QX Juni 2018

Page 1

juni 2018 #273

mr gay & sommarens

badbrallor

love

simon

ulf

kristersson


TWO CITIES, ONE COUNTRY – FOR A UNITED EUROPE, OPEN TO THE WORLD For the first time in EuroPride history, the event is hosted by two cities, a celebration for LGBTI rights that you wouldn´t want to miss. STOCKHOLM

July 27 to August 5

GOTHENBURG

August 14 to August 19

Proud Organisers

www.europride2018.com www.stockholmpride.org www.westpride.se #EuroPride2018

ww Proud Host Cities


RESTAURANTS AND BAR AREAS ALL DAY, AND STOCKHOLMS BEST HOTEL. MAKE SURE TO BOOK YOUR STAY AT BERNS HOTEL, ENJOY DINNER OR JUST MINGLE AT BERNS ASIATISKA AND BERNS BISTRO WITH YOUR 20% DISCOUNT CODE ”CLEANGROUP”. WELCOME TO BERNS DURING EUROPRIDE 2018! CODE VALID FROM 27/7 TO 6/8.


6 th ELLA INTERNATIONAL LESBIAN FESTIVAL

30 Aug 06 Sept Mallorca 2018

BEACH GASTRONOMY CULTURE ART SPORTS MUSIC

Special guests:

Dj Pamela Stockholm

Dj Fride Oslo

Stellar Addiction

Lanoire

Claudia Tejeda

Dj Blues

Turbo Disko 3000

Super Agente 86

Dj Pamela

Tania Leman

Anne Andersson

Dj Fride

Jasi Pink

Miss Scandal

Sydney

Cologne

Stockholm Oslo

Barcelona Berlin

Mallorca Zurich

Mรกlaga

Mallorca

Mannheim

Copenhagen

ELLA Festival Mallorca @ellafestival

Sponsored by:

27Jun-01Jul 2019


N Y H ET IN !F N S I A LL A B U TI K

ROSÉ

ER

b a l a n s e r a t. f r i s k t. f r u k t i g t.

EXPRESSEN SöNDAG 13.05.2018

BRA KÖP! ALLT OM VIN. NR. 6. 2018

84 POÄNG ”REN, GOD & FRÄSCH” LIVETS GODA. 2018

Monte Ory är friskt och fruktigt i elegant stil med inslag av röda bär, blodcitrus och örter. Vinet har fått sitt namn från berget Ori i Pyrenéerna vars topp balanserar på gränsen till Frankrike. Vingårdarna ligger i norra Spanien. Placeringen är unik och levererar ett fantastiskt mikroklimat. Ljumma temperaturer och lagom med nederbörd ger utmärkta förutsättningar för ett behagligt, avslappnat och balanserat vin. MONTE ORY ROSÉ . ART.NR. 2268. 750 ML. 13% VOL. 82 KR.

W W W. H E N K E L L- S V E R I G E . S E

Alkohol är beroendeframkallande.


FOTO: MAGNUS RAGNVID

sex med smail Den 5 juni är det premiär för sexprogrammet ”Sex med Smail˝ med bitjejerna Isabelle Wahlf, sexexpert och Sabine Engström, sextestare i programmet. Sid. 45


m

QX 22 år!

y since 19 9

er

a

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

5

r

co m

it

g the

b ow

n

vin

in

juni´18

ISSUE NO.

273

QX checkar in

S

QX inför en ny sektion i tidningen där vi testar hotell. Från norr till söder. malmö pride

love, simon

”Full moon in the city. And the night was young. I was hungry for love. I was hungry for fun” Nu är det dags för Malmö Pride och vi gissar att alla pridefirare kommer att sjunga allsång på pridekalaset när Samantha Fox intar stora scenen i PridePark.

Den 15 juni har årets stora gayfilm premiär Love, Simon.

37

31 mina favoriter

14

Författaren, språkkännaren, bisittaren, flatikonen, krönikören Sara Lövestam är alltid aktuell. Här väljer hon sina favoriter.

28 pride i madrid

57

Madrid Pride är en av världens största pridefestivaler - om inte den största. Här är korta tips på saker du kan göra, se, äta, och uppleva när du är där - och var du kan bo.

24 sommaren i city med mr gay

ulf kristersson Det har blivit dags för Moderaternas Ulf Kristersson att frågas ut av QX. Vi fick nästan en hel timme på oss att prata hbtq med Ulf som bland annat berättar om hur han tillsammans med Fredrik Reinfeldt trotsade partilinjen i partnerskapsfrågan.

Regerande Mr Gay, Samuel Bälter, lämnar i augusti över kronan. Men innan dess ska han till Polen för att tävla om kronan i Mr Gay Europe. QX passade på att be Samuel visa sommarens hetaste badmode.

55

48

45

calum scott I Sam Smiths regnbågsvackra fotspår kommer ytterligare en öppen homosexuell artist i samma genre.

juni 2018 #273

oktober 2016 #253

MÅNADENS OMSLAG årets homo

om orlandoMr Gay Sweden 2017 intar tragedin Stockholm city och visar sommarens badbrallor. Dessa badbyxor finns jimmie hos shop.qx.se och heter åkesson Addicted Shark Brief Peacock och kostar 439 kr. qx träffar

mr gay & sommarens

badbrallor

ALLTID I QX

MÅNADENS CITAT

8 10 22 24 62 70

”Att ha sex och att äta mat är det bästa vi fick som människor˝.

Ledare QX Gayskola Krönika Mian Lodalen EGO Stefan Nilsson FTM/MTF Roger Wilson

love

simon

ulf

kristersson

OMSLAGSFOTOGRAF Peter Knutson

sabine engström, officiell sextestare i ”Sex med Smail”. Sid.45


ingång

”Jag kan inte låta bli att irritera mig...” I mitten av maj kom sommaren till Sverige. Det var varmare här än vad det var på Kanarieöarna och i Portugal. Och så har det fortsatt i två veckor nu. Syrenerna blommar livfullt lila, hudens mjölkvita nyans börjar skifta åt den mörkbeiga hållet och uteserveringarna är fyllda till brädden. Allt borde vara frid och fröjd, och jag borde känna total harmoni. Men tyvärr ställer ett gäng medmänniskor till det. Jag kan liksom inte låta bli att irritera mig på... ...de som nyligen börjat sin ”kroppsresa” och måste berätta i vartenda inlägg om hur de

Anders Öhrman och Ronny Larsson

tömt kylen på onyttigt, handlat kruska för en förmögenhet och vars Instaflöde numer bara innehåller ett svettigt ansikte i olika vinklar i ett omklädningsrum. ...folk som inte kan lägga ifrån sig mobiltelefonen i mer än fem minuter. Som under middagar, möten, samtal...you name it, MÅSTE kolla sitt Insta/FB-flöde. Det är inte att

”..som under middagar, möten...MÅSTE kolla sitt FB/ Instaflöde...” dom svarar på superviktiga mess eller mail utan de MÅSTE bara kolla om några likes trillat in. Det både är och ser nonchalant ut. ...bartendrar som har noll koll på vems tur det är och som dessutom förväntar sig dricks när jag fått vänta i en eon av tid. Glöm. Det! ...personer som har 1500 följare på Instagram och kallar sig ”Influencers”. Fniss. ...människor (i princip alltid tanter över sextio) som snipigt och tydligt svarar ”JA DET SKA JAG” när kassörskan i mataffären frågar om de vill ha kvitto. Tanterna svarar alltid med en ton som antyder att de vill ha kvittot för att de är övetygade om att de just blivit toklurade och måste nu dubbelkolla.

...dom som stannar upp precis när de gått av tunnelbana/buss/rulltrappa och ba: ”Vart ska jag nu?”. Jo, du ska FLYTTA dig så vi bakom inte ramlar rakt in i dig. ...föräldrar som inte tar med hörlurar till barnen när det ska kollas på iPad på tåg eller flyg. ...de där 45-åriga männen i cykebyxor som bränner fram på cykelbanor i stan som om det vore Giro d´Italia. Ta inte ut er löjliga ålderskris på oss ”normala” trafikanter. ...de som tappar/slänger glasflaskor efter picnicken i parken och inte ser till att slänga glassplittret. Min hunds tassar blöder varje sommar och för det hatar jag denna kategori extra mycket. Apropå hundar. I det här numret ägnar vi ett par sidor åt våra fyrfota vänner. Min fyrfota vän är nu elva och en envis liten schnauzerkärring. Igår klippte jag pälsen på henne och vi blev så osams att jag var tvungen att gå av mig ilskan under en lång kvällspromenad. Utan hund. Imorse mös vi i sängen och kastade pinne i parken. Livet med hund är aldrig tråkigt, det är säkert. Och det blir ännu roligare när man upptäcker hur mycket kul man kan göra i sällskap med hunden. Spana in min kollega Matildas guide över hundvänliga ställen i våra tre största städer. Och om ni undrade: Ja, jag är själv heeelt perfekt. Glad sommar! Ronny Larsson

ANDERS ÖHRMAN

Bästa film med HBTQ-tema: Allt om min mamma Pool eller hav: Pool Årets sommarhit: ”Flames ”med Sia och David Guetta

RONNY LARSSON

Bästa film med HBTQ-tema: Call Me By Your Name Pool eller hav: Havet. Mer spännande så. Årets sommarhit: Samir & Viktors VM-låt.

Hej Redaktionen: vad har du i glaset i sommar?

Ulrika Lahne, Marknad – Mitt absoluta favorit rosé är det sydafrikanska Mulderbosch, forsätter sommaren som den börjat är kallt dricksvatten direkt från kranen på landet bland det godaste som finns.

Jonas Persson, Annons – En Dry Martini gjord på Tanqueray Gin, med grön oliv går alltid hem! Höst, Vår, Sommar och Vinter!

Matilda Thorén, reporter – Glaset är fyllt med Whole Earth sparkling lemonade. Dricks med en något besviken min medan jag suktar efter min frus iskalla bärs.

Pär Jonasson, Frilans – Eftersom jag just varit i Brasilien svarar jag självklart caipirinha. Klassisk med cachasa och lime tröttnar jag aldrig på, men passionsfrukt eller lichi är också fantástico!

Andrea Engström, Frilans – För varma dagar och långa nätter är favoritölen Red Stripes. För svalka väljer jag Ramlösa Melon. Den är beroendeframkallande har jag märkt...

Tryck: MittMediaPrint

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Förlängda Armen

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

RS distribution 2017: 31 700 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare Vecka. 19 152 190

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


ÅRETS HBTQ-KRYSSNING

CINDERELLA – THE DANCING QUEEN

THE BIGGEST SWEDISH GAY/LESBIAN CRUISE EVER

FRIDAY SEPTEMBER 7TH

HBTQ-kryssning Viking Cinderella

Go gay på Östersjön

165:-

prisex per person

Succékryssningen från i fjol är tillbaka! På kvällen fredagen den 7 september drar nöjesdrottningen Cinderella på sig regnbågsstassen igen och lämnar kajen för ett fullspäckat dygn med grymma dj:s och ett virvlande dansgolv. När Sabrina och The Weather Girls äntrar scenen stiger pulsen ombord. Säkra din plats redan nu – det här vill du bara inte missa.

Stolt Partner till QX GayGala 2018

Bäst pris på

Vikingline.se/hbtq


-10-

uqx GAYSKOLA – DEL 33

christine jorgensen

I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren.

Christine Jorgensen är den första personen i världen som genomgick en lyckad könskorrigering. Det är i allafall henne man brukar hänvisa till när man pratar om den första lyckade korrigeringen. Tidigare hade ju danska Lili Elbe (The Danish girl) genomgått en korrigering som dock inte lyckades. Christine föddes i New York 1926 (som George William Jorgensen) och var soldat i den amerikanska armén. När Jorgensen kom tillbaka till USA efter andra världskriget började hon oroa sig för att hon inte hade någon maskulin fysisk utveckling. Hon började själv studera möjligheten till korrigering och började använda ett kvinnligt hormon. Planen var att Christine skulle

opereras i Sverige men på vägen Nyheten om hit stannade hon till i Köpenhamn Christine Jorgensens där hon träffade en läkare som sa könskorrigering sig kunna hjälpa henne. Christine kastrerades och genomgick sedan fick enorm många operationer - i Danmark och uppmärksamhet senare även i USA. i USA Namnet Chistine valde hon för att hedra sin läkare Dr Christian Hamburger. York, ett hus som Christines pappa Nyheten om Christine Jorgensens byggt till henne efter könsbytet. Paret könskorrigering fick enorm fick dock inte gifta sig då Christine uppmärksamhet i USA och på fortfarande biologiskt var en man tidningarnas förstasidor basunerades enligt födelseattestet och Knox ska det ut ”Ex-GI Becomes Blonde ha förlorat sitt jobb när förlovningen Beauty” och Christine blev en flitig med Jorgensen blev känd. gäst i tv-sofforna. Christine Jorgensen flyttade Christine förlovade sig senare senare till Kalifornien där hon med Howard Knox från New York. bland annat skrev sin biografi Paret bosatte sig i ett hus utanför New ”Christine Jorgensen: A Personal

Autobiography”. Hon reste även runt i USA och besökte skolor och höll föredrag om sina erfarenheter. Christine avled 1989 vid 62 års ålder i lungcancer och hon hedras nu i flera HBTQ-sammanhang i USA som en pionjär och för sin viktiga roll att synliggöra transpersoner i USA.


TRISTESSA Angela Carters KULTROMAN The Passion of New Eve blir opera

OPERA AV Torbjörn Elensky, Jonas S. Bohlin och Ann-Sofi Sidén REGI Katharina Thoma DIRIGENT Fredrik Burstedt URPREMIÄR 6 oktober 2018

UPPLEV OPERAN I AUGMENTED REALITY • Ladda ner Kungliga Operans app gratis • Rikta telefonen mot den här bilden • Upplev mer AR – beställ säsongsprogrammet på operan.se

Stolt partner till Kungliga Operan

Mastercard

Samarbetspartners

Savana Wallenius Lines


– 12–

21

…poäng. Nej, vi kan inte komma över att Europas telefonröstare gjorde tummen ner SÅ hårt för Dance You Off. 7 p från Danmark, 4 p Litauen, 3 p Norge, 2 p Island, Azerbajdzjan, Montenegro och 1 p Ryssland. Bah!

ÄNTLIGEN! X 2

GENDER SCHMNENDER Converse och Miley Cyrus har en kollektion ihop. “No age, no gender, no sex - I wanted everyone to feel included.” kommenterar artisten sin rosa/svart/vitalinje och vi gör tummen upp.Converse x Miley finns på converse.com och hos exempelvis Scorett, Nelly och Stadium.

ÄR DU NÄSTA MR GAY? Snart är det dags att kora Mr Gay Sweden 2018! Nu söker Clean Group en kille som kan representera Sverige i Mr Gay Europe 2019. Sök till Mr Gay Sweden 2018 genom att skicka en ansiktsbild samt en kroppsbild på dig till Qruiser (qruiser. com/?id=1307231) eller Facebook (facebook.com/mrgaysweden). Skriv gärna några rader om dig själv och berätta varför just du ska få bli Sveriges nästa hjälte. Eller varför inte tipsa om någon som du tycker ska ställa upp i tävlingen? Mr Gay Sweden tävlingen kommer att hållas under Stockholm EuroPride 2018 i samband med en stor fest på Berns Salonger. Ansök senast 20 Juni. Sök nu och var med om en oförglömlig resa. Minimumålder för att söka är 18 år. Lycka till!

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE ..senaste månaden: 1. ”Du kanske känner dig febrig eftersom jag kom i dig och har hiv” 2. Studie visar: Här googlas det mest efter gayporr. 3.Studie visar: Heterosexuella personer har en hel del gaysex.

”I have had romantic relationships with women and men through my life” Sångerskan Rita Ora kommer ut med sina erfarenheter efter att ha anklagats för queerbaiting då hon på nya singeln Girls sjunger rader som ”Sometimes I just wanna kiss girls, girls, girls” and “I’m open-minded, I’m 50/50, and I’m never gonna hide it.”.

Mian Lodalen är en av medlemmarna i Nya akademin, en sammanslutning som med transparens ska dela ut ett alternativt Nobel-pris i Litteratur. När kommer det första alternativa Nobelpriset tillkännages? – Vi följer tidigare akademiens tidsplan och tillkännager priset i oktober och priset delas ut runt den tionde december. Vilka är med i denna akademi? – Idag är det allt ifrån författare, arkitekter, designers, litteraturvetare, socionomer, innovatörer, forskare, advokater och kulturarbetare i gruppen, alla är välkomna. Vad får pristagaren? – Vi jagar finansiärer nu, och där hoppas vi på att alla som liksom vi känner att världens största och viktigaste litteraturpris ska delas ut även i år vill vara med och bidra. Priset ska vara en ansenlig summa.

HEARTS NOT PARTS! Men hur mycket dör vi inte för dessa t-tröjor från brittiska klädjätten River Island, som sedan ett tag tillbaka har butiker i Sverige Den rosa tischan har texten ”Hearts Not Parts” tryckt på ryggen (och bröstet). Och den svarta ”Love Not Labels” är riktigt snygg designad. Klockrena plagg för den stundande Pridessäsongen!

EARL GAY!

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @LAURENT.XIV ...är inte bara dreamy as f**k. Hans Instaflöde är inspirerande, stilrent och fullt av bilder från olika destinationer runt om i världen. Den 27-årige fransmannen har 460.000 följare som suktar efter hans abs, busiga hår och boy-next-door-look. France Douze points!

Vi älskar ordlekar och att döpa ett te till Earl Gay är ju genialt! Johan & Nyströms Earl Gay är en supergod blandning av honeybush (genialt flatigt smeknamn), vitt och svart te som smaksatts med blåklint, bergamott och såklart, regnbågar. 5 kr per såld burk går till Regnbågsfonden, och självklart sparar vi den snygga burken!


Sveriges bästa rederi. Vinnare av Grand Travel Award 2018

Upptäck någon du glömt bort. Dig själv. KOM BORT, KOM NÄRA FRÅN 200: –

BIRKA.SE | 08 702 72 00

Prisex. per person 21-22-timmarskryssning med del i 2-bäddshytt Cabin Standard.

Vårens bästa minisemester är en kryssning. Hos oss får du tid att upptäcka dina nära, dig själv eller någon du aldrig träffat förut. Alltid med boende, shopping och vårkänslor runt hörnet.


-14-

Du får bjuda tre personer, levande eller döda på en champagnekväll. Vilka och varför? Astrid Lindgren, Ellen deGeneres och Tage Danielsson. De känns som människor som har mycket att komma med, men som också kan vara ödmjuka nog att släppa in andra i samtalet. Jag skulle vilja prata med dem om skrivprocesser och mod.

Bok som påverkat dig? Som sextonåring läste jag Djurens frigörelse av Peter Singer, och när jag läst färdigt var jag vegan.

När du kom ut gick du alltid på det här stället (klubb/bar)! Bitch, Tip Top och Häcktet

Stad du skulle vilja bo i ett år? Thessaloniki. Då kanske jag äntligen skulle lära mig grekiska.

Din favorittidning? Tidningen Skriva, jag blir så peppad av att läsa om andra som skriver.

sara lövestam Författaren, språkkännaren, bisittare n, flatikonen, krönikören Sara Lövestam är alltid aktuell. Kom mer med ny barnbok i juli och en ny grammatikbok om ordföljd i höst. Dessutom gör hon ett tv-program om språk ihop med Kalle Lind i höst.

