QX november 2020

Page 1

november 2020 #302

vinexpert med fem enkla knep skämt & allvar med edvin törnblom

öppet förhållande falsk marknadsföring

tove styrke om karriären, flickvännen och så mycket bättre


Abir Al-Sahlani Europaparlamentariker

Att HĂĽlla Distansen


..Har varit en verklighet för många HBTQI+-personer och deras partners runt om i Europa redan innan corona-pandemin. Så vill vi inte ha det. Vi jobbar för en liberal politik där mänskliga rättigheter inte är något som kan förhandlas bort, där jämlikhet oavsett läggning är självklart.

Fredrick Federley Europaparlamentariker


MEN’S HEALTH CLUB SWEDEN

VÄRLDENS STÖRSTA GAYCENTER FÖR KILLAR ÖPPNAR I STOCKHOLM 2021 SPA & RELAX * BAR & RESTAURANG * HÄLSA & SKÖNHET * MEDICINSKT CENTER * GYM & FITNESS * FESTER & EVENTS

BLI PRE MEMBER DU MED!

Begränsat antal rabatterade medlemskap har släppts redan nu. Kostnadsfritt och obindande men förmånligt!

www.menshealthclub.se


r g the

QX 25 år!

QX ÄR EN NÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

y since 19 9

vin

m

it

er

co m

5

b ow

n

a

in

S

Nadja Karlsson är dryckesexperten på Spritmuseum i Stockholm där hon håller i utsålda vin- och spritprovningar.

fem knep att bli en vinkännare

22

Bli en vinmästare i höst. Sommelieren Pelle har listat sina bästa tips som garanterat kommer hjälpa dig att glänsa vid kommande middagsbjudningar.

47

24 matminnen med nils emil

varför skyddar inte kondomen?

20

Han har drivit krogar som Riche, Teatergrillen, Ulla Winbladh och inte minst den egna krogen Nils Emil. Möt Nils Emil Ahlin, mannen som var Stockholms populäraste kock och krogägare under flera decennier.

Är du en “safety before pleasure”-person eller struntar du i gummit, medveten om riskerna och de eventuella konsekvenserna? En sak är oavsett säker. Antalet bekräftade smittfall av syfi lis och gonorré ökar i extremt hög takt bland män som har sex med män.

51

41 qx checkar in på salt & sill

ISSUE NO.

302

så mycket styrke QX träffar popstjärnan som sällan ställer upp på personliga intervjuer.

nadjas favoriter

november’20

dubbelt aktuell kokboksduo

60

Kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström är dubbelt aktuella då de nyligen kokboksdebuterade med Snacks Sallad Pasta Dessert, och återöppnar sin Stockholms-restaurang Garba.

45 minuter från Göteborg ligger Salt & Sill, Sveriges första flytande hotell QX åkte dit!

32

37

edvin törnblom QX fick en eftermiddag med Sveriges hetaste innebög, Edvin Törnblom

november 2020 #302

vinexpert med fem enkla knep skämt & allvar med edvin törnblom

öppet förhållande falsk marknadsföring

tove styrke om karriären, flickvännen och så mycket bättre

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

Tove Styrke

6 Ingång 8 QX Gayskola 18 Krönika Daniel Ogalde 20 EGO Stefan Nilsson 62 FTM/MTF 70 QX Ledarstick

OMSLAGSFOTOGRAF Ninja Hanna

MÅNADENS CITAT ”Inget öppet förhållande i världen kommer att bota era relationsproblem hur mycket gränslös ’kärlek’ ni än strösslar runt omkring er.” Daniel Ogalde är ny krönikör i QX, sid 18


ingång

Det måste bli så mycket bättre. Tidningen du håller i din hand innehåller flera artiklar på temat mat & dryck. Alla med och om färgstarka och framgångsrika HBTQ-personer som lyckats inom ämnet. Nils-Emil är en av Sveriges mest kända krögare, kokboksaktuella Linn (& Marion) nyöppnar hyllade restaurangen Garba, och Pelle på The Winery Hotel tipsar om hur man kan förhöja sin vinupplevelse. Klart vi på QX fortsätter att lyfta fram coola personer inom communityt som blivit ess inom sitt gebit! Här hade jag sedan tänkt att snyggt skrida över inom mat-temat genom att skriva om samboskapets matproblematik, men texten blev mer svartmålande av sambon, så för husfridens så släpper jag det. Den 3 november är det presidentval i

Anders Öhrman och Ronny Larsson

USA. För fyra år sen besökte jag Nashville, tillsammans med mystiska Loreen alla kan och på väg hem till Sverige hade jag bestämt placeras ut på en slags regnbågsskala. Jag har mig för att stanna över i New York för att också svårt att dölja min glädje när det gäller uppleva valnatten på plats. Klart man ville se Lili & Susies medverkan. Det är ljuvligt att USA:s första kvinnliga president utropas via duon, som satte svensk discopop på kartan från storbildsskärmar på Times Square. Well. under sent åttiotal, ska vara med. De visade Det blev en tung natt på en av stans gaybarer ju att man kan vara en stark talangfull brud där festen tog slut väldigt snabbt när den där som slåss för saker man tror på samtidigt som orangea fastighetsmagman är en snygg blondin i naten tog hem spelet. färgstarkt läppstift. De var ”Dagen efter kändes Dagen efter kändes världens mest levande liksom Sveriges Madonna, världens mest levanGaga och Swift, fast i dubstad som att den de stad som att den bel upplaga. Ska bli sjukt kul drabbats av världens drabbats av världens att se vad duon, och nämnda mesta baksmälla” mesta baksmälla. Sedan brudar hittar på. För det är dess har den orange tjejerna som lyckats bäst i Så ljugit eller farit med falsk information över Mycket Bättre. Miriam Bryant, September 20 00 gånger enligt en koll The Washington och Miss Li har gjort de tre mest streamade Post har gjort. Ett imponerande rekord som hitsen från programmet genom åren, och 13 säger allt om hur illa ställt det är ”över there”. av de 20 mest Spotify-populära låtarna har Och under hans styre har man drivit på att snippbärare som avsändare. Coolt. arbetsgivare ska kunna ge HBTQ-personer I en tid då den där smittan ökar, och sparken utan konsekvenser. Och arbetat mot umgängesbegränsningar råder, är behovet att transpersoner ska skyddas mot diskrimineatt underhållas större än någonsin, och TV4 ring inom sjukvård och skolor. har fått ihop ett kanongäng. Så programmet Är Joe Biden rätt man att ta över? Vem kan mycket väl visa sig vara just vad det heter. vet? Det enda alla måste veta är att fyra år till Och den treordsmeningen hoppas jag även att under den orangea Twitter-missbrukaren vore det blir i USA efter presidentvalet. orimligt. Och livsfarligt. Håll tummarna, och ha en bra november. På månadens omslag ser ni Tove StyrRonny Larsson ke, som är en av årets deltagare i Så Mycket Bättre. I år väntar en ovanligt queer omgång där sköna Tove och coola Silvana Imam

ANDERS ÖHRMAN

TV-tips: Hemma igen (2013), svtplay. Beroendeframkallande! Favoritlåt med Tove Styrke: När hon sjöng Himlen är oskyldigt blå i Idol 2009...

RONNY LARSSON

TV-tips: Björnstad (HBO Nordic), och Alla Mot Alla (Dplay) Favoritlåt med Tove Styrke: ”Even If I´m Loud It doesn´t Mean I´m Talking to You”

Redaktionen: Ditt bästa husmorstips?

Magnus Norgren, Marknad – Mitt bästa husmorstips: Alltid vin till kocken, då blir maten som bäst!

Alfred Jansson, Reporter – När du tar en ny damsugarpåse, dammsuga upp lite tvättmedel, så lämnar dammsugaren efter sig en fräsch doft!

Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se

RS distribution 2019: 31 300

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Budcompaniett

Ulrika Lahne, marknad – Vassa knivar, se recept som inspiration, inte exakt angivelse, bra råvaror och låt alla vara med och hjälpa till.

Peter Knutson, Fotograf – Tvätta fönstren med diskmedel och vatten och torka med tidningspapper! Superrent, superenkelt och glasklart!

Daniel Ogalde, Krönikör – Gurgla hett vatten med jodsalt vid halsont. Eller drick spadet efter riskokningen om du är dålig i magen.

fakta: qx ISSN–nummer: 1401–1794

Layout Anders Öhrman

Skåne/Göteborg Bring Express

Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare Vecka 32: 128 355

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 390 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse-8-

uqx GAYSKOLA – DEL 62

fucking åmål

I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren.

Fucking Åmål, Agnes och Elin. Lukas Moodyssons geniala film om att vara rastlös tonåring i gränslandet mellan barn och vuxen i en liten ort är en klassiker och fick pris som Årets Bästa Film på den allra första QX-galan 1999. Filmen hade premiär 23 oktober 1998 och handlar om 16-åriga Agnes (Rebecca Liljeberg) som är ensammast i hela världen, det tycker i alla fall hon själv. Hon har precis flyttat till Åmål och förälskat sig i skolans populäraste tjej Elin (Alexandra Dahlström)… Få svenska filmer har fått sådan genomslagskraft som Moodyssons långfilmsdebut. Ungdomar

vallfärdade till biograferna, skrattade, jublade och kände igen sig i tonårens småstadstristess, meningslöshet och frustration. Vem minns inte jublet i biosalongen när de kom ut från skolans toalett och Elin säger ”Det här är min nya tjej, kan ni flytta på er, vi ska gå och knulla”. Till tonerna av Broder Daniel går de sedan hem till Elin och dricker O’boy. Totalt såg 867 584 personer filmen på bio. Och när den blev Årets Film vid första Gaygalan var Lukas Moodysson på plats med Rebecca. Filmen visades även som utomhusbio under Stockholm Pride 1999.

”Och när den blev Årets Film vid första GayGalan var Lukas Moodysson på plats” Alexandra och Rebecca delade ut pris tillsammans på QX Gaygala 2010. Deras första återförening på över tio år. På galan utbringade de en skål för världens alla Agnes och Elin! Vad de skålade i? O’boy så klart!


VI HALAR INTE MÃ…NGFALDENS FLAGGA - VI HYLLAR DEN www.centerpartiet.se


FOTO: MARCUS DINEÉN

-10-

#proudboys Hashtagen som används av den högerextremistiska fascistgruppen, Proud Boys, kapades i oktober av bögar i sociala medier som svämmade över av kärleksbudskap och hånglande homosexuella män.

NATTÅGET.

FANCY ROM FÖR DEN FRUKTIGE Plantation Stiggins Fancy Pineapple är ett bra steg in i rom-världen om man är nybörjare då det gäller denna gyllene dryck som idag är mer än ett prefix till ”..& cola”. Denna rom har en rik och intensiv smak av ananas och har tagits fram genom att äkta ananasfruktkött infuserats i drycken. Utmärkt som avec, eller som cocktailingrediens.

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE

POSEY HAR PROVAT

Tyler Posey känd från J.Lo-filmen ”Kärleken checkar in”, och tv-serien Teen Wolf skaffade nyligen ett Only Fans-konto (prenumerationstjänst där aktörer får ut exklusivt material till sina följare mot att de prenumererar). Tyler skaffade kontot för att hålla en ”öppnare kontakt” med sina fans. Och öppet blev det. I ett par klipp svarade han nyligen på frågor där vi fick vi veta att han har ”hookat upp med killar”. ”Jag har inte haft sex med män - vi har sugit varandra, ni fattar, men jag har aldrig haft sex. Så ja, jag har varit med män”. Han fortsatte: ”Använt en dildo? Ja. Jag har blivit knullad med en strap-on.” Heja, säger vi. Etiketter, who needs them? FOTO: MADELAYNE CAÑAS

..senaste månaden: 1. Bonde Söker Fru-Patrik ”Jag tänkte hoppa av” 2. Cissi Wallin och Gardet i nytt transfobiskt utspel ”Transkvinnor är män” 3. Sparkas från Sverigeaktuella realityn - hade gjort bögporr

FOTO: DANIEL OHLSSON/TV4

399 kr, 700 ml Artikelnummer: 8052401

Filmskaparen Jerry Carlsson var nyligen i Venedig för att visa och tävla med sin kortfilm Nattåget. Filmen handlar om Oskar som åker nattåg mellan Stockholm och Älvsbyn. Med en lång natt framför sig får han ögonkontakt med en kille på tåget, Ahmad, och första gången möter han en blick som känner samma längtan som han själv... Filmen är baserad på en resa Jerry gjorde som 18-åring. - Jag gjorde samma resa som killarna i filmen och förväntade mig en händelselös 12-timmarsresa, men då tåget började rulla såg jag den vackraste killen jag någonsin sett, sitta snett mittemot mig. För första gången i mitt liv mötte jag en blick som såg min attraktion gentemot honom och visade att han kände likadant för mig. Det var en omvälvande resa och långa 12 timmar som fick mig att omdefiniera vem jag ville vara. Nattåget är inspirerad av detta minne. Nattåget kommer att visas på SVT någon gång nästa år.

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @TRANS_QUEENS DIVERSITY, INCLUSIVENESS & EQUALITY ÄR NYCKELORDEN FÖR DETTA KONTO SOM LYFTER FRAM OLIKA TRANSKVINNOR RUNT OM I VÄRLDEN. KONTOT HYLLAR KVINNORNA SAMTIDIGT SOM DET BELYSER SOCIALA FRÅGOR SOM RÖR TRANSKVINNOR, SAMT LÄR FÖLJARNA HUR MAN BLIR EN BRA ”ALLY” TILL TRANSCOMMUNITYT.

LESBISKA & BI-KVINNOR SAMLAR SIG I NYTT NÄTVERK Närverket LesWorking Sweden arbetar för att synliggöra lesbiska och bisexuella kvinnor i yrkeslivet. De vill ge stöd och rådgivning till just dessa genom utbyte av information och nätverkande. Edith Escobar och Micaela Kallaris driver sedan januari 2020 nätverket som en ideell förening, och den 21 november blir det konferens för andra året i rad, på Clarion Malmö Live. Mer info på lesworkingsweden.se.


