Roiske 03 / 2016

Page 1

R ISKE Rastipartion lippukuntalehti

Me Roihuttiin! Kuka onkaan Rapanaama? Kausi alkaa, lukekaa aikataulut VANHEMMAT LUKEKAA SIVUT: 3, 14

3/16


Pääkirjoitus

SISÄLLYS Pääkirjoitus 1 Kalenteri 2 kauden aloitus 3 Lippukunnanjohtajan sana 4 RaPa-naama 5 Suse-kesis 6 Roihu 2016 7-8 Ryhmäesittely 9 Reilu nosto ja Rapatus 10 Puuhasivu 11 Tervetuloa Rastipartioon 12-13 Johtajiston yhteystiedot 14

ME ROIHUTTIIN! s.7 Roiske - Rastipartion lippukunta-lehti Numero: 02/2016 Päätoimittaja: Essi Pankka Taitto: Joosef Abokther Toimitus: Sofia Huikku, Julia Martiskainen, Anni Tarvonen, Riina Vepsä Grafiikka: Sofia Huikku, Joosef Abokther

Kesän hienouksista syksyn hienouksiin! Tähän kesään mahtui upeita partiohetkiä: Sudenpentujen riemu uimarannalla, vihdoin hiljenevä teltta hämärässä kesäyössä, megatbileet Roihun johtajakahvilassa, pehmis keskellä metsää tai hyvä keskustelu ystävän kanssa otsalampun valossa. Mitkä oli sun kesän huippuhetkiä? Kesäloma alkaa olla ohi ja arjen aherrus jatkuu. Onneksi jatkuu myös partio! Ehkä tästä syksystä tulee paras partiosyksysi ikinä? Varsinkin, jos olet juuri päättänyt liittyä mukaan toimintaan. Tervetuloa! Partiosyksyyn voi kuulua kikatusta uusien kavereiden kanssa yöretkellä, uuden taidon oppiminen kokouksessa tai vaikka onnistuminen tiukassa paikassa kisoissa. Partio harrastuksena lähtee itsestä sisältä. Jos päätät innostua ja onnistua, niin silloin partiokokemuksistasi tulee ikimuistoisia. Koko Rastipartion johtajisto toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi mukaan ja vanhat jäsenet tervetulleiksi uuteen partiosyksyyn. Iloa ja onnistumisia syksyn partiotapahtumiin! R

Essi Pankka


KALENTERI Syksy on partiota täynnä, joten nap paa tästä kalenteriisi par haat tapahtumat! Lisätietoja kaikista ta pahtumista sekä r yhmäsi retkestä saat oma lta johtajaltasi.

Syyskuu

Vko 36 Kokoukset alkavat 9. - 10.9. SuurSePeli seikkailijoille 13.9. Päiväsuunnistuskisat seikkailijoille ja sitä vanhemmille 15.9. Aikuisten Bonfire-tapahtuma 17. - 18.9. Espoon punainen, pt-kisa seikkailijoille ja sitä vanhemmille

Lokakuu

3.10. Yösuunnistuskisat tarpojille ja sitä vanhemmille 23.10. Seikkailijoiden ea-tapahtuma

Marraskuu

6.11. Hiipivä Haamu kaupunkisalapoliisikilpailu 8.11. Aikuisten iltanuotio: yösuunnistus

Joulukuu

6.12. Itsenäisyyspäivänjuhla 10.-11.12. Samoaja 27h -tapahtuma samoajille

2


Partiosyksy 2016 Meri-Rastilan kololla MA:

17.30-19.00 Saturnukset (johtajinaan Joosef, Luca ja Otso) 19.00-20.30 Monsterivaahtikset (Anna, Maria ja Krista)

TI:

17.30-19.00 Uudet sudenpennut, 7-9v. (Anni, Emma, Riina ja Anni) 19.00-20.30 Samoajat (Anni ja Riina)

KE:

17.30-19.00 Pyrstötähdet (Stella, Marcus ja Marianne) 19.00-20.30 Möröt (Pinja ja Laura)

Aurinkolahden kololla TO:

