QX februari 2021

Page 1

februari 2021 #305


Long Johns • Sportswear Underwear • Shorts • shop.qx.seHur är läget?

Egentligen.


Vi bryr oss om hur du mår och vill hjälpa dig innan du blir sjuk. Därför har vi en hälsoförsäkring i vår tjänstepension. En win-win-win för dig, ditt jobb och samhället vi alla lever i.r g the

QX 25 år!

QX ÄR EN NÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

y since 19 9

vin

m

it

er

co m

5

b ow

n

a

in

ISSUE NO.

305

qx checkar in på Copperhill i Åre

S

Får man åka till Åre på vintern utan att åka skidor? Ja. Helén och hennes gubbar & gummor

februari´21

Gaygalaprat med gaygalakonferencierer

17

På Seriegalleriet i Stockholm ställer just nu Helen Rasmusen ut ett 50-tal av sina teckningar från tiden på Expressen. Allt från Zlatan till Elton John och Greta Thunberg.

Kayo höll i den första, Petra Mede i den senaste och Sissela har lett flest. QX pratar om tankar, känslor och galaminnen med tre gaygalakonferencierer.

57

60 dags för Melodifestivalen 2021

”It’s a sin” är vinterns tv-måste

26

Den 6 februari rullar sex veckors musikunderhållning igång. Utan publik och utan turné, men låt-, artist- och underhållningsmässigt är 2021 en riktig blockbuster. QX har plåtat några av favoriterna på ett lite annorlunda sätt...

Han är en av Englands mest hyllade manusförfattare, nu är 57-årige Russell T Davies aktuell med HBO-serien ”It´s a Sin”.

28

32 Gjorde könskorrigering vid 83 års ålder

52

Birgitta berättar sin historia för QX, kan vara Sveriges äldsta person att genomgå en könskorrigering.

49

fler vill ha prepp Vart man än bor i Sverige har man möjlighet att påbörja PrEP-behandling, en hiv förebyggande medicin. Men i vissa regioner klarar man inte trycket.

18 lyckoviken

I andra säsong av Lyckoviken får vi ta del av polisen Andrés kärlekshistoria med arkeologen Totte.

februari 2021 #305

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

Melodifestivalen 2021

8 Ingång 10 QX Gayskola 22 Krönika Mian Lodalen 24 EGO Stefan Nilsson 62 FTM/MTF 70 QX Ledarstick

OMSLAGSFOTOGRAF Peter Knutson Montage Christan Hagward

MÅNADENS CITAT ”När vi gick hem garvade vi åt att nassarna såg ut som bögar och jag minns att jag sa ’vänta tills de byter ut bomberjackorna mot kostymer.’ Det kändes avlägset och de var knappast ett hot mot landet. Det var då.” mian lodalen, sid 22


ingång

Ett jäkla bra år. Nu börjar årets höjdpunkt: Melodifestivalen. Som läsare av QX så är en nog bekant med att QX-Ronny är Mello-Ronny i hjärtat. Att varje år få åka runt på turné som en del av podd/bloggduon Schlagerprofilerna och skriva om det roligaste jag vet är en lyx. Och att dessutom ha en av sina bästa vänner som schlagerkumpan är guld. I år är såklart inget som vanligt och alla sex Mello-tävlingar sänds från Annexet i Stockholm. Men trots att turnén uteblir kommer vi ändå podda, skriva och rapportera så mycket vi bara kan. Håll utkik på qx.se!

Anders Öhrman och Ronny Larsson

I år har det varit svårare än någonsin att få och ordet skräll kommer att användas flitigt. ihop QX traditionsenliga Melloplåtning. Klart är i alla fall att det blir en underhållande turné där avgående Mellogeneral Christer Inte bara för corona-säkerhet, utan för att det är ett så jäkla bra år som väntar. Aldrig Björkman tackar för sig efter tjugo år i tjänsten genom att programleda hela rasket med tidigare har min bruttolista på artister jag vill ha med varit längre. Och aldrig har det varit alltifrån Lena Ph via Oscar Zia till Måns. lika svårt att välja bort artister, eller att säga Exakt den underhållning vi behöver i tider som dessa! Och med krogarnas alkoholstopp nej till de som vill delta. Efter femton år med vid 20 kommer tv-sofforna QX Melloplåtningar har detta blivit en grej ”Aldrig tidigare har min fyllas av en massa nya tittare ALLA vill vara med på. bruttolista på artister som kommer att ge sin syn En slags Mello-kick off. jag vill ha med, varit på saken. Tittarrekord säger längre” jag. I år blev det så klart Slutligen: Inte bara Sverige vässar knivarna annorlunda, och alla har plåtats en och en, inför Eurovision i Rotterdam. I Norge pågår munskydd och handsprit har använts, och just nu en liknande uttagning där ESC-faavstånd har varit ledordet. voriterna Keiino och Norges kanske just nu Med hjälp av ett fantastiskt team: fotograf största stjärna, Tix, är direktkvalificerade Peter Knutson, och Evelina Lundqvist på hår till finalen den 20 februari, båda med riktigt och smink (plus Conny Bäckström), har idén bra låtar. Fast intressantast i startfältet är bödär artisterna återskapar kända filmaffischer grapparen Big Daddy Karsten som sjöng om kunnat ros i land. bögiga trekanter och throuples. Love it. Är alla mina favoriter med? Nej. En hade svårt att få ihop schemat, och Och i Finland tävlar eurotechnodrottningen en annan blev sjuk dagen innan påtning (inte Pandora med åttiotalsblippiga I Love You, covid). Men i övrigt ser ni nu på omslaget och så bjuds vi den bästa ESC-balladen sedan och i tidningen, en samling artister vars låtar Undo med Ilta och hennes Kelle Mä Soitan. kommer att göra avtryck i vinter. Den 6 februari börjar hela Sveriges musikfest. Vem vinner då? Ja, det är omöjligt att säga. Så: Tystnad. Tagning. Nuuu kör vi! Ronny Larsson Vi vet att vad som helst kan hända i Mello,

ANDERS ÖHRMAN

Favoritvinnare i Mello: Eloise TV-tips just nu: Lupin, Pretend it’s a city och Carina Bergfeldt.

RONNY LARSSON

Favoritvinnare i Mello: Det gör ont, Undo & Tusen och en natt. TV--tips just nu: Tunna blå linjen, Carina Bergfeldt och Våra barns hemliga liv. SVT rules!

Redaktionen: Mellostart snart, hur hög är din schlagerfeber?

Ulrika Lahne, Marknad – Ärligt talat ganska ljummet. Är å andra sidan svältfödd på scenshower så med tanke på det starka startfältet kanske jag låter mig dras med i år.

Magnus Norgren, Marknad – Termometern har exploderat för länge sen! Jag är en sucker för schlager så förväntningarna är skyhöga, jag behöver ett ”Carola-moment”!

Alfred Jansson, Reporter – Nja, ingen frossa direkt. Har knappt kollat startuppställningen. Får man ens skriva det här? Om Ronny frågar: ”Jag yrar, så hög är den!

Peter Knutson, Fotograf – På en skala 1-10 blir det en 9:a!

Mian Lodalen, Krönikör – Haha du frågar en gammal anarkistflata, men jag kan säga så här: allt som skänker glädje just nu är varmt välkommet!

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Budcompaniett

Layout Anders Öhrman

Skåne/Göteborg Bring Express RS distribution 2020: 23 200

ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare Vecka 53: 112 168 QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001

www.qx.se redaktionen@qx.se

Ladda ner appen: Tidningen QX

Bankgiro: 5977– 4950 Prenumerera på QX 390 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

/Qxtra

@qxse

@qxse


Planera sommaren nu! När det spontana är inställt får man hitta glädjen i planering istället. Av sommarens semester till exempel. Med Apollo reser du tryggt och kan omboka, avboka och skjuta upp din resa ifall något skulle hända. Välkommen att planera din sommar på apollo.se, det trygga valet.

Öppet köp Fri ombokning Boka nu, vänta med att slutbetala Skjut på resan om du blir sjuk i covid-19 Byt resekompis kostnadsfritt Ändra dina tillval fram till 24 h före avresa Vi ordnar ditt covid-19 test


-10-

uqx GAYSKOLA – DEL 65

rfsl startar I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren. RFSL grundades på ett möte den 21 oktober 1950 som en avdelning av danska Forbundet af 1948. I protokollet från mötet framgår att 36 medlemmar, 35 män och en kvinna, hade samlats ”hos vännen G-A. Petersson i Solna”. Initiativet var Allan Hellmans, som varit den förste med att i svenska media öppet berätta om sin homosexualitet. I ett reportage i tidningen Se 1951 kallades han ”Sveriges modigaste man”. Två år senare, 1952, bildades RFSL som en egen organisation där målgruppen var homosexuella. Den första ordföranden var Owe Ahlström. RFSL är med sin långa historia en av världens äldsta organisationer som arbetar för homo-, bisexuella och transpersoners rättigheter i samhället.

I början av femtiotalet hade RFSL RFSL är med sin långa verksamhet i Stockholm, men även i Göteborg, historia en av världens ”Friends Club”, och 1957 bildades formellt äldsta organisationer som två avdelningar i Stockholm, ”Diana”, för arbetar för homo-, bisexuella kvinnor och ”Kretsen”, för män. I början av och transpersoners sjuttiotalet hade en mängd avdelningar bildats och organisationen formaliserades genom att rättigheter i samhället. dessa fick namn utifrån orten, såsom RFSL RFSL:s första egna lokal kallades ”Timmy” och Gävle och RFSL Borås. Samtidigt, påverkade av låg på Timmermansgatan i Stockholm och invigdes Stonewall-revolten i New York, tryckte nya unga 1964. Organisationens nuvarande lokaler, för både medlemmar på för att göra RFSL mindre försiktiga RFSL Förbundet och RFSL Stockholm, ligger idag i sitt arbete för homosexuellas rättigheter. på Sveavägen i Stockholm. RFSL ungdom bildades först 1999 även om ungdomsgrupper varit verksamma redan under åttiotalet.”Jag önskar att jag aldrig skrivit novellen”

COURTESY OF DISNEY+© 2020

-12-

Författaren Annie Proulx är inte alls nöjd med Brokeback Mountain-fanses fanfiction om vad som hände efter att filmen tagit slut.

GIN O´CLOCK

Vi är alltid pepp på ny gin och denna svenska leverantör, Svenska Eldvatten, förser oss med Göteborg Gin Björnbär som har en kryddig smak med inslag av enbär, koriander, hallon, björnbär och citrus. Alkoholhalt: 42 % Art.nr: 35468, 500 ml 295 kr DE TRE MEST LÄSTA ARTIKLARNA PÅ QX.SE

LOVE, VICTOR TILL SVERIGE I FEBRUARI!

Streamingtjänsten Disney+ har sedan i höstas funnits i Sverige, och mest innehållit tecknade serier. Men nu blir det ändring på det. Under fliken ”Star” kan man från den 23 februari se mer vuxeninriktat material. Som populära serier som Desperate Housewives och nya thrillerdramat Big Sky med Ryan Philippe. Roligast för oss blir att Love, Victor nu kan ses i Sverige. Serien, en spin-off på filmen Love, Simon, följer unge gaykillen Victor som går på college. Den hade USA-premiär i somras, och har fina snittbetyget 8,1 av 10 på film/tv-sajten IMDB.

FOTO: INSTAGRAM/MARCOLEHMANN_13

..senaste månaden: 1. QX frilansande fotbollsexpert Alva Nilsson är död. 2. ”Vaccinet gör dig gay” varnar ultra-ortodox rabbin 3. Brokeback Mountain-författaren: ”Jag önskar att jag aldrig skrivit novellen”.

ALFRED & DROTTNINGARNA QX har nu en podd som fokusera på RuPauls Drag Race (RPDR) säsong 13. Alfred och Drottningarna programleds av QX reporter Alfred Jansson som tillsammans med svenska dragqueens och andra RPDR-fans kommer dissekera varje avsnitt. Alfred, hur kommer det sig att du startat en RPDR-podd? – För det finns ingen svensk podcast som fokuserar på ett av världens största populärkulturella fenomen, såklart. Nej men jag tycker också att QX har legat lite efter vad gäller Dragqueens och RPDR, det är dags att vi axlar det ansvaret nu så vårt community kan gotta sig ännu mer i den världen. Gäster kan vi förvänta oss? – Grundtanken är att bjuda in svenska dragqueens, för det blir en kul vinkel. Men jag planerar även att ha något special-avsnitt med personer som jag vet är hängivna fans. Bara för att man är dragqueen betyder ju inte det att man älskar RPDR. Podden finns där poddar finns.

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @QUEERFASHIONOFSCANDINAVIA KUL KONTO SOM LYFTER FRAM REGNBÅGSPERSONER, MODE, KONST OCH KULTUR FRÅN HELA SKANDINAVIEN OCH PUBLICERAR DERAS UNIKA STIL. VILL DU HAMNA HÄR? TAGGA BARA #QFOS SÅ KANSKE DU BLIR PRESENTERAD HÄR.

EN SLAM DUNK! 27-åriga schweiziska proffsbasketspelaren Marco Lehmann kom ut i mitten av januari. Han var trött på att det finns så få förebilder för unga regnbågspersoner inom idrotten, och ville inte vänta tills proffskarriären är över. På basketsajten FIBA. basketball skrev han en rörande krönika om sitt beslut, och vi hyllar såklart.


Vi gör allt vi kan för att det ska bli enklare att äta mer grönsaker. Som den här burgaren. Den ser kanske inte ut som förstahandsvalet för dig som vill äta lite bättre i början på året. Men den här burgaren är helt gjord på grönsaker. Få upp till 600 kronor rabatt + fri frakt och gör januari mindre lik januari. Beställ på simplefeast.com.


-14-

jag klär mig helst i: Jeans och tröja

r it Favo Twix

g od i s

:

jag skulle aldrig klä mig i: Sandaler och strumpor

men Sevär dhet jag vill se t: inte set Pyramiderna i Giza

Tyresö

Mitt highlight moment hittillS: När mina barn föddes

Hä r bor jag om 10 år :

det har jag alltid i kylen: Mjölk

Det äte r jag he l st till mid dag : Italien

bé o t s a m to

sk t

& hans favoriter

Tomas Tobé är Moderat-politikern som är ledamot av Europaparlamen tet sedan juli 2019 och som fyller 43 i februari. Han kom ut i talarsto len 2007 och blev Årets Homo på QX-galan 2008. Han var riksdagsl edamot 2006 till 2019. Tomas är gift med Markus och har två barn. Favor it d r o JA!

Min kändiscrush är:

Pa rfym jag an vä nder:

Ryan Gosling

Ingen

k u n na kul le s g a j e : y-ser i a med i Re a l it t t va r a g i m tä nka Pluras kök

: favoritresem ål Berlin

Tre kä nda personer jag skulle vilja : bj uda på middag en Bid Joe , an ss se Kronprin och Mia Skäringer

I ba ren beställer jag: Rödvin

MELLO-LÅT JA G ÄLSK AR: ”I’m in love” med Sanna Nielsen

min första kärlek lärde mig: Att inte vara svartsjuk

g Nåt sä rskilt ja a ss de i t gjor corona-tider: Tränat mer

g HBTQ -person ja : ar beundr Harvey Milk

ie T V-ser : d e k o o h n io s s Su c c e

ort mig s om g j
-17-

HELÉN RASMUSEN Ålder: 56 Smeknamn: ”Rasmus” Signatur: LaRaz Bor: Kungsholmen, Stockholm Civilstånd: Särbo med Monika. Instagram: @larazza TV-serie jag gillar: Formula 1 - Drive to Survive Låt jag gillar just nu: ”Miss a Thing” med Kylie Minogue och ”Black Rain” med Rhye

Helén ställer ut sina teckningar På Seriegalleriet i Stockholm ställer just nu Helén Rasmusen ut ett 50-tal av sina teckningar från tiden på Expressen. Allt från Zlatan till Elton John och Greta Thunberg. Helén, hur länge jobbade du på Expressen? - I 32 år, mellan 1988-2020. En kompis skickade mig en utriven annons där det stod att Expressen sökte tecknare som sommarvikarier. Jag sökte jobbet och fick tre månaders vikariat som sedan förlängdes… Ja, sen blev det 32 år. Hur många bilder har du gjort genom åren? - För Mats Olssons krönika har jag gjort 857. Men hur många jag gjort för hela Expressen kan jag inte svara på, det måste vara upp emot 4000 teckningar kanske. Har de avbildade själva velat köpa bilden nån gångl? - Ja, det har hänt att personen själv eller personens släkting hört av sig. skidskytten Björn Ferry har

hört av sig två gånger, först för han själv och sedan för hans fru armbryterskan Heidi Andersson. Leo Borgs mamma, alpinåkarens Jens Byggmarks mamma, norska längdskidåkerskan Therese Johaugs faster, dansbandsmanagern för Lasse Stefanz (hade ritat Olle Jönsson), NHL-spelaren Ulf Samuelsson och några till. Zlatan har nästan alla sina. En kul historia kring det är att Sportexpressen skickade ner en reporter med mina Zlatan-bilder på

stora posters ”Zlatan har till Paris för att nästan alla vi ville att han sina” skulle skriva sin autograf på dem, sedan var det tänkt att de skulle vara med på en välgörenhets tillställning. Men när reportern kom med teckningarna så sa Zlatan tack så mycket och behöll allihop (skrattar). Reporten kom hem tomhänt, men fick en bra intervju. Någon bild du själv är extra nöjd med?

