Roiske 3 / 18

Page 1

R ISKE

3/18

Rastipartion lippukuntalehti

Syksy t채ynn채 kisoja Riemunt채yteinen partiokes채!!! VANHEMMAT VILKAISKAA SIVUT: 18


SISÄLLYS Kalenteri 2 Kliffa 2018 3-4 LPKJ:n sana 5 Rapanaama 6 Ryhmäesittely 7-8 Kielikylpypurjehdus 9-10 Puuhasivu 11 Suomiprojekti 12 International Roverweek 13-14 Seikkailija kisa, Rapakirppis 15 Joulukalenterit 16 Kokatessa Roiskuu 17 Johtajien yhteystiedot 18

©Tuomas Mäkelä

Roiske - Rastipartion lippukunta-lehti

Pääkirjoitus Kohti syksyä Huh (mennyttä) hellettä! Vuoden 2018 kesää tullaan varmasti muistamaan lämmöllä. Jo nyt on ikävä raikkaita, valoisia kesäaamuja. Valitettavasti rapakeli on jo kulman takana... Rapasta puheenollen, Rastipartion viikkokokoukset ovat palanneet kesäleireiltä piristämään synkkiä syysiltoja. Luvassa on jälleen laadukasta, opettavaista ja aina kivaa viikko-ohjelmaa. Eikä retkiä ja kisoja sovi unohtaa, sieltä ne kivoimmat partiomuistot tulevat. Vielä kivempaa iltakokouksissa on kaveriporukalla. Kokouksiin voi aina ottaa kaverin mukaan tutustumaan ja ehkä hän innostuukin. Tutustuminen toimintaan ei maksa mitään. Kaverin kautta partiota kokeilemalla se omakin harrastus lähti käyntiin. R

Numero: 02/2018 Päätoimittaja: Linda Simonen Taitto: Joosef Abokther Toimitus: Riina, Stella, Marianna, Linda, Elsa, Anni T, Anni H, Henna, Luca, Pinja Joosef Abokther


KALENTERI Syyskuu

Uusi partiosyksy on jälleen pyörähtänyt käyntiin ja on aika siirtää katse syksyn tapahtumiin. Alta löydät syksyn tapahtumia eri ikäkausille. Lisäksi jokainen ryhmä pyrkii järjestämään syksyn aikana retken. Ryhmien retkistä sekä muista tapahtumista saat lisätietoja omalta johtajaltasi.

16. Ilmoittautuminen vaeltajien Ohitus-tapahtumaan sekä EPT:n päiväkilpailu Pinkkiin päättyy. 19. Bonfire - urbaani iltanuotio, aikuiset ja vaeltajat. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki 18-vuotta täyttäneet partiosta kiinnostuneet. Iltanuotio järjestetään Pauligin huvilalla (Mechelininkatu 36) klo 18.00-21.00.

29. Samoajista ylöspäin suunattu videokisa Episodin ilmoittautuminen päättyy.

Lokakuu Partiolaisten joulukalenteri tulee myyntiin lokakuun aikana.

6. Vaeltajien Ohitus-tapahtuma. 7. Espoon Partiotuen päiväkilpailu Pinkki-sudenpennuille ja ensimmäisen syksyn seikkailijoille.

Kilpailussa on luvassa hauskoja ja opettavaisia ympäristöaiheisia tehtäviä. Samalla ryhmät suorittavat ympäristönsuojelujäljen.

13.-14. Samoajien, vaeltajien ja aikuisten videokilpailu Episodi 14. Seikkailijoiden ensiaputapahtuma 20. Seikkailijoiden Urbaani kaupunkisuunnistus -tapahtuma. Urbaanissa kaupunkisuunnistuksessa

seikkailijat siirtyvät Maunulan majalta keskuspuiston kautta Paloheinään ja samalla suorittavat liikennetaitomerkin. Luvassa siis hauskaa seikkailua kaupunkiympäristössä!

Marraskuu 11. Ilmoittautuminen samoajien 2XH-tapahtumaan päättyy.

