Pyry 2/23

Page 1

Karhukorttelissa

PORIN YRITTÄJIEN JÄSENLEHTI � / ��� 3 Maarit –näyttelijä, yrittäjä, valmentaja sivu 6
elämä
Valitse helpompi
Seuraa Karhukorttelin
Katso
Karhukortteli.fi Soita 0500 595 999 Marja Mykrä Myyntijohtaja, LKV, DV Ota yhteyttä ja varaa aikasi työmaakäynnille marja.mykra@mvr-yhtyma.fi
kehitystä: karhukortteli.fi
kaikki vapaat asunnot

Kauttamme löydät toimi- ja liiketilat Satakunnan alueelta.

Palvelemme monipuolisesti eri toimitila asioissa: Vuokravälitys

Tarvekartoitukset ja relocation

Vuokra- ja myyntikohteiden etsintä

Ostajakandidaattien etsintä Kiinteistökonsultointi ja neuvonanto www.kliktoimitilat.fi

TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN

Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin

Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi (02) 6336 511 www.lukkotalo.fi

• VAHINKOSANEERAUKSET • UUDISRAKENTAMINEN

• KORJAUSRAKENTAMINEN • LINJASANEERAUKSET

Porin Eko-Rakennus Oy

Varpushaukantie 3, Pori • puh. 050 433 7227

www.ekorakennus.fi

PALVELUITAMME

• Kantavuusmittaukset pudotuspainolaitteella, levykuormituslaitteella sekä Loadmanilla

• Rakennekerrostutkimukset ja näytteenotto

• Päällysteporaukset

• Tie- ja katuverkon inventoinnit

• Yksityisteiden perusparannusten suunnitteluun kantavuusmittaukset ja kuivatusinventoinnit

• Siltojen kuntoarviot yksityisteille, metsäteille ja kuntien kaavateille

• Törmäysvaimennin ja liikenteenohjaukset

• Uusien päällysteiden kitkanmittaus

Etsitkö
tai vuokralaista? Ota yhteyttä Mikael Suominen Yrittäjä 040 142 7628 mikael@klik fi
toimitilaa
2 – Pyry 2/202�

PÄÄKIRJOITUS

Uusi alku Yrittäjille

KEVÄT ON monella tapaa heräämisen aikaa. Samoin kuin luonto herää talven jäljiltä, myös ihmiset heräävät horroksesta ja saavat aikaa säpinää myös yrittäjille. Kevättä sävyttävät tilinpäätöskiireet ovat yrittäjille osa arkea. Niille jotka ovat onnistuneet, viime vuoden uurastaminen voi saada oikeutetun palkintonsa osinkojen muodossa.

Yhdistystoiminnassa kevät- ja syyskokous määrittelevät mitä tulee ja mitä on tapahtunut. Kevätkokouksemme 20.4. päätti vuoden 2022 taloudellisesti ja toiminnallisesti. Viime vuosi oli selvästi vielä heräämisen aikaa ja Porin Yrittäjienkin toimintaan vaikutti sota Ukrainassa. Nyt on aika katsoa tulevaan, tähän vuoteen sekä samalla jo syyskokoukseen.

Kesä menee aina vauhdilla ja siellä häämöttää Porin tapahtumakesä, jossa olemme mukana SuomiAreenassa ja jazzeilla.

Syyskokoukseen haastan jäsenyrittäjiä miettimään, olisiko juuri sinusta uudeksi tekijäksi järjestössämme? Hallituspaikkoja on taas syksyllä auki ja myös puheenjohtaja valitaan – eli rekry on nyt auki!

Olimme vaikuttamassa vaalitilaisuudessa Porin kauppahallissa sekä äänenä radiossa. Tällä kertaa yksi oma jäsenemme sai varapaikan eduskuntaan. Valituksi Satakunnasta tuli hyvin yrittäjämyönteinen edustus. Näille edustajille haetaan nyt Satakunnan

Yrittäjien toimesta nimikkoyrittäjiä, joten työ heidän kanssaan jatkuu yrittäjien puolesta aktiivisesti. Nyt käytävät hallitusneuvottelut Säätytalolla antavat uskoa, että tällä kaudella ei yrittäjän selästä enää oteta lisää ja listaamattomien pk-yritysten verotus ei kiristyisi.

Tänä vuonna Porissa todella tapahtuu Yrittäjien toimesta, kun 6.–7.10. pääsemme viettämään Valtakunnallisia Yrittäjäpäiviä Porin Isomäen Areenalla. Lippuja on enää rajoitetusti saatavilla. Olkaa siis valppaana, kun paikkoja tulee vielä auki, että pääsette mukaan yli tuhannen yrittäjän kanssa.

Hyvää kevättä ja kesää kaikille jäsenille. Toivoin, että vuosi on teille uuden alku ja uskon että saatte yritystoiminnan rullaamaan maailmantalouden haasteista huolimatta. Rakennetaan Porista maan paras paikka yrittää, mihin myös kaupunkimme johto on sitoutunut.

Kuriirintie 3, Pori I 010 501 3281 , 0400 592 637 Monikäyttöiset
Pyry 2/202� – 3
asennustilat erilaisille ajoneuvoille.
Mikko Sundell Porin Yrittäjät puheenjohtaja

Loistavasti liikkeelle lähtenyt yritys OSHS Solutions Oy. Toisiaan tukeva kaksikko Tomi Vapakari ja Roosa Sinkkonen.

2/2023

Porin Yrittäjien jäsentiedotuslehti

39. vuosikerta

Päätoimittaja

Mikko Sundell puh. 0400 592 898 mikko@sundell.fi

Julkaisija

Oy BM&M Ab Pori

Kustantaja

Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@ pyrylehti.fi

Toimitus

Oy BM&M Ab

Itsenäisyydenkatu 50 B, 28130 Pori toimitus@pyrylehti.fi www.pyrylehti.fi

Mediamyynti

Merja HietarantaMäkinen puh. 040 416 3184 merja.hietaranta@ pyrylehti.fi

Painopaikka Plusprint

Reklamaatiot

Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Kannessa

Maarit Niemelä

Kuva

Altti Papinsaari

Seuraava lehti

ilmestyy

26.6.2023

Postiosoite

Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 Pori

Käyntiosoite

Isolinnankatu 24, Herttuantori, 4. krs.

Sihteeri

Nita Vallimäki puh. 044 3497 111 nita.vallimaki@yrittajat.fi

Lue tuoreimmat yrittäjäuutiset ja tiedot tapahtumista: porinyrittajat.fi

Sosiaalisessa mediassa PorinYrittajat @porinyrittajat

4 – Pyry 2/202�

OSHS tuo turvallisuutta ja hyvinvointia

Työturvallisuus ja siihen kiinteästi liittyvät osatekijät ovat asia, joihin ehdottomasti kannattaa panostaa. Yrityksillä ei kuitenkaan aina ole riittävästi aikaa, osaamista tai resursseja näiden parantamiseen. Silloin kannattaa pyytää apua ja tukea ulkopuolisilta alan ammattilaisilta. Mainio ratkaisu on OSHS Solutions Oy

YRITYKSEN NIMI muodostuu sanoista

Occupational Safety, Health ja Security eli työ ja ammatilliset tekijät, terveys sekä turvallisuus. OSHS on tuore yritys, vain reilut viisi kuukautta vanha. Sen perustivat turvallisuusasiantuntijat Tomi Vapakari ja Roosa Sinkkonen.

Molempien työtausta on yksityisellä turvallisuusalalla. Lisäksi Tomilla oli toiminimi, jonka kautta hän teki turvallisuusalan töitä oman työnsä ohella. Molempien mielestä kaikki on lähtenyt liikkeelle todella hyvin.

– Tärkein tekijä on varmasti laaja verkosto, jonka loimme aiemmalla työurallamme. Täältä olemme saaneet asiakkaita. Koska suhtaudumme työhömme erittäin intohimoisesti ja täydellä sydämellä aikaa säästämättä, uskomme saavuttavamme mahdollisimman hyvän lopputuloksen. Näin on ilmeisesti käynyt, sillä sana on kiirinyt ja olemme saaneet lisää toimeksiantoja. Jopa niin, että joistakin yrityksistä on haluttu meiltä jo lisätehtäviä, Tomi ja Roosa kertovat.

Tiedonhankinta ja koulutus ohjaavat toimintaa

OSHS toimii monella eri osa-alueella. Näitä ovat työsuojelu, työturvallisuus, toimitilaturvallisuus sekä laaja-alainen turvallisuuskonsultointi. Näitä kehitetään tiedonhankinnan ja koulutuksen avulla. – Tiedonhankinta ohjaa kaikkea toimintaamme. Meillä on palava halu selvittää syvältä kaikkea, mikä vaikuttaa yksittäisen tehtäväkokonaisuuden ratkaisemiseen. Näiden pohjalta teemme kartoituksia sekä laadimme muun muassa kyselyitä ja turvallisuussuunnitelmia. Käymme mielellämme paikan päällä yrityksessä tutustumassa asioihin, joihin kaivataan kehitystä. Mottomme on, että kaikkiin haasteisiin löytyy ratkaisu. Tämä tekee työstämme meille sydämen asian, Roosa vakuuttaa.

Koulutustilaisuudet OSHS järjestää mielellään yrityksen omissa tiloissa tutussa ympäristössä. Tämä onnistuu mainiosti päätoiminta-alueella eli Satakunnassa. Tapahtumat voidaan toteuttaa hyvin myös etänä tietokoneyhteyksiä hyödyntäen. Koulutustapahtumassa ovat aina läsnä molemmat, sekä Tomi että Roosa. He haluavat yrityksen pääsevän eroon sellaisista kliseistä kuten ”näinhän meillä on aina tehty” ja ”tekevällehän sitä sattuu”.

