__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

september 2018 #276

30 saker

att se fram

emot i höst jöback & marklund återförenas

mia skäringer

”jag skulle kunna leva med en kvinna”


/ foto Sven Prim


FOTO: PETER KNUTSON FOTO: MAGNUS RAGNVID

jöback & Marklund återförenas i ny show Peter Jöback och Hans Marklund var ett par för 20 år sen. Sedan dess har de inte haft någon kontakt. Nu har de återförenats då Hans ska regissera Peters nya show ”Med hjärtat som insats”. FOTO PETER KNUTSON Sid. 50


m

QX 22 år!

y since 19 9

er

a

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

5

r

co m

it

g the

b ow

n

vin

in

september´18

ISSUE NO.

276

film

S

The Miseducation of Cameron Post är träffsäker och trovärdig skriver vår filmkritiker. marika Carlsson

QX checkar in

Hon gick från att vara en gudsfruktande homofob till att leda Sveriges mest homosexuella event – Gaygalan. Nu släpper Marika Carlsson biografin ”Såna som du ska inte va här”, en måste-läsas i höstmörkret!

När QX checkar in på Clarion Sign i Stockholm en fredag så vill det sig inte riktigt. Det hackar.

14

60

62

mia skäringer

Stuart milk

Nu är komikern och skådespelaren Mia Skäringer Lázár aktuell med tv-serien “Kroppshets” och sin föreställning ”Avig Maria – No more fucks to give”.

Harvey Milk lever kvar genom öppet gay brorsonen Stuart – Jag var 17 år när min farbror mördades. Det var mitt första år på universitet och jag kom ut samma natt som han dog.

16

22

28 het höst Vi listar 31 saker att se fram emot i höst. en av dem är succéserien på SVT, Allt för Sverige, där vi i år får möta Domonique.

FOTO: ANDRÉ GARCÍA

59

55

val 2018 QX serie med partiledarintervjuer drog igång redan i januari med Liberalernas Jan Björklund och avslutades i förra numret med Centerpartiets Annie Lööf. Nu har vi sammanställt samtliga intervjuer och plockat ut svaren på de vitkigaste frågorna.

33 möt Qarl Qunt En dragkaraktär som växte fram för fem år sedan, och som nu åker på turné.

september 2018 #276

oktober 2016 #253

MÅNADENS OMSLAG årets homo

om orlandoMia Skäringer tragedin

qx träffar

30 saker

att se fram

jimmie

åkesson

emot i höst jöback & marklund återförenas

mia skäringer

”jag skulle kunna leva med en kvinna”

OMSLAGSFOTOGRAF Emma Svensson

ALLTID I QX

MÅNADENS CITAT

6 Ledare 8 QX Gayskola 22 EGO Stefan Nilsson 24 Krönika Daniel Ogalde 26 Grooming Ayman Zalet 60 QX checkar in 62 FTM/MTF 70 Roger Wilson

”Jag har sagt till min man att om det någonsin skulle ta slut – då blir det en kvinna för mig. Jag är lite klar med män just i relationer, förutom honom då” mia skäringer Sid.28


ingång

”eländet bara fortsätter” Det är natten till den 9 november 2016. Jag går och lägger mig med en stark oroskänsla i kroppen. Somnar, men vaknar vid 2-tiden. Sträcker mig efter mobilen och går in på Aftonbladets sajt. Hillary leder men det är fortfarande ovisst. Jag lägger ifrån mig mobilen. Vänder på kudden och tänker att det kan inte hända. Det går inte. Och det får inte. Vaknar 04 igen och sträcker mig återigen efter mobilen. Det har vänt, Trump vinner viktiga delstater. Utgången är fortfarande oviss. Jag kan knappt andas. Känner hur paniken sprider sig i kroppen. Det är mörkt i rummet och min dåva-

rande sambo sover tungt bredvid. Klockan 06 vaknar jag igen och läser att Trump troligtvis kommer att vinna och att det krävs ett mindre mirakel för att Hillary ska vända situationen. Jag skriker rakt ut. Sambon fattar direkt vad som hänt. Jag går upp och sätter på tv:n och hoppas på nåt sätt att de inte ska säga samma sak där som

Vänder på kudden och tänker att det kan inte hända. Det går inte. Och det får inte. det stod på nätet. Men eländet bara fortsätter. Vi sitter tysta framför tv:n. Dricker kaffe. Jag känner mig helt uppgiven. Ute är det snöstorm. Mardrömmen har börjat.

Ronny Larsson och Anders Öhrman

Söndag den 9 september är det val i Sverige och jag är rädd att jag ska behöva uppleva nåt liknande här hemma. Att folkets missnöje och politikerförakt har spridit sig så pass mycket och så djupt att nyhetssändningarna kommer att visa en SD-stapel i diagrammet som är hög som ett höghus. Kanske till och med högre än alla andra partiers. Som hbtq-person gör man ett stort misstag om man röstar på SD. För mig är det omöjligt

att förstå hur man kan rösta på ett parti som inte stöttat en enda hbtq-reform i riksdagen. Inte. En. Enda. De kallar prideparaden för pervers och vill helst förbjuda den. De vill inte att vi ska skaffa barn eller gifta oss eller vara likvärdiga heterosexuella. De har röstat nej till allt. ALLT! Snacka om att både skjuta sig själv i foten och såga av grenen man sitter på om man ger sin röst till SD. Jag hoppas verkligen att vi hbtq-personer både kan och vet bättre än så. Behöver du en liten påminnelse och kanske en historielektion, läs QX Gayskola på sidan 8. Jag hoppas även att så många som möjligt går och röstar. Demokratin mår bra av ett högt valdeltagande och i USA vinner alltid demokraterna på att många röstar. Därför vill republikanerna göra det svårare. De vill till exempel göra det krångligare att registrera sig, förkorta förhandsröstningstiden samt kräva ett speciellt ID som många inte har idag. Hade fler amerikaner tagit sig till vallokalerna 2016 hade vi sluppit den där vansinniga twitter-mannen i Vita huset. Då hade USA istället fått sin första kvinnliga president någonsin. Din röst är viktig och den kan vara direkt avgörande. Så använd den. Och gör det väl! Och låt oss få somna gott på söndagskvällen den 9 september. Anders Öhrman

ANDERS:

Ett sommarminne jag tar med mig in i hösten : Nattbaden, med + 24 grader i havet Mina bästa låtar i somras: ”Side effects” Chainsmokers och ”Flames” med SIA.

RONNY :

Ett sommarminne jag tar med mig in i hösten : En hamburgermiddag i Väsby med alla jag älskar. Mina bästa låtar i somras: Jeder atemzug für dich, Het & Skarpnäck.

Anders Öhrman och Ronny Larsson

Hej Redaktionen: ett sommarminne du tar med dig in i hösten?

Ulrika Lahne, Marknad – Taxvalpen Buster, soliga båtturer, bad (jag är badkruka de lux i vanliga fall), sköna ljumma kvällar med familj och vänner på landet plus en fantastisk skörd i grönsaksland och växthus.

Jonas Persson, Annons – När Krista Siegfrids drar av favoriten ”Marry me” på QX flaket i Pride paraden, efter att jag fått en selfie med Joel Kinnaman! OMFG!

Andreas Samulesson, frilans – Sitta på fören på mina vänners motorbåt medan de far fram i rasande fart. En fet adrenalinkick, kände mig som barn på nytt.

Ken Olausson, frilans – Värmen. Såklart. Men också att få ta med en lesbisk kollega från Kina (som just flyttat till hit) på QX pridevagn och visa KÄRLEKEN från tusentals människor längs vägen. Sverige som bäst.

Matilda Thorén, Reporter – En kväll på bryggan med goda vänner. Vi drack rosé och snaskade blåmögelost. Pigg, lagom varm och smidig i kroppen. (Fast det hände inte för det här var sommaren jag var megagravid. Snark)

Tryck: MittMediaPrint

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Förlängda Armen

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

RS distribution 2017: 31 700 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare V. 32 205 071

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


DET ÄR NOG! Det är nog att visa omtanke och medkänsla. Kärlek övervinner rädsla och förändrar världen. Varje medmänsklig handling har betydelse.

facebook.com/stadsmissionen

facebook.com/gorinteskillnadpamanniskor


-8-

uqx GAYSKOLA – DEL 36

Foto:TT Nyhetsbyrån

BOKBÅL MAJ 1933

I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren.

Den 10 - 11 maj 1933 samlades studenter och sympatisörer till den nyvalde tyske kanslern Adolf Hitler på Opernplatz i Berlin. Där brändes böcker av det slag som ansågs vara ”icke-tyska” och omoraliska. Som idag var staden fram tills dess centrum för en vibrerande HBTkultur med egna tidningar, stora fester, dragshow och en känsla av att nu var tiden mogen för att äntligen göra sig av med fördomar och diskriminering av homo- bisexuella och transpersoner. En av de ledande i det politiska arbetet var Dr. Magnus Hirschfeld som drev ett sexualforskningsinstitut, Vetenskapliga humanitära kommittén, dit även den svenska homopionjären, Eric Thorsell, kom på besök. Hirschfeld kämpade mot paragraf 175 som förbjöd homosexuella handlingar och han drev tankar om homosexuella

som ett tredje kön. En diskussion som och familjemoral som starka kort. Vid gjorde att hans tidigare medarbetare extravalet den 6 november 1932, blev ”individualanarkisten” Adolf de största parti i den tyska riksdagen. Brand bröt med honom. Brand var 33,1% av rösterna fick de, vilket var mer inriktad på det manliga idealet en tillbakagång jämfört med det och Antikens ordning, gillade ordinarie valet i juli samma år. Men kroppskultur och gav ända in på fortfarande var partiet störst. Även början av 30-talet ut tidningen Der vid valet 1932 blev Eigene. Hitlers nazistparti På Opernplatz i Berlin, i maj 1933, bars av nazisterna största parti och fick som i triumf runt bokbålet en 33,1% av rösterna... byst föreställande Hirschfeld. Sexualforskningsinstitutet hade Kommunisterna gick starkt fram i stormats av studenter och de nazistiska valet medan Socialdemokraterna SA-trupperna, som för övrigt leddes förlorade rejält. av den öppet homosexuelle Ernst Adolf Hitler bildade i januari Röhm. 1933 en minoritetsregering med det Händelserna på Opernplatz konservativa Tysknationella folkpartiet. följde på att Adolf Hitlers nazistKort därefter brändes Riksdagshuset parti, NSDAP, fått makten. Under ned, av det som uppgavs vara en 20-talets slut växte det sig starkt med kommunist-sympatisör. En rad politikerförakt och krav på ordning medborgerliga rättigheter inskränktes

som direkt resultat. Ännu ett nyval hölls i mars där NSDAP och de Tyskanationella fick majoritet och Hitler gavs direkt absolut makt enligt ”Fullmaktslagen”. Vänsteroppositionens partier förbjöds. I april startade bokbålen där ”otysk” litteratur brändes och i maj var det så Hirschfelds och HBTsamhällets tur. Brand och Hirschfeld lyckades fly landet efter att deras verksamhet förbjudits. För de homosexuella, judar, romer och vänsterfolk som blev kvar öppnades lägren. Tiotusentals homosexuella sattes i koncentrationsläger. Miljoner judar mördades under Förintelsen. Ernst Röhm, Hitlers homosexuelle förtrogne, mördades 1934, på order av Hitler själv. Vi får se om bränt barn lärt sig sky elden i vår tid.


Vi vill skapa ett Sverige där du kan röra dig fritt, leva med vem du vill och öppet kunna visa din kärlek. Där du kan lita på en bra skola, trygg sjukvård och en god service på äldre dagar, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.


– 10–

57 000

…kom för att se Britney uppträda på Brighton Pride. Sångerskan var dock inte helt hundra på vart hon befann sig och frågade en av sina dansare halvvägs in i showen var hon var. Dansaren svarade, publiken jublade och allt var förlåtet.

EXCELLENCE X 2

NÄR REGNBÅGEN STRÅLAR SAMMAN... Seth Owen, en amerikansk student, försköts av sina föräldrar när han kom ut som bög och det såg ut som att han inte skulle kunna gå på college. Då ryckte en av studentens lärare in, startade en gofundme-sajt för att skramla ihop bidrag till college, och målet på 20 000 dollar nåddes sex gånger om av människor från 20 olika länder. Sån solskenshistoria!

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE ..senaste månaden: 1. Hatattack mot lesbisk Icahandlare – nazisternas rosa triangel klistrades upp 2. Pridearrangörens ansikte slogs sönder – nu vill han hoppa av 3. Stordalens vassa svar till kristna kritikers Clarion-bojkott efter Pride

LIZZIE BORDEN ÄR HÖSTENS FLATMÅSTE Nyligen släpptes trailern för en av höstens stora begivenheter, särskilt för lesbiska biobesökare, filmen Lizzie. Den bygger på storyn om Lizzie Borden som anklagades för att ha mördat sin pappa och styvmor, och i huvudrollen syns Chloe Sevigny, som ser ut att ha en passionerad romans med Kristen Stewarts rollkaraktär. Filmen har amerikansk premiär den 14 september och beräknas nå svenska biosalonger senare i höst.

”Jag kom ut som icke-binär trans inför ett rum fullt av människor i dag. Så jag antar att det är dags att göra detsamma för er här”

2002 intog Popstarsvinnarna Excellence Mello med låten Last To Know. Nyligen återsågs två av tjejerna, Jenny och Johanna, på SchlagerPride, och succén var ett faktum. Hur kom det sig att ni uppträdde på Pride? – Vi fick frågan för länge sen men då var alla upptagna med barn och skilsmässor (skrattar). Men nu kände vi att vi var redo. Är det någon scen vi vill stå på är det ju Pride. Vi var ju med redan 2002. Har ni haft kontakt? - Ja, vi alla tjejer har haft kontakt trots att vi bor över hela landet. Idag är vi alla mitt uppe i livet och just nu passar det mig och Johanna jättebra, så då tog vi chansen. Vad minns ni mest från Excellence-tiden? – Livvakter, skrikande fans, folk som svimmade, OS-låten med Markoolio, och att vi sjöng för kungen. Och nu är vi två redo att satsa igen! RL

Skådisen Bex Taylor-Klaus (Arrow, Scream) kom ut i sociala medier.

HOUSE OF ZBORNAK

Denna tanktop, som finns i ett gäng olika färger, med alla fyra Pantertanterna i Vogue-position heter House of Zbornak, och är fullkomligt fantabulös. Vi dör för att bära denna på gymmet i höst. 31.50 dollar hos swishembassy.com.

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @KAMAANJO Svenska snubben Marcus delar med sig av både kropp och snygga outfits i sitt Instaflöde. Dessutom har han en umgängeskrets som matchar honom: Unga, vältränade och reslystna killar som också helst undviker kläder på överkroppen.

NORR - NÄR DU ÄR TORR Norr är ny supergod funktionsdryck med ämnen som återställer vätskebalansen i kroppen. Perfekt efter träningen, och den innehåller minimalt med socker. Plus för varje såld dryck donerar företaget en enhet vätskeersättning till människor i världen som behöver det. Norr, finns bl.a på Pressbyrån & 7Eleven, ca pris 24 kr.


FRAMÅT! FÖR MEDMÄNSKLIGHET Årets val är viktigare än på länge. Missnöjets vindar viner genom landet och lämnar efter sig otrygghet och oro. Mer än någonsin behöver vi stå upp för ett Sverige med trygghet och respekt, där människor känner sig delaktiga. Där särskilt utsatta och människor med psykisk ohälsa får snabb hjälp. Där vi möter varandra med tilltro och nyfikenhet, oavsett ursprung. Vi vill förbättra integrationen genom att göra det enklare för företag att skapa jobb, så att människor snabbare kan komma in i samhället, delta och bidra. En röst på Centerpartiet är en röst för medmänsklighet.


-12-

Du får bjuda tre drömpersoner, levande eller döda på champagnekväll. Vilka och varför? Selma Lagerlöf, Oscar Wilde och Greta Garbo. Tänk att få snacka litteratur, film och förbjuden kärlek med dem en hel kväll. Och avrunda med en selfie!

Vilken är den mest kända person du träffat? Beror på definitionen ”träffat”. Min farsa skröt om att han var polare med Agneta Fältskog bara för att de en gång stått i samma liftkö i Järabacken utanför Jönköping. Men jag får nog säga Patti Smith. Jag har en så rolig historia om och med henne men jag spar den till memoarerna.

Om jag bara fick äta en sak resten av livet skulle det vara? tofu Bok som påverkat mig? Djurens förintelse - människans nazism mot andra arter av Pelle Strindlund och Henrik Wig. Som att möta sin spegelbild mellan bokpärmarna - och se Hitler stirra tillbaka. Vågar du läsa?

mian lodalen

& hennes favoriter

Säger någon flata så säger vi Mian Loda len. En av hbtqrörelsens mest ikoniska personlighete r som bland annat sysselsätter sig med att författa böck er, debattera och skriva krönikor i QX. Nu delar hon även med sig av sin briljans i initiativet Den Nya Akademien. Hen nes senaste bok, kärleksromanen Vi två mot världen är ute nu. FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

Vad gör du om tio år? I min ålder är en ödmjuk. Om tio år hoppas jag vara tillräckligt frisk för att kunna ha djur i min närhet, inte ha glömt typ allt och få fortsätta göra det jag gör idag: Skriva, skråla och stå stadigt kvar på barrikaden.

Min vanligast återkommande mardröm handlar om ? Nazister, nazister, nazister. I drömmar och i verkligheten ständigt återkommande. I drömmen flyr jag, i verkligheten försöker jag göra motstånd.

Du kommer aldrig se mig i klädesplagg ...gjorda av döda djur När jag reser åker jag helst till? Stockholms skärgård. Jag blev så starstruck när jag träffade? Det får väl bli Patti Smith då. För det blev jag. Särskilt första gången.

Min favoritserie just nu? The Handsmaid’s tale

Favoritgodis? Nötcreme (torsk på den).

Min favoritskådis är? Susan Sarandon – hon har allt. Både hjärta och hjärna.

Vad skulle du säga till Donald Trump om du träffade honom? Ditt förtroendekapital är slut Dånald, så jag tror inte vi har mycket att säga varandra. Men jag träffar gärna din snygga fru, if you don’t mind.

Mest spelade låt för mig i år? Cycles med Tove Lo

Vilken tv-serie skulle du kunna vara med i? Jag skulle göra mig rätt bra i The orange is the new black. Lite avdankad, lite trött och jävligt förbannad.


I frihetens tjänst.

När friheten ska vinnas är vi där. Vi var där på 70-talet i kampen mot sjukdomsstämpeln på homosexualitet. Då var Barbro Westerholm chef för Socialstyrelsen och tog bort diagnosen. Nu är hon liberal riksdagsledamot. Vi var där på 90-talet och tog strid för partnerskap och diskrimineringsskydd. Vi har varit här hela 2000-talet när det handlat om adoption, äktenskap och absurda steriliseringskrav.

När friheten kränks står vi emot. Hbt-ungdomar ska få växa upp som trygga och fria människor. Du som är äldre ska inte behöva dölja dig. Sverige ska ge stöd åt modiga hbt-aktivister världen över. Det finns så mycket kvar att göra. Din röst på Liberalerna gör det möjligt.


– 14–

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

”Att jag var homofob var inget jag valde, kyrkan fostrade mig i att homosexualitet var en synd och inget Gud ville”

Namn: Johan Ålder: 26 Bor: Varberg Heter på Qruiser: jooohanj Jag identifierar mig som: Homosexuell Hur gick det till när du kom ut? – Jag har ännu inte kommit ut officiellt med orden ”jag gillar killar”. Däremot vet nog mina nära och kära om vilken läggning jag har. Jag har alltid varit öppen med mina vänner och jag har alltid diskuterat killar.

Från homofob till riksflata Hon gick från att vara en gudsfruktande homofob till att leda Sveriges mest homosexuella event – Gaygalan. Nu släpper hon biografin Såna som du ska inte va här, en måste-läsas i höstmörkret! Komikern Marika Carlssons historia hamnar långt bort från snark-zonen. I boken beskriver hon de tre krigen hon slagits i och vunnit. Om att hitta sig själv som adopterad från Etiopien i ett land som ofta mötte henne med rasism och glåpord. Om hennes frireligiösa uppfostran och ”en kyrka som satte klorna i henne”. Och om en insikt som kom vid 40 år – hon var lesbisk. Nu ska allt ditt fram på bordet! Hur känns det? – Det känns förvånansvärt bra. Det beror nog mest på att ingen läst boken ännu, men jag ser fram emot att få ta del av människors reaktioner. Processen hit har varit enormt utvecklande och läskig. Tidigare har jag skrivit manus för en scen där jag har fått gestalta texten,

nu ska människor läsa min text och själva skapa sig inre bilder. Du växte upp frireligiöst och beskriver dig själv som en tidigare homofob. Hur är det att ha gått från det till riksflata?

eller reflekterat över huvud taget. Jag har haft ett flertal diskussioner med inskränkta pingstvänner men det är ganska lätt att argumentera ner dem, det enda som krävs är att man läst bibeln som är en oerhört motsägelsefull bok. Men tack och lov har majoriteten av mina vänner och släktingar tagit emot oss med öppna armar. Vad i boken kommer vi få ta del av som vi aldrig anat om dig? – Att jag är allvarligare, bär på mer mörker och har kämpat mer än vad många förstått. Nu jagar jag inte skratt utan jag är ärlig om vad jag har varit med om, hur jag har slagits och kämpat för min överlevnad, och för att hitta mig själv.

