Pyry 4/2023

Page 1

PORIN YRITTÄJIEN JÄSENLEHTI 4 / ��� 3
Vuoden Yritys sivu 6
Porin

Etsitkö toimitilaa

tai vuokralaista?

Kauttamme löydät toimi- ja liiketilat Satakunnan alueelta.

Palvelemme monipuolisesti eri toimitila asioissa:

Vuokravälitys

Tarvekartoitukset ja relocation

Vuokra- ja myyntikohteiden etsintä

Ostajakandidaattien etsintä

Kiinteistökonsultointi ja neuvonanto

PALVELUITAMME

• Kantavuusmittaukset pudotuspainolaitteella, levykuormituslaitteella sekä Loadmanilla

• Rakennekerrostutkimukset ja näytteenotto

• Päällysteporaukset

• Tie- ja katuverkon inventoinnit

• Yksityisteiden perusparannusten suunnitteluun kantavuusmittaukset ja kuivatusinventoinnit

• Siltojen kuntoarviot yksityisteille, metsäteille ja kuntien kaavateille

• Törmäysvaimennin ja liikenteenohjaukset

• Uusien päällysteiden kitkanmittaus

• VAHINKOSANEERAUKSET • UUDISRAKENTAMINEN • KORJAUSRAKENTAMINEN • LINJASANEERAUKSET Porin Eko-Rakennus Oy Varpushaukantie 3, Pori • puh. 050 433 7227 www.ekorakennus.fi
Ota yhteyttä Mikael Suominen Yrittäjä 040 142 7628 mikael@klik.fi
www.kliktoimitilat.fi 2 – Pyry 4/202� Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi (02) 6336 511 www.lukkotalo.fi

PÄÄKIRJOITUS

PORILAINEN KAIKILLA MAUSTEILLA

OLIN ELOKUUSSA HAMINASSA tilanne päällä -harjoituksessa, jossa aiheena oli turvallisuus ja yritysten merkitys turvallisuuteemme. Harjoituksessa kävi selväksi, että myös jokainen yritys ja pk-yrittäjä on tärkeä osa kansallista turvallisuutta. Tuntuu ehkä epätodelliselta, mutta oikeasti jokainen palvelu kioskista kuljetuksiin tai niin tuotettu kukkakimppu kuin maastopukukin ovat kaikki osa turvallisuuttamme. Tästä syystä yritysten ja yrittäjien tietoisuuteen tulee saada tunne oman toiminnan merkityksellisyydestä osana kokonaisuutta maamme huoltovarmuuden ja turvallisuuden näkökulmasta.

Tilaisuuden illallisella muut pöytäseurueen jäsenet olivat kaakkoissuomalaisia. Näin porilaisena nostatti tunnetta, miten he pitivät meitä monessa asiassa mallina elinvoimaisuuteen ja koulutukseen liittyvissä asioissa. Oli hetkittäin vaikeaa ottaa satakuntalaisena vastaan kehuja itsestä. Itselleni vahvistui, että olemme todella täällä oman tiemme kulkijoita ja juuri se tekee meistä porilaisia, jotka ovat persoonia vahvalla omalla murteella ja kaikilla mausteilla!

Syksy tuo Yrittäjäpäivät Poriin nyt 20 vuoden odotuksen jälkeen. Isomäki Areenalle 6.–8.10. on tulossa noin 1500 yrittäjää ja sidosryhmiin kuuluvaa vierasta. Tämä on se paikka loistaa ja näyttää, millainen erinomainen yrittäjyysmaakunta olemme. Juhlat on loppuunmyyty, joten olkoon tämä myös osoitus siitä, että Pori on vetovoimainen ja houkuttelee yrittäjiä vierailulle ja ehkäpä myös investoimaan tänne.

Yhdistyksemme syyskokous pidettiin 12.9. Virkistyshotelli Yyterissä. Kokous oli minulle erityisen merkityksellinen, koska olen päättänyt tämän olevan itselläni viimeinen puheenjohtajavuosi Porin Yrittäjissä. Kokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Mika Tuovisen ja yhdeksän uutta tai jatkavaa hallituslaista. Oma 12 vuotta Pyryn hallituksessa, joista neljä vuotta puheenjohtajana, ovat olleet upeita vaikuttamisen vuosia.

Kiitos näistä kuluu koko hallitukselle ja yrittäjille, jotka olette meille luottamuksen antaneet! Paikalla oli myös Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen, joka toi SY:n kuulumiset ja kunnioitti tilaisuutta olemalla paikalla.

Ollaan ylpeitä itsestämme ja Porista yrittäjät! Nähdään Porin Päivänä torilla, jossa saan palkita Vuoden Porilaisen Yrityksen – ehkä yhden porilaisimmista mitä tiedän. Onnittelen palkittavaa yritystä sekä yrittäjiä ja onnittelut uudelle hallitukselle ja Mikalle!

Mikko Sundell

Porin Yrittäjät puheenjohtaja

Porin Yrittäjien syyskokouksen päätöksiä

Porin Yrittäjien syyskokous 12.9.2023 valitsi yksimielisesti

Mika Tuovisen puheenjohtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle, vuosille 2024–2025.

Lisäksi syyskokous valitsi uuden hallituksen jäsenet kaksivuotiskaudelle 2024–2025. Hallituksen jäseniksi valittiin:

Tiina Stenman, Anette Ahokas, Mikko Virtanen, Mikko

Kivinen, Niina Etelätalo, Rami Viitasaari, Minttu Porri, Janiina Nurmoranta ja Jyrki Laine. Hallituksessa jatkavat:

Jari Taimi, Timo Wallin ja Ilkka Härmäläinen

Syyskokous hyväksyi yksimielisesti Porin Yrittäjien toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2024. Suunnitelmien tarkoituksena on varmistaa, että yhdistyksemme voi jatkaa merkittävää työtään paikallisten yrittäjien tukemiseksi ja yritystoiminnan edistämiseksi alueellamme.

Kuriirintie 3, Pori I 010 501 3281 , 0400 592 637 Monikäyttöiset asennustilat erilaisille ajoneuvoille.
Pyry 4/202� – 3
Mika Tuovinen

4/2023

Porin Yrittäjien jäsentiedotuslehti

39. vuosikerta

Päätoimittaja Mikko Sundell puh. 0400 592 898 mikko@sundell.fi

Julkaisija Oy BM&M Ab Pori

Janne Eurén on pitkänlinjan ohjelmistokonkari ja alan yrittäjä. Koska vuodet ovat pitäneet sisällään alati muuttuvan toimintaympäristön, vaikuttaa Eurén vain intoutuvan tulevasta. – Tykkään kovasti yrittää, tämä sopii minulle, hän toteaa iloisena.

Kustantaja Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@ pyrylehti.fi

Toimitus Oy BM&M Ab Itsenäisyydenkatu 50 B, 28130 Pori toimitus@pyrylehti.fi www.pyrylehti.fi

Mediamyynti

Merja HietarantaMäkinen puh. 040 416 3184 merja.hietaranta@ pyrylehti.fi

Painopaikka Plusprint

Reklamaatiot Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Kannessa

Porisperen Harri Vilkuna ja Jussi Leinonen

Kuva

Hannu Ikonen

Seuraava lehti

ilmestyy

15.12.2023

Postiosoite

Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 Pori

Käyntiosoite

Isolinnankatu 24, Herttuantori, 4. krs.

Sihteeri

Nita Vallimäki puh. 044 3497 111 nita.vallimaki@yrittajat.fi

Lue tuoreimmat yrittäjäuutiset ja tiedot tapahtumista: porinyrittajat.fi

Sosiaalisessa mediassa PorinYrittajat @porinyrittajat

20
4 – Pyry 4/202�

FESTUM JUHLII

takana 20 muutoksen vuotta

Vuosituhannen vaihteessa oli juuri ohitettu milleniumin investointiajat ja käynnissä oli euroon siirtyminen. Samaan aikaan tapahtui yllättäviä muutoksia Janne Eurénin työelämässä. Yhtiökumppaneiden kanssa synnytetty Festum Oy oli ensin yksi yritys, sittemmin kolmen tytäryhtiön konserni, nyt yritysmyyntien jälkeen Festum-konserni omistaa yhden yrityksen ja se on alati kasvava Festum Accounting Oy.

– 2003 ELETTIIN AIKAA, kun laajat toiminnanohjausjärjestelmät alkoivat yleistyä yrityksissä. Työskentelin silloisen ohjelmistotalo Affecton palveluksessa, taloushallinnon ohjelmistoyksikön johtajana. Meillä oli isoja asiakkuuksia, kuten Veikkaus, Alma Media, Yhtyneet Kuvalehdet.

– Silloin yrityksissä oli ensin tietojärjestelmien osalta varauduttu vuosituhannen vaihtumiseen ja samalla uusittu järjestelmiä euron tulemisen myötä. Järjestelmät oli saatettu ajan tasalle ja investoinnit niihin vähenivät. Sitä myötä myös oman yksikköni luvut heikkenivät.

– Tein yhtiön johdolle kiivaasti kaikenlaisia kehitysehdotuksia, mutta ne eivät johtaneet mihinkään. Tuohduin ja eräässä kokouksessa heitin kiukuspäissäni ehdotuksen pöytään: myykää mulle koko taloushallinnon ohjelmistoyksikkö, Janne Eurén muistelee nyt hilpeästi.

Yhdestä puhelinsoitosta alkoi tarina

– Niin siinä sitten kävi, että Affecton toimitusjohtaja soitti seuraavana päivänä kysyäkseen, olinko ehdotuksen kanssa tosissani. Jouduin sanoista tekoihin. Jos se siinä kohtaa oli rohkea, oli se myös hyvä päätös.

– Olin ymmärtänyt, että ohjelmistobisnes tulee muuttumaan radikaalisti. Jos ennen myytiin ohjelmisto laitteineen päivineen, mulle oli jostain syystä selvää, että homma muuttuu palvelun myymiseksi. Ja se olisi toteutuessaan iso muutos.

Festum Oy syntyi lopulta muutamassa kuukaudessa. Pääomistajia oli kolme, joista minä olin yrittäjäosakas ja sen lisäksi viisi muuta omistajaa, kaikki Affecton aikaisia työkavereita.

– Koin sen kaupan erittäin miellyttäväksi, sillä tiesin tasan tarkkaan, mitä oltiin ostettu. Siitä lähdettiin liikkeelle. Ajattelin, että mikään ei periaatteessa muuttuisi, mutta siinä olin kyllä osittain tosi väärässä.

– Olimme olleet ison suomalaisen ohjelmistoyri-

tyksen osa, yhtäkkiä olimmekin pieni porilainen ohjelmistoyritys. Uusasiakashankinta vaikeutui huomattavasti. Kuitenkin pärjättiin.

Ohjelmistojen rinnalle kirjanpitoa

– Koska olimme taloushallinnon softayritys, ei taloushallinnon palveluiden tuottaminen omilla ohjelmistoilla ollut kovin kaukaa haettua, Janne Eurén pohtii. Vuonna 2004 perustettiinkin meidän tilitoimistoliiketoimintamme.

Festum Accounting kasvoi yrityskauppojen myötä ja ohjelmistoliiketoimintaa on kehitetty koko ajan. Ensimmäisten isojen päätösten aika tuli, kun sähköinen maailma alkoi rantautua.

