QX maj 2021

Page 1

maj 2021 #308

tusses konkurrenter i rotterdam bo på vingård sara lövestam Mats & Johan - författarpar i kärlek

kärlek i pandemin


LIVET BLIR

HÄRLIGARE MED EN STÖRRE INSTÄLLNING.


Som människor står vi alltid inför nya prövningar – något som vi alla känt av extra mycket det senaste året. Oavsett hur våra liv ser ut, hur vi påverkas av samtiden, eller hur vi oroas över framtiden, kan vi nog vara överens om att den bästa vägen framåt, är den vi tar tillsammans. Vi på MINI har alltid tagit oss an utmaningar som kan innebära ett bättre, smidigare och roligare liv för andra. Ur oljekrisen hittade vi ett sätt att göra mer med mindre och skapade en bil som revolutionerade dåtidens bil­ industri – och som gjorde både bilkörning och livet enklare och roligare. Den andan har vi burit med oss sedan dess och den vill vi dela med oss av extra mycket just nu. Vi på MINI tror nämligen att livet blir härligare när vi har en större inställning till det. Därför genomsyras allt vi gör av stora drömmar, stora tankar och stor passion, vare sig det handlar om hållbarhet, produktdesign, personliga körupplevelser eller livet i allmänhet. I varje detalj finns decennier av passion, innovation, kärlek och storslagna planer. Kanske är det därför våra bilar rymmer så många olika personligheter, livsöden och åsikter. Kanske är det därför det är en speciell känsla att sätta sig bakom ratten på en MINI som är så mycket större än körglädje och funktion. För vi MINI­förare känner en samhörighet med varandra när vi ses ute på vägarna, hur olika vi än må vara. Vi har helt enkelt öppnat upp våra hjärtan för mer.

BIG LOVE.

MINI Cooper SE. Effekt 184 hk. Elförbrukning kWh/100 km: 17,6–15,2. Räckvidd: 225–234 km.
Regnbågsfamiljer ska vara tillåtna i hela EU! I dagsläget kan du som förälder i en regnbågsfamilj bli av med din juridiska rätt som förälder om du reser eller flyttar till annat inom EU. Det tycker vi är fel. Därför arbetar vi för att ändra på det - inte minst för barnens säkerhet.


Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner, Centerpartiets Europaparlamentariker


För alla dina sidor Både dem du visste om och dem du ännu inte upptäckt.


S

sara lövestam Sara berättar om nya boken ”Ljudet av fötter” som handlar om ofrivillig barnlöshet och om releasefesten som ställdes in då hon fick sitt cancerbesked.

Författarpar i kärlek

308 28

53

Succéförfattarparet Johan Ehn och Mats Strandberg träffades för 19 år sedan när Mats intervjuade Johan för QX.

PRO SEC C O -M EDA L JÖR EKOLOGISK

MATCHA MAT MED PROSECCO

PRISVÄRD Ett prisvärt mousserande med drag av päron och citroner! Expressen - Allt om vin, okt 2020

”Till matigare rätter är det bra att välja så torr prosecco som möjligt, som Casa Vinironia Prosecco Vino Biologico.” Allt om Mat nr 6 2019

FOTO: PETER KNUTSIN

Jon Voss skriver om den stora homorevolutionens år - 1971 då bland annat Sveriges och Europas första prideparad hölls i Örebro.

SPARKLIN G AL TERS AS M

1971 - 50 år sedan första svenska prideparaden

THE GLO B

25 år!

ISSUE NO.

FOTO:STINA STIERNKVIST

QX

maj’21

u

FOTO: PETER KNUTSON

r g the

m

y since 19 9

vin

co m

it

er

b ow

5

in

n

a

SILVER 2020

ALLTID I QX 10 12 24 26 72 79

Ingång QX Gayskola Krönika Daniel S Ogalde EGO Stefan Nilsson FTM QX Ledarstick

maj 2021 #308

tusses konkurrenter i rotterdam bo på vingård sara lövestam

43 OMSLAG: Felicia och Alexandra träffades och blev kära under pandemin.

Mats & Johan - författarpar i kärlek

kärlek i pandemin

FOTOGRAF: Peter Nylund

CASA VINIRONIA PROSECCO VINO BIOLOGICO NR 77719, 95 KR, 750 ML, ALK 11%

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


ingång

12 modiga hjältar i sveriges första parad Platsen är Örebro. Året 1971. Det är en lördag i maj och jag är inte ens ett år gammal. Jag sitter på golvet och jollrar och biter på en gummiring i huset där jag är uppväxt. Där och då är jag helt omedveten om att det bara några kilometer bort inträffar något som kommer att bli en milstolpe i svensk hbtq-historia och som jag själv kommer att skriva om 50 år senare. För medan jag ligger där på golvet och försöker vända mig om och ta mina första steg, så promenerar 12 modiga män och kvinnor från Järntorget till Stortorget i det som kommer att bli Sveriges första prideparad.

Paraden tar knappt tio minuter, springer man Jon Voss, var inte på plats i Örebro då, men tar det en minut. Det är en kort sträcka, men har skivit ett reportage i det här numret av en historisk sådan. QX om året 1971. Homorevolutionens år som Klubben Gay Power Club1 i Örebro är de han kallar det. Inget annat år har varit lika som anordnar demonstrationen. De 12 modibetydelsfullt för hbtq-samhället. Jon berättar ga deltagarna bär på hemsnickrade plakat där varför och tipsar om viktiga platser och datum det står ”Kunskap raserar fördomar”, ”Alla har att minnas med hjälp av bilder från olika arkiv. lika värde”, ”250 000 svenskar homosexuella”. Jag flyttade från Örebro när jag var 25 år, Och de går under men mina föräldrar bor kvar i ”medan jag försöker tystand. samma hus där jag satt på golvet ta mina första steg, så och jollrade för 50 år sen. Nerikes Allehanda är på plats och promenrerar 12 modiga Som så många andra som flyttar skriver i tidningen män och kvinnor några från sina hemorter så behöver dagen efter om att man ett par år ifrån varandra kilometer därifrån ”gårdagens parad innan man kan uppskatta det i Sveriges första avlöpte smärtfritt” som var. Lite som ett förhållande prideparad” och i ÖrebroKuriren som tar slut. Det måste rinna lite hade reportern snappat upp ett samtal mellan vatten under bron först. en pappa och hans dotter som stod och tittade Idag har min hemstad en särskild plats i på. Flickan hade frågat ”Vad gör de, pappa?”, mitt homohjärta. Det var ändå där jag kom varpå pappan hade svarat: ”De kräver sina ut, det var där jag kysste min första kille och rättigheter”. det var där jag fick mina första gaykompisar, vänner som jag har kvar än idag. Nu ska 50-års jubiléet uppmärksammas. Och självklart kommer jag vara lite extra I Örebro kommer man gemensamt gå den stolt när Örebro, gnällbältets huvudstad, där klassiska paradsträckan. Jonas Gardell komallt annars är ”liiite träälit’, i maj firar 50-års mer vara där och berätta om sin nya bok Ett jubiléet av Sveriges och faktiskt hela Europas lyckligare år som handlar om åren innan Torka första prideparad. aldrig tårar. I boken sägs paraden i Örebro ha Skål och grattis Örebro! en viktig plats. Och Jonas har i sin research letat rätt på några av de hjätar som gick i paraAnders Öhrman den för 50 år sen. Min chef och Sveriges egen homopappa,

ANDERS ÖHRMAN

Tre ord som summerar din vår: Schitt’s Creek. Träning. Och Teams-möten. Värsta reklamfilmerna på tv nu: Verisure hemlarm med sämsta skådisarna och allt med Apotekets lugg-Fia.

RONNY LARSSON

Tre ord som summerar din vår: Träning, köksbordsjobb & danskschlager. Värsta reklamfilmerna på tv nu: Ser aldrig tv med reklam....

Ronny Larsson och Anders Öhrman

Redaktionen: Du är med i Tv4:s The Masked SInger, vilken karaktär är du?

Magnus Norgren, marknad – ”Färskpotatisen”! Det är det godaste som finns och den skulle ge en nyttig känsla till tittarna och jag skulle känna mig både närodlad, ekologisk och vegansk! Win-win!

Alexander Kardelo, frilans – Man vill ju vara så spektakulär att ingen märker ens bristande danstalang. Men också glamorös för att leva ut sin Drag Race-fantasi. Jag väljer typ Ursula från Den lilla sjöjungfrun!

Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se

RS distribution 2020: 23 200 ISSN–nummer: 1401–1794

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Budcompaniett

Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare Vecka 14: 122 529

Ulrika Lahne, marknad – ”Champagneflaskan” av en massa anledningar. Klar spegling av mig, bubbligt och sprudlande innehåll, lätt spolformad och lite styv i korken med goda anor.

Ken Olausson, frilans – Borde väl svara en björn eller regnbågsforell eller nåt annat QX-igt. Men tyvärr är nog svaret en taco.

Alfred Jansson, reporter – En späckhuggare kanske. De har verkligen något.

fakta: qx

Layout Anders Öhrman

Skåne/Göteborg Bring Express

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm

Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Ladda ner appen: Tidningen QX

Bankgiro: 5977– 4950 Prenumerera på QX 390 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

/Qxtra

@qxse

@qxse


En värld av upplevelser väntar på dig.

Rabatt upp till 5.000:-* Sunprime från

4.495:1 vecka med del i dubbelrum på Sunprime Alanya Beach, Turkiet, på utvalda avgångar från Arlanda i sommar. Rabatten är avdragen. Begränsat antal platser. * Rabatt per bokning vid minst 2 personer.

Sol, stränder och äntligen lite ljus vid horisonten! Vi är glada över att återigen få uppleva världen tillsammans med dig och ge dig de bästa veckorna på året. Ramarna för en trygg och säker semester skapar nämligen inte sig själva – det står Ving för. Har du lust att skämma bort dig själv lite extra? Då ska du välja Sunprime Hotels, våra skräddarsydda vuxenhotell där du får rensa tankarna och prioritera ditt välbefinnande. Just nu har vi fina erbjudanden på sommarens mest populära hotell och avgångar. Du får också vårt Safe Travel på köpet, det betyder bland annat nya säkerhetsrutiner samt flexibla av- och ombokningsmöjligheter. Om resan blir inställd får du dessutom pengarna tillbaka inom sju dagar. Läs mer och boka tryggt och säkert på Ving.se


-12-

uqx GAYSKOLA – DEL 68

rupaul’s drag race I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren. Den 2 februari 2009 sändes det första avsnittet av RuPaul’s Drag Race och nio dragqueens struttade in i “Werkroom” för första gången. Budgeten var låg, det som idag fått benämningen “season 1 filter” fick allt att se blurrigt ut och dragqueensen såg mer ut som män i klänning i jämförelse med hur vi är vana att se dem idag. Då var man helt ovetandes om vilket imperium RuPaul skulle bygga. Tolv år, tretton säsonger, 19 Emmy-awards, sex All Star-säsonger, flera internationella spin-offs och otaliga “sashay away” senare så kan programmet titulera sig som ett av världens största. Trixie Matell, Katya, Kim Chi, Bob the Dragqueen, Bianca Del Rio har alla blivit superstjärnor och skapat starka varumärken åt sig själva.

Världsstjärnor som Ariana Grande, Lady Genom programmet har Gaga, Miley Cyrus, Robyn och Adam queerkulturen blivit Lambert har suttit som gästdomare. mainstream och tusentals Tunga samtalsämnen har blandats med skratt unga hbtq-personer har fått och skämt. se sig representeras inför Genom programmet har queerkulturen miljonpublik. blivit mainstream och tusentals unga hbtqpersoner har fått se sig representeras inför haft sin storhetstid, men det är precis tvärtom. miljonpublik. Första avsnittet av den senaste säsongen sågs Men resan dit har inte varit helt konfliktfri. av rekordmånga och med tanke på att både Programmet har bland annat anklagats för att håna Nederländerna och Spanien fått egna versioner, så transpersoner och för bodyshaming. Men RuPaul undrar man självklart: har lärt sig. Historia skapades när den trettonde och När ska våra svenska dragqueens få tävla i RuPauls senaste säsongen innehöll den första transmannen Drag Race Sweden egentligen? som någonsin deltagit i tävlingen. Texten kanske insinuerar att franchisen


NÄR MAN ÄR BÄST ÄR DET ENKELT ATT VARA ÖDMJUK Vi på Saldo älskar våra kunder och vi älskar våra medarbetare. Anlita oss, gör det bara!

www.saldoredo.se

Probably the best redovisningsbyrå in the world Foto av: urbanpicture.com-15-

Jag klär mig helst i:

Jeans och t-shirt. Men jag älskar kostym när jag får mojlighet att klä upp mig.

Pa rfym jag an vä nder:

i s ? r e j äl g od en

t g h ar or i är fav t godis, ja ne Gums

Acqua di Parma (Alex tycker det doftar sexig t)...

all om Wi lskar h... Men nner mig ä g a t i J o m o t å p t swee vorit, de omen. a d min f b ar n

tidning jag lä ser: The

Guardian och Expressen.

Jag skulle aldrig klä mig i: Jag har haft

Sevär dhet jag vill se men inte set t:

hu Jag drömmar om att besöka Mac an Picchu. Det har varit min dröm sed barnsben.

på mig det mesta och känner mig bekväm i allt.

Det har jag alltid i kylen: Saltgurka

och gammaldags paté.

ing v r i y n o t

svår aste svenska ordet att utta la:

OMG! Det är så många, men det som jag måste säga ofta men som alltid krånglar till det är FYRA! På riktig! Jag hatar att säga dessa siffror...

& hans favoriter

Tony Irving är hela Sveriges dansdo mare då han suttit i juryn i Let’s Dance i samtliga 16 säsonger och bedömt och betygsatt över 170 kändisdeltagare. Han håller egna danskurser, har varit programleda re i radio och dessutom varit vice ordf örande för Stockholm Pride 1998. Tony, som fyller 55 i juli, bor i Norr tälje med sin man Alex.

er jag det ät till he l st m i dd a g are med Wallenberg s. potatismo

ål: ritresm

Favo

Brac i Kro

atien.

Ett Jag fa ller för:

m inte tar bra skämt och folk so allvar. rt sto så på lva sig sjä

Min kä nd is crush ä r: Ola

m bok so at k r påve : mig t ”The Fron v a Runner” ll e N ia Patric n e rr Wa

mitt highlight moment hittills:

När vi gifte oss i kyrkan samma dag som Pride! Otrolig känsla!

Rapace, så sn yg g och rough!

Tre kä nda I ba ren personer jag beställer skulle vilja g: jag: bj uda på midda En stor stark, Kylie Minogue Ann Margret Rami Malek

iskall, helst en lager.

Favor itl åt just nu:

”Unwanted” med Rick Astley

ei l jag s He n v i l av g s ä s on nä sta ance: Let’s D Peter Jöb

g Kä nd person ja g är ja t at fått höra n me , en ing en lik: Egentlig

och och nu när jag är gråthårig Connery an Se k fol ger sä g ggi skä h! wis I ey! och George Cloon

ack.

g Reality-serie ja skulle kunna ra tänka mig att va med i: OM jag Hahaha! Aldrig... Men ther Bro Big t måste så blir de på ae titt n ma n mi bara för att t... sk ati det fan

t m ig m g jo r o s e i r g Race! T V-se Pauls Dra u R : d e on! hook Det är jag

ed helt hook


”Eftersom jag är enda gaykillen blir det inget kärlekstrams för mig”

DREW HERMANN/FOX

-16-

Paradise Hotel-Niklas kan lägga allt fokus på spelet medan hans straighta medspelare kärlekstrasslar. En vinnande strategi?

SOMRIGA SNEAKERS

DE TRE MEST LÄSTA ARTIKLARNA PÅ QX.SE

BRANDMANNEN SOM KOM UT SOM BI

Skådespelaren Ronen Rubinstein berättade nyligen i en intervju med film/tv-branschtidningen Variety att han är bisexuell. Rubinstein, som spelar brandmannen/akutvårdaren TK Strand i dramaserien 911: Lone Star har blivit en stor favorit för regnbågstittare, och tillsammans med (öppna) skådespelaren Rafael L Silva, bildar de kärleksparet ”Tarlos”, TK & Carlos. Bakom serien står en av Hollywoods främsta leverantörer av starka regnbågskaraktärer, Ryan Murphy, som gett oss serier som Glee, Hollywood och Pose. Välkommen ut!

FOTO: NETFLIX

..senaste månaden: 1. Sophia är vårt HBTQhopp i Robinson: ”De andra visste inte” 2. ”Vila i frid bögjävel” - gravsten i centrala Stockholm förbryllar 3. The Masked Singer - En familjär avmaskning.

FOTO: LINUS NILSSON/TV4

H&M samarbetar med brittiska skomärket Good News i en ny unisexkollektion där dessa puppor ingår. Svinsnygga regnbågssneakers i återvunnen och ekologisk bomull. 599 kr på hm.com.

QUEER DRAGSUCCÉ PÅ INSTA Dragqueensen Brenda Mandlar och Ceviche de Chocho, har under ett års tid ordnat den digitala dragshowen Tuck O’Hej. Tidigare var de värdinnor på gayklubben King Kong, men när den stängde och pandemin gjorde entré upplevde de att hbtq-nattlivet höll på att dö ut. – Vi såg att artister i USA gjorde uppträdanden via Instagram Live, så vi bestämde oss för att testa göra samma sak. Vi saknade att få uppträda och ha kontakt med andra queera människor, säger duon. Det blev succé och därför startade de Instagramkontot @ tuckohej och via det arrangerar de en dragshow i månaden. Hittills har 30 artister från olika delar av landet uppträtt. Livesändningen pågår i två timmar och det är allt från lipsync, sång, dans och burlesque. Det kommer ha shower så länge det finns intresse och målet är att kunna fortsätta med showen efter pandemin, fast då live i lokal. AJ

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @NORMALIZEGAYFAMILIES /@FITVANA_

Det här kontot visar upp regnbågsfamiljer i alla färger och formationer. Vi blir otroligt peppade av den stora härliga mångfald som finns där ute, och detta konto är bara ett exempel på det. På bilden ovan ser vi familjen Rodrigues som bor i Boston,Massachusetts och tjejerna har varit ett par i sju år efter att ha träffats i högstadiet. Nu är de mammor till lilla Gianna.

TIG - NU SOM ACTIONHJÄLTE

VATTENMELONVODKA

Den 21 maj är det Netflix-premiär för actionregissören Zack Snyders version av zombie-klassikern Army of The Dead och vi älskar att komikerflatan Tig Notaro har en stencool roll i den.

Harry ”Watermelon Sugar” Styles nya favorit? Absolut Watermelon finns nu i Systemets beställningssortiment. 256 kr, 40940–01


Andra skulle bara bläddra förbi.

Men du är inte som andra. Så varför skulle din hud vara det? Vi tror varken att det finns produkter eller rutiner som passar precis alla. Istället tror vi på att utgå från dig och din huds unika behov. Vilka de än är. Besök någon av våra salonger eller exuviance.se för rådgivning, behandlingar och produkter som passar just dig. Finally, unique care for unique skin.

www.exuviance.se | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic


En personlig redovisningsbyrå • REDOVISNING • BOKFÖRING • REVISION •

- den personliga byrån – - i Gnosjöandans mitt – • Vi sparar pengar åt våra klienter. - med oss sparar Ni pengar - Gnosjö --Småland. • 40 års erfarenhet

• Vi talar flera språk bl.a. arabiska. • Vi jobbar digitalt.

Vår personal är flerspråkig som arabiska mm TELEFON: 0371-22 68 90 Kontakta oss på: E-POST: magnus@crv.se HEMSIDA: www.crv.se Tel: 0371–226890 AngeMail: kodenmagnus@crv.se ”QX21” ger 10% rabatt. Ny avtalskund - Första timman gratis!

VI HAR ALLT FÖR REGNBÅGSTRÄDGÅRDEN Kom och besök oss

BLOMBACKEN 2, SEGELTORP


FOTO: LINUS NILSSON/TV4

-19-

Gaygalanominerade William om Robinsonäventyret Han har EM och VM-guld i jujutsu, har varit gaygalanominerad till Årets HBTQ, och prytt QX omslag. Nu är 24-årige William Seth-Wenzel Robinson-William i TV4:s succéreality. Hallå, William, hur kommer detta sig? – Som barn älskade jag Wild Kids, och min största dröm var att vara med där. Och när jag blev vuxen fanns drömmarna kvar och då var det logiskt att söka till vuxen-varianten, Robinson. Jag letade efter en ny utmaning efter att jag trappat ner på jujutsun. Jag är lite i ett mellanläge med sporten just nu, och plugget på KTH är tidskrävande, jag och pojkvännen har flyttat och renoverat, och corona har gjort att det mesta ställts in. Så jag behövde som sagt en ny kick. Har du kollat de senaste åren? – Nja, jag kollade som liten då det var veckans höjdpunkt. Men jag såg förra säsongen då det var riktigt bra casting.