- Oj, svår fråga. Jag har många favoriter. Men Prince tycker jag mycket om. Den blev kanon. Och en på Zara Larsson och så superenkel på Greta Thunberg och även en på hennes mor Malena Ernman. Vilken person har du avbildat flest gånger? - Zlatan. Tio gånger! Kan man köpa bilderna på utställningen? - Ja och även efteråt, antingen via galleristen eller så kan man kontakta mig direkt om det är något annat som inte är med på utställningen som efterfrågas. De befintliga kostar mellan 600-900 kr beroende på storlek och papperskvalitet. Om man vill ha ett eget porträtt, kan du göra det då? - Ja, en nybeställning, ett eget porträtt eller till en kompis födelsedag etc, är klart dyrare, det kan kosta mellan 7 500-12 000 kr eller mer beroende på vad som önskas. Det är ett hantverk som inte görs på en så kallad pisskvart om man så säger (skrattar). En utställning i en liten lokal i covid-tider, hur funkar det? - Ja du, det är ju nya pandemiregler som gäller och galleristen Matri och jag har räknat på hur många som kan visats i den lilla lokalen som under min utställning även delas med tecknaren Jan Stenmark. Om alla som tackat ja till vernissagen kommer så blir det slottar på en till två personer i lokalen samtidigt med mig exklusivt i två minuter.Vi får se hur det går. Kan bli spännnade. Anders Öhrman Samtliga bilder kommer även läggas ut på Seriegalleriets sajt där man även kan beställa ett ex om man vill. Seriegalleriet ligger på Sankt Paulsgatan 14, Stockholm.

qx tillbakablick vv

w

Heroes Melodifestivalen 2016

Vem axlar Måns mantel?

tv-klassiker

nu börjar melodifestivalen 2011 33 saker att se fram emot i vår. singel på alla hjärtans dag. säg hej till heino. marie & rickard leder Melodifestivalen. men’s club. vilka är isak & billy? halvåtta hos homosar.

OMSLAG RÄTT VERSION.indd 1

2011-01-20 13.07

Feb 2011. Och ännu ett Mellocover med tema tv-klassiker, med bland andra Saade, Babsan och Danny.

15 ÅR SEDAN Feb 2006. Stor intervju med Magnus Carlsson som stod på egna ben och släppte sin första soloplatta.

PÅ EGNA BEN

UNGA BÖGAR. HOMOMILITÄRER. MAUD.

20 ÅR SEDAN

QX FEBRUARI 2001 DET KUNGLIGA NUMRET

februari 2011 #185

FEBRUARI 2016 #245

Feb 2016. Melloomslag á la Heroes som kom i två varianter. Bland annat med Lindarw, Zia, Bengtzing & vinnaren Frans.

10 ÅR SEDAN

QX FEBRUARI 2006 DET UPPRIKTIGA NUMRET

5 ÅR SEDAN

LENA PHILIPSSON

DSVERIGES2 RÖM20SEXIGASTE PRINSKILLAR EN

Feb 2001. HKH Prins Carl-Phlip valdes till Sveriges sexigaste kille och fick pryda omslaget.


André & Totte är våra favoriter i Lyckoviken André är ett bekant ansikte för de som sett Lyckoviken, men för de som inte sett serien tidigare så är han…? – … son till polischefen och åklagaren, och jobbar som polis. Han har höga mål med karriären, men känner sig fängslad av familjers krav på honom. Han bär på mycket efter jobbiga situationer i barndomen och har byggt upp ett försvar för att inte visa sig sårbar. I säsong ett syntes inte något av Andres kärleksliv då manusförfattarna ville etablera andra storylines. Men att han är gay vet vi? – Ja, det fanns en scen där hans syster kom på besök och frågade ”har du träffat nån kille än” Så ja, alla vet När Lyckovikens andra säsong startade i Viaplay får vi ta del av polisen Andrés om det. kärlekshistoria med arkeologen Totte som dyker upp efter deras one night stand i Nu kommer alltså Totte in i handlingen efter att de haft ett one night stand i Stockholm, och André Stockholm. Totte spelas av Jesper Söderblom, och precis som i säsong ett spelas har aldrig svarat på Tottes kontaktförsök. Så Totte André av Arman Fanni. QX tog ett snack med skådespelarna. kommer helt enkelt till Hammarvik för att söka upp sin flört. – Jag har bara spelat gay inom teatern eftersom jag då jag gick två klasser över Arman på scenskolan i Gö– Totte blev ju störtförälskad och har nu sökt upp teborg. Så när jag fick reda på att det var han kändes mest jobbat där. Senast gjorde jag Pär Lagerkvist André. Han kan tänka sig ett liv med honom och kör det grymt. Det var tryggt att jobba ihop, och roligt att Dvärgen, och jag har hela tiden tänkt honom som gay. på det nu, berättar Jesper Söderblom och fortsätter: Han har i grunden ett förakt i grunden mot sig själv – Jag tror att det handlar mycket om attraktion, han ha scener ihop eftersomTotte och André har helt olika tonalitet, berättar Jesper. som jag tänker kan bygga på att han inte vågar leva får kämpa för att det fanns nåt där som han inte kunde Både Arman och Jesper beskriver som den har är. Sen har jag också gjort en kortfilm där släppa. ”När jag fick första inspelningarna som intensiva. jag jobbade med regissören Mika Gustafson (guldKaraktären Totte är också öpmanuset såg jag inga – Det gällde att man var förberedd, bagge för Silvanadokumenterären om Silvana Imam pen med att han gillar killar, och spår av att Andre var för på en till två tagningar skulle man 2018) som var inspirerad av Subfrau, en nordisk teadetta är en kärlekshistoria mellan tergrupp som jobbar med genus och könskonstruktion. de två och ingen komma-ut-pro- gay, vilket jag tyckte hitta det intima och nakna , både var intressant” emotionellt och fysiskt. Men vi pratade Två säsonger har nu spelats in, blir det fler? blematisk story. igenom scenerna och lärde känna var– Vi vet inte, men det finns absolut mer att utforsArman Fanni gillar att Anandra innan och då funkade det bra, säger Arman. ka. För jag tycker att André fortfarande är lite mystisk, drés kärleksliv får lite mer spelrum i nya säsongen. Har ni spelat gay förut? man absolut veta mer om honom. – André kände nog att det fanns nåt där, men tog – Det är första gången. När jag fick första manuset inte tag i det. Men när Totte kommer så hamnar han såg jag inga spår av att Andre var gay, vilket jag tyckte Lyckoviken visas på Viaplay och i TV3 med ett avsnitt i i en situation där han känner mycket och vill utforska var intressant. Men de byggde upp honom så, att det veckan, säsong två består av totalt åtta avsnitt. det. inte spelar roll vilken läggning man har, det är karakKlickade ni som skådisar direkt? Ronny Larsson tären i fokus. – Det funkade svinbra, vi kände varann lite innan

Ladda ner appen Tidningen QX

FOTO: PER BÄCKSTRAND/VIAPLAY

-18--20-20-

FOTO: JOJO WHILDEN/NETFLIX

w månadens öppning

FUNDERINGAR KRING DROGER? Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar. mottagning@rfslstockholm.se sexperterna.org/chemsex

Vill du också synas i

Kontakta annonser@qx.se

Hiv sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande forskare i kampen mot hiv och AIDS.

Vi finns på aidsfond.se och Facebook Bg 900-6958 Swish 123 900 6958 Plusgiro 900695-8

Följ oss på Instagram

qxse

Taylor är en av oss Taylor Schilling har hittat kärleken. sagt att ingen del av henne kan etikett-beSkådespelerskan som blivit HBTQ-ikonisk stämmas. för sin roll som Piper i Orange is the New – Jag passar inte in i en box – det är för Black bekräftade nyligen att hon dejtar förenklande. Jag har haft fantastiska relatiografiska konstnären Emily Ritz. Taylor ner och har upplevt massor av kärlek, och ucovid sätter ingen Schilling återpublicerade en stopp. bild från Ritz jag harQX-gala inga som helst2021. samvetskval varifrån Nej, ingen QX-gala 2021. Inte ens online. Problemet är pengar. Instadet därblir paret gosar i dimman. kärleken kommer, sa hon i en intervju med –”Jag Närkan vi inte inte vara kan mer ha någon publik på plats svårt att motivera företag att sponsra stolt över att vara vid är detEF 2017. galan och då QX står för helaPride!”, kostnaden vad gäller scenshowen blirska detparet tyvärrhaför dyrt då Enligt flera källor träffats via din sida @tayjschilling, Happy skrev vi inte Ritz helleri får in några biljettintäkter, Öhrman, chefredaktör för QX och Emily originalinlägget och la tillsäger Anders gemensamma vänner, börjat relationen som Gaygalans producent. Diskussioner förts mellan QX,för TV4 produktionsbolaget regnbågsemojis i bilden. När Taylorhar sedan polare att och sedan falla för varandra.Meter Film Television men prislappen förlaenhon alternativ blev för hög. återpublicerade bilden i sitt flöde till studiogala Taylor Schilling, 35, spelade bisexuella –sex Jättetrist, säger Öhrman. QX-galan är ju ett glädjepiller i vintermörkret och fängelse-senågot som vi, röda hjärtan. Piper Chapman i den prisade särskilt i år, hade behövt. Men vi får helt enkelt ta sikte på 2022 istället. rien 2013-2019. Taylor Schilling har hittills varit väldigt Vinnarna i årets kategorier kommer att presenteras snyggt i QX marsnummer som kommer privat när det gäller kärlekslivet och bara ut i slutet av februari. Foto: Jonas Norén, Markos Akathiotis, Nina Harling, Christan Hagward


VI FÅR BOSTÄDER

SÅLDA! Oavsett om du skall sälja eller köpa, välj då en mäklare som erbjuder mångfald och som skräddarsyr varje bostadsaffär till att bli den bästa. Bjud in oss för en kostnadsfri värdering av din bostad, antingen fysisk eller digital, så bjuder vi dig på fyra vackra glas till ett värde av 399:-. Kontakta oss idag, vi finns alltid nära dig!

vaningen.se

STOCKHOLM

SKÅNE

Reg. fastighetsmäklare

Reg. fastighetsmäklare

Magnus Jansson

Johan Linde

0731-55 55 36

0709-98 11 77

MALMÖ I STOCKHOLM I NYKÖPING I OXELÖSUND I NORRKÖPING I VÄX JÖ I LOMMA I HELSINGBORG I ÄNGELHOLM I HÄSSLEHOLM I STAFFANSTORP I LUND I SVEDALA I HÖLLVIKEN I TRELLEBORG


-22-

KRÖNIKA: MIAN LODALEN

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

”bombarjackorna har bytts ut till kostymer...”

Författaren Masha Gessen påminde i DN om Annars då? Jodå tack, bilen rullar. Middagar, Black lives matter- demonstrationerna i somras. resor, fester, afterwork: allt står på vänt. Liggandet Då stod Nationalgardet i tredubbla led framför och flirtandet ligger i träda för alla utom de lyckKapitolium samtidigt som soldater ur samma garde liga med antikroppar (som statusmarkör numera i en annan del av staden sprutade tårgas i ansiktet smäller högre än bostadsrättsägande). på fredliga demonstranter. En annan författare, Vi har inte ens ett släktkalas att skvallra om. Sarah Schulman, postade en bild från en protest ”Minns du hur mycket tid demonstrerandet upptog förut?” påminde en aktivistkompis mig i Kapitolium för snart fyrtio år sedan. Fem kvinnor visade upp plakat på vilka de krävde rätt till om när vi tog en promenad på två meters barnomsorg, fri abort och rättigheter för lesbiska. avstånd häromdagen. De fängslades och frågades ut i en elva dagar lång När samtalsämnena tryter, för det ska rättegång. Men den här gången fick huliganerna gudarna veta att de gör även för en pladleva rövare inne i Senaten, medan ledamöter frukderkärring som jag, och man har sett och tade för sina liv, intvingade i trånga utrymmen (ja, penetrerat varenda Netflixserie ner i minsta flera testades senare positivt för Covid 19) i timbeståndsdel, så finns alltid politiken. Och vilka uppslag till samtal den levererat sista tiden! Knappt hann vi vakna ”det bästa för USA och resten upp från nyårets bakfylla innan av världen hade ändå varit helvetet brakade loss. Min kompis att Trump fått behålla makvar snabb och postade på Facebook ten i fyra år till” Sa Åkesson ”hejdå 2020, 2021 ska bli så jävla bra! Och mindre än en vecka senare EFTER stormningen av USAs detta:” Fotot under texten föreställde demokratiska högborg. den barbröstade snubben i pälsmössan mar innan ordningen säkerställdes. Då hade fem med jättehorn som poserade bakom podiet i människor mist livet. USA:s parlament. När Jimmi Åkesson i Aktuellt fick frågan om Säga vad man vill om Trump, men han har han hade föredragit att Republikanerna vunnit i alla fall gett oss något att prata om. Jag råkade ha valet svarade han ja. Trump saknade visserligen tjockteven påslagen och hörde så att säga IRL empati menade han, men det bästa för USA och hur han uppmanade sina supportrar att bege sig resten av världen hade ändå varit att han fått till Kapitolium och visa vad de tyckte om det behålla makten i fyra år till. Detta sa Åkesson påstådda valfusket. Jag såg sydstats- och alltså EFTER stormningen av USAs demokratisStraight-pride-flaggor, den senare förresten förvillande lik vår egen transflagga, vaja sida ka högborg, pådrivna av presidenten som också vid sida i vinden och under dem farbröder mitt under kaoset twittrade till de högerextrema våldsverkarna därinne ”vi älskar er”. Minns gärna och tanter i käcka mössor. De såg ofördetta när vi nästa gång går till val. argliga ut. Googlade Straight-pride. På 90-talet vädrade svenska högerextremister De arrangerar parader under rubriken morgonluft, vi var måltavlor redan då och alltid ”its great to be straight.” Vi fattar. beredda att rycka ut till demonstrationer. 30e Det verkar asnice, men deras polinovember 1991 krokade ett gäng flator arm med tiska krav är ännu höljda i ett ett gäng bögar för att tillsammans med hundramystiskt dunkel. tals andra motdemonstranter hindra nynazister Avslutningen på promenaatt lägga ner en krans vid Karl den tolftes staty i den blev för evigt inskriven Kungsträdgården. Vi lyckades för vi var många fler i historieböckerna. De till än dem. När vi gick hem garvade vi åt att nassarna synes oförargliga medelålsåg ut som bögar och jag minns att jag sa ”vänta dershetrona och tokarna tills de byter ut bomberjackorna mot kostymer.” i mjukisbyxor och Det kändes ändå avlägset eftersom de i majoritelustiga hattar visade tens ögon bara ansågs vara en brölande pöbel och sig vara högerextreknappast ett hot mot landet. Det var då. ma med extrem Nu kan de som aldrig kommer värna våra räthandlingskraft. Så tigheter ha tjurhorn på huvudet och spjut i näven företagsamma eller i skräddarsydd kostym berätta sin sanning i att polisen inte mysfåtölj på bästa sändningstid i Sveriges televilyckades att hålla sion. Och de tar sig in i våra parlament - oavsett emot. Kritiken lät, som om det sker på laglig väg eller inte. man säger, inte vänta på sig.


