Εφημερίδα Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού Αριθμός Φύλλου 7

Page 1

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΕΦΕΔΡΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΣ 6ος 6 .. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΧΡΟΝΟΣ 7ος. .ΑΡ. ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΦΥΛΛΟΥ 7 2018 Διεύθυνση Διεύθυνση :: Οδός Οδός Αθηνάς Αθηνάς 15, 15, Χρυσαλινιώτισσα, Χρυσαλινιώτισσα, 1017 1017 Λευκωσία, Τ.Θ. Email: info@pyrovolitis.org.cy Email: info@pyrovolitis.org.cy . . Ιστοσελίδα: Ιστοσελίδα:

26841 1648 Λευκωσία Τηλ. Τηλ. && Φάξ: Φάξ: 22347474 22347474 www.pyrovolitis.org.cy www.pyrovolitis.org.cy


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 . ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Της Γνώσεως

2

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου Αγαπητοί αναγνώστες της εφημερίδας του Συνδέσμου μας. Με την συμπλήρωση φέτος 20 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου μας, οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα πίσω και με τη βοήθεια της μνήμης, να ξαναθυμηθούμε αυτά που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις ενέργειες και τις δραστηριότητες του Συνδέσμου μας. Να θυμηθούμε εκείνες τις πολλές καλές στιγμές που ζήσαμε, αλλά και τις λίγες κακές, που θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Να σταθούμε στην εκτίμηση που νοιώθουμε και ζούμε, όταν συναντούμε τις οικογένειες των Ηρώων μας αλλά και των συναδέλφων μας εφέδρων του Πυροβολικού, αυτών που πολέμησαν το μαύρο καλοκαίρι του 1974, αλλά και των άλλων που ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους το έζησαν δίπλα στα πυροβόλα και τα αντιαεροπορικά του Πυροβολικού μας. Να επιχειρήσουμε ένα απολογισμό και να κάνουμε μια αυτοκριτική, όχι για να εισπράξουμε επαίνους ή να απολογηθούμε, αλλά για να αποκομίσουμε διδάγματα και να γίνουμε καλύτεροι στα χρόνια που θα έρθουν. Ο κύριος σκοπός και

στόχος των ενεργειών και της δραστηριότητας του Συνδέσμου μας, όπως καθορίζεται άλλωστε και από το Καταστατικό του, είναι η Απελευθέρωση της Πατρίδας μας και σε αυτό το στόχο επικεντρώνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Η κατεχόμενη γη μας και οι τάφοι των Ηρώων μας στον Πενταδάκτυλο και την Μεσαορία αποτελούν φάρο και πυξίδα στον Αγώνα μας. Όλες οι ενέργειές μας και οι πράξεις αυτό το στόχο είχαν αρχή και αυτό τέλος. Όλες οι δραστηριότητες και ενέργειες μας αυτό το σκοπό εξυπηρετούσαν. Με το έργο που ο Σύνδεσμος μας επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί, κέρδισε την αναγνώριση της προσφοράς του από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της Πατρίδας μας και τον έχει καταστήσει σαν ένα από τους σημαντικότερους Συνδέσμους Εφέδρων της Πατρίδας μας. Υπόσχεσή μας ότι για αυτό το σκοπό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και δεν θα σταματήσουμε να πολεμούμε, μέχρι την πραγματική απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

Ίδρυση Συνδέσμου – Ιδρυτική Συνέλευση - Έγκριση Καταστατικού Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1998, από μια ομάδα εφέδρων πυροβολητών, οι οποίοι αγαπούσαν και ενδιαφέρονταν για το όπλο στο οποίο υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία και ήθελαν να προσφέρουν στην ανάδειξη της ιστορίας του, στην αναβάθμιση του, καθώς και στην παροχή κάθε βοήθειας στις μονάδες του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς. Κατά την πρώτη περίοδο ζωής του Συνδέσμου, τα ιδρυτικά μέλη συμπλήρωσαν όλες οι νομικές και άλλες διαδικασίες για την εγγραφή του Συνδέσμου σαν Σωματείον στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και την αναγνώρισή του από το Υπουργείο Άμυνας. Ταυτόχρονα άρχισε η εγγραφή μελών στο Σύνδεσμο, μέσα από τις παρουσιάσεις των εφέδρων στις μονάδες Πυροβολικού και σε συγκεντρώσεις σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Η εγγραφή των μελών συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς και ο αριθμός των μελών είχε ξεπεράσει τα 1000, τους πρώτους μήνες από την ίδρυση του Συνδέσμου. Στις 20 Μαρτίου 1999 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Συνέλευση του Συνδέσμου στο αμφιθέατρο της Ε.Τ.Υ.Κ. στη Λευκωσία, κατά την οποία εγκρίθηκε το καταστατικό του Συνδέσμου και εξελέγη τότε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Και οι έφεδροι του Πυροβολικού άρχισαν τότε δράση.

Πρώτες Ενέργειες - Δράσεις Παράλληλα με την εγγραφή νέων μελών και την οργάνωση του Συνδέσμου, τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος από το Διοικητικό Συμβούλιο, η καταγραφή της Ιστορίας του Πυροβολικού και η έρευνα για τη δημιουργία του Αρχείου των πεσόντων και αγνοουμένων του όπλου κατά τις επιχειρήσεις για την απόκρουση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974. Τραγική διαπίστωση και έκπληξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που είχαν ξεκινήσει την σχετική έρευνα, ήταν ότι στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς δεν υπήρχε το Αρχείο, όπως και καμιά άλλη σχετική πληροφορία που να αφορούσε τους ήρωες του όπλου μας. Η απόδοση τιμής προς τους ηρωικούς νεκρούς και αγνοούμενους μας είχε τεθεί τότε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου. Άρχισαν αμέσως οι πρώτες συναντήσεις με τις οικογένειες των Ηρώων μας και οι συγκεντρώσεις των συμπολεμιστών τους, καθώς και οι παρουσίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε τρισάγια και μνημόσυνα που πραγματοποιούνταν τότε και καταγράφονταν μαρτυρίες και πληροφορίες που αφορούσαν τους Ήρωες του Πυροβολικού. Ακολούθησαν επίσης πολλές επαφές με την Υπηρεσία Αγνοουμένων και την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών και εντοπίστηκαν τα ονόματα και σχετικές πληροφορίες για τον μεγαλύτερο αριθμό των πεσόντων και των αγνοουμένων του Πυροβολικού.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 .ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 2018

Ισχύς Δια Της Γνώσεως

33

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Ανέγερση μνημείων των Ηρώων του Πυροβολικού και τελετές αποκαλυπτηρίων ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ» ΣΤΗΝ ΑΘΑΛΑΣΣΑ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ 187 ΜΟΙΡΑΣ ΠΕΔΙΝΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τον εντοπισμό πληροφοριών για τον μεγαλύτερο αριθμό των Ηρώων μας, αποφασίστηκε αρχικά η ανέγερση του Μνημείου των Πεσόντων και Αγνοουμένων του Πυροβολικού. Έπειτα από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και με την μεγαλειώδη συνεισφορά των εφέδρων του Πυροβολικού, κατέστη δυνατή η ανέγερση ενός επιβλητικού Μνημείου στο «Στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα. Ημερομηνία ορόσημο για τον Σύνδεσμο αποτελεί η 5η Φεβρουαρίου 2005, ημέρα αποκαλυπτηρίων του Μνημείου από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Τάσσο Παπαδόπουλο. Στην συγκινητική και εξαιρετικά οργανωμένη τελετή αποκαλυπτηρίων παρέστησαν, ο τότε τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, Υπουργοί της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο πρέσβης της Ελλάδος, βουλευτές, δήμαρχοι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γεώργιος Αντωνακόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, άλλοι επίσημοι και όλοι οι συγγενείς των Ηρώων μας, από τη Ελλάδα και την Κύπρο, στους οποίους και επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος φιλοξένησε τους εξ Ελλάδος συγγενείς τις μέρες της τελετής. Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων και το προσκλητήριο πεσόντων ρίφθηκαν χαιρετιστήριες βολές από πυροβόλα, γεγονός που γινόταν για πρώτη φορά στη Κύπρο σε παρόμοια τελετή.

Ταυτόχρονα με την ανέγερση του Μνημείου των Ηρώων της 185 ΜΠΠ και της 184 ΠΠΠ, άρχισε και η ανέγερση του Μνημείου των Ηρώων της 187 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού στο χώρο του παλαιού «Στρατοπέδου Δημητράκη Χριστοδούλου» παρά το πάρκο Αθαλάσσας, όπου έδρευε η 187 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού μέχρι το καλοκαίρι του 1974. Στις εργασίες κατασκευής συμμετείχαν οι έφεδροι πολέμου της Μοίρας. Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου τέλεσε ο τότε Υπουργός Άμυνας κύριος Φοίβος Κλόκκαρης, στις 21 Ιουλίου 2006, στην παρουσία βουλευτών, συγγενών και συμπολεμιστών των Ηρώων της Μοίρας, καθώς και των τότε εξ Ελλάδος αξιωματικών της Μοίρας, Ταξίαρχων ε.α. κυρίων Αθανασάκη και Χρήστου. Το τρισάγιο τέλεσε ο φλογερός πατριώτης και φίλος του Συνδέσμου μας, μακαριστός τώρα, Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ 185 ΜΟΙΡΑΣ ΠΕΔΙΝΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ 184 ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑΣ ΠΕΔΙΝΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ

Το Φεβρουάριο του 2005 άρχισε η ανέγερση, σε συνεργασία με τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Μνημείου των Πεσόντων της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού στο χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον οποίο υπήρχε μέχρι τον Ιούλιο του 1974 το «Στρατόπεδο Ανδρέα Κάρυου», έδρα των δύο μονάδων του Πυροβολικού. Στις 22 Ιουλίου 2005, τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου από τον τότε Υπουργό Άμυνας κύριο Κυριάκο Μαυρονικόλα, στην παρουσία βουλευτών, συγγενών και συμπολεμιστών των Ηρώων των δύο μονάδων του Πυροβολικού. Το τρισάγιο τέλεσε ο τότε χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος. Ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κύριος Κώστας Δράκος.

Η μετακίνηση των Μονάδων και του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροβολικού από το «Στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα» και η εγκατάλειψη του μνημείου που ο Σύνδεσμος μας ανήγειρε εκεί, κατέστησε επιβαλλόμενη την ανάγκη της ανέγερσης ενός νέου μνημείου προς τιμήν των Ηρώων μας. Το νέο μνημείο κατασκευάστηκε με δαπάνες του Συνδέσμου, κατόπιν της ευγενούς παραχώρησης του χώρου από την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Ακόμα μια ημερομηνία ορόσημο, αποτελεί η 20 Ιουλίου 2015, όπου τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου των Ηρώων του Πυροβολικού, από τους Υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας κυρίους Χάρη Γεωργιάδη και Χριστόφορο Φωκαΐδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμανδρίτη Ιωάννη, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 . 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Προτομές των Ηρώων Διοικητών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας μας Η απόδοση τιμής στους δύο ηρωικούς Διοικητές, της 173 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Αντισυνταγματάρχη Εμμανουήλ Χατζηδάκη και της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Αντισυνταγματάρχη Στυλιανό Καλμπουρτζή, ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας στις αρχές του 2008. Έτσι, μετά από σχετική απόφαση, ανατέθηκε στο γλύπτη Γεώργιο Μαυρογένη η φιλοτέχνηση των προτομών των Ηρωικών Διοικητών, η παράδοση τους στην Εθνική Φρουρά αλλά και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τοποθέτησή τους στα στρατόπεδα που φέρουν τα ονόματα των Διοικητών στην Κύπρο και τη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής. Με την κατασκευή και παράδοση στο Σύνδεσμό μας των προτομών, αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των αποκαλυπτηρίων, οι οποίες συνδυάστηκαν και με τελετές απόδοσης της επιβαλλόμενης τιμής προς τους Ήρωες Διοικητές που έδωσαν την ζωή τους, ηρωικά μαχόμενοι, για την Ελευθερία της Πατρίδας μας. Στις 23 Ιουλίου 2009 τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Διοικητή της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, η οποία τοποθετήθηκε σε μνημείο στο στρατόπεδο που φέρει το όνομα του Ήρωα Διοικητή στο Δελίκηπο. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο τότε Υπουργός Άμυνας, μακαριστός σήμερα Κώστας Παπακώστας. Στις 4 Δεκεμβρίου 2010, ημέρα του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Διοικητή της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού Αντιστράτηγου Εμμανουήλ Χατζηδάκη, η οποία τοποθετήθηκε σε μνημείο στο στρατόπεδο που φέρει το όνομα του Ήρωα Διοικητή στην Αγία Βαρβάρα. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, τότε Υπουργός Υγείας κύριος Χρήστος Πατσαλίδης. Οι δύο προτομές που παραχωρήθηκαν επίσης από τον Σύνδεσμο μας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τοποθετήθηκαν σε μνημεία στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιστράτηγου Καλμπουρτζή, τελέστηκαν από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, σε μια εξαιρετικά συγκινητική τελετή στις 2 Απριλίου 2011, στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδος, καθώς και του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου μακαριστού Κώστα Παπακώστα και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη. Στα πλαίσια των εορτασμών της προστάτιδας του όπλου του Πυροβολικού από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τελέστηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 2011 από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κύριο Δημήτριο Αβρααμόπουλο, επίσης στη Σχολή Πυροβολικού, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Αντιστράτηγου Εμμανουήλ Χατζηδάκη. Τα έξοδα φιλοτέχνησης και κατασκευής των προτομών καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τον Σύνδεσμό μας.