– Tapahtumassa on aina omat jännitteensä, kun paikalla on niin johtoa kuin työntekijöitäkin. Silloin meidän keskinäinen kommunikointimme auttaa tilanteen laukaisemisessa. Tärkeintä on puhua asioista selkokielellä eikä vain koukeroisin lakitekstein. Pyrimme kertomaan, miksi jokin asia kannattaisi tehdä tietyllä tavalla. Miksi sitä kypärää tulee pitää päässä, miksi ne turvavaijerit pitää kiinnittää, vaikka ei niin kovin korkealle kiipeäisikään. Organisaation sisäisistä asioista pitää keskustella avoimesti. Niiden liikkeelle saamisessa hyvä tapa on esimerkiksi anonyymin kyselyn teettäminen. Asioiden kehittämisestä kannattaa tehdä yrityksen yhteinen asia, jossa johdon on näytettävä esimerkkiä. Tämä ei tapahdu hetkessä vaan askel askeleelta. Samalla työssä jaksaminen ja työturvallisuus paranevat, Tomi lupaa.

Tomi ja Roosa kouluttautuvat itsekin

Asiakkaita tulee monelta alalta, paljon teollisuudesta, mutta myös kaupan alalta. Vartioinnin osalta Tomi ja Roosa antavat parannusehdotuksia koskien vartiointia yleensä sekä lukitusta ja kameravalvontaa. He voivat tehdä tarjouksen yrityksen puolesta tai suositella sopivaa vartiointiliikettä. Satakunnan ohella työtarjouksia tulee kauempaakin. Yksi on saatu niinkin etäältä kuin ihan New Yorkista asti. Jotta Tomi ja Roosa voivat antaa parasta mahdollista palvelua, ovat he itsekin ahkeria koulutuksen käyttäjiä. – Olemme esimerkiksi saamassa oppia, jolla

saamme oikeudet antaa koulutusta sote-puolella. Kyseessä on alan työntekijöiden turvallisuus. Koska tiedonhankinta on meille niin tärkeää, olemme mukana myös tiedustelu- ja tiedonhankintatoiminnan koulutuksessa. Kun ottaa itse osaa koulutukseen, on työtehtävissä helppoa korostaa sen merkitystä myös muille, Roosa perustelee.

Toimintamalli korostaa jatkuvuutta

Tomi Vapakari ja Roosa Sinkkonen muistuttavat, että on tärkeää tehdä prosessista toimiva jatkumo. Kun toimeksiannosta on kulunut tietty aika, on seurannan paikka. Kartoitetaan, miten muutosehdotukset ovat lähteneet rullaamaan ja tehdään tarvittavia lisäehdotuksia ja mahdollisesti lisätään mukaan vielä jotain uutta, nyt tarpeelliseksi koettavaa. Koko ajan muistaen, että asiat parantuvat siis pikku hiljaa eivätkä kertarysäyksellä.

Kaikesta OSHS:ssä huokuu, että kaksikko työskentelee perusteellisesti ja ilmiselvästi nauttii tekemisestään. Se uskoo tiimityöskentelyn voimaan ja haluaa pitää langat omissa käsissään. Ja kehittyä, jatkuvasti. Valitulla toimintamallilla on tarkoitus pitää yrityksen koko ja tyyli oikeassa kuosissa.

Kesää kohti mentäessä kumpikaan ei mieti lomailua vaan uuden yrityksensä tulevaisuutta, joka näyttää hyvältä. Molemmat ovat koiraihmisiä, joten ulkoiltuakin tulee lenkeillä riittävästi. Jos aikaa jää, muutakin tekemistä – mikä on tietysti työhyvinvoinnin kannalta tärkeää – kyllä löytyy.

– Veneily tulee ensimmäiseksi mieleen. Ehkä sitä pitäisi suorittaa ensi kesänä vaikka jokin laivurikurssi, Roosa tuumii.

– Minä puolestani touhuan jenkkiautojen kanssa ja ajelen moottoripyörillä, Tomi kertoo.

Ja kun mies hyppää satulaan, niin ensimmäiseksi kiinnitetään ajokypärä tiukasti paikoilleen. Turvallisuussyistä.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
Pyry 2/202� – 5
Teksti Jorma Vesterholm | Kuva Altti Papinsaari

Positiivinen puhe

PARANTAA TYÖTEHOA

Maarit Niemelä oli juuri aloittanut positiivisen psykologian opinnot, kun hän teki luonteenvahvuustestin netissä. Tulokset havahduttivat näyttelijän ja lopputuloksena hän irtisanoutui vakisopimuksestaan

Porin Teatterista ja antoi siipien kantaa uudella tavalla. Nyt Niemelä on yrittäjä, joka haluaa jakaa oman kokemuksensa ja oivalluksensa muiden yrittäjien voimavaroja lisäämään.

URAUTUMINEN TAPAHTUU hiljaa vuosien saatossa. Toiset eivät havahdu siihen sen kummallisemmin, työ nyt tuntuu silti miltä se tuntuu ja onneksi kerran viikossa on perjantai. Tähän Maarit Niemelä tarttuu hanakasti.

– Voi kunpa kenenkään ei tarvitsisi elää perjantaita tai lomaa odotellen, vaan voisi nauttia myös siitä, mitä on niiden välissä. Työ on niin iso osa meidän kaikkien elämää, että siinä soisi olevan imua, hän pohtii.

Työn pitää tuottaa muutakin kuin rahaa

Maarit Niemelä painottaa työn imua. Sitä, että työ ei voi olla vain ottava osapuoli. Suuri siivu elämää kuitenkin menee töitä tehden.

– Haluan ehdottomasti viedä työkaluja näiden asioiden käsittelyyn erilaisiin työyhteisöihin, myös yksinyrittäjien pariin.

Jo parikymmentä vuotta sitten tehtiin tutkimus, johon positiivisen psykologian piirissä usein viitataan. Kyseessä on meta-analyysi Business-UnitLevel Relationship between Employee Satisfaction, Employee Engagement, and Business Outcomes tekijöinä Harter, Schmidt ja Hayes. Tutkimuksessa pureudutaan vahvuuksiin ja niiden voimaan työelämässä. Kun ihminen saa käyttää vahvuuksiaan

työssään, seuraa siitä jopa kuusinkertainen määrä uppoutumista, 38 prosenttia enemmän tuottavuutta ja puolta pienempi henkilöstön vaihtuvuus kuin jos vahvuuksia ei hyödynnettäisi työpaikalla.

– Tärkein tutkimuksen tuloksissa on kuitenkin se, että vahvuuksien käyttö omassa työssään lisää asiakkaiden onnellisuutta, sanoo Niemelä.

Tutkimuksen mukaan asiakkaiden onnellisuus lisääntyy peräti 44 prosenttia. Kun ihminen saa käyttää vahvuuksiaan työssään, työ myös palauttaa.

Positiivista psykologiaa on myös toisen kehuminen ja kannustus

Kissa kiitoksella elää, lopussa kiitos seisoo ja vaikeneminen on kultaa. Niemelä muistuttaa, että meitä on valitettavan paljon opetettu vaikenemaan kaiken edessä, niin hyvän kuin pahan.

– On tutkittu, että yhtä negatiivista palautetta kohden pitäisi saada viisi positiivista kannustusta, jotta se yksi huono saataisiin nujerrettua. Mieti! Lastenkin kanssa on välillä sen päiväistä nurinaa. Ettäkö keksisi aina yhtä valitusta kohden viisi hyvää. Meidän mielemme on kummallinen yksikkö, hän pohtii.

– Sama pätee kaiken ikäisiin ihmisiin kaikissa ympäristöissä. Tähän pohjautuen kannustan aina,

Maarit Niemelä on tuttu teatterien lavoilta, nykyään hän on myös yrittäjä. Puhe positiivisesta psykologiasta, hyvän puhumisesta, saa Niemelän liekkeihin. – Oman oivalluksen kautta olen nyt tässä pisteessä. Kaikkea sitä, mitä itse oivalsin omasta työelämästäni, haluan jakaa eteenpäin. Hyvän puhuminen kannattaa, Niemelä muistuttaa.

– Se, että säännöllisesti pohtii, sanoo ääneen ja kuulee sanottavan ääneen asioita, jossa on ollut hyvä, vahvistaa meitä.

ESITTELYSSÄ
JÄSENYRITYS
Teksti Elina Wallin Kuva
6 – Pyry 2/202�

ihan aina sanomaan ääneen kaiken hyvän, mikä mielessä liikkuu. Ja jos sitä ei muista tehdä heti siinä hetkessä, sen voi tehdä myöhemmin. Mitään hyvää ei pidä jättää vakan alle.

Vahvuuksien tunnistaminen ja käyttöönotto

Vahvuuksien tunnistaminen ei ole välttämättä kovin helppoa. Suomalaiset varsinkin osaavat peittää osaamisensa, eikä se oikein miettimälläkään tule mieleen. Siksi apuun on hyvä ottaa erilaisia kysymyksiä, testejä.

– Itselläni kaiken alku ja juuri on ollut VIA instituutin kansainvälinen luonteenvahvuustesti. Sen ja positiivisen psykologian sekä life coach -opintojen myötä kykenen tunnistan vahvuuksia. Kaikki VIAtestin 24 vahvuutta on meissä jokaisessa. Se, miten ne kulloinkin meissä järjestyvät, on yksilöllistä ja muuttuvaista.

– Itseään on joskus hyvä pysähtyä tutkimaan sisältäpäin. Vahvuuksien vahvistaminen heikentää

heikkouksia.

Niemelän yritys Hyvä Tulee tarjoaa nimenomaan erilaisia koulutuksia ja valmennuksia yrityksille pureutuen näihin asioihin.

Muuttumaton ihminen

– Meille on hyvin primitiivistä se, että kiinnitämme huomion negatiivisiin asioihin. Onhan meidän pitänyt selvitä vuosituhansia erilaisista uhista. Enää ei karhu kuitenkaan hyökkää pöpeliköstä päälle, vaan elämä on erilaisia. Meidän dna:mme ei ole muuttunut samaan tahtiin.