Det äter du helst? Rabarberpaj

Dricker om du går ut på krogen? Mojito, ofta alkoholfri

FOTO: PETER KNUTSON

Vad skulle du säga till Donald Trump om du träffade honom? Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.

voriter & hennes fa

Favorit fiktiv HBTQ -person? Poussey i Orange Is the New Black

Reality-serie du skulle kunna vara med i? Lesbiska Bachelorette, om det någonsin kom en sådan. Och om jag inte redan hade en partner. Jag höll på att säga “och om jag fick vara bachelorette”, men det spelar ju ingen roll när alla deltagare ändå är flator och det skulle raggas vilt mellan deltagarna. Vid närmare eftertanke är det kanske därför det inte finns någon lesbisk Bachelorette - å andra sidan, vilken dokusåpamakare med självaktning backar från ett tv-koncept för att det finns en risk att alla ligger med alla?

Vilken är den mest kända person du träffat? Jag träffar ofta kända människor i mitt jobb, men har inte koll på kändisskalan riktigt. Thomas Ravelli? Mona Sahlin eller Jan Guillou? Meg Rosoff kanske är mer internationellt känd? Vilken svår fråga.

Din favorit-tv-serie just nu? Jag följer ingen tv-serie just nu, men den senaste jag såg var den danska Netflixserien Rita. Favoritgodis? Mintkyssar

Ditt favoritresmål? Grekland, för att jag tycker om språket, vädret, människorna och maten. Tyvärr har jag för dåligt klimatsamvete för att flyga på semestern, men så fort de börjar ordna chartertåg till Grekland tänker jag hoppa på det.

Din favoritskådis? Emma Chambers

Ditt favoritord? Jag gillar “he”, som är ett norrländskt ord som betyder sätta, ställa eller lägga, alltså placera. “Var ska jag lägga jackan?” “Bara he den någonstans.”

Mest spelade låt för dig i år? Antagligen Her kiss med Boris René, eftersom den avslutar alla låtlistor som jag springer till.


SE ME STE RK ÄN SL A PÅ K ANARIEÖARNA

UPP TILL

3 000:Vem du än är och vart du än vill åka har vi en resa för dig. På våra RIU-hotell väntar service utöver det vanliga och smakupplevelser från världens alla hörn. Upptäck RIU-känslan du med i vinter.

RABATT*

Boka din drömsemester på TUI.se 16 RIU-hotell på Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura. * Boka före 15 juli.

TUI.se


– 16–

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

Namn: Anna-Karin Ålder: 48 Bor: Stockholm Heter på Qruiser: GirlyLove Identifierar mig som: Bisexuell

Caitlyn fick adrian att våga Mitt under en internationell operakarriär valde Angelica att bli Adrian Angelico. Nu är Adrian i Stockholm för att sjunga rollen som Octavian i Richard Strauss opera Rosenkavaljeren. En klassisk ”byxroll”, där en kvinna sjunger rollen som en ung man som i sista akten spelar en kvinna. Med Adrian som Octavian blir plötsligt rollen på riktigt. – Jag tror många sopraner ser byxroller bara som en grej, men jag kunde vara mig själv – och plötsligt såg alla rätt pronomen i operan. Det var ingen som gjorde någon grej utav det. It just was. Som om jag levde mitt vanliga liv. Vid Jussi Björling-statyn utanför Kungliga Operan möter jag en man klädd i ett stort leende som just har avslutat dagens repetitioner och vi tar sikte mot ett kafé i Gallerian. – Jag hade en stor affisch med Jussi Björling på mitt rum. Min sånglärare tillät mig bara lyssna på de gamla sångarna. Franco Corelli, oh my god!, säger Adrian, visslar och himlar med ögonen över den stilige italienske stjärntenoren. När samtalet kommer igång märks snart att norsk-samiske Adrian, bördig från Tromsö högt ovan polarcirkeln,

gått sina egna vägar med en barndom var sjuttio. Om hon törs… Visst jag tog helt ovetande om såväl opera som könchansen. Får jag inga jobb är det bara sidentitet. Han sjöng musikal och klädde att hitta något annat att göra. Livet är sig som han ville. viktigare. – Det är lättare för en flicka. Man blir Operavärlden sägs vara väldigt konser”bättre” och möts av: ”Åh, du är en vativ men Adrian har inte stött på några flicka som vill ha killkläder - så smart. problem och under hela kaffestunden är Spelar du fotboll – vad kul!” Men en han otroligt öppenhjärtig, han vill dela pojke får höra ”Ska du ha kjol på dig? med sig eftersom han tycker det är vikVarför skall du tigt och något han själv saknat. leka med Barbie?”. ”jag är opera- Att vara transperson beskrivs Det var när jag sångare först ofta som något sorgligt och kom i tonåren förfärligt i media. Hemma i och främst, och Norge har operasångaren ställt som kategorin blev på kanske tion- upp i både tidningar och tv. smalare. Då blev jag som inlåst i ett – Det är därför jag är öppen de plats är jag fack där jag inte och talar om det i media. Som transperson” hörde hemma. Jag transperson framställs man var aldrig lycklig, men visste inte varför. oftast bara som transperson och inget Förrän jag såg filmen om kastratsångaren annat. Jag är operasångare först och Farinelli. Då kunde jag förstå. Jag hade främst, och på kanske tionde plats är jag aldrig läst eller hört om en transperson transperson. Det framställs alltid som i mitt liv. Jag hade nästan inte hört om trist att vara transperson, det är lite som det ens för fem år sedan.” att vara homo förr i tiden: Du är homo, Det var först när den olympiske vad trist, har föräldrarna kastat ut dig? guldmedaljören Bruce Jenner skapade Det är alltid svårt. Jag har haft tur och rubriker och blev Caitlyn som Adrian har en familj och kollegor som förstår. inspirerades och vågade ta beslutet att bli Min story är fin. en man. Tony Ryttar – Jag såg att hon inte var tjugo, hon

Hur kom du ut? – Jag kryssade i på Facebook att jag gillar både tjejer och killar. Men oftast har folk bara märkt att jag är bi så jag har inte behövt berätta det. Jag har inte ”kommit ut” på något sätt, heterosexuella kommer ju inte ut så varför ska jag göra det? Jag säger att jag är bisexuell när jag känner för det, jag vill inte ha några hemligheter. Vem berättade du för först? – Det var min närmaste vän som är en gaykille och han reagerade inte alls. Allt var helt som vanligt. Han är såklart positiv och uppmuntrande till att jag träffar tjejer, vilket känns fint. Har du några tips till de som kommer ut idag? – Prata först med dem du känner dig trygg med. Kom ut och var stolt, Berätta för hela världen om du vill och bry dig inte om vad andra tycker. Men kom ihåg att heterosexuella inte behöver komma ut, så känn inget tvång att du måste säga det till allt och alla. Sök stöd hos gaykompisar om du skulle få några negativa reaktioner. Matilda Thoreén

qx tillbakablick vv 5 ÅR SEDAN 13.34

10 ÅR SEDAN

15 ÅR SEDAN

20 ÅR SEDAN

Sida 1

juni 2013 # 213

bad boy! sommarens badbyxor berserkers rugby startar damlag Sverige runt - gayparen du kan bo hos i sommar moa svan 72 timmar i israel

Juni 2013. En bad boy eller - badpojke. I QX juni för fem år sedan visade amerikansk/ danska Nate upp sommarens badmode.

MÖT BONDEN PETER JIMMIEMARTIN GÖR SUCCÉ LONDON ATT FÖLJA SINA DRÖMMAR

FORT LAUDERDALE

Juni 2008. Bonde söker fru-Peter sökte pojkvän i TV4’s populära program. Tyvärr hittade han ingen man men Peter fick ett omslag av QX.

QX JUNI 2003 DET GLAMOURÖSA NUMRET

13-05-24

QX JUNI 2008 DET CHANSTAGANDE NUMRET

OMSLAG juni 2013 Rätt version

Juni 2003. Alcazar släppte albumet ”Alcacarized” och plåtades för QX av Elisabeth Ohlson Wallin.

BONJOUR GLAMOUR

Juni 1998. GayGames i Amesterdam stod för dörren och QX lyfte två av de svenska deltagarna. Kanske inte vårt mest lyckade omslag...– 18–

en old school-lesbisk käftsmäll Det är mycket som känns rätt med Broken Beads debutalbum Homemade. Ett rockande kvinnligt par med fallenhet för blues. En rejäl platta med svartvitt omslag plåtad av allas våran Elisabeth Ohlson Wallin. Låttitlar som som Howlin out your name och

p.qx.se

Down to the river som spelats in både i Trollhättan, Järvsö och New Orleans. Det är helt enkelt en old school-lesbisk käftsmäll. Slaget är utdelat av sjuksköterskan Pauline Ramsby och journalisten Bodil Sjöström. De är gifta och har

De har varit ett par i 22 år och båda hade de en dröm, att spela in en platta tillsammans. Nu är den här.

varit ett par i 22 år. Musiken har alltid funnit där, fast på olika sätt. Pauline är en van rocker och har nött coverbandsvängen i två decennium. Medan Bodil hoppade på punktåget i Trollhättan i mitten av 70-talet då det rasslade genom Sverige.

QX Prideturné 2018


– 19–

Spelandet prioriterades bort men tillsammans hade de en dröm. En dag skulle de spela in en platta tillsammans, och i vår släpptes Homemade äntligen. Jag vill gärna kalla det för flatrock, även om artisterna själva använder den något mer mångfacetterade beskrivningen americana med ”något stänk av soul”. QX har ställt tio frågor till Broken Beads om att vara i ett band med sin partner, tjafs i studion och att lita på varandra. Hur är det att spela med sin partner? Bodil: Pauline är inte bara min part-

”Om jag måste välja en enda som jag vet är lesbisk blir det tveklöst Eva Dahlgren” ner utan också min allra bästa vän. Jag kan inte tänka mig någon roligare att vara med, eller spela med. Pauline: Vansinnigt roligt och tryggt. Bodil är väldigt noga och välrepeterad. Hon är min bästa vän. Hur ser skrivprocessen ut? Bodil: En del låtar har kommit till på ren impuls, andra har varit en betydligt längre kreativ process. Själva skalet till en låt har kommit ganska lätt, det är arrangemangen och hur de olika instrumenten tillsammans ska skapa låten som är det knepiga, och roliga. Pauline: Musiken kommer alltid först. Jag kan spela i timmar och låtsassjunga till. Ur det kommer alltid en känsla och därifrån jobbar jag fram en färdig låt. Ibland ber jag Bodil skriva text, ibland gör jag det själv. Om din partner skriver en låt om olycklig kärlek, blir du orolig att det handlar om dig? Bodil: Inte det minsta. Vi har levt ihop i 22 år, då är man väldigt trygg med varandra. Pauline: Nej. Vår relation bygger på

fullständig tillit och förtroende. Blev det någon gång tjafs i studion? Bodil: Visst, men inte mer än hemma i köket. Det går över ganska fort. Pauline: Jag kan bli irriterad på att Bodil är så petig ibland, å andra sidan är jag tacksam för det. Tjafset går över på några sekunder. Beskriv dig själv musikaliskt! Bodil: Jag har en förmåga att se helhet och har ett bra gehör. Jag får ofta höra att jag har en musikalitet när jag skriver böcker eller litterära reportage. Pauline: Musiken är något naturligt i mig, jag är uppvuxen i en musikfamilj, och lever i en musikfamilj. Jag fortsätter att utvecklas hela tiden. Och hur skulle du beskriva din partner musikaliskt? Bodil: En av Sveriges bästa sångerskor och slidegitarrister. Hon har förmåga att skapa energi ur melankoli. Pauline: Lyhörd och vet hur hon vill ha det. Bodil har ett sväng och en otrolig känslighet och kan göra musik ur det enkla, vilket är svårt. Vilken låt på plattan är mest du? Bodil: Uptown. Den har en frihetskänsla som är mycket jag. Pauline: Alla låtar är jag, vi har arbetat så länge med det här att låtarna verkligen är uttryck för de vi är. Vem är den bästa lesbiska/bi artisten någonsin? Bodil: Jag har många musikaliska förebilder både bland kvinnor och män. Om jag måste välja en enda som jag vet är lesbisk blir det tveklöst Eva Dahlgren. Hon har försett oss med fantastiska texter och musik. Pauline: Mina kvinnliga förebilder är Bette Midler, Bonnie Raitt, Chrissie Hynde och Sheryl Crow. Maria Bethania är fruktansvärt bra, om du ber mig välja en enda som är lesbisk. Vilken är den bästa lesbiska låten? Bodil: Barefoot med k.d lang Pauline: Uptown med oss! Matilda Thoré

Sommarens bästa retrofest än finns det biljetter till ”Vi som älskar 90-talet”! I juli återvänder Vi som älskar 90-talet rens finaste stund är superdansiga Let med tre heldagskonserter som hyllar The Beat Go On med superduon Nana årtiondet. Stockholm, Göteborg och Hedin och Jessica Folcker på kör. Helsingborg frälses av 90-talshits då Leila K: Electric kommer bli en av årets akter som Scooter, E-type, Leila bästa stunder. Men. Leila K´s röjiga K, Dr Alban, Rednex, Drömhus, cover av Plastic Bertrands Ca Plane Haddaaway, Alice DJ med flera Pour Moi är galet underskattad. står på scenen. Tre lördagar i rad, 7 La Cream/Tess: Det var under juli (Zinkensdam IP, Stockholm), 14 sitt riktiga namn som Tess Mattijuli (Bananpiren, son släppte en av de Göteborg) och 21 juli ”Än finns biljetter mäktigaste danslåtarna. (Pixlapiren. Helsing- till alla tre dagar- Breathless slår allt på na men ’skynda, borg) äger festen rum, fingrarna. och med tanke på att C + C Music Facskynda’ som Gunde biljetterna går som tory: Gonna Make You skulle ha sagt” smör i solsken så ser Sweat är hiten men det det ut att bli samma fest som i fjol. Än är denna somrigt sexiga RnB-låt som finns biljetter till alla tre dagarna men får oss att svettas på dansgolvet. ”skynda, skynda” som Gunde skulle Caramell: Alla behöver en vän - men ha sagt. inte den usla uppspeedade versionen Här är våra favoritlåtar som vi som finns på skiva utan den Dinah vill höra med tio av akterna! Nah & gänget gjorde under Bara BarnDrömhus: Therese Grankvist galan 2002. hade en uppsjö av hits men mest vill vi Together: Killarna fick en superhit höra Mello-tvåan Stjärna på himlen. med balladen Vänner från såpan Vänner Da Buzz: Trion som numer är en & Fiender men vi hoppas på att få höra duo har fyllt landsortsdansgolv i tre Sommaren är över i remix-version. decennier med brakhits. Vi älskar schlaAlice DJ: Better Off Alone i all ära gerpoppiga Cause I Need Your Love. men det är Will I Ever som får oss att E-Type: Nej, det finns ingen bättre skrika i extas. Ge oss! stund med den långhårige vikingen än Angels Crying. Magisk 90´s-dance! Fotnot: Kolla 90talet.party för exakt lineDr Alban: Den rappande tandläkaup. Alla artister är inte med i alla tre städer.

Vi ses på Pride! Turnéplan sommar 2018 7-10 juni 1-7 juli 27 juli-5 augusti 14-19 augusti 24-26 augusti

Malmö Pride Sundsvall Pride Stockholm Pride/EuroPride West Pride/EuroPride Örebro Pride

Allt för Pride hittar du på vår shop.qx .se


– 20–

w HÄNDER I juni

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

KATY PERRY WITNESS TOUR [SHOW] I Kissed a Girl-sångerskan intar Stockholm och Ericsson Globe den 10 juni. Räkna med extravaganta kläder, maffiga dekorer och en hitkavalkad utan dess like. Räkna med Roar, E.T, Swish Swish, Dark Horse, Chained to the Rhythm och avslutande extranumret Firework. Ericsson Globe, 10 juni.

QX GAYMAP 2018 [KARTA] Nu finns QX GayMap 2018 ute. Den populära turistkartan på engelska finns att plocka gratis på 100-tals ställen i Stockholm city.

Vill du också synas i

shop.qx.se

DEN LESBISKA SOMMARFESTEN

Kontakta annonser@qx.se

Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm

0706- 472 717

[FEST] Moxy intar Bon Bon Bar i Göteborg den 8 juni för en stor fest. Gunn Lundemo ihop med Moxy fixar festen och DJ Fride, Jasmine Rhya och Gunn själv spelar. Biljetter på tickster.se och festen pågår 22-03.

Nya badges i shop.qx.se

Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

RUPAUL-DRUGORNA PÅ BACKDOOR [FEST] Favoriterna från RuPauls Drag Race återvänder för två utsålda shower på Göta Lejon. En stor efterfest efter fredagens show är inplanerad där drugorna ska samlas för att fira. Navid Kabiri håller i den stora efterfesten på klubben Backdoor där Valentina uppträder. Och kanske dyker även Shangela, Katya, Kim Chi, Latrice Royale, Sharon Needles, och Violet Chachki upp. Gretchen, Leo B och Zak Ben är dj:s. Backdoor, 15 juni.

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se eller ring: 08-440 4100

VINYLSKIVOR

Eurovision Song Contest ABBA, Svenska Schlagers m.m. Originalpressade singlar, EP-, & LP-skivor 1955 -1995

WEBSHOP www.goldenoldies.se BUTIK S:t Eriksgatan 96 Stockholm Tel: 08 - 32 22 40 Öppettider : Tisdag & Fredag 12-18 Lördag 12-15 Under Juni - Augusti: Ring och kolla öppettiderna

1977 – 2017

40 ÅR

JAY Z & BEYONCE - ON THE RUN II [KONSERT] Musikvärldens Bonnie & Clyde rullar in i den svenska huvudstaden med sin mastodontturné. Räkna med över 40 låtar och hits som Crazy In Love, Hard Knock Life, Singel Ladies, Halo, Niggas in Paris och så klart, 03 Bonnie & Clyde. 25 juni, Friends Arena

HÄR FIRAS PRIDE I JUNI [PRIDE] 2 juni Sala, 5-6 juni Halmstad 7-10 juni Malmö, 7-10 juni Söderhamn 9 juni Kungsbacka, 15-16 juni Falkenberg 15-17 juni Luleå, 15-17 juni Lund 26- 28 Kiruna, 27 juni - 1 juli Kristianstad, 28-30 juni Borås, Västerås 28-30 juni, 30 juni Trollhättan, 30 juni Borås

Presenttips i shop.qx.se Örhängen, ringar, halsband....

Komplett Pridekalender: gaymap.qx.se/pride/


FINNS PÅ SYSTEMBOLAGET

! t e n i v é Succ

Mer än prisvärt Dina Viner Professional Edition nr 290

Prisvärt

Dina Viner Professional Edition nr 282

HIGH KICK ROSÉ ÄR ETT ELEGANT LJUSROSA OCH FRISKT VIN MED TONER AV SMULTRON, ÖRTER OCH CITRUS. SERVERA I SÄLLSKAP AV GODA VÄNNER SOM EN APERITIF ELLER VARFÖR INTE TILL EN FRÄSCH SALLAD MED GRILLAD TONFISK? HIGH KICK ROSÉ | ARTNR: 79854 | PRIS: 99 KR | ALK: 12,5 % | STRL: 750 ML WINETEAM.SE

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.