17.00-18.30 Tulikärpäset (Liisa, Olli, Jutta ja Elsa) 18.00-19.30 Sudentassut (Rosa, Marianna ja Ville) 19.00-20.00 Uudet seikkailijat, 10-12v. (Sofia ja Jyri)

3

Mikäli et tiedä omaa ryhmääsi, ilmoittaudut uutena tai haluat vaihtaa ryhmää, ota yhteys Marcukseen (marcus98.vuorela@gmail.com tai 044-0404853) tai Juliaan (julia.vilhelmiina@gmail.com tai 044-0804944)


LPKJn sana V

iikolla 38 alkaa taas uusi partiosyksy! Syksy tuo aina mukanaan hurjasti uusia ja jännittäviä asioita. Minulle tämän partiosyksyn ehdottomasti jännittäviä asia on se, että johtajistoomme liittyy läjäpäin uusia, uunituoreita johtajia! Uudet johtajat ovat aina jännittävä asia, mutta erityisen jännittävän tästä kerrasta tekee uusien johtajien hurja määrä. Johtajistomme lukumäärä tuplaantuu lähes kaksinkertaiseksi ja sitä myötä johtajistokulttuurimme tulee muuttumaan väkisinkin. Joitain muutoksia olemme suunnitelleet ennalta, mutta luvassa on varmasti myös etukäteen arvaamattomia uudistuksia. Ja uudistuminenhan on vain hyvä asia! Se tarkoittaa eteenpäin kulkemista. Kun olosuhteet muuttuvat on turha yrittää pitää kiinni vanhoista malleista.

”...minuakin jännitti vielä alkukesästä...” Joku muu voisi olla tulevasta syksystä kauhuissaan. No, rehellisyyden nimissä on sanottava, että minuakin jännitti vielä alkukesästä vähän turhan paljon. Miten ihmeessä saamme energiset tarpojamme sulautumaam vanhaan johtajistoon ilman isoja yhteentörmäyksiä? Tänä kesänä on kuitenkin tapahtunut jotain joka on saanut mieleni levolliseksi. Nimittäin Roihu. Roihulla tajusin kuinka siistejä, skarppeja ja osaavia meidän tulevat johtajat on! Sovituista asioista pidettiin kiinni, ohjeet kuunneltiin ja niiden mukaan toimittiin. Kun kuunteli muiden tarpojaluotsien vuodatuksia kurittomista tarpojista ja laiskoista samoajista ajattelin, että jestas, meillä homma rullaa niin vaivattomasti, ollaanpa me onnekkaita!

Roihun lähtöpäivänä meillä oli todella tiukka aamu. Bussi lähti klo 11.15 ja sitä ennen piti pakata omat kamat, purkaa teltat ja muut rakennelmat, pakata ne ja viedä paikkaan mistä yhteinen tavarakuljetus tulisi ne hakemaan. Nyt haluankin kiittää kaikkia leirillä olleita tarpojiamme: koko aamu meni todella sutjakasti. Kaikki puhalsivat yhteen hiileen ja aina kun pyydettiin tekemään jotakin hommaa tai purkamaan jotakin telttaa heti ilmestyi tarvittava määrä tarpojia hoitamaan homman. Kiitos paljon!! Ilman teidän panostanne ja nopeaa toimintaa olisimme olleet pulassa. R J

Julia

4


Rapanaama Rapanaama on Roiskeen jokaisessa numerossa esiintyvä juttusarja, jossa esitellään yksi tai useampi lippukuntamme jäsenistä.

Tämän lehden Rapanaamana on Marianne, joka lehden kirjoittamis­- ja painamisvaiheessa on ollut juuri siirtymässä samoajaksi. Kauanko oot ollut partiossa? Noin 5 vuotta. Partiomaisinta mitä olet tehnyt viimeisen kuukauden aikana? Autoin kaveria ulkoiluttamaan koiraa

Mikä on parasta partiossa? Ketään ei jätetä ulkopuolelle huolimatta ihmisten taustoista.

