Hallo Holten #7

Page 1

Hallo Holten Magazine

Jaargang 4 | Editie 2 | December 2023 | Prijs €6,95


A R C H I T E C T U U R Palazzo bv Ratio 16 6921 RW Duiven

E N G I N E E R I N G

Palazzo West bv Hoofdstraat 25 3971 KA Driebergen-Rijsenburg

B O U W M A N A G E M E N T

Palazzo Oost bv Oranjestraat 40 7451 CD Holten

www.palazzogroep.nl


Colofon Tekst & Redactie Daphne Markvoort Demi van der Mei Hanneke Aaftink Kim Meijerhof Marieke Pross Mindy Strampel Ronny Veldhuis Sandra Stevens Simone Janssen Stef Meilink Wieke van der Zee www.doorcommunicatie.nl

Fotografie Jennita Stegeman www.karakterfotografie.nl

Vormgeving Alana Meijerman Inge Folkert-Hegteler Nathalie ter Harmsel Rachèl Kok André Heetkamp www.reclamemakers.nl Oplage: 5000 stuks Wijzigingen, suggesties en/of verbeteringen: info@halloholten.nl Disclaimer/meer informatie: www.halloholten.nl Online editie: www.halloholten.nl /halloholten /halloholten

Hallo Holten

Inhoud Sport Sledehondensport: de grote passie van Edith Braakhekke

06

Jeugd Diekerhooks Jong Spul zorgt voor verbinding

10

Recreatie Winter wonderland op de berg

14

Politiek Onze burgemeester, de jongste van Overijssel!

18

Gezondheid Geen twijfel, vooral veel dankbaarheid

22

Redactie Hallo Holten blijkt verrijking voor Holten én de makers

26

Platteland Het kloppende hart van Espelo

30

Persoonlijk Hermien Elkink gaat het mensenwerk missen

34

Muziek Liefhebber van 'de olde roop'

38

Vereniging 55 jaar Fienpreuvers: een begrip in Holten

42

Historie Museum, onderzoeksinstituut en uitgever in één

46

Sport Tafeltennisvereniging holten: een sport voor iedereen

51

Succes Jong en ambitieus: het succesverhaal achter Pasper

56

Eet smakelijk Passie, ambacht en een hechte familie

60


Fiscale vraagstukken of administratieve ondersteuning

U verdient het (terug)!

Oranjestraat 10, 7451 CC Holten

T 0548 725 200

I www.paalmanadvies.nl


Hallo Initiatiefnemers

Voorwoord Hallo Holten! De tijd vliegt voorbij. Voor je ligt al weer de zevende editie van ons magazine. Een winterse editie die we met veel enthousiasme hebben gerealiseerd. We zijn weer heel het dorp doorgegaan voor bijzondere, inspirerende en vooral unieke verhalen. Zie dit magazine als een kerstcadeau voor jou als Holtenaar. Lekker om te lezen met een warme beker chocolademelk erbij. Een fijn moment voor jezelf tijdens deze donkere dagen.

In deze zevende editie lees je over: Holten, het dorp waar… … je gewoon de sledehondensport kunt beoefenen … het mooiste kersthotel van Nederland staat … we de jongste burgemeester van Overijssel hebben … de Fienpreuvers dit jaar 55 jaar bestaan … we genieten van sonore, monotone klanken van de midwinterhoorn … jonge ondernemers succesvol zijn

Wij wensen jullie fijne kerstdagen en een goed 2024 toe. Heb je tips of suggesties voor het volgende nummer? Wij horen het graag! Neem contact met ons op via info@halloholten.nl. Uiteraard ben je ook van harte welkom om bij één van onze bedrijven binnen te lopen. Dag Holten, tot 2024!

Volg ons via social media voor exclusieve foto’s van onze dorpsgenoten en nieuwtjes over de volgende editie.

/halloholten /halloholten

Doneren? Hallo Holten is een initiatief van André Heetkamp (Reclamemakers Holten), Hanneke Aaftink (Door Communicatie) en Jennita Stegeman (Karakter Fotografie). Het is een cadeau aan Holten. Een magazine dat we twee keer per jaar uitbrengen. Waarmee we de kracht en schoonheid van het dorp waar we wonen onder de aandacht willen brengen. En mensen een podium geven; gewoon om dat ze dat verdienen. En omdat het verhalen zijn die jij als Holtenaar niet wilt missen! Ben je enthousiast over dit magazine? En wil je graag dat we hiermee doorgaan? Dan kun je ons helpen door geld te doneren voor de productie van het volgende nummer (IBAN NL41 RABO 0328 5089 26). Je bepaalt uiteraard zelf wat deze editie je waard is. Heb je een bedrijf? Dan kun je ook adverteren. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Scan mij r en donee

>

Meer Hallo Holten?

Bedankt! :)

Alvast hartelijk dank!

Hallo Holten

5


Sport 6

Hallo Holten


Hallo Edith Braakhekke

Sledehondensport: de grote passie van Edith Braakhekke Veel mensen zullen bij de sledehondensport gelijk denken aan Scandinavië, winter en sneeuw. In ieder geval niet aan een Nederlandse sport. Toch wordt de sledehondensport ook in Nederland beoefend, want er zijn varianten waar geen sneeuw voor nodig is. Een fanatieke beoefenaar is Edith Braakhekke, die nu zo’n vijf jaar in Holten woont. Vol passie vertelt ze over haar honden, de sport en de fysieke uitdaging die daarbij hoort.

Sport

- Door Ronny Veldhuis en Kim Meijerhof | Fotografie Jennita Stegeman

Hallo Holten

>>

7


I

n het dagelijks leven werkt Edith als vitaliteitscoach en commercieel medewerker. De rest van haar tijd brengt ze grotendeels door met haar honden en het beoefenen van de sport. Op de vraag hoe ze bij deze sport is uitgekomen, antwoordt ze lachend: “Ik ben allereerst een groot liefhebber van honden, winter, sneeuw en ijs, anders hoef je hier niet aan te beginnen. Ik maakte wel eens skitochten in Scandinavië en dacht: hoe leuk zou het zijn als er een hond mee kan tijdens zo’n tocht? Op die manier ben ik me erin gaan verdiepen. Want als je een sledehond aanschaft, schaf je ook een manier van leven aan. Er zijn verschillende rassen waar je de sport mee kunt beoefenen, maar de Siberische husky vind ik het mooist. Vanwege hun vriendelijke karakter en atletische bouw in combinatie met hun zelfstandigheid en hardheid. Mijn man Michiel en ik kochten eerst een oudere hond en een puppy. Van het één kwam het ander: inmiddels hebben we er elf… Allemaal Siberians, waaronder twee jonkies en één oudere hond die met pensioen is.”

Sport

Wedstrijden in Nederland en het Hoge Noorden

8

Edith en haar honden doen van oktober tot december mee aan wedstrijden in Nederland. Vanwege het gebrek aan sneeuw wordt de slee in Nederland vervangen door bijvoorbeeld een kar, step of fiets. “Afhankelijk van de klasse wordt een parcours uitgezet van een bepaald aantal kilometers. Zo zijn er sprintwedstrijden tussen de 5 en 12 kilometer, maar ook langere afstanden”, legt Edith uit. “De wedstrijden in Nederland doe ik het liefst met een step of kar, met twee tot zes honden ervoor. Het is een goede graadmeter voor de sneeuwwedstrijden in Scandinavië. Hoe sta ik ervoor? En wat kan ik nog verbeteren?”

Eén à twee keer per jaar reizen Edith, haar man en alle honden af naar het Hoge Noorden voor de sneeuwwedstrijden. “Tijdens deze wedstrijden kom ik uit in de Nordic Style-klasse. Hierbij heb je maximaal vier honden voor één bagageslee, die gevuld is met een verplichte uitrusting. Tussen mij en de honden zit een lijn van 2,5 meter. De honden trekken de slee, ik langlauf achter de slee aan. In 2019 werd ik in deze klasse derde op het wereldkampioenschap in Zweden over 160 kilometer.” De afstanden variëren per klasse. Zo zijn er in Europa races tot bijna 1200 kilometer, maar die worden alleen met teams van acht of twaalf honden gelopen. “Voor Nordic is de afstand meestal rond de 150 kilometer, maar ik heb ook al wel eens een wedstrijd over 300 kilometer gedaan. De tijd waarin je dat doet, hangt heel erg af van de weersomstandigheden op dat moment. Een sneeuwstorm kan bijvoorbeeld zomaar zes tot acht uur duren. Daar valt geen peil op te trekken”, vertelt Edith.

Het juiste team Elf trouwe honden in de roedel, terwijl er maar vier meedoen, zorgt uiteraard voor een dilemma. “Een team samenstellen is ingewikkelder dan je misschien denkt”, vertelt Edith. “Je hebt als eerste een leider nodig. Een hond die de druk aankan en echt de leiding durft te nemen binnen zo’n team. In de sneeuw is dat voor mij Toolik, waarmee ik ook goed kan communiceren: die hoef ik alleen maar aan te kijken en dan weet zij wat de bedoeling is. Achteraan zet ik een aantal krachtpatsers, die het niet erg vinden om direct voor de slee te lopen. En het team maak ik compleet met teamdogs. Die lopen en lopen maar door, prachtig vinden ze dat!”

Hallo Holten


Voor de lange afstanden in de sneeuw is een goede voorbereiding noodzakelijk: voorbereiding die gewoon in Holten plaatsvindt. “Ik train ongeveer vier keer per week met de honden. We beginnen vaak met korte afstanden in de vroege ochtend of avond. Langzaamaan breiden we de afstand uit. De honden weten niet hoever ze moeten, maar ik moet ervoor zorgen dat ze op en top getraind zijn. In de zomer is het te warm voor de honden om te trainen. We volgen daarom de rest van het seizoen een strak schema waar we niet van afwijken.”

Op jezelf aangewezen Tijdens de wedstrijden mag je geen hulp van buitenaf gebruiken. Sterker nog: dit leidt tot diskwalificatie. “Je bent volledig op jezelf aangewezen. De enige hulp die je als deelnemer krijgt, is hulp bij het vasthouden van de honden. Mijn man gaat mee als begeleider en helpt hierbij. Daarnaast past hij op de andere honden die niet meedoen. Gedurende de race werk je dus echt samen met de honden. Zij zijn afhankelijk van mij, want ik heb eten voor ze en ik weet hoe lang de route is. Op mijn beurt ben ik ook afhankelijk van hen, want zij trekken de slee. Tijdens de wedstrijd wordt er goed gelet op de honden. Er zijn verschillende punten op de route waar de honden worden gecheckt door een dierenarts. Samen bezig zijn en door weer en wind de elementen bedwingen, is het leukste wat er is”, vertelt Edith stralend.

Soms kunnen deze lange afstandswedstrijden door de omstandigheden dagen duren. “Veel tijd voor jezelf is er niet”, aldus Edith. “Bij een wedstrijd van 150 kilometer hebben we een paar korte pauzes om te snacken en te drinken en een lange pauze van vier uur. Die langere pauze gebruiken we om te eten en te slapen. De honden vallen na het eten vrijwel direct in slaap. Voor mijzelf blijft er vaak maar twee uur over, omdat ik eerst de honden verzorg en vervolgens nog voor mijzelf moet koken.” Slapen doet Edith overigens niet in een luxe hotel of appartement: “Nee, gewoon in mijn bivakzak in de sneeuw, of in een tentje als het sneeuwt en hard waait”, zegt ze lachend.

Wisselende weersomstandigheden Vooral de wedstrijden in de sneeuw brengen qua weersomstandigheden nogal wat uitdagingen met zich mee. “Ik weet nog goed dat ik een keer 300 kilometer heb gedaan. Die wedstrijd begon fantastisch. Het was mooi weer, een stralende blauwe lucht en -5 graden. Vervolgens werd het heel erg koud en een paar uur later was het juist weer heel warm. Hierdoor werd de sneeuw boterzacht. Vervolgens kwamen we in een enorme sneeuwstorm terecht en zag ik echt helemaal niks meer. Dan moet je wachten in de tent tot het beter wordt en kom je 84 uur later pas over de finish. Het samen neerzetten van zo’n prestatie geeft een onbeschrijflijk gevoel, echt heel erg gaaf”, sluit Edith af.

Hallo Holten

Sport

Samen zo'n prestatie neerzetten is echt gaaf

9


Hallo Diekerhooks Jong Spul

Jeugd

Diekerhooks Jong Spul zorgt voor verbinding

Van spooktochten tot casinoavonden en van e-choppertours tot volleybaltoernooi: de DJS, oftewel Diekerhooks Jong Spul, is al enige jaren druk met het organiseren van verschillende leuke activiteiten. Naast onderlinge gezelligheid draagt de vereniging ook bij aan het behoud van het traditionele noaberschap in Dijkerhoek. Bestuursleden Patrick Klaasses, Laura Smale en Rick Luggenhorst nemen ons mee in het verhaal achter de vereniging.

10

Hallo Holten


- Door Stef Meilink | Fotografie Jennita Stegeman

T

hirza Bosman kwam in coronatijd op het idee om een nieuwe vereniging binnen Dijkerhoek op te richten. Laura vertelt: “In Bathmen had je natuurlijk al de PJB (Plattelands Jongeren Bathmen), waar zij zag dat de jeugd het daar erg gezellig met elkaar heeft. In Dijkerhoek heb je al de CJV, tot zestien jaar. Voor de leeftijdsgroepen daarna was er in Dijkerhoek eigenlijk weinig wat ons bij elkaar hield.”

De Bonte Pony En dus werd de DJS opgericht. “Iedereen tussen de vijftien en dertig jaar die Dijkerhoeker is of zich Dijkerhoeker voelt, is welkom”, vertelt Patrick lachend. “Er zitten elf leden in het bestuur. Qua leeftijd hebben we hier een mooie verdeling in, elke leeftijdsgroep heeft dus inspraak.” “Eens in de zoveel tijd organiseren we een leuke activiteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een casinoavond, een beachparty of een e-chopper toertocht. De Bonte Pony, gerund door Wilco en Henny van Niekaamp, is hierbij onze uitvalsbasis en partner in crime als huis-cateraar. Negen van de tien keer verzorgen zij voor ons de inwendige Dijkerhoeker en denken zij mee over geschikte locaties. Dat is zo ontstaan, omdat we het openingsfeest bij Wilco en Henny hebben gegeven. Vanaf dat moment vergaderen we met het bestuur ook bij hen thuis. Het is mooi dat we dit binnen Dijkerhoek zo met elkaar kunnen oppakken en elkaar zo kunnen helpen, beide partijen hebben er wat aan!”

