__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

september 2019 #288

zuperzara

qx träffar zara larsson 28 saker att se fram emot i hÜst and then we danced


För dig. Och dig och dig. Och dig, dig, dig och dig. Och dig. Och givetvis för dig med. Riksteatern är teater, dans, musik och annan scenkonst – för alla, överallt. Med stort engagemang och tusentals timmar ideellt arbete ger vi en rik lokal repertoar med något för alla smaker. Från internationella succéer till dans i ditt vardagsrum och allt däremellan.

Köp biljetter på riksteatern.se


VOICES OF CHANGE

DE PASSANT

SCEN:SE

EDDAN

Teater, dans och musik

– för dig

BLOD, SVETT OCH TÅRAR

FALLFRUKT

PETER PAN

SVANTE MÖTER BEPPE WOLGERS

NEVER GROW OLD

MAN FÅR VÄL STÄLLA UPP

DE OROLIGA

ALLT SOM ÄR VÄRT

HEMMA HOS DIG MED CARL OLOF

NAKNA SOM FOSTER OCH GUDAR

HELHETEN

FÖRSTÅ VÄRLDEN – MÖT RADIOKORRESPONDENTERNA

FEMINEAST

BARNEN

ARGA ÄNKAN


Tusen tack till alla sponsorer, volontärer och besökare för i år, tillsammans gjorde vi

Stockholm Pride 2019

Vi ses 27/7-2/8 2020!


True Colours Cava Summer Edition designad av Camilla Thulin Smakar och gör fortfarande lika gott!

För varje såld flaska går en krona till Regnbågsfonden som jobbar aktivt för att stödja HBTQ-organisationer i hela världen.

regnbågsfonden.org

Alkohol kan skada din hälsa.


tillbaka till downton s.39

Varenda skådis är tillbaka när den brittiska kultserien återvänder i filmform som utspelar sig 19271929 då det stora godset får kungligt besök av Kung George V och Drottning Mary. FOTO: © 2018 FOCUS FEATURES LLC


m

u

QX 23 år!

SEPTEMBER

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

ISSUE NO.

y since 19 9

er

a

5

r

co m

it

g the

b ow

n

vin

in

288

segers favoriter

S

Caroline Seger om sina favoriter. almodovars smärta och ära

62

QX har sett Pedro Almodóvars nya film ”Smärta och ära” där Antonio Banderas spelar en homosexuell före detta filmregissör.

pride sverige runt

36

14

and then we danced

Närmare 90 Pridefestivaler anordnades runt om i Sverige i sommar. Här har vi samlat bilder från några av dem. Från High Heel Race i Söderhamn och regnbågsgetter i Kalix till megaparaden i Stockholm.

fördomar inom communityt

56

Georgien räknas som ett av världens mest homofoba länder – och att där göra en film om två män som blir förälskade i varandra kan ses som att utmana ödet. Men ”And then we danced” blev gjord, och var enda svenska långfilmen på årets filmfestival i Cannes. Eurovisionvinnaren duncan till Stockholm

QX har träffat en bög, en flata, en bi, en transperson och en queer för att snacka om hur vi kan bli bättre på att inte döma andra inom communityt.

52

24

18

60

QX träffar zara larsson

30

För sex år sedan öppnade Zara Larsson QX-galan med låten ”Uncover” idag är hon superstjärna med världen som arbetsplats. QX reporter Alfred Jansson fick en pratstund med Zara när hon gjorde sin enda Sverigespelning i år på Way Out West.

I maj tog han hem vinsten i Eurovision Song Contest. Nu kommer Duncan Laurence återigen till Sverige efter sitt korta besök på ”Allsång på Skansen”, nu blir det en konsert på Debaser i Stockholm.

QX checkar in QX checkade in på kändishotellet Radisson Blu och vi blev inte besvikna.

september 2019 #288

zuperzara

qx träffar zara larsson 28 saker att se fram emot i höst and then we danced

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

Zara Larsson

8 Ledare 10 QX Gayskola 22 Krönika Emilia Waller 248EGO Stefan Nilsson 26 Grooming Ayman 60 QX checkar in 62 FTM/MTF 70 Roger Wilson

OMSLAGSFOTOGRAF Katia Temkin

MÅNADENS CITAT

”Det är farligt när bögar bara hänger med bögar, flator med flator och trans med trans. Vi bör hänga mer med hela hbtq-kretsen” Ingrid, om fördomar inom vårt eget community Sid.56


ingång

”Det är Gott Nytt År fast utan tolvslag och fyrverkerier” Sova länge, timslånga frukostar i solen och ta dagen som den kommer. Det är spontana middagar och rosévin mitt på dagen, träna kan man ju göra en annan dag. Gå barfota hela dagen, åka på roadtrip och stanna en extra dag på landet, sen nattbad och se solen gå upp… Visst är sommar och semester underbart. Ingen bryr sig vad klockan är eller om det är tisdag eller torsdag. Toppen. Men det finns faktiskt en sak som är bättre än sommaren. Och det är hösten. Asså, jag älskar hösten. Alltid gjort. Att få återgå till sina rutiner. Att

Ronny Larsson och Anders Öhrman

alla är på plats. No more autoreply. Att få ha på sig strumpor. Äta frukost, lunch och middag när man ska. Att längta efter helgen. Och att det inte längre är semesterstängt - teatrar, tv-serier, restauranger, kurser, utbildningar och butiker öppnar upp och drar igång. Det bubblar av förväntningar. Det är liksom Gott Nytt År fast utan tolvslag och fyrverkerier. Och nu väntar tack och lov åtta månader av något annat än rosévin i glasen. Välkommen hösten, I love you!

”nu väntar tack och lov åtta månader av något annat än rosévin i glasen” I det här numret av QX har vi traditionsenligt och rutinmässigt lyft fram allt kul vi har att se fram emot i höst. Men innan vi går in på det och blickar framåt så kan vi väl lite kort slänga en blick i backspegeln. Pridefestivalerna har avlöst varandra, räknar till närmare 90 stycken i år bara i Sverige. Störst är utan tvekan Stockholm, minst var Kalix. Fantastiskt att se engagemanget kring alla festivaler. Själv var jag i Lysekil och såg regnbågsflaggorna som vajade stolt runt om i orten. Och man bli ju glad alltså, pride är verkligen inget storstadsfenomen längre. Årets upplaga av Stockhom Pride såg bra ut på papper, men vad gäller uppträdanden i

PridePark så började det starkt på onsdagen men gick sen utför. ”Till Pride kommer artister i början av sin karriär eller i slutet” sa en vän till mig. Och det stämmer till stor del. En överdos av nybörjar-VM tog över stora scenen varenda dag, den ena okända personen efter den andra presenterades. Ja, sen fick vi Mel C, The Weather Girls och ett Village People med vad som kan ha varit den tröttaste och mest nonchalanta sångaren världen skådat. Skämmes Victor Willis att inte ens orka göra YMCArörelserna med publiken. Undantaget - och de som var bäst - var utan tvekan Icona Pop. Och när Mel C gästade dem i I love it skapade de prideveckans häftigaste minuter. Men nu väntar den underbara hösten runt hörnet, och vi har plockat ut små godbitar som hösten erbjuder. Har du till exempel inte redan sett Man in an orange shirt på svtplay så har du två timmar av engelskt gaydrama när det är som allra bäst att se fram emot. Och på tal om engelska draman så har jag nu packat väskan och ska bege mig till Downton Abbey, som går upp som film i höst, det ligger strax utanför London och jag återkommer med rapport i nästa nummer Tills dess - släpp mobilen, radera tidstjuviga appar och lyft blicken - så ses vi i höst!

ANDERS:

Ser fram emot i höst: Bastukväll på Tranholmen, NYC, massa middagar och att kötta på gymmet. Tips på en podd: P3 Dystopia.

RONNY :

Ser fram emot i höst: Cadiz & en nystart. Tips på en podd: Schlagerprofilernas årspoddar om Melodifestivaler från förr.

Anders Öhrman

Anders Öhrman och Ronny Larsson

Hej Redaktionen: en rollkaraktär från en film du önskar fannas på riktigt?

Ulrika Lahne, Marknad – Helst skulle jag så klart vilja samla ihop en hel rad karaktärer ur olika filmer runt ett middagsbord en kväll. Om bara en så får det nog bli Violet Crawley, änkehertiginna av Grantham från Downton Abbey.

Jonas Persson, Annons – Wonderwoman! När världen ser ut som den gör behövs en superhjälte som bekämpar orättvisa!

Ken Olausson, Frilans – Doc Brown i ”Tillbaka till Framtiden”! Då kunde han bygga en tidsmaskin i en DeLorean med måsvinge-dörrar till mig. Typ ständig etta på min imaginary bucketlist.

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Tryck: MittMediaPrint

Alfred Jansson, Reporter – Johnny Castle från Dirty Dancing! Jag skulle sätta mig i ett hörn hela tiden så han fick komma och hämta mig...

Peter Knutson, Fotograf – Tarzan! Jag var så förälskad i honom! Tänk att få vila i hans trygga famn i en mysig koja bland träden och få svinga lite lian!

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Förlängda Armen

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

RS distribution 2017: 31 700 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare V. 27 155 479

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


NOAGALLERY.SE

INRED MED KONST AV SIMONA FLOREA

SIMONA FLOREA, "#ILOVEMYLIFE", 2 000 KR

SIMONA FLOREA, "THE GODDESS", 2 000 KR

SIMONA FLOREA, "MALMÖ", 2 000 KR

UNIK OCH UTVALD KONST AV SVENSKA KONSTNÄRER


-10-

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

uqx GAYSKOLA – DEL 48

Första öppna statsråden I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren. ”Idag presenterades den nya regeringen Reinfeldt. Bland de totalt 22 nya statsråden är det två är som öppet homoeller bisexuella. Generaldirektören för Integrationsverket Andreas Carlgren tar plats i regeringen med ansvar för miljöfrågor. Carlgren var en av de första öppet homosexuella politikerna i Sverige. Tobias Billström moderat riksdagsman från Malmö blir Migrationsminister.” Så stod det på qx.se för 13 år sedan, nämligen den 6 oktober 2006. Och i QX-tidningen två månader senare kunde man läsa en stor intervju med killarna som tillsammans dessutom prydde omslaget. - Jag är förvånad över att det har dröjt så länge så att det hann bli jag, säger Andreas när Magda Gad frågar honom hur det känns att vara det första öppet homosexuella statsrådet någonsin. - För mig är det ett viktigt steg, inte för att jag ska

mötas på ett annat sätt för att jag är bög, jag ska bedömas på samma sätt som alla ministrar, men det är principiellt viktigt, ett krav för jämlikhet och likabehandling. Tobias Billström får samma fråga och svarar: – Det känns bra, jag ser det som en bonus att jag bär med mig de här erfarenheterna, men jag är Tobias, inte det bisexuella alibit i regeringen. Andreas Carlgren var miljöminister mellan 2006-2011. Tobias Billström var migrationsminister 2006-2014 och en kort tid, juli-okt 2010, även arbetsmarknadsminister då Sven-Otto Littorin oväntat avgått.

”jag är Tobias, inte det bisexuella alibit i regeringen”


MAXAD OPERA OCH RÅ FEST

PREMIÄR: 11 SEPTEMBER PÅ FOLKOPERAN Av Bertolt Brecht Musik: Kurt Weill Regi: Mellika Melouani Melani Musikalisk ledning: Jonas Nydesjö På bilden: Angelika Prick, Sanna Gibbs, Fredrik Lycke, Karolina Blixt, och Malin Ehlin. Övriga medverkande: Sven Ahlström, Maja Rung, Richard Hamrin, Lennart Jähkel, Peter Gardiner, Sofia Södergård, Lidia Bäck, Linn Oscarsson, Andreas Hammarström, Folkoperans orkester, statister och gästande körer. Spelas t o m 30 november

BILJETTER: FOLKOPERAN.SE 08-616 07 50


2

FOTO: MATTEL/BARBIE

– 12–

Ja, det blir ett andra Cher goes ABBA-album! Sångerskan är igång med nya inspelningen. Nyligen twittrade hon stolt ut att When All is Said & Done’, ‘Chiquitita (en Espanol)’, ‘Take a Chance on Me’, ‘Super Trouper’ och ‘Voulez Vous’ är klara för plattan. FOTO: NETFLIX

HEN-INGVARZ GJORDE SUCCÉ I STOCKHOLM PRIDEPARK

OMANDER ÄR TILLBAKA! Även om Euphorias ”Rules” är ny favorit när det gäller regnbågspar så shippar vi såklart fortfarande ”Omander” hårt. Nya säsongen av spanska teendramat Elitskolan får premiär den 6 september och givetvis är Ander och Omar med i den.

Barbie antar skepnaden av David Bowies legendariska sci/fi-figur Ziggy Stardust när leksaksjätten Mattel nu hyllar ikonen, musikern och queerhjälten som lämnade oss för tre år sedan. Dockan är så klart limiterad och kommer in en box klädd med bilder från Bowies karriär. 50 dollar på barbie-mattel.com.

”Def Not Me” Monica Levinsky twittersvar efter att USA:s vicepresident Mike Pence uppmanar ”Spend more time on your knees than on the Internet” varpå feministiska journalisten Lauren Duca svarar ”OK, who´s gonna tell him?” och Bill Clintons Vita Husetpraktikant som sög av honom under tidigt 90-tal i sin tur svarar Lauren Duca. Episkt. Vi ÄLSKAR personer med självdistans.

FOTO: MTV

..senaste månaden: 1. Se alla bilderna från Stockholms Prideparad 2. King Kong tvingas lägga ner på grund av klagomål – kör augusti ut! 3. Lotta Schelin ”Jag har varit på Pride en gång, när jag trodde jag var straight”.

FOTO: PETER KNUTSON

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE

IS THERE LIFE ON MARS?

Under Stockholm Pride föll vi hårt för dansbandet Hen-Ingvarz som består av sju kvinnor. Det är det enda aktiva dansbandet med bara kvinnor, dom är queera, älskar själva dansband och skriver texter som handlar om deras liv... Ni har ett fantastiskt kul namn, hur kom det till? - Vi tog namnet Hen-Ingvarz för att vi ville att vår publik ska förstå att vi både är ett dansband, men inte ett traditionellt dansband. Vi har redan spelat på flera Pride-festivaler runt om i Sverige. Berätta om era låtar! - De handlar om att leva ett liv ensam med katter, att åka till Danmark och inseminera sig, våra favorit-tv-program och om farfar som kommit ut som homosexuell med mera. Vi vill sprida regnbågskärlek och förhoppningsvis få massa nya fans till dansbandsgenren. - AÖ

FLEXIBELT ARE YOU THE ONE?

KOM TAYLOR UT?

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @KIMORABLAC Dragstjärnan Kimora Blac är fierce as f**k, det vet vi sedan hennes medverkan i RuPauls Drag Race säsong 9. Nu hoppas vi att hon återvänder till All Stars eftersom hon lämnade tävlingen alltför snabbt. Hennes Insta är en snygg uppvisning av coola looks och regnbågsinnovativa leewks som inspirerar de luxe. Vi dör för den här Pride-sminkningen.

I ett Instainlägg som bara ordgavs med ett hjärta la Taylor Swift ut en bild på sin arm med armband som illustrerar flera saker hon älskar. Bland Armbandet observerade fansen ”Proud”-armbandet som också fått lila, rosa och blå pärlor, färger som ju bildar bi-flaggan. Efter HBTQ-hyllningen i You Need To Calm Down så kanske det var nån som sa You Need To Come Out? Oavsett. Heja Tay Tay.

FOTO: INSTAGRAM

Hur kul är det att senaste säsongen av dejtingrealityn Are You The One?, som visas på MTV, bara innehåller deltagare som har en flytande sexualitet? Dessutom diskuteras könstillhörighet, monogami och hjärtesorg plus, det blir en femkant!


/ foto Sven Prim

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Vi tror helhjärtat på alla människors okränkbara rätt att älska vem de vill på det sätt de vill. Det är därför vi är stolt partner till Stockholm Pride 2019.


-14-

favoritord... Älskar dig, när man verkligen menar det och inte missbrukar det.

i baren beställer jag? Mojito, friskt och gott

Favoritresmål...? Maldiverna

Min kändiscrush är... Alicia Vikander, så sjukt duktig skådespelare.

jag faller för.... Charm och humor samt ett stort hjärta..

Min första kärlek lärde mig... Inget, det var inget superförhållande

caroline seger & hennes favoriter Caroline Seger är lagkaptenen i sven ska damlandslaget i fotboll som tog Sverige till silver i OS 2016 och en bron splats i VM i somras. Hon har gjort 200 landskamper, spelat som proffs i USA och i Paris Saint-Germain och är nu hemma i Sverige där hon spel ar för FC Rosengård.

egenskap som mina vänner stör sig på hos mig... Perfektionist.

Favoritlåt Avicii feat Sandro Without you, allt Avicii har rört vid har blivit guld

oked t mig ho om g j o r s ie r e t v-s Inlåst

Parfym jag använder... Många, älskar att lukta gott, men favoriten just nu är Casamorati Bianca

V i l ke n rea lit y-ser ie sk u l l e du k u n na va r a med i... Parneviks . genuint och äk ta, s am t humor. se vä r se t t dh e t j ag v : Terrak ? ill se m ot t a a r m én en i s et t d n te i Kina en o c . h sa a mina t t d et f ö r äl d r ar h a v ar c o r ol t.

favoritgodis... ...Salt! Jag skulle aldrig klä mig i? Goth-kläder Vad bor du om 10 år... Någonstans nära havet och solen.