-22-

KRÖNIKA: MIAN LODALEN

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

Ingen vill ha en homohund... Ingen kommer undan politiken. Särskilt inte ett valår och de bajsbruna svansarna som följer med det. De deppiga debatterna skapar nästan lika mycket oro som nazisternas revirpink i varenda liten håla där valmöte hålls. Föga förvånande placerade de sig också utanför RFSL:s kongress med sin negativa attityd och otidsenliga outfit. Stänger ner mörkret och går ut i ljuset. Hundpromenaderna är såväl nazifria som uppfriskande och oftast rätt roliga också. I likhet med nyförlösta så får också vi hundägare nästan alltid som första fråga: vad är det för kön? Är det en hona eller hane? Könets betydelse vid ett människobarns nedkomst är större än exempelvis ungens hälsostatus. Eller för all del moderns, som plågat sig igenom en inte sällan utdragen och smärtsam förlossning. Hund eller människa spelar ingen roll. Könet är alltid det primära. Det ska medges att frågan kan vara relevant, som i meningen ”kan min hälsa på din utan att det slutar med ett kostsamt besök på djurakuten?” En tik och en hane löper mindre risk att börja slåss än två samkönade. Men frågan tycks ställas nästan slentrianmässigt. Särskilt poänglöst blir det när den vetgirige saknar hund. Vad exakt ska mottagaren ha informationen till? För ett tag sedan började jag med ett leende och med eftertryck svara att det är en hen. Det kommer sällan någon följdfråga på den. Förutom när samma scen utspelar sig i mina egna kvarter. För en hipster i Sofo är en axelryckning på en hunds henidentitet lika given som tatueringarna, hatten och det överdimensionerade skägget. Hipsterns snabba blick på min egen inte heller helt uppdaterade hennes&mauritz-pojkavdelnings-outfit med tillhörande klassisk flatkeps gör ju det hela ännu mer uppenbart. Sådan husse, sådan hund. Min tjej kallar mig förresten för musse. Ett slags passande mix av husse och matte. Som liten brukade jag faktiskt svara ”blandras” när jag fick frågan om jag var kille eller tjej. Eller som jag säger idag: sådan musse sådan hend. En annan

mer relevant och vanligt förekommande fråga är namnet. När jag svarar ”Bobbi” dras blicken genast mot genitalieregionen. Det händer att vederbörande böjer sig ner för att verkligen försäkra sig om könsstatus. Inte min, utan hundens. Det är uppenbart att inget sticker ut. Namnet. Vad sa människan? Bobbi? Det går inte att ta in. ”Men det är en, en… tik?” ”Ja”, svarar jag fryntligt. ”Och den heter Bobby”, säger du? ”Eller Bobbi, med I på slutet? Bobbi-I? Eller stavar du I-e?” Genusförvirringen är total. Det faktum att Bobbi ser lite tuffare ut än exempelvis en chiuahaua gör också att folk utgår

”Som liten brukade jag faktiskt svara ”blandras” när jag fick frågan om jag var kille eller tjej” ifrån att det är en hane (obs ej skämt) och det är inte heller bra. Folk tenderar vara mer rädda för hanar än för honor. Lika outgrundligt som att människor är mer skraja för svarta hundar än för ljusa. ”Är det en kamphund”, frågade en dam med darr på rösten och pekignes med uppspärrade ögon i knät, senast jag satt på Beebars uteservering. ”Nej, det är en kärlekshund”, svarade jag med mitt gulligaste flin. Hon lät sig inte övertygas. Till sist tvingades jag köpa en rosa sele för att lugna ner folk. Och surprise! Sedan gris-kopplet kom på har jag inte fåt en enda fråga om könstillhörighet. Det gäller att vara både normativ och innovativ för att smidigt navigera i hundvärlden. Mycket kan man skylla min jycke för men normativ är hon i alla fall inte. Hon lyfter på benet när hon pinkar, som annars mest hanar tenderar göra, och på gårdagens promenad fläkte hon slampigt ut sig på rygg framför en tik som genast gick loss i en doftorgie i Bobbis härligheter. Här gäller det att avhålla sig från projektioner. I andra änden av kopplet skruvade damen generat på sig. Nervösa drag i kopplet. ”Nä-ä, så här brukar hon aldrig göra”. Ingen vill ha en homohund. Trots att alla innerst inne vet att jyckar sniffar och juckar på allt som kommer i deras väg. Ett gosedjur. En soffkudde. Ett människoben. De kan inte bry sig mindre om eventuellt kön. Jag har sagt det förut och säger det igen: vi har mycket att lära av djur. Men det här med nos i skrev och gnid mot främlingar skulle vi alla må bra av att sluta med.-24-

EGO med stefan nilsson

Månadens morot

Svenska designern Stefanie Ahlström sitter i sin atelje i Vasastan och gör keramiska krukor med karaktär. Perfekt för morotsstavar eller annat man behöver för sommaren. Kostar 1500 kronor styck. www.isleofmoon.com

Månadens blomster

Oavsett om ”it’s raining men” eller bara är en grå sommardag så behöver man skydd. Rain & Sons har lanserat bästa paraplyet för regniga sommardagar. Med ett färgat käpparaply syns du under en grå dag. Kostar 550 kronor och finns så klart i ett flertal färger. www.rainandson.com

Månadens fire

Jag träffade Lars Rank i början på året. Han gör samtida keramik med budskap som ”Jag är inte Royal Copenhagen-typen” och annat träffande. Här är ljusstaken som flörtar med The Doors, ”Come on baby light my fire”. Kostar 420 danska kronor. www.rank.dk

Månadens mutant Jag träffade Emma Persson för ett år sen. Hon är designer som gör leksaker eller objekt som passar både barn och vuxna. Jag har min groda i miljövänliga material i bokhyllan på landet. Emma och hennes fru gör bra svensk design. En HBTQ-groda i hållbara material kostar 655 kronor. www.studiomutant.se

Månadens daddy

Det finns bara en Daddy som är världens bästa. Alla andra är nätt o jämnt okej. Ge en keps till en man som kan behöva lite uppmuntran. En bra daddy kanske inte är perfekt men han är okej. Kostar 30 dollar och beställs på nätet. www.dadbrandapparel.com

Månadens grönkål

Age Prevention Superfood Mask är en riktigt grön superhjälte. Man maskar på med grönkål, grönt te och spirulina och blir inte alls som Hulken utan snarare som den yngre Spiderman. Ung och spänstig. En burk med mask kostar 415 kronor från Youth to the People som finns på Sephora. www.sephora.se

Månadens nej, nej, nej Månadens kalling

”Ett varumärke för vuxna”, skrev tidningen Esquire om svenska CDLP. Vårt land har kanske främst blivit kända för roliga och pigga strumpor men nu kommer nästa modeattack från oss i norr. Sköna, väldesignade och bra kallingar som håller grejerna i styr. Ett par snygga väldesignade briefs kostar 289 kronor. www.cdlp.com

I tid och otid ska personer göra det där hjärtat genom att forma sina två händer. Men för fan, håll händerna i styr. När det ser ut som en tjock klump blir ingen glad.


NU HAR VI ÖPPNAT VÅR HETA


-26-

Andrea Engström jobbar som makeupartist sen 2007 med fokus på mode och reklam. Hon har ett brinnande intresse för allt som har med skönhet att göra och i hennes sminkväska finns alla regnbågens färger. Här får ni följa hennes bevakning av det allra senaste och spännande möten med profiler inom skönhetsvärlden!

hello Beauty med andrea engström

QX skönhetsexpert Andrea Engström listar nio heta ’must-haves’ inför sommaren! En mist som förminskar porer och ger huden ett strålande glow är helt rätt denna sommar när den koreanska skönhetstrenden är som trendigast! Energizing Citrus Mist Kora Organics 399 kr Åhlens Superlätt spray för tunt hår. Hjälper håret med en god grund för din styling och ger stadga. Living Proof 159 kr parfym.se

Snabbabsorberande kroppscreme som mjukgör och stramar åt huden. Den ger ett mjukt glow och doften pistachkaramell är märket Sol de Janeiros signaturdoft. Brazilian Bum Bum Cream 425 kr Sephora

David Beckham är mannen bakom märket House 99 som fokuserar på groomingprodukter och deras ögoncreme berikad med koffein och kisel dämpar alla tecken av trötthet. Eye Balm 265 kr lyko.se

Trendiga Glossier gör nu debut på den svenska marknaden och deras omtalade rengöringsmjölk är en vinnare och storfavorit. En skonsam och lätt formula som rengör och även tar bort vattenfast makeup. Glossier Milky Jelly Cleanser 165 kr glossier. com

En perfekt tunn formula med eller utan makeup som skyddar och mjukgör med ingredienser som lugnar irriterad hud. En solklar favorit denna säsong! Dermalogica SPF 30 439 kr Skincity.se

En av vårens fräschaste unisexdofter med toppnoter av clementin, mandarin och enbär ger dig ett doft ID som andas trend. Atelier Cologne Clementine California 570 kr boozt.com

Fixa det perfekta svallet till sommarens fester. Denna borststorlek är lätt att både föna och få till perfekta lockar med. En borste i högsta kvalitet håller en livstid. R+Co Round Brush 53 mm 799 kr eleven.se Kaffebaserad kroppscrubb som arbetar mot hudbristningar och celluliter, ger huden fukt och ökar elasticiteten. Eftersom den är baserad på kaffe doftar den även det! BodyBoom Scrub 59 kr Åhlens


DEART SOAAY &vr I Hfco 17> � Offr "111& '6wrr NOW is ouct �� ,z, 91Q"e+ MIO ce&£"8A�1,e Div�i"ffA,Ll"BeltnA., SetlJl'L.iffA- MO IHOiviDWt1"11&\ GOM� /o/P .JIW VS IND �E 8'-tNI:, �y

Uteservering • grill • bar • lounge • terrass • café • restaurang

Sommar i Foajébaren

CHERRY & LEMON ICE TEA. PS. Olll,.1.M(,,,,., I) ��Y l/l.ewe-o iN s�

Öppet alla dagar under sommaren! stadsteatern.goteborg.se/restaurang

YOU’RE ONE OF A KIND, WE ARE TOO Since underwear is an intimate necessity, why not make it the best piece of clothing you wear? You provide the body, we provide the first-class fit, workmanship and materials. Style, Quality and Love!

FOTO: MAGNUS RAGNVID

Shop: www.charmmysnake.com / www.qx.se

Annons_boy_ Liggande 1/2 sid, 215x156 mm.indd 1

2018-05-25 08:54


Love,Simo

– en banbrytande stor TEXT ronny larsson

Den 15 juni har Love, Simon svensk premiär. Filmen, som en ung kille som tvingas komma ut, blev en stor framgång i USA (med gayfilmsmått mätt) och spelade in 57 miljoner dollar mot en budget på 17 miljoner dollar. Filmen bygger på romanen Simon vs. The Homo Sapiens Agenda och är regisserad av Greg Berlanti, själv homo. Berlanti är ett välkänt namn inom amerikansk film och tv och har regisserat bögklassikern The Broken Hearts Club och har producerat och manus till tv-serier som Dawsons Creek, Brothers & Sisters, Supergirl och Riverdale, alla med framträdande homokaraktärer. När Greg Berlanti läste manuset till Love Simon fastande han direkt. – Jag skrattade och grät om vartannat och insåg ganska snart att anledningen till att detta tilltalade mig var för att det är en gaystory i en stor romantisk film. Jag hade aldrig sett detta i en mainstreamfilm tidigare, och var tvungen att vara en del av projektet. Love, Simon berättar visserligen om hur det är att komma ut, men också hur det är att hitta kärlek 2018. Filmens huvudkaraktär blir nämligen kär i en anonym person på hans skola efter att de börjar chatta med varandra på ett forum. – Att bara växa upp är jobbigt nog, men nu finns sociala medier vilket vrider allt fem varv till. Och att som Simon, försöka upptäcka vem han själv är och behöva berätta det för omvärlden samtidigt som han balanserar skola, vara en bra son, underhålla vänner och försöka hålla sitt kärleksintresse privat, är något som unga idag kan relatera till, berättar Greg Berlanti. Och det har Love, Simon verkligen gjort. På filmens Facebook-sida har den totalt 4,9 av 5,0 i snittbetyg och människor från hela världen öser hyllningar över filmen. Ett vietnamesiskt fan skriver ” Detta är det bästa jag sett i hela mitt liv. För mig är detta inte bara en film, den är så mycket mer. En del av mitt liv, en del av mig”. En tjej från Indiana, USA skriver” Jag önskar att mina föräldrar reagerat som Simons gjorde. Detta är den bästa och mest realistiska filmen någonsin”. Florida-bon Kyle skriver ”Älskade den. Den påminner mig så mycket om mina egna erfa-

renheter från när jag var yngre. Jag gick igenom ungefär 80 procent av det som händer Simon. Så tacksam att ha sett denna film i en biosalong”. Och Love, Simon är en frisk fläkt. Att se en komma-ut-process, som ca 10 procent av jorden befolkning går igenom nån gång i livet, som inte är alltigenom svart eller extremjobbig känns nytt. Det är klart att det inte är lätt att komma ut men Love, Simon berättar som sagt även hur jobbigt det kan vara att fatta rätt beslut som tonåring, och hur knepigt det är att dejta. Vad som också är befriande med Love, Simon är att Simon själv inte påminner om någon annan ung bögkaraktär som vi sett förut. Simon är ingen putslustig sidofigur, ingen extremfjolla

HBTQ-tema efter premiären 2005. – Det finns alltid en rädsla hos bolagen att klassas som en ”gayfilm”, att den bara ska attrahera homosexuella, säger regissören Joe Stephenson i en intervju med brittiska The Guardian. Han fortsätter: – Men min förhoppning är att gaykaraktärer kan existera i mainstreamfilm utan att deras sexualitet är en ”grej”. Straighta behövera inte deala med sin sexualitet hela tiden. Vad trevligt det vore om en karaktär kunde vara gay utan att det hade någon som helst med storyn att göra. Nick Robinson spelar Simon och känns han igen beror det nog på att vi såg honom i Jurassic World, en av tidernas mest framgångsrika filmer. Han säger till tidningen Newsweek. – Varken Simon eller filmen representerar inte hela HBTQ-communityt, för det finns inte bara ett sätt att vara LGBTQ på. Filmen

”Det är klart att det inte är lätt att komma ut men Love Simon berättar som sagt även hur jobbigt det kan vara att fatta rätt beslut som tonåring, och hur knepigt det är att dejta” eller tillskruvad machosnubbe (fjollan finns, som en bifigur, men han äger varje scen han syns i). Simon är en vanlig grabb med vanliga vänner, vanliga föräldrar och vanliga intressen. Det enda som skiljer honom från klasskompisarna är att han är gay. Och när han hittar sin hemliga nätpolare Blue så är det så lätt att identifiera sig. De flesta av oss som kommit ut efter millennieskiftet vet vad den där första regnbågspolaren/crushen/kärleken som man hittat i cyber space betyder. I alla artiklar man läser om Love, Simon framgår det tydligt att detta är den första filmen med en ung gaykille i centrum som en stor filmstudio står bakom. Succéer som Moonlight, Get Real och Call Me By Your Name är alla gjorda av små bolag som fått slåss för att dra ihop produktionspengar. Att en stor studio går in med kapital ses som unikt, och förhoppningsvis dörröppnande. Men. Så trodde många experter efter framgången med Brokeback Mountain också, och det har inte kommit en uppsjö med storfilmer med

breddar spektrat ger möjlighet till de som ännu inte vet var de hör hemma att se hur dom passar in. Love, Simon öppnar förhoppningsvis dörrar för att fler filmer på temat blir gjorda. Jag insåg ganska snart att filmer som Love, Simon har saknats. En av filmens mest hyllade scener är den när Simon pratar med sin mamma i filmen efter att han kommit ut. Den har jämförts med den redan klassiska scenen i Call me by your name mellan pappan och Elio. ”Du kan andas ut nu. Du får vara dig själv mer än vad du någonsin varit”, säger Jennifer Garners mamma till sin son. Greg Berlanti berättar om scenen i Teen Vogue. – Efter att jag om ut var det två saker jag ville höra. Att personen framför mig fortfarande älskade mig. Och att jag förtjänar kärlek. Och när jag såg hur resten av skådisarna och crewet reagerade på scenen så insåg jag att detta är något alla behöver höra, oavsett vem du är.


on

rfilm

-29-

Fem kul fakta om Love, Simon u Artisten Shawn Mendes erbjöds göra audition för rollen som Simon men kunde inte eftersom han är aktuell med ny musik. u Robbie Rogers, Greg Berlantis man och känd fotbollsspelare, syns kort som fotbollstränare i filmen. u Nick Robinsons yngre bror kom ut som gay strax innan inspelningarna av filmen inleddes. u Även kändisarna omfamnar Love, Simon och ser storheten i filmen. Kristen Bell, Neil Patrick Harris, Jesse Tyler Ferguson, Matt Bomer, och Jennifer Garner (som spelar Simons manma i filmen), tyckte att så många som möjligt skulle se filmen och köpte salonger i sina respektive hemstäder och bjöd på visningar. u I boken har Simon även en äldre syster men hon förekommer inte alls i filmen.


S TO LT PA R T N E R T I L L QX P R I D E T U R N É 2018

SMILE WITH PRIDE I sommar ger vi oss ut på Prideturné tillsammans med QX. Träffa oss bland annat under Malmö Pride, Sundsvall Pride, EuroPride i Stockholm och Göteborg samt Örebro Pride. Självklart har vi vår populära tandkräm med oss.

VI SES!


-31-

dags för

malmö pride ”Full moon in the city. And the night was young. I was hungry for love. I was hungry for fun” Nu är det dags för Malmö Pride och vi gissar att alla pridefirare kommer att sjunga allsång på pridekalaset när Samantha Fox intar stora scenen i PridePark. För oavsett fullmåne i stan eller inte så är vi alla redo för kärlek och för att ha kul.

