QX maj 2019

Page 1

maj 2019 #272

fyra par om kärlek gay & game tel aviv of thrones & esc 2019


www.folkofolk.se

A NEW TWIST ON AN ITALIAN SPRITZ

CHILL OUT WINE SPRITZER APERITIVO 275 ML , 5 %, 22,90 KR, ART. NR: 86703-04. FINNS NU I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET PÅ SYSTEMBOL AGET. L ÄS MER OM PRODUKTEN OCH BESTÄLL MED QR-KODEN.

Alkohol kan skada din hälsa.


Målning av Christen Købke, »Landskabsmaleren Frederik Sødring«, Den Hirschsprungske Samling.

Tänk dig att du är konstnär i Danmark i början av 1800-talet. Efter tolv års krävande utbildning återger du detaljer med nästan samma skärpa som ett fotografi. Från nya vinklar skildrar du dina vänner, ditt hem, det som finns utanför din dörr. Målningarna, ofta små i storleken, blir intima hemlighetsfulla universum. Du har ingen aning om att dina verk tvåhundra år senare kommer att vara några av världens mest beundrade och älskade! Eller att tiden du lever i kommer att klassas som den danska konstens verkliga guldålder. Nu har vi samlat 300 guldkorn från eran. Kom och njut!

Dansk guldålder

28 feb–21 juli

I samarbete med Bank of America Merrill Lynch, Grand Hôtel, Svenska Dagbladet och The Wineagency.


PROGRAM

BEATRICE ELI MED SHOWGIRL | PRIDE PARADE 15 JUNI | SEBASTIAN WALLDÉN | DRAG- & BURLESQUE GALA MED BL.A PEPPERMINT FRÅN RUPAUL’S DRAGRACE, SOA DE MUSE, ADMIRA THUNDERPUSSY, DRAMA KINGS, MADAME HEINZ, PEPPER POTEMKIN, SEYMOUR BOTTOMS, THE REBELETTES, VELVET VIXENS, IVONCITA | FAMILJEN KAOS MED TIFFANY OCH BIANCA KRONLÖF OCH THOM GISSLÉN | DRÖMMEN OM REGNBÅGEN MED ANNA BROMEÉ | TAMI T | QUEER ALLSÅNG MED ZLATA OCH YOLANDA BOHM | TEMADAG VÄRLDSKULTURMUSEET 16 JUNI; 50 ÅR SEDAN STONEWALL RIOTS | FINALEN AV DRAG IDOL | ALBA OMEGA TRIO | GUNN LUNDEMO | WEST PRIDES ÅRLIGA KONSTUTSTÄLLNING | GÖTEBORGS FEMINISTISKA KÖR | HAMPUS CARLSSON | THESE HEAVY CLOUDS | LL PRIDE | BORIS JELIC | ARON PROMNITZ | LUCAS SCHÖNEFELD | TEATER PHANTASTISK | MARIA BOHM | AMAUNET SÅNG, SAX & SLAGVERK | EFFEMINATE BAZ + ÖVER 200 SEMINARIER!

Pride Park i Bältespännarparken och Pride House på Stadsbiblioteket, Riksarkivet, Artisten, Stadsteatern, Bio Göta och Konstmuseet. Gratis och öppet för alla! Läs mer på westpride.se

12–16 JUNI STOLTA PARTNERS: AV1 | ASTRAZENECA | BRÄCKE DIAKONI | CISION | FRONT ADVOKATER | GILLIS EDMAN | GÖTEBORGS STAD | GÖTEBORGS UNIVERSITET | HIGAB | HIVE | JETTY | NEWBODY | VÄSTTRAFIK | WAY OUT WEST

Göteborg

OFFICIAL NIGHTCLUBS: BEE KÖK & BAR | THE CONCEPT


VÄLKOMMEN hem till OSS!

… när vi planerar vår dag. Det gör att du förhoppningsvis stöter på en välmotiverad personal som älskar sina jobb. Mycket kärlek finns även inbakad i vår matlagning, där vi fokuserar på klimatsmarta lösningar, glada djur, närproducerade råvaror samt fair- business och trade. Nu möter vi våren med vår utökade uteservering och snart lite somrigare rätter på menyn. Och bäddar för många långa och sköna stunder tillsammans i vår familj! Även hundar är välkomna. Nu talar vi kärlek.

Boka bord på www.beebar.se Stora Saluhallen Göteborg, 031 13 38 39


eurovisionhunkar QX Alfred Jansson har varit pĂĽ Game of Thrones-resa i Nordirland

FOTO: MAGNUS RAGNVID

S.49 Sid. 31

h i n


QX 23 år!

er

a

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

5

r

m

y since 19 9

g the

co m

it

vin

b ow

n

S

Vi recenserar filmerna ”El Angel” och ”Under the silver lake” Game of thrones

ISSUE NO.

QX checkar in

60

62

Jag är en ”Thronie”. Så inför premiären av den åttonde och sista säsongen packade jag ner mina GoT-strumpor och reste till Nordirland, seriens moderland.

maj´19

284

film

Jag har stått utanför Grand Hotels entré i timmar och väntat på både Madonna och Bruce Springsteen. Men då var jag lite yngre. Checkat in på hotellet har jag däremot aldrig gjort. Förrän nu.

31 fyra par i kärlek

eu-val

Hur får man kärleken att hålla, vad är hemligheten och vad är det som gör att man stannar i ett förhållande. Vi pratar med fyra par som varit ihop från två år till 31 år för att försöka bli lite klokare...

”Gör inte du ditt val den 26 maj så väljer andra åt dig. Det är korkat” Jon Voss skriver om vikten av att rösta i EU-valet.

36

59

24

tel aviv

gentleman jack

18

– ”Hon älskade sex. Hon älskade kvinnor och sex”. Sally Wainwright har skrivit och regisserat serien som har premiär i dag den 23 april i Sverige på HBO Nordic

I maj intar Eurovision Song Contest israeliska Tel Aviv. QX egen Golden Boy, Ronny Larsson, åkte dit.

49

47 en alldeles särskild stefan Stefan Clarin är dubbelt aktuell.

maj 2018 #272

fyra par om kärlek gay & game tel aviv of thrones & esc 2019

oktober 2016 #253

han springer i pridefärgade naglar

in

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

Christopher och Marcus

8 Ledare 10 QX Gayskola 22 Krönika Johanna Bälter 24 EGO Stefan Nilsson 26 Grooming Ayman Zalet 60 QX checkar in 62 FTM/MTF 64 Roger Wilson

MÅNADENS CITAT

”Jag som hade kille och tre barn hemma och levde Svensson-liv i en liten stad i Småland. Så åker jag till Stockholm en helg och blir blixtförälskad i en kvinna för första gången i mitt liv”

OMSLAGSFOTOGRAF Peter Knutson

johanna bälter. Sid.22


ingång

bad news för mig & alla andra singlar Nu kommer den - våren. Gruset på gatorna är uppsopat, man kan gå ut utan mössa, känna solstrålarna värma ens bleka nylle och man slipper dra upp axlarna för att skydda sig mot kalla vindar. Och med våren kommer pirret i magen. Känslorna tinas upp. Det är kärlek i luften och QX har gått på dejt med fem olika par som varit ihop olika länge. Hur ser de på förhållandet, hur har åren tillsammans varit hittills, har frågan om att ha sex med andra kommit upp och vad är hemligheten att lyckas. Själv var jag i en relation i 13 år, sen brakade det. Anledningen var tydlig, kommunikation. Känslorna, respekten, viljan och lusten

Ronny Larsson och Anders Öhrman

fanns där mest hela tiden, men när kommunikationen uteblev försvann även andra viktiga beståndsdelar och förhållandet kraschade. Idag vet jag bättre och tar med mig den läxan in i nästa relation. Prata. Lyfta på jobbiga stenar och rensa luften. Man kan inte stoppa saker i ryggsäcken och sen gå och lägga sig och tro att allt ska vara bra dagen efter. Diskussionen om att öppna upp vårt förhållande kom upp, men dit hann vi aldrig. Men jag har förstått att det inte är helt ovanligt. Par som

”Det är ett mirakel när man träffar rätt” varit ihop länge och vill hitta gnistan i sovrummet igen. Vissa par vet jag har slutat ha sex med varandra helt och hållet och istället träffar andra utanför hemmet. När jag var på ett mingel nyligen fick jag höra att det aldrig funnits så få singlar i Stockholm som nu. Anledningen skulle vara att par som tidigare gjorde slut nu håller ihop istället då det är för dyrt att separera, de har vant sig vid en viss levnadsstandard och vill inte släppa taget om våningen, sommarhuset, båten, hunden och bilen… Så man håller ihop. Men mest som vänner. Och sköter sexbiten vid sidan om. Bad news för mig och alla andra singlar som är ute på marknaden igen. Jag har dejtat en del sista året och nyligen trodde jag att jag kanske träffat en ny prins. Pirret, känslorna, attraktionen och nyfikenheten fanns där, men efter fem månaders (!) dejtande

bestämde vi oss för att ”pausa”. Om det tas upp igen får vi se, men det är helt klart mycket som ska till för att man ska gå från dejtande till ett förhållande. Ja, det är faktiskt ett mindre mirakel att man egentligen träffar någon överhuvudtaget. Som homosexuell kille försvinner ju alla kvinnor på en gång, dvs 50% av svenska folket, hejdå direkt. Och tar man sen bort alla heterosexuella män så ryker säkert 45% till. Kvar är 5 % av Sveriges alla män. Jag bor i Stockholm, det gör dock inte alla. Så då ryker ett par procent till. Sen ska man hitta nån inom ett visst åldersspann, som man ska bli attraherad av - och den personen ska i sin tur bli attraherad av en själv och så ska man passa ihop, värderingsmässigt, humormässigt och inte minst sexuellt. Och - man ska dessutom ha turen att springa på den här personen, och hinna mötas. När man är singel. Ni ser själva. Det är ett mirakel att träffa rätt. Som tur är har vi många hjälpmedel - man ska buffa, woofa, tap:a och svajpa höger. Men i det här numret tipsar vi även om andra - lite mer gammaldags - sätt att träffas på, som middagar, kurser och speeddejting. Att stå på krogen och hitta nån bland drinkar i mörkret i hög volym är ju i och för sig en klassiker, men det är inte alls min grej så jag sätter mitt hopp till appar, sociala medier - och ödet. Särskilt ödet vill jag tro på. Att helt plötsligt hamna bredvid en snubbe, möta hans blick och säga hej. Samtidigt som hjärtat slår ett dubbelslag. Det har hänt förr. Det kan hända igen. Anders Öhrman

ANDERS:

Bästa Darin-låten : Ta mig tillbaka Favoritdryck just nu : Bryggkaffe Israels bästa ESC-låt: Hallelujah (1979)

RONNY :

Bästa Darin-låten : Breathing Your Love med Kat de Luna. Favoritdryck just nu : Kaffe - på alla sätt. Israels bästa ESClåt: Kann (1991), borde vunnit över Carola.

Hej Redaktionen: Dina tre favoriter av eurovision-vinnare?

Ulrika Lahne, Marknad – Waterloo (Sverige, 1974), A Ba Ni Bi (Israel, 1978) och Making Your Mind Up (Storbritannien, 1981).

Jonas Persson, Annons – Diva (Israel, 1998) Euphoria (Sverige, 2012) och Rise Like a Phoenix (Österrike, 2014). Tre starka framträdanden som alla gjort sitt för att forma omvärlden iom sina vinster.

Ayman Zalet, Frilans – Jag har aldrig sett Eurovision Song Contest., men säger Rise like a phoenix (Österrike, 2014), Euphoria (Sverige, 2012) och My Number One (Grekland 2005).

Alfred Jansson, Reporter – Utan som helst tvekan: Euphoria (Sverige, 2012). När som helst. Sen Everybody (Estland, 2001), på förfesten, och till sist Wild Dances (Ukraina 2004), på dansgolvet.

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Tryck: MittMediaPrint

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Peter Knutson, Fotograf – Waterloo (Sverige, 1974), Halleluja (Israel, 1979) och Euphoria (Sverige 2012).

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Förlängda Armen

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

RS distribution 2017: 31 700 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare V. 27 155 479

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


Festivalerna

Vem du än är, vart du än ska. Till sommarens alla festivaler fr. 195:Köp din resa på sj.se eller i vår app.


-10-

FOTO: ALBIN OLSSON

uqx GAYSKOLA – DEL 44

conchita wurst vinner eurovision song contest I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren.

Det är lördag den 10 maj, 2014. Platsen är B&W Hallerne i Köpenhamn. Resultatttavlan inne på arenan visar 290 poäng bredvid Österrikes skylt. Conchita Wurst har vunnit Eurovision Song Contest med låten Rise like a Phoenix efter att bland annat ha fått 13 tolvpoängare. Conchita gråter. Världen jublar. En del sörjer. När en österrikisk dragqueen i skägg sopar rent hus med en ballad i tävlingen går konservativa politiker bananas efteråt. En serbisk kvinna hävdade bland annat att de katastrofala översvämningarna i Serbien och Bosnien Herzegovina var Guds straff för att Conchita hade vunnit Eurovision… För hbtq-världen var det en seger. En dragqueen hade för första gången vunnit tävlingen. En skäggig

sådan dessutom som lekte med könsrollerna. Conchita Wurst heter egentligen Thomas Nuewirt och är född 1988. Första gången han uppträdde som Conchita var 2011 och gav han henne dessutom en ”egen historia”. Conchita ska vara född i bergen i Colombia och sägs vara gift med en fransk burleskdansare. Nuewirt var och nosade på musikbranschen tidigt men hade ingen större framgång innan han skapade Conchita och uppträdde som dragqueen i skägg. Efter segern i ESC har Conchita uppträtt på flertalet Pridefestivaler runt om i Europa, hon har gått modell för både Givenchy och Jean Paul Gaultier, släppt bok, singlar och album. Conchita tävlade för Österrike redan 2013

”de katastrofala översvämningarna var Guds straff för att Conchita hade vunnit” med låten That’s what I am men kom då bara tvåa i hemlandet. Ett år senare gick det alltså hela vägen. Vad få vet är att Conchita uppträdde på Stockholm Pride redan året innan hon vann Eurovision Song Contest. Men då var det få - om ens någon - som visste vem hon var. Idag vet alla.


All you need is love. And a passport. Hitta din resa pĂĽ klm.se

Royal Dutch Airlines


FOTO:CNN

30

– 12–

…år sedan sommaren 1989 då vi fick hits som Express Yourself, Back to Life, Regn hos mig, Kisses on the Wind, Du får aldrig nog, Det hon vill ha, Got to Get och danska Mine ojne de skal se och Hvis du forstod.

WHEN 2 BECOME 1

Spice Girls Mel B är ingen man kanske ska ha hemligheter med. När Scary Spice gästade Piers Morgans talkshow nyligen berättade hon att hon haft en het natt med Geri, också kallad Ginger Spice. – Det hände, vi fnissade åt det och så var det med det, sa Mel B efter påtryckningar av programledaren. Mel C, som var med i publiken såg helt frågande ut till den här nyheten och det såg ut som att hon tyckte att Mel B sagt lite för mycket...

HEJ SHARDAY!

EN REGNBÅGIG FESTWEEKEND MITT I STOCKHOLM! Den 2-3 augusti 2019 är det dags för ny kärleksfestival att se dagens ljus i Stockholm, Rainbow Weekend, är helt gratis och äger rum i Kungsträdgården. Bakom initiativet står Navid Kabiri med Clean Group och festivalen kommer att gästas av svenska och internationella artister, och pågår från förmiddag till sen kväll. Det blir lekhörnor, restauranger, caféer och barer plus andra utställare. – Vi vänder sig till alla åldrar, kön, sexuella tillhörigheter och nationaliteter, alla under regnbågens färger, berättar Navid Kabiri och säger att trots att festivalen äger rum samtidigt som Stockholm Pride så ser sig Rainbow Weekend som ”ett komplement, inte kokurrenter”. Låter bra. Alla ryms ju under regnbågsflaggan!

TRE MEST LÄSTA PÅ QX.SE 1.Riksdagsledamot höll tal vid anti-homosexuell konferens 2. Han lämnar SD i protest - så ser partiet på homosexuella 3. Hatpredikanten till Sverige

”If seeing a rainbow flag while on vacation upsets you then please do the world a favor and stay the f**k home”

...som är aktuell med egna showen Welcome to Burlesque den 24 maj på Mejeriet i Lund. Berätta om showen! – Med mig och ensemble bjuder vi på en show i burlesque-anda där klassiskt blandas med modernt, ekivokt med glitter & glamour samt en massa galenskaper och humor. Hur beskriver du Sharday? – En god vän till mig sammanfattade Sharday väldigt bra: Hämningslöst elak med charmig touch, haha. Vilken dragartist inspirerar dig? – Lady Bunny, Detox och Alyssa Edwards. Men en klar favorit är Bianca del Rio med sin vassa humor. Inom Sverige är Christer Lindarw en stor inspiration som banat väg för dagens dragshowartister. Cabaret Moulin från Malmö har också inspirerat mig. Deras shower fick mig att upptäcka dragen - RL

Amerikanske atleten Gus Kenworthy är less på folks attityd.

PUGGAN PETE PRESIDENT?

FOTO: LOGO TV

Pete Buttigieg är 37 år, borgmästare i Sounth Bend, Indiana och blev nyligen den förste öppet homosexuella demokraten att ställa upp i presidentvalet i USA. Vägen till Vita Huset är lång och han ska först bli ALLA demokraters val, men hittills har den Harward-utbildade imponerat genom att bland annat sätta dit homofobiske Vicepresidenten Mike Pence, och visa att man han ha en gudstro OCH vara gay.

AMARONEVIN

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @THETRAVELLINGGAYS ...är paret Doug & Sanj, som hängt ihop sedan 2009. Nästa 100 000 följare ser deras resor på Insta och deras bilder bara skriker ”relationship goals”. Killarna reser världen över och tar alltid lika gulliga bilder i alltifrån London och Las Vegas till norska fjordar och grekiska små öar.

Sverige är ett av de länder i världen som köper mest Amarone efter Italien och nu släpps Bolla Amarone, från 2014 som var en fin årgång. Ett utsökt - och mer exklusivt - vin som passar till smakrika rätter och lagrade hårdostar. Kärlek på flaska! Pris 259 kr. Art nr 70215


•• 1100% 00% H O N E ST LABELLING L AB E L L I N G HONEST •• 990% 0% O RG AN I C COW C O W MEET MEET ORGANIC • •110% 0 % HEALTH Y GO O DI E S LIKE L I K E VEGETABLES V E G E TAB L E SETC E TC HEALTHY GOODIES •• NO N TE STI N E S O R SCARY SC ARY ADDITIVES ADDI TI V E S NO I INTESTINES OR ••FIFIRM R M CCONSISTENCY O N SI STE N C Y AND AN D ALWAYS ALWAYS FRESH FRE SH LOCALLY SOURCED • •L O CAL LY SO UR C E D IINGREDIENTS N G RE DI E N TS & & HAND H AN D MADE M ADEQUALITY Q UAL I TY TWOWEEKS WEEKS RATI RATION OF FOOD • •TWO ON O F FO O D IN I N PRACTICAL P RAC TI C AL PACKAGING PAC K AG I N G

M A I LAOS OSS ETTT PÅQX@HU Q X @ HUGOANDC ELINE.CO M SSÅ Å SSK KICKAR M AILA S ET PÅ GOANDCELINE.COM ICKAR I ENKOD K O DT ITLL IL LETT ETTGRATIS GRATI S PA PAK E T FRO FROZEN ZEN FEAST FEAS T FRÅN AT HEM .S E VIVEN KET FRÅN M MATHEM.SE

V I F I N N S I H E L A SVERI GE ÄVEN PÅ A RK EN Z O O O CH H EMGLASS SAMT UT VALDA RESTAURANGER, CAFÉER, DJURAFFÄ R E R O C H V E TE R INÄ R KL INIKE R V I F INNS I HELA SVERIGE ÄVEN PÅ ARKEN ZOO OCH HEMGLASS SAMT UTVALDA RESTAURANGER, CAFÉER, DJURAF FÄRER O CH VET ERI N ÄRK LI N I K ER


-14-

i baren betsäller jag: Champagne.

HILL FOTO: NOTTING

Min kändis-crush är… Hugh Grant - humor och intelligens i en härlig kombination.

Favoritgodis… Allt med skum i.

BAN DELI FOTO: UR

l st jag he r e g fel. t ä det u är aldri rsplatea ju ld a k s En

Parfym jag använder… Neroli Portofino Forte, av Tom Ford.

pe m e k k i r fred

& hans favoriter

En av Sveriges bästa och mest framgång srika låtskrivare. Alltid aktuell i Melodifestivalen där han vunnit fyra gånger (Hero, La Voix, Popular, Und o). Nu aktuell med musiken till succémusikalen ”Så som i himmelen”.