Det äter jag helst... Mammas mat, hon älskat husmanskonst lika mycet som att testa nytt, amazing kock!

Du får bjuda tre drömpersoner, levande eller döda på champagnekväll. Vilka och varför? Obama, Mia Skäringer och Eva Röse.


VÄRLDEN KLÄR DIG Res till över 1,000 destinationer tack vare ett av världens största nätverk med KLM och våra SkyTeam partners. AIRFRANCE.COM


FOTO: RICKARD UNGE

– 16–

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

Namn: Robert Ålder: 46 Bor: Kalmar Civilstånd: Singel Heter på Qruiser: Robban1973

OSKAR STERNULF Yrke: Kulturentreprenör, musikalartist, skådespelare, dramatiker och författare. Ålder: 34 Bor: Vasastan i Stockholm. Familj: Fästmannen Jonas. Webbplats: sternulf.se Instagram: sternulf.se

Från komma ut till utbränd - oskar aktuell med ny monolog Oskar, du har kört monologen Komma ut i flera år, och ska nu börja turnera med din nya #snygg #snyggare #utbränd, berätta om den! – Det här är en monolog, som handlar om sociala medier, psykisk ohälsa och om att känna sig otillräcklig. Urpremiären skedde i Karlskrona, där jag alltid lägger mina premiärer. Anledningen är att jag vill vara en bra ambassadör för mitt älskade födelselän Blekinge! För regin står Paula Ternström. Vilka vänder monologen sig till? – När den spelas på skolor spelar jag den främst från årskurs 9 och uppåt. Det är ett relativt tungt ämne och därför har jag i samråd med högstadieelever och lärare valt att sätta åldersgränsen från cirka 15 år. Och du spelar rollen som Wille som är homosexuell? – Ja, precis. Förutom Wille gestaltar jag sju andra personer i hans liv. För mig är det viktigt att Willes läggning bara är en bisats och inget som ska ha fokus i berättelsen. Däremot sprider sig

en dickpick, som leder till katastrofala skådespelaren Viktor Flarkell, så vi konsekvenser senare i berättelsen... kommer alltså spela den parallellt för Är du själv mycket på sociala att alla bokningar, som kommer in, ska medier och kollar FB och insta var kunna genomföras. Jag är så glad, lycklig och varannan minut och räknar och ödmjuk över att den har blivit en likes etc? sådan succé! – Oh, ja! Jag har ”en monolog om Vad händer annars i själv kommit till bättre livet förutom att du sociala medier, åker land och rike insikt efter att ha jobbat psykisk med berättelsen över ett runt med dina monoohälsa och om loger? år. Jag tycker framför allt att vi vuxna hela – Dagen efter premiatt känna sig tiden tjatar på barn ären av #snygg började otillräcklig” och ungdomar om hur jag skriva på en ny pjäs, beroende de är av sina mobiler, inföså den är i process i detta nu. Dessutom rande av skärmtid och så vidare, men håller ”Komma ut” och min HBTQatt vi faktiskt sällan lever som vi lär. bok ”Gay, straight eller mittemellan?” Det är inte för inte som jag bad er att på att översättas till ett annat språk, men just ha med mitt Instagram i faktarutan jag kan inte säga mer än så för tillfället. (skrattar). Utöver det håller jag föreläsningar, speVad händer med komma ut-molar in reklamfilmer och gör modelljobb, nologen, är den färdigspelad? så det är fullt ös hela tiden. Jag får passa – Nej, tvärt om skulle jag vilja säga! mig så att jag inte blir utbränd… Den har nu spelats över 430 (!) gånger, men fortsatt finns det ett så oerhört Anders Öhrman stort intresse för min HBTQ-monolog. Från hösten har jag dessutom anlitat

Hur gick det till när du kom ut? – Jag hade precis flyttat in i en egen lägenhet och träffat min första pojkvän. Jag tänkte att jag inte kunde vänta längre och berättade för min mamma, samma kväll som jag flyttade in. Jag hade funderat på att göra det i flera år, men alltid dragit ut på det. Vem berättade du för först? – Jag har alltid stått väldigt nära min mamma och det kändes naturligt att berätta först för henne. Var du nervös? – Ja, absolut! Jag var inte säker på hur hon skulle ta det. Hur reagerade hon? – Först blev hon väldigt ledsen men efteråt vet jag att hon hade undrat i många år och efter jag berättat så slapp hon fundera och grubbla på det. Min pappa tog det bra. Hur är er relation idag? – I dag lever inte min mamma, men vi hade en jättebra relation under alla år. Alla tog det väldigt bra, då de märkte att jag både blev gladare och öppnare som person. Finns det något du ångrar idag angående din komma ut-process? – Det enda jag ångrar är att jag inte berättade det tidigare Har du något tips till någon som inte riktigt vågar komma ut än? – Börja med att berätta för några nära vänner som du litar på. De kan hjälpa och stötta dig när du kommer ut för dina föräldrar vara till stöd om det blir svårt. Anders Öhrman

qx tillbakablick vv

september 2014 #228

peter jöback helen sjöholm christer lindarw fredrik kempe jonas gardell

hösten är en schlager dessutom: valet, klubbkoll & st petersburg

September 2014. Jöback och Sjöholm har huvudrollerna i Gardells musikal Livet är en schlager.

10 ÅR SEDAN September 2009. Ett av få nummer där ’QX goes fashion’.

HETASTE HÖSTMODET

PÅ BESÖK I CHAMPAGNE. NYFIKEN PÅ BOBBY ODUNCU. 51 SAKER ATT SE FRAM EMOT I HÖST. MATS STRANDBERG. LYKKE LI. SARA LÖVESTAM SLÄPPER BOK. SEP 2009

15 ÅR SEDAN

Q X S E P T E M B E R 2 0 0 4 D E T L Ä N G TA N S F U L L A N U M R E T

5 ÅR SEDAN

September 2004. Höstpremiärer och Jonas Gardell gör hösten rosa.

VIVA BIRGITTA STENBERG

EN ROSA HÖST

PREMIÄRERNA VI INTE VILL MISSA

20 ÅR SEDAN September 1999. Silikon på TV gör succé och vi gav Gry och Ulrika en ny look - som killar.


Link Image/ Walter Hirsch (Helena Bergström), Magnum Photos/ Guy Le Querrec (Kyss på muren), Link Image/ Hans Gedda (Nelson Mandela), Magnum Photos/ Stuart Franklin (The Tank Man)

I samarbete med Bank of America Merrill Lynch, Grand Hôtel, Svenska Dagbladet och The Wineagency.

Extraordinary

! r a e y

y r a n i d r Extrao exhibition!


– 18–

att vi fortfarande måste ha Pride för att visa att vi finns. Men det jag skulle vilja är att Pride-arrangemangen växer för det är idag ett så litet format. Jag skulle gärna uppträda men jag vill spela med mitt band och inte till en mp3-fil. Jag är inte den typen av artist. Känner du dig som en del av HBTQ-communityt? - Ja det tycker jag. Jag är bara ingen ”statement kind of guy”. Jag tror det är en holländsk grej, var bara dig själv liksom. Om jag vill hålla hand eller kyssa den jag vill så gör jag det. Jag gör ingen grej av det. Så ja, självklart är jag en del av det men jag ropar inte ut att jag är bisexuell till alla. Jag har hört att vissa inte tycker att du pratar om det tillräckligt… - Jag berättade tidigt att jag hade pojkvän. Men jag vill inte prata om mitt privatliv, om detaljer. Jag har en pojkvän, och jag är stolt över att vara bi. Det har jag sagt i väldigt många intervjuer, även efter vinsten. Så jag har varit väldigt öppen tycker jag. - Jag fattar att man ser mig som en förebild som har möjlighet att sätta exempel, men jag vill inte dela med mig av allt. Att jag Instagrammade att jag åt frukost med min pojkvän dagen efter blev nyheter hemma. Det är så konstigt när folk svälter i Afrika. Har du stött på fördomar kring bisexualitet? - Ja, ofta. Det finns svart, vitt och grått, och folk är straighta, gay…varför skulle då inte bisexualitet finnas? Jag hoppas att etiketter en dag försvinner så vi bara kan vara fria. Bisexualitet ses som en process, men det är ju inte så, jag accepterar ju andra varför kan de inte fatta att jag gillar killar och

eurovisionvinnaren duncan till stockholm

I maj tog han hem vinsten i Eurovision Song Contest. Nu kommer Duncan Laurence återigen till Sverige efter sitt korta besök på ”Allsång på Skansen”, nu blir det en konsert på Debaser i Stockholm. I maj vann Duncan Laurence Eurovision Song Contest för Nederländernas räkning med låten Arcade. Nyligen besökte han Sverige, landet han satt i split-screen med i nämnda tävling innan det stod klart att han vunnit. - Om det är en stad jag vill bo i är det Stockholm. Det är så rent och inte så rörigt här. Jag har varit här för att skriva tidigare och då föll jag. Och jag gillar svensk musik. Benjamin Ingrosso är bra. Jag hade faktiskt koll på honom innan Eurovision för jag har jobbat med Maria Hazell som ligger på samma bolag. Så när jag sen såg honom i tv så kände jag igen honom. Hur har ditt liv förändrats sedan vinsten?

p.qx.se

- Många känner igen mig, jag reser från Irland och jag har hörts lite också. mycket och uppträder på massor av oliDu och Keiino känns som en ka ställen. Jag har upptäckt att väldigt oväntad matchning? många länder har - Dom har en allsångs-program ”Jag har en pojkvän väldigt bra låt med (skrattar). och jag är stolt över en snygg melodi Är Arcade som sätter sig. Jag att vara bi” typisk för dig? är inte förvånad - Det är ett bra över att det gick sätt att presentera vem jag är som artist. så bra för de är äkta i vad de gör. Tre Hade jag inte framfört den i ESC hade kompisar som varit utstötta på varsitt jag släppt den ändå. håll och nu går samman, det är fint. Har du kontakt med någon av Vad betyder Pride för dig? de andra deltagarna? - Jag är uppvuxen i ett land som - Ja, med Keiino, och jag hoppas att tidigt anordnade Pride. Vi har varit jag får skriva med John Lundvik nåframåt i många Pride-relaterade frågor gon gång också för vi har bytt nummer och är idag ett av de öppnaste länderna. och pratat om att jobba ihop. Sarah Jag tycker ändå att det är lite sorgligt

tjejer? Jag älskar genuint män, jag älskar genuint kvinnor. Jag tror att det handlar om ett spektra, det finns folk som är 100 procent det enda eller det andra men det kommer alltid att finnas en gråzon där massor av människor befinner sig. Var befinner du dig? - Jag har ju pojkvän och när jag blir kär är jag en labrador-typ som bara fokuserar på en person och väldigt trogen. Ronny Larsson Den 13 december spelar Duncan Laurence på Debaser i Stockholm.


– 20–

w månadens tv-snyggis

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

Vill du också synas i

Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm

0706- 472 717

Kontakta annonser@qx.se

Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se eller ring: 08-440 4100

man in an orange shirt

Höstvärme shop.qx.se

Han är mannen alla pratar om från mini-serien ingen har missat (men om du har det så ligger de två avsnitten fortfarande kvar på svtplay till och med den 6 september).Vi snackar om Oliver Jackson-Cohen från hyllade Man in an orange shirt. En serie i två delar där vi får följa två killpar i olika tidsepoker, 1944 och nutid, men som vävs ihop. Serien är producerad av BBC och är en stycke homohistoria. Och det är i första delen vi får stifta bekantskap med Michael Berryman, militären som blir förälskad i konstnären Thomas, men som ändå väljer att gifta sig med sin flickvän och skaffa barn... Och Oliver Jackson-Cohen är inte bara ofattbart snygg i varenda scen, han är en suverän skådis också. Och vill du se mer av honom kan du kolla in Netflix The Haunting of Hill House eller NBC-serien Dracula eller kanske vänta till nästa års stora film Den osynlige mannen, hoppas bara inte att Oliver är alltför osynlig i den, det vore ju synd på så rar ärta...


FREDRIK « BENKE » RYDMANS

PREMIÄR 11 DECEMBER DANSENS HUS TICKETMASTER.SE 0771 70 70 70 DANSENSHUS.SE, BLIXTEN.SE/SNOVIT


-22-

KRÖNIKA: emilia waller

”Det ska aldrig kännas bra att säga något dumt”

Spontant känner jag att jag inte orkar. Jag orkar inte med någon som kommer och river ner all glädje jag byggt upp inför Prideveckan, orkar inte ta strid så här dagarna innan och inte på jobbet. Jag undrar vad jag bör göra med orden jag just fått hällandes över mig, om det är värt att samla ihop dem och ta med till min chef eller om de gör sig bättre där på marken där de trampas ner i jorden och försvinner. Jag börjar med att tackla frågan på ett egocentriskt sätt. Varför låta sig träffas av en sådan liten granat? Lägg inte energi på en person som inte respekterar dig, det är klart lindrigare att strunta i det helt och hållet. Dessutom vill jag inte verka klen inför min chef, verka som om jag inte kan ta en annan människas åsikt. När jag under min rast benar ut händelsen framför mig på matsalsbordet inser jag däremot hur jag som person är ganska irrelevant i den här frågan. För hur jag reagerar eller inte reagerar, vad jag känner eller inte känner, det spelar faktiskt ingen roll. Orden min kollega valt att uttala blir varken finare eller fulare för att jag kan

eller inte kan hantera dem. Jag behöver dessutom inte springa till min chef med gråten i halsen och be om att få byta skrivbordsplats om det känns överdrivet. Det går alldeles utmärkt att på ett självsäkert sätt beskriva vad jag utsatts för bara för att det ska komma fram.

Pridefirande i Stockholm. Om årets tema Vi Behövs som så träffsäkert slog rakt in i hjärtat på mig, och om festerna och föreläsningarna och filmerna. Mitt bland allt fantastiskt fick jag dessutom tid till diskussion, lyssnande och berättande. Jag delade bland annat med mig av den här historien - om det jag fick höra på min arbetsplats. Inte för att

glåpord, skvaller och våld - blir det så tydligt hur många vi tillsammans är som måste utstå ren skit bara för att leva som vilken människa som helst skulle vilja leva. Homo- och transfobi är långt ifrån botat, ändå finns det många som tycker att Pride inte längre behövs.

Jag förstår om du inte alltid orkar Ett par dagar senare får jag höra av min kollega att jag “aldrig skulle ha pratat om ”Jag undrar vad jag ska göra med orden jag just fått ett ämne som uppenhällandes över mig, om det är värt att samla ihop barligen är alldeles för känsligt för mig”. dem och ta med till min chef eller om de gör Då är det oerhört sig bättre där på marken där de trampas ner tillfredsställande att kunna luta sig tillbaka i jorden och försvinner” i vetskapen att problemet aldrig låg på min plocka upp hårda ord du får över dig, det är det starkaste jag upplevt, utan sida (och att min chef valt att ta det på men är det någonting jag har tagit med för att det råkar ligga färskast i minallvar och agera). Jag ser forskande på mig från årets Pridevecka så är det hur net. Prideveckan blir ett tryggt rum min kollega. Ser på det bleka ansiktet viktigt det är att vi orkar berätta oftare där människor likt Me Too -rörelsen och in i de frustrerade djupa ögonen. än vi inte berättar. Vi måste markera vågar öppna upp sig - inte bara om Jag tänker - men av respekt säger jag varje gång det blir fel. Ord som jag inte vilka de är, utan också om vad de har inte - hur synd det egentligen är om plockar upp och tar med mig försvinner varit med om. Människor vet att där den här personen. I dennes värld är nämligen inte ner i marken. De hälls finns dem som tar deras berättelser på det inte okej att bara vara, att bara falla över någon annan. allvar, de som förstår och kan relatera. handlöst genom fluffiga förälskelsemoln När jag lyssnar till historier som berättas på det öppna sätt jag alltid tillåtit mig runt omkring mig - om kommentarer, att göra. Det gör mig förtvivlad när människor tvingar undan kärlek av princip. Emilia är 22 år, och älskar att låta Jag tycker inte bara synd om min tankarna sväva kollega, hen gör mig också arg och bland fjäll och skog. övertygad om att det är rätt att alltid I stan njuter hon vid såna här tillfällen markera. Jag ser gärna av långa middet här med markering lite på samma dagskonversationer sätt som att med en vattenspray få en tillsammans med hund att sluta skälla. Vid minsta skall vänner och hon har markeras beteendet med något obehagalltid en penna och ligt och hunden kopplar till sist skallet ett block med sig. till någonting dumt. Budskapet om hur allvarligt det är att skälla når inte fram om det markeras varannan gång eller var tredje. Det är vårt gemensamma ansvar som människor, medmänniskor och samhälle att markera på exakt samma sätt med människor. Det ska kännas dumt att yttra sig dumt. Det lyser om mig medan jag berättar för mina vänner om förra veckans

t

Det lyser om mig medan jag berättar för min kollega att jag ska åka och fira Pride i Stockholm nästa vecka. Jag berättar hur jag verkligen längtar efter den öppna atmosfären och kärleken, att det har gått alldeles för lång tid sedan sist. Min kollega ler tillbaka - nästan lika stort som jag - men det jag sedan får höra gör mig alldeles paff. Det är som att jag är så redo för Prideveckan att jag liksom i all iver glömt bort att det finns personer som väljer att göra motstånd. Min kollega berättar för mig att det är uppenbart hur vi som män och kvinnor ändå är uttänkta att leva. Hen berättar att det finns de som bett och bett och slutligen lyckats leva lyckligt med personer de egentligen inte attraherats av. Hen berättar att det helt enkelt är fel att agera på annat än kärlek mellan män och kvinnor. Veckan i Stockholm känns i den stunden längre bort än någonsin.