Joulukuu 6. KOKO LIPPUKUNNAN PERINTEINEN ITSENÄISYYSPÄIVÄN JUHLA (ALUSTAVA PÄIVÄMÄÄRÄ, JUHLAN TARKEMPI AJANKOHTA ILMOITETAAN SEURAAVASSA ROISKEESSA). 7.-9. KOKO LIPPUKUNNAN ITSENÄISYYSPÄIVÄN RETKI (ALUSTAVAT PÄIVÄMÄÄRÄT, TARKEMPI AJANKOHTA ILMOITETAAN SEURAAVASSA ROISKEESSA). 7.-9. Samoajien 2XH-tapahtuma. 8.-9. Loiste-piirimajakka tarpojille. 9. Partiolaisten joululaulut. Tule kuuntelemaan ja laulamaan joululauluja muiden partiolaisten kanssa! Tarkempi kellonaika ja paikka löytyvät seuraavasta Roiskeesta.


Kliffa 2018

Reportaasi

ita jotka io s a t a . ä ov sva; näm mieleen Kliffalta jos a r o k in r au sä ksi ehmis ja lle päällimmäise jättäneet jälkeen aan p , t e is pia an t ise Helle, am t monelle leirilä kokemukset ova lämpimästi muk e ne kon i, ja ntaa ovat jää en leirivii toja, joita voi ka onsa mukaisest itä is u k ä in e m ott Tämän h tarinoita ja muis odella m än uutta. Mutta t li e a f f ia li jonkinlais n saapuessa. K yhdessä enemm tapahtui? y in s dä näin syk allistuja sai teh eirillä sitten oike ril os laisen pii jokainen io t r a p 0 560 Kliffalla, -Stella Hag

(Idän Kingien 2. lippukunnanjohtaja) Rastipartion osalta leirille lähti 30 reipasta leiriläistä, mutta paikan päällä leiriä vietettiin hieman suuremmalla poppoolla. Idän Kingien, eli Itä-Helsingin toisen leirilippukunnan kokoonpanoon kuului rastipartiolaisten lisäksi leiriläisiä Vuosaaren Vesipääskyistä, Helsingin Kotkista, Kontutytöistä, Kurkisuon Rusakoista sekä Sipoonkorven Haltijoista. Yhteensä Idän Kingiläisiä oli näyttävät 181 partiolaista eli totisesti yhdessä ja enemmän. Suuressa leirilippukunnassa oli toki haasteensa, mutta sen mahdollistamat uudet ystävyyssuhteet olivat todella jokaisen vahingossa vaihtuneen sukkaparin tai hävinneen karkkipussin arvoisia. Yhtenä leirin tavoitteista oli luoda yhteiksiä ja yhteishenkeä luonnollisten lippukuntien (mm. edellämainittujen) välillä, ja siihen todellakin päästiin. Tuohon suureen 181 partiolaisen joukkoon mahtui monen monta erilaista leiriläistä, ja jokaisen leiri oli tavalla tai toisella ainutlaatuinen. Sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat pääsivät päivittäin kokemaan enemmän kaikenlaista uutta, jota ei voi kokea ihan tavallisella partion kesäleirillä. Päivittäin he pääsivät osallistumaan kahteen laaksoon, eli suureen ohjelmapläjäykseen, joissa pääsi muun muassa kiipeilemään kiipeilyseinälle, laskemaan vesiliukumäestä, aikamatkustamaan keskiajalle roolipelien muodossa ja rat-

3

komaan pulmia pakohuonepelissä - tietenkään perinteisiä partiotaitoja kuten suunnistamista ja erätaitoja unohtamatta. Samoajat ja tarpojat kisailivat myös eeppisessä 24H-kilpailussa, jossa kukin leirin kylä otti mittaa toisistaan. Nimensä omaisesti ohjelma kesti kokonaisen vuorokauden ja kisan rastit, elämykset ja haasteet jatkuivat yötä myöten aina aamun sarastukseen asti.

”...hypetettiin etkoilla, bailattiin juhlissa ja reivattiin jatkoilla... ” Ikäkausille suunnatun ohjelman lisäksi Kliffalla päästiin tekemään yhdessä myös koko leirilippukunnan voimin. Leirin aikana järjestettiin kolme yhteisohjelmaa Areenalla, jolloin koko leiri kerääntyi yhteen nauttimaan illasta ja huveista. Leirin aikana hypetettiin Etkoilla, bailattiin Juhlissa eli keskiäisissä ja lopuksi reivattiin Jatkoilla viimeisenä leiri-iltana. Yhteisohjelmissa seurattiin Kliffan hahmojen Aavan ja Aarnin, sekä eläinten seikkailuja leirillä. Mukaan mahtui myös mm. sirkustaiteita, musiikkiesityksiä, taikatemppuja sekä draamaa. Jatkoilla viimeisen illan tunnelman kruunasi yllätysesiintyjä Vilma Alina.