Bästa fiktiva hbtqpersonen…: Alaska Thunderfuck 5000. Genialisk!

FOTO: PÄR BÄCKSTRAND TV4

Oväntat ställe där jag hört någon av mina låtar Alltid kul att höra när någon visslar något på stan som man skrivit. Det slår att höra egna låtar på radio varje dag i veckan.

e m ig g jo r d m o s ie y. T V-ser ton Abbe d D ow n e k o o h

tre personer jag vill bjuda på middag: Maria Callas, Birgit Nilsson och Astrid Lindgren – i min fantasi är de alla högst levande. FOTO: CHRISTIAN HAGWARD

skulle gärna skriva en låt till: Alltid svårslaget att höra Helen Sjöholm sjunga något man gjort min första kärlek – så mer till henne. lärde mig... Lita aldrig på en bagare.. Favoritresmål… Favoriten är Italien – I somras var jag vid Comosjön i en månad – lagom nära Milano och operahuset La Scala.

Bästa låt jag skrivit… ”På grund av dig” ur musikalen Så som i himmelen.

favoritord? Diminuendo

sevärdhet jag vill se men inte sett guazúfallen – mellan Argentina och Brasilien. Älskar vattenfall generellt.

favoritinstrument: Piano.

-ser ie rea lit y Vilken a va r a du k u n n sk u l l e med i? a – Tycker yserier, hah Avsk yr realit ats i denna rde min ins nog jag g jo re i Idol. g var doma genre, när ja


GAN II ELD 629, 1917

SJÖMANSKOMPOSITIONER SVEN-HARRYS KONSTMUSEUM 30/5 –29/9 www.sven-harrys.se


– 16–

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

Namn: Joachim Ålder: 32 Bor: Göteborg Civilstånd: Singel Heter på Qruiser: JoakimB

Franska ESC-artisten Bilal är sin egen kung Nittonårige Bilal Hassani representerar trikoloren när han ställer sig på scenen i Tel Aviv den 18 maj. Frankrike är direktkvalificerade, och i år heter låten Roi vilket betyder Kung. Öppet homosexuelle Bilal Hassani är sin egen kung, vilket han sjunger om i sin ESC-låt. – Det är en låt om självacceptans, att vara sig själv vad än andra säger. Att gå sin egen väg och ta inte åt sig av giftiga saker som sägs. Var kung i ditt eget kungadöme helt enkelt. Den bygger på egna erfarenheter? – Ja, för det var tufft att gå igenom skolan, jag retades för den jag är då jag bar peruker och var öppet gay. Jag stack ut. Jag hoppas texten kan tilltala unga och inspirera till att vara stark i den man är. Bilal skrev låten med förra årets franska artister Madame Monsieur. – Jag hade inte förväntat mig att vinna eftersom jag var femma hos de internationella jurygrupperna. Men tittarna

röstade fram mig. Det var magiskt. – Hon gjorde mig till den jag är! Jag var Betyder din seger ett steg framåt helt tagen av henne och sen dess har jag i Frankrike när det gäller attityder sett Eurovision. mot HBTQ-personer? Ni är lika nu när hon är blond. – Jag antar att det är ett steg framåt, – Wow. Är hon blond? (visar bild). även om vi har Åh, jag kan se likheten. Vi ”Är jag kille en lång väg att gå. är båda också av marockansk Folk diskrimibörd. Jag älskar henne. eller tjej? neras dagligen i Fransk ESC-favorit? TRans eller Frankrike. Vi är - Madame Monsieur, de bedrag? Jag är inte värst, men rörde. Amir och Angun var glad att jag det är inte bra. också riktigt bra. Och om jag är Är du singel? förvirrar” mig själv hjälper – Jag har pojkvän. andra är jag glad. Nytt material kommer i Jag har förstått att du förvirrar folk slutet av april, påminner det om som vill sätta människor i fack? Roi? – Ja, är jag kille eller tjej, trans eller – Roi var en introduktion till mitt drag? Jag är glad att jag förvirrar folk för kungadöme. Nu har jag introducerat, så jag gillar att sudda ut gränser. Men vill nu är det dags att festa (skrattar). man definiera mig så är jag en gay man. Ronny Larsson Bilal har varit ESC-fan sedan 2012 då Loreen vann.

Hur gick det till när du kom ut? - Jag var i 15 års åldern och bodde i Lidköping. Jag kom själv aldrig direkt ut för min familj. Men min mamma visste så hon tog diskussionen med mina bröder samt närmaste släkten. Min mamma gick bort 2016, men hon var alltid tydlig med att säga att oavsett vem jag var eller skulle bli i livet så skulle jag alltid vara hennes barn och inget kunde ändra på det. Hon sa med stolthet att ’min son är gay’. Hur kom du ut för vännerna? – Det minns jag som det var igår. Vi satt under fläkten och rökte hemma hos en vän, jag hade sagt att jag hade något att berätta, jag vet inte hur många cigaretter ja rökte efter varandra men efter en stund så sa jag det rakt ut till dem att jag var homosexuell. Och deras reaktion var bara ” Ja, det visste vi väl redan”. Sedan reste dom sig upp och gick in till tv:n igen, och där satt jag mest förvånad över att jag inte fick en större reaktion än så. Har du något tips till någon som inte riktigt vågar komma ut än? - Vänta inte till det perfekta tillfället, för det kommer aldrig, ta det istället vid ett okej tillfälle. Kör ett genrep med en person, en vän, nära släkting eller ett syskon som du känner att du kan lite på till 100 procent. Det viktiga är att du inte känner dig tvingad till något du inte är redo för.

qx tillbakablick vv

maj 2014 # 224

hotell

flatorna vinner en

drag queen

eurovision?

eu-val2014

”Vi är väldigt gay”

mando diao

har testat sina vingar

Maj 2014. Omslag med Mando Diao, dessutom EUval, hotellflator och en dragqueen vid namn Conchita Wurst. Allt i QX maj för fem år sedan.

10 ÅR SEDAN

NUGIFTERVIOSS! TRE PAR SOM PLANERAR BRÖLLOP. FREDRIK KEMPE. CAROLINE AF UGGLAS. ANDRA AVENYN-JOHANNA. FRANK FISKERS. ALEXANDER RYBAK. INFÖR ESC I MOSKVA. MAJ 2009

Maj 2009. Christoffer och Niklas och ytterligare två par om att gifta sig. Christoffer och Niklas är fortfarande gifta och har en dotter...

15 ÅR SEDAN

QX MAJ 2004 DET TROLOVADE NUMRET

5 ÅR SEDAN

VEM VINNER I ISTANBUL?

GIFTASTANKAR

FÖRÄLDRAR TILL HOMOSEXUELLA BARN

Maj 2004. För 15 år sedan pryddes omslaget av Jennie och Malin som gick i giftastankar. Det gjorde de rätt i. Tjejerna är fortfarande gifta.

20 ÅR SEDAN Maj 1999. Anna Mannheimer valdes av en enig flatjury till Sveriges sexigaste kvinna och plåtades av Elisabeth Ohlson Wallin.


VÅr kamP mot hÖGerPOPUlism BehÖVs i europa Medmänsklighet för europa framåt! I Sverige har vi länge tagit frihet, tolerans och demokrati för givet. Men det har visat sig vara något vi behöver kämpa hårt för. Över världen sveper aggressiva, högerpopulistiska vindar. Det är en skrämmande utveckling som hotar att bygga nya murar mellan människor och riva ner rättsstaten. Nu när medmänsklighet, jämställdhet och grundläggande demokratiska värderingar står på spel är det viktigare än någonsin att ta kampen för det vi tror på. Vi är en liberal motkraft mot högerpopulismen. Vår starka, gemensamma röst för allas lika värde behövs mer än någonsin. En röst på Centerpartiet är en röst emot högerpopulism - i Sverige och i Europa.


– 18–

Stefan Clarin har fullt upp. Dels spelar han homosexuella Gabriele i den nyskrivna musikalen ”En alldeles särskild dag” inför utsålda hus i Helsingborg och dels repeterar han pjäsen ”Drömmen om regnbågen” som handlar om Judy Garlands sista tid då hon gjorde en turné i Sverige och Danmark. En pjäs som har premiär under West Pride i Göteborg i juni. Berätta Stefan, vad är ”En alldeles särskild dag” för något? – Det är en nyskriven musikal baserad på Ettore Scolas hyllade genombrottsfilm från 1977 med Sophia Loren och Marcello Mastroianni i huvudrollerna. I centrum står hemmafrun Antonietta (som spelas av Anki Albertsson) som utåt sett lever det perfekta livet med man och många barn mitt i Rom. Året är 1938 och nationalismen präglar allt större delar av Europa. När Adolf Hitler besöker Benito Mussolini i det fascistiska Italien en dag i maj samlas folket på Roms gator för att fira. Det är en historiskt viktig händelse som alla vill uppleva på plats. Men Antonietta, som älskar Mussolini, kan inte vara med. Det kan inte heller hennes granne Gabriele (som jag spelar), han var en firad radiojournalist som nu bannlysts eftersom han misstänks vara antifascist. – En alldeles särskild dag är en vacker och omtumlande berättelse om ett oväntat och innerligt möte mellan två människor.

– Så är det säkert. Jag tror att det är lätt att känna igen sig i utanförskapet. Jag känner extra varmt för karaktären, det skulle ju kunnat vara jag! – Det är alltid häftigt att få förkroppsliga och ge röst åt en karaktär, i detta fallet en homosexuell man som har något mycket viktigt att berätta. Jag gissar att du sett filmen? – Ja, filmen är enligt mig en milstolpe i filmhistorien. Den berör på djupet och med ett otroligt viktigt budskap: Att våga se varandra trots olikheter och livsvillkor. Jag vet att du repar in en ny pjäs samtidigt, en pjäs som även den

”lätt att känna igen sig genom i utanHarvey Milk lever kvar förskapet när man själv är gay” öppet gay brorsonen Stuart Hur har publikreaktionerna ”Det är alltid häftigt varit? att få ge röst åt en – Föreställningen har tagits emot med öppna famnen och intressanta karaktär, i detta diskussioner har uppstått och vi är alla fallet en homosexuell eniga om att vi även idag känner av de man som har något fascistiska vindarna, då som nu. viktigt att berätta” Tog det lång tid att hitta din karaktär? – Min roll Gabriele har fått växa fram har gaykoppling, kan du berätta? under de åtta veckor vi repeterat. Han är - Ja, vi repar ”Drömmen om ständigt i process och utveckling, precis regnbågen”, i mars 1969 gjorde Judy som livet självt. Garland en konsert-turné i Sverige och Är det lättare att spela en gaykaDanmark. Det kom att bli hennes sista. raktär när man själv är det tror du? Med musik, Garland:sk humor och

K&B_annons_QX_2019_210x80.indd 2

svärta berättar vi för första gången på en scen om tiden i Sverige. Samt om natten efter Judys begravning i New York då Stonewall-upproret utbröt och blev startskottet till Pride-rörelsen. Anders Öhrman Namn: Stefan Clarin Ålder: 47 Civilstånd: Singel Yrke: Skådespelare Lyssnar på: John Lundvik Ser på tv: Dokumentärer Äter helst: Lasagne Dricker helst: Vatten

2019-04-24 12:48


- VAR DU ÄN BEFINNER DIG!

TRÄFFA PSYKOLOG UTAN VÄNTETID

TRÄFFA PSYKOLOG TRÄFFA TRÄFFA PSYKOLOG PSYKOLOG UTAN VÄNTETID UTAN UTAN VÄNTETID VÄNTETID

-- VAR DU ÄN BEFINNER DIG! VAR DU ÄN BEFINNER - VAR DU ÄN BEFINNER DIG! DIG!

TRÄFFA UTAN V

- VAR DU ÄN

Ladda ner appen så kan du snabbt och enkelt boka Ladda ner appen så kan duvåra snabbt och enkelt boka ett videobesök med en av psykologer. Ladda ner appen så kan du snabbt och enkelt boka ett videobesök med en av våra psykologer. ett videobesök med en av våra psykologer. • 100 kr •• 100 kr18 år Från •• 100 kr18 år Från •• Frikort 18 gäller år • Från Frikort gäller • Frikort gäller

www.mindler.se www.mindler.se


– 20–

w

månadens konstutställning

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

Vill du också synas i

Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm

0706- 472 717

Kontakta annonser@qx.se

Nyheter!

Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Aktuella och inspirerande böcker att förkovra sig i. Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se DAVID WALLACE-WELLS The Uninhabitable Earth

eller 259:– ring: 08-440 4100

JOHN CARREYROU Bad Blood

169:–

JULIE ZHUO The Making Of A Manager

199:–

ICHIRO KISHIMI • FUMITAKE KOGA The Courage To Be Disliked

149:–

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

gans sjömanskompositioner till sven-harrys i i maj

Det är idag drygt 100 år sedan Gösta Adrian-Nilssons banbrytande och skandalomsusade utställning Sjömanskompositioner visades på Gummesons konstsalong i januari 1918. Och nu är det dags igen då Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm har försökt sammanföra så många som möjligt av de numer legendariska oljemålningarna från 1918 års utställning. Det var på den här utställningen som Gösta Adrian-Nilsson på riktigt presenterade sitt säregna, färgsprakande, intensiva och modernistiska måleri med matrosmotiv för stockholmarna. Vackert, uppseendeväckande och homoerotiskt. Som komplement till dessa kommer utställningen på Sven-Harrys konstmuseum även inkludera ett flertal av GAN:s mest betydelsefulla verk, vilka utfördes under åren 1916-1919 i Stockholm. I samband med utställningen planeras en rad intressanta visningar och samtal med konstnärer, författare och konstvetare utifrån Gösta Adrian-Nilsson liv och konstnärskap. Utställnigen ”Sjömanskompositioner – färgens dramatik och stadens dynamik” pågår 30 maj-29 september på Sven-Harrys konstmuseum.


Bli vän med din mage!

’’

För mig var magen länge en fiende. Så upptäckte jag BioGaia Protectis och tar sen dess en tablett om dan för att balansera tarmfloran.

FINNS PÅ APOTEK OCH HÄLSOKOSTBUTIKER!

Martin Lidberg, hälsocoach och tidigare världsmästare i brottning

Marknadsförs i Sverige av Medhouse AB

BioGaia Protectis med mjölksyrabakterier och D-vitamin – för mage och immunförsvar.

3 Väl beprövad 3 För hela familjen 3 Naturligt ursprung

3 Överlever ner till tarmen 3 Behöver inte kylförvaras 3 Utan allergener

Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost och en hälsosam livsstil.

www.biogaiaprotectis.se


-22-

KRÖNIKA: Johanna Bälter

”Jag åkte dit som hetero men kom hem som gay” Nästa gång jag gjorde det var det ett faktum, då Sen gick allt väldigt fort. Och relativt enkelt. var jag 33 år gammal. Förstående föräldrar och en ännu mer förstående Efter det himlastormande mötet försökte jag åter- sambo. Vi kunde mötas i att ”hon” hade något som gå till rutinerna hemma. Men tankarna och känslorna ”han” inte kunde ge mig. Vi insåg båda att vi var fast jag upplevt pockade hela tiden på min uppmärksami ett förhållande som inte var riktigt sant. het. Det bubblade i mig. Av lust och glädje, men Jag berättade för barnen. För vänner och familj. även av panik när jag insåg vad det skulle innebära. Jag strålade, kände inåt, blommorna doftade annorTack och lov kom Tango lunda, maten smakade mer, ”Jag som hade kille och in i mitt liv som en skänk mina vänner kändes närmare, från ovan. Tango hade kärleken tog över i allt jag tre barn hemma och fötts i Central Park Zoo gjorde. I min verklighet var levde Svensson-liv i en och var den första pingvijag oskuld vid 33 års ålder. liten stad i Småland. Så nungen med två pappor. Det här var något jag aldrig Berättelsen om Tango hade tidigare upplevt. När det är åker jag till Stockholm nu blivit bok och jag läste kärlek möts man, helt fritt, på en helg och blir blixtsönder den för barnen, om en annan plats, flätas ihop och förälskad i en kvinna för blir ett. och om igen, varje kväll. första gången i mitt liv” Till slut skrek de rakt ut Fack eller inte, lesbisk hit ”Vi vet att man får tycka eller bisexuell dit, oskuld eller om vem man vill, man kan ha två mammor, två pap- inte, vem bestämmer din sanning? Det finaste av allt por, fyra mammor... ” är att vi älskar, att vi är snälla och att vi respekterar Barn är helt fördomsfria. varandra. Allt det definierbara och odefinierbara runt Egentligen tänkte jag aldrig på vad folk skulle omkring känns mindre viktigt. tycka, mer på vad det skulle innebära. Inte heller Mitt liv har tagit en annan riktning. Precis som i tänkte jag på att det fanns något konstigt i att det var filmen ”Sliding Doors”. Det händer att jag funderar en kvinna jag fått känslor för. Ingen kan väl tycka på hur livet sett ut för mitt andra jag, som i filmen, något om det sannaste jag upplevt? Sanningen kan vad som hänt om jag inte åkt på den där konferensen. Hade jag insett sanningen till slut? Eller hade ju aldrig vara fel. Först när frågorna kom började jag själv fundera, har det alltid varit så här? Är jag bisexu- livet tuffat på? Frågor jag aldrig kommer få svar på. ell eller lesbisk? Spelar det någon roll? Behöver jag Men vad jag vet idag är att jag står här, som lesbisk verkligen ”facka” in mig själv för att omgivningen kvinna, med foten i gruset och att jag fortfarande ska kunna förhålla sig till mig, eller för att jag ska gärna vill ha en kram till. kunna förhålla mig till omgivningen.

t

Jag dröjde mig kvar, drog med foten i gruset och ville så gärna ha en kram till. En kram som jag inte ville skulle ta slut. Såg hon mig ens? Kommer vi någonsin träffas igen? Jag satte mig i bilen och funderade medan jag åkte hemåt, ”kan man sakna och längta efter någon som man bara har träffat i 24 timmar?” Det kändes plötsligt som jag var med i filmen “Sliding Doors”. Nu kunde mitt liv ta två olika riktningar. Jag kom till konferensen som en person men åkte hem som en annan. Jag åkte dit som hetero men kom hem som gay. Och det var ingen teflonpanna jag fick i huvudet, det var en gjutjärnsgryta. Pang liksom. Allt var annorlunda. Men ändå så självklart. I det självklara blev allt också väldigt komplicerat. Vad gör jag nu, hur ska jag gå vidare? Jag hade kille och tre barn hemma och levde Svensson-liv i en liten stad i Småland. Så åker jag till Stockholm en helg och blir blixtförälskad i en kvinna för första gången i mitt liv. Jag hade ju inte ens tänkt tanken innan att jag skulle kunna vara lesbisk. Eller det stämmer inte, jag hade tänkt tanken en gång tidigare, för 20 år sen. “Vad kommer folk tänka om mig om jag fortfarande är oskuld när jag fyllt 18 år? ’Vad är det för fel på henne?’ Det är bara att göra det, tänkte jag. Det är bara att bita ihop. Alla går igenom en identitetskris och jag är inte lesbisk bara för att jag inte vill ha en snopp i mig. Eller är jag det?” Med kemiboken under armen längs den långa korridoren på Albäcksskolan i Hultsfred var det första och enda gången jag funderat på om jag var lesbisk.

Vill du vara gästkrönikör i QX?

Maila en krönika till redaktionen@qx.se så läser vi den och återkommer om vi vill publicera den. Max 3500 tecken (inkl blanksteg).Varannan månad publicerar vi en gästkrönikör.