– Att jag var homofob var inget jag valde, kyrkan fostrade mig i att homosexualitet var en synd och inget Gud ville. Jag var inte smart nog att göra en egen reflektion över det påståendet utan tyckte som min omgivning att det var avskyvärt. I dag tycker jag det är sorgligt och förfäras över att andra människor fostras in i samma tradition även i dag. Hur har ditt öppna jag tagits emot av din tidigare krets? – Vissa pingstvänner lever kvar i traditionens bojor och har inte tänkt

Vem kom du ut till först? – Den första gången som någon frågade mig rakt ut om jag var homosexuell var när jag flyttade till en ny stad för studier, och min läggning var ingenting som jag undanhöll när jag svarade på frågan. Hur var reaktionerna? – Jag har aldrig fått några negativa reaktioner, snarare upplever jag att det har varit tvärtom. Kan du ge några tips till den som funderar på att komma ut idag? – Försök att inte ta det så allvarligt. Kom ihåg att alla har rätt till kärlek. Jag tror att det kommer falla sig naturligt den dagen man träffar någon att dela sin vardag med. Matilda Thoreén

Matilda Thoreén

qx tillbakablick vv 5 ÅR SEDAN

25 saker att se fram emot i höst äntligen är priscilla här vad händer i ryssland? rickard söderberg emma green tregaro

15 ÅR SEDAN

QX

MAGNUSBETNÉR 51 SAKER ATT SE FRAM EMOT I HÖST. OUTGAMES. MIAN LODALEN. GAYRUGBY. BÄST & SÄMST MED EUROPRIDE. FILM. TV. MUSIK. BOK. SEP 2008

September 2008. Magnus Betnér berättar att han alltid sett sig som bisexuell, något som fick stor uppmärksamhet...

QX SEPTEMBER 2003 DET INBJUDANDE NUMRET

september 2013 # 216

premiär

September 2013. Musikalen Priscilla har premiär och Erik Højby har en av huvudrollerna och pryder HET HÖST omslaget.

10 ÅR SEDAN

HOMOHÖST

September 2003. Vi blickar fram mot Homohösten och är redo för alla premiärer.

20 ÅR SEDAN September 1998. Tema Almodóvar och Jessica Olérs pryder omslaget som en matador.


LIKFORMIGHET OSAR KATT.

MEDICIN INGÅR • VÄLJ TILL EXTRA VETERINÄRVÅRD • UTÖKAD SJÄLVRISKPERIOD •

NYHET!

REHAB INGÅR ALLTID

Alla katter är inte lika, men alla har lika stor rätt till trygghet. Därför har vi släppt 86 nya kattförsäkringar, så att det blir enkelt för dig att hitta en som är på pricken för just din katt. Vår skadestatistik sträcker sig långt tillbaka och vi vet att behov, risker och besvär varierar kattraser emellan. Det innebär att våra nya specialanpassade erbjudanden ger både vanliga och ovanliga katter just det försäkringsskydd som behövs. Samtidigt låter vi alla katter ta del av förbättringarna som kattrasförsäkringen innebär. Vi gör det enkelt att vara trygg. Agria Djurförsäkring är Länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


– 16–

För 40 år sedan sköts hbtq-legenden Harvey Milk till döds i San Franciscos stadshus. Han var den första öppet homosexuella mannen att väljas in till ett politiskt ämbete i Kalifornien. Idag förvaltas hans minne i en stiftelse grundat av brorsonen Stuart Milk, som också är gay. QX har träffat Stuart och pratat aktivism, Pride och en märklig Sean Penn-incident. Harvey Milk Stiftelsen grundades för nio år sedan för att bedriva global aktivism för en mer jämlik värld. Och allt började på en legendtät tillställning hos ingen mindre än USA:s förra president. – Jag tog emot frihetsmedaljen från Barack Obama under en stor ceremoni med många inbjudna. Jag var där med Desmond Tutu, Sidney Poitier och Chita Rivera. Alla dessa ikoniska människor. Den enda förutom mig som tog emot priset åt någon annan var Kara Kennedy som tog emot i sin far Teds ära. Desmond Tutu sa till Kara ”Jag älskar verkligen vad du gör för stiftelserna efter dina två farbröder.” Sen vände han sig till mig och sa ”allt jag vet är att du talar för familjen men var är Harvey Milks stiftelse?” – Så det var Desmond Tutu som

mördades. Det var mitt första år på universitet och jag kom ut samma natt som han dog. Harvey visste att jag var gay även om han aldrig tog upp det med mig. Jag gjorde mitt första event några månader efter mordet. Den kända aktivisten Frank Kameny, som startade en av de första gayorganisationerna och var den första som stämde USA:s federala regering, frågade mig om jag ville hålla ett tal som Harveys brorson, och det gjorde jag. Han tyckte jag var jättedålig och sa ”du är inte alls som din farbror, gör inte om det”. Det var förkrossande. Men kritiken skrämde inte bort honom från den politiska aktivismen. Kort efter anslöt han sig till kvinnokampen och den nationella organisationen för kvinnor där han inspirerades.

Harvey Milk lever kvar genom öppet gay brorsonen Stuart utmanade mig. Han sa att människor diskrimineras för att de är kvinnor eller icke-vita men inte överallt, men hbtqpersoner diskrimineras överallt. Och han sa: ”Din farbror var en martyr, han offrade sitt liv med den kunskapen. Det gör honom annorlunda. Du måste sprida denna kunskap över världen.” Mitt under sin politiska karriär mördades Milk och San Franciscos dåvarande borgmästare av Dan White, av en annan ledamot av stadsfullmäktige som avgått men ville ha sitt jobb tillbaka. – Jag var 17 år när min farbror

p.qx.se

”Jag var 17 år när min farbror mördades. Det var mitt första år på universitet och jag kom ut samma natt som han dog” – 1985 gick jag på en konferens för UN Decade for Women i Nairobi, Kenya. En liten aboriginer som var ledare i Australien inledde konferensen, hon kunde knappt nå upp till talarpodiet. Hon sa ”om du kommit hit för

att stötta ursprungsfolk, kvinnor eller icke-vita, om du kommit hit för att du vill hjälpa oss – gå hem. Vi har inget att göra tillsammans”. Det blev dödstyst. Efter att hon låtit tystnaden hålla i sig ett tag sa hon ”men om du kommit för

att du förstår att din frigörelse är bunden med min – i så fall låt oss samarbeta”. Det har suttit kvar hos mig. Stuart har besökt flera Pride-festivaler världen över, inklusive en av de första baltiska i Vilnius, Litauen där

QX Prideturné 2018


– 17–

han gick i paraden med vår förra EUminister Birgitta Ohlsson. Protestanter kastade ägg på dem och när Ohlsson ville torka bort dem stod Stuart på sig. Hans budskap till pressen var ”Ni kan

stoppa budbäraren men ni kan aldrig stoppa budskapet.” – Jag kom precis tillbaka från baltiska Pride i Riga förra månaden och i slutet av dagen är det lokalbefolkningen som är hjältarna, som tar av sig sina masker och gör sig själva synliga. I Riga gick jag i paraden och en man i 40-årsåldern kom fram till mig. Han sade att han sett mig på deras Pride för tre år sedan och ville tacka mig. Han hade en baseballkeps och solglasögon på sig. När jag frågade om han ville ta av sig solglasögonen svarade han att han inte ville bli sedd men hoppades att en dag ha modet att komma ut. Det var inga företag som marscherade i den paraden så att Levi’s gör Pride över hela Europa och Sydamerika är viktigt eftersom det sänder ett budskap om acceptans. Levi’s släppte i år en Pride-kollektion

tillägnad Harvey Milk. Jeansföretaget samarbetar också med Stuarts stiftelse. – De kontaktade oss för att fråga om något slags samarbete för fem år sedan. När hiv drabbade vår community var Levi’s det första och på den tiden enda företaget som stod med både hbtq-personer och de som fått hiv. Levi’s är ju ett familjeägt företag och Bob Haas, avlägsen brorson till Levi Strauss, var en av de första företagsledarna som inte var hbtq men stöttade dem. Detta under en tid när sjukhuspersonal inte ville gå in i samma rum som hiv-patienter och Bob både kramar och marscherar med dem. Så Levi’s har en fantastisk erfarenhet av stöd och de behandlar de grupper de jobbar med varsamt. 2008 hade filmen Milk premiär som gjorde Harvey och hans arbete känt världen över. Biografin gav också huvudrollsinnehavaren Sean Penn en Oscar för bästa manliga huvudroll, och självklart var Stuart på plats. – Jag hade aldrig fått gå på Oscarsgalan om det inte var för filmen, och jag hade dessutom bra platser. Under kvällen gav jag ett brev till Sean Penn som min farbror skrivit och han lade det i sin ficka för tur, det tog mig månader att få tillbaka det från honom. Jag har inte sagt det här till pressen förut, och Sean kanske inte uppskattar det. Men han trodde att han fått det som en gåva, och inte ett lån. När vi senare gjorde ett event på Harvey Milks dag i Kalifornien bad han om ursäkt och gav som tur var tillbaka det. Andreas Samuelson

Vi ses på Pride! Turnéplan sommar 2018 7-10 juni 27 juli-5 augusti 14-19 augusti 24-26 augusti 27 aug- 1 sep

Malmö Pride Stockholm Pride/EuroPride West Pride/EuroPride Örebro Pride Värmland Pride

Gunn vill få Göteborg att dansa Gunn Lundemo är en 26-årig DJ som snurrat plattor sedan hon var 17 år. Idag har hon ett gediget party-CV efter att ha giggat i över 300 städer och arrangerat fester jorden runt. En gång i månaden med start lördag den 8:e september kör Gunn Lundemo klubb QONFETTI på The Concept i Göteborg. – Namnet sammanfattar vad det kommer vara. Queer och kilotals konfetti! Det blir dessutom kända artister, dragshows, tattoo artists, dansare och DJ. – Jag älskar att göra evenemang i Göteborg. Människorna är avslappnade och positiva. Mitt hjärta finns i Göteborg och därför satsar jag där.

Allt för Pride hittar du på vår shop.qx .se


– 18–

w månadens bild

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

Vill du också synas i

Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm

0706- 472 717

Kontakta annonser@qx.se

Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se eller ring: 08-440 4100

HÄR KAN DU KÄNNA DIG BEKVÄM, PRECIS SOM DU ÄR

gay ägarna Johan & Marcel ser till allt under din vistelse EDSHULTSHALL ORUST 0304 52100 WWW.LADFABRIKEN.EU

Magisk bild från QX-flaket i paraden på EuroPride 2018. Tack ALLA! all seasons

all weathers

all services


– 19–

FOR THE HONE YMOONERS

Vem du än är och vart du än vill åka, har vi en resa för dig. Vill du samla energi för både kropp och själ på ditt drömresmål i vinter ska du ta en titt på våra strandnära hotell. Där är det lätt att bara vara.

NONSTOP I VINTER TILL MAURITIUS

Boka din drömresa på TUI.se 306 strandnära hotell i vinter: Thailand, Kanarieöarna, Mexico m fl.

TUI.se


-20-

gästKRÖNIKA: daniel ogalde

”jag knullar bara bareback” Klockan närmade sig midnatt i Barcelona och han var sådär Abercrombie Fitch-söt utan att vara alltför modellsnygg. Lång på både höjden och bredden och lika vältränad som en porrskådis. Kanske inte helt min typ men tillräckligt för att sno åt sig min uppmärksamhet, och en hel del av mina nakenbilder. Med bara några kvarter mellan oss var ”affären” snabbt i hamn vilket passar min sexdrift. Men så kom den där frågan ”Kör du utan kondom?”. Och jag erkänner, jag är knappast Guds bästa barn utan har haft mina perioder av oskyddat sex och drogstint festande (förlåt mamma). Men å andra sidan så tror jag inte på gubben bland molnen heller. Och jag har haft tur... en jävla tur. Mina två fall av gonorré har mer skadat min stolthet än min hälsa och varit nästan lika lättglömda som lättbotade. Med tanke på de dumdristiga risker jag tagit är jag knappast den bästa förebilden eller moralpredikanten och det är inte riktigt meningen heller. Det blev inget den kvällen. Frågan om sex utan kondom visade sig vara mer av ett krav, ”jag knullar bara bareback”, och även om fantasin i sig var lockande lät jag den stanna vid just en fantasi. För hur mycket Chad, Roberto, Fredrik, Ian eller någon annan random, potentiell Grindr-hookup säger att de nyligen testat sig och är friska, så ska det fan så mycket mer till

gonorré och syfilis kraftigt i Sverige och då mest bland än bara några billiga chattlöften för att få knulla utan män som har sex med män. Att det utöver det talas om kondom. Väl tillbaka i plaskdammen Stockholm är tendensen allt mer resistenta varianter borde få varje kuk i landet att sätta på sig en kondom även på utlandssemestern. densamma, eller ska man kanske kalla det en trend? Eller åtminstone föra sig med mer eftertanke. Hiv är inte längre en dödsdom varken vad gäller hälsa eller socialt och sedan läkemedlet PrEP nu för tiden går att få tag på relativt enkelt, så har det skett en attitydsföränd- ”i ett community där sex tar ett ring. Äntligen kan vi utan risk ”breeda” så stort utrymme är det inte varje hål vi ser eller uppfylla våra slampiöverraskande men desto sorggaste bukake-fantasier utan dagen-efterångest. Hallelujah! Eller kan vi det? För ligare att vi visar prov på ett i ett community där sex tar ett så stort sådant guldfiskminne” utrymme är det inte överraskande men desto sorgligare att vi visar prov på ett Så det kanske inte blev något den kvällen men sådant guldfiskminne. För vi män har ju en vana av att såhär i efterhand tröstar jag mig genom att bildsurfa på tänka med fel huvud. gonorré, klamydia och annat smått och gott och lita på Vi har förhoppningsvis inom några generationer mig när jag säger att det funkar. Testa själv så få du se. besegrat den sjukdom som så länge varit en källa till stigmatisering och diskriminering. Det är onekligen en fantastisk förhoppning men i vår kollektiva kåthet tycks Daniel S Ogalde är frilansande journalist och krönikör basevi ha glömt att det finns en rad andra inte så trevliga rad i Colombia och Sverige. Han skriver om samhällsfrågor, könssjukdomar att akta sig för. Vi må fnysa åt klamypolitik och nöje i bland annat Arbetaren och Vice Magazine. dia, gonorré eller syfilis som ju hittills varit lättbotade åkommor men som i all tysthet blivit ett växande problem. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar fallen av

Vill du vara gästkrönikör i QX?

t

Maila en krönika till redaktionen@qx.se så läser vi den och återkommer om vi vill publicera den. Max 3500 tecken (inkl blanksteg).Varannan månad publicerar vi en gästkrönikör.


BLIXTEN & CO, KRALL Entertainment & 2Entertain PRESENTS

20 y e a rs o f disco Mission comp le t ed

5/10 HALMSTAD HALMSTAD ARENA 6/10 SKÖVDE ARENA SKÖVDE 12/10 ÖREBRO CONVENTUM ARENA 13/10 FALUN JALAS ARENA 19/10 VÄSTERÅS BOMBARDIER ARENA 20/10 MALMÖ BALTISKA HALLEN 26/10 LINKÖPING SAAB ARENA 27/10 ESKILSTUNA STIGA SPORT ARENA 2/11 KRISTIANSTAD KRISTIANSTAD ARENA 3/11 VÄXJÖ FORTNOX ARENA 9/11 LULEÅ LULEÅ ENERGI ARENA 10/11 UMEÅ UMEÅ ENERGI ARENA 16/11 UPPSALA IFU ARENA 17/11 GÄVLE GAVLEHOVSHALLEN 22/11-15/12 GÖTEBORG GOTIA TOWERS - THE THEATRE 28, 29 & 31/12 STOCKHOLM CIRKUS

BILJETTER: BLIXTEN.SE/ALCAZAR


-22-

EGO med stefan nilsson

Månadens tvättlapp

Allas vår Jimmy Schönning jobbar vidare med sitt inredningsvarumärke Jimsch. Här finns eko-textilier och snygga inredningsdetaljer. Och varför inte piffa till köket med en ny disktrasa? Kostar 25 kronor. www.jimsch.se

Månadens finne

Svenska klockor är inte bara Daniel Wellington. TID startade 2012 och har till hösten tagit in formgivaren Clara von Zweigbergk (du känner säkert igen hennes grejer från danska Hay). Med avancerad stickteknik av fisketråd har man gjort färgglada armband i olika strukturer. En klocka kostar 2 495 kronor. www.tidwatches.com

Månadens glas Månadens tvål

Amerikanska Baxter of California har under våren storsatsat på Sverige. Med ursprung i en herrkollektion satsar man på att även nå nyfikna tjejer. Testa en unisex-tvål för 199 kronor med doft av citrus och solrosfröolja. www.baxterofcalifornia.com

Markus Emilsson är designer från Roslagen som flyttat till Småland med sin kille. När Markus gick ut Konstfack 2015 tyckte jag han var sjukt cool med en punkig attityd till det ”fina” glaset. Nu kommer hans första produkter ut som alla kan köpa, och det för svenska Målerås. En vas som denna kan bli din för 4 000 kronor. www.maleras.se

Månadens tjockis

Design House Stockholm har tagit fram en kollektion med fantastiska citat från allas vår Astrid Lindgren. Äntligen kan man vakna upp till lite klokhet. Kostar 249 kronor styck och kommer i nio olika varianter. www.designhousestockholm.se

Månadens snabbis

Osäker på om kavajen luktar lite svett i armhålan? Eller funderar du på att hoppa över tvättstugan den här helgen? Svenska Laundry Society har tagit fram ett sortiment som gör att man inte behöver tvätta lika ofta, och därmed spara på slitaget av kläderna. Spraya kavajen eller jeansen, och bakteriedödande och luktneutraliserande funktioner gör kläderna helt fräscha. Ska säga att sprayen inte ersätter tvätten, utan ser bara till att du inte behöver tvätta lika ofta. Priser från 159 kronor. www.laundrysociety.se

Månadens nej, nej, nej

Månadens feminist

Svenska Robin Enström är konstnären och formgivaren som jobbar med 23 karats bladguld. En lyxig girlpower-tavla kan bli din för 5 000 kronor. www.robinenstrom.se

Den här sommaren har varit så varm att man nästan inte orkat ha kläder på sig. Och det är ju okej. Tatueringar kommer fram. Kan ju vara fint. Men va faaaaan… Alla dessa fula tatueringar. Människor som tatuerar in porträtt på sina barn? Eller kanske ännu konstigare – sina husdjur… Va faan… Gärna en drake eller enhörning eller nåt coolt, men inga fula katter, tack.


75 cl, 12%, 99kr Art.nr. 78045

Alkohol i samband med arbete รถkar risken fรถr olyckor.


-24-

KÖKET & EN BÖG med HÅKAN SVENSSON @svenrinmans

en höstig äppelpaj, någon? Jag älskar årstider men brukar alltid lägga till att vi har alldeles för kort sommar och att de är lite för svala. Det tillägget behövs inte i år. Men sommarens grillkvällar uteblev i hela landet pga av brandrisken och det saknar jag, men vi får ta igen det nu på hösten och mitt tips är att du införskaffar en grillpanna att använda på spisen och i ugnen. På ICA hemma hittar du en prisvärd sådan för 129 kronor och det går att beställa på nätet och hämta i din närmsta ICA-butik. Enkelt och smidigt. Köp skivad fläskkarre, gärna med benet kvar för mer smak och grillkänsla. Marinera i rapsolja,

moment efva

Mackmyra har tillsammans med den kända smyckeskonstnären Efva Attling i ett kreativt samarbete skapat Moment Efva - en elegant svensk maltwhisky lagrad på björkvinsfat med en specialdesignad kork signerad Efva Attling. Moment Efva lanseras i begränsad upplaga den 11 september 2018 i Systembolagets beställningssortiment. Det produceras 4 111 (?!) flaskor och smakar det så kostar det en slant. För 1 249 kronor kan du bli ägare till en av dessa flaskor. Art nr 82277-01.

Kikkoman soya, sweetchilisås och vitlök. Lite salt och peppar och stek på hög värme till den är genomstekt. Om skivorna är lite tjockare eller för att öka på grill effekten så avsluta i ugnen på grill i några minuter men se upp så att det inte bränns vid. Nu är det också högsäsong för äpplen och vad passar bättre som dessert än en äppelpaj med vaniljsås? Plocka eller köp din favoritsort, skala och kärna ur. Vispa sedan 2 ägg, 2 dl socker till en smet. Vänd ner 1,5 dl vetemjöl. Häll över i en pajform(behöver ej smörjas) Lägg äppelklyftor i ett

tropicana

Min nya kompis i kylskåpet. Äpple, rabarber och hallon, behöver jag säga mer? Sådär lagom syrlig och med tre smaker som verkligen passar bra tillsammans.

Koka soppa på en spik

jämnt lager. Skiva över kallt smör så att det täcker alla äpplen. Strö över pärlsocker och ställ sedan i ugnen i 20 min på cirka 200 grader och du har en paj som jag lovar blir succe. Kanske är också den sista flaskan rosé uppdrucken och nu är det hög tid att kolla på rödvinshyllorna som jag tror har känt sig lite bortglömda denna sommar. Ta del av mina andra tips här på sidan, gör en varm soppa, köp ett gott rödvin och sitt inne och förbered dig för den lite mörkare och kallare årstiden.