Oravan kylässä nautittiin yhdessä myös hauskoista hetkistä. Oravan kyläillassa kokoonnuimme yhteen Vartiovuoren kanssa viettämään iltanuotiota - tosin ilman nuotiota. Illan aikana ei naurulta vältytty, sillä itse Oravan ilmaannuttua paikalle pääsivät leiriläiset haastamaan Oravaa erilaisiin kisoihin kuten tulisten pähkinöiden syömiseen. Nuotioillassa ehdittiin myös huutaa, leikkiä ja laulaa sekä perinteisesti nolaamaan leirilippukuntien johtajia.


Kliffa oli siis hyvää ja huikeaa ohjelmaa pullollaan, josta kiittäminen on kaikille johtajaikäisille Samoajista Aikuisiin. Suurinta osaa Kliffan ohjelmasta pyörittivät johtajista koostuvat pestivartiot, joihin kuului rutkasti porukkaa myös Idän Kingien leirilippukunnasta.

Pestivartioiden lisäksi Idän Kingeistä löytyi näyttelijöitä, tanssijoita, puvustajia, kymppejä, turvahenkilöitä, tekniikka-avustajia ja korkeamman tahon toimijoita, jotka tekivät paljon töitä Kliffan eteen jo ennen leiriä, jopa vajaa vuoden ajan. Vaikka töitä oli paljon, jäi kaikille johtajille jonkin verran vapaa-aikaakin, jota pääsi viettämään johtajaohjelmassa. Rentouttavista johtajakahviloista sai kahvia ja mm. bataattiranskalaisia, ja siellä pääsi askartelemaan ja pelaamaan retropelejä. Tori tuli kaikille leiriläisille iästä huolimatta varmasti tutuksi, sillä sen kätköistä löytyi helpotusta helteeseen; kylmää juotavaa ja jäätelöä!

Kliffalla riemua siis riitti; Ohjelma ja tunnelma oli huipussaan ja kokemuksena leiri oli elämyksellinen ja ikimuistoinen. Sudareista aikuisiin Kliffa on jättänyt mieliimme jotakin ainutlaatuista, jonka avulla jaksamme läpi syksyn taas uusiin seikkailuihin ja seuraavaan piirileiriin. Uudet leirikaverit, kokemukset, nauru ja haasteetkin ovat asioita, jotka tekevät partiosta mahtavan, ja Kliffalta löytyi näitä kaikkia!

4


Lippukunnanjohtajan sana Taas on uusi partiosyksy pyörähtänyt käyntiin. Heti aluksi haluaisin toivottaa kaikki meidän uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi lippukuntaan. Odotan innolla, että pääsen taas tapaamaan teitä kaikkia, niin vanhoja kuin uusiakin partiolaisia. Kesällä oli Pääkaupunkiseudun partiolaisten piirileiri Kliffa, jossa meidänkin lippukunta edusti. Itse en harmikseni päässyt osallistumaan, mutta kuulin, että leiri oli tosi onnistunut. Kliffaa ja kesän lämpöä on hyvä muistella iltojen pimetessä. Pimenevien iltojen lisäksi syksyllä on luvassa Rastipartion johtajien juuri teille suunnittelemia retkiä, tapahtumia ja partiokokouksia. Itse odotan innolla koko lippukunnan yhteistä itsenäisyyspäivän retkeä. En oikeastaan edes muista, koska olisin viettänyt itsenäisyyspäivää ilman partiohuivia. Toinen suosikkini syyskaudella on partiolaisten adventtikalenterikampanja. Adventtikalenteri on saavuttanut laajan maineen suomalaisten keskuudessa, ja se löytyykin monen perheen kodista ennen joulua. Olen kuitenkin kuullut, että moni haluaisi partiolaisten adventtikalenterin koristamaan kotiaan, mutta he eivät tiedä mistä sellaisen voisi hankkia. Joten samalla, kun vedätte villasukat jalkaan pimeiden iltojen kunniaksi, miettikää, olisiko suvussanne tai tuttavapiirissänne sellaisia henkilöitä, jotka voisivat arvostaa adventtikalenteria. Yllättäkää vaikka isovanhempanne! Minäkin lähetin viime vuonna kalenterin Irlantiin asti irlantilaiselle ystävälleni. Adventtikalenterikampanjaan ja itsenäisyyspäivän retkeen on kuitenkin vielä pari kuukautta aikaa, joten niitä odotellessa on hyvä suunnata katse kohti viikottaisia kokouksia ja retkiä, joissa on varmasti luvassa paljon ulkoilua, uusien partiojuttujen opettelua ja uusia kavereita! Nähdään syksyn tapahtumissa! 5


