__MAIN_TEXT__

Page 1

en bra idé

vilka

i britneys

ska få pris på

en trippel-

nathalie

fotspår

dos av

rhodos

gaygalan?

och em i

handboll

en ny idol jesper – idolen med nio liv

oktober 2016 #253

december 2016 #255

new york är alltid


© 2016 Yara Nardi – Croce Rossa Italiana – all rights reserved

Kan en lott hjälpa människor på flykt? Vår övertygelse är att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Det är därför PostkodLotteriet finns. Och det är därför vi fördelar överskottet mellan 56 utvalda ideella organisationer som arbetar för att förbättra villkoren för människor, djur och natur. Bland dem finns Röda Korset. Sedan PostkodLotteriet startade 2005 har organisationerna fått dela på 7,2 miljarder kronor, varav 271 miljoner har gått till Röda Korset. Hur är det då, kan en lott hjälpa människor på flykt? Nej, tyvärr. Det vore väldigt förenklat att se det på det sättet. Men den som köper en lott i PostkodLotteriet bidrar till att viktiga organisationer kan göra bra saker, som till exempel att skydda och hjälpa flyktingar. Stort tack Röda Korset för allt ni gör. Och stort tack till alla som har en lott – ni möjliggör så mycket!

#postkodeffekten Åldersgräns 18 år. Gå in på stodlinjen.se om du eller en anhörig spelar för mycket. Mer info på postkodlotteriet.se

QX_annons_dec2016_161116.indd Alla sidor


11

#

Röda Korset Efter en räddningsaktion på Medelhavet den 10 augusti 2016. Röda Korset var med och räddade 327 personer från fyra båtar.

2016-11-16 14:39


i britneys fotspĂĽr i los angeles sid 43.


december’16

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995. MER INFO SAMT PRENUMERATION: WWW.QX.SE/TIDNINGEN

ISSUE NO.

255

nominera till gaygalan 2017 Vilka ska få pris på QX Gaygala i februari? Nu är det dags att börja nominera dina favoriter. new york är alltid en bra idé

37

har lp skrivit årets bästa låt?

53

Anders Öhrman listar fyra takbarer och ger dig tips på lite ovanligare saker att se, göra och upptäcka i New York. För kom ihåg, det är alltid en bra idé att besöka New York.

Just nu spelas låten Lost On You överallt. Artisten bakom den heter LP och har skrivit till artister som Cher, Rihanna och Backstreet Boys. Nu verkar hon få sitt stora brejk som soloartist.

54 jesper är en tålig idol

20

Det var nära att sjukdom stoppade hela hans Idol-äventyr, men han tillfrisknade. Och gång på gång har han hamnat i botten, men klarat sig vidare. Han har fått mer kritik än någon annan deltagare, men står stadig mot jurygnäll. Jesper Petersson är årets outsider i Idol.

46

en trippeldos av rhodos Trött på regn, snö och kyla? Då är det dags att börja se framåt och boka en rejäl solsemester. Jag och pojkvännen packade väskorna och begav oss till grekiska charterfavoriten Rhodos för att semestra på tre olika hotelltvarianter.

28

nathalie hoppas på medalj i em

fredrik är presschef på sas

68

I december är det dags för handbolls-EM för damer i Sverige. En av dem som hoppas på medalj för Sverige är målgöraren och proffset Nathalie Hagman. När Nathalie var i Stockholm passade QX på att dejta henne över en kaffe.

Fredrik Henriksson var sex år gammal när han flög för första gången. Han satt med stora ögon på första raden i planet mellan Halmstad och Stockholm och tittade på flygvärdinnan. ”Det vill jag bli när jag blir stor”, tänkte han.

24

35 qx-killen heter elliot

g t

Elliot heter månadens QX-kille.

december 2016 #255

oktober 2016 #253

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

MÅNADENS CITAT

Idol-Jesper är idolen med nio liv. Fredag efter fredag har han hängt löst.

6 8 18 26 58

Ledare Ronny Larsson QX Gayskola Krönika Sara Lövestam EGO Stefan Nilsson FTM/MTF Little Mix 70 Roger Wilson

”Jag är en ängel och monster i ett, och ni ska få uppleva allt.”

new york är alltid en bra idé

i britneys

fotspår en trippel-

dos av rohodos

vilka

ska få pris på

gaygalan?

nathalie

och em i

handboll

en ny idol jesper – idolen med nio liv

OMSLAGSFOTOGRAF Peter Knutson

Silvana Imam inför turnéavslutningen i Stockholm i december. sidan 23


ingång

O som i orimligt Ni minns det. Första Idol-säsongen hösten 2004. Kishti Tomita spänner ögonen i en aspirant som hade kaxighet men inte talang, och skriker ”Men det är ORIMLIGT!”. Så känner jag kring mycket den här hösten. Orimlighet. När logik och vett är bortblåst. Jag var i New York över det amerikanska presidentvalet och gick från hoppfullt segerrusig till besviken och rädd. Efter allt rasistiskt och kvinnofientligt Donald Trump sagt, efter att han valt en abortförbudsivrig homohatare till vicepresident, så tycker alltså det amerikanska folket att en hetlevrad affärsman utan politisk

Anders Öhrman och Ronny Larsson

erfarenhet ska leda USA i fyra år? Jag förstår att det finns en ovilja och hat mot Hillary, absolut. Men alternativet är sju resor värre. Har amerikanska röstare satt sig in i vad det innebär att Trump nu blir president? Nyligen kom rapporter om att tusentals falska nyheter spreds på Facebook innan valet, varpå folk köpte allt med hull och hår, och röstade däref-

”Har amerikanska

röstare satt sig in i vad det innebär att Trump blir president?” ter. Artiklar om att påven stödde Trump och att Clinton har sålt vapen till IS var de mest delade under en period på Facebook. Folk kollar inte fakta: Fördel Trump. Och kolla bara in det där klippet som The Daily Show gjorde från ett Trump-konvent i somras. Anhängare som menar att en kvinnlig president inte är lämplig eftersom en sån kan starta ett krig på tio sekunder då hon ”plötsligt kan få svallningar”. Eller mannen som bär en tröja med texten ”Hillary Sucks, but not like Monica” och på ryggen ”Trump that Bitch”, och samtidigt hävdar att man i USA behandlar kvinnor med respekt. Därför röstar dom på Trump. Ja, ni hör ju: ORIMLIGT.

Här hemma presenteras Sanna Nielsen som årets julvärd, ett utmärkt val om ni frågar mig. Men på Sannas Facebook flödar hatet. Mot tröjan hon bär på pressbilden. Tröjan! En beige stickad sak som visar axlarna. Folk, främst kvinnor i övre medelåldern, rasar. Barbro i Jämtland skriver ”Varför har hon nakna axlar? Inte snyggt på julafton”, Birgitta i Karlstad skriver ”Felklädd, lilla Sanna” och ”Förskräcklig bild och tröja!” skriver Lena i Sundsvall. En duktig programledare får alltså ett prestigefyllt uppdrag och det enda de här kvinnorna tänker är att de vill trycka till henne, för hennes klädsel? 2016? ORIMLIGT! Eller den nyzeeländske pastorn Brian Tamaki, som hävdar att det är homosexuellas fel att jordbävningar drabbar landet. ”Jorden skakar av trycket av den mänskliga synden”. Jo, tjena. ORIMLIGT. Sverigedemokraterna ökar i stöd och idag kan hela 21 procent tänka sig att rösta på partiet. Ett parti som gång på gång visar att viktiga poster besitts av rena idioter. ORIMLIGT. Ja, ni hör. Folk har blivit dumma i huvudet. och att vara ologisk är det nya svarta. Nog nu. Vissa kan säkert hävda att Jesper Peterssons nio liv under den här Idol-säsongen är orimligt. Men det håller jag inte med om. Killen kan ju sjunga, är charmig och prata för sig. Och har koll på vem han är och vill vara. Inget orimligt i det.

ANDERS ÖHRMAN

Viktigast på jullbordet: Mammas julskinka och grovkornig senap. Tre låtar som känns 2016: Bonfire - Miss Li, Lost On You - LP, When We Were Young - Adele

RONNY LARSSON

Viktigast på jullbordet: Köttbullar & ost. Tre låtar som känns 2016: If I Were Sorry Frans, Loin d´ici Zoe, Cheap Thrills - Sia.

Hej Redaktionen: Sammanfatta 2016 med tio ord!

Ulrika Lahne, Marknad – Omvälvande, skrämmande, hoppfullt, varmt, roligt, överraskande, oroande, kärleksfullt och hotfullt.

Jonas Persson, Annons – Ett år fyllt av gala, jobb, mingel, resor och kärlek!

Sara Lövestam, Krönikör – Ett år som mänskligheten inte lär skryta med i framtiden.

Peter Knutson, fotograf – Otroligt spännande möten. Framgångsrik utställning. Intensiv, bärande, byggande. havsnära, livsprojekt.

Andreas Samuelson, Frilans – Sorg, kärlek, resor, fest, festivaler, skräckfilm, indiepop, SD-ångest, Trump-ångest, mörker.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Förlängda Armen

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

Tryck: MittMediaPrint RS distribution 2015: 30 300 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning Cxense.com Qruiser unika webbläsare vecka 45: 90 702 QX.se vecka 45: 70 447

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


ALLT DETTA INGÅR: • Flyg tur/retur fr. Stockholm* • Övernattning på förstklassigt hotell i Barcelona • Transfers • Kryssning i balkonghytt • Helpension • Underhållning ombord • Dricks till servicepersonalen • Cocktailparty varje kväll * Vi hjälper även till med flyg från andra avreseorter.

Olivia Plaza Hotell

SPECIALRESA FÖR DIG SOM LÄSER QX Den här resan är speciellt för dig som läser QX. Börja med att uppleva storstadspulsen i Barcelona med övernattning på Olivia Plaza Hotell för att sedan åka ut på en 4-nätters kryssning med Freedom of the Seas runt Medelhavet. Ombord finns mängder av saker att göra och uppleva bl.a härliga soldäck och förstklassiga restauranger. På kvällarna är nöjesutbudet stort, gå på bio eller teater, besök kasinot eller dansa loss på nattklubben. Varje kväll träffas vi för ett cocktailparty med lite mingel före middagen. Värd är Globetrotters VD Jan Josefsson. För bokning, ring oss! Hoppas att vi ses ombord!

5 nätter fr. 12.990:Barcelona, Marseilles (Provence), Villefranche (Nice), La Spezia (Florens/ Pisa, Civitavecchia (Rom). Avresa: Priset avser 2 september 2017 i balkonghytt med Freedom of the Seas.

FRÅN BARCELONA

Balkonghytt Freedom of the Seas

Med reservation för ev. felskrivning och ändringar

EN DE L AV V ING

BIBLIOTEKSG. 29, 2 TR • 08-506 115 00 • WWW.GLOBETROTTER.SE Globe_1123_240x335_RCCL_QX.indd 1

2016-11-18 14:23:50


-8-

uqx GAYSKOLA – DEL 15

”Susan, I’m gay...”

ellen degeneres kommer ut I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren. Det 22:a avsnittet av tredje säsongen av Ellen slog rekord då 42 miljoner amerikanare såg programmet. Anledningen? Ellen DeGeneres rollfigur Ellen skulle komma ut som lesbisk. Ryktet om att Ellen skulle komma ut i serien började flera månader tidigare. Och trots att annonsörer hotade med att hoppa av, och trots hot från religiösa grupper samt ett bombhot mot studion där serien spelades in stod Walt Disney fast vid att spela in samt visa avsnittet där Ellen kommer ut. Den 30 april 1997 sändes avsnittet som fick namnet ”The Puppy Episode”. I progammet dök gästskådespelare

som Oprah Winfrey och Laura Dern upp. Oprah som Ellens terapeut och Laura som en lesbisk kvinna som Ellen blir förälskad i. Privat hade Ellen DeGeners kommit ut som lesbisk i tidningen Time bara två veckor tidigare. Ellen prydde omslaget med rubriken ”Yep, I’m gay”. Dessutom gästade hon och dåvarande flickvännen Anne Heche Oprah Winfrey Show samma dag som ´The Puppy Episode” skulle visas. I och med att både Ellen i verkligheten och Ellen i serien kom ut så blev Ellen DeGeneres den första öppet lesbiska kvinnan att spela en lesbisk karaktär på TV. Trots att serien fick förlängt

kontrakt med en fjärde säsong drabbades den av svikande tittarsiffror och en del problem. Walt Disney blev allt mer obekväma med alla (homo)ämnen som avhandlades

i programmet och bara ett år efter komma ut-avsnittet så la man ner showen och Ellen stod utan jobb. Laura Dern som spelade lesbisk i komma ut-avsnittet berättade flera år senare i en intervju att hon inte fick några jobb efter sin medverkan i avsnittet. Hon var arbetslös i 1,5 år… Idag är Ellen en av världens mest framgångsrika talkshow-värdar och lockar varje dag miljontals tittare till The Ellen Show. Och Laura Dern har även hon fått tillbaka sina jobb. Nyligen spelade hon in serien Big Little Lies med Alexander Skarsgård, en serie som kommer att visas under 2017.


DESSUTOM I VINTER OPERA Trollflöjten Barberaren i Sevilla Salome Glada Änkan PREMIÄR La Bohème Maskeradbalen BALETT/DANS Nötknäpparen Sharon Eyal & Olivier Dubois URPREMIÄR UNGA PÅ OPERAN #jag KONSERTER Julkonsert Nyårsgala Peterson-Bergerjubileum Kammarkonsert Lunchkonserter

MUSIK Umberto Giordano DIRIGENT Tobias Ringborg REGI Christof Loy

Filmiskt KRIMINALDRAMA & förödande KÄRLEKSTRAGEDI

FEDORA Premiär 10 december på Kungliga Operan www.operan.se

Stolta partners till Kungliga Operan

KPMG MasterCard Nordea Samarbetspartner

Savana Wallenius Lines


– 10–

6

DAGS FÖR DANNYS VECKA I SMB

…februari är det dags för den 19:e upplagan av QX Gaygala på Cirkus i Stockholm. Biljetter släpps den 21 december på ticnet. Ett längre sammandrag av QX Gaygalan sänds på TV4 lördagen den 11 februari kl 21.30.

Dejtingappen Tinder har nu vidtagit åtgärder för att bli transinkluderande. Från och med nu kan man välja att inte kryssa i ”kön” eller välja en rad olika alternativ istället för man eller kvinna. Dessutom har man skapat en mycket tydligare policy mot ofredande och trakasserier mot just transpersoner. Heja Tinder!

ABSOLUTELY FABULOUS Pophunken fortsätter att teasa sina fans med avklädda bilder. Nu senast syntes han som coverboy på bögfavorittidningen Mens Fitness. God jul liksom.

Wanda Sykes

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE Den senaste månadens tre mest lästa artiklar på qx.se: 1. Erik slogs ner i Gamla Stan 2. Detta kan vi nu förvänta oss 3. Pontus dödshotades på väg till fotbollsmatchen

...är såklart en favorit sedan tidigare men ännu mer sedan hennes senaste bravad. Den lesbiska komikern uppträdde nämligen nyligen på ett event i Boston. Under sin stand-up uttryckte Wanda Sykes sitt Trump-missnöje genom att säga att ”han inte är den första kvinnohatande, rasistiska och homofoba president USA haft, utan bara den första folk känner till har de här åsikterna” varpå publiken buade. Wanda svarade då med att säga ”Fuck you, motherfuckers, fuck you. Hur kan ni inte hålla med om att han är rasist?”, och gav dem fingret. Ha!

...den 26 november. QX har träffat honom. Hur går det egentligen till när ni väljer låtar? – Dom skickar ca 20 låtar som produktionen tror ska passa dig. Men du får såklart leta och hitta något eget. Det gjorde jag med alla artister, det var kul att gräva. Var det någon låt du tog men som du sedan kände att du inte behärskade? – Ja, Jills Crazy in Love. Det blev dansband, det blev inget bra alls. Har du ett bra förhållande till de gamla låtarna? – Jo, men det har jag. Det är roligt att kolla tillbaka, för att se sin utveckling. Jag spelar ju inte alla längre, men vissa måste jag spela för fansen kräver det, som If Only You. Vilken av artisterna från tidigare säsonger hade du velat tolka? – Bo Kasper. Jag har lyssnat jättemycket på dem.

FUJI INSTAX MINI 70 ...är kameran som framkallar dina bilder på några sekunder och därmed blir ett perfekt resesällskap. Den här lilla godbiten är bra på att fånga både ljusa och mörka motiv, eftersom blixten uppfattar och anpassar sig till ljuset du befinner dig i. Den har också ett ”selfie”-läge med en inbyggd minispegel på fronten och självutlösare. Självklart har den också macroläge för närbilder och ett läge för att plåta landskap. Finns i färgerna Midnight Black, Stardust Gold, Passion Red, och kostar ca 1495 kr. Vi skulle kyssa tomten många gånger om ifall en sådan här låg under granen.

ORLANDOORNAMENT

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @SAM.CUSHING

174.000 följare kan inte ha fel. Sam Cushing är en av världens vackraste HBT-killar. Hans bilder är alltid grymma. Inte så svårt i och för sig när han själv alltid är med i dem. Sam bor i Chicago, jobbar som konsult och kan både spela piano och sjunga! Of course we hate him...

Vad sägs om att hedra Orlando-offren med denna fina ”merman” i granen? Den här supersnygga julgransdekorationen hittar du just nu på shop. qx.se och den är en av 2500 handmålade och unikt tillverkade. En del av försäljningen av denna sjöman går dessutom till en fond för offren för Orlando-massakern i somras. Pris 539 kr.


VAD HÄNDER PÅ URBAN DELI

JLA E M ? ! S S SO O H N G E R T O S . I E L F E ) D L BOK A (JU YTORGET@URBAN N BOKNING Y A D S E U T CO A T – R A G AW N O TISDA R T S O R– A G A D S N O

N O T F A S R Å NY H C N U R SB N? R E U G J A D D L S A R K Å S H NY ET C G N R U O R T B Y R N E RG/ ELL O . I L E D N R BA U Å P A K BO

SS. O S O H N LE U J R A Ö N F G A E , R A L AD D V OR K A G I D OR A T VI HAR S H GLANSIGA SKINK C SILLAR O

WWW.URBANDELI.ORG 08-425 00 30 INFONYTORGET@URBANDELI.ORG


FOTO: PÄR BÄCKSTRAND/TV4

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

pia sundhage blir teater ”Peptalk för Sverige - en avgörande föreställning om solidaritet inspirerad av Pia Sundhage”, så heter pjäsen som har premiär på Orionteatern i Stockholm den 30 november. Isabel Cruz Liljegren, vad är Peptalk för Sverige för något? - Peptalk är en monolog som jag har skrivit som framförs av en skådespelare och två grymma percussion-musiker, Dijle Özlem, Neva Yigitbas och Diva Cruz. Det är en berättelse om en passiviserad och desillusionerad person som använder sig av Pia Sundhages gestalt för att träna sig i att bli en solidarisk medmänniska. Pjäsen är ett flödande och musikaliskt tanketåg av idéer och diskussioner om hur vi ska hantera den världsliga situationen med växande fascism och rasism. Men genom en fotbollsretorik. Fotboll handlar ju om att köra, att göra, och sen värdera hur det gick. Vad är det Pia Sundhage har som kan inspirera till en helt ny pjäs? – Pia Sundhage pratar om laganda, lek och ledarskap. Hon omsätter filosofi till handling genom att lägga upp en

”Pia en karismatisk och intresseväckande person”

fotbollstaktik och träning genomsyrad av en humanistisk grundsyn. Hon lyfter upp lagspelet, kollektivet, och varje individs del i det. Vi i vår tur, använder fotbollen som verktyg för att lyfta filosofiska frågor som till exempel: Är du beredd att offra en del av din levnadsstandard för att andra ska få det bättre? och Är du beredd att sätta dig i obe-

kväma situationer för andras trygghet? Dessutom är ju Pia en väldigt karismatisk och intresseväckande person! Lite gränslös, på ett bra sätt. Har du träffat Pia? – Nej! Men jag har kanaliserat en fiktiv Pia under mitt skrivande som jag baserar på en massa intervjuer och reportage om henne. Så på ett sätt känner jag mig väldigt nära henne. Hon känner dock inte mig... Än. Vad vill du att man ska ha för känsla i kroppen när man sett föreställningen? – Som efter en fotbollsmatch där laget man hejar på har vunnit. Måste jag ha en massa förkunskaper om fotboll? – Verkligen inte! Jag var inte alls insatt i fotboll innan jag började jobba med pjäsen. Kommer Pia på premiären? – Ja! Hon kommer! www.orionteatern.se

Namn: Göran Ålder: 36 Bor: Örnsköldsvik Civilstånd: Sambo Heter på Qruiser: Kille1980 Hur gick det till när du kom ut? – Det var min tjejkompis som övertalade mig under ett krogbesök att ringa hem till mina föräldrar och tala om det. Jag hade funderat rätt länge på att berätta men inte kommit fram till hur och när. Så den kvällen på krogen när min kompis tyckte det var dags att berätta kändes det som en bra idé, men det kan ju ha berott på ölen också. Men jag är verkligen glad att jag gjorde det. Hur reagerade dina föräldrar? – De tog det riktigt bra, visst de blev chockade och pappa hade väl lite svårare att acceptera det just när jag berättade. Men efter att det fått sjunka in så har de inte haft några problem med min läggning. Var du nervös? – Klart jag var nervös! Det är ju ett stort steg i livet, men det är också en av de bästa stunderna när man har gjort det. Finns det något du ångrar idag angående din komma ut-process? – Jag skulle kommit ut mycket tidigare, jag var ju 24 när jag kom ut. Har du något tips till någon som inte riktigt vågar komma ut än? – Berätta för en nära kompis först! Någon du verkligen litar på. Sen finns det inget som heter ”det rätta tillfället”, man måste bara göra det när man själv känner sig redo. Anders Öhrman

qx tillbakablick vv

DECEMBER 2011 # 195

gay i las vegas man meadow nominera till gaygalan michael cunningham filmiska flator

timbuktu som gud fast mänsklig? vi träffar timbuktu och pratar om ljuset i tunneln, kärlek över gränser och om hur världen går åt helvete.

OMSLAG dec 2011.indd 1

2011-11-17 15:32

December 2011. Så Mycket Bättre-aktuella Timbuktu om kärlek över gränserna och om hur världen går åt helvete...

10 ÅR SEDAN

REINFELDTS GRABBAR CHRISTER BJÖRKMAN OM BÖGAR, SCHLAGER & ANDRA 12-POÄNGARE ATT GÖRA KARRIÄR ATT KOMMA UT PÅ JOBBET?

December 2006. En bi och en bög tar plats i Reinfeldts regering - Tobias Billström och Andreas Carlgren.

15 ÅR SEDAN

QX DECEMBER 2001 DET SNÄLLA NUMRET

5 ÅR SEDAN

QX DECEMBER 2006 DET ARBETANDE NUMRET

FOTO: MAGNUS LIAM KARLSSON/SVT

FOTO: MOON MAN RECORDS

– 12–

PÅ SPÅRET MED LOTTA & CARL-JAN

December 2001. Lotta Bromé och Carl-Jan Granqvist är paret på allas läppar efter På Spåret-succén. Plåtade av Elisabeth Ohlson Wallin.

20 ÅR SEDAN December 1996. ZTV sänder gaymagasinet Homogen och reportern Robert Andersson blir gaysveriges nya darling.


– 13–

Nya Nespresso KAFFE FÖR PERFEKTIONISTEN

Nya Nespresso Expert erbjuder en personligt anpassad kopp kaffe efter dina önskemål. Din koppstorlek. Din temperatur. Din kaffe.

www.nespresso.com/expert

19355-SWEnov16 QXmagazine Expert_2016_Dark_SP 240x335_CB.indd 1

04/11/16 17:24


FOTO: LINUS HALLSENIUS/TV4

– 14–

lite bublé, glögg & gabriel

”Äntligen Jul” heter Gabriel Forss listtoppande julskiva. Nu beger han sig även ut på ”Julallsång”. TEXT ronny larsson

Den 1 december är det turnépremiär men finns det i Skara för Gabriel Forss ”Julallsång”. nån låt du känt Tretton städer från norr till söder ska att du inte kan ta besökas och förutom allsång med dig an? publiken så bjuder han på musik från - Jag är glad att nya plattan ”Äntligen jul”. Skivan, som jag klarat de här redan toppat iTunes, innehåller nyskri- tolv (skrattar). Nej, vet och traditionellt, ett julbord av låtar men låtar som kräver stort register som som har betydelse för honom. O Helga natt överlåter jag åt andra. Projektet tog fart förra året då GabJag har försökt mysa till det, lite åt riel Forss testade konceptet ”JulallMichael Bublé-hållet. Det här är en sång” där han sjöng traditionella själv skiva att ha på under glöggen. och höll allsång med låtar som alla kan. Hur firar du själv? - Det blev väldigt - De senaste jularna ”Jag har lyckat så vi gör en har jag firat i Miami, längre turné i år, och då vi var 19 svenskar förra försökt att kände jag att jag ville mysa till det” året och det har varit kul göra en skiva så jag har att fira i värmen med material som jag kan kubanska vänner. I år sjunga själv mellan allsångerna. Förra åker jag och pojkvännen till Bali. När året sjöng vi O Helga Natt som avslut man som jag har mycket innan jul så ihop och det är just de där gåshudsöhar alla julbord och julmusik tagit ut gonblicken jag vill åt. sin rätt så man har rätt att lämna landet Skivan har också en gaytouch då han (skrattar). dels sjunger duett med vännen MagÄr nån jultradition extra viktig? nus Carlsson i That´s Christmas To Me, - Jag gillar allt innan jul, som Luciamen också bjuder på en het Santa Baby tåg. Min kille kommer från Serbien så där han har en crush på tomten. jag tog med honom på Luciatåg förra - Det var kändes lite kul att få till. året, det är så mysigt. Som liten kunde Jag älskar den, och sån där riktigt jag vara delaktig i hur många Luciatåg cheesy kulmusik som Mariah Careys som helst. Numer nöjer jag mig med All I Want For Christmas. att titta. Det finns otaliga julklassiker,

Julstämning med QX Shop


– 15–

bokRecension

”att gå med sina skuggor” av Jude Dibia

JUL shop.qx.se

Paraplyer från 129:-

Adrian lever ett gott medelklass liv i Nigerias huvudstad Lagos med sin fru Ada, och dottern Ego. Han har ett bra jobb och ett fint hus. Allt är bra, och livet pågår på ett behagligt sätt tills ett rykte om att Adrian är homosexuell plötsligt börjar sprida sej på hans arbetsplats, och i hans umgänge. En kollega har av misstag fått reda på hur Adrian levde innan han träffade Ada, och sprider ryktet som en hämnd. Adrian ställs inför ”En kollega har att försonas med det av misstag fått liv han levde innan reda på hur han träffade Ada och bildade familj. Adrian levde Något han gjorde innan han träfför att anpassa sej till det nigerianska fade Ada, och samhället där lagar, sprider ryktet traditioner och som en hämnd” religion avgör vad som är rätt och fel. Att vara homosexuell är definitivt inte en livsstil som accepteras. Det är inte heller lätt för Ada som även hon ställs inför tvivel och svårigheter. Adrians två bröder reagerar olika på hans homosexualitet. Cheidu tycker att dom ska be för Adrians ”tillfrisknande” medan Chika kan acceptera Adrians läggning även om han inte tycker om den. Cheidu tar hjälp av pastor Matthew, som försöker driva ut det onda ur Adrian sedan har lurats dit av Cheidu. Det är väldigt jobbigt att läsa just den delen i boken, och svårt att förstå att det här pågår nu, idag! Inte bara i Nigeria utan i många delar av världen. En mycket läsvärd bok. Jude Dibia lever idag i Malmö ditt han flyttade när Nigeria 2014 instiftade en lag mot homosexualitet. En lag mot kärlek… Anette Fröjd

Hörlurar San Francisco 199:-

369:-

Ajaxx63 - Beanies

Julklappastips på shop.qx.se

FOTO PETER KNUTSON

december


– 16–

w HÄNDER I decemberv

JUL & NYÅR MED ABBA X 2 [KONSERT/SHOW] Gör er redo för ABBA x 2. ABBA Tribute med medlemmar från originalbandet som turnérade med ABBA. Samt med gruppens originalkläder! Närmare ABBA kommer man inte. Nu på turné! Info på www.theoriginalband.com

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND

I Malmö bjuds det på julshowen ABBAsolutely Wonderful! En julshow där man blandar hitsen, kläderna och rörelserna med magiker och akrobatik...

HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se 070647208-440 717 eller ring: 4100

MAGNUS-MARIA: EN OPERA OM RÄTT KÖN

Swish 123 900 6958

[QUEEROPERA] Den kritiker- och publikrosade operaföreställningen MagnusMaria: en opera om rätt kön, i regi av Suzanne Osten, kommer till Kulturhuset Stadsteatern för ett unikt gästspel den 26-27 november. Operan är baserad på den sanna historien om Maria Johansdotter som blev spelman Magnus Johansson på 1700-talet. – När jag fick frågan om jag ville göra en opera precis som jag vill göra den så var det en dröm som gick i uppfyllelse. Åtta kvinnor delar på alla roller och musiken är specialskriven för dessa åtta kvinnor, säger Suzanne Osten. – För mig är den här feministiska queeroperan i frigruppsform en gåva till publiken. Detta århundrade kan vi göra allt! säger Suzanne Osten.

Psykoterapi Hans Hanner leg. psykolog och leg. psykoterapeut med hbt-kompetens 08-611 51 22 för mer info se: www.hanshanner.se

Jul på Carlshäll!

L Å N G H O L M E N - PÅ L A N D E T M I T T I S TA N

DRAMATEN & SPOKEN WORD [SPOKEN WORD] Dramaten bjuder återigen på en spoken word-show regisserad av Niklas Mesaros (bilden). Här möter vi Sveriges vassaste spoken word-poeter, en artist som förkroppsligar lyrisk närvaro och några av Dramatens bästa skådespelare tillbaka i ett intimt format på Lilla scenen. Med ordet i fokus. Dramaten, Stockholm. 19-20 december.

WAD-girls till Pite Älv Pride

Carlshälls Gård

Gammeldags Herrgårdsjulbord med tradition och innovation Vår egen båt med glögg från Stadshusbron

08-668 07 10 • www.carlshallsgard.se

HÄR FIRAS PRIDE I NOVEMBER-DECEMBER [PRIDE] Örnsköldsvik 21 - 27 november Piteå 1-4 december, Dessutom firas Pride bland annat i: Rio De Janeiro 11 december,


– 18–

KRÖNIKA: SARA LÖVESTAM

FOTO: PETER KNUTSON

”Det finns ett särskilt skimmer som omger den som är på väg ut ur garderoben” Jag sitter i Pride Park och signerar böcker, när jag får syn på ett ansikte jag inte sett på sjutton år. Det har brutit sig ut från skolkatalogen i min källare och är på väg emot mig. Det visar sig vara Den Andra! När jag gick i högstadiet och satt djupt, djupt inne i min garderob, hade vi en temadag när två homosexuella personer kom och föreläste om att de var normala. Allt de sade ristades in i mitt medvetande, bland annat detta att det fanns två homosexuella i varje klass. Jag var som sagt djupt inne i min mörka lilla garderob och min förnekelse var i full blom, men ändå minns jag tanken som ettrigt poppade upp: ”Undrar vem den andra är?” Nu är det ju inte så statistisk fungerar, vi gays är inte jämnt fördelade över samtliga högstadieklasser. Men jag tänker fortfarande att det, i Sigtunas fyra parallellklasser 80-or, måste ha funnits NÅGON mer än jag och killen som förbjöds av sin pappa att vara så tjejig. För att inte tala om gymnasiet – jag gick för sjutton estetisk linje och ändå kommer jag bara på en homosexuell kille som gick i parallellklassen. Tills den här dagen på Pride, alltså. Så heteronormativ är vår värld, att jag först tänker: ”Nämen, är min gamla klasskompis här och hälsar på någon bög?”. (Det spelar in att jag sett på Facebook att hon varit gift med en man i många år.) Men så frågar jag: ”Är du här ensam?” och hon behöver inte säga mer än ”assååå…” för att det ska klicka. Det finns ett särskilt skimmer som omger den som är på väg ut ur garderoben. Ni vet, det där nykära som kommer sig av att man accepterat vem man är. Det har hon, och jag låter mig smittas för det är sexton år sedan jag fick känna det själv.

Vi håller kontakten efter Pride. Hon vill veta ALLT. Jag och min flickvän utnämner oss snabbt till experter på tjejdejtande och producerar visdomar och empiriskt underbyggda råd i högt tempo: - På nätet finns det mest män, äventyrliga heteropar och knäppisar, om du vill ha ragg är det bättre att gå ut och limma på dina kompisars ex. - Ragga inte på bartendern, dels är hon på jobbet och dels är

TJEJER. Och hur många jag har legat med är ofattbart. De är oräkneliga. Jag ser min gamla klasskompis göra mentala noteringar: Slutshaming = tydligen ingen issue i lesboland. Jag ser henne vandra med blicken över den hemliga värld som bara vi känner till. Här lär vi oss att spreta med håret och hala in andra kvinnor med blicken. Här är vi kollektivt irriterade på Jenny Schecter, imponerar på

”Jag sitter i Pride Park och signerar böcker, när jag får syn på ett ansikte jag inte sett på sjutton år. Det har brutit sig ut från skolkatalogen i min källare och är på väg emot mig...”

hon så van att hon blivit immun. - Ligg runt. - Lita på mig, jag har varit en riktig slampa. - Lita ännu mer på mig, jag har legat med tjejer sedan 90-talet. - Lita på oss, vi har dejtat halva flatstockholm. Vi har dejtat VÄLDIGT MÅNGA TJEJER. - Klipp naglarna. - De dåliga relationerna blir ännu sämre i december, så var redo i januari när det kommer nya singlar. - När vi går ut kommer vi att träffa våra ex, och deras ex kommer också att vara där, och vi alla kommer att umgås glatt och ledigt som om våra munsår inte hade samma ursprung. Hon skrattar och antecknar, och vi tar med henne ut på flatbar. Redan i entrén stöter vi på mitt ex, som visar sig sitta i en klunga med bland annat två av sina andra ex. ”Det är alltså sant?” utbrister hon, och exet till mitt ex lutar sig fram. - Fråga mig om du behöver veta något. Jag har dejtat VÄLDIGT, VÄLDIGT MÅNGA

varandra med vad vi tar i bänkpress och uttrycker våra känslor i tatueringar – fast nästan aldrig i svanken. Hon viskar till mig: ”Men det här med snuset… Det verkar vara vanligt. Det kan bli ett problem för mig.” Jag svarar: ”Ingen fara, det finns flator som inte snusar. Om du hittar dem så är de troligen mina ex. Ser du någon du gillar?” Jag ser henne ta in det oerhörda faktumet: Alla tjejer här inne gillar också tjejer. Man behöver inte välja mellan att tråna och att bli åtrådd, man kan få båda. Stan är full av brudgillande brudar, som hon bara väntar på att få uppleva. Jag avundas henne lite.


Agria

alla!

På Agria är vi många HBTQ personer som arbetar. Och vi tror starkt på att var och en ska styra sitt eget öde, och våga ta sina egna beslut här i livet. Stora som små. Valet av försäkringsbolag till ditt husdjur, är ett viktigt val. Vi hoppas att du väljer oss. Vi ses på Pride! Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.


-20-

EGO med stefan nilsson

Månadens minne

Blir telefonminnet fullt av semesterbilder och filmer? Sandisk har designat iXpand, ett externt USB-minne. 16 GB kostar 549 kronor och hela 128 GB kostar 1199 kronor, och finns på ställen som Kjell&Co. www.sandisk.com

Månadens resväska

Packa pappas kappsäck. Samsonite kommer med en ny kollektion resväskor. Min favorit är den här syndigt röda. Kostar 2599 kronor. www.samsonite.se

Månadens solisar Månadens muscha

Sommarskägg eller vintermuscha? Webbutiken Boozt lanserade 1 november t-shirt med uppmaning om att skaffa mustasch. Den skedde så klart under movember dvs månaden när vi uppmärksammar prostata- och testikelcancer. T-shirten kostar 249 kr och 100 kr går till Movember Foundation. www.boozt.com

Hawaii-glasögonen från Maui Jim har skydd för ögonen så att du kan se bästa möjliga färgåtergivning. De här snygga gröna varianterna kostar 2488 kronor. www.mauijim.com

Månadens hans

Sandqvist gör så klart snygga weekendväskor. Min favorit är de i petroleumblått. Den här heter Hans. Hans är fin. Kostar 1595 kronor. www.sandqvist.net

Månadens weekend

Jag älskar brittiska Men’s society (som bland annat finns hos Grandpa). Packa glatt humör och ett snyggt kit för en bra weekend. Weekender Wash Kit kostar 25 GBP dvs ungefär 295 kronor. www.menssociety.com

Månadens resepryl

Det finns en massa tips om hur man ska ha sina kläder skrynkelfria på resan, men det funkar ju aldrig. Investera i ett litet resestrykjärn med ånga. Snygg och fräsch i ett nafs. Kostar 299 kronor hos Clas Ohlson. www.clasohlson.se

Månadens hår

För den där perfekta lediga looken så ska du ha saltvatten i håret. Bangerhead gör en skön saltvattenspray baserad på gojibär. Kostar 149 kronor. www.bangerhead

Månadens flyg

SAS uppgraderar sig själv. Den nya A320neo är här med 15-20 % mindre klimatpåverkan. Här finns också champagne som är framtagen för att bäst drickas i luften och så klart höghastighets-WiFi från nästa sommar. www.sas.se

Månadens nej, nej, nej Amerikanska valet är över. Oavsett vad vi tycker om orange hår och fyrkantiga kavajer så måste vi inse att detta med putande läppar på vuxna män är rätt töntigt. Nej till trumpmun.


HELA SVERIGES TRÄNINGSPARTNER KOSTTILLSKOTT FUNKTIONELLA LIVSMEDEL

TRÄNINGSKLÄDER TRÄNINGSREDSKAP SCANNA KODEN OCH SE ALLA VÅRA KAMPANJER.

240x335mm_QX_Gymgrossisten.indd 1

2016-11-16 11:30


• F O L K O P E R A N S

R E P E R T O A R

2 0 1 7•

FÖRKLÄDD GUD ME D LI LL LI NDFO RS & PE T TER S OM R EC I T ATÖR ER

Musik Lars-Erik Larsson och Lelo Nika Text Hjalmar Gullberg Regi Malin Stenberg Musikalisk ledning Marie Rosenmir Premiär 15 februari

TURANDOT Musik Giacomo Puccini Regi Mellika Melouani Melani Musikalisk ledning Marit Strindlund Premiär 18 & 20 september (två sångarlag)

Biljetter folkoperan.se, 08- 616 07 50


FOTO: ELISABETH OHLSON WALLIN

turnéavslut för Silvana...

Silvana Imam är mitt uppe i turnén ”Regnbågsfärger Över Sverige Tour”. MEN Snart är det turnéavslut i Stockholm. Vi kollade läget med henne? – Det är den mäktigaste turnén vi har gjort, vi ha verkligen slagit på stora trumman. Showen är indelad i fyra akter och Stina Ekblad inleder varje akt med en dikt som beskriver stämningen i den kommande akten. Jag har turnerat i tre år och det är på den här turnén som jag äntligen fått utlopp för hur jag alltid velat att min spelning ska se ut, låta och kännas. Det tydliga narrativet, scenen, rekvisitan och det visuella är allt jag drömt om att få göra. Att bygga min egen värld. Den teatraliska scenpersonen i mig ler. Du började i Norrköping 14 okt,

har spelningen förändrats något explosiva och vart jag än spelar rappar på en månad sedan premiären? alla med i de låtarna. Ta Av Dig verkar – Nej, det är samma setlist på varje publikenw också gilla... spelning. Det enda som förändrats Kör du låtar från hela din karriär är väl att jag blivit eller ligger fokuset mer rutinerad och ”Den 3 december på ”Naturkraft”? bekväm i de olika – Ja, från mina EP’s är en teaterföreakterna. Väck mig ställning slash och från ”Naturkraft”. vilken tid på dygnet lasershow slash Du har turnéavslut som helst och jag kan en resa som tar den 3 december rabbla upp låtordpå Nobelberget i dig genom alla ningen och Stinas Stockholm, hur blir dina känslodikter (skrattar). det? spektra” Vilken låt på kon– Jag har alltid varit serten brukar vara tvungen att anpassa den största upplevelsen? mig till andra och till hur världen ser – Det skiljer sig från land till land ut med allt vad det innebär. Den 3 och från stad till stad, men Imam december kliver ni in i min värld. Vi Cobain och Tänd Alla Ljus är särskilt ska premiära kortfilmen vi gjorde för

”Naturkraft”, ett visuellt projekt där låtar från albumet bygger en story. Samma historia som jag berättar på Naturkraft. Vi ska bygga en Imam shop, ha olika konstinstallationer där bland annat min bästis Hanna Kisch ställer ut. Och det är bara vad som händer off-stage... Det jag kan avslöja är att på min största spelning i år som var på Gröna Lund fokuserade vi på att inte ha scendekor utan på att jag ensam skulle bära scenen. Nu gör vi tvärtom. Den 3 december är en teaterföreställning slash lasershow slash en resa som tar dig genom alla dina känslospektra. Jag är en ängel och monster i ett, och ni ska få uppleva allt. Anders Öhrman


erättade för var er, hon blev nog

-24-

nathalie på medalj I december är det dags för handbolls-EM för damer i Sverige. En av dem som hoppas på medalj för Sverige är målgöraren och proffset Nathalie Hagman. Till vardags bor hon med sin flickvän, Danmarks handbollsproffs Kristine Kristiansen, i Köpenhamn, men när Nathalie var i Stockholm passade QX på att dejta henne över en kaffe.

TEXT anders öhrman FOTO jakob jansson

Nathalie tog silver i sitt första handsbolls-EM 2010, tjej, men det blev fokus på att Kristine tröstade mig. sen blev det brons 2014. Men sedan dess har medaljerVisst, det ser ut så på bilden, men så extremt var det na uteblivit. Och på OS i Rio i år gick det inte alls som inte. Jag var förbannad och besviken för att vi förlorat. laget hoppats. Sverige tog sig bara till kvartsfinal. Hade det varit en hemlighet att ni var tillsammans – Det var tungt. Vi hade lagt ner så mycket tid på innan bilden publicerades? träning och föberedelser och så slutade det rätt snöp– Många visste, men den bilden gjorde ju att folk ligt. Det tog en stund att komma över det. förstod det. Och media fick liksom en chans att skriva Nu i december är det dags för återupprättelse. om det. Handbolls-EM går i Sverige och det svenska landslaHade ni försökt hålla det hemligt? get hoppas på medalj. – Nej, men jag har alltid brytt – Absolut, vi behöver mig om vad folk tycker och tän”Den första jag det. Handbollen i Sverige ker. Och det här med att vara tillkom ut för var behöver det. Ungdomar med en tjej var något min tvillingsyster, sammans måste få se oss spela live för nytt för mig. Jag har bara varit hon blev nog lite att sporten ska växa, för att tillsammans med killar innan. den ska få in mer pengar och Jag tror alltid att folk ska tycka chockad” ta mer plats i media. Det är en massa så det är liksom lättare (skrattar) viktigt. om man är lite hemlig och ligger Nathalie började spela handboll när hon var liten. lågt. Men det gick bra, det var inte så farligt. Det var Hon fick testa på olika sporter i skolan och tillsammycket positivt som skrevs om det. mans med några kompisar testade hon handboll och Hur var det att komma ut för din familj? blev fast. Men hon spelade även fotboll. Fast då med – Alla nära och kära har tagit det bra och varit killarna. förstående. Att berätta att man är tillsammans med en – Men så var det tänkt att jag skulle börja spela tjej är en stor grej men jag har aldrig varit orolig för med tjejerna men då tog handbollen över så det blev att min familj skulle reagera konstigt. Och många fick aldrig av. ju veta det genom den bilden. Idag spelar Nathalie i Danmark som proffs. Där – Den första jag kom ut för var min tvillingsyster, spelar hon i samma lag som sin flickvän, Kristine hon blev nog lite chockad (skrattar). Men självklart Kristiansen, en tjej som även hon är proffs och exglad för min skull. tremt känd i Danmark. Hur trivs du i Köpenhamn? Paret blev tillsammans för något år sedan och även – Jag trivs bra, det är en stor stad, men jag har om ryktena börjat gå så briserade nyheten om deras inte hunnit utnyttja den så mycket än. Men efter jul relation förra året när Nathalie tröstades med kramar hoppas jag få njuta mer av Köpenhamn. Det finns en och pussar av danska Kristine efter att Sverige åkt ut massa bra restauranger som jag vill testa. VM mot just Danmark. Bilden spreds över världen Bor du och Kristine ihop? och varenda tidning uppmärksammade dem. – Ja. – Jag var sur och besviken efter matchen och så Hur är det att träna, tävla och att bo ihop med den skulle jag samtidigt svara på en massa frågor om man är tillsammans med? bilden. Det var svårt. Dessutom är jag ingen daltande – Det går bra, det är klart vi undrade hur det skulle


siktar j


-26-

Nathalie med flickvännen Kristine efter matchen mot Danmark i VM 2015 som Sverige förlorade.

gå men vi hänger ju inte med varandra i laget och på träningen, där är vi mer lagkompisar, det är andra roller. Där får jag möjlighet att att hänga med mina svenska vänner. Så just nu funkar det bra. Är handboll större i Danmark än här hemma? – Ja, absolut, där är fotboll och handboll störst. Handboll har en egen tv-kanal där det visas matcher varje kväll. Det danska damlandslaget vann allt för några år sedan och tjänade massor av pengar, idag går det lite bättre för herrlaget så de har gått om lite. Men du lever på din sport? – Ja, men vi tjänar inga miljoner, långt ifrån, men jag kan leva på det. Kan du tjäna mer om du spelar nån annan stans? – Ja, om jag åker till Rumänien. Där finns det mycket pengar inom handbollen. Så vi har pratat om att åka dit

”både min mamma och min moster har varit på Pride i Stockholm. och en dag ska jag delta. Både i PridePark och i paraden.” ett år och casha in (skrattar). Men jag vill gärna flytta hem till Stockholm sen, min tvillingsyster bor här och jag längtar lite efter att ha en vardag med henne. Vill du ha barn? – Ja, jättegärna. Jag kan faktiskt längta efter att få barn. Men just nu prioriteras handbollen. Så länge kroppen håller. Men minst ett par år till innan jag ger mig ut i arbetslivet... …och skaffar dig ett riktigt jobb?

– … Ja, (skrattar). Jag har ett underbart liv just nu. Så jag håller gärna på ett tag till. Och än så länge är jag inte äldst i laget... Till sist, har du haft möjlighet att vara på Pride någon gång? – Nej, men min mamma och moster har varit på Pride i Stockholm. Jag har aldrig känt något behov av att gå i paraden, jag är inte riktigt en sån som står på barrikaderna eller demonstrerar men jag är självklart tacksam för de som gör det och har gjort det. Och en dag ska jag delta. Både i PridePark och i paraden. Det verkar vara en häftig upplevesle! Handbolls-EM för damer spelas 4-18 december i Sverige (Stockholm, Kristianstad, Helsingborg, Malmö och Göteborg) Mer info: http://swe2016.ehf-euro.com/home


LÄNGTAR DU EFTER BARN? Våra kliniker kan erbjuda IVF, äggfrys och insemination med donerade spermier. Vi hälsar par och ensamstående välkomna.

Från och med den 1 januari 2017 gäller vårdvalet på våra Stockholmskliniker, det innebär att vi kan erbjuda fertilitetsutredning och IVF till vanlig patientavgift.

Välkommen till Nordens största verksamhet inom fertilitet! Fertilitetscentrum

www.fertilitetscentrum.se

www.ivfkliniken.se

Fertilitetscentrum Stockholm är HBTQ-certifierad sedan januari 2016.

FAR VÄ L F Ö R E STÄ L L N I N GE N

TURNÉPLAN:

EN FANTASTISK SUCCÉ!

CONVENTUM ARENA, ÖREBRO

Fre 17 feb, kl 19.30 Lör 18 feb, kl 17.00 ticketmaster.se 077-170 70 70, Örebrokompaniet 019-21 21 21, Örebro Slott

VÄXJÖ KONSERTHUS

Fre 24 feb, kl 19.30 Lör 25 feb, kl 16.00 ticketmaster.se 077-170 70 70 Biljettcentrum 0470-416 00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Tor 2 mars, kl 19.30 Fre 3 mars, kl 19.30 Lör 4 mars, kl 16.00 & kl 19.30 ticketmaster.se 077-170 70 70 Västerås Turistbyrå 021-39 01 00 E-tuna Turistbyrå 016-710 70 00

DE GEERHALLEN, NORRKÖPING Fre 10 mars, kl 19.30 Lör 11 mars, kl 16.00 Lör 11 mars, kl 19.30 Turistbyrån 011-15 51 00 ticketmaster.se 077-170 70 70

KALMARSALEN, KALMAR

”Det bästa After Dark gjort” AB ”Final med Glitter & Gåshud” DN ”Helt briljant” QX ”Galet Roligt & Gripande” GP AD2016_QX_215x156_Mag.indd 1

Foto: Peter Knutson / Sasko Design

Tor 16 mars, kl 19.30 Fre 17 mars, kl 19.30 Lör 18 mars, kl 16.00 ticketmaster.se 077-170 70 70 BiljettCentrum 0480-42 10 10

UPPSALA KONSERT & KONGRESS Fre 24 mars, kl 19.30 Lör 25 mars, kl 16.00 Lör 25 mars, kl 19.30 UKK 018-727 90 00 ticketmaster.se 077-170 70 70

HALMSTADS TEATER

Fre 31 mars, kl 19.30 Lör 1 apr, kl 16.00 Lör 1 apr, kl 19.30 Halmstad Turistbyrå 035-12 02 00 ticketmaster.se 077-170 70 70

JÖNKÖPINGS KONSERTHUS

Fre 7 apr, kl 19.30 Lör 8 apr, kl 16.00 jkpg.com/biljetter 0771 211 300, tickster.com Jönköpings Turistbyrå och Gränna Turistbyrå

MALMÖ OPERA

Ons 12 apr, kl 19.30 Tor 13 apr, kl 19.30 Fre 14 apr, kl 19.30 Lör 15 apr, kl 16.00 & 19.30 Tel 040-20 85 00, malmoopera.se

IDUNTEATERN, UMEÅ

Fre 21 apr, kl 19.30 Lör 22 apr, kl 17.00 BiljettCentrum.com 090-13 31 80 tickster.com

KULTURENS HUS, LULEÅ Fre 28 apr, kl 19.30 Lör 29 apr, kl 16.00 Lör 29 apr, kl 19.30 Kulturens Hus 0920-45 59 00 ticketmaster.se 077-170 70 70

GÄVLE KONSERTHUS

Fre 5 maj, kl 19.30 Lör 6 maj, kl 16.00 Lör 6 maj, kl 19.30 ticketmaster.se 077-170 70 70 Gävle Teater 026-10 21 00

TONHALLEN, SUNDSVALL Fre 12 maj, kl 19.30 Lör 13 maj, kl 16.00 Entré Sundsvall 060-15 54 00 www.entresundsvall.nu

2016-11-18 11:56


en tålig idol Det var nära att sjukdom stoppade hela hans Idol-äventyr, men han tillfrisknade. Och gång på gång har han hamnat i botten, men klarat sig vidare. Han har fått mer kritik än någon annan deltagare, men står stadig mot jurygnäll. Jesper Petersson är årets outsider i Idol. TEXT ronny larsson FOTO PETER KNUTSON


Pride. Så känner vi för vår försäkring.

Kan vi?l vi? Vil rs vi? Tö Heteronormer och öppenhet i vår lärarvardag Kan vi, vill vi, törs vi? är en samtalscirkel för dig som är skolledare, lärare eller lärarstudent och identifierar dig som hbt-person. Vi byter erfarenheter kring öppenhet, heteronormer, arbetsmiljö och eventuella förändringsstrategier med mera. Start: 26/1 Kalmar, 4/3 Göteborg Fler samtalscirklar är på gång. Håll koll på sensus.se/ hbtcirkel Samtalscirkeln är gratis för Lärarförbundets medlemmar, för övriga är deltagaravgiften 150 kronor. → Anmälan sker via sensus.se/hbtcirkel → Kontaktperson är maria.karlsson@lararforbundet.se Kan vi, vill vi, törs vi? genomförs i samarbete mellan Lärarförbundet och Sensus.

Välkommen till Akademibokhandeln! Mäster Sam uelsgatan 28 JONAS GARDELL & STELLAN HERNER Bara på besök

369:-

Agria Veterinärvård ger din hund trygghet livet ut: ersättningsbeloppen minskar inte när hunden blir äldre. Försäkrar du din valp innan den blir fyra månader får du det mest omfattande skyddet till 30 % rabatt första året.

Ring 0775-88 88 88 eller gå in på agria.se Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.

CHRISTER LINDARW & CHRISTINA KELLBERG Christer Lindarw: This Is My Life

299:-

LEILA LINDHOLM Sweet Christmas

CAROLA HÄGGKVIST En godare jul med Carola

279:-

299:-

Öppettider mån-fre 10-19 lör 10-18 sön 11-17 master.samuelsgatan@akademibokhandeln.se www.akademibokhandeln.se


-12-

Jesper Peterson var nära att missa hela årets Idol-resa. Bara ett par dagar innan han skulle infinna sig i Stockholm för slutaudition sprack hans blindtarm, och Jesper lades in på sjukhus, fick blodförgiftning, tappade massa vikt och bar på ett sår som inte ville läka. – Jag var heller inte direkt så sugen på att ställa mig i tv och vara fräsch när jag mådde så dåligt. Jag trodde verkligen inte att jag skulle kunna vara med, men sedan läkte jag och åkte till Stockholm. Och nu är han topp5 i Idol 2016. Han kände att det var rätt att söka i år eftersom förra årets finaltrea med Martin, Amanda och Simon kändes intressant och att juryn nu var ny. Dessutom gillar han Fredrik Kempe. – Det var ju en bra möjlighet att visa upp sig för honom om inte annat, säger han när QX träffar honom i inspelningsstudion i Spånga utanför Stockholm. Efter att ha klarat sig igenom första gallringen med ett slutligt ja från Quincy Jones III, ett tveksamt

ja från Fredrik Kempe och ett nej från Nikki Amin, så tog han sig till slutaudition. Därifrån gick han vidare och fick chansen att sjunga i kvalveckan. Men hans version på tisdagen av Justin Timberlakes superhit Can´t Stop The Feeling sågades av juryn med omdömet ”som om Babsan tolkat Tove Lo”. och fredagsfinalerna kändes i princip utom räckhåll. – Men jag bestämde mig ändå för att alltid leverera så fort jag var i bild. Att ta tillvara på den chans jag fått. På fredagen var han ändå rätt säker på att Idol-äventyret skulle vara slut. Han hade tagit med resväskan till studion eftersom familjen var där, och då kunde de ta hem den. Men så ropades Jespers namn ut och han fick chansen att sjunga igen. – Om man ser till vad som hände på tisdagen var det helt orimligt. Men jag har fattat att jag hade en ingång som de andra inte hade, det folkliga, det svennebananiga. Väl i fredagsfinalerna klarade sig Jesper fint till en början, trots hård

”Jag har nog aldrig känt att det är så intressant att berätta att jag är homosexuell. Det är som att berätta att man duschat.” kritik från främst Nikki i juryn. Men sedan blev han en katt med nio liv. När den här tidningen går till tryck har han hängt löst de tre senaste veckorna, men klarat sig och favoriter som Greg och Renaida har fått åka hem. – Feedbacken jag får i sociala medier är att jag känns genuin och bjuder på mig själv. Och jag käftar emot. Jag tror att de som gillar mig till hälften röstar på mig för att jag sjunger bra, och hälften för allt runtomkring. Du har fått rätt hårda omdömen i Idol, och ofta med motiveringen att Nikki inte ser dig som artist. Eller att du inte har någon identitet på scenen. Hur känns det?

– Jag kämpade mycket i början, och efter ett tag började jag känna mig begränsad. Rörde jag på mig var det fel, sjöng jag en ballad var det fel. För två veckor sedan såg jag kvalframträdandet igen och då såg jag en glädje i ögonen som jag inte sett efter det. Då bestämde jag mig för att jag bara ska göra sånt jag står för och åker jag ut ska jag göra det med en bang. – Och jag tycker jag är ganska tydlig som underhållare. Jag tror ingen sitter framför tv:n och tänker ”vem är han, vad vill han?”. De andra tycker också att jag blir orättvist bedömd av Nikki. Det hade ju varit kul att höra något bra någon gång. Du, ditt val under Melodifestivalstemat…Andreas Weises Bring Out The Fire? – Jamen, jag hade tre låtar att välja på. Constellation Prize hade krävt lite sexappeal, och där kände jag inte riktigt att jag kunde matcha Robin Bengtsson. Och Sista andetaget med Jan Johansen hade inte varit så smart eftersom de drev med honom under föregående program. Så, då var det bara den låten kvar, som ändå är en låt jag gillar. Hade jag fått välja helt fritt hade jag valt I See You med Kristin Amparo. Innan Idol pluggade Jesper på musikhögskolan i Piteå. Han har sjungit med party- och storband, körat i Bingolotto och åt The Fooo på turné. Och varit housestjärna i Italien. – Jag och brorsan, som är producent, spelade in en låt, Safe & sound, där jag sjöng. Sedan köpte en dj spåret med min röst och så deltog den i ett slags Idol för dj:s i Italien, och blev en stor hit. Det finns en kul video till den med två tjejer i små jeansshorts som dricker drinkar och går på stranden. Jag blev faktiskt nerbjuden till Olympiastadion i Rom för en konsert inför 40 000 men de ville inte ens betala resan så jag sa nej. Så min italienska karriär blev kortvarig (skrattar). Jesper kom ut när han var 23. Som liten gillade han att klä ut sig, gärna i klänning, leka med tjejer, och var inte det minsta sportintresserad. Han säger att han kände att han var annorlunda. – Det var provocerande för folk, och man hörde ofta ”är han en kille eller tjej?” Och när man hela barndomen tror att man är en småknubbig tönt som alltid hamnar utanför de tio snyggaste i klassen-listorna så har man en ganska stark identitet i det när man blir äldre. Det var först när jag flyttade från Linköping till Göteborg och började plugga som jag märkte att folk inte uppfattade mig som jag uppfattade mig själv. Steg för steg förändrades hans självbild och han skaffade en Qruiserprofil och började dejta. Att det var killar som gällde var inget konstigt, varken för honom eller omgivningen. Och någon stor komma-ut-process var det aldrig fråga om. – Jag har nog aldrig känt att det är så intressant att berätta att jag är homosexuell. Det är som att berätta att man duschat. Jag berättade för

FOTO: BO HÅKANSSON/SVT

-31-


-32-

Per Jesper Petersson Ålder: 28, född 2 oktober 1988 Bor: Delar en trea med två kompisar i Piteå. Dricker: Öl, gärna lager. Förfestar med: Vin eller mousserande Full senast: Två veckor sedan då Idol-gänget var på fest. När såg någon dig naken senast: Två dagar sedan. Får ofta höra att jag är lik: Boxer-Robert En låt du önskar var din: Lay me down med Sam Smith

Tre Idol-favoriter: Daniel Lindström Molly Pettersson Hammar Linnea Henriksson Tre Mello-låtar: I See You Kristin Amparo Hollow Peter Jöback Förlåt mig Mattias Andreasson Tre snygga killar: Taye Diggs Roy Fares Conny Bäckström, i drag Tre tv-favoriter: Rederiet How to get away with murder Tro, hopp & kärlek

min mamma i telefon i nu, om jag skulle träffa rätt förbifarten att jag dejtade en person. kille och det var lite ” jaha”. Har du några preferenJag tror inte alls hon var ser? förvånad, och varken pappa – Jag brukar säga att jag eller mina syskon reagerade attraheras av män av en annegativt på något sätt. ledning. Jag respekterar alla – Pappa har till och med typer av uttryck, men hittills gått ”all in” och HBTQi livet har jag inte attraherats certifierat sin arbetsplats. av en femme-twink. Det är Han jobbar med vård av jag som står för glamouren i svårt sjuka i sina hem. Jag är förhållandet (skrattar). svinstolt över hans initiativ, Vad händer efter Idol? han har till och med hållit – Jag vet inte, jag har en föreläsning i egenskap av ”Det hade varit homoförälder. kul att kunna Häromdagen när vi pratade sa tacka ja till i alla han ”När du är fall nåt bootycall färdig med Idol (skrattar)” måste vi sätta oss och prata. Jag vill veta allt om hur du studieuppehåll till nästa kände när du visste”. Det är höst. Jag får faktiskt lite superfint. kul erbjudanden redan nu Dejtar du nåt nu? men jag har varit tvungen – Jag har fikat med att tacka nej eftersom jag är någon, men nej… Jag måste kvar i Idol. Det har varit att säga att Norrmalm, där vårt leda olika saker och sjunga, hotell ligger, är den Grindrsånt jag tycker är kul. Och tråkigaste stadsdelen jag vaom jag får drömma så rit i! Det är samma folk hela känns en krogshow som det tiden. Det hade varit kul att ultimata. kunna tacka ja till i alla fall – Jag älskar allt Petra nåt bootycall (skrattar).. Och Mede gjort. Det är så jag försöker att inte diskrihäftigt att hennes varuminera men jag tycker att 54 märke bygger på att hon är är lite för gammalt just nu. hysteriskt grandios i Sverige. Raggar de för att du är En människa som har gått med i Idol? från att ha varit sjukskriven – Det är ingen som med kronisk värk, till att ha skrivit att ”Jaha, du är med som främsta arbetsuppgift i Idol?, och så kommer det att leda galor i Lars Wallinen kuk-bild typ (skrattar). klänningar. Jag älskar den Och om de inte känner igen typen av underhållning. Att mig så blir det konstigt om underhålla med humor och jag mörkar vad jag gör, ” jo självdistans, och sjunga en jag bor på hotell här och vet del. inte exakt när jag ska åka En rätt tydlig ambition hem” (skrattar) Det låter ju för en kille som beskyllts för helt sjukt. att inte veta vad han vill bli – Men jag känner att för artist. jag är redo att träffa någon


TEXAS SAUNA

Mån-Tors 11-00, Fre 11-02 Lör 12-02, Sön 12-00 Crusing area, play space, slings, private cabin, dark room, glory hole, BDSM room, wet area, free wi-fi. Check website for current events Barnängsgatan 9 A

Buss 2 från Slussen, Medborgarplatsen, gå av Sofiaskolan www.TEXASSAUNA.se

Ge bort en upplevelse i julklapp!

Musikalpaket

Danspaket

Operapaket

Pris 730 kr* Ord pris 790 kr.

Pris 495 kr* Ord pris 770 kr.

Pris 995 kr* Ord pris 1300 kr.

HAIR 15/3 + FRITT PROGRAM

Presentkort

MAX+ 21/4 DRÖMMEN OM SVANSJÖN 10/6

Ge bort ett presentkort på valfritt belopp – din gåva blir en upplevelse i både salong, restaurang och OperaShop.

LÄS MER OM VÅRA PAKET OPERA.SE/JUL * Priser gäller parkett och 1:a balkong.

CARMEN 29/1 TROLLFLÖJTEN 30/4


7 DEADLY ZINS GENERÖST FRUKTIG, ELDIG SMAK MED ROSTAD FATKARAKTÄR, INSLAG AV DROTTNINGSYLT, CHOKLAD, LAKRITS OCH VANILJ. PASSAR TILL GRILLAT, LAMM OCH

NÖT.

90 POÄNG ! “Year in year out, Michael David Winery is one of the best value wineries in the entire world.” ROBERT PARKER AUGUST 2015

7 DEADLY ZINS ÅRGÅNG: 2014, 15%VOL, 750 ML, ART.NR 6690, 139KR VIN FRÅN USA, KALIFORNIEN

www.janake.se

Alkohol är beroendeframkallande.


-35-

Fredrik Henriksson Ålder: 37 Uppväxt: Halmstad Bor: Nacka Civilstånd: Pojkvän Oanad talang: Pianist Senast nynnade låt: ”Lost on you” med LP Bästa serien/filmen jag sett på länge: Plöjer Modern Familyavsnitt och gillar Suits Har alltid med mig på resan: Min Canon (kamera), en power bank och en adapter Tre utländska städer jag aldrig varit i, men vill besöka: Lissabon, Hong Kong och San Fransisco. Språk jag pratar: Engelska, tyska och enligt gymnasiebetyget spanska, franska och latin. Favoritstad: Får nya hela tiden, men får nog säga London/ New York på delad förstaplats.

”Jag har velat jobba på sas sen jag var sex år gammal” Fredrik Henriksson var sex år gammal när han flög för första gången. Han satt med stora ögon på första raden i planet mellan Halmstad och Stockholm och tittade på flygvärdinnan. ”Det vill jag bli när jag blir stor”, tänkte han. TEXT ANDERS ÖHRMAn

Det blev som han drömt om sedan han var sex år gammal. Fredrik blev flygvärd. Men bara under ett par år i början av 2000-talet. Idag jobbar han som presschef på SAS. När jag träffar honom en morgon över en kaffe på Haymarket i Stockholm sitter han redan i telefonkonferens med sina danska och norska kollegor. Varje dag inleds med ett morgonmöte. – Då uppdaterar vi varandra och stämmer av vårt arbete, det är en bra start på dagen. Fredrik har varit presschef för SAS Sverige i drygt åtta månader, men efter bara två månader på jobbet slängdes han in i hetluften ordentligt. Pilotstrejken brakade loss, 100 000-tals resenärer drabbades när 1000 flyg ställdes in. Samtalen från media ökade från normalt runt 50 i veckan till över 900 på fem dagar. – Det var långa och hektiska dagar. En strejk har ju aldrig någon vinnare, och självklart blir man ledsen att höra om kunder som missat bröllop, begravningar och kalas. Men vi försökte boka om så många vi bara kunde till andra flyg. Men det var även intressant att se hur företaget funkar under en sådan stor press, hur hela maskineriet tuggar igång. Där blev man en erfarenhet

rikare. När Fredrik var 21 år sökte han flygbolaget 70 år. SAS är ett företag som till SAS för att bli flygvärd och kom är påpassat och många har en åsikt om in på kabinkursen 2001. Då inträffade det. Fredriks jobb innebär att vara insatt 11 september-attackerna i New York i det mesta som berör företaget. vilket påverkade branschen och SAS – När media ringer ska man ju anställningar pausades. kunna svara på allt från vilka linjer vi – Jag gick klart utbildningen i SAS satsar på, varför planet till Kalmar är men började sedan försenat, frågor kring Medan han gick SAS produkter och ganska snart på Malmö Aviation. utbud eller frågor kabinkursen Äntligen fick jag som rör fackliga förinträffade 11 prova på att jobba handlingar. Det ingår september-attack- även i min roll att få som flygvärd. Var det som du erna i New York ut information om hade hoppats på? allt spännande som – Ja, jag älskade det. Det är härliga händer i företaget, allt ifrån nya linjer kollegor, trevliga resenärer, man får resa och nya produkter. och umgås med folk hela dagarna, men Vad på SAS är det resenärerna kladet kräver samtidigt att man är skärpt. gar mest på? Men under tiden som han flög plug– De gånger planet av någon anledgade han även och Fredrik slutade som ning inte kommer i tid så blir resenäflygvärd och jobbade bland annat på ererna självklart påverkade, men tack pr.byrå, på Canon och på Indiska innan och lov så håller vi tidtabellerna bra. Vi han kom tillbaka till flygbranschen och har under flera år legat på topp 10 över SAS. de mest punktliga flygbolagen i världen. – Om tiden räckte till skulle jag En annan viktig sak är wifi. Resenägärna flugit en del av tiden och varit rer idag kräver ett bra wifi. Vi började presschef de andra 100 procenten, säger installera ett wifi men insåg längs han och skrattar. Men det blir nog svårt vägen att det inte levde upp till våra att kombinera. kunders förväntningar och avbröt då SAS har 29 miljoner resenärer på ett arbetet. Vi har nu skaffat oss ett riktigt år och 11 000 medarbetare. I år fyller starkt höghastighets-wifi som kom-

mer att installeras på alla våra kort- och medeldistansflyg med start under andra halvåret 2017. Då kommer man kunna streama filmer, se på Netflix och lyssna på Spotify utan att det hackar. Ska ni öppna några nya rutter framöver? – Ja, Lissabon öppnar vi i vår, det ska bli riktigt kul. Jag älskar redan Lissabon trots att jag aldrig varit där. Jag bara känner det på mig (skrattar). Sen öppnar vi även till München och Krakow från Stockholm. Att vara öppet gay på SAS är tufft gissar jag… – Ja, det är det verkligen (skrattar). Nej, det är nog generellt inga större problem i res- och flygbranschen hoppas jag. SAS tar mångfald på allvar och jag har aldrig upplevt någon som lyfter på ögonbrynen när jag säger att jag har en pojkvän. Till sist, vart ska jag åka i vinter med er om jag vill ha sol? – Ett resmål som blir allt populärare är Hong Kong som man kan flyga till direkt från Stockholm. Många åker dit över en långhelg, det är ju bara 1,5-2 timmar längre bort än New York. Och att ligga där vid en pool på en rooftop i vinter skulle väl inte vara helt fel?


-46-

austrain

fitness, nutrition & motivation Personlig träning för just dig! AUStrain ger dig ett personligt utformat träningsprogram med övningar, kostschema och rådgivning om kost och kosttillskott. Kontakta mig idag om hur jag kan ge dig styrka och motivation till att nå målet med din träning.

070 782 66 08 franke.misc@austrain.se

SAUNA instagram.com/AUStrain.se

Mån-Tor 11-00 Fre 11-02 Lör 12-02 Sön 12-00 Sauna, cruising, darkroom, massage, coffee and FUN! BARNÄNGSGATAN 9 A Tel: 0761-965 745 WWW.TEXASSTOCKHOLM.SE

Your next experience is right around the corner

around the world

fieldwood travel - +46 (0)411 653 80 - info@fieldwood.se - www.fieldwood.se


-37-

The Standard

I Meatpacking ligger hotellet The Standard på 848 Washington St, ett hajpat hotell med utsikt över Hudson river åt ena hållet och (både) södra och norra delen av Manhattan åt det andra. The Standards takterrass Le Bain måste ses som New Yorks bästa. Här är utrymmet stort, baren fantastisk och utsikten helt magnifik. På sommaren finns en pool på dansgolvet, världskända djs som spelar och en creperia på taket.Vad mer kan man önska sig? Baren, klubben och terrassen är öppen för allmänheten och har öppet från kl 14 (ibland 16). Ta hissen upp vid receptionen. Att se solnegången härifrån är inget annat än en fantastisk upplevelse.

fyra takbarer i New York och några tips på saker att se, göra och äta...

New York är inte USA. New York är hela världen samlad på en plats. Här listar Anders Öhrman fyra takbarer och ger dig tips på lite ovanligare saker att se, göra och upptäcka i staden. Och kom ihåg, det är alltid en bra idé att besöka New York.

The press lounge

En lite mer annorlunda utsikt bjuder The Press Lounge på från sin takbar i Hell’s Kitchen. Här ser man Manhattans skyskrapor vid Times Square lite mer från sidan. Stor terrass, gott om plats! Adress: Kimpton Ink48 Hotel, 653 11th Avenue

230 fifth

hotel hugo

På 525 Greenwich Street i Soho ligger Hotel Hugo. Och på deras tak hittar man denna lilla pärla. Med hängande glödlampor skapar man en mysig stämning i en takbar som har två delar, en mot Hudson river och en mot ”city”. Ett tips är att köpa nåt att dricka i baren och sen

ställa sig på Hudson River-sidan och se solnedgången tillsammans med One World Trade Center. Sedan kan du se hur Manhattan förvandlas till ett hav av upplysta skyskrapor från den andra sidan. Och både Empire och Chrysler syns härifrån. Helt klart en favorit!

På nummer 230, 5th avenue ligger populära och enormt stora takbaren 230 Fifth Rooftop Garden Bar and Restaurant, men här finns det risk för att du blir besviken. Staketet är nämligen så högt och att man knappt ser utsikten om man inte står upp - helst på tå. Med ett grönt tyg uppspänt på det. Dessutom känns hela stället lite plastigt och fejkat. Men som sagt, populärt och mycket folk de gånger vi varit där.

”Jag h någ mome skrek ut, h jag


-38-

NEW YORK NEW YORK NEW YORK

Var med i TV

Bli tv-stjärna för en dag och var med live när de spelar in några av USAs största tv-program, som Good Morning America, Jimmy Fallon eller Live with Kelly. Shower som nästan alltid har stora stjärnor som gäster. Du anmäler dig på 1iota.com och om du sedan får en bekräftelse bör du ändå vara på plats i god tid. Trots biljett är det inte alltid man får plats... Lycka till!

ett hus på taket

Som ett rött villa-ville-kulla står det på taket av The Metropolitan Art Museum och ser ut över hela Central Park och New York.Väl värt att kolla in när du besöker museet, men allt är inte som det ser ut, mer säger vi inte... Och du vet väl att du själv bestämmer hur mycket du vill betala i entréavgift på The Met. Här finns inget fast pris. Du bestämmer.

spring längs med hudson river

Utnyttja din jetlag nån morgon och gör som New York-borna själva gör. Snurra på dig löparskorna och spring längs med Hudson river. En bättre start på dagen - och en bättre utsikt finns inte. One World Trade Center hejar på dig hela vägen!

linbana till roosevelt island

Ta tunnelbanan till Roosevelt Island och ta en promenad med fantastisk utsikt. På Roosevelt Island, som ligger mitt i East River mellan Manhattan och Long Island, bor ca 16 000 personer. På vägen tillbaka tar du självklart linbanan, tar bara fyra minuter och erbjuder fantastisk utsikt över Manhattan. Tunnelbanekort gäller även här!

annorlunda sevärdhet

Okej, du kommer aldrig hitta den i någon guidebok, men vill man se något annat än Frihetsgudinnan och Central Park kan den här huskransen vara en kul grej. På 143 West 81st Street ser det ut som i en liten saga! En given like-raket på ditt instagram...

gay på broadway

En av de bätter musikalerna på Broadway jsut nu är Falsettos om en man som lämnr sin fru för sin älskare, och så får han ett par lesbiska grannar på köpet. Det är kul, vackert - och sorgligt. Och med Andrew Rannells i en av rollerna...

hotell - som ett litet downton abbey Det har bara 12 rum och påminner om Downton Abbey. Incentra House på 8th avenue ägdes av en Lord som var gay (ett av rummen heter ”Gaylord Room”) och är mer än bara ’gayfriendly’. Ett annat rum heter ”Stonewall room”. Trapporna är branta och smala, trösklarna höga. Det är charmigt, men lite slitet. Men läget är perfekt!

äta billigt

Att äta ute varenda dag i New York kostar på. Det ska betalas både skatt och dricks på priset. Och dollarn är dyr. Men det går att äta billigt. Som på mexikanska snabbmatskedjan Chipotle, där äter du dig tokmätt på 9 dollar (gott och nyttigt). Likaså på kedjan Dig In (10 dollar), som även har ett stort vegetariskt utbud. Eller så gör du som New York-borna själva och handlar från en foodtruck på gatan, ’chicken over rice’, 7 dollar.


HEJDÅ FRITIDSRESOR. NU HETER VI

Nu byter vi namn. Mycket kommer du att känna igen, men ännu mer kommer att vara nytt. Nya sätt att resa, nya sätt att bo, nya platser att upptäcka, nya saker att uppleva och mer av allt. Tiden står inte still. Inte vi heller. Välkommen till TUI.

tui.se


-40-


-41-

NEW YORK NEW YORK NEW YORK

fishs eddy - en favorit på broadway

På 889 Broadway ligger en butik som man bara måste besöka, men som är lätt att missa, Fishs Eddie. En prylbutik med fokus på kök. Här finns koppar, muggar, servetter, böcker, skålar, kökshanddukar, vaser, formar, köksredskap och saker till förbannelse. Säsongsbetonat och helt underbart!

gift dig på taket med bästa utsikten

Rätt skön utsikt, eller hur? Här på ”Lofts at Prince” i Soho finns en lokal att hyra för privata events. Och det är det många som gör. Här på taket, med One World Trade Center i bakgrunden och med utsikt över hela New York, kan man gifta sig och få bröllopsbilder som heter duga. Företaget berättar när vi var där att de nyligen anordnade ett bröllop där två lesbiska gifte sig och att de genom åren anordnat flera gaybröllop.Värt att kolla in? www.theloftsatprince.com

nyaste hotellet med små rum rockefeller center har bästa utsikten

Självklart måste du se New York ”från ovan”, men strunta i att åka upp i Empire State Building, åk istället upp i Rockefeller Center. Det är häftigare att se Empire än att åka upp i den. Dessutom ser du hela Central Park på andra sidan från Rockefeller som även har tre olika terrasser på taket. Men ingen bar...

new yorks mysigaste?

Vad har Beyonce, David Beckham, Adele, Taylor Swift, Sarah Jessica Parker, Madonna och Kim Kardashian gemensamt? De har alla varit gäster på Waverly Inn i West Village. En kvartersrestaurang som ägs av redaktören på Vanity Fair, Graydon Carter. Och en mysigare och mer genuin krog får man leta efter. Med helt ok priser. Förutom deras specialitet då, ”the truffle mac & cheese”... Pris: 150 dollar. Ligger i hörnet av Wavelry Place

Rummen är små. Läget fantastiskt. Micro-hotellet Arlo Hotel öppnade dels i september på Hudson Street och dels i november på East 31st street. Alla rum är lika stora, eller lika små... Handfatet står i rummet och sängen på tvären framför fönstret. Frostade glasdörrar framför toa och dusch. That’s it. På båda hotellen finns underbara takterrasser som inte bara älskas av hotellets gäster, uteran även av New York-borna själva. Rum från 200 dollar per natt.

skridskor på manhattan

Det här är en klassiker, att åka skridskor vid Rockefeller center. Pris 2532 dollar. Hyra av skridskor 12 dollar. Det finns även skridskobana i Bryant Park och i Central Park.


FINNS I STOCKHOLM, MALMÖ & GÖTEBORG

VÄGRA VARA EN SOFFPOTATIS!

Köp ett av våra danspaket med vårens höjdpunkter. Du får de bästa platserna till det bästa priset. Och bäst av allt – du kommer iväg.

PAKET 1 FREDAGSFEST

4 föreställningar för 858 kr    

13 JAN 17 FEB 10 MARS 21 APRIL

CIRKUS CIRKÖR TÂNIA CARVALHO HOFESH SHECHTER SKÅNES DANSTEATER

ORDINARE PRIS 1320 KR

Limits Weaving Chaos Barbarians Spectrum 35% RABATT

PAKET 2 LÖRDAGSKLUBB 3 föreställningar för 630 kr

 11 FEB ROSAS Golden hours / As you like it  25 FEB JAN MARTENS Sweat baby sweat  11 MARS HOFESH SHECHTER barbarians ORDINARE PRIS 900 KR

30% RABATT

www.dansenshus.se

QX_CoolSculpting_sep.indd 1

2016-08-30 16:12


-43-

i britneys fotspår i Los Angeles Om jag skulle behöva beskriva min beundran till Britney Spears (om beskriva betyder försvara) skulle jag kalla den för seriös. Jag tar min idoldyrkan på största allvar. På så pass mycket allvar att jag bestämde mig för att söka upp de mest ikoniska Britney-platserna i världen. Oavsett var det tog mig. Tur för mig, och min plånbok, visade det sig att varken fröken Spears själv eller hennes management var direkt fantasirika då de flesta (om inte vill säga alla) platser fanns i Los Angeles. En biljettbokning senare och jag var redo att besöka Britney-mecka. Så gör dig beredd på adresser, fjolliga euforiska Britney-utbrott och ett nörderi på deluxenivå. TEXT marcus jarl FOTO ronny larsson

Allt började med att jag ville besöka platsen där allting började. Förlossninsgrummet på sjukhuset där lilla Britney-bebisen ploppade ut sitt lilla huvud för första gången. Nej, jag bara skojar såklart. Det hade varit lite smått obehagligt. Nä, jag ville såklart till platsen där hennes första och kanske mest ikoniska musikvideo spelades in 1998, Baby, One More Time. Jag hade dragit iväg ett mail till rektorn

på Venice High School (13000 Venice Blvd) och fått mitt godkännande att komma dit och plåta. Väl där fick jag gåshud. Korridoren. Skåpen och framförallt gymnastiksalen. Där fick jag dock vänta för att komma in då några brudar tränade basket i en någonting som kändes som ett halvt sekel. Men jag hade inte åkt till ”the gymnastiksal” för att vända så jag väntade tålmodigt. Och det var värt all väntan

”precis innan jag gick in hörde jag hur den ikoniska skolklockan ringde ut precis som i början av videon. Snacka om ett episkt Britneymoment.”

”Jag ville till ’Sometimes-piren Så jag tog på mig min allra vitaste


-44-

Blvd) där en stor del av videon till Womanizer spelades in av regissören Joseph Kahn 2008, som även regisserade Stronger, Toxic och Perfume. Fantastiskt! Jag fortsatte min resa med ett tydligt Samma kväll bestämde jag mig för att mål. Jag ville till Sometimes-piren besöka nästa milstolpe, vilket även är en eftersom jag 1999 drömde mig bort till av de största milstolparna inom popkuldenna vita pir. Jag ville också dansa fåturen. Året är 2007 och Britney får ett nig koreografi och mentalt psykbryt slängas runt av en och bestämmer ”Jag ville till snygg Abercrom’Sometimes-piren’ sig för att raka av biemodell så att sig håret. Hon Så jag tog på mig åker till Esther’s håret lekte i vinden. min allra vitaste Haircutting (Didn´t we all?). Så jag tog på mig min t-shirt och tog en Studio som allra vitaste t-shirt Uber till Paradise ligger mellan och tog en Uber Beverly Hills Cove i Malibu” till Paradise Cove och Calabasas i Malibu (28128 (18360 Ventura Pacific Coast Hwy, Malibu). Det var som Blvd, Tarzana) och resten är historia. att tiden hade stått stilla och jag tror att Salongen ligger väldigt avskilt inne i jag till och med fällde en liten teatralisk en gränd och väl där skrämde jag livet tår. Väldigt mäktigt för ett oldschool-fan ur både ägaren och hennes dotter. så jag tog en massa skitnödiga fan-bilder, Befogat. Om det är någonting som dansade en stund och tvingade mitt möjligen är läskigare än en psykad sällskap att fotas med mig, alla iklädda Britney med ett mission att låna henvita tröjor. Såklart. nes hårtrimmer är det nog just att en Väl tillbaka i stan ville jag till hennes lång, överexalterad skandinav rusar stjärna på Hollywood Walk Of Fame. fram med uppspärrade ögon och Du hittar den på 6801 Hollywood Blvd, trycker händerna mot glasdörren. mellan Highland Ave och Orange Drive. Om du förresten har vägarna Vad sägs om att avsluta resan förbi Downtown har jag två tips. Först med att dra till Studio City och inte borde du ta dig till The Millennium Biltenbart för alla filmstudios, inte helmore Hotel (506 South Grand Avenue, ler för att se platserna där Britneys Downtown Los Angeles) där videon till spelade in videon till Pretty Girls Overprotected filmades i en stor korridor utan för att se huset där hon och i anslutning till lobbyn. Men främst ska Kevin Federline gifte sig 2004. du kolla in Takami Sushi & Robata ResVarför de valde att gifta sig i bröltaurant and Elevate Lounge (811 Wilshire lopsplanerarens villa övergår mitt för precis innan jag gick in hörde jag hur den ikoniska skolklockan ringde ut precis som i början av videon. Snacka om ett episkt Britney-moment.

förstånd men det ligger i alla fall där på 4053 Farmdale Avenue om du vill se det. Min Britney-resa har varit underbar och jag hann besöka de mest ikoniska platserna. Lägg då till att jag fick reda på att killen vi bodde hos tydligen hade en återkommande roll i tredje säsongen av Sabrina Tonårshäxan där första avsnittet

gästades av… Britney. Såklart. Världen är bra rolig ibland. Summan av kardemumman: Jag är sjukt Lucky att få göra det här, väldigt Overprotected över min idol och är efter den här resan helt klart stronger then yesterday.


STJÄRNGLANS & GLITTER

FESTEN KAN BÖRJA

Upplev 23 timmar av nöjen på Galaxy. Förutom alla restauranger med olika smakinriktningar, finns shopping till bättre priser än hemma. Och GalaJul! Älskade GalaJul med underhållning i toppklass: stjärnartister, julshow, DJ:s och liveband. Hurra!

KRYSSNING

GALAXY 23 TIM

PRISEX

30:–

Ingår: del i E-hytt för 1-4 personer

Boka på silja.se | 08-22 21 40* | Tallink Silja Butiken 020-53 53 00* *Serviceavgift per bokning tillkommer, boka online så bjuder vi på den. Begränsat antal platser. GalaJul pågår t o m 18.12 2016.


-46-

trippeldos av

rhodos Trött på regn, snö och kyla? Då är det dags att börja se framåt och boka en rejäl solsemester. Jag och pojkvännen packade väskorna och begav oss till grekiska charterfavoriten Rhodos för att semestra på tre olika hotelltvarianter. TEXT & FOTO ronny larsson


-47-

Begreppet charter har de senaste åren tvättat bort sin slitna stämpel som veckolång resa där man inkvarterats i spartanska rum på halvdana semesterorter. Idag ges man som resenär betydligt fler alternativ och researrangörerna har byggt nytt, putsat upp och nischat. QX har besökt tre av Vings hotell på Rhodos, som alla har olika inriktning. Att checka in på Casa Cook känns som att kliva in i en Bond-film. Ett skogsberg med svarta getter som betar på sluttningarna reser sig i bakom området av stilrena kritvita hus med varsin pool framför. Japp, varje hus har poolaccess med egna solbryggor och uteplatser. Det är lagom avskilt och man behöver inte hälsa på grannen då man inte ens ser dem om man inte simmar ända ut i poolen. Åldersgränsen på 16 år märks, och de flesta verkar vara på romantisk retreat eller smekmånad, och japp, här ser vi för första gången under resan flertalet gaypar. Casa Cook Rhodes erbjuder möjligheten för utomstånde gäster att besöka restaurangen och det

loungeliknande poolområdet. Och hey, vad gör det? bjuder på från tidig kväll till sen natt. Havet ligger 700 meter bort och cyklar finns att låna Alla boende här tillbringar ändå sin tid vid egna poolen. Och det är skönt att se lite nytt folk till mid- mot en mindre summa, men just här skulle jag avstå stranden som inte ser så kul ut och istället enbart dagen. Restaurangen satsar på hälsosamma alternativ med njuta av den egna poolen. inriktning på det grekiska köket och med närproLyxigt välutrustat gym finns i egen byggnad, yogalektioner erbjuds och det anducerade råvaror. Frukostbuffén ingår och är välfylld och riktigt bra, ordnas både utflykter på vatten och ”Casa Cook är så upp i bergen. inget saknas. Och lunch och midfantastiskt som Casa Cook är precis så fandagsmenyerna är bra och till helt det ser ut på vettiga priser. Pasta och hamburbilderna, det svala tastiskt det ser ut på bilderna och man har lyckats väl med det coolt gare modell bättre från 8 euro och urbana möter vin runt 7 euro, cocktails runt 10. svala urbana mitt på den grekiska grekisk skönhet” Roomservice finns också om man landsbygden. Jag har svårt att hitta minus med detta lyxställe. Ja, tjejen vill ligga vid sin egen pool och inte i receptionen skulle ju behöva gå en rejäl charmkurs. träffa andra, den ingår i servicen och många utnyttjar Det är trots allt henne man möter först. Men det är möjligheten att äta från en mindre omfångsrik meny en petitess, de charmiga männen i restaurangen väger för att äta ifred. Det är otroligt lugnt och avslappnat. Folk pratar upp i både trevlighet och charm. Och atmosfären, knappt utan sippar på sin drink och insuper tystnawi-fi-access, maten och boendet. Lyx de luxe. den eller njuter av den loungeiga musiken som dj:n

Casa Cook Rhodos Boende: QX QX QX QX QX Läckert modernt och sängen är inbyggd i inredningen och badrummet fabulöst futuristiskt. Drinkar: QX QX QX QX QX Här snackar vi cocktails med finess. Färska råvaror och extremt kul utbud med påhittiga nyheter och gamla klassiker., och inte för dyrt. Runt 10 -12 euro. Mat: QX QX QX QX Förrätterna och meze-rätterna är många och goda. Men efter en vecka så tröttnar man på huvudrätterna. Även om de är väldigt goda. Bad: QX QX QX QX QX De egna poolerna är one of a kind.Vill du känna dig som en tvättäkta moviestar så är detta stället för dig.

Gågata i Melbourne City.


-48-

matställen. Buffén är bra och serveras i en matsal som En stor ljus lägenhet breder ut sig när vi öppnar dörren till vårt boende på Sunwing Kallithea Beach, känns som tagen från valfritt IKEA-varuhus: Fräscht, stort och ljust, och glasspinnar till barnen. Ljudnivån ett enormt familjeparadis på Rhodos nordöstra kust. kan bli hög emellanåt men det är inget som stör avHotellet tilldelades Stora Barnsemesterpriset 2016 för sevärt, och hey ni är på ett familjehotell. Under kvälbästa familjehotell på Rhodos och vi fattar varför. Här larna är det olika mat-teman, som italienskt och BBQ. finns allt för er som semestrar med kids, babyanpassade lägenheter, pooler i alla storlekar med Det är gott, enkelt och bra påfyllt. ”Hotellet fick pris Väl påfyllt är det också i de vuxnas kul rutchkanor, en barnvänlig strand som bästa familjemed klart vatten, enorma bufféer glas tack vare vin på tapp som de hotell på Rhodos med egen mat för kidsen och såväl solbrända mammorna glatt hugger 2016 och vi fattar in på. Mellan buffétiderna kan man dag- som kvällsaktiviteter för de små. direkt varför” förse sig med lättare snacks samt Som bögpar utan barn checkade vi annan dryck om du är all inclusivein i en stor familjelägenhet med egen gäst. Glöm dock inte rumskortet, det är ditt kort till pooldel i lyxigare boendeområdet Triton. Att ha egen utgång till en pool som delas med fyra alla godsaker. Sunwing Kalithea har uppemot 500 rum, och erandra är ju inte helt fel, däremot blir man alltid lika bjuder som sagt en rad olika pooler, restauranger och snopen när någon simmar över ens ”egen” del. Precis aktiviteter, som ett fullt utrustat gym och work-outnedanför hotellkomplexet ligger en fin badvik. Stranklasser. Bra löparrunda runt hotellet också. Kalithea får den är playa modell mindre och vattnet är kristallklart plus för bra wi-fi, välfylld närlivs, riklig buffe och sina och sanden grovkornig. Här finns också bar och möjlighet till watersports, ja, badring-bakom-båt och stora ytor vilket gör att det aldrig känns trångt trots att många människor samsas om allt. vattenskoter, inget annat om ni nu trodde det. Matmässigt är det schyst, det finns såväl stor bufféservering, lyxigare restaurang och mindre

Sunwing Kallithea Beach Boende: QX QX QX QX Stort, ljust och luftigt. Minus dock för att AC:n stängs av efter sista september. Det är väldigt varmt om nätterna ändå… Drinkar: QX QX QX Bra, men enklare (och starkare). Mat: QX QX QX QX Mycket att välja på, luftig restaurang, och ambitiös personal som jobbar för att fylla på och fräscha upp. Bad: QX QX QX QX Många pooler och mycket vacker strand.


H a gp r d la u h n ö ha rt? r m Bu ins llret från ka ts me våra d 60 %.

Vi gjorde ett lappkast och använder nu bara oblekt papper på alla bagage-lappar.

a u vg å m ng ed ar bio brä

n sl e

.

POOL

fly

ra vå n a gs l l ! A fly c a n es Yes we ngel sA från Lo

20% mindre koldioxidutsläpp – med vår Dreamliner blir drömmen om ett hållbart flygbolag verklig.

D ub b el

tt go ff ka e.

Sm

ak

ar

bra

o ch ä r hållbar t!

Återvinst! 90 ton gammalt tyg och uniformer blir till nya säten och mattor.

SC-märk G l a d a re l a x a r ! H os oss ser veras enbar t M

mb o t fi sk o

rd .

Allt räknas när man är världens mest hållbara flygbolag s Vi e k! er bet r t-v Väx F’s a WW

t at ö d e tr rs ä d jä l da vk lar t re g n sk o g en .

Inget är för stort eller för litet när det handlar om hållbarhet, och för tolfte året i rad är vi vinnare av Dow Jones Sustainability Index. Läs om vårt arbete på klmtakescare.com

Royal Dutch Airlines


-50-50-

”Extrem lugn och ro och många par”

Sunprime Miramare Beach ligger precis vid havet på Rhodos västkust. Här satsas det på vuxensemester fullt ut. Inga barn, det är uteslutande par i olika åldrar och väldigt lugnt. Ingen musik vid poolerna, ingen lek i vattnet och många små romantiska bungalows, med gott om ytor för den som vill vara ifred. All inclusive-paketet ger oss mat morgon, middag och kväll, och snacks och drinkar däremellan. På kvällarna serveras bufféer på olika teman. Inget överdåd, men man saknar heller ingenting. Fräscht, gott och snyggt serverat. Och deras cocktails är värdiga vilken bättre bar som helst, ett stort plus för ett cocktail-fan som undertecknad.Vi hann beta oss igenom halva den fullmatatde drinklistan under våra dagar på Miramare. Under 60-talet var hotellet ett kändistillhåll och Jackie Kennedy ska ha bott här. Nu består området till större del av putsade tvårums-bunga-

lows.Vissa vid havet med egen stranddel, och så sent som i oktober är det fortfarande härligt ljummet i det turkosa vattnet. Konstigt dock att trappsteg till stranddelarna saknas på vissa ställen, och att de få trappor som finns är minst sagt

Sunprime Miramare Beach Boende: QX QX QX QX Ljust, fräscht och rent. Sköna sängar med riktiga sängkläder. Uteplats och egna solsängar. Drinkar: QX QX QX QX Cocktails de luxe, och kunniga bartenders. Mat: QX QX QX Stadigt och gott, inget överdåd men bra utbud. Bad: QX QX QX QX En stor pool med havsutsikt, mysig stenstrand med utsikt mot Turkiet.

skrangliga. Genom det lummiga hotellområdet slingrar sig en liten stenväg omgärdad av blommande träd och välskötta gräsmattor, och man springer sällan på människor. Det är som sagt, lugnt och de flesta verkar hålla sig för sig själva. Inga kontaktsökande över balkonggränserna här inte. Poolområdet på Miramare är som sagt lugnt och slappt, vuxna par har en tendens att inte bada så mycket, utan mest lapa sol. Här kan man även passa på att vara aktiv på semestern då man som gäst får delta gratis i gruppträning ledd av utbildade SATS-instruktörer. Power Step och Crosstraining är två av klasserna som erbjuds och det finns givetvis ett fullutrustat gym på området. Sunprime Spa finns också tillgängligt för den som vill ha lite kroppslyx.

Miramare lämnar som ni hör få saker att önska om man som par är ute efter extrem lugn och ro, god mat, schysta drinkar och vackert lummiga omgivningar. Stort plus för den väldigt alerta nordiska personalen på hotellet, suveränt wi-fi och drinkarna i huvudbaren.


HJÄLP OSS

påbörja firandet av vårt JUBILEUMSÅR! Vi smygstartar vårt 5 - och 10 - årsjubileumsår på nyårsafton!

VÄLKOMMEN till vår NYÅRSSUPÈ! Välkomstbubbel ~ Kökets aptitretare ~ Hummer- & Kingcrab Coctail Toppad med Forellrom ~ Halstrad Hälleflundra med Skummig Kräftsås, Potatisterrine med Körvel och Trattkantarell, toppat med Frasigt Örtsmul eller Oxfilétournedos med Lödig Portvinssås, Potatiskaka med Västerbottenost, Frästa Vaxbönor och Tryffelsmör ~ Chokladmousse med smak av Apelsin, Nötkaramell och Färska Hallon

Fira NYÅR med oss! Biljetter förköps på respektive restaurang. Ps! Glöm inte rösta på oss vid nomineringen till QX-galan!

Bee kök & bar, www.beebar.se Stora Saluhallen, Kungstorget Göteborg, 031 - 13 38 39. Södra Förstadsgatan 36, Malmö, 040 - 30 77 28.


-53-

lost on lp

Just nu spelas låten Lost On You överallt. Artisten bakom den heter LP och har skrivit till artister som Cher, Rihanna och Backstreet Boys. Nu verkar hon få sitt stora brejk som soloartist. TEXT ronny larsson

Laura Pergolizzi föddes i Brooklyn, har bott på Manhattan hela livet, men bor nu och i Los Feliz i Los Angeles. – Det sägs att Manhattan lär dig att klä dig och Los Angeles lär dig att leva, säger hon med ett skratt när vi ses i en hotellbar en solig höstdag i Stockholm. Nu går hon under namnet LP, och har en hit med Lost On You, en låt som skrevs efter uppbrottet med ex-flickvännen. Den har nu toppat listorna ibland annat i Frankrike, Grekland och Israel, och här i Sverige spelas den i hög rotation på radio. Så efter att ha gett ut ett par soloskivor verkar hon nu få ett genombrott som sångerska också. Hon har varit nära det stora genombrottet förut. 2011 fick hon en framgång med låten Into The Wild som förekom i en bankreklam, och hon har spelat på festivaler som Lollapalooza. Men 2016 började det lossna ordentligt då låten Muddy Waters förekommer i det sista avsnittet av Orange is the New Black, i en mycket viktig scen. – Jag vill inte spoila något för er som inte sett, men jo, den scenen verkar ha berört väldigt många, och Muddy Waters är väldigt omtyckt. Kollar du på serien? – Absolut, men jag har bara hunnit fram till sista avsnittet av säsong tre. Men alla har redan berättat vad som händer. Och de säger att låten passar scenen. Har du någon favoritkaraktär? – Piper gilar jag. Och Poussey. Jag gillar också hon med afro-bollarna, Big Cindy. Det må ha dröjt innan brejket som artist kom men som låtskrivare har hon redan etablerat sig. Skivbolagsbossen LA Reid signade henne redan 2006, ett steg ”Det tuffa är att kaste verk, så de kommer inte som LP beskriver som väldigt att släppas. Max Martin är en förklara sina viktig. lysande popkompositör som gamla låtar för – Han såg något i mig. jag vill jobba med. Det var en bekräftelse, innan Är det svårare att skriva sin nya partner” kunde jag fråga mig ”Är jag till andra än dig? dålig men ingen talar om det – Inte svårare, annorlunda. för mig?”. Efter att ha signats sattes jag ihop med en Jag tycker det är coolt att skriva en story som just du massa olika låtskrivare och skrev som en galning. berättar, exakt så du själv upplevde den. Som i Lost Jag skrev 130 låtar under ett par år, tidigare hade det on You. Min tjej och jag gjorde slut och det var tufft kanske blivit 15 om året. att skriva om. Men jag ville berätta min story. Backstreet Boys fick låten Love Will Keep You Men är det inte svårt att balansera mellan att Up All Night, svenske Erik Hassle fick Standing vara personlig och bli för privat? Where You Left Me, och 2012 kom det stora låt– Bra fråga. Men ofta vet du när det blir för skrivarbrejket då Cheers (Drink To That) kom med äckligt. Jag har en låt som heter Other People, och på Rihannas platta ”Loud”. en sån låt kan du inte skriva förrän du är klar med LP älskar Stockholm och våra svenska musipersonen ifråga. Det tuffa är däremot att förklara ker. Hon är bekant med såväl RedOne som Max sina gamla låtar för sin nya partner (skrattar) Martin. Så din nya partner ifrågasätter texter om ex? – RedOne och jag skrev en del låtar, men jag – Haha, ja det händer, senast idag. Jag spelade en tror vi båda är överens om att det inte är våra starlåt som heter No Witness. Har något påverkat mig

så påverkar det mitt skrivande och då blir det en låt. Men min tjej är också låtskrivare så hon fattar. När LP var ny i branschen jobbade hon med flatikonen Linda Perry, och det är henne många tycker att hon påminner om röstmässigt. – …Och Gwen Stefani. Linda är en fantastisk musiker. Och när vi jobbade ihop var jag nervös och rädd. Inte så tuff som jag är idag (skrattar). Du har en androgyn stil. Har du nån stilikon? – Bryan Ferry och David Bowie. Och Patty Smith såklart. Men androgynitet är inte bara en stil, utan en mix av olika stilar. Alla tolkar det olika. LP lutar sig mot mig och säger med inlevelse. – Jag älskar sättet som könsidentitet håller på att ändras på. Jag tycker inte om att sätta människor i fack. En yngre generation skiter i om du är straight, bi eller vilket kön du än har. De ser bortom det. En sån som Jaden Smith är superintressant, för han struntar i konventioner och bara är. Sånt gillar jag.


-54-

dags att nominera dina favoriter till

gaygalan2017 Nu är det dags att nominera era favoriter från HBT-året 2016. Här tipsar vi om folk, företeelser och annat som kanske kan håva in en gaygalanominering. Men feel free att nominera vad och vem som helst i övrigt. Ordet och nomineringarna är fria! Gaygalan hålls på Cirkus i Stockholm måndag den 6 februari. Nomineringsformulär hittar du på www.qx.se!

Å

rets Homo & Bi I våras tog Oscar Zia klivet ut och hans mod resulterade i både kärlek, respekt och en andraplats i Melodifestivalen. En annan Mello-kille, Viktor Frisk, skrev i höstas till sina följare i sociala medier att han gillar både tjejer och killar, och fick massor av kärlek från fans, följare och främlingar. Målspottaren från OS, Lisa Dahlqvist, såg till att vi tog oss hela vägen till OS-finalen i fotboll, och hennes kollega Hedvig Lindahl korkade igen målet så bra att Sverige tog sig hela vägen till final i OS. Och medan vi är inne på OS-hjältar går det inte att blunda för varken Nilla Fischer eller Caroline Seger. Micael Bindefeld var som ett kinderägg under året då han blev pappa, kom ut samt gifte sig med pojkvännen Nicklas Sigurdsson.Grattis x 3 säger QX. Magda Gad fortsatte att briljera med sina modiga rapporter från oroszoner över hela världen. Nu är hon dessutom nominerad till Stora Journalistpriset i klassen Årets Röst! Jesper Peterson som tog sig långt i Idol genom stark sång, charm och härlig "sass". Förra årets nominerade Edward av Sillén hade nu ett ÄNNU bättre år; En underbar jävla jul gjorde succé, han regisserade Oscarsrevyn och komedin Rakt ner i fickan, men framförallt regisserade och skrev han manus till Melodifestivalsturnén med Gina Dirawi i spetsen, och såklart, hyllade och prisade Eurovision Song Contest 2016. Och apropå succé, först ledde hon lyckat QX Gaygala, och sedan gjorde hon succé i egna Jag är Gud. Marika Carlsson hade med andra ord ett kanonår. Hennes gaygalekumpan Babsan förtjänar såklart också att nämnas för sin oerhörda komiska tajming under galan i februari. Christer Lindarw satte upp sin avskedsshow med After Dark, tävlande i Melodifestivalen med gayanthemet Kom ut som en stjärna, och släppte självbiografin This is it. Christer Björkman rullade hit Eurovision med den äran, och gav oss en underbar Mello-turné där det skapades HITS. Ola Salo spelade Hedwig i Hedwig & The Angry Inch, och Roy Fares släppte ny bok, blev Årets bäst klädda man och fortsatte i Dessertmästarna. Kakan Hermansson ledde Ellegalan, släppte självbiografi och tävlade i På Spåret med sin far. Unge William Spetz ledde finalen av Melodifestivalen och strålade i egna föreställningen Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? Jason Blohm var den supergullige björnbögen med nära till

tårarna i årets omgång av allt för Sverige. Daff Kjellström släppte peppigt viktiga gayanthemet Glitterpojken. Och Silvana Imam sommarpratade, turnérade och släppte ny skiva. Manusmästaren Calle Norlén skrev Oscarsrevy och After Dark-show, och översatte succépjäser som Kinky Boots och Billy Elliott. Årets trans Vilket år för T:et i vårt communityalfabete! Så det är därför självklart att vi skapar en egen kategori i år. I Tjejer som oss fick fem coola och intressanta transtjejer ta plats och berätta sina historier: Vanessa som utsetts till världens vackraste transtjej, och som idag ångrar sin könskorrigering, starka Heidi med rötter i Iran, som brutits ner hela sitt liv och nu börjat bygga upp sitt liv i Sverige, begåvade skådisen Saga som jobbar hårt för att sätta transrättigheter på agendan, modellen och dj:n Ivy som är fast besluten om att förändra sin kropp, och konstnären och författaren Xenia som lär oss allt om neofittor. Cameron Jai dök upp i Idol och visade både mod och talang och fick lämna programmet allt för tidigt. Samma sak med Dr Erica Anderson, som genomgick en könskorrigering vid sextio års ålder, och snabbt blev en tv-favorit i Allt för Sverige. Hennes insats i rutan gjorde avtryck. Glöm heller inte bort Hector Brännlund som modigt kom ut som trans kort efter att han lämnat Idol under kvalveckan, då under namnet Saga. Årets hetero En kategori som uppmärksammar de som gör både stort och smått men som betyder mycket för oss: Peter Pettersson misshandlades när han försökte stoppa ett gäng ungdomar från att riva ner en Prideflagga under Rissne Pride. Sverige fick sitt minsta Pride någonsin tack vare Hamburgsund Prides Jon Larsson. Kim Hedbom, vars pappa kom ut 2005, är politisk sekreterare för moderaterna i Örebro och hon kämpar för att surrogatmödraskap ska bli lagligt i Sverige. Racerföraren Victor Johansson stöttade sina homovänner genom att ha Prideflaggan på sin tävlingsbil trots att hans sponsor hoppade av just därför. Homovännen Kenny Solomons satte en regnbågsflagga på Mount Everest för att ge oss synlighet och stöd. Siavosh Derakhti invigningstalade under Pride om kampen mot homofobi och transfobi hänger ihop med kampen mot rasism, antisemitism och

islamofobi. Zara Larsson, som aldrig backar för att stå upp mot orättvisor, gubbslem och kvinnoförtryck. Årets Scen Ett stort och kul scenår lämnar vi bakom oss. Här är några av alla härligheter: På Malmö Operan bjöds vi både på Kinky Boots och på Billy Elliott, After Darks This is It på Rondo, Ola Salo-favoriten Hedwig & The Angry Inch och Marika Carlssons soloshow Jag är Gud. Scandiascenen och sedan turné blev det för Lena Philipssons hyllade Jag är ingen älskling, och på Tyrol spelades Mamma Mia The Party. Den ofrivilliga divan heter showen med Petra Mede, Oskar Sternulfs bjöd på en fin Komma Ut-monolog och Oscarsrevyn visade upp kul sidor av Sanna Nielsen och Robert Gustafsson. Jonas Gardells turnérande med sina 30 år tillsammans och Peter Jöback sjöng skjortan av oss i otroligt hyllade Fantomen på Operan, Lägg därtill starka teaterdramat Männen med den rosa triangeln och drugtäta varitén The Gender Bender show på Melt. Årets Bok Vad fick oss att trycka ner näsan i litteratur i år? Jo, här har vi ett par bladvändare: Kärlek på öppet hav av Samata Olofsdotter, Hela härligheten av Margaret Mazzantini, På andra sidan gräset av Petra Sandberg Holstensson, Vara Frank av Peo Bengtsson, Luften är fri av Sara Lövestam, Du, bara du av Anna Åhlund, Magisterlekarna av Kristofer Folkhammar, Och så klart, Christer Lindarws This is my life! Årets svenska låt Ett par tips! Jill Johnsson Open Your heart, Danny Snacket på stan, Zara Larsson Ain´t My Fault, Charlotte Perrelli Här står jag, Danny Super8, Frans If I Were Sorry, Mike Perry feat. Shy Martin The Ocean, Laleh Bara få va mig själv, Miriam Bryant Black Car, Oscar Zia Human, Evelina Kärleken är vi, Samir & Viktor Bada Nakna, Robin Bengtsson Constellation Prize, Wiktoria Save Me, Tove Lo Cool Girl, Galantis No Money, Peg Parnevik Aint No Saint, After Dark Kom ut som en stjärna, Miss Li Bonfire eller varför inte Måns & Petras Love ESCanthem Love Love Peace Peace. Årets utländska Låt Justin Timberlake Cant stop the feeling, The

Weeknd feat Daft Punk Starboy, Marcus & Martinus Elektrisk, Drake One Dance, Zara Larsson & David Guetta This One´s for you, James Arthur Say You Wont Let Go, Sergey Lazarev You´re The Only One, Sia Cheap Thrills, Shawn Mendes Treat You Better, Rihanna & Clavin Harris This is what you came for, Alan Walker Faded, Little Mix Shout Out To My Ex, The Chainsmokers feat Halsey Closer, Sia The Greatest, Major Lazer & Justin Bieber Cold Water, Imany Dont Be So Shy, Margaret Cool me down, och en låt med svensk inblandning: Killian & Jo feat Erik Rapp Suburbia. Årets Film Vilket härligt filmår! Flatigt fantastiska filmer som Julianne Moore & Ellen Page-dramat Freeheld, Cate Blanchett & Rooney Mararomansen i Carol, och franska Sommaren ´71. Lägg därtill svenska internatthrillern Alena och härliga Angry Indian Goddesses. På bögfronten var det lika vasst och filmer som Looking The Movie, aidsdramat Holding The Man och venezuelanska homodramat Stulna blickar och starka franska Paris 05:59 lockade oss. Lägg därtill gränsöverskridande rullar som hyllade svenska könsidentitetsdramat Pojkarna och färgglada Kiki. Glöm heller inte bort dokumentären om Mapplethorpe, som gav oss ett vackert porträtt om den begåvade konstnären. Årets Drag Oskar Pierrou Lindén övertygade stort i rollen som drugan Lola i Malmöoperans uppsättning av Kinky Boots och After Dark visade var drugskåpet ska stå med sin hyllade jubileumsföreställning This is It! Avantgardistiska Duo Raw fortsatte att erövra internationell mark med modevisningar, photshoots och hyllningar från berömda dragkollegor, och Cabaret Moulins sa tack och hej för nu med en populär avskedsföreställning. Admira Thunderpussy gick från klarhet till klarhet då hon fortsatte sin drugkarriär som showdruga i egna Dragtastic och i hyllade The Gender Bender Show där även roliga favoriterna Madame Heinz och Reine dök upp när de inte fortsatte sina åtaganden på King Kong respektive Torget. Fashion Pack firade 20 år och höll hov på Strömpis med en show som hade både bett och bredd. Och så har vi andra stjärnor som Imaa Queen, Emelina Glamer, Miss


-55-

Oscar Zia

Så mycket bättre

Ola Salo

Måns och Petra William Spetz

Lisa Dahlqvist och Hedvig Lindahl

Freeheld

OS-silver!

QX gratulerar svenska damlandslaget i fotboll som tog silver i OS efter att ha besegrat regerande mästarna Brasilien i semifinalen. Två matchhjältar blev dessa tjejer, Lisa Dahlqvist som satte avgörande straffarna i både kvarten och semifinalen, samt målvaktshjälten Hedvig Lindahl. extra glada och stolta är vi självklart att både Lisa och Hedvig redan kommit ut så en nominering till QX Gaygala 2017 känns inte omöjlig!

Viktor Frisk

FOTO Fredrik Persson/TT

Erica Anderson

Transparent

Justin Timberlake

Marika och Babsan Zara Larsson

Kinky Boots


Vi tror på kärlek. Det gäller både dig och din bil.

upplandsmotor.se Arlandastad | Hammarby Sjöstad | Kista | Uppsala


Victor Johansson

Fröken Friman

Tjejer som oss

The Gender Bender Show

Pernilla & Bianca

Magda Gad Edward af Sillén

Follow the money

Fluffy, Peter Englund, Butchessa, Miss Inga, Nomai Nomai, Cherry Wilder, Bebulah Leigh, Lizzie Discho, Mamula Mutti, Champagne Safari, WAD Girls, Miranda Dior, Joana Fortress, Viola Spiderleg, Lavender Whipp, Madrid, Vamp, Joana Fortress, Sebaby, Miss Toby och... Har ni fler dragnamn? Kör! Årets Gayklubb Lägg en röst på din favorit: King Kong, Candy, Moxy, Wonk Malmö, Wonk Stockholm, Gretas, Tank, Queer, Patricia, Den stora tjejfesten, Bar Bee, Queer, Unique, Måndagar på Vickan, Wish, SLM Sthlm, SLM Malmö och SLM Göteborg. Och om din favorit inte är nämnd, feel free att nominera!

Laleh

Jwan & Ricky

stor underhållning i sex veckor med bland annat en poppig Charlotte Perrelli, en cool Henrik Schyffert och en finalfantastisk William Spetz. Idol vässade sig i år och tog fram en kanonjury och hittade ett ungt och kul startfält. Och Så Mycket bättre samlade ett gäng som mer än någonsin fann varandra och trivdes i varandras sällskap. Fröken Friman spann vidare med sin lektion i kvinnlig historia och visade en öm lesbisk sidostory. I SVTs Lars Lerin möter visade konstnären upp sin fina förmåga att locka fram det bästa hos människor han träffar.

Årets Restaurang Bar Så, var åt, drack och underhölls du i år? Side track, Bitter Pills, Mälarpaviljongen, Bee Bar Gbg, Bee Bar Malmö, Secret Garden, Torget. Urban Deli Nytorget, Urban Deli Sveavägen, Melt. Listan är lång men få kan bli nominerade.

Årets utländska TV-program Regnbågen lyste stark i rutan i program som Transparent, RuPauls Dragrace, Orange is the New Black, The Get Down, The Night Manager, Westworld, Modern family, Scream, Mr Robot, Empire, Faking it, Gotham, How to get away with murder, Greys Anatomy. Andra storfavoriter under denna gyllene tid för bra tv är Stranger Things, Game of Thrones, The Night Of och danska dramathrillern Follow The Money.

Årets svenska TV-program Vi älskade Erica och Jason i underbara gråtfesten Allt för Sverige, Petra och Måns uträttade stordåd i alla tre sändningarna av Eurovision Song Contest, och Tjejer som oss gav oss ett intressant, kul och avslappnat porträtt av fem transtjejer. Melodifestivalen 2016 med Gina Dirawi i spetsen visade hur man gör

Årets Duo Alla goda ting är två: Eurovisionvärdarna Måns och Petra. Nyutkomna kärleksparet Ricky Martin och Jwan Yosef, QX Gaygalavärdar Babsan och Marika, Mellonäckarna Samir och Victor, resefavoriterna Carina Berg & Christine Meltzer, tv-duon Pernilla Wahlgren & Bianca

AbFab The Movie

Ingrosso, poddpionjärerna Gabriel Forss & Tobias Karlsson, och Camping Queensduon Tony och Jonas. Keep Up the Good work Communityts hjältar som ser till att HBTQ-personer förs samman. Stockholm Frontrunners ser till att gays kommer ut och springer ihop, CinemaQueer ger oss fullmatade filmfester varje år, GazeNett har sett till att Sverige fått en egen filmkanal för HBTQ-film och tv. Posten fixar regnbågsbrevlådor. Homoaktivisten Erik Toro sprider HBTQ-kärlek genom sin musik och förra årets HBT-person, Rickard Söderberg, fortsätter att vara en aktiv debattör i regnbågssammanhang. Och sist men på inget sätt minst, Stig-Åke Pettersson fortsatte sitt oerhört viktiga och beundrade arbete med att hjälpa nyanlända HBT-flyktingar i Sverige. Årets ögonblick Vi vill se bortom chock och sorg som Orlando, Nice, Trumps valseger, det där fruktansvärda ögonblicket i Orange is The New Blacks 4:e säsong, och istället koncentrera oss på lycka, skratt och pirr. Så vad var ett oförglömligt ögonblick 2016? ESC-favoriter som Love Love Peace Peace med Måns och Petra, att Måns Zelmerlöw dyker upp naken med bara en varg som döljer Lill-Måns eller att Petra Mede säger den osannolikt roliga meningen ”Okey, grab your towels

it's time to come togheter”? Cameron Jais grymma kvalkanon Can't Hold Us? Jill Johnssons rysarversion av Open your Heart? Justin Timberlake frälser Globen under ESC med Cant Stop The Feeling? Alexander Skarsgård visar kroppen i Tarzan? Ruby Rose genomför ett röjigt dj-set i PridePark? Stina Ekblad läser Bada Nakna under Melodifestivalen 2016? Eller har du något annat förslag på Årets Ögonblick? Årets HBTQ-YouTuber En ny kategori! Ett viktigt sätt att nå ut där HBTQ-personer runt om i landet blivit stjärnor tack vare starka personligheter och förmåga att trollbinda publiken med fantasifulla och modiga filmer: Thomas Sekelius vars populära sminkfilmer gav honom livsgnistan tillbaka, norrlänningen Jimmie Star som på ett färgstarkt sätt vloggar och testar olika produkter, Pojken drömmer, Daniel H och Amir Akruti som alla berättar om pinsamheter, kärleksproblem, och vardagsbekymmer. Jace Witt som berättar om att komma ut och sörjer Orlando-offren. Transtjejen Kaily Norell som är mitt i hormonprocessen och utelämnade och modigt berättar om sin vardag. Har ni andra? Nominera fritt! Mer info samt nomineringsformulär på qx.se


– 58–

FOTO: PETER GEHRKE

MTF

IK M

MUSIK TV FILM

QX SPELDOSA 1. Olly Murs “Years & Years” Denna ESC-tastiska ballad är bästa låten på nya, hyllade albumet.

FILM

2. The XX “On Hold” Drömsk danspop serverad som sval duett. 3. Noonie Bao “Sorry Not Sorry” Den där typen av cool, intelligent pop som vi alltid älskar. 4. Kim Cesarion “Therapy” Grymt samarbetat med Mello-veteranerna i The Family. 5. Danny “Super 8” Årets bästa SMB-tolkning vid pressläggning. Kan nån utmana? 6. Naughty Boy feat. Kyla “Should’ve Been Me” Den efterlängtade uppföljaren till Beyoncé-rökaren Runnin’.

MUSIK

Bra Mix, men de kan bättre LITTLE MIX Glory Days Hösten 2011 satt jag som klistrad framför datorn och följde slaviskt varenda sändning av brittiska X-Factor. Favoriten, ihopsatta bandet Little Mix, bestående av Perrie, Jade, Jesy och Leigh-Anne gick från klarhet till klarhet och vann hela tjottaballongen. Fem år senare är gruppen hetare än någonsin och har toppat Englandslistan

fyra gånger och är på G att bli skivans Love Me Like You med stora i USA. Anledningen till de snygga 60-tals-harmonierframgången är de knappast na. F.U, Beep Beep och Oops ligger på är sötare “Saknar latsidan. än en hel Den här butik med fullträffar” plattan pastellsläpps knappt ett år efter förra färgade cupcakes. Däremot ”Get Weird” och innehåller saknar jag de fullträffar som snygg pop som föregångaren. fanns på förra skivan. Bäst är Medan många artister skippar kvartetten när de bjuder på sin starka refränger så gör tjejerna ta-ingen-skit-från-snubbartvärtom och levererar refräng- pop som på singeln Shout Out starka spår. Och de fortsätter To My Ex och Meghan Traipå samma linje som förra nor-samarbetet You Gotta

Not. Det är precis den starka powerpop jag vill höra från mina ”mixers”. Plus också för vackra Your Love med Haloharmonier, och enerverande härliga baktaktspopen i Touch som jag kan se som singelmaterial. Men jag hade önskat mig lite vassare låtar, och framförallt en riktig gråtballad som förra skivans geniala Secret Love Song. Men allt som allt, en helt okej liten mix. Ronny Larsson

7. Stevie Wonder feat. Ariana Grande “Faith” Två stora röster i en oväntat lyckad förening. 8. R.A.B.B.I.I “Sadness” Årets höstdepp-anthem! 9. Dami Im “Fighting for You Love” Låten som hade krossat Ukraina i ESC! 10. Rat Boy “Lovers Law” Girls Aloud möter Gorillaz. PÅ SPELDOSAN FÖR 10 ÅR SEN: Mika “Relax, Take it Easy” “Ljuvlig åttiotalspop i falsett som blir en saftig hit innan året är slut. Beirutfödda Mika gör musik med spår av Bronski Beat och Scissor Sisters och vi älskar det!”. Av Ken Olausson

tinyurl.com/ QXSpeldosa2016

FILM

FILM

Subtilt gaytema Little Men Greg Kinnear, Theo Taplitz Regissören Ira Sachs följer upp Keep the Lights on och Love is Strange med en tredje film om manliga relationer i New York. Mobbade, konstnärliga tonårskillen Jake (Theo Taplitz) blir bästis med grannpojken Tony (Michael Barbieri), en kaxig chilenare med skådisdrömmar. När deras familjer blir osams angående ett hyres-

kontrakt hotar det pojkarnas vänskap. Gaytemat är subtilt men Jakes tysta förälskelse i Tony är rörande. Främst handlar det om komplicerade relationer mellan barn och föräldrar, och svårigheterna att ta rätt beslut. Finstämd, välspelad och melankolisk med ett försiktigt tempo som inte passar alla men sticker ut med sin ärliga ton och trovärdiga karaktärsskildringar. Andreas Samuelson

Sevärt & välspelat Viva H Medina, J Perrugoria Unga Jesus (Héctor Medina) försörjer sig som frisör och prostituerad i Havanna men drömmer om dragshowscenen. När fantasierna är på väg att bli verklighet så dyker hans våldsamma, alkoholiserade pappa ( Jorge Perugorría) - en ex-boxare som muckat från kåken - upp och sätter käppar i hjulet. Inledningsvis en väldigt

dyster, pessimistisk historia med underutvecklade och osympatiska karaktärer. Men kulturkrocken mellan den fjolliga dragqueen-scenen och testosterinstinna boxare är intressant och den tinande relationen mellan Jesus och hans pappa är gripande. Sevärt och välspelat men i slutändan väl förutsägbart och slätstruket. Tanken svindlar kring vad Almodovar hade kunnat göra av materialet. Andreas Samuelson


DECEMBERPREMIÄRER MED OSCARSVIBBAR! ”EN AV KEN LOACHS BÄSTA FILMER” variety

DEVPATEL ROONEYMARA DAVIDWENHAM NICOLEKIDMAN

VINNARE AV GULDPALMEN I CANNES 2016

Allt han vill är att hitta hem igen.

BASERAD PÅ EN SANN HISTORIA

REGI AV

KEN LOACH MANUS AV

PAUL LAVERTY

BIOPREMIÄR 9 DECEMBER

Scanbox_QX_240x335.indd 1

BIOPREMIÄR 25 DECEMBER

2016-11-17 14:38


MUSIK

FILM – 60–

FTM

TV

KYLIE XMAS!

Missa inte Kylie Julspecial den 21 december kl 22.00 i SVT1 då gayikonen från Australien håller hov med gäster och sjunger in julen på sitt egna sätt.

FILM TV MUSIK

TV T E M PE N

Obehaglig & vacker

TV

Samla Stranger Things! Är ni likt vi helt besatta av Netflix-hiten Stranger Things? Well, då blir man ju helt galen över de här superhärliga PopFunko!-figurerna som kommer i början av nästa år. Ovan ser ni Eleven (med sina Eggos), Barb och Will, men

ISKALLT

TV

NAKEN (SVT) Intressant koncept på pappret att några människor fråntas allt de äger och dag för dag får ta tillbaka en sak. Men i verkligheten blev det zzzzz....

även favoriter som Dustin, Joyce (med julgransbelysningen) och Lucas kommer att släppas. Nu längtar man ju ännu mer efter andra säsongen av den åttiotalshärliga sci/fi-thrillern.

MP NÄCKAR!

Minns ni Zack i Pang i plugget? Mark-Paul Gosselar har blivit hunk med stort H och syns just nu i amerikanska baseballdramat Pitch. Bilden ovanför är så långt ifrån ”strike ”vi kan komma. Bam!

KYLIGT

MUSIK

ställen och lagom ångestladdad. Fotot och skådespeleriet från framförallt Amy Adams är klockrent och hela filmen luktar Oscarsnomineringar på långt håll. Arrival är helt enkelt ett poetiskt och existentiellt mindfuck. På allra bästa sätt. Marcus Jarl

SVALT

ARRIVAL Amy Adams, Jeremy Renner Jag är golvad. Även om filmen är något svårplacerad i sin genre är det inget snack om att den tillhör en av årets bästa. Om man dock tror att man ska få en häftig sci-fi-rulle

kommer man bli besviken. För mig är det ett djupt drama där handlingen bara råkar kretsa kring några utomjordiska ting. Främst handlar det om människan och hennes litenhet. Det är obehagligt och vackert. Visuell orgasm med en handling som både gör mig berörd, riktigt rädd på vissa

SÅ MYCKET BÄTTRE (TV4) Programmet är fem stora QX i år. Härligt gäng som verkar gilla varann på riktigt. Men tolkningarna ger jag inte mycket för. Vad har vi så här längt? Jill och Danny från avsnitt ett och Dannys Super8. Synd på så rara artrister.

LJUMT

USIK

FOTO:JANNE DANIELSSON/SVT

FOTO: CBS TELEVISION

Oerhört smart och rätt svart thriller/drama-serie som visar upp konsekvenserna av modern teknologi. Varje avsnitt är en timme långt och fristående, så man kan tittar på avsnitten i vilken följd man vill. Kolla in bums!

HETT

BLACK MIRROR (NETFLIX)

HETARE

FILM

HETAST

TRETTIPLUS (SVT PLAY) Smart och framför allt kul komediserie med fem brudar som kallar sig humorkollektivet Stallet. Äntligen en svensk variant av klassiska brittiska tvfavvon Smack the Pony. Älsk!

CHEVALERESK (TV6) Tanken med programmet är god och jag gillar verkligen Måns som programledare. Men hans självgoda besservisser-sidekick Alexander Wiberg får mig att vilja stänga av. Jeez, knäpp upp. slappna av och var inte en sån kämpig torrboll.


Dagens behandling av hiv är så effektiv att virusnivåerna i blodet blir omätbara. Det gör att hiv inte kan överföras. Cirka 95 procent av alla hivpositiva i Sverige lever med smittfri hiv.


Restaurang - Bar

Kornhamnstorg 59 111 27 Stockholm

agata back Norr

riksg

.

n

gata

riks

Sche elega tan gatan

tan

sgata

n

San

msga

oberg

Polhe

Pipers

Sche elega tan gatan

tan msga

Polhe

Pipers

tan

kt E

Essingeleden E4/E20

n gata riks kt E ober gsga

Kron

back Norr

S:t E

. riksg S:t E

n

agata

n

n Swed

enborg

n

n

ro

sb

lm

ho

lje

Li

Reps

tan

lm

sg.

ho lje

1

n

E4/

Li

ke

sgata

en

E20

ASPUDDEN

in

ansga

rman

nsg. utsso n l Kn sgata nlund Rose

e Timm

e Tork

ro

n

s Strand

J

Tantolunden

to Tan

gata

Magn

us La

dulås

gatan

n Halla

nds

Grind

LILJEHOLMEN

r kb

Bellm

sgata

eled

sb

n

1

lå yg ata N yg ter N a or St illa L

S

n agata Lund ZINKENS DAMM 10

Högalidsgatan Högalidskyrka

n

GAMLA STAN

atan

holm

nd

sg.

ing

Wollmar Yxkullsgatan 18 slmstockholm.se facebook.com/slm.stockholm

ata

Väs

n orgsgata

Varvsg

Lång

sg

sund

rgs u

ägen

Ess

13

a

ro Heleneb

Berg

sg.

HORNSTULL

Hornstull

tg

n Bastugata HORNSTULL tgatan Tavas rkagatan Horns-nnky Brä tull 11 n MariaZinkens agata g. Vä torget Lund Pauls atan ZINKENSSankt ornsg H DAMM MARIAatan akarg TORGET 10 Krukm 3 gårdsg. Tantolund ergsg Präst Högb Maria 16. to lg Tan Sko LILJEHOLMEN Maria Zinkens Väg Mar MEDBORG ia B ang. PLAT Be

Ringv

e

atan

n sgata 20 holm n E4/E

sund

eled

g Varvs

ing

Lång

Ess

Berg

s Strand

ann

San

n

Kron

ata

lb

on

on an

Regeringsgatan

ra

rbr

rbr ✞

Högalidskyrk

n

nt

ste

ste

nd

Högalidsgatan

ata

nadsgatan

Ce

rgs u

yn

ad Verkst

n

To

Riksdagen

M

Söder Mälarstrand atan

dsgata

19

an

parken

13

Be

en

Malmskill

gat

Rålambshovs-

8

a Verkst

lag

an

ng

g.

nd

atan

stm

Da

gat

ngs

ttni

n

dsled

Dro

Drottningholmsv.

Ku

stran

Långholmen

orgsg Heleneb

kar

rstra

Långholmen

Fri-Sat 22-02

tma

Mäla

sgata

9

7

Kungsgatan HÖTORGET HöFlem ingga torget tan Krono- rog. FridKung B . a bergshemsl s holm elsg . m usgatan plan Gaparkenggarg ng Sam Ku g Bry r Sergels Hamn ste Han torg Mä K tverk RÅDHUSET TRÄD arga tan T-CENTRALEN Berg sgata sg. n g r Ponto rabe n ata Klnajärsg.J tug tan S:t Jac Vat lesga an rku Norr gat Gustav s b Mäla He . Adolfs ko rstra nd Ja edsg Torg Fr Tegelbacken

atan

lls

TEXAS SAUNA Barnängsgatan 9 A 076-196 57 45 www.TexasSauna.se

Wed 19-23

n

Klara

an

sgata

n

t G rsgatan örans gatan Norra Bantorget FRIDHEMSPLAN

THORILDSPLAN

sholm

rgata

gat

llsg

To

öme

a Vas

rwe

tan

Norr

n

tan

Berg

18

Alstr

sga

Gjö

ta

Lun

mm

g.

parken

ingga

ga

nk

RålambsRÅDHUSET vägen

tan

an

Rålambshovs-

njärs

arga

gat

Ponto

tverk

Kung

ns

Sa

en

s

K gen Karlbergsvä

lda

Han

Ige

Drottningholmsv.

Kronobergsparken

Flem

ge

ung

Ka rla v sg. äge ODENP n te n

nds

tan

ha

a Van

pla

nd

dsled

n

Up

Fridhemsplan

n

n

Li

stran

KRISTINEBERG

atan Drottnin gholm sväg FRIDHEMSPLAN e

aga

n

ata

rwe

STADSHAGEN

Klara

ata

all av äg TEKNISKA n e g vä HÖGSKOLAN s i d

vatorie-RÅDMANSn Tomtebogatan ata GATAN eng lunden SANKT Od Rör J an t stran a ERIKSPLAN g dsga ta ansn dm Rå an gat Kun nér gsho rg. Teg lms aka Stra mm nd Ka

ann

Rål

rgata

lag

ga

ambsvägen Open Mon-Thurs 11-24 Fri 11-02, Sat 12-02, Sun 12-24 an gat Gjö

t G örans g

öme

SANKT O ERIKSPLAN

n

stm

Massage service, gym, cruising, KRISTINEBERG Dro ta ttnin n ghol msv play space with slings, ägen private cabins, dark room, THORILDSPLAN glory holes, free wi-fi. ns

nk

nd

tan

Da

ge

tan

ha

Sa

Stra

Alstr

sga

nd

lms

mm

Li

gsho

dsga

SAUNA

Kun

STADSHAGEN

stran

ata

eng

Va lh

Jarlaplan

Obser-

g den

ga

llsg

an

Rör

J

Karlbergsvägen

Od

n

tan

tan ega Tul an ganat gnast obresl DTö

gat

Tomtebogatan

ODENPLAN

ata

rrtu

urb

ns run

sg

No

S

ra

ion

n

r No

at St

ata

n

s Tor

secretgardensthlm.se

lsg

4

n

ata

j Fre

an gat

Norrtull

Jar

rra

ata

gen

n

llsg

Va

i nad

ge svä

n

gsg

No

STOCKHOLM STOCKHOLM GAY GAY GUIDE GUIDE r No

n ke

sla

a

lunden

avä

S

sg

rrtu

ra

Vanadis-

No

on

tan

ger Bir

n

Ro

Sve

a orr

n ke

i VÄSTRA SKOGEN tat

Måndag - Söndag 12-03

sg.

MIDSOMMARKRANSEN

ASPUDDEN Konstfa k

on

g vä

Konstfa k

n ge vä on f e l Te TELEFONPLAN

Erik

en

lef Te TELEFONPLAN

MIDSOMMARKRANSEN

CAFÉ

14 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. Haga Tårtcompani & Bageri, Torsgatan 75 Haga Tårtcompani & Bageri, Fleminggatan 107 Haga Tårtcompani & Bageri, Hammarby allé 1 Harpaviljongen, Fiskartorpsv. 29. Mån-fre 08-18, Lör-sön 11-18. Café

N

VÄSTRA SKOGEN

KLUBBAR/CLUBS

9 Candy, le Bon Palais. Barnhusgatan 12. Öppet fredagar 23-04. Tre dansgolv, 20 år. 10 SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. 11 King Kong Mariatorget 1A (Guldapan) 2 dansgolv Lördagar 23-03 12 Posithiva Gruppen, Tjurbergsg. 29, ons Onsdagar kl 18.00 – 24.00 (öppet för hiv+ män som har sex med män) Fredagar kl 18.00 – 24.00 (öppet för alla som lever med hiv, med närstående) 13 Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-03. Tank Kungsgatan 15, On 23-05 fre 23-05 lö 23-05 Björnpub/Viking Bears, se qx.se/gaymap. Victoria Måndag hela Vickan. I hjärtat av Kungsträdgården. Må 20-03. Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M

Norrtull

lda

8

The Secret Garden

Ige

7

1 Torget, Mälartorget 13, Gamla Stan. Öppet alla dagar 17-01. Gaybar och restaurang. 2 Secret Garden Kornhamnstorg 59 må-sö 12-03 3 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. 4 Sibiriens Soppkök, Roslagsgatan 25, mån-fre 10-21.30, lör 12-21.30, sön brunch 12-16. 5 Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 6 Urban Deli, Sickla Köpkvarter, mån-tis 07-22, ons-fre 07-23, lör 09-23, sön 09-22 7 Urban Deli, Sveavägen 44, sön-tis 07-23, ons-tors 07-01, fre-lör 07-02. 8 Carlhälls Gård, Karlhällsvägen 14, julbord Bitter Pills Verkstadsg. 4 alla dagar fr 17:00, 18 år Koloni Bibliotekstan Biblioteksgatan 5, mån-fre 11-18, lör-sön 11-17 Koloni Paradiset Brännkyrkagatan 62 Alla adgar 09 - 20.30 Björk Bar & Grill Rålambshovsleden 50 Eken, Hilton Stockholm Slussen, Guldgränd 8

Anno 1650 with

Essingeleden E4/E20

BAR/ RESTAURANT

J

J

sda

lslu

nde

Eriksd

n

alsgat


VAD HÄNDER PÅ URBAN DELI

an

n

tan

ge

ge

Erik

Dah

rta

lber gsga

vä rta Vä Sib ylle gata Ju iller ngfrug n atan igat a n Ske ppa Gre Styr rgat vga man an tan sgat an

Ske

tan

vga

Gre

sgat

man

nearby!

K gärdet arlaväg e

n

Ladugårdsgärdet

n

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

atan

dsbrunns

Djurgårds

brunnsvä

vägen

Dj urg ård svä ge n

Skeppsholmen

Open Mon-Thurs 11-24, Fri 11-02, Sat 12-02, Sun 12-24 ur gården

Skansen

ur gården

Skansen

r na Lund

Österlånggatan

Slussen Bellm

Erstagatan

ästarg

Gata

Borgm

iernas

Tegelviksplan

C

Fåfängan Danvikstull

.

2016-04-11

11 pm - 4 am

tan

atan

iksga

ängsg Barn

MY

CY

tan

Sickla Udde

Sic

kla

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann

llé ts A

a

gn

ets

Al

ETC & PRIDE 16 Läderverkstan, Rosenlundsg. 30a, Mån-fre 12-18. 17 Smink & Perukmakarn, Renstiernasgata 21. Rusty Raschals, Hammarby Allé 59. Platinum Ink Tattoo/ Piercing, Östgötagatan 79 11:32

EROS

18 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 19 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 20 TEXAS, Barnängsgatan 9a, Månd-Tors 11-00 Fred 11-02. Lörd 12-02 Sönd 12-00. Cruising, backroom, glory holes, slingroom, massage, Nude Party’s

Si kla

gat

NACKA

Si kla

alg

ata

Lu gn e

op ps g.

Le Bon Palais | BARNHUSGATAN NACKA 12 | STOCKHOLM | 20 + | CC: 160 SEK

HOTELL 15 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1, Courtyard by Merriott Rålambshovsleden 50 Hilton Stockholm Slussen Guldgränd 8 Clarion Hotel Sign Östra Härnvägsg. 35 Clarion Hotel Amaranten Kungsholmsgatan 31 Scandic Haymarket Hötorget Hotel Bentleys, Drottninggatan 77. Clarion Hotel Stockholm Ringvägen 98 Scandic Anglais Humlegårdsgatan 23 Scandic Grand Central Kungsgatan 70

DAILY UPDATED GUIDE IN:

6

Sic kla GULLMARSPLAN Kan

Ko rph

Kö lna

é

nal

Sickla Udde

rg.

Joh

ll yA

Ka

sg pp ho Ko rp

m

é

.

arg .

Joh

atan

Ha

rb ma

ll yA

Lu

Tege lv

ängsg

3 dance floors: house | hits | 80´s | 90´s | Rnb | Hip Hop | Schlager | and anything in between

K

Hammarby S sta d

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann

Barn

CMY

iksga

atan

atan

Götg

arb

FRIDAYS

CM

Götg

Erstagatan

Gata

. ästarg BorgmGrindsg.

ernas

nag.

tan

rman

n

rgsga

Söde

tagata

Nyto

Östgö

20

Hammarby S sta d

mm

1

Y

Tege lv

nag.

Rensti

n

tan

Ha

M

tan

rman

n

sg.

rgsga

Söde

tagata

enborg

Nyto

Östgö

Swed

ata Götg arg.

pslag

✞ n 5 torget Sofia K a egata VitabergsKaEtaririks Eriksda ndaalB lsgatan slun n an den M sgata ga alm parken n ta a g t e n a ata gå king Ble ndsg rd 12 Gotla sv . äg gonag en Allhe . g s d SKANSÖlan n TULL e väg Ring

Skån

Candy_gaymap copy.pdf

Renst

n

atan

sgata

ägen

Götg .

lagarg

tan

Reps

ansga

rman

Ringv

nsg. utsso n l Kn sgata nlund Rose

e Timm

e Tork

n r na Lund Bastugata tgatan Tavas rkagatan Katarin ky avägen Bränn SLUSSEN Maria. Stadsg Mosetorget aulsg årdsham P n backe ta a Snen Sankt Torg Hornsg Fjällgatan n M Slussen MARIAta a akarg m k TORGET Kru . atan gårdsg ergsg Präst Högb tan MedborgarMaria ovsga Katarin . tan Tjärh platsen ngaga Skolgavägen SLUSSEN Folku Maria äg Mar Stadsg MEDBORGARMoseia B n å rdsham ta backe ang. PLATSEN s ga nen Kock Torg gatan Fjällgatan Åsö n gatan e ta d J a NyBon dulåsg ✞ den torget Sofia K a us La gatan Magn kåne gatan S ÅsöVitabergsK n a ta ta torget rina MedborgarTegelviksB ovsga tan tan tan M ogaplatsen Tjärh plan anga ndsga ngaga alm parken atan Halla Folku a ingeg atan tFåfängan gå k g s le d B n 17 rd tla o G sv GAR. Danvikstan ä gonag tull gen TSEN s ga Allhe k c o . K dsg n SKANSatan g la Ö n Åsö TULL n e väg egata NyRing Bond

Kö ln

n ata gg tan ån ga an

TEXAS SAUNA Barnängsgatan 9 A. 076-196 57 45 www.TexasSauna.se

15

Åsötorget

SAUNA

gen

Massage, cruising area, slings, cabins, dark room, glory holes, free wi-fi.

n

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L n

WWW.URBANDELI.ORG 08-425 00 30 INFONYTORGET@URBANDELI.ORG

Lindarängsvägen

en

Styr

Art

n

rgat a

ppa

iller

Art

tan rega

Stu

Stu

Gre

S OSS. JULEN HO , EGNA R Ö F A D D LA VAR DIGA KOR OR VI HAR STA H GLANSIGA SKINK C O R A L IL S

GAMLA STAN

Söder Mälarstrand

2

n

aväg

n

Vasamuseet

ke

darg

Va

Vasamuseet

ge

ro

14

Storkyrkan

rin

äge

Ladugårds-

Narv

lb

Skeppsholmen åkb K

Slottet

n

atan

år Strandvägen Djurg

svä

ra

ata

dsv

ård

nt tg

lud

Karlaplan • Locate a date anywhere, anytime!

urg

Ce

Slottet

Storkyrkan

Nybroplan

Riksdagen

yn

nég

Stora Synagogan

n ata ✞ tug tan S:t Jacobs K:a Vat lesga u tanGustav gen k Stra r sgandvä b He o Adolfs Jak edsg. Torg Fr Tegelbacken

M

en

KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡

n

KARLAPLAN

lha Lindarängsvägen llaväge

Dj

cobs K:a

v s

Hamngatan

en

Stora Synagoga n

an

K

Lin

R id

aväg

gat

Nybro- bergsg plan lara J

Teg e

n

Find your date on the move! 100 000 active members.

väg Storga en tan

Narv

nadsgatan

an

KUNGSDGÅRDEN ✡

Norrlandsgatan

Malmskill

Sam Sergels torg

ng

r

n

GÄRDET

STADION

Stureplan ÖSTERMALMSKar TORG la

Regeringsgatan

Bra heg atan v Tu rega tan Nyb roga tan

an

e äRst

an

Bra heg atan v Tu rega tan Nyb roga tan

tan

Sib yll Jun egatan gfru gata igat n an gat

ttni

gg

M idd arga T-CENTRALEN tan .

gatan

Karlaplan

Kungsgatan

Dro

Bry

sgat

enhda öllrasgv aätgane

kar

gat

G

n

.

a Vas

Norrlandsgata

gsg

Lin

alm

PLAN KomVmal gården

n HÖTORGET égata Norra n StureHöplanBantorget ÖSTERMALMS- torget . TORG rog Sto rgsag. la B g. am uel tan ar

atan

erm

KARLAHumle-

tma

rega

Lun

an

tan

gat

aga

nds

Tors g

atan

ing

äge

ge övä

n

tan gata Eng

pla

örsg

Öst

Gre

n

Up

vatorie-RÅDMANSmsg atan GATAN lunden STADION an gat ns a dm Rå an gat nér Humle. KToegm akarg m mm gården Ka end

Eng

n

rla . vä nsg gen

lber gsga

ste

dsv

mobile.qruiser.com

Ka

ng Ku

ata

ekts

an

nsg

ÖObserster mal

elbr

n

Jarlaplan

gat

bel

gata

n

e Tul

PLAN

e

all av ä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

an

ta nga

Österlånggatan

Od

gat

ekts

nns

elbr

bru

Dah

Sur

lud

Lid

GÄRDET

Erik

n

tan

din

göv

n äge

Va lh

n

ata

jga

ata

gsg

gen

Fre

Li

lsg

avä

n

Jar

lunden

sla

Sve

ge

Teg e

ger Bir

Ro

Vanadis-

RSAFTON UNCH NYÅ AGEN? R B S R U J D RSD S K AL RGET UNCH NYÅ ELLER BR ANDELI.ORG/NYTO B R U Å P A BOK

och mat i naturskön miljö Drop Coffee Wolmar Yxkullsg. 10, 08-410 23 363, dropcoffee.se RFSL-Huset, Sveav 59, Seniorcaféet, ons från 14.30. För gaymän i mogen ålder. Golden Ladies café tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

• ENGLISH • • DEUTSCH •

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

• DANSK • • NORSK •

GULLMARSPLAN

• SUOMI •

Onsdagar kl 18.00 - 24.00 Middag, serveras kl 18.00 - 20.00. Pris: 40 kr. Öppet för hiv+ msm.

• SVENSKA •

Fredagar kl 18.00 - 24.00 Öppet för alla som lever med hiv, med närstående.

gaymap.eu

www.posithivagruppen.se

everyt

HOTEL


1

3

JUL shop.qx.se

2

5 4

STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB

O

A GO

...

Boka bord på beebar.se

...

D TI

O

Stora Saluhallen, Kungstorget, Göteborg | 031 - 13 38 39.

D TI

O

GO

HAVE

D TI

A

E!

AVE

M

Hörlurar San Francisco 199:Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

E!

H

M

AVE

KÄRLEK I LUFTEN.

KOM in och DELA vår VÄRME!

GO

rfsl.se/goteborg

ÖVRIGT

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, 3 RFSL/Öppet hus, Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café Kungstorget, Öppet varje dag från onsdagar 18-21, Checkpoint, GBG, 11:30 fred: BusyBee i baren 16-02, E! M Tisdagar 18-20. lörd: BarBee 23-03. 4 Gayhälsan, Sahlgrenska, Gretas, Drottninggatan 35. Bar ons. Gröna Stråket 16, vån 1. Mottagning 18-01, Klubb fre-lör. 21-04. Queer, Park Lane, Kungsports-avenyn helgfri måndag 16.30-18.00. 38. Sista fredagen/månaden 23-05. 5 HBTQ-mottagningen, SLM, Haket Pub, 1:a Långg, 32. Info Chapmansgatan 6. 031-7661922. via slmgbg.nu, qx.se/gaymap. Kondomeriet, Lilla Drottningg. 1 Haket, Första Långgatan 32. & Kyrkog. 46. Mån-fre 11-18:30 Lör Extra fester då och då se qx.se/gaymap 11-17, Sista Sön i månad 12-16. 031beebar at Home, gayvänligt B&B, V. FröCAFÉ/RESTAURANG 1 33 2 Crippas Café lunda, athomebab.com/ 031-811 000 Kusttorget 1, 839 A

Göteborg

H

plyer från 129:-

GÖTEBORG GAY GUIDE

.se

tis- lör : 11-22

369:-


Image used by kind permission of Microsoft

SCIENCE FICTION 12-14 JANUARI

BAMSE OCH HÄXANS DOTTER

VINTERKONSERT 19 JANUARI

Göteborgs Symfoniker - en del av

FILMKONSERT 21 JANUARI

FILMKONSERT 2-4 FEBRUARI

JULKLAPPSTIPS FÖR MUSIKÄLSKARE! G ÖTE B ORGS KONSE RTH US G ÖTAPLATSE N. GSO.SE /J U LKLAPPAR

GÖTEBORGS SYM FON I KER – SVER IGES NATIONALOR KESTER ÄR EN DEL AV VÄSTR A GÖTAL ANDSREG IONEN . FÖRSTE HUVUDSPONSOR VOLVO. HUVUDSPONSORER SEB OC H GÖTEBORGS-POSTEN .


KÄNSLAN SOM INTE CHECKAR UT

MALMÖ GAY GUIDE

Det finns upplevelser som dröjer sig kvar. Känslor och detaljer som vi bär med oss. Som gör att vi kan möta vardagens små knepigheter med ett leende. För Mäster Johan är de där små detaljerna hela vår värld. Hos oss kan du vara dig själv, få lugn och ro och ladda batterierna. Du ska kunna checka ut utvilad och fräsch, redo att möta nya utmaningar. Känslan däremot, checkar aldrig ut…

Mäster Johansgatan 13, SE-211 21 Malmö, Sweden, Phone: +46 40 664 64 00

MJ_Annons_Orig_KAK_HelsidaA5.indd 1

6

2011-05-23 18.22

1

3

JUL shop.qx.se

D TI

D TI O

O

O

GO D TI

A

GO

4

5

E!

A GO

Boka bord på beebar.se

E!

AVE

M

HAVE

...

M

A

E!

H

M

AVE

Nu är det plötsligt OK att SITTA INNE...!

Södra Förstadsgatan 36, Malmö. 040 - 30 77 28.

2

H

lyer från 129:-

ATTENTION TO DETAILS

beebar

.se

0311 33 839

... STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB

M A L M Ö

1 Wonk Stortorget 11 Öppet: lördagar 23-04. 2 Bee Bar, Södra Förstadsgatan 36. Öppet varje dag 11.30. Fre-lör till 02. Röda Nejlikan Ringg .1 Restaurang och bar, Mån-Tis -23, Ons-Tors -00, Fre-Lör - 01, Sön-23 SLM Leather Club, http://slmmalmo.se Specialfester se; qx.se/gaymap Klubb Unique, fredagar, Se; QX.se/Gaymap

G Ö T E B O R G

ÖVRIGT/OTHER

Hörlurar San Francisco 199:-

3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. 4 Noaks Ark, Barkgatan 11, Mån-tors 10-16, Fre. 10-15. Stödcenter för de av oss med hiv och våra närstående.

369:-

4

5 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn 6 Hotel Mäster Johan, Mäster Johansg. 13 Let’s get married Lodgatan 15, www.letsgetmarried.se

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81, Kosmoserotik, Furutorpsg 73 alla dagar 11-21. HELSINGBORG. DAILY UPDATED GUIDE IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA www.gaymap.eu mobile.qx.se choose gaymap


l l i t r e m Kom a r e p O ö Malm i påsk!

Spelas 12–15 april BILJETTER 040–20 85 00

malmoopera.se


– 68–

QXKILLEN

FOTOGRAF PETER KNUTSON

Namn: Elliot Ålder: 29 Bor: Enskededalen Heter på Qruiser: Ellie Civilstånd: Singel Världens snyggaste man: Neil Patrick Harris Den kroppsdelen är jag mest nöjd med: Ansiktet och rumpan Det får igång mig: Snygga sneakers, händer och personlighet Sover i: Inte mycket, möjligen strumpor om det är kallt Då känner jag mig som snyggast: I finkläder eller streetstil.


Autorengöring Integrerad kaffekvarn

RÅD & RÖN, 2016

Touch-panel

12995:-

LatteCrema-System™

Stor färgdisplay 6 användarprofiler Styr den via Bluetooth Testvinnande skum! DE LONGHI ECAM 28.465.M EFFEKT: 1450 WATT

Autorengöring av mjölk-karaffen

17995:Integrerad kaffekvarn Enkel rengöring Touch-panel

Går ej att kombinera med andra rabatter eller kampanjer. Vissa bilder är endast illustrationer. Rabatter gäller på leverantörernas ord. priser. Gäller så långt lagret räcker. Reservation för tryckfel.

LatteCrema-System™

8495:-

DE’LONGHI ELITE ECAM650.75.MS ESPRESSOMASKIN. 1450 WATT. VIKT: 12,5 KG. TRYCK 15 BAR. DE LONGHI ECAM350.55.B

RÅD & RÖN, 2014

RÅD & RÖN, 2014

Autorengöring Integrerad kaffekvarn

5995:ORD PRIS 6995:-

Välkommen in till någon av mina butiker!

Kalle med personal

DE LONGHI ECAM44.660.B

kalle.cers@elon.se

ARNINGE Arninge Centrum, Saluvägen 2, tel: 08-756 50 17 CIT Y Sveavägen 122, telefon: 08-23 48 00 DANDERYD Enebyängen vid Plantagen/IKEA, tel: 08-544 993 30 ROTEBRO Kom Köpcentrum, Bollstanäsv. 1, tel: 08-754 42 80 SICKLA KÖPKVARTER Siroccogatan 20, tel: 08-641 95 70 SÖDERMALM Folkungagatan 69, telefon: 08-642 87 24 WW W. ELONSTHLM . SE

Löstagbar vattenhållare Integrerad kaffekvarn

4995:DE LONGHI ECAM 21.117.SB EFFEKT: 1450 WATT


-70-

kulturpuggan: roger wilson

sju nyckelscener ur queerfilmshistorien Jag skriver det här samma dag som den interaktiva filmutställningsperformancen Begärets spelplats har premiär i ett hus i Värtahamnen i Stockholm. Arrangörerna har byggt upp sju stationer där skådespelare återskapar sju nyckelscener ur queerfilmshistorien. Tanken är att man som åskådarare, om man vill, också ska kunna vara med i en del av scenerna mer aktivt. Ja, kanske till och med ersätta någon av skådisarna och själv äntligen få spela huvudrollen i en scen ur sin favoritfilm. Konceptet är lite som en uppstyrd variant av teaterföreställningen Sleep no more som jag såg i New York för några år sedan. Där sprang man som åskådare runt och följde efter skådespelare i ett stort hus där man byggt upp en rad miljöer. Men på Begärets spelplats har publiken en

mer aktiv roll. Arrangörerna kallar sitt koncept för cinemaoke, och liknar eventet vid ett slags filmkaraoke. Däremot är de lite förtegna kring vilka sju scener som står på cinemaokens playlist – tanken är att man som publik inte ska vara helt säker på vad som väntar i de långa korridorerna där föreställningen visas. Jag blev ju otroligt avundsjuk på det här konceptet. Tänk att få iscensätta sina egna filmfantasier! Men inget hindrar ju mig från att här lista vilka filmer jag själv hade valt ut om jag skulle få kurera en cinemaoke. Här är min spellista

”Tänk att få iscensätta sina egna filmfantasier!” med scener ur den queera filmhistorien som jag skulle vilja spela med i (se det som lite filmtips inför julhelgen om du vill). 1.Hundbajsscenen i Pink Flamingos: Den legendariska avslutningen på John Waters kultfilmsepos borde vara enkel att iscensätta. En 70-talsdoftande outfit, en liten knähund och konstgjort hundbajs av nötcréme borde räcka för att återuppleva en av filmhistoriens mest beryktade scener. Det kan dock vara värt att nämna att dragdrottningen Divine smaskade i sig av den äkta varan – äkta fekalier var det som behövdes för att ge lågbudgetfilmen ett rykte som varar än idag. Kitschfantasierna i Pink Narcissus: en stor del av filmen utspelas i ett kitschigt, glittrigt drömrum. Vem skulle inte vilja ligga och kråma sig där ett tag?

3. Polisfetischscenen från Cruising: Al Pacino spelar en polisman som infiltrerar läderbögklubbarna för att spåra upp en sadistisk bögmördare i den här ofta kritiserade filmen från 1980. Viss komik uppstår när han missat att det är temakväll på klubben, och alla är utklädda till poliser – utom han själv. Men att själv få vara med på en poliskväll skulle vara otroligt kul. Ett modernt försök att iscensätta Cruising finns förresten i konstfilmen Interior: Leather Bar (finns på Netflix). En helt okej film om inte James Franco hade fyllt den med sin eviga gayteasing. 4. Slutscenen i Longtime Companion: Hur skulle det kännas att hamna på en fest där vännerna som gått bort i aids hade kommit tillbaka. Den sorgliga och vackra drömscenen i slutet av den här klassiska filmen skulle nog vara ganska svår att iscensätta – men den är en av mina favoriter, så jag har med den ändå. 5. Vad som helst från Can’t stop the music: Vilken av klonerna i popgruppen Village People vill du vara? Den något mer bögiga motsvarigheten till frågan “Är du Anni-frid eller Agnetha?” Village Peoples försök till karriär på vita duken floppade, men den passar ju jättebra att iscensätta som både karaoke och cinemaoke. Det är bara att dra på sig lämpligt attribut och framföra Y.M.C.A. eller Macho Man som byggarbetare, native american eller cowboy. Och så skulle jag vilja ha en mer modern film med på listan. Och kanske någon som inte är amerikansk. Och kanske någon ur en tvserie. Och något med Loa Falkman. Men det blir kanske i nästa krönika.

månadens glosa: [Conversion Therapy]

En terapibaserad behandling för att omvända homosexuella till heterosexualiteten. En metod som USA:s blivande vicepresident Mike Pence tidigare varit positiv till – trots hbtq-rörelsen fördömande av företeelsen, och att den förbjudits för minderåriga i fem amerikanska stater.

ny serie på svt om fem transtjejer

40 år med komma ut-böcker

QX träffar transparent

GAYS ON WAVES HOMOSAR TILL SJÖSS

pridesommar

VI HÄNGER VID POOLEN MED VÅR BADPOJKE MARKUS

är det här Christer Lindarws sista show..? Ellen Degeneres 33 saker att se fram emot i höst

ready for take off tre flygvärdar om livet i luften

se: På instagramkontot The Aids Memorial minns vänner och anhöriga de som gått bort i aids genom åren. Bilder, berättelser och minnesord varvas med tidningsklipp från aids-epidemins historia. En uppdaterad och digital version av minneslapptäckena för de som dött i aids som funnits sedan mitten av åttiotalet. Kolla själv på instagram: the_aids_ memorial LÄS: Cleve Jones självbiografi When we rise ska snart bli miniserie på den amerikanska tv-kanalen ABC. Gus van Sant är en av regissörerna, och Milk-författaren Dustin Lance Black skriver manus. I den litterära förlagan tecknar Cleve Jones (som kommer att spelas av Guy Pearce) hbtq-rörelsens historia och framgångar genom åren. En viktig påminnelse om hur man slåss för sina rättigheter när det nu verkar som om hbtq-rättigheterna på nytt hotas i USA. läs: Lagom till jul kommer äntligen ett nytt seriealbum om Oaf, världens snällaste och hårigaste Morisseyfanatiske kattälskare. I den nya samlingen Blood & Metal får vi bland annat reda på mer om Oafs barndom och karriär som wrestler. Wuvable oaf lyckas vara söt, sexig och lite sorglig på en och samma gång. Merchandisen är dessutom lika rar. Nya albumet är ute i USA 6 december. Läs mer på wuvableoaf.com

MARS 2016 #246

QX TRÄFFAR SEX AND THE CITYMIRANDA

tjejer som oss

september 2016 #252

AUGUSTI 2016 #251

oktober 2016 #253

KÄNDISAR MED PRIDE I VARDAGEN

läs: För andra året i följd ger bokförlaget Atlas ut en bögroman med hiv-tematik lagom till World Aids Day. I fjol var det Andrew Hollerans Sorg, i år är det en återutgivning av Hervé Guivert självbiografiska Till vännen som inte ville rädda mitt liv från 1990. 100 texter – minnesfragment och dagboksanteckningar – om sex, sjukdomen, skrivandet,läkarbesöken och vännerna – bland annat filosofen Michel Foucault. Otroligt bra, och betydligt mer än “bara” ett tidsdokument.

VÄRLDENS STARKASTE BÖG? GAYGALAN GAY I KEY WEST MASHA GESSEN

PRENUMERERA PÅ QX 12 nummer 360 kr 12 nummer inkl 1 års Qruiser guldmedlemskap 560 kr shop.qx.se


Några saker att inte tänka på: Spa, gym och SATS ELIXIA-klasser. Läckra, bekväma sviter och rum med terrass eller balkong.

Vingservice dygnet runt.

Modern restaurang på hotellet.

Välfylld och nyttig frukostbuffé.

Direkttransfer och Easy Travel. Åldersgräns 16 år.

Alltid bra läge Rofyllda pooler.

Gratis WiFi på hela hotellet.

TA DET LUGNT. DU HAR JU SEMESTER. Våra Sunprime-hotell är skräddarsydda för vuxna som reser Sunprime utan barn och som vill ha en lugn och avkopplande semester. Att Sunprime blivit en sådan succé beror på massor av faktorer, Hotels allt från de ljuvliga DUX-sängarna och de lyxiga spabehandlingarna till den hälsosamma frukostbuffén och de rofyllda poolerna. Men allt det där behöver du inte tänka på. Du har ju semester.

från

5.975¥

Pris per person i dubbelrum på Atlantic View, Gran Canaria r. 1 v från Arlanda 10/5 2017. Begränsat antal platser. Boka på Ving.se, ring oss på 0771-995 995 eller besök din lokala resebyrå.

VING_xx_sunprime_240x335_QX.indd 1

11/10/16 1:14 PM


Upplev den varma sidan av Japan i vinter. Sjunk ner i våra heta utomhuskällor, känn värmen från teppanyakihällen och njut av utsikten över skärgården. Dela stillheten med någon du tycker om, köp ett presentkort eller boka en vistelse på yasuragi.se

Profile for Tidningen QX

QX december 2016  

I QX december berättar Idolen Jesper om planerade avhopp och Grindr-besvikelse, ni kan börja nominera till QX Gaygala och så har vi resetips...

QX december 2016  

I QX december berättar Idolen Jesper om planerade avhopp och Grindr-besvikelse, ni kan börja nominera till QX Gaygala och så har vi resetips...

Profile for qxtra