Ondanks alle voorbereidingen die de DJS treft, gaat er ook weleens wat mis. “Voordat de spooktocht begon, deden we brieven in de bus bij alle huizen in de buurt van de route, zodat zij op de hoogte zouden zijn. Eén van deze buren had het briefje gemist en hoorde ‘s avonds allerlei knallen en rumoer in het bos. Voor de zekerheid heeft diegene toch maar de politie gebeld, die vervolgens polshoogte kwam nemen”, vertelt Patrick. Rick: “Ik speelde samen met iemand de rol van gangster ergens langs de route. Toen er een groepje deelnemers bij ons langs kwam, schreeuwde ik: ‘Politie’. Ze moesten eerst lachen, maar net op dat moment kwam er een echte politiewagen aanrijden. Ze wisten niet hoe gauw ze weg moesten komen”, lacht hij. “Vervolgens moest Ad Oolbekkink, een andere vrijwilliger die verkleed was als non, aan de politie uitleggen dat het toch écht ‘gewoon’ een spooktocht was…”

Ze wisten niet hoe gauw ze weg moesten komen

Op de vraag welke activiteit ze tot nu toe het mooiste vonden, hoeven de bestuursleden niet lang na te denken: “Zonder twijfel is dat de spooktocht”, aldus Rick. “Rob en Jantine Rensen kwamen met het idee om een spooktocht te organiseren. Iedereen was al snel enthousiast, wat wel bleek uit de 130 aanmeldingen die we kregen! We zijn ruim drie maanden bezig geweest met de voorbereiding, van locaties en verhaallijn tot het maken van alle constructies. Hard werken, maar dat heeft wel geleid tot een geslaagde avond met veel positieve reacties.” Laura vult aan: “De spooktocht was niet mogelijk geweest zonder de ruim dertig vrijwilligers uit Dijkerhoek en Espelo. Het laat ook

Hallo Holten

Briefje gemist…

Dijkerhoek levendig houden Dat de DJS-activiteiten zorgen voor veel plezier, is inmiddels wel duidelijk. Patrick: “De reacties die we krijgen, zijn eigenlijk alleen maar positief. Ook de oudere generaties vinden het leuk dat we veel organiseren. Onlangs was er bij onze beachparty een leuke mix van jong en oud aanwezig. Uiteindelijk zijn de vele opgaves iedere keer wel een bevestiging dat de vereniging leeft. Jongeren die in Holten zijn gaan wonen, komen speciaal terug

>>

Jeugd

Het geet hier spoken

weer mooi zien wat we als kleine kernen met elkaar kunnen bewerkstelligen.”

11


Onbezorgd jezelf zijn Zekerheid voor bedrijf en particulier Verzekeren Hypotheken Bankzaken Holten Dorpsstraat 33 T 0548 36 25 51 E holten@bbwv.nl

Groningen alleen op afspraak Winschoterdiep 50 (gebouw MyOffice) T 050 782 09 34 E groningen@bbwv.nl

Enschede alleen op afspraak Janninksweg 70 T 053 435 66 66 E enschede@bbwv.nl

B� Bloemstylist Rosas ben je aan het juiste adres Vanaf 1 oktober 2022 ben ik, Nicole, de eigenaresse van Rosas. Ik run de winkel nu ruim een jaar met een team van v�f enthousiaste dames. We zorgen ervoor dat elke klant tevreden de deur uit gaat. Of je nu een prachtig boeket zoekt, losse bloemen of een (z�de) bloemenabonnement. B� ons vind je alt�d wat b�zonders, ook met een bescheiden budget. Ga je trouwen? We denken graag mee om jouw dag extra speciaal te maken. Ook b� het overl�den van een dierbare creëren we persoonl�k en gepast bloemwerk. B� ons vind je niet alleen prachtige bloemen, maar ook een warm hart.

Dorpsstraat 19, Holten | 0548 368510 | bloemstylist-rosas.nl bloemstylistrosasholten |

bloemstylistrosas

www.bbwv.nl


voor onze activiteiten. Dat zegt ook wel wat.” En dat is het hem nou net. “Naast dat we zorgen voor vermaak, willen we met de DJS ook bijdragen aan de onderlinge verbondenheid binnen Dijkerhoek”, vult Laura aan. “Dat is natuurlijk wel iets wat ons bezighoudt. Je ziet in andere kleine kernen wel eens dat dat de verbinding een beetje lijkt te verdwijnen. Bij onze activiteiten komen veel verschillende leeftijdsgroepen samen, die dan ook eens de gelegenheid hebben om een keer met elkaar een gesprek te voeren. Dan blijkt dat je toch meer gemeen hebt dan dat je misschien eerst zou denken. Het is altijd gezellig en we merken dat dit ons als buurtschap ook weer wat dichter bij elkaar heeft gebracht.”

Toekomstperspectief is er voor de DJS dus genoeg. “We hopen dat we nog lang op deze voet door kunnen gaan en zo bij kunnen dragen aan de sociale cohesie in ons buurtschap. We zijn inmiddels al weer druk bezig met het uitwerken van verschillende leuke activiteiten, waar we jullie binnenkort wat meer over kunnen vertellen. Iedereen is welkom, meld je dus aan! We hopen jullie snel eens bij één van onze activiteiten te zien”, sluit het bestuur enthousiast af.

Hallo Holten

Jeugd

De toekomst

13


Recreatie 14

Hallo Holten


Hallo Hoog Holten

Winter wonderland op de berg Restaurant, hotel, vergader- en trouwlocatie en… het mooiste kersthotel van Nederland; Hoog Holten heeft het allemaal! Deze historische locatie trekt al tientallen jaren gasten van heinde en ver naar de Holterberg. Al 28 jaar staat Hanneke van Kouwen aan het roer van Hoog Holten, dat jaarlijks helemaal wordt omgetoverd tot kersthotel: “Het is hier net Disney!”

- Door Daphne Markvoort | Fotografie Jennita Stegeman

Hanneke vertelt maar al te graag over de laatste maanden van het jaar. “Ik ben er dol op! En met mij heel veel anderen. Iedereen is zo enthousiast!” Maar voordat we de slingers – letterlijk – ophangen, eerst even terug naar het begin.

Een stukje historie Het hotel aan de Forthaarsweg is al meer dan honderd jaar oud. Het werd gebouwd als jachthuis. “Eigenlijk is de hele Holterberg een soort lappendeken met stukken privégrond”, legt Hanneke uit. “Het jachthuis werd al voor de oorlog verbouwd tot hotel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er hevig gestreden op de Holterberg en werd Hoog Holten door de Duitsers bezet. Na de bevrijding namen de Canadezen hier hun intrek.”

Van bounty eiland naar bos

Hallo Holten

Recreatie

Pas vele jaren later, in 1995, kochten Hanneke en haar toenmalige partner Remco Vermeulen het hotel. Een bijzondere stap voor de toen kersverse ouders van net dertig jaar oud. “We waren jong en dachten dat we de hele wereld aankonden. Wij zagen de potentie van deze bijzondere plek.” Daarvoor had Hanneke eigenlijk nog nooit gehoord van Holten. Ze bracht haar jeugd door op het tropische Curaçao, werd daar journalist en schreef voor de lokale krant. Op datzelfde eiland leerde ze Remco kennen. Samen verhuisden ze naar Nederland. “Daar werkte ik nog een paar jaar als journalist voor onder andere de krant en radio, tot Hoog Holten op ons pad kwam. Het werd destijds gerund door een bekende kok. Het restaurant liep goed, maar de kamerbezetting was matig. ‘Dat kon beter’, dachten wij.”

>>

15


Remco was een echte horeca-man met de nodige ervaring, dus dat zat goed. En met steun van familie en de bank, plus een flinke dosis lef, werden Hanneke en Remco op 1 januari 1995 de trotse eigenaren van Hoog Holten. “Nog geen twee maanden nadat ik bevallen was van onze zoon Bart. Ik herinner me dat ik tegen Remco zei: ‘Rond jij de koop van het hotel maar af, dan focus ik me op het krijgen van de baby’”, lacht Hanneke.

Werken aan de droom

Recreatie

Toen het hotel eenmaal in handen was van het stel, begon het keiharde werk. Want hoewel ze het graag wilden opknappen, moesten Hanneke en Remco eerst flink aan de bak. “We zijn daar altijd heel realistisch in geweest: je moet eerst omzet draaien, dan pas kun je weer investeren. Maar gelukkig ging dat vanaf het begin al heel voorspoedig.”

16

Want de gasten stroomden binnen en keerden vaak ook weer terug. “Daar ben ik heel trots op”, vertelt Hanneke. “Sommige gasten komen hier al meer dan twintig jaar.” Er werd dus genoeg geld verdiend om het hotel op te knappen. De verouderde jaren ’70 badkamers werden gerenoveerd, de tl-buizen aan de plafonds verdwenen en er werd een grote vergaderzaal bijgebouwd. “Vaste gasten zeiden wel eens: ‘We kwamen hier natuurlijk altijd vanwege de gastvrijheid, maar het is toch fijn dat de badkamers nu ook zijn opgeknapt'.” Maar dat betekent niet dat het altijd van een leien dakje ging. “Natuurlijk waren er ook momenten waarop het even minder ging, zoals tijdens de financiële crisis en recent nog de coronaperiode. Gelukkig zijn de redenen altijd factoren buiten

onszelf geweest. We zijn er goed doorgekomen en ik heb nooit getwijfeld aan het doel dat we voor ogen hadden. We werken hier met een fantastisch team en we weten waarvoor we het doen. Ik heb nooit ergens spijt van gehad, maar daar ben ik ook het type niet voor.”

Een grote kerstklus Door de jaren heen groeide Hoog Holten uit tot een prachtig hotel, restaurant, vergader- en trouwlocatie en, je voelt hem al aankomen, ook het mooiste kersthotel van Nederland! Jaarlijks dompel je je al vanaf november onder in een winter wonderland, dat niet onderdoet voor de Intratuin of zelfs de Efteling. En hoewel Hanneke er erg naar uitkijkt, loopt ze niet het hele jaar als kerstvrouw rond. En eigenlijk is ze er niet heel druk meer mee. Een kwestie van de juiste mensen ontmoeten, zo blijkt. “Voorheen versierden we het hele hotel zelf”, vertelt ze. “En ondanks dat ik dat heel leuk vond om te doen, kostte het ontzettend veel werk voor relatief weinig resultaat. Kijk maar om je heen, het is hier zo groot! Al zet je hier twintig kerstbomen neer, dan lijkt het nog best karig.” Dat moest dus anders. Via haar huidige partner leerde Hanneke iemand kennen die jaarlijks de decoratie verzorgt voor alle grote kerstcommercials van supermarkten en dergelijke. “Ik vroeg hem of hij mij een keer wat tips wilde geven. Hij kwam hier langs en een avond borrelen later besloot hij dat hij het hier wilde komen versieren, als vriendendienst.”

Hallo Holten


De elfen aan het werk Zo geschiedde. Hoog Holten werd in 2016 voor het eerst een spectaculair kersthotel. Maar toen was er natuurlijk geen weg terug. “Hij had wel een probleem veroorzaakt”, lacht Hanneke. “Iedereen was zó enthousiast dat ik dit natuurlijk elk jaar moest doen.” Dus gingen de kerstmannen en -vrouwen serieus om de tafel en werd er een zakelijke afspraak gemaakt. Inmiddels is de jaarlijkse decoratie in handen van een ander bedrijf, maar zeven jaar later pakt Hoog Holten nog steeds elk jaar gigantisch uit.

hebben versierd, kunnen mensen hier de donkere dagen voor kerst doorbrengen. Die hele periode is het hier veel drukker dan normaal.” Zelf is Hanneke er nog steeds helemaal weg van. “Ik vind het zo kicken! Als het zomers 30 graden buiten is, ben ik de kamers al weer aan het ‘verkopen’ voor de winter. Het is niet in een foto of filmpje uit te drukken hóe bijzonder de sfeer hier is.” Toch hebben Hanneke en de hoofdkerstvrouw van het decoratieteam nog wel wat ideeën. “Voor degene die na het diner in kerstsfeer nog steeds geen genoeg kan krijgen van alle versiering en gezelligheid, hebben we dit jaar voor het eerst een kerstsuite. Daar ben ik heel enthousiast over. Al verwacht ik niet dat we ooit alle hotelkamers omtoveren in kerstsfeer.”

We maken er ook echt een feestje van

Meer dan kerst Een behoorlijke opgave én investering, maar dan heb je ook wat. “Afgelopen jaar merkte ik voor het eerst dat de investering echt de moeite waard is”, legt Hanneke uit. “De kerstdagen zijn natuurlijk altijd goede dagen voor de horeca, maar de periode daarvoor is best rustig. Doordat wij het hier al in november

Hallo Holten

Aftuigen Elk jaar komt na de kerstvakantie het onvermijdelijke moment waarop de kerstversiering, ook bij het mooiste kersthotel van Nederland, moet worden afgebroken. “Dat vind ik altijd zo jammer”, vertelt Hanneke. “Je kan het je haast niet voorstellen als je ziet hoeveel interieurdecoratie hier normaal gesproken al is, maar het lijkt dan zó kaal.” Gelukkig is het hotel, ook buiten de decembermaand om, een prachtige plek om te bezoeken. “En wie goed oplet, vindt weken later de glitters nog in het tapijt…”

Recreatie

“Er komen drie dagen lang twaalf mensen het hotel versieren. Allemaal decorateurs en bloemisten, én iemand die gespecialiseerd is in lampjes (ja, echt). Uiteraard zijn ze allemaal ontzettend kerstgek”, vertelt Hanneke stralend. “We maken er ook echt een feestje van en dineren bijvoorbeeld uitgebreid met elkaar.” Het eindresultaat is elk jaar een verrassing voor Hanneke. “Ze hebben helemaal de vrije hand. Ze kennen het pand inmiddels en weten wat werkbaar is voor ons. Met drie volle vrachtwagens komen ze hier voorrijden om het hele pand te vullen.”

17


Politiek 18

Hallo Holten


Hallo Jurgen van Houdt

Onze burgemeester, de jongste van Overijssel! Na negen jaar wethouder te zijn geweest in Enschede was het voor Jurgen van Houdt tijd voor een volgende stap. Een hele verandering, voor zowel hemzelf als zijn vrouw en hun drie kinderen. In zijn burgemeesterskamer, met een levensgrote kaart van onze gemeente op de muur, vertelt hij over zijn eerste ervaringen als burgemeester. - Door Kim Meijerhof en Hanneke Aaftink | Fotografie Archief gemeente Rijssen-Holten

Half uur de tijd om het nieuws te vertellen Jurgen wist dat hij bij de laatste twee kandidaten hoorde: “Na de besloten vergadering hoorde ik dat ik het daadwerkelijk was geworden, dat was geweldig. Vervolgens hadden we een half uur de tijd om het nieuws te vertellen aan familie, vrienden en om het college van Enschede in te lichten. Dat was wel een uitdaging. Mijn vrouw en ik hebben allebei een lijstje met mensen gebeld. De kinderen hadden we nog niets verteld over de hele procedure en op dat moment zaten ze al in de pyjama. We hebben de openbare raadsvergadering via YouTube op onze TV aangezet en met zijn vijven gekeken. De kinderen wisten niet wat ze overkwam en ze waren dolenthousiast. We hebben natuurlijk altijd in Enschede gewoond, dus mijn zoontje had wel meteen één hele belangrijke vraag: ‘Papa, daar zijn ze toch ook voor FC Twente?’”

Hallo Holten

“Iedereen thuis was zo enthousiast dat we besloten om dezelfde avond nog naar het gemeentehuis te rijden om kennis te maken met de raad. We werden hartelijk welkom geheten en voelden ons meteen thuis. De mentaliteit ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, is iets wat goed bij ons en de gemeente RijssenHolten past. De kinderen kregen een keycord van de gemeente en die ging de volgende dag vol trots als een keten mee naar school. Het is mooi om te zien dat zij er ook zo mee bezig zijn.”

De perfecte combinatie Over de vraag of Jurgen van Houdt als kind al wist dat hij burgemeester zou worden, kan hij heel kort zijn. “Om eerlijk te zijn, was het niet van jongs af aan een jongensdroom. Het is iets wat door de jaren heen gegroeid is. Ik ben natuurlijk negen jaar wethouder geweest in de gemeente Enschede en wist dat ik dat niet voor altijd kon blijven doen. In mijn rol als wethouder ontdekte ik dat ik het erg mooi vind om maatschappelijk actief te zijn en iets voor mensen te betekenen op bijzondere momenten. Als er feest is, maar zeker ook wanneer er verdriet is. In de rol van burgemeester kun je je volledig inzetten voor de samenleving. En dat is wat ik het liefste doe.”

>>

Politiek

H

et was een lange periode van stilzwijgen over de sollicitatieprocedure voor het burgermeesterschap. Maar op donderdagavond 15 december 2022 kwam het verlossende telefoontje: Jurgen van Houdt werd met ingang van maart 2023 de nieuwe burgemeester van de gemeente RijssenHolten.

