QX februari 2020

Page 1

februari 2020 #293

The heat is on Melodifestivalen 2020 är skrämmande Stark


NÄR PIRRADE DET TILL I DIG SENAST? – Besök Haga Schweizeris Champagnebar i ljusgården på NK.


Välkommen att skåla med oss i vår Champagnebar! Kanske Stockholms bästa läge att synas och att titta på andra. Vi erbjuder fräschaste maten, lyxigaste fikat, bubbelprovning, afternoon tea, champagnedrinkar, bubbel och mycket annat. hagaschweizeri.se NK Stockholm | Hamngatan 18–20 | @hagaschweizeri | 08-19 34 34


F OTO: M ARKOS AKATHI OTI S

GAYGALA

2020

vem är årets hbtq? vem är årets hetero? vilken är årets film? vem är årets DRAG? vad är årets scen? VILKEN ÄR ÅRETS LÅT? QX Gaygala hålls på Cirkus i Stockholm, måndagen den 3 februari 2020. Dörrarna öppnas 18.30. Show 21.00. Biljetter på ticketmaster.se Vi stödjer EST. 2013
KÄRLEKSHELG PÅ HASSELBACKEN à la moulin rouge 14 & 15 FEB

Middag, show & hotellnatt 995kr/pp

Endast middag & show 595kr/pp Köp biljetter & boka bord på hasselbacken.com


BOK A BORD, BESTÄLL OCH BE TAL A I APPEN .

STOLT PARTNER TILL QX GAYGALA 2020


r g the

QX 25 år!

u

y since 19 9

vin

m

it

er

co m

5

b ow

n

a

in

QX ÄR EN NÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995. MER INFO SAMT PRENUMERATION: WWW.QX.SE/TIDNINGEN

Min pappa Marianne

S

Rolf Lassgård spelar transkvinnan Marianne i den nya svenska storfi lmen. Vi har träffat honom. Mello 2020

293 Under januari besökte kronprinsessparet RFSL i Stockholm. QX Pär Jonasson fick ett par ord med Victoria och Daniel.

50 Superkoreografen är aktuell med föreställningen Kuckel.

ISSUE NO.

Viktigt ställningstagande från Kungahuset

I år samlade vi nio av favoriterna för en ryslig plåtning.

Alexander Ekman

Februari’20

18

39

28 14

42

The L Word: Generation Q - Jennifer Beals Flashdance-stjärnan är numer flatstjärnan för en hel värld. QX Matilda Thorén har intervjuat Jennifer Beals.

20 saker att se fram emot i vår

Hockey goes Pride SHL tar saken i egna händer och tar ställning för allas lika värde och hoppas därmed att det ska underlätta för spelare att våga komma ut.

QX plockar russinen ur kakan och ger hopp inför våren.

47

17

33

Två bögar och en podd Cato och Kim har en podd ihop.

februari 2020 #293

The heat is on Melodifestivalen 2020 är skrämmande Stark

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

MÅNADENS CITAT

Paul Rey, Faith Kakembo, Victor Crone, Nanne Grönvall, Linda Bengtzing, Mohombi, Hanna Ferm, Anna Bergendahl & Felix Sandman.

10 Ledare 12 QX Gayskola 22 Krönika Mian Lodalen 24 EGO Stefan Nilsson 68 QX checkar in 70 FTM/MTF 78 Mathildas favoriter

”Tänk vilken skön ryggsäck det måste vara att släppa. Att slippa spela en roll och bara få vara sig själv”

OMSLAGSFOTOGRAF Peter Knutson

Brynässtjärnan Johan Alcén om varför han vill att hock-

eyspelare ska våga komma ut. s. 33


ingång

Jag är orolig för schlagerns återväxt. Jag tillhör den där klicken som liksom aldrig tröttnar på låtarna som varit med i Melodifestivalen. Efter att ha dj:at mellohits i rätt många år nu, så kan jag säga att även när jag går ut så söker jag mig till schlagriga refränger. Och på förfester sitter jag och vännerna och kollar igenom YouTube-listor som mellofans gjort. Bestående av låtar jag kan varenda sekund av. Visst, ett par låtar har tappat glans. Jag klarar tyvärr inte Euphoria längre, Not a Sinner Nor a Saint har inte åldrats väl och Cara Mia ger mig kli. Men på det stora hela, vilken musikskatt tävlingen gett oss! Mellopop som Popular, Wild

Ronny Larsson och Anders Öhrman

Child, Alcastar, Shuffla, Lay Your Love On Me, Stay The Night, On Top Of The World, Everyday, och Begging är ju helt Amazing.

som är allsångsvänliga, folkligt festliga och ljuvligt lättdansade. Som rimmar väl med alla de där boorna, glitterhattarna och neonstavarna, som säljs i de melloblingade arenorna ute i landet. Det är trots allt hela Sveriges fest.

Däremot är jag orolig för genrens återväxt. För de senaste åren har den refrängstarka danspopen och de taktfast trallvänliga schlagrarna mer eller mindre utrotats ur Med det sagt. Det finns massa bra i årets tävlingen. Från att varje år ha haft en uppsjö Mello och på omslaget ser ni mina favoriter, att ge sig ut på dansgolvet som dessutom bjuder på sig själ”taktfast trallvän- va till max under årets skräckigt till så lever max 3-4 låtar lig schlager har mer skojiga plåtning. vidare på schlagerbarereller mindre utro- Förra året gick alla sju omslagsna, bröllopsfesterna och tats ur tävlingen” företagsfesterna. Från ifjol artister till final, och det finns brukar jag bara höra och köra I Do, Ashes to ingen anledning att tro att det blir färre i år. Ashes, Habibi och Victorious. Addera förresten Robin Bengtsson, som Det går att jämföra med 2006:s uppställning var i Thailand vid plåtningstillfället. Han med Evighet, Temple of Love, Like Fire Tonight, förtjänar absolut att nämnas. Lev Livet, Idag och imorgon, Jag ljuger så bra eller Kalla nätter, eller 2011, då In The Club, Och är ni på rejält Mellohumör tycker jag att Popular, Something In Your Eyes, Dance Alone, ni ska upptäcka QX Schlagerprofilernas I Thought It Was Forever, Im In Love, E det fel poddar där jag och Ken Olausson tar oss på mig,eller Try Again lätt får folk på fötter. an en Mello/deltävling i taget och går in på Det kan inte vara så svårt att ge oss lite låtar djupet. Varför hade Sofia Källgrens danmed tryck i. Copacabanana? Sting? Guld och sare mjukisfötter? Varför var Tomas Ledin Gröna Skogar? Blame it on the Disco? På nåt aldrig med i Mello efter vinsten 1980? Och sätt borde finalframgångarna för låtar som vad var det för ekivokt Forbes-fansen ropaMöt mig i Gamla Stan, Make Me La La La de under sändningen 1977? Lyssna bums! De samt nämnda Party Voice, Victorious och I Do finns där poddar finns. Nu kööööör vi! borga för fortsatt schlagerpopyra. Men icke. Vi måste få in de där tonartspimpade låtarna

ANDERS ÖHRMAN

Favoritskräckis: Scream. Bästa Melloprogramledare: Petra Mede. Favoritord: Kvällssol.

RONNY LARSSON

Favoritskräckis: Åh, så många: Scream, The Conjuring, Creep, ... Bästa Melloprogramledare: Petra Mede. Favoritord: Orimligt.

Redaktionen: Vilken film har skrämt dig mest?

Ulrika Lahne, Marknad – Tveklöst Seven! Bra på många vis men jag ångrar verkligen att jag såg den. Slutet på den filmen satt kvar på näthinnan alldeles för länge.

Jonas Persson, Annons – Paranormal Activity. Scenen när hon dras ur sängen fanns i mina mardrömmar i flera år.

Matilda Thorén, Reporter – The Ring. Det är något med Samaras lortiga fötter som får mig att skrika efter aktiv dödshjälp.

Pär Jonasson, reporter – Det måste vara någon Bergman-film som jag tjuvtittade på som liten. Viskningar och rop, Persona och Tystnaden är ju alla ganska skrämmande och fascinerande - för ett barn.

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Finland/Åland PostNord

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001

ISSN–nummer: 1401–1794

www.qx.se redaktionen@qx.se

Mian Lodalen, Krönikör – När lammen tystnar. En spännande kombo att vara sugen på Jodie Foster och samtidigt hålla andan i en och halv timme.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm

Layout Anders Öhrman

Skåne/Göteborg Bring Express

Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare Vecka. 47 151 493

Bankgiro: 5977– 4950

Prenumerera på QX 390 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

/Qxtra

@qxse

@qxse


Utflykter i varje hamn inkluderat!

LYXKRYSSA TILL MEDELHAVETS PÄRLOR Unna dig en lyxig semester med det femstjärniga rederiet Regent Seven

Carlo. Ombord bor du i rymliga sviter och njuter av gourmetmåltider

Seas i Medelhavet i sommar. Under resans gång kan du utforska flera

och obegränsat med goda drycker. I kryssningens pris ingår även

härliga orter i Italien och på Sicilien samt besöka charmiga Valletta

utvalda utflykter i varje hamn . För bokning och mer information, besök

på Malta och Ajaccio på Korsika innan du kliver av fartyget i Monte

Globetrotters butik eller ring våra reserådgivare på 08-506 115 00.

ITALIEN, MALTA & KORSIKA Rutt: Venedig, Ancona, Kotor, Bari, Otranto, Calabria, Syrakusa, Valletta, Porto Empedocle, Trapani, en dag till havs, Ajaccio, Monte Carlo. Avresa: 24 juni 2020 och boende i en Deluxe Veranda Suite ombord på Seven Seas Voyager.

Kryssning 12 nätter fr. 68.040:ALLT DETTA INGÅR:

• Boende i svit med balkong • Gourmetmåltider • Drycker inkl. champagne • Room service • WiFi • Dricks till personalen ombord • Utflykter (välj bland 40 utvalda utflykter) Pris avser per person och del i dubbelhytt. Med reservation för ev. tryckfel och prisändringar.

GLOBETROTTER.SE • 08-5061 15 00 • RÅLAMBSVÄGEN 17, 1 TR • MÅN-FRE 9:00- 17:30


-12-

uqx GAYSKOLA – DEL 53

”I’m not gay”

I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren.

med en annan man på toaletterna på en nattklubb Vad har Robbie Williams, Liberace och Jason i Manchester tog han tidnngen till domstol och Donovan gemensamt? vann. Tidningen tvingades böta drygt två miljoner De har alla tre stämt tidningar som hävdat att de är kronor. homosexuella. Är det kränkande att felaktigt påstå ”han har kallats Men att någon är homosexuell? Ja, många the straightest gay Robbie anser det. man in the world” Williams Robbie Williams hade under många var inte år gjort en grej av att uppmuntra först med att stämma en tidning för att ha påstått att fansen i olika intervjuar att fundera över hans han är homosexuell. 1959 tog Liberace tidningen sexualitet. I december 2000 sa han tex om sin The Daily Mirror till domstol efter att dess tidigare låtskrivarpartner Guy Chambers: ”Guy kolumnist Cassandra hade beskrivit honom som och jag har haft i en sexuell relation i tre år nu.” ”a deadly, winking, sniggering, chromium-plated, Och i april 2001 berättade han för Top of the scent-impregnated, luminous, quivering, giggling, Pops-tittarna: ”I morgon kommer jag att komma ut fruit-flavoured, mincing, ice-covered heap of som homosexuell, så passa på tjejer, medan ni kan”. mother love”. Men när tidningen The People i augusti 2004 Liberace övertalade en jury att han inte var hävdade att Williams hade haft ett ”sexuellt möte”

homosexuell och fick drygt en miljon kronor i skadestånd. Särskilt intressant eftersom Liberace levde med sin pojkvän Scott Thorson. 1992 gick Stock/Aitken/Waterman-popartisten, Jason Donovan, till domstol efter att tidningen The Face skrivit en artikel om att outa kändisar som är gay. Artikeln nämnde hur Jason Donovan plågats av dessa rykten och av människor som försökt outa honom som homosexuell. Artikeln illustrerades med en bild på Jason där han bar en tröja med texten Queer as fuck. Donovan stämde - och vann.


Kaffe för alla Att ta ansvar för människor och miljö både i odlarländer och här hemma har varit en självklarhet för Löfbergs i över 100 år. Därför lanserar vi nu Equality Light Roast, ett kaffe som både gör gott och smakar gott. För varje sålt paket går en krona till Regnbågsfonden som stöd för deras arbete för allas lika rättigheter. Vi är även stolt partner till QX GAYGAL A 2020.


”Crush me with your thighs” Efter att Nick Jonas synts i skjorta och kalsonger i Jonas Brothers-videon till What a Man Gotta Do gick nätet bananas över sångarens vältränade lår. Ovannämnda var bara en av de suktande tweetsen.

FOTO: NETFLIX

NADIA - SÅ GICK DET SEN

MEN(DES) VARFÖR HITTAR JAG INGEN PORR? Hoppet är tydligen det sista som lämnar människan. Den vanligaste sökningen på gayporrsidan men.com är musikern Shawn Mendes, som så vitt vi vet aldrig gjort vuxenfilm. Men han toppar ändå sökningarna framför alla gayporrskådisar...

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE

..senaste månaden: 1. ”Jag har accepterat homofobin som en del av mitt liv” 2. Kevin föll offer för Grindr-kannibal 3. De kom ut 2019!

BILLY - BANBRYTAREN

Modetidningen Allure bryter ny mark. Tidningens februarinummer pryds för första gången av en man, och vi älskar att det är öppet homosexuella Pose-skådisen Billy Porter som får den stora äran. Omslaget får oss på härligt regnbågshumör men vi blir ännu mer pepp när vi får se Billy draperad i diamanter och glittrigt läppstift inne i magasinet. I tidningen, som funnits sedan 1991, berättar Porter om hur hans föräldrar tyckte han behövde ”botas” från sin fjollighet och skickades till psykolog som femåring.

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @MIKERIZZI

Vi blir så sjukt glada av att se Maike Rizzis Insta. Det bubblar av färger, han ler på i princip varenda bild och han fångar sina resor och sina outfits med så mycket färg och värme, som han sen delar med sina 114´ följare. Den charmige YouTubande kanadensaren är exakt vad man vill se när man sitter glåmig och jävlig på bussen på väg till jobbet en mörk vintermorgon.

Under Idol-audition i höstas värmdes vi av Nadia Shahids berättelse om hur hon blivit utkastad från sitt hem för att hon kom ut som lesbisk. Nu berättar hon om tittarnas kärlek. - Jag är evigt tacksam för alla vackra och modiga människor som har kommit fram till mig eller skrivit till mig på sociala medier. Det händer fortfarande att människor delar med sig om att de har gått igenom något liknade eller bara har sagt hur stark och grym jag var. Hur är relationen med din mamma idag? - Okej tror jag, vi hörs då och då men om vi går in på om hon har accepterat mig för den jag är så tyvärr inte, men det är okej för mig eftersom jag har accepterat vår relation som den är och kan leva med det. Vad händer nu? - Jag kommer inte söka till Idol igen, men jag ska inte ge upp med musiken. - RL

THAT´S ALL Funko Pop! verkar få fäste ordentligt som en av de senaste årens största samlarflugor. NU kommer även Djävulen bär Prada-figurer. Anne Hathaways Andy finns såklart men är givetvis ingenting mot Meryls Miranda. Däremot saknar vi Emily Blunts Emily.