Vad överraskade dig mest under inspelningarna? – Att produktionen var så strikt. De tog verkligen avstånd från oss, och svarade inte ens på vad klockan var. Men det var en bra grej, jag ville bli utmanad och verkligen leva livet man ser i rutan. Men jag trodde liksom att vissa saker var lite mer ”for show”. Ni spelade in i Haparanda, var det en besvikelse att komma med och inte åka till en söderhavsö? – Haha, ska jag ärlig så skulle jag alla dar i veckan velat ha gjort det här på Fiji. Och det kände nog de flesta, utom möjligen de få galna friluftsmänniskorna som var med (skrattar). Vem är du i Robinson! – En kämpe som inte vill ta för

mycket plats. Målet var att bli omtyckt Överlevnadsinstinkterna slog in, och av alla, att försöka passa in. längtan efter en bit mat var orimligt stor Du anlände som en ”utmanare”, emellanåt. var det sämre? Vad ska du göra för pris”Jag trodde vissa – Vi kom ju dit pengarna om du vinner? saker var ”for utvilade och ”uppkä– Köpa massa presenter till Show” kade”, vilket var en Pontus som får stå ut med mig fysisk fördel. Däremot var det dåligt för som student, och sen spara för att kunna det sociala spelet. köpa lantställe i framtiden. Du är öppen med att du är ihop Tidigt pratas det om dina stora med Pontus redan i första prohänder, är dom exceptionellt stora? grammet... – Ja, jag har ganska stora händer, det – Ja. Min idrottskarriär dolde jag är nåt man fått höra genom åren. Det av strategiska skäl, men jag hade aldrig har inte varit en nackdel när jag utövat klarat att dölja den biten, och jag pratar jujutsu. om Pontus i ”synk”. Så är det sant vad de säger om Vad saknade du mest? stora händer? Stora händer... – Jag skulle vilja säga Pontus, – ...stora skor? (skrattar). Japp. Ronny Larsson men det var absolut maten (skrattar).

qx tillbakablick vv

ola rapace mats strandberg årets hetaste gaydestinationer möt tre ganska osvenska svenskar madrid san francisco

Kärlek i luften!

- och att våga kärleksflytta

Eva dahlgren dags för eurovision

Alexandra och Linda om året som gifta. Micaela och Mira ska gifta sig i sommar. Vi pratar med tre par som fått kärleken att hålla. och vill du gifta dig 11.11.11?

OMSLAG.indd 1

2011-04-19 14.08

Maj 2011. Det var kärlek i luften för tio år sedan och QX pratar med par som är nygifta.

15 ÅR SEDAN

20 ÅR SEDAN

Maj 2006. Vi snackar med fyra heterokillar som finns på Qruiser.

VÅRA HETEROGRABBAR JERKER DALMAN. TREKANT. FLATPARTY. HONG KONG.

QX MAJ 2001 DET LISTIGA NUMRET

Maj 2016. Ett reportage om att ”kärleksflytta”, tre par berättar om att bli kär utomlands.

maj 2011 #188

MAj 2016 #248

att bli kär utomlands

10 ÅR SEDAN

QX MAJ 2006 DET HETEROSEXUELLA NUMRET

5 ÅR SEDAN

SVERIGES 20

SEXIGATSJEJTERE

Maj 2001. En flatjury valde ut Sveriges 20 sexigaste tjejer - etta blev Charlotte Permell.


FOTO: LINUS NILSSON/TV4

-20-

Dancing Queens – ny film av Helena Bergström Den 3 juni har Netflix premiär på Dancing Queens, Helena Bergströms senaste film. Den handlar om att vara öppen för kärlek och vänskap i olika former, och i centrum står Dylan, som spelas av Molly Nutley. Hon kommer från en liten ö i Bohusläns skärgård och drömmer om att försörja sig på dansen. Ett jobb på drag-klubben Queens leder till att omgivningen får upp ögonen för henne och drömmen är att medverka i klubbens dragshow, men funkar det när hon är tjej? Förutom Molly Nutley så har skådisdebuterande dansaren och koreografen Fredrik Quinones en stor roll. Och bland skådisrävar som Claes Malmberg, Marie Göranzon, Christopher Wollter och Rakel Wärmländer dyker agerande HBTQ-favoriter som Razmus Nyström, André Christenson, Emil Almén och Robert Fux upp. Dessutom har PR-proffsen Fredrik Robertsson och Dominika Peczynski varsina roller…

”Jag tänkte att jag bara skulle se dem som jobbiga kunder som jag ändå måste klippa!”

SKNY BTCH Vodka Soda LEMON Alkoholhaltigt kolsyrat vatten med naturlig frisk, fräsch smak av Lemon och inget tillsatt socker. Artikelnr: 35803 Flaska 200 ml, 16 kr Alkoholhalt 4,5% WWW.SKNYBTCH.SE

Alkohol kan skada din hälsa.


Vi hjälper ofrivilligt barnlösa Nordic Surrogacy bildades 2016 och har sedan starten hjälpt över 100 efterlängtade barn till världen. Vi erbjuder kompletta och förmånliga garantiprogram för ensamstående och par oavsett sexuell definition och könstillhörighet. Nordic Surrogacy är ett svenskt företag med kontor på Södermalm i Stockholm och ett nätverk av handplockade kliniker runt om i världen. Vi har ett nära samarbete med Sveriges främsta jurister inom familjejuridik för barn födda via surrogat och vår egen distriktsköterska från BVC. Våra erfarna medarbetare finns vid din sida under hela vägen; från den första konsultationen till födseln och hemkomsten i Sverige. Under tiden ni är i födelselandet hjälper vi till med juridisk expertis och dokumentation. Allt för en snabb och smidig hemresa.

Välkommen till oss!

Eduardo är VD och grundare av Nordic Surrogacy. Pappa till två 6 åriga tjejer födda via surrogat. Har under årens lopp gjort stora ansträngningar för att förändra den allmänna opinionen om surrogat som familjebildningsmetod. Jonas är vår rådgivare och den förste ni kommer möta hos oss. Jonas och hans make Oskar genomgår just nu en process i Colombia som ni kan följa på Instagram @pappa.pappa.barn

Annelie är koordinator för våra familjeprocesser i USA, Ukraina och Colombia. Hon är mamma till två vuxna barn och har lång erfarenhet av familjefrågor.

Anneli är koordinator, och just nu mammaledig till september 2021. Hon har två barn tillsammans med sin man, båda födda via surrogat, och driver även bloggen surrogatresan.wordpress.com

Ingegärd är distriktsköterska på BVC och har lång erfarenhet av barn födda med surrogat. Förutom rådgivning driver Ingegärd vårt nätverk av familjer med surrogatbarn.

nordicsurrogacy.se


-22- -20-

FOTO: JOJO WHILDEN/NETFLIX

w månadens öppning -20-

FUNDERINGAR Skapa en regnKRING DROGER? bågsfärgad vår!

Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar.

Upptäck vårt färgsprakande skapasortiment. mottagning@rfslstockholm.se

sexperterna.org/chemsex KOLLEKTION STORA A Teckningsblock A4 170g 40 blad

KOLLEKTION STORA A Fiberspetspenna 0,4mm 18 färger

FUNDERINGAR 89:– 179:– synas i Vill du också KRING DROGER? FUNDERINGAR Kontakta Sexperternas samtalsmottagning KRING DROGER? KOLLEKTION STORA A

KOLLEKTION STORA A

kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar. AnteckningsKalligrafipenna bok A5 olinje1,0/2,0/3,0mm Kontakta Sexperternas samtalsmottagning rad rosa svart mottagning@rfslstockholm.se kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar. 99:– 129:– sexperterna.org/chemsex mottagning@rfslstockholm.se Kontakta sexperterna.org/chemsex

annonser@qx.se

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

Vill du också synas i Vill du också synas i Hiv sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande forskare i kampen mot hiv och AIDS.

Vi finns på aidsfond.se ochKontakta Facebook

annonser@qx.se Kontakta annonser@qx.se

Bg 900-6958 Swish 123 900 6958 Plusgiro 900695-8

Hiv sprids fortfarande i världen och här hemma. Följsprids oss på Stöd Sveriges ledande kampen mot hiv Hiv fortf arande forskare i världeni och här hemma. och AIDS. Instagram Stöd Sveriges ledande forskare i kampen mot hiv och AIDS. Vi finns på aidsfond.se och Facebook

qxse

Vi finns på aidsfond.se och Facebook Bg 900-6958 Swish 123 900 6958 Plusgiro 900695-8 Bg 900-6958 Swish 123 900 6958 Plusgiro 900695-8

FOTO: JOJO WHILDEN/NETFLIX FOTO: JOJO WHILDEN/NETFLIX

-20-

w månadens öppning w månadens öppning

uen recension eller

en kärleksförklaring? Jag vet inte om det här är en recension, en uppmaning eller en kärleksförklaring, men Benjamin Ingrosso är det bästa jag vet just nu. Men förutom att jag lyssnat en hel del på Det var när Benjamin framförde Lisa Benjamins nya låtar har jag även tillbringat Nilssons Långsamt farväl under middagen hela våren med honom. Han i rutan, jag i i Så Mycket bättre - där och då föll alla soffan. Benjamin’s var årets bästa ”må bra”-tv. bitar på plats. Benjamin gick från att vara Ett matlagningsprogram där Benjamin bjöd den där söta och charmiga popkillen till hem kändisar som Molly Sandén, Oscar att bli en riktig artist. Begåvat och med Zia, Zara Larsson, Danny, Gynning, stor respekt gjorde han sin version av en Miriam Bryant, Bianca Ingrosso med fantastisk låt och lyckades lyfta den både två flera på pasta – och jag kan inte komma och tre snäpp. Sen bara fortsatte det under ihåg när jag längtade så mycket efter hela Benjamins medverkan i programmet. måndagskvällar med gnocchi, Förutom snyggt omgjorda fusilli, ravioli, fettuccine och versioner av låtar som Judy Benjamins 8 bästa: tortellini. Det var stämningen min vän och Silvanas Tänd 1 Långsamt farväl i programmet som var så skön, alla ljus var han dessutom 2 En gång i tiden gästerna, pratet, Benjamins otroligt kul, genuint intresserad av 3 VHS ödmjuka värdskap och grymma andra (en sällsynt egenskap 4 Allt det vackra 5 Barnasinnet kockkunskaper – och inte minst i artistvärlden) och visade 6 Se men inte röra musiken han och gästerna bjöd även prov på en underbar 7 Det stora röda huset på. När Benjamin slog sig ner självdistans. Jag blev ett 8 Stockholm vid pianot och Lisa Nilsson och Benjamin-fan. + Benjamins och Felix han gjorde en duett av Långsamt Hans musik har sedan dess Sandmans hyllningsfarväl satt jag precis som Parisa tagit över min spotify. Det är medley från Mello. Amiri gjorde där bredvid, helt precis som att Benjamin gått Kolla youtube. MAGI! stum och rörd. Eller när Molly i låtskrivarskola hos magister Hammar och Benjamin gungade Orup och Ted Gärdestad. loss i Get to know me first. Och när Cherrie I de nya svenska låtarna trängs melodiösa och Benjamin framförde VHS och Edvin slingor med vackra stick och somriga texter. Törnblom satt och OMG-gapade. Jag Och vem kunde tro att jag skulle gå runt Vaddel är det som händer? Hur ochTaylor nynna på en låt omhar smör ochkärleken. parmesan? förstår Schilling hittat sagthonom. att ingen av henne kan etikett-beär han? Eller om startflingor som och Onaka-fil. stämmas. Skådespelerskan blivit HBTQ-ikonisk begåvad Dagen efter åkteinte jag till köpte Låtarna på nya gång isi tiden för sin roll somskivan Piper ”En i Orange the New – Jag passar in iaffären en boxoch – det är för ingredienserna till Benjamins grilled cheese DelBlack 2” nårbekräftade rakt in i hjärtat på mig, jag nyligen att hon dejtar förenklande. Jag har haft fantastiska relatiohanoch lagat Ochavjag var och älskar hans röst, och låtarnas harmonier grafiska konstnären Emily Ritz. Taylor somner hari programmet. upplevt massor kärlek, inte den enda, instagram flödade av bilder på når mina tårkanaler och ger mig gåshud. Schilling återpublicerade en bild från Ritz jag har inga som helst samvetskval varifrån hemlagad grilled cheese i flera veckor efteråt. Som titelspåret En gång i tiden, en låt som Insta därenparet gosar i dimman. kärlekensläppte kommer, hon i en intervju med Nyligen P3 sa musikdokumentär doftar som svensk Guilty med Barbra ”Jag kan inte vara mer stolt över att vara vid EF 2017. ett program helt tillägnat Benjamin – ”Från Streisand och Barry Gibb. Eller roadtripEnligt flera källor ska paret ha träffats via din sida barnstjärna till hyllad låtskrivare”. popiga I min@tayjschilling, lägenhet med Happy kul textPride!”, om att skrev hånad gemensamma Ritz i originalinlägget ochförsta la till Leta upp den. vänner, börjat relationen som hataEmily att vara ensam. Och så albumets bilden. När Taylor sedan polare på förnya att albumet. sedan falla för varandra. Lyssna låt, regnbågsemojis Allt det vackra, eni underbar pianopärla sen din egen grilled cheese.bisexuella bilden flöde la hon till LagaTaylor Schilling, 35, spelade medåterpublicerade mäktiga symfonier ochi sitt tonartshöjning Och pasta! omsex att försöka se positivt på framtiden trots röda hjärtan. Piperdärmed Chapman i den prisade fängelse-sesagt att ingen del av henne etikett-beTaylor Schilling har hittat kärleken. Anderskan Öhrman att förhållandet gått i kras. Taylor Schilling har hittills varit väldigt rien 2013-2019. att ingen del av henne kan etikett-beTaylor Schilling har Skådespelerskan somhittat blivitkärleken. HBTQ-ikonisk sagtstämmas. privat när det gäller kärlekslivet och bara Skådespelerskan blivit HBTQ-ikonisk för sin roll somsom Piper i Orange is the New stämmas. – Jag passar inte in i en box – det är för – Jag passar inte in i haft en box – det är relatioför för sin roll som Piper i Orange is thedejtar New Black bekräftade nyligen att hon förenklande. Jag har fantastiska

Taylor är en av oss

Taylor är ären enav avoss oss Taylor


Äntligen är min prosecco här, helt torr och ekologisk dessutom.

Ett ekologiskt fynd AFTONBLADET Fredrik Schelin 2/4 2021

Trivsam och smakrik! 8,5 (Mycket bra Prosecco)!

KARL – FREDRIK ORGANIC PROCECCO

Art nr 51003, 75 cl, Pris: 109:-, alk vol 11,5%

Prisvärd! MOUSSERANDE.SE 25/3 2021

henkell-sverige.se

Alkohol är beroendeframkallande


-24-

KRÖNIKA: daniel s. ogalde

”Kalla mig dansgolvets nunna, men...” För några månader sedan blev jag kroppsskammad av en kk. Det var under ett sånt där planlöst sexande som en liten kommentar smög sig in i samtalet. Han beklagade sig över de extrakilon jag enligt honom hade samlat på mig under åren som vi setts. Det låter kanske mer dramatiskt än vad det var även om min inre dramaqueen antagligen hade kunnat ta det till ytterligare en nivå. Men trots att det inte tog vidare hårt så hängde svedan kvar som en liten envis sticka. För

nej, jag ser mig varken som överviktig eller att det är något fel i att faktiskt vara av det rundare slaget, men det var likväl en händelse som fick mig att reflektera. Den som missat att det finns kroppsideal i samhället för att inte säga en hets kring just kroppar inom hbtq-communityt har väl aldrig befunnit sig på en bögklubb. Ja, ni vet de där mörka, svettiga, basdunkande festerna, som vi alla saknar nu i coro-

natider, där mer än bara tröjor åker av i en köttig sexuell extas. Jag minns fortfarande första gången jag äntrade en sådan. Adrenalinet, fascinationen och glädjen var som ett visuellt rus inför allt detta. Denna kroppsliga frigörelse som liksom är som en del av essensen i hbtq-kampen. För mig tog det lång tid att ta av mig tröjan. Kalla mig dansgolvets nunna men min relation till min egen kropp har inte alltid varit enkel. Ja, rent ut sagt bedrövlig. Det tycks liksom höra

FOTO: PETER KNUTSON

”Jag vet att mina bröstmuskler drar till sig blickar, att mina armar får kommentarer och att min rumpa brings the boys to the yard.”

till i dagens samhälle att hitta något att ogilla, förändra eller förbättra vare sig det handlar om plommonrumpan, rynkorna eller hängmagen. Och jävlar vad vissa av oss tycks vara bra på det. Att hitta de där ”felen”. Inte bara i relation till oss själva utan även gentemot andra. Nu kanske några av er säger ”Men det finns ju plats för alla i vårt community. Kolla på björnfesterna!” men det är ju just det. Denna tydliga uppdelning och kategorisering som gjort Scruffandet enklare men som försvårat för mångfalden, inte enbart i våra egna led utan även i bemötandet av dessa olikheter. Var drar vi egentligen gränsen mellan preferenser och fördomar och inte minst, hur uttrycker vi dem? Jag tränar minst fem gånger i veckan. Att påstå att jag enbart gör det för att må bra vore lögn. För lika mycket som jag blir starkare för varje lyft kilo är dessa muskler ett homage till min djupt rotade fåfänga. Jag vet att mina bröstmuskler drar till sig blickar, att mina armar får kommentarer och att min rumpa brings the boys to the yard. När så jag, utan att förhöja mig själv till en Adonis, blir satt som standard för ”övervikt” kan man undra om vi satt ett orealistiskt Tom of Finland som ideal. Men det här är inte en bekräftelsetörstande bögs skrivna tårar eller ett derailande av en problematik som faktiskt påverkar många av oss men som framför allt drabbar de som står utanför de rådande skönhetsnormerna. Det handlar om att se den skevhet som alltifrån ”välmenande” kommentarer - till rent ut sagt elaka sådana grundar sig på. Vi måste våga rannsaka de skönhetsideal och den kroppshets som lever och frodas i vårt regnbågsvarierade community. Att älska och få älska sin egen kropp, hur den än ser ut.


Sund Nergården

Det lilla hotellet för vuxna i den

”Paradiset är hos två killar i Sund” - QX Checkar in

sörmländska idyllen

Sundnergarden.se

Vi stöttar QX

ica.se/bjorko

Björkö


-26-

EGO med stefan nilsson

Månadens hår

Månadens BAD

Svensk COS släpper sommarens badbyxor. Årets modell går i diskret olivgrön färg med bra passform. Kostar 450 kronor. www.cosstore.com

Skönhetsvarumärket R+Co har lanserat en ny och snygg hårvårdskollektion - Bleu. Förpackningarna ska påminna om Capri, 70-talets Yves Saint Laurent och håll i hatten – fioler. 21 produkter är indelade i fyra kategorier: Essentials, Color, Repair & Moisture och Volume. Produkterna ska ge en sån där skön salongskänsla – och är helt fria från parabener och sulfater. Pris från 539 kronor. www.randco.com

Månadens solisar

”That’s hot”. Paris Hilton är omslagsfl icka för den nya kollektionen solglasögon från Lanvin. Utmärkande för den här kollektionen är den tydliga loggan eller emblemet som sitter på de breda skalmarna. Bågen kommer i fyra varianter och kostar 2 320 kronor. www.lanvin.com

Månadens verk

Ikea satsar då och då på kollektioner som är mer galna och artsy. Häromåret gjorde man till exempel en kollektion med superstjärnan Virgil Abloh. Det här året kommer lampor som ser ut som insexnyckel, konstglas och tavlor med kraschade drönare. Min favorit är den här klockan som ser ut som en skulptur. Time flies, eller? Kostar 399 kronor. www.ikea.se

Månadens återbruk

Brittiska Bulldog gör hudvård som är hållbar – och prisvärd. Under våren släpper man en rakhyvel som till 70% består av återvunnet glas från ölflaskor. Skål för det. Kostar 269 kronor. www.bulldogskincare.com

Månadens nej, nej, nej Månadens balans

New Balance lanserar den nya modellen 237. Det är en cool sko som flörtar med retro från 70-talet, men alla färgfält på skon är lite större än vanligt så att skon ska kännas lite mer samtida. Modellen 237 kostar ca 1000 kronor och fi nns till exempel på Care of Carl. www.newbalance.se

Sluta tagga. Vi är alla på Instagram. Och ett tag trodde man att vi skulle få fler likes eller fler följare om vi taggade rätt saker. Det var då. Så är det inte längre. Så alla ni som taggar precis allt. Sluta med det. Hashtag Scruff – varför? Hashtag inspo – varför? Hashtag sluta nu…


Ge någon det finaste du har ”Då jag själv har fått hjälp genom donation så kändes det som en självklarhet att hjälpa andra som drabbas av ofrivillig barnlöshet. Det är en fantastisk känsla att hjälpa andra att uppnå deras högsta önskan att bli föräldrar. Det är magiskt att få dem att bli hela!” Anders

Vill du hjälpa någon genom att bli ägg- eller spermiedonator kan du ringa oss på 076-941 74 00 eller besöka www.livioeggandspermbank.se

Livio 2021 QX 215x138.indd 4

2021-04-13 12:50

Vi förmedlar bostäder med

KÄRLEK! Oavsett om du ska sälja eller köpa, välj då en mäklare som erbjuder mångfald, värme och som skräddarsyr varje bostadsaffär till att bli den allra bästa. Kontakta oss idag, vi finns här för dig!

vaningen.se/qx

Regionchef, Partner, Reg. fastighetsmäklare

VD, Reg. fastighetsmäklare

Magnus Jansson

Johan Linde

0731-55 55 36

0709-98 11 77

STOCKHOLM I MALMÖ I HELSINGBORG I NORRKÖPING I LUND I KRISTIANSTAD I NYKÖPING I TRELLEBORG VÄX JÖ I ÄNGEL HOLM I HÄSSLEHOLM I STAFFANSTORP I HÖLLVIKEN I LOMMA I SVEDALA I OXELÖSUND


-28-28-

”Alla de som aldrig

lyckas få

barn är inte olyckliga

resten av

livet”

Sara Lövestam försökte under många år att få barn, men bestämde sig till slut för att ta en annan väg i livet. Hennes senaste roman handlar om just längtan efter det barn som aldrig kommer och viljan att veta mer om sig själv och sitt genetiska arv. AV Moa Linette Lindahl FOTO Anna-Lena Ahlström


-29-


FOTO: STEFAN TELL

-30-

sara skulle sitta i tv-soffor och prata om Monikas och sin egen erfarenhet av barnlöshet, men istället tvingas hon tillbringa våren i sällskap av cellgifter.

