Page 1

2/17

Rastipartion Lippukuntalehti

Kevätjuhla

Hoksottimia tarvittiin pääsiäisleirillä

VANHEMMAT LUKEKAA SIVUT: 4-5, 10, 15, 17-19


SISÄLLYS Pääkirjotus 2 Kalenteri 3 Kesäleiri-info 4-5 Pääsiäisleirijuttu 6-7 Lippukunnanjohtajan sana 8 RaPa-naama 9 Kevätjuhlainfo 10 Kesälomainfo 11 Ryhmäesittely 12 Puuhasivu 13 Kokatessa roiskuu 14 Syksyn kokousajat 15 Partioviikkojuttu 16 Vanhempainyhdistys 17 Kyltintekijä WANTED 17 Some 18 Johtajiston yhteystiedot 19

Pääkirjoitus Taas on ollut pitkä ja hauska partiokevät! Pääsiäisleirillä ratkottiin pulmia, Kohtaamisessa käveltiin ylpeinä Rapalaisina ja käytiin kilpailemassa muita lippukuntia vastaan. Viellä on vähän aikaa jäljellä ennen kuin aurinko ja uimaranta odottaa. Kohta pääsemme kaikki yhdessä juhlimaan kevään loppua ja huippua partiota kevätjuhlassa (lisää siitä löytyy tästä lehdestä). Ennen kauden loppumista on hyvä muistella kulunutta kevättä, kaikkea opittua ja mahtavia partiokavereita. Jos olet tulossa kesällä Aikamatka-kesäleirille, löydät varmasti muutaman tutun johtajankin Partiosaaren uumenista. Kaiken kaikkiaan toivottavasti jokaisella on aivan mahtava kesä täynnä rentoutumista, hyviä kavereita ja uuden oppimista. Nähdään taas syksyllä kokouksissa! R

Roiske - Rastipartion lippukunta-lehti Numero: 01/2017 Päätoimittaja: Essi Pankka Taitto: Rosa Savén Toimitus: Sofia Huikku, Anna Mell, Elsa Tuokko, Marianna Kalske, Essi Pankka, Joosef Abokther, Laura Turkki, Riina Vepsä, Amany Al-Rahal, Stella Hag, Marcus Vuorela, Anni Tarvonen Grafiikka: Rosa Savén, Joosef Abokther

Rosa Savén


KALENTERI Toukokuu Viikko 20-21: Kevään viimeiset kokoukset 22.5.: Kevätjuhla

Kesäkuu 28.6.-2.7.: Aikamatka -kesäleiri

Elokuu 28.8.: kokoukset jatkuvat

3


AIKAMATKA 2017

Rapan, HeKon ja Konty:n kesäleiri Rapan, HeKon ja KonTyn kesäleiri lähestyy!

Aikamatka- kesäleirin ilmoittautuminen on jo päättynyt, ja leirille lähtevät saavat vielä myöhemmin infoa sähköpostiinsa.

Ja jotta leirille lähtö toimisi kitkattomasti, on tässä kaikille yleispäteviä vinkkejä kesäleireille lähtöä varten:

- Tarkista, että makuupussisi on ehjä ja tarpeeksi lämmin olosuhteisiin nähden. - Muista ottaa tarpeeksi vaihtovaatetta, sillä Suomen kesäsää osaa olla arvaamaton! - Nuku ennen leiriä tarpeeksi, ettei kärttyisyys pääse yllättämään. - Pakkaa rinkka ajoissa, jottei tavaroita pääse unohtumaan kiireessä. - Ja ennen kaikkea, muista ottaa mukaasi myös hyvä leirifiilis!

4


Muistathan myös ottaa leirille mukaan seuraavat varusteet rinkkaan pakattuna:

- Partiohuivi - Lämmin makuupussi + makuualusta - Taskulamppu / otsalamppu - Muistiinpanovälineet - Vaihtovaatteita - Alusvaatteita + sukkia (muista ottaa mukaan myös vara-alusvaatteita sekä sukkia) - Yöpuku - Säähän sopivaa vaatetusta - Vettä ja tuulta kestävät ulkovaatteet - Kumisaappaat tai muut vettä pitävät kengät - Pyyhe, hammasharja + tahna, peseytymisvälineet - Omat lääkkeet - Puukko - Ruokailuvälineet - Juomapullo - Tyyny

Jos haluat, voit mukaan ottaa myös: - Sopivasti herkkuja - Unikaverin Jos sinulla on kysyttävää, tai jokin askarruttaa, laita rohkeasti spostia osoitteeseen sofku11@gmail.com. Leirinjohtaja Sofia Huikku Rastipartio sofku11@gmail.com

5


Hoksottimia tarvittiin pääsiäisleirillä TEKSTI: Essi Pankka

Koko lippukunta suuntasi matkansa perinteiselle Pääsiäisleirille 13.4. Kunhan bussi saatiin pienten alkuvaikeuksien jälkeen paikalle, matka vei kohti Kiljavaa ja hiljaittain remontoitua Kassua. Perjantaina pelailua Torstai-iltana majoituttiin, syötiin iltapala ja valmistauduttiin ratkomaan rikos- ja agenttiteemaisen retken haasteita. Perjantaina alkoi agenttitaitojen harjoittelu, ja niitä testattiinkin heti “Ota karkit ja juokse” -pelissä. Iltapäivällä hikoiltiin Rapafutisturnauksessa, jossa kaikki muut pärjäsivät hienosti paitsi pelissä olleet rantapallot. Futispelien jälkeen käytiin saunassa ja rohkeimmat testasivat myös avantoa. Lauantaina seikkailtiin Kiljavan tähti -pelin parissa. Melkein kahden tunnin etsinnän jälkeen yksi joukkue löysi tähden ja ehti vielä kuljettamaan sen maaliin ennen kuin muut joukkueet onnistuivat sen ryöväämään heiltä.

6

Haikki ja pakohuonepeli Lauantai-iltapäivästä lähdettiin “Kokemus”-haikille. Keli vaihteli keväisen lämpimästä vesisateen kautta lumiseen takatalveen, ja se tarjosikin kaikille leiriläisille runsaasti kokemuksia. Rasteilla esimerkiksi sytytettiin nuotio, laitettiin ruokaa, ratkottiin salakieliä ja harjoiteltiin muita tärkeitä taitoja. Sudenpennut palasivat iltapalan kautta sisätiloihin nukkumaan, mutta seikkailijat ja tarpojat selviytyivät erinomaisesti yöstä laavuissa. Sunnuntaina sudenpennut leikkivät ja vuolivat, kun haikkilaiset palailivat retkeltä. Kaikki ryhmät pääsivät myös haastamaan itseään Pakohuonepelissä, jossa piti avata kuusi erilaista lukkoa vihjeiden perusteella.


Ei pääsiäistä ilman pääsiäismunia Sunnuntain tiiviiseen aikatauluun mahtui vielä sauna, paraatiharjoitukset, legendaarinen pääsiäismunanmetsästys ja leirin läpi vieneen juonen huipennus. Viimeinen ilta päättyi discoon, jossa tunnelma nousi helposti juuri remontoidun katon tasalle. Maanantaina jäljellä oli enää siivous ja pakkaus, ja sen jälkeen kotimatka jo alkoikin. Kiitos kaikille kuudellekymmenelle leiriläiselle!

7


Lippukunnanjohtajan sana Usein kuulee muiden kysyvän “Etkö oikeasti saa yhtään palkkaa partiosta? Maksatko tosiaan työnteosta?”. Jep, tavallaan. Partiota ei tule kuitenkaan ajateltua noin. Partio on minulle ennen kaikkea rakas harrastus, joka tarjoaa sellaisia elämyksiä ja kokemuksia, joita ei muualta saa, kavereita, yhdessä tekemistä ja parhaita muistoja. Kuinka moni ei-partiolainen voikaan sanoa nukkuneensa taivasalla, juosseensa pimeässä metsässä, kalastaneensa järvestä lounaan, suunnistaneensa Prahan ukkosmyrskyssä, vaeltaneensa pienten saksalaisten kylien läpi ja tehneensä ruokaa sadalle hengelle. Kaiken tämän ja paljon muuta yhdessä harrastuksessa.

“Etkö oikeasti saa yhtään palkkaa partiosta?” 8

Aina kaikki ei tietenkään mene putkeen. Joskus leirin keittiössä voi olla kuolemankiire ja lasagnelevyt karrellaan. Joskus taas teltasta tulee vesi läpi ja kaikki tavarat kastuvat. Toisinaan kaikki deadlinet viuhuvat ohi. Meidän lippukunnassamme kaikesta kuitenkin selvitään yhdessä tekemällä. Suuri voimavara meillä on johtajamäärä. Olen valtavan ylpeä niin uusista, kuin vanhoistakin johtajista, jotka ovat etenkin tänä keväänä ottaneet vastuuta ja mahdollistaneet niin monien tapahtumien onnistumisen ja toteutumisen. Kun pääsee itse kokemaan sellaisia asioita, mistä muut vain haaveilevat, näkemään upeaa kasvua ja saamaan yhdessä onnistumisen kokemuksia, tuntee olonsa hyvinkin etuoikeutetuksi. Siinäpä vasta palkka.

Marianna Kalske

R


RaPa-naama Rapanaama on Roiskeen jokaisessa numerossa esiintyvä juttusarja, jossa esitellään yksi tai useampi lippukuntamme jäsenistä.

Tämän lehden Rapanaamat ovat Johannes ja Timi, joka lehden krjoittamis- ja painamisvaiheessa ovat olleet sudenpentuja.

Kauanko olet harrastanut partiota? ” 3 vuotta.” - Timi ja Johannes

Mikä on partiomaisinta, mitä olet tehnyt viimeisen 4 pv sisällä? ”Hengenpelastusharjoitus

Mikä on parasta partiossa? ”Leirit!”

uimahallissa.” - Timi ”Koulun paloharjoitus.” - Johannes

- Timi ja Johannes Mikä on villein unelma, jonka haluat toteuttaa partiossa? ”Mennä joskus jamboreelle.” Mikä on parasta meidän lippukunnassamme?

- Timi ja Johannes

”Ulkoilu.” - Timi ”Lippukunnan leirit.” - Johannes 9


Kevätjuhla Kesä lähestyy ja partiokevät lähenee loppua huimaa vauhtia. Päätämme kevään koko Rastipartion yhteisellä kevätjuhlalla ma 22.5. klo 18.00 Merirastikappelissa. Juhlassa jaetaan ryhmien merkit, suoritetaan lupauksia sekä kisataan mahtavassa kakkukisassa. Kaikki vanhemmat, kummit ja mummit ovat tervetulleita! Pukukoodi: Partiolaiset pukeutuvat partiohuiviin ja partiopaitaan (tai muuhun tummansiniseen paitaan, jos et omista partiopaitaa). Mikäli jotain kysyttävää ilmenee, ole yhteydessä oman ryhmäsi johtajaan. Nähdään kaikki kevätjuhlassa!


Hauskaa kesää kaikille rastipartiolaisille! Kesällä meitä näkee kesäleirillä, Konttitorilla, jätskikiskalla, rannalla ja vaikka missä kun pitää silmät auki

Partio jatkuu syyskuun alussa ja siitä tiedotetaan kotiin tulevassa Roiskeessa, Rastipartion Facebook-sivulla ja www.rastipartio.fi-osoitteessa!


Pyrstötähdet

Ryhmäesittely

TEKSTI: Pyrstötähdet

Hei! Me Pyrstötähdet ollaan ensimmäisen vuoden seikkailijoita. Meidän kokoukset on aina keskiviikkoisin Rastilan kololla klo. 17:30-19:00. Meidän ryhmä on kiva ja pieni, ja meitä on tyttöjä ja poikia. Ryhmäämme kuuluu seitsemän lasta; Iina, Paula, Kristian, Iia, Roosa, Marjaana ja Max, joka on myös samalla apujohtaja. Johtajia ovat Mace, Stella, Marianne, Elmi ja Amir. Kokouksissa me leikitään ulkona ja opitaan uutta. Meidän ryhmän lempileikkejä ovat Pii ja Susi ja lammas. Kokouksissa me tehdään paljon erilaisia juttuja: solmuja, suunnistusta, ulkoilua ja ensiapua. Partiossa kivointa ovat solmut, leikkiminen, kaverit ja leirit ja retket. Parasta leiriruokaa partiossa on meidän mielestä ollut popcornit, keitot ja tikkupulla. Meidän tämänhetkisiä tavoitteita ovat oppia uutta ja pitää hauskaa yhdessä partion ikäkausiohjelmaa noudattaen (ja soveltaen). Suoritamme myös taitomerkkejä. Olemme osallistuneet leireille ja partiotapahtumiin, mitä teemme varmasti jatkossakin.

12


PUUHASIVU KUVA: Anni Tarvonen

Väritä kuviot niille tarkoitetulla värillä ja selvitä mikä tuttu logo taulun sisään on piilotettu!

13


KOKATESSA ROISKUU: Kasvispitaleipä

TEKSTI: Laura Turkki ja Riina Vepsä

Partioviikolla osa Rastipartion johtajista osallistui piirin järjestämään Maailman 5. nopeimpaan partiotaitokisaan. Kilpailun maalissa tarjoilluista pitaleivistä inspiroituneina päätimme jakaa pitaleipien ohjeen myös Roiskeessa! Tässä mukana myös kilpailussa tekemämme ruokaarvostelu runon muodossa. Vaikka kylmässä viimassa ja räntäsateessa olo ei ollut hurmaava, johtajilla riitti huumoria kilpailun loppuun saakka!

Valmistus (kesto alle 30 min) 1) Paloittele paprika kuudeksi lohkoksi. Viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso. Sivele kasvisten pintaan öljyä ja ripottele niiden pintaan suolaa ja pippuria. Kypsennä kasvikset parilalla tai grillissä pari minuuttia välillä käännellen. 2) Lämmitä pitaleivät leivänpaahtimessa, uunissa tai grillissä. 3)Leikkaa pitaleipiin viilto siten, että leivästä muodostuu tasku. Sivele hummusta leipien väliin, minkä jälkeen täytä leivät kasviksilla, hienonnetulla basilikalla, fetajuustolla ja valkosipulimajoneesilla. Tarjoa lämpiminä. Valmis!

Ainekset (6 annosta):

Oodi ruokarastille

- 1 pkt (6 kpl) pitaleipiä - ½ paprikaa - ½ kesäkurpitsaa - ½ munakoisoa - 3 rkl öljyä - 2 rkl hummusta (kikhernelevite) - 1 dl basilikaa hienonnettuna fetajuustoa mielesi mukaan - ½ tl suolaa - ripaus mustapippuria - n. 6 rkl aioli-valkosipulimajoneesia (jos haluat)

Ken olisi arvannutkaan että maalista löytyy sapuskaa. Leipä niin maukas on kovin aromikas. Se tuskin suuhun mahtuu ja kikherneeltä maistuu. Munakoiso tumma maistuva tuo, se hymyn kasvoilleni suo. Oi feta, sinä tipahdit huivilleni. Päädyit kuitenkin lopulta kurveilleni. On hieman vilponen ilma, mutta onneksi sain kylmää mehua.

14


Syksyn kokousajat Partio jatkuu taas viikolla 35, tässä alustavat kokousajat syksylle. Ryhmien johtajien yhteystiedot löytyvät tämän lehden sivulta 19.

Rastilan kolo (Merirastilantie 30-32) 17.30-19.00

19.00-20.30

Ma

Saturnukset (siirtyvät seikkailijoiksi)

Kaksisarviset (seikkailijat)

Ti

Rakettilauma (sudenpennut)

Samoajat

Ke

Pyrstötähdet (seikkailijat)

Möröt (tarpojat)

To

Uusilauma

Aurinkolahti (Gustav Pauliginkatu 6 A)

To

17.00-18.30

18.00-19.30

19.00-20.30

Uusi sudenpentulauma

Tahmatassut (sudenpennut)

Pikkupossut (siirtyvät seikkailijoiksi)

15


TÖRMÄ TEKSTI: Amany Al-Rahal

Rasteilla meidän piti tehdä laivoja, piti suunnistaa, tehtiin porkkanahilloa ja muuta kivaa. Minun ryhmässä oli Emma, Lumi, Milja, Amany, Meeri, MayMoona ja johtajamme oli Anna Mell. Siellä oli todella hyvä sää, aurinko paistoi. Siellä oli mukavaa ja hauskaa olla rasteilla.

Oletko taitava käsistäsi? Haluatko jättää jälkesi lippukunnan ilmeeseen vuosikausiksi? Tee lippukunnalle uusi kyltti! Oletko käsistäsi? jättääSieltä jälkesi lippukunnan Kyltin pitäätaitava olla kevyt kantaa, Haluatko mutta kestävä. tulisi löytyä tekstiilmeeseen ”Rastipartio, lippukunnalle kyltti! Muuten vapaat Helsinki, 1993”. vuosikausiksi? Kyltin tulee ollaTee selkeä ja kaukaakinuusi luettavissa. kädet! voi mutta olla lippukunnan jäsen, vanhempi, naapuri, Helsinki, isovanhempi Kyltin pitääKyltintekijä olla kevyt kantaa, kestävä. Sieltä tulisi löytyä teksti ”Rastipartio, 1993”. tai Kyltin tulee olla selkeä ja kaukaakin luettavissa. Muuten vapaat kädet! Kyltintekijä voi olla lippukunnan jäsen, kuka vaan asiasta kiinnostunut. vanhempi, naapuri, isovanhempi tai kuka vaan asiasta kiinnostunut.

Innoistuitko? Kiva! Innoistuitko? Kiva!

Ota yhteyttä Essiin:essi.pankka@gmail.com essi.pankka@gmail.com Ota yhteyttä Essiin:


VANHEMPAINYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS RASTIPARTION VANHEMMAT ry:n VUOSIKOKOUS pidetään lippukunnan kevätjuhlan päätteeksi 22.5. klo 19.00 Rastipartion Vanhemmat ry:n sääntömääräisessä vuosikokouksessa hyväksytään tilinpäätös sekä vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio tälle kaudelle. Lisäksi valitaan puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle.

TULE MUKAAN VALVOMAAN KONTTITORIA Keräämme varoja lippukunnan avustamiseen valvomalla kesäsunnuntaisin Merimieskirkon Konttitoria Vermon raviradan parkkipaikalla. Tule mukaan meidän valvojien iloiseen tiimiin jonakin näistä sunnuntaipäivistä: 28.5., 4.6., 2.7., 27.8. Pääset esimerkiksi keräämään lipputuloja, opastamaan kirppismyyjien paikoitusta ja varmistamaan, että kaikilla on mukava toripäivä. Saat hyvän opastuksen tehtäviin toripäivän aluksi. Ilmoittaudu mukaan kevätjuhlassa tai lähetä minulle viestiä. Tervetuloa mukaan tekemään työtä lippukuntamme eteen! Anu Rainela-Lankinen puheenjohtaja puh 040 501 1157 anu.rainela-lankinen@alnilam.fi

17


Lisää partiota Aurinkolahteen – ideana konttikolo Rastipartio on Rastilassa ja Aurinkolahdessa toimiva 140-jäseninen partiolippukunta tytöille ja pojille. Rastipartion pääkokoontumispaikalla (kololla) Rastilassa toimii kuusi ja Aurinkolahdessa kaksi viikoittain kokoontuvaa ryhmää. Lippukunnalla olisi resursseja ottaa lisää lapsia mukaan toimintaan johtajamäärien puolesta, mutta nykyiset tilat eivät mahdollista uusien ryhmien perustamista. Tarvitaan siis lisää tilaa! Ja nimenomaan kysyntää partiolle olisi Aurinkolahden suunnalla, josta nyt etsitäänkin uusia tiloja. Uusimpana ideana on konttikolo! Osaisitko sinä tai tiedätkö jonkun, joka osaisi auttaa muun muassa seuraavissa: -Ensinnäkin kontille tarvitaan paikka. Partio pyörii kontissa elokuusta toukokuulle. Kesän ajaksi kontti voidaan tarvittaessa siirtää johonkin muualle, mutta hienoa olisi, jos paikka olisi kokoaikainen. Onko sinulla tiedossa kesätoimintaa, joka tarvitsi tiloja? Jos kontti siirretään kesäksi, onko sinulla ehdotuksia mihin kontin voisi majoittaa kesäajaksi? -Kontti tarvitsee myös luvat. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? Keneltä näistä asioista voisi kysyä? -Sitten tarvitaan itse kontti. Konttiin pitäisi saada mieluusti vesipiste ja vessa sekä sähköt ja lämmitys. Mistä vesi ja sähköt vedetään konttiin? Lisäksi sisälle konttiin tarvitaan pöydät ja tuolit ja jokunen kaappi tarvikkeille yms. koloilloissa tarvittavalle materiaalille. Mikäli osaat auttaa jo heti tai haluat tulla mukaan selvittelemään asioita, niin olethan yhteydessä Rastipartion lippukunnanjohtaja Marianna Kalskeeseen, marianna.kalske@gmail.com Kiitos jo etukäteen avustasi mahdollistaa yhä useamman lapsen ja nuoren harrastamista!


JOHTAJISTON YHTEYSTIEDOT Nimi

Pesti

Puh

Email

Marianna Kalske

Lippukunnanjohtaja, Pikkupossut

044 0122098

marianna.kalske@gmail.com

Marcus Vuorela

Uudet jäsenet, Pyrstötähdet

044-0404853

marcus98.vuorela@gmail.com

Joosef Abokther

Saturnukset

040 1285518

ajoosef5@gmail.com

Anna Mell

Monsterivaahtikset

046 8444266

mellanna906@gmail.com

Anni Tarvonen

Uudet sudenpennut

040 5697521

anni.tarvonen@gmail.com

Riina Vepsä

Samoajat

050 3851425

riina.vepsa@saunalahti.fi

Stella Hag

Pyrstötähdet

044 3244110

hag.stella@gmail.com

Pinja Hakonen

Möröt

045 2075333

Laura Immonen

Möröt

044 5252231

lauramiljaana@gmail.com

Liisa Jortikka

Tulikärpäset

0400 428512

jortikka.liisa@gmail.com

Olli Heikkinen

Tulikärpäset

045 1489005

olli.e.heikkinen@gmail.com

Rosa Saven

Pikkupossut

040 5181920

saven.rosa@gmail.com

Sofia Huikku

Uudet seikkalijat

040 5164903

sofku11@gmail.com

Essi Pankka

Uudet aikuiset

040 8256282

essi.pankka@gmail.com

Laura Turkki

Vaeltajat

040 7434912

laura.turkki@helsinki.fi

Luca Ohinmaa

Saturnukset

044 9889936

luca.ohinmaa@live.fi

Otso Niemonen

Saturnukset

044 2190045

otsorantala@gmail.com

Oman johtajan numero kannattaa tallettaa puhelimeen, jotta yhteydenpito helpottuu. Pitää kuitenkin pitää mielessä, että kaikki me teemme tätä vapaaehtoisesti ja omalla ajallamme, joten emme aina ole tavoitettavissa.

19


#Rastipartio

Rastipartio

Profile for Rastipartio

Roiske 2/17  

Roiske on partiolippukunta Rastipartion lippukuntalehti.

Roiske 2/17  

Roiske on partiolippukunta Rastipartion lippukuntalehti.

Advertisement