Pyry 5/2023

Page 1

Ravintola Liisanpuisto

lounas, kokous, juhlat, catering Liisankatu 20, Pori

puh. 02 5388 387

www.liisanpuisto.fi

Kokous, koulutus, aamiaistilaisuus, juhlat tai muu yrityksesi tilaisuus?

Liisanpuistossa toimivat ja muuntautumiskykyiset tilat tarpeidesi mukaan. Tarjoilut järjestyvät tilaisuuden mukaisesti.

Ota yhteyttä, niin järjestetään teidän näköinen tilaisuus!

TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN

Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin

Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi (02) 6336 511 www.lukkotalo.fi

• VAHINKOSANEERAUKSET • UUDISRAKENTAMINEN

• KORJAUSRAKENTAMINEN • LINJASANEERAUKSET

Porin Eko-Rakennus Oy

Varpushaukantie 3, Pori • puh. 050 433 7227 www.ekorakennus.fi

Etsitkö toimitilaa tai vuokralaista?

Kauttamme löydät toimi- ja liiketilat Satakunnan alueelta.

Palvelemme monipuolisesti eri toimitila asioissa: Vuokravälitys

Tarvekartoitukset ja relocation Vuokra- ja myyntikohteiden etsintä Ostajakandidaattien etsintä Kiinteistökonsultointi ja neuvonanto

Ota yhteyttä

Vuokralaiset: 040 142 1590

Vuokranantajat: 044 414 2743

Avoinna ma-pe 9-17

PALVELUITAMME

• Kantavuusmittaukset pudotuspainolaitteella, levykuormituslaitteella sekä Loadmanilla

• Rakennekerrostutkimukset ja näytteenotto

• Päällysteporaukset

• Tie- ja katuverkon inventoinnit

• Yksityisteiden perusparannusten suunnitteluun kantavuusmittaukset ja kuivatusinventoinnit

• Siltojen kuntoarviot yksityisteille, metsäteille ja kuntien kaavateille

• Törmäysvaimennin ja liikenteenohjaukset

• Uusien päällysteiden kitkanmittaus

www.kliktoimitilat.fi

2 – Pyry 1/2024

AKTIIVINEN TEKIJÄ

NUOHOOJANA OLEN SAANUT vuosien ajan tehdä työtäni myös korkealla talojen katoilla. Sieltä näkee pitkälle ja yksityiskohdat muotoutuvat kokonaisuuksiksi. Katoilla ei vain katsella tulevaisuuteen, vaan tehdään käsillä töitä. Samoilla periaatteilla haluan toimia Porin Yrittäjät ry:n puheenjohtajana. Haluan puheenjohtajana kantaa vastuuni, katsoa pitkälle, muodostaa yksityiskohdista kokonaisuuksia ja tehdä asioita, joilla tulevaisuutta rakennetaan.

Vastuun kantajana haluan toimia avoimesti ja kannatan avoimuutta kaikessa toiminnassa. Lisäksi odotan hallitukselta sitoutumista yhteiseen tekemiseen ja yhteisiin tavoitteisiin. Porin Yrittäjien uusi valittu hallitus on sitoutunut ja aktiivinen tekemään. Yhteisten tavoitteiden kirkastaminen on vielä yksityiskohtia vailla.

Porin Yrittäjien hallituksen jäsenet toimivat tiimeissä, joissa muodostetaan yksityiskohdista kokonaisuuksia. Tiimejä on neljä ja ne ovat vaikuttaja-, jäsenhankinta- ja palkitsemis-, tapahtuma- sekä viestintä- ja markkinointitiimi. Koen tiimityöskentelyn keskeiseksi, jotta yksityiskohtia pystytään viemään osaksi suurempia kokonaisuuksia. Lisäksi tiimityöskentely sitouttaa hallituksen jäseniä aktiiviseen toimintaan sekä vastuun kantamiseen. Sen lisäksi, että hallituksen jäsenet ovat mukana tiimeissä, haastan jäsenistömme mukaan tiimien toimintaan. Ilmoittautua voi vaikka suoraan minulle.

Yrittäjien ja järjestöjen on katsottava myös pitkälle. On tehtävä asioita, joilla tulevaisuutta rakennetaan. Uskon tulevaisuuden keskeiseksi muodoksi yhteistyön. Porin Yrittäjien hallitus on yhteistyön merkeissä pitämässä kokouksiaan vuoden aikana yhteistyökumppaneiden tiloissa. Tarkoituksena yhteinen tekeminen ja avoin vuorovaikutus, jolla yhteinen tulevaisuus muodostetaan kirkkaammaksi. Haluankin tuoda esiin, että mikäli halukkuutta on, niin mieluusti tulemme kokoustamaan tiloihinne. Samalla tutustuen ja yhdessä tehden.

Yhteistyö ja tulevaisuuden tekeminen on keskeistä myös Porin kaupungin, erityisesti elinvoimatoimijoiden kanssa. Yrittäjäjärjestö ja kaupunki tarvitsevat toisiaan, joten yhteistyö on keskeinen asia. Minulle on myös tärkeää, että

ympäristökuntien yrittäjäjärjestöihin on aktiiviset ja mutkattomat suhteet. Yhteisiä tapaamisia on jo sovittu ja tullaan sopimaan lisää.

Yrittäjänä 38 vuotta toimittuani tiedän, että verkostoitumisella on suuri merkitys menestyksessä. Lisäksi tarvitaan aktiivista työntekemistä ja sitä kautta lupausten lunastamista. Olen aktiivinen toimija ja tällä periaatteella olen lähtenyt luotsaamaan Porin Yrittäjät ry:tä puheenjohtajana, kiitos vielä luottamuksesta. Haluan toimia meidän kaikkien yrittäjien parhaaksi vanhaa sananlaskua siteeraten: ”Vain sanakirjassa menestys on ennen työntekoa”.

Ollaan aktiivisesti yhteydessä!

Mika Tuovinen Porin Yrittäjät puheenjohtaja

Kuriirintie 3, Pori I 010 501 3281 , 0400 592 637 Monikäyttöiset asennustilat erilaisille ajoneuvoille. Pyry 1/2024 – 3
PÄÄKIRJOITUS

Porin Leivän punaiset leipälaatikot ovat jokaiselle porilaiselle leivänsyöjälle tuttuja kauppojen leipäosastoilta.

Toimitusjohtaja Petri Kivineva pujahti tuotantotiloihin kuvattavaksi. – Näissä Karjalankadun tiloissa olemme toimineet vuosikymmeniä, aina sivuille laajentuen. Nyt tontti on täynnä, hän kertoo.

Kustantaja

1/2024

Porin Yrittäjien jäsentiedotuslehti 40. vuosikerta

Päätoimittaja

Mika Tuovinen puh. 0400 535333 mika.tuovinen@ mikatuovinen.fi

Julkaisija

Oy BM&M Ab Pori

Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@ pyrylehti.fi

Toimitus

Oy BM&M Ab

Itsenäisyydenkatu 50 B, 28130 Pori toimitus@pyrylehti.fi www.pyrylehti.fi

Mediamyynti

Merja HietarantaMäkinen puh. 040 416 3184 merja.hietaranta@ pyrylehti.fi

Painopaikka

Plusprint

Reklamaatiot

Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Kannessa

Porin Leivän toimitusjohtaja

Petri Kivineva

Kuva

Hannu Ikonen

Seuraava lehti ilmestyy 26.4.2024

Postiosoite

Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 Pori

Käyntiosoite

Isolinnankatu 24, Herttuantori, 4. krs.

Sihteeri

Nita Vallimäki puh. 044 3497 111 nita.vallimaki@yrittajat.fi

Lue tuoreimmat yrittäjäuutiset ja tiedot tapahtumista: porinyrittajat.fi

Sosiaalisessa mediassa

PorinYrittajat @porinyrittajat

4 – Pyry 1/2024

Näkkileipätehtaasta

yhdeksi Suomen suurimmista leipomoista

Tontille, jossa Porin Leivän tehdas sekä toimistotilat sijaitsevat Karjalankadulla, leviää huumaava tuoreen leivän ja sokerisen pullapitkon tuoksu. Tutut tuoksut ovat leijuneet tienoolla jo yli 70 vuotta, sillä tehdasrakennus nousi tontille 1940-luvun lopulla. Tänä päivänä Porin Leipä sijoittuu kokoluokaltaan Suomen kymmenen suurimman leipomon joukkoon.

Tuttuja tuotteita ja kaupparyhmien omia brändejä kotimaisesta viljasta

Pope! Porin Poika! Karhulimppu! Blinit! Ikäluokasta riippuen vastaukset vaihtuvat, kun kysytään mitä Porin Leivän tuotteita tulee ensimmäisenä mieleen. Herkullisia yhtä kaikki. Porin Leivän tuoterepertuaariin kuuluu monia pitkäaikaisia tuttuja. Nykyaika on tuonut niiden rinnalle variaatioita:

– Monet valmistajat ovat varioineet tuttuja tuotteitaan. Perinteinen ruisleipä on voinut saada rinnalle vastaavan ohuen ohuen tai kauraleivän. Kaura viljana on tullut rukiin rinnalle, kertoo toimitusjohtaja Petri Kivineva

– Reseptit ovat vuosien saatossa hieman voineet muuttua tuotekehityksen myötä, hän jatkaa.