Porten öppnas och fram kikar ett välbekant, om än något påpälsat, ansikte prytt av både ett par solglasögon och en mössa neddragen i pannan (Sverige i april, behöver jag säga något mer?) Sara visar vägen till ett bänkbord i närheten. Vårsolens timida strålar letar sig fram genom trädkronorna och över bostadshusen, men når tyvärr inte vårt bord. Hon tar fram de limegröna sittunderlagen hon har tagit med sig och vi slår oss ned. Sist vi träffades var för bara två veckor sedan när vi spelade in promotion-filmer för hennes nya roman. Då befann vi oss på hennes balkong och hennes alldeles nyfärgade lila och så omsorgsfullt lockade hår blåste i den starka vinden. Dagen efter skulle hon göra sin första cellgiftsbehandling mot den livmoderkroppscancer som så ovälkommet äntrat hennes liv tidigare i år. Som om hon har läst mina tankar säger hon: – Jag trodde att jag skulle ha tappat mitt hår till nu, men allt är faktiskt kvar. Jag nästan väntar på att det ska börja lossna i duschen. Jag orkar liksom inte tvätta håret en gång till. Hon har valt att inte raka av sig håret på förhand för att hon vill uppleva allt som cancern för med sig. Inte helt förvånande ändå eftersom Sara, kanske något arbetsskadad, har en röst i bakhuvudet som gör sig hörd varje gång hon går igenom något tufft: “den här erfarenheten kan jag använda i en framtida roman”. Och det är precis så, tack vare just den rösten, som idén till Saras senaste roman Ljudet av fötter kom till liv. Ljudet av fötter är första delen i en (redan färdigskriven!) trilogi om Monika, en universitetsforskare, som de senaste elva åren har

framförallt minns Sara hur hela hennes liv delades försökt skaffa barn. När vi möter henne ska hon upp i, och formades utifrån, tvåveckors-intervaller: just göra sin tredje och sista landstingsfinansierade tiden mellan ägglossning och mens och tiden IVF-behandling, och med tankarna på barn mellan mens och ägglossning. Att varje månad väcks även tankarna på hennes egen barndom och kastas mellan hopp och förtvivlan, och att månad det genetiska arv hon vet så lite om. Monika är efter månad hånas av den röda fläcken i trosorna. nämligen uppvuxen i fosterhem och känner inte – Det är mental tortyr att varje månad se sina till mycket om sin biologiska familj och släkt. drömmar gå i kras, säger Sara. För att besvara stora och existentiella frågor som ”vem Sara har haft en Så till slut bestämde jag mig för att det fick räcka. Jag ville inte är jag? Varifrån kommer jag? dödsångest hon försöka längre. Vad lämnar jag efter mig? Vad betyder jag?” börjar hon aldrig tidigare Med en IVF-behandling släktforska. Ljudet av fötter är till lika stor del en berättelse känt. ”min livmoder kvar bestämde sig Sara för att inte genomföra den. Men till om den starka viljan att har verkligen skillnad från vad vi kanske är skaffa barn men inte kunna, vana vid att läsa, se och höra som en släkthistoria som fuckat med mig” om barnlösa som aldrig får sitt löper över flera generationer. efterlängtade barn, har Sara inte Det har tagit Sara hela åtta år levt olycklig i alla sina dagar. att skriva trilogin, och det känsliga ämnet ofrivillig – Så fort jag hade bestämt mig för att sluta barnlöshet är något som grundar sig i Saras egna försöka kände jag bara en enorm lättnad. Man erfarenheter. sörjer så mycket under tiden man försöker, så när – När jag ville börja försöka skaffa barn besökte jag väl släppte det så släppte jag det. Och idag är jag en barnmorska som sa att jag har många ägg jag nog glad att jag inte fick barn, säger hon och och en snygg livmoder. “Du kommer bli gravid pausar. Men jag hade varit glad om jag hade fått inom ett år” sa de till mig, precis som de säger till barn också. Monika. – Det finns en föreställning i samhället om Men Sara blev inte gravid inom ett år. Eller att de som försöker få barn vill det av hela sin själ under nästkommande år. Eller det därpå. Istället och är beredda på att offra precis allt för det. Men påbörjades en period av fertilitetsbehandlingar för mig var det inte så. Innan jag började försöka och vad Sara beskriver som ett utdraget trauma. funderade jag mycket på om jag ens ville ha barn Det finns flera mycket smärtsamma aspekter i att och vägde för- och nackdelar. Och även om jag inte kunna skaffa barn. En av dem, menar Sara, är ville ha det då så kanske det inte längre känns värt känslan av att ständigt misslyckas. Att som kapabel efter fem eller sju eller elva år av försök. Drömmen människa inte kunna åstadkomma det som till om barn var en av många drömmar och egentligen och med en amöba klarar av - att föröka sig. Men


Välkommen till ett helhetskoncept där du går kurs och vi tar hand om allt annat.

ka f é s ka f f e r i v i n ba r

I utbudet hittar du dans, sång, teater, konst, skrivande, hantverk och mycket, mycket mer!

Hitta alla våra kurser på fridhemsfolkhogskola.se

ö st ra l å n g g ata n

no.27

Vid torget mitt i Trosa har Visthuset slagit upp sina dörrar. I fastigheten från 30-talet huserar kafé, skafferi och vinbar. Här kan man fika eller ta ett glas vin i den lummiga trädgården eller mysa på övervåningen när regnet slår mot rutorna. Visthuset håller öppet året om och erbjuder säkra smakupplevelser till såväl Trosa och dess gäster.

DITT VAL NÄR DU ÖNSKAR EN PERSONLIG OCH PROFESSIONELL FASTIGHETSMÄKLARE. Mar tin Jönsson

(+46)70-844 33 00

mar tin@wallinco.se www.wallinco.se

HEM ÄR KÄRLEK

www.visthusettrosa.se Följ oss på: @visthusettrosa


-32-

har jag haft andra drömmar som har varit starkare. Som att jag som fyraåring drömde om att bli författare. Den oförståelse och okunskap Sara har sett tror hon bottnar i att de allra flesta vuxna personer har barn, och att barn för dem är det allra viktigaste. De utgår ifrån att ofrivillig barnlöshet upplevs på samma sätt som om någon skulle ta deras barn ifrån dem. Saras blick, som inte längre är dold av de mörka solglasögonen, vilar över det lilla bostadsområdet. – Precis som föräldrar kan säga ”du förstår inte för att du inte har barn” kan jag säga ”du förstår inte, för du har inte gått igenom en barnlöshet och gått vidare”. Så med den här boken ville jag förmedla den tillvaro som man befinner sig i när man försöker skaffa barn. – Och det känns också viktigt inte minst för HBTQ-världen. Nu när vi äntligen har fått heteroprivilegiet att sanktionerat kunna skaffa barn kommer ju också heteroproblemet att inte kunna skaffa barn. Och det kan vi väl också prata om? Att vara öppen med sin erfarenhet av barnlöshet har inte varit enkelt, men Sara förklarar att hon har fått styrka i att hon redan tidigare har kommit ut

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

”Med hetero-privilegiet att kunna få barn kommer också heteroproblemet att inte kunna få barn”

och brutit mot en stark norm. – Vi som någon gång har kommit ut har en superkraft i att vara normbrytande. Vi vet att jorden inte går under om vi gör det igen och vi vet att vi alltid kommer kunna hitta vårt stöd någonstans. Sara ville inte att boken skulle bli en självbiografi och inte heller att huvudkaraktären Monika skulle läsas som Sara. Hon ägnade därför mycket tid åt att mejsla fram Monika och att särskilja dem från varandra. För de yttre skillnaderna hade hon två lösningar: 1) hon gjorde Monika straight och 2) gav henne breda höfter. (Lite gulligt att Sara som är så starkt förknippad som HBTQ-person tycks identifiera sig lika mycket som någon med smala höfter). Och QX-läsare behöver såklart inte oroa sig, det finns queert läckage genom hela berättelsen, framförallt i de kommande två delarna, meddelar Sara. Även Monikas tonårige granne Texas som spelar en stor roll i boken (en helt underbar karaktär för övrigt) är queer. Sara har till och med skrivit en ungdomsbok med Texas som huvudroll, där Monika bara figurerar som biroll: En stark nolla (kolla upp den, den är underbar!) Den fina och något omaka relationen mellan Monika och hennes tonårige granne står till stor del för det varma, humoristiska och lättsamma i Ljudet av

fötter. För trots sitt tunga tema är boken givetvis skriven på Saras karaktäristiskt kvicka och roande manér. När vi börjar gå tillbaka mot Saras port berättar hon att hon precis har gått in i toppveckan. För i likhet med processen att försöka skaffa barn har hennes liv återigen delats upp i veckointervaller, och denna gång i veckor om tre (och självklart har hon namngivit de olika veckorna). Den första veckan efter behandlingen är den sämsta och har fått namnet kortisonveckan. Vecka två kallar hon farliga veckan eftersom hennes immunförsvar är mycket lågt då (med andra ord: håll er fan ifrån henne!) och den tredje toppveckan. Och ja, visst älskar vi Sara ännu lite mer för att hon kallar en vecka under sin cancerbehandling för toppvecka? Men trots att Sara under samtalet har droppat ett flertal skämtsamma kommentarer om sin cancer är

det fortfarande cancer vi talar om och Sara berättar att hon har haft en dödsångest hon aldrig tidigare känt. Att inte heller få fira, sprida och göra allt det hon hade tänkt med den bokserie hon så länge sett fram emot att få släppa, är något hon sörjer. Det här skulle ju vara Monikas vår, menar Sara. Hon skulle sitta i tv-soffor och prata om Monikas och sin egen erfarenhet av barnlöshet, men istället tvingas hon tillbringa våren i sällskap av cellgifter. – Förhoppningsvis är detta också en erfarenhet jag kan skriva om i framtiden. En sak kan jag då verkligen säga: min livmoder har verkligen fuckat med mig. Och nu när jag fick den bortopererad i och med cancern märkte jag att jag inte sörjer den. Eftersom jag redan hade slutat försöka få barn och gått vidare känner jag ingen sorg över att jag tvingades operera bort min, visserligen snygga men, väldigt svekfulla livmoder.-34-

Tusses 11 största hot i rotterdam! FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD/NRK

FOTO: CARLTON AGIUS

QX Ronny Larsson har synat startfältet i årets Eurovision Song Contest. Efter ett år utan tävling väljer flera länder att skicka samma artist men med en ny låt. Ibland blir det pannkaka, men i flera fall riktigt bra. Dessutom står vi inför ett otroligt bra nordiskt år, då alla fem länder skickar låtar som är stora hits på hemmaplan. Här är länderna som slåss med Tusse om segern!

Norge: TIX

FOTO: OSCAR ALESSIO

2

Norges största popartist tog i änglavingar hem MGP-segern med vemodiga poplåten Fallen Angel omgiven av dansande djävular.

Malta: Destiny

1

Cypern: Elena Tsagrinou

4

26-årigen från Greece Got Talent sjunger Fuegodanspoppiga El Diablo, som delvis är svenskskriven. Cypriotisk-ortodoxa kyrkan tycker att låten uppmuntrar djävulsdyrkan, och Zara Larsson har twittrat om videon som påminner om hennes Love Me Land.

Schweiz: Gjon´s Tears

3

Gjon Muharremaj har kosovoalbanska rötter och tävlande som 12-åring (!) i Albanias Got Talent. Tout l`Únivers är en franskspråkig falsettballad som griper tag.

FOTO: MONA SALMINEN

FOTO: PANOS GIANNAKOPAULOS

FOTO: ABRIZIO CESTARI

Den här 18-åringen är van att ta hem vinster i musiktävlingar. 2015 vann hon Junior Eurovision Song Contest, och 2019 X Factor Malta. I fjol skulle hon ha tävlat med The Mamas-doftande All My Love, men i år byter hon spår och gör kaxig girlpowerpop som devis är svenskskriven, Je Me Casse. Röststarka Destinys största idoler är Beyoncé och Lizzo. Det både syns och hörs.

San Marino: Senhit

5

Senhit tävlande för SM redan 2011, men det minns ingen. I år sägs hon och hennes lockiga Cleopatra-peruk ta med sig amerikanska rapstjärnan Flo Rida till Rotterdam i danspoplåten Adrenalina , som inte så lite påminner om Suzy P:s Mellolåt Moves.

Finland: Blind Channel

6

Finland hade en riktigt bra uttagning i år och det här hårdrocksgänget vann överlägset med Dark Side som de själva kallar ”violent pop”. Ska bli intressant om de kan göra en Lordi femton år senare...


-35-

FOTO: JURGA URBONAITE

...och så här tror QX Schlagerprofiler ROnny & Ken att det går:

Ken: 1. Malta 2. Schweiz 3. Litauen 4. Island 5. Moldavien

Litauen: The Roop

FOTO: JOEL SAGET

FOTO: GABRIELE GIUSSANI

7

The Roop var favoriter i fjol med knasiga hand-bakom-huvudet-dansen On Fire. När trion med två energiska dansare i år fick en ny chans att representera hemlandet, som har en sjätteplats från 2006 som toppnotering, levererar de en sexigt snygg eskalerande pophit med ännu en effektiv dansinramning. Det går inte att ta blicken frrån rutan under de tre minuter detta pågår, och det kan ju aldrig vara ett knasigt omdöme.

Frankrike: Barbara Pravi

Italien: Måneskin

8

9

Voilá är en dramatisk och teatralisk pianoballad som är franskare än Eifeltornet, baguetter och brie tillsammans. Jurypoängen kommer hagla in för Pravis inlevelse och röst, men är publiken med?

FOTO: THULE PHOTO

FOTO: RASMUS LAURSEN

I år skickar italienarna röjigt riffig rock, Zitti e buoni (håll käften så bra), med den här kvartetten vars bandnamn kommer av danska ordet för ”månsken” då basisten Victoria kommer därifrån.

Island: Dadi & GagnamagniD

10

Trots utebliven tävling ifjol streamades Dadis superhit Think About Things 75 miljoner gånger. I år är vinnarbuzzet inte riktigt där, men hans dataspelsfunkiga kärleksförklaring till sin fru är ändå en möjlig utamanare till segern.

Danmark: Fyr og Flamme

11

Okej, danskarna är inte favorittippade som de andra jag nämnt här. Men jag tokälskar den här schlagerpoppiga åttiotalsklingande hiten som kommer att sjungas på danska i Eurovision. Øve Os På Hinanden är årets tre härligaste minuter!

ronny: 1. Malta 2. Litauen 3. Schweiz 4. Italien 5. Norge

Det har aldrig varit knivigare än i år att sia om vem som ska vinna Eurovision Song Contest. De alltid lika ivrigt spekluerande fansen har gått vilse i hur förra årets låtar lät och i vissa fall får artister bära vidare ett favoritskap de inte alls förtjänat detta år. I vissa fall hyllas och segertippas genrer som inte funkat på mååånga år fram (ja, jag tittar på din rödvinsrusiga teaterballad, Frankrike). Däremot är det ett rätt kul år med mycket uptempo. Pandemideppen har inte lagt sig som ett vått täcke över Europa och vi bjuds alltifrån klassisk (delvis svenskskriven) ESC-pop från Cypern, San Marino och Malta till dansant balkanpop från Kroatien och Serbien. Israel, Irland, Moldavien, Azerbajdzjan, Tjecken och Storbritannien ger oss också dansgolvsvänlig pop. Hur står sig då Tusse i konkurrensen? Han ligger visserligen sexa i oddstabellen, men det var länge sedan vinnarbuzzet var så svagt för Sverige. Det är som att alla fans bara förutsätter att Sverige går till final och placerar sig bra numera, men ingen tror på vinst. Men med det sagt så är jag övertygad om att han kommer att ses som en tydligare vinnarkandidat när repen i Rotterdam har börjat. Sverige slipar alltid upp framträdandet till max när det gäller, och Christer Björkman (med Sveriges team lett av Lotta Furebäck) lär inte bara titta på när hans sista Mello/ESC-år går mot sitt slut. Voices kommer att ge eko i maj när det väl gäller, var så säkra. Sverige tävlar i den första semin, och det är också den starkaste där flera stora favoriter ingår. Men det ska inte ligga Tusse i fatet. Han går, precis som Sanna Nielsen gjorde 2014, ut som fyra, och ligger inklämd mellan märliga (men viktiga) kvinnokampslåten Russian Woman från Ryssland, och Australiens gapiga Technicolour. Tusse tar oss till final, och sen blir vi...topp10 igen?


Ge någon det finaste du har ”Mina barn ger mig sådan otrolig glädje och kärlek varje dag. Jag vet att det finns så många ofrivilligt barnlösa kämpar där ute. Så för mig var det ett enkelt val när jag fick chansen att hjälpa dem i deras längtansprocess. Det känns oerhört bra att få ge dessa människor det absolut finaste man kan ge. En cell som förhoppningsvis ger dem barn att dela livets med- och motvind tillsammans med. Det är verkligen livets gåva.” Annie

Vill du hjälpa någon genom att bli ägg- eller spermiedonator kan du ringa oss på 076-941 74 00 eller besöka www.livioeggandspermbank.se

Livio 2021 QX 215x138.indd 6

2021-04-13 12:50

Karl Karlfredri fredrik Karlpå fredrik eklaholm på eklaholm Karl Karl fredrik fredrik på eklaholm eklaholm - livet på österlen - livet på österlen på på- livet eklaholm på österlen - livet på österlen - livet på österlen -

öppet kl. 10 - 18 alla dagar i veckan --19 öppet kl. 18 alla dagar i veckan öppet kl.kl. 10 09 -1018 dagar i veckan öppet 10 - 18alla alla dagar i veckan öppet kl. 10 - 18 alla dagar i veckan www.karlfredrik.se BOKA DITT BESÖK PÅ www.karlfredrik.se www.karlfredrik.se karl fredrik karlfredrik.se www.karlfredrik.se www.karlfredrik.se på eklaholm karl fredrik karlfredrik.se karl fredrik på eklaholm karlfredrik.se karl fredrik på eklaholm karlfredrik.se eklaholm! karlpåfredrik eklaholm VI ses på karlfredrik.se

VI ses på eklaholm! på eklaholm VI ses på eklaholm! VI ses på eklaholm! Eklaholm, hagestad Radby österlenvägen 1081 Eklaholm, hagestad Radby VIEklaholm, ses på eklaholm! hagestad Radby 271 77 löderup österlenvägen 1081

Eklaholm, hagestad Radby österlenvägen 1081 070 616 88 31 271 77 löderup1081 österlenvägen 271 77 löderup 88 31 - 18 alla dagar 271070 77 616 löderup öppet kl. 070 616 8810 31 Eklaholm, hagestad Radby 070 616 88 31 30 TEL: 0411-21 14

i veckan

österlenvägen 1081 www.karlfredrik.se 271 77 löderup 070 616 88fredrik 31 karl

Karl fredrik på eklaholm - livet på österlen -


kik

m

k m

-37-

Tyske Jendrik Sigwart tittade på Eurovision som liten och drömde om att en dag stå på just den scenen. Under studentåren umgicks han med polare som under stora Eurovisionfester drack en shot för varje land. I år faller ESC-drömmen in då han utsetts att representera Tyskland med låten I Don´t Feel Hate. Den föddes ur att han behandlats oschysst av en person i hans närhet och ur det vända något negativt till positivt. – Jag var arg, men insåg att det inte gjorde något bättre. Så jag berättade att sättet hon behandlat mig på var sårande och gjorde den här låten. Videon till låten tar genom regnbågsflaggans sex olika färger upp sex olika scenarier där människor får utstå hat eller nedvärderas för vilka de är. – Jag är gay, men hade inte tänkt så mycket på vad flaggan står för. Så jag började forska i det och upptäckte att varje färg står för något viktigt i vårt community. Det fascinerade mig, så jag skapade små berättelser ur det. Lila, som står för ”spirit” blev till exempel bra för att ta upp det hat människor med tro får utstå. Och så byggdes videon till I Don´t Feel Hate på det. Kommer du att överföra videons regnbågstematik till scenen i Rotterdam? – Jag kan inte berätta hur, men jag kommer att få in färgerna på något sätt... Videon kunde vara lite mer politisk och där kunde jag tydligare visa var jag står i olika frågor. Det var viktigt för mig. Det är klart att många hatat den, men det är ju det här jag tror på: Att alla har samma värde och ska behandlas lika. Är din hemstad Hamburg en bra gaystad? – Definitivt. Jag föddes nära Lange Reihe, som är gatan dit gaydistriktet mest är koncentrerat till nu. Hamburg är en väldigt accepterande stad med bra barer och en öppen atmosfär. Hur träffade du din kille? – Vi träffades i samband med studenten. Min skola besökte hans och när vi träffades tog han andan av mig. Det låter fånigt men så är det (skrattar) Jendriks favoritlåt från Tyskland är Lenas Satellite ,och av de svenska låtarna som tävlat minns han Måns Heroes bäst. – Det är ju allmänt känt i Europa att ni alltid har otroligt snygga framträdanden med bra låtar av starka låtskrivare. Han har lyssnat igenom alla sina konkurrenter i år och tycker det finns gott om starka låtar: Storbritannien, Litauen, Frankrike, Schweiz. Och Sverige. – Tusse är så cool, och låten är en perfekt mix av uptempo och ballad. Men detta med att Tyskland alltid är direktkvalificerade till finalen, är det så bra? – Jag tycker inte det. Alla borde tävla på samma villkor, och jag gillar inte att vi inte behöver slåss med de andra i semifinalerna. Det hade varit mer jämlikt, ja, precis som jag vill ha världen.

”Jag är gay, men hade inte tänkt så mycket på vad flaggan står för. Så jag började forska i det, och så byggdes videon till I Don´t Feel Hate”.

Jendrik

– ett tyskt regnbågshopp

AV ronny larsson


Våren är här & sommaren väntar runt hörnet. Vi fortsätter att fylla på handelsträdgården med nyheter av växter, krukor och trädgårdstillbehör. Bland annat magiskt vackra Itoh-pioner, en korsning mellan buskpioner och örtartade pioner. Blommar med stora doftande blommor på stadiga stjälkar i juni-juli.