Nyheter! ABDELLAH TAÏA

JEANINE CUMMINS

Det långsamma livet

Amerikansk jord

229:–

249:–

WALTER TEVIS

YAA GYASI

The Queen’s Gambit

Inte av denna världen

249:–

269:–

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

En personlig redovisningsbyrå • REDOVISNING • BOKFÖRING • REVISION •

- den personliga byrån – - i Gnosjöandans mitt – • Vi sparar pengar åt våra klienter. - med oss sparar Ni pengar - Gnosjö --Småland. • 40 års erfarenhet

• Vi talar flera språk bl.a. arabiska. • Vi jobbar digitalt.

Vår personal är flerspråkig som arabiska mm TELEFON: 0371-22 68 90 Kontakta oss på: E-POST: magnus@crv.se HEMSIDA: www.crv.se Tel: 0371–226890 AngeMail: kodenmagnus@crv.se ”QX21” ger 10% rabatt. Ny avtalskund - Första timman gratis!

BIOPREMIÄR 19 MARS


-24-

EGO med stefan nilsson

Månadens frukost

Börja varje dag med lite regnbågsskimmer. Tyska Rosenthal har gjort en regnbågsservis med tallrikar, muggar och yoghurtskålar. En regnbågstallrik kostar 43.65 euro, dvs cirka 450 kronor. Men håller i alla väder. www.rosenthal.de

Månadens beauty

Vit månad? Drick dig snygg. Innocent Purfectly Purple innehåller en massa saker som är bra för huden så här års, så visst kan man bli snygg när man dricker. En fl aska kostar 27,90 kronor. www.innocentdrinks.se

Månadens dröm

Enligt drömtydning betyder regnbågar i drömmar att man ska få solsken efter regn. En hoppfull symbol. Den här kudden med regnbåge kommer från Jonathan Adler och kostar.

Månadens djurvän

Italienska desigmärket Qeeboo är ganska nytt på marknaden. Svenska designgruppen Front har bland annat gjort en stol för dem. Men pinfärskt för i år är den här gigantiska krukan med sköldpadda. Perfekt som blomvas – eller champagneskål. Pris 3 663 krono. www.qeeboo.com

Månadens gym

Rulla bort rynkorna. Den här prylen, som kallas Skin Gym, ska man rulla över ansiktet för att massera och stimulera blodcirkulation. Rullar bort dina februarirynkor på nolltid. Kostar 595 kronor. www.renlive.se

Månadens nej, nej, nej Månadens skydd

Pony Boy Express är den lilla webbsajten med grejer som passar för en lite mysigare helg… Här fi nns bland annat Pure for Men som är ett piller som funkar som ett mer effektivare fiber. Det rensar magen så att det egentligen räcker med en enkel dusch som förberedelse för den som vill vara bottom. En burk med 120 kapslar kostar 249 kronor. www.ponyboyexpress.com

Man får prata i telefon. Visst, lite retro kanske? Men vad är det med dessa som står och pratar med telefonen rakt ut i luften? Svettiga öron? Vi säger nej. Skicka ett sms istället. Ta en kaffe och prata istället.


Andra skulle bara bläddra förbi. Men du är inte som andra. Så varför skulle din hud vara det? Vi tror varken att det finns produkter eller rutiner som passar precis alla. Istället tror vi på att utgå från dig och din huds unika behov. Vilka de än är. Besök någon av våra salonger eller exuviance.se för rådgivning, behandlingar och produkter som passar just dig. Finally, unique care for unique skin.


-26-

nu vänder vi blad med pekka HEINO @pekkaheino

Finns det homosexuella renskötare? Historia – sexigare än du tror

Visst, det kunde varit lite mer av det icke-straighta när Jonathan Lindström gör en odyssé genom Alla tiders sex (Norstedts), men vi får ju lära oss en del om bögsex på hällristningar och kvinnokollektiv under medeltiden. Penisens plats i kulturen, den gudomliga vaginan och sex i sagor är inspirerande läsning, liksom de runda ordens historia. Kanske en lämplig Alla hjärtans dag-present till någon?!

Något av det allra bästa som skönlitteratur kan ge oss, är känslan av att faktiskt kunna leva någon annans liv och också tänka den personens innersta tankar. Jag hade verkligen inga problem med att bli en ung samisk renskötare under den tid jag läste Moa Backe Åstots Himlabrand (Rabén & Sjögren). Att Ánte dessu-

tom tonårsvåndas över sina känslor för bästa kompisen Erik, han som gör att varje möte känns lätt elektrifierande, gjorde förstås identifikationen enklare för mig. Det här är en ungdomsroman som jag varmt kan rekommendera för vem som helst, oavsett ålder. Kompisarnas jargong och föräldrarnas obetänkta fördömanden

känns trovär”Det här är en ungdomsdiga och det är roman som jag varmt en bedrift att kan rekommendera, förmedla så här för vem som helst, äkta känslor och oavsett ålder.” dessutom låta handlingen utspela fatta varför de kan göra det sig i en kultur som de flesta extra svårt för en tonåring av oss kanske inte känner så att komma ut. väl. Och göra detaljerna från livet som same både levande och begripliga och få mig att

Hbtq-kunskap för vuxna…

Även om man vill aldrig så väl, så kan det vara svårt att förstå den ungdom man har i sin närhet och som behöver hjälp med att hitta sin unika identitet utanför heteronormen. Till dig som ser på av Emil Åkerö (Tallbergs) är inte bara oerhört informativ och lärorik, den innehåller dessutom utmärkta praktiska övningar.

En femtiplussare som vågar byta sida

Möt heterosexuelle Henning, som nu brutit upp från sitt äktenskap och lever ensam. ”Tänk om jag är lite queer”, säger han till sin dotter och konstaterar att eftersom hans försök att leva med kvinnor inte gått så bra, så skulle kanske en man passa bättre. Huvudpersonen i Bli snäll igen av Geir Gulliksen (Wahlström & Widstrand) kommer inte till denna insikt förrän efter halva boken, men…bättre sent än aldrig.

…och för dem på väg att bli det!

Edward Summanens Queera tider (Rabén & Sjögren) vänder sig visserligen i första till unga vuxna, men är klart läsvärd för vem som helst som vill uppdatera sina kunskaper om oss alla i regnbågsfamiljen. Lättläst engagerande om dåtid, nutid och framtid och med korta biografier över några hbtq-profiler som betytt extra mycket under de senaste seklen.


혀瀀瀀渀椀渀最猀ⴀ 攀爀戀樀甀搀愀渀搀攀℀

㈀ ─ 爀愀戀愀琀琀

倀 愀氀氀愀 甀渀搀攀爀欀氀搀攀爀 䜀氀氀攀爀 琀漀洀⸀ ㈀㠀⼀㈀

一 䄀 吀 爀最 匀 琀 猀 䰀䄀 渀栀愀洀渀 漀

爀 䴀 挀栀 䬀漀 䄀 漀 渀 䜀 䬀 䤀 氀渀最最愀琀愀

䤀渀 嘀猀琀攀爀 吀 唀 夀 䈀 渀 洀攀氀氀愀

一 猀猀愀最攀 椀愀 倀愀

䔀 䜀 匀匀䄀 䤀伀

氀攀爀

椀 䜀愀氀

䔀刀圀

䐀 一 夀唀

䜀䄀

Ⰰ 愀挀 眀攀愀爀

椀洀

唀渀搀

漀氀洀

漀挀欀栀 爀猀漀猀琀

攀 渀 挀愀爀 椀 欀 猀 渀

洀洀⸀

匀吀唀䐀

琀椀愀

栀爀椀猀 攀眀 䌀

渀搀爀

爀Ⰰ 䄀 猀漀愀爀攀

挀攀猀

爀Ⰰ 猀眀 攀 搀  氀 攀爀欀

䔀䄀刀

䄀 䴀 ☀

⸀渀甀

琀漀爀猀漀

䀀琀漀

Skomakargatan 28 111 29 Stockholm www.mannerstals.com

Fotograf Johan Bergmark


”It’s a sin”

Vinterns tv-måste Han är en av Englands mest hyllade manusförfattare och han har blivit kallad geni, i en rad TV-serier har den nu 57-årige Russell T Davies skrivit om HBTQ-frågor och i den numera klassiska ”Queer as folk” skildrat hur det var att växa upp som gay i Manchester. Men inget av det han skrivit har känts så personligt för honom som den nu HBO Nordic-aktuella ”It´s a Sin”. AV gunnar rehlin FOTO RED production company & All3media International/HBO Nordic

Han är en av Englands mest hyllade manusförfattare och han har blivit kallad geni. I en rad TV-serier har den nu 57-årige Russell T Davies skrivit om HBTQ-frågor och i den numera klassiska Queer as folk skildrat hur det var att växa upp som gay i Manchester. Men inget av det han skrivit har känts så personligt för honom som den nu HBO Nordic-

aktuella It´s a Sin. - Jag har levt det liv som alla huvudpersonerna i serien lever. Skillnaden är att jag överlevde för att kunna berätta, säger han till QX i ett zoom-samtal. Han är en gladlynt och snabbtalande man, som skrattar ofta. Han säger: - Jag skriver med hjärtat. Subtilitet är inget för mig. Jag gillar rubriker, jag gillar att röra om i

grytan. Jag är storvuxen, jag är högljudd, och det jag skriver är likadant. Man är det man skriver. I den fem avsnitt långa serien möter vi fyra unga män – Ritchie, Colin, Ash och Roscoe – som av olika anledningar hamnar i London. Det är tidigt 1980-tal. Flera av dom har flytt sina hem, där homosexualitet inte accepteras. De lär efter hand lära känna varandra, och börjar dela lägenhet. Där


-29-

finns också Jill, en ung kvinna som blir en i gänget. Under lång tid är livet för dem en enda lång väntan på att kvällen ska komma så de kan gå ut på party och leva ut och göra allt det de tidigare inte kunnat göra. Men sakta börjar ryktet gå om en sjukdom, en sorts virus, som oftast leder till döden. Vad är det, går det att bota, hur smittar det? Partystämningen förbyts gradvis, vem är smittad, vem kommer att dö? Russell T Davies kom tidigt ut. Han säger: - Det var inga problem för mig. Jag hade mycket förstående föräldrar, som inte hade några problem med det. Jag kom ut när jag var 18, då kände jag ingen annan som var gay. Jag fick en pojkvän och vi var tillsammans i tjugo år, tills han dog av cancer.

det är. Du kan inte välja dina föräldrar, men du kan När han började skriva TV-serier, 1994, var det välja dina vänner. ofta med någon form av sexualitet som ingrediens, När jag talar med Davies kommer vi som t ex Revelation, som handlade om en lesbisk ofrånkomligen in på parallellerna mellan AIDS och präst. Det stora genombrottet kom 1999 med Queer coronaviruset. Han säger: as folk, som handlade om livet på Canal Street i - Det är konstigt att höra hur medelålders Manchester, centrum för gay-livet i stan. Flera unga människor talar om det här som det första viruset. skådespelare, bland annat Charlie Hunnam och Då finns det många homosexuella som vill räcka Aidan Gillen, fick här sina genombrott. upp handen och säga ”hallå där, vi har varit med Queer as folk fick två framgångsrika säsonger, om det förr”. Nu diskuteras det här viruset på TV och just nu verkar det som den ska bli föremål för varje kväll, under AIDS-epidemin var det inget nyinspelningar i USA och i Frankrike. ämne som togs upp ofta på TV. - Dom har köpt rättigheterna, vi får väl se om de Härom året kunde vi se den mycket blir av. Jag har inget med dom att göra. framgångsrika och verklighetsbaserade TV2005 blev han erbjuden att skriva ett manus till en serien En brittisk skandal, med Hugh Grant som TV-serie om Casanova. Han säger: - Det tog jag direkt. Att som gay man bli erbjuden att skriva om världshistoriens mest kände heterosexuelle älskare, det kunde jag inte missa. Egentligen tycker han inte om att adaptera andras berättelser, och han är inte förtjust i sequels, men han kunde inte låta bli att hoppa in när han blev erbjuden att jobba md den klassiska brittiska science fiction-serien Dr Who. Sedan dess har han bland annat skrivit den lysande, och av publiken underskattade Years and Years, om hur ett allt hårdare England går mot fascistisk diktatur. - Den hittade inte publiken. Det var precis i början av röran med Trump och Brexit, och jag kan tänka mig att publiken ville ha något lite lättare, dom ville inte bli påminda. Men den fick bra kritik. Under alla år har det dock varit en serie som han drömt om att få göra. Inget har legat honom så nära som It´s a Sin. - Jag har varit om allt som händer i serien. Varenda replik, varenda händelse, jag kan direkt härleda till en person eller till en händelse. Jag ville berätta om saknaden efter de som dog, jag ville få fram både sorg och glädje, jag ville skildra utmaningarna. Det handlar om unga män vars liv plötsligt tog slut. - Det har gjorts många AIDS-dramer som gör att man som åskådare i slutet bara är arg. Jag ville inte skriva en serie som lämnar åskådaren i ilska. Jag ville berätta om familj, om politiker som inleder vänskap, om goda tider och ”AIDS händer nästan i om dåliga tider. bakgrunden medan vi är med ett förhållande med en ung man, spelad av Jill, den enda kvinnan om vänskap, kärlek, allt det Ben Whishaw. Det bland huvudpersonerna, är roliga som de hade” leder till mordförsök inte fiktiv utan baseras på den och till rättegång. verkliga Jill Naider. - Det var ett tufft jobb, för eftersom det hade - Hon var fantastisk med sin aktivism för att ge hänt på riktigt var det många möten med advokater rättvisa och för att hjälpa de som insjuknat. Visst, för att se till att allt blev rätt. Det var viktigt att jag gjorde bra saker, jag var med i demonstrationer, inte skriva något som kunde uppfattas som skvaller. men hon gick hela tiden i frontlinjen. Hon gjorde Det här är en berättelse som alla i England känner, mycket mer än vad jag gjorde och hon har de mest den har berättats många gånger. Men egentligen fantastiska stories att berätta. är den väldigt enkel. En äldre man blir kär i en Davies har hyllat henne genom att ge henne en yngre man, som dricker för mycket. Det är en gay roll i It´s a Sin – Jill Naider spelar här mamma till kärlekshistoria, för första gången skildrad av en gay seriens unga Jill. man. - Det är mitt sätt att ära det hon gjorde. Mera It´s a Sin blir det inte. Den unga Jill spelas av Lydia West, som inte var - Jag kan önska det, men känner att det nog är född i början av 1980-talet. Liksom de andra unga bra att sätta stopp här. Jag har huvudet fullt med skådespelarna fick hon göra research. Hon säger till idéer, det är dags att vidare. Just nu har jag tagit på QX: - Jag märkte hur mycket missinformation det var, mig att jobba lite med manuset till en ny Lenny Henry-show. hur mycket fördomar det rådde kring AIDS. Till sist, hur var det nu med det där att kallas - I serien så lär man känna alla, vi lär oss geni? Han skrattar. om viruset genom dem. AIDS händer nästan i - Det har ingen effekt på mig. Varje manus är bakgrunden medan vi är med om vänskap, kärlek, någonting nytt. Men det gör väl att jag hela tiden allt det roliga som de hade. Det är en hyllning av känner att jag har ögonen på mig. livet. Vi förlorade en massa människor, men de hade roligt, allt det tragiska hindrade dom inte från It´s a Sin går just nu på HBO Nordic. att leva. Det är ett drama som hyllar livet, det är inte ett AIDS-drama som täcks av skam. Många av pojkarna flyr från sina familjer. Men det är ju så


Jag lovar att alltid stå upp för hbtq-rättigheter i Sverige och i hela Europa. Det behövs. Tomas Tobé Europaparlamentariker


-31-

ingen kan new york bättre än fran Hon har ingen mobil, ingen dator, ingen skrivmaskin. Hon har arbetet och bott i New York i mer än 50 år och kan staden bättre än de flesta. Fran Lebowitz är unik. Nu får vi ta del av henne på Netflix.