19


Vanaf 1 januari tegen inlevering van deze advertentie

Elke 2e pannenkoek GRATIS

Bestel gemakkelijk voor afhaal via: Tel.

0548 22 70 00

Bekijk de actuele openingstijden op onze website

De Pannekoekenbakker Holten Smidsbelt 7, 7451 BL Holten | Tel. 0548 22 70 00

Vraag naar de voorwaarden

www.pannekoekenbakker.nl/holten

Voor uw woningtaxatie

in Holten en omgeving Rosalie Veneklaas Register Taxateur

U kunt een taxatierapport gebruiken voor:

Raalterweg 45, Holten

- de aankoop van uw nieuwe woning

06 - 48 38 55 64

- de verbouwing van uw woning

info@rvtaxaties.nl

- het oversluiten van uw hypotheek

www.rvtaxaties.nl

- Het verlagen van uw maandelijkse lasten


Foto gemaakt bij De Oudheidkamer

Als je weet dat je burgemeester wil worden, moet er nog wel een gemeente komen waarmee een goede klik is. “De gemeente Rijssen-Holten is mij en ons gezin op het lijf geschreven. Vanwege onze geloofsovertuiging en achtergrond en het dorpse en saamhorige gevoel dat de gemeente tekent. Juist die combinatie is iets wat het ontzettend leuk en ook uitdagend maakt. Onze gemeente heeft alles en er gebeurt zo veel dat je soms op meerdere plekken tegelijk wil zijn, maar helaas gaat dat niet. De recreatieve kracht van deze gemeente is ongekend. Op het winkelgebied van Rijssen mogen we heel trots zijn, de Holterberg en de Rijsserberg zijn prachtige gebieden en de Canadese Begraafplaats is ook een hele bijzondere plek in onze gemeente. Tot op de dag van vandaag heb ik absoluut geen spijt gehad van mijn keuze.”

Leuke momenten

Toekomstdromen “De afgelopen maanden heb ik met veel plezier en enthousiasme de rol van burgemeester mogen vervullen. Ik kijk ontzettend uit naar de komende jaren in onze mooie, veelzijdige gemeente. Als ik later terugkijk op deze periode, zie ik graag dat de gemeente verder is gegroeid en dat we het goede voorzieningenniveau hebben gehandhaafd. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat we onze jeugd een plek kunnen geven om in de gemeente te blijven wonen. Met z’n allen zijn we ambassadeur van Rijssen-Holten; een mooie en fijne gemeente om te wonen.”

Daarnaast kan het kloppen dat inwoners onze nieuwe burgemeester al een keer in sportieve kleding zijn tegengekomen. “In deze omgeving kan je zo veel kanten op. Het is prachtig om hier hard te lopen, iets wat ik graag doe.

Politiek

Jurgen vertelt enthousiast over de mooie momenten die hij tot nu toe al heeft meegemaakt: “Ik vind de paasvuren ontzettend leuk. Ook mijn voorganger Arco Hofland sprak er vol lof over. Het is prachtig om te zien dat onze gemeente op dat moment het middelpunt is van Nederland. Het leeft hier enorm en heel het land leeft mee, want landelijke televisiezenders komen erop af. Samen met onze kinderen mocht ik het paasvuur in Dijkerhoek aansteken. Dat was een heel mooi moment, waar we als gezin enorm van hebben genoten.”

Zo deed ik onder andere mee aan de Triathlon in Holten. Dat vond ik echt heel gaaf. Het is mooi dat hier zo’n groot evenement gesteund door het dorp plaatsvindt.” Ook de Rijsserbergloop kon rekenen op deelname van de burgervader.

Hallo Holten

21


Gezondheid 22

Hallo Holten


Hallo Gerrie Rensen

Het afstaan van een nier bij leven

Geen twijfel, vooral veel dankbaarheid Het doneren van een nier bij leven. Geen alledaags gebeuren, maar toch hoefde Gerrie Rensen er geen seconde over na te denken. Voor haar was het heel normaal om de zus van haar schoondochter te helpen aan een nier. De (onmogelijke) vraag werd niet eens gesteld. Toen Gerrie over de situatie van Andrea Vros hoorde, was het voor haar direct duidelijk: “Als ik haar daarmee kan helpen, dan doe ik dat graag.” Aan de knusse keukentafel bij Gerrie vertelt het vriendelijke tweetal hun verhaal. Een bijzonder verhaal over hoe je een ‘lichtpuntje’ in het leven van een ander kunt zijn. - Door Marieke Pross | Fotografie Jennita Stegeman

Hallo Holten

heeft een heel leven voor zich en een jong gezin. Dat ik op deze manier iets voor een ander kan betekenen, daar ben ik enorm dankbaar voor.”

Geen twijfel mogelijk Gerrie is van nature heel nuchter. “Als ik iets doe, dan sta ik daar ook voor. Ik heb ook tegen Andrea gezegd dat ze zich niet schuldig hoeft te voelen.” Andrea lacht: “Tja, je leent immers geen simpel pak suiker. Je kunt het eigenlijk niet van iemand verlangen. Het is een vraag die je niet kunt stellen.” Maar Gerrie reageert monter: “Ik heb altijd gezegd: ‘als ik er niet meer ben, mogen jullie beslissen over mijn orgaandonatie’. Hoe mooi is het dat ik dit nog bij leven kan doen en het resultaat kan meemaken? Dat vind ik alleen maar heel fijn.” Gelukkig bleek Gerrie een goede match en het traject kon in gang worden gezet. Het duurde overigens – mede door corona – nog een hele tijd voordat het licht op groen stond. Gerrie: “Ik dacht steeds: ‘als het nu

>>

Gezondheid

W

e beginnen bij het begin. Want hoe komt het zo ver dat je een nieuwe nier nodig hebt? Andrea vertelt: “Van kinds af aan kamp ik al met nierproblemen. Maar gelukkig was dit met medicatie goed onder controle. Totdat ik me in 2020 opnieuw erg moe voelde en ik er -bij toeval- bij de reumatoloog achter kwam dat mijn nierfunctie flink gezakt was. Dus ik moest terug naar de internist. En daar bleek een nieuwe nier de best mogelijke optie te zijn.” De wachtlijsten voor een donornier zijn lang. Te lang. Dus hoe moest ze nu verder? Andrea legt uit: “Nierdialyse zou ook kunnen. Maar dat vergt veel van je en het is maar een tijdelijke oplossing. Dus ik besloot op zoek te gaan naar een donornier. Mijn zus Angelique (en dus de schoondochter van Gerrie) stond hiervoor open. Zij wilde laten onderzoeken of er een zogenoemde donormatch zou kunnen zijn.” Maar zover kwam het niet. Gerrie was heel resoluut toen ze van de situatie hoorde: “Ik ben 73 jaar en ik ben goed gezond, dus laat mij het maar doen. Angelique

23


Buffetten Onze buffetten zijn altijd vers bereid met de beste

Actie! Stamppotbuffet vanaf 20 personen

ingrediënten en

van €15,95 voor €12,95

wordt bezorgd bij jou

Kijk ook op onze website voor alle

op locatie.

menu’s

Verhuur

Barbecue

Als u een feest wilt

Geen tijd om

geven, maar u

boodschappen te

beschikt niet over

doen? Partyservice

de juiste apparatuur

Holten levert

of serviesgoed kunt

barbecue pakketten!

u bij Partyservice holten terecht.

www.partyserviceholten.nl | Keizersweg 62a, 7451 PH Holten | 06 206 302 87


maar doorgaat’.” Andrea haakt daarop in: “Van mij mocht het juist nog wel even duren, dan had Gerrie nog wat extra bedenktijd.” Maar dat was nergens voor nodig. Gerrie hield haar woord en op 5 december 2022 was het dan (eindelijk) zover; de dag van de operatie in het UMC in Groningen. Een memorabele dag. Andrea kreeg één van de mooiste cadeaus die ze zich kon wensen; een donornier.

Als herboren De dames werden ieder afzonderlijk van elkaar geopereerd. Ze vertellen: “De avond voor de operatie werden we al opgenomen in het ziekenhuis, zodat we niet in alle vroegte van huis hoefden te vertrekken. We waren direct in de ochtend aan de beurt.” De operatie van Gerrie verliep vlot en zonder problemen, en ook bij Andrea ging de transplantatie sneller dan verwacht. Met de donornier heeft haar lichaam drie nieren, waarvan alleen de nier van Gerrie daadwerkelijk ‘werkt’. De andere twee nieren werken door de medicatie niet meer. Wel brak er een spannende tijd aan, want nam haar lichaam deze nieuwe donornier wel op? Andrea neemt het woord: “Het kan zijn dat je lijf de donornier afstoot, maar gelukkig gebeurde dat niet. Toen ik wakker werd na de operatie merkte ik direct al een verschil. Ik voelde me letterlijk als herboren. Er was gewoon meer energie. Heel apart.” Ergens niet zo gek als je kijkt naar de sprong die haar nierfunctie heeft gemaakt: “Voor de operatie was deze functie 11, daarna 65.”

Familie Ook Gerrie voelde zich goed na de operatie, ze had alleen wel last van de bijwerkingen van de morfine. “Dat kreeg ik vervolgens in tabletvorm en toen stond ik gewoon weer naast het bed”, grapt ze. Na de opname in het ziekenhuis was het tijd voor het herstel thuis. Het tweetal lacht: “Ook daar hadden we heel goede verpleging.” Die rol was namelijk weggelegd voor de familie. Andrea kon daarvoor terugvallen op haar partner en haar zus. Bij Gerrie verliep het als volgt: “De eerste veertien dagen had ik dag en nacht zorg nodig. Mijn zoon en zijn vriendin bleven slapen en overdag ging ik naar mijn andere zoon en schoondochter, die hier ook in de straat wonen.” Zo nuchter als ze is, voegt ze er aan toe: “Gewoon lopend hoor.” Er werden boodschappen gedaan en elke dag mochten Gerrie en Andrea kiezen wat ze wilden eten. “We werden echt in de watten gelegd.” Het herstel verliep naar wens en al gauw hielp Gerrie weer met de was opvouwen bij haar schoondochter. Ze lacht: “Ik was er toch en stilzitten is niets voor mij.”

Hallo Holten

Al met al kijkt het duo terug op een fijne periode met elkaar. Andrea: “We kunnen er goed met elkaar over praten en we zijn altijd open en eerlijk naar elkaar geweest. De transplantatie was best wel een intensief proces. Het blijft bijzonder dat je lichaam het zo goed doet op een nier van een ander.” Ook Gerrie is weer even vitaal als voor de operatie. “Het is goed bevallen, ik zou het zó weer doen. Want hoe mooi is het om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen?”

Gezondheid

We werden echt in de watten gelegd

25


Hallo Hallo Holten

Redactie

Hallo Holten blijkt verrijking voor Holten én de makers

26

Hallo Holten


Hallo Holten, het magazine dat niet meer weg te denken lijkt uit ons mooie dorp, bestaat al weer drie jaar. Twee keer per jaar valt op de deurmat van iedere Holtenaar dit fraaie bewaarexemplaar met heerlijke verhalen over bekende, maar vooral ook minder bekende Holtenaren. Reclamemaker en uitgever André Heetkamp liep al een paar jaar rond met het idee voor een echt goed gemaakt magazine over Holten. Ultiem dorpsfiguur John Akkerman (de mountainbikeman die ’s zomers elke dag naar het zwembad fietste) gaf het laatste zetje voor makers Heetkamp, Jennita Stegeman en Hanneke Aaftink. - Door Laurens-Jan Stam | Fotografie Martin Podt

Foto’s met een verhaal Fotografe Jennita Stegeman is vanaf het begin verantwoordelijk voor de veelgeprezen foto’s van het magazine. “Het is zo ontzettend gaaf om de verhalen van deze bijzondere Holtenaren ook op foto zichtbaar te maken. Ik kom bij mensen thuis ‘op de keuken’, waar ik anders nooit terecht zou komen”, aldus Jennita. “Voorafgaand aan de fotosessie lees ik eerst het verhaal, dat dan al af is. Dan bedenk ik al iets of vraag iets na bij redactie.” Zo werkte ze ook bij de brandweervrouw die op de cover stond. “Dat is technisch heel interessant om te doen en daar kan ik echt de tijd voor nemen. Maar soms is het ook de kunst om op te gaan in het moment en de ruimte die dan geboden wordt, zoals bij meneer Willem Rietman thuis met het koffiemolentje. Dan valt alles ineens samen, terwijl ik dat vooraf nooit bedacht zou hebben.”

Mooie momenten Voordat Jennita foto’s gaat maken, zitten er al heel wat uurtjes werk in een verhaal. “We hebben een app-groep waarin we onze eerste ideeën spuien naar elkaar. Daarnaast krijgen we ook vaak suggesties van mensen uit Holten en uit ons netwerk. Dan kijken we wat origineel is of juist actueel. Daarbij houden we

Hallo Holten

ook rekening met de spreiding in het dorp. Dus verhalen uit alle buurtschappen en verschillende verenigingen”, legt Hanneke uit. Ook is er door de makers bewust gekozen voor bepaalde hoofdthema’s, zoals gezondheid, politiek, recreatie, enzovoort. “Hierdoor hebben we veel variatie in verhalen en blijven we verrassen”, vertelt André. En redacteuren en fotograaf worden zo zelf ook verrast en maken soms unieke momenten mee. “Dan zit je ineens bij de familie Paalman van Het Bonte Paard in een leeg café, waar ze na al die jaren afscheid van namen. Of geïnterviewden raken ontroerd als het om hun persoonlijke verhaal gaat”, vertelt Jennita.

Voortbestaan Hallo Holten is voor de lezers én makers een verrijking gebleken de afgelopen jaren. Echter kost het maken van een magazine als dit wel steeds honderden uren aan werk voor alle betrokkenen. Dat begint met de eerste appjes met ideeën. Daarna het plannen en afnemen van interviews, de uitwerking hiervan, de fotografie met voorbereiding en nabewerking, de vormgeving en opmaak door André en zijn team en dan nog de verspreiding bij elk huis in Holten. “Dat is wel iets waar we nu tegenaan lopen”, vertelt Hanneke. “We hebben natuurlijk wel wat inkomsten van adverteerders, waar we zeer dankbaar voor zijn, maar we willen geen blad vol met advertenties.” Daarom zijn ze heel blij met de donaties die ze soms krijgen van Holtenaren die het blad waarderen.

Cadeau dat moet blijven “Maar daarmee redden we het niet; de kosten van papier en verspreiding zijn enorm gestegen de laatste twee jaar en daarom moeten we iets verzinnen om in ieder geval uit de kosten te blijven”, geeft André aan. “Dat zou kunnen met een actie richting potentiële donateurs, een leuke avond met personen uit het blad waar we ook wat geld mee verdienen of een structurele bijdrage van een sponsor of een subsidie”, vult Hanneke aan. “We willen dit dolgraag blijven maken en zien het ook al jaren als cadeau van ons naar Holten toe, maar we hopen dat mensen mee willen denken (op wat voor manier dan ook). Zodat we het blad kostendekkend kunnen maken en tot in lengte van jaren kunnen blijven maken.”

>>

Redactie

A

an de vergadertafel van het communicatiebedrijf van Hanneke vertellen de drie initiatiefnemers over de eerste edities van het blad. “André en ik hadden al vaker over het idee gesproken; een eigen magazine over échte Holtenaren. En dan niet de bekende Holtenaren die al vaak aan het woord komen, maar juist mooie verhalen over mensen die niet iedereen kent”, vertelt Hanneke. André vult aan: “We wilden niet alleen goede verhalen hebben, maar het blad zelf moest ook van hoge kwaliteit zijn, zodat mensen het echt zouden bewaren. Daarom kozen we voor wat dikker papier, fraaie vormgeving, een beperkt aantal advertenties én goede foto’s. Dat laatste maakt het blad compleet.” De totstandkoming van de eerste editie werd gecoördineerd door Stef (‘Sjef’) Meilink die destijds stage liep bij Hanneke. “Voor hem een prachtige stageopdracht en hij zat ons flink achter de broek aan, waardoor we het magazine strak binnen de gestelde tijd wisten te realiseren”, vertelt Hanneke.