Porin Leivän tuotannosta isoin osa on tuoretuotteita, kolmannes pakasteita.

– Teimme yhteen aikaan esimerkiksi lähes kaikki Suomessa valmistettujen valmispizzojen pohjat. Nykyään prosessi on erilainen, emmekä ole niinkään siinä enää mukana.

– Sitä vastoin teemme markettien omien merkkien pakasteita, pizzapohjia, pakastettuja pullia ja muuta.

Porin Leipä valmistaa kaikki tuotteensa täysin kotimaisesta viljasta. Aina ei ole ollut niin.

– Lajikkeissa on tehty paljon työtä satojen eteen. Jos ennen viljat olivat pitkävartisia ja lakosivat helposti, nykyään korret ovat lyhyempiä eikä lakoa tule niin paljon. Se suojelee satoja ja sadot taitavat muutenkin olla isompia, Kivineva pohtii.

– Vehnän laatu on parantunut selvästi. Suoma-

lainen vehnä on nyt todella hyvälaatuista ja sitä menee eniten. Rukiin rinnalle on noussut viime vuosien aikana kaura ja sen näkee hyvin kauppojen leipähyllyissä.

Paninia, paninia!

Kun paninit tulivat Suomeen, niiden leipä tuotiin Euroopasta. Ei tosin mennyt aikaakaan, kun leipien valmistus siirtyi Suomeen.

– Olemme valmistaneet Mr. Paninin leivät koko sen ajan, kun ne on Suomessa tehty. Ja niitä tehdään paljon.

Kun kaupasta tai lähes mistä tahansa huoltoasemalta ostaa nimenomaan Mr. Paninin -tuotemerkin paninin, ostaa todellakin työtä Poriin.

– Meiltä lähtee kuljetus tästä Karjalankadulta Snellmanin paninitehtaalle Konepajanrantaan. Ei ole pitkä kuljetusmatka, naurahtaa Kivinevakin.

Porin Leipä ei paljasta paninien valmistusmääriä. Jotain voi kuitenkin päätellä viime marraskuisen Satakunnan Kansan jutusta. Sen mukaan paninitehtaalla tuotetaan vuorokaudessa jopa 40 000 paninia. Se vaatii melkoista kapasiteettia myös leipomolta. Teollisuusalihankintana Porin Leipä on valmistanut tuotteita 1980-luvulta, alkaen einespizzapohjista.

– Meillä on myös runsaasti asiakkaita, joille toimitamme tuotteita tukkujen kautta pakasteena.

Porin Leipä, Sarpi ja Leipomo Rosten ne yhteen soppii

Porin Leipä osti Sarpin jo 1980-luvun loppupuolella. Perinteinen Sarpin leipomo sijaitsee Herralahdessa kahvilamyymälöineen. Edellisvuonna turkulainen

Leipomo Rosten osti Porin Leivän. Kuitenkin Porin Leipä Oy on edelleen itsenäinen yrityksensä, jonka kotipaikka on Pori.

– Taustalla on sellainen kuvio, että Porin Leivän perustajat Yrjö Keurulainen ja Frans Meltovaara olivat vaimojensa kautta sukulaisia keskenään. 1980-luvulla sukujen toinen polvi päätti jakaa omistuksensa Keurulaisten jäädessä Porin Leipään, Meltovaaran suvun lähtiessä vetämään Leipomo Rostenia Turussa. Porin Leipä oli hankkinut Rostenin omistukseensa niin ikään 80-luvulla. Vuonna 2022 Frans Meltovaaran pojanpoika Kari Meltovaara osti Porin Leivän koko osakekannan. – Leipomo Rosten omistaa useita leipomoita, joista Porin Leipä ja Pekan Leipä Heinolassa ovat konserniin kuuluvia itsenäisiä leipomoyrityksiä. Toimin näiden kahden viimeksi mainitun operatiivisen toiminnan vetäjänä.

– Molemmat toimivat omilla markkinoillaan varsin menestyksekkäästi.

Markkinasta Kivineva puhuukin iloisena siitä, että Porin seutu on todellista Porin Leivän markkina-aluetta.

– Alalla on ylipäätään paljon kilpailua. Meillä on vahva markkinaosuus omalla alueellamme, poikkeuksellisen hyvä verrattuna vastaaviin alueisiin muualla Suomessa.

Porin Leivällä on paistopisteet sekä Länsi-Porin että Mikkolan Prismoissa. Sarpin leipomo keskittyy käsityönä valmistettaviin konditoriatuotteisiin, ohukaisiin ja munkkeihin. Yritys työllistää noin 140 henkilöä.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
Teksti Elina Wallin | Kuva Hannu Ikonen
Pyry 1/2024 – 5

SUCCEE TAKAA

tasokkaat tapahtumajärjestelyt

Yrityksen perustamiseen johtaa monta erilaista polkua. Sen perustamista voi harkita pitkään. Joskus se kaipaa markkinatutkimuksen. Yrityksen työntekijät saattavat ostaa sen. Yrittäjän lapsi voi jatkaa sen johdossa. Kaisa Löfgrenin kohdalla kyse oli luonnollisesta, itseohjautuneesta ja itsestäänselvästä, kivuttomasta prosessista, kun hän vuonna 2007 perusti Succee Tapahtumatalon.

KAISA LÖFGREN TYÖSKENTELI tuolloin

Viking Linella. Aluksi hän oli risteilyemäntä, mutta pian hänestä leivottiin viihteen tuottaja. Työsarkaa riitti, sillä erilaisia risteilykokonaisuuksia ja ohjelmaa tuli tarjota monille ikäryhmille. Kun laivoja oli liikenteessä parhaimmillaan jopa seitsemän, oli Viking Line tuolloin Pohjoismaiden suurin viihteen ostaja. Ammattitaitoista juontajaa alettiin houkutella myös muihin tapahtumiin.

– Kun perhe kasvoi nelihenkiseksi kahden lapsen myötä, laivamaailma oli pakko jättää. Ilmeisesti ihmiset ajattelivat, että nythän sillä Kaisalla ei ole muuta kuin aikaa. Keikkatarjouksia alkoi sadella, ja kysyntä oli muutenkin kohdallaan. Succee Tapahtumatalo syntyi kuin itsestään onnellisten tähtien alla.

ASIAKASKUNTA ON laaja ja monipuolinen. Tutuiksi ovat tulleet kauppakeskukset, tavaratalot, yritykset ja lapsiryhmät. Succee tarjoaa lisäksi tyylikoulutusta ja -tapahtumia. Vaikka Kaisa Löfgren mielletään yksinyrittäjäksi, hoituvat asiat vain tutun, ammattitaitoisen verkoston avulla.

– Tapahtuman suunnittelussa ja järjestämisessä tulee huomioida valtava määrä asioita. Paikka, väkimäärä, tekniikka, tarjoilut, esiintyjät ja tapahtuman soljuva kulku. Vaikka kaikki olisi mietitty kuinka tarkkaan tahansa, aina voi tapahtua jotain yllättävää. Silloin on oltava olemassa kakkossuunnitelma, ja se onnistuu parhaiten monivuotisten yhteistyökump -

paneiden kanssa, Kaisa vakuuttaa.

– Tapahtuma on siitä mielenkiintoinen kokonaisuus, että sitä voi suunnitella vaikka puoli vuotta, ja itse tilaisuus kestää viisi tuntia. Kaiken pitää mennä nappiin, sillä olet aina yhtä hyvä kuin viimeinen keikka.

Kun tapahtuman tunnelma on selvillä, menee kaikki just eikä melkein. Tuolloin sen odotukset voi jopa ylittää. Järjestelyprosesseja on menossa useita samanaikaisesti. Tämä vaatii rautaisia hermoja ja järjestelykykyä. Nämä Kaisa katsoo saavuttaneensa ammattitaidon kasvaessa koko ajan.

TAPAHTUMALLA PITÄÄ OLLA aina tavoite. Se voi olla myynnin lisääminen, imagon luominen, brändin vahvistaminen, uuden strategian selventäminen tai yhteishengen lisääminen ja sitouttaminen. Tavoite voi olla laaja tai vain uuden toimitusjohtajan sanat tapahtuman maljapuheessa. Aina tavoite ei kuitenkaan välttämättä ole selkeä.

– Kaikki lähtee juuri tuosta tavoitteen selventämisestä. Sen teen asiakkaan kanssa aina ensimmäiseksi. Aiemmin järjestäminen saatettiin jättää sihteerin harteille tai sitten perustettiin huvitoimikunta. Näin ajateltiin säästettävän rahaa. Tapahtuman järjestämiseen kuluva aika on kuitenkin pois asiakkaan ydintoiminnoista. Kustannustehokkaampaa onkin jättää asia ammattilaisen hoiviin. Hän on turvallinen vaihtoehto ja keskittyy omaan ydinosaamiseensa,

Kaisa Löfgren valottaa.

