Roiske 4 / 2018

Page 1

R ISKE

4/18

Rastipartion lippukuntalehti

Vuosi pakettiin! Itsenäisyyspäivä täynnä tekemistä VANHEMMAT VILKAISKAA SIVUT: 3-4


SISÄLLYS Kalenteri 2 Y-scouts 2 Itsenäisyyspäiväjuhla ja -retki 3-4 Lippukunnanjohtajan sana 5 Syyskokous + rapakirppis 6 Tähtijengi Nuuksiossa 7 Muumien syysretki 11 Rapanaama 9 Ryhmäesittely 10 Puuhasivu 11 Kokatessa roiskuu 12 Somepoiminta 13 Johtajien yhteystiedot 14

Pääkirjoitus Lomalla lomaillaan Ihan jokainen meistä on ansainnut taputuksen olkapäälle. Vuonna 2018 teit varmasti jotain super siistiä, tapasit ihan parhaita kavereita ja ylitit itsesi lukemattomia kertoja - hienoa! Sitä ei aina uskokaan mitä kaikkea vuoteen mahtuu. Joululoma lähestyy ja aikaa pääsee viettämään oman rakkaan perheen parissa. Kunnon nollaus ei varmasti ketään haittaa. Nimittäin sitten sitä paahdetaan taas ainakin kesään asti täydellä höyryllä. Toivottavasti just sinulle koittaa myös oikein mainio loppuvuosi ja muista lähteä seuraavaan vuoteen arvokkaita elämänkokemuksia janoten. Kiität itseäsi taas viimeistään vuoden päästä. Rattoisia pyhiä ja nähdään taas alkuvuodesta! R

Roiske - Rastipartion lippukunta-lehti Numero: 04/2018 Päätoimittaja: Luca Ohinmaa Taitto: Joosef Abokther Toimitus: Marianna Kalske, Elsa Tuokko, Anni Tarvonen, Laura Immonen Joosef Abokther


KALENTERI Joulukuu

Seuraavaksi päästäänkin viettämään ansaittuja loppuvuoden lomapäiviä yhdessä perheenjäsenten ja kavereiden kanssa. Tässä vielä vuoden viimeiset tapahtumat ja kauden jatkuminen ensi vuonna.

6. ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLA KALLAHDEN NUORISOTALOLLA 6. ITSENÄISYYSPÄIVÄN VIRALLINEN LIPUNNOSTO TÄHTITORNINMÄELLÄ. RASTIPARTIOLAISIA VOI BONGAILLA PAIKAN PÄÄLLÄ JA UUTISISSA.

7.-9. ITSENÄISYYSPÄIVÄN RETKI PELLIN LEIRIKESKUKSESSA KARJALOHJALLA

RASTIPARTIO JÄÄ JOULUTAUOLLE 7.-9. Samoajien 2XH-tapahtuma. 8.-9. Loiste-piirimajakka tarpojille. 11. Partiolaisten joululaulut. Tule kuuntelemaan ja laulamaan joululauluja muiden partiolaisten kanssa! Espoonlahden kirkossa (kipparintie 8) Vapaa pääsy! 16. klo 17 Rastipartion sääntömääräinen syyskokous Rastilan kololla

KOKOUKSET JATKUVAT VIIKOLLA KOLME

Y-SCOUTS

Ehkä jo tiesitkin, että lippukuntamme virallinen nimi on Helsingin NMKY:n Rastipartio. Yleensä käytämme vain nimeä Rastipartio mutta marraskuisena viikonloppuna etuliite oli avain asemassa. Ympäri Suomea eri NMKY lippukunnista kokoontui Karjalohjalle nuoria johtajia tutustumaan toisiinsa, luomaan kontakteja ja jakamaan kokemuksia. Rastipartiosta tapahtumaan osallistui kuusi johtajaa. Y-scoutsit eli lippukunnat, joiden taustayhteisönä toimii

NMKY, NNKY, KFUM tai KFUK, ovat olleet olemassa jo vuosia mutta pitkän hiljaiselon jälkeen toimintaa on taas hiljalleen herätelty ja marraskuussa järjestetty johtajaseminaari oli moneen vuoteen ensimmäinen yhteinen tapahtuma. Paikalle saapui 19 osallistujaa kuudesta eri kaupungista ja kahdeksasta eri lippukunnasta. Viikonlopun aikana tutustuttiin toisiimme, opittiin lisää YMCA liitosta ja johtamismallista sekä syötiin hyvää ruokaa ja saunottiin.

