QX november 2016

Page 1

oktober 2016 #253

november 2016 #254

å o t

tom ford qx har träffat honom i venedig

marika carlsson är gud

allt för sverige-erica


© UNHCR/Andrew McConnell QX_annons_nov2016_005.indd Alla sidor


Kan en lott hjälpa människor på flykt? Vår övertygelse är att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Det är därför vi driver ett lotteri. Och det är därför vi fördelar överskottet mellan 56 ideella organisationer som arbetar för att förbättra villkoren för människor, djur och natur. Bland dem finns Sverige för UNHCR. Sedan PostkodLotteriet startade 2005 har organisationerna fått dela på över sju miljarder kronor. 130 miljoner har gått till Sverige för UNHCR. Hur är det då, kan en lott hjälpa människor på flykt? Nej, tyvärr. Det vore väldigt förenklat att se det på det sättet. Men den som köper en lott i PostkodLotteriet bidrar till att viktiga organisationer kan göra bra saker, som till exempel att skydda och hjälpa flyktingar. Stort tack UNHCR för allt ni gör, och stort tack alla lottköpare som möjliggör så mycket!

#postkodeffekten

UNHCR Lesbos, Grekland. UNHCR ledsagar flyktingar till ett läger där de ska få vänta ett par dagar innan de kan åka vidare till Aten. Bebisen som lider av vätskebrist kommer att få hjälp i lägret. Sverige för UNHCR är en av de 56 ideella organisationer som delar på överskottet från PostkodLotteriet.

Åldersgräns 18 år. Gå in på stodlinjen.se om du eller en anhörig spelar för mycket. Mer info på postkodlotteriet.se

2016-10-14 11:01


RÅD & RÖN, 2016

Går ej att kombinera med andra rabatter eller kampanjer. Vissa bilder är endast illustrationer. Rabatter gäller på leverantörernas ord. priser. Gäller så långt lagret räcker. Reservation för tryckfel.

Stor färgdisplay 6 användarprofiler Styr den via Bluetooth Testvinnande skum! Autorengöring av mjölk-karaffen

17995:-

DE’LONGHI ELITE ECAM650.75.MS ESPRESSOMASKIN. 1450 WATT. VIKT: 12,5 KG. TRYCK 15 BAR.


Autorengöring

Integrerad kaffekvarn

Integrerad kaffekvarn

Enkel rengöring

Touch-panel

Touch-panel

LatteCrema-System™

LatteCrema-System™

12995:DE LONGHI ECAM 28.465.M EFFEKT: 1450 WATT

RÅD & RÖN, 2014

8495:DE LONGHI ECAM350.55.B

RÅD & RÖN, 2014

Autorengöring Integrerad kaffekvarn

5995:ORD PRIS 6995:-

DE LONGHI ECAM44.660.B

Välkommen in till någon av mina butiker!

Kalle med personal kalle.cers@elon.se

ARNINGE Arninge Centrum, Saluvägen 2, tel: 08-756 50 17 CIT Y Sveavägen 122, telefon: 08-23 48 00 DANDERYD Enebyängen vid Plantagen/IKEA, tel: 08-544 993 30 ROTEBRO Kom Köpcentrum, Bollstanäsv. 1, tel: 08-754 42 80 SICKLA KÖPKVARTER Siroccogatan 20, tel: 08-641 95 70 SÖDERMALM Folkungagatan 69, telefon: 08-642 87 24 W W W. ELONSTHLM . SE

Löstagbar vattenhållare Integrerad kaffekvarn

4995:DE LONGHI ECAM 21.117.SB EFFEKT: 1450 WATT


paris 05:59

Den 9-20 november är det dags för Stockholms Filmfestival. En av filmerna som visas är det franska hivdramat ”Paris 05:59” om killarna Theo och Hugo. Filmen utspelar sig under knappt två timmar en natt i Paris, mellan 04:27 och 05:59... Filmen fick publikens pris på filmfestivalen i Berlin tidigare i år.


november’16

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995. MER INFO SAMT PRENUMERATION: WWW.QX.SE/TIDNINGEN

ISSUE NO.

254

comeback för cameron QX tog ett snack med den 16-årige favoriten från Kristianstad. allt för sverigeerica

dags för så mycket bättre med lisa!

52

Erica Anderson är tvaktuell som en av deltagarna i Allt för Sverige. Den 65-åriga psykologiprofessorn som i sextio års ålder genomgick en könskorrigering är höstens mest spännande tvpersonlighet.

Med superhits som Vem vet, Öppna upp ditt fönster och Benen i kors erövrade hon Sverige, därefter intog hon de europeiska scenerna som jazzdrottning. Nu syns Lisa Ekdahl i Så mycket bättre.

robert karjels bok recenseras

42

12

26

22

marika carlsson är gud Hon spelade En negers uppväxt i fyra år, kom ut som lesbisk lite så där i förbifarten när hon gästade tv-programmet Robins och ledde i år Gaygalan tillsammans med Babsan. Nu är Marika Carlsson aktuell med nya föreställningen Jag är Gud.

”Sorgen efter att hans partner avlidit i sviterna av aids, är fortfarande bedövande”. QX bokrecensent har läst Efter monsunen.

17 mattias är vegokungen

Gyllenhaal i nya tom ford

16

Han har givit ut flera kokböcker för veganer och startat den framgångsrika tidningen Vego. Möt Mattias Kristiansson.

”En hämndlysten man (Jake Gyllenhaal) är ute efter sin familjs mördare. Inte oväntat vrålsnygg” skriver QX filmrecensent Andreas Samuelson.

30

60 björn i syrror

oktober 2016 #253

november 2016 #254

MÅNADENS OMSLAG årets homo

om orlandoTom Ford. tragedin Aktuell med ny film. QX har träffat honom i Venedig.

tom ford qx har träffat honom i venedig

marika carlsson är gud

allt för sverige-erica

OMSLAGSFOTOGRAF Matt Sayles

ng t h

I dramaserien Syrror på TV4 spelar Bengt Braskered läkaren Jonas. ALLTID I QX

MÅNADENS CITAT

Ledare Anders Öhrman QX Gayskola Krönika Mian Lodalen EGO Stefan Nilsson FTM/MTF Lady Gaga 70 Roger Wilson

”Och vi som känt honom som en bra karl!”

8 10 20 26 58

borgmästare Nils Granqvist i lysekil uttalar sig i lokaltidningen efter att allan Hellman kommit ut som homosexuell i mars 1951. sidan 10


ingång

Hoppas hösten blir lång, kall och mörk Temperaturen utomhus har krupit neråt samtidigt som mörkret lagt sig allt tidigare på kvällarna. Deppigt tycker en del. Hurra tycker jag. Nu känns det okej att tillbringa några extra timmar i TV-soffan. Har jag precis avslutat första säsongen av den spännande Key West-baserade Bloodline på Netflix, sett sista avsnittet av SVTs suveräna danska serie Follow the money (du kan se hela serien på SVT play, första avsnittet ligger kvar till 8 november) och har precis tagit mig an säsong 5 av grabbiga advokatserien Suits där sekreteraren Donna lättar upp och kan ses som en storasyster till

Emily i Djävulen bär Prada - det är alltid Donna som har de bästa och roligaste replikerna. Och så har även säsong två av Tjockare än vatten precis börjat på SVT. Serien om tre syskon som ärver ett pensionat på Åland har precis haft nypremiär och andra säsongen verkar leva upp till mina höga förväntingar - och Aliette Opheim måste vara en av Sveriges bästa skådisar, hon pratar ju precis som man gör i verkligheten, aldrig tillgjort, dessutom är hon enormt vacker.

”Det är gråt-tv varje gång” Sen har vi ju queera Transparent! Och även om hela säsong 3 ligger på Viaplay försöker jag dra ut på den och ser max ett avsnitt i veckan. Serien om den 70-åriga trebarnspappan som kommer ut som trans är så underbar att 28 min Transparent får mig att må bra en hel vecka. Och nu - äntligen - har Allt för Sverige börjat igen. SVT:s realityserie om ett gäng svenskamerikaner som är i Sverige för att tävla och för att få reda på mer om sin släkt är verkligen en fantastisk serie som alltid har spännande och intressanta deltagare. Och det är gråt-tv varje gång. Hur amerikanska deltagarna än är med sina stora känslor sitter jag också där framför tv:n och gråter med dem för att de äntligen får besöka nåt gammalt fallfärdigt torp eller röra vid något träd som deras farfarsfarfarsmormomors-

Ronny Larsson och Anders Öhrman

mor en gång hade någon koppling till. Eller när de tvingas lämna serien för att de förlorat någon larvig tävling och nu inte längre har möjlighet att vinna en återförening med hela sin svenska släkt. Bra tv. Punkt. Och genom åren har flera uppmärksammade homosar varit med i serien som lockar drygt 1,5 miljon tittare varje vecka. I den allra första upplagan från 2012 fick vi träffa den färgglada killen som alltid bar fluga Guy Clark. Sen mötte vi gaykillen Matthew Anderson från Washington vars föräldrar var mormoner, Shane Booth som kom ut som hiv-positiv och blev moninerad till Årets TV-stjärna på Gaygalan var med 2014. Vi har fått lära känna flatan Leslie Longoria som inte vågat komma ut för sin far samt Troy Bamkord från Palm Springs. Och i år får vi möta Erica Anderson som är en transkvinna och Jason Blohm som är en gaykille från Los Angeles. Båda intervjuas stort i det här numret av QX. Och det ska bli otroligt kul att få följa Erica som verkar vara en fantastisk person. Ja, och så verkar ju ögongodiset och MMA-killen Steven Swanson spännande... Well, andra tv-måsten är Sarah Jessica Parkers Divorce och The Affair på HBO, tredje säsongen av The Fall (Netflix), Så Mycket bättre (TV4), Midnattssol (SVT) och andra säsongen av Bloodline (Netflix). Puh! Hoppas hösten blir lång, kall och mörk... Anders Öhrman

ANDERS ÖHRMAN

Tre bra tv-serier jag inte sett ett enda avsnitt av: RuPauls Dragrace, Bron, Game of Thrones. Tre äckliga saker på matbordet: Svamp, musslor och ostron.

RONNY LARSSON

Tre bra tv-serier jag inte sett ett enda avsnitt av: Sopranos, The Wire, Breaking Bad Tre äckliga saker på matbordet: Tonfisk, kvarg och senap.

Anders Öhrman och Ronny Larsson

Hej Redaktionen: tre saker du alltid har i kylen? Och en sak du avskyr!

Ulrika Lahne, Marknad –Mjölk, kalvfond och champagne finns alltid i kylen. Surströmming är ett major no-no hemma hos oss.

Jonas Persson, Annons – Champagne, ägg och bubbelvatten (Sodastreamer) Men pulversåser kommer aldrig finnas hemma hos oss!

Peter Knutson, Fotograf – Mjölk, smör (eftersom jag älskar att baka!), philadelphiaost. Jag avskyr att ha choklad i kylen. Den ska vara rumstempererad!

Mian Lodalen, Krönikör – Havremjölk, Cocilana och champagne. Ogillar de där ostarna som gömmer sig längst bak tills de ändrar färg och själva kryper ut.

Håkan Svensson, frilans (Mat- och dryckexpert) – Citron, kikkoman soya och en flaska torrt vitt vin och/eller bubbel i någon form. Avskyr margarin och framförallt flytande!

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se Layout Anders Öhrman Christian Hagward

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se Distribution Stockholm Förlängda Armen Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

Tryck: MittMediaPrint RS distribution 2013: 30 700 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning Cxense.com Qruiser unika webbläsare vecka 41: 90 338 QX.se vecka 41: 72 400

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


IKIGAI


dock

-10-

uqx GAYSKOLA – DEL 14

allan hellman sveriges modigaste man I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren. Den 26 november 1982 avled ”Sveriges modigaste man”, den då 78-årige Allan Hellman. Epitetet fick han av tidningen Se efter att i mars 1951 öppet och med fullständigt namn, berätta om att han var homosexuell. Reaktionen lät inte vänta på sig. I Hellmans hemstad, Lysekil, blev borgmästare Nils Granqvist chockerad och sa till lokaltidningen: ”Och vi som känt honom som en bra karl! ”

Född i ett arbetarhem blev han tidigt engagerad i arbetarrörelsen. Han bildade den första SSUklubben i Lysekil, engagerade sig i ABF och fick ett stipendium av Gjutarförbundet för att studera vid Brunnsvik. Inte konstigt då att hans intresse för att organisera sig ledde till att han 1950 kallade till att bilda RFSL i Sverige. 36 personer hörsammade hans kallelse och samlades i oktober vid Haga grindar. Men hans orädda öppenhet blev snart

ett problem. I en minnestext över honom i tidningen Revolt, berättas att han snart stöttes ut från förbundet som blev rädda för hans frimodighet. I tidningen Vennen skrev han 1951: ”Utan ärlighet i åsikter nås inga resultat”. Det blev ledorden i livet. På bilden syns han i täten för Göteborgs Frigörelseparad, i maj 1982. Kort därefter gick han i spetsen för paraden i Stockholm. Engagerad i homokampen in i det sista!


HEJDÅ FRITIDSRESOR. NU HETER VI

Nu byter vi namn. Mycket kommer du att känna igen, men ännu mer kommer att vara nytt. Nya sätt att resa, nya sätt att bo, nya platser att upptäcka, nya saker att uppleva och mer av allt. Tiden står inte still. Inte vi heller. Välkommen till TUI.

tui.se


– 12–

43

HEJ KENNY SOLOMONS

…olika presidenter har USA haft sedan 1789. Samtliga har varit män. En av dem, Grover Cleveland, var president vid två olika tillfällen. Den 8 november avgörs det om USA får sin första kvinnliga president eller sin 44:e manliga...

FNISSIGT MED KOCK I KALLINGAR... HJÄLTEN HECTOR Saga Brännlund var en av de tjugo som kvalade till fredagsfinalerna i TV4:s Idol. Hen gick inte vidare, men vi tycker att Saga, som kort efter Idol kom ut via YouTube som trans, är en idol ändå. Hector Brännlund heter den här modiga person numer. Respekt.

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE Den senaste månadens tre mest lästa artiklar på qx.se: 1. Nu är den här - porrtrailern alla snackar om 2. Pontus dödshotades på väg till fotbollsmatchen 3. I dag börjar Tjejer som oss!

Han heter Franco Noriega och är kock på egna restaurangen i New York. Och på sin Facebooksida tipsar han om matlagning. Inte helt påklädd alltid. Som här Franco står i grå kallingar och tillreder något. Men precis som en tjej skriver i kommentarsfältet så varken hör man vad han säger eller minns vad han tillagar. Blicken är någon helt annanstans. ”Really? In your undies? Let me tell you a secret....It’s almost impossible to care for the recipe when you show up like that. But hey....after watching 300 times I’ll try it.” Vi håller med.

Michelle Visage ...är RuPauls bästa vän och ständig panelmedlem i Drag Race. Michelle har genom sitt vassa men ärliga sätt, djupa urringning och status som gammal 90-talspopstjärna blivit en stor homofavorit. I dagarna blev hon även en ännu större regnbågshjälte då hon via Twitter hjälpte en 18-årig bög i Kentucky, som blivit utkastad hemifrån efter att han kommit ut, att hitta boende och någonstans att ta vägen. Michelle vägledde och fick hjälp från sina tusentals följare så att killen fick tak över huvudet.

...som öppnar Rusty Rascals i Stockholm. Berätta Kenny vad är Rusty Rascals? – Det är kaffe- och juicebar med en barber-shop i mitten av lokalen. Här kan man raka skägget, trimma det, ”get a hot towel -treatment” eller klippa sig. Allt som vi män behöver (skrattar). Man bokar tid på hemsidan, men mig hittar man i kaffe- och juicebaren. Du har skapat det här själv? – Ja, det här är min dröm. Jag har byggt och renoverat i tre månader nu. Jag ville skapa något eget, något varaktigt som jag kan bry mig om varje dag. Och inom sex månader öppnar vi i Malmö, Göteborg och Köpenhamn. Vem skulle du helst vilja se sitta i frisörstolen imorgon? – Magnus Uggla, I love him. Och jag skulle vilja se honom en ny look. En ny rocklook!

SAARA AALTO ÄR IDOL I ENGLAND Hon har kämpat för att representera Finland i Eurovision två gånger, och kommit tvåa båda gångerna (senast i år). Nu är Saara Aalto med i brittiska X-Factor där hon visar prov på grymma röstresurser. Däremot är britterna kallsinniga till finskans deltagande och i de två första programmen var hon nära att åka ut. Vi hejar i alla fall på Saara, som efter nio år ihop med sin kille blev ihop med ett kvinnligt fan som sedan blev hennes manager Meri Sopanen. Heja Saara!

BLOSSA KRÅKBÄR

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @KORDALENKALEB Gaypapporna Kordale och Kaleb fick 100 000-tals följare då de för ett par års sen la ut den här bilden en morgon när de kammar sina döttrars hår. Idag har killarna fem barn, tre döttrar och två söner och deras följare får följa dem i familjens vardag.

Ok, den har någon månad på nacken men vi tyckte det passade att uppmärksamma den i det här numret när vi har lite mat och dryck-special. Blossa 16 har alltså smaken kråkbär, något vi aldrig ätit förut. Men som alltid med Blossas årgångsglögg så smakar det mest glögg ändå. God? Absolut, men hur kråkbär smakar har vi fortfarande ingen aning om...


Vi har gått igenom fler skilsmässor än Elizabeth Taylor. Efter ett tag kan man det. Då är det ju lätt. Men vi vet att det kan vara krångligt att hålla koll på vad som gäller om man skiljer sig, gifter sig, flyttar ihop och skaffar barn. På Juristbyrån är vi experter inom familjejuridik och hjälper dig med allt ifrån bodelningar och äktenskapsförord till testamenten och bouppteckningar. Med vår tjänst Livsbesiktning® går vi igenom vilka juridiska skydd som passar just dig och din situation. Så att rätt blir både rätt och rättvist. Boka en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca. 950 kr) – årets banktjänst 2015


FOTO: PÄR BÄCKSTRAND/TV4

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

Efterlängtade ekdahl Med superhits som Vem vet, Öppna upp ditt fönster och Benen i kors erövrade hon Sverige, därefter intog hon de europeiska scenerna som jazzdrottning. Nu syns Lisa Ekdahl i Så mycket bättre. Lisa Ekdahl är äntligen en av årets artister i TV4 succéprogram Så mycket bättre, och QX har träffat henne. Vad fick dig att tacka ja? - Jag har tänkt att jag bara ska tacka ja om jag verkligen kände att jag ville göra programmet och det kände jag nu, så jag sa ja blixtsnabbt så jag inte skulle fega ur. Jag har fått frågan förut men då har det aldrig blivit något mer av det. Var någon av de andra artisternas medverkan betydande för ditt ja? - Jag kom in i ett ganska tidigt skede och jag var lugnad av att Freddie Wadling skulle vara med. Och sen väldigt uppriven av att han inte skulle vara med. Han var så annorlunda i sitt uttryck så han skulle skapa en tillåtande stämning i gruppen. - Jag bestämde mig också att jag ville vara med alla i programmet och inte att alliera mig med någon. I första programmet valde du

”Jag är stolt att ha

skrivit en låt som många kan nynna på” Tommy Nilssons Amelia, och nämner att du inte fått göra låten du först ville, vilken var det? - Jag hade tänkt på både En dag och Öppna din dörr. Jag skrev till och med till produktionen och frågade om jag kunde får göra Öppna din dörr, så kunde Tommy få göra min Öppna upp ditt fönster. Men det gick inte hem (skrattar). Hur har du jobbat fram dina versioner? - Först har jag spelat in en väldigt enkel version med gitarr och sedan har jag jobbat med producent Mattias Blomdahl, så har vi jobbat fram en version som låter mycket som Lisa Ekdahl.