Vill du vara gästkrönikör i QX?

Maila en krönika till redaktionen@qx.se så läser vi den och återkommer om vi vill publicera den. Max 3500 tecken (inkl blanksteg).Varannan månad publicerar vi en gästkrönikör.


Sommaren går fort... ...för det brukar ju tiden göra när man har trevligt!

Visst önskar man ibland att sommaren kan få vara lite längre. Men vi gillar hösten, oxå. När mörkret faller på och man får gosa till det med levande ljus och lite sköna kläder. Umgås under långa kvällar med god mat, dryck och sina härliga vänner. På Bee återgår allt lite åt det ”normala¨. Dagens lunch med härlig salladsbuffé, för allas ve och väl. Och den 17 september blir menyn lite vintrigare igen, då några klassiker som Fisksoppan hittar tillbaka, jämte lite annat smått och gott med både gamla och nya idéer. Håll ögonen öppna och missa inte våra söndagsquizar med Andreas första söndagen varje månad. Det brukar vara en underbar stämning med härliga Andreas. Så alltid välkommen hem till oss på Bee. Vi lovar att ta hand om dej på vårt sätt, för det brukar ju va’ bra och hos oss är ALLA välkomna!

Boka bord på www.beebar.se Stora Saluhallen Göteborg, 031 13 38 39


-24-

EGO med stefan nilsson

Månadens jetlag

Snabbt få i ordning på påsarna under ögonen efter alla Ibiza-kvällar? Satsa på en sheetmask som håller koll på fukt och vitaminer. Finns bland annat på Åhlens och kostar 59 kronor. www.ohklife.com

Månadens spellista

“Don’t let the sun go down on me”. Nej, sommaren är inte slut riktigt än. Den här tiden på året brukar innebära brittsommar (inte brittisk sommar…) och skön musik vid lägereld. Se till att komplettera med kökshandduk med Elton John för 12,50 GBP. www.redcandy.co.uk

Månadens splash

Huxley Grab Water Essence är perfekt efter sena sommarkvällar. Fyll på med oljor som absorberas in i huden och som ger intensiv fukt och motverkar åldrande. Fukt och läkning. Perfekt för skolstarten. Kostar 429 kronor. Finns bland annat hos Lyko. www.huxley.sg

Månadens finne

Efter danska “hygge” och svenska “lagom” kanske det är dags för finska ”päntsdrunk”? Varför inte. Köp boken och inspireras till ett skönt liv i kalsonger och mellanöl. Kostar 116 kronor på tex. AdLibris.

Månadens socka

Belgiska Escuyer är ett modemärke med klass. De gör grafiska och lite vuxnare accessoarer som strumpor och plånböcker. Alltså inga jordgubbar eller rymdskepp utan vuxna kläder. Ett par tvåfärgade strumpor kostar 19 euro. www.escuyer.com

Månadens kräfta

Det är säsong för kräftskivor. Uppdatera soffan i årets kräftkudde. Kostar 90 GBP men håller hela vägen till jul. www.limelace.co.uk

Månadens nej, nej, nej

Månadens burgare

Uppenbarligen har alla skaffat en uppblåsbar svan, enhörning eller nåt annat kreativt. Du som vill vara nyskapande på stranden kan istället satsa på en badhandduk i nån rolig form. Ett stort badlakan kostar 29.95 euro. www.monsterzeug.de

Jag har inga problem med mage. Jag kan till och med tycka att det är lite sexigt. Men ha koll på din garderob. När tröjan ”krympt i tvätten” och kalsongerna börjar synas – då är det dags att uppdatera garderoben. Korta små tröjor – nej tack. Mage, ja tack.


t

k c a t Stort r! å i r ö f

D os RA eksp E IT ärl IOR isk k R P rid Ju

ar g n i t n Häls ens Juris lj Fami

Alla behöver juridisk trygghet

Familjer är olika, men alla påverkas av juridiken. Därför är vi specialiserade på hela familjen, i alla familjer. Boka tid med oss på familjensjurist.se eller 0771-771 070.

å Till: ltagare p e alla d olm Pride h Stock 2019


-26-

höststädning

aymans val

Sommaren är över och det är dags att göra bot för synderna under ledigheten. Efter flera veckors sol, bad och fest har kropp och knopp tagit en del stryk, särskilt huden som utsatts för orenheter och skadliga solstrålar. I detta nummer tipsar jag om hur du tar hand om huden efter semestern och förbereder den för en fräsch look resten av hösten.

grooming med ayman zalet @aymanzalet ayman@qx.se

skrubben

Första steget i denna rutin är att ta bort det döda. Denna skrubb avlägsnar döda hudceller och förbereder huden för maximalt glow och återfuktning. Kan användas dagligen för mer lyster och utjämning av hyn samt blekning av ojämn pigmentering. Dermalogica, Daily Microfoliant 75 ml, 580 kr.

soldroppar

livselexir

Mitt absoluta favoritserum just nu kommer från Estée Lauder och har blivit lovordat av alla som provat det. Ålderstecken till följd av sol och stress reduceras synligen med hjälp av rening av cellerna. Ett måste. Estée Lauder, Advanced Night Repair Recovery Complex II 75 ml, 1190 kr.

Min hemlighet för att behålla en solkysst hud när sommaren är över är dessa tan-drops från Tan-Luxe. Droppa några droppar i din mjukgörande creme innan sänggående och vakna upp med en härligt diskret bränna. Vem vill inte se ut som om de vaknade upp på Maldiverna? Tan-Luxe, Sleep Oil Gradual Self Tan 20 ml, 440 kr.

månadens doft

OLé

doktorn

grönt

Trötta ögon är tråkigt. Ole Henriksens upplyftande ögoncreme innehåller gurkoch algextrakt samt biopeptider som stramar upp och lugnar den känsliga huden runt ögonpartiet. Solens skador syns oftast tydligast här. Var noga med solskydd. Ole Henriksen, Ultimate Uplifting Eye Gel 15 ml, 450 kr.

Dr Dennis Gross kan hudvård. Denna lyxiga mjukgörande kräm innehåller C-vitamin och kollagena aminosyror återfuktar på djupet samtidigt som den plumpar upp, ger spänst och fasthet, och ljusar upp huden. Din bästa vän i badrumsskåpet. Dr Dennis Gross, C + Collagen Deep Cream 50 ml, 990 kr.

Förläng semesterkänslan med denna ansiktsmask från Peter Thomas Roth. Med en ultralätt gelbaserad formula som återfuktar samtidigt som den avgiftar och dränker huden med antidioxidanter och växtextrakt. Används med fördel 1-2 gånger i veckan. Peter Thomas Roth, Cucumber Gel Mask 150 ml, 600 kr.

Hösten är ett ypperligt läge att se över samlingen av parfymer och lägga undan de somrigare dofterna. Min favorit som alltid åker fram på hösten är denna fräscha doft från Dolce & Gabbana. En fräsch och maskulin doft med toppnoter såsom bergamott, mandarin och grapefrukt. Tillsammans med basnoten myskträd och rökelse känner jag mig som en charmig, sexig och förförande medelhavsman. Dolce & Gabbana, Light Blue Pour Homme EdT 40 ml, 560 kr.

MAT FEST BRÖLLOP BRUNNSVIKEN VÄRDSHUSET KRÄFTAN

KRAFTAN.NU


adam | motionerar regelbundet simmade 1 000 m imorse kör några lopp ibland har 1 hudterapeut

PROFESSIONELL

HUDVÅRD FÖR

den aktive

Fullt upp? Med Dermalogicas avancerade produkter i händerna på en professionell hudterapeut får huden stöd under mer hektiska dagar. Som till exempel PreCleanse Balm, en prisbelönt rengöringsbalm som effektivt lyfter bort smuts och UV-skydd i slutet av dagen. Hitta din närmaste hudterapeut på DERMALOGICA.SE.


-28-

skeda med oss Alex & Micke åström @skedamedoss

|

Smørrebröd på vårt vis Dansken kan få vilken maträtt som helst att bli till smörrebröd med hjälp av en rågbrödskiva. Så vi testade! Och visst gick det. Vi grundade med en rågbrödsskiva per rätt och byggde utifrån det. Fira in hösten med kombinationen öl och vår smörrebrödsmeny! Vi börjar med en traditionell stekt panerad rödspätta med remouladsås. Vänd rödspättafilén i ordningen: mjöl, ägg och ströbröd. Stek sedan filén på medelhög värme. Remouladsåsen rör du snabbt ihop med 2 dl majonnäs, 4-5 tsk bostongurka och 1 msk hackad kapris. Curryn tillsätter du i omgångar efter behag. Dryck: Aufschneider, veteöl/ hopfenweizen (Nr 1335), 29:90 kr. Öltypen är något beskare än andra veteöl. Humlearomerna är påtagliga, även om humlen undviker att gå över gränsen och bli för besk. Ljust bröd, viss ton av banan, citron och honung finner vi i denna.

Därefter dukar vi fram fireballglaserad fläskfilé med coleslaw. Glazen: Blanda 1 dl av den tonårssyndiga whisky-likören med: 1 dl ketchup, 1 tsk lökpulver, 2 tsk muscovadosocker och 0,5 tsk cayennepeppar i en kastrull. Låt glazen koka upp och låt den sedan sjuda i några minuter. Fläskfilén bryner du i en stekpanna. Låt den sedan steka klart i ugnen på 175°C och till en innertemperatur om 66°C. Pensla filén med glaze i omgångar medan den steker i ugnen. Coleslaw blandar du till genom att blanda 1 rivet äpple, 1 riven morot och ¼ rivet vitkålshuvud med: 2 dl Crème fraîche, 1 dl majonnäs, 2 tsk dijonsenap, 1 nypa socker och 1 nypa salt samt ett vrid med pepparkvarnen. Dryck: Landsort lager (Nr 1466), 29:30 kr. En klassisk lager med övervägande beska och fyllighet. Svag sötma i eftersmaken som dras med i tåget av honung, örter, apelsin och rågbröd.

Dryck: Engelbräu (Nr 1452), 19:90 kr. Även detta en klassisk lageröl. Okomplicerad med maltig smak. Ljust bröd, honung, beska örter och citronzest.

Vi avslutar med en favorit! Vegetariskt smörrebröd: ugnsbakade jordärtskockor, smörstekta kantareller, brynt smör, hasselnötter, strimlade sockerärtor, sojabönor och rotfruktschips. Värm, skala och baka jordärtskockorna i ugnen på 200°C i cirka en timme. När det är dags att servera bryns smöret och blandas med rostade hasselnötter. Pensla jordärtskockorna med det brynta smöret och lägg på det övriga pålägget.

Två små svin Två små svin är möjligen en beskrivning av oss själva, men istället menar vi smörrebrödsrestaurangen i Årsta, Stockholm. En pärla utanför tulllarna med möjligen Stockholms bästa smörrebröd! Personalen är uppmärksam, hjälpsam och trevlig. Vällagade klassiska och innovativa smörrebröd paras galant ihop med dryck av personalen. Med välfyllda snapskort, öllistor, vinutbud och alkoholfritt kan

vi garantera att måltiden passar de allra flesta! Restaurangmiljön påminner om en kvarterskrog från 40-talet, med en uppgradering till mer moderna djup för att undvika onödig trängsel. Det är precis så lagom trångt att det blir intimt vid borden. Boka bord, för här är det ofta fullsatt! Befinner du dig Köpenhamn är vårt bästa smörrebrödstips Tivolihallen, Vester Voldgade 91, 1552 København V. Hit kommer du hungrig och går härifrån mer än behagligt mätt.


-50-

sveriges största För sex år sedan öppnade Zara Larsson QX-galan med låten ”Uncover” - idag är hon superstjärna med världen som arbetsplats. QX reporter Alfred Jansson fick en pratstund med Zara när hon gjorde sin enda Sverigespelning i år på Way Out West.

TEXT alfred jansson

Zara Larsson behöver inte någon vistorhet inför intervjun. Alla medier dare introduktion längre. Att gå in på vill prata med henne efter spelningen Talang, antal sålda platinum, officiella på Way Out West. Trots att hon nyss EM-låten 2016, förband åt Ed Shegenomfört en konsert sitter hon och eran, sagt nej till förband åt Justin sjunger när jag möter henne. Bieber, hyllad av Nicki Minaj på InDet känns som om alla rycker i stagram och att hon är Sveriges ”När folk säger i nuläget största internationella musikexport, känns liksom att det behövs en överflödigt, alla känner väl till ’Straight Parad’, en hennes storhet? ’White History Month’, Jag har fått 15 minuter för intervju och då gäller det att då påminns jag man som journalist spetsar återigen om att det frågorna och förbereder sig väl. är viktigt att Men det enda jag kan tänka debatten tas upp” på är vilken t-shirt jag ska ha på mig inför intervjun. Vilken tröja tror jag Zara kommer gilla? Jag dig. Är det stressigt? kikar igenom mina t-shirts och ser – Inte alls. Jag sitter bara här. Det är den, jag tar fram den. Senast jag ansvårt att få mig stressad. vände den var i julas. Mariah Carey, Är det för att du vant dig vid sånt sittandes iklädd en juldräkt, tittar tillhär? baka på mig. Under henne står det “All – Nej det är för att jag inte bryr I Want For Christmas Is You”. mig om någonting tror jag (skrattar). Perfekt. Där har vi den. Den här Jag älskar att prata också så det här är kommer Zara uppskatta tror jag. inga problem. Jag får bekräftelse på Zara Larssons Zara köpte tidigare i år en lägenhet


-61-


JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

SVERIGETURNÉ FEBRUARI BILJETTSLÄPP HÖSTEN 2019 WWW.JULIUSPRODUCTION.SE JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

”En kreativ triumf på ”Om jag blundade hade jag alla nivåer.” varit övertygad om att jag - Theatre People lyssnade på legenden själv” - What’s On In Cape Town

SVERIGETURNÉ MARS 2020 20/3 HALMSTAD | 22/3 NORRKÖPING | 23/3 STOCKHOLM | 25/3 VÄXJÖ 26/3 KALMAR | 27/3 MALMÖ | 28/3 GÖTEBORG | 29/3 JÖNKÖPING

BILJETTER: WWW.JULIUSPRODUCTION.SE


i Stockholm som hon ska bo i när hon är i Sverige, vilket är ungefär en gång i månaden. Resten av tiden är hon i USA och spelar in ny musik, eller som nu, ute på turné runt om i världen. Jag är nyfiken på din etablering i USA, hur har det gått? – Jo men det känns bra… Men gud vilken fin jultröja. Åh Mariah Carey. Jag älskar den! Tack! Jag tänkte att du skulle tycka det var kul om Mariah var med. Vi båda skrattar och Zara fortsätter berätta om USA. – Jag har absolut inte nått dit jag vill nå ännu. Men jag tror inte att jag någonsin kommer göra det. Oavsett om jag säljer slut en ”Stadium World Tour”, så vet jag att jag inte kommer vara nöjd. Men jag är inte klar med USA på långa vägar. Jag vill spendera mer tid där, göra fler spelningar, pusha mer för radio och bara göra allt som man kan göra där. Jag känner och hoppas att 2020 är året, i samband med mitt nya album, som det kan hända saker. Det har gått bra, men det är inte på den nivån jag önskar. Jag vill att det ska gå bättre (skrattar). Upplever du ingen press med hela ”slå igenom som artist i USA” grejen då? – Det är klart det är press på mig, speciellt från Sverige. Många har ögonen på mig och tänker ”snart smäller det”. Vilket gör att det inte bara är pressen från mig själv som kan göra mig stressad utan också från svenska folket. Men det betyder också att det är många som tror på mig, vilket känns bra. P3 Musikdokumentär har gjort ett avsnitt om dig, där hör man att du har satt din ribba väldigt högt. Om du inte skulle komma dit du önskar, skulle du klandra dig själv då? – Nej det skulle jag inte. Men jag har tänkt väldigt mycket på det. Speciellt nu när jag blivit ung kvinna. Jag har skapat och älskat musik under hela mitt liv, bokstavligt talat under hela mitt liv. Jag har haft tunnelseende där det enda slutmålet har varit att bli artist. Nu är jag 21, vilket inte alls är gammalt, men jag kan ändå tänka på hur det kommer bli när jag är 25. Då har jag hållit på med det här i tio år och sagt till alla ”Jag ska bli större än Elvis Presley” eller vad det kan ha varit. Tänk om jag inte vill fortsätta när jag är 25? Kommer jag våga sluta? – Hur det ser ut framåt är jättesvårt att veta. Det enda jag vet just nu är att jag har väldigt kul, med mitt band och med alla jag jobbar med, trots att jag inte är ”nöjd” (skrattar). Hur gör man för att inte ”tappa det” när man är mitt i allt? Hur gör man inte en Britney 2007? – Det är inte en fråga för mig kanske. Jag vet faktiskt inte. Jag undrar mer ”hur tappar man det?” (skrattar). Uppenbarligen är inte jag på samma nivå som Britney Spears var 2007, men jag kan såklart fatta grejen. När jag går ut på stan märker jag när folk känner igen mig på sättet de tittar på mig. Bara en sån sak kan vara påfrestande. Det får mig att tänka en extra gång innan jag går utanför dörren, om jag har sminkat