JAG ÄR DIN RÖST I EU SÖREN JUVAS (S) KANDIDAT TILL EU-PARLAMENTET


-24-

EGO med stefan nilsson

Månadens skål

HBTQ-designer Viktor Erlandsson och hans affärspartner Bea Nilsson har designat nya glas för Designtorget. Glaset är stapelbart och passar perfekt för en gintonic eller färskpressad juice. Kostar 99 kronor styck. www.designtorget.se

Månadens golden girl

Sommarens hetaste t-shirt kommer från Swish Embassy. Killarna bakom märket saknade roliga, ironiska och ”quirky” tröjor med HBTQ-tema. Nu har man en gigantisk kollektion med utmanande referenser. Kul. Kostar 29.95 dollar. www.swishembassy.com

Månadens happy

Happy Socks släpper sin första badkollektion. Badbyxor, badväska, handdukar – och badring. Men också badtofflor som dessa. Fina färger på stranden. Kostar 299 kronor. www.happysocks.se

Månadens kaffe

I like my men like I do my coffee – återvinningsbart. Halo gör gott kaffe i kapslar som är helt i papper. Smart och bra för miljön. Kostar 7 brittiska pund för ett rör. www.halo.coffee

Månadens kärleksvisa

Spela serenad vid balkongen för din kärlek? Sjunga en serenad? Skaffa skön singback-känsla med den nya mobila högtalaren från Bang & Olufsen. Beoplay A1 kommer i tre färger den här sommaren och den här skogsgröna varianten kostar 2 750 kronor. www.bang-olufsen.com

Månadens blick

Det sägs att allt ser skimrande ut när man är nyförälskad. Men kanske dags att kolla synen ordentligt innan ni flyttar ihop? Synundersökning och snygga brillor hittar man på Smarteyes nyöppnade superbutik The Eye Lab på Kungsgatan. De här brillorna kostar 1500 kronor och heter Hipster. www.smarteyes.se

Månadens nej, nej, nej Månadens matsäck

Bjud på mysig drink på vårig picknick. Amerikanska Hex gör coola väskor för alla tillfällen. Nu till sommaren har man tagit fram ett nytt väskset. Med fickor, remmar etc så får du styr på shaker och grejerna så att du kan blanda en perfekt negroni. Kostar 195 dollar. www.hexbrand.com

Just nu går vi igenom nån slags ”ugly sneaker” trend. Det ska vara klumpigt, konstiga skärningar och generellt sett fult. Men trendigt. Fast visst finns det riktigt fula jumpaskor fortfarande. Silvriga sportskor med mörkblå jeans? Nej, tack. Ugly sneakers kan vara kul, men 90-talets jumpaskor får vara hemma…


Bring us your bucket list or keep dreaming

Boka ett bucket-list-möte på 08-545 151 60 / info@limetravel.se STOCKHOLM - GÖTEBORG - HELSINGBORG


-26-

bögar +skägg = sant

aymans val

Det har nog inte undgått någon den rådande skäggtrenden i bögvärlden. Jag är själv en av dem som prytt mitt ansikte med ett barr i tron om att se manligare och sexigare ut. Guilty. Många är det som försöker sig på detta, men få lyckas hålla skägget i styr och få det att se näringsrikt och snyggt ut. I detta nummer tipsar jag om produkterna och stegen för att få ordning på barret och förhoppningsvis charma nästa kille du möter. Lycka till!

enkel leksak Jag har säkert testat ett tiotal trimmers, men alla åker i sopen förr eller senare av olika anledningar. Äntligen hittade jag DuraBlade från Remington som låter dig raka, trimma och styla håret precis som du vill ha det på ett enkelt vis. Den är dessutom vattentät så att den kan användas i duschen. Remington, DuraBlade MB050, 400 kr.

grooming med ayman zalet @aymanzalet ayman@qx.se

glid

Om du fortfarande använder rakskum, sluta genast. Rakgel är det enda som borde få agera glid för din rakhyvel. Ger nära och effektiv rakning och innehåller naturligt vårdande och fuktbevarande ingredienser. Säg hejdå till hudirritation. ACO For Men, Shave Gel 175ml, 40kr.

kärleksdroppar Har du skägg bör du använda skäggolja. Denna närande olja absorberas lätt och lugnar och vårdar stråna. Huden under blir återfuktad och mjuk samtidigt som du går runt och doftar härligt av cederträ, kokos, mossa och läder. V76 by Vaughn, Beard Oil 60ml, 220kr.

woof

Kombination sparar tid. Detta 2-i-1 schampo och balsam från Bulldog är speciellt utvecklat för att rengöra och mjuka upp skägget som förberedelse för styling och vård. Din bästa vän för skägget som även rengör huden under. Bulldog, Beard Schampoo & Conditioner 200 ml, 140 kr.

– Låt skägget växa ut ett tag så får du någonting att arbeta med. – Tvätta skägget med schampo och balsam för att hålla håret och huden under fräsch. – Raka bort oönskad stubb efter duschen då huden och stråna är mjuka för att minska irritation. Avsluta med kallt vatten för att stänga porerna. – Droppa skäggolja mellan handflatorna och massera in i skägget för att vårda och ge näring. – Använd stylingkräm och en kam som avslut för att få ordning på stråna och styla som du vill ha det. – Unna dig ett besök hos en barberare då och då för professionel vård och styling. Det är du värd!

italian dream

krattan

Stylingkräm ger dig skägget du önskar. Ovan produkt passar mediumlånga till långa skägg, och med en mjuk och formbar konsistens blir det enkelt att styla barret. En lagom mängd som masseras i handflatan räcker långt. Acqua Di Parma Collezione Barbiere, Moustache & Beard Cream 50ml, 320 kr.

För ett snyggt avslut är en skägg- och mustachkam att rekommendera. Baxter of California’s produkter passar den som vill skämma bort sig lite extra, och denna kam är inget undantag. Lätt att ha i fickan när man snabbt vill fräscha till sig. Baxter of California, Beard Comb, 190 kr.

G

BÅ N G RE PARAD

MINGEL

Rusty rascals

HOTEL

OR T S G

LHÄNG

VÄSTERÅS PRIDE

ELI TRICE

BEA

skäggskolan

MUSIK

www.vasteraspride.se

FEST

27-29 JUNI

REGNB

2019

DANS

EK

L KÄR

ÅGSMÄ

SSA

Facebook & Instagram /vasteraspride


THE THE DERMATOLOGY DERMATOLOGY FOUNDATION FOUNDATION

Professorerna bakom Exuviance har erhållit Discovery Honorary Award of the Dermatology Foundation för sin framstående forskning. Ett av världens finaste och mest prestigefyllda pris hudvårdsforskare kan få.

PRISBELÖNAD HUDVÅRD MED VERKLIGA RESULTAT TILL ETT ATTRAKTIVT PRIS

” CEE O NC OR AN R VVIIA UU

UAA R GU YY G R AANN IITT

QUUA ALL Q IN NA ALL IIGG I

När du vill ha resultat med din hudvård.

Ta hand om din hud – köp dina Exuviance produkter hos en auktoriserad återförsäljare. www.exuviance.se | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic

D BBYY EEXX ED TTEE E


-28-

skeda med oss Alex & Micke åström @skedamedoss

Färdigmarinerad kycklingfilé med basilika, citron och vitlök på en bädd av bulgur, citronmeliss, granatäpplekärnor, chèvre, pinjenötter, päronskivor och padróns.

|

scenen i vår! Våren är en nyckfull gäst i Sverige. Tålamod är påbudet. Våren kan vara ljuv i en körsbärsblomsskrud och samtidigt oförlåtligt kärv med piskande regn. De enda löftena som vi får är allt fler dröjande nätter och allt mer tid till att samla på möten med nya och gamla bekantskaper; löften som uppfylls oavsett scenen som våren drar upp ridån till. Är det en gammal eller ny bekantskap som du möter? Oavsett skapas en scen som behöver regi. Svara på frågan om det är maten eller mötet som ska få ta mest plats. När sällskapet är huvudrollen är maten och drycken bekanta för alla sedan tidigare. Det kan absolut vara nyskapande mat, men smakkombinationerna är inga överraskningar och maten tjänar som en brygga in i samtalen. När maten är huvudrollen så får smak-, doft- och synintrycken för sällskapet breda ut sig. Tuggorna och klunkarna är långa samtalspauser. Antingen är de ursäkterna till eftertänksamhet för sällskapet eller så är tuggorna och klunkarna en ren kärleksförklaring åt båda hållen utan att ord behövs. Vi har fått anledning att bjuda in till middag där sällskapet är huvudrollen. Maten är lättillgänglig och är en direkt flört med såväl våren som sällskapet.

Drycken är birollen i vår middagsuppsättning. Det viktiga för oss är att låta sällskapet få all energi och tanke inför och under middagen. Därför ska maten vara så okomplicerad som möjligt, men ändå vacker och god. På fatet bjuder vi på färdigmarinerad kycklingfilé med basilika, citron och vitlök på en bädd av bulgur, citronmeliss, granatäpplekärnor, chèvre, pinjenötter, päronskivor och padróns. I glaset bjuder vi på en halvtorr (åt det torrare hållet) äppelcider. Denna belgiska äppelcider, på äpplen med rött fruktkött, är jämn och fin. En krispig cider med toner av mandel, mineral och frisk syra av röda äpplen. Finns i Systembolagets beställningssortiment (Nr. 82091), 59.90 kr. Tillsammans med kycklingen och osten är den här cidern perfekt.

Recept

3-4 portioner. Tillagningstid cirka 30 minuter. Tillaga bulgur enligt instruktioner. Låt svalna något. Blanda i granatäpplekärnor och en halv kruka citronmeliss. Rosta pinjenötterna i stekpanna på hög värme. Använd samma panna för att sota padróns. Ta en stubbe chèvre om 100-150 g. Smula hälften av osten och skiva hälften av osten i tårtbitar. Skala, kärna ur och skär till 1-2 päron till små båtbitar.

Lönnebergas färdiga lättmarinerade minutkycklingfilé med basilika, citron och vitlök är vad vi använde oss av i receptet. En nykomling i köttdisken. Den går bra att tillreda på såväl en grill som i en grillpanna. Servera med bulgurblandningen i botten med smulad chèvre över. Strö över pinjenötter. Lägg den varma kycklingen över och strö över ytterligare pinjenötter och granatäpplekärnor. Garnera med citronmeliss. Päronhalvorna, chèvrebitar och padróns serveras på samma fat.

nytt i köksdisken

Lönneberga förknippas oftast med korv. Nu har Lönneberga breddat sitt utbud och gör en storsatsning på kyckling inför vår och sommar. Det här tror vi kommer att underlätta matlagningen för många och hjälper till i matlagningstankarna för såväl sommarens utflykter i det gröna som till hemmabjudningen. På instagram samlar vi recept och tips. Följ oss där för fler bilder och så hjälps vi åt att sprida matglädjen och tipsen som gör vardagen lite godare.


MODERNÉTÉ MODERNÉTÉ MODERNÉTÉ MODERNÉTÉ MODERNÉTÉ

www.wardwines.se www.wardwines.se

www.wardwines.se

www.wardwines.se www.wardwines.se

Kvalitet Kvalitet ochoch Kvalitet Kvalitet Kvalitet och och och solmogen frukt från solmogen frukt från solmogen solmogen solmogen frukt frukt frukt från från från Côtes Provence Côtes dede Provence Côtes Côtes Côtes de dede Provence Provence Provence

M Minuty de MinutyMinuty Minuty Prestige M de Prestige Nr: 2590 • Alc 13%Minuty Nr: 79353 • Alc 13% Nr: 2590 •de Alc 13% Nr: 79353 • Prestige Alc Prestige 13% MM de M de Minuty Minuty Minuty Minuty Minuty Prestige

72kr 750ml •13% 375 ml375 72kr 750ml ••159kr Nr:Nr: 2590 Nr: 2590 2590 ••Alc •ml Alc 13% •• Alc 13% 13% Nr:Nr: 79353 Nr: 79353 79353 Alc • Alc •159kr Alc 13%13% 750ml • 135kr 1500ml • 379kr 750ml • 135kr 1500ml • 379kr 375 375 ml375 •ml72kr •ml72kr • 72kr 750ml 750ml 750ml • 159kr • 159kr • 159kr 1500ml • 330kr 1500ml 330kr 750ml 750ml 750ml ••135kr • 135kr • 135kr 1500ml 1500ml 1500ml • 379kr • 379kr • 379kr 1500ml 1500ml 1500ml • 330kr • 330kr • 330kr

Vinerkvalitet, med kvalitet, ursprung och personlighet Viner med ursprung och personlighet Viner Viner med Viner med kvalitet, med kvalitet, kvalitet, ursprung ursprung ursprung ochoch personlighet och personlighet personlighet

Alkohol i samband med Alkohol i samband med Alkohol Alkohol Alkoholi isamband isamband sambandmed med med arbete ökar risken för olyckor. arbete ökar risken för olyckor. arbete arbete arbeteökar ökar ökarrisken risken riskenför för förolyckor. olyckor. olyckor.


199 KRONOR

BÄSTA

CHAMPAGNEN UNDER 200 KR! Munskänken Nr 12 2018

PRISVÄRT! Allt om vin 2018

”MYCKET CHAMPAGNE FÖR PENGARNA”! Allt om Bröllop

Frisk och fruktig smak med inslag av äpplen, kex, persika och citrus. Alice Bardot Cuvée Belle Noire | Nr 75382, 12% vol, 750 ml, 199 kr | iconicwines.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.

RÖSTA FÖR ÖPPENHETEN

Över hela Europa tar liberaler strid mot nationalister och extremister – för mer samarbete, öppenhet och en europeisk framtid. En röst på Liberalerna är en röst för Europa. liberalerna.se · info@liberalerna.se

1904 QX-annons 215x156.indd 1

2019-04-24 17:21


gay of thrones 22 140 minuter. 369 timmar. 15 dygn. Det är ungefär så mycket tid jag spenderat på Game of Thrones (GoT). Det innebär att jag sett varje säsong sju gånger och däremellan vissa favoritavsnitt. Jag är en ”Thronie” (det är vad alla fans kallas). Så inför premiären av den åttonde och sista säsongen packade jag ner mina GoT-strumpor och reste till Nordirland, seriens moderland. TEXT & FOTO alfred jansson


-32-40-

Premiären för sista säsongen i Belfast var en Once in a Lifetime-upplevelse.

Nordirland och huvudstaden Belfast har blivit till ett GoT-mekka. Många vet inte om att 80 procent av serien har filmats i Nordirland, vilket i sin tur är en bedrift eftersom landet är litet. Att köra bil diagonalt över Nordirland tar knappa tre timmar. I taxin från Dublin till Belfast frågar jag därför givetvis vår chaufför, Johnny, om han sett serien. – Några få avsnitt, men inte hela. Jag har tre barn så det är inte lätt att få tid över till en serie tyvärr. Men jag älskar vad serien gjort för Belfast och för Nordirland. När vi åker in i Belfast pekar Johnny på en byggnad som reser sig högt över staden. ”Europa Hotel” står det högst upp. – Ett tag var det där världens mest bombade hotell. När det var som värst här i Belfast var människor rädda för att bli skjutna på gatan. Mellan 1969 till 2007 pågick en inre konflikt i Nordirland mellan protestanter och katoliker som främst visade sig i Bel- jag visste var att vi skulle få se rekvisita, kostymer och att några ”speciellt fast, på engelska kallat ”The Troubles”. inbjudna gäster” skulle vara på plats. De som bor i landet har fått en möjligDe speciellt inbjudna gästerna var het att förknippas med nutidens största inga mindre än skådespelarna Isaac populärkulturella fenomen, istället för Hempstead Wright (Bran Stark), våld och oroligheter och de är inte sena på bollen. Nästan överallt hintas det om GoT. ”Det var första men Guidade turer till inspelningsplatinte sista gången ser. Tematiserade middagar. Escape Rooms. Mässor. Museeutställningar. jag blir halsMina GoT-strumpor har aldrig känts huggen under mer bekväma. resan” Med på resan var 13 andra journalister och redaktörer från olika tidningar och magasin runt om i världen. Ian Beattie (Meryn Trant) och Liam Cunningham (Ser Davos). Efter kort Kina, Spanien, Italien, USA, Dubai, introduktion och frågor från publiken Nya Zeeland. Många olika kulturer och var de först ut att få uppleva utställspråk, men vi alla hade en sak gemenningen. samt. Fascinationen av GoT. En intervju var omöjlig för brittisk Vissa mer än andra och ganska snabbt media hade något typ utav monopol på blev jag utpekad som det största fanet. att få träffa skådespelarna. Första dagen besökte vi Game of Prislappen ligger på ungefär 200 Thrones – The Touring Exhibition. Allt

Castle Ward, även känt som Winterfell. Svårt att känna igen utan specialeffekter.

Inspelningsplatser fanns nästan runt varje hörn.

Kostymerna som bärs i serien är hantverk och har vunnit flera stora priser.

kr. Har du ett normalt intresse för GoT skulle jag absolut säga att det är värt det. Jag själv hade betalat enbart biljettsumman för att få sitta på ”the Iron Throne”, vilket besökarna kan göra innan de går ut. Jag tror jag gick fram och tillbaka och satte mig på den där tronen minst fyra gånger. Jag skämdes inte ens. På eftermiddagen besökte vi Ulster Museum som har en 80 meter lång vävd matta där motivet sammanfattar säsong 1-7. Häftigt absolut, men hade inte inträdet varit gratis och inte legat i Belfast, hade jag mest tyckt att det var en tidstjuv. Vid hotellfrukosten dagen efter introducerades vi för Dee Morgan. Och vilken introduktion. Hon stegade fram mot oss, iklädd en stor mantel med päls på axlarna, till GoT:s distinkta intromusik: ”Duuu duuu dudududu DUDUDUDU DUDUDUDU DUDUDUDU”. Hon ställer sig framför oss och säger:

– Winter is coming. Dee är vår guide de kommande två dagarna och roande nog är hon skrämmande lik Michelle Fairley (Catelyn Stark i GoT). Redan när vi besöker första inspelningsplatsen får jag erfara resultatet av att ha blivit outad som det största fanet. Dee slänger en mantel till mig, tar med sig ett av hennes stora träsvärd och säger att jag ska halshuggas. Det var första men inte sista gången jag blev halshuggen under resan. Jag var, kanske förvånande nog, lika lycklig varje gång.


henne balansera ett vinglas på huvudet. • Joe Dempsie (Gendry) och jag gillar bägge Gin & Tonic. Joe är en av snyggingarna i serien och ännu snyggare i verkligheten. • Jag dansade till Whitney Houstons I wanna dance with somebody samtidigt som Sophie Turner (Sansa Stark) och Maisie Williams. Inte alls långt ifrån ska tilläggas. • Jacob Anderson (Grey Worm) är grym på dansgolvet och verkar vara en riktig svärmorsdröm. Bäst dansar han till Outkast – Hey Ya! • Jag inledde en konversation med Ben Crompton (Eddison Tollet, nuvarande lord commander i Nights Watch). • Kvällen kommer gå till historien som en av de bästa i mitt liv, även fast det inte blev någon selfie med Kit Harington. Han gick dessutom hem först av alla och sägs vara lite utav en tråkmåns.

William van der Kells var vår Winterfellguide.

Pilbågsskytte upphöjde upplevelsen avsevärt.

Slående vyer gång på gång.

Dee Morgan var oförskämt nöjd med att få halshugga mig.

Resan fortsatte längst den Nordirländska nordöstra kusten och naturen och landskapen är utan dess like. Att så många vackra ställen kan finnas på en så liten yta är för mig ofattbart. Det finns nog inget annat land i världen som skulle kunnat ta sig an inspelningen av GoT. På utvalda hotell och restauranger i Nordirland finns tio stycken dörrar med GoT-motiv utplacerade. Dessa gjordes i samband med sjätte säsongen och varje dörr symboliserar ett avsnitt. Det är häftiga dörrar och en rolig grej då man får en stämpel vid varje besökt dörr i ett speciellt ”dörrpass”. Ryktet går att dörrpass som är kompletta går att sälja för en dyr peng på eBay. Vi besökte inte alla och man förstod konceptet efter att ha sett de första två dörrarna. Ni som är riktiga ”Thronies”, absolut, ge er ut på detta. Ni andra, det kanske räcker med att se en eller två dörrar för att förstå grejen.