Du har spelat mycket i Paris, och då inga av dina svenska låtar. Har det underlättat att du inte tröttnat på de svenska pärlorna? - Absolut. Jag har inte släppt en svensk skiva på tio år, men nu kommer det en i februari. Så fort jag började jobba på svenska så kände jag mig så glad att jobba på svenska. Kan man ha ett sunt förhållande till en låt som Vem vet som blev så stor? - Jag kan det, just för det jag var inne på innan. När jag spelar utanför Sverige så spelar jag aldrig mina svenska låtar. Sen har jag skrivit låten själv och jag är stolt över att ha skrivit en låt som många svenskar kan nynna på. Finns det något ögonblick den här säsongen som du ser fram emot att vi ska få höra? - Ja, när jag gör Dannys låt. Ronny Larsson

Namn: Rebecca Ålder: 30 Bor: Göteborg Civilstånd: Singel Heter på Qruiser: becca Hur gick det till när du kom ut? – Jag skulle fylla 13 år när jag kom ut, jag tävlingsdansade och det fanns en tjej på dansstället som jag var hemligt kär i. Jag har ju alltid vetat att jag är lite av en pojkflicka som älskar all sport. Efter träningen sov jag över hos min kusin Sandra och då berättade jag för henne att jag tror jag är kär i Linn som tjejen hette. Sen undrade jag om hon tyckte det var konstigt. ”Nej det är inte konstigt” sa hon. ”Det har jag nästan känt på mig.Vad kul, har du sagt det till Linn?” Det hade jag ju inte vågat, men den kvällen fick min kusin mig att skriva ett kärleksbrev som jag lämnade till Linn vid nästa dansträning. Jag var så nervös men jag lämnade det och sa ”läs det här om du vill”. När jag senare kom hem till mamma så ringde telefonen. Det var Linn! Mitt hjärta bankade i 180! Linn sa så fint: ”Tack vad snäll du är som är kär i mig, men jag gillar killar men jag kan vara din vän om du vill”. Och för mig spelade det ingen roll att hon inte var kär i mig, jag fick bekräftat att det var ok att gilla tjejer. Efter att vi lagt på skrek jag till mamma och hennes kille att jag ville ha familjeråd. Då sa jag rätt ut ”Jag är kär i en tjej så ni vet det”. De skrattade och sa ”men lilla gumman det har vi vetat sen du var fem år”. Hela min släkt och mina vänner har accepterat mig för den jag är. Jag har en underbar relation till familj och vänner. Jag är ju fortfarande Rebecca likom.

qx tillbakablick vv

november 2011 # 194

ragga i parker sexiga tel aviv linni martin redhe nord sveriges sexigaste par

fighters stockholm bersekers är sveriges nya rugbylag med närmare 50 gaykillar. vi fixade träningskläder, de öppnade dörren till omklädningsrummet.

OMSLAG nov 2011.indd 1

2011-10-20 20:06

November 2011. Stockholm gayrugbylag Berserkers pryder numret som dessutom uppmärksammar parkraggning och Tel Aviv.

10 ÅR SEDAN

XXX

SEX. NAKET. PORR.

AVKLÄTT & KUL.

LINUS THÖRNBLAD CORNELIA GÖR SIN GREJ EN SVENSK PORRSTJÄRNA

November 2006. Höjdhopparen Linus Thörnblad tar oss med in i omklädningsrummet och kastar tröjan i reportaget ”Killar vi gillar”.

15 ÅR SEDAN

QX NOVEMBER 2001 DET ROLIGA NUMRET

5 ÅR SEDAN

QX NOVEMBER 2006 DET XXX NUMRET

FOTO: MAGNUS LIAM KARLSSON/SVT

FOTO: MOON MAN RECORDS

– 14–

JÄTTESKOJ

November 2001. Det roliga numret i november för 15 år sedan pryds av Anna Mannheiner och Kajsa Ingemarsson.

20 ÅR SEDAN November 1996. Svenska Dario blev Mr Leather Europe och fick tävla i USA.


HELA

SVERIGES

TRÄNINGSPARTNER KOSTTILLSKOTT FUNKTIONELLA LIVSMEDEL TRÄNINGSKLÄDER TRÄNINGSREDSKAP

240x335mm_QX_Gymgrossisten.indd 1

2016-10-17 11:16


FOTO: LINUS HALLSENIUS/TV4

– 16–

bengt ger oss kärlek på lasarett Just nu rullar dramaserien Syrror på TV4. I serien, som bygger på en finsk förlaga, spelar Bengt Braskered läkaren Jonas. TEXT ronny larsson

Berätta om din karaktär! avslutas inom avsnittet, och runt detta – Han är en narkosläkare som komfinns huvudrollerna och birollerna som mer in i avsnitt 2. Han är nyseparerad är med i varje avsnitt. och nyligen hemflyttad från London, Följer du själv nån läkarserie? och det är inte helt bestämt att han ska – Inte fastnat i nåt. Eller jo, Nurse börja jobba på det här sjukhuset. Han Jackie om man kan räkna den. tycker särskilt att en av Hur har du researsyrrorna i serien är exchat inför rollen som ”det finns tra trevlig…Det blir en läkare? gayteman i hel del kärlek på lasarett – Vi skådespelare fick Syrror på (skrattar). följa läkare och sjukVad fick dig att sköterskor i jobbet och roliga och tacka hoppa på den vi har haft sjukvårdsoväntade här serien? personal på plats under sätt” – Det var Tanja inspelningarna. Det är Lorentzon som tipsade ju ett måste så allt blir om mig eftersom vi rätt. jobbat ihop i filmen Orions ögon där Och Jonas är straight? jag spelade en väldigt otäck typ. När – Ja du, han är straight som ett snöre. jag läste manus till Syrror så kunde jag De flesta större roller jag gjort har inte sluta läsa, det var spännande och alltid varit straighta snubbar. Men det dramatisk utan att vara jättedrama hela finns gayteman i Syrror på roliga och tiden. Syrror fyller en funktion med sin oväntade sätt... igenkännbara vardagsdramatik. Den Vad har du annars på G? handlar om de små katastroferna i livet. – Jag ska vara med i en kortfilm som Alla har nån gång väntat på jobbiga utspelar sig på en bastuklubb. Jag är resultat eller suttit i ett väntrum. jättepepp på den. Den miljön beskrivs Är det en såpa? nästan alltid som negativ och sunkig. – Det är en dramaserie, välskriven, Men det kan vara härlig plats och en fina karaktärer och fallen som kommer fristad. Det är i alla fall regissörens in är intressanta. I varje avsnitt följs två ingång. patienter med olika fall och deras story


– 17–

bokRecension

FOTO PETER KNUTSON

november ”Efter monsunen” av Robert Karjel Ett år efter att Ernst Grips partner Ben avlidit i sviterna av aids, är sorgen fortfarande bedövande. Ernst sover dåligt (har fått lakansskräck), och allt går på autopilot. Ernst är Säpo-agent. När en svensk militär skjuts till döds på en skjutbana i Djibouti på Afrikas horn, och en svensk familj kidnappas av pirater i Adenviken, skickas Ernst till Afrika för att utreda fallen. Han ser det som ett tillfälle att komma bort, och att få sköta sin egen utredning. Gränsen mellan ”sorgen efter lagligt och olagligt, att hans moraliskt och omopartner avlidit raliskt blir tunn och otydlig i sökandet i sviterna av efter svar och lösaids, är ningar. Till sin hjälp fortfarande har han den svenska polisen Sebastian bedövande” Stark, barpianisten Ayanna och den amerikanska diplomaten Judy Drexler. Likheten mellan Ernst Grip och Jan Guillous romanfigur Carl Hamilton är slående. Ernst Grip är dock inte riktigt lika våldsam som Carl Hamilton. Men det är samma känsla av säkerhet över att hjälten ska klara av alla situationer. Hur omöjliga dom än är. Boken blir extra intressant med tanke på författarens bakgrund. Överstelöjtnant i flygvapnet. Har utbildats i den amerikanska marinkåren och flugit deras attackhelikoptrar. Han borde ju veta hur det egentligen går till. Alltså inte det som vi får veta via nyhetsrapporteringen. En helt klart läsvärd bok. Förväntar man sej romantik är det ganska ont om det, och när det väl dyker upp är det inte mellan man och man… Anette Fröjd

”Helt fantastiska bilder. Det är så vackert att man undrar om det är samma New York man själv varit i.” Magnus Utvik, Gomorron Sverige, SVT

ÅRETS GLÖGGPRESENT & JULKLAPP

EN ANNAN DEL AV NEW YORK - EN FOTOBOK FRÅN THE WEST VILLAGE AV ANDERS ÖHRMAN

QX.SHOP.SE PRIS 165 KR


– 18–

w HÄNDER I novemberv

KUNGLIGA BRÖLLOPSKLÄNNINGAR 1976-2015 [UTSTÄLLNING] Äntligen har du möjlighet att spana in varje stygn och söm i fyra prinsessors och en drottnings brudklänningar med bröllopsaccessoarer i en pampig specialutställning på Kungliga slottet i vinter. Återupplev Silvia, Victorias, Lilians, Madeleines och Sofias bröllopsyra. Biljetter och all info finns på kungahuset.se

Psykoterapi Hans Hanner leg. psykolog och leg. psykoterapeut med hbt-kompetens 08-611 51 22 för mer info se: www.hanshanner.se Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se 070647208-440 717 eller ring: 4100

GYLLENPALMS SAMTALSTERAPI Erbjuder individuell terapi och parterapi. Kurser i mindfulness och stresshantering. Mottagning i Gamla Stan, Stockholm Danielle Gyllenpalm Auktoriserad socionom, KBTterapeut, Mindfulnessinstruktör hbtq-kompetens

0704 955264

www.gyllenpalmssamtalsterapi.se

Vill du också synas i

Kontakta annonser@qx.se

Stiftelsen

Läkare Mot AIDS

FORSKNINGSFOND

LARS WALLIN PÅ ARTIPELAG [UTSTÄLLNING] Utställningen ”Fashion Stories” är en hyllning till Lars Wallin som firar 25 år som designer och den är uppbyggd kring 4 teman; hantverk, couture, brud och scen.Besökarna får ta del av närmare 200 kreationer från idé och skiss till couture. Fashion Stories omfattar många av hans senaste klänningar och scenkläder som aldrig tidigare visats. Artipelag, Värmdö, fr.o.m 4 nov.

TOVE JANSSON PÅ MILLESGÅRDEN

KNUTSON I VÄLGÖRENHETSPROJEKT

[UTSTÄLLNING] Den 22 oktober var det vernissage för utställningen Tove Janssons ”Lusten att skapa och leva” som täcker hela Janssons produktiva karriär, från måleri på 30-talet till Muminfigurerna. Millesgården, Stockholm.

[UTSTÄLLNING] QXfotografen Peter Knutson har tillsammans med Max Marklund hjälpt till med välgörenhetsprojektet ”Nude Survival” där insamlade medel går till att befrämja forskningen om cancer. Fotografiska. Sthlm. 2-6 nov.

DIESELREKLAM INTAR FOTOGRAFISKA [UTSTÄLLNING] Utställningen ”Finally It All Makes Sense” på Fotografiska visar den världsberömda och omdebatterade reklamkampanjen av Diesel (och Jocke Jonason) med bilder av några av världens främsta modefotografer. Bland annat David LaChapelles ikoniska bild med två sailors som kysser varandra på kajen. Fotografiska, Stockholm 18 nov.

Hiv sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande aidsforskare i deras kamp mot aids. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

HÄR FIRAS PRIDE I NOV [PRIDE] Visby 15-20 november, Älvsbyn 18-19 november, Örnsköldsvik 21-27 november Dessutom firas Pride bland annat i: Palm Springs 4-6 november, Playa del Ingles 7-13 november, Orlando 12 november, Hong Kong 26 november, Buenos Aires 26 november, Canberra 29 oktober-13 nov.

Vi behöver din hjälp!

www.aidsfond.se, Bankgiro: 900-6958, Plusgiro: 900695-8

Gotland Pride i Visby


BIRKA.SE | 08 702 72 00

Prisex per pers med del i 2-bäddshytt Cabin Standard, julbord (inkl dryck), show och buss. Gäller kl 21 sön-tors 11/11-22/12.

Upptäck din favorit på julbordet. 22 TIMMARS MINISEMESTER. KLASSISKT JULBORD & SHOW FRÅN 495: –


-20-

KRÖNIKA: MIAN LODALEN

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

Vita huset kom att bada i regnbågsfärger i världens största demokrati, skryter om att Jag kommer aldrig glömma den kvällen. han inte betalar skatt, vägrar offentliggöra sin Hur vi satt bänkade framför teven och deklaration, tycker att yttrandefrihet ”är en jag försökte förklara för barnen hur stort dum idé”, hävdar att mexikaner är kriminella detta var. Att USA strax skulle få sin våldtäktsmän, har häcklat funktionsnedsatta första svarta president. För en sjuåring och poserat bredvid en bild med SS-soldater, med klasskamrater från flera delar av världen och med en rasifierad bästis gick säger att han vill slå motståndare i ansiktet, beundrar Rysslands president Putin och har det inte att tänka att nån kunde göra tagit den heterosexuella misogynin till oanade skillnad på människor och människor. höjder. Med stolthet har han deklarerat att När kameran svepte över publikhavet han gärna dejtat Ivanka Trump om hon visades Afroamerikaner med stjärnbaneret i händerna och tårar strilandes nerför inte var hans dotter, har viktskammat en före kinderna. ”Men varför gråter de?”, ”Hillary Clinton blir den frågade femåringen. första kvinnan att leda ”De gråter för att de är så världens mäktigaste nation” glada”, svarade jag. Jag var också så glad att få vara med om detta historiska detta miss universum och kallat henne ”Miss ögonblick, men allra finast var att barnen satt bredvid mig när Barack Obama svor hushållerska” på grund av hennes latinamerikanska ursprung, skryter om sina åtalbara presidenteden. Nu skulle världen bli lite sextrakasserier, han har kallat kvinnor för feta säkrare. Det fanns hopp för framtiden. grisar, hundar, vidriga djur och sin motkandi”Yes we can, yes we can!” skanderade dat en djävul som har utseendet emot sig och publiken. För första gången fick vi höra en med bara veckor kvar till valdagen avslöjades amerikansk president i ett segertal inkludera hans sexuella associationer till en tioårig flicka ”gay, bisexual and transgender” som fullvärhan mött i sitt eget varhus. diga medborgare. Det blev inte bara tomma Nej, ingen tror väl att denna man komord: Vita huset kom att både bildligt och mer bli USA:s nästa befälhavare, men att det bokstavligt bada i regnbågsfärger. Idag är nu faktiskt står mellan henne och honom är homoäktenskap lagligt i hela USA. Sju inte bara bisarrt och häpnadsväckande utan år har gått och som vanligt går det fort också pinsamt för alla amerikaner, särskilt för när man har roligt. republikanerna som tog Trump ända hit. Nästa kandidat har redan gått till Ingen kan heller förneka att Hillary historien, men av mindre smickClinton inte är en drömkandidat för demorande skäl och han har stora planer kraterna. Men för vår del har hon en klar idé för landet. Som att bygga en mur om hur framtiden ska arta sig och den står i mot Mexico för att förhindra bjärt kontrast till Trumps hat. Som att kampen ”illegala immigranter”, straffa aldrig kommer vara över förrän homo, bi och kvinnor som utför illegal transpersoner i USA och i hela världen har abort, införa inreseförbud fullvärdiga mänskliga rättigheter. för muslimer och avskaffa När hon snart svär presidenteden blir antidiskrimineringslagar det återigen ett historiskt ögonblick. Hillary som skyddar hbtq-persoClinton blir den första kvinnan att leda värlner eftersom folk måste dens mäktigaste nation. I den våg av kvinfå följa sin religiösa nohat som dagligen sköljer över oss är det tro”. Miljardären inte en dag för tidigt. Congratulations mrs Trump som nu president! kandiderar till presidentposten


en utställning om normer an exhibition about norms

Illu: C Kåberg

Fre

FRI ENT

adm

issi

e

RÉ!

on!