– Tästä juontuu se, että mielemme vastaanottaa ja jää helpommin jumittamaan negatiivisiin palautteisiin. Muistamme, että viisi hyvää palautetta kumoaa sen yhden kritiikin. Tästä syystä hyvän puhuminen on tärkeää. Pahinta on, että ongelmiin jäädään vellomaan, jolloin ne kasvavat.

– Resilienssin vahvistaminen tarvitsee hyvien asioiden huomioimista ja hyvää sisäistä puhetta myös itselle.

Hehkutusrinki työpaikkojen kahvihuoneisiin

Maarit Niemelä on kehittänyt työpaikoille rutiinin, jolla nimenomaan saadaan vahvistettua vahvuuksia.

– Hehkutusrinki on tapa, jossa työkaverit istuvat vaikkapa kerran viikossa kahvitunnille samaan aikaan ja käyvät yhdessä läpi kuluneen viikon onnistumisia. Mikä minussa on ollut parasta tällä viikolla? Mikä muiden mielestä on ollut minussa parasta? Missä onnistuin? Mitä vahvuutta käytin? Kysymyksiä voi muokata ja keksiä omaan yhteisöön sopiviksi.

– Se, että säännöllisesti pohtii, sanoo ääneen ja kuulee sanottavan ääneen asioita, jossa on ollut hyvä, vahvistaa meitä.

– Mietipä paljonko saat virtaa siitä, kun työkaveri sanoo sinulle, että olit tosi hyvä siinä yhdessä tilanteessa asiakkaan kanssa. Vaikka onnistuminen olisi kuinka pieni, mutta sen on huomannut joku muu, antaa se aivan valtavasti boostia työhön. Kannattaa kokeilla.

Pyry 2/202� – 7

Huolto Lepistö hoitaa hommansa

TAIDOLLA JA NOPEASTI

Useimmiten yrityksen perustaminen vaatii pitkällistä pohdintaa ja taustojen selvittämistä. Mutta kyllä asiat voivat hoitua nopeamminkin. Näin kävi Lepistön veljesten kohdalla. Poikien kotipihoissa oli useita autoja, joita kaupiteltiin. Kunnes mieleen tuli, että voisihan näitä myyntihommia tehdä ihan työkseenkin ja saada siitä palkkaa. Viiden sekunnin harkinta ja Huolto Lepistö Oy:n syntysanat oli lausuttu.

VUOSI OLI 2007. Aluksi toimittiin Noormarkussa, sitten muutamissa muissakin tiloissa muun muassa Porissa Helmentiellä. Joitakin kuukausia sitten riittävän kokoinen halli toimistoineen löytyi Hyveläntieltä. Nyt on tilaa toimia ja kasvaa.

Aluksi korjattiin ja huollettiin autoja ja muita menopelejä kuten traktoreita, mönkijöitä, moottoripyöriä, mopoja ja harrasteautoja eli jenkkirautoja ja iäkkäämpiä autoja. Harrasteautoihin saa osia yllättävän hyvin Amerikasta tilaamalla. Myös katsastushuollot kuuluvat palveluvalikoimaan. Ja kun kulkuneuvo on työn alla, voi asiakas vuokrata auton halvalla siksi ajaksi.

Nopeasti mukaan tulivat liukuovet sekä hissit niin yrityksissä kuin tuulivoimaloissakin. Niitä huolletaan ja korjataan. Työnjako tehtiin myös. Jami Lepistö on toimitusjohtaja, Janne Lepistö vastaa hissiasioista, ja poikien nuorimmaisen veljen Teemu Lepistön harteilla ovat korjaamopäällikön hommat. – Me olemme tällaisia nopeita käänteissämme. Jami voi ehdottaa jotain. Minä voin joko runtata idean tai innostua siitä heti. Jälkimmäisessä tapauksessa pannaan välittömästi töpinäksi. Vauhtia pitää olla, ja asioiden edetä.

NOPEATEMPOINEN asioiden eteenpäinvieminen vaatii rautaista ammattitaitoa. Sitä veljekset ovat saaneet tekemisen kautta, mutta koulutukseen he ovat aina olleet innokkaita osallistumaan. Yhtenä pohjana Jamilla ja Jannella on suoritettu hissiasentajan peruskoulutus. Sama into koskee myös työntekijöitä, joita on tällä hetkellä 12. Hybridi- ja sähköautoihin saa oppia Suomessa, mutta tuulivoiman osalta pitää suunnata Saksaan. Kurssit ovat on onneksi lyhytkestoisia, joten ne on helppo sovittaa työnteon lomaan. Lisäksi Huolto Lepistö on saanut useita eri sertifikaatteja, jotka ovat osoitus pätevyydestä ja ammatillisesta osaamisesta.

ISO OSA ASIAKKAISTA tulee teollisuudesta, mutta yksityisasiakkaitakin on paljon etenkin autopuolella. Ammattitaidon ohella yrityksen avainsana on nopeus.

– Teollisuuslaitoksella ei ole varaa pitää tuotantoa jäissä kovinkaan pitkään. Niinpä me singahdamme ongelmakohteeseen lyhyellä varoitusajalla. Näitä on paljon kotimaassa, mutta kasvavassa määrin nimenomaan myös tuulivoimaloissa eri puolilla

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
8 – Pyry 2/202�
– Kun homma hoituu niin sana kiirii, ja näin varmistamme ja lisäämme näkyvyyttämme alan markkinoilla.

Eurooppaa. Kun homma hoituu niin sana kiirii, ja näin varmistamme ja lisäämme näkyvyyttämme alan markkinoilla. Itse asiassa tilanne näyttää meidän kohdallamme aika hyvältä, Jami Lepistö myhäilee. Sama töiden riittävyys näkyy myös autopuolella. Huolto Lepistön pihalla on useita kymmeniä autoja. Kun yhden kulkuneuvon työt on saatu valmiiksi, siirtyy seuraava odottava sisään huoltotiloihin. Jonka tilalle paikan päälle ilmaantuu taas uusi huolto- tai korjauskohde.

VIIHTYVYYDESTÄ Huolto Lepistöllä kertoo parhaiten se, että vaihtuvuutta ei ole ollenkaan. Kun työntekijä pistää firman nimeä kantavan työasun

päälleen, näyttää henkilö tulleen jäädäkseen. Oivana esimerkkinä on veljesten isä, joka aloitti työnteon jo vuonna 1972 eikä malta eläkepäivilläkään levätä laakereillaan vaan touhuaa ja viihtyy muun porukan kanssa hallissa. Yrityksessä asiat hoidetaan niin, että kaikki ovat yhdenvertaisia. Siinä missä työntekijät paiskivat hommia niin samalla tavalla veljekset pukevat haalarit ylleen ja ottavat työkalun käteensä. Tulevaisuus näyttääkin upealta.

– Vakituisia asiakkaita on runsaasti. Tuulivoimalat on alati kasvava ala, joten sielläkin menee hissipuolella hyvin. Mainosbudjettimme on nolla euroa, joten yrittämisen kivijalka on todella vahvalla pohjalla. Kyselyitä tulee koko ajan lisää, mutta jonkin astei-

Lepistön veljekset ovat toiminnan miehiä. Teemu (vas.), Jami ja Janne Lepistö paistattelevat kevätauringossa.

sena ongelmana on osaavan tai suhteellisen helposti lisäkoulutuksella saatavan työvoiman puute. Jatkuva rekrytointi on päällä eli eiköhän tuota laajentumistakin ole jossain kohtaa luvassa. Ja tietysti niitä uusia liikeideoita singahtelee lähes päivittäin. Eiköhän niistäkin taas jokin käyttökelpoinen nouse pinnalle, Jami ja Janne Lepistö naurahtavat.

Hektisen työtahdin vuoksi vapaapäivistä ei välttämättä aina muodostu vapaapäiviä, mutta sinne on suunnattava, missä apua tarvitaan. Kesällä on sitten mukava ottaa viikko pari lomaa, suunnata ulkomaille ja unohtaa työasiat. Tuskinpa sentään kokonaan, kun näistä innovatiivisista ja ahkerista Lepistön pojista on kysymys.

Pyry 2/202� – 9

VEIKKO HAAPA-AHO 040 723 7841

www.rakennushaapa-aho.fi

631 3900 Kielokatu 108, Pori www.vk lampo.fi

Putkityöt, ilmalämpöpumput, ilmavesilämpöpumput luotettavasti paikalliselta

Rakennusliike Rantanen Oy

Kotirannantie 2 28330 Pori

puh. 044 589 4940

050 324 9868

Kissanmäentie 21, Noormarkku kaikki rakennusalan työt

JUHLATALO VARRELLA

VIRRAN

Vielä vapaita päiviä kesän juhliin ja tilaisuuksiin. Ota yhteyttä ja tiedustele!

Isojoenrannantie 58, Pori puh. 02 6393900 rantakartano.net

Puh. 050 3586533, 050 3663843 www.evesaneeraus.fi ILMASTOINTI SALMINEN OY www.ilmastointisalminen.fi PAIKALLINEN LVI-PALVELU Topi Marjakoski & Antti Toro 044 338 1819 • lvi@mator.fi www.mator.fi Länsi-Suomen Teollisuuspalvelu Oy www.lstoy.fi Teollisuuden koneasennukset, laiteasennukset ja huoltotyöt ammattitaidolla Ammattipätevyyskoulutukset. Henkilö- ja kappaletavarakuljetukset. Korjuuntie 17-19, Herralahti, Pori puh. 02 641 1960 MYÖS RENGASHOTELLI puh. 0400 324 857 j.halme@dnainternet.net www.porinparveke.fi Porin Hitsauslaite Oy Eteläväylä 20, Pori Puh. 02 635 9002 www.phloy.fi Vesillä on ihan kuin maissa, paitsi mukavampaa! Porin Vesibussiristeilyt • risteilypori.fi • P. 044 5879 900 Puh. (02)
LV-MYYNTI • ASENNUS • HUOLTO Tukesin hyväksymä toiminnanharjoittaja

Remontille tarvetta?