Rapanaama Rapa-naama on Roiskeen jokaisessa numerossa esiintyvä juttusarja, jossa esitellään yksi tai useampi lippukuntamme jäsenistä. Tällä kertaa Rapanaamassa loistavat seikkailijat Ronja sekä Mariam! Ronja ja Mariam ovat seikkailijoita Saturnukset-ryhmästä.

Kauanko olet harrastanut partiota? Mariam: Noin neljä vuotta Ronja: Jotain kaksi vuotta

Mitä haluaisit tulevaisuudessa kokea partiossa? Mariam: Olla johtaja ja johtaa kaikkia pieniä Ronja: Päästä partioleireillä ulkomaille

Mikä on parasta partiossa? Mariam: Kaikki ihanat johtajat, leirit, kokoukset ja kaverit Ronja: Leirit

Partiomaisin asia, mitä olet tehnyt kuukauden aikana? Mariam: Auttanut toista Ronja: Sytyttänyt takkaa ja tehnyt solmuja

Kivointa lippukunnassamme? Mariam: Kaverit, johtajat ja kokoukset Ronja: Kun on kivoja ihmisiä

6


ULISEVAT MUULIT Ulisevat Muulit ovat viimeisen vuoden samoajia. Meitä on kolmetoista äänekästä ja innokasta partiolaista, sekä tyttöjä että poikia. Kokouksia vietetään maanantaisin klo. 19-20.30 ja johdamme itse omat kokouksemme vuorotellen.


Ryhmäesittely

Kokouksissa toteutamme samoajaohjelmaa sekä leikimme ja pelailemme. Lempileikkimme on mafioso, pelien puolella ykkösenä ovat Dobble ja Ligretto.

Suurin osa Muuleista johtaa myös jotakin pienempien ryhmää ja kaikki osallistuvat aktiivisesti leireille sekä tapahtumiin. 8


Nybörjarseglats Kielikylpypurjehdus Kun partiossa tuntuu, että kaikki on jo tehty, niin olet varmastikin väärässä. Siksi Rastipartion vanhempaa jäsenistöä edustavat Essi ja Anni (ja Vuosaaren Vesipääskyjen Emma) lähtivät hakemaan uusia haasteita ruotsinkielisten partiolaisten, FiSScenin, purjehduksen alkeiskurssilta. Ajatus oli, että jos ei kerran osata purjehtia, niin sama kai se on opetella kerralla ruotsiksi.

Perjantaina kieltämättä jännitti. Entä jos emme ymmärrä mitään tai emme saa itse kerrottua ajatuksiamme vieraalla kielellä? Ennen lähtöä Katajanokalta kävimme läpi veneen ja saimme ohjeita siellä toimimiseen. Täytyy myöntää, että iso osa ohjeista meni kyllä yli ymmärryksen, mutta saimme sentään selville nukkumapaikat ja jääkaapin sijainnin. Illan kuluessa s/y Navigator ja sen yhdeksän hengen miehistö starttasivat laiturista kohti Vallisaarta.

9


Yövyimme Vallisaaren laiturissa ja lauantaina purjehdus jatkui. Kurssi perustui itse tekemiselle ja toistolle ja se meille kielikylpyläisille sopi oikein hyvin. Harjoiteltiin laiturista lähtöä, purjeiden nostamista, kiristämistä, ohjaamista, navigoimista ja veneen kääntämiseen liittyviä toimenpiteitä. Vähitellen kielikin alkoi luistaa (“Klart för slag!” “Jiip-varning!”) ja lounaalla jo vähän keskusteltiinkin. Vietimme vielä toisenkin yön Vallisaaressa ja samalla kävimme tutustumassa saaren hienoihin maisemiin ja sota-ajan maamerkkeihin.