En utav höjdpunkterna under resan var när vi fick åka på en båttur utmed kusten i norra Nordirland och titta på inspelningsplatser från havet. Kostar ca 400 kr. Det irländska havet övergick till Atlanten och ett tag var vyerna helt överväldigande. ”Här tänker jag gifta mig med min framtida man”, tänkte

”jag stod i baren med Maisie Williams (Arya Stark)” jag. Precis så vackert var det. Åker ni till Nordirland, boka en guidad båttur från Bellycastle. Punkt. Som att gotta ner sig i allt vad GoT och Nordirland har att erbjuda inte vore nog hade QX dessutom blivit inbjudna, som en av fem medier, att delta på säsongspremiären och tillhörande efterfest i Belfast. Det innebar att jag skulle få se första avsnittet av den nya säsongen tre

dagar innan alla andra och möjligheten att kanske träffa några skådespelare. Tills dess att jag fick min biljett och stod inne i lokalen trodde jag inte att det var sant att jag skulle få vara med om det. Det blev också känt under kvällen att större delen av skådespelarensemblen var på plats. Benen vek sig nästan på mig. Äntligen hade jag min chans att träffa Kit Harington, få honom att skilja sig från sin fru (som också är med i GoT) och gifta sig med mig på en klippa vid den Nordirländska kusten. Exakt så tänkte jag. Tyvärr blev det inget av det. Tvärtom faktiskt. Även om alla skådespelare var med på efterfesten kom jag aldrig närmre än två steg från Kit Harington. Det är svårt att förklara, men det blev aldrig läge för någon selfie eller introduktion. Istället skulle jag vilja summera kvällen såhär: • Jag stod i baren tillsammans med Maisie Williams (Arya Stark) och såg

Jag och mina strumpor fick gå hem själva den kvällen, men ändå lyckliga utan dess like. La grande finale var här. Fortfarande hög från gårdagens ”once in a liftime”-event tog bussen sikte mot Castle Ward som är det riktiga namnet på borgen Winterfell, familjen Starks hem och en av de mest kända byggnaderna i serien. Jag hade innan besöket googlat på Castle Ward, av tidigare erfarenhet vet jag att byggnader som är med i storproduktioner inte ofta är så storslagna utan specialeffekter. Det var tur att jag googlade. Castle Ward är häftigt och storslaget absolut, men det kommer inte i närheten av hur det presenteras i serien tack vare specialeffekter. Men tack vare en mustig viltgryta med vindruvor, äpplen, blåbär, hallon och bröd, serverat utan gaffel för att förstärka medeltidstemat, yxkastning, pilbågsskytte och William van der Kells, vår guide, klädd som om han vore statist i Arn-filmerna, så blev besöket till Castle Ward ett av de bästa besöken på hela resan. Bara vetskapen av att jag stått på samma borggård som Sean Bean höjde upplevelsen ytterligare. Nordirland sticker ut på många olika sätt. Titanic byggdes i Belfast. Rihanna har spelat in musikvideon till We Found Love i Belfast. J.R.R Tolkien fick sin inspiration till trilogin Härskarringen när han besökte landets sagolika skogar och såg de höga kullarna. Landet är mitt i förhandlingarna om Brexit. U2:s Sunday Bloody Sunday handlar om oroligheterna i Belfast mellan 1969-2007. Men för mig kommer det alltid vara Game of Thrones som får landet att sticka ut mest. Jag rekommenderar varmt varenda GoT-fantast att åka på en sån här resa. Men även Nordirland utan GoT är ett väl värt besök. Man ska dock inte glömma att det är världens största serie som fått hela befolkningen att gå samman. Deras entusiasm grundar sig inte bara i ett intresse, det är ett känslomässigt engagemang jag aldrig upplevt tidigare, en önskan att lämna en blodig historia bakom sig och gå vidare. ”Northern Ireland is coming”.


-34-

n Renly Ba ratheo Avsnitt 3 1, ong Säs : ras uce rod Int att kom ma Sku lle behöva hjä lp med hela GoTom n äve n obe der ut ur gar . Ty vär r är gay är världen vet om att han råder som r aga q-l hbt det medeltidens fixa en att är t och Renlys största uppgif med ans rom en har tronar vinge. Han . Loras Tyrell Sida: Typ de goda. d av ett skuggStatus: Död. Blev mörda spöke.

Loras Tyrell Introduceras: Säsong 1, Avsnitt 5 Tvingas också hålla sig i garderoben för att inte svärta familjens rykte. Loras och Renly har en scen ihop där Loras rakar Renlys bröst som blev populär av många anledningar. Sida: De goda. Status. Död. Sprängdes till bitar av Cersei Lannister.

Yar a Greyjoy Introduceras: Säsong 2, Avsn itt 2 Yara är den enda nuvarande hbtq-kan. raktären som fortfarande syns i serie ta myn att m Hon gjorde sig känd geno tits the fuck a gonn uttrycket ”I’m off that one” i serien och är en riktig s badass. Hon är lite sugen på Daenery lopp dött är det att t inset nog men har där. Sida: De godas än så länge. Status: Vid liv.

Oly var Introduceras: Säsong 3, Avsn itt 5 Är prostituerad på Littlefingers bordell och ligger med både Loras Tyrell och Oberyn Mar tell. Tyvärr är han en sniken jäkel och förråder Loras och lämnar honom åt vargarna. Sida: Ond. Status: Vid liv.

gay i game of thrones Det finns flera teorier som ifrågasätter varför alla hbtq-karaktärer i Game of Thrones antingen porträtteras som onda eller mördas. Därför, för nöjes skull tänkte jag att vi skulle se över hur det ligger till med våra hbtq-karaktärer i serien.

TEXT alfred jansson FOTO HBO

...och Två vi hoppas på! Jon Snow Introduceras: Säsong 1, Avsnitt 1 Han måste vara varje människas våta dröm för tillfället. Kan han snälla visa att han är lite öppensinnad nu när han (typ) är singel i serien. Jon verkar ha en grej för gingers och därför tycker jag att Tormund, hans skäggige kompanjon, är en utmärkt kandidat att testa sig fram med. Det har gått för lång tid sedan nakenscenen i grottan! Vi vill ha mer. Sida: De goda. Status: Vid liv.

ell Oberyn Ma rt 4, Avsn itt 1 ng so Sä s: ra Introduce h mästare oc ar En av ser iens hunk män och de bå rar red med spjut. Fö livet är att ofi är kv innor, hans filos all dess av l de ta te för kort för att in t instä lln ing. läckerheter. Helt rät Sida: De goda. huvudet krossat Status: Död. Fick ”. av ”The Mountain

Ella ria Sand Introduceras: Säsong 4, Avsnitt 1 Är älskare till Oberyn me n delar hans tankar om livets läckerhet er. I ett avsnitt ska hon och Yara ”lära kän na varandra lite bättre”, men blir tyv ärr avbrutna av Yaras farbror som attacke rar och tillfångatar dem. Suck. Sida: De goda. Status: Ok lart. Til lfångat agen i King’s Landing av Cersei.

Cersei Introduceras: Säsong 1, Avsnitt 1 Seriens största badass är även seriens solklara puma! Hon har hittills tyvärr bara visat intresse för sin tvillingbror eller andra hon är släkt med. Kanske dyker det upp någon länge förlorad Lannister-syster hon kan tänka sig hångla med? Eller kanske uppstår det ett hatkärleks-förhållande mellan henne och Daenerys? I Game of Thrones kan allt hända. Sida: De onda. Status: Vid liv.


P R E S E N T E R A R

UNNA DIG EN NÖJESUPPLEVELSE! K R A L L E N T E R TA I N M E N T P R E S E N T E R A R

S V E R IG E S S T ÖR S TA S OM M A R T U R N É

MARIETTE | ARVINGARNA | DAVID LINDGREN | MIMI WERNER | THOMAS PETERSSON MAGNUS CARLSSON | BROLLE | JESSICA ANDERSSON | JOHN LUNDVIK MALMÖ, Malmö Arena 3/7 EKSJÖ, Sjöängen 5/7 LINKÖPING, Bergs Slussar 6/7 VÅRGÅRDA, Tånga Hed 7/7 GRÄNNA, Ribbavallen 11/7 BROMÖLLA, Strandängens Idrottsplats 12/7

YSTAD, Sandskogens Idrottsplats 13/7 VARBERG, Södra Fästningshörnan 14/7 VAGNHÄRAD, Tullgarns Slott 18/7 RÄTTVIK, Dalhalla 19/7 JÄRVSÖ, Stenegård 20/7 VÄSTERVIK, Bökensved 25/7

BORGHOLM, Idrottsplatsen 26/7 BÅSTAD, Tennisstadion 27/7 VÄNERSBORG, Sanden 28/7 GOTLAND, Burgsvik, Grå Gåsen 31/7 HÖGA KUSTEN, Skuleberget Naturscen 2/8 ÄLVSBYN, Storforsen 3/8

KARLSKOGA, Badhusplan 9/8 TIBRO, Ånaplan 10/8 GÄVLE, Strömvallen 16/8 STOCKHOLM, Ulriksdals Slott 17/8 UPPSALA, KAP 23/8 ESKILSTUNA, Sundbyholms Slott 24/8

BILJETTER: DIGGILOO.COM, NORTIC 0455-61 97 00 KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR

2ENTERTAIN OCH KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR

”UNDERBART. EN ÄLSKVÄRD SHOW FULL AV KROPP OCH SJÄL”Aftonbladet ”STORSLAGEN, LYXIG KROGSHOW. DET LUKTAR LAS VEGAS”Expressen

5”DET FINNS INTE EN ENDA PLUMP I PROTOKOLLET”Skånska Dagbladet

EN SHOW DE LUXE MED

LILLA CI RK US, STOCK HOLM HÖST EN 2019 LÄ S MER OCH BOKA BIL JE T TE R PÅ KRAL L .SE

SANNA NIELSEN

KRISTIANSTAD ARENA 14/9 KARLSKRONA, KONSERTHUSTEATERN 15/9 HALMSTADS TEATER 20/9 ARENA SKÖVDE 21/9 LINKÖPING KONSERT & KONGRESS 22/9 JÖNKÖPINGS KONSERTHUS 26/9 EKSJÖ, OLSBERGS ARENA 27/9 VÄXJÖ KONSERTHUS 28/9

BORÅS, ÅHAGA 29/9 HELSINGBORG ARENA 5/10 GÖTEBORG, DRAKEN 6/10 LULEÅ, KULTURENS HUS 11/10 SUNDSVALL, TONHALLEN 12/10 BOLLNÄS, KULTURHUSET 13/10 GÄVLE KONSERTHUS 17/10 ÖREBRO, CONVENTUM KONGRESS 18/10

UDDEVALLA, ÖSTRABOTEATERN 19/10 MALMÖ ARENA 26/10 NORRKÖPING, DE GEERHALLEN 27/10 VÄSTERÅS KONSERTHUS 31/10 KARLSTAD, SCALATEATERN 1/11 UPPSALA KONSERT & KONGRESS 2/11

LÄS MER & BOKA PÅ KRALL.SE


TE

M

A

K

ÄR

K LE

-36-

Fyra par som varit ihop olika länge Hur får man kärleken att hålla, vad är hemligheten och vad är det som gör att man stannar i ett förhållande. Vi pratar med fyra par som varit ihop från två år till 31 år för att försöka bli lite klokare... TEXT anders öhrman, ronny larsson, alfred jansson FOTO Peter Knutson & Privata

Hemma hos Marcus och Christopher möts man av ett gigantiskt och välfyllt vinskåp i sotat glas. Det är platsbyggt mitt i rummet och följer snyggt en av vindsvåningens breda pelare flera meter upp mot taket. Själva våningen är vit och lätt minimalistisk men långt från steril. Den är smakfullt inredd och de stora fotografierna från parets resor som nästan ramlar över en i hallen ger den ett personligt och livfullt intryck. Marcus och Christopher står och lagar mat när vi knackar på. Vi är här för att prata relation och kärlek och allt vad det innebär. De har varit tillsammans i åtta år, bott ihop i sex år och har stora planer för framtiden. Men mer om det senare. Marcus jobbar som VD på en fastighetsförmedling och Christopher är egen företagare inom bygg och fastighet. Dessutom är han utbildad pilot. Fotograf Peter Knutson ställer upp sina blixtar och lampor i rummet och Christopher och Marcus fortsätter laga mat medan Peter ger dem instruktioner om var de ska titta och vad de ska göra. Vi plåtar tills alla är nöjda. Peter packar ihop och åker vidare medan jag slår mig ned vid matsalsbordet med Marcus och Christopher. Berätta, hur träffades ni? Marcus: Första gången vi sågs var på en buss, men då hade jag kille. Christopher: Ja, jag kände Marcus dåvarande kille så vi stod och pratade lite på bussen och jag minns att jag tyckte Marcus var snygg, men han var ju ihop med min kompis så det var ju inget att göra något åt… Marcus: Sen sågs vi även på Circuit-week i Barcelona, och då pratade vi ju lite mer. Marcus började senare jobba i Oslo medan Christopher bodde i Stockholm. Men när Christopher skulle till Oslo på en affärsresa hörde han av sig till Marcus innan han åkte och kollade om han ville ses. Marcus: Då hade jag precis blivit singel. Och Christopher har berättat i efterhand att han sagt ”Yes, han är singel” när han fick veta det. Christopher: Ja, det gjorde ju att Oslo-resan blev lite mer spännande…. Killarna umgicks i Oslo. Och ja, resten är historia. Men dejtandet avancerade långsamt till en början. Marcus: Jag kände inte riktigt att det var läge att ge mig in i ett nytt förhållande. Men vi sågs var och varannan helg. De möttes i olika städer, då de båda ofta var på resande fot. Men Christopher var inte helt nöjd... Christopher: Jag minns att jag efter några månaders dejtande sa, ”jag har ingen lust att resa Europa runt på helgerna om det inte leder till något mer”. Marcus: Och det gjorde mig lite stressad.

Men efter att de dejtat i nästan fem månader var det dags för tennisveckan i Båstad i juli. Marcus var på plats då företaget där han jobbade var en av sponsorerna. Christopher hade lägligt nog ett flyguppdrag i krokarna och när han fick en ledig kväll, hämtade han upp Marcus för en flygtur och visade honom Båstadbukten från ovan. Marcus: Det var ju rätt romantiskt måste jag säga. Hur många blir upphämtade med ett flyg av sin dejt? Dagen efter bestämde de att de var ett par - trots att de bodde i två olika städer, i två olika länder. Efter två års långdistansförhållande blev Marcus befordrad och flyttade hem till Stockholm och in till Christophers lägenhet i Hammarby sjöstad. Där trängde de ihop sig på 56 kvadratmeter innan de köpte våningen på Kungsholmen där vi sitter nu. En stor och exklusiv vindsvåning som genomgått en ordentlig

”Hur många blir upphämtade med ett flyg av sin dejt? Det var ju rätt romantiskt måste jag säga.” renovering. Dessutom har de köpt en motorbåt som de har i Mälaren och i juni ska de gifta sig stort på en herrgård med 100-talet gäster. Vad är det bästa med Marcus? Christopher: Förutom att jag tycker att han är skitsnygg så ger vi varandra utrymme. Marcus får mig att växa och våga ta beslut jag inte hade vågat annars. Han tar mig ur min comfort zone. Han är lugn, trygg och har nära till skratt. Det är inget drama med Marcus. Och så har vi många gemensamma intressen. Vad är det bästa med Christopher? Marcus: Vi kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt och vi tillåter oss båda att växa och utvecklas. Christopher gör mig yngre. Inte bara för att han är tio år yngre, utan han drar igång mig och vill att det ska hända saker hela tiden, särskilt en lördagskväll, han vill absolut inte bara sitta hemma och se på tv. Även om jag fått honom att tycka att det kan vara rätt trevligt med mysiga hemmakvällar också. Alla förhållanden har sina ups and downs, har ni gått igenom en kris i förhållandet? Marcus: Näe, ingen riktig göra-slut-kris, där har vi aldrig hamnat... Christopher: ...men vi har gått igenom mycket som gått ut över relationen, men som i slutänden har gjort den starkare.

Marcus: En anledning till att vi fortfarande är ihop är att vi inte drar när förhållandet går ner. Det går upp och ner i alla förhållanden, det måste man veta om. Christopher: Även om vi har många gemensamma intressen är det viktigt att bejaka varandras olika intressen och ge utrymme och uppmuntra till dem. Det är viktigt att man får utrymme och tillåtelse att kunna sakna varandra också. Även om vi varit ett par länge och ibland tycker att vi fastnat i parträsket, så sitter vi faktiskt inte ihop. Dessutom är det viktigt att man uppvaktar varandra, inte bara på bemärkelsedagar, utan även i vardagen. Vi ger varandra komplimanger dagligen Är ni bra på att prata med varandra? Marcus: Ja. Vi går aldrig och lägger oss sura. Är det något som stör eller som känns fel så tar vi upp det och reder ut det innan vi somnar. Vem är bäst på att ta upp saker? Christopher: Det är jag! Jag orkar inte gå runt och känna att nåt är fel, då tar jag upp det direkt. Livet är för kort för att gå runt och älta saker eller vara långsint, det lärde jag mig efter att ha varit motsatsen som yngre.. Vilken sida stör ni er på hos varandra? Marcus: Christopher kan inte slänga saker. Det är fullt i alla förråd, garderober och skåp. Det gör mig tokig. Christopher: Marcus är en otrolig vinnarskalle, till den grad att vi sällan spelar spel här hemma. Han går in för det till 100% och ska liksom alltid vinna. En kväll spelade vi schack och han vann sju gånger i rad över mig - och han var så nöjd att han höll på att spricka. Och jag med för den delen, för husfridens skull… Många gaypar öppnar ju upp förhållandet efter ett tag. Har ni diskuterat det och satt upp egna regler? Christopher: Ja och jag är glad att vi träffades när vi gjorde det, vi hade båda levt ett aktivt gayliv, där vi lyckats hitta oss själva och vad vi söker hos andra. Marcus: Vi vet vilka regler vi har, säger Marcus. Vi är trygga i varandra. Ni ska gifta er i sommar, berätta! Christopher: Ja, vi gifter oss redan nu i juni utanför Stockholm. Vi planerar fortfarande för fullt och det är mycket kvar att rodda med. Marcus: Det blir ett tre-dagars-bröllop eftersom vi vill få chans att hinna prata och umgås med alla gäster. Går ni i barntankar? Christopher: De senaste åren har frågan kommit upp och det är något vi absolut funderar på. Marcus: Det är ju ett stort beslut och som behöver ordentligt med eftertanke. Är det någon som jag är trygg att bilda familj med så är det Christopher.


-59-

marcus och christopher

Marcus t.v och Christopher hemma i soffan. De har rest jorden runt tillsammans, tagit sig igenom föräldrars bortgång, stöttat varandra i med- och motgång och pridefestat i Tel Aviv. Det har varit middagar, utekvällar, bröllop och massor med resor. Allt finns samlat i de fotoböcker som Christopher sätter ihop och ger till Marcus varje år vid jul.

8

år


Välkommen hem Enkelhet

Vi hjälper till med leverans, installation och bortforsling.

Guidning

Vi visar vägen till rätt produkt för dina behov.

Trygghet 5 års garanti på utvalda produkter.

Stolt partner till QX GayGala

Beställ online och hämta i närmsta butik


M TE

A

K

ÄR

L

-39-

EK

nour & neil

4

Nour och Neals första dejt varade i fyra dagar. Idag har de varit ihop i fyra år. Förra året gifte de sig. Men deras framtid ihop finns inte i Sverige… Nour är från Libanon men har bott i Sverige i 16 år. Neal är från Storbritannien och har bott i Sverige i fyra år. Idag bor de tillsammans i en lägenhet vid Telefonplan i Stockholm. Berätta om er dejt som varade i fyra dagar? Nour: Vi träffades en fredag på ett café och det gick så bra att Neal avbokade sina planer för resten av dagen, så vi käkade middag efteråt, tog en promenad och sen stannade jag kvar hos honom den natten. Neal: På lördagen gick vi till en park och solade och hade med oss vin och picknick, på kvällen följde Nour med till en inflyttningsfest och träffade mina vänner. Nour: På söndagen klättrade vi och lagade mat ihop, sen skildes vi åt på måndag för att gå till jobbet… Neal: …men vi sågs varje dag resten av veckan (skrattar). Vad gjorde att just ni blev ihop? Nour: Vi har samma värderingar, vi tycker båda om att resa, att vara sociala, skratta, ge oss ut på äventyr - och självklart är vi attraherade av varandra. Alla förhållanden har ju sina ups and downs, har ni hunnit med några downs, och vad gör ni då? Neal: Ja det är klart att vi har våra ups and downs, det är så förhållanden utvecklas. När vi går igenom tuffa

år tider tillsammans gör det oss starkare och vi lär oss så Ni gifte er förra sommaren, berätta, hur var det mycket mer om varandra. Vi tycker det är viktigt att och vem friade? vara ärliga med hur vi känner och vad vi menar, vi Nour: Neal friade ett år efter att vi träffades, det var försöker aktivt att lyssna på vad den andre menar och inget planerat det bara ”exploderade ut” från honom vid försöker säga. Många har en tendens att prata för att bli ett tillfälle men det var väldigt romantiskt. Vi planerade förstådda och missar den viktigaste delen - att lyssna. bröllopet i 2,5 år. Vad gör att ni väljer att stanna och inte gå när Neal: Vi hade 4-dagars festival på Österlen med aktidet är ”down”? viteter varje dag och ”kulturkrasch” (skrattar). Vi hade Nour: För oss är det inte en fråga om långväga gäster, även utanför Europa ”Vi vill ha barn, och vi kände att en dag inte skulle att stanna eller gå när det är tufft. Vi men det får nog räcka för fira och umgås ordentligt. har valt att vara med varandra och bli utanför det betyder att man stannar genom Nour: Det var de bästa dagarna i våra både bra och tuffa tider. Vi vet vad vi sveriges gränser” liv, att se alla vi älskar på ett och samma känner för varandra, vi vet att vi vill ställe och se dem umgås med varandra varandras bästa och vi vet att om det är tufft så är det och träffas för första gången, det var magiskt på många med varandra vi vill gå igenom det, varken ensamma sett. eller med någon annan. Hur ser ni på framtiden, vad gör ni om tio år? Vad skulle ni säga är det viktigaste för att ett Nour: Vi vill ha barn, men utöver det försöker vi inte förhållande ska fungera? planera för mycket och istället leva mer i stunden. Men Neal: Respekt. Med respekt kommer ärlighet, och att för homosexuella par är både adoption och surrogatlyssna på varandra. mödraskap svårt i Sverige. Få homosexuella par har fått Det är inte helt ovanligt att gaypar har öppna adoptera och reglerna är diskriminerande. Vad gäller förhållande efter ett tag, har ni diskuterat det surrogatmödraskap är det ju inte tillåtet i Sverige, å och satt upp egna regler? andra sidan kan ett lesbiskt par få sju gratisinseminatioNour: Diskussionen var kort för oss, öppet förhållande ner... Det är svårt för två män att få barn, så vår framtid är inte ett alternativ för oss. Vi respekterar de som väljer sträcker sig dessvärre utanför Sveriges gränser. det men det är inget för oss.