Tällä hetkellä Succee Tapahtumatalo järjestää paljon yritystapahtumia ja seminaareja. Koronan aikana pidettiin runsaasti hybriditapahtumia. Näiden määrä on kuitenkin vähenemässä, sillä ihmiset haluavat kokoontua yhteen ja nauttia sosiaalisesta yhdessäolosta. Kaisa suunnittelee ja juontaa näitä, ja useita muitakin tapahtumia ympäri Suomen.

Kilpailuakin alalta toki löytyy, mutta varsinaista mainontaa Succee Tapahtumatalo ei enää tarvitse. ”Framilla” kyllä tulee olla monella eri tavalla, ja tähänkin Kaisa panostaa todella mielellään. Näin säilytetään tutut, turvalliset sekä pitkäaikaiset asiakassuhteet ja luodaan myös uusia.

RAUMALTA LÄHTÖISIN oleva Kaisa Löfgren omaa pedagogisen koulutuksen. Hän on sekä lastentarhanopettaja että ammatillinen opettaja. Tämä antaa hänen mielestään erinomaisen pohjan hänen nykyisille tehtävilleen.

Kiirettä tietysti pitää, mutta aamu-uinnit antavat aina mainion startin päivään. Raumalla sijatsevalla mökillä perhe käy myös ahkerasti. Viime vuoden marraskuuta hän muistelee yhä lämmöllä. Silloin hänet palkittiin Porin Vuoden Yksinyrittäjänä. – Tulihan se täysin puskista. Varsinkin kun itseään ei äkkiseltään miellä yksinyrittäjäksi. Joten eiköhän tämä palkinto kuulu koko meidän tiimille.

PORIN VUODEN 2023 YKSINYRITTÄJÄ 6 – Pyry 1/2024
Teksti Jorma Vesterholm | Kuva Johanna Sjövall
Pyry 1/2024 – 7
Kaisa Löfgrenin ammattitaito varmistaa koko tapahtumaprosessin saumattoman onnistumisen.

T YÖS U H DEP YÖR ÄT A L AN S A AMM ATT I L A ISE LTA .

jäähdytyslaitteiden ja lämpöpumppujen myynti • asennus • huolto

Maalaiskunnantie 14, 28760 Pori • P. 050 303 3247, 0400 654 222 www.porinkylmaasennus.fi

(EXC 1-4)

Luotettava ja puolueeton arvioinnin ammattilainen AKA-kiinteistöarvioija

Jukka Andersson

Kiinteistönvälittäjä, LKV, AKA 040 840 0232

jukka.andersson@kalaki.fi

Keskuskatu 61 38700 Kankaanpää

puh. 0400 324 857 j.halme@dnainternet.net www.porinparveke.fi

050 324 9868

MERI-PORIN MUURAUS

Jari Kesäläinen puh. 0401626796

Kissanmäentie 21, Noormarkku kaikki rakennusalan työt

Lounaskahvila, sauna- ja kokoustilat Pohjoispuisto 4 sisäpiha, Pori Puh. (02) 646 9597 / 0500 510 844

Juhlat kuin juhlat

Satakunnan Pitopalvelu Oy

puh. 0400 593940 Anne Heilimä

www.ahlaistenkievari.fi

Avoinna ark. 8-17, la 8-15

Avoinna ark. 8-17, la 8-15

Puh. 02 6411 977

Puh. 02 6411 977

Yrjönkatu 15, Pori

Yrjönkatu 15, Pori

Remontille tarvetta? Tarjoamme ammattitaidolla

• kylpyhuoneet ja saunat • lattiatyöt

• pinnoitustyöt • keittiöt ja muut kalusteet myös julkisivujen ja kattojen pinnoitukset

MIKA LEHTONEN puh. 040 512 0134 mikahjlehtonen@gmail.com

Tyvenentie 2 B 1, Pori

www.leworks.fi

Porin Hitsauslaite Oy

Eteläväylä 20, Pori

Puh. 02 635 9002

www.phloy.fi

A vo inna : Ma - P e 1 0- 1 7 S ata ku nnan k at u 3 2 P. 040- 1 6 279 0 4
OTA
YHTEYTTÄ!

Vanhakoivistontie 14, Pori Myynti/huolto 045 1951 788 www.kylmäkarhut.com

MUUTOT JA KULJETUKSET EDULLISESTI

Vuokrataan muovisia muuttolaatikoita, lisäkantoapu

Satakunnankatu 32, Pori Varastohotelli Pori

0400 728091, 050 573 3830

www.jms-kuljetus.fi

PUHDASTA PINTAA

YLI 25 VUOTTA

02 649 8010

0400 592 922

Ojantie 8, Pori

Varaa aikasi

scenegroup.fi

ILMASTOINTI SALMINEN OY

www.ilmastointisalminen.fi

Autohuolto RAHTU

Karjasillantie 12, Pori 0400 530118 rahtu@autohuolto.eu

Satakunnankatu 44, Pori puh. 0400 468 801

AJANVARAUKSET puh. 02 641 3890

Itsenäisyydenkatu 33, Pori

www.satakuulo.fi

Ammattipätevyyskoulutukset. Henkilö- ja kappaletavarakuljetukset.

lansirannikonremontointi.fi

PAIKALLINEN LVI-PALVELU

Topi Marjakoski & Antti Toro 044 338 1819 • lvi@mator.fi www.mator.fi

terveysvalmentaja, personal trainer Johanna Merivalli 050 327 8586 www.jtraining.fi

Koneistus- ja metallirakennetyöt teräksisen kovalla osaamisella

TERÄSMIES OJALA OY puh. 040 724 1141 www.teräsmies.com

KYMPPI LA VA OY

Puh. 050 367 1363

www.kymppilava.fi

Yrjönkatu 8, Pori • p. 02 637 6061 hyvinvointicenter.fi Kaikki kehon ja mielen hyvinvointiin HYVINVOINTICENTER

DJ-hommista isoksi tapahtumatuotantoyhtiöksi surun siivittämänä

Veljekset Kalle ja Yrjö Nordling olivat parikymppisiä, Yrjö vielä armeijassa, kun Kaupparekisteriin ilmestyi avoin yhtiö nimeltään Äänirasia. Sen pääasiallisena työnä oli DJ-keikat erilaisissa juhlissa. Melko pian alkoi kuitenkin tapahtua.

Teksti Elina Wallin

Kuva Hannu Ikonen

– ME OLTIIN TEHTY Kallen kanssa DJ-hommia Mikko Vuorsolan äänifirman Loike’s Sound & Lightin kautta aika lailla nassikoina, Yrjö aloittaa.

– Kerran Mikko sitten kysyi meiltä, ostettaisko me se hänen firmansa. Ei ostettu firmaa, mutta ostimme kaluston. Halusimme jatkaa DJ-harrastusta.

Oli vuosi 2004 ja Äänirasia perustettiin.

Töitä ja opiskelua

Samaan aikaan Kalle opiskeli Tampereella diplomiinsinöörin opintoja ja teki siinä ohella Red Bullille töitä.

– Kävi niin, että me teimme heidän Full Moon -kiertueidensa tekniikan ympäri Suomen.

– Itse opiskelin armeijan jälkeen Satakunnan ammattikorkeakoulussa insinööriksi ja valmistuttuani vuonna 2010 jäin kesätöihin tähän omaan yritykseen ja sille tielle jäin, hän kertoo nyt, yrityksen 20 vuotisjuhlien alla.

Yritys kasvoi.

– Vuonna 2013 joulunpyhinä muutimme Karjalankadulle kunnollisiin varastoihin ja toimistotiloihin. Avoin yhtiö muutettiin osakeyhtiöksi. Kyllä ne ensimmäiset vuoden syötiin ohutta leipää. Nyt jälkeenpäin ymmärrän myös sen, että oma nuoruuteni meni töitä tehden samaan aikaan, kun kaverit juhli.

– En tiedä, mistä hoksasin silloin ajatella niin kauaskantoisesti, että päätin samalla, etten työläppäriä avaa pääsääntöisesti lainkaan kotona. Nyt perheellisenä siitä opista on paljon iloa.

Näihin aikoihin alkoi yrityksen kasvu. Porissa toimiva Palmgren-konservatorio tuotti teknologiaopiskelijoita,

joita Äänirasia sai helposti työllistettyä. Parhaimpina vuosina yritys teki pelkästään DJ-keikkoja noin 70 kuukaudessa.

Uusia konsepteja ja ajassa kiinni olemista

Yritykselle brändättiin jossain vaiheessa HääDJ-palvelu, joka on edelleen toiminnassa. Palvelussa paketoitiin kenties ensimmäisinä Suomessa isojen perhejuhlien ääni-, valo- ja DJ-palvelut.

– Siihen aikaan, siis kauan ennen viime vuosien kriisejä, hääparit panostivat erilaisiin palveluihin. Toki edelleen, mutta markkina on murroksessa. HääDJ-palvelussa pari voi valita kaikenlaisia lisäpalveluita DJ:n oheen, kuten valoja, savuja, esiintymislavoja ja niin edelleen.