MUSEIPARKEN GÄRDET STOCKHOLM | WWW.ETNOGRAFISKAMUSEET.SE | ÖPPET TIS-SÖN 11-17 & ONS 11-20


-22-

Marika tror att vi tror mer än vi tror Aktuell med nya föreställningen ”Jag är Gud”

Hon spelade ”En negers uppväxt” i fyra år, kom ut som lesbisk lite så där i förbifarten när hon gästade tv-programmet Robins och ledde i år Gaygalan tillsammans med Babsan. Nu är Marika Carlsson aktuell med nya föreställningen ”Jag är Gud”. – Om den förra showen handlade om att folk är mer rasistiska är vad de tror så handlar den här om att folk tror mer än vad de tror… TEXT Anders Öhrman FOTO peter knutson


-23-

Marika Carlsson säger att hon har gjort som grabbarna. Hon har bokat upp tre stora arenor i Sveriges tre största städer för sin nya show Jag är Gud som har premiär i november. Här ska inte mesas eller hållas igen. – Som stolt svart lesbisk kvinna som sysslar med stand up och som satt sig själv på ett kors på affischerna så vill jag ta den platsen, säger hon kaxigt. Men tillägger sen: – Det känns skitläskigt, och egentligen vågar jag inte, men det får bära eller brista, och jag känner mig ändå rätt lugn. Och skillnaden idag från när hon stod i startgroparna inför En negers uppväxt 2010 är enorm. – Ja, det är en jätteskillnad. Förra föreställningen bestod ju av en massa skämt jag samlat på mig om hur det är att vara mörkhyad i Sverige, det var skämt jag var bekväm i. Här är allting nytt. 2010 hade jag premiär på Kafé Klavér som tog 50 personer. Det var så litet, det fanns ingen teknik, det var bara jag och en scen. Och på premiären var det fullsattt eftersom jag hade vänner och familj där. Dagen efter kom det ju typ en betalande… Så vi satte in en annons i Metro och då brakade helvetet löst och det var jag ju inte alls beredd på. Anlednigen var föreställningens namn, ”En negers uppväxt”. – Det blev en sån boom, jag satt i nyheterna, det skrevs debattsidor och krönikor och det blev ett jättefokus på mig och föreställningen. Marika anklagades bland annat för att vara rasist (!). – Men biljetterna gick ju åt som smör och jag fick flytta till större lokaler, det blev Sverigeturné och sen en tv-inspelning för SVT. Idag är läget alltså annorlunda. Den här förställningen är större, kaxigare och Marika har dessutom en regissör, Maria Lundqvist. – Det känns underbart. Jag gillar att Maria kommer från teaterhållet, och har humorn i sig. Jag jagar ju skratt och hon jagar allvaret, så hon kommer säkert vilja stryka några skratt här och där och det kommer väl bli svårt för mig. Man stryker inte ett skratt i min värld… (skrattar). Var är ni nu i processen? – Jag tycker vi har kommit ganska långt, det finns en bra grund, jag har gjort fem provföreställningar, visserligen bara med text, men sen går jag hem och utvecklar, ”det skämtet funkade, där var jag otydlig” och så. Berätta, vad är egentligen ”Jag är gud” för en föreställning? – På ett sätt är det en personlig berättelse, en reaktion på att pingtsvännerna gick ut och


-24-

sa att de inte viger homosexuella. Jag är uppväxt i pingstkyrkan, jag har varit likadan själv, jag har resonerat som dem, och själv ansett mig ha de rätta svaren genom att referera till en bok, en tradition och en fostran. Men NU kan jag kommenta detta med att berätta min historia och vad tron gör med oss. Behöver man några förkunskaper inom religionskunskap för att komma till föreställningen? – Du behöver inte en enda förkunskap (skrattar), jag kommer att ta hand om allt. Det är ”all inclusive”! Tanken är ju att våga skämta om existensiella saker. Om traditioner som vi egentligen inte bryr oss om, men om man tallar på dem så blir vi inte glada, en skolavslutning som inte är i en kyrka, oj oj oj, då surar vi, men vi skiter i kyrkan alla andra dagar om året… Hur lång är showen? – Jag skulle helst vilja att den var åtta timmar (skrattar), men det tror jag inte publiken skulle uppskatta så vi siktar på 75 minuter… Jag får för mig att många anser att ens tro är väldigt privat, håller du med? – Ja, och det är intressant hur det kommer sig. I andra kulturer är tro det mest naturlliga. Men här hemma pratar vi mer om andlighet och mindfulness… Hur mycket religion är det i ditt liv idag? – Ja, just nu är det ju väldigt mycket i och med föreställningen, dessutom har jag just läst bibeln igen, och det är ju sjukt tråkigt (skrattar). Men jag ville veta vad den säger om homosexualitet egentligen. Och vad säger Jesus om detta? Men han säger ju ingenting. Det är ju en snubbe som heter Paulus som gör det, han bryr sig väldigt mycket om hur man ska leva och inte leva. Det är Paulus som är boven om du frågar mig. Det är Paulus som tycker att homosexuella ska leva i celibat och att kvinnan ska förtryckas. Inte Jesus. Marika var 20 år gammal när hon första gången blev förälskad i en tjej hon fick panik. – Jag tyckte ju att det var fel. Jag var uppväxt i pingstkyrkan och trodde att jag blivit drabbad av djävulens satan. Men jag funderade ändå på om jag skulle ”Jag trodde djävulen acceptera att jag var lesbisk, men utsatt mig för ett bara tanken på att berätta för familj, släkt, vänner och kyrkan test. Så jag stängde fick jag panik av. Så jag bara låtsagarerdobsdörren. des att det aldrig hänt. Jag trodde Och levde i fördjävulen utsatt mig för ett test. Så jag stängde garerdobsdörren. Och nekelse i 20 år” levde i förnekelse i 20 år. Marika kom istället ut när hon var 40 år gammal. Och då hade det hänt känns inte som du hoppat in i hbten hel del i samhället och i pingstkyrkan. världen med hull och hår, utan att Hon säger själv att det gick rätt smidigt. du går lite vid sidan om... Hennes föräldrar stöttar henne och både – Ja, det stämmer. Men jag vet inte var accepterar och respekterar hennes läggjag ska ta vägen (skrattar) Hur gör man nu ning. liksom när man kommit ut? Jag blev ju – Men jag har ju varit fegisen, jag vän- kär i en tjej och hon i mig, och så flyttade tade ju i 20 år, jag vet ju de i kyrkan som vi ihop och lever vårt liv… Men det finns kämpat stenhårt, som fått stå upp mot ju en hel värld där ute som jag inte kan, föräldrar som är besvikna som trott de men jag vet inte var dom dörrarna är, jag gjort något fel och medlemmar som ska kan inte ställena man ska gå till. be för dem, och det här suckandet och Men du har ingen längtan efter ett beklagandet. De mest dömande mänställe med 300 flator, för då gissar niskorna jag har träffat är i kyrkan, inte jag att du hade letat upp ett sånt utanför, och det borde ju vara tvärtom. ställe? Rätta mig om jag har fel men det – Nej, dom flatorna som jag lärt

känna är lite som mig, som puttrar vid sidan om liksom. Har du varit med på Stockholm Pride? – Ja, det var skitkul. Jag hängde i Pridepark med min tjej. Gick du i paraden? – Nej, vi var inte hemma. Jag har inte så bra koll på när paraden är så vi råkar ofta vara uppbokade på annat när den lördagen väl kommer… Men jag gick i paraden i Pride i Jönköping. Det var inte bara varma blickar längs den paradvägen, oj oj. Det var flera som stod och skakade på huvudet. Och det hade ju ingen tillåtits göra om det bara var svarta som gick i paraden… Men nu när det var HBT-personer så var det okej att göra det. Det kändes obehagligt. – Häromdagen var det en tjej i pingstkyrkan som skrev på facebook att homosexualitet är fel så jag började skriva med henne och ifrågasätta henne. Så

skrev hon att problemet är att homosexuella gärna uppmuntrar andra att bli homosexuella... Va? Hon var 20 år! – Men vet du, jag blir inte arg längre, får jag bara diskutera med dem så kommer jag argumentera ner dem. Enkelt. Jag har alla svaren. Kom till föreställningen så får du se! Jag är Gud. Så är det.


VÄLKOMMEN in och prova vår MÅNGFALDIGA MENY med SMAKER från HELA världen!

Boka bord på: www.beebar.se Stora Saluhallen, Kungstorget Göteborg, 031 - 13 38 39. Södra Förstadsgatan 36, Malmö, 040 - 30 77 28.


-26-

EGO med stefan nilsson

Månadens lugnande

Svårt att släppa mobiltelefonen och varva ner innan det är dags att sova? Nu kan du få en kopp te med smaken ”Get your a** in bed”. Kommer från Snarky Tea och beställs på nätet. Kostar 12.99 dollar, dvs ungefär 115 kronor

Månadens frukt

Acne har gjort en kollektion med emojis och roligast är kanske den här banantröjan. Kan bli din för 2495 kronor. www.acneststudios.com

Månadens bondage Franska Petite Friture har tagit fram en servis tillsammans med svenska paret Färg Blanche. Hela servisen är inspirerad av rep som binder. Mums. En liten skål kostar 590 kronor.

Månadens bikini

Svenska Gåshaga Gourmet importerar dansk lakrits. De ser till att vi svenska får lakrits så att vi klarar vintern. En burk kostar 169 kronor. www.gashagagourmet.se

Månadens parfym

Svenska Gateau har fram en ny parfym. Man menar att få saker andas så mycket njutning och vardagslyx som doften av nygräddat bröd. Nu kan du verkligen dofta mums när du ska på dejt. Än så länge bara i limiterad upplaga. www.gateau.se

Månadens mums

Franska Picard har de bästa aptitretarna. Nu kan du få åtta små kulor med luftig ankleverkräm täckt med hallongele på knaprig botten. En perfekt start på kvällen för 99, 90 kr. www.picard.se

Månadens muskel Månadens kaffe

En av världens dyraste kaffesorter går nu att beställa i Sverige. Handplockat på svår terräng på liten yta i Hawaii får kaffet mindre garvsyra och blir lenare och lyxigare. Perfekt för en långsam lördagsmorgon. Ett paket med 450 g bönor kostar 995 kronor. http://konakaffe.com/

Alessi har lanserat en ny muskelkille för alla hem. En blivande klassiker? Vrid Månadens på knoppen så knäcker han nötterna. nej, nej, nej Kostar 11 500 kronor. www.alessi.se Vett och etikett är svårt. I min värld är ganska mycket tillåtet men det här med att slänga servetten på tallriken efter avslutad måltid – det är ett otyg. Slabbas. Servett har man i knät eller lägger bredvid tallrik efter avslutad måltid.


RUSTY RASCALS STHLM Hammarby Sjรถstad

+ + +

Master cuts Classic shaves Bloody remarkable Coffee & Juices

! W O N OPEN


-28-

KÖKET & EN BÖG med HÅKAN SVENSSON @svenrinmans

Natureo Torres, Syrah, Spanien [Art nr 1940-01, 54 kr] Rawson´s Retreat Cabernet Sauvignon, Australien [Art nr 1929-01, 55 kr] Santa Digna Sauvignon Blanc, Chile, etiskt märkt [Art nr 1987-01, 59 kr]

vi har även alkoholfria alternativ Visst har du sett och läst ovanstående ord mer än en gång vilket till stor del beror på vår alkohollagstiftning som säger att det alltid ska erbjudas alkoholfria alternativ till oss konsumenter. Detta gäller ju förstås när du befinner dig ute i krogsvängen men hur gör du på hemmaplan? Här måste jag erkänna att jag aldrig har erbjudit mina gäster något alkoholfritt alternativ förutom vattenglaset som även det först på senare år har gjort entré på mina middagsbord. Det här måste jag ändra på och bestämde mig för att testa en del av utbudet av alkoholfria viner som erbjuds på Systembolaget. Det första som slog mig var att utbudet var över förväntan. Det finns en mängd alternativ till både vitt, rött, rosé och bubbel. Även på cider och öl hittar du alkoholfria alternativ.

bok om bageriet

En enkel och tydlig titel som beskriver exakt vad boken handlar om, ett bageri. I det här fallet är det Petrus Bageri vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm som står i centrum och vi möter bagaren Petrus Jakobsson som berättar hans historia från drömmen om ett eget bageri till att nu driva ett. Boken är fylld av recept på både kakor och bröd. Petrus vill ge oss en inblick i jobbet som bagare och inspirera oss till att börja baka vilket han lyckas med bravur. (Natur & Kultur)

Jag höll mig till vin denna gång och i att det är torrt och krispigt. Detta faller min korg hamnade en vit Sauvignon bort lite när alkoholen är borta men vi Blanc från Chile, en röd Syrah från upplever båda det som gott och friskt Spanien och en röd Cabernet Sauvigoch det ska serveras iskallt. non från AustraVarför smakar då ”Jag älskar svartvin- alkoholfria viner lien. Så här långt bärssaft men inte annorlunda? Främbåde känns och ser när jag tror att jag sta anledningen är det ut som vilken ska dricka ett gott helt enkelt avsakkorg som helst när naden av alkohol. rödvin!” jag är på SystemDen fungerar som bolaget. Första märkbara skillnaden en smakbärare och när den inte finns blir priset. Alla ligger under 60 kr och så smakar vinerna mindre. De flesta det tycker jag man får kalla prisvärt. vinerna blir också lite sötare i smaken, Fredagsköttbiten är klar och min vilket vi tydligt märkte. sambo kommer hem. Vi tar ofta ett Till maten var det då dags att testa glas innan maten och så även denna de röda. En bit entrecote och ett glas fredag men nu hälldes det upp en kall Cabernet Sauvignon kan väl knappast alkoholfri Sauvignon Blanc. En favobli fel? Det blev det! Inget av dem föll ritdruva för min del när det kommer oss i smaken. Det blev ”platt fall” kan till vit och ett typiskt kännetecken är man säga. Man vaggas in i en tro att

meze to go

Under hösten lanserar livsmedelsföretaget Sevan en för Sverige helt ny produkt: Meze Dinner Kit. Tanken är att förenkla middagen samt introducera Mellanösterns smaker för hela svenska folket. Meze Dinner Kit lanseras initialt i två varianter: Köfte och Shawarma Chicken. Förutom kitet så köper du till köttfärs eller kyckling beroende på vilken rätt du vill laga. Pris per kit utan proteinet är cirka 40 kr. Enkelt gott och välsmakande. Finns ute i butik nu.

det här kommer att bli gott när man ser flaskan, namnet och själva vinet när man häller upp. Denna känsla varar fram tills dess att glaset närmar sig näsan och doften kommer fram. En klunk och då får smaklökarna sitt och alla skriker – Saft! Hur jag än försöker komma på bra beskrivningar och ord så kan jag bara ärligt säga att smakupplevelsen blir svartvinbärssaft. Jag älskar svartvinbärssaft men inte när jag tror att jag ska dricka ett gott rödvin! Köp hem alkoholfritt vin när du ska ha gäster och vet att någon inte dricker alkohol. Det är en trevlig gest mot gästen och de känner att de är med i gänget och skålar i sitt vin. Att det blir ett alternativ smakmässigt till vanligt vin är enligt min mening helt fel och får jag välja på alkoholfritt vitt eller rött så tar jag vitt.

det lackar mot jul... Nu börjar årets glöggnyheter dyka upp i butik och på systembolaget. Jag har testat ett par nyheter från Saturnus, både med och utan alkohol. Att smaksätta glöggen är numera mer en regel än undantag och för gottegrisarna finns nu en alkoholfri glögg med smak av polkagris. God och kul smak tycker jag. Årets premium från Saturnus är Åkerbär, även den alkoholfri och en vuxen smak. Båda säljs på 50 cl flaskor och kostar cirka 29kr. För ett starkare alternativ så blir min favorit, skåning som jag är, Skånsk äppelglögg. Art nr 696012-01, 79 kr för en helflaska.


freixenet.se freixenet.se

Barcelona sedan 1861 Barcelona sedan 1861

93kr

93kr

79kr

84kr

79kr

84kr FREIXENET

CORDON ROSADO

Art.nr. 77976 Beställningsvara 12% alc vol.

Mousserande vin, FREIXENET

CORDON ROSADO

torrt rosé.

Art.nr. 77976 Beställningsvara

12% alc vol. Mousserande vin, torrt rosé.

FREIXENET

FREIXENET

CORDON NEGRO Art.nr. 7738.

11,5% alc vol. FREIXENET Mousserande vin,

CORDON NEGRO vitt torrt.

CARTA NEVADA Art.nr. 7743.

11,5% alc vol. Mousserande vin, vitt halvtorrt.

FREIXENET

CARTA NEVADA Art.nr. 7743.

11,5% alc vol. Mousserande vin, vitt halvtorrt.

Alkohol kan skada Alkohol din hälsa. Art.nr. 7738.

11,5% alc vol. Mousserande vin, vitt torrt.

Känn dig som hemma hos oss på Björk!

Courtyard by Marriott, Rålambshovsleden 50 bjorkbarochgrill.se

kan skada din hälsa.våga vego mattias började med köttfri måndag. Idag är han vegan.

För fyra år sedan var Mattias Kristiansson på matresa i USA med sin pojkvän. Luncher och middagar bestod av kött, kött och kött och Mattias skrev på sin matblogg ”jag kommer aldrig att kunna bli vegetarian”. Fyra månader senare blev han vegan. Nu har han givit ut flera kokböcker för veganer och startat den framgångsrika tidningen Vego. Anders Öhrman har träffat honom. – Jag har tyvärr ingen gullig historia om att jag alltid – Där testade jag en produkt som smakar som kött lagade mat med min mormor eller så, säger Mattias när vi men som inte är det, men det är SÅ likt. De har lagt ses över en kaffe på Södermalm i Stockholm. Men jag har ner miljontals dollar för att ta fram den. Så det kommer alltid älskat mat! fler köttalternativ snart. Och så köpte jag med mig 2 kg Han berättar att han prenumererade på mattidningar veganost… redan som 9-åring och när han var fattig student i StockMattias startade ensam tidningen Vego för två år holm började han testa att laga olika maträtter för att det sedan, han gjorde allting själv. Han skrev, sålde annonskulle bli billigare. ser, lagade maten, tog bilderna, redigerade och gjorde Sen startade han bloggen Bake My Day där han gjorde anlayouten. Idag har tidningen etablerat sig, den kommer ut norlunda bakverk. sex gånger per år, har tusentals prenumeranter och har bra – Det var kreativt och tokigt, rätt knäppa bakverk med med annonser. Så nu kan han leja bort delar av arbetet. humor. Min dröm var ju att ge ut en bok men det var Berätta, hur ser en dag ut i ditt liv? inget bokförlag som ville det så jag var tvungen att skaffa – Oj, jag jobbar dygnet runt med min tidning. Jag går mig ett ”vuxenjobb”. Jag satt på Landstinget och sorterade upp 05 och tränar lite, sen jobbar jag hela dagen tills jag papper, det var skittråkigt så jag sa upp mig. Och samma stänger ner datorn vid 22. Ja, och så gör jag kokböcker dag som jag sa upp mig ringde ICA bokförlag och sa att de utöver det... ville ge ut min bok Bake My Day. Lista några ingredienser som du alltid har hemma? Det var fyra år sedan och startskot– Misopasta, tahini (sesampastet på hans nya karriär. ta), nötter, lök, grönkål eller spenat ”Det handlar ju – Under tiden som jag jobbade med inte om att ta bort eftersom jag tar alltid gör smooboken så började jag med att ha en thies till frukost, konserver med köttet eller köttfri måndag, och jag och min kille baljväxter, kikärtor eller bönor. fisken och sedan mådde så bra av det att det blev en – Men jag gillar att testa nya köttfri vecka istället och sedan rullade saker, just nu kör jag mycket med äta det som bli det på. Nu har jag inte ätit kött på fyra fänkål. Ekologisk majs är det kvar.” år. Och jag saknar det inte en enda godaste jag vet. Och när man blir sekund. vegan upptäcker man så många nya Mattias blev vegan på en gång. Det vill säga, han äter kryddor, smaker, konsistenser och inget kött, ingen fisk och ingen mjölk, ägg, grädde eller tillagningsätt. Förut åt jag aldrig ost. Inget som kommer från djuren. grönkål till exempel, nu älskar jag – Jag var på bokmässan nyligen och då träffade jag en det. Och det är en speciell känsla att chockad Roy Fares (skrattar), han undrade hur jag kan äta mat som man vet är bra för kroppen, för leva utan grädde och smör. Men det går bra. Jag var även miljön och för djuren. bacontokig förut, nu saknar jag det inte ens. Men tycker du det är okej om man drar ner Mattias nästa kokbok kändes given, en bok om på kött, men ändå äter det då och då? vegomat. Sen blev det ytterligare en. Dessutom startade – Ja, absolut. Det är bättre att dra ner på köttet lite Mathias tidningen Vego. grann istället för att äta lika mycket som tidigare, men – Jag vill ju förändra världen med min mat, säger han istället äta kravmärkt och ekologiskt eller närodlat kött, då och ler stort. I alla fall folks inställning till mat, jag vill att gör man ingen någon tjänst, vi måste minska köttintaget. de blir inspirerade att testa, kött är ju inte bra och att köpa Om 10 år kommer kött att vara en lyx, så det är lika bra att billig dansk fläskfilé är ju helt vansinnigt. Folk måste börja börja testa vego redan nu. äta bättre. Jag tycker ofta att det saknas något när jag äter Men det verkar så svårt och omständigt att vara vegetariskt eller veganskt… vegan? – Ja, en del restauranger är dåliga på proteinet, och det – Fast det är det inte. Det är ganska enkelt faktiskt. är ju en stor del i middagen, det är ju det man blir mätt av, Man lär sig bara en ny runda i matbutiken. Och jag kan det kan inte bara vara sallder… Det handlar ju inte om att fortfarande äta korvstroganoff, men med vegokorv. Och i ta bort köttet eller fisken och sedan äta det som bli kvar. Stockholm är det ju lätt att gå ut och äta veganskt om man Man måste tillföra något annat. vill. Ok, så om jag blir lite sugen på att testa vegomat, Vilka ställen med bra veganmat finns det i Stockhur ska jag göra då? holm? – Då tycker jag att du börjar med en köttfri måndag. – Det finns många, men Hälsokafet på Hornsgatan är Och gör det enkelt för dig. Laga vegofierad mat typ bra, vill man äta lite finare mat så finns Farang på Tulegaspaghetti och köttfärssås fast med vegofärs istället, eller tan, bra asiatisk vego får man på Godot på Östermalm och korvstoganoff med vegokorv. Eller så går du helt enkelt ut så har vi Bistro Banana på Södermalm. och äter på måndagar och låter någon annan laga maten åt Mattias och hans kille gifte sig nyligen och smekmåna- dig. En köttfri dag utan att anstränga dig. Hur låter det? den gick till New York.

d

S n A Q p

TE


7 DEADLY ZINS GENERÖST FRUKTIG, ELDIG SMAK MED ROSTAD FATKARAKTÄR, INSLAG AV DROTTNINGSYLT, CHOKLAD, LAKRITS OCH VANILJ. PASSAR TILL GRILLAT, LAMM OCH

NÖT.