M TE

A

K

ÄR

LE

K

2

år

elsa & Cornelia

Elsa 24, och Cornelia, 29, har varit ihop i två år. De träffades under en tv-produktion som de bägge jobbade med. Elsa var öppet bisexuell och hade haft relationer med tjejer tidigare. Cornelia hade varken haft en flört eller en relation med en tjej. Men så sa det bara pang. Nu har de precis lämnat storstan för ett hus mitt ute i de Värmländska skogarna. I vilket stadie i relationen är ni nu? Cornelia: I stadiet som kommer efter nyförälskade, kanske? Det är stabilt, vi är kära i varandra, vi älskar varandra och respekterar varandra, och har fortfarande inte haft någon kris eller riktig dipp oss emellan! Saker utanför relationen har stormat, men vår relation är nästan oförskämt bra! Sådär så att man litegrann går runt och undrar hur det är möjligt. ”Too good to be true”-känslan finns fortfarande! Ni är också i en process att skaffa barn. Berätta om den. När tog ni det beslutet? Cornelia: Vi pratade en del om barn när vi träffades, redan innan vi hade blivit tillsammans eller uttalat känslorna mellan oss. Vi visste innan vi blev tillsammans att vi båda ville ha många barn. Att vi började NU kom sig faktiskt mest av att de sa på nyheterna att det är spermabrist i Stockholm. Vi har hört om flera som fått stå flera år i kö, och vi ville inte hamna i en situation där vi ångrar att vi inte satte igång processen tidigare. Nu har vi emellertid lyckats bli remitterade från Stockholm till en privatklinik i Falun där det inte är någon kö alls! För den som är mer nyfiken på processen kan man få massa info genom att lyssna på vår podd, ”Elsa och Cornelia gör barn”. Flytt från Stockholm till Värmland. Vad kommer det sig? Elsa: Vi älskar båda att vara ute i naturen, och nu står Cornelias släktgård i norra Värmland tom då hennes farmor och farfar precis flyttat ut. Innan något permanent beslut fattas kring vad som ska hända med gården ska vi bo här några månader och verkligen testa på livet på landet, och känna efter om det är så vi egentligen vill leva. Just nu har vi en etta i Vasastan, men vi känner båda att vi kanske är klara med innerstadslivet. Sedan om det känns rätt att bo helt utan mobiltäckning med 30 minuter till närmsta ort med ordentlig mataffär och systembolag, det återstår att se! Hittills njuter vi dock varje sekund och hoppas kunna bli delvis självförsörjande över sommaren. Ju mer man tänker på den extrema urbanisering som råder, ju mer befängd ter den sig. Hur ser ni på framtiden? Cornelia: Ett stort hus att fylla med ungar,

höns, hundar, katter (och några getter om Elsa får bestämma). Vi har just startat eget företag som vi jobbar med nu. Drömmen är att kunna jobba till största del hemifrån, och tillsammans. Vi funkar oförskämt bra som team arbetsmässigt också. Det är egentligen inte riktigt klokt. Sedan skriver vi båda mycket, och vill få tid till det och bo i en miljö som främjar lugn och kreativitet. Vilka utmaningar ser ni framför er? Cornelia: Processen i sig att skaffa barn kan absolut bli en utmaning. Vi är väldigt tacksamma att vi bor i ett land där det är möjligt för oss att skaffa barn, vilket vi ofta kommenterar, men nog kommer det bli en utmaning om det visar sig svårt att bli gravid. Man har ju trots allt bara 3 försök på sig innan man får gå över till att betala själv. Elsa: Jag är ju rädd för att vi ska sluta ha sex för att vi skaffar barn, och att det till slut ska leda till ett avstånd emellan oss. Men eftersom vi pratar så mycket som vi gör tror jag inte att det kommer bli ett problem. Vad är era generella tankar om kärlek? Elsa: Det är det bästa som finns. Ingen av oss trodde nog det innan vi träffade varandra. Cornelia hade aldrig haft en relation, och Elsa hade aldrig sett en lycklig relation hålla och

”vi pratar fan om allt och det är uppenbarligen ett vinnande koncept hittills” trodde inte på långvarig kärlek. Nu skulle det i själva verket förvåna mig MYCKET om vi inte var tillsammans om 15 år. Det är svindlande att tänka på, men känns också självklart på något vis. Tips till andra? Cornelia: Prata prata prata! Vi pratar fan om ALLT, och det är uppenbarligen ett vinnande koncept hittills! Är man en person med humör, vilket Elsa är, är det också sjukt viktigt att inte säga saker i affekt. Vi hyser den största respekt för varandra, och det är viktigt att komma ihåg den när man är irriterad eller arg. Vad gör ni för att inte ta varandra för givet? Elsa: Vi har nog inte kommit till den punkten när man kan börja göra det än! Men jag tror att tricket för att inte börja göra det är att faktiskt välja varandra och varandras sällskap varje dag. Vart befinner ni er om 5 år?

Cornelia: Om fem år har vi två barn, en irländsk varghund som heter Eva-Lena (döpt efter våra mammor), och en gård på landet. Vi är gifta och vi funderar över ett tredje barn. Vi jobbar tillsammans och vi driver företaget hemifrån och är mammalediga omlott - en vardag där rollerna är flytande och vi är flexibla i mammatimmar VS jobb. Är det något speciellt som skulle få er att göra slut? Elsa: Oj. Det skulle nog vara i framtiden om kärleken helt enkelt tog slut och vi hade ”testat


-41-

allt”, typ parterapi, öppet förhållande och så vidare. Det skulle garanterat innefatta en jävla massa parterapi innan vi tog ett sådant slutgiltigt beslut, framförallt om vi har barn. Jag är skilsmässobarn, i två omgångar kan man säga eftersom min mamma och bonuspappa även dem separerade efter 10 år ihop. Jag önskar verkligen inte mina framtida barn detsamma, och om det ändå skulle bli så hoppas jag att vi skulle kunna upprätthålla stor respekt för varandra. Jag tycker det är vansinnigt att börja hata någon man älskat. Då har något gått riktigt snett. Det bästa med Elsa? – Hur fantastiskt omtänksam hon är och hennes kreativitet och energi. Hon kan få mig pepp på nästan vad som helst helt ärligt. Dessutom är hon livets mysigaste så det räcker med ett dygn för att jag ska få närhetsabstinens. Det bästa med Cornelia? – Wow, svår fråga! Hon är den mest ödmjuka, tacksamma och VETTIGA människa jag vet! Och dessutom har vi så jävla roligt ihop. Det tror jag är jätteviktigt också, särskilt på sikt och när man får småbarn som kräver tid och energi! Finns det några sidor hos den andre som ni stör er extra mycket på?

Elsa

Cornelia

Ålder: 23 (fyller 24 i år) Sysselsättning: podd/tv-produktion Bästa romantiska film: Jag är en sucker för Notting Hill. Dansar tryckare till: inte min grej, men på vårt bröllop vill jag dansa brudvals till Vem Vet av Lisa Ekdahl! Bjuder på på första dejten: ostron och bubbel. Swärd Axelsson eller Brattström som efternamn: oj, svårt! Jag vill ha kvar båda mina efternamn. Cornelia får välja vilket av mina hon vill ta!

Ålder: 29 Sysselsättning: podd/tv-produktion Långsint eller kortsint: kortsint! Musik att hångla till: vi har hånglat mycket tid Ed Sheeran, klyschigt nog! Blommor eller choklad: Blommor och vin Swärd Axelsson eller Brattström som efternamn: Det lutar åt att jag och barnen tar Swärd som efternamn.

Elsa om Cornelia: – Att saker ibland tar en väldig tid haha! Ofta står jag påklädd utanför ytterdörren och väntar i flera minuter innan hon hunnit få på sig skorna. Sedan är hon helt otroligt glömsk! Häromdagen gick vi och kopierade upp en nyckel som vi hade letat efter överallt och som vi tillslut trodde att vi tappat bort, men som Cornelia i själva verket hade gett till en kompis för att det var bra om någon nära hade en extranyckel till oss. Suck. Cornelia om Elsa: – När hon är i organiseringsmode kan jag behöva

ta tre djupa andetag. Då ska allting hända precis på sekunden och allt annat i livet kan vänta! Och just det (skrattar). När det är stökigt hemma och hon får tunnelseende och börjar ”rensa” i något istället för att städa. Typ skrivbordslådor eller badrumsskåp. Då slutar det i nittio procent av fallen med att allt som låg i lådan står utanför istället men då sorterade efter oklar kategori och det ser stökigare ut än när hon började.


-42-

M TE

A

K

ÄR

L

EK

31

år

Hans och Mats Det är fredagskväll den 4 mars 1988. Hans och hans kompisar går på gayklubben Hus1 på Sveavägen. I baren presenterar Hans vänner honom för Mats. De börjar prata. Och släpper sen inte varandra. Det är idag 31 år sedan och de har fortfarande inte släppt varandra. – Jag lurade sen hem honom på te, säger Mats och ler brett. Men det var händerna på täcket första kvällen (skrattar). Då bodde jag här huset, men i en lägenhet ett par våningar längre ned. Men det är fortfarande samma hus ni bor i som när ni träffades? – Ja, säger de i en mun och skrattar. – Vi är inte så mycket för det här med förändring, säger Hans. Det bekräftas av att de idag alltså bor i samma hus som de gjorde för 31 år sen, båda två har samma jobb som när de träffades, Hans jobbar på bank och Mats är elektriker, och de är fortfarande tillsammans. Blev ni ihop på en gång? – Ja, mer eller mindre, säger Mats. – Jag fick nyckel efter två veckor, säger Hans. Jag var 20 år när vi träffades och gjorde lumpen i Göteborg då. – Hans stod på perrongen och grät när han fick nyckeln innan han åkte iväg, säger Mats. Killarna träffades varannan vecka under ett års tid. I sex år bodde de på 41 kvadratmeter innan de köpte den stora våningen där vi sitter idag och som ligger högst upp i huset. Platsen är Gröndal i Stockholm och utanför alla fönster ser man Stockholm breda ut sig och Mälarens vatten är precis nedanför. Lägenheten har stora sociala ytor, en matsal och knarriga golv. Den har rymd och charm. Hade ni haft några förhållanden innan ni träffades? – Jag hade precis gjort slut med min tjej när jag träffade Mats, men jag hade aldrig varit ihop med en kille innan.

Så Mats är din första pojkvän? vi gillar det. – Ja. En av traditionerna de håller fast vid är parets brygg– Jag hade haft ett par relationer innan med killar, lunch som de anordnar varje år under Pride. Då bjuder men inga långvarigs, säger Mats. de in närmare 100 personer på lunch. Vad var det som gjorde att ni blev ihop? – Det är 17:e året vi gör det i år. Och vi har redan – Det kändes rätt på en gång, vi klickade snabbt, bokat bryggan till i år, säger Hans. berättar Hans. Vad skulle ni säga är något av det viktigaste för Och vad är det som gör att ni håller ihop? att ett förhållande ska fungera? – Vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi gillar – Att ta det på allvar och inte låta bagateller utlösa samma saker och vi är båda väldigt sociala. Vi gillar att ett kärnvapenkrig, säger Mats. Och att man gör saker ha fester och middagar och blir vi bjudna så kommer ihop och pratar. vi alltid om vi kan. Men vi kan också – Vi pratar säkert med varandra två-tre ”låt inte tillbringa en hel helg tillsammans på landet gånger om dagen i telefon, beärttar Hans. bagateller Och så försöker vi alltid göra vardagen lite bara Mats och jag. Eller gå ut och käka utlösa ett roligare och hitta på saker. Vi har en aktiv tillsammans. kärnvapen- fritid, reser, går på teater, har middagar. Det Vad är det bästa med Hans? krig” – Hans är en fantastisk människa, han är viktigt. har alltid små överraskningar och trix och Hur firade ni er 30-års dag? fix för sig. Men du får inte skriva för mycket för då – På en fin restaurang i Thailand där vi har en kanske det är någon som kommer och snor honom lägenhet, säger Mats. (skrattar). Många gaypar har ju öppna förhållande efter Vad är det bästa med Mats ett tag, har ni diskuterat det och satt upp egna – Mats är en varm person, som alltid är med på att regler? hitta på något kul. Han är ingen nej-sägare. – Vi är helt överens om att vi inte ska ha det, säger Vem gasar och vem bromsar? Mats. – Ingen bromsar, båda gasar. Hans kanske är den – Folk får göra vad de vill, men blanda inte in oss, som har mest idéer och säger vad han vill göra. tillägger Hans. – Och Mats utför dem (skrattar). Han är otroligt Har ni sidor på gayappar? händig. – Ja, på grindr. Mest för att det är kul att träffa folk De flesta har ju ups and downs i förhållandet, och ha lite koll, sen är det en ego-boost när man är har det varit så hos er också? utomlands och få knäppa på grindr och få lite uppmärk– Ja, Allt är inte en dans på rosor, rosor kan ibland samhet, säger Hans. vara taggiga, men vi har inte haft någon större kris. 31 år tillsammans, men ni är inte gifta än? – Nej, vi har aldrig varit nära att lämna varandra. – Nej, vi förlovade oss 2003 men av olika anled– Och de senaste 20 åren har det bara blivit bättre ningar har vi inte gift oss än, men det kommer. Det är och bättre, och vi ligger sked varje kväll, säger Mats. på gång, säger Hans. – Och så äter vi alltid frukost ihop, och åker till Hur ska bröllopet vara? jobbet ihop. Det är liksom tradition, säger Hans. Och – Stort, säger de samtidigt och skrattar.


scandichotels.se/grandcentral & scandichotels.se/teaterbrasseriet

Vi tar hbtq-rättigheter på allvar. Samkönade äktenskap som ingåtts i Sverige ska erkännas i hela EU.


Oljelobbyister Klimataktivister Ett Europa för alla, inte bara för de rika. Rösta på Vänsterpartiet 26 maj


-45-59-

Middag med de okända Gå ihop med en kompis som är singel. Bjud in två singelkompisar var på middag och be dem i sin tur ta med varsin singelkompis. Vips så sitter ni 10 singlar runt middagsbordet. Men du behöver inte alltid gå ihop med en kompis för att anordna en middag med de okända. Du kan göra detta själv. Bjud in fyra kompisar och be dem ta med varsin singelkompis. Eller så anordnar du bara ett enda stort mingel hemma för singlar och ber de du bjuder in att ta med en singelvän. Hemmafester är alltid bäst! Lycka till!

DM är Da shit Instagram har på många sätt blivit den nya dejtingsajten. Allt oftare hör jag folk säga att de gått på dejt med nån efter att de fått kontakt på instagram. Man kanske följer nån man tycker är snygg eller så tipsar ju IG själva om ”konton du kanske gillar”. Sen går man in och gillar 4-5 bilder på en gång hos personen, gärna lite längre ned i flödet så man inte bara tar de fem senaste. Förhoppninsgvis svarar pesonen på samma sätt sen och gillar dina bilder. Ja, sen är det bara att DM:a, så är saken biff…Funkar även på Facebook.

Gå på blinddejt eller speeddejt Det blir allt mer vanligt att barer och restauranger erbjuder lite mer alternativa sätt att dejta på. Morfar Ginko i Stockholm ordnade till exempel en ”Första Ginko dejten” på Alla Hjärtans dag som blev mycket populär. De har bestämt sig för att ordna en till sån kväll, 13 maj. Sista anmälningsdag är 7 maj. Sidan Speedd8.se listar flera dejtevent i Göteborg och Stockholm. Speeddejt är ju ungefär som Tinder fast i verkliga livet, hur svårt kan det vara? Dessutom kan det vara bra att inse hur människor fungerar på riktigt och inte bara genom en skärm, det går till exempel inte sluta svara någon mitt i en konversation.

hitta kärlek utan app Grindr, Scruff, Tinder och Qruiser. Sätten att hitta kärlek och sex på är många. Appar och hemsidor, mobilen och i datorn. Men ibland glömmer man bort att man kan träffas på andra sätt också. Här tipsar vi om några av dem.

Hotellhänget Hotellhängets koncept är enkelt: Ett par brudar som gillar brudar och att sitta i hotellbarer slog ihop de två och nu träffas de var femte fredag i en skön hotellbar i Stockholm. Att ta med kul vänner och prata med främmande människor uppmuntras. Intresserad? Bli medlem i FB-gruppen, så får du veta var och när nästa häng är. Sök bara efter Hotellhänget. Tv-sammanhang Det finns MASSVIS med olika dejtingprogram där du kan ge kärleken en chans. Första Dejten är lite mer basic och är egentligen som en vanlig blinddejt, förutom att det är flera kameror som iakttar er och det finns en risk att någon av er hamnar på Youtubekontot ”Dyngbaggegalan”. Gift vid första ögonkastet är lite mer hardcore där du paras ihop med din perfekta match och första gången ni möts är vid altaret. Eller en personlig favorit, Bonde söker fru. För vem vill inte spendera en svensk sommar på en idyllisk gård med Linda Lindorff som kärlekscoach? Men kom ihåg, behåll byxorna på när ni rafsar runt i höstacken, det blir så hemska märken på stjärten annars.

Gaykryssningen Under gaykryssningen med Viking Cinderella – The Dancing Queen den 7 juni kan alla singlar ta chansen att hitta kärleken då det anordnas två olika singelmingel! Jonas och Eduardo håller sitt populära Singelmingel för boys och Gittan och Helene styr upp det allra första Singelminglet för Moxys gäster. Så känner en sig lite ensam: Boka ändå och hitta sällskapet på singelmingel! Vikingline.se/gay

Anmäl er till en kurs Vart annars kan man hitta likasinnade om inte på en kurs som man själv valt för att det intresserar en? Ett gemensamt intresse är den perfekta inledningen på en relation! Jag vet att till exempel Mian Lodalen och Sara Lövestam ordnar en skrivarresa tillsammans med Ingrid Hedman till sommaren. Den är ute i Stockholms skärgård. Bastubad, föreläsningar, god mat och nära till vattnet. Det är som gjort för kärleken! Mian och Sara avslöjar själva att flera hittat kärleken under tidigare kurser. I värsta fall åker du därifrån singel, men fylld utav ny kunskap och inspiration, det är inte så illa det heller.

