QX april 2021

Page 1

APRIL 2021 #307

tone sekelius filmen om tove jansson tre dansare om en karriär på paus

tusse är vår voice i rotterdam


Regnbågsfamiljer ska vara tillåtna i hela EU! I dagsläget kan du som förälder i en regnbågsfamilj bli av med din juridiska rätt som förälder om du reser eller flyttar till annat inom EU. Det tycker vi är fel. Därför arbetar vi för att ändra på det - inte minst för barnens säkerhet.


Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner, Centerpartiets Europaparlamentariker


True Colours Cava Artikelnr: 78045 750 ml, 99 kr Alkoholhalt: 12% För varje såld flaska går en krona till Regnbågsfonden som jobbar aktivt för att stödja HBTQ-organisationer i hela världen. regnbågsfonden.org

www.folkofolk.se

Alkohol kan skada din hälsa.


QX


exclusively at guldfynd


r g the

QX 25 år!

QX ÄR EN NÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

y since 19 9

vin

m

it

er

co m

5

b ow

n

a

in

Möt tone sekelius

60

31

ISSUE NO.

307

qx checkar in på KOM hotell

S

QX checkar in på Kom hotell i Stockholm. tusse är vår kille i rotterdam

april´21

”Det handlar inte bara om att man kommer ut som trans, det är också ett namnbyte, nytt pronomen. Det ligger mycket i andras händer på ett sätt”. Möt Tone Sekelius.

Den 19-årige Idol-vinnaren från Dalarna vann en förkrossande seger med över 1,3 miljoner fler röster än folkets tvåa The Mamas.

45 kate winslet i lesbiskt drama

sophia är vår hbtq-person i robinson

22

Nu kommer ”Ammonite”, ett kostymdrama om lesbisk kärlek i en engelsk kuststad på 1840-talet. I huvudrollen ser vi Kate Winslet. QX träffar fi lmens regissör, Francis Lee.

16

41 danspaus

QX har tidigare skrivit om Sophia Aronsson, i sociala medier även bekant som Tova-Sophia, då hon var med i TV3-programmet Sveriges modigaste. Nu är hon tv-aktuell i Robinson på TV4/ C More.

filmen om tove jansson redo för biograferna

12

36

QX träffar tre danskillar som var mitt uppe i sina karriärer när pandemin slog till och satte stopp. - Det är klart att det är deppigt att gå arbetslös, säger Amir. Jag har dansat sen jag var 14. Dans är mitt liv.

26

Filmen ”Tove” är såld till över 50 länder, vilket gör att Toves liv kommer att visas upp i länder där samkönad kärlek inte alls är självklar. ”Att fi lmen ska visas i Ryssland och Polen, länder där den här kärleken inte är självklar känns oerhört viktigt och fint”, säger Alma Pöysti.

bobbys favoriter Bobby Oduncu, som fyller 45 i april, är frisören som klipper fler kändisar än någon annan.

APRIL 2021 #307

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

Tusse vann Melodifestivalen 2021 med låten ”Voices”

8 Ingång 18 QX Gayskola 20 Krönika Mian Lodalen 22 EGO Stefan Nilsson 60 QX checkar in 62 FTM/MTF 70 QX Ledarstick

tone sekelius filmen om tove jansson tre dansare om en karriär på paus

tusse är vår voice i rotterdam

OMSLAGSFOTOGRAF Peter Knutson

MÅNADENS CITAT

”En musikalartist som blir instängd och måste vara tyst, det är inte lätt”

mattias jakobsson, sid 36


ingång

Tack för träningen tusse Jag har ställt klockan på 07.15 varje morgon i tre veckors tid nu. För att gå upp och träna, eller ta en sån där frisk och förbrännande morgonpromenad. Men ”nu jävlar-andan” jag somnar med varje kväll är helt bortsovet när jag vaknar. Istället ligger jag kvar och tittar på nattens Instagram-flöde där hunkparaden av träningsbesatta tyskar och fitnessfransoser överöser mig med klyschor som ”You can do it” och ”No excuses”. Tyvärr funkar ursäkten ”för trött” väldigt bra, och medan viljan att gå upp ur sängen ändras minimalt klickar jag ”like” på varenda svettig tvättbrädesbild. Jag har i tjugo års tid försökt komma igång

Anders Öhrman och Ronny Larsson

med träningen. Det går bra i alltifrån två månare. Och att Tusse vann folkets hjärta i ett nader till ett halvår innan jag kommer av mig stort strasshalsband, klackar, och med mikrooch tar ett uppehåll på ett år eller två. fonen i ett fast grepp av målade naglar. Jag tycker, tyvärr, att det är outhärdligt tråTusse är liksom en ny generations Mellovinkigt att träna. Att äta nyttigt. Att äta ”lagom”. nare, som inte är bekväm med att sättas i ett Jag fattar såklart att priset man får betala är ett fack. I intervjun som jag gjorde med honom evigt missnöje med att se sig själv i spegeln, några dagar inför finalen, och som delvis och ungefär en halvmeters garderobsplats som återpubliceras i detta nummer, säger vår 61:a upptas av kläder som hänger där i väntan på Mellovinnare: ”snart”. Men att tillfredställa hungern/lusten ”Personligen är jag lite försiktig med att sätta etiketmed något kalorifyllt ter på andra. Också för att jag ”Tusse är liksom en ny kortsiktigt är ju ett så själv inte är så förtjust i att andra mycket enklare alternativ generations mellovinna- sätter etiketter på mig. Det finns än att tänka lågkalore, som inte är bekväm i en frihet i att alla ska få vara ri-långsiktigt. Beslutet den de är och bli sedda för just att sättas i fack” får såklart konsekvenser det. Och på samma sätt vill jag för framtiden, och ja, där är jag lika orimlig bli sedd för den jag är. Jag är Tusse helt enkelt.” som en Lyxfällan-deltagare. Det här känns ju Att en nittionåring med den insikten åker bra för stunden! och representerar de blågula färgerna inför Men skam den som ger sig, och nu ska jag resten av Europa är fanimig ljuvligt. Att han testa att träna med en PT. Igen. dessutom gör det med en låt som betyder nåt, Och anledningen till att jag delar med mig och som han själv beskriver: ”Det är ett anthem av träningstankar? Jo, i detta nummer folkuför ensamma kids, för ensamma vuxna, för mobbade serar vi på träning och ”må-bra”, och tipsar barn, för vuxna i utanförskap, för sjuka människor, om hälsosamma produkter, pratar pandemiett anthem för oss alla.” överlevnad och träning med tre dansare, och Hur det går i Eurovision är egentligen besöker hotellet med Stockholms största gym. ovidkommande då Sverige var helt ense om På omslaget ser ni dessutom anledningen att Voices var vår vinnare. Men det är väl inte till att jag skaffar mig en PT. Tusses Mellohelt orimligt att Tusse har en chans på en vinst, gav mig klirr i kassan, och nu ska jag sjunde svensk vinst? parallellt med att Tusse Eurovision-slipar sitt Jag ser det som ett tecken att min nya PT nummer, slipa konditionen. heter Måns... Ha en amazing april! Jag älskar vad Sverige visar genom att för tredje året i rad rösta fram en mörk MellovinRonny Larsson

ANDERS ÖHRMAN

Skönhetstips: Träna. Det räcker. Ett tydligt vårtecken: Att slippa mössa på morgonhundpromenaden...

RONNY LARSSON

Skönhetstips: Smörj in fejset på kvällen och drick mycket vatten med färsk citron. Ett tydligt vårtecken: Att Eurovision-spekulationerna sätter igång!

Redaktionen: Hur har du aktiverat dig fysiskt det senaste året?

Ulrika Lahne, Marknad – Promenader i skog och mark, trädgårdsarbete, snöröjning, hantering av 30 kubik ved och 13 ton grus. De två senare tog ett tag…

Magnus Norgren, Marknad – Genom att ta många långa powerwalks och har tack vare det återupptäckt hur vackert Stockholm är!

Alfred Jansson, Reporter – Högerhanden har fått jobba hårt, det är väl det enda. Alltså med att lyfta ölglaset från bordet till munnen, eller vad trodde ni?

Alexander Kardelo, Frilans – För att inte dö som en soffpotatis har jag gått med i ett bootcamp online. Man sporras till träning och att gå 14000 steg om dagen i fyra veckor!

Mian Lodalen, Krönikör – Hund, hund, hund, och milslånga promenader med vänner.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Budcompaniett

Layout Anders Öhrman

Skåne/Göteborg Bring Express RS distribution 2020: 23 200

ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare Vecka 53: 112 168 QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001

www.qx.se redaktionen@qx.se

Ladda ner appen: Tidningen QX

Bankgiro: 5977– 4950 Prenumerera på QX 390 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

/Qxtra

@qxse

@qxse


Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Grand Hôtel Stockholm, The Wineagency och Nationalmusei Vänner. nationalmuseum.se facebook.com/nationalmuseumswe instagram.com/nationalmuseumswe

Zorn

En svensk superstjärna

6 APRIL – 29 AUGUSTI 2021

Möt entreprenören, porträttmålaren, skulptören, världsmedborgaren och hembygdsskildraren Anders Zorn. Utställningen tar dig med genom Zorns långa och mångsidiga karriär. Utöver omtycka klassiker får du tillfälle att uppleva inlånade verk som du aldrig annars kan se. För att undvika trängsel, entré till utställningen endast med förköpt biljett. Enkelt via nationalmuseum.se.

Anders Zorn (1860–1920), Parisiska, 1891. Privat ägo genom Bukowskis.


”Jag, brorsan & hans kille är enorma Drag Race-fans”

COURTESY OF DISNEY+© 2020

-10-

Silverklädda Mellosexan Klara Hammarström vill vi absolut ha som sällskap i soffan under RuPauls Drag Race.

NYTT MED NAS

DE TRE MEST LÄSTA ARTIKLARNA PÅ QX.SE

FAN VAD VI LÄNGTAR EFTER FIREBIRD!

Brittisk-estoniska långfilmen Firebird hade världspremiär i slutet av mars under brittiska BFI FLARE: LONDON LGBTIQ+ FILM FESTIVAL. Den romantiska filmen bygger på en sann story och handlar om två män inom sovjetiska luftvapnet som inleder en relation under kalla kriget. Tom Prior spelar en av männen, som hamnar i en kärlekstriangel med en stridspilot, spelad av Oleg Zagorodnii och hans kvinnliga kollega, spelad av Diana Pozharskaya, på en sovjetisk luftvapenbas. Vi återkommer när vi vet mer kring hur och när den kan ses i Sverige.

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @POTUS Den officiella Instakontot för President Of The United States (po-

tus) la nyligen upp ett nittio sekunder långt filmklipp där vi fick se människor i olika situationer med en text som löd: ”One Year Later. The last year has tested us in unimaginable ways, but there is light at the end of the tunnel. We will emerge stronger.” I klippet syntes två män som kysstes, och för vissa är kyssen en självklarhet, men efter fyra år med en orange homofob är det ett tecken på framtidstro. Tack, Joe Biden.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

FOTO: TIME MAGAZINE

..senaste månaden: 1. Jag är inte homosexuell men inte helt hetero heller” - möt deltagarna i Idol 2009. 2. Storfavoriten Tusse: ”Jag har alltid sett personlighet framför kön” 3. Paradise Hotel-Niklas ”Jag är 100 procent gay”.

FOTO: DANIEL OHLSSON/TV4

Den 26 mars släpper Lil Nas X sin nya singel ”Montero” med bögiga undertiteln ”Call me By Your Name”. Om vi är på? JA. Särskilt efter att ha sett omslagsbilden till singeln...

NO MORE FUCKBOYS FÖR IVY Tjejer som oss-bekanta Ivy Rosenauer är aktuell med singeln Cry Boy, ett klubbigt samarbete med danska Døvtøre. – Jag ville göra något till folk som de kan dansa och känna sig själva i, en låt som hyllar klubbmiljön och nattlivet . Som tar dig till Ibiza en varm sommarnatt där du är ett med musiken. Jag har experimenterat mig fram de senaste två åren för att hitta mitt ”Ivy-sound” och Døvtøre förstod precis min vision på vår första session och vi skrev och spelade in den på tre timmar . Vad handlar Cry Boy om? – Om att hitta sig själv på dansgolvet i musiken, och känslan att vara gränslöst fri. Att välja sig själv över någon fuckboy som provar att locka med en hem. Jag har så många gånger stått i situationer som har slutat att jag gjort saker med män som missbrukat mitt tillstånd, och idag väljer mig själv. Jag ville göra en danslåt som får dig att vilja ta på din mest ”fleeky” outfit och festa natten ut.

TIME - EN NY ERA

EN TILL JILL

Efter att ha kommit ut som trans i december pryder Elliot Page TIME:s cover och berättar om hur han brottats med sin identitet sedan unga år men nu vågat ta steget ut. Modigt & viktigt.

Jill Johnson Nashville Stories Bianco, är ett torrt friskt vin som följer upp Jills röda och hennes Prosecco. 109 kr, 50554-01-12-

Jag klär mig helst i:

Jeans och t-shirt. Önskar att det var sommar året runt så jag kunde gå i shorts och bar överkropp.

Pa rfym jag an vä nder:

a di s ? ap r i g tgo hårda, kn ad. i r o l fav r t, salt, sa chok

Georgio Armani Prive (Alexander Rose).

su as S ö t t, r s a m t m a s i god

Hä r bor jag om 10 år: Penthouse

både i Stockholm men även i Spanien och i USA.

Sevär dhet jag vill se men inte set t: Versailles.

Jag skulle aldrig klä mig i: Baggy

kläder. Jag tränar inte fem dagar i veckan för att dölja min kropp.

Det har jag alltid i kylen: Jag har alltid en full kyl med allt! Älskar det. Har alltid alla basvaror, men även Carolina Gynnings egna Probrands energidryck, champagne och mängder av frukt samt fredagsgodis.

ncu u d o y b b bo & hans favoriter

Bobby Oduncu, som fyller 45 i apri l, är frisören som klipper fler kändisar än någon annan (Car ola, Danny, Molly, Benjamin, Carolina Gynning...). han har sin egen hårsalong och sitt eget hårvårdsmärke. 93 000 följare på instagram får ta del av träning, semesterbilder, bara överkrop par och Bobbys liv som frisör. Favor it or d allt är: Störst av en! k e rl kä

Min kändiscrush är:

Han som spelade superman i Smallville och Rob Lowe.

Jag är stolt över: Favoritresmål: Jag är kär i Ibiza där jag varit 20 gånger sen jag var 17.

Mig själv som en av dom ärligaste jag känner. Men även min mamma Emelie som vart min stora support i min Hbtq-uppväxt .

I ba ren beställer jag: Strawberry daiquiri, söta drinkar och champagne.

jag t r ä na r jag t e k c y n så m ckan. Me på dagar i ve ra Helst fem rvjuer, sva n göra inte el del mail ve ä r e n in h nh M:s och e 50 insta -D s. p as under ett

Jag fa ller för: Snälla killar

Favoritl åt just nu: Tiesto ”The Business”

med fina ögon.

g Reality-serie ja skulle kunna tänka mig att vara med i:

g Kä nd person ja g är ja t at ra fått hö t George lik: Förr i tiden var de

an, numera Michael och James De mest Zack Efron.

Jag fick frågan för länge sen om att ha en egen kade dejtingserie, men jag tac vad rig nej, men man vet ald n. Nu som händer i framtide et ing r ha och är jag singel . n.. ige kär bli att emot

Tre kä nda personer jag skulle vilja g: bj uda på midda o Angelina Jolie, Leonard a. nn do Ma och rio ap DiC

t m ig m g jo r o s , e i r ousewives T V-se sperate H e w to D o : H d l, e e d e p ap hook a an, La cas , G am e G ås m a m m r, The 100 e rd u m h wit get away s. e n ro th f o


100% VEGAN

100% BEEF

MEN RYKTEN ÄR RYKTEN, KOM IN OCH AVGÖR SJÄLV!


r ö f d Ti TRÄDGÅRD DEN BLOMSTRANDE KÖKSTRÄDGÅRDEN Potager på svenska Lär dig att kombinera grönsaker med blommor i din trädgård och njut av både färgprakt och egen skörd! Av Anette Nilsson. Foto: Monika Norrby

ELINS BIN Om biodling, honung, bivax och business Drömmer du om att bli biodlare? Här finns fakta, tips, foton och råd för den som vill följa med på det stora äventyr som bina bjuder på. Av Elin Iderström

I utbudet hittar du dans, sång, teater, konst, skrivande, hantverk och mycket, mycket mer!

Anette Sievers är journalist med trädgård som specialområde. Anettes intresse för djur och natur får hon utlopp för på den sörmländska landsbygden, där hon bor med familj, sina höns och en katt.

Anette Sievers

Välkommen till ett helhetskoncept där du går kurs och vi tar hand om allt annat.

I den här uppdaterade utgåvan av Börja med höns i trädgården berättar Anette Sievers allt du behöver tänka på innan du skaffar din första flock: vilka regler som gäller för att få ha höns i trädgården, olika sätt att bygga och inreda hönshuset, vad hönsen behöver i form av foder och annat för att må bra och hur du tar hand om värpande höns och kycklingar. Dessutom blir du presenterad för 34 hönsraser och vad som karakteriserar dem, så att du kan välja den typ av höns som passar just dig och dina förutsättningar.