FOTO: SASHA SAMSONOVA

-33-

mig och om jag känner mig ”Det har gått bra, bekväm med att ta en selfie eller men det är inte på något. Tänk då att aldrig få vara ifred, aldrig ha något privatliv och den nivån jag önskar. att paparazzis står utanför din dörr, Jag vill att det ska jämt. Den där ”gömma sig i busgå bättre” karna”, paparazzi-kulturen, finns inte heller riktigt i Sverige. Jag kan bara inte se mig själv tappa det, gå in i väggen ja, men inte tappa det. Du sa ifrån en gång i en podd att Stockholm som inte kan tvätta”. Det är du tyckte att det blev fokus på fel klart jag vet hur man tvättar. Om jag saker när du var med i intervjuer, skulle behöva göra det (skrattar). respekterar folk det? Så du vet inte hur man tvättar? – Ja jag sa ifrån efter att jag varit – Det är min syster som tvättar med i Hellenius Hörna och såg intervjun hemma, det är så avtalet ser ut. i efterhand. Jag upplevde att de klippte Vad innebär din del i avtalet? programmet så att det till större delen – I bring home the bacon (skrathandlade om hur jag träffade min kille tar). Nej men, oavsett är det tråkigt att Brian eller att jag är en ”ung tjej från det är vad som ska vara fokus. Ibland

känns det som om det handlar om allt förutom vem jag är, vad jag känner eller min musik. Folk är nyfikna och jag fattar det, eftersom det säljer. Folk tycker det är spännande, jag tycker inte det. Efter Zaras spelning på Way Out West valde Expressen att recensera Zaras spelning med rubriksättningen ”Zara Larssons ställningstagande på Way Out West” (reds anm. rubriken ändrades i efterhand). Journalisten menade nämligen att Zara hade gjort ett politiskt statement för ”free the nipple” rörelsen genom att ha på sig en genomskinlig topp. Publiken var lika förvånade som Zara av recensionen och hon har beskrivit det som ”obehagligt beteende”. Men så har ungefär hela Zaras karriär sett ut, i


ständig fokus och aldrig rädd för att ta debatten. Många förknippar henne med politiska och främst kanske feministiska ställningstaganden. Du lade även ut om Stockholm Pride förra året och Pride Month i år. Varför tycker du att det är viktigt att göra din åsikt hörd? – Jag känner att i Sverige vet många exakt vem jag är och vad jag står för. Men fortfarande när jag lägger ut mer politiska saker, som typ Stockholm Pride, blir jag förvånad över att jag fortfarande får så galet många hatfulla kommentarer. När det är starkt motstånd, det är då jag vill trycka upp det extra mycket i folks ansikten, tills de fattar. När folk säger att det behövs en ”Straight Parad”, en ”White History Month”, då påminns jag återigen om att det är viktigt att debatten tas upp. Det är därför jag tycker att det är viktigt att ta debatten. Som förband åt Ed Sheeran har du besökt länder som inte är så prohbtq. Hur resonerar du kring det? – Det är inte rättvist i världen ännu. Alla har inte den lyxen att kunna älska den de vill, eller att kunna gifta sig med vem de vill. Inför spelningen i Ryssland undrade jag om jag verkligen skulle åka dit, med tanke på hur de behandlar hbtq-personer. Bara två dagar tidigare hade det rapporterats om en hemsida som outar hbtq-personer och mer eller mindre har ett pris på deras huvud. Vad gör man som artist då? Jag vill inte åka dit och supporta landet, samtidigt vet jag att det kommer vara hbtq-personer i publiken. De kanske inte är öppna, eftersom man inte kan vara det, men de är där i alla fall. På något sätt vill jag bara ge dem en timmes underhållning och visa att jag som person stöttar dem, men inte regeringen eller landet de bor i. Om jag kan få människor att skratta och glömma allt elände under en timme, är det värt att spela i ett land vars regeringen jag inte stöttar. Två år tidigare när Zara Larsson uppträdde på Way Out West beskrevs hennes konsert som mellanmjölk. Inte jättebra, inte dålig, men bra. Det mediokra är numera som bortblåst. Två år har gått men Zara verkar ha utvecklats som under en livstid. Pondusen har hon alltid haft, men det här var något annat. En riktig världsartist hade landat i Sverige, i Göteborg, och hon menar allvar.

QX-Alfred, Zara och Mariah

”Om jag kan få människor att skratta och glömma allt elände under en timme, är det värt att spela i ett land vars regeringen jag inte stöttar”


FOTO: ALEXANDER HALL

Söderhamn

FOTO: MARIA THIESSEN

FOTO FRÅN INSTAGRAM: REGGAN33

TEXT anders öhrman

Bergshamra

FOTO: EVA LEMBKE

Närmare 90 Pridefestivaler anordnas runt om i Sverige i år. Här har vi samlat bilder från några av dem. Från High Heel Race i Söderhamn och regnbågsgetter i Kalix till megaparaden i Stockholm. Nu återstår Pridefiranden i Ulricehamn, Finspång, Karlstad, Gnetsa, Haparanda, Kalmar, Lidköping, Falun, Bollnäs, Landskrona, Sala, Östersund, Uppsala, Vadstena, Skövde och Umeå.

Stockholm

FOTO: PETTER BOSTRÖM

pride från norr till söder

FOTO: OSKAR STERNULF

-36-

Eskilstuna

Växjö Varberg


FOTO: LINNEA ISAKSSON

FOTO: ANDREAS PAULSSON

Helsingborg

FOTO: OCHARLOTTE T STRÖMWALL

FOTO: ARMIN PENDEK

FOTO: HAMPUS HAARA

Skellefteå

Lund

Kalix

Malmö

FOTO: LULEÅ PRIDE FACEBOOK

FOTO: FILIP ERSHAG

-61-

Göteborg

Luleå


Köp abonnemang på Örebro länsteater – tre föreställningar på de bästa platserna för ett bättre pris!

GRÅT INTE MER, CECILIA. En countrymusikal om machoidealens baksidor Av Kristina Lugn

PREMIÄR 31/8 PÅ ÖREBRO TEATER

OCH INTE DU HELLER, URSULA.

Musikhösten pÅ PRODUCERAT AV VILLMAN PRODUKTION & FEM. PRODUKTION

VILLMAN PRODUKTION & MCM PRODUKTION PRESENTERAR

NÄSTAN 20 ÅR PÅ SCEN OM MAN AVRUNDAR UPPÅT regi:

William Spetz Clamp bjuder på oslagbar sång och massor av humor. Plats på scen för Sveriges egna Bette Midler!

PREMIÄR 1 DECEMBER 6, 7, 8, 13, 14, 15 DECEMBER

PREMIÄR 7 NOVEMBER

8, 9, 15, 16 ,21, 22, 23 NOVEMBER

BILJETTER: TICKETMASTER.SE TEL: 077-170 70 70 MAXIMTEATERN.COM 08-30 11 00 MAXIMTEATERN, KARLAPLAN, STOCKHOLM THEMAMAS_215X156_2.indd 1

2019-08-22 09:38


28

-39-

SAKER DU INTE FÅR MISSA I HÖST Sommarens ljus är på väg att lämna oss, men misströsta ej. Här är listan med filmer, musikaler, böcker, tv-program och annat som kommer förgylla våra dagar när höstmörkret faller.

1

Queer Eye: We're in Japan!

[tv] Karamo, Bobby, Antoni, Jonathan och Tan packar väskorna för att i fyra avsnitt på Netflix lära sig

2

allt om japanerna och deras kultur. Och såklart ta sig an nya mänskliga projekt som behöver The Golden

Touch av Queer Eye-gänget. Premiär senare i höst.

FOTO: WARNER BROS

FOTO: _AUSTIN-HARGRAVE-NETFLIX

TEXT ronny larssoN, Anders Öhrman & Matilda Karlsson

vår tid är nu säsong 3

[tv] Med 2,5 miljoner tittare har SVT:s serie Vår tid är nu blivit den största dramasuccén i Sverige på över ett decennium. Och i höst är det dags för säsong tre. Och då dyker bland andra Maggans ex-flickvän upp... Men hemlighetsmakeriet är stort om vad som kommer att hända när vi återser våra älskade karaktärer i höst av serien som vunnit Årets TV-program två år i rad på QXgalan! Serien drar igång måndag den 28 oktober, men håll utkik i QX oktober för ett alldeles särskilt reportage om serien…

3

batwoman

[tv] Ruby Rose spelar Kate Kane, kvinnan som då och då blir Batwoman för att ställa saker och ting till rätta i samhället. Rollfiguren är öppet lesbisk, vilket såklart är banbrytande inom superhjältevärlden och vi jublar över att ickebinära skådisfavoriten Rose intar rollen. Amerikansk premiär i oktober, vilket betyder att den inom kort dyker upp i Sverige också…


-40-

4

L-word kommer i december

5

sissela kyle kommer vara etta på listan

[show] Gaygala-mamman, Årets Hetero och Sveriges bästa kvinna är tillbaka med en ny show - Etta på listan. Sissela Kyle har tillsam-

mans med Calle Norlén knåpat ihop ett manus under sommaren och den 3 oktober får vi veta vad de hittat på då det är premiär på Scala-teatern i Stockholm. Risk för gapskratt, för långkörare och för att Sisselas show blir höstens måste!

FOTO: © 2018 FOCUS FEATURES LLC

[tv] Den lesbiska serien L-word lade ner efter sex säsonger, men nu är det dags för en nypremiär. Rykten säger att vi får återse våra favoriter – men inte där det slutade – utan tio år senare… Manuset skrivs och utvecklas av en ny och lite yngre lesbisk manusförfattare, Marja-Lewis Ryan, och det sägs att hon behåller The L-words anda men ger serien nytt liv. Dessutom är Bette, Alice och Shane fortfarande kvar i serien. Och eventuellt fler. Premiär 8 december.

7

6

vi återvänder till downton abbey - på film

[film] Varenda skådis är tillbaka när den brittiska kultserien återvänder i filmform. Har Anna och Bates bildat familj? Är Lady Mary lycklig med sin Henry? Är Carson fortfarande lika knorrig? Och har intriganta bögen Thomas fått till det på det romantiska planet? Kanske får vi svar i den här filmen som utspelar sig 1927-1929 då det stora godset får kungligt besök av Kung George V och Drottning Mary. Premiär 13 sep.

american horror story - med gus

[tv] Skräckserien fortsätter med gamla favoriter plus nya begåvningar. Denna serie är en flirt med 80-talsskräckisen Fredagen den 13 med en maskprydd mördare som härjar på ett sommarläger. Mest pepp är vi väl på hunkhomot och OS-medaljören Gus Kenworthys skådisdebut och Glee-skådisen Matthew Morrison, som spelar välutrustad lägerledare. Premiär i Kanal 9 i höst.


-40-

HÖSTENS UPPLEVELSER HITTAR DU PÅ 2ENTERTAIN, KRALL ENTERTAINMENT, VICKY NÖJESPRODUKTION, LIVE NATION , CIRKUS och SINCLAIR ENTERTAINMENT i samarbete med CAMERON MACKINTOSH presenterar

2E N T E R TA I N & V I C K Y N ÖJ E S P RO D U K T I O N P R E S E N T E R A R

SUZANNE

KIM

GLADYS

CHARLOTT

KARL

REUTER SULOCKI DEL PILAR STRANDBERG DYALL

P E T E R J Ö B AC K

SUCCÉN FRÅN BROADWAY OCH WEST END

I M U S I K A L KO M E D I N

GUDOMLIGT ROLIG MUSIK AL

Kayo SHEKONI Ensemble & ORKESTER

Linda OLSSON Vanna ROSENBERG

STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER Svensk översättning ANDERS ALBIEN

Music by ALAN MENKEN Lyrics by GLENN SLATER Book by CHERI STEINKELLNER & BILL STEINKELLNER Additional Book Material DOUGLAS CARTER BEANE Based on the Touchstone Pictures Motion Picture ”Sister Act” written by JOSEPH HOWARD

SPELAS HELA HÖSTEN PÅ CIRKUS I STOCKHOLM

SPELAS HELA HÖSTEN PÅ CHINA TEATERN I STOCKHOLM VICK Y NÖJESPRODUK TION OCH 2E NTE RTAIN PRESE NTE R AR

2 E N T E R TA I N O C H L I V E N AT I O N P R E S E N T E R A R

AB

”ABSOLUT VÄRLDSKLASS” ”STRÅLANDE” ”MÄSTERVERK” AB

EXP

PÅSCEN.SE

"STORSLAGET, SALO" "OTROLIGT BRA.

TAJT OCH ÖSIGT."

5

GP

"STORARTAD KROGSHOW!

SALO LEVERERAR SOM ALDRIG FÖRR" Smålandsposten

"TRÄFFAR RÄTT I HJÄRTAT!

GALET OCH GLAMMIGT GATUPARTY"DN

OLA SALO’s

SUCCÉN FORTSÄTTE R HELA HÖSTEN! PHILIP JALMELID MALENA ERNMAN TUVA B LARSEN

CHRISTOPHER WOLLTER SOFIA PEKKARI ANDERS EKBORG MORGAN ALLING/ BJÖRN KJELLMAN Stor ensemble och orkester Regi MARKUS VIRTA

A ROCKSHOW EXTRAVAGANZA. FEATURING THESHOW SONGS OF THE ARK. REGI: EDWARD AF SILLÉN. MANUS: HENRIK SCHYFFERT. TEXT & MUSIK OLA SALO.

HÖSTEN 2019 PÅ HAMBURGER BÖRS, STOCKHOLM SHOW SHOW

BOKA BILJETTER:

0771-13 43 00 SHOW


FOTO: NETFLIX

-42-42-

8 styling hollywood [tv] Den här Netflix-realityn bjuder in oss att ta del av makarna Jason Bolden, stylist, & Adair Curtis, inredningsdesigner. och deras liv både på det yrkesmässiga och det privata planet. Premiär 30 augusti.

9

jag kommer hem igen till jul

[film] Peter Jöbacks julklassiker har blivit film! Stjärnan spelar själv huvudrollen Simon som är en världsstjärna som kommer tillbaka till Sverige för julfirande i sin hemby. Gamla familjeproblem bubblar upp när han möter sin avundsjuka bror. Storyn är inspirerad av Peters liv och i andra roller syns Johannes Bah Kuhnke, Suzanne Reuter och Loa Falkman. Nördfakta: De två sämst placerade (men riktiga klassiker) i Melodifestivalen 1990 möts här igen då Peter ”En sensation” Jöback och Loa ”Symfonin” Falkman spelar mot varandra. Premiär 8 november.

11

häxor på Cirkus

[musikal] Peter Jöback tar på sig Jack Nicholsons paradroll när 80-talsklassikern Häxorna i Eastwick blir musikal på Cirkus i Stockholm med Kayo, Vanna Rosenberg och Linda Olsson. Edward af Sillén och Daniel Rehn har gjort den svenska översättningen. Premiär 19 sep.

12

the politician

[film] Superkreativa überbögen Ryan Murphy har skrivit kontrakt med Netflix på ett gäng projekt och The Politician är en svart komediserie om en ung ambitiös politiker.

Ben Platt, som kom ut tidigare i år spelar huvudrollen och i biroller syns storstjärnor som Jessica Lange, Gwyneth Paltrow och Bette Midler. Premiär 27 september.

10

baltic battle

[fest] ” Bigger, harder and more fetish than ever!” och ”100% men”. Så beskrivs den 42:a upplagan av Baltic Battle 2019 som hålls i Stockholm 18-20 oktober. Mer info om plats, fetisher och dresscode på balticbattle.se


21/9

Uppsala Pride House När Pride intar Uppsala i höst blir Uppsala Konsert & Kongress festivalens bultande hjärta. Seminarier, föreställningar, debatter och mycket annat kommer att äga rum under dagen. Under ledning av Admira Thunderpussy avslutas kvällen med gala och efterföljande fest. Uppsala Pride pågår 16-23/9 Se hela programmet på: uppsalapride.com/programme #uppsalapride

Biljetter: ukk.se 018-727 90 00 #uppsalakonsertkongress

ELDEENJOHANSSON PRODUKTION OCH UPPSALA KONSERT & KONGRESS PRESENTERAR

28 SEPTEMBER 2019 Uppsala Konsert & Kongress DANIEL ERIKSSON  ANDREAS ELDEEN GÖRAN ENGMAN  GLENN EDELL NINA PRESSING  KAPELLMÄSTARE

ANDERS JUHLIN ORKESTER KÖRLEDARE

STEFANIE TYDÉN KÖR

MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER TEXT TIM RICE FÖRLAG Nordiska ApS, Köpenhamn

Biljetter: ukk.se 018-727 90 00 #uppsalakonsertkongress


FOTO: NETFLIX

-42-42-

8 styling hollywood [tv] Den här Netflix-realityn bjuder in oss att ta del av makarna Jason Bolden, stylist, & Adair Curtis, inredningsdesigner. och deras liv både på det yrkesmässiga och det privata planet. Premiär 30 augusti.