– Häiden myötä alkoi tulla aivan eri tavalla myös yrityskeikkaa.

Käytännössä varsinkin Porin alueella ei ole sellaista tapahtumajärjestäjää tai tapahtumia ja yritysjuhlia järjestävää tahoa, joka ei olisi kuullut Äänirasiasta mitään. Yrityksen maine kasvoi luotettavana kumppanina.

– Olemme tehneet vuosien saatossa yrityskeikkoja todella paljon. Pääasiassa ne ovat olleet Satakunnan alueella, mutta silloin tällöin teemme esimerkiksi pääkaupunkiseudulle jotain keikkoja.

– Tällä hetkellä yritysten tilanne on erilainen kuin aiemmin. Enää ei rokkibändi ja ilmainen alkoholi ole niitä vetovoimaisimpia tekijöitä. Nyt halutaan toisenlaista sisältöä ja siihen me vastaamme asiakkaan toiveiden mukaan edelleen. Kun tarvitaan keynote-puhujaa, sellainen järjestyy.

– Pyrin ajattelemaan, että kaikki mihin ei voi vaikuttaa, pitää vain hyväksyä. Ei se tietenkään poista surua ja murehtimista.
JUHLIVA PYRYLÄINEN 10 – Pyry 1/2024

Yrjö Nordling skoolaa Äänirasian 20-vuotisjuhlassa.

Koettelemuksista toiseen – tulipalo ja menetys

Viimeiseen kolmeen vuoteen on niin Yrjö Nordlingilla itsellään kuin yritykselläkin ollut paljon sattumuksia, joista on jäänyt jälki loppuelämäksi.

– Juhannuksena 2021 eli keskellä koronakriisiä tapahtumia oli tietysti vähän, eli meillä oli töitäkin hyvin vähän. Karjalankadulla syttyi tulipalo. Meidän varastomme kärsi isot savuvahingot. Kun pahimmasta oli selvitty, pelkona oli, että laitteiden puhdistuksesta huolimatta savun haju jää kiinni äänentoistolaitteisiin, jolloin veisimme tekniikan lisäksi tilaisuuksiin aromin. Onneksi niin ei käynyt ja laitteet ovat edelleen käytössä.

Tulipalo tuhosi kuitenkin tilat, joten oli edessä muutto. Pikaisella aikataululla löytyi tilat entisestä

Sokos Marketista Mikkolasta.

– Suurin piirtein kun olimme saaneet muuttokuorman järjestettyä paikoilleen, kävikin ilmi että samoihin tiloihin tulisi isompi toimija ja meidän tuli väistyä tieltä.

– Vaikka muuttomatka ei ollut tähän Mikkolantielle pitkä, kaikki piti kuitenkin pakata ja roudata. Koettelemukset eivät kuitenkaan jääneet siihen. Veli ja Äänirasian toimitusjohtaja Kalle menehtyi täysin yllättäen keväällä 2022. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin kuoli isotäti-Saima – Mulle tuli silloin isotädin kuollessa sellainen olo, että ei kahta ilman kolmatta. Sitä en tosin arvannut, että seuraavan parin vuoden aikana perheestäni kuolevat lisäksi lapsuudessani hyvin läheinen eno, äiti, isä ja velipuoli.

– Kun Kalle kuoli, olin kyllä lamaannuksissa. Tajusin, etten voi tehdä yhtäkkiä kahden miehen töitä ja olla isänä kahdelle pienelle pojalle, Yrjö kertoo rauhallisesti.

Kuivatessani väkisin silmiin nousseita kyyneleitä, Yrjö kertoo oppineensa menetyksistä.

– Pyrin ajattelemaan, että kaikki mihin ei voi vaikuttaa, pitää vain hyväksyä. Ei se tietenkään poista surua ja murehtimista, mitä uusien asioiden hoitamisesta tulee.

– Luottamus tulevaisuuteen on olemassa. Tällä hetkellä Äänirasiassa on kuitenkin 7–8 henkeä töissä koko ajan. Ajattelen paljon työasioita ja nyt ymmärrän, miksi Kalle stressasi välillä aika paljon. Itselläni stressi laskee, kun ajattelen töistäni tärkeintä, Åkea ja Hugoa, kahta iloista vesseliä kotona.

20
Pyry 1/2024 – 11

Kuntoutus Viljami Lehtonen yhdistää

MONIPUOLISIA HOITOMUOTOJA

Viljami Lehtonen on työssään intohimoinen useastakin eri asiasta. Hän haluaa lisätä ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia kaikin mahdollisin keinoin. Hän haluaa oppia koko ajan uutta ja kehittää itseään. Hän haluaa antaa oppimaansa myös muiden alansa ammattilaisten hyödennettäväksi. Näitä intohimojaan hän toteuttaa omassa yhden miehen yrityksessään, jonka nimi on yksiselitteisesti

Kuntoutus Viljami Lehtonen.

Teksti Jorma Vesterholm

Kuva Altti Papinsaari

NELIKYMPPINEN VILJAMI LEHTONEN

on harjoittanut ammattiaan Porissa 12 vuotta ja siitä reilut neljä vuotta uusissa toimitiloissa. Ne sijaitsevat Äestäjänkadulla. Mies on koulutettu jäsenkorjaaja sekä niin ikään koulutettu hieroja. Lisäksi hän toimii kouluttajana ja joogaohjaajana.

Viljamin tarjoamat hoitomuodot ovat klassinen hieronta, jäsenkorjaus, jooga ja fasciakäsittelyt.

Fascia on sidekudos, joka ympäröi ja peittää sekä lihaksia että kudoksia ja yhdistää ne toisiinsa. Eritoten istumatyö ja liikkumattomuus tuovat niihin helposti kiinnikkeitä ja aiheuttavat näin kiputiloja.

Jäsenkorjauksessa nivelet, ranteet, luut ja lihakset mobilisoidaan liikkeen avulla luontaisia liikeratoja hyödyntäen.

– Joogaa olen puolestani itse harrastanut jo

yli 20 vuotta. Lisäksi olen opettanut sitä reilut 10 vuotta, muun muassa Porihallissa. Jooga antaa hyvän pohjan niin moneen eri asiaan. Olen saanut myönteistä palautetta siitä, että omaan rauhallisen ja läsnäolevan olemuksen

ASIALLEEN OMISTAUTUMISESTA hyvän kuvan antaa se, että uransa aikan hän on hoitanut asiakkaitaan yli 10 000 tuntia. Pääosin he tulevat Satakunnasta, mutta onpa tulijoita ollut Turustakin asti hakemassa apua nivel- ja selkävaivohinsa. – Hoito lähtee aina liikkeelle alkuhaastattelusta. Siinä kartoitetaan asiakkaan ongelmat ja etsitään sopivimmat hoitomuodot. Työ on raskasta, mutta antoisaa, koska siinä näkee konkreettisesti käsiensä työn jäljet. Eräänäkin päivänä hoidin pitkään kivuista kärsinyttä henkilöä. Kun hän nousi

– Haluan yhdistää suomalaista kansanparannusta ja länsimaista lääketiedettä yhteen.
JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
12 – Pyry 1/2024

Viljami Lehtonen haluaa opettaa omia hoitotapojaan myös muille alansa ammattilaisille.

seisomaan, myös hymy nousi hänen kasvoiltaan. Kivut olivat kadonneet.

Työn vaativuudesta johtuen Viljami ottaa maksimissaan viisi asiakasta päivässä. Heidän joukossaan on jonkin verran nuorempaakin väkeä, mutta eniten eläkeläisiä ja työtä tekeviä.

Varsinkin etätyö on lisännyt erilaisia kiputiloja. Vaikka työntekijällä onkin yleensä hyvät tiedot ergonomiasta, tulee siitä kotona helposti laistettua. Myös tähän asiaan Viljamilta löytyy motivointia.

HOITO ON AINA kokonaisvaltaista. Viljami Lehtonen yhdistää länsimaista, virallista hoitoa

tuhansia vuosia vanhaan suomalaiseen kansanparannukseen. Tätä tietotaitoa hän haluaa jakaa myös kollegoilleen. Opettaminen on hänelle hyvin tärkeää. Sitä hän on päässyt tekemään esimerkiksi WinNovassa ja Sataedussa.

Viljami on kerännyt vuosien opiskelunsa ja tietotaitonsa omaan koulutuskokonaisuuteen ja alkanut opettaa nimenomaan alan ammattilaisia, fysioterapeutteja ja koulutettuja hierojia. Heiltä saatu palaute on ollut hyvää ja kannustavaa. Hän haluaisi opettaa urheiluhierojia Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Suunnitelmat ovat jo pitkällä, ja Viljami pyrkii vaikuttamaan asiaan edelleen olemalla aktiivinen

somessa.