44


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 .7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

58

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Μνημεία και άλλα της Ευχαριστίας και της Τιμής Του Νίκου Ορφανίδη – Έφεδρου Υπολοχαγού Πυροβολικού Σκέφτομαι τα διάσπαρτα στις Μονάδες μας παρεκκλήσια της Προστάτιδος του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας. Πόσο αυτά τα εκκλησάκια μέσα στις Μονάδες μας έσκεπαν άλλοτε και μας σκέπουν μέχρι σήμερα. Κι αρχίζω από τις δικές μου παλαιότατες μνήμες, από εκείνο το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας στο Μεγάλο Πεύκο, στη Σχολή Πυροβολικού, και το άλλο, στην άλλοτε 189 ΜΠΠ, στο αλλοτινό στρατόπεδο «Χρίστου Σαμάρα», που το συνάντησα χρόνια μετά. Δεν ξέρω πόσα εκκλησάκια στη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, μέσα στις μονάδες μας, μας συνοδεύουν. Πόσο μας ευλογούν και μας σκέπουν. Πάντοτε. Δεν είναι τυχαίο που σ’ όλες σχεδόν τις Μονάδες υπάρχουν και μας ευλογούν μικροί ναΐσκοι ευλάβειας και προσευχής. Ευτυχώς. Στέκομαι, σήμερα, όλως ιδιαιτέρως, στην μεγάλη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στον αλλοτινό τόπο της 187 ΜΠΠ, στο πάρκο τώρα Αθαλάσσης, ένα κατόρθωμα αγάπης και σεβασμού και ευλαβείας των Χριστιανών, που διέσωσε συγχρόνως το μικρό εκείνο εκκλησάκι της Μοίρας, όπου ψάλλαμε άλλοτε, στην 187 ΜΠΠ, εκεί κοντά στον Άγιο Γεώργιο Αθαλάσσης. Και δίπλα το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Μαζί με όλα αυτά και το σύμπλεγμα του Μνημείου Πεσόντων Πυροβολικού, που η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 2015. Σκέφτομαι, ακόμα, και τα μνημεία που μερίμνησαν και οικοδόμησαν, έτσι, εις δόξαν και τιμήν οι εναπομείναντες και διασωθέντες Πυροβολητές, για όλους εκείνους, που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας και έπεσαν μαχόμενοι ηρωικώς. Ή αγνοούνται, έτσι όπως χάθηκαν στα πεδία των μαχών. Μνημεία, λοιπόν, τιμής. Σκέφτομαι την ηρωική δράση και την τύχη των μονάδων, τη Μοίρα που χάθηκε στον Πενταδάκτυλο, και την πυροβολαρχία που χάθηκε κι εκείνη, με τη δεύτερη εισβολή και την προέλαση των Τούρκων στον κάμπο της Μεσαορίας. Γιατί, «άθλα γαρ οις κείται αρετής μέγιστα, τοίς δε και άνδρες άριστοι πολιτεύουσιν», μας υποδεικνύει ο Θουκυδίδης. «Γιατί, όπου έχουν θεσμοθετηθεί τα πιο μεγάλα βραβεία ανδρείας, εκεί ζουν ως πολίτες άντρες με τη μεγαλύτερη αρετή.» Το μνημείο παραπέμπει στη μνήμη, που γεμίζει πολλές φορές τη ζωή μας και μας ακολουθεί με τη σημειολογία του και όσα ιστορικώς αποδεσμεύει. Ως παράδειγμα. Έτσι ήταν πρώτα η ανέγερση Μνημείου στο «Στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα, ένα τόπο που πέρασα άλλοτε, όχι μόνο τη στρατιωτική μου υπηρεσία,

αλλά και βίωσα προσωπικά συγκλονιστικώς ένα μέρος της εμπειρίας της εισβολής. Στην 189 ΜΠΠ. Εκεί που κάποτε πολλοί από μας υπηρετήσαμε, αλλά και εκπαιδευτήκαμε. Και παρελαύναμε. Υπερηφάνως. Και δεχτήκαμε τα πυρά και τις βόμβες των αεροπλάνων. Και ζήσαμε αυτά που ζήσαμε. Σκέφτομαι εκείνο το Μνημείο των ηρώων της 187 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, στο χώρο του παλαιού «Στρατοπέδου Δημητράκη Χριστοδούλου», δίπλα στο πάρκο της Αθαλάσσας, όπου έδρευε άλλοτε η 187 ΜΠΠ, μέχρι το καλοκαίρι του 1974. Κρατάω μέχρι σήμερα στη μνήμη το δρόμο που οδηγούσε στην 187 ΜΠΠ, το διοικητήριο, το μικρό τότε εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, το γήπεδο της ορκωμοσίας όλων ημών, των τότε νεοσυλλέκτων, στα πρώτα εκείνα χρόνια. Ήμαστε στο 1967. Κι εκείνο το Μνημείο των πεσόντων της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού, στο χώρο, που, μέχρι τον Ιούλιο του 1974, ήταν το «Στρατόπεδο Ανδρέα Κάρυου», έδρα των δύο μονάδων του Πυροβολικού. Ήταν ένας τόπος μαρτυρικός, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα θυμάμαι να καπνίζουν και να καίγονται, εκεί στο δρόμο, έξω από την πύλη, στη στροφή, πριν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, και τους πρώτους νεκρούς. Τους ήρωες και μάρτυρες των δύο μονάδων. Ανάμεσά τους, σκέφτομαι, κι ο παλιός συμφοιτητής μου, από την Ιστιαία Ευβοίας Γιώργος Προδρομίδης. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει, καθώς το τοπίο εξέλιπε, με δεσπόζοντα πια τα κτήρια και τα οικοδομήματα των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μνημεία, λοιπόν και ενθυμήματα άλλων καιρών. Άθλα και βραβεία αρετής. Και ιερά. Και εκκλησάκια και παρεκκλήσια. Κι η Αγία Βαρβάρα να παραστέκει κι η Παναγία μας να μας σκέπει. Σκέφτομαι και εκείνες τις τελετές επίδοσης μεταλλίων τιμής στους πολεμιστές των μονάδων του Πυροβολικού, κάθε χρόνο. Σ’ αυτούς που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις υπερασπιζόμενοι τη φλεγόμενη πατρίδα το καλοκαίρι του 1974. Μια σειρά ιδιαίτερα συγκινητικών έως συγκλονιστικών εκδηλώσεων, που κάλυψε όλες τις μονάδες Πυροβολικού. Έτσι, εις ανάμνησιν. Ματαιότητες θα πουν ίσως οι πολλοί. Όμως, αυτά κουβαλούμε κι αυτά θα πάρουμε μαζί μας, φεύγοντας, σκέφτομαι. Με όσα αγαπήσαμε και υπερασπιστήκαμε. Μ’αυτά που επωδύνως ζήσαμε. Με τον έρωτα της πατρίδας μας θα φύγουμε. Αυτά.

Παρεκκλήσιο Παναγίας Ελευθερώτριας Το παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελευθερώτριας αποτελεί μια ακόμα προσφορά του Συνδέσμου μας προς τη δοκιμαζόμενη πατρίδα. Είναι μέρος του συγκροτήματος του Μνημείου των Ηρώων του Πυροβολικού, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κυρηνείας στην Αγλαντζιά. Μετά τη συμπλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, άρχισε ο εξοπλισμός του παρεκκλησίου τα έξοδα του οποίου κάλυψε ο Σύνδεσμός μας. Στο εικονοστάσιο του ναΐσκου, τοποθετήθηκαν εικόνες που προσέφεραν έφεδροι πυροβολητές και φίλοι του Συνδέσμου μας. Πάνω από την κύρια είσοδο του παρεκκλησίου εξωτερικά, τοποθετήθηκε το ψηφιδωτό που απεικονίζει την Παναγία Ελευθερώτρια. Μέσα στο ιερό του παρεκκλησίου πάνω στον ανατολικό τοίχο και το ημιθόλιο, υπάρχει η αγιογραφία της Πλατυτέρας των Ουρανών και πάνω από την είσοδο του παρεκκλησίου, εσωτερικά, έχει αγιογραφηθεί η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο κέντρο του ναΐσκου βρίσκεται η αγιογραφία του Παντοκράτορος Χριστού. Τον Παντοκράτορα πλαισιώνουν οι τέσ-

σερεις Ευαγγελιστές. Στο τόξο που βρίσκεται στον ανατολικό τοίχο έχει αγιογραφηθεί η Αγία Τριάδα και στο κεντρικό ανατολικό μέρος της οροφής βρίσκεται η αγιογραφία με τη Ανάληψη του Κυρίου, που πρόσφεραν οι οικογένειες των Ηρώων του Πυροβολικού. Στο κεντρικό δυτικό μέρος της οροφής υπάρχει η αγιογραφία της Μεταμόρφωσης και της Βάπτισης του Σωτήρος Χριστού. Στον βόρειο τοίχο έχουν αγιογραφηθεί οι νεοφανείς Άγιοι Παΐσιος, Πορφύριος, και Γεώργιος Καρσλίδης και στον νότιο τοίχο ο Απόστολος Ανδρέας και ο Απόστολος Βαρνάβας, ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου. Στον περίβολο του ναΐσκου, στο νοτιοανατολικό του όριο, έχει κατασκευαστεί ξύλινο καμπαναριό, στο οποίο έχει τοποθετηθεί η καμπάνα που δώρισε η ΕΛ.ΔΥ.Κ. το 1965, στην 187 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού και το στρατόπεδο «Δημητράκη Χριστοδούλου», έδρα της Μοίρας. Το παρεκκλήσιο αποτελεί ιερό προσκύνημα για όλους τους Πυροβολητές, καθώς και τους φοιτητές του γειτνιάζοντος Πανεπιστημίου Κύπρου.


ΦΥΛΛΟΥ 2018 ΑΡ. ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Της Γνώσεως ΙσχύςΔια Δια Της Γνώσεως

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Οίκημα Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού

Τον Οκτώβριο του 2006, ο Σύνδεσμός μας απέκτησε το οίκημα του στην περιοχή Χρυσαλινιώτισσας στη Λευκωσία, όπου και στεγάζονται από τότε τα κεντρικά γραφεία του Συνδέσμου, καθώς και το Μουσείο με πολεμικά κειμήλια τα οποία ο Σύνδεσμος έχει συλλέξει, όπως και μια μόνιμη έκθεση ιστορικών φωτογραφιών. Στο χώρο του οικήματος πραγματοποιείται ένα μεγάλο μέρος από τις δραστηριότητες του Συνδέσμου μας, όπως εκδηλώσεις απόδοσης τιμών, ενδοσωματειακοί εορτασμοί, διαλέξεις για διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, ενημερώσεις για την πορεία των ερευνών για την ανεύρεση των αγνοουμένων μας, εκθέσεις φωτογραφιών, αιμοδοσίες, συνεστιάσεις και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, καθώς και οι εκδηλώσεις αποχαιρετισμού του χρόνου και κοπής της βασιλόπιττας. Εξαιρετικής σημασίας ήταν οι τελετές ανακήρυξης επίτιμων μελών του Συνδέσμου μας, των αγνοουμένων Αντιστράτηγων Στυλιανού Καλμπουρτζή, Διοικητή της Ηρωικής 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και του Αντιστράτηγου Παύλου Κουρούπη, Διοικητή του Ηρωικού 251 Τάγματος Πεζικού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2007 και το Σεπτέμβριο του 2008 αντίστοιχα. Κατά τους ενδοσωματειακούς εορτασμούς της εορτής της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού το 2007, ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη του Συνδέσμου μας οι διατελέσαντες Διοικητές Πυροβολικού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγοι κύριοι Πέτρος Χατζηαντωνίου και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και κατά τον αντίστοιχο εορτασμό του 2008 ο διατελέσας Διοικητής Πυροβολικού ΓΕΕΦ Υποστράτηγος κύριος Ανδρέας Τσίγκης. Κατά τον εορτασμό του 2009, τιμήθηκαν από τον Σύνδεσμό μας όλοι οι μέχρι τότε αποστρατευθέντες αξιωματικοί του Πυροβολικού. Σε τελετή που έγινε στο οίκημα του Συνδέσμου μας τον Μάιο του 2013, τιμήθηκε ο Αγωνιστής Βάσος Λυσσαρίδης. Στο οίκημα μας επίσης τιμήθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 2013, ο φίλος του Συνδέσμου μας και γνωστός δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, και στις 4 Δεκεμβρίου 2014, ο Υπουργός Οικονομικών, έφεδρος λοχίας Πυροβολικού κύριος Χάρης Γεωργιάδης. Και οι δύο τελετές πραγματοποιήθηκαν κατά τους εορτασμούς για την προστάτιδα του όπλου μας Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα. Επίσης ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, την 4η Δεκεμβρίου 2016, το Διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου μας, στα πλαίσια μιας σεμνής τελετής, ανακήρυξε σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου μας τον πρώτο Πρόεδρο του και για 17 χρόνια Πρόεδρο κύριο Κώστα Δράκο. Πολύ σημαντικές επίσης είναι οι τελετές επίδοσης μεταλλίων τιμής στους πολεμιστές των μονάδων πυροβολικού που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις απόκρουσης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974. Οι τελετές πραγματοποιούνται στο οίκημα μας, κυρίως κατά τους ενδοσωματειακούς εορτασμούς για την προστάτιδα του όπλου μας Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα και στους πυροβολητές των θρυλικών μονάδων του πυροβολικού, που τίμησαν τον όρκο τους προς την πατρίδα τις δύσκολες εκείνες ώρες του μαύρου καλοκαιριού του 1974, επιδίδονται τιμητικά μετάλλια και διπλώματα, κάτι που το επίσημο κράτος, δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