7 DEADLY ZINS ÅRGÅNG: 2012, 15%VOL, 750 ML, ART.NR 6690, 139KR VIN FRÅN USA, KALIFORNIEN

www.janake.se

Alkohol är beroendeframkallande.


-33-

Pizzaburger Salami (Dr Oetker) Två hamburgerbrödshalvor med olika fyllning på läggs ihop till en burgare. Men hela panelen gör tummen ner: ”Jag saknar burgaren, det blir bara ost och bröd”, ”Brödet blir för torrt och fyllningen väger inte upp det i saftighet” och ”Var för sig är det gott, men ihop? Nej, håll pizza och burgare isär tack!”

Höstiga chips färskost, persilja & pepparrot (OLW) OLW lanserar nya chips med höstiga smaker. ”Ja, dom här är goda, men det smakar mest vanliga chips”. ”Pepparotssmaken funkar, även om den kommer först när man svalt” och ”Jo, bra pepparotssmak. Bäst av de här chipsen” Höstiga svamp, vitlök & dragon (OLW) ”Svampsmaken är mest framträdande, dragon och vitlök känner man inte” och ”Nej, det smakar mest bara chips. Varför har man fegat med smakerna?” Hälften av panelen var positiva och gillade svampsmaken: ”Mustig underton och smakar härligt höstigt”.

QX Testar höstens nyheter

QX drog ihop en sexmannapanel mellan 20-50 år för att testa höstens nyheter i livsmedelsdiskarna: Kanelbulleglass, hamburgerpizza och Höstiga chips fick alla att öppna munnarna och sinnena. Det blev dock minst sagt blandade reaktioner…

Juleskum 2016 Tomtegröt & Kanel (Cloetta) Cloettas årliga smaksatsning på skumtomtar smakar i år gröt & kanel. En i panelen gjorde en stor tumme upp de andra sågade uteslutande: ”Seg risgrynsgröt”, ”Blä, det smakar kräks” och ”Oätbart från kemikaliefabriken” var några av omdömena.

Plopp Rabarber (Cloetta) Chokladfavoriten testar nya vägar och rabarber är den senaste. Testpanelen är inte imponerade men en ” jättekonstig smak, men jag gillade den. Det smakar rabarber”. Andra ”Man känner av den skarpa rabarbersmaken och det enda positiva var chokladen runt omkring” och ”Nej, det här var alldeles för syntetiskt”.

Kanelbulle (Sia) Ben & Jerrys har Cinnamon Buns i sortimentet så nu när Sia gör en svensk släkting heter den såklart Kanelbulle. Vissa i smakpanelen tyckte att det smakade fryst grädde med deg i och sa att Ben & Jerry gör det bättre: ”Det smakar bara deg”, var ett omdöme. Hälften av panelen gjorde dock tumme upp och älskade knastret av pärlsocker och fryst kanelbullebit. ”Jag tar gärna en stor skopa till tack” sa en panelmedlem.


-34-

Surdegspizza Serrano & Mozzarella (Grandiosa), Surdegspizza Mozzarella, Pesto & Parmesan (Grandiosa) och Surdegspizza Spansk Chorizo & Mozzarella (Grandiosa) Grandiosas pizza av surdeg kommer i tre olika smaker. Och alla med en liten extra påse med en ingrediens som man lägger på efter gräddningen. Medan du värmer pizzan i ugnen lägger du den lilla påsen med chorizo, serrano eller parmensanflarn i varmt vatten så är de redo att garnera pizzan med. Detta gör också pizzan fräschare tycker panelen. ”God, nu tar de upp kampen med Dr Oetkers pizzor!”. ”Ja, botten var frasig och den goda fyllningen på alla tre får mig absolut att vilka köpa dessa igen”. ”Chorizon var det sting i, och just att man lägger på serranon efter gräddning gjorde att pizzan kändes fräsch och lyxig. Stort plus”.

Polly Mint (Cloetta) Polly fortsätter att vidga sortimentet, nu med smakerna polka, choklad och päron i samma påse. Testpanelen föll för chokladen och päron. Polka var de mindre imponerade av ”Det känns som att man sköljt munnen med Listerine och sedan tagit en chokladbit”.

Leksands Knäckepizza skinka, ost & tomat (Leksandsknäcke) Pizza på knäckebröd, kan det vara nåt? Nej, den här pizzan gav hela panelen en stor tummer ner. ”Segt bröd”, ”Det smakar uppblött knäckebröd och det är aldrig ett plus” och ”Usch. Vill jag äta pizza så ska det vara mjuk frasig botten, inte det här sladdret”.

Göl Cheddar & Chili (Göl) Charktillverkarens senaste tillskott i påläggsdisken får klart godkänt. ”Den här kan jag absolut ha på rostmackan på morgonen”, ”God smak även om jag saknar den där typiska cheddarsmaken och chilin saknar sting” och ”Jodå, god eftersmak och spännande korsning av smaker”.

Kvarg Razzcake (Lindahls) En nyhet i det numera nästan överflödiga utbudet av kvargsorter smakar visserligen hallon men var är cheesecaken? En panelmedlem sågade den helt med omdömet ”syntetiskt” och ingen i panelen gav den bättre än godkänt.

Skumtopp jordgubb & Skumtopp päron (Delicato) ”Frystorkad Piggelin som bara smakar kemikalier”, ”Det är en chokladboll där man saknar chokladen” och ”Nej, den skulle jag inte köpa hem” var några av omdömena om Delicatos nya skumbollssatsning. Bara två i panelen var positiv till topparna: ”Gott! Det smakar absolut konstgjort päron men det är ju bara ett plus” ”Söt skumboll som är härligt skummig”.


Välkommen till Akademibokhandeln!

Julbordsweekend på vackra Skytteholm

Mäster Sam uelsgatan 28

MALIN LANDQVIST Safta och sylta

KARIN BOJS Syra själv Konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier

199:-

249:-

JENNY NEIKELL Fermentera Mat med jäst, mögel och bakterier

CHARLOTTE PIKE Syrat En inspirerande vägledning för dig som själv vill göra surdeg, yoghurt, surkål, kefir, kimchi och mycket annat

299:-

229:-

Öppettider mån-fre 10-19 lör 10-18 sön 11-17

Njut av en härlig weekend i vår vackra julpyntade herrgård. Värm dig i vår sjöbastu eller boka en behandling i vårt spa. Avnjut vår traditionellt hemlagade julbord i vår vackra herrgårdsmatsal och sov gott i något av våra vackra hotellrum. På morgonen njuter ni av en härlig frukostbuffé. Pris: 3650 kr för 2 personer i delat dubbelrum gäller ankomst lör 26/11,3/12,10/12,17/12. Endast julbord 595 kr per person, serveras ons-sön mellan den 26/11-21/12. För bokning ring 08-560 236 00 Besök gärna vår hemsida www.skytteholm.se

master.samuelsgatan@akademibokhandeln.se www.akademibokhandeln.se

Here is your schedule for the day: 07:00 - 11:00 Breakfast 11:00 - 14:00 Seafood lunch 14:00 - 18:00 Get ready and get your groove on 18:00 - 23:30 New Year’s dinner 23:30 - 00:30 Fireworks and bubbles on our terrace, with the best view of Stockholm 00:30 - 02:00 Get your freak on 02:00 Get a room!

Celebrate New Years with us at Eken!

HAPPY NEW YEAR! Eken I Guldgränd 8 I 104 65 Stockholm eken@hilton.com I 08-517 353 07

QX_215x156_2016_tjejerna.indd 1

2016-10-17 09:48:04


Årets deltagare i Så Mycket Bättre är Danny, Magnus Carlson, Lisa Ekdahl, Tommy Nilsson, Little Jinder och Jill Johnson. Vad de har valt för mat till sina dagar återstår att se...


-37-

de lagar maten i

så mycket bättre

Från och med den 22 oktober blir Grå Gåsens sommarmatsal Gåsens lada Sveriges mest betittade matplats. Det lilla pensionatet i gotländska Burgsvik är nämligen inspelningsplatsen för Så Mycket Bättre. TEXT ronny larsson FOTO pär bäckstrand/Tv4

Inför inspelningsstarten av vad som skulle komma att bli ett av Sveriges mest populära tv-program letade produktionen våren 2010 efter en passande inspelningsplats. Efter att ha provbott på gotländska Grå Gåsen kände produktionsbolaget Mastiff att det var rätt plats. Men Maria och Håkan Ahlsten som just tagit över verksamheten tackade först nej. – Vi kände att vi var lite för nya och ville lära oss mer om hur man tog emot gäster. Men efter att ha pratat igenom det hela tänkte vi om, och under tidig höst 2010 spelades den första säsongen in. Och efter sju säsonger flyter allt på väldigt smidigt. Åtta av Grå Gåsens rum ligger i huvudbyggnaden, en italienskinspirerad villa av en britt vid namn PG Thompson 1850. De resterande fyra rummen ligger i annexet. Omkring 75 personer jobbar med produktionen men det är bara de sju deltagande artisterna som får njuta av Marias Ahlstens mat. Resten av produktionen äter cateringmat. Hon sammanfattar de sju säsongerna som roliga, spännande och smärtfria. – Vi trivs och tycker det flyter på fint. Det finns såklart även en viss press och stressmoment kring vårt performance också, men vi har som sagt lärt oss genom åren och numer är alla så bekväma i sina roller. Artisterna själva kommer med önskemål om vad som ska serveras under deras dag. Ibland är trerättersmenyerna väldigt konkreta, andra gånger hjälper Maria till med förslag.

– Eftersom vi spelar in i juni så erinspelningarna. man är ute i god tid. Och vi föreslår bjuder Gotland mycket färska primörer I Stjärnorna på Slottet går deltagarna alternativ om vi känner att det inte är som sparris, så det händer att jag styr in och diskuterar menyn i köket, medan miljövänliga önskemål. Och står artisin på det spåret om artisten vill ha tips. man i Så mycket bättre ofta bara ställer terna på sig så får vi bara beställa. Vi tänker alltid miljövänligt och satsar fram den på bordet. Får maten för lite Grå Gåsens tolv rum är tillgängliga mycket på närproducerat. Här finns både fokus i programmet? året om, medan restaurangen efter vecka bra fisk och kött. – Det känns bra som det är. Det skulle 33 bara är öppen för de som bor på pensiVad har varit svårast att få till efter kännas som en upprepning om vi gjorde onatet, konferenser och festbeställningar. önskemålen? samma sak som i det programmet. Middagar ordnas också för övriga hung– När Ken Ring kom med en lista med Och ofta pratar vi med artisterna när riga, efter beställning. Men vill ni bo i maträtter med afrikanska namn som vi får tillfälle dagen innan, om de bör det tv-kända pensionatet i sommar får ni jag inte hade så bra koll på. Då fick jag veta något eller om de har några andra skynda er. Det är nämligen i princip allgoogla och läsa på ordentligt. Ibland kan önskemål. tid fullbokat under sommarmånaderna. det också vara svårt att få fram maten Har du upptäckt någon ny artist genom Och den tv-kända matsalen är rasande om den ska serveras exakt när den är deras medverkan i programmet? populär den med. klar, det ska ju klaffa med inspelningsschemat. Jag ”Varje lördag lagar Maria och Håkan Ahlsten minns till exempel Christer vi samma meny som Sandelins friterade gambas serveras i programpå mangosorbet, och 30 andra små tapas som vi hade met för femtio fått recept på… gäster som samlats Maria Ahlsten och henför att se nes kökskollega lagar all programmet” mat på egen hand till de sju artisterna, medan hennes man Håkan serverar. – Ja, det är klart att man i vår ål– Det är klart att Så mycket bättre gett – Vi brukar skämtsamt säga att han derskategori, 60, inte alltid haft så bra oss ett rejält uppsving, då många stannar har Sveriges mest kända serveringsarm. koll på en del av de yngre artisterna som till här både för att äta lunch och middag Genom de sju åren åren som Så varit med, och främst rapparna. Och det om de är i närheten. Så jag rekommenmycket bättre har visats har det serverats har varit otroligt trevliga människor, derar verkligen att man bokar bord i 336 maträtter i den lilla stenlängan som så det har varit kul att se vad de gör för förväg. tillvardags är Grå Gåsens matsal. Dessmusik också. Maria och Håkan ska självklart se utom lagar Maria buffé till hela åttiofemAtt inspelningarna äger rum i en liten höstens program, men det får då bli i mannaproduktionen en av dagarna. ort på en ö 10 mil från fastlandet har inte reprisform. Har du och Håkan fått extra bra konvarit ett problem när det gäller att få tag – Varje lördag lagar vi samma meny takt med någon deltagare? på råvaror. som serveras i programmet för femtio – Jag tycker vi fått fin kontakt med – Nej, det mesta går att få fram om gäster som samlats för att se programalla deltagare, och vissa skickar met. Så just klockan 20 har vi fullt upp mail efteråt och tackar. En del har varje lördag framöver, skrattar Maria varit här efteråt, som Timbuktu Ahlsten. och Miriam Bryant. Sven-Bertil www.gragasen.se Taube fick vi väldigt fin kontakt med och vi blev vänner under

Tite less är t drö förs und såd svå hon tän san är b des M hon ju b albu and –


his name is ford -tom ford När Tom Ford insåg att han var gay var det ”ett problem i ungefär två minuter”. Det var 70-tal, han bodde i New York och han säger att det var ”moderiktigt” att vara gay. -Det var inte det minsta traumatiskt för mig, säger han när jag möter honom på filmfestivalen i Venedig. TEXT gunnar rehlin

Den nu 55-årige Ford är en av världens mest kända modedesigners. Under en period bodde han i Europa och bidrog till att revitalisera Gucci och Yves St Laurent. Den filmstjärnesnygge designern (jodå, en gång ville han bli just filmstjärna) blev en central gestalt i det europeiska innelivet. Men han blev utmanövrerad från de europeiska modehusen och återvände till USA. Han startade sitt eget modehus och började fundera över hur det skulle vara att regissera film. År 2009 kom han till skott. Resultatet blev ”En enda man”, som hade premiär på filmfestivalen i Venedig och

gav Colin Firth en Oscarsnominering för bästa huvudroll. ”En enda man” byggde på en roman av Christopher Isherwood, som var homosexuell, och berättelsens George är homosexuell, en man som saknar sin partner och har funderingar på självmord innan han inser att det finns ljuspunkter i livet. Men Ford menar att detta inte är en berättelse där sexuell orientering är viktig. – Det har aldrig handlat om det för mig. Det är en kärlekshistoria. Det hade lika gärna kunnat handla om en man

som sörjer sin hustru. Det är en berättelse om kärlek och om sorg och om isolering. Det handlar om två människor som älskade varandra, det är allt. Ford själv är öppet homosexuell och säger att detta var för honom ett problem ”i ungefär två minuter”. – Som ung träffade jag kvinnor, jag låg med kvinnor och tyckte att det var fantastiskt, och att ”det är så här det är”. Sen insåg jag att jag var homosexuell och såg bakåt och förstod då saker som jag hade känt tidigare, men då inte förstått, och nu blev allt glasklart. Men det var inte det minsta traumatiskt. – Jag var ung i New York på 70-austrain

fitness, nutrition & motivation Personlig träning för just dig! AUStrain ger dig ett personligt utformat träningsprogram med övningar, kostschema och rådgivning om kost och kosttillskott. Kontakta mig idag om hur jag kan ge dig styrka och motivation till att nå målet med din träning.