Den bästa shoppingen hittar du på Stockholm Quality Outlet*. Alltid till lägre priser. 70 outletbutiker och 200 varumärken i en trevlig outlet village med mycket frisk luft och en härlig miljö. Hos oss shoppar du alltid minst 30% billigare än ordinarie priser. Öppet vardagar 10–19, helger 10–18. Vi finns i Barkarby precis vid E18, endast 20 minuter från Stockholm City. *By Malene Birger, Nike Factory Outlet, Gant, Levis, Tommy Hilfiger, J.Lindeberg, Calvin Klein, Kavat, Samsøe Samsøe, Hugo Boss, Haglöfs, Ecco, PUMA, Peak Performance, Timberland, Guess, Didriksons, Filippa K, Acne Studios, Vagabond, Barbour, Golf Outlets, Björn Borg, Le Crueset och fler.

qualityoutlet.com


FOTO: PETER KNUTSON

-12-

upp för de som inte har styrkan att göra det själva. Och det behöver fler göra, speciellt i dagens ganska hårda klimat. Kan jag med mitt jobb och min roll på QX vara med att säkra QX framtid med en annons eller ett event som får en enda HBTQ-person att känna att de tillhör en familj eller liknande, då är det värt varenda slitsam timme. Det gör mig till rätt person för jobbet. Hur har de första veckorna varit? – Hysteriska, roliga, upplysande och fullständigt underbara! Jag kommer från tidigare arbeten som varit mer handfasta till att sitta vid en dator och skicka offerter samt behöva vänta på svar. I min värld sitter i princip alla och väntar på att jag ska höra av mig, men så funkar det tydligen inte (skrattar). Vad är det första du tar tag i på QX? – Hur startar man datorn egentligen? Vanligtvis skulle jag varit ute på en massa kundbesök för att presentera mig, men det får bli via mail och telefonsamtal på grund av alla restriktioner. Sen tänker jag fredagsvin eller onsdagsvin……eller vin vilken dag som helst går bra, bara vi gör det tillsammans! Vilka är dina bästa säljargument för att få in kunder och nya annonsörer till QX? – Det finns hur många bra argument som helst. Men jag tror att det bästa och mest effektiva är att även om ditt företag nödvändigtvis inte ökar försäljningen av sin produkt med 500% genom att synas i QX sänder det starka värderingssignaler till HBTQ-samhället vad företaget står för. Kan jag dra värderingskortet i en försäljning har de inte så mycket att säga mot. QX fyller ju 25 år i om befintliga kunder ”I min värld år, vilket är ditt bästa även ska hitta nya sitter i princip QX-minne genom kunder/företag som ska få möjligheten att synas alla och väntar åren? – Det finns så många på att jag ska i QX. fina minnen, men jag höra av mig...” Vad är det som gör måste säga min första pridig till rätt person på deparad år 2000, det var en helt magisk rätt plats? upplevelse för mig! Där bakom QX-fla– Ja, alltså hur mycket tid har vi? ket bestämde jag mig för att åka hem (skrattar) Skämt åsido är det svårt för helgen efter och ta steget ut ur garderomig att säga, men jag tror så här, jag ben en gång för alla. Jag kan fortfarande har ett gediget intresse för människor få gåshud när jag tänker på det! och jag brinner för HBTQ-samhället. Jag har alltid gått min egen väg, trott på Anders Öhrman mig själv och utmanat normen och stått

välkommen till qx, magnus Magnus Norgren, du är ny säljare på QX Förlag. Berätta för QX-läsarna vem du är och vad du jobbat med tidigare. – Jag är lantisen från Matfors utanför Sundsvall som flyttade till Stockholm 2000 för att leva livet. Jag hade inte kommit ut då och tänkte att jag skulle leva mitt liv lite anonymt i storstan. Så här i efterhand blev mitt liv inte ett dugg anonymt och efter några månader i Stockholm åkte jag hem och kom ut till vänner och familj med buller och bång. Idag, drygt 20 år senare ,bor jag med min kille Nicke på

Södermalm och njuter av tillvaron, och en herrans massa vin. – Jag har jobbat med allt möjligt tidigare. Jag har sålt skor, varit aerobicsinstruktör, jobbat i klädbutik, varit inom hotellbranschen. Nu senast jobbade jag på Birka Cruises som teamledare för sol, pool och spa-avdelningen samt som bartender. Vad kommer dina arbetsuppgifter bestå av? – Mina främsta arbetsuppgifter är att sälja annonser och sälja in event. Det är en ganska klassisk försäljningsroll egentligen där jag förutom att ta hand

qx tillbakablick vv 5 ÅR SEDAN November 2015. Gayparet Simon (Anastasios Soulis) och Oscar (Anton Lundqvist), från filmen En underbar jävla jul.

10 ÅR SEDAN November 2010 Richard Ulfsäter intervjuas i reportaget ”tre vi gillar”.

15 ÅR SEDAN November 2005. 48% svarade i en hbtq-enkät att de gått i terapi. Vi tog ett snack med fyra av dem.

20 ÅR SEDAN November 2000. Björn Kjellman spelar Candy Darling i filmen ”Livet är en schlager”.


En serie skapad av

Camilla Läckberg Mord, svek och förbjuden kärlek

Därefter 109kr/mån. Ingen bindningstid.


-14-20-

w månadens öppning

FOTO: JOJO WHILDEN/NETFLIX

QX klandras för artikel om vårdnadstvist

FUNDERINGAR KRING DROGER? Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar. mottagning@rfslstockholm.se sexperterna.org/chemsex

Vill du också synas i

Kontakta annonser@qx.se

Hiv sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande forskare i kampen mot hiv och AIDS.

Vi finns på aidsfond.se och Facebook Bg 900-6958 Swish 123 900 6958 Plusgiro 900695-8

Följ oss på Instagram

qxse

På tidningens webbplats, qx.se, publicerades den 28 november 2019 en artikel med rubriken Gaykillen David skaffade barn med en ensamstående tjej: ”Jag har inte sett min dotter på ett år”. Artikeln publicerades även i den tryckta utgåvan av tidningen som gavs ut i december 2019, då med rubriken David har inte fått träffa sin dotter på ett år. I artikeln berättar en man, David, om hur han stängts ute av mamman till barnet. Något som började under graviditeten, fortsatte under förlossningen och även efter födelsen. I ingressen citerades David ”Jag blev pappa till en liten tjej i september förra året. Hon heter Emelie. Men sista gången jag såg henne var i oktober förra året när hon var en månad gammal. Sen dess har inte mamman låtit mig träffa min dotter”. I artikeln intervjuades ytterligare två gaykillar om sina erfarenheter av att skaffa barn tillsammans med en kvinna. Dessutom hade tidningen intervjuat Matts Hertsberg som var ordförande för föreningen Pappa Barn. Kvinnan anmälde tidningen. Hon ansåg att hon var utpekad i artikeln genom att specifika datum och detaljer angavs. Det rådde inte något som helst tvivel om att det handlade om henne och hennes dotter. Vänner och familj hade identifierat dem direkt. Hon upptäckte artikeln genom en länk på Facebook och det hade varit en fruktansvärd tid sedan dess. ”David” hade i artikeln givits möjlighet att helt oemotsagd ge en felaktig bild av henne, och av deras barns första år. Tidningen citerade honom på framsidan och lockade därmed läsare genom att skandalisera henne och deras historia. Hon framstod i artikeln som galen, elak och som en olämplig förälder. Varken hon eller någon av de andra mammorna som berördes av artikeln hade givits möjlighet att kommentera uppgifterna. Tidningen svarade att deras redaktionella och journalistiska bevakningsområde var frågor som rörde homo- och bisexuella och transpersoner. Tidningens utgångspunkt var dessa personers livsvillkor. Just frågan om föräldraskap och hur detta kunde bli verklighet för homosexuella män hade Taylor har hittat kärleken. blivit alltSchilling mer ofta förekommande. Skådespelerskan som blivit I artiklarna, bland annatHBTQ-ikonisk den som för sin roll som Piper i Orange the New anmälts, belystes situationer däris det Black bekräftade att hon dejtar uppstått problem nyligen mellan föräldrarna. grafiska konstnären Emily berättade Ritz. Taylor De intervjuade personerna att Schilling återpublicerade en tillåtits bild frånvara Ritz de efter barnets födelse inte Insta där paret gosar i dimman. aktiva föräldrar. ”Jag kan inte vara mer för stoltartiklarna över att vara vid Utgångspunkten var som kunde förskrev dinde sidaproblem @tayjschilling, Happyuppstå Pride!”, homosexuella män som önskade Emily Ritz i originalinlägget ochbli la till pappor. Syftet var inte attNär ta ställning i de regnbågsemojis i bilden. Taylor sedan enskilda vårdnadstvisterna, ur detill återpublicerade bilden i sitt utan flödeatt la hon homosexuella pappornas synvinkel belysa sex röda hjärtan. situationen. Tidningens bedömning var Taylor Schilling har hittills varit väldigt också hadeoch skettbara privatatt näranonymiseringen det gäller kärlekslivet

på ett rimligt sätt, ingenstans hade man använt riktiga namn eller bilder på de inblandade personerna. Den hade inte lämnat detaljerad information som gjorde att läsarna kunde identifiera mamman eller pappan. Kvinnan svarade att det fanns flera detaljer som tillsammans otvetydigt pekade ut henne. Medieombudsmannen skriver att det finns ett tydligt allmänintresse av att rapportera om frågor som gäller familjebildning och familjerättslig lagstiftning, men att en tidning som skriver om ämnet bör iaktta försiktighet i förhållande till den personliga integriteten. Tidningen har inte publicerat de inblandades namn eller fotografier på dem. Artikeln innehåller däremot specifika uppgifter om dem, till exempel bostadsort, ålder och detaljerade omständigheter kring dotterns födelse. Sammantaget är uppgifterna sådana att en viss krets har kunnat identifiera de omskrivna personerna. En krets som sedan tidigare inte hade kunskap om konflikten mellan föräldrarna och hur denna tagit sig uttryck. NN är därmed enligt MO utpekad i medieetisk mening. Personen som intervjuades i artikeln har rätt till sin berättelse. Det vilar emellertid ett ansvar på tidningen att inte återge berättelsen så att andra drabbas av en oförsvarlig publicitetsskada. Påståendet om att anmälaren aktivt, och utan godtagbar anledning, utestängt sitt barns pappa är kränkande för anmälaren. Uppgifter av denna typ är kränkande oavsett om de är sanna eller falska. I artikeln är det endast den intervjuades version som presenterats. Trots att det var uppgifter om känsliga förhållanden, och trots att tidningen hade vetskap om att det förelåg en vårdnadstvist. I ett sådant läge finns det anledning för tidningen att vara särskilt försiktig med de uppgifter som den publicerar. MO menar att den intervjuade mannens rätt att berätta sin historia inte motiverar den skada som tillfogades NN. Artikeln har således medfört en oförsvarlig publicitetsskada. För den bör QX klandras. Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och finner att anmälaren har sagt att ingen del av henne kan etikett-beorsakats en oförsvarlig publicitetsskada. stämmas. Tidningen klandras för att ha brutit mot Jag passar inte god– publicistisk sed.in i en box – det är för förenklande. har haft fantastiska relatioDetta är Jag en förkortad version av ner och har beslut. upplevtBeslutet massor av kärlek, och nämndens i sin helhet jag har inga helst samvetskval kommer attsom finnas tillgängligt påvarifrån kärleken kommer, sa hon i en intervju med Allmänhetens Medieombudsmans/ EF 2017. Etiknämnds hemsida Mediernas www.medieombudsmannen.se. Enligt flera källor ska paret ha träffats via gemensamma vänner, börjat relationen som polare för att sedan falla för varandra. Taylor Schilling, 35, spelade bisexuella Piper Chapman i den prisade fängelse-serien 2013-2019.

Taylor är en av oss


Barn och cancer hör inte ihop. Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Molly 10 år, levercancer.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.


-16-

Daniel är ny krönikör i QX Varannan månad framöver kommer ni få ta del av Daniel Ogaldes tankar, funderingar och åsikter då han är ny krönikör i QX, men vem är han? underhållande vardagsbetraktelser till djupare analyser och åsikter om sex, relationer, jämställdhet, mångfald och mycket mer. Man kan se mig som den där polaren som alltid ska säga emot men utan att vara jobbig eller alltför pk. Jag vill få människor att tänka längre än bara ett gilla. Vad är det som gör dig till rätt person som krönikör i QX? – Jag är nog inte mer rätt än någon annan men tror definitivt att jag kan tillföra nya perspektiv från både förort, närort och långtbort-ort. Min ambition är att vara mänsklig i mina texter med allt vad det kan se mig innebär.Varken som den där polaren för fin eller för som alltid ska säga främmande emot men utan att för något även vara jobbig eller om jag givetvis alltför pk” inte kan allt. QX fyller ju 25 år i år, vilket är ditt bästa QX-minne genom åren? – För mig var den här tidningen den första kontakten med gayvärlden. Jag minns hur jag ”smugglade” hem tidningen i ryggsäcken och låg och smygläste i mitt sovrum som fjortonåring. Den gav mig ett större sammanhang innan jag kommit ut så på så sätt känns det ändå lite nostalgiskt att få vara en del av den.

FOTO: PETER KNUTSON

Hej Daniel, du är ny krönikör i QX, vem är du och vad har du jobbat med tidigare? – En bög med rötter i både Chile och Jordanien uppväxt i Stockholmsförorterna Kista, Tensta, Rinkeby. Ni vet de där som man hör om på i nyheterna. Men har även bott i Nacka, Piteå och Colombia… i den ordningen. Är i grunden journalist med en försmak för det P1-pretentiösa och har genom åren skrivit en hel del om politik, samhälle, jämställdhet och mångfald. Driver även eget inom marknadsföring och kommunikation. Vad kommer dina krönikor handla om? ”Man – Allt från

Lyckat bokevent med Mona, Lotta & peter Författartrion Mona Sahlin, Lotta Schelin och Peter Sundberg intervjuades av Pekka Heino på QX andra Bokevent i Gamla Stans Bokhandel. Det blev en lyckad oktoberkväll på QX Bokevent i Gamla Stan i Stockholm med en författartrio som bjöd på sig själva och drog ner många skratt. I publiken satt ett fåtal QX-läsare som lyckats komma över några platser i bokhandeln – handsprit, munskydd, utspridda platser, dubbla sittningar och signering utomhus gjorde att kvällen kändes coronasäker. Pålästa Pekka Heino höll i samtalen och ställde som vanligt kul och oväntade frågor och fick Lotta, Peter och Mona att avslappnat öppna upp sig om böckerna och om sina liv.

Daniels krönika om öppna förhållanden hittar ni på sidan 18.

”DU VET VÄL ATT DET GÅR ATT BOTA HOMOSEXUALITET?”

Fördomar sårar och kan göra att du blir bortvald. Låt inte fördomar om hiv få dig att välja bort någon. Behandlad hiv är smittfri hiv.


STOLT SPONSOR AV SÅ MYCKET BÄTTRE


-18-

KRÖNIKA: daniel ogalde

Öppet förhållande kör med falsk marknadsföring Häromdagen hamnade jag i en diskussion med en knullkompis, om öppna förhållanden, som var och varannan hbtq-person tycks ha idag. För en 36-årig bög som mig ter det sig både skrämmande och lockande att börja ligga med andra om man befinner sig i ett förhållande. Ändå tycks det ha blivit något av en självklarhet hos många, nästintill en nödvändighet. Så även för min kk som råkar vara gift. Han tillhör de som menar att vi människor inte är gjorda för det monogama, att alla förhållanden förr

eller senare hamnar i den öppna fåran. Vem behöver monogami och tvåsamhet 2020? Det är en spännande tanke, att kunna behålla kakan och samtidigt äta den eller att äta den tillsammans med sin partner eller med någon annan. Reglerna för ett öppet förhållande är lika varierande som antalet relationer. Vad som ter sig som öppet för någon kan te sig som rätt blygsamt för en annan och alltför vågat för en tredje. Mellan min kk och hans kille har det kommit att bli ett tyst samtycke från den ene för den

andre att träffa fler. Samtidigt som man håller det diskret både för andra och varandra. Det öppna förhållandet tycks vara en sådan självklarhet idag att ingen längre ifrågasätter dess legitimitet då man inte vill vara en moralkonservativ tråkmåns. Med tanke på att vi de senaste 4000 åren levt under en rätt strikt tvåsamhets- och heteronormativ struktur är det en förståelig reaktion. Samtidigt har det i hbtq-kretsar inneburit en slags besatthet i frågan, en slags falsk marknadsföring. ”Har rutinen tråkat ut ditt förhållande? Är sexet inte detsamma? Behöver du muntras upp? Dags att öppna upp förhållandet!” Det låter som en reklamjingel på tv. Det öppna förhållandet har blivit något av gay-

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

FOTO: PETER KNUTSON

”Inget öppet förhållande i världen kommer att bota era relationsproblem” världens antibiotika mot allsköns relationsrelaterade infektioner. Frågan är om det är så enkelt. Vad människor ägnar sig åt i sovrummet eller för den delen, i någon annans, är inget som bekymrar mig. Tvärtom, ut och njut. Det är den smått naiva inställningen som skaver i bakhuvudet på mig. Själv har jag legat med både gifta och ogifta, diskreta och öppna samt snubbar vars pojkvänner väntat hemma eller själva glatt deltagit. Som utomstående betraktare är det alltid lika intressant att se denna dynamik två personer emellan. Det rymmer så mycket känslor och så mycket gemensam historia mellan dem och det kan vara ett skrämmande sammanhang att välkomnas in i, där den ena emellanåt vill mer än den andre. Ibland med uppenbar tydlighet. De där obekväma mångkanterna där någon blir utanför eller tvekar till sin

partners förtret. De hade ju gått med på det. Det är en historia jag hört många gånger förr och som egentligen inte förtar det positiva i en förtroendefylld öppen relation men som däremot borde kunna nyansera den utopiska bilden något. Kompisar som en efter en öppnat upp förhållandet trots viss tvekan eller motstånd. Hur en tredje, fjärde eller femte snarare blivit en nödvändighet än bara en krydda i sexlivet. Hur den ene därefter ångrat sig. Där lösningen inte blivit vare sig en extra kuk eller en annan famn utan tvärtom, det har blivit dödsstöten i ett förhållande som istället hade behövt lite extra omtanke, fokus eller varför inte för den delen ett avslut. Inget öppet förhållande i världen kommer att bota era relationsproblem hur mycket gränslös ”kärlek” ni än strösslar runt omkring er. När jag och min kk ligger där och skedar och pratar om både stort och smått, sex och känslor, kan jag inte låta bli att ibland undra vad som skiljer mig från hans pojkvän. Vad blir över till honom? Och när han så en dag bjöd med mig på en av många arbetsresor frågade jag ”Skulle det inte kännas lite konstigt?”. ”Närå, det känns helt ok”, svarade han. ”Jag menar för din pojkvän”. Tystnaden som följde var mer än talande. En vis kompis sa en gång att ”Sex är 10% av relationen om det är bra men 90% av problemet om det är dåligt”. Jag är villig att hålla med men vill även tillägga att ”Förtroende är 100% av relationen både när den är bra och när den är dålig”. Och en relation är som bekant ett förtroende, se till att vårda den väl. Daniel Ogalde


OPERAN PLAY när du vill, var du vill

Kungliga Operan spelar genom krisen men med plats för få - så låt oss komma till dig istället! På vår digitala kanal kan du njuta såväl höstens premiärer som klassiska uppsättningar från arkiven.

operanplay.se Konsten att blicka framåt Samarbetspartner Wallenius Lines


-20-

EGO med stefan nilsson

Månadens lyxkondomer

Tre killar i USA tröttnade på att kondomer alltid levererades i pinsamma neonförpackningar. Istället har man gjort snygga, trendiga förpackningar som kan stå framme vid sängen. Ett paket med tolv kondomer kostar 19 dollar på nätet. www.meetchamp.com

Månadens kön

Svenska Kön Underwear har lanserat könsneutrala underkläder. Alla får vara med. Underkläderna gjorda i miljösmarta material och fi nns bara i en modell och två färger. Klimat- och könssmart. Kostar 269 kronor styck. www.konunderwear.com

Månadens julpynt

Den 29 november är det första advent och då måste man börja fi xa inför julen. Versace har tagit fram egna snowglobes med det klassiska medusahuvudet. Kostar 145 euro. www.rosenthal.de/versace

Månadens Ljud

Det sägs att vi lyssnar på mer nostalgisk musik nu under pandemin. Så varför inte kräma på Kikki, Bettan och Lotta i ett nytt ljudsystem? Harman Kardon presenterar sin första portabla högtalare i den populära Citation-serien, Harman Kardon Citation 200. Strömma musik i HD-kvalité, både via WiFi och Bluetooth. Harman Kardon Citation 200 kostar ca 4 000 SEK.