Tarjoamme ammattitaidolla

• kylpyhuoneet ja saunat • lattiatyöt

MIKA LEHTONEN

puh. 040 512 0134 mikahjlehtonen@gmail.com

Tyvenentie 2 B 1, Pori

www.leworks.fi

jäähdytyslaitteiden ja lämpöpumppujen myynti • asennus • huolto

Maalaiskunnantie 14, 28760 Pori • P. 050 303 3247, 0400 654 222 www.porinkylmaasennus.fi

ADR-KOULUTUS JA

KULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYS -JATKOKOULUTUS

AJOKORTTILUOKAN C:STÄ CE:HEN KOULUTUS

yhteistyössä Ulvilan Ajo-Opiston kanssa

Ilmoittautumiset ja tiedustelut

040 592 4455 tai timo.kallionpaa@adrkoulutus.com tai

adrkoulutus.com

Porin Kotijoukkue Oy

Ainontie 3 C, Pori Puh. (02) 6315 300 www.kotijoukkue.fi

lansirannikonremontointi.fi

Vanhakoivistontie 14, Pori

Myynti/huolto 045 1951 788

www.kylmäkarhut.com

• pinnoitustyöt • keittiöt ja muut kalusteet myös julkisivujen ja kattojen pinnoitukset Rakennusliike Luvi-Por Oy

A vo inna : Ma - P e 1 0- 1 7 S ata ku nnan k at u 3 2 P. 040- 1 6 279 0 4 T YÖS U H DEP YÖR ÄT A L AN S A AMM ATT I L A ISE LTA . OTA YHTEYTTÄ!
(EXC 1-4)
Itäkeskuksenkaari 7, Pori • 0400 630 424 • www.luvipor.fi
12 – Pyry 2/202� 20
Kari Lehtosen Kuvakapu muutti hiljattain Nortamonkadulle korttelin toiselta puolen. Nyt tilaa on runsaasti myös oheistuotteille, kuten taustalla näkyville mukeille, joihin painetaan asiakkaan toivoma kuva.

Mies, joka sammutti Hamsterin valot

Valokuvaaja Kari Lehtosen Kuvakapu on nyt 20 vuotta vanha. Sen alkutaipaleelle kuuluu osakeyhtiömuotoinen Helios-liike, kameroiden myyntiä ja digikuvaamisen mullistus. Nykyisin Kuvakapun kivijalkaliike Nortamonkadulla on monelle tuttu kohde, kun tarvitaan passi- ja henkilökorttikuvia. Matka valokuvaajaksi alkaa kuitenkin jo vuosikymmeniä sitten.

– Luulisin, että enemmän tai vähemmän kaikki yrittäjiksi päätyvät ovat saaneet jonkinlaisen kaupanteon kipinän jo varhaisessa vaiheessa. Ehkä suoraan vanhempien kautta takahuoneista tai muutoin. Itse olen aloittanut kaupan alalla 13-vuotiaana, Lehtonen nauraa partansa takaa.

– Päädyin Ulvilan Hamsteriin seitsemäksi vuodeksi. Se pesti loppui Hamsterin konkurssiin ja huutokauppaan. Viimeisenä lähdin tyhjästä hallista ja sammutin valot.

Harrastuksesta ammatti

– Lukiosta sanoivat aikanaan, että ei sulla Lehtosen poika ole täällä sijaa. Menin sitten armeijaan ja ajattelin jopa, että jonkin sortin ura voisi sieltä kehkeytyä. No, ei kehkeytynyt. Kävin kauppiksen ja harrastin valokuvausta.

– Siihen aikaan työvoimatoimistossa oli aivan ihmeellinen laite, tietokone, josta saattoi etsiä itselleen töitä. Löysin sieltä sitten ilmoituksen kankaanpääläisestä valokuvaamosta. Ajattelin, että kai sinne on jo ehditty joku ottaa, mutta olinkin ensimmäinen soittaja ja sain paikan.

– Kymmenen vuoden jälkeen olin oppinut työstä monipuolisesti kaikkea, mutta halusin takaisin Poriin.

Elettiin aikaa, jolloin perheissä oli keskimäärin yksi filmikamera ja sen rulla teetettiin joitain kertoja vuodessa.

– Eirikuvalla oli Helios-niminen liikeketju ja kaverit kannustivat Porin liikkeen ostoon. Sanoivat, etten korkealta putoa, jos ei homma luonnistaisikaan. Silloin minusta tuli yrittäjä.

Digimullistus muutti alan

Sitten alkoikin tapahtua. Vuosituhannen alkupuolella työpaikat sähköistyivät tietokoneiden myötä ja kännykät kehittyivät vauhdilla. Filmikameroita alettiin pitää vanhanaikaisina ja digikameroita alettiin myydä kaikkialla. Asiat siirtyivät nettiin ja

tietokoneelle.

– Filmihommat loppuivat kuin seinään. Se oli aikamoista. Elämäni aikana valokuvaamoissa työskennellessäni minulle on opetettu, että alalla kuin alalla pärjää jos osaa ostaa ja osaa myydä.

– Digitalisaation myötä kävi kuitenkin niin, että katteet katosivat. Päivässä saattoi olla myyntiä vaikka kuinka paljon, mutta siitä käteen jäävä osuus oli marginaalinen.

Kuvakapun alkutaival Helios-liikkeenä ei kestänyt montaa vuotta, kun eteen tuli muutto Yrjönkadulle, lähelle entistä pääpostia.

– Silloin olin juuri uusinut liikkeemme Agfakoneet. Sitten Saksan Agfa menikin konkurssiin ja rahoitusyhtiö siinä samassa. Katsoin parhaaksi muuton yhteydessä muuttaa yhtiömuotoa raskaasta osakeyhtiöstä toiminimeksi ja sillä ollaan sitten menty tähän päivään saakka eikä aikomusta ole muuttaa sitä.

– Siinä hötäkässä alalla tapahtui tosi isoja muutoksia, kun isoja toimijoita lakkasi olemasta. Koko ala muuttui.

Passi- ja henkilökorttikuvaukset peruskauraa

Viime vuonna Kuvakapu muutti Nortamonkadulle.

– Torille kaavailtu remontti oli monen asian jälkeen viimeinen niitti. Mietin, että siinä vaiheessa, kun remontti joskus alkaa, siinä meidän edessä tuskin on paikoitusmahdollisuutta mikä on meille aivan välttämätön. Meille pitää päästä huonompijalkaistenkin sekä pyörätuolilla tai rollaattorilla.

Joitain vuosia sitten passi- ja henkilökorttiuudistuksen myötä kortit ja passit uusitaan viiden vuoden välein. Se on lopulta melko taajaan. Myös korttien ja passien määräykset ovat tiukentuneet.

– Maailman viime vuosien tapahtumat ovat myös aktivoineet ihmisiä tunnistautumisasioiden päivittämiseen.

Kun reilu vuosi sitten passiruuhka yllätti viran-

omaiset, se yllätti myös passikuvakuvaamot.

– Se on ollut meille kivijalka jo pitkään, mutta kyllä sitä sai tehdä silloin vuosi sitten tosissaan.

Lehtonen kertoo myös, että kuvaamojen sähköiset kuvat ovat sataprosenttisen varmasti sellaisia kuin viranomaiset määräävät. Tästä hänellä on kokemusta.

– Kahdesti on tullut vastaan sellaiset asiakkaat, joille on tullut ongelmia passitunnistusautomaateilla Euroopassa. Lopulta on käynyt ilmi, että molemmissa tapauksissa oltiin käyty kuvassa kuva-automaatissa. Huonolla tuurilla niistä tulleiden kuvien tarkkuus ei riitä lentoasemien kuvatunnistuslaitteissa. Voi olla hämmentävä tilanne, kun laite sanoo, että kuvassa oleva henkilö et ole sinä, Lehtonen pohtii.

Asiakkaita kaikissa sektoreissa Kuvakapun perustyön, passi-, henkilökortti- ja työpaikkojen henkilökorttikuvausten lisäksi palveluihin kuuluu erilaiset yksittäiset valokuviin liittyvät työt. Yritysten henkilökorttien tekoon tarkoitettu kone löytyy meiltä myös eikä viivettä siten ole.

– Käytännössä se voi olla ihan mitä tahansa. Meillä on itsellä laitteet tekstiilien painamiseen, autamme kuvissa ja logoissa, meiltä löytyy myös tarrakone. Ei ole pitkää aikaa, kun kävin tarroittamassa asiakkaan linja-auton. Ne ovat sellaisia yksittäisiä ja erikoisempia töitä. Olen ylpeä siitä, että meillä tehdään kaikki itse eikä tilata alihankkijoilta.

Yritysasiakkaiden lisäksi moni yksityinen tulee toiveineen Kari Lehtosen juttusille.

– Yllättävän suosittua on isovanhempien keskuudessa kerätä lastenlapsille valokuva-albumia. Muutamia kuvia kuluneesta vuodesta teetetään ja lapsen tullessa täysi-ikäiseksi hän saa lahjaksi albumin kuvineen.

Sen arvokkaampaa muistoa ei taida edes olla kuin saada selata myöhemmin omia lapsuusvuosiaan valokuvakansiosta myös digiajan lapsilla.

JUHLIVA PYRYLÄINEN
Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama
Pyry 2/202� – 13

Pramell Oy

yritystoimintaa erilaisista lähtökohdista

Vuoden 2021 toukokuussa toimintansa aloittaneen Pramell Oy:n synty on melkoisen poikkeuksellinen. Sen ensisijaisena lähtökohtana on ollut auttamisen halu ja huoli kanssaihmisistä. Siihen on sijoitettu omia varoja, ja mahdollisia tuloja mietitään vasta myöhemmin. Idean takana on Laitilasta parikymmentä vuotta sitten Poriin

muuttanut Maria Rautanen.

YHTIÖN NIMI JUONTAA 1800-luvulta.