070 782 66 08 franke.misc@austrain.se

Vigsel

i Visby domkyrka Sankta Maria domkyrka välkomnar alla par att manifestera sin kärlek under Gotland Pride, 15-20 november. Vi inbjuder till drop in-vigsel i Sveriges kärlekskatedral den 19 november, klockan 13 till 16. Tag med hindersprövning och kom! Vi tipsar gärna om boende. Visby domkyrkoförsamling samarbetar med några av Visbys vackraste hotell. Mer om Visby domkyrkoförsamling och drop in-vigsel på vår hemsida. Där går det också att se bilden av och läsa om Pride-Jesus som hänger i domkyrkan.

instagram.com/AUStrain.se

Telefon: 0498-20 68 00 14 www.svenskakyrkan.se/visby

podcasten som berättar den nakna sanningen


-41-

Tom Ford och hans man Richard Buckley pryder omslaget av OUT Magazine

talet och att vara gay då var ”Jag var ung i New ju det mest moderiktiga man York på 70-talet. kunde vara. Vi gick på Studio 54 och hade kul, och att då vara gay vi gick på Studio 54 var ett plus. Alla magasin som vi och hade kul, att då läste var gay och jag minns att vara gay var jag hade straighta vänner som till och med ibland låtsades vara ett plus” gay för det var coolt. Och det gällde också musiken. Tänk på Bowie. Fords partner, Richard Buckley, Han var inte gay, men det fanns väl drabbades av cancer för snart trettio år ingen som använde lika mycket smink sedan. som han. – När han låg på sjukhus upplevde Ford har själv levt ihop med samme jag fördomarna mot homosexuella. Vi man nu i trettio år. ”En lång tid”, säger bodde ihop, vi var inte gifta, och jag var han. tvungen att ha intyg med mig till – Jag är en oerhört lojal människa. sjukhuset för att jag skulle få besöka Visst förändras man, men om man hithonom. Sånt här tänker jag på hela tar en fantastisk person att leva med, då tiden, men det är inte någonting som håller man sig till den personen, även fanns i fokus i filmen. om det kräver jobb. Jag kommer aldrig – Den var ännu mer inspirerad av ett att hitta en person som är lika underbar självmord i min släkt för en del år och lika vänlig. Så varför skulle jag ens sedan, som gick till just på det sätt som fundera på att bryta upp? George förbereder i filmen, ner

till att det skulle ske inne i en sovsäck så att det inte skulle bloda ner i rummet. – Dessutom påverkades det av en kris jag själv genomgick för några år

Amy Adams har huvudrollen i Tom Fords nya film ”Nocturnal Animal”

sedan, när jag hade fyllt 30. Man kan väl kalla det en mitt-i-livet-kris. Jag tror det är någonting som de flesta intelligenta personer någon gång upplever, att man känner att, visst, jag har lyckats med mycket, jag är finansiellt säker, men samtidigt har andligheten gått förlorad. Vad är ekonomisk framgång då? – Som modedesigner arbetar man med att skapa sådant som inte kommer att finnas i affärerna förrän om flera år. Den kultur vi lever i uppmuntrar tron på att vi kan lösa alla våra problem bara vi har det bra materiellt ställt. Jag hade helt glömt bort den andliga sidan av mitt liv. Eller, snarare, den fanns där, men jag hade försummat den. Ford säger man måste lära sig att uppskatta livet, att se de små sakerna. – När det är dags att lämna jordelivet är det inte det materiella som är det sista vi tänker på. Och visst, jag erkänner mig skyldig till att ha varit med om att skapa det materiella, och det är helt okay, men man måste se allt i det perspektivet. Till årets Venedigfestival har Ford kommit med den mörka thrillern ”Nocturnal Animals”, en intrikat historia om svek och hämnd och som berättas i flera tidsplan. Filmen går upp i Sverige i slutet av november och rekommenderas varmt (jag tycker det är den bästa film jag sett i år). – För mig är det centrala temat lojalitet, om att hitta människor som du älskar och sedan hålla fast vid dem. Det är en varnande berättelse om vikten av att inte släppa dessa personer. Han säger att den karaktär Amy Adams spelar på flera sätt påminner om honom själv under tidigare år, precis den person Firth spelade i ”En enda man” påminde honom om det egna livet. – Någon gång under livet är man med om en sådan där dag då allting känns perfekt, då allt bara känns bra, då man på något konstigt sätt känner att man förstår allting. Jag har väl varit med om två eller tre sådana dagar under min levnad. Och för George är denna dagen sådan. Han inser att livet är vackert.

vad är d |Inget besök komplett inn en cupcake f på Bleecker för den här b och Mirand cupcake och och Aidan i the city. Den Magnolia Ba alltid och se för 16 år sed lång utanför |Runt hörn


cameron satsar på comeback Han fångade våra hjärtan så fort han visade sig i Idol, och hans tolkning av Macklemore & Ryan Lewis ”Can´t Hold Us” under kvalveckan sattes rakt i krysset. Att Cameron Jai nu fått lämna Idol känns därför både trist och oväntat. QX tog ett snack med den 16-årige favoriten från Kristianstad. TEXT ronny larsson FOTO Alex Wayne-44-

Namn: Cameron Jai Född: 20:e Juli 2000. Uppvuxen: Malaga, Spanien. Bor: Kristianstad. Låt jag skulle vilja gjort i Idol: Cant Help Falling in Love med Elvis TV-favorit: Stranger Things

Än har han inte återvänt till skolan för att fortsätta studierna. Cameron har använt den senaste tiden till att träffa kompisar och landa efter Idol-äventyret som påbörjades under en audition i Malmö i somras. Dit gick han med kompisen Rebecka Karlsson, som han lärde känna för tre år sedan. Hon är fortfarande är en av de som är kvar i årets Idol-uppställning. – Det var verkligen wow när vi båda kom med. Hon har stöttat och hjälpt mig med scennärvaro. Vi hörs så klart fortfarande och jag är jättestolt över henne och det hon gör i Idol. Han menar att alla är jätteduktiga i år så man hade blivit chockad vem som än hade åkt ut. Men det var såklart inte jättekul att det var han som fick lämna fredagsfinalerna som andra artist. – Det känns faktiskt nästan som att hela Idol-grejen inte hände. Det var så mycket, så snabbt. Men det känns ändå rätt bra efteråt. Jag är nöjd med det jag gjorde och på ett sätt är det skönt att slippa all den där stressen som kom med Idol. Fast självklart hade jag velat vara kvar. Cameron är nöjd med sin Idol-tid och mest med just Cant Hold Us under kvalveckan. Han ångrar ingenting förutom den gröna tröja han hade på sig under kvalveckan, skrattar han. – Sen är det klart att jag kan fundera på om See You Again var rätt låt för mig, om den gjorde att jag åkte ut. Men så

Cameron med sina kompisar

hade jag antagligen tänkt vilken låt jag än valt. Nu vill han fortsätta med musiken, men vet inte exakt hur. Cameron känner sig redo att ge sig in i musikbranschen, och vill fortsätta på RnB/pop-spåret. – Justin Bieber är ju den stora förebilden, men jag gillar även Drake. Musiken är min grej och jag vill verkligen gå in för den. Men jag har inte skrivit till bolag och bett om att bli signad direkt. Vi får se. Cameron valde att vara öppen med att han är trans från start, och hyllades både i programmet och i sociala medier för sitt mod. – Det var självklart för mig att vara öppen med vem jag är. Jag vill ju hjälpa folk, och det var därför jag kom ut. Och jag tycker att det gick bra, tv tjatade inte ut det. Cameron berättar att han förväntade sig negativa reaktioner, men att han nästan uteslutande fick fina ord och stöd. – Jag är som jag är, och hade inte brytt mig om negativa kommentarer. Jag känner ”Fuck you” i fall ni har problem med det, liksom. Han är stolt över den han är och hoppas att hans självklarhet kring könsidentiteten ska hjälpa andra personer som är i samma situation som han var. – Jag förstår de som skriver, så jag svarar ärligt på frågor. Men det är ju lite läskigt när folk ser upp till en. Då känner man ett ansvar. Men mest kommenterar

folk att jag är fin. Det är många 12-åriga fans som skriver att dom är kära i mig. Det är gulligt. Cameron har hela sitt liv känt att något inte riktigt stämt, att han inte varit bekväm med den person han är. – Den sociala normen är ju inte att

”Jag är som jag är, och hade inte brytt mig om negativa kommentarer. Jag känner ’Fuck you’ i fall ni har problem med det, liksom” vara trans eller HBTQ-person. Och man lär sig ju inte så jättemycket om det, så man får göra sin egen research. Därför tog det rätt lång tid för mig att komma fram till vem jag var. Det hände för typ två år sedan efter att jag surfat runt på Tumblr och olika youtube-kanaler och jag hittade personer som berättade saker jag kände igen mig i. Jag har alltid känt mig som en kille och det är egentligen ingen stor grej. När Cameron valde att komma ut som trans för sina vänner blev responsen odramatisk och de har gett honom stöd och support från dag ett.

Cameron bor med mamma och pappa, och har sju syskon som inte längre bor hemma. Han har inte så bra kontakt med alla, men de han har kontakt med supportar honom. Just nu bor han som sagt i Kristianstad men vet att han kommer att flytta därifrån framöver. Om fem år bor han i Los Angeles, eftersom musiklivet i LA lockar. Men det är längre fram, nu hänger han mest med polarna i Kristianstad och planerar att lära sig spela ukulele. – Jag har sorgligt nog inga hobbies, ja, förutom att äta , skrattar han. Och det vore kul att kunna spela ukulele. Varför blev det Cameron? – Mina initialer är C.R och jag kollade runt lite och fastnade för Cameron. Jag har alltid gillat det namnet, och eftersom min pappa är engelsman så passade det bra med ett namn som funkar där också. Alla vill såklart veta om du är singel också… – Haha. Ja, jag är singel. Vad faller Cameron för? – En bra personlighet och mörkt hår. Camilla Cabello i Fifth Harmony är en dröm.


’’Tar med mig favvodejten till helgen.’’ Weekend från

645:fredag kl. 08.00 – måndag kl. 08.00

Bäst pris på hyrbil på europcar.se

Erik


”GRANDIOS SHOW”AB GARDELL.” DN

– OCH AS ”K ÄMPANDE HUMANISM ”TANKEVÄCK ANDE,

GARV MED JONAS

EX GT. ABSOLUTE GARDELL.” LI RO RT VÄ NS TA UK FR S AL VEMODIGT, GALET, STUNDT

7 1 0 2 N E R Å V -6 1 0 2 N E T S Ö H É N R U T E G I R E V S MARIEHAMN, ALANDICA 28/10 ENSTAKA! UMEÅ, IDUN FOLKETS HUS 2 /11 SLUTSÅLT! • 4/11 EXTRA! ÖRNSKÖLDSVIK, NOLASKOLANS AULA 3/11 EXTRA! LULEÅ ENERGI ARENA 5/11 SLUTSÅLT! GÖTEBORG LISEBERGSHALLEN 11-12 /11 ENSTAKA! • 28/1 EXTRA! KRISTIANSTAD ARENA 13 /11 JÖNKÖPINGS KONSERTHUS 18/11 ENSTAKA! KARLSTAD CCC 19 /11 ENSTAKA! • 18/2 EXTRA! ÖREBRO, CONVENTUM ARENA 20/11 ENSTAKA! • 11/3 EXTRA!

MALMÖ ARENA 25/11 FÅTAL! NORRKÖPING, DE GEERHALLEN 26/11 ENSTAKA! • 12/3 EXTRA! VISBY, WISBY STRAND 27/11 FÅTAL! LINKÖPING, KONSERT & KONGR. 2 /12 ENSTAKA! • 29/1 EXTRA! HALMSTADS TEATER 3/12 16.00 FÅTAL! • 19.30 SLUTSÅLT VÄSTERÅS KONSERTHUS 4/12 16.00 ENSTAKA! • 19.30 SLUTSÅLT KARLSKRONA, KONSERTHUSTEATERN 8/12 SLUTSÅLT! KALMARSALEN 9/12 19.00 SLUTSÅLT! • 21.30 FÅTAL! VÄXJÖ KONSERTHUS 11/12 15.30 ENSTAKA! • 19.00 SLUTSÅLT! ÖSTERSUND ARENA 14/12 FÅTAL!

P

SUNDSVALL, TONHALLEN 15/12 SLUTSÅLT! • 12/2 EXTRA! UPPSALA KONSERT & KONGR. 16/12 19.00 SLUTSÅLT! • 21.30 EXTRA! GÄVLE KONSERTHUS 17/12 16.00 EXTRA! • 19.30 SLUTSÅLT! FALUN, JALA ARENA 4/2 EXTRA! HELSINGFORS, SAVOY-TEATTERI 10/2 ENSTAKA! VARA KONSERTHUS 17/2 BORÅS, ÅHAGA 18/3 SKÖVDE STADSTEATER 24/3 HELSINGBORG ARENA 26/3 EXTRA!

BILJETTER: GARDELL30.SE SAMT LOKALA BILJETTSTÄLLEN.


-47-

Jessica ger tjejerna en chans inom pingisen

QX gillar att uppmärksamma vardagshjältar. Jessica Larsson är en sådan. Sedan ett par år brinner hon för att ge unga tjejer chansen inom den mansdominerade pingisvärlden. Hon vill också visa att man kan lyckas inom idrotten, oavsett om man tillhör normen eller inte. Till Jessicas pingishall är alla välkomna.

TEXT ronny larsson FOTO anna-lena ahlström

Som barn älskade Jessica Larsson fotboll och hade en stadig karriärkurva. Men spelandet tog slut när hon drabbades av ansträngningsastma. Föräldrarna fick henne då att istället satsa på pingisen, en annan sport hon utövat som liten. Snart var hon på väg uppåt även där. – Jag kan inte göra nåt halvdant, jag måste göra allt ”all in”, säger hon när vi ses på ett café när hennes gamla träningshall vid Gullmarsplan. När Jessica var 16 flyttade hon från

hemorten Arvika till Gävle för att plugga och där började hon spela professionellt. Hon hade sex träningspass i veckan och tävlingar varje helg, vilket tog henne uppåt hela tiden. – Jag spelade för en klubb i elitserien och sista året kom vi på fjärde plats, och 2009 tog jag SM-silver i ett tvåmannalag. Men sen la jag av i två år eftersom en massa spelare hoppade av eller flyttade. Jessica flyttade då till Stockholm, såg en annons som efterlyste pingistränare och

”det finns massor av tjejer därute som behöver en push. jag vill verkligen ge dem mina 100 procent. Vill de bli bäst i Sverige, så kör vi säger jag”

så kom hon in på det spåret. Idag spelar Jessica fortfarande professionellt, för Ängby SK som just nu ligger i Division 1 men som stadigt klättrar mot elitseriespel. Dessutom driver hon en av Sveriges största pingisbloggar, som hon ständigt uppdaterar. Men främst tränar hon unga tjejer. Hon har två grupper i veckan, 7-10 år, och över 11 år. Plus en motionsgrupp för äldre spelare. – Men de lattjar mest, säger Jessica med ett leende.


-48-

För två år sedan började hennes satsning på att få in unga tjejer i pingisvärlden och idag kör hon stora läger över hela Sverige. – I pingisen är 10 procent av de licensierade spelarna tjejer. Det är snett och jag vill ändra på det. Det fanns inga förebilder för mig som liten och jag vet att det finns massor av tjejer därute som behöver en push. Jag vill ge dem den, och jag vill verkligen ge dem som är där mina 100 procent. Vill de bli bäst i Sverige, så kör vi säger jag. Vad kan du som kvinnlig tränare ge dem, som en man inte kan? – Jag tror att männen inte vågar köra lika hårt med tjejerna som de gör med grabbarna. Jag tränar alla likadant. Jag sänker mig inte för att jag kör med tjejer, utan kör lika hårt med dem. Dessutom är det en extra trygghet för en tjej att se att kvinnor också kan bli nåt inom pingis. Jessica är ensam kvinnlig tränare för unga tjejer i Sverige, och hösten är fullbokad av träningar, läger och inspirationsdagar. Men varför är det då så få tjejer inom pingisen? – Pingis är en mentalt krävande sport där man bara har sig själv att skylla om det går dåligt, och sig själv att klappa på axeln om det går bra. Jag tror att tjejer mer hänger i grupp och är beroende av varann, medan en kille kan gå in och kötta träning och struntar helt i det sociala. Och lite sådan var Jessica. Som liten beskriver hon sig som grabbig och ganska extrem. Det var inom sporten hon fick polarna. Och självförtroendet. – Jag var ganska blyg annars, men när jag sportade fick jag en roll. Jag blev starkare och hittade mig själv. Hur har du bemötts som tränare? – Jag tycker jag tas emot överlag bra. Men det händer fortfarande att föräldrarna går fram till min manliga kollega om de vill prata. Jag vet inte varför det är så, han får liksom automatiskt mer pondus. Det är tråkigt att se. Och ibland när man möter folk så vet de inte hur de ska behandla mig om jag inte beter mig typiskt kvinnligt. Finns det många flator inom pingisen? – Det finns en hel del, både i Sverige och världen. För de som orkar fortsätta att spela är de som är lite tuffare och det är ofta flator (skrattar). Däremot har ingen bög kommit ut på professionell nivå så vitt jag vet. Men jag upplever pingisen som en tillåtande miljö, och jag har inte stött på någon homofobi. Men det är klart att det är skillnad från klubb till klubb. Jessica säger själv att hon egentligen aldrig kommit ut. När hon var 16 flyttade hon från Arvika till Gävle för att plugga och sporten hade hela hennes liv tagit fokus från allt annat. – De var bara idrott i min hjärna, men så en dag så fick jag tid att tänka och då bara slog det mig. Men jag tror att alla fattat det långt innan jag själv (skrattar). Du skrev till QX, varför? – Jag känner att jag vill nå ut till fler inom HBTQ-världen. Det arbetet jag har gjort och gör nu känner jag har gjort stor skillnad för många människor.

Framförallt för de ungdomar som ”Jag har valt att kanske inte riktigt har hittat sig själva alltid vara tydlig eller känner att dom inte riktigt passar in någonstans. Jag har själv varit med vem jag är och i deras situation och jag vill vara den att man kan lyckas förebilden jag inte hade när jag var inom idrotten yngre. Jag har valt att alltid vara tydlig oavsett om man med vem jag är och att man kan lyckas inom idrotten oavsett om man tillhör tillhör normen normen eller inte. Till min pingishall eller inte” är alla välkomna! Vad skulle du säga är dina största meriter?’ som den största meriten från Eurogames – Förutom SM-silvret så ser jag Euroär ändå uppdraget jag hade som sportsgames som en av mina största meriter. manager. Att jag under nästan två års tid Jag tog medaljer i alla klasser jag ställde fick förmånen att jobba med något jag upp i. Det blev bronsmedalj i singel, dubbel och mixeddubbel. Men det jag ser brinner lite extra för - allas rätt till att få

idrotta. Pingisdagen under Eurogames är helt klart en av de finaste dagarna hittills i min pingiskarriär och jag hoppas att jag kommer få göra liknande arbete i framtiden. Vad gör du när du inte sysslar med pingis? – Jag hänger med sambon, festar, åker till polare ute i Sverige…jag är dålig på att vara hemma och bara dra på en film i soffan. Det måste hända nåt hela tiden. Jag tycker inte om att vila.