En av mina favoritkockar, Tommy Myllymäki, ger nu ut sin sjätte bok om mat. Denna gång är det soppor som är temat. En inspirerande och vacker bok om en ibland lite bortglömd rätt tycker jag. Perfekt nu till hösten. Ges ut av Natur & Kultur förlag. Håll utkik i slutet av september. När du är klar med den här boken kan du det mesta om soppa.

somriga chips

Novellus Corvina Port Wood Finish har en generös doft med inslag av björnbär, blåbär, mörka plommon, vanilj, kaffe, mörk choklad och en fläkt av lagerblad, lakrits och mynta. Många dofter och smaker alltså och det innovativa med detta vin är att det lagrats på fat där man tidigare lagrat portvin vilket är nytt. Detta ger vinet dess smak och kraft. Corvina är en druva som odlas i norra Italien och vinet är en nyhet i beställningssortimentet. Perfekt till höstmaten och till ostar. 129 kr art nr 79918


SMEG NORDIC www.smegnordic.com


-26-

festen är slut

aymans val

Det har nog inte undgått någon att EuroPride varit på besök i Sverige. Veckan har kantats av event dagligen som man inte inte vill missa. Häng på uteserveringar följt av sena middagar med goda vänner och härliga fester som slutat sent med hemgång vid gryning. Huden är påfrestad, påsarna under ögonen märkbara. Men nu är festen är slut för denna gång. Det är dags att ta hand om sin hy.

ögonmasken Det sägs att ögonen är själens fönster. Visst låter det fint. Dessvärre blir det en utmaning om man släpar på ett par fönster som omringats av tunga svarta ringar. För att råda bot på problemet använder jag ögonmasken här ovan från TheraPearl som är en räddare i nöden. Förvara i frysen under natten och lägg den på ögonen när du vaknat i 10 minuter. Resultatet är pigga ögon och märkbart mindre ringar. American Psycho-feeling utlovas á la Christian Bale. TheraPearl, 100 kr.

grooming med ayman zalet @aymanzalet ayman@qx.se

Ayman är en 24-årig kille från Stockholm med stort intresse för herrmode och manlig hudvård. På fritiden hittar man honom antingen på gymmet, framför datorn eller på hans instagramprofil. Han har ett öga för stilrena detaljer och gillar det avskalade, men han hatar att laga mat och har ingen TV.

krokodilen

Lacoste Essential har funnits i mitt badrumsskåp sen jag var tonåring. Det finns få dofter som är så tidlösa som denna. Med noter som tangerin, svartpeppar och bergamott funkar denna oavsett tillställning. Lacoste, Essential EdT 75ml, 595 kr.

arabisk dusch

Rituals Hammam-produkter för tankarna tillbaka till mina rötter i Mellanöstern. Denna duschtvål får även den tröttaste kropp att vakna till och ger en uppfriskande kyla samt en underbar doft. Rituals, Foaming Shower Gel 200ml, 95 kr.

bota bakfyllan 1. Ta en kall dusch. Kroppen vaknar till samtidigt som det kalla vattnet minskar rodnad och trötthet. 2. Släng på en ansiktsmask som ger ansiktet maximalt med fukt och återger lystret. Avsluta med en långvarig fuktcreme som behåller huden pigg och fräsch över dagen. 3. Ögonen är de som oftast skvallrar om man har en tuff natt i bagaget. För minskad rodnad rekommenderas att använda en ögoncreme med concealer-effekt som lägger sig som ett tunt lager över de mörka ringarna och ger genast ett piggare utseende. 4. Drick mycket vatten. 5. Försök att undvika skräpmat (även om kroppen skriker efter fett och salt) och sikta på mat med mycket vitaminer och mineraler.

Andrew Christian

shop.qx.se

masken på

stressfri

Inget kladd

Instagram har svämmat över av videos på folk som lägger konstiga masker med roliga miner. Jag gör det lite mer diskret med denna mask från norska Leaders. En fuktmask som heter duga, den ger hyn en direkt boost och återfuktar på djupet. Leaders, H2Oh my Gosh! Rainwater Mask, 60 kr.

Det bästa sättet att bota en trött look är att ta hand om ögonen. Denna ögoncreme från Dermalogica är en fusion mellan mask och creme som dämpar svullnad, lugnar rodnad och slätar ut synliga linjer. Applikator medföljer. Dermalogica, Stress Positive Eye Lift 25ml, 735 kr.

Som ett sista steg att väcka din trötta hy är det läge att dränka den med långvarig fukt. Denna mycket lätta gel-crème innehållande antidioxidanter, kollagen och essentiella fettsyror gör jobbet kommande 24h. Passar alla hudtyper. Ole Henriksen, C-Rush Brightening Gel Crème 50ml, 545 kr.

Clear eyes, ögondroppar som hjälper dig mot röda ögon.

Andrew Christian

Shop.qx.se


HÖSTENS BÄSTA DINNER SHOW

Does your mother know?

NING & K RYSS HOW S DINNER 0:– FR . 9 9

BIRKA.SE | 08 702 72 00

Prisex. per person med del i 2-bäddshytt Cabin Ekonomi, 3-rättersmiddag, show och föreläsning med Owe Sandström. Avresa 5-9/11 och 12-16/11

Under november bjuder vi på maxad helkväll med middag och show. På scenen står THE ORIGINAL BAND med några av ABBAs originalmusiker som spelar ABBAs världshits!


”jag skulle kunna leva Nu är komikern och skådespelaren Mia Skäringer Lázár aktuell med tv-serien “Kroppshets” och sin föreställning ”Avig Maria – No more fucks to give”. Hon ger i princip aldrig intervjuer, men för QX berättar hon om sin pridevagina, att hon kunde bli förälskad i tjejer som liten och om hur det var att bli kallad homofob. En kort man i mörkgrå slitstarka arbetsbyxor, med många fickor, tar ner en prideflagga från en flaggstång. Han viker inte ihop den utan knölar ihop den till en boll. Spåren av Europride i Göteborg försvinner sakta men säkert. Bara några hundra meter bort sitter Mia Skäringer Lázár och Anna Mannheimer på ett kontor och har nyss spelat in ett nytt avsnitt av sin podd ”Skäringer & Mannheimer”. I dag pratade de om katter, sist om Mias ”pridevagina”. Den som hindrade henne från att åka upp till prideparaden i Stockholm.

– Jag kände fan att jag borde ha åkt upp på priden och varit med i tåget. Men jag lyckades trilla ner i en brunn och halva jag försvann. Min vagina har nu gått i alla regnbågens färger, det måste ändå vara det yttersta beviset var jag står. Jag har haft ont och mest suttit hemma, på en badring på stolen, sedan dess. Hon och hennes man håller på att bygga hus och det var när hon skulle vattna granarna på tomten som hon råkade ramla ner i brunnen. Men det är inte första gången Mia trillar ner i en brunn. 2003 föll hon djupt ner i en när

hon turnerade med sin första föreställning ”Dyngkåt och hur helig som helst”. Hon beskriver det som om allt bara blev svart. – Jag gick bananas och bara blåste på, tills att det inte var något kvar. Jag levde två timmar på scen på dagarna, men resten av tiden var jag ett spöke eller bara sov. Min kropp tog slut, jag kunde inte andas och fick en halv ansiktsförlamning. Men ibland är det nödvändigt att nå botten. Nu är Mia aktuell med sin föreställning ”Avig Maria No more fucks to give” eller ”Avig

Maria 3.0” som hon brukar säga. Föreställningen har ju premiär först 2 nov men kan du redan nu berätta lite om vad vi har att vänta oss? – Det är en hyllning till kvinnan den feminina energin. Att få vara allt. Ful vacker stark svag jag. Frigörelse. Berättelsen om mig. Hur följer man upp supersuccén från de tidigare föreställningarna utan att få panik och skrivkramp? – Det gör man inte. Jag dör och återföds. Och krampar. Men upp på scen ska jag hur som haver. Jag älskar


FOTO: EMMA SVENSSON

-29-37-

a med en kvinna” min publik. Dessutom är NMFTG en uppdaterad variant av Avig Maria. Den är inte helt nyskriven. Så lite sitter i ryggmärgen. Edward af Sillén regisserar, hur kommer det sig? – Han har ögat. Och är orädd och rak. Och jävligt rolig. Med oändligt mycket värme. Det är det absolut viktigaste för mig. Att slippa ängslighet och coolhetstörstan. Och att man är snäll. Och att alla mår bra (skrattar). Ja. Så viktigt. Så glad att han ville vara med mig i detta. Konstigt att vi inte hittat varandra innan. Och så måste du berätta om Hampus Nessvold, hur kommer det sig att han är med i föreställningen? – Hampus hörde av sig till mig med en regiförfrågan. Vi träffades och

det uppstod förståelse, förtroende och skratt. Han är helt egen om sin ingång. Om sitt ämne. Nämligen att ifrågasätta manligheten på det vis Hampus gör. Jag regisserar nu honom i hans egna föreställning ”Ta det som en man” . Och innan den har premiär gästar Hampus mig i NMFTG. Precis som Mia berättar är NMFTG en uppdaterad föreställning med nya skämt men både frisörskan Gulletussan och tatueraren Tabita, som vi fick lära känna i humorserien “Mia och Klara”, dyker upp. Men nu har Tabita startat en ny verksamhet som heter #metootattooandlaundry. – Jag är så glad att jag har fått leva under den stora islossning som #metoo var. Det var en revolution, där vi lyfte skammen från kroppen.

Som ung blev hon själv utsatt för sexuella övergrepp och hon tror att det är en anledning till att hon har haft problem med sin sexualitet. – Andra tog tidigt över den och

”Det var plumpt uttryckt av mig, men jag är ingen homofob. Det tror jag de flesta känner och vet” jag hann inte fråga mig själv vad jag vill och vem jag är sexuellt. Jag tror att #metoo även är bra för par, där det varit för mycket fokus på mannens njutning. Jag kan tänka mig att kvinnor som är ihop med kvinnor har vissa för-

delar här. Rollerna är inte lika invanda och man förhåller sig annorlunda rent kroppsligt. Har du själv varit attraherad av en kvinna? – När jag var liten kunde jag bli förälskad i tjejer, men det var nog mer att jag såg upp till dem och att jag ville vara i deras närhet. Jag har nog aldrig tänkt att jag behöver definiera mig eller att jag måste hänga med någon som har snopp. Jag har sagt till min man att om det någonsin skulle ta slut – då blir det en kvinna för mig. Jag är lite klar med män just i relationer, förutom honom då. Jag tror att vi kommer dö ihop. I början av året när Mia Skäringer Lázár och hennes poddkollega Anna Mannheimer diskuterade och


problematiserade modeveckan och de duger. Och om man ska prova massa inte tycker att hon duger. ideal som finns i den, la de skuld dieter och träningsformer, när ska man – Jag är ändå glad att jag inte är på modebögar. då leva? ung i dag. Barn och ungdomar över“Gaymän dikterar villkoren i moNär Mia var 12 år gick hon med i sköljs av bilder i sociala medier, ofta devärlden och gaymän sätter kläder på Viktväktarna. Det var på den tiden det retuscherade, glättiga och med falska en killkropp med bröst” hette det. inte fanns en åldersgräns. Istället för fasader. När jag var liten hade man Det fick Jonas Gardell att kalla att få guldstjärnor av lärarna i skolan affischer på sitt rum, men i dag är hela Mia Skäringer Lázár homofob på telefonen inredd Twitter. med affischer. Vi ”Edward (af sillén) har ögat. – Det var plumpt uttryckt av mig, Och är orädd och rak. Och jäv- behöver posters men jag är ingen homofob. Det tror ligt rolig. Med oändligt mycket med människor som jag de flesta känner och vet. Kanhar olika kroppsvärme. Det är det absolut ske och just därför kunde Jonas ha form och hudfärg. viktigaste för mig. skickat ett sms och skrivit: ”Fan vad Jag försöker inreda plump du är.” Vi har ju ändå träffats. mobilen med inlägg Men han tog det via sociala medier, fick hon det av Viktväktarna för alla som jag mår bra av. men det var kanske rätt åt mig. kilon hon rasade. Det blev startskottet Kan du ge exempel på personer I september syns Mia i tv-rutan på hennes anorexi, som sedan omvandvars inlägg du inreder din telefon igen. Den här gången i SVT-serien lades till bulimi. med? ”Kroppshets”. I den får man följa hen– Jag hade ett fruktansvärt dåligt – Linnéa Claeson, Stina Wollter, nes resa för en mer sund inställning till förhållande till min kropp. Jag kan inte Silvana Imam, Joy M’Batha – starka sin kropp och man får möta andra som säga att jag älskar min kropp nu heller, kvinnor som äger sig själva. Jag har aldhar hatat sin kropp. men jag blir mer och mer tillfreds. rig mått dåligt av att läsa deras inlägg, – Jag kommer inte med pekpinnar, Hon säger att hon har ett “av och eller känt att de målar upp en falsk bild utan ifrågasätter varför man ska lägga på-förhållande” till sin kropp, där hon av verkligheten. så mycket tid och energi på hur man ser ena dagen tycker att hon ser bra ut och Du ska ut på turné igen med ut, när man ändå inte tycker att man andra dagen jämför sig med andra och din nya föreställning, hur

ska du göra för att kroppen inte ska ta stryk och för att inte hamna i brunnen igen? – Dricka alkohol är uteslutet, jag går inte ut efter mina gig och jag ska äta bra och vila mycket, ungefär som om jag skulle åka på OS. Och så ska jag säga nej till det mesta. En del i min bransch ligger på gränsen och självmedicinerar, men det finns inget coolt med det. Hon väljer ofta bort premiärer och sociala sammanhang, säger nej till de flesta intervjuer numera. Har tackat nej till att leda både “Melodifestivalen” och “Gaygalan” flera gånger. – Det känns jobbigt att uppträda för välbekanta ansikten och för vänner, det skulle vara ett skräckgig, samtidigt som det är det mest kärleksfulla sammanhanget. Men jag ville göra den här intervjun för att det är en viktig sak med villkorslös kärlek. Det är mycket hat i omlopp, så det är viktigt att sprida ljus. Hon säger att hon inte vill synas bara för att synas och att sociala event kostar massa energi. – Jag kan bli sängliggande i två dagar efter ett mingel och jag är rätt folkskygg. Jag vill vara med när det är kontrollerat och förutbestämt, som när jag själv står på scen. Har du social fobi? – Ja, jag är inte förtjust i mingel där man bara ska hänga. Jag kommer inte in i flödet och får helt enkelt kortslutning. Vad har offentligheten kostat dig? – Jag har egentligen aldrig varit så social och innan bodde jag på en ö. Jag undviker Ikea och måste fundera på vilka sammanhang jag är med i. Men främst tror jag att jag känner mig mindre ensam och känner mindre skam. När jag delar saker hör ju många av sig och berättar att de varit med om liknande. Vem är Mia privat? – Jag är en vemodig typ, ganska tråkig och tyst. Det känns som man vet allt om dig fast ändå ingenting, hur kommer det sig? – Jag har stor integritet och jag trivs bra med att ha det så. Jag vill inte vara ett vandrande smörgåsbord, där vem som helst får fråga vad som helst. I början av sin karriär var Mia mindre bra på att sätta gränser och att säga nej, hon sökte uppmärksamhet och var ofta i konflikt med sig själv. Men nu har hon blivit mer trygg i sig själv och sin kropp. – Jag har lärt mig mycket av mitt alter ego Tabita och fått syre till förhållandet till min egen kropp. Tabita tycker att allt är gött och bryr sig inte om hon har några valkar här och där. Hon tar för sig, röker och knullar, men känner ändå att hon är en bra mamma. Tabita är som spa för mig. Hon visar oss kvinnor att vi har makten över våra egna kroppar och inte behöver vänta på att bli valda för att duga.


VÄLKOMMEN TILL SQ BAR & RESTAURANG Här erbjuds minnesvärda matupplevelser i en vacker och varm restaurangmiljö med en härlig uteservering. På menyn hittar du allt från smårätter, huvudrätter och smarriga desserter. RESTAURANGSQ.SE SALTSJÖQVARNS KAJ 25, 131 71 NACKA ‒ O8-555 7O2 14 – SQ@ELITE.SE

framåt! för en trygg och jämlik vård

Idag är det stora skillnader i vården i Sverige. Jag vill att du alltid ska vara trygg med att du har tillgång till en vård av hög kvalitet när du behöver den. Oavsett vem du är och var du bor.

Kryssa #15

Jonas EKSTröm till riksdagen! www.jonasekstrom.nu www.facebook.com/ekstrom2018

STOCKHOLMS STAD


31

-33-

SAKER DU INTE FÅR MISSA I HÖST Sommarens ljus är på väg att lämna oss, men misströsta icke. Här är listan med filmer, musikaler, böcker, tv-program och annat som kommer förgylla våra dagar när höstmörkret är här. TEXT ronny larssoN, Anders Öhrman & Matilda Karlsson

Alice och Linda åker på roadtrip

1

tack gud jag är homo

[tv] Måste en flytta till Stockholm när en kommer ut? Hur är det att sticka ut från alla andra i en småstad? Är det sant att det finns mer fördomar på mindre orter? Det, och

2

mycket mer, tar man reda på i en ny dokumentärserie på UR Play. I ”Tack Gud jag är homo” ger sig programledarna och flatorna Alice Hollingworth & Linda Rosendal un-

der åtta avsnitt ut på en roadtrip genom Sverige och träffar personer som bryter mot normerna. De lär bland annat känna en lesbisk same, träffar ett religiöst gäng flator och

möter tjejen som gick från att vara homofob till att bli lesbisk för att sedan bli ihop med en kille. Premiär 17 september. UR Play.

house of cards

[tv] Snuskgubben Kevin Spacey, som spelade huvudrollen Frank Underwood, är inte med denna sista säsong då Robin Wrights iskalla first lady nu blivit president i USA. Men vem saknar honom när vi förutom fantastiska Wright får se alla favoriter återvända plus grymma Oscarsnominerade Greg Kinnear och Diane Lane? Men vi hoppas såklart att gaybiten inte är helt borta nu när sexuellt experimenterande Frank Underwood tackat för sig. Premiär på Netflix den 2 november.

3

cher sjunger abba

[teater] Efter inspelningarna av Mamma Mia – Here We Go Again var Cher fast: Hon ville göra mer ABBA-musik. Så den 28 september släpper hon ett hyllningsalbum till Abba. "Dancing Queen" producerades tillsammans med Mark Taylor som producerade en av Chers klassiker “Believe” och detta är låtarna vi får höra: Dancing Queen, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), The Name Of The Game, SOS, One of Us, Mamma Mia, Chiquitita, Fernando, The Winner Takes It All och Waterloo.Vem trodde att vi någon gång skulle få höra Cher göra en Mello-låt?


-34-

4

keira är colette

[film] Keira Knightley spelar den litteraturnobelprisade franska författaren i en ny film som regisserats av Still Alice-regissören Wash Westmoreland. Colette fick stor uppmärksam-

5

het då hon inledde en romans med könsutmanande Mathilda de Mounay, och deras passionerade relation får utrymme i den här filmen som har premiär den 19 oktober.

weather girls och sabrina på ny gaykryssning

[kryssning] Denna gång blir det äntligen en helgkryssning för regnbågsbåten när Cinderella – The Dancing Queen taxar ut från Stadsgårdskajen i Stockholm 7 sep. Med på båten finns hundratals glada HBTQ-resenärer som ska njuta av åttiotalsikonerna Sabrina och The Weather Girls. Dessutom dj:ar Dj Fride, Dj Pamela, Dj Bernhard, Dj Inca och QX-Ronny under kryssningen som som vanligt är signerad King Kong, Moxy & Bernhard. Boka nu på vikingline.se.

6

ringaren i notre dame

[musikal] Göteborgsoperans uppsättning av Disneys musikal om puckelryggige Quasimodo, modiga Esmeralda, ståtlige Phoebus och elake Claude Frollo i 1500-talets Paris blir en häftig musikalupplevelse. Uppsättningen bjuder på supercool högteknologisk scenografi som ska ge en filmisk känsla av att befinna sig inne i katedralen Notre-Dame och på de myllrande franska gatorna. Quasimodo spelas av QX-favoriten Martin Redhe Nord, som vi sett i alltifrån Mamma Mia! och Book of Mormon till Lena Ph:s Lena-dyrkande sidekick. Premiär den 22 september.

7

Queer Eye: Love Yourself. Love Your Life.

[bok] I november kommer nya Queer Eye-gängets fina bok om hur du får fason på ditt liv genom alltifrån självrannsakning till hemomgörning. Tan, Antoni, Jonathan, Bobby och Karamo är en ny generations mysbögar och denna bok kommer givetvis ligga på våra coffeetables i vinter.