27


Ook zin in een zonvakantie? Ga goed voorbereid op reis! Controleer vooraf uw paspoort of ID-kaart: Niet meer geldig? Maak een afspraak en vraag op tijd een nieuwe aan. Kijk vooraf wat u nodig heeft voor uw afspraak. Uw paspoort of ID-kaart ligt 6 werkdagen na uw aanvraag voor u klaar. Geniet zonder zorgen van een heerlijke reis. Alles wat u moet weten over het aanvragen van een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart vindt u via www.rijssen-holten.nl/reisdocumenten of de QR-code hiernaast.


Wil je ons helpen om de kracht en schoonheid van ons dorp elke editie weer onder de aandacht te brengen? Via de QR-code hiernaast kun je vrijblijvend een donatie doen. Het bedrag kun je zelf bepalen, alle kleine beetjes helpen.

Hallo Holten

>

We zijn zeer dankbaar voor alle Holtenaren die dit blad een warm hart toedragen. Alle positieve reacties doen ons erg goed. Helaas zien we ook dat de kosten de afgelopen edities enorm zijn gestegen. Tot nu toe konden we Hallo Holten altijd gratis aanbieden en dat willen we graag blijven doen. We zien het namelijk als cadeau van ons naar Holten toe.

Scan mij r en donee

Bedankt! :)

Redactie

Hallo Holten! Help je mee?

29


Hallo Trefpunt Espelo

Het kloppende hart van Espelo Het Trefpunt in Espelo is al sinds jaar en dag hét adres waar de Sploders lief en leed met elkaar delen. Verenigingen gebruiken het als uitvalsbasis en donateurs kunnen het huren voor hun eigen evenementen. Arjan Stevens (voorzitter van het bestuur) en Marietje Nijkamp (beheer) vertellen over de organisatie achter Het Trefpunt, de geschiedenis van het pand en de verscheidenheid aan gebruikers.

Platteland

- Door Wieke van der Zee | Fotografie Archief Trefpunt

30

Hallo Holten


H

et Trefpunt bestaat al sinds 1965 als buurtschapshuis. Arjan: “Het had toen dezelfde functie als nu. Er zat een zaaltje in dat kon worden gehuurd voor feestjes en het bestuur organiseerde activiteiten voor verenigingen en inwoners. Het werd ook commercieel verhuurd aan groepen en bedrijven buiten Espelo. Er zat toen nog geen drinken bij de prijs van de huur in, dat kon je zelf meenemen.” Marietje vult aan: “Toen de Bosschool in 2015 sloot, kreeg Het Trefpunt er een nieuwe functie bij als plek waar mensen sociale verbinding zochten met elkaar. Espelo is een buurt zonder dorpskern, dus de saamhorigheid kwam echt vanuit de school. Daar sloot je vriendschappen. We zitten tussen Holten, Nieuw Heeten en Dijkerhoek in qua scholen, waardoor de kinderen verschillende richtingen op gingen en elkaar niet meer zouden tegenkomen.” Om toch het ‘Splose’ gevoel te behouden, kwam het toenmalige bestuur samen met wat andere Sploders om te bespreken hoe Het Trefpunt het gat kon opvullen. Arjan: “Er zijn toen drie plannen onderzocht: het gebouw van de Bosschool in gebruik nemen, het bestaande Trefpunt verbouwen en moderniseren óf een nieuw Trefpunt bouwen. Het bestaande pand verkeerde in slechte staat en het voldeed niet meer aan de huidige eisen. Daarom is toen besloten om een nieuw buurtschapshuis te bouwen.”

om de mogelijkheden voor een nieuw pand te bespreken. Het bestuur wilde de bouw graag in eigen beheer houden, dus iedereen schreef letterlijk op een papiertje wat hij of zij kon. Zo waren er mensen die konden metselen, schilderen of helpen met sjouwen. Er werd een financiële commissie opgericht, een interieurcommissie… eigenlijk te veel om op te noemen. Je kon merken dat iedereen er zin in had; de energie en het enthousiasme spatte er vanaf.”

Samen de schouders eronder

Clubhuis, trouwlocatie én uitvaartcentrum

Begin 2019 werd het pand gesloopt en direct aansluitend werd begonnen met de bouw van het nieuwe Trefpunt. Arjan: “Er werd een commissie gevormd vanuit het bestuur en mensen uit de omgeving. Zij organiseerden een avond

Het nieuwe Trefpunt heeft dezelfde functie als het oude gebouw, met één groot verschil: het wordt niet meer verhuurd aan mensen en bedrijven buiten Espelo. Arjan: “We hadden wel eens groepen die na hun bezoek bij de buren op

Het nieuwe gebouw stond er binnen anderhalf jaar, bijna volledig gebouwd door ‘eigen volk’. Arjan: “Op het dak liggen zonnepanelen, ook die zijn geplaatst door Sploders. Door deze panelen is het gebouw energieneutraal en op sommige dagen zijn we zelfs netto energieleverancier. Het pand is gasloos, dus we hoeven er in de toekomst niet nóg een keer mee aan de slag.” Het geld kwam deels vanuit subsidies en deels vanuit de gemeenschap zelf. Het bestuur gaf aan plaats te maken voor een jongere generatie; niets stond Het Trefpunt meer in de weg. “Tja, en toen we het nieuwe Trefpunt wilden openen, kwam corona opzetten. Dus je hebt een nieuw gebouw, een nieuw bestuur… je wil van start, maar het mocht nog niet”, aldus Arjan. “Toch gingen we niet bij de pakken neerzitten. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de tijd om onze plannen te finetunen.”

Hallo Holten

>>

Platteland

Om toch het 'Splose' gevoel te behouden

31


Platteland

de trampoline sprongen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met eigen inwoners heb je dat gewoon een stuk minder, die voelen zich verantwoordelijk voor ‘hun Trefpunt’.” Marietje vult aan: “Het enige wat er nu weleens gebeurt, is dat een groep vergeet om een deur dicht te doen. Nou ja, als dat het is…” In Het Trefpunt kan sinds de verbouwing ook eten en drinken worden gekocht. Het bestuur wil geen valse concurrentie zijn voor de Holtense horeca; ook één van de redenen om niet meer te verhuren aan externen. Wie de zaal wel kunnen gebruiken, zijn de donateurs. Dat zijn er op dit moment zo’n 250, allemaal inwoners van Espelo. “Je kunt al vanaf je twintigste donateur worden”, vertelt Marietje. “Bij ons in het gezin zijn mijn man, ik, onze zoon en dochter donateur. Zo kom je snel aan een groot aantal.” Eigenlijk is het maar goed ook dat de zaal niet meer extern wordt verhuurd; vorig jaar gebruikten de donateurs Het Trefpunt bijna 300 keer! Arjan: “We hebben een groot aantal verenigingen in Espelo die Het Trefpunt als hun clubhuis gebruiken. Bijvoorbeeld de Vrouwen van Nu, Paasvuur Espelo, een schildersclub, de Espelose Jongeren Vereniging en nog veel meer! Het is zelfs zo dat er verenigingen gevormd worden, ómdat Het Trefpunt er is. Bijvoorbeeld toen we een jeu-desboulesbaan aanlegden achter het gebouw. Dat vond een aantal Sploders zo leuk, dat ze een vereniging hebben opgericht.”

32

Als een vereniging het gebouw gebruikt, gaat dit op goed vertrouwen. Marietje: “De verenigingen hebben allemaal een eigen sleutel, dus ik hoef er niet speciaal naartoe als er een boeking is. We hebben de afspraak dat de gebruikers de boel bezemschoon achterlaten en de koelkast weer volpakken. Ze kunnen zelf opschrijven wat ze hebben gebruikt qua eten en drinken en dat rekenen ze af via de tablet die aan de muur hangt.” “Aan het einde van het jaar strepen we de inkomsten

af tegen wat eruit is gegaan”, vult Arjan aan. “De laatste twee jaar is er waarschijnlijk naar boven afgerond, want we hebben altijd geld over. Er wordt echt nul misbruik gemaakt van het vertrouwen.” En niet alleen verenigingen weten hun weg te vinden naar Het Trefpunt; het wordt ook gebruikt voor persoonlijke aangelegenheden. Marietje: “Er zijn hier al tig verjaardagen, geboortes en huwelijken gevierd.” “Ik ben hier zelf ook getrouwd”, vult Arjan aan. Marietje vervolgt: “Ook uitvaarten en condoleances vinden hier wel eens plaats. We delen hier echt lief én leed met elkaar.”

Nieuwste uitbreiding: het sport- en speelbos Twee jaar geleden werd Fitclub Splo opgericht om tegemoet te komen aan de wens om te sporten in coronatijd. De groep trainde op de parkeerplaats. Het sporten bij Het Trefpunt was een grote hit, dus werd bedacht om hier wat meer mee te doen. Het bos achter het gebouw hoorde bij het terrein, daar kon wel een sport- en speelbos komen. Met financiële steun vanuit de Catharina Koetsier Stichting was er genoeg geld om er wat moois van te maken. Er werd groot onderhoud gepleegd en veel hout verwijderd. Dit werd later weer gebruikt om de sport- en speeltoestellen van te maken. Tijdens het project werd het idee geopperd om het bos wat multifunctioneler te maken. Daarom is er nu ook een open plek, die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld bruiloften. Arjan: “Het bos is openbaar, dus er komen hier vaak gezinnen op zondag even lekker struinen. En dat is ook precies waar het voor is bedoeld!”

Hallo Holten


Heel veel bezige bijen

Eén van de commissies van Het Trefpunt is de activiteitencommissie. De groep enthousiastelingen organiseert elke maand een activiteit. De ene maand is dat de beroemde zaterdagmiddagborrel, de andere maand weer iets anders. Dit wordt altijd gedaan in samenwerking met één van de buurten/straten in Espelo. Activiteiten die al geweest zijn: een whiskyproeverij, een bourgondische barbecue en een verwerping met Oud Hollandse spellen. Als er een leuk idee binnenkomt, wordt het besproken in de commissie. Is het leuk, dan wordt het uitgevoerd.

Goed voorbereid op de toekomst De toekomstdromen voor Het Trefpunt zijn bescheiden. “We hebben de boel prima georganiseerd en Het Trefpunt loopt goed. Wat dat betreft zijn we al wel aardig rond”, legt Arjan uit. Er is al wel goed nagedacht over de mogelijkheden in de toekomst. Arjan: “We hebben het er wel eens over gehad om laadpalen te plaatsen, die zie je natuurlijk op steeds meer plekken. Mocht er in de toekomst vraag naar zijn, dan ligt de voorbereiding er al.” Een wens die er wel is, is het installeren van een automatisch sproeisysteem voor het sportveldje. “Het veld wordt al automatisch gemaaid om het onderhoud voor de buitenploeg zo makkelijk mogelijk te houden. Het blijven natuurlijk wel vrijwilligers hè, die hebben er ook gewoon een baan naast. Als we het veld ook nog automatisch kunnen sproeien, zou dit echt heel veel werk schelen.” Arjan vervolgt: “We hebben vanuit de Rabo Clubkas al een bijdrage gekregen voor dit doel. Dat is al een mooie stap in de goede richting.”

Platteland

Het ‘hebben’ van een gebouw als Het Trefpunt, gaat niet vanzelf. Er zit een bestuur achter, en ook verschillende commissies en werkgroepen. Deze rollen worden allemaal vervuld door vrijwilligers. Het beheerteam krijgt wel een vergoeding voor de kosten die ze maken. “De verschillende werkgroepen zorgen ervoor dat Het Trefpunt goed draait”, legt Arjan uit. “We hebben een tuinclub, die ervoor zorgt dat al het groen er goed bij ligt. Daarnaast hebben we nog de ‘Buitenbuffels’, dat is onze onderhoudsploeg voor de buitenboel. En de ‘Stampers’ zorgen ervoor dat de papiercontainer regelmatig even flink wordt aangestampt. Dat is ook echt wel nodig; we hebben er één per week tot de rand toe vol. Natuurlijk is er ook een groep die de binnenkant van het gebouw onderhoudt en dan is er ook nog het beheer.” Marietje vult aan: “Als beheerder zorg ik samen met Monique ten Dam voor de dagelijkse gang van zaken. Als er een groep in Het Trefpunt heeft gezeten, gaan we daarna altijd even langs om te kijken of alles er netjes bij ligt. Daarnaast verzorgen we ook de boodschappen, de was en het sleutelbeheer. En als er een rondleiding wordt gegeven, doen wij dat ook.” Voor de grote schoonmaak wordt een beroep gedaan op de Splose gemeenschap. Arjan: “Elke maand komt er een andere groep langs om alles van boven naar beneden weer spic en span te maken. De ene keer is dat een vriendengroep, dan weer een groep moeders of een buurt.”

Hallo Holten

33


Persoonlijk 34

Hallo Holten


Hallo Hermien Elkink

Van geboorteregistratie tot ondertrouw:

Hermien Elkink gaat het mensenwerk missen Na bijna vijftig jaar zwaait Hermien Elkink aan het einde van dit jaar toch echt af. Als vast gezicht achter de balie van het gemeentehuis wordt ze ook regelmatig aangesproken in het dorp: “Ik vind dat prachtig. Ik houd wel van een praatje en ik werk graag in de dienstverlening.” Dat was uiteindelijk ook waarom ze terecht kwam op de afdeling Burgerzaken van de toenmalige gemeente Holten. Een schot in de roos, gezien haar staat van dienst. - Door Mindy Strampel | Fotografie Jennita Stegeman

Hallo Holten

papier gekost. We hebben momenteel nog één typemachine staan om oude aktes mee aan te passen. Laatst vroeg een jongere collega wat voor apparaat er toch op het kastje stond”, zegt ze met een knipoog. “Na twee jaar kwam er een functie vrij op de afdeling Algemene Zaken en daar viel Burgerzaken ook onder. Toen mij werd gevraagd of ik aan de balie wilde werken, greep ik deze kans met beide handen aan. Ik vind contact met mensen erg fijn. Door deze keuze zagen mijn dagen er ineens anders uit. ’s Morgens zat ik aan de balie en ’s middags deed ik archiefwerk. Totdat mijn collega in 1982 met pensioen ging en ik mij volledig op Burgerzaken kon storten.”

Verhuizing In 2001 kwam er een herindeling van de organisatie door de samenvoeging met de gemeente Rijssen. Onder de naam Rijssen-Holten ging de gebundelde gemeente verder. “We zijn van het oude gemeentehuis in Holten verhuisd naar dat in Rijssen. Dat was voor mij wel even schakelen. De organisatie van de gemeente Holten was een stuk kleiner dan die van de gemeente Rijssen. Voor mijn gevoel moest ik daardoor

>>

Persoonlijk

H

ermien kan zich haar eerste werkdag 48 jaar geleden nog herinneren als de dag van gisteren. “Het was 25 augustus 1975 en ik weet zelfs nog wat ik aan had”, zegt ze lachend. Hermien is een goedlachse en positieve dame. Altijd in voor een praatje, vriendelijk en erg behulpzaam. “Ik droeg een wit rokje en een rood met wit gestreept truitje en ik zie me nog gaan. Daar wordt eigenlijk zo makkelijk aan voorbijgegaan, hoe belangrijk zo’n eerste werkdag is. Tegenwoordig loop je stage, maar dat was toen anders. Ik heb mavo gedaan met aansluitend een secretaresseopleiding van een jaar, daarbij leer je niks over het werken 'an sich'. Dus toen ik aan de slag ging bij de gemeente als telefoniste/receptioniste werd ik voor mijn gevoel in het diepe gegooid. Ik kwam achter een typemachine te zitten en werkte met, zoals we dat nu vinden, een antieke telefooncentrale.” Hermien weet nog dat typen niet haar grootste talent was. “In die tijd kreeg je handgeschreven concepten en die moest je dan uittypen in meervoud met een stuk carbon tussen elk vel papier. Als je dan een typefout maakte, moest je alles er weer heel voorzichtig uit halen en opnieuw beginnen. Dat heeft de gemeente destijds best veel

35


verzekeringen & hypotheken

Persoonlijk financieel en deskundig advies! Daar staan we voor! Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste verzekeringen en hypotheek.