Det finns även vanliga doftpioner och buskpioner. Butiken är välfylld med massor av säsongsblommor, buskar, perenner och andra vackra nyheter. Glöm inte heller Mors dag 30 maj. Välkomna in så berättar vi mera!

Mors dag 30 maj

Magiskt vackra Itoh-pioner en korsning mellan buskpion & örtartade pioner

Vi har ett brett sortiment av växter:

Vi har även inomhusväxter:

Här finns tillbehör som:

•Kryddor & örter

•Prydnadsträd •Buskar •Perenner •Klätter & klängväxter •Rosor •Barrväxter •Frukt & bärbuskar m.m.

Dessutom har vi ett stort sortiment av bl a:

•Krukor & Urnor i olika utföranden •Verktyg & Redskap •Gödselmedel •Bekämpning plus mycket mer

• Vårblommor & lökväxter & fröer, säsongsblommor

Vi erbjuder trädgårdsrådgivning, design samt trädgårds anläggning. Välkomna in!

Skarpnäcks Gårdsväg 10 12831 Skarpnäck Tel: 08-605 90 33 www.tradgardshuset.com E-post: info@tradgardshuset.com

ÖPPETTIDER: Vardagar 10-18 Lör-sön 10-16 Helgdagar 10-16

QR-kod till hemsida


-40-

34-åriga Lesley Roy skulle ha det är en så inkluderande miljö. Det är representerat Irland redan i förra årets som ett stort roligt hem för HBTQEurovision, då med låten Story of My Life. personer! Men pandemin kom emellan och nu är Wikipedia angav ett tag att Lesley hon istället tillbaka med Maps. Den är identifierade sig som icke-binär, men skriven av Lesley själv tillsammans med det stämmer inte. svenskarna Philip Strand, Emelie Eriksson – Jag är glad att det numer står på och Lukas Hällgren. Hennes ESC-nummer Eurovisions officiella hemsida vilket skapas också av svenske Benke Rydman, pronomen alla artister föredrar, men det som låg bakom Måns Heroes-nummer där var ett misstag från en praktikant. (och Eric Saade och Dannys nummer i årets Jag är en ”gay woman”. Melodifestival). Lesley kom ut som 14-åring, och Nu befinner hon sig i Stockholm är stolt över att utvecklingen i för att repetera innan avresa till det tidigare strängt katolska Rotterdam. hemlandet går framåt. – Det är mer logiskt att vara – De senaste 6-7 här, så jag bor på ett AirBnb. Jag åren har det hänt älskar Stockholm, och bodde väldigt mycket, här mycket under tre år då jag samkönade jobbade med Max Martin. äktenskap har Lesley Roy signades blivit lagliga och nämligen av stora skivbolaget vi börjar få samma Jive/Sony 2008 vilket ledde föräldrarättigheter till ett samarbetade med den som straighta. Det svenska superproducenten och ser ljust ut. hans kollegor Rami Yacoub Än så länge och Andreas Carlsson. har hon inte – Att jobba med Max lyssnat in sig på Martin var enormt stort. konkurrenterna Han jobbar så hårt och ger i Rotterdam, sig inte förrän allt är perfekt. men har hört och Att tävla i ESC har alltid gillar den franska varit på Lesleys ”bucket list” låten. Och svenska sedan hon som liten följde Voices. programmet med sin syster. – Den är väldigt – Favoriten är Niamh bra, och jag har Kavanaghs In Your Eyes. faktiskt jobbat med Vi hade ju en storhetstid låtskrivarna Linnea under min barndom, och Deb och Jimmy jag är nu spänd på att Joker. göra mitt avtryck i den De senaste sex irländska Eurovisionåren har Irland bara historien. nått final en gång. AV ronny larsson FOTO ruthless imagery Har du koll på svenska Inte ett toppresultat bidrag också? för nationen som Lesley Roy, som representerar Irland i årets Eurovision, bor med – Euphoria var ju har flest ESC-segrar sin fru Lauren sedan tio år i East Village i New York, och varje outstanding, och jag någonsin. Men det vill älskar Heroes. Jag älskade Lesley förändra. år de brukar de ha stora Eurovision-fester hemma. Måns stageing så – Jag har lagt ner hårt mycket att jag var ju arbete att visa att vi kan ”Jag vet inte varför det verkar finnas så tvungen att kolla om skicka bra välproducerad pop. få lesbiska bland Eurovision-fansen.” ”Benke” ville göra mitt Och ni kan ju rösta på oss då vi nummer, och jag är är i samma semi! glad att han sa ja. Nämnda fjolårslåt Story of Vanligtvis bor my life hade en väldigt färgglad Lesley med sin fru HBTQ-inkluderande video, men Lauren sedan tio år i år är regnbågsreferenserna borta i East Village i New från scenen. York, och de brukar ha – Det passade för att berätta stora Eurovision-fester den låtens story. Maps är helt varje år. annorlunda, men den har – Jag vet inte varför fortfarande en stolt lesbisk kvinna det verkar finnas på scenen, avslutar hon. så få lesbiska bland Eurovision-fansen för Maps tävlar i den första semifinalen 18 maj.

flatig favorit i Eurovision


True Colours Cava Artikelnr: 78045 750 ml, 99 kr Alkoholhalt: 12% För varje såld flaska går en krona till Regnbågsfonden som jobbar aktivt för att stödja HBTQ-organisationer i hela världen. regnbågsfonden.org

www.folkofolk.se

Alkohol kan skada din hälsa.


Grillarna som fixar biffen. Eller halloumin. Oavsett vad du gillar att lägga på gallret så kommer du kunna hitta din nya favoritgrill hos oss. Förutom ett stort utbud av kvalitetsgrillar, så har vi alla tillbehören du behöver för en lyckad grillsommar. Sväng bara förbi din närmaste butik, eller kika in på elon.se

Beställ på elon.se och hämta i din butik


Har du också vårkänslor? Du vet, den där härliga känslan när någon är på väg in i din famn och gräsfläckar känns som det minsta bekymret. När du bara vill ödsla kärlek och inget annat än det bästa duger åt din favorit. Nu kan vi på Agria hjälpa dig att bejaka den känslan, i alla fall om du har en fyrfotad favorit. För när allt kommer omkring handlar en hundrasförsäkring om att skydda den man älskar. Vår hundrasförsäkring, eller rättare sagt, våra 427 hundrasförsäkringar är nämligen helt unika; var och en av dem är anpassad efter en ras eller blandras specifika behov. Superlogiskt tycker vi, för det är väl självklart att en tax inte har exakt samma behov som en grand danois. Välkommen till våren – vi ses där ute.

Vill du veta mer? Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se för att hitta din lokala säljare. Agria Djurförsäkring är Länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


1971-2021

50 år sedan den homosexuella revolutionens år

Gay Power-demonstration i Örebro 15 maj 1971 med enligt Nerikes Allehanda 12 deltagare. Foto Nerikes Allehanda

- med sveriges (och europas) första prideprotester QX uppmärksammar 50-årsminnet av detta den svenska motsvarigheten till Stonewallrevolten med hjälp av bilder från arkiven och tips om viktiga platser och datum att minnas! AV JON VOSS FOTO NERIKES ALLEHANDA, QX ARKIV, Lars Hector, Bilder i Syd, revolt

Är det något år som skall HBTQ-firas så är det 1971. Det året då homosexuella för första gången gick ut på gatorna för att protestera mot särlagstiftningar, fördomar och för att ge modet till andra att leva öppet. Så mycket hände 1971 att Michael Holm, chefredaktören för dåtidens gaytidning, Revolt -mot sexuella fördomar, i januarinumret 1972 kallade året för ”den homosexuella revolutionens år”.

ning genom att ”bota” homo- och bisexualitet, en kyrka som huvudsakligen bestod av Bibeltrogna svartrockar, smygeri som en självklarhet och ett homoförbund, RFSL, som tappat kontakt med sin homosexuella samtid.

Mot detta, inspirerade av såväl Stonewall i New York 1969 som av att ”Oss Pojkar emellan” (Boys in the band) gjorde succé på Malmö Stadsteater med premiär i januari 1970 och klubbliv Som alla revolutioner i stort och i som baren Trocadero på Hotell Tunneln smått har de en förhistoria. Diskrimii Malmö, Club Pedro i Göteborg och nering av homosexuella i alla lagar som City Club i Stockholm liksom diskusrörde samlevnad, familjebildning och sionerna i gaytidningar som danska Eos samboende, högre åldergräns för sexuell och svenska Viking/Revolt började det samvaro för homosexuella än för hete- bubbla rejält i homoleden. rosexuella, en psykvård där för många I Örebro får dessa inspirationer på allvar missbrukade sin tjänsteutövSören Klippfjell att den 1 maj 1970

starta Gay Power Club 1 och modigt skicka frågor om åldersgräns och sexualundervisning till alla riksdagspartierna. Och han fick faktiskt svar! I Teckomatorp hos tidningen Vi-

var med och smed planer. – Men det var inte så att vi alla var inspirerade av Stonewall. I Örebro var de det och i Malmö, men jag som var engagerad i Folkpartiets ungdomsför-

”Den 15 maj håller Gay powerClub 1 i Örebro den första demonstrationen för homosexuellas rättigheter” king som getts ut av Michael Holm och Geurt Staal från dansk mark men nu flyttat till Sverige och byter namn till Revolt, träffas ”arbetsgruppen Holmfrid”. – Vi ville antingen förändra RFSL eller bilda något nytt, berättar StigÅke Petersson som var en av de som

bund och Åke Carlson i Uppsala som var SSUare menade att om vi skulle nå framgång så var det genom att jobba aktivt politiskt. Vi brukade säga att vi ville förändra samhället på det sätt som samhället fungerar. Men även inom RFSL sker


KLIPP NERIKES ALLEHANDA 17 MAJ 1971

Vid årsskiftet blir dessutom homosexualitet äntligen lagligt i Finland! I och för sig med högre åldersgräns och med tillägget att ”offentlig uppmaning till homosexualitet är straffbar handling”. Men från homorörelsen Psyke med källarlokal på Kalevagatan 45 i Helsingfors är budskapet i tidningen Revolt att ”vi är nog lite gladare nu”! Så i alla fall ett av startskotten för detta homorevolutionens år 1971 kom från vårt grannland!

Örebro 15 maj Den 27 januari 1971 motionerar riksdagsman Alf Wennerfors (moderaterna) i Sverige om att straffbarhets-

gränsen för såväl heterosexuellt som homosexuellt umgänge skall vara ett och detsamma, 15 år. I samband med att homosexualitet avkriminaliserades 1944 så sattes straffbarhetsåldern för homosexuella kontakter till 18 år till skillnad från 15 år som gällde för heterosexuella kontakter. Denna nu helt uppenbara diskriminering blev huvudfrågan under året både i demonstrationer som i riksdagsdebatten kring homosexualitet. Den 25 mars bjuds homosexuella in att för första gången delta i ett livesänt debattprogram i TV. RFSL, Gay Power Club i Örebro, Club Max i Malmö, tidningen Revolt liksom gayklubben City Club i Stockholm finns på plats under TV-debatten. Och en högkyrklig präst från Svenska Kyrkan deltar som motvikt. Den 15 maj håller Gay Power Club 1 i Örebro så den första demonstrationen för homosexuellas rättigheter i Sverige. I Norden. Och till och med den allra första i Europa. I mars samma år gick i och för sig ”Front Homosexuel d’Action Revolutionnair” i en avdelning vid en stor kvinnodemonstration i Paris. Men i Örebro var det första gången som en helt egen Gay Power-demonstration genomfördes. Denna den första demonstrationen i Sverige uppmärksammas av lokalmedia. Vid demonstrationen deltar 12 personer enligt Nerikes Allehanda. De går med plakat som påpekar att 250 000 svenskar är homosexuella, kräver en objektiv sexualundervising och att särlagstiftningen skall bort. Kraven återkommer sedan under alla 1971 års aktioner. Helgen efter, den 22 maj, hålls en kongress för homosexuella, där RFSL

FOTO: WALTER BACKEN/BILDER I SYD

förändring. I Stockholm blir sexologen Maj-Brith Bergström-Walan rådgivare med mottagning varje torsdag på gayklubben City Club och hon vill se en öppnare, statligt och kommunalt stödd organisation. Bollen var i rullning och de modiga tyckte tiden nu var mogen att gå ut på gatorna och att påverka inom politiken.

Malmö 30 oktober ”En demonstration med två deltagare genomförs i Bollnäs”

en av RFSLs grundare Allan Hellman. Kongressen och demonstrationen uppmärksammas i flera dagstidning, bland annat en initierad artikel med bild i Dagens Nyheter. Där uppges att det var ett 30-tal som gick med. Den 2 juni är det debatt i norska Stortinget. Justitieminister Oddvar Berrefjord förklarar att en stor och olika fristående mer radikala grup- majoritet är för att avskaffa paragraf per diskuterar hur kampen skall föras. 213 ”och inte önskar en särlagstiftning av Inbjudan gick ut från nystartade Uppsala något slag mot homosexuella förhållanden”. förening för homosexuella och tillsammans Paragrafen gör Norge till det sista med bland andra Gay Power Club, Klubb landet i Norden som har kvar förbud Albert i Stockholm och Michael Holm mot homosexualitet. Bakom kampen genom tidningen Revolt. På lördagen för avkriminalisering ligger ett hårt demonstrerade en stor del av konpolitiskt arbete av inte minst just Kim gressens deltagare, inklusive nordiska Friele. Eller ”fantastiska Kim” som hon gäster som norska kämpen Kim Friele, redan då kallades. 1972 blir så äntligen genom Uppsala med samma plakat som homosexualitet helt lagligt i Norge. använts i Örebro. På bilderna syns även

STOCKHOLM 4 november

Lars Hector (längst till vänster) Krister Wallila, Katalin Kenéz och Hasse Andersson hungerstrejkar i Stockholm 4 november 1971. Foto: Lars Hector.


SNABBTEST FÖR HIV OCH SYFILIS! an

t ga

ns

e st

ng

Ku

ea

Sv an

dm

ga

ar

an

n

ta

T

Vi har extra säkerhetsåtgärder för att minska risken för Covid-19. Stanna hemma om du har symtom. Tisdagar och torsdag 18.00 –20.30 Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan

t ga

s

n

ät

ge

ltm

Sa

GRATIS ANONYMT DROP - INUPPSALA 22 maj

UPPSALA 22 MAJ 1971. FOTO: QX ARKIV

Den 27 juni var det Stockholms tur att stå värd för en demonstration. Det var på självaste Christopher Street Liberation Day, två år efter att kravaller utbröt utanför baren Stonewall i New York. Demonstrationen under midsommarhelgen var arrangerad av Gay Power Club 1 i Örebro eftersom stockholmsklubbarna tydligen inte fick tummen ur. I New York, berättar Michael Holm i sin tidning, var det 60 000 deltagare. I Stockholm stannade det vid 16 stycken. Tal hölls av Sören Klippfjell i Humlegården. I samband med tvåårsdag av Christopher Street Day eller Stonewalldagen den 27 juni 1971 hölls ett stormöte på Club Pan i Köpenhamn som även fick uppmärksamhet i svenska Arbetet västsvenska editionen. Enligt tidningen Revolt var det omkring 25 deltagare från Malmö i det som i tidningen Arbetet kallas ”den första” nordiska träffen med ett par hundra homosexuella som krävde avkriminalisering och rätt till ”normalt familjeliv”. Planen var att det skulle bli ett offentligt möte i Fælledparken, men Michael Holm skriver lätt sarkastiskt i Revolt att det hela ställdes in eftersom det ”duggade lite”. Till danskarnas försvar skall sägas

att hela våren hade en grupp samlats vid popkonserter i just Fælledparken med en skylt där det stod: ”Bøsserne er her også”. Gruppen leds av Martin Elmer och de smider planer för att expandera sin aktivistiska verksamheten till Sverige.

mötte upp. Det blev ett party, som heter Duga. 700 personer drack champagne och åt utsökta sandwichs... Det kan lätt konstateras att fjollorna slog runt i Sveriges Största Fjollparty”. Uppenbarligen var det inte ”bara” de mest politiskt engagerade som tog plats under detta homorevoltens år 1971. Det året fanns det tre nattklubbar och en sauna i huvudstaden. Slår 2021 års nattlubbs-nivå!

det i en insändare på de två för att de väckt åtlöje. ”Man kan fråga sig varför de två demonstranterna aldrig visat intresse för att gå samman med andra i demonstrationer eller andra aktiviteter runt om i landet”, skirver Michael Holm. Idag känns de två Bollnäsborna ändå som oerhört modiga, felstavade plakat eller ej!

Den 16 oktober blir det till slut en demonstration i Köpenhamn. Enligt Sydsvenska Dagbladet deltog 50 -100 Den 25 september personer som dansade utanför Rådhukallar Club Pedro till konfe- set i protest mot att polisen stoppade rens i Göteborg på splitternya samkönad dans (mellan män) till och Restaurang Henriksberg konmed inne på Gay Club. Jo, det var alltså ferensanläggning. Kim Friele olagligt i Danmark med samkönad dans talar liksom danska Line på offentliga klubbar. Varhede om ”Homofil revolution”. Demonstrationer Club Max öppnar i Malmö april i ”små grupper” planeras till 1971 på Östra Förstadsgatan 16. Här Annons i tidningen Revolt nr 5 1971 söndagen. Men om de blev säljs Gay Liberation-märken och en av eller inte, vet vi inte idag. Gay Power Malmö-grupp (dvs Hasse Den 29 juli flyttar stockholmssom det står i minnesanteckningar) klubben Club Etoile från RegeringsgaI oktober anmäls psykologen planerar för mer öppna aktiviteter. Den tan till Piperska Muren på Kungsholmen. Anders Engquist av Gay Power Club 30 oktober hålls så en demonstration Christer Ståhl skriver i Revolt om 1 i Örebro till Justitieombudsmannen. genom centrala delarna av stan med ett kalaset: ”Taxibilarna rullade in på gården Engquist ”botar” homosexuella. En de- 40-tal deltagare och Hasse Andersson en efter en. Där kom Nana, Francis, Bet- monstration med två deltagare genom- som höll tal på Stortorget. Sydsvenska tan, Susan, Rosa, Christina, Kajs-Ma- förs i Bollnäs som får stor uppmärkDagbladet rapporterar i text och bild ri, Gunilla och allt vad dom heter. Kända samhet i lokalpressen. Deras plakat är men till presskonferensen kommer bara och okända fjollor från alla håll och kanter tydligen felstavade och i Revolt klagas tidningen Arbetet. Sydsvenskans repor-


FOTO: STELLAN HERNER

homosexuellt könsumgänge.” De många nya unga och radikala grupper som poppat upp under 1970 och 1971 vinner till slut kampen mot det gamla gardet i RFSL. Den 18 - 19 september hålls en konferens och extra kongress för RFSL där palatsrevolten genomförs. Ut med det gamla i Stockholm och in med de unga från landets mindre städer och orter. RFSL blir en rörelse för sexuellt likaberättigande, inte enbart för homosexuella och nu

Den 4 november hungerstrejkar fyra homosexuella aktivister från Malmö utanför riksdagshuset i Stockholm (då riksdagen huserade i Kulturhuset) för att ge stöd till den motion om jämlikhet inför lagen som Alf Wennerfors lagt fram och som av Justitieutskottet besvarats med att frågan skall ”utredas”. Bland de modiga fanns Lars Hector som blandade homoaktivism ”Hungermed att engagera sig för nöjeslivet i strejken Malmö, bland annat som en av Club Max eldsjälar och därefter och fram avhölls nere till idag som regelrätt klubbkung. på plattan, Även Katalin Kenéz, som kom till Sverige efter Ungernrevolten knarkarna 1957, och var så drivande i början av 70-talet att hon fick smeknamnet beskyddade oss” ”mamma” på Club Max, fanns med underf hungerstrejken. Hasse (Anders- med självständiga lokalavdelningar. son) såklart och Krister Walilla. I styrelsen hamnar bland annat Kjell – Jo, JAG hungerstrejkade! Skulle Rindar, Ingrid Hollinger, Katalin behöva göra det idag igen, säger Lars Kenéz, Lars Hector, Michael Holm och Hector och skrattar. HungerstrejGreger Eman. Ordförande blir komken var i Stockholm i samband med promisskandidaten Jan-Åke Nilsson vår demonstration för Lika rätt inför och viceposten tar Diana Alwemo. Lagen – vi delade ut ett särtryck från I kulisserna märks Stig-Åke Petersson Kinsey-rapporten, vi stod och blev och Maj-Brith Bergström-Walan. bespottade utanför riksdagshuset när vi delade ut dem till alla riksdagsledamöter. Hungerstrejken avhölls nere på Efterdyningar: plattan, knarkarna beskyddade oss och 1972 kallade den nybildade stutyckte vi var modiga, det var mycket dentföreningen Klubb Albert (”med spott och spe från ”vanligt” folk… Gay Liberaion-inspirerade ideer”) till Stockholmarna lös även denna gång ”Homoveckan i Stockholm” på temat: med sin frånvaro, men Stig-Åke minns ”Homofil - än sen då?” genom helsideatt skåningarna i alla fall fick husrum sannons i tidningen Revolt. STOR och lite mat hos en medlem av RFSL demonstration förväntas och i brittiska Stockholm. stenciltidningen Gay International News skrivs om eventet på förstasidan med Den 19 november tillsätts så en uppmaning att ta sig till Sverige. Tyvärr Sexualbrottsutredning av regeringen måste det hela dock ställas in. Intresset Palme. Samtliga sedlighetsbrott skall var helt enkelt för svalt. ses över men ”särskild uppmärksamhet bör ägnas frågor om åldersgränserna vid 1973 går en grupp inom RFSL

Jonas Gardell nya bok om homohistorien kommer i höst I höst kommer Jonas Gardells nya bok ”Ett lyckligare år” ut i bokhandlarna, en roman som berättar om hur homokampen började i Sverige, för som Jonas Gardell skriver i boken: ”utan början är vi ingenting”. Romanen sträcker sig från 1850-talets Uppsala till de modiga

med i VPKs (nuvarande V:s) 1 maj-tåg i Stockholm med banderollen ”Slopa särlagstiftningen mot homosexuella”. Därefter har det homo- lesbiskt- och hbtq-demonstrerats den 1 maj varje år. 1977 är det så dags för den första Homosexuella Befrielsedagen i Stockholm som blev till en vecka, med ockupation av Socialstyrelsen 1979.

unga tjejer och killar i Örebro som 1970-71 tar Gay Power till Sverige och bland annat genomför Europas första Prideparad. – Det här är en viktig del av vår historia och en historia som vi hittills inte fått lära oss, säger Jonas Gardell,

1998 startar vår tids Pride-festivaler i över 100 städer landet runt! Den 1 april 1978, sju år efter att Wennerfors lämnat in sin motion med krav på en och samma åldersgräns för homo- och heterosexuell, blir avskaffandet av särlagstiftningen verklighet. Ett viktigt steg mot likaberättigande hade tagits!