Månadens badis

Visserligen off season, men varför inte ett par ekobadisar till badhuset eller något spa? Nylonet är gjort av plastskräp från havet och designen är helt svensk. Kostar 169 dollar. www.marwida.com

Månadens advent

Spanska lyxvarumärket Loewe har gjort stearinljus. Kommer i elva olika färger så att du kan matcha adventsljusstaken med kuddarna i soffan. Ett stearinljus kostar 75 euro. www.perfumesloewe.com

Månadens nej, nej, nej

Häromveckan såg jag några unga killar i Vasastan som såg trendigt nördiga ut. Förutom konstiga frisyrer så hade alla tre pennor i bröstfickan. Är det trendigt? Neeeeeej. Inte bläckpennor som ger fläckar på bröstfickan. Måtte det aldrig komma tillbaka…


Andra skulle bara bläddra förbi. Men du är inte som andra. Så varför skulle din hud vara det? Vi tror varken att det finns produkter eller rutiner som passar precis alla. Istället tror vi på att utgå från dig och din huds unika behov. Vilka de än är. Besök någon av våra salonger eller exuviance.se för rådgivning, behandlingar och produkter som passar just dig. Finally, unique care for unique skin.


-22-

Tidning jag läser: Törst

s: i t g od i Favor lad R aw c h o k Allt från , Arvika fabriken d awchokla R t il särsk a n ara M ac a G u

Jag dr icker aldr ig före… Mina vinprovningar

jag klär mig helst i: Långa färgglada klänningar i glansiga tyger. Pa rf ym jag an vä nder: Rickard Söderbergs MARSHA (Wise Naturkosmetik)

vill Se vä rdhet jag : tt se te se men in ter ös , eti kh Ka i rna Vingårda i ilis Tb om

Citat jag skulle tatuera in om jag måste: “I know all there is to know about the crying game”

jag skulle aldrig klä mig i: Levis jeans.

i baren beställer jag: En riktig Hazy öl eller ett orange vin, det skall vara grumligt och torrt

son s l r a k Nadja

& hennes favoriter Nadja Karlsson är dr yckesexper ten på Spritmuseum holm där hon hålle i Stockr i utsålda vin - oc h spritprovningar. utsågs till Årets Dr Hon yckesprofil 2014 av tidningen Allt om ”Allt kanske blir st Vin. örre för oss trans personer, vi är så behöva kämpa”, vana att sa Nadja när hon fick utmärkelsen. min kändiscrush är: Jag är och kommer alltid vara kär i Bruce Springsteen

0 å r: a g om 1 j n r o b n vintertid Hä r men Sicilie , lm o h k c Sto

g skulle Realit y-ser ie ja at t g mi a kunna tä nk i d va ra me jag vandrar med Min egen vinserie där rna... nto kändisar bland vinpla

min första kärlek lärde mig: Ensamhet, för jag kommer aldrig finna en partner.

a åt t hör on jag f s r e p d Kän ä r lik: säger jag at t jag transk vinna m o (s a in st ristina) Kung Kri Drottning K te in a in st ri Ku n g K

g: l midda elst til h tar g g n a lä j t r ig t, samtid ri Det äte vo fa n e t r blive Spetskål ha anglais er kalvlever ft e id jag allt

e r s on HBTQ -p r: undr a jag be artin och B en g t M n Beng tso Eva -Lisa

oner jag Tre kä nda pers uda på bj a skulle vilj : middag ns vice Petra De Sutter (Belgie u (fransk Ca statsminister), Marie rinsessan np Kro borgmästare) och ddag med mi e nd na än sp Victoria. En r spännande erfarenhete

nu: Favoritl åt just vens) Ste n fja Mystery of love (Su

jag faller för: Att bli först uppbjuden till dans av det lokala bandet in Capetown

Min bästa dryckupplevelse: Förra Pride (dvs 2019) öppnade jag och några systrar en ”Chateau Latour 1973” och gick dansade i Pride park efter. Tror Leila K spelade, Cha Latour och Leila K funkar väldigt bra tillsammans.

ie so T V-ser : hooked u n r Vår tid ä

t mig m g jo r

lltid i r jag a a h t e D kylen: Dalsland korv från Forbonde


SIMONS CATERING Lyxiga fredagsmyset från Simons Goda ostar Pecorino Cacio di Bosco (Vällagrad med vit tryffel) Gorgonzola Piccante D.O.P (Mycket smak) Taleggio med gransirap (Oh spännande) Tunna skivor av Coppa, Fänkålssalami & Parmaskinka Plock & Röror Stora gröna oliver & rostade mandlar Tomatchutney med silverlök, Rillette & Crostini Focaccia med rosmarin & virgin olivolja Beställ på www.simonscatering.se 199 kr pp


Fotograf: Ninja Hanna Styling: Natalie Olenheim/Rockson Hair: Karolina Liedberg/Link Makeup: Linda Öhrström/Link Producer: Alice Rydé/Milkshake Art Direction: Linn Wexell/Milkshake


-25-

Tove styrke aktuell i så mycket bättre:

”Jag är nervös för vad jag har sagt” Så Mycket Bättre-aktuella Tove Styrke började sin artistkarriär som ung tonåring. Efter en påfrestande medverkan i Idol tog hon en paus och for hem till Umeå. Men sen kom hon tillbaka - och som hon gjorde det. QX träffar popstjärnan som sällan ställer upp på personliga intervjuer, men som gärna öppnar upp sig. AV alfred jansson

Många unga artister har vandrat den väg Tove Styrke gjort, men få har gjort det lika väl. Som 16-åring deltog hon i Idol där hon slutade på en tredjeplats. Tove kammade inte hem storpriset, men blev en publikfavorit och det tillät henne att påbörja sin musikaliska karriär medans Idol-ångorna fortfarande rykte. Det såg lovande ut. Tove turnérade runt i Sverige och världen och släppte ett album. Men två år in i karriären, 2012, hände något. Allt det hon tidigare uppskattat och tyckt var ”Jag själv hade också älskat att se en person som jag gå med sin flickvän roligt, var inte längre det. Till slut reagerade en person i hennes närhet. på röda mattan när jag var yngre. På – Jag själv hade inte tänkt pausa faktiskt. Idag är jag bättre på att det sättet känns det fint, att man kanske kan ge någonting av sig själv veta hur min kropp mår, eftersom jag lärt mig hur stress verkligen och samtidigt hjälpa andra” känns. Jag har också lärt mig vad konsekvenserna av stress blir, vad som händer om man skiter i signalerna som kroppen ger när den behöver en paus. Hon valde kort därefter att återvända till sina rötter i Umeå. Hon tog upp kontakten med gamla vänner och lät de relationer som legat i idé få vakna till liv. Där kunde hon också formulera om sin relation till musik. Den som alltid varit tveklöst lustfyllt, hade på senare tid blivit mer tungrodd. – Jag lämnade Stockholm med känslan att jag kanske aldrig kommer göra musik igen, och det var okej. Men jag fortsatte skriva. Jag kunde då återuppbygga min relation till musik, som inte hade att göra med någon annan, eller andras förväntningar. Det fanns ingen press att det skulle bli något. Det var nyckeln till att Tove hittade tillbaka till det hon älskar med musiken och tio månader senare tog hon kontakt med sitt skivbolag och sa att hon hade skrivit några låtar. Resultatet blev Toves andra album ”Kiddo”. Jag minns när du var tillbaka och uppträdde på Musikhjälpen, man märkte en skillnad. Som om


Är du Moderat och står upp för frihet? Bli medlem i Öppna Moderater!

Swisha 50kr till 123 229 99 31 Ange ditt personnummer


-27-

Stone ut singeln Say My Name till “Sommarens låt 2018”. I samband med det albumsläppet var hon också förband åt världsstjärnorna Katy Perry och Lorde. Tove är en av våra stora svenska musikexporter, men det är sällan hon ställer upp på intervjuer och om så är fallet görs det oftast i samband med albumsläpp. – Jag har kollat om RuPauls Drag Race igen under corona och så fort RuPaul får chansen säger han “listen to my new single, available on iTunes”. Det är så jag. Jag går inte upp ur sängen om jag inte har en singel att promota (skrattar). Finns det någon anledning till att du inte gör så mycket personporträtt? – Jag har aldrig ens tänkt att man kan göra det, eftersom jag är artist. Jag gör musik, så jag har tänkt att det är det jag ska prata om. Vad annars skulle man vilja veta? En annan anledning är att jag tycker att det känns viktigt att inte dra in människor som står mig nära i ett offentligt sammanhang, bara för att jag valt att vara där. Och så kan det lätt bli om man är öppen med sitt privatliv.

du hade landat? Nedtonad stil, en knuten skjorta runt midjan, trasiga jeans, din naturliga hårfärg. – Ja, för det finns inget som skriker “genuint” så mycket som att man har sin naturliga hårfärg? Hur menar du? – Jag säger inte att du menar så, men det finns inget jag stör mig mer på, än när folk associerar att man har mindre smink och naturlig hårfärg med att man är “genuin”. Allting du har på dig, allting du gör, allt det är ett val. Om du väljer att till exempel se ut som skit i håret, är det högst troligtvis för att folk ska känna “Åh wow vad personen känns genuin”.

Hur genuint är det? ”Jag är nervös för vad jag Jag är ofta mer mig själv och mer ärlig med har sagt, hur man har klippt, vad folk ska tycka” vem jag är ju mer jag uttrycker mig i smink istället få frågor om mitt låtskrivande, och kläder. Förlåt det kändes som om hur jag tänkte med produktion, vad jag skrek på dig? jag hade för musikaliska influenser. Nej verkligen inte! Innan fick jag mest frågor om mitt – Det är bara att jag brinner privatliv och om jag dejtade någon. för det här. Grejen är att jag såg Men sen dess har det varit en väldigt min förändrade stil som en typ av rolig process att bygga på och våga reningsprocess. Innan kände jag mig uttittad och objektifierad. Folk tittade äga min femininitet och våga uttrycka mig. på mig från ett perspektiv jag själv Och uttryckt sig det har hon. inte valt, för att jag var en söt tjej. När Tove släppte sitt tredje och Sjukt nog gjorde det skillnad. senaste album ”Sway”, valde den På vilket sätt då? legendariska musiktidningen Rolling – I en handvändning började jag

Så blev det ju lite kring dig och din dejt på Elle-galan? Det blev mycket skriverier om det och längst ner i varje artikel kunde man läsa “vi har sökt Tove för en kommentar”. – Ja Elle-galan…(skrattar). Det var en av få gånger under min tioåriga karriär som de privata och offentliga delarna av mig fick gå omlott. Jag hade inte alls räknat med att det skulle bli sådan uppmärksamhet. Jag tänkte bara att det vore nice att ta med sig en person man tycker om på röda mattan och ha en härlig helkväll. Men samtidigt förstår jag att det blir så. Jag själv hade också älskat att se en person som jag gå med sin flickvän på röda mattan när jag var yngre. På det sättet känns det fint, att man kanske kan ge någonting av sig själv och samtidigt hjälpa andra. Tycker du det är viktigt när du läser om andra att veta deras läggning? – Ju öppnare saker är, desto mer kan man relatera. Till exempel om en intervjuperson säger att den dejtar en av samma kön, men inte redovisar sin dejtinghistorik, lämnar den det öppet för tolkning. Det uppskattar jag. Jag själv försöker skriva könsneutralt, så att fler kan relatera till texten. Vad tänker du om etiketter? – Jag har jättesvårt att göra det på mig själv, men jag kan verkligen förstå att andra har behov av det för att känna samhörighet. För mig är det viktigt att känna att jag bara är en person. Jag gillar inte när folk placerar mig i ett popartist-fack heller. Just nu är Tove aktuell med sin medverkan i kommande säsong av


-28-

Alfred VS Tove Två låtar från Toves album du måste lyssna på, om Tove och Alfred får välja.

Tove Styrke (2010): Toves val High and low White light moment Alfreds val High And Low Million Pieces

Kiddo (2015): Toves val Ego Borderline Alfreds val Number One Even if I’m Loud It Doesn’t Mean I’m talking to You

Sway (2018): Toves val Sway Say my name Alfreds val Changed My Mind Mistakes

Så Mycket Bättre, ett program där hon återigen måste låta det privata gå ihop med det offentliga. Något Tove har varit nervös över. – Jag är nervös för vad jag har sagt, hur man har klippt, vad folk ska tycka. Jag har ingen aning om vad som kommer visas och såklart är det lite läskigt. Men själva inspelningen och att få träffa alla andra artister och umgås har varit väldigt häftigt. Hur går det till när man ska välja låtar? – Det är krig, massa krig (skrattar). Att välja en bra cover är så mycket svårare än man tror. Det räcker inte att älska originalet, den måste passa mig också! Jag fick verkligen göra en

så jag tackade ja. Efter att singlarna från Så Mycket Bättre släppts, planerar Tove att släppa ny egen musik. Men det blir först någon gång i nästa år. – Jag planerar inte så långt framåt. Jag håller det öppet och jag tycker det är skönt, av många olika anledningar. Det ger mig också en frihet att vara kunna vara den jag är. Det låter kanske töntigt, men vem jag är idag behöver inte ha någonting att göra med vem jag är imorgon.

”Att välja en bra cover är så mycket svårare än man tror. Det räcker inte att älska originalet, den måste passa mig också!” djupdykning i de andras kataloger innan jag hittade rätt. Var det första gången du fick frågan om att vara med? – Ja det var det. Jag hade tänkt att jag gjort min beskärda del av realitytv sen Idol. Men hela det här året har varit så konstigt, så det här kändes lite som en fristad från allt. Jag gillade upplägget och tyckte det verkade kul,


Rödtungsfilé Grenoble med

Moule Marinières

Boka bord online på www.beebar.se Stora Saluhallen Göteborg, 031 13 38 39

Blueberry Collin s m.fl.