Upplev

avancerad högteknologisk hudvård från Exuviance resultat Exuviance är en hudvårdsserie som verkligen gör underverk med huden och många vanliga hudproblem. Fina linjer och oönskade åldersförändringar minimeras. Huden hålls fin och fräsch.

bakgrund

Det är två av världens främsta hudvårdsforskare som ligger bakom utvecklingen av Exuviance, professorerna Dr. Eugene Van Scott och Dr. Rue Yu, Princeton, USA.

attraktivt pris Du får fantastiska resultat till ett mycket rimligt pris.

prisbelönad

Professorerna bakom Exuviance har erhållit Discovery Honorary Award of the Dermatology Foundation för sin framstående forskning. Ett av världens finaste och mest prestigefyllda pris hudvårdsforskare kan få.

säkerhet

Exuviance bygger på mer än 50 års medicinsk forskning inom hudvård.

unik

Forskningsresultaten och produkterna är patenterade. Ingen har gjort detsamma tidigare. Exuviance har mer än 120 patent.

trygghet

Produkten säljs av utbildade hudterapeuter. Personlig, professionell rådgivning och originalprodukter är avgörande för bästa resultat.

EXPERTER PÅ HUDVÅRD Ta hand om din hud – köp dina Exuviance produkter hos en auktoriserad återförsäljare. www.exuviance.se | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic Det finns cirka 1200 auktoriserade Exuviance kliniker i Norden. Hitta din närmaste på www.exuviance.se


Festen börjar i köket! SPARA 140:-

ll i t n Elo änst! j din t ing körn Hem

on llati Insta

ing vinn Åter

Erbjudandet gäller fr.o.m. 27/1 t.o.m. 8/3 2020 så långt lagret räcker. Vi reserverar oss för ev tryckfel och slutförsäljning.

OBH NORDICA Blender Blendforce black

499:(ord. pris 639:-) Art nr 114117


-17-

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

Två bögar & en podd Cato Helleren och Kim Andersson startade podden Två bögar & en podd för att de saknade en podd där man som bög får höra hur det är att växa upp och leva som bög. Duon tar upp ämnen som att komma ut, fördomar, dejtingtips, första kärleken och längtan efter barn. Vilka är ni? - Vi har jobbat tillsammans på Liseberg i fem år och blivit nära vänner. Cato är gift med Niklas och de har varit gifta 11 år. Han syns just nu i SVT:s Första Dejten vars tredje säsong kommer i februari. Kim är sambo med Marcus, de har varit ihop sedan två år. Kim älskar teater och är Byra Tanks, en eldsprutande dragqueen. Vi båda älskar TV-spel. Finns det nåt ämne ni vill göra

men som är svårt att närma sig? Spotify & iTunes/Podcaster och i första - Ja, homofobi i familjen men det är avsnittet så kommer vi ut. Att komma ut svårt om man inte vill outa någon. Vi är sjukt jobbigt och något som vi hoppas har båda varit med om svåra och ledatt ungdomar som växer upp i dagens samma saker som vi Sverige kanske slipper i framtiden. ”Att komma också hoppas kunna Vår topp tre av mest lyssnade ut är sjukt dela med oss av. Kim avsnitt är: Riktiga män dricker öl, jobbigt” kommer att berätta en Jag vill spotta dig i ansiktet och Vi jobbig historia om sin kommer ut. mamma, som gick bort innan han fick Vad ser ni fram emot just nu? berätta att han gillar killar. - Att vi med vår podd kanske kan Har ni några drömgäster? påverka någons uppfattning om bögar. - Det skulle vara nån som Lars-Åke Över 200 har tackat för podden. Vi ser Wilhelmsson eller Christer Lindarw. också fram emot flera dialoger med våra Hur det var att växa upp som bög i deras lyssnare som kan höra av sig till våra ungdom. Instagram @catohelleren & @ kim.r.anVad har ni pratat om i avsnitten dersson. som släppts? Ronny Larsson - Vi har släppt åtta avsnitt nu på

Namn: Marcus Hermansson Ålder: 37. Bor: Uddevalla Civilstånd: Singel Heter på Qruiser: marcshort Hur gick det till när du kom ut? - Jag hade vetat om att jag gillade killar sedan jag var åtta år gammal. Då frågade jag chans på en kille i min klass under en skolrast. Tyvärr blev det inget där utan han sa bara att killar och killar inte kan bli ihop. Sen var det inte förrän i gymnasiet som jag tog modet till mig att berätte för en nära kompis. Det gick bra, var en mycket mindre deal för henne än vad jag tänkte att det var. Jag väntade med att berätta för min familj då jag uppfattade dem som minst gayvänliga och ville, ifall något gick snett, ha mina vänner att kunna falla tillbaka på. Först berättade jag för min tvillingbror och sen min mamma. De var lite chockade men tog det förvånansvärt bra och det kändes som en stor tyngd, som funnits länge, lättade från mina axlar. Idag, 20 år senare har mycket förändrats. Jag känner mig tryggare i mig själv. Min relation till min familj har blivit djupare och kärleksfullare. Mitt tips till de som än så länge inte vågat att komma ut är att man ska ta det i den takt man vill och bara berätta för dem man vill.

qx tillbakablick  5 ÅR SEDAN Februari 2015. QX samlar Mellogänget och lyckas pricka in ettan på omslaget då Zelmerlöw vann.

10 ÅR SEDAN Februari 2010 QX samlar Mellogänget men lyckas inte pricka in ettan på omslaget då Anna Bergendahl vann...

15 ÅR SEDAN Februari 2005. Sveriges sexigaste kille är moderaternas Johan Forssell...

20 ÅR SEDAN Februari 2000. Alexandra Charles i stor intervju om storhetstiden med Alexandras.


FOTO: TOBIAS REGELL

Ekmans kuckel

Koreografen Alexander Ekman byter stort mot litet och låter inspirationen flöda. Den 27 februari är det premiär för Alexander Ekmans nya föreställning Kuckel på Orionteatern i Stockholm. Den internationellt kände koreografen och dansaren har i femton år jobbat på alla stora institutioner och känner nu att det dags att experimentera och komma ännu närmare publiken. På Orionteatern är det 300 personer i publiken varje föreställning. – Jag är stolt över att ha jobbat i så stora sammanhang men jag vill utvecklas och skapa friare. Här får jag möjlighet att jobba intimare, friare, fulare och galnare, och så får man se vad som kommer då. I Kuckel möter vi sex olika personligheter i skepnad av sex dansare, men Alexander Ekman stänger inte dörren för varken gästspel eller djur på scenen. – Jag vill leka fram resultatet och se vilken riktning föreställningen tar. Det här är första gången jag skapar verket på platsen där vi ska spela. Jag är öppen för alla infall och just nu funderar jag på att ha tre hönor på scenen. Och jag vet inte om jag själv ska vara med. Men du måste ju vara med själv, det står ju i pressreleasen..? - Haha, ja så kanske det är? Ja, då får jag helt enkelt springa ut och in. Så, okej, jag kommer vara med. Blir det nåt HBTQ på scenen? - Ja, absolut. Jesse Kovarsky från New York är en fantastisk queerartist, han kommer nog draga lite. Det kommer att vara lite… ”genderbender”, för jag vill tänja gränser och inte ha regler. Jag har fantastiska dansare som kan göra starka karaktärer, både från Sverige och utomlands. Temat för Kuckel är manipulation, varför? - Manipulaption och förändring. Kuckel uppstår när en part förändrar sig då den andra tror de är i harmoni. Du är 35 nu och glider mer och mer över att jobba utanför scenen, saknar du det fysiska? - Ja man börjar känna kroppens motstånd, men jag har några år kvar som dansare. Jag hoppar in ibland i mina föreställningar för jag vill ju känna dansarnas perspektiv. Det ger en sån jävla kick. Vad drömmer du om att göra? - Min dröm var att komma till Parisoperan, och jag trodde aldrig att jag skulle komma dit. Så efter det krisade jag lite för drömmen är ju bara en dröm tills man når den. Då måste man ju hitta nåt nytt att drömma om. Nu har jag börjat drömma om film. Så då kanske jag ska sätta en Oscar som nytt mål? Ja, det blir bra!

Finn kärleken med Qruiser.com .com

14 februari Alla hjärtans dagw månadens Podd

FUNDERINGAR KRING DROGER? Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar. mottagning@rfslstockholm.se sexperterna.org/chemsex

Vill du också synas i

Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm

0706- 472 717

Kontakta annonser@qx.se

Mamma sökes! Vi är ett stabilt par som gärna vill ha barn, därför söker vi en mamma som vill dela vårdnaden med oss. Vi har redan erfarenhet av delad vårdnad som fungerat utmärkt. Det betyder att barnet också kommer att få syskon. Vi söker en stabil mamma som bor i Stockholm, gärna innerstaden, som vill älska och fostra ett barn till en sund kärleksfull individ. Vi lever ett etablerat liv med vänner, familj, aktiviteter under trygga förhållanden. Vi söker en mamma som är trygg i sig själv, har ett etablerat liv men gärna vill ha barn. Om du tycker att det här verkar vettigt skriv gärna ett kort svarsbrev och skicka det till: QX Förlag AB, Box 17 218, 104 62 Stockholm. Märk kuvertet med. Barn snart!

QX Schlagerprofilernas POdd Låtarna! Artisterna! Skvallret! Snacki.sarna! Programledarna! Röstningen!

Vi har det absolut bästa tipset att komma i rätt ”Mello mood” och fördriva tiden innan, under och efter Melodifestivalsdeltävlingsperioden! I en serie poddar synar QX Schlagerprofiler Ronny Larsson & Ken Olausson Melodifestivalen genom åren i sömmarna. Flertalet år tillägnas en egen podd där alltifrån programledarinsatser och mellanakter till låtar och omröstningar bryts ner på detaljnivå och diskuteras på ett kunnigt och humoristiskt sätt. I varje avsnitt rings dessutom en eller flera av de tävlande artisterna upp och vi får bland annat höra Tomas Ledin berätta om sitt succéår 1977, förfasas över hur illa Shirley Clamp behandlades av kvällspressen 2005, veta vilken duo som fuskade sig in i tävlingen och förstå på vilket sätt Lizette Pålsson kunde ändrat hela Melodifestival-historien! QX Schlagerprofilernas poddcast finns på Spotify, acast.com, podcasts.apple.com och där man hittar poddar.-22-

KRÖNIKA: MIAN LODALEN

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

”jag garvar hellre på cykel än gråter i en Porsche” säga nej när en kan säga ja? Skickar mess i natJag har en inneboende som typ alltid är glad. ten. ”Bortamatch.” Vi pratar om Läget. Om hur snabbt världen Till och med en lastgammal flata som jag förändras. Vågar inte fråga om hon hört hur förstår att det inte handlar om fotboll. många miljoner vilda djur som dukat under i Det för mig tillbaka till L-word. Måste verkAustraliens bränder. Kollar termometern och lighetsfly ett avsnitt till. Alice, den tosan, inleder inser att det är dags att plocka fram vårkläderna. Kanske går det käpprätt åt helvete, kanske en trekantsrelation med sin sambo och hennes före detta fru. Vill skrika: gör det inte! Been finns det en liten chans, om vi är beredda there, done that, det går åt helvete. att ta den. Jag gör vad jag kan, försäkrar Inneboende kommer hem med blåmärken jag. Drar mitt strå till stacken. Kör inte och håret på ända och jag tänker att det ändå bil, käkar inte djur, klipper kontokortet. är för väl att inte allt här i världen förändras. En Stannar på marken. Andas knappt. del är sig precis likt. Sex och relationer. Det går Gick med i Greenpeace innan de ens i cykler. fanns. I alla fall inte i Sverige. Försöker Så nås jag av ännu en glad nyhet. En ny flathålla humöret uppe för att inte fastna i fear for future, inte komplett kuka ur av klimatångest. ”En lesbian som huvud”Så, vad fan ska vi göra?” frågar jag. ”Gå en standupkurs”, svarar hon snabbt. karaktär i en serie är Gapflabbar först nervöst men inser numera inte konstigare att hon menar allvar. Hon tycker också att jag borde ta än en kock i ett mig samman, gå ut och ligga lite, men matprogram”. föreslår istället: ”Se en serie”. bar är på insegling. I vårt kvarter. Jag lyder. Det är dessutom hyggligt klimatsmart. Informerar inneboende som reagerar likt Och queers överallt in these days. En lesmin hund när hon blir väldigt exalterad, hyperbian som huvudkaraktär i en serie är numera ventilerar och låter som en gris. inte konstigare än en kock i ett matprogram. Vi ”Jag sa ”ny flatbar”, inte ”forskarna har löst ser Killing Eve med sexhungrig lesbisk massklimatkrisen.” mördare som dödar mer än hon ligger. Inte Min inneboende ska bli min ledstjärna för särskilt uppbyggligt för min mentala hälsa, året. Googlar positiva klimatnyheter. Tyskland har svårt för övervåld, men vänjer mig går i bräschen och gör tågbiljetter billigare och överraskande snabbt. Klimax inträffar när flyg dyrare, Sveriges stolthet Greta Thunberg en av dem ska begå sitt första yxmord har gjort klimatkampen cool och fått en hel tillsammans med sin blivande flickvän. värld med sig och ozonskiktet över Antarktis har ”Gud vad romantiskt”, hör jag min börjat återhämta sig och krymper snabbare än inneboende säga helt utan ironi. vad forskarna vågat hoppas på. Ok. Liten tuva Och ”L-word” är tillbaka i idel solsken. Här syns varken psy- kanske inte stjälper, eller i detta fall hjälper, hela lasset. Men det känns ändå lite bättre. kopatpresident eller stundande Och jag ska fortsätta dra mina strån till stacken. klimatkollaps. Arbetare eller Sopsortera och sköta mig. Demonstrera och arbetslös spelar ingen roll, alla garva mera, inse att det ena inte utesluter det bor i penthouse-kollektiv, andra. badar i swimmingpool och På sjuttiotalet rabblade min morsa mantrat pengar. Uppfriskande om att hon hellre lipade i en Porsche än i en verklighetsfrånvänt. Och alla får ligga. Hela Folkvagn. Mitt mantra 2020: jag garvar hellre på cykel tiden. Gamla godingän gråter i en Porsche. arna Bette, Shane För vi har nog inget val och vid sidan om och Alice har klimatsmarta kulgrejer som ligg och onani, så dessutom legat i är skratt ett oslagbart skydd mot både stress och formalin och är känslan av hopplöshet. precis lika rynkSka jag följa min nya ledstjärna får jag nog fria och kåta som låta henne boka in oss på den där queera standvid premiären för snart upkursen ändå. tjugo år sen. Min inneboende är lite inne på samma spår, lever under devisen varför


S TO R S TA D S ÄV E N T Y R

1 000:- RABATT PÅ CITYRESOR

Ta med dig den du gillar bäst till någon av Europas hetaste städer. Du får 1 000:- rabatt * på resor till London, Barcelona, Rom & Paris. Ange bokningskod: QX20 HITTA DITT ÄVENTYR PÅ TUI.SE

* Gäller resor i februari – september 2020, boka senast 29/2.

TUI.se


-24-

EGO med stefan nilsson

Månadens vita månad

Lohas Vinedos har som ambition att bli världens mest miljövänliga vin. Man gör fl askan lättare, etiketten miljösmartare och så klart själva produktionen. Man hushåller med vatten, gifter och allt möjligt för att ta fram ett bra, miljösmart vin. Allt certifierat och kollat. Och gott. Ett glas Lohas Vinedos smakar som en god beaujolais. Kostar 139 kronor och beställs på Systemet med numret 79799.