– Pyrin luomaan kouluttajaimagoa ja puolileikillisesti sanottuna oman koulukuntani. Haluan siis yhdistää suomalaista kansanparannusta ja länsimaista lääketiedettä yhteen. Koulutuksen nimi on ”Koulutettu Jäsenkorjaaja”. Tämä viittaa juuri siihen, että jalka on molemmilla puolilla käytävää eli vanha ja uusi tieto kohtaavat, Viljami kertoo.

– Jos tarvitset minua hoitamisessa tai koulutuksessa, ota rohkeasti yhteyttä. Molemmissa tapauksissa asiat kyllä järjestyvät.

Pyry 1/2024 – 13

Rakennusliike Rantanen Oy

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

KATTOREMONTIT

ULKOVERHOUSREMONTIT

IKKUNA- JA OVIREMONTIT

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Rakennusliike

Rakennusliike

Laituritie 14 B, 28240 Pori

Puh. 0400 645314

Rakennusliike

Rakennusliike

Kotirannantie 2 28330 Pori puh. 044 589 4940

Rakennusliike Haapa-aho KATTOREMONTIT

Rakennusliike

Haapa-aho KATTOREMONTIT

Haapa-aho

Haapa-aho

Haapa-aho

KATTOREMONTIT

KATTOREMONTIT

• IKKUNA- JA OVIREMONTIT

KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN Tilaa ilmainen arviokäynti!

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

Vesillä on ihan kuin maissa, paitsi mukavampaa!

KATTOREMONTIT

Haapa-aho KATTOREMONTIT

jarmo.rantamaki@hotmail.com www.jarmorantamaki.fi

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

Porin Vesibussiristeilyt • risteilypori.fi • P. 044 5879 900

RANTOJEN RUOPPAUKSET JA VESISTÖKULJETUKSET AMMATTITAIDOLLA

0400 591023 / Hannu 0500 223400 / Seppo h.tervamaki@gmail.com lr.saaristopalvelu.fi

Puh. (02) 631 3900 Kielokatu 108, Pori www.vk lampo.fi

Maa- ja kiviainesmyynti, kuljetukset:

Putkityöt, ilmalämpöpumput, ilmavesilämpöpumput luotettavasti paikalliselta

LV-MYYNTI • ASENNUS • HUOLTO Tukesin hyväksymä toiminnanharjoittaja

ADR-KOULUTUS JA KULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYS -JATKOKOULUTUS

AJOKORTTILUOKAN C:STÄ CE:HEN KOULUTUS yhteistyössä Ulvilan Ajo-Opiston kanssa

Ilmoittautumiset ja tiedustelut

040 592 4455 tai timo.kallionpaa@adrkoulutus.com tai adrkoulutus.com

721974 kuljetusmakivaara.fi Puh. 050 3586533, 050 3663843 www.evesaneeraus.fi JUHLATALO VARRELLA VIRRAN
0400
Isojoenrannantie 58, Pori puh. 02 6393900 rantakartano.net
Citysiivous Oy - Puhdasta palvelua0440-831245 | Rautatienpuistokatu 2 C | www.citysiivous.fi IKKUNAMIES OY Esa Elo Mäntysalontie 39, 28800 Pori Puh. 040 7589 668 www.ikkunamies.com Mikkolantie 14, 28130 Pori Esa 044 0590867 Samuli 045 2243577 www.teljanet.fi
Vielä vapaita päiviä kesän juhliin ja tilaisuuksiin. Ota yhteyttä ja tiedustele!
Juhlivat yritykset Karjarannantie 18, Pori | www.insinooritoimistountorantanen.fi Tommilantie 2 A, Pori | puh. 02 637 0567 www.konttorihuolto.com

Kaffeella

Haastattelu tehdään sattumalta valapäivänä Ratsulan Gomeessa.

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtajana viime syksynä aloittanut

Nina-Mari Turpela innostuu muistelemaan kokemuksiaan Niinisalon varuskunta-alueesta ratsastusleirien maastokohteena. Turpelan työ järjestön eturintamassa on tietysti mielenkiintoista, mutta minkälainen hän on itse?

– AIKA KAUAS ura-ajatukset kyllä meni, jos muistelen lapsuudenhaaveita, halusin eläinlääkäriksi tai maatilan emännäksi, Turpela nauraa muistolleen.

Nina-Mari Turpela aloitti virallisesti Satakunnan Yrittäjät ry:n toimitusjohtajana lokakuun alkupuolella Markku Kivisen siirryttyä eläkkeelle.

Suttilassa kutunlypsäjänä

Nina-Mari Turpela syntyi kolmilapsiseen perheeseen, jossa äiti toimi Kokoomuksen naisten piirisihteerinä Satakunnassa ja isä Aukion erityiskoulun rehtorina. Kun Nina-Mari Turpela oli lapsi, hän vietti useat kesänsä äitinsä isän kotitilalla Huittisten Suttilassa.

– Se on maalaistalo, jonka naapurissa on niin sanottu päätalo. Siellä oli kaikenlaisia maatilan eläimiä hevosia lukuun ottamatta. Siellä opin lypsämään kuttuja ja tekemään muita maatalon töitä, Turpela kertoo.

– Siitä ajasta taitaa olla peruja ajatus maatalon emännyydestä, hän nauraa.

Läheisyys eläimiin saattaa olla sekin syntyjään Suttilan peruja.

– Harrastin ratsastusta ihan pienestä asti. Taidettiin olla ystäväni Mian kanssa kuuden vanhoja, kun meidät nakattiin Siikaisten Sammin ratsutilalle.

Harrastus antoi paljon ja sinne vie myöskin muistot, kun tulee puheeksi puolustusvoimien valapäivä.

– Niinisalon kenttäratsastusmaastot on tulleet tosi tutuiksi. Ja kapiaisten vanhat asunnot, jotka oli jo silloin 80-luvulla poistettu käytöstä, toimivat meidän ratsastusleiriläisten majapaikkoina. Siellä oli hyvät maastot.

Riihikedon lukiosta Turkuun tai Jyväskylään

Lukioaikana alkoi olla selvää, että lapsuuden ammattihaaveet saivat jäädä ja tilalle tuli uutta.

– Olin jo silloin kiinnostunut yhteiskunnallisista aineista. Psykologia, historia, yhteiskuntaoppi ja uskontokin taustavaikuttajana olivat mielenkiintoisia aineita. Vaikka muuten taisin kyllä suhtautua lukioon enemmän ylimielisesti, Turpela pohtii nyt ja tunnustaa pitäneensä lukiota lähinnä pakollisena välivaiheena kohti yliopisto-opintoja.

– Jostain syystä minulle oli aina aivan selvää, että lähden yliopistoon. Jossain vaiheessa myös toimittajan työ kiinnosti, sillä olen luontaisesti utelias asioille, hän pohtii.

Turpela kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1991 Riihikedon lukiosta ja pääsi sekä Turun että Jyväskylän yliopistoihin lukemaan valtiotiedettä ja yhteiskuntaoppia.

– Lähdin Turkuun ja opiskelin kaksi vuotta valtiotiedettä, kunnes tajusin, että oikeustiede vetää puoleensa.

Valmistuttuaan oikeustieteen maisteriksi, hän päätyi melko perinteiselle juristin polulle auskultoimaan Turun käräjäoikeuteen ja asianajajaksi turkulaiseen asianajotoimistoon Brander & Manner Oy:öön.

Perhettä, pk-sektoria ja paluumuutto – Olen kovin onnekas, että olen saanut tehdä mielekkäitä töitä, vaikuttaa ja kokea, että työllä on merkitystä. Asianajotoimistosta lähdin asiakkaamme matkaan, jolloin toimin pk-yrityksessä juridisella puolella heidän tehdessä kansainvälistä kauppaa. Opin valtavasti yrityssektorista niinä vuosina.

Satakunnan Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Nina-Mari Turpela kuvailee työtään elämäntavaksi. – Työssäni ihmisten parissa olen intohimolla mukana. Sen vastapainoksi lataan akkuja mielelläni matkoilla, ystävien kanssa lenkillä tai kirjojen parissa, hän kertoo.

Teksti Elina Wallin | Kuva Hannu Ikonen
16 – Pyry 1/2024

Turpelan perhe asui Kaarinan Kuusistossa, jossa heille syntyi vuonna 2005 poika.

– Koko ajan myös yhteiskunnalliset asiat ovat kulkeneet matkassa, sillä päädyin myös kaupunginvaltuustoon Kaarinassa ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi.

Toisaalta myös työura tarjoili yhteiskuntavastuuta, sillä Turpela toimi Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen muutosorganisaation hallintojohtajana. Työt ei aina tarjoilleet vain nousukiitoa. Uudistuksen kaaduttua taustaorganisaatioiden ulkopuolelta tulevilla tekijöillä ei ollut paluuta tehtäviinsä. Turpela oli tullut mukaan yksityiseltä sektorilta.

Nina-Mari Turpelan perhettä ja ystäviä on Porissa ja varsinkin äiti jaksoi aina kysellä paluumuuton perään.

– Sitten kerran äiti soitti ja taisi hiukan huumorillakin sanoa, että Nakkilan kunnanjohtajan paikka olisi nyt auki, hae sitä.