Viikonlopusta jäi käteen uusia ystäviä ympäri Suomea ja intoa jatkaa Y-scouts yhteistyötä. Muutaman vuoden päähän on suunnitteilla yhteinen kansainvälinenleiri ja jo sitä ennen on mahdollisuus päästä osallistumaan Y-scoutsien omaan johtajakoulutukseen. Lähde siis sinäkin ensi kerralla mukaan!

” Viikonlopusta jäi käteen uusia ystäviä ympäri Suomea! ”


ITSENÄISYYSPÄIVÄJUHLA Tervetuloa mukaan Rastipartion itsenäisyyspäiväjuhlaan Rastipartion itsenäisyyspäiväjuhla on lippukunnan jokavuotinen tilaisuus jossa uudet partiolaiset antavat ikäkautensa mukaisen partiolupauksen. Juhlassa jaetaan myös harrastus- ja suoritusmerkit ja esitellään ryhmien toimintaa. Vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita itsenäisyyspäivän juhlaan.

Tänä vuonna itsenäisyysjuhla järjestetään 6.12.2018 klo 17:30 - 20:00 KALLAHDEN NUORISOTALON TILOISSA (POHJAVEDENKATU 5, 00980 HELSINKI)

Mukana juhlassa partiolaisella on hyvä olla partiohuivi sekä partioasu, johon kuuluu tummansininen partiopaita sekä tummat/ruskeat housut. Lisää partioasusta voit lukea nettisivuiltamme. Kahvin lomassa Rastipartion Vanhemmat järjestää jo perinteeksi tulleet arpajaiset sekä huippusuositun, legendaarisen piparkakkutelttojen huutokaupan. Telttojen valmistamisesta vastaavat lippukunnan johtajat. Tilaisuuden tuotto käytetään kokonaisuudessaan partiotoimintamme tukemiseen. Mukaan voi olla mukava ottaa hieman ostosrahaa. Lämmin kiitos kaikille jo etukäteen avusta, tapaamisiin Meriharjussa!

Rastipartio vanhemmat ry Anu Rainela-Lankinen 040 501 1157

3


ITSENÄISYYSPÄIVÄRETKI Partiovuosi lähenee loppuaan ja joulukuu on jo ovella. Se tarkoittaa Rastipartiossa koko lippukunnan yhteistä itsenäisyyspäivänretkeä, joka järjestetään tänä vuonna 7.-9.12. Pellin leirikeskuksessa, Karjalohjalla.

Lähtö retkelle bussikuljetuksella tapahtuu perjantaina 7.12. klo 17 Meri-Rastilan torilta (tulethan paikalle jo 16.50) ja paluu sunnuntaina 9.12. samaan paikkaan noin klo 14.30. Retki tarjoaa mieluisaa ohjelmaa kaikenikäisille, kuten esimerkiksi Rastipartion 25v. bileet, parasta seuraa, hyvää ruokaa, yö puolijoukkueteltassa halukkaille ja paljon muuta! Retken hinta on 25€/osallistuja, lasku tulee sähköpostissa retken jälkeen. Varusteet on hyvä pakata rinkkaan/reppuun, kaikki tavarat ja vaatteet kannattaa myös nimikoida. Mukaan tarvitset: - Partiohuivi - Makuupussi ja -alusta (sisämaijotukseen käy myös lakana) - Tasku-/otsalamppu (ja varaparistot) - Juomapullo - Lämmintä, sateenkestävää vaatetusta ulko- ja sisäkäyttöön (esim. pipo, aluskerrasto, hanskat, fleece, villasukat) - Bilevaatteet - Yöpymisvarusteet - Hammasharja ja -tahna - Saunomistarvikkeet (pyyhe, hygieniatarvikkeet) - Mahdollinen lääkitys