Silloin Marian esi-isien sukunimi oli juuri Pramell. Sysäyksen yritykselle antoivat korona ja Ukrainan sodan myötä maahamme tulleet maahanmuuttajat. Nuoret alkoivat syrjäytyä, vanhuksilla oli vaikeaa eikä aikuisväestölläkään mennyt ruusuisesti. Maria halusi, että eri väestöryhmät voisivat kohdata ja auttaa toisiaan. Syntyi ohjelmistoalan yritys, joka alkoi suunnitella tältä pohjalta maksutonta mobiilipalvelua.

Esimerkiksi pieniä kotitöitä kuten siivousta tai nurmikonleikkuuta kaipaava ikäihminen voisi olla yhteydessä nuoreen, joka voisi osapuolten keskenään sopivalla hinnalla tulla suorittamaan kyseisiä töitä. Tai nuori voisi mobiilissa kertoa halukkuudestaan auttaa. Syntyi sovellus nimeltä Duunei, ennennäkemättömän helppo tapa yhdistää tekijä ja avun tarvitsija.

– Tämä on mielestäni sitä aktivointia ja kotoutta-

mista sieltä parhaimmasta päästä. Palvelun tilaajasta tulee eräänlainen tutor ja parhaimmassa tapauksessa jopa ystävä, Maria Rautanen maalaa motiivejaan.

– Palkkasin koodaajan, projektipäällikön ja visuaalisen suunnittelijan. Duunei lähti rullaamaan suhteellisen nopeasti. Sain yrityksen starttaamiseen Business Finlandilta 5 000 euroa. Tämän lisäksi otin Finnveralta henkilökohtaista lainaa. Nyt etsin yhteistyökumppaneita, jotka haluaisivat auttaa muun muassa palvelun markkinoinnissa.

MARIA RAUTANEN ON työskennellyt Olkiluodossa jo 12 vuotta sekä voimalaitosinsinöörinä että järjestelmäasiantuntijana. Auttamisen halu lisääntyi, kun energian hinta lähti huimaan nousuun. Niin huimaan, että osalla kansalaisista on jo vaikeuksia selvitä sähkölaskuista. Toisen mobiilisovelluksen nimeksi tuli HattiWatti. Se on sähkövahti, joka kertoo yhdellä vilkaisulla sekä sähkön

”– Tämä on mielestäni sitä aktivointia ja kotouttamista sieltä parhaimmasta päästä.

Palvelun tilaajasta tulee eräänlainen tutor ja parhaimmassa tapauksessa jopa ystävä.

JÄSENYRITYS
ESITTELYSSÄ
Teksti Jorma Vesterholm Kuva Altti Papinsaari
14 – Pyry 2/202�

sen hetkisen hinnan että arvioi lähitulevaisuuden hintamuutoksia. Tämäkin palvelu on maksuton.

– HattiWatin tullessa markkinoille oli samantyylisiä sovelluksia jo lähemmäs kymmenen. Hyvin viime vuoden lokakuussa liikkeelle lähtenyt palvelumuoto on kuitenkin otettu hyvin vastaan. Latauksia on jo noin 13 000. Täälläkin toiveissa on saada innokkaita yhteistyökumppaneita mukaan, Maria kertoo.

DUUNEIN KALTAISIA SOVELLUKSIA

Maria Rautanen toivoo syntyvän lähitulevaisuudessa muillekin maamme alueille kuin Poriin ja sen lähiseuduille. Jossain vaiheessa Maria toivoo ja uskoo palvelun olevan maanlaajuinen.

– Ajatelkaapa, että jollakin porilaisella henkilöllä on mökki vaikka Kuusamossa. Pari päivää ennen

sinne lähtöä hän ottaa yhteyden siellä toimivaan auttajaan ja palkkaa tämän laittamaan paikat kuntoon. Perille tultua voi aloittaa heti lomasta nauttimisen. Täydellistä molemmin puoleista hyötyä.

Toki jossain vaiheessa Maria haluaa Pramell Oy:n toiminnasta myös taloudellista hyötyä eli enemmän kuin nyt voimassa olevan neljän euron ”välityspalkkion”, mutta se voi odottaa. Nyt on tärkeintä saada auttaa.

MARIA RAUTASEN innokkuuden jatkuvaan itsensä kehittämiseen, uusien asioiden oppimiseen ja monipuoliseen yrittämiseen on helppo ymmärtää, kun tutkii hänen taustojaan. Kahdeksankymppinen isä Matti toimii edelleen puutarhayrittäjänä Laitilassa, isoveli Tomi on pitänyt insinööritoimistoa Porissa

jo yli 20 vuotta, ja pikkuveli Veli-Matti on ollut maalämpöpumppualalla jo lähes 20 vuotta.

Opiskelu on aina ollut Marian sydäntä lähellä. Suoritettuina ovat maa- ja metsätalousyrittäjän tutkinto, hortonomin tutkinto, kemian insinöörin tutkinto ja sähkön diplomi-insinöörin tutkinto. Siinä sitä oppia yhdelle tytölle. Pramell Oy:n toimitusjohtajan tehtävien ja Olkiluodossa työskentelemisen ohella Maria Rautanen on myös kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Kun häntä pyydettiin ehdolle kevään eduskuntavaaleihin Kokoomuksen listalle, oli vastaus myöntävä.

– Upea kokemus näin ensikertalaiselle. Kampanja antoi uskoa niin itselleni kuin koko suomalaiselle yhteiskunnallekin. Vaikka en tullutkaan tällä kerralla valituksi, oli hienoa auttaa puolueeni vaalivoittoon.

Pyry 2/202� – 15
Maria Rautanen on innokas opiskelija, intohimoinen visionääri, monipuolinen yrittäjä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Reumalääkärivahvuus

KASVANUT PORISSA

Reumatologian erikoislääkäri Tomi Tasalalle erikoistumisala oli selvää jo opiskeluaikana.

Pitkät opinnot toivat miehen perheineen Poriin ja nyt Tasala on uusimpia kiinnityksiä Lääkärikeskus Karhulinnan vahvuudessa.

REUMASAIRAUKSIEN ERIKOISLÄÄKÄRI

Tomi Tasala sai erikoistumisopinnot päätökseen tammikuussa, helmikuussa alkoi pesti Lääkärikeskus Karhulinnan reumalääkärinä. Ihan pystymetsästä ei vastavalmistunut erikoislääkäri kuitenkaan millään laskukaavalla ole:

– Yleislääkärin opinnot kestävät ensin kuusi vuotta. Sen jälkeen alkaa erikoistumisopinnot, jotka kestävät toiset kuusi vuotta. Käytännössä se tapahtuu pitkälti työtä tekemällä erilaisissa yksiköissä. Itse olen tehnyt töitä reumasairauksien parissa reilut kolme vuotta, hän kertoo.

Maallikolle mielenkiintoiselta kuulostaa se, että reumatologian erikoistumisopintoihin kuuluu työskentelyjakso myös sisätautien puolella.

Reumasairauksia laajalla skaalalla

Tasala kuvailee reumasairauksia mielenkiintoiseksi kentäksi.

– Se ei ole helpoin erikoistumisala, sillä diagnooseja on toisinaan hyvin hankala tehdä. Oireet voivat olla moninaisia ja toisaalta reumasairauksissa on myös paljon harvinaisuuksia, joihin ei juuri törmää. Tämä työ pitää kyllä koko ajan valppaana ja fokuksen tutkittavassa asiassa.

– Toisaalta ala kehittyy koko ajan valtavasti, kun kehitellään uusia lääkkeitä eivätkä asiat ole aina niin kovin yksinkertaisia.

Nivelreuman lisäksi reumasairauksiin kuuluvat muun muassa spondyloartriitit eli selkärankareuma, nivelpsoriasis sekä tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvät nivelsairaudet, sidekudossairaudet kuten Sjögrenin syndrooma, SLE sekä systeeminen skleroosi. Myös vaskuliitit eli verisuonitulehdukset luetaan reumasairauksiin. Esimerkiksi Sjögrenin syndroomassa on tyypillistä limakalvojen kuivuus tulehduksen seurauksena. Se voi kuitenkin olla primaarista eli oma itsenäinen sairautensa tai se voi liittyä toiseen reumasairauteen, jolloin puhutaan

sekundaarisesta muodosta. Samalla potilaalla voi olla myös yhtä aikaa useampia reumasairauksia, mikä on toki harvinaista.

Reumasairaudet lisääntyvät iän myötä, lääkäripalveluita tarvitaan Kun väestö ikääntyy, kaikenlaiset sairaudet lisääntyvät ja niiden mukana myös reumasairaudet. Tomi Tasalan mukaan reumatologien tilanne valtakunnallisesti on melko heikko.

– Jostain syystä reumatologia ei ole opiskelijoiden keskuudessa kovin houkutteleva tieteenala, vaikka tässä olisi loppumattomasti tutkittavaa ja hoidettavaa, hän pohtii.

– Voisin kuvitella, että lääkäriopintojen aikana suoritettava terveyskeskusjakso ei korosta mielenkiintoisen reumapuolen hoitoon. Käytännössä julkisen puolen asiakas ohjataan lähetteellä aina eteenpäin, jolloin reumasairauksien käsittely, hoito ja pitkäjänteisyys ei käy ilmi.

– Itselleni oli jostain syystä opintojen aikana täysin selvää, että erikoistun reumasairauksiin.

Kun väestö Suomessa ikääntyy kohisten, reumalääkärien tarve ei ainakaan vähene. Tulevaisuudessa reumalääkäreitä eläköityy Tasalan mukaan enemmän kuin valmistuu. Tasala itse on kuin kävelevä vetovoimamainos reumatologian laitokselle: nuori, alastaan innostunut ja pohtiva.

Kolottavista nivelistä ei kannata kärsiä pitkään

Tomi Tasala on ehtinyt nähdä urallaan kaikenlaisia potilaita.

– Toiset tulevat muutaman päivän säryn jälkeen, kun taas joku tulee monen vuoden kolotusten pahennuttua entisestään.