Månadens pokémon

Är det bara jag som noterat att alla bög-porrstjärnor är helt uppslukade av Pokemon? Griffi n Barrows, Jake Bass och Ricky Roman. Det fi nns så klart också en bok med lite erotiska historier som heter Pokebutt. Well… För dig som gillar Jigglypuff och Lickitung så fi nns dessa t-shirts av brittiska HomoLondonStore på Etsy. Kostar 25 GBP. @homo_london www.etsy.com

Månadens snölek Månadens ljuspunkt

Mörkt, mörkt, mörkt. Man kan sluta klaga och tända ett ljus istället. De här färgglada varianterna fi nns hos danska Hay och kostar från runt 335 kronor styck. www.hay.dk

Månadens upplösning

Månadens upplösning Snart drar Melodifestivalen igång. Varför inte satsa på en ny tv-skärm som har världens mest ultimata upplösning? En högteknologisk skärm har idag 4 K (8 294 400 pixlar), och i vår kan man få sin egen skärm med 8K (alltså fyra gånger så bra upplösning med 33 177 600 pixlar) och Oled. På 88 tum. Nanne Grönwall har aldrig varit snyggare… Modellen heter 88Z9 och kostar 299 999 kronor.

www.lg.com

Sugen på att busa i snön? Då måste man ha en snygg ny designpulka. Här kommer in i böjträ från Ton. Kostar 953 euro. www.ton.eu

Månadens konfetti

Klart man ska ha fest även om det är oxmånad. Och klimatsmart fest, ska det vara. Nu har tre killar i Tyskland tagit fram ett ”zero waste”-koncept. Festa loss och kasta konfetti. De små pluttarna är gjorda av gräs, blomfröer och örter. Ett tio gramspaket med party kostar 4.90 euro och beställs på nätet. www.saatgutkonfetti.de

Månadens nej, nej, nej För nåt år sen var det lite hett med sån där samuraj-tofs. Kanske lite kul… Men vad är det med dessa twinks som har tofs PÅ huvudet? Sjukt konstigt. Och fult.


020tt 2 X Q 0:- raba * 130 person per

Trendiga Miami och karibienkryssning 27 november - 6 december 2020

Res till mångkulturella och trendiga Miami och njut av avkopplande dagar ombord fartyget Celebrity Infinity. Denna resa inleds med tre nätter på nyrenoverade Marseilles hotell i South Beach Miami, staden som aldrig sover och som erbjuder något för alla! Ni kliver sedan ombord fartyget som tar er till färgstarka Key West och dykarens favorit Cozumel. Efter kryssningen åker ni till naturvärldsarvet Everglades där ni under en tur med airboat kanske får chans att se alligatorer, innan ni åker till flygplatsen för hemresa.

Pris med QX2020 från 19 995:- i fönsterhytt per person (ordinariepris 21 295:-) I priset ingår: Flyg t/r Arlanda och bagage inkluderat, 3 nätter på hotell i Miami, 5-nätters kryssning ombord på Celebrity Infinity med all inclusive och en avslutande utflykt till Everglades *Boka innan 20 februari och ange kampanjkoden QX2020 och ni får 1300:- i rabatt per person Tillägg 2000:- per person för hytt med balkong mot havet

Boka på gocruising.se eller ring 0770-220 200


-26-

nu vänder vi blad med pekka HEINO @pekkaheino

Skandalomsusade brittiska bögar Gonattstund med inspirerande hjältinnor

Normbrytande sagor får vi väl aldrig för många av? Det är tjejerna som tar initiativet i Sagor om smarta och modiga flickor (Lind & Co) och berättelserna rör sig i olika kulturer och tidsepoker. När det är dags att ”leva lyckliga i alla sina dagar”, så blir det heteronormativt, men man kan förstås hitta på ett eget slut!

”I am a homosexual.” En mening som är livsfarlig att uttala eller skriva i en alltför stor del av världen och naturligtvis inte helt riskfri på våra breddgrader heller. Men det har ändå blivit bättre, tack vare modiga människor som banat väg för oss som lever idag. Journalisten Peter Wildeblood var en av fem män i Montagu-skandalen i England 1954. Året

efter skrev han om sitt liv spelar sig även en del av Lonföre, under och efter rätdon Triptych av Jonathan tegången och nu har Against Kemp (engelsk pocket), men the Law (engelsk pocket) getts ”En nyttig påminnelse ut på nytt. En om allt det där vi nyttig påminkanske tar för givet” nelse om allt det där vi kanske tar för givet. den backar också till 1890 Under samma årtionde, då unga fattiga pojkar lärs då såväl polis som politiker upp för att sälja sina kroppar bedrev hetsjakt på bögar, uttill, bland andra, författaren

Sensuell och tidlös kärlekssaga

Om du, liksom jag, missat Johan Ehns pärla till bok, Hästpojkarna (Lilla Piratförlaget), se då till att åtgärda det. Snarast! Följ de två pojkarna som växer upp på ett barnhem i tjugotalets Tjeckoslovakien – och rymmer med en cirkus. Väl framme i Berlin förstärks känslorna dem emellan och i en parallellhandling i nutid får vi veta vilket öde paret gick till mötes därefter. Vackert och välskrivet.

En riktig ikon – som romanfigur

I det tidiga 90-talets New York kämpar James Smale med att få sin debutroman publicerad. Plötsligt hör ett förlag av sig och redaktören han ska samarbeta med där, visar sig vara Jacqueline Kennedy Onassis. På riktigt. Vänskap uppstår och James relation till såväl mamman som pojkvännen skildras gripande i Steven Rowleys The Editor (engelsk pocket).

Oscar Wilde. Och i nutid sitter David i sin fängelsecell och tänker på alla sina sexuella erfarenheter och på pojkvännen som förrådde honom.

droger och oförglömlig musik

Om du inte fick den i julklapp, se då till att köpa en av de bästa självbiografier av en artist någonsin. Elton Johns Jag (Bonniers) är välskriven, bitvis hysteriskt rolig och en påminnelse om hur osannolikt fort det gick när hans karriär tog fart. Och sen bara fortsatte det. Att kalla honom ett musikaliskt geni, är knappast en överdrift. Lyssna på hitlåtarna – igen – och läs historien bakom dem!Rolf Lassgård är Marianne i vinterns storfilm

FOTO Vidar Ruud


Boken Min pappa Ann-Christine nominerades för ett par år sedan till QX Gaygala. Det är författaren Ester Roxbergs berättelse om hur hennes pappa vid 58 års ålder kom ut som trans, och hennes egna tankar kring det. Nu kommer filmen Min pappa Marianne, löst byggd på just Esters berättelse. Marianne spelas i filmen, som har premiär den 21 februari, av Rolf Lassgård. TEXT RONNY LARSSON FOTO ola kjellbye vidar ruud

– Jag kände till grundhistorien: En sextioårig präst kom ut som kvinna, vilket påverkade förhållandet till dottern. Jag läste sen manus och blev mer och mer intresserad. Fokus i filmen låg på dotterns reaktion, men det var oerhört viktigt att fånga Mariannes utkommande så verkligt som möjligt. Rolf Lassgård läste på och såg filmer på transtemat, bland annat dokumentären Hockey och höga klackar om hockeysupportern Micaela i Skellefteå, och romanen Fredrik Ekelunds Q, om en medelålderns man som upptäcker sin transidentitet. En månad innan inspelning träffade Rolf så Ann-Christine. Inför mötet ville han ha en kunskap om ämnet så han kunde ställa de rätta frågorna. Det blev ett viktigt men överraskande möte. – Jag ville gestalta Ann-Christine fullt ut och tänkte mig henne som ett facit med svar på mina frågor. Men när hon nästan direkt sa ”Jag är ingen expert på det här, men jag är expert på mig själv”, och pratade om ord som ”process” och ”resa” insåg jag att jag måste skapa Mariannes resa, som är skild från Ann-Christines. – Bägge är präster och kommer ut som kvinna, och jag använder ord som AnnChristine sagt. Men Marianne är inte Ann-Christine. Rolf Lassgård har spelat kvinna förut, Edna Turnblad i musikalen Hairspray. Men då var han en man som spelade en person som fötts till kvinna. Nu spelar han en kvinna med transbakgrund. – Edna var en lek med att en man spelade kvinna och hennes uttryck var helt annorlunda, det gick att leka mycket i rollen. Den här rollen såg jag som en allvarlig process. Men jag upptäckte att Edna fortfarande fanns i mig och kunde kika fram ibland. Då var jag tvungen att bromsa upp för jag ville inte gå i en fälla där jag blev överdrivet feminin och gjorde en teaterroll. Marianne är inte så yvig i gesterna. Kände du dig som kvinna? - Jag kände mig nog mer som kvinna än vad som kom ut. Det handlar så mycket om att inte släppa ut allt, utan att våga hålla tillbaka. Det var en stor glädje att som skådespelare få trampa upp nya stigar och lära sig något nytt.


Det var Rolf Lassgårds eget förslag att Marianne i vissa scener skulle använda – Det kanske är en fördel att folk känner varandra från början, alla vet vem sig av hans eget hår och inte bara bära peruk. alla är i en småstad. Man kanske blir mer än bara ”transpersonen”, snarare - Min bästa peruk från Hairspray var en korthårig, så jag visste att jag såg bra ut ”transpersonen XXX”. Hat kommer ju av rädsla för det som är främmande i det (skrattar). Och det blev faktiskt en tillgång att kunna variera sig och visa och okänt, medan man kan vara en respekterad och känd person i en mindre flera sidor av Marianne. stad. Som ju Marianne är. Hur lång tid tog det innan Marianne satte sig? – Visst, jag förstår att det kanske kan upplevas att det går lite lätt i filmen, men - Vi filmade allt där min roll som Lasse har skägg först det är viktigt att visa den berättelsen också. så att jag kunde raka av mig det senare. Sen, en och en ”...Däremot kunde jag Rollen som Hanna, Mariannes dotter spelas av Hedda Stiernhalv vecka in filmade vi en scen där Marianne iklädd först känna en räds- stedt, och Lena Endre, som Rolf faktiskt bara spelat mot en nattlinne och morgonrock går ut mitt i natten på tomla i att om det var ten, och släpper morgonrocken. Det var så starkt. Det gång tidigare, gestaltar Mariannes fru Eva. Rolf beskriver inspelrätt att en CIS-person ningarna i Alingsås som varma och lustfyllda, med bra sammanvar liksom hela filmen fångad i en scen. Då kände jag skulle gestalta en att Marianne var där, trots att skägget ännu inte rakats hållning, där alla älskade karaktären Marianne. transperson...” av. - Stackars Lasse. Alla längtade bara efter att Marianne skulle dyka Det talas ibland om att straighta skådespelande upp (skrattar). män är modiga för de vågar ta en sådan här roll. Tycker du det? Har du haft kontakt med Ann-Christine efter att filmen blev klar? - Det känner jag inte. Däremot kunde jag först känna en rädsla i om det var – Ja, vi har bland annat ätit middagar ihop. Och när kyrkan hade sin första rätt att en cis-person skulle gestalta en transperson, man vill ju inte klampa ”trans-hearing” i november, var vi där tillsammans och pratade om filmen och in… Även om jag som skådespelare har den fasta övertygelsen att du ska kunna vårt möte. spela vad som helst och tro på det. Men jag fick stöd av Ann-Christine, och Tror du att du genom den här rollen kan bidra till en ökad förståelse om vi bara ska gestalta personer som är den du är på riktigt…(Rolf tystnar, för transpersoner? funderar) Marianne är ju en person som börjar sin resa, och vad vet de om mig? - Jag hoppas att filmen ska göra det. Jag gick inte in i rollen med den föresatJag har gjort det här två gånger nu. sen, men det ökar min önskan att publiken ska upptäcka filmen. Det låter ju så Det finns en scen i filmen där Marianne tar en första promenad som självklart att vi alla ska bli älskade för de vi är, och ämnet är något som tilltalar sig själv. En scen som befriande nog inte är problematisk. Hon får många. För mig var det lite samma sak som med rollen i Hairspray, att det inte gå på stan i Alingsås utan att folk pekar eller ropar saker efter henne. bara var Rolf Lassgård i klänning utan att det skulle finnas substans och en Har vi kommit så långt att det är möjligt? historia som måste berättas. Det gör det här också. – Det är svårt för mig att säga, jag vet att Ann-Christine av vissa fick rådet att flytta till Stockholm när hon kom ut i sin stad. Men jag hoppas att vi går åt det hållet.


Ta båten till backen. Häng med oss på en maxad skidkryssning till Sundsvall. God mat, härlig skidåkning, after Ski och 80-talsfest för gamla och nya minnen! 2 DYGN FRÅN 2275:– INKL HALVPENSION

BIRKA.SE | 08-702 72 00

Prisex per pers med del i 2-bäddshytt Cabin Ekonomi inkl halvpension. After Ski, underhållning och aktiviteter ombord samt skidtransport. Avresa 14 februari.


Moderaterna - partiet som står upp för HBTQ personers frihet Ett urval av alla beslut som Moderaternas partistämma 2019 har ställt sig bakom

“Utgångspunkten för Moderaternas HBTQ-politik är att alla ska ha rätt att leva sitt liv utifrån egna villkor - oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.”

“Unga transpersoners livsvillkor måste förbättras. Ett nationellt kunskapslyft till pedagoger, skolpersonal och personal inom socialförvaltningen.”

- Ulf Kristersson, Partiledare Partileda

- Kim Nilsson Ordförande Öppna Moderater

Min mage, mitt val, ert barn. Tillåt surrogatmödraskap!

Blodgivning på lika villkor, oavsett sexuell läggning

Det är dags att se över föräldraskapspresumtionen och göra den könsneutral samt underlätta för barn som fötts via surrogatmödraskap utomlands.

Våra äldre ska ha rätt till en likvärdig omsorg. Dags att se över rutiner för HIV-positiva och bemötande

ÖPPNA MODERATER Moderaternas HBT-förbund

2ENTERTAIN OCH STAGE FANTASY PRESENTERAR STOLT

DEN KLASSISKA BROADWAYMUSIKALEN

E n av världens da d största och mestasleer familjemusik

Annie är en klassisk solskenshistoria med dans, glädje, några tårar och förstklassig musik som berör alla åldrar. Vem känner inte igen Annies sång ”TOMORROW”!

Manus THOMAS MEEHAN Musik CHARLES STROUSE Sångtexter MARTIN CHARNIN Regi KÅLLE GUNNARSSON

PREMIÄR 15 FEBRUARI PÅ INTIMAN BILJETTER: SHOWTIC.SE ORIGINAL BROADWAY PRODUCTION DIRECTED BY MARTIN CHARNIN BASED ON ”LITTE ORPHAN ANNIE” BY PERMISSION OF TRIBUNE CONTENT AGENCY, LLC. PRESENTED BY ARRANGEMENT WITH MUSIC THEATRE INTERTNATIONAL (EUROPE)


Foto: Stefan Jerrevång

-33-

”Jag hade blivit stolt om någon valde att komma till mig för att komma ut”

Elithockeyns historiska Pridevecka Text: Matilda Thorén

Lördag den 15 februari är en dag att skriva upp i din sportigaste kalender. Den svenska hockeyligan ska nämligen ha sin allra första Pridevecka. SHL Pride Week är ett initiativ av Aftonbladets Sportbladet och SHL med syfte att öppna upp ishockeyn och förhoppningsvis ändra på det faktum att det aldrig har funnits en manlig öppet homosexuell elithockeyspelare i Sverige. Prideveckan har fått en egen matchomgång som går i regnbågens färger och Sportbladet kommer att pumpa ut budskapet: Talang sitter inte i sexuell läggning. 17 elitspelare är dessutom regnbågsambassadörer för att visa sitt stöd till hbtq-communityt. QX har pratat med Örebros Christopher Mastomäki, Rögles Leon Bristedt och Johan Alcén från Brynäs om deras nya roller. När Christopher Mastomäki blev tillfrågad att vara ambassadör för SHL Pride Week svarade han ”absolut”. Men erkänner att han var lite orolig för reaktionerna. – Hbtq är en fråga som jag alltid brytt mig om och som jag brinner för. Att alla ska få vara den man är, och speciellt inom hockeyn där jag känt att fallet inte alltid varit så

har skrivit till mig på sociala medier och kommit fram till mig och sagt bra saker.

– Det har man hört och stött på, och det skrämmande är att man hört det från så unga åldrar. I omklädningsrummet redan Har någon kommit ut till dig? i pojklagshockeyn fanns det ett frekvent – Nej faktiskt inte. använt ord. Det är mycket bättre idag än när man var yngre. Det tror jag har att Hur skulle du reagera om någon gjorde göra med att man pratar om det här nu. det? Vi måste skicka tydliga signaler om att det – Jag hade blivit väldigt stolt om någon inte är okej, gör vi inte det blir det svårt Så det var bara självklart att tacka ja? valde att komma till mig för att komma ut. för de som står där på gränsen och funde– Ja enligt mina värderingar är det en själv- Det hade verkligen varit en stolthet att få rar på att komma ut. klarhet att man ska få vara den man är och vara den personen. Sen hade jag gjort allt känna sig accepterad för det. I det så är just för att visa mitt stöd. För jag tror inte att Hur reagerar du när du hör sånt? hbtq-frågan en central del. det är lätt att komma ut och jag tror man – Skulle jag höra det hade jag givetvis varit behöver få känna att man har uppbackdär och sagt till. Annars hade ju det här Vad har du fått för reaktioner på din ning, och det hade jag varit redo att ge till bara varit tomma ord. Det är ens skyldigambassadörsroll? hundra procent. het att säga ifrån om det skulle hända. – Jag var lite orolig innan det kom ut, för jag visste inte riktigt hur folk skulle reaHur vanligt är det att höra homofoTror du att det hade varit okej för en gera. Men det har bara varit positivt. Folk biskt snack inom hockeyn? SHL-spelare att komma ut idag?

–Jag tror att det hade varit tufft för den spelaren som kom ut som homosexuell idag, men han hade fått så pass mycket stöttning och det är nog fler som bryr sig än man tror om det här. När har SHL sin första öppna spelare? – Den första hockeyspelaren kommer ut inom tre år. Men det är tunnare med folk i SHL. Vi har en väg dit men vi måste fortsätta på den och prata och uppmuntra. Vår inställning går också ner i leden till yngre hockeyspelare, vi formar inte bara oss själva, vi är förebilder. Om vi visar att det är okej så kanske en ung spelare som annars hade lagt av vågar fortsätta spela och kommer in i SHL. Jag tror hockeyn har tappat många talanger som känner att de inte vågat ta den här vägen.


Häng med QX på skräddarsydd träningsvecka i Portugal PASSA PÅ!

.. .. .

ENDAST FÅTAL PLAT ETT SER KVAR Pris från

Boka på: www.springtime.se

8950:-/pers

Detta ingår i din resa: Flyg t/r inklusive alla skatter och bagage Transfers t/r flygplats-hotell Logi på valt hotell & rumskategori Halvpension (frukost & middag) – (Gäller ej boende på Dunamar) All träning och alla föreläsningar enligt program samt bergspasset.

Pris från 8950 kr/person

INSTRUKTÖRER:

Andrianna & Thea

Tobias Karlsson [aerobics+dans +föreläsning] Simon Adrian Nybacka [crossfit] Tobias Karlsson

Andrianna Wängström & Thea Bronx [aerobics & yoga] & Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson [special guest]

Anders Öhrman, QX

Dessutom: styrketräning, simning, golf, pingis m.fl.

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson

Simon Adrian Nybacka


Foto: Rögle BK

-35-

”Det här är något som jag vill stå bakom” Leon Bristedt är Pride Week-ambassadören som spelar i Rögle. Till QX berättar han varför han tackade ja till den nya rollen. ”Det är ett ämne som behöver uppmärksammas”. Vilka reaktioner har du fått på din Prideambassadörsroll? – Jag har inte fått några större reaktioner förutom att folk har blivit lite förvånade. Jag har ingen direkt historia i att engagera mig i liknande frågor. Men eftersom jag tycker att det även gynnar mig på ett personligt plan så känns det bra. Varför är hbtq inom ishockeyn viktig för dig?

– Därför att alla ska få vara vem man vill utan att behöva skämmas eller gömma sig. Har någon kommit ut för dig någon gång? – Ingen har någonsin berättat om sin sexualitet för mig om man utesluter heterosexualitet. Min reaktion hade inte varit så märkvärdigt, möjligtvis att jag hade blivit lite förvånad men jag hade varit minst lika stöttande. Hur är din personliga-relation till hbtq-communityt? – Jag saknar mer eller mindre helt kopplingar till Pride och hbtq-rörelsen. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag engagerat mig. Jag vill

skapa mig själv en större kunskap och förståelse inom området för att kunna vara med och påverka till en fortsatt positiv acceptans och utveckling av hbtq-rörelsen. Tror du att det verkligen skulle vara okej för en spelare att komma ut idag? – Jag är helt säker på att en spelare oavsett läggning hade blivit accepterad och välkomnad in i hockeySverige. När har SHL sin första öppna spelare? – När som helst!


-36-

”Den första öppna hockeyspelaren får hjältestatus” Brynässpelaren Johan Alcén tycker att hockeysverige är redo för en öppet homosexuell spelare, och hoppas att det blir verklighet inom en snar framtid. ”Tänk vilken skön ryggsäck det måste vara att släppa. Att slippa spela en roll och bara få vara sig själv” säger han till QX. Varför blev du tillfrågad att bli Pride-ambassadör? – Jag har ingen aning, men jag hoppas att det är något bra som ligger till grund för det. Jag tar i alla fall det som en stor komplimang. Varför är hbtq inom ishockeyn viktigt för dig? – Hockeysverige har ingen öppen spelare, och statistiskt sett så borde det ju finnas homosexuella spelare. Jag vill att folk ska få leva sina liv, det ska vara självklart. Det ska inte ligga något frågetecken över det. Om det finns någon homosexuell hockeykille som inte vågar ta steget där ute så vill jag att han ska veta att jag och alla vi vill att han ska vara sig själv. Varför tror du att det är såhär inom herrhockeyn? Samma fenomen finns ju inte inom damhockeyn. – Jag tror att det har varit annorlunda inom herrhockey tidigare, och man pratar fortfarande om att det var en tuffare jargong förr. Vilket gör att den uppfattningen ligger kvar. Jag tror att vi måste släppa det där och börja kommunicera hur det är och hur vi vill ha det. Vi måste få bort dom fördomarna om att herrhockeyn är hård. Så du känner inte igen dig i min fördom att det är en hård jargong i omklädningsrummet? – Nej nej nej, absolut inte. Den som skulle komma ut idag skulle hyllas som en hjälte. Så hockeysverige är redo för en öppet gay spelare? – Självklart. Jag vill tro att vi har kommit så långt. – Se på Peter Forsberg eller Nicklas Bäckström. När de spelar mästerskap så sammansvetsas hela Sverige och hejar och inspireras. Tänk så skulle vi gå miste om en sådan framtida ikon bara för att han inte vågar verka inom hockeyn eftersom han gillar någon av samma kön. Vi kanske redan har gått miste om en sådan spelare. När man tänker på det blir det ju ännu mer självklart att vi måste visa att det finns acceptans. När tror du den första svenska hockeyspelaren kommer ut? – Inom en snar framtid hoppas jag. Om det är hockeyn som har varit motståndet till att våga komma ut så vill vi visa att det motståndet är borta. Sen förstår jag att det är svårt att vara först. Men jag tror att han skulle få hjältestatus och bana väg för andra. Det skulle vara som Anton Hysén upphöjt till tio.

Foto: Stefan JerrevångFurstinnan av Amalfi Av John Webster, bearbetning och översättning av Per Lysander

En av den brittiska dramatikens stora klassiker får Sverigepremiär! Furstinnan av Amalfi är en tragedi om kvinnohat och frihetsbegär baserad på en verklig historia, skriven 1613 på beställning av Shakespeare. Nu tar den äntligen plats på Stora scenen med praktfulla kostymer, levande musik och en stor ensemble. Regi av Suzanne Osten. Biljetter dramaten.se Maia Hansson Bergqvist som Furstinnan

UPPSALA KONSERT & KONGRESS PRESENTERAR

21/ 2

Hans Marklund

Petra Ni elsen

Johan Mörk

Fler datum i vår 17/ 4 och 29/5 E T T T E M A   -   E N K Ä N D G Ä S T   -   E N H A N S M A R K L U N D  E T T H U S B A N D   -   E T T PÄ R L B A N D AV M U S I K A L A R T I S T E R L Ä S M E R PÅ U K K . S E

Biljetter: ukk.se 018-727 90 00  #uppsalakonsertkongress


-39 -

Kronprinsessan Victoria:

Vi ville visa vårt stöd Text: Pär Jonasson Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

En grå januarionsdag blev för alla på RFSL:s kansli i centrala Stockholm en alldeles särskild dag de sent kommer att glömma. RFSL fick nämligen besök av inga mindre än kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Initiativet till visiten hade tagits av kronprinsessparet själva, och det var allra första gången någonsin som RFSL fick kungligt besök. – Tänk om de 36 personer som 1950 grundade RFSL i en lägenhet i Solna hade vetat om det här, inledde RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios sitt föredrag för kronprinsessparet. Ja mycket har onekligen hänt på hbtqi-området sedan dess, men en hel del återstår fortfarande att göra, inte minst i vår omvärld, vilket togs upp under besöket. Efter fika med läckert regnbågsfärgade macarons och en uppsluppen gruppfotografering passade QX på att ställa ett par frågor. Hur tyckte ni att besöket var? Kronprinsessan Victoria: Vi är båda väldigt glada över att göra det här besöket, och tycker att det var en väldigt bra presentation. Var det någonting av det ni fick höra i dag som överraskade? Prins Daniel: I så fall positivt, som att man även har fokus på äldre. En generation som har levt i en tid då det sågs som en sjukdom att ha en annorlunda sexuell läggning, det var ju till och med förbjudet

tidigare, till att nu se hur det har skett en enorm förskjutning i samhället och man har fått en slags upprättelse. Kronprinsessan Victoria: Det var också intressant att höra om asyl- och migrationsfrågorna som ju är otroligt viktiga. Vi fick också veta en del om RFSL:s internationella arbete, om deras nätverk i väldigt många länder. Sverige har ju ändå kommit en bra bit och är en förebild, och det känns fint att vi kan vara med och stötta andra länder som inte har kommit lika långt. Prins Daniel: Men bara för att vi har kommit långt vid en internationell jämförelse så får vi inte slå oss till ro. Vi måste flytta fram positionerna, jobba med frågorna, sprida kunskap och skapa normförskjutningar även här. Sverige har fortfarande människor som är utsatta och blir behandlade på ett oerhört kränkande och orättvist sätt. Det var ni själva som tog initiativet till det här besöket – hur kommer det sig att ni tycker att hbtq-frågor är så pass viktiga?

Kronprinsessan Victoria: I grund och botten så handlar det ju om mänskliga rättigheter. Vi kände att vi ville lära oss mer och visa vårt stöd. Så på det sättet känns det väldigt bra att få komma hit. Även Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL, och Jêran Rostam, ordförande RFSL Ungdom var mycket nöjda efter besöket. Vilken respons fick ni från kronprinsessparet? Jêran: En väldigt god respons. De är både insatta och vill lära sig mer, och bryr sig mycket om den viktiga kampen. Det är ju historiskt att kronprinsessparet ville komma hit och möta oss. Deidre: De ställde frågor och var väldigt aktiva i samtalet, det var fint att se. Blev ni överraskade när kronprinsessparet kontaktade er för att komma på besök? Deidre: Det var ju ingenting som man förväntade sig direkt, men vi är väldigt glada för att de gjorde det.


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN PHILIP MORRIS

Därför är vi på QX Gaygala

Mexiko Text: MATHILDA STENMAN. Kommunikationschef Sverige och Island Philip Morris Mångfald är inte bara rätt och viktigt ur ett etisk perspektiv, det är också en av grundbultarna för att såväl företag som samhälle ska utvecklas på bästa sätt. HBTQ-frågor är mänskliga rättigheter som vi stöttar helhjärtat över hela världen. QX Gaygala är ett bevis på styrkan som finns i ett inkluderande mångfaldssamhälle där alla människor värdesätts och uppskattas för dem de är. Det är viktigt att stora, internationella företag som vi inte bara fokuserar och stöttar Pride-festivaler, HBTQ+-event och HBTQ+-nätverk i den del av världen där acceptansen är utbredd. Det är inte bara vår affärsverksamhet som är global. Vår inställning till mänskliga rättigheter är också global. Därför stöttar vi HBTQ+-nätverk i samtliga världsdelar. Exempel på några av våra HBTQ+-intiativ världen över är Pride-deltagande i Mexico, Filippinerna och Sydafrika. Vi arbetar aktivt med att öka medvetandet för HBTQ+-rättigheter i Polen, Brasilien, Macau och Hongkong. Liknande initiativ finns även i många andra länder. Därutöver är vi också en Global Diversity Champion-medlem i STONEWALL, det största HBTQ+-nätverket i Europa. Varför engagerar sig ett multinationellt företag i HBTQ+-frågor? Det är viktigt att komma ihåg att det inte är företag som driver

på utveckling och förändring. Det är människor. Vi som företag är beroende av människor som utmanar status quo, som tänker annorlunda och som har olika bakgrund. Vi måste vara en attraktiv arbetsplats där alla kan utnyttja sin fulla potential. Vi menar att en medarbetare som inte kan vara öppen på jobbet inte är lika engagerad i sitt arbete och därmed förloras en viktig drivkraft för att driva företaget framåt. Det är en förlust för både medarbetaren och företaget. Öppenhet och acceptans måste vara en naturlig del av företagets kultur för att lyckas möta morgondagens utmaningar. Vi ser gärna att fler företag aktiverar sig i HBTQ+-frågor. Tolerans är en grundsten för såväl samhälle som näringsliv. Det gäller för både stora och små företag, partners och konkurrenter. Men inte bara i Sverige, utan även i andra delar av världen där tolerans och acceptans inte har kommit lika långt. För oss är det en självklarhet att delta i events som QX Gaygalan, Pride och diverse HBTQ+-nätverk. Dels för att stötta våra egna medarbetare samtidigt som det ligger i linje med vårt företags värderingar om allas lika värde. Likaså är det en viktig signal till potentiella framtida medarbetare – hos oss är alla välkomna. Men viktigast av allt – vi står upp för HBTQ+-personer för att det är det enda rätta! Vi är ett multinationellt företag, det största i vår bransch, vi verkar i fler än 180 länder. Vi har ett ansvar att stå upp för mänskliga rättigheter, inte bara i Sverige utan runt om i världen. HBTQ+-rörelsen representerar något vackert, något


Schweiz som vi strävar efter varje dag, på alla arbetsplatser, i alla länder. Människors unika egenvärde. Alla företag har ett ansvar att främja dessa värden. Vi vill verka som ett gott föredöme för våra samarbetspartners och leverantörer. Philip Morris vill också inspirera andra företag i samma riktning. Att göra affärer med Philip Morris förpliktigar. Genom att inspirera och ställa krav på samarbetspartners kan vi bidra till att andra bolag öppnar upp för alla människor. Vi kan visa att öppenhet inte bara är det enda moraliskt riktiga, det ger även bättre affärsresultat. Om andra företag inspireras av vårt arbete med HBTQ+-frågor på den globala arenan har vi gjort något fint. Mångfald kommer med frihet, glädje, tolerans och öppenhet. QX Gaygala symboliserar allt detta.

England

Med över 150 miljoner konsumenter och med närmare 80 000 anställda världen över står Philip Morris nu inför sin största utmaning – att sluta sälja cigaretter. Vi är en av världens största cigarettillverkare som håller på att helt lägga om vår affärsverksamhet. I dag råder stor medvetenhet om att bland det bästa man kan göra för sin hälsa är att aldrig börja röka. De som röker gör klokt i att sluta. De som ändå fortsätter att röka bör byta till ett rökfritt alternativ. De senaste tio åren har vi investerat över 60 miljarder kronor i forskning och utveckling av nya, rökfria produkter. Vår vision är att dessa produkter en dag ska ersätta cigaretterna. För att vi ska lyckas med vår vision att skapa en rökfri framtid krävs en företagskultur som präglas av en dynamisk miljö med öppenhet och mångfald. Hos oss får alla plats. Det är styrkan i företaget. Och det är det som gör att vi kommer att lyckas. Därför är QX Gaygala viktig för oss.

Brasilien

Filippinerna Om Mathilda Namn: Mathilda Stenman Yrke: Kommunikationschef Sverige och Island Philip Morris. Familj: Frun Åsa och vår 8-årige son Benjamin Intressen: Familj, vänner, politik, och löpning


Foto: Robert Ascroft,

-42 -


-43 -

Foto: HBO Nordic

QX lesbiska telefontuggare med Jennifer Beals Text: Matilda Thorén Foto: Robert Ascroft, Kharen Hill

Minns du den internationella kvinnodagen den 8 mars 2009? I Stockholm hade vintern nästan försvunnit helt. Det snöade lite lätt mot kvällen men flingorna smälte så fort de tog i marken. I toppen på QX.se kunde vi läsa att det hade varit ”Fullt ös på Gretas” samtidigt som resten av Sverige pratade om Caroline af Ugglas som lite chockartat knipit en finalplats i Melodifestivalen genom Andra chansen i Norrköping kvällen innan. Jag behöver inte påminna er mina fl atsystrar. Ni vet vilken dag jag snackar om. Det var då som det allra sista avsnittet av The L Word sändes i tv. (Visserligen hade serien sakta självdött under den sista säsongen med det urdumma ”vem mördade Jenny Schecter”-tjafset som till och med seriens moder Ilene Chaiken uttryckt ånger för i efterhand). Trots det var det slutet av en lesbisk epok. Inget mer Shane, Alice och Bette. Inget mer mjukporr i bästa sändningstid. Trodde vi. Jennifer Beals, Flashdance-stjärnan som spelade powerfl atan och vår allas favoritkaraktär Bette Porter berättar i en exklusiv intervju med QX att hon inte var lika sentimental över avskedet.

– Jag var redo att gå vidare och berätta nya historier. Jag är inte särskilt nostalgisk av mig. Sen var jag så övertygad om att serien snabbt skulle ersättas med någonting liknande eftersom den var så omtyckt. Jag väntade mig en annan serie där lesbiska kvinnor fick stå i fokus, men det kom aldrig.

titet. Den generationen använde sina egna erfarenheter för att skriva om ordboken för hur vi pratar om sexualitet. Det är helt enkelt inte binärt längre. Sättet de pratade om sig själva var något helt nytt och det känns så kul att få ta med den nya generationen in i The L Word.

Förens nu, tio år senare, när hon och tjejerna är tillbaka med ett gäng nya queera-karaktärer i the L Word generation Q, uppföljaren som sänds på HBO Nordic.

Den här gången står Jennifer Beals inte bara som skådespelerska, hon är också en av producenterna till rebooten. Att hon blev en drivande kraft för att få tillbaka The L Word i tv-rutan har vi att tacka president Donald Trump för.

– Efter originalserien lades ner förändrades sättet som man pratar om sexualitet. Det kom en ny ung generation som inte tänkte låta andra defi niera dem, både när det kom till läggning och könsiden-

– Under Donald Trumps valkampanj så blev det väldigt tydligt att han och hans administration skulle gå till attack mot hbtq-communityt så fort


Foto: Kharen Hill han blev vald. Och det gjorde de också. De gick till attack mot transsexuella personer i armén och de vägrade hbtq-personer tillgång till livsviktig sjukförsäkring. – Jag minns att jag smsasde med The L Wordgrundaren Ilene Chaiken samtidigt som valresultatet rullade in. Vi pratade om vad vi kunde göra för att ge representation till hbtq-communityt och ge de personer som tillhör communityt en synlighet som är mer sann och representativ än bilden som den nya presidenten skulle visa. Den kvällen tändes en eld i oss.

Det är inte svårt att känna igen Bette i Generation Q. Hon är fortfarande den ambitiösa och utsökta kvinnan som alla suktar efter, men som många andra kan hon inte kan låta bli att bajsa där hon äter. I första säsongen är det något färre intima scener med henne än vad fans är vana att se, och de som fi nns är i sann Bette-anda = påklädda.

– I min rider står det att jag inte göra naket, och jag tycker inte att det är något som behövs för att berätta en historia. Sexscener blir trovärdiga genom den intimitet som porträtteras, och ”Genom att spela Bette man behöver inte nakenhet för att och älska Bette så känner sälja intimitet.

Sagt och gjort. Tio jag att jag har fått en plats år efter originalsei hbtq-community” rien lades ner klädI nytappningen har de varit extra de hon på sig Bette noggranna med att karaktärerna Porters ”power till så stor utsträckning som möjligt suit” och manschettknappar igen och återvände in i ska spelas av hbtq-personer. Men Jennifer själv är Los Angeles fi ktiva lesbiska djungel. heterosexuell. – Jag älskar Bette. Hennes auktoritet och kraftfullhet har jag burit med mig sen serien lades ner. Hon har på något sätt återkommit i alla roller som jag har spelat sen The L Word och det var så roligt att få gå in i henne igen.

– Det är en ära att som heterosexuell kvinna få spela lesbisk, men framför allt är det ett ansvar som jag tar på stort allvar.

– Jag har kanske ingen självklar plats i communityt, men genom att spela Bette och älska Bette så känner jag som att jag har fått en typ av plats där i alla fall. Det är ett community som jag känner mig väldigt stöttad av och som jag har en enorm respekt för. När jag kampanjade för Obama samtidigt som jag fi lmade The L Word kom jag i kontakt med många hbtq-aktivister som förändrade mitt liv totalt. – Att se deras beslutsamhet, deras intelligens och deras uthållighet förändrade hur jag själv verkar i världen. Den insikten är jag evigt tacksam för och jag försöker hålla kvar vid de lärdomarna. Du är lite som en hederslesbian då? – Jag hade älskat att få den titeln! Du kanske kan fi xa fram ett rockslagsmärke med det ingraverat. När du kommer och besöker oss i Stockholm så lovar jag att fi xa något officiellt från det lesbiska communityt. – Nu hoppas jag verkligen att vi ses!

Hur ser din relation till hbtq-communityt ut?


Regn bågs vårupptakt

mässan

musikgäst

Gör skillnad idag! - Bli medlem i HBT-socialdemokrater på hbts.se Daniel Andersson

Förbundsordförande

Magnus Karlberg

nu kör vi igång med vårens regnbågsmässor. Kom och fira mässa i Sofia kyrka, ge rum för stillhet och kraftsamling i ditt liv, ta plats som den du är. Kom som du är.

Präst Adrienne Riddez • Regnbågsmässans volontärer Teckenspråkstolkas 0 ndag 9 februari kl 18.0 Regnbågsmässadesörm alm, Stockholm i Sofia kyrka på Sö Följ oss på facebook.com/regnbagsmassan eller besök www.regnbagsmassan.nu våRens mässoR 9 feb • 8 mars • 19 april • 10 maj

VI STÅR PÅ RÄTT SIDA AV HISTORIEN GÖR DU?-47-

20

som händer

2020

QX listar händelser att se fram emot under våren: filmer, konserter, teater, shower, och lite annat.

FOTO: SF STUDIOS

FILM LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ: Tågrånarens Hemlighet. Aleksa Lundberg fortsätter imponera på vita duken. Här dyker hon upp som ett misstänkt tågbiträde som också ingår i Vallebys tågorkester. Nåt för de små detektiverna att sätta tänderna i. Premiär 7 februari.

FOTO:KLARA G

FOTO: RICKARD UNGE

TURNÉ THE RUNAWAY SHOW - DANNY Danny Saucedos superhyllade show The Runaway Show åker ut på vägarna. Den 1 februari är det premiär i Helsingborgs arena och sen rullar han och gänget genom Sverige med hits som Dör för dig, Amazing, In The Club, Så som i himlen och Brinner i bröstet.

saker

RESA GAYKRYSSNINGEN THE DANCING QUEEN Den 5 juni är det åter dags att kasta ankar med Viking Line. Det blir artister, Karaoke, musikquiz, singelmingel, RFSLs snuskbingo och massa party med Dj:s som Bride, Bernhard, Inca, Fride och Mathias Holmgren. Vikingline.se KONSERT MALUMA Den 22 februari blir det ett par grader varmare i Stockholm när latinohunken Maluma ger konsert i Ericsson Globe. Colombianens 11:11-turné har sålt slut världen över. TV MRS. AMERICA Mrs. America utspelar sig i 70-talets USA och skildrar kvinnors kamp för lika rättigheter inför lagen (Equal Rights Amendment) , men de får motstånd från konservativa Phyllis Schlafly som här spelas av Oscarsvinnaren Cate Blanchett. Med Uzo Aduba, Sarah Paulson och Rose Byrne, som feministikonen Gloria Steinem.

FILMFESTIVAL BODEN QUEER FILM FESTIVAL 2020 Samarbetet mellan RFSL Luleå, norra Norrbottens län och Folkets Hus Boden blir större än nånsin. 20-22 februari blir det film i massor, intressanta samtal och möten på Sagabiografen. Bland annat visas 120 hjärtslag i minuten, Topp3, om homosexuell kärlek i Norrlands inland, Cinemaqueers kortfilmspaket för regnbågsfamiljer och vårens stora premiär, Min pappa Marianne.

FOTO:MARKUS GÅRDER

MUSIKAL LIZZIE Lizzie är en nyskriven lesbisk rockmusikal, som bygger på storyn om Lizzie Borden och hur hon anklagades för att ha mördat sina föräldrar med yxa. Det gotisk skräck, rock och romantik, regisserat av Helena Sandström Cruz. I en av rollerna syns Frida Modén Treichl, som gjorde huvudrollen i hyllade Fun Home på Kulturhuset Stadsteatern. Sverigepremiär i Linköping den 14 februari. Ostgotateatern.se

MUSIKAL HEDWIG & THE ANGRY INCH Lindy Larsson gör just nu succé på Malmö Operan med den här queerklassikern. Massor av glamrock och punkklassiker i en stark berättelse om rätten att få vara sig själv.


– 48–

RESA QX TRÄNINGSRESA Tillsammans med Springtime ordnar vi på QX en träningsresa för hbtq-personer. Tänk er en vecka med handplockade instruktörer, träning, föreläsningar, sol, bad, musikquizar och en och annan drink. Tobias Karlsson håller i klasser och föreläser, ”Världens starkaste bög” Simon Adrian Nybacka kör crossfit, Thea och Andrianna undervisar i yoga och aerobics, plus Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson som följer med under mottot ”kan jag, kan alla”. Du behöver verkligen inte vara ett vältränat ess för att följa med, alla deltar efter sin förmåga. Tanken är bara att vi ska röra på oss, må bra och ha kul på soliga Algarvekusten i Portugal under 18-25 april. Boka på springtime.se

FOTO: CHRISTIAN ANDERSSON

FOTO: SOPHIE HÅKANSSON

KONSERT PET SHOP BOYS: DREAMWORLD HELKVÄLL THE GREATEST HITS LIVE MUSIKALHÖRNAN Den 17 juni intar duon, som gett oss så jäkla massa hits, Globen. Den här Uppsala Konsert & kongress ger Greatest Hits-turnén utlovar allt: It´s a Sin, Always On My Mind, Go West, West End flera helkvällar där showmästaren och Girls, New York City Boy, Se a Vida é, Domino Dancing och mycket mer. musikalälskaren Hans Marklund genom samtal, klipp, sång, dans och gäster tar oss med på en musikalisk resa. Varje kväll får ett tema och med husbandet kommer Marklund med gäster att underhålla oss till max. Går nu på UKK.

KONSERT WE LOVE THE 2000´ En mix av svenskt som Amy Diamond, Günther, Brandsta City Släckers, Da Buzz och Vacker utan spackel-Joakim Hillson och utländska favvisar som Kate Ryan, 5ive, Cascada och Wyclef Jean kör hits i en stor 2000-hyllning. 18 april Malmö Arena, 24 april Scandinavium & 25 april Tele 2 Stockholm.

FOTO: MÄRTA THISNER

MUSIKAL ANNIE Broadwaymusikalen Annie får nytt liv på Intiman i Stockholm när den föräldralösa lilla tjejen intar teatern med klassiker som Tomorrow och It´s a hard-knock life. Premiär 15 februari och regin står Kålle Gunnarsson för.

RESA UPPLEV KUBAS GAYLIV Relativt nya destinationen Kuba har ett intressant gayliv och med två kunniga reseledare tas man här med på en guidning till de bästa måltiderna, klubbarna, stränderna, cigarrerna, musiken och mycket annat. Paret Ivan och Sylve, ser till att du upplever Kuba som en riktig local. Låter det intressant? Maila info@jumpclub. se eller ring: +460735114111.

MUSIKAL NEXT TO NORMAL Helen Sjöholm spelar bipolär mamma vars sjukdom påverkar hela hennes familj. Den här uppsättningen regisseras av Ronny Danielsson och har hyllats för sin fina hantering av ämnen som sorg, självmord och depression. Med musikalfavoriterna Martin Redhe Nord och Daniel Engman. Premiär 29 februari på Uppsala Stadsteater

KONSERT HALSEY Den 24 februari intar bisexuella superstjärnan Annexet i Stockholm för att ge oss hits som Without Me och Graveyard.

FILM BIRD OF PREY Margot Robbies Harley Quinn var det enda bra i serietidningsspektaklet Suicide Squad. Nu är den bisexuella antihjälten tillbaka i en egen fi lm med ett eget kvinnligt posse. Sverigepremiär 7 februari.

KONSERT RICKARD SÖDERBERG OVAN REGNBÅGEN Den 22 april intar den stora rösten Malmö Operan tillsammans med Malmö Operas orkester. Det blir musik av queerikoner som Queen och Elton John plus musikal och opera i en magisk mix. Och kanske en och annan överraskning...

KONSERT HARRY STYLES + KING One Direction-exet kommer med ett nytt hyllat album i bagaget och som förband har han genderqueerflatan King Princess. Så räkna med stark hbtqia+närvaro när dessa två samlar sig för en kväll att minnas på Ericsson Globe den 2 maj.

FILM THE NEW MUTANTS Fem unga mutanter upptäcker sina krafter och blir inspärrade mot sin vilja. En skräckig superhjältefi lm med Masie ”Game of Thrones-Arya” Williams. Premiär i april.


»Ett ringande, rungande ja…« DN Ladda ner Kungliga Operans app. Se bilden komma till liv när du håller kameran mot den!