Köpenhamn 16 okt

PRESSKLIPP FRÅN: TIDNINGEN REVOLT

ter skriver om de ”modiga deltagarna”: ”även om resultatet inte blir direkt gay power, kan man kanske hoppas på åtminstone gay medinflytande. Så småningom.”


Kraft att leda ett öppnare Sverige Ulf Kristersson Partiledare


SLAMMING [ˈslamɪŋ] Slang för injektion av droger, framför allt metamfetamin. Tänk på att aldrig dela nålar eller andra verktyg för att minska risken för överföring av hepatit C och hiv.

FUNDERINGAR KRING DROGER? Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar.

G HOLE [dʒiː həʊl] Överdos av GHB/GBL där man däckat och därmed finns fara för att bli utsatt för övergrepp eller sluta andas. Händer det någon – ring ambulans.

MOTTAGNING@RFSLSTOCKHOLM.SE SEXPERTERNA.ORG/CHEMSEX


OPERAN PLAY

Inget login Inga avgifter

VÄLKOMMEN till Kungliga Operans digitala SCEN

Samarbetspartner Wallenius Lines

operanplay.se


#stöttaqx bli prenumerant

10 % rabatt

Uppge kod: QX2021 i webshop www.tilldjur.se eller i butik

Anjinsans Hund & Katt Mogatan 6 254 64 Helsingborg

www.tilldjur.se Öppettider i butiken Info@anjinsans.se Mån-Fred: 10-18 042 - 15 71 33 Lördag: 10-14

Hjälp och råd för dig under 18 Få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp. Vi kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits på nätet.

dittecpat.se


”Ett tag var vi kanske inte världens roligaste par. Jag satt och skrev om jordens undergång i Slutet och Johan om homosexuella i koncentrationsläger”

författarpar i kärlek

johan & mats träffades under en qx-intervju för 19 år sedan Två killar. Två författare. Ett par i kärlek. Succéförattarna Mats Strandberg och Johan Ehn träffades för 19 år sedan då Mats intervjuade Johan för QX. Idag är de gifta och aktuella med både böcker och film. AV anders Öhrman FOTO Peter Knutson

Hemma hos Mats Strandberg och Johan Ehn är det en intensiv skrivardag. Mats sitter i ett rum och skriver på sin skräckroman, Johan sitter i ett annat och skriver på sin nästa bok. Mats öppnar dörren och sticker ut huvudet och ropar på Johan. - Du vet den där tjejen som du tycker om. - Ja, vad är det med henne? - Jag tror att jag måste ta livet av henne! - Va? Vad säger du? Nej, men det kan du inte göra? - Jo, och att döma av din reaktion är det precis det jag måste göra. Sen stänger han dörren. Sätter sig och skriver och tar sedan på ett blodigt och fruktansvärt sätt livet av den karaktär han precis pratat med Johan om. Och sen tar han livet av en till. Och en till. Mats Strandberg sägs älska sina karaktärer i sina böcker, men han verkar tycka precis lika mycket om att ta livet av dem. Mats Strandberg och Johan Ehn är författarparet som gör succé med sina böcker. Mats har bland annat sålt runt miljonen exemplar av Cirkeln-

trilogin och på senare år givit ut böcker som Färjan, Hemmet och Slutet. Nu är han aktuell med boken Konferensen, om ett gäng arbetskamrater som åker på konferens där de verkligen får uppleva teambildning på liv och död. En bok som kan ses som en blandning av Fredagen den 13:e och Agatha Christies ”Och så var de bara en”. Johan Ehn är skådespelaren som även han är framgångsrik författare, han har böckerna Down under och den hyllade och flerfaldigt prisbelönta Hästpojkarna på sitt samvete. Nu skriver han på sin tredje roman som ska komma ut i höst då han dessutom kommer vara aktuell i filmen Magisterlekarna där Johan spelar självaste Magistern. Mats och Johan firar 20 år tillsammans nästa år. Idag är de gifta, bor i en lägenhet på Södermalm i Stockholm och har ett hus på Kanarieöarna. Och allt började med en intervju i QX för 19 år sedan, så vi backar bandet till mars 2002... Mats jobbar som frilansande skribent för QX och Johan är aktuell som gaykillen Jonas i filmen

Klassfesten med Björn Kjellman i huvudrollen. Mats: Min kompis Kajsa Mellgren som då var ihop med Sverrir Gudnasson hade sagt åt mig att jag måste träffa Sverrirs ursnygga kompis Johan. Johan: Och Sverrir hade sagt till mig att jag måste träffa Kajsas kompis Mats, ”ni skulle vara så bra ihop”. Men vi gick hela tiden om varandra. Mats: Men då kom jag på den briljanta idén att jag skulle intervjua Johan för QX i och med filmen Klassfesten där han hade en roll.


Allt för ditt älskade odjur Vi på Arken Zoo älskar djur, även om de ibland beter sig som odjur. Nervälta vaser och vassa klor är några saker som ibland kan komma i vägen för den perfekta vardagen. Men vem vill ha en perfekt vardag? Det låter lite trist. Nej vi firar alla odjur med härliga personligheter som gör vår vardag roligare, mysigare och ger oss en bästa vän för hela livet! Välkommen in till oss. Vi älskar djur.


-55-

Och så blev det. Killarna träffades i Peter Knutsons studio där Johan plåtades. Sen blev det en lång intervju på baren Oliven där killarna satt så länge och måste ha tindrat med ögonen så pass mycket att servitrisen hördes säga i telefon bakom bardisken ”det är helt dött här i kväll, det är bara ett par som är på date”. Efter intervjun ville varken Johan eller Mats att kvällen skulle ta slut så de fortsatte till Tranan och käkade middag innan Mats satte sig i en taxi och åkte hem. Två dagar senare åt de middag igen. Och den första kyssen var ett faktum - and the rest is history... Mats: När vi gifte oss för några år sedan läste vigselförrättaren högt ur QX-intervjun, berättar Mats och skrattar, Och det är ju så obvious hur ohämmat intresserad jag var. Jag ställer frågor som ”Är du singel”, ”Hur är det att vara Johan Ehns pojkvän?”. ”Vad skulle du bjuda på för mat på första dejten?” (skrattar). Det är så sjukt att vår första date finns förevigad i QX. Idag har Mats och Johan varit ihop i 19 år. Men i början var det rörigt värre kan man säga. De bröt upp och blev ihop inte mindre än fyra gånger, och ett tag var det slut i nästan två år. Mats: Vi var på så olika platser i livet när vi träffades, säger Mats. Jag var bekräftelsesökande och så sjukt imponerad av Johan som dels var nio år äldre och hade sett världen, han hade varit andligt sökande och nu var han skådespelare. Jag var liksom den tramsiga… Johan: … och jag var pretto och delade in saker i fin- och fulkultur. Mats: Och vi hade heta diskussioner om Destiny’s Child minns jag. Johan var en sån gubbe som bara: ’De wailar ju bara, det är ingen ÄKTA KÄNSLA’.... (skrattar). Johan: Ja, vi förstod inte varandra. Mats värld var så ytlig tyckte jag medan han med all rätt tyckte att min var mossig. Jag läste ju knappt en bok som hade givits ut efter andra världskriget (skrattar). Men killarna lyckades komma förbi hindren med långa diskussioner, promenader, terapi och en maktbalans som nollställdes något då Mats hade blivit starkare och mognat som person under singelperioden samt att Johan hade fått visa sig svag och ångerfull. Dessutom hade Mats börjat skriva böcker, något som imponerade stort på Johan. Johan: Jag hade själv funderat på att skriva något men när jag såg Mats jobba och läste det han skrivit blev jag otroligt imponerad av honom och kände att det där skulle vara mig övermäktigt. Så jag släppte det, jag hade teatern och Mats författarskapet. Men då Johans självbiografiska monolog som han skrivit för teatern blev inställd var det Mats som sa åt honom, ”använd materialet och skriv en bok då istället”. Och det gjorde han. Down under kom ut 2017 och

Johan hoppas att hans bok ”Hästpojkarna” ska bli en miniserie på tv medan Mats gärna skulle se att hans bok ”Konferensen” blev en svensk skräckfilm.

fick ett fint mottagande. Mats: Det hade varit otroligt jobbigt om det visade sig att Johan inte kunde skriva, säger Mats som hjälpte Johan under skrivandets gång och gav små tips. Johan: Visst peppade han mig och kom med förslag, men Mats är också brutalt ärlig i sin kritik, säger Johan. Han är van att någon stryker i hans texter och ber honom skriva om saker, men för mig var det nytt. Så det var tufft, samtidigt som jag innerst inne förstod att han ville mitt bästa. Men visst hände det att jag fräste tillbaka ”Jaha, så allt är skit menar du”. (skrattar). Numera är de varandras bästa bollplank och läser sidor och kapitel som den andre skrivit på ett tidigt stadie och för ständigt en dialog om innehållet. Mats: Det är så otroligt häftigt att kunna dela fantasivärldar med den man älskar mest. 2019 gav Johan ut sin andra bok Hästpojkarna, en bok som utspelar sig både i nutid (Stockholm) och i dåtid, (1920-talets Tjeckoslovakien) och Johan har lagt ner mycket arbete på historisk forskning om hur det var att vara hbtq-person i Tyskland under andra världskriget. Hästpojkarna har fått flera fina utmärkelser som

tex Nils Holgersson-plaketten samt nominerats till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Mats har nyligen haft stora framgångar med boken Slutet som översatts

”När vi gifte oss för några år sedan läste vigselförrättaren högt ur QXintervjun...”

QX April 2002

till flera språk och fått många hedersomnämnanden i USA. Mats: Ett tag var vi kanske inte världens roligaste par, säger Mats, Jag satt och skrev om jordens undergång i Slutet och Johan om homosexuella i koncentrationsläger… Johan har i båda sina böcker haft ett tydligt hbtq-tema medan Mats bakar in en och annan karaktär som är hbtq. Mats: Precis. I mina böcker finns det hbtq-karaktärer, men det är inte huvudfokus. Däremot känns det viktigt att vänja spänningsläsare vid att ’umgås’ med hbtq-personer medan Johan har hbtq som tema i sina böcker. Och jag är faktiskt lite förvånad att Johan är så homopolitisk. Johan: Ja, det har väl att göra med min egen historia. Jag minns när jag kom ut att jag tänkte, måste jag ändra min identitet nu? Jag kände mer att jag bara råkade vara hbtq och att jag minsann inte tänkte axla något av den här identiteten. Men på senare tid har det blivit ett intresse för mig, att ta reda på vår historia och vad min plats är i det här. Nu har jag hittat en röst där mina berättelser och mina böcker kanske kan hjälpa till och förhoppningsvis stötta någon. Hästpojkarna är mitt bidrag till vår homohistoria.


Jag lovar att alltid stå upp för hbtq-rättigheter i Sverige och i hela Europa. Det behövs. Tomas Tobé Europaparlamentariker


SWEET MEMORIES Get tested for HIV and syphilis!

Hivtest med snabbsvar. Anonymt och gratis. Tisdagar, kl 18–20. Drop in! checkpointgoteborg.org


-58-

kärlek I PANDEMITIDER Det är lite annorlunda att ha tema “Kärlek” när det varit ett år som präglats av social distansering. Man ska hålla avstånd överallt, i affären, på gymmen, utomhus och bland familjen. Så hur har det gått för alla singlar egentligen? Vi har tagit ett snack med tre par som hittat varandra under en tid när två meters avstånd är standardregeln. AV ALFRED JANSson FOTO Peter Nylund

Felicia, 25. Alexandra, 24. Floda, strax utanför Göteborg. Felicia och Alexandra träffades förra sommaren i juli. De hade matchat på Tinder, skrivit i några dagar och pratat om att gå på dejt. Men när Felicias kompis skulle ordna fest såg hon chansen och bjöd dit Alexandra, som inte kände någon. Inte så coronavänligt med fest kanske, men kärleken nästlade sig fram och de säger själva att de umgåtts nästan hela tiden sedan dess.

dejting under pandemin varit upplever ni? Alexandra: Jag skulle säga, i alla fall på tinder, så har det varit mer “dejting” nu än vad det någonsin varit. Folk har varit så uttråkade, jag vet inte med dig Felicia men jag pratade nog med fler i början av pandemin än vad jag gjorde innan den startade. Felicia: Jag tänker att i vanliga fall så hade

I somras hade Alexandra halsfluss, Hur gick snacket innan ni skulle ses, Pratar man om till exempel men jag brydde mig antikroppar eller om man testat sig? inte om det. ’Jag Alexandra: Nej vi pratade om vanliga saker (skrattar). Tennis, serier. I somras kändes det struntar i om jag får som om det inte var lika mycket snack om det’ tänkte jag. Det är pandemin och folk liksom slappnade av. dumt att tänka så, men Felicia: Jag tror inte vi pratade om det alls faktiskt. man är ju inte logisk när man är kär direkt” Dejtade ni på som “vanligt”? Felicia: Man kunde inte göra så mycket så vi försökte hålla oss för oss själva. Första dejten… eller nej andra dejten, första dejten var på festen så det var inte alls coronavänligt. Andra dejten spelade vi minigolf. Alexandra: Men sen dess har vi försökt göra de aktiviteter som känns okej. Mycket hemmahäng, druckit vin och lagat god mat typ. Det känns inte kul att göra saker när det är restriktioner, vilket vi förstår är nödvändigt, men det blir sån skam kring det hela. Hur har den generella attityden kring

man kanske gått ut på krogen och raggat, nu kände man “vad ska jag göra nu”. Då blev tinder en ersättning för det. Har ni fått någon kritik för att ni dejtade? Felicia: Vi båda bodde med rumskompisar och om till exempel Alexandra var lite snuvig så ville inte de att vi skulle träffas eller att hon skulle komma hit, vilket såklart är förståeligt. Men det är väl det enda vi märkt av. Höll ni er ifrån varandra då? Alexandra: Nej det gjorde vi inte (skrattar).

Men vi höll oss liksom för oss själva. Det har varit en svår balans, helt klart. Kärlek eller “pandemivett” liksom? Hur har det funkat att vara nykär den här perioden? Felicia: Det har väl visat sig lite på det sättet som vi nämnde innan. I somras hade Alexandra halsfluss, men jag brydde mig inte om det. “Jag struntar i om jag får det” tänkte jag. Det är dumt att tänka så, men man är ju inte logisk när man är kär direkt. Hur tror ni det påverkat er som par? Felicia: Jag tänker att vi kanske missat lite från den där nykära, roliga grejen, när man är ute och festar och kanske reser. Vi har kommit in snabbare i vardagskärleken kanske. Men jag tycker att det har varit skönt med vardagslivet. Det är då man lär känna personen på riktigt. Alexandra: Vi har blivit väldigt bekväma med varandra och det känns fint. Vad är det första ni kommer göra när det här är över? Alexandra: Jag skulle säga resa, men vi har precis köpt lägenhet ihop, så vi behöver spara pengar. Så vi kan ha möbler (skrattar). Felicia: Jag skulle med säga resa, men jag vet inte. Jag har blivit ganska bekväm med coronalivet. Vi kanske går ut på en riktig fest helt enkelt? Har ni haft covid? Felicia: Jag fick reda på att jag haft det för en månad sen, när jag gjorde ett antikroppstest. Alexandra: Jag gjorde ett antikroppstest efter, men då hade jag inga.


Alexandra och Felicia


VI TROR PÅ SKÖNT SEX. VI TROR PÅ NJUTNING. VI TROR PÅ DIG. ALLTID. Ange koden QX15 så får du 15% rabatt på ditt nästa köp hos oss på vuxen.se


-61-

Andreas och Johan

kärlek I PANDEMITIDER

Johan, 28 Stockholm Haninge Andreas, 26 Umeå När jag når Johan och Andreas har Andreas nyss kommit till Stockholm för att spendera helgen där. Man hör tydligt att det finns en upprymdhet hos bägge, eftersom de inte träffats på ett tag. Andreas bor nämligen i Umeå. De började skriva med varandra i mitten av augusti efter att Johan sett Andreas på Instagram. Gjorde du klassikern “gilla fem bilder längre ner i flödet” för att få uppmärksamhet? Johan: Nej jag gillade typ en bild och sen skrev jag något (skrattar). Andreas: Jag tror faktiskt det var lite fler än en! De skrev till varandra ett tag, pratade i telefon och men bestämde sedan att Andreas skulle komma ner till Stockholm. De har alltså inte bara behövt förhålla sig till avståndet en pandemi kan skapa, utan även sträckan Umeå-Stockholm. Pratade ni något om corona då? Typ antikroppar eller om ni testat er nyligen? Andreas: En del, speciellt jag som jobbar som vårdbiträde. Genom jobbet har vi tagit ungefär två covid-tester i veckan. Jag har därför försökt tajma in mina testresultat med besöken till Stockholm. Sen är det klart att jag kan dra med mig något hem, vilket man varit rädd för. Dejtade ni på som vanligt? Ni har ju dessutom en distans mellan er. Johan: Att vi bor så långt ifrån varandra

har såklart bidragit till att vi setts mycket mindre än vad vi skulle gjort i vanliga fall.Vi har försökt ha distansdejter, där vi lagat mat, gjort oss fina och druckit vin ihop. Det är ju två flugor i en smäll, coronasäkert och vi får tid att umgås. Johan har varit i Umeå sex gånger och Andreas i Stockholm fyra gånger sedan de började skriva med varandra. Johan har ett jobb som tillåter honom

”jag tror att vi lärt känna varandra på ett lite annat sätt, man kommer varandra närmre skulle jag säga” att jobba på distans, därför har det varit enklare för honom att vara i Umeå längre perioder. Hur har ni dejtat? Andreas: Jag tror att det är den största skillnaden vi märkt, att vi inte haft många “klassiska” dejter.Vi har fått en vardag snabbare, än vad man kanske brukar få. Har det varit en bra grej? Andreas: Ja, men jag tror att vi lärt känna varandra på ett lite annat sätt, man kommer varandra närmre skulle jag säga. Hur har det varit att vara nykär under den här perioden? Johan: Jobbigt tycker jag (skrattar). Just på grund av att vi inte kan ses som vi

vill, vi kan inte göra det vi vill. Men jag kan tänka mig att det blir roligt sen, när det här är över. Andreas: Vi kanske har förlängt vår tid av att vara nykära. Tänk er att pandemin plötsligt är slut nästa vecka, vad är det första ni gör? Andreas:Vi bokar en resa direkt! Johan:Vi har pratat om Island och Bali.Vi vill stoppa huvudet i den där vulkanen(skrattar). Hade ni agerat annorlunda om ni hade haft antikroppar eller varit vaccinerade? Johan: Det är en väldigt svår fråga. Jag är inte så påläst på hur stor risk det är att man bär med sig något om man har antikroppar. Man vill inte sprida vidare, det har varit min största rädsla. Andreas: Min också, jag tänker på de jag jobbar med och min familj. Men jag tror att om jag fått antikroppar tidigare så hade man åkt ner till Johan oftare faktiskt. Nu har varken jag eller Johan haft covid. Vad ska ni göra den här helgen, när Andreas är i Stockholm? Johan:Vi har det ganska oplanerat. Det enda vi pratat om är att ta en promenad kring djurgården. Ni ska inte kolla på körsbärsträden i Kungsträdgården? Johan: Nej det känns lite väl. Jag tror det är lite för mycket folk där, vi håller oss undan det.


-62-

hanterat det under pågående pandemi.

kärlek I PANDEMITIDER

Hur funkade det när ni sågs, vad gjorde ni på era dejter? Peter: I början sågs vi på café/restaurang eller utomhus. Alexander: Därefter var vi mest hemma hos varandra i trygg miljö. Att vara nykär under pandemin, hur har det varit? Peter: Underbart! Skönt att kunna ha någon man kan umgås med så nära och med sådana starka känslor, samt att känna en väldigt stark trygghet. Alexander: Jag håller med helt och hållet, det har varit helt fantastiskt. På det känslomässiga planet har det inte utgjort någon inskränkning alls i att komma varandra nära och lära känna varandra. Hur tror ni att det påverkat er som par? Alexander: Jag tror inte det har haft någon större påverkan mer än att det är begränsat vilka aktiviteter man kan hitta på. Peter: För min del känner jag att detta har fört oss närmare varandra snabbare. Dessutom hade jag troligtvis inte träffat honom om det inte vore för pandemin.

”jag hade troligtvis inte träffat honom om det inte vore för pandemin. Det var mina vänner som tvingade mig ut på Tinder” Peter och Alexander

Peter, 32, Vellinge. Alexander, 32, Helsingborg, Peter och Alexander matchade med varandra på Tinder i slutet av oktober förra året och träffades i Malmö kort därefter. Peter är född och uppvuxen i staden, men bor numera i Vellinge och jobbar som HR-konsult och dragshowartist. Alexander är född USA men har bott i Sverige i 10 år och hamnade till slut i Helsingborg där han jobbar som domstolshandläggare. På grund av att de bor en timme ifrån varandra och att de båda har mycket jobb så har de inte kunnat ses så mycket på vardagarna. De beskriver det själva som en “naturlig distans”. Alexander: Det har blivit mycket Facetime istället, men det har funkat bra, säger Alexander.