– Palkitsevimpana reumatologiassa pidän kyllä sitä, kun potilas tulee vastaanotolle vaikeine kipuineen, pukeutumisenkin ollessa haastavaa ja parin

kuukauden kuluttua marssii kontrollikäynnille ilman mitään särkyjä.

Erilaiset reumat voivat pysyä remissiossa hyvinkin pitkään eli tauti on rauhoittunut, mutta lääkitystä voidaan tarvita siitä huolimatta.

– Eräs potilas oli vastaanotolla aivan muun asian vuoksi ja ohimennen hän mainitsi vuosia kärsineensä vaikeista kohtauksittaisista oireista, jotka menivät ohi itsestään. Oireet olivat potilaalle hyvin vaikeita, mutta hän oli näihin tottunut vuosien aikana ja piti niitä jo normaaleina. Asiaa oli tutkittu hyvin paljon ja perusteellisesti, mutta silti nämä “normaalit” oireet herättivät mielenkiinnon. Taustalta paljastui hyvin harvinainen reumasairaus ja oireet rauhoittuivat lääkityksellä muutamassa viikossa.

Kivuliaista niveltulehduksista Tasala mainitsee kihdin.

– Se on yleisin tulehduksellinen nivelsairaus, mutta samalla yksi alihoidetuimmista ja alidiagnosoiduimmista nivelsairauksista.

Karhulinnasta apua ja neuvoja nivelkipuihin

Lääkärikeskus Karhulinnassa pitää vastaanottoaan kaksi reumatologian erikoislääkäriä. Lääkärikeskuksen alusta saakka mukana on ollut Päivi Ekman ja nyt Tasala vahvistaa joukkoja.

– Vastaanotolla tutkitaan aina tarvittaessa kipukohdat myös ultraäänilaitteella, jolloin päästään ongelman ytimeen paljon paremmin kuin käsin tutkimalla. Esimerkiksi olkapää on sellainen, jota on hankalaa tutkia pelkästään sormin. Tällöin potilas pääsee näkemään myös itse mahdollisen kipupisteen ja syyn oireisiin. Se usein lisää mielenrauhaa.

– Täällä Karhulinnassa on äärimmäisen hyvät vastaanottotilat ja uusimmat laitteet. Sanoisin, että täällä on sekä asiakkaalla, että työntekijällä hyvä olla, Tasala päättää.

ASIANTUNTIJAPALSTA
16 – Pyry 2/202�
Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama

Reumatologian erikoislääkäri

Tomi Tasala on Lääkärikeskus

Karhulinnan tuore vahvistus. Tällä hetkellä Karhulinnassa työskentelee yhteensä kaksi reumatologia.

Pyry 2/202� – 17

PUHDASTA PINTAA

YLI 25 VUOTTA

02 649 8010 0400 592 922

Ojantie 8, Pori

Kaikki kehon ja mielen hyvinvointiin HYVINVOINTICENTER

Yrjönkatu 8, Pori • p. 02 637 6061 hyvinvointicenter.fi

IKKUNAMIES OY

Esa Elo

Mäntysalontie 39, 28800 Pori Puh. 040 7589 668

Varaa aikasi

Laituritie 14 B, 28240 Pori

Puh. 0400 645314 jarmo.rantamaki@hotmail.com www.jarmorantamaki.fi

terveysvalmentaja, personal trainer Johanna Merivalli

050 327 8586 www.jtraining.fi

Autohuolto RAHTU

Karjasillantie 12, Pori 0400 530118 rahtu@autohuolto.eu

Korkealla tasolla jo

neljällä vuosikymmenellä.

Katso Facebookista, kuinka työt sujuvat myös talvella.

Tyvenentie 1, Pori • Puh. 02 634 6100 • www.prm.fi

Annen LEIPÄPUOTI

Arkeen ja juhlaan uunituoretta ja lisäaineetonta

• Voilla leivotut makeat ja suolaiset leivonnaiset ja pikkuleivät

Arkeen ja juhlaan uunituoretta ja lisäaineetonta

Satakunnankatu 44, Pori puh. 0400 468 801

Kaupungin rakentaja

• Tilauksesta täyte- ja voileipäkakut

• Vuohelan gluteenittomat tuotteet

Avoinna ark. 8-17, la 8-15

Avoinna ark. 8-17, la 8-15

Puh. 02 6411 977

Puh. 02 6411 977

Yrjönkatu 15, Pori

Yrjönkatu 15, Pori

Annen LEIPÄPUOTI

PENTTILÄN KOTILEIPOMO

• Voilla leivotut makeat ja suolaiset leivonnaiset ja pikkuleivät

Arkeen ja juhlaan

• Tilauksesta täyte- ja voileipäkakut

p. 02 6332 707

p. 02 6332 707

Itäpuisto 12, 28100 Pori

Itäpuisto 12, 28100 Pori

www.rantasenhautaustoimisto.fi

www.rantasenhautaustoimisto.fi

AJANVARAUKSET puh. 02 641 3890

Itsenäisyydenkatu 33, Pori

www.satakuulo.fi

Verhoomo Nupi ja Nappi

Minna Nordlund-Koivula

Herralahdenraitti 1, Pori

Puh. 040 583 8644

www.verhoomonupijanappi.fi

Arkeen ja juhlaan uunituoretta ja lisäaineetonta

uunituoretta ja lisäaineetonta

• Voilla leivotut makeat ja suolaiset leivonnaiset ja pikkuleivät

• Voilla leivotut makeat ja suolaiset leivonnaiset ja pikkuleivät

• Tilauksesta täyte- ja voileipäkakut

• Tilauksesta täyte- ja voileipäkakut

• Vuohelan gluteenittomat tuotteet

• Vuohelan gluteenittomat tuotteet AVOINNA

7-16, la 7-13

Hevosenkenkä 8 (Harmaalinna Pori) puh. 02 6461396

AAMIAISTILAISUUS, KOULUTUSTILAISUUS, YHDISTYKSEN KOKOUS TAI JUHLATILAISUUS?

Liisanpuistossa muuntautumiskykyiset tilat 12 henkilön kabinetista 122 henkilön auditorioon.

Tarjoilut järjestämme joustavasti tarpeidenne mukaan.

Kysy lisää kokouspalveluistamme: myynti@liisanpuisto.fi

Ravintola Liisanpuisto

lounas, kokous, juhlat, catering Liisankatu 20, 28100 Pori

puh. 02 5388 387

www.liisanpuisto.fi

Annankatu 8, Pori Puh. 02 623 4450

Maa- ja kiviainesmyynti, kuljetukset: 0400 721974 kuljetusmakivaara.fi

Hyvä Yrittäjä, nyt voit käyttää hyväksi verottajan työsuhdepyöräedun 1200 euroa/vuodessa

Yrittäjäkorttia esittämällä

Hevosenkenkä 8, (Harmaalinna, Pori), puh. 02 646 1396 PENTTILÄN KOTILEIPOMO Avoinna: • arkisin 7–16.30 • lauantaisin 9–14 OMAN UUNIN TUOTTEET
Annen LEIPÄPUOTI
Hevosenkenkä 8, (Harmaalinna, Pori), puh. 02 646 1396 PENTTILÄN KOTILEIPOMO Avoinna: • arkisin
OMAN UUNIN TUOTTEET
7–16.30 • lauantaisin 9–14
Hevosenkenkä 8, (Harmaalinna, Pori), puh. 02 646 1396 PENTTILÄN KOTILEIPOMO Avoinna: • arkisin 7–16.30 • lauantaisin 9–14 OMAN UUNIN TUOTTEET
arkisin
Porin Invataksi Oy Ari Rönni 02 633 5871 0400 228 287 TAKSI Porin Invataksi Oy Ari Rönni 02 633 5871 0400 228 287 TAKSI
Opiskelija-asunnot Senioriasunnot Porin Seniorikotiyhdistys
Asumisneuvonta
Rakennuttajapalvelut
www.ikkunamies.com
Vuokra-asunnot
ry
• Isännöinti
www.porinyhasunnot.fi Eteläväylä 8, Pori • puh. 02 6370 818 • www.pyora-pori.fi
– 40 vuotta pyöräkauppaa –
myymälässä saat pyörän suositushinnasta alennuksen ostaessasi uuden sähköpyörän 100 €

Asianajaja, varatuomari

Tuulia Pirttilä

puh. 044 337 4444

tuulia.pirttila@tuuliapirttila.fi

www.tuuliapirttila.fi

MERI-PORIN MUURAUS

Jari Kesäläinen

puh. 0401626796

Juhlat kuin juhlat

Satakunnan

Pitopalvelu Oy

FRIITALA TALO - YRITYSTEN KOTI -

Varaa aikasi toimitilaesittelyyn

Ari Grahn

puh. 044 356 5865 friitalatalo.fi

JUHLATALO

Ruosniemen Koitto

Timanttiporaukset ja sahaukset

betonirakenteisiin

Pienkuormaajapalvelu

Purkutyöt

Puh. 0400 747 004

www.tpnoy.fi

vuokrattavana häihin, syntymäpäiviin, ym. tilaisuuksiin

Toimi nopeasti ja kysy heti vapaita paikkoja!

Puh. 0440 563 9319

KEITTIÖKALUSTEET | KOMEROT | LIUKUOVET

Mikkolantie 17, Pori | puh. 040 550 5152 | kaluste-etappi.fi

Porin Linjuriauto Oy / Satabus

puh. 0400 591 243 • tilausajot@satabus.fi

www.satabus.fi

puh. 0400 593940 Anne Heilimä www.ahlaistenkievari.fi

Kaffeella

on ihmisen parasta aikaa”

Näin tuumaa Pia Marjanen, Satakunnan Ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämön mentori. SAMK on kouluttanut yrittäjän tutkintoohjelman tradenomeja nyt viisi vuotta ja juuri päättynyt yhteishaku tuo mukanaan syksyllä uusiutuvan opetussuunnitelman.