Lyft blicken Klivit in i en tunnelbanevagn eller på en buss på sistone? Fått ögonkontakt med någon? Nej, tänkte väl det… Idag sitter alla med näsan i sina mobiler, ALLA, ingen ser något, ingen hör något (alla har ju dessutom hörlurar på sig). Vi skärmar av oss allt mer från omvärlden och vardagen. Det är dags för förändring. Så vårt tips är, lägg ner mobilen, lyft blicken, få ögonkontakt med folk. Le om det behövs. Du kommer må bättre och du kommer att få andra att må bättre. Framför allt kommer de att se dig! Och man vet aldrig vad en första ögonkontakt kan leda till…


VILLMAN PRODUKTION & MCM PRODUKTION PRESENTERAR

NÄSTAN 20 ÅR PÅ SCEN OM MAN AVRUNDAR UPPÅT

regi:

William Spetz

ÄLSKANDE TROENDE ENADE fre 28 juni västerås domkyrka kl 13-16 MÅNGFALD drop in-vigsel KÄRLEK ALLA ingen förbokning krävs. tag med giltig hindersprövning, ring/ringar och legitimation. mer info: 021-81 46 00. möjlighet finns också att förnya sina äktenskapslöften och till drop in-dop ♥ ♥ ♥ !

fre 28 juni västerås domkyrka - kl 19

regnbågsmässa en mässa för mångfald ♥ ♥ ♥ !

lör 29 juni

TICKETMASTER.SE MAXIMTEATERN.COM #MAXIMTEATERN

gå med svenska kyrkan i

foto: henrik mill

PREMIÄR 7 NOVEMBER 2019

foto: henrik mill

“Se kvinnan med en av Sveriges största röster, blanda humor och musik, när hon äntligen gör sin första egna föreställning.”

foto: magnus aronson /ikon

ÄLSKANDE TROENDE ENADE MÅNGFALD KÄRLEK ALLA

paraden ♥ ♥ ♥ !

samling en timme innan vid västerås domkyrka. www.svenskakyrkan.se/vasteras

2019


FOTO: HBO NORDIC

Missa inte queera Gentleman Jack! Sally Wainwright (Happy Valley) har skrivit och regisserat serien som har premiär i dag den 23 april i Sverige på HBO Nordic. Handlingen utgår från när affärskvinnan Anne Lister flyttar hem till sitt släktgods 1832 där hon vill utveckla godset och affärerna. Hon är dessutom ute efter en hustru, vilket inte är helt okontroversiellt under den här tiden... Serien är baserad på Anne Listers personliga dagböcker och efter att sett trailern gissar vi att det kommer bli en fartfylld, komisk och väldigt gay-yay serie om en normbrytande kvinna på 1800-talet. Succé såklart! Anne Lister spelas av favoriten Suranne Jones, känd från bland annat SVT-favoriten Doctor Foster. I en intervju med brittiska The Sun kommenterade hon Anne Lister så här – Hon älskade sex. Hon älskade kvinnor och sex. Men ”poolen” av kvinnor hon kunde välja ur var ytterst liten och du var tvungen att vara väldigt försiktig angående vem du pratade med. Flera av kvinnorna hon hade sex med eller blev kär i, gifte sig sedan med män för att behålla sin status eller klara sig ekonomiskt. I serien syns också också Sophie Rundle, Gemma Whelan, Gemma Jones, Timothy West och Peter Davison. Även Sofie Gråbøl medverkar som den danska drottningen Marie.


T

Lul––e å. PRI DE––––

I L L G Ä

The Classics BTQ go LG

N G L I

P

G

R

T

O

F

G

Ö

R

R

A M

L L

Å

A

L U L E A

Stads–––– ––––––park

A

P

14-16 juni 2019

P R I D

en.

Lillan x Storgatan 13 Hotell Savoy x Bistro Norrland

Regnbågsmässa Vårfinal Söndag 12 maj Välkommen till regnbågsmässa,

en kontemplativ kraftsamling med både kärlek och kandelabrar. Vårfinal med klassisk musik av specialsammansatt hbtq-septett. Tillsammans välkomnar vi den stundande sommaren med lust & fägring stor.

E . S

Eftermingel med ost, cider, snacks & snack. Präst Adrienne Riddez • Regnbågsmässans volontärer Mässan teckenspråkstolkas. söndag 12 maj kl 18.00 Regnbågsmässarm alm, Stockholm i Sofia kyrka på Söde

E

Följ oss på facebook.com/regnbagsmassan eller besök www.regnbagsmassan.nu

Mer än bara snabba ligg!

.com

Vår mötesplats • Anpassad för mobil • Messenger • Hitta vänner nära dig Och som alltid på Qruiser: • dina och andras bilder och filmer • lätt att söka andra medlemmar över hela världen • möjlighet att presentera mer om och av dig • klotterplank och forum • tusentals klubbar På svenska, engelska, finska, danska, norska och tyska

Välkommen hem igen! Logga in med mobilen. www.qruiser.com - del av QX Förlag


”And before you leave, Let me Show You

Tel Aviv” I maj intar Eurovision Song Contest israeliska Tel Aviv. QX egen Golden Boy, Ronny Larsson, åkte dit.

Bra utkik över Tel Avivs silhuett får man från HasPisga Garden i Old Jaffa.


___________________________________________________________

Check in

Welcome to Stockholm Bear Weekend 2019 THURSDAY

FRIDAY

SATURDAY

SUNDAY

> 17.00 - 23.00

> 12.00 - 16.00

> 12.00 - 13.30

> 11.00 - 15.00

WELCOME TO STOCKHOLM BEAR WEEKEND PUB AFTER WORK “POP UP”

STHLM BEAR MEETING “BEARS TOGETHER”

FAREWELL BRUNCH

DJ: HAKKALA / DJ: KLIIN

BOAT CRUISING UNDER STOCKHOLM BRIDGES ART EXIBITION NATIONAL MUSEEUM

TIME BAR | HORNSGATAN 174 METRO: HORNSTULL

STRÖMKAJEN / SKEPPSHOLMEN METRO: KUNGSTRÄDGÅRDEN

23 May

at

STHLM

BEANRD WK

___________________________________________________________

BEARS TOGETHER:

_________________________________________

FOR MORE INFORMATION AND DETAILS CHECK IN AT: STHLMBEARWKND.ORG

> 22.00 - 01.00 SIDE TRACK LOCAL GAY BAR WOLLMAR YXKULLSGATAN 7 METRO: MARIATORGET

24 May

25 May TEATERSTUDIO LEDERMAN GÄSTRIKEGATAN 13 METRO: S:T ERIKSPLAN _________________________________________

_________________________________________

> 14.00 - 16.00

> 19.00 - 22.00

CINEMA QUEER

DINNER AT SIDE TRACK

TEATERSTUDIO LEDERMAN GÄSTRIKEGATAN 13

BESTÄLLA BORD REDAN NU !!! BOOK YOUR TABLE AT: SIDETRACK.NU WOLLMAR YXKULLSGATAN 7 METRO: MARIATORGET _________________________________________

> 22.00 - 02.00 BEAR PARTY AT [SLM] YOU HAVE TO GET ON THE GUEST LIST: STHLMBEAREVENTS.ORG WOLLMAR YXKULLSGATAN 18 METRO: MARIATORGET

Have a nice Stay!

_________________________________________

> 17.00 - 19.00 BEAR BATH / SAUNA

26 May CAFÉ “EN HALV TRAPPA NER” WOLLMAR YXKULLSGATAN 3 METRO: MARIATORGET _________________________________________

> 19.00 - 24.00 DINNER AT PATRICIA BESTÄLLA BORD REDAN NU !!! BOOK YOUR TABLE AT PATRICIA TELEFON: 08-743 05 70 PATRICIA | KAJPLATS 19 SÖDERMÄLARSTRAND METRO: MARIATORGET

STORKYRKOBADET SVARTMANGATAN 20 METRO: GAMLA STAN _________________________________________

> 21.00 - 02.00 MEGA BEAR PARTY JOSEFINAS RESTARUANT | BAR GALÄRVARVSV. 10, DJURGÅRDEN TRAM 7: NORDIC MUSEEUM

BEARS TOGETHER: VIKING BEARS | SLM | NORDIC BEARS | AROS BEARS | CINEMA QUEER SthlmBearEvents.org | Facebook.com/StockholmBearWeek

Tomas Tobé ska göra Sverige och Europa tryggare Rösta på Moderaterna i Europavalet


-56-40-

Dizengoff Street

Stranden i Tel Aviv

Koshervänlig frukost.

Färskpressad juice, ofta av granatäpplen eller apelsiner, är en av få billiga saker och kostar ca 15 kr.

Var trevlig och social så bjuder serveringspersonalen er på shots.

Efter Nettas vinst med Toy fick Israels regnbågsfärgade beachpärla Tel Aviv äran att arrangera Eurovision Song Contest 2019. Festivalen äger rum i mässhallarna Expo Tel Aviv som är lätt att nå, både med cykel (finns bra cykelbanor i stan och lånecyklar att låna med sitt kontokort), och tåg (stationen Universitetet ligger i närheten). Tel Aviv är en chill stad för att ligga i Mellanöstern och hit flyttar många regnbågspersoner för att fly förtrycket i omkringliggande länder. Ca 17 procent av stadens invånare beräknas vara HBTQ. Först: Israel är inte billigt. Och det blir knappast bättre av att vår krona inte har bra kurs nånstans just nu. En kortare taxiresa kostar som i Stockholm. Ett glas vin på en okej restaurang ca 110 kr, drinkar 135 kr, falafel/shwarma på enkelt ställe går på 90 kr, en varmrätt går på från 150 kr och en halvliter cola kostar 22 kr i en närlivsbutik.

Maten är däremot väldigt god, och den enklaste rätt får smaklökarna att dansa polka av lycka. Ett kul restaurangtips är The Beit Romano, som ligger på en innegård i stadsdelen Florentine. En cool hipsterrestaurnag med dold

”Uteställena är mixade och gränserna mellan straight och gay flyter ihop” entré som leder till en barfylld innergård och med riktigt god mat signerad entreprenören Eyat Shani. Trendiga Puaa restaurant serverar god mat och ligger i supermysiga Jaffa där det kryllar av bra och charmiga barer där man kan sitta på uteserveringarna och spana på folk. Tel Aviv har rykte om sig att vara en gaymetropol, men jag

såg inte många gays som visade kärlek öppet. Däremot finns här en gaybeach (nedanför Hilton) och en bra app som berättar var gays festar i Tel Aviv, GTLV, med bra info på engelska. Uteställena här är mer mixade och gränsen mellan gay-straight flyter ihop. Schpagat är en uttalad gaybar i Jaffa med bra sittgradänger, och LimaLima är flirtigt och kör Eurovisionkvällar på söndagar. Men jag kan även rekommendera barer som Drama, ett gaytätt ställe i flera våningar, Kuli Alma, med konst, happenings och gayfriendly publik samt Jimmy Who, barklubb med bra RnB-dansgolv. Grindr finns i Israel men deras egen ragg-app Atraf är betydligt mer populär. En annan app som bör laddas hem är taxi-appen Gett. som funkar som Uber. Beställ och betala via telefonen, registrera bara ditt kontokort. Wi-fi blir dyrt om du roamar men caféer, barer och restauranger har gratis nät. Ofta med löserord som 12345678.

Från fredag eftermiddag till lördagkväll är det ”shabbat” i Israel, då umgås landets befolkning med sina familjer eller är sociala med vänner. Butiker stänger då fredageftermiddag och öppnar åter lördagskväll. Viktigaste festdagarna är torsdags och fredag, vilket gör att lördagarna är som våra söndagar typ. Söndag är det åter jobbdag för israelerna. Är man på marknadshumör finns Carmel Market där det säljs alltifrån frukt till tingeltangel och husgeråd. Inte billigt, men kul att se. Loppmarknaden i Old Jaffa är betydligt roligare och här ligger dessutom kul små butiker med cool design och antikviteter. Här hittar ni också de mysigaste caféerna i Tel Aviv. Andra TA-pärlor är såklart strandpromenaden. Här är det perfekt att kolla på snygga män (och kvinnor) som blåser liv i ryktet staden har om att folk


Street art i Old Jaffa Mixade klubb/baren Kuli Alma. Kändistränaren & PT:n Amit Bar fokuserar på att stärka både kropp och knopp, och anser att kontinuitet är nyckeln till välmående. Var tränar man bäst? - På stranden. Med tanke på att det är sol och varmt året om behöver man inte gå in för att träna. Dessutom kan man bada direkt efter. I vilken bar hittar man dig? - The Pie, om jag vill ha det lugnt, eller Imperial Craft Cocktail Bar & BellBoy Bar för bra cocktails och socialt häng. Restaurangval? - The Thai House har absolut bäst mat och atmosfär. Amir Bar är kändisarnas tränare. Och gay.

gillar att hålla sig i form. En löptur från Tel Avivs hamn ner till Old Jaffa är bra för flås och flirt. Rothschild Boulevard, Tel Avivs berömda gata med caféer, eller Dizengoff St. med barer, är tips om man vill se folk och njuta av drinkerbjudanden (spana efter ”Happy Hour” eller ”1+1”). Concierge på Dizengoff har gudomliga drinkar! När det gäller boende är Airbnb populärt men det finns såklart enorma hotell som Herods och Hilton vid stranden, och snygga boutiquehotell inne i stan. Poli House och Lighthouse är två sådana som ägs av hotellgruppen Browns. Poli House har takpool och 40 rum medan designläckra Lighthouse har en grym takbar och består av 18 våningar. Lyxiga boutiquehotellet Hotel Montefiore har bara 12 rum och kostar skjortan men om man vill lyxa... Men, säkerheten då frågar ni? Strax innan jag åkte till Tel Aviv var det

några mindre raketattacker mot staden. Att bege sig till Gaza eller Västbanken är kanske inte det klokaste, men oroligheterna vi hör om når sällan denna stad. Raketerna mot Tel Aviv oskadliggörs oftast av den israeliska militären innan landning, men ibland kan flyglarmet gå och man får bege sig till ett skyddsrum. Men chansen är liten att det inträffar under din semester. I övrigt är säkerheten hög och du kan bli stoppad i

QX-Ronny åkte till Jerusalem en dag.

entrén till varuhus och restauranger för genomkoll av din väska. Avslutningsvis: Att ta sig in i Israel är inte så knepigt, men att ta sig ut är ett smärre helvete. Var på flygplatsen minst tre timmar innan för den första anhalten där ditt pass granskas och du får frågor om vad du gjort i landet, tar

”Att ta sig ut ur israel är ett smärre helvete” enormt med tid. Ett par tips för dig som ska till Eurovision i Tel Aviv: – Besök Eurovision Village som är öppet för alla mellan 12-18 maj. Intill anordnas matfestivalen Tel Aviv Eat. – Under Eurovision sänker flera barer och restauranger priset på lokal öl och en öl kostar då 10 shekel, ca 28 kr. – Ta en dag i Jerusalem. Staden ligger

40 minuter bort med bil och det går dagligen tåg. En mäktig upplevelse med massor av historiska platser att uppleva. Norwegian flyger direkt till Tel Aviv, tar ca fyra och en halv timme och det går att få en t&R-biljett för ca 2500 kr, ibland billigare.

FAKTA TEL AVIV Kändis härifrån Dana International Öl medelpris 70 svenska kr Valuta Shekel (1 Shekel = 2,80 SEK) Folkmängd 430 000 Språk Hebreiska Tidzon +1-54-

Johns 11 hetas utmanare i Tel FOTO: ALEXANDR PORUBAYMYKH

FOTO: CHRISOPH AMANN PHOTOGRAPHY/NICK TYLER UNDERWEAR/MIGROS

QX Ronny Larsson har synat startfältet i årets Eurovision Song Contest. Efter förra årets kvinnotopp med Netta och Eleni Foureira så är det idel män bland favoriterna i år. Och de skäms inte för sig utseendemässigt. Här kollar vi in John Lundviks HETASTE konkurrenter. OBS. Detta är redovisat i slumpvis ordning.

Azerbajdzjan: Chingiz

FOTO: INSTAGRAM

2

Vinnaren av azeriska Popidol gillar sin hund, backpacking, yoga och kung-fu. Vi säger aldrig nej till ett snyggt skägg med en fit kropp.

Schweiz: Luca Hänni

Norge: Keiino´s Tom Hugo

1

Ungern: Pápai joci

4

37-åringen tävlade för Ungern redan 2017 och återvänder med innerliga folkmusikklingande balladen Az én apám (Min far). Sångaren och rapparen har haft flera topp10-hits i hemlandet och är av romsk härkomst.

3

Tillsammans med kollegorna i trion Keiino mixar 40-åringen europop med jojk. Han är gift med sin Alexander och låten Spirit in the Sky handlar om att kampen för allas lika värde.

FOTO: INSTAGRAM

FOTO: INSTAGRAM

FOTO: STINA KASE

Okej, where to begin? Bern-födda 24-åringen är storfavorit inför ESC med sin Fuego-färgade poplåt She Got Me och ryggar inte för att visa upp sin tonade fysik. Han vann som första utländske deltagare tyska Idol 2012 och har uppträtt i ett avklätt nummer med tyska superstjärnan Helene Fischer. Han har ett eget klädmärke, SVSL, har modellat underklädet för märket Nick Tyler, och har släppt fyra fulllängdsplattor.

Estland: Victor Crone

5

Svenska Victor Crone vann i Estland med sin Aviici-klingande Storm. Han har tävlat med Behrang Miri i Mello 2015. 27-åringen har skrivit för och med estniska artister och denna låt är gjord med Stig Rästa som var med i ESC 2015.

Spanien: Miki

6

Miguel ”Miki” Núñez Pozo, 23 år, var med i dokusåpan Operacion Triumfo och tävlar med röjiga La Venda. Han är feminist och har tagit ställning emot homofoba uttryck. Han vägde förr 20 kg mer men är nu fit inför ESC som ni ser.


FOTO: INSTAGRAM

ste el Aviv!

...Men bortsett från looks, så här tror QX Schlagerprofiler ROnny & Ken att det går:

Ken: 1. Italien 2. Ryssland 3. Schweiz 4. Nederländerna 5. Sverige

Ryssland: Sergey Lazarev

FOTO: ATILIO CUSANI

FOTO: PAUL BELLAART

7

I ESC 2016 kom han trea med poppärlan You´re The Only One. Tyvärr sänker han tempot i år och dramatiska musikalballaden Scream är inte en vinnare. Men Ryssland är bra på att blinga sina nummer och den 35-årige artisten och hundbageriägaren har i alla fall utstrålning nog att ta hem röster från alla läger.

ITalien: Mahmood

Nederländerna: Duncan Laurence

9

8

Superfavoriten från Spijkenisse coachades i The Voice av Ilse som kom tvåa i ESC 2014, Videon till låten Arcade har fått uppmärksamhet där Duncan simmar helnaken för att visa låtens ”sårbarhet”.

FOTO: IRIS DÖGG EINARS

FOTO: BEN RENC

27-åringen sjunger om att växa upp utan pappa i superhiten Soldi. Sångaren varken förnekar eller bekräftar att han är gay, men paparazzibilder pekar åt att han kanske spelar på vår planhalva.

Tjeckien: Albert Cernyc

10

Albert Cerný är sångaren i tjekiska idiepop-trion Lake Malawi vars bandnamn inspirerats av Bon Iver-låten Calgary. Soulpoppiga Friend of a Friend har åttiotalstouch och är ett glatt utropstecken i semi 1.

Island: hatari

11

Punkig synthgrowl med queera BDSM-trion Hatari vann stort på Island och är en av tävlingens största uppstickare. Hatrið Mun Sigra, betyder Hatet kommer att segra och har delat fansen i för eller emot. Vi är klart för.

ronny: 1. Schweiz 2. Nederländerna 3. Italien 4. Grekland 5. Sverige

Efter förra årets fight mellan knaspoppiga Netta och hårkastande Eleni Foureira så trodde man kanske att tjejpopen var tillbaka i Eurovision och skulle ge avtryck när 2019 års tävlings artister var klara. Men icke sa Nicke. I år är det idel män bland de segertippade bidragen och just nu ser Schweiz hunk Luca Hänni, Nedeländernas Duncan Laurence, Italiens Mahmood, Islands Hatari plus Sveriges John Lundvik ut att vara de troligaste vinnarna. Oddstabellstvåan Ryssland då? Nej, det ska mycket till för att karismatiske Sergey Lazarev ändå ska kunna lyfta sega Scream till en ny rysk seger. Men med det sagt saknas det inte bra låtar med brudar. Greklands Better Love med Katerine Duska låter som nåt Florence + The Machine kunnat släppa, danska (delvis svenskskrivna av QX aprilnummers covergirl Melanie Wehbe) Love is Forever med Leonora är mysig Pridepop som påminner om 90-talshiten Lemon Tree, och både Malta och Cypern har bra låtar med karismatiska sångerskor i samma skola som fjolårets Fuego. Vi ska heller inte glömma bort norska fanfavoriten Spirit in the Sky med trion Keiino som har en dansgolvsvänlig refräng och en lite mer intensiv jojk än den vi hört från till exempel Jon Henrik Fjällgren. Den kan absolut ta sig in på topp10 i sin lättillgänglighet och egenhet. På det stora hela är det ett rätt starkt Eurovisionår med många låtar som känns mer genomtänkta och vinnarsugna än de senaste åren. Visst finns här rent knas som Australiens obegripliga Eurovisionpastisch Zero Gravity, gubbdiscon Say Na Na Na med ESCåtervändaren Serhat från alltid lika orimliga San Marino, och usla Heaven med D-Mol från Montenegro där tre nyfrälsta(?) par formar sig som noter under sitt framträdande. Men har då nämnda John Lundvik verkligen en chans att ta hem Sveriges sjunde seger och därmed tangera Irland som alla tiderns ESC-mästarland? Ja, med The Mamas i ryggen så sticker gospelsvängiga Too Late For Love ut och man ska heller aldrig underskatta en riktigt bra sånginsats i Eurovision. Och det kanske inte alla hunkiga konkurrenter här intill alltid bjuder på... Men som alltid i Eurovision handlar mycket om tur och tajming, och ett bra startnummer i både final och semi, för vår svenske representant kan vara skillnaden mellan seger, topp5 eller en ännu sämre slutplacering. Vi håller med andra ord tummarna för att det inte är Too Late For Love när Europas röster räknats in.