Älska den du vill. Det är med bostäder som det är med människor - ingen enskild variant passar alla. Du kan behöva pröva dig fram för att veta vilken som passar just dig. För vissa tar det tid, andra hittar rätt direkt. Alla ser olika ut och har olika egenskaper. Du har rätt att älska den du vill. Från norr till söder finns vi på plats för att hjälpa dig på vägen till den perfekta (bostaden). Läs mer om oss på www.lansfast.se


-31-

Edith, Ludvig och Maria

ludvig och hans mammor i svt:s ”född 2010”

Tio år har gått sedan projektet Född 2010 startade. När vi nu rullar in på tredje säsongen fyller Lunda-gossen Ludvig 10 år, och han bor såklart med mammorna Edith och Maria. Filmarna Åse Fougner och Martina Iverus har följt åtta familjer och deras barn sedan de föddes 2010. När den tredje säsongen av Född 2010 startar är ett av barnen, Ludvig, 6 år. Han bor med sina mammor Edith och Maria i Lund och vi kommer under denna säsong se honom gå från sexåring till tioåring. SVT Play-premiär var det i oktober, säsongen består av fem avsnitt, och vi ringde upp mamma Edith för att kolla läget inför premiären. Hur kommer det sig att du, Maria och Ludvig är med i Född 2010? – Jag minns inte om vi blev tipsade eller hur det var, men vi kände att vi ville vara med för att representera regnbågsfamiljer. Det var lite av en trygghet för oss att visa vår familj för att och på så sätt synliggöra regnbågsfamiljer, och i längden komma i kontakt med andra. Och främst under första säsongen fick vi mycket kontakt med andra familjer som kände igen sig i att vara två mammor. De synliggjordes

genom att vi syntes utåt. Hur har det varit? – I början var det lite obehagligt att filmaren skulle följa oss (skrattar). De filmar VÄLDIGT mycket material under åren. Sen var det detta med att vi sa ja när Ludvig var pytteliten. Tänk om han inte vill sen? Men det visade sig snarare vara tvärtom eftersom gillar att exponera sig som tur är. Han är ensambarn och van vid att vara med, så han är jätteglad att vara stjärnan (skrattar). Har ni fått reaktioner på er medverkan? – Första säsongen var det mer fokus på föräldrarna, och då kunde man känna att folk reagerade. Men sen går det några år och då hinner folk glömma innan det blossar det upp igen. Men det har varit fina reaktioner. Denna säsong följer vi 6-10 års ålder? – Ja, han började skolan och man märker att han börjar få sina egna åsikter och så. Det har varit extra kul

Man går inte bara ut och visar sin kärlek öppet, och vi hade nog inte varit så öppna som vi är i ett annat område. Och detta speglar det som börjar sprida sig, vilket är skrämmande. Men samtidigt är det just detta som håller oss kvar i serien, för ”Jag tror det är bra ju mer man visar att vi är att en familj som vi som vilken familj som helst kommer in i svenskarnas desto mer normaliserat blir det. De som tittar på serien hem genom rutan.” känner igen sig, även de som inte är homosexuella. intressant.Vi är helt olika familjer, så Jag tror det är bra att en familj som vi man förstår varför de valt ut oss. kommer in i svenskarnas hem genom Hur länge ska detta filmas? rutan. – Till barnen är 15. Och vi är med Vad minns du från 2010? så länge Ludvig vill vara med. Men – Förutom att Ludvig föddes så om jag känner min son väl, så har han minns jag att vi var på en valvaka som inget emot att bli lite kändis… gav oss en chock. Jag tror att vi grät när Ni bor i Lund, inte lågt därifrån det stod klart att Sverigedemokraterna till Hörby som skulle sluta med tog sig in Riksdagen. Och tyvärr märregnbågsflaggan nyligen..? ker man i små detaljer att det som sagt – Det är väldigt varierande i Skåne blivit hårdare i samhället sedan dess. beroende på var man bor, men de senaste åren har klimatet blivit hårdare. Ronny Larsson att se att han är väl medveten om vilken familj han kommer från, hur stolt han är över det. I somras träffade vi de andra familjerna för första gången under restriktioner såklart, och det var


-40-


-33-

Sex på klipporna i skärgården, blöta utekvällar i Stockholm, homofobiska attacker på Gotland och en hel del skvaller. Det är ämnen som tagit Edvin Törnblom och Johanna Nordströms podd ursäkta till toppen av poddhimlen. QX fick en eftermiddag med Sveriges hetaste innebög, Edvin Törnblom, som snackade poddsuccé, den hierarkiska bögvärlden och att få skörda frukten. AV alfred jansson FOTO peter knutson

Hur hamnade vi i Vitabergsparken för den här fotograferingen? – Jag har alltid drömt om att bli fotad i höstmiljö och få slänga löv runt omkring mig, precis som Stina Lundberg Dabrowski gjorde i hennes intervjuprogram (skrattar). Jag älskar höstmiljö! Nej men ärligt nu. – Okej helst ville jag göra parodi på klassiska höstfotograferingar för jag tycker att de är så himla töntiga och fula (skrattar). Edvin Törnbloms karriär inom media började när han fick en praktikplats på Filip och Fredriks program Breaking News 2016 som sedan ledde till jobb på redaktionen. Edvin berättar att det var där han lärde sig hur hela branschen funkar även om jobbet som praktikant var väldigt slitsamt. Men det hade också sina fördelar. – Jag har kämpat jävligt mycket. Jag har kokat ägg åt Sissela Kyle och jag har masserat folks fötter. Men jag har Mikael Persbrandts kalsonger inramade på väggen hemma eftersom jag tvättade hans kläder en gång. Oops (skrattar). Men jag fick lära mig massa! Efter Breaking News plockades han upp av Sveriges Radios nöjesprogram PP3 där han var sidekick och parallellt med det jobbade han även på SVT:s ungdomsprogram Mvh. För många har 24-åringen blivit den “skrikiga bögen”, en titel som ofta kommer med både ris och ros, då många tror att det är en roll han spelar. I ett poddavsnitt bad du och Johanna era följare skriva fördomar om er. Det slutade mer eller mindre med att det kom in rena förolämpningar, varav en att du spelade en roll som är “flamboyant och fjollig”. – Många tror att det är en karaktär. Så här är det, jag själv tycker de personlighetsdragen hos andra är väldigt roliga och därför är det klart att man gör likadant ibland. Till exempel i ett nytt sammanhang. Jag vet att folk oftast tycker det är kul när jag kommer in och säger “yas kween” och gör lite vogue, klart man kör med det. Sen tycker jag inte att man ska fastna i bara det, då finns risken att man spär på en nidbild som finns om bögar. Du har ju en väldigt skämtsam framtoning, som den här fotograferingen till exempel. När är du seriös? – Alltid! Jag förstår att jag kan uppfattas som högljudd, hysterisk och rolig. För jag är ju det (skrattar (skrattar). Det är såklart en del av min personlighet, som jag ibland förstärker, men i det finns det massa plats för att vara seriös och det är jag också. Men har folk svårt att ta dig seriöst? – Jag tror snarare folk blir chockade. När jag ska ha jobbmöten är jag seriös och professionell och det tror jag inte folk alltid förväntar sig eftersom de oftast har en annan bild av mig. I skrivande stund ligger Edvin och Johannas podd ursäkta

den nya generationen gays - Edvin Törnblom


Framåt marsch. Vem du än är och hur du än identifierar dig: vi jobbar för din framtid, och för att du ska få ett mer hållbart och jämställt samhälle. Det gör vi bland annat genom att placera pensionspengar etiskt och tryggt – närmare bestämt tjänstepensionen för dig som jobbar i kommun eller region. Tack för att du tar hand om oss nu. Vi tar hand om dig sen.

kpa.se


på tredje plats i Sverige över mest lyssnade poddar, enligt poddindex.se. Innan den succén, gjorde de improvisationspodden hallå? som inte alls nådde samma räckvidd. Det blev tio avsnitt, men sedan lade de ner. – Anledningen till att vi startade hallå? var att vi ville göra något som ingen annan gjort. Vi ville inte bara ha en “snack-podd”, därför gjorde vi det krångligaste man kan göra. Platt fall. (skrattar). Hur tog ni det vidare till podden “ursäkta”? För det är en snack-podd, det som ni sa att ni inte skulle göra? – I impro-podden pratade vi lite kort i början om oss själva och om saker som hänt, och folk ville bara ha mer. Så det byggde vi vidare på. I början gjorde vi allt själva. Vi satt på Nöjesguidens kontor och spelade in, hittade en klippare som hjälpte oss och så körde vi bara. Som tur var gick det skitbra, det exploderade i somras. Vet du varför den exploderade just då? – Det var runt juli. Kurvan gick uppåt i samband med att vi hade allt fler blöta utekvällar och spelade in vad som hände. Och det har vi fortsatt med. Folk älskar att höra om andras pinsamheter och när de skämmer ut sig på fyllan (skrattar).

Ni kan ju vara ganska hårda och skvallra ganska mycket. Är det något ni fått mycket skit för? – Nja det skulle jag inte säga. Jag tror inte våra lyssnare är sådana som hatar. Men jag tycker att vi sparkar uppåt. Vi själva är riktiga töntar. Är det någon gång du ångrat saker du sagt eller uttryckt? – Nej ”Bögvärlden verkligen kan på många inte. Snarare tvärtom, att jag sätt vara både inte säger nog destruktiv (skrattar). och giftig” Förutom poddarna hallå? och ursäkta har Edvin också gjort Välkommen ut där kända personer bjuds in för att prata om hur det gick till när de kom ut. Det och mycket annat. Kakan Hermansson, Loui Sand och Oscar Zia är några som varit gäster och samtalen är ofta humoristiska med allvarsamma inslag. I avsnittet med Marika Carlsson nämnde du att alltid haft svårt att relatera till stora delar av bög-communityt. Varför?

– Jag tycker att många delar av den sfären är elitistiska. Bögvärlden kan på många sätt vara både destruktiv och giftig. Hur tänker du? – Ofta visas bara en version av en bög och det skapar ett ganska stängt community. Jag har alltid sett hbtq-communityt som en väldigt öppen plats, men desto äldre jag blivit har jag insett att det inte riktigt är så. Jag har upplevt det som ganska hierarkiskt, där vissa får vara med och andra inte. Det är ett problem som det inte pratas så mycket om. Men Edvin är övertygad om att den yngre generationen gays kommer in med något helt annat. I alla fall är det förhoppningen. Men Edvin är också medveten om att möjligheten till en ny typ av öppenhet enbart finns eftersom generationer före honom har kämpat för de rättigheter han har idag. – Jag har turen att få skörda frukten från många år av kamp. Det är väldigt sällan jag verkligen behövt ta kampen, utan bara får det positiva med att vara bög i mediebranschen i Stockholm.


www.folkofolk.se

75 cl, 12%, 99kr SB nr: 78045

thanks you for celebrating diversity with us! 75 cl, 12%, 99kr Från att vi lanserade True Colours Cava på QX-galan 2017 har mer78045 än 2,3 miljoner kronor SB nr: donerats till Regnbågsfonden.

g Alkohol kan skada din hälsa.


-37-

dubbelt aktuell duo

Kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström är dubbelt aktuella då de nyligen kokboksdebuterade med Snacks Sallad Pasta Dessert, och återöppnar sin Stockholms-restaurang Garba. TEXT Ronny Larsson FOTO charlie drevstam


-38-

Den visuellt tilltalande kokboken bygger på ett injobbat upplägg som känns igen av de som är bekanta med Linn och Marions matkonster. – Vi har ofta skapat våra menyer i fyra delar, med just snacks, sallad, pasta och en dessert, så det var naturligt att kokboken skulle utformas så, berättar Linn Söderström, via Skype. Marion Ringborg blev precis tvungen att springa iväg på ett möte. – Vi ville göra en kokbok som ska användas, betonar hon. En kokbok man har nytta av och inte bara är en snygg inredningsdetalj. Att äta ska vara roligt, avslappnat och spännande, inte tillkrånglat eller stelt, och det hoppas vi att kokboken förmedlar. Snacks Sallad Pasta Dessert ska funka både för folk som är vana matlagare, och de som inte är ess i köket, och genom ett antal illustrationer får man fin vägledning i köket. Duon träffades 2015 när de jobbade på Nya Carnegiebryggeriet, och har drivit konceptet Garba som pop-up-restaurang sedan 2017. I januari i år öppnade de äntligen en fast restaurang på Norrlandsgatan, till mycket fina recensioner. Men så kom corona och de tvingades stänga restaurangen. Nu öppnar Garba igen, fast på ny adress, i korsningen Sveavägen/Surbrunnsgatan. Namnet är detsamma men konceptet är ändrat och matchar Marion och Linns ursprungliga dröm bättre. – Nu infann sig ett fönster att tänka om, så det blir en deli, butik, vinbar och restaurang, och vi kommer att öppna trots att lokalerna inte är helt klara. Gästerna får äta middag i en lite råare miljö, och vi kör på tills årsskiftet innan vi stänger för att färdigställa. Tanken är att deli/butik/vinbaren sedan ska ha öppet hela dagarna, och restaurangen på kvällar, tisdag till lördag. – Man kommer känna igen sig, både från tidigare Garba men också om man ätit våra luncher på Riksarkivet eller haft oss som privatkockar. Vi kommer också ha mer fokus på söta grejer då vi nu har ett eget bageri. Namnet Garba kommer från Marions familj. Hon, som var lite blyg och rädd som liten, blev pushad av sina äldre syskon att bli mer framåt och våga ta för sig. – Vi ville ha ett visuellt snyggt namn som betydde något, som hade koppling till våra familjer, plus något som påminner om att man göra sin egen grej. Varför jobbar just ni så bra ihop? – Vi är väldigt olika, och kompletterar varann väldigt bra.

Marion är mer kreativ och jag är ”Mina kompisar tycker mer praktisk. Hon gillar det salta, att jag ska profilera och jag brinner för det söta. Efter att ha jobbat nära inpå varann mig som lesbisk kock, i flera år så känner vi varandras men inofficiellt styrkor och kan pusha varann till är jag väl redan nästan vad som helst. Hur är det att som stämplad som det” kvinnliga kockar arbeta i en mansdominerad bransch? systerskap och för mig som varit – Vi vet ju inte hur det är att aktiv i att driva en feministisk agenda vara nåt annat… Men visst, tittar genom gästspelsgruppen TakeOver, man tillbaka så kan man se att vi lyfta fram kvinnor i branschen och blivit behandlade olika jämfört med fokusera på deras yrkeskunskaper, är manliga kollegor, och i Marions fall det viktigt att bryta sådana mönster. jämfört med vita kollegor oavsett kön. Jag tror att det är därför vi får fler Vissa strukturer lever kvar och yngre kvinnliga sökanden än män till oss. kvinnliga kollegor kan kontakta oss Jag tror man söker sig till personer för att berätta hur de behandlats och man kan identifiera sig med. be om råd. Idag finns även ett starkare Vad skulle du säga ni för

koppling till HBTQ-comminityt? – Vi som restaurang har ingen aktiv del i communityt, förutom att alla är välkomma till oss. Men vi har massor med vänner som är inom den gruppen, och jag som privatperson är en del genom att jag är lesbisk. – Mina kompisar tycker att jag ska profilera mig som lesbisk kock, men inofficiellt är jag väl redan stämplad som det? Jag kan faktiskt inte namedroppa nån annan på rak arm… Slutligen du är nyförlovad, grattis! – Tack. Jag tror jag kan tacka corona för det. Vi sa att vi skulle förlova oss om fem år, men de här senaste månaderna har i praktiken känts som fem år (skrattar).


Låt superkockarna fixa ditt julbord Gå till sjöss och hugg in på Kocklandslagets julbord med klassikerna från förr och nu, serverat tillsammans med fräsch vego och läckra desserter. Efter maten är det dags för en gnistrande julshow som gör kvällen så där extra speciell. Taxfreefynd, vintervackra skärgårdsvyer och soft julmys i en säker miljö ombord på flottans egen prinsessa. Den här båten vill du inte missa!

JULBORDSKRYSSNING MED CINDERELLA TO–SÖ 19/11–20/12 Stockholm-Mariehamn, 22 timmar Prisex 605/person med del i Insidehytt, Kocklandslagets julbord inkl vin, öl, läsk och kaffe samt julshow (söndagar dansbandsshow).