MARJANEN ON työskennellyt vuosia yrittäjyysopetuksen parissa. Kun Satakunnan ammattikorkeakoulu muutti Porissa Satakunnankadun kampukselle vuonna 2017, starttasi myös yrittäjän tutkintoohjelma. Marjanen on yksi SAMK:n yrittäjyyspuolen vetäjistä yhdessä Petri Martikkalan , Timo Salomaan ja Marko Mikkolan kanssa.

– Edustamme hengailevaa osaa ammattikorkeakoulun väestä, sillä pyörimme tietoisesti usein opiskelijoiden saatavilla, Marjanen nauraa ja tervehtii ohikävelevää opiskelijaa.

Monimuotoista ja hyvin heterogeenistä

Yrittäjän tutkinto-ohjelmasta valmistutaan tradenomiksi. Opiskelijoiden joukko on valtavan heterogeeninen.

– Opiskelu on monimuotoista, pääosin verkossa tapahtuvaa ja mahdollistaa täten työssä käymisen, yrittäjyyden tai vaikkapa vanhempainvapaalla olon opiskelun ohella. Pyrkimys on joustavuuteen ja siihen, että opiskelijat saavat kaiken mahdollisen irti koulutuksestaan.

Marjasen mukaan osa opiskelijoista on jo valmiiksi yrittäjiä, osa palkansaajia. Toisilla tavoitteena on vahvistaa osaamista, toisilla ammatinvaihto.

– Yhteistä on se, että kaikkien opinnot johtavat tutkintoon ja valmistumiseen. Kaikkiaan vuosien saatossa arvioisin, että 70 prosenttia aloittaneista

on valmistunut.

Kokonaan verkossa, paitsi ei ihan Alkujaan yrittäjän tutkintoon kuului yksi lähipäivä viikossa. Keskellä koronaa, vuonna 2021 ammattikorkeakoulussa päätettiin siirtää yrittäjyyskoulutus kokonaan verkkoon.

– Meille on ollut todella tärkeää se, että opiskelijat kohtaavat sekä toisiaan että meitä. Verkostoituminen yrittäjyyden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, emmekä nielaisseet pelkkää verkko-opetusta. Siksi tapaamme koko porukalla livenä kolmesta neljään kertaan vuodessa, ja verkostoitumisen merkeissä verkossa välillä jopa viikoittain. Saamme tasaisesti palautetta näistä kohtaamisista, miten se antaa megabuustin opiskeluun. Omien kokemusten jakaminen ja kohtaamiset ovat ainutlaatuisia ja tärkeitä. – Ajattelemme, että meillä on piiloagenda, Marjanen nauraa ja jatkaa: Haluamme, että meiltä valmistuvat on valmiimpia esiintymään ja puhumaan ihmisille. Se vaatii opettelua ja tottumusta. Käytännössä toteutamme sen niin, että opintoihin kuuluu osioita, joissa on välttämätöntä tehdä asioita yhdessä.

Resilienssiä yrittäjyyteen

Satakunnan Ammattikorkeakoulussa päivitetään opetussuunnitelmia jatkuvasti vastaamaan

”Opiskelu
20 – Pyry 2/202�
Teksti Elina Wallin | Kuva Altti
Papinsaari

Pia Marjanen on vuosia työskennellyt yrittäjyyden parissa Satakunnan Ammattikorkeakoulussa. Tovi sitten on päättynyt tuorein yhteishaku ja syksyllä on odotettavissa päivitetyn opetussuunnitelman käyttöönotto. – Keskitymme vahvasti tulevaisuuden ja nykytilan tarpeisiin vastaamiseen, Marjanen toteaa.

työelämän tarpeita. Tulevissa opetussuunnitelmissa painottuu muun muassa vastuullisuus, esteettömyys, tasa-arvo ja kansainvälisyys.

– Päätimme tällä kierroksella kuunnella asiakasta opetussuunnitelmaa laatiessamme, Marjanen kertoo intoa puhkuen muistellessaan uudistuksen valmistelustarttia.

Hän oli hiljattain suorittanut yhdessä Petri Martikkalan kanssa palvelumuotoilun opintoja ja nyt alkoi opintojen jalkauttaminen käyttöön. Asiakkaita eli tulevia opiskelijoita ja yrittäjiä osallistettaessa pintaan nousi kysymys, millaista osaamista yrittäjät tarvitsevat.

– Uusi opetussuunnitelma ottaa kantaa yrittäjän osaamistarpeisiin eli koulutus todellakin palvelee yrittäjiä nyt ja varsinkin tulevaisuudessa.

– Iso paino on verkostoitumisella. Yrittäjyys ja työelämä on lyhyessä ajassa muuttunut paljon ja verkostoitumista pitää tapahtua jatkossakin, joskin uusin menetelmin. Annamme työkaluja ja aikaa siihen. Ohjataan tekemistä siihen, että osataan toimia myös yhdessä.

– Toinen iso asia on muutos. Yrittäjän tulee vahvistaa itseään sille ainoalle asialle, mikä on varmaa: muutokselle. Miten resilienssiä kasvatetaan niin, että yrittäjä pysyy pystyssä yllättävän muutoksen sattuessa? Näitä asioita opiskellaan meillä tietoisesti. Muutoksiin voi johtaa monenlaiset asiat. Emme esimerkiksi tiedä vielä, miten tekoäly tulee muuttamaan luovia aloja.

– Myös ajattelu ja itsetuntemus ovat asioita, joita opintoihin sisällytetään uudessa ops:ssa, Marjanen kertoo.

Avointa reittiä Mäntsälästä Milanoon

Kevään yhteishaussa yrittäjän tutkinto-ohjelma veti hienosti. Hakijamäärät hipoivat kaikkien aikojen ennätystä. Marjasen mukaan verkkototeutus on lisännyt selvästi hakijamääriä ja maantieteellinen laajuus suuri.

– Luonnehtisin, että Mäntsälästä Milanoon. Yrittäjätradenomilla on loistavat mahdollisuudet jatko-opintoihin, työelämään tai vaikka kansainvälisiin täydennysopintoihin.

Pia Marjanen nostaa esille SAMK:n yrittäjäopintojen vähemmän tiedossa olevasta mahdollisuudesta. – Meille on mahdollista hakea myös niin sanottua avointa reittiä. Tällöin haetaan avoimeen ammattikorkeakouluun ja suoritetaan koko lukuvuonna 45 opintopistettä ja osoitetaan sillä sitoutuvuutta koulutukseen. Tämän jälkeen tullaan samalle viivalle muiden opiskelijoiden kanssa.

Marjanen on mahdollisuudesta erityisen innoissaan, sillä:

– Yrittäjät ovat monesti malttamattomia ja silloin, kun motivaatio on huipussa, pitäisi heti päästä tarttumaan toimeen. Siksi tämä mahdollisuus on monelle jo yrittäjänä toimivalle loistoratkaisu.

Kaikkiaan tradenomitutkinnon 210 opintopisteestä peräti 50 on vapaasti valittavia.

– Näitä valintoja voi tehdä läpi meidän koulun kaikkien tarjolla olevien kurssien. Esimerkkejä löytyy esimerkiksi siitä, että valinnaisia kursseja on valittu fysioterapian puolelta. Yrittäjyydessä on niin monta vaihtoehtoa kuin on tekijääkin, Marjanen summaa.

Pyry 2/202� – 21

UUSIEN YRITTÄJIEN ILTA

To 8.6.2023 klo 17–20

Tervetuloa Porin Yrittäjien perinteiseen uusien yrittäjien iltaan.

Tapahtuman aikataulu:

Klo 17.00 Opastettu tutustumiskierros

Porin kaupungintalolla.

Klo 18.00 Ruokailu Cafe Pori Jazz. Porin Yrittäjien, Lääkärikeskus Karhulinnan ja OP Länsi-Suomen terveiset uusille yrittäjille sekä verkostoitumista.

Mukaan mahtuu 30 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset 5.6. mennessä: https://www.lyyti.in/PYRYUUDET2023

Lääkärikeskus Karhulinna on satakuntalaisten lääkäreiden omistama yksityinen lääkäriasema, joka tarjoaa kattavat työterveyspalvelut työnantajille ja yksinyrittäjille. Löydät meidät Porin keskustasta Asiantuntijakeskus BEPOPista.

Pyydä tarjous työterveyshuollon palveluista: myynti@laakarikeskuskarhulinna.fi

• Yrittäjän työterveys

• Lakisääteinen työterveyshuolto

• Työterveyshuollon toimintasuunnitelma

• Terveystarkastukset

• Työpaikkaselvitys

• Työterveyshuoltopainotteinen sairaanhoito

• Työfysioterapiapalvelut

• Työtapaturmat

• Ensiapukoulutus

• Kriisiapu ja jälkipuinti

• Varhainen tuki työkykyasioissa

• Työterveyspsykologipalvelut

• Työterveysyhteistyö

• Työkykyjohtaminen

• Neuvonta ja ohjaus

• Muut työhyvinvointipalvelut

UUTTA

Nyt vastaanottoaan meillä pitää kaksi reumatologian erikoislääkäriä.

Reumatologit:

Päivi Ekman ja Tomi Tasala

Verkkosivuiltamme löydät kattavan tietopaketin työterveyden palveluista: laakarikeskuskarhulinna.fi > Työterveys

Hyvinvoivat ihmiset ovat yritykselle arvokas voimavara.
02 724 8000 tai laakarikeskuskarhulinna.fi
Ajanvaraus
Lääkärikeskus Karhulinna Yrjönkatu 22, 28100 Pori
Porin Yrittäjien

Jos onni ei ole puolellasi, me olemme.

Vahingon

Palveluntarjoajat: LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, LähiTapiolan alueyhtiöt, LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo.

Samalla puolella.