MUSIK Richard Wagner DIRIGENT Constantin Trinks/ Alexander Vedernikov REGI Staffan Valdemar Holm

NYPREMIÄR 7 mars Stolt partner till Kungliga Operan

Mastercard

Samarbetspartner

Wallenius Lines


– 50–

The Killer Crowd

Mello 2020 blir skrämmande stark

TEXT+KONCEPT ronny larsson FOTO Peter knutson SMINK & HÅR Evelina Lundqvist

För fjortonde året i rad samlar vi våra favoriter inför Melodifestivalen. I år tog vi nio artister och lät dem återskapa skräck och rysare från de senaste åren. Se Bengtzing, Felix, Nanne och alla de andra som ni aldrig har sett dem förut.

FELIX Sandman "Det"

…som Pennywise i "Det". Felix Sandman sjunger ”Boys With Emotions” (D1, Linköping). - Det är annorlunda från det jag gjort tidigare men det är fortfarande jag. Det är en minimalistisk uptempolåt som man kan dansa till, och som är 2025, vilket jag älskar. Och den har ett budskap som betyder väldigt mycket för mig. Den skrevs inte för Mello utan för att han haft låttiteln i huvudet väldigt länge. När han var i LA för ett tag sen växte låten sakta fram och sedan fick folket bakom Mello höra talas om låten. Jag är med för att visa upp mig och min musik, och Mello är det största vi har. Ett fett forum där man får chansen att visa upp sin musik. Sen hade det varit kul att vinna allt såklart. Om inte du hade gjort låten, vilken artist, svensk eller utländsk,

hade kunnat göra Boys with emotions? - Den kanske touchar en mood och en vibe som Troye Sivan skulle kunnat göra. Den låter inte riktigt som nåt jag hört tidigare men är bara för det inte svår att förstå. De senaste fem åren har vi skickat popkillar, kan det ligga dig i fatet? - Så kanske det är men jag hoppas att folk går på att bästa låten vinner. Det är såklart tråkigt att bara killar vunnit men jag vill tro att det inte bara handlat om att de varit killar. Vad är det mest skrämmande som skulle kunna hända i den första deltävlingen? - Att nåt går fel med tekniken och att man inte stoppar numret utan bara fortsätter.


– 51–


– 52–

LINDA Bengtzing "Annabelle" ...som Annabelle i just "Annabelle". Linda tävlar med ”Alla mina sorger” (D2, Göteborg). Linda innehar Mello-rekordet i att delta solo flest gånger. För sjunde gången tävlar hon, nu med en låt som hon själv säger knyter ihop säcken på ett bra sätt. - Det är lite som när man ska åka en ny berg-ochdal-bana: Man tror man vet vad man ska vara med om, men så kommer en helt annat ride. Hon beskriver låten som modern med en happy melodi men med en seriös text. - Tjejen som sjunger Jag ljuger så bra har nu fått 15 års livserfarenhet.

Linda är i år ensam på scenen, vilket Christer Björkman velat de senaste fyra gångerna, men Linda har inte varit redo. - I år är jag tryggare. Det är kul att jag får så mycket energi under Mello att jag varje gång innan jag går ut på scenen får känslan att ”nu vinner jag alltihopa” (skrattar). Linda älskar skräckfi lm och säger att Huset som Gud glömde präglat hennes barndom. Vad är det läskigaste som kan hända under Mello? - Att jag inte ser att det ”händer” i publiken. Vid första publikrepet brukar jag alltid se om publiken är med på noterna.


STOCKHOLM

GOES 10 MAJ MIDDAG & SHOW från

350 kr

Boka på wallmans.se

GAY


D Ä R S TA D & SKÄRGÅRD MÖTS Njut av en avkopplande hotellvistelse på Elite Hotel Marina Tower. Upplev den rogivande atmosfären och den underbara utsikten. E L I T E . S E / M A R I N ATO W E R


– 55–

VICTOR Crone

"Joker"

...som Jokern i "Joker". Victor Crone tävlar med ”Troubled Waters” (D4, Malmö). - En låt om att vara på väg hem till sina nära och kära, men också att vara på väg att hitta sig själv.Så beskriver Victor låten som följer upp succén Storm som han tävlade för Estland i Eurovision 2019. - Efter ESC kände jag att jag ville ta en paus men jag älskar glädjen och värmen inom Mello/ESC-bubblan och ville tillbaka. Produktionen är av toppklass och detta är ett steg till i att utmana sig själv. Det är en liten trygghet att jag klarat ESC för nu vet jag vad som väntar.

Samtidigt som Andra Chansen äger rum har han en låt som tävlar i Estland, fast med en annan artist. Så med lite tur kanske han gör en ”John Lundvik” som ju skrev Storbritanniens låt i fjol. Victor gillar storyn i Joker och tycker Joaquin Phoenix Oscarsnominerade insats är stark. När det gäller skrämmande saker i deltävling fyra så är halsproblem icke önskvärda: - Mest skrämmande är tveklöst att rösten inte ska hålla. Det här låten är krävande, både för rösten och för kroppen, då jag också rör mig rätt mycket på scenen.


JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

JULIUS PRODUCTION & CSB PRESENTERAR

”Svänger som satan” AFTONBLADET

”Lysande musikal för hela familjen”

SKD

”Full pott” VECKOTIDNINGEN.SE

TIDNINGEN KULTURVINDEN

G! RT GÖTEBOR EXTRAKONSE

SVERIGETURNÉ FEBRUARI 2020 VÄXJÖ 14/2 - MALMÖ 15/2 - GÖTEBORG 16/2 - STOCKHOLM 17/2 BILJETTER: WWW.JULIUSPRODUCTION.SE

DANNY Anton Hagman SANDY Caroline Johansson Kuhmunen REKTOR LYNCH Lotta Engberg 21/2 – Linköping 22/2 – Örebro 23/2 – Västerås ExtraförEställning 28/2 – Uppsala ExtraförEställning 29/2 – Falun 1/3 – Gävle ExtraförEställning 6/3 – Sundsvall

WWW.GREASETHEMUSICAL.SE

WWW.QUEEN-MACHINE.DK

JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

JULIUS PRODUCTION, 3 FOR 1 TRINITY CONCERTS & HIGHLIGHT CONCERTS PRESENTERAR

CATS • PHANTOM OF THE OPERA • STARLIGHT EXPRESS • EVITA JESUS CHRIST SUPERSTAR • SUNSET BOULEVARD AND MANY MORE

T.o.m. 16 februari – Malmö 22/3 – Karlstad 7/3 – Umeå ExtraförEställning 8/3 – Luleå ExtraförEställning 27/3 – Halmstad ExtraförEställning 13/3 – Eskilstuna 28/3 – Karlskrona 14/3 – Norrköping ExtraförEställning 29/3 – Kalmar ExtraförEställning 15/3 – Jönköping ExtraförEställning 4–5/4 – Göteborg 20/3 – Växjö 10–11/4 – Stockholm 21/3 – Skövde

”En kreativ triumf på alla nivåer.” - Theatre People

”Om jag blundade hade jag varit övertygad om att jag lyssnade på legenden själv” - What’s On In Cape Town

SVERIGETURNÉ MARS 2020 SVERIGETURNÉ MARS 2020 NORRKÖPING - STOCKHOLM - ÖREBRO - GÖTEBORG JÖNKÖPING - VARA - MALMÖ - HALMSTAD WWW.JULIUSPRODUCTION.SE

20/3 HALMSTAD | 22/3 NORRKÖPING | 23/3 STOCKHOLM | 25/3 VÄXJÖ 26/3 KALMAR | 27/3 MALMÖ | 28/3 GÖTEBORG | 29/3 JÖNKÖPING BILJETTER: WWW.JULIUSPRODUCTION.SE NOT AFFILIATED WITH THE ESTATE OF WHITNEY HOUSTON


– 57–

ANNA Bergendahl "Ready Or Not" ...som Grace i "Ready or Not". Anna Bergendahl tävlar med ”Kingdom Come” (D2, Göteborg). Efter förra årets succé är Anna tillbaka med en låt som hon beskriver med orden ”uptempo, kraft, hopp, glädje & nu-eller-aldrig-känsla”. - Vi var så nöjda med hur det gått och att låten fick ett så bra liv i radio. Så vi hade inte tänkt att göra det här igen,

men när vi fi rade guldskiva så skämtade jag lite om 2020 med Bobby Ljunggren och G:son, och då fattade de att det var lite allvar i skämtet och så skrev de en melodi, jag hjälpte till med texten, och så var det med det. Hur ser du på skräckfi lmer? - Jag är väldigt mörkrädd och ser faror överallt, har alltid säkerhetstänk och flyktvägar planerade. Så jag gillar abso-

lut inte skräckfi lm(skrattar). Vad är du mest rädd för inför tävlingen i Göteborg? Att man får en blackout och glömmer text, kameror…Det har aldrig hänt men jag hoppas att det inte händer när tre miljoner tittar.


– 58–

MOHOMBI "Get Out"

...som Chris i ”Get Out”. Han tävlar med ”Winners” (D3, Luleå). "Winners" handlar om att tillsammans överkomma allt, och att ensam inte alls är stark. Och Mohombi hoppas att titeln Winners kanske skrämmer konkurrenterna säger han med ett skratt. - Den är inte alls lik Hello, men för mig är den en naturlig fortsättning. Jag använder mig av hela scenen och är inte instängd i en spegel som i fjol.

Med Hello var målet att bonda med den svenska publiken, vilket han gjorde. Nu ser han fram emot att kolla in konkurrensen innan han beger sig till Luleå. Vad skrämmer dig mest inför i år? Efter 20 år av turnerande och spelningar så har allt som kan hända hänt, så jag är avslappnad. Snarare skrämmer världen i stort mig. Som den ser ut i dag lever vi ju i en skräckfilm.


VÅRENS BÄSTA LIVEUPPLEVELSER 2ENTERTAIN, KRALL ENTERTAINMENT, VICKY NÖJESPRODUKTION, LIVE NATION, CIRKUS och SINCLAIR ENTERTAINMENT i samarbete med CAMERON MACKINTOSH presenterar

2E N T E R TA I N & V I C K Y N ÖJ E S P RO D U K T I O N P R E S E N T E R A R

”ETT LYCKOPILLER SOM HAR ALLT”PÅ SCEN

P E T E R J Ö B AC K

”ETT ”SOUL, SVÄNG ”STRÅLANDE och ENERGIPAKET” och SUCCÉ” MUSIKALISKT” EXP P1 AB

I M U S I K A L KO M E D I N

”MYCKET HÖG KVALITET” P1

”EN FEST FÖR ÖGONEN”

”OERHÖRT PROFFSIGT FRAMFÖRT”

”JÖBACK FULLKOMLIGT LYSANDE” DN

AB AB

DN

SVD SVD

”SKÅDESPELARNA BRILJERAR” DN

”MYCKET IMPONERANDE” EXP EXP

DN

SISTA CHANSEN ATT SE SUCCÉN!

GUDOMLIGT ROLIG MUSIK AL

ABSOLUT SISTA CHANSEN! SPELAS ENDAST TOM 4/4 PÅ CHINA TEATERN. GLADYS DEL PILAR SUZANNE REUTER KARL DYALL BIRGITTA RYDBERG CHARLOTT STRANDBERG STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER

Linda OLSSON Vanna ROSENBERG

Kayo SHEKONI Stor ensemble & ORKESTER

Av JOHN DEMPSEY & DANA P ROWE Översättning EDWARD AF SILLÉN & DANIEL RÉHN

Svensk översättning ANDERS ALBIEN

Music by ALAN MENKEN Lyrics by GLENN SLATER Book by CHERI STEINKELLNER & BILL STEINKELLNER Additional Book Material DOUGLAS CARTER BEANE Based on the Touchstone Pictures Motion Picture ”Sister Act” written by JOSEPH HOWARD

SPELAS T O M 14 MARS PÅ CIRKUS, STOCKHOLM

VICKY NÖJESPRODUKTION, 2ENTERTAIN OCH KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR

2 E N T E R TA I N O C H L I V E N AT I O N P R E S E N T E R A R

”VÄRLDSKLASS” ”STRÅLANDE ...en rejäl publiksuccé” ”EXTRA ALLT” ”Mästerverk” AB

EXP

SR P1

PÅSCEN.SE

"STORSLAGET, SALO"

AB

5

"OTROLIGT BRA.

TAJT OCH ÖSIGT."

GP

"STORARTAD KROGSHOW!

"TRÄFFAR RÄTT I HJÄRTAT!

SALO LEVERERAR SOM ALDRIG FÖRR" Smålandsposten

GALET OCH GLAMMIGT GATUPARTY"DN

Nominerad till

ÅRETS SCEN

OLA SALO’s

SISTA CHANSEN ATT SE MEGASUCCÉN! PHILIP JALMELID MALENA ERNMAN TUVA B LARSEN

SOFIA PEKKARI ANDERS EKBORG MORGAN ALLING/BJÖRN KJELLMAN CHRISTOPHER WOLLTER Stor ensemble och orkester Regi MARKUS VIRTA

SPELAS 10 JAN-28 MARS I STOCKHOLM SPELAS 15 MAJ-14 JUNI I GÖTEBORG

BOKAS PÅ:

SHOW SISTA CHANSEN ATT SE SUCCÉN! A ROCKSHOW EXTRAVAGANZA. FEATURING THE SONGS OF THE ARK.

SHOW

SHOW

REGI: EDWARD AF SILLÉN. MANUS: HENRIK SCHYFFERT. TEXT & MUSIK OLA SALO.

SPELAS TOM 14 MARS PÅ HAMBURGER BÖRS

SHOW


grym

EN SÅN DAG.

Oavsett vilken slags dag du har finns vi där för dig. Ring 08-15 00 00 eller boka via vår app, så tar vi dig till festen, flyget, jobbet eller bara hem. Taxi Stockholm – för alla dina dagar.

Stolt partner till QX Gaygala.


– 61– -19-

FAITH Kakembo "US"

…som Red i ”Us” Faith Kakembo. Hon sjunger låten ”Crying Rivers” (D3, Luleå). - Det är en varm, kärleksfull och lite sorglig låt, berättar Jönköpingsboende narkossjuksköterskan Faith som upptäcktes av Melodifestivalens Karin

Gunnarsson under P4 Nästas fi nal. När Crying Rivers kom upp älskade hon den och nu begår hon Mello-debut. – Jag tror det är en fördel att inte så många vet så mycket om mig. Hon kollar inte så mycket på skräck, men Seven har satt sina spår.

När det gäller vad som skrämmer mest inför deltävlingen svarar hon snabbt: – Att allt ballar ur. Ljud, ljus och sånt jag inte styr över.


– 62–

PAUL ReY "Shutter Island" …som Sheriff Edward ”Teddy” Daniels i ”Shutter Island”. Paul Rey sjunger ”Talking In My Sleep” (D2, Göteborg) Låten är en ballad med mycket power i sig, om saknaden av en person. - Den skrevs inte med Mello i tanke, men den kändes passande just för det här sammanhanget för min röst kommer fram bra och det är en låt jag vill introducera mig emed inför svenska folket. De senaste årens framgångar för popkillar som Robin Bengtsson, Felix Sandman och inte minst Benjamin Ingrosso har fått upp Paul Reys intresse för festivalen. - Jag tror att det är ett bra forum för mig, att köra live och med

stor kreativitet presentera ett snyggt nummer. Paul gillar mer thrillers än skräck, särskilt psykologiska thriller som just Shutter Island. - Jag älskar den fi lmen så referensen är klockren! Och vad skulle skrämma upp dig under deltävlingen i Göteborg då? - Att låten börjar några sekunder och så tystnar det i mina lurar och jag kommer in i fel takt. Det skulle vara en mardröm.Artwork by And Beyond Studios

Hitta livsbalansen. SANNA SPORRONG

JANESH VAIDYA Ayurveda

Planera för dina drömmar

279:–

149:–

RACHEL BRATHEN

DR RANGAN CHATTERJEE Stressbalansen

To love and let go

279:–

279:–

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

VILLMAN PRODUKTION & FEM. PRODUKTION PRESENTERAR

”KÄNNS SOM EN NÄSTAN GALET EUFORISK FULLSATT SALONG VARIT MED OM ETT SPECIELLT ÖGONBLICK” Aftonbladet

pascen.se

SUCCÉSHOWEN TILLBAKA PÅ MAXIMTEATERN!