DÅRAR PREMIÄR 20 SEPTEMBER 2018 EN OPERA OM

KÄRLEKSKRANKA

SPELAS T O M 30 NOVEMBER BILJETTER: FOLKOPERAN.SE

MUSIK:

JULES MASSENET REGI: CARL JOHAN KARLSON

SCENOGRAFI & KOSTYM:

MAGDALENA ÅBERG KOREOGRAFI: AMBRA SUCCI

”A charismatically visceral experience; it’s all but impossible not to be drawn into its dark, relentless heart.” THE GUARDIAN

L-E-V SHARON EYAL & GAI BEHAR LOVE CHAPTER 2 5–6 OKT

Gråtframkallande svärta från hyllade Sharon Eyal

www.dansenshus.se


-36-

njutning, lust och sex på dansens hus 8 [dans] Hud, kroppsvätskor, bröst och bakdet privata är högst influerat av dessa erotiska bilder, ”To come (extended)” är en föreställning som delar. De går inte att komma undan. I vår vardag möter vi alla en ständig ström av bilder på kroppar i sexualiserade positioner - på reklampelare, i filmer, på internet, i tidningar och magasin. Hur vi beter oss i det offentliga rummet likväl som i

texter och ljud. Möjligheten att stänga av finns inte längre. Lusten har blivit ett ”måste”. Frågan är om vi överhuvudtaget kan tänka och agera fritt om vår sexualitet? Mette Ingvartsens koreografi dissekerar hur vi ser på njutning och lust.

bokstavligt talat löser upp sexuella regler och konventioner. Dansarna smälter samman till en gemensam organism och koreografin leker med sexuella poser och orgasmiska uttryck. 19 och 20 oktober, Dansens hus, Stockholm

i filmen mario blir två fotbollskillar kära - visas på cinemaqueer i september

9

[film] 25 – 30 september är Sveriges största hbtqfilmfestival Cinema Queer tillbaka, nu större än någonsin. Festivalen blir en dag längre och har hittat helt nya platser runt om i Stockholm att visa film på. Invigningen sker i ett cirkustält i Tanto, och festivalveckan bjuder även på lesbiska vampyrer, heta fotbollshunkar, Brasiliens Beyoncé och ett eget darkroom i Slakthusområdets mörkaste hörn. Helt enkelt något för alla! Här lyfter vi tre filmer som kommer att visas under festivalen. Mario Saknar du Fotbolls-VM? Då har vi har filmen för dig! Mario är ung, snygg och Schweiz mest lovande fotbollstalang. Inget ser ut att stå mellan honom och hans största dröm - att bli fotbollsproffs i Europa. Men plötsligt - offside! Han faller handlöst för Leo, även han en lovande fotbollsspelare, men en massa röda kort av fördomar ställs mellan dem. Vågar de berätta för omvärlden om sin kärlek – en kärlek djupt förbjuden inom fotbollens machovärld. Mario är både hjärtskärande och sexig och vi lovar att efter de här två timmarna kommer du gå med i första bästa korpenlag! Marcel Gisler, 124 min, Tyskland, 2018 Katarina Södras gymnastiksal, Onsdag 26 sep, kl. 19.00 Efterfest på Retro Sofo! Tranny Fag Linn da Quebrada och hennes ständiga följeslagare Jup do Bairro drar genom Brasilien som en löpeld. Inget kan stoppa deras kamp, deras musik och ingen är opåverkad efter en av deras konserter. Som svarta transaktivister i

Två fotbollskillar blir kära i varandra

ett land där machismo är norm blir deras femininitet en krigsförklaring - och det är ett krig ingen av dem tänker förlora. Tranny Fag är mer än en dokumentär om två musiker – den är ett revolutionens manifest. Kiko Goifman och Claudia Priscilla, 75 min, Brasilien, 2018 Garaget, Lördag 29 sep, kl. 21.30 Efter filmen uppträder Linn da Quebrada och Jup do Bairro på Backdoor. When the Beat Drops Platsen är Atlanta och på stadens gayklubbar börjar en ny dansform växa fram: bucking. I centrum står

pionjären Anthony Davis med sitt legendariska crew Phi Phi, fast beslutna att skapa en scen för dansstilen som tidigare enbart existerat underground i Atlanta. Genom flash performances och rå talang gör Davis bucking till ett landsomfattande fenomen och när fler och fler börjar inse stilens explosionsartade kraft utvecklas ett starkt community. When the Beat Drops är en magisk dansfilm, men lika mycket en film om familj, community och politik. Jamal Sims, 87 min, USA, 2018 Garaget, Fredag 28 sep, kl. 21.30


-36-

2ENTERTA IN , L I VE N AT I O N O CH VI CKY N ÖJ ES P R OD U KT I ON P R ES EN T ER AR I SAMAR B ET E MED S I N C LAI R EN T ERTAI N MEN T

HIS GREATEST SHOW

MARIANNE MÖRCK • JENS HULTÉN • GUNILLA BACKMAN • FRIDA ÖHRN ELIN KÖNIG ANDERSSON • DANIEL MAURICIO • KARL NOREMO

ENDAST EN UNIK SÄSONG – PREMIÄR 20 SEPTEMBER

CIRKUS STOCKHOLM BILJETTER WWW.PETERJOBACK.COM


VILLMAN PRODUKTION & CAMBO PRODUCTION PRESENTERAR

BILJETTER: TICKETMASTER.SE

MAXIMTEATERN.COM

#MAXIMTEATERN


-39-

blir hyséns nya wahlgrens? 10

[tv] Nu kommer uppföljaren till Wahlgrens - nämligen Hyséns. Och den spelas just nu in för fullt. I kanal5's nya realitysåpa får vi ta del av familjen Hyséns vardag med Glenn och Anton i fokus. Anton som hunnit bli 27 år slog igenom för den breda massan när han vann Let´s dance och han kommer nu att tillsammans med pappa Glenn ge tittarna inblick i familjens vardagsliv i Göteborg. – Det känns coolt och bra. Vi är en vanlig familj med allt vad det innebär och jag tror att folk kommer att kunna relatera till våra liv. Visst, farsan har spelat fotboll och så men vi är inga megastjärnor (skrattar). Vi har samma problem som alla andra familjer har, säger Anton Hysén. Glenn tillägger: – Gudarna ska veta att varken jag själv eller mitt liv är perfekt, men jag tror folk kan må gött av en rak och obekymrad motvikt till hetsen som finns idag runt att se ut som man är bättre än vad man egentligen är, menar Glenn. Premiär blir det i oktober på Kanal 5.


-40-

blir mikael årets dessertmästare? [tv] Förra sommaren fick Mikael Klack veta att hans pappa drabbats av obotlig cancer. Pappan hade länge sagt åt sin son att söka till Dessertmästarna. Och nu är Mikael med i höstens säsong. Eskilstunafödde Mikael 33, är till vardags chokladkonditor och träffade sin make genom att en kompis slog vad om att han inte skulle våga gå fram till en hunk på dansgolvet för tolv år sedan. Hur kom du med här? – Pappa pushade mig länge men jag visste inte om det var min grej. Sedan blev han sjuk och jag tänkte att det var nu eller aldrig. Så jag gick på en filmad intervju med en dessert som speglade mig, och kom med. Hur var inspelningarna? – Vi filmade i februari under två intensiva veckor från sju på morgonen till sju på kvällen. Jag trodde inte att man skulle tänka så mycket på kamerorna men jag vande mig aldrig och

11

”Min man tar alltid en ostbricka till dessert medan jag sitter där med tre olika som jag vill smaka av” hoppade till varje gång de kom och filmade. Men överlag är jag stolt och jag bjuder på champagnekorkar, blod och panikskrik i höst. Vad är din styrka? – Choklad i alla former. Och att jag aldrig ger upp. Din svaga? – Jag är en dålig förlorare men en lika dålig vinnare. Om jag vinner kommer du höra om det i tio år framöver. Vad gör du när du inte bakar? – Jag gör folk glada (skrattar). Jag jobbar med choklad, praliner, tårtor och efterrätter i en butik i Fältöversten i Stockholm. På fritiden gillar jag hälsa

och träning, vilket är ett måste om man ska äta efterrätter och goda middagar. Och jag älskar brädspel. Hur ofta ber din man dig baka nåt gott? – Haha, han gillar inte sånt och tar alltid en ostbricka till dessert medan jag sitter där med tre olika som jag vill smaka av. Han har verkligen bättre karaktär än mig. Din pappa gick bort kort efter inspelningarna, fick han se något av din medverkan? – Jag berättade varje kväll hur det gått, och jag vill ge en enorm eloge till Kanal 5 som klippte ihop fem minuter från första avsnittet som han fick se. Det betyder väldigt mycket. Är du beredd att bli Dessertmästarna-Mikael nu? – Jag tror det. Jag är redo och hoppas kunna inspirera och få folk att våga. Jag är nöjd med min medverkan i alla fall.

Namn: Mikael Klack Ålder: 33 Yrke: Konditor på Sabis Fältöversten Civilstånd: Gift Bor: Södermalm, Stockholm Bakverk du helst äter: Chokladbollar Bakverk du inte klarar av att äta: Allt med kaffesmak.


Julius production AB presenterar

Regi: Eva Rydberg

EN AV VÄRLDENS MEST OMTYCKTA FAMILJEMUSIKALER! Regi: Eva Rydberg

LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG

14 september-4 november 8 november-15 december 3/2 MALMÖ LIVE | 4/2 STOCKHOLM RIVAL

www.theplaythatgoeswrong.se NÖJESTEATERN, MALMÖ LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG 14 september-4 november

8 november-15 december

NANNE GRÖNVALL THOMAS JÄRVHEDEN ANNA SAHLENE KALLE RYDBERG NINA PRESSING FREDRIK DOLK SAMT STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER

LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG NÖJESTEATERN, MALMÖ NANNE GRÖNVALL THOMAS JÄRVHEDEN ANNA SAHLENE Premiär 8 mars Premiär 30 november

KALLE RYDBERG NINA PRESSING FREDRIK DOLK SAMT STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER 21/3 Malmö | 22/3 Göteborg | 23/3 Norrköping | 24/3 Stockholm www.anniethemusical.se NÖJESTEATERN, MALMÖ LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG St.Petersburg Festival Ballet Premiär 8 mars Premiär 30 november

www.theplaythatgoeswrong.se

www.anniethemusical.se

FREEDOM

FREEDOM

5/11 STOCKHOLM | 6/11 HALMSTAD | 7/11 MALMÖ | 12/11 HELSINGBORG

www.sowetogospelchoir.com

KARLSTAD – CCC Fredag 5 oktober kl 19.30

GÖTEBORG – KONSERTHUSET MALMÖ – BALTISKA HALLEN Lördag 6 oktober kl 19.30 Söndag 7 oktober kl 18.00

Biljetter: Konserthusens lokala biljettkontor samt www.juliusbiljettservice.se 0775 700 400

FREEDOM

Photo: Rob Haywood

STOCKHOLM – RIVAL Torsdag 4 oktober kl 19.30

Regi: Sven Melander.

Biljetter: Konserthusens lokala biljettkontor samt www.juliusbiljettservice.se 0775 700 400

www.sowetogospelchoir.com STOCKHOLM-CIRKUS Måndag 5 november kl 19.30 HALMSTAD TEATER Tisdag 6 november kl 19.30 MALMÖ LIVE Onsdag 7 november kl 19.00 HELSINGBORGS KONSERTHUS Måndag 12 november kl 19.30 Schönbrunns Slottsfilharmoniker från Wien www.sowetogospelchoir.com

N FRÅ IO

WIEN

GÖTEBORG – KONSERTHUSET MALMÖ – BALTISKA HALLEN Lördag 6 oktober kl 19.30 Söndag 7 oktober kl 18.00

REGI: EVA RYDBERG KOREOGRAF: SIÂN PLAYSTED

N

KARLSTAD – CCC Fredag 5 oktober kl 19.30

Photo: Rob Haywood

St.Petersburg Festival Ballet STOCKHOLM – RIVAL Torsdag 4 oktober kl 19.30

27/11 Göteborg | 28/11 Stockholm | 29/11 Uppsala STOCKHOLM Måndag 5 november 1/12 MalmöCIRKUS | 3/12 Växjö (Nötknäpparen) | 4/12 Kalmarkl 19.30 HALMSTAD TEATER Tisdag 6 november kl 19.30 Julius Production AB presenterar MALMÖ LIVE Onsdag 7 november kl 19.00 VÄRLDENS MEST OMTYCKTA FAMILJEMUSIKAL! HELSINGBORGS KONSERTHUS Måndag 12 november kl 19.30

TRADIT

NÖJESTEATERN, MALMÖ

Regi: Sven Melander. I rollerna: Andreas T Olsson, Niklas Jönsson Cornelius Löfmark Susanne Thorson Regi: Sven Melander. Sanna Persson Halapi I rollerna: T Olsson, RobinAndreas Stegmar Jönsson SimonNiklas ”Chippen” Svensson Cornelius Löfmark Robert Rydberg Susanne Thorson Sanna Persson Halapi Robin Stegmar Simon ”Chippen” Svensson Robert Rydberg

sedan

1785

I rollerna: Andreas T Olsson, Niklas Jönsson, Cornelius Löfmark, Simon ”Chippen” Svensson, Robert Rydberg

sedan

WIEN

LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG

N FRÅ IO

N

NÖJESTEATERN, MALMÖ

Schönbrunns Slottsfilharmoniker från Wien

TRADIT

Thorson, Sanna Persson Halapi, Robin Stegmar, St.Petersburg Festival Susanne Ballet

1785

NANNE GRÖNVALL THOMAS JÄRVHEDEN ANNA SAHLENE

Sverigeturné 5-27 januari 2019: KALLENÖJESTEATERN, RYDBERG NINA PRESSING FREDRIK DOLK SAMT STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER MALMÖ LORENSBERGSTEATERN, GÖTEBORG

Premiär 8 nov Premiär 14 sep Kalmar - Malmö - Helsingborg - Örebro - Västerås 27 nov-4 dec: Göteborg Stockholm Premiär 8 mars www.theplaythatgoeswrong.se - UppsalaPremiär 30 november biljetter! www.anniethemusical.se PREMIÄR 30 NOVEMBER NÖJESTEATERN, som dina - Karlstad Uppsala Stockholm - Linköping MALMÖ - Göteborg -t Vara y samtidig Malmö - Kalmar | 3/12 Växjö (Nötknäpparen) en m er at JULIUS PRODUCTION & MALMÖ ARENA PRESENTERAR Biljetter www.anniethemusical.se ka vår te Bo

FROM THE UNITED STATES OF AMERICA 27 nov-4 dec: Göteborg - Stockholm - UppsalaMalmö - Kalmar | 3/12 Växjö (Nötknäpparen) JULIUS PRODUCTION & MALMÖ ARENA PRESENTERAR

Sverigeturné 5-27 januari 2019: Kalmar - Malmö - Helsingborg - Örebro - Västerås Uppsala - Stockholm - Linköping - Göteborg - Vara - Karlstad

FROM THE UNITED STATES OF AMERICA

THE MUSICAL ft Grahame Patrick Ed Enouch & The Stamps Quartet

SVERIGETURNÉ 15-23 mars

THE MUSICAL

21/3 Malmö 22/3 Göteborg 23/3 Norrköping 24/3 21/3Stockholm Malmö

Malmö-Göteborg-Stockholm SVERIGETURNÉ 5-17 mars Karlstad-Växjö ft Grahame-Jönköping Patrick Ed Enouch & The Stamps Quartet Stockholm-Linköping-Örebro-Växjö-Jönköping-Norrköping-Västerås-Kalmar-Karlskrona-Halmstad-Helsingborg-Malmö Linköping-Västerås MALMÖ LIVE 3/2 | STOCKHOLM RIVAL 4/2

SVERIGETURNÉ 15-23 mars

Biljetter: www.juliusbiljettservice.se, personlig service 0775-700 400 Malmö-Göteborg-Stockholm

samt sedvanliga biljettkontor i respektive Karlstad-Växjö -Jönköpingstad. För mer underhållning: www.juliusproduction.se

22/3 Göteborg 23/3 Norrköping 24/3 Stockholm


OSCYL 27–28 SEP

Ett lekfullt, eftertänksamt och överraskande relationsdrama för sju dansare och sju svajande skulpturer inspirerade av Hans Arp.

www.dansenshus.se

WWW.FREDSGATAN5.SE • FREDSGATAN 5 • 111 52 STOCKHOLM

Välkommen till din nya designbutik i Stockholm city. Med 300 kvm heminredning, möbler, presenter och Stockholms största utbud av Orrefors, Kosta Boda.


-43-

gardell överallt

[bok/stand-up/tv/show] Jonas Gardell måste tillhöra 12 Sveriges mest produktiva. Se här bara: Bok: Nu i höst är han aktuell med romanen om sin mamma Till minne av en villkorslös kärlek som beskrivs som ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri! – ”Till minne av en villkorslös kärlek” tycker jag själv är extremt rolig och minst lika sorglig – men mest av allt vill jag att den ska vara ett hejdundrande försvarstal för rätten att själv skapa sitt liv och berätta sin historia på sina egna villkor, säger Jonas. Turné: Jonas Gardell Show har premiär först i januari men redan nu i höst gör han några få Stand up-shower ute i landet där han provar texter till den nya påkostade showen. Det blir 90 minuter bergochdalbana mellan skratt och allvar med Jonas Gardell ensam på scenen. kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Deras familjer umgås som grannar gör, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och saknad. – Jag tror De dagar som blommorna blommar handlar om livets olidliga skörhet, och om hur alla måste räknas, varje liten blomma på ängen. Hur varje

Mariah carey till scandinavium

[konsert] Den 3 december intar divan 13 och megastjärnan Mariah Carey Scandinavium med sin julshow. Mariah brukar köra den på Beacon Theatre i New York varje år men väljer i år att ta den utanför USA:s gränser. Det blir självklart låtar från hennes tidigare julskivor och megahiten All I want for Christimas is you förstås. Ses i Götet!

15

En dag ska jag lämna allt det här

[bok] I den här nya spännande romanen, som kom ut i slutet av augusti, finns en lesbisk kvinna som blir tillsammans med en transperson, och en del inskränkt homofobi. Katarina Bivald har länge varit engagerad inom RFSU och är själv bisexuell, men det har inte funnits någon riktig anledning att prata om det i författarintervjuer. Förrän nu, med denna bok. – För första gången har jag skrivit en bok där två av huvudpersonerna är hbtq-personer. Den här boken var viktig för mig att skriva med tanke på situationen i USA idag. Vi ser en skrämmande organiserad attack mot transpersoner, både i form av s.k. bathroom bills, Trumps försvagning av antidiskrimineringsskydd och en allvarlig ökning av våldsbrott mot transpersoner. – Samtidigt är USA ett av länderna med det mest spännande hbtq-utelivet och en imponerande politisk organisering. Den paradoxen gäller också för Oregon där min roman utspelar sig. Det är den näst bästa delstaten för hbtq-personer att leva i – och den delstaten som har haft flest antigay-folkomröstningar, berättar Katarina Bivald. ”En dag ska jag lämna allt det här” kom ut 29 aug

liv måste ha ett värde, hur försvinnande kort det än är så är det allt vi har, säger Jonas Gardell. Show: I januari brakar det loss ordentligt då Jonas har premiär på Jonas Gardell Show på Cirkus i Stockholm med

stor orkester och ensemble. Podd: Dessutom poddar han och maken Mark vidare med sin populära podd ”Mark och Jonas podd” som sänts i 13 avsnitt och snart är tillbaka efter sommaruppehållet.

samir & viktor summerar karriären i bokform

[bok] Den 12 november kommer boken om Samir & Viktors karriär. Redan tänker ni? Men tänk då att killarna haft fler hits än många andra svenska artister, att de haft långt många fler gig än de flesta svenska artister plus att de är två av Sveriges största förebilder för kidsen. Vi hoppas givetvis på lite regnbåge och kanske något mer kring Viktors bisexualitet.

14

16

baltic battle

[fest] Den 20 oktober är det dags att släppa loss på Baltic Battle. SLM Stockholm släpper biljetterna till denna den 41:a festen i början av september. Även i år är det Slakthuset som dekoreras upp för att skapa en lädrig miljö. Klädreglerna är minimum jeans och T-shirt, men självklart blir det bättre stämning om du anstränger dig! Kolla utbudet i QX shop, taggen Läder och BDSM, så hittar du rätt stil eller ta en sväng förbi Läderverkstan i Stockholm för ännu tyngre grejer! FOTO: MARKOS AKATHIOTIS

Tv-serie: I december har Jonas Gardells TV-serie De dagar som blommorna blommar premiär, en berättelse om förlust. Och om överlevnad. Handlingen kretsar kring vännerna Erik, Mikael och Benny som växer upp tillsammans som grannar i ett


NED MED VAPNEN! EFTER BERTHA VON SUTTNERS ROMAN I EN DRAMATISERING AV STINA OSCARSON

Se fler erbjudanden på Globetrotter.se

REGI: NORA NILSSON I ROLLEN: ROBERT FUX Spelas på klarascenen

KRYSSA I K ARIBIEN MED

MODERN LYX Upptäck Karibien med omtyckta Celebrity Cruises. Ombord på deras moderna och trendiga fartyg finns allt du kan önska dig, imponerande restauranger, aktiviteter, underhållning och service av hög klass. Allt samlat för att du ska få en både upplevelserik och bekväm semester. Vi hjälper dig att paketera din resa efter dina önskemål. Ring våra erfarna reserådgivare på 08-506 115 00 så berättar vi mer.

KARIBIENS PÄRLOR RUTT: San Juan, St.Croix, St.Maarten, St Lucia, Barbados, Grenada, St.Vincent, Martinique, Dominica, Antigua, St Kitts, San Juan AVRESOR: okt - apr. Priset avser 5 jan i balkonghytt med Celebrity Summit. Priset inkl. dryckespaket och dricks.

12 nätter fr.

20.495:-

FOTO: AIDA CHEHREHGOSHA

KEY WEST OCH MEXIKO RUTT: Miami, Key West, Puerto Costa Maya, Cozumel, Grand Cayman, Miami AVRESOR: året runt. Priset avser 23 feb i balkonghytt med Celebrity Equinox. Priset inkl. dryckespaket och dricks.

7 nätter fr.

12.185:-

Med reservation för ev. tryckfel och prisändringar. FÖR FULLSTÄNDIG INFORMATION LÄS MER PÅ PÅ GLOBETROTTER.SE

teater · dans · konst/ design/mode · litteratur · musik · forum/debatt · film kulturhusetstadsteatern.se


FOTO: PÄR BÄCKSTRAND/TV4

-45-

rosenregimen

17

blir det SÅ MYCKET BÄTTRE?

[tv] Vi kan väl alla enas om att förra säsongen var ett sömnpiller? På pappret såg det fantastiskt ut men både program och tolkningar var så trista. Bara Sabina Ddumba och i viss mån Uno Svenningsson nådde framgångar värda att prata om. I år är det blekare på pappret men kanske bådar det gott? Folkkära Christer

Sjögren, Charlotte Perrelli, Linnea Henriksson, Eric Gadd, Louise Hoffsten möter mindre kända (men rätt populära på Spotify) Stor och Albin Lee Meldau. Vi gissar att Meldau står inför ett gigantisk genombrott och att Perrelli tyvärr skippar vad schlagerfansen vill ha och gör gitarr-tolkningar av allt.