Ben je op zoek naar een manier om je bedrijfskleding te voorzien van een logo? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In grote of kleine aantallen, naar eigen ontwerp of logo, niets is een te grote uitdaging.

Bannink Verzekeringen en Hypotheken B.V. Oude Deventerweg 23,7451 CM Holten Verzekeringen t 0548 36 77 88 Hypotheken m 06 22 99 69 33

www.banninkverzekeringen.nl

Rijssen

Holten

Banisweg 3, 7462 HW Rijssen T 0548 51 22 17

Smidsbelt 9, 7451 BL Holten T 0548 65 73 47

info@banninkverzekeringen.nl

biketotaalbloemendal.nl

DÉ SPORTFIETS SPECIALIST VAN OVERIJSSEL MTB

0548 512 217 |

BANISWEG 3, RIJSSEN (BIJ BIKE TOTAAL BLOEMENDAL)

|

GRAVEL

INFO@BIKEBASEMENT.NL

|

RACE

BIKEBASEMENT.NL


opnieuw mijn plekje veroveren, omdat de taken in Rijssen al goed verdeeld waren. Al snel bleek het gemeentehuis in Rijssen te klein voor alle ambtenaren die erbij kwamen door de samensmelting.” De oplossing: enkele afdelingen bleven in het oude gemeentehuis in Holten. Voor Burgerzaken werd de gemeentewinkel in het leven geroepen. In het gemeentehuis van Holten zat iedere ochtend iemand om de inwoners te woord te staan. Momenteel zijn we in Holten alleen op donderdagavond nog open in het Kulturhus en het is altijd druk. Holtenaren vinden het fijn dat ze in hun eigen dorp hun zaken kunnen regelen.”

Burgerzaken Waar contact is met mensen, ontstaan mooie verhalen. Soms gaat er iets verkeerd, maar meestal zijn het leuke anekdotes. Hermien kan zich talrijke momenten voor de geest halen waarbij ze haar dorpsgenoten heeft geholpen. “Gisteren kreeg ik iemand aan de balie die een herinnering met mij ophaalde: ‘Hermien, ik weet nog heel goed dat jij mij hielp bij de geboorteaangifte. En dat ik wel wist hoe ik de naam moest uitspreken, maar niet hoe ik het moest schrijven.’ Tegenwoordig gaat alles digitaal. Dat is uiteraard heel mooi, maar het persoonlijke verdwijnt. Nu heb ik in het verleden ook meegemaakt dat de geboorteakte bestond uit vier vellen; twee aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. Na het opmaken van de akte las ik dit voor en werd er ondertekend voor akkoord. De akte is dan vastgesteld. Die middag kwam er een meneer terug om de akte te wijzigen. Alleen, dat kan dan niet meer. Ik moet zeggen dat ik het er toen wel even warm van kreeg, hij dreigde de hele akte te verscheuren. Gelukkig konden we hem wel geruststellen. Een wethouder die ik dit verhaal vertelde tijdens een afscheid zei dat hij ook nog goed wist dat ik zijn ondertrouw had gedaan. Dat blijft altijd leuk om te horen.”

wat mensen kent, sprak je dat gewoon af. Dat is nu natuurlijk ondenkbaar. Tegenwoordig zit alles achter slot en grendel.”

Vriendschap Als je een lange tijd op een plek werkt en verschillende dingen met je collega’s meemaakt, dan ontstaat er op den duur ook een soort van vriendschap met enkele mensen. “In een periode waarin ik door gezondheidsproblemen een half jaar niet zelf kon rijden, waren mijn collega’s zo lief om mij op te halen en weer thuis te brengen. Dit vond ik fantastisch van ze. Er was één persoon die dat bleef doen. We zijn daardoor ook vriendinnen geworden. Inmiddels werken we al 36 jaar samen. Met name in de periode van de gemeentelijke herindeling waardoor we beiden op een andere plek werkten, in Holten of in Rijssen, was het fijn om je verhaal aan elkaar kwijt te kunnen. Ik heb zelfs op speciaal verzoek haar dochter mogen trouwen. Spannend om te doen, omdat je meerdere mensen uit het gezelschap goed kent. Maar ook een bijzonder moment uit mijn werk.”

Welverdiend pensioen Hermien kijkt goed terug op haar loopbaan bij de gemeente. Ze heeft veel meegemaakt in de loop der jaren en de tand des tijds goed doorstaan. Verandering van functie, doorgroeien, veel leren, een verhuizing, nieuwe mensen leren kennen, vrienden maken en verkiezingsstress. Alles is de revue wel gepasseerd. Vooral er samen voor gaan, is waar ze toch een bescheiden gevoel van trots van krijgt. “Bij Burgerzaken doe je het altijd met elkaar. Ook ben ik al jaren projectleider tijdens de verkiezingsperiode. Dit is een hectische tijd, waarbij je alles in goede banen moet leiden. Alle collega’s van Burgerzaken helpen mee en als we ‘s nachts klaar zijn en alles goed is verlopen, dan ben ik daar trots op. Trots op elkaar, dat we het samen weer goed hebben geregeld.” De Tweede Kamerverkiezing van november was ook de reden dat Hermien nog twee middagen per week aan het werk is. Want eigenlijk zou ze afgelopen september al met pensioen gaan. “Ik kan er nog geen afstand van doen”, grapt ze. In januari is het echt klaar, dan gaat Hermien eindelijk genieten van haar welverdiende pensioen. “Ik wacht eerst maar eens tot het januari is en dan kijk ik wel wat er op mijn pad komt. Helemaal niks doen zit niet in mijn aard. Maar ik heb ook nog geen vastomlijnd idee wat ik wel wil gaan doen. Gewoon lekker genieten van de ruimte en tijd die er dan ontstaan. Hoe fijn is het dat ik leuke dingen kan gaan doen met mijn moeder die al op leeftijd is. Daar kijk ik naar uit.”

Bijzonder werk Hermien vindt het fijn om inwoners goed te helpen en waar het kan een stapje extra te doen. De menselijke maat past ze graag toe. Dat is juist wat het werk voor haar zo bijzonder maakt. “Mensen komen bij de gemeente, omdat ze nergens anders terecht kunnen. Voor een paspoort, rijbewijs, bouwvergunning, ondertrouw of de aangifte van een geboorte. Allemaal zaken waarvoor je bij de gemeente moet zijn. Ik streef ernaar mensen zodanig te helpen dat ze met een goed gevoel weggaan. Misschien wil ik zelfs wel een beetje het vooroordeel over ambtenaren wegnemen door juist actief mee te denken met mensen. Binnen de kaders van de wet kijken naar hoe je iemand tóch tevreden kunt stellen. In het verleden nam je zelfs op verzoek het paspoort voor iemand mee naar huis en dan liet je het thuis ophalen. Doordat je hier werkt en woont en best wel

Hallo Holten

Persoonlijk

Ik heb zelfs op speciaal verzoek haar dochter mogen trouwen

37


Muziek 38

Hallo Holten


Hallo Jan Veldhuis

Liefhebber van ‘de olde roop’ De afgelopen weken klonk de roep weer onmiskenbaar door de regio: de sonore, monotone klanken van de midwinterhoorn. Jarenlang was Jan Veldhuis de drijvende kracht achter deze traditie in Holten. Een fervent blazer én maker van het oeroude instrument. Door een TIA eerder dit jaar lukt het hem nog niet om zelf weer actief met de midwinterhoorn op pad te gaan. Maar… hij kan er wel veel over vertellen. In de hoop dat ‘de olde roop’ niet verstomt… - Door Ronny Veldhuis | Fotografie Jennita Stegeman

Zak met krullen “Omdat ik veel plezier had aan het maken van de instrumenten, heb ik op een gegeven moment gutsen voor mezelf gemaakt. En een speciale ‘workmate’, waarop de midwinterhoorn kon worden vastgezet. Daarmee stond ik ook op allerlei markten en evenementen. Ik strooide dan direct een zak met krullen uit onder de workmate, zodat bezoekers niet konden zeggen dat ik niks deed”, vertelt hij lachend. Jan zocht zelf altijd naar geschikt hout. “Een midwinterhoorn maak je van zacht hout, net als klompen. Dus van berk, soms els of wilg. Het hout moet eerst een half jaar drogen. Je zoekt naar stammen of dikke takken in de juiste vorm. Deze zaag je

Hallo Holten

doormidden en dan ga je het uithollen. Zo glad mogelijk. De twee helften zet je daarna weer mooi aan elkaar. Hoe groter en wijder het uiteinde, hoe voller de klank. Bovendien draagt het geluid dan ook verder. Het mondstuk is gemaakt van vlierhout. Ik denk dat ik op deze manier in al die jaren zo’n zeventig midwinterhoorns heb gemaakt.” Belangrijke partner in crime was Gerard Efftink, die in 2020 overleed. Hij kwam oorspronkelijk uit Delden, waar het blazen op de midwinterhoorn van oudsher onderdeel was van de cultuur. Samen gingen ze jarenlang op pad om de klanken van de midwinterhoorn van de eerste advent tot 6 januari te verspreiden. “In het begin met een klein clubje, later met z’n tweeën. We stonden bijvoorbeeld in het Friese Nieuwehorne, in Doetinchem, bovenin de kerktoren van Epe en het Duitse Lage. Maar vooral veel in Twente en Holten natuurlijk, zoals op 24 december op de Canadese Begraafplaats.”

Een kerstgebruik met heidense roots Jan heeft in de loop der tijd veel kennis opgedaan en verzameld over de oeroude traditie: “Het blazen op hoorns stamt uit de Germaanse tijd en in een Duits boek uit de 15e eeuw wordt het bijvoorbeeld al vermeld. Het blazen gebeurde

>>

Muziek

D

e liefde voor de midwinterhoorn begon in 1978. Bij de opening van het AC restaurant in Holten kocht Jan een midwinterhoorn in de veronderstelling erop te kunnen blazen. Dat viel echter tegen. “Een kenner vertelde mij dat ik het exemplaar beter aan de muur kon hangen, want van binnen was hij helemaal ruw”, vertelt Jan. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Als machinebouwer wist hij namelijk goed met zijn handen te werken. “Ik leende een guts en een week later had ik ‘m klaar. Dus toen ben ik er mee verder gegaan.”

39


adres Hoffesstraat 41 7451 AE Holten

post Postbus 47 7450 AA Holten

tel 0548 37 83 53 Mail holten@vanbraakaccountants.nl

www.vanbraakaccountants.nl


toen nog op ossenhoorns. Hiermee werd het verlangen naar het licht van het voorjaar kracht bij gezet. Later kreeg het een plek in het christendom. In de jaren ‘50 van de vorige eeuw deed men het amper nog, behalve in Noordoost-Overijssel en Twente. Geleidelijk aan werd het fenomeen nieuw leven in geblazen in de jaren ’70 en ’80. Meerdere buurtschappen gingen samenwerken om ‘de olde roop’ in de kerstperiode weer van plaats naar plaats te laten klinken. Daar verbonden ze wel regels aan. Er wordt bijvoorbeeld uitsluitend geblazen vanaf de eerste advent tot 6 januari. En er wordt nooit met meerdere personen tegelijkertijd geblazen, want dat klinkt niet mooi.”

het weer is behoorlijk van invloed. Het viel ons beide op dat er een prachtige echo was. En wat me vooral is bijgebleven, is dat mijn klanken nog mooier waren dan die uit de Alpenhoorn”, zegt hij niet zonder trots. “Het is daar een leuke plek om te staan, omdat ook het Pieterpad erlangs loopt. Wandelaars maken graag een praatje en vinden het fijn om te lopen met onze sonore klanken op de achtergrond.” De visvijver op 't Vletgoor is een andere mooie plek. “Daar oefenden we ook vaak. Als je met een aantal blazers rondom de vijver gaat staan, kun je de klanken mooi rond laten gaan. Precies zoals het vroeger van boerderij naar boerderij ging.”

Jan was één keer deelnemer aan een kampioenschap midwinterhoorn blazen in Diepenheim. Hieraan deden verschillende buurtschappen als team mee, waarbij ieder buurtschap drie mensen had afgevaardigd. Jan: “Omdat ik geen lid ben van een buurtschap, kon ik alleen meedoen in het individuele klassement. Daar haalde ik een verdienstelijke 14e plek!”

‘Eigenwijze’ blazers

Mooie plekjes In Holten heeft Jan een aantal favoriete plekken om te blazen. Eén daarvan is aan de Plaggenweg. “Ik stond daar een keer met iemand met zo’n grote Alpenhoorn. Het was een beetje nevelig en er was weinig wind. Ideale omstandigheden, want

Hallo Holten

Een paar maanden geleden werd Jan getroffen door een TIA. En alsof dat nog niet genoeg was, kwam daar corona vlak achteraan. “Ik probeer het blazen nu weer voorzichtig op te pakken, want ik hoop uiteindelijk toch weer mee te doen. Het clubje dat in de winterperiode regelmatig met elkaar oefent op de Holterberg wordt namelijk wel wat klein, zo’n drie tot vier personen.” Met enige zelfkennis en een glinstering in de ogen sluit hij af: “Het blazen vraagt wat oefening, niet iedereen kan het… én je moet er ook wel een beetje eigenwijs voor zijn.”

Muziek

Precies zoals het vroeger van boerderij naar boerderij ging

41


Hallo Fienpreuvers

55 jaar Fienpreuvers: een begrip in Holten Komend jaar is het zover: de Fienpreuvers vieren hun 55-jarig bestaan. Na die eerste carnavalsavond in zaal Amicitia op 13 februari 1969 groeiden de Fienpreuvers uit tot een steunpilaar van het Holtense verenigingsleven. Frans Hoes, Robert Akkermans en Geert Veneklaas-Slots vertellen over het ontstaan van de vereniging, wat de stokkencommissie inhoudt, het aankomende jubileumweekend en meer!

Vereniging

- Door Demi van der Mei en Stef Meilink | Fotografie Jennita Stegeman

42

Hallo Holten


Oprichting Hij vervolgt: “Daarom besloten Eddy Vincent, Yann ten Velde en Herman Stukker om het evenement buiten de voetbal om te organiseren, op advies van de voorzitter van de supportersvereniging Wim Beijers. Maar carnaval vier je natuurlijk niet zonder een Prins Carnaval. Op 12 november 1968, op de bruiloft van Tonny en Betsie Brands, stapten de drie heren op Jan Maats af. “Jan, we leggen jou de titel Prins Carnaval op.” Hij stemde hier gelijk mee in. Vanaf dat moment waren de Fienpreuvers officieel opgericht. Hierna werd in februari 1969 in zaal Amicitia een feestavond gevierd, waarin ‘Prins Waterjan van Holten tot Diekerhook’ een korte speech gaf: “Welkom iedereen, en noe amoal zoep’n.” “Na deze geslaagde avond zei een aantal enthousiastelingen: we gaan door”, vult Frans aan. En zo geschiedde.