9

jag kommer hem igen till jul

[film] Peter Jöbacks julklassiker har blivit film! Stjärnan spelar själv huvudrollen Simon som är en världsstjärna som kommer tillbaka till Sverige för julfirande i sin hemby. Gamla familjeproblem bubblar upp när han möter sin avundsjuka bror. Storyn är inspirerad av Peters liv och i andra roller syns Johannes Bah Kuhnke, Suzanne Reuter och Loa Falkman. Nördfakta: De två sämst placerade (men riktiga klassiker) i Melodifestivalen 1990 möts här igen då Peter ”En sensation” Jöback och Loa ”Symfonin” Falkman spelar mot varandra. Premiär 8 november.

11

häxor på Cirkus

[musikal] Peter Jöback tar på sig Jack Nicholsons paradroll när 80-talsklassikern Häxorna i Eastwick blir musikal på Cirkus i Stockholm med Kayo, Vanna Rosenberg och Linda Olsson. Edward af Sillén och Daniel Rehn har gjort den svenska översättningen. Premiär 19 sep.

12

the politician

[film] Superkreativa überbögen Ryan Murphy har skrivit kontrakt med Netflix på ett gäng projekt och The Politician är en svart komediserie om en ung ambitiös politiker.

Ben Platt, som kom ut tidigare i år spelar huvudrollen och i biroller syns storstjärnor som Jessica Lange, Gwyneth Paltrow och Bette Midler. Premiär 27 september.

10

baltic battle

[fest] ” Bigger, harder and more fetish than ever!” och ”100% men”. Så beskrivs den 42:a upplagan av Baltic Battle 2019 som hålls i Stockholm 18-20 oktober. Mer info om plats, fetisher och dresscode på balticbattle.se


-42-45-

renee är judy garland [film] Renee Zellweger i rollen som gayikonernas gayikon Judy Garland låter väl som en match made in heaven? Filmen utspelar sig på 60-talet, 30 år efter att Judy slog igenom med Trollkarlen från Oz. Premiär 11 okt.

13


-46-46-

14

[mode] H&M’s nästa designsamarbete är med den Paris-baserade modeskaparen Giambattista Valli. Den romantiskt sofistikerade

FOTO: RICKARD L ERIKSSON

Giambattista Valli x H&M collection looken som försläpptes i maj kommer den 7 november att inta modejättens butiker och skapa kaos.

almodovars nya med banderas och cruz

15

(film) I Smärta och ära spelar Antonio Banderas en medelålders regissör som brottas med det som är kvar när karriärens topp passerats. Kanske, kanske inte handlar filmen om regissören själv, Pedro Almodovar. Oavsett så är vi sjukt nyfikna på den här filmen som gav Banderas ett skådispris i Cannes i våras. Penelope Cruz har även en stor roll. Premiär 27 september.

16

magnus carlsson - från barbados till gamla stan

(show) Efter en succéturné i våras är MC redo att slå sig till ro på Lilla Cirkus med sin hyllade och hitfyllda show. Räkna med drag när hits som Kom hem, Alcastar, Möt mig i Gamla Stan och Världen utanför betas av. Nypremiär 27 sep.

17

RuPauls Drag Race UK

[tv] Ru och Michelle har flyttat över Atlanten och bytt ut Carson och Ross mot Graham Norton och Alan Carr. Alltså, det låter ju för bra för att vara sant! Men vänta det blir ÄNNU bättre: Bland gästdomarna finns Maisie ”Arya” Williams, Geri ”Ginger Spice” Horner, Jade ”Little Mix” Thirlwall, Cheryl ”Girls Aloud Tweedy och Twiggy! svenskt premiärdatum är inte klart men håll koll på qx.se för detta SKA vi se.


-46-

virus/ love Smittsam dans Dansverk av Ohad Naharin & Roni Haver/Guy Weizman Sverigepremiär/ Världspremiär 11 oktober 2019 spelas t o m 14 november www.opera.se GöteborgsOperans Huvudsponsorer: Göteborgs Hamn SKF VOLVO


KR 0 6 höstupptakt söndag 8 september

med Kvinnokören Sapphonia

Regnbågsmässa Välkommen till regnbågsmässa, en kontemplativ kraftsamling med både kärlek och kandelabrar. Vi rustar för hösten tillsammans med Kvinnokören Sapphonia. Eftermingel med ost, cider, snacks & snack. Präst Adrienne Riddez • Regnbågsmässans volontärer Teckenspråktolkas söndag 8 sept kl 18.00 Regnbågsmässarm alm, Stockholm i Sofia kyrka på Söde Kom som du är, vem du än är!

Följ oss på facebook.com/regnbagsmassan eller besök www.regnbagsmassan.nu » höstens mässoR 8 sept • 13 okt • 10 nov • 8 dec «

T OR K MS E L ED M R LE L E

DRAG QUEEN

QUIZ

27 SEPTEMBER Färgsprakande divorna Cherry (prisad som Årets Drag på QXgalan 2019) och Bebulah guidar er genom en quiz med musik, humor, glamour, dekadens och kluriga frågor.

Nyheter! Aktuella och spännande titlar att förkovra sig i.

SAGA BECKER Våra tungor smakar våld

279:–

NADYA TOLOKONNIKOVA Read & Riot: Hur man blir en aktivist

269:–

För garanterad sittplats - boka bord och förgyll kvällen med något gott från vår eventmeny. Showstart kl 20 Boka på 020-219 219 eller bokagoteborg@casinocosmopol.se

OCEAN VUONG

JEANETTE WINTERSON

On Earth We´re Briefly Gorgeous

Frankisstein: A love story

199:–

229:–

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

Packhusplatsen 7 Öppet 11.30–03, fre-lör 11.30–05 Alla visar ID • Åldersgräns 20 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020-81 91 00


-49-49-

cher på friends

[konsert] Med ett ABBA-album och en roll i Mamma Mia-filmen i bagaget tar Cher nu sin turné till Sverige och Friends arena. Det blir en kväll med gamla - och ännu äldre hits

och så lite ABBA så klart. Waterloo, SOS och Fernando verkar vara ABBAlåtarna hon föredrar att köra, får vi fler i Stockholm? Kanske det. En sak är säker, det blir en hitkavalkad av Guds nåde, så gör er redo för Strong enough,

19

Believe, Shoop shoop song, If I could turn back time och många många fler! Och den som inte skaffat sig en biljett får skylla sig själv! Det här kan bli årets stora gaykväll! Cher har hunnit bli 73 år, hennes

hannah gadsby

[show] Netflixsuccén Nanette har fått oss att gå sönder av garv när hon smart håller låda om sexism och homofobi. Nu intar australiensiska favoritflatan och komikern Hannah Gadsby äntligen svensk mark och bjuder på nya showen Douglas. Be there and be queer! Göteborgs konserthus 8 nov och Stockholm Waterfront 16 nov.

en del av mitt hjärta

[film] När Tomas Ledins alla klassiska hits utgör grunden för en filmmusikal med Malin Åkerman i huvudrollen och dessutom har Per Andersson, Shima Niavarani och Jonas Karlsson i biroller så VET vi att folk kommer att strömma till biograferna. Att übertalangen Edward af Sillén regidebuterar i en film som får premiär lagom till jul gör att vi redan nu sätter pengar på att detta är en av årets stora svenska filmer. Premiär 25 december.

21

22

20

ansikte däremot verkar ha stannat nånstans vid 40... And we love it! Friends Arena 17 oktober.

tarkan

[konsert] Den 2 november intar den turkiska superstjärnan Tarkan Hovet i Stockholm med hits som Simarik och Kuzu Kuzu. Den 46-årige sångaren hade länge ett gayrykte om sig då han vägrade att prata om sitt privatliv plus att foton på nakna män och en bild där han kysste en man spreds i turkisk media. Idag är han gift med sitt gamla fan Pinar och tillsammans har de en dotter.

en värsting till syster

[musikal] Gladys del Pilar och Suzanne Reuter spelar med i musikalversionen av Whoopi Goldberg-succén från 90-talet om en nattklubbsångerska som gömmer sig i ett kloster för att komma undan maffian. Bara det att Reuter spelar Maggie Smiths roll som vass abbedissa när den musikspäckade musikalen intar Chinateatern i Stockholm får oss att boka en biljett. Premiär 11 september.

23

en komikers uppväxt

[film] Jonas Gardells bok – och tv-klassiker blir nu långfilm där Johan Rheborg spelar huvudrollen som komikern Juha i nutid och 13-årige Loke Hellberg spelar den unga Juha i tillbakablickar. Manuset om en ung killes uppväxt i 70-talets Sverige är självklart skrivet av Jonas Gardell, och Guldbaggeprisade Rojda Sekersöz har regisserat. Premiär 11 okt.

FOTO: JOHANBERGMARK

18


FOTO: DANIEL STIGEFELT

-50-

25

[show] Shirley Clamp nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt heter den och William Spetz har skrivit manus när Shirley Clamp sammanfattar sin karriär på Maximteatern i Stockholm. Det blir hits, sorgliga och glada minnen och mycket mer. Vi älskar taglinen ”allt hon velat göra på företagsgig men inte fått för att folk har varit för fulla”. Premiär 7 november.

26

24

globen goes grande

[konsert] Siffrorna talar sitt tydliga språk, Ariana Grande är störst i världen just nu. När singeln thank u, next släpptes tidigare i år blev det den mest spelade singeln under en dag på Spotify någonsin. Kanske kommer brorsan Frankie med pojkvännen till Sverigespelningen också? Globen, 7 oktober.

bianca del rio

[show] Hon har kallats The Queen of Mean och titulerar sig själv Clown in a Gown: Drag Race-vinnaren och superstjärnan Bianca gästar Stockholms Göta Lejon med sin It´s Jester Joke, vilket är en humoristisk komedishow om hennes galna liv och resor världen över. 29 augusti.

charlies änglar

[film] Nu ska ännu en generation få ta del av de tre kvinnliga privatspanarnas actionäventyr. Den här filmen är lite ”kvinnostarkare”, med Naomi Scott, Ella Balinska och truliga flatan Kristen Stewart i huvudrollerna. Uppdragsgivaren Bosley spelas av tre personer, bland annat av regissören själv, Elizabeth Banks. Och ledmotivet Angel, sjungs av Ariana Grande, Miley Cyrus och Lana Del Rey! Premiär 15 november.

28

27

shirley får show

tobias dansar vidare

[bok] Tobias Karlsson berättar äntligen sin drabbande historia! Han kände sig aldrig hemma bland fotbollskillarna, och han umgicks hellre med tjejerna i klassen vilket gjorde att han kallades för fjolla och bög. I Ínte en dans på rosor skildrar han ärligt och naket vikten av att våga vara ärlig mot sig själv, vänskapens betydelse och hur man finner styrkan att gå vidare efter svåra händelser i livet... Kommer ut 18 sep


21/9

Uppsala Pride House När Pride intar Uppsala i höst blir Uppsala Konsert & Kongress festivalens bultande hjärta. Seminarier, föreställningar, debatter och mycket annat kommer att äga rum under dagen. Under ledning av Admira Thunderpussy avslutas kvällen med gala och efterföljande fest. Uppsala Pride pågår 16-23/9 Se hela programmet på: uppsalapride.com/programme #uppsalapride

Biljetter: ukk.se 018-727 90 00 #uppsalakonsertkongress

ELDEENJOHANSSON PRODUKTION OCH UPPSALA KONSERT & KONGRESS PRESENTERAR

28 SEPTEMBER 2019 Uppsala Konsert & Kongress DANIEL ERIKSSON  ANDREAS ELDEEN GÖRAN ENGMAN  GLENN EDELL NINA PRESSING  KAPELLMÄSTARE

ANDERS JUHLIN ORKESTER KÖRLEDARE

STEFANIE TYDÉN KÖR

MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER TEXT TIM RICE FÖRLAG Nordiska ApS, Köpenhamn

Biljetter: ukk.se 018-727 90 00 #uppsalakonsertkongress


and then w


-53-

we danced... Livvakter, hot och inspelning i hemlighet. Och en premiär som hålls lika hemlig och som inte kommer att annonseras ut offentligt. Georgien räknas som ett av världens mest homofoba länder – och att där göra en film om två män som blir förälskade i varandra kan ses som att utmana ödet. Men ”And then we danced” blev gjord, och fick äran att vara enda svenska långfilmen på årets filmfestival i Cannes. TEXT gunnar rehlin


– Jag fick idén när jag såg på TV får vi inte veta någonting om filmen hur en prideparad hade attackerats i nu? Självklart. ”And Then We DanGeorgiens huvudstad Tbilisi. Det var ced” utspelas i Tbilisi och centresom att se attacker ur en zombiefilm, ras kring georgisk dans. Den unge säger regissören Levan Akin till QX. huvudpersonen Merab är medlem i ett Levan är född i Sverige men har danskompani, samtidigt som han på sina rötter i just Georgien. Efter att ha nätterna arbetar på en restaurang. Han arbetat på bl a Roy Anderssons ”Du är danspartner med vackra Mary, och levande” gjorde han regidebut 2008 det antas att de också är ett par privat. med kortfilmen ”De sista sakerna”. Men när dansaren Irakli kommer till Långfilmsdebut blev det 2011 med danskompaniet blir Merab, som är ”Katinkas kalas” och efter att ha osäker på sin sexuella identitet, snabbt regisserat avsnitt av ”Anno 1790” och ”När ägaren förstod att det ”Äkta människor” skulle göras en film med gaytog han sig an tema bröt han kontraktet” ”Cirkeln” efter Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens förälskad i denne och det visar sig att rysare för unga vuxna. Producerad av Irakli hyser känslor även för Merab – Benny Andersson hade den premiär men homosexualitet ses inte på med på filmfestivalen i Berlin 2015. Det tablida ögon. När danskompaniet under lades om en fortsättning, men trots bra några dagar gör en utflykt till ett hus kritik fick den inte så mycket publik ute på landsbygden inleder de båda ett som det skulle behövts för att motivera förhållande. detta. Levan Akins föräldrar är födda Nu, fyra år senare, återkommer Levan i Turkiet, men släkten kommer Akin, nu med dramat ”And then we ursprungligen från Georgien. Levan danced”. Den var enda svenska långär själv född och uppvuxen i Sverige. film på årets Cannesfestival, där den Men under många år när familjen bevisades i den prestigefyllda sektionen sökt Georgien varje sommar, och när Directors Fortnight (La Quainzaine han växte upp var georgiska Levans des Realisateurs). Årets festival hade förstaspråk, det som talades hemma. inte filmer med hbtq-tematik som ett Han är mycket fascinerad av landet. officiellt tema, men det var märkbart – Det har en mycket stark kultur. många filmer som tog upp det, bland Det har erövrats så många gånger, men annat Pedro Almodovars ”Smärta & det är omringat av Kaukasusbergen, ära” och Celine Sciammas ”Portrait så de har varit isolerade och kunof a lady on fire”. nat behålla sin kultur trots allt. Och – Cannes var jätteroligt, men lite georgiska är ett av de äldsta språken surrealistiskt, säger Levan när jag talar i världen. Det är ett land där dansen med honom en månad efter festivalens är oerhört viktig, att träna dans är för slut. barn lika viktigt som fotbollsträning – Simon Carlgren och jag satt för barn i Sverige. Vissa avancerar, och klippte filmen fram till slutet av andra gör det bara som barn. april, jag i mitt kök, han på sitt kontor. – Tanken att göra filmen födAllt gick så snabbt, jag hann inte bli des när jag hade sett reportaget om orolig. Efteråt sa folk till mig ” ja, du attacken mot en prideparad i Tbilisi hade ett bra Cannes”. Jag sa ”vad är 2013. Tusentals människor attackdet, vad är ett dåligt Cannes”. Jag hade erade dem som gick i paraden, de var inte en aning om att publiken ibland tvungna att gömma sig i en buss. ”Vad buar när man inte tycker om en film. fan är det”, tänkte jag. Jag kände att Nej, något sådant behövde Levan det här var något jag måste och kunde inte oroa sig för. Tvärtom. ”And then berätta om på något sätt. Jag åkte dit we danced” fick en stående applåd för att se om jag kunde hitta något och efter den officiella visningen och redet gjorde jag. censionerna i såväl branschpressen som – Dans är oerhört viktigt i Geori de svenska tidningarna var mycket gien. Man talar om de fem viktigaste positiva. sakerna i landet: vin, mat, kyrkan, Men, säger kanske du, käre läsare, dansen och den polyfona sången.