Sunnuntaina purjehdimme jo kuin kokeneet konkarit. Vielä treenattiin mies yli laidan -tilanteita ja hiottiin lauantaina opittuja taitoja. Viikonloppuna saimme purjehtia sateessa, auringossa, kovassa tuulessa, ukkosessa ja kituuttaa tyynellä vedellä. Kun palasimme Katajanokalle, teimme veneelle vielä siivouksen ja huollon, ja sitten suuntasimme kotiin ylpeinä itsestämme ja purjevenehankintoja suunnitellen.

Essi Pankka ja Anni Tarvonen

10


PUUHASIVU Auta nallea pääsemään sieniretkelle. Mikä reitti vie sienikorin luo?

Piirustuskilpailu!

11

Piirrä partiosyksyaiheinen kuva ja skannaa tai ota kuva siitä, ja lähetä se Annille osoitteeseen anni. tarvonen@gmail.com. Parhaat kuvat palkitaan!


Vaeltajien Suomi-projekti Kesäkuussa Rastipartion tällä hetkellä ainut vaeltajavartio otti suunnan kohti Seinäjokea Suomi-projektin tiimoilta. Ennen reissua olimme yhteistuumin pohtineet, mihin Suomen kaupunkiin haluaisimme matkata. Päädyimme lopulta valitsemaan Seinäjoen sen suhteellisen lyhyen etäisyyden vuoksi huvipuisto PowerParkista.

mukava (sattumalta) entinen vuosaarelainen. Hän tarjosi meille pariinkin otteeseen maistiaisia valikoimastaan. Huomasimme seinäjokelaisten ylipäätään olevan todella ystävällistä ja aurinkoista porukkaa, mikä kohotti kaupungin ilmapiiriä. Kolmantena päivänä matkustimme autokyydillä Alahärmään PowerParkiin, joka oli tietenkin matkamme kohokohta. Laitteita tuli testattua jonkin verran, vaikka osa porukasta jänisti hurjimmista kyydeistä hyvinkin todellisen oksennusvaaran takia. Kävimme välissä Subway:ssä syömässä ja jatkoimme huvittelua päivän loppuun asti. Automatka takaisin sujuikin sitten melko rauhallisissa ja pahoinvoivissa fiiliksissä kaiken sen hyörinän jälkeen... Viimeisenä päivänä pakkasimme ja järjestimme kolon kuntoon. Sitten kävelimme muutaman kilometrin keskustaan, jossa pyörimme vielä

Lähtö tapahtui aikaisin aamulla Kampista bussilla, joten olimme väsyneitä, mutta innoissamme tulevasta kokemuksesta. Matka kesti viisi tuntia. Seinäjoen matkakeskuksella meitä oli vastassa Tasangon Talvikkien lippukunnanjohtaja, joka heti ensi töikseen vei meidät Hesburgeriin lounaalle. Sen jälkeen hän piti meille nähtävyyskierroksen kävellen ympäri kaupunkia. Kävimme mm. Lakeuden Ristillä ja modernissa kaupunginkirjastossa. Kierroksen jälkeen saavuimme Törnävän koulun vieressä sijaitsevaan kerhotilaan, jossa majoittauduimme reissun ajan. Toisena päivänä vaeltelimme ympäri keskustaa ja käväisimme muutamalla kirppiksellä, kahvilassa, ostoskeskuksessa ja torilla. Torilta löysimme Libis-nimisen street food -kojun, jonka pitäjä oli

hetken ennen takaisinlähtöä Helsinkiin päin. Kotiuduimme myöhään illalla enemmän tai vähemmän tukalien bussimatkojen jälkeen. Reissumme oli rento ja erittäin onnistunut kokonaisuus. Suosittelemme muillekin vaeltajavartioille Suomi-projektin toteuttamista!

Henna Ovaskainen


International Roverweek 2018

Linda Simonen

Neljäs päivä elokuuta kello puoli viisi iltapäivällä oli lähdön aika. Tapani mukaan olin pakannut tarvittavat tavarat rinkkaani tuntia ennen lentokentälle lähtemistä toivoen, ettei mitään ollut päässyt unohtumaan, sillä nyt olisi liian myöhäistä palata hakemaan unohtunutta makuupussia tai otsalamppua. Olin lähdössä elämäni ensimmäistä kertaa ulkomaille yksin, lentäen. Päämääränäni oli Maailman Partioliikkeen Alppien ympäröimä kansainvälinen partiokoti Sveitsissä, Kanderstegissä. Maailman Partioliikkeen omistamia kansainvälisiä partiokoteja on maailmalla yhteensä kolme, ja tämä Sveitsin on Euroopan alueen oma partiokoti. Onnekseni saavuin lentokentälle etuajassa, sillä olinkin katsonut lennon lähtöajan väärin. “Mielummin näin päin kuin tuntia myöhemmin” tokaisin itselleni ja suuntasin penkeille odottamaan lentoni lähtöä. Olin koko kesän miettinyt tätä reissua ja sitä, tulisinko ehtimään vaihtamaan oikeaan junaan ajoissa. En nimittäin lentänyt suoraan Sveitsiin, vaan säästin yli sata euroa lentämällä ensin Müncheniin ja yöpymällä kaverini luona, ja siitä jatkoin bussilla ja kahdella junalla Kanderstegiin. Tämä oli edullista sekä erittäin helppoa, sillä vaihtoyhteydet olivat pisimmillään 500 metrin päästä toisistaan, ja vaihtoaika riitti kuin riittikin kaltaiselleni vitkastelijalle. Matkustusaika Münchenista Kanderstegiin oli noin kuusi tuntia, ja se sujui todella leppoisasti sillä sekä bussi että junat olivat moderneja ja mukavia. Kanderstegin juna-asemalta pääsinkin kätevästi bussilla ilmaiseksi partiokotiin, sillä partiolaiset saavat huivi kaulassa matkustaa bussilla ilman maksua. Bussista ulos astuessani näin edessäni kolme suurta lippua, Maailman Partioliikkeen lipun, partiokodin oman lipun sekä Sveitsin lipun. Elämäni leiri oli alkamassa. Heti aluksi pääsimme 29 muun vaeltajaikäisen partiolaisen kanssa pystyttämään telttojamme leirialueelle. Meitä oli ympäri maailmaa; Yhdysvalloista, Etelä-Afrikasta, Kanadasta, Tanskasta, Espanjasta, sekä monesta muusta maasta. Minun lisäkseni leirillä oli vain yksi suomalainen, joka hänkin asui Saksassa. Seuraavat kymmenen päivää tulisin viet-

tämään täysin kansainvälisessä ympäristössä mitä upeimpia aktiviteetteja tehden, ja olin siitä aivan täpinöissäni. Syystäkin, sillä lähtiessäni leiriltä tuntui kuin olisimme kaikki olleet osa yhtä isoa perhettä koko kymmenen päivän ajan. Telttojen pystytyksen jälkeen meillä oli leirin avausseremonia, jolloinka pääsimme näyttämään partioasumme toisillemme, sekä saimme uniikit leirihuivimme. Suomen partioasu saikin paljon kehuja etenkin Väiskistä, eli Suomen edustusasuun kuuluvasta partiohatusta. Myös hame oli monelle ennennäkemätön osa partioasua. Toisena leiripäivänä alkoi varsinainen ohjelma. Aamupäivällä pääsimme alaköysiradalle, joka olikin parempi kuin osasin odottaa yläköysiratoihin tottuneena. Sen jälkeen meille järjestettiin ryhmäytymispelejä, jossa hiihdimme suksilla sekä koitimme tiiminä päästä mahdollisimman pitkälle viidessä minuutissa kulkien pelkästään kolme maitokorin päällä.

”...vaikken tuntisikaan leiriltä entuudestaan ketään, aina kannattaa lähteä... ”


Seuraavat neljä päivää vietimmekin vaeltaen, joka aiheutti “hieman” väsymystä keskuudessamme, mutta voin luvata että kaikki olivat silti ylpeitä saavutuksestaan, sillä vaelsimme 2690 metrin korkeuteen Alpeilla (opin itse myös kantapään kautta ettei kannata ottaa 60 litran rinkkaa mukaan vuoristovaellukselle, vaan 30 litran niin kuin oli ohjeistettu). Suoritimme myös auringonnousuvaelluksen, sekä osallistuimme UNESCO:n luontoprojektiin, jossa siirsimme pikkukiviä vuoristolta isompaan kivisolaan etteivät vuoristolla märehtivät lehmät ja lampaat saa hampaisiinsa ja kavioihinsa kiviä. Kivien siirtäminen myös auttaa Alppien säilymistä.

Vaelluspäivien jälkeen pääsimme onneksi myös rentoutumaan, sillä pääsimme kellumaan tuubirenkailla 22 kilometrin matkan kirkkaansinisessä joessa. Se jos mikä oli rentouttavaa. Loppuleirin aikana osallistuimme kansainväliselle iltanuotiolle, jossa eri maat vetivät oman maansa leikkejä kaikille. Saimme myös kattavan infopaketin kansainvälisestä Messengers of Peace -partio-ohjelmasta, jonka tarkoituksena on innostaa partiolaisia ympäri maailmaa ottamaan osaa projekteihin ja palveluksiin, jotka edesauttavat maailman rauhaa. Tämmöinen toiminta voi olla esimerkiksi pakolaisten auttaminen integroitumaan uuteen kotimaahansa tai väkivaltaisten jengien toiminnan lopettamisessa avustaminen.

Viimeisenä leiripäivänä kaikilla oli erittäin haikea olo kotiinlähtemisestä, eikä itkemiseltäkään vältytty. Olimme kymmenen päivän aikana muodostuneet yhdeksi isoksi, tiiviiksi porukaksi, jonka kanssa pelasimme lukemattomat erät erilaisia korttipelejä ja Jungle Speediä, leikimme tyynysotaa, kerroimme kulttuureistamme sekä nauroimme ratketaksemme. Ja nyt se kaikki oli tullut päätöspisteeseensä. Tuntui oudolta herätä kotona niin, ettei ympärillä ollutkaan 29 muuta partiolaista tekemässä aamupuuhiaan ja valmistautumassa päiväänsä, ja ettei englanti ollutkaan se kieli jolla kommunikoidaan muiden kanssa.

Tämän leirin suurin opetus itselleni oli varmaankin se, että vaikken tuntisikaan leiriltä entuudestaan ketään, aina kannattaa lähteä. Voin vain kuvitella kuinka paljon olisinkaan katunut sitä, jos olisin päättänyt olla menemättä. Sain leiriltä uusia kavereita ympäri maailmaa, joiden kanssa olemme pitäneet tiiviisti yhteyttä sosiaalisessa mediassa. Innostuin leirin myötä aivan uudella tavalla partiosta, ja jatkossa toivonkin pääseväni osallistumaan kansainvälisille leireille maailmanlaajuisesti sekä tekemään vapaaehtoistyötä muihin maihin partion kautta.


Seikkailijoiden Urbaani kaupunkisuunnistus Tervetuloa ensimmäistä kertaa järjestettävään Urbaaniin kaupunkisuunnistukseen! Urbaani kaupunkisuunnistus 20.10.2018 klo 9:00-16:00. Urbaani kaupunkisuunnistus on kaikille seikkailijoille tarkoitettu tapahtuma, joka kutsuu seikkailemaan Keskuspuistoon. Tapahtumassa liikutaan parhaaksi katsomalla tavalla Maunulan majalta Keskuspuiston läpi Paloheinään. Tapahtuman aikana suoritetaan Liikenne-taitomerkki ja syödään yksi lämmin ateria. Ilmoittautuminen on avoinna 7.10. asti osoitteessa kuksaan.fi/22037. Lisätietoja osallistumisesta ryhmänjohtajalta. Kisaan osallistutaan ryhmittäin ja mukana on vastuuhenkilö.

Rapakirppis on tulossa! Rastipartiossa on paljon jäseniä ja jokaiselta löytyy partiotavaraa. Toisinaan tavara jää pieneksi tai sille ei löydy enää käyttöä. Tästä syystä olemme perustamassa Rapakirppistä. Tarkoituksena on luoda sähköinen paikka, jossa vanha ja uusi partiotavara voivat vaihtaa omistajaa. Uusi sivusto tulee osaksi Rastipartion nettisivuja. Nyt on siis hyvä hetki käydä kellarissa katsastamassa vanhat partiotavarat ja pysyä kuulolla tulevia ohjeita varten.

Laitetaan hyvä kiertämään! 15


Joulukalenterit tulevat taas Pian on taas aika alkaa myymään partiolaisten omia joulukalentereita. Niinpä muistutamme Rapalaisia ja kotiväkeä niistä. Kalentereita tullaan myymään marraskuun paikkeilla ryhmien omissa kokouksissa. Näin jokainen pääsee kokeilemaan, kuinka kivaa kalentereita on myydä.

Muistutamme kuitenkin, että kalentereita voi ottaa myyntiin myös kotiin. Esimerkiksi jos vanhempi haluaa myydä kalentereita tutuilleen tai työkavereilleen. Myös jos lapsi innostuukin paljon kalentereiden myynnistä, voi hän myös myydä lisää kalentereita vapaa-ajallaan. Yhden kalenterin hinta on 7 €. Kalentereiden tuotot tukevat partiotoimintaa.

Jos olet kiinnostunut ottamaan myyntiin joulukalentereita, niin olethan yhteydessä joulukampanjapäällikköihin, joiden yhteystiedot löytyy alta. Kalentereita pystyy tilaamaan myyntiin 4.10. eteenpäin. Joulukalentereista lisää vielä seuraavassa Roiskeessa. <333

Laura Immonen lauramiljaana@gmail.com 044 525 2231

Pinja Hakonen pinja1234@gmail.com 0452075333

16


Kokatessa Roiskuu Kokatessa roiskuu -palstalla jaetaan parhaita retki- ja kotiruokaohjeita. Kokeile ihmeessä ja muista siivota roiskeet jälkikäteen! Herkkuhetkiä. :)

Reilun partiolaisen reilu vohvelitaikina Ainekset: 8 dl vehnäjauhoja 1 rkl sokeria 3 tl leivinjauhetta 1 tl suolaa 6 ½ dl maitoa 3 kananmunaa Voita (paistamiseen)

Näin helppoa se on: 1. Sekoita kuivat aineet sekaisin kulhossa 2. Lisää maito ja munat 3. Anna turvota 10 min 4. Paista vohvelit laittamalla vajaa 1 dl taikinaa kerrallaan voidellulle raudalle 5. Paista kypsäksi 6. Koristele vaikkapa marjoilla, kermavaahdolla tai Nutellalla 7. Nauti!

17


JOHTAJISTON YHTEYSTIEDOT Marianna Kalske

Lippukunnanjohtaja

044 0122098

marianna.kalske@gmail.com

Laura Immonen

Uudet sudenpennut

044 525 2231

lauramiljaana@gmail.com

Anna Mell

Heses eka Heses vika 046855637

mellanna906@gmail.com

Anni Tarvonen

Raketti-lauma

040 5697521

anni.tarvonen@gmail.com

Riina Vepsä

Samoajat

050 3851425

riina.vepsa@saunalahti.fi

Liisa Jortikka

Jäsen rekry

0400 428512

jortikka.liisa@gmail.com

Essi Pankka

Uudet aikuiset

040 8256282

essi.pankka@gmail.com

Laura Turkki

Vaeltajat

040 7434912

laura.turkki@helsinki.fi

Luca Ohinmaa

Saturnukset

044 9889936

luca.ohinmaa@live.fi

Otso Niemonen

Saturnukset

044 219 0045

otsorantala@gmail.com

Ville Suppala

Laamat (to 18:30-20:00)

044 333 0488

ville.suppala@gmail.com

Joosef Abokther

Laamat (to 18:30-20:00)

040 128 5518

joosef.abokther@outlook.com

(ke 17:30-19:00) Lauran lapsoset (Ke 19:00-20:30)

(ti 19:00-20:30)

(Ma 17:30-19:00)

Oman johtajan numero kannatta tallettaa puhelimeen, jotta yhteydenpito helpottuu. Pitää kuitenkin pitää mielessä, että kaikki me teemme tätä vapaaehtoisesti ja omalla ajallamme, joten emme aina ole tavoiteltavissa.

18


Seuraa Rastipartiota Facessa ja Instagramissa

Rastipartio ta syksyä

i uut Innolla koht

Rastipartio