Structuur De Fienpreuvers hebben sindsdien niet stilgezeten. In 1969 werd een Raad van Elf aangesteld. Eén van deze heren, Anne Janssen, is 55 jaar later nog steeds lid. Sinds eind jaren ’70 kreeg

Hallo Holten

elke Prins Carnaval ook een adjudant aangewezen. Binnen de vereniging geldt er dan ook een strakke structuur. “Ieder jaar wordt een nieuwe Prins Carnaval aangesteld. Dit is de hoogste in de rang. Daar lopen we allemaal achteraan”, grapt Geert. “Daarna komt de Raad van Elf, de jonge jongens. Na maximaal elf jaar in de Raad van Elf schuif je door naar de Raad van State. Hierin zitten naast oud-Raad van Elf leden ook oud-Prinsen. De volgende stap is dat je in de Senaat komt. Hier zitten de mannen in die veel verdiensten hebben verricht voor de vereniging. Zij bepalen bijvoorbeeld ieder jaar wie de ‘Keunedarper van het jaar’ wordt. Afsluitend hebben we nog de Staten Generaal: de oude wijze mannen.” Frans: “Ook niet onbelangrijk: de Versierders! Deze mannen houden zich bezig met het bouwen van de Prinsenwagen en de aankleding van het dorp en de feestzalen.”

Van 11 tot 11 november Wie denkt dat de Fienpreuvers alleen in februari actief zijn, heeft het mis. “Het carnavalsseizoen bij de Fienpreuvers loopt van 11 november tot 11 november”, vertelt Robert. “Oftewel: het hele jaar door organiseren wij verschillende activiteiten. Met hoogtepunten als het Prinsenbal, het mindervalidencarnaval bij Snorrewind én de grote optocht.” Een bijzonder kenmerk van de Fienpreuvers is hun betrokkenheid bij de Holtense gemeenschap. Zo verzorgen ze jaarlijks een goodwill-avond. Robert legt uit: “Deze avond gaan we met de hele vereniging op bezoek bij een aantal mensen. Zij hebben zich op één of andere manier verdienstelijk gemaakt voor de Keunedarpse

>>

Vereniging

R

obert vertelt: “In het najaar van 1968 vond in de houten kantine van VV Holten een vergadering van de supportersvereniging plaats. Zij wilden in het aankomende jaar een leuke avond organiseren. Er werd gekozen voor een carnavalsavond. Het idee van een carnavalsavond zorgde wel voor een tweestrijd binnen de supportersvereniging: de ene helft was razend enthousiast, de andere helft niet.”

43


ZATERDAG 20 JANUARI BUURMAN & BUURMAN SHOW | OUTSIDERS REEPERBAHNER | RONNIE RUYSDAEL

ZONDAG 21 JANUARI

BOH FOI TOCH | HOOLTER DEERNS DE HOOLTER KORHANEN | BRAANDHEULTJES DANNY PANADERO | FALSCH UND VERRÜCKT TICKETS VERKRIJGBAAR VIA WWW.FIENPREUVERS.NL DAGKAART €10,- | PASSEPARTOUT €15,-

VOLG ONS:


gemeenschap.” Ook de inmiddels welbekende Keunefeesten worden door de Fienpreuvers opgezet en georganiseerd. Frans: “We merkten dat Holtenaren behoefte hadden aan een volksfeest in de zomer. We waren van plan om de Keunefeesten eenmalig te organiseren ter ere van ons 22-jarig jubileum. De vereniging is er bijna failliet aan gegaan, maar iedereen vond het zo mooi dat ze zeiden: dit moet ieder jaar weer worden georganiseerd! Inmiddels zijn we blij met de inkomsten die het voor de vereniging genereert”, knipoogt Frans.

De stokkencommissie Al deze activiteiten vragen veel organisatiewerk. Voor elk feest wordt daarom een commissie opgericht. In totaal zijn er zo’n twintig commissies, bestaande uit acht tot tien man. “Sommige commissies zijn heel serieus, andere bestaan vooral voor de lol. Een voorbeeld is de stokkencommissie. Zij begeleiden de Prins, Raad van Elf en de artiesten bij de verschillende carnavalsfeesten veilig naar binnen en buiten. Voorheen bestond deze commissie uit de Holtense iconen Ab Jansen (Boer Biet) en ‘Gouwe Ouwe’ Douwe Bergsma. Tegenwoordig bestaat de stokkencommissie uit het illustere duo Bart Soer en Tonnie Brands. “Aan het einde van de avond moeten ze zelf worden begeleid”, vertellen de mannen lachend.

Verbondenheid

Feestweekend! Achter de schermen zijn de Fienpreuvers dus druk bezig om Holten een carnavalsseizoen te bezorgen om nooit te vergeten. Als klap op de vuurpijl organiseert de vereniging in januari eenmalig een speciaal tentfeest. Geert: “Een feest van de Fienpreuvers voor Holten en omstreken. Dit wordt niet ‘alweer’ een carnavalsfeest: voel je dus niet verplicht om je te verkleden”, knipoogt hij. Robert vult aan: “Aan de rand van Holten, bij de MAC, richten wij op 20 en 21 januari 2024 een feestterrein in. Denk hierbij aan een feesttent zoals je die bij de Zwarte Cross ziet, uiteraard verwarmd. Op zaterdag komen er verschillende top-dj’s en Ronnie Ruysdael treedt op. Op zondag komt Boh Foi Toch er een grandioos knalfeest van maken. We hebben er allemaal ontzettend veel zin in! Het wordt een prachtig jubileumjaar. We hopen jullie allemaal te zien”, sluiten de mannen enthousiast af. Alaaf!

Om de elf jaar vieren de Fienpreuvers hun jubileum. Met het 55-jarig bestaan staat er een bijzonder jubileumjaar voor de deur. Geert, Robert en Frans zitten alle drie in de jubileumcommissie. “Deze bestaat uit twee leden van elk van de vier departementen, plus twee uit het kabinet (bestuur).

Vereniging

Wat de Fienpreuvers bijzonder maakt, is de onderlinge saamhorigheid. “Soms bloeien verenigingen dood vanwege te weinig jonge instroom. Het departementensysteem zorgt ervoor dat onze vereniging fris en levendig blijft. Dat vind ik de kracht van de Fienpreuvers”, vertelt Robert. “Vaak zijn het de oude lui die wat kritischer zijn. Zo ook binnen onze vereniging”, vertelt Geert. “Maar: op deze manier leer je wel veel mensen kennen die je anders nooit zou ontmoeten. Dat maakt dat je met elkaar de handen uit de mouwen steekt. Vaak hebben mensen vooroordelen, totdat je erbij komt en ziet wat we allemaal doen. Het is niet alleen maar ‘dom bier drinken’. De basis is: heel veel lol hebben met elkaar.” Frans vult aan: “Je hoort ergens bij. Het is fijn om sociale contacten te hebben. Die saamhorigheid vind je niet alleen binnen, maar ook buiten de vereniging. Ook worden de omliggende buurtschappen erbij betrokken: iedere buurtschap heeft wel een prins gehad. Wat ik mooi vind om te zien, is de clubjescultuur in Holten. Tijdens de optocht zie je veel verschillende groepen die zich willen laten zien. Wij zijn geen vereniging die iets voor zichzelf doet, we doen graag wat voor ons dorp.” Het is dan ook niet voor niets dat de vereniging ondertussen 888 leden telt. “Waar we bijvoorbeeld eerder op carnavalsmaandag met één busje gingen, zijn er nu twee afgeladen volle harmonicabussen.”

Dit zorgt voor een dwarsdoorsnede van de vereniging”, vertelt Geert. De commissie is druk bezig met het uitwerken van de verschillende plannen die er liggen. “Zo hebben we al een speciaal fotoboek uitgegeven. Hierin worden 55 prinsen geëerd met verhalen en anekdotes over hun jaar. Elke deelnemer van onze vereniging die ooit in het parlement heeft gezeten, kreeg dat boek aangeboden. Een mooi herinneringsmoment na al die jaren”, vertelt Frans enthousiast. Robert vult aan: “Ter ere van onszelf organiseren we ook een groot galadiner. Een gezamenlijke viering voor het parlement, de versierders en onze partners.”

Hallo Holten

45

Jubileumjaar


Hallo Oudheidkamer

Historie

Museum, onderzoeksinstituut en uitgever in één

46

De Oudheidkamer, dat is toch dat museum met oude spullen uit Holten? Ja, en nee. In de Oudheidkamer vind je inderdaad een wisselende collectie van oude gebruiksvoorwerpen uit Holten, maar de stichting erachter doet nog zo veel meer dan dat. Jan Beumer (voorzitter) en Jolanda Ulfman (secretaris) vertellen vol enthousiasme over de geschiedenis van de Oudheidkamer, de werkzaamheden van de werkgroepen en de verschillende exposities en activiteiten. Hallo Holten


- Door Wieke van der Zee | Fotografie Jennita Stegeman

E

r was in 1983 al een groep Holtenaren die het initiatief nam om de Oudheidkamer op te richten. Ze organiseerden exposities en deden genealogisch onderzoek. Jan vertelt: “Dit initiatief werd ook gemeld bij de gemeente, samen met het verzoek om een ruimte om de exposities in te houden.” De eerste jaren was er helaas geen ruimte beschikbaar, maar in 1987 kondigde de gemeente Holten aan dat ze naar een nieuw gebouw op de Smidsbelt zou verhuizen. Het pand aan de Dorpsstraat kwam toen beschikbaar. “In die eerste jaren deelden we het gebouw met de VVV”, legt Jan uit. “Wij kregen het kamertje achter de keuken tot onze beschikking, daar waren we toen al heel blij mee! We gebruikten de ruimte om een vaste collectie historische objecten te exposeren. Die collectie veranderde niet veel, daar was echt geen ruimte voor. Daarnaast hadden we ook niet veel historische objecten uit Holten. Maar daar kwam snel verandering in. Toen er een ruimte beschikbaar kwam, werd ook officieel de stichting ‘Oudheidkamer Hoolt’n’ opgericht. Daarna kwamen mensen uit zichzelf bij ons met allerlei spullen. Maar daar hadden we in die tijd nog helemaal geen vaste opslagplek voor. De spullen stonden buiten onder een hooiberg of ergens in een varkensstal.” De toenmalige voorzitter Herman Koopman besloot dat er een eigen opslag moest komen. Hij liet een gebouw plaatsen aan de Kerkhofsweg, waar hij een stuk industriegrond over had. Dat gebouw, dat ’n Spieker heet, werd geopend in 2001. Helaas maakte Herman het echte gebruik van de opslag niet meer mee, hij overleed vrij kort na de opening.

De opslag biedt ook ruimte aan twee van de twaalf werkgroepen van De Oudheidkamer. Jan: “Op maandagochtend komt hier de onderhoudsploeg. Zij restaureren ingebrachte objecten en ze zorgen ervoor dat het weer tiptop in orde is voor een eventuele expositie.” “En op maandagmiddag komt de textielploeg”, vult Jolanda aan. “We hebben hier ontzettend veel kleding hangen van vroeger en niet alles is helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen. De dames van ‘textiel’ herstellen die kleding, zodat het er weer netjes uitziet.” Leuk detail: vroeger droegen ze in Holten bijna alleen maar donkere kleding. Het merendeel van de outfits in de opslag is zwart, donkerblauw of bruin.

Nieuwe mogelijkheden Het ‘probleem’ van de opslag was opgelost, maar de ruimte om te exposeren was nog wel steeds erg klein. Gelukkig kwam daar in 2009 verandering in toen de gemeente verhuisde van de Smidsbelt naar een nieuw gebouw in Rijssen. Het gemeentehuis op de Smidsbelt werd een Kulturhus, waar de VVV op haar beurt naartoe verhuisde. Hierdoor kwam het complete gebouw aan de Dorpsstraat beschikbaar voor de Oudheidkamer. Jan: “We hebben de hele benedenverdieping gestript. Het was natuurlijk ingericht voor de VVV en die indeling was niet direct geschikt voor exposities. Onze onderhoudsploeg heeft voor een groot deel zelf de herstel-en aanpassingswerkzaamheden

Je kunt het zo gek niet bedenken…

Hallo Holten

Historie

“Toen ’n Spieker net klaar was, hadden we nog het idee om een deel te verhuren. We dachten namelijk dat het jaren zou duren voordat het echt vol zou komen”, legt Jan uit. “Nou, het is maar goed ook dat dit toen niet gebeurd is!” vult Jolanda aan. “Mensen weten ons echt te vinden en ze bieden ons hun historische spullen aan. De opslag staat tot de nok toe vol, en hij is zelfs al drie keer verbouwd aan de binnenkant. Elke keer kwam er weer een verdieping bij.” In de opslag staat een willekeur aan voorwerpen, meestal aangeboden door de Holtense gemeenschap. Jolanda: “Er staan potten, pannen, radio’s, kasten, rekken vol met kleding, maar ook fornuizen en meubels voor een babykamer. Zo’n beetje alles wat vroeger in Holten werd gebruikt, kun je bij ons in de opslag vinden. Het leukste vind ik de weckpotten die veel in de jaren ‘50 en ‘60 werden gebruikt, toen de diepvries nog niet bestond. Er staan ook potten uit de Tweede wereldoorlog met ingemaakte wortels, bloemkool en allerlei andere soorten groente en fruit. We hebben er wel eens eentje opengemaakt; het viel me nog heel hard mee hoe het rook na al die jaren.”

>>

47


Historie

aan muren, plafonds, elektriciteitsvoorzieningen en beveiliging uitgevoerd. Bijvoorbeeld de lambrisering en het behang in de burgemeesterskamer. Ook het plafond in de vroegere raadszaal is compleet vervangen. Het materiaal werd beschikbaar gesteld door de gemeente, die ook nog steeds eigenaar is van het pand.” Ook het oude meubilair van de burgemeesterskamer en de raadszaal kwam weer terug. Jan: “Deze meubels uit 1906 verhuisden deels mee met de gemeente naar de Smidsbelt. Maar toen ze in Rijssen een nieuw modern gemeentehuis bouwden, paste dit niet meer in de inrichting. Wij mochten het dus weer hebben.”

48

De extra ruimte die erbij kwam, bood de Oudheidkamer veel nieuwe kansen. “Het is haast niet meer voor te stellen dat we alleen in dat kleine hokje zaten”, zegt Jolanda. “Dat was echt niet meer te doen.” De werkgroepen Genealogie (stamboomonderzoek), Heemkunde (onderzoek over leefomgeving), Foto en Bibliotheek kregen een eigen kamer op de eerste verdieping waar ze hun werk konden doen. De benedenverdieping wordt nu volledig gebruikt voor exposities. Nu is in de ene ruimte de koopwaar van een oude kruidenierswinkel te zien, in de volgende ruimte lees je over Holten in de Tweede Wereldoorlog. Verderop is een deel dat wordt aangekleed door de werkgroep Textiel/Kleding. De Oudheidkamer probeert drie keer per jaar van thema te wisselen voor de exposities en hier wordt de Holtense gemeenschap bij betrokken. Jan: “We haken bijvoorbeeld in op een voetbalvereniging die honderd jaar bestaat en we hebben ook al het 44-jarig bestaan van de Fienpreuvers uitgelicht. En

soms komen organisaties en verenigingen zelf naar ons toe. Een kapperszaak bijvoorbeeld of de EHBO. Het leuke van die exposities uit de samenleving is dat het een heel ander publiek trekt. De bezoekers hebben dan misschien niet zo veel met de Holtense geschiedenis, maar wel met de vereniging of organisatie waar de expositie over gaat.”