– Kun tulin valituksi, en ajatellut ollenkaan, että jo neljän vuoden kuluttua siirtyisin eteenpäin, mutta tässä sitä ollaan. Nakkilan myötä kuntasektori tuli hyvin tutuksi ja Nakkila itselle rakkaaksi. Ei ollut helppo paikka soittaa kunnanhallituksen puheenjohtajalle ja kertoa, että aion hakea Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtajaksi.

– Olin Nakkilan vuosina havainnut itsessäni usein ajatuksen siitä, että haluaisin vaikuttaa maakunnallisesti ja laajemminkin. Kun sitten eteen tuli tämän työn hakuilmoitus, siinä oli kaikki ne asiat, jotka herättivät intohimoja. Nyt saa aitiopaikalta nähdä ja olla mukana tärkeän elinkeinoelämän vaikuttamistyössä.

Työ elämäntapana, puhetta kilometrikaupalla

Turpela toteaa, että tämän kaltainen työ on tietynlaista intohimoon pohjautuvaa, sillä se vie valtaosan

valveillaoloajasta.

– Tietysti sitten on otettava niitä hetkiä, kun lataudun ja täytän itsekseni sosiaalisia akkuja. Tykkään tosi paljon lukea ja kuunnella kirjoja. Varsinkin pohjoismainen dekkari on genrenä paras. Välipalaksi jotain elämäkertaa ja sitten taas rikosten pariin.

Toisaalta liikunnallinen elämäntapa on Turpelalle tärkeää.

– Olen aina rakastanut liikkumista ja tykkään kaikesta liikkumisesta. Tärkeää palautumista on myös se, kun ystäväni Kirsi-Marin kanssa lähdetään säännöllisesti vauhdikkaalle kävelylenkille. Siinä on puhetta kilometrikaupalla ja vähintään yhtä paljon kuin vauhtia, hän kertoo nauraen.

– Ja sitten kun aikataulut sallivat, hyppään lentokoneeseen ja lähden reissuun.

Kaikesta päätellen paluumuuttaja ja toimitusjohtaja Nina-Mari Turpela ei ole katunut paluutaan kotiseudulle, päinvastoin.

Pyry 1/2024 – 17

Klassikon paluu!

Pyry Jazz Pyry Jazz

La 13.7.2024

Klo 18.00 –

Porin Suomalainen Klubi, Eteläranta 10, Pori

Taattua fiilistä, loistavaa jazzahtavaa musiikkia, tanssia, hyvää ruokaa ja yrittäjäystäviä!

Early Bird -liput 31.5.2024 asti 65 €/hlö, sis. ruokailun.

1.6. – 6.7. 80 €/hlö.

Osta liput ja lue lisää:

www.lyyti.in/pyryjazz2024

Laita päivä muistiin!

Porin Yrittäjien kevätkokous

Porin Suomalaisella Klubilla to 25.4.2024 klo 18.00–20.00

Lisätietoa pian somekanavissamme sekä porinyrittajat.fi

Kutsu

OP Privaten markkinakatsaus ja esimerkkejä ajankohtaisista sijoitusvaihtoehtoehdoista

SIJOITUS-

ILTAMAT

Tiistaina 9.4.2024 klo 18:00

Länsi-Suomen Osuuspankki, BePop, Pori Käynti: Mikonkatu 4 C, hissillä 3 krs

Sijoitusiltamia isännöivät yritysten varallisuudenhoidon asiantuntijat: Jaana Mustonen, Matti Iinainen ja Tiina Ruohola. Tarjolla ruokaisa salaatti ruokajuomineen ja jälkiruoka + kahvi. Ilmoittaudu mukaan 2.4.2024 mennessä: www.lyyti.in/sijoitusiltamat09042024

uudenlaista osaamista kotiin vietäviin palveluihin

Tuore porilainen sosiaali- ja terveysalan yritys Nursec Hoitopalvelut aikoo panostaa palvelun keskeisiin tekijöihin. Hoitajia pitää arvostaa, heidät tulee perehdyttää hyvin ja heille tulee tarjota toimintaympäristö, jossa he viihtyvät ja pysyvät. Ja ennen kaikkea asiakkaille on varattava riittävästi aikaa. Paikallisesti tämä onnistuu parhaiten.

Teksti Jorma Vesterholm

Kuva Julle Kallio

NURSEC HOITOPALVELUJEN vetäjänä on yrittäjäpariskunta Tanja ja Jari-Matti Toivonen. He johtavat myös omistamansa RescSec Oy:n toimintaa.

RescSec on tapahtumaturvallisuusalan yritys, joka aloitti toimintansa ensin toiminimellä vuonna 2017 ja muuttui osakeyhtiömuotoiseksi vuotta myöhemmin. Yhtiössä työskentelee viitisenkymmentä osa-aikaista järjestyksenvalvojaa. Lisäksi mukana on parisenkymmentä ensihoitajaa ja sairaanhoitajaa.

RescSecin väki luo turvallisen elämyksen 60–70 tapahtumassa jopa 400 000:lle hengelle vuosittain. Yritys on mukana muun muassa Porin Ässien kotiotteluissa ja muissa Isomäki Areenan tapahtumissa.

Kolmen palvelumuodon konsepti

Nursec Hoitopalveluilta saa laadukasta ja kiireetöntä kotiin vietävää palvelua. Pääpalvelumuotoja on kolme: kotisairaanhoito, kotihoito ja sen tukipalvelut sekä lapsiperheiden kotipalvelut.

Kotisairaanhoitoon kuuluu lääkärin määräämiä hoitoja ja toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi lääkehuolto, lääkeinjektioiden antaminen, haavanhoito, pienet toimenpiteet ja mittaukset sekä näytteenotto. Kotihoito tarjoaa apua jokapäiväisissä toimissa ja askareissa. Tukipalveluihin kuuluvat muun muassa kylvetys, siivous, pyykkihuolto sekä ulkoilu- ja asiointiapu.

Nursec Hoitopalvelut ”

Molemmilla pitkä kokemus

Tanjalla on pitkä kokemus sosiaali- ja terveysalalla monista eri työtehtävistä. Hän on opiskellut ensin lähihoitajaksi ja myöhemmin sairaanhoitajaksi. Jari-Matti on työskennellyt rakennusalalla työnjohtajana ja Satakunnan pelastuslaitoksella teknisenä asiantuntijana. Tällä hetkellä hän toimii myös 247 Satakunnan Turvapalveluiden turvallisuuspäällikkönä.

Pariskunta on aiemmin ollut aktiivisesti mukana myös kotialueensa eli Uudenkoiviston sopimuspalokunnan toiminnassa, Jari-Matti toimi 15 vuotta palokunnan päällikkönä. Siellä Tanja ja Jari-Matti myös tapasivat toisensa ja kipinä yhteiseen elämään ja yrittäjyyteen syttyi.

– Lapsiperheille tarjoamme apua lastenhoitoon ja kotiaskareisiin sekä tukea arkeen ja vanhemmuuteen. Asiakkaalle me pyrimme olemaan lähellä, enemmän kuin hoitajia. Ystäviä, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita ja välittävät. Palvelumuodoista ja -kokonaisuudesta päätetään aina luottamuksellisesti tuttavallisessa hengessä niin, että mukana ovat myös asiakkaan läheiset. Päämääränä on asiakaslähtöinen turvallinen asiakassuhde, jota tukevat hyvin perehdytetty henkilökunta ja laadukkaat työvälineet, Tanja korostaa.

– Kaikkia palveluita voidaan tuottaa erikseen tai yhdessä. Tavoitteena on tuottaa hyvinvointia, sekä tukea ja turvaa elämän arkeen, kotiin vietynä.

Tanja kertoo, että palveluissa on kaksi eri laskutusmahdollisuutta

– Osa palveluista toteutetaan ilman arvonlisäveroa.

– Tavoitteena on tuottaa hyvinvointia, sekä tukea ja turvaa elämän arkeen, kotiin vietynä.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
20 – Pyry 1/2024

Tanja ja Jari-Matti Toivosen yhteistyö sujuu saumattomasti niin töissä kuin kotonakin.

Toinen tapa ovat arvonlisäverolliset palvelut, joihin on mahdollisuus saada jopa 60 prosentin kotitalousvähennys. Tapauskohtaisesti aina selvitämme, kumpi tulee asiakkaalle edullisemmaksi ja kumpaan palveluun hän on oikeutettu.

Parasta hoivaa ja yhteistyötä

Tanjalle ovat vuosien aikana tulleet tutuksi sosiaalija terveysalan sekä hyvät että huonot puolet. Tanja haluaa Nursec Hoitopalveluissa yhdistyvän nimenomaan alan isojen ja pienten yritysten hyvät puolet.