Pratade ni något om corona innan ni skulle på er första dejt? Om ni hade antikroppar eller så? Alexander: Jag kan inte minnas att vi pratade något specifikt om det förrän vi sågs. Peter: Inte vad jag kan minnas heller. Hur dejtade ni? Alexander:Vi dejtade på ungefär som vanligt, men vi var noga med att tänka på vilken miljö vi vistades i. Peter: Det blev mycket häng hemma hos varandra, men det var bara bra för vi fick verkligen lära känna varandra på djupet. Hur har snacket från kompisar/ familj varit? Har ni upplevt några som har åsikter om att ni dejtat under pandemin? Peter: Mest mina föräldrar som omtänksamt lyft frågan. Mina vänner var bara glada att jag äntligen hade träffat någon efter massa år som singel haha. Alexander: Mest frågor om hur vi har

Det var mina vänner som tvingade mig ut på Tinder nu när kulturverksamheten stängdes ner och min show flyttades fram. Så på ett sätt har pandemin gett mig något mycket fint. Varken Peter eller Alexander tror att de haft corona, då ingen haft några symtom under det gångna året. Hade ni agerat annorlunda tror ni om ni haft antikroppar? Alexander: Troligtvis inte med tanke på att vi sågs utan att ha testats för antikroppar. Peter: Kanske hade det känts mindre spänt, vi hade nog kunnat slappna av ännu mer. Vad är det första ni kommer göra när pandemin är ”slut”? Alexander: Jag skulle vilja åka utomlands, fast inte till Florida (skrattar och tittar på Peter). Peter: Definitivt Florida när pandemin är slut (skrattar). Det visade sig att vi båda har släkt i Florida. Sen hoppas jag såklart att han ska få se mig showa i full drag, det har han ännu inte fått se.Kom ut på outleten. Stockholm Quality Outlet*. Med 70 butiker, restauranger och fler än 200 varumärken i en mysig outlet village lovar vi att du inte kommer hem tomhänt. Du får alltid minst 30% rabatt och massor med frisk luft. Öppet vardagar 10–19, helger 10–18. Välkommen till oss på Barkarby Handelsplats. *Acne Studios, Barbour, Björn Borg, Bruun & Stengade, By Malene Birger, Calvin Klein, Didriksons, Ecco, Filippa K, Gant, Golf Outlets, Guess, Haglöfs, Hugo Boss, J.Lindeberg, Kavat, Lacoste, Le Creuset, Levis, Lexington, Lyle & Scott, Nike Factory Outlet, Puma, Peak Performance, Samsøe Samsøe, Timberland, Tommy Hilfiger och fler.

qualityoutlet.com


-65-

”sambor ärver inte varandra, inte ens om de får barn ihop och då kan det bli svårt för den överlevande att ha råd att behålla bostaden.”

sambodags? Vad gäller? Att bli sambo är ett kul och spännande steg för en relation. Men också ett steg som kräver lite eftertanke och planering. QX tog ett par frågor med Caroline Sörgjerd, jurist hos Familjens jurist, och ställde ett par grundläggande ”inför-samboskapet”-frågor. AV Ronny Larsson FOTO ‘A doll world after all’ (Instagram)


-66-

Vad innebär ett samboavtal? – När man skaffar en bostad tillsammans och flyttar ihop börjar en lag att gälla, sambolagen. Den börjar gälla automatiskt när två personer flyttar ihop i en bostad där ingen av dem bott tidigare. Vill man inte att den ska träda i kraft så skriver parterna på ett samboavtal. Det avtalar helt enkelt bort sambolagen, som automatiskt ger varje part rätt till halva värdet av bostaden och de möbler som införskaffats sedan man flyttade in. Vad är meningen med sambolagen? – Den uppkom av att många människor började bo tillsammans, men inte som gifta. Den ska helt enkelt ge personer som ”bara” bor ihop ett minimiskydd. Så, hur ingår man ett samboavtal? – Innan man skriver på ett samboavtal är det bra att prata med en jurist. Ni bör boka en tid tillsammans och gå igenom juridiken som gäller när ni ny ska bo ihop i en gemensam bostad. När börjar samboavtalet att gälla? – Så fort det är undertecknat av båda så gäller det. Min partner flyttar in i lägenheten jag äger, har hen rätt till lägenheten om vi seprarerar? – Ägde du bostaden sedan innan då det spelar ingen roll om din sambo flyttar in. Det är först när en

försäljning blir aktuell och ni ska köpa nytt ihop som du/ni behöver agera. Då måste man skriva ett samboavtal om man inte automatiskt vill dela lika på värdet av den nya bostaden. Jag och min blivande sambo ska köpa lägenhet ihop, men går in med olika mycket pengar, behöver vi skriva på något avtal för det? – Om ni går in med olika mycket pengar i en bostad, men ska stå på ägandet 50/50 så bör man kontakta en jurist och skriva skuldebrev och samboavtal, för att veta att man får tillbaka det man lägger in. Samma sak om bara en av er betalar handpenning, men att ni båda står på lånet, då bör man upprätta ett avtal om detta. Jag äger en jättedyr säng som köptes innan vi flyttade ihop. Den vill jag inte ge bort nu när vi ska separera… – Det du ägde innan omfattas

inte av sambolagen. Det gäller ”Det är först när enbart sådant som köpts till ert en försäljning blir gemensamma boende. Och min erfarenhet är att separerande parter aktuell och ni ska sällan gör en stor juridisk sak av en köpa nytt ihop som möbel. Vad skiljer samboavtal från att du/ni behöver agera. vara gift? Då måste man skriva – Det är stor skillnad. Gifter ett samboavtal om man sig och inte skriver på ett äktenskapsförord innan så man inte automatiskt uppstår ”giftorättsgemenskap”. vill dela lika på Det innebär att båda parter har rätt till halva nettovärdet av de värdet av den nya gemensamma tillgångarna vid bostaden.” skilsmässa. Allt giftorättsgods ska då delas lika värdemässigt, och i kan ställa vilka frågor man vill och det ingår allt: bankkonton, bolag, bolla tankar med våra jurister. pensionssparande, bilar och så vidare. Vad är det vanligaste ”felet” folk Sambor delar bara värdet av bostad gör när de flyttar ihop? och möbler (bohag). – Främst är det två personer som Vad kostar det att skriva flyttar ihop och sedan aldrig gifter samboavtal? sig, och så glömmer de att skriva ett – Det varierar. Hos oss kostar det testamente. För sambor ärver inte exempelvis just nu 2199 kr och det varandra, inte ens om de får barn inkluderar telefonrådgivning, då man ihop och då kan det bli svårt för den

överlevande att ha råd att behålla bostaden. Är avtalet ett fysiskt papper eller är det nåt man gör på nätet? – Det är ett papper som ska skrivas på av er båda, ett fysiskt bevis på att man ingått ett avtal. Och det ska kunna visas upp i original. Så förvara det säkert, och kanske inte i det gemensamma hemmet. Papper kommer lätt bort, och det har hänt att en part rivit sönder det. Då står ofta ord mot ord. Slutligen, vad händer om jag lever i en polygam relation och vill skriva samboavtal med båda mina kärlekar? – Den familjerättsliga lagstiftningen i Sverige erkänner bara att man kan vara sambo med en person. Så i det fallet skulle jag avtala bort sambolagen, och se över andra avtal, för det finns andra sätt att se skydda varandra. Ett testamente är ju exempelvis inte begränsat till att gälla en person.-57-

QX tipsar under våren och sommaren om hbtq-ägda utflyktsmål som du kan besöka i sommar. Från hotell och Bed & Breakfast, till caféer och butiker. Tipsa gärna oss på redaktionen@qx.se

andy och mattis havsveranda Dags för tredje säsongen - Matti och Andy står redo för att ta emot gäster till Ransviks Havsveranda mellan Ängelholm och Helsingborg, en plats som har en historia med 100 år av synd... AV Anders Öhrman FOTO Privat

Längst ut vid Mölle och Kullens fyr, mellan Ängelholm och Helsingborg, ligger Ransviks havsveranda, ett café som drivs av paret Matti och Andy. De tog över stället för två år sedan och öppnar nu upp för sin tredje säsong. Matti och Andy, hur länge har ni varit tillsammans? Andy: Vi firar fem år av kärlek, olikheter och lärdomar i september (skrattar). Och för två år sedan tog ni över Havsverandan, vad är skillnaden på Ransviks havsveranda idag jämfört med då? Andy: Massor. Vi tog över ett litet gulligt kafé vid havet och nu två år senare har vi med respekt för platsen och husets 100-åriga historia vänt och vridit på det mesta och byggt ut med 50 platser till i form av ett glashus mot havet. Numera är vi dessutom en fullfjädrad havsveranda med en meny som går lite i ”badhotells-stil” med en italiensk touch även om ”mormorsfikat” finns kvar och våfflor med hemgjord mjukglass. Vad gör Ransviks havsveranda unik? Matti: Det här är ju en plats med över 100 års historia av synd (skrattar) Där män och kvinnor för första gången badade tillsammans. På den tiden var det syndigt så det skedde i smyg här i vår lilla avgränsade vik. Ransviks Havsveranda ligger mitt ute på naturreservatet Kullaberg. Det är en oas och de branta klipporna,

lummigheten och det ständigt skiftande havet gör att man knappt tror att man befinner sig i Sverige. Andy: För mig och Matti som är norrlänningar känns det definitivt som vi flyttat utomlands. Vad ska man äta om man besöker Ransviks havsveranda i sommar? Andy: Oj, svårt…Men vad man än väljer så är det alltid ”rekorderlig mat” – eller REKO som vi kallar det. Med det menar vi mat lagad från grunden av lokala eller ekologiska råvaror. Till 100%! Men måste vi välja så blir det nog vår klassiker ”Mattis gravade lax med dillstuvad potatis” eller vår ”SkagenCroissant” från dagsmenyn. Hur var 2020 för er med tanke på corona? Andy: Vi hade en tuff vår förra året. Vi tappade alla bröllop och fester som var inbokade för sommaren, då var vi väldigt oroliga för hur detta skulle sluta. När det sedan blev fritt fram att resa inom Sverige igen var det som en propp drogs ur. Alla skulle resa och Skåne med Kullahalvön var ett otroligt populärt resmål. Så under sommarmånaderna förra året ökade vi vår omsättning med över 20%! Ni nominerades till Skånska Gastronomipriset i kategorin Årets Skånska Destination... Matti: Ja, det var en stor ära att som norrlänningar dimpa ner i den Skånska myllan och redan efter två år få en sådan nominering i ett så otroligt fint sällskap. Det var ett kvitto

på att tufft arbete med ”blod. ”För mig och Matti som Svett och glädje” ger resultat. är norrlänningar känns Dessutom var det lite roligt att det definitivt som vi vi under vårt första år, 2019 flyttat utomlands” vann priset ”Årets Skånska Café”, mycket tack vare miljön, värdskapet och Andys restaurang på Skärtorsdagen i påskas. fantastiska bakverk. Nu kommer vi hålla öppet på Hur ser ni på 2021? helgerna under våren och öppnar upp Andy: Vi håller tummar och tår för fullt till midsommar. för att alla som vill ska få sin spruta Vad för andra hbtq-resmål kan snart. Vi vill kunna vara nära våra ni tipsa om i Skåne, Halland och gäster utan att vara rädda och hela Österlen? tiden behöva tänka på att visa respekt Andy: Vi har i stort sett bara jobbat genom att hålla avstånd. Det är mer och utvecklat vår restaurang sedan vi psykiskt påfrestande än vad man kan flyttade ner till Skåne för två år sedan tro. Sedan hoppas vi förstås på en så vi har inte hunnit runt så mycket varm och skön sommar med många som vi velat, men en underbar person, härliga gäster som vi kan få pyssla om. som vi även hade nöjet att ha som När öppnade ni? gäst här i somras, är Karl Fredrik på Matti: Vi hade premiär för vår Eklaholm. Han och hans pojkväns nyutbyggda och nyrenoverade Petters ställe drivs också med en härlig passion och är väl värt ett besök. Sen har vi fina Joacim Bengtsson som brukar synas i Antikrundan. Han driver tillsammans med ett gäng kompanjoner Blå Hallen i Höganäs. Matti: Vårt favoritställe för avkoppling en kväll när vi stängt är Krukmakeriet i Mölle eller ”Krukan” som det kallas. Det är inte ett gayhak, men de har fantastisk napolitansk pizza och massa goda viner, en härlig atmosfär och är definitivt ”gayfriendly”. Mångfalden bland både gäster och personal är total och helt underbar.


-48-

Barn och cancer hör inte ihop. Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Eston 7 år, neuroblastom.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.


CHECKAR IN

FOTO: KRISTIAN SAHLBERG

-70-

ÄSTAD VINGÅRD ÄSTAD 10, TVÅÅKER, ASTADVINGARD.SE ANTAL RUM: 48 HOTELLRUM, 7 STUGOR PRIS: FR 2080 P.P (STANDARDRUM, SPAENTRÉ, FRUKOST & 4-RÄTTERS MIDDAG)

GYM

POOL

BAR

REST.

FRUKOST RUMMEN MYSFAKTOR PRISVÄRD

UPPLEVELSE

FOTO: ISABELLE GRÖNVIST

23

TÄNKBAR HOTELLGÄST MARIETTE

sprudlande smakfull spaupplevelse En svensk vingård med känsla för smak, i dubbel bemärkelse.

Två och en halv mil utanför Varberg ligger Ästad Vingård (tidigare Ästad Gård, en av Sveriges första gårdar att producera ekologisk mjölk). Idag finns här vingård, restauranger, konferensmöjligheter och själva kronan på verket: Spa-anläggningen Sinnenas Spa. Solen glittrar över närliggande Byasjön när vi checkar in en förmiddag i april. Vi bor i sviten med utsikt över spa-området och nämnda sjö, med eget badkar i natursten. Sviten, en av fyra, har precis som alla andra rum på Ästad, egen bastu! Vi kollar även in “standardrummen” och “standard” får en helt ny innebörd.... Alla rum är smakfullt inredda med alla bekvämligheter: bastu, regndusch, grymt ljudsystem som ger bioupplevelse, hygienprodukter från L:A Bruket, gedigen minibar med viner som matchar en vingård, och sängar man sover som en kunglighet i. Vi byter om och beger oss till Sinnenas Spa. Efter en renande tvagning intar vi den 39 grader varma utomhuspoolen, magiskt skönt då våren inte riktigt värmt upp luften ännu. Här sitter man på upphöjnader längs poolens

produceras här. Men vi får testa, fräscht sidor och njuter. Vill du sedan kyla dig och bubbligt, precis som jag vill ha det. innan du testar någon av de många På kvällen äter vi en fyrarätters “gårdsbastu-upplevelserna kan du ta ett dopp meny” på Restaurang Logen (prisvärt, i källvattendammen. I undervattens545 kr, plus dryckespaketet 480 kr). bastun kan vi se hur modiga badare Goda närproducerade smaker, om än klättrar ner i vårkallt vatten innan aningen små portioner. Men badrocken snabbt åker på. Vi älskar ”Varje bastu, rum kunnigheten hos personalen och pool har sin är top notch och mat- och att det finns mydryckupplevelsen får ytterligcket att uppleva: karaktär” are en dimension av en tydlig Varje bastu, pool beskriving. Ästad har även restaurangen och rum har liksom sin karaktär. Allt är ÄNG som serverar en avsmakningsgenomtänkt: Perfekt avvägda ljudupmeny med fokus på halländska smaker plevelser matchas med (allergitestade) (1300 kr). Lättare luncher serveras i dofter, vackra materialval och miljöer Sinnenas Spa, som också har en bar. En som speglar trakten. I heta bastun Eld generös Burrata med örtiga tomater bränner huden medan man lyssnar på gav undertecknad mersmak. Morsprakande eld, och i bastun Sjö hörs gonen efter njuter vi Logens frukost vågskvalp medan du dinglar med benen som är väldigt fräsch, med mycket från en brygga. Kroppen mår strålande lokalproducerat och varje komponent just nu. Här finns även skogdoftande är genomtänkt. En ljuvlig start på dagen relaxrum, gym, och promenadmöinnan ännu en dag i Sinnenas Spa. Ästad jligheterna i området är oändliga. Vingård får det att bubbla i en på mer än På eftermiddagen tar vi en vingårdsett sätt. guidning och lär oss om konsten i uthållighet en vingåd kräver. Skördarna är inte stora och för tillfället man kan inte köpa det mousserande vinet som -Ronny Larsson

Pride på KOM.

Pride på KOM.


ALKALISKT VATTEN FRÅN KÄLLAN I MÖRARP

Delar du sommarstuga med släkten? Grattis till ännu en sommar med systers pojkväns bonusbarn, farmors gamla traditioner och ett obefintligt privatliv

Vill nya svägerskan styla om farmors heliga sovrum? Får kusinerna hålla på med sina mobiler hela dagen? Kom brorsan för att vila upp sig och du för att laga taket? I den här boken målar manusförfattaren Björn Öberg upp några mycket vanliga scenarion i sommarstugemiljö och låter psykologen Anna Bennich träda in och analysera situationen. Målet är kort och gott att byta ut ”Aldrig mer!” mot ”Vi ses nästa år!” och faktiskt mena det.


-72-

FOTO:C MORE/TV4

FTM

MARIA WERN (TV4/C MORE) Fyra nya spännande och välskrivna filmer uppdelade på två avsnitt vardera. Intressanta karaktärer, bra handling och framförallt visar Eva Röse än en gång att hon är en grym skådis som bär upp denna kriminalare med den äran.

FILM TV MUSIK

FOTO: EMMA LARUSDOTTIR/TV4

QX SPELDOSA 1. Troye Sivan, Regard & Tate McRae “You” Drömsk elektronika att lyssna på under körsbärsblommorna.

4. Years & Years “Starstruck” Ollys första singel som enmansband låter lite som... 5. Benjamin Ingrosso “Allt det vackra” ...Benji gjorde innan han började sjunga på svenska och snegla på Ted Gärdestad. 6. Oscar Zia “Då tror du fel” Btw, i en rättvis värld vore Oscar lika stor som Benji på listorna. 7. Lil Nas X “MONTERO (Call Me By Your Name)” Vårens största världshit är en homosexuell rap-låt. Det var inte bättre förr.

Många WTF-ögonblick SHADOW IN THE SKY CHLOË GRACE MORETZ, NICK ROBINSON, BEULAH KOALE

Chloë Grace Moretz spelar pilot under andra världskriget, som kämpar både mot sexism och monster uppe i skyn. En mystisk last ska fraktas, och en ”Twilight Zone”-twist leder till många WTF-ögonblick. Att idén kommer från Max Landis, anklagad för flera sexuella övergrepp, har hängt som en mörk skugga över projektet. Regissören Roseanne Liang försäkrar dock om att

man har omarbetat manus flera gånger för att göra fi lmen till något eget: en feministisk lågbudgetskräckis med en kickass-hjältinna i fokus. Det är en underhållande b-fi lm av sorten ”älska eller hata” och jag har inte bestämt mig än var jag landar. Men du är aldrig beredd på vad Shadow in the Cloud ska överraska med i nästa scen. (Premiär på vod 17 maj och på dvd/bluray 31 maj.) Alexander Kardelo

FOTO: DISCOVERY+

3. Myra Granberg “Lose My Mind” Fortsätter släppa härliga poplåtar på svenska.

FILM

FOTO: C MORE/TV4

2. Molly Sandén “Nån annan nu” En av (Oscars-aktuella!) Mollys bästa.

THE MASKED SINGER (TV4/C MORE) Äntligen en ny tv-idé som håller! Allt är så välgjort, snyggt, roligt, och tempot är rappt. De riktigt stora namnen borde redan stå och ta måtten inför nästa säsongs dräktprovningar!

8. MARINA “Purge the Poison” Det första som kunde platsat på The Family Jewels-plattan på evigheter..

10. Destiny “Je me casse” Om EN ESC-låt ska få plats på Speldosan också så måste det vara Destiny. SPELDOSEETTA 10 år sen: Timoteij “Het” Av Ken Olausson tinyurl.com/ QXSpeldosa2021

ROBINSON (TV4) Årets säsong tar sig, men de riktigt färgstarka karaktärerna är inte där. Och hur mycket mat får dom egentligen? Det känns som att de äter jämt!

FILM

THUNDERFORCE (NETFLIX)

Melissa McCarthy, Octavia Spencer Jag älskar Melissa McCarthy. För när hon hamnar rätt är hon en lysande komedienne. Men för ofta säger hon ja till usla manus: The Happytime Murders, Tammy, The Boss, Life Of The Party och nu Netfl ix-originalet

Thunderforce...listan kan göras lång på felsteg. Thunderforce är kanske sämst av alla jag nämnt. Att hon och Spencer sa ja till denna vanliga-kvinnor-blir-superhjältar kan bara bero på att Netfl ix viftade med checkboken. Varken skämt, underhållningsvärde eller handling är i paritet med damernas talang. RL

FOTO: SVT

9. Sia + David Guetta “Floating Through Space” En ljuvlig doft av 2013.

OLOF LUNDH & EBBA VON SYDOW I ALLA MOT ALLA (DISCOVERY+) Absoluta favoritlaget i Filip & Fredriks quizturnering är de här två vinnarskallarna som tar allt på största allvar. Otroligt underhållande tv varje gång de är med.

PERSONA NON GRATA (SVTPLAY) Allt är redan sagt om detta orimliga gråtporträtt. Too soon.BAR/ BAR/ RESTAURANT RESTAURANT

NorrNorrNorrNorrtull tull tull tull

S:t SS:t:tEE riri kriskkgss.gg. .

ggeenn svvääggeenn aaddiiiisssvvää VVaaaannnnaadd VV

taann jjggaatttaann FFrreejjggaa FFrree

N NN orr oorr babbcaakcckka agaagta ta aata n nn

H Haanntv H tveerk Haanntv RÅDHUSET rkaarg RÅDHUSET tveerk rgaata RÅDHUSET rkaarg RÅDHUSET BB rg tann rgaata rgsg sgaata BBeeeerg tann tann rgsg sgaata tann PPoonnto tonnjä PPoonnto järs tonnjä rs järs rsgggg.... N Noorrrr N Noorrrr M Määla lars M Määla rstrtraan lars rstrtraanndd ndd

RålambshovsRålambshovsRålambshovsRålambshovsparken parken parken parken

2 1

aattaannn lllssggaattaan weeeelllllssgg örrw G Gjjörrww GGjjöö

H H H H

Norra Norra Norra Norra Bantorget Bantorget Bantorget Bantorget

chccehhee SS le eele ele g agta ta aata ip Pip PPip n nn rs ers eers gaggta ta aata n nn

v. lms lmsv. gholms ttnin ttningho Dro Drottnin v. gholmsv. Dro Drottningho

11 14 11

nns maaaanns dm m RRååddm RRååd nn g g e TTe nn TTeegg KKaa KKaa

m m GGaam GGaam

anan gagtat

KronoKronoKronoKronobergsbergsbergsbergsparken parken parken parken

FridFridFridFridhemshemshemshemsplan plan plan plan

FFle lem min inggggaata FFle lem min tann inggggaata tann K Kuunnggsh K Kuunnggshoolm lmsg sh shoolm sgaata lmsg tann sgaata tann

PoPlh lh oolh m em eem sg sgsg ata ta aata n nn

16 18 16

TT TToooorrrrsssggaata tann sggaata tann

ObserObserObserObservatorievatorieRÅDM RÅDM vatorievatorieRÅDM RÅDM GA GA G lunden lunden GA GA lunden lunden

aa VaVsas

SaSnaan K KK ro roro kntkkE nonnboeberg tE erg rg rEirkriiskkgs g sgssaggta ta ata n nn agtaaattnaan n

Essi Essi edenE4/E Essi ngel ngel eden E4/E eden 20 E4/E 2020

nn attaata dsgsg anadnd nn n pppplpl UU ataata nangag aanan mm ääsätst VV an n gagtaata allaala DD

K Kla lara raststra K Kla lara rannddslsl raststra rannddslsleeddeenn eeddeenn

A Alslstrtr A Alslstrtrööm meerg ööm rgaata meerg tann rgaata tann

SS SSaaaannk nnkkktt G Gööra tt G rannsg Gööra sgaata rannsg tann sgaata tann FRIDHEMSPLAN FRIDHEMSPLAN FRIDHEMSPLAN FRIDHEMSPLAN

THORILDSPLAN THORILDSPLAN THORILDSPLAN THORILDSPLAN

Råla Rålambs mbsväge vägenn Råla Rålambs mbsväge vägenn

taatnan rsgsaga ToTror

LL LLiiiinndd nnddhha hhaaagge ggeeenns nnsssggaa ggaattaa ttaann nn

tatnan sgsaga mm mm ldlada IgIege

KRISTINEBERG KRISTINEBERG D Drroott KRISTINEBERG KRISTINEBERG D Drroottttnnin ingghho ttnnin ingghholm lmssvv oolm lmssvvääggeen ääggeenn n

K Kuunng K Kuunngsshhoo ggsshholm lmss S olm lmss Strtraan SStrtraandd nndd

STADSHAGEN STADSHAGEN STADSHAGEN STADSHAGEN

ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON

ODENPLAN ODENPLAN ODENPLAN ODENPLAN

n Tomteb Tomtebogatan ogatan aattaannn Tomteb Tomtebogatan ogatan ennggaattaa SANKT SANKT OOddeenngg RR SANKT SANKT OOdde RRöööörrrrsstrtraann ERIKSPLAN ERIKSPLAN sstrtraanddssgg ERIKSPLAN ERIKSPLAN nddssggaata tann aata tann

JJJ JJ

SSuur SSuur

öö DD D

STOCKHOLM GAY GUIDE en en svägen berg bergsväg Karl Karlberg svägen Karl Karlbergsväg

lagag osolsl RR

VanadisVanadisVanadisVanadislunden lunden lunden lunden

ägegnen avaävä SvvSeve

VÄSTRA VÄSTRA SKOGEN SKOGEN VÄSTRA VÄSTRA SKOGEN SKOGEN

nn attaata l sgsg tutlul ll ororrr NN

eenn nnkkeenn LLäääännkk rrrraaa LL nn NNoooorrrra attaann ssggaaattaa NN oonnssgg atattttiiiioonn t SSttaa rrrraaaa SS NNoorrrr NNoo

gg.. nggssgg.. KKuunnnggss KKuu

T-CE T-C T-CE T-C rraabb KKllllaaaarraabb KK

14 16 14

rornon erebrb äsätst VV

Mälarstrand Söder Mälarstrand Söder Mälarstrand Söder Söder Mälarstrand

Långholmen Långholmen Långholmen Långholmen

L LLi il jilljje ehehh o ool lmlmm sbssrbbr ornoonn LILJEHOLMEN LILJEHOLMEN LILJEHOLMEN LILJEHOLMEN

TT TT BBrr BBrr

Zinkens Zinkens Väg Väg Zinkens Zinkens Väg Väg

Tantolunden Tantolunden Tantolunden Tantolunden

.. . nsg nsg soso uts nuunts nn ata ata kelelKK sg dsg ndnsg ToTrokrk nlu nlu se ose ose RR

HORNSTULL HORNSTULL HORNSTULL HORNSTULL HornsHornsHornsHornstull tull tull tull

tannnn aggaata ta LLuunndddaaaggaata LLuunndZINKENSZINKENSZINKENSZINKENSDAMM DAMM DAMM DAMM

ta tannnn sg sgaaaata rn rnsg ta H Hoooorn an an H H rnsg ar at atan arggggat ak akar atan m m k k ru ru ak ak K Kru m ar K Krukkm

nn gvgävgäege inin RR

BB BBeeeerrggss rrggssuunn uunnddss SStrtran andddd ddss SStrtran an

Höga Höga Höga Högalidsk lidsk ✞✞ yrkan lidsk lidsk yrkan yrkan yrkan Höga Höga Högalidsk lidsk lidskyrkan yrkan yrkan

anan atat vsg vsg VV arar V

nn ata sgsagta holm olm LåLnågnhgh

sgs.g. ssuusnudnd erg erg BB B

ta tann gata gs gsga orgs eb ebor gatann eneb el elen H orgsga Hel enebor H Helen atan atan lidsg lidsgatan Höga Högalidsg atan Höga Höga✞✞lidsg ✞

an at atan sgat ad adsg an stad er sgatan erkkst V Ver stadsg V Verkkst

22020 E4/4E/E enenE E eleelded inigng EsEsss

Secret Garden Mälarpaviljongen, 11 Secret Garden Kornhamnstorg 5962. Alla Norr Mälarstrand59 Kornhamnstorg Alla dagar 12-03 dagardagar från 12-03 11 - , beroende på Alla 11The Hills väderHills Restaurang, café och 22 The Götgatan 29. Restaurang Restaurang bar vid Riddarfjärden. Götgatan 29. och bar. För mer mer info:Norr 2 och Thebar. Green Queen, För info: thehillsstockholm.se Mälarstrand 64, Glutenfri thehillsstockholm.se Side Track, Wollmar restaurang · Vinbar · Track, Wollmar 33 Side Yxkullsg 7, och ons-lör från Alla Smoothiejuicebar. Yxkullsg 7, ons-lör från 17 - . 11Gaybar dagar 18.00. Gaybar && restaurang. restaurang. Uteservering. Secret Garden 3 Uteservering. DeMi Matbar, 59 Katarina Kornhamnstorg Matbar, Katarina 44 DeMi Bangatan 21, bar och och restaurestauAlla dagar21, 12-bar Bangatan rang. Tis-Lör 16-23. 16-. The Hills 4 rang. Tis-Lör 16-. Batteriet, Rindö Hamn, Götgatan 29. Restaurang Rindö Hamn, 55 Batteriet, Rindö. Dagligen 12 och bar.Rindö. För mer info: Rindö. Dagligen 12 -- 16, Hamn, Dagligen 16, - Vaxholmsbåt Vaxholmsbåt thehillsstockholm.se 17 -17 22 12 . Vaxholmsbåt från Nybrokajen till SideNybrokajen Track, Wollmar 5 från till Grenadjärbryggan Yxkullsg 7, ons-lör från Grenadjärbryggan Hotell Skeppsholmen 17 - . Gaybar & restaurang. 66 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. 1. Restaurang Restaurang Uteservering. Gröna gången 6 och och barMatbar, och hotell. hotell. DeMi Katarina bar och grandsaltsjobaden.se Bangatan 21, bar och restaugrandsaltsjobaden.se Haga Schweizeri, NK, rang. Tis-Lör 16-. NK, Schweizeri, 77 Haga 7 Hamngatan Hamngatan 18-20, café/bar. Batteriet, Rindö Hamn, 18-20, café/bar. Grand Saltsjöbaden Rindö. Hotell Dagligen 12 Kerstin & Britt, Hotellvägen 2, Saltsjöbaden. 16, 17 Vaxholmsbåt Strandpromenaden 61, Restaurang, bar,sön, spa från Nybrokajen till och Saltsjö-Duvnäs. ons, tors hotell. Grenadjärbryggan 11-17, fred-lör 11-20. Morfar GinkoSaltsjöbaden Hotell Hotell Skeppsholmen 8 Grand Swedenborgsgatan 13, Gröna gången Restaurang Hotellvägen 2, 1. Saltsjöbaden. Restaurang bar, utseroch bar ochoch hotell. Restaurang, bar, spa och vering. grandsaltsjobaden.se hotell. 9 Morfar Urban Deli, Nytorget Haga Schweizeri, NK,4, Ginko Sön-tis 08- -,18-20, ons-tors 08-, Hamngatan café/bar. Swedenborgsgatan 13, fre-lör Morfar08Ginko Restaurang och bar, utserWhippet Lab Rutger Swedenborgsgatan 13, vering. Fuchsgatan 5, Restaurang, Restaurang och bar, utserUrban Deli, Nytorget 4, bar. Tis-lör 17--, vering. Sön-tis 08-23 ons-tors 08- -, ons-tors 08-, Urban08Deli, Nytorget 08-24, fre-lör 08-01 4, fre-lör OBS: varieSön-tisÖppettider 08-Lab -, ons-tors 08-, Whippet Rutger rar över på fre-lör 08-tid5, beroende Fuchsgatan Restaurang, restriktioner grund Whippet Rutger bar. Tis-lörLab 17-på 22 (01). av 22. Corona-pandemin besluFuchsgatan 5, Restaurang, Le Rouge Dinner tade av myndigheterna. bar. Tis-lör 17Club, Brunnsgränd 2-4, Stöd de som Restaurang, bar.annonserar Ons-Tors iOBS: QX och de som bidrar Öppettider 17-01, Fre-Lör 17-03 17- varietill Regnbågssamhället rar att över tid beroende på lever! restriktioner på grund av KLUBBAR/CLUBS Corona-pandemin besluPatricia, Söder Mälarstrand tade av 19, myndigheterna. KLUBBAR/CLUBS Kajplats sön 18-05. KLUBBAR/CLUBS Stöd deöppet som annonserar Däcket för utebarer Patricia, Söder Mälarstrand i QX och de Patricia, Söder Mälarstrand och matservering. Kajplats 19, sönsom 18-. bidrar Däcket tillnovember attför Regnbågssamhället 19, sön 18-. Däcket 1Kajplats 2020, klubböppet utebarer och matlever!C’est öppet för utebarer och matkväll La Vie. servering. servering. SLM, Wollmar Yxkullsg. SLM, Yxkullsg. 18, Öppet ons 20-00 lör. Se Wollmar gaymap.qx.se för 18, Se Se gaymap.qx.se förför KLUBBAR/CLUBS 21-01 gaymap.qx.se klubbinfo. klubbinfo. klubbinfo. Club Backdoor, Stängt. Club Backdoor, Patricia, Söder Mälarstrand Club Backdoor, Följ gaymap.qx.se för uppdaArenavägen 75, Se gaymap. Kajplats 19, 75, Se gaymap.qx.se Arenavägen fre 20-03, terad info. qx.se för klubbinfo. för 22-03. klubbinfo. lör Sittande Rågsveds Krog, gäster, Rågsveds Krog, SLM, Wollmar danspodier. Sköllerstagatan 6,Yxkullsg. Rågsved. Sköllerstagatan 6, Night. Rågsved. 18, Se gaymap.qx.se för Alla Rågsveds Krog, Onsdagar Queer Onsdagar Queer Night. Alla klubbinfo. Sköllerstagatan 6, Rågsved. välkomna. välkomna. Club Backdoor, Onsdagar Night till Wish, Se Queer gaymap.qx.se för Wish, gaymap.qx.se för Arenavägen 75, Se gaymap. 01. AllaSevälkomna. klubbinfo klubbinfo qx.se för Wish, Se klubbinfo. gaymap.qx.se för Rågsveds Krog, klubbinfo Sköllerstagatan 6, Rågsved. CAFÉ Queer Night. Alla Onsdagar Stortorget välkomna. 8 Chokladkoppen, CAFÉ 18, alla dagar 09-. Wish, Se gaymap.qx.se för 8 Chokladkoppen, Stortorget RFSL-Stockholm, klubbinfo 9 18, alla dagar 09-23.

lg.... olg lg ririaa SSkkkkooolg aari M MM aM ariaa SS M MM ia BBa Maaaarrrria ia ia BBaanngg.. anngg..

JJ JJ

tannnn ata to ta toggggaaata TTaannto TTaannto

13 13

ASPUDDEN ASPUDDEN ASPUDDEN ASPUDDEN

#TSMNS TAR TAR VI VI ANSVAR ANSVAR #TSMNS #TSMNS RÄDDAR RÄDDAR VI VI REGNBÅGSSAMHÄLLET REGNBÅGSSAMHÄLLET #TSMNS MIDSOMMAR MIDSOMMARMIDSOMMAR-MIDSOMMARMIDSOMMAR -MIDSOMMARMIDSOMMAR MIDSOMMARKRANSE N KRANSEN KRANSE N KRANSEN KRANSE KRANSEN KRANSEN N KRANSEN

Kons Kons Kons Konstfack tfack tfack tfack Kons Kons Konstfack tfack tfack

DAILY UPDATED UPDATED GAY GAY GUIDE GUIDE DAILY

gaymap.qx.se gaymap.qx.se

n geenn vväägggeen oonnvvää lleeeeffffoonn e e TT ll TELEFONPLAN TTee TELEFONPLAN TELEFONPLAN TELEFONPLAN

JJJ JJ


CAFÉ

anan gagtat aralsrls ereJr J nn irgirg ataata BB agsggsg

RE ESTA AU UR RA AN NT T & & BBA AR R & BB RRRE EESSSTTTA AAU UUR RRA AAN NNT TT & & AAR RR R A REEESSSSTT A URRRRAA NTTTT &BBB ARRRR Götgatan 29 Götgatan 29 TTA AAN N & BBA RR AA UU N & AAA N & Götgatan 29 R E S T U R A T & B R www.thehillsstockholm.se www.thehillsstockholm.se www.thehillsstockholm.se

TT Teeegggeelluu eluddddss ddsvväägg vägeenn en

ggeennn öövväääge iinnggöv LLiiiddding L

VV Vaaallhhaa lhalllaa ann llavvääg ggaattaan vä gee nnnnnsssgat TEKNISKA u TEKNISKA u r r TEKNISKA gennn urrrbbbrun ggaattaaannn HÖGSKOLAN HÖGSKOLAN u nngat HÖGSKOLAN e e d OOden Od NS QX.indd 11 KKKaa JarlaNS QX.indd QX.indd Jarla- 1 NS JarlaNS QX.indd plan plan 1 arrll NS plan 11 sgrgl.aa.avvvääg NS QX.indd NS NSQX.indd QX.indd NS QX.indd 1 NS QX.indd 1tteennssg. äggeeenn nggssten n KKuunngs Ö Ö te Ku terrm Össste maalm rm lmssg alm MANSMANSta tann sggaaata MANSSTADION STADION ATAN GATAN n STADION ATAN nn aan t t a a ggata g nsss n ann HumleHumlegaattaan K HumleKm mm nnéérrggat Kooom . m gården gården nér kkaarrrggg.. meeennnddöör gården a a dörrssggaata m maka m mm sga tann a a tan Kam

GÄRDET GÄRDET GÄRDET

12

17

KarlaKarlaKarlaplan plan plan

anan gat gat nds nds rrla rrla No No

9

svägen Lindaräng Lindarängsvägen Lindarängsvägen

hagaschweizeri.se

LadugårdsLadugårdsLadugårdsgärdet gärdet gärdet

K K Kaaarrrla la lavvväääggeenn gen

NK Stockholm | Hamngatan 18–20 @hagaschweizeri | 08-19 34 34

ETC & KULTUR en en äg ägen sv sväg nn nnsv ru runn sb sbru rdsb gård urgå Dj Djur Djurgård

Slotte Slottett Slotte Slottett

SNABBTEST FÖR HIV OCH SYFILIS !

Skeppsholmen Skeppsholmen Skeppsholmen

✞✞

nn kkeen rriinnke kkbbbrin å å KK k Kå

GAMLA GAMLA GAMLA STAN STAN STAN

13 3

Gröna Gröna Lund Lund Gröna Lund

Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan Öppettider på testpoint.se TegelviksTegelviksTegelviksplan plan plan

atan atan Erstag Erstag

Fåfängan Fåfängan Fåfängan DanviksDanviksDanvikstull tull tull

11

nn ata ata ötg ötg GG

.. dsg ndnsg riri GG

Sickla SicklaUdde Udde Sickla Sickla Udde Udde

n n ro sbsrborollsllbsro b nn SkSaknananasntu stu SkSk nn brboro ovosvs esehsh anannn JoJhoh

Hammarby Hammarby Hammarby Sjöstad Sjöstad Sjöstad é AAllllléé rrbbyy Al m maaarby m mm HHaaam H

SS Siiiccckkllaa kla KKaa Kannaallg nal gaatt gataa a

13 Torso Shop & Massage, Gallerian gången/ Kornhamnstorg. Öppet tislörd. 11-19 14 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider. 15 Gamla Stans bokhandel, Stora Nygatan 7. Öppet 11.30-18, helger 11.30-15. Noaks Ark, Eriksbergsg. 46. Hiv-test, dagverskmahet, aktiviteter. Info via: noaksark.org/stockholm/ Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28

EROS

16 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 17 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 18 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop Rainbow Sauna, Studentbacken 15-17, söntors 11-23, fre-lör 11-20

BB arn arn änägnsg gsg ata ata nn TeTgeeg elv lv ikik s gsagta ata nn

.. rgrg tata äsäs mm org org BB

aa atat asasGG rnrn ieie stst enen RR nn ata ata sgsg rgrg yto yto NN .. anannangag rmrm SöSdöede

nn ata gagta öta gögta stst ÖÖ

.. sgsg org org edeednebnb Sw Sw

nn ata ata ötg ötg GG .. arg agaagrg psl epesl RR

nn ata ata nsg anasg llm ellem BB

nn ata ata nsg anasg erm erm mm Tim Tim

4

6

EE ik EEririks ikssdda ksda Errrik dals Eri lsga gata ksda sdaalslslu ta lsga lunndd lslu tannn ndeeenn n

• GRATIS • ANONYMT • DROP - IN

8

NACKA NACKA NACKA NACKA

Sickla Sickla Sickla

LuLLuu gnggenne tss A tsetA lAlélllléé

10

15

Djurgården Djurgården Djurgården

Skansen Skansen Skansen

KoKKo roprhrpph ohpooppp p spssg g. g..

nn ataata gggg tantann n lånlån gaga ta ta r r NyNy gaga äsätsete a a NyNy VV oror StSt illialla LL

Stork Stork✞ yrkan yrkan Stork Storkyrkan yrkan

Vasamuseet Vasamuseet Vasamuseet

KöKKö lönallnna rgar.rgg. .

nn attaan ttggaata yynntg M Myn M

Slussen Slussen Slussen tan tan ga gatan stu stuga Ba Bastu Baat an an at tg tgatan as astg av tann ata avas TTav rkaagggaatan T K kyyrk Kat atar arin rä inav rännnnkyrka Kat aväg ägen arin SLUSSEN en SLUSSEN rännk aväg en MariaSLUSSEN MariaSSta MoseMariatads Mosels lsggg... dsgå torget torget gård Sta PPaaauuuls rdsh Mosedsgå sham backe torget annkktt P backe amnenn rdsh backe SSaankt amne Torg Torg Fjä SMARIAFjällgane Torg MARIAtann Fjällga llgatan MARIAtan TORGET TORGET TORGET . . sg sg rd rdsg. ta tannn aata ggååård sg sg rg st rg a rä bee rästst g PPrä H Hööggbergsg Medborgarta a tannn sg Medborgarsgaaata Högb M Maariria P rhooovvvsg Medborgartannn järh TTjä platsen Maria platsen gaaggaata TjärhFFoolk platsen lkuunnnggagata Folku MEDBORGARMEDBORGARtann aata MEDBORGARPLATSEN PLATSEN kss ggatann K PLATSEN Kooccks g ta tan Kocksö ggaaata sö g anta Å Åsö n ggatann n e Å ta e d JJ ta a sg Nysgaatan BBooonnnddegatann Nylå lå u J u d ✞✞ d a sg a NyB torget tann Sofia torget Sofia ✞K:a nuuss LL dulå K:a eggaata torget M Sofia Sofia K:a Maaggnus La SSkkåånneegata K:a Magn ÅsöÅsöSkån K VitabergsVitabergsKaata Åsöta torget ri torget Vitabergsri K n atarinnaa BB torget n n a a ta tan M Baanngg M sgaaata parken parken Maallm parken annddsg n aa tann gaata H Haallllandsg almmgg tannn gatttaaa ingggeeeggatan Halla sg sgaata lekkin BBle gååårrdd tlaannddsgata Blekinagg.. G Goootl rdssvv tland a n G n o s o egg g. väääggee A Allllhhegona genn AllheSKANSsgg.. n SKANS- Ö la lannndddssg. Öla SKANSn TULL TULL Ö ggeeenn ä ä v TULL v g in inggväg RRin R

T

V V Vaaalllhhaalll halllaavvää aväggeenn gen

nn gege vävä rdrsds gågå jujrur DD

nn roro lb lb ra ra nt nt CeCe

Riksd Riksdagen agen Riksd Riksdagen agen

5

– På Haga Schweizeri har vi något tillfredställande gott för alla smaker.

7

Öste Öste rlån rlån ggat ggat anan

anan gagtat

tan tan sga sga ing ing ger ger Re Re tan tan gaga dsds nana illill sksk alm alm MM

gg tntinnin rortot DD

StureStureSturean gatan plan ngsgat plan ÖSTERMALMSKu Kungs ÖSTERMALMSplan ÖSTERMALMSKungsgatan HÖTORGET HÖTORGET TORG HÖTORGET TORG SSto torrgg HöTORG HöSto ta Hötann rgaaata torget torget torget n . . ooggg. r r R B . Rid a Bro idddaa ssggg.. l R l e m id r e mlllaa B aarrgg... uuels darrgggaata m m ggggarg ta m a n u a n atan SS m NybroNybroan BBrryygg gatan r SaSergels mngat Ha Sergels Hamn Nybroplan Bry äässttteeerr Sergels plan Hamngatan torg torg plan M Ms KUNGSKUNGStorg Mä KUNGSTRÄDGÅRDEN TRÄDGÅRDEN ✡ ENTRALEN ✡ CENTRALEN en Stora dvägen TRÄDGÅRDEN Stran Stora .. Strandväg ✡ ENTRALEN Syna CENTRALEN Syna goga gogann Stora Stora Strandvägen gssgg. Syna Synagoga gogann bbeerrggsg n berJJ aatttaaannnn g g ✞ J u ✞ u a tt a t a S:t S:tJacob ✞ ssK:a Jacob K:a VVaatttugsggaattan S:t Jacob Jacobss K:a K:a ann S:t Vrkakutullleeessga Gustav ggaattaanGustav HHeerrku oobbssgat Gustav Adolfs Adolfs He JJaaakkkobesddssggg... Adolfs Torg Torg J FFrreeds Torg Fr TegelTegelTegelbacken backen backen

NÄR TILLFREDSSTÄLLDE DU DIG SENAST?

VV ärät r atvav ägäg e ne n

EE rik rikDD ahalb h lb eregrsg g gsata ata nn

LLiinn Linnnéégga nég attaann atan

KARLAKARLAKARLAPLAN PLAN PLAN

enen avaävgäg arv arv NN

SiSbib ylylel l geaga J AA rtriltlil e uJnugnfgrfur tatnan elrirgig guagta atnan ata ata nn SkSekpe p GG Sty papragr Sty rervegv g rmr m agtaata ata anasngs ata nn nn agtaata nn

tatnan rgraga akaaka tmtm LuLnun

StSutu BB rarhah rergeag GG taatnan rervev egeagtaatnan TuTrur egeag a tata nn NN y byrbor goagta a ta nn

EE ngnege lblrber ketkstgs agtaatna n

tatnan egeaga TuTlul tatnan sgsaga elenln DöDböb

2020-03-25 15:39 2020-03-25 15:39 15:39 2020-03-25 2020-03-25 15:39 2020-03-25 15:39 2020-03-2515:39 15:39 2020-03-25 2020-03-25 15:39 2020-03-25 15:39 2020-03-25 15:39

10 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-. 11 RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Senioraktiviteter för gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng Se rfslstockholm.se 12 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5. Stödgrupp med aktiviteter. Golden Ladies café Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + För aktuell plats se goldenladies.nu Robin Delselius Bageri, Renstiernas gatan 19, 07.3018.30 )17.00 lörd/sön) • Tre Kronors Väg 47, Nacka 07.30-18.30 (06-16 lör/sön) • Stora Gungans Väg 2, Enskede 07.30-18.30

DAILY UPDATED GUIDE IN:

GULLMARSPLAN GULLMARSPLAN GULLMARSPLAN STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

Vardagar 11.00-18.00 Lördag 12 -15 Stora Nygatan 7

• ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA • DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

gaymap.qx.se


GÖTEBORG GAY GUIDE

Boka bord online på www.beebar.se Stora Saluhallen Göteborg, 031 13 38 39

1

2

3 #TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET

4 5 S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

För aktuell information

goteborg.rfsl.se

Vegan och laktovegetariskt, kaffe, BAR/CLUB öl och vin. 1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, Kungstorget, Öppet varje dag från ÖVRIGT 11:30HBTQ-mottagningen, 4 Gretas Bar & Nighclub, Chapmansgatan 6. 031-7661922. Drottningg. 35. Se gaymap.qx.se för Närhälsan. Fjärde Långg. 48, 5 klubbinfo. mån-fre 08-17. Vi erbjuder testning Queer, Park Lane, Kungsportsoch rådgivning avseende hiv och avenyn 38. stängt tills vidare. Se andra sexuellt överförda infektioner gaymap.qx.se för klubbinfo inklusive hivtest med snabbsvar, SLM. Info via slmgbg.nu, gaymap. web-tidbokning via hemsida, www. qx.se. narhalsan.se/smc Haket, Första Långgatan 32. Beyond Retro, Arkaden, Extra fester då och då se gaymap.qx.se Drottninggatan 38-44. Öppet månfre 10-20, lör 10-18, sön 18-17.

CAFÉ/RESTAURANG

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

2 RFSL GBG. Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons 17-20, Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20. 3 Crippas. Kusttorget 1, Majorna,

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se


18 EJ UNDER 18 ÅR

0 % TOBAK + 0 % NIKOTIN = 100 % NJUTNING Vi svenskar är riktiga livsnjutare. Sverige är också ett av länderna med lägst andel rökare. Precis som ONICO®: 100 % njutning utan varken rök, nikotin eller tobak.

HELVIT


-78-

QX Ledarstick: Jon Voss

”Utan hjältars mod hade vi inte varit där vi är idag” I QX decembernummer kunde RFSU och den sexualpolitiska rörelsens 1900-talet står den heterosexuella jag skriva en hyllning till RFSL som kamp för kvinnans självklara rätt att folkbildaren Anton Nyström och 2020 firade 70 år av engagemang för besluta över sin egen kropp. Professorn anarkisten Hinke Bergeren. Jämthomosexuellas, bisexuellas och under i psykiatri Frey Svenson arbetade relands-Postens redaktör Victor Hugo senaste decennierna trans- queer och dan 1907 för att homosexualitet borde Wickström argumenterar i skrifter (läs intersexuellas rättigheter. avkriminaliseras. Riksdagsledamot Vil- Kjell Albin Abrahamssons bok) och i Nu i maj och under hela detta år helm Lundstedt (s) som 1933 skrev Lund verkar den radikale botanisten uppmärksammar och påminner vi om en riksdagsmotion med en gripande Bengt Lidforss (läs Jens Rydströms att det är 50 år sedan som Europas för- berättelse om homosexuellas livsvillkor, Sinners and Citizens). I Stockholm sta demonstrationer för homosexuellas med största sannolikhet skriven av hans redaktören Georg ”Figaro” Lundrättigheter genomfördes - i Sverige. bror Daniel. ström som protesterade livligt mot hoNär jag läser tidningar från början Jag läser om personer som vågar mohetsen (läs Göran Söderströms m.fl, av 70-talet slås jag av det mod som leva i samkönade relationer och möts ”Sympatiens hemlighetsfulla makt”.) enskilda aktivister visade. 2 stycken med respekt av sin omgivning. Inte Mauritz Stiller gör 1916 världens protesterade i Bollnäs, si så där första film med ett homosexu12 i Örebro, ett 30-tal i Uppsala, ”När jag läser tidningar från ellt tema, Nils Asther, Gösta Stockholm och Malmö, 4 som 70-talet slås jag av modet som Ekman d.ä, Anders de hungerstrejkade (!) utanför riksWahl, Selma Lagerlöf, Kai enskilda aktivister visade” Gullmar, Jules Sylvain och dagshuset, Det i en tid då homosexuella Gustav Wally är några av de i Sverige var något som läkare kunde minst de många öppna kärleksparen som i det offentliga eller i det privata ”behandla” med elchocker. inom kvinnorättsrörelsen. (Läs Eva formar den homosexuella identiteten I en tid då homosexualitet betrakBorgströms böcker) som blev hela grunden till att kräva tades som en skamlig sexuell avvikelse Jag imponeras av det mod som rätten att leva värdiga liv utan hot från som det var nödvändigt att samhället Lisa och Lilly visade 1910. (Läs Mian vare sig samhälle, kultur eller lagens skyddade ungdomen för. Lodalens bok). Den kaxiga attityd som långa arm. Frans och Lars visade upp då de 1897 I ljuset av detta skall den konst med Under året har jag även letat efter blev påkomna mitt i kärleksakten ute lättolkade homosexuella motiv ses som homokämpar längre tillbaks i den i Liljansskogen. När två rättrådiga Gösta Adrian Nilsson/GAN, Eugèsvenska historien i samband med att gardister stör dem, anklagar dem och jag varit en av de som hjälpt Halwyllska griper dem säger de två att ”detta var en Museet med en utställning om bögar sak, som inte anginge dem”. (Läs Kalle under den tid, 1864-1944, då homoHolmqvists bok). sexualitet uttryckligen var förbjudet i Inspirerade av det fria livet i Paris Sverige. En utställning som är planerad och rättighetskämparna i Berlin verkar att öppna i juni. Missa inte! Torsten Amundsson och inte minst I researchen har jag upptäckt många Eric Thorsell. Den senare agiterar öpför mig tidigare helt okända hjältar som pet i homofrågan redan på 30-talet och genom att påverka politiken och ta deltar med bland annat journalisterna plats i kulturen la grunden till att vår tid Ove Ahlström och Ragnar Ahlstedt är så mycket öppnare. i planeringen av tidningen Lysis, tänkt Karl Gerhard såklart med Jazzgos- att bli Sveriges första homotidning. sen och Pontus Wikner med sina Tyvärr saknades pengar att förverkliga Självbekännelser. Självklart Elise Otteidén. sen Jensen som var med om att starta På homobarrikaden i början av

En berättelse om livslång kärlek TILL CARL PÅ 55-ÅRSDAGEN – LINDA HOLGERSSON Det här är berättelsen om Carl och Martin. Om livslång kärlek och stark passion, om att falla för samhällets normer eller följa sitt hjärta. En berättelse som utspelar sig från 60-talet fram till idag och tar dig med till bland annat New York, Zürich och Wissant i norra Frankrike. Ordberoende förlag | www.ordberoende.com | info@ordberoende.com

”Tack för att jag fick läsa denna fina berättelse” PEKKA HEINO

ne Jansson, Nils Dardel, Owe Zerge, Léo Holmgren liksom finländske Magnus Enckell skapade, ses. Svenska baletten med Jean Börlin och kultur och konstmecenaten Rolf de Maré. Författare som Jascha Golowanjuk, Karin Boye, Margareta Suber och Hjalmar Bergman skrev öppet eller lätt tolkbart. För att bara namedroppa några av alla hjältar, i stort och i smått. De som vågade stå emot starka krafter som på olika sätt försökt och fortsatt försöker vidmakthålla bilden av homo-bisexuella och transpersoner som marginaliserade, farliga och oönskade individer av någon slags egen och enhetlig särart. Utan alla dessa hjältars mod hade vi inte varit där vi är idag. När vi i år uppmärksammar händelserna 1971 som den svenska versionen av Stonewall-revolten i New York tar vi på oss att fortsätta berätta om hbtq-historia och dess många hjältar. För utan vår historia förlorar vi vår framtid. Jon Voss Förlagschef och ansvarig utgivare, QX QX.se/tag/qx-ledarstick


-79-

QX Ledarstick: Jon Voss

”Utan hjältars mod hade vi inte varit där vi är idag” I QX decembernummer kunde RFSU och den sexualpolitiska rörelsens 1900-talet står den heterosexuella jag skriva en hyllning till RFSL som kamp för kvinnans självklara rätt att folkbildaren Anton Nyström och 2020 firade 70 år av engagemang för besluta över sin egen kropp. Professorn anarkisten Hinke Bergeren. Jämthomosexuellas, bisexuellas och under i psykiatri Frey Svenson arbetade relands-Postens redaktör Victor Hugo senaste decennierna trans- queer och dan 1907 för att homosexualitet borde Wickström argumenterar i skrifter (läs intersexuellas rättigheter. avkriminaliseras. Riksdagsledamot Vil- Kjell Albin Abrahamssons bok) och i Nu i maj och under hela detta år helm Lundstedt (s) som 1933 skrev Lund verkar den radikale botanisten uppmärksammar och påminner vi om en riksdagsmotion med en gripande Bengt Lidforss (läs Jens Rydströms att det är 50 år sedan som Europas för- berättelse om homosexuellas livsvillkor, Sinners and Citizens). I Stockholm sta demonstrationer för homosexuellas med största sannolikhet skriven av hans redaktören Georg ”Figaro” Lundrättigheter genomfördes - i Sverige. bror Daniel. ström som protesterade livligt mot hoNär jag läser tidningar från början Jag läser om personer som vågar mohetsen (läs Göran Söderströms m.fl, av 70-talet slås jag av det mod som leva i samkönade relationer och möts ”Sympatiens hemlighetsfulla makt”.) enskilda aktivister visade. 2 stycken med respekt av sin omgivning. Inte Mauritz Stiller gör 1916 världens protesterade i Bollnäs, si så där första film med ett homosexu12 i Örebro, ett 30-tal i Uppsala, ”När jag läser tidningar från ellt tema, Nils Asther, Gösta Stockholm och Malmö, 4 som 70-talet slås jag av modet som Ekman d.ä, Anders de hungerstrejkade (!) utanför riksWahl, Selma Lagerlöf, Kai enskilda aktivister visade” Gullmar, Jules Sylvain och dagshuset, Det i en tid då homosexuella Gustav Wally är några av de i Sverige var något som läkare kunde minst de många öppna kärleksparen som i det offentliga eller i det privata ”behandla” med elchocker. inom kvinnorättsrörelsen. (Läs Eva formar den homosexuella identiteten I en tid då homosexualitet betrakBorgströms böcker) som blev hela grunden till att kräva tades som en skamlig sexuell avvikelse Jag imponeras av det mod som rätten att leva värdiga liv utan hot från som det var nödvändigt att samhället Lisa och Lilly visade 1910. (Läs Mian vare sig samhälle, kultur eller lagens skyddade ungdomen för. Lodalens bok). Den kaxiga attityd som långa arm. Frans och Lars visade upp då de 1897 I ljuset av detta skall den konst med Under året har jag även letat efter blev påkomna mitt i kärleksakten ute lättolkade homosexuella motiv ses som homokämpar längre tillbaks i den i Liljansskogen. När två rättrådiga Gösta Adrian Nilsson/GAN, Eugèsvenska historien i samband med att gardister stör dem, anklagar dem och jag varit en av de som hjälpt Halwyllska griper dem säger de två att ”detta var en Museet med en utställning om bögar sak, som inte anginge dem”. (Läs Kalle under den tid, 1864-1944, då homoHolmqvists bok). sexualitet uttryckligen var förbjudet i Inspirerade av det fria livet i Paris Sverige. En utställning som är planerad och rättighetskämparna i Berlin verkar att öppna i juni. Missa inte! Torsten Amundsson och inte minst I researchen har jag upptäckt många Eric Thorsell. Den senare agiterar öpför mig tidigare helt okända hjältar som pet i homofrågan redan på 30-talet och genom att påverka politiken och ta deltar med bland annat journalisterna plats i kulturen la grunden till att vår tid Ove Ahlström och Ragnar Ahlstedt är så mycket öppnare. i planeringen av tidningen Lysis, tänkt Karl Gerhard såklart med Jazzgos- att bli Sveriges första homotidning. sen och Pontus Wikner med sina Tyvärr saknades pengar att förverkliga Självbekännelser. Självklart Elise Otteidén. sen Jensen som var med om att starta På homobarrikaden i början av

En berättelse om livslång kärlek TILL CARL PÅ 55-ÅRSDAGEN – LINDA HOLGERSSON Det här är berättelsen om Carl och Martin. Om livslång kärlek och stark passion, om att falla för samhällets normer eller följa sitt hjärta. En berättelse som utspelar sig från 60-talet fram till idag och tar dig med till bland annat New York, Zürich och Wissant i norra Frankrike. Ordberoende förlag | www.ordberoende.com | info@ordberoende.com

”Tack för att jag fick läsa denna fina berättelse” PEKKA HEINO

ne Jansson, Nils Dardel, Owe Zerge, Léo Holmgren liksom finländske Magnus Enckell skapade, ses. Svenska baletten med Jean Börlin och kultur och konstmecenaten Rolf de Maré. Författare som Jascha Golowanjuk, Karin Boye, Margareta Suber och Hjalmar Bergman skrev öppet eller lätt tolkbart. För att bara namedroppa några av alla hjältar, i stort och i smått. De som vågade stå emot starka krafter som på olika sätt försökt och fortsatt försöker vidmakthålla bilden av homo-bisexuella och transpersoner som marginaliserade, farliga och oönskade individer av någon slags egen och enhetlig särart. Utan alla dessa hjältars mod hade vi inte varit där vi är idag. När vi i år uppmärksammar händelserna 1971 som den svenska versionen av Stonewall-revolten i New York tar vi på oss att fortsätta berätta om hbtq-historia och dess många hjältar. För utan vår historia förlorar vi vår framtid. Jon Voss Förlagschef och ansvarig utgivare, QX QX.se/tag/qx-ledarstick


Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

PROVSVAREN PROVSVAREN PROVSVAR GER INTE GER INTE PROVSVAREN GER INTE ALLA SVAREN ALLA SVAREN ALLA SVAREN GER INTE

Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

Att ställa frågor och våga ifrågasätta har förändrat Att ställa frågor och våga ifrågasätta har förändrat livetställa för människor i allaoch tider.våga ifrågasätta livet förhar människor i alla tider. Att frågor förändrat   Tänk om forskarna inte hade fortsatt att fråga   Tänk om forskarna inte hade fortsatt att fråga sig om det går att få fram bättre mediciner mot livet för människor i alla tider. sig om det går att få fram bättre mediciner mothiv. Hade vi då haft mediciner som gör att virusnivåerna blir omätbara, så att viruset   Tänk forskarna inte hade fortsatt atti blodet fråga hiv. Hade viom då haft mediciner som gör att virusinte kan överföras? sig om det går att få fram bättre mediciner mot  I dag vet vi att välbehandlad hiv är smittfri. nivåerna i blodet blir omätbara, så att viruset Det behöver ingen längre ifrågasätta. inte Hade kan överföras? hiv. vi då haft mediciner som gör Det attenda virussättet att få svaren på hur hiv ska påverka ditt liv så lite som möjligt är  I dag vet vi att välbehandlad hiv är smittfri. nivåerna i blodet blir omätbara, så att attviruset fortsätta ställa frågor. För provsvaren Det behöver ingen längre ifrågasätta. ger inte alla svaren. Du kanske har inte kan överföras? andra frågor?  Det enda sättet att få svaren på hur hiv  Kan jag ha sex?  I vet ditt vi att välbehandlad  Hur ska jag hålla mig frisk? skadag påverka liv så lite som möjligthiv är är smittfri.  Måste jag berätta? Det behöver ingen längre ifrågasätta.  Kommer jag att kunna bli gammal? att fortsätta ställa frågor. För provsvaren min ryggvärk på hiv? ger inteenda alla svaren. har på hur  Beror  Det sättetDu attkanske få svaren hiv jag resa utomlands?  Kan andra frågor? jag så trött? ska påverka ditt liv så lite som möjligt  Varför är jagärskaffa  Kan barn?  Kan jag ha sex? att fortsätta ställamig frågor.  Hur ska jag hålla frisk? För provsvaren Fortsätt att fråga. ger inte jag allaberätta? svaren. Du kanske har Det kan förändra ditt liv.  Måste  Kommer jag att kunna bli gammal? andra frågor?  Berorjag minha ryggvärk  Kan sex? på hiv?  Kan jag resa utomlands?  Hur ska jag hålla mig frisk?  Varför är jag så trött?  Måste berätta?  Kan jag jag skaffa barn?

ALLA SVAR

Att ställa frågor och våga ifrågasätta har förändrat livet för människor i alla tider.   Tänk om forskarna inte hade fortsatt att fråga sig om det går att få fram bättre mediciner mot hiv. Hade vi då haft mediciner som gör att virusnivåerna i blodet blir omätbara, så att viruset  Kommer att kunna bli gammal? inte kanjagöverföras?  Beror på hiv? Fortsättmin att ryggvärk fråga.  I dag vet vi att  Kan jagförändra resa utomlands? Det kan ditt liv. välbehandlad hiv är smittfri.  Varför är jag så trött? Det behöver ingen längre ifrågasätta.  Kan jag skaffa barn?  Det enda sättet att få svaren på hur hiv ska påverka ditt liv så lite som möjligt är Fortsätt att fråga. Det förändra ditt liv. att kan fortsätta ställa frågor. För provsvaren ger inte alla svaren. Du kanske har

i samarbete med

Erbjuder stöd, utbildning och mötesplatser för dig som lever med hiv.

PM-SE-HVU-PPT-190001/201911


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.