Prestigeproject: digitale geschiedenis Toen De Oudheidkamer gesetteld was in haar nieuwe, maar toch vertrouwde, gebouw kwam de gemeente (op dat moment al gemeente Rijssen-Holten) met een verzoek. In het nieuwe gemeentehuis in Rijssen was er plek voor een beperkt archief, dit was ook al aangegeven in de bouwplannen. Veel materiaal wilde de gemeente dus digitaal beschikbaar stellen. Daarnaast was de gemeente benaderd door de Oudheidkamer Riessen met het verzoek om hulp. Oudheidkamer Riessen was begonnen met het digitaliseringsproject ‘Rijssen in Beeld’, maar dat dreigde vast te lopen door verouderde software die niet meer ondersteund werd. Eén en één was twee, en zo was er een nieuwe samenwerking geboren tussen Oudheidkamer Holten, Oudheidkamer Riessen en de gemeente: ‘Digitaal Tafelen’. De naam verwijst naar de digitale tafels die bij het project hoorden en die ondertussen zijn vervangen door touchscreens. Ook de projectnaam is inmiddels veranderd: het heet nu ‘Erfgoed Rijssen Holten’. Er werd subsidie aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken en bij LEADER (subsidie voor plattelandsprojecten) en dit werd toegekend. “Dat was nog

Hallo Holten


niet zo makkelijk”, vertelt Jan. “De eerste keer in Den Haag werd onze aanvraag afgewezen, omdat de onderbouwing niet voldoende was. En eigenlijk vond het ministerie dit project ook te innovatief voor een kleine organisatie. Terug naar de tekentafel dus. De tweede keer waren we beter voorbereid en toen lukte het wel.” Maar toen begon het echte werk pas. De werkgroep Foto begon met het digitaliseren van alle beschikbare foto’s, en ze vermeldde er ook bij wie er op stonden en in welk jaar de foto genomen was. “Als je dat niet doet, kun je niet zoeken in de database. Dan heb je er dus helemaal niets aan”, aldus Jan. Ook de Holtense nieuwsbladen vanaf 1947 kun je inzien en doorzoeken op de site van Erfgoed Rijssen-Holten. Je kunt je vast wel voorstellen hoeveel werk dit is geweest. Maar het resultaat mag er zijn. “Op de site vind je foto’s, video’s, documenten, personen en zelfs audiobestanden uit de geschiedenis”, vertelt Jan. Van een andere werkgroep van de Oudheidkamer, Genealogie, komen binnenkort ook de Oud Rechterlijke Archieven van Holten op de site te staan. In De Oudheidkamer staat een scherm waarop je de database van Erfgoed Rijssen-Holten kunt doorzoeken. Trek er gerust wat tijd voor uit. Want als je eenmaal begint, vind je steeds meer interessante informatie.

Van alle markten thuis Goed, de Oudheidkamer is dus een museum en er wordt onderzoek gedaan naar de geschiedenis en leefomgeving van Holten en haar inwoners. Dat is wel genoeg, toch? Nee, natuurlijk niet! De werkgroep Bibliotheek heeft de beschikking over onnoemelijk veel informatie over Holten. Dat kun je nooit allemaal lezen als geïnteresseerde Holtenaar. Daarom heeft De Oudheidkamer een aantal boeken uitgegeven waarin informatie is gebundeld. Jolanda: “Herman heeft voor zijn overlijden nog een boekje gemaakt met alle boerderijnamen in Holten en omgeving van begin 19e eeuw. Op de bijlage bij het boek staat een kaart waarop aangegeven is waar de boerderij staat/stond, welke naam de boerderij had en welke alternatieve namen er bekend zijn.” Andere boeken die De Oudheidkamer uitgaf, zijn ‘Canon van Holten’, ‘In herinnering’, ‘Een Holtense jongen in oorlogstijd’ en ‘Tien eeuwen Holten’. Je kunt ze bijna allemaal kopen aan de Dorpsstraat. “’Tien eeuwen Holten’ was al binnen twee maanden uitverkocht, daar hadden we er echt meer van moeten bestellen”, aldus Jan.

Een andere activiteit die altijd goed wordt bezocht, is de filmweek. “We laten vier dagen lang elke middag en avond een film zien, met elke dag een ander thema”, vertelt Jan. “Als er veel belangstelling is, plakken we er nog een dag bij aan. Onze werkgroep Film kiest de films die we vertonen, hier besteden ze altijd veel aandacht aan.” Naast de filmweek en de Noaberavond is er ook nog een open dag in september, en De Oudheidkamer doet altijd mee met de Hoolter museumdag. Wie ook zeker niet worden vergeten, zijn de vrijwilligers. Jolanda: “Er werken hier op het moment ruim 65 vrijwilligers in twaalf werkgroepen. Die bedanken we graag met een jaarlijks uitstapje. Zij zorgen er namelijk voor dat de boel hier draaiende blijft en dat we kunnen doen wat we doen.”

Door het jaar heen organiseert De Oudheidkamer een aantal activiteiten. Jolanda: “We organiseren elk jaar een Noaberavond voor onze donateurs. We nemen elke keer een andere buurschap onder de loep. Dit kan Espelo zijn, Dijkerhoek of De Borkeld. En de laatste jaren hebben we ook al wel eens alleen een straat uitgelicht. Tijdens zo’n avond laten we foto’s zien

Historie

Eigen activiteiten

van huizen, mensen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van de buurschap/straat, en we vertellen er verhalen bij. Daarnaast organiseren we wat extra activiteiten tijdens de avond. Als we bijvoorbeeld Dijkerhoek uitlichten, nodigen we De Diekerhookse Möl'nzangers uit om te komen zingen.” Deze Noaberavonden zijn gratis voor donateurs, en niet-donateurs betalen € 5,- per persoon. “Of ze kunnen meteen donateur worden. Dat kost minimaal € 5,- per jaar, maar meer mag natuurlijk altijd!” voegt Jolanda snel toe.

Hallo Holten

49


Uw aan- en verkoper, taxateur en adviseur in het landelijk gebied!

Snippert Rentmeesters B.V. Kolweg 57, 7451 AB Holten

06 58 86 05 06 info@snippertrentmeesters.nl

www.snippertrentmeesters.nl


Hallo TTV Holten

Tafeltennisvereniging Holten:

Een sport voor iedereen De Fienpreuvers, OKIA, VV Holten, de HMV, MAC de Holterberg… Ons dorp kent van oudsher al een rijk en gelaagd verenigingsleven. Zó rijk zelfs, dat bepaalde verenigingen van de radar dreigen te verdwijnen: zo ook de tafeltennisvereniging. En dat is zonde, want tafeltennis is veel meer dan alleen tegen een balletje aanslaan. Medeoprichter Nico Valk en lid Robbert Hulleman nemen ons mee in het verhaal achter de vereniging.

Sport

- Door Stef Meilink | Fotografie Jennita Stegeman

Hallo Holten

>>

51


Voor diverse soorten zuivel en meer

Scan de code en solliciteer direct!

Scan de code en en solliciteer solliciteer direct! direct! Scan de code Scan code Scan Scan de dede code code en solliciteer direct! Scan de code en en solliciteer solliciteer direct! direct! en solliciteer direct!

Scan de code en solliciteer direct!

Openingstijden zelfbediening

Dagelijks geopend van 08.00 - 20.00 uur

Borkeldsweg 22, Holten | t 06 10 422 155 | e deborkeld@outlook.com

Espelodijk 13A info@foras.nl 06-20740445

Tuinen

Bos onderhoud

Houtbouw

Hekwerk op maat

Landschapsinrichting

Robuuste tuinmeubelen

www.foras.nl


N

ico vertelt:“Inmiddels beoefen ik de sport al ruim vijftig jaar. Ik ben begonnen in Deventer. Toen ik later naar Holten verhuisde, deed ik elke keer mee met de Open Holtense Kampioenschappen. Die werden toen nog ieder jaar bij VV Holten gehouden. Daar kwam ik wat andere enthousiastelingen tegen die wel vaker wilden tafeltennissen.” Van het een kwam het ander en op 6 november 1976 was het zover: TTV Holten werd opgericht.

“Mensen denken misschien: ‘Ze slaan gewoon een balletje heen en weer’, maar het is veel meer dan dat”, vult Nico enthousiast aan. Zo zijn er verschillende soorten batjes waarmee je een ander soort top- en backspin kunt krijgen. Het is een mooie uitdaging om te ontdekken welk materiaal het beste bij je past.” Robbert: “Het is één van de weinige sporten waarbij leeftijd geen rol speelt. Iemand van zestig kan mij ook zo van de tafel af slaan”, lacht hij.

Meer dan alleen tegen een balletje slaan

“Wat ook mooi is: je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Mijn vader heeft bijvoorbeeld tijdens het voetballen een zware knieblessure opgelopen. Daarom hanteert hij tijdens het tafeltennissen een aanvallende speelstijl. Met die speelstijl blijf je vaker aan tafel staan, waardoor je minder hoeft te lopen. En zo zijn er nog veel meer nuances die ervoor zorgen dat het spelletje uitdagend blijft.”

Open Holtense Kampioenschappen “Maandagavond is onze vaste trainingsavond. Thuiswedstrijden in de competitie spelen we ook op maandag”, vertelt Robbert. “Tijdens de training spelen alle leden tegen elkaar, wat erg leuk is. Je krijgt zo te maken met veel verschillende soorten tegenstanders. Dat is een mooie voorbereiding op de competitiewedstrijden, waar je in een team van drie personen

Sport

Op dit moment telt de TTV ongeveer 25 leden. “We hebben een heel diverse vereniging met Holtenaren van alle leeftijden en sinds de laatste jaren ook een aantal dames. Daarentegen zitten we in hetzelfde schuitje als veel andere verenigingen: er is zoveel te doen voor de jeugd dat we erg weinig jeugdige aanwas hebben. Ook weten veel mensen misschien niet dat we in Holten een tafeltennisvereniging hebben, wat erg jammer is”, vertelt Robbert. “Tafeltennis is een geweldige sport. Het is een teamsport, waarbij je wel zelf verantwoordelijk bent voor je prestatie; je staat er aan die tafel alleen voor. Het is ook een mentaal spelletje. Dat kan lastig zijn, maar ik vind het heel erg mooi. Ik tafeltennis nu zes jaar en ik maak nog altijd stappen. Dat motiveert enorm!”

Hallo Holten

>>

53


Ook uw partner in: Voertuigen verhuur

W etenbijhuzen.nl

Camper onderhoud

T 0548 36 61 01

E info@erikhuzen.nl

Wassen van auto’s

W erikhuzen.nl


Naast trainingen en competities organiseert de TTV ook nog jaarlijks de Open Holtense Kampioenschappen. “Deze vinden elke eerste zaterdag van januari plaats”, legt Nico uit. “Dit toernooi is niet alleen toegankelijk voor Holtenaren. Recreanten, competitiespelers, jeugd of senioren: het maakt niet uit. Iedereen die het leuk vindt en wil meedoen, is welkom! Je wordt naar niveau ingedeeld, zodat iedereen kans maakt. Het is altijd een geslaagde dag.”

Maatschappelijk betrokken Naast dat de mannen veel plezier halen uit de sport zelf, benadrukken ze ook de mate van betrokkenheid binnen de vereniging. “Dankzij de TTV heb ik veel verschillende mensen leren kennen, hartstikke leuk”, vertelt Nico. “We gaan wel eens met elkaar op stap, bijvoorbeeld naar de andere kant van het land voor een toernooi. Buiten de vereniging om letten we als leden ook op elkaar. Iedereen kent iedereen, dus de betrokkenheid onderling is groot.” “Sinds vorig jaar stellen we onze tafels op donderdag beschikbaar aan de GSV (Gehandicapten Sport Vereniging) Rijssen. Wij zorgen ervoor dat één van ons aanwezig is om deze vereniging in de sporthal op te vangen en bieden hen daarmee de mogelijkheid om te sporten”, vult Robbert aan. En vervolgens: “Doordat je tijdens toernooien af en toe op je beurt moet wachten tussen partijen, kom je in de gelegenheid

Hallo Holten

om met tegenstanders te kletsen. Na afloop drinken we altijd wat na en maken we er nog een leuke avond van, ook met de tegenstander. Die gezelligheid onderling maakt de sport nog mooier.”

Toekomstplannen In 2026 viert de vereniging haar vijftigjarig jubileum. Toekomstplannen zijn er nog genoeg. “De Waerdenborch verhuist naar een ander deel van Holten en de omliggende gebouwen worden gesloopt. Zo misschien ook de gymzaal aan de Vrijheidslaan, die al twintig jaar onze uitvalsbasis is. Op dit moment zijn we nog in afwachting van bericht van de gemeente: blijft de Vrijheidslaan behouden of moeten we op zoek naar een nieuwe locatie? Het liefst zouden we ons eigen onderkomen hebben, waar we tegenstanders op een mooie manier kunnen ontvangen”, legt Nico uit. “Daarnaast zijn we natuurlijk op zoek naar nieuwe leden. Je kunt je aanmelden bij ons of gewoon een keer langskomen op maandagavond in de sporthal. Iedereen is welkom. Dus, als je dit leest en enthousiast bent geworden: neem contact met ons op! We hopen je snel eens te zien”, sluiten de mannen enthousiast af.

Wil je meer weten over TTV Holten? Neem contact op met Nico Valk: 06-39555222 of nicovalk1953@gmail.com. Tot snel!

Sport

enkel- en dubbelspelen speelt. In totaal worden er op een avond tien wedstrijden gespeeld en iedere gewonnen wedstrijd is een punt waard.”

55


Succes 56

Hallo Holten


Hallo Claudia Lubbersen

Jong en ambitieus: het succesverhaal achter Pasper Op je achttiende een eigen onderneming starten? Claudia Lubbersen uit Espelo deed het. Haar bedrijf Pasper bestaat inmiddels meer dan drie jaar en is een succes. De jonge onderneemster vertelt over het prille begin van haar bedrijf, maar ook over toekomstdromen en nieuwe mogelijkheden. - Door Kim Meijerhof en Wieke van der Zee | Fotografie Jennita Stegeman

Een mooie mix van producten “Ik richt me met Pasper op dit moment op grotere webwinkels als Bol.com, Amazon en Kaufland. Het assortiment van Pasper bestaat uit antislip douchematten, koeldekens, raamfolie, een toiletrolhouder, een wcontstopper en de XXL warmwaterkruik. Ik probeer met deze producten altijd bovenaan te staan op de webshops, zodat ik veel klanten blij kan maken.” Het logistieke deel van haar onderneming besteedt Claudia uit: “Ik zorg ervoor dat er een voorraad ligt bij de distributiecentra van de webshops waar ik op sta. Zij zorgen er op hun beurt voor dat de bestelde producten bij de klanten komen en ze nemen ook een deel van de klantenservice voor hun rekening.”

Ondernemen zit er al van jongs af aan in “Vroeger vond ik het altijd al leuk om dingen te verkopen. Zo hadden we thuis af en toe puppy’s en die verkochten we dan via Marktplaats. Daarnaast verkocht ik altijd boeken via

Hallo Holten

Bol.com.” Toen Claudia achttien was, besloot ze zich in te schrijven bij de KvK. Op de boerderij van haar familie was te veel hooi geoogst om zelf te kunnen gebruiken. Ze besloot om dit te verkopen via Bol.com. “Al snel kwamen de eerste bestellingen binnen en het werd het best verkochte hooi op de website. In die tijd ging ik elke dag met mijn pakketjes naar de supermarkt in Holten of Heeten om de bestellingen weg te brengen.” Naast het runnen van haar eigen onderneming, studeert Claudia Bedrijfskunde aan de HAN in Nijmegen. “Aan het begin van mijn studie ben ik op kamers gegaan, maar ik kwam er al gauw achter dat wonen in de stad niets voor mij is. Ik verveelde me snel, want bij ons thuis op het platteland is altijd van alles te doen. Na een jaar heb ik besloten om weer thuis te gaan wonen, dat viel samen met corona. Achteraf gezien was dat voor mij echt wel een uitkomst. Er werd veel meer online gekocht dan daarvoor, dus Pasper had een mooie vliegende start.” Claudia zit nu in het laatste jaar van haar studie. Komende zomer hoopt ze deze succesvol af te ronden.