BILJETTER UTE NU! PREMIÄR 26 JAN PÅ CHINA TEATERN 2ENTERTAIN & VICKY NÖJESPRODUKTIONS UPPSÄTTNING AV

LINUS WAHLGREN SAMANTHA GURAH PER ANDERSSON STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER REGI & ÖVERSÄTTNING ANDERS ALBIEN KOREOGRAF SIÂN PLAYSTED SPELAS VÅREN 2017 PÅ CHINA TEATERN


riv detta glastak! Liberalernas Birgitta Ohlsson var i Washington för åtta år sedan när Barack Obama valdes till USAs president. Den 8 november är hon på plats igen - denna gång för att vara med när landet förhoppningsvis får sina första kvinnliga president i Hillary Clinton. Den 12 juni 1987 hölls ett av efterkrigstidens mest citerade tal. Den amerikanska presidenten Ronald Reagan på plats i Väst-Berlin riktade all sin kraft mot dåvarande Sovjetledaren Michail Gorbatjov, ”Tear down this wall”. Han syftade på Berlinmuren som skilde ett land i två delar, ett folk mitt itu och med en avgrundsdjup precision delade värderingar mellan västs öppna liberala demokrati och östs stängda kommunistiska diktatur. Denna amerikanska presidentvalrörelse har mer än någon annan präglats av murar. Fysiska yttre murar som republikanernas kandidat Donald Trump vill bygga mot Mexiko för att stoppa migranter att komma in i USA och samtidigt deportera tusentals av de som redan är där, arbetar, växer upp och går i skolan. Verbala murar fyllda av kvinnohat, islamofobi och rasism. Mentala inre murar som reses

för att skilja människor från varandra hans egen sårbarhet. utifrån hudfärg, etnisk ursprung, kön, Den 8 november på valnatten sexuell läggning eller könsidentitet. kommer jag återigen att befinna mig En medelålders amerikansk homoi ett förhoppningsvis demokratiskt sexuell man jag känner är dock mest segerrusigt Washington DC. För åtta rädd för den osynliga muren. En dold år sedan upplevde jag i samma stad, barriär som under ett samma kväll och med ”Human rights samma stämning ett av styre av Trump inte bara are gay rights mitt livs mest magiska skulle kunna rasera alla and gay rights politiska ögonblick. de HBTQ-rättigheter are human som tillkommit i USA Barack Obama hade de senaste åren i alltifrån rights, once and valts till USA:s presisamkönade äktenskap till dent och staden kokade for all.” borttagandet av försvarets febrigt av förändring, skamliga policy ”don´t ask don´t tell förväntningar och förhoppningar på utan också öppna upp den stängda gar- att den man som skulle flytta in i Vita deroben igen och glänta på osynlighuset, en gång byggt av svarta slavar, heten. En osynlighet han en gång för skulle kunna skapa hopp. Denna gång alla trodde sig ha gjort av med efter står än mer på spel. att han gifte sig med sin älskade make Jag hoppas att på valnatten få höra efter två decennier och två barn. En ett minst lika historiskt tal som det osynlighet som för honom är ett liv Ronald Reagan höll en gång i Berlin. påmint av homofobins skam, sorg och Men nu av Hillary Clinton med bud-

skapet; ”Tear that glass ceiling down” – ett glastak som inte bara i hundratals år hållit tillbaka kvinnor, utan lagt på lager av lager av fördomar mot lesbiska familjer, ett betongblock av skuld på transpersoners axlar och cementerat det låga taket för unga HBTQ-personers drömmar om samma friheter, möjligheter och rättigheter som heterosexuella tonåringar tar för givet. Låt oss spränga det glastaket tillsammans. Och komma i håg att Hillary Clinton är den första globala politikern på den absoluta toppnivån för ett av världens mäktigaste länder som tydligt drivit dessa frågor: ”Human rights are gay rights and gay rights are human rights, once and for all.” Svårare än så är det inte. Birgitta Ohlsson, Riksdagsledamot Liberalerna


ALLT DETTA INGÅR: • Flyg tur/retur fr. Stockholm* • Övernattning på förstklassigt hotell i Barcelona • Transfers • Kryssning i balkonghytt • Helpension • Underhållning ombord • Dricks till servicepersonalen • Cocktailparty varje kväll * Vi hjälper även till med flyg från andra avreseorter.

FÖLJ MED OSS OCH KRYSSA I MEDELHAVET Ta med dig den du tycker om eller varför inte hela kompisgänget på denna specialkomponerade kryssning.Vi börjar med att uppleva storstadspulsen i Barcelona med övernattning på hotell för att sedan ge oss ut på en 4-nätters kryssning med Freedom of the Seas runt Medelhavet. Ombord finns mängder av saker att göra och uppleva bl.a härliga soldäck och förstklassiga restauranger. På kvällarna är nöjesutbudet stort, gå på bio eller teater, besök kasinot eller dansa loss på nattklubben.Varje kväll träffas vi för ett cocktailparty med lite mingel före middagen.Värd är Globetrotters VD Jan Josefsson. För bokning, ring oss! Hoppas att vi ses ombord!

5 dagar fr. 12.990:Barcelona, Marseilles (Provence), Villefranche (Nice), La Spezia (Florens/ Pisa, Civitavecchia (Rom). Avresa: Priset avser 2 september 2017 i balkonghytt med Freedom of the Seas.

FRÅN BARCELONA

Med reservation för ev. felskrivning och ändringar

EN DE L AV V ING

BIBLIOTEKSG. 29, 2 TR • 08-506 115 00 • WWW.GLOBETROTTER.SE Globe_1028_240x335_RCCL_QX_ny.indd 1

Extra söndagsöppet på telefon & chatt 11-15 2016-10-21 16:09:44allt för sverigeerica

om könskorrigeringen och drömmen om sverige Erica Anderson är tv-aktuell som en av deltagarna i Allt för Sverige. Den 65-åriga psykologiprofessorn som i sextio års ålder genomgick en könskorrigering är höstens mest spännande tv-personlighet. TEXT ronny larsson


Pimpa solsemestern med shop.qx.se


Årets gäng i Allt för Sverige

Erica är en av deltagarna i Ållt för -12Sverige i år. Nedan ser ni några av de HBT-personer som varit med genom åren.

Guy

Leslie

Shane

Matthew

sorgligt, vi grät och separerade sedan. ”Jag var två Men jag är glad att vi är vänner idag. personer, en man, Hur reagerade dina barn, som var vuxna när du berättade om Erica? Eric, och en kvinna, – Jag undrade såklart hur min Erica. Erica befann transition skulle drabba dem. Jag har sig i garderoben gett dem allt som pappa, stöttat dem och ibland fick och varit synlig under deras uppväxt. De hade ingen aning om mitt andra hon komma ut.” jag, och jag hade noggrant dolt Erica. Jag älskar dem väldigt mycket, och nu ännu mer för deras reaktioner. Jag satte och så. Så när jag fick frågan hur jag som mig ner med dem var för sig och berättill synes vit heterosexuell man kunde tade att jag var trans och skulle genomgå vara chef för den här gruppen blev stämen transition. Vi grät och de sa att de ningen spänd, nästan anklagande. alltid skulle älska mig. Idag är de 30 och – Tankarna for i mitt huvud om vad 32, och vi har fin kontakt. jag skulle säga. Jag svalde och tog en lång I samband med sin transition sökte paus och fortsatte: ”Om ni verkligen Erica nytt jobb som chef över psykokände mig, så skulle ni förstå varför jag logiska institutionen på ett universitet skulle vara rätt person för er”. Det kom utanför San Francisco. Men att söka jobb inga följdfrågor på det svaret. Lite senare som Erica medförde ett problem: Alla kom det fram att alla antog att jag var hennes referenser var som Eric. Hon ville gay och skulle komma ut, skrattar Erica. ju ha ett jobb där hon kunde vara Erica. Hennes chefs reaktion när Erica – Så jag blev tvungen att söka jobbet berättade var ”wow, that’s cool” och det som Eric. Det var heldagar med interhar aldrig varit några som helst problem vjuer inför en stor panel. Jag hade på mig med vem hon är på universitetet. en bylsig jacka eftersom jag var under Den stora utmaningen är att dejta. hormonbehandling och min kropp förSedan transistionen har Erica insett att ändrades. Eftersom detta var i Kaliforhon är bisexuell. nien, var det en väldigt mångfacetterad – Jag passerar alltid som kvinna så det panel som intervjuade mig. Tre lesbiska, är alltid jobbigt att komma till punkten en med cerebral pares, afroamerikaner då jag ska berätta. Jag var aldrig attra-

FOTO: BO HÅKANSSON/SVT

Det var faktiskt Ericas Andersons syster Gretchen som först sökte till Allt för Sverige. Men då hon inte kom med i fjol tipsade hon sin syster att söka. Redaktionen bakom programmet nappade direkt. Som 65-årig psykologiprofessor, pappa till två vuxna barn och transperson som för för fem år sedan genomgick en transition har Erica verkligen en historia att berätta. Så, varför dyker du upp i Allt för Sverige? – Mina mor- och farföräldrar föddes där och jag föddes på ett svenskt sjukhus i Minneapolis. Dessutom insåg jag nyligen att min far pratade engelska med svensk intonation. När jag såg en Bergman-film lät det precis som när pappa pratade. Erica växte upp med två yngre systrar, var duktig i skolan och en riktig ”mammas pojke”. I tjugoårs åldern insåg hon att hon var trans, men då fanns det knappt ord för det. – Jag var ju utbildad psykolog, så jag läste på och satte själv min diagnos: En transperson i garderoben. Men det var inte ett svart eller vitt svar, varje transperson har helt skilda upplevelser och uppfattningar om sin situation. – Har du träffat en transperson har du gjort just det, träffat EN. Jag identifierade mig själv som man och min könsidentitet utvecklades under många år. Jag var två personer, en man, Troy Eric, och en kvinna, Erica. Erica befann sig i garderoben och ibland fick hon komma ut. Erica levde som Eric med sin fru och de fick två barn. På affärsresor kom Erica fram. – I början gick jag igång på att klä mig i kvinnokläder. Jag tände verkligen på det. Men efter ett tag kände jag att det inte var en erotisk upplevelse utan väldigt naturligt. Det här var jag. Det var då jag insåg att jag var både Eric och Erica. Men hon höll Erica borta från närstående, och levde som en heterosexuell man. – Min fru och jag hade ett bra sexliv, och jag var bara intresserad av kvinnor. Jag var atletisk och uppfattades inte som feminin. En dag fick Ericas fru reda på att hon hade ett förråd med kvinnokläder och konfronterade henne. Ericas fru sa att hon skulle lämna honom om Erica ville leva som kvinna. – Då försökte jag sluta, men det gick inte, impulsen var för stark. Detta kom att utvecklas till en ”don´t ask, don´t tell”-grej och de få gånger ämnet kom upp sa hon att hon ville skiljas om jag ville genomgå en transition. Hon ville inte vara gift med en kvinna. Erica ställdes inför ett val som hon kallar sitt livs val: Stanna med kvinnan som hon älskar och leva som Eric, eller leva som sitt rätta jag och bli Erica fullt ut. – Det var ett fruktansvärt val. Men det hade varit så hemskt att inte våga ta steget och leva som kvinna för det kändes så rätt för mig. Det var oerhört

FOTO: BO HÅKANSSON/SVT

-55-

herad av män innan transitionen, men allteftersom jag började ta hormoner och min kropp ändrades, ändrades det. Jag tror att det händer mycket i kroppen när man genomgår en sådan här process, ämnen utsöndras och kroppen reagerar på ett nytt sätt. Erica Anderson har gjort en könskorrigering och gjorde detta hos en av världens ledande inom området, en kirurg som själv är en transkvinna. – Jag hade många funderingar innan jag bestämde mig, men det slutade alltid med att jag ville genomgå en könskorrigering. Och jag skulle dessutom kunna fungera sexuellt. Erica och porrpionjären och FTMtransaktivisten Buck Angel skriver faktiskt just nu en bok ihop om just sex och trans. – De är så kul och ett ämne som verkligen behöver egen litteratur. Vad är våra val? Hur blir man sexuell när ens kropp och identitet ändras? Hur försöker samhället påverka oss? Det senaste året har T:et i HBTQ blivit betydligt mer synligt genom Transparent, Laverne Cox och Caitlyn Jenner. Hur ser du på det? – Vi är mer synliga idag, men är det bara gott? Caitlyn har fått mycket uppmärksamhet. Men hon har inte gjort en könskorrigering, och många av oss som har gjort det ogillar att hon ses som en talesperson för hela transcommunityt. Hon är också extremt rik, och var känd innan hon var trans. Det är förolämpande att media koncentrerar sig enbart på Caitlyn och inte de andra. Det finns så många som aldrig får synas eller göra sin röst hörd. Jag har därför engagerat mig i att öppna ett hem för hemlösa transkvinnor i San Francisco, för att göra något för de som har det svårt. På fritiden tittar Erica på svenska filmer för att hon gillar att höra det svenska språket. Hon gillar både Ingmar Bergman och Stieg Larsson-filmatiseringarna. – Jag vill lära mig svenska men är inte så bra än, så be mig inte prata (skrattar). Har du något svenskt favoritord? – Flicka! Hur går det med dejtandet idag då? – Jag dejtar och har kul. Jag var gift i många år och längtar inte nödvändigtvis efter att gifta mig igen. Men jag känner mig sannerligen lite ”frisky” (skrattar). ”Allt för Sverige” sänds på söndagar kl 20.00 på SVT1.


-56-

allt för sverige-jason fick ett avslut

Jason Blohm, 49, grät sig igenom uttagningsintervjun till Allt för Sverige för ett år sedan. Då hade hans älskade morbror precis begravts och han ville så gärna utforska sina svenska rötter. Då kom han inte med, men i år är han en av de tio deltagarna. TEXT ronny larsson FOTO Bo Håkansson/SVT

Till vardags bor Jason Blohm i hipstermeckat Silverlake i Los Angeles och jobbar inom försäkringsbranschen. Han har alltid känt till sitt svenska påbrå från sina morföräldrar och hans mamma gjorde ofta köttbullar, kanelbullar och åt inlagd sill. Jasons morbror kallades till och med ”The Viking”, Det var han som tog Jason under sina vingar när mammans nye man inte gillade Jason. – Han var en cool motorcykelsnubbe, och min stora förebild, och jag flyttade till honom i Las Vegas under tonåren. Mamma visste att jag var gay men vi pratade aldrig om det. När hon dog för tolv år sedan hade vi aldrig pratat om det. – Jag vågade inte ens erkänna för mig själv att jag var bög förrän jag var 25. Det var tufft att inse att man gillade killar under en tid då homosexualitet bara nämndes i samma andetag som aids. Idag är Jason 49 och berättar att han har

straighta vänner som inte ens vet att han är gay. – Jag går inte runt och säger att jag är gay, men om nån frågar svarar jag. Jag tycker det var befriande att komma till Sverige där homosexuella inte bara umgås med andra homos eller bara går på gayställen. Ni låter inte er läggning definiera er. Han har redan skaffat ett par vänner i Sverige, och älskade att vara med i Allt för Sverige. För honom var det större än han trodde att återknyta till sin historia. – Jag hade en rätt tuff barndom. Mamma jobbade mycket, vi bodde i ett gänghärjat område och familjen var ex-mormoner som frusits ut av vänner och bekanta för att vi lämnat kyrkan. Jag kände att mina svenska rötter kunde ge mig en identitet jag saknat. För två år sedan blev Jasons älskade morbror dödligt sjuk och då kom Jason

”det var befriande att komma till Sverige. Ni låter inte er läggning definiera er.” ut för honom. Morbrorn berättade att han länge vetat, att det tagit ett tag att acceptera, men att han älskade Jason oavsett. – Min morbror var liksom sista länken till mitt förflutna och jag kände att Allt för Sverige kunde ge mig chansen att veta mer. Och det avslut jag aldrig fick med mamma skulle kunna komma om jag utforskade familjens rötter i Sverige. Jason Blohm fastade för blågul mark så pass mycket att han en dag ser sig pensioneras och bosätta sig här. Han har varit singel i fyra år, sedan han och hans

marockanske pojkvän gjorde slut, och känner sig nu redo att slå sig till ro. – Jag kanske hittar min egen viking, skrattar han. Hur var det att möta de andra deltagarna i Allt för Sverige? – De är alla bra människor och de jag kom närmast var Inger Romero och Erica Anderson. Jag tror att Erica och jag tog hål på många fördomar kring hur en transperson och en bög ska se ut, och vara. Jag hoppas att tv-tittarna får samma upplevelse.


FINNS I STOCKHOLM, MALMÖ & GÖTEBORG

SAUNA Mån-Tor 11-00 Fre 11-02 Lör 12-02 Sön 12-00 Sauna, cruising, darkroom, massage, coffee and FUN! BARNÄNGSGATAN 9 A Tel: 0761-965 745 WWW.TEXASSTOCKHOLM.SE

QX_CoolSculpting_sep.indd 1

2016-08-30 16:12

ÖREBRO 19/11 VARA 26/11 MALMÖ 3/12 STOCKHOLM 10/12 boka på endansparosor.se


MTF

FOTO: ELISABETH OHLSON WALLIN

IK M

– 58–

MUSIK

MUSIK TV FILM

QX SPELDOSA 1. Little Mix “Shout Out to My Ex” De är samtidens största tjejpopgrupp av en anledning. 2. Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie “Rockabye” Härlig hösthit där 90-talet hånglar upp 2016 på ett landsortsdansgolv 3. Tove Lo “True Disaster” Klar Robyn-vibb från vår svenska superstjärna. 4. MNEK “Don’t Stop Me Now” Gjuter krispigt nytt liv i ett sönderspelat anthem. 5. 500 Mil “Faller en så faller alla” Vi älskar denna duo som bara blir bättre för varje ny singel.... 6. Smith & Tell “ROW” ...och samma sak gäller så klart här.