Mikäli ilmenee kysymyksiä, huolia tai murheita, olethan yhteydessä retken johtajiin:

Jutta Båtman 040 163 8015 batmanjutta@gmail.com

Otso Niemonen 044 219 0045 otsorantala@gmail.com

4


Pääkirjoitus

Lippukunnanjohtajan sana Partiosyksy on jo melkein saatu päätökseen. Ennen joulutaukoa meillä on vielä muutama viikkokokous, itsenäisyyspäivän juhla ja koko kauden huipetava itsenäisyyspäivän retki. Itse ainakin odotan näitä innolla. Kuluneen syksyn aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Lippukuntamme ryhmät ovat viikkokokouksissaan suorittaneet partioohjelmaan kuuluvia merkkejä, ulkoilleet ja pitäneet hauskaa. Muutamat ryhmät ovat jopa päässeet jo suorittamaan seuraavan ikäkauden ohjelmaa. Ryhmät ovat myös retkeilleet omilla viikonloppuretkillään, joista löytyy lisää tarinoita tämän lehden sivuilta. Pääsin itsekin osallistumaan kahdelle retkelle. Sää suosi molempina viikonloppuina ja oli ihanaa päästä välillä pakoon kaupungin vilinää. Tunnelma retkillä oli ajoittain hyvinkin energinen, mutta mikä olisikaan parempi paikka purkaa energiaa kuin syksyinen metsä. Johtajistomme on myös kerryttänyt kisakokemustaan muun muassa Hiipivä haamu -salapoliisikilpailussa ja Punkku-partiotaitokilpailuissa. Lippukuntalaiset ovat myös myyneet ahkerasti partiolaisten adventtikalentereita. Nyt pääsemmekin jo availemaan luukkuja! Tästä kaikesta haluaisin kiittää meidän huippuja johtajia, jotka ovat nähneet paljon vaivaa mahdollistaakseen kaiken tämän partiotoiminnan. Vielä näin syksyn päätteeksi on aika juhlia Itsenäisyyspäivän juhlassa, jonka jälkeen pääsemme viettämään syyskauden päättävää viikonloppua Pellin leirikeskukseen Karjalohjalle. Toivottavasti näen mahdollisimman monen teistä vielä itsenäisyyspäivän tapahtumissa!

Marianna Kalske 5


RAPAKIRPPIS Rastipartiossa on paljon jäseniä ja jokaiselta löytyy partiotavaraa. Toisinaan tavara jää pieneksi tai sille ei löydy enää käyttöä. Tästä syystä perustamme lippukunnalle tällä hetkellä Rapakirppistä. Rapakirppis on Rastipartion tarjoama sivusto, jolla kuka tahansa lippukuntalainen voi myydä eteenpäin partio-tavaraa. Sivusto on luotu partiolaisia ja heidän huoltajia varten. Sivusto toimii myyjien puolesta vain myytävien tuotteiden esittäjänä. Maksun käsittelee myyjä itse. Ilmoitukset kirppikselle tehdään ‘jätä ilmoitus’-sivulla, ilmoituksen jättäminen ei maksa mitään. Ilmoituksia mainostetaan myös Roiskeessa myyjän valinnan mukaan. Kysymyksiä voi laittaa kirppiksen sähköpostiin: info@kirppis.rastipartio.fi Vieraile mukavasti alla olevasta osoitteesta:

www.kirppis.rastipartio.fi

LIPPUKUNNAN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS Rastipartion sääntömääräinen syyskokous pidetään 16.12.2018 klo 17.00 alkaen Rastilan kololla. Kokoukseen ovat tervetulleita Rastipartion jäsenet ja 15 vuotta täyttäneillä on kokouksessa äänioikeus.