30 NOV 2019 - 12 APRIL 2020 Från Kronprinspalatset i Berlin till Textilmuseet i Borås. Se den unika modeutställningen Gianni Versace Retrospective, en hyllning till modeskaparen som utmanade branschen med sin gränsöverskridande design. Passa samtidigt på att uppleva allt som Borås har att erbjuda inom konst, mode, textil och design. När du bokar hotell får du dessutom gratis entrébiljetter till konsten. Så ta dig tid att njuta och stanna en natt eller två för en maxad upplevelse av Borås. Läs mer på: boras.com/versace

NÄSTAN 20 ÅR PÅ SCEN OM MAN AVRUNDAR UPPÅT

regi:William Spetz

QX QX QX QX

”HENNES RÖST ÄR IKONISK!” ”NOMINERAD TILL ÅRETS SCEN” ”BANDET PRESTERAR ”VILKEN JÄKLA STJÄRNA” PÅ TOPP” ”ALLA TOKHYLLAR HENNE” teaterstockholm.se qx.se

”GULDSTRUPE, PERSONLIG OCH JÄTTEROLIG” kulturbloggen.com

EXTRAINSATTA FÖRESTÄLLNINGAR: 24, 25, 31 MARS & 1 APRIL 2020 BILJETTER VIA MAXIMTEATERN.COM


– 65–

HANNA Ferm …som Evelyn i ”A Quiet Place”. Hanna sjunger ”Brave” (D4, Malmö). Efter tredjeplatsen med Liamoo är Hanna Ferm tillbaka med en låt som har ”mer attityd, snabbare tempo och är mer lekfull, lite Ava Max och Camilla Cabello”. - Den är svårsjungen, och har inte så mycket pauser. Men jag gillar att utmana mig själv och vill kämpa. I år är Hanna helt själv på scenen i ett nummer signerat Zain Odelstål och Dennis Bröchner (killarna bakom bland annat vinnarnumren I Cant´Go On och Dance You Off plus just Hanna & Liamoos

"A Quiet Place" Hold You). Hon har startnummer 28, vilket hon beskriver som en stor ära men också nervöst. - Men i slutändan är det ju bara ett startnummer, det är så man måste se det. Hon är inte så lättskrämd, men gillar inte att se skräck själv. Och när det kommer till det mest skrämmande scenariot under deltävlingen i Malmö säger hon: - Att jag inte känner mig närvarande när jag står på scenen. Jag vill ge allt.


-66-

NANNE Grönvall "Halloween" (2018)

…som Laurie Strode i "Halloween (2018). Nanne sjunger ”Carpool Karaoke” (D4, Malmö). - Den är rockigare än nåt jag gjort tidigare. Men det är en glad låt som man ska bli på bra humör av. Den var på engelska från början och skrevs inte med Mello i åtanke men min man Peter övertygade mig om att vi skulle skicka in den. Det är tretton år sedan hon var med senast, då med "Jag måste kyssa dig". Suget har inte funnits där och de senaste åren har Nanne brottats med utbrändhet, men när hon insåg att hon kunde vara med och göra saker i sin egen takt tändes Mellognistan igen.

- Jag går in i det här på ett lättsammare sätt, där det viktigaste är att göra det här med glädje och på mitt sätt. Vad är det mest skrämmande som kan hända när du ställer dig på scenen? - Mina nerver. Nu ska allt bli kul och jag känner mig lugn, men när det är live-tv är det en annan grej, man kan ju inte ta om. Min gamla scenskräck dyker upp när det är tre minuter då allt måste sitta. Men förhoppningsvis släpper den efter ett tag.


Magnetisk dans på högsta nivå. Dansverk av Wang Ramirez och Yoann Bourgeois.

Världspremiär 6 mars Ges t o m 19 april.

Biljettpris 200–350 kr.

Köp biljetter på opera.se eller 031-13 13 00.


-68-

CHECKAR IN tree hotel EDEFORSVÄG 2 A, HARADS RUM: 7. PRIS: 7500-15500 PER RUM/PER NATT

GYM

POOL

BAR

REST.

FRUKOST RUMMEN

MYSFAKTOR PRISVÄRD

UPPLEVELSE

21

TÄNKBAR HOTELLGÄST MAGNUS SKOGSBERG

bo bland trädtoppar

Justin Bieber har bott där, Kate Moss och Elijah Wood likaså. Oprah har hyllat det och veckan innan vi kommer dit har Tree Hotel fått pris som Världens bästa tema-hotell. QX tog sig till Norrbotten och checkade in bland trädtopparna.

För att göra den här helgen lite extra annorlunda valde vi att ta nattåget från Stockholm upp till Norrbotten på fredagskvällen. En resa på 14 timmar istället för en flygresa på 80 min. Tror Greta hade varit stolt och när konduktören visar sig heta just Greta känner vi att det var ett tecken på att vi valt rätt. Framme i Luleå hyr vi en bil och åker 90 min norröver tills vi kommer till Tree hotel som ligger vid byn Harads. Det är ett före detta bed & breakfast som utan överdrift blivit en världssuccé. Kombinationen av ”slumpen, en filminspelning om en träkoja och en haltande ekonomi” gjorde att tre arkitekter fick i uppgift att designa tre rum som skulle vara belägna i trädtopparna i skogen. Ritningar togs fram och planerna sattes i verket - och på den vägen är det. Idag består Tree hotel av sju helt olika rum (av varierande storlek) bland trädtopparna. Här finns bland annat ett tefat, en kub med spionglas som gör den nästan osynlig i skogen, ett fågelbo och det lyxiga sjunde

över hela kartan. 100-tals och åter 100rummet (7th Room). Vi checkar in i tals. Bredvid kartan står ett inramat Dragonfly, det enda rummet med tv. foto på Victoria och Daniel från deras Eller rum och rum, Dragonfly är stort besök på hotellet. och består av två sovrum, en lång hall, Till middag bjuds vi på en middag badrum och köksbord. Som ett mindre med smaker från Norrbotten, allt är hus och med flera mils utsikt över närodlat. Det är Kalix löjrom och skogen och älven från sovrumsfönstret. samiskt tunnbröd, renkött Helt magiskt. ”Jag Nyper mitt från granngården och öl Men smakar det så kostar det, samtsällskap i armen från trakten. Tallrikarna liga rum kostar så han fattar att är nästan pinsamt rena runt 8000 kr per vi inte drömmer” efter varje rätt och vi lägger oss skönt mätta natt, förutom 7th när vi är tillbaka i ”kojan” och lyssnar Room som ligger på dryga 15.000 kr till tystnaden medan vi ser hur det (i vissa ”kojor” kan man bo fyra pers). starka månskenet lyser upp trädtopHotellet har massor av aktiviteter att parna utanför fönstret. Jag nyper mitt erbjuda sina gäster, såsom hundsläde sällskap i armen så han fattar att vi inte och skotersafari med chans att se norrdrömmer. Sen vet jag inte om det är sken, fiske och skidåkning, yoga och tack vare att vi sover bland trädtoppar vandringar. You name it. Vi tar sikte eller om det är den norrländska luften, på bastun och utomhusjacuzzin och men jag kan inte minnas när jag sov slappar i två timmar innan middagen lika djupt. Tree hotel är helt klart en som intas i huvudbyggnaden. Där fantastisk - om än kostsam - upplevelse inne möts man av en stor världskarta i upp(!)över det vanliga. entrén där gästerna fått sätta en nål på platsen de kommer ifrån. Det är nålar Anders Öhrman


GÖR VINTERN TILL ETT ÄVENTYR

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | kungsbacka | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde stockholm | sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


-70-

FOTO: DPLAY

FTM

ALLA MOT ALLA (DPLAY) Filip & Fredriks allmänbildningsfrågeprogram är helt vår påse. Gamla På Spåret ter sig som en trög gammal elefant i jämförelse. Älsk på ihopparningarna av känt folk som man både får älska och hata. Och älsk på Hanna Hellqvist. Vilken stjärna.

FILM TV MUSIK

FOTO: SVT

STJÄRNORNA PÅ SLOTTET (SVT) Tack SVT, för en fantastisk säsong. Så mycket skratt och kärlek, och intressanta porträtt. Och tuffa och starka men varma Julia Dufvenius är vår nya idol.

1. Tove Lo “Bikini Porn” Grym låt skriven ihop med Billie Eilish brorsa. 2. Georgia “24 Hours” En av artisterna ni bör hålla ögonen på 2020. 3. Mahmood “Rapide” En av artisterna ni bör hålla ögonen på 2020. 4. Didrik & Emil Solli-Tangen “Out of Air” Som ett härligt hopkok av allt Take That gjort på 00-talet 5. Benjamin Ingrosso “The Dirt” Benji är en bättre Bieber än Bieber själv. 6. Halsey “Still Learning” Att Ed Sheeran ligger bakom denna sköna singel är omöjligt att missa.

FILM

Värmande välspelat MIN PAPPA MARIANNE Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt. Lena Endre

Filmen bygger på Ester Roxbergs gaygalanominerade bok Min pappa Ann-Christine, om 50-plusprästen Åke Roxberg som kommer ut som trans. Här spelar Rolf Lassgård titelrollen och Vår tid är nus Hedda Stiernstedt antar rollen som dottern Hanna, som inte kan hantera sin fars beslut. Lassgård är rasande bra i rollen som Marianne som tar steget ut ur garderoben. Här visar han vilken grym skådis han är när

han genomgår en modig och hjärtevärmande transition på vita duken. Han matchas fint av Heddas omogna Hanna, Lena Endres nerviga fru/ mamma, Nour El-Refais sansade kollega och Klas Wiljergård, som fi lmens charmiga ”comic relief ”. Regissör Mårten Klingbergs birollsinhopp som Hannas överdrivet osköna kollega känns däremot bara som en stor kliché. Mårten gör bättre ifrån sig i registolen, då han lockar fram humor och allvar, men framförallt trovärdighet från en kanonensemble. Ronny Larsson

FOTO: TV4

7. Victor Leksell “Svag” Årets första stora svenska hit.

FOTO: APPLE TV

QX SPELDOSA

8. Jonas Brothers “What A Man Gotta Do” Man kan göra värre saker än släppa en 20-tals-variant på Faith. 9. Wiktoria “We Don’t Talk” Välbehövliga latino-vibbar i februari-mörkret.

SPELDOSAN FÖR TIO ÅR SEDAN: Didrik Solli-Tangen “My Heart is Yours” “Kempes norska ESC-hopp är en snygg operasnubbe med en nordisk ballad.” Av Ken Olausson tinyurl.com/ QXSpeldosa2020

FILM

A BEAUTIFUL DAY IN THE NEIGHBOURHOOD Tom Hanks, Matthew Rhys, Chris Cooper

Fred Rogers var en folkkär TV-profi l under flera år i amerikansk TV och det här verklighetsinspirerade dramat skildrar hur en ökänd journalists (gamle Brothers & Sisters-bögen Rhys) liv

förändras av en intervju med ikonen. Hanks är pålitligt suverän som Rogers och det är omöjligt att värja sig från hans karaktäristiska men här även nedtonade charm. Även regissören Marielle Heller levererar med personlig stil och lyckas servera ett ädelt budskap men samtidigt undvika den värsta melankolin. Andreas Samuelson

FOTO: TV4

10. Inhaler “My Honest Face” Femteplatsen på BBC Music Sound of 2020 har Bonos son vid micken.

PRISBRIST (APPLE+) Vi älskar The Morning Show, men det är sorgligt att Jennifer Anistons insats inte prisats mer än under på SAG Awards. Kvinnan är magisk.

FARMEN (TV4) Skönt att det inte är lika bråkigt som tidigare säsonger men det gör också att det blir väldigt långdraget emellanåt. Men var är hbtq-personerna...?

TALANG (TV4) Överdrivet och ointressant. Panelens lovord över medelmåttiga talanger är skrattretande. Särkilt LaGaylia Frasiers överspel. BORT. BORT.BORT.Sexperternas samtalsmottagning – gratis stöd utan pekpinnar

NÄR SMAKADE DU EN LÄCKERBIT SENAST?

Welcome to your destination bookshop!

– Kom och testa vår magiska smörgåsprinsess på Haga Schweizeri i ljusgården på NK.

Drop-in på Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan

Norrtull

hagaschweizeri.se

Vanadis-

sla

.

riksg

Ro

L Stora oNygatan 7, Gamla stan/Old Townlunden rra an

at days n11.30-18.00, Saturdays 11.30-15.00 sg o ati www.gamlastansbokhandel.se St a r r o N gen tan svä jga adi Fre Van S:t E

g

rrtu

gen

No

NK Stockholm | Hamngatan 18–20 @hagaschweizeri | 08-19 34 34

avä

Open Nweek

VÄSTRA SKOGEN

llsg

ata

ans

back

gata

n

n Teg Ka

stran

kt E

riks

Klara

dsled

Tors g

en

atan

Ponto

Rålambshovs-

njärs

arga

ingga

sholm

tan

sgata

n

Pipers

tan msga

Polhe

tverk

Flem

Kung

Sche elega tan gatan

n sgata

oberg

Kron Han

Kronobergsparken

Ga

Ku

ngs

g.

T-CE

Kla

RÅDHUSET Berg sgata n

tan

10

m

an

Fridhemsplan

H

Norra Bantorget

gat

US VIDEO • Regeringsgatan 76 • STHLM Hötorget • Tel: 08 545 158 30 • Open 24/7

G

e jörw

llsg

dm

a Vas

n FRIDHEMSPLAN

Drottningholmsv.

Rålambsvägen

San

n

THORILDSPLAN

Entrance fee = 150 SEK (re-entry 20 SEK) Discounted entry as low as 75 SEK with Smart Card (FREE re-entry)

an

rgata

nsgata

n

en

tan

ta

gat

ga

8

nds

ns

n

sväg

ge

aga

gholm

ha

t G öra

öme

pla

ttnin

KRISTINEBERG

tan

Dro

nd

nk

nd

vatorie-RÅDM GA lunden

Up

sga

Alstr

ng

ata

mm

Li

Sa

Stra

e SANKT Od ERIKSPLAN

ann

lms

tan

lag

gsho

dsga

n ata

stm

Kun

STADSHAGEN

stran

Obser-

Da

Rör

J

2019-04-23

ODENPLAN

Karlbergsvägen

Norr

an

DISCREET ENTRANCE 500m² PLAYGROUND DARKROOMS GLORYHOLES SMOKING PLACE HD CINEMAS JOYBARS REFRESHEMENTS FREE WARDROBE FREE OPEN 11:00 - 07:30

gat

Tomtebogatan

lda

VIDEO

s Tor

GSB Qx.indd 1 2020-01-21 08:58

agata

n

STOCKHOLM GAY GUIDE

Haga_QX-Gaymap_62x42.indd 1

US

Sur

n

NONSTOP Cinema STHLM’s MOST POPULAR CRUISING

rab

g.

parken

Norr

atan

Mäla

rstra

nd

Vä ste rbr on

Söder Mälarstrand

Långholmen

atan Hornsg atan akarg

Krukm

ägen

n

HORNSTULL

Hornstull

ho Li

E4/

lje

en E20

to Tan

gata

n

ASPUDDEN

MIDSOMMARKRANSEN

n ge vä on lef Te TELEFONPLAN

J

A club for women and queers who likes women and queers. Check facebook for next event! Search for Hotellhänget DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

.

ang.

J

13

CAFÉ

Skolg

ia B

lm

eled

sb

ro

n

ing

Maria Mar

Zinkens Väg

Tantolunden

LILJEHOLMEN

Konstfack

T Br

nsg. utsso n l Kn sgata nlund Rose

n agata Lund ZINKENSDAMM

Ringv

sgata

sg.

s Strand

atan

holm

sund

nd

Högalidskyrkan

Ess

6 The Backdoor, Arenavägen 75, T-Globen, fredagar och lördagar 23-05. Se gaymap. qx.se för klubbinfo Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. 7 Wallmans, Teaterg. 3, middag och show. SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. Rågsveds Krog, Sköllerstagatan 6, Rågsved. Onsdagar Queer Night till 01. Alla välkomna. Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M BRONX - Nya Saunan, Fabriksvägen 4, Solna. Klubbar fredagar/lördagar 23-09. Anmäl dig innan. Mer info på gaymap.qx.se

rgs u

Varvsg

Lång

Berg

Be

KLUBBAR/CLUBS

sgatan

n orgsgata

Högalidsgatan

e Tork

Heleneb

ad Verkst

11 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gay-

en

Sve

Kolla öppettider på: sexperterna.org/chemsex

k än

Ige

1 Secret Garden Kornhamnstorg 59 Alla dagar 12-03 2 SQ Bar & Restaurang, Saltsjöqvarns Kaj 25, Restaurang, bar och Elite hotell 3 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. Restaurang och bar och hotell. 4 Hasselbacken Hazeliusbacken 20, Restaurang, bar, hotell Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 Cirkus Djurgårdsslätten 43-45, Restaurang, bar och shower Kerstin & Britt, Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs. Jukbord i december. Öppnar för säsongen 2020 i april. 5 Haga Schweizeri, NK, Hamngatan 18-20, café & bar. Pinchos, Restaurangkedja med hela världens kök. Fyra restauranger i Stockholm. pinchos.se Botkyrka - Exploria, Fittjavägen 22 (ej på kartan) Folkungagatan 105 Alströmergatan 20 Norrlandsgatan 31-33

FUNDERINGAR KRING DROGER?

Essingeleden E4/E20

BAR/ RESTAURANT

Hotellhänget

stockholm

Varje söndag

18-05

Patricia.st

08-7430570


Humlegården

11

rma lms gata

Kom

GÄRDET

n STADION

men

dör sga tan

Lin néga tan

KARLAPLAN

Kar lavä

ke

n

1

Öste Österlån rlånggat ggatan an

rin

ägen sbrunnsv Djurgård

The best and gayest club north of Ibiza

Now 2 dancefloors!

Djurgården

Skansen

4 Gröna Lund

Tegelviksplan

2

Arenavägen 75 • 4 bars • 2 dancefloors Dot Audio Soundsystem • 18+ ID with photo

B Baarn rnäänngg sg sgaata tann TTeeggee lv lvik ikssggaa ta tann

Fåfängan Danvikstull

weds. to sat. 6 pm - 1 am Sickla Udde

Ka nalg ata

NACKA

Sickla

LLuu ggnn eettss AAll léé

llé

Sick la KKoo rrpphh oopp ppss gg..

nn ronn ssbbrroo llllssbbro tu SSkkaann aannsstu SSkk nn bbrroo oovvss eesshh aannnn JJoohh

6

m Ha

8 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider 9 Gamla Stans bokhandel, Stora Nygatan 7. Öppet 11.30-18, helger 11.30-15. Platinum Ink&Piercing, Östgötagatan 79 Beyond Retro Brännkyrkagatan 82, Second Hand-burik. Mån-Fre 11-19, Lör 11-17, Sön 12-16 Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28

EROS

Hammarby Sjöstad A rby ma

- Worldclass sound system - International bookings - House/Techno - New dancefloor with

Check out our always updated Facebook page @clubbackdoor

tann tgaata G Göötg

sg sg.. G Gririnndd

Eriksda lsgatan

Fridays & Saturdays 23.00-05.00 SUPERHITS & GUILTY PLEASURES!

atan Erstag Erstagatan

rg.. targ ästa mäs rgm B Boorg

tann sgaata rgsg torg N Nyyto nnaagg.. rm rmaann SSööddee

tann taggaata stggööta Ö Öst

sg.. rgsg nnbboorg weeddee SSw

ataa Gat as G rnas iern stie enst R Ren

tann tgaata G Göötg rg rg.. slaaggaa R Reeppsl

tann sgaata maannsg B Beellllm

tann sg sgaata rmaann meerm imm TTim

Slussen tan Bastuga atan n tg as Tav yrkagata Katarin rännk avägen SLUSSEN MariaStadsgå g. Mosetorget Pauls rdsham backe t nen k n Sa Torg Fjällgatan MARIATORGET . atan gårdsg ergsg Präst Högb tan MedborgarMaria ovsga n Tjärh platsen gagata Folkun MEDBORGARn ta PLATSEN s ga Kock gatan Åsö n egata tan J a sg NyBond dulå ✞ a L s torget Sofia K:a u gatan Magn Skåne ÅsöVitabergsKata torget rina Ba n M ng dsgata alm parken n Hallan n ata gegata gå dsgata Blekin rds tlan o G . väg nag o g e h en All . dsg n SKANSla Ö n TULL e väg g in R

sda lslu nden

ETC & KULTUR

nearby!

3

3 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. 2 Elite Hotel Marina Tower, Saltsjökvarns Kaj 25 4 Hotel Hasselbacken, Hazeliusb. 20. Castle House In, Brunnsgränd 4 Nordic Light Hotel, Vasaplan 7.

• Locate a date anywhere, anytime!

Storkyrkan

GAMLA STAN

Erik

gen

Skeppsholmen

nn aattaa gggg ttaann nn llåånn yyggaa aattaa tteerr NN yygg V Vääss rraa NN oo SStt iillllaa LL kb

Lindarängsvägen

llav äge n

Slottet

9

Val ha

nn ggee ssvvää åårrdd uurrgg D Djj

nn rroo llbb rraa nntt CCee

tg

Find your date on the move! Ladugårdsgärdet

ääggeenn rvaavv N Naarv

an gatan ndsgat rrlands No Norrla

aann ggaatt

tan sgatan ingsga gering Re Reger tan gatan dsga nads illna skill almsk M Malm

nngg ttttnnii D Drroo

Vasamuseet

Riksdagen

n ata

Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan Kolla öppettider på testpoint.se

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

7

yn M

qruiser.com

Karlaplan

Stureplan ÖSTERMALMSKungsgatan HÖTORGET TORG Sto Hörgata torget n . g ro R B . id g a darg ls . e ml g r u atan a ygg Sam NybroBr r Sergels Hamngatan plan ste torg Mä KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡ ENTRALEN Stora Strandvägen Syna g. gogan gs ber an J gat tan ✞ u t t S:t Jacobs K:a Va lesga an rku gat Gustav He obs Adolfs Jak redsg. Torg F Tegelbacken

5

HOTELL

VVää rrttaa vvää ggee nn

Öste

SSiibb yyllllee ggaattaa JJuu A Arrtt iilllleerr nnggffrruugg nn aattaann iiggaata ta n n SSkkee p p G G SSty ppaarrgg rreevvgg tyrrm maann aata aata tann tann ssggaata tann

aann ggaatt kkaarr maa ttm LLuunn

MANSATAN an gat s tan ga nér arg. ak m am

EEnngg eellbbrr eekkttss ggaattaa nn

Ku

SSttuu B Brraa rreeggaa hheegg G Grree ttaann vv TTuu aattaann rreeggaa ta tann N Nyybb rrooggaa ta tann

ttaann eeggaa TTuull aann ggaatt llnnss ööbbee

Ka rla g. väg en ens t s ng

Jarlaplan

SVAR PÅ 20 MIN – GRATIS ANONYMT – INGEN FÖRBOKNING

Teg elu dds väg en

n

EErrik ik D Daahh lb lbeerr ggssggaa ta tann

Va lha lla vä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

nns

12:58

ing Lid

äge öv

KKöö llnnaa rrgg..

nn aattaa llssgg JJaarr nn ggeerr aattaa BBiirr ggssgg

Årets ställe

an gat tan a g n Ode

u rbr

TESTA DIG FÖR HIV OCH SYFILIS!

män i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + För aktuell plats se goldenladies.nu Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

10 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 11 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop Rainbow Sauna, Studentbacken 15-17, söntors 11-23, fre-lör 11-20

DAILY UPDATED GUIDE IN:

GULLMARSPLAN STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

t-mariatorget

wollmar yxkullsg. 7 DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

• ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA •

gaymap.qx.se


Hivtest med snabbsvar. Anonymt och gratis.

Göteborg

rfsl.se/goteborg

checkpointgoteborg.org

CHECKPOINT GÖTEBORG

Fika och umgås varje onsdag.

ÖPPET HUS ONS 17-20.

GÖTEBORG GAY GUIDE

Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

4 1

2

3

5 6 STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB

Gretas Öppettider: Fredag 22.00 - 05.00 Lördag 22.00 - 05.00 DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

ÖVRIGT

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, 4 Beyond Retro, Arkaden, Drottninggatan 38-44. Öppet månKungstorget, Öppet varje dag från fre 10-20, lör 10-18, sön 18-17. 11:30 fredag och lördag till 03. 5 HBTQ-mottagningen, 2 Gretas Bar & Nighclub, Chapmansgatan 6. 031-7661922. Drottningg. 35. fredagar 22-05, lörda6 Närhälsan. Fjärde Långg. 48, gar 22-05. mån-fre 08-17. Vi erbjuder testning Queer, Park Lane, Kungsportsoch rådgivning avseende hiv och avenyn 38. Sista fredagen/månaden andra sexuellt överförda infektioner 23-05. inklusive hivtest med snabbsvar, SLM,. Info via slmgbg.nu, gaymap. web-tidbokning via hemsida, www. qx.se. narhalsan.se/smc Haket, Första Långgatan 32. Extra fester då och då se gaymap.qx.se

CAFÉ/RESTAURANG

3 RFSL GBG. Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons 17-20, Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20.

qruiser.com

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community


KORT VÄG TILL SKÖNA ÅK Endast två timmar från Stockholm hittar du skidåkning i toppklass. Med 22 nedfarter och snögaranti hela säsongen erbjuder Kungsberget en härlig vintersemester för alla åldrar. Boka på kungsberget.se


hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning

Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

SNABBT – GRATIS – ENKELT

Rådgivningen Skåne

safe6.nu/checkpoint

Behöver du testa dig? Har du frågor om säkrare sex? Behöver du bara prata med någon?

CheckP nt Skane i

Nu har jag fått nog!

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se

MALMÖ GAY GUIDE 3

Drop in mottagning för män soom har sex med män och transpersoner, ons 14.00-15-45

Välkomna till oss på Centrum för sexuell hälsa!

Besök vår hemsida för mer information: www.skane.se/sus/sexuellhalsa

2

, Skånes universitetssjukhw

3 1

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀

2 4

嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀 DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se STIG SÖDERLING KARTOR & DIAGRAM

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 1 X, Drottninggatan 36, techno/house-klubb öppet fredag och lördag Le Couronne, Södra Förstadsgatan 36. Gayvänlig bar/restaurang SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar.

4 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45.

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81,

ÖVRIGT/OTHER

Copenhagen & Malmö

2 Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16. 3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50.

qruiser.com

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community


Swimwear, Sportswear Underwear • shop.qx.se


-78-

Min kändis-crush är: Jag har nog en rätt ovanlig kändiscrush, men måste säga Nicole Kidman. Jag har varit ett fan av henne sedan jag var tio och herre vad vacker. s: i t g od i Favor s, men ip h c r er fö J a g är m lir det b r godis te ä g ja om ura små eller de s d la k o h c orna. blå flask

i baren beställer jag: Ett glas vitt eller en Cosmopolitan.

Favoritord: Antingen “Orimligt” eller “Påtagligt”. Ord jag använder ofta.

erg b g ö H a Mathild

Parfym jag använder: Jag älskar väldigt lätta parfymer med doft av frukt eller blommor, därför har jag börjat gilla La Vie Est Belle L’Eclat från Lancôme.

& hennes favoriter

Influencern Mathilda Högberg kom ut som trans för sina 116 000 följare i januari. Själ vklart ville vi veta allt om den här restokiga göteborg arens favoriter!

TV-serie som fått mig hooked: Serien You är väldigt bra. Och så väntar jag spänt på nästa säsong av Santa Clarita Diet.

a g fle r a g ä r son ja j r t e t p a d a Kän hö r t t å k nan d e li f g r ng att ja å gå nge g n e . k höra r brunett lik: Fic är jag va n v re b o Nina D

Här bor jag om 10 år: Förhoppningsvis i en villa utanför Göteborg, eller en mysig stuga i Norges berg.

Oanad talang jag har: Jag kan sjunga med munnen stängd. Imponerande, visst?

Fiktiv HBTQ-favorit: Damian från Mean Girls. Hela den filmen är underbar. min första kärlek lärde mig: Jag har endast haft en enda riktig kärlek, och det är min nuvarande sambo. Han lärde mig hur mycket man kan älska en annan människa

Favoritlåt just nu: Kinda Crazy med Selena Gomez.

tre personer jag vill bjuda på middag: Zara Larsson, Linnea Claeson & Gigi Gorgeous. Jag tror att många roliga och viktiga samtalsämnen skulle komma upp!

realityserie jag skulle kunna vara med i: Extreme Home Makeover. Vet att den inte går längre, men vem vill inte få ett paradishem helt gratis!

r: eundr a on jag b s m r e so j -p e tj Q HB T ous, en r Gigi Gorge ra d n u e b g Ja . så sig själv vågar vara

Mitt bästa regnbågsminne: Det måste nog vara när jag berättade för min mamma att jag var trans, det kändes skönt att äntligen kunna sätta ord på alla mina känslor som jag hade haft under en så lång tid.


HISTORISKA TÅGRESOR!

Vildmarkståget, Stockholm –Kiruna: 25 – 29 augusti Höstångan, Kinnekullebanan: 10 – 11 oktober Spöktåg: Vecka 44 Ångtågsturer runt Ängelholm: 21– 22 november Pepparkakståg till Bockinvigningen: 29 november Tåg till Julmarknad på Jamtli: 4 och 6 december

Med reservation för ändringar, utsålda resor osv.

Tåghallen/rälsbuss, Gävle: Första helgen maj – sept. Västkustexpressen, Varberg: 16 – 17 maj Kakslottet och Mariefred: 7 juni Nostalgia Festival, Karlskrona – Ronneby: 27 juni Classic Car Week, Rättvik: 30 juli Tidernas tåg, Jamtli Historieland: 2 augusti

– EN DEL AV STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER


Cinderella – THE DANCING QUEEN The biggest Swedish gay/lesbian cruise ever

FRIDAY JUNE 5TH

Gaykryssning Viking Cinderella

495

prisex per person

Go gay på Östersjön

Säkra din plats på Viking Line.se/dancingqueen

Stolt Partner till QX GayGala 2020

Foto: @rickardunge.se_photography Rickard Unge

Gayigt, galet och helt underbart. Du missar väl inte sommarens höjdpunkt? När The Dancing Queen glider ut i skärgården 5/6 har vi satt skumpan på kylning och laddat upp med lyxiga skaldjursplatåer, fabulous shopping, heta artister, dragshow och singelmingel. 22 timmars ja till livet!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.