5


Reportaasi

Sudenpentujen ja seikkailijoiden kesäleiri Lähdimme yhdessä maanantaina yhteiskuljetuksella kohti Kavalahtea. Sää oli lähtöpäivänämme kehnon puoleinen, mutta menoa se ei haitannut. Sateesta huolimatta löysimme intoa käydä uimassa, jonka jälkeen lämmittelimme saunassa.

Toisena päivänä sade oli lakannut ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Tiistaina kävimme uimassa kahdesti, vaikka tahtotilaa olisi riittänyt varmasti kolmanteenkin erään. Päivän kohokohta uimisen lisäksi oli ehdottomasti se, kun Anni saapui paikalle pitämään Afrikan tähti­pelirupeaman, jossa leiriläiset pääsivät itse ryhmissä toimimaan pelinappuloina ja etsimään piilotettua Afrikan tähteä.

Keskiviikkona oli aika viimeisen uintikerran ja tulevien johtajiemme pitämän ohjelman. Olimme joutuneet portaaleiden kautta moniin eri ulottuvuuksiin, joissa jokaisessa oli oma tehtävänsä suoritettavana. Kaiken hauskuuden lisäksi oli myös aika siivota ja suunnata nokka kohti kotia. Bussimme haki meidät ajallaan, mutta kuskillamme tuntui olevan oma reittinsä kuljettavanaan.

Siitä huolimatta pääsimme perille lähes kommelluksitta. Kiitos vanhemmille, kun jaksoitte odottaa hyväntuulisina saapumistamme takaisin!

6


ROIHU 2016 Roihu oli Suomen Partiolaisten 7. Finnjamboree, joka kokosi yhteen 17 000 partiolaista ympäri Suomen ja myös kaikilta maailman asutuilta mantereilta. Roihu leireiltiin Sarasteeltakin tutuissa maisemissa Evolla 20.-28.7.

Rastipartiolaisia oli leirillä mukana yli 40 ja meidän kanssa samassa leirilippukunnassa (FinEiressa) asui myös 45 irlantilaista partiolaista. Vaikka jotain kulttuurikommelluksia leirin aikana olikin, oli kansainvälinen yhteistyö silti kiva mahdollisuus tutustua partiolaisiin vieraasta maasta. Tarpojat pääsivät leirin aikana osallistumaan ohjelmalaaksoihin, joissa teemana oli mm. Minä, Luovuus ja Elämys. Samoajat tekivät osan leiriä pestiä leirin onnistumisen mahdollistamiseksi. Pestin lisäksi samoajat saivat osallistua vuorokauden kestävään Virvatuleen ja kerätä leiriaktiviteetteja haluamistaan osa-alueista. Koko leiri kerääntyi yhteen päälavalle Avajaisiin, Keskiäisiin ja Päättäjäisiin. R 7


Mikä oli parasta Roihulla?

Uudet kaverit

Mikä yllätti sinut?

Ihmismäärä. En olisi uskonut, että sinne tulee noin monta ulkomaalaista ja suomalaisiakin lippukuntia oli ihan sikapaljon. Ja

Mitä aiot tehdä seuraavaksi partiossa?

Käydä aktiivisesti kokouksissa ja muissa partiotapahtumissa ja nauttii kavereiden seurasta ja toivottavasti johtaa ryhmää.

Mikä oli parasta Roihulla?

Uudet kaverit Kaverit ja yhteisohjelmien tunnelma.

Mikä yllätti sinut?

Se, että vaikka Roihulla oli 17000 ihmistä, niin tuttuja näki koko ajan.

Mitä aiot tehdä seuraavaksi partiossa?

Aion seuraavaksi tehdä Roihun Hiilloksia.

Jutta, tarpoja

Ella, aikuinen Mikä oli parasta Roihulla? Mikä yllätti sinut? Mitä aiot tehdä seuraavaksi partiossa?

Mikä oli parasta Roihulla? Mikä yllätti sinut? Mitä aiot tehdä seuraavaksi partiossa?

The best thing about Roihu was integrating with new people around the world that we’ve never before met. There was nothing that surprised me at Roihu. It was kind of what I expected. But I was a little bit disheartened by the stage products of the opening and middle ceremonies. But maybe it thrives on atmosphere. I don’t know what is next for me. I’m going to have to wait and see.