FASHION REA

30% rabatt på alla kläder, smycken och skor i taxfreen

Stolt Partner till QX GayGala 2020

Boka din julbordskryssning på Vikingline.se


Ekstrand Media

Roger Borgelid

BOKA EN WEEKEND OCH KOM NÄRMARE ULRICEHAMN I Västsveriges hjärta hittar du en riktig pärla - Ulricehamn. I klassisk Änglagårdsbygd finns naturen och stadslivet sida vid sida. Här blandas traditionella konditorier och butiker med moderna affärskedjor. Ta ett dopp ute på kallbadhuset och njut av spa och bastu innan middagen i restaurangen. Gör också ett besök på Lassalyckan - friluftsarenan där världscupen i längdskidor arrangeras för tredje gången nu i vinter. Tävla på hinderbanan, trailbanan eller prova de senaste längdskidorna i specialistbutiken XCC. I januari öppnar även den nya padelhallen och träningscentret på området. Kom närmare din bästa upplevelse. Kom närmare Ulricehamn.

www.ulricehamnsturistbyra.se


-41-45-

mat & minnen med nils emil

serverat mat till kungligheter, popstjärnor och politiker Han har drivit krogar som Riche, Teatergrillen, Ulla Winbladh och inte minst den egna krogen Nils Emil. Han har lagat mat åt kungligheter och popstjärnor och gjort sig en förmögenhet på att servera husmanskost. Möt Nils Emil Ahlin, mannen som var Stockholms populäraste kock och krogägare under flera decennier. TEXT & FOTO anders öhrman


-42-

Tre saker du inte visste om Nils Emil Ahlin

u Han har fått medalj i 8:e storleken i högblått band av Kungen för värdefulla insatser för svensk matkultur. u Han har spelat in en skiva med Lars Roos. u Har har serverat strömming till Andy Warhol. ”Han gillade både strömmingen och mig” (skrattar).

Jag brukar möta honom på mitt lantställe när jag är ute och promenerar runt sjön. Han går med sina promenadstavar, jag med min hund, vi pratar lite när vi ses och han frågar alltid hur det är med kärleken. Sen fortsätter han bort. Nils Emil Ahlin är 80 år och en av Sveriges första kändiskockar. ”Det här blir min sista intervju”, säger han när QX besöker honom i huset där han bott i över 40 år. Vi sätter oss på övervåningen, i det han kallar för kontoret. På väggarna hänger inramade bilder från Nils Emils liv. Det är bilder från fester och resor, Kjerstin Dellert, Tore Wretman, Birgit Nilsson, Prinsessan Lilian. – Kjerstin Dellert var en av mina bästa vänner, vi reste tillsammans runt hela världen, hon var en underbar reskamrat, säger Nils Emil. Sen lutar han sig tillbaka i fåtöljen och frågar ”jaha, vad ska det här bli för en artikel då?”. Jag berättar att jag vill prata om hans liv, allt han åstadkommit och gjort, hur han kom ut. Men vi kan väl börja med att fråga hur du mår idag? – Tack bra, säger han. För att vara 80, som är en värdig ålder, mår jag bra och jag är glad att jag hänger kvar i skallen fortfarande, men jag har gott

”jag behövde aldrig hymla med min läggning. Men jag var lite rädd för att ragga och så, jag hade blivit en offentlig person och kände att jag hade ett ansvar gentemot mina anställda” påbrå, mamma blev 95 och vi är nio syskon, sju av oss är kvar. Men jag är den enda som är gay. Nils Emil minns att han hängde i köket med mamma som liten. Han stod bredvid när hon lagade mat, och tittade nyfiket på. – Var ska man vara om man vill träffa sin mamma när man är nio syskon om inte i köket? Föräldrarna snappade upp hans intresse och lät honom flytta till Stockholm redan som 14-åring. Där började han studera på Hasselbacken, till kock och för att lära sig servera. Några år senare tog dåtidens stjärnkockar Tore Wretman och Werner Vögeli honom under

sina vingar och Nils Emil blev snabbt ett namn i krogvärlden i Stockholm. Efter ett utlandsår på restaurangen Scandinavian Pavillion i Montreal kallades han hem för att ta över Riche och Teatergrillen. Nils Emil tvekade men tackade till slut ja. – På Riche var det som att gå på glas när jag kom dit, det var surt som fan överallt, berättar han. Och så kom jag, en ung pojkspoling och skulle bestämma, men då hade jag nytta av att jag vuxit upp med åtta syskon. Jag balanserade det bra och jag lyckades vända inställningen på restaurangen. Vi blev nära vänner allihop, både den gamla och lite nyare personalen och jag vände siffrorna, från minus till plus. Och vi hade ju kolossalt fina gäster, det var Wallenbergs och kungligheter. Prinsessan Lilian och Prins Bertil träffade jag första gången på Riche. Åh vilka fina människor. Vi blev så goda vänner att jag firade påsk hos dem flera gånger. Och jag minns att Prins Bertil sa ”om du sköter det här bra kommer det ramla in bra med…” och så gjorde han en gest mot bröstfickan (skrattar). Och det gjorde det. Nils Emil blev ekonomiskt oberoende även om det tog lite tid. Cecil, Clas på Hörnet, Källaren Diana och Ulla


Melkers magiska jul! Vårt julbord presenteras även i år av stjärnkocken Melker Andersson. Melker har skapat ett klassiskt julbord med modern twist. Mycket grönt och ekologiskt, spännande rätter i kombination med favoriterna du inte kan vara utan. I slutet av november pyntar vi vårt hus med julgranar, julstjärnor och massor med marschaller. Vi dukar upp det härligt generösa julbordet. Vi serverar en del av det kalla vid bordet och ser till att ni har gott om plats vid buffén. Glögg serveras i Knuts vardagsrum och julmaten njuter ni av i någon av våra vackra matsalar. Varmt välkomna till en jul att minnas! Läs mer och boka på vår hemsida

www.grandsaltsjobaden.se eller

ring oss på 08-506 170 60

Självklart anpassar vi oss till rådande situation.

RESTAURANT & R E SS T A U R A N T & R E T A U R A N T & Götgatan 29 RESTAURANT &

BAR B A R B A R BAR

www.thehillsstockholm.se


NJUT AV VINTERN Vi vet vad som krävs för att du ska hålla dig torr och varm. Med vår erfarenhet hjälper vi dig så att du kan njuta av vintern, oavsett väder.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping | karlstad kristianstad | kungsbacka | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | uddevalla | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


-45-

Winbladh blev stora succéer, men det var först när han öppnade sin egen krog, Nils Emils restaurang, som det blev ordentligt klirr i kassan. – Folk trodde inte jag var klok när jag öppnade en restaurang på Södermalm, minns Nils Emil. Men det var fullt jämt, från första dagen. Folk vallfärdade dit. Kungen och Drottningen, ja hela kungafamiljen kom dit, politiker, Kennedy, ABBA och After Dark. Lars Roos spelade piano mitt i restaurangen, Nils Emil sjöng. Det var ett fantastiskt kaos. – Och bra mat, säger Nils Emil. Vi jobbade genomgående med kvalitet, exklusivt men inte dyrt. Det var vårt framgångsrecept. Idag har Nils Emil fyra olika hem. Förutom det vackra huset vid sjön på Värmdö har han även ett hus på en ö i Stockholms skärgård, en lägenhet i Nice och en på Kanarieöarna. Fyra hem, men du har ingen pojkvän idag va? – Nej, men det går bra det med, säger han och skrattar. Jag har så fina vänner så jag känner mig aldrig ensam. En av dem ska jag åka och äta raggmunk tillsammans med idag, vi har känt varandra i 34 år. Han heter Jens och började som hovmästare hos mig på Nils Emil när vi öppnade. Vi hörs och ses nästan varje dag, han är brandman och hetero, men väldigt mjuk (skrattar). Och han minns allt som hänt under alla dessa år, helt otroligt. – Sen har jag en fin vän i Rolando som bor här hos mig då och då. Jag trivs i hans sällskap, men vi har ingen relation på det viset. Men jag är inte den lättaste, säger han. Jag vet vad jag vill. Hinner du vara på alla ställen? – Ja, jag flyttar på mig hela tiden och vill inte vara för länge på ett ställe. Nu går det ju inte när läget är som det är med corona, men annars brukar jag möta våren i Nice, sen är jag här på sommaren, julen firas i skärgården och nyår på Kanarieöarna. Men vi får väl se hur det blir i år. Jens har sagt att vi ska åka till Kanarieöarna om ett par veckor. Hur har corona påverkat ditt liv? – Inte ett dugg, säger han. Förutom att jag inte kunnat resa.

Kungen och Drottningen, ja hela kungafamiljen kom dit, politiker, Kennedy, ABBA och After Dark. Lars Roos spelade piano mitt i restaurangen, Nils Emil sjöng. Det var ett fantastiskt kaos. Vad gör du på dagarna? – Jag går promenader, läser böcker, mailar och surfar runt på nätet och läser siffror. Jag är glad att jag kan tekniken. Vet du att Tore Wretman satte mig i datakurs redan 1968? Det du. Han var otroligt snabb med ny teknik och förstod att det här var viktigt. – Men…säger han och tystnar lite. Så många vänner i min ålder har jag inte, de flesta har ju dött. Han berättar att han överlevt både pandemin ”asiaten” och de hemska aids-åren på 80-talet då många av hans vänner dog. – De första man kom i kontakt med i krogvärlden var ju homosexuella, säger han. Och många av dem levde lite vilt. Att han själv är gay har aldrig varit något problem säger han. – Jag behövde aldrig hymla med min läggning. Men jag var lite rädd för att ragga och så, jag hade blivit en offentlig person och kände att jag hade ett ansvar gentemot mina anställda. Hur kom du ut? – Jag skrev om det i min bok ”Matminnen” från 2004, att jag levde med min dåvarande sambo Christer sedan många år. Jag vet att en vän ringde till mig när jag var på Kanarieöarna och sa ”nu är du på förstasidan på Aftonbladet”. Då stod det att jag är homosexuell. Konstigt, är det något att skriva om? – Mamma förstod även om vi aldrig pratade om det. Hon tyckte det var synd att jag inte fick några barn, men hon hade redan 19 barnbarn så det gjorde inte så mycket. ”Du blir så ensam om du inte har

någon att leva med” sa hon, men så la hon till ”men med pengar på banken så blir det ju lite lättare” (skrattar). Kan du sakna krogvärlden? – Den frågan har jag fått många gånger, och det här blir den sista intervjun jag ger, inte för att jag gör så många, men jag ska bli som Greta Garbo och dra mig tillbaka, om det går (skrattar). Men nej, jag saknar inte krogvärlden, jag har gjort så mycket och har inget behov av att vara med där längre. Däremot saknar jag mina kamrater från den tiden. Men de lever ju inte längre. Du blev ju stor tv-stjärna när du lagade mat i TV4 på 90-talet, ser du själv på matprogram nu för tiden? – Nej, aldrig. De struntar jag i. Däremot äter jag ofta ute, men jag brukar tyvärr bli besviken på maten. Jens säger att jag är för kär i mina gamla smaker för att uppskatta de nya. Och det kanske stämmer. – Men idag blir det raggmunk på mitt favoritställe här ute i skärgården, det vet jag blir gott.


Jak Dalud

Pä hmr Ali Ba Kun

HBTQi-fa on h it hem i EU. Fö vje Pidlag s pk n häg v up e n.


-47-

”Det kan hända att jag morrat en del när killen råkat öppna en dyrgrip efter en slirig AW”

Bli en vinexpert med fem enkla knep Bli en vinmästare i höst. Sommelieren Pelle har listat sina bästa tips som garanterat kommer hjälpa dig att glänsa vid kommande middagsbjudningar. Vin är den mest populära alkoholdrycken i Sverige. Nästan hälften av alla svenskar föredrar det och den trenden har bara ökat de senaste åren. Men att hitta rätt bland druvor, land och årgångar kan vara förvirrande. Enligt Pelle Salomonsson, som är sommelier, är det däremot inte så svårt som man kanske tror att bli hobby-expert. Ofta räcker det med rätt attiraljer och några knep i rockärmen för att höja upplevelsen. När Pelle inte tipsar dig om hur man blir en vinexpert, jobbar han på The Winery Hotel i Solna. Där håller han oftast till i baren eller har vinprovningar. Vilken summa bör man ligga på för att få ett lite bättre vin? Jag har hört 100kr. – Ja jag har hört det också, och tror att det var så för några år sedan. Generellt tycker jag att vi ska börja vänja oss vid att komma upp till 120-150 kr. Det kostar om man ska ha ett vin utan konstiga tillsatser, sedan är det såklart så att vissa länder är mer prisvärda än andra. Tips! Kolla efter Sydafrika. Blir din pojkvän irriterad på dig för du är så noggrann när det kommer till vin? – Jag tror ändå han mest njuter av fördelarna av att alltid ha en massa gott vin hemma. Men han har lärt sig att fota etiketten och skicka till mig om jag är på jobbet och han ska ta ett glas. Det kan hända att jag morrat en del när han råkat öppna en dyrgrip efter en slirig AW (skrattar). Alfred Jansson

Pelle tipsar! 1. Rätt temperatur - Ett för kallt vin kan upplevas syrligt och tråkigt, och i ett för varmt vin kan alkoholhettan ta över. Mitt generella tips är att vita viner tar du ut ur kylen 15 minuter innan servering. Med röda tänker du tvärtom och stoppar in vinet i kylen 15 minuter innan det ska drickas. Är du en grumpy-cat som inte gillar kalla viner? Forma handen under kupan på glaset och värm vinet med din hand. Det går rätt fort, och man får sin önskade temperatur! 2. Bra vinglas - Ingen gillar en glassnobb, men du har mycket att vinna med rätt glas. Formen ska vara djupare ner till och avsmalnande på toppen. Då kan du

enkelt snurra vinet och dessutom fånga upp alla härliga aromer där uppe på toppen. Glaset ska vara så stort att du kan fylla upp en okej mängd vin men ändå ha utrymme kvar att cirkulera vinet. Jag kör med Riedel-glas, men har även ett gäng helt okej Ikea-glas för de lite mer stökiga hängen hemma. 3. Lufta vinet Oavsett om du plockat en enklare pava eller ska njuta av en dyrgrip så rekommenderar jag att lufta vinet. På ett enklare vin kan luftningen minska

vissa bismaker av exempelvis sulfiter, och på ett mer hantverksmässigt vin hjälper syret att plocka fram en massa härliga aromer och smaker. Har du ingen fin vinkaraff? Häll ner vinet i saftkannan, det är klart bättre än inget! 4. Få in snurren - Vi vill addera syre till vinet så att smakerna öppnar upp sig, men också fånga upp så mycket underbara dofter och aromer som möjligt. Då tar du helt enkelt ett grepp runt foten på glaset och snurrar glaset, antingen i luften eller mot bordet, och sen ner med näsan och dofta. Det kräver

lite träning att få till snurren, så se till att inte ha en vit skjorta när du är nybörjare. 5. Hitta bra vinvänner - Bästa sättet att bli bättre på vin är att dricka fler bra viner. Det kan ju dock bli lite dyrt, så att dricka det med glada vänner är inte bara trevligt utan också smart för plånboken. Samtidigt har vi alla några vänner som gärna kommer släpande på ett trött boxvin, bjud dem en annan gång helt enkelt. Sätt en budget per flaska och testa sen tillsammans. Kanske utgå från olika teman? Som bubbelkväll, samma druva från olika länder, eller varför inte dessertvin? Vi dricker för lite söta viner.


Välkommen till The Secret Garden Gay bar i Gamla Stan TheSecretGarden @secretgardensthlm

Vi serverar alltid många alkoholfria alternativ. Följ oss gärna på FB/Secret Garden för att se alla aktiviteter.

Karnelund

. Kornhamnstorg 59 . Öppet alla dagar 11-03 . T-bana Gamla stan

Fresta smaklökarna!

Karnelund

info@karnelund.se www.karnelund.se

Välkommen till Cake Cowboy! En Chocolate Saloon & Grocery i Kivik

MATS-ERIC NILSSON Nyfiken på naturvin

JULIA TUVESSON

Här finns choklad, delikatesser, jordnära, närproducerat och mycket annat och varför inte njuta av en fika.