VÅRKÄNSLOR PÅ

Middag & show fr. 595 kr

Boka på wallmans.se


-51-

Darin på QX Darin har varit på QX omslag vid två tillfällen. Dels när han var med i Mello 2010 och dels själv i en stor intervju vi gjorde april 2012 då vi plåtade honom i duschen på Scandic Park i Stockholm.

Darins 10 bästa låtar - enligt QX: Ta mig tillbaka Astronaut Tvillingen Nobody knows Runaway Viva la vida Astrologen En apa som liknar dig Lovekiller You’re out of my life Darin på QX-galan Darin har vid tre tillfällen uppträtt på QX-galan. 2009 med ”Breathing your love”, 2012 med ”Nobody knows” och 2013 med ”Astrologen/Playing with fire”. 2013 fick han dessutom pris som Årets Artist och när han tog emot priset tackade han gaypubliken för allt stöd genom åren.

Darin i så mycket bättre 2012 var Darin med i Så Mycket Bättre på TV4 med bland andra Magnus Uggla, Olle Ljungström och Maja Ivarsson. Darin i mello Darin var med i Melodifestivalen 2010 med låten ”You’re out of my life”, och hamnade på en 4:e plats. Vann gjorde Anna Bergendahl med ”This is my life”.

Darin Ålder: 31 Aktuell: Men tre konserter i maj. Platser & datum: Stockholm 4 maj Göteborg 11 maj Malmö 18 maj

Darin & låtarna Han skrev Idollåten 2011: ”All This Way” med Amanda Fondell och skrev egna hitsen ”Step Up” och ”Breathing Your Love” ihop med RedOne. Hans första singel ”Money for Nothing” skrevs av Robyn och Max Martin skrev ”Stand by me” till honom. ”Astronaut” skrevs tillsammans med Smith & Tell.

darinfeber Darin på insta Darin är flitig på instagram har 82 000 följare. Det är tydligt att han gillar att resa. Han publicerar fantastiska bilder på sig själv från sina resor från världens alla hörn.

Maj månad är Darins månad. Då råder det Darinfeber i hela landet. Tre utsålda arenor, Globen, Skandinavium och Malmö Arena. Vi ses där!

Darin i sommar i p1 2010 debuterade Darin som sommarpratare där han berättade om sina föräldrars dramatiska flykt från Kurdistan till Sverige.

låttext som är lätt att ta till sig som hbtq när man kommer ut: Från Tvillingen: ”Finns så mycket mera inom mig Det finns saker du inte visste fanns För jag är den du vill Och jag gör som jag ska Men det finns fler av mig Säg mig vem vill du ha Låt mig presentera dig för tvillingen i mig Du tror att du vet, men nej (hey) Här är tvillingen i mig”


Jiří Bubeníček gör balett av Kafkas roman – med skrikande manskören Huutajat

Kungliga BALETTEN URPREMIÄR 17 maj

PROCESSEN operan.se

Ladda ned Kungliga Operans app gratis. Håll kameran mot bilden – upplev musiken!


REGNBÅGS-EU - KÖP MÄRKET I SHOP.QX.SE

”Gör inte du ditt val den 26 maj så väljer andra åt dig. Det är korkat” Vare sig du gillar EU-idén eller ej så har det betydelse om de som formar politiken inkluderar eller exkluderar oss. 50 år sedan Stonewall har vi tillkämpat oss våra grundläggande rättigheter. Men det vi uppnått av synlighet och inkludering kan tas bort med ett enkelt pennstreck. Det är mer än naivt att tro att det inte kan hända. I februari debatterades i EUparlamentet om man skulle ta med hbtiq-frågor i ett uttalande om kvinnors rättigheter. Den polske politikern Dobromir Sosnierz (från det lilla polska ”Frihetspartiet”) tyckte inte det och förklarade: - Det finns ingen anledning att oroa sig över rättigheter för människor med sexuell disfunktionalitet i Europa. HBT och QXYZ och så vidare. Redan idag är detta en grupp som, i förhållande till sin betydelse för samhället, får allt för stor uppmärksamhet och till och med ges speciella privilegier. Putin skulle inte ha sagt det mycket annorlunda. Vad denna ignorans och detta förakt leder till i praktiken vet de som tvingats fly Tjetjenien, medan den ryska regeringen blundar, förnekar och fortsätter spela sin balalajka. Väljs fler nationalister, konservativa och religiösa fundamentalister in i EU så riskerar vi ligga lika risigt till som de våra i Ryssland.

Det är inte enbart några tokstollar som Krafter som franska Front Natiovill gömma undan oss. nal (numera Nationell Samling) som När 19 EU-länder i december ställde 2016 fick ut hundratusentals till flera sig bakom ett förslag om en gemensam gatuprotester mot Regnbågsfamiljer. hbtiq-strategi för de kommande fem Politiska grupper i EU som ECR, där åren, blev två länder rejält uppretade. de nordiska nationalistpartierna, liksom Polen och Ungern. polska regeringspartiet Lag & RättSå uppretade att då frågan om visa samarbetar och för den delen det ungdomar i den digitaliserade världen ungerska Fidesz i den kristdemokratiska diskuterades strax efter, krävde de att EPP (möjligen på väg att slängas ut) och all text som nämnde hbtiq-ungdomar Rumäniens starkt konservativa socialskulle tas bort. demokratiska parti. De övriga ministrarna på plats, bland annat Sveriges ”vår synlighet och Ylva Johansson, såg dock till inkludering kan tas bort att våra unga blev inkluderade. med ett pennstreck” ILGA-Europa, den gemensamma organisationen för hbtiq-orDen 26 maj är det dags för val till ganisationer, kallade beslutet ”betrygEU-parlamentet. Senast Sveriges begande” och konstaterade att just Polens folkning röstade var det endast 51,07% och Ungerns regeringar sedan 2016 vid som iddes ta sig till valurnorna. Nästan flera tillfällen krävt att hbtiq inte skall hälften struntade alltså i om EUs parlaomnämnas. ment består av bra eller dåliga politiker. När hbtiq-strategin sedan togs upp i Även om svenska röstberättigade var EU-parlamentet fick den även där stöd. något bättre än de futtiga 42,61%, av En ”liten men högljudd opposition” hela EUs befolkning som röstade 2014 var emot, som ILGA-Europas Katrin så är det oroande att så få bryr sig. Hugendube konstaterade efteråt. För det gör stor skillnad om en majoriPolen och Ungern med vänner i de tet i parlamentet består av politiker som mest konservativa politiska gruppeser oss som en styggelse som med ett ringarna i EU, gör det de kan för att vi pennstreck vill exkludera, eller av en skall förpassas tillbaks in i garderobens majoritet som vill inkluderar oss. mörker. I årets EU-val ser dessa krafter Det har även rent praktisk betyut att växa. delse om Regnbågsfamiljer kan leva

tillsammans på lika villkor vare sig dessa formas i Frankrike, Polen eller Sverige. Lika viktigt är att dessa familjer kan röra sig fritt, utan särbehandling, mellan alla EU-länder. Att organisationer och verksamheter för att stärka hbtiq-personer får stöd och att EUs medlemsländer tar aktiv ställning för att motarbeta diskriminering baserad på sexuell läggning eller könsuttryck i och utanför EU. Det gör en enorm skillnad om de politiska block som styr efter valet i maj består av, eller backas upp av, politiker som betonar att familjen endast består av ”en kvinna” och ”en man” med gemensamma barn, eller om det är politiker som även ser och stöttar regnbågsfamiljer, ensamstående och stjärnfamiljer. Gör inte du ditt val den 26 maj så väljer andra åt dig. Det vore minst sagt korkat. Jon Voss


-60-

CHECKAR IN grand hotel SÖDRA BLASIEHOLMSHAMNEN 8 STOCKHOLM RUM: 300 VARAV 31 SVITER STANDARDRUM CA 3290 KR/RUM

GYM

POOL

BAR

REST.

SERVICE FRUKOST RUMMEN MYSFAKTOR

BETYG

PRISVÄRT

23

TÄNKBAR HOTELLGÄST ALICIA VIKANDER

juvelen i kronan

Grand Hotel har genomgått en renovering och fasaden har även målats om. QX checkade in på Stockholm vackraste hotell och njöt av ett dygn med spa, cocktail, middag och vad som kan vara Sveriges skönaste sängar.

med utsikt över Nationalmuseet, Jag hade aldrig bott på Grand Hotel Gamla stan och Slottet. Vi vinkar till tidigare. Bara varit där och käkat Kungen och Silvia på andra sidan middag på Verandan och druckit Strömkajen men får ingen kontakt drinkar i Cadier-baren. Okej, jag har hur vi än försöker få deras uppmärkäven stått utanför hotellets entré i samhet… Färgerna i rummet är dova, timmar och väntat på både Madonelegant jordnära, en mix av grått, na och Bruce Springsteen. Men grönt och blått och med brunrosa då var jag lite yngre. Checkat in på tunga gardiner - samt en snygg och hotellet har jag däremot aldrig gjort. len heltäckande matta. Förrän nu. ”med ett dessert- Vi tar en promenad på Grand Hotel är juvelen i Stockholms bord som får vem Blasieholmen, äter en som helst att sen lunch på Eataly på hotell-krona. ModerBiblioteksgatan innan skeppet. Och flottast bli en godisvi låser in oss på Grand av dem alla. råtta” och tar oss ned till Jag och mitt sällhotellets spa, Nordic Spa & Fitness skap kommer dit vid 16 en lördag, vi (ingår oftast i rumspriset, annars nickar glatt åt entrévärden som har 600 kr/pp). Vi duschar, bastar, badar både hatt och handskar och hälsar kallbad, bubbelpool och ångbastu, oss välkomna, vi passerar de enorma slappar i poolen och äter av de färska blomsteruppsättningarna i entrén och apelsinklyftorna som ligger uppdugår till incheckningen. Allt går smikade i relaxavdelningen. Vi njuter digt. Vårt rum ligger på 6:e våningen mer än tillräckligt. i den nyrenoverade delen längst bort Uppe på rummet byter vi om och i Burmanska huset, och rummet tar sen en cocktail innan middagen är enormt. Stor hall, ett tv-rum, i den exklusiva Cadierbaren (kan mäktigt badrum och sovrummet är verkligen rekommendera en Antimon ett hörnrum med tre stora fönster 2.0 med både gin och champagne) och slår oss sedan ner på Verandan där vi äter Grands klassiska smörgåsbord (585 kr/pp). Här finns allt du kan tänka dig, eller som hotellet själva beskriver det ”från sill och lax till köttbullar med lingonsylt” Och med ett dessertbord som får vem som helst att bli en godisråtta. Vinet servitören tipsar om, Block Nine, Pinot Noir, går

på 170 kr/glas, men det var det värt, är man på Grand så är man. Med magar som får en att tro att vi är ”i åttonde månaden” tar vi sen hissen upp till rummet, mer än mätta och oerhört belåtna. Sängen, som är enorm, skriker ”kom och lägg er”. Det gör vi. Och sängkläderna som är speciellt framtagna för Grand, är lätt de skönaste jag nånsin sovit i (hemligheten är den höga trådtätheten fick vi veta). Mitt sällskap håller med och vi sover som två nöjda sälar. En dag som börjar med Grands frukost kan inte gå fel. Här finns allt (124 godsaker för att vara precis). Och allt var perfekt. Bröden, omeletten, påläggen, juicerna... Så vill man inte bo här kan man alltid komma hit för frukosten. De tar emot spontanbesök, pris 370 kr/pp. Innan vi checkar ut hänger vi på rummet och njuter av de sista timmarna så gott vi kan. Vi lägger oss i sängen igen. Jag vill inte checka ut. Jag vill stanna tiden och flytta in. Anders Öhrman


Byt vinterland mot pudersand i vinter med Celebrity Cruises

Se fler erbjudanden på Globetrotter.se

Ta med dig dina nära och kära på denna härliga kryssning i Karibien i vinter med det nya fartyget Celebrity Edge. Med häftig design ger Celebrity Edge dig känslan av att vara på ett läckert bouVÄSTRA KARIBIEN Rutt: Fort Lauderdale, Key West, Puerto Costa Maya, Cozumel, George Town, Fort Lauderdale. Avresa: 14 feb 2020 med flyg fr. Stockholm t/r, två hotellnätter i Fort Lauderdale samt kryssning 7 nätter i en utsideshytt ombord på Celebrity Edge. Dryckespaket Classic ingår i priset. Tillägg för balkonghytt fr. 5.370:-

Kryssning, flyg & hotell fr.

25.685:-

tique-hotell till havs. Ombord finns allt du behöver; härligt poolområde, imponerande restauranger, spa och färgsprakande underhållning. Som extra bonus bjuder vi dig på fartygsvisning med lunch ombord på Celebrity Reflection i Stockholm 9 augusti när du bokar denna resa. Vänligen uppge kod “QX fartygsvisning”. Ring våra reserådgivare på 08-506 115 00 eller besök oss i vår butik för bokning och mer information.

Med reservation för ev. tryckfel och prisändringar.

RING OSS PÅ 08-506 115 00 ELLER BESÖK OSS PÅ RÅLAMBSVÄGEN 17 I STOCKHOLM.

VÄLKOMMEN TILL SQ BAR & RESTAURANG Här erbjuds minnesvärda matupplevelser i en vacker och varm restaurangmiljö med en härlig uteservering. På menyn hittar du allt från smårätter, huvudrätter och smarriga desserter. RESTAURANGSQ.SE SALTSJÖQVARNS KAJ 25, 131 71 NACKA ‒ O8-555 7O2 14 – SQ@ELITE.SE


– 62–

FTM

TV

QUEER TV! Nu är det klart att Hollywoods flatdarling Lena ”Master of None” Waithes nya projekt Twenties blir tv-serie. Den handlar om en svart queerbrud och hennes två straighta polare som tillbringar dagarna med att snacka skit och uppfylla sina drömmar.

FILM TV MUSIK

5. Miriam Bryant “Du Med Dig” En av de snyggaste övergångarna från engelska till svenska som vi hört.

7. Michela Pace “Chameleon” Bästa låten från Malta sedan… Äsch, vi minns inte ens..

Lorenzo Ferro, Chino Darín

Tonåriga Carlos (Lorenzo Ferro) är en bekymmersfri, samvetslös inbrottstjuv på 1970-talet som utvecklar sin brottsliga karriär med rån och till och med mord när han träffar jämnåriga Ramón (Chino Darín). Så småningom är polisen duon på spåren och Carlos får smeknamnet ”Dödsängeln”. Verklighetsbaserat drama om argentinske brottslingen Robledo Puch som liksom i filmen chockade världen med sina brott i kombination med sin söta, pojkiga uppenbarelse. En aningen problematisk film som både förmildrar och roman-

tiserar den verkliga historien till förmån av läckra bilder och häftigt soundtrack. Men snyggt och välspelat är det, särskilt av debutanten Ferro och hjärtekrossaren Darín. Deras homoerotiska Bonnie & Clyde-relation är fängslande även om den sexuella subtexten kan tolkas som ett moraliskt skuldläggande på queerpersoner. Men att filmen ignorerar all form av moral eller psykologisk analys kan vara just en udda skildring av just detta. Och det är alltid kul att se Almodovar-favoriten Cecilia Roth, här som Carlos hunsade mamma. Sevärd brottshistoria, speciellt för 1970-talsnostalgiker. Andreas Samuelson

9. Zara Larsson “Don’t Worry About Me” “Sköt du ditt, så sköter jag mitt”-pop av bästa märke.

SPELDOSAN 10 ÅR SEN: Urban Symphony “Rändajad” “Vackert & dramatiskt. Estlands ESC-uppryckning är dramatisk till max. tinyurl.com/ QXSpeldosa2019

UNDER THE SILVER LAKE Andrew Garfield, Riley Keogh

Så här har ni aldrig sett The Amazing Spider-Man förut – Andrew Garfield som supande, knarkande och runkande loser. Han träffar en vacker blondin (Keough) och blir besatt av att lösa mysteriet när hon försvinner. Bisarr film noir-wannabe av It

Follows-regissören David Robert Mitchell. Stilsäker och lagom skruvad men atmosfären hade krävt en dos av David Lynch för att distrahera oss från det faktum att själva storyn varken är särskilt spännande eller originell. Garfield gör sitt bästa för att lyfta filmen på sina späda axlar men fansen lär åtminstone uppskatta hans många nakenscener. Andreas Samuelson

LET´S DANCE (TV4) Hur många bra dansare kan en taktlös VM-hjälte från 1994 slå ut?

ISKALLT

10. Isa Molin “Scared Holding on to You” Bevisar att Lisa Ajax snygga Mello-ballad bara var början.

FILM

EXEN BERÄTTAR ALLT (DPLAY) Carolina Gynning är grym som programledare av eftersnacket till den slaskigaste realityn med de tjafsigaste deltagarna. Men vi gillar bromancen mellan Christian & Oskar.

KYLIGT

8. Marina “To Be Human” Hon har släppt diamanterna, men förmågan att göra grymma låtar är kvar.

SELLING SUNSET (NETFLIX) Mäklarreality som stillar min LAlängtan.

SVALT

6. Ellie Goulding “Sixteen” Den somriga skolavslutningspoppen kom tidigt.

EL ANGEL

LJUMT

4. Will Young “All the Songs” Grym låt med den bögigaste videon sedan Village Peoples glansdagar.

Snyggt & välspelat

STÖRST AV ALLT (NETFLIX) Klart vi hyllar den svenska serien! Netflix har satsat och ungdomsdramat känns påkostat, välgjort och trovärdigt. Stort plus för William Spetz i ny roll.

HETT

3. Billie Eilish “bad guy” Etablerar sig med nya albumet som popmusikens stora förnyare och framtidshopp.

FILM

HETARE

1. Madonna feat. Maluma “Medellin” She’s back! Reggaeton cha-cha från Lissabon what’s not to love?

HETAST

GAME OF THRONES (HBO NORDIC) Hur mycket har vi längtat? Det ligger något ödesmättat i luften när sista striden om järntronen väntar. Varje avsnitt bör ses mer än en gång.

QX SPELDOSA

2. The Veronicas “Think of Me” Uppbrottet från Ruby Rose resulterade i duons bästa singel på år och da’r.

TV T E M PE N


BDSM / FETISCH / SEXHÄLSA / PrEP

SLM.SEXPERTERNA.ORG


-64-

kulturpuggan: roger wilson

”Special” är en kombo av böglobbyn och cp-magasinet Minns du tv-programmet CP-magasinet? Eller kanske Böglobbyn? Två SVT-satsningar från 00-talet som var en del av en lite yrvaken representationsvåg inom public service-televisionen, då man just insett att det var en bra idé att låta minoriteter komma till tals på sina egna villkor. Allt var förstås inte perfekt i de där programmen, men grundtanken – att göra program med istället för om – var banbrytande på den tiden. Och är nog, tyvärr, fortfarande det i många sammanhang. Nästan exakt 15 år efter premiäravsnittet av CP-magasinet gör nämligen Netflix om nästan samma grej – och kan fortfarande kalla sig först på plan. Deras nya serie Special är ju på sätt och vis ett slags kombo av Böglobbyn och CP-magasinet – fast den här gången i form av en dramaserie. Huvudpersonen är inte bara bög utan har också cere-

bral pares, dessutom har det delvis självbiografiska manuset skrivits av Ryan O’Connell som också spelar huvudrollen i serien. Kan det bli mer tolkningsföreträdes-tv? Special handlar bland annat om en period i O’Connells liv då han

”inte riktigt bestämt sig om man vill vara Ugly Betty eller Skam” ljög för andra om sin cp. Han hade blivit påkörd av en bil och insåg att han kunde skylla sitt haltande och den begränsade rörelseförmågan på olyckan, i stället för att berätta om den verkliga orsaken. Och han märkte snart att det kändes betydligt lättare att komma ut som trafikskadad än som någon som har cerebral pares. Att komma ut som bög var dessutom helt oproblematiskt. De åtta 15-minutersavsnitten i serien täcker förstås in fler aspekter av Ryans liv. Rätt mycket kretsar kring hans överbeskyddande morsa, och så blir det givetvis en hel del om förälskelser och sex. I ett avsnitt får vi till och med vara med när Ryan går till en sexarbetare för att bli av med oskulden, en scen som både är plågsamt ärlig och ovanligt rakt på sak. Special är inte en fulländad serie, framför allt brister det i regin (man

månadens glosa: [Buttigieg]

verkar liksom inte riktigt ha bestämt sig för om man vill vara Ugly Betty eller Skam). Men Special är samtidigt helt unik, med ett innehåll och tilltal som ingen annan serie kommit i närheten av. Vilket ju i sig tyder på att det här med funkisars perspektiv fortfarande är en bristvara. Mångfaldsdiskussionen inom filmoch tv-världen har handlat mycket om etnicitet och sexuell läggning, men mer sällan om funktionsvarierade. Även om en förändring verkar vara på gång. När organisationen GLAAD räknade antalet funktionsvarierade rollfigurer i amerikanska tv-serier i slutet av förra året så var trenden försiktigt positiv. Men trots serier som Speechless (cerebral pares), Pose (hiv) och Crazy Ex-girlfriend (borderlinediagnos) så kom man inte ens upp till 30 stycken roller totalt. I en av scenerna i Special kallar Ryans mamma honom för en trippel – trafikoffer, homosexuell och cerebral pares. Hade man kunnat få fler poäng för multipla minoritetstillhörigheter i GLAAD:s mångfaldsstatistik så antar jag att Special hade varit någon form av intersektionell jackpot för Netflix. För en del kritiker kan säkert serien också framstå som ett resultat av en överdriven mångfaldshets inom nöjesindustrin. Men just de flerfaldiga minoritetstillhörigheterna verkar faktiskt vara en förutsättning för mer mångfacetterade rollfigurer. I det här fallet en bögkaraktär som inte bara definieras av sin homosexualitet, utan kan och får vara komplicerad och mångbottnad. Kanske ligger framtiden där, att det är bland dubblar och tripplar som de riktigt spännande karaktärerna skapas. De som får vara hela människor.

