Roiske 2 / 18

Page 1

R ISKE

2/18

Rastipartion lippukuntalehti

Kevät päätökseen Kevätjuhla 22.5. klo 17 s.4 Pääsiäisleirillä supersankareita VANHEMMAT VILKAISKAA SIVUT: 2, 7


SISÄLLYS Pääkirjoitus 1 Kalenteri, Kliffa 2 Vanhempainilta 2 Pääsiäisleiri 2018 3 Vanh.yhdistys vuosikokous 5 Rapanaama 6 Vaellus Repovedellä 7-8 Seikkailijan näkökulmassa 9 Puuhasivu 11 SuperSupe 12 Reportteri 13 Johtajiston yhteystiedot 14

©Tuomas Mäkelä

Roiske - Rastipartion lippukunta-lehti Numero: 02/2018 Päätoimittaja: Joosef Abokther Taitto: Joosef Abokther Toimitus: Anni Tarvonen, Laura Turkki, Laura Immonen, Luca Ohinmaa, Elsa Tuokko, Marianna Kalske, Elmi Tenhunen

Pääkirjoitus Ikäkaudesta toiseen Partio tuli aloiteltua seikkailijaiässä ja silloin ei ollut hajuakaan kuinka pitkäikäiseksi tämä harastus tuleekaan muodostumaan. Rastipartion kautta on tullut tutustuttua mitä uskomattomimpiin ihmisiin ja siitä ei voi olla kuin kiitollinen. Partiouralla on hiljalleen päätynyt siihen vaiheeseen, kun aiemmin johdettavana olleet ovat itsekin jo olleet rinnalla johtajistossa hyvän hetken ja toimivatkin ”työkavereina”. Ajoittain tätä kehityskulkua on mielenkiintoista seurata. Ennen ryhmän suuritöisin lapsi onkin nykyään pätevä ja vastuuntuntoinen ryhmänjohtaja. Tänä päivänä niitä kiukkupussikokouksia voi muistella nuorempien kanssa lämmöllä ja toisaalta miksei vanhempien johtajien kanssa omista junnukokouksista. Rattoisaa kevättä!

Joosef Abokther

R


KALENTERI Taas on ollut pitkä ja hauska partiokevät! Pian partio siirtyykin kevätlomalle, ota itsellesi tärkeät päivämäärät ylös. Jos sinulla on kysymyksiä joistain tapahtumista, voit kysyä omalta ryhmänjohtajaltasi tai muulta johtajistolta.

Toukokuu

22.05. - Rastipartion kevätjuhla 25.-27.05. - Flaksi: PäPan järjestämä, samoajille suunnattu viikonloppuretki Salaisuuteen

Heinäkuu 23.-31.07. - Kliffa: PäPan järjestämä kaikenikäisille suunnattu jättimäinen piirileiri

Elokuu

03.09. - VKO 36 - Viikoittainen partiotoiminta jatkuu

VANHEMPAINILTA ILTAPALAN MERKEISSÄ Rastipartion vanhemmat ry kutsuu partiolaisten vanhemmat tutustumis-, keskustelu- ja tiedotustilaisuuteen torstaina 17.5. klo 18–21 Leikosaarentie 5, kerhohuone (sisäpihalla) Tule kuulemaan iltapalan ääreen miten vanhempainyhdistyksemme tukee partioperheitä ja partion toimintaa ja miten voit itse halutessasi siihen osallistua. Kiinnostaako aikuisten partio, ohjelman järjestäminen viikkokokouksiin tai Konttitori –kirpputorin kautta tavaroiden myynti vanhempainyhdistyksen hyväksi tai haluatko vain kuulla mitä tarjottavaa partioharrastuksella on lapsellesi? Sana on vapaa! Mukaan mahtuu parikymmentä ensimmäiseksi ilmoittautunutta, joten pidä kiirettä! Ilmoittaudu 11.5. mennessä anu.rainela-lankinen@alnilam.fi Kerro ilmoittautuessasi nimesi, missä ryhmässä lapsesi on ja erikoisruokavaliot.