Brynt smör

329:–

249:–

MARTI BUCKLEY

ALF TUMBLE

Basque country

Vin med ny adress

389:–

299:– Cake Cowboy

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

Kiviks Stora väg 49 277 32 Kivik Telefon: 0414-68 45 10 E-post: info@cakecowboy.se Öppet: ons-lörd: 10-18, sönd: 11-16

QR-kod till hemsida

Gislingavägen 2, 272 92 Simrishamn Telefon: 0414-25010


KÅL TILL VARDAG OCH FEST! Kål är en råvara med oändliga möjligheter. I Kålboken får du lära dig hur du enkelt kan bli bättre på att använda denna fantastiska grönsaksfamilj späckad med fibrer, vitaminer, antioxidanter och inte minst smak i den dagliga matlagningen. Inspireras av över 130 recept med vitkål, rödkål, grönkål, brysselkål, broccoli, blomkål, kålrabbi, savojkål, svartkål, kålrot … Dessutom, längst bak i boken hittar du detaljerade register, så att du snabbt kan lagra läckra rätter utifrån just den råvara du har hemma!

Karl fr på ekla

- livet på ö

öppet kl. 10 - 18 alla dagar i veckan www.karlfredrik.se karl fredrik på eklaholm

karlfredrik.se

VI ses på eklaholm! Eklaholm, hagestad Radby österlenvägen 1081 271 77 löderup 070 616 88 31


Välkommen till Mama Mias mottagning för Sexuell Hälsa

Här är alla välkomna oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning

Mama Mia City Karlavägen 58, plan 4 www.mamamia.se 08-506 49 090


Varför skyddar inte kondomen mot könssjukdomar? Är du en “safety before pleasure”-person eller struntar du i gummit, medveten om riskerna och de eventuella konsekvenserna? En sak är oavsett säker. Antalet bekräftade smittfall av syfilis och gonorré ökar i extremt hög takt bland män som har sex med män (MSM), detta trots att gruppen har bra koll på sin sexuella hälsa. AV alfred jansson

I studien “Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bland homooch bisexuella samt transpersoner” från Folkhälsomyndigheten (FHM) som publicerades april 2020 framgår det att MSM, män som har sex med män, testar sig i högre utsträckning än heterosexuella män. Ungefär en tredjedel, hade testat sig de senaste tolv månaderna. Jämförelsevis med straighta män, där bara en av tio uppgav att de testat sig under samma period. De är också betydligt bättre på att använda skydd under sex. Av de som haft analsex användes kondom hälften av gångerna, medans heterosexuella män bara använde kondom vid penetrativt sex två av tio gånger. Men trots bra koll på sin sexuella hälsa och vanan att använda kondom, ökar antalet könssjukdomar explosionsartat mellan MSM. Enligt

bara hälften av gångerna. Folkhälsomynghetens statistik Finn Filén, STI-ansvarig läkare över gonorré och syfilis ser man en på mottagningen Venhälsan som markant ökning hos gruppen. Sedan riktar sig till gay män, bekräftar att 2012 har antalet fall syfilis nästan många som kommer dit, är mindre tredubblats och antalet fall gonorré oroliga för att smittas via till exempel nästan fyrdubblats. oralsex. Så varför skyddar inte kondomen – Generellt får vi på Venhälsan mot könssjukdomar? Enligt studierna och efter samtal med STI-läkare (sexuellt ”Tyvärr innebär dock överförbara sjukdomar) oskyddat oralsex alltid en framkommer det att det beror på flera olika risk för andra infektioner, faktorer. som syfilis och gonorré. Att man börjar sexet med kondom för att sedan intrycket att MSM som kommer hit ta av den, men fortsatt med annan är mindre oroliga för att ha oralsex sexuell aktivitet, skulle till exempel utan kondom jämfört med att ha vara en bidragande faktor. analsex utan kondom. Om den I undersökningen framkommer huvudsakliga oron gäller HIV så är det att av de som haft penetrerande detta resonemang korrekt. Tyvärr sex, både de som “tog emot” och innebär dock oskyddat oralsex alltid “gav” med en icke stadig partner, en risk för andra infektioner, som användes kondom under hela akten

syfilis och gonorré. FHM är i vilket fall tydliga, för att skydda sig mot gonorré, som kan smittas via urinröret, ändtarm, svalg och ögon, är det därför av stor vikt att man har på kondomen under hela sexakten. Men att syfilis och gonorré sprids i den takt den gör, har såklart inte bara med skydd att göra. I snitt har homosexuella män sex med fyra olika manliga partners under tolv månader. Bland gruppen heterosexuella män i åldern 20-29 är det vanligast att ha en sexpartner under tolv månader. Endast fyra procent hade haft fyra sexpartners. Fler sexpartners och ett annat typ av sexliv, tror Finn Filén är avgörande för att syfilis och gonorré sprids. – Inom den här gruppen byter man generellt sett oftare partner jämfört med heterosexuella. Det är vanligt att man har ”casual sex”


-52-

med en tillfällig partner och antalet partners per år är ofta högre jämfört med heterosexuella. Gruppsex, cruising, och helt anonymt sex på klubbar och i darkrooms är relativt ovanligt bland heterosexuella men är relativt vanligt och accepterat inom bland MSM. Det är också betydligt vanligare med öppna relationer utan krav på sexuell trohet, om man jämför med heterosexuella relationer. QX kom i kontakt med Karl, som egentligen heter något annat. Han har haft syfilis två gånger och gonorré tre gånger. Karl stämmer in på den beskrivningen som Finn Filén ger och han säger själv att han har “betydligt fler sexpartners än genomsnittet”. Han är inte jätteförvånad att han fått könssjukdomarna flera gånger. – Jag får ju det eftersom jag inte skyddar mig. För mig är det ett medvetet val jag tar. Karl berättar att han använder skydd ungefär två av tio gånger. Han bekräftar också att det är vanligt, som studien visar, att han flera gånger kan ha börjat använda skydd under sexet, men sedan tagit av det och fortsatt. Är du rädd för att sprida sjukdomar till andra? – Jag är inte rädd, jag vet vilka risker jag utsätter mig för och jag önskar att fler var riskmedvetna. Jag upplever att många som rör sig i liknande sexuella sammanhang som jag, är medvetna om riskerna. Vet du om du själv spridit syfilis eller gonorré? – Jag gissar att jag spridit sjukdomar vidare. De gånger jag själv haft STI har jag varit så hjälpsam och ärlig jag kunnat vid smittspårning. Att använda Karl som exempel gör det kanske enkelt att anta att det är en mindre grupp personer som står för en större del av de rapporterade smittfallen. Men statistiken visar att endast en procent av MSM hade haft mer än en STI under 12 månader. Inom ingen annan sexuellt aktiv grupp ökar bekräftade fall av syfilis och gonorré i sådan takt. Det verkar inte spela någon roll hur bra MSM är på att använda skydd eller att testa sig, då det snarare handlar om vilken typ av sex gruppen har. Cruising, gruppsex och anonymt sex är såklart inte representativt för alla, men högst troligen är det i de sammanhangen, och att man aktivt väljer att inte skydda sig, som gör att spridningen ökar i sådan snabb takt. Men både syfilis och gonorré går att behandla med antibiotika, så är man ju frisk sen? – Vi kan i nuläget hantera de flesta infektionerna med antibiotika men flera bakterier har en obehaglig förmåga att utveckla mutationer, vilket gör att de blir allt svårare att behandla. Vi kommer i framtiden sannolikt att få en situation där vissa infektioner inte går att behandla så som vi gör idag. Dessutom kan det

vara en smärtsam och obehaglig upplevelse att få en sexuellt överförd infektion. Även om man själv inte får tydliga symtom kan man föra infektionen vidare till en partner som i sin tur får det besvärligt. Hur rädda bör vi vara för resistenta könssjukdomar, till exempel “supergonorrén”, som WHO varnade för 2017?

resistensmutationer. Vi har på Venhälsan haft ett flertal patienter med resistent mycoplasma genitalium, men hittills ingen där våra behandlingsalternativ helt har tagit slut, säger Finn Filén. Göran Sjögren berättar om de ökade fallen: – När vi var på STI-dagarna i Stockholm lyfte man mycoplasma

Snabbguide könssjukdomar och symtom: • Klamydia - ofta inga symtom alls. Annars, sveda när man kissar eller flytningar. Omfattas av smittskyddslagen. • Kondylom ofta inga symtom. Vårtor syns oftast i närheten av underlivet. • Gonorré - inte alltid symtom. Sveda när man kissar, flytningar, ont i pungen. Omfattas av smittskyddslagen. • Syfilis - vissa får symtom, andra inte. Man får ett litet sår på området där man blivit smittad. Utan behandling får man utslag, feber, trötthet, ont i huvudet. Omfattas av smittskyddslagen. • Herpes - Huden svider och är öm, ofta uppkommer små blåsor. Kan sitta var som helst i underlivet. • Hiv och aids - ofta inga symtom. Feber, ont i halsen, värk i kroppen, ljusröda utslag på rygg och bröst. Omfattas av smittskyddslagen.

”flera bakterier har en obehaglig förmåga att utveckla mutationer” – Vi på Venhälsan har ännu inte sett några sådana fall. Jag har heller inte hört något om att det dykt upp på andra mottagningar i landet. Men eftersom gonorré har en god förmåga att utveckla resistensmutationer, betraktar vi det bara som en tidsfråga innan det blir ett problem även hos oss. Kanske måste man då ge kombinationsbehandlingar med injektioner och/eller tablettet i flera dagar med läkemedel som ensamma inte räcker, men har tillräcklig effekt i kombination? Ingen vet i nuläget. Efter samtal med Göran Sjögren, sjuksköterska och sektionsledare på Könsmottagningen och Gayhälsan i Göteborg, säger även han att de inte haft några rapporterade fall av resistent gonorré. Däremot varnar både Finn Filén och Göran Sjögren för en annan sjukdom och risken för resistens. – Könssjukdomen mycoplasma genitalium har stor förmåga, ännu större än gonorré, att utveckla

genitalium ganska kraftigt och berättade om en del fall i Sverige där man behandlat patienter i flera år. Men i nuläget bör man inte vara alltför nervös, sen kan det ju såklart bli värre. Infektionen kan idag behandlas med antibiotika, men resistensproblem har förekommit och ofta behövs en speciell typ av antibiotika. Könssjukdomen går heller inte under smittskyddslagen vilket gör att den inte omfattas av kontaktspårning eller behandlas gratis som tex klamydia. Men trots att könssjukdomarna ökar och risken för att vissa kan bli resistenta, poängterar Finn Filén att man såklart kan ha ett aktivt sexliv, men då har man också större ansvar att testa sig oftare. – Det är lätt för oss i vården att uppmana folk att helt enkelt ha färre partners och att använda kondom. För många kan det dock vara svårt att alltid följa dessa råd. Om det känns svårt att använda kondom och om man har ett aktivt sexliv är det klokt att testa sig ofta för att undvika att själv få obehag, och för att inte föra infektioner vidare.

• Hepatit - dröjer oftast några månader innan symtom, vissa får inga alls. Känns ofta som influensa. Omfattas av smittskyddslagen. • Mykoplasma - ofta inga symtom. Sveda när man kissar, flytningar, ont i pungen. • HPV - ofta inga symtom. Ibland vårtor. • Flatlöss - Tar oftast en månad innan det märks. Kliar väldigt mycket, går ibland att se äggen.

Att tänka på när du använder skydd: - Ha kondomen i rumstemperatur, jackfickan är ett bra ställe. - Håll koll på bäst före-datumen. - Använd det på rätt sätt, till exempel att det är på under hela samlaget. - Använd inte kondom tillsammans med fettbaserade medel som olja eller hudkräm. Använd glidmedel som är vatteneller silikonbaserade - Använd rätt storlekAlla behöver juridisk trygghet

Livet är oförutsägbart och plötsligt befinner man sig i en situation där man behöver hjälp av en jurist. Vi är specialiserade på alla familjers juridik. Boka tid med oss på familjensjurist.se eller 0771-771 070.


Jag lovar att alltid stå upp för hbtq-rättigheter i Sverige och i hela Europa. Det behövs. Tomas Tobé Europaparlamentariker-57-

I oktober släpptes första singeln, Almost Heaven, från Isak Danielsons tredje platta, som beräknas komma i vår. Låten är en cover av amerikanske baptist-uppväxte sångaren Jeremiah Lloyd Harmon, vars homosexualitet inte stämde med familjen och församlingens livssyn. Inför amerikanska tv-tittare frågade sig Harmon under en audition till American Idol ”When we reach forever, will there be a place where you and I may find home?” För Isak Danielson representerar låten just det sound, och budskap han vill förmedla. – Jag hittade honom genom Spotify, och föll direkt för den här låten. Den här ville jag göra. Det var främst melodin jag föll för och det låten fick mig att känna. Jag hade liksom kunnat skriva den själv. Isak kom i kontakt med Jeremiah Lloyd Harmon och de pratade om vad låten betyder för honom. Sångaren frågar sig om det finns plats för honom och likasinnade i himlen. – Jag ville få hans historia att komma till liv eftersom det här är ett ämne som ligger mig nära om hjärtat: Det är en mänsklig rättighet att alla ska få älska vem de vill, hur de vill och när de vill. Det är en självklarhet för mig ,och borde vara det för alla, berättar Isak. I oktober släpptes videon till Almost Heaven, och i den följer vi Isak och en tatuerad långhårig man i en intensiv kärlekshistoria som tar slut

”Jag är fri när det gäller sexuell läggning”

Isak Danielssons nya låt skrevs av en homosexuell baptistpastor-son att de uttrycker sina känslor. och Isak står ensam kvar. En av dina följare, Mr Du sa att du vill få hans historia Gingerbread, frågar “So does att komma till liv, men vill this mean I have a shot with videon säga nåt om dig också? you, varpå du svarar ”Everybody – Absolut. Men det är inte en Does”…? video där jag kommer ut på något sätt. Jag är fri när det ”jag ser inte det här som gäller sexuell läggning, och träffar jag en person en grej. Jag träffar jag till attraheras av en person, sen blir det psykiskt, så spelar det ingen roll vilket kön sex liksom, bra sex personen har. eller dålig sex” Inför singelsläppet har Isak Danielson genom – Ja, men jag ser inte det här som ett par bilder på sitt Insta teasat om en grej. Jag träffar en person, sen blir låten och videon, och de ömma det sex liksom, bra sex eller dålig sex. bilderna på Isak och killen i videon Om jag suger kuk eller slickar fiffi, överöses med kärlek från följarna. det blir som det blir, och det borde – Ja, de är verkligen kärleksfulla. inte vara en grej. Att jag släpper den Det känns som att jag har fina följare, här låten och videon nu beror väl på som är fria och öppensinnade. Jag gör att jag lärt känna mig själv när jag ju ganska sorgsen musik som tar fram blivit äldre. många sidor hos folk, och det är fint

En scen visar hur mannen i musikvideon snaggar dig, är det någon symbolik i att dina blonda lockar faller och en korthårig Isak träder fram? – Jag har tänkt att snagga mig i flera videos, så nu kändes det rätt. Symboliken är att den här mannen har kommit in i mitt liv och inspirerar mig att göra saker. Jag ger detta till honom, han är den coola killen som säger åt mig vad jag ska göra. Så, vem är killen i videon? – Jag hittade honom på Instagram. Jag visste vad jag ville ha för look, så jag och Albin Lager, som jag gjort videon med letade non-stop i flera dagar. Jag skrev till honom, Anders, och han var positiv och tackade ja direkt. Hur är det att vara artist just nu? – Jag skulle ha gjort en stor vårturné, men hann bara spela

två datum. Så jag har tillbringat mycket tid i studion, pendlat mellan Stockholm och Göteborg, och varit på sommarstället. Jag skriver på det fjärde albumet, och satsar på att göra en video till varje låt, så det tar en del tid. Och i december flyttar jag hemifrån till en egen lägenhet i Göteborg. Två av Isak Danielsons låtar, Always och Broken, har vardera omkring 30 miljoner streams på Spotify, och I am Falling Out Of Love ligger kring 20 miljoner. Detta trots att han inte synts i de vanliga stora ”artistfönstren” i Sverige. – Jag är inte en profil på det sättet, utan har varit trogen mig själv, vad jag vill och vad jag inte vill göra. Jag vill bara göra bra musik och beröra folk. Att synas och bli känd är inget jag direkt strävar efter. Musiken får helt enkelt ta mig dit den tar mig. Ronny Larsson


HUR MÅR DU I DIN RELATION?

Är du HBTQ+ och begränsad av din partner? På AKH:s samtalsmottagning erbjuder vi bland annat enskilda samtal och samtalsgrupper för personer i hbtq+-relationer.