Pete Buttigieg är den förste seriöst satsande presidentkandidaten i USA:s historia som är öppet homosexuell. Borgmästaren i South Bend, Indiana är en smart typ som talar sju språk och gärna refererar till James Joyce. Men kan man verkligen nå framgångar som politiker när ingen fattar hur man uttalar ens namn? (Bood-eh-jedge på amerikansk engelska ska tydligen ungefär vara det korrekta uttalet).

GULDSTJÄRNA: En av mångfaldskämparna inom den amerikanska nöjesbranschen är skådespelaren, ANTM-vinnaren och dövaktivisten Nyle DiMarco (han som gjorde den hyfsat bögiga musikvideon med teckenspråkstolkning av Ariana Grandes 7 Rings). Bland annat har han ifrågasatt varför Hawkeye inte är döv i Marvelfilmerna, när han är det i vissa av de tecknade serierna. Han har också kampanjat för att döva roller ska besättas med döva skådespelare – till exempel genom att lista fel och missar i Netflix-filmen The Silence. Och som en extra bonus lär han ut queera ord på teckenspråk på sitt twitterkonto.

LÄS: En ny flata har gjort entré i den svenska deckarvärlden. Tess Hjalmarsson är kriminalinspektören som bossar för Skånes cold case-grupp, samtidigt som hon sörjer flickvännen som lämnat henne. Tina Frennstedts kriminalroman Försvunnen utspelas i ett stormdrabbat Skåne vintern 2018, där Malmöpolisen knäar under trycket från raden av skjutningar i staden, samtidigt som en serievåldtäktsman härjar i regionen. LÄS: Franske författaren och debattören Édouard Louis går från klarhet till klarhet. Efter framgångarna med Göra sig kvitt Eddy Bellegueule och Våldets historia är han nu aktuell med den tunna stridsskriften Vem dödade min far. Här han blandar det djupt personliga med politik och samhällsanalys, och lyckas skriva en text som både är ett försök till försoning med den döda pappan, och en våldsam anklagelse mot det franska klassamhället.

MAT FEST BRÖLLOP BRUNNSVIKEN VÄRDSHUSET KRÄFTAN

KRAFTAN.NU


Intresserad av behandling med PrEP? Besök www.coridiscare.se för mer information.

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

non stop cruising glory holes cinema

VI BYGG ER OM I TRE ETAP PER - ETAP P ETT KLAR ! 150 kvm ny lekyta Stockholms största säng (?) Unik dubbelsling Fantastiskt voyeur-rum Nya förlängda öppettider

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

www.bluevision.se


ger Bir

S:t E

n un rbr

n agata back

n

15H

Jarlaplan

an

nsg

Ku

ata n

Norr

ata

gat

bel

ngs

t

Lun tma

an

tan

gat

kar

n gata riks

Klara

n

stran

kt E

rgata

dsled

Tors g

en

17

atan

Pipers

tan msga

Polhe

Sche elega tan gatan

n sgata

oberg

Kron

g.

T-CENTRALEN sg. erg rab

Kla

RÅDHUSET Berg sgata n

23

J

a tug Vat lesg rku

He

J

Tegelbacken nd

ra

rstra

nt

Mäla

Ce

Norr

an

ngs

gat

Ku

g.

1

lb ro

an gat

n

ng

6

tan

sgata

ttni

parken

njärs

arga

sholm

8

an

Ponto

Rålambshovs-

tverk

Kung

tan

gat

Han

Kronobergsparken

ingga

a Vas

Fridhemsplan

Flem

Dro

n 25 FRIDHEMSPLAN

HÖTORGET Hötorget . g Bro mla rg. ue Ga gga Sam y r B Serg er t s tor Mä

Norra Bantorget

San

öme

an

nd

gat

Alstr

nsgata

n

Entrance fee = 150 SEK (re-entry 20 SEK) Discounted entry as low as 75 SEK with Smart Card (FREE re-entry)

ste rbr on

13

US VIDEO • Regeringsgatan 76 • STHLM Hötorget • Tel: 08 545 158 30 • Open 24/7

Söder Mälarstrand

Långholmen

B

sgata

n

enb

ro sb

g

Swed

Präst

n

en E4/

13

ho

lm

eled

. Skolg Maria Mar ia B ang.

sgata

ing

n

rman

Maria

nlund

Ess

Zinkens Väg

Rose

ägen

HORNSTULL

16Hornstull

onsg.

n agata Lund ZINKENSDAMM

e Timm

an

utss l Kn

Högalidskyrk

n Bastugata gatan Tavast rkagatan y k Bränn 12 Maria20 torget n ta a sg rn San o H M atan akarg TO Krukm

Ringv

n

s Strand

Högalidsgatan

atan

sgata

sg.

nd

holm

sund

rgs u

n

Varvsg

Lång

Berg

Be

dsga5ta

tan

e Tork

orgsga Heleneb

a Verkst

Tantolunden

E20

Tan

LILJEHOLMEN

J

Magn

Erik

MIDSOMMARKRANSEN

n ge vä on lef e T TELEFONPLAN

J

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

us

tan toga

ASPUDDEN

Konstfack

eng

n

e Tul

nds

Stra

THORILDSPLAN

r Gjö

pla

lms

Drottningholmsv.

ls wel

ata

vatorie-RÅDMANSGATAN lunden 22 gatan ans dm Rå an gat nér rg. Teg aka mm Ka

Up

gsho

n

Rålambsvägen

n

ta

aga

ga

ata

ns

ann

ge

lag

ha

t G öra

stm

nd

SANKT O ERIKSPLAN

tan

Da

Li

nk

dsga

n

nsg

Od

Obserata

9

n

Su

ODENPLAN

g den

ata

an

Karlbergsvägen

DISCREET ENTRANCE 500m² PLAYGROUND KRISTINEBERG Dro ttnin DARKROOMS gholm GLORYHOLESsvägen SMOKING PLACE HD CINEMAS JOYBARS REFRESHEMENTS FREE WARDROBE FREE OPEN 11:00 - 07:30

Sa

stran

lsg

at rejg

Jar

ata

gen

n

F

gsg

avä

gen

ata

vä dis

lunden

sla

Sve

riksg

.

Vanadis-

llsg

Kun

STADSHAGEN

tan

VIDEO

ata

rrtu

NONSTOP Cinema STHLM’s MOST POPULAR CRUISING

KLUBBAR/CLUBS 11 The Backdoor, Arenavägen 75, T-Globen, fredagar och lördagar 23-05. Se gaymap. qx.se för klubbinfo 12 King Kong Mariatorget 1A 2 dansgolv Lördagar 23-03 13 Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. 14 Wallmans Goes Gay, Wallmans Stockholm, Teatergatan 3. 30 april, Valborgsmässoafton. 15 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5, ons Mån-Tis-Tors kl 13.00 – 18.00 Ons 14-22(öppet för hiv+ män som har sex med män) Fre. kl 14.00 – 22.00 (öppet för alla som lever med hiv, med närstående) 16 Stockholm Bear WKND, 23-26 maj. Se program gaymap.qx.se och sthlmbearevents.org. Start Time Bar, Hornsgstan 174, 23 maj 17.00 Moxy, Café Opera, 11 maj, 22.30-03. Förköp i QX Shop SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar.

Rör

J

US

io

an

Tomtebogatan

sga

10

rra

at St

g ns

a Van

mm

9

No

lda

8

Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan Kolla öppettider på testpoint.se

Ige

7

n

STOCKHOLM GAY GUIDE No

VÄSTRA SKOGEN

gat

6

rra

n

s Tor

5

Norrtull

e nk

No

4

SVAR PÅ 20 MIN – GRATIS ANONYMT – INGEN FÖRBOKNING

Ro

3

WELCOME TO (P)RIDE WITH US.

lje

2

TESTA DIG FÖR HIV OCH SYFILIS!

Li

1

Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 62. Alla dagar från 11 - sent, beroende på väder Restaurang, café och bar vid Riddarfjärden. Secret Garden Kornhamnstorg 59 må-sö 12-03 Kerstin & Britt, Strömparterren, Öppet 11- sent Kerstin & Britt, Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs, Öppet 11sent Bitter Pills Verkstadsg. 4 alla dagar fr 17:00, 18 år Sista dagen 31 maj. The Green Queen, Norr Mälarstrand 64, Glutenfri restaurang · Vinbar · Smoothie- och juicebar. Öppnar 14 april. Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 - 16, 17 - 22 Vaxholmsbåt från Nybrokajen till Grenadjärbryggan Grand Central by Scandic, Kungsgatan 70. Bar, restaurang och hotell Värdshuset Kräftan, Kräftriket 9, Buss 50 till Albano. Lunch 10.30-14. Festvåning, catering. Restaurang, bar. SQ Bar & Restaurang, Saltsjöqvarns Kaj 25, Restaurang, bar och Elite hotell Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 Urban Deli, Sveavägen 44, sön-tis 07-23, ons-tors 07-01, fre-lör 07-02.

Essingeleden E4/E20

BAR/ RESTAURANT

non stop cruising glory holes cinema WWW.BLUEVISION.SE

sda

lslu

nde


Varje söndag

18-05

Patricia.st Teg e

Li

Va lh

all av ä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

rega Stu

ge vä rta

n

rgat a

ppa

Ske

tan

vga

lavä

atan

Djurgårds

brunnsvä

Check out our always updated Facebook page @clubbackdoor

urg ård svä ge n

Vasamuseet

Skeppsholmen

2

Djurgården

Skansen

Österlånggatan

17 n

ke

GAMLA STAN

- Worldclass sound system - International bookings - House/Techno - New dancefloor with

Arenavägen 75 • 4 bars • 2 dancefloors Dot Audio Soundsystem • 18+ ID with photo

Storkyrkan

in

gen

Strandvägen

7

Fridays & Saturdays 23.00-05.00 SUPERHITS & GUILTY PLEASURES!

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

gen

Dj

nearby!

n

Slottet

n

r kb

• Locate a dategsvägen anywhere, anytime! Lindarän

äge

gärdet

14

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L

M

llav

en

sgat

n

3

ata

Now 2 dancefloors!

Ladugårds-

Kar

man

rgat a

Val ha

Karlaplan

Riksdagen

tg

The best and gayest club north of Ibiza

Find your date on the move!

aväg

darg

Gre

atan

Sto

Nybroplan

Stora Synagogan

nég

KARLAPLAN

Narv

Norrlandsgatan

nadsgatan

KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡

n ata n ✞ a S:t Jacobs K:a gat an gat Gustav s b o Adolfs Jak edsg. Torg Fr

yn

qruiser.com

Styr

tan

Lin

R id

Hamngatan

gels rg

sga

Stureplan ÖSTERMALMSTORG

Regeringsgatan

Malmskill

el

sg.

dör

Gre

24

men

n

Dah STADION

Bra heg atan v Tu rega tan Nyb roga tan

gården

Kom

äge

Erik

an

Sib yll Jun egatan gfru gata igat n an

sgat

iller

alm

tan

Eng

erm

Art

Öst

Humle-

Kungsgatan

dsv

n

tan lber gsga

n gata ekts

en

elbr

te

lud

GÄRDET

Ka

rla . vä nsg g

en

an

9

din

äg göv

08-7430570

Gröna Lund

Slussen

Bellm

.

Erstagatan

ästarg

Gata

Borgm

10

Fåfängan Danvikstull

18 tan iksga

atan ängsg Barn

Tege lv

nag.

Sic

kla

Ka

sg .

nal

a

23 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 24 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 25 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop

• ENGLISH • STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

Hotellhänget

ETC & KULTUR 19 Platinum Ink&Piercing, Östgötagatan 79 20 Beyond Retro, Brännkyrkagatan 82, MåmFre 11-19, Lör 11-17, Sln 12-16. 21 Regnbågsmässan, Sofia Kyrka, final 12 maj, 18.00 22 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning Moderna Museet, Skeppsholmen. Gilbert & George t.om 12 maj.

DAILY UPDATED GUIDE IN:

GULLMARSPLAN

A club for women and queers who likes women and queers. Check facebook for next event! Search for Hotellhänget

HOTELL

10 Elite Hotel Marina Tower, Saltsjökvarns Kaj 25 8 Grand Central by Scandic, Kungsgatan 70 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1,

Sickla

gat

ets

Al

op p Ko rph

m

é

Kö lna

rg.

Ha

rb ma

ll yA

NACKA

gn

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann

Joh

11

Sickla Udde

Hammarby Sjöstad

Lu

alsgatan

www.platinuminkpiercing.se östgötagatan 79, stockholm 08 702 06 54 T skanstull

4

atan

sg.

Götg

Grind

Eriksd

CAFÉ 17 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. 18 RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Café Dynamos lokaler , Södermannagatan 38. Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

EROS Tegelviksplan

tan

rman

n

g.

rgsga

Söde

tagata

Nyto

Östgö

borgs

en

iernas

atan

Renst

Götg .

lagarg

tan

Reps

ansga

Katarin avägen SLUSSEN Stadsg g. Moseårdsham Pauls backe t nen nk Torg Fjällgatan MARIAORGET g. atan gårds ergsg Högb tan Medborgarovsga tan Tjärh platsen ngaga Folku MEDBORGARtan PLATSEN s ga Kock gatan sö Å n egata atan NyBond ulåsg n s Lad torget 21Sofia✞K:a egata n å k S ÅsöVitabergsKatari torget na B an tan M ga ndsga alm parken atan g t Halla e n a g ata gå Blekin ndsg rd Gotla sv . äg gonag en Allhe 19 g. s d n SKANSÖla TULL en g ä v Ring

2

Medlemsklubb. Uranus, Erectus, Fomo, Spit, Technobastun, technoklubbar, se gaymap.qx.se för datum Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M

• DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA •

stockholm

gaymap.qx.se


Hivtest med snabbsvar. Anonymt och gratis.

12-16 JUNI 2019

checkpointgoteborg.org

CHECKPOINT GÖTEBORG

GÖTEBORG GAY GUIDE

3

5 1

2

4

Gretas Öppettider: Fredag 22.00 - 05.00 Lördag 22.00 - 05.00

6 7 S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB

Göteborg

rfsl.se/goteborg

Fika och umgås varje onsdag.

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

ÖPPET HUS ONS 17-20.

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, Kungstorget, Öppet varje dag från 11:30 fredag och lördag till 03. 2 Gretas Bar & Nighclub, Drottningg. 6 HBTQ-mottagningen, 35. fredagar 22-05, lördagar 22-05. Chapmansgatan 6. 031-7661922. 3 Foajébaren, Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen 7 Närhälsan. Fjärde Långg. 48, månQueer, Park Lane, Kungsports-avenyn fre 08-17. Vi erbjuder testning och 38. Sista fredagen/månaden 23-05. rådgivning avseende hiv och andra SLM,. Info via slmgbg.nu, gaymap. sexuellt överförda infektioner inklusive qx.se. hivtest med snabbsvar, web-tidbokning Haket, Första Långgatan 32. Extra fester då och då se gaymap.qx.se via hemsida, www.narhalsan.se/smc Gayhälsan, Sahlgrenska, Gröna Stråket 16, vån 1. Mottagning CAFÉ/RESTAURANG helgfri måndag 16.30-18.00. Crippas Café Kusttorget 1, tis- lör : 11-22

ÖVRIGT

Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20. 5 Beyond Retro, Arkaden, Drottninggatan 38-44. Öppet månfre 10-20, lör 10-18, sön 18-17.

4 RFSL GBG. Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons 17-20,

DAILY UPDATED GUIDE IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


Vaccinera dig mot Hepatit B KOSTNADSFRI VACCINATION mot Hepatit B för män och transpersoner som har sex med män. Erbjudandet gäller alla som bor i Västra Götaland. Vaccinationen sker på Närhälsan Sexualmedicinskt centrum i Göteborg. TELEFONTID FÖR BOKNING: Måndagar och torsdagar kl 13:00 –14:30. Tfn 031-346 06 80. Du kan också kontakta oss via narhalsan.se/smc Vi erbjuder även test mot könssjukdomar.

SUCCE FÖR FREIXENET PROSECCO Med de finaste Gleradruvorna från Italiens proseccoregion Veneto har Freixenet Prosecco på kort tid blivit en riktig storfavorit! Den har frisk och elegant smak med toner av mogen citron, gröna äpplen och grapefrukt.

FREIXENET PROSECCO Art nr 77774, 11 % alc vol, 75 cl, pris 99:-

Närhälsan Sexualmedicinskt centrum Fjärde Långgatan 48, vån 8, Göteborg

Det finns inga rätt eller fel när en älskad person ska begravas. Låt hjärtat och känslan styra. Se våra filmer på fonusost.se

freixenet.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

Nu har jag fått nog!

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se

qruiser.com

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

Rådgivningen Skåne www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀

MALMÖ GAY GUIDE

嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

3 1

2

Swimwear 2019 shop.qx.se

4

5

Behöver du testa dig? Har du frågor om säkrare sex? Behöver du bara prata med någon?

6

Drop in mottagning för män soom har sex med män och transpersoner, ons 14.00-15-45

Välkomna till oss på Centrum för sexuell hälsa!

Besök vår hemsida för mer information: www.skane.se/sus/sexuellhalsa

, Skånes universitetssjukhw

S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 2 Bee Bar, Södra Förstadsgatan 36. Öppet varje dag 11.30. Fre-lör till 02. SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar.

ÖVRIGT/OTHER

hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning SNABBT – GRATIS – ENKELT Boka bord på beebar.se

CheckP nt Skane i

safe6.nu/checkpoint

Södra Förstadsgatan 36, Malmö, 040-30 77 28

4

3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. 4 Noaks Ark, Barkgatan 11, Mån-tors 10-16, Fre. 10-15. Stödcenter för de av oss med hiv och våra närstående. 5 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45.

6 Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16. Passion Events. Eventbolag som gör allt från små till stora arrangemang, konferenser, middagar och nattklubbsevent kontakt: Ulf Nordvall 0701554864

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81, DAILY UPDATED GUIDE TO MALMÖ/SKÅNE AND COPENHAGEN IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


Jag kan ge dig allt. Utom min hiv. Johnny och Henry är gifta. Johnny lever med hiv men det gör inte Henry.

Dagens hivmediciner är så effektiva att virusnivåerna i blodet blir omätbara. Det gör att man kan skaffa barn, ha sex och ge relationer allt, utan oro för att hiv överförs. Idag är det svåraste för många som lever med hiv inte sjukdomen i sig, utan andras okunskap och fördomar.

Behandlad hiv är smittfri hiv! Läs mer på www.smittfri.se Foto: Jonas Norén


ÅRETS GAYKRYSSNING CINDERELLA – THE DANCING QUEEN THE BIGGEST SWEDISH GAY/LESBIAN CRUISE EVER

FRIDAY JUNE 7TH

Gaykryssning Viking Cinderella

375

prisex per person

Go gay på Östersjön Sommar, sol och bubbel på däck innan pulsen på clubgolvet tar vid. När The Dancing Queen glider ut i skärgården har vi laddat upp med både hummer och kyld champagne, grym shopping, dragshow och singelmingel. IdolSebastian kommer, Lina Hedlund samt Moxy och King Kongs hetaste dj:s kommer – och stans gayaste livsnjutare kommer definitivt att dyka upp.

Lina Hedlund

Boka din biljett till sommarens stora happening på Vikingline.se/gay Sebastian Walldén

Stolt Partner till QX GayGala 2019


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.