Kutsu Kliffa-tapaamiseen Haluatko nähdä ne, joiden kanssa nukut samassa teltassa Kliffalla? Kiinnostaako sinua, miten ja missä Kliffalla syödään? Tai paljonko siellä saa syödä jäätelöä? Tule leirilippukuntamme Idän Kingien iloiseen yhteistapaamiseen sunnuntaina 20.5. klo 14-15 Vuosaaren Vesipääskyjen kololle (Isonvillasaarentie 1) ja kaikkiin kysymyksiisi koitetaan vastata. Vanhemmat saavat osallistua infopläjäykseen ja leiriläiset tutustuvat ikäkausittain toisiinsa ja puuhailevat mukavia. Tarjolla kahvia, pullaa ja paljon käpyjä!

2


Pääsiäisleiri 2018 -

Superimpi pääsiäinen

Tänä vuonna Rapan pääsiäisleiri toteutettiin supersankariteemalla Pellin leirikeskuksessa Karjalohjalla. Osalle tämä oli ensimmäinen isompi leiri, toisille taas jokavuotinen perinne. Leirillä päästiin tekemään kaikkea hauskaa nuotion sytytyksestä kiipeilyyn. Leirillä saimme myös tehtäväksemme kukistaa pahamaineiset Jokeri ja Rapamafia yhdessä muiden supersankareiden kanssa. Voiton kunniaksi leiri päätettiinkin mahtavaan ja tunnelmalliseen Rapadiskoon. Lähdimme matkaan torstai-iltana Rastilan torilta koko porukan voimin. Saavuttuamme leirikeskukseen majoituimme huoneisiimme ja suuntasimme ulos, jossa ilkikuriset Rapamafian pahikset varastivat Ihmenaisen totuuden lasson ja kertoivat ilkeästä suunnitelmastaan tuhota koko Vuosaari. Leiriläisten oli aika herättää supersankarivaistonsa ja taistella pahiksia vastaan! Seuraavana päivänä saimme aamiaisen jälkeen huomata koko Pellin talon olevan täynnä ansoja. Tehtävänämme oli purkaa talossa oleva pommi ja ratkaista arvoitukset niin, etteivät Rapamafian pahikset ehtisi räjäyttää pommia. Onnistuimme tehtävässä, mutta pahiksilla oli vielä muutama ässä hihassaan... Pommin purkamisen jälkeen olikin aika harjoitella selviytymistaitoja ja valmistautua seuraavan päivän kokemukseen. Lounaalla kuitenkin huomasimme, että pihalle oli ilmestynyt uusia tehtäviä: arvoituksia ja sokkeloa sekä pahiksia, jotka jahtasivat meitä. Saimme suoritettua tehtävät mallikkaasti ja olimme toistaiseksi selättäneet uhkaavat pahikset! Jännittävän päivän päätteeksi vietimme iltanuotiota yhdessä laulellen ja vaahtokarkkeja paistellen.

”...korikiipeilyä, EA-taitojen harjoittelua autokolarin onnettomuuspaikalla, suunnistusta... ”

Lauantaina saimme toden teolla testata selviytymistaitojamme, kun seitsemän tuntia kestävä kokemus alkoi. Kokemus lähti käyntiin yhteisellä rakennusrastilla, jossa nikkaroitiin autoja. Lisäksi reitiltä löytyi muun muassa korikiipeilyä, EA-taitojen harjoittelua autokolarin onnettomuuspaikalla, suunnistusta, nuotion sytytystä, vesi-ilmapallojen ammuntaa kuula-aseilla ja intialainen majatalo, jossa sai käydä kauppaa makoisista eväistä. Joukkueilla oli mahdollisuus saada pisteitä hyvästä ryhmähengestä, ja kaupankäyntivälineenä toimi Rapamarkka, jolla sai ostettua lisävarusteita rasteille. Kokemuksen jälkeen lämmitimme saunat ja kokeilimme myös avannon tekemistä. Jää oli kuitenkin liian paksu, joten avanto jäi tällä kertaa vain haaveeksi. Sunnuntaina aamu alkoi hieman sumuisissa merkeissä, mutta onneksi aurinkokin pääsi näyttäytymään. Aamiaisen jälkeen pääsimme taas kiertämään rasteja. Tällä kertaa tehtävänämme oli voittaa Rapamafian kätyrit kivi-sakset-paperi-kisassa aina rastien vaihdoksissa. Häviäjiä sai heittää vesiilmapalloilla. Vaikka kätyrit voittivat, oli meillä aprillipäivän etu puolellamme: tykitimme siis kätyreitä vesi-ilmapalloilla läpimäriksi asti! Lounaan aikana keräsimme voimia seuraavaan astesuunnistukseen, jonka suoritimme kuin vettä vaan. Päivällisen jälkeen oli vuorossa jokavuotinen