Tel: 08-644 09 20 www.allakvinnorshus.org

Hivtest med snabbsvar. Anonymt och gratis. Tisdagar, kl 18–20. Drop in! checkpointgoteborg.org


Känner Du dig ensam under pandemin? Projektet Normbrytande funktionalitet och sexualitet söker kontakt med dig som lever med funktionsnedsättning och är hbtq-person.

Illustration: Inger B Eriksson

Vi undersöker hur pandemin påverkar dig. Vi kan också ge råd och stöd om var olika former av hjälp finns att få.

Läs oss i appen Tidningen QX • Få notis om nytt nummer ute • Lättläst läge - i mobil och padda (justera storlek, färg och typsnitt) • Lyssna på artiklar • Tidningen QX sedan 1995 i arkivet

Ladda ner via App Store eller Google Play

Kontakta projektet: E-post: patrik@bosse-kunskapscenter.se Hemsida: www.bosse-kunskapscenter.se/hbtq-projekt

Följ oss på sociala medier bossersk

bossersk


-60-

CHECKAR IN SALT & SILL KLÄDESHOLMEN, TJÖRNS KOMMUN. ANTAL RUM: 22 + EN SVIT SAMT TVÅ LGH. PRIS: 3590 KR FÖR TVÅ PERS (INK. CYKLAR, BADTUNNA, 3-RÄTTERS SAMT FRUKOST).

GYM

POOL

BAR

REST.

FRUKOST RUMMEN

FLytande hotell på tjörn 45 minuter från Göteborg ligger Salt & Sill, Sveriges första flytande hotell - QX åkte dit!

MYSFAKTOR PRISVÄRD

UPPLEVELSE

FOTO: EFVAATTLING.COM

19

TÄNKBAR HOTELLGÄST ANTON HYSÉN

Vi får ett hörnrum, vi har två meter till badstegen och ser havet från sängen. På skylten på rumsdörren står det Promerans och jag väljer så klart att tro att det är hotellets bästa rum. Salt & Sill ligger ute på ön Tjörn och har funnits i över 40 år, men det flytande hotellet anlände först 2008. 22 rum och en svit. Och kan man så väljer man att bo i längan med utsikt över havet. Vi checkar in en fredag eftermiddag, det är lågsäsong, solen skiner och vi äter en räksmörgås i hotellets restaurang innan vi hyr två av hotellets cyklar och trampar runt den lilla och backiga Klädesholmen. De särgena vita husen ligger tätt på holmen. Det är små gator, återvändsgränder och hus som ser likadana ut. Känslan jag hade när jag irrade mig omkring i gränderna på Mykonos första gången infinner sig. Men den lite kyliga vinden tar mig snabbt tillbaka till Klädesholmen. ”Här är 50% av husen permanentboenden, och de som bor här är alla över 50” får vi veta. Tyst och stilla alltså.

En drink framför den öppna sipsen i Det är här ute på holmen man hittar restaurangen lockar men det går varken originalen, de som pratar Tjörbu, en att få en GT med gurka, en mojito särskild dialekt på Tjörn. eller en cosmoplitan så vi ber personTillbaka till hotellet. Vi lägger oss alen överraska oss. Det blir en god och vilar en stund, ser havet genom de ingefäradrink - och en GT, långsmala föntydligen var grukan återfunnen. stren i vårt marina ”Det är absolut hur snyggt I vårt bokade hotellpaket rum. Det gungar. som helst” ingår en tre-rättersmiddag, Hotellet ligger ju vi serveras jordärtskockskräm med på en flotte så havets vågor gör att det forellrom och krispig kål till förrätt, en gungar till då och då. Men någon flankstek med rotselleri till varmrätt och sjösjuka finns det knappast någon risk karamellkokt äpple med kanelglass till för. efterrätt. Högst betyg får flanksteken. På kvällen har vi bokat bastun och Men för- och efterrätterna var både små badtunnan på taket. Det börjar skymma och lite meningslösa... Personalen är när vi hoppar ner i den varma tunsupergulliga, men allt är lite rörigt, på nan. Duggregnet hänger i luften. En ett oförargligt sätt. En servitör kommer QR-kod vid sidan om tunnen gör att och tar beställning fast den andra redan vi kan beställa nåt att dricka från baren gjort det och vi serveras fel varmrätter på hotellet. En stund senare kommer en först... No big deal, men man undrar servitris upp med öl, vi skålar och njuter hur det fungerar när det är högsäsong. medan vi ser ut över Klädesholmen. Det Vi gungas sedan lätt till sömns av här ett måste om man checkar in här. vågorna (eller var det alkoholen?) och Det blir ett dopp i havet, troligtvis sover gott i de sköna sängarna med årets sista, och ett besök i bastun innan havet precis utanför dörren. vår bokade timma är över och vi går till rummet för att byta om till middagen. -Anders Öhrman


En motion för motionens skull

Idrott ska vara för alla. Trots det lämnas många transpersoner utanför idrottens gemenskap. Därför uppmanar vi dig att klippa ut, fylla i och skicka in vår motion för transinkluderande idrott till just din klubb inför nästa årsmöte. Motionen kan också laddas ned på rfsl.se


FTM

FOTO:NOBLE ENTERTAINMENT

-62-

COBRA KAI (NETFLIX) Smart och kärleksfull hyllning till åttiotalets Karate Kid-filmer som följer karaktärerna 34 år senare. Allt uppföljarna till Bevvan och sånt inte var.

FILM TV MUSIK

PARADISE HOTEL (NENT) Fortsätter att leverera bra casting och kul twister. Och jag har gått från att hata Josie till att tycka att hon är behållningen i programmet. En äkta reality-queen som ger oss DRAMA.

2. John De Sohn & Hanna Ferm “I Met Somebody” Cementerar Ferm som en av våra bästa popstars nu. 3. BIshop Briggs “HIGHER” Lorde-pop möter ett house piano på en gospelgudstjänst i London. 4. Niello “Fiskarna” Oväntad lyckad sampling av Idde. 5. Lykke Li “Bron” Little Jinder + Black Panther-Ludwig = grym Lykke Li.

Vacker debut SUMMERLAND GEMMA ARTERTON, GUGU MBATHA-RAW

Bittra enstöringen Alice (Gemma Arterton) är en kvinna färgad av en förlorad kärlek som under Andra Världkriget tvingas ta hand om en ung evakuerad London-grabb. Genom honom blommar minnet av Vera (Gugu Mbata-Raw) upp

igen, vilket både är smärtsamt och nyttigt för Alice. I tillbakablickar får vi ta del av kvinnornas romans, och anledningen till deras uppbrott... Summerland är väldigt vacker och värmande debutfi lm av en av Englands just nu hetaste dramatiker, Jessica Swale, och exakt en sån fi lm världen behöver just nu. Arterton är dessutom fullkomligt lysande i huvudrollen. Ronny Larsson

FOTO: TV4

6. 500 Mil “Vid karaoken pågår ett bråk” Höstens bästa låttitel! Nu har gitarrerna bytts mot synthar.

FOTO: NETFLIX

1. Oscar Zia “Vill ha dig nu” Fortsätter släppa fantastiska singlar som förtjänar att bli rejäla hits.

FOTO: NETFLIX

QX SPELDOSA

7. King Princess “Only Times Makes It Human” Bara för att vi aldrig kan motstå en lalala-refräng… 8. Royal & the Serpent “Choke” ...eller en som innehåller skrik och hostningar heller för den delen.

10. Demi Lovato “Commander in Chief” En låt som kan vara mer eller mindre relevant när den här månaden är över. SPELDOSAN 10 år sen: Take That “The Flood” “Robbie är tillbaka i Take That och det låter suveränt” Av Ken Olausson tinyurl.com/ QXSpeldosa2020

DROTTNINGARNA (TV4/C MORE) Vilken viktig historielektion! Att fokusera på ett gäng svenska drottningar som stått i skuggan av sina manliga kungakollegor gör att man får en ny och spännande bild av flera av namnen i historieböckerna. Sofia Helin är ett bra, men

lite udda val av värd som det tar ett tag att vänja sig vid (jag kan inte riktigt släppa att det är Bron-Saga som berättar..). Projektet lär vara påkostat, men känns bitvis lite budgetmässigt då man tydligt snålat på både statister och specialeffekter. Dock stort plus för färgstarka och kunniga historiker, främst David Lindén. Ronny Larsson

FOTO: SVT

9. Magnus Carlsson “You Will Be Found (Dear Evan Hansen)” Ska vi se detta som en audition?

GET ORGANIZED - THE HOME EDIT (NETFLIX) Beroende framkallande i all sin fånighet. Två superamerikanska organiseringstokiga brudar styr upp oreda hos kända och okända.

LABOR OF LOVE (C MORE ) Lite underhållande men mest fånig reality där en kvinna letar blivande far till sitt barn. Med Sex & The City-Charlotte som blek programledare.

EMILY IN PARIS (NETFLIX) Allt som skrivits stämmer. Urklyschig skildring om en ung amerikanska i Paris. Hur kunde mannen bakom Melrose Place göra detta trams?


Storhogna Högfjällshotell & Spa

Upptäck Storhogna Välkommen

en personlig redovisningsbyrå -tillden personliga byrån – REDOVISNING BOKFÖRING - i Gnosjöandans mitt – • • • REVISION • Vi sparar pengar våra klienter. - med ossåtsparar Ni pengar -

Välkommen till spahotellet i Vemdalen, där längdspåren börjar precis utanför dörren, där slalombacken slutar på gårdsplanen och turspåren bjuder på storslagna vyer. Här väntar också spaliv, bad i pool, träning, god mat och umgänge i den grönskande vinterträdgården. Kom med familj och vänner eller för möte och konferens.

• • 40 års erfarenhet - Gnosjö - Småland. • Vi är flera på byrån som talar flera språk bl.a. arabiska. • Vi jobbar digitalt.

Vår personal är flerspråkig som arabiska mm Kontakta oss på: KONTAKT Tel: Tel:0371–226890 0371-22 68 90 Mail:E-post: magnus@crv.se magnus@crv.se QR-kod Hemsida: www.crv.se

hemsida

avtalskund-- Första Första timmen NyNyavtalskund timmangratis! gratis!

SÄKRA SVAR OM HIV

STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL & SPA • TEL 0682-41 30 30 • STORHOGNA.SE

Hugo All Service Allt inom bygg & renovering Lokalvård & hemmastäd Flyttjänst Goda referenser Rut & Rot avdrag

NoaksArk NoaksArk

DIREKT DIREKT 020-78 44 40

020-78 44 40

Hugo All Service Grevgatan 59 114 59 Stockholm 0707 99 40 45


BAR/ RESTAURANT 1 Secret Garden Kornhamnstorg 59 Alla dagar 12-03 2 The Hills Götgatan 29. Restaurang och bar. För mer info: thehillsstockholm.se 3 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. Uteservering. 4 DeMi Matbar, Katarina Bangatan 21, bar och restaurang. Tis-Lör 16-23. 5 Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 - 16, 17 - 22 Vaxholmsbåt från Nybrokajen till Grenadjärbryggan 6 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. Restaurang och bar och hotell. grandsaltsjobaden.se 7 Haga Schweizeri, NK, Hamngatan 18-20, café/bar. Kerstin & Britt, Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs. sön, ons, tors 11-17, fred-lör 11-20. Grand Hotell Saltsjöbaden Hotellvägen 2, Saltsjöbaden. Restaurang, bar, spa och hotell. Morfar Ginko Swedenborgsgatan 13, Restaurang och bar, utservering. Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23 -, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 Whippet Lab Rutger Fuchsgatan 5, Restaurang, bar. Tis-lör 17- 22 (01). Le Rouge Dinner Club, Brunnsgränd 2-4, Restaurang, bar. Ons-Tors 17-01, Fre-Lör 17-03

Norrtull . riksg

jga

tan

Su

back

S:t E

gat

an

tan

gat

dm

an

n gata

stran

kt E

riks

Klara

dsled

Tors g

en

atan

Norra Bantorget

San

n

16

sgata

n

Pipers

tan msga

Polhe

sholm

tan

Sche elega tan gatan

n sgata

oberg

njärs

arga

ingga

Ga

Ku

ngs

g.

T-C

Kla

RÅDHUSET Berg sgata n

tan

14

m

an

Ponto

Rålambshovs-

tverk

Flem

Kung

gat

Han

Kronobergsparken

a Vas

Fridhemsplan

Kron

Essingeleden E4/E20

nds

G

e jörw

pla

rgata

atan FRIDHEMSPLAN

Drottningholmsv.

at llsg

n

öme

THORILDSPLAN

Rålambsvägen

11

K

nd

n

en

aga

ta

ata

ga

ann

sväg

ns

Up

gholm

ge

tan

KRISTINEBERG

Stra

Alstr

sga

ttnin

ha

t G öransg

ng

lag

lms

mm

Dro

nd

nk

e SANKT Od ERIKSPLAN

vatorie-RÅDM G lunden

Teg

lda

Li

Sa

tan

Obsern ata

stm

Ige

gsho

dsga

Karlbergsvägen

Da

Kun

STADSHAGEN

stran

ODENPLAN

Norr

an

Rör

J

ANNON ANNON ANNON ANNO

D

agata

n

n

Fre

s Tor

Tomtebogatan

sla

ata

STOCKHOLM GAY GUIDE

lunden

gen

en

llsg

väg

rrtu

dis

Ro

Vanadis-

avä

ion

tan

a Van

ra

g.

parken

Norr

an

Mäla

rstra

nd

Vä ste rbr on

Söder Mälarstrand

Långholmen

.

Li

E4/

lje

en

ho

lm

eled

ang.

n

n

Skolg

ia B

sgata

ro

nlund

ing

sb

.

Rose

Ess

Maria Mar

Zinkens Väg

sonsg

atan Hornsg atan akarg Krukm

ägen

HORNSTULL

Hornstull

B

uts l Kn

n agata Lund ZINKENSDAMM

Ringv

n

s Strand

Högalidskyrkan

atan

sgata

sg.

nd

holm

sund

rgs u

Varvsg

Lång

Berg

Ver

Be

atan kstadsg

n orgsgata

Högalidsgatan

e Tork

Heleneb

Tantolunden

E20

KLUBBAR/CLUBS

to Tan

gata

n

13

Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. Däcket öppet för utebarer och matservering. 1 november 2020, klubbkväll C’est La Vie. SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, Öppet ons 20-00 lör. 21-01 Se gaymap.qx.se för klubbinfo. Club Backdoor, Arenavägen 75, fre 20-03, lör 22-03. Sittande gäster, danspodier. Rågsveds Krog, Sköllerstagatan 6, Rågsved. Onsdagar Queer Night till 01. Alla välkomna. Wish, Se gaymap.qx.se för klubbinfo

CAFÉ

rra

at St

a sg

No

No

LILJEHOLMEN

8 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23.

rra

n

Sve

No

VÄSTRA SKOGEN

e nk

ASPUDDEN

#TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET MIDSOMMARMIDSOMMARKRANSEN KRANSEN

Konstfack

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

n ge vä on lef e T TELEFONPLAN

J


RREESSTTAAUURRAANNTT & & BBAAARRR R UR &B RRE EESSST TTA AAU U RRA AAN NNT TT & & BBAARR

an gaatat n arrlslsg erJJa an igrger gaatat n BBir aggssg

REEESSSTTTAAGötgatan AGötgatan T29 RR UUURRRAAANNNTT29 & &&BBBAAARRR www.thehillsstockholm.se www.thehillsstockholm.se

VVa alhlha allal v tann aväg sggaata ä TEKNISKA unnns TEKNISKA geenn rrbbrrun ataann HÖGSKOLAN u t g HÖGSKOLAN a en g OOdden NS 11KKaar JarlaNS QX.indd QX.indd Jarla- 1 NS plan NS QX.indd QX.indd plan 1 lr.alavvä NS QX.indd NS QX.indd QX.indd sg . äg ONS QX.indd 11 tennsg geenn s ng ste KKuung

GÄRDET GÄRDET

10

HumleHumlegården gården

15

KKom ommme ennddör örssgga atatann

LLin innnéég gaatatan n

– På Haga Schweizeri har vi något tillfredställande gott för alla smaker.