– Piti saada laskut sähköisiksi. Miten ostolaskujen käsittelyä helpotettaisi? Päätimme lähteä koodaamaan tarvittavaa ohjelmistoa itse.

Eurén veti ohjelmistopuolta Festum Softwarea ja Minna Halonen tilitoimistoa Festum Accountingia. Sattumien summa vei Festum Softwaren isännöintitoimialalle 2010-luvulla, mikä myöhemmin johti Festum Software Oy:n myyntiin Vismalle.

– Kehitimme taloushallinnon ohjelmistomme isännöintitoimialalle sopiviksi. Hankimme isoja asiakkuuksia yhdessä kumppanimme kanssa.

– Lopputulema oli se, että aika ajoi vanhojen taloushallintotuotteidemme ohi ja kumppanikin oli pudonnut matkasta, joten teimme rohkean päätöksen koodata isännöintitoimialalle kokonaan uuden tuotteen. Kaiken teimme tulorahoituksella, pätevien uusien ihmisten sekä konsulttien toimesta. Ensimmäiset kaupat uudella tuotteella teimme kehittämisen alusta noin kahden vuoden sisällä.

Työtä tehtiin hartiavoimin.

– Heti tiesimme, että meillä oli käsissämme alan hienoin ja modernein isännöintijärjestelmä, Hausvise, Eurén kertoo.

– Ei ollut yllättävää, että Visma-konserni kiinnostui meistä. Visma on keskittynyt SaaS, Software as a Service, liiketoimintaan ja on Suomessa ollut

perinteisesti isännöintitoimialalla vahva toimija ohjelmistopuolella. Lopulta Visma osti Festum Software Oy:n keväällä 2022.

Janne Eurén lunasti kaupan jälkeen Festum Oy:n kokonaan perheelleen. Festum keskittyy nyt tilitoimistoliiketoimintaan, missä Festum Accounting Oy kuuluu kokonsa puolesta Suomen TOP 30 tilitoimistoryhmään.

Festumin historiaan kuuluu myös kolmas vaihe, johon liittyi Festum IT-palvelut. Porin Multimediapalvelut Oy sulautettiin aikanaan Festumiin, jolloin Festum IT-Palvelut Oy syntyi. Yritys oli osa konsernia joitain vuosia, kunnes se myytiin eteenpäin.

Innostuva yrittäjä jakaa kannustusta – Olen aina tykännyt yrittämisestä, Eurén pohtii. Haastattelun aikana hän monessa käänteessä jakaa kiitosta yhtiökumppaneille ja työntekijöille matkan varrella.

– Kyllä tässä on kaikenlaista tullut opittua. Siinä vaiheessa, kun ohjelmistopuolelta olin siirtynyt Accountingin toimitusjohtajaksi, sanoin meidän väelle, että nyt on sitten luvassa tyhmiä kysymyksiä ja paljon, sillä en ymmärrä kirjanpidosta yhtään mitään, hän naurahtaa.

– Ymmärrän silti, ettei minun tarvitsekaan olla kirjanpidon ammattilainen. Minun pitää nähdä tulevaisuuteen ja kehittää yritystä alan vaatimuksien mukaan.

Koska Festumin yrityshistoriaan ei liity pelkästään kasvun vaiheita, tietää Eurén, mistä puhuu. – Tappiota ei olla tehty, mutta kyllä nyt osaan olla tyytyväinen siihen, miten meillä menee.

– Viimeiset neljä vuotta Festum Accountingin kasvu on ollut kovaa, yli 10 prosentin vuosikasvua. Viime ja tänä vuonna kasvumme on ja tulee olemaan noin 20 prosenttia. Olemme onnistuneet tekemään oikea-aikaisia päätöksiä ja menemään kohti visiota.

JUHLIVA PYRYLÄINEN
Teksti Elina Wallin | Kuva Hannu Ikonen
Pyry 4/202� – 5

PORISPERE Työnimenä

Porin Vuoden Yritys on Porispere Oy. Sen kantavina voimina ovat osakkaat Harri Vilkuna

sekä Jussi Leinonen. Vilkuna tunnetaan vuosikymmenten ajan yökerhomogulina sekä lukuisten tapahtumien takaa. Leinonen on porilaislähtöinen liikkeenjohdon konsultti, joka asuu ja työskentelee Helsingissä, mutta hengittää vahvasti porilaista ilmaa.

HARRI VILKUNA oli häärinyt yökerhobisneksen lisäksi tapahtumapuolella ja useiden ravintoloiden taustalla. Hän ja eräs silloinen tapahtumatoimija olivat pohtineet pitkään käyttämättömänä olleelle Lokki-lavalla konserttia tai tapahtumaa. Kaikki alkoi vuoden 2010 tietämillä, kun tapahtumakentän tekijöiden keskuudessa levisi tieto raskaan musiikin Sonisphere-festivaalin muutosta pois Porista.

– Kentälle tulee tilaa!

Pitäkää tunkkinne

Porispere nimenä syntyi Sonispheren myötävaikutuksesta. Tapahtuma itse puolestaan haluttiin synnyttävän tunteita ja olevan selkeästi erilainen kuin muut tapahtumat Suomessa.

– Perustajia oli alkujaan kolme ja erilaisten omistusvaiheiden jälkeen minä ja Leinonen omistamme nyt yrityksen.

– Ensimmäiset viisi vuotta Porisperea tehtiin lähinnä talkoilla. Kyllä meillä selvät visiot oli ja itselleni ainakin oli aivan selviö, että tämä ei ole kertaluontoinen tapahtuma.

Porispere järjestettiin tänä vuonna 12:tta kertaa. Tunnusomaista on ollut läpi vuosien omintakeinen, äkkiväärä markkinointi ja porilainen suoruus. Ensimmäisenä vuonna lanseerattu, Sonispheren lähtöön liittyvä, slogan ”Pitäkää tunkkinne” on jäänyt vahvasti elämään.

Kaikkii hyvii bändei

– Suomi on täynnä keskenään samanlaisia tapahtumia. Samat artistit kiertävät niissä ja moni tapahtuma myös nimetään hyvin samaan tapaan, jossa kaupungin nimen perään liitetään sana rock, Vilkuna kertoo.

– Emme halunneet Porisperestä geneeristä, vaan tapahtuman, jolla on luonne.

Luonnetta onkin vuosien saatossa pyritty ylläpitämään markkinoinnin lisäksi esiintyjävalinnoilla, joissa ei mennä siitä mistä aita on matalin, vaan muistetaan pitää mukana myös underground-henkeä.

– Toki tiettyjä nimiä pitää olla vuosittain, että suuret massat liikkuu. Artistivalintoja aletaan tehdä noin 1,5 vuotta ennen seuraavaa tapahtumaa. Itse pohdin niitä pariajattelulla. Jos olen kiinnittämässä tietyn artistin, sille pitää saada ”pari” eli sellainen artisti, jota sen jo suunnitellun artistin kuuntelijat myöskin haluaisivat kuunnella. Se on monimutkainen palapeli, joka vuosittain on onnistuttu kokoamaan, Vilkuna toteaa.

Nykyisellään Porisperen tavoite tulee olemaan 10 000 kävijää päivässä. Sen saavuttaminen vaatii näiden edellä mainittujen palapelin palojen hyvää yhteen sovittamista.

– Ei ole yksinkertaista määrittää tavoitetta. Taustalle on erilaisia määrittäviä tekijöitä. Jos tänä vuonna on lavalla kallis megatähti, on tavoitteisiin päästävä. Seuraavana vuonna artistibudjetti voi olla pienempi ja silloin vähempikin riittää, hän pohtii.

Ydinporukka, jonka työpanokseen voi luottaa

Vaikka Porisperessä on alkuvuosina talkoiltu paljon ja nykyisinkin jonkin verran, vaatii ison festivaalin rakentaminen osaamista.

– Meillä on edelleen mukana monta ydintekijää, jotka ovat olleet pitkään tehtävässään. Se on äärimmäinen etu, kun puhutaan yhden viikon sisällä tapahtuvasta festivaalista. Tällöin kokonaisuus on hallinnassa, entisestä opitaan ja uutta kyetään kehittämään.

Porispere Oy järjestää kolme festivaalia yhden fasiliteetin alla. Nostalgiamusiikkitapahtuma Kirvatsin Jytä tapahtumaviikon keskiviikkona, Porispere perjantaina ja lauantaina sekä Minispere sunnuntaina. Kullakin tapahtumalla on oma luonteensa, vaikka sijainti on käytännössä sama. Kirvatsin Jytä ja Minispere rajoittuu Lokki-lavan ympäristöön, kun Porispere puolestaan järjestetään Lokki-lavan lisäksi Kirjurinluodon kesäteatterin sekä Areenan alueille.

Ajassa kiinnipysymisen vaade Festivaalin järjestämisessä on iso ajassa kiinni

pysymisen tarve. Se koskettaa artistivalintojen lisäksi myös tapahtuma-alueen kehittämistä. – Tapahtuman luonne ja henki on kaiken ytimessä. Artistien lisäksi laitamme tosi paljon ajatusta ja energiaa alueen palveluiden ja viihtyvyyden kehittämiseen. Ajattelen usein asiaa ystävieni ja perheeni kautta, millaiseen tapahtumaan ja ympäristöön voin ylpeydellä kutsua heitä vuosi toisensa jälkeen. – Tämän ajatuksen toteuttajina ovat tapahtumassa toimivat kymmenet yhteistyökumppanit ja sadat festarityöntekijät, joille kuuluu iso kiitos vuosi toisensa jälkeen. Joka vuosi sopivasti vanhaa ja sopivasti uutta, homma pysyy kiinnostavana ja laadukkaana, Leinonen tiivistää.

Toisaalta samaan aikaan pitää myös huomioida kävijöiden ikärakenne ja muutos. On selvää, että 12 vuotta sitten ensimmäisellä festivaalilla vieraillut silloin kolmekymppinen musadiggari on kenties nykyään yli nelikymppinen vanhempi, jonka kesää rytmittää koulujen kesälomat ja lapsiperhearki.

– Koko Porisperen historian ajan mukana on ollut sunnuntain koko perheelle suunnattu festaripäivä. Tällöin ohjelmaa on ajateltu selkeästi lapsille, nuorille ja mielellään sillä ajatuksella, että myös vanhemmat viihtyvät, Vilkuna selventää.

Kirvatsin Jytä syntyi Porisperen huikentelevaiseksi tätipuoleksi vuonna 2015.

– Tällöin ajattelimme, että Porisperen tarjotessa menoa nuoremmalle väelle, voisimme tarjota jotain myös entisille nuorille. Kirvatsin Jytän keskiössä on nostalgia, paluu hetkeksi nuoruuden päiviin sen aikaisen musiikin siivittämänä. Meillä kuitenkin on Suomessa vielä 1970-luvun molemmin puolin keikkailleita nimiä, Vilkuna kertoo.

Festivaalityö saattaa kuulostaa julkkiksilta, glitteriltä ja kuohuvalta. Todellisuudessa se on kuitenkin satoja tunteja sähköpostien ja puhelimen ääressä.

– Tuntuu merkitykselliseltä saada tuottaa ihmisille iloa. Joka vuosi herkistyy jostain hetkestä. Tapahtuman jälkeinen tyhjyys puolestaan on valtava. Nousut ja laskut on isoja, vaikka arki on ihan tavallista työn tekemistä, Vilkuna päättää.

