QX december 2018

Page 1

december 2018 #279

han är

boy

erased

breakfast

at tiffanys

dags att

nominera

till qx

gaygala

captain cooke


www.folkofolk.se

e c a ls A n å fr r te e h r e k c lä a sk n Fra Kryddig Gewurztraminer till rökt lax eller asiatisk mat.

En mycket mångsidig riesling som passar det mesta på buffébordet.

Utmärkt till fisk och skaldjur eller som sällskapsvin.

Du hittar vinerna på den franska hyllan

89 kr

99 kr

109 kr

L’ami des Crustacés Pinot Blanc Classique 89 kr / art.nr 78506 Alk. 12,5% / 750 ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve 99 kr / art.nr 22257 alk.12,5% / 750 ml

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 109 kr / art.nr 5244 alk.13,5% / 750 ml

Alkohol kan skada din hälsa


SVERIGES TELEVISION I SAMARBETE MED L I V E N AT I O N O C H B L I X T E N & C O P R E S E N T E R A R

U PPLE V LIVE 1-2 FEB GÖTEBORG 8-9 FEB MALMÖ 15-16 FEB LEKSAND 22-23 FEB LIDKÖPING 1-2 MARS NYKÖPING 8-9 MARS STOCKHOLM KÖP DINA BILJETTER IDAG PÅ TICKETMASTER.SE För hotellerbjudanden: elite.se MELODIFESTIVALTURNÉNS SPONSORER

AHLGRENS BILAR    EXPRESSEN    KAPPAHL    MALACO MARIA CASINO    OKQ8    OLW    SANTA MARIA


Mer än bara snabba ligg

.com

Nu släpps nya Qruiser! Starta din nya profil på Qruiser - anpassad för mobilen, med messenger och ny design.

Välkommen hem igen! • Logga in med mobilen. I december extra erbjudande på Qruiser Guld: 400 kr för ett år, 3 månader på köpet. www.qruiser.com - del av QX Förlag


Vår kärlek till naturen inspirerar oss att erbjuda produkter av högsta kvalitet och tidlös design. Bra för både dig och miljön. Dessutom skänker vi en procent av det du handlar för tillbaka till naturen. Välkommen in så berättar vi mer.

Foto: Henry Moshizi

JULKLAPPAR FÖR NATUREN

Välkommen hem hem igen, igen, när när du du Välkommen vill få mer än än bara bara en en natt. natt.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde | stockholm sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


breakfast at tiffanys Nu kan du äta frukost på Tiffanys i New York då The Blue Box Café har slagit upp dörrarna på fjärde våningen på Tiffanys. Men platserna är få och trycket hårt.

Sid. 53


m

QX 23 år!

y since 19 9

er

a

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

5

r

co m

it

g the

b ow

n

vin

in

december´18

ISSUE NO.

279

Feng shui med Jenny Polly Jonsson

S

För den som inte funnit balans i hemmet... gaygalatips

ett gäng flator i kalifornien

Den 4 februari är det dags för den 21:a upplagan av QX Gaygala. Nu kan du börja nominera dina favoriter.

Ett gäng flator. En resa till L.A. Stränder, sol, drinkar och lite pridefirande i Palm Springs på det. Här får vi en rapport från Kalifornien, delstaten som Donald Trump inte gillar, men som vi älskar.

54 julian hernandez

40

47

på kryssning med viking grace

56

Stylisten Julian Hernandez är en av Sveriges hetaste manliga influencerprofiler. Hans 54 000 följare lajkar varje steg han tar och i höst har han gett Idol-artisterna ett stilfullt yttre.

24 han är boy erased

51

byggbögarna

34

Höstens mest omtalade gaydrama går just nu på biograferna. ”Boy Erased” skildrar verkligheten på ett konversionscenter, dit unga homosexuella skickas för att bli straighta - eller ”pray the gay away”. QX har pratat med killen som filmen handlar om.

Man behöver varken åka till Medelhavet eller Västindien för en lyxigare havskryssning. Vi skippade buffé, våningssängar och sliten inredning för att ta 24 timmar på Östersjön med Viking Lines färskaste kryssningsfartyg Grace.

”Det kan inte mer än rasa” är en ny bok av Byggbögarna Daniel Österhof och Michael Westlund. Killparet som varken har erfarenhet, kunskap eller pengar rustar upp ett trähus i Grönviken, Jämtland. Eller, de hade haft träslöjd i grundskolan…

30

45 Captain Cooke

En 42-årig tatuerad irländsk snubbe är årets hetaste import.

december 2018 #279

oktober 2016 #253

MÅNADENS OMSLAG årets homo

om orlandoMr Cooke. tragedin Kiefer Cooke.

han är

boy

erased breakfast

at tiffanys

dags att

nominera

till qx

gaygala

captain cooke

OMSLAGSFOTOGRAF Peter Knutson

ALLTID I QX

MÅNADENS CITAT

8 Ledare 10 QX Gayskola 22 Krönika Mian Lodalen 24 EGO Stefan Nilsson 26 Grooming Andrea 28 Bok Pekka Heino 60 QX checkar in 62 FTM/MTF 64 Roger Wilson

”Man kan inte välja vem man älskar. Han kan inte välja att sluta älska mig, och jag kan inte välja att sluta älska honom. Där filmen slutar, där befinner vi oss än idag” Garrard Conley. vars liv filmen Boy erased bygger på, Sid.30


ingång

Att välja sina strider. Det här med samboende är en fin sak. Men inte helt okomplicerat. Jag, som är 42, har alltid sett mig själv som ett vettig människa som är relativt lätt att leva med. Men efter tre långa förhållanden (och nu inne på ett fjärde), alla med olika grader av sambosakap, har jag börjat vackla i inställningen till att jag är så himla förträfflig att leva med egentligen. För trots att pojkvännerna varit olika så har ”tjafsen” varit desamma. En återkommande grej är att jag alltid tycker att jag har rätt och att det är de som gör fel. Och såklart har jag resonerat så för man utgår ju

Anders Öhrman och Ronny Larsson

från sig själv, vet vad som är rätt och vad som är fel i livet vid det här laget, och gör någon ”fel” så säger man det. Det är ju alltid bäst att vara ärlig och ta upp problemen direkt..? Men. Tänk att den här personen jag lever med har helt annan uppfostran och helt andra vanor i ryggsäcken? Och det här med ”rätt” och ”fel” inte är så svart/vitt som jag alltid sett

”Att inte göra rätt på mitt sätt betyder inte att han automatiskt gör fel” det. Att inte göra rätt på mitt sätt betyder inte att han automatiskt gör fel. Att flytta ihop har för mig liksom aldrig handlat om att förena en inredningsstil med en annan, det där löser sig oftast. Nej, den stora utmaningen är att tillåta att invanda mönster luckras upp och att man öppnar sina sinnen för att nu vara två individer som har helt olika rangordningar och referenser till vad ”hålla ordning” och ”måste-göras” betyder. Ett hårstrå i handfatet kan få honom att spy, medan jag inte ens ser det. En väska kan stå i hallen i tre veckor utan att han störs över det men det brinner i skallen varje gång jag kommer hem och ser den. Och det kanske inte är supernödvändigt att

ta den där fighten om att diskmaskinen alltid ska plockas ur direkt den är klar, eller att det inte får stå fler par skor än tre framme för annars blir det rörigt. Eller att han gång på gång glömmer att slänga sina tomma snusdosor och jag under en kväll kan hitta fyra som borde åkt i soporna för länge sen. Det är inte hela världen. Samboskap handlar om att se varandras fel och brister och att välja sina strider. Man kan inte smälta samman i nån slags omedelbar enhet där allt funkar friktionsfritt. Min kille formar mig så som jag formar honom. Och att komma fram till detta tog typ 15 år och ett par ex. Men när fan blir gammal osv.

ANDERS ÖHRMAN

Pryl jag inte kan vara utan: På vintern är det helt klart min braskamin på landet.

Årets låt 2018: ”Flames” David guetta & SIA Öl, vin eller cider: Vin. Rött.

Och när fan blir gammal så börjar han även att träna. Vår omslagskille Kiefer hade knappt besökt ett gym innan han fyllt 35. Idag är han över 40 och har tack vare sitt Instakonto fans över hela världen som avgudar hans välmejslade ASSets. Hatten av. I det här numret har vi också kikat närmre på inredning. Jenny har skrivit en bok om Feng Shui, Byggbögarna har skrivit en bok om hur det är att renovera ett helt hus utan erfarenhet, och Johannes som har öppnat en av Stockholms snyggaste lampaffärer, berättar om belysning. Läs, inspireras och fascineras. Glad Advent!

RONNY LARSSON

Pryl jag inte kan vara utan: Just nu, min snygga gjutjärnsgryta. Årets låt 2018: Favela med Ina Wroldsen & Alok. Öl, vin eller cider: Vin.

Hej Redaktionen: Vilken film med HBTQ-tema har berört dig mest?

Ulrika Lahne, Marknad – Jag tror Fucking Åmål, när den kom -98 så var den ju verkligen helt unik. Önskar att den filmen hade funnits när jag själv gick på högstadiet, vad mycket lättare mycket hade varit.

Jonas Persson, Annons – Pride. Det är en stark och gripande historia om hur två utsatta grupper hjälper varandra, speciellt med tanke på hur olika de är.

Peter Knutson, fotograf – Priscilla - öknens drottning. Den skildrar livet precis som det varit för mig! ABBA, glitter, glamour, kärlek, glädje, sorg, äventyr, eftertänksamhet, lek och allvar!

Alfred Jansson, reporter – Brokeback Mountain. En av få filmer jag sett som lyckats porträttera kärlek så fint. ”I wish I knew how to quit you”-scenen vid vattnet får mitt stackars hjärta att brista varje gång.

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Tryck: MittMediaPrint

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Mian Lodalen, Krönikör – Boys don´t cry knockade mig och fick mig att vilja ta eldstrid för varje transpersons rätt att bara få vara sig själv.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Förlängda Armen

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

RS distribution 2017: 31 700 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare Vecka. 27 155 479

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


Sveriges konst- och designmuseum I samarbete med Bank of America Merrill Lynch, Grand HĂ´tel och Svenska Dagbladet.


-10-

ING NA HARL FOTO: NI

uqx GAYSKOLA – DEL 39

stjärnor utan svindel I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren.

Den slog ned som en bomb i litteraturvärlden och har fått kultstatus i HBTQ-världen. Louise Boije av Gennäs helt fantastiska Stjärnor utan svindel. Privat hade Louise aldrig blivit kär i någon kvinna tidigare men efter att ha träffats under en tv-inspelning blev hon kär i Mian Lodalen och helt plötsligt var de ett av Sveriges hetaste par, och definitivt det mest uppmärksammade flatparet. Författaren Louise kom från höger, Mian från vänster. Louise var borgligt uppväxt, Mian var en radikalfeminist. I boken Stjärnor utan svindel får vi möta

författaren Sophie som levt hetero hela livet, men som en dag lär känna - och blir kär i Kaja, lesbisk feminist och vänster så det skriker om det. Inte undra på att Stjärnor utan svindel känns som en självbiografi. Men det är det inte, det är fiktion ska Louise ha sagt. Nåja, vi väljer ändå att kalla den för en roman som är ”inspirerad av verkligheten”. Men Stjärnor utan svindel handlar inte bara om den smått omöjliga men ack så passionerade kärleksrelationen mellan Sophie och Kaja, det är en tidlös klassiker, en kärlek till Stockholm och till livet - och om att våga ta steget och

”att ingen gjort film på den här boken är fortfarande ett mysterium” slänga sig ut i det okända. Stjärnor utan svindel är helt enkelt boken du måste ha läst för att få behålla din HBTQlicens. Och att ingen gjort film på den här boken är fortfarande ett mysterium. Läs. Och har du redan läst den. Läs den igen.


Det finns någon för alla därute...

Eller åtminstone för 423 stycken. Så många individuella hundförsäkringar kan vi på Agria erbjuda dig. Så oavsett om du har en golden, terrier eller chihuahua så kan vi lova en perfect match. Vi vet att behov, risker och besvär varierar mycket mellan olika hundraser, det är därför vi har skapat den här helt individuella lösningen. Det ska vara lätt att välja rätt försäkring.

Vill du veta mer? Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se för att hitta din lokala säljare. Agria Djurförsäkring är Länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


– 12–

18

HENRIC JOHANSSON

…januari har filmen Girl Sverige-premiär. Den handlar om 15-åriga Lara som vill bli professionell ballerina. Hon föddes i en pojkropp, vilket gör utbildningen tuffare...

DO AS DION Vem visste att Celine Dion skulle bli en könskrigare de luxe? Tillsammans med modeskaparna Iris Adler och Tali Milchberg, som ligger bakom barnmärket NUNUNU, har My heart Will Go On-sångerskan utformat ett eget märke, CELINUNUNU, som skippar rosa och blått för barn mellan 0-14 och istället gör coola könsneutrala kläder. Celine vill ge kidsen rätten att formas till de personer dom är utan samhällets påtryckningar. Att få folk att Think Twice helt enkelt.

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE ..senaste månaden: 1. Flygvärd fick sparken - hade sex med gayporrstjärna 2. Känner ni igen servitören i SVT:s Första dejten? 3. Kom filmhunken ut på Insta?

THE(O) HUNTING OF HILL HOUSE Ni har väl inte missat skrämmande, snygga och superba Netflix-serien The Hunting of Hill House? Redan i första avsnittet presenteras Theo, eller Theodora, (Kate Siegel) som en av seriens rollfigurer. Hon som en tuff brud som har snabba och känslolösa sexmöten med andra kvinnor. och precis som sina syskon präglad av sin mors försvinnande i spökhuset de växte upp i. Theo brottas med både inre och yttre demoner i serien.

”Jag är inte helt heterosexuell” Six Feet Under & Dexter-skådisen Michael C Hall identifierar sig visserligen som heterosexuell men säger att hans sexuaitet befinner sig på ett spektrum mellan gay och straight.

...vann Dragqueen of the Year och är därmed direktnominerad till Årets Drag-kategorin under QX Gaygala. Vad vann du på? – Förhoppningsvis på att jag var bäst men också komik. Jag kom in som Dolly Parton i en tyllklänning sjungandes ”Baby im burning”, i ett ryck bytte jag kläder till en kostym, Dolly blev röksugen och försökte tända en cigg. Detta slutade i katastrof och brösten började brinna. Då förvandlades den brinnande Dolly till Alicia Keys som sjöng ”Girl on fire”. Slutpose! Publiken skrek. Du är direktnominerad till QX Gaygala 2019, vad ska du ha på dig? - Jag går ALLTID på QX gaygala och är så stolt att vara nominerad. Jag var nyligen och provade min klänning som världsbästa Sebastian Löjdkvist syr åt mig i denna stund. -RL

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @THE_GLOBBERS Italienska Luca och Ale tar de där bilderna vi vill ta med vår partner när vi är på semester: Snyggt ljus, modellika looks i vackra miljöer. Paret reser jorden runt och besöker de mest vackra och lyxiga platser man kan tänka sig och vi är så hooked på deras Instaflöde. Deras tagline: ”Together is our favorite place to be”. Naaaaaaw!

TA MED TOM! Vi älskar Tom of Finlands nya kollektion under titeln ”Hookup”. Den här knassnygga necessären finns just nu i QX shop för 449 kr och den känns gjuten att fylla med toalettartiklar och krämer inför nästa års alla roliga resor.


JULIUS PRODUCTION AB PRESENTERAR Julius Production AB presenterar

VÄRLDENS MEST OMTYCKTA FAMILJEMUSIKAL! REGI: EVA RYDBERG KOREOGRAFI: SIÂN PLAYSTED

NANNE GRÖNVALL THOMAS JÄRVHEDEN ANNA SAHLENE KALLE RYDBERG NINA PRESSING FREDRIK DOLK SAMT STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER SPELASMALMÖ 30 NOVEMBER - 24 FEBRUARI | NÖJESTEATERN, MALMÖ tidigt som dina biljetter! NÖJESTEATERN 30/11-24/2 y sam

en www.anniethemusical.se år teaterm GÖTEBORG Biljetter LORENSBERGSTEATERN Boka v1/3-5/5

BILJETTER: WWW.ANNIETHEMUSICAL.SE

STOR SVERIGETURNÉ I MARS

5/3 STOCKHOLM - CIRKUS 6/3 LINKÖPING - CRUSELLHALLEN 7/3 ÖREBRO - H.J BERGMANTEATERN 8/3 VÄXJÖ - KONSERTHUS 9/3 JÖNKÖPING KONSERTHUS 10/3 NORRKÖPING - LOUIS DE GEER 12/3 VÄSTERÅS KONSERTHUS 13/3 KALMAR - KALMARSALEN 14/3 KARLSKRONA - KONSERTHUSTEATER 15/3 HALMSTADS TEATER 16/3 HELSINGBORG STADSTEATER 17/3 MALMÖ LIVE

MALMÖ LIVE 3 FEB STOCKHOLM RIVAL 4 FEB BILJETTER: WWW.JULIUSBILJETTSERVICE.SE, 0775-700 400

BILJETTER: www.juliusbiljettservice.se 0775-700 400


-14-

EON

CKELOD FOTO: NI

st n u ? ey. r ie j u h genial Jim Carr e s t i r c o g li favo rg e d en so Kidding m

Vad skulle du säga till Donald Trump om du träffade honom? Hello, you should be more vänster as we say in Sweden.

Favoritgodis? Har relapsat i mitt missbruk till chokladfingrar.

Vilken är den mest kända person du träffat? Ariana Grande. Jag och min kompis tog en värdelös selfie med henne där jag har bröd på läppen.

tz e p S m a i Will & hans favoriter

Bok som påverkat dig? Mammorna med Alexandra Pascalidou. Jag har inte läst klart den men den har gripit tag. När jag var ung blev jag alltid kär i personer som? Vågade vara sig själva innan jag själv vågade det.

Den 10 december går han in i Musikhjä lpen-buren och stannar där i sex dygn . Dessutom är han aktuell med serien Andra åket. FOTO: JOSEFINE BÄCKSTRÖM

Favoritord? Ängel.

För att känna Dig snygg måste DU? Lukta gott.

Favoritskådis? Timothée Chalamet.

När jag reser åker jag helst till ? Piteå för den staden symboliserar mormor, sommar och barndom.

Min favorit fiktiva hbtqperson är ? Elio i “Call me by your name”.

Du kommer aldrig se mig i ? En drogkartell.

DANIEL OHLSSON/TV4

Jag blev så starstruck när jag träffade... Linda Lindorff när jag var 8 för hon gjorde djurprogram om farliga djur och hon var min idol.

Om jag bara fick äta en sak resten av livet skulle det vara ? Pappas tacopaj. Du får bjuda tre drömpersoner, levande eller döda på champagnekväll. Vilka och varför? Jag skulle bjuda Whitney Houston och hennes flickvän/bästis Robyn Crawford för att bena ut alla mina tusen frågor om deras liv tillsammans. Sedan kan Michael Jackson få servera ostar.

Vilken är den mest spelade låten för dig just nu? If I Told You That - Whitney Houston

När jag kom ut hängde jag alltid på? Patricia.

-ser ie rea lit y Vilken a va r a n n du k u sk u l l e med i? att kunna Brown” för y b b o B g in “Be ney. rädda Whit


STOCKHOLM – VÅREN 2019! PREMIÄR 24 JAN!

GÖTEBORG – HÖSTEN 2019! PREMIÄR 26 SEPT!

BILJ: JONASGARDELLSHOW.SE • TICKETMASTER.SE

BILJ: JONASGARDELLSHOW.SE • TIX.SE


FOTO: TV4PLAY

– 16–

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

nilla fischer vann diamantbollen - och höll brandtal Det blev landslagsbacken Nilla eller står bakom dig. jag ta emot priset Årets Fischer som på Fotbollsgalan i novemvet exakt hur det känns. back. Caroline Seger ber kunde gå upp på Globens scen för – Orättvisa gör ont. och Hedvig Lindahl att ta emot utmärkelsen Diamantbollen. Hade jag stått här i dag fick även de ta emot Förutom spel i landslaget har Fischer som man, med den priser för Årets mittfälvarit med att vinna Bundesliga liksom karriär jag haft, skulle tare resp Årets målvakt. tyska cupen med aget Wolfsburg. aldrig jag oroa mig ekoUnder ”Förgalan” Nilla, som blev Årets Homo/bi på nomiskt igen, inte mina delades Fair-Play-priset QX-galan 2014, kom till Fotbollsgalan barn heller. Vi spelar för ut till Vittsjö GIK från tillsammans med sin fru att vi älskar damallsvenskan, Umeå Maria Michaela Fischer sporten, vi Nilla Fischer på QX-galan 2014 IK och Kvarnsvedens ”helt som innan galan sa till spelar för IK från elitettan likärligt: we Expressen att Nillas tal livet. Därför som Helsingborgs IF have no more skulle ”skaka om gubbarna” vill jag sägs från superettan och fucks to om hon vann. till er tjejer: sluta aldrig att Dalkurd FF från allsvenskan. De fick give. Tack!” spela fotboll, sluta aldrig Nilla Fischers tacktal forta emot 50 000 kronor av Svenska mades också till ett brandtal att kämpa för jämställdhet Spel. En av de som delade ut priset för ökad jämlikhet i fotbollsvärlden, vid och känn ingen tacksamhetsskuld. Ni var den ugandiske HBTQ-kämpen talet sa hon: är värda så mycket mer, sa Fischer med Frank Mugisha som är i Sverige för – Jag vill ta tillfället i akt och säga darr på rösten och talet avbröts av det möten med bland andra Civil Rights något till alla älskade flickor världen första stora jublet i Globen. Defenders och Regnbågsfonden. över: Jag vet hur det känns att bli hånad – Och alla ni pojkar, killar och framav killarna för fotbollens skull, för att för allt män: det är dags att komma in i Jon Voss du inte är tillräckligt bra eller för att du matchen för jämställdhet är något som helt enkelt är bättre än vad de är, att gynnar oss alla men det är något som vi någon säger till dig: varför spelar ni inte måste göra tillsammans. Och helt ärligt: med mindre plan, med mindre mål och we have no more fucks to give. Tack! en lättare boll. Jag vet hur det känns när klubben eller tränaren inte stöttar dig Fischer fick tidigare under galan även

Namn: Adele Ålder: 31 Bor: Fagersta Heter på Qruiser: Adele1 Jag identifierar mig som: Bisexuell Hur gick det till när du kom ut? – Redan som tonåring när jag var 15-16 år började jag tänka på min läggning. Jag har alltid gillat människor oavsett kön eller utseende, jag tror det kommer från min familj och släkt att inte bry sig så mycket. För mig kändes det helt naturligt att komma ut och jag var inte nervös.Vänner och familj reagerade bra när jag kom ut som bisexuell och jag skämdes inte heller. Har du några tips till den som funderar på att komma ut idag? – Var bara dig själv och berätta så tidigt som möjligt. Hellre det än att gå runt och fundera och få demoner i huvudet som ställer till det. Man får lyssna till sin egen lycka och inte på andra som kanske är homofober eller är trångsynta. Hur förhåller du dig till de som är trångsynta och kanske inte accepterar din sexuella läggning? – Det får stå för dem själva. Men det är viktigt att förstå att alla inte är lika och tänk om vi vore det, hur spännande skulle det vara? Det kommer alltid finnas de som har fördomar om allting, det är synd enligt mig, men jag brukar bara låta bli att lyssna och så får det passera. Alfred Jansson

qx tillbakablick vv

erik rapp om livet efter idol

dags att nominera till gaygalan 2014 marie fredriksson caroline seger emil almén

December 2013. Stor intervju med Erik Rapp som gör succé i Idol 2013.

December 2008. Vi intervjuar enäggstvillingar där en är gay och en är straight.

1GAY1STRAIGHT TRE PAR TVILLINGAR. EFVA ATTLING. BEATRICE ASK. HUR GÖR DJUR? MATS SUNDIN. NINA PERSSON. ALLT OM MIN MAMMA. LARS LERIN. DEC 2008

15 ÅR SEDAN QX DECEMBER 2003 • NUMMER 99

DET HÄRMANDE NUMRET!

QX GOES SLITZ:

ETT HÅRT PAKET

F Ö R B Ö G A R S O M I N T E H A R S TA K E N I F Ö N S T R E T

december 2013 # 219

ung & stolt

10 ÅR SEDAN

F Ö R F L AT O R S O M H A R S TA K E N I F Ö N S T R E T

5 ÅR SEDAN

December 2003. QX härmar andra tidningar genom hela numret och snor hej-vilt. Omslaget går i Slitz-stil med naken tomte med hårt paket.

20 ÅR SEDAN December 1998. Elisabeth Ohlson rör om i konstvärlden med Ecce Homo. En utställning som till och med upprör Påven.


”TOMMY KÖRBERG IMPONERAR SOM LOLA” AFTONBLADET ”KÖRBERG ÄR MAGNIFIK” SVD ”KÖRBERG HAR RÖST SÅ DET FÖRSLÅR, ENORMT VACKER” DN

IDÉ & REGI

SUNIL MUNSHI

EN MUSIKALISK FÖRESTÄLLNING OM ATT VÅGA VARA DEN MAN ÄR

TOMMY KÖRBERG SVERIGETURNÉ VÅREN 2019 BILJETTER: BLIXTEN.SE/LOLA


– 18–

Julklappstips Åtta julklappstips till flatan, bögen, homobrorsan, transmostern eller vem du än tycker passar. Själva säger vi pax för Donald Trump-toaborsten!

Spirit of Hven Det lilla svenska destilleriet Spirit of Hven producerar ekologisk starksprit av finaste sort. De kommer i ursnygga flaskor med coola trähöljen runt, och gör mottagaren så lycklig. Whiskeyn, döpt efter astronomen Tycho Brahe har dofter av läder och lakrits och har fräscha toner kryddad med äpple och fläder. Spirit of Hven gör även vodka och Gin, allt tillverkas på den lilla ön mellan Sverige och Danmark. Tycho´s Star Single Malt Whiskey, 495 kr, nr 472 Navy Strength Organic destilled Gin 449 kr, nr 31739 Swedish Organic Vodka, 225 kr, nr 86021

49 miljoner bubblor i en flaska Dryckesskribenten Fredrik Schelins nya bok - 49 miljoner bubblor i en flaska, är en bok om champagne för alla. Fredrik vill att champagnen ska bli folklig, och skriver på ett skönt sätt så att alla kan lära sig om den gyllene drycken. Adlibris.com 201 kr

Donald Trump toaborste Make Your Toilet Great Again med denna roliga borste som för ner Trumps fula lilla plyte där det hör hemma: Bland skiten. Etsy.com, 219 kr

p.qx.se

CDLP by Tom of Finland Detta samarbete får det att kittlas lite extra. De skönt designade underkläderna, en jockstrap och en tanga brief kommer nämligen i ett par boxar som är snyggt ekivoka när man lättar på den röda förseglingen… Cdlp.com, 749 kr för Jock Strap och 499 kr för Tanga Brief.

Dunjacka Guld Den här lyxiga läckerheten ingår i H&M/Moschinos designsamarbete. Den är inget för blyga små violer. H&M 2999 kr The Essential guide to RuPaul´s Drag Race Vi dör för den här ingående guiden om vårt älskade dragrace. Citat och fakta om alla drugor från säsong 1 - 9 plus All Stars 1 och 2. Yaaaaasss! adlibris.com, 177 kr

Freddie Mercury Celebrity Prayer Candle För alla oss som älskar Bohemian Rhapsody och Freddie. På julklappsetiketten skriver du ”This will Rock you”. Etsy.com, 119 kr

Vagitarian mugg Gjuten till flickvännen som har allt. Etsy.com 63,63 kr

Julprydnader från DecemberDiamonds i lager • shop.qx.se


Premiär 9 februari på Stora scenen!

Biljetter på dramaten.se

Av: William Shakespeare. Översättning: Ulf Peter Hallberg. Bearbetning: Sofia Jupither, Irena Kraus. Regi: Sofia Jupither. Medverkande: David Book, Bengt Braskered, Thérèse Brunnander, Karin Franz Körlof, Otto Hargne, Gerhard Hoberstorfer, Hans Klinga, Irene Lindh, Adam Lundgren, Razmus Nyström, Per Svensson, Johan Ulveson, Marcus Vögeli. Scenografi: Erlend Birkeland. Kostym: Maria Geber. Ljus: Ellen Ruge. Peruk och mask: Peter Westerberg, Anne-Charlotte Reinhold.

Hamlet


– 20–

w månadens Michelle

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

Vill du också synas i

Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm

0706- 472 717

Kontakta annonser@qx.se

Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se eller ring: 08-440 4100

oktober 2018 #277

oktober 2016 #253

augusti 2018 #275

qx träffar

jimmie

qx träffar

statsminister

löfven

euro

pride stockholm

doldisen ängie:

årets homo om orlandotragedin

årets homo om orlandotragedin

bo på slott

love

simon

oktober 2016 #253

juli 2018 #274

oktober 2016 #253

årets homo om orlandotragedin

”sverige är inte redo”

qx träffar åkesson

annie

lööf

kamferdrops

om flickvännen

Three are Family Så blev staden nora Gay

qx träffar han springer jimmie i pridefärgade åkesson naglar

tack gud jag är homo doin’ dallas

what does the fux say?

Prenumerera på QX 12 nummer (1 år) för 360 kr 12 nummer (1 år) + 1 års Qruiser guldmedlemskap för 560 kr

NYLIGEN KOM MICHELLE OBAMAS BOK MIN HISTORIA (FORUM) och den är utan tvekan årets läsklapp. Vi får en ingående bild av den fantastiska kvinnan som vi alla har som drömpresident. Där berättar hon bland annat om hur hon den 26 juni 2015 smet ut ur Vita Huset med sin dotter Malia för att fira att högsta domstolen beslutat att samkönade par får ingå äktenskap i alla 50 stater, och för att se Vita Huset lysas upp av regnbågsfärger.

qx träffar

jimmie

åkesson

Foto: Miller Mobley

Shop.QX.se


– 21–

SECRET LOVE ON PHOTO OPEN TO 6.1.2019

Tue 11 am-8 pm, Wed-Sun 11 am-5 pm, Mon closed. www.ostasiatiska.se


-22-

KRÖNIKA: MIAN LODALEN

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

roligare för flator att bli gamla ”Är det nån skillnad på att åldras som lesbisk?” Frågan från programledaren i Gokväll var ju väntad ändå finner jag mig inte. Blir lite trött på att för vilken gång i ordningen vara Det Lesbiska Alibit så jag svarar lamt att likheterna nog fler än skillnaderna. Att passera femtio är en brytningstid. Föräldrar vissnar och går i jord. Rädslan att bli passé. Klimakterium, kollagenkollaps, kriser på kö och kroppens obönhörliga kapitulation. Plötsligt känns löpsedeln ”Slipp ditt ofrivilliga urinläckage” inte alls särskilt verklighetsfrämmande. (Det frivilliga läckaget är vi för övrigt helt ok med!) Är med i, och lanserar, intervjubok och försöker nyansera bilden av klimakteriekärringen som något mer än bara ett svettdrypande monster i fritt fall. Det FINNS fördelar med att bli äldre. Också. Mitt svar om flator v/s heteron i tevesoffan var inte fel: åldrandet är naturligtvis djupt existentiellt, vi människor är mer lika än olika. Men när kameralamporna slocknat hänger frågan ändå kvar. Förhandsser dokumentärfilmen En armé av älskande – om den tidiga svenska homokampen som har premiär på Folkets bio i december. Hjältarna från förr har blivit pantertanter och silverryggar. I den inledande scenen säger en av dem ”Samhället påbjuder kvinnor att finnas till för den manliga blicken” och vi fattar med ens varför Lesbisk front bildades. För första gången i historien började lesbiska organisera sig, vägrade vara offer och objekt, krävde och tog sig rätten att bli subjekt i sina egna liv. En självklarhet för hbtq-personer idag, en stor sak då. Så coola de var, aktivisterna på Socialstyrelsens trappa, 1979. Och tänk att denna myndighet, som i paragraf 302 slog fast att homosexualitet var en mental rubbning, finansierade inte bara en utan två lesbiska filmer ämnade att visas i skolor. Syftet var att ”motverka aborter”. Man kan inte annat än att älska detta land. När eftertexterna rullar knyts meningen i filmens anslag ihop med Gokväll-frågan. Minns min tonårskompis morsa som berättade om vemodet när mäns blickar som i ett trollslag upphörde. Som jag drömde om att snabbspola mig till framtiden. När heterokvinnor erfar att lampan slocknar då gubbarna vänder

sökarlyktan mot tjejer i deras döttrars ålder så går strålkastarljuset på för lesbiska. Att åldras som flata betyder inte att din attraktionskraft nödvändigtvis dalar, det kan vara precis tvärtom. Min flickvän (ja nu börjar ju också det låta lite barnsligt, men vad ska man säga? Min kvinna? Fästmö? Förslag mottages tacksamt) säger att hon aldrig attraherats av tjejer i sin egen ålder. ”Gerontofil” kallar hon sig själv och ser salig ut. På riktigt. ”Äldre kvinnor är så mycket mer intressanta”. Får samma svar av ett par andra yngre förmågor. Och medan kvällstidningarna gör rubriker av att det skiljer tio år mellan en känd medelålders kvinna och hennes yngre man så gäspar homon ointresserat

”Att åldras som flata betyder inte att din attraktionskraft nödvändigtvis dalar, det kan vara precis tvärtom” eftersom glappet mellan två samkönade lätt kan vara det dubbla. Vi har vår subkultur att tacka för detta. Vår begränsade värld tvingar oss till ett mer flexibelt, öppet och normbrytande förhållningssätt gentemot varandra och i val av partner. Du behöver inte ens ha halsat din första shot på Hotellhänget eller vilken annan flatbar som helst i världen för att konstatera att klientelet ser likadant ut överallt. Åldersspannet varierar lätt mellan fyrtio och femtio år. Men skälet till att flator inte stämplas med ett bäst före datum är fler än vårt begränsade antal. Vi som bryter med en norm har också förmågan att bryta med andra; som att trotsa ouppnåeliga kroppsideal eller självpålagda krav om att se ut som 25 efter 55. Samtidigt kan vi gammelgäddor med samma pondus som en tjugoåring klä oss lite som vi vill, fuldansa på flatklubbar, skateboarda eller utmana oss själva i combatträning. ”Sånt som kanske kan kännas lite löjligt i heterovärlden, är i min värld bara coolt”, sa en av mina yngre skejtar-kompisar som inte bara ser med tillförsikt på sin egen framtid som gammal utan som också tycker äldre flator är heta. ”Attraktion handlar inte bara om kropp och yta. Jag går igång på ögon, utstrålning och attityd.” Ja. I en flatas blick vilar en annan sorts värme. Den som har fått ynnesten att möta den vet precis vad jag menar. Lesbiska är kända för att ha ett bättre sexliv med en nästan dubbelt så hög orgasmfrekvens som sina heterosexuella olyckssystrar och det finns inget som tyder på att den dalar med stigande ålder. Allt är bra med att vara flata. Det är till och med roligare att bli gammal.


MER DANS I VÅR!

BATSHEVA DANCE COMPANY LES BALLETS C DE LA B DADA MASILO ALI CHAHROUR CIRKUS CIRKÖR ANDERSSON DANCE & SCOTTISH ENSEMBLE UNRULY GANG CULLBERGBALETTEN LA HORDE MÉLANIE DEMERS MALIN HELLKVIST SELLÉN JESÚS RUBIO GAMO BACH IN THE STREET CHARLOTTA ÖFVERHOLM SU-EN SOFIA SÖDERGÅRD RACHEL TESS ELEANOR BAUER BALETTAKADEMIEN

dansenshus.se


-24-

EGO med stefan nilsson

Månadens handarbete

Handarbete på väggen är den nya heta. Hos Folklorecompany i Göteborg finns fyndiga kit. Man kan antingen brodera själv eller få det färdigt. Här kan man köpa klassiska ”fel-hörda” textrader från Abba och Madonna. Kostar från 299 kronor. www.folklorecompany.com

Månadens fåtölj

Gult är inte fult. Tvärtom. Jag törs nog utse gult till årets trendfärg för 2019. Jotex har tagit fram en extra skön fåtölj med mycket mys, och den kallas Venice. Kostar 6 999 kronor. www.jotex.se

Månadens maxat

Homosexuella Igor tog sin tjejkompis Judith och startade en blogg som bara handlar om blommor och inredning. De har blivit sjukt framgångsrika och flygs numera in för till exempel modeveckan i Berlin. För nåt år sen kom deras bok om hur du ska göra det grönt och skönt hemma. Läs och inspireras. Boken kostar 140 kronor på AdLibris. www.urbanjunglebloggers.com

Månadens formgivare

Tyska Sebastian Herkner är ung och framgångsrik. Född 1981 och framröstad som en av Europas bästa designer. I januari kommer han bli ”årets designer” på Maison & Objet i Paris. Och homo. Vasen Tricolore har Sebastian designat för danska &Tradition och den finns på Svenssons i Lammhults för 3 985 kronor www.sebastianherkner.com

Månadens kaffe

Kaffekapslar är perfekt för den som snabbt vill ha en kopp starkt kaffe. Framför allt espresso. Nu lanserar Nespresso smarta maskiner som kan göra rejäla muggar. Med nya kapslar som har streckkoder mäter maskinen av vilken sorts storlek det ska vara på kaffet. Samma enkla knapptryck, men mer. Maskinen heter Vertuo Plus och kostar 2 499 kronor. www.nespresso.se

Månadens mustach

Svenska Kueen består av två tjejer på västkusten gör fantastiska scarfs och halsdukar i silke. Nu har man tagit fram en mustaschvariant för att visa att man deltar i Mustaschkampen och stödjer oss killar. Halsduken finns i tre storlekar och en kimono. Den här storleken kostar 1 500 kronor. www.kueen.se

Månadens nej, nej, nej Månadens björn

Vad ska man ha en björn till hemma? Sova på så klart. Vitra har tillsammans med svenska designgruppen Front tagit fram en mysbjörn i sovande läge. Passar hemma hos vilken ”chaser” som helst. Kostar 8 890 kronor. www.vitra.com

Jag föredrar sms framför telefonsamtal. Om du ska ringa mig så se för guds skull till att du håller mikrofonen som en normal person. Folk som liksom lägger mikrofonen på hakan – vad är det? Hur gör de med de nya sladdlösa lurarna? Lägger luren på läppen? Oavsett så säger vi nej till mikrofon på haka.


Stockholm möter London i unika ateljébostäder. Officinen är ett urbant boende i Hammarby Sjöstad, Stockholm med industriell karaktär. Bostäderna från 1 till 3 rum och kök karakteriseras av industrigolv, moderna kök i rostfritt stål och stora takfönster. Alla med privata uteplatser på nedre gårdsplan. Som boende har du tillgång till spa med torr- och ångbastu, gym och biorum. Läs mer på hg7officinen.se


-26-

hello Beauty med andrea engström

K-Beauty - skönhetsrutinen som bjuder in alla!

@hellodearbeauty andrea@qx.se

Den koreanska trenden inom hudvård växer Många är idag väldigt medvetna om sin hud i rekordfart och låt dig inte skrämmas av en och man vill gärna visa upp att man är inne 12-stegs hudvårdsrutin morgon och kväll. i hudvårdsgamet. Inte minst på Instagram Spännande ingredienser, högt SPF och med är K-Beauty en massiv trend. Det som gör budskapet om att hudvård inte skall vara det enkelt att komma igång och testa olika för dyrt för någon så lockar den koreanprodukter är att man utgår från sin egen ska hudvårdsindustrin hudtyp och börjar lyfta in INTE MINST PÅ människor världen över. K-Beauty i sin befintliga INSTAGRAM ÄR K-BEAUTY hudvårdsrutin. Rengöra, Den koreanska kulturen EN MASSIV TREND ser hudvårdsrutiner som återfukta och skydda sig något som stärker både psyke och fysisk hälsa, emot sol är grundpelarna i K-Beauty. Att och vara i kontakt med sin kropps största punktbehandla är att känna in sin hud - att organ: Huden. Linn Weilar är kvinnan se sitt ansikte som ett pussel som har olika bakom webbshopen BonnyBonny.se och hon behov på olika punkter. Vissa är exempelvis kan allt om K-Beauty. Hon guidar oss rätt fetare i T-zonen och vissa torrare runt hakan. i K-Beautyn´s oändliga värld av produkter. Då arbetar man på de mindre områden som

Andrea Engström jobbar som makeupartist sen 2007 med fokus på mode och reklam. Hon har ett brinnande intresse för allt som har med skönhet att göra och i hennes sminkväska finns alla regnbågens färger. Här får ni följa hennes bevakning av det allra senaste och spännande möten med profiler inom skönhetsvärlden!

Topplista December

2 Jobba aktivt med huden under ögonen. Denna ögonmask tar sig an fina linjer, tecken på åldrande och mörka ringar under ögonen med ingredienser som pärlessens och guld, från ett av Sydkoreas mest exklusiva hudvårdsmärken. 599 kr Shangpree, NK

3 Välj bland 13 olika serumen den som passar just ditt behov. PO är en aktiv punktbehandlare för acne-benägen hud, och årstidens favorit GF jobbar med återfuktning för känslig hy. It´s Skin 220 kr HM

kallas att punktbehandla – detta med olika produkter efter behov. Att lyfta in KBeauty i sin befintliga hudvårdsrutin kan vara att lägga till en essens efter sin toner som direkt återfuktar huden på djupet eller att kanske minst en gång i veckan lägga en sheetmask. Viktigt är att välja en sheetmask som jobbar aktivt med ingredienser som man känner att huden behöver. Populära sheetmasks är kategorier som fukt, glow och den omåttligt populära bubbelmasken som djuprengör. Sheetmasken är en instant fix som även ger dig 20 minuter att kanske varva ner och njuta av en hemmabehandling. - Ett roligt och enkelt sätt att testa olika sheetmasks är vår månadsbox Bonny Weekly, en tjänst där du väljer din hudtyp och får en box hemskickad med de senaste och trendigaste sheetmaskerna så du enkelt minst en gång i veckan kan hitta nya favoritmasker. Vi har en mindre box och en större för den som är ett inbitet fan av sheetmasks, berättar Linn. Hitta din box hos bonnyweekly.se, priser från 149 kr - 249 kr

JULKLAPP! Murad’s julask satsar på fukt för alla hudtyper och kommer med kittet mask, fuktcrème och essens. En ask som passar alla denna jul. 1100 kr, Nordiska Kompaniet

4 Den koreanska hudvården är känd för produkter med snigelsekret och dess läkande och anti-ageing effekter. Denna booster ger huden mycket lyster och fukt samt motarbetar de första linjerna. 399 kr Missha, eleven.se

5 20 minuter med denna bubbel mask som piggar upp, ger fukt och avlägsnar döda hudceller är ett perfekt alternativ inför stundande julfester. 69 kr Let Me Skin, bonnybonny. se/ H&M

Julprydnader från DecemberDiamonds i lager • shop.qx.se

1 Återfukta huden när som helst under dagen med denna mist med 91% björksav som lugnar, mjukgör och reparerar. 329 kr Birch Juice, Åhlens

qruiser.com

ÄNTLIGEN DAGS! Coctailpinnar, 100 st/39 kr

Nu BETA-testar vi nya Qruiser. Servietter, 20 st/39 kr

Logga och ljus, hjälp oss testa! Vykort,in brickor, Julpynt.....

qruiser.com Pynta decemberfesterna • shop.qx.se


Maximera din hudvård med Exuviance härliga trio!

Deep Hydration Treatment, SkinRise Bionic Tonic, Triple Microdermabrasion Face Polish, julpris 899 kr (ord. pris 1397 kr).

INA

L QU

AL

TE

U

UA Y G RAN

V IA

IG

IT

NCE O R

Finns hos din Exuviance återförsäljare. Gäller fram till jul, med reservation för slutförsäljning.

EXPERTER PÅ HUDVÅRD Ta hand om din hud – köp dina Exuviance produkter hos en auktoriserad återförsäljare. www.exuviance.se | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic

1 998

20 1 8

ED BY EX


-28-

nu vänder vi blad med pekka HEINO @pekkaheino

Årets litteraturpristagare

i pekkas bokhylla

Vilken är den enda ABBA-låt där Benny är sångsolist? Och vilken är den enda av gruppens sånger där han INTE spelar piano eller keyboard? Vilken dunderhit började sitt liv med arbetsnamnet Boogaloo? Ja, ni märker ju att det är upplagt för frågelek på julafton, eller hur? Carl Magnus Palm, som kan mest i hela världen om vår svenska supergrupp, gav ut ABBA The Complete Recording Sessions på eget förlag i fjol och det är verkligen intressant att läsa detaljer från varenda inspelning kvartetten gjorde. ABBA är perfektion, men den perfektionen kom inte av sig själv utan är resultatet av hårt arbete.

Vilken evig tur att just den här boken kom och gjorde stor succé och bevisade att Alan Hollinghurst (som skrivit fantastiska The Line of Beauty, bland mycket annat) hade fel, när han i somras hävdade att gayromanen var död. Den hade gjort sitt, eftersom vi nu lever i en så frigjord och tilllåtande värld, enligt honom. Själv är jag övertygad att vi alltid kommer att behöva

Under resans gång litteratur som skildrar ”Åldersångesten och rullas hans liv upp och vår tillvaro och ser en inbjudan till före det är en vindlande, den med våra ögon. detta pojkvännens galet rolig och djupt Jag känner att stundande bröllop...” vemodig färd. Jag fick jag måste hålla mig lägga band på mig för själv i tyglarna för pojkvännens stundande att inte sluka varenda sida att inte bara basunera ut bröllop får Arthur att i en enda lång sträckläshur bra jag tycker att Less spontant acceptera alla ning. Inte undra på att han av Andrew Sean Greer inbjudningar han fått från belönats med bokvärldens (engelsk pocket) är! Detta är hela världen – Mexiko, mest prestigefyllda pris berättelsen om Arthur Less, Berlin, Marrakech, Indien (ja, Horace, så är det), en inte alltför framgångsrik - att närvara vid prisutdelPulitzer. För att inte tala författare, som snart ska fylla ningar, hålla föredrag, med om vilken film detta skulle femtio. Åldersångesten och mera. kunna bli! en inbjudan till före detta

Du som gillar tvserien Pose

Om du fått din dos transglamour via HBO, eller kanske sett den legendariska dokumentären Paris Is Burning, kommer du att älska den här boken. The House of Impossible Beauties av Joseph Cassara (engelsk pocket) handlar om Angel och Venus, två drag queens i 1980-talets New York. Tonen dem emellan är rå men hjärtlig när de raggar vid stadens pirer för att få ihop till hyran och drogerna. Och för att representera House of Xtravaganza på ”the balls”.

Finns det några snälla språkpoliser här?

På en flygresa nyligen undrade min käre make vad det var jag läste och som fick mig att skratta så att jag grät. Svaret är Sara Lövestams Grejen med ordföljd (Piratförlaget). Och: nej, jag är verkligen ingen grammatiknörd, men Sara har ju redan med sina tidigare böcker om verb och substantiv bevisat att språkkunskap kan spridas med en stor portion humor. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt om hon kunde klona sig själv och vara allas vår svenskalärare, nu och för all framtid. Amen.

Gör en flata glad i jul

Man ska inte dö nyfiken, tänkte jag och började läsa Feministisk erotik – tio noveller (Leopard förlag). Miljöerna varierar: ett hotellrum, en antikaffär, ute i naturen och under ett exklusivt sexparty på ett fjärran resmål. Ungefär hälften av novellerna handlar om sex kvinnor emellan. Fördelen med skriven erotik, är ju att man gör sina egna bilder.


MUSIK I JULKLAPP Med vårt presentkort ger du bort musikupplevelser i världsklass. Välj bland hundratals konserter – från klassiskt med Kungliga Filharmonikerna till jazz och världsmusik. Enkelt och väldigt uppskattat! konserthuset.se/jul Köp online senast 19 december och få presentkortet hemskickat före julafton. Biljettkontoret har öppet t o m 23 december. Välkommen in!

Mary Page Marlowe Ett porträtt av en kvinna, spelat av åtta skådespelare. Spelar till och med 30 januari. Biljetter på dramaten.se

Av: Tracy Letts. Översättning: Rebecca Alsberg. Regi: Alexander Mørk-Eidem. Medverkande: Mia Benson, Emma Broomé , Reine Brynolfsson, Kajsa Ernst, Melinda Kinnaman, Karin Franz Körlof, Ellen Nyman, Torkel Petersson, Nina Rashid, Shanti Roney, Alexander Salzberger, Cilla Thorell, Love Ehn/Samy Karlsson Fariat, Olle af Klercker, Sigrid Johnson/Rebecca Stagh. Scenografi: Christian Friedländer. Kostym: Jenny Ljungberg. Ljus: Ellen Ruge. Peruk och mask: Barbro Forsgårdh


-30-

han är verklighete boy erased Höstens mest omtalade gaydrama går just nu på biograferna. ”Boy Erased” skildrar verkligheten på ett konversionscenter, dit unga homosexuella skickas för att bli straighta - eller ”pray the gay away”. Bokförlagan är skriven av Garrard Conley, som vill stoppa den kontroversiella terapin en gång för alla. QX har pratat med författaren om att växa upp som gay i amerikanska Bibelbältet, och hur det känns när Nicole Kidman spelar ens mamma. TEXT Alexander Dunerfors

När Garrard Conley kom ut för sina föräldrar, 19 år gammal, ställde de ett tufft ultimatum. Gå i ”anti-gayterapi” - eller bli utstött ur familjen. Där börjar den självbiografiska boken Boy Erased, som nu har blivit film med samma namn. Att växa upp som gay i ett trångsynt samhälle är sällan lätt. Lägg till en far som är pastor, och en religion som skoningslöst varnar för att leva i synd. En homosexuell livsstil fanns inte på kartan under hans tonår hemma i Arkansas, i det så kallade Bibelbältet. - Etiketten ”gay” funkar inte för någon som har blivit hjärntvättad i en sådan miljö. Man ser det som en slags ”frestelse”. Jag brukar jämföra det med att tänka: ”jag är så arg att jag skulle kunna döda någon”. Men man kommer inte döda någon. Du låter inte frestelsen ta över, eller bli en del av dig, lika lite som att man vill bli en mördare, berättar Garrard. - Det är riktigt svårt att vara öppet gay där. Min pappa har alltid varit starkt religiös, men han blev ännu mer fundamental när han blev predikant. Då var jag 16 år. Hela vårt hushåll blev lite mer strikt. I Boy Erased minns han tillbaka till tiden på Love in Action-centret i Arkansas dit han skickades som ung. Ett tolvstegsprogram, en handbok på 300 sidor och förödmjukande gruppsamtal skulle hjälpa deltagarna att bli kvitt sina syndiga tankar. Man uppskattar att 700 000 amerikanska hbtq-ungdomar har utsatts för den skadliga ”terapin” på liknande center runt om i landet. För många har det slutat med själv-

mordsförsök, eller värre. Själv klarade han bara två veckor av den psykiska tortyren. Trodde du att du faktiskt kunde bli straight? Ville du förändras? - Det var mer att jag inte ville förlora min familj och den Gud som jag kände till. Att kunna träffa andra som ville ta itu med sin homosexualitet kunde kanske vara till hjälp. Jag behövde bevisa för min familj att jag verkligen kämpade. Ja, jag trodde nog på en förändring. - Men det fanns två delar i min hjärna. En hjärnhalva som hade stött på bra litteratur och fin konst, och visste att det fanns mer än den svartvita världssyn som jag hade fått. Och bredvid den, en hjärnhalva som sade: ”Ställ dig i ledet”. Jag tror att många människor från småstäder upplever det. Man trycker undan de där mindre svartvita tankarna för att passa in. För det är fruktansvärt ensamt att vara den enda som tänker annorlunda. Garrard skrev i vuxen ålder en rad avslöjande artiklar på ämnet konversionsterapi. I hans memoarer från 2016 tar han även itu med familjens fördomar, och skildrar sina första möten med andra gaykillar. Filmatiseringen visar oss en mycket splittrad ung man och en jobbig psykologisk kamp. Tänkte du någonsin att din bokdebut skulle bli en Hollywoodfilm? - Haha, inte alls. Folk sa till mig att gayböcker inte säljer. Det är en utbredd uppfattning i den här branschen, att våra historier är svårare att sälja. Och varje gång vi får en stor framgång blir alla förvånade. Det är löjligt. Men för mig var det inte lika viktigt, som de

starka reaktioner som boken fick från första början. Folk kom fram och sa: ”Herregud, det här är precis vad jag har gått igenom.” Det kändes speciellt. - Och när Mike Pence blev vald till vicepresident, en man som stöttat konversionsterapi i det förflutna, blev

”Jag behövde bevisa för min familj att jag verkligen kämpade. Ja, jag trodde nog på en förändring” boken tyvärr än mer relevant. Lika relevant är filmen, som med draghjälp från stora Hollywoodnamn kan ta hans berättelse till en ännu bredare publik. Garrard berättar att allt skedde på Joel Edgertons initiativ den australiensiske filmskaparen har både skrivit manus, regisserat och spelar terapiledaren i Boy Erased. Men det började med ett lustigt sammanträffande: - Min mamma och jag åkte slutligen tillbaka, flera år efter att centret hade slagit igen portarna. Vi ville se platsen som hade plågat oss i så många år. Nu var det bara en liten ful butiksgata. Jag kände ingenting. Det var nästan deprimerande, så vi bestämde oss för att äta glass och gå på bio istället. Det råkade bli The Gift, som Joel Edgerton regisserade och spelade i. Så det kändes helt galet att just han kontaktade mig angående boken. Och jag tror vanligt-

vis inte på ödet... - Det finns så många roliga historier kring den här filmen. Jag minns ett skämt mellan mig och min mamma. Kort efter att jag hade lämnat Love in Action, undrade hon kring min sexualitet. Så jag frågade henne om den sexigaste skådespelerskan hon kunde tänka sig. Mamma svarade: ”Jag vet inte… Nicole Kidman?” Jag frågade: ”Vill du hångla med Nicole Kidman?” Hon sa: ”Inte direkt.” Då sa jag: ”Inte jag heller. Och så är det att vara homosexuell”, skrattar Garrard. Och såklart nämndes Nicole Kidman för rollen som min mamma. Är inte det konstigt? Hur var det att träffa Nicole Kidman för första gången? - Jag var ett nervvrak. Jag älskade ju henne. En av mina favoritfilmer är Eyes Wide Shut. Jag är inte så besatt vanligtvis, men hon var en av de få idoler jag hade när jag växte upp. Så jag blev väldigt nervös på inspelningen, och visste inte riktigt hur jag skulle tala med henne. Första dagen fick hon en snabb kram och så gick jag iväg. Men när min mamma kom till inspelningen hade hon inga skrupler alls. Hon marscherade raka vägen fram till Nicole och ropade: ”Du spelar mig!”, lika självsäker som min mamma alltid är. Det gjorde att även jag kunde känna mig mer bekväm runt Nicole. I den starka rollistan finns även Russell Crowe i rollen som den strikta pappan, och 22-åriga stjärnskottet Lucas Hedges (Manchester by the Sea) i huvudrollen. Queer-ikoner som artisten Troye Sivan och lesbiska skådespelerskan


ens


-32-

Cherry Jones skiner i birollerna. - Det var en dröm med alla dessa coola gästroller. Jag visste att det skulle bli en rätt queer filminspelning. Det måste kännas märkligt att se dina egna upplevelser på vita duken? - Ibland känns det nästan inte som jag. Jag tror inte jag kan se filmen för vad den är. Men jag är stolt. Jag tror och hoppas att den kan bidra till en början på slutet för konversionsterapi. Det blir väldigt spännande. - Jag gillar egentligen inte att se på filmen. Det är inte kul att se sin egna våldtäkt, i en scen som pågår i typ fem minuter… Den första gången jag såg den färdiga filmen var på filmfestivalen i Telluride. Nicole Kidman satt bakom mig, och hon gav mig nackmassage under min våldtäktsscen. Jag tänkte: ”Det här är helt klart en historia att berätta för folk.” Så surrealistiskt. Hon var så orolig för mig under den scenen. Du är väldigt öppen med allt du har gått igenom, som våldtäkten du var med om på college. Vad var den svåraste biten att skriva, och dela med andra? - Det svåraste var att reda ut alla mina minnen. Innan jag förstod att man får ta sig vissa friheter, kunde jag ligga vaken om nätterna och undra: ”Var tekannan blå eller grön?” Det näst svåraste var att återvända till den traumatiska tiden. Det var en tuff period. Det är inte lätt att koppla om till en vanlig vardag, när man har skrivit om

riktigt jobbiga ämnen. Idag bor Garrard Conley med sin man i New York. Han är mitt uppe i en hektisk höst, med många filmfestivaler och PR-resor innan Boy Erased går upp på bio. Han skriver också på en ny roman - ”om en queer familj på 1700-talet” - och i samband med filmpremiären släpps podcasten Unerased. Där skiner han ytterligare ett ljus på konversionsterapins historia i USA, och låter andra överlevare komma fram. ”Superspännande”, tycker Garrard. Men han lyfter fram att liknande problem även finns i Europa och Sverige: - Jag brukar säga att man inte behöver gå i konversionsterapi, för att gå i konversionsterapi. Det kan vara en usel komma-ut-erfarenhet, det kan vara skamkänslor, det kan vara ett möte med en pastor som säger att du måste ändra på dig. Det är också konversionsterapi. Vad skulle du ge för råd till unga hbtq-människor, som också växer upp i små samhällen eller saknar familjens stöd? - Man måste förstå att det är helt och hållet möjligt för ett helt samhälle att ha fel. Även om du kommer känna dig galen när du är den ende som tänker annorlunda. Mitt tips vore att läsa många böcker. Det hjälpte mig. Film och tv är underbart, och idag finns så mycket bra representation. Men en bok ger dig en mental karta, när du följer karaktärer genom olika situationer.

”Mamma hänger med mig när vi turnerar med filmen. Vi ska också göra morgon-tv tillsammans, det ser jag fram emot. Hon har blivit enormt stöttande” Många klassiska 1800-talsromaner handlar just om folk som kämpar mot samhället. - Idag har vi också det underbara internet, där folk kan skapa sitt egna gemenskap online och träffas när de kan. Det önskar jag att jag hade haft. Även om du ibland saknar energin, fortsätt att nå ut till andra. Hitta folk som är som du, och som tänker som du, annars kommer staden att sluka dig. Hur är relationen till dina föräldrar idag? - Mamma hänger med mig när vi turnerar med filmen. Vi ska också göra morgon-tv tillsammans. Hon har blivit enormt stöttande. Med min pappa är det förstås lite mer komplicerat än idag. Han är kvar i samma kyrka, och de är fortfarande trångsynta på många vis. Jag tror inte att han längre tror att homosexualitet kan botas. Han försöker sakta vända skeppet i rätt riktning, men det kommer ta tid.

- Men det är svårt att hata min far. Han vill bara göra det rätta. Han besöker sjukhuset varje dag och träffar döende människor. Han ordnar soppkök för hemlösa. Han fortsätter att överraska mig. Man kan inte välja vem man älskar. Han kan inte välja att sluta älska mig, och jag kan inte välja att sluta älska honom. Där filmen slutar, där befinner vi oss än idag. Slutligen, du reser en del med boken och filmen. Har du någonsin varit i Sverige? - Har jag det? Kanske i en dag, under en europeisk turné. Allt smälter liksom ihop, eftersom vi reste till ett nytt land varje dag. Jag skulle definitivt vilja komma tillbaka och uppleva Sverige utan att tänka på jobb. Jag tycker ni är riktigt trevliga! - Det är lustigt vilka förutfattade meningar man har som amerikan. Sverige verkar vara ett vettigt land. Det är ett land som vet hur man spelar sina kort rätt. Ni tar bra hand om era medborgare, alla får sjukvård och så vidare. Det har inte vi. Jag vet att det är svårt att flytta till Sverige, för alla vill komma dit. Så ni har tur. ”Boy Erased” går just nu på svenska biografer.-40-

�jag


-35-

ag är husbandhunting till 100 procent” Med över 50 000 följare på Instagram är en 42-årig tatuerad irländsk snubbe årets hetaste import.

TEXT Ronny Larsson FOTO Peter knutson

Kiefer Cooke föddes i London och växte upp i Dublin och Amsterdam, innan han flyttade tillbaka till London som sjuttonåring för att bli en ”fullfjädrad bög”. – Jag lämnade Amsterdam som heavy metal-snubbe med Metallica t-shirt och hår ner till bröstet, och kom tillbaka till Nederländerna vid jul i för tighta t-shirts och blekt hår. Mina föräldrar fick en chock, berättar han. Kiefer kom ut som 16 åring, under tidigt 90-tal då aids-skräcken fortfarande var stark. – Mina föräldrar hade inga problem med att jag är gay, de tänkte bara på att jag skulle bli sjuk. Och det gjorde jag med, för många av mina vänner hade smittats. Men det upptäcktes lyckligtvis i tid så det kunde få behandling och är vid liv idag. Men hade vi varit tio år äldre hade allt sett annorlunda ut. Det var en skrämmande tid att börja upptäcka sig själv och sin sexualitet. Till Sverige kom Kiefer genom sitt ex som han träffade medan han bodde i Brighton. Dit hade Kiefer flyttat för sin dåvarande pojkvän, och efter ett åtta år långt förhållande stod han singel när han skickade iväg ett ”woof ” på Scruff till en svensk snubbe. Ett halvår senare flyttade han till Stockholm och Sverige för att bli sambo. En inte helt enkel omställning för den sociale irländaren. – I Brighton kunde du gå in på en bar och komma ut med tio nya vänner. Det är så extremsocialt. I Sverige tar det längre tid att skaffa vänner, och jag var väldigt ensam mitt första år här. Men när man väl träffar vänner här så har man dem livet ut. Att ha ett populärt konto på Insta har öppnat massor av dörrar och gett honom vänner över hela världen. – Nästa vecka ska jag till München för att träffa en kille jag chattat med. Det är ett bra sätt att möta människor och se världen. Jag och mitt ex bytte ofta lägenhet med andra killar. Dina bilder på Insta är ganska… – Slutty, I know (skrattar). Haha, jag skulle säga avklädda. När började du få följare? – Första gången jag tog bilder av min

rumpa gick jag från ett par hundra till flera tusen likes. Då kände jag aha, det här var en kul grej. Kiefers exhibitionism är relativt nyvunnnen. Det var faktiskt bara fyra år sedan han började gå till gymmet. I många år hade han ryggproblem och var överviktig. – I tjugoårsåldern skulle jag aldrig ha tagit av mig tröjan offentligt, och jag gick aldrig till stranden. Nu känner jag ”fuck it” och gör vad jag vill. Jag tycker det är kul att visa att man kan hitta självförtroende när man är äldre och trivas med hur man ser ut. Dessutom är det en kul grej att gå till gymmet, för i Sverige är det väldigt socialt. Vilken kroppsdel är du mest nöjd med?

”Första gången jag tog bilder av min rumpa gick jag från ett par hundra till flera tusen likes” ” – Gissa (han skrattar och pekar på rumpan). Jag tackar Gud för att mamma skickade mig till skolan 14 kilometer enkel väg, varje dag, oavsett väder. Till vardags jobbar Kiefer för Björn Axén, som frisör med titeln top stylist, och han håller då och då kurser i yrket. – Att vara frisör och bög är en kliché, och när man chattar med andra grabbar så märker man att det inte är så imponerande i gaykretsar. Men jag älskar mitt jobb och det är ett av de yrken som har högst trivselgrad. Det är socialt och frågar du kvinnor vem de har störst förtroende för så är det varken deras läkare eller gynekolog, utan deras frisör. Vissa kunder har till och med bett mig bli far till deras barn (skrattar). Har du många bögar som kunder? – Nä. Jag tycker att straighta killar ser efter sin helhet mer. Bögar är mer scruffy idag och det handlar mest om att ha en vältränad kropp. De lägger hellre pengarna på att festa


Julklappstips!

PRESENTKORT på Kungliga Operan VÅREN 2019 OPERA

Rigoletto La Bohème Carmen Karmelitsystrarna Kung Roger Don Giovanni Dracula Glada änkan

BALETT Nötknäpparen Dancing | Forward NU av Alexander Ekman Processen UNGA PÅ OPERAN Orlando SAMT Konserter med Kungliga Hovkapellet Läs mer och boka på operan.se

UPPLEV SÄSONGEN 2018.2019 Ladda ner appen Håll kameran mot bilden – njut av musiken!

Stolt partner till Kungliga Operan

Mastercard

Samarbetspartner

Wallenius Lines


-37-

”Det brukar överraska folk att en Kylie-älskande ’gym bunny’ som jag faktiskt har riktigt hård musik i lurarna när jag tränar”


-38-

än att gå till en lite dyr frisör. Du är relativt nybliven singel, är du på jakt eller nöjd som singel? – Jag är sökande singel. Jag vet att det är omodernt men jag är husband-hunting till 100 procent. Jag vill träffa någon som sätter mig främst, är tålmodig och får mig att skratta. Hur många skamliga förslag får du på Insta? – I minuten? (skrattar), Jag skojar inte. De är ändlösa. Sure, jag uppskattar alla huvudlösa bilder, men det är helt okej att säga hej innan jag ser hur du ser ut framåtlutad. Med tanke på ditt avklädda Instaflöde, har du fått erbjudande om att göra porr? – Ja, men jag drar gränsen där. Jag skulle inte visa allt på Instagram heller om jag fick. Det är kul att teasa lite, med glimten i ögat. Vad är den största missuppfattningen om dig? – Att jag inte skulle vara trevlig. De flesta brukar säga att jag inte alls är dryg, som de kanske uppfattat mig, men jag är ju bara mig själv. När jag är utomlands är det pinsamt att se hur de så kallade ”Instagramkillarna” beter sig. De bryr sig bara om andra när de ser hur många följare man har. Och vad skulle jag bli förvånad att veta om dig? – Att jag gör om mitt hem hela tiden. Mina pojkvänner brukar sucka högt när de kommer hem efter en arbetsdag för då har jag målat om, flyttat rum och så. Drömmen vore att göra om hus och flytta var sjätte månad. Jag är väldigt händig. Jag vet att du gillar Kylie, vad har du för favoritlåt? – Love at First Sight. Kylie är definitionen av glädje och blir bara bättre med åren. Men jag är ett stort heavy metal-fan fortfarande. Det brukar överraska folk att en Kylie-älskande ”gym bunny” som jag faktiskt har riktigt hård musik i lurarna när jag tränar.

Kiefer Cook

Ålder: 42 Bor: Kungsholmen Familj: Vänner och min hund Favoritcocktail: Martini Om tio år är jag: Lyckligt gift med en riktigt gammal hund. Och utbildar frisörer. Bäst med Sverige: Tryggheten, man känner sig omhändertagen. Favoritresemål: Berlin och Sydafrika

”Att vara frisör och bög är en kliché, och när man chattar med andra grabbar så märker man att det inte är så imponerande i gaykretsar.”


Richard O’Briens Typsnitt: Graveblade (Adobe Typekit)

Bee kök & bar, www.beebar.se Södra Förstadsgatan 36, Malmö, 040-30 77 28. Stora Saluhallen, Kungstorget Göteborg, 031-13 38 39.

TACK FÖR ATT NI GÖR OSS TILL VINNARE!

P R I D E

DE A R A L K R Ö F T L U DEN K KMUSIKALEN SKRÄC


-40-


L.A. BABY! Ett gäng flator. En resa till L.A. Stränder, sol, drinkar och lite pridefirande i Palm Springs på det. Här får vi en rapport från Kalifornien, delstaten som Donald Trump inte gillar, men som vi älskar. TEXT & FOTO MAria Lamke

Den 31 oktober åkte vi. Stockholm Los Angeles direkt. Ingen mellanlandning. 11 timmar. Men några glas vin, och plötsligt vaknar man upp i sol och värme istället för mörker och kyla. Och då det visade sig bli den gråaste, regnigaste perioden i Sverige hittils denna höst, kändes det extra lyckat, minst sagt. Vi är fem flator som reser ihop. Flera av oss har varit här förut. Men inte alla. Och på riktigt, är inte Kalifornien en plats man önskar att man får uppleva för första gången varje gång man åker dit? Ljuset, värmen, människorna och doften, en doft som onekligen blivit lite annorlunda nu sen de nya Cannabislagarna trädde i kraft. Det är något visst med Kalifornien och Los Angeles. Kalifornien är ju inte heller Donald Trumps favoritdelstat, vilket gör det ännu lite härligare att åka just hit. Det är en stad med magiska restauranger, fantastisk shopping och så mycket att göra att du inte ens vet var du ska börja. Dessutom är det få städer i den här storleken som även kan erbjuda strandliv. Skateboard, cykling (bara cruisercyklar såklart), sol, bad och surf. Flipflops och

shorts. Och som gay behöver du inte ens ta dig till gaydistrikten för att känna att du är som alla andra. Det är gay överallt. Till och med ”Baywatchtornen”är regnbågsmålade. Det är öppet, avslappnat och vänligt. Men stort. Så jättejättestort. Men om man vill få ut det mesta av respektive stadsdel är vårt tips att byta boende under vistelsen. Annars riskerar men att tillbringa många

”en tredjedel av Palm Springs invånare är gay”

timmar i bil och taxi. Och kollektivtrafiken är inte riktigt jämförbar med Stockholms. Vi började med att bo några dagar i Venice, sen flyttade vi till West Hollywood. Helt perfekt om ni frågar oss. Nästa gång blir det nog Silverlake… och antagligen Venice igen, för strandens skull. Men plötsligt när vi sitter där på stranden får vi nys om att Palm Springs Pride pågår samtidigt som

vi är i Kalifornien. Och självklart hyr vi en bil och styr kosan dit. Tre timmar senare är vi mitt i öknen, i en av de hetaste städerna i USA. Och inte nog med det, Palm Springs är supergay. Inte bara under Pride, utan året runt. Den före detta Borgmästaren i Palm Springs, Ron Oden, uppskattade att en tredjedel av Palm Springs invånare är gay. Förutom Pride hålls även den stora musikfestivalen Coachella här. Pride hålls mitt inne i Palm Springs stadskärna och är gratis. Och i sann Prideanda är allt glatt, öppet, vänligt, välkomnande och alldeles, alldeles underbart! Förutom en sak - tjejfesten. Vi ville gärna fota men det kändes som att det skulle varit ett övertramp. Om vi fotat, hade bilden sett ut så här ungefär: En diskokula, runda stora bord och draperade jättestora stolar. Ledsamma stora buketter på borden. Och heltäckningsmatta. I den jättestora lokalen befann sig ca 10 personer. Och dom hade inte jätteroligt. Helt tyst. Ingen musik Vi fick på riktigt för oss att vi var med i dolda kameran… Men det blir säkert bättre nästa gång. Eller så


kom vi lite sent… Dagen efter var hela Palm Springs som en enda stor brunchrestaurang. Och fullt av erbjudanden om bottomless Mimosas för 9.95 dollar (alltså, så många Mimosa du någonsin kan få i dig). Så YES, Palm Spring Pride, We WILL be back!

Och några LA-tips: WEST HOLLYWOOD: - Gracias Madre i WEHO, veganskt middagställe mitt i smeten av gaybarer. graciasmadreweho.com/ - Shoppa på Melrose ave är alltid trevligt, en hel del trevliga ställen att dricka kaffe alt drink finns. - Missa inte loppisen som äger rum varje söndag; www.melrosetradingpost.org - Republique -middag - LACMA -Museum - Son of a Gun-fisk & skaldjursrestaurang

sonofagunrestaurant.com - Kismet - Middag kismetlosangeles.com - E.P & L.P -Cocktails och streetfood, takterrass med fin utsikt - Cofax -frulle - Dreams Hotel-rooftop-drinx - Jon & Vinny’s-vinbar - A. O. C-vinbar - n/naka chef Niki Nakayama från Chef´s Table n-naka.com/ - Osteria Mozza med chef Nancy Silverton också från Chef´sTable. https://osteriamozza.com/ - Strosa runt på The Grove, missa inte ett biobesök, size XL på allt från läsk, popcorn (obegränsat med smält smör) och biostolarna - Hike-Runyon canyon och se utsikten över LA är inte fel - Sola och bruncha, på The Hollywood Roosevelt, magisk service och skön Marilyn Monroe känsla. www.thehollywoodroosevelt.com/ - Taco tuesday på Cabo Cantina på

Sunset, eller vilket tacoställe som helst. Ät så mycket du orkar för 7 dollar, margaritas serveras i halvlitersformat;) www.cabocantina.com - The Abbey, tjejkvällar på onsdagar. En av världens mest kända gayklubbar www.theabbeyweho.com/ - Hamburgare på Sake shack, mums! DOWNTOWN: - The BROAD - (Museum) - Grand Central Market -för bästa mångfalden i Downtown - Bestia, ett måste! - Freehand-rooftop-drinx & middag - Bavel-för att sådana krogar aldrig kommer finnas i Sverige - DAMA damafashiondistrict.com/ VENICE & SANTA MONICA: -Father’s Office - Santa Monica-hamburgare - Zinque-supertrevligt lunch ställe, Venice - Wabi-middag, asiatiskt. Trevlig pu-

blik och goda drinkar i baren, Venice - Great White i Venice, supergod frukost/lunch. greatwhitevenice.com - Roosterfish-drinx! Supertrevligt! - Gjelinas-middag! www.gjelina.com/ Var noga med att deala och få ner det på ett papper gällande pris på cyklarna ni hyr. Dom är inte helt på hugget så det kan kosta precis vad som helst annars. FAKTA LOS ANGELES Känd flata härifrån Jodie Foster Öl medelpris 7 dollar per halvliter Valuta US dollar Folkmängd Ca 4 miljoner Språk Engelska (& spanska) Tidzon GMT - 9h


FOR THE COSMOP OLITAN S

BARCELONA JUST NU FRÅN

Åk på weekendresa med TUI till städer som Paris, London, New York, Rom, Barcelona, Berlin och Palma. Du väljer en reslängd som passar dig och bor på noggrant utvalda hotell i de intressantaste stadsdelarna.

2 498:-*

NYHET! Weekendresor på TUI.se *

Prisex/pers. Flyg t/r från Arland + 3 nätter. Begränsat antal platser.

TUI.se


KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR

SV ER IGETU R NÉ 2019

www.vasamuseet.se

15/3 16/3 17/3 21/3 22/3 23/3 24/3 29/3 31/3 4/4 5/4 6/4 7/4 11/4

-

ALINGSÅS, ESTRAD UDDEVALLA, ÖSTRABOTEATERN ASKERSUND, SJÖÄNGEN YSTADS TEATER KUNGSBACKA TEATER TROLLHÄTTAN, HEBETEATERN ESKILSTUNA, LOKOMOTIVET BOLLNÄS, KULTURHUSET NORRKÖPING, FLYGELN HÄRNÖSANDS TEATER PITEÅ, STUDIO ACUSTICUM UMEÅ, IDUNTEATERN ÖSTERSUND, PETTERSON-BERGER HALLEN BORÅS, ÅHAGA

12/4 13/4 14/4 18/4 19/4 21/4 22/4 25/4 26/4 27/4 3/5 4/5 10/5 12/5

-

JÖNKÖPINGS KONSERTHUS KARLSHAMNS STADSTEATER KARLSKRONA, KONSERTHUSTEATERN STOCKHOLM, RIVAL ÖREBRO KONSERTHUS HELSINGBORGS KONSERTHUS MALMÖ, SLAGTHUSET GÖTEBORG, DRAKEN SKÖVDE KULTURHUS, STADSTEATERN VÄXJÖ KONSERTHUS GÄVLE KONSERTHUS VARA KONSERTHUS LINKÖPING KONSERT & KONGRESS MARIEHAMN, ALANDICA

LÄS M ER & B OKA PÅ K RA L L . SE


-45-59-

Kan du kan vi Byggbögarna bokdebuterar Det kan inte mer än rasa (konsten att äga ett lantställe) är en ny bok av Byggbögarna Daniel Österhof och Michael Westlund. Det är en bok om husrevovering utförd av en musikalartist och en IT-tekniker från Stockholm som rustar upp ett trähus i Grönviken, Jämtland, 57 mil upp i landet utan vare sig erfarenhet, kunskap eller pengar. Eller, de hade haft träslöjd i grundskolan… Hur föddes idén till en bok? – Att just vi två skulle börja brottas med en övergiven lantbruksgård var bara för tokigt för att inte dela med sig av. Allt vi gör, gör vi med brallorna nere och allt för ofta finns det en kamera involverad. Materialet hamnar sedan på nätet. Vi fick snabbt många följare, expanderade från Facebook till Instagram och Youtube för att sedan 2016 snubbla in i SVT:s programserie Det sitter i väggarna. Printz Publishing trycker ”intelligent underhållning” och undrade om vi inte ville förkroppsliga renoveringsresan i inbundet format. Livet är för kort för att sejfa! Är ni båda lika involverade? – Absolut! Man hör ju ofta att husbygge eller omfattande renoveringar kan vara bland det mest förödande man kan utsätta en relation för men vi står nog stadigare än innan. Det har däremot visat sig med tiden att en av oss jobbar mer i millimeter och den andra i centimeter. En vill avsluta snabbt och en vill se till detaljerna.

Har ni stött på fördomar/homofonågra saker som ska utföras av en bi när ni köpt material? Byggbranfackman, men till allt annat finns det schen känns macho och grabbig… inspiration i vår husbibel för ohändiga – Det ”värsta” vi upplevt hittills hemmafixare. Och försök er på en tidsär ett par stela ryggrader när vi nöjda plan. Gör små delmål och fika ofta.Hur avrundat en shoppingtur ”Vi har oblygt slängt upp med en kyss. Helt okej när garderobsdörren ute på man i regnbågsprintad Tshirt plockat på sig allt från landsbygden” penslar till ny grill. matchade ni era stilar Hur har livet som killpar i vid sammanflytt? Grönviken blivit? – Det gjorde vi inte. – Vi har oblygt slängt Daniel hade helt enkelt upp garderobsdörren ute på ingen stil och Micke älskar landsbygden, övertygade om makeovers. ”Praktiskt” är att vi skulle få någon form ingen stil. Med det sagt så av oförstående bemötande – har vi kommit långt under men icke. Vi har med svansen våra 11 år tillsammans och mellan benen fått skrota varvi är överens om att Grönenda fördom om ”trångsynta bönder”. viksgården ska föras sådär en 100-150 Vår välgörenhetsloppis vi håller varje år bakåt i tiden. sommar kallas för ”Lilla Grönviken Pride” och byborna kommer såväl dit Vad har ni på nattduksbordet? som på glöggmingel. – Olja stammen, fukta träet, gnida pinnen. Vad är det som både konserveHar ni något tips att ge andra par? rar och stärker ditt virke bättre än den – Kan vi så kan du. Det finns såklart traditionella linoljan? Denna multi-

funktionella naturprodukt gör under i såväl byggnadsvård som matlagning och pumpflaska intill sängen. Tänk på att efter lek spola ner pappret eller lägga trasan i en hink med vatten. I vissa former har oljan en oxiderande effekt och kan riskera att göra ditt sovrum aningen hetare än planerat. Vilket byggvaruhus är favoriten? – När man jagar en specifik kulör av linoljefärg, sekelskiftesbeslag, tvinnad kabel eller penslar av naturborst så vill vi hänga medaljen på Byggfabriken. Där finns allt för kunniga och mindre kunniga funkisfantaster, sekelskiftesspeciallister eller dig som bara är på jakt efter originaldelar i nyproduktion. Om ni blivit oense, hur har ni löst det? – Vi rekommenderar sten-sax-påse för alla dispyter. Fler tips om såväl samlevnad som renovering och livet på landet kan du nu rodnande lära dig i ”Det kan inte mer än rasa – Konsten att äga ett lantställe”. Ronny Larsson


SUCCE FÖR FREIXENET PROSECCO Med de finaste Gleradruvorna från Italiens proseccoregion Veneto har Freixenet Prosecco på kort tid blivit en riktig storfavorit! Den har frisk och elegant smak med toner av mogen citron, gröna äpplen och grapefrukt.

FREIXENET PROSECCO Art nr 77774, 11 % alc vol, 75 cl, pris 99:-

Gay Jul från oss alla, till er alla – en riktigt

Julmässa

med Stockholms Gaykör

I väntans tIder, i adventstid, samlas vi till Regnbågsmässans traditionellt otradi­ tionella julmässa – en kontemplativ kraft­ samling och ett andrum innan hetsjakten på julefriden börjar. Granen glittrar i regn­ bågens färger och en himmelens änglaskara sjunger vackra sånger. Kom, snart är det jul! Eftermingel med ädelpepparkakor och must. Präst Adrienne Riddez • Regnbågsmässans volontärer Teckenspråkstolk Jessica Rosell söndag 9 dec kl 18.00 a ss ä sm g å b n g e R alm, Stockholm i Sofia kyrka på Söderm

jolly and gay! ’Tis the season to be Följ oss på facebook.com/regnbagsmassan eller besök www.regnbagsmassan.nu

Det finns inga rätt eller fel när en älskad person ska begravas. Låt hjärtat och känslan styra. freixenet.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.

Se våra filmer på fonusost.se


-47-59-

Intresserad av en Feng Shui-konsultation? Kontakta jenny@inviteflow.com

Feng Shui förändrade Jennys liv – nu släpper hon bok Jenny Polly Jonsson har tillsammans med kollegan, läraren och ägaren till Nordic School of Feng Shui, Susanna Utbult, skrivit en bok om just läran Feng Shui. Feng Shui flow - skapa hållbar inredning är kanske julklappen till den som inte funnit balans i hemmet och vill veta mer om hur viktigt det är att få rätt energi och harmoni hemma. Så, berätta, vad är egentligen Feng Shui? – Enkelt förklarat, att leva i balans och harmoni med din omgivning. Men Feng Shui är inte bara en enda sak, utan tre saker: vetenskap, konstform och livsfilosofi, allt i ett. Det finns något för alla i Feng Shui oavsett vilket intresse du har. Vad kan Feng Shui göra för dig och din inredning? – All skillnad i världen. Den gör att ditt hem känns vackert och hemtrevligt. Man brukar säga att bra Feng Shui inte skall synas, den skall kännas. Det betyder att den som kommer hem till dig skall uppleva ett välbehag samtidigt som det ser vackert ut - utan att egentligen kunna sätta fingret på några specifika detaljer. Ditt hem är en plats där du alltid skall känna dig trygg och få energi. Känner du dig trött, hängig och omotiverad? Ta en titt på ditt hem. Du kanske hittar svaret där. Ett stökigt hem speglar ett stökigt inre. Du har säkert känt många gånger att du mår bättre efter att du har städat eller rensat ut ett rum eller garderob. Detta är bara små bevis på hur din omgivning påverkar dig och att du kan styra hur du mår. Vad är det vanligaste felet folk gör

när de inreder, något som går helt School of Feng Shui. Jag ville satsa på emot Feng Shui-lärans grunder? att bli certifierad Feng Shui-konsult för – Att tex låta tv:n ta upp den största att kunna starta en ny karriär. Det är ett väggen, där soffan borde stå. Att inreda av de bästa besluten jag tagit. Den kunefter färg trender, som allt i svart eller skap jag fick om Feng Shui under utallt i vitt, det skapar en obalans. bildningsåret ändrade hela min livsstil, – Så mitt förslag är att ta hjälp och mitt sätt att tänka och förhålla mig till råd. Mina kunder kommer oftast till livet. Jag kunde nu sätta ord på känslor mig i det stadiet, då det har försökt att få ihop sin inred- ”Om hallen har blockeringar i form av kläder, skor, ning, men känner att den ”röda tråden” saknas. eller en röra så kommer Hur upptäckte du själv inte energin kunna flöda” läran? – Jag försökte få ihop min inredjag inte tidigare kunnat beskriva. Det ning men kände att det var något som var nu jag förstod att hemmet är en fattades. En dag våren 2015 så googlade förlängning av mig själv och att jag kan jag Feng Shui-konsultation på nätet. påverka hur jag mår. Då dök Susanna Utbults namn upp, Om du kommer hem till nån som hon drev Nordic school of Feng Shui. inte inrett enligt Feng Shui känner Vi bestämde att hon skulle komma du av detta direkt? hem till oss och göra Feng Shui– Ja, det känner jag direkt. Det är konsultation. Efteråt pratade jag och ofta en obalans. Det kan gälla färger, min fru Jenny om att det faktiskt skulle eller att rummen är övermöblerade eller räcka med att Susanna själv kunde sitta att rummen har för få möbler. i en fåtölj hemma hos oss, för hela hon Finns det något rum som är viktikändes så Feng Shui. Hennes varma gare än något annat? utstrålning och den jordande känslan – Det är en fråga som jag ofta vi upplevde skulle räcka. Kort efter får, jag skulle säga att hallen är den konsultationen bestämde jag mig för viktigaste. Där kommer chi (energin), att gå hela hennes utbildning på Nordic in. Om hallen har blockeringar i form

av kläder, skor, eller en generell röra så kommer inte energin kunna flöda vidare i ditt hem. Även sovrummet är viktigt eftersom vi vistas där en tredjedel av livet. Så skapa ett sovrum som ger god sömn. Går det trender i Feng Shui och vad är hett just nu? – Vi människor håller ett högt tempo i livet. Vi ska hinna med både det ena och det andra efter jobbet. Vi påverkas av allt, hemmet, jobbet, vägen dit, människorna du jobbar med, umgås med och så vidare. Någonstans så måste du kunna ”ladda batterierna” och det är ditt hem delvis till för. Tillstånd smittar och miljön påverkar oss. Då har vi även förstått att hur vi bor, var vi jobbar, också påverkar oss. Så trenden nu är människans medvetenhet kring att vi är påverkade av vilka miljöer vi vistas i. Du skriver om ”hållbar inredning” vad innebär det? – Du behöver inte alltid köpa nytt. Kolla på loppisar, måla om en möbel du tycker om för att fräscha upp den. Blanda gärna nyare möbler med äldre, det skapar en balans. När du vet vad som skapar balans i ditt hem, kommer du även köpa färre saker, vilket minskar konsumtionen. Ronny Larsson


FOTO: MAGNUS RAGNVID

-48-59-

Johannes Nilsson Ålder 32. Yrke Företagare. Civilstånd Singel. Uppväxt Växjö. Bor Vasastan, Stockholm. En film Greatest Showman. En tv-serie Looking. En låt Åh nej kan inte välja, måste jag välja? Det skulle kännas orättvist. Men Sam Smiths Pray ger mig gåshud. En pod Aldrig lyssnat på en pod, är det kul?

johannes fixar mysbelysningen ”Äldst i Småland. Yngst i Stockholm”. Det är med den slogan som Växjö Elektriska nu öppnat butik i Stockholm. Butiksägaren heter Johannes Nilsson och är tredje generationen i företaget. Vi tog ett snack med honom och pratade belysning, led-lampor, vanligaste felen folk gör och vad som är big no-no:s. Växjö Elektriska i Stockholm, berätta, hur kommer det sig? – När jag läste ekonomi på universitetet insåg jag att jag ville göra något med varumärket Växjö Elektriska, det fina varumärket som förvaltats så väl av min mormor och morfar och senare mamma. Om inte jag hade gjort det hade någon annan gjort det. Eftersom jag bor här och Stockholm är Europas snabbast växande huvudstad så var valet självklart att expandera vårt omtyckta koncept just här. Ni firade ett år i september, hur har det första året varit? – Första året har varit hektiskt och intensivt men otroligt roligt. De första veckorna gick jag runt med ont i magen över hur satsningen skulle gå. Men nu efter ett år kan vi konstatera att vi har blivit väldigt väl mottagna av våra kunder i huvudstaden. Har man samma smak i Växjö som i Stockholm? – Faktiskt ser vi en skillnad mellan vilka färger och armaturer som säljer i Växjö respektive Stockholm. I Stockholm är till exempel svarta lampor väldigt populära medan det i Växjö är vitt som gäller. Du är uppväxt med lampor och belysning, har det alltid varit en självklarhet att du skulle jobba med det här?

– Nej inte alls. För några år sedan aldrig haft tanken att involvera mig i familjeföretaget. Innan jag pluggade så jobbade jag med träning och hälsa, så det var en vändning när det blev mer och mer klart för mig att jag ville ta Växjö Elektriska vidare. Sen har jag alltid haft ett intresse för inredning och framförallt lampor, och det hjälper till. Vad är det vanligaste felet ”Min mamma brukar säga till på folk gör när de skaffar restauranger och i butiker vad lampor till sitt hem? hon tycker kan förbättras” – Man tittar på lampan istället för ljuset. Ljussättning flesta vara helt borta. Därför har vi gått är så mycket mer än bara fina lampor. över till LED som är en ny teknik. LED Vi vill kombinera utseende med funkdrar både mindre el och håller betydligt tion, det är då resultatet blir som bäst. I längre, så det är win-win för både oss vårt land, där det är kolsvart halva året konsumenter men även för miljön. och vi vistas väldigt mycket i våra hem Det man ska tänka på är att välja en är det så otroligt viktigt med rätt ljus på LED-ljukälla med god kvalitet och som rätt plats. passar dina behov. Ofta får vi höra: Jag kan tycka att det är en djungel ”Usch nej, inte LED, det blir så kallt numera med lampor, förut var det och tråkigt ljus” MEN så behöver det glödlampor och watt, nu är det inte vara. Det händer massor med saker nåt helt annat med led, halogen, hela tiden på marknaden och idag finns lågenergi och LM… Hur ska man det varma ljuskällor som är dimbara och tänka här? ger ett väldigt fint ljus. – Eftersom EU har infört nya diScannar du av folks belysning och rektiv på vilka ljuskällor som är tillåtna lampor när du är hemma hos dem? att importera är det faktiskt en djungel – Haha, svaret är faktiskt ja. Alltid. just nu. Glödtråd och halogen är på väg Jag tittar på lampor och belysning bort och inom några år kommer de överallt. Min mamma brukar säga till

på restauranger och i butiker vad hon tycker kan förbättras. Men än så länge går jag inte riktigt så långt som hon gör. Finns det några big no no:s? – Hänga lampan för högt. Välja fel ljuskälla till sin armatur. Att snåla in på dimmer i ett rum man vistas mycket i. Det är tre saker som ger mig krypningar under skinnet. Så om du träffar en kille som har lysrör i taken och ingen dimmer i lägenheten så är det rätt kört... – Haha, ja, helt kört! Vad är storsäljaren i butiken? – Just nu julbelysning, vi har både nyheter och klassiker som är populära just nu. Till exempel Snowflake från danska Le Klint, en handgjord julstjärna med lite ny touch. Gör ni hembesök hos folk som vill ha hjälp? – Ja det gör vi! Vi har Hanna hos oss som är ljusdesigner och jobbar heltid med att hjälpa till med det perfekta ljuset. Vi besöker hem och kontor och lägger en plan samt förslag efter kundens behov. Finns det nån trend inom lampor och belysning just nu? – Absolut, lampor har fått en större betydelse i våra hem och arbetsplatser. Innan handlade det mer om funktion men nu har belysning blivit en viktigare del i inredningen. Anders Öhrman


Städning och annan hemservice i Stockholm sedan 2006 FÄRSKA SKALDJUR TILL DIN DÖRR MED FREDAGSRÄKAN Beställ och vi levererar färska Smögenräkor och skaldjur med goda tillbehör direkt till din dörr eller arbete varje fredag!

Vi har också tillbehör till julbordet och presentkort. Eller varför inte boka upp nyårshummern!

Vi finns på fredagsrakan.se

Tel 08 410 031 05 www.maidinsweden.se

JulRäka 2.indd 1

F R E D S GATAN 5 WWW.FREDSGATAN5.SE

300 kvm heminredning, möbler, presenter och Stockholms största utbud av Orrefors, Kosta Boda.

2018-11-23 08:24


I NYA LOKALEN TESTAR VI ÄVEN FÖR SYFILIS. n

ta ga

s

n ste

ng

Ku

Sa en

väg

ea

Sv

tan

rga

äta

ltm

an

m åd

tan

a sg

R

T

Vår nya adress är Saltmätargatan 20. Det i samma kvarter som tidigare, men på baksidan. T-bana Rådmansgatan. Öppet tisdagar och torsdagar 18.00 – 20.30. På Testpoint kan du helt anonymt testa dig för hiv och syfilis. Du får svar på 15 minuter. Välkommen.


-51-59-

En lyxig östersjökryssning Man behöver varken åka till Medelhavet eller Västindien för en lyxigare havskryssning. Vi skippade buffé, våningssängar och sliten inredning för att ta 24 timmar på Östersjön med Viking Lines färskaste kryssningsfartyg Grace. Viking Grace kryssar mellan Stockholm och Åbo och är det första passagerarfartyget i sin storlek som drivs av svavelfri, flytande LNG-naturgas och även det första fartyget i världen att använda ett system som omvandlar spillvärmen från fartygets motorer till ren och utsläppsfri el. Elen används bland annat till belysning ombord. Bara en sån sak. Vi lämnar Stadsgårdskajen i Stockholm 7.30 och checkar in i en premiumsvit. Här finns ett gigantiskt fönster som ger fantastisk utsikt, och rymd åt hytten som också har soffa, kyl och en skön dubbelsäng. Badrummet är fräschare och större än vanligt och med smakfull inredning. Frukost ingår i premiumhytterna och vi behöver inte köra storbuffé. Istället serveras vi en utbudsrik buffé i Oscar a´la Carte, en snygg mörkt inredd restaurang med stora panoramafönster. Allt finns, extra plus för goda tårtor och att ett glas cava ingår. Lyxigt värre och skönt att få avnjuta frukost på tu man hand utan larmiga bufféköer. Viking Grace inredning är riktigt snygg och det är befriande att visats i en miljö som är svalt nordisk och inte så guldprålig. Ombord finns flera olika restauranger med varierande utbud. Frank’s påminner om Vapiano till konceptet, beställ över disk och det laddas

på ditt lånade kort som du senare betaVi återvänder till Oscar för midlar för när du går ut. Här finns burgare, dagen. Skaldjursplatån för 50 Euro pizza, husmanskost, sallader och urgoda är magisk, kräftor, musslor, hummer. ramennudelskålar. Jag tar Shoyu RaKrabba, räkor…. allt smakfullt upplagt. men (Ramennudlar, fläsk-kycklingbul- Servicen är extra fin och de mogna jong, kokt hönsägg, griskind, vårlök) servitriserna gör ett strålande intryck. supergott för 14 euro. Pojkvännen tar Vi kommenderar också en botanisering hamburgare på högrev. God men de i den rika vinlistan plus att absolut testa tillhörande lökringarna var torrare än desserterna. Mjölkglass och hallonsorfnöske. Pizzorna ser dock delikata ut och alla priser ”Lyxigt värre och skönt är rimliga, från 13 euro att få avnjuta frukost på och uppåt. tu man hand utan larmiga Andra matalternativ bufféköer” ombord är caféet Sweet & Salty och såklart The Buffét som serverar den klassiska buffén. Innan middag checkar vi in på SPA på översta däck. Två stora bubbelpooler med utsikt över havet tronar i huvuddelen och vi njuter av såväl örtbastu, vanlig bastu och ett besök i kylande snögrottan. Här finns också en bar som serverar frukt och vatten plus säljer alkoholhaltiga drycker. Vi tar en Sail Away, som är en kombo av ryggmassage med peeling och ansiktsbehandling och Captains choice, en ansiktsbehandling för män, som ger huden ny energi, allt med produkter från Babor. Så skönt! Vi älskar också lugnet som infinner sig när man får ta på sig en badrock och stuffa runt i tofflor i avkopplande ångor.

bet med mjölkmaräng kan vara det godaste i efterrättsväg vi ätit. Även fartygets val av ostar från regionen är mums. Intill Oscar ligger Champagne– och vinbaren Seamore som även har en take away butik. Besök! Grace stoltserar också med Östersjöns största taxfreebutik på 1 600 kvadratmeter. Öl, whiskey och champagne har egna utrymmen. Och man kan gå runt här bra länge. Victorias Secret Beauty har också en egen butik ombord. Denna kryssning blev lugnare men för den dans- och partysugne finns coola Rockmore Bar, stora nattklubben Vogue med två våningar som kör liveuppträdande och dj:s till småtimmarna plus Retro Bar & Dancing som erbjuder alltifrån dansband och karaoke till quizar. Vi vaknar utvilade i Stockholm tidigt dagen efter. Detta var en resa med Grace. Prisexempel: Premiumfrukost med mousserande vin, entré till Spa & Wellness, spabehandling 45 minuter, trerätters a la carte middag i restaurang Oscar (exkl. dryck) & del i Premiumhytt med dubbelsäng och havsutsikt 1.745:-p.p. Ronny Larsson


KÖTT- OCH VINHIMLEN Ett unikt och exklusivt koncept där fokus ligger på kött och vin. En plats där du som gäst kan välja vilken köttbit och vilket vin som önskas till middagen. Allt detta i en avslappnad och modern loungemiljö med styckningsscheman, mattor av koskinn och detaljer i stål, trä samt skiffer. Här erbjuder vi köttprovningar, vinprovningar, våra populära mat-och vinresor för både privata sällskap samt företag. Läs mer om vårt nya koncept på vår hemsida. Varmt välkommen till Kött- och vinhimlen på Grythyttans Gästgivaregård!

Bokning: 0591- 633 00 | kontakt@grythyttan.com www.grythyttansgastgivaregard.se

SPADAGAR

Unna dig lite extra lyx och livskvalitet i vardagen! Mitt i trolska Bergslagen, där rofylldheten är total och luften så klar att varje andetag känns som en inre rening. Där ligger Loka Brunn som skänkt människor livskraft i 300 år. Välkommen till Loka Brunn - där livsnjutning är som bäst! LÄS MER & BOKA PÅ VÅR HEMSIDA

0591 - 631 00 | info@lokabrunn.se | www.lokabrunn.se


-53-

breakfast at tiffanys

”And I said, What about Breakfast at Tiffany’s? She said, I think I remember the film. And as I recall, I think we both kinda liked it.” Så går låttexten i Deep Blue Somethings hit från 1993 som anspelar på filmen från 1961 med Audrey Hepburn. Nu kan man äntligen äta frukost på Tiffanys i New York. Om man får bord vill säga...

I öppningsscenen till filmen Breakfast kliver in i det lilla hörnrummet. at Tiffanys kommer Holly Golightly, Platserna släpps 30 dagar i förväg spelad av Audrey Hepburn, åkande men försvinner snabbare än du hinner i en bil på ett öde 5th Avenue i New säga Tiffanys. Men misströsta inte, det York. Bilen stannar till vid Tiffanys och går att anmäla sig på appen RESY så Holly, som är uppklädd till tänderna får man ett mess om det blir något lei den klassiska svarta klänningen från digt, men då har man bara sekunder på Givenchy och med uppsatt ”Nu har The Blue Box Café hår, pärlhalsband och höga slagit upp dörrarna på klackar, ställer sig framför skyltfönstret och tittar in i fjärde våningen på butiken. Hon tar en klunk Tiffanys. Men platserna ur sin kaffemugg och plockar är få och trycket hårt” upp croissanten från en papperspåse. Där står hon, och tittar in. sig innan någon annan tar dem. Men Och äter sin frukost utanför Tiffanys. jag lyckades, så det går… Filmen är idag en klassiker, det blev Väl inne på Blue Box Café visas Audrey Hepburns stora filmroll och jag till mitt bord som är uppdukat i låten Moon River skrevs speciellt till turkost och vitt, ja hela stället badar i Audrey för filmen. Men det blev också vitt och turkost. Besökarna är mestadels starten på en dröm för väldigt många kvinnor 40+ och några bord bort från att en dag få äta frukost på just Tiffanys. Och sedan ett år tillbaka är det möjligt då The Blue Box Café har slagit upp dörrarna på fjärde våningen på Tiffanys. Men platserna är få och trycket hårt. Jag räknar till max 15 små bord och ca 35 platser när jag

mig sitter ett par som verkligen har ansträngt sig och klätt upp sig ordentligt. Tjejen har svart dress och pärlhalsband (som Audrey i filmen), killen bär fin mörk kostym. Det syns på dem att de längtat efter detta och jag skulle inte bli förvånad om killen när som helst skulle gå ner på knä. Menyn på Blue Box är satt, priserna också. Och man kan välja mellan frukost, te eller middag. Oavsett tid på dagen. Jag vill självklart äta frukost och några minuter senare serverar en kypare i vit kavaj mig en fruktsallad, croissant med sylt och nutella, samt en tjusigt dekorerad avokadomacka. Hovmästaren kommer med kaffe. Och allt smakar perfekt. Vi är fyra våningar upp och utanför fönstret ser man 5:e Avenyn och lite längre bort Central Park. Och visst är det är nåt speciellt med att vara här. Breakfast at Tiffanys är inte bara en film eller en låttitel med Deep Blue Something, det har blivit en liten fantasidröm, och jag tycker själv att det är väl värt de 35 dollar jag betalar för frukosten och hela upplevelsen. Var-

dagslyx - och en annorlunda sevärdhet - i New York helt enkelt. Men visst är det lite märkligt att vi är så många som vill äta frukost på Tiffanys, när vi egentligen borde stå utanför Tiffanys och äta en crossiant och en kaffe, precis som Holly i filmen. För någon frukost inne på Tiffanys åt hon ju aldrig... Men vem bryr sig om det, alla här inne på The Blue Box Café kommer att lägga ut en bild på instagram med texten ”Having brekafast at Tiffanys” och invänta alla vänners avundsjuka likes. Anders Öhrman


-54-

dags att nominera dina favoriter till

gaygalan2019 Dags för QX Gaygala 2019 och i år har vi tightat till kategorierna så de blev färre till antalet. Men vi ser fem nominerade i alla kategorier istället! En nominering är redan klar och det är Henrik J för Årets Drag som hen automatiskt förtjänade i och med vinsten i Dragqueen of the Year-kvällen på Backdoor den 9 november. Och kom ihåg: Detta är bara förslag, känn er fria att nominera vem, vad och vilka som helst! Gaygalan hålls på Cirkus i Stockholm måndag den 4 februari.

Å

rets HBTQ ICA VD:s Caroline Farberger kom ut som trans, kaxiga Angie prydde QX-omslag och berättade om kärleken till brudar och musik, Kamferdrops kom ut med att hon hade flickvän, gjorde Diggiloo-succé med Mariette och de båda var med i Mello. Fab Freddie var också glittrig i Melodifestivalen och nu hoppas vi på samma succé nästa år för Marika Carlsson, som släppte bok och blev folklig under Diggiloo. Allt för Sverige-Andrew gick nästan till final och Thomas Sekelius släppte bok. Transrapparen Mandy Rich släppte musik, främst grymma Skarpnäck, och i våras blev Robinson: Fijis Johan en tv-favorit som delade tittarna i två läger. Och så har vi Nilla Fischer som tilldelades Diamantbollen och höll brandtal om jämställdhet på Fotbollsgalan. IdolSebastian som fortsätter att överraska! Och inte minst den fantastiske Robert Fux som gör succé på Stadsteatern.

Jimmy Åkessons vidriga uttalanden i partiledardebatten och hon har alltid stått på minoriteternas sida. Nordic Choice Hotels ägare Petter Stordalen röt ifrån när ledarskribenten för Tidningen Dagen valde att bojkotta hotellkedjan för dess samarbete med Pride, ”Vi stöttar Pride för att vi vill säga till världen att vår dörr står öppen oavsett vem du är och hur du identifierar dig. Vi höjer våra röster för jämställdhet, respekt och allas lika värde.” Uno Svenningsson hissar regnbågsflaggan varje dag på sin tomt i Stenungsund, och när någon homofob skar ner flaggan köpte han genast en ny och fortatte flagga regnbåge varje dag. ”Den behövs här, och jag och min fru vill visa var vi står i dessa frågor”. Mia Skäringer berättar i QX att om det tar slut med hennes nuvarande man så är hon klar med män, ”det får bli en kvinan nästa gång”. Mia är en av Sveriges mest uppskattade och roligaste kvinnor och hennes podd med Anna Mannheiner är en klar favorit.

Årets HBTQ-vän Mendez berättade inför miljoner tittare om hur han stöttar sin homosexuelle son Leo och våra hjärtan smalt. Emma Knyckare gjorde en mansfri musikfestival vilket blev en härlig fristad för kvinnor som är trötta på tafs och tjafs från snoppbärare. Moderatpolitikern Mattias Liedholm sitter i styrelsen för Karlskrona Pride och misshandlades efter att ha försökt stoppa ett bråk. Han fick därefter ta mycket hot och hat för sin kamp för allas lika rättigheter oavsett hudfärg, sexuell läggning eller identitet, men backade inte. Eldsjälen Mats Falck från Örnsköldsvik utsågs till Årets förenare för sitt arbete som sektionsordförande för fotbollsklubben Gottne IF då han fått klubben att fokusera på integration och acceptans. Bland annat bär spelarna regnbågsarmbindlar för att visa att klubbens värdegrund är jämställdhet. När regnbågsbindeln bröt mot regler hittade svenske handbollshjälten Tobias Karlsson ett nytt sätt att visa regnbågsstöd under sina matcher i Europa: Han lät specialtillverka ett par regnbågsskor! Annie Lööf var den enda partiledare som högg i mot

Årets Drag Madame Heinz, Reine, Cherry Wilder, Miss Tobi, Admira Thunderpussy, Imaa Queen, Cabaret Moulin, Carnita Molida, Babsan, Lucky Slut Bonita, Fru Zhu, Lizzie Disco, Fashion Pack, Bebulah Leigh, Robert Fux, Emelina Glamer, Miss Fluffy, Sebaby, Peter Englund, Butchessa, Miss Inga, Nomai Nomai, Cherry Wilder, Miss Vanity, Miss Petersson a´la Carte, Linda Gold, Mamula Mutti, Champagne Safari, WAD Girls, Miranda Dior, Joana Fortress, Viola Spiderleg, Lavender Whipp, Natalie Palermo, Rucula Hängbjörk, Madrid, Vamp, och… ja, vem mer?! Årets Film Vilket kanonår på filmfronten! Så mycket starka HBTQ-filmer som prisats världen över: Call Me By Your Name. Love Simon, Bohemian Rhapsody, Boy Erased, En fantastisk kvinna, Collete, The Miseducation of Cameron Post, Battle of The Sexes, Olydnad, McQueen, Alex Strangelove och svenska Leva älska.

Årets TV Regnbågsstarka personer tog plats i rutan i år. Alla dessa favoriter hade deltagare som var HBTQ: Bonde söker fru – kärlek för alla, Dessertmästarna, Allt för Sverige. Robinson: Fiji. Sen ska vi inte glömma bort Anton Hysén i Hyséns, Andreas Lundstedts discoodyssé i I will Survive och Sex med Smail med Isabelle och Sabina. Och såklart UR:s Tack Gud jag är homo med Alice Hollingworth och Linda Rosendal och megapopulära Vår tid är nu. På den utländska seriesidan hade vi såklart spanska Netflixfavoriten Elitskolan, grymma dramat Mordet på Versace med en lysande Darren Criss, och transtäta Pose. Andra: Gränsland, Pose, 9-1-1, The Handmaids Tale, Riverdale, The Hunting of Hill House och Will & Grace. Lägg därtill nya Fab 5 som snabbt blev en favorit. Årets Scen Tommy Körberg hyllades i Lola, Alcazar gjorde en sista vända i explosiva 20 Years of Disco: Mission Completed, Robert Fux strålade i Stadsteaterns Ned med vapnen och Babsan tog ut sitt Liv i Rosa på turné. Lägg därtill Dramatens sorgligt vackra Angels in America, och Teater Peros gripande Spindelkvinnans kyss. Mia Skäringer sålde ut varje säte till No More Fucks To Give och Peter Jöback berättade och sjöng om sitt liv i Med Hjärtat som insats. Årets Bok Såna som du ska inte va här av Marika Carlsson, Q av Fredrik Ekelund, Tusen bitar av Marcus Jarl, Rosenregimen av Elin Bengtsson, Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell, Kom ut kom in av Andres Esteche, Slutet av Mats Strandberg, En dag ska jag lämna allt det här av Katarina Bivald, Sjöhästar av Niklas Mesaros, Silvana av Silvana Imam, och såklart queeriga novelsamlingen Hetare - Elva noveller som känns. Fler förslag? Gör som författarna: Skriv! Årets Låt Shallow Lady Gaga & Bradley Cooper, Fuego Eleni Foureira,

Everyday Mendez, Astronaut Darin, No Tears Left to Cry Ariana Grande, Every Single Day Felix Sandman, Perfect Ed Sheeran, One Kiss Calvin Harris & Dua Lipa, Darkside Alan Walker, Hon dansar vidare i livet Hov1, Flames David Guetta feat SIA, Sweet But Psycho Ava Max, Ruin My Life Zara Larsson, Toy Netta, Forgive Me My Friend Smith & Thell, In My Mind Gigi D´Agostino, Promises Sam Smith & Calvin Harris, Solo Clean Bandit & Demi Lovato, Remind Me To Forget Kygo, Större Molly Sandén, Sand Molly Sandén, Party Voice Jessica Andersson, Mer för varandra Norlie & KKV, Put Your Hands Up For Sverige Samir & Viktor, FEFE 6ix9ine & Nicki Minaj, Dance You Off Benjamin Ingrosso, God´s Plan Drake, For You Mariette, Youngblood 5 Seconds of Summer, Tror du att han bryr sig Benjamin Ingrosso & Felix Sandman…vad mer? Årets Ställe Nominera fritt, men här är ett gäng tips: King Kong, Backdoor, Moxy, Bee Göteborg, Secret Garden, Wonk, Bitter Pills, Side Track, Texas Sauna, Gretas, Queer, Patricia, Mälarpaviljongen, LIQ, Unique, Limbo, Bee Bar Malmö, Red Shoe Bar, Secret Garden, Urban Deli Nytorget, Urban Deli Sveavägen, Melt, Whippet Lab, Wish, SLM Sthlm, SLM Malmö och SLM Göteborg. Och om din favorit inte är nämnd, feel free att nominera! Årets Vardagshjälte Lesbiska ICA-handlaren Jennie Steiner som outtröttlig står upp mot nazistattacker på sin butik i Trosa, Cake Cowboy-Markus som efter nazisthot till egna butiken fick 30 företagare i lilla Kivik att hissa regnbågsflaggan för att visa regnbågssolidaritet efter det som hänt. Häcklöparen Hampus Widlund sprang med regnbågsfärgade naglar under Finnkampen – och kom dessutom ut. Samtidigt som Nordiska motståndsrörelsen skrämde Stockholm under en demonstration, gifte sig Marielle och Ellen under regnbågsflagg mitt på Riddarfjärden framför nassarnas näsor.


-55-

Linda och Alice (Tack Gud jag är homo)

Imaa Queen

Bohemian Rhapsody

Caroline Farberger

Angie

Darren Criss (Mordet på Versace)

Vår tid är nu

Mendez

Ariana Grande Elitskolan

Mariette

Kamferdrops

Sebastian

Petter Stordalen

Andreas Lundstedt

Tommy Körberg

Love Simon

Robert Fux

Jennie Steiner-57-

hot like hernandez Stylisten Julian Hernandez är en av Sveriges hetaste manliga influencerprofiler. Hans 54 000 följare lajkar varje steg han tar och i höst har han gett Idol-artisterna ett stilfullt yttre. Julian är en av Sveriges 50 bäst klädda män 2018 enligt Café och lever (och jobbar) tillsammans med en av Sveriges hetaste fotografer, Rami Hanna.

TEXT ronny larsson FOTO Rami Hanna

Julian Hernandez föräldrar kommer från Kuba, där han växte upp med mamma som bodde där innan hon flyttade till Florida. Som tonåring flyttade han till sin pappa som bodde i Sverige. – Allt var helt annorlunda här, men jag trivdes. Jag lärde mig ett nytt språk fick leva på ett annat sätt, berättar Julian. Efter högstadiet flyttade han till mamma och syster i Miami. Där han pluggade och jobbade, bland annat för skokedjan Aldo. I Florida började Julian intressera sig för sociala medier. Han bloggade om Miami-tips och var tidigt aktiv på Instagram där han la upp outfitbilder. När han som 22-åring kom tillbaka till Sverige, för att bli butikschef för Aldos nyöppnade Sverige-butik, började han blogga på en lifestyleportal för killar. Snart hade han massor av följare. Men Julian tröttnade på bloggandet och satsade på sitt Instagram-konto. För två år sedan blev han influencer på heltid. – Jag var lite rädd att ge mig in i den här världen, för det fanns verkligen ingen garanti för en stadig inkomst. Men det gick bra, säger han med ett leende. I dag har han 54 000 följare och flera värdefulla ”samarbeten” som ger honom en stadig ekonomisk inkomst. ”Samarbeten” innebär att företag betalar för att synas i olika inflytelserika personers sociala kanaler. Julian ligger hos Cube, en agentur som aktivt

jobbar med hans Instagram och tar emot förfrågningar. Det innebär att han exempelvis får förfrågningar om att i sitt flöde visa upp en produkt, alltifrån buteljerat vatten till kläder och hotell. – Ofta har kunden en idé som jag sedan får skapa något kring - det kan handla om en insta-post och en story och andra gånger kan det landa i större upplägg som ambassadörsskap.

samarbeten så måste det framkomma att det är produkten som är i fokus, det finns väldigt tydliga regler. Jag gör mest med mode-aktörer och tackar hellre nej till nåt som inte är moderelaterat. – Det är ju en väldigt konstig värld om man ser detta utifrån. Men det är också ett nytt yrke som vuxit fram de senaste tio åren, och unga ser detta som en självklar yrkesroll. Är det hårt arbete? – Man lägger lika mycket ”Det underlättar för tid och jobbar hårt som andra. folk att sätta etiketDet tar väldigt mycket tid att ter men för mig är det fota och redigera bilder, och att inte viktigt” tänka kreativt kring marknadsföring av både sig själv När det kommer till arvoden så vaoch olika varumärken är en daglig rierar det mycket beroende på kund, utmaning. omfattning, rättigheter och så vidare. – Vi influencers jobbar mycket, Det kan röra sig om ett par tiotusen men är priviligerade. Vi blir inte upp till mycket mer. svettiga, har ryggvärk och så vidare, Agenturen Julian jobbar med säljer in och vi jobbar med nåt som är ytligt. samarbeten med företag som vill åt Vi räddar liksom inte liv och de som hans följare, som är 50/50 fördelat på gör de jobben ska ha all cred i värlmän och kvinnor, i åldrarna 18-35. den. Detta är en konstig bubbla, där – Min nisch är och har alltid varit det handlar om att skapa en dröm, en unisex. Jag vill inspirera alla kön vision som får våra följare att fantisera och blandar fritt från dam- och herr sig bort. avdelningar när det gäller kläder. Jag Julians mamma vill att sonen ska börhar inte flest följare, men jag har rätt ja plugga så småningom men Julian följare. Det är viktigt att folk följer ser detta som sitt yrkeskall och något dig för att de gillar dig och litar på han kommer göra framöver. ditt omdöme. Då inspireras de av dig. – Jag tror inte att yrket har en Måste du gilla produkten du ålder. Man kan fortsätta så länge man inleder ett samarbete kring? är tydlig och har ett starkt varu– Ja. Jag testar den och skriver om märke. Följarna blir äldre och växer den med mina ord. När det gäller med dig.

Julian Hernandez Ålder: 29 Yrke: Influencer/ digital content creator Civilstånd: Sambo med pojkvännen Rami Hanna Bor: En tvåa i Kristineberg, Stockholm, ”som börjar bli för liten för alla kläder och skor”. Dyraste plagget i garderoben: Ett par skor för 9 000 kr. Influeras av: Kanye West är bra på mode Vad är det bästa med Rami: Finns väldigt mycket, han tar hand om mig på ett tryggt sätt. Var är du om tio år: Då jobbar jag fortfarande med det här, och stajlar artister i stora produktioner och har hund och kanske barn. Mest känd i telefonlistan: Bianca Ingrosso? Senaste gången jag blev starstruck: Var ute och festade med Rihanna i New York. Hennes kusin bjöd med oss på hennes privata fest. Det var surrealistiskt. Dricker: Älskar Whiskey sour, G&T och vin. En vanlig dag för Julian: Vaknar, tränar, möten, fota ett samarbete där Rami hjälper till. Sen gå på nåt event, ofta en middag. Sen hänga med vänner hemma, Rami gillar att laga mat.


I höst har Julian som sagt jobbat som stylist med Idol och under Mello har han jobbat med namn som The FO&O och Samir & Viktor. Andra kunder är Danny och Darin. – Som stylist testar man sig fram, lär känna personen för att hamna rätt. Det är ett samarbete som växer fram. Men oftast träffar jag rätt (skrattar). Föds man med stil? – Nja, jag tror absolut att man kan lära sig det här med stil, hitta ett intresse. Och det spelar ingen roll hur mycket eller hur lite pengar man har, stil kan man få för en väldigt billig peng om man bara har känsla. Julian Hernandez står på egna ben, men jobbar en del med sin pojkvän, fotografen och influencern Rami Hanna, som han blev ihop med efter att de varit bästa vänner i tre år (”Det var bara inte rätt tajming innan”). – Vi har samma storlek så vi delar garderob till 100 procent, alltifrån kalsonger till tröjor. Och det är väldigt praktiskt. Han berättar att det är skönt att de jobbar med samma sak men att det

”Min nisch är och har alltid varit unisex. Jag vill inspirera alla kön och blandar fritt från dam- och herr avdelningar när det gäller kläder” samtidigt kan vara negativt eftersom de ständigt jobbar. – Det är svårt att lägga ifrån sig telefon eller dator. Men han plåtar nästan alla mina bilder och jag vet hur han vill ha sina, så det är en fördel att ha en pojkvän som är fotograf. Ibland samarbetar paret som duo. Inför EuroPride gjorde de en kampanj för nellyman.com där det tydligt framgick att de är ett par. – Vi väljer våra samarbeten och det kan vara skönt att vara lite low key med det privata. Men just Pride-jobbet kändes rätt. Hur definierar du dig? – Jag gillar inte att använda gay, straight…jag vill inte ha en stämpel. Jag har haft förhållanden med tjejer och killar, så då är jag väl bi. Det underlättar för folk att sätta etiketter, men för mig är det inte viktigt. Jag vill veta att du tycker om mig. – För mina vänner kom jag typ ut innan jag flyttade till USA och det var ingen big deal. Jag hade haft flickvänner innan och hade ”haft kul” med en killpolare och visste inte vart det skulle leda. För mig har det alltid handlat om att träffa rätt person, oavsett kön. Och det har jag gjort nu.


Fått något i utbyte mot sex?

Vill du dela dina tankar och erfarenheter med någon?

Du kan prata anonymt med Pegasus Råd och Stöd

www.pegasus.se


-60-

CHECKAR IN The Lodge SÖDRA UGGLARP 261, GENARP PRIS: 3790 KR (FRIDAY AT THE LODGE FÖR TVÅ): TAPASBUFFÉ, TILLGÅNG TILL SPA, 4-RÄTTERS MIDDAG, ÖVERNATTNING I LEXINGTON CABIN & FRUKOSTBUFFÉ

GYM

POOL

BAR

REST.

SERVICE FRUKOST RUMMEN MYSFAKTOR PRISVÄRT

22

TÄNKBAR HOTELLGÄST ROY FARES

Lämna allt för the Lodge Spahotellet The Lodge ligger avskiljt på en av Skånes högsta punkter, Romelåsen, mellan Malmö och Lund. Här lämnar man omvärlden och njuter av stillhet, spa och sprakande smaker.

Omgiven av vacker bokskog och stora slätter är The Lodge en oas för den som vill njuta av avkoppling, god mat, spa-relaxande och skånsk natur. Från början låg här bara en liten våffelstuga från 30-talet, men äventyrskillarna Henrik, Anders & Mikael bakom The Lodge hade sett ett flertal coola ”lodges” utomlands och tog över stugan, byggde om och ut, och idag ligger anläggning som adas New England här. The Lodge-området erbjuder 22 rum, så man är aldrig fler än omkring 45 personer plus personal på området, vilket gör upplevelsen väldigt lugn och harmonisk. Vi checkar in i sviten, som ligger i tvåvåningsbyggnaden Treetop Lodge. Intill ligger nio träcabins, alla med egen karaktär och inredning. Vi lägger oss i sängen och i fönstren framför oss breder det skånska landskapet ut sig. Så otroligt mysigt och rogivande. Badkaret står mitt i rummet och rymmer lätt två vuxna

män, vilket vi såklart ”Ett tag känns däremellan tillbringas i den superomboutforskar i ett hav av det som att vi nade loungen i stora bubblor både i karet och befinner oss på soffgrupper framför i glaset. Inredningen är den amerikan- brasan. till större delen signeMiddagsmenyn rad Lexington, vilket ska östkusten” byts var sjätte vecka, förstärker den lantligt efter säsong och de råvaror som är lyxiga andan. Ett tag känns det som tillgängliga i trakten. Vi bjuds på en att vi befinner oss på den amerikanotroligt vällagad meny på teman som ska östkusten. ”Hav”, ”Sjö” och ”Himlen”, Tänk Barn är välkomna, men knappt höstligt och lokalproducerat med några syns till. Detta är främst en smaker som vildand, pumpa, hasvuxen avkopplingsanläggning och i selnöt, och svamp. Ljuvligt. Stort plus spa-delen är det till och med 13-årsockså för den vinkunniga servisen. gräns. När vi besöker den sitter vi Vi vaknar utvilade och tar en löpi bubblande badtunnor på en altan tur längs blå spåret och skånes höstiga med skånsk vy framför oss. I sommar natur visar sig från sin vackraste sida. ska tunnorna bort och en stor pool, Därefter blir det frukost med ett brett kallvak & bastu ta dess plats. En spautbud, en frulle med våfflor får alltid avdelning med hawaiianskt tema och stora guldstjärnor. spa-ritual ska växa fram. Lägg därtill Vi lämnar The Lodge utvilade, yogasal, café och stora panoramalyckliga och välmående till max. fönster. Men just nu njuter vi här och nu, fullt ut. Det är flest par på plats, och många har åkt hit för att fly vardagen och ägna sig åt varandra. Så också vi. Och det känns avslappnat att visa kärlek även om vi är de enda som verkar hissa regnbågsflagg denna helg. På The Lodge betalar man för hela paketet, mat, spa och boende. En typisk vistelse består av en timmes runda i omgivningarna, afternoon tea, spavistelse med bad & bastu för att sedan övergå i fyrarättersmiddag innan sömn och frukost. Eventuell tid


Widlunds Begravningar

Julklappstips! Presenter till nära och kära.

Vi står upp för alla likas värde. Tillsammans med dig utformar vi ett tryggt och värdigt avsked.

THOMAS DENKE Klockor

HEDVIG HEDQVIST Swedish Modern

299:–

499:-

PETER ORTVIK Disco Night Fever

TOVE FALK OLSSON Sverige Brutal

299:-

379:–

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

VÄLKOMMEN TILL SQ BAR & RESTAURANG Här erbjuds minnesvärda matupplevelser i en vacker och varm restaurangmiljö med en härlig uteservering. På menyn hittar du allt från smårätter, huvudrätter och smarriga desserter. RESTAURANGSQ.SE SALTSJÖQVARNS KAJ 25, 131 71 NACKA ‒ O8-555 7O2 14 – SQ@ELITE.SE


– 62–

FTM

TV

AS4 - SÅ MYCKET BÄTTRE! Ni är med på att RuPauls Drag Race säsong 4 startar den 14 december? Med favoriter som Valentina, Manila Luzon, Latrice Royale, Gia Gunn och Naomi Smalls slår casten All Stars 3 rejält på fingrarna. Vi har startat motorerna och är redo för dunderdrugorna.

FILM TV MUSIK

5. David Guetta, Bebe Rexha & J Balvin “Say My Name” Bästa låten på Guetta-albumet är nu officiell singel.

Vanessa Paradis, Kate Moran

Skräck- och thrillergenren är oftast reserverad åt heterofolket så det är extra uppfriskande när regissören och manusförfattaren Yann Gonzalez ger utrymme åt både bögar, flator och dragqueens i det här mordmysteriet. En sommar i Paris i slutet av 1970-talet försöker en bögporrsproducent (en platinablond Vanessa Paradis) lappa ihop romansen med sin kvinnliga klippare. De får dock större bekymmer när en maskerad mördare börjar ha ihjäl deras skådespelare och team. En bisarr men desto mer läcker film där yta väger klart

tyngre än innehåll. Gonzalez andra långfilm (efter queertematiska You and the night) finner inspiration från Dario Argentos gamla rysare, det neonfärgade 1980-talet och den ökända kultrullen Lockbetet med Al Pacino. Udda detaljer – som mördarens dildovapen med utfällbar kniv (!) eller M83:s häftiga soundtrack – kompletterar en gayslasher där hbtq-personer får utgöra både hjältar, offer och skurkar. Bland våldet och dramatiken finns även Almodovar-liknande humor, speciellt i form av filmen-i-filmen Homocidal. Inget för alla smaker men njutning om du är på rätt humör. Andreas Samuelson

7. Wiktoria “I Told Santa Det är ju ändå december!

9. Ellie Goulding feat. Swae Lee + Diplo “Close to Me” Välkommen tillbaka, Ellie

SPELDOSAN 10 ÅR SEN; Leona Lewis “Run” “På DeLuxe-utgåvan av debutskivan finns nya singeln som är en sådan där klassisk Mariah-ballad komplett med röstakrobatik och en gospelkör.”

tinyurl.com/ QXSpeldosa2018

FILM

THE WIFE Glenn Close, Jonathan Pryce

Fängslande drama om hur den lojala hustrun till en Nobelprisvinnande författare följer med sin man till Stockholm där han ska ta emot sitt pris. Bitterheten över den uteblivna respekt hon faktiskt förtjänar väger dock allt tyngre på hennes axlar. Svenske regissören Björn Runges

(Om jag vänder mig om) Hollywood-debut känns med välskrivna karaktärer och autentisk miljö narrande trovärdig även om den i själva verket bygger på Meg Wolitzwers roman. Det är dock Glenn Close i huvudrollen som lyfter hela filmen med en fantastisk insats som är en av de mest självklara för en Oscarsstatyett på länge. Andreas Samuelson

EX ON THE BEACH (DPLAY) Skräp på alla sätt och vis.

ISKALLT

10. Robin Bengtsson “Never Born to Love” En underskattad Mellovinnare.

BONDE SÖKER FRU: KÄRLEK FÖR ALLA (TV4 PLAY) I år är det väldigt tydligt ett A och B-lag i Bondeserien och det är svårt att uppbringa någon entusiasm över B-lagets dejtande under en vecka. Och Leonora verkar inte riktigt ha fått de brudar hon förtjänar...

KYLIGT

8. Brother Leo “Push Up” Olas senaste mixar lika delar Mika, Scissor Sisters och Blurred Lines.

HOUSE OF CARDS (NETFLIX) Sista säsongen utan Frank Underwood men väl med svingrymma Claire är ojämn och lite väl orealistisk. Och slutet är en stor besvikelse.

SVALT

6. Cheryl “Love Made Me Do It” Kolla in liveuppträdandet från X-Factor på YouTube. Hot!

EN KNIV I HJÄRTAT

RIVERDALE (NETFLIX) Den amerikanska teenserien håller måtttet och HBTQ-fanan högt. Dessutom är det en av de snyggaste serierna just nu, både sett till inramning, scenografi och skådisar.

LJUMT

4. Carly Rae Jepsen “Party for One” För att världen alltid behöver mer enkla poplåtar om onani..

Udda & Läcker

HETT

3. Years & Years feat. Jess Glynne “Come Alive” Ett av de mest lyckade resultatet på The Greatest Showman-coverskivan..

FILM

HETARE

1. Clean Bandit feat. Marina & The Diamonds & Luis Fonsi “Baby” En av årets bästa låtar och videos!

HETAST

GRÅZON (CMORE) Ni har inte missat den svensk/ danska serien om en planerad terroristattack i Norden? Grymma skådisar & nagelbitarspänning i 24-liknande thriller.

QX SPELDOSA

2. Oscar Zia “Din” Att Oscars fantastiska låtar på skånska inte blir större hits är 2018:s mest orättvisa.

TV T E M PE N


VÄLKOMMEN TILL SVERIGES RESORT NO 1 Unik rabattkod för QX läsare ”QX2018”. Erbjudandet ger 20% rabatt på vårt spapaket Ivory söndagar-torsdagar samt 15% rabatt fredagar och lördagar. Erbjudandet är giltigt i mån av plats och gäller ankomster fram till 30 april 2019. Bokas endast online.

LÄS MER OCH BOKA PÅ STRANDBADEN.SE

STRANDBADEN.SE | INFO@STRANDBADEN.SE | +46 (0) 346 - 71 49 00 | @STRANDBADEN


-64-

kulturpuggan: roger wilson

höstens hbtq-trend på bio är omvandlingsterapi Lite oväntat är det ex-gayrörelsen som är höstens stora hbtq-filmtrend. Berättelser om kristna omprogrammeringsläger där hbtq-personer genom terapi och avhållsamhet ska ledas in på den rätta, det vill säga straighta, vägen. I slutet av augusti kom The Miseducation of Cameron Post, om tonåringen Cameron som skickas iväg till en anstaltsliknande internatskola av sina vårdnadshavare efter att ha blivit tagen på bar gärning involverad i heavy petting med sin flickvän efter skolbalen. När hon kommer till lägret framstår det efter ett tag som ett slags förvaringsplats dit ungdomar tvingas när deras sexualitet inte passar in i normen hemma. Till exempel om en förälder ska göra politisk karriär och tror att en bögson kan vara dålig pr, eller när en mamma gift om sig med en man som inte accepte-

rar homosexualitet. I slutet av november var det sedan svensk biopremiär för nästa film på samma tema: Boy Erased, där en 18-årig prästson genomgår en behandling hos organisationen Love in Action. En lite hårdare institution, där familjemedlemmar och medpatienter bland annat försöker driva ut homosexualiteten ur en kille genom att slå honom med biblar. I bägge filmerna framstår terapimetoderna som pseudovetenskapliga, och leds av personer som använder

”närmare 700 000 hbtq-personer i USA har genomgått det som kallas för conversion therapy” sig själva som exempel på att det går att vänja sig av med homosexualitet. I båda historierna finns också tonåringar som mår så dåligt av behandlingen att de till sist inte ser någon annan utväg än att försöka ta sitt eget liv. Både The Miseducation of Cameron Post och Boy Erased utspelas i det nära förflutna, men exgay-rörelsen är i allra högsta grad fortfarande aktiv. En del kallar till och med omvandlingsterapin för en global epidemi. Den amerikanska tankesmedjan The Williams Institute uppskattar till exempel att närmare 700 000 hbtq-personer i USA har genomgått det som kallas för conversion therapy, drygt hälften av dem när de var ungdomar. Och trots att många amerikanska stater har förbjudit den här typen av behandling för minderåriga, så tror man att ytterligare omkring 77 000

ungdomar kommer att utsättas för olika former av omvandlingterapi. De allra flesta ledda av någon religiös eller andlig ledare. Men det finns också motkrafter. Den brittiska premiärministern Theresa May har till exempel gått ut och lovat att den här typen av behandlingar ska förbjudas i Storbritannien, och här i Sverige har liberalernas Robert Hannah engagerat sig i frågan. Både The Miseducation of Cameron Post och Boy Erased är den typ av berättelser som faktiskt kan göra skillnad och hjälpa till att föra upp frågan om omvandlingsterapi på agendan. Men de två filmerna har helt olika ton när de tar sig an frågan. Trots att Boy Erased bygger på en sann historia så känns den mest tillrättalagd och överpedagogisk av de två. Men tack vare att den har stjärnorna (Nicole Kidman, Russell Crowe och popstjärnan Troye Sivan), en stor distributör i ryggen (och en straight regissör) så har det varit den som lockat störst publik och redan fått en hel del oscar buzz. Det är synd, för The Miseducation of Cameron Post är den bättre av de två filmerna. Den tar helt och hållet ungdomarnas perspektiv, är gjord av en queer filmskapare (ascoola Desiree Akhavan) och fångar på ett bättre sätt hur själva syftet med de här behandlingarna är nedbrytande. Att det faktiskt handlar om att genomgå en terapi där själva syftet är att lära sig att hata sig själv. Boy Erased går på bio just nu och The Miseducation of Cameron Post släpps som hyrfilm på diverse streamingsajter den 12 december.

guldstjärna: Ingrid Rybergs bioaktuella dokumentär En armé av älskande är faktiskt inget annat än en milstolpe inom svensk hbtq-historia och hbtq-film. Hon uppmärksammar en del av den svenska hbtq-historien som ingen riktigt brytt sig om tidigare, den om en kortlivad gräsrotsrörelse där hbtq-personer själva ville ta makt över hur de skildrades på film. Här blandas unikt bildmaterial med korta porträtt av några av den svenska gayrörelsens veteraner. Och så får Jan Hammarlund sjunga lite också. Så imponerad och tacksam över att den här filmen görs (och apropå krönikan här intill, här finns också några bilder från ett svenskt försök att omvända homosexuella).

hör: Mer svensk hbtqhistoria och en rad intressanta personporträtt får man i Palmer Lydebrants nya podd Queerstory. Personliga berättelser om livet, samhället, historian och kulturen med gäster som bland annat Lukas Romson, Arne Nilsson och Berit Larsson. Ett extremt efterlängtat initiativ, som jag hoppas fler upptäcker. Queerstory är något så ovanligt som en podd med en programledare som är en bra lyssnare, men jag hoppas ändå att Palmer får ytterligare en mick i julklapp – tycker nog att hans frågor också skulle kunna få höras ordentligt i podden. se: Den brasilianska Netflixserien Super Drags måste vara bland det märkligaste man kan se på tv just nu. En animerad serie som är en blandning mellan Powerpuffpinglorna och RuPauls Dragrace. Man kan förstås se serien med sitt brasilianska originalljud, men inför Netflixlanseringen har man också dubbat serien till engelska – där bland annat Shangela och Willam gör några av rösterna (fast i en lätt surrealistisk twist verkar textningen bara översätta de brasilianska skämten). Avsnitt tre handlar förresten om conversion therapy – det där ämnet dyker visst upp överallt.

månadens glosa: [omvandlingsterapi] Det svenska ordet för conversion therapy, det vill säga en behandlingsmetod som är tänkt att ”bota” hbtq-personer. En företeelse som är förbjuden i flera länder, dock inte Sverige.

the return of

rotterdam

aleksas transskola vd & trans

caroline kommer ut

tack gud jag är homo doin’ dallas

love

simon

what does the fux say?

qx träffar

jimmie

qx träffar åkesson

annie

lööf

kamferdrops

om flickvännen

Three are Family Så blev staden nora Gay

december 2017 #267

perrelli

augusti 2018 #275

charlotte

årets homo om orlandotragedin

oktober 2016 #253

oktober 2018 #277

bo på slott

qx träffar han springer i jimmie pridefärgade åkesson naglar

oktober 2016 #253

november 2018 #278

oktober 2016 #253

årets homo om orlandotragedin

årets homo om orlandotragedin

årets film? qx träffar

call me jimmie byåkesson your name

vakna med frida

ung & Trans

Antonia & Viktoria, två förebilder för unga transpersoner

PRENUMERERA PÅ QX 12 nummer 360 kr 12 nummer inkl 1 års Qruiser guldmedlemskap 560 kr shop.qx.se


För senaste nytt besök vår Facebook sida @clubbackdoor Arenavägen 75 • 23:00-05:00 • 2 dance floors • 4 bars • Dot Audio sound system


BAR/ RESTAURANT

The best and gayest club north of Ibiza

ger Bir run

agata back

Ku

ata n

ngs

Lun

vatorie-RÅDMANSGATAN lunden an gat ns a dm Rå an gat nér rg. Teg aka mm Ka

11H

Jarlaplan

an

Norr

n

an gat

gat

nsg

tma

S:t E

kar gat

gata

n

an

stran

kt E

riks

Klara

dsled

Tors g

en

5 atan

Norra Bantorget

San

n

Pipers

Polhe

msga

tan

sgata

oberg

Sche elega tan gatan

n

n

Ku

ngs

g.

an

sgata

gat

sholm

tan

RÅDHUSET Berg sgata n

20

g.

parken

nd

ra

rstra

nt lb ro

atan

Tegelbacken Mäla

Ce

Norr

ng

tan

ingga

ttni

njärs

arga

Kung

Dro

Ponto

Rålambshovs-

tverk

Flem

an

Han

Kronobergsparken

gat

Fridhemsplan

HÖTORGET Hötorget . rog B mla rg. u Ga gga Sam Bry r Ser ste to Mä T-CENTRALEN sg. erg rab J Kla tug Vat les rku e H J

a Vas

n FRIDHEMSPLAN

Kron

Essingeleden E4/E20

en

ata

e Tul

bel

an

tan

gat

n

G

llsg

nds

rgata

nsgata

Drottningholmsv.

e jörw

pla

öme

THORILDSPLAN

Rålambsvägen

n

nd

n

en

aga

ta

Up

ga

ata

ns

tan

sväg

ge

Stra

Alstr

sga

gholm

ha

t G öra

ann

lms

mm

KRISTINEBERG

nk

lag

gsho

lda

ttnin

Sa nd

tan

tan

stm

Ige

Li

dsga

nga

Da

Kun

STADSHAGEN

stran

Obser-

e SANKT Od ERIKSPLAN

nsg

Od

n

b Sur

ODENPLAN

Karlbergsvägen

Grenadjärbryggan

Dro

an

Tomtebogatan

Rör

J

8 Kerstin & Britt, Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs, Tors-Sön 11-20. Eataly, Biblioteksgatan 5, mån-fre 07.30-00, lör- sön 11-00. Restaurang, saluhall och bar. Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, Haymarket by Scandic, Hötorget 13-15. Bar, restaurang och hotell Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9, Bar, restaurang och hotell Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, Mån 11.30-22, Ons-fre 11.3023, lör. 12-23, sln 12-22. Restaurang, bar. Trattorian, Norr Mälarstrand 464, mån-ons 17-23, tor-fre 17-00, lör. 11.30-00, sön. 11.30-17 Bar, och restaurang. Nytorget 6, Öppet mån-fre 7.30-01, lör-sön 10-01 Österlånggatan 17, månfre 7.30-01, lör-sön 11-01. Vassa Eggen, Birger Jarlsgatan 29. öppet mån 6.30-23, tis 6.30-24, ons-tors 6.30-01, fre 6.30-2, lör 7-2, sön 8-12.

gat

Arenavägen 75 • 4 bars • 2 dancefloors Dot Audio Soundsystem • 18+ ID with photo

n

tan

Check out our always updated Facebook page @clubbackdoor

ata

jga

lsg

Fre

n

gen

n

ata

avä

äge

n

isv

ata

ad Van

lunden

Jar

riksg

.

Vanadis-

llsg

rra

io

ata

rrtu

No

at St

g ns

gsg

n

STOCKHOLM STOCKHOLM GAY GAY GUIDE GUIDE No

VÄSTRA SKOGEN

sla

rra

n

No

SUPERHITS & GUILTY PLEASURES!

Norrtull

e nk

Sve

- Worldclass sound system - International bookings - House/Techno - New dancefloor with

Ro

Now 2 dancefloors!

Fridays & Saturdays 23.00-05.00

s Tor

Vä ste rbr on

13 Långholmen

sgata

n

Swed

Präst

sb

ro

n

E4/

lje

en

13

ho

lm

eled

. Skolg Maria Mar ia B ang.

sgata

ing

n

rman

Maria

nlund

Ess

Zinkens Väg

.

Rose

ägen

n

HORNSTULL

Hornstull

e Timm

n agata Lund ZINKENSDAMM

sonsg

an

n Bastugata gatan Tavast rkagatan ky Bränn 10 Mariatorget n ata sg rn Sa o H M atan akarg 12 2TO Krukm uts l Kn

Högalidskyrk

Ringv

sgata

s Strand

Högalidsgatan

atan

holm

nd

sg.

rgs u

sund

Be

sga3tan

tan

Varvsg

Lång

Berg

ad Verkst

Söder Mälarstrand

e Tork

orgsga Heleneb

Li

1 Secret Garden Kornhamnstorg 59 må-sö 12-03 2 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. 3 Bitter Pills Verkstadsg. 4 alla dagar fr 17:00, 18 år 4 Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 5 Urban Deli, Sveavägen 44, sön-tis 07-23, ons-tors 07-01, fre-lör 07-02. 6 Urban Deli, Sickla, Hesselmans Torg 12, månfre 08-23, lör-sön 11.30-23. 7 Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 - 16, 17 - 22 Vaxholmsbåt från Nybrokajen till

E20

to Tan

LILJEHOLMEN

J

Tantolunden

Magn

us

n gata

19

KLUBBAR/CLUBS 9 The Backdoor, Arenavägen 75, T-Globen, fredagar och lördagar 23-05. Se gaymap. qx.se för klubbinfo 10 King Kong Mariatorget 1A 2 dansgolv Lördagar 23-03 11 Posithiva Gruppen, Östermalmsgatan 5, ons Mån-Tis-Tors kl 13.00 – 18.00 Ons 14-22(öppet för hiv+ män som har sex med män) Fre. kl 14.00 – 22.00 (öppet för alla som lever med hiv, med närstående) 12 SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. 13 Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. Foxy Girls by Roxy, The End, Café Opera. 15/12 22-03.

NONSTOP Cinema STHLM’s MOST POPULAR CRUISING

Erik

ASPUDDEN

DISCREET ENTRANCE 500m² PLAYGROUND DARKROOMS n ge GLORYHOLES vä on lef e T PLACE SMOKING TELEFONPLAN HD CINEMAS JOYBARS REFRESHEMENTS FREE WARDROBE FREE OPEN 11:00 - 07:30

MIDSOMMARKRANSEN

Konstfack

US VIDEO

Entrance fee = 150 SEK (re-entry 20 SEK) Discounted entry as low as 75 SEK with Smart Card (FREE re-entry)

US VIDEO • Regeringsgatan 76 • STHLM Hötorget • Tel: 08 545 158 30 • Open 24/7

J

» DROP IN för MSM PÅ VENHÄLSAN, SÖS Hiv-snabbtest och test av andra sexuellt överförbara infektioner. Vi har även en hiv-mottagning med bokade tider. www.sodersjukhuset.se/venhalsan

A club for women and queers who likes women and queers. Check facebook for next event! Search for Hotellhänget

Hotellhänget

stockholm

sda

lslu

nde


SOFO

CHRISTMAS DINNER

Lid

Val h

alla vä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

21

Ko m

Sto rgat an

Stora Syna gogan

n

kb

Vä rta vä ge n

• Locate a dategsvägen anywhere, anytime! Lindarän nearby!

Ladugårdsgärdet

Kar lavä

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

gen

Skeppsholmen

rin

14 n

ke

1

GAMLA STAN

16 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, Haymarket by Scandic, Hötogret 13-15 Grand Central by Scandic, Kungsgatan 70 Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9

Djurgården

Skansen

Storkyrkan

ETC & KULTUR 17 Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen. Tis-Sön 11-19, Tors 11-21, Mån, stängt. 18 Östasiatiska, Tyghusplan 11, . Ons-Sön 11-17, Tis 11-20, Mån, stängt. 19 Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning Platinum Ink&Piercing, Östgötagatan 79

Gröna Lund

Slussen

Katarin avägen SLUSSEN Mosebacke Torg

ng n ata sgata otland

Sofia K:a

Vitabergs-

M alm

parken

rds v

dsg. Ölan n väge Ring

äg

8

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann Joh

m Ha

é All rby ma

NACKA

Sickla Udde

Hammarby Sjöstad

6

Sic kla Ka nal gat a

Sickla

weds. to sat. 6 pm - 1 am

Lu gn ets Al lé

Eriksd alsgatan

9

20 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 21 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tis 10-00 OnsTors 10-02 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-00. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop

en

Ko rph op ps g.

G

Ba

15

EROS

Sveriges konst- och designmuseum

Fåfängan Danvikstull

Barn ängsg atan Tege lviks gatan

Ble g. egona Allh SKANSTULL

atan Götg

sg. Grind

gatan kinge

Ny4 torget

Tegelviksplan

Erstagatan

tan s ga Kock gatan Åsö n egata Bond gatan e n å Sk ÅsöKatari torget na

. ästarg Borgm

tan ndsga Halla

tan rgsga Nyto nag. rman Söde

atan ulåsg s Lad

nen Fjällgatan

tan ovsga atan Tjärh ngag Folku

n tagata Östgö

sg. enborg

MEDBORGARPLATSEN

Stadsg årdsham Gata iernas Renst

ankt MARIAORGET g. atan gårds ergsg Högb Medborgarplatsen

Kö lna rg.

g. Pauls

atan Götg . lagarg Reps

tan ansga Bellm

0

CAFÉ 14 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. 15 RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Stadsmissionens, Flemminggatan 66. Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Wiernercaféet, Biblioteksgatan 6, mån-fre 07-21, lör. 09.30-21, sön. 09.30-19 Grand Café. Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

HOTELL

n brunnsväge Djurgårds

Österlånggatan

Vasamuseet

18

LÄS MER PÅ WWW.URBANDELI.ORG

n ge svä ård urg Dj

ata tg

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L

yn

1-23 DECEMBER

n

Find your date on the move!

Val hall avä gen

445 KR

Strandvägen

17

Slottet

äge

qruiser.com

atan

7

Riksdagen

M

Erik Dah lber gsga tan

Lin nég atan

R id darg

Nybroplan

ludd sv

Karlaplan

en aväg Narv

KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡

KARLAPLAN

dör sga tan

Norrlandsgatan

Hamngatan

tan ga tan ✞ S:t Jacobs K:a sga an gat Gustav s b o Adolfs Jak edsg. Torg Fr

en

me n

Stureplan ÖSTERMALMSTORG

Regeringsgatan nadsgatan Malmskill

sg. uel rgels org

gen

an STADION

Sib ylle gata Ju Art iller ngfrug n atan igat an Ske ppa Gre Styr rgat vga man an tan sgat an

gården

alms gat

Stu Bra rega heg Gre tan atan v Tu rega tan Nyb roga tan

Öst erm

Humle-

Kungsgatan

övä

GÄRDET

Eng elbr ekts gata n

Ka rla . vä nsg gen e t s

ing

Teg e

Uranus, Erectus, Fomo, Spit, technoklubbar, se gaymap.qx.se för datum Björnpub/Viking Bears, se gaymap.qx.se. Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M

DAILY UPDATED GUIDE IN:

GULLMARSPLAN

• ENGLISH •

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

• DEUTSCH • • DANSK •

Onsdagar kl 18.00 - 24.00 Middag, serveras kl 18.00 - 20.00. Pris: 40 kr. Öppet för hiv+ msm.

Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs www.kerstinochbritt.se 08-716 86 96

Fredagar kl 18.00 - 24.00 Öppet för alla som lever med hiv, med närstående.

www.posithivagruppen.se

• NORSK •

t-mariatorget

wollmar yxkullsg. 7

• SUOMI • • SVENSKA •

gaymap.qx.se


qruiser.com

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

GÖTEBORG GAY GUIDE Gretas Öppettider: Fredag 22.00 - 05.00 Lördag 22.00 - 05.00 3

HAVE A GOOD TIME!

Fira Nyår med Oss! Biljetterna är släppta och förköps på restaurangen! Ps. Du glömmer väl inte att nominera till QX-galan!

2

1

6

Boka bord på beebar.se

4

Stans bästa solläge! Vi har öppet hela sommaren. Välkommen! 5

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB

Göteborg

rfsl.se/goteborg

Fika och umgås varje onsdag.

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

ÖPPET HUS ONS 18-21.

CAFÉ/RESTAURANG Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

ÖVRIGT

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, 4 RFSL/Öppet hus, Stora Kungstorget, Öppet varje dag från Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons. 11:30 fredag och lördag till 03. 18-21, Checkpoint, GBG, tis. 18-20. 2 Gretas Bar & Nighclub, Drottningg. 5 HBTQ-mottagningen, 35. fredagar 22-05, lördagar 22-05. Chapmansgatan 6. 031-7661922. 3 Foajébaren, Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen Gayhälsan, Sahlgrenska, Club Qonfetti, The Concept, Östra Gröna Stråket 16, vån 1. Mottagning Larmgatan 18. Månadsklubb. Se helgfri måndag 16.30-18.00. gaymap.qx.se för mer info Kondomeriet, Lilla Drottningg. 1 Queer, Park Lane, Kungsports-avenyn & Kyrkog. 46. Mån-fre 11-18:30 Lör 38. Sista fredagen/månaden 23-05. SLM,. Info via slmgbg.nu, gaymap. 11-17, Sista Sön i månad 12-16. qx.se. 6 Beyond Retro, Arkaden, Haket, Första Långgatan 32. Drottninggatan 38-44. Öppet månExtra fester då och då se gaymap.qx.se fre 10-20, lör 10-18, sön 18-17.

Crippas Café Kusttorget 1, tis- lör : 11-22

DAILY UPDATED GUIDE IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


Julklappstips i shop.qx.se


Biljetterna är släppta och förköps på restaurangen! Ps. Du glömmer väl inte att nominera till QX-galan!

hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning

Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

SNABBT – GRATIS – ENKELT

safe6.nu/checkpoint

CheckP nt Skane i

Fira Nyår med Oss!

HAVE A GOOD TIME!

Nu har jag fått nog!

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se Rådgivningen Skåne

MALMÖ GAY GUIDE

Boka bord på beebar.se

3 1

2

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀

4

嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

5 6

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 2 Bee Bar, Södra Förstadsgatan 36. Öppet varje dag 11.30. Fre-lör till 02. SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar. WONK, Amiralsg. 20, Lör 23.30-05

qruiser.com

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45. 6 Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16. Passion Events. Eventbolag som gör allt från små till stora arrangemang, konferenser, middagar och nattklubbsevent kontakt: Ulf Nordvall 0701554864

EROS Behöver du testa dig? Har du frågor om säkrare sex? Behöver du bara prata med någon?

ÖVRIGT/OTHER

Drop in mottagning för män soom har sex med män och transpersoner, ons 14.00-15-45

Välkomna till oss på Centrum för sexuell hälsa!

Besök vår hemsida för mer information: www.skane.se/sus/sexuellhalsa

, Skånes universitetssjukhw

4

3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. 4 Noaks Ark, Barkgatan 11, Mån-tors 10-16, Fre. 10-15. Stödcenter för de av oss med hiv och våra närstående. 5 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn

Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81, DAILY UPDATED GUIDE TO MALMÖ/SKÅNE AND COPENHAGEN IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


GE KVINNOR KRAFT.

ÖKAR VI JÄMSTÄLLDHETEN SÅ MINSKAR VI FATTIGDOMEN.

Ta ställning för jämställdhet idag så får fler flickor i världens fattigaste länder gå i skolan, utvecklas och ta plats i samhället imorgon. Först då kan människor ta klivet ut ur fattigdom för gott. Vi kallar det jämställdhetseffekten. Det är så fattigdom utrotas.

Swisha 100 kr till 901 00 18


KRYSSA MED VIKING CINDERELLA

195:-

Låt det glittra om

prisex per person del i Insidehytt

MELLANDAGARNA Förvandla tråkdagar till glimrande hålligång med partyprinsessan Cinderella. Bli starstruck, sväng runt på dansgolvet och sjung med i refrängen när vi ställer till med både schlagerparty och 90-talsfest i mellandagarna. Dessutom väntas finbesök av stjärnor som Robin Bengtsson, Wiktoria, Mendez och Shirley Clamp. Kryssa ut du med och toppa det hela med reashopping, sköna spaupplevelser och en lyxig skaldjursplatå – bättre avslut på året kan du inte få.

S h ir le

yC

2

8/

12

m

l

a

p3 0 / 12

5/

12

Lite mer hjärta

Ro b i n B e n g

o tss

n

2

Wik

Mend

to

ri a

ez

2

9/

12

27

/1

2+

29 /12

Läs mer och boka på Vikingline.se/mellandagar


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.