BÖRJA MED HÖNS I TRÄDGÅRDEN

A

att ha höns i trädgården – inte undra på! Det är en härlig känsla att kunna gå ut i hönshuset och hämta några nyvärpta ägg, garanterat närproducerade. På köpet får du lära känna trevliga, sociala och underhållande djur. LLT FLER VÄLJER

BÖRJA MED HÖNS I TRÄDGÅRDEN Allt du behöver tänka på innan du skaffar din första flock och kan få nyvärpta ägg till frukosten.

BÖRJA MED HÖNS

Av Anette Sievers

I TRÄDGÅRDEN

ISBN: 978-91-89215-37-5

Anette Sievers

Höns_ omslag20201112.indd 1

2020-11-26 13:50

SKILLNADENS TRÄDGÅRD Ett ekologiskt trädgårdsskafferi Jubileumsutgåva av succéboken som inspirerat tusentals hemmaodlare! Av Sara Bäckmo Foto: Maria Fors Östberg

Hitta alla våra kurser på fridhemsfolkhogskola.se


-15-

spring med Frontrunners - i malmö!

Löparklubben Stockholm Frontrunners har fått tillökning, i Malmö. Hej Håkan Bergqvist, du har dragit igång Frontrunners i Malmö, hur kommer det sig, berätta! – Det beror på att jag sedan ett drygt år bor både i Lomma och i Stockholm. I Stockholm springer jag med Stockholm Frontrunners och jag kände att det saknades något liknande här i Skåne. Och finns det ingen klubb så får man skapa en. Så vi är ett gäng som nyligen dragit igång löparklubben Malmö Frontrunners. Hur har det mottagits, har ni hunnit få ihop ett gäng? – Det har mottagits väl och vi är ett litet gäng som hoppas bli större.

Vi är mellan tre och tio stycken när vi ses, det var rekord nu i lördags, men vi hoppas bli fler så att vi kan dela upp oss i olika grupper beroende på om man vill springa lite snabbare, lite längre eller kanske promenera. Hur ofta ses ni och springer? – Vi ses tisdagskvällar i Pildammsparken och lördagsförmiddagar i Slottsparken. När väder, vind och coronasituationen tillåter tar vi gärna en fika efteråt.Vi vill kombinera nytta med nöje, det vill säga både träna och vara sociala. Hur långt springer ni? – Just nu så brukar det bli rundor på 5-6 km, men det kan vi anpassa

som är våra vänner och supporters. Men homofober skulle kanske inte trivas så bra hos oss (skrattar)...

efter gruppen. ”Vi vill Vad är din egen kombinera bakgrund inom nytta med löpning? nöje” – Jag har löptränat på egen hand i många år, men gick med i Stockholm Frontrunners 2017 och har insett hur mycket roligare det är att träna tillsammans. När inga löparskador hindrar mig är det kul att springa något lopp. Favoritdistansen är halvmara. Jag gissar att de flesta av er är hbtq, men alla är välkomna eller? – Alla är självklart välkomna.Vi är öppna för alla inom HBTQ och alla

Anders Öhrman

qx tillbakablick vv

bright bazaar sammy från gladiatorerna MAriah carey

niclas ericsson om uppföljaren så minns vi melodifestivalen 2011 let’s dance-tobias om dansen & revanschen dajana lööf är tillbaka QX knackar på hemma hos tre gaypar

anton hysén hysteri när anton kom ut. hyllad världen över.

här berättar han om ryktena, fotbollen & killarna.

Rätt omslag April-2.indd 1

2011-03-24 14.22

April 2011. Anton Hysén gör succé i Let’s Dance och intervjuas stort i QX om hysetrin efter att han kom ut.

15 ÅR SEDAN

MADELEINE PYK

MARTIN ROLINSKI. HOMOGARDEROBER. LUMPENFLATA.

April 2006. Madeleine Pyk är den populära konstnären som målar mer än de flesta och har levt ett liv som innehållit det mesta.

20 ÅR SEDAN

Q X A P R I L 2 0 0 1 D E T S K VA L L R I G A N U M R E T

oscar zia

april 2011 #187

MARS 2016 #246

en annan sida av

April 2016. Oscar Zia kom ut strax innan Mello 2016 där han tävlade med låten ”Human”.

10 ÅR SEDAN

QX APRIL 2006 DET MÅLANDE NUMRET

5 ÅR SEDAN

April 2001. Är Linus Wahlgren gay? I QX talade han ut om alla rykten. LINUS WAHLGREN & ALLA

RY K T E N


Robinson-Sophia: ”Om jag vinner går pengarna till surrogat” Sophia bor i Onsala med sina två hundar och driver sedan åtta år en frisörsalong. Två dagar efter att hon kommit hem från Robinson-inspelningarna träffade hon sin kille och de har nu varit ihop i sju månader. Och nu satsar hon på att bli mamma via surrogat! Men först ska hon charma Sverige i vårens säsong av Robinson som på grund av pandemin spelats in i Norrland. Men tro inte att Tova-Sophia haft en Robinson-längtan och sökt varje år. – Nej, Gud nej. Jag har aldrig tänkt att det skulle vara nåt för mig! Jag hade mått jättedåligt om jag blivit biten av nån konstigt tusenfoting på en tropisk ö, så det har aldrig varit aktuellt. Men när samma produktionsbolag som gjorde Sveriges Modigaste kontaktade mig och frågade om jag var intresserad och jag fick höra att det var i Haparanda så kände jag ”okej”. Jag är ändå en fighter. I samband med att Sophia tävlade i Sveriges modigaste berättade hn öppet om sin bakgrund som transsexuell. Men det är inget som kommer att ältas i Robinson. QX har tidigare skrivit om Sophia Aronsson, i sociala medier även bekant – Jag pratar om det tidigt i programserien i en ”sync”, men de andra deltagarna visste inte. Och jag som Tova-Sophia, då hon var med i TV3-programmet Sveriges modigaste. berättade bara för två av de andra. För samtidigt som Nu är hon tv-aktuell i Robinson på TV4/ C More. jag vill vara en bra representant som blir glad över att folk i samma situation hör av Beskriv dig själv i Robinson med ett ord: Samt att vissa lyckades smuggla med sig ”Jag tänkte att jag sig, så vill jag inte att det ska – Charmig! saker i jackfodret under inspelningarna, bara skulle se dem vara en stor grej. Det bästa är att Robinson visas i TV4 Play/ C More appen trots kroppsvisitering... (skrattar) som jobbiga kunder normalisera, jag är som vilket plus 19.30 ikväll i TV4. Fick du användning för dina frisörsom jag ändå måste tjej som helst. kunskaper? klippa!” Så, är du beredd på att bli – Absolut. Jag insåg att jag var stark Robinson-Sophia med hela Sverige? både psykiskt och fysiskt. Jag är ju van att arbeta – Helt ärligt så är jag inte ute efter kändisskapet. statiskt, med mycket styrka i axlar och armar. Jag förDet var tydligt att vissa andra var ute efter just det, vånade faktiskt mig själv och insåg efter 35 år att jag är men personligen ville jag utvecklas och inse vad som grym och inte behöver inte bevisa nåt. Jag duger! betydde mycket för mig. Att lära mig uppskatta det jag Du hamnade i lag Nord, var det bra? har. – Det var det bästa! Alla ville vara i Nord för vi var Vad överraskade dig mest under inspelningarna? det glada ”happy familj”- laget. – Det var väldigt mycket dötid. Och jag hade nog Vad saknade du mest under inspelningarna? förväntat mig mycket värre människor. Jag valde att gå – Mina voffsingar och sushi. in i programmet med inställningen att vara rätt neutral Vad ska du använda pengarna till om du vinoch inte bråka med folk. Jag tänkte att jag bara skulle ner? se dem som jobbiga kunder som jag ändå måste klippa! – Det blir ett bra startkapital till surrogat.

Litteratur • shop.qx.se

FOTO: LINUS NILSSON/TV4

-18-


Äntligen en ljusning! Förbered trädgården inför våren! Nu har årets sättlök och sättpotatis anlänt till butiken. Klassiker som Amadine, Princess, Asterix och Rocket. Nya och spännande sorter som Double Fun, Laura, Baby Lou och Lea. Antalet ekologiska sorter ökar för varje år.

Bland sättlökarna så finns ett trevligt utbud av både gul, röd, rosa och silverlök. Butiken är även välfylld med fröer, säsongsblommor, trädgårdstillbehör och vackra nyheter i kruksortimentet. Välkomna in så hjälper vi er!

Årets sättlök & sättpotatis. Spännade sorter! Kom in & välj!

Vi har ett brett sortiment av växter:

Vi har även inomhusväxter:

Här finns tillbehör som:

•Kryddor & örter

•Prydnadsträd •Buskar •Perenner •Klätter & klängväxter •Rosor •Barrväxter •Frukt & bärbuskar m.m.

Dessutom har vi ett stort sortiment av bl a:

•Krukor & Urnor i olika utföranden •Verktyg & Redskap •Gödselmedel •Bekämpning plus mycket mer

• Vårblommor & lökväxter & fröer, säsongsblommor

Vi erbjuder trädgårdsrådgivning, design samt trädgårds anläggning. Välkomna in!

Skarpnäcks Gårdsväg 10 12831 Skarpnäck Tel: 08-605 90 33 www.tradgardshuset.com E-post: info@tradgardshuset.com

ÖPPETTIDER: Vardagar 10-18 Lör-sön 10-16 Helgdagar 10-16

QR-kod till hemsida


-20-18-

FOTO: JOJO WHILDEN/NETFLIX

w månadens öppning

FUNDERINGAR KRING DROGER?

FOTO: VIA YOUTUBE

uqx GAYSKOLA – DEL 67

Mart Crowley längst till vänster FOTO: NETFLIX

Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar. mottagning@rfslstockholm.se sexperterna.org/chemsex

Vill du också synas i

Kontakta annonser@qx.se

the boys in the band I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren.

Hiv sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande forskare i kampen mot hiv och AIDS.

Vi finns på aidsfond.se och Facebook Bg 900-6958 Swish 123 900 6958 Plusgiro 900695-8

Följ Följ oss oss på på Instagram Instagram

qxse

The Boys in the Band är en pjäs av Mart Crowley. Pjäsen hade premiär på Theatre Four Off-Broadway i New York 1968 och fick sedan nypremiär på Broadway vid sitt 50-årsjubileum den 31 maj 2018 på Booth Theatre. The Boys in the Band kretsar kring nio gaykillar som samlas för en födelsedagsfest i New York. Pjäsen var banbrytande på sin tid för den raka skildringen av gaylivet och den rappa och ocensurerade dialogen. Pjäsenkärleken. utspelas i en Taylor Schilling har hittat lägenhet på Upper East SideHBTQ-ikonisk på Manhattan Skådespelerskan som blivit och killarnas karaktärer och deras bakgrund för sin roll som Piper i Orange is the New avslöjas under själva födelsedagsfesten Black bekräftade nyligen att hon dejtar som pågår långt in på småtimmarna. De grafiska konstnären Emily Ritz. Taylor nio killarna blir allt mer berusade och Schilling återpublicerade en bild från Ritz stämningen på festen hårdnar, samtalen blir Insta där paret gosar i dimman. grövre och går från bitcherier till elakheter. ”Jag kan inte vara mer över att vid Festen kulminerar i attstolt killarna skavara ”spela din sida @tayjschilling, Happy Pride!”, skrev ett litet spel” som går ut på att varje person Emily ringa Ritz till i originalinlägget till måste någon som hanoch harlaälskat regnbågsemojis i bilden. När Taylor sedan och berätta det för personen… återpublicerade bilden la ihon Enligt Crowley skrevi sitt hanflöde pjäsen ren till sex röda ilska och hjärtan. har sagt att det ”delvis hade att Schilling har hittills varit väldigt göraTaylor med mig själv och min karriär, men privat närockså det gäller kärlekslivet bara det hade att göra med den och sociala

attityden hos människor omkring mig och dåtidens lagar”… Crowley har aldrig gjort någon hemlighet av att samtliga karaktärer i pjäsen var baserade på riktiga människor i hans liv. Pjäsen blev film 1970. Titeln The Boys in the Band kommer från filmen A Star Is Born där James Mason berättar för en upprörd Judy Garland: ”You’re singing for yourself and for the boys in the band”. sagt att ingen del av henne kan etikett-beNär The Boys in the Band hade premiär stämmas. 1968– var av in skådisarna Jag samtliga passar inte i en boxsamt – det är för regissören Robert gay, men relatioi förenklande. Jag harMoore haft fantastiska garderoben. När pjäsen fick nypremiär ner och har upplevt massor av kärlek, och ett halvt sekel senare på Broadway var jag har inga som helst samvetskval varifrån alla skådespelare samt regissören Joseph kärleken kommer, sa hon i en intervju med Mantello öppet gay. Tiderna förändras… EF2020 2017. gjorde Netflix Enligt flera källor ska paret ha träffats via en filmversion av pjäsen gemensamma vänner, börjat relationen som där samtliga skådisar från polare för var att sedan falla för varandra. Broadway med. Ryan Tayloräven Schilling, 35, spelade bisexuella Murphy, han gay, Piper Chapman i den prisade fängelse-seregisserade. rienMart 2013-2019. Crowley avled i mars 2020, 84 år gammal.

Taylor är en av oss


唀瀀瀀最攀 爀愀戀愀琀琀欀漀搀 儀堀㄀㔀 渀爀 搀甀 戀漀欀愀爀 洀愀猀猀愀最攀Ⰰ 昀 ㄀㔀─ 瀀爀漀瘀愀ⴀ瀀ⴀ爀愀戀愀琀琀 䜀氀氀攀爀 琀漀洀⸀ ㌀ ⼀㐀

刀愀戀愀琀琀攀渀 搀爀愀猀 愀瘀 攀昀琀攀爀 戀攀栀愀渀搀氀椀渀最猀琀椀氀氀昀氀氀攀琀

刀 䄀 䔀 刀圀

䐀䔀 吀唀䐀䤀伀 一 唀 䜀䄀夀 匀匀䄀䜀䔀 匀 瀀 䄀 猀愀最攀 猀 䴀 愀 洀 ☀

搀椀渀 ⸀渀甀 䈀漀欀愀 眀眀⸀琀漀爀猀漀 栀漀氀洀 眀 猀琀漀挀欀 漀 猀 爀 漀 䀀琀 渀Ⰰ

氀愀 猀琀愀 洀 愀 䜀 㐀㤀 椀 戀甀琀椀欀 洀渀猀琀漀爀最 爀  瘀 栀愀 琀椀氀氀 洀攀渀 最攀渀Ⰰ 䬀漀爀渀 ㄀㠀 洀 漀 欀 ⴀ 氀 嘀 倀愀猀猀愀 爀搀愀最 ㄀㄀ 愀 椀 爀 攀 氀 氀 䜀愀氀 搀愀最ⴀ 攀琀 琀椀猀 瀀 瀀 혀

