PYRY 4/2021

Page 5

J U H L I VA P Y RY L Ä I N E N

”Onneksi joka aamu saa lähteä töihin” …tuumasi toimitusjohtaja Juuso Erkkilä, tiedustellessa mitä 30-vuotiaalle Hatanpää & Erkkilä Oy:lle kuuluu. Mies itse ei ole aivan yrityksensä ikäinen, mutta on pienestä pojasta lähtien viihtynyt hyvin isänsä jaloissa työmaalla. Nykyään osakeyhtiön omistaa isä ja poika, Kyösti ja Juuso Erkkilä. Teksti Elina Wallin | Kuva Aleksi Rimpiläinen

JO 1980-LUVULLA Pauli Hatanpää ja Kyösti Erkkilä työskentelivät yhdessä Ruotsissa. Vuonna 1991 he perustivat yhteisen kommandiittiyhtiön Hatanpää & Erkkilän, jonka nimeä nykyinenkin osakeyhtiö edelleen kantaa. – Joskus 2000-luvun puolivälin tienoilla isä osti Paulin osuuden ja Pauli jäi vielä pitkäksi pätkäksi töihin yritykseen. Kysyessäni Juuso Erkkilältä onko hänellä ollut pienestä asti viehtymys näihin hommiin, syttyy hymykuopat: – Ei todellakaan, hän virnistää ja nauraa iloisesti. Veri on tainnut olla vettä sakeampaa.

Aina paikalla, kun jotain on tapahtunut Vahinkosaneerausyritys on yleensä paikalla siellä, missä on sattunut jotain pahaa. – Kyllä siellä usein on vastassa jotain surkeaa. Palo- ja vesivahinkokohteissa vahingot saattaa olla laajat. Jos tuli ei nuole kaikkea, savu ja noki tunkeutuvat helposti laajalle alueelle. Vedellä tuppaa olemaan sama vaikutus, Erkkilä pohtii. Hatanpää & Erkkilä tekee vahinkosaneerauksien lisäksi kosteusmittauksia esimerkiksi rakennuksilla. – Eikä työ jää pelkkiin saneerauksiin, vaan rakentaminen ja remontointi kuuluu tiiviisti siihen myös. Tälläkin hetkellä on kohde, jossa tulipalosta kärsinyt omakotitalo purettiin kokonaan ja rakennamme tilalle uutta. – Paljon teemme myös rakennusaikaisia kosteus-

Postiosoite Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 Pori

mittauksia. Meillä on yksi mies kokonaan niitä varten, Erkkilä kertoo. Niin ikään erikoissiivoukset, kuten kalmasiivous, kuuluu palveluvalikoimiin. Lämmityskauden alku tietää aina kiirettä vahinkoalalle. – Kyllä se vaan niin on, että kostean syksyn jälkeen, kun ilmat viilenevät ja kodeissa aletaan lämmittää takkoja. Nokivahingot ovat yleisimpiä näihin aikoihin.

Apupojasta toimitusjohtajaksi Juuso Erkkilä on nyt 28-vuotias. Hän on tehnyt koko työuransa perheyrityksessä. – Tulin suoraan yläasteelta 16-vuotiaana tänne töihin. Tehtiin silloin semmonen sopimus, että opiskelen oppisopimuksella samalla talonrakentajaksi. Siitä on nyt 12 vuotta aikaa. Vielä ei olla oppisopimusta allekirjoitettu, hän hörähtää. – Saattaa olla, ettei sitä nyt sitten enää tehdä. Kaikki alkoi hänen kohdallaan kuitenkin hanslankarina. – Siitä kaikki meillä aloittaa, apupojan paikalta. Yrityksessä on eletty lähes normaalia elämää koronasta huolimatta. Silti isoja muutoksia on mahtunut tähän vuoteen ja uutta väriä on luvassa myös ensi vuonna. – Meidän toimistosihteerimme paikka tuli auki ja pohdimme, mitä tehdä. Puolisoni Maija lopulta päätti irtisanoutua työpaikastaan ja siirtyi meille konttoriin. Olemme siis nyt melkoinen perheyhtiö.

Ikimuistoista ja mieleenpainuvaa Jos koronan varjossa vietetty juhlavuosi on tuonut muutoksia, muistot pysyvät. Mieleenpainuvimpia tapauksia ovat ne, joissa on jotain täysin normaalista poikkeavaa tai normaalia pitkäkestoisempaa. Ensin mainittuihin kuuluu esimerkiksi Turun Yliopistollisen Keskussairaalan ensiapuyksikön tulipalo vuonna 2011. – Meille tuli sieltä kaikki arvotaulut puhdistettavaksi. Kävin ne itse sieltä hakemassa. Kokoluokka oli sellainen kaksi metriä suuntaansa. – Toisaalta mieleen jääviä ovat myös ne kohteet, joissa vaikka juuri omakotitalo palaa niin pahoin, että se puretaan ja aloitetaan uuden rakennustyöt. Silloin tulee asiakkaita nähtyä paljon ja heihin tutustuu paremmin. Sekin on jotenkin sykähdyttävää, onhan sellainen kokemus aina koko elämään vaikuttava asia, kun menettää kaiken irtaimen, Erkkilä pohtii. Hatanpää & Erkkilä työllistää ympäri vuoden noin 15 henkilöä. Vahinkokohteet jakautuvat suurin piirtein niin, että tulipalot ja vesivahingot kattavat kumpainenkin noin 40 prosenttia ja 20 prosenttia kaikesta työstä on myrskyvahinkoja, siivouksia ja muita töitä.

Lue tuoreimmat yrittäjäuutiset ja tiedot tapahtumista:

porinyrittajat.fi

Käyntiosoite Isolinnankatu 24, Herttuantori, 4. krs. Toimisto arkisin klo 9–15 Sihteeri Nina Huhtamäki Puh. 050 3129 315 nina.huhtamaki@porinyrittajat.fi

– Lisäksi meille on tulossa perheenlisäystä ensi vuoden alkupuolella. Että kyllä tässä nyt muutosta juhlavuoteen on kerrakseen, Juuso Erkkilä hymyilee.

TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN Sosiaalisessa mediassa

Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin

PorinYrittajat @porinyrittajat

Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi

(02) 6336 511

www.lukkotalo.fi

Pyry 4/���� – 5


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.