[bok] Niko kommer en plats på 18 från landsbygden som få vet namnet på. I universitetsstaden dit hon flyttat möter hon Emmy. ”Så det är en flicka", säger hennes mamma i telefonen. ”Inte precis en flicka. En butch.” ”En buss?” Ja, de träffas på en buss, och livet förtrollas, blir skirt, ljust och skört. Erotiken och närheten till Emmy öppnar Nikos värld, men det är någonting annat som stängs. Augustnominerade Elin Bengtssons roman Rosenregimen är höstens måste-läsabok.

20

a star is born - med gaga

21

tunbjörk på fotografiska [foto]

[film] Efter att trailern kom i våras ses detta som en av 2019 års stora Oscarskandidater. Lady Gaga och Bradley Cooper har huvudrollerna i Barbra Streisand-klassikern (och från grunden en film från 1937). Filmen handlar om erfarne musikern Jackson som blir förälskad i lovande artisten Ally och i filmen har Gaga jobbat med legendaren Willie Nelson för att hitta rätt sound. Svensk premiär 5 oktober.

19

allt för sverige

[tv] Allt för Sverige är ett av de program jag verkligen älskat varje säsong av - förutom förra årets. Jag vet inte varför riktigt, men det grep aldrig riktigt tag, trots att homosexuella Dylan gick och vann hela tjotaballongen. Men i höst är det dags igen för en ny säsong, den åttonde i ordningen. Under tidigare säsonger har vi fått möta bögar och flator och transpersoner, som transkvinnan Erica Anderson, hiv-positive Shane Booth, Guy Clark som alltid bar fluga

och Troy Bankord från Palm Springs. I varje säsong har det funnits spännande HBTQ-deltagare, så hatten av för den castingansvarige, och det gör det även i år då vi bland andra får möta Domonique och Andrew. Programmet spelades in i somras och med tanke på vädret vi haft lär det ju bli en solig historia vi får ta del av när höstmörkret tar sig in över landet. Start den 16 september.

Med lika mycket humor, värme som svärta och kanske ett visst raseri, fångade han - med sin speciella stil av starka färger och hård blixt - stämningar som får betraktaren att stanna till, känna efter och på nåt märkligt sätt även känna igen sig. Fotografiska presenterar i höst den stora retrospektiva utställningen Tunbjörklandet – blicken från sidan med en av de mest internationellt framgångsrika svenska fotograferna någonsin, Lars Tunbjörk (1956 – 2015). Fotografiska, Stockholm, 14 september


-46-

22

eld & lågor

[film] En svensk långfilm om två familjer som för en maktkamp inom nöjesparksvärlden, en liten roll av Zara Larsson och en bögstory: Där har vi anledningarna till att längta efter nya storfilmen Eld & lågor. Gröna Lund har en stor roll i filmen som utspelar sig under 40-talet och Eddie Endre, som spelar Lennart i filmen, har en fin komma-ut-story. Premiär 19 oktober.

23

svenska hollywoodfruar

[tv] Den 4 september är Svenska Hollywoodfruar tillbaka för en 12:e säsong i TV3. Borta är Gunilla Persson men broskätande bitchen Anna Anka gör comeback. I övrigt är det Montazami, Elena Belle och Sofie Prydz som står för kuddköpande, vindrickande och hundgullande. Men säsongen i sig är bara ett förspel inför senhöstens "Svenska Hollywoodfruar - Den stora återträffen" där gamla fruar återförenas! Gunilla Persson, Åsa Vesterlund, Anna Anka, Maria Montazami, Isabel Adrian, Siv Cotton, Margareta Svensson och Päivi Hacker ska då reda ut gammalt groll.

25

den inbillade sjuke [teater]

Ni såg dem dela ut pris på QX-galan. Nu får vi snart se dem på scenen i Molières komedi Den inbillade sjuke. Det är en underhållande drift och uppgörelse med den hypokondriske mannen, spelad av Mikael Persbrandt, som dominerar sin omgivning med lavemang och inbillade sjukdomar. Hans personliga assistent, spelad av Petra Mede, manipulerar och lurar honom i sina försök att dämpa skadeverkningarna denna jättebebis till man skapar. I pressmeddelandet står det att ”Den inbillade sjuke är en skitrolig uppgörelse med diagnoshysteri och alternativmedicin”. Är Petra och Mikael året duo? Snart vet vi.

26 24

mats och slutet

[bok] I höst är Mats Strandberg (Cirkeln, Färjan, Hemmet) återigen aktuell med en brännhet titel då boken Slutet släpps i oktober. Slutet är en bok som får en att fundera över vad som verkligen betyder något när tillvaron hotas. Handling: Det är sommar och världen ser ut som vanligt. Men alla vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta. I Slutet får vi följa två ungdomar i en mellanstor svensk stad under deras sista veckor i livet, före undergången. En gåtfull tragedi binder dem samman, och de blir besatta av att hitta svaren. Men ska de hinna innan himlen blir vit och haven förångas? Och spelar det ens någon roll längre? Dessutom har två lesbiska mammor viktiga roller i boken, och förlaget utlovar mer på HBTQ-temat. Och trots den något mörka historien om vår egen förestående död så sägs det ändå vara en avgjort livsbejakande bok, som inför katastrofen lyfter fram värdet i mänskliga relationer.

tommy körberg i rollen som lola

[teater] I en avskalad tvåmannaföreställning, Tommy Körberg med pianist, bjuder Stad i ljus-sångaren på ett gripande porträtt av varitéartisten och transvestiten Lola som uppträtt över hela världen, i alla fall enligt Lola själv… Föreställningen tar upp ämnen som utanförskap och att åldras med värdighet, och materialet är av Björn Ulvaeus, Tomas Andersson Wij och Peter Dalle, Dessutom blir det musik av Zarah Leander, Ulla Billquist, och klassiska evergreens. – Det sexuella tycker han är överskattat och kladdigt. Sen har han, eller mest hon, jobbat på obskyra klubbar för likasinnade runt världen. Berlin, Madrid, Amsterdam eller där det finns likasinnade, har Körberg sagt i en intervju inför föreställningen som har premiär på Skandiascenen på Cirkus i Stockholm den 22 september.


GÖTEBORSOPERAN PRESENTERAR

Musik Alan Menken. Text Stephen Schwartz. Manus Peter Parnell. Baserad på romanen av Victor Hugo och sånger från Disneys film.

Ett hisnande äventyr om vad det innebär att vara en hjälte. Disneys storslagna musikal är en mörk historia om kärlek och hjältemod. I centrum står ringaren Quasimodo, hans avskyvärde förmyndare Claude Frollo, den modiga Esmeralda och den tappre kaptenen Phoebus. Deras öden och vägar korsas i 1500-talets Paris där Quasimodo och Esmeralda kämpar tillsammans för en mänskligare värld. Uppsättningen kommer från Danmark där den sågs av över 160 000 besökare och belönades med Danmarks främsta scenkonstpris. Sjungs på svenska och rekommenderas för alla över 7 år.

22 SEPTEMBER 2018 - 6 APRIL 2019 Köp biljetter och boka bord i GöteborgsOperans Restaurang 031-13 13 00. www.opera.se

göteborg scandinavium 3 DECEMBER

BILJETTER UTE NU! BILJETTER: L I V E N AT I O N . S E , T I C K E T M A S T E R . S E 077-170 70 70 SAMT GOT EVENT BILJETT 031-81 10 20.

M E R RY C H R I S T M A S – U T E N U PÅ C D & V I N Y L

©Disney


-48-

27

vår tid är nu

[tv] Efter månader av olidlig väntan är SVT:s storsatsning Vår tid är nu äntligen tillbaka med en andra säsong. Hittills har vi fått följa den fina krögarfamiljen Löwander som driver restaurang Djurgårdkällaren i ett svajigt Sverige efter Andra världskrigets slut. Intriger, svek och förbjuden kärlek slogs ihop med spolrullat hår och mörkrött läppstift. Att det var fantastiskt råder inga tvivel om med hela två miljoner tittare per avsnitt. När andra säsongen har premiär måndag den 1 oktober klockan 20.00 har året blivit 1955 och Djurgårdskällaren har dukat upp till julbord och en hel hög nya draman. Vi längtar mest efter att följa lesbiska Maggan, spelad av Josefin Neldén, vars fackliga engagemang har tagit henne till en ordförandepost i fackklubben. Hon erbjuds en ny spännande tjänst som borgarrådssekreterare åt Britt Gahn, spelad av Tova Magnusson känd från Bron. Här blommar en ny spännande förälskelse som vi hoppas håller oss varma i höstmörkret.

30

28

filmen om freddie mercury

[film] Rami Malek från tv-hiten Mr Robot spelar Freddie Mercury i filmen om rockgruppen Queen. Självklart blir det mycket musik, massa extravaganta scenkläder och en hel del homo då Mercury ju är en gay (och läder)ikon utan dess like. Filmen har inte varit helt lätt att göra och skandalomsusade regissören Bryan Singer sparkades mitt i filmmakandet efter att ha dragit från inspelningarna och hamnat i fysiskt bråk med Malek. Dessutom fick den första trailern kritik för sin avsaknad av Mercurys homosexualitet. Men i trailer två syns det i alla fall lite regnbåge. Det återstår att se hur mycket som är med i filmen. Svensk premiär 25 december.

nytt försök för leonora i bonde söker fru?

[tv] Förra säsongen kastade hon in handduken redan innan säsongen startat eftersom hon hittat kärleken i Louise. I år gör Leonora Vilhelmson ett nytt försök i det populära TV4-programmet och i slutet av september vet vi hur vi kommer få följa hennes kärleksjakt…

29

there's no business, like showbusiness

[nöje] Här är lite av vad som erbjuds på de större scenerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Så som i Himmelen med Malena Ernman på Oscarsteatern, Eric Gadd intar Hamburger Börs, Chinateatern stoltserar med musikalen Ghost (som floppade i New York), Göta Lejon sätter upp show med Magnus Uggla medan Malmöoperan kör med West Side Story med nyöversättning av Timbuktu samt med bl.a. Oscar Pierrou Lindén i en av rollerna. På Stadsteatern i Stockholm spelas bland annat Ned med vapnen med Robert Fux i huvudrollen som fredsaktivisten Marta. Dessutom ger sig Alcazar ut på sitt sista segertåg i Sverige (läs intervju i QX augusti) medan Pernilla Wahlgren är kort, glad och tacksam på flera platser runt om i landet.

anja & Foppa utmanar

[tv] Carina Berg och Jessica Almenäs leder detta program som är en fortsättning av Vem kan slå Filip & Fredrik. Nu utmanar Anja Pärson och Peter Forsberg folkkära sportstjärnor i olika grenar i Kanal 5:s nya sport-serie och de möter Pernilla Wiberg och Sarah Sjöström, Sanna Kallur och Stefan Holm plus Markus Näslund och Therese Alshammar.

31


-48-

TOMMY KÖRBERG

IDÉ & REGI

SUNIL MUNSHI

EN MUSIKALISK FÖRESTÄLLNING OM ATT VÅGA VARA DEN MAN ÄR MED MUSIK AV

LEONARD COHEN, ZARAH LEANDER, HASSE & TAGE MFL MED NYSKRIVNA TEXTER AV

BJÖRN ULVAEUS, TOMAS ANDERSSON WIJ & PETER DALLE PREMIÄR 22 SEPTEMBER PÅ CIRKUS SKANDIASCENEN, STOCKHOLM BILJETTER: BLIXTEN.SE/LOLA, TICKETMASTER.SE 077-170 70 70


-50-

jöback intar cirkus - och återförenas med hans marklund Jag har intervjuat Peter Jöback fler gånger än jag kan minnas. Från tiden då han fortfarande inte kommit ut via Miss Saigon, popskivor och Livet är en schlager till Broadway och Fantomen. Han pratar alltid med samma inlevelse och brinner för projekten han går in i. Som om det han gör nu är det viktigaste han gjort. Men - den här gången känns det som han brinner lite extra. Han är så entusiastisk och snubblar liksom på orden när han ska berätta om nya showen och den nya skivan att han glömmer frukostmackan han köpt på cafét så den ligger orörd på tallriken när intervjun börjar närma sig sitt slut en timme senare. TEXT anders öhrman FOTO PETER KNUTSON

”Jag pratar inte om mitt privatliv eller och bära den som en krona på huvuvad jag gör på fritiden” säger Peter det, sa han. Jöback till QX i en intervju som har Och det gör han. mer än 20 år på nacken. Då levde han Nu tar han sin historia och sin tillsammans med regissören Hans krona till Cirkus scen och gör show av Marklund, men han hade inte komdem. Men inte på det gamla vanliga mit ut offentligt så det var ett förhållande som få visste om. Peter ”Hans är grym. Men vi var svårintervjuad när frågorna hade ju inte pratat började bli personliga, det fanns med varandra sen det en distans och en osynlig vägg tog slut, och det var mellan oss och han var svår att komma nära. Idag är det en annan över 20 år sen. Men Peter som sitter mittemot mig på jag kände ändå att ett café på Värmdö. En lycklig det är Hans som ska och glad man. Han är öppen med göra det här” sin läggning, gift med Oscar, har två barn, han är liksom störst på Broadway och har delat med sig av sättet, ’en artist och några snygga dansina livserfarenheter och hemligheter, sare med shownummer och hits’. Det på både scenen och i tv-program. Inte här blir något man aldrig sett tidigare. minst i Stjärnorna på Slottet där Peter – Det är så många andra som gjort berättade om övergreppen han utsatts en klassisk krogshow med dansare och för och om att växa upp i en dysfunkgjort det väldigt bra så jag kände att jag tionell familj. Peter grät. De andra behövde och ville göra något annat. stjärnorna grät och responsen från Peter kontaktade Magnus Renfors svenska folket var massiv. som han jobbat med tidigare och vars – Man ska omfamna sin historia bildspråk han gillar. Tillsammans tog

de fram idén till ”Med hjärtat som insats”. – Det blir en resa genom ”artistens” liv, det är inte uttalat att det är jag som är ”artisten” även om det oftast är det, men vi hänvisar hela tiden till ”artisten”. Cirkus scen byggs om och det blir en scen i mitten av rummet, där även publiken ska kunna sitta, sen ska scenen fortsätta runt i lokalen och på olika nivåer där man kan uppträda på små boxar. Lokalen är dekorerad med bilder från ”artistens” liv och den spretiga och spännande ensemblen bestående av bland andra Marianne Mörck, Gunilla Backman, Jens Hultén och Daniel Mauricio är tänkt att liksom smyga sig in i lokalen till spejsad musik innan showen drar igång. Peter berättar hur det är tänkt. – Vår konferencier frågar publiken om de är här för att se artisten, ”vi får se om han kommer, för igår kom han inte”. De sprider rykten, de kommenterar saker jag säger, vi skojar med min historia, och ensemblen är både karaktärer jag mött genom livet och delar av


-61-


-52-

mig själv. Showen är en slags drömsk fairytale om mitt liv, en saga, en lockelse om att hitta sig själv, sin sexualitet, om att svika folk, att inte bli sedd. Det är ironi, humor och poesi. Det är mina poplåtar, det är stort och svulstigt, det är Berlin och New York. Orden bubblar ur honom. Man riktigt känner adrenalinet och hans lust att få ihop det här och beskriva det så jag får rätt bild i huvudet. Han nämner Amelie från Montmartre, dagdrömmar och en upphöjd verklighet. Och pressbilderna för showen ser ut som en Netflix-serie och inte som några vanliga showbilder. Det är så han vill ha det. Annorlunda. Något nytt. – Men ganska snabbt insåg jag att vi behövde någon som var bra på stageing och koreografi. Då kom Hans Marklunds namn upp direkt. Hans är grym. Men vi hade ju inte pratat med varandra sen det tog slut, och det var över 20 år sen. Men jag kände ändå att det är Hans som ska göra det här. Så Peter ringde upp Hans. – Det var förlösande för oss båda. Jag saknar honom, vi har samma humor och han förstår mig och är så fin med mig. Han vet vad jag vill. När vi går igenom saker i showen och jag stressar upp mig och säger ”Det måste kännas så här och det får inte vara så här”… Då säger han bara ”Jag vet Peter, det är lugnt”. Peter pausar några sekunder. – Det här är personligt, säger han. Det här är viktigt för mig. Jag känner mig modig. Allt jag gjort i min karriär har handlat om att hitta hem, och jag känner att jag hittat min grej nu. Förutom Peters mest kända låtar kommer han även framföra en handfull låtar från nya skivan. Albumet släpps i oktober och om Peter pratar sig varm om showen är det inget mot vad han gör om skivan. Han säger att han äntligen hittat sin egna stil. Och den här gången är det Tobias Fröberg som inte bara hjälpt honom - utan som pushat honom till att skriva egna låtar tillsammans med Kathryn Williams och producenten Tobias Karlsson. – Jag trodde jag var för gammal för att skriva låtar (skrattar), men Tobias sa att han hörde att det bodde en skiva i mig. Och det gjorde det. Det blev en slags hyllningsskiva till entertainskapet, det är dramatisk pop, filmiskt med stora känslor. Skivan har fått namnet ”Humanology” och är enligt Peter själv den bästa skiva han gjort. – Den är precis där jag är idag och låter som jag vill låta. Det är hit jag har strävat. Texterna handlar om mänskliga beteenden och musiken är stor och svulstig, säger han och nämner namn som Tom Jones, Adele och Shirley Bassey. Han har redan släppt några singlar från albumet och hunnit uppträda i olika tv-sammanhang. Däremot blev det inget EuroPride i år. – Nej, det var ingen som frågade mig. Jag hade gärna sjungit på Pride. Men jag har inte varit på så många Pride eftersom jag brukar jobba eller

vara borta då, så de kanske inte ”jag märker att jag tror att jag vill. Men jag märker att jag själv tycker det blir mer och själv tycker att det blir mer och mer mer viktigt att våga vara öppen och stå upp för att man är gay. Jag viktigt att våga vara tror att jag blev mer medveten om öppen och stå upp för hur viktigt det är när jag bodde i att man är gay” New York. Jag vill inte göra en big deal av det men jag vill heller inte att det ska vara konstigt. Jag vill liksom kunna kyssa min man på spela, det var en fin historia, en kärlekskrogen utan att tänka på det, det ska historia, inte en homosexuell historia. vara naturligt och jag känner att jag har Precis som det ska vara. Jag gick hem kommit dit. efter filmen och skrev en pianoballad Peter berättar att han såg filmen som är med på albumet. Vill du höra? Call me by your name när han var i New Det vill jag och jag tänker att han York och blev så tagen av filmen att han kommit en bra bit. skrev en låt med Tobias och Kathryn För 20 år sedan levde han i gardemed samma titel. roben och var tillsammans med Hans – Jag blev så förtjust i deras sätt att Marklund.

Idag är han helt öppen och Hans är tillbaka i Peters liv och tillsammans ska de göra showen han så länge velat göra. När jag är tillbaka på kontoret går jag igenom gamla intervjuer jag gjort med Peter. Hittar en från 1997 när han är på väg till London för att göra Miss Saigon. Intervjun avslutas med orden, ”men helst av allt skulle jag vilja göra en egen show med bra snack och bra låtar. Det vore underbart!” Peter trycker på play på sin mobil och låten Call me by your name fyller rummet där vi sitter samtidigt som han tar en stor tugga på frukostmackan. ”Med hjärtat som insats” har premiär den 20 september.


#vildmångfald

FEMINISM JÄMLIKHET ANTIRASISM

RÖSTA PÅ S Stolt sponsor av

Tack för att ni besökte vårt tält och tack till er som sjöng karaoke hos oss i Pride Park Nu är tävlingen avgjord och vinnarna har fått sina priser. Vi ses 2019 i parken och fram till dess träffar du oss på någon av våra 10 flygplatser.

Kiruna Airport

Luleå Airport

Umeå Airport Åre Östersund Airport

Stockholm Arlanda Airport Bromma Stockholm Airport Göteborg Landvetter Airport

Visby Airport

Ronneby Airport Malmö Airport

swedavia.se

2018_508_Annons_Pride_tack-215x156_2.indd 1

2018-08-08 14:06


Höstläsning! Förgyll hösten med spännande läsning.

höstupptakt söndag 9 september

med Kvinnokören Sapphonia

Regnbågsmässa Välkommen till regnbågsmässa, en kontemplativ kraftsamling med både kärlek och kandelabrar. Vi rustar för hösten tillsammans med Kvinnokören Sapphonia. Eftermingel med ost, cider, snacks & snack. Präst Adrienne Riddez • Regnbågsmässans volontärer Teckenspråkstolk Jessica Rosell söndag 9 sept kl 18.00 Regnbågsmässarm alm, Stockholm i Sofia kyrka på Söde Kom som du är, vem du än är!