Skomakargatan 28 111 29 Stockholm www.mannerstals.com

Fotograf Johan Bergmark


-20-

KRÖNIKA: MIAN LODALEN

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

”Jag har blivit en sån som jag förut föraktade”

taxöron eller det som skönhetsindustrin kallar, ”de Är du fåfäng Mian? Frågan var öppen, ändå blev fina linjerna.” jag provocerad. Fåfäng för att jag färgar mitt gråa Om jag kan tänka mig, vill jag vråla till svar. hår? (Nej, det är inte vackert, i alla fall Jag kan inte bara tänka mig, jag drömmer om det. inte mitt.) För att jag försöker hålla vikten? (Nej, Frågan är bara: VAR ÄR KNIVEN, VAR ÄR den oinbjudne boaormen i midjehöjd är inte PENGARNA? min nya kompis.) Eller för att jag duschar Jag har blivit en sån som jag förut föraktade. varje dag? (=tar varken hänsyn till klimat eller En självförnekande feminist. Jag blundar när jag hud.) passerar en spegel. Varför blev jag så utmanad av en till synes Men om den egna spegelbilden grinar surare harmlös fråga? Reflexmässigt tänkte jag att hon för var dag får man väl säga att den här pandemin inte skulle ställa samma fråga till en straight, hånflabbar en rakt i trynet varje vaken minut på kvinna alltså, eftersom straighta kvinnor fördygnet och som om allt jävelskap inte redan räckväntas vara fåfänga. (Män, om de inte är bögar te visar det sig nu att fillers i kombination med förstås, tillåts däremot se ut lite hip som happ.) vaccin riskerar att vanställa fejset. Man kunde tro Det är alltså mer legitimt för ett hetero att pråla sig, noppa ögonbryn och måla tånaglarna i timmar än för dito ”Jag tänker att lesbiska flata. Med stigande ålder följer en viss feminister är världens självinsikt och därför insåg jag snart bästa förebilder” att frågeställaren i själva verket touchat något väldigt privat, för sanningen är att botoxlarmen skulle få människor att sky esteatt jag alltid satt en löjlig ära i att framstå som tikklinikerna men istället fruktar myndigheterna naturlig. Se här kommer jag barfota, osminkad att folk ska avstå från vaccinet. På skönhetssalongmed mina böljande självlockar och utan BH. erna är det business as usual. När intensivvårdsavDen tiden är sedan länge ohjälpligt förbi. Det är delningarna i våras var smockfulla och bristen på inte bara lockarna som tappat stuns och hänger narkosmedel skriande bad akutsjukvården vetelivlöst, om jag säger så. Gravitationen har tagit ut rinärer att hålla igen på Propofol, samtidigt som sin rätt. Allt behöver stöttning. Jag går inte ens ut plastikkirurgin ångade på som vanligt. med soporna utan att sätta på mig fejset, som jag Plastikoperationer på friska människor skulle gå brukar säga, och blir i den meningen allt mer lik före sjuka djur. Dolly Parton. Fast hon försöker inte ens dölja När jag förstod att detta nummer skulle ta upp att hon är fejk. ämnen som ”hälsa, träning och skönhet” tänkte ”Mina bröst är fake, mitt hår är fake, det enda som är äkta är min röst och mitt hjärta”. jag inte på sprutor och knivar utan på den danska kvinnorörelsens Femökollo. När Dolly fick frågan om vad hon önskade Jag hade tyvärr inte nöjet att själv få uppleva sig efter döden så svarade hon ”att komma lesbiskt lägerliv med kollektiva storkok linssopppa tillbaka som en fet gris” med obegränsad tillagad av ett gäng nakna och omejkade lesbianer tillgång till käk. (Gud förbjude att nån fjantade runt med läppstift.) Flera gånger har jag vid intervjuer De gav fingret åt den kapitalism som prackade på fått frågan om jag kan tänka mig en oss idén om att vi inte duger om vi inte förställer skönhetsoperation. En fråga män oss med miljarder olika skönhetsprodukter, plågar som regel slipper, och eftersom jag oss med äckliga dieter och alla tänkbara till buds är flata och PK hoppas de väl på stående medel i strävan efter ouppnåelig evig ungett svar i stil med att rynkor är dom. Går det ens att stå emot anstormningen? vackra och vi lesbiska ”ser mer Jag tänker på alla kvinnor som späker sig, till insidan än utsidan.” tränar som galningar och bävar för beach2021. Jag tar här och nu på Utöver vaccin önskar jag dem tonvis med kokosmig skulden för att ha bollar, dunkvis med rödvin och en hängmatta att glorifierat flator genom kedja fast sig i. Jag tänker att lesbiska feminister är att hävda att jag inte världens bästa förebilder. Snälla kom tillbaka med träffat en enda av oss era ofärgade utväxter, hängpattor och ryamattor som tagit till kniv mellan benen. Jag behöver er sunda 70-talsblick och spruta för att på världen och oss själva. Gör mig hel igen. besegra gäddhäng,


Hundens bästa vän sedan 1908 Hundstallet står alltid på hundens sida och jobbar för att alla hundar ska få den trygghet och kärlek som de förtjänar. Verksamheten som bedrivs 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året om får inte något ekonomiskt stöd utan är beroende av allmänhetens stöd och gåvor. Hundstallet - Svenska Hundskyddsföreningen är

en ideell förening som har givit hemlösa hundar en andra chans sedan 1908. Uppdraget att vårda och omplacera utsatta hundar sker i nära samarbete med myndigheter. Cirka 500 hundar slussas årligen genom Hundstallet i Stockholm och Skåne och arbetet innebär allt från veterinärvård till socialisering, träning och mycket kärlek. Här arbetar man för att hundar som tappat tilliten till människor ska bli trygga igen, och så småningom kunna få ett bra liv tillsammans med en ny ägare.

Senioren Molly fick till slut ett kärleksfullt hem

En av berättelserna handlar om Molly som kom in till Hundstallet, rädd och stressad. Hon var undernärd och hade mycket dålig munhälsa. Molly var tio år och man misstänkte att hon aldrig haft en trygg tillvaro i hela sitt liv. Tack vare Hundstallet och alla fantastiska gåvor som gör verksamheten möjlig, kunde Molly få den omvårdnad som hon behövde och blev till slut redo att hitta ett kärleksfullt hem där hon skulle få stanna livet ut. Molly hade oddsen emot sig, hon var gammal och i dåligt skick, men hon fick den andra chans som hon så väl förtjänade.

Vill du vara med och ge fler hundar en andra chans? Swisha en gåva till 123 90 05 570. Märk din gåva ”QX”.


-22-

EGO med stefan nilsson

Månadens resa

Månadens shorts Vi har läst om unisexmode i flera omgångar, men här är unisex – på riktigt. Designer Ariel Katz är trans icke-binär och har designat de här shortsen. Gjorda i 100% återvunnen bomull hos spännande aktivistföretaget Everybody World. Kostar 42 dollar. www.everybody.world

Månadens mustiga

Kanske, kanske kommer vi kunna resa på semester i sommar. Oavsett kan man alltid drömma sig bort med en bra guidebok. Nu har Louis Vuitton gjort en ny serie med resetips. Finns för Bryssel, Australien och Shanghai med unika illustrationer av lokala stjärnor. Kostar 500 kronor i butik eller på nätet. www.louisvuitton.com

Månadens tupp

Snart påsk. Dags att uppdatera den där hönan som hängt med sen du var liten? En tuff tupp i grafiskt manér kommer från svenska Cult Design och kostar 329 kronor. www.cultdesign.se

Woody and Intense, står det i beskrivningen. Paco Rabannes nya doft för våren 2021 är Invictus Victory. Snygg flaska och snygg, manlig doft. Kostar 750 kronor. www.pacorabanne.com

Månadens c-vitamin

Svenska L300 släpper en ny hudvårdsserie till våren. Full med c vitamin för att ge huden en extra kyss nu till våren. Dag- och nattkrämer, serum och masker. De säger själva att det finns bevisad effekt efter fyra veckors användande. Finns på olika apotek och är helt doftfria. Kostar 199 kronor styck. www.l300.se

Månadens nej, nej, nej Månadens ägg

Påsk är högsäsong för ägg. Varför inte piffa upp frukosten med tigerägg? Ett set om fyra vilddjur till frukost kostar 199 kronor och kommer från Jotex. www.jotex.se

Alla älskar instakontot @boyswithplants men shit vad vi är trötta på killar som fotar sin monstera. Kom igen. Har ni inte hört att årets inomhusplanta är ”parasollträd”?


INVISIBLE PHYSICAL DEFENSE SPF 30 fysikaliskt solskydd för alla dermalogica.se


Vi förmedlar bostäder med

KÄRLEK! Oavsett om du ska sälja eller köpa, välj då en mäklare som erbjuder mångfald, värme och som skräddarsyr varje bostadsaffär till att bli den allra bästa. Kontakta oss idag, vi finns här för dig!

vaningen.se/qx

Regionchef, Partner, Reg. fastighetsmäklare

VD, Reg. fastighetsmäklare

Magnus Jansson

Johan Linde

0731-55 55 36

0709-98 11 77

STOCKHOLM I MALMÖ I HELSINGBORG I NORRKÖPING I LUND I KRISTIANSTAD I NYKÖPING I TRELLEBORG VÄX JÖ I ÄNGEL HOLM I HÄSSLEHOLM I STAFFANSTORP I HÖLLVIKEN I LOMMA I SVEDALA I OXELÖSUND


-25-

nu vänder vi blad med pekka HEINO @pekkaheino

Ett praktverk om ett arkitektoniskt mästerverk Livslång kärlek – och förnekelse

Det är sommar i början av 60-talet när Carl och Martin upplever den första passionen. Martin vet redan från början vad han vill, men Carl tvekar. I nutid är han gift med Margareta, men Martin finns kvar i hans liv. Frågan är bara hur länge han är beredd att vänta. Till Carl på 55-årsdagen (Ordberoende förlag) av Linda Holgersson handlar om dilemmat när hjärtat vill en sak och konventionen något annat.

Ett av min man Eriks och mina roligaste reseminnen är när vi promenerar på Park Avenue i New York. Ut genom ett fönster tittar, just exakt då, en bekant, Anders Odelius, som frågar glatt: ”Nämen hej! Vad gör ni här?”. Byggnaden visade sig vara residenset för den svenske generalkonsuln och Anders jobbade där som

butler och hans make Jan Wikström var kock. Vi blev inbjudna på kaffe. Sedan dess har båda herrarna fortsatt i de fina salongerna och nu har Anders skrivit en mycket vacker och läsvärd bok om Tessinska palatset (Vir Creans), där han är husföreståndare för landshövdingen i Stockholms län. Ett måste för alla

som är det minsta ”nu har Anders skrivit intresserade av en mycket vacker huvudstadens och läsvärd bok om historia. Palatset Tessinska palatset” är ju unikt, bl a för att det ritades för arkitektens massor av utsökta detaljer egen familj, utan att någon i inredningen som Anders beställare lade sig i. Lika fint fångat i sina fina foton. som Slottet mitt emot, men inte lika pompöst. Med en fantastisk liten trädgård och

Inte alltid mannens bäste vän Alla killar jämför och alla killar är nyfikna på andras. Men hur många killar delar med sig av sina komplex, problem och mindre smickrande erfarenheter med sin egen penis? Jonas Norén har plåtat hel- och halvhårda kukar, men också pratat med männen som håller i dem, i Human Behind the Penis (Tallbergs). Titta gärna på bilderna, men läs texterna också.

feelgood med bögtycke

Agneta är hårt hållen av maken Magnus. All slags njutning är av ondo och sex ska vi inte ens tala om. Så hon drar, ända till Frankrike, för att ta hand om Einar…som tappat greppet om både tid och rum. Men han lever upp när han får berätta om gaylivet i fornstora dar, om sina erotiska äventyr i ungdomen och om passionen med Armand. Emma Hamberg blandar allvar och glädje i Je m´apelle Agneta (Piratförlaget).

Kvinnokraft och himlastormande lesbisk passion ”Vad världen behöver är fler kvinnor som har slutat vara rädda för sig själva och istället börjat lita på sig själva.” Det är allt du behöver veta om Glennon Doyles Otämjbar (Yourlife Books). Läs den – och gör det nu!


tid för to Den 7 maj är det äntligen svensk premiär för fi lmen ”Tove”, om Mumin-konstnären Tove Jansson. I Finland har fi lmen setts av över 160 000 besökare, vilket gör den till den mest sedda finländska fi lmen på svenska på över 40 år. Filmen utspelar sig i 1940-50-talets Helsingfors då Tove Jansson är 30-40 år, innan hon slår igenom med sina Mumin-figurer. Tove spelas av finlandssvenska skådespelerskan Alma Pöysti, Toves kärlek Vivica Bandler av Krista Kosonen, och i fi lmen syns även svenske Shanti Roney, som Toves käresta Atos Wirtanen. Filmen är regisserad av finska Zaida Bergroth. – Wow, kände jag, vågar jag det här? berättar Zaida om erbjudandet att regissera när QX träffar henne och Alma på genomresa i Stockholm. – Men efter att ha gjort research blev jag verkligen intresserad av den här tiden i Tove Janssons liv som ung konstnär. Det var intressant att se hur hon brottades med att vilja vara en respekterad konstnär samtidigt som Mumin-figurerna började få liv.

Alma Pöysti gick igenom en lång castingprocess innan hon fick huvudrollen, och hade faktiskt redan spelat Tove, i en uppsättning 2017 på Svenska Teatern i Helsingfors. – Att göra Tove Jansson rättvisa, det kan man inte, det gjorde hon själv så bra. Den stora utmaningen var att komma förbi kärleken till henne och gestalta Tove på ett rått och naket sätt, att komma henne under huden som person. Det fick inte bli för gulligt, Zaidas stridsrop under fi lmningen var ”Cuteness is our enemy” (skrattar). Filmen skildrar Tove Janssons förälskelse i teaterregissören Vivica Bandler och hur de två skapade en alldeles speciell relation. Tove baserade också sina figurer Tofslan och Vifslan på sig och Vivica. Men att bli kär i en kvinna var inte helt enkelt då homosexualitet var ett brott vid den här tiden. – Idag vet alla om att Tove och kvinnan hon sedan levde med, Tuulikki Pietilä, hade en relation, berättar Zaida Bergroth. – Men vi ville berätta om tiden innan hon blev hela världens Muminmamma. Det var intressant att berätta om Toves första stora förälskelse i en kvinna, något hon själv tyckte var underbart och vackert. Forts. sid 28

Muminmammans liv skildras i hyllade Tove Filmen ”Tove” är idag såld till över 50 länder, vilket gör att Toves liv kommer att visas upp i länder där samkönad kärlek inte alls är självklar. ”Att filmen ska visas i Ryssland och Polen, länder där den här kärleken inte är självklar känns oerhört viktigt och fint”, säger Alma Pöysti, som spelar Tove, till QX. AV ronny larsson


ove

-27-27-

”Att filmen ska visas i Ryssland och Polen, länder där den här kärleken inte är självklar känns oerhört viktigt och fint”


-28-

”vi ville berätta om tiden innan hon blev hela världens Mumin-mamma. Det var intressant att berätta om Toves första stora förälskelse i en kvinna, något hon själv tyckte var underbart och vackert”

Alma fortsätter: – Tove var så glad över upptäckten att älska en kvinna, det var en positiv överraskning som gjorde hennes liv rikare. Samtidigt levde hon i en tid där det inte är okej, utan ett brott och en sjukdom. Det finaste händer och du får liksom inte visa det. Så hon bakade in det i sina historier, som med Tofslan och Vifslan. Det finns också en mening i ”Knyttet” som lyder ”Vad gör man med en snäcka om man ej får visa den?”, som en symbol för en kärlek som inte får finnas, men som är det vackraste du har. Många känner till att Tove och Tuulikki var ett par, men är finska folket bekant med Toves relation med Vivica? – Den förekommer i hennes biografi, men den stora publiken har bara koll på att Tove var tillsammans med Tuulikki Pietilä. Men jag tror heller inte att den stora massan har koll på Atos Virtanen och hur okonventionell deras relation var. Den var så modern och befriande. De hade en relation, men Tove levde som hon ville. Lesbiska relationer inte var tillåtna vid den här tiden men var inte lika hotfulla som mellan två män. Folk visste, men man såg mest kvinnorna som två väninnor. I filmen får vi se hur Muminvärldens figurer börjar få liv. – Muminfigurerna var lite som ett sidoprojekt i livet, på ett väldigt fint sätt. De kom från hjärtat, men det var inget heligt ögonblick när de kom till liv. Toves galna liv skapade dessa på

ett block vid sidan om, och så föddes alla de älskade figurer som vi idag förknippar med Tove Jansson. Det här med att Tofslan och Vifslan är Tove och Vivica? – Det är strikta Mumin-fakta, säger Alma med ett skratt. Och Snusmumriken bygger på Atos Wirtanen, och Muminmamman och Muminpappan på Toves föräldrar. Hon tog från sitt liv och skapade en egen liten värld. Filmen ”Tove” är idag såld till över 50 länder, vilket gör att Toves liv kommer att visas upp i länder där samkönad kärlek inte alls är självklar. – Att filmen ska visas i Ryssland och Polen, länder där den här kärleken inte är självklar känns oerhört viktigt och fint, säger Alma Pöysti och får medhåll av Zaida Bergroth. – Det fina är ju att det här redan har hänt, det kan ingen ändra på, och i det finns en kraft som är oerhört betydelsefull. Filmen är också unik genom att vara en film med ett till större delen kvinnligt team bakom sig: En kvinnlig huvudrollsinnehavare, regissör, manusförfattare (Eeva Putro), och med svenska filmfotografen Linda Wassberg är Tove kvinnokraft de luxe. – Filmens producent Andrea Reuter har berättat att hon ville ha de bästa och det råkade vara kvinnor. Toves historia träffade oss alla i hjärtat, och när pressen över att skildra denna fantastiska konstnär släppte och det enbart blev lustfullt

var det fantastiskt, berättar Zaida med stolthet i rösten. Var det givet att filmen skulle göras på finlandssvenska? – Ja, äntligen får dessa personer prata sitt modersmål! Trots att bara strax under sex procent i Finland pratar finlandssvenska så har det blivit en succé. Vi har slagit hål på myten om den svårsålda filmen på finlandssvenska, fastslår Alma Pöysti. Vad har ni själva för förhållande till Muminvärlden? – Jag var ett Muminmarinerat litet barn där Toves, och Astrid Lindgrens, berättelser var ryggraden i min barndom. Mina farföräldrar var dessutom kompisar med Tove och Vivica, så hon har även funnits som en människa, om än avlägset, för mig, berättar Alma.