PORIN VUODEN YRITYS
6 – Pyry 4/202�
Teksti Elina Wallin | Kuva Hannu Ikonen

Porispere Oy:n yrittäjät Harri Vilkuna (vas.) ja Jussi Leinonen iloitsevat palkinnosta osana pitkää jatkumoa. Kuva on otettu Kirjurinluodon Lokki-lavan edustalla, paikassa jossa Porisperen festivaaleja on juhlittu jo yli kymmenen vuoden ajan.

Porin Vuoden Yritykset 1982–2023

1982 Vesijohtoliike Erkki Mäkinen Oy

1983 Lanka ja Muovi Ky

1984 Porin Konera Oy

1985 Ravintola Punainen Kukko

1986 Laelman Väri Ky

1987 Autopori Oy

1988 Satakunnan Liikenne Oy

1989 Lännen Muovi Ky

1990 Radio Pori

1991 Ravintola Raatihuoneen Kellari

1992 Veikko Lehti Ky

1993 Jannelan Puutarha

1994 Sata-Flexo Oy

1995 Venepori Oy

1996 Mainospori Ky

1997 Suomen Sairaalatukku Oy

1998 Porin Teollisuusautomaatio Oy

1999 Eloksointi Oy

2000 Ilmastointi-Salminen Oy

2001 Hammaslaboratorio Hannu Keitaanpää

2002 Porin Villa ja Peite Oy

2003 Porin Tuoretuote Oy

2004 Itecon Solutions Oy

2005 Porin Ambulanssipalvelu Oy

2006 Fiblon Oy Ab

2007 Kultasepänliike Lindroos Oy

2008 Ruosniemen

Linja-Auto Oy

2009 Dementiakoti

Dagmaaria Oy

2010 River Co. / VikkulaParners Oy

2011 Sähköliike

Helle & Helle Oy

2012 Yyterin Kylpylähotelli Oy

2013 Suomen

AM-MarkkinointiOy

2014 Porin Lääkäritalo Oy

2015 Purso-Tools Oy

2016 Porin Leipä Oy

2017 MVR-Yhtymä Oy

2018 Tactic Games Oy

2019 Antinasu & Ratsula Oy

2020 Porin Puukaluste Oy

2021 Ficolo Oy

2022 Enersense International Oyj

2023 Porispere Oy

Pyry 4/202� – 7

Puh. (02) 631 3900 Kielokatu 108, Pori www.vk lampo.fi

Putkityöt, ilmalämpöpumput, ilmavesilämpöpumput luotettavasti paikalliselta

Teollisuuden koneasennukset, laiteasennukset ja huoltotyöt ammattitaidolla

VEIKKO HAAPA-AHO 040 723 7841 Länsi-Suomen Teollisuuspalvelu Oy www.lstoy.fi

Pakkauksia teollisuuden toimijoille ja

Honkapuistontie 81, Pori 0400 128 883 • sivuhonka.fi

Ammattipätevyyskoulutukset. Henkilö- ja kappaletavarakuljetukset.

puh. 0400 324 857

j.halme@dnainternet.net www.porinparveke.fi

ILMASTOINTI SALMINEN OY

www.ilmastointisalminen.fi

Porin Hitsauslaite Oy

Eteläväylä 20, Pori Puh. 02 635 9002 www.phloy.fi

Remontille tarvetta?

Tarjoamme ammattitaidolla • kylpyhuoneet ja saunat • lattiatyöt • pinnoitustyöt • keittiöt ja muut kalusteet myös julkisivujen ja kattojen pinnoitukset

MIKA LEHTONEN

puh. 040 512 0134 mikahjlehtonen@gmail.com

Tyvenentie 2 B 1, Pori

www.leworks.fi

PALKINNOT JA KAIVERRUSPALVELUT

Gallen-Kallelankatu 13 28100 Pori

puh. 040 720 6770

www.100palkinnot.fi

LV-MYYNTI • ASENNUS • HUOLTO Tukesin hyväksymä toiminnanharjoittaja
www.rakennushaapa-aho.fi

050 324 9868

Rantanen Oy

Kotirannantie 2 28330 Pori

Puh. 050 367 1363

Eteläpuisto 12, Pori • 044 288 3990 www.hoitolaetelatuuli.fi

044 589 4940 Porin Kotijoukkue Oy Ainontie 3 C, Pori Puh. (02) 6315 300 www.kotijoukkue.fi

Kaupungin keskustassa

ADR-KOULUTUS JA

A vo inna : Ma - P e 1 0- 1 7 S ata ku nnan k at u 3 2 P. 040- 1 6 279 0 4 T YÖS U H DEP YÖR ÄT A L AN S A AMM ATT I L A ISE LTA . OTA YHTEYTTÄ!
adrkoulutus.com
Ilmoittautumiset ja tiedustelut 040 592 4455 tai timo.kallionpaa@adrkoulutus.com tai
KULJETTAJAN
yhteistyössä
kanssa (EXC 1-4) Rakennusliike Luvi-Por Oy Itäkeskuksenkaari 7, Pori • 0400 630 424 • www.luvipor.fi
Toro 044 338 1819
lvi@mator.fi www.mator.fi
Maalaiskunnantie 14, 28760 Pori • P. 050 303 3247, 0400 654 222 www.porinkylmaasennus.fi jäähdytyslaitteiden ja lämpöpumppujen myynti • asennus • huolto
AMMATTIPÄTEVYYS -JATKOKOULUTUS AJOKORTTILUOKAN C:STÄ CE:HEN KOULUTUS
Ulvilan Ajo-Opiston
PAIKALLINEN LVI-PALVELU Topi Marjakoski & Antti
Korjuuntie 17-19, Herralahti, Pori puh. 02 641 1960 MYÖS RENGASHOTELLI
kaikki
Kissanmäentie 21, Noormarkku
rakennusalan työt Rakennusliike
puh.
tai sovi esittely JUHLAPAIKAKSI  PORIN MIES-LAULUN TALO Porin Mies-Laulu ry. puh. 0400 421653 KYMPPI LA VA OY
Tutustu pml.fi
www.kymppilava.fi

Tovari

tekoälyn ja muutoksen puolestapuhuja

Mainostoimisto Tovari on tekoälyn ja hakukoneoptimoinnin osaaja. Monta kertaa nahkansa luonut porilais-joensuulainen mainostoimisto on vakiinnuttanut paikkansa. Porin toimistosta vastaava yrittäjä Jussi Pirhonen valittiin tänä vuonna Porin Vuoden Nuoreksi Yrittäjäksi. Miten Venäjän kauppaa opiskellut, kahden maisteritutkinnon mies päätyi Poriin ja mitä peliliikkeitä

Tovari on tehnyt alkuperäisestä suunnitelmastaan kohti kansallisia ja kansainvälisiä markkinoita?

JUSSI PIRHONEN on marinoitunut erilaisissa kulttuureissa. Jos viivoittimella vetää vaakasuoran viivan Porista itään, päätyy melko tarkkaan paikkakunnalle nimeltä Saari, lähellä Venäjän rajaa. Hän opiskeli Venäjän kauppaa ammattikorkeakoulussa Joensuussa, päätyi harjoitteluun Belgiaan, opiskeli maisteriksi sekä Pietarista että Lappeenrannasta ja päätyi lopulta Poriin.

– Yrittäjäksi päädyin sattumalta tai lähinnä siksi, että se helpotti siinä tilanteessa työn jatkamista. Olin Belgiassa törmännyt 2010-luvun taitteessa hakukoneoptimointiin. Sitä ei Suomessa vielä juuri tunnettu, Pirhonen kertoo.

– Tulin takaisin Suomeen ja opiskelin asiaa omin päin ja päädyin harjoitteluun firmaan, jossa sen alan osaamiselle oli tarvetta. Kun harjoittelujakso tuli päätökseen, sieltä haluttiin minun jatkavan. Se johti toiminimen perustamiseen.

– Eräs luokkakaveri teki kuvauksia ja puhui sujuvaa venäjää, synty idea yhteisestä yrityksestä. Silloin vielä Venäjän suunta vaikutti lähinnä perkaamattomalta markkinalta, Pirhonen muistelee.

Kun Tovari syntyi, Krim vallattiin ja Pirhonen muutti Poriin

Tovari nimeään myöden synnytettiin nimenomaan Venäjän markkinoita varten. Tovari perustettiin kesällä 2014. Venäjä oli miehittänyt Krimin alkuvuodesta, ruplan kurssi muuttui oleellisesti.

– Me käänsimme heti kelkkaa kohti Suomea. Kyllä se joka tapauksessa vaikutti siltä, että Venäjä ei kenties olekaan se, mihin pitää mennä, Pirhonen pohtii.

Samaan aikaan Jussi Pirhonen muutti silloisen

tyttöystävänsä, nykyisen vaimonsa ja lastensa äidin perässä Poriin.

– Täällä ei ollut muuta tuttua kuin se, mikä puolison myötä oli ehtinyt tulla. Koen silti, että oma taustani helpotti sopeutumista.

Muutosta on aikaa kohta kymmenen vuotta.

– Silloin ajattelimme, että Pori on välivaihe ja sitten katsotaan, mihin Venäjän kauppa kehittyy. Kun se suunta raukesi, muuttotarvekin katosi. Meillä on tukiverkko täällä ja kaikki hyvin.

”Tekoäly on työkalu”

Pirhonen puhuu Tovarin toiminnasta innostunein sanakääntein ja selväksi tulee, että yritys toimii teknologioiden aallonharjalla. Koko ajan tulee uutta ja se imeytetään osaksi yrityksen toimintaa.

– Kyllä meillä muutos on vakio. Työntekijämme myös opetetaan siihen, että muutoksia tulee ja niihin pitää koettaa suhtautua innokkaasti. Samaa pyrimme ilmaisemaan myös asiakkaille.

– Muutos on tällä hetkellä niin voimakasta, että mikäli ajattelee asioiden menevän kuten aina ennenkin, on todellinen vaara jäädä jalkoihin. Ja tämä muutos syö myös työpaikkoja, se on väistämätöntä.

Pirhosen puheissa tekoäly edustaa kokoaikaista tehokkuuden lisääntymistä, halusi sitä tai ei. Silti monessa kohdassa tekoäly tuo nimenomaan helpotusta.

– On paljon sellaisia työvaiheita, joihin on mahdollista valjastaa tekoälyä ja poistaa ikään kuin ”turhat työt”. Se, että sellaiset avut ottaa käyttöön, vaatii rohkeutta ja näkemyksellisyyttä.

– Se on vääjäämätön tulevaisuuden suunta. Jos internet oli aikanaan suuri muutos, tämä on vielä

suurempi, koska tämä muutos on nopeampi, hän tiivistää.

Toinen Tovarin pääkivijaloista on hakukoneoptimoinnit.

– Voin kyllä seisoa täysin rinnoin sen edessä, että meillä hakukoneoptimoinnin osaaminen ja siitä saatavat tulokset ovat huippuluokkaa. Se on myös markkinoinnin segmentti, jota on helppo mitata ja siitä saadaan selkeitä tuloksia asiakkaillemme.

Tovari tekee monipuolisesti kaikkia mainostoimistotöitä. Asiakkaat ovat usein yrittäjävetoisia, joskin mukana on myös julkisia tahoja, kuten yliopistoja. Palkittu yrittäjä panostaa työntekijöihin

Jos Tovarissa pidetään huolta asiakkaasta parhaalla mahdollisella tavalla, ei sivuun jätetä omaakaan väkeä.