Levan gjorde research, och letade skådespelare och dansare. Det var lättare att hitta dansare som kunde skådespela än tvärtom. Hos några av aktörerna kunde man väcka barndomens dansträning till liv, de hade inte utövat det på länge, men de flesta hade det fortfarande i sig. Andra lärde sig för filmen. Att göra en film på gay-tema i Georgien är inte lätt. Det finns krafter som starkt opponerar sig, Levan nämner extremhögern och den ortodoxa kyrkan. – De backas upp av Ryssland, som använder sig av hbtq-motstånd för att skapa klyftor runtom i Östeuropa, säger han. – Det sades nyligen att bara 23 procent av befolkningen i Georgien tycker att homosexuella ska ha samma skydd som andra minoriteter. Det känns som att konsensus är att ”det är ok med bögar, bara dom gör det hemma hos sig”. En stor del av filmens handling utspelas i en danslokal. Den man ursprungligen hyrde i Tbilisi för att filma i tvingades inspelningen lämna. När ägaren förstod att det skulle göras en film med gay-tema bröt han kontraktet. Man hyrde en ny lokal och höll filmens handling hemlig. – Vi hittade på en ny handling som vi kunde berätta när vi blev tillfrågade om vad vi höll på med. Och vi hade livvakter med oss på setet. – Vi filmade en del ute på gatorna. Som scenen med de prostituerade kvinnorna, de står där på riktigt och när vi filmade fick vi köra bort kunder. Det var nästan ett lite neo-realistiskt

Levan Akin

sätt att filma. Jag har aldrig riktigt tyckt om att jobba med handkamera, men nu blev det många sådana tagningar. Filmen hyllades i Cannes, den är såld till en rad länder runtom i världen. Men blir det premiär i Georgien? – Det kommer först att bli en hemlig visning, sedan en form av riktig premiär. Det är inte olagligt att visa den, men den kommer att väcka avsky i vissa kretsar. Det är viktigt att påpeka att vi fick väldigt mycket stöd, på Instagram och från skådespelarnas föräldrar, till exempel. Och detta med att den visades i Directors Fortnight i Cannes legitimerar ju. Framgångsrika festivalfilmer brukar bli inbjudna till andra festivaler – det gäller också ”And then we danced”. Levan skulle troligen kunna tillbringa det närmaste året på resande fot – men det kommer han inte att göra. – Jag tänker på klimatfrågan, jag vill inte flyga för mycket. Jag har t ex tackat nej till att åka till Australien. Jag väljer resor med andakt, jag kommer bl a att åka till festivalen i Sarajevo. Och så har han självfallet en rad nya projekt. Tillsammans med Mattias J Skoglund och Sara Bergmark Elfgren utvecklar han TV-serien ”Deg” för SvT. Levan kommer att regissera de första två avsnitten av serien som ska sändas 2021. Handling? Hemlig än så länge. – Och direkt efter det blir det en ny långfilm.


SUCCE FÖR FREIXENET PROSECCO Med de finaste Gleradruvorna från Italiens proseccoregion Veneto har Freixenet Prosecco på kort tid blivit en riktig storfavorit! Den har frisk och elegant smak med toner av mogen citron, gröna äpplen och grapefrukt.

FREIXENET PROSECCO Art nr 77774, 11 % alc vol, 75 cl, pris 99:-

Det finns inga rätt eller fel när en älskad person ska begravas. Låt hjärtat och känslan styra. freixenet.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.

Se våra filmer på fonusost.se


-56-

vilka är våra

fördomar

Chris

inom vårt eget community? Har bögar och flator verkligen något gemensamt? Finns bisexualitet, eller är det bara är en fas? Dessa är några av alla fördomar som hbtq-personer har om andra inom sitt egna community. Men varför har de fått fäste? Eller kanske viktigast, hur blir vi av med dem? QX har träffat en bög, en flata, en bi, en transperson och en queer för att snacka om hur vi kan bli bättre på att inte döma andra inom communityt.

Shivanne

TEXT alfred jansson FOTO PETER KNUTSON

Aleksander Pronomen: Han Identifierar sig som: Homosexuell Ålder: 26 år Vilka fördomar möts du av från hbtq-communityt? – Mest från andra bögar bara för jag jobbar med kosmetika. Oftast är det att jag ska ha ”feminina drag”, vara högljudd, bara umgås med tjejer och ÄLSKA RuPauls Dragrace. Älskar du RuPauls Dragrace? – Ja det gör jag (skrattar). Men det är ändå en fördom. Men just fördomarna om feminina bögar irriterar mig, jag tycker ofta det anses negativt att vara feminin.

Varför tror du att det är så? – Att man är rädd. Ofta tycker man att den feminina bögen syns och hörs, vilket man kanske inte vill förknippas med. I grunden handlar om okunskap. Hur bemöter du fördomar? – Jag är ganska snabb på att tillrättavisa. Möts du av några fördomar baserat på din hudfärg? – Ja många tar kontakt med mig enbart av den anledningen att jag är latino. Jag kommer från Brasilien och av någon anledning tror många att det innebär att jag är översexuell, älskar att dansa och har ”rytmen i blodet”. De fördomarna har jag i alla fall märkt av på Grindr.

Hur kan vi bli bättre? – Prata med den eller dem som man har fördomar mot. Sätt er in i andras liv. Många upplever att det finns en klyfta mellan bögar och flator idag. Har du tänkt på det? – Ja! Det kan väl ingen missat. Det är ett jättestort problem att man inom en minoritet väljer att dela upp sig så som det är nu. Hur tror du man kan minska den klyftan? – Gör gay-utelivet i Stockholm större. Det som finns nu är väldigt inriktat till homosexuella män, och när det väl är flatfester är det väldigt inriktat till flator. Jag har själv vart på flatfester och det är en helt annan stämning, det är inte lika mycket stolthet i luften. Det


-57-

Malvina

Ingrid

Aleksander

”Det är farligt när bögar bara hänger med bögar, flator med flator och trans med trans. Vi bör hänga mer med hela hbtq-kretsen” vore roligt om det fanns uteställen som hade lika stor andel flator som bögar, jag tror det är en början. En svår, men ack så viktig fråga, som jag vet många undrar över. Har flator och bögar något gemensamt? – Ja det är klart vi har. Det största är att vi har en annan läggning än normen och tillhör en minoritet. Vi

sitter alla i samma båt och därför är det synd att det blivit så uppdelat. Ingrid Pronomen: Hon Identifierar sig som: Bisexuell kvinna Ålder: 21 Vilka fördomar möts du av från hbtq-communityt som bisexuell kvinna? – Oftast av klassikern att folk tror det ”bara är en fas” och att jag kommer vara bi ett tag för att sedan bli gay, eller straight. Vilka har de här fördomarna? – De flesta, men mest flator. De tror oftast att jag bara

dejtar dem i samband med en ”prova på period”. Har du själv några fördomar? – Ett tag dejtade jag en kompis som var poly. Då var jag fördomsfull för jag tog för givet att ALLA ska vara monogama. Många vet om att det finns väldigt mycket fördomar inom communityt och många upplever det som ett problem. Hur tror du vi hamnat där? – Jag vet inte, det är jättesvårt. Men jag tror det har lite med att göra att ”alla vill ha sin plats”. Det är farligt när bögar bara hänger med bögar, flator med flator och trans med trans. Vi bör hänga mer med hela hbtqkretsen.


-58-

Kan du berätta lite om bisexualitet och vad det är för dig? – Jag kallar mig bisexuell för att jag attraheras av människan. Både ”manliga” män och ”feminina” kvinnor, men det exkluderar inte icke-binära. Mest handlar det om vilken känsla jag får när jag träffar någon. Jag brukar se det som en gåva att jag lärt mig att uppskatta flera olika typer av personer (skrattar). Det är många som först kommer ut som bi, för att sedan komma ut som lesbisk eller bög. Vad tänker du om det? – Om det är så att man behöver göra det för att ”palla med”, så är det helt okej tycker jag, men tänk också på att inte bara använda bisexualitet som en ursäkt. Men jag fattar att det är svårt, det finns massa människor och olika typer av personligheter man kan attraheras av. Det är just det som gör kärleken så fantastisk! Malvina Pronomen: Hon Identifierar sig som: Flata Ålder: 25 Vilka fördomar möts du av från hbtq-communityt? – Helt ärligt har jag inte upplevt så många. Det är många som blir förvånade när jag säger att jag är flata. Och det gamla vanliga om att ”alla flator ligger med alla” är vedertaget. Dessutom tror folk alltid att mina vänner är mina ex, men ingen av mina kompisar är mina ex. Har du själv några egna fördomar som du tänkt på? – Ja men det är väl det då, att alla flator ligger med alla. Men jag fattar ju att det inte är så. Hur ser ditt hbtq-umgänge ut? – Eftersom jag bor i Västerås har jag inte så många vänner som är hbtq. Vi har ingen gayklubb och det gör att man hamnar lite utanför. Tror du att det har påverkat dina egna fördomar om hbtq? – Absolut. Eftersom jag inte har så många hbtq-polare, har det gjort att jag heller inte varit med i ”snacket”. Därför tror jag att jag generellt har färre fördomar än de som till exempel bor i Stockholm eller Göteborg (skrattar). Många pratar om en uppdelning mellan bögar och flator. Är det något du har tänkt på? – Det finns väl en anledning till att flator har sina gäng och bögar sina, att det blir en gemenskap. Men jag tror att det är på gott och ont för om man bara hänger med likasinnade, finns det en risk att fördomar om varandra blir större. Många tror att vi inte kan hänga ihop för att vi inte har något gemensamt, vilket verkligen inte är sant. Vi är bara människor som alla andra. Vad skulle kunna ändra på uppdelningen? – Mer gayklubbar som riktar sig till både flator och bögar. Alltså riktiga gayklubbar. Finns det ens? Jag tror inte det i alla fall. Det skulle behövas som ett första steg för att inse att vi visst har saker gemensamt. Chris Pronomen: Biologiskt född man, men inget jag fokuserar på Identifierar sig som: Queerperson Ålder: 26 Från vilka hbtq-personer upplever du mest fördomar? – I största utsträckning är det personer som identifierar sig som homosexuella män. Vad kan det vara för fördomar? – Ofta att de tycker att begreppet queer är löjligt, att det inte borde finnas i hbtq-kombinationen och att jag inte är ”queer nog”. Varför tror du att bögar är de som är mest fördomsfulla? – Jag vet inte, men jag upplever ibland gaymän som mer osäkra, inte alla förstås. Kanske handlar det om att de inte kan sätta fingret på vad det är och när en inte vet, ser en det som ett hot, även om en själv är

”Det är många som blir förvånade när jag säger att jag är flata” hbtq-person. Hur brukar du bemöta fördomarna? – Det beror på situationen såklart, men oftast säger jag ifrån. Har du själv några egna fördomar? – Ja, jag har haft. Och egentligen, vem har inte det? Jag menar. Fördomar finns överallt och vi alla har dem, det är egentligen hur vi uttrycker de som är problemet. Jag har haft fördomar mot lesbiska kvinnor då jag upplevt en viss arrogans och attityd många gånger mot mig och andra män. Idag identifierar jag mig som queer och har flera fantastiska tjejkompisar som är gay och det har inte varit några som helst problem. Finns det en risk att det finns för många hbtqbegrepp att använda sig av? – Både ja och nej. Hittar en sig inte i bokstäverna i hbtq-begreppet kanske en hittar sig själv i ordlistan vi har, vilket är bra. Nackdelen är att det blir en djungel för till exempel heteros och de då inte orkar lära sig vad alla begrepp betyder. Generellt upplever jag att hbtq+ är ett väldigt bra begrepp så att alla förstår och sedan kan utforska mer. Hur ska vi bli bättre? – Utbildning. Utbilda er inom ert community. Om man själv vill bli accepterad måste man acceptera andra. Shivanne Pronomen: Kvinna/Hon Identifierar sig som: Transperson Ålder: 27 Vilka fördomar möts du utav från hbtq-communityt som transperson?

– Det är väldigt vanligt att transpersoner jämför sig med varandra, hur maskulin eller feminin man är och hur ens röst låter till exempel. Jag möts också av fördomar på grund av att jag inte genomfört min könskorrigering av könet ännu. Det är många som menar att jag skulle vara förvirrad och att jag inte bestämt mig ännu, men jag vet ju vad jag känner. Hur bemöter du fördomar? – Jag säger oftast ifrån och ifrågasätter. Vi människor är fördomsfulla och vi kommer alltid döma folk, men om någon säger något som de inte vet något om, brukar jag säga ifrån. Varför tror du att de här fördomarna finns inom hbtq-communityt? – Jag tror till viss del det handlar om att personer inte har växt upp med många olika typer av människor. Jag tror att många har fått en ensidig bild av hur en bög, en flata, en transperson, och så vidare, ser ut. Men sexuell läggning och sexuell identitet kan se väldigt olika ut. Varför tror du att det är dålig representation? – Jag tror det har mycket med sociala medier och media att göra. Om man inte kommit ut eller är ny inom hbtq-communityt söker man sig ofta till forum där det finns andra som en själv. Om man då bara blir matad av en bild, hur till exempel en homosexuell person ser ut, kommer man garanterat bli väldigt fördomsfull när man till slut möts av att verkligheten inte ser ut så. Det finns så många konstellationer av personer inom hbtqkretsarna och det behöver visas. Hur tror du att vi kan bli bättre? – Vi måste börja våga hänga med alla inom communityt. Från medias håll skulle jag önska se fler typer av olika människor som representeras. Vi måste kunna visa att vi är steget före och har flera varianter av bögar, flator, transpersoner, queers. ALLA.


I NYA LOKALEN TESTAR VI ÄVEN FÖR SYFILIS. n

ta ga

s

n ste

g

n Ku

Sa en

väg

ea

Sv

tan

rga

äta

ltm

n

ta ga

s

n ma

d

T

Vår nya adress är Saltmätargatan 20. Det i samma kvarter som tidigare, men på baksidan. T-bana Rådmansgatan. Se testpoint.se för öppettider. På Testpoint kan du helt anonymt testa dig för hiv och syfilis. Du får svar på 15 minuter. Välkommen.


-60-

CHECKAR IN radison blu SÖDRA HAMNGATAN 59, GÖTEBORG RUM: 355 STANDARDRUM: 1500 KR OCH UPPÅT

GYM

POOL

BAR

REST.

SERVICE FRUKOST RUMMEN

Bo som en världsstjärna QX checkade in på kändishotellet Radisson Blu och vi blev inte besvikna.

MYSFAKTOR PRISVÄRT

FOTO: PETER KNUTSON

20

TÄNKBAR HOTELLGÄST ROBYN

deras filosofi och det har visat sig ge Ett stenkast ifrån Göteborg Centralresultat, toppenservice och supergod station ligger Radisson Blu. Hotelmat. De erbjuder varmrätter från 160 let där legendarer som Madonna, kr till 245 kr, alltså en väldigt rimlig George Bush, Dolly Parton och summa för förstaklassig mat. Rolling Stones har spenderat sin Mitt tips är att ni tar någon av devistelse i den ökända Kungasviten. ras menypaket. Vi tog 3-rättersmeny Jag och mitt sällskap checkar in i för ynka 400 kr. Sparris en Corner svit, stort som en lägenhet med ”för den som vill som förrätt, lokal biff ljus och skandinavisk se paraden från med friterad färskpoinredning. Och ett första parkett” tatis som varmrätt och hallonglass till efterrätt. badkar i sovrummet. Galet prisvärt! Eftersom Noot satsar Hotellet har under de tre senaste åren helhjärtat på lokalt och säsongsbasegenomgått en övergripande renoverat varierar menyn ofta, vilket är ett ring och hade nyöppning 11 april i år. fräscht inslag. Allt är med andra ord i toppskick. Vi går upp till rummet och somJag provar badkaret i sovrummet. nar gott i den stora dubbelsängen. Det är något tokigt, men också lyxigt Det kan vara så att kuddarna går till över att bada i ett ”vanligt rum”. Jag historien som de skönaste jag sovit på. gillar det. Efter badet beger vi oss till Vi äter oss mätta och belåtna på restaurangen Noot. Den öppnade frukosten som har stort och varierat också i april, inte långt efter hotellets utbud. ”Hur mycket bättre kan det renovering var klar. Noot är friståbli”, tänkte jag. Men Radisson Blu ende från hotellet men ligger i samma hade fortfarande inte visat sitt ess i byggnad. rockärmen. Jättelokalt, enkelt och nordiskt är

Hagabadet vid Drottningtorget. Om man bor i en svit ingår inträde till Hagabadets PureSpa och bor man i ett vanligt rum får man rabatterat pris. Mån-tors kostar inträde 599 kr och fre-sön 699 kr. Det kanske låter saftigt men tro mig, det är värt det alla dagar i veckan. Väl på plats kan du ta del av varma bad, fotbad, mindfulnessfåtöljer, flera bastubad och olika vattenupplevelser. Min favorit, ”Göteborgsduschen” simulerar hur det är i Göteborg en blåsig och regnig dag. Överraskande friskt! Om inte annat är det värt att betala entrén bara för miljön. Jag blir lugn så fort jag sätter min fot inne på spaet, i morgonrocken och badtofflorna som jag fått låna. Jag kanske inte är en kändis eller president på pappret, men Radisson Blu fick mig i alla fall att känna mig som en under ett helt dygn. Alfred Jansson


VÄLKOMMEN TILL SQ BAR & RESTAURANG Här erbjuds minnesvärda matupplevelser i en vacker och varm restaurangmiljö med en härlig uteservering. På menyn hittar du allt från smårätter, huvudrätter och smarriga desserter. RESTAURANGSQ.SE SALTSJÖQVARNS KAJ 25, 131 71 NACKA ‒ O8-555 7O2 14 – SQ@ELITE.SE

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

non stop cruising glory holes cinema

VI BYGG ER OM I TRE ETAP PER - ETAP P ETT KLAR ! 150 kvm ny lekyta Stockholms största säng (?) Unik dubbelsling Fantastiskt voyeur-rum Nya förlängda öppettider

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

www.bluevision.se


– 62–

FTM

TV

ICKEBINÄR ÖVERLEVARE Bästa nyheterna just nu är att det kommer en till The Walking Dead-spinoff och att en av huvudrollerna spelas av ickebinära skådisen Nico Tortorella (som QX hade en stor intervju med i augustinumret). Den handlar om de första åren efter att zombies tagit över och kommer 2020.