65


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

77

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ «Το βουνό της Σιωπής» Ορόσημο αποτελεί για τον Σύνδεσμο μας η παραγωγή της επικής ταινίας «Το βουνό της Σιωπής» με θέμα την ηρωική και ταυτόχρονα τραγική 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, και την πορεία των πυροβολητών της Μοίρας προς την Δόξα και την Αθανασία, με κορύφωση την επική μάχη-ενέδρα της 23ης Ιουλίου 1974. Το κόστος παραγωγής της ταινίας είχε καλυφτεί τότε από τον Σύνδεσμο μας και τα δικαιώματα προβολής της έχουν παραχωρηθεί στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το οποίο προβάλλει τη ταινία κατά τις μαύρες επετείους της Τουρκικής Εισβολής του 1974. Την δημοσιογραφική έρευνα, τη συγγραφή των κειμένων και τη σκηνοθεσία της ταινίας, ανέλαβε η δημοσιογράφος Αίμιλη Μιχαήλ. Την μουσική επιμέλεια είχε ο γνωστός μουσικός παραγωγός Ανδρέας Γιωργαλλής και τη διεύθυνση φωτογραφίας και την κινηματογράφηση έκανε ο Πανίκος Δημητρίου. Την αφήγηση έκανε ο Δημήτρης Φυριός. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας στο χώρο της τραγικής μάχης, το συνεργείο και οι πολεμιστές της Μοίρας που βρίσκονταν στο χώρο, ανακάλυπταν συνεχώς νέα στοιχεία που αφορούσαν τη μάχη, τους χώρους από τους οποίους βλήθηκε η φάλαγγα της Μοίρας, τα σημεία που βρίσκονταν τα πρώτα οχήματα που κτυπήθηκαν, καθώς και τους χώρους και την πορεία που ακολούθησαν όσοι διέφυγαν από το θανάσιμο κλοιό των τούρκων πεζοναυτών. Η εξιστόρηση του τραγικού τριώρου που έζησαν μπροστά στην κάμερα, έκανε τους πολεμιστές που βρέθηκαν στο χώρο να λυγίσουν και τους συντελεστές της παραγωγής να δακρύσουν μπροστά στο δράμα που επαναλαμβανόταν 35 χρόνια μετά. Στη διάρκεια των γυρισμάτων, κατά τις επισκέψεις στο χώρο ενέδρας στη Διάβαση Μπέλλα-Πάις, άρχισε και μια μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων του Συνδέσμου μας που βρίσκονταν στο χώρο, για συλλογή πληροφοριών και εντοπισμό των ομαδικών τάφων των αγνοούμενων μαχητών της Μοίρας. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, το συνεργείο κινηματογράφησης και οι μάρτυρες, βρέθηκαν μπροστά στο κίνδυνο σύλληψης από τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά διέφυγαν την σύλληψη χάρη στη ψυχραιμία που επέδειξαν οι συντελεστές της παραγωγής. Η ταινία αποτελεί απόδοση φόρου τιμής από το Σύνδεσμο μας προς τους ηρωικούς νεκρούς και αγνοούμενους της τραγικής 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού.

τους όλμους δίχως ποτέ ένα «μπράβο», δεν γυρεύουν διθυράμβους ποιητών, ούτε και μνημεία στις εισόδους των στρατοπέδων. Δεν γύρεψαν χρήματα ούτε και τα χατίρια της απούσας Πολιτείας. Ζήτησαν κάπου ανάμεσα στις γραμμές που δεν γράφτηκαν, στις ιστορίες που δεν λέχθηκαν, την αλήθεια που δεν είναι μπορετό ποτέ κανείς να τους ξεκαθαρίσει, μια χαραμάδα για να στριμωχθεί η θυσία τους και των συμπολεμιστών τους. Έτσι για να την μάθουν κάποτε οι γενιές που θα’ρθουν. Να’ ναι για το αύριο ένα σημάδι για να αποφύγουν οι επόμενοι καινούργιες προδοσίες».

«Οι νεκροί έχουν τις δάφνες, οι Αγνοούμενοι τα «που» και τα «γιατί» στα πικραμένα χείλη των αγαπημένων τους. Οι τραυματίες κι οι αιχμάλωτοι τις ουλές και τα εγκαύματα. Όλοι αυτοί που διάβηκαν ζωντανοί ανάμεσα στα λιωμένα σίδερα και τις σφαίρες, που άκουσαν να σφυρίζουν βασανιστικά περνώντας

Ωδή στον χαμένο πυροβολητή Η σ ύ ν θ ε σ η «Ωδή σ το ν Χαμ έ νο Πυροβολητή» εν ός πέν θιμου εμ β α τ η ρί ο υ αφ ι ε ρ ω μ έ νο υ σ το υ ς Ήρωες του Πυροβολικού μα ς, α π ο τ ελε ί ε πί σης μ ι α σημ α ντική ενέργεια του Σ υ νδέσ μ ο υ μα ς. Το πέ ν θιμ ο αυτό ε μβατήρ ιο έχει ακουσ τεί για π ρώ τ η φ ο ρ ά δημ ό σ ια σ το Τρ ισ άγιο που ο Σ ύν δεσ μος διο ργ ά ν ωσ ε το 20 1 3, σ το « Στρ α τόπεδο Χρήσ του Σ αμάρα». Έ κ τ ο τ ε α ν α κ ρ ο ύε ται σε κ άθε εκδήλωσ η τιμής προς του ς Ή ρωέ ς μα ς . Τ η σύν θε ση κ αι ε νορχήσ τρωσ η του εμβατη ρίο υ α ν έλ α β ε , κ ατά παρ αγ γ ε λί α του Σ υ νδέσ μου μας , ο σ υ νθ έτ η ς κ α ι μ ο υσο υρ γ ό ς Ανδρ έ ας Ανδρέου .


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Εντοπισμός ομαδικών τάφων των αγνοουμένων της Ηρωικής 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση προκάλεσε στα μέλη του Συνδέσμου μας η ευόδωση της μεγάλης προσπάθειας μας, για τον εντοπισμό των ομαδικών τάφων των αγνοούμενων πολεμιστών της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού στη Διάβαση του Μπέλλα-Παϊς. Η προσπάθεια ξεκίνησε με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων της ντροπής, την άνοιξη του 2003, και την ελεγχόμενη διέλευση προς την κατεχόμενη γη μας. Τότε ακριβώς ήταν που άρχισαν και οι προσπάθειες εντοπισμού της περιοχής, όπου η τραγική Μοίρα έπεσε στην ύπουλη ενέδρα των άνανδρων τούρκων πεζοναυτών, την 23 Ιουλίου 1974, σε χρόνο ανακωχής. Ο εντοπισμός της περιοχής δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, λόγω των αμέτρητων τεμαχίων μετάλλου που ήταν διάσπαρτα στο χώρο της ενέδρας. Ακολούθως η προσπάθεια επικεντρώθηκε στον εντοπισμό πιθανών σημείων ταφής των μέχρι τότε αγνοουμένων της Μοίρας. Πιθανά σημεία ταφής ήταν πηγάδια, ασβεστοκάμινα, αλλά και σημεία που είχαν εμφανή σημάδια αλλοίωσης ή αλλαγής στο χαρακτήρα του εδάφους. Ταυτόχρονα άρχισε και η μελέτη αριθμού καταθέσεων ατόμων που βρέθηκαν στην περιοχή, μικρό χρονικό διάστημα μετά την επική μάχη. Τα έργο του εντοπισμού πιθανών σημείων ήταν αρκετά δύσκολο, λόγω της δενδροφύτευσης που είχε γίνει στην περιοχή κάποια χρόνια μετά. Έγινε τότε προσπάθεια εντοπισμού αλλοιώσεων του εδάφους, με τον εντοπισμό αεροφωτογραφιών καθώς κτηματολογικών χαρτών των χρόνων πριν από το 1974. Μελετήθηκαν επίσης σύγχρονες δορυφορικές φωτογραφίες, έγινε επί τόπου φωτογράφιση της περιοχής και μελέτη από ειδικούς που ο Σύνδεσμος επιστράτευσε. ‘Όλα τα στοιχεία για πιθανά σημεία ταφής που είχαν συγκεντρωθεί, παραδόθηκαν υπό μορφή μελέτης, με χάρτες με συντεταγμένες και φωτογραφίες (και δορυφορικές), τον Δεκέμβριο του 2009 στον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μακαριστό Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος προώθησε τη μελέτη στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για διερεύνηση. Μια δεύτερη συμπληρωματική μελέτη παραδόθηκε στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Δημήτρη Χριστόφια τον Νοέμβριο του 2009. Με βάση τις πληροφορίες που ο Σύνδεσμος παρέδωσε και μετά από μεγάλες πιέσεις προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, με τη συμμετοχή και των μελών των οικογενειών των Αγνοουμένων μας, άρχισαν με πολλά εμπόδια τον Ιούνιο του 2010, οι έρευνες και εκσκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Είχε προηγηθεί μικρής κλίμακας εκσκαφή σε ασβεστοκάμινο, το οποίο ο Σύνδεσμος μας επίσης είχε υποδείξει σαν πιθανό χώρο ταφής, όπου εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερεις Ήρωες που είχαν βρεθεί στην περιοχή, 1-2 ημέρες μετά την επική μάχη. Τα θετικά αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, και η συγκίνηση και η ικανοποίηση των ανθρώπων που εργάστηκαν για την επιτυχία αυτού του θεάρεστου σκοπού ήταν μεγάλη. Ο εντοπισμός ενός μεγάλου αριθμού λειψάνων των αγνοουμένων μαχητών της Ηρωικής Μοίρας ήταν ήδη γεγονός. Οι πληροφορίες που ο Σύνδεσμος παρέδωσε, ήταν σε μεγάλο βαθμό ακριβείς. Ένα μεγάλο μέρος των οστών 25 αγνοουμένων μας ανευρέθηκε, ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε στους συγγενείς των Ηρώων μας, δίδοντας έτσι ένα τέλος στην αγωνία που τους βασάνιζε για 40 σχεδόν χρόνια. Με την τέλεση των κηδειών των Ηρωικών μαχητών, είχε γραφτεί ο τραγικός επίλογος της ηρωικής τους πορείας και οι Ήρωες μας πέρασαν τότε στην Αθανασία.

89


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

911

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Τρισάγια υπερ Ανάπαυσης των ψυχών των πεσόντων και Δεήσεις για την ανεύρεση των αγνοουμένων Πυροβολητών Πρώτο μέλημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, ήταν η τέλεση τρισάγιων στη μνήμη των Ηρωικών νεκρών μας και δεήσεων για την ανεύρεση και απελευθέρωση των Αγνοουμένων μας, με ταυτόχρονη απόδοση της αρμόζουσας τιμής προς τους Ήρωές μας. Τα πρώτα χρόνια, μέχρι την ανέγερση του πρώτου Μνημείου των Ηρώων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου τελούσε τα μνημόσυνα για τους Ήρωές μας, στους ιερούς ναούς της περιοχής Αθαλάσσας, τον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Βαρβάρα, καθώς και σε ναούς σε άλλες πόλεις και χωριά της Κύπρου, στην παρουσία των συγγενών των Ηρώων και των συμπολεμιστών τους. Το πρώτο μνημόσυνο στο χώρο του νέο-ανεγερθέντος τότε μνημείου, στο στρατόπεδο «Χρίστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα, πριν από την τέλεση των αποκαλυπτηρίων του, τελέστηκε την 21η Ιουλίου 2004, με τη συμμετοχή στελεχών και εφέδρων του Πυροβολικού, ελλαδιτών πολεμιστών του 1974 και όλων των μελών του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας. Μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στο στρατόπεδο «Χρίστου Σαμάρα», και μέχρι το 2013, τα μνημόσυνα ετελούντο κάθε χρόνο στον ίδιο χώρο, στα πλαίσια πολύ οργανωμένων τελετών, στις οποίες παρευρίσκονταν οι εκάστοτε Υπουργοί Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Το παρόν τους έδιναν ανελλιπώς και οι οικογένειες των Ηρώων του Πυροβολικού μας, καθώς και οι συμπολεμιστές τους. Από το 2014 και μετά, τα μνημόσυνα τελούνται στο νέο Μνημείο των Ηρώων του Πυροβολικού, στη Λεωφόρο Κυρηνείας, και σε αυτό παρευρίσκονται κάθε χρόνο, ο εκάστοτε Υπουργός Άμυνας και εκπρόσωποι της πολιτείας, της εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων. Με την παρουσία των οικογενειών των Ηρώων μας, που έχει γίνει πλέον καθολική, καθώς και την παρουσία του κόσμου που τιμά τη θυσία των Ηρώων μας, δημιουργείται κάθε χρόνο την ημέρα εκείνη, στο χώρο του Μνημείου το αδιαχώρητο. Από το 2014 και μετά, έχει καθιερωθεί η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων μας από την κάθε οικογένεια χωριστά, γεγονός που προκαλεί ρίγη συγκινήσεως σε όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς και το προσκύνημα και το άναμμα κεριών στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελευθερώτριας.