– Me ollaan haluttu antaa työntekijöillemme hyvät edut. Esimerkiksi erikoislääkärin vastaanotolle meidän työntekijämme voivat kävellä suoraan. Työntekijät ovat arvokas investointi ja heidän avullaan me pystymme tekemään kaiken sen, minkä teemme. Tovarin toimistot sijaitsevat Porissa ja Joensuussa. – Lisäksi yksi tekee töitä Loimaalta, yksi Oulusta käsin. Kaikkiaan meitä on 15, meidät yrittäjät mukaan luettuina.

Yrityksen filosofiaan kuuluu virheiden salliminen ja niistä opiksi ottaminen.

– Meillä on säännöllisesti mokapalavereja, joissa puhutaan tehdyistä virheistä ilman syyllisten etsintää. Pyrimme ottamaan niistä oppia ja oppimaan avoimesti myös toisten virheistä. Kun virheet on sallittu, uskallus heittäytyä kasvaa, Jussi Pirhonen pohtii.

VUODEN NUORI YRITTÄJÄ 10 – Pyry 4/202�
Teksti Elina Wallin | Kuva Hannu Ikonen

Jussi Pirhonen on Itä-Suomen lahja länteen. Intohimoinen tulevaisuuteen katsoja on solahtanut hyvin porilaiseen elämänmenoon puolisonsa saattelemana. Työssään hän pitää yllä hyödyllisten teknologioiden käyttöönottoa. – Tekoäly on asia, mitä kenenkään, varsinkaan yrittäjän ei pitäisi ohittaa. Ne, jotka siihen tarttuvat, pysyvät kyydissä myös tulevaisuudessa.

Pyry 4/202� – 11

Pihakimmo

KAIVAA JA KIVETTÄÄ

Maa-aineskasoja tien vierellä Eteläväylällä. Työkoneita, työmiehiä. Autoja tulee, tuovat tarvikkeita, autoja lähtee. Lapiot heiluvat. Viemärityö on alkanut. Tavallinen syksyinen aamu Pihakimmo Oy:n porukalle.

Teksti Jorma Vesterholm

Kuva Altti Papinsaari

PIHAKIMMON PUIKOISSA HÄÄRII pitkän linjan maanrakennusalan ammattilainen, toimitusjohtaja

Kimmo Laine. Lähes 40 vuotta yrittäjänä, siitä yhtiömuotoista toimintaa pian 10 vuotta.

Yritykseltä saa monenlaisia palveluita. Niitä ovat kaivuuja maansiirtotyöt, rakennusten pohjatyöt, vesi- ja viemäriliittymien kaivuutyöt sekä pihojen perustaminen ja muotoilu. Tärkeimmät ja eniten työllistävät osa- alueet ovat salaojat ja sadevesijärjestelmät sekä pihakivetykset. Yhteistyökumppaneiden avulla hoituvat myös pihasuunnittelu, istutukset, nurmikot ja vesiaiheet.

– Asiakaspiiri on aika valtava. On useita isoja rakennusliikkeitä, yrityksiä, kuntia, taloyhtiöitä ja yksittäisiä omakotitaloja. Pääosin toimimme Porissa. Mittavia pihakivetystöitä olemme tehneet muun muassa kolmeen viimeksi valmistuneeseen kouluun eli Itätuulen liikunta- ja oppimiskeskukseen, Vähärauman kouluun ja PohjoisPorin monitoimitaloon. Viimeksi mainitun kohteen kakkosvaihekin on jo sovittu meille, Kimmo Laine kertoo esimerkin omaisesti yrityksen toimintakentästä.

Porin ulkopuolellakin puuhaa on riittänyt kuten Ulvilassa ja Kankaanpäässä, jossa valmistuivat syyskuun alussa Paasikivenkadun ja Tapanilankadun liikenneympyrän kivetystyöt.

Ammattitaitoisella porukalla ja ajanmukaisella kalustolla

Näin laajamittainen yritystoiminta vaati riittävän määrän kalustoa. Pihakimmolla onkin muun muassa kaivurikuormaajaa, telakonetta, kaivinkonetta ja roudansulat-

tajaa.

– Roudansulattaja on mainio vempain. Sen avulla pystytään näillä leveysasteilla, lauhojen talvien aikana tekemään mainiosti salaojia ja sadevesijärjestelmiä, Kimmo painottaa.

– Tämä tuo hyvän lisän ympärivuotiseen toimintaamme, vaikka myönnettävä on, että kevät on selvää sesonkiaikaa.

Kimmon palkkalistoilla on viisi työntekijää, ja kiireempinä aikoina käytetään lisäksi vuokratyövoimaa. Mies on erittäin tyytyväinen, sillä nuori työporukka on ammattitaitoista ja ahkeraa. Toimitusjohtaja on itsekin koko ajan työmailla.

– Tykkään käytännön työstä. Toimistohommat kuten urakkatarjoukset ja laskutukset hoidan yleensä aamulla – tai aamuyöllä. Kyllä siinä asiakas usein yllättyy, kun olen lähettänyt sähköpostin kello 4.15. Muuten olen työmaalla sen kahdeksan, yhdeksän tuntia päivässä. Minulle työ on aina ollut puoliksi harrastus. Parikin päivää toimettomana saa oloni levottomaksi. Kesälomia en ole juuri koskaan pitänyt, mutta talvella on hienoa lähteä jonnekin lämpimään pariksi viikoksi.

Paljon erilaisia ja eripituisia projekteja

Iso osa Pihakimmon töistä on saneerausta. Nytkin puolisen tusinaa omakotitaloprojektia odottaa töiden aloittamista. Tilauskirja on sen verran täynnä, että seuraavia uusia kohteita voi luvata vasta muutaman kuukauden päähän. Poikkeuksen tekevät pitkäaikaisten vakioasiakkaiden pienimuotoisemmat työt. Ne pyritään ujuttamaan

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
12 – Pyry 4/202�
– Tykkään käytännön työstä. Toimistohommat kuten urakkatarjoukset ja laskutukset hoidan yleensä aamulla – tai aamuyöllä.

muun toiminnan sekaan järkevästi. Saneerauskohteissa käydään aina paikan päällä. Tämän jälkeen tehdään kiinteä urakkatarjous.

Työkohteita voi toimeksiannosta riippuen olla menossa samanaikaisesti kaksi, joskus jopa kolme. Niiden pituus vaihtelee päivistä mittaviin, jopa useamman kuukauden kestäviin hankkeisiin. Aina kuitenkin mennään, kuten Kimmolla on tapana sanoa, ”Laatu edellä päätyyn asti”.

Hintahaarukkakin on melkoinen. Muutama vuosi sitten Pihakimmo toteutti laajan pihasaneerauksen, joka tuli maksamaan 120 000 euroa. Haastavimpia töitä ovat muurikivetysten ja muuriaitojen tekeminen.

– Porissa on paljon savimaata, joten perustukset

tulee tehdä todella hyvin. Kivetyksen ja aidan pitää olla hyvässä ryhdissä vielä monia vuosia myöhemminkin. Hyvän perustan tekeminen koskee tietysti kaikkea maanrakennusta ja rakentamista yleensäkin, Kimmo Laine muistuttaa.

Pitkä kokemus luo uskoa tulevaan Rakentamisen matalasuhdanne ei juurikaan huoleta Kimmoa. Infrastruktuurin rakentamista ja saneerausta niin julkisella puolella kuin yrityksissäkin näyttää pitkän linjan maanrakennusyrityksellä riittävän.

– Taloyhtiöiden hankkeet tulevat varmaan hidastumaan erityisesti vaikean lainansaannin takia. Omakotitalopuoli ei ole meillä Pihakimmossa tällä hetkellä kovinkaan merkittävässä roolissa, vaikka sitäkin kovin mielellämme teemme. Olen sen verran

vanha kehäkettu ja monissa liemissä keitetty, etten oikein osaa suhtautua tulevaisuuteen pessimistisesti, toimitusjohtaja naurahtaa.

Optimismia kuvaa hyvin se, että yritys on rakentamassa Isojoenrannan teollisuusalueelle isoa hallia, josta kaksi kolmasosaa on kylmätilaa. Siellä on hyvä säilyttää kaikkia töissä tarvittavia tarvikkeita, niin kuin Kimmo sanoo ”rosvoilta piilossa”.

Pian kuusikymppinen Kimmo Laine nauttii työstään täysin rinnoin. Toisaalta hän miettii, pitäisikö vastuuta siirtää pikku hiljaa enemmän työporukkaan kuuluvalle omalle pojalle.

– Pidän talvista aina vain vähemmän ja vähemmän. Kyllä siellä etelän lämmössä voisi viipyä tulevaisuudessa enemmänkin kuin pari viikkoa.

Pyry 4/202� – 13
Kimmo Laine siellä missä hän haluaakin olla - työmaalla.

OJL ORIGINALS on valinta Sinulle, joka arvostat muotojen tarkkuutta, arvokkaita yksityiskohtia ja kauneutta puhtaimmillaan.

Luo oma kokonaisuutesi WWW.OJL.FI

100% PORILAISTA KÄSITYÖTÄ

Ruosniemen Linja-auto Oy

puh. 02 633 4070 www.sundell.fi

Tervetuloa herkuttelemaan! Reposaaren Kalasatama, Pori

Puh. 010 3289 854 • ravintola@merimesta.fi www.merimesta.fi

Huollot ja korjaukset

TUL NY

POIKKEE HUOLLOS!

AHTEENTIE 720 • PORI puh. 044 231 7922 viikerinautopaja@gmail.com

RANTOJEN RUOPPAUKSET JA VESISTÖKULJETUKSET AMMATTITAIDOLLA

0400 591023 / Hannu 0500 223400 / Seppo h.tervamaki@gmail.com lr.saaristopalvelu.fi

Timanttiset E. Lindroos

Itäpuisto 7, Pori p. 044-740 3220

Vuoden Kaunein Sormus 2012 Vuoden Kaunein Sormus 2016 Vuoden Kultaseppä Olli Lindroos 2021 Vuoden Kultaseppä Esko Lindroos 2006

M/S Charlotta risteilee koko syksyn aina jäiden tuloon asti!

Kokousristeilyt, pikkujoulut, merkkipäivät yms.

Varaa oma risteilysi ajoissa!

Vanhakoivistontie 14, Pori

Myynti/huolto 045 1951 788

www.kylmäkarhut.com

MUUTOT JA KULJETUKSET EDULLISESTI

Vuokrataan muovisia muuttolaatikoita, lisäkantoapu www.jms-kuljetus.fi

Satakunnankatu 32, Pori Varastohotelli Pori

0400 728091, 050 573 3830

KEITTIÖKALUSTEET | KOMEROT | LIUKUOVET

Mikkolantie 17, Pori | puh. 040 550 5152 | kaluste-etappi.fi

LIIKENNEKOULUTUS Tomi Pietikäinen

Kortit moposta rekkaan 0400 599140

Karhulinnan työterveyshuollossa

TULLAAN KUULLUKSI

Lääkärikeskus Karhulinna on ollut nyt toiminnassa reilut kaksi vuotta. Saman ajan tarjolla on ollut työterveyshuoltoa kaiken kokoisille yrityksille yksinyrittäjistä isoihin yrityksiin. Karhulinnassa on valittu mahdollisimman ketterä ja yksilöllinen tapa kohdata työterveyshuoltoa hankkiva yritys. Joustavuus ja räätälöinti eroaa oleellisesti alan yleisestä käytännöstä pakettiratkaisuineen.

LÄÄKÄRIKESKUS KARHULINNAN työterveystiimiin kuuluvat työterveyslääkärin ja -hoitajan lisäksi työfysioterapeutti, työterveyspsykologi sekä työterveyden yhteistyökoordinaattori.

– Karhulinnassa tarjoamme jokaiselle yritykselle ne palvelukokonaisuudet, joita kyseisellä toimialalla ja yrityksessä tarvitaan lakisääteisten työterveyspalveluiden lisäksi, työterveyshuollon erikoislääkäri Jonne Willman kertoo.

– Kuuntelemme herkällä korvalla yrityksen tarpeita ja odotuksia yhteistyöstä. Keskitymme myös ennaltaehkäisyyn ja se tapahtuu laaja-alaisen yhteistyön myötä, vastaava työterveyshoitaja Viveka Gustafsson pohjustaa.

Puhetta työterveyshuollon perimmäisestä tarkoituksesta

– Työterveyden perinjuurinen tarkoitus on tukea työkykyä nyt ja tulevaisuudessa, Willman pohtii.

Tätä työterveyshuollon ja yrityksen välistä yhteistyötä koordinoi Lääkärikeskus Karhulinnassa työterveyshuollon yhteistyökoordinaattori Kirsi Hartikainen

– Tutustumme huolellisesti toimialaan ja yrityksen toimintaan työterveyshuollon näkökulmasta asiakkaan tarpeet huomioiden jo työterveysyhteistyön alkuvaiheessa. Työterveysyhteistyön tulee lähteä asiakkaan tarpeista ja se on osa yrityksen muuta

toimintaa, joilla ylläpidetään työkykyä ja -hyvinvointia. Työterveysyhteistyön käynnistymisen myötä kertyvän tiedon avulla voimme esimerkiksi suositella työterveysfysioterapeutin käyntiä kohteessa, mikäli havaitsemme, että ergonomiassa olisi ennaltaehkäisevässä mielessä parannettavaa, Hartikainen pohtii.

– Keskustelemme yrityksessä paljon työterveyshuollosta, myös ihan perusasioita, Willman täydentää.

– Ohjaamme ja neuvomme työterveyshuollon lakisääteisistä osuuksista ja autamme yritystä löytämään oleellisen. Yhteinen dialogi on tärkeä osa yhteistyötä.

Myös työntekijällä on vastuu itsestään Työterveyshuollon ammattilaiset nostavat esiin myös työntekijöiden vastuun omasta itsestään.

– Työterveyshuollon ennakoivat ohjeet ja mahdolliset määritellyt tavoitteet ovat sitä itsestä huolen pitämistä. Jokaisen työntekijän kanssa tehdään terveystarkastuksen yhteydessä terveyssuunnitelma, jossa asetetaan tavoite omalle terveydentilalle ja hyvinvoinnille ja niitä seurataan, Gustafsson pohtii.

Työterveyden pohjimmainen tarkoitus on turvata työn tekemisen potentiaali.

– On oleellista, ettei työstä sairastuta ja pysytään työkykyisinä. On kyseessä sitten yksilö tai työyhteisö, me olemme siinä tukena, Willman sanoo.

ASIANTUNTIJAPALSTA
Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama
16 – Pyry 4/202�

Vastaava työterveyshoitaja Viveka Gustafsson (vas.), työterveyshuollon yhteistyökoordinaattori Kirsi Hartikainen sekä työterveyshuollon erikoislääkäri Jonne Willman työskentelevät päivittäin Lääkärikeskus Karhulinnan työterveyshuollon asiakkaiden kanssa.

Työterveyshuolto kaksijakoinen – osa toimista lakisääteisiä

Mikäli yrityksessä on yksikin työntekijä, on työnantajan velvollisuus huolehtia työterveyshuollosta. Minimissään on tehtävä se, mihin laki velvoittaa.

– Ehkäisevä työterveyshuolto on lakisääteistä, mikä sisältää työpaikkaselvityksen, työterveystarkastuksen, ohjauksen, neuvontakäynnit, työkyvyn arvioinnin ja seurannat. Toinen kokonaisuus on työterveyspainotteinen sairaanhoito, jossa yritys voi itse päättää, mitä palveluja siihen sisällytetään, Willman jatkaa.

Sekä lakisääteisestä ehkäisevästä työterveyshuollosta että työterveyspainotteisesta sairaanhoidosta työnantajan on mahdollista saada Kela-korvausta. Molempien fokuksessa on nimenomaan työkyvyn ylläpito.

– On ehdottomasti järkevämpää hoitaa ja ennakoida terveyttä, kuin sairautta, Willman kiteyttää. Työterveys huomioi myös yksinyrittäjät.

– Toimimme myös yksinyrittäjien työkyvyn kumppanina. Se ei ole lakisääteistä, mutta suositeltavaa. Yrittäjän sopimuksen sisältö räätälöidään yrittäjän tarpeista lähtien huomioiden toimialan erityispiirteet. Työterveyshuolto on yksinyrittäjillekin Kela-korvattavaa, Gustafsson kertoo.

Porin Yrittäjät ry ja Lääkärikeskus Karhulinna Oy ovatkin solmineet yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on tukea porilaisten yritysten työkykyä. Sopimuksesta saat lisätietoja Lääkärikeskus Karhulinnasta.

Työterveyshuolto voi toimia yrityksen kumppanina työmaailman murroksessa

Suomessa työterveyshuollon instanssi on Työterveyslaitos, joka ohjaa toimintaamme.

– Jos pelitermejä käyttää, olemme työlääketieteen edustajina kenttäpelaajia ja pyrimme osaltamme auttamaan työnantajaa ja huolehtimaan siitä, ettei työntekijä sairastu työperäisiin sairauksiin, Willman sanoo.

– Vaikka johonkin työhön tulisi työkyvyttömäksi, johonkin toiseen työhön työkykyä voi riittää. Työtä muokataan usein nimenomaan loppupäästä työuraa. Miten työnkuvaa voisi muuttaa, voisiko työtä osa-aikaistaa tai muuttaa työkykyä tukevaksi, näitä kysymyksiä pohdimme yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa.

Viveka Gustafsson kehottaa yrityksiä miettimään omia tarpeitaan työterveysyhteistyölle ja ottamaan selvää omista työterveyshuoltosopimuksien sisällöistä. Vastauksia kannattaa hakea kysymyksiin, mitkä ovat omat tarpeet nyt ja tulevaisuudessa, mitä työterveys voi tarjota ja miten tukea työkykyä varhaisessa vaiheessa.

– Meillä annetaan paljon aikaa puhumiselle ja asioiden selvittämiselle sopimustilanteissa. Meillä kuullaan ja kuunnellaan asiakasta.

Lääkärikeskus Karhulinna on Porissa toimiva paikallinen ja paikallisten lääkäreiden omistama lääkäriasema laajoine palveluineen. Se lisää joustavuutta myös työterveyshuollon erilaisiin palveluihin, kun kaikki tapahtuu saman katon alla asiantuntijakeskus BePopissa.

Pyry 4/202� – 17

Päätoimittaja Tomi Lähdeniemi iloitsi hetkestä torin laidalla. – Aivan liian harvoin ehtii istua näin ulkokaffeelle, vieläpä syyskuussa. Työviikkoihin sisältyy paljon matkapäiviä, vaikka yöksi koitan pääsääntöisesti ehtiä aina kotiin, hän kertoo. Satakunnan Kansan rooli elinkeinoelämässä on merkittävä, eikä ole ihme, että päätoimittajan käsi heilahtaa haastattelun aikana tavan takaa tervehdyksen merkiksi ohikulkeville.

18 – Pyry 4/202�

SANOMALEHDEN MERKITYS on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttunut radikaalisti. Sillä on pienentyvä, mutta vankkumaton kannattajakuntansa printin parissa, sekä lähes rajaton massa internetin erilaisissa digikanavissa. Digitalisaatio on muuttanut montaa toimialaa, niistä yksi on sanomalehtimaailma.

”Ilman elinkeinoelämää ei olisi meitä” Otsikko on suora lainaus päätoimittaja Lähdeniemen suusta. Saman hän sanoi myös juhlapuheessaan lehden taannoisissa 150-vuotisjuhlissa.

– Mikäli alueellisesti menee hyvin, myös meillä menee hyvin. Yrityselämä on selkeä indikaattori maakunnan elinvoimasta, Lähdeniemi valottaa.

– Tämä heijastuu moneen, ei pelkästään yritysten markkinointibudjetteihin. Kun alueelle tehdään investointeja, palkataan lisää työvoimaa, meillä on hyviä uutisia kirjoitettavana. Jos taas on matalasuhdanne, se heijastuu samalla tavalla konkurssi- ja irtisanomisuutisina.

Mistä yrityskentän uutiset tupsahtavat?

– Se, että yrityksistä kirjoitetaan, perustuu usein toimittajien ammattitaitoon, jolloin heillä on tiettyjä toimialoja seurannassa. Toisaalta saamme paljon vinkkejä yrittäjäjärjestöjen kautta. Se on tärkeä linkki. Harvemmin yrityksistä tulee suoria kontaktointeja.

– Yksi hyvä kanava on myös kahvipöytä- tai muut keskustelut erilaisten tahojen kanssa. Usein tällaisissa puheissa tulee sivujuonteena esiin jonkun yrityksen uutisoitava aihe, josta me pystymme kyllä sitten ottamaan lisää selkoa.

Vinkkinä yrityksille uutisen pohjaksi Lähdeniemi muistuttaa, että ylipäätään ytimenä tulee olla uutinen kerrottavaksi.

– Tällaisia ovat innovaatiot, investoinnit, uusi tila. Lukijaa ei kiinnosta, jos jutun juuri puuttuu.

Kaffeella

Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi

istahtaa seurakseni kaffeelle Mäkilän Leipomon kahvilaan torin kupeessa. Takana on tiivis viikko maakunnan päälehden

150-vuotisjuhlien sekä Sanoman ja Marva Median kauppojen jälkeen. Miehestä näkee huojennuksen ja selvästi kirkkaan katseen kohti maakunnallisesti vahvaa tulevaisuutta.

Myös toimituksen työ on asioiden selvittämistä: – Uutiset liittyvät lopulta melko usein johonkin yhteiskunnalliseen ilmiöön, jota paikallisen yrityksen kommentti tai haastattelu auttaa ymmärtämään satakuntalaisesta näkökulmasta. Tällaisesta voisi olla ajankohtainen esimerkki asuntokaupan jäätyminen, joka poiki useita uutisia niin yrityksistä kuin yrittäjistäkin. Samoin rakentamisen sektori.

Tällä hetkellä vihreä siirtymä on akuutti aihe.

– Koen, että uuden ajan alku on nyt parhaillaan ja me Satakunnassa olemme sen selkeässä kärjessä. Edessä siintää paljon hyvää.

Mainonnan tarve ja monikanavaisuus Perinteisesti on ajateltu, että yrityksen tulee ilmoittaa palveluistaan ja tuotteistaan mainoksella printtilehdessä, jotta se tavoittaa kaikki.

– Nykyään tosiaan digin myötä monikavanaisuus haastaaa yrityksenkin osaamista ja ymmärrystä markkinoinnin tarpeista. Se ei ole ollenkaan yksinkertaista enää, jos se on sitä koskaan ollutkaan.

– On myös tilastollinen fakta, ettei printtimedian kulta-aikoinakaan tavoitettu niin paljon ihmisiä kuin nyt digin myötä. Satakunnan Kansa tavoittaa digin kautta käytännössä kaikki satakuntalaiset viikon aikana.

Koska Satakunnan Kansa kuuluu Sanomakonserniin, myös sen mainostajat saavat laaja-alaisia mainonnan mahdollisuuksia. Tähän perustuu myös taannoinen Siikaisten kunnan Helsingin Sanomien etusivu.

– Kyllä. Meillä on mediamyynnin ammattilaiset aina mainostajan apuna ja he yhdessä pohtivat järke viä kanavia juuri kyseisiin tarpeisiin.

– Tämä on asia, mikä on markkinoijan nykyään osattava hyödyntää.

Nykyään on totuttu siihen, että uutisia on saatavana maksutta monesta kanavasta.

– Se on asia, mitä lehtitalot joutuvat miettimään,

sillä tämänkin bisneksen on oltava kannattavaa, Lähdeniemi pohtii.

Pysyvää on vain muutos

Media-alalla on jo pitkään saatu tottua muutoksen pysyvyyteen. Hiljattain Sanoma-konserni osti Marva Median, jonka myötä Rauman seudulla ilmestyvä Länsi-Suomi ja Raumalainen tulivat Sanoman omistukseen.

– Tutustumme parhaillaan toisiimme, Lähdeniemi toteaa.

Tulevaisuus näyttää, mitä omistajuuden myötä tulee tapahtumaan.

– Selvää tietysti on, että jatkossa olemme yhdessä todella vahva maakunnallinen toimija.

On myös toinen muutoksentekijä. Se on alati kehittyvät teknologiat, kuten tekoäly.

– En kauheasti ihmettelisi, jos jollain aikavälillä tekoäly muuttaisi toimittajan työtä esimerkiksi viranomaistiedotteiden ja vaikkapa kunnanvaltuustojen kokouspöytäkirjojen kanssa.

– Kannustamme toimittajiamme ja kuvaajiamme tutustumaan tekoälyn mahdollisuuksiin.

– Kaikesta tästä huolimatta tärkeintä, josta pidäm

Pyry 4/202� – 19
Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ

Uusi yritys, pitkä historia

Porin Hammaspalvelu Oy on perustamisiältään nuori, mutta kokemukseltaan ja taustaltaan omaa pitkän, sukupolven ylittävän historian. Kun Erica Niemisen isä kumppaneineen perusti hammaslääkäriaseman, hän tuskin saattoi aavistaa sen toimivan yhä yli 50 vuoden ja pörssiyhtiöomistuksenkin jälkeen.

PORIN HAMMASPALVELU OY sijaitsee Palojoenkulmana tunnetussa kiinteistössä Itsenäisyydenkadun ja Yrjönkadun kulmassa, samoissa tiloissa, joissa edeltäjänsä on toiminut vuodesta 1988.

– Olemme saaneet aivan valtavasti kiitosta ja kannustavaa palautetta sen jälkeen, kun yrityskauppa julkistettiin kesällä, hammaslääkäri ja perustajaosakas Erica Nieminen kertoo.

Porin Hammaspalvelu Oy osti hammaslääkäripalvelut takaisin Terveystalolta kuluvana vuonna. Kaikki nykyiset hammaslääkärit jatkavat toimintaansa ammatinharjoittajina ja muu henkilökunta jatkaa yhtiössä vanhoina työntekijöinä. Hammaslääkärit Riitta Eurén, Monika Selin, Heidi Rantala, Lauri Vanhakartano ja Milla Huuhka ovat perustamisen jälkeen myös liittyneet yhtiön osakkaiksi.

– Harvoin yrityskauppaa tehdään isosta talosta pienempään, mutta niin me nyt kumminkin tehtiin, Nieminen hymyilee selvästi iloisena paikallisuudesta.

– Toimiessamme paikallisesti, olemme herkillä toimimaan joustavasti. Se on ehdottomasti paikallisuuden valttikortti, jota asiakkaat näyttävät arvostavan äärettömän paljon.

Toisaalta myös yrityksen omien hankintojen paikallisuus on tärkeää. Riitta Eurén muistuttaa, että aina pyritään tekemään hankinnat porilaisista yrityksistä tai mahdollisimman läheltä.

Jatkuvuus kaiken perustana

Asiakkaalle juuri mikään ei muuttunut kahdeksan vuoden takaisessa yritysmyynnissä Terveystalolle,

kuten ei nytkään. Vaikka toiminta jatkuu edelleen hyvin samanlaisena asiakkaalle, emme tee tästä vanhan yrityksen kopiota. Haluamme mahdollistaa yritykselle jatkuvuuden, hän pohtii.

Kun aikanaan edeltäjät halusivat varmistaa jatkuvuutta, sukupolvenvaihdos tehtiin yrityskaupoilla Niemiselle ja hänen kollegalleen Riitta Eurénille.

– Me olimme silloin nuoria ja meillä oli vahva tuki kokeneesta henkilökunnasta. Koska kokemus oli aikanaan hyvä ja osoittautui toimivaksi, haluamme taata asiakkaillemme ja henkilökunnalle samaa jatkuvuutta.

– Uudet, nuoremmat osakkaamme saavat perehtyä yrityksen hoitamiseen rinnakkain meidän kokeneempien kanssa.

Haastattelun aikana nousee hyvin esiin Niemisen ja Eurénin arvostavan nuoremman polven samanlaista ammatillista arvomaailmaa.

– Nuoremmat tuovat aina jotain uutta tullessaan, kun taas meidän kokemuksemme luo pohjan tekemiselle.

Porin Hammaspalvelussa työskentelee kaikkiaan parisen kymmentä henkeä.

– Tämän kokoinen yritys vaatii kuitenkin omat oppinsa yrityksen johtamisen lisäksi myös henkilökunnan johtamisesta. Kaikki syntyy tekemällä ja ajan kanssa. Sen ajan halusimme nyt luoda, sillä sekin aika koittaa, kun me konkarit siirrymme syrjään, Nieminen heläyttää iloisesti nauraen.

– Koen tärkeäksi myös sen, että kaikki osakkaat työskentelevät meillä. Elämme asiakkaiden keskellä.

Teksti Elina Wallin Kuva Hannu Ikonen
” –
20 – Pyry 4/202�
Harvoin yrityskauppaa tehdään isosta talosta pienempään, mutta niin me nyt kumminkin tehtiin.

Myös muu henkilökunta on paikallista, tunnemme asiakkaamme.

Tiimityö ja työnjako toiminnan kulmakivenä

Porin Hammaspalvelu on sekä tilana että toimijana yleisesti alalla tunnetusta poikkeava. Jo kiinteistön valmistuessa vuonna 1988 tilat rakennettiin avoimiksi. – Se oli poikkeuksellista silloin ja se taitaa olla sitä yhä. Meillä ei ole suljettuja hoitohuoneita ollenkaan, siitä huolimatta asiakas saa hoidolleen rauhan. Huoneiden ovettomuus mahdollistaa sujuvan yhteistyön työtiimin kesken.

– Tiimityöskentely on asia, johon koulutamme uudet työntekijät. Pyrimme siihen, että jokainen saa

Porin Hammaspalvelun paikalliset hartiat! Hammaslääkärit vasemmalta Milla Huuhka, Heidi Rantala, Monika Selin, Riitta Eurén, Erica Nieminen, Lauri Vanhakartano, Tiia Järvistö ja Sari Raitakari. Lauri Vanhakartano suorittaa parhaillaan protetiikan erikoishammaslääkärin tutkintoa ja Milla Huuhka valmistuu suukirurgiksi.

tehdä sitä, minkä parhaiten osaa, ja hammaslääkäri voi keskittyä varsinaiseen hammaslääkärin työhön.

– Tietysti asiat perustuvat koulutukseen, mutta on paljon asioita, joita opitaan. Hammashoitajien työnkuva on meillä laajempi kuin yleisesti. Hoitajat ovat enemmän henkilökohtaisessa kontaktissa asiakkaan kanssa.

Ennaltaehkäisevää ja edistyksellistä suun terveyden ylläpitoa

– Meillä on alusta asti toiminut kutsujärjestelmä, jossa kutsumme sovituin välein asiakkaan hammastarkastukseen. Kysymme asiakkaalta siihen luvan, ja se on hyvin mieluisa palvelu. Siinä toteutamme nimenomaan ennaltaehkäisyä, kun hampaista

pidetään huolta säännöllisesti.

Suun ja hampaiden kunto vaikuttaa myös työkykyyn.

– Yritys voi tehdä hammaslääkäriyrityksen kanssa sopimuksen työnantajan maksamasta työntekijän hammashoidosta.

– Tällöin puhutaan tietyin edellytyksin verottomasta työsuhde-edusta työntekijälle. Nämä kulut työnantajayritys saa vähentää verotuksessa. Hammashoitoedulla yritys voi myös kohottaa työnantajamielikuvaansa.

– Neuvomme mielellämme yrityssopimukseen liittyvissä asioissa, joten meihin kannattaa olla yhteydessä, mikäli hammashoitoetu työntekijöille kiinnostaa, Erica Nieminen kannustaa.

Pyry 4/202� – 21

Maa- ja kiviainesmyynti, kuljetukset: 0400 721974 kuljetusmakivaara.fi

Kaupungin rakentaja

Vuokra-asunnot Opiskelija-asunnot Senioriasunnot

Porin Seniorikotiyhdistys ry Asumisneuvonta • Isännöinti Rakennuttajapalvelut

Timanttiporaukset ja sahaukset betonirakenteisiin

Pienkuormaajapalvelu

Purkutyöt

Puh. 0400 747 004

www.tpnoy.fi

Kukkia ammattitaidolla

KukkaMylly

Itäpuisto 12 Pori

p. 02 6336 707

terveysvalmentaja, personal trainer Johanna Merivalli 050 327 8586

www.jtraining.fi

Annankatu 8, Pori Puh. 02 623 4450 www.porinyhasunnot.fi

p. 02 6332 707

p. 02 6332 707

Itäpuisto 12, 28100 Pori

Itäpuisto 12, 28100 Pori www.rantasenhautaustoimisto.fi

www.rantasenhautaustoimisto.fi

Satakunnankatu 44, Pori puh. 0400 468 801

PIHAT KUNTOON!

Laituritie 14 B, 28240 Pori Puh. 0400 645314 jarmo.rantamaki@hotmail.com www.jarmorantamaki.fi

Autohuolto RAHTU

Karjasillantie 12, Pori 0400 530118 rahtu@autohuolto.eu

VT-KONE

puh. 0400 532 605 | www.vt-kone.fi

Pienkoneiden ja perävaunujen vuokraus Satakunnan alueella Koneistus- ja metallirakennetyöt teräksisen kovalla osaamisella

TERÄSMIES OJALA OY

puh. 040 724 1141 www.teräsmies.com

..... . . . . .. . . . . . . ..

HYVINVOINTICENTER

Yrjönkatu 8,

• p. 02 637 6061 hyvinvointicenter.fi

PUHDASTA PINTAA

YLI 25 VUOTTA

ASIANAJOTOIMISTO HANNU KNUUTILA KY

Hannu Knuutila asianajaja, varatuomari 0400 530 835, hannu.knuutila@kvi.fi www.kvi.fi

Varaa aikasi toimitilaesittelyyn

Ari Grahn puh. 044 356 5865 friitalatalo.fi

KAIHDINMIEHET

KAIHDINMIEHET

Juhlat kuin juhlat

Satakunnan

Liisankatu 23, PORI

Liisankatu 23, PORI

Puh. 02 6411 845

Puh. 02 6411 845

Pitopalvelu Oy

Meiltä kukat elämäsi tärkeimpiin hetkiin

Vesa Kortesoja 044 3200 410 www. kaihdinmiehet.fi

Vesa Kortesoja 044 3200 410 www. kaihdinmiehet.fi

www.feroxglas.fi

Lahjakortit hierontaan sekä myymälään!

Koulutettu hieroja Johanna Salmi

Otavankatu 11, Pori

Puh. 044 2306260

Avoinna ma-to 9.30-17, pe 9.30-15

Lounatuulentie 7, Pori

Puh. 02 633 1655

sekä sopimuksen mukaan www. hyvinvointisara.fi www.porinlansituote.fi

puh. 0400

www.ahlaistenkievari.fi

MERI-PORIN MUURAUS

Jari Kesäläinen puh. 0401626796

Verhoomo Nupi ja Nappi

Minna Nordlund-Koivula

Herralahdenraitti 1, Pori Puh. 040 583 8644 www.verhoomonupijanappi.fi

MERIPORINKUKKA

Harry Gullichsenintie 14, Pori puh. 045 229 2530

AJANVARAUKSET puh. 02 641 3890

Itsenäisyydenkatu 33, Pori

www.satakuulo.fi

scenegroup.fi

Lue uusin Pyry-lehti osoitteessa

Lounaskahvila,

Pori Puh. (02) 646 9597 / 0500 510 844

Pohjoispuisto 4

PYRYLEHTI.FI

Pori
Kaikki kehon ja mielen hyvinvointiin
593940 Anne Heilimä sauna- ja kokoustilat sisäpiha,

Työnantajana

vahva, vakaa ja paikallinen

Länsi-Suomen

Anna Tomulan kautta kulkee monenlaisia työhakemuksia erilaisin taustoin. Hän kannustaa hakeutumaan pankkiin töihin, vaikka ei olisi kokemusta alasta.

Osuuspankin henkilöstöjohtaja

– Pääasia, että on motivaatio kohdillaan, halu oppia ja jonkinlainen tutkinto taskussa, hän muistuttaa

JUURI PARHAILLAAN on käynnissä niin sanottu syksyn hakukierros. Nykyisin ei rekrytointeja tehdä vain tiettyinä aikoina vuodesta.

– Kyllä me olemme vahvasti siirtyneet siihen, että ympäri vuoden on haku auki. On selvää, että erilaisista syistä paikkoja voi tulla haettavaksi milloin tahansa.

– Ei ole hakijan heikkoutta, mikäli sopivaa paikkaa ei löydy saman tien. Me palaamme hakemuksiin myöhemminkin, mikäli hakemus on herättänyt mielenkiintoa, Tomula kertoo.

Osuuspankin palveluksessa

osaaminen laajenee

Moni nykyinen osuuspankkilainen on saattanut tulla taloon opiskelujensa myötä joko kesätöihin tai suorittamaan harjoitteluaan määräaikaisessa työsuhteessa.

– Kesäisin palkkaamme kymmenkunta kesäharjoittelijaa. Sen lisäksi meillä työskentelee useita opiskelijoita, jotka syyslukukauden käynnistyessä jatkavat osa-aikaisesti työskentelyä. Sekin on hieno voimavara meille.

Anna Tomula kertoo pankkiin tulevista työhakemuksista:

– Kaikenlaisia työhistorioita löytyy. On alan vaihtajia, opintonsa päättäviä, työpaikkaa vaihtavia, osaamistaan laajentavia… Työmarkkina on isossa murroksessa uusien sukupolvien tullessa työelämään.

– Me perehdytämme kaikki meille töihin tulevat. Jonkinlainen tutkinto tulee olla hankittuna. Pankkiala on sellainen, että sen oppii vasta työpaikalla. Oranssi aalto – työelämän murros vaatii valmiuksia

OP Ryhmässä on parhaillaan käynnissä Oranssi aalto, jossa omista työntekijöistä koostettu vapaaehtoinen joukko kertoo omissa, itselleen mieleisissä somekanavissa työstään Osuuspankissa.

– Kyllä tänä päivänä asiantuntijatehtävissäkin tarvitaan laajempaa osaamista ja erilaisia valmiuksia kuin takavuosina.

Tästä esimerkkinä Anna Tomula kertoo digiosaa-

misen.

– Moni meille töihin tuleva on jo valmiiksi hyvin digiorientoitunut. Sen myötä pystymme hyödyntämään osaamista asiakkaidemme kanssa. Esimerkiksi erityistä tukea tarvitseville asiakkaille pitää olla meiltä kyvykkyyttä tukea ja helpottaa heidän pankkiasiointinsa arkea verkossa.

Työkyläilyä ja tehtäväkiertoa

– motivaatio ohjaajana

On selvää, että ihminen muuttuu elämän varrella ja rutinoitumisen myötä saattaa nousta kiinnostus aiemmin vieraaseen asiaan.

– Meillä on sen verran iso talo, että työkyläily ja erilaiset tehtäväkierrot ovat suosittuja. Niiden myötä voi myös talon sisällä aueta erilaisia työuria, Tomula kertoo.

– Yleisesti ottaen meillä on keskimäärin pitkiä työsuhteita. Keskiarvo työsuhteen kestolle on 13 vuotta, mikä on tänä päivänä hyvin pitkä.

– Koska pankkiala on omanlaisensa asiakaslähtöinen työympäristö ja perehdytämme työntekijät hyvin, toivommekin tietysti aina pitkiä työsuhteita. Aina ei kuitenkaan työntekijä tiedä, miten elämä yllättää ja muutosten myötä saattaa joutua vaihtamaan työpaikkaa. Ja siinä kohtaa palaamme jälleen niiden mieleen jääneiden hakijoiden pariin tai käynnistämme haun, Tomula pohtii.

Pankissa saa työlleen merkityksen

Tomulan mukaan toisinaan työntekijät pohtivat haluavansa työn, jolla on erityinen merkitys. Kaikki me olemme elämämme aikana väistämättä pankin asiakkaita ja siinä piilee myös yksi merkittävyyden salaisuuksista.

– Olemme pyrkineet siihen, että sama toimihenkilö voisi palvella asiakasta niin pitkään kuin mahdollista. Joskus on niinkin, että sama henkilö hoitaa kolmen sukupolven pankkiasioita.

Arjessa ei välttämättä tule ajatelleeksi, millainen muistijälki jää hetkestä, kun ensiasunnon ostaja allekirjoittaa kauppakirjan pankissa. Tällaisissa elämän käännekohdissa tukeudutaan usein asiantuntemukseemme.

– Pankilla ja sen henkilöstöllä on merkitys jokaisen meidän elämäämme lapsena tehdystä tilinavauksesta lähtien.

– Tämän kautta henkilökuntamme on rakentamassa paikallisen toimialueen hyvinvointia, Tomula kiteyttää.

Vastuullisuus näkyy Osuuspankin arjessa monellakin tapaa

– Meillä on tavoitteena, että 12 000 lasta ja nuorta saisivat Osuuspankin tukemana harrastusmahdollisuuden alueellamme. Viime kesänä tuellamme mahdollistui 75 nuorelle kesätyöpaikka. Henkilöstöämme käy myös lukuvuoden aikana kertomassa kouluissa ja eri oppilaitoksissa finanssialasta ja arjen taloustaidoista. Vastuullisuusosaamisemme konkretisoituu rahoittaessamme hankkeita sekä tarjotessamme vastuullisen sijoittamisen vaihtoehtoja. Kannamme vastuuta myös yhteiskunnallisesti.

Hyvillä eduilla laajasti Satakunnassa Länsi-Suomen Osuuspankki tarjoaa hyvän työyhteisön ohella erinomaiset henkilöstöedut ja muuta huolenpitoa.

– Näitä ovat vaikkapa henkilöstörahasto, laaja vakuutusturva, Epassi, lounasetu, henkilökuntakerhot, laajat työterveyspalvelut, oma keittiö, Tomula luettelee.

– Juuri tällä hetkellä haemme vahvistuksia sekä Poriin että Raumalle. Käytännössä kuitenkin meillä kaikki taloon tulevat työntekijät perehdytetään siten, että he pystyvät tarvittaessa toimimaan toimialueellamme Satakunnassa.

Länsi-Suomen Osuuspankin konttorit sijaitsevat Porissa, Raumalla, Kankaanpäässä, Eurajoella, Kiikoisissa ja Merikarvialla. Lisäksi Paneliassa toimii kohtaamispaikka.

Katso video YouTubesta haulla: OP Länsi-Suomi rekrytoi

Teksti Elina Wallin | Kuva Hannu Ikonen
24 – Pyry 4/202� ASIANTUNTIJAPALSTA
Pyry 4/202� – 25
Hei Anna, heitä ylävitonen! Henkilöstöjohtaja Anna Tomulan työpäivät ovat moninaiset Hippo-kisoista lähtien.

NÄMÄ JA

MEILLÄ ON SINUN UUDET KENKÄSI
T e lj ä n t o r i • P u h . 0 2 6 3 3 8 2 2 5 M a - p e k l o 9 . 3 0 - 1 7 . 3 0 , l a k l o 1 0 - 1 5
PALJON MUUTA!

Citysiivous Oy

- Puhdasta palvelua0440-831245 | Rautatienpuistokatu 2 C | www.citysiivous.fi

Avoinna ark. 8-17, la 8-15

Avoinna ark. 8-17, la 8-15

JUHLATALO

Ruosniemen Koitto

vuokrattavana

häihin, syntymäpäiviin, ym. tilaisuuksiin

Toimi nopeasti ja kysy heti vapaita paikkoja!

Puh. 0440 563 9319

Asianajaja, varatuomari Tuulia Pirttilä

puh. 044 337 4444 | tuulia.pirttila@tuuliapirttila.fi | tuuliapirttila.fi

IKKUNAMIES OY

Esa Elo

Mäntysalontie 39, 28800 Pori

Puh. 040 7589 668

www.ikkunamies.com

Porin Linjuriauto Oy / Satabus

puh. 0400 591 243

• tilausajot@satabus.fi

www.satabus.fi

Puh. 02 6411 977

Puh. 02 6411 977

Yrjönkatu 15, Pori

Yrjönkatu 15, Pori

Laadukkaat kellot sekä

• Rikkakasvien poisto

Yrjönkatu 7, Pori puh. 050 575 7468

www.kelloseppasandberg.fi

Toteutamme unelmiesi pihan

• Pensasaitojen leikkaukset

• Kivetykset

• istutukset • rikkakasvien poisto

• pensasaitojen leikkaukset

• Terassit ja parvekkeet

• kivetykset • pihojen stailaus

• Pihojen stailaus

• terassit ja parvekkeet

Juha-Pekka Järvinen

Ota yhteyttä:

puh. 044 0150267

Juha-Pekka Järvinen

www.jupenpuutarhapalvelu.fi

puh. 044 0150267

www.jupenpuutarhapalvelu.fi

ammattitaidolla
kellohuollot
6 2/2020 upen Puu a hapalve u - To eu amme une mas ! Por a muu Satakun a To Etusivu Palvelut Teht
Isolinnankatu 7, aikasi: 5247440 kasvohoitoon! Nina Elo, diplomikosmetologi Yrittäjä! Muista myös itseäsi ja varaa aika hemmottelevaan kasvohoitoon!

JP-Konepajalta

JOUSTAVAA PALVELUA

YRITYSKAUPAN KAUTTA JP-Konepajan toimitusjohtajaksi tuli 17 vuotta sitten Vesa Rinne. Hänellä on pitkä ura telakkatoiminnassa, jossa hän toimi opetustehtävissä kymmenisen vuotta sekä muutaman vuoden myös laaduntarkkailutehtävissä. Niinpä yritys hänen vetämänään keskittyi pääosin yhteistyöhön Rauman telakan kanssa. Vuosia se valmisti lähes kaikki telakan kaipaamat teräsvarusteet. Kun silloinen telakka lopetti toimintansa, oltiin uuden edessä.

– Silloin oli mietittävä tulevaisuuden suuntaa. Töitä alkoi löytyä niin prosessi-, kemian- kuin rakennusteollisuudestakin sekä energia-alalta. Olemme pitkään toimineet esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla. Nykyisillä telakoilla toimintatavat ovat muuttuneet, ja toimittajan pitää kantaa valmistuksen lisäksi myös suunnittelu- ja asennustöiden vastuut. Riskit ovat kasvaneet, kun niissä puhutaan isoista kokonaisuuksista ja niiden suunnittelusta, Vesa Rinne kertoo.

Yllättävän nopeasti yritys löysi uusilta aloilta vakioasiakkaita. Tällä hetkellä tasaiseen tahtiin valmistetaan putkistokannakkeita, teräsrakenteita sekä muun muassa tasorakenteita ja kaiteita. Uusimisen ohella tehdään paljon turvallisuuden parantamiseen liittyviä töitä, jotka koskevat portaita, kaiteita, kulkureittejä ja uusittavia materiaaleja.

Usein aiemmin tehdyt ratkaisut eivät enää täytä nykyajan vaatimuksia. Niinpä JP-Konepajan osaava väki käy paikan päällä selvittämässä tarpeet. Jos asiakkaalla on jo olemassa alustava suunnitelma, voidaan työt pohjata

ainakin osittain niihin. Omassa suunnittelussaan ja laskelmien teossa yritys käyttää tarvittaessa alihankkijoiden palveluksia. Tänä päivänä asennukset sisältyvät toimituksiin, ja asennusten osuus töistä on paikoin jopa puolet, toki kohteista riippuen.

Sitähän se yrityksen nimen alkuosa tätä nykyä tarkoittaa. Joustavaa Palvelua eli JP-Konepaja Oy. Uudenniityn teollisuusalueella sijaitseva firma isoine halleineen ja monine koneineen perustettiin jo vuonna 1987. Toiminnoissa ja asiakkaissa on tapahtunut melkoisia muutoksia, mutta aina on jaksettu uskoa omaan tekemiseen ja tulevaisuuteen. ”

SATAKUNTA ON JP-Konepajan pääasiallista toimintaaluetta, mutta kyllä työt vievät muuallekin. Mielenkiintoinen projekti oli esimerkiksi Helsingissä, jossa firman väki teki teräsrakenteet Eliel Saarisen suunnittelemiin VR:n päärautatieaseman entisiin konttoritiloihin, joista rakennettiin 500 huonetta käsittävä hotelli Scandic Railwaystation. Työt tehtiin museoviraston ohjeiden ja valvonnan alla. Tämä urakka kesti noin vuoden päivät. Niin ikään Helsinkiin tehtiin hiljattain uusi pienimuotoisempi kaidetyö Eliel Saarisen suunnittelemaan Italian konsulaattiin. Työkohteita on ollut lisäksi muun muassa Kotkassa, Haminassa, Kuopiossa ja Rovaniemellä. Maakunnallisesti suuriin hankkeisiin lukeutuu Tahkoluodon kaasuterminaali. Tämän puolitoistavuotisen kokonaisuuden aikana yritys valmisti hoitotasoja, portaita ja putkistokannakkeita teräksestä asennettuna peräti 150 000 kiloa.

ENSIMMÄISENÄ LAADUNHALLINTAAN

liittyvänä SFS EN 1090 -sertifikaatin mukaisena työnä firma teki Porin kauppatorin lavan eli Satakieli-lavan teräsrakenteet. Tämän jälkeen laatusertifikaatit ovat olleet tärkeänä osana kaikkea valmistusta, vuosien

– Joustava palvelu on kaiken toimintamme perusta. Olemme saaneet asiakkailtamme kiitosta myös täsmällisyydestä ja tarkkuudesta.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
Teksti
28 – Pyry 4/202�

saatossa niitä on saatu useita. Sertifikaatit ovat erittäin tärkeitä asiakkaiden hankinnassa sekä säilyttämisessä ja varmistavat sen, että palvelu ja työn jälki ovat aina ensiluokkaisia.

– Jo aiemmin mainittu joustava palvelu on siis kaiken toimintamme perusta. Olemme saaneet asiakkailtamme kiitosta myös täsmällisyydestä ja tarkkuudesta. Kaikki kirjataan systemaattisesti ja olemme projektin aikana aina tarvittaessa yhteydessä töiden tilaajaan. Oli kyseessä sitten iso tai pienempi asiakas, tuotepäällikkö Tomi Hannula vakuuttaa.

Yksi joustavuutta lisäävä tekijä on riittävän laaja materiaalivarasto, mikä nopeuttaa töiden aloittamista ja sujumista merkittävästi.

– Juuri eilen sovittiin erään asiakkaan kanssa työkokonaisuudesta johon kaikki tarvittava materiaali löytyi varastosta, ja hommiin päästiin todella nopeasti, Tomi jatkaa.

TÄRKEIN VOIMAVARA ovat osaavat työntekijät. Ilman taitavia hitsaajia ja levyseppiä ei yritys pärjäisi. Alihankkijat mukaan lukien väkeä on kaikkiaan 15 henkeä. Heihin voi luottaa, kun miettii firman tulevaisuutta. Ala on herkässä tilassa, mikä johtuu osittain rakennustoiminnan rajusta hiipumisesta. Suhdanteet vaihtuvat nopeasti, ja kilpailu on raakaa, mikä laskee hintoja. Ollaan siis aika lailla ostajan markkinoilla.

Monta hanketta on Satakunnassa vireillä, mutta niiden alkamisesta ja etenemisestä ei ole vielä täyttä varmuutta.

– Tarjouksia olemme lähettäneet paljon, ja uskomme vakaasti niiden poikivan työtehtäviä jossain vaiheessa myös meille. Ja useinhan, kun saa jalansijaa, tuo se lisää töitä. Tulevaisuuteen uskoen aiomme myös investoida. Robottiteknologia ei meille ainakaan vielä sovi, mutta konekantaa on tarkoitus uusia ja automaatiota lisätä. Tämä tehostaa ja nopeuttaa työprosessejamme entisestään, minkä pitäisi näkyä niin kilpailukyvyssämme kuin asiakastyytyväisyydessäkin, JP-Konepajan toimitusjohtaja Vesa Rinne toiveikkaana ja luottavaisena

toteaa.
Pyry 4/202� – 29
Vesa Rinne (vas.) ja Tomi Hannula takaavat joustavan palvelun jatkuvuuden.

Oma yhteyshenkilö

Selkeä raportointi

Tekoäly ja automaatiot

Auktorisoitu tilitoimisto

Netvisor Premium+ Partner

ja kirjanpidon

PYYDÄ

TARJOUS Kokeile Netvisoria

Isännöintitoimistoille Avoimet työpaikat

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Koo-Tilit Katja Nordström

Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

janpito ja linpäätöspalvelu –toimisto@tilikuukkari.fi

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Kirjaimellisesti Kiva!

Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

Koo-Tilit Tommilantie

Koo-Tilit Katja Nordström

Koo-Tilit Katja Nordström

Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Kirjaimellisesti

Kirjaimellisesti Kiva!

Perinteinen ja ihmisläheinen Nykyaikaiset suunnittelusta

Kirjaimellisesti Kiva!

Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua Valtakatu 6, 3. krs. Pori puh. (02) 630 8500 www.balanssi.name isännöintipalvelua www.balanssi.name
tilitoimisto-
isännöintipalvelua Valtakatu 6, 3. krs. oriP .puh (02) 630 0850 www.balanssi.name | |
Valtakatu 6, 3. krs. PORI puh. (02) 630 8500 www. balanssi. name
ammattilaiset
PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 www.satakunnanyritystili.fi
ÄTYKSILÖLLIS
ja
YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua
Talouden
palveluksessasi

Hyvinvoiva työyhteisö on yritykselle arvokas voimavara.

Lääkärikeskus Karhulinna tarjoaa työterveyspalveluita satakuntalaisille työnantajille ja yksinyrittäjille. Meillä pääset nopeasti tutun lääkärin vastaanotolle. Työterveyden asiantuntijamme auttavat yrityksiä huolehtimaan terveellisestä ja turvallisesta työympäristöstä sekä ylläpitämään työntekijöiden työ- ja toimintakykyä.

Pyydä tarjous työterveyshuollon palveluista: myynti@laakarikeskuskarhulinna.fi

Lääkärikeskus Karhulinna on satakuntalaisten lääkäreiden omistama yksityinen lääkäriasema, joka tarjoaa kattavat palvelut yksityis- ja yritysasiakkaille.

Lääkärikeskus Karhulinna Yrjönkatu 22, 28100 Pori

Ajanvaraus 02 724 8000 tai laakarikeskuskarhulinna.fi

Täydennä omaa ja henkilöstösi lakisääteistä eläketurvaa ja mahdollista joustava eläkkeelle siirtyminen ryhmäeläkevakuutuksella

OP Ryhmäeläkevakuutuksella voit jäädä aikaisemmin eläkkeelle ja saat myös veroetua yrityksellesi.

Olemme sinun ja yrityksesi paikallinen kumppani. Ole yhteydessä!

Osoita se heille.

Asiakkuusasiantuntija

Jaana Mustonen

Sijoituspalvelut 010 257 0329 040 537 2733

jaana.a.mustonen@op.fi

Asiakkuusasiantuntija

Tiina Ruohola

Sijoituspalvelut 010 257 0308 040 656 9096 tiina.ruohola@op.fi

Kaikkien OP Länsi-Suomen asiantuntijoiden suorat puhelinnumerot löydät osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan

matti.iinainen@op.fi

Löydät meidät Porin keskustasta Asiantuntijakeskus BEPOPista.
Tiedät, mikä yrityksellesi on tärkeintä.
Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehinä osuuspankit ja Pohjola Vakuutus toimivat.

Arvon johto.

Oomi Energia on luottopakkisi sähkö- ja aurinkoasioissa, sähköauton latauspisteissä sekä työsuhdepolkupyörissä.

Olemme sydämeltään

paikallinen, mutta lihaksiltaan valtakunnallinen, luotettava myyntiyhtiö, jolla on yli 400 000 tyytyväistä asiakasta.

Yrityksesi arvoiset diilit löydät osoitteesta oomi.fi/porinyrittajat.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.