VIKTOR BARTH-KRON

DAVID LYNCH

Viktors Val

Room To Dream

149:–

249:-

MATTHEW WALKER

JENNY NEIKELL

Sömngåtan: den nya forskningen om sömn och drömmar

Fermentera 2.0

299:-

279:–

Följ oss på facebook.com/regnbagsmassan eller besök www.regnbagsmassan.nu

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

PATRICIA & MOXY

vill tacka OCH ALLA VÅRA SAMARBETSPARTNERS

KLUBBMOXY.SE KLUBBMOXY@GMAIL.COM

PATRICIASTOCKHOLM.SE TEL: 08-743 05 70


ledaring

-55-

så sa partiledarna i QX-intervjun TEXT pär jonasson

QX serie med partiledarintervjuer drog igång redan i januari med Liberalernas Jan Björklund och avslutades i förra numret med Centerpartiets Annie Lööf. För att du lättare ska få en överblick av – och kunna jämföra – de olika riksdagspartiernas hbtq-politik har vi valt ut sju av frågorna/ämnena vi ställt till samtliga. Dessutom några lite mer personliga frågor vi ställt till partiledarna. Valet står för dörren - nu gäller det att ta ställning! Du kan även följa valet på qx.se/samhalle/val2018/ -48-

Jan björklund, Liberalerna. det har kommit väldigt många personer därifrån de senaste Viktigaste hbtq-frågan? åren, så jag är mycket oroad över detta.” ”Något som påverkar många är hbt-kompetensen hos mynSurrogatmödraskap. digheter, i äldreomsorgen, i skolan. Hbt-kompetens bör ”Vi bör öppna upp för altruistiskt surrogatmödraskap.” ingå i olika utbildningar och fortbildning av personal.” Regnbågsfamiljer. Hbtq-flyktingar ”Där är jag mer tveksam till (att barn ska kunna ha fler ”Migrationspolitiken har stramats åt betydligt, men Libeän två vårdnadshavare). Människor får absolut leva som ralerna anser att det på ett par punkter har gått för långt. Vi det vill, i stjärnfamiljer och allt möjligt, men man måste vill återinföra regeln som kallas för ”ömmande omständigfundera på juridiken” heter”, vilket skulle förbättra hbtq-personers möjligheter Transfrågor och könstillhörighetslagstiftning. att få asyl.” ”…det är vi liberaler som har drivit den här frågan (att Hedersvåld riktat mot hbtq-personer transpersoner ska inkluderas i hatbrottslagstiftningen), så ”…att det är ett stort problem är lätt att konstatera. Fördovi vill se detta på plats. Jag är också öppen för att Sverige, marna kring hbtq-personer i arabvärlden är mycket stora; liksom ett antal andra länder, öppnar för ett tredje kön.” Mer info: liberalerna.se/politik/hbtq-fragor/ • qx.se/tag/liberalerna/

18:

d )

ar-

-28-

QX-betyg: 4,7

GUSTAV FRIDOLIN, MILJÖPARTIET. Viktigaste hbtq-frågan? ”Ska jag nämna bara en, och som vi kämpar hårt med, så är det att få till en modern lagstiftning för transpersoner.” Hbtq-flyktingar. ”Miljöpartiet vill så snabbt som möjligt kunna lämna den tillfälliga regleringen, som ju bland annat innebär att den skyddsgrund som varit särskilt viktig för hbtq-flyktingar tagits bort.” Hedersvåld riktat mot hbtq-personer. ”Man måste vara väldigt ärlig med hur kulturer med sjuka hedersföreställningar fungerar och vad det riskerar leda till. Vi kommer att stärka styrdokumenten och kompetensutvecklingen hos lärarna.”

Surrogatmödraskap. ”En av de saker som talar för ett altruistiskt surrogatmödraskap är att alldeles oavsett hur vi reglerar så föds ju trots allt barn på detta sätt. Då är det mycket bättre att ha en fungerande reglering än att vara fast i principlåsningar.” Regnbågsfamiljer. ”Vi har länge kämpat för en tredelning; en del till vardera föräldern och en del som går att överlåta till andra vuxna i barnets närhet. Just för att föräldrakonstellationer ser så olika ut.” Transfrågor och könstillhörighetslagstiftning. ”Jag stolt över att vi som första land i världen betalar ut skadestånd till människor som blivit tvångssteriliserade, och att vi stärker arbetet mot hatbrott så tydligt.” Mer info: mp.se/politik/hbtq • qx.se/tag/miljopartiet/

t var ett väldigt ’hysj-hysj’ i släkten först…”

dagsval tar QX pulsen på alla partiledarna i Riksdagen. Vad har de för syn på hbtq-communityt, på u och historiskt – och vilka hbtq-frågor tänker de driva i valet? Först ut är Liberalernas Jan Björklund. ntor i Riksdagshuset en riktigt ruggig och regnig morgon strax före jul.

kriva Libetora drag? yder frihet, är att alla a som de erade för det. parti histoör de stora reag är mycket men det e, tvärtom.

edarng

Även framöver finns det reformer som behöver ske, även om jag tror att de riktigt stora lagstiftningsgenombrotten redan har skett under de senaste 15-20 åren, som rätten att gifta sig och att adoptera. – Man kan ju lagstifta om mycket, men inte om folks fördomar. Ändå är lagarna viktiga, för när man instiftar en lag förändras även attityder efter ett tag. Acceptansen för homosexualitet

är i dag mycket större än för bara 25 år sedan, bland annat tack vare lagstiftningen. Jag hör i dag inget parti som vill riva upp de här besluten, inte ens de som var emot när de togs, Vilken är den viktigaste hbt-frågan just nu? – Det finns flera, men något som -56påverkar många är hbt-kompetensen hos myndigheter, i äldreomsorgen, i skolan. Hbt-kompetens bör ingå

QX-betyg: 4,7

i olika utbildningar, och det krävs fortbildning av befintlig personal. Det finns även flera lagstiftningsfrågor som ligger på bordet. Jag menar att vi bör öppna upp för altruistiskt surrogatmödraskap, och det finns områden vad gäller transpersoner vi måste titta på. Hbt-politiken har hittills varit väldigt fokuserad på homosexuella, och det beror nog mest på att de är flest. Kan någon av dessa frågor bli en

8:

or aterna)

EBBA BUsch thor, kristdemokraterna. även om att det från dag ett när du kommer till Sverige Viktigaste hbtq-frågan? ska vara tydligt hur vårt samhälle fungerar, rättigheter och ”Det skulle jag vilja säga är en så pass grundläggande fråga skyldigheter.” som trygghet, att kunna garantera alla hbtq-personers Surrogatmödraskap. grundläggande trygghet.” ”Vi tycker att det finns för stora risker att människor ändå Hbtq-flyktingar. utnyttjas om vi tillåter surrogatmödraskap. Det gäller även ”Det har varit ett återkommande problem på Migraaltruistiskt sådant.” tionsverket att man inte klarat av att göra denna typ av Regnbågsfamiljer. värderingar. Det saknas fortfarande mycket kunskap när det ”Vi vill gärna underlätta för personer som står nära familjen gäller att göra dessa bedömningar.” att ha möjlighet att exempelvis ta del av föräldraledigheten.” Hedersvåld riktat mot hbtq-personer. Transfrågor och könstillhörighetslagstiftning. QX-betyg: 2 ”Se till att hedersvåld blir en egen brottsrubricering, vilket Frågorna togs ej upp under intervjun. man ut i QX intervjuserie med Riksdagens partiledare inför höstens riksdagsval. Vi pratar hbtqskulle göra att resurserna prioriteras annorlunda. Kunskach om Gustavs personliga erfarenheter inom dessa områden. edarpen kring hedersvåld är också ganska låg. Men det handlar ng Mer: kristdemokraterna.se/politik-a-o/hbt/ • qx.se/tag/kristdemokraterna/

töttar hbtq-rörelsen även i motvind” -56-

Miljö- stela strukturer och diskriminering. i så fall hur? Anser du att Miljöpartiet legat 8: igt? Är Miljöpartiet enat när det gäl– Våra grundläggande värderingar i framkant och satt agendan på öpar- ler hbtq-frågor? har funnits där sedan vi bildades. När området? ntier – Du kan definitivt möta medlemvi på vår kongress ’97 var det för– Ja det vill jag ju tycka, men det traterna) att mar i Miljöpartiet som beskriver att de sta partiet som tog ställning för att behöver inte betyda att det inte hela n vill har upplevt attityder som inte ska finavskaffa diskrimineringen i adoptionstiden finns anledning för oss att anet är nas i vårt parti, precis som du kan göra lagstiftningen beskrevs det som något stränga oss ännu mer. Det gäller ju inte er i alla delar av samhället. Men som parti vi skulle förlora på, ja nästan som ett minst nu när Alice Bah Kuhnke har ett att är vi enade i våra värderingar. miljöpartistiskt stolleprov. Det jag vill övergripande ansvar för hbtq-frågorna iva inför Hur har Miljöpartiets hbtqsägatillmed detta är att vi stöttarEbba hbtq-Buschi Thor regeringen. gning höstens riksdagsvalsyn har på turen kommit Kristdemokraternas som rättigheter förändrats och rörelsen ävenung i motvindsfrågor. ttmed parti gjort ”en resa” när det över gällertid hbtq-frågorna. Som tvekade Ebba att gå med i partiet på

Jimmie Åkesson, SVERIGEDEMOKRATERNA. ”Vi har hederskulturer där hbt-personer är väldigt utsatta.” Viktigaste hbtq-frågan? Surrogatmödraskap. ”Trygghet mot brott helt enkelt, och i synnerhet ”Att öppna upp för att de som har det gott ställt kan betala gaypar kan vara precis lika bra föräldrar som jagmot och min man” våldsbrott. Hbt-personer är ju en minoritet som är utsatt för dem som har det sämre ställt för ett barn är något jag har våld mer än andra. Vi har en religiös extremism som växer svårt att tycka är en särskilt sund lagstiftning.” tiva inställning till homoadoptioner; förra året gick hon som första KD-partiledare i Pride-tåget. fram där toleransen är låg för andra sexuella preferenser än Regnbågsfamiljer. hbtqhatbrott riskerar att prioriteras bort. personer. Vi behöver få bättre underlag Har Kristdemokraterna blivit mer de som anses normala.” ”Ett barn har ju inte två mammor. Ett barn har en mamma Kan detta med ökad trygghet för och kraftigt öka polisens resurser. hbtq-vänliga tack vare dig, sedan ga är en så hbtq-personer bli en valfråga? Skulle du säga att Kristdemodu blev partiledare? Hbtq-flyktingar. och en pappa annars blir det inte ett barn. Det finns forskom trygg– Absolut. Tryggheten och sjukvår- kraterna är enade när det gäller – Jag hoppas det. Jag uppfattar att a hbtqden tror jag kommer att bli stora frågor hbtq-frågor? det är fler hbtq-personer som ser oss ning som säger att det finns en identitetsproblematik senare ygghet. Just i valet. Nu hoppas jag bara att trygghe– Partilinjen är klar, men som i alla som ett alternativ nu, för att man kan ”Det är svårt att bevisa vad någon har för sexuell läggning. ot Akilov, ten vad gäller hbtq-personer inte blir partier är inte alla medlemmar med på känna att vi har ett genuint engagesökt inforstort bara för att något nytt fruktansbåten i alla frågor. Man måste ju vara mang för hbtq-frågorna. Jag och flera Men för Sveriges del så ska vi inte ta emot asylinvandrare i livet för barn som växt upp så.” eventuellt värt händer, men att frågan ändå kan ärlig och säga att KD gjort en resa när andra personer i partiet har orkat ta i liknande komma upp på agendan. Ofta diskutedet gäller hbtq-frågorna. Vi har gjort en del frågor som tidigare inte varit om inte Sverige är första asylland, och våra grannländer Transfrågor och könstillhörighetslagstiftning. 6. Men när rar vi ju inte problemen förrän det är en del ställningstaganden utifrån en av högsta prioritet, som vi uppdaterat tt till och försent; det är därför jag vill diskutera försiktighetsprincip som man bör ha partiets ställningstaganden kring. Till sexuella det här problemet innan något händer. stor respekt möjligheten för homosexuella har vad jag vet inte något institutionaliserat förtryck mot QX-betyg: 0 för, och i vissa fall har vi exempel ”För mig är det en icke-fråga även om den berör enskilda mån för Vi har exempelvis alldeles för dålig gjort ställningstaganden baserade på att prövas som adoptivföräldrar. Det empelvis statistik vad gäller hatbrott mot hbtqren okunskap. sågs av en del i partiet som en ickesexuella minoriteter. Därför är frågan inte aktuell.” individer väldigt mycket.”” Hedersvåld riktat mot hbtq-personer Mer: Partiet har ingen egen direktlänk om sin hbt-politik • qx.se/tag/sverigedemokraterna/


freixenet.se

Barcelona sedan 1861

94kr

79kr

89kr

94kr

79kr

89kr

FREIXENET

FREIXENET

CORDON CORDON ROSADO ROSADO FREIXENET

CARTA CARTA NEVADA NEVADA FREIXENET

FREIXENET FREIXENET CORDON CORDON NEGRO NEGRO

Art.nr. 77976 Art.nr. 77976 Beställningsvara Beställningsvara

12% alc12% vol.alc vol. Mousserande vin, Mousserande vin, torrt rosé. torrt rosé.

Art.nr. 7743. Art.nr. 7743.

11,5% alc vol. 11,5% alc vol. Mousserande vin, Mousserande vitt halvtorrt.

vitt halvtorrt.

vin,

Art.nr. 7738.

Art.nr. 11,5% 7738. alc vol.

Mousserande vin, 11,5% alc vol. vitt torrt. Mousserande vin, vitt torrt.

Alkohol Alkohol kan skada kan din skada hälsa.

din hälsa.

Det finns inga rätt eller fel när en älskad person ska begravas. Låt hjärtat och känslan styra. Se våra filmer på fonusost.se


-57-37-

så sa partiledarna i QX-intervjun [forts] -56-

ar-

Jonas Sjöstedt, vänsterpartiet. sera lagstiftningen så att grupper kan dömas för hedersförViktigaste hbtq-frågan? tryck och hedersvåld.” ”Det vi har lyft upp lite extra är rätten att ha fler än två Surrogatmödraskap. vårdnadshavare och att införa ett tredje kön.” ”Vi ser en risk att det finns beroendeförhållanden där det Hbtq-flyktingar. är svårt att säga nej, exempelvis familjeband. Men det finns ”Vi har röstat emot de här försämringarna av asylrätten. även en risk att det sker en indirekt handel med pengar Det handlar ju bland annat om vilka skyddsskäl som finns. under bordet.” Vi vet att detta har drabbat hbtq-flyktingar väldigt hårt efRegnbågsfamiljer. tersom vi har varit i en direkt dialog med de organisationer ”Vi tycker det är viktigt att modernisera lagstiftningen så som hjälper dem.” att föräldraförsäkringen fungerar även för stjärnfamiljer.” Hedersvåld riktat mot hbtq-personer. Transfrågor och könstillhörighetslagstiftning. ”Det krävs otroligt mycket organisations- och upplysnings”Vi tycker att man själv ska ha rätt att definiera sitt kön. arbete, att man pratar om detta i skolorna och att lärarna Jag förstår inte vad som är problemet med att människor har kompetens att ingripa. Men man måste också modernibestämmer sin egen könsidentitet.” Mer info: vansterpartiet.se/politik/hbtq/ • qx.se/tag/vansterpartiet/

QX-betyg: 4,7 -58-

darg

ULF KRISTERSSON, MODERATERNA. otroligt stränga. Men förutsättningen för att kunna döma Viktigaste hbtq-frågan? människor är ju att man klarar av att utreda brotten, och då ”Jag är otrolig för det hårdnande samhällsklimatet. Speciellt krävs grundläggande kompetens hos socialtjänst och polis.” på nätet märks mycket hot och hånfullheter. Respekten Surrogatmödraskap. för människors livsval och livsstil måste inte bara finnas i ”Med respekt för att detta är en komplicerad fråga har vi lagtexten, utan också levas i samhället.” ändå kommit fram till att det är rimligt att tillåta altruisir glad när jag hör moderater stå upp för hbtq-rättigheter” Hbtq-flyktingar. tiskt surrogatmödraskap.” ånga gayvänner och älskar att gå i Pride-parader kommer kanske inte som någon överrask”Det vore riskabelt om Sverige än en gång skulle införa en Regnbågsfamiljer. några frågor där det mestadels så hbtq-vänliga Vänsterpartiet ifrågasätts. Som när det gäller skulturer och synen på surrogatmödraskap. Jonas Sjöstedt delar också med sig av en incilagstiftning som gör att vi har en generösare tolkning av ”Vår generella ståndpunkt är att det ska vara så enkelt som Francisco som fick honom att tänka till. asylskäl än andra länder. Vi kommer inte att medverka till möjligt för icke-traditionella familjer att lösa detta (med åoch i så fall hur? förflyttats till exempelvis transpersoners terade för dem på kongresser, så jag har – Vi har varit föregångare i mycket rättigheter, eftersom det är ett område nog tillhört dem i partiet som varit lite en liberalisering av flyktingpolitiken.” uppdelningen av föräldraförsäkringen).” när det gäller hbtq-lagstiftning, och som släpat efter. Jag skulle vilja säga att extra medvetna om de här frågorna. dje många hbtq-pionjärer som exempelvis det är djupt förankrat i vänstern att stå Flera av de andra riksdagspartiQX-betyg: 4 Hedersvåld riktat mot hbtq-personer. Transfrågor och könstillhörighetslagstiftning. ga Jan Hammarlund var med i vänstern. upp för hbtq-rättigheter och jag möter erna har först varit motståndare öra Det gäller kampen för samkönade väldigt lite intern debatt om hur vi ska till hbtq-reformer, men senare edar”Vi tror att man behöver ha en mycket strikt lagstiftFrågan togs ej upp i intervjun. nde äktenskap, att ta bort sjukdomsstämpeln tycka i de här frågorna. blivit positiva till dem efter att de ch på homosexuella, och andra helt grund- Har din egen syn på hbtq-personer införts. Vad har du för kommentar ng rar läggande saker. Den första motionen och gaykultur förändrats parallellt till detta? ning när det gäller hedersproblematiken. Straffen bör vara e om samkönade äktenskap kom från med partiets? – Jag tycker det är bra. Jag blir Jörn Svensson 1973 och han var även – Redan när jag var aktiv i ungglad när jag hör moderater stå upp för Mer info: moderaterna.se/hbtq • qx.se/tag/moderaterna/ 8: en av de första som vigde ett samkönat domsförbundet för 25 år sedan var jag hbtq-rättigheter, då har vi kommit en

:

n

-60-

tid

par i Sverige. Senare har vårt fokus

med och lyfte hbtq-frågorna och debat-

bit på väg. Jag är också lite stolt över att

aterna)

h Fredrik Reinfeldt var de enda i

s partiledare Ulf Kristersson precis efter ett anförande han gör på Öppna Moderaters årsmöte, så vi pasatt se vilka hbtq-frågor som kommer upp på bordet. Inte en enda gång berörs ämnet. Vilken tur då att vi e på oss att prata hbtq med Ulf som bland annat berättar om hur han tillsammans med Fredrik Reinfeldt tnerskapsfrågan. Men också att hbtq-flyktingar knappast kan räkna med något stöd från Moderaterna.

naters unden ogs

men när daru ganska g. Jag

seniorer nat mig knande.

Det finns ju trots allt specifika intressefrågor för olika grupper, -76både för pensionärer och hbtqpersoner… – Absolut, och jag hade inte heller blivit förvånad om det hade kommit upp sådana frågor. I QX majnummer var det Jonas Sjöstedt som intervjuades, rubriken löd ”Jag blir glad när jag hör moderater stå upp för hbtq-rättigheter”. Din kommentar?

– Dels är det ett tecken på att det vi säger hörs, och så tycker jag det tyder på en vänlighet och generositet jag uppskattar. Jag tycker det är bra att när man upptäcker något man uppskattar hos sina politiska motståndare och även då säger det. Man kommenterar ju annars oftast bara det man tycker är dåligt med motståndarens politik. Men Moderaterna är kanske inte så värst kända för att driva hbtqfrågor?

QX-betyg: 4,2

– Det kan man väl säga, men är det något parti i Sverige som primärt är känt för att driva hbtq-frågor? Ofta har väl de här frågorna av naturliga skäl inte varit i epicentrum av svensk debatt, vilket såklart inte gör dem oviktiga. Det har ju hänt att vissa hbtq-frågor fått extra mycket uppmärksamhet, som partnerskapsfrågan, och då har ju både vi och andra hörts i debatten. Hur har Moderaternas syn på hbtqrättigheter förändrats över tid?