AV Anders Öhrman FOTO netflix

”She had me at hello” skulle man kunna säga. Redan under första minuten av Pretend it’s a city har jag skrattat högt två gånger. Fran Lebowitz är den argsinta, observanta, snabbtänkta och sylvassa lesbiska författaren och poeten som nu har fått en egen serie på Netflix. En serie där Fran intervjuas av bland andra Martin Scorsese, som även

är seriens regissör. Allt handlar om hennes New York. Om att bo där, leva där, arbeta och tvingas trängas med turisterna. Och det är hur kul som helst, och Fran pratar snabbare än nån annan. Hon förklarar och analyserar, tycker och har åsikter om allt. Precis allt. Hon berättar om New York genom gamla anekdoter, om vad hon upplevt, sett, gjort och

vilka hon träffat. Och ”Hon förklarar, analyserar, det är bara att hänga tycker och har en åsikt om med så gott man allt. Precis allt” kan. Hon sitter i en bar och pratar, lika mycket med händerna nån. Störa dig på något. Uppröras. som med mun. Bilder från tidigare Men det är ändå tydligt, hjärtat finns intervjuer varvas med bilder där Fran där, och ingen annan person älskar promernerar runt på Manhattan. New York lika mycket som hon gör. Butter. Röker. Redo att skrika åt Fran Lebowitz är New York.


-32-


-33-

uthe greatest show – Melodifestivalen 2021 blir bättre än någonsin! Den 6 februari rullar sex veckors musikunderhållning igång. Utan publik och utan turné, men låt-, artist- och underhållningsmässigt är 2021 en riktig blockbuster. Vi har samlat våra favoriter för att återskapa ett gäng favoritfilmer, och dessa stjärnor är utan tvekan redo för award-winning performances! FOTO Peter Knutson SMINK & HÅR Evelina Lundqvist & Conny Bäckström (Tess & Charlotte Perrelli) IDÉ Ronny larsson

Nathalie Brydolf ”Fingerprints” Beskriv låten med tre ord! – Vacker, stark, skör. Hur kom den till till dig? – Två dagar innan inskick. Jag tyckte instinktivt att det var en otroligt vacker låt, Fingerprints handlar för mig om att ha spöken kvar från tidigare ångesttankar som hemsöker en, trots att man tagit sig ur en tuff tid. Om ditt scennummer var en film? – Titanic. Melodifestivalfavorit de senaste tio åren? – Euphoria. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Massor! Och sannolikt tar vi upp tempot till nästa singel! Tess ”Good Life” Beskriv låten med tre ord! – Peppande, energifylld och stark. Hur kom den till? – Låten växte fram ur en tuff period i livet, från lite sorgsnare till ett lyckopiller. Den har haft en egen resa i många färger och skepnader tills den till slut hittade sin kostym . Om ditt scennummer var en film? – Kill Bill. Och jag är Uma! (skrattar).

Mellofavorit de senaste tio åren? – Dance you off med Benjamin Ingrosso. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Good Life och Mello är bara en kick off av vad som kommer. Så ja! Clara Klingenström ”Behöver inte dig idag” Låten med tre ord? – Revansch, styrka, ärlighet. Hur kom den till? – Jag, Bobby Ljunngren och David lingdgren Zacharias träffades hemma hos Bobby och började göra musiken. Jag tog därefter med mig låten hem och gjorde texten. Livet var tungt då och jag var inte i bra skick. Jag levde väldigt destruktivt. Musiken har varit min räddning i livet och texten kom utifrån att jag sjunger till mig själv -ungefär ”du klarar det här”, ”en dag i taget”. Om ditt scennummer var en film? – Jag har nog inte sett den filmen ännu. Mellofavorit senaste tio åren? – Euphoria. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Jag skriver hela tiden och vill bara få folk att känna äkta känslor - glädje, sorg och whatever.

Julia Alfrida ”Rich” Beskriv låten med tre ord! – Inre rikedom, självvärde och mångfald. Hur kom den till/kom till? – Jimmy Jansson och jag formade skalet. Sen kom Melanie Wehbe in med världens bästa energi och satte pricken över i:t. Om ditt scennummer var en film? – En blandning av tv-serien Euphoria och The Greatest Showman. Melodifestivalfavorit de senaste tio åren? – Euphoria. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Ja, och det låter internationellt, hittigt och sexigt. Singeln som jag planerar att släppa efter Mello är väldigt lesbisk dessutom!


Hurra, snart Miloudifestival! Mello älskas av många. Men om sanningen ska fram, så handlar nog en del av glädjen hos den här killen om att han har något som inte alla andra har. En helt unik hundförsäkring, utformad precis efter de utmaningar som en tax – som älskar Mello – kan stöta på i vardagen. Och vi har inte bara en sådan försäkring, utan 427 stycken, som alla är skapade utifrån vår unika skadestatistik över de svenska hundraserna. I princip en per ras och blandras. Vi vet helt enkelt vad din hund behöver vara försäkrad mot. Så teckna en sådan försäkring innan första mellolördagen, så kommer den kvällen att ha två glada vinnare.

Vill du veta mer? Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se för att hitta din lokala säljare. Agria Djurförsäkring är Länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


-35-

Dotter ”Little Tot” Beskriv låten med tre ord! – Modern, upptempo, vaggvisa. Hur kom den till? – Jag och min kille skrev den i våras. Den kändes först som fyra olika låtar, men sen la han sin magiska produktion och då kändes låten självklar! Vi skrev den inte med Mello i tankarna men när den var klar kunde jag se ett tydligt scennummer utspela sig i huvudet. Om ditt scennummer var en film? – Nån 60-tals futuristisk film, Barbarella med Jane Fonda! Melodifestivalfavorit de senaste tio åren? -Euphoria. Finns det material att följa upp Mellolåten? – 100% - i samma spår som Little Tot men det finns även lite lugnare och avskalade låtar. Jag har skjutit upp album-release för coronan. Men nu är det dags!


Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

PROVSVAR GER INTE ALLA SVAR Att ställa frågor och våga ifrågasätta har förändrat livet för människor i alla tider.   Tänk om forskarna inte hade fortsatt att fråga sig om det går att få fram bättre mediciner mot hiv. Hade vi då haft mediciner som gör att virusnivåerna i blodet blir omätbara, så att viruset inte kan överföras?  I dag vet vi att välbehandlad hiv är smittfri. Det behöver ingen längre ifrågasätta.  Det enda sättet att få svaren på hur hiv ska påverka ditt liv så lite som möjligt är att fortsätta ställa frågor. För provsvaren ger inte alla svaren. Du kanske har


Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

PROVSVAREN PROVSVAREN GER INTE GER INTE ALLA SVAREN ALLA SVAREN Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

Att ställa frågor och våga ifrågasätta har förändrat livet för människor i alla tider.   Tänk om forskarna inte hade fortsatt att fråga sig om det går att få fram bättre mediciner mot Att ställa frågor och våga ifrågasättahiv.har Hadeförändrat vi då haft mediciner som gör att virusnivåerna i blodet blir omätbara, så att viruset livet för människor i alla tider. inte kan överföras?   Tänk om forskarna inte hade fortsatt Iatt dagfråga vet vi att välbehandlad hiv är smittfri. Det behöver ingen längre ifrågasätta. sig om det går att få fram bättre mediciner mot  Det enda sättet att få svaren på hur hiv hiv. Hade vi då haft mediciner som gör att skaviruspåverka ditt liv så lite som möjligt är att fortsätta nivåerna i blodet blir omätbara, så att viruset ställa frågor. För provsvaren ger inte alla svaren. Du kanske har inte kan överföras? andra frågor?  Kan jag ha sex?  I dag vet vi att välbehandlad hiv är smittfri.  Hur ska jag hålla mig frisk? Det behöver ingen längre ifrågasätta.  Måste jag berätta?  Kommer jag att kunna bli gammal?  Det enda sättet att få svaren på hur hiv  Beror min ryggvärk på hiv? ska påverka ditt liv så lite som möjligt är Kan jag resa utomlands? att fortsätta ställa frågor. För provsvaren Varför är jag så trött?  Kan jag skaffa barn?

ger inte alla svaren. Du kanske har andra frågor?  Kan jag ha sex?  Hur ska jag hålla mig frisk?  Måste jag berätta?  Kommer jag att kunna bli gammal?  Beror min ryggvärk på hiv?  Kan jag resa utomlands?  Varför är jag så trött?  Kan jag skaffa barn?

Fortsätt att fråga. Det kan förändra ditt liv.

Fortsätt att fråga. Det kan förändra ditt liv. i samarbete samarbete med

Erbjuder stöd, utbildning Erbjuder stöd, utbildning och mötesplatser för dig och sommötesplatser lever med hiv. för dig som lever med hiv. PM-SE-HVU-PPT-19O001/201911 PM-SE-HVU-PPT-190001/201911


eric saade ”every minute” Beskriv låten med tre ord! – Beroendeframkallande, sexig, pop. Hur kom den till? – Den kom till i somras, när jag skulle släppa min första engelska singel på fyra år. Den kom till en vacker och lycklig dag. Jag, Joy, Jimmy och Linnea drack en del alkohol och skrev den, fast utan Mello i tankarna. Men när jag var programledare så lovade jag Christer Björkman att återvända innan han slutade, så…(skrattar). Om ditt scennummer var en film? – Shutter Island. Melodifestivalfavorit de senaste tio åren? – My Heart is Refusing Me. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Absolut, det är åt tävlingslåtens håll: UKpop med orientaliska influenser.


Till alla er som kämpar med en tuff jury Hos oss hittar du sakerna som hjälper dig att lyckas i köket


-40-

charlotte perrelli ”still young” Beskriv låten med tre ord! – Energikick, schlager, upplyftande. Hur kom den till dig? – Jag hade inte en tanke på att vara med när jag fick ett mail med låten av Bobby Ljunggren. Jag kände

direkt att den var skitbra, och jag stod i studion redan dagen efter! Den kändes helt rätt för mig, och när jag kort efter träffade Christer Björkman och så var saken klar. Om ditt scennummer var en film? – Flashdace..! Koppling även till

bilden. Passionen i dansen är som min passion fast för musiken. Man vill alltid ge lite mer och aldrig ge upp. Åldern får definitivt inte stoppa en. Vilken låt är din Melodifestivalfavorit de senaste tio åren?

– Salem al Fakir Keep om Walking. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Ja. Inte bara i samma stil som Mellolåten, men det drar åt det hållet.


brocca TOSCANA

”ETT VIN SOM NI INTE BÖR MISSA” - Peter Axelsson, Advokat Axelssons vinblogg, 30-09-2020. Årgång 2016

Lagrat 36 månader på ekfat.

”Ett helt nytt supervin från Toscana” ”Brocca är en liten hemlighet. Producerad av en mycket bra producent och på de bästa druvorna. Resultatet är ett mycket bra vin, med egenskaper du normalt hittar i betydligt dyrare viner. Förutom körbärstonerna från druvan Sangiovese så hittar du det som man i bättre viner kallar för en stallighet. Det är en djup organisk doft, som ger vinet djup. Du hittar fina tanniner som berättar att detta är ett kvalitetsvin, som kan lagras i många år och bara bli bättre. Vi har med det på vår vinprovning och alla blir förtjusta. Vi anser att vinet är alldeles väldigt prisvärt. - Vinklubben Tre Kronor, 21-10-2020. Årgång 2016

”utsökt” – Mikael Mölstad, SvD, 8-1-2021

”Saftigt och välkomnande rött med bra syra och läckra toner av körsbär, plommon, ceder och en varm örtagård. Väldigt gott helt enkelt - det smakar och doftar Italien!” - Sofia Ander, dryckeslistan.se, 25-01-2021

Se på www.systembolaget.se om Brocca finns i din butik. Kan annars enkelt beställas.

129 kr

Art nr 78282. Årgång 2017. Sockerhalt 1,9 g/l. Alkohol 13,5%. Volym 75 cl.

Alkohol är beroendeframkallande


-42-

Patrik Jean ”Tears Run Dry” Beskriv låten med tre ord! – Tårar, dans och allt däremellan! Hur kom låten till? – Idén kom till mig på natten, halvt sovandes. När jag kom till studion sjöng jag en snutt för Melanie Wehbe och Herman Gardarfve och de fattade direkt vad jag ville göra. När vi tre hade skrivit färdigt så bara visste jag att jag måste skicka in den till Mello. Om ditt scennummer var en film?

– Call Me By Your Name kanske? Jag hoppas kunna skapa en egen liten värld full av känslor, där normer och förväntningar inte existerar. Melodifestivalfavorit de senaste tio åren? – Move med The Mamas såklart. Men utöver den är My Heart Is Refusing Me magisk. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Ja. Det finns massa härligt material som flörtar med nya sound. Det blir liksom Patrik Jean 2.0.

Andreas Olsson (Sannex) ”All Inclusive” Beskriv låten med tre ord! – Energifylld, glädje och sommar. Hur kom den till er? – Vid ett möte med skivbolaget så fick jag låten uppspelad för mig och reaktionen var direkt ”HÄR ÄR VÅR HITLÅT!”. Om ert scennummer var en film? – Slutscenen i klassikern Cocktail med Tom Cruise där glädje, kärlek och neonljus möts.

Melodifestivalfavorit de senaste tio åren? – Frans och If I were sorry. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Verkligen, vi har bara svårt att välja. Allt från klassisk dansband till country till pop!


Årgångscava med 100-åriga rötter Dignitat är en årgångscava gjord av enbart handplockade druvor från en enskild vingård. Vinet har lagrats 15 månader, vilket vida överstiger de 9 månader som annars krävs. Dignitat är helt torrt och innehåller inget tillsatt socker. Dignitat är en specialutgåva tillverkad av familjen Masachs som har producerat Cava i över 100 år. Högkvalitativa druvor, lågt skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små, fina och många bubblor samt komplex smak.

SÄKRA SVAR OM HIV

“Snygg, stram och helt torr cava av bättre snitt med aprikos, persika, grillad citron, lite rök, stenig sälta och mineraler i glaset. Tapasrundan kan börja!” – Sofia Ander, DryckesListan.se, maj 2020

”Ekologisk cava i tydligt torr stil. Här finns drag av krispiga äpplen, örter och citron. Trevligt till en krämig avocadosoppa toppad med färska räkor.” - Gunilla Hultgren Karell,Expressen, 11/6 2020.

FYND EKO

SvD

15/5 2020

VEGAN

109 kr

Art nr 78768. Årgång 2017. Alkohol 11,5%. Volym 75 cl. Finns i många Systembolagsbutiker och kan enkelt beställas.

NoaksArk NoaksArk

DIREKT DIREKT 020-78 44 40

020-78 44 40

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.-45-

the mamas ”in the middle” Beskriv låten med tre ord! – Personlig, tidlös och catchy. Hur kom den till er? – Robin Stjernberg spelade upp den för oss när vi var i hans studio och jobbade på vår EP. Det var inte

självklart för oss att ställa upp i år, men när vi pratat om låten och insett vad den betydde för oss så kunde vi inte låta bli. Vi älskar den! Om ert scennummer var en film, vilken film skulle den vara? – En film med kick-ass kvinnor i, som Hercules och Wonder Woman.

Melodifestivalfavorit de senaste tio åren? – Helt klart Too Late For Love - för utan den hade vi tre aldrig träffats. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Det kommer definitivt ny musik efter Melodifestivalen. Vi har under

det senaste året utvecklat och jobbat på vårt sound, men man kommer fortfarande känna igen oss och våra röster.tusse ”voices” Beskriv låten med tre ord! – Gemenskap, frihet, hopp. Hur kom den till? – Jag satt i en session med Joy, Jimmy Joker och Linnea och vi försökte skriva nånting riktigt funky, men det kändes inte riktigt rätt. Jag åkte hem till Dalarna och efter två dagar fick jag ett samtal om att genast åka tillbaka till Stockholm. Då hade låtskrivarna precis skrivit klart en låt som hette Voices. Och så fort jag sjöng första versen så kändes det rätt. Om ditt scennummer var en film? – Black Panther kanske? (skrattar). Vilken låt är din Melodifestivalfavorit de senaste tio åren? – Euphoria. Finns det material att följa upp Mellolåten med? – Ja, vi har skrivit många poplåtar med 80-tals-vibe!


Här är alla välkomna oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning

Välkommen till Mama Mias mottagning för Sexuell Hälsa Vi kan hjälpa till med test för könssjukdomar, sexualrådgivning och samtal kring sexuell hälsa. Vi erbjuder också vaccination av Hepatit och

för dig som är man och har sex med andra män.

Mama Mia City Karlavägen 58, plan 4 www.mamamia.se 08-506 49 090


”efter flera möten med läkare och terapeuter kändes allt väldigt bra, och min läkare sa ’Följ dina planer, lev ditt liv’. Och det gjorde jag”

Birgitta genomförde sin könskorrigering vid 83 år ålder Under hela sitt liv höll Bengt inne på en hemlighet som bara frun Inger visste om. De levde ett lyckligt liv ihop, men ingen visste att Bengt egentligen var Birgitta. Nu berättar Birgitta sin historia för QX, som kan vara Sveriges äldsta person att genomgå en könskorrigering. AV alfred jansson FOTO privat


-50-

1959 gifte sig Bengt med sitt livs kärlek Inger. De skulle spendera hela livet tillsammans och dela glädje och sorg, men också en hemlighet. Något de båda kommit överens om att inte berätta, vilket Bengt inte gjorde förrän 50 år senare, när Inger låg på dödsbädden sjuk i cancer. Bengt hade under hela sitt liv definierat sig som trans. Bengt, numera Birgitta Lundberg, hade sedan tidig ålder haft en dragning mot det som anses vara feminint och gillat att ha på sig kvinnokläder redan sedan skolåldern. Men när Birgitta träffade Inger, sitt livs kärlek, blev hon förälskad på stört och kärleken skulle hålla i sig i decennier. Hon berättade för Inger att hon var transvestit innan de förlovade sig, men bestämde sig för att hålla det för sig själva. Under den 50 år långa relationen så hände det att Birgitta tog på sig klänningar och kjolar, något som finns sparat på bild. – Det var aldrig jobbigt att hålla det här inom mig. För mig var det viktigaste att vi var lyckliga och hade en bra relation, och det hade vi. De bägge skapade sig karriärer och fick gemensamma barn, två

hon sin könskorrigering och bytte döttrar. Livet tuffade liksom på. Men namn till Birgitta, men kallar sig sedan drog någon i bromsen. för “Gittan”. Det är högst troligt så 2016 fick Inger reda på att hon hade att Birgitta är den äldsta i Sverige cancer i bukspottskörteln och att hon att genomföra en könskorrigering. inte hade långt kvar att leva. Birgitta Men riskerna med att operera sig var helt förkrossad. vid den åldern, var inte något som – Det var fruktansvärt att se skulle hindra Birgitta. Dessvärre fick henne så. Jag satt nästan hela tiden hon en stroke i samband med en av vid hennes sida. Vi hade gjort allt operationerna, men när jag pratar ihop. Det var också vid det här tillfället, som Birgitta valde att berätta för sina barn om att hon ”Det var aldrig var transperson. Den enda som jobbigt att hålla det hon delat det med tidigare var Inger. här inom mig” – De hade aldrig anat något, men de har stöttat mig ända sedan jag berättade. med henne i telefonen säger hon Inger gick bort samma år som att hon inte ångrar sig alls att hon hon fick diagnosen, och ganska genomförde korrigeringen. kort därefter kom Birgitta i kontakt – Det har ändå gått väldigt bra med läkare och samtalsterapeuter. och jag blir bättre och bättre med Tidigare hade hon inte haft en tanke tiden. på att genomföra en könskorrigering. Idag är Birgitta 86 år gammal Då var hon 82 år gammal. och på sitt äldreboende i Åkersberga – Men efter flera möten med har hon fyllt sin garderob med läkare och terapeuter kändes allt klänningar. Flera av plaggen som väldigt bra, och min läkare sa “Följ hänger där var tidigare Ingers, men dina planer, lev ditt liv”. Och det Gittan vet att Inger skulle uppskattat gjorde jag. att hon använder dem. Döttrarna har 83 år gammal genomförde

också hjälpt henne med kläder och sjalar, som hon tycker om. Även om det här livet fick vänta, ångrar sig inte Birgitta att hon inte genomförde operationen tidigare. När jag frågar henne om Bengt och Birgitta skiljer sig något åt, skrattar hon. – Vadå på utseendet menar du? Nej det finns inget som skiljer dem åt, det tycker jag inte. Bengt hade det väldigt bra, och jag har det väldigt bra. Det ska inte vara någon skillnad på att var man eller kvinna, vi är alla människor.FLER VILL HA PREP - REGIONER KLARAR INTE TRYCKET Vart man än bor i Sverige har man möjlighet att påbörja PrEP-behandling, en hiv förebyggande medicin. Men i vissa regioner klarar man inte trycket. I Stockholm fick fyra personer hiv, under tiden de stod i kö för att få PrEP. Ändå går det långsamt i utvecklingen för att svara på det stora intresset. Idag får strax över 1200 personer den förebyggande hiv-medicinen PrEP utskrivet i Sverige. En kartläggning som QX gjort visar att samtliga av Sveriges regioner har möjlighet att erbjuda PrEP till den som vill, men tillgången skiljer sig väldigt mycket beroende på vart man bor. Det skrivs ut flest behandlingar i de regioner som är folkrikast, Stockholm, Skåne och Västra Götaland. I två av dessa regioner hittar vi också de längsta väntetiderna för att påbörja sin behandling. I Stockholm, på Venhälsan som är den enda offentliga instansen som erbjuder PrEP, kan man behöva vänta nio månader, upp till ett år. Över 700 personer står i kö för att påbörja behandling. I Malmö, på Centrum för sexuell hälsa på Universitetssjukhuset, är väntetiden runt 6 månader. De meddelar att behovet varit betydligt större än vad man trott. Men trots att trycket ökar, har föga försök gjorts för att utöka möjligheterna till behandling i dessa regioner. Finn Filén, STI-ansvarig på Venhälsan, sa i oktober till QX

att om trycket fortsätter öka, blir situationen svår att hantera. – På sikt kommer vi inte kunna ta allt och då kommer vi få prioritera. Just nu har vi lagt mycket fokus på PrEP, och om det intresset ökar kommer vi bli en mottagning som mer eller mindre bara har PrEPbehandlingar. Det är inte hållbart. Finn Filén säger också att han välkomnar region Stockholm att se över vilka fler som skulle kunna skriva ut behandlingen. I Stockholm diagnostiserades strax över 25 män som har sex med män med HIV under det första halvåret av 2019. Fyra personer har dessutom fått hiv, när de stod i kö för att påbörja sin PrEP-behandling. När QX kontaktar hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm, skriver de att Venhälsan ändrade sina rutiner under våren 2020 och att den långa kön högst troligen kommer vara avverkad under 2021. Vad gäller om ökad tillgänglighet, för att minska trycket på Venhälsan och hur man faktiskt ska gå tillväga, skriver de att frågan kommer utredas. Detta innebär att om man är en

man som har sex med män(MSM) HIV i Sverige minska. och har ett riskfyllt sexbeteende, så Den nya rutinen på Venhälsan kan man behöva vänta ett år innan i Stockholm innebär att även man kan få behandling. Om man inte sjuksköterskor tar hand om vänder sig till en privat aktör. Men förstagångsbesök från patienter som då får man betala, 1800 kr första året är intresserade av PrEP, något som och 1250 kr följande år. bara läkare gjort tidigare. Finn Filén I Skåne kan man vända sig till två ”Fyra personer har fått ställen. Centrum hiv när de stod i kö för för sexuell hälsa på att påbörja sin PrEPUniversitetssjukhuset i Malmö och infektionsbehandling” mottagningen i Helsingborg. Där är det 6 månader säger att de tar in så många de hinner, respektive 3-4 månaders kötid. Det och målet är att 20 personer i veckan beror dels på corona, men också att ska få påbörja en behandling. Men behovet varit mycket högre än man det innebär fortfarande 36 veckors trott som bidragit till väntetiderna. väntetid. Sedan 2014 har antalet MSM som – Om Hälso- och sjukvårdssmittas av HIV i Sverige varje år legat förvaltningen även skulle ge i på ungefär samma, runt 40. Den uppdrag till andra mottagningar siffran som ökat är antalet smittfall att börja med PrEP så skulle vi på som skett utomlands. Om man tar Venhälsan inte ha något emot den PrEP enligt föreskrifterna, minskar saken. Beslutet är inte vårt och vi riskerna att smittas av HIV med 99 ”äger” inte preparatet eller konceptet procent. Om de regioner som har på något sätt, säger Finn Filén. långa köer och högt tryck kunde erbjuda behandlingen snabbare, Alfred Jansson skulle antalet rapporterade smittfall av Läs mer om PrEP på qx.se


HIGH AND HORNY (HnH) [hʌɪ ənd ˈhɔːni] Används ofta på dejtingappar för att signalera att man vill ha sex på droger.

FUNDERINGAR KRING DROGER? Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar.

G HOLE [dʒiː həʊl] Överdos av GHB/GBL där man däckat och därmed finns fara för att bli utsatt för övergrepp eller sluta andas. Händer det någon – ring ambulans.

MOTTAGNING@RFSLSTOCKHOLM.SE SEXPERTERNA.ORG/CHEMSEX


-54-

”Sex är en stor del av mitt liv” I slutet av januari tävlade öppet homosexuella rapparen Big Daddy Karsten i norska Melodi Grand Prix. Låten heter Smile och vi kände direkt att vi ville prata med snubben som blir först i Mellohistorien att rappa om trekanter, throuples och björnar. AV Ronny larsson FOTO Are Næsset

”Vad jag i alla fall vet är att jag inte vill ha ett monogamt förhållande. Det är inte min grej”

Hey, BDK, varför är du med i MGP? – Jag har haft en fascination för MGP sedan jag satt i den norska Eurovision-juryn 2017. Jag älskar festen, det är som ett stort Tv-Pride! Plus, sedan jag kom ut 2016 så har jag fått fler vänner som tyckt att borde vara med. Så när vi var under värsta corona-isoleringen i mars och satt i studion och klämde ut den här låten Smile, då kände jag att ”nu har vi den!”. Berätta om låten, Smile, som du tävlade med? – Den är lite… ”mildare” i uttrycket än det jag kanske vanligen gör, men presenterar mig samtidigt på ett bra sätt. Den innehåller lite björnar, hur jag ser på kärlek.. Jag gör det på ett sätt som kan tilltala alla, utan att tumma på vem jag är. Du rappar om trepartsrelationer, throuples, är det en relationstyp du föredrar? – Jag är definitivt öppen för det. Vad jag i alla fall vet är att jag inte vill ha ett monogamt förhållande. Det är inte min grej. Hur har du bemötts av fansen sedan du kom ut? – Bra. Och om jag förlorat någon längs vägen så är det deras förlust eftersom jag gör så sjukt bra musik. Rent generellt var det ingen som sa något negativt när jag berättade, det var mer pressen som gjorde sensation av det. Rapveteranerna är nästan de som varit mest stöttande. All in all har det var en positiv upplevelse att komma ut. Varför finns det så få rappare som är öppet gay? – Man ska inte sticka under stol med att man inom den världen sett ner på homosexuella väldigt länge. Att man då är feminin och svag, två adjektiv jag varken tycker har paralleller eller är negativa. Att vara lesbisk och rappa har varit mer accepterat då de antingen varit kaxiga, och inte tagit skit, eller så har de sexualiserats av heteromännen och accepterats därför. Så nu är det dags att jag tar plats. Du har gjort en egen superbögig cover på WAP, som heter Wet Ass Tushy, där du rappar väldigt explicit, bland annat om en för trång bakdörr…? – Du har gjort research hör jag (skrattar). Jo, den är väldigt explicit, och tillhör en samling låtar jag kallar ”The Bear mixes” där jag tar kända beats och gör min egen grej av det. Sex är en stor del av mitt liv så då är det naturligt att skriva om. Vad tycker du om de låtar som tävlat i Norge hittills, någon favorit? – Jag gillar Keeinos låt väldigt mycket. Tix är också rätt kul. Och Raylee! Slutligen, rekommendera en låt om en vill upptäcka Big Daddy Karsten? – Best Friend Remix med Ferdinand.


Fördomar sårar och kan göra att du blir bortvald. Låt inte fördomar om hiv få dig att välja bort någon. Behandlad hiv är smittfri hiv.


True Colours Cava Artikelnr: 78045 750 ml, 99 kr Alkoholhalt: 12% För varje såld flaska går en krona till Regnbågsfonden som jobbar aktivt för att stödja HBTQ-organisationer i hela världen. regnbågsfonden.org

www.folkofolk.se

Alkohol kan skada din hälsa.


-40-

-57-

Kayo, Sissela & Petra - tre gaygalavärdinnor pratar gaygala Kayo höll i den första, Petra Mede i den senaste och Sissela har lett flest. QX pratar om tankar, känslor och Gaygalaminnen med tre gaygalakonferencierer. AV anders öhrman FOTO PETER KNUTSON (KAYO) Markos Akathiotis (SISSELA) Mats Håkansson (PETRA)

Det blev ingen QX-gala i år. För första gången på 22 år fick den, liksom många andra tillställningar, ställas in på grund av pandemin. Men omröstningen i galans kategorier har pågått under jul och nyår och flera vinnare kommer att koras. Men det blir först i nästa nummer. Istället har vi pratat med tre av Gaygalans konferencierer genom åren. Och vi börjar med den första. Fredagen den 22 januari 1999 anordnade QX tillsammans med produktionsbolaget BossaNova den första Gaygalan på gayklubben Propaganda på Blekholmsterrassen i Stockholm. Konferencier var Kayo. – Den anordnades ju helt utan press, minns Kayo. Det var som att koka soppa på en spik… Min kära vän Pier Bertolotto fick uppdraget att producera galan och frågade mig om jag ville ställa upp som konferencier

typ gratis. Jag minns att vi spånade fram hur vi ville att galan skulle bli och hoppades att folk ville vara med och bidra. Det ville de och Gaygalan blev en succé. – Ja, jag blev överraskad och överväldigad av uppslutningen, stämningen och glädjen. Där och då skapades den där speciella Gaygalakänslan med den varma, hjärtliga och glada stämningen. – Jag minns att Nanne Grönvall var gästartist och att Christer Lindarw fick hederspris. Jag vet att jag kände mig hemma och uppskattad av publiken. Lukas Moodysson var även han på plats och fick ta emot priset Årets Film för Fucking Åmål, Elisabeth Ohlson fick ta emot priset som Årets Homo av Efva Attling och

Mark Levengood medan KG Kayo var även konferencier för den Hammar blev Årets Hetero. Dana andra Gaygaygalan år 2000. Internationals Diva valdes till Årets – Då hade förväntningarna vuxit Låt. – Ett speciellt minne ”Jag tycker att QXsom jag har från den första galan satt standarden galan var när vi var klara på för många galor som scenen och jag sprang upp på den allmänna toaletten, kommit efter” det fanns ingen bakom scen. Väl där inne var det ett sånt kärleksparty (skrattar) Toan rejält, fast på ett härligt sätt! var fylld till bristningsgränsen med Att gå från Mike’s på människor som var smått euforiska, Blekholmsterrassen där första galan bland andra Mian Lodalen och hölls till Münchenbryggeriet kändes Eva Dahlgren. Alla var så glada megastort. Det var en större scen, och uppfyllda av kvällen. Som att det mera glitter. äntligen hade skapats något enbart för 2000 personer trängdes på gaycommunityt. En känsla av frihet, Münchenbryggeriet. det var helt underbart, jag tror jag var – Ett knasigt minne från andra kvar där inne i 45 minuter. Vi stod galan är förstås när jag ska presentera där och rökte och drack ur varandras prisutdelarna Robinson-Agnetha och drinkar (skrattar). Robinson-Jerker. Jag ser Agnetha kliva


-58-

– Jag blev också djupt imponerad av alla människor på QX som arbetar för att galan kan gå att genomföra. Och så världens bästa Edward af Sillén, allt jag säger kommer från hans hjärna. – Galan har under alla år lyckats med att få ihop glam och glamour med ett livsviktigt budskap. Vilket i sig är ett bevis på att yta inte behöver förta djup, och tvärtom. Vad minns du mer från den första galan du höll i, kyssen med Andreas, som precis kommit ut som hivpositiv, skapade ju enormt jubel. – Jag minns ALLTID när jag kysser Andreas. Men minns han mig, nu där han sitter med sin grekiska gud och odlar oliver på Kreta? (skrattar) – Men förutom kyssen med Andreas får jag svara stämningen, generellt, den är ju på något sätt

Gaygalakonferencierer 1999-2020

1999 Kayo 2000 Kayo 2001 Sissela Kyle 2002 Sissela Kyle 2003 Sissela Kyle 2004 Annika Lantz 2005 Sissela Kyle 2006 Sissela Kyle 2007 Pia Johansson/Katrin Sundberg 2008 Pia Johansson/Katrin Sundberg 2009 Petra Mede 2010 Petra Mede 2011 Carina Berg 2012 Magnus Skogsberg 2013 Jenny Strömstedt 2014 Måns Zelmerlöw 2015 Sissela Kyle 2016 Marika Carlsson/Babsan 2017 Shima Niavarani 2018 Shima Niavarani 2019 Babben Larsson 2020 Petra Mede