suklaamunien piilotus, ja nauttiessamme herkuista kuulimme lopputaistelun olevan tuloillaan. Kokosimme urheiden leiriläisten joukkomme yhteen ja kohtasimme pahikset taistellen valotikkujen herruudesta. Taistelu oli jännittävä ja täynnä toimintaa, ja lopulta me, hyvikset, olimme aitoja voittajia! Voittomme kunniaksi järjestimme diskon, jossa tarjoiltiin herkkuja ja hyvää musiikkia. Diskossa oli myös palkintojenjako, jossa jaettiin vuosittainen Reilu Rapa -palkinto ja palkittiin lisäksi kokemuksen voittajaryhmä sekä ahkerat tiskaajat. Lopuksi vielä pidettiin hauska limbokisa. Vietimme leirin viimeistä iltaa siis hyvissä tunnelmissa! Maanantai, leirin viimeinen päivä, alkoi lumisateen merkeissä, minkä vuoksi jätimme lipunnoston pois aamun hommista. Aamiaisen jälkeen ryhdyimme pakkaamaan tavaroitamme ja siivoamaan huoneitamme. Oli aika lähteä bussilla kotia kohti. Bussi ei kuitenkaan päässyt ajamaan leirikeskukselle asti lumen takia, joten jouduimme kävelemään tielle reilut kaksi kilometriä. Onneksi kaikki kävelivät bussille reippaasti ja pääsimme lähtemään ajoissa. Rastilan torilla meitä odottivat iloiset kotijoukot, jotka tulivat hakemaan urheat supersankarit kotiin.

Tämän vuoden pääsiäisleiri sisälsi siis menoa ja meininkiä alusta loppuun! Leiriltä otettuja kuvia pääset katselemaan Rastipartion Flickr-sivuilta: www.flickr.com/photos/rastipartio ! Kiitos kaikille leiristä!


RASTIPARTION VANHEMMAT ry:n VUOSIKOKOUS pidetään lippukunnan kevätjuhlan päätteeksi 22.5. klo 19.00 Rastipartion Vanhemmat ry:n sääntömääräisessä vuosikokouksessa hyväksytään tilinpäätös sekä vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio tälle kaudelle. Lisäksi valitaan puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. TULE MUKAAN VALVOMAAN KONTTITORIA Avustamme vuosittain partioperheitä lasten leiri- ja retkimaksuissa. Varojen keräämiseksi kenenkään ei tarvitse leipoa mokkapaloja - vaikka ne herkullisia ovatkin – vaan keräämme varat valvomalla muutamana kesäsunnuntaina Merimieskirkon ylläpitämää Konttitori –kirpputoria Vermon raviradan parkkipaikalla. Tule mukaan meidän valvojien iloiseen tiimiin jonakin näistä sunnuntaipäivistä: 20.5., 17.6., 12.8. tai 26.8. Sinut opastetaan vaikka keräämään lipputuloja, ohjaamaan kirppismyyjien paikoitusta tai muuten vain varmistamaan, että kaikilla on mukava toripäivä. Osan aikaa voit myös pitää omaa kirppispöytääsi. Ilmoittaudu mukaan kevätjuhlassa tai lähetä minulle viestiä. Tule mukaan tekemään työtä lippukuntamme eteen!

Anu Rainela-Lankinen puheenjohtaja puh 040 501 1157 anu.rainela-lankinen@alnilam.fi 5


Rapanaama Rapa-naama on Roiskeen jokaisessa numerossa esiintyvä juttusarja, jossa esitellään yksi tai useampi lippukuntamme jäsenistä. Rapanaamoja ovat tällä kertaa vielä nimettömän vaeltajavartion kaksi vaeltajaa; Elmi ja Laura Kauanko olet harrastanut partiota? Elmi: Aluksi ala-asteella noin 2 vuotta, aloitin vuosi sitten

uudelleen pitkän tauon jälkeen, eli yhteensä kolme vuotta. Laura: Aloitin joskus kakkosluokalla, eli syksyllä 11 vuotta.