– Paljon keskustellaan siitä, että hoiva-alalla ei ole riittävästi aikaa tuottaa laadukkaita palveluita. Työntekijöitä ei välttämättä perehdytetä riittävästi, ja vaihtuvuus on suurta. Tästä kärsii ensisijaisesti luottamuksellinen hoitosuhde. Nämä asiat me haluamme muuttaa myönteiseen suuntaan. Toki isoissa alan yrityksissä on myös paljon hyvää, josta voimme ottaa oppia. Uskon kuitenkin vakaasti, että paikallisuudella on oma, iso arvonsa. Asioihin kuten saavutettavuus,

joustavuus ja luotettavuus, asiakkaalle annettu aika ja hyvinvoivat työntekijät tulee panostaa. Tyytyväiset työntekijät tuottavat tyytyväisiä asiakkaita.

Tanja puhuu myös paikallisesta yhteistyöstä. Alan paikallisten yritysten kannattaa tukea toisiaan. Sieltä saattaa löytyä helposti ratkaisu erilaisiin ongelmatilanteisiin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa vaikka sitä, että hoitajan sairaustapauksessa korvaava apu saadaan nopeasti toisesta, tutusta, paikallisesta yrityksestä.

Johtamisen merkitys

Tanja ja Jari-Matti Toivonen peräänkuuluttavat nykyaikaista johtamista. Hyvä johtaja ei ole ylhäältä alaisiaan alaspäin katsova persoona, vaan samalla tasolla toimiva, yhteisistä asioista vastaava henkilö, joka näyttää fokuksen ja suunnan sekä auttaa ratkomaan ongelmatilanteita. Hän ei ole kaikkitietävä yli-ihminen.

– Oppimisen tulee olla kahdensuuntainen pro -

sessi johdon ja työntekijöiden välillä. Näin yritys on jatkuvan kehityksen tiellä kohti parempaa palvelua. Ja näin sen jäsenet kasvavat yhdeksi, jopa perheen kaltaiseksi kokonaisuudeksi. Kaikille tulee antaa mahdollisuus toteuttaa työssään luovuutta. Annetaan kykyjen ja ideoiden tulla esille. Annetaan työntekijöiden loistaa, pariskunta hehkuttaa.

Tätä mallia on käytetty onnistuneesti jo RescSecissä. Koska Tanja haluaa kehittää osaamistaan johtajana, opiskelee hän parhaillaan sosiaali- ja terveysalan johtamista ja yritysjohtamista.

Toimintaa pusketaan eteenpäin

Nursec Hoitopalveluiden toiminta on käynnistynyt täydellä teholla vuoden vaihteessa. Ensimmäisiä asiakkaita on palveltu jo viime vuoden puolella. Vuosi 2024 tulee olemaan merkittävä Nursecin toiminnalle. Jos Toivosen pariskunnan innosta voi jotain päätellä, niin hyvältähän tämä näyttää.

Pyry 1/2024 – 21

Tule tutustumaan eri ratkaisuihin. Saatat tehdä elämäsi parhaat kaupat.

Laillistetulta asiantuntijalta järjestelmät tulipalon, savun ja vesivuotojen hallintaan. Myös henkilöturvallisuuteen sekä omaisuuden suojaamiseen useita erilaisia ratkaisuja.

Laillistetulta asiantuntijalta järjestelmät tulipalon, savun ja vesivuotojen hallintaan. Myös henkilötur vallisuuteen sekä omaisuuden suojaamiseen useita erilaisia ratkaisuja.

Kaikkiin kohteisiin: uusiin ja vanhoihin, pieniin ja suuriin.

Kotiin, työpaikoille ja laitoksiin, myös automaattiset järjestelmät (palo- ja rikosilmoitin) hätäkeskusyhteydellä.

Kaikkiin kohteisiin: uusiin ja vanhoihin, pieniin ja suuriin. Kotiin, työpaikoille ja laitoksiin, myös automaattiset järjestelmät (palo- ja rikosilmoitin) hätäkeskusyhteydellä.

Palokunnantie 12, Pori, puh. 020 7999 780 www.porinlukko.fi

Porin Linjuriauto Oy / Satabus puh. 0400 591 243 • tilausajot@satabus.fi www.satabus.fi

Länsi-Suomen Teollisuuspalvelu Oy

Teollisuuden koneasennukset, laiteasennukset ja huoltotyöt ammattitaidolla

www.lstoy.fi

Kaupungin keskustassa

JUHLAPAIKAKSI

PORIN MIES-LAULUN TALO

Tutustu pml.fi tai sovi esittely

Porin Mies-Laulu ry. puh. 0400 421653

Korkealla tasolla jo neljällä vuosikymmenellä.

Katso Facebookista, kuinka työt sujuvat myös talvella.

Tyvenentie 1, Pori • Puh. 02 634 6100 • www.prm.fi

Tasoite- ja maalaustyöt

JUHLATALO

Ruosniemen Koitto

P. 044 3432131

www.maalausrantamaki.com

vuokrattavana häihin, syntymäpäiviin, ym. tilaisuuksiin

Toimi nopeasti ja kysy heti vapaita paikkoja!

Puh. 0440 563 9319

Timanttiporaukset ja sahaukset betonirakenteisiin

Pienkuormaajapalvelu Purkutyöt

Puh. 0400 747 004

www.tpnoy.fi

PORIN YRITTÄJIEN TAPAHTUMAKALENTERI

MAALISKUU

Terveyden yhteistyökumppaneiden esittelyilta

7.3. klo 17.00

IsoKarhun Hammas ja Lääkärikeskus Karhulinna

Aamukaffeet

Digiturva365 kanssa

14.3. klo 8.00 Caffè Locale

HUHTIKUU

Sijoitusiltamat

9.4. klo 18.00 Länsi-Suomen Osuuspankki, BePop

Aamukaffeet

henkilöstön kehittäminen

D-Progressin kanssa

16.4.klo 8.00 Petras Cafe

Porin Yrittäjien kevätkokous

25.4. klo 18.00 Suomalainen Klubi

HEINÄKUU

Pyry Jazz

13.7. Suomalaisen Klubin terassilla

SYYSKUU

Satakunnan Yrittäjien perinteinen Yrittäjän päivän aamubrunssi

5.9. klo 8.00 Ravintola Klubi

Porin päivä 27.-29.9.

Porin Yrittäjät ovat mukana

Porin päivän torijuhlassa, palkitsemalla

Vuoden porilaisen yrityksen.

Vuokravälitystä ammattitaidolla

Tuttu

Seuraa PYRYn uutiskanavia Instagramissa ja Facebookissa, joista saat lisätietoa tulevista tapahtumista.

Arttu välittää liiketilat ja asunnot luotettavasti ja ammattitaidolla.

Vuosien kokemus alasta ja sen markkinatilanteesta takaavat laadukkaan palvelukokemuksen.

Arttu on jo kahtena vuotena peräkkäin ollut OP Ryhmän eniten vuokrauksia tehnyt vuokravälittäjä koko Suomessa.

Oli tarpeissasi sitten uusi vuokralainen, liiketila tai asunto, ole rohkeasti yhteydessä Arttuun!

”Välitän - henkilökohtaisesti ja nopeasti.”

Arttu Sankari 050 313 9313 arttu.sankari@op.fi

OP KOTI LÄNSI-SUOMI OY
opkoti.lansi-suomi@op.fi
Pori 010 25 70700 Mikonkatu 4, 28100 Pori
Porin Hammaspalvelu Oy, Yrjönkatu 23 A, Pori • P. 02 4885 8390 • porinhammaspalvelu.fi Meille suun terveys on sydämen asia!
ryhmä paikallisia hammaslääkäreitä palvelee sekä
että yritystäsi kaikissa
liittyvissä
vuosikymmenten kokemuksella. Yrittäjä! Tiesitkö, että työterveyshammashuolto on työntekijöiden arvostama veroton henkilöstöetu, joka on yritykselle kokonaan vähennyskelpoinen kulu. Ota yhteyttä ja kysy lisää: info@porinhammaspalvelu.fi
sinua
suun terveyteen
asioissa

Valuuttasuojauksilla

VALUUTTAKAUPAN HEILAHTELUT KURIIN

Kun yhdellä eurolla alkoi saada kahtatoista Ruotsin kruunua, havahtui valuuttakurssien muutosherkkyyteen meistä moni. Mitä suuremmista valuuttamääräisistä kaupoista on kyse, sitä suurempi on myös valuuttakurssin vaikutus. Suojauksista ja valuuttakaupasta meitä opastaa

OP Marketsissa suojaus- ja sijoitusratkaisuiden parissa työskentelevä Jukka Rajavaara.

ENNEN VARSINAISEEN ASIAAN menoa

Jukka Rajavaara kertoo kuulumisia pankki-ihmisen näkökulmasta.

– Porissa ja Satakunnassa on hyvä meininki, käyn täällä vähintään kerran, pari kuussa. Ja aihetta jo sivuten, täällä Satakunnassa on hieno tekemisen meininki etenkin vientikaupan suhteen.

Rajavaaran perspektiivi onkin iso, sillä hän työskentelee pääasiassa Oulusta käsin, vaikka haastattelua tehdessä hän on nimenomaan Porissa.

Finanssisuojaukset käytössä

Valuuttakauppa on tärkeä osa kansainvälistä kauppaa ja yrityksen taloudellista toimintaa. Se vaikuttaa suoraan yritysten tulokseen ja kannattavuuteen.

– Kyllä, juuri näin. Korkoheilahtelujen ja valuuttakurssien muutosten lisäksi myös erilaisten hyödykkeiden, kuten öljyn tai kuparin arvon heiluntaa voidaan myös suojata. Suojaustoimenpiteet ovat erityisen merkittävässä asemassa isoissa kansainvälisissä kaupoissa. Valuuttasuojausten avulla turvataan myydyn tuotteen katetta, jos esimerkiksi tuotteen asiakastilauksen ja kassaan maksun välillä vierähtää hyvinkin pitkä aika, Rajavaara kertoo.

– Jos ajatellaan, että asiakkaasi dollarimääräinen tilaus Amerikasta varmistuu tänään ja konetta aletaan rakentaa tilaajaa varten, dollarin arvo suhteessa euroon on tänään tilauksen varmistuessa juuri mikä se on. Kun sitten ensimmäinen maksuerä tilauksesta on päivätty vasta kolmen kuukauden päähän, voi taalan arvo olla muuttunut jo todella paljon. Tällöin mahdollinen dollarin heikkeneminen suhteessa euroon syö suoraan vientimyyjän eli sinun yrityksesi katetta.

– Mitä pidemmästä ajasta ja suuremmista valuuttamääristä on kyse, sitä tärkeämmäksi valuuttariskin suojaaminen muodostuu, Rajavaara tähdentää.

Pankkisi auttaa ja turvaa yrityksen kv-kauppaa

Valuuttakauppa on osa pankkien palvelua, jota se tarjoaa asiakasyrityksilleen.

– Kaiken perusta on toimiva maksuliike niin kotimaassa kuin ulkomailla. Osuuspankin asiakkailla on maksuliikkeensä toimivuuden turvaamiseksi valittavissa käyttöönsä OP Yritystalous. Maksujen pitää tapahtua nopeasti ja toisaalta ikävät huijausyritykset ovat tänä päivänä mitä nokkelimpia ja tässä pankkien fiksut maksuliikejärjestelmät auttavat ja helpottavat arkea suuresti.

– Onnistuneessa kansainvälisessä kaupassa on monen monta vaihetta ja oman pankkisi osuus toimivan maksuliikkeen järjestämisessä on tärkeimpien joukossa. Tärkeä palanen ulkomaankaupassa on viennin ja tuonnin varmistaminen Trade Finance -palveluiden avulla. Tätä osaa kv-kaupasta ei vain voi ohittaa, Rajavaara muistuttaa.

OP Yrityspankki on Suomen paras Trade Finance -pankki viidettä kertaa (Kantar, Prospera-tutkimus).

– Etenkin isoissa valuuttamääräisissä kaupoissa astuvat esiin myös isot valuuttakurssien vaihtelut. Valuuttamääräiset tilit ovat tärkeä osa maksuliikepalvelua aktiiviselle vienti- ja tuontiyritykselle. Nämä jo luovat pohjaa hallinnoida nopeita valuuttakurssien muutoksia etenkin vientiasiakkaille, kun voidaan jättää aiottu valuutanvaihtohetki toiseen ja toivotusti parempaan hetkeen. Harvan vientiyrityksen kassa kestää pitkää odottelua ja toivottu valuuttakurssimuutos ei ehkä toteudukaan.

– Valuuttasuojaus poistaa turhan spekuloinnin valuuttakurssimuutoksien osalta. Näin ollen se on tuttua vientiä ja tuontia harjoittavalle yritykselle. Helppoa se ainakin on, kun valuuttatermiinin asettaminen voidaan tehdä kotisohvalta.

Valuuttatermiini on sopimus yrityksen ja pankin

välillä tulevaisuudessa tehtävästä valuuttakaupasta. Kun normaali valuuttakauppa tapahtuu maksimissaan kahden pankkipäivän sisällä yrityksen valuuttatilin ja eurotilin välillä, termiini voidaan sopia pidemmälle tulevaisuuteen. Tulevaisuuteen sovittu valuuttakauppa ei sido yrityksen kassaa ennen kuin sovittuna valuutanvaihtohetkenä ja sen aikaistus tai siirtäminen eteenpäin on helppoa nykyaikaisilla valuuttakaupanjärjestelmillä. Suojaustapoja on muitakin, mutta ehdottomasti yleisin suojaustapa on valuuttaterminointi.

Satakunnassa useita valuuttasuojausta käyttäviä yrityksiä

Kun yrityksen liikevaihdosta valuuttamääräisen kaupan osuus on noin 500 000 euroa tai enemmän, suojauksia kannattaa miettiä vakavasti. Valuutan arvo voi heilahdella jo lyhyessä ajassa 5–10 prosenttia, mikä tekee katteelle ja laskun loppusummalle ison muutoksen.

– Satakunnassa on kymmeniä yrityksiä, joilla on valuuttasuojaukset käytössä. Se on yksi toiminnan turvaamisen muoto kansainvälisessä kaupassa. Valuutan arvoon vaikuttaa moni asia. Geopoliittiset muutokset vaikuttavat yleensä ikävällä tavalla ja kohdemaiden korkotasojen muutokset ohjaavat kyseisen valuutan arvoa.

Jukka Rajavaara muistuttaa silti haastattelun lopuksi, että me pärjäämme maailmalla, vaikka kansainvälisessä kaupassa on monta ennalta tunnistettavaa riskin paikkaa.

– Kaikessa kaupassa on riskinsä, kotimaassakin. Siksi oma Osuuspankkisi kulkee rinnalla ja auttaa sinua kaikin tavoin.

ASIANTUNTIJAPALSTA
Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama
24 – Pyry 1/2024
Pyry 1/2024 – 25
Jukka Rajavaara käy Porissa usein. Hän näkee satakuntalaisten vientiyritysten arjen ja on sitä mieltä, että tekemisen tapa on hyvä: – Täällä on tekemisen meininkiä, hän kiittelee.

isännöintipalvelua

Talouden ja kirjanpidon ammattilaiset palveluksessasi

www.balanssi.name

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

www.

balanssi. name

Valtakatu 6, 3. krs. Pori puh. (02) 630 8500 www.balanssi.name

Valtakatu 6, 3. krs. PORI puh. (02) 630 8500

Auktorisoitu

Selkeä raportointi

www.balanssi.name

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Koo-Tilit Katja Nordström Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Koo-Tilit Tommilantie

Koo-Tilit Katja Nordström

ÄTYKSILÖLLIS tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

Koo-Tilit Katja Nordström Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Kirjaimellisesti Kiva!

Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005

katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Kirjaimellisesti

Perinteinen ja ihmisläheinen Nykyaikaiset suunnittelusta

Kirjaimellisesti Kiva!

Kirjaimellisesti Kiva!

Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

Valtakatu 6, 3. krs. oriP .puh (02) 630 0850

yhteyshenkilö
tilitoimisto Oma
automaatiot
vapauttaen aikaa asiakastyöhön PYYDÄ TARJOUS Kokeile Netvisoria Isännöintitoimistoille ASIAKKAIDEN TARINOITA
Tekoäly ja
rutiinitehtävissä,
| |
PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 www.satakunnanyritystili.fi

Koe maksamisen uusi ulottuvuus

OP:n kansainvälisen maksuliikkeen palvelut ovat uudistuneet. Tuomme turvallisuutta maksamiseen aina Satakunnasta Singaporeen ja autamme suojautumaan riskeiltä – minne ikinä maksatkin. Varmemmin, älykkäämmin ja nopeammin.

Lue lisää op.fi/kansainvalisetpalvelut

Paikalliset asiantuntijat apunasisuorat numeromme löydät osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan

Palvelun tarjoavat osuuspankit ja OP Yrityspankki Oyj

OP Yrityspankki on valittu Suomen parhaaksi Trade Finance -pankiksi tutkimusyhtiö Kantarin riippumattomassa Prospera-tutkimuksessa

Erityisen tyytyväisiä yritykset olivat OP:n asiantuntijoiden tuoteosaamiseen sekä henkilökohtaiseen palveluun ja strategiseen tukeen.

Yrittäjä! Porin Yrittäjien yhteistyökumppanina tarjoamme yrityksellesi työterveyshammashoidon ilman toimistomaksua ja -5 % perushoidosta/käyntikerta. Mutkatonta ja luotettavaa porilaista hammashoitoa varmalla osaamisella.
Ines Lammasniemi
Katja Tanninen Stina Saraniemi Valtteri Joki Ville Joska Olli Ojala Ismo Raitakari Ville Ohrankämmen
Yrjönkatu 14, 2. krs | 28100 Pori | 02 4885 8320 Kauppakeskus IsoKarhu | info@isokarhunhammas.fi Ville
www.isokarhunhammas.fi IsoKarhun Hammas Lämpimästi tervetuloa ammattilaistemme palveltavaksi!
Eero-Matias Saviluoto
Männistö
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.