FOTO: JONAS NORÉN

FOTO: MARKOS AKATHIOTIS

upp på trappan bakom scen för att i Gaygala-konferenciererna genom nästa sekund försvinna... åren som gjort dig lite extra Scenen som var flera meter hög överraskad eller som imponerat var uppbyggd för kvällen och när på dig? prisutdelarna gjorde entré på scenen – Petra Mede är som alltid grym hade de först fått gå upp för en brant och underbar, men första gången ramp på baksidan, det var mörkt och Shima Niavarani ledde galan var stora svarta skynken gjorde det svårt något helt speciellt. Hennes personliga att se var man satte fötterna. Agnetha stil och totala charm var smashing. föll flera meter rakt ner i golvet och slog huvudet i byggnadsställningen. Kayo, QX Gaygala 2000 Jerker vände och gick tillbaka. Publiken skrattade och trodde det var en del av showen, men Agnetha slogs blodig och kunde ha slagit ihjäl sig i fallet men landade så lyckligt att hon ”bara” fick en vrickad fot, skadade revben och ett jack i huvudet så hon fick åka till akuten och sy några stygn. – Dagen efter blev det en löpsedel, säger Kayo. Vad är det som gör Gaygalan speciell tycker du? – Det som alltid präglat QX-galan är innerligheten, värmen, kärleken, humorn och galakänslan. Jag tycker att QX-galan satt standarden för många galor som kommit efter. Det har alltid känt så lyxigt och kärleksfullt. Engagemanget i samhället och världen för hbtq-frågor har tack vare QXgalan ökat otroligt mycket. Året efter, 2001, tog Gaygalan steget till de finare salongerna. Det blev en flytt till Tyrol, ett liveband togs in och Sissela Kyle var konferencier. – Min första gala är ett av mina Sissela Kyle, QX Gaygala 2015 finaste minnen från hela min karriär, säger Sissela. Jag minns allt som lustfyllt och samtidigt så utmanande. Jag hade ”första gången Shima inte lett galor tidigare Niavarani ledde galan och när du ringde Anders och frågade var något helt speciellt. om detta speciella Hennes personliga stil och uppdrag minns jag att jag omedelbart tackade totala charm var smashing” ja och sedan blev jag helt darrig inombords. Jag minns hur Du har lett Gaygalan sex gånger, kul vi hade under förberedelsetiden fått pris, delat ut pris och varit då vi satt i mitt kök och fnissade gäst vid flera tillfällen, vad är oss tårögda. Sen…själva galan! Den det som gör QX-galan så speciell förtätande atmosfären på Tyrol, alla tycker du? enastående människor som jobbade – Det finns bara ett ord, publiken! och så, publiken! Festen efteråt minns Och en kul grej med galan är att jag vagt i ett champagnetöcken och jag tror att det var första gången jag efteråt var jag glad i typ ett år. Till provade att gå ut och aktivt trakassera/ nästa gala. gulla med publiken. Det var nytt Ja, du ledde galan igen året efter, då... Och ingen publik uppskattar och igen och igen.... att bli häcklad med som QX– Ja, men minnet från den första galans underbart självironiska och galan är så klart starkast, men alla kärleksfulla gäng. Jag längtar efter att åren är glimrande i minnet. 2005 vara där igen. kom Edward och Daniel in i bilden och de skärpte showen, jag lärde mig Någon som håller med om att det så mycket. Ett roligt minne är när är publiken som är Gaygalans hjärta popcornregnet som jag faktiskt hade är Petra Mede. Hon har lett galan med redan första gången på Tyrol, tre gånger, 2009, 2010 och nu senast sprutade ut över Cirkus med en 2020. Och det är publiken hon minns mindre kanon….(skrattar) bäst. Vad är bäst, ett leda Gaygalan – Responsen! Publikens kärlek. eller att sitta i publiken och se Jag blev helt chockad när jag gjorde den? entré på scenen första gången på galan, – Ingenting, INGENTING slår att ganska okänd som jag var. Till skillnad leda den bästa galan som finns. från idag när jag är världsberömd, Är det någon av de andra säger Petra och skrattar.

Petra Mede, QX Gaygala 2020

Och så ledde du den senaste galan, 2020... – Le retour! Hemkomsten. Det var kärlek och jag var mindre ängslig men publiken lika kärleksfull. Vi hade några starka, rörande stunder på galan som fick alla att sätta champagnen i halsen och påminna oss om varför vi är här. Det var leenden, tårar och kramar. I år görs ju inte QX-galan av förklarliga skäl vilket är helt rätt beslut. QX-galan kan och bör inte genomföras utan kramar. Du har lett Gaygalan tre gånger, fått pris, delat ut pris och varit gäst vid flera tillfällen, vad är det som gör QX-galan speciell tycker du? – Det låter ju som att jag är den röda tråden här. Nej, den här galan har ingen huvudperson, eller rättare sagt alla är huvudpersoner. Det är som att kvällen är en enda stor utandning. Kom hit! Det är tryggt här! Du behöver inte vara rädd! Kom ut! Stick

magisk så fort man träder in ”Jag blev helt chockad på Cirkus. Det finns ingen nonchalans och inget snobberi. när jag gjorde entré på Alla VILL ha roligt. Det är scenen första gången man tacksam för, om man som konferencier till exempel missar på galan, ganska en vers i en jätterolig sång som okänd som jag var. Till Calle Norlén har skrivit... Kan skillnad från idag när han förlåta mig? Ring Sitges! Du ledde även galan året jag är världsberömd” efter, 2010… Då kom både Maria Montazami och ut! Alla här inne är exakt som du, och Fredrik Reinfeldt och du gled in som folk är mest: unika. på en motorcykel. Kommer du leda den igen tror – Åh, jag hade gärna glidit in du? på motorcykel med Reinfeldt. – Skulle jag sluta intervjun med Marias ankomst till galan blev ju att jinxa detta? Nej, du. Jag säger helt hysteriskt rolig. Och det mest ingenting. Förresten har ni bestämt fantastiska är att hon verkar vara så konferencier till nästa år? Bara undrar. omedveten om sin påverkan på så många.


OPERAN PLAY

Inget login Inga avgifter

VÄLKOMMEN till Kungliga Operans digitala SCEN

Samarbetspartner Wallenius Lines

operanplay.se


-60-

Från backen vid Copperhill kan du ta dig ända till Rödkullen på skidor - en mil bort

CHECKAR IN COPPERHILL MOUNTAIN LODGE BJÖRNEN COPPERHILL 62, ÅRE ANTAL RUM: 112. PRIS: SILVER DELUXE 2095 SEK TILL 4495 SEK INKL FRUKOST.

GYM

POOL

BAR

REST.

FRUKOST

alla vill till copperhill Får man åka till Åre på vintern utan att åka skidor? Ja, det får man.

RUMMEN MYSFAKTOR PRISVÄRD

UPPLEVELSE

21

TÄNKBAR HOTELLGÄST GUS KENWORTHY

Arkitekten Peter Bohlin har tidigare formgett Bill Gates privata hem och Apples prestigebutiker i New York.

När jag berättade för några vänner att vi skulle besöka Copperhill Mountain Lodge i Åre en helg sa de ”åh, va underbart, de har ju ski in-ski out”. Tjoho sa jag och försökte uppbringa nån slags entusiasm. Att vi skulle åka dit utan skidor och bara bo och hänga på hotellet behöll jag för mig själv. Jag hade aldrig varit i Åre tidigare. Men efter sju timmars corona-säker tågresa var jag äntligen här. Första kvällen bor vi hos några vänner i stan, äter middag på Supper och får en rundvandring bland stugor och hus senare på kvällen, backe upp och backe ner. Hur mysigt som helst, men termometern visar på -15 så tårna i vinterkängorna ropar ”kan vi gå hem nu?”. Dagen efter tar vi sikte på hotellet. En taxi och 340 kr senare är vi uppe på Copperhill Mountain Lodge. En mil av slingrig serpentinväg upp på berget, 730 meter över havet. Och jösses vilken utsikt! Åresjön, Åreskutan och Åredalen. Granar, granar, granar, berg, berg, berg. Och massor av snö. Var man än tittar ser det ut som ett vykort. I entrén utbrister jag på samma sätt som Julia Roberts gör i Pretty woman när hon kliver in på Regent Beverly Wilshire, WOW! Ett sju våningar högt

och bra som helst. Vi låter henne tipsa atrium i koppar och trä och vad som om vin till maten (älg och ren) och måste vara världens största öppna spis ger henne uppgiften att bestämma i sten möter oss. Det sägs att hotellet fördrink, allt blir perfekt. med 112 rum kostade 900 miljoner att Vi beställer sedan en flaska till rumbygga för 14 år sen. Jag känner ingen met och kurar upp i soffan och ser en anledning att tvivla på det. Det är en film innan John Blund kommer. svårslagen hotellounge! På morgonen vaknar vi vid 06 och Vårt rum är inte klart så vi hinner ser en fantastisk soluppgång utanför med ett pass på hotellets gym och fönstret. Som ett orange streck tillbringar sedan ”Var man än längs med hela horisonten, över en timme i hotellets spa med tittar ser det ut och som bara blir starkare och som ett vykort” starkare. Magiskt! att bada bastu, Vi hade fått frukosttid 09.15 och det slappa i den grunda infinitypoolen och här är enda gången under vistelsen som krypa ner i utomhusjacuzzin med utsikt jag får lite coronapanik. Mycket folk i över snötäckta berg. Riktigt häftigt och matsalen, bufféer som är utplockade. vi är bara 6-7 personer i hela lokalen. Inga avstånd. Här måste något ha gått fel Så här ska ett spa vara! Och den som och jag önskar att vi istället beställt upp vill kan boka in en behandling eller en frukost på rummet. Vi sätter oss i ett massage. Eller ta ett glas i spa-baren. intilliggande rum, desificerar händerna Vi tar oss upp till rummet, som är och äter det som fanns kvar av buffén. en silver suit de luxe på femte våninInnan vi checkar ut ber vi om en gen och består av två rum och ett stort termos med kaffe och två muggar, badrum. Utsikt och ännu mer utsikt. sedan pulsar vi oss upp i skogen på Vardagsrummets väggar består av stora berget bredvid hotellet och hittar en fönster, från golv till tak. Rummet går plats i solen med utsikt över Åredalen. i brunt, grått, koppar och trä och jag Där sitter vi sedan och har våra bästa 45 önskar vi kunde stanna mer än en natt. min under 2021 innan det är dags att ta Då hotellets restaurang stänger 20.00 tåget hem till Stockholm igen. äter vi middag redan kl 18. Linn heter vår servitris och hon är hur trevlig -Anders Öhrman


Offkonsten! gästar Uppsala konstmuseum med utställningen

Under samma regnbåge

Se en digital visning av utställningen på uppsala.se/utstallningar HBTQ+ ungdomar från S.A.G.A-gruppen (Sexuality And Gender Acceptance) har hjälpt till med nyinköp av konst. Till utställningen har de också gjort ett urval ur kommunens och regionens befintliga konstsamlingar. Curator: Stuart Mayes. Utställningen är ett samarbete mellan S.A.G.A, Uppsala kommun och Region Uppsala

Qruiser Guld 1 år + 12 nr QX för endast

599:*

QX SHOP

qruiser guld 1 år + qx Kalaserbjudande! Köp Qruiser Guldmedlemskap ett år för endast 599 kronor och få 12 nr av tidningen QX hem i brevlådan (ordinarie 859 kr). * Gäller endast i Sverige.


FOTO: NETFLIX

FILM TV MUSIK

RUPAULS DRAG RACE US & UK (WOW) Skaffa tv-appen WOW (World of Wonder)! För där sänds både brittiska och amerikanska pågående säsongerna av RPDR. Ljuvligt castat med många blivande stjärnor. Som ”The Lipsync Assasin” Denali (RPDR US).

FOTO: WOW PRODUCTIONS

FTM

FOTO:RED PRODUCTION COMPANY & ALL3MEDIA

-62-

BLING EMPIRES ANNA SHAY (NETFLIX) Realityn om unga lyxlirare med asiatiskt påbrå är kul tidsfördriv, även om den är lite krystad. Men seriens stjärna är vapenimperiumarvtagarerskan Anna som med loj självsäkerhet styr allt med järnhand.

QX SPELDOSA

4. Olivia Rodrigo “Drivers License” Disney-stjärnans debut är 2021s första stora toppliste-smash. 5. Oscar Zia “Skuggor” Vi fortsätter att gilla ALLT som Oscar släpper... 6. Smith & Tell “Radioactive Rain” ...och precis samma gäller Smith & Tell. 7. Benjamin Ingrosso “Flickan på min gata” Bästa Ted Gärdestadstunden på Benjis svenska. 8. The Roop “Discoteque” Innan Speldosan fylls av Mello-hits... 9. Ilta “Kelle mä soitan” ...kan det vara bra att uppmärksamma att ESC-säsongen 2021...

IT´S A SIN (HBO NORDIC) OLLY ALEXANDER, NATHANIEL CURTIS, OMARI DOUGLAS

“Vart ser du dig själv om tio år?” Redan när rekryterarnas standardfråga 1A dyker upp i slutet av första avsnittet på Russell T Davies nya miniserie om 80-talets AIDS-kris i Storbritannien, så kommer de första tårarna. För vi som tittar vi vet ju. Vi var där, vi har läst, på eller vi har sett Gardells svenska mästerverk byggt på samma erfarenheter. Vi förstår att de här unga, levnadsglada pojkarna som alla lämnat sina trångsynta bakgrunder för att hitta nya familjer, kärlek och (inte minst) ett oändligt antal sexpartners, är dömda att gå under i en pandemi helt annorlunda den vi lever i just nu. Precis som i Torka Aldrig Tårar… är tonträffen i manuset total; humorn, musiken, festen och livsglädjen kontrasteras

mot sorg, maktlöshet, smärta, homofobi, och samhällets totala brist på respekt och värdighet mot de sjuka. Och inte minst bristen på information. Skillnaden mot att kunna gå in på Wikipedia eller höra på Tegnell varje dag har kanske aldrig känts tydligare än när Jill (en utmärkt Lydia West) sliter för att få tag i något som kan bekräfta alla rykten om den “bögpest” som verkar få hennes vänner att mystiskt “åka tillbaka hem” en efter en. Lägg till det ett gäng klockrena skådespelarinsatser (där Years & Years Olly Alexander och den briljanta debutanten Callum Scott Howells är särskilt värda att nämna), en makalös regi och ett foto som ibland snuddar vid poesi (balettstegen i regnet!) och ni förstår att vi har att göra med en av årets mest formidabla och viktiga TV-serier redan nu. Ken Olausson

10. KEiiNO “Monument”....är i full gång i Europa med massa kul låtar att upptäcka. SPELDOSAN 10 år sen: Le Kid “Mr Brightside” “Melodifestivalaktuella favoriterna förvandlar The Killers hit till en sprudlande ABBA-esque popexplosion!” Av Ken Olausson

tinyurl.com/ QXSpeldosa2021

PRETEND IT´S A CITY (NETFLIX)

Missa inte denna dokumentärserie där Martin Scorsese intervjuar New York-romantikern och lesbiska författaren Fran Leibovitz. Mycket underhållande & tankeväckande.

FOTO: NETFLIX

3. Tom Grennan “Little Bit of Love” Ed Sheeran må vara tillbaka, men vi föredrar Tom.

En viktig fullträff

FOTO: NETFLIX

2. Griff “Black Hole” Supersnygg poppärla från relativt ny brittisk stjärna.

Ken Olausson ger full pott till Russell T Davies miniserie om AIDS-krisen i Storbritannien.

FOTO: ABC TELEVISION

1. Years & Years “It´s a Sin” Lysande cover på låten som gett namn till årets hittills bästa TV.

NIGHT STALKER (NETFLIX) Intressant om än lite långdragen miniseriedokumentär om en mördare i LA som terroriserade staden nattetid under mitten av åttiotalet.

BRIDGERTON (NETFLIX) Småputtrigt kostymdrama som inte lever upp till hajpen. TV-esset Shonda Rimes brukar få till mer händelserika (och homotäta) verk än så här...

THE BACHELORETTES CHRIS HARRISON (C MORE) Mannen som ropade varg. Varje gång är det ”the most chocking episode ever” eller ”The episode that is gonna change EVERYTHING”.


Hivtest med snabbsvar. Anonymt och gratis. Tisdagar, kl 18–20. Drop in! checkpointgoteborg.org


BAR/ BAR/ BAR/ RESTAURANT RESTAURANT RESTAURANT

SS:t:tS:tE ri Ekri ri ksskggs.g.

ggeenn ssvvääggeenn aaddiiiissvvää VVaaaannnnaadd VV

NN orr N orr rr bbaabccakkcakgag ta ata aata nn n

H Haann tv rk H Haanntv rkaarg tv tveeeerk rg ta rkaarg tann rgaaaata tann PPoonnto tonnjä PPoonnto jä rs rs tonnjä järs rsgggg....

RålambshovsRålambshovsRålambshovsRålambshovsparken parken parken parken

m m GGaam m GGaa

gg.. nnggssgg.. KKuunnggss KKuu

T-C T-CE T-CE T-C T-C rraabb KKllllaaaarraabb KK

RÅDHUSET RÅDHUSET RÅDHUSET RÅDHUSET BB rg rgsg sg ta BBeeeerg ta rgsg sgaaaata tannnn

14 14 14

H H

Norra Norra Norra Norra Bantorget Bantorget Bantorget Bantorget

SccShhcehe eeele le ele ggaagta ta ata ip Pip PPip nn n eersers ggaagta ta ata nn n

v. lmsv. gholms ttningho Dro Drottnin v. lmsv. gholms ttningho Dro Drottnin

11 11 11

nn maann ddm maa RRååddm RRåå nn g g TTee nn TTeegg KKaa KK

atnan gaggta

KronoKronoKronoKronobergsbergsbergsbergsparken parken parken parken

FridFridFridFridhemshemshemshemsplan plan plan plan

FFle lem min inggggaa FFle lem min tann inggggaata ta tann K K shoolm K Kuuuunnnnggggsh lmsg sh shoolm sgaata lmsg ta sgaata tannnn

PooPlh lh olh m em eem sgsg ta ata aata nn n

16 16 16

TT TToooorrrrssssggaata ta ggaata tannnn

ObserObserObserObservatorievatorieRÅDM RÅDM vatorievatorieRÅDM RÅDM GA G lunden lunden GA G lunden lunden

sa VaVsaas

KK SSaaSnnakn roro K ro ktkE nnonbboeebrg Et rrEikr erg rg ikiskggsag ssggsagta ata ta nn n attaatnan

Essi ngel Essi ngel eden E4/E edenE4/E eden 2020 E4/E 20

tatnan sgsagaa anadnd n n ppplpl UU ataata nangaag anan mm äsätst VV atnan gagtata alaala DD

K Kla lara rast stra K Kla ra sl lara rast stra sl rannnnddddsl sleeeeddddeeeenn nn

A Alslstrtr A Als m rg lstrtrööööm rg ta m meeeerg ta rgaaaata tannnn

SS SSaaaannkk nnkktt G Gööra tt G rannsg Gööra sgaata rannsg ta sgaata tannnn FRIDHEMSPLAN FRIDHEMSPLAN FRIDHEMSPLAN FRIDHEMSPLAN

THORILDSPLAN THORILDSPLAN THORILDSPLAN THORILDSPLAN

Råla Rålambs mbsväge väge Råla Rålambs mbsväge vägennnn

atnan sgsagtat ToTroor

K K K Kuuuunnnnggsshhoo ggsshhoolm lm lm lmssss SStrtraa SStrtraanndd nndd

tatnan sgsaga m mm amam eledldd IgIIg

KRISTINEBERG KRISTINEBERG D D KRISTINEBERG KRISTINEBERG D Drrrroooottttnnin in ttttnnin ingggghhhhoolm lm oolm lmssssvvvvääggeenn ääggeenn

LL LLiiiinndd nnddhhaa hhaaggee ggeennss nnssggaa ggaattaa ttaann nn

en svägen bergsväg Karl Karlberg en svägen bergsväg Karl Karlberg

SSuu SSuu

ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNON ANNO

ODENPLAN ODENPLAN ODENPLAN ODENPLAN

nn Tomteb Tomtebogatan ogatan aattaann Tomteb Tomtebogatan ogatan eennggaattaa SANKT SANKT OOddddeenngg RR SANKT SANKT RRöööörrrrsstrtraann ERIKSPLAN OO ERIKSPLAN sstrtraannddssgg ERIKSPLAN ERIKSPLAN ddssggaaaata ta ta tannnn

JJ JJ

STADSHAGEN STADSHAGEN STADSHAGEN STADSHAGEN

ttaann jjggaattaann FFrreejjggaa FFrree

öö DD

STOCKHOLM GAY GUIDE GUIDE

agag osolsl RR

VanadisVanadisVanadisVanadislunden lunden lunden lunden

gegnen avaävä SvSeve

nn aattaann ssggaattaa iioonnnnssgg ttaaaattttiioo S S t t rrrraaaa SS NNoorrrr NNoo

VÄSTRA VÄSTRA SKOGEN SKOGEN VÄSTRA VÄSTRA SKOGEN SKOGEN

N N rrrr N Noooorr M M la rr M lars rstrtraa Määääla lars rstr traannnndddd

ttaann llssggaaaattaann weellllssgg rrw weell G Gjjöörrw G Gjjöö non rebrrboro äVsäteste VV

Mälarstrand Söder Söder Mälarstrand Mälarstrand Söder Söder Mälarstrand

Långholmen Långholmen Långholmen Långholmen

LLiilLi jjeelhjeh hool o mlm lm ssbbsrb roonro n

HORNSTULL HORNSTULL HORNSTULL HORNSTULL HornsHornsHornsHornstull tull tull tull

TT TT BBrr BBrr

Zinkens Zinkens Väg Väg Zinkens Zinkens Väg Väg

Tantolunden Tantolunden Tantolunden Tantolunden

.. sg nsg nsg soso uts nunnts nn ata ata elelKK ndnsg ddsg ToTrokrrk nlu nlu ose oose RR

E2E020 E4E/4/ enen eleellded inigng EsEsss

LILJEHOLMEN LILJEHOLMEN LILJEHOLMEN LILJEHOLMEN

Höga Högalidsk lidsk ✞✞ yrkan yrkan Höga Höga Höga Högalidsk lidsk lidsk lidskyrkan yrkan yrkan yrkan

tann aaggaata tann LLuunndddaaggaata LLuunndZINKENSZINKENSZINKENSZINKENSDAMM DAMM DAMM DAMM

tann sgaata rnsg tann H Hoorn sgaata rnsg an an H Hoorn at atan ar arggat ak akar atan m m k k ru mak akargg K Kru rukkm K Kru

gegnen gvggävvä inin RR

BB BBeeeerrggss rrggssuunn andd uunnddss SStrtran ddss SStrtran andd

tann gata gsga orgs tann ebor gata eneb gsga elen orgs H Hel ebor eneb elen H Hel atan atan lidsgatan Höga Högalidsg atan Höga Högalidsg ✞lidsg ✞

an anan atat vsg vsg arar VV

nn aata sgsaggta olm hgohlm LåLnågng

g.g.. usnudnsds erg erg s BB

an atan sgat adsg an stad atan sgat erkkst V Ver adsg stad erkkst V Ver

08-24, fre-lör 08-01 fre-lör 08OBS: Öppettider varieWhippet Lab Whippet Lab Rutger Rutger rar över tid beroende på Fuchsgatan Fuchsgatan 5, 5, Restaurang, Restaurang, restriktioner grund bar. (01). av bar. Tis-lör Tis-lör 1717-på22 22. Corona-pandemin Le Le Rouge Rouge Dinner Dinner beslutade myndigheterna. Club, Brunnsgränd 2-4, Club,av Brunnsgränd 2-4, Stöd de som annonserar Restaurang, bar. Ons-Tors Restaurang, bar. Ons-Tors i17-01, QX och de som 17-01, Fre-Lör 17-03 Fre-Lör 17- bidrar till att Regnbågssamhället lever! KLUBBAR/CLUBS

lg lg.... SSkkkkoooolg ririaa S S lg M Maaaari Mriaa M MM ia BB M Maaaarrrria a a ia ia BB nngg.. aanngg..

J J

ta tann tann to toggaata TTaannto toggaa TTaann

13 13 13

Patricia, Söder Mälarstrand KLUBBAR/CLUBS Kajplats 19, sön 18-05. KLUBBAR/CLUBS Däcket öppet förMälarstrand utebarer Patricia, Söder Patricia, Söder och matservering. Kajplats 19, sön Mälarstrand 18-. Däcket sön 18-. Däcket 1Kajplats november 2020, klubböppet för19, utebarer och matöppet för utebarer och kväll C’est La Vie. matservering. servering. SLM, SLM, Wollmar Wollmar Yxkullsg. Yxkullsg. SLM, Yxkullsg. 18, ons 20-00 lör. 18, Öppet Se Wollmar gaymap.qx.se för 18, Se Se gaymap.qx.se förför 21-01 gaymap.qx.se klubbinfo. klubbinfo. klubbinfo. Club Backdoor, Stängt. Club Backdoor, för uppdaClub Backdoor, Följ gaymap.qx.se Arenavägen 75, fre Se gaymap. Arenavägen 20-03, terad info. 75, qx.se för klubbinfo. lör 22-03. Sittande Rågsveds Krog, gäster, Rågsveds Krog, danspodier. Sköllerstagatan 6, Rågsved. Sköllerstagatan 6, Night. Rågsved. Rågsveds Krog, Onsdagar Queer Alla Onsdagar Alla Sköllerstagatan Rågsved. välkomna.Queer6,Night. välkomna. Onsdagar Night till Wish, Se Queer gaymap.qx.se för Wish, gaymap.qx.se för 01. AllaSevälkomna. klubbinfo klubbinfo Wish, Se gaymap.qx.se för klubbinfo

ASPUDDEN ASPUDDEN ASPUDDEN ASPUDDEN

#TSMNS TAR TAR VI VI ANSVAR ANSVAR #TSMNS #TSMNS RÄDDAR RÄDDAR VI VI REGNBÅGSSAMHÄLLET REGNBÅGSSAMHÄLLET #TSMNS MIDSOMMAR MIDSOMMARMIDSOMMAR-MIDSOMMAR MIDSOMMAR -MIDSOMMARMIDSOMMARKRANSE N KRANSEN KRANSEN KRANSE KRANSEN N KRANSEN KRANSEN

Kons Konstfack tfack Kons Kons Kons Konstfack tfack tfack tfack

CAFÉ Stortorget 8 Chokladkoppen, CAFÉ CAFÉ 18, alla dagar 09-. Stortorget 88 Chokladkoppen, Chokladkoppen, Stortorget RFSL-Stockholm, 9 18, 18, alla alla dagar dagar 09-23. 09-23.

NorrNorrNorrNorrtull tull tull tull

eenn nnkkeenn LLäääännkk rrrraaaa LL NNoooorrrr NN

nn ataaata llsllgsg rturtu oroor NN

Secret Garden 111 Secret Secret Garden Garden Kornhamnstorg 59 Kornhamnstorg Kornhamnstorg 59 59 Alla dagar 12-03 Alla Alla dagar dagar 12-03 11The Hills 222 The The Hills Hills Götgatan 29. Restaurang Götgatan Götgatan 29. 29. Restaurang Restaurang och bar. För mer info: och och bar. bar. För För mer mer info: info: thehillsstockholm.se thehillsstockholm.se thehillsstockholm.se Side Track, Wollmar Side Track, Track, Wollmar Wollmar 333 Side Yxkullsg 7, ons-lör från Yxkullsg Yxkullsg 7, 7, ons-lör ons-lör från från 17 - . Gaybar 18.00. Gaybar restaurang. 18.00. Gaybar&& &restaurang. restaurang. Uteservering. Uteservering. Uteservering. DeMi Matbar, Katarina DeMi Matbar, Matbar, Katarina Katarina 444 DeMi Bangatan 21, bar och restauBangatan Bangatan 21, 21, bar bar och och restaurestaurang. Tis-Lör 16-. rang. rang. Tis-Lör Tis-Lör 16-23. 16-. Batteriet, Rindö Hamn, Batteriet, Rindö Rindö Hamn, 555 Batteriet, Rindö. DagligenDagligen 12 -- 16, Rindö. Dagligen 12 Hamn, Rindö. 16, - Vaxholmsbåt Vaxholmsbåt 17 22 12 --17 . Vaxholmsbåt från Nybrokajen till från från Nybrokajen Nybrokajen till till Grenadjärbryggan Grenadjärbryggan Grenadjärbryggan Hotell Skeppsholmen 666 Hotell Hotell Skeppsholmen Skeppsholmen Gröna gången 1. Restaurang Gröna Gröna gången gången 1. 1. Restaurang Restaurang och bar och hotell. och och bar bar och och hotell. hotell. grandsaltsjobaden.se grandsaltsjobaden.se grandsaltsjobaden.se Haga Schweizeri, NK, 777 Haga Haga Schweizeri, Schweizeri, NK, NK, Hamngatan 18-20, café/bar. Hamngatan Hamngatan 18-20, 18-20, café/bar. café/bar. Grand Saltsjöbaden Kerstin & KerstinHotell & Britt, Britt, Hotellvägen 2, Saltsjöbaden. Strandpromenaden 61, Strandpromenaden 61, Restaurang, bar,sön, spa och Saltsjö-Duvnäs. ons, Saltsjö-Duvnäs. sön, ons, tors tors hotell. 11-17, 11-17, fred-lör fred-lör 11-20. 11-20. Morfar GinkoSaltsjöbaden Grand Grand Hotell Hotell Saltsjöbaden Swedenborgsgatan 13, Hotellvägen Hotellvägen 2, 2, Saltsjöbaden. Saltsjöbaden. Restaurang och bar, utserRestaurang, bar, spa Restaurang, bar, spa och och vering. hotell. hotell. Urban Nytorget 4, Morfar Ginko MorfarDeli, Ginko Sön-tis 08- -, ons-tors Swedenborgsgatan 13, Swedenborgsgatan 13, 08-, fre-lör 08Restaurang Restaurang och och bar, bar, utserutserWhippet vering. vering. Lab Rutger Fuchsgatan 5, Nytorget Restaurang, Urban 4, Urban Deli, Deli, Nytorget 4, bar. Tis-lör 17--, Sön-tis 08-23 ons-tors Sön-tis 08- -, ons-tors 08-,

DAILY UPDATED GAY GUIDE DAILY DAILY UPDATED UPDATED GAY GAY GUIDE GUIDE

gaymap.qx.se gaymap.qx.se

eenn ääggeenn nnvväägg ffoooonnvv e e l l f f TTeellee TELEFONPLAN TELEFONPLAN TTee TELEFONPLAN TELEFONPLAN

JJ JJ


anan gagtat aralsrls ereJr J anan irgirg BB gagtat agasgs

RE EST TA AU UR RA AN NT T & & B BA AR R RRE E SSST TA AU UR RA AN NT T & & B BA AR R R ESSST TA AGötgatan UR RA AN NT T29 &B BA AR R RRE U Götgatan 29& R E T A U R A N T & B A R www.thehillsstockholm.se www.thehillsstockholm.se

V Vaalha n lhalla atan llaväg nssggata vä e n TEKNISKA u r n TEKNISKA genn urbrun tan HÖGSKOLAN urb enggaatan HÖGSKOLAN Odden O K NS QX.indd Jarla- 1 K NS QX.indd QX.indd 1 aarrlav JarlaNS plan 1 l NS QX.indd plan 1 NS QX.indd NS 111tenssgg..avääggen NS QX.indd QX.indd ONS s n en g e n t Kuungs K