– Min mormor läste alltid Trollkarlens hatt för mig, och jag hade en handritad teckning av henne som betydde otroligt mycket för mig, säger Zaida. Trots att Tove Jansson i årtionden varit en av Finlands mest älskade och hyllade konstnärer har det dröjt ända till 2020 innan hennes liv filmats. Har det varit kontroversiellt att berätta den här storyn? – Det har funnits planer på att berätta, men det kan hända att tiden nu var mogen och att allt nu föll allt på plats. Visst, det kan ligga nåt i att det du säger, i hur Toves kärlek skulle hanteras. Men samtidigt har det gått tjugosju år sedan Tuulikki och Tove Jansson var de första kvinnorna som offentligt gick till tillsammans till Självständighetsbalen den 6 december 1994, den finaste festen vi har i Finland. Dessa två äldre damer öppnade dörren som inget öppnat förut, det var ett stort steg framåt. Slutligen, Alma kan du förstå Toves attraktion till Vivica? – Ja, verkligen. Och det intressanta här var ju komplikationerna, inte i könen, utan att den ena älskade så mycket medan den andra inte var riktigt där än. Deras livssituationer såg helt annorlunda ut. Vivica skrev också långt senare att hon ångrade att hon inte besvarade Toves kärlek. När jag antog rollen så gick varenda skådespelarcell i mig in i Tove, och när man då lever rollen så är ju upplevelserna hos den man spelar väldigt sanna.


Jag står upp varje dag mot homofoberna, rasisterna och sexisterna i EU-parlamentet. De ska inte få ta en tum av våra rättigheter! Malin Björk EU-parlamentariker och hbtqitalesperson för Vänsterpartiet

V


Kom ut på outleten. Stockholm Quality Outlet*. Med 70 butiker, restauranger och fler än 200 varumärken i en mysig outlet village lovar vi att du inte kommer hem tomhänt. Du får alltid minst 30% rabatt och massor med frisk luft. Öppet vardagar 10–19, helger 10–18. Välkommen till oss på Barkarby Handelsplats. *Acne Studios, Barbour, Björn Borg, Bruun & Stengade, By Malene Birger, Calvin Klein, Didriksons, Ecco, Filippa K, Gant, Golf Outlets, Guess, Haglöfs, Hugo Boss, J.Lindeberg, Kavat, Lacoste, Le Creuset, Levis, Lexington, Lyle & Scott, Nike Factory Outlet, Puma, Peak Performance, Samsøe Samsøe, Timberland, Tommy Hilfiger och fler.

qualityoutlet.com


-31-

”Det finns en frihet i att alla ska få vara den de är och bli sedda för just det. jag vill bli sedd för den jag är. Jag är Tusse helt enkelt”

A Winning Voice – rekordvinnaren Tusse går sin egen väg

När detta skrivs har det gått drygt en vecka sedan Tusse vann Melodifestivalen 2021. Den 19-årige Idol-vinnaren från Dalarna vann en förkrossande seger med över 1,3 miljoner fler röster än folkets tvåa The Mamas. Det gjorde att vår senaste Melodifestivalsvinnare slog totaltvåan Eric Saade med 57 poäng. Den fina bilden på när Tusse får en innerlig kram av just Saade har sedan finalkvällen cirkulerat flitigt i sociala medier. AV ronny larsson FOTO Peter Knutson, Stina stjernkvist (SVT) & Gustav Ike & streetchic media


stund oklart, men så ser planen just nu ut. Oavsett upplägg så kommer tävlingen att bli av i år.

”Jag har fått mycket kommentarer kring min stil, men jag hoppas att jag öppnar en liten dörr för dem som också vill leva ut sina klädfantasier.

Vid det här laget kan vi storyn om hur han, Joy Deb, Linnea Deb och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt skrev en massa låtar i somras, men ingen kändes riktigt rätt så Tusse åkte hem till Dalarna. Dagen efter hade nämnda låtskrivare hittat rätt och Tusse skippade en körkortslektion för att åka tillbaka till Stockholm och sjunga in låten som skulle bli en Melodifestivalsvinnande Spotifyetta. – Voices hade alla rätt så jag kände bara ”kör”. Jag ville gå in med en låt som är rätt i tiden, hade rätt budskap och känns ”jag” som artist. I och med den ovissa tid vi lever i, med corona och allt, så känns den rätt då det inte bara är ”en kul låt”. Voices fick överlägset flest röster, av alla årets låtar, i sin deltävling, så redan där kände svenska folket att de hittat något alldeles speciellt. Men Tusse själv hade ingen aning om att FOTO: STINA STJERNKVIST

– Jag var sååå starstrucked. Jag stod och kollade på honom och tänkte. Shit, jag står här med Eric Saade och jag har chans att komma tvåa i Mello, berättar Tusse med ett skratt när vi ber honom att sammanfatta känslorna efter segern. Han berättar att av alla grattis han fått sedan vinsten, så betydde en hälsning från Loreen extra mycket. – Den kommer följa med resten av livet. När jag såg Loreen fick jag samma känsla som när jag såg Conchita Wurst sjunga Rise Like a Phoenix. Framträdandet var så mäktigt och jag hade aldrig sett nåt sånt förut. Tusse tappade rösten efter finalen (”en redan hes röst gav upp efter allt vinstskrikande”), och han åkte hem till Kullsbjörken utanför Tällberg i Dalarna för att vila upp sig inför de kommande veckornas jobb som ska leda fram till den första semifinalen av Eurovision Song Contest den 18 maj i Rotterdam. Om han på grund av pandemin kommer att kunna åka och tävla på plats är i skrivande

FOTO: STINA STJERNKVIST

FOTO: STINA STJERNKVIST

-32-

hans genombrott var så stort. – Vi är ju så isolerade både när vi är på arenan och hotellet ,så man vet inte hundra vad folk tycker och tänker. Den enda indikationen man har är sociala medier. Jag tror det hade varit tydligare om det funnits livepublik. Inför framträdandet i deltävlingen berättade Tusse sin historia, om hur han tillsammans med sin moster flydde från Kongo, och levde på flykt innan han som åttaåring fick asyl i Sverige. Han berättade att han efter många vändningar hittade ett hem i Sverige, ”ett fantastiskt land”. Men Tusse hoppas att det var hans framträdande som fick folk att rösta, och inte hans story. – Låten är så stark i sig själv, och numret med dansarna är så snyggt. Jag förstår om folk är nyfikna på vem den som framför låten är, men budskapet i låten är viktigare. Det är så mycket större än jag. Men med det sagt, om någon blir inspirerad,


Hur är läget? Egentligen.

Vi bryr oss om hur du mår och vill hjälpa dig innan du blir sjuk. Därför har vi en hälsoförsäkring i vår tjänstepension. En win-win-win för dig, ditt jobb och samhället vi alla lever i.


ALKALISKT VATTEN FRÅN KÄLLAN I MÖRARP


FOTO: GUSTAV IKE & STREETCHIC MEDIA

-35-

eller får en tankeställare, så blir jag jätteglad. Du har sagt att Voices riktar sig till de som känner sig ensamma, en känsla du själv levt med efter att ha flyttat runt mycket mellan olika familjer, tror du att din låt nu kan bli en tröst och styrka för alla som känner likadant ute i Europa, och världen? Ett anthem för ensamma kids liksom. – Absolut. Voices är en låt för alla. För den handlar om medmänsklighet och att känna att man inte är ensam. Den låten ger mig styrka och hopp och jag hoppas den fortsätter ge andra samma sak. En anthem för ensamma kids, en anthem för ensamma vuxna, en anthem för mobbade barn, en anthem för vuxna i utanförskap, en anthem för sjuka människor, en anthem för oss alla. Tusse berättar att barn kommit fram och sagt ”du ser ut som jag” och det berör honom. – När jag växte upp och kollade på Melodifestivalen fick jag aldrig känna att jag kommer kunna stå där en dag. Jag hade aldrig sett någon som såg ut som mig i det sammanhanget. Jag minns när Boris René var med, jag tittade slaviskt på det uppträdandet och kände att det var så coolt. Så när Sverige väljer mig, som råkar vara mörk som John Lundvik och The Mamas, så visar det på att Sverige inte bryr sig om sånt. Det viktiga är att låten och numret är bra, och det är så jäkla vackert. Gör man sin konst bra, finns det inget som kan stoppa en. Han gör inte bara sin konst bra, han gör den dessutom på sitt sätt. Tittar man på vinnarframträdandet i röd sammetskostym och stort glittrigt

jag öppnar en liten dörr för dem som halsband så fattar man att Tusse inte också vill leva ut sina klädfantasier. begränsar sig stilmässigt. Till en Apropå queer, vad skulle du säga av årets presskonferenser kom han att du har för förhållande till i skyhöga klackar, och de målade HBTQ-communityt? naglarna har hängt med i många år. – Jag har gått i Prideparaden, – Jag minns inte jättemycket av viftat med flaggan och har många min tid som liten i Kongo, men min queerkompisar som kommit ut, och moster brukar berätta att jag sprang runt i mammas kjolar när jag var två-tre (skrattar). Och jag började ”Jag har gått i ha nagellack i årskurs sex. Jag har Prideparaden, viftat alltid haft många kvinnor runt med flaggan och har mig, de har haft nagellack och det är så jäkla snyggt. Då ville många queerkompisar jag också vara snygg. Men jag som kommit ut” fick konstiga blickar i början och gömde händerna på bussen hem, lever sina fulla jag. Ja, det är nog eller när jag var i matsalen, för jag var det… bara trygg med min klass, inte med hela skolan. Men nånstans i högstadiet Jag har hört att du finns på Tinder..? kände jag: Mobba mig, reta mig om – Ja, det gör jag. Men det är ni vill, men jag tycker jag är snygg. ganska torrt där så jag kanske borde Det har varit en resa. ladda ner något mer (skrattar). Du är singel och jag har läst att De röda kläderna som Tusse du är öppen för förslag, är det bär i sitt Mellonummer var ingen tjejer, killar eller båda som får självklarhet, och det var en lång diskussion där tankar om att ha mörkt komma med förslag? – Jag är singel och har aldrig haft med lite vitt i till slut ledde fram till ett förhållande, jag har aldrig varit den röda kostymen och halsbandet, ihop med någon. Jag har alltid sett allt stylat av Tusses Stylist Julian personlighet framför kön. Personligen Hernandez. är jag lite försiktig med att sätta – För mig var det viktiga att etiketter på andra. Också för att jag budskapet i låten kom fram och att själv inte är så förtjust i att andra sätter inget tog fokus från det. Samtidigt etiketter på mig. Det finns en frihet ville jag ha något som sticker ut. Jag i att alla ska få vara den de är och bli ville vara jag, jag ville lysa och inte sedda för just det. Och på samma sätt begränsas. Nu fick jag blomma ut. vill jag bli sedd för den jag är. Jag är Tusse helt enkelt. Det är ganska queer att inte bry Tycker du att det är jobbigt att sig om klädkoder och normer? jag frågar? – Med nagellack är det estetiskt – Jo, men det tycker jag. Jag snyggt, det är nog inget djupare än känner att förhållanden och så är så. Jag har fått mycket kommentarer privat och jag håller helst det mellan kring min stil, men jag hoppas att

mig och den jag är med. Så det blir väldigt påtagligt när man måste outa sina känslor. Sedan det blev klart att du skulle vara med i Melodifestivalen så har du gjort en del intervjuer, har ingen annan frågat kring förhållanden och så? – Det har kommit på tal men inte rakt på… Jag vill inte gömma någonting, det finns liksom inte en sanning att upptäcka. Man växer i sig själv hela tiden, och jag gör det inför hela svenska folket. Jag kan vara öppen med det mesta, men just det här är något jag vill hålla privat. Fair enough. Nu väntar som sagt Eurovision Song Contest i maj. Och även om Tusse är supernöjd med det han gjorde i Melodifestivalen ska numret lyftas ytterligare. – Jag ska nog ändra mycket, vi vill hela tiden lyfta numret och göra det mäktigare för varje gång. Kläderna kommer ändras en smula, frisyren likaså och mycket mer, berättar han hemlighetsfullt. Har du koll på konkurrensen i Rotterdam? – Ja, jag har stalkat motståndarna lite. El Diablo från Cypern har jag hört, Jimmy Joker har ju varit med på både den och min låt. Den är asbra. Det är en hög standard i år och Schweiz ska visst vara ”the one to beat”. Något säger mig att väldigt många andra i Europa ser på Tusse på exakt samma sätt.


Christopher Bergström, Mattias Jakobsson och Amir Ashoor

”En musikalartist som blir instängd och måste vara tyst, det är inte lätt”

Dancing on m dansarna Christopher, Mattias och AMir om när karriären pausas AV Anders ÖHRMAN AV peter knutson

QX har träffat tre danskillar som var mitt uppe i sina karriärer när pandemin slog till och satte stopp. Mattias showade för fullt på en kryssningsbåt som går mellan Norge och Tyskland, Amir turnerade med Danny Saucedo och Christopher var på turné med musikalen Flashdance i Tyskland. Idag ser deras liv minst sagt annorlunda ut. - Det är klart att det är deppigt att gå arbetslös, säger Amir. Jag har dansat sen jag var 14. Dans är mitt liv. Vi träffas i Peter Knutsons fotostudio. Mattias kommer direkt från gymmet. Han har hittat sin tillflykt dit och har satsat lite extra på crossfit under det här året. – Min man jobbar hemifrån och vi har dessutom en inneboende som också sitter hemma och jobbar, så jag försöker ta mig ut en del. En musikalartist som blir instängd och måste vara tyst, det är inte lätt, säger han och skrattar. Amir håller med. – Det är sjukt jobbigt. Som dansare får man ju

damp om man måste sitta still. Jag vill göra saker hela tiden. Jag brukar dansa själv nästan varje dag hemma, jag måste sysselsätta mig med det jag brinner för och älskar. Mattias, du showade på en båt när corona slog till, berätta hur livet såg ut då? – Ja. Vi körde en show på vägen till Tyskland och en annan show tillbaka till Norge. Vi spelade två gånger per kväll. Jag jobbade i två veckor och sen var jag ledig i två veckor och det hade jag gjort i 1,5 år. Det var superbra och vi hade bra gemenskap i

gruppen. Vi var sju personer i ensemblen och båten tog 2500 passagerare. Vad var det för show? – Det var en show som skulle funka för både norsk och tysk publik, potpurrier och medleyn, man skulle ju känna igen allt, det var publikfrieri på högsta nivå (skrattar). Lite som mellanakterna i Melodifestivalen. Sen kom coronan i mars… Mattias: Ja, och då stängdes allt väldigt snabbt. Jag fick åka hem och var ledig i tre månader, sen


FOTO: 2ENTERTAIN

-37-

-Mi kill

my own öppnade man återigen upp förra hösten och vi körde en ”coronasäker” show men efter bara några månader när restriktionerna blev hårdare fick den också läggas ner. Så då fick jag återigen packa ihop och åka hem. Två dagar senare ringde de från Finland och undrade om jag kunde komma dit och göra Kinky Boots. Så då åkte jag dit. Men efter bara fem veckor fick även den läggas ner. Så under 2020 blev jag av med jobbet tre gånger. Hur har du klarat dig ekonomiskt? – De är ju en otrolig ekonomisk press, och det har känts som man dansat med kniven mot strupen hela tiden. Men som tur är kunde jag leva på min man under de månaderna jag inte hade nån inkomst.

Amir befann sig mitt i livets höjdpunkt förra året i mars. Han dansade i Dannys show som gjort succé i Göteborg och befann sig på turné. Nu väntade Stockholm och Globen. Men allt ställdes in. – Det var tufft, säger Amir. Vi var ett så härligt gäng, vi var 10 dansare och det är inte så vanligt att man får dansa med så många. Och vi hade grym gemenskap. Hörs ni fortfarande och peppar varandra? – Ja, det gör vi. Särskilt i början, men jag vet ju många som tagit extrajobb nu på restauranger och kaféer för att klara sig. Jag hade inte ett enda dansjobb efter mars 2020. Hela förra året gick jag i princip arbetslös.