Deven, irlantilainen samoaja

Roihulla parasta oli kaikki ne ihmiset! Ei tuntunut et koskaan oli yksin, vaikka esim. meni vessaan ilman kavereita. Mut yllätti Roihulla, että lavalla ja yleisön edessä esiintyminen ei ollut kauheen kamalaa, eikä todellakaan tuntunut siltä et “Wow, 17000 ihmistä kattoo mua!”. Aion todellaki jatkaa samaan malliin. Meen kaikille leireille mitä vaan vastaan tulee ja syksyllä jatketaan kokouksii ja hyvää fiilistelyy! (Laura lähettää myös erityiset kiitokset kaikille, jotka oli Roihulla!)

Laura, samoaja

8


,

Ryhmäesittely

TUKEVAT AIKUISET ”Kaikkien muiden ollessa kesälomalla on hyvä keskittyä ryhmään, joka ei koskaan lomaile partiosta. ” Partio-ohjelma rakentuu niin että, kun täytät 23 vuotta, saavutat ikäkausista viimeisen: Aikuiset. Aikuiset mahdollistavat nuorten toiminnan partiossa ja perustuu vapaaehtoisuuteen. Toisin kuin usein luullaan, emme siis saa palkkaa partiosta vaan maksamme siitä samalla lailla kuin muutkin.

”...puumien lisäksi pidämme myös jääkarhuista...” Rastipartiossa aikuiset osallistuvat partioon samalla tavalla kuin muutkin johtajat. Vedämme ryhmiä, käymme retkillä ja leireillä, kouluttaudumme ja hassuttelemme. Ryhmämme nimenä on jo pitkään ollut Kuumat Puumat ja puumien lisäksi pidämme myös jääkarhuista. Meidät tunnistaa joko turhista neuvoista ja inspiroivista puheista tai tiimitrikoista.

Mukaan aikuisten joukkoon mahtuu aina ja pelätä ei tarvitse, puremme vain tuttuja ja tikkupullia. Iällä ei ole väliä kunhan asenne on kunnossa.

9


REILU-nosto Liisa Jortikka

Vaeltaja, Erämursut Tapahtumaan osallistuessa harvoin miettii ”Kuinka tällainen määrä ihmisiä voi mahtua näin pieneen tilaan?” tai ”Miten tää jono liikkuu näin sutjakasti?”. Tapahtumat sisältävät paljon taustajärjestelyä joista itse osallistujalla ei ole usein käryäkään. Liisan pesti Roihulla oli leirilippukunnanjohtaja ja hänen tehtävänään oli pitää koko Fineire-sirkus koossa. Liisa hoiti tehtävänsä vastuullisesti ja piti Irlantilaiset vieraamme hyvin informoituina. Kiitos!

RAPATUS Tiedätkö sen tunteen kun leiri on jo melkein takana päin ja koti ja sen mukavuudet odottavat jo nurkan takana? Pitäisi pakata mutta haaveilet jo oikeasta suihkusta ja puhtaista lakanoista. Minä tiedän.

Koko leiri on jaksettu hymyillä ja tsempata, mutta kun viimeinen päivä koittaa ovat ajatukset jo kotimatkalla.

Yleensä kuitenkin viimeinen leiripäivä on kaikista kiireisin päivä. Kaikki tavarat, Leiri, lyhyt tai pitkä, on aina niin omat kuin yhteisetkin, rankka kokemus. Jo yhden on saatava kasaan, teltat yön retki sisältää huippuhet- pakattua ja leiripaikka siikiä ja henkisiä taistoja. Yöllä vottua. Yleensä kotiinlähtö nukutaan yleensä vähemkoittaa iltapäivällä ja aikaa män kuin kotona, ulkoilu ei vain tunnu olevan riittäkuluttaa ja uusia tuttavuuk- västi. sia tulee koko ajan vastaan.