T Teeggelu eludds ddsväg vägen en

genn övääge ingöv Liidding L

GÄRDET GÄRDET

10

HumleHumlegården gården

15

K m Koom m meenndör dörsgata sga n tan

L Liinnnéga nég tan atan

KARLAKARLAPLAN PLAN KarlaKarlaplan plan

anan gat gat nds nds rrla rrla No No

7

Slottet Slotte Slottett

VäVä rtarta vävä gege nn

hagaschweizeri.se

LadugårdsLadugårdsgärdet gärdet

Skeppsholmen Skeppsholmen

NK Stockholm | Hamngatan 18–20 @hagaschweizeri | 08-19 34 34

GAMLA GAMLA STAN STAN

1

TegelviksTegelviksplan plan

atan atan Erstag Erstag

Fåfängan Fåfängan DanviksDanvikstull tull

9

nn ata ata ötg ötg GG

.. dsg ndnsg riri GG

BaBrn arn änägnsg gsg ata a ta nn TeTgeegelv lvikik sgsagtaata nn

.. rgrg tata äsäs mm org org BB

aa atat asasGG rnrn ieie stst enen RR nn ata ata sgsg rgrg yto yto NN .. anannangag rmrm SöSdöede

nn ata gagta öta gögta stst ÖÖ

.. sgsg org org edeednebnb Sw Sw

nn ata ata ötg ötg GG .. arg agaagrg psl epesl RR

nn ata ata nsg anasg llm ellem BB

nn ata ata nsg anasg erm erm mm Tim Tim

4

Sickla Udde Sickla Sickla Udde Udde

Hammarby Hammarby Sjöstad Sjöstad

n n ro sbsrborollsllbsro b nn SkSaknananasntu stu SkSk nn brboro ovosvs esehsh anannn JoJhoh

Eriksda Eriksdalsgatan lsgatan

14 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 15 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 16 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop Rainbow Sauna, Studentbacken 15-17, söntors 11-23, fre-lör 11-20 Bronx Sauna, Ranhammarsv. 37. Bromma, dagligen från 15-

Gröna Lund Gröna Lund

2

ETC & KULTUR 11 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider. 12 Gamla Stans bokhandel, Stora Nygatan 7. Öppet 11.30-18, helger 11.30-15. 13 Noaks Ark, Eriksbergsg. 46. Hiv-test, dagverskmahet, aktiviteter. Info via: noaksark.org/stockholm/ Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28

EROS

6

llé y Allé arby A mmarb Haamm H

S Siicckla kla Ka Kanalg nal at gata a

DAILY UPDATED GUIDE IN:

NACKA NACKA NACKA

Sickla Sickla

LuLu gngne ets ts AlAll lé é

8

n ken rinke kbbrin Kååk K

Djurgården Djurgården

Skansen Skansen

KoKo rphrph opopp ps sg g. .

nn ataata gggg tantann n lånlån gaga ta ta r r NyNy gaga äsätsete a a NyNy VV oror StSt illialla LL

Stork✞ yrkan Stork Storkyrkan yrkan

Vasamuseet Vasamuseet

Slussen Slussen tan gatan stuga Bastu Baat an tgatanatan astg avas Tav yrkagatan T Katarin rännkyrkag avägen Kat arinav SLUSSEN rännk ägen MariaSLUSSEN Stadsgå g.. MoseMariatorget uls a Sta P rdsham g Mosedsgård backe torget ankt Pauls shamnen backe Sankt Torg Fjällgane SMARIATorg tann Fjällga MARIAtan TORGET TORGET . sg. rdsg tann ård a g sg rgsgata Präst gå Högbbeerg tan Präst MedborgarHög Maria ovsga n MedborgarTjärhovsgata gatan platsen Maria TjärhFolkunnggaagatan platsen u lk Fo MEDBORGARtan MEDBORGARPLATSEN s gatan Kocks ga tan PLATSEN Kocksö gaata g ntan Å Åsö ondeggaata tan n J NyB e låsga n J ✞ NyLaadduulåsgata Bond egatann s torget Sofia✞K:a u n g torget Ma us L Sofia Sofia K:a Skånegata K:a Magn ÅsöSkån Ka VitabergsÅsöta torget rina VitabergsKatari B torget n n a Ban tan M ata sg d parken g a n a M lm parken n n a Hallandsga almg gegata tan atan gata Halla Blekingega ndsgatan ta gåård Blekinag. Gotlandsg rdsv n Gotla sväg llhheeggoonag. ägen All . en A SKANSg s d lanndsg. Öla SKANSn Ö TULL e g ä n TULL inggvväge Rin R

T T

svägen Lindarängsvägen Lindaräng

ägen sbrunnsv en Djurgårdsbrunnsväg Djurgård

KöKö lnalna rg.rg.

n atan tgata yntg Myn M

12

E Errik ikssddalslu alslunde nden n

V Vaallhall hallavä avägen gen

nn gege vävä rdrsds gågå jujrur DD

nn roro lb lb ra ra nt nt CeCe

Riksdagen Riksd Riksdagen agen

3

– På Haga Schweizeri har vi något tillfredställande gott för alla smaker.

5

Öste Öste rlån rlån ggat ggat anan

anan gagtat

tan tan sga sga ing ing ger ger Re Re tan tan gaga dsds nana illill sksk alm alm MM

gg tntinnin rortot DD

StureStureplan ÖSTERMALMSKungsgatan plan ÖSTERMALMSKungsgatan HÖTORGET TORG HÖTORGET S HöTORG Sto torrggatan Hötorget atan torget g.. o r Rid Brog g.. a l s d l R B . e m iddaarga g tan muuelsg mla ggaarrg. rgata Sam Nybron Brygg r SaSergels Hamngatan Nybroplan Bry ästteer Sergels Hamngatan torg plan Mäs KUNGStorg M KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡ CENTRALEN Stora TRÄDGÅRDEN Strandvägen . ✡ CENTRALEN Syna gogan Stora Stora Strandvägen gsg. Syna Synagoga gogann bergsg n berJ atan ✞ J tuuggataatann t S:t Jacob a ✞ s K:a g a V t s t S:t Jacob Jacobss K:a K:a an S:t Vrkaut lleesga gatanGustav Heerku obsgat Gustav Adolfs H Jakobs sg. Adolfs Torg JakFreeddsg. Torg Fr TegelTegelbacken backen

NÄR TILLFREDSSTÄLLDE DU DIG SENAST?

K Kaarrlavä lavägen gen

enen avaävgäg arv arv NN

SiSbiby y llelle gagat JJ AA rtirltlille unugnfgrufru t anan erigrig gagtaata a taata nn nn SkSekep ppapar GG Sty Sty rervegvg r gagtaata rmrm ataata anasngsg n n n n ataata nn

Öste Österma rmalms lmsgata gatan STADION n STADION

StSutur BrBarah regeaga h e GG tatnan rervev e gagtaatnan TuTrure egagata tan n NN ybyrbro og agata tan n

tatnan rgraga akaaka tmtm LuLnun

13

ErEikrik DD ahalb hlb eregrsgsg gataatan n

EnEgng eleblrbr eketks ts gagtata an n

tatnan egeaga TuTlul anan gagtat lnlsns öböebe DD

MANSMANSGATAN GATAN n a gaattan g ns ns an gatan nérgat . nér karrgg. maaka m Kaamm K

2020-03-25 15:39 15:39 2020-03-25 2020-03-25 15:39 2020-03-25 15:39 15:39 2020-03-25 2020-03-25 15:39 15:39 2020-03-25

Alsnögatan 7: Senioraktiviteter för gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se 10 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5. Stödgrupp med aktiviteter. Golden Ladies café Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + För aktuell plats se goldenladies.nu Robin Delselius Bageri, Renstiernas gatan 19, 07.3018.30 )17.00 lörd/sön) • Tre Kronors Väg 47, Nacka 07.30-18.30 (06-16 lör/sön) • Stora Gungans Väg 2, Enskede 07.30-18.30

• ENGLISH • GULLMARSPLAN GULLMARSPLAN

• DEUTSCH •

STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

• DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA • Stora Nygatan 7, Gamla Stan www.gamlastansbokhandel.se

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

gaymap.qx.se


GÖTEBORG GAY GUIDE

Boka bord online på www.beebar.se Stora Saluhallen Göteborg, 031 13 38 39

1

2

3 #TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET

4 5 S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

För aktuell information

goteborg.rfsl.se

Vegan och laktovegetariskt, kaffe, BAR/CLUB öl och vin. 1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, Kungstorget, Öppet varje dag från ÖVRIGT 11:30HBTQ-mottagningen, 4 Gretas Bar & Nighclub, Chapmansgatan 6. 031-7661922. Drottningg. 35. Se gaymap.qx.se för Närhälsan. Fjärde Långg. 48, 5 klubbinfo. mån-fre 08-17. Vi erbjuder testning Queer, Park Lane, Kungsportsoch rådgivning avseende hiv och avenyn 38. stängt tills vidare. Se andra sexuellt överförda infektioner gaymap.qx.se för klubbinfo inklusive hivtest med snabbsvar, SLM. Info via slmgbg.nu, gaymap. web-tidbokning via hemsida, www. qx.se. narhalsan.se/smc Haket, Första Långgatan 32. Beyond Retro, Arkaden, Extra fester då och då se gaymap.qx.se Drottninggatan 38-44. Öppet månfre 10-20, lör 10-18, sön 18-17.

CAFÉ/RESTAURANG

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

2 RFSL GBG. Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons 17-20, Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20. 3 Crippas. Kusttorget 1, Majorna,

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.seMALMÖ GAY GUIDE

2

RFSL Rådgivningen & CheckPoint

1

Drottninggatan 36. Tel: 040-6119951

3

Kuratorsmottagningen

Västra Kanalgatan 1. Tel: 040-6119950

Skåne Universitetssjukhus DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

4

#TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 2 SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. Tisdagar och lördagar. Se slmmalmo.se och gaymap.qx.se Le Couronne, Södra Förstadsgatan 36. Gayvänlig bar/restaurang Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar.

ÖVRIGT/OTHER

Möt kärleken på

3 RFSL-Rådgivningen & CheckPoint, Drottning. 36. Tel: 040-611 99 51 Kuratorrmottagningen, Västra Kanalg. 1. Tel: 040-611 99 50 4 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid

Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45. RFSL Malmö, Stora Nygatan 18. Klubblokal med evenemang då och då. Mötesverksamhet. Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16.

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81,


#stöttaqx bli prenumerant

10 % rabatt

Uppge kod: QX2021 i webshop www.tilldjur.se eller i butik Anjinsans Hund & Katt Mogatan 4 254 64 Helsingborg

www.tilldjur.se Öppettider i butiken Info@anjinsans.se Mån-Fred: 10-18 042 - 15 71 33 Lördag: 10-14

2

Qruiser Guld 1 år + 12 nr QX för endast

qruiser guld 1 år + qx

Kalaserbjudande! Köp Qruiser Guldmedlemskap ett år för endast 599 kronor och få 12 nr av tidningen QX hem i brevlådan (ordinarie 859 kr). * Gäller endast i Sverige.

599:*

QX SHOP


-70-

QX Ledarstick: Jon Voss

”nu fokuserar vi på nya och ljusare tider” Att hundratals hatiska personer, födda ”socialism”, skrämt med den ”vita med det är bara ett sätt att klä sin djupt med lögner, uppviglade av den avgårasens” undergång, ”frihetens” och rotade rasism och sitt hbt-hat i kejsarens ende presidenten, stormar in i det illa ”familjens” förgörare och samlats för nya kläder. skyddade Kapitolium i Washington att misshandla, mörda, utföra terrordåd Trump var mästare i att använda för att stoppa utnämnandet av den i och med hatisk retorik försvåra för sina sociala medier, befriade från granskande demokratiska val utsedda tillträdande medmänniskor att leva i fred och frihet. frågor och faktakoll. Det gav uppenbarpresidenten. Det är allvar på allvar. Varje gång har det tagit allt för ligen resultat, både i USA och i andra Även för oss, trots att det hände tusen- lång tid för makten att reagera och slå delar av världen där totalitära drömmatals mil från vårt land. tillbaks, sätta stopp för rasisternas, fasci- re och allt galnare konspiratörer växt Mobben, eller de inhemska terrosternas fysiska våld och farliga idéer att sig starka i sina isolerade bubblor. risterna, mötte inget vidare motstånd deras folk av en nationell eller förvridet Under President Obamas tid fick från ordningsmakten. Bilderna från i gudomlig makt står över alla andra. den internationella hbtq-rörelsen aktivt somras på hur Kapitolium bevakades av Vi känner igen detta i islamismens stöd, hatbrott mot hbt-personer krimihundratals beväpnade nationalgardister övergrepp mot kvinnor, hbtq-personer naliserades, likabehandling av samkönadå Black Lives Matter genomförde sin och alla som anses bryta mot det som de par infördes, samkönade äktenskap stora demonstration i Washington är påstås vara den enda rätta läran. legaliserades nationellt, militärtjänst provocerande som kontrast till ”Det öppna förakt som riktats öppnades för hbt-personer, hur få vakter som skyddade de diskriminering baserat på sexmot icke vita, invandrade och uell läggning och könsidentitet folkvalda den 6 januari. Det är sant att Donald hbt-personer är inte längre förbjöds. Bland annat. Trump fick många miljoner Trump agerade snabbt för lika gångbart” som röstade på honom. Många att vrida tillbaks historien till som motsätter sig den politik DemoVi känner igen detta i den retorik tiden före Obama. Hans administration kraterna står för. Helt logiskt, normalt som så sent som för bara några år sedan fokuserade tydligast på att försämra för och betydelsefullt för demokratin. helt ogenerat framfördes av Sverigede- transpersoner för att tillfredsställa konTrump lockade många som blivit mokraternas ledarskikt. servativa väljare fixerade vid begreppen förlorare när basindustrier som tidigare Vi känner igen det och vet att de man och kvinna och använde det i ett blomstrat nu vittrar sönder och lämnar som stormade Kapitolium hetsade med strategiskt försök att splittra och förmindre städer och landsbygden än tal om styrka och att aldrig ge upp svaga den irriterande regnbågsrörelsen. mer fattig. Att en ökänd skurk i affärer och som påstod sig vara ”folket” inte Han återinförde lyckats få förtroende hos många av de kan förklaras som ett tecken på ökad diskriminering utsatta är ändå skrämmande märkligt. polarisering. av såväl transMen det är också sant att den mest Det handlar istället om beteenden personer som hängivna kärna av väljare som Trump och inställningar som ännu en gång fått homo/bisexuella, hetsat med hatiska lögner, i tidigare fäste. Hatet mot det främmande, rasisstoppade stora perioder svarat på liknande budskap om men, främlingsfientligheten, nationalis- delar av det interförestående katastrof som följd av fram- men, ”invandringskritiken”. nationella arbetet steg för basala mänskliga rättigheter. Vår tids Ku Klux Klan-gruppeför kvinnors och När slaveriet avskaffades. När inringar har närt sitt hat ur chocken över HBTQ-personers vandringen från (syd)Europa ökade, när en svart man som president. Tro inte rättigheter. Listan den på ”ras” grundade segregationen heller annat än att de fyllt på sitt hat är skrämmande fasades ut. Varje gång har grupper som varje gång den svarte presidenten talade lång i stort som Ku Klux Klan och snarlika grupper för hbtq-personers rättigheter. De smått. Så lätt och hetsat till hat mot det som skällts för gormar socialism och vänsterliberalism, så snabbt kan våra

Oavsett vem du vill ha sex med, så kan fördomar såra. Låt inte fördomar om hiv få dig att välja bort någon. Behandlad hiv är smittfri hiv.

medborgerliga rättigheter raderas. Med Joe Biden och Kamla Harris som USA:s ledare, med öppet homosexuella och transpersoner i ledande positioner i en mångfaldens administration sänds signaler ut i världen. Timmarna efter sitt tillträde agerade Biden för att återuppta arbetet mot diskriminering av hbt-personer. Det försåtliga hat och öppna förakt som riktats mot icke vita, invandrade, homo-bisexuella och transpersoner är inte längre lika gångbart. Vad vi än tycker om USA:s inflytande så sänder politiken over there signaler världen över. För ledare i Polen och Ungern är det nu meddelat från USA, såväl som EU, att hbtq-personers mänskliga rättigheter står över nationalistiska och religiösa dogmer. Nu fokuserar vi på nya och ljusare tider. Jon Voss Förlagschef och ansvarig utgivare, QX Läs fler ledarstick på QX.se/tag/qx-ledarstick PS: Se dokumentären om Ku Klux Klan på SvT Play. Lärorikt.


@karinkarlsbro

HOMOFOBI HAR INGEN PLATS I EUROPA! KARIN KARLSBRO EUROPAPARLAMENTARIKER


Framåt marsch. Vem du än är och hur du än identifierar dig: vi jobbar för din framtid, och för att du ska få ett mer hållbart och jämställt samhälle. Det gör vi bland annat genom att placera pensionspengar etiskt och tryggt – närmare bestämt tjänstepensionen för dig som jobbar i kommun eller region. Tack för att du tar hand om oss nu. Vi tar hand om dig sen.

kpa.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.