Jag undervisade någon enstaka klass och jag och en polare körde ett danscamp en vecka, men annars har jag mest gått och väntat på jobb. En del har skolat om sig och bytt bana, har du någon gång känt att ”näe, nu skiter jag i det här och gör något annat”? – Nej, jag funderade på om jag skulle börja plugga och ta nån kurs, men nej, jag är inte bra på det (skrattar). Jag älskar dans, det är det här jag kan och vill göra. Hur funkar det ekonomiskt, har du också en pojkvän som du kunnat leva på? – Nej, jag har haft en del bidrag och så har jag bott hemma hos min bror. Han har varit grymt hjälpsam och sagt att det är okej om jag inte kan betala hyran. Men senare under hösten 2020 så ringde de från Melodifestivalen… – Ja, jag hade varit på audition som husdansare hos dem två år tidigare och nu ringde de och erbjöd mig jobbet som husdansare. Så det var ju fantastiskt. Mattias: Åh, det är min dröm att bli husdansare på Melodifestivalen! Amir: Ja, det var grymt kul. Så då fick jag tillbaka gnistan. Vilka nummer såg vi dig i? – Jag dansade till Dotter, Danny, Alvaro Estrella, Patrik Jean, Eva och Ewa. Och så gjorde vi mellanakter och öppningsnummer. Det var kul. Jag är så tacksam att jag fick det jobbet så man fick upp energin och jag inser hur mycket jag älskar att dansa. Christopher, du var också engagerad i Mello i år? – Ja, jag har väl provat på det mesta i Melodifestivalen genom åren, utom att tävla själv (skrattar). I år var jag stylist år Efraim Leo som sjöng Best of me. Så från dansare till stylist berätta om corona-året 2020? – Jag befann mig på turné i Tyskland med Flashdance där jag var danskapten. I Tyskland är musikaler otroligt stort. Men eftersom allt översätts till tyska så åker ju inte vi dit, vi åker till London och New York. Men i Tyskland är det superstort. Och vi körde sex-åtta föreställningar i veckan och bytte stad varannan vecka, och det var fullsatt överallt. Jag hade gått på två halvårskontrakt

med en sommar emellan och i mars förra året hade vi 1,5 månad kvar av turnerandet. Men då ställdes allt in och vi fick packa ihop. Hur var det? – Trist så klart och man visste ju inte hur allvarligt det var, jaha ska jag också åka hem och hamstra toapapper nu? Men jag var nykär i en kille i Stockholm vid den här tiden så jag hade lite hemlängtan måste jag säga, så jag var väl inte jätteledsen att vi fick

”under 2020 blev jag av med jobbet tre gånger” åka hem, även om det så klart var trist att förlora inkomsten för 1,5 månad. Men till skillnad från Mattias och Amir sadlade du om så fort du kom hem. – Ja jag har inte tålamod att sitta och vänta, då kickar entreprenörsådran in i mig, så jag började jobba med en kompis som startat Stage Academy. Där hjälpte jag till att digitalisera undervisningarna och engagerade mig helt i företaget och gjorde nya affärsplaner. Vår kompetens från olika sidor av branschen är en perfekt matchning då jag stått på scen och coachat artister och hon jobbar med artister bakom scen som manager. Dessutom har jag börjat jobba som stylist, och hjälper andra artister med den biten. Det känns som en naturlig utveckling att utmana mig i samma bransch. Vad har du gjort tidigare? – Jag är utbildad yrkesdansare i grunden och jobbat som dansare och koreograf. Bland annat koreograferade jag Alcazars show Disco Defenders och så dansade jag med Anna Book i det diskade bidraget Himmel för två och med Anton Ewald till Velvets The Queen i Melodifestivalen, du vet, det ikoniska numret med kjolen…(skrattar) Har du lagt din egen karriär på hyllan nu tror du? – Bra fråga, för en stund så har jag nog det. Det har varit ganska härligt att mysa hemma och äta och dricka vin och ta det lugnt. Det känns som jag blev vuxen under 2020 och

-eft rest någ

-me få a bor

-jag erb hop kna det som av s Lite


-38-

Christopher Bergström

FOTO: 2ENTERTAIN

Amir Ashoor

att jag lagt mitt frilansande artistliv Mattias: Det är klart att jag har och hetsen det innebär på hyllan och varit lite bitter över hur hårt det landat. drabbat oss och samtidigt sett hur stora Så om de ringer från Flashdance i köpcentrum, flygplan, restauranger Tyskland och vill att du kommer varit fullsatta. Folkhälsomyndigheten ner? är en myndighet som ska se efter just – Så kommer jag gärna ner och folkhälsan. Hårdare restriktioner och repar in en annan ensemble men lockdowns får ju ned antal smittade, jag vill inte dansa själv, jag har gjort men då blir istället vi ”smittade” av Maniac alldeles för många gånger mental och fysisk ohälsa. Jag förstår (skrattar). att det här måste vara extremt klurigt Hur ser ni och jag skulle inte andra på 2021? vilja ha deras jobb. ”Jag har bott Amir: Jag Fy fan! hemma hos min bror. ska spela in en Amir: Det är Han har sagt att klart att vi förstår musikvideo med en vän. Men det är okej om jag att det inte går att efter det vet jag ha tillställningar inte kan betala inte vad som med tusentals kommer hända människor, men det hyran” i år. Jag hoppas hade funnits massa inte det blir ett år till av ovisshet. lösningar på hur man på ett säkert sätt Dannys show är ju flyttad till våren hade kunnat stödja kulturen, 2022, men fram tills dess vet jag inte. Christopher: Ja, och med all respekt för ALLA som drabbats och Mattias: Jag har fått ett väldigt kul det ansvar vi gemensamt måste ta så erbjudande som jag hoppas går i lås. är ändå min åsikt att man långt ifrån Men jag vågar knappt hoppas att det gjort allt man kunnat för kultur- och blir av, det har varit så många jobb som nöjesbranschen. Det vore klädsamt ställts in, men om det blir av skulle det med ett större ansvarstagande från vara fantastiskt. Lite av ett drömjobb. politiskt håll för de konsekvenser som Ni har ju drabbats hårt i nöjesderas beslut medför. och kulturbranschen av alla restriktioner, hur tycker ni att Folkhälsomyndigheten och regeringen skött pandemin?

Mattias JakobssonVI TROR PÅ SKÖNT SEX. VI TROR PÅ NJUTNING. VI TROR PÅ DIG. ALLTID. Ange koden QX15 så får du 15% rabatt på ditt nästa köp hos oss på vuxen.se


Kate Winslet i lesbiskt drama från vänskap och attraktion till sexuellt förhållande

När Francis Lee gjorde ”God´s Own Country” var det med övertygelsen om att detta skulle bli den enda film han någonsin skulle göra. Men lågbudgetfilmen om den oväntade kärleken mellan en ung bondpojke och en utländsk gästarbetare blev en sådan framgång att han ångrade sig. Nu kommer uppföljaren, ”Ammonite”, ett kostymdrama om lesbisk kärlek i en engelsk kuststad på 1840-talet. AV gunnar rehlin FOTO RED production company & All3media International/HBO Nordic

– Det jobbiga var allt omkring som följde med att ha två världsstjärnor i huvudrollerna. Det var ständigt fans och paparazzis omkring oss. Det var som att leva under ett mikroskop, säger Francis Lee till QX via Zoom från hemmet i England. Världsstjärnorna, det är Kate Winslet och Saoirse Ronan. Winslet spelar den verkliga personen Mary Anning, en medelålders kvinna som bor med sin åldrade mor och som blivit känd som samlare av restauratör av ammoniter, fossila

stenar med avtryck av sedan miljoner år utdöda bläckfiskar. En dag möter hon det gifta paret Murchison – hustrun Charlotte är inbunden och sjuklig. Maken kommer att vara borta under en period och ber Mary ta hand om henne under tiden. En från början mycket avvaktande hållning från båda förvandlas efter hand till vänskap och sedan till attraktion. De inleder ett sexuellt förhållande som får båda att vakna upp. Filmen innehåller en mycket grafisk sexscen,


-42-

Francis Lee och Kate Winslet

som inte står den i ”Blå är den varmaste färgen” långt efter. Lee säger: – Jag hade med den scenen i manuset, och jag sa till mig själv att om jag kände att jag kunde motivera den, så skulle den vara med, om det kändes att den förde handlingen framåt. För mig är film ett visuellt medium, dialogen kommer i andra hand. Hur folk agerar mot varandra utan att tala med varandra säger mycket om dem. Vi kommunicerar alla med varandra i intima situationer. I England har det nyligen uppstått en debatt kring filmen ”Supernova”, där Colin Firth och Stanley Tucci spelar ett homosexuellt par. Kritikerna har menat att det är fel att straighta skådespelare spelar homosexuella personer. Lee säger: – Det där är en mycket intressant och värdefull debatt. Men som regissör så frågar jag inte mina skådespelare vem dom knullar med. För många är det så oerhört personligt. Sex är ett så oerhört stort spektrum – du är hundraprocentigt straight eller hundraprocentigt gay

och så finns det massor däremellan. Jag kan inte se på en person och säga vilken som är hans eller hennes sexuella orientering. – Vi kan inte ha en filmvärld där hbtq-skådespelare bara får spela gay-karaktärer. Alla måste få kunna spela alla roller. I ”Ammonite” finns det en person som är en straight man ur överklassen. Han spelas av en gay skådespelare som kommer från arbetarklassen. Lee skriver aldrig med tanke på vissa skådespelare. Det skulle kännas limiterande och om han gjorde det och personen i fråga sedan skulle tacka nej skulle det kännas förfärligt. – Jag visste att jag ville ha en kvinna som var i 40-årsåldern och som kan utstråla kraft och styrka. Då var Kate Winslet ett givet val. Hon är alltid sann i det hon gör, och dessutom är hon ju Kate Winslet, hon gör att filmen får omedelbar uppmärksamhet. Och jag ville se Saoirse gestalta denna fantastiska resa, från att vara en nertryckt hemmafru utvecklas hon till att bli en fullvuxen kvinna. Det var fantastiskt att se henne.

”Vi kan inte ha en filmvärld där hbtq-skådespelare bara får spela gaykaraktärer. Alla måste få kunna spela alla roller”

Man filmade i en liten kuststad och Lee tyckte som sagt att den uppmärksamhet Winslet och Ronan förde med sig var besvärande. – Men de var så oerhört vana vid det. De lärde mig att koppla av från det, att fokusera på arbetet och att inte titta åt det hållet där alla människor stod. Det fanns en tid då gay love stories på film helst skulle sluta tragiskt. Numera är det oftast annorlunda, och Lee pekar på även äldre filmer som ”My Beautiful Laundrette” och ”Maurice”. – Jag skulle inte vilja ha ett tragiskt slut. Jag skriver ofta ur egna personliga erfarenheter, jag och andra har haft positiva relationer. Det vill jag få fram. Människor ska få lyckliga slut, de har slitit för att komma dit. Trots att han själv är man säger Francis Lee att storyn i ”Ammonite” ligger honom personligen närmare än vad ”God´s Own Country gjorde”. – Jag vill inte säga varför, det är för personligt. Men det har med det känslomässiga att göra, och jag tror att jag själv aldrig kommer att kunna titta på den igen.


Barn och cancer hör inte ihop. Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Eston 7 år, neuroblastom.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.


Ekstrand Media

Pricca Studios

BOKA EN WEEKEND OCH KOM NÄRMARE ULRICEHAMN I Västsveriges hjärta en timma från Göteborg hittar du en riktig pärla - Ulricehamn. I klassisk Änglagårdsbygd finns naturen och stadslivet sida vid sida. Här blandas traditionella konditorier och butiker med moderna affärskedjor. Ta ett dopp ute på kallbadhuset och njut av spa och bastu innan middagen serveras i restaurangen. Gör också ett besök på Lassalyckan vårt friluftsområde. Här finns fantastiskt fina mountainbike- och trailleder. Här kan du också testa padel och köra ett träningspass i gymmet. Övernatta sen på någon av våra mysiga boendeanläggningar. Vi bjuder in till ett besök och hoppas att få välkomna dig till Ulricehamn En del av Sjuhärad.

www.ulricehamnsturistbyra.se


-45-

”Det handlar inte bara om att man kommer ut som trans, det är också ett namnbyte, nytt pronomen. Det ligger mycket i andras händer på ett sätt”

hon heter tone Att komma ut är säkert något som flera som läser den här tidningen kan relatera till. Vissa gör det, andra inte. Andra gör det stort, andra litet. Ibland skriver man ett brev, eller ett sms. Andra tar klivet ut för sina nästan 300 000 prenumeranter på Youtube. Det gjorde Tone. AV ALFRED JANSSON FOTO privat


Rekrytera tech med rätt kompetens, fördomsfritt. Automatiserat. Intro automatiserar sök, screening och outreach, så att du kan spendera din tid på att intervjua kvalificerade kandidater. Helt kompetensbaserat.

www.intro.io

Milien Idely Papito Bananodlare, Dominikanska republiken

Väljer du Fairtrade-märkt skapar du möjligheter till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbetsoch levnadsvillkor. För vägen ut ur fattigdom är en hållbar handel, som leder till ekonomisk, social och miljömässig utveckling. Det börjar med Fairtrade! Läs mer på fairtrade.se

FÖRSÖRJNING OCH FRAMTIDSHOPP. DET BÖRJAR MED FAIRTRADE!


-47-

Det har gått ungefär en månad sedan dokumentären Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone släpptes när jag intervjuar Tone över videolänk. – Det känns underbart. Det är första gången på länge som jag lever i nuet och är mig själv. Tidigare har det saknats en pusselbit, säger hon och ler. Videon som Tone släppte på sin Youtube-kanal med titeln JAG ÄR TRANS har i skrivande stund visats närmare 350 000 gånger. Men att det skulle bli en “komma ut”-dokumentär var det inte tal om i början. – Jag fick en förfrågan i somras om att göra en dokumentär om mig och mitt liv. Men under det första mötet kom jag ut för produktionen och undrade om vi kunde ta en annan riktning. Men Tone hade redan kommit ut första gången två år tidigare, även om tankarna om könsidentitet hade funnits en längre tid än så. I folkvimlet på en festival hamnade Tone i en diskussion med vännen och ex-partnern Chloe om typiska könsbeteenden. – Det mynnade ut i ett bråk som egentligen inte behövde bli så stort. Vi pratade om manligt och kvinnligt och det var något som triggade mig. Jag kunde inte släppa bråket på hela kvällen och till slut valde jag att berätta för Chloe. Vi stod där i regnet och grät tillsammans. Du har kommit ut som gay, pansexuell och nu trans. Skiljer sig komma ut-gångerna från varandra? – Ja, det här är inte på samma nivå skulle jag säga. Det handlar inte bara om att man kommer ut som trans, det är också ett namnbyte, nytt pronomen. Det ligger mycket i andras händer på ett sätt. Tone sökte vård i september förra året för att få behandling för könsdysfori. Det tar runt ett år innan man får hjälp att påbörja könsutredningen och planen är att ta det ganska långsamt framåt. – I början ville jag göra allt på en gång. Hormoner, operationer, allt. Men sen snackade jag med Saga Becker. Hon berättade att hon hade en liknande inställning, tills hon började men hormonerna. Efter det valde hon att ta beslut efter vad hon vill, istället för att tänka på hur samhället anser att transpersoner ska vara. Så jag börjar med hormoner, så får vi se sen. Vad enligt dig är samhällets bild av transkvinnor? – Att man måste operera brösten. Att man måste göra en könskorrigering. Att man måste få kvinnlig röst. Det är inte allas önskningar. Ofta känner man press att vara “extra kvinnlig” för man vill att andra ska se en som man ser sig själv. Men varje persons resa är individuell och transspektrumet är väldigt brett.

– Jag pratade bara om att jag inte På Tones Youtube-kanal har hon är redo för det än. Jag blir nervös, börjat lägga upp innehåll som har rädd och fylld av oro och det är något med transfrågan att göra. Titlar som jag inte bearbetat ännu. Jag har suttit “Dejting, hormoner och operationer” på köksgolvet och gråtit över tanken eller “Frysa spermier” finns att välja på att jag ska uppfattas som ett skämt. bland. Tone berättar att hon tycker Man har hört om transpersoner det är viktigt att vara transparent, för som förlöjligats eller drivits med, i sin egen skull och andras. – Jag vill dela med mig av det ”Det är första gången jag går igenom, samtidigt som jag vill sprida kunskap och visa på länge som jag representation. Ett tag tog jag lever i nuet och är avstånd från hbtq-frågor, för jag kände att jag representerade fel del. mig själv. Tidigare Jag kände mig ju inte gay, jag var har det saknats en trans. Men nu är jag redo att tackla pusselbit” frågan. Okej men jag blir nyfiken, vad vissa fall utsatts för våld, i värsta fall pratade du om i videon “Frysa döden. Jag antar att man kommer spermier”? behöva vara väldigt tydlig vart i – Jag fick frågan om transpersoner processen man är. Men just nu känns kan få barn och det kan vi ju. För det ganska långt borta. min del så handlar det om att frysa Transfrågan har stigit till ytan in spermier innan jag påbörjar min de senaste tre åren och i navet har hormonbehandling. Man kan få ofta transkvinnorna hamnat, vilken tillbaka funktionen i spermierna om position i samhället de ska ta och man avslutar behandlingen, men för vilken kamp de ska föra. Debatten att vara säker så fryser man in. nådde förstasidorna i samband Och dejtandet?

med SVT:s Uppdrag Granskning, “Tranståget och tonårsflickorna”. För Tone kommer frågan alltså indirekt bli politisk. – Genom att jag existerar blir det så. Jag vill få folk att fatta att transrättigheter är basic human rights. Det är så konstigt att man inte vill acceptera att vi finns. Och bakom henne har hon en armé av stöttande följare. – Det låter kanske som en konstig grej, men de är som en stor vänskapskrets som alltid följer en. Är något jobbigt kan jag lyfta det på sociala medier och prata med mina följare. Många av Tones följare har varit med sedan starten för sex år sedan. De har sett och stöttat henne genom en större del av hennes vuxna liv och de fanns där även nu. – Responsen jag fick efter jag kom ut hade jag inte kunnat föreställa mig. Det var så otroligt kärleksfullt. Det gav mig kraften att vilja fortsätta vara en förebild och sprida kunskap till de som inte är lika öppna.