Productontwikkeling door logisch nadenken Wat Claudia heel slim doet, is kijken naar producten die het nét niet zijn en die verbeteren. “Mijn moeder kocht elk jaar een nieuwe antislip douchemat, omdat hij snel vies werd. Elk jaar weer ging ze naar de winkel om een nieuwe te halen. ‘Dat kan beter’, dacht ik. Ik besloot om zelf een douchemat

>>

Succes

D

e 21-jarige Claudia is geboren en getogen in Espelo; ze woont samen met haar ouders op een boerderij. Haar tweelingbroers verhuisden een paar jaar geleden naar de boerderij van de buren, een paar honderd meter verderop. Daar heeft Claudia haar kantoor en opslagruimtes. Deze staan op het moment tot de nok toe vol met haar bekende XXL kruiken: “Nu is het hier nog vol, maar richting de winterperiode stromen de bestellingen binnen. Dan moet ik de voorraad echt goed in de gaten houden.”

57


De Beste Oliebollen zijn vanaf nu volop verkrijgbaar!

Óók op zondag 31 december

We verspreiden graag de drukte;

Bestel de Beste Oliebol van Nederland online via www.besteoliebol.nl! Nijkamp Echte Bakker / Petit-Restaurant / IJssalon Dorpsstraat 16, 7451 BT Holten T 0548 – 363703 www.besteoliebol.nl

JIJ bent uniek! Ambulante begeleiding zonder wachtlijst! JIJ is er voor iedereen en ondersteunt bij elke (hulp)vraag. JIJ biedt ambulante begeleiding bij cliënten thuis, op school of in de directe omgeving van de cliënt. Iedereen is welkom!

JIJ is aanbesteed in meer dan 30 gemeenten. Onze ambulant begeleiders kunnen in Overijssel en Gelderland worden ingezet via de WMO of Jeugdwet van de betreffende gemeente. Daarnaast kan JIJ ook in deze provincies zorg leveren vanuit een WLZ-indicatie, bijvoorbeeld op basis van PGB. Onze ambulant begeleiders kunnen dus ook in gemeenten binnen de regio, welke niet zijn aanbesteed, hulpverlening bieden. JIJ werkt samen met andere zorgverleners en zorgaanbieders. Onze kracht is samen met de cliënt regie houden, het (eigen) netwerk onderhouden en daar waar nodig is een netwerk opzetten. Ons team heeft meerdere specialisaties op het gebied van ambulante begeleiding. Hierbij kunt u denken aan: • Psychosociale en emotionele ondersteuning • Ondersteuning bij GGZ en aanverwante psychische stoornissen • Gezinsbegeleiding/opvoedondersteuning • Mantelzorgondersteuning • Praktische ondersteuning (zoals administratie, begeleiding bij budgetteren en schuldhulptrajecten, voorliggende voorzieningen aanvragen) • Schoolbegeleiding • Dagbesteding/dagbeleving

Teamleider JIJ bent Uniek | 06 36 37 63 66 | info@jij-bentuniek.nl | www.jij-bentuniek.nl


Zijn al haar producten dan zo’n groot succes? “Nou, nee hoor! Ik heb ook al wel eens huisnummers verkocht. Ze waren echt wel mooi, van zwart RVS. Ik had van elk cijfer hetzelfde aantal ingekocht, maar ik had er niet over nagedacht dat de huisnummers waar mensen wonen niet evenredig verdeeld zijn. De één verkocht bijvoorbeeld heel goed, maar ik bleef wel zitten met achten, negens en nullen. Die verkoop ik nu dus niet meer.”

Eerst koffie, dan de rest “Ik begin de dag altijd eerst met een kop koffie. Soms help ik mijn broers of mijn ouders nog even op de boerderij, daarna kruip ik achter mijn laptop. Ik start altijd met het beantwoorden van e-mails en beheer van de voorraden van de webshops. Daarnaast houd ik me bezig met marketing- en communicatiewerkzaamheden. Zo nu en dan komt er een vrachtwagen met nieuwe voorraad. Binnen twee uur moet dan de hele container leeg gepakt zijn, daarna kost het me € 200,- per uur om hem hier te houden. Er staan natuurlijk ook nog andere bestellingen in die vrachtwagen, en die

Hallo Holten

lopen dan door mij vertraging op. Voor het laden en lossen schakel ik daarom nog wel eens mijn ouders en broers in. In de middag breng ik soms nog een aantal pakketjes weg die via mijn eigen webshop zijn besteld. En ik studeer natuurlijk nog, dus daar moet ik af en toe ook écht even wat voor doen.” Op zaterdagmiddag krijgt Claudia hulp van meiden uit de buurt. Zij helpen met pakketten inpakken en stickers plakken. “Het is leuk om zo samen te werken. Voor die meiden is het vaak hun eerste bijbaantje.” In de weekenden brengt Claudia graag tijd door met haar vriendinnen. “Ik heb ook sinds dit jaar de handbal weer opgepakt bij Nieuw Heeten”, vertelt ze enthousiast.

Succes smaakt naar meer Claudia wil Pasper graag verder uitbreiden in heel Europa en het liefst wereldwijd. “Nu verkoop ik de producten vooral in Nederland, België en Duitsland. Ik wil graag verder groeien in heel Europa. Daarnaast is het een heel grote droom om ooit toe te treden tot de Amerikaanse markt. En het is ook wel leuk om mijn producten een keer in fysieke winkels te zien liggen.” Aan ambitie geen gebrek, maar het belangrijkste voor Claudia is toch wel het plezier in ondernemen. “Ik vind het leuk dat ik innovatief en creatief bezig kan zijn om zo de beste producten te verkopen. Door de samenwerking met grote webwinkels kan ik een snelle levertijd en betrouwbaarheid garanderen.” Het geheim van Claudia’s succes? “Je moet gewoon alles goed doen, en dan nog een stukje beter”.

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan: Claudia stipt nog even aan dat de XXL kruiken heel goede kerstcadeaus zijn. “De meeste kruiken worden besteld in de winterperiode, en dan vooral tussen 15 en 18 december.”

Succes

te ontwikkelen en op de markt te brengen. De bestellingen stroomden binnen en het werd de best verkochte antislip douchemat op Bol.com in Nederland en België.” Ook de XXL kruiken bedacht ze op dezelfde manier. “Ik heb het snel koud, dus in de winter gebruik ik vaak een kruik. In normale kruiken kan vaak maar 1,8 liter water en dit koelt meestal binnen vier uur weer af. Ook hier dacht ik: ‘dat kan anders’. Daarom ontwikkelde ik een XXL kruik waar 3,5 liter water in kan en die minimaal acht uur lang warm blijft. Heerlijk toch?” Daarnaast kijkt Claudia vaak naar reviews van andere producten die goed verkopen en daar pikt ze de dingen uit die slecht worden beoordeeld. “Ik kijk of ik zo’n slecht beoordeeld kenmerk kan verbeteren en daarna breng ik het product op de markt.”

59


Eet smakelijk! 60

Hallo Holten


Hallo Nijkamp

Passie, ambacht en een hechte familie Het einde van het jaar is weer in zicht en welke Holtenaar viert dat nou niet met een heerlijke oliebol of andere lekkernij van Echte Bakker Nijkamp. Midden in het centrum en al jarenlang een begrip in Holten. Maar wie zijn nu eigenlijk de gezichten achter die oliebollen, lunchgerechten, broden, borrelplanken en al het andere lekkers dat Nijkamp te bieden heeft. Onder het genot van een heerlijke kop koffie vertellen moeder Ingrid en dochter Renske over het ontstaan, hun gezin, de familieband en de toekomstplannen. - Door Kim Meijerhof | Fotografie Jennita Stegeman

Renske woont inmiddels in Deventer en is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van Nijkamp. Ze kan haar creativiteit helemaal kwijt in de nieuwe menukaarten, social media en zorgt hier en daar voor wat vernieuwing binnen het bedrijf. “Dat vind ik erg leuk. Ik kom dan weer een idee tegen en denk: hey, dat is ook leuk voor bij Nijkamp!”, vertelt ze. Vader Martin is bakker in hart en nieren en doet dit elke dag (of nacht, moeten we eigenlijk zeggen…) nog met heel veel passie. “Martin gaat altijd vroeg zijn bed uit om te bakken. Wij weten niet anders en zijn er helemaal aan gewend. Tot op de dag van vandaag is zijn werk nog steeds zijn grote hobby. Bakken is eigenlijk net topsport”, vertelt Ingrid. Zelf maakt zij het ijs en staat verder altijd voor iedereen klaar met hand-en-spandiensten.

Hallo Holten

Uit de hand gelopen hobby “Vroeger was Nijkamp echt alleen een kleine bakkerij waar je een kop koffie kon drinken, dat was toen nog niet eens normaal. In al die jaren hebben we Nijkamp zien groeien van kleine bakkerij tot wat het nu is”, vertelt Ingrid. Inmiddels is het veel meer dan een bakkerij. Het is een plek om te ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Daarnaast verkopen ze ook nog eens heerlijk zelfgemaakt ijs en organiseren ze verschillende thema-avonden. Dat alles gaat natuurlijk niet zomaar van de een op de andere dag... “We hebben ons hart en ziel hier in de zaak gelegd en dat doen we samen inmiddels al dertig jaar lang. Iedere dag nog steeds vol passie”, zegt Ingrid. Je kan je voorstellen dat een eigen zaak natuurlijk heel veel tijd en energie kost. Dochter Renske weet eigenlijk niet anders dan dat ze boven de zaak woonden en dat haar ouders dagelijks druk bezig waren. “Soms was het leuk en soms minder leuk, dat maakt ons tot een sterk gezin. De tijd die we samen hebben, is belangrijk voor ons allemaal. Het ging altijd zo bij ons thuis en ik besefte pas later dat dit eigenlijk geen doorsnee gezin is. Je woont boven de zaak en we waren er altijd mee verbonden.” Ondanks de drukte en hectiek die een eigen zaak met zich meebrengt, zaten er natuurlijk ook voordelen aan. “Van jongs af aan liep ik er zelf veel rond.

>>

Eet smakelijk!

I

ngrid komt oorspronkelijk uit Haaksbergen. “Ik ben op achttienjarige leeftijd verhuisd naar Holten en bij Nijkamp gaan werken. Toen nog het bedrijf van Martin zijn ouders, waar hij zelf ook werkzaam was. We zagen elkaar wel zitten en van het één kwam het ander”, lacht ze. “In 1994 zijn we getrouwd en in 1997 werd onze dochter Renske geboren. Inmiddels zitten Martin en ik al meer dan dertig jaar op de zaak.” Renske vult aan: “Mijn moeder is dan wel van de ‘koude’ kant, maar papa zegt wel eens: ‘Je moeder is meer een Nijkamp dan dat ik ben’.”

61


De medewerkers die er sinds mijn geboorte werkten, voelen soms als een soort familie voor mij. Zij hebben mij zien opgroeien, dat vind ik wel heel bijzonder.”

Tijd voor elkaar Ondanks alle drukte maakt het gezin ook tijd vrij om met elkaar door te brengen. Zo stappen ze vaak even in de auto met bestemming ‘onbekend’. “We zien dan wel waar we heen gaan. Een wijnproeverij, een wandeling door het bos of een stad, ergens een hapje eten en drinken. Het is altijd heel erg leuk”, vertelt Renske. “Ze is niet van de achterbank weg te slaan”, lacht Ingrid. Renske vult aan: “Als het kan, ga ik nog graag met mijn ouders mee. Heel erg fijn dat we die momenten met elkaar hebben. Helemaal nu ik op mezelf woon. Ik weet dat ik m’n ouders op deze manier altijd even zie en spreek.”

van ons niet lang. Wij genieten van de kleine dingen samen en zijn fan van korte tripjes”, vertelt Ingrid enthousiast.

Hechte band Dat het gezin een hechte band heeft, dat zie en merk je meteen. “We hebben als gezin een behoorlijk pittig jaar achter de rug. Ik vind mijn moeder een enorm krachtig en sterk persoon die altijd overal het positieve van inziet”, vertelt Renske. “Gelukkig zijn we er sterker uitgekomen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor”, aldus Ingrid.

Eet smakelijk!

Mijn ouders zijn echt een sterk team samen

62

Ook genieten Martin en Ingrid af en toe van een korte vakantie. “Ja, daar maken we zeker tijd voor. Maar het hoeft

Renske vervolgt: “Mijn ouders zijn echt een sterk team samen. Ze werken allebei vol passie naar hun doelen toe. Mijn moeder staat voor alle collega’s klaar, vol energie. Als een soort moedergans zorgt ze voor iedereen. Dat vind ik erg knap.” Ingrid vult aan: “Renske is echt een lieverd die weet wat ze wil en niet snel opgeeft. Martin is echt een heel harde werker met altijd een nieuwe uitdaging in het vooruitzicht.” Op de vraag of dit op de werkvloer ook altijd goed gaat samen: “Nee, mijn moeder en ik kunnen minder goed

Hallo Holten


Drukke decembermaand Het is voor de familie Nijkamp iedere maand hard werken, maar tijdens de drukke decembermaand nog wat extra. “Half november komen de eerste kriebels al weer. Toen ik jong was, trok ik dat minder, de decemberdrukte”, aldus Renske. “Maar we doen het nu allemaal samen en iedereen heeft zijn eigen taak. Inmiddels ben ik er ook aan gewend.” Ook haar vriend Leon wordt opgetrommeld in de drukke periode. “Gelukkig vindt Leon het ook leuk om te helpen. Soms denk ik ‘vandaag even niet’, maar dan zegt hij ‘laten we er heen gaan en helpen’. Dat vind ik leuk om te zien”, lacht Renske. Het perfectionisme van Martin komt overal in terug, maar zeker ook tijdens de jaarlijkse oliebollenwedstrijden. Het is dan ook niet voor niets dat ze de laatste jaren altijd te vinden zijn in de top 3 van de landelijke oliebollencompetitie. Ingrid: “Hij is wekenlang bezig met het bijstellen van de smaak van de oliebollen.” Gelukkig krijgt hij bij het proeven genoeg

Hallo Holten

hulp: “Wij zijn wel echt smaakbewust. Nijkampjes hebben een hele sterke smaak en reuk en halen alles eruit”, vult Renske aan.

Toekomstplannen Renske: “We hebben de laatste jaren veel vernieuwd en zetten die koers verder voort. Ik ben de laatste tijd steeds meer actief op de werkvloer en ik ben bezig met de toekomst van Nijkamp. Eerder moest ik daar echt niet aan denken. De afgelopen tijd ben ik steeds enthousiaster en krijg ik er meer energie van. Ik wil alles rustig aan doen en op mijn eigen tempo, maar we zijn zeker bezig met de toekomst.” “Eén ding kunnen we wel meegeven: Nijkamp staat niet te koop”, sluiten ze samen af over de roddel die al een tijdje rond gaat.

Eet smakelijk!

samenwerken. Ik lig met mijn vader meer op één lijn”, lacht Renske. “Privé zijn we heel erg close, maar op de werkvloer gaat het niet altijd even goed.” Ingrid vult aan: “Soms komt de generatiekloof even om de hoek kijken, maar daarna gaan we vrolijk door.”

63


Heerlijk... Zorgeloos mijn huis verkocht!

Dé makelaar waar u welkom bent voor advies en bemiddeling op maat. 25 jaar ervaring Ruime kennis van de markt Persoonlijke betrokkenheid Professioneel

Verkoop | Aankoop | Taxatie

Ook buiten kantooruren bereikbaar

Larenseweg 12, 7451 EN Holten | Tel. 0548 - 21 22 79 | info@bulsinkmakelaars.nl | www.bulsinkmakelaars.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.