Mitä haluaisit tulevaisuudessa kokea partiossa? Elmi: Lapin vaelluksen pj-kurssin päättötyönä. Laura: Päästä joskus yläköysiradalle, koska silloin joskus en ollut pääsiäisileirillä, kun sinne mentiin.

Mikä on parasta partiossa? Elmi: Kaverit ja tekeminen. Laura: Leireillä lasten karkkien syöminen, vitsi vitsi, leirit ovat parhain asia, varsinkin isommat kesäleirit.

Mikä on partiomaisin asia, mitä olet tehnyt viimeisen kuukauden aikana? Elmi: Partioviikon takia koulussa minulla oli partiohuivi kaulassa. Laura: Kirjoitin nettisivuille pääsiäisleiristä tekstin.

Mikä on parasta meidän lippukunnassa? Elmi: Kuinka hyvin uutena minut otettiin heti mukaan, eikä jätetty ulkopuolelle. Laura: Heittäytyminen tekemiseen ja yhteinen johtajisto, jossa jokainen tekee parhaansa mukaan.

6


JÄISTEN MÄKIEN VIIKONLOPPU REPOVEDELLÄ 13.-15.4.2018 Pääkaupunkiseudun Partiolaiset järjesti huhtikuussa vaellusretken Repoveden kansallispuistoon yhdessä Helsingin yliopiston ja Aaltoyliopiston Hyde- ja Teepakki-nimisten opiskelijajärjestöjen kanssa. Retken tarkoituksena oli edistää partiolaisten ja partiohenkisten opiskelijoiden yhteistyötä. Retki järjestettiin ensimmäistä kertaa, ja sinne olivat tervetulleita kaikki kiinnostuneet vaeltaja- ja aikuisikäiset. Retkelle osallistui yhteensä noin 40 henkeä. Rastipartiosta mukaan lähti kaksi johtajaa - Laura ja Elmi. Viikonlopun aikana pääsimme nauttimaan kansallispuiston kauniista maisemista, aurinkoisesta säästä ja viileistä, tähtien täytteisistä öistä riippumatossa.

”Vaellus sujui lähes ongelmitta hyvässä seurassa ja kauniissa säässä. ”

Repovedeltä löytyy paljon monipuolista maastoa ja nähtävää. Jakaannuimme pienryhmiin sen mukaan, kuinka paljon kukin halusi vaeltaa. Iltaisin kokoonnuimme kuitenkin yhteisille yöpymispaikoille, ja illat kuluivat puheensorinan merkeissä. Opiskelijat muodostivat omat vaellusryhmänsä, ja me partiolaiset päädyimme vaeltamaan yhdessä noin 20 km matkan. Matkan varrella kohtasimme paljon jäätyneitä polkuja ja mäkiä, jotka loivat sopivan haasteen retkellemme. Vaellus sujui lähes ongelmitta hyvässä seurassa ja kauniissa säässä. Harmiksemme kuitenkin

ruokaryhmämme oli ottanut mukaan liian vähän kaasua ruoanlaittoa varten, ja kaasu loppuikin jo ensimmäisen lounaan aikana. Onneksi olimme reippaiden partiolaisten seurassa, jotka ystävällisesti antoivat meidän käyttää kaasupullojaan hätätilanteessa! Annoimme heille kiitoksena paljon suklaata!