Άλλες Εκδηλώσεις και Δραστηριότητες του Συνδέσμου Στα 20 χρόνια ζωής του ο Σύνδεσμος οργάνωσε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και είχε σωρεία δραστηριοτήτων. Οργανώθηκαν εκθέσεις ιστορικών και επετειακών φωτογραφιών, με πρώτη τη φωτογραφική έκθεση για την Ιστορία του Πυροβολικού, που πραγματοποιήθηκε κατά τους εορτασμούς για την προστάτιδα του όπλου μας Αγία Βαρβάρα, την 4η Δεκεμβρίου 2004, στο «Στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα. Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις, τόσο εντός των στρατοπέδων του Πυροβολικού, όσο και στο οίκημα του Συνδέσμου μας, όπου υπάρχει μόνιμη έκθεση ιστορικών φωτογραφιών. Από το 2006 και μετά, ο Σύνδεσμος μας οργάνωσε αριθμό αγώνων δρόμου με τον πρώτο αγώνα να πραγματοποιείται στην περιοχή της Αθαλάσσας. Στον «Αγώνα Δρόμου Μνήμης και Τιμής των Ηρώων του Πυροβολικού», όπως ονομάστηκε, συμμετείχαν έφεδροι πυροβολητές καθώς και στελέχη και κληρωτοί από όλες τις μονάδες του Πυροβολικού. Ο αγώνας αυτός καθιερώθηκε και διεξαγόταν τα χρόνια που ακολούθησαν. Ο Σύνδεσμος στα 20 χρόνια της λειτουργίας του, κατέστη αρωγός στις ανάγκες των Μοιρών του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς. Παραχωρήθηκαν διάφορες συσκευές γραφείου, συσκευές, κλιματισμού, έπιπλα, τηλεοράσεις καθώς και οικονομική βοήθεια για τη κάλυψη των εξόδων για τη κατασκευή έργων εντός των στρατοπέδων. Παραχωρήθηκε επίσης μία συσκευή απινίδωσης για τις ανάγκες του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού στην Αθαλάσσα. Ο Σύνδεσμος παραχώρησε επίσης οικονομική βοήθεια σε δυσπραγούντες πυροβολητές και σε μέλη των οικογενειών των Ηρώων μας που είχαν ανάγκη είτε λόγω προβλημάτων υγείας είτε για άλλους λόγους. Το Διοικητικό Συμβούλιο μας, έχει επίσης καθιερώσει τα τελευταία δώδεκα χρόνια, τον εορτασμό της υποδοχής του νέου χρόνου και την κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας. Εκεί στην αποκομμένη και αδιέξοδη από το οδόφραγμα της κατοχής οδό Αθηνάς στη Χρυσαλινιώτισα, οι έφεδροι Πυροβολητές υποδέχονται το νέο χρόνο, κόβουν την βασιλόπιτα τους, ψήνουν σούβλες και άλλους μεζέδες και τσουγκρίζουν τα ποτήρια με το κρασί και

την ζιβανία. Στο οίκημα του Συνδέσμου μας στην Λευκωσία πραγματοποιείται επίσης κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, η αιμοδοσία του Συνδέσμου μας, με σύνθημα «ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ». Στο οίκημα του Συνδέσμου μας οργανώνονται επίσης τακτικά, ομιλίες και διαλέξεις που ενδιαφέρουν το σύνολο των εφέδρων του Πυροβολικού.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Χοροεσπερίδες Για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του, ο Σύνδεσμός μας οργανώνει κάθε χρόνο την Παγκύπρια χοροεσπερίδα του, στην οποία προσκαλούνται και παρίστανται, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι καθώς και αριθμός αποστράτων και εν ενεργεία αξιωματικών. Οι έφεδροι πυροβολητές έχοντας ¨τα πυροβόλα τους δεσμευμένα και τα όπλα τους παρά πόδα¨, διασκεδάζουν, συσφίγγοντας τις φιλικές τους σχέσεις και ενισχύοντας ταυτόχρονα το έργο του Συνδέσμου μας. Οι μέχρι τώρα Χοροεσπερίδες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εφέδρων πυροβολητών και φίλων του Συνδέσμου μας. Τις Χοροεσπερίδες που ο Σύνδεσμος μας οργάνωσε, κόσμησαν με την συμμετοχή και την παρουσία τους, ο γνωστός Ελλαδίτης καλλιτέχνης Σταμάτης Κόκοτας, η Κυπρία τραγουδίστρια Κωνσταντίνα, η επίσης Κυπρία τραγουδίστρια Εύη Καπάταη, ο Ελλαδίτης τραγουδιστής Στέλιος Διονυσίου, και τα κυπριακά συγκροτήματα της Νάσιας Τραχωνίτου και του Τάκη Πισία. Οι πρώτες χοροεσπερίδες πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Hilton Park, ενώ τα τελευταία χρόνια στην αίθουσα Royal Hall στην Λευκωσία.

Διαγωνισμοί Πιλόττας

Εξαιρετική επιτυχία έχουν οι διαγωνισμοί Πιλόττας, που διοργανώνονται κατά καιρούς στο οίκημα του Συνδέσμου μας. Μεγάλος αριθμός εφέδρων πυροβολητών και φίλων του Συνδέσμου μας, λαμβάνουν μέρος και οι αναμετρήσεις είναι πραγματικά αμφίρροπες και εξαιρετικά διασκεδαστικές. Στους νικητές καθώς και τους φιναλίστς των Διαγωνισμών, απονέμονται βαρύτιμα έπαθλα, τα οποία προσφέρει ο Σύνδεσμός μας. Κατά τη διάρκεια των παιγνιδιών οι διαγωνιζόμενοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους υπέροχους μεζέδες και τα ποτά που προσφέρει ο Σύνδεσμός μας.

106


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 .7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

1110

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Παρουσίαση βιβλίου «ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΙΡΑΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ 189 ΜΟΙΡΑ ΠΕΔΙΝΟΥ Π ΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ» του Έφεδρου Υπολοχαγού Νίκου Ορφανίδη Π ρ αγ μ ατοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, η παρουσίαση του βιβλίου του έφεδρου υπολοχαγού πυροβολικού κυρίου Νίκου Ορφανίδη και έκδοση του Συνδέσμου μας, «Αναφορά Μοίρας – για την 189 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού». Μετά από μια σύντομη εισαγωγική ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου μας κυρίου Σταύρου Ανδρέου, o τότε λοχαγός της Μοίρας στρατηγός ε.α. Δημήτριος Κατσαφούρος, έδωσε τη δική του μαρτυρία, για όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές που η μονάδα πέρασε το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος. Στη δική του παρουσίαση του βιβλίου ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα καθηγητής κ. Γεώργιος Γιωργής, περιέγραψε ενδελεχώς το κλίμα εκείνης της

εποχής, καθώς και τη δυσκολία του αγώνα των πολεμιστών της Μοίρας, οι οποίοι παρόλο που είχαν να αντιμετωπίσουν υπέρτερες δυνάμεις, βγήκαν νικητές από την άνιση μάχη. O συγγραφέας έφεδρος υπολοχαγός πυροβολικού κύριος Νίκος Ορφανίδης, στάθηκε με ευλάβεια σε εκείνες τις δύσκολες ώρες του πολέμου και περιέγραψε την άψογη αγωνιστική παρουσία της 189 Μ.Π.Π. στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, από το οποίο υποστήριζε με καταιγιστικά πυρά την ΕΛΔΥΚ κατά την επίθεσή της στο Κιόνελι και την περιοχή Μιας Μηλιάς και Αλάμπρας. Η αποτελεσματικότητα των εύστοχων κεραυνών της με τα ρωσικά πυροβόλα 100 χιλιοστών και η εκπλήρωση της αποστολής που της είχε ανατεθεί, απέδειξε περίτρανα ότι οι πυροβολητές της μονάδας στάθηκαν άξιοι συνεχιστές της Ελληνικής ιστορίας. Tην παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν οι πρώην Υπουργοί κυρία Κλαίρη Αγγελίδου και κύριος Φοίβος Κλόκκαρης, απόστρατοι αξιωματικοί, μεγάλος αριθμός εφέδρων του Πυροβολικού και άλλοι φίλοι του Συνδέσμου μας.

Παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου «Η Κύπρος στο Στόχαστρο. Γιατί θέλουν μια Κύπρο χωρίς Έλληνες » Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ινφογνώμων, η παρουσίαση του βιβλίου του Ελλαδίτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου «Η Κύπρος στο Στόχαστρο. Γιατί θέλουν μια Κύπρο χωρίς Έλληνες» (με πρόλογο του Μίκη Θεοδωράκη και του Θέμου Στοφορόπουλου). Στο βιβλίο του «Η Κύπρος στο Στόχαστρο. Γιατί θέλουν μια Κύπρο χωρίς ‘Έλληνες», ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος αναλύει, με αφορμή την πρόσφατη και παράνομη Διάσκεψη της Γενεύης, το “κρυμμένο” αποικιακό πρόβλημα πίσω από την ελληνοτουρκική διένεξη και τους λόγους που επανέρχονται διαρκώς εξωφρενικά σχέδια “λύσης του Κυπριακού”. Καταδεικνύει πως η Γενεύη δεν ήταν παρά η τέταρτη μείζων προσπάθεια κατάλυσης του κυπριακού κράτους. Αυτή, υποστηρίζει ο συγγραφέας, είναι η “εξίσωση επιβίωσης” των Ελλήνων στην Κύπρο. Χωρίς

αυτά δεν έχουν μέλλον στο νησί τους. Στο βιβλίο εξετάζεται αναλυτικά το παράνομο και παράλογο της Πενταμερούς, η παραπλανητική ρητορεία περί αποχώρησης στρατευμάτων και κατάργησης εγγυήσεων και οι καταστροφικές συνέπειες τυχόν αποδοχής των ελληνικών προτάσεων. Ο συγγραφέας συσχετίζει το Σχέδιο Ανάν με τα Μνημόνια και τις Δανειακές, εντάσσοντας το Κυπριακό στην εν εξελίξει, γενικότερη επιχείρηση αποδόμησης του Ελληνισμού. Εξετάζει επίσης τη στρατηγική σημασία του νησιού και το πώς η προσπάθεια “λύσης του Κυπριακού” συνδέεται με την προετοιμασία νέου μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή και την νεοφιλελεύθερη πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Για το βιβλίο μίλησαν, ο συγγραφέας και οι κ.κ. Σάββας Καλεντερίδης, Εκδότης, Έλενα Λυμπουρή-Κοζάκου, Oργανωτική Γραμματέας Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών και Άντης Λοΐζου, Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Δρ. Άρης Πετάσης, ειδικός σε θέματα στρατηγικής. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μικαέλλα Λοΐζου. Χαιρετισμό εκ μέρους του Συνδέσμου μας έκανε ο επίτιμος πρόεδρος Κώστας Δράκος. Tην παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός εφέδρων του Πυροβολικού και άλλοι φίλοι του Συνδέσμου μας.

Υποτροφίες-Εμπίστευμα Υποτροφιών Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας έχει προχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2012, στη σύσταση του Εμπιστεύματος Υποτροφιών του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού. Μετά την διευθέτηση της εγγραφής και της συμπλήρωσης όλων των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών του Εμπιστεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει προικοδοτήσει το Εμπίστευμα με το ποσό των €50000.00. Σκοπός του Εμπιστεύματος είναι να παραχωρεί μια υποτροφία ετησίως, ύψους €3000.00 Ευρώ σε φοιτητή-ερευνητή διδακτορικού επιπέδου με θέμα της έρευνας του από τη νεότερη Κυπριακή ιστορία. Μετά από την προκήρυξη της υποτροφίας και την αξιολόγηση των αιτήσεων, τα μέλη του εμπιστεύματος είχαν αποφασίσει την παραχώρηση της πρώτης υποτροφίας στον ιστορικό-ερευνητή κύριο Πέτρο Σαββίδη. Θέμα της έρευνας του κ. Πέτρου Σαββίδη, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ( University of Birmingham ) του Ηνωμένου Βασιλείου είναι : «Ο ρόλος της Αθήνας και οι αθέατοι παράγοντες οι οποίοι καθόρισαν το αποτέλεσμα της Κυπριακής κρίσης του 1974». ( The Role of Athens and the invisible Factors that Formulated the Outcome of the Cyprus Crisis in 1974 ). Η δεύτερη υποτροφία παραχωρήθηκε στον κύριο Χαράλαμπο Αλεξάνδρου. Το θέμα της έρευνας του κυρίου Αλεξάνδρου, η οποία έχει εγκριθεί από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι: «Ο “πόλεμος των λέξεων” στον κυπριακό αγώνα 1955-1959. Βρετανική προπαγάνδα και αντιπροπαγάνδα». Οι επιτυχόντες ιστορικοί-ερευνητές στους οποίους, παραχωρείται υποτροφία, παρουσίασαν στοιχεία από την έρευνα τους, στα πλαίσια διαλέξεων που διοργανώθηκαν από το Σύνδεσμο μας.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 .7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

1212

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Τρισάγιο υπέρ Ανάπαυσης των ψυχών των πεσόντων και Δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων αξιωματικών, Ομιλία με θέμα “Φάκελος Κύπρου - Από την Ανεξαρτησία στην Τουρκική Εισβολή. Η Πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας” υπαξιωματικών και οπλιτών του Πυροβολικού κατά τις επιχειρήσεις Ιουλίου-Αυγούστου του 1974 Ένα ακόμα απόβραδο καλοκαιριού στη Λευκωσία, η ζέστη ανυπόφορη, ο ήλιος ακόμα να καίει. Στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου την ίδια ώρα 44 ακριβώς χρόνια πριν, την ανυπόφορη ζέστη ενίσχυαν τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι τούρκικες βόμβες ναπάλμ. Άνθρωποι πολλοί μαζεμένοι, σχεδόν στρυμωγμένοι απέναντι από το λιτό και απέριττο μνημείο, με όλα εκείνα τα ονόματα χαραγμένα στις γρανιτένιες πλάκες. Άνθρωποι σκυθρωποί, μελαγχολικοί και αμετακίνητοι, με τα μάτια καρφωμένα στις πλάκες του μνημείου. Άνθρωποι μεσήλικες οι πιο πολλοί, αλλά και νεαρότεροι. Και εκεί στην πρώτη σειρά, η κυρία Λούλλα, η κυρία Παναγιώτα και ο κύριος Ευριπίδης, οι μοναδικοί εν ζωή γονείς των ηρώων μας, με τα μαύρα ρούχα και τα μάτια βουρκωμένα και υγρά, απλανή, πότε να κοιτάζουν ψηλά και πότε κάτω… Μαζί και ο Παρασκευάς, ο Χριστοφής, ο Βασίλης, ο Νίκος, ο Φίλιππος, η Μάρω, η Στέλλα, ο Ροβέρτος. Κανείς τους δεν προσπαθεί να κρύψει το καυτό δάκρυ που αυλακώνει το μάγουλο, γιατί ξέρει ότι στη φόρτιση αυτής της ώρας κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτόν. Μέσα σε κλίμα εθνικής αναβάπτισης, η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού συγγενών των Ηρώων μας, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πλήθος των παρευρισκόμενων επισήμων, αλλά και των άλλων προσκεκλημένων. Οι λιγοστοί εν ζωή γονείς, τα αδέλφια και τα παιδιά των Ηρώων μας, συγκλόνισαν με την παρουσία τους στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων του Πυροβολικού και έδωσαν σε όλους το μήνυμα, ότι η θυσία των δικών τους ανθρώπων θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις ερχόμενες γενιές και φάρο στον αγώνα για μια πραγματική απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Το φετινό Τρισάγιο και η Δέηση τελέστηκαν για μια ακόμα φορά, στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Πυροβολικού, στη Λεωφόρο Κυρηνείας στην Αγλαντζιά, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018. Με το τέλος της Θρησκευτικής τελετής, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων πυροβολητών, ανάκρουση της «Ωδής στον Χαμένο Πυροβολητή» και κατάθεση στεφάνων. Συγκινητική ήταν η κατάθεση στεφάνων από τους συγγενείς των Πεσόντων και των Αγνοουμένων του Πυροβολικού και τους Συμπολεμιστές των Ηρώων.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 .7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

1313

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Τρισάγιο υπέρ Ανάπαυσης των ψυχών των πεσόντων και Δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων αξιωματικών, Ομιλία με θέμα “Φάκελος Κύπρου - Από την Ανεξαρτησία στην Τουρκική Εισβολή. Η Πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας” υπαξιωματικών και οπλιτών του Πυροβολικού κατά τις επιχειρήσεις Ιουλίου-Αυγούστου του 1974 Οι μαυροφορεμένοι συγγενείς, με τις φωτογραφίες με τις ηρωικές μορφές των παιδιών τους στα χέρια, υπόμνησαν σε εμάς το καθήκον μας για την ευόδωση του αγώνα για τον οποίο τα δικά τους αγαπητά παιδιά και αδέλφια, έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή. Στην τελετή παρευρέθηκαν, ο Υπουργός Άμυνας κύριος Σάββας Αγγελίδης, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης η πρόξενος της πρεσβείας της Ελλάδος κυρία Χριστίνα Ζαχαρουδάκη, βουλευτές και εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο επιτελάρχης του ΓΕΕΦ Υποστράτηγος κύριος Δημήτριος Αγοράκης, ο Διοικητής Πυροβολικού ΓΕΕΦ Συνταγματάρχης κύριος Ανδρέας Παρπέρης, καθώς και αντιπροσωπείες αξιωματικών, Απόστρατοι Αξιωματικοί Πυροβολικού, ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Επιτροπής Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κύριος Λουκάς Παναγιώτου, η πρόεδρος της Πανελλήνιας επιτροπής Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας 1974, θυγατέρα του Ήρωα Διοικητή της 181 ΜΠΠ Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, κυρία Μαρία Καλμπουρτζή, εκπρόσωποι των άλλων Συνδέσμων Εφέδρων, συμπολεμιστές των Τιμωμένων Ηρώων και μεγάλος αριθμός μελών και φίλων του Συνδέσμου μας. Επιμνημόσυνες ομιλίες εκφώνησαν ο έντιμος Υπουργός Άμυνας κύριος Σάββας Αγγελίδης και ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κύριος Κώστας Δράκος. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου μας κύριος Σταύρος Ανδρέου. Τα ονόματα των Ηρώων κατά το προσκλητήριο των πεσόντων και των αγνοουμένων των Μοιρών του Πυροβολικού, ανέγνωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννος Ιωάννου και Παναγιώτης Ελευθερίου. Μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε ο Σύνδεσμος προς όλους στους παρευρισκόμενους, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας. Όλοι σχεδόν οι παρευρισκόμενοι στην τελετή, πριν από την αποχώρηση τους, προσκύνησαν στο μικρό παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ελευθερώτρια, το οποίο βρίσκεται στο σύμπλεγμα του Μνημείου Ηρώων του Πυροβολικού και άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη των Ηρώων μας.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

1414

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ομιλία με θέμα “Φάκελος Κύπρουτου - Από την Ανεξαρτησία Τουρκική Εισβολή. Πολιτικοστρατιωτική προδοσίας” Ομιλία Επίτιμου Προέδρου Συνδέσμου μαςστην κ.Κώστα ΔράκουΗστο Τρισάγιο τηςπτυχή 20ηςτηςΙουλίου 2018 Πεδινού Πυροβολικού και της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού καθώς και τους αντιαεροπόρους της 195 Μοίρας Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού, που έγιναν ολοκαύτωμα από τις Τουρκικές ναπάλμ στα στρατόπεδα τους στην Αθαλάσσα, καθώς και τους ηρωικούς πυροβολητές, που έπεσαν μαχόμενοι ή αγνοούνται πολεμώντας σε άλλες μονάδες της Εθνικής Φρουράς.

Σεβαστά και αγαπητά μέλη των οικογενειών των Ηρώων μας Έντιμε κύριε Υπουργέ Άμυνας, Κυρίες και Κύριοι, Κάποτε πρέπει να θυμόμαστε και να μιλούμε, για εκείνες τις μαύρες μέρες της εισβολής των βαρβάρων. Να μιλούμε για όσα ζήσαμε, για όσα περάσαμε. Για όσα κουβαλούμε χρόνια σχεδόν αμέτρητα μέσα μας, φορτωμένοι το επώδυνο βίωμα της καταστροφής. Το θάνατο, την απώλεια, την αγωνία και τα μεγάλα και ανείπωτα ερωτηματικά. Κάποτε πρέπει να μιλούμε για τις ηρωικές θυσίες, τα ολοκαυτώματα, την προδοσία, την καταστροφή. Να λέμε κάποιες βαριές και ανείπωτες αλήθειες για τους ξεχασμένους ήρωες μας. Αυτών των Ηρώων που η πατρίδα άρχισε να ψηλαφεί το πέρασμα τους από αυτή τη ζωή, αλλά και τον ηρωισμό τους, χρόνια μετά τη δική τους θυσία. Αφού για κάποιες δεκαετίες ήταν σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σαν να ήταν απλά μια παρένθεση στη καθημερινότητα μας. Μια παρένθεση που μας επέβαλλαν να διαγράψουμε από τη μνήμη μας. Και κάποια χρόνια μετά, να τους ξεχνά και πάλι και να τους διαγράφει, αυτούς, αλλά και τους άλλους που δεν βρέθηκαν ποτέ, και δεν ακούστηκε ποτέ πού πήγαν και τι απέγιναν. Και σήμερα, μισό σχεδόν αιώνα μετά, αυτή η πατρίδα κλείνει τα μάτια και προσπαθεί να σβήσει οριστικά από τους δέλτους της ιστορίας της φυλής μας, τα ηρωικά κατορθώματα τους και τις δικές τους θυσίες. Και καταργεί μιαμια τις ηρωικές μονάδες του πυροβολικού, στα πυροβόλα των οποίων επάνω, άφησαν την τελευταία τους πνοή οι ήρωες μας, από τα βόλια και τις βόμβες των άνανδρων βαρβάρων της Ανατολίας. Και αφαιρεί χωρίς δισταγμό τα δάφνινα στεφάνια που η Δόξα απόθεσε στα δικά τους κεφάλια και στη θέση τους βάζει τα δικά της ακάνθινα στεφάνια της λησμονιάς και της απαξίωσης. Και εμείς κατεβάζουμε τα μάτια από ντροπή, βλέποντας το κατάντημα της δική μας πατρίδα, που μικραίνει τρώγοντας τον εαυτό της, αφού αρνείται τους ήρωες της και ξεπουλά την ιστορία της. Σκέφτομαι πάλι, καθώς περνούν τα χρόνια πώς έγινε και σωθήκαμε εκείνες τις μαύρες μέρες του άγριου πολέμου, 44 χρόνια πριν. Σκέφτομαι όμως και όλους αυτούς που έμειναν πίσω. Τους ήρωες της καταργημένης και ξεγραμμένης από τότε 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού, του προδομένου Ήρωα Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Εμμανουήλ Χατζηδάκη, που έπεσαν ηρωικά εκεί στον Καράολο και την Μεσαορία. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν οι ήρωες πυροβολητές της 173 Μοίρας, εκείνες τις ώρες που έπεφταν μαχόμενοι πάνω στα πυροβόλα τους από τις θανάσιμες βολές των τουρκικών αρμάτων, και τις ρουκέτες των αεροπλάνων, ότι λίγους μήνες μετά, το αίμα και οι θυσίες τους θα ξεχνιούνταν και η ηρωική μονάδα τους θα διαγραφόταν, απαξιωμένη από την ίδια τους την Πατρίδα. Τους τραγικούς ήρωες πυροβολητές της επικής 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού του Ήρωα Αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλμπουρτζή, της οποίας η κατάργηση αναμένεται σύντομα, αλλά και της 191 Πυροβολαρχίας Ορεινού Πυροβολικού, που θυσιάστηκαν σχεδόν όλοι εκεί στη κακοτράχαλη διάβαση του Μπέλλα Πάις, προδομένοι τότε, για πρώτη φορά από την πατρίδα. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν οι ήρωες πυροβολητές της 181 Μοίρας εκείνες τις ώρες που έπεφταν μαχόμενοι πάνω στα πυροβόλα τους από τις θανάσιμες βολές των τούρκων πεζοναυτών, ότι λίγους μήνες μετά, αλλά και τα επόμενα χρόνια, το αίμα και οι θυσίες τους θα ξεχνιούνταν και η ηρωική μονάδα τους θα διαγραφόταν άλλες δυο φορές, απαξιωμένη από την ίδια τους την Πατρίδα. Και τους ήρωες πυροβολητές της ηρωικής και καταργημένης πρόσφατα, 182 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, που πολέμησαν γενναία και έδωσαν το αίμα τους στις κυπριακές Θερμοπύλες, στο βουνό απέναντι από την ακτή της απόβασης και την Τουρκική Αρμάδα, χωρίς να εγκαταλείψουν ούτε για μια στιγμή τα πυροβόλα τους. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν οι ήρωες πυροβολητές της 182 Μοίρας εκείνες τις ώρες που έπεφταν μαχόμενοι πάνω στα πυροβόλα τους, από τις θανάσιμες βολές των τούρκικων πολεμικών πλοίων, ότι τα επόμενα χρόνια, το αίμα και οι θυσίες τους θα ξεχνιούνταν και η ηρωική μονάδα τους θα διαγραφόταν, απαξιωμένη από την ίδια τους την Πατρίδα. Σκέφτομαι ξανά και τους ήρωες της 187 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού που έδωσαν τη νεανική ζωή τους, θυσία στο βωμό για την Ελευθερία, κατά την ύπουλη ενέδρα των βαρβάρων στην περιοχή Αρκάδι, στις παρυφές του αεροδρομίου Λευκωσίας. Αλλά και τους Ηρωικούς Πυροβολητές των εξάλιβρων της 190 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού που έπεσαν μαχόμενοι πάνω στα πυροβόλα τους από τις βολές των Τουρκικών πολεμικών πλοίων, εκεί κοντά στην ακτή της απόβασης. Και τέλος τους Ηρωικούς νεκρούς της 185 Μοίρας

Αγαπητοί συγγενείς των Ηρώων μας, Οποιαδήποτε επαναληπτική αναφορά στην καθαυτή ιστορική πλευρά, των Θυσιών των Ηρωικών Πεσόντων και Αγνοουμένων του Πυροβολικού μας, δεν θα πρέπει να θεωρείται ποτέ περίσσια, αφού τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη Θυσία τους, θα πρέπει παντοτινά να μας καθοδηγούν στα επόμενα βήματά μας. Όλες αυτές τις ανυπέρβλητες θυσίες, όλοι εμείς ένα έχουμε Ιερό χρέος, να τις τιμούμε και να τις έχουμε φάρο και πυξίδα στον Αγώνα μας. Γι’ αυτό και το σημερινό τρισάγιο είναι απλά μια ανανέωση του όρκου και της οφειλής προς τους Ήρωες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες, Πεσόντες και Αγνοούμενους του Πυροβολικού μας, για Ανυποχώρητο Αγώνα μέχρι τη δικαίωση της Θυσίας τους. Μέσα σε μια κοινωνία που σήπεται χωρίς ανώτερους σκοπούς και υψηλά ιδανικά, μέσα σε ένα κόσμο που διακατέχεται από έλλειψη τιμής, μέσα σε ένα λαό όπου η έννοια του πατριωτικού χρέους εξαντλείται σε βαρύγδουπες άνευ νοήματος και ουσίας κορώνες ευτελούς αξίας και σημασίας επ’ ευκαιρία κάποιας εθνικής εορτής, παραδείγματα θάρρους και πρότυπα ηρωικά όπως αυτά των Ηρώων του Πυροβολικού, έρχονται 44 χρόνια τώρα να ξυπνήσουν ναρκωμένες συνειδήσεις, να αφυπνίσουν ψυχές και να διεγείρουν σκέψεις για να μας υποδείξουν περίτρανα το δικό μας καθήκον, υπομνήωντας την ιχνηλατημένη ατραπό των προγονικών κελευσμάτων, αφού « Οι Ήρωες δεν θνήσκουν, πίπτουν, η δε γη πίνουσα το αίμα των τους αναγεννά». Στο μυαλό μου έρχονται σήμερα τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τις παραινέσεις του Άγγλου Άμιλτον, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης, αναφερόμενος στον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο: «Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, και καμιά συνθήκη δεν έκαμε η φρουρά του. Είχε παντοτινό πόλεμο με τους Τούρκους και δυο φρούρια του, ήτο πάντοτε ανυπότακτα. Και συμπληρώνει ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης απευθυνόμενος προς τους βαρβάρους τούρκους και για τέσσερεις αιώνες κατακτητές της Ελλάδος: «Μόνον ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε, και μην ελπίζεις βάρβαρε Οθωμανέ πως τη γη μας θα την κάνεις δική σου, αυτό βγάλτο από το νου σου».Τα σκέφτομαι όλα αυτά, μέρες που είναι, μετά από 44 χρόνια κατοχής. Σκέφτομαι τον εθνοπρεπή και υπερήφανο λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, σκέφτομαι την ιστορία που μας πολιορκεί μέσα στο χρόνο και έρχεται και επανέρχεται με τα ίδια πάντα διλήμματα. Και σκέφτομαι πως είμαστε ως έθνος όλα αυτά τα χρόνια και βροντοφωνάζω μέσα μου ότι δεν θα χαθούμε σαν λαός, όπως δεν χαθήκαμε μέχρι τώρα. Και πως η γενιά η δική μας, ούτε υπέγραψε και ούτε θα υπογράψει ποτέ καμιά συνθήκη παράδοσης μας στους Τούρκους κατακτητές της Πατρίδας μας. Και κανένα συμβιβασμό δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε με τους βαρβάρους κι ας κατέχουν τη γη μας κι ας μας ποδοπατούν 44 χρόνια τώρα. Διότι σαν αληθινοί πατριώτες οφείλουμε να διασώσουμε την ιστορική παρουσία μας σε αυτά τα ιερά χώματα. Πεπεισμένοι πλέον ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας τους Ήρωες μας. Κι ας αφήσουμε τα παράθυρα του νου και της ψυχής μας ανοιχτά, να μπουν ελεύθερα και αμόλυντα από το χρόνο και τους ανθρώπους, τα μηνύματα της δικής τους θυσίας, γιατί απεριόριστα χρήσιμα θα είναι για μας, στο μεγάλο και δύσκολο Αγώνα μας για την ατόφια και πραγματική Απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Τα λόγια του αγωνιστή-ποιητή, ελαφρά παραφρασμένα, ακούγονται σήμερα στα αυτιά μας σαν ένας σύγχρονος θούριος: Όταν ο ήλιος θα βηματίζει οργισμένος από τον Πενταδάκτυλο στη Λύση Όταν οι πρόσφυγες θα σέρνουν κουρασμένοι τα βήματα στο δικό μα πάντα ξένο σπίτι Όταν οι Άννες και οι Καϊάφες θα ετοιμάζουν σύγχρονες φυλακές με αόρατα μα φρικτά σίδερα, όταν οι θυσίες των Ηρώων μας θα παραγράφονται και θα ξεχνιούνται από την πατρίδα, ο λαός θα θυμάται πως το όχι είναι οδυνηρό μα όχι θανάσιμο, πως η λευτεριά ούτε δίνεται ούτε ταιριάζει στους γονατισμένους. Τότε αγαπημένοι μου οι νεκροί αναστηθήσονται κι οι αληθινοί ζωντανοί θα βρεθούν και πάλι στο μετερίζι του αγώνα και της λευτεριάς Κι εσείς να καρτεράτε από τώρα αυτή την ώρα. Για να φωνάξετε το δικό σας παρόν.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Γνώσεως ΙσχύςΔια ΔιαΤης Της Γνώσεως

15 15

ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Γεωργίου Στρατιώτης Γιαννίκου Ιωάννης του Ομιλία με θέμαΧατζηχριστοδούλου “Φάκελος Κύπρου -Χριστόδουλος Από την Ανεξαρτησία στην Τουρκική Εισβολή. Η Πολιτικοστρατιωτική πτυχή τηςΜιχάλη προδοσίας” Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού Χατζηχριστοδούλου Χριστόδουλος του Γεωργίου γεννήθηκε στην Κάτω Ζώδια στις 18 Δεκεμβρίου του 1948. Τελείωσε το Δημοτικό στο Αρρεναγωγείο της Ζώδιας και συνέχισε την φοίτηση του στο Γυμνάσιο Μόρφου. Στη συνέχεια φοίτησε στο Εμπορικό Κολλέγιο στη Λευκωσία, από το οποίο αποφοίτησε το καλοκαίρι του 1967. Τον Ιούλιο του 1967 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και τοποθετήθηκε στο Πυροβολικό. Εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πυροβολικού της Ελλάδος και με την επιστροφή του στην Κύπρο τοποθετήθηκε στην 195 Μοίρα Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού. Απολύθηκε από την Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του έφεδρου Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού, τον Ιούλιο του 1969. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας εργάστηκε στις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Στις 20 Ιουλίου 1974, ημέρα έναρξης της Τουρκικής εισβολής, παρουσιάστηκε σαν έφεδρος αρχικά στη Μόρφου και στη συνέχεια στη μονάδα του 195 ΜΕΑ/ΑΠ στην Αθαλάσσα. Μετά την αεροπορική επιδρομή κατά του στρατοπέδου της Μοίρας την 20η Ιουλίου 1974 προωθήθηκε στο 301 Τάγμα Επιστρατεύσεως στην περιοχή Αγίου Ερμολάου. Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε άνιση μάχη με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, την 26η Ιουλίου 1974 στην περιοχή του υψώματος Καλαμπάκι του χωριού Άγιος Ερμόλαος. Στρατιώτης Κυπριανού Άνθιμος του Χαράλαμπου Ο στρατιώτης Κυπριανού Άνθιμος του Χαράλαμπου γεννήθηκε στον Πεδουλά στις 22 Μαρτίου 1953. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Πεδουλά και ακολούθως στο Γυμνάσιο Πεδουλά, από τo οποίο αποφοίτησε το καλοκαίρι του 1972. Κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 1972 και υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, η οποία είχε την έδρα της στο χωριό Τρίκωμο. Με την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής, ο Άνθιμος Κυπριανού βρέθηκε με τη Μοίρα του στη Διάβαση Μπέλλαπαϊς κοντά στο χωριό Συγχαρί. Την 23η Ιουλίου 1974, η Μοίρα του ενεπλάκη σε μια σφοδρή και άνιση μάχη με τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής, ενώ βρισκόταν σε κίνηση, σε μια προσπάθεια για απεγκλωβισμό της από το χώρο τάξεώς της, στον οποίον είχε περικυκλωθεί. Θεάθηκε να μάχεται κατά των βάρβαρων εισβολέων και η τύχη του έκτοτε αγνοείται. Έφεδρος Στρατιώτης Μαζαράκης Χριστόδουλος του Αρέστη Ο έφεδρος Στρατιώτης Χριστόδουλος Μαζαράκης του Αρέστη γεννήθηκε στη Φιλούσα Πόλεως Χρυσοχούς στις 8 Μαρτίου 1951. Έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής του και σε ηλικία 12 χρόνων μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αργάκα, όπου φοίτησε στην Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς. Στα 18 του χρόνια κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά όπου και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην 187 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού στην Αθαλάσσα. Με την απόλυσή του από την Εθνική Φρουρά φοίτησε στην Αστυνομική Σχολή και υπηρέτησε στην αστυνομία για 3 χρόνια. Στις 20 Ιουλίου 1974 παρουσιάστηκε σαν έφεδρος στην μονάδα του στην Αθαλάσσα. Την ίδια μέρα, κατόπιν διαταγής, μετέβη στη περιοχή Γερολάκκου από όπου μαχόταν ασταμάτητα για 3 ημέρες κατά των τούρκικων δυνάμεων εισβολής. Στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι, σε χρόνο εκεχειρίας, διατάχθηκε να μεταβεί με 5 άλλους εφέδρους στο στρατόπεδο Αθαλάσσας για να μεταφέρουν πυρομαχικά και άλλα υλικά στο χώρο όπου βρισκόταν η Μοίρα. Κατά την επιστροφή τους, παρά το κέντρο ΑΡΚΑΔΙ, έπεσαν σε ενέδρα των Τούρκων εισβολέων και το όχημα που επέβαιναν βλήθηκε από τα πυρά τουρκικών αρμάτων μάχης. Ο Χριστόδουλος Μαζαράκης έπεσε πολεμώντας ηρωικά κατά τη διάρκεια της μάχης. Άφησε πίσω του μία θυγατέρα η οποία γεννήθηκε μερικούς μήνες πριν τη θυσία του.

Ο Στρατιώτης Γιαννίκου Ιωάννης του Μιχάλη γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο την 1η Σεπτεμβρίου 1955. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου από το οποίο αποφοίτησε το 1967. Κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1974 και τοποθετήθηκε στην 173 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού, η οποία είχε την έδρα της στην περιοχή Καραόλου. Κατά την πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής (20 22 Ιουλίου 1974) συμμετείχε με τη Μοίρα του στην υποστήριξη του 201 ΤΠ και του 386 ΤΕ στις επιθέσεις κατά του Σακκάρια, του Καραόλου αλλά και του Τουρκοκυπριακού Θύλακα εντός των τειχών της Αμμοχώστου. Κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής (14-16 Αυγούστου 1974) η πυροβολαρχία στην οποία ανήκε ο Ιωάννης Γιαννίκου, είχε ταχθεί στην περιοχή της Μιας Μηλιάς και του Τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες. Στις 14 Αυγούστου 1974, με την έναρξη της Β΄ Φάσης της Τουρκικής Εισβολής, ισχυρές Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, διενήργησαν μεγάλη και συντονισμένη επίθεση εναντίον των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, οι οποίες αμύνονταν στη περιοχή Μιας Μηλιάς. Η πυροβολαρχία του Ιωάννη Γιαννίκου πήρε τότε διαταγές για αναδίπλωση. Κατά τη διάρκεια της αναδίπλωσης ο Ιωάννης Γιαννίκου έπεσε πολεμώντας ηρωικά σε μάχη με Τούρκους στρατιώτες.

Στρατιώτης Σαββίδης Σάββας του Κώστα Ο στρατιώτης Σαββίδης Σάββας του Κώστα γεννήθηκε στο Δάλι στις 21 Μαρτίου 1955. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου και ακολούθως στην Σχολή Παλλαρή στη Λευκωσία, από την οποία αποφοίτησε το καλοκαίρι του 1973. Κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 1973 και υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, η οποία είχε την έδρα της στο χωριό Τρίκωμο. Με την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής, ο Σάββας Σαββίδης βρέθηκε με τη Μοίρα του στη Διάβαση Μπέλλαπαϊς κοντά στο χωριό Συγχαρί. Την 23η Ιουλίου 1974, η Μοίρα του ενεπλάκη σε μια σφοδρή και άνιση μάχη με τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής, ενώ βρισκόταν σε κίνηση, σε μια προσπάθεια για απεγκλωβισμό της από το χώρο τάξεώς της, στον οποίον είχε περικυκλωθεί. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη κατά των βάρβαρων εισβολέων. Στρατιώτης Θεοδούλου Μιχαλάκης του Ανδρέα Ο Στρατιώτης Θεοδούλου Μιχαλάκης του Ανδρέα γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 10 Ιανουαρίου 1956. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Κάτω Βαρωσίων, από το οποίο αποφοίτησε το 1968. Κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1974 και τοποθετήθηκε στην 173 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού, η οποία είχε την έδρα της στηνω περιοχή Καραόλου. Κατά την πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής (20 - 22 Ιουλίου 1974) συμμετείχε με τη Μοίρα του στην υποστήριξη του 201 ΤΠ και του 386 ΤΕ στις επιθέσεις κατά του Σακκάρια, του Καραόλου αλλά και του Τουρκοκυπριακού Θύλακα εντός των τειχών της Αμμοχώστου. Κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής (14-16 Αυγούστου 1974) η πυροβολαρχία στην οποία ανήκε ο Μιχαλάκης Θεοδούλου, είχε ταχθεί στην περιοχή της Μιας Μηλιάς και του Τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες. Στις 14 Αυγούστου 1974, με την έναρξη της Β΄ Φάσης της Τουρκικής Εισβολής, ισχυρές Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, διενήργησαν μεγάλη και συντονισμένη επίθεση εναντίον των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, οι οποίες αμύνονταν στη περιοχή Μιας Μηλιάς. Η πυροβολαρχία του Μιχαλάκη Θεοδούλου πήρε τότε διαταγές για αναδίπλωση. Κατά τη διάρκεια της αναδίπλωσης ο Μιχαλάκης Θεοδούλου έπεσε πολεμώντας ηρωικά σε μάχη με Τούρκους στρατιώτες.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 . 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Γνώσεως ΙσχύςΔια ΔιαΤης Της Γνώσεως

1616

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ομιλία με θέμα “Φάκελος Κύπρου - Από την Ανεξαρτησία στηνβιβλίων Τουρκική Εισβολή. Η Πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας” Παράδοση Ιστορικών του Πυροβολικού Τέσσερα μεγάλης ιστορικής αξίας σπάνια βιβλία, παρέδωσε για να εκτίθενται στο μουσείο στο οίκημα του Συνδέσμου μας, ο επίτιμος πρόεδρος Κώστας Δράκος. Τα τέσσερα βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και αποτελούν σημαντικά εκθέματα για το Μουσείο. Τα βιβλία φέρουν τους πιο κάτω τίτλους: Μαθήματα Πυροβολικής – έκδοση Στρατιωτικού Σχολείου των Ευελπίδων, 1883, συγγραφέας Ταγματάρχης Πυροβολικού Νικόλαος Κ. Ζορμπάς. Μαθήματα Πυροβολικής – έκδοση Στρατιωτικού Σχολείου των Ευελπίδων, 1885, συγγραφέας Ταγματάρχης Πυροβολικού Νικόλαος Κ. Ζορμπάς. Διδασκαλία εκτελέσεως τοπογραφικών εργασιών – έκδοση της Επιτελικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Στρατιωτικών της Γαλλίας για τον Ελληνικό στρατό, 1900, συγγραφέας Υποστράτηγος εκ του Πυροβολικού Ιωάννης Καλλιοντζής. BALCK Τακτική Πυροβολικού, 1910, συγγραφείς Αντισυνταγματάρχης Ξενοφών Στρατηγός και Ταγματάρχης Ελευθέριος Βενάρδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο συγραφέας των δύο πρώτων βιβλίων Ταγματάρχης Πυροβολικού Νικόλαος Κ. Ζορμπάς, ήταν ο αρχηγός του Στρατιωτικού Συνδέσμου και τέθηκε επικεφαλής της επανάσταση στο Γουδή (Κίνημα στο Γουδή) στις 15 Αυγούστου 1909, που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης του Δημητρίου Ράλλη και την απομάκρυνση του διαδόχου Κωνσταντίνου και των λοιπών βασιλοπαίδων από το στράτευμα. Ο Ταγματάρχης Ζορμπάς, που δεν επιθυμούσε την εγκαθίδρυση δικτατορίας, αλλά και δεν μπορούσε να ανεχθεί τον παλαιοκομματισμό, κάλεσε τον Οκτώβριο του 1909 από την Κρήτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να ηγηθεί της ανορθωτικής προσπάθειας της χώρας. Τα βιβλία παρέδωσε ο επίτιμος πρόεδρος κύριος Κώστας Δράκος στον Πρόεδρο του Συνδέσμου κύριο Σταύρο Ανδρέου και τον έφορο του Μουσείου του Συνδέσμου κύριο Γιώργο Σέρβο.

Υπόθεση: Επικρουστήρες Επειδή κάποια στιγμή θα πρέπει να λεχθούν κάποιες αλήθειες για την υπόθεση που έμεινε γνωστή σαν η υπόθεση με τους επικρουστήρες των όπλων των εφέδρων, οφείλουμε σαν Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού, να κάνουμε μια αναφορά στην υπόθεση, που έφερε το Σύνδεσμο μας σε κάθετη σύγκρουση με το Υπουργείο Άμυνας και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Η υπόθεση αυτή άρχισε όταν ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, είχαν λάβει την απόφαση για αφαίρεση των επικρουστήρων από τα όπλα που οι έφεδροι κατείχαν, και τη φύλαξη τους μέχρι την ύπαρξη ανάγκης για τη χρήση των όπλων σε πολεμικές επιχειρήσεις, γεγονός που καθιστούσε τους εφέδρους της Εθνικής Φρουράς άοπλους. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας από τον Διευθυντή του επιτελικού γραφείου του Υπουργού Άμυνας, σε κοινή συνάντηση με προέδρους και εκπροσώπους των άλλων Συνδέσμων Εφέδρων την 18η Σεπτεμβρίου 2014. Η τοποθέτηση του Προέδρου του Συνδέσμου μας ήταν κάθετα αρνητική σε αντίθεση με τους εκπρόσωπους των άλλων Συνδέσμων Εφέδρων, και προειδοποίησε τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας ότι η αντίδραση των εφέ-

δρων του Πυροβολικού θα είναι μεγάλη και πολυεπίπεδη. Μετά την ενημέρωση που έτυχε, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας ενημέρωσε τους Συνδέσμους των Εφέδρων του Μηχανικού και των Βατραχανθρώπων καθώς και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, που δεν ήταν παρόντες στην ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας, οι οποίοι μετά από τις εξηγήσεις που τους δόθηκαν, τάχθηκαν στο πλευρό του Συνδέσμου μας στην προσπάθεια ανατροπής της επικίνδυνης αυτής απόφασης. Στις συσκέψεις που ακολούθησαν, ο Σύνδεσμος μας στήριξε με επιχειρήματα τη θέση του, παρά τις αντιδράσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, αλλά και των επικεφαλής των Συνδέσμων Εφέδρων Καταδρομέων και Τεθωρακισμένων που στήριζαν ανεπιφύλακτα την πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για τον αφοπλισμό της εφεδρείας. Η μεγάλη κινητοποίηση των Εφέδρων του Πυροβολικού και των άλλων Όπλων καθώς και των Εθνοφυλάκων, μετά από τηλεφωνικές ενημερώσεις που έτυχαν κυρίως από το Σύνδεσμο μας, είχε σαν αποτέλεσμα την αναδίπλωση του Υπουργείου Άμυνας και την σιωπηρή ακύρωση της παράλογης και επικίνδυνης αυτής απόφασης. Και οι επικρουστήρες παραμένουν έκτοτε στα όπλα των εφέδρων!


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 .7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

1717

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ομιλία Προέδρου ΚΥΚΕΜ Χρίστου Ιακώβου με θέμα : «Η απόφαση της Κυβέρνησης Ετζεβίτ για την εισβολή στην Ομιλία με θέμα “Φάκελος Κύπρου - Από την Ανεξαρτησία στην Τουρκική Εισβολή. Η Πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας” Κύπρο (15-20 Ιουλίου 1974) μέσα από Τουρκικές πηγές» Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Πατρίδας μας, ο Σύνδεσμος διοργάνωσε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 διάλεξη με θέμα: «Η απόφαση της Κυβέρνησης Ετζεβίτ για την εισβολή στην Κύπρο (15-20 Ιουλίου 1974) μέσα από τουρκικές πηγές». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία και την παρακολούθησαν πολλοί έφεδροι πυροβολητές, αλλά και μεγάλος αριθμός φίλων του Συνδέσμου μας. Το θέμα παρουσίασε ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) Χρήστος Ιακώβου. Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας Σταύρος Ανδρέου. Το θέμα της ομιλίας ήταν ιστορικά και πολιτικά πολύ σημαντικό και εξαιρετικά εμπεριστατωμένο, αφού ο ομιλητής βάσισε την έρευνά του σε τουρκικές πηγές, έγγραφα, δημοσιεύσεις στον τουρκικό τύπο, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά. Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Χρήστος Ιακώβου απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Ομιλία Μαρίνου Σιζόπουλου με θέμα «ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ–Από την Ανεξαρτησία στην Τουρκική Εισβολή. Η πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας» Μεγάλος αριθμός εφέδρων πυροβολητών, απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών και φίλων του Συνδέσμου μας, παρακολούθησε την ομιλία του προέδρου της επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, βουλευτή και έφεδρου λοχία πυροβολικού κυρίου Μαρίνου Σιζόπουλου, με θέμα: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ–Από την Ανεξαρτησία στην Τουρκική Εισβολή, η πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, στο οίκημα του Συνδέσμου μας στη Λευκωσία. Η άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία ήταν βασισμένη πάνω σε αυτούσια έγγραφα της περιόδου 1960 – 1974 και ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη από μαρτυρίες που δόθηκαν στα πλαίσια της σχετικής έρευνας από την επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατά τη διάρκεια και μετά την παρουσίαση του θέματος, ο κύριος Σιζόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. Μετά το τέλος της ομιλίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου μας κύριος Σταύρος Ανδρέου επέδωσε στον κύριο Σιζόπουλο μπρούτζινο εικόνισμα της Αγίας Βαρβάρας, αντίγραφο αυτών που βρίσκονται αναρτημένα στα ασπίδια των πυροβόλων μας. Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που δόθηκε στη βεράντα του οικήματος μας. Η ομιλία έχει βιντεογραφηθεί και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας.

Ομιλία του Συνταγματάρχη ε.α Σάββα Καλεντερίδη με τίτλο «Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου, η υπόθεση Οτζαλάν και η Τουρκία του αύριο»

Τρείς θεματικές ενότητες κάλυψε η ομιλία του Συνταγματάρχη ε.α. Σάββα Καλεντερίδη με τίτλο «Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου, η υπόθεση Οτζαλάν και η Τουρκία του αύριο», που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμό μας και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στο νέο κτήριο της Π.Ο.Ε.Δ. στη Λευκωσία. Ο Σάββας Καλεντερίδης άρχισε την ομιλία του με αναφορά στο χρονικό της υπόθεσης Οτζαλάν και περίγραψε, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, το οδοιπορικό του κυνηγημένου αρχηγού του PKK από την Συρία, στην Ελλάδα, μέχρι τη σύλληψή του από τις μυστικές υπηρεσίες του τουρκικού κράτους και τη μεταφορά του στην Τουρκία, καθώς και τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση. Ακολούθως έκανε αναφορά στην υπόθεση των Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας του 1974, και τη δική του ανάμειξη στην προσπάθεια εντοπισμού επιζώντων μεταξύ των συλληφθέντων από τον τούρκικο στρατό, κατά την εισβολή του 1974 στην πατρίδα μας. Τέλος έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίζονται στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και την εμπλοκή των Κουρδικών δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε τέλος, στις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή και τις προοπτικές που δημιουργούνται, για τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους μετά το τέλος του πολέμου και την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τις πιθανές εξελίξεις που θα προκύψουν στην Τουρκία. Μετά το τέλος της ομιλίας ο Σάββας Καλεντερίδης απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. Την ομιλία παρακολούθησαν, εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κυρίου Πάνου Καμένου, απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί, έφεδροι πυροβολητές και μεγάλος αριθμός φίλων του Συνδέσμου.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 .7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

1818

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ομιλία με θέμα “Φάκελος Κύπρου - Από Απονομή την Ανεξαρτησία στην Τουρκική Εισβολή. Η Πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας” Μεταλλίων 185 Μ.Π.Π. Στα πλαίσια του εορτασμού για την προστάτιδα του όπλου μας Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα, πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017, η τελετή απόδοσης τιμητικών μεταλλίων και διπλωμάτων στους πολεμιστές της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι εκείνα τα αμούστακα δεκαοχτάχρονα παιδιά της Μοίρας, σήμερα μεσήλικες πια, συγκινημένοι και χαρούμενοι μαζί, ξανάσμιξαν μετά από 43 χρόνια στο οίκημα του Συνδέσμου μας, τούτο τον ιερό χώρο, που μαρτυρεί το μεγαλείο εκείνων των τραγικών ωρών, που οι πολεμιστές της Μοίρας πέρασαν το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Κανένας από τους πολεμιστές της Μοίρας δεν πτοήθηκε τότε, όταν ο θάνατος γυρόφερνε το στρατόπεδο τους στην Αθαλάσσα, όταν έβλεπαν τους συναδέλφους τους να κομματιάζονται από τις βόμβες των τούρκικων αεροσκαφών, την πρώτη ώρα της άνανδρης εισβολής των βαρβάρων. Και όταν ακόμα λαβωμένοι από τις απώλειες των πρώτων ωρών, πολεμούσαν, πραγματοποιώντας αμέτρητες εύστοχες βολές από την περιοχή Μακεδονίτισσας, αποδεκατίζοντας τον

εχθρό και ενισχύοντας την ΕΛΔΥΚ στην τιτάνια προσπάθεια της να καταλάβει το Κιόνελι. Οι υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις καθιστούσαν την αποστολή τους πολύ δύσκολη, αλλά με πίστη στο δίκαιο αγώνα τους, μια γροθιά όλοι μαζί, δεν άφησαν τον φόβο να τους καταβάλει και στάθηκαν άξιοι και πιστοί στον όρκο τους. Και τις επόμενες μέρες επανέλαβαν τη μεγάλη τους υπερπροσπάθεια από την περιοχή Παλαικύθρου, το Αβδελερό και την Αραδίππου. Από νωρίς άρχισαν να μαζεύονται οι πολεμιστές της Μοίρας και η αναφορά σε αναμνήσεις 43 χρόνων, καθιστούσαν τις στιγμές μοναδικές. Συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι, βίωναν ένα άπιαστο όνειρο και τούτο χάρη στον Σύνδεσμό μας, που τίμησε όλους, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, επιδίδοντας τους μετάλλια ανδρείας και διπλώματα για την προσφορά τους προς την μαρτυρική πατρίδα. Τους πολεμιστές της Μοίρας καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου μας Σταύρος Ανδρέου, ο οποίος επέδωσε σε αυτούς τα μετάλλια ανδρείας και τα τιμητικά διπλώματα.

Βρε Γιάννη, τι μας θύμησες τώρα… Με το άκουσμα της είδησης για τον απρόσμενο θάνατο σου, φίλε Γιάννη Κουφόπουλε, στο μυαλό μας ήρθαν όλες εκείνες οι φορές που συναντηθήκαμε στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας, και όλες οι κουβέντες που κάναμε μαζί τα 20 χρόνια που σε γνωρίζαμε. Ψάξαμε στο αρχείο μας για παλιές και νεότερες φωτογραφίες από όλες αυτές τις εκδηλώσεις που ήσουν μαζί μας, μήπως και βρούμε κάπου εσένα. Και ξαφνικά ανακαλύψαμε μια σειρά φωτογραφιών στο πρώτο τρισάγιο που τελέσαμε, 21 Ιουλίου 2004 ήταν, εκεί στο υπό κατασκευή ακόμα Μνημείο των Πεσόντων και Αγνοουμένων του Πυροβολικού μας, στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα. Ήταν τότε που ο Σύνδεσμός μας άρχισε δειλά-δειλά να καθιερώνεται μεταξύ των Συνδέσμων Εφέδρων της Πατρίδας μας. Ήταν ακριβώς 3 μήνες μετά την απόρριψη του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν, το οποίο όλοι μαζί πολεμήσαμε με τόσο πάθος. Με μεγάλη μας έκπληξη εντοπίσαμε στις παλιές αυτές φωτογραφίες, μεταξύ των παρευρισκόμενων εσένα, αλλά και τους άλλους φίλους που έφυγαν τα χρόνια που πέρασαν, τον Σωκράτη τον Ιεροδιακόνου και τον Γιώργο τον Σταφυλά. Θυμάσαι πόσο περήφανοι νοιώσαμε όλοι τότε, που για πρώτη φορά το Πυροβολικό τιμούσε τη μνήμη των Ηρώων του; Θυμάσαι τον όρκο που δώσαμε μετά το τρισάγιο εκεί μπροστά στο μνημείο, ότι θα πολεμούμε μέχρι την τελευταία μας πνοή για να αποτρέψουμε την τουρκοποίηση της πατρίδας μας. Φίλε Γιάννη Κουφόπουλε, να ξέρεις ότι τον όρκο που τότε μαζί δώσαμε, θα τον τιμήσουμε και όταν κάποτε ξανασυναντηθούμε δεν θα κατεβάσουμε τα ματιά από ντροπή αντικρίζοντας εσένα. Γιατί επίορκοι δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Γνώσεως ΙσχύςΔια ΔιαΤης Της Γνώσεως

19 19

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Ομιλία με θέμα “Φάκελος Κύπρου - Από την Ανεξαρτησία στην Τουρκική Εισβολή. Η Πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας” Πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2018, στο οίκημα του Συνδέσμου, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού. Στη συνέλευση έγινε παρουσίαση των πεπραγμένων και της οικονομικής κατάστασης του Συνδέσμου και ακολούθησε συζήτηση και έγκριση τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει εκλεγεί από την συνέλευση για διετή θητεία και καταρτίσθηκε σε σώμα είναι: Πρόεδρος: Σταύρος Ανδρέου, Αναπληρωτής πρόεδρος: Ευαγόρας Θεμιστοκλέους, Αντιπρόεδροι: Ευθύμιος Ευθυμίου, Κώστας Σιζόπουλος, Χριστάκης Χριστοφόρου, Γραμματέας: Γεώργιος Ζίζιρος, Βοηθός Γραμματέας: Γιώργος Γεωργιάδης, Ταμίας: Γιάννος Ιωάννου, Βοηθός Ταμίας: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μέλη: Μιχάλης Σπαρσής, Κώστας Παύλου, Ντίνος Α. Ευθυμίου, Χρίστος Χριστοδούλου, Νικόλας Ανδρέου Επίσης ορίστηκαν τέσσερεις ειδικοί σύμβουλοι: Γεώργιος Σέρβος Άγης Ελισσαίος Στέλιος Παπαστυλιανού Πέτρος Τσεριώτης Ευχόμαστε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε επιτυχία στο έργο που έχει αναλάβει.

Εδώ γελάμε

Εισφορές προς τον Σύνδεσμο

Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια και το έργο του Συνδέσμου μας, μπορούν να το πράξουν καταθέτοντας την εισφορά τους στο λογαριασμού που ο Σύνδεσμος μας διατηρεί στην Τράπεζα Κύπρου, αριθμός λογαριασμού 357010005154, αναφέροντας το σκοπό της εισφοράς. Τα ονόματα αυτών που θα εισφέρουν οποιοδήποτε ποσόν θα δημοσιοποιούνται, εφόσον ο καταθέτης το επιθυμεί, στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας μας.

Αιμοδοσία Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η φετινή εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε ο Σύνδεσμός μας την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στο οίκημά μας, με σύνθημα «ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ». Η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν άψογη και η προσέλευση ήταν αθρόα, παρόλο ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς δεν επέτρεψε την καθιερωμένη συμμετοχή στην αιμοδοσία μονίμου προσωπικού και κληρωτών στρατιωτών του Πυροβολικού. Ο αριθμός μονάδων αίματος που συγκεντρώθηκε ήταν απόλυτα ικανοποιητικός, γεγονός που χαροποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας και την Τράπεζα Αίματος. Με γνώμονα την προσφορά στα κοινά, ο Σύνδεσμος αποφάσισε στην πρώτη συνεδρία το παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου κατά τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της χρονιάς, ότι δεν θα ήταν δυνατό να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις η εθελοντική αιμοδοσία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια

χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ’ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Πέραν όμως από κοινωνική προσφορά η αιμοδοσία αποτελεί και μια προσωπική ικανοποίηση για τον αιμοδότη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, για να ευχαριστήσουν τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και για να προσφέρουν μια πιο ευχάριστη νότα στην όλη εκδήλωση, οργάνωσαν δεξίωση με σουβλάκια, μεζεδάκια και ποτά για όλους τους εθελοντές αιμοδότες, το προσωπικό της Τράπεζας αίματος, τους φίλους του Συνδέσμου και όσους προσήλθαν στην αιμοδοσία. Επειδή το «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ» δεν ισχύει μόνο για το Πυροβολικό, οι ψήστες μας απέδειξαν για ακόμα μια φορά τις άριστες γνώσεις τους στο ψήσιμο. Πρόθεση του Συνδέσμου, είναι να συνεχίσει την επιτυχημένη αυτή παράδοση, ευελπιστώντας ότι η ίδια επιτυχία θα επαναληφθεί και στην αιμοδοσία του επόμενου χρόνου.


ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 7 7. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Ισχύς Δια Γνώσεως Ισχύς ΔιαΤης Της Γνώσεως

20 20

ΙΣΤΟΡΙΚΗ Μ Ν Η Μ Η Ομιλία με θέμα “Φάκελος Κύπρου - Από τηνΤο Ανεξαρτησία Εισβολή. Η Πολιτικοστρατιωτική πτυχή της προδοσίας” κάστρο στην του Τουρκική Αγίου Ιλαρίωνα Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα είναι κτισμένο στην ομώνυμη κορυφή του δυτικού τμήματος της οροσειράς του κατεχόμενου σήμερα Πενταδάκτυλου, σε ύψος 725 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η τοποθεσία του κάστρου είναι πολύ εντυπωσιακή με απόκρημνους, σχεδόν κατακόρυφους μεγαλοπρεπείς βράχους και είναι εντελώς απρόσιτο από τα βόρεια, τα βορειοανατολικά και τα ανατολικά. Το κάστρο πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι προτού κτιστεί το φρούριο, στην κορυφή αυτή ασκήτευσε ο Άγιος Ιλαρίων ο Νέος, ένας από τους 300 Αλαμανούς αγίους του νησιού. Το κάστρο κτίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο, στα τέλη του 11ου αιώνα, συμβάλλοντας στην άμυνα των βορείων ακτών της Κύπρου από τις θαλάσσιες επιδρομές κυρίως των Σαρακηνών. Κατά τη φραγκική περίοδο, εκτός από αμυντικό φρούριο, το κάστρο το χρησιμοποιούσε σε περιόδους ειρήνης η βασιλική οικογένεια της Κύπρου για εξοχική κατοικία και γι’ αυτό και κτίστηκαν τα βασιλικά διαμερίσματα. Μετά τον 14ο αιώνα το κάστρο εγκαταλείφθηκε, αφού οι εξελίξεις στις πολεμικές τέχνες το κατέστησαν αναποτελεσματικό. Με την κυριαρχία των Βενετών, το κάστρο κατεδαφίστηκε για να μην υπάρχει ο κίνδυνος κατάληψής του από εχθρικές δυνάμεις. Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα αποτελείται από τρεις αμυντικές ενότητες κτισμένες σε τρία διαφορετικά επίπεδα: Η πρώτη ενότητα που βρίσκεται και στο χαμηλότερο επίπεδο είναι η μεγαλύτερη σε μήκος και περιβάλλεται από το βυζαντινό τείχος. Το τείχος αυτό εκτείνεται στις τρεις πλευρές της κορυφής ενώ στην τέταρτη, τη βόρεια πλευρά βρίσκεται το απότομο πρανές του δεύτερου επιπέδου των οχυρώσεων. Επτά ημικυκλικοί πύργοι είναι κτισμένοι σε διαστήματα κατά μήκος του τείχους ενώ δύο άλλοι πύργοι βρίσκονται στα νότια, στο τμήμα του τείχους που προστατεύει την κύρια είσοδο του κάστρου. Στο επίπεδο αυτό διατηρούνται πολλά κτίσματα που λειτουργούσαν ως χώροι διαμονής των στρατιωτών και φύλαξης των ζώων. Στη δεύτερη ενότητα του κάστρου, στο αμέσως ψηλότερο επίπεδο, βρίσκονται τα πιο σημαντικά κτιριακά κατάλοιπα του κάστρου. Στο επίπεδο αυτό οδηγείται κανείς μέσω ενός μεγάλου διώροφου κτιρίου της βυζαντινής περιόδου. Οι Λουζινιάν ενσωμάτωσαν σε αυτό ένα θολωτό πέρασμα που παλαιότερα έκλεινε με κινητή γέφυρα. Διατηρούνται επίσης τα κατάλοιπα της εκκλησίας του Αγίου Ιλαρίωνα. Η εκκλησία χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα και φέρει τρούλο που στηρίζεται σε οκτώ σύνθετους πεσσούς. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι εσωτερικά με ακανόνιστους ασβε-

στόλιθους ενώ η εξωτερική επιφάνεια του νότιου τοίχου διατηρεί επίχρισμα κονιάματος. Στα ανατολικά ο ναός διατηρεί αψίδα. Η ανωδομή της εκκλησίας δεν διατηρείται ούτε και οι τοιχογραφίες που την κοσμούσαν. Βόρεια και βορειοανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Ιλαρίωνα σώζονται κάποια αξιόλογα κτίσματα, όπως μια αίθουσα του 14ου αιώνα με υπόγειες αποθήκες και κουζίνα με θολωτή οροφή. Στα νοτιοανατολικά της μεγάλης αυτής αίθουσας βρίσκεται το belvedere με θολωτή οροφή. Στο ανατολικό άκρο της ενότητας αυτής, βρίσκεται το τετραώροφο κτίριο, το οποίο αποτελούσε ίσως το χώρο των βασιλικών διαμερισμάτων πριν κτιστούν αυτά της τρίτης ενότητας. Στα δυτικά του κτιρίου υπάρχουν τρεις θολωτές αίθουσες σε σειρά, που χρονολογούνται στο 14ο αιώνα. Ένα απότομο μονοπάτι και μια αψιδωτή είσοδος με ημικυκλικό πύργο οδηγούν στην τρίτη ενότητα που είναι και η ψηλότερη του κάστρου. Η ενότητα αυτή αποτελείται από δύο συμπλέγματα: τα διαμερίσματα και τους βοηθητικούς χώρους που βρίσκονται χαμηλά και τα αμυντικά κτίσματα στην κορυφή. Στο δυτικό τμήμα της αυλής είναι κτισμένα τα διαμερίσματα που αποτελούνται από ένα μακρόστενο κτίριο του 14ου αιώνα, στο ισόγειο του οποίου υπάρχει μεγάλη θολωτή αίθουσα και δεξαμενή. Μια πλατιά σκάλα οδηγεί στον όροφο του κτιρίου ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλη αίθουσα την οποία κάλυπτε ξύλινη στέγη που δεν σώζεται σήμερα. Το κτίριο είχε στην ανατολική του πλευρά μια στοά που ένωνε εξωτερικά τους χώρους του ορόφου. Στο δυτικό τοίχο του κτιρίου διατηρείται μεγάλο παράθυρο γοτθικού ρυθμού και καθίσματα. Στα νότια της αυλής, στο ψηλότερο σημείο της τρίτης ενότητας, υπάρχει κτισμένο τείχος που πλαισιώνεται από δύο τετράγωνους πύργους. Τέλος, στο χώρο υπάρχουν και πολλές δεξαμενές. Κατά τη διάρκεια της Τουρκανταρσίας του 1963-64, το κάστρο καταλήφθηκε από τους Τουρκοκύπριους στασιαστές, οι οποίοι από τότε απέκοψαν την κύρια οδική αρτηρία Λευκωσίας – Κερύνειας και απαγόρευαν την μετάβαση των ελληνοκυπρίων προς και από την Κερύνεια, μέσω της διάβασης Αγίου Ιλαριώνα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς η κατάληψη του κάστρου από τις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίες υποστηρίζονταν κυρίως από πυρά της 198 Πυροβολαρχίας Ορεινού Πυροβολικού και της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού. Μετά την κατάληψη του βορείου τμήματος της πατρίδας μας από την Τουρκία, στην περιοχή του κάστρου εδρεύει μονάδα τούρκων πεζοναυτών/καταδρομέων.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.