Jag lovar att alltid stå upp för hbtq-rättigheter i Sverige och i hela Europa. Det behövs. Tomas Tobé EuropaparlamentarikerEn hund är en bra hälsoförsäkring Du kommer ut flera gånger om dagen och har garanterat minst en partner i ditt liv, som alltid är intresserad av träning. En strålande hälsoförsäkring helt enkelt. Men hunden då? Som tur är kan vi på Agria erbjuda en lika bra hälsoförsäkring för din bästa vän. Vår hundrasförsäkring, eller rättare sagt, våra 427 hundrasförsäkringar är helt unika på marknaden. Var och en av dem är anpassad efter en ras eller blandras specifika behov. Superlogiskt tycker vi, för det är väl självklart att en tax inte har exakt samma behov som en grand danois … Så välkommen till en bra hälsoförsäkring, både för dig och din hund. Vi ses där ute.

Vill du veta mer? Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se för att hitta din lokala säljare. Agria Djurförsäkring är Länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


-51-

”jag hade aldrig gjort en ansiktsbehandling” Det tog 50 år. Men en dag i mars begav jag mig till Dermalogicas flaggskeppsbutik på Götgatan i Stockholm och gjorde min livs första ansiktsbehandling. Okej, jag är 50 år. Jag har aldrig använt några ansiktskrämer eller något ansiktsvatten. Jag är en tvål och vatten-kille. Och när jag berättar för hudterapeuten Jennie på Dermalogica att jag har hudlotion i ansiktet när den känns torr blir hon först tyst. ”Okej...” säger hon sen med viss förvåning. Jag är på Dermalogica för att göra en ”ProSkin 60”. En 60 min ansiktsbehandling som ska skräddarsydds efter min huds behov. Perfekt. Innan vi går in i behandlingsrummet får jag fylla i ett konsultationskort med frågor om min hud, hur jag upplever den, besvär jag känt och hur jag tar hand om den. Sen går vi in i rummet, jag tar av mig skor och tröja och lägger mig på en varm stolsbädd mellan handdukar. Det är som att gå på massage. Samma dofter, samma musik. Avslappnat. Jennie berättar om behandlingen och vad hon ska göra. Först blir det rengöring med PreCleanse som följs upp av en Face Mapping, det vill säga en hudanalys. - Jag tar en ordentlig titt på huden och efter det skräddarsyr jag behandlingen efter vad din hud behöver, förklarar hon. Och precis som du själv fyllde i på konsultationskortet

såg jag nu att du är torr, stram och känslig. Jag tänker att det är tur att hon beskriver min hy och inte hur jag är som person. - Du fyllde själv i att du hade vissa linjer och rynkor, så fokus blir fukt. Det blir en andra rengöring, där Jennie väljer produkter utefter min hud, det blir en Ultra Calming Cleanser, en milt rengörande och svalkande gelcreme som ska lyfta bort smutsen. Sen är det dags för exfoliering... Vad är nu det undrar du? Jennie förklarar: - En exfoliering avlägsnar döda hudceller, stimulerar cellförnyelse och förstärker effekten av övriga produkter i behandlingen. Jag nickar. - Jag använder en Multivitamin Power Exfoliant, den finns bara i behandlingen eftersom den är så kraftfullt koncentrerad, säger hon. Den har även en närande cocktail av vitaminer, A, C och E samt mjukgörande växtoljor. Därefter väntar lite portömning på näsan. Portömning! Det kan vara ett av de minst attraktiva orden jag vet. Och jag hade hört att det kunde göra ont, men nej då, det var smärtfritt och gick snabbt. Sen blir det Dermalogicas

akupressur massage som är vid en massa olika tillfällen, så jag ber avslappnande för både psyke och kropp henne att göra det enkelt för mig. samt stimulerande för huden och här Jag får med mig en Ultra Calming höll jag på att somna. Riktigt skönt. Cleanser (rengöringsgel) samt en Calm Därefter la Jennie på ett Water Gel (svalkande mjukgörare). Ett högkoncentrerade serum - ett enkelt litet startkit med andra ord. Biolumin-C Pro Serum som ska vara På kvällen går jag sedan och tränar lystergivande och har till uppgift att lite lätt, och i duschen känner jag jämna ut hudtonen. hur otroligt len och mjuk huden är. Över det lägger hon sen en ”Du kan få lite alkisnäsa efteråt så Conductive Masque Base som återfuktar, lugnar och reparerar ”Jag har aldrig använt huden. några ansiktskrämer Hon jobbar in masken över huden med metallstavar för en eller något ansiktslugnande effekt - och det får det, vatten. Jag är en tvål hon hade kunnat få fortsätta en och vatten-kille” timme till. Avslutningsvis applicerar hon (häng med nu...) en UltraCalming du behöver kanske inte gå på dejt mist (ett lugnande fuktspray), Calm samma kväll” sa en kompis innan Water Gel (en svalkande mjukgörare), behandlingen. Men jag är inte ens BioLumin-C eye serum (ögonkräm) rödflammig, jag är hur len som helst och en Solar Defense Booster spf 50 och känner att det inte kommer ta (solkyddsfaktor). ytterligare 50 år innan jag gör ännu en Puh! Sen är vi klara. ProSkin 60. Som alltid när man är på massage Anders Öhrman går en timma väldigt fort. Jag får ett glas vatten och tar på mig tröjan och skorna. Ute i butiken går vi sedan igenom de olika produkterna och jag lovar mig själv att börja ta hand om mitt ansikte. Men jag vill inte ha tio olika produkter som ska appliceras


-52-

ICIW Training Open Tank Top Graphite Men Ärmlös t-shirt i lättviktsmaterial med ultralätt tyg i ”scallop cut” ICIW, 299 kr

Clean Eating Katrin Zytomierskas må-bra-märke som snålar på kolhydrater, går som tåget. Kolla in favoriterna: Proteinbröd mix, med fröer och mandel (69 kr), utan jäst eller mjöl. Knaprigt eko-knäcke av sesamfrö, kruskakli och pumpafrö (59 kr), Clean Nudlar av konjaksrotsmjöl (7 kcal/100 gr)(35 kr), och supersmarriga kokos & citronboll av dadlar, kokos och citronolja (49 kr) Finns i välsorterade livsmedelsbutiker och på kzcleaneating.se

Stimulate kondom RFSU lanserar en helt ny tunn kondom som heter Stimulate med extra stora knottror för ökad njutning som får dig som vill känna mer. Try it, you´ll like it. Ca pris 99 kr

Sports Bra Black Tillsammans med Ung Cancer gör ICIW (I Can I Will) en god sak. Ung Cancer, stöttar unga vuxna som lever med eller nära cancer. 50 kr per sålt ex av denna sport-bh med korsade axelband, som innehåller 77% polyester och 23 % spandex, går till Ung Cancers verksamhet. ICIW, 349 kr

snyggt, smart & sunt Vår betyder nystart. Ronny Larsson har hittat prylar, snacks och andra saker som kan göra din vår lite skönare och lite mer hälsosam. Sun Screen Velvet …är ett transparent solskydd som bildar en osynlig andra hud. Den fyller dessutom ut linjer och rynkor utan att täppa till porer och håller upp till sex timmar! Sun Screen Velvet Face, SPF 30 och 50+ finns i en ofärgad och en tonad variant . Fr 249 kr för 50 ml.

Hydro Masque Exfoliant Dermalogica Se den som 2 i 1! En fuktgivande och exfolierande fem-minutersmask som slätar ut och återställer fuktigheten i huden. Använd 1-2 gånger i veckan och du kommer både se och känna resultat! 685 kr, 50 ml

Acetrack av Deversify Deversify har en mätare med tillhörande app, Acetrack , som mäter om du befinner dig i ketos, alltså där du vill befinna dig om du ska förbränna fett. Kroppen hamnar i ketos när man fastar eller drar ned på kolhydrater, och har kroppen inga kolhydrater att förbränna så använder den i stället fett som energikälla. Acetracks mätare uppdaterar dig om din metaboliska status genom att du andas ut i den. 2395 kr, getacetrack.com

Ramlösa Funktionsvatten Kolsyrat funktionsvatten, med vitaminer, antioxidanter och energi. Fokus motverkar trötthet och smakar melon. Vitamin, smaksatt med granatäpple ger 100 procent av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin och 50 procent av A-vitamin, och Balans är rik på antioxiderande ämnen, och smakar citron. Under 20 kcal per burk, ca pris 24 kr, 33 cl.

Ben & Anna Natural Shower Tablets Veganska, miljövänliga och icke-djurtestade duschtabletter som är perfekta att ta med sig på gymmet. Löddrar upp i kontakt med vatten, och en tablett räcker till hela kroppen. 135 kr och finns bland annat på lyko.com

Sense Me – nu med orgasmgel RFSU:s Sense Me-serie med tio produkter inom glid, massage gel, massage olja och orgasmgel. Den sistnämnda, RFSU Big O! Orgasmic Gel, kan bidra till att lättare komma till orgasm, och ökar känsligheten vid beröring och kan användas både vid onani och med partner, och är en gel för alla! 159 kr, 30 ml


Andra skulle bara bläddra förbi.

Men du är inte som andra. Så varför skulle din hud vara det? Vi tror varken att det finns produkter eller rutiner som passar precis alla. Istället tror vi på att utgå från dig och din huds unika behov. Vilka de än är. Besök någon av våra salonger eller exuviance.se för rådgivning, behandlingar och produkter som passar just dig. Finally, unique care for unique skin.

www.exuviance.se | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic
OPERAN PLAY

Inget login Inga avgifter

VÄLKOMMEN till Kungliga Operans digitala SCEN

Samarbetspartner Wallenius Lines

operanplay.se


-57-

QX tipsar hela våren och sommaren om hbtq-ägda utflyktsmål som du kan besöka i sommar. Från hotell och Bed & Breakfast, till caféer och butiker. Tipsa gärna oss på redaktionen@qx.se

Bo hos peter & Mikael på österlen För äkta paret Peter och Mikael är Stenrosgården på Österlen en dröm som gått i uppfyllelse. I år är det elva år sedan de vågade släppa allt och satsa på sin dröm. AV Anders Öhrman FOTO Privat

Stenrosgården är ett boende i hjärtat av Österlen nära Kivik och Stenshuvuds nationalpark som drivs av killarna Peter och Mikael. Mikael är 70 år och Peter 60 år och de träffades för 42 år sedan... – Ja, vi möttes en natt på klubb 4:an i Malmö 1979, vi gick hem tillsammans den kvällen och sedan den dagen har vi vandrat sida vid sida i med- och motgångar, säger Mikael. Berätta om Stenrosgården,hur hamnade ni där? – Vi levde ett liv i Malmö där jag arbetade som gymnasielärare och Peter som sjuksköterska, men vi ville göra en förändring. Vi var trötta på stadslivet och ville ut på landet. så vi åkte runt på helgerna och återkom till Österlen och Kivik gång på gång. Där nånstans såddes ett frö att vi kanske skulle våga göra en större förändring i våra liv. Vi tittade på olika objekt och ett av dessa var Stenrosgården. Ett enda besök behövdes, sen kände vi båda ”nu är vi hemma”. Vi vågade satsa och efter lite budgivning fram och tillbaka fick vi möjligheten att köpa Stenrosgården. Hur var de första åren? – Vi kom hit den 2 juli 2010 och i bagaget hade vi två madrasser, två glas och lite till, dagen efter kom alla gäster (skrattar). Men vilken sommar vi fick. Vi vågade hoppa rakt ut i det okända, säger Peter. – Första åren var oerhört lärorika, vi hade inga anställda, så vi fick lära

oss allt och fi xa allt. Det var bara vi två. Stenrosgårdens historia går tillbaka till 1835 och en stor del av den ursprungliga charmen finns kvar. På Stenrosgården hyr man lägenheter, inte rum. Fyra av lägenheterna är ca 70 kvm stora, fullt utrustade i två plan bestående av tre sovrum (med sammanlagt fem bäddar), allrum, kök samt badrum och toalett. Takbjälkar, putsade väggar och oljade trägolv. Det finns även en mindre lägenhet på ca 40 kvm där två personer kan bo och även ha husdjur med sig. Vad är skillnaden på Stenrosgården idag och när ni tog över? – Oj, vi har utvecklat Stenrosgården så som vi önskar, det var ju redan en etablerad verksamhet men vi har satt vår prägel på gården. Vi strävar efter att skapa en plats där man ska känna dig välkommen, där man kan vara den man är och njuta av allt som finns runt omkring en. Vad skulle ni säga är det som gör Stenrosgården unikt? – Det är väl framför allt att man hyr en lägenhet istället för att ta in på hotell, vandrarhem eller Bed & Breakfast. En lägenhet ger lite mer av en hemkänsla trots att man är på semester, säger Mikael. Var äter man på kvällen om man inte vill laga själv? – Vill man inte grilla sin egen mat på uteplatsen kan man ta en promenad till någon av restaurangerna

i närheten, det är bara att ”Vi möttes en natt på välja. I dessa tider vi lever i klubb 4:an i Malmö 1979, erbjuds även take away. De sedan den dagen har vi närliggande restaurangerna vandrat sida vid sida i har specialiserat sig på allt från crepes och stenugnsbakad mot- och framgångar” pizza till högklassig mat med utgångspunkt i framförallt de lokala råvarorna. Några en företagare utsattes för hatbrott och kilometer norrut ligger fiskeläget trakasserier. Vi andra företagare gick Kivik där du kan mysa i hamnen, samman och beställde regnbågsflaggor titta runt i butiker och har ett antal som hissades överallt för att visa restauranger att välja mellan. vad vi som bor och lever här står 2015 gifte sig killarna på Stenrosför – allas lika värde och vi står upp gården och ställde till med fest där för varandra, berättar Peter. Det var vänner från förr - och nya vänner från en underbar känsla, att se alla dessa trakten - var inbjudna. flaggor vajande i vinden överallt. – Vilken fest det blev, halleluja! Hur var 2020 för er? En av presenterna vi fick av byborna – Det blev ett prövoår – alla var en flaggstång och där vajar bokningar avbokades fram mot regnbågsflaggan, säger Mikael. påsken, men när nya restriktioner – En fin historia från byn är när kom och människor kunde börja åka så small det till och bokningarna strömmade in. Vid bokslutet visade det sig att vi aldrig tjänat så mycket och haft så många bokningar. Hur ser ni på 2021? – Det mesta är fullbokat sommartid och vi har många bokningar under våren, även hösten. Så det ser bra ut, vi är så tacksamma att vi fann detta ställe och att en dröm blev sann, säger Mikael. – Det blev en resa som vi inte trodde var möjlig. Men inget är längre omöjligt.


#stöttaqx bli prenumerant

10 % rabatt

Uppge kod: QX2021 i webshop www.tilldjur.se eller i butik Anjinsans Hund & Katt Mogatan 6 254 64 Helsingborg

! F F U T S tly to T c e r i O d H doms n Free co ailbox your m

www.tilldjur.se Öppettider i butiken Info@anjinsans.se Mån-Fred: 10-18 042 - 15 71 33 Lördag: 10-14


@karinkarlsbro

HOMOFOBI HAR INGEN PLATS I EUROPA! KARIN KARLSBRO EUROPAPARLAMENTARIKER


CHECKAR IN KOM HOTEL STOCKHOLM

FOTO: EMMA MATTSSON/KOM HOTEL & KIT FORSMAN

-60-

DÖBELNSGATAN 17, STOCKHOLM ANTAL RUM: 143. PRIS: 690-890 KR, INKL FRUKOST.

GYM

POOL

BAR

REST.

FRUKOST RUMMEN MYSFAKTOR PRISVÄRD

UPPLEVELSE

16

TÄNKBAR HOTELLGÄST VILLAGE PEOPLE (KAN JU INTE VARA NÅGOT ANNAT)

Fräscha rum

Kom Hotel - ett svenskt YMCA Ett prisvärt regnbågsvänligt alternativ mitt i Stockholm.