KARLAKARLAPLAN PLAN

Lindaräng svägen Lindarängsvägen

hagaschweizeri.se

LadugårdsLadugårdsgärdet gärdet

n vägeen arvaaväg NNarv

an gatan ndsgat rrlands Norrla No

NK Stockholm | Hamngatan 18–20 @hagaschweizeri | 08-19 34 34

en ägen sväg nnsv runn sbru rdsb Dj gård urgå Djur

n aatan ggat

5

Slottet Slotte

n atatan tgga ynnt MMy

t

n atan gaat n gg atan n lånn gaat tan r lå NNyyg yggaata ästeter y VVäs orara NN ot la SSt Lilila L

8

n keen rinink kbbr KKååk

GAMLA GAMLA STAN STAN

1

Vasamuseet Vasamuseet

Skeppsholmen Skeppsholmen

✞ Storkyrkan Storkyrkan

12

n geen svääg drdsv rgåår ujurg DDj

onn bror albl rtar ennt CCe

Riksdagen Riksdagen

Österlån rlånggat ggatan Öste an

g tnining rottn DDro

tan sgatan ingsga gering Reger Re tan gatan dsga nads illna skill almsk Malm M

KKar arlalavä väggen en

Djurgården Djurgården

Skansen Skansen

6

atan Erstagatan Erstag

rg. . ästatarg rgmäs BBoorgm

Fåfängan Fåfängan DanviksDanvikstull tull

9

n tgaatatan GGöötg

Sickla Udde Sickla Udde

SSic ickkla laKKa annaalg lgaata ta

DAILY UPDATED GUIDE IN:

NACKA NACKA

Sickla Sickla

LLuug gnnet ets s A Al llé lé

lléé y AAll arrbby mmma HHaam

KKoor rpphho oppp ps sg. g.

ronn ronn anssbbro llsbbro SSkkaSnkaannsstutulls on Sk sbrron hovvsb neessho haannn JJooh

Hammarby Hammarby Sjöstad Sjöstad

KKööl lnnaar rgg. .

sg. . ndsg GGrirind

EErik EEririksda rikssda ksdalslsga dalslslu gatatann lunndde enn

n sgaatatan torgrgsg NNyyto nag. . rmaannnag derm SSööde

atann götataggata ÖÖststgö

sg. . orgsg edeennbborg SSwwed

4

TegelviksTegelviksplan plan

rnäng BBaarn ängsg sgata atann T e g Tegeelvik lvikssga gatatann

2

ata rnasGGata enststieiernas RRen

n tgaatatan GGöötg arg. . pslaaggarg RReepsl

n sgaatatan llmaannsg BBeellm

n sgatatan rmaannsga immmeerm TTim

.

14 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 15 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 16 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop Rainbow Sauna, Studentbacken 15-17, söntors 11-23, fre-lör 11-20

Slussen Slussen

3

ETC & KULTUR

11 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider. 12 Gamla Stans bokhandel, Stora Nygatan 7. Öppet 11.30-18, helger 11.30-15. 13 Noaks Ark, Eriksbergsg. 46. Hiv-test, dagverskmahet, aktiviteter. Info via: noaksark.org/stockholm/ Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28

EROS

Gröna GrönaLund Lund

tan gatan Ba stuga Bastu an n astgatatgan TTav aagaatatan avkasytg rk KKatatarin nnnnkyrk rä arinav rä aväg B SLUSSEN ägen en SLUSSEN MariaMariaSStatadsgå g. Mosetorget Mosedsgård PPaauulslsg. torget t backe rdsh sham k backe amne n t a SSank nenn Torg Torg Fjä MARIAFjällga llgatan MARIAtan TORGET TORGET .. sg n rd sg ta å n a g ård ata rgrgsg sg e b PPrärästst g g e HHöögb tan Medborgararia M ovsgaatan MedborgarMaria rhovsgngaaggaatatann TTjäjärh platsen platsen FFoolklkuung MEDBORGARMEDBORGARtan PLATSEN s ggaatan PLATSEN KKoocckks ggaatatann sö Å n sö Å egatatan tan JJ NyBBoonnddega n låsgaatan Ny✞ Ladduulåsg torget ata n Sofia ✞ torget SofiaK:a agnuuss La K:a åånneeggata M k S Magn k S ÅsöÅsöVitabergsK VitabergsKaatataririna torget torget n B a Ba nn ta M a n a ta sg M a ngga nd sg aalm parken n HHaallllaand lmg parken geeggaatatan atann atata gåår BBlelekkining ndsg sgata drds GGootltlaand svvä nnaagg. . o g e o ägge h g AAllllhe enn . g s . SKANSSKANS- ÖÖlalannddsg n TULL e n g TULL vvääge g in g RRin

T

VVal ahlhaall alavvä äggeen n

KarlaKarlaplan plan

StureStureplan an Ku gatan ngsgat plan ÖSTERMALMSKungs ÖSTERMALMSHÖTORGET HÖTORGET TORG SSto TORG Hötorrggata Höatann torget torget .. g o rr o g R B . id g R B a . s idddaarg mml la argg. . uueel lsg rgaatatan gggar Saamm n NybroBBrryyg terr SSergels Nybroan Ha gatan mngat Sergels Hamn plan s e plan torg MMääst torg KUNGSKUNGSTRÄDGÅRDEN ✡✡ ENTRALEN TRÄDGÅRDEN Stora CENTRALEN Stran . en dvägen SynaStora Strandväg Synagoga gogann gsgg. berrgs an abeJJ ggaat ttaannn ✞✞ u t t u S:t a t a Jacob s K:a VVaatlessggat nn S:t Jacobs K:a rkuule bsggaatataGustav Gustav HHeerk o bs Adolfs JJaakkoedssgg. . Adolfs Torg d Torg r FFre TegelTegelbacken backen

7

NÄR TILLFREDSSTÄLLDE DU DIG SENAST?

VVäär rtatav vääg geen n

EErrikik D Daahhlb lbeerrgs gsggaata tann

ÖÖste sterrm maalm lmssga gatatan n STADION STADION SSibibyl y l J lleegga AArrt till Juunnggffru atatann illeerrig r g igaatatan ugaatatann n SSkkeepp ppaarg GGrreevg SStytyrrm r a vg ata gatatan maannsg n sgaatatan atann n

an gatat n kaarrga tmaak untm LLun

13

2020-03-25 15:39 2020-03-25 15:39 15:39 2020-03-25 2020-03-2515:39 15:39 2020-03-25 15:39 2020-03-25 2020-03-25 15:39 15:39 2020-03-25

SStuture BBrraahe reggaata GGrreev heggaatatan tann v TTuur n reeggaata tann NNyybbro roggaata tann

EEnnggel elbbrrek ektstsg gaatatan n

an gatat n uelega n TTul atatan nssgga beelnl Dööb

MANSMANSATAN GATAN an ggaat tan s ns an gaat tan nérrg gné kaargrg. . aak m ammm Ka

1

TTeg egeelu luddds dsvväg ägeen n

geenn övvääg innggö LLididi

9 RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Senioraktiviteter för gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se 10 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5. Stödgrupp med aktiviteter. Golden Ladies café Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + För aktuell plats se goldenladies.nu Robin Delselius Bageri, Renstiernas gatan 19, 07.3018.30 )17.00 lörd/sön) • Tre Kronors Väg 47, Nacka 07.30-18.30 (06-16 lör/sön) • Stora Gungans Väg 2, Enskede 07.30-18.30

• ENGLISH • • DEUTSCH •

GULLMARSPLAN GULLMARSPLAN STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

• DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA •

Stora Nygatan 7, Gamla Stan www.gamlastansbokhandel.se

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

gaymap.qx.se


GÖTEBORG GAY GUIDE

Boka bord online på www.beebar.se Stora Saluhallen Göteborg, 031 13 38 39

1

2

3

4

#TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET

5 S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB

Vegan och laktovegetariskt, kaffe, öl och vin.

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, Kungstorget, Öppet varje dag från ÖVRIGT 11:30 fredag och lördag till 03. HBTQ-mottagningen, 4 Gretas Bar & Nighclub, Chapmansgatan 6. 031-7661922. Drottningg. 35. Fre-Lör 23-05. Se Närhälsan. Fjärde Långg. 48, 5 gaymap.qx.se för klubbinfo. mån-fre 08-17. Vi erbjuder testning Queer, Park Lane, Kungsportsoch rådgivning avseende hiv och avenyn 38. stängt tills vidare. Se andra sexuellt överförda infektioner gaymap.qx.se för klubbinfo inklusive hivtest med snabbsvar, SLM. Info via slmgbg.nu, gaymap. web-tidbokning via hemsida, www. qx.se. narhalsan.se/smc Haket, Första Långgatan 32. Beyond Retro, Arkaden, Extra fester då och då se gaymap.qx.se Drottninggatan 38-44. Öppet månfre 10-20, lör 10-18, sön 18-17.

CAFÉ/RESTAURANG

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

2 RFSL GBG. Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons 17-20, Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20. 3 Crippas. Kusttorget 1, Majorna,

DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se


Vill du prata om det som är viktigt? Under vintern 2020 arrangerar RFSL samtalsgrupper för hbtqi-personer över 60 år. Träffarna är kostnadsfria och genomförs digitalt eller via telefon.

Läs mer på: www.rfsl.se/verksamhet/senior/

shop.qx.se

Förhandstitt: Nyheter på väg in. På plats i november.


MALMÖ GAY GUIDE

2

3 1

Skåne Universitetssjukhus DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

4

#TSMNS TAR VI ANSVAR #TSMNS RÄDDAR VI REGNBÅGSSAMHÄLLET S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 2 SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. Tisdagar och lördagar. Se slmmalmo.se och gaymap.qx.se Le Couronne, Södra Förstadsgatan 36. Gayvänlig bar/restaurang Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar.

Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45. RFSL Malmö, Stora Nygatan 18. Klubblokal med evenemang då och då. Mötesverksamhet. Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16.

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81,

ÖVRIGT/OTHER

Möt kärleken på

3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. 4 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn


Otrygg hemma? Vi stöttar alla brottsoffer, vittnen och anhöriga.

brottsofferjouren.se

#stöttaqx bli prenumerant

Öppettider i butiken Mån-Fred: 10-18 Lördag: 10-14


-70-

QX Ledarstick: Jon Voss

”Dags att placera enskildas trygghet högst på dagordningen” Något år in på 80-talet gick jag sluta hålla hand, göra sig osynlig, leva något nytt. Steg för steg har samhället med min dåvarande kille hand i hand med fruktan för att avslöjas, ta omvägar sett problemet och börjat agera. på stan. Vi var kära, unga och på väg för att inte möta homo- och transhatisTre av de hatare som attackerade hem i sommarnatten. ka personer eller grupper, svälja förtret killparet i Göteborg har nu dömts. Det störde en kille som tyckte han och förnedring för att slippa något värre En till fängelse, två till samhällstjänst. kunde ta sig rätten att hota oss. Det är verklighet idag så som då jag var Sagostunderna kunde genomföras och blev till handgemäng men utan några ung. Om nu någon tvivlade: kampen polis gav skydd. Det är bra och visar att allvarliga men. Även om vi lyckades mot homo- transfobi och hat är lika vi tagit steg framåt. Men händelserna är stoppa ett större bråk med äran i behåll, livsavgörande idag som då. även exempel på hur för många av oss så uppnådde han önskad effekt genom Med tanke på att ”invandringskrifortfarande inte kan leva i säkerhet. Det den oro han planterade i oss. För mig tisk” ”alternativmedia” såklart gottat är på allvar och det finns ingen anledunder många år. sig i denna händelse så är det på sin ning att vänta på säkerställd trygghet för Jag tänker på den relativt harmlösa plats att konstatera att hat inte enbart såväl hbtq-personer och kvinnor som händelsen för länge sedan när jag läser uttalas på arabiska, inte enbart utövas i för män som inte anses leva upp till om killparet i Göteborg som i april i ”utanförskapsområden” eller enbart av mansrollen. år gick hand i hand på CentralDe som drabbas hårdast station och fick glåpord slängda av vardagsförtrycket är de som ”Arbetet för att vi skall efter sig. Slagsmål utbröt innan lever i samma grannskap som kunna leva öppet och tryggt förtryckarna, kommer från vakter kunde stoppa misshani vår vardag är åter en av samma samhällsgrupper, talar deln. De två som utsattes berättar regnbågssamhällets mest samma språk, handlar i samma för polisen att det värsta med affärer, går i samma skolor, rör prioriterade frågor.” händelsen är att de blivit mer sig på samma torg. oroade efter hatattacken. Ansvaret för bryta deras I det här fallet handlade det om ett flyktingar från Mellanöstern. Och kan- makt är gemensamt och kan effektivast killgäng kring de 20 som hänger vid ske det bör påpekas att de som utsätts lösas lokalt. I miljöer och områden där shoppingcentret Nordstan. Några av också kan vara arabiskspråkiga, kan vara grabbgäng terroriserar är det lokaldem straffade sedan tidigare för narkoti- invandrare, kan leva i utanförskapsorsamhället som först och främst kan kabrott och bedrägerier. måden. agera effektivt. Polis, domstolar och När den förolämpande kommenta”Invandringskortet”, dvs rasist-kor- ordningsvakter ren fälldes var det på arabiska och den tet, handlar aldrig om att stötta kvinsåklart, men riktade sig mot den i killparet som talar nor, homo-bisexuella och transpersoförst och främst arabiska. Han berättar i polisförhöret ner. Tvärt om. Låt dig inte bedras! civilsamhällets att samma kille som uttalade kränkande I Östersund, Nykvarn och Täby medborgare, kommentarer gjort detsamma tidigare har organiserade nazister hotat den skolan, idrotten, mot honom och en väninna som är fantastiska sagostunden där dragqueens fritidsgårdar, arabisktalande transkvinna. Den gången läser för barn. Det är uttryck för samma lokala partier, valde de två som kränkts att inte reage- perverterade syn på manlighet. föreningar och ra utan dra sig undan. Att män med en patriarkal ideologi församlingar. När samma killar nu i april återigen och livssyn anser sig ha rätt att uttala Arbetet ansåg sig ha rätt att fälla förolämpande glåpord mot homo-bisexuella och tran- för att vi som kommentarer men nu möttes av verbalt spersoner, kränka kvinnor och se det enskilda skall mothugg så startade de misshandeln. som en plikt att sätta skräck i män som kunna leva öppet Erfarenheten av att tvingas smyga, inte uppfyller mansrollen, är knappast och tryggt i vår

& en hi

redo för 20 re 2020 20

atooni ni följ följs s av atoo av 60K 60K

anna & Anna blev mamma & mamma Coronapandemin drabbar alla

t is on The hea ark ande St skrämm n 2020 är stivale Melodife

För två nummer sedan kommenterade jag konflikter mellan delar av den feministiska rörelsen och HBTQ-rörelsen. I texten skrev jag att nu bortgångna Eva-Lisa portats från Kvinnohuset på Snickarbacken. En av de aktiva på den tiden, Moira Sulllivan, påpekar att det inte är helt korrekt utan att det främst gällde efter flytten till Blekingegatan då ROKS blev medlem i Kvinnohuset och ville förbjuda transpersoners närvaro. Och Moira berättar: ”Eva-Lisa var alltid välkommen hos Lesbisk Front (senare Lesbiska Feminister, LF).” ”Eva Lisa var på alla LF och Lesbisk Front-möten,” och Moira konstaterar: ”LF har alltid arbetat för rättigheter inom LGBTQI+ och har varit den enda långvariga aktiva delen av LGBTQI+ rörelsen i Stockholm.” Jon Voss Förlagschef och ansvarig utgivare, QX Läs fler ledarstick på QX.se/tag/qx-ledarstick

maj 2020 #296

d , Edwar malin ledin mla massa

2020 #293 februari

e ”Jag har int min fa fått träf ett år” dotter på

januari 2020 #292 januari 2020 #292

2019 #291 december

gaygala 2020

lEsbiska lEsb iska LIgan n LIga nominera nerade nomi till gayg gaygalan till

vardag är en av regnbågssamhällets mest prioriterade frågor. Dags att placera enskildas trygghet högst på dagordningen och uppdatera strategierna.

regnbågsrobinson

fyra hbtq-personer på en öde ö - Clara, priya, Fabian och Ragnar

hem i brevlådan! PRENUMERERA PÅ QX

12 nummer 390 kr 12 nummer inkl 1 års Qruiser guldmedlemskap 599 kr shop.qx.seSe hållbart på framtiden Välj glasögon av återvunnen havsplast Välkommen in på en synundersökning i någon av våra butiker eller boka direkt på synsam.se

Vi ser dig


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.