7. ROOM8 + The Sound of Arrows “Only You” Som hämtad rakt ur en high school-film från 1985.

AND THEN WE DANCED Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili Idag är vi nästan bortskämda med hbtq-film, både från Hollywood och resten av världen. Bara i år har vi fått spanska Carmen & Lola, paraguayanska Chelas arv, brittiska Tell It to the Bees och inte minst kioskvältaren Rocketman. Östeuropeisk gayfilm lyser – kanske av förståelig anledning – med sin frånvaro och därför välkomnar vi desto mer detta svensk-producerade drama som utspelas i Georgien. Där möter vi unga dansaren Merab som kämpar hårt för att slå igenom i landets traditionella nationaldans. När

FOTO: TV4

en ny, mystisk kille dyker upp i klassen uppstår så småningom heta men strängt förbjudna känslor. På pappret är det en relativt konventionell film som täcker det vanliga inklusive det även inom dansen kulturella maskulina arvet. Men regissören Levan Akin (Cirkeln) har en befriande personlig stil som höjer filmen och berättelsen över några tänkbara klichéer. Dessutom är debutanten Levan Gelbakhiani helt oemotståndlig i huvudrollen. En vacker, söt och gripande film om att hitta sig själv. Andreas Samuelsson

SPELDOSAN 10 ÅR SEN; Marit Bergman “Casey, Hold On” ”Sommaren och Pride är minnen blott, men Marits flatkamp-anthem finns kvar. Bästa Pride-låten.” Av Ken Olausson

tinyurl.com/ QXSpeldosa2018

FILM

SMÄRTA OCH ÄRA

I Pedro Almodóvars nya film Smärta och ära spelar Antonio Banderas den homosexuella Salvador Mallo som en gång var en stor filmskapare men som idag är folkskygg och mest fokuserar på alla sina ständigt pågående krämpor i kroppen. Men när en filmfestival bjuder in honom för att visa en av hans gamla filmer med efterföljande diskussion tvingas han möta

sina rädslor, smärtor och gamla spöken från förr. Filmen blandas hela tiden med tillbakablickar när Salvador var en ung pojk och togs om hand om sin mamma (spelad av Penelope Cruz) och till Salvadors möte med den vackre Eduardo. Men nja, jag saknar den ”Almodóviska” nerven och det är först i slutet som filmen griper tag på allvar och både Salvador och vi i publiken vaknar till. Godkänd, men inte mer. Anders Öhrman

IDOL (TV4) Tillbaka till ingens glädje. En uppfräschning av juryn var väl det minsta vi kunde begära?

ISKALLT

10. Liam Gallagher “One of Us” Nittiotalsnostalgi långt från “Vi som älskar 90-talet”.

SUZANNE REUTER SOM MOTHER FOURAS (TV4) Fångarna på Fortet har gjort sitt men hatten av för denna casting.

KYLIGT

8. Lena Philipsson “Du ljuger” Ännu en snygg singel från LPH. 9. Tones and I “Never Seen the Rain” Nog lyssnat på Dance Monkey, här är uppföljaren från nya EPn.

GLOW (NETFLIX) De kvinnliga brottarna är tillbaka och det är ett kärt återseende men vi är tveksamma om flytten till Las Vegas verkligen gjorde serien en tjänst? Men Geena Davis är ett härligt nytillskott.

SVALT

6. Veronica Maggio “5 Minuter” Ännu en riktigt bra singel från en av Sveriges största artister.

vacker och gripande

FOTO: NETFLIX

5. Taylor Swift “The Man” You don’t have to be, Taylor. You’re The Woman.

Riktigt bra brittisk kriminalserie i samma anda som hyllade Broadchurch.

LJUMT

4. Lauv feat. Anne-Marie “fuck, i’m lonely” Andra, grymma duetten från Lauv i år. Hörs snart i nya säsongen av 13 Reasons Why.

THE BAY(C MORE)

FOTO: GUSTAV HALLÉN/TV4

3. Ava Max “Torn” En poplåt 2019 där Lady Gaga möter ABBA? JA TACK! Mera sånt!

FILM

HETT

2. Zendaya + Labrinth “All for us” Alla som sett sommarens bästa TV-serie fattar!

FOTO: JDANIEL OHLSSON/TV4

1. Oscar Zia “Finns det nån” Ännu en briljant singel på svenska från vår favoritOscar.

HETARE

QX SPELDOSA

HETAST

WATCH WHAT HAPPENS LIVE (HAYU) I år har vi väntat på den roligaste och skvallrigaste talkshowen med Andy Cohen. Bästa realitykanalen Hayu visar den kort efter sändningen i USA!

FOTO: BRAVO/HAYU

FILM TV MUSIK

TV T E M PE N


CINeMA QUeeR FILMFESTIVAL

24 SEPT (TISDAG)

25 SEPT (oNSDAG)

26 SEPT (TORSDAG)

INVIGNING!

LINNÉGATAN 87

teater tre

17:30 18:00

Bussar avgår från Odenplan Trollkarlen från Oz Förfilm: Stonewall Forever

(FORNA SOCIALSTYRELSEN)

19:00

Gay USA

SLM

18:00 20:00 20:30

(ÖPPNAR 18:30)

19:00 21:00

Irving Park Mr Leather

Indianara Hemlig premiär i samarbete med Cherish Label Marlon T. Riggs retrospektiv

BIO VALENTINO 18:00 Tackling Life 20:00 Jonathan Agassi Saved My Life

SIDE TRACK 22:00 Efterfest

27 SEPT (FREDAG)

28 SEPT (LÖRDAG)

29 SEPT (SÖNDAG)

teater tre

teater tre

teater tre

18:00 20:00

Second Star on the Right The (ART) oF BE(i)NG

ARKDES 17:00 18:45 19:30 19:30 21:00

Guidad visning: Cruising Pavilion (utställning) Samtal: Cruising som motstånd Filmprogram 1: The Sweet Sense of Desire Filmprogram 2: In The Darkest of Alleys Mingel på Blom

BRONX SAUNA 20:00 21:00 00:00

Porrfilm: Hot & Kinky Play party Fest!

11:00 12:30 14:00 16:00 17:30 19:00 21:00

M/S VICTORIA

Barbara Hammer retrospektiv: Program 1: The Politics of Abstraction

Brunch Océan + regissörssamtal 11:30 14:00 Unsettled: Seeking Refuge in America + regissörssamtal 16:00 Billie and Emma 18:00 Cubby 20:00 The Queen 21:30 Vi sjunger ut festivalen tillsammans! 11:00

BÅTVISNING

18:30 19:00 20:30

Avgång från Stadshuskajen City of Lost Souls Pre-party hosted by BLEACH

BJÖRNS TRÄDGÅRD 15:30

Stadsvandring

AVSLUTNING!

CINEMATEKET 18:00

Barnfilm för regnbågsfamiljen Topp 3 + regissörssamtal Barbara Hammer retrospektiv: Program 2: Sister Lessons Nr. 1 Gender Derby Kortfilm: Oops We Did It Again José Daughters of Fire

HEMLIG PLATS

22:00

Avslutningsfest

LäS MER OM ALLA FILMER OCH KÖP BILJETTer PÅ HEMSIDAN!


A club for women and queers who likes women and queers. Check facebook for next event! Search for Hotellhänget

Patricia.st Norr-

stockholm n

Vanadis-

run

an

n agata back

H

Jarlaplan

gat

Ku

ata n

Norr

n

an gat

e Tul

nsg

pla nds

ngs

Lun tma

an

tan

gat

n

kar gat

gata

n

an

stran

dsled

Tors g

en

atan

Norra Bantorget

San

n

kt E

riks

Klara

Pipers

tan msga

Polhe

Sche elega tan gatan

n sgata

oberg

Kron

n

Ku

ngs

g.

RÅDHUSET Berg sgata n

17

g.

Tegelbacken nd

ra

rstra

nt

Mäla

Ce

Norr

1

lb ro

atan

sgata

an

5

sholm

tan

gat

njärs

tan

ingga

ng

parken

arga

Kung

ttni

Ponto

Rålambshovs-

tverk

Flem

an

Han

Kronobergsparken

gat

Fridhemsplan

Dro

n 19 FRIDHEMSPLAN

HÖTORGET Hötorget . rog B mla rg. u Ga gga Sam Bry r Ser ste to Mä T-CENTRALEN sg. erg rab J Kla tug Vat les rku e H J

a Vas

n

G

aga

rgata

nsgata

Drottningholmsv.

llsg

en

ata

vatorie-RÅDMANSGATAN lunden 14 gatan ans dm Rå an gat nér rg. Teg aka mm Ka

Up

öme

THORILDSPLAN

e jörw

ata

nd

n

Rålambsvägen

ann

ta

lag

ga

stm

ns

Da

ge

tan

ha

Stra

Alstr

sga

nd

t G öra

lms

mm

Li

nk

tan

bel

an

gsho

lda

DISCREET ENTRANCE 500m² PLAYGROUND KRISTINEBERG Dro ttnin DARKROOMS gholm GLORYHOLESsvägen SMOKING PLACE HD CINEMAS JOYBARS REFRESHEMENTS FREE WARDROBE FREE OPEN 11:00 - 07:30

Sa

dsga

tan

nsg

Od

gat

Ige

NONSTOP Cinema STHLM’s MOST POPULAR CRUISING

Kun

STADSHAGEN

stran

Obsernga

n

b Sur

ODENPLAN

Karlbergsvägen

e SANKT Od ERIKSPLAN

ata

tan

s Tor

Tomtebogatan

Rör

lsg

S:t E

Jar n

jga

ata

n

Fre

gsg

gen

n

lunden

avä

äge

ata

isv

llsg

ad Van

rrtu

rra

io

ata

No

No

J

Entrance fee = 150 SEK (re-entry 20 SEK) Discounted entry as low as 75 SEK with Smart Card (FREE re-entry)

ste rbr on

10

US VIDEO • Regeringsgatan 76 • STHLM Hötorget • Tel: 08 545 158 30 • Open 24/7

Söder Mälarstrand

Långholmen

sgata

Swed

Präst

sgata

sb

ro

n

E4/

lje

en

13

ho

lm

eled

. Skolg Maria Mar ia B ang.

n

Maria

nlund

ing

n

rman

.

Zinkens Väg

Rose

ägen

n

HORNSTULL

Hornstull

e Timm

n agata Lund ZINKENSDAMM

sonsg

an

n Bastugata gatan Tavast rkagatan ky Bränn Maria-9 torget n ata sg rn Sa o H n M argata k a m TO Kruk uts l Kn

Högalidskyrk

Ringv

sgata

s Strand

Högalidsgatan

atan

holm

nd

sg.

rgs u

sund

Be

sgatan

Varvsg

Lång

Berg

ad Verkst

tan

e Tork

orgsga Heleneb

Li

VIDEO

n

STOCKHOLM GAY GUIDE at St

g ns

ger Bir

ke

sla

än

Ro

aL

Sve

rr No

VÄSTRA SKOGEN

Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan Kolla öppettider på testpoint.se

US

08-7430570

tull

.

Hotellhänget

18-05

riksg

SVAR PÅ 20 MIN – GRATIS ANONYMT – INGEN FÖRBOKNING

Varje söndag

Ess

Tantolunden

E20

1 Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 62. Alla dagar från 11 - sent, beroende på väder Restaurang, café och bar vid Riddarfjärden. Stänger för säsongen 22/9 2 Secret Garden Kornhamnstorg 59 Alla dagar 12-03 3 Kerstin & Britt, Strömparterren, Öppet 11sent beroende på väder 4 Kerstin & Britt, Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs, Öppet 11sent till 31/8. September tors-sönd 11-20 5 The Green Queen, Norr Mälarstrand 64, Glutenfri restaurang · Vinbar · Smoothie- och juicebar. Stänger för säsongen 22/9 6 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. Restaurang och bar och hotell. 7 Wärdshuset Ulla Windbladh Rosendalsvägen 8. Restaurang. Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. Harpaviljongen, Fiskartorps. 29, café och mat, 08-18, helger 11-18. Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 - 16, 17 - 22 Vaxholmsbåt från Nybrokajen till Grenadjärbryggan SQ Bar & Restaurang, Saltsjöqvarns Kaj 25, Restaurang, bar och Elite hotell Lykke Löjromsbaren, Vasaplan 7, Restaurang, bar. Hasselbacken, Hazeliusb. 20, restaurang, bar och hotell. Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 Urban Deli, Sveavägen 44, sön-tis 07-23, ons-tors 07-01, fre-lör 07-02.

TESTA DIG FÖR HIV OCH SYFILIS!

Essingeleden E4/E20

BAR/ RESTAURANT

to Tan

LILJEHOLMEN

J

Magn

us

n gata

KLUBBAR/CLUBS

8 The Backdoor, Arenavägen 75, T-Globen, fredagar och lördagar 23-05. Se gaymap. qx.se för klubbinfo 9 King Kong Mariatorget 1A 2 dansgolv Fredagar och lördagar 23-03. Stänger 31/8 10 Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. BRONX-Nya bastun Åldermansvägen 13, Solna. Öppet helger 23-09, stänger 28/9 Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M Wallmans, Teaterg. 3, middag och show. Mamma Mia THE PARTY, Tyrol, Gröna Lund.

Erik

ASPUDDEN

MIDSOMMARKRANSEN

Konstfack

n ge vä on lef e T TELEFONPLAN

J

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

non stop cruising glory holes cinema WWW.BLUEVISION.SE

sda

lslu

nde


CAFÉ

Årets ställe

18

rgels gels org rg

KUNGSKUNGSTRÄDGÅRDEN✡ TRÄDGÅRDEN ✡

V Väär rttaav vääg geen n

E Errik ik D Daahhlb lbeerrgs gsggaata tann

SStotor rggaatt aann

3

nearby!

LadugårdsLadugårdsgärdet gärdet www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

KKaarr lalavvää ggeenn

genn väge nsvä unns brun dsbr årds rgår jurg DDju

Skeppsholmen Skeppsholmen

✞✞

Öst Österlå erlångg nggatan atan

n attaan gggga taann n lånn gaat taan r lå NNyygyggaat ästteer N V Ny Väs orraa SStto iillllaa LL

2

GAMLA GAMLA STAN STAN

Djurgården Djurgården

Skansen Skansen

Storkyrka Stork yrkann

kk inin bbrr åkk KKå

ETC & KULTUR

7

Vasamuseet Vasamuseet

15 11 eenn

6 GrönaLund Lund Gröna

www.platinuminkpiercing.se östgötagatan 79, stockholm 08 702 06 54 T skanstull

Slussen Slussen

Welcome to your destination bookshop! Fåfängan Fåfängan DanviksDanvikstull tull

12

B Baarn rnäännggsg sgaata tann T Teeggeelv lvik ikssggaata tann

✞✞

SofiaK:a Sofia K:a

16VitabergsVitabergsMM parken aalm lm parken ggåå rdrds svv äägg eenn

Stora Nygatan 7, Gamla stan/Old Town Open week days 11.30-18.00, Saturdays 11.30-15.00 www.gamlastansbokhandel.se

4

SicklaUdde Udde Sickla

llélé yyAA aarrbb mmmm HHaa

K Koor rpphho oppp pssg. g.

n sbrroon broonn b Skkaanns stullllssbr S SSkkaannstu n brroon ovvssb esshho annnne JJoohha

Hammarby Hammarby Sjöstad Sjöstad

SSicic kklala KKaa nnaal l ggaat t aa

NACKA NACKA

GSB Qx.indd 1

13 Platinum Ink&Piercing, Östgötagatan 79 14 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider 15 Gamla Stans Bokhandel, Stora Nygatan 7, vardagar 11.30-18, lörd. 11.30-15. 16 Regnbågsmässan Sofia Kyrka. Vitabergsparken. Höstpremiär 8 september. Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28

EROS 17 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 18 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 19 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop Rainbow Sauna, Studentbacken 15-17, söntors 11-23, fre-lör 11-20

2019-04-23 12:58

Sickla Sickla

LLu uggn neets ts A Alllé lé

EEririkksd sdalalsg sgatatan an

8

TegelviksTegelviksplan plan

Erstag atan Erstagatan

tann tgaata G Göötg

dsgg.. G rinnds Gri

atatann ss gga n KKoocckk ggaatatan ssöö Å Å nn eeggaatata tatann NyNyBBoonndd lålåssggaa u u d d a a L torget ssL torget aatatann g g e e n n å SSkkå ÅsöÅsöK K a a ta ta torget torget ririnnaa B Baa aatatann nngg annddssgg tann aa HHaalllla ggeeggaata tatann tata in a in a k g k g s s le le d d BB tlaann tl o o G G gg.. a a n n o o g g 13 AAllllhhee . SKANS- ÖÖlalannddssgg. SKANSTULL TULL eenn gvväägg RRining

rg. staarg. rgmääst B Boorgm

gata tann torg rgssga N Nyyto nag.. rmaannnag SSööddeerm

g. rgssg. enbboorg

MEDBORGARMEDBORGARPLATSEN PLATSEN

n sgaatatan rhoovvsg aatatann TTjäjärh unnggaagg FFoolklku

atann taggata tgöta Ö Össtgö

annkktt MARIAMARIAORGET ORGET rdssgg.. tatann ggåård rgssggaa eerg HHööggbb MedborgarMedborgarplatsen platsen

SStataddsg sgår årddsh sham amnnen en Fjällg Fjä llgata atann ta s Gaata rnaas G iern nstie R Reenst

tann tgaata G Göötg arg.. psla laggarg R Reeps

KKatatar arin inav aväg ägen en SLUSSEN SLUSSEN MoseMosebacke backe Torg Torg

K Kööl lnnaar rgg..

tann sgaata llmaannsg B Beellm

gg.. PPaauulsls

HOTELL 6 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. Elite Hotel Marina Tower, Saltsjökvarns Kaj 25 Sheraton Hotel, Tegelbacken 6. Hotel Hasselbacken, Hazeliusb. 20. Nordic Light Hotel, Vasaplan 7.