“It´s fun to stay at the YMCA, it´s fun to Stay at the YMCA”. Jag har bott på regnbågshotell över hela världen, men aldrig på ett äkta YMCA. Så därför var det hög tid att checka in på KOM Hotel i Stockholm. Den Village People-besjungna svenska motsvarigheten heter KFUM och är en del av de två internationella rörelserna YMCA och YWCA. KOM Hotel i Stockholm drivs av just KFUM, och det fina här är att all vinst från hotellverksamheten går till föreningen KFUM Central som har cirka 3000 unga medlemmar som sportar, eller musicerar. Dessutom driver man projekt inom integration, och jobbar för ungas mentala hälsa. KFUM Central har faktiskt drivit hotell sedan slutet av 1800-talet och det allra första hotellet låg på Stureplan! Jag har turen att träffa Keeleigh, som är receptionschef, och har jobbat här i fem och ett halvt år, visar sig vara pan, och stolt QX-läsare! – Jag har aldrig jobbat på en mer välkomnande och inkluderande arbetsplats, berättar hon stolt. Keeleigh

däremot finns gott om matmöjligheter är en drivande kraft under hotellets i området. Bistro Leoparden på Tegnerg. Pride-satsning då man till Stockholm 16 har grym mat, lyxiga pizzor och Pride flaggar upp, och de anställda klär prisvärda mellanrätter. sig i tröjor i regnbågens färger. Alla rum har gratis wifi och Chrome– Vi har väldigt mycket Pridebesökacast, och i plusrummen finns förutom re, det är nästan som att vara mitt i YouBed, i vilken du ställer in hårdparken, berättar hon med ett skratt. hetsgraden, SodaStream och Så, varför ska man kaffemaskin från Nespresso. ”Kom Hotel bo här, frågar jag. Lyxigt! Och ja, givetvis – Dels gör man har Stockholms samhällsnytta, största hotellgym” finns hundrum. Frukosten är klart godvinsten går till känd, välpåfylld och fräsch, om än utan viktiga verksamheter, vi har supertrevlig det lilla extra. personal, och om man gillar att träna så Kom Hotel Stockholm erbjuder en är det helt rätt att bo här! finfin vistelse på ett prisvärt hotell “mitt Ja, för passande nog, för detta i smeten”. Lite lustigt att hotellet visar tränings- och må-bra-nummer av QX sig ha det kanske straightaste namnet så har Kom Hotel också Stockholms nånsin, KOM står nämligen för Kvinnor största hotellgym! Ett par våningar Och Män! Men hey, vad gör det när under hotellet ligger nämligen ett stort regnbågshjärtat är på rätta stället. fullt utrustat gym som på två våningOch nu är jag mer än nånsin säker på att ar rymmer allt en kan önska sig, plus det är just ett ställe för alla! två baskethallar (öppna för alla, men används främst av KFUM:s medlemFotnot: KFUM står för Kristliga föreningen mar). Dessutom kan man som gäst delta av unga människor, men har idag ingen i gruppträningar och basta (tyvärr är koppling till kyrkan. bägge på paus nu under pandemin). KOM har ingen egen restaurang, Ronny Larsson Pride på KOM.

En av träningssalarna.

Keeleigh med KFUM:s David.


Planera sommaren nu! När det spontana är inställt får man hitta glädjen i planering istället. Av sommarens semester till exempel. Med Apollo reser du tryggt och kan omboka, avboka och skjuta upp din resa ifall något skulle hända. Välkommen att planera din sommar på apollo.se, det trygga valet.

Öppet köp Fri ombokning Boka nu, vänta med att slutbetala Skjut på resan om du blir sjuk i covid-19 Byt resekompis kostnadsfritt Ändra dina tillval fram till 24 h före avresa Vi ordnar ditt covid-19 test


HUSS (VIAPLAY) Irene Huss-filmserien från 2008-2011 imponerade inte. Men Karin Franz-Körlöf är grym som Irenes dotter Katarina i dessa nya fem krim-filmer som utspelas i Göteborgsområdet. De är allt som Beck numer inte är: Spännande och engagerande.

FOTO:PEO OLSSON/NENT GROUP

FTM

FOTO: LUCKY DOGS

-62-

SURANNE JONES I SCOTT & BAILEY (SVT) Efter att ha varit strålande i Doctor Jones och Gentleman Jack hittade jag Jones stora genombrottserie. Visas på SVT Play just nu och detta är brittiskt polis-mys när det är som bäst. Och Jones är grym som småtrasig polis.

FOTO: BBC/SVT

FILM TV MUSIK

QX SPELDOSA 1. Loreen “Sötvattentårar” En ny, svensk (mer kommersiell) era för ESC-drottningen startar här!

4. Thomston “JPA989” Snygg pop från en av Nya Zeelands bäst bevarade hemligheter... 5. Ladyhawke & Broods “Guilty Love” ...och här är två till indie-favoriter från NZ på samma gång. 6. Mahmood “Inuyasha” Varit ute ett tag, men Speldosan har alltid plats för Mahmood. 7. Benjamin Ingrosso + Cherrie “VHS” En del av oss känner oss urgamla. Andra slår upp låttiteln på Wikipedia.

Tomt om Dolda begär AMMONITE KATE WINSLET, SAOIRSE RONAN

Det osar Oscars bara man tänker på duon Kate Winslet och Saoirse Ronan. Men ”Ammonite” blir aldrig det svepande kärleksdrama vi hoppades på. Winslet spelar Mary Anning, en sammanbiten och isolerad kvinna bosatt i 1840-talets England. En pionjär inom fossilforskning, säger Google mig, men Annings fascinerande livsverk förskjuts åt sidan till förmån

för en uppdiktad romans. Unga, oskuldsfulla överklasskvinnan Charlotte dyker upp i byn - kan hon tina Marys kalla hjärta? Långa, intima oralsex-scener följer. I övrigt är det sparsamt med dialog och känslor. Fotot är grått, miljöerna kalla, tempot släpar. Här hittas flera gemensamma nämnare med regissören Francis Lees bögdrama God’s Own Country - outtalade känslor och dolda begär på landsbygden. Budgeten är högre, stjärnorna större, men ändå ekar det tomt. Alexander Kardelo

FOTO: DR1

3. Kylie Minogue “Real Groove (Studio 2054 Initial Talk Remix)” Kylie Minogue som Kylie Minogue ska låta.

FILM

FOTO: DANIEL OHLSSON/TV4

2. Måns Zelmerlöw “Come Over Love” En av MZ:s härligaste.

8. Eric Saade “DAY & NIGHT” Snygg (och snabb) uppföljare till Mello-tvåan.

10. Zara Larsson “Poster Girl” ...precis som det här! SPELDOSAN 10 år sen: Kati Wolf “What About My Dreams” ”Kommer spelas flitigast på svenska schlagergolv efter Eurovision.” Av Ken Olausson tinyurl.com/ QXSpeldosa2021

ROBINSON (TV4) Jag förstår att man inte kunde åka över halva jordklotet i år, men för mig tappade min reality-favvo allt när vi nu tvingas se kall norrländsk myggmisär.

FILM

NOMADLAND

Frances McDormand, David Strathairn Att se på fi lm är att resa, att vandra en mil i någons skor, eller att glömma bort sina bekymmer - det finns alltid någon som har det jävligare. Det stämmer iallafall in på årets Oscarsfavorit Nomadland, där vi

får se en sorgsen Frances McDormand anamma det stilla husvagnslivet med en intim, närmast dokumentär känsla. Oslagbart vackra landskapsbilder varvas med oglamorösa bajsa-i-enhink-scener. Mysig fi lmisk slowfood som väcker tankar om vad det innebär att vara fri på riktigt. Alexander Kardelo

FOTO: DISCOVERY+

9. Nick Jonas “This is Heaven” En av många bra låtar på nya albumet...

BROTTET (TV4/C MORE) Streamingstjänsten visar den danska klassikern och 24-kopian) igen och visst är den sevärd. Om man tar bort de politiska delarna. Mer Sarah Lund till folket!

GUSTAF HAMMARSTEN & LIV MJÖNES I ALLA MOT ALLA (DISCOVERY+) Totalt omöjligt att titta när dessaöverspelande gaphalsar är med. Jesus, tagga ner!


SLAMMING [ˈslamɪŋ] Slang för injektion av droger, framför allt metamfetamin. Tänk på att aldrig dela nålar eller andra verktyg för att minska risken för överföring av hepatit C och hiv.

FUNDERINGAR KRING DROGER? Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar.

G HOLE [dʒiː həʊl] Överdos av GHB/GBL där man däckat och därmed finns fara för att bli utsatt för övergrepp eller sluta andas. Händer det någon – ring ambulans.

MOTTAGNING@RFSLSTOCKHOLM.SE SEXPERTERNA.ORG/CHEMSEX


BAR/ RESTAURANT 1 Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 62. Alla dagar från 11 - , Restaurang, café och bar vid Riddarfjärden, inglasad vid behov. Öppnar den 1 april. 2 Secret Garden Kornhamnstorg 59 Alla dagar 12-03 3 The Green Queen, Norr Mälarstrand 64, Glutenfri restaurang · Vinbar · Smoothie- och juicebar. Öppnar 10 april 4 The Hills Götgatan 29. Restaurang och bar. För mer info: thehillsstockholm.se 5 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 17 - . Gaybar & restaurang. Uteservering. 6 DeMi Matbar, Katarina Bangatan 21, bar och restaurang. Tis-Lör 16-. 7 Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 16, 17 - Vaxholmsbåt från Nybrokajen till Grenadjärbryggan 8 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. Restaurang och bar och hotell. grandsaltsjobaden.se 9 Haga Schweizeri, NK, Hamngatan 18-20, café/bar. Morfar Ginko Swedenborgsgatan 13, Restaurang och bar, utservering. Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08- -, ons-tors 08-, fre-lör 08Whippet Lab Rutger Fuchsgatan 5, Restaurang, bar. Tis-lör 17-

Norrtull

S:t E

avä gen

en

ata

väg

llsg

dis

Fre

jga

tan

Su

back

n gata riks kt E

stran

dsled

Tors g

en

atan

njärs

parken

3

ingga

sholm

tan

sgata

n

Pipers

tan arga

Ga

Ku

ngs

g.

T-CE

Kla

RÅDHUSET Berg sgata n

tan

18

m

rab

g. Norr

1

tan lsga

msga

Polhe

tverk

Flem

Kung

Sche elega tan gatan

n sgata

oberg

Ponto

Kronobergsparken

an

Han

Rålambshovs-

H

Norra Bantorget

gat

Fridhemsplan

Kron

Essingeleden E4/E20

an

a Vas

Gjö

l rwe

Klara

San

20

Drottningholmsv.

dm Rå

an

n

THORILDSPLAN

Rålambsvägen

tan

rgata

atan FRIDHEMSPLAN

n

en

gat

ta

14

nds

ga

pla

ns

n

sväg

ge

aga

gholm

ha

tan

KRISTINEBERG

Up

sga

ttnin

t G öransg

ata

mm

Dro

nd

nk

vatorie-RÅDM GA lunden

n Teg Ka

nd

öme

nga

ann

lda

Li

Sa

Stra

Alstr

e SANKT Od ERIKSPLAN

lag

lms

tan

Obsertan

stm

Ige

STADSHAGEN

gsho

dsga

Karlbergsvägen

Da

Kun

stran

ODENPLAN

Norr

an

Rör

gat

Tomtebogatan J

ANNON ANNON ANNON ANNON

s Tor

agata

n

n

STOCKHOLM GAY GUIDE a Van

lunden

g

riksg

.

Vanadis-

sla

tan

Sve

ga

rrtu

S

tat

s ion

No

rra

n

Ro

rra

No

Mäla

rstra

nd

Vä ste rbr on

Söder Mälarstrand

Långholmen

Rose

n

.

Li

E4/

lje

en

ho

lm

eled

ang.

n

ro

Skolg

ia B

sgata

ing

sb

nlund

Ess

Maria Mar

Zinkens Väg

nsg.

atan Hornsg atan akarg m k ru K

ägen

n

HORNSTULL

Hornstull

T Br

utsso l Kn

Högalidskyrkan

n agata Lund ZINKENSDAMM

Ringv

sgata

s Strand

Högalidsgatan

atan

holm

nd

sg.

rgs u

sund

Be

sgatan

Varvsg

Lång

Berg

ad Verkst

n orgsgata

e Tork

Heleneb

J

Tantolunden

E20

to Tan

LILJEHOLMEN

OBS: Öppettider varierar över tid beroende på restriktioner på grund av Corona-pandemin beslutade av myndigheterna. Stöd de som annonserar i QX och de som bidrar till att Regnbågssamhället lever!

gata

n

13

ASPUDDEN

#TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET MIDSOMMARMIDSOMMARKRANSEN KRANSEN

KLUBBAR/CLUBS Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, Se gaymap.qx.se för klubbinfo. SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, Se gaymap.qx.se för klubbinfo. Club Backdoor, Arenavägen 75, Se gaymap. qx.se för klubbinfo. Rågsveds Krog, Sköllerstagatan 6, Rågsved. Onsdagar Queer Night. Alla välkomna. Wish, Se gaymap.qx.se för klubbinfo

No

VÄSTRA SKOGEN

e nk

Konstfack

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

n ge vä on lef e T TELEFONPLAN

J


CAFÉ

nn aattaa llssgg JJaarr nn ggeerr aattaa BBiirr ggssgg

RESTAURANT & BAR R E URANT & BAR RE ESSSTT TAA AGötgatan R UURRAANNTT29&& BBAARR www.thehillsstockholm.se L

Va lha lla vä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

tan nsga run n rb ata eng Od

övä ing id

GÄRDET

12

aann ggaatt kkaarr maa ttm LLuunn

17

Humlegården

19

rma lmsg atan STADION

Ko m

Val hall avä gen

Lindarängsvägen

Karlaplan

Linn éga tan

hagaschweizeri.se

Ladugårdsgärdet

Karla väg en

ääggeenn rvaavv N Naarv

an gatan ndsgat rrlands No Norrla

NK Stockholm | Hamngatan 18–20 @hagaschweizeri | 08-19 34 34

ETC & KULTUR

ägen sbrunnsv Djurgård

TESTA DIG FÖR HIV!

7

nn rroo llbb rraa nntt CCee

a tg

n 16 ke10 Kå

kb

Skeppsholmen

rin

GAMLA STAN

13

15

Djurgården

Skansen

Storkyrkan yrkan Stork

nn aattaa gggg ttaann nn llåånn yyggaa aattaa tteerr NN yygg V Vääss rraa NN oo SStt iilllaa LL

n My

Slottett Slotte

n ta

nn ggee ssvvää åårrdd uurrgg DDjj

Vasamuseet

Riksd agen Riksdagen

Öste Österlån rlånggat ggatan an

aann ggaatt

tan sgatan ingsga gering Re Reger tan gatan dsga nads illna skill almsk M Malm

nngg ttttnnii DDrroo

Stureplan ÖSTERMALMSKungsgatan HÖTORGET TORG Stor Högata torget n . g o r Rid B g. s d a l . e mla rgata rg amu n gga NybroBry r S Sergels Hamngatan plan ste torg Mä KUNGSTRÄDGÅRDENStora ✡ ENTRALEN Stora Strandvägen Syna goga Syna gogann gsg. ber n J ata n g ✞ u a S:t Jacob Jacobss K:a S:t Vatt esgat K:a l atanGustav rku He obsg Adolfs Jak edsg. Torg Fr Tegelbacken

9

– På Haga Schweizeri har vi något tillfredställande gott för alla smaker.

KARLAPLAN

men dör sga tan

NÄR TILLFREDSSTÄLLDE DU DIG SENAST?

VVää rrttaa vvää ggee nn

EErrik ik D Daahh lb lbeerr ggssggaa ta tann

Öste

SSiibb yyllllee ggaattaa JJuu A Arrtt iilllleerr nnggffrruugg nn aattaann iiggaata ta nn SSkkee p p G Grree SSty ppaarrgg tyrrm vvggaa maann aata tann ta tann ssggaata tann

n

SSttuu BBrraa rreeggaa hheegg G Grree ttaann vv TTuu aattaann rreeggaa ta tann N Nyybb rrooggaa ta tann

e ngst Ku

MANSATAN an gat s n ta rga né rg. aka amm

2020-03-25 15:39 2020-03-25 15:39 2020-03-25 15:39 15:39 2020-03-25

EEnngg eellbbrr eekkttss ggaattaa nn

ttaann eeggaa TTuull aann ggaatt llnnss ööbbee

NS QX.indd Jarla- 1 Kar NS QX.indd plan 1 lav NS NS QX.indd QX.indd 1 1ensg. äge

• SVAR PÅ 20 MINUTER • GRATIS & ANONYMT • INGEN FÖRBOKNING

8 Gröna Lund

2

Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan Öppettider på testpoint.se

Slussen

Ma lm

parken gå rd sv äg en

Eriksdals gatan

Sickla Sickla Udde Udde

nn ronn ssbbrroo llllssbbro tu SSkkaannaannsstu SSkk nn bbrroo oovvss eesshh aannnn JJoohh

Hammarby Sjöstad mm Ha

18 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 19 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 20 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop

llé yA arb

Sick la

Kan alg ata

NACKA NACKA

Sickla

LLuu ggnn eettss AAll léé

Vitabergs-

KKoo rrpphh oopp ppss gg..

tann tgaata G Göötg

sg sg.. G Gririnndd

Er iksda lslu nde n

Sofia K:a K:a Sofia

13 Torso Shop & Massage, Gallerian gången/ Kornhamnstorg. Öppet tisdlörd. 11-19 14 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider. 15 Mannerståls Herrfrisering, Skomakargatan 28. Mån 09-18, Tis-Fred 09-19. 16 Gamla Stans bokhandel, Stora Nygatan 7. Öppet 11.30-18, helger 11.30-15. 17 Noaks Ark, Eriksbergsg. 46. Hiv-test, dagverskmahet, aktiviteter. Info via: noaksark.org/stockholm/ Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28

EROS

Fåfängan Danvikstull

11 BBaarn rnäänngg sg sgaata tann TTeeggee lv lvik ikssggaa ta tann

6

Tegelviksplan

atan Erstag Erstagatan

tan s ga n Kock gata Åsö e n gatan ta a NyBond adulåsg n torget us L negata Magn Skå ÅsöKatari torget na B an tan andsga ga atan Hall ingeg atan ta Blek ndsg a o tl G . g n a o g Allhe ndsg. SKANSÖla TULL vägen Ring

rg.. targ ästa mäs rgm B Boorg

tann sgaata rgsg torg N Nyyto nnaagg.. rm rmaann SSööddee

tann taggaata stggööta Ö Öst

sg.. rgsg nnbboorg weeddee SSw

MEDBORGARPLATSEN

KKöö llnnaa rrgg..

4

5

ataa Gat as G rnas iern stie enst RRen

tann tgaata G Göötg rg rg.. slaaggaa RReeppsl

tann sgaata maannsg BBeellllm

tann sgaata sg rmaann meerm imm TTim

Bastugatan tgatan Tavas rkagatan y Katarin k n n rä avägen SLUSSEN Mariag. MoseStadsgå torget auls P rdsham backe nen Sankt Torg Fjällgatan MARIATORGET . sg atan gård ergsg Präst tan Högb a MedborgarMari ovsga tan Tjärh platsen ungaga Folk

J

Tege lud dsv äge n

gen

10 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-. 11 RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Senioraktiviteter för gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se 12 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5. Stödgrupp med aktiviteter. Golden Ladies café Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + För aktuell plats se goldenladies.nu Robin Delselius Bageri, Renstiernas gatan 19, 07.3018.30 )17.00 lörd/sön) • Tre Kronors Väg 47, Nacka 07.30-18.30 (06-16 lör/sön) • Stora Gungans Väg 2, Enskede 07.30-18.30

DAILY UPDATED GUIDE IN:

GULLMARSPLAN STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

• ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI •

Stora Nygatan 7, Gamla Stan www.gamlastansbokhandel.se

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

• SVENSKA •

gaymap.qx.se


GÖTEBORG GAY GUIDE

Boka bord online på www.beebar.se Stora Saluhallen Göteborg, 031 13 38 39

1

2

3 #TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET

4 5 S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

För aktuell information

goteborg.rfsl.se

Vegan och laktovegetariskt, kaffe, BAR/CLUB öl och vin. 1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, Kungstorget, Öppet varje dag från ÖVRIGT 11:30HBTQ-mottagningen, 4 Gretas Bar & Nighclub, Chapmansgatan 6. 031-7661922. Drottningg. 35. Se gaymap.qx.se för Närhälsan. Fjärde Långg. 48, 5 klubbinfo. mån-fre 08-17. Vi erbjuder testning Queer, Park Lane, Kungsportsoch rådgivning avseende hiv och avenyn 38. stängt tills vidare. Se andra sexuellt överförda infektioner gaymap.qx.se för klubbinfo inklusive hivtest med snabbsvar, SLM. Info via slmgbg.nu, gaymap. web-tidbokning via hemsida, www. qx.se. narhalsan.se/smc Haket, Första Långgatan 32. Beyond Retro, Arkaden, Extra fester då och då se gaymap.qx.se Drottninggatan 38-44. Öppet månfre 10-20, lör 10-18, sön 18-17.

CAFÉ/RESTAURANG

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

2 RFSL GBG. Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons 17-20, Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20. 3 Crippas. Kusttorget 1, Majorna,

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se


Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

PROVSVAREN PROVSVAREN PROVSVAR GER INTE GER INTE PROVSVAREN GER INTE ALLA SVAREN ALLA SVAREN ALLA SVAREN GER INTE

Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

Foto porträtt: Malcolm Hanes. Foto tankebild: Bildbanksfoto – personen på bilden är en modell.

Att ställa frågor och våga ifrågasätta har förändrat Att ställa frågor och våga ifrågasätta har förändrat livetställa för människor i allaoch tider.våga ifrågasätta livet förhar människor i alla tider. Att frågor förändrat   Tänk om forskarna inte hade fortsatt att fråga   Tänk om forskarna inte hade fortsatt att fråga sig om det går att få fram bättre mediciner mot livet för människor i alla tider. sig om det går att få fram bättre mediciner mothiv. Hade vi då haft mediciner som gör att virusnivåerna blir omätbara, så att viruset   Tänk forskarna inte hade fortsatt atti blodet fråga hiv. Hade viom då haft mediciner som gör att virusinte kan överföras? sig om det går att få fram bättre mediciner mot  I dag vet vi att välbehandlad hiv är smittfri. nivåerna i blodet blir omätbara, så att viruset Det behöver ingen längre ifrågasätta. inte Hade kan överföras? hiv. vi då haft mediciner som gör Det attenda virussättet att få svaren på hur hiv ska påverka ditt liv så lite som möjligt är  I dag veti vi att välbehandlad hiv är smittfri. nivåerna blodet blir omätbara, så att attviruset fortsätta ställa frågor. För provsvaren Det behöver ingen längre ifrågasätta. ger inte alla svaren. Du kanske har inte kan överföras? andra frågor?  Det enda sättet att få svaren på hur hiv  Kan jag ha sex?  I vet ditt vi att välbehandlad  Hur ska jag hålla mig frisk? skadag påverka liv så lite som möjligthiv är är smittfri.  Måste jag berätta? Det behöver ingen längre ifrågasätta.  Kommer jag att kunna bli gammal? att fortsätta ställa frågor. För provsvaren min ryggvärk på hiv? ger inteenda alla svaren. har på hur  Beror  Det sättetDu attkanske få svaren hiv jag resa utomlands?  Kan andra frågor? jag så trött? ska påverka ditt liv så lite som möjligt  Varför är jagärskaffa  Kan barn?  Kan jag ha sex? att fortsätta ställamig frågor.  Hur ska jag hålla frisk? För provsvaren Fortsätt att fråga. ger inte jag allaberätta? svaren. Du kanske har Det kan förändra ditt liv.  Måste  Kommer jag att kunna bli gammal? andra frågor?  Berorjag minha ryggvärk  Kan sex? på hiv?  Kan jag resa utomlands?  Hur ska jag hålla mig frisk?  Varför är jag så trött?  Måste berätta?  Kan jag jag skaffa barn?

ALLA SVAR

Att ställa frågor och våga ifrågasätta har förändrat livet för människor i alla tider.   Tänk om forskarna inte hade fortsatt att fråga sig om det går att få fram bättre mediciner mot hiv. Hade vi då haft mediciner som gör att virusnivåerna i blodet blir omätbara, så att viruset  Kommer att kunna bli gammal? inte kanjagöverföras?  Beror på hiv? Fortsättmin att ryggvärk fråga.  I dag vet vi att  Kan jagförändra resa utomlands? Det kan ditt liv. välbehandlad hiv är smittfri.  Varför är jag så trött? Det behöver ingen längre ifrågasätta.  Kan jag skaffa barn?  Det enda sättet att få svaren på hur hiv ska påverka ditt liv så lite som möjligt är Fortsätt att fråga. Det förändra ditt liv. att kan fortsätta ställa frågor. För provsvaren ger inte alla svaren. Du kanske har

i samarbete med

Erbjuder stöd, utbildning och mötesplatser för dig som lever med hiv.

PM-SE-HVU-PPT-190001/201911


Ladda ner appen Tidningen QX

MALMÖ GAY GUIDE

• Få notis om nytt nummer ute • Lättläst läge - i mobil och padda

2

RFSL Rådgivningen & CheckPoint

1

Drottninggatan 36. Tel: 040-6119951

3

Kuratorsmottagningen

Västra Kanalgatan 1. Tel: 040-6119950

Skåne Universitetssjukhus DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

4

#TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 2 SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. Tisdagar och lördagar. Se slmmalmo.se och gaymap.qx.se Le Couronne, Södra Förstadsgatan 36. Gayvänlig bar/restaurang Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar.

ÖVRIGT/OTHER

Möt kärleken på

3 RFSL-Rådgivningen & CheckPoint, Drottning. 36. Tel: 040-611 99 51 Kuratorrmottagningen, Västra Kanalg. 1. Tel: 040-611 99 50 4 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid

Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45. RFSL Malmö, Stora Nygatan 18. Klubblokal med evenemang då och då. Mötesverksamhet. Page 28, Mitt i Möllan, Claesgatan 8. HBTQ-bokhandel, café, kulturscen.Öppnar i maj.

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81,


Nyhet! Dometic MoBar finns nu exklusivt hos Elon Underhåll gästerna med stil, oavsett tillfälle! Dometic Mobar är en serie luxuösa utomhusbarer för dig som uppskattar snygg design och ett rikt socialt liv på hemmaplan – i trädgården, i bersån, i uterummet, eller på balkongen.

Finns i tre olika modeller anpassade till olika stora sällskap och ytor!

NYHET

NYHET

NYHET

DOMETIC Utomhusbar MoBar 50S

DOMETIC Vinkyl MoBar 300S

7995:-

DOMETIC Vinkyl MoBar 550S

29495:-

Ɯ Robust design

43495:-

Ɯ Mobil vinkyl som rymmer 19 flaskor

Ɯ Justerbara temperaturinställningar och två separata kylzoner

Ɯ Rymlig kylkorg

Ɯ Robust design i rostfritt stål

Ɯ Robust design i rostfritt stål

Ɯ Servera kylda drycker på ett praktiskt sätt

Ɯ Isolerad ishink med utrymme för 22 flaskor

Ɯ Rymligt område för presentation och tillredning av dryck

Art nr 116033

Art nr 116034

Art nr 116035

G

A G

G

A G

Beställ på elon.se och hämta i din butik Produkterna finns i en begränsad upplaga och säljs så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för ev tryckfel och slutförsäljning.

Hitta din Elon-butik på elon.se


QX Ledarstick: Jon Voss

”KärE PÅVE Franciskus täNk om och tänk rätt” Det kan möjligen se ut som att Vatika- par idag lever samman kan det därmed möjlighet att blomma, vår rätt till att nen och Påven Franciskus har svårt att finnas anledning för kyrkan att inte vara de vi är, växa upp med kärlek och bestämma sig. motsätta sig sekulära legala lösningar relation till oss själva liksom med varEna gången sprids nyheten om att för dessa par. Han noterade även att andra”. Att läsa hur Steidl, en hängiven Påven är positiv till samkönade partner- homosexuella är Guds barn. katolik, kallar Påvens och Troskongreskap och nästa gång dundras det ut att Så. Sammanfattat. Katolska kyrkan gationens igenstängda dörr, förödande samkönad kärlek är syndigt. ser fortsatt homosexualitet som en synd är smärtsamt. Antwerpens biskop JoTrots detta så har Påven Franciskus eftersom deras ledarskap har tolkat att han Bonny valde som reaktion att be ändå varit konsekvent i sin strävan mot Gud i sin plan inte vill låta två män/ homosexuella om ursäkt, väl medveten ett något mer öppet tonläge vad gäller två kvinnor ingå äktenskap. Och sex om den smärta som Vatikanen åsamkat. homosexuellas plats i kyrkan. utanför äktenskapet är just synd. På QX Facebook-sida, kommenteNär Troskongregationen, en gång För mig som icke troende och helt rade en läsare de upprörda kommentabildad för att bekämpa det protestantis- utanför den Katolska kyrkans jurisdikrerna efter nyheten med ”vad bryr ni er ka kätteriet, i mitten av mars i år kom tion betyder det ställningstagandet inte för, är ni katoliker?”. med ett utlåtande om möjligheterna för ett vitten. Det finns möjligen en poäng i detta samkönade relationer att välsignas av Det betyder dock något för mig om världens olika grupperingar vore den Katolska kyrkan blev det ännu en och alla andra homo-bisexuella oavsett helt isolerade från varandra. För så snart gång kalla handen. tro eller icke tro, om den Katolska en homosexuell katolik kallar detta Budskapet går ut på att Gud, ställningstagande för ”förödan”den öppet homosexuelle teo- de” finns all anledning för alla i enligt vad kyrkan har förstått, har låtit meddela att äktenskapet, logen Jason Steidl säger att regnbågssamhället att visa våra ett av sakramenten, dvs en av katolska syskon vårt stöd. uttalandet är en tragedi” Gud instiftad rit, är något som När ledarna i en orgaär förbehållet föreningen mellan en kyrkan nu valt att lugna ner sig något nisation som samlar över en miljard man och en kvinna i syfte att leda till och inte drar ut i religionskrig mot de människor kallar kärlek för synd så barnafödande. katolskt dominerade länder som redan påverkar det inte ”bara” den egna Här får alltså inte den Katolska kyr- infört könsneutrala äktenskap eller part- flocken, det påverkar hela världen. När kan ihop det hela när det handlar om nerskap. Liksom om Påven accepterar den ortodoxa kyrkans ledare, ledare för två män eller två kvinnor som vill ge att hans flock även består av homo-bisunni och shia inom Islam, ortodoxa varandra kärlekslöften, bilda familj och, sexuella som av egna val lever i samkö- judars, evangekaliska protestanters inte sällan numera, bilda en barnfamilj. nad kärlek med sexuell utlevnad. Eller, eller hinudiska naPåven Franciskus citerades i en som med exempelvis president Biden, tionalisters ledare gör TV-dokumentär under hösten 2020 godtar de som vill förändra samhället detsamma så försvårar säga: ”Vi måste tillåta registrerade part- så att även homo-bisexuella behandlas de för älskande att leva nerskap” för att på så sätt ge partnerna som övriga medborgare. tillsammans i kärlek, ett lagskydd. Så, ja, ett nytt tonläge från Vatikatrygghet och öppenDetta tolkades världen över som nen kan vi alla välkomna. het och i bildandet av att den Katolska kyrkan var på väg mot Men för troende katoliker aktiva i sin familj. samma ställningstagande som bland an- kyrkan blir Troskongregationens, med De religiösa nat den Svenska Kyrkan, där samköna- Påvens stöd, senaste uttalande minst ledarnas minst sagt de äktenskap, välsignade av Gud, ingår sagt bekymmersamt. förmätna attityd att i kyrkans ordning. Den öppet homosexuella teologen påstå sig veta vad Gud Men det var inte det Påven förJason Steidl kallade i tidningen Gayvill och våga hävda att medlade. Det han dock verkar mena, CityNews uttalandet för en ”tragedi”. deras tolkningar, deras vilket är radikalt i sammanhanget, är ”Detta är något som slår hårt mot sätt att ur tusensidiga att eftersom de facto många samköande själva kärnan i en hbtq-identitet och vår religiösa skrifter med

Ladda ner appen Tidningen QX • Få notis om nytt nummer ute • Lättläst läge - i mobil och padda (justera storlek, färg och typsnitt) • Lyssna på artiklar • Tidningen QX sedan 1995 i arkivet Ladda ner via App Store eller Google Play

en lång rad orimliga regler och förbud, välja och vraka vilka som skall gälla och vilka som vår tid kan bortse ifrån så tar de på sig något de helt säkert vet att de inte har täckning för. Ens inför Gud. Religion är politik. I just detta fall politisk konst, draperad som tolkningar av religiösa skrifter, i syfte att hålla ihop en världskyrka som inte längre drar jämnt i synen på vad Gud egentligen vill med två älskande av samma kön. Kyrkor och andra religiösa församlingar har använts för att förhindra människors glädje, lycka och kärlek i tusentals år. De har gjort sig till ett fruktansvärt vapen i ett patriarkalt samhälles tjänst i syfte att garantera mannens överhöghet, liksom arvsrättens helighet som ansetts, och uppenbarligen fortfarande av vissa anses, hotad av samkönade relationer. Detta är trist att bevittna när nu resten av världen sedan lång tid har gått vidare. Kära Påven Franciskus. Tänk om och tänk rätt. Gud vill bättre. Jon Voss Förlagschef och ansvarig utgivare, QX Läs fler ledarstick på QX.se/tag/qx-ledarstick


”Redovisning har aldrig varit min starka sida. Men med hjälp från Saldo så har jag fått ordning och känner mig 100% säker på att kunna lägga all min tid på det kreativa istället” - Navid Kabiri, Entreprenör

Vi på Saldo älskar våra kunder och vi älskar våra medarbetare. Kom och bli framgångsrikare med oss! Klicka in på www.sladoredo.se

Probably the best redovisningsbyrå in the world Foto av: urbanpicture.com


1 miljard tack Tack vare dig som har en Postkodlott kunde vi i mars överlämna 2020 års överskott till de 58 ideella organisationer som lotteriet stöttar. De som varje dag skapar bättre villkor för människor, djur och natur. Med pengarna kan de 58 organisationerna fortsätta sitt viktiga arbete. De kan hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och lägga fler timmar på livsviktig forskning, till exempel. Drygt en miljard kronor fick organisationerna ta emot, och den totala summan de har delat på sedan lotteriet startade är 12 440 243 604 kronor. En summa så stor att den knappt går att läsa. Det är du som har en lott i Postkodlotteriet som gör det här möjligt. Det är du som ser till att de ideella organisationerna får medel att förändra världen med. Du och alla andra som är med i lotteriet. Visste du att ni är nästan en miljon människor i Sverige? Det är fantastiskt. Vilken kraft! Hopp och drömmar är en gemensam nämnare för Postkodlotteriets kunder. Drömmen om att vinna stort. Att köpa en ny lägenhet till mamma, renovera köket eller åka på en resa. Men också drömmen om en bättre värld. Stämmer det på dig? Det här är ett tack från de 58 organisationerna och från oss som jobbar med Postkodlotteriet, till dig. Ett ödmjukt, väldigt stort, tack.

empowering young people

Tillsammans för en bättre värld Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.