Yhdessä viimeisistä leiripäivistä selvitään kuitenkin kunnialla. Uskon vahvasti henkiseen valmistautumiseen. Kun koko jengi jo edellisenä iltana tiedostaa seuraavan päivän vaikeudet, saadaan viimeinen päivä sujumaan. Ensi kerralla siis, kun haluat valvoa viimeisen illan kunniaksi, anna palaa. Nauti! Mutta muista jo illalla, että viimeinen päivä on haastava ja siitä selviämiseen tarvitaan jokaisen panostusta, myös sinun. R

10


TERVETULOA RASTIPARTIOON Kaikkihan tietää, mitä partiossa tehdään. Vai tietääkö? Olitpa sitten uusi tai vanha rastipartiolainen, rastipartiolaisen huoltaja tai muuten vain Rastipartion ihailija, selvitä tällä testillä, kuinka hyvin oikeasti tunnet lippukuntasi ja partioharrastuksen salat! Milloin Rastipartioon voi aikaisintaan liittyä? a) Minkä ikäisenä vain b) Kun on aloittanut koulun c) Kun osaa kuoria itse perunan ja solmia kengännauhat

6) Rastipartion johtajat saavat toiminnasta a) tuntipalkkaa b) Kuukausipalkkaa c) Hyvän mielen 7) partiolaiset kiittävät ja osoittavat suosiota a) huutamalla b) Taputtamalla c) Tömistelemällä 8) nuorimmat johtajat Rastipartiossa ovat noin a) 18-vuotiaita b) 21-vuotiaita c) 15-vuotiaita

2) Rastipartio on a) lippukunnan nimi b) Ryhmän nimi c) Urbaanilegenda

9) minkä ikäisiä sudenpennut ovat? a) 7-9 -vuotiaita b) 6-10 -vuotiaita c) 7-11 -vuotiaita

3) Rastipartion ryhmät kokoontuvat a) Rastilassa b) Aurinkolahdessa c) Sekä Rastilassa että Aurinkolahdessa

10) Keneltä voit kysyä, kun tarvitset lisää tietoa lippukunnan toiminnasta? a) Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajalta b) Omalta ryhmän johtajaltasi c) Pääkaupunkiseudun Partiolaisten toimistolta

4) Rastipartiossa on (virallinen luku jäsenrekisterissä 31.7.) a) noin 160 jäsentä b) Noin 100 jäsentä c) Noin 210 jäsentä 5) ‘Pludata’ tarkoittaa a) trangian kaatamista b) Lätäkköön, mereen, ojaan tai vastaavaan astumista vahingossa siten, että kenkä kastuu c) Tiskiharjan pudottamista tiskivatiin

11

11) Lippukunta on partiossa sama asia kuin a) porkkana kesäkeitossa b) Hevonen ratsastuksessa c) Joukkue jalkapallossa 12) Pääkaupunkiseudun Partiolaisiin kuuluu noin a) 100 lippukuntaa b) 130 lippukuntaa c) 160 lippukuntaa


12 0-4 oikeaa vastausta: Aloittelija. Olet vielä uusi tulokas lippukunnassa, mutta pian hanskaat partioslangin ja lippukunnan tavat vaikka unissasi! 5-9 oikeaa vastausta: Tietäjä. Tunnet lippukuntasi jo melko hyvin ja tiedät tärkeimmät asiat. Turha nippelitieto kaipaa vielä hiomista, jotta saavutat seuraavan tason. 10-15 oikeaa vastausta: SuperRapa. Tiedät kaiken tietämisen arvoisen lippukunnastasi. Aloittelijat Oikeat vastaukset: B) kun on aloittanut koulun. Rastipartion nuorimmat jäsenet ovat ensimmäisellä luokalla. A) lippukunnan nimi. Nimi on johdettu Rastilasta. C) sekä Rastilassa että Aurinkolahdessa. Syksyllä 2014 aloitti Aurinkolahdessa ensimmäinen Rastipartion ryhmä. A) noin 160 jäsentä. Tarkka luku 31.7. oli 162 jäsentä. B) Lätäkköön, mereen, ojaan tai vastaavaan astumista vahingossa siten, että kenkä kastuu. Tämä tapahtuu lähes joka retkellä vähintään kerran. Varasukkia kannattaa siis pakata mukaan retkille ja leireille! C) hyvän mielen. Kaikki lippukunnan johtajat toimivat vapaaehtoisina ja partio on heille harrastus siinä missä muillekin partiolaisille. A) huutamalla. Lippukunnalla on omien huutojen lisäksi yleisiä kiitos-huutoja, kuten “hyvä, kiva, bra. Antaa tulla lisää vaan!” C) 15-vuotiaita. Kaikki johtajat ovat käyneet ryhmänohjaajakoulutuksen ja nuorimmat johtajat ovat noin 1415 -vuotiaita. C) 7-9 -vuotiaita. Seuraava ikäkausi on seikkailija-ikäkausi, joka alkaa suurinpiirtein 10-vuoden iässä. B) omalta ryhmänjohtajaltasi. Todennäköisimmin ryhmänjohtajat osaavat parhaiten vastata mieltä askarruttaviin kysymyksiin. C) joukkue jalkapallossa. Lippukunnissa on useita ryhmiä, jotka muodostavat yhden yhteisen lippukunnan. B) 130 lippukuntaa. C) sellaista ei ole. Partioon voi liittyä vielä vaikka eläkeiässä! A) Timo Mäki. Timo, eli Timppa, toimi Rastipartion lippukunnanjohtajana jopa 10 vuotta. Tällä hetkellä lippukunnanjohtajana toimii Julia Martiskainen. C) Avattuna huivi muodostaa taustajärjestön, NMKY:n tunnuksen, punaisen kolmion. NMKY, eli Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys, toimii Rastipartion taustajärjestönä ja mm. rahoittaa kokoontumistilan vuokran.

15) Rastipartion huivissa on punaiset kanttinauhat, koska a) Ne vaan on niin siistit b) Punainen kuvastaa Rastilan värejä syksyllä c) Avattuna huivi muodostaa taustajärjestön, NMKY:n tunnuksen, punaisen kolmion 14) Pisimpään Rastipartion lippukunnanjohtajana on toiminut a) Timo Mäki b) Julia Martiskainen c) Vesa Vepsä 13) Partion yläikäraja on a) 30-vuotta b) 60-vuotta c) Sellaista ei ole


PUUHASIVU Auta Pikku-Partiolaista löytämään kesäloman jälkeen takaisin kololle!

13


JOHTAJISTON YHTEYSTIEDOT Nimi

Pesti

Puh

Email

Julia Martiskainen

Lippukunnanjohtaja

044-0804944

julia.vilhelmiina@gmail.com

Marcus Vuorela

Uudet jäsenet, Pyrstötähdet

044-0404853

marcus98.vuorela@gmail.com

Joosef Abokther

Saturnukset

040 1285518

ajoosef5@gmail.com

Anna Mell

Monsterivaahtikset

046 8444266

mellanna906@gmail.com

Anni Tarvonen

Uudet sudenpennut

040 5697521

anni.tarvonen@gmail.com

Riina Vepsä

Samoajat

050 3851425

riina.vepsa@saunalahti.fi

Stella Hag

Pyrstötähdet

044 3244110

stefunen@gmail.com

Pinja Hakonen

Möröt

045 2075333

Laura Immonen

Möröt

044 5252231

lauramiljaana@gmail.com

Liisa Jortikka

Tulikärpäset

0400 428512

jortikka.liisa@gmail.com

Olli Heikkinen

Tulikärpäset

045 1489005

olli.e.heikkinen@gmail.com

Rosa Savén

Sudentassut

040 5181920

saven.rosa@gmail.com

Marianna Kalske

Sudentassut

044 0122098

marianna.kalske@gmail.com

Oman johtajan numero kannatta tallettaa puhelimeen, jotta yhteydenpito helpottuu. Pitää kuitenkin pitää mielessä, että kaikki me teemme tätä vapaaehtoisesti ja omalla ajallamme, joten emme aina ole tavoiteltavissa.

14


Seuraa Rastipartiota Facessa ja Instagramissa

tipartion s a R a s s e n n Takaka ieraita Irlantilaisia v oniassa. m e r e s u p p lo

Rastipartio ”Se on hyvä

ä, m

utta pidän s (lippukunna iitä!” njohtajan ko m mentti Roihun herk kuhetkeen)

#Rastipartio