TEXT anders öhrman

FOTO: MATHILDA AHLBERG

FOTO: ANDREAS PAULSSON

under Malmö Pride? mar har gett oss sitt fulla stöd, det Malmö Pride (som hette Regnbågs– Paraden, det är den mest mavar supertydligt på årets stämma. I festivalen fram till 2015) pågår i en medlemsstyrd förening finns det giska händelsen på dagarna fyra med start torsdag den ibland starka åsikter. Tyvärr fick dessa festivalen du kan 7 juni och alla i HBTQIA-familjen oproportionerligt utrymme. Allt vara med i. hälsas välkomna (för den oinvigde Filip det som skrivits om oss är inte helt kan vi berätta att I står för intersexsanningsenligt, vi har lärt oss hur personer och A för asexuella sensationsmedia fungerar. Internt personer). är vi enade och peppade inför fesPå torsdagen slås dörrarna upp till Pride House som i år tivalen. Teamet har jobbat på enligt hålls på Scandic Triangeln. Och det är ett massivt program ”Istället för de snickrat ihop. QX har plockHar Albin kvantitet blir det du som at ut några höjdpunkter och listat högre kvalitet ordfödem på nästa sida. med färre dagar” rande På fredagen den 8 juni öppnar Pride kunnat Park i Folkets Park och Paraden hålls Alice sätta tidsplanen och vi tar ett tydligt steg på avslutningsdagen söndagen den 9 din framåt kvalitetsmässigt. juni (samling kl 12 på Stortorget.) prägel på årets Albin Ganovic heter den 24-årige Festivalchef för Malmö Pride är festival och killen som ansvarar för bokning av Filip Filipek. isåfall hur? artisterna till årets Malmö Pride, han Snart är det dags Filip, hur Fab– Det är jobbade tidigare som produktionschef går arbetet med årets PrideFreddie valår, jag har för hela festivalen. Dessutom håller firande? initierat en han i make up-skolor, uppträder som – Det har gått ovanligt smipolitikerdebatt clown samt sjunger. digt med produktionen i år, ett bjudit ner Kultur Vem var den första artisten du resultat av ett rutinerat team! och-demokratitog kontakt med? I år ligger ni lite tidigare på – Trinity The Tuck Taylor och minister Alice Bah sommaren och har kortat ned Marianne Mörck, båda två är välKuhnke till Paraden och den något till fyra dagar, hur pushat politiska partier att delta i digt populära och välkända artister. kommer detta sig? Pride Park. Så när Trinity Taylor tackade – Istället för kvantitet blir det Vi har läst om konflikten ja blev jag supertaggad. högre kvalitet med f ärre dagar. I Marianne inom Malmö Pride, Du har bokat Samanaugusti har vi en fullspäckad månad hur har ni gått framåt med bland annat Europride, vi vill tha Fox, hur kommer och hur försöker ni såklart att pridebesökaren inte ska det sig, du var ju inte läka såren och splittbehöva välja mellan vår fantastiska ens född när hon festival och andra, mer Pride åt alla är ringen... slog igenom? vårt budskap! – Haha, nej, jag är – En stor majoritet Vad ser du mest fram emot i år född 94, så jag minns inte av föreningens medlem-

Godbitar från PrideHouse Malmö: Kortfilmen Sova över visas i Pridehouse tors 17:4518:15. Emil och Adam är nära vänner. Emil bär i hemlighet på outtalade känslor för Adam - något som ställs på sin spets när de sover i samma dubbelsäng. Blattepride, ett samtal och panel om intersektionalitet med instagram-

kontot Blatteprides admin med samtalsledare Nali Moloudi. Pridehouse tors 17:45-19:00 Mr Gay Syria Pridehouse tors 20-22 En stark dokumentär om två syrianska flyktingar som försöker bygga upp sina liv. Husein är frisör i Istanbul och Mahmoud har bildat Syriens HBTQ-nätverk som flykting i Berlin. De möts eftersom

de har samma dröm - att delta i en internationell skönhetstävling som en flykt från deras liv och deras osynlighet. Kommer deras drömmar att gå i uppfyllelse? Livets sex är lesbiskt Sophie Gunnarsson från Lesbisk Makt berättar hur man som lesbisk lättast uppnår orgasm och varför det är underbart att vara lesbisk. Tors 20:15-21:15.

Samantha Fox

Sam sen jag var liten själv, men jag har ju föräldrar som ”allmänbildade mig” väl med massa god musik från 80-talet, som Baccara och Samantha Fox. Vilken är din favoritlåt med henne? – Touch me! Men jag måste säga att hennes nya singel Hot Boy är läskigt svängig och jag är säker på att jag omöjligt kommer kunna stå still när hon kör den. Berätta lite om de andra artisterna du bokat till Pride och vad

Politikerdebatt På torsdagen den 7 juni är det politikerdebatt i PrideHouse, samtliga partier förutom Sverigedemokraterna finns närvarande. Moderator är Daniella Ibis. Trans och normkritik med Love Prelog Var tredje transperson har allvarligt övervägt att ta sitt liv. Vad är en norm och hur fungerar den?


FOTO: FRIED ORANGES PHOTOGRAPHY

-32-

Trinity The Tuck Taylor

Restaurang Vollmers i Malmö har två stjärnor i Michelin Guide

FOTO: PETER JÖNSSON

Cabaret Moulin

Träffa Fotbollssupportrar mot Homofobi i PridePark

Albin med Rikard Wolff från förra året

de ska göra. – På lördagen den 9 juni 20.00 är det Main Show på stora scen, med bland andra lokala dragshowgruppen Cabaret Moulin, samt popgruppen Pay TV som nu återuppstår. Trinity The Tuck Taylor från tv-serien RuPauls DragRace kommer och så självaste Samantha Fox. Därefter fortsätter den officiella festen med bla. uppträdande från en Finsk akrobat, DJ Leo B och mer Trinity The Tuck Taylor. På söndagen 10 juni blir det Allsång på Pride 16.00 med Rnb-artisten Janice, musikalstjärnan Therese Andersson Lewis, folkkära operadivan Marianne Mörck. Allt leds av självaste Fab Freddie. Va kul med Marianne Mörck, det är ju en favorit för många, henne har jag förstått att du kände sen tidigare? – Jag träffade Marianne Mörck när jag gjorde ett clowninslag på Stjärnorna på Slottet. Hon är en av de mest ödmjuka och snällaste artister jag träffat. En per

Föreläsningen utgår från Loves erfarenheter som transman. Tors 20:15-21:15 ”Mamma jag är inte en flicka, jag är en pojke! Vad gör vi nu?” Med Camilla Gisslow - Kampen efter den dagen mitt barm var fyra och ett halvt år gammalt och talade om för mig att han inte var en flicka utan en pojke. Fre 15-16.

Qx på sverigeturné Ulf, du ska ta QX ut på Prideturné, berätta! – Ja nu ska vi ut och visa upp QX i landet i vår regnbågsfärgade husbil, kan lova att vi kommer synas. Vi kommer på varje ställe bygga upp QX-shopen, marknadsföra Qruiiser samt, QX tidning. Vilka städer kommer QX besöka? – Första stoppet för är Malmö, sen väntar Stockholm, Göteborg, Sundsvall och Örebro som alla får besök av oss under sommaren.

sonlig favorit! Vilken är din drömartist om du får drömma fritt och vad vill du att den artisten framför? – Ååå vilken svår fråga, jag kan inte välja en, jag har en topp tre. Liza Minelli, Gloria Gaynor och Grace Jones. Jag kan också nämna att jag varit i kontakt med två av dem men att deras arvode var lite

för högt tyvärr. Och så ska du själv uppträda under Malmö Pride… – Yes! Jag har en Drag Makeup tutorial i Pride House Torsdag 7 juni kl. 20.15. Min clownkaraktär Cito uppträder i Pride Park 8 juni 13.00 sen kommer jag var en av artisterna i Allsång på Pride där jag gör en hyllning till Rikard Wolff som gjorde en av sina sista konserter förra året hos oss. Och så leder du hela galan på lördagen? – Just precis! Bra att du har koll på mig!

Jamin Jeanette

Olof

tre personer tipsar: Olof Lavesson är en av få öppna HBTQ-personer i riksdagen och representerar Moderaterna i Malmö. Åker du ner till Malmö Pride i år? – Självfallet är jag på plats när hemstaden firar Pride! Jag har inte riktigt bestämt mig än vad jag ska göra, men det är ett spännande program som växer för varje år. I år verkar man ha satsat mycket på Pridehouse och där är flera spännande föredrag. Sen blir det så klart en del häng i parken och så räknar jag med att även Malmö utanför det officiella prideevenemanget lever upp lite extra. På söndagen är paraden given så klart!

lör 15-17:30. Från man till människa Sara Lund/Claes Schmidt i en underhållande och interaktiv inspirationsföreläsning om de normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att vara logisk. Claes är ett mycket omtyckt och uppskattad föreläsare och blandar humor med allvar, fakta med fiktion.

Jamin Ålder: 32 Ge oss ett pridetips: – HBTQ beachvolleyboll. 5 juni kl 18.00 på Pildamsparken. Bästa sättet att lära känna nytt folk på.

A jihad for love En dokumentär om islam och sexualitet av Parvez Sharma som flygits in från USA och som visar filmen med efterföljande fråga Camilla Gisslow svar-stund. Lör 15:3018:30.

Jeanette Vad får man inte missa när du är i Malmö? - Den fantastiska mat och dryckes kulturen. Här finns allt mellan himmel och jord som kan passa alla typer av människor. Det bästa med pride i Malmö? - Absolut paraden!

Dessutom: Hampus Carlsson Pridepark 19.00-19.45 Hampus uppträder med sin musik om kärlek, vänskap, ensamhet, ångest och glädje. Melodiösa poplåtar i gränslandet Håkan Hellström och Hampus Hästpojken.


Camp everywhere Ingen behöver berätta för oss om känslan av frihet. Prova själv med husbil någon gång. Vi på Forsbergs Fritidscenter är stolt partner till QX Gaygala 2018 och QX Prideturné 2018.

forsbergsfritidscenter.se

Alltid minst

600 husbilar och husvagnar i lager!

Välj bland

5 varumärken på 7 center! Vi har alla storlekar och prislägen!

! e g i er v S Störst i HYSSNA 0320-305 50 | BJUV 042-830 80 STOCKHOLM 08-756 67 60 | BORLÄNGE 0243-21 25 00

MANTORP 0142-670 700 | KARLSTAD 054-202 16 50 | KALMAR 0480-889 44

Både nytt & begagnat

Välsorterade

för omgående

tillbehörsbutiker

leverans!

samt förmånlig finansiering!


hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning

Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

SNABBT – GRATIS – ENKELT

CheckP nt Skane i

safe6.nu/checkpoint

Behöver du testa dig? Har du frågor om säkrare sex? Behöver du bara prata med någon?

Nu har jag fått nog!

Presenttips i shop.qx.se

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se Rådgivningen Skåne

Örhängen, ringar, halsband....

MALMÖ GAY GUIDE

Drop in mottagning för män soom har sex med män och transpersoner, ons 14.00-15-45

Välkomna till oss på Centrum för sexuell hälsa!

Besök vår hemsida för mer information: www.skane.se/sus/sexuellhalsa

, Skånes universitetssjukhw

7

3

1 2

6 4

5

S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB HAVE A GOOD TIME!

Vi syns på

PRIDE!

1 Wonk Deep, Amiralsgatan 20 Öppet: lördagar 23.30-05. 2 Bee Bar, Södra Förstadsgatan 36. Öppet varje dag 11.30. Fre-lör till 02. SLM Leather Club, Sallerupsväge. Öppnar i juni. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar, Queercation i juli. Se gaymap.qx.se för datum 3

7-10 juni 2018 malmopride.com

ÖVRIGT/OTHER

RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, 4 Fre 09-12. 040-611 99 50. Noaks Ark, Barkgatan 11, Mån-tors 10-16, Fre. 10-15. Stödcenter för de 5 av oss med hiv och våra närstående. Centrum för sexuell hälsa

Boka bord på beebar.se

4

Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45.

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81,

PRIDE

6 Pride Park, Folkets Park, 7-10 juni 7 Pride Parade, start Stortorget 10 juni DAILY UPDATED GUIDE TO MALMÖ/SKÅNE AND COPENHAGEN IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


All you need is LOVE Cabernet Sauvignon 2016 | Art.nr 79608 | 13,5% | 99 kr | Beställs på Systembolaget

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


I samband med Västerås PRIDE 28-30 juni 2018

fredag 29 juni Västerås domkyrka - Kl 13-16

Drop in-vigsel ingen förbokning krävs. tag med giltig hindersprövning, ring/ringar och legitimation. möjlighet finns också att förnya sina äktenskapslöften och till drop in-dop ♥ ♥ ♥ ! Västerås domkyrka - Kl 19

Se fler erbjudanden på Globetrotter.se

Regnbågsmässa en mässa för mångfald ♥ ♥ ♥ ! mer info: 021-81 46 00 / www.svenskakyrkan.se/vasteras

lördag 30 juni

KRYSSA ÖVER ATLANTEN TILL SPECIALPRIS Få resor är mer ikoniska än den transatlantiska kryssningen mellan Southampton och New York på världens enda oceanliner Queen Mary 2. Just nu erbjuder vi otroliga priser på tre avgångar i sommar. På avgången den 2 september är temat mode med många internationellt kända personligheter som föreläser under seglingen över atlanten. Vi hjälper dig att paketera din resa efter dina önskemål. Ring våra erfarna reserådgivare på 08-506 115 00 eller besök oss i vår butik så berättar vi mer.

foto: västerås pride 2016 & 2017: matilda hildingsson & henrik mill

alla som vill kan gå med svenska kyrkan i paraden ♥ ♥ ♥ ! samling kl 11.45 utanför västerås domkyrka.

Glad ! r a Somm nu tar regnbågsmässan sommarledigt för att ladda batterierna. Men vi ses igen under Stockholm Pride/EuroPride, med två regnbågsmässor och två teaterföreställningar. Tills vi ses igen – glad sommar!

SOUTHAMPTON - NEW YORK RUTT: Southampton, sju dagar till havs, New York Avresor: 20 juli, 26 aug, 2 sep. Priset avser 2 sep i insideshytt med Queen Mary 2. 20 juli och 26 aug går fartyget motsatt riktning. Priset inkl. kryssning med helpension. Flyg tillkommer fr. 3.255:- per person samt hotell fr. 955:- per person per natt.

7 nätter fr.

8.415:-

Med reservation för ev. tryckfel och prisändringar. LÄS MER PÅ PÅ GLOBETROTTER.SE BIBLIOTEKSGATAN 29 STOCKHOLM

ER FOTOGRAF: SOFIA RUNARSDOTT

RegnbågsmässoR undeR stockholm PRide: ons 1/8 kl 17.30 i PridePark • toRs 2/8 kl 18.30 i Sofia kyrka

Missionären

En koreograferad berättar­ föreställning om lesbiska kristna missionärer i Västerbotten Två föreställningar under Pride torsdag 2 augusti Följ Regnbågsmässan på facebook eller anmäl dig till nyhetsbrevet på regnbagsmassan.nu för info om biljettsläpp.

Följ oss på facebook.com/regnbagsmassan eller besök www.regnbagsmassan.nu

Re


-37-

CHECKAR IN MJ’S MÄSTER JOHANSGATAN 13, MALMÖ RUM FR. 890 KR 68 RUM WWW.MJS.LIFE

GYM

POOL

BAR

REST.

SERVICE FRUKOST RUMMEN MYSFAKTOR PRISVÄRT

19

TÄNKBAR HOTELLGÄST ANITA EKBERG

mysigt boutiquehotel Gamla Mäster Johan vid Lilla Torg i Malmö har blivit MJ´s, en mötesplats med internationell feeling där mat, drinkar och musik är i fokus.

Hotellet har blivit ordentligt upprustat invändigt och lobbyn är murrigt mysig och har snygga och sköna sittgrupper, och en stor bar i anslutning till incheckningsdisken. Vi känner oss direkt välkomna och receptionspersonalen är proffsigt hjälpsamma. Korridorer och offentliga utrymmen andas romantik och mys. Rummen är rymliga och fräscha, och känns välplanerade. Allt vi behöver finns och hotellets läge gynnar lugnetkänslan. Litet minus för sängen, vars madrass är i hårdaste laget. Badrummen är ljusa och rymliga men stämmer inte riktigt överens med resten av hotellstilen. De känns fortfarande som en kvarleva från hotellets förra profil, om än uppblingade. Restaurangen med sitt stora atrium är ljuvlig, och med massor av växtlighet blir detta en härlig oas, en italiensk piazza, där vi direkt finner ro. Sittgrupperna ger ordentligt med utomlandskänsla, och skapar avskildhet. Att ta en av MJ´s specialkomponerade

cocktails här kommer vi garanterat skadat med komplement till flera av göra mer än en gång. Drinkarna är rätterna. De två stora rätterna kan vi innovativa, fräscha och supergoda. dela, Cote de Bouef eller Hälleflundra, Servispersonalen är också ett stort och de är kanske ett bättre alternativ plus. Extremt hjälpsamma, kunniga om man vill bli mätt. och uppmärksamma utan att vara Frukosten är däremot riktigt bra. påflugna. Allt känns hemlagat och fräscht, När det gäller maten är vi däremot speciellt de egengjorda kannorna med lite mer tveksamma. Idén med att ha smoothies, och brödet, som får oss att en meny där man i princip bara kan ta lämna no-carbs-dieten bums. Att få in olika mellanrätter kaffe serverat vid är spännande, men bordet är en liten ”När det att äta olika former men betydande lyx. gäller maten av (rätt lite) protein MJ´s är ett mymed grönsaker gör sigt boutiquehotel är vi mer att hungern finns personal som tveksamma” med kvar när tallriken ger det lilla extra. är tom. Att som par Här checkar vi lätt dela fyra rätter är alldeles för lite om in för en romantisk övernattning elman kommer hungrig, och då blir ler en cocktail eller två. Och är man 140-165 kr per rätt mycket pengar, småhungrig så funkar middag fint, hur god den grillade avocadon med men vi hade nog väntat oss lite mer rökt regnbågsrom eller den brässerade av Kockarnas Kamp-tvåan Frida Nilsmajskycklingen med mangold, än är. sons mellanrätter. Märkligt att vi inte kan välja till nåFotnot: MJ´s har gratis träning på ett närgon form av kolhydrat, det hade inte liggande gym. Säg till i receptionen.


W E WOOF YOU !!! G L ÖM IN T E AT T HAS HTAGGA O S S #HUGO AN D CE L IN E V I F I N N S I H E LA S V E R IG E PÅ A R K EN Z O O , H EM G L A S S , MAT H EM .S E S AM T U T VAL DA RES TAU RAN G ER, C AF ÉER, DJ U RA FFÄ RER O CH VETERINÄ RKLINIKER


Taverna Averna med hushunden Bruno

ta med hunden

Jag kan inte längre räkna hur många gånger som servitörer har stoppat mig i dörren till restauranger med ansikten förvridna i panik samtidigt som de väser: ”Det är förbjudet att ta med hund av hygienskäl”. Förvirrat har jag tittat ner på min perfekta lilla vovve som är så renlig och förfinad att hon hemma äter på Taikaporslin från Ittala, för att sen kasta en snabb blick in i lokalen fylld av barn som har spagettin i håret och köttfärssåsen på golvet. Men vissa ställen har fattat det. Hundar är faktiskt livet och långt ifrån ett ohygieniskt störningsproblem som förpestar restauranger. Därför har vi listat några av våra favoritställen i Stockholm, Göteborg och Malmö där vovven är välkommen!

Göteborg Flickorna på Färjenäs Karl IX:s väg 1 fd Färjenäs Café Cafét sägs vara Göteborgs äldsta Café och står nu under barndomsvännerna Lisa och Susannas ömsinta omvårdnad. De är båda hundälskare och därför är alla fyrbenta kompisar varmt välkomna till cafét. ”Hunden står alltid i centrum och när husse eller matte stannar för en fika bjuder vi alltid på hemmagjorda köttbullar, hundkex eller en smarrig levergodis.” Taverna Averna Tredje Långgatan 7 Äntligen! På Taverna Avernas bistro är det inte bara vi som får äta gott. Här finns en hel meny till våra små kompisar. En meny som nästan gör oss sugna

”Här finns även en allergirätt för känsligare hundmagar, hur rart är inte det?” att beställa samma sak till oss själva för bara 50 kronor rätten. Kanske är din pälskling sugen på en biff gjort på svenskt ekologiskt nötkött? Eller grönlistad torskfilé med ”naturliga fiskoljor för en glansig päls”. Här finns även en allergirätt för känsligare hundmagar, hur rart är inte det? På väggarna trängs konst från lokala talanger och har du tur kanske du springer på hushunden Bruno. Café Kvarnpiren Belegatan 7

På Kvarnpiren är hunden inte bara välkommen med in på fikat, det finns till och med en egen fikameny anpassad just för dem. Kanske är det läge för en hemrullad köttbulle eller något lite lättare som en levergodis medan du njuter av klassisk konditorikänsla med utsikt över hamnen. Hundar är välkomna i hela lokalen, vilket är välutnyttjat av hunden Svante som syns på bilden. Olssons Vin Tredje Långgatan 9 Grattis alla vinälskare! På Olssons Vin i Göteborg kan du gå ut och hinka gott vin utan att ha dåligt samvete över att vovven måste vänta hemma. Här serveras också mat och de har öppet till ”sent” – underbart! Instagramhunden Cujo har redan hittat hit

med en vän. Clarion Hotel Post Drottningtorget 10 För dig som ska resa till Göteborg och tar med hunden är ni båda välkomna till Clarion Hotel Post ett stenkast från Centralstationen. Det kostar 250 Clarion Post


Malmö Pickwick Pub Malmborgsgatan 7 Ibland är det skönt att gå till något så klassiskt som en

härliga Café Knus i Malmö! Här hittar du massa ekologiska godsaker på menyn, superfräscha sallader och det viktigaste av allt när man befinner sig söderut – smørrebrød. Men bäst av allt är att Knus har förstått storheten med hundar som här är hjärtligt välkomna!

FOTO: INSTAGRAM: CAMILLAOCHVERA

kronor extra per vistelse och hunden får en VID-behandling – Very Important Dog.

Stockholm

Café Kvarnpiren

Meatballs

Kosterheds konditori Huvudstagatan 13 Här vill vi vara hela sommaren! Och det vill hundarna också. Nyöppnade Kosterheds i Solna gör sin egen glass som är så god, och snart ska de även börja göra sin egen hundglass utefter nyttiga recept. Redan idag kan hundarna svalka sig med en bägare av Hugo & Celines berömda hundglass. Skippa trängseln i stadskärnan och Kosterheds

Åkeshofs slott med flera.

traditionell brittisk pub! Ännu bättre blir det när hunden inte behöver vänta utanför. På Pickwick är hundar välkomna och älskade, och döma av Instagram så har nästintill varenda hundras tittat in på ett besök. Café Knus Västra Rönneholmsvägen 53 Bjud hunden på brunch på

kom till Solna, det är värt en omväg! Ulfsunda slott Margretelundsvägen 125 Vad sägs om en romantisk slottsweekend i Bromma för två? Och då menar jag såklart för dig och din hund! På Ulfsunda slott är hundar älskade, detsamma gäller för systersställena Hesselby slott,

Boulebar Rålambshov Smeduddsvägen 2 En hel del besökare väljer att ta med sig hunden när de går till Boulebar. De finns utspridda på sju ställen i Stockholm, Örebro, Malmö och Göteborg – och våra fyrbenta kompisar är välkomna till samtliga. På Boulebar i Rålambshovsparken kan till och med hundarna beställa in en glass.

Kosterheds tårta

Katarina Ölkafé Katarina Bangata 27 När det kurrar i öltarmen har ölkafét på Södermalm lösningen, och med största

Flickorna på Färjenäs café

Boulebar

sannolikhet även ett tjugotal ölsorter du aldrig tidigare ens har hört talas om. Här kan du också äta mackor. Smaka på tanken – mackor och bärs! Sen att hundar är lika välkomna som människor får oss att tippa över från gilla till älska. Meatballs Nytorgsgatan 30 Meatballs for the people, och för min hund! Den här

FOTO: INSTAGRAM: SAINTCUJO

Café Knus

Olssons Vin

restaurangen är nämligen min hund Polkas absoluta favoritställe. Kanske för att de serverar hunden och människans gemensamma favorit – köttbullar. Det märks att personalen är djurvänner då de bjuder alla vovvar på en köttbulle. Ni kan ju gissa hur populärt det är. Meatballs är ett måste för alla hundägare. Matilda Thorén


DET FINNS

NÅGON FÖR ALLA

DÄR UTE... Eller åtminstone för 423 stycken. Så många individuella hundförsäkringar kan vi på Agria erbjuda dig. Så oavsett om du har en golden, terrier eller chihuahua så kan vi lova dig en perfect match. Vi vet att behov, risker och besvär varierar mycket mellan olika hundraser, det är därför vi har skapat den här helt individuella lösningen. Det ska vara lätt att välja rätt försäkring.

Vill du veta mer? Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se för att hitta din lokala säljare. Agria Djurförsäkring är Länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


TA M E D H U N D E N TILL OSS I SOMMAR Njut av en härlig hotellvistelse intill vattnet bara några minuter från city. I hotellet ligger Sturebadet Marina Tower spa och populära SQ bar och restaurang med uteservering. I våra utvalda hundrum väkomnar vi även fyrbenta gäster. E L I T E . S E / M A R I N ATO W E R


himmelska hundar - en mysig matstund med hunden Himmelska Hundar, en kvarterskrog som tillåter dig martid finns även en stor mysig uteplats att slå sig ner att ta med din fyrfota polare med in när du äter. på. Självklart finns det en meny för hunden också, både För ett par år sedan lättade Livsmedelsverket på med matigare inslag och specialtillverkad hundglass reglerna och idag avgör restaurangägaren själv om (älgglass någon?). djur får vara i lokalen. Det är fortfarande förbud på Sedan fyra år är det Carina husdjur i kök och andra utrymmen där Lundström och maken Chris”Hundtårtan man lagar mat, men annars är det fritt tian, själva ägare till en liten bland- består av hög- fram för hundmys. rasherre, som driver verksamheten – Jag upplever att det är väldigt fritt rev dekorerad på Östermalm att ta med hunden, men och de riktade en caféinriktad med en massa vi bor på Kungsholmen och där får profil mot mysig kvarterskrog med godsaker” husmanskost, sallader och mackor. man knappt ha hund på någon restaurHundarna och deras ägare är utplaang. Men det går sakta framåt, berättar cerade över lokalen, vissa hundar Carina. springer nyfiket runt och luktar och leker, andra Himmelska Hundar anordnar sitter snällt i soffan bredvid sin husse eller matte och dessutom fester i lokalen där man väntar på godsaker. i ett avskilt rum kan fira sin fyr– Alla pratar med alla, det är väldigt familjärt benta vän med andra hundkamraoch känns som hemma. Vi har också väldigt mycket ter. Carina berättar att de inte tar stammisar, som tittar in ofta. En del har hund, andra någon extra kostnad för att ordna inte, men alla verkar älska konceptet och kommer kalaset, utan hundägarna betalar tillbaka gång på gång, berättar Carina. för mat och dryck. Himmelska hundar serverar frukost och lunch – Vi pyntar upp rummet mellan 10-17, och onsdag, torsdag och fredag är det och fixar tårta till hundarna om dessutom kvällsöppet då kan man äta middag. Somså önskas. Hundtårtan består

av högrev dekorerad med en massa godsaker. Och om husse och matte vill bjuda på något fixar vi till exempel snittar och vin. Hur håller hundarna sams? – Alla har ansvar för sin hund, och det är lättaste är att de är lösa. Hundarna gör upp sin egen rangordning, och det blir väldigt sällan bråk. Jag är lika fascinerad varje gång. Varje kvarterskrog har sin egen stökiga stammis, har ni en sån? – (skrattar) Nej, vi är förskonade på den punkten. Ronny Larsson Himmelska Hundar, Hedinsgatan 13


ROSEN– KAVALJEREN Nypremiär 26 MAJ MADAMA BUTTERFLY nypremiär 23 sept

TÖRNROSA

nypremiär 11 maj spelas från 15 sept

SOMMARKONSERTER 27 juni – 10 aug

GUIDADE VISNINGAR & UTSTÄLLNINGAR Både på svenska och engelska birgit nilsson 100 år #birgitshemmascen

MAT, DRYCK & UTSIKT På restaurang Brasseriet, Strömterrassen & Guldterrassen

RUNT OM I STOCKHOLM

nationaldagsfirande 6 juni i Hagaparken konsert 18 aug på Gustav Adolfs Torg operakonsert 19 aug på Ljusterö östersjöfestivalen 24 aug i Berwaldhallen törnrosa 25 aug i Vitabergsparken bambi 1 sept i Vitabergsparken

musik Richard Strauss dirigent Alan Gilbert regi Christof Loy Malin Byström i huvudrollen som Marie Thérèse och Adrian Angelico i rolldebut som Octavian.

Stolt partner till Kungliga Operan MasterCard Samarbetspartner Savana Wallenius Lines

operan.se


-45-

”Mitt absolut bästa sextips är att ligga med tjejer - det är så nice”

Queen bi’s – Isabelle och Sabine är bitjejerna som snackar sex i TV Den 5 juni är det premiär för sexprogrammet Sex med Smail på Viafree. (Ja, Smail som i Smail Alihodzic vars aktiva sexliv blev en public affair i Paradise Hotel vilket senare ledde till att han poserade naken på QX framsida.) TEXT matilda thorén

Men jag är mest peppad på de oändligt coola kvinnorna som står bredvid honom. Sexexperten Isabelle Wahlf som är en 31-årig poly-pansexuell kvinna som ibland säger att hon är bisexuell för att undvika att förvirra den stora massan. Hon blev sexualrådgivare på slump genom RFSL Ungdom-svängen vilket visade sig vara en ’match made in heaven’. Och för att inte tala om urhäftiga 21-åringen Sabine Engström som driver Instagramkontot 1000 planeter. Hon bor på Södermalm med sin pojkvän och hunden Laika. Sabine är en ”oblyg och bestämd feminist” som har rollen som officiell ”sextestare” i programmet. – Jag tycker att sex är skitkul och jag vill ta plats, säger hon om nya rollen. Till QX avslöjar Isabelle och Sabine

vilka som är bäst i sängen – tjejer eller killar, och sina bästa tips till bättre sex.

Isabelle Wahlf

Hur blev du sexualrådgivare? – Jag skrev mycket om sex på min blogg och började sen jobba med Ligga med P3. Då märkte jag att sex var ett väldigt stort intresse för mig med anatomi och kroppar. Det handlade om mer än att det var kul att knulla. Sen fick jag en tjänst inom RFSL Ungdom vilket öppnade upp en helt ny värld för mig. Man förväntar sig att du med all din kunskap ska vara väldigt bra i sängen. Det måste sätta en hel del press på dig när du ska ligga med någon ny? – Tvärtom så upplever jag det som att folk tycker att det är jobbigt att ligga

med mig för att de får prestationsångest. Men jag kräver inte så mycket, och du ska inte tro att jag är världens

roligaste att ligga med. Jag tycker att det kan vara väldigt gött med klassiska missionären. Sabine, Smail och Isabelle


Jag hade gissat på mer spexiga tantraställningar! – Nej jag är för gammal och för trött för det där. Nu vet jag vad jag vill så jag kör på det. Har vi tillräckligt mycket bra sex i Sverige? – Det har blivit bättre och man visar större intresse för det idag. Jag får till exempel ofta frågor om att vara poly och öppna förhållanden, vilket visar att folk blir mer och mer nyfikna på sex, medan vissa fortfarande har svårt att öppna upp sig. Sen tror jag att fler kvinnor tar sig rätten att vara kåta nu än förut och vågar be sin partner att till exempel gå ner på dem. Då menar du kvinnor som har sex med män? – Ja, det problemet har jag aldrig hört från någon lesbisk. Jag upplever att hbtq-personer har bättre sex än heterosexuella. Det tror jag handlar om att de redan har gjort något normbrytande bara genom att vara sig själva. Du är pansexuell. Vad innebär det för dig? – Det är en attraktion som sker genom en persons personlighet eller utseende. Jag har aldrig stannat upp och funderat över vad jag kommer att hitta mellan benen på personen jag dras till, vare sig om det är en transkille eller en cistjej. Sen vad personen själv identifierar sig som respekterar jag såklart, men det har inget med min attraktion att göra. Jag ser min läggning som en gåva, jag tycker att den är så himla härlig. För att generalisera – tycker du att kvinnor som ligger med kvinnor är bättre eller sämre på sex än män som ligger med kvinnor? – Överlag så är det härligare med kvinnor. Jag gillar ju verkligen tjejer jättejättemycket och jag gillar inte killar lika mycket. Det har inte så mycket med kärlek att göra utan det handlar om min relationen till patriarkatet. Visst kan jag bli kär i ciskillar ibland men jag skulle ju enbart kunna dejta tjejer, vilket är skönt. Tycker att det är trist att man bara för att man råkar vara hetero ska bli fast med en kille. Bisexuella är de som mår sämst i hbtq-communityt enligt vissa studier vilket kopplas till att de inte alltid accepteras in i gayrörelsen samtidigt som de inte passar in i heteronormen. Är det något som du har upplevt? – Jag håller med om att de tendenserna finns. När jag levde med en ciskille räknades jag som hetero och blev inte lyssnad på när jag ville prata om hbtq-politik. Men för mig personligen har det inte varit så farligt. Jag känner mig mer hemma i hbtq-communityt än i heteronormen. Vilket är ditt bästa tips för ett bättre sexliv? – Kommunikation är det klassiska svaret men det är verkligen superviktigt. Fråga vad personen som du har sex med gillar och prata om fantasier. Våga säga ja till saker du vill testa, man behöver inte safe:a hela tiden och man kan ju faktiskt avbryta när som helst om det inte var din grej.

Sabine Engström

Du kallar dig själv för”en ganska duktig amatör”. Vad betyder det? – Att jag är lite bra på väldigt många saker och inte jättebra på en specifik sak. Vad är du mer? – Jag är en oblyg bestämd feminist som försöker överleva i dagens samhälle. Jag tar plats som en sexuell ung kvinna utan att skämmas. Det är ofta så att om man uttalat är väldigt sexuell så förväntar sig män att du är tillgänglig för dem hela tiden. Jag får kukbilder skickade till mig jämt och jätteskamliga förslag från män i alla åldrar som jag inte har bett om. I Sex med Smail är du ”sextestare”. Vad innebär det? – Det betyder att jag är den spralliga typen som hoppar in och provar massa knäppa grejer helt ogenerat som olika tantraövningar, sexleksaker och i ett avsnitt testar jag att göra en brasiliansk vaxning. Har du någon medhjälpare när du testar? – Jag har en sambo så många av mina sexuella upplevelser är tillsammans med honom. Vi är sexuellt poly och följer inga normativa regler utan försöker göra det vi tycker känns nice. Du definierar dig som bisexuell? – Ja Gud ja, det gör jag verkligen. När jag var yngre kunde jag inte få orgasm utan att tänka på tjejer, så när mina första pojkvänner slickade mig så

”När en tjej väl provar att ligga med en annan tjej så blir hon frälst” fick jag blunda och fantisera om dem. Förutom min pojkvän så ligger jag mycket mer med tjejer än med killar. Låt oss generalisera – är tjejer som ligger med tjejer bättre på sex än killar som ligger med tjejer? – Ja verkligen! De är så så så himla mycket bättre. Det är mitt bästa tips till alla: Ligg med tjejer, speciellt ni som är tjejer. Jag har aldrig träffat någon som har vågat testa det och inte tyckt att det varit nice. När en tjej väl provar att ligga med en annan tjej så blir hon frälst. Hur har du tagits emot som bisexuell? – Jag växte upp längst ut på Värmdö och där vågade jag aldrig berätta det. Folk tyckte att alla tjejer som sa att de var bi bara ville ha uppmärksamhet. Sen har jag fått ett rätt så hårt bemötande från vissa lesbiska eftersom jag har pojkvän vilket de inte tycker om. Och jag förstår faktiskt det. Men jag bor på Södermalm och här är det snarare regeln än undantaget att man är bi. Vad betyder sex för dig? – Jag har all respekt för människor som inte tycker om att ha sex, men för

mig är det bland det viktigaste i mitt liv. Att kunna uttrycka mig genom det, kunna bestämma och ta kontroll. Dessutom är det så jävla kul. Att ha sex och att äta mat är det bästa vi fick som människor. – Det är också en av anledningarna till att jag är med i det här programmet, jag vill att fler ska våga prova på och njuta av sex. Vi måste våga maxa våra sexliv och experimentera mer. Har din sexualitet alltid varit så självklar för dig? – Ja faktiskt. Jag började onanera när jag var extremt ung och har haft mycket sex. Sen är jag väldigt liberal och utforskande som person. Det snackades så mycket skit om mig i min hembygd när jag slutade grundskolan, just för att jag var så banbrytande och pratade mycket om sex, feminism och läggningar. Hur känns det att serien snart drar igång? – Skitkul! Hur mycket jag än tänker på min medverkan så kommer jag bara fram till att det är mer fördelar än nackdelar. Jag kan nog inte komma på något dåligt med att jag är med. Eller kanske att jag kommer få ännu fler skamliga förslag från snubbar på Instagram. Men om jag kan få en enda människa att våga uttrycka sig sexuellt och utforska mer så är det värt det.


Sommarläsning! Djupdyk i djurens spännande värld.

PER JENSEN

DAVE GOULSON

Den missförstådda hunden

Den stora humleresan

299:–

DET SKA VARA ROSA I SOMMAR!

249:–

Nyhet i beställningssortimentet. Vänskap & varma tassar: Berättelser om människans bästa vän

JENNIFER ACKERMAN

229:–

249:–

Bevingad intelligens: I huvudet på en fågel

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

Det finns inga rätt eller fel när en älskad person ska begravas. Låt hjärtat och känslan styra.

Förra årets nykomling Freixenet Prosecco får nu ett rosa syskon, Freixenet Italian Sparkling Rosé. Art nr 72739, alk 11 %, 75 cl, pris 99:-

Se våra filmer på fonusost.se

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


-48-

Basic Addicted Swim Long Short 439 kr (shop.qx.se)


Hur var din uppväxt och när visste du att du var gay? – Jag har vuxit upp med min mamma, pappa och lillebror i Linköping, och mest hållit till i olika idrottshallar. Jag har provat det mesta och fastnade för simning som jag höll på med tills jag var 20. Jag har inte gjort så mycket mer än att träna och tävla på min fritid. Och vet faktiskt inte riktigt hur gammal jag var när jag kom på att jag var gay. Kanske runt 15 år. Hur var det att komma ut? – Det var faktiskt ganska jobbigt. Det tog lång tid innan jag accepterade min sexuella läggning. Under en längre period mådde jag så dåligt att jag tog avstånd från alla i min omgivning. Detta resulterade i att jag tappade kontakten helt med min bror även fast vi bodde tillsammans. Det var en väldigt jobbig period i mitt liv som jag har lärt mig mycket av. Han har vid ett senare tillfälle sagt till mig att han inte riktigt kände igen mig under den tiden. Jag var helt avstängd känslomässigt. Men när jag väl tog mod till mig att komma ut så ändrades det helt! Idag är vi bästa vänner och pratar om allt. Hur sammanfattar du året som Mr Gay? - Det har varit kul och lärorikt, och det ska bli jättekul att få tävla för Sverige i den stora Mr Gay Europe tävligen som i år hålls i Polen veckan efter Stockholm Pride. Vad ska du göra i sommar? – Jag har några resor inplanerade, bland annat till Spanien, Grekland och så klart Polen. Annars blir det mest häng här hemma i Stockholm. Vad är dina bästa tips i Sommarstockholm? – Mälarpaviljongen är alltid ett säkert kort. Och självklart så ska man ju befinna sig i Stockholm under EuroPride. Var går du ut? – Clean festerna är en storfavorit. King Kong, Guldrummet och BackDoor också. Var badar du? – Helst i badkaret. Vad har du helst i glaset i sommar? – Ett glas Rainbow Rosé Champagne. Vilken låt är ditt sommaranthem? – ”Your Make Up is Terrible” med Alaska från RuPauls Drag Race. Namn: Samuel Bälter Ålder: 27 Civilstånd: Förhållande Bor: Stockholm Yrke: Personlig tränare

sommaren i city Regerande Mr Gay, Samuel Bälter, lämnar i augusti över kronan. Men innan dess ska han till Polen för att tävla om kronan i Mr Gay Europe. QX passade på att be Samuel visa sommarens hetaste badmode.

AV ronny larsson FOTO Peter knutson


FÖLJ MED PÅ

HISTORISKA TÅGRESOR

ÅNGTÅG FRÅN GÄVLE C TILL DET ÖPPNA MAGASINET

ÅRETS TEMAN

MOTOR, MAT, KONST, & KULTUR!

TÅGHALLEN 2 – 3 JUNI 12.00 –16.00 7– 8 JULI 12.00 –16.00 4 – 5 AUGUSTI 12.00 –16.00 1– 2 SEPTEMBER 12.00 –16.00

STÄNGT FÖR RENOVERING, MEN ... Välkommen att besöka Tåghallen i Gävle vid några exklusiva tillfällen. Boka plats och följ med på våra resor i hela landet!

JARNVAGSMUSEET.SE


Addicted Sport Detail Binding Brief 439 kr (shop.qx.se)


Foto: Henry Moshizi Stylist: Ulrika Eriksson

GÖR VARDAGEN TILL ETT ÄVENTYR

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


N2N Bodywear University Jammer 489 kr (shop.qx.se)

Andrew Christian Playa Swim Shorts 599 kr (shop.qx.se)

Andrew Christian Diver Swim Shorts 579 kr (shop.qx.se)


26/5 GULDRUMMET DJ’s: ENRICO ARGHENTINI (The Black Room Barcelona) Pamela, Leo B Sexy Go Go Boys Hostess: Jackie Clean 1/6 KLUBB HÅNGEL

15/6 THE OFFICIAL RUPAUL’S DRAG RACE AFTER PARTY DJ’s: Gretchen, DJ Leo B & Zak Ben 16/6 ERECTUS “The darker side of Uranus” DJ’s: Jessie Granqvist (Esperanto), kliin (Uranus), Benjamin Mull (Moln Records, Parabel)

Förköp släpps 5e juni!!!


-55-

calum scott vill tacka robyn I Sam Smiths regnbågsvackra fotspår kommer ytterligare en öppen homosexuell artist i samma genre och sjunger souliga ballader, Calum Scott heter han och har Sverige att tacka för mycket… Calum Scott är killen som slog igenom i engelska Britains got talent 2015 med en cover på Robyns Dancing on my own. Calum skickades dirket till final, låten blev en hit och klättrade till andra plats på den engelska topplistan och tog sig även in på amerikanska billboardlistan. Något som inte ens Robyn mäktade med. Dessutom sålde den i 600 000 ex och blev sommarens mest sålda singel hemma i England. I samband med succén kom Calum dessutom ut som gay och är idag en av världens mest eftertraktade gaykillar. Och singel. När QX får en intervju med honom är han ute på en omfattande världsturné som nu tagit honom till Sverige och Stockholm. – Jag känner att jag har ett speciellt band till sverige, tack vare Robyn och för att några av låtarna på skivan är inspelade här. Har du träffat Robyn än? – Nej, tyvärr. Men jag skulle gärna göra det så jag får tacka henne perosnligen.

Det kanske är hon som borde tacka dig, din verison blev ju en ännu större hit. – Haha, tack, ja jag är helt tagen av framgångarna den givit mig. Hennes låt har gett mig hela min karriär. Jag såg just klippet från din audition i Britains got talent när du sjöng den för första gången, där och då förändrades ditt liv. – Ja, helt och hållet. Inget var sig likt efter de minutrarna. Hela mitt liv ändrades där och då. När tittade du själv senast på klippet? – Haha, det var inte allt för länge sen, för min mamma ville titta på det för ett tag sedan (skrattar). När bestämde du dig för att komma ut offentligt och varför? – Jag hade ju kommit ut innan Britains got talent för min mamma, syster och vänner men det var först efter programmet som jag kom ut ”offentligt” så att säga i en intervju med gaytidnigen Attitude. Jag kände att det var helt ohållbart att försöka dölja det och jag

ville vara ärlig med min omgivning och mina fans. Calum gick in i studion efter tv-succén och skulle spela in några låtar, men de var skrivna innan han kom ut och kändes helt plötsligt inte aktuella längre, han kunde inte stå för dem så han skrev nya mer personliga låtar. – Jag skrev 60 låtar, minst. Nu finns 13 av dem på debutskivan ”Only human”. Och en liten hint om hans läggning kunde den uppmärksamme uppfatta redan i hans version av Robyns Dancing om my own då Calum valt att inte ändra textraden ”I’m in the corner watching you kiss her” till ”him”. Men i raden efter hade han däremot ändrat till “I’m not the guy you’re taking home” – Låten blir ju från mitt perspektiv som en gaykille och jag har ofta fallit för straighta killar. Du vet, man är kär i en straight kille och sen står man där på dansgolvet och ser när han kysser en tjej framför en på dansgolvet. Nu har du gjort en cover på en av Robyns låtar, men vilken av dina

låtar skulle du vilja att hon gjorde en cover på? – Haha, oj va svårt. Men det skulle vara kul att höra henne göra en uptempoversion av Give me something, det skulle kunna bli fantastiskt!

”hela mitt liv ändrades där och då.” En av låtarna som Calum framför på konserterna är No matter what, en låt som inte givits ut än, men som handlar om tillfället då han berättade för sin mamma att han är gay. Vi gissar att det skulle kunna bli årets stora komma utlåt om den gavs ut. Eller vad säger ni? ”She said I love you no matter what, i just want you to be happy and be who you are, she wrapped her arms around me said don’ try to be what you’re not, cause I love you no matter what”. Thomas och Håkan Anders Öhrman


shop.qx.se

Vaccinera dig mot Hepatit B KOSTNADSFRI VACCINATION mot Hepatit B för män och transpersoner som har sex med män. Erbjudandet gäller alla som bor i Västra Götaland. Vaccinationen sker på Närhälsan Sexualmedicinskt centrum i Göteborg. TELEFONTID FÖR BOKNING: Måndagar och torsdagar kl 13:00 –14:30. Tfn 031-346 06 80. Du kan också kontakta oss via narhalsan.se/smc Vi erbjuder även test mot könssjukdomar.

Närhälsan Sexualmedicinskt centrum Kaserntorget 11 A, 411 18 Göteborg

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

non stop cruising glory holes cinema

PRIDE-tider i shop.qx.se

VI BYGG ER OM I TRE ETAP PER - ETAP P ETT KLAR ! 150 kvm ny lekyta Stockholms största säng (?) Unik dubbelsling Fantastiskt voyeur-rum Nya förlängda öppettider

Presenttips i shop.qx.se Örhängen, ringar, halsband....

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

www.bluevision.se


-57-

HIGH HEEL RACE

Något man absolut inte får missa är när ett gäng gaykillar springer hundra meter högklackat på Calle Pelayo mitt i gaykvarteret Chueca. En otrolig folkfest som är lika kul som den är oorganiserad. Underbart kaos och ingen förstår när de startar eller vem som vann, men fantastiskt stämning och enormt mycket folk. Ett måste! Och klackarna måste vara minst 10 cm höga.

LUGNT, TRYGGT & snyggt Under WorldPride i Madrid förra året inträffade inga missöden alls. Säkerheten var stor och under paraddagen fick inga lastbilar ens köra i city. Och poliserna var många. Och sjukt snygga. Som hämtade från någon Tom of Finland-teckning...

MR GAY ESPAñA

Ett av de mest populära eventen under Madrid Pride är utan tvekan Mr Gay España. Tävlingen som pågår i timmar hålls utomhus inför tusentals åskådare och samtliga deltagare i finalen har vunnit hemma i sin stad (Barcelona, Valencia, Malaga, Palma de Mallorca etc). Under kvällen uppträder flera stora artister och stämingen är hög!

PlAZA MAYOR

Och visst måste man få unna sig att vara lite turist när man är i Madrid. Då rekommenderas en kaffe på häftiga Plaza Mayor. Svårt att inte imponeras av detta undangömda torg.

hola madrid!

tips på saker att se, göra och äta [28 juni – 8 juli]

WE-FESTERNA (4-8 juli) Under Pride i Madrid anordnas enorma fester av We. Och i år håller man till i centrum på Calle Barceló 11.

Madrid Pride är en av världens största pridefestivaler - om inte den största. Hela stan är engagerad och den är omöjlig att missa om man befinner sig i centrum. Här är korta tips på saker du kan göra, se, äta, och uppleva när du är där - och vart du kan bo. PARADEN

Över miljonen går i Madrids Prideparad. Den är stå stor att den är uppdelad i två. Första delen är som i Stockholm, mest företag, organisationer, politiker, föreningar. Sen drar festen igång, gatorna breddas, kravallstaket sätts upp och in rullar 100 000-tals muskulösa och avklädda bögar på den ena stora floaten efter den andra... Flator då? Jodå, men de går framför allt i första delen av paraden.

hotel ROOM MATE

Gayägda hotellkedjan Room Mate har flera hotell i Spanien, bland annat mitt i Chueca. Hotellen har olika förnamn men i Madrid heter det du ska bo på Oscar. Vd är Kike Sarasola till vänster. Hans make till höger, Carlos Marrero, är chef för Pr och event på hotellen. Ett annat bra hotell är H10: Villa de la Reina som ligger mitt på Gran Via. Be att få rum mot gatan.

REGNBÅGSKLÄDD STAD

Det är svårt om inte omöjligt att missa att Madrid firar Pride när man promenerar genom stan. Regnbågsflaggorna pryder stadens byggnder och fontänder och hus är upplysta i regnbågens färger. Dessutom hade ”herr och fru gåman” på många övergångsställen fått sällskap av varsin herr och fru...

CHUECA

Gayområdet i Madrid heter Chueca och är ett måste på kvällarna. Ett måste. Så enormt mycket folk och helt fantastiskt.

hola roof top bar!

Azotea del Círculo heter en av Madrid bästa roof top barer på Calle de Alcalá, 42. Enormt stort och fantastisk utsikt över hela stan.

Av Anders Öhrman


-58-

QX partiledarutfrågning inför valet 2018: ulf kristersson (moderaterna)

”Jag och Fredrik Reinfeldt var de enda i pa QX träffar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson precis efter ett anförande han gör på Öppna Moderaters årsmöte, så vi passar på att sitta med för att se vilka hbtq-frågor som kommer upp på bordet. Inte en enda gång berörs ämnet. Vilken tur då att vi fick nästan en hel timme på oss att prata hbtq med Ulf som bland annat berättar om hur han tillsammans med Fredrik Reinfeldt trotsade partilinjen i partnerskapsfrågan. Men också att hbtq-flyktingar knappast kan räkna med något stöd från Moderaterna. TEXT Pär Jonasson

Jag satt och lyssnade på ditt anförande under Öppna Moderaters årsmöte, och även på frågestunden efter, men inga hbtq-frågor togs upp. Är inte det konstigt? – Det kan man kanske tycka, men när vi nu går in i en valrörelse är det ju ganska naturligt att det handlar om valet. Jag styrde ju inte frågorna… Hade jag istället träffat Moderata seniorer så hade jag på samma sätt inte ägnat mig specifikt åt pensionsfrågor eller liknande.

Det finns ju trots allt specifika intressefrågor för olika grupper, både för pensionärer och hbtqpersoner… – Absolut, och jag hade inte heller blivit förvånad om det hade kommit upp sådana frågor. I QX majnummer var det Jonas Sjöstedt som intervjuades, rubriken löd ”Jag blir glad när jag hör moderater stå upp för hbtq-rättigheter”. Din kommentar?

– Dels är det ett tecken på att det vi säger hörs, och så tycker jag det tyder på en vänlighet och generositet jag uppskattar. Jag tycker det är bra att när man upptäcker något man uppskattar hos sina politiska motståndare och även då säger det. Man kommenterar ju annars oftast bara det man tycker är dåligt med motståndarens politik. Men Moderaterna är kanske inte så värst kända för att driva hbtqfrågor?

– Det kan man väl säga, men är det något parti i Sverige som primärt är känt för att driva hbtq-frågor? Ofta har väl de här frågorna av naturliga skäl inte varit i epicentrum av svensk debatt, vilket såklart inte gör dem oviktiga. Det har ju hänt att vissa hbtq-frågor fått extra mycket uppmärksamhet, som partnerskapsfrågan, och då har ju både vi och andra hörts i debatten. Hur har Moderaternas syn på hbtqrättigheter förändrats över tid?


-59-37-

några år tidigare hade en uppmärkminskat rejält. flexibilitet när det gäller exempelvis sammad fight om ordförandeskapet i Vilken är den viktigaste hbtq-fråföräldraförsäkringen. ungdomsförbundet. Ändå landade vi gan just nu? En brännande aktuell fråga är i samma ståndpunkt när det gällde de – Jag tycker att det i mycket när det flyktingfrågan. De nya asylreglerna här frågorna, just för att vi tyckte de var gäller hbtq-frågor är så att själva formasom trädde i kraft hösten 2015 viktiga. Och visst fanns det ”ordningsliteterna finns på plats, så jag är mer oro- innebar att det blev betydligt svåmän” inom partiet som kritiserade oss lig för det hårdnande samhällsklimatet. rare för hbtq-flyktingar att få asyl. för att vi inte följde partilinjen. Speciellt på nätet märks mycket hot och Vad anser du om detta? Vad var det som fick dig att gå hånfullheter. Respekten för människors – Jag anser att vi ska stå fast vid en emot partiet i partnerskapsfrågan? livsval och livsstil måste inte bara finnas stram flyktingpolitik under en lång tid – Hållningen jag hade då, och i lagtexten, utan också levas i samhället. framöver. fortfarande har, är att man så långt det Men man kan ju inte lagstifta om ett En anledning till att färre hbtqär möjligt ska respektera människors tolerant samhällsklimat. flyktingar får asyl i dag är att rätt att själva forma sina liv, så länge det Har Alliansen generellt sett en ”särskilt ömmande skäl” togs bort. inte skadar någon annan. Den grundbättre politik för hbtq-personer än Skulle du kunna tänka dig att man läggande liberala tanken om tolerans den nuvarande rödgröna regeristället inför ett mer specifikt asyloch öppenhet. I det här fallet lät sig ingen? skäl just för hbtq-flyktingar? partnerskapsfrågan förenas med ett an– Tveklöst ja, i alla fall i största all– Nej, vi är strama där och hålnat ideal jag har, att ta ansvar för ler oss till de internationella varandra och formalisera sina band konventioner som vi i Sverige ”jag moraliserar inte med varandra. Det som är tanken är bundna av. Det vore riskabelt över människor som bakom äktenskapet. om Sverige än en gång skulle Har du varit på några partner- använder andra länders införa en lagstiftning som gör skapsceremonier eller samkölagstiftning som tillå- att vi har en generösare tolknade vigslar? ning av asylskäl än andra länder. ter surrogatmödraskap Det fungerar helt enkelt inte. Vi – Jag har varit på åtskilliga, och vigt samkönade par vid två tillfälmot betalning” kommer inte att medverka till len. Det ingick ju i jobbet när jag en liberalisering av flyktingpovar kommunalråd i Strängnäs. mänhet. Det är nog ganska få som läglitiken. På Moderaternas hemsida står ger just det här rastret på politiken och Hedersvåld drabbar homosexuella det under rubriken HBTQ bland plockar ut hbtq-frågorna specifikt. och transpersoner mycket hårt. Vad annat ”Vi måste både värna den Nu tänkte jag ändå ta upp några kan och bör göras för att stoppa svenska värderingen om öppenspecifika hbtq-frågor och börjar detta? het och försvara det vi uppnått med surrogatmödraskap. Ni säger – För tio år sedan jobbade jag för hbtq-personers rättigheter när att ni är öppna för att tillåta surroextremt mycket med de här frågorna dessa utmanas.” Ärligt talat så har gatmödraskap, vilka är era argueftersom jag då var socialborgarråd i väl Moderaterna inte varit så värst ment för det? Stockholms stadshus. Då var detta ett delaktiga i att hbtq-rättigheter – Med respekt för att detta är en nästan helt outforskat område, dessutom uppnåtts? komplicerad fråga har vi ändå kombelagt med en massa tabun. Man ham– Du har rätt i att vi verkligen inte mit fram till att det är rimligt att tillåta nade i en märklig rasismdebatt bara man kan ”claima” allt detta, men samtidigt altruistiskt surrogatmödraskap. Och de tangerade frågan. Jag insåg då att den tycker jag att vi har varit med på en del facto finns det ju redan många barn i här frågan kanske är större än vi känner av det. I alla fall på det som hänt efter Sverige som kommit till på det sättet. till och tog initiativet till Sveriges första partnerskapslagstiftningen. Men ni är emot surrogatmödraskap kartläggning av hur det här problemet Ni har ju trots allt, historiskt sett, som inte är altruistiskt? ser ut i praktiken. Vi möttes av massvis röstat nej till de flesta reformerna – Ja, det är det vi har landat i. Men av hånfullheter på grund av detta. Inte på hbtq-området, fast ofta i efterjag moraliserar inte över människor som från S, men från övrig vänster. Det anhand sagt att ni tycker att de är använder andra länders lagstiftning som sågs som rasism att ens undersöka saken. okej… tillåter surrogatmödraskap mot betalSå vad bör göras? – Könsneutrala äktenskap röstade vi ning. Däremot ser jag problem med att – Vi tror att man behöver ha en till exempel för. Snarare har det varit ha en sådan lagstiftning i Sverige. mycket strikt lagstiftning när det gäller svårt att få med Kristdemokraterna. Du nämnde att det ju faktiskt hedersproblematiken. Straffen bör vara Men ni röstade ju exempelvis emot redan finns många barn i Sverige otroligt stränga. Människor som inte är samkönade adoptioner? som kommit till genom surrogatsvenska medborgare måste möta en reell

partiet som röstade ja till partnerskap” – Går man tillbaka 50 år är det ju stor skillnad, men även om man bara backar till 90-talet. Jag och Fredrik Reinfeldt var de enda i riksdagsgruppen som röstade ja till partnerskap 1994, då partilinjen var att rösta nej. Men jag kan inte minnas att vi drabbades av det minsta obehag på grund av detta. Vi konstaterade att vi inte tyckte som den övriga riksdagsgruppen och deklarerade vår ståndpunkt. Kan man säga att du och Fredrik Reinfeldt var Moderaternas spjutspets när det gällde hbtq-frågor? – Vi ska inte ta på oss för stor kostym här, men det kan man nog ändå säga. När det gäller den riksdagsgrupp som fanns då rådde det ingen tvekan om detta. Det fanns ju en extra udd i detta eftersom jag och Fredrik bara

– Det är en intressant fråga, eftersom jag vid den tiden var ordförande för Adoptionscentrum, så jag var personligen engagerad i de få case vi hade vad gäller samkönade par som ville adoptera från utlandet. Då minns jag att vi försökte få vissa samarbetsländer att förstå att vi var lika pålitliga och seriösa som tidigare. Ändå har fortfarande inget samkönat par, 16 år senare, lyckats adoptera från utlandet… – Det beror ju i grund och botten på att de flesta länder som är aktuella som ursprungsländer inte accepterar samkönade adoptivföräldrar, under de år jag var ordförande för Adoptionscentrum hade vi inga samarbeten alls med länder som accepterar detta. Och så har internationella adoptioner generellt sett

mödraskap, vilka problem tycker du dagens icke-tillåtande lagstiftning innebär för deras och deras föräldrars del? – Det faktum att vi i dag inte har någon vettig lagstiftning på området gör ju att det blir lite limbo över det hela. Det är en av anledningarna till att vi vill ha en ny lagstiftning på området. När vi ändå är inne på familjepolitik så finns det ju i dag även många barn som har mer män två föräldrar redan från början. Tycker du med det i åtanke att ett barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare? – Nej. Vi kan se många komplicerade konflikter som skulle kunna dyka upp om man tillät fler vårdnadshavare. Det betyder inte att man inte ska ha

risk att utvisas ur riket vid allvarliga brott, och det här är allvarliga brott. Men förutsättningen för att kunna döma människor är ju att man klarar av att utreda brotten, och då krävs grundläggande kompetens hos socialtjänst och polis. Denna har dock förbättrats de senaste åren. Finns det en risk att peka ut specifika grupper, som invandrare och muslimer? – Nej, det gör det inte. Som i alla frågor gäller det att hantera det korrekt, respektfullt och inte generalisera. På samma sätt som vi aldrig skulle acceptera att någon slår barn i Sverige, oavsett vilken tradition man har. Nu till lite mer personliga frågor. Vad är det första du tänker på när du hör ordet ”gaykultur”?