Stefan Löfven, SOCIALDEMOKRATERNA. Surrogatmödraskap Viktigaste hbtq-frågan? ”Vi anser att det även vad gäller altruistiskt surrogatmödra”Tryggheten. Vi socialdemokrater utgår från alla männisskap finns en risk för att kvinnor kan bli utsatta för ett kors lika värde, och i vårt samhälle ska du kunna känna dig tryck.” trygg oavsett vem du är. Det är grundläggande för oss. Du Regnbågsfamiljer partiet som röstade ja till partnerskap” ska känna att du har samhällets stöd.” ”Vi tycker att det är rimligt (att tillåta fler ån två vårdnadsHbtq-flyktingar havare) eftersom familjer ser annorlunda ut numera. Det är ”Det är fortfarande en individuell prövning, så i grunden helt enkelt för barnens bästa. Jag använde själv begreppet har det inte förändrats för hbtq-flyktingar. Grunderna för ”stjärnfamilj” vid min första regeringsförklaring just på att få asyl är inte förändrade.” grund av detta. Samhället utvecklas, och då måste politiken Hedersvåld riktat mot hbtq-personer också göra det.” ”Hedersvåld är inte acceptabelt i vårt samhälle, oavsett vem Transfrågor och könstillhörighetslagstiftning det drabbar. Det är därför vi har en tioårig strategi vad gälFrågan togs ej upp i intervjun. ler hedersvåld, som trädde i kraft i fjol.” Mer info: moderaterna.se/hbtq • qx.se/tag/socialdemokraterna/

ANNIE LÖÖF, CENTERPARTIET. Hedersvåld riktat mot hbtq-personer. Viktigaste hbtq-frågan? ”Här vill vi skärpa straffen, men vi vill också kartlägga hur minister löfven: ”Jag förknippar Pride med glädje!” ”Mest akut, skulle jag vilja säga, är den psykiska ohälsan det egentligen ser ut eftersom vi i dag har alldeles för lite en rigorös säkerhetskontroll, otaliga vakter och ett stort antal dörrar med kodlås når jag till slut bland framför allt unga transpersoner. Jag träffade RFSL för kunskaper.” Löfvens kontor i Rosenbad. Jag lägger märke till ett litet skåp med miniatyrflaggor – svenska flagså Prideflaggan. Trevligt, men tydligen har den gått i arv sedan förra regeringen. några minuter försenad märker man att han är på språng, men utstrålar ändå lugn. Sekunden några veckor sedan som presenterade skrämmande siffror Surrogatmödraskap. susar han ut lika snabbt som han kom; han har en dejt med Europeiska rådets ordförande Donald k i stan. vad gäller självmordsstatistiken i den gruppen.” ”Centerpartiet vill möjliggöra altruistiskt surrogatmödraHbtq-flyktingar. skap” vad gäller hbtq-rättigheter… ganisatörernas beslut vad gäller detta, – Det är naturligtvis fullständigt världen ”Centern vill återinföra ”särskilt och synnerligen ömRegnbågsfamiljer. – Bara det faktum att Pride-festidet är viktigt att de känner sig säkra. oacceptabelt. Du måste såklart kunna opride Men polisen har som sagt i uppgift att valer blir hotade säger ju i sig självt att anordna ett Pride-tåg eller en Prideg och de behövs. motverka den här typen av hat och festival utan att bli hotad och hatad. ras allt mande omständigheter” som vi tycker är en viktig paragraf ”Det finns ju oerhört många stjärnfamiljer i Sverige, men I QX aprilnummer intervjuade Vi har gett polisen tydliga direktiv att hot. . Men jag din partiledarkollega Jimmie Man hör en del röster som anser arbeta mot hatbrott som dessa. att för personer med klara asylskäl och som riskerar döden om vi är inte helt övertygade om att fler vårdnadshavare skulle Åkesson som sa att han inte vill att Pride inte längre fyller någon Tyvärr verkar ju inte arrangöot och gå i några Pride-tåg även om funktion i Sverige eftersom vi rerna känna sig trygga nog. r och han fick lov, åtminstone inte i har kommit så långt som vi har – Självklart har jag respekt för orntar? de tvingas återvända till sina hemländer. Jag tycker det är underlätta för barnet. ” QX-betyg: 4,4 ovärdigt att vi har gjort det svårare för hbtq-flyktingar att Transfrågor och könstillhörighetslagstiftning. få stanna i Sverige. Det är också viktig att Migrationsver”Jag tror att den nya könstillhörighetslagen kommer att kets handläggare har rätt kompetens.” vara viktig” Mer info: centerpartiet.se/var-politik/politik-a-o/jamstalldhet-och-diskriminering/hbtq-fragor • qx.se/tag/centerpartiet/

l möjliggöra för värdmödraskap även här i Sverige”

nnie Lööfs kontor är det första jag ser en vidöppen garderob fylld med tjusiga högklackade skor, vilken dragqueen som helst grön av avund. Annie förklarar att hon tar på sig högklackat när hon sdagen, men på kontoret är det mer foträtt som gäller. Sedan går vi raskt över till allvarligare


The best and gayest club north of Ibiza

1 YEAR BIRTHDAY BONAZA!!!

Save the dates! 31/8 ABSOLUTELY 90’S! “90’s-hitsen som Gud glömde, men inte gaysen!” LIVE: LOOK TWICE (Move Your Body!) DJ: Anders Olsson

1/9 MARBEL HOUSE Courtesy | God69 | Polanco | Bäcksound | Anti wax Love Frank Otto | Jakob Snake | Tamsin | Henock Desta

rad till e n i m bb *No sta klu ä b s Sthlm eriges v S v a re *Vinna ayklubb G bästa ropas u E v a re *Vinna klubb y a G a bäst

7/9 HÅNGELKLUBBEN - SVERIGES GLITTRIGASTE KLUBB DJ’s: Johanna Orädd | Fredo Landaveri | Hannah Lou 8/9 ERECTUS - GAY TECHNO CLUB Zadig [Construct Re-Form] | Benjamin Mull [Moln Records, Parabel] | Kliin Housegolvet: Young Space Lover, [Street Life Rhythm] | Victor Ahlén 14/9 HIT MANIA Orwell | Armin TM 15/9 CALIENTË Alexi Delano (Drumcode, Alpha House, Svek) | Machino (live) (Static Discos, Mexiko) Iváno (Glauben Records, San Diego) 22/9 HOT BOX SOCIAL CLUB Sharif Laffrey (Special Forces, ESP Institute) | Evelina Nässén & Andreas Aaltonen 28/9 DISCO 2000 – “KLUBBEN FÖR NOSTALGISKA MILLENNIUMKIDS!” LIVE: DA BUZZ

ETS ÄR DU ÅREEN?! DRAGQUANDE TILL

TÄVL VI SÖKER EAR OF THE Y N E E U Q DRAG LN AV STAPE SOM GÅR 0. DEN 16/1

29/9 GULDRUMMET -THE NEW BEGINNING DJ’s: Enrico Arghentini (The Black Room Barcelona) | Leo B Performance: Linn da Quebrada (Cinema Queer)


-59-

”Jag strävar efter att folk inte ska upptäcka att jag är en kvinna när jag dragar. Men det är svårt”

en king på turné Manbun, kostym och ett gott öga för kvinnor. Det är Qarl Qunt signerat Sofia Södergård. En dragkaraktär som växte fram för fem år sedan, och som nu åker på turné från Skellefteå till Malmö i föreställningen SLICK.

TEXT matilda thorén

”Jag har också dragat en gång”, säger jag till Sofia och berättar att jag aldrig fått så mycket flat-ragg som kvällen jag hade helskägg. Jag frågar henne om hon som jag tycker att det är märkligt, men det tycker hon inte. Hon har en teori och frågar om jag under min dragkväll ”passerade som man”. Det gjorde jag inte. – För en lesbisk kvinna är det intressant med en annan kvinna som utforskar sin maskulinitet. När jag har varit Qarl på lesbiska klubbar har jag inte blivit raggad på. Det är mest straighta kvinnor som raggar på mig för att de ofta inte ser att jag är en drag king. Min maskulina imitation var alltså för dålig helt enkelt. Men jag ser mig ödmjukt besegrad av en så genomtänkt karaktär som Sofias Qarl Qunt. Och att ”passera” som man när man är i drag är ofta klurigt. – Jag stävar efter att folk inte ska upptäcka att jag är en kvinna när jag dragar. Men det är svårt. Till exempel jobbar jag jättemycket med mitt

kroppsspråk för att det ska läsas som maskulint. På scenen funkar sminkningen bäst, men när jag är ute med mitt gäng så syns lösskägget, i alla fall för de som kollar nära. Men jag blir inte avslöjad i baren då jag naturligt har en mörk röst. Går Qarl på damtoalett? – Ja! Jag skulle inte våga gå på herrarnas plus att det är fräschare på damernas. Men allra helst unisex toa. – När jag åker tunnelbana själv på kvällar och nätter är jag faktiskt lite rädd. Då gäller det att jobba ännu mer med kroppsspråket. Jag sitter till exempel inte med benen i kors i ett hörn. Istället försöker jag göra mig så stor som möjligt, jag manspreadar och sätter på mig en keps. Så vem är då denna manspreadeande Qarl som tuffar runt i den nattliga kollektivtrafiken? – Han är en världskänd artist. Han dansar, skriver musik, sjunger och liksom alla stora artister är han ansiktet utåt för olika brands. Bland annat hans

egna QK - Qarls Kitchen med både recept och produkter. Qarl Qunt är en underhållare, en riktig macho man. Men djupt inne finns en längtan efter att inte vara själv, för det kan vara ensamt på toppen. Det finns ju jättemånga olika typer av män som du skulle kunna vara. Varför blev det just Qarl som kom ut ur dig? – Han är en del av mig på ett sätt, och på ett sätt inte alls. Jag gick som honom för första gången till ett dragevent på Södra teatern för fem år sedan, men då var han inte helt utvecklad. Fast han hette Qarl med Q redan då och var väldigt stilig med backslick och mustasch. Jag ville vara en snygg kille, som var ungefär i min egen ålder. Sofias första möte med Qarl gav blodad tand för att lära känna honom ännu bättre. – Det var en intressant upplevelse. Jag kände hur mitt kroppsspråk förändrades och hela jag förändrades. Det var som att jag fick andra sociala spelregler.

Jag blev och blir bemött helt annorlunda som Qarl än som Sofia. Hon jobbade då, som nu, som dansare, skådespelare och koreograf. Och efter det inspirerande mötet med sin king började hon bjuda in honom till jobbet. – Jag gjorde små nummer för honom till olika queera evenemang. Sen kom jag på att jag ville göra en hel show med honom och skapade SLICK. SLICK, som ni i höst ser på Sverigeturné med Dansnät, är en soloföreställning om Qarl Qunts fjärde världsturné. Det är en blandning av kabaré, dans, teater och performance. Men det finns också ett allvar i föreställningen om vilken kropp som får göra vad, och hur vi ser på maskulinitet och femininitet. – Jag hoppas också att föreställningen väcker frågan om sexualitet. Vad är det ens? Om jag kan passera som man och en straight kvinna tycker att Qarl är het. Vad säger det egentligen? Jag tycker att det visar att hela heteronormen är ett påhitt.


-60-

CHECKAR IN clarion sign ÖSTRA JÄRNVÄGSGATAN 35, STOCKHOLM RUM: VI BETALADE 1690 KR + 250 FÖR HUND. 558 RUM

GYM

POOL

BAR

REST.

SERVICE FRUKOST RUMMEN MYSFAKTOR

det vill sig inte riktigt Som en färja som ser ut som den gått på grund ligger Clarion Sign inklämd mellan husen längs med Klarastrandsleden.

PRISVÄRT

13

TÄNKBAR HOTELLGÄST JOKER I REDERIET

Den är stor och svart, och med en triangelliknande för. Och för bara några år sedan var det hotellkedjans flaggskepp i Stockholm, nu har nya hotell byggts i stan men Clarion Sign har fortfarande hög klass. Men när QX checkar in en fredag så vill det sig inte riktigt. Det hackar. Incheckning är 15.00 men rummet är inte klart får vi veta så vi får vänta i lobbyn en timme. Det är Pride i stan så lobbyn är pyntad med regnbågsflaggor. Vi har med oss hund så vi kan inte gå upp till Selma Spa och vänta. Vi tar istället varsin cola i baren för 72 kr. När vi väl kommer in på rummet på 10:e våningen med fin utsikt över Norra Bantorget hinner vi precis packa upp innan en annan gäst öppnar dörren med sitt kort till vårt rum, han ber om ursäkt och vänder om. Vi går ner och påpekar det i receptionen, får en ursäkt

och nya dörrkort. Vi ”Hur kan en tak- à la carte på terrassen”. Den ligger en meter tar oss till Selma Spa bar med utsikt bort. Hur är det möjpå taket men det är ligt? Vi känner varken väntelista då det är stänga 21.00 för barmeny eller för att fullt, ”det är nästan en fredag?” sitta inne, så vi går iväg alltid väntelista på och köper take away ett kvarter bort helgerna” får vi veta. Mer väntan och sätter oss i kvällssolen i parken alltså. En timme i baren bredvid istället. Efteråt tar vi oss upp till bablir det innan vi betalar 225 kr per ren på taket, men den stänger 21.00, person och får gå in till poolen. Men klockan är 20.55. Hur kan en takbar det finns knappt några platser kvar med utsikt över Stockholm stänga och handdukar ligger utspridda på 21.00 en fredag mitt i sommaren när stolar och på marken. Känns lite det är 27 grader varmt? Ofattbart. som vi kommit försent till festen. Vi Vi tar en promenad i området och badar i den varma poolen, lyckas segår sedan och lägger oss. Sover som dan få tag i två stolar och njuter sen två prinsar i de sköna sängarna, äter i eftermiddagssolen och av utsikten sedan från en generös frukostbuffé över Stockholm. på morgonen där en kock lagar På kvällen vill vi äta middag i omelett (alltid trevligt) och den här hotellets restaurang men då vi vill gången får vi sitta utomhus. Checkar sitta utomhus (det är 27 grader sen ut, men lämnar hotellet med en varmt) får vi veta att det inte går, känsla av att nånting skaver... ”då blir det barmeny, vi serverar inte


YOU’RE ONE OF A KIND, WE ARE TOO Since underwear is an intimate necessity, why not make it the best piece of clothing you wear? You provide the body, we provide the first-class fit, workmanship and materials. Style, Quality and Love!

FOTO: MAGNUS RAGNVID

Shop: www.charmmysnake.com / www.qx.se

Annons_boy_ Liggande 1/2 sid, 215x156 mm.indd 1

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

non stop cruising glory holes cinema

2018-05-25 08:54

VI BYGG ER OM I TRE ETAP PER - ETAP P ETT KLAR ! 150 kvm ny lekyta Stockholms största säng (?) Unik dubbelsling Fantastiskt voyeur-rum Nya förlängda öppettider

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

www.bluevision.se


– 62–

FTM

MUSIK

MUSIKFAVORITER I SVT Vi älskar SVT:s satsningar på musikdokumentärer just nu. Först kom Andreas Lundstedts I Will Survive om disco-eran och senare i höst blir det Sarah Dawn Finer som åker till USA för att berätta om musikaler i The Sound of Musicals.

FILM TV MUSIK

5. Robyn “Missing U” Titeln är en underdrift. Ge oss ett helt album NU! 6. Calvin Harris & Sam Smith “Promises” Lika härligt sval som en iskall gin & tonic på en höstig uteservering.

THE MISEDUCATION OF CAMERON POST Chloe Grace Moretz, Kerry Butler, Quinn Shephard Gayomvandlingsterapi skildrades i kultrullen But I’m a Cheerleader och snart i kommande Oscarstippade Hollywood-dramat Boy Erased. Detta effektivt lågmälda dramat bygger på Emily M Danforths i sig verklighetsinspirerade roman. Den tonåriga titelkaraktären skickas till ett omvandlingsläger efter att ha blivit påkommen med en jämnårig kärlek. Cameron och hennes lägerkamrater porträtteras som helt vanliga tonåringar, befriade från påtvingade stereotypsdrag vi

vanligen ser hos gaykaraktärer. Istället är det omvärlden och framför allt lägerledarnas syn som analyserar sönder beteenden och personligheter. Det syndfulla beteendet skylls på allt från felaktiga sportintressen eller relationer med föräldrar. En långhårig pojke hotas med tvångsrakning eftersom han försöker ”dölja sitt ansikte från Gud”. Ändå är inte ledarna några omänskliga monster och de unga framför allt inga offer. Det levereras inte med skräck utan snarare en dyster melankoli som gör den träffsäkert trovärdig. Gamla barnstjärnan Moretz (Kick-Ass, Let Me In) är utmärkt i titelrollen och det samma gäller hennes motspelare. Andreas Samuelson

9. RABBII “Slow Dance” “You wanna rave but I need a slow dance” är sensommarens mantra.

SPELDOSAN 10 ÅR SEN; Agnes “On and On” ”En schlagervinnare utanför Melodifestivalen? Svensk popmusik i Britney-skolan? Kalla det vad du vill. Allting stämmer när Agnes lämnar R’n’B-wailandet och styr in på helt rätt väg.”

tinyurl.com/ QXSpeldosa2018

RIVERDALE (NETFLIX) Nåt har hållit mig borta från den populära teenserien men i sommar tog jag tag i den. Och det var bra, för jag gillar mixen av Gossip Girl, Scream, Twin Peaks och Scream Queens.

CASTLE ROCK (HBO NORDIC) Näe, detta var bara rörigt, märkligt och oengagerande. Bill Skarsgårds överhajpade Stephen King-serie motsvarar inte de högt ställda förväntningarna och efter två avsnitt så har undertecknad tröttnat helt.

FILM

AND BREATHE NORMALLY

Starkt, relevant drama om den oväntade vänskapen mellan en smyglesbisk, ensamstående mamma som vägrar social hjälp och en guineansk flykting som åker fast i tullen och riskerar utvisning. Isländsk Sundancevinnare som med subtila medel skildrar utsatthet och systerskap. Den hante-

rar även temat kring hur flyktingar, speciellt de med hbtq-koppling, bemöts och behandlas, samt den ovisshet och ångest de tvingas leva med. Debuterande regissören/manusförfattaren Isold Uggadottir levererar trots kalla, nariga miljöer en fin, mänsklig berättelse. I den gråtrista kylan finns hopp om mänsklig värme. Andreas Samuelson

IDOL (TV4) Längtar efter ännu en kul säsong som mynnar ut i att en rund skäggig man står segrande på Globens scen.

ISKALLT

10. Dolly Style “L-O-V-E” Trion har aldrig låtit mer Little Mix än på denna Coldplay-stråkiga överraskning.

Eva Röse är fortsatt bäst på den svenska krimscenen när hon löser mord på Gotland. Och Bonusfamiljens Erik Johansson är ett förträffligt kärleksintrresse till Röses hjältinna.

KYLIGT

8. Christine and the Queens “5 Dollar” Släpper så mycket bra att hen bara måste ligga på Speldosan ännu en månad.

MARIA WERN (C MORE)

SVALT

7. Lovers of Valdaro “Walk Alone” Pride- och P4 Nästa-favoriterna bevisar att “Lost Forever” bara var början.

träffsäkert trovärdig

LJUMT

4. Grace Carter “Why Her Not Me” Årets bästa ballad hittills?

FILM HETT

3. Janet Jackson x Daddy Yankee - Made For Now En oväntat spänstig comeback från 52-åringen.

HETARE

2. Jason Derulo + David Guetta + Nicki Minaj + Willy William “Goodbye” Höstens snyggaste sampling!

HETAST

POSE (HBO NORDIC) Japp, den är exakt lika bra som alla flaggat för och ni måste genast kolla in denna transtäta serie om olika ”houses” där alla RuPauls utryck föddes.

QX SPELDOSA 1. Cher + Madonna “Gimme! Gimme! + Hung Up! Mash Up” Inte officiell på något sätt, men oundviklig och överallt på Youtube.

TV T E M PE N


”UNDERBAR” TV4

”BARA ATT LUTA SIG TILLBAKA OCH NJUTA” ”DRABBANDE” AMELIA

SVD

”FÄNGSLANDE” NÖJESGUIDEN

”DEN MYTOMSPUNNA SOPRANEN FASCINERAR ÄNNU”

”JAG FÅR GÅSHUD” P4 BJÖRNS FILMGUIDE

”FÅNGAR ESSENSEN AV CALLAS GÄRNING” DI WEEKEND, JAN GRADVALL

KOMMUNALARBETAREN

”STJÄRNGLANS, DRAMATIK OCH PASSION”

KULTURBLOGGEN

GP

GODS & GÅRDAR

ELLE

EN FILM AV TOM VOLF

NU PÅ BIO!


weds. to sat.6 pm - 1 am

BAR/ RESTAURANT

The best and gayest club north of Ibiza

n run

Ku

agata

.

riksg

n

ata n

ngs

t

Lun tma

an

tan

gat

vatorie-RÅDMANSGATAN lunden an gat ns a dm Rå an gat nér rg. Teg aka mm Ka

H

Jarlaplan

an

back

n

an gat

gat

nsg

Norr

en

ata

e Tul

bel

nds

kar gat

gata

n

an

stran

kt E

riks

Klara

dsled

Tors g

en

8 atan

HÖTORGET Hö11torget . rog 26 B mla rg. ue Ga gga Sam Bry r Serg ste tor Mä T-CENTRALEN sg. 1 erg rab J a Kla tug Vat lesg rku He J

Norra Bantorget

San

n

Sche elega tan gatan

Polhe

Pipers

msga

oberg

tan

sgata

n

Ku

ngs

g.

an

n

gat

sgata

RÅDHUSET Berg sgata n

27

g. Norr

ng

sholm

tan

Tegelbacken

14

lb

nd

ra

rstra

nt

Mäla

Ce ro

atan

3 1

tan

ingga

ttni

njärs

parken

arga

Kung

an

Ponto

Rålambshovs-

tverk

Flem

gat

Han

Kronobergsparken

a Vas

Fridhemsplan

Dro

29 n FRIDHEMSPLAN

Kron

Essingeleden E4/E20

nsg

Od

pla

n

G

llsg

Up

rgata

nsgata

Drottningholmsv.

e jörw

n

öme

THORILDSPLAN

Rålambsvägen

aga

nd

n

en

ata

ta

ann

ga

tan

ns

Stra

Alstr

sga

sväg

ge

lag

lms

mm

gholm

ha

t G öra

tan

stm

gsho

lda

KRISTINEBERG

nk

tan

Da

Ige

Sa nd

dsga

Obsernga

n

b Sur

ODENPLAN

e SANKT Od ERIKSPLAN

ata

tan

Karlbergsvägen

Kun

STADSHAGEN

Li

ttnin

an

Tomtebogatan

Rör stran

J

Dro

gat

Arenavägen 75 • 4 bars • 2 dancefloors Dot Audio Soundsystem • 18+ ID with photo

lsg

S:t E

Jar

ata

n

jga

gsg

ata

Fre

lunden

gen

n

llsg

äge

rrtu

isv

ger Bir

Vanadis-

sla

n

s Tor

Check out our always updated Facebook page @clubbackdoor

Vä ste rbr on

Söder Mälarstrand

Långholmen

B

sgata

enb

ro sb lm ho lje Li

E20

to Tan

J

Entrance fee = 150 SEK (re-entry 20 SEK) Discounted entry as low as 75 SEK with Smart Card (FREE re-entry)

US VIDEO • Regeringsgatan 76 • STHLM Hötorget • Tel: 08 545 158 30 • Open 24/7

Magn

Erik

MIDSOMMARKRANSEN

J

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

Fridhemsgatan 44, Stockholm

T Fridhemsplan

us

n gata

NONSTOP Cinema STHLM’s MOST POPULAR CRUISING

VIDEO

g

Swed

E4/

Tantolunden

ASPUDDEN

US

n

en

13 LILJEHOLMEN

DISCREET ENTRANCE 500m² PLAYGROUND DARKROOMS n ge GLORYHOLES vä on lef e T PLACE SMOKING TELEFONPLAN HD CINEMAS JOYBARS REFRESHEMENTS FREE WARDROBE FREE OPEN 11:00 - 07:30

Präst

n

eled

. Skolg Maria Mar ia B ang.

sgata

n

rman

Maria

nlund

Zinkens Väg

Rose

ägen

n

HORNSTULL

Hornstull

onsg.

n agata Lund ZINKENSDAMM

e Timm

an

n Bastugata gatan Tavast rkagatan ky Bränn 22 Mariatorget n ata sg rn San o H M atan akarg Krukm 4TO utss l Kn

Högalidskyrk

Ringv

sgata

s Strand

Högalidsgatan

atan

holm

nd

sg.

rgs u

sund

Be

sga5tan

Varvsg

Lång

Berg

ad Verkst

tan

e Tork

orgsga Heleneb

ing

21 The Backdoor, Arenavägen 75, T-Globen, fredagar och lördagar 23-05. Se gaymap. qx.se för klubbinfo 22 King Kong Mariatorget 1A 2 dansgolv Lördagar 23-03 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5, ons Mån-Tis-Tors kl 13.00 – 18.00 Ons 14-22(öppet för hiv+ män som har sex med män) Fre. kl 14.00 – 22.00

io

ata

ad Van

Konstfack

KLUBBAR/CLUBS

rra

at St

g ns

avä

STOCKHOLM STOCKHOLM GAY GAY GUIDE GUIDE No

VÄSTRA SKOGEN

No

Grenadjärbryggan

16 Rökeriet Fjäderholmarna, Öppet mån-lör 12-23, sön 12-22. 17 Nytorget 6, Öppet mån-fre 7.30-01, lör-sön 10-01 18 Österlånggatan 17, Öppet mån-fre 7.30-01, lör-sön 11-01. 19 Vassa Eggen, Birger Jarlsgatan 29. öppet mån 6.30-23, tis 6.30-24, ons-tors 6.30-01, fre 6.30-2, lör 7-2, sön 8-12. 20 Tako, Birger Jarlsgatan 29. Öppet tis 17-24, ons-tors 17-01, fre-lör 16-02.