• Locate a dategsvägen anywhere, anytime! gsvägen Lindarän Lindarän

Slottetet Slott

ann aatat tgtg yynn MM

Book a table at www.ullawinbladh.se or 08-534 89 701

en dvägen Strandväg Stran

Stora Stora Syna Syna gogann goga

Riksdage Riks dagenn

9

eenn

VVaallh haalll aavvääg geenn

n ge n vääge rdssv gåård juurrg D Dj

aann gaatt atann ✞✞ t S:tJaco S:t JacobsbsK:a K:a sggaa nn aatataGustav Gustav g g s s Adolfs oobb gg. . Adolfs k k a a JJ eeddss Torg Torg FFrr

LLininn néégga atatann

RRididd daarrgg aatatann

NybroNybroplan plan

Find your date on the move!

KarlaKarlaplan plan

ägeenn rvaavväg N Naarv

an gatan No ndsgat rrlands Norrla

tan gatan mnga Hamn Ha

KARLAKARLAPLAN PLAN

KKoomm mmeenn ddöörrs sggaat taann

StureStureplan ÖSTERMALMSplan ÖSTERMALMSTORG TORG

tan sgatan Re ingsga gering Reger tann gata dsga nads illna skill M msk alm Mal

ssgg. . ueell

SSiib byyllle legga J A Arrttill Juunnggffru attaann illeerrig r igaattan uggaattaann an SSkke G eppppar SSttyr Grreevg arggaata yrm vgaata maannsg tann tann sgaattan an

gården gården

STADION STADION

SSttu B Brraah urreegga G attaann Grreev heeggaattaan vT Tuurreg n egaata tann N Nyybbro roggaata tann

ÖÖsstte errmm aalm lmss ggaatata nn

HumleHumle-

an gatan ngsgat Kungs Ku

qruiser.com

GÄRDET GÄRDET

E Enngge ellbbrrek ekttssg gaattaan n

KKaa rlrala . .vvä nssgg äggeenn n e e stt

TTeegg eelulud dddss vväägg eenn

nn äggee öövvä iningg d d i i LL

VVaa lhlhaa lllalav vää TEKNISKA ggeenn TEKNISKA HÖGSKOLAN HÖGSKOLAN

11 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. 12 RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Café Dynamos lokaler , Södermannagatan 38. Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

The best and gayest club north of Ibiza

GULLMARSPLAN GULLMARSPLAN STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

Now 2 dancefloors!

Fridays & Saturdays 23.00-05.00 - Worldclass sound system - International bookings - House/Techno - New dancefloor with SUPERHITS & GUILTY PLEASURES!

Check out our always updated Facebook page @clubbackdoor Arenavägen 75 • 4 bars • 2 dancefloors Dot Audio Soundsystem • 18+ ID with photo

DAILY UPDATED GUIDE IN: • ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA •

gaymap.qx.se


Stans bästa solläge!

Hivtest med snabbsvar. Anonymt och gratis.

Vi har öppet hela sommaren. Välkommen!

checkpointgoteborg.org

CHECKPOINT GÖTEBORG

GÖTEBORG GAY GUIDE Göteborg

rfsl.se/goteborg

Fika och umgås varje onsdag. 3

ÖPPET HUS ONS 17-20. Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

5 1

2

4

Gretas Öppettider: Fredag 22.00 - 05.00 Lördag 22.00 - 05.00

6 7 S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20. 5 Beyond Retro, Arkaden, Drottninggatan 38-44. Öppet månfre 10-20, lör 10-18, sön 18-17.

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, Kungstorget, Öppet varje dag från 11:30 fredag och lördag till 03. 2 Gretas Bar & Nighclub, Drottningg. 6 HBTQ-mottagningen, 35. fredagar 22-05, lördagar 22-05. 3 Foajébaren, Göteborgs Stadsteater, Chapmansgatan 6. 031-7661922. Götaplatsen 7 Närhälsan. Fjärde Långg. 48, månQueer, Park Lane, Kungsports-avenyn fre 08-17. Vi erbjuder testning och 38. Sista fredagen/månaden 23-05. rådgivning avseende hiv och andra SLM,. Info via slmgbg.nu, gaymap. sexuellt överförda infektioner inklusive qx.se. hivtest med snabbsvar, web-tidbokning Haket, Första Långgatan 32. Extra fester då och då se gaymap.qx.se via hemsida, www.narhalsan.se/smc Gayhälsan, Sahlgrenska, CAFÉ/RESTAURANG Gröna Stråket 16, vån 1. Mottagning Crippas Café Kusttorget 1, helgfri måndag 16.30-18.00. tis- lör : 11-22 DAILY UPDATED GUIDE IN ENGLISH/DEUTSCH/ ÖVRIGT DANSK/ NORSK/ 4 RFSL GBG. Stora Badhusgatan SUOMI/SVENSKA 6. Öppet hus/Café ons 17-20,

gaymap.qx.se


26 SEPTEMBER / DANS

PROTAGONIST JEFTA VAN DINTHER

CULLBERG 3–18 OKTOBER / NYCIRKUS

BLOOM CIRKUS CIRKÖR 11–13 OKTOBER / VARIETÉ

CARL-EINAR HÄCKNER 13 NOVEMBER / DANS

FLOTTARKÄRLEK MALIN HELLKVIST SELLÉN 16 NOVEMBER / MUSIK

CHICO TRUJILLO 1 DECEMBER / MUSIK

Rickard Söderberg & Malmö Opera. Fotograf: Andreas Paulsson.

ALLSÅNGSTURNÉ

RICKARD SÖDERBERG & MALMÖ OPERA

STORATEATERN.SE En del av Göteborgs Stad


Behöver du testa dig? Har du frågor om säkrare sex? Behöver du bara prata med någon?

Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

Nu har jag fått nog!

Drop in mottagning för män soom har sex med män och transpersoner, ons 14.00-15-45

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se

Välkomna till oss på Centrum för sexuell hälsa!

Besök vår hemsida för mer information: www.skane.se/sus/sexuellhalsa

Rådgivningen Skåne

, Skånes universitetssjukhw

hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning

MALMÖ GAY GUIDE

SNABBT – GRATIS – ENKELT

CheckP nt Skane i

3 1

4

5 6

S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 Le Couronne, Södra Förstadsgatan 36. Gayvänlig bar/restaurang SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar.

Välkommen hem igen, när du

ÖVRIGT/OTHER

.com

safe6.nu/checkpoint

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

2 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. 3 Noaks Ark, Barkgatan 11, Mån-tors 10-16, Fre. 10-15. Stödcenter för de av oss med hiv och våra närstående. 4 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45.

6 Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16. Passion Events. Eventbolag som gör allt från små till stora arrangemang, konferenser, middagar och nattklubbsevent kontakt: Ulf Nordvall 0701554864

Snygga T-shirt Taboo, Sex Club. shop.qx.se EROS

S. Förstadsgatan 81,

DAILY UPDATED GUIDE TO MALMÖ/SKÅNE AND COPENHAGEN IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


Erbjudandet gäller så långt lagret räcker fr o m 28 augusti t om 30 september 2019.

Ren fröjd i hemmet! SODASTREAM Kolsyremaskin

PASSA PÅ

1 295:• Startpaket med allt du behöver för att kunna göra kolsyrat vatten hemma • 0,65 liters glasflaska • Kolsyrecylinder för upp till 60 liter kolsyrad dryck Art nr 112376

STRAP Taklampa

TEFAL STEAMER Access Steam Minute

PASSA PÅ

PASSA PÅ

fr.

1 295:-

499:-

• 15 W

• Ångkapacitet: 17 g/min

• Passar E27-sockel

• Medföljande tillbehör: textilborste, ånghätta & dörrkrok

• Energiklass A++ Art nr 111813 Ø 27 cm 1 295:Art nr 111814 Ø 36 cm 1 595:-

Beställ på elon.se och hämta i din butik

• Löstagbar vattentank Art nr 110965

Tar bort skrynklor snabbt och enkelt. Ånga dina kläder släta utan att ta fram strykbrädan.


-70-

kulturpuggan: roger wilson

från sossesvenskt till kommersiellt och straight Mitt starkaste intryck av årets väggar och med paneldeltagare som Stockholm Pride? Splittrat. Främst hade behövt vara uppmickade för att geografiskt. Men kanske håller också överrösta oväsendet utanför. Varje själva fundamentet för Sveriges största gång dörren öppnades ut i korridoren hbtq-firande på att förändras. Från ett så gick det inte att höra någonting extremt sossesvenskt folkrörelsedrivet om man inte satt på de två främsta arrangemang (om än med sponsorraderna. pengar i kassan) till ett allt mer komDet jag hörde av seminariet om mersiellt och straightare pridefirande. Satanistisk feminism räckte trots allt Vi kan väl börja med geografin. för att göra det till en av årets märkliSom engagerad pridefirare for jag i gaste Prideuppleelser. Jag hade nog en år fram och tillbaka på min moped del förutfattade meningar om satanismellan Pride Park på Östermalms ”jag kan nästan bli IP, Pride House vid Skanstull och lite rörd av att en Galärvarvets scen på Djurgården. heterosexuell barnJag insåg hur bortskämd man blivit med Pride House i familj tycker att Kulturhuset när evenemanget den ett Pridefirande här gången var inhyst i ett hotell. i Kungsan är den Viss klaustrofobi uppstod när jag naturligaste plats fick trängas i smala korridorer för i världen att tillatt ta mig in på seminarier, som i sin tur hölls i trånga konferensbringa helgen på” rum med tunna, dåligt isolerade ter. Jag trodde till exempel inte att de skulle företrädas av supernervösa talesperoner som glömde bort frågorna de skulle svara på av ren nervositet. Eller att de skulle citera Grynets ”Ta ingen skit” när de skulle förklara sin inställning till omvärlden. Endast Sverige svenska barnprogramshyllande satanister har! Kan ju också tillägga att Satanistiska samfundet, som stod bakom det här seminariet, inte tror på övernaturliga krafter. Egentligen. Stolt Scenkonst fortsätter att vara den sammanhållande kraften för hbtq-teater i Sverige. I år innehöll programmet allt från RFSL Newcomers hemmasnickrade föreställning till en musikalkväll. Störst intryck på mig gjorde nog ändå readingen av den kommande premiären Kurage. En pjäs om några personer som vägrade att paralyseras

av rädsla under de mest panikslagna aidsåren. På readingen fanns dessutom flera personer i publiken som vittnade om sina egna upplevelser under de värsta aidsåren. Stort! I år fick också firandet i Pride Park för första gången en seriös utmanare. Rainbow Weekend är ett kommersiellt alternativ som vågade sig på att arrangera en egen kärleksfest i Kungsträdgården – samma plats där Stockholm Pride höll på att gå i konkurs för några år sedan. Men den här gången har jag hört färre vittnesmål om att bögar och flator kände sig uttittade och utpekade av straighta på utflykt i homoland. Kanske för att Rainbow Weekend vid första anblick kändes mer som ett slags straight pridefirande. Det behöver ju inte vara en dålig grej, inte om det samtidigt finns annat att välja mellan. Ju mer mainstream Pridefirandet blir, desto fler allierade heterosexuella kommer att finnas där. Och vet ni, allierade är inget dåligt att ha i tider när intoleransens vindar blåser allt starkare. Då kan jag nästan bli lite rörd av att en heterosexuell barnfamilj tycker att ett Pridefirande i Kungsan är den naturligaste plats i världen att tillbringa helgen på. Det är en betydlig allvarligare företeelse att våra egna året om-öppna klubbar och barer blir allt färre i Stockholm. Det gör hbtq-livet torftigt på riktigt. Under Pride kan vi ju alltid dra från urvattnade firanden till våra egna fester. Men hur gör vi resten av året?

månadens glosa: [afronte] TV-serien som fick Brasiliens president Jair Bolsonaro att gå in och detaljstyra det statliga stödet till tv-serier. Serien skulle handla om en svart homosexuell man som lever i en förort till Brasilia. Tre andra projekt som också handlade om genus, sex och mångfald blev också stoppade. Liknande åtgärder förväntas på filmsidan.

tips: Den svenska queerfilmstjänsten Gazenet begärdes i konkurs häromveckan. Ett substitut kan vara sajten Queerbee, som är en streamingsajt för queera kortfilmer. För fyra pund i månaden får man tillgång till deras bibliotek med bland annat kurerade kortfilmsprogram. Egentligen är tjänsten bara tillgänglig i Storbritannien och Irland, men jag hade inga problem med att lösa medlemskap och kolla. Läs mer på Queerbee.org

augusti 2019 #287

juli 2019 #286

årets homo om orlandotragedin

hör: Gender Reveal är en av mina nya faroritpodcaster. En intervjupodd med ickebinära och transpersoners berättelser. Det kan vara en serietecknare, en konstnär, en dejtingappuppfinnare eller en biologilärare som vill göra undervisningen mer inkluderande. Allt lett av Molly Woodstock. Gender Reveal finns hos alla de vanliga podcastleverantörerna.

oktober 2016 #253

december 2018 #279

oktober 2016 #253

november 2018 #278

oktober 2016 #253

årets homo om orlandotragedin

guldstjärna: Hanna Johansson och Sanna Samuelsson står bakom Lavendelläsningar, en queer ambulerande litteraturkväll som har sin premiär i Göteborg torsdagen den 26 september (samma dag som Bokmässan drar igång. Det blir läsningar av poeter och författare som är hbtq+ som till exempel Judith Kiros och Kristofer Folkhammar. Mer info på scenerochsamtal. goteborgslitteraturhus.se

årets homo om orlandotragedin

han är

boy

erased

qx träffar

åkesson breakfast

åkesson

qx träffar

charlotte

perrelli

the return of

at tiffanys

rotterdam

dags att

aleksas

till qx

transskola vd & trans

caroline kommer ut

jimmie

jimmie

nominera

gaygala

captain cooke

melanie c judy garland

icona pop

redo för pride pridespecial malmö & Stockholm

joakim lundell parisa amiri william världsmästaren

lotta schelin berättar kan en top vara ihop med en top, och en bottom med en bottom?

PRENUMERERA PÅ QX 12 nummer 360 kr 12 nummer inkl 1 års Qruiser guldmedlemskap 560 kr shop.qx.se


BDSM / FETISCH / SEXHÄLSA / PrEP

SLM.SEXPERTERNA.ORG


 när allting faller på plats

Thailand 2 veckor Fr.

9.475:-

Kata Place w på Phuket. Del i dubbelrum. Från Arlanda 22/1. Begränsat antal platser.

Holidays designed for you

Skäm bort dig med morgondopp i kristallklart vatten, finfrukost och långlunch. Kanske en massage på stranden, en spännande utflykt eller bara läsa en bok i skuggan av palmerna? Flera hundra mil hemifrån. Du väljer, för den här semestern handlar om dig. Unna dig något alldeles extra i vinter och boka något av Vings exotiska resmål. Boka på Ving.se eller ring oss på 0771-995 995

Profile for Tidningen QX

QX september 2019  

QX september har träffat Zara Larsson och Levan Akin som regisserat Sveriges Oscarsbidrag ”And then we danced”. Och så tipsar vi om 28 saker...

QX september 2019  

QX september har träffat Zara Larsson och Levan Akin som regisserat Sveriges Oscarsbidrag ”And then we danced”. Och så tipsar vi om 28 saker...

Profile for qxtra

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded