__MAIN_TEXT__

Page 1

juli 2018 #274

qx träffar

statsminister

löfven

euro

pride stockholm

doldisen ängie:

”sverige är inte redo”


TWO CITIES, ONE COUNTRY – FOR A UNITED EUROPE, OPEN TO THE WORLD For the first time in EuroPride history, the event is hosted by two cities, a celebration for LGBTI rights that you wouldn´t want to miss. STOCKHOLM

July 27 to August 5

GOTHENBURG

August 14 to August 19

Proud Organisers

www.europride2018.com www.stockholmpride.org www.westpride.se #EuroPride2018

ww Proud Host Cities


The best and gayest club north of Ibiza Biljette r finns p QX.se å /shop

E V A S THE E D I PR S! E T A D

1/8 ERECTUS & CHARM MY SNAKE DIRTY UNDERWEAR PARTY Men Only Locker Room House/Techno Dancefloor DJ’s: Farrél (Ääniwalli, Helsinki) Damien Eie, Benjamin Mull & Kliin Women Only Locker Room House/Techno Dancefloor DJ’s: Bella Sarris & Nadja Chatti Men & Women Locker Room House Hit Music Dancefloor DJ’s: PRETTY BOY, Moltas Engwall & Armin TM

2/8 KLUBB HÅNGEL DJ’s: Hannah Lou, Hugo Broms, Neda, Hanna & Alice, DJ Galina & Regina Baltica. Hostesses: Vertigo Rogue & Dede

Alla gäster får ett par lyxiga kalsonger eller trosor!

3/8 ABSOLUTLY 90’s

LIVE: LEILA K (!!!)

DJ’s: Anders Olsson & Tommie X

4/8 GAY PORNSTAR NIGHT & BOMULL DJ’s: BOMULL - Axel Boman (Studio Barnhus) & Joel Mull, Sebjak, 420 Group Pornstars: Dani Robles (Award winning), Antonio Miracle, Allen King


FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM FOTO: MAGNUS RAGNVID

ÄNgie Ängie, eller Angelina, är en bisexuell låtskrivare och artist från Nynäshamn med flera miljoner visningar på Youtube. Sid. 28


r

co m

m

QX 22 år!

y since 19 9

er

a

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

it

g the

b ow

n

vin

in

QX checkar in

5

S

QX testar hotell. Denna gång blev det i Pride-aktuella huvudstaden. Anton Hysén

31

Vin-aktuella Anton Hysén väljer sina favoriter.

34

55

53

...är en riktigt bra film med flattema. Rachel McAdams och Rachel Weisz spelar paret som har en omöjlig kärlek.

ISSUE NO.

274 qx träffar ricky martin, TV-aktuell QX träffade latinokungen i LA med Édgar Ramírez (Versace) och Darren Criss (mördaren Andrew Cunahan), för ett samtal om American Crime Story: Mordet på Versace betydelse, och den spektakulära inspelningen vid Versace-huset.

59 olydnad

juli´18

emma knyckare Hon fixar festivalen där CIS-män inte är välkomna. Varför? QX Matilda Thorén har träffat coola Emma Knyckare.

22 europride

stefan löfvén Sveriges Statsminister ställs mot väggen i vår intervjuserie med partiledarna.

QX spanar in programmet till EuroPride med alltifrån Alcazar och invigningstalarna Anja Pärson & Pia Sundhage till ESC-tvåan Eleni Foureira och artistkollektivet Medborgarbandet.

38

26

60

ayman är ny skönhetsexpert Ayman heter QX nya expert på hudvård och skönhet för män.

juli 2018 #274

oktober 2016 #253

kärleksweekend

MÅNADENS OMSLAG årets homo

Molly

om orlandoÄngie - stjärna i USA och tragedin Ryssland, men okänd i Sverige.

eurovision

song contest

qx träffar

jimmie qx träffar

åkesson

statsminister

löfvén

euro

ALLTID I QX 8 Ledare 10 QX Gayskola 20 Krönika Sabine Engström 22 EGO Stefan Nilsson 64 FTM/MTF 70 Roger Wilson

MÅNADENS CITAT

”Det absolut första giget vi gjorde var på Tip Top på Sveavägen i Stockholm˝.

pride stockholm

bisexuella ängie:

”sverige är inte redo”

OMSLAGSFOTOGRAF Anna-Lena Ahlström

Alcazar-Tess minns hur allting började. I år tar de farväl på Stockholm Pride. Sid. 38


ingång

”det är alltid någons första pride” Hon är 19 år och har längtat hela året. För ett år sedan fick hon sin första kyss av en tjej och en helt ny värld öppnade sig. Nu ska hon för första gången gå på Pridefestivalen i Stockholm. Det har hon längtat efter under hela vintern och våren. Att få delta - inte bara läsa om den. Att få träffa andra som är som hon, att inte behöva känna sig annorlunda. Hon hoppas att Pride ska ge henne modet att våga lämna garderoben en gång för alla. Och kanske, kanske bli kysst av den där tjejen hon spanat in... Dogtagen är redan inhandlad och hon längtar så hon blir helt pirrig i magen säger hon. Men hon har inte bestämt sig för om hon ska gå i paraden eller om hon ska titta på. Tänk

Ronny Larsson och Anders Öhrman

om nån skulle känna igen henne, tänk om hon skulle hamna på bild eller på något inslag på tv och mamma och pappa skulle se henne. Ändå vill hon så gärna gå med sina kompisar och med en regnbågsflagga i handen. Vara stolt. Men hon får se hur det känns. Kanske gör hon det ändå. Det är dags nu. Hon vill börja leva fullt ut. Idag är det 36 dagar till pride i Stockholm börjar.

Under våren har det gått rykten om att Kylie ska komma till Europride i Stockholm ”Hon” och jag ses av en slump på en uteservering i stan och börjar prata. Hon som ska på Pride för första gången. Och jag som besökt ett 30-tal Pridefestivaler. Jag blir överraskad av hennes entusiasm och förväntan. Blir till och med lite avundsjuk. Det är lätt att glömma bort att det alltid är någons första Pride. Någon som har Pride som sitt stora ”längt” i sommar. De flesta av mina vänner har ju gått på Pride så länge jag kan minnas. Ett par träffades redan under EuroPride 1998 (de är ihop än idag). Och de flesta Prideveckor har sett ungefär likadana ut. Man har hängt i parken, sett fram emot schlagertorsdagen, ätit en dyr hamburgare och druckit vin ur plastglas, blivit berusad, träffat vänner och sen ramlat hem från parken vid stängningsdags eller gått ut på klubb. För att sen upprepa allt dagen efter. Veckans cres-

cendo är paraden. Sen är semestern oftast slut men man är för sliten för att börja jobba... Det är lätt att bli blasé. Att tycka att Pride är lite ’samma lika’ år från år. En del tycker att det spelat ut sin roll. Blivit ett jippo. Andra att det blivit alldeles för politiskt. Påhejarna menar att Pride är viktigare än nånsin idag. Under våren har det gått rykten om att Kylie Minogue ska komma till EuroPride i Stockholm. Diskussioner fördes med managementbolag. Det hade varit fantastiskt. Många i min omgivning vill ju ha stora artister på scenen, bra underhållning som drar folk och skapar stämning i parken. Inte som förra årets bottennapp. Men Prideorganisationen är inne på ett annat spår. Artistbokaren till EuroPride Stockholm Håcan Andersson säger bland annat till QX: ”Jag tror personligen inte att man åker till en festival för att se en artist. Du åker för stämningen, att ha kul och träffa folk”. Visst gör man det. Men numera finns det ju en Pride i varje stad. Och konkurrensen om de utländska besökarna är enorm. En artist som exempelvis Kylie skulle fått tusentals gays att vallfärda till EuroPride, det är jag säker på. Men - så tänker jag på den där tjejen som åker på Pride för första gången. Det är så mycket annat som lockar henne. Och om hon bara får kyssa den där tjejen så spelar det nog ingen roll om det är Kylie eller Robert Wells som står på scenen - det kommer ändå vara världens bästa kväll!

ANDERS:

Saker du vill göra under EuroPride: Kramas. Saker du inte vill göra under EuroPride: Gömma mig för regn, höra dålig musik, se fjantiga motdemonstranter.

RONNY :

Saker du vill göra under EuroPride: Höra Jessica sjunga Party Voice. Och hänga med pojkvän och vänner. Saker du inte vill göra under EuroPride: Bli regnblöt. Klä mig i drag.

Anders Öhrman och Ronny Larsson

Hej Redaktionen: Europride i år - firar du mer än någonsin?

Ulrika Lahne, Marknad – Det blir tredje EuroPride i Stockholmnför min del. Extra kul med två värdorter i år. Vi ses i EuroPride Park!

Jonas Persson, Annons – Förutom jobb i så väl Sthlm som Göteborg ska jag försöka klämma in så många fester som orken tillåter! Självklart blir det ett å annat glas i parken också.

Pär Jonasson, Frilans – Jag firar extra mycket - det blir europrajdande både i Stockholm och Göteborg för min del. Att fira Pride känns viktigare än någonsin, låt oss prajda för alla runtom i världen som själva inte kan!

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Tryck: MittMediaPrint

Ken Olausson, Frilans – Jag är ganska konstant i mitt Pride-firande, men kommer som Göteborgare öka västkustdelen (Bananarama! Boy George!) och mest satsa på paraden i Stockholm, där jag för varje år blivit allt mer besviken på Pride-parken och dess program.

Matilda Thorén, Reporter – Snarare mindre än någonsin! När EuroPride går av stapeln är jag mega-höggravid och hittas i skuggan med en avundsjuk blick riktad mot champagnebaren.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Förlängda Armen

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

RS distribution 2017: 31 700 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare V. 6 169 871

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


Camp everywhere Ingen behöver berätta för oss om känslan av frihet. Prova själv med husbil någon gång. Vi på Forsbergs Fritidscenter är stolt partner till QX Gaygala 2018 och QX Prideturné 2018.

forsbergsfritidscenter.se

Alltid minst

600 husbilar och husvagnar i lager!

Välj bland

5 varumärken på 7 center! Vi har alla storlekar och prislägen!

! e g i er v S i t s r ö t S HYSSNA 0320-305 50 | BJUV 042-830 80 STOCKHOLM 08-756 67 60 | BORLÄNGE 0243-21 25 00

MANTORP 0142-670 700 | KARLSTAD 054-202 16 50 | KALMAR 0480-889 44

Både nytt & begagnat

Välsorterade

för omgående

tillbehörsbutiker

leverans!

samt förmånlig finansiering!


-10-

uqx GAYSKOLA – DEL 34

melissa etheridge

I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren.

Melissa Etheridge är den 57-åriga lesbiska rockikonen från Kansas. Hon slog igenom stort 1993 med albumet ”Yes I am” som sålde över 6 miljoner exemplar och låg 138 veckor på Billboardlistan i USA. Men Melissa debuterade redan 1988 med sitt självbetitlade album som innehöll låtar som Bring me some water och Like the way I do. Melissa Etheridge kom ut i januari 1993 vid Trinagle Ball, ett gayevent i samband med Bill Clintons första installation och hon har barn med båda sina ex-fruar Julie Chyper och Tammy Lynn Michaels. Melissa är musikbranschens mest

kända flata och hon är starkt engagaerad i gaycommunityns arbete, hon är en stor flatfavorit och har upppträtt på flertaliga pridefestivaler. Melissa Etheridge har gett ut 15 studioalbum och är en av USAs mest flitiga turnérande artister. Just nu är hon ute på turné med ett 25-års jubileum för skivan hon slog igenom med ”Yes I Am”. 2005 drabbades Melissa av bröstcancer men är idag friskförklarad efter operation och cellgiftsbehandlingar. Det var även under sin rehabilitering som Melissa blev en stark förespråkare för att släppa cannabis fritt, hon har berättat

”Melissa har till och med givit ut ett cannabis-infuserat vin” att hon rökte varje dag och att det räddade hennes liv. Melissa har till och med givit ut ett cannabisinfuserat vin. Melissa har vunnit både en grammy och en oscar för bästa låt. I september 2011 fick hon en stjärna på Hollywood walk of fame. Låtar man bör känna till med Melissa är: Bring me some water, Like

the way I do, No souvenirs, Come to my window, I’m the only one, I need to wake up och I want to come over. En kul anekdot är att Melissa skickade in sina låtar till ett lesbiskt skivbolag, Olivia records, 1995 innan hon hade något skivkontrakt. Men hon blev avvisad. Idag har hon sålt mer än 25 miljoner album. Melissa har sparat avvisningsbrevet från Olivia Records.


Vem du än är, vart du än ska. Varje dag reser 130 000 människor med oss. De ser ut på 130 000 olika sätt och har 130 000 olika drömmar. Vissa ska hem, andra vill bort. Vissa slår sig fria, andra blir ihop. Vissa söker nytt, andra längtar tillbaks. Oavsett vart du är på väg i livet, får du gärna göra resan dit med oss. Välkommen ombord.


– 12–

10000 …plus. Så många deltog i Malmö Prides parad i början av juni enligt Polisens uppskattningar. Arrangörerna själva tror till och med på uppmot 14 0000 deltagare. Magiska siffror!

ÄNTLIGEN! X 2

EN GIN SOM BORDE BLI DIN Stockholms Bränneri släppte nyligen sin första omgång av Pink Gin och vi är så ombord! Med karaktär av rabarber och rosenblad och stänk av vilda lingon är detta sommarens alkoholdryck nummer ett. Och den är självklart ekologisk! Beställ på Systembolagets hemsida. Systembolagets art. nr 7058301, 500 ml/310 kr

ÅRETS BÄSTA DUETT! När två svenska sångerskor strålar samman i X-Models klassiker Två av oss och gör den superflatig, och dessutom typ TOPPAR originalet, då måste vi bara jubla. Janice debuterade tidigare i år med ”Fallin Up” och Ji Nilsson släppte ifjol ”Scandinavian Pain”. I vanliga fall sjunger artisterna på engelska men för denna duett blev det modersmålet. Efva Attling skrev den under tidigt åttiotal till sin dåvarande man Niklas (Strömstedt), och hon skriver på Insta: “I wrote this song 1981 now it’s on Spotify who would have thought”. Lyssna ögonabums!

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE ..senaste månaden: 1.Otippade listan: Här googlas det mest efter gayporr 2. För första gången ska två män vigas kyrkligt i Spanien och både präst och brudgum är svenskar 3. QX Smygläsning på Mälarpaviljongen var större än någonsin

”You get to exhale now, Simon. You get to be more you than you have been in a very long time. You deserve everything you want” Emily (Jennifer Garner) levererar just de orden man vill höra när man har kommit ut för sin förälder i Love, Simon.

Duon Man Meadow firar 10 och släppte singeln Play it Loud! Vad är det roligaste som hänt under de här tio åren? – Där måste vi nog ändå säga uttagningen till ESC i Polen, med en sann G:son-låt och en bronsplats. Det var magiskt. Vilken låt ligger er varmast om hjärtat? – Beror på vem du frågar. Fredrik gillar oftast senaste låten bäst, och nu är det Play it Loud som regerar. Niklas har alltid tyckt om How does it feel, han gillar mycket text!. Hur sammanfattar ni dessa tio år? – Vi har framförallt haft roligt ihop, att ha haft lyxen att kunna göra låtar och musikvideos när vi haft lust och fått glada tillrop från fans. Kul att det blivit ett par större äventyr också, både i Polen och med inspelningar i både New York och på Ibiza. -RL

MYSIG MAMMA-BERÄTTELSE

Mammornas bebisresa är en bilderbok om hur ett barn kan komma till utanför den heteronormativa familjen och är skriven och illustrerad av syskonen Hedvig och Adrian van Berlekom. En söt present till regnbågsfamiljen! Ges ut av Idus förlag.

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @MALUMA ...är latinostjärnan som hela världen just nu skriker efter. Den colombianske reggaeton-sångaren är med sina 33 miljoner Instaföljare megapoppis och säljer ut arena efter arena. Han är aktuell med singeln Clandestino med Shakira, och är såklart MUY CALIENTE!

EN QUEER LÄSK! Dr Pepper väljer i sin sommarkampanj att lyfta det som gjort läsken känd, antingen älskar man den eller så ogillar man den. Det är okej att vara annorlunda och att det är okej att vara det. Dr Pepper tar också ett starkt ställningstagande för HBTQ-communityn – vilket vi såklart älskar. Kolla in deras lite annorlunda annonser under sommaren!


Se fler erbjudanden på Globetrotter.se

MODERN LYX

KRYSSA I KARIBIEN Upptäck Karibien med omtyckta Celebrity Cruises. Ombord på moderna och trendiga fartyg finns allt du kan önska dig, imponerande restauranger, aktiviteter, underhållning och service av hög klass. Allt samlat för att du ska få en både upplevelserik och bekväm

semester. Bokar du en utsides eller högre hyttkategori ingår även ett dryckespaket. Vi hjälper dig att paketera din resa efter dina önskemål. Ring våra erfarna reserådgivare på 08-506 115 00 eller besök oss i vår butik så berättar vi mer.

ARUBA & CURACAO

BARBADOS & ST LUCIA

SAN JUAN & ST THOMAS

RUTT: Fort Lauderdale, Grand Cayman, Aruba, Curacao, Bonaire, Fort Lauderdale

RUTT: Fort Lauderdale, Antigua, Barbados, St Lucia, St Kitts, St Maarten, Fort Lauderdale

RUTT: Miami, San Juan, St Thomas, Dominikanska Republiken, Miami

Avresor: nov-apr. Priset avser 2 jan i balkonghytt med Celebrity Silhouette.

Avresor: nov-apr. Priset avser 18 jan i balkonghytt med Celebrity Reflection.

Avresor: året runt. Priset avser 2 mars i balkonghytt med Celebrity Equinox.

9 nätter fr.

15.915:-

10 nätter fr.

20.245:-

Med reservation för ev. tryckfel och slutförsäljning.

FÖR MER INFORMATION BESÖK OSS PÅ BIBLIOTEKSGATAN 29 I STOCKHOLM ELLER GÅ IN PÅ GLOBETROTTER.SE

7 nätter fr.

9.995:-


-14-

i baren beställer jag? Gin russian eller Bloody mary

Favoritresmål...? Los Angeles, USA och Liverpool i England. jag faller för.... Dialekter.

Det äter jag helst... Burek eller pizza. Min kändiscrush är... Chris Hemsworth

Min första kärlek lärde mig... Inte riktigt fått någon första kärlek än (haha).

anton hysén & hans favoriter Bästa fiktiva hbtqpersonen... Har faktiskt ingen.

Fotbollsspelaren och Let’s Dance-vinna ren är killen som uppmärksammades stort världen över när han kom ut 2011. Nu är han aktuell med en egendesignad vinetikett i samarbete med Winery Hotel i Stockholm, där Anton själv kommer servera vin under EuroPride.

favoritord... Sås.

När jag först kom ut klädde jag mig alltid i... Jeans och tisha.

Vad bor du om 10 år... I England eller i USA.

Favoritlåt Galena & Desi Slava ”V Tvoite ochi”

Jag skulle aldrig klä mig i? Sandaler.

Parfym jag använder... Mont blanc legend

På Stockholm Pride kommer jag att... ...Vara på Winery hotel och servera lite vin men även vara en runda på stan såklart. Vilken reality-serie skulle du kunna vara med i... Amazing Race. Snyggaste fotbollsspelaren... Xabi Alonso alla dagar i veckan

Överslafen eller underslafen? Alltid över.

Vilket citat skulle du tatuera in om du måste... Don’t worry, be happy

Favoritgodis? Zoo


/ foto Sven Prim

-14-


– 16–

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

Namn: Karl/Kalle Ålder: 40 Bor: Stockholm Heter på Qruiser: Honken Hur kom du ut? – När jag var 19 år gammal började jag med att berätta för mina vänner. Jag tog några stycken i taget. Vem berättade du för allra först? – Det var för min kompis Erik. Han var två år äldre än mig.

”gay, straight eller mittemellan” - oskar svarar på elevernas frågor Oskar Sternulf har turnerat med monologen Komma ut i två år nu. Det har hittills blivit 230 föreställningar och bara i höst väntar ytterligare 80 st varav flera på pridefestivaler i Sverige. – I år kan ni träffa mig på Borås Pride (30 juni), Säffle Pride (20 juli), Stockholm Pride/EuroPride (2 augusti), Uddevalla Pride (11 augusti) och West Pride/Europride (16 augusti). Utöver föreställningen har jag alltid ett eftersamtal, vilket ofta leder till intressanta diskussioner och spännande historier från andra HBTQ-personer. Nu har du släppt en liten bok som heter ”Gay straight eller mittemellan?” som har koppling till föreställningen, berätta. – När jag är på skolor och spelar Komma ut har jag ett upplägg där elev-

”Den absolut vanligaste frågan är vad begreppet ’queer’ innebär” erna, efter avslutad föreställning, får skriva ner frågor anonymt och individuellt om HBTQ-tematik. Efter de första 200 föreställningarna har jag, efter noga omsorg, sortering och grubblande, 40 frågor i denna bok, som jag har valt att besvara med en mix av kärlek, kunskap och humor. Det är högt och lågt på frågorna gissar vi, kan du ge exempel? – Den absolut vanligaste frågan är vad begreppet ”queer” innebär och det

besvaras i boken. Vad ska du göra mer i sommar? – Den 20 juni är bokreleasen på Akademibokhandeln Lidingö i Stockholm, så det har varit förberedelser inför den. Utöver turnéer med Komma ut i sommar, jobbar jag på en ny föreställning, som kommer ha premiär under 2019. Jag och sambon kommer även resa utomlands en hel del i sommar och jag kommer vara väldigt mycket, så som alltid, i Pride Park. Det blir ju extra spännande i år, dels för att jag själv ska uppträda på Regnbågsscenen, dels för att Sverige står värd för EuroPride i år.

Vad fick du för reaktioner? – Erik tog det väldigt bra, även om han blev lite förvånad. De flesta som jag har berättat för har faktiskt tagit det mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Vad har du för tips till den som kommer ut idag? – Ta det lugnt, och börja med att berätta för de som det känns lättast med. Det är jobbigt att komma ut, men i min erfarenhet så är det faktiskt oftast värt det. Man mår helt enkelt mycket bättre när man slipper att ljuga om sig själv. – Samtidigt som jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att man aldrig har någon skyldighet att berätta allt om sig själv för andra, om man inte vill. Matilda Thoreén

”Gay, straight eller mittemellan” finnz att jag köpa i qx-shop: shop.qx.se Pris 129 kr.

qx tillbakablick vv

nu tar vi guld dags för em-festen pia sundhage allt om stockholm pride tegan & sara pet shop boys andrew rannells

DEN SVENSKA SYNDEN STORT EUROPRIDESPECIAL MISS GAY & MR GAY BRANDMAN OCH BÖG

Juli 2008. Magda Gad kollar in den svenska synden och vi uppmärksammar att det är EuroPride i Stockholm.

15 ÅR SEDAN Juli 2003. En längre historielektion i Gayporr serveras av Roger Wilson. QX JULI 2003 DET PORRIGA NUMRET

JULI 2013 # 214

exklusivt i QX: nilla fischer

Juli 2013. Dags för EM-fotboll för damer och Nilla Fischer kommer ut i QX.

10 ÅR SEDAN

QX JULI 2008 DET EUROPRIDEFYLLDA NUMRET

5 ÅR SEDAN

PORN TO BE ALIVE EN HISTORIELEKTION I GAYPORR

20 ÅR SEDAN Juli 1998. Tom of Finland och RobinsonSophie, stor bredd i QX juli för 20 år sedan.


– 17–

Fotboll, fest & frosé Högt över Stockholm och på 1200 kvdrat ger vi dig sommarens roligaste häng. Plus, vi visar fotboll från premiären till finalen på två skärmar. Se Sverige, Tyskland, Brasilien, och alla andra av världens bästa ta plats på antingen 5x3 meters- eller 3x2 meters-skärmar. Men det blir så mycket mer. Spelningar med Saltsjön som bakgrund, gamla kompisar, nya bekantskaper, en flirt eller två (eller fler), takfestivaler, radiostationen Klara Radio, solstolar att okupera som på chartersemestern, dagsfester som sätter en ny standard. Och allt det där som du älskar med sommarstockholm, fast på cirka 50 meters höjd. Vi ger dig en sommarlång festival, en takpark och en känsla av frihet.

STOCKHOLM UNDER STJÄRNORNA ÄR ÖPPET SJU DAGAR I VECKAN FRÅN 13.00 Brunkebergstorg 2 - 4, högst upp i huset och över bron.


– 18–

w HÄNDER I juLi

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

Vill du också synas i

CITIZEN C [KLUBB] Bakom nya klubben Citizen C finns Camilla Nordberg, Catharina Högstedt och Jenny Wennblom. Gänget vill erbjuda Stockholms queera publik ”en öppen och kärleksfull plats fylld av dans, queera människor och riktigt bra musik. Musikaliskt landar vi på elektroniskt, exprimentellt, housefierad disco och modern acid-house, och med olika dj:s. Citizen C, Morfar Ginko, Stockholm, en lördag i månaden. Foto: Orlando G Boström VM-FINALEN

Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm

0706- 472 717

Kontakta annonser@qx.se

[FOTBOLL] Sverige har redan spelat sina schemalagda matcher när denna tidning kommer ut och efter det så är självklart det viktigaste datumet den 15 juli då VM-finalen avgörs på Rysslands största idrottsarena, Luzjnikistadion i Moskva.

Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

LENA PHILIPSSON SOMMAR 2018 [TURNÈ] Det var tolv år sedan hon sist gav sig ut för en sommarturné så visst sjutton är hon efterlängtad. En av Sveriges största kvinnliga artister och för evigt älskad för sina Mellohits: Lena Philipsson är redo för en turné. Under hela juli är hon ute och hon besöker bland annat Örebro 7 juli, Visby 13 jul, Kalix 21 juli och Liseberg 25 juli Biljetter på blixten.se

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se eller ring: 08-440 4100

ETT SKEPP KOMMER ETT SKEPP KOMMER LASTAT ... ... MEDLASTAT REGNBÅGAR MED REGNBÅGAR OCH HOPP. OCH HOPP.

EMINEM REVIVAL TOUR [KONSERT] Den gamla rapikonen återvänder till arenorna med en uppsjö av hits. Ingen setlist är offentliggjord vid denna tidnings pressläggning men skvallret säger att låtar som Love The Way You Lie, My name is, The Real Slim Shady, Nuthin but a G thang och Lose Yourself absolut är med. 2 juli, Friends Arena

HÄR FIRAS PRIDE I JULI [PRIDE]

Bild: Lars Lerin ”Resa”

Ge ett bidrag till Regnbågsfonden som gåva och få ett gåvobevis Bild: Lars Lerin ”Resa” med bild av Lars Lerin! Regnbågsfonden stöder HBTQ-rörelser i Ge ett bidrag Regnbågsfonden som gåva få ett gåvobevis och tillsammans gör vioch skillnad. helatillvärlden med bild av Lars Lerin! Regnbågsfonden stöder HBTQ-rörelser i hela världen och tillsammans gör vi skillnad.

Ge din gåva på regnbagsfonden.org/donera och bli samtidigt månadsgivare. Ge din gåva på regnbagsfonden.org/donera och bli samtidigt månadsgivare.

1-7 juli Sundsvall 7 juli Pajala 14 juli Motala 21 juli Säffle 21 juli Kalix 27 juli - 5 aug Stockholm 28 juli Lysekil Komplett Pridekalender: gaymap.qx.se/pride/


– 18–

DET FINNS

NÅGON

FOR THE BE ST FRIE NDS

FÖR ALLA

DÄR UTE... Eller åtminstone för 423 stycken. Så många individuella hundförsäkringar kan vi på Agria erbjuda dig. Så oavsett om du har en golden, terrier eller chihuahua så kan vi lova dig en perfect match. Vi vet att behov, risker och besvär varierar mycket mellan olika hundraser, det är därför vi har skapat den här helt individuella lösningen. Det ska vara lätt att välja rätt försäkring.

1 000:-

Vem du än är eller vart du än vill åka har vi en resa för dig. Våra Blue Star-hotell är noggrant utvalda för att du ska kunna hitta just ditt favorithotell, oavsett om du föredrar strandnära läge eller fina poolområden.

RABATT * TILL MARITUS

Boka dinRing drömsemester på TUI.se Vill du veta mer? 0775-88 88 88 eller Rabatten gäller på Blue Star Revenala Attitude. Ange bokningskod MAU18. gå in på agria.se för att hitta din lokala säljare. Gäller bokningar t.om. 31/7 2018. Avreseperiod 1/7 – 31/8 2018 .

Agria Djurförsäkring är Länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.

TUI.se


-20-

KRÖNIKA: sabine engström Sabine Engström är bisexuell ”sextestare” i tv-programmet ”Sex med Smail”.

”Att vara monogam känns så jävla gammalt och tråkigt”

t

FOTO: VIAFREE

”Vi kanske ska ligga med andra då?” hulkar jag tyst fram med tårar spridda över knät. Några brödsmulor på min byxdress blir kletiga och jag pressar ihop dom mellan fingrarna samtidigt som kallsvetten sprider sig över bröstkorgen. Du och jag har varit ihop ett tag nu och jag älskar dig. Jag vet inte när jag började känna såhär. Det kanske var när du slickade mig under ett myggnät på andra sidan jorden samtidigt som jag blundade och tänkte på mannen vi hade druckit öl med kvällen innan. Han hade tjockt svart hår, kritvita tänder och kråkfötter i ögonvrån. Han hade tittat på mig längre än han borde ha gjort. Jag föreställde mig hur hans fingrar hade känts inuti min kropp och kom i din mun. Sen kände jag skam och skuldkänslor. Jag grät i duschen för att jag inte förstod vad som hänt. Borde jag berätta om detta? Vad finns det ens att berätta? Jag är ju kär i dig, jättejävlakär i dig. Det handlar inte om det. Inte vara otrogen. Inte vara otrogen. Sluta för i helvete du borde skämmas. Vi har varit ihop ett tag, ganska länge och vi sätts på prov. Räkningar. Vardag. Vi bråkar hela tiden, du flyttar till en annan stad och jag säger att jag ska följa med men det kliar under huden när jag är nära dig. Det känns som ett strypkoppel runt min hals. Jag kan knappt förklara för någon för du är ju snäll och kär i mig och snygg och vi skrattar ofta. Men det är något med hur du håller om mig när vi är i barer. Hur du snabbt slänger ifrån dig min mobil när jag kliver ur duschen. Jag vill bara kunna ha sex, få bli älskad men inte ägd. Att vara monogam känns så jävla gammalt, tråkigt och passé. Du sitter tyst helt tyst i fotändan på min säng och dina händer är knäppta. Tittar på mig under den

tjocka luggen. Vi ska försöka. Du älskar mig väl tillräckligt och förstår att jag inte kan om jag inte får vara mig själv med allt vad det innebär. Jag sitter på en sunkbar på Söder. Du är någonstans i närheten där de spelar pophits och jag känner bara en i mitt sällskap. Mitt emot mig sitter någon som har grått hår och svart skägg. När klockan slagit ett går jag

”Jag vill bara kunna ha sex, få bli älskad men inte ägd” hem med skägget och hans pojkvän eller älskare jag vet inte. De heter samma sak och är vackra och bor i närheten. Älskaren somnar och skägget kysser mig över magen. Bredvid oss ligger kokosolja och snart kommer älskaren nyvaket in. Jag har nätstrumpbyxor på mig och dom går sönder. Vi skrattar och har rökpauser och de skämtar om att jag inte kan stöna fel namn. Allt är varmt och vi somnar tillsammans. När jag vaknar har jag fått sms där du undrar vad jag har gjort och jag berättar. Nu hatar du mig på allvar. Det finns väl så mycket värre saker att göra mot den man älskar än att njuta av kroppen? Vad är skillnaden mellan begär och tillgivenhet? När övergår kärlek i äganderätt och vilka var det som bestämde att det skulle vara så att den som inte vill vara fängslad inte heller kan älska på riktigt? Du skriver att jag är smutsig och jag tar en taxi hem. När sommaren står för dörren är vi inte ihop längre. Jag hånglar med främlingar och ligger med kompisar och lovar mig själv att aldrig igen vara ihop på andra premisser än mina egna.

Vill du vara gästkrönikör i QX?

Maila en krönika till redaktionen@qx.se så läser vi den och återkommer om vi vill publicera den. Max 3500 tecken (inkl blanksteg).Varannan månad publicerar vi en gästkrönikör.


I frihetens tjänst.

När friheten ska vinnas är vi där. Vi var där på 70-talet i kampen mot sjukdomsstämpeln på homosexualitet. Då var Barbro Westerholm chef för Socialstyrelsen och tog bort diagnosen. Nu är hon liberal riksdagsledamot. Vi var där på 90-talet och tog strid för partnerskap och diskrimineringsskydd. Vi har varit här hela 2000-talet när det handlat om adoption, äktenskap och absurda steriliseringskrav.

När friheten kränks står vi emot. Hbt-ungdomar ska få växa upp som trygga och fria människor. Du som är äldre ska inte behöva dölja dig. Sverige ska ge stöd åt modiga hbt-aktivister världen över. Det finns så mycket kvar att göra. Din röst på Liberalerna gör det möjligt.


-22-

EGO med stefan nilsson

Månadens guldboll

Jag är inte mycket för bollsport men en och annan vända med krocket på sommaren kan jag hinna med. Den här sommaren släpper Clas Ohlson en limiterad lyxigvariant för oss vuxna. Kostar 499 kronor kostar det. www.clasohlson.se

Månadens pride

Converse Pride Collection är en prickig, mångfärgad, HBTQ-inriktad och välgörenhetsdriven kollektion som lanseras till sommaren alla Pridefestivaler. Vinsten för alla skorna går till organisationer som Happy Hippie Foundation, Gets Better Project, Minus 18 och RainbowYOUTH. Priserna ligger mellan 45 och 110 euro och innehåller allt från skor till kläder. www.converse.com

Månadens regn

Tretorn lanserar sitt tredje hållbarhetsprojekt i samarbete med Naturkompaniet; Bio Project - en helt nedbrytbar regnjacka som är både vatten- och vindtät. Bio Project är nästa stora framsteg inom Tretorns hållbarhetsinitiativ Eco Essentials. En miljövänlig regnjacka kostar 1600 kronor. www.tretorn.com

Månadens kanon

Alla behöver ett färgglatt sprut. På Lagerhaus hittar du en 40 cm stor konfettikanon. Kostar 79 kronor. www.lagerhaus.se

Månadens badkruka

Alla har nog fattat att det är coola badringar som gäller i sommar. Snygga, stabila varianter för en bra peng finns hos Rusta. Kostar 199 kronor. www.rusta.se

Månadens spel

Det ska ju inte regna i sommar… Men om det skulle regna så ska man passa på att testa ett nytt familjespel när sommarstoren slår mot rutorna. Svenska Nicotext tar fram flera roliga spelvarianter för oss med nördiga intressen. Testa till exempel frågesporten om spel. Kan du svaret på följande utmaning? Nämn minst tre karaktärer som dött i ”Game of Thrones”. Spelet kostar 249 kronor. www.nicotext.com

Månadens nej, nej, nej Månadens blomma

Stockholms coolaste lifestyle-butik är kanske FabLab på Bondegatan 7. Där huserar Johan och ger oss Stockholmare massor av sköna saker. Varför inte en egen liten stjärtvas av Freddelanka? Kostar 700 kronor. www.fab-lab.nu

Jag har inga problem med att folk sitter med sociala medier eller spelar mobilspel. Men om du är på dejt så se för guds skull till att släppa yuppienallen och fokusera på din dejt större delen av tillfället. Instagram bygger inga relationer… Nej tack till dejt med ena ögat på dina statusuppdateringar.


FOR THE BE ST FRIE NDS

1 000:-

Vem du än är eller vart du än vill åka har vi en resa för dig. Våra Blue Star-hotell är noggrant utvalda för att du ska kunna hitta just ditt favorithotell, oavsett om du föredrar strandnära läge eller fina poolområden.

RABATT * TILL MARITUS

Boka din drömsemester på TUI.se Rabatten gäller på Blue Star Revenala Attitude. Ange bokningskod MAU18. Gäller bokningar t.om. 31/7 2018. Avreseperiod 1/7 – 31/8 2018 .

TUI.se


-24-

KÖKET & EN BÖG med HÅKAN SVENSSON @svenrinmans

Rosésäsongen är i full gång och fler och fler sorter intar hyllorna på Systembolaget. Vi köpte med oss sju av säsongens nya smaker från världens hörn, varav en alkoholfri, och bjöd in några vänner till roséprovning. Här är resultatet av en kväll i roséns tecken. Först Systembolagets beskrivning och sedan våra med kommentarer och spontana omdömen omvartannat.

sju roséviner & en kväll Black Tower alkoholfri, Tyskland. 49 kr. Nr 1960 ”Ungdomlig, fruktig smak med inslag av jordgubbar, örter, persika, hallon och citrus” Ett okej alkoholfritt alternativ, smakar sött, som saft. Delicious står det på flaskan men nja, jag tror många heller dricker bubbelvatten än detta, men det är ju trevligt att ha rosé i glaset. Nej men det här går inte, skumtomte eller som smält glass. Jurtschitsch Rosé, Österrike, 99 kr. Nr 5600 ”Bärig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av smultron, örter och blodgrapefrukt” Fin färg. Ljus, nästa helt klar. Det doftar som ett bra vitt vin, den är hyfsat torr, sma-

kar lite grapefrukt och smultron. Lite syrlig, det drar liksom lite i smaklökarna. Den här funkar ju perfekt som sällskapsdryck, men även till en fräsch sommarsallad. Monte Ory, Spanien, 82 kr. Nr 2268 Spanien ”Ungdomlig, fruktig smak med inslag av persika, jordgubbar, örter, vattenmelon och blodapelsin.” Fin ljus färg, god doft av röda bär, jordgubbar. Lite kort i smaken kanske, men trevlig, lättdrucken. Måste drickas kall. Ett glas räcker för mig. Bra, då tar jag resten, det här kan jag bli full på. Zola Rosé, Syafrika, 79 kr. Nr 3144 ”Fruktig smak med inslag av vit

persika, jordgubbar, örter, vattenmelon och blodapelsin” Jaaa, det här var bra. Ljust och lite kraftigare, inte så söt, lite längre smak än de andra. Bra. Men minus för ful etikett på flaska, men plus för fair trade. Jacob’s Creek Le Petit Rosé, Australien, 99 kr, Nr 6399. ”Fruktig smak med inslag av vit persika, smultron, vattenmelon, blodgrapefrukt och hallon” Bäst hittills, känns lite härligt ”spritsig”, torr och bra, inte så söt. Men asså visst är den lite sprättig, jag tycker den har speciell eftersmak, lite unken fast på ett bra sätt (skrattar), den smakar sommarbär.

]

T I R O V A [F

lien. 69 kr. Nr 3112. ”Fruktig, ungdomlig smak med inslag av smultron, örter, persika och blodgrapefrukt.” Nej, den här smakar diskmedel, ja, den här var tråkig, smaken är som flaskan trist, den har inget eget. Billigast. Lindeman’s, Bin 30 Sparkling Rosé, 69 kr, Nr 7413. ”Fruktig smak med inslag av smultron, granatäpple, blodapelsin och vit persika.” Men vilka aggressiva bubblor (skrattar), luktar gott men det är sliskigt… Nej tack, det här smakar billigt och inte alls så gott. Den kräver sin fruktsoda.

Tenuta Orestiadi, Rosato. Ita-

Cocktails i bag-in-box

Explorer Cocktails är en bag in box som innehåller färdigblandad jordgubbsmojito och Fläder Collins. Dessa två kan dessutom blandas med varandra så vips har man ytterligare en drink. Perfekt för dig som vill få mer tid över till gästerna istället för att blanda drinkar. Bör serveras med is och toppas med både mynta och egna jordgubbar och citroner. Explorer Cocktails, 2-delad Bag in Box 1500 ml, 219 kr

somriga chips

Estrella har rört runt i chipsfabriken och smackat till med två somriga limited edition smaker. Sourcream & Dill, som är fräsch och syrlig och BBQ som kobinerar sötma och rökighet. Påsarna har också blivit sommarpiffade med härliga bilder från somriga landskap.


SMEG NORDIC www.smegnordic.com

Modellen är för närvarande inte tillgänglig för försäljning. Vid intresse vänligen ta kontakt med pr@smeg.se.


-26-

äntligen sommar

aymans val

Sommaren innebär längre dagar och kortare kläder, mindre vatten och mer rosé. I det här numret ger jag mina bästa soltips för att ni ska kunna njuta av solen på säkrast sätt samt mitt val av favoritprodukt och min doft för tillfället. Egentligen vill man ju helst vara unik med sin parfym på en tillställning, men det bjuder jag på, det är ju trots allt sommar!

necessären En rymlig och tålig necessär är en viktig hörnsten i varje människas garderob. Oavsett om man ska iväg på övernattning eller en längre resa behöver man en praktisk och rymlig necessär som får plats med alla ens badrumsprodukter. Min favorit är den ovan från Tiger of Sweden i svart skinn som rymmer allt jag tar med mig om jag inte sover hemma. Den är lätt att packa ner i och packa upp ur samt har den perfekta storleken. Tiger of Sweden, 1200 kr.

grooming med ayman zalet @aymanzalet ayman@qx.se

Ayman är en 24-årig kille från Stockholm med stort intresse för herrmode och manlig hudvård. På fritiden hittar man honom antingen på gymmet, framför datorn eller på hans instagramprofil. Han har ett öga för stilrena detaljer och gillar det avskalade, men han hatar att laga mat och har ingen TV.

”hello AFRICA”

fläckfritt

Min favorit bland BYREDO:s dofter är Bal D’Afrique som hämtar inspiration från afrikansk kultur. Toppnoter som bergamott samt basnoter som svart ambra gör denna till en självklar sommardoft. Byredo, Bal D’Afrique EdP 50ml, 1100 kr.

En ojämn solbränna är aldrig någon hit. Förbered huden för solen genom att skrubba bort lagren av döda hudceller och på så sätt öka chansen för en jämn och fin bränna. Aesop, Redemption Body Scrub, 310 kr.

blank yta

en kall... tvål

Inget kladd

Fukt är grunden i en bra hudvårdsrutin. Denna oljefria ansiktskräm från Clinique For Men tar hand om oljig hy, något som lätt kan uppstå under varma dagar. Återfuktar på ett mjukt sätt med en matte finish utan att lämna huden kladdig. Clinique For Men, Oil Control Mattifying Moisturizer, 350 kr.

Efter en härlig dag ute i solen är det dags att rengöra huden från smuts och svett. Biotherm Homme Aquapower avlägsnar smuts som fastnat i porerna och rengör huden på djupet samt ger den en kylande effekt. Används förslagsvis morgon och kväll för bästa effekt. Biotherm Homme, Aquapower Cleanser, 245 kr.

Solskydd är nog det viktigaste att investera i under årets soliga dagar. ACOs solspray med SPF 30 är ett måste i varje necessär och skyddar mot solens skadliga strålar utan att kladda. Praktisk flaska som går att spraya med från alla vinklar och absorberas lätt i huden. ACO, Sun Transparent Spray SPF 30, 150 kr.

fem säkra soltips 1. Skrubba bort döda hudceller för att undvika en ojämn bränna. Förslagsvis någon dag innan du ska sola. 2. Smörj in dig med solskydd 30 minuter innan du ska vistas i solen för att låta den sjunka in. Gör om proceduren när du väl ska sola och smörj ofta under solvistelse, särskilt efter bad, för bästa skydd. 3. Fukt är A och O. En återfuktad hy ger en finare bränna som håller längre. En bra after sun med aloe vera lugnar huden efter en dag av solexponering och minskar rodnad. 4. Undvik solen när den är som starkast under dagen, det vill säga mellan kl 11-15. 5. Njut!

Dermalogicas protection 50 sport.

Don’t forget your summer essentials 1 KR FÖR VARJE SÅLD PRODUKT I AUGUSTI MÅNAD

TILL RFSL


Foto: Henry Moshizi Stylist: Ulrika Eriksson

GÖR VARDAGEN TILL ETT ÄVENTYR

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


-40-

”Jag är inte kon Jag är bara br Låt mig presentera någon som du borde känna igen men som du säkert har missat. Hon heter Ängie, eller Angelina om du springer på henne av scen. Hon är en bisexuell låtskrivare och artist från Nynäshamn med flera miljoner visningar på Youtube. Hennes stjärnglans är så stark att fans ibland blir så starstruck att de gråter vid blotta åsynen av sin idol. Dessutom har hon hyllats av mastodont tidningen The Guardian för att ”skickligt ha fångat den moderna ungdomskulturen”. Men i Sverige är hon förvånande nog fortfarande en doldis. Blir du nu sugen på att kolla upp några av hennes låtar så kommer du att mötas av titlar som Smoke Weed Eat Pussy, Housewife Spliffin och från nysläppta albumet Suicidal Since 1995 –Coke Ain’t Brain.

TEXT Matilda Thorén FOTO ANNA-LENA AHlström Hår/MAKE Jessica Wahlgren

– Är det lugnt om jag röker? frågar hon fotogrationen eyeliner, korpsvart hår, sleeves och cigg. fen Anna-Lena Ahlström efter hon satt sig framför Efter plåtningen sätter vi oss ner för att prata. Jag kameran. Och det är det. frågar vad hon tycker om att bli intervjuad och hon Rökare dör i förtid. Börja inte röka det är väldigt påpekar att journalister alltid ställer samma frågor. beroendeframkallande. Behöver du hjälp att sluta röka – Jag stör mig på att alltid behöva svara på hur kontakta Sluta-Röka-Linjen utan det känns att ha blivit utsedd till ”jag kan aldrig kostnad på 020-84 00 00. Så, den mest kontroversiella artisten med det ur vägen vågar jag konåka tillbaka till 2016. För jag är knappast den mest statera att det passar Ängie att ha artisten, jag är bara Ryssland igen. Jag kontroversiella en cigg mellan fingrarna. Hon brud. Så det är en efterbliven fråga. sa ’fuck Putin’ ser ut ungefär så som jag önskade Det var den brittiska tabloidtidatt jag såg ut när jag brukade ningen The Sun som krönte henne i en intervju” röka. Jag tror att det är kombinatill den mest chockerande stjärnan


ntroversiell. rud�


Pride betyder stolthet! Stolthet över att få vara den jag är och inte låta någon säga: du får inte vara med. Du ska inte vara någon annan än den du är. Vi firar den självklara stoltheten under Pride. Vi gör det mitt i samhället, som människor och som kyrka. Med stolthet fortsätter vi att säga: där kärlek sker, sker alltid något heligt.

EVA BRUNNE BISKOP I STOCKHOLMS STIFT

PRIDEPROGRAMET 1–5 AUGUSTI, 2018 1–3 AUGUSTI

FREDAG 3 AUGUSTI

Kl. 10–14 Öppen förskola vid Högalids kyrka.

Kl. 11–16 Drop-in-vigsel i S:t Jacobs kyrka.

ONSDAG 3 AUGUSTI

LÖRDAG 4 AUGUSTI

Välkommen att hänga med oss i tältet i PridePark, där vi bland annat kommer att fira Regnbågsmässa. Kl. 22 Technomässa: House of God i S:t Jacobs kyrka. Kom och dansa och sjung med till skön technomusik.

Kl. 10.30 Paradmässa i Kungsholms kyrkan med efterföljande kyrkfika och paradpepp. Kl. 13 PrideParad!

TORSDAG 2 AUGUSTI

Kl. 18.00 Kärlekens mässa i Storkyrkan, Gamla Stan. Läs mer på:www.kyrkanpapride.se

Kl. 18.30 Regnbågsmässa i Sofia kyrka.

#görinteskillnadpåmänniskor facebook.com/gorinteskillnadpamanniskor

SÖNDAG 5 AUGUSTI


2016 efter videon till låten Smoke Weed Eat Pussy. Motiveringen bakom utnämningen var att ”Stockholmsartisten skröt om droganvändning och om att delta i lesbiska sexakter”. Så du kände inte att låten var kontroversiell när du skrev den? – Nej. Jag tycker att låten är bra och vem fan skulle inte trycka på Smoke Weed Eat Pussy när man släpper en singel? Man måste ju få ha lite strategier. Men jag var inte alls beredd på att folk skulle bli så chockade. Vad fick du för reaktioner när den släpptes? – Det var många ’what the fuck’, men det är nice. Jag kan helt ärligt inte komma på någon som gör det som jag gör. Och det är fett att få med humor och konst i samma paket. Hur viktigt är det för dig att röka på och äta fitta? – Det var min vardag, fast jag åt faktiskt inte fitta hela tiden. Låten handlar om när jag gjorde slut med min första flickvän och jag gjorde allt jag kunde för att försöka komma över henne. Bland annat rökte jag asmycket gräs och låg runt. Du sjunger om droger. Vad är din relation till det? – Jag har knarkat jättemycket och jag har rökt gräs eftersom jag har borderline och det har tryckt ner min ångest. Men förra året slutade jag knarka. Visst jag röker en gås ibland, fast det tycker inte jag är värsta grejen. Vad fick dig att sluta? – Min vän dog och då kunde jag inte må bra av det. Jag fick ångest av alla existentiella frågor som kom när jag var bäng. Som ’vad händer efter döden?’ och ’vad spelar roll på riktigt?’. Det var som att jag gick in i en minipsykos. Därför slutade jag. Jag kände ett behov av att ta mig själv i kragen. Att hon varit så öppen med sin droganvändning menar hon har påverkat karriären. I vissa kommuner är hon till exempel inte välkommen att spela. – Att jag är brud och drogliberal har sabbat min medvind. Jag blir inte bokad eftersom jag har varit så öppen. Samtidigt som samma personer kan boka Mwuana som sjunger om exakt samma saker, fast då blinkar ingen. Och visst har hon rätt, skulle det finnas ett graderingsinstitut i skalan ’icke politiskt korrekt’-musik så skulle sannolikt Mwuana (som rappar om att sälja droger och dra kokain ”tills blodet drippar genom näsan”) få ungefär samma poäng som Ängie. – Jag kanske har fuckat mig själv och skjutit mig i foten. Men jag ser det som att jag gör något väldigt feministiskt. Feminism och hbtq-politisk kamp säger hon betyder allt. Med en bisexuell

”Låten handlar om när jag gjorde slut med min första flickvän och jag gjorde allt jag kunde för att försöka komma över henne. Bland annat rökte jag asmycket gräs och låg runt”


-32-

mamma, en bror som är bög och hon själv i spetsen vill hon slå ett aktivistiskt slag. Förra året uppträdde hon till exempel på den hotade Pridefestivalen i St Petersburg, Ryssland. – Det betydde jättemycket för mig, och att få spela där är ett av de bästa minnena i mitt liv. Men jag kan tyvärr aldrig åka tillbaka till Ryssland igen. Jag sa ”fuck Putin” i en intervju. Så nu måste jag hålla mitt avstånd. Trots stora framgångar i Ryssland, USA och Brasilien har hon svårt att leva på sitt artisteri, och i Sverige är hon fortfarande en doldis. – Det känns så konstigt. Jag har ju bra follow up och en stark fanbase. Men Sverige sover på mig som fan. Varför tror du att det är så? – För att lilla Sverige är Astrid Lindgrens värld. De är inte redo, Sverige vill vara USA så jävla mycket, men de vågar inte fullt ut. Det låter som du och Sverige har en infekterad relation? – Det är infekterat mellan oss. Vi har svårt att hålla sams. Men jag vill fortfarande slå här. Hennes låtar handlar inte bara om fitta och droger. Hon skriver mycket som synliggör psykisk ohälsa, och då hämtar hon gärna från sina egen lista med diagnoser. – Jag har impulsiv borderline, vilket gör mig superkänslig och att jag inte tänker igenom saker fullt ut innan jag gör dem. Sen har jag ADD och OCD, vilket var rätt allvarligt när jag var liten. OCD:n gör att jag stör mig på färger som inte passar ihop. Rött och limegrönt tillsammans kan få mig att må fysiskt illa. Vad betyder dina diagnoser för dig? – Färggrejen är bara jobbig. Men min borderline betyder väldigt mycket för mig. Min pappa brukar kalla det ’a blessing and a curse’. De flesta som har borderline har också någonting kreativt inom sig. De gillar att uttrycka sig på extrema sätt och med konst som jag. Men diagnosen ger mig också mycket lidande. Fast jag lider hellre än att känna mig oinspirerad.

”förra året slutade jag knarka. Visst jag röker en gås ibland, fast det tycker inte jag är värsta grejen”

Ängies debutalbum Suicidal Since 1995 är ute nu, och i höst väntas ännu ett album då hon släpper ”sina riktiga guldkorn”.


Restaurang Rökeriet på Fjäderholmarna Öppet hela sommaren måndag-lördag 12.00-23.00 söndag 12.00-22.00 För bordsbokning, ring 08-7165088 eller maila info@rokeriet-fjaderholmarna.se

VÄLKOMNA!

www.rokeriet-fjaderholmarna.se


mord på mod Säsong två av American Crime Story kretsar runt mordet på modedesignern Gianni Versace, men är lika mycket en studie i blingkulturens tillkomst - och av homofobi på 90-talet. Bägge bekanta teman för Ricky Martin, som spelar Versaces pojkvän. QX träffade Martin i LA med Édgar Ramírez (Versace) och Darren Criss (mördaren), för ett samtal om tv-seriens betydelse, och den spektakulära inspelningen vid Versace-huset. TEXT erik augustin palm

Efter att i första säsongen ha avhandlat en av 90-tales största massmediala fenomen – den tv-sända mordrättegången mot O.J. Simpson – fortsätter säsong två av tv-serien American Crime Story att nysta upp ännu en blodigt sensationell 90-talshändelse: mordet på modeiko-

nen Gianni Versace. Den 15:e juni 1997 blev den världsberömda designern skjuten utanför sitt hem i Miami, av psykopaten och seriemördaren Andrew Cunanan, varefter Versaces pojkvän Antonio D’Amico fann kroppen. Tragedin skakade om både mode-

industrin och popkulturen, två världar som Versace hade stärkt banden mellan som få designers innan honom (inte minst genom att året innan sin död ha designat hela garderoben för Michael Jacksons världsturné). Sedan dess har Versace blivit ett trendhelgon hedrat

i låtar både av rapstjärnor som Jay-Z och popstjärnor som Bruno Mars. Mordet och historien bakom det har även dryftats i återgivanden på många håll – bland annat två tidigare filmer, The Versace Murder från 1998 och House of Versace från 2013. Men aldrig förr så


-35-37-

det

ambitiöst som i säsong två av American Crime Story, som i Sverige rätt och slätt har fått titeln Mordet på Gianni Versace (premiär på SVT 1:a juli). Att ambitionsnivån är den högsta av alla Versace-skildringar anser (såklart) även Édgar Ramírez, som gestaltar Versace i serien – vid sidan av Penélope Cruz som designerns syster Donatella Versace (idag Versaces chefsdesigner), Ricky Martin som Versaces pojkvän Antonio D’Amico, och Darren Criss som Gianni Versaces mördare Andrew Cunanan. Men både tv-skribenter och fans instämmer,

där Ramirez slående likhet med designern har kommenterats gång på gång. Och maximal hänsyn har tagits både till de inblandade individerna och autenticiteten i relationerna mellan dem, menar Ramirez – som QX träffar i LA med hans manliga medskådespelare (TYVÄRR inte kween Penélope). – Jag talar för alla inblandade när jag säger att vi ville genomföra det här projektet på ett så hänsynsfullt sätt som möjligt. Och jag har porträtterat

verkliga karaktärer förr, som i flera fall har varit banbrytare. Och även om denna gestaltning liksom de tidigare handlar om en målning snarare än om ett fotografi, så är det här en så organisk

”Ursprunget av det vi menar med bling kommer från Versace”

skildring. Kanske delvis för att vi alla, på ett eller annat sätt, är så länkade till Versace som modehus, på grund av den kultur som det har skapat. Vi befinner oss på lyxhotellet Langham Huntington i Pasadena utanför Los Angeles, där den svindlande excessen i allt från inredning till trädgårdar känns passande för ett samtal om Versace. 41-årige Ramirez – som innan sin skådespelarkarriär arbetade som politisk journalist i Venezuela – talar lika yvigt som skarpt analytiskt om Versaces avtryck i vår tid. – Mycket av den kultur som vi lever i idag är formade av Gianni Versaces banbrytande verkningar, på gott och ont. Jag som skådespelare skulle inte sitta på första raden under en modevisning om det inte vore för den sammanblandning av mode och kändisskap som han stod för. Ursprunget av det vi menar med bling kommer


! e d i r P y Happ olm å stockh p n a s s ä m

Sommarmat

pride

regnbågs vi ses på Stockholm Pride/EuroPride! Två regnbågsmässor och två teaterföreställningar. Tills vi ses igen – glad sommar!

Inspiration till sommarens middagar.

regnbågsmässor

onsdag 1 aug kl 17.30

Torsdag 2 aug kl 18.30

ER FOTOGRAF: SOFIA RUNARSDOTT

i Sofia kyrka på Södermalm (fri entré). Musikgäst: Pianotransan

FOTO: JONA S ANDRÉ

i kyrkans tält i PridePark (Pride-biljett krävs). JONAS CRAMBY

JEREMY FOX

Tokyo för foodisar

On Vegetables

269:–

359:-

MASSIMO BOTTURA

PAULO ROBERTO

Never Trust A Skinny Italian Chef

Paolo Robertos italienska kök – Mat från gudarnas stig

459:-

279:–

Missionären

En koreograferad berättar­ föreställning om lesbiska kristna missionärer i Västerbotten Torsdag 2 aug 16.45* /  19.45 i Sofia kyrka på Södermalm

* Föreställningen teckenspråktolkas

Biljetter 50:- på tickster.com – se regnbagsmassan.nu för länk. Alla intäkter går till Regnbågsfonden. Begränsad antal platser!

Följ oss på facebook.com/regnbagsmassan eller besök www.regnbagsmassan.nu Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

Stolt sponsor av

Säg ja till den du älskar, vig er eller förnya era löften hos oss! Välkommen till vår drop-in-vigsel under Stockholm Pride. Var och när? 1–2 augusti kl. 16.00–20.00 samt 3 augusti kl. 14.00–20.00 i Pride Park. Ta med hindersprövning och legitimation. Swedavia är stolt vinnare av SGLCC Diversity Ranking 2017.

Travel with pride | Läs mer på swedavia.se/pride


från Versace. Han var den första riktiga kändisdesignern på global nivå, även om han själv inte levde primärt som kändis. Han arrangerade dessa stora glamourösa fester mest som inspiration. Själv gick han till sängs relativt tidigt, och vaknade relativt tidigt, som de flesta produktiva kreatörer gör. Just Versaces sängvanor har popstjärnan och skådespelaren Ricky Martin lagt särskild vikt vid i gestaltningen av designerns pojkvän Antonio D’Amico. Däribland parets öppna relation. – Det är en öppenhet jag själv tror på, så det var väldigt lätt för mig att kliva in i den här karaktären. Och vi ville skildra det högst naturliga i att ha en öppen relation, eftersom det är så många par lever idag. Gianni och Antonio hade en nivå av förtrolighet mellan varandra som gjorde att de kunde leka med elden på det sättet. Och det är något som jag beundrar och uppskattar. Ricky Martin kan även relatera grad till komma ut-aspekterna av parets

relation, fast på ett sätt som lyfter fram många smärtsamma minnen. Under större delen av sin karriär var Ricky Martin långt inne i garderoben – först 2010 kom han ut (Livin’ la vida Loca kom ut 1999…). – Ett av de starkaste skälen till att jag hoppade in i det här projektet var

”Vi ville skildra det högst naturliga i att ha en öppen relation, eftersom det är många par som lever så idag” skildringen av orättvisor och homofobi. På 90-talet gömde jag mina pojkvänner. Det var väldigt egoistiskt och självcentrerat av mig och jag brydde mig inte om hur de mådde av det. När jag väl kom ut var det fantastiskt. Så det är väldigt viktigt och vackert för mig att bira till att man pratar om det här ämnet idag. Ricky Martin blir tårögd när han

talar om garderobstiden. – Varför kom jag inte ut tidigare? Den frågan ställde jag mig. Darren Criss har sannolikt betydligt längre mellan sig själv och sin karaktär, då det gäller en seriemördare. Men att frammana medkänsla var ändå avgörande för en trovärdig tolkning av den extravagante Andrew Cunanan, som månaderna innan Gianni Versace hade mördat åtminstone fyra andra män. Utan empati blir det ointressant för tittarna, menar Darren Criss. – Empati är mitt yrke. Det är vad jag sysslar med, både som person och i mitt yrke som skådespelare. Jag kan inte ta mig an Andrew och enbart se honom som ett monster, även om han helt uppenbart gjorde monstruösa saker. Och det här är ingen Bond-film, där jag bara spelar skurken, då man ändå inte bryr sig. Roller griper tag i en först när man bryr sig om personerna i fråga. Och en gripande gestaltning av den svårt störde, men charmerande psykopaten Cunanan – som själv var gay

– har Darren Criss lyckats med enligt kritikerna. Särdeles verklighetsnära blev det för Criss själv då han spelade in mordscenen vid Versaces hus i Miami Beach. En upplevelse som han – visserligen med ett uppspelt leende – beskriver som ”extremt skrämmande”. – Det finns en sådan dikotomi inbäddad i den platsen, i de trapporna upp till husets port. Det representerar så mycket. Man ser Versace-emblemet på allting. Det är en symbol för det som Versace stod för. Och på samma gång är det bara ett hus, och bara trappor. Men samma trappor som var dränkta i hans blod. Och där jag i tv-serien spatserar fram i samma kläder som Andrew Cunanan hade, och därmed återskapar det som hände. Ja, det är skrämmande. Mordet på Gianni Versace har svensk premiär på SVT kl. 21.00 söndagen den 1 juli.


-40-

Tolv Alcazar till


lv steg som gjort regnbågsikoner! Lördagen den 4 augusti ställer sig Alcazar på EuroPrides scen i Stockholm för ett sista stort tack till Pridepubliken. De gör det med en specialgjord entimmes konsert fylld av de största hitsen, massa discoenergi och en och annan överraskning. - Vi lämnar festen när den som bäst. Och inför höstens turné bjuder vi på ett stort tack på platsen där allt började. Vi vill ge tillbaka till alla som alltid omfamnat Alcazar och fattat vårt uttryck. Vi har alltid fått känns oss hemma under regnbågen, säger Tess, Andreas och Lina. TEXT Ronny Larsson

De uppträde på EuroPride redan 1998! Tess: ”Vi var så glada att vi fick en spot under självaste Pride! Vi intog den lilla scenen en eftermiddag i Tantolunden för att sjunga tre låtar, och vi hade lila boa och Andreas var klädd som en tågkonduktör. Crying at The Discoteque fick mest jubel” De har gjort Pride-låten två gånger: Someday 2003 och årets In the Name of Love. Andreas: ”Vi fick i år frågan om att göra EuroPrides officiella låt och budskapet i In the Name of Love känns helrätt. Vi trodde den skulle vara med i Mello i år men det var tydligen meant to be en Pridelåt, under detta vårt sista år ihop”. Tess: ”Someday har vi tre aldrig sjungit ihop så det blir kul att spela den igen under Pride. Budskapet i den, att det blir bättre längre fram, är verkligen något vi alltid stått för. Vi har kommit långt under dessa tjugo år . Numer finns Pride överallt, men det har inte alltid varit så och när vi gjorde Someday såg Sverige och världen annorlunda ut.” De gjorde Melodifestivalen gay! Andreas: ”Vårt framträdande med röda dräkter Not a Sinner nor a saint var ”lite för homosexuellt” för vissa. Men vi har aldrig haft en agenda utan bara följt våra hjärtan och gjort det vi velat. Vi har stått på barrikaderna och varit kompromisslösa. Vi tar jobbet på allvar, men inte oss själva och idag är vi glada att vi blivit normen”. Den största favoriten för regnbågsfansen är Mello-låten Alcastar! Andreas: ”Våra fans har verkligen tagit låten och dess budskap till sig, och på gaybarer i Italien, Spanien och Tyskland så sjunger folk med i låten. Den har steg för steg blivit vårt anthem och ett slags soundtrack under de här åren.” De återförenades på Londons största gayklubb. Lina: ”Vi återföddes på G-A-Y i London i juli 2007 och efter det så bestämde vi oss för att satsa på detta redan på planet hem. Jag hade varit lite osäker innan och tänkt att publiken bara skulle sakna Magnus och Annika så mycket, men jag fick så mycket kärlek från den kvällen”. Peter Jöback är anledningen till att Lina är med i Alcazar. Lina: ”Jag jobbade med Peter Jöback i Cabaret 2007 och på vår avslutningsfest sjöng jag ABBA:s On and On” När Peter fick höra att Andreas ville starta upp Alcazar igen tyckte han att Andreas skulle kolla med mig. Vi hade setts lite innan och festat på Patricia ihop, så vi stämde träff på Waynes Coffee på Vasagatan och på den vägen är det. Jag var trött på musikaler som jag gjort ett par år och ville ut i popsvängen igen, så det var så bra tajming. Jag träffade AnneLie Rydé direkt efter mötet med Andreas och hon var övertygad: ”Kör Lina, kör.” Alcazar scendebuterade på klassiska gayklubben Tip Top.

Tess: ”Det absolut första gig vi gjorde var på Tip Top på Sveavägen i Stockholm. Det var så stort! Jag hade mörkt hår och röda skinnbyxor och vi stod på en 40 cm hög scen och sjöng ett par låtar. Det var en underbar spelning och det jag kände var att det här, det kan bli riktigt bra.” Internationella HBTQ-artister som Pet Shop Boys & Mika älskar Alcazar. Tess: ”Pet Shop Boys dök upp i vår loge efter att ha bilat till Stockholm och Tyrol från Storsjöyran bara för att se oss. Vi fick tre låtar av dem och två har vi gett ut.” Andreas har blivit Årets homo på QX –galan – två gånger! Andreas: Japp, först var jag bara homo och sen blev jag hivhomo. Om det ska bli en tredje gång måste jag göra nåt större. Kan jag få ett annat pris? Kanske Keep up the Good work? Eller nåt nytt? Årets Silver Fox Daddy!

”Vi har kommit långt under 20 år och nu finns Pride överallt. men det har inte alltid varit så och när vi gjorde someday såg Sverige annorlunda ut” Alexander Bard hade ett stort finger med i sagan om Alcazar. Andreas: ”Efter att vi gjort Driver dagg faller regn ville han göra en platta med mig. Men jag tyckte det var roligare att vara i en grupp, så jag frågade mina kompisar Tessan och Annika och det var i Alexander Bards kök som vi bestämde oss för att köra, och det var Bard som gav tjejerna namnen ”Tess” och ”AnnikaFiore”. Alexander hade förresten fått nys om mig från Calle Norlén, som sa att det fanns en kille på Wallman som sjunger bra. Så han ringde mig och frågade om jag ville vara med i Melodifestivalen och jag sa såklart ja på en gång”. Ett Prideuppträdande i Australien som satte stopp för Mello-debuten. Andreas: ”Vi blev erbjudna Afro Dites Never Let it go men tackade nej för vi hade en spelning på Mardi Gras i Sydney. På något sätt var ju det meningen, eftersom Afro Dite gjorde den fantastiskt bra. Och vi fick ju chansen året efter med Not a Sinner Nor a Saint. Lina: ”Vi har ju otroligt mycket att tacka Melodifestivalen för där vi fått chansen att göra så kul saker genom åren”. De har en låt med på soundtracket till amerikanska tvklassikern Queer as Folk. Tess: ”Ja, det var i början av 2000-talet som den kom med där. Det var fantastiskt kul även om vi inte riktigt fattade hur stort det var då.”


N Y H ET IN !F N S I A LL A B U TI K

ROSÉ

ER

b a l a n s e r a t. f r i s k t. f r u k t i g t.

EXPRESSEN SöNDAG 13.05.2018

BRA KÖP! ALLT OM VIN. NR. 6. 2018

84 POÄNG ”REN, GOD & FRÄSCH” LIVETS GODA. 2018

Monte Ory är friskt och fruktigt i elegant stil med inslag av röda bär, blodcitrus och örter. Vinet har fått sitt namn från berget Ori i Pyrenéerna vars topp balanserar på gränsen till Frankrike. Vingårdarna ligger i norra Spanien. Placeringen är unik och levererar ett fantastiskt mikroklimat. Ljumma temperaturer och lagom med nederbörd ger utmärkta förutsättningar för ett behagligt, avslappnat och balanserat vin. MONTE ORY ROSÉ . ART.NR. 2268. 750 ML. 13% VOL. 82 KR.

W W W. H E N K E L L- S V E R I G E . S E

Alkohol är beroendeframkallande.


JOIN OUR TRIBE AT VASSA EGGEN AND TAKO

EUROPRIDE 2018 for pre-dinner and drinks celebration to all clean festival events special thanks to navid kabiri at clean group and to rainbow riot djs and festive events throughout the week!

JULY 24 – AUGUST 4 • BIRGER JARLSGATAN 29 RAINBOW DINNER MENU 20% GOES TO CHARITY MENU SEK 345 / MENU SEK 555

VÄLKOMMEN TILL SQ BAR & RESTAURANG Här erbjuds minnesvärda matupplevelser i en vacker och varm restaurangmiljö med en härlig uteservering. På menyn hittar du allt från smårätter, huvudrätter och smarriga desserter. RESTAURANGSQ.SE SALTSJÖQVARNS KAJ 25, 131 71 NACKA ‒ O8-555 7O2 14 – SQ@ELITE.SE


europride

stockholm I sommar anordnas EuroPride i Stockholm för tredje gången (27 juli - 5 aug). QX har luskat, letat och lirkat för att få tag på så mycket info som möjligt redan nu om årets upplaga. Senare i augusti är det dags för EuroPride i Göteborg, men det återkommer vi till i nästa nummer.

2018

Nano

Hur kommer besökarna märka att det är EuroPride och inte ett vanligt Stockholm Pride? Alf Kjeller kommunikationschef och projektledare för EuroPride 2018 Stockholm Göteborg. Hur kommer man som besökare märka att det är EuroPride och inte ett vanligt Stockholm Pride? – Det kommer att vara större fokus på internationella frågor. Fler programpunkter i EuroPride House kommer att vara på engelska och en större del av scenframträdandet i EuroPridePark blir på engelska. Så anordnar vi den stora Human Rights Conference här och i Göteborg i augusti. Och du kommer också märka på att vi har fler internationella besökare. Hur vet ni att det kommer utländska besökare och varifrån kommer de isåfall? – Vi har ju biljettstatistiken som vi till viss del kan se det på. Sen skulle jag tro främst från våra grannländer och norra Europa. Vi har också en hel del besökare från andra Pridefestivaler i Europa och även från New York. Vi har varit runt på Pridefestivaler i Europa och marknadsfört EuroPride i Stockholm och Göteborg.

Magnus Carlsson

Dotter

Jessica Andersson

Kati Wolf

Wictoria

Eleni Foureira

schlagerkvällen ser lovande ut Richard Rille Hante och Niklas Andersson och Magnus Carlsson, två Torsell står bakom Schlagertorsdagen. enorma Mello-favoriter. Hur kul ska det Tidigare under juni offentliggjordes liksom inte bli att få Party Voice och Möt namnen Eleni Foureira, Nano, Robin mig i Gamla Stan? Dessutom har ju båda Bengtsson och Wiktoria, alla fyra gör artisterna ett enormt bibliotek av MelloPridedebut. hits i ryggsäcken... Även Dotter kommer för Schlagerkvällen bjuder på ett 15-tal akter, både Hur kul ska det att bjuda på sin superhajpade Cry från i år. Dessutom från Melodifestivalen och liksom inte bli kommer två ESC-favoriter, Eurovision Song Contest att få Party ungerska Kati Wolf med genom tiderna. QX kan Voice och Möt hennes floorfiller What exklusivt avslöja att vi mig i Gamla About My Dreams och kommer att få se Jessica Stan?

brittiska 2001-artisten Lindsay Dracass med No Dream Impossible! Lägg därtill att flera spännande överraskningar väntar... Niklas Torsell ser fram emot kvällen och bitarna har steg för steg fallit på plats. - Då det är EuroPride har vår ambition varit att få fler artister än vanligt som Eurovisionfansen känner igen, men det blir såklart en del klassisk Melodifestival, en och annan efterlängtad comeback och hemliga gästartister. Vi vill att det ska vara uptempo, fest och refränger man kan sjunga med i…

Sundhage & Pärson inviger Årets invigninstalare behöver ingen presentation - Pia Sundhage och Anja Pärson. Berätta, vad var er spontana tanke när ni fick förfrågan? Pia Pia: Vad häftigt, vad pirrigt. Nu får jag chansen att säga bra saker. Anja: Min första tanke var ”shit vad kul”, men min nästa tanke var ”oj vad ska jag prata om?”. Vet ni vad ni ska prata om?

Pia: Nja. Jag ska försöka berätta hur viktigt det är att vilja våga stå upp för mänskligheten och fred i solidarisk anda. Anja

Och göra som man säger. Anja: Jag har många tankar men har ännu inte landat i nåt. Jag hoppas kunnaitta på nåt bra som inspirerar. Har du Pia varit på Pride tidigare? Pia: Nej Anja, du och Filippa åkte på QXvagnen förra året, kommer ni gå i paraden i år också? Anja: Om vi kommer vi hinna gå i paraden är QX-vagnen given i år med!


Stay proud. Stay at Sheraton. Besök sheratonstockholm.com/se för mer information och för att boka. Varför inte titta på EuroPride-paraden från första parkett på vår uteservering?

Tegelbacken 6, 101 23 Stockholm, +46 (0)8 412 34 00


-27-

Maten i Pridepark Precis som förra året så har Moxys Anna Högkil och Patricias Hayden Phelan slevarna i grytorna i Europride Park. Duon har som tidigare år även jobbat med att få med vårt community i satsningen och Secret Garden, Gunn Lundemo och King Kong har alla tält med barer och dj:s som kör musik i olika inriktningar. Annas Moxy som nu fått plats bredvid Champagnebaren där man ser scenen, satsar italienskt. - Moxy blir en pizzeria i år där vi bland annat serverar Pizza Lesbiana, som såklart är vego. Vi sätter in riktiga pizzaugnar och har provätit oss igenom degar för att hitta den bästa, säger Anna. Haydens Patricia satsar på bästsäljare. - Det blir Chicken fajita wrap, lax och potatis, skagen, och storsäljaren, burgare av högrev.

Tillsammans driver de också den populära Champagnebaren där det blir en flirt med gayklassikern Blue Oyster Bar och ostron och champagne serveras under tidig kväll. Dessutom blir det uppträdanden med Maria Schiptjenko & Julian Brandt, och hyllade vogueing-mästarna i House of Revlon. Blir man rik på att sälja Pridemat? - Nej, absolut inte. Vi har haft tur då det gått bra de senaste åren, men det kan vända närsomhelst och det det är en stor satsning. Men Pridepubliken är också trogen, berättar Hayden. Och hur tänker ni prismässigt? - Vi kollar på andra festivaler, bland annat Summerburst, och försöker hålla nere kostnaderna för allas trevnad, berättar Hayden.

Ett skepp kommer lastat med regnbåge En av Stockholms mest kända turistattraktioner, Vasamuseet gör en regnbågssatsning. Under EuroPride gör Vasamuseet en satsning utöver det vanliga. Det blir två olika visningar att se fram emot. Dels gör självaste museichefen, Lisa Månsson, en specialvisning i utställningen Kvinnorna där hon berättar om kvinnor runt Vasa, och om kvinnligt/ manligt på 1600-talet och nya fynd på temat. Fredagen den 3 augusti blir det Queer-visning om bland annat cross-dressing på 1600-talet och några av de skelett som hittades ombord på Vasa. Är de män eller kvinnor? Ovan ser vi Gustav II Adolf som i modern tappning bjuder in till queer-visning under Pride-veckan vasamuseet.se

Pridehouse Precis som tidigare år är det fullt med spännande punkter på Pridehouse. Det blir alltifrån politik och relationer till forskning och underhållning. QX har nosat fram fem intressanta inslag i programmet. • Författarsamtal med Marcus Jarl om boken Tusen Bitar som kommer i augusti, och tar upp ett viktigt ämne som är en het potatis i HBTQsammanhang. • RFSL håller i snuskbingo i år igen! Sexologen Suzann Larsdotter & RFSL-kollegan Catrin Nilsson blandar underhållning och sexualundervisning. Och utöver att vinna fina priser lär du dig hur du kryddar ditt sexliv. • Sexualupplysaren Sandra Dahlén pratar om slidan. Lär er något nytt om fiffi helt enkelt! • Akutmottagningen för våldtagna har en föreläsning om akut vård och traumahantering av hbtq-personer. Viktigt och brännande ämne som alla bör ta del av. • RFSU berättar om en möjlig framtid där en kan älska, ha sex och skaffa barn med robotar! Men hur kul låter inte detta? Räkna in oss!

Paraden

paraden

Kristine Garina

Datum: Lördagen den 4 augusti 2018 Tid: 13:00 Paradväg: Stadshuset – Hantverkargatan – Stadshusbron – Tegelbacken – runt Rödbodtorget – Vasagatan – Kungsgatan – Sturegatan – Lidingövägen – Östermalms IP. Dansa bakom QX vagn, där blir det garanterat fest!

human rights conference Under fredagen den 3 augusti arrangerar EuroPride en konferens om mänskliga rättigheter med fokus på hbtqi-personers mänskliga rättigheter i Europa. Det blir en heldag med aktivister, politiker och ett flertal organisationer. Bland annat deltar några europaparlamentariker i ett samtal om arbetet med hbtqi-frågor i parlamentet, och representanter från Europarådets enhet för hbtqi-frågor analyserar situationen för hbtqi-frågor inom hela Europarådets område. En av föreläsarna och gästerna är Kristine

Garina från Mozaika i Lettland. Hon är ordförande för EPOA, European Pride Organisers Association (de som delar ut rätten att anordna Europride.) Hon kommer att medverka på konferensen i ett samtal med bland andra Frank van Dalen från Interpride, och där vill hon särskilt prata om EPOA:s mål att hjälpa till och bygga upp rörelsen, genom att använda ”starkare spelare för att gynna alla”. Hon vill också prata om de stora skillnaderna som finns mellan pridefestivaler när det gäller storlek, budget,

kapacitet, och vikten av solidaritet i relation till detta. Belgrad ansöker om att vara värdar 2020 och det kommer att bli väldigt betydelsefullt om Europride arrangeras där, tror Kristine. Human Righta Conference, Kulturhuset i Stockholm


Berättelsen om Vasa ur

queerperspektiv Earl Gay är ett te bortom alla definitioner om vad ett sådant ska vara och innehålla; en vild och vacker blandning av honeybush, vitt och svart te som smaksatts med blåklint, bergamott och regnbågar. Drick det med eller utan socker och mjölk. Drick det ikväll eller för resten av livet. Drick det ur kopp, ur sko, eller direkt från tekannans pip. Det är ditt te. Och hur du älskar det bestämmer bara du.

CABARET

Visningar med queeroch genustema. Tisdag 31/7 till fredag 3/8 kl. 15.00 och 16.30. Fredag 3/8 även 11.30

BLEACH: A DRAG CABARET

THURSDAY AUGUST 2nd 17:00 - 23:00 Bleach B. Socialist revolutionary sweetie darling from Essex England returns to Stockholm!

ONE NIGHT OF DOLLY

FRIDAY AUGUST 3rd 17:00 - 01:00 A celebration of the living legend Dolly Parton! A live cabaret set to Dolly Parton classics. 20% discount on food and drink for guests dressed in their Dolly best!

PRIDE CABARET

SATURDAY AUGUST 4th 17:00 - 01:00 The Melt Cabaret with special performances to your favourite pride classics!

vasamuseet.se

FREE ENTRY UNTIL 20:00 MORE INFORMATION AT MELTBAR.SE MALMSKILLNADSGTAN 45


-47-

årets artister Melanie Wehbe

The Lovers of Valdaro

Jenny Wilson

The Magnettes

Conchita Wurst

Under onsdagsöppningen av EuroPridepark Stockholm är Saga Becker konferencier och Britta Davidsohn, Stockholm Prides ordförande hälsar välkommen. Pia Sundhage och Anja Pärson håller invigningstal och QX-hyllade The Lovers of Valdaro, The Choir by ABBA the museum och en hemlig svensk artist uppträder. Torsdagen tillhör såklart schlagern men även Rickard Söderberg återvänder med sin Opera sing-a-long tillsammans med Sveriges Radio P2, stor Prideorkester och bland annat Ann-Sofie von Otter. Fredagen blir som vanligt blandad. Medborgarbandet med bland annat Nina Persson, Kristin Amparo och Thomas Östberg (Bob hund) tar med sig gästartisten Jenny Wilson. Under kvällen spelar också DJ-superstjärnan Kornel Kovacs tillsammans med Fredrik Apollo Asplund plus överraskningar, och i champagnebaren återvänder The House of Revlon. Kvällen avslutas med Leo. B och Wigstockholm, som har med sig ett gäng drugor, The Magnettes och Annika Ljungberg. Och svar ja, det blir både klackrace och överraskningar. Och efter paraden på lördagen blir det festyra i parken. Wallmans är klistret som håller ihop kvällen med artister som Conchita Wurst, ionnalee, Melanie Wehbe och Spotify-darlingarna Arrhult. Alcazar avslutar med en unik konsert för EuroPride Park Stockholm. Ett enda stort glittrigt och hittigt tack till Pridepubliken helt enkelt. Räkna med allsång! Dessutom fortsätter man med lilla scenen, Regnbågen, dit Pride bland annat lockat My little Allsång med Josefin Johansson, Mian Lodalen, Pride Comedy med bland annat Moa Svan, samt Gabriel Fontana. Varje kväll avslutas med Silent disco, alltså dans där alla deltagare har hörlurar på!


Fyra frågor till Prides scenansvarige Håcan Andersson Hur tänker ni inför EuroPride 2018? - Jag, Andreas Carlsson och Oscar Leman jobbar för att få ett så bra och blandat program som möjligt. Vi är inte en musikfestival i den meningen, utan en mötesplats för alla i vårt community. Vill vi vara en musikfestival måste vi ta mycket mer betalt. Nu har vi sänkt priset till 600 kr för att fler ska ha möjligheten att komma. Vad jag tycker man glömt bort är att köpa ett band till Stockholm Pride även är en solidaritetshandling, så vi kan fortsätta erbjuda en frizon som är Pride Park, där du kan känna dig trygg, Pride House med alla sina föreläsningar och såklart Pride Parad – en av sommar-Stockholms största och mest viktiga arrangemang.

Den göteborgska delen av EuroPride, Westpride har gått ut med Culture Club, Silvana Imam och Bananarama… - Vi har en också budget som inte går att jämföra med vad Göteborg har. Inom Stockholm Pride jobbar alla vo-

europride 1998

1998 var första gången Stockholm fick anordna EuroPride. Och vilken skillnad det blev från tidigare års firande då det kallades ”Frigörelseveckan”. Det var premiär för Pridepark i Tantolunden och avlsutningsfesten hölls på Skansen dit paraden anlände. Och på scenen stod ingen mindre än Dana International som precis vunnit Eurovision med Diva. Men coolast var nog ändå Christer Lindarw när han uppträdde på en av festerna till Madonnas Frozen. Ett långt svart släp svävade ner för scenen och sakta sakta drog Christer upp kjolen och under den låg 20 nakna muskulösa män som alla var vända med rumpan mot publiken. Jublet... Asså ni fattar. Jublet!

lontärt på sin fritid, medans Westpride inte vi. Ambitionen är hög varje år. för detta året har slagit ihop sig med Däremot vill vi exempelvis ha fler Kulturkalaset som har folk som jobbar konferencierer på engelska så alla i pumed det här på heltid. Sen satsar Göbliken kan ta till sig av programmet. . teborgs stad mer på arrangemanget, Och det är viktigt att veta att många vi skulle aldrig kunna betala för en artister faktiskt också tackar nej. Att artist som Culture Club. Vi kommer boka stora artister som Zara Larsson att trycka på en kan kosta uppemot helhet, och jag tror ”Att boka stora miljonen ,så skulle personligen inte vi säga ja till henne artister som att man åker till en skulle det vara tomt Zara Larsson festival för att se de andra dagarna, en artist. Du åker kan kosta uppe- om vi inte höjde för stämningen, att biljettpriset rejält, mot miljonen” kan kul, och träffa vilket vi inte vill. folk. Dessutom Så Kylie kommer händer det saker i parken hela tiden, inte? hos utställarna, på våra andra scener - Vi pratade med Kylies management ett par gånger. Men hon som Regnbågen, aktiviteter i Kinkykvarteret och i barerna och i Chamgör inga mer promo-gig, trots att pagnetältet. vi backades upp av skivbolaget som Vi upplevde att det var lite klent också ville ha hit henne. Så det slutade program i fjol så man kunde det med att vi inte kunde betala det lägga resurser på EuroPride, vad hon ville ha. Men så långt vi kom i år säger du? har vi aldrig kommit. - Det är er syn, men så upplever

europride 2008

Det ”stora” namnet Right Said Fred möttes med viss skepsism då den bögiga duon inte direkt har ett pärlband med hits. Men när programmet kryddades med September, Alcazar, BWO (som gjorde årets Pridelåt), Magnus Carlsson, Elin Lanto, Dee Lites Lady Miss Kier, och roliga bokningen MA Numninen så var de flesta nöjda. Lägg därtill att Edward af Sillén gjorde sin sista Schlagerpride och bjöd på en magisk kväll med Lena Philipsson, Dana, Perrelli, Bengtzing, Lili & Susie, Tommy Nilsson, Måns Zelmerlöw, Lotta Engberg och Teach-In. Firandet startade på Skansen med att en indisk bögprins talade och avslutades i Tantolunden med Svenne & Lotta.

QX Prideturné 2018 Allt för Pride hittar du på shop.qx vår .se

TURNÉPLAN SOMMAR 2018 7-10 juni 27 juli-5 aug 14-19 aug 24-26 aug

Malmö Pride Stockholm EuroPride West Pride/EuroPride Örebro Pride

Vi ses på Pride!


S TO LT PA R T N E R T I L L QX P R I D E T U R N É 2018

SMILE WITH PRIDE

I sommar ger vi oss ut på Prideturné tillsammans med QX. Träffa oss bland annat under, EuroPride i Stockholm och Göteborg samt Örebro Pride. Självklart har vi vår populära tandkräm med oss. Och missa inte årets nyhet, ceratet!

VI SES!


BAR/ RESTAURANT

The best and gayest club north of Ibiza

S:t E riksg .

ion

a sg

tan

Norr back agata n ns

ga

ta

THORILDSPLAN

Rålambsvägen

llsg

Han tverk Ponto

Rålambshovs-

dsled

parken

atan

njärs

3 1

arga

Flem ingga

Kung

tan

sholm

27

tan

sgata

n

Tors g

en

Ku

ngs

H

Ku

ngs

t

vatorie-RÅDMANSGATAN lunden an gat ans dm å R an gat nér rg. Teg aka m m Ka

8 atan

HÖTORGET Hö11torget g. o r 26 B mla rg. ue Ga gga Sam Bry r Serg ste tor Mä T-CENTRALEN sg. 1 erg rab J a Kla tug t a V lesg rku He J

Norra Bantorget

g.

RÅDHUSET Berg sgata n

g. Norr

n ata

Tegelbacken Mäla

rstra nd

n ro lb ra nt Ce

G

e jörw

Kronobergsparken

Fridhemsplan

Drottningholmsv.

stran

n

atan 29 FRIDHEMSPLAN

n

en

Klara

eng

tan

an gat

sväg

ge

öme rgata

tan

an gat

gholm

ha

t G örans g

Alstr

nd

sga

Jarlaplan

Obsernga

unn

ng ttni Dro

nd

KRISTINEBERG

nk

Stra

br Sur

a Vas

Dro ttnin

Sa

lms

n

Od

Karlbergsvägen

Polhe msga tan

Li

gsho

ata

ODENPLAN

e SANKT Od ERIKSPLAN

tan

San Kron kt E oberg riks sgata gata n n

Kun

STADSHAGEN

dsga

jg Fre

an gat kar tma Lun

Essingeleden E4/E20

J

lunden

tan ega n Tul ata nsg bel Dö

Tomtebogatan

Rör stran

gen

Vanadis-

an gat nds pla n Up ata g a ann stm Vä n ata lag Da

Arenavägen 75 • 4 bars • 2 dancefloors Dot Audio Soundsystem • 18+ ID with photo

svä

Sche elega tan Pipers gatan

rra

at St

tan sga Tor

Check out our always updated Facebook page @clubbackdoor

tan sga mm lda Ige

14

on rbr ste Vä

Söder Mälarstrand

Långholmen

B

agatan Lund ZINKENSDAMM

HORNSTULL

Li lje ho lm sb ro n

Hornstull

Zinkens Väg

Tantolunden

to Tan

LILJEHOLMEN

lg. a Sko

Mari Mar

ia B

Maria

ang.

J

NONSTOP Cinema STHLM’s MOST POPULAR CRUISING US VIDEO

Entrance fee = 150 SEK (re-entry 20 SEK) Discounted entry as low as 75 SEK with Smart Card (FREE re-entry)

US VIDEO • Regeringsgatan 76 • STHLM Hötorget • Tel: 08 545 158 30 • Open 24/7

Magn

Erik

MIDSOMMARKRANSEN

J

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

Fridhemsgatan 44, Stockholm

T Fridhemsplan

g

us

n gata

ASPUDDEN

DISCREET ENTRANCE 500m² PLAYGROUND DARKROOMS en äg GLORYHOLES nv fo e l Te PLACE SMOKING TELEFONPLAN HD CINEMAS JOYBARS REFRESHEMENTS FREE WARDROBE FREE OPEN 11:00 - 07:30

Präst

enb Swed

13

Högalidskyrk an

n nsgata erma Timm

nd trand s S

Högalidsgatan

n Bastugata gatan Tavast rkagatan ky Bränn 22 Mariatorget n ata sg rn San Ho M atan akarg Krukm 4TO

ägen Ringv

a5tan

atan Varvsg

rgs u

n sgata holm Lång

Be

sg. sund

adsg Verkst

gsgatan elenebor

onsg. nutss n el K sgata Tork nlund Rose

H

Berg

21 The Backdoor, Arenavägen 75, T-Globen, fredagar och lördagar 23-05. Se gaymap. qx.se för klubbinfo 22 King Kong Mariatorget 1A 2 dansgolv Lördagar 23-03 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5, ons Mån-Tis-Tors kl 13.00 – 18.00 Ons 14-22(öppet för hiv+ män som har sex med män) Fre. kl 14.00 – 22.00

n

adi Van

Konstfack

KLUBBAR/CLUBS

No

Grenadjärbryggan

16 Rökeriet Fjäderholmarna, Öppet mån-lör 12-23, sön 12-22. 17 Nytorget 6, Öppet mån-fre 7.30-01, lör-sön 10-01 18 Österlånggatan 17, Öppet mån-fre 7.30-01, lör-sön 11-01. 19 Vassa Eggen, Birger Jarlsgatan 29. öppet mån 6.30-23, tis 6.30-24, ons-tors 6.30-01, fre 6.30-2, lör 7-2, sön 8-12. 20 Tako, Birger Jarlsgatan 29. Öppet tis 17-24, ons-tors 17-01, fre-lör 16-02.

rra

STOCKHOLM STOCKHOLM GAY GAY GUIDE GUIDE No

VÄSTRA SKOGEN

n ata llsg rrtu No

SUPERHITS & GUILTY PLEASURES!

Norrtull

n ke

gen avä Sve

- Worldclass sound system - International bookings - House/Techno - New dancefloor with

n ata lsg Jar n ger ata Bir gsg sla Ro

Now 2 dancefloors!

Fridays & Saturdays 23.00-05.00

E20 E4/ en eled ing Ess

1 Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 62. Alla dagar från 11 - sent, beroende på väder Restaurang, café och bar vid Riddarfjärden. Öppnar i april. 2 Secret Garden Kornhamnstorg 59 må-sö 12-03 3 The Green Queen, Norr Mälarstrand 64, Glutenfri restaurang · Vinbar · Smoothie- och juicebar. Öppnar i april. 4 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. 5 Bitter Pills Verkstadsg. 4 alla dagar fr 17:00, 18 år 6 East, Stureplan 13, mån-fre 11.30-03, lör. 12.30-03, sön 17-03. Restaurang och bar. 7 Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 8 Urban Deli, Sveavägen 44, sön-tis 07-23, ons-tors 07-01, fre-lör 07-02. 9 Urban Deli, Sickla, Hesselmans Torg 12, månfre 08-23, lör-sön 11.30-23. 10 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, 11 Haymarket by Scandic, Hötorget 13-15. Bar, restaurang och hotell 12 Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9, Bar, restaurang och hotell 13 Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, Mån 11.30-22, Ons-fre 11.3023, lör. 12-23, sln 12-22. Restaurang, bar. 14 Trattorian, Norr Mälarstrand 464, mån-ons 17-23, tor-fre 17-00, lör. 11.30-00, sön. 11.30-17 Bar, och restaurang. 15 Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 - 16, 17 - 22 Vaxholmsbåt till

non stop cruising glory holes cinema WWW.BLUEVISION.SE

sda lslu

nde


..

1–4 AUGUST 11:00–05:00

Lid

Va lh

all av ä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

Sib yll Jun egatan gfru gata igat n an

ge vä rta Vä

n

rgat a

ppa

Ske

ård svä ge n

Skeppsholmen

24 n

ke

2

GAMLA STAN

18

Österlånggatan

Storkyrkan

in br

gen

13

Slottet

n

k

brunnsvä

urg

gen

Dj

y

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

Strandvägen

Vasamuseet

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L

M

ata

lavä

Djurgårds

Riksdagen

g nt

nearby!

n

gärdet

tan

vga

Gre

atan

15

• Locate a dategsvägen anywhere, anytime! Lindarän

äge

Ladugårds-

Kar

man

n

llav

en

16

Stora Synagogan

darg

rgat a

Val ha

24 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. 25 Wiernercaféet, Biblioteksgatan 6, mån-fre 07-21, lör. 09.30-21, sön. 09.30-19 Grand Café. RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Stadsmissionens, Flemminggatan 66. Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

aväg

KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡

n ata n ✞ a S:t Jacobs K:a gat n ata Gustav bsg . Adolfs o k g Ja eds Torg Fr

atan

Sto

R id

Nybroplan

nég

@URBANDELISVEAVAGEN

Find your date on the move!

Karlaplan

an

Lin

KARLAPLAN

sgat

tan

n

mobile.qruiser.com

Styr

Stu

rega

sga

äge

CAFÉ

Narv

Norrlandsgatan

nadsgatan

Regeringsgatan

Malmskill

25

Hamngatan

12

dör

Stureplan ÖSTERMALMS6 TORG

Kungsgatan

gels rg

men

iller

23

Kom

Bra heg atan v Tu rega tan Nyb roga tan

28

dsv

n

tan lber gsga STADION

Gre

19

lud

Erik

an

Art

sgat

tan

alm

Dah

gata ekts

erm

Eng

elbr

Öst

gården

20

.

n

TILL TAKPARKEN

GÄRDET

Humle-

g els

äge

n

Ka rla v sg. äge n te n

Djurgården

Skansen

10

HOTELL

10 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, 11 Haymarket by Scandic, Hötogret 13-15 26 Grand Central by Scandic, Kungsgatan 70 12 Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9

Gröna Lund

Slussen

Ba

ng

at gatan a

parken

rd

sv

dsg.

äg

tan

en

en gväg

Sic

Ka

Al

y

op p

arb

Ko rph

mm

sg .

rg.

kla

9 nal

Sickla

gat

a

ets

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann

Joh

Ha

é All

NACKA

Sickla Udde

Hammarby Sjöstad

Lu gn

alsgatan

lna

Rin

atan

Vitabergs-

alm

Fåfängan Danvikstull

EROS

Sofia K:a

M

Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning

iksga

Ny7 torget 17

Tegelviksplan

Erstagatan

nds

.

Ölan

atan

SKANSTULL

Gotla

ästarg

Blek nag. llhego

Gata

nag.

atan ingeg

tan

rman

rgsga

A

n

ETC & PRIDE Borgm

iernas

Söde

Nyto

dsgata

Götg

sg.

Eriksd

tan s ga Kock gatan Åsö n egata Bond gatan kåne S ÅsöKatari torget na n

n Halla

tagata

atan

Grind

en

ulåsg

Östgö

g.

s Lad

tan ovsga tan Tjärh ngaga Folku

nen Fjällgatan

ängsg

atan

Renst

Götg .

borgs

MEDBORGARPLATSEN

årdsham

Barn

Stadsg

lagarg

tan

nkt MARIAORGET g. atan gårds ergsg Högb Medborgarplatsen

Tege lv

Katarin avägen SLUSSEN Mosebacke Torg

g.

Reps

ansga

Pauls

s

Bellm

2

liqstockholm Teg e

öv ing

VALKOMMEN

GAYBAR•GAYCLUB

Birger Jarlsgatan 22 Stockholm

(öppet för alla som lever med hiv, med närstående) 23 LiQ, Birger Jarlsgatan 22. Öppet 1-4 aug, kl. 11-05 SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. Uranus, Erectus, Fomo, technoklubbar, se gaymap. qx.se för datum DisQo DisQo, F12, tisdagar 23-05. Björnpub/Viking Bears, se gaymap.qx.se. Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M

Anno 1650 with

The Secret Garden

Restaurang - Bar

Kornhamnstorg 59 111 27 Stockholm

21GULLMARSPLAN STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

weds. to sat.6 pm - 1 am

Måndag - Söndag 12-03

secretgardensthlm.se

27 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 28 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 29 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tis 10-00 OnsTors 10-02 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-00. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop

DAILY UPDATED GUIDE IN: • ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA •

t-mariatorget wollmar yxkullsg. 7

gaymap.qx.se


Art nr 72739, alk 11 %, 75 cl, pris 99:-

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.

P R I D E

Bee kök & bar, www.beebar.se Södra Förstadsgatan 36, Malmö, 040-30 77 28. Stora Saluhallen, Kungstorget Göteborg, 031-13 38 39.

Förra årets nykomling Freixenet Prosecco får nu ett rosa syskon, Freixenet Italian Sparkling Rosé.

VI SES PÅ PRIDE!

Nyhet i beställningssortimentet.

Malmö Pride 6 - 10 juni. Euro Pride i Göteborg 14 - 19 aug.

DET SKA VARA ROSA I SOMMAR!


Fyra fakta om Olydnad - Olydnad visades inte på många biosalonger när den gick upp på bio i USA men fick de fjärde bästa snittsiffrorna under 2018 (så här långt) då det handlar om att fylla salongerna, slagen bara av filmer som Infinity War, Black Panther och Isle of Dogs. - Vill ni gå i Ronit och Estis fotspår så är det bara att bege sig till London-stadsdelarna Cricklewood och Hendon där filmen spelades in under 2017. - Filmen har i viss mån jämförts med flatklassikern Blå är den varmaste färgen (Blue is the warmest colour) vilket fick Sebastian Lelio att skämtsamt kalla Olydnad för Jew Is the Warmest Color. - Ronit och Esti ska vara ungefär lika gamla i filmen men Rachel Weisz är åtta år äldre än McAdams.

Olydnad

– en framtida flatklassiker Ronit (Rachel Weisz) lämnade sitt judiska-ortodoxa community i London som ung när hon fått känslor för sin kompis Esti (Rachel McAdams), och flyttade till New York. Nu återvänder hon efter att hennes far dött och det visar sig att attraktionen finns kvar. Men hennes bästa vän är nu gift med Ronits då tilltänkta make, Dovid… Det är premissen i hyllade Olydnad som bygger på boken med samma namn. Regissören Sebastian Lelio, som gjort Oscarsnominerade transdramat En fantastisk kvinna, bestämde träff med Rachel och Rachel på en restaurang och när Rachel Weisz gjort entré och börjat prata med McAdams så kände han direkt att det fanns något elektriskt mellan dem. - Det var som en uppenbarelse. Det skulle bli en film som var viktig och hade nerv. Jag insåg att det skulle bli extremt kraftfullt att se deras samspel, har han berättat i intervjuer. Rachel Weisz spelar inte bara huvudrollen utan producerar även filmen. Det som drog henne till storyn är delvis hennes judiska arv, hon växte upp tre kvarter från där filmen spelades in. Men främst det faktum att

berättelser som denna var främmande Olydnad utforskar detta snarare än för henne. fördömer. – Det var en värld jag inte visste Undertecknad har sett filmen och något om och detta kunde utspela det slår gnistor om Rachel Weisz och sig tre kvarter från mig. Det är en Rachel McAdams när de är i samma berättelse om identitet, tillhörighet bildruta och sexscenerna är väldigt och åtrå, och jag har sett hundratals verklighetstrogna och vackra. berättelser ur en manlig synvinkel nu - Vi hade varandras rygg i det här tyckte jag att det var dags att jämna ut projektet, en slags kärleksförbindelse balansen, berättar Racpå sätt och vis. Jag ”jag har sett hel Weisz i en intervju kunde inte ha gjort hundratals be- den här filmen med med Entertainment Weekly. rättelser ur en någon annan, säger Filmen har hylmanlig synvin- Rachel Weisz. lats för kemin mellan Särskilt en scen i kel nu var det skådespelerskorna, men dags att jämna filmen har redan blivit också för temat, om smått ikonisk och det ut balansen” homosexualitet inom är under en sexscen religionen och att tvingas välja mellan då Ronit spottar i Estis mun, och Esti religion och kärlek. kort därefter får en orgasm som är - Judendomen är inte en antagonist utdragen och äkta. men Esti kan inte vara den hon är och - Den var noggrant planerad och vi samtidigt älska den hon vill. Det är ser den som filmens hjärta. Vi filmade omöjligt för henne att vara sig själv den under en hel dag och tills skillnad fullt ut. Och jag har personligen profrån när jag gjort sexscener med män blem med detta men jag har empati för så var varje drag noggrant uttänkt. När personer som är religiösa, säger Weisz. jag gjort straighta sexscener improviRachel McAdams fortsätter: serar man mycket men här var varje - Sebastian ville inte ha en ”bov” rörelse betydelsefull och planerad. Och i filmen, han omfamnar snarare det när jag och Rachel gick igenom scenen vackra och svåra med religion. Så med Sebastián så kände vi att detta

kunde bli både intressant och vackert, säger Rachel Weisz till Entertainment Weekly. - Det var intressant att göra något nytt, det blir lite provocerande att ta in publiken i det intima ytterligare. Make-up-människorna testade olika smaker av glid som vi kunde jobba med. Det slutade med en som smakade Litchi berättar Rachel McAdams och fortsätter: - Jag hörde förresten två kvinnor kommentera spott-scenen när de lämnade en visning av filmen. ”Vi spottar inte varann i munnen. Det är ingen lesbisk grej”. Men jag har aldrig sett det som en lesbisk grej, det är en sexuell handling, oavsett kön. Rachel Weisz har fått mycket positiv feedback, främst från flator, angående filmen och de har hyllat att äntligen få sin sexualitet synliggjord på film. - Sakta går vi framåt och filmer som denna har kategoriserats eller satts i ”homofilm”-facket. Men berättelser den här typen av berättelser förtjänar att nå ut till fler ,och det håller på att bli lättare. Och med det ökar förståelsen och acceptansen. Ronny Larsson


-37-31-

Knyckares fylle-tweet blev världens första cismansfria musikfestival Sommaren 2017 satt komikern Emma Knyckare i sin lägenhet i Göteborg och drack rödtjut. Det var en sommar kantad av bevattningsförbud, kalla nätter och över 150 anmälda sexbrott på svenska festivaler. I rödvinsruset tweetade hon iväg ett förslag för att lösa den svenska våldtäktsvågen: Låt cismännen stanna hemma från festivaler. – Statistiken säger att 97 procent av alla sexuella övergrepp begås av cismän och därför är det dem som är problemet. Tweeten var kanske något av en fyllegrej, men det var verkligen inte ett skämt. TEXT matilda thorén

Den kvällen blev startskottet för Statement Festival som kör sitt första år den 31 augusti och är helt fri från cismän på scen, i publiken och i personalen. – Det var så jävla många som kände att ’nu får det fan vara nog’. Jag tror att det var det som gjorde att tweeten fick så stor spridning. Framför allt fick jag respons från personer som själva ville gå på en sådan festival. Det var allt från äldre tanter i Kiruna till unga tjejer som

funderade på att gå på sin allra första festival. Knyckare var plötsligt den oavsiktliga feministiska aktivisten till ett hav av kvinnor, ickebinära och transpersoner med en sak gemensamt – de ville gå på konsert utan att oroa sig för att bli omringade och våldtagna i publikhavet. Även om de flesta sannolikt har förståelse för en sådan önskan så började det storma i

”det finns jättemånga andra separatistiska rum där män inte är välkomna. Som Vårruset och Tjejmilen, Men då är det ingen man som blir ledsen och ifrågasätter varför inte han får springa en mil.”

hennes inkorg. – I början fick jag svara på svinmycket mejl av män som på riktigt undrade varför inte just de fick komma. De var vana vid att ha tillgång till samhällets alla ytor exakt hela tiden. Men oftast räckte det faktiskt att bara förklara hur stort problemet är och att vi behöver en frizon. Vad är din bästa comeback till en man som inte våldtar och blir


FÖRVANDLINGAR I HELVETET ré! t n e i r F

29 juni – 1 juli

på Malmöhus borggård Årsta Folkets Hus 4 & 5/7 Marabouparken, Sundbyberg 7 & 8/7

··

DENANDRAOPERAN.SE

KÄRLEK

eller

MALMOOPERA.SE

HAT ?

FÖRBJUD NAZISTISKA ORGANISATIONER NU!

Nazistiska, rasistiska och fascistiska organisationer sprider öppet sitt hat och urholkar vår demokrati. De är ett hot mot oss alla. Det är dags att värna demokratin och stå upp för FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Sätt ned foten nu - för allas lika värde och rätt! VÄLJ KÄRLEKEN OCH SKRIV UNDER PÅ KÄRLEKELLERHAT.SE


ledsen för att han inte får komma på festivalen? –’Alla män är inte våldtäktsmän’argumentet. Det är sant. Men som besökare på till exempel en festival så vet du inte vilka av männen runt om dig som faktiskt våldtar. Så genom att utesluta det elementet helt så behöver ingen som är där kolla sig över axeln. Man kan släppa det säkerhetsbeteende som har behövt bli standard för alla som inte är cismän. – Dessutom finns det jättemånga andra stora separatistiska rum. Som till exempel Vårruset och Tjejmilen, två enorma maskiner där män inte är välkomna. Men då är det ingen man som blir ledsen och ifrågasätter varför inte han får springa en mil. Det är som att det är okej med separatism när vi gör något som vi blir smalare av, men om vi bara ska lyssna på musik och dricka bärs så blir det tvärnej. Hon växte upp i det hon själv be-

skriver som ”ett råsvennigt hem” ute på landet, med en mamma som arbetade inom vården och en bilmekande pappa. Och även om feminism inte var det hetaste samtalsämnet under uppväxten

”Pappa går runt med en Statement T-shirt och tycker att det är asfett.” så har det alltid bubblat inom henne. – Jag funderade mycket på varför det var konstigt när jag gjorde vissa saker samtidigt som ingen reagerade när min brorsa gjorde detsamma. Men först när jag var 15 år och blev placerad i en grupp för stökiga tjejer så gjorde jag min första feministiska analys. Tjejgruppen fick gå på en föreläsning av den norska politikern Berit Ås som skrivit boken De fem härskartek-

nikerna och exakt där, i Varbergs gamla kulturhus blev Knyckares feministiska uppvaknande ett faktum. – Jag satt och lyssnade och kände bara ’wow, det är det här som har pågått’. Det är inte jag som är helt sjuk i huvudet som vill något annat än vad mina ramar tillåter. Utan det är någon gubbe som har bestämt hur det ska vara och därför straffas jag på det här sättet. Det kändes helt fantastisk och helt fruktansvärt att äntligen förstå. När hon idag besöker föräldrahemmet tar feminismen större plats, mycket tack vare den stundande Statement Festivalen. – Pappa går runt med en Statement T-shirt och tycker att det är asfett. Det är det som är spännande med Statement. Visst är det kul och intressant att prata om motståndet men 99 procent av alla reaktioner har ändå varit positiva och det är en svinmäktig kraft. Jag menar, till och med min pappa som är

en bilmekar-gubbe tycker att det här är en bra grej. Som så många andra är Knyckare hopplöst heterosexuell. Men en bagatell som sexuell läggning håller som tur är inte henne borta från Pride, där hon bland annat är paradutropare med parhästen Josefin Johansson. – Pride är min stora grej och jag försöker se till att jobba med det på något sätt varje år. Nu i år kommer jag också vara en del av EuroPride i Göteborg. Statement Festival hålls i Göteborg på Bananpiren den 31 augusti till den 1 september och biljetter finns tillgängliga nu.


Det finns inga rätt eller fel när en älskad person ska begravas. Låt hjärtat och känslan styra. Se våra filmer på fonusost.se

HOTEL SKEPPSHOLMEN OFFERS THE BEST OF BOTH WORLDS, WITH ONE FOOT IN THE CITY CENTRE AND THE OTHER IN THE SWEDISH ARCHIPELAGO


-59-

CHECKAR IN downtown camper by scandic BRUNKBERGSTORG 9, STOCKHOLM RUM FR. 1695 KR, 494 RUM

GYM

POOL

BAR

REST.

SERVICE FRUKOST RUMMEN MYSFAKTOR PRISVÄRT

2o

TÄNKBAR HOTELLGÄST DANIEL CRAIG

upplev downtown camper Det är nåt speciellt med att ta in på hotell i sin egen stad. Och på Downtown Camper blir det alldeles särskilt speciellt.

Downtown Camper by Scandic har haft öppet i knappt ett år. Det gamla Sergel Plaza har totalrenoverats och går inte att känna igen, dessutom har huset fått ett par extra våningar och ett spa och pool-område på taket som är juvelen i hotell-kronan. Downtown Camper andas ”urban nature” och äventyr. Det är snyggt inrett i vackra naturfärger, grå betong och med mörka träslag. Det är tjocka rep och ljust skinn, kajaker och skateboards. Och över hela receptionen och loungen hänger ett nät gjort av tjocka rep där man kan lägga sig och vila, och varje dag kl 9 och 17 får man låna hörlurar och lyssna på The Sound Experience i 20 min. Så skönt! Vi checkar in och får ett rum som kallas co-living room på 7:e våningen, ett rum som kan bli större ju fler man är i sällskapet. Perfekt för stora familjer och kompisgäng. Rummen är generösa men något mörka. Sängarna är fantastiska och kuddarna så sköna att jag vill ta med dem hem. Här finns ett helkaklat badrum som skriker ljust och fräscht. En kul detalj är ett sandur på väggen, vänd på det och du vet att det gått 5 min när det runnit klart. Vi besöker genast The Nest, hotel-

lets spa-avdelning. Jag tar 30 min klasDen som känner för att få skägget sisk massage av Kim, han frågar om trimmat eller klippt kan slå sig ner hos jag vill ha mjukt, lagom eller hårt. Jag barberaren som är inhyrd i loungen. väljer hårt - och jag får så jag tiger… Vi bor på Downtown Camper en Mitt sällskap väljer istället att gå på söndag vilket betyder att restaurangen hot yoga i bastun som ser ut som ett är stängd, men man kan äta i baren fågelbo. Efteråt tar vi oss ut till poolen från barmenyn. Det är inte så mycket och utsikten över stan - och jag känatt välja på men en hamburgare, pomner hur munnen ler och inte kan sluta. mes och ett glas primitivo senare är vi Det är en mäktig syn. Och poolen är ändå nöjda och mätta. Både tack vare varm och det finns bänkar i den så maten och den härligt avslappnade man kan se ut över Izabelle som servehela Stockholm ”kuddarna är rade oss. medan man sitter Efter typ bästa så sköna att sömnen i en varm pool. på ett hotell Obeskrivligt. Ett på länge hinner jag jag vill ta besök på The Nest morgonen med med dem hem” på ingår däremot inte en sväng till hotellets i rumspriset utan gym som var snyggt en kostnad på 395 kr per person tillmen rätt litet (fem personer samtidigt kommer om man är gäst på hotellet. blev trångt). Sen avslutas vår vistelse Och det kan ju tyckas lite märkligt, med flaggan i topp då vi tar oss an hoäven om det är skönt för oss då det tellets frukost, och här finns det mesta inte är så mycket folk. man kan önska sig av ett 4-stjärnigt Downtown Camper är ett hotell hotell. Och de varma kardemummasom ska upplevas och de erbjuder sina bullarna som ligger på en plåt lockar gäster en Lifestyle Concierge, så varje lite extra. Jag tar en och lovar mig dag anordnas aktiviteter för gästerna själv att springa en extra mil den här helt gratis, löprundor och promenader. veckan. Eller kanske ska jag be att få Du kan även få låna cyklar, kajaker, låna en av hotellets kajaker innan jag skateboards. Helt utan kostnad. checkar ut? Anders Öhrman


-60-

QX partiledarutfrågning inför valet 2018: stefan löfven (socialdemokraterna)

statsminister löfven: ”Jag förknip Efter att ha passerat en rigorös säkerhetskontroll, otaliga vakter och ett stort antal dörrar med kodlås når jag till slut statsminister Stefan Löfvens kontor i Rosenbad. Jag lägger märke till ett litet skåp med miniatyrflaggor – svenska flaggan, EU-flaggan och så Prideflaggan. Trevligt, men tydligen har den gått i arv sedan förra regeringen. När Stefan sveper in några minuter försenad märker man att han är på språng, men utstrålar ändå lugn. Sekunden efter min sista fråga susar han ut lika snabbt som han kom; han har en dejt med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som är på besök i stan. TEXT Pär Jonasson

Just nu är det Pridetider världen över, i augusti är det Europride i Stockholm och Göteborg och runtom i Sverige arrangeras allt fler lokala Pride-firanden. Men flera av de senare riskerar att läggas ner på grund av hot och trakasserier, som i Kalmar och Karlskrona. Din kommentar?

– Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Du måste såklart kunna anordna ett Pride-tåg eller en Pridefestival utan att bli hotad och hatad. Vi har gett polisen tydliga direktiv att arbeta mot hatbrott som dessa. Tyvärr verkar ju inte arrangörerna känna sig trygga nog. – Självklart har jag respekt för or-

ganisatörernas beslut vad gäller detta, det är viktigt att de känner sig säkra. Men polisen har som sagt i uppgift att motverka den här typen av hat och hot. Man hör en del röster som anser att Pride inte längre fyller någon funktion i Sverige eftersom vi har kommit så långt som vi har

vad gäller hbtq-rättigheter… – Bara det faktum att Pride-festivaler blir hotade säger ju i sig självt att de behövs. I QX aprilnummer intervjuade jag din partiledarkollega Jimmie Åkesson som sa att han inte vill gå i några Pride-tåg även om han fick lov, åtminstone inte i


-61-37-

surrogatmödraskap bör tillåtas i Men du tycker att hbtq-frågorna det verkligen ”wow”! Det är ju inte Sverige, även altruistiska sådana. lyftes fram på allvar först under bara själva tåget, det är ju fullt med Vilka är argumenten? Mona Sahlins tid som partiledare folk längs hela vägen, från start till – Där står vi fast, eftersom vi anser (2007-2011)? mål, och alla är glada! Jag förknippar att det även vad gäller altruistiskt sur– Det var inte någon som var Pride med glädje! rogatmödraskap finns en risk för att emot tidigare heller, men hon gjorde Kommer du att gå i något Pridekvinnor kan bli utsatta för ett tryck. hbtq-frågorna ännu mer naturligt tåg i år? Många barn har ju trots allt komobligatoriska. Så att de blev en del av – Ja, det i Stockholm den 4 augusti. alla andra rättighets- och frihetsfrågor. mit till, och gör det fortfarande, Och jag kommer även att delta i genom surrogatmödraskap. Det tycker jag hon gjorde riktigt bra. partiledardebatten i Pride House/ – Barnens perspektiv kommer Naturligtvis måste vi hela tiden tänka Kulturhuset. alltid i första hand, och de här barnen till om vi har en politik som är ”up to Är det extra viktigt att gå i år måste bli behandlade som alla andra date” vad gäller hbtq-frågorna. eftersom valår? barn och ha samhällets stöd. För ”de rödgröna” generellt sett – Nej, jag tycker alltid att det är Men ni vill lite straff belägga att en bättre hbtq-politik än Allianlika viktigt, även om jag inte hinner skaffa barn genom surrogatsen? gå varje år. Vi behöver fortsätta den mödrar i utlandet? – Ja, det skulle jag vilja säga. Men kampen. – Nej, det finns inga sådana jag vill ändå lyfta fram några personer I många länder är homosexualiförslag. tet straff belagt och PrideNu byter jag spår till flykparader slås ner med våld. ”Naturligtvis måste vi tingproblematiken. Den åtVad gör regeringen för att hela tiden tänka till stramade migrationspolitiken markera mot detta? under innevarande mandat– Vi är tydliga gentemot om vi har en politik har lett till att hbtqandra stater och regeringar att vi som är ’up to date’ vad period flyktingar har fått betydligt står upp för mänskliga rättighegäller hbtq-frågorna. svårare att få asyl. ter, och det inbegriper givetvis – Det är fortfarande en indihbtq. Vid varje givet tillfälle, Samhället utvecklas, viduell prövning, så i grunden exempelvis vid ett statsbesök, och då måste politiken har det inte förändrats för hbtqväljer vi det smartaste sättet att också göra det. flyktingar. Grunderna för att få adressera detta, och gör upp en asyl är inte förändrade. strategi. Och när vi nu diskuterar Att ”synnerligen ömmande som har gjort bra insatser även på den en ny flyktingpolitik i EU driver vi omständigheter” tagits bort som borgerliga sidan, som Birgitta Ohlssom land att även hbtq-perspektivet asylskäl har enligt RFSL drabbat son och Barbro Westerholm. Även måste komma med. Vi har alltid detta just hbtq-flyktingar. Fredrik Reinfeldt. Men tittar vi på med oss. – Vi har sagt till Migrationsverket ett regeringsalternativ där KristdemoDu ska ju alldeles strax träffa att se till att det finns kompetens vad kraterna eller Sverigedemokraterna Europeiska rådets ordförande gäller hbtq. Vi får kolla upp detta. får inflytande så förstår nog alla vad Donald Tusk för att diskutera Hedersvåld drabbar kvinnor men som händer med de här frågorna. flyktingfrågan – kommer du att också homosexuella och transperDet blir något helt annat. Framför ta upp hbtq-perspektivet då? soner mycket hårt. Vad kan och allt tycker jag att alla borde fundera – Ja, vi menar att det är viktigt att bör göras för att stoppa detta? allvarligt på Sverigedemokraternas ha med hbtq-perspektivet. Men just – Hedersvåld är inte acceptabelt i människosyn. Den är faktiskt riktigt i dag kommer det nog att mest bli vårt samhälle, oavsett vem det drabobehaglig. övergripande diskussioner, nu gäller bar. Det är därför vi har en tioårig Något initiativ eller framgång på det att få alla EU:s medlemsländer att strategi vad gäller hedersvåld, som hbtq-området du är extra stolt ta ansvar vad gäller flyktingfrågan. trädde i kraft i fjol. Det gäller att över? Vilken är den viktigaste hbtqdiskutera vilka värderingar som gäller – En viktig fråga som vi driver är frågan just nu? i Sverige, i skolan, i föreningslivet, – Tryggheten. Vi socialdemokrater den om könsneutral föräldrapresumatt sjukvården blir mer medveten vad tion, att båda föräldrarna automatiskt utgår från alla människors lika värde, gäller dessa frågor, med mera. blir vårdnadshavare även när de är av och i vårt samhälle ska du kunna Finns det risk att man pekar ut samma kön. känna dig trygg oavsett vem du är. Jag läste i ert hbtq-program att ni specifika grupper, som invandare Det är grundläggande för oss. Du ska

ppar Pride med glädje!” Sverige. Jag citerar: ”Jag uppfattar inte Pride som något särskilt intressant. Å ena sidan har du den här Pride-paraden som jag tycker innehåller ganska obscena inslag. Jag förstår att man vill provocera för att normalisera, men jag vill inte vara en del i det, med en massa nakna människor som springer runt.” Ligger det någonting i hans kritik mot Pride-firandet? – En del är ju utmanande klädda i Pride-tågen, men det är okej. Även om jag kan förstå att en del tycker att det är lite utmanande. Själv går jag gärna i Pride-tåg eftersom det är trefyra timmar av enbart glädje och fest. Första gången jag gick i Pride-tåget i Stockholm, jag tror det var 2012, var

känna att du har samhällets stöd. Det gäller även i exempelvis arbetslivet, oavsett var du arbetar, att du ska vara respekterad för den du är. Även i skolan och i sjukvården. Politikerna måste ha en bra kompetens i dessa frågor, och det krävs handlingsplaner för att driva dem vidare. Hur har Socialdemokraternas syn på hbtq-rättigheter förändrats över tid? Anser du att ni har gått i framkant eller mer ”följt med”? – Här vill jag lyfta Mona Sahlins insatser när hon var partiledare, hon gjorde en stor insats på hbtq-området. Jag skulle vilja påstå att Socialdemokraterna är ett bra hbtq-parti, vilket bottnar i att vi står upp för människors lika värde. Det måste genomsyra allt.

även arbetar för att ett barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare. – Ja, vi tycker att det är rimligt eftersom familjer ser annorlunda ut numera. Det är helt enkelt för barnens bästa. Jag använde själv begreppet ”stjärnfamilj” vid min första regeringsförklaring just på grund av detta. Samhället utvecklas, och då måste politiken också göra det. Jobbar ni även för att anpassa föräldraförsäkringen för att bättre passa regnbågs- och stjärnfamiljer? – Ja, det är samma sak där. Men det kräver förstås en utredning det också. När vi ändå är inne på familjepolitik så måste jag förstås ta upp surrogatmödraskap. S är emot att

och vissa religiösa grupper, i arbetet mot hedersvåld? – Nej, jag tycker inte det. För oss är det helt enkelt inte acceptabelt, och vi håller på att skärpa straffen för hedersbrott. Dags för lite mer personliga frågor. Vad är det första du tänker på när du hör ordet ”gaykultur”? – Jag tänker på normbrytande, och på glädjen i Pridetåget. Glädje och integritet samtidigt. Vad tycker du att gaykulturen har bidragit med till samhället i stort? – Det är just normbrytandet. Normer kan ju vara något positivt, men inte normer som säger att människor har olika värde beroende på sexuell läggning. Gaykulturen har hjälpt till


QX GAYQUIZ med Stefan Löfven

socialdemokraterna u Berättelsen om socialdemokraternas relation till HBTQ-världen pendlar mellan brinnande engagemang och segdraget ointresse.

Stonewall-upploppet 1969 är kanske den största milstolpen i modern gay-historia. I vilken stad ägde det rum? Stefans svar: Oj, det kan jag inte. London? (FEL. Rätt svar: New York)

u Redan 1932 ville den socialdemokra-

tiske riksdagsmannen Vilhelm Lundstedt avskaffa sodomiförbudet och förbjuda utpressning av homosexuella, som var ett uppmärksammat problem i Stockholm det året. Partikamraten och justitieministern Karl Schlyter skyndade långsamt, förbud mot utpressning infördes, men avkriminalisering av homosexualitet kom först 1944.

Vilket årtionde bildades RFSL? Stefans svar: Jag gissar på 60-talet. (FEL. Rätt svar: 1950-talet, närmare bestämt 1950) Vem var den första öppet lesbiska riksdagsledamoten? Stefans svar: Det borde man ju kunna… (FEL. Rätt svar: Socialdemokraten Elisebeht Markström, riksdagsledamot 19952010) Vilken känd pr-konsult och festfixare blev 2016 pappa med hjälp av en surrrogatmamma? Stefans svar: Micael Bindefeld. (RÄTT) Vad hette den brittiske matematiker som under 2:a världskriget knäckte tyskarnas enigmaschiffer? Stefans svar: Jag har till och med sett en film om honom, en mycket bra film… (FEL. Rätt svar: Alan Turing) 6. Vilket land vann Eurovision Song Contest i år? Stefans svar: Israel. (RÄTT) 7. Dikten ”I rörelse” från 1922 ledde Sverige till VM-brons i fotboll 1994, vem är diktaren? Stefans svar: Dagerman? (FEL. Rätt svar: Karin Boye.) 8. Vid VM i friidrott i Ryssland 2013 målade en svensk stjärna sina naglar i regnbågens färger som markering mot landets hbtq-politik. Vem? Stefans svar: Det var någon kvinnlig…höjdhoppare? (FEL. Rätt svar: Höjdhopparen Emma Green Tregaro) 9. GAN var en av 1900-talets största svenska målare. Vad står initialerna för? Stefans svar: Det vet jag inte. (FEL. Rätt svar: Gösta Adrian Nilsson) 10. Vilka färger ingår i Prideflaggan? Stefans svar: Rött, gult, grönt, blått, lila och vitt? Svart? (FEL. Rätt svar: rött, orange, gult, grönt, blått och lila) Stefans resultat: 2/10

Det har inget med hbtq att göra, att flytta fram positionerna på ett men jag minns en sådan händelse i bra sätt. Precis som det ska vara. högstadiet. Det blev bråk i matkön Någon ”ingrediens” inom, och vaktmästaren ryckte ut den eller del av, gaykulturen som minsta killen, Micke, som jag du känner dig främmande visste inte hade gjort något fel, ur inför, som ”stör” dig? kön. Jag reagerade väldigt häftigt – Jag skulle kanske inte själv klä på det och blev inkallad till rektorn mig som en del i Pride-tåget, ha för att be om ursäkt för att jag hade ha, men återigen så tycker jag att sagt några mindre väl valda ord till det är deras val. Jag blir glad av att vaktmästaren, ha ha. gå där. Vem var den första hbtq-person du fick ”Framför allt tycker höra talas om i ditt liv? jag att alla borde – Jag har ett svagt minfundera allvarligt på ne från högstadietiden att Sverigedemokraternas det fanns någon i Sollefteå människosyn. Den är som jag tror var transfaktiskt riktigt person. När jag flyttade obehaglig.” till Ö-vik några år senare fanns där ett homosexuellt Umgås du med några hbtqpar som bodde tillsammans. personer privat? Och som alla i bygden snacka– Nej, men jag har förstås de om? många hbtq-personer i min poli– Ja, men inte på något negativt tiska omgivning. En av mina bästa sätt som jag kommer ihåg det. Det vänner har en son som är homohär var i slutet på 70-talet. sexuell, och jag har förstått att det Har du själv någon gång i var en ganska tuff resa för honom livet funderat över din sexuella att komma ut i Ö-vik som ju är en läggning? relativt liten stad. – Nej, det har jag inte haft Tills sist – någon hbtq pernågon anledning till. Har du upplevt att människor i son, levande eller död, som du verkligen ser upp till? din omgivning vädrat homo– Lars Lerin! Han är en foba åsikter, kanske i grabbfantastisk människa, som jag också gänget eller på jobbet? – Ja, det är klart att jag har, men har träffat. Han är så otroligt genuin, det finns inget förställt med det var längesedan. Man kallade honom. Han är som han är. Man folk för ”bög” och så. Jag tyckte frågar sig nästan ”Kan man vara så det var nedvärderande, jag tycker naturlig?”. Konsten är förstås också genuint illa om att nedvärdera toppklass. Har du sett Lars Lerins andra människor. För mig är mänutställning på Liljevalchs? Han fylniskors lika värde det heligaste. ler hela Liljevalchs med sin konst, Har du alltid känt så? ja han målar tavlor så han skulle – Ja, människors lika värde kunna fylla hela Stockholm! Han är sitter väldigt djupt i mig. Jag har helt makalös. alltid reagerat väldigt starkt när människor blivit illa behandlade.

u I slutet av 60-talet diskuterades reformering av sedlighetslagstiftningen och likställandet av åldersgränsen mellan homooch heterosexualitet. Även om riksdagen 1973 sa att ”homosexuell samlevnad är en ur samhällets synpunkt fullt acceptabel samlevnadsform” så tog det lång tid, med och utan S-regeringar att förverkliga detta. Först med Kent Carlsson som SSUaktiv och riksdagsledamot fick partiet en homokämpe som drev på. Sambolag för homopar på 80-talet, partnerskap på 90-talet, med en enig S-riksdagsgrupp bakom. Och så med Mona Sahlin som stridbar ordförande i partiet, efter Göran Perssons något nedtonade linje i hbtqfrågor, ett rungande ja till bland annat en könsneutral äktenskapslag. u Att Olof Palme svarade på ett brev från tidningen Revolt 1979 sågs som mycket framsynt och ett erkännande av homosexuellas livsvillkor. Att partiet stod bakom en av världens hårdaste hiv-lagstiftningar, bastuklubbsförbud och låg i ständigt kiv med RFSL och hiv/aids-rörelsen illustrerar dock partiets inte helt okomplicerade historia.

u Homosexuella socialdemokrater bildades först 1988 med en Stockholmsavdelning, 9 år efter att Gaymoderaterna (idag Öppna moderater) och 14 år efter Homosexuella Socialister. Idag är HBT-S ett S-förbund och ordföranden Sören Juvas har plats i partiets ledning. u Öppna hbt-personer i partiet, facket och sidoförbunden är många, SSU-ordföranden Philip Botström är ett aktuellt exempel på detta. u HBTQ-frågor är inte längre kontroversiellt om det inte handlar om surrogat/ värdmödraskap och med dagens S-politik i migrationsfrågor får HBTQ-personer som flyr det allt svårare att få skydd i vårt land. Den interna uppgörelsen med ”identitetspolitiken” som just nu är på modet riskerar att partiet återgår till ett segdraget ointresse. u Framsynta hjältar i historien, ignorans under många år, en minst sagt udda hiv/bastuklubbspolitik, men senaste decennierna ett brinnande engagemang renderar partiet ett QX-betyg på 4,2. Vi får se hur länge det håller.


FRAMÅT!

På många sätt går det bra för Sverige. Men inte på alla. Integrationen misslyckas, vårdköerna växer, utsläppen ökar och Sverige riskerar att delas. Vi står för en helt annan riktning. När andra bara ser problem, ser vi potential. När andra tar till främlingsfientlighet, väljer vi medmänsklighet. När andra ser tillväxt som ett miljöhot, ser vi möjlighet till nya gröna jobb. Och när andra sprider oro, skapar vi trygghet. Istället för att vända kappan efter vinden och dras längre ut mot kanterna, så väljer vi en annan väg för hela Sverige: framåt. Nytt ledarskap för Sverige framåt. Vilken väg väljer du?


– 64–

FTM

TV

VASSA FÖREMÅL SOM SERIE HBO Nordics nya åttadelarsserie Sharp Objects handlar om reportern Camille Preaker (Amy Adams) som återvänder till sin hemstad för att rapportera om morden på två flickor. Serien är baserad på succéboken med samma namn och vi längtar till premiären den 9 juli.

FILM TV MUSIK

6. Ina Wroldsen “Mine” Norges egna Ellie Goulding fortsätter imponera. 7. Lykke Li “last piece” Bästa låten på sommarens bästa svenska album.

9. Renaida“Loco Notion” Visst är det befriande med en ung Mello-artist som INTE sjunger på svenska numera?

SPELDOSAN 10 ÅR SEN; Pussycat Dolls “When I Grow Up” Av Ken Olausson

tinyurl.com/ QXSpeldosa2016

FOTO: HBO NORDIC FOTO:JANNE DANIELSSON/SVT

MUSIK

YEARS & YEARS Palo Santo

På fantastiska debuten ”Communion”, albumet som gjorde Years & Years till världskändisar, skrev trion alla låtar tillsammans. Numer känns bandet mer som sångaren Olly Alexanders soloprojekt, för på uppföljaren finns bara ett enda sådant spår (istället samarbetar HBTQ-profilen med namn som Julia Michaels). Resultatet? En skön och queer pop-platta,

som säkert kommer generera ytterligare singlar (All for You!), men som inte är ett lika starkt album som debuten. Ken Olausson

OITNB-DAGS! Säsong sex av Orange is The New Black har nu fått ett premiärdatum. Kryssa den 27 juli i era kalendrar och börja bingea!

RPDR 10 (VH1) Jag gillar årets säsong men det är fullkomligt ORIMLIGT att Miss Cracker blev eliminerad före anonyma Kameron Michaels. Ru, shasay away!

THE WALKING DEAD (KANAL 9) De senaste två säsongerna har vi tappat hoppet helt. Sååå tråkig tv och ointressant konstuerat och segt. Och efter Carls onödiga död ska både Rick Och Maggie försvinna ur serien.

ISKALLT

10. Teddybears & Petite Meller “Shimmy Shimmy Style” Swingfly och Petite Meller i en låt a’ la’ sommaren 2000? Vi är på!

LOTTA PÅ LISEBERG (TV4) Lotta är grym och programmet bra men tyvärr känns årets artistuppställning ljum. Verkar svårt att få stora namn till Göteborg...

KYLIGT

8. Sabina Ddumba “Small World” Jamen, det var väl inte alls så Ddumt det här?

Riktigt bra drama om en agent fast med ett trist skrivbordsjobb på MI5 som blir besatt av en kvinnlig yrkesmördare. Greys Anatomys Sandra Oh är grym men Dr Fosters Jodie Comer är bortom cool i sin mördarroll.

SVALT

5. Adel feat. Kamferdrops “Skina (Kamferdrop Remix)” Glöm norskans nya, egna singel och lyssna på den här igen istället.

OLYDNAD Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola Chilenske regissören Sebastián Lelio (Oscarsbelönade transdramat En fantastisk kvinna) engelskspråkiga debut är även den inom hbtq-genren och skildrar lesbisk, förbjuden kärlek. När New York-fotografen Ronits (Rachel Weisz) pappa avlider återvänder hon till det ortodoxt judiska samhälle i London hon växte upp i men förkastades ifrån när hennes romans med väninnan Esti (Rachel McAdams) uppdagades. De två återförenas och hittar långsamt tillbaka till varandra trots att Esti är gift

med deras gemensamma barndomsvän David (Alessandro Nivola). Kvinnlig sexualitet i kombination med tro och religion är sällsynt på film och tacksamt nog varken fördömer eller försvarar Lelio den värld som vägrar acceptera de frustrerade kvinnornas känslor för varandra. Weisz är som alltid suverän och McAdams oväntat osminkad och nedtonad; de har fin kemi och det är deras samspel som lyfter filmen. Det är en mogen kärlekshistoria om vilsna själar som finner styrka hos varandra. Möjligen kan den kännas näst intill för tillbakahållen då några större emotionella fyrverkerier uteblir. Andreas Samuelson

KILLING EVE (HBO NORDIC)

LJUMT

4. Markus Krunegård & Miriam Bryant “OAOAE vi förlorade” Låten som har sommarens bästa fotbollsramsa som titel handlar inte om att vinna.

vackert snedsteg

HETT

3. Mandy Rich, Måns Billner & Irma Rence “Skarpnäck” Sommarens mest Mellovärdiga refräng.

FILM

HETARE

2. Dotter “Heatwave” Fortfarande inte över kraschen i Mello, men detta gör det lite lättare.

HETAST

POSE (HBO NORDIC) Ryan Murphys serie om vougingscenen i NY under åttiotalet har slagit rekord i att casta transskådisar. Det gillar vi. Men framförallt är det en grymt bra serie!

QX SPELDOSA 1. Troye Sivan feat. Ariana Grande “Dance to This” Älskar hur en härligt vemodig Kent-vibb genomsyrar denna drömduett.

TV T E M PE N


YOU’RE ONE OF A KIND, WE ARE TOO Since underwear is an intimate necessity, why not make it the best piece of clothing you wear? You provide the body, we provide the first-class fit, workmanship and materials. Style, Quality and Love!

FOTO: MAGNUS RAGNVID

Shop: www.charmmysnake.com / www.qx.se

Annons_boy_ Liggande 1/2 sid, 215x156 mm.indd 1

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

non stop cruising glory holes cinema

2018-05-25 08:54

VI BYGG ER OM I TRE ETAP PER - ETAP P ETT KLAR ! 150 kvm ny lekyta Stockholms största säng (?) Unik dubbelsling Fantastiskt voyeur-rum Nya förlängda öppettider

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

www.bluevision.se


S TO C K H O L M / J U LY 2 7 TO AU G U S T 5 G OT H E N B U R G / AU G U S T 14 TO AU G U S T 1 9 W W W. E U R O P R I D E 2 0 1 8 . C O M #EUROPRIDE2018

Proud organisers

Proud host cities

GÖTEBORG GAY GUIDE

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀

2

1

6

嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

4

Stans bästa solläge! Vi har öppet hela sommaren. Välkommen! 3

5

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

HAVE A GOOD TIME!

Kom och sommarmys med oss!

BAR/CLUB

Göteborg

rfsl.se/goteborg

Fika och umgås varje onsdag.

ÖPPET HUS ONS 18-21.

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, 5 HBTQ-mottagningen, Kungstorget, Öppet varje dag från Chapmansgatan 6. 031-7661922. 11:30 fredag och lördag till 03. Gayhälsan, Sahlgrenska, 2 Gretas Bar & Nighclub, Drottningg. Gröna Stråket 16, vån 1. Mottagning 35. fredagar 21-03, lördagar 22-05. helgfri måndag 16.30-18.00. Queer, Park Lane, Kungsports-avenyn 38. Sista fredagen/månaden 23-05. Kondomeriet, Lilla Drottningg. 1 SLM, Haket Pub, 1:a Långg, 32. Info & Kyrkog. 46. Mån-fre 11-18:30 Lör via slmgbg.nu, gaymap.qx.se. 11-17, Sista Sön i månad 12-16. Haket, Första Långgatan 32. 6 Beyond Retro, Arkaden, Extra fester då och då se gaymap.qx.se Drottninggatan 38-44. Öppet månGretchens Party, Le Pain Francaise, fre 10-20, lör 10-18, sön 18-17. Östra larmg. 20, Lör. 23-03

CAFÉ/RESTAURANG 3 Crippas Café Kusttorget 1, tis- lör : 11-22

ÖVRIGT

Boka bord på beebar.se

Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

18-21, Checkpoint, GBG, tis. 18-20.

4 RFSL/Öppet hus, Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons.

DAILY UPDATED GUIDE IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


All you need is LOVE Cabernet Sauvignon 2016 | Art.nr 79608 | 13,5% | 99 kr | Beställs på Systembolaget

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning

Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

SNABBT – GRATIS – ENKELT

CheckP nt Skane i

safe6.nu/checkpoint

Nu har jag fått nog!

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se Rådgivningen Skåne

MALMÖ GAY GUIDE

3

1 2

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

4

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB HAVE A GOOD TIME!

Stort tack till alla som gjorde årets Pride till en succé!

Kom och sommarmys med oss!

1 Wonk Deep, Amiralsgatan 20 Öppet: lördagar 23.30-05. 2 Bee Bar, Södra Förstadsgatan 36. Öppet varje dag 11.30. Fre-lör till 02. SLM Leather Club, Sallerupsväge. Öppnar i juni. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar, Queercation i juli. Se gaymap.qx.se för datum

ÖVRIGT/OTHER

3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. Noaks Ark, Barkgatan 11, Mån-tors 10-16, Fre. 10-15. Stödcenter för de av oss med hiv och våra närstående.

Boka bord på beebar.se

4

Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45. 4 Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16.

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81, DAILY UPDATED GUIDE TO MALMÖ/SKÅNE AND COPENHAGEN IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


ENJOY FREEDOM NYHET!

NU på rfsu.com 20% på alla kondomer! Använd kod ”Pride” gäller till 20/8


-70-

kulturpuggan: roger wilson

När dokusåpan blev politisk Reality-tv. Den kanske mest utskällda genren på tv. För alltid förknippad med plågsamma utröstningar i Robinson, guppande täcken i Big Brother och svettande tjockisar i Biggest Loser. Men på sistone känns det som att åtminstone en del av denna vildvuxna genre blivit allt mer seriös och samhällstillvänd. Att fler och fler producenter och serieskapare känner sig tvingade att ta upp De Stora Frågorna för att fånga tidens anda. Ta till exempel Queer Eye, vars andra säsong just släppts på Netflix. Seriens förlaga Queer Eye For The Straight Guy från mitten av 00-talet handlade ju huvudsakligen om grooming, kläder och inredningstips. Men när serien fick en reboot på Netflix tidigare i år så var det som om man insett att det där inte längre räckte till. Bögar som ger straighta killar stilråd är helt enkelt inte ett tillräckligt kittlande koncept för att bygga en serie på.

Den nya upplagan handlade istället om andra typer kulturkrockar. Man utlokaliserade de fem fnittrande fjollorna till olika platser i den amerikanska södern där de tvingades att konfronteras med både sina egna och andras fördomar. Ta till exempel scenen i första säsongen där svarte Karamo Brown blir enormt stressad när han stop-

”Bögar som ger straighta killar stilråd är helt enkelt inte ett tillräckligt kittlande koncept ” pas av en vit polis – vem hade anat att black lives matters så pass enkelt kunde flyttas in i ett stilpolisprogram? Eller i säsong två, där inredaren Bobby Berk demonstrativt vägrar att gå in i en kyrka, ett personligt statement mot den homofobi och förtryck som kyrkan står för. Ibland blir det kanske lite väl krystat när stilrådgivarna ska dra upp sina personliga trauman och låta tårarna rinna längs kinderna framför kameran. Deras mer eller mindre konstruerade problem riskerar att skymma sikten för de verkliga huvudpersonerna i programmet. Å andra sidan har man ju lyckats med storverket att göra ”gör om mig”-genren både angelägen och modern. Samma samhällsorienterade tendens kan man se i svenska Madame Deemas underbara resa. När den firade

skådespelerskan Deema Bayaa och hennes man Ahmad reser från Dubai till Sverige för att leta efter ett sommarställe så känns deras perspektiv på Sverige och svenskarna både nyttig och intressant. På snart sagt varje ort de kommer till får de också träffa en flykting från Syrien – ett smart sätt att individualisera de personer som för många bara är en siffra i nyhetssändningars statistik. Det uppstår en härlig krock mellan Deema och Ahmads jetsetstil och de svenska småstäder och byhålor som de besöker på sin resa genom Sverige, men paret är storsinta och positiva kring nästan allt det svenska. Det är egentligen först när Deema och hennes man blir inbjudna att gå med i en Prideparad i Växjö som en ordentlig tvekan infinner sig. Och det är lite oklart om det är Ahmad och Deema själva som är skeptiska, eller om det handlar om en ängslighet hur folk hemma i Dubai ska ställa sig till det hela. Hur som helst så skaver det på ett intressant sätt. Att ta upp samhällsfrågor i realitytv är förstås inget nytt. Det var en viktig beståndsdel redan i ur-dokusåpan The Real World, där främlingar med olika bakgrund tvingades att bo i samma hus. I Sverige har man också använt liknande berättargrepp i dokumentärserier som till exempel Sveriges bästa hemtjänst. Men det finns något med anslaget i de här nya serierna som känns annorlunda. I en värld där den offentliga debatten polariseras allt mer så blir ironiskt nog realityserien en av de få platser där det finns plats för ett samtal. Ett möte. Och kanske en gnutta förståelse. Queer Eyes första två säsonger finns att se på Netflix, Madame Deemas underbara resa på SVT play – även med arabisk text.

månadens glosa: [Just the gum, ma’am] Den lesbiska komikern Tig Notaros svar när hon blivit felaktigt könad av en manlig expedit i en butik. En av historierna i hennes nya Netflix-special ”Happy to be here”. Men börja gärna att bekanta dig med henne med dokumentären Tig på samma sajt, och hennes ståuppshow Boyish girl interrupted på HBO Nordic.

guldstjärna: Serpentwithfeet blandning av r’n’b, soul och gospel, kombinerat med queera texter om åtrå och kärlek känns som något helt eget. Och så är det sättet han sjunger på, som om hjärtat håller på att slitas ur hans kropp. Efter en uppmärksammad sånginsats på Björk-remixen Blissing Me har han nu äntligen kommit ut med sin första fullängdare, Soil. Lyssna! se: Det är kvinnoår på queer-institutionen Schwules Museum i Berlin. Fram till den 20 augusti kan man bland annat se utställningen Lesbisches Sehen/ Lesbian Visions där -- ett försök att lyfta fram och skildra lesbiska konstnärer och motiv ur konsthistorien.

se: Ytterligare en tonårsbög-kommer-ut-film finns nu på Netflix. “Alex Strangelove” påminner extremt mycket om bioaktuella “Love, Simon” (vit medelklasshuvudperson på high school som våndas inför att komma ut), men i Netflixversionen vågar man sig på lite mer sex, droger och livslögner. Berättelsen om Alex är helt enkelt inte fullt lika tillrättalagd, barntillåten och romantisk som den om Simon. LÄS: Ni har väl inte missat att filmen bygger på boken Simon vs The Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli. Som vanligt är förlagan lite intressantare än filmen. Här finns plats för fler nyanser, och Simon är inte så förtvivlat normal och välanpassad som i bioversionen. Dessutom så får man veta vad som händer efter filmens slut. Ytterligare 37 sidor av kärlekshistorien mellan Simon och Blue, för att vara exakt!


ÅRETS HBTQ-KRYSSNING

CINDERELLA – THE DANCING QUEEN

THE BIGGEST SWEDISH GAY/LESBIAN CRUISE EVER

FRIDAY SEPTEMBER 7TH

HBTQ-kryssning Viking Cinderella

Go gay på Östersjön

165:-

prisex per person

Succékryssningen från i fjol är tillbaka! På kvällen fredagen den 7 september drar nöjesdrottningen Cinderella på sig regnbågsstassen igen och lämnar kajen för ett fullspäckat dygn med grymma dj:s och ett virvlande dansgolv. När Sabrina och The Weather Girls äntrar scenen stiger pulsen ombord. Säkra din plats redan nu – det här vill du bara inte missa.

Stolt Partner till QX GayGala 2018

Bäst pris på

Vikingline.se/hbtq

Profile for Tidningen QX

QX juli 2018  

QX julinummers omslag pryds av svenska doldisen Ängie som har en karriär utomlands. Vi har tagit reda på så mycket vi kan om EuroPride Stock...

QX juli 2018  

QX julinummers omslag pryds av svenska doldisen Ängie som har en karriär utomlands. Vi har tagit reda på så mycket vi kan om EuroPride Stock...

Profile for qxtra