Lue uusin Pyry-lehti osoitteessa

PYRYLEHTI.FI

Täydennä omaa ja henkilöstösi lakisääteistä eläketurvaa ja mahdollista joustava eläkkeelle siirtyminen ryhmäeläkevakuutuksella

OP Ryhmäeläkevakuutuksella voit jäädä aikaisemmin eläkkeelle ja saat myös veroetua yrityksellesi.

Olemme sinun ja yrityksesi paikallinen kumppani. Ole yhteydessä!

Maksuton verkkotapahtuma yrityksille työvoimapulan ratkaisuista 16.5.2023 klo 9.00.

Tervetuloa poimimaan asiantuntijoiden vinkit työntekijöiden rekrytointiin ja sitouttamiseen.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Asiakkuusasiantuntija

Jaana Mustonen

Sijoituspalvelut 010 257 0329 040 537 2733 jaana.a.mustonen@op.fi

Asiakkuusasiantuntija

Tiina Ruohola

Sijoituspalvelut 010 257 0308 040 656 9096 tiina.ruohola@op.fi

Kaikkien OP Länsi-Suomen asiantuntijoiden suorat puhelinnumerot löydät osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan

matti.iinainen@op.fi

MUUTOT JA KULJETUKSET EDULLISESTI Kerran käytetyt pahvilaatikot 1,50 €/kpl. Uusia pahvilaatikoita käsikantoaukolla 2,20 €/kpl. Vuokrataan
jms-kuljetus.fi 0400 728091, 050 573 3830 Satakunnankatu 32, Pori varastohotellipori.fi
muovisia muuttolaatikoita, lisäkantoapu
Eläkevakuutukset:
Honkapuistontie 81, Pori 0400 128 883 • sivuhonka.fi Pakkauksia teollisuuden toimijoille ja
sattuessa emme vain korvaa, vaan autamme yritystäsi jatkamaan toimintaansa.
Tiedät, mikä yrityksellesi on tärkeintä.
Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehinä osuuspankit ja Pohjola Vakuutus toimivat. Osoita se heille.

OP Länsi-Suomen asiakkuusjohtaja

Tatu Viitamäki tuli aikanaan Poriin

Trainee-ohjelman myötä ja on juurtunut kaupunkiin mainiosti. Trainee-ohjelmaa

hän suosittelee muitta mutkitta pankkialaa suunnitteleville opintojensa päättäville tai loppuvaiheessa oleville.

24 – Pyry 2/202�

Trainee-ohjelma toi

urheilijalupauksen Poriin

Tatu Viitamäki kiinnostui pankkialasta työskenneltyään kotipaikkakunnallaan

Forssassa lihanleikkaajana lukio-opintojen jälkeen. Hän oli Forssan Koripoikien matkassa, kun joukkue nousi aikanaan SM-tasolle. OP Ryhmän Trainee-ohjelma toi tiimipelaajan Poriin vuonna 2012. Nyt hän on porilaistunut ja perheellistynyt.

– Viihdyn täällä hyvin, Porihan on kuin isoksi skaalattu Forssa, OP Länsi-Suomen asiakkuusjohtaja sanoo iloisena.

OP RYHMÄSSÄ on erilaisia trainee-ohjelmia aina silloin tällöin ja parhaillaan OP Länsi-Suomessa on haku auki. Trainee-ohjelmaan valituille opintojensa loppuvaiheessa oleville tai juuri päättäneille tarjotaan kiihdytyskaista urapolulla. Pankki tarjoaa mahdollisuuden työn ja vastuun kasvamiseen osaamisen lisääntymisen myötä. Trainee-jaksot ovat eri mittasia.

Traineesta asiakkuusjohtajaksi

Tatu Viitamäen tullessa Osuuspankkiin, hänen ensimmäinen tittelinsä oli nimenomaan trainee.

– Silloin harjoiteltiin ensin perustyötä, itse olin Pihlavan konttorissa kassapalveluissa oppimassa asiakaspalvelua. Tein myös läpi kesän Vanhakoiviston konttorilla asuntolainahakemuksia. Yhden jakson olin myös asiakkuusyksikössä, jossa vastaanotettiin kaikki pankin yleisiin numeroihin soitetut puhelut. Perustyö opetti hyvin tulevaan.

Joskus oman uran kannalta työpaikoilla voi tapahtua onnekkaita sattumia. Näin kävi myös Viitamäelle.

– Olin itse ajatellut päätyväni sijoituspuolen asioiden pariin. Mutta täällä tarjottiinkin itselleni uusi aluevaltaus, yrityspankki. Ei ainakaan silloin koulussa juurikaan opetettu yrityspankin asioita, joten en sellaista osannut oikein ajatellakaan.

– Kun kesän jälkeen aloitin yrityspankin puolella, sattuikin sen vuoden aikana useampia erilaisia henkilövaihdoksia päällikkötasolla. Se poiki itselleni päällikkösalkun hyvin nopeasti.

Suurten yritysasiakkaiden laaja salkku

Tällä hetkellä Tatu Viitamäki on yrityspankin asiakkuusjohtaja. Eteneminen trainee-ohjelmasta on tapahtunut muutamien vuosien aikana ja asiakkuusjohtajana hän on työskennellyt jo pitkään.

– Omassa salkussani on tällä hetkellä noin sata yritysasiakasta. Heillä on erilaisia yrityskokonaisuuksia.

– Jos ajatellaan liikevaihdon näkökulmasta, omat asiakkaani ovat suuruusluokassa kahdesta viiteenkymmeneen miljoonaan.

– Itselläni on päävastuu asiakkaideni pankkipalveluiden kokonaiskuvasta, johon voi kuulua rahoitusta, sijoituksia, suojauksia, ulkomaankauppaan liittyviä tuotteita, kohdevakuudellisia rahoitusyhtiötuotteita ja niin edelleen. Jokaiselle näistä osa-alueista on omat asiantuntijamyyjänsä, ja minä toimin asiakkaan suuntaan yhteyshenkilönä ja etsin heille kuhunkin tarpeeseen parhaat osaajat asiakkuustiimistämme.

– Näiden lisäksi tulee tietysti yrittäjien omat, henkilökohtaiset sekä heidän perheidensä pankkiasiat. Koordinoin tätä palettia kokonaisuudessaan.

Työ toi Poriin, jonne muodostui myös perhe

Tatu Viitamäki opiskeli Jyväskylän yliopistossa. Keski-Suomessa oli nuorenmiehen opiskelijaelämä koripalloharrastuksineen, kunnes trainee-

ohjelma toi muutoksen kohti työelämää.

– Ulkopaikkakunnilla kyllä usein ajatellaan, että Pori on aika sisäänpäin lämpiävä ja ihmiset omanlaisiaan. Olen usein ajatellut, että Pori on kuin isoksi kasvanut Forssa vanhoine teollisuusperintöineen ja kaupunkia halkovine jokineen. Tänne oli helppo tulla ja työyhteisö otti hienosti vastaan.

– Eikä siinä sitten mennyt kuin muutama vuosi, kun löysin nykyisen puolisoni ja nyt meillä on nelihenkinen perhe.

Koripalloharrastus jäi opiskeluvuosina Säynätsalon Riennon riveissä ykkösdivisioonaan nousun jälkeen olkapäävamman vuoksi. Tilalle on tullut perheen lisäksi myös jotain muuta.

– Harrastan metsästystä Porin Erämiesten riveissä. Viimeiset viisi vuotta on ollut hyvinkin tiivistä sillä rintamalla.

– Kyllä koen vahvasti porilaistuneeni, täällä on koti ja perhe, kaupunki on sopivan kokoinen ja palvelut toimivat.

Näitä tarinoita Porissa kaivataan lisää. Nuoria Viitamäki muistuttaa työn tekemisen tärkeydestä.

– Jos johtajaksi mielii, pitää sen eteen tehdä töitä. Ei johtajiksi valmistuta koulusta vaan se on pidemmän kokemuksen ja työkokemuksen tulos. Kannustan reippaaseen työntekoon, vaikka se ei aina niin ruusuiselta tuntuisikaan. Terve uteliaisuus ja avoimuus avaa erilaisia ovia.

LISÄTIETOA OP Länsi-Suomen Trainee-hausta https://op-careers.fi/job/Pori-Trainee/923331601/

ASIANTUNTIJAPALSTA
Pyry 2/202� – 25
Teksti Elina Wallin | Kuva Altti Papinsaari

Talouden ja kirjanpidon ammattilaiset palveluksessasi

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

Valtakatu 6, 3. krs. Pori puh. (02) 630 8500 www.balanssi.name

PORI & NOORMARKKU

050 3129 306 www.satakunnanyritystili.fi

PORI & NOORMARKKU

050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi

VAKAA JA JOUSTAVA VAKAA JA JOUSTAVA

Pienen tilitoimiston sydän Ison tilitoimiston resurssit

Oma yhteyshenkilö

Selkeä raportointi

Laaja osaaminen

Auktorisoitu tilitoimisto

Netvisor Premium Partner

TUTUSTU MEIHIN www.festumaccounting.fi

Kirjanpitäjämme hiljainen tieto on käsittämättömän arvokasta Festumilla liiketoimintamme tunnetaan ja sparraaja katsoo asioita aina meidän näkökulmastamme, mutta ulkopuolisen silmin

Nina Aalto, Kuljetus Transpori

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

www. balanssi. name

Valtakatu 6, 3. krs. Pori puh. (02) 630 8500 www.balanssi.name

isännöintipalvelua www.balanssi.name | |

Valtakatu 6, 3. krs. PORI puh. (02) 630 8500

alvelu

toimisto@tilikuukkari.fi

Arvon johto.

Oomi Energia on luottopakkisi sähkö- ja aurinkoasioissa, sähköauton latauspisteissä sekä työsuhdepolkupyörissä.

Olemme sydämeltään

paikallinen, mutta lihaksiltaan valtakunnallinen, luotettava myyntiyhtiö, jolla on yli 400 000 tyytyväistä asiakasta.

Yrityksesi arvoiset diilit löydät osoitteesta oomi.fi/porinyrittajat.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.