Kokouksessa

-valitaan lippukunnanjohtaja vuodelle 2019 -valitaan lippukunnan hallitus sekä varajäsenet vuodelle 2019 -hyväksytään budjetti sekä toimintasuunnitelma vuodelle 2019 TERVETULOA!

6


TÄHTIJENGI NUUKSIOSSA Tähtijengi aloitti seikkailijaohjelman tänä

syksynä ja päätti sen kunniaksi lähteä, kuinkas muutenkaan, kuin seikkailemaan. Kohteeksi valikoitui Nuuksion kansallispuisto ja mukaan pakattiin omien varusteiden lisäksi trangiat ruoanlaittoa ja laavut yöpymistä varten. Matkaan lähdettiin kuuden seikkailijan ja kahden johtajan voimin.

Seikkailijan seikkailu

Me lähdettiin aamulla autolla Nuuksioon ja siellä meidän piti kävellä tosi pitkä matka ja kantaa kaikki tavarat yöpymispaikalle. Sitten me pystytettiin laavut ja tehtiin ruokaa. Sen jälkeen saatiin leikkiä ja vuolla puukoilla. Illalla tehtiin nuotiolla suklaabanaaneja ja leikittiin pimeässä piilosta. Yöllä oli tosi kylmä ja mä en nukkunut yhtään! Aamulla pakattiin ja lähdettiin kotiin. Parasta oli vuoleminen ja karkkien syöminen.

Johtajan seikkailu Lähdettiin lauantaiaamuna Nuuksioon johtajiston kyydeillä ja kun saatiin autot parkkeerattua, niin käveltiin lähimmälle nuotiopaikalle ja laitettiin laavut pystyyn. Tehtiin makaronia ja jauhelihaa ruuaksi. Ensin kaatui makaronit maahan ja kun oltiin niistä osa saatu pelastettua, niin jauheliha kaatui maahan. Syötiin silti. Seikkailijoilla tuli tylsää joten käveltiin hakemaan lisää vettä ja samalla pysähdyttiin leikkimään sillalle siltapeikkoa. Puukot ei meinanneet pysyä tupeissaan, joten pidettiin vuolemistauko ja vuoltiin kaikkea kynistä taikasauvoihin ja makkaratikuista matoihin. Tehtiin taas ruokaa, etsittiin aarretta ja käytiin taas hakemassa vettä. Käytiin rannassa

mittaamassa veden syvyyttä kepeillä ja jännitettiin kuka bludaa ensimmäisenä. Kun tuli pimeää, siirryttiin nuotion viereen tekemään iltapalaa. Suklaabanaanin ja aarteenmetsästyksessä löydettyjen vaahtokarkkien jälkeen seikkailijat juoksivat nuotiokatosta ympäri, joka oli hyvä tapa kuluttaa sokerihumala pois, samalla kun johtajatkin saivat banaanit paistettua. Vielä ennen nukkumaanmenoa leikittiin pimeässä piilosta joka oli aika jännää niin seikkailjoiden, kuin johtajienkin mielestä. Koko päivä oli jännitetty säätä ja pelätty kaatosadetta ja parasta oli, että juuri kun olimme saaneet kaikki seikkailijat makuupusseihin ja tavarat

suojaan sade alkoi. Yöllä satoikin aika rankasti mutta kun johtajat heräsivät tarkistamaan laavua ja sen vedenpitävyyttä, niin kaikki seikkailijat vetelivät sikeitä. Aamulla ennen aamupalaa, sen aikana ja sen jälkeen pakatut tavarat otettiin kantoon ja suunnattiin takaisin parkkipaikalle ja sieltä kotiin. Nuuksio oli seikkailu niin seikkailijoille kuin johtajillekin ja olen ylpeä kaikista osallistujista! Jännitystä toivat sade ja lämpötila, mutta kaikki osallistujat selvisivät hienosti ja muistoiksi jäi kasa vuoltuja tikkuja ja onnistumisen kokemuksia.


MUUMIEN SYYSRETKI Muumit-seikkailijaryhmä lähti marraskuisena viikonloppuna 7 lapsen ja 6 johtajan voimin viettämään upean retken Pellin leirikeskukseen. Retkellä päästiin tekemään monenlaista…

Perjantaina lähdettiin yhteiskyydeillä retkipaikalle. Perillä päästiin Tunkelo-kämppään, majoittauduttiin ja valittiin illan elokuva. Pitkän äänestyksen jälkeen päätettiin katsoa Doctor Strange, leffan aikana syötiin lämpimiä leipiä. Lauantaiaamu alkoi perinteisesti lipunnostolla, jonka jälkeen päästiin aamupalan kautta ulos leikkimään ja touhuamaan. Lounas tehtiin trangioilla, ruoanlaitto ja tiskaus sujui seikkailijoilta erityisen hienosti. Seuraavaksi tehtävänämme oli pystyttää puolijoukkueteltta yö-majoitteeksi. Teltan pystytys sujui loistavasti, kasattiin kamiina

ja pilkottiin puut. Päivällisen jälkeen päästiin jo rentoutumaan ja saunomaan. Saunojen jälkeen siirryttiin iltanuotiolle, paistettiin makkaraa, vaahtokarkkeja ja tikkupullaa! Nuotiolta siirryttiin sisään hakemaan yöpymisvarusteet mukaan, jaettiin kipinämikko-vuorot ja mentiin nukkumaan. Yö sujui loistavasti!

Sunnuntaina herättiin aikaiseen lipunnostoon, syötiin aamupala ja pakattiin kamat. Siivoilun jälkeen ehdittiin vielä vähän leikkiä ja syötiin hodareita. Sitten olikin jo aika lähteä kotia kohti. Kiitos kaikille retken osallistujille, kyyditsijöille ja upealle johtotiimille!

-Luca Ohinmaa Retkenjohtaja


Rapanaama Rapa-naama on Roiskeen jokaisessa numerossa esiintyvä juttusarja, jossa esitellään yksi tai useampi lippukuntamme jäsenistä. Tällä kertaa Rapanaamassa loistavat samoajat Jutta sekä Elsa. Jutta ja Elsa ovat samoajia Ulisevat Muulit-ryhmästä.

Kauanko olet harrastanut partiota? Jutta: 7 Elsa: 10

Mitä haluaisit tulevaisuudessa kokea partiossa? Jutta: Olla suurleirillä järjestyksenvalvoja Elsa: Jutan

Mikä on parasta partiossa? Jutta: Rastipartion pääsiäisleiri 2013 Elsa: Leirit

Partiomaisin asia, mitä olet tehnyt kuukauden aikana? JuttaElsa: Rakensimme tarpojien kanssa linnunpönttöjä

Kivointa lippukunnassamme? Jutta: Lucsu Elsa: Olemme ainutlaatuinen kokonaisuus

9


Avaruuspapanat Avaruuspapanat ovat ensimmäisen vuoden sudenpentuja. Vielä olemme poikapainotteinen ryhmä, mutta meiltä löytyy yksi reipas tyttökin. Vaikka olemme vasta aloittaneet, joiltakin löytyykin jo ennestään partio taustaa ja näin hieman kokemustakin on.

Ryhmäesittely

Ikä: sudareita: kokoustamme: lempileikki:

6-10 8

Rastilassa

Purkkis

Aloitamme yleisesti kokouksen aina ulkona leikkimisellä. Lempileikkeihimme kuuluu purkkis ja kaikki polttaa kaikki palaa. Pallo on aina suosikki ulkoleikeissä.

Kivoimmat kokoukset syksyn aikana on olleet Halloween teemainen kokous missä katottiin leffaa. Myös pidimme leipomiskokouksen kololla, ja teimme oikein herkullisia kuppi brownieta. Myös viime kokous, jossa teimme jokamiehen oikeus-muistipeliä sekä maalasimme ja piirsimme lempi eläimiämme, minä+perhe ja avaruus teemaisia taideteoksia oli todella kiva.

Myös olemme kerenneet harjoitella solmuja, ensiapua, myyneet joulukalentereita, leireille pakkausta, trangian kokoamista, siivottu koloa ja tutustuttu partio perinteisiin.

Myös ryhmäämme kuuluu johtajat, Pinja ja Laura, jotka parhaansa mukaan yrittävät pysyä meidän mukanamme. Välillä he ovat hieman huolimattomia ja unohtelevat asioita (kuten tämän ryhmän yhteiskuvan) mutta he ovat silti kivoja.

10


Selvitä jouluaiheiet sudokut. Muistathan, että jokaisella rivillä saa olla sama merkki vain yhden kerran.

PUUHASIVU

11


Kokatessa Roiskuu Kokatessa roiskuu -palstalla jaetaan parhaita retki- ja kotiruokaohjeita. Kokeile ihmeessä ja muista siivota roiskeet jälkikäteen! Herkkuhetkiä. :)

Suussa poksuvaa herkkua! Ainekset: 1 levy (200g) Fazer popcorn-maitosuklaata 125g voita 1,5 dl sokeria 1 kananmuna 2,5 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria halutessasi

Näin helppoa se on: 1. Rouhi suklaa veitsellä tai raastinraudalla rouheeksi. 2. Sekoita kuivat aineet keskenään. 3. Vaahdota hiukan pehmeä voi ja sokeri, lisää muna ja kuivat aineet. 4. Lisää suklaa joukkoon. 5. Jaa taikina n. 30 osaan ja levitä leivinpaperille. Painele keksit sopivan litteiksi. 6. Paista uunin keskitasolla, 175 asteessa noin 15 minuuttia.


SOMEPOIMINNAT

Nuuksiossa yön yli retkellä

Liikenneturvallisuutta havainnoittiin tuhoamalla pyöräilykypärä. Kyllähän ne osumia mainiosti kestävät.

Pellissä retkellä lippua nostamassa

Hiipivä haamu kaupunkikisassa edustimme kisaajina, sekä rastinpitäjinä


JOHTAJISTON YHTEYSTIEDOT Marianna Kalske

Lippukunnanjohtaja

Laura Turkki

Vaeltaja-, tarpojaluotsi 040 743 4912

laura.turkki@helsinki.fi

Anni Tarvonen

Raketti-lauma

040 5697521

anni.tarvonen@gmail.com

Élin Hyvärinen

Tähtijengi

040 480 8055

hyvarinenanni@gmail.com

Amna Al-Rahal

Tähtijengi

044 383 8844

amna.alrahal@hotmail.com

Luca Ohinmaa

Muumit, Ohjelmajohtaja

044 9889936

luca.ohinmaa@rastipartio.fi

Otso Niemonen

Muumit

044 219 0045

otsorantala@gmail.com

Jutta Båtman

Viemäriankat

040 163 8015

batmanjutta@gmail.com

Elsa Tuokko

Viemäriankat

050 353 5283

elsa.tuokko@gmail.com

Pinja Hakonen

Avaruuspapanat

045 207 5333

pinja1234@hotmail.com

Laura Immonen

Lauran lapsoset

044 525 2231

lauramiljaana@gmail.com

Ville Suppala

Laamat (to 18:30-20:00)

044 333 0488

ville.suppala@gmail.com

Joosef Abokther

Laamat (to 18:30-20:00)

040 128 5518

joosef.abokther@outlook.com

(Ma 17:30-19:00)

044 0122098

marianna.kalske@gmail.com

Oman johtajan numero kannatta tallettaa puhelimeen, jotta yhteydenpito helpottuu. Pitää kuitenkin pitää mielessä, että kaikki me teemme tätä vapaaehtoisesti ja omalla ajallamme, joten emme aina ole tavoiteltavissa.


Seuraa Rastipartiota Facessa ja Instagramissa

Rastipartio empi! iv k ä s s e d h Y

Rastipartio