Nej du Lady Gaga... LADY GAGA Joanne Efter att den senaste plattan ”Artpop” floppade, efter jazzplattorna med Tony Bennett och fokuset på skådespeleriet (hon vann en Golden Globe för American Horror Story: Hotel), var hajpen för nya popplattan både stor och extremt välbehövlig. Fansen krävde en ny renodlad popskiva och det bådade gott. RedOne twittrade ut att det lät fantastiskt, Elton John lovordade och det ryktades att

både DJ White Shadow och som ”organiskt” (ett uttryck Giorgio Moroder skulle vara som ger mig allergiska utslag). med på ett hörn. Men när jag Soundet är istället en mix av hörde ”Joanne” första gången country och folkrock. blev jag sur. Det här är inte Gaga sjunger på ett konstlat den popplattan som jag sätt och hela skivan känns som 1. Hade ett typ“Gaga måste inse exempel längtat efter och att hon främst är på när en 2. Jag artist fått popartist” någonstans för mycket känner att kreativ frijag blivit lovad. Jag skulle väl het. Mitt i allt finns dock låten dock redan förstått detta när Million Reasons som underligt jag hörde att Mark Rannog är en av årets bästa låtar. son var inblandad. Eller när Alltid nåt. Självklart måste projektet någonstans beskrevs artister förnya sig men jag

känner mig blåst. Hade det här varit ett sidoprojekt hade jag inte blivit lika upprörd men att lansera detta som Gagas nya popskiva känns inte rättvist. Plattan kommer säkert uppskattas av vissa skitnödiga kritiker och visst finns det några låtar som går att lyssna på. Men Gaga måste först och främst inse att hon är en popartist. Inget annat. Oavsett hur många Golden Globes som står på hennes nattduksbord. Marcus Jarl

FILM

7. Galantis feat. Hook N Sling “Love on Me” Nästan en ny Peanut Butter Jelly. Men bara nästan. 8. Amy Deasismont “This is How We Party” Diamanten må vara borta, men låtmaterialet är mer slipat än någonsin. 9. Kylie “Night Fever” Som om Kylie sjungandes Bee Gees inte skulle hamna på listan? 10. Matt Terry “You Don’t Own Me” Se en av morgondagens stora flickidoler i brittiska X-factor innan han slår igenom stort. SPELDOSAN 10 ÅR SEN! Bob Dylan “Workingman’s Blues #2” “Hur många gånger har Bob Dylan legat på QX Speldosa? Typ aldrig. Men den här låten är det bästa han gjort på år och dar. Så vacker”. tinyurl.com/ QXSpeldosa2016

Välspelat men heteronormativt Julieta Adriana Ugarte, Michelle Jenner, Rossy de Palma Pedro Almodóvar är tillbaka på trygg, välbekant mark och djupdyker ännu en gång i färgstarka spanjorskors dramatiska kärleksliv. Titelpersonen är en medelålders kvinna i Madrid som förlorat kontakt med sin dotter och

blickar tillbaka på de beslut och upplevelser som lett dit hon är idag. Mästarregissören återvänder till sitt mer karaktäristiska melodrama och undviker den nästan farsartade humor som funkade mindre bra i senaste Kära passagerare. Här finns de starka kvinnoporträtt Almodóvar gör så bra levererade i en medryckande historia full av oförutsägbara vändningar

samt läcker dekor och scenografi. Men… en viss gnista saknas. De sprakande, överrumplande, mäktiga känslorna vi är vana vid från regissörens äldre filmer uteblir och den ständiga dramatiska utvecklingen leder tyvärr till något av ett antiklimax. Dålig är den inte men aningen slätstruken och förvånansvärt heteronormativ - börjar den gamle hbtq-veteranen

tappa stinget? Däremot är det riktigt välspelat, främst av Adriana Ugarte och Emma Suárez som unga respektive äldre Julieta, och det är kul att återse Almodóvar-favoriten Rossy de Palma som bitsk hushållerska. Och suktar man efter manligt ögongodis behöver man inte leta längre efter skägghunken Daniel Grao. . Andreas Samuelson


TEXAS SAUNA

Pride. Så känner vi för vår försäkring.

Mån-Tors 11-00, Fre 11-02 Lör 12-02, Sön 12-00 Crusing area, play space, slings, private cabin, dark room, glory hole, BDSM room, wet area, free wi-fi. Check website for current events Barnängsgatan 9 A

Buss 2 från Slussen, Medborgarplatsen, gå av Sofiaskolan www.TEXASSAUNA.se

Agria Veterinärvård ger din hund trygghet livet ut: ersättningsbeloppen minskar inte när hunden blir äldre. Försäkrar du din valp innan den blir fyra månader får du det mest omfattande skyddet till 30 % rabatt första året.

Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


– 60–

FTM

TV

FILM TV MUSIK

professionell bedragare. LADY MARY kaxig Kolla in trailern bums, för ...eller rättare sagt, skådisen som spelar Downton Abbeys Mary, Michelle Dockery, syns i november i TNT.s Good Behaviour där hon spelar sexigt

den visar skådespelerskan på ett helt nytt sätt, och serien känns både cool och spännande.

FOTO: HUGO THAMBERT/SVT

av allt detta på den efterlängtade uppföljaren (i låten Tenderly dyker till exempel både hennes pappa och hennes kusiner upp) som rakt igenom känns mer personlig än sin föregångare. Däremot saknar jag de riktiga brottarhitsen. Förstasingeln Hurts är fantastisk, med en Emeli som känns

FOTO: MAGNUS RAGNVID

argare än någonsin, men annars saknar jag låtar som kan matcha debutens Heaven, Clown och Next to Me. En fin, duktig och genomarbetad skiva, absolut, men i mina öron också ganska tråkig Ken Olausson

FILM

sig för om han vill göra psykologiskt överklassdrama eller smustig, västerndammig hämndthriller. Bitter eftersmak minst sagt men man får åtminstone chansen att spana in både Gyllenhaal och Aaron TaylorJohnson i bara mässingen. Andreas Samuelson

WILD THINGS SVERIGE (KANAL5) Folk som springer runt i djurdräkter och blir vägledda av sin partner? Really? Är det så man räddar tvhösten? Fruktansvärt ointressant och tramsigt. Skärpning, Kanal 5!

ISKALLT

Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon Tom Ford följer upp magnifika regidebuten A Single Man med denna bittra, lite ojämna dystopi. Amy Adams spelar deppig

galleriägare som mottar en bok av sin ex-man och finner sig starkt påverkad av innehållet. Parallellt följer vi bokens handling om hämndlysten man (Jake Gyllenhaal) ute efter sin familjs mördare. Inte oväntat vrålsnygg och med en sevärd ensemble. Men Ford kan inte bestämma

KYLIGT

SVERIGES BÄSTA (TV4) Nej David Hellenius, du är värd bättre än sånt här tjafs där svenskar fått utse bästa inom olika kategorier. Tam-tv när den är som sämst.

TV

NOCTURNAL ANIMALS

SVALT

EMELIE SANDÉ Long Live The Angels Efter braksuccén med debutalbumet och dess fem hitsinglar drabbades Emeli Sandé av utmattning, kickade sitt management för att stå på egna ben, och drog till Afrika för att bland annat hänga med sin familj. Självklart finns spår

BACHELOR (SJUAN) Nja. Tjejerna känns emellanåt mer sugna på att tjafsa än bli ihop med ungkarlen Sebastian, som är snygg och så men JESUS vilken mespropp. Herregud, skaffa lite ryggrad och framförallt, slappna av och var lite kul!

LJUMT

Fint & duktigt

HETT

WAHLGRENS VÄRLD (KANAL5) Nej det är inget Keeping Up with The Wahlgrens. Det är sååå mycket bättre. Femmans reality med Pernilla och Bianca i centrum är en riktig hit, och extremt underhållande och charmigt.

HETARE

DIVORCE (HBO) Sarah Jessica Parkers nya serie om ett gift par som bryter upp är befriande kul, smart och realistiskt. Ja, ämnet är tungt men det är skildrat med mycket svart humor och skärpa.

HETAST

MUSIK

TV T E M PE N


”EN KÄNSLOMÄSSIG SMÄLL” ”SÅ MYCKET HJÄRTA”

BIOPREMIÄR 25 NOVEMBER QX

”EN INDISK BRIDESMAIDS” DN

”SOMMARENS HITTILLS STARKASTE FILM” MOVIEZINE

SvD

Hyr den på


Restaurang - Bar

Kornhamnstorg 59 111 27 Stockholm

n agata back Norr

riksg

.

n

gata

riks kt E n

msga

Sche elega tan gatan

tan

Pipers

sgata

oberg

Polhe

tan msga

Sche elega tan gatan Pipers

tan

Polhe

Kron

Essingeleden E4/E20

n gata riks kt E ober gsga

S:t E

. riksg S:t E

n agata back Norr

Kron

San

enborg

n

Swed

ro

n

n

ro

sb

lm

ho

lje

Li

lm

sg.

sb

Rep

tan

sgata

ho

E4/

lje

en

Li

a

ke

1

J

E20

to Tan

Magn

gata

us La

dulås

gatan

n Halla

nds

Grind sg.

MIDSOMMARKRANSEN

ASPUDDEN Konstfa k

v on

e äg

Erik

n

lef Te TELEFONPLAN

sda

lslu

nde

Eriksd

n

alsgat

J

CAFÉ

15 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. Haga Tårtcompani & Bageri, Torsgatan 75 Haga Tårtcompani & Bageri, Fleminggatan 107 Haga Tårtcompani & Bageri, Hammarby allé 1 Harpaviljongen, Fiskartorpsv. 29. Mån-fre 08-18, Lör-sön 11-18. Café och mat i naturskön miljö Drop Coffee Wolmar Yxkullsg. 10, 08-410 23 363, dropcoffee.se

in

ansga

rman

nsg. utsso n l Kn sgata nlund Rose

e Timm

e Tork

eled

ASPUDDEN

r kb

Bellm

n

s Strand

Tantolunden

LILJEHOLMEN

1

lå yg ata N yg ter N a or St illa L

n

Väs

Högalidskyrka

n

n agata Lund ZINKENS DAMM 10

Högalidsgatan

sgata

nd

sg.

ing

Wollmar Yxkullsgatan 18 slmstockholm.se facebook.com/slm.stockholm

ata

GAMLA STAN

atan

holm

sund

rgs u

ägen

Ess

13

tg

n Bastugata HORNSTULL tgatan Tavas rkagatan Horns-nnky Brä tull 13 n MariaZinkens agata g. Vä d n torget u L Pauls n ta a g ZINKENSSankt orns H DAMM MARIAatan akarg TORGET 12 Krukm 3 gårdsg. Tantolund ergsg Präst Högb Maria 17. t Tan Skolg LILJEHOLMEN Maria Zinkens Väg Mar MEDBORG ia B ang. PLAT Be

Ringv

sg.

HORNSTULL

Hornstull

n orgsgata

Varvsg

Lång

Berg

e

atan

n sgata 20 holm n E4/E

eled

sund

s Strand

g Varvs

ing

Lång

Ess

Berg

an

ann

San

n

n

on

on ✞

Högalidskyrk

stm

ro

rbr

rbr

nd

n

Regeringsgatan

lb

ste

ste

rgs u

dsgata

n

ra

adsg Verkst

a Verkst

Be

yn

Söder Mälarstrand atan

H

ata

nadsgatan

an

Riksdagen

M

Heleneb

Högalidsgatan

lag

Malmskill

gat

parken

Långholmen

an

K

RÅDHUSET

arga TRÄD ta T-CENTRALEN Berg sgata g. n n rgs Ponto rabe n a t a J n l jä a K rsg. tug tan S:t Jac Vat lesga an rku Norr gat Gustav Mäla He obs g. Adolfs k rstra a nd J ds Torg Fre Tegelbacken

Rålambshovs-

nd

rgsgat elenebo

Da

an

g.

ung

K g Hamn

nt

rstra

ng

tverk

atan

Långholmen

Fri-Sat 22-02

ngs

To

en

Kungsgatan

HÖTORGET FHölemin torget ggata n . g Kronoo r Ku FridB n a bergsg hemsl sholm elsg. . m g a r s u gatan plan G parkengga Sam Bry r Sergels ste Han torg Mä

Drottningholmsv.

Ku

dsled

Ce

Mäla

gat

llsg

11

stran

ttni

rwe

n

8

Dro

19

sgata

Klara

an

Berg

lls

TEXAS SAUNA Barnängsgatan 9 A 076-196 57 45 www.TexasSauna.se

Wed 19-23

n

n

gat

sgata

rgata

a t G örans tan gatan Norra Bantorget FRIDHEMSPLAN

THORILDSPLAN

sholm

rla . vä nsg genODENP

kar

n

tan

öme

a Vas

ta

u

te ngs

tma

ga

Tors g

tan

Norr

ingga

Alstr

sga

Gjö

ns

Ka

Jarlaplan

Lun

mm

g.

ge

nk

RålambsRÅDHUSET vägen

tan

an

njärs

parken

lda

Rålambshovs-

arga

Ige

Ponto

tverk

gat

tan

Han

ha

Sa

en

a Van

nds

9

Kung

nd

dsled

n

pla

Drottningholmsv.

Kronobergsparken

Flem

stran

all av äg TEKNISKA n e äg v HÖGSKOLAN s di

Up

Fridhemsplan

n

n

aga

Li

KRISTINEBERG gatan Drottn ingh olm sväg FRIDHEMSPLAN e

ata

STADSHAGEN

Klara

ata

Va lh

vatorie-RÅDMANSn Tomtebogatan ata GATAN eng lunden SANKT Od Rör J an t stran a ERIKSPLAN g dsga ta ansn dm Rå an gat Kun nér gsho rg. Teg lms aka Stra mm nd Ka

ann

rwe

n

lag

Rål

rgata

tan

stm

ns

ambsvägen Open Mon-Thurs 11-24 Fri 11-02, Sat 12-02, Sun 12-24 an gat Gjö

t G örans

öme

Da

Massage service, gym, cruising, gata KRISTINEBERG Dro ttnin n ghol m play space with slings, sväg en private cabins, dark room, THORILDSPLAN glory holes, free wi-fi.

nk

nd

tan

ge

tan

ha

Sa

Stra

Alstr

sga

nd

lms

mm

Li

gsho

dsga

nga

eng

n

K gen Karlbergsvä

Obser-

e SANKT Od ERIKSPLAN

ata

ata

an

SAUNA

Kun

STADSHAGEN

stran

Karlbergsvägen

Od

n

an gat an ganat gnast obresl DTö

gat

Tomtebogatan Rör

J

ODENPLAN

sg unn

e Tul

s Tor

secretgardensthlm.se

ata

llsg

rbr

sg

rrtu

n

Su

ra

ion

No

r No

at St

n

n

ata

F

rej

an gat

ata

n

llsg

Van

adi

ge svä

4

ata

rra

STOCKHOLM STOCKHOLM GAY GAY GUIDE GUIDE N

n

gsg

No

Norrtull

lsg

lunden

n ke

Jar

n

gen

S

ata

avä

ra or

sg

rrtu

Måndag - Söndag 12-03

Vanadis-

No

on

i VÄSTRA SKOGEN tat

ger Bir

nk

sla

Ro

a orr

en

Sve

N

VÄSTRA SKOGEN

KLUBBAR/CLUBS

11 Candy, le Bon Palais. Barnhusgatan 12. Öppet fredagar 23-04. Tre dansgolv, 20 år. 12 SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. 13 King Kong Mariatorget 1A (Guldapan) 2 dansgolv Lördagar 23-03 14 Posithiva Gruppen, Tjurbergsg. 29, ons 18-24, fre-lör 19-24. Bara för hivpositiva män. Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-03. Tank Kungsgatan 15, On 23-05 fre 23-05 lö 23-05 Björnpub/Viking Bears, se qx.se/gaymap. Victoria Måndag hela Vickan. I hjärtat av Kungsträdgården. Må 20-03. Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M

Norrtull

lda

8

The Secret Garden

Ige

7

1 Torget, Mälartorget 13, Gamla Stan. Öppet alla dagar 17-01. Gaybar och restaurang. 2 Secret Garden Kornhamnstorg 59 må-sö 12-03 3 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. 4 Sibiriens Soppkök, Roslagsgatan 25, mån-fre 10-21.30, lör 12-21.30, sön brunch 12-16. 5 Breeze, Strandvägskajen 20, dagligen 11-20 6 Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 7 Urban Deli, Sickla Köpkvarter, mån-tis 07-22, ons-fre 07-23, lör 09-23, sön 09-22 8 Urban Deli, Sveavägen 44, sön-tis 07-23, ons-tors 07-01, fre-lör 07-02. 9 Björk Bar & Grill Rålambshovsleden 50 10 Eken, Hilton Stockholm Slussen, Guldgränd 8 Bitter Pills Verkstadsg. 4 alla dagar fr 17:00, 18 år Koloni Bibliotekstan Biblioteksgatan 5, mån-fre 11-18, lör-sön 11-17 Koloni Paradiset Brännkyrkagatan 62 Alla adgar 09 - 20.30

Anno 1650 with

Essingeleden E4/E20

BAR/ RESTAURANT

MIDSOMMARKRANSEN

Konstfa k

o lef

nv

äg

en

Te TELEFONPLAN

J

SAUNA Massage, cruising area, slings, cabins, dark room, glory holes, free wi-fi. Open 11-24, Fri 11-02, Sat 12-02, Sun 12-24

TEXAS SAUNA

Barnängsgatan 9 A. 076-196 57 45 TexasSauna.se


an

n

ge

rta

lber gsga

Dah

Erik

Art

ppa

Ske

tan

vga

Gre

sgat

man

darg

rgat a

LadugårdsC

en

n

1

2016-04-11

FRIDAYS 11 pm - 4 am

Y

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

atan

gärdet

M

en

Styr

tan

ge vä rta Vä Sib ylle gata Ju iller ngfrug n atan igat a n Ske ppa Gre Styr rgat vga man an tan sgat an

tan rega

Stu

rgat a

n

Bra heg atan v Tu rega tan Nyb roga tan

Stu

Gre

en

K gärdet arlaväg

Candy_gaymap copy.pdf

Lindarängsvägen n

aväg

Sto

Va

dsbrunns

Djurgårds CM

vägen

brunnsvä

gen

MY

Dj urg ård svä n

K

n

Skeppsholmen

ge

ro

svä

lb

Le Bon Palais | BARNHUSGATAN 12 | STOCKHOLM | 20 + | CC: 160 SEK ur gården

Skansen

n

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L

Vasamuseet

n

3 dance floors: house | hits | 80´s | 90´s | Rnb | Hip Hop | Schlager | and anything in between

ge

Vasamuseet

ur gården

Skansen

r na Lund

Österlånggatan

GAMLA STAN

16

Bellm

Renst

Erstagatan

ästarg

Gata

Borgm

.

tan

atan

iksga

ängsg Barn

Götg

Erstagatan

atan

tan

Sickla Udde

Sic

g.

lna

rg.

kla

Ka

nal

ne ts A

llé

ps op rph

atan

Ko

Götg

mm

y arb

é All

NACKA

Si kla

gat

a

DAILY UPDATED GUIDE IN:

Lu g

iksga

atan

Yxkullsg. 7 Yxkullsg. 7

Tege lv

ängsg Joh

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann

Barn

Gata

. ästarg BorgmGrindsg.

ernas

• ENGLISH •

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann

7

Sic kla GULLMARSPLAN Kan

Si kla

alg

• DEUTSCH • • DANSK •

ata

Lu g

ne ts

Al

sg .

rph op p Ko

é

lna

All

NACKA

Sickla Udde

rg.

Joh

rby

nag.

tan

rman

n

rgsga

Söde

tagata

Nyto

Östgö

Ha

19 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 20 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 21 TEXAS, Barnängsgatan 9a, Månd-Tors 11-00 Fred 11-02. Lörd 12-02 Sönd 12-00. Cruising, backroom, glory holes, slingroom, massage, Nude Party’s

• NORSK • STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

• SUOMI • GULLMARSPLAN

everyt

HOTEL

Hammarby S sta d

Ha

Hammarby S sta d a mm

18-år!!! Mer info på sidetrack.nu

Fåfängan Danvikstull

Tege lv

nag.