-60-

QX GAYQUIZ med Ulf Kristersson

moderaterna u Med tre hbtq-vänliga partiledare på raken ser det tveklöst ut som att Moderaterna har etablerat en politik som skiljer sig från dess mer värdekonservativa historia.

Vad heter den svenske diplomat som bland annat jobbade nära Dag Hammarsköld och som kom ut vid 87-års ålder? Ulfs svar: Sverker Åström. (RÄTT)

uFredrik Reinfeldt, som tillsammans med nuvarande partiledaren Ulf Kristersson vände upp och ner på den gamla Högern, när de två på 90-talet gick emot sitt parti i frågan om registrerat partnerskap. Därmed tog de upp en tråd som riksdagsman Alf Wennerfors började nysta upp redan 1971 då han tog parti för homosexuellas rättigheter.

Vilket år blev homosexualitet helt legaliserat i Sverige? Ulfs svar: ”Det var sent förstås…jag gissar på 60-tal?” (FEL. Rätt svar: 1944) Vad hette Öppna Moderater före 2003? Ulfs svar: ”Sa man inte Gaymoderaterna?” (RÄTT) Han är Sveriges mest framstående akvarellmålare och bor i Värmland? Ulfs svar ”Jag har honom på tungan…det där tv-programmet… han heter förstås…Lars…Lerin!” (RÄTT) Hon brukar kalla sig själv för ”en blekt blondin”, är aktuell med turné och ny EP? Ulfs svar: ”Eva Dahlgren. Ny EP också? Häftigt! Jag är mycket för henne, hon är ju sedan decennier en centralgestalt i svensk popmusik.” (RÄTT) Vad betyder ”pansexuell”? Ulfs svar: ”Pan brukar ju stå för ’all’, så det betyder väl att man när väldigt bred i sin sexualitet.” (RÄTT. Pansexuell är förmågan att attraheras sexuellt av personer oavsett kön.) Vilken artist sa i en QX-intervju 2001 ”För mig kommer homosexualitet alltid att vara något onaturligt”? Ulfs svar: ”Det vet jag faktiskt inte, och man vill ju helst inte gissa…” (FEL. Rätt svar: Carola.) Vad heter den kvinnliga skidåkare som tagit sju VM-guld, ett OS-guld och är gift med Filippa Rådin som hon har två barn tillsammans med? Ulfs svar: Anja Pärson. (RÄTT) Vad heter den kvinnliga skådespelare som har har varit konferencier på QX-galan de senaste två åren? Ulfs svar: ”Ingen aning.” (FEL. Rätt svar: Shima Niavarani) Vad heter mottagningen på Södersjukhuset för transpersoner och män som har sex med män? Ulfs svar: Venhälsan. (RÄTT) Ulfs resultat: 7/10

– Jag tänker på nånting lite uppfunderat över din sexuella läggroriskt, lätt rebelliskt, glädjefyllt och ning? frigörande. – Hmm, har jag det, som tonårNär vi ändå är inne på att ing…? Jag tror ärligt talat inte det. provocera – finns det någon Du har ju tre döttrar i ton”ingrediens” inom gaykultuåren, hur skulle du agera om du ren som du känner dig främmisstänkte att någon av dem är mande inför, som stör dig? homosexuell? – Nu kommer jag att skaffa mig – Jag skulle omfamna det, och de många ovänner, för schlagermusik är vet att jag alltid skulle respektera deju inte riktigt min favorit, ha ha! Jag ras sätt att leva sina liv. Jag tror också gillar svensk rockmusik! ganska mycket på integritet, så i den Så exempelvis fetishklädda läder- situationen skulle jag framför allt vara bögar är helt lugnt för dig? väldigt mån om att tydligt berätta – Ja, det provocerar mig inte personligen, även om jag ”Nu kommer jag att själv inte skulle känna mig skaffa mig många hemma i ett sådant sammanovänner, för schlahang. germusik är ju inte Kommer du att gå i några riktigt min favorit” Pride-parader i år? Europride? – Det skulle jag tro, men har inte att jag alltid kommer att ha respekt bestämt helt säkert än. Europride för deras livsval. Ärligt talat så är toleligger ju precis innan valet och mitt ransfrågor ingen ”issue” i vår familj. program är inte klart än. Umgås du med några hbtq-perVem var den första hbtq-person soner privat? du fick höra talas om i ditt liv? – Ja, jag har åtskilliga nära vänner – Det var nog först under som är hbtq, flera som är gifta med gymnasiet, när jag hade lämnat lilla varandra. Torshälla för Eskilstuna. Där fanns Tills sist – finns det någon hbtq det redan då, på tidigt 80-tal, några person, levande eller död, som profilerade personer som var öppet du verkligen ser upp till? homosexuella. Jag minns också en – Det finns en som bokstavligen uppskattad medarbetare under sent hänger i mitt hem i tre olika versio80-tal som jag kände väldigt väl, men ner, och det är Elisabeth Ohlson jag hade inte en aning om att han Wallin. Jag är nämligen mycket var homosexuell förrän jag pikade fotointresserad. Ett av fotografierna honom om att han skulle åka i förväg har bibliskt motiv, men är inte en när vi skulle resa någonstans i tjänsdel av Ecce Homo även om den är ten. ”Kom igen nu, vad heter hon?” lite i samma stil. Det heter ParadiFrågade jag. Då svarade han han ”Det set och hänger i mitt vardagsrum är två saker du inte har förstått. Det hemma i Strängnäs. Jag har också två ena är att jag är homosexuell, och det nattbilder Elisabeth tog precis efter andra är att jag är paniskt flygrädd så Anna Lindh-mordet, som är magiskt jag tar tåget”. Han hade kommit ut vackra. Jag tycker inte alltid som Eliväldigt selektivt och var rädd att vi sabeth i alla politiska frågor, men har arbetskamrater skulle misstycka. Jag väldigt stor respekt för henne både kände mig nästan kränkt över att han som person och som konstnär. ens skulle kunna tro det om mig. Har du själv någon gång i livet

uWennerfors tidiga insats motsades sex år senare av partivännen och riksdagsledamoten Tore Nilsson som 1977 med Bibelcitat ville förhindra att skillnaden i åldersgräns mellan homo och heterosexuell sexualitet skulle avskaffas. Motivet förutom Bibeln var att skydda unga pojkar mot övergrepp, flickor som utsattes kunde ju gifta sig med förövaren, tänkte han. De två illustrerar spännvidden inom Högerpartiet och dagens moderater, i alla fall fram till formandet av de Nya moderaterna. Idag har troligen en stor del av de mest värdekonservativa valt SD istället. uI kampen om att vinna tillbaks SD-

väljarna är det migration liksom brott och straff som blivit lockbetet. Om inte det räcker får vi se om värdekonservativa krafter åter får större makt i partiet även på HBTQ-området.

uTrots en i något svajig HBTQ-historia

där konservativa och mer liberala krafter kämpat om utrymmet, så har partiet det senaste decenniet i regeringsställning varit med om och ställt upp på avgörande förändringar. Könsneutralt äktenskap, utökat grundlagsskydd mot diskriminering, avskaffande av tvångssterilisering, en nationell hbt-strategi, moderniserad könstillhörighetslag är några av flera beslut som tagits under en moderatledd Allians-regering.

uGaymoderaterna, sedermera Öppna

moderater, har varit drivande med många öppna homo och bi-personer i partitoppen, i denna utveckling.

uMen är du hbt-flykting så ger Ulf Kristersson klara besked via QX, stramhet skall gälla från nu. Partiet röstade för 16 år sedan mot att öppna för samkönade par att prövas som adoptanter men är idag ett av få partier som vill tillåta altruistisk surrogatmödraskap. När stjärnfamiljer, med flera vårdnadshavare, och när ett tredje kön diskuteras, ja då blir partiet försiktigt igen. uSammanvägt historia och senaste si så

där 15 årens politik så landar Moderaterna på en klar 4:a.


#VILDMÅNGFALD

Bli medlem på hbts.se


– 62–

MTF MUSIK TV FILM

QX SPELDOSA 1. Clean Bandit feat Demi Lovato “Solo” Stadiga leverantörer av sommarhits sedan 2014 2. Eleni Foureira “Fuego” Yeah Yeah Fire! Den verkliga vinnaren av Eurovision 2018. 3. Christine and the Queens “Girlfriend” Tung åttiotals-feeling från Héloïse Letissier som numera bara kallar sig för Chris. 4. Years & Years “If You’re Over Me” Bandet har fortfarande aldrig släppt en enda dålig singel. 5. 500 Mil “Mekano, andra delen” The Cure möter Joy Division i en av bandets bästa låtar hittills.

FILM

En befriande bögrulle med hjärta LOVE, SIMON Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel Samtidigt som GLAAD rapporterar om det låga inkluderandet av hbtq-karaktärer i film så är det en enorm tröst att Love, Simon - Hollywoods första studiofilm med en gaytonåring som huvudperson - som ger inte minst unga bögar men även andra hbtqungdomar ett uppmuntrande perspektiv på kärlek och sexu-

alitet. Filmen följer den smyg- minst viktig film som lyfts av homosexuella titelpersonen dess rena existens vilken ger som i garderoben upptäcker tonårspubliken en gayvariant att det finns av alla de “Hollywoods en annan heteronorhemlig bög mativa high första på skolan. studiofilm om en school-rullar De börjar vi växt upp gaytonåring” maila med med. Visst, varandra både Simons och Simon försöker despefamilj och vänner är löjligt rat lista ut vem killen som perfekta och förstående (vilket skulle kunna bli hans första gör hans komma ut-ångest stora förälskelse är. Det är en aningen mindre motiverad) finstämd, charmig och inte och sympatin för Simon

kompliceras när han ”tvingas” manipulera sina vänners kärleksliv under utpressning av en skolkamrat. Men bland de många tunga, ångestfyllda gaydramer som görs så är det befriande med en bögrulle där det finns minst lika mycket glädje och kärlek. Och hur sentimental och amerikanskt helylle filmen kan verka så bör du ha ett hjärta av sten för att inte fälla en tår eller två i det rörande slutet. Andreas Samuelson

6. Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi “Live it Up” Sommarens flak-hit? 7. Rita Ora + Cardi B + Bebe Rexha + Charli XCX “Girls” Sommarens flat-hit? 8. Oscar Zia “Vem tar hand om dig” Oscar har hittat en succéformel med sin nya musik på härlig skånska. 9. Säkert! “Arktiska oceanen” Härligt starka Kent-vibbar från Annika Norlin. 10. Sanna Nielsen “Det vänder nu” Snygg arena-schlager från Bromöllas finest. SPELDOSAN 10 ÅR SEN: Kick “Fest hos Mig” “En no-brainer sommarhit som vi alla kommer att sjunga med i sommaren 2008. Av Ken Olausson

tinyurl.com/ QXSpeldosa2018

TV

Nya transtäta Pose är sommarens must-see Ryan Murphy ligger bakom tv-seriehits som American Horror Story och Glee. Han har också gett oss serier som Feud, Nip/Tuck, 9-1-1 och Scream Queens. Den 4 juni är det premiär på HBO Nordic för serien Pose som utspelar sig i New

York 1986. Vi kastas in i den explosiva undergrounddansscenen där Vogueing är den stora grejen samtidigt som vi möter paret Stan & Patty som umgås i lyxkretsarna i stan, där Dawsons Creekhunken James Van Der Beek spelar Stans chef. Men

d grejen med Pose är att över 50 skådisar som är transgender syns i serien. Flera av dessa har stora roller, som MJ Rodriguez, Indya Moore (bilden ovan), Dominique Jackson, Hailie Sahar, och Angelica Ross, vilket gör Pose till en unik

tv-produktion. En av seriens producenter är dessutom transaktivisten Silas Howard och manuset är delvis skrivet av Transparents Our Lady J och transaktivisten Janet Mock. Trailern är ute nu och Pose ser ut att bli sommarens must-see!


Fab Freddie

Trinity Taylor från Rupaul’s Drag Race P R I D E

Bee kök & bar, www.beebar.se Södra Förstadsgatan 36, Malmö, 040-30 77 28. Stora Saluhallen, Kungstorget Göteborg, 031-13 38 39.

malmopride.com

VI SES PÅ PRIDE!

Samantha Fox Malmö Pride 6 - 10 juni. Euro Pride i Göteborg 14 - 19 aug.

Malmö Pride 7-10 juni


– 64–

FTM FILM TV MUSIK

DEADPOOL DID IT Att Negasonic Teenage Warhead i bioaktuella Deadpool 2 är en historisk grej. Ingen annan Marvel-film har haft en öppet homosexuell karaktär, och inte nån som varit i ett förhållande.

TV

TV T E M PE N

FILM

dock aningen för lång och det är svårt att förneka att den interna nivån med oräkneliga intervjuer med diverse branschprofiler troligen kan skrämma bort - eller tråka ut de icke insatta. Men likväl, ett fint farväl av en stor ikon. Andreas Samuelson

THE RAIN (NETFLIX)

Påkostad och bra dansk serie om ett gäng överlevare efter att regnet blivit giftigt och närkontakt med vatten gör att man dör. Bra, men tappar lite mot slutet tyvärr. Pernilla August dotter Alba i huvudrollen.

LANDO ÄR LGBTQ Just nu rullar Solo: A Star Wars Story på biograferna. I den spelar Donald Glover populära Han Solo-polaren Lando Calrissian och han verkar inte helt straight i filmen. Nyligen fick manusförfattaren Jonathan Kasdan frågan om han anser att Lando är pansexuell, och svarade ja. Och fortsatte:

FOTO:DANIEL OHLSSON/TV4

”Jag skulle ha älskat att få in en tydlig HBTQ-karaktär i filmen. Jag tycker det är hög tid för det och jag älskar den flytande sexualitet Lando ger sken av att ha.” Utvecklingen går framåt, även i rymden...

ISKALLT

FILM

LET´S DANCE (TV4) Vi låter samma sak stå kvar som vi skrev för två månader sedan: Är det någon som tror att Gunde Svan INTE vinner. Varenda gång en gammal vit idrottsman i övre medelålder tävlar så vinner dom ju. BOOOOO!

KYLIGT

GREYS ANATOMY (KANAL 5) Nu lämnar även Jessica Capshaw (Arizona) serien. Det uppskattas icke!

SVALT

MCQUEEN Alexander McQueen Alexander McQueen var arbetarklasspojken som tog sig an modevärlden och blev en av dess största designers med sina okonventionella, spektakulära visningar och kläder. Men ofrivillig kändisskap, pengar och droger drev

honom så småningom mot en för tidig död. För fans är detta ett måste med såväl fängslande historier från kända medarbetare som material bakom kulisserna och från shower. Cyniker kan lätt avfärda denna värld som ytlig och pretentiös, inklusive de många flosklerna bland citaten, men det finns en kärleksfull familjekänsla i sammanhanget. Filmen är

LJUMT

Fint Farväl av en stor ikon

HETT

Nya säsongen av komiediklassikern har förvånansvärt mycket spänst och Darlene (Sara Gilbert) är ännu mer bitter och därmed ännu roligare.

HETARE

ROSEANNE (ABC)

HETAST

ROBINSON - JOHAN (TV4) Tack för all underhållning, Johan! Du var lika underhållande som du var irriterande, och du förgyllde årets säsong med din närvaro. SÅ gör man avtryck i Robinson!


SAN FRANCISCO CHRONICLE

THE HOLLYWOOD REPORTER

ROLLING STONE

THE GUARDIAN

”SENSUELL” PLAYLIST

”SLÅENDE” VARIETY

”RACHEL WEISZ OCH RACHEL McADAMS STRÅLAR” INDIEWIRE

KÄRLEKEN FÖLJER INGA REGLER

RACHEL WEISZ RACHEL McADAMS ALESSANDRO NIVOLA

OLYDNAD FRÅN REGISSÖREN TILL OSCAR®VINNANDE EN FANTASTISK KVINNA

© 2017 CHANNEL FOUR TELEVISION CORPORATION, CANDLELIGHT PRODUCTIONS, LLC

BIOPREMIÄR 6 JULI


BAR/ RESTAURANT

The best and gayest club north of Ibiza

n

ion

tan

gholm

ge

ns

ga

ta

Rålambsvägen

Han Ponto

Rålambshovs-

dsled

parken

atan

tverk

njärs

3 1

arga

Flem ingga

Kung

tan

sholm

22

tan

sgata

n

Tors g

Ku

ngs

Obser-

Mäla

rstra nd

18 H

n

Ku

ngs

t

vatorie-RÅDMANSGATAN lunden an gat ans dm å R an gat nér rg. Teg aka m m Ka

8 atan

HÖTORGET Hö11torget g. o r 21 B mla rg. ue Ga gga Sam Bry r Serg ste tor Mä T-CENTRALEN sg. 1 erg rab J a Kla tug t a V lesg rku He J Tegelbacken

Norra Bantorget

g.

RÅDHUSET Berg sgata n

g. Norr

ata

Jarlaplan

tan

en

eng

tan

n ro lb ra nt Ce

G

jörw

g ells

Kronobergsparken

Fridhemsplan

Drottningholmsv.

stran

n

THORILDSPLAN

Proud host cities

Klara

atan 24 FRIDHEMSPLAN

n

en

rgata

sga

an gat

sväg

ha

t G örans g

öme

Od

J

nga

unn

ng ttni Dro

ttnin

nd

KRISTINEBERG

nk

Alstr

nd

br Sur

an gat

Dro

Sa

Stra

n

a Vas

Proud organisers

Li

lms

Polhe msga tan

W W W. E U R O P R I D E 2 0 1 8 . C O M #EUROPRIDE2018

gsho

San Kron kt E oberg riks sgata gata n n

Essingeleden E4/E20

G OT H E N B U R G / AU G U S T 1 4 TO AU G U S T 1 9

Kun

STADSHAGEN

Karlbergsvägen

e SANKT Od ERIKSPLAN

tan

ata

an gat kar tma Lun

S TO C K H O L M / J U LY 2 7 TO AU G U S T 5

dsga

jg Fre

ODENPLAN

Sche elega tan Pipers gatan

Tomtebogatan

Rör stran

gen

lunden

an gat nds pla n Up ata g a ann stm Vä n ata lag Da

Arenavägen 75 • 4 bars • 2 dancefloors Dot Audio Soundsystem • 18+ ID with photo

svä

Vanadis-

tan ega n Tul ata nsg bel Dö

Check out our always updated Facebook page @clubbackdoor

tan sga Tor

Norr back agata n

adi Van

n ata llsg rrtu No

rra

at St

a sg

gen avä Sve

S:t E riksg .

No

tan sga mm lda Ige

14

on rbr ste Vä

Söder Mälarstrand

Långholmen

B

n agata Lund ZINKENSDAMM

HORNSTULL

Li lje ho lm sb ro n

Hornstull

Zinkens Väg

Tantolunden

to Tan

LILJEHOLMEN

lg. a Sko

Mari Mar

ia B

Maria

ang.

J

NONSTOP Cinema STHLM’s MOST POPULAR CRUISING US VIDEO

Entrance fee = 150 SEK (re-entry 20 SEK) Discounted entry as low as 75 SEK with Smart Card (FREE re-entry)

US VIDEO • Regeringsgatan 76 • STHLM Hötorget • Tel: 08 545 158 30 • Open 24/7

Magn

Erik

MIDSOMMARKRANSEN

Konstfack

J

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

Fridhemsgatan 44, Stockholm

T Fridhemsplan

g

us

n gata

ASPUDDEN

DISCREET ENTRANCE 500m² PLAYGROUND DARKROOMS en äg GLORYHOLES nv fo e l Te PLACE SMOKING TELEFONPLAN HD CINEMAS JOYBARS REFRESHEMENTS FREE WARDROBE FREE OPEN 11:00 - 07:30

Präst

enb Swed

13

Högalidskyrk an

n nsgata erma Timm

nd trand s S

Högalidsgatan

n Bastugata gatan Tavast rkagatan ky Bränn 17 Mariatorget n ata sg rn San Ho M atan akarg Krukm 4TO

ägen Ringv

a5tan

atan Varvsg

rgs u

n sgata holm Lång

Be

sg. sund

adsg Verkst

gsgatan elenebor

onsg. nutss n el K sgata Tork nlund Rose

H

Berg

KLUBBAR/CLUBS 16 The Backdoor, Arenavägen 75, T-Globen, fredagar och lördagar 23-05. Se gaymap. qx.se för klubbinfo 17 King Kong Mariatorget 1A 2 dansgolv Lördagar 23-03 18 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5, ons Mån-Tis-Tors kl 13.00 – 18.00 Ons 14-22(öppet för hiv+ män som har sex med män) Fre. kl 14.00 – 22.00 (öppet för alla som lever med hiv, med närstående) SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05.

rra

n ke

STOCKHOLM STOCKHOLM GAY GAY GUIDE GUIDE No

VÄSTRA SKOGEN

SUPERHITS & GUILTY PLEASURES!

Grenadjärbryggan

Sibiriens Soppkök, Roslagsgatan 25, mån-fre 10-21.30, lör 12-21.30, sön brunch 12-16. Hjärta på Torget, Mälartorget 13, Gamla Stan. Öppet alla dagar 17-01. restaurang.

Norrtull

- Worldclass sound system - International bookings - House/Techno - New dancefloor with

n ata lsg Jar n ger ata Bir gsg sla Ro

Now 2 dancefloors!

Fridays & Saturdays 23.00-05.00

E20 E4/ en eled ing Ess

1 Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 62. Alla dagar från 11 - sent, beroende på väder Restaurang, café och bar vid Riddarfjärden. Öppnar i april. 2 Secret Garden Kornhamnstorg 59 må-sö 12-03 3 The Green Queen, Norr Mälarstrand 64, Glutenfri restaurang · Vinbar · Smoothie- och juicebar. Öppnar i april. 4 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. 5 Bitter Pills Verkstadsg. 4 alla dagar fr 17:00, 18 år 6 East, Stureplan 13, mån-fre 11.30-03, lör. 12.30-03, sön 17-03. Restaurang och bar. 7 Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 8 Urban Deli, Sveavägen 44, sön-tis 07-23, ons-tors 07-01, fre-lör 07-02. 9 Urban Deli, Sickla, Hesselmans Torg 12, månfre 08-23, lör-sön 11.30-23. 10 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, 11 Haymarket by Scandic, Hötorget 13-15. Bar, restaurang och hotell 12 Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9, Bar, restaurang och hotell 13 Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, Mån 11.30-22, Ons-fre 11.3023, lör. 12-23, sln 12-22. Restaurang, bar. 14 Trattorian, Norr Mälarstrand 464, mån-ons 17-23, tor-fre 17-00, lör. 11.30-00, sön. 11.30-17 Bar, och restaurang. 15 Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 - 16, 17 - 22 Vaxholmsbåt till

non stop cruising glory holes cinema WWW.BLUEVISION.SE

sda lslu

nde


..

VALKOMMEN TILL TAKPARKEN

i Lid

Va lh

all av ä TEKNISKA gen 8 HÖGSKOLAN

KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡

Lin

nég

Rid

Nybroplan

darg

n

K

• Locate a dategsvägen anywhere, anytime! Lindarän

äge

nearby!

n

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

gen

Djurgårds

19 n

ke

2

GAMLA STAN

10 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, 11 Haymarket by Scandic, Hötogret 13-15 21 Grand Central by Scandic, Kungsgatan 70 12 Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9

Djurgården

Skansen

Storkyrkan

rin

10 Gröna Lund

Slussen

Gotla

SKANSTULL

Ölan

nds

Ba

ng

at gatan a

21

Sofia K:a

M

alm

Vitabergs-

parken

rd

sv

dsg.

Rin

äg

Hotellhänget

en

stockholm

en gväg

Eriksd alsgatan n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann Joh

16

Ha

mm

arb

y

é All

NACKA

Sickla Udde

Hammarby Sjöstad

9

Sic kla Ka nal gat a

Sickla

Lu gn ets Al lé

Blek nag. llhego

Ny7 torget

A club for women and queers who likes women and queers. Check facebook for next event! Search for Hotellhänget

Fåfängan Danvikstull

Ko rph op ps g.

atan ingeg atan Götg

sg. Grind

A

n

tan s ga Kock gatan Åsö n egata Bond gatan kåne S ÅsöKatari torget na

Tegelviksplan

Erstagatan

ta ndsga Halla

nen Fjällgatan

. ästarg Borgm

n sgata

tan rgsga Nyto nag. rman Söde

ulå s Lad

årdsham

tan ovsga tan Tjärh ngaga Folku

n tagata Östgö

g. borgs

MEDBORGARPLATSEN

Stadsg

Gata iernas Renst

nkt MARIAORGET g. atan gårds ergsg Högb Medborgarplatsen

Barn ängsg atan Tege lviks gatan

Katarin avägen SLUSSEN Mosebacke Torg

Kö lna rg.

g.

s

Pauls

ETC & PRIDE

atan Götg . lagarg Reps

tan ansga Bellm

7

CAFÉ

19 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. 20 Wiernercaféet, Biblioteksgatan 6, mån-fre 07-21, lör. 09.30-21, sön. 09.30-19 Grand Café. Harpaviljongen, Fiskartorpsv. 29. Mån-fre 08-18, Lör-sön 11-18. Café och mat i naturskön miljö RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Stadsmissionens, Flemminggatan 66. Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

HOTELL

Skeppsholmen

gen

13

Slottet

n

b åk

brunnsvä

Strandvägen

Österlånggatan

ata

lavä

n ge svä ård urg Dj

tg

@URBANDELISVEAVAGEN

gärdet

Vasamuseet

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L

yn

n

Find your date on the move!

atan

15

äge

Ladugårds-

Kar

Riksdagen

M

llav

dsv

Karlaplan

atan

Sto rgat a

Val ha

lud

mobile.qruiser.com

Vä rta vä ge n

Erik Dah lber gsga tan KARLAPLAN

dör sga tan

Stora Synagogan

n ata n ✞ a S:t Jacobs K:a gat n ata Gustav bsg . Adolfs o k g Ja eds Torg Fr

en

men

STADION

20

Hamngatan

12

en

en aväg Narv

Norrlandsgatan

.

gels rg

Kom

an

Stureplan ÖSTERMALMS6 TORG

Regeringsgatan nadsgatan Malmskill

g els

sgat

Sib ylle gata Ju Art iller ngfrug n atan igat an Ske ppa Gre Styr rgat vga man a t a n sgat n an

23

alm

Bra heg Gre atan v Tu rega tan Nyb roga tan

gården

erm

Stu rega tan

Öst

Humle-

Kungsgatan

väg

GÄRDET

Eng elbr ekts gata n

Ka rla v sg. äge n te n

ngö

Teg e

Uranus, Erectus, Fomo, technoklubbar, se gaymap. qx.se för datum DisQo DisQo, F12, tisdagar 23-05. Björnpub/Viking Bears, se gaymap.qx.se. Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M

Anno 1650 with

The Secret Garden

Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning Platinum Ink Tattoo/ Piercing, Östgötagatan 79 Smink & Perukmakarn, Renstiernasgata 21.

EROS 22 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 23 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 24 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tis 10-00 OnsTors 10-02 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-00. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop

Restaurang - Bar

Kornhamnstorg 59 111 27 Stockholm

GULLMARSPLAN STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

weds. to sat.6 pm - 1 am

Onsdagar kl 18.00 - 24.00 Middag, serveras kl 18.00 - 20.00. Pris: 40 kr. Öppet för hiv+ msm.

secretgardensthlm.se

• SVENSKA •

Fredagar kl 18.00 - 24.00 Öppet för alla som lever med hiv, med närstående.

www.posithivagruppen.se

Måndag - Söndag 12-03

DAILY UPDATED GUIDE IN: • ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI •

t-mariatorget wollmar yxkullsg. 7

gaymap.qx.se


S TO C K H O L M / J U LY 2 7 TO AU G U S T 5 G OT H E N B U R G / AU G U S T 14 TO AU G U S T 1 9 W W W. E U R O P R I D E 2 0 1 8 . C O M #EUROPRIDE2018

Proud organisers

Proud host cities

Nya badges i shop.qx.se

HAVE A GOOD TIME!

GÖTEBORG GAY GUIDE

Kom och sommarmys med oss!

Boka bord på beebar.se

2

1

4

3

5

S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB

Göteborg

rfsl.se/goteborg

Fika och umgås varje onsdag.

ÖPPET HUS ONS 18-21.

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, Kungstorget, Öppet varje dag från 11:30 fredag och lördag till 03. 2 Gretas Bar & Nighclub, Drottningg. 35. fredagar 21-03, lördagar 22-05. Queer, Park Lane, Kungsports-avenyn 38. Sista fredagen/månaden 23-05. SLM, Haket Pub, 1:a Långg, 32. Info via slmgbg.nu, gaymap.qx.se. Haket, Första Långgatan 32. Extra fester då och då se gaymap.qx.se Gretchens Party, Le Pain Francaise, Östra larmg. 20, Lör. 23-03

CAFÉ/RESTAURANG 3 Crippas Café Kusttorget 1, tis- lör : 11-22

ÖVRIGT

Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

4 RFSL/Öppet hus, Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons. 18-21, Checkpoint, GBG, tis. 18-20.

5 HBTQ-mottagningen, Chapmansgatan 6. 031-7661922. Gayhälsan, Sahlgrenska, Gröna Stråket 16, vån 1. Mottagning helgfri måndag 16.30-18.00. Kondomeriet, Lilla Drottningg. 1 & Kyrkog. 46. Mån-fre 11-18:30 Lör 11-17, Sista Sön i månad 12-16.

HOTEL/BOENDE at Home, gayvänligt B&B, V. Frölunda, athomebab.com/ 031-811 000 DAILY UPDATED GUIDE IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


Swimwear, Sportwear Underwear shop.qx.se


-70-

kulturpuggan: roger wilson

”Här finns klass, sexualitet och svartas situation i USA” Inkluderande. Mångfacetterad. Hoppingivande. Årets ALMApristagare (alltså mottagaren av priset till Astrid Lindgrens minne) Jacqueline Woodson är allt det där, och mycket mer. Att prisjuryn i år valt en svart, queer röst känns som ett vältajmat statement i tider när det börjar blåsa snålt kring jämställdhetsfrågor och mångfaldsambitioner både i USA och Sverige. Men efter att ha läst några av Woodsons böcker är det uppenbart att det givetvis är mer än så. Hon är ett fantastiskt val, och jag hoppas att fler av hennes böcker snart kommer på svenska. Något som märktes ganska snart när jag började läsa Woodsons böcker är hur hon på ett naturligt sätt väver in hbtq-teman i sina romaner. Ett medelålders lesbiskt par som bifigurer i ”The Dear One” – en

bok som egentligen mest handlar om tonårsgraviditeter. En homosexuell kille som räddar livet på huvudpersonen i ”Under a Meth Moon” – en ungdomsroman som mest kretsar kring metamfetaminmissbruket bland tonåringar. Men det stannar inte där. Woodson har förmågan att skapa berättelser med många lager. Här finns klass, sexualitet och svartas situation i USA som naturlig inslag kring berättelserna – man skulle kunna kalla det ett slags intersektionell ungdomslitteratur om inte det hade låtit

”rart och gulligt ’Love, Simon’, men...” alldeles för stelt och programmatiskt för att passa in på Woodsons kärnfulla och effektivt berättade böcker. Hennes självbiografiska Brun flicka drömmer (den enda av Woodson som kommit ut på svenska) berättar med ett poetiskt språk om en uppväxt mitt i ett USA i förändring på 60- och 70-talet – medborgarrättsrörelsens stora årtionden i landet. Den boken kretsar mest kring barndomen, och hinner inte riktigt fram till någon komma ut-process. Om sådant kan man istället läsa i Woodsons ungdomsbok The house you pass on the way, som handlar om 13-åriga Staggerlee som funderar en del på sin sexualitet. En annan bok med ett mer markant hbtq-tema är From the Notebooks of Melanin Sun, som handlar om en 14-årig pojke vars mamma just kommit ut som lesbisk för honom. Och på tal om mångfald och

representation. I förra numret skrev jag ju en del om renässansen för komma ut-filmer. Nu har jag äntligen sett bioaktuella Love, Simon. Den där filmen som marknadsförs som den första amerikanska mainstreamfilmen med komma ut-tematik. Och om jag någonsin undrat vad det där mainstream egentligen innebär, så vet jag det nu. Perspektivet. De första 15-20 minuterna av filmen var faktiskt lite av en pina. Att höra huvudpersonen säga att han är normal och lever precis som alla andra, när han helt uppenbart har ett extremt privilegierat liv med fri tillgång till stor bil, härliga kompisar, pengar till att missbruka iskaffe och lever i själva definitionen av en kärnfamilj med begåvad lillasyster och bildsköna föräldrar – visst, jag hade inte väntat mig socialrealism, men den här omedvetna favörfesten var utmattande dum. Men efter den katastrofala inledningen så tar det sig. Ordentligt. Och Love, Simon blir precis den där bögversionen av alla de där tusentals tonårskärleksfilmer man sett. Och jag hade faktiskt ingen aning om hur mycket min inre tonåring hade längtat efter den. Rart och gulligt, men på vägen från bion skaver det lite i själen. För alla får ju liksom inte lika mycket utrymme här. Här finns till exempel birollsfiguren Ethan – den svarta fjolliga killen som överlever skolgårdstrakasserierna tack vare sina bitchiga comebacks. Den typen av personer verkar för alltid vara hänvisade till en undanskymd del av berättelserna om bögar på bio. I alla fall om filmerna ska vara så kallad mainstream.

månadens glosa: [McQueenskt] Den avantgardistiska brutalromantiska stil som gjorde modedesignern Alexander McQueen till ett populärkulturellt fenomen – om än under en alltför kort karriär. McQueens karriär, privatliv och vägen fram till självmordet 2010 är ämnet för dokumentären McQueen som har biopremiär 8 juni.

CIRKUS CIRKÖR Tilde Björfors utmanar traditionella hierarkier i en ny föreställning av Cirkus Cirkör. Ensemblen består av sju kvinnliga cirkusartister med ursprung från Grekland, Kanada, Palestina, Polen, Sverige och Schweiz.

dansenshus.se

guldstjärna: Sången om en son av Joel Mauricio Isabel Ortiz är boken som jag väntat på så länge. En roman som utforskar de mörkare sidorna av den svenska hbtq-världen – även om det är en beskrivning av boken som känns lite förenklad och begränsad. Den innehåller ju så många olika delar och perspektiv. Här finns en fadersuppgörelse, svensk vardagsrasism, adoptionskritik, lättfixat app-sex, droger och självdestruktivitet. Ja, till och med en viss inblick kring mångfaldsarbetet på svenska kulturinstitutioner. Och lite till. Men framför allt är det en bok som är så långt ifrån den svenska normalitetsivrande och präktiga homonormen man kan komma. Äntligen! LÄS: Moa-Lina Olbers Croalls ”I mitt namn: en bok om att vara trans” har kommit ut i nyutgåva i pocket. En supertillgänglig, pedagogisk och extremt intressant introduktion till det mesta kring könsidentitet – såväl transpersoners egna berättelser som en genomgång av alla begrepp och termer. Redan ett standardverk!

HÖR: Ljudböcker är ju den stora tillväxtmarknaden inom den svenska bokbranschen. Nu har Leopard förlag beslutat sig för att starta serien Feministisk erotik med berättelser skrivna av kvinnor och ickebinära i alla åldrar – både debutanter och etablerade författare. Vad feministisk erotik egentligen är tolkas på lite olika sätt av olika författare och inläsare, men så här i början är det en hel del lesbiskt. Är man nyfiken går det att lyssna så går till exempel ”Belöningen” och ”Amelie” att hitta hos de flesta större ljudboksdistributörer.


SEMESTER FÖR TVÅ

Vuxna som reser utan barn behöver något eget. Därför har vi skapat hotellkonceptet Sunprime Hotels, som fokuserar på semester för vuxna. Garanterat fritt från köttfärssås, barnpooler och lekplatser. Istället får du design, högklassig mat, goda viner, träning, spa och en alldeles särskilt rofylld semesterkänsla. För om semesterromantik är din grej, så är vuxenhotell vår.

LÄS MER OCH BOKA PÅ VING.SE/SUNPRIME