Reportaasi Luisteltuamme koko päivän painavat rinkat selässämme Elmi huomasi kadottaneensa kame rajalustansa johonkin matkan varrelle! Hetken murehdittuaan hän päätti nukkua yön yli ja lähti sunnuntaiaamuna etsimään jalustaa. Kahden tunnin etsintöjen jälkeen Elmi vihdoin palasi onnellisena jalustansa kanssa. Se oli tippunut metsään erään jäisen mäen juureen. Lopuksi lähdimme kävelemään kohti bussiamme, mutta ennen sitä saimme vielä ylittää Repoveden maineikkaan Lapinsalmen riippusillan! Vaellus oli rentouttava kokemus, koska erillisiä ohjelmanumeroita ei ollut ja ainoa aktiviteetti oli luonnossa liikkuminen. Toivommekin pääsevämme samoihin maisemiin pian uudelleen! Elmi palaa sinne jo parin viikon kuluttua partiojohtajan peruskurssin merkeissä.

www.luontoon.fi/repovesi Repovesi kartalla:

Tämän kokemuksen jälkeen voimme suositella Repoveden kansallispuistoa kaikille. Kyseinen yhteisvaellus on tarkoitus järjestää myös ensi vuonna, joten kaikki yli 18-vuotiaat kiinnostuneet mukaan! R

8


SEIKKAILIJAN NÄKÖKULMASSA Seikkailijalauma Lauran Lapsoset ovat kohta siirtymässä tarpojaikäkauteen. Otimme selvää partioharrastuksesta heidän näkökulmastaan. Seikkailijat ovat 10-12-vuotiaita eli toisiksi nuorin ryhmä. Seikkailijaikäkaudessa päätavoite on yhteishenki ja erilaisuudesta puhuminen. Seikkailijan jälkeen tullaan tarpojiksi ja siitä johtajiksi. Kysyimme seikkailijoilta heidän näkemyksiään tulevasta partiourasta sekä mitä kaikkea he ovat jo partiouransa aikana kerenneet kokea.

Mitä olette oppineet partiossa?

Olemme oppineet ensiapua, tekemään ruokaa trangialla, suunnistamaan ja peruspartiotaitoja, joita en muualla olisi ehkä opetellut. Olemme myös oppineet toimimaan kaikkien kanssa, ja hyväksymään ihmisten erilaisuuden. Partio on antanut mahdollisuuden oppia selviytymään hankalissakin olosuhteissa.

”...mieleen jäivät

kokemus, kävely ja veteen tippuilut, sekä hyvä tarina... ” 9

Mitä odotatte tulevalta partiouralta? Odotamme paljon uusia leirejä, ystäviä, tapahtumia ja uusia kokemuksia. Toivomme myös, että ryhmämme viettäisi enemmän ruoka-aiheisia kokouksia. Sekin on meille tärkeää, että osaisimme toimia johtajana ja olla antamassa hyvää esimerkkiä muille. Lisäksi haluaisimme olla sellainen suosittuja johtajia, joista kaikki pitävät. Koska emme ole vielä olleet tarpojia, emme oikein tiedä, mitä odottaa tulevalta tarpojaikäkaudelta.


Miten näen johtajat verrattuna meihin? Johtajilla on enemmän vapaata. He saavat pitää rasteja, eikä heidän tarvitse tehdä jokaista rastia. Myös se, että he saavat kuunnella musiikkia ja olla kännyköillä, kun pitävät rasteja, on epäreilua. Tai ylipäätänsä se, että he saavat pitää kännykkänsä. Totta kai johtajilla on enemmän hommaa, kaikkea suunnittelua ja kokousten pitämistä. Myös se, että he ovat vastuussa kaikista, on pelottavaa.

Kivoin muistoni partiossa? Ensimmäiset leirit, pääsiäisleirit, varsinkin semmoiset oikean pitkät. Viime vuoden pääsiäisleiriltä mieleen jäivät kokemus, kävely ja veteen tippuilut, sekä hyvä tarina. Myös kaikki rastit ovat todella kivoja ja Rapafutis, eli kolmen pallon jalkapalloturnaus. 10


PUUHASIVU Kesäloma häämöttää jo nurkan takana. Auta partiolaista siirtymään lomatunnelmiin yhdistämällä numerot oikeassa järjestyksessä.

11


SUPERSUPE Tämän vuoden SuperSupe keräsi yhteen melkein tuhat pääkaupunkiseutulaista sudenpentua ratkomaan kadonneen viitan arvoitusta. Sateisena sunnuntaiaamuna sadat sudenpennut kokoontuivat Laakson kentälle sudenpentujen ikiomaan tapahtumaan SuperSupeen. Joku oli ryöstänyt SuperSupen viitan ja nyt tarvittiin reippaiden sudenpentujen apua. Rastipartiosta arvoitusta lähti selvittämään Raketti-lauma pienellä Kolmannen asteen palovammaan avustuksella. Päivän aikana tutustuttiin ainakin Himojumppariin, tohtori Töpöön, Isonenään ja Herra Majavaan. Rasteilla testattiin mm. aisteja, liikennetietoutta ja kemian taitoja. Temppurata-rasti oli ainakin Rastipartiolaisten mieleen sekä revontulien tekeminen. Rastit sujuivat mallikkaasti ja pian syyllinen olikin jo selvillä. Päivän aikana koettiin niin ylä- kuin alamäkiäkin mutta loppujen lopuksi Rastilaan löysi tiensä yhdeksän tyytyväistä sudenpentua.


REPORTTERI Raketti-lauma suoritti tänä keväänä toimittajamerkin. Kokouksissa tutustuttiin lehtiin, harjoiteltiin valokuvaamista sekä tehtiin uutislähetyksiä ja haastatteluja. Tässä muutama esimerkki haastatteluista.

Koulu Haastattelija:

Anni

Haastateltavat:

Noelia

Jaakko

Cassu

Millä luokalla olet?

Kolmosella

Kakkosella

Kakkosella

Mikä on lempiaineesi?

Kässä

Matsku

Kuvis

Mikä on lempikouluruokasi?

Pizza

Kaikki

Kaikki

Mikä on inhokkiaineesi?

Äikkä

Äikkä

Ulkoliikunta

Mikä koulussa ärsyttää?

Jonnet

Ulkoliikunta

Matkailu Haastattelija:

Inari

Haastateltavat:

Mandi

Sanni

Matkustatko usein?

1-3 vuodessa

Jonkin verran

Monta matkalaukkua sinulla on? 2

13

Jossain kellarissa varmaan

Missä olet käynyt?

Englanti, Viro, Ruotsi, Egypti...

Mikä on lempipaikkasi?

Tanska

Mikä on pisin aikasi matkalla?

Kolme viikkoa Noin viikko

Suomi


JOHTAJISTON YHTEYSTIEDOT Nimi

Marianna Kalske

Lippukunnanjohtaja

044 0122098

marianna.kalske@gmail.com

Marcus Vuorela

Uudet jäsenet, Pyrstötähdet

044-0404853

marcus98.vuorela@gmail.com

Anna Mell

H.E.H.V

046855637

mellanna906@gmail.com

Anni Tarvonen

Uudet sudenpennut

040 5697521

anni.tarvonen@gmail.com

Riina Vepsä

Samoajat

050 3851425

riina.vepsa@saunalahti.fi

Laura Immonen

Lauran Lapsoset

044 5252231

lauramiljaana@gmail.com

Liisa Jortikka

Tulikärpäset

0400 428512

jortikka.liisa@gmail.com

Olli Heikkinen

Tulikärpäset

045 1489005

olli.e.heikkinen@gmail.com

Sofia Huikku

Vaahtikset

040 5164903

uikkusofia@gmail.com

Essi Pankka

Uudet aikuiset

040 8256282

essi.pankka@gmail.com

Laura Turkki

Vaeltajat

040 7434912

laura.turkki@helsinki.fi

Luca Ohinmaa

Saturnukset

044 9889936

luca.ohinmaa@live.fi

Otso Niemonen

Saturnukset

044 219 0045

otsorantala@gmail.com

Oman johtajan numero kannatta tallettaa puhelimeen, jotta yhteydenpito helpottuu. Pitää kuitenkin pitää mielessä, että kaikki me teemme tätä vapaaehtoisesti ja omalla ajallamme, joten emme aina ole tavoiteltavissa.

14


Seuraa Rastipartiota Facessa ja Instagramissa

Rastipartio

illä) #sanott

ua

Rastipartio hattua u e p li u t lä il Pääsiäisleir misissa lu u u t h o k vielä ! olosuhteissa

”Muista et m ä oon vasen kätinen eli mul on v ä hän eri suu (Sudarin huo nnat!” mio pääsiäis leir