Rensti

n

21

tan

18

Tegelviksplan

tan

rman

n

sg.

rgsga

Söde

tagata

enborg

ata Götg arg.

pslag

Nyto

Swed

Östgö

iernas

n

atan

sgata

Götg .

lagarg

tan

Reps

ansga

rman

ägen

nsg. utsso n l Kn sgata nlund Rose

e Timm

e Tork

Ringv

✞ n 6 torget Sofia K a egata VitabergsKaEtaririks Eriksda d naalB lsgatan slun n an den M sgata g alm parken n n ata gegata ta in a gå k g s le B 14 nd rd Gotla sv . äg gonag e h ll en A . g ds n SKANSla Ö n TULL väge Ring

Skån

Åsötorget

17 Läderverkstan, Rosenlundsg. 30a, Mån-fre 12-18. 18 Rusty Raschals, Hammarby Allé 59. Smink & Perukmakarn, Renstiernasgata 21. Platinum Ink Tattoo/ Piercing, Östgötagatan 79

EROS

Slussen

n r na Lund Bastugata 2 tgatan Tavas rkagatan y K k at n n ar in avägen Brä SLUSSEN MariaStadsg g. Mosetorget årdsham Pauls backe atan kt Snen sg n a rn S o Torg H Fjällgatan n M Slussen MARIAta a akarg m k TORGET Kru . atan gårdsg ergsg Präst Högb tan MedborgarMaria ovsga Katarin . tan Tjärh platsen ngaga Skolgavägen SLUSSEN Folku Maria äg Mar Stadsg MEDBORGARMoseia B årdsha tan backe ang. mPLATSEN s ga nen Kock Torg gatan Fjällgatan Åsö n gatan e ta J a NyBond dulåsg ✞ den torget Sofia K a us La gatan Magn kåne gatan S ÅsöVitabergsK n a ta ta torget rina MedborgarTegelviksB ovsga tan tan tan M ogaplatsen Tjärh plan anga ndsga ngaga alm parken n Halla Folku a gegata tan tFåfängan in a gå k g s le d B rd tlan o G sv GARDanviksag. n tan o äg a g e g tull en TSEN s Allh k c o K dsg. n SKANSatan g la Ö n Åsö TULL n ge ta a ä g v e g NyRin Bond

n ata gg tan ån ga an

Söder Mälarstrand

16 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, 9 Courtyard by Merriott Rålambshovsleden 50 10 Hilton Stockholm Slussen Guldgränd 8 Clarion Hotel Sign Östra Härnvägsg. 35 Clarion Hotel Amaranten Kungsholmsgatan 31 11:32 Scandic Haymarket Hötorget Hotel Bentleys, Drottninggatan 77. Clarion Hotel Stockholm Ringvägen 98 Scandic Anglais Humlegårdsgatan 23 Scandic Grand Central Kungsgatan 70

ETC & PRIDE

CMY

ård

ra

Storkyrkan

ke

HOTELL n

CY

rin

äge

Ladugårds-

nearby!

urg

nt

Skeppsholmen åkb K

atan

Dj

Ce yn

dsv

Karlaplan • Locate a date anywhere, anytime!

år Strandvägen Djurg

Slottet

tan

nég

Stora Synagogan

Riksdagen

Slottet

Storkyrkan

R id

Nybroplan

n

KARLAPLAN

lha Lindarängsvägen llaväge

Narv

KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡

n ata ✞ tug tan S:t Jacobs K:a Vat lesga u tanGustav gen k Stra r sgandvä b He 5 o Adolfs Jak edsg. Torg Fr Tegelbacken

M

15

en

Hamngatan

a tg

Lin

väg

aväg

an

cobs K:a

v s

lud

Find your date on the move! 100 000 active members.

STADION

Narv

Sam Sergels torg gat

K

Stora Synagoga n

en

Norrlandsgatan

nadsgatan

an

KUNGSDGÅRDEN ✡

Nybro- bergsg plan lara J

an

Stureplan ÖSTERMALMSKar TORG la

Regeringsgatan

Malmskill

r

ng

e äRst

sgat

Gre

tan

Sib yll Jun egatan gfru gata igat n an Art

iller

an

Bra heg atan v Tu rega tan Nyb roga tan

gat

ttni

gg

M idd arga T-CENTRALEN tan .

gatan

Karlaplan

Kungsgatan

Dro

gat

Bry

alm

enhda öllrasgv aätgane

kar

a Vas

G

n

.

Lin

erm

PLAN KomVmal gården

n HÖTORGET égata Norra n StureHöplanBantorget ÖSTERMALMS- torget TORG rog. Sto rgsag. la B g. am uel tan ar

atan

Norrlandsgata

gsg

tan

Öst

KARLAHumle-

tma

rega

Lun

an

tan

gat

aga

nds

Tors g

sga

Teg e

n

n

tan gata Eng

pla

dör

n

GÄRDET

Österlånggatan

n

Up

vatorie-RÅDMANSmsg atan GATAN lunden STADION an gat ns a dm å R an gat nér Humle. KToegm akarg m m m gården Ka en

Eng

n

Ka rla . vä nsg gen

lber gsga

te ngs

äge

ge övä

mobile.qruiser.com

ekts

Ku

ata

ekts

an

nsg

ÖObserster mal

elbr

n

dsv

ing

av ä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

Jarlaplan

gat

bel

gata

n

e Tul

PLAN

ata

lud

Lid

GÄRDET

all

elbr

O

g den

tan

ä

Dah

bru

ga nns

öv ing

gen

Erik

n Sur

Va lh

n

ata

jga

ata

gsg

gen

Fre

tan

Lid

lsg

avä

n

Jar

lunden

sla

Sve

ge

Teg e

ger Bir

Ro

Vanadis-

RFSL-Huset, Sveav 59, Seniorcaféet, ons från 14.30. För gaymän i mogen ålder. Golden Ladies café tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

• SVENSKA • gaymap.eu mobile.qx.se choose gaymap


GÖTEBORG GAY GUIDE

1

D TI

D TI

O

O

A

GO E!

O

HAVE

beebar

A GO

M A L M Ö

2

...

D TI

M

GO

Boka bord på beebar.se

E! AVE

AVE

...

M

A

E!

H

M

H

KOM in och DELA vår VÄRME!

.se

031133 839

G Ö T E B O R G

4 3

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB

Göteborg

rfsl.se/goteborg

KÄRLEK I LUFTEN. Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

ÖVRIGT

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, 2 RFSL/Öppet hus, Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café Kungstorget, Öppet varje dag från onsdagar 18-21, Checkpoint, GBG, 11:30 fred: BusyBee i baren 16-02, Tisdagar 18-20. lörd: BarBee 23-03. Gretas, Drottninggatan 35. Bar ons. 3 Gayhälsan, Sahlgrenska, Gröna Stråket 16, vån 1. Mottagning 18-01, Klubb fre-lör. 21-04. Queer, Park Lane, Kungsports-avenyn helgfri måndag 16.30-18.00. 38. Sista fredagen/månaden 23-05. 4 HBTQ-mottagningen, SLM, Haket Pub, 1:a Långg, 32. Info Chapmansgatan 6. 031-7661922. via slmgbg.nu, qx.se/gaymap. Kondomeriet, Lilla Drottningg. 1 Haket, Första Långgatan 32. & Kyrkog. 46. Mån-fre 11-18:30 Lör Extra fester då och då se qx.se/gaymap 11-17, Sista Sön i månad 12-16. at Home, gayvänligt B&B, V. FröCAFÉ/RESTAURANG lunda, athomebab.com/ 031-811 000 Crippas Café Kusttorget 1, tis- lör : 11-22

JUL shop.qx.se


PREMIÄR 26 NOVEMBER, STORA SCENEN AV: JOE MASTEROFF REGI: RAGNA WEI SCENOGRAFI/KOSTYMDESIGN: HELGA BUMSCH

BILJETTER 033-35 35 35, BORASSTADSTEATER.SE


ATTENTION TO DETAILS

KÄNSLAN SOM INTE CHECKAR UT

MALMÖ GAY GUIDE

Det finns upplevelser som dröjer sig kvar. Känslor och detaljer som vi bär med oss. Som gör att vi kan möta vardagens små knepigheter med ett leende. För Mäster Johan är de där små detaljerna hela vår värld. Hos oss kan du vara dig själv, få lugn och ro och ladda batterierna. Du ska kunna checka ut utvilad och fräsch, redo att möta nya utmaningar. Känslan däremot, checkar aldrig ut…

Mäster Johansgatan 13, SE-211 21 Malmö, Sweden, Phone: +46 40 664 64 00

6

2011-05-23 18.22

D TI

E!

O

AVE

A

GO

O

M

AVE

D TI

E! H

M

H

Nu är det OK att SITTA INNE!

1

A

MJ_Annons_Orig_KAK_HelsidaA5.indd 1

GO

3

...

Boka bord på beebar.se

E!

O

HAVE

D TI

M

... beebar

.se

031133 839

2

A GO

4

M A L M Ö

5

G Ö T E B O R G

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB 1 Wonk Stortorget 11 Öppet: lördagar 23-04. 2 Bee Bar, Södra Förstadsgatan 36. Öppet varje dag 11.30. Fre-lör till 02. Röda Nejlikan Ringg .1 Restaurang och bar, Mån-Tis -23, Ons-Tors -00, Fre-Lör - 01, Sön-23 SLM Leather Club, http://slmmalmo.se Specialfester se; qx.se/gaymap Klubb Unique, fredagar, Se; QX.se/Gaymap

ÖVRIGT/OTHER

4

3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. 4 Noaks Ark, Barkgatan 11, Mån-tors 10-16, Fre. 10-15. Stödcenter för de av oss med hiv och våra närstående.

5 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn 6 Hotel Mäster Johan, Mäster Johansg. 13 Let’s get married Lodgatan 15, www.letsgetmarried.se

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81, Kosmoserotik, Furutorpsg 73 alla dagar 11-21. HELSINGBORG. DAILY UPDATED GUIDE IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA www.gaymap.eu mobile.qx.se choose gaymap


LASSE WELLANDER ROGER PALM Mikael AREKLEV MIKE WATSON ÅKE SUNDQVIST JOHAN STENGÅRD PATRIK LUNDSTRÖM LINDA FRITHIof OWe sandström (abba original designer) malin Kernby Johan Niehoff theoriginalband.com 26 december

KONSERTHUSET

27 december

SPIRA

28 december

CRUSELLHALLEN

29 december

LOKOMOTIVET

30 december

CULTURUM

31 december

HAMBURGER BÖRS

1 januari

LORENSBERG

ÖREBRO 19.30

www.ticketmaster.se

JÖNKÖPING 19.00

www.smot.se

LINKÖPING 19.00

www.ticketmaster.se

ESKILSTUNA 19.00

www.ticketmaster.se

NYKÖPING 19.30

www.nykopingsguiden.se

STOCKHOLM 18.00

www.boka.showtic.se

GÖTEBORG 19.00

www.lorensbergsteatern.se

14 januari BERWALDHALLEN tillsammans med NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER

theabbatribute.com 2 januari

ÅHAGA

3 januari

GRÄNSÖ SLOTT

4 januari

KALMARSALEN

5 januari

TYLÖSAND

6 januari

SUNDSTAAULAN

7 januari

NOVA ARENA

8 januari

BORÅS 19.30

www.ticketmaster.se

VÄSTERVIK 20.00

www.ticketmaster.se

KALMAR 19.00

www.ticketmaster.se

HALMSTAD 21.00

www.ticketmaster.se

KARLSTAD 19.00

www.ticketmaster.se

TROLLHÄTTAN 20.00

www.ticketmaster.se

VÄXJÖ 19.00

KONSERTHUSET

www.ticketmaster.se

14 januari

STOCKHOLM 19.00

BERWALDHALLEN

www.berwaldhallen.ebiljett.nu


– 68–

QXKILLEN

FOTOGRAF PETER KNUTSON

Namn: Rafael Gren Ålder: 20 Bor: Stockholm Heter på Qruiser: xboy21 Civilstånd: Singel Världens snyggaste man: Zac Efron Den kroppsdelen är jag mest nöjd med: Ögon och lår Det får igång mig: Muskler och humor Sover i: Naken Då känner jag mig som snyggast: Efter gymmet och på krogen.


Prenumerera på qx

12 månader för 360 kr Mer info på www.shop.qx.se


-70-

kulturpuggan: roger wilson

lyssna till din kultur-gaydar Jag måste lyssna mer på min gaydar. Jag måste inse att om jag dras till något eller någon på film eller tv så finns det ofta något bögigt som lurkar i bakgrunden. Jag menar, här har jag suttit och kollat på brittiska komediserier år ut och år in utan att inse att skådespelaren Mark Gatiss faktiskt är bög. “Mark, vem?”, kanske du säger nu. Ja, men i min värld är Gatiss en av giganterna. Han spelade mardrömsdejten i Nighty Night, till exempel. Den där snubben med extrema tics i ansiktet. Och så var han ju en av de fyra komikerna som gjorde League of Gentlemen, där han ofta spelade de mer groteska rollfigurerna, gärna i fuldrag. Han har också synts i London Spy och AbFab-filmen, och om du

fortfarande ser ut som ett frågetecken så kanske tv-serien Sherlock gör att det går upp ett ljus. Serien som Gatiss inte bara var med och skapade och skriver manus till, utan också spelar Sherlocks storebror

”Jag insåg att Gatiss var bög när jag var i London häromveckan” Mycroft Holmes i. Och så här i efterhand inser jag förstås att det i Sherlock, liksom nästan allt annat som Gatiss gjort, funnits en homosexuell sensibilitet som jag vägrat att dra slutsatser av. Jag insåg slutligen att Gatiss var bög när jag var i London häromveckan och lyckades pricka in en föreställning av bögpjäsen The Boys in the Band. Tecknen var inte så svårtydda, i artiklar om uppsättningen stod det nämligen att Gatiss spelar mot sin man, Ian Hallard, i pjäsen (vilket eventuellt också förklarade varför Hallard var den sämsta skådespelaren i uppsättningen). Gatiss har förstås valt att spela pjäsens riktigt onda bög – Harold. Det är hans födelsedag som ska firas i pjäsen, och alla på festen är livrädda för födelsedagsbarnets knivskarpa iakttagelser och sarkasmer.

Gatiss var underbar, som vanligt. Men pjäsen som helhet kändes alltför färgad av filmversionen från 1971 som jag redan sett sådär tjugo gånger. Så det jag egentligen mest tog med mig från den här uppsättningen var insikten att Mark Gatiss är en av mina nya bögidoler. Det är en speciell känsla, den när allting plötsligt faller på plats och man inser att ens kulturella gaydar faktiskt fungerar. Minns fortfarande det allra mest pinsamma förnekandet jag gjort, när jag i början av 90-talet vägrade inse att kultregissören John Waters (Pink Flamingos, Hairspray) var bög. På den tiden var inte ens det intensiva samarbetet med drugan Divine en tillräckligt stark ledtråd för att jag skulle våga dra några slutsatser om Waters sexualitet (minns att inte ens Christer Lindarw kom ut officiellt som bög förrän 1996). Själv känner jag nu bara en sak riktigt tydlig. Peppen inför nästa säsong av Sherlock, någon gång i början av 2017. PS Nu drar Stockholms filmfestival snart igång. På min att se-lista finns hiv-dramat Paris 05:59. Jag ska förstås också kolla in de nya filmerna av bögregissörerna Francois Ozons (andra världskrigsdramat Frantz) och Ira Sachs (gentrifieringsdramat Little Men). PPS Fast egentligen har jag svårt att tänka på något annat nu än återföreningen av Gilmore Girls. Fyra nya avsnitt den 25 november. Blir det tragiskt eller ultra-feel good, det är frågan!

månadens glosa: [Instagaymous]

Den homosexuella versionen av instafamous – det vill säga en pugga som bögar över hela världen känner till utseendet. Det som framför allt utmärker en instagaymous person är en hög procentandel bilder på en naken torso , samt groteskt övertaggade bilder (du vet väl att fler än fyra # per bild är att anse som ett övergrepp?).

GULDSTJÄRNA: En hjältinna har gått ur tiden. En del kanske bara minns Alexis Arquette från Adam Sandler-komedin The Wedding Singer. Där spelade hon en Boy George-inspirerad musiker som blir utbuad av några bröllopsgäster efter att ha sjungit Do you really want to hurt me några gånger för mycket. Men Arquette, var öppet queer redan i slutet av 80-talet, gjorde sammanlagt ett sjuttiotal film- och tvroller under sin karriär. Filmografin innehåller allt från Pulp fiction till Killer Drag Queens on Dope, men det är främst i olika indiefilmer som hon fått lite större roller. Arquette var också en av de få aktiva transaktivisterna i Hollywood, till exempel när hon ställde upp på att göra dokumentären She’s my brother. Alexis Arquette

LÄS: En bögroman om instagram och grindr-generationen – så skulle man kunna beskriva North Morgans roman Love Notes to Men Who Don’t Read. Det här är den tredje romanen av Morgan, som fick ett slags genombrott med den numera nedlagda bloggen London Preppy. I den nya romanen skildras dejting-, gym- och sociala medier-kulturen inom bögvärlden. Och kanske skymtar en och annan sanning om vad som verkligen döljer sig bakom en muskelpuggas kurerade instagramflöde (du vet ett sånt där som växelvis fylls med tränings- och bög-medsysterson-bilder). se: Laura Jane Grace kom ut som transperson 2012 och har efter det släppt albumet Transgender Dysphoria Blues med sin punkgrupp Against me! och lett webserien True Trans med transpersoners livsberättelser (se den på Youtube om du inte gjort det tidigare). Men i och med självbiografin Tranny: Confessions of Punk Rock’s Most Infamous Anarchist Sellout sammanfattar den nu 35-åriga Laura sin transupplevelse i bokform. I självbiografin tar hon bland annat hjälp av gamla dagboksanteckningar när hon skriver om punkkarriären och identitetssökandet. En rockmemoar om kärlek och uppror bortom de vanliga klichéerna.

#görinteskillnadpåmänniskor facebook.com/gorinteskillnadpamanniskor


och inte här

men inte här

och här

och här

Här har vi hotell

NEW YORK

TA DET LUGNT. DU HAR JU SEMESTER. Hos Ving kan du boka resor till över 40 spännande storstäder runt om i världen. Vi erbjuder endast noggrant utvalda hotell med centralt läge, nära de viktigaste sevärdheterna. Allt för att du ska få ut maximalt av din semester. Läs mer och boka på Ving.se.

Cityresor från

1.495¥

Avser flyg till Prag + 2 nätter inklusive frukost på Gloria d från Arlanda 23/11. Per person i dubbelrum. Begränsat antal platser. Boka på Ving.se eller ring 0771-995 995. Välkommen!

VING_okt_240x335_QX.indd 1

10/20/16 1:55 PM


– Ska vi gå hem till dina eller mina föräldrar?

Alla har rätt till ett bra hem. Vi jobbar för att unga vuxna ska kunna flytta till egna hem. För att ingen ska behöva trängas med sina föräldrar eller sova på kompisars soffor. Vi jobbar för att alla i vårt land ska bo bra, till rimlig kostnad. Så tror vi att ett tryggt Sverige byggs. Läs mer om vad vi gör och hur du kan påverka på hyresgästföreningen.se

HYGF00XX_QX_240x335_oktober.indd 1

2016-10-21 11:12