Norrwollmar yxkullsg. 7 t-mariatorget tull

n

No

SUPERHITS & GUILTY PLEASURES!

rra

e nk

Sve

- Worldclass sound system - International bookings - House/Techno - New dancefloor with

Ro

Now 2 dancefloors!

Fridays & Saturdays 23.00-05.00

Ess

1 Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 62. Alla dagar från 11 - sent, beroende på väder Restaurang, café och bar vid Riddarfjärden. Öppnar i april. 2 Secret Garden Kornhamnstorg 59 må-sö 12-03 3 The Green Queen, Norr Mälarstrand 64, Glutenfri restaurang · Vinbar · Smoothie- och juicebar. Öppnar i april. 4 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. 5 Bitter Pills Verkstadsg. 4 alla dagar fr 17:00, 18 år 6 East, Stureplan 13, mån-fre 11.30-03, lör. 12.30-03, sön 17-03. Restaurang och bar. 7 Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 8 Urban Deli, Sveavägen 44, sön-tis 07-23, ons-tors 07-01, fre-lör 07-02. 9 Urban Deli, Sickla, Hesselmans Torg 12, månfre 08-23, lör-sön 11.30-23. 10 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, 11 Haymarket by Scandic, Hötorget 13-15. Bar, restaurang och hotell 12 Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9, Bar, restaurang och hotell 13 Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, Mån 11.30-22, Ons-fre 11.3023, lör. 12-23, sln 12-22. Restaurang, bar. 14 Trattorian, Norr Mälarstrand 464, mån-ons 17-23, tor-fre 17-00, lör. 11.30-00, sön. 11.30-17 Bar, och restaurang. 15 Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 - 16, 17 - 22 Vaxholmsbåt till

non stop cruising glory holes cinema WWW.BLUEVISION.SE

sdal slu

nde


Teg e

Lid

Va lh

all av ä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

Sib yll Jun egatan gfru gata igat n an

16

ge vä

ård ge n

Skeppsholmen

24 n

ke

2

GAMLA STAN

18

Österlånggatan

Storkyrkan

in br

gen

13

svä

k

brunnsvä

urg

gen

Slottet

n

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L

Djurgården

Skansen

10

HOTELL

Gröna Lund

www.platinuminkpiercing.se östgötagatan 79, stockholm 08 702 06 54 T skanstull

Slussen

at gatan a

alm

parken

rd

sv

äg

tan iksga

atan

Vitabergs-

M

www.sodersjukhuset.se/venhalsan

en

n

Sic

kla

rg.

g.

llé

ps

arb

Ka

ts A

mm

é

9 nal

Sickla

gat

a

gn e

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann

Joh

Ha

ll yA

NACKA

Sickla Udde

Hammarby Sjöstad

Lu

alsgatan

rph op

väge

ng

Vi har även en hiv-mottagning med bokade tider.

Ko

Ring

Ba

Sofia K:a

» DROP IN för MSM PÅ VENHÄLSAN, SÖS Hiv-snabbtest och test av andra sexuellt överförbara infektioner.

Fåfängan Danvikstull

lna

dsg.

Ny7 torget 17

Tegelviksplan

Erstagatan

nds

.

Ölan

atan

SKANSTULL

Gotla

ästarg

Ble nag. llhego

n

Gata

nag.

A

gata kinge

tan

rman

rgsga

tan

Borgm

iernas

Söde

Nyto

ndsga

Götg

sg.

Eriksd

tan s ga Kock gatan Åsö n egata Bond gatan e n å Sk ÅsöKatari torget na n

Halla

tagata

atan

Grind

en

ulåsg

Östgö

g.

s Lad

tan ovsga tan Tjärh ngaga Folku

nen Fjällgatan

ängsg

atan

Renst

Götg .

borgs

MEDBORGARPLATSEN

årdsham

Barn

Stadsg

lagarg

tan

nkt MARIAORGET g. atan gårds ergsg Högb Medborgarplatsen

Tege lv

Katarin avägen SLUSSEN Mosebacke Torg

g.

Reps

ansga

Pauls

s

Bellm

2

Vasamuseet

Riksdagen

y

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

Dj

S:t Jacobs K:a

M

lavä

Strandvägen

an gat Gustav obs Adolfs Jak edsg. Torg r F

ata

nearby!

n

Djurgårds

g nt

rta

n

rgat a

ppa

Ske

atan

15

• Locate a dategsvägen anywhere, anytime! Lindarän

äge

gärdet

tan

vga

n

an

rgat a

llav

24 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. 25 Wiernercaféet, Biblioteksgatan 6, mån-fre 07-21, lör. 09.30-21, sön. 09.30-19 Grand Café. RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Stadsmissionens, Flemminggatan 66. Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

Ladugårds-

Kar

man

darg

Gre

atan

Val ha

Karlaplan

sgat

rega Stu

Nybroplan

nég

Sto

R id

Stora Synagogan

n ata n a gat

Lin

KARLAPLAN

en

KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡

12

tan

Find your date on the move!

aväg

25

Hamngatan

gels rg

sga

mobile.qruiser.com

CAFÉ

Narv

Norrlandsgatan

nadsgatan

Regeringsgatan

Malmskill .

dör

Stureplan ÖSTERMALMS6 TORG

Kungsgatan

g els

men

n

Dah STADION

Gre

19

Kom

äge

Erik

an

Bra heg atan v Tu rega tan Nyb roga tan

gården

28

dsv

Styr

sgat

iller

alm

tan

Eng

erm

Art

Öst

Humle-

20

lud

n

tan lber gsga

n gata ekts

en

elbr

te

n

GÄRDET

Ka

rla . vä nsg g

ing

ge övä

(öppet för alla som lever med hiv, med närstående) LiQ, Birger Jarlsgatan 22. Öppet 1-4 aug, kl. 11-05 SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. Uranus, Erectus, Fomo, technoklubbar, se gaymap. qx.se för datum DisQo DisQo, F12, tisdagar 23-05. Björnpub/Viking Bears, se gaymap.qx.se. Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M

Anno 1650 with

The Secret Garden

Restaurang - Bar

Kornhamnstorg 59 111 27 Stockholm

21GULLMARSPLAN STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

A club for women and queers who likes women and queers. Check facebook for next event! Search for Hotellhänget

Hotellhänget

Måndag - Söndag 12-03

secretgardensthlm.se

10 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, 11 Haymarket by Scandic, Hötogret 13-15 26 Grand Central by Scandic, Kungsgatan 70 12 Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9

ETC & PRIDE Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning

EROS 27 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 28 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 29 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tis 10-00 OnsTors 10-02 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-00. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop

DAILY UPDATED GUIDE IN: • ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA •

stockholm

gaymap.qx.se


HÄR KAN DU KÄNNA DIG BEKVÄM, PRECIS SOM DU ÄR

EDSHULTSHALL ORUST 0304 52100 WWW.LADFABRIKEN.EU

GÖTEBORG GAY GUIDE Gretas Öppettider: Fredag 22.00 - 05.00 Lördag 22.00 - 05.00

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀

2

1

6

嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

4

Stans bästa solläge! Vi har öppet hela sommaren. Välkommen! 3

5

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

HAVE A GOOD TIME!

Tack alla för en underbar Europride!

BAR/CLUB

Göteborg

rfsl.se/goteborg

Fika och umgås varje onsdag.

ÖPPET HUS ONS 18-21.

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, 5 HBTQ-mottagningen, Kungstorget, Öppet varje dag från Chapmansgatan 6. 031-7661922. 11:30 fredag och lördag till 03. Gayhälsan, Sahlgrenska, 2 Gretas Bar & Nighclub, Drottningg. Gröna Stråket 16, vån 1. Mottagning 35. fredagar 22-05, lördagar 22-05. helgfri måndag 16.30-18.00. Queer, Park Lane, Kungsports-avenyn 38. Sista fredagen/månaden 23-05. Kondomeriet, Lilla Drottningg. 1 SLM, Haket Pub, 1:a Långg, 32. Info & Kyrkog. 46. Mån-fre 11-18:30 Lör via slmgbg.nu, gaymap.qx.se. 11-17, Sista Sön i månad 12-16. Haket, Första Långgatan 32. 6 Beyond Retro, Arkaden, Extra fester då och då se gaymap.qx.se Drottninggatan 38-44. Öppet månGretchens Party, Le Pain Francaise, fre 10-20, lör 10-18, sön 18-17. Östra larmg. 20, Lör. 23-03

CAFÉ/RESTAURANG 3 Crippas Café Kusttorget 1, tis- lör : 11-22

ÖVRIGT

Boka bord på beebar.se

Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

18-21, Checkpoint, GBG, tis. 18-20.

4 RFSL/Öppet hus, Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons.

DAILY UPDATED GUIDE IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


Foto: Henry Moshizi Stylist: Ulrika Eriksson

GÖR VARDAGEN TILL ETT ÄVENTYR

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning

D TI

D TI

Södra Förstadsgatan 36, Malmö. 040 - 30 77 28.

O

A

GO

O

A

GO

D TI

CheckP nt Skane i

O

AVE

A GO

Boka bord på beebar.se

safe6.nu/checkpoint

Nu har jag fått nog!

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se Rådgivningen Skåne

MALMÖ GAY GUIDE

E!

HAVE

...

E! SNABBT –MGRATIS – ENKELT

AVE

M

Uteserveringen är öppen!

E!

H

M

H

DAGS att komma ut UR garderoben..!

Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

beebar

.se

0311 33 839

...

3 1

M A L M Ö

G Ö T E B O R G

2

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

4 5

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 2 Bee Bar, Södra Förstadsgatan 36. Öppet varje dag 11.30. Fre-lör till 02. SLM Leather Club, Sallerupsväge. Öppnar i juni. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar, Queercation i juli. Se gaymap.qx.se för datum Restaurang KP, Posthusplatsen 4

Behöver du testa dig? Har du frågor om säkrare sex? Behöver du bara prata med någon?

ÖVRIGT/OTHER

Drop in mottagning för män soom har sex med män och transpersoner, ons 14.00-15-45

Välkomna till oss på Centrum för sexuell hälsa!

Besök vår hemsida för mer information: www.skane.se/sus/sexuellhalsa

, Skånes universitetssjukhw

4

3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. Noaks Ark, Barkgatan 11, Mån-tors 10-16, Fre. 10-15. Stödcenter för de av oss med hiv och våra närstående. 4 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid

Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45. 5 Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16. Passion Events är ett eventbolag som gör allt från små till stora arrangemang, konferenser, middagar och nattklubbsevent kontakta oss så hjälper vi er. Ulf Nordvall 0701554864 Rebecca Johansson 0708176257

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81, DAILY UPDATED GUIDE TO MALMÖ/SKÅNE AND COPENHAGEN IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA


ETT SKEPP KOMMER LASTAT ... MED REGNBÅGAR OCH HOPP.

Bild: Lars Lerin ”Resa”

Ge ett bidrag till Regnbågsfonden som gåva och få ett gåvobevis med bild av Lars Lerin! Regnbågsfonden stöder HBTQ-rörelser i hela världen och tillsammans gör vi skillnad.

Ge din gåva på regnbagsfonden.org/donera och bli samtidigt månadsgivare.


-70-

kulturpuggan: roger wilson

stora skillnader på Europride i gbg och sthlm Aldrig har väl skillnaden mellan Stockholm och Göteborg känts tydligare än när Europride arrangerades i somras i de bägge städerna. I huvudstaden var det ett arrangemang som präglades av skapandet av säkra platser och inhägnade festområden. I Göteborg, däremot, var arrangemanget en del av hela stans kulturkalas. En öppenhet som slutade med att regnbågsutsmyckningen lite hastigt fick tas ner från arrangemangets stora scen på Götaplatsen under en av festdagarna. Två bra bilder av de sätt som en minoritet kan förhålla sig till omvärlden på. På gott och ont. I Stockholm har man, efter de dåliga erfarenheterna med att ha Pridepark som gratisevenemang i Kungsträdgården 2011, fort-

satt att hålla sina fester i en särskild Pride Park där det kostar pengar att komma in. Pride House har varit förlagt till Kulturhuset, men även här kostar de flesta arrangemangen inträde. Samtidigt har kringarrangemangen runt festivalen blivit allt fler. Många här firar Pride utan att någon gång vara på Stockholm Prides egna arrangemang – förutom kanske paraden. I år var till exempel några av

”Två bra bilder av de sätt som en minoritet kan förhålla sig till omvärlden på. På gott och ont” mina absoluta Pride-höjdpunkter de fantastiska gästspelen som Svensk Scenkonst tagit till Kulturhuset (från Qarl Qunt till Boys in Trouble). Jag älskade också de extremt bra dragkingsen på hysteriska dragshowfesten Stockwig (Även om arrangörerna av den kanske kunde varit lite mer blygsamma i sin reklam. Ni var jättebra, men ni är inte den första dragfestivalen i Stockholm. Leo Berglund och hennes Wig Stockholm var och är fortfarande äldre än er i gamet). I Göteborg hade Pride en betydligt mer kommunal air över sig. Ja, ofta var det ganska svårt att veta vad som var Pride och vad som var folkliga Kulturkalaset under veckan. Som när Bananarama uppträdde på Liseberg eller Boy George på

kalasets största scen på Götaplatsen – samtidigt som Pride hade en egen, mindre scen vid Kungstorget. Det finns förstås en poäng med den flytande gränsen mellan de två arrangemangen. Alla firar tillsammans, oavsett vilken grupp man känner att man tillhör. Men så var det incidenten med regnbågsutsmyckningen på stora scenen som försvann när den libanesiska sångerskan Nancy Ajram skulle uppträda. Verksamhetsledaren Tasso Stafilidis tog på sig skulden för missförstånd som uppstått, och menade att det var av omsorg för artisten som regnbågarna på scen togs bort – att det fanns en risk för att Ajram skulle kunna drabbas av repressalier senare annars. Andra såg scenregnbågarnas försvinnande som ett urholkande av festivalens budskap om stolthet (regnbågsflaggorna på Avenyn hängde dock kvar hela tiden). Jag ska inte gå in på alla turerna, men kan väl konstatera att det ju är den här typen av intressekonflikter som kan uppstå när det är oklart om en artist ska uppträda på ett Kulturkalas eller en Pridefest. Eller ett kulturkalas med prideflaggor på scenen, som det var i det här fallet. Jag hade kunnat fortsätta att lista skillnaderna ett tag till, men det viktiga är att jag tycker att det är otroligt bra att städerna tolkat sitt prideuppdrag på så olika sätt. Både öppna rum och integrerade folkfester behövs. Och för dem som inte gillar hur Pride bedrivs så finns ju alltid alternativet att arrangera sitt egna alternativa arrangemang. Det ger äkta mångfald.

GULDSTJÄRNA: Hade tänkt skriva om Josie Totah lite senare i höst, i en längre text om bögbarn på film och tv. Men så kom hon ut som transperson i dagarna, och allt förändrades. 17-åriga Totah har precis varit med i komediserien Champions på Netflix, där hon spelar den unge bögen Michael, men står förstås nu inför en helt ny fas i sin karriär. Hon vill spela trans- eller cistjejer. I Time Magazine skriver hon bland annat: ”Jag tänker spela de roller jag inte haft möjlighet att spela tidigare. Och jag kan bara föreställa mig hur mycket mer kul det kommer att vara att spela någon som delar min identitet, snarare än att behöva förvränga mig själv till att spela pojke”. Jag hoppas nöjesindustrin i USA tar emot henne med öppna armar.

LÄS: Stockholm Fringe Festival är kulturvärldens störiga bastard. En festival där man aldrig kan vara riktigt säker på vad det egentligen är man ska se (ibland är man inte ens helt hundra efter man kollat heller). I årets imponerande utbud märks bland annat Peaches och Christeene, en feministisk klubbkväll med dansgruppen Juck, lesbisk humor och performance (bland annat Moa Svan i nytt koncept). Själv är jag också lite extra nyfiken på post-draggruppen The Real Housewives of Neukölln. Stoff pågår mellan 11-15 september, läs mer på stockholmfringe.com se: Missa inte kortfilmen Nittonhundraåttioett, av Dawid Ullgren. Den handlar om ett medelålders bögpar som går på bastuklubb tillsammans i Stockholm på 80-talet – en story som slutar i både lust och olust. I rollerna syns några ur gräddan av svenska bögskådisar, som Bengt Braskered, Per Öhagen och Razmus Nyström. Missa inte!

månadens glosa: [marisol]

Namnet på författaren Fredrik Ekelunds transvestit-alter ego. I den självbiografiska romanen Q som ges ut i slutet av september berättar han om sin kamp med att komma ut som transperson.

löfven

lööf

pride stockholm

”sverige är inte redo”

April 2018 #271

”jag skulle kunna leva med en kvinna”

jimmie

simonqx träffar

euro doldisen ängie:

jonas qx träffar

qx träffar åkesson

statsminister

jöback & marklund återförenas

mia skäringer

love

årets homo om orlandotragedin

hallberg

qx träffar & Malin har

jimmie stil i sikte

åkesson

annie

PRIDE

kamferdrops

qx träffar

Three are Family

vikander

om flickvännen

Så blev staden nora Gay

sverige

oktober 2016 #253

åkesson

emot i höst

augusti 2018 #275

att se fram

jimmie

oktober 2016 #253

juli 2018 #274

qx träffar

30 saker

oktober 2016 #253

september 2018 #276

oktober 2016 #253

årets homo om orlandotragedin

årets homo om orlandotragedin

årets homo om orlandotragedin

PRENUMERERA PÅ QX

runt alicia

OsCAR ZIA “Idag har jag färre hämningar”

12 nummer 360 kr 12 nummer inkl 1 års Qruiser guldmedlemskap 560 kr shop.qx.se


FOTOGRAF: DYLAN EVANS

HHHHH

”Fierce and political fist-pumping cabaret” ”Knock-out show” THE STAGE (UK)

”Empowering, entertaining feminist celebration”

HOT B ROWN H O N E Y AV BUSTY BEATZ & LISA FA’ALAFI

THE GLOBE AND MAIL (CAN)

HHHHH

”biting, funny, challenging extravaganza” BROADWAYBABY.COM (UK)

HHHHH

”=Exceptional, unforgettable, a must see” ARTSHUB (AU)

Sverigepremiär! Södra Teatern i Stockholm 7–8 september

11/9 Östersund 13/9 Umeå 15/9 Gävle 17/9 Oskarshamn 20/9 Vara 21/9 Skövde 22/9 Göteborg 23/9 Kungsbacka

Biljetter: riksteatern.se/hotbrownhoney


ÅRETS HBTQ-KRYSSNING

CINDERELLA – THE DANCING QUEEN

THE BIGGEST SWEDISH GAY/LESBIAN CRUISE EVER

FRIDAY SEPTEMBER 7TH

HBTQ-kryssning Viking Cinderella

Go gay på Östersjön Succékryssningen från i fjol är tillbaka! På kvällen fredagen den 7 september drar nöjesdrottningen Cinderella på sig regnbågsstassen igen och lämnar kajen för ett fullspäckat dygn med grymma dj:s och ett virvlande dansgolv. När Sabrina och The Weather Girls äntrar scenen stiger pulsen ombord. Säkra din plats redan nu – det här vill du bara inte missa.

Stolt Partner till QX GayGala 2018

435:Prisex per person

med del i Insidehytt

Bäst pris på

Vikingline.se/hbtq

Profile for Tidningen QX

QX september 2018  

QX september är ett nummer fyllt med höstevenemang, vi tipsar om 31 saker du inte får missa i höst. Vi möter Peter Jöback som återförenats m...

QX september 2018  

QX september är ett nummer fyllt med höstevenemang, vi tipsar om 31 saker du inte får missa i höst. Vi möter Peter Jöback som återförenats m...

Profile for qxtra

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded