Pyry 1/23

Page 1

Tervetuloa Karhukortteliin

Kutsumme juuri Sinut hyvä yrittäjä tutustumaan valmistuvaan Karhukortteliin tiistaina 28.3. klo 17.30, MVR-Yhtymän tiloissa, osoitteessa Valtakatu 22, Pori

Tilaisuudessa kuulet Karhukorttelin mahdollisuuksista ja pääset tutustumaan asuntoihin työmaakäynnillä. Nyt kannattaa lunastaa oma paikkasi, sillä parhaillaan rakentuva Meijerinlinna on Karhukorttelin viimeinen kohde.

Onni on porilainen
TV-kanava s. 8
Seuraa Karhukorttelin kehitystä: karhukortteli.fi Sitovat ilmoittautumiset 20.3. mennessä osoitteeseen: marja.mykra@mvr-yhtyma.fi Katso kaikki vapaat asunnot Karhukortteli.fi

PALVELUITAMME

• Kantavuusmittaukset pudotuspainolaitteella, levykuormituslaitteella sekä Loadmanilla

• Rakennekerrostutkimukset ja näytteenotto

• Päällysteporaukset

• Tie- ja katuverkon inventoinnit

• Yksityisteiden perusparannusten suunnitteluun kantavuusmittaukset ja kuivatusinventoinnit

• Siltojen kuntoarviot yksityisteille, metsäteille ja kuntien kaavateille

• Törmäysvaimennin ja liikenteenohjaukset

• Uusien päällysteiden kitkanmittaus

Etsitkö toimitilaa tai vuokralaista? Ota yhteyttä Mikael Suominen Yrittäjä 040 142 7628 mikael@klik fi Kauttamme löydät toimi- ja liiketilat Satakunnan alueelta. Palvelemme monipuolisesti eri toimitila asioissa: Vuokravälitys Tarvekartoitukset ja relocation Vuokra- ja myyntikohteiden etsintä Ostajakandidaattien etsintä Kiinteistökonsultointi ja neuvonanto www.kliktoimitilat.fi
2 – Pyry 1/2023

PÄÄKIRJOITUS

Kevään tuliaiset Yrittäjille

VUODEN PIMEIN AIKA on taittunut kevään ensimmäisiin auringon täyttämiin päiviin, joista voi imeä energiaa tulevaan. Meillä Porissa uudelle elinvoimaisuuden viitoittamalle tielle päästään, kun Lauri Inna aloittaa 1.3. uutena kaupunginjohtajana. Inna kävi jo Porin Yrittäjien hallituksen kokouksessa kertomassa ajatuksiaan, kuinka Pori ja yrittäjät saadaan vahvemmin yhdessä hyödyntämään potentiaaliaan. Haastankin kaikkia yrittäjäkollegoitani nostamaan rimaa valtakunnallisen kampanjamme teemalla ja rohkeasti kasvattamaan omaa tekemistä vielä inan paremmaksi, näyttäen mihin pystymme sekä työllistäjinä että maan talouden suunnannäyttäjinä.

Neljä vuotta on menty nykyisellä eduskunta- ja hallituskoalitiolla. Vuosia ovat sävyttäneet monet kriisit, mutta myös kohtuuttoman huono talouspolitiikka. Tämä näkyy nyt ja tulevina vuosina maamme elinvoimaisuudessa. Nyt yrittäjien on syytä olla valveutuneita omissa valinnoissaan ja äänestää yrittäjäehdokkaat muuttamaan käsitystä vastuullisuudesta ja talouspolitiikasta. Yrittäjäehdokkaat ovat tässäkin lehdessä esillä ja olemme mukana 13.3. vaalitilaisuudessa Porin kauppahallissa. Tulkaa mukaan keskustelemaan ja haastamaan ehdokkaita.

Kevättä sävyttävät myös työtaistelut. Palkkojen nousu tässä tilanteessa on meille yrittäjille vaikea asia kulujen muutenkin ollessa kovassa nousussa.

Samalla ostovoiman hiipuminen on kurittanut montaa yrittäjää. Paikallinen sopiminen keskitettyjen ratkaisujen rinnalle olisi syytä nostaa vahvemmin keskusteluun. Jos voisimme sopia yrityskohtaisesti paremmin työehdoista, olisi meillä mahdollisuus luoda yhteistä menestystä työntekijöidemme kanssa, jotka ovat pk-yrityksen tärkein voimavara.

Pitkäaikainen Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja jää eläkkeelle tämän vuoden lopussa. Markku Kivisen seuraajan haku on nyt auki. Jos tiedätte jonkun pestiin sopivan tai itse olette kiinnostuneita tehtävästä, olkaa aktiivisesti yhteydessä Yrittäjien suuntaan.

Kevään tapahtumamme alkavat olla valmiina. Seuraavaksi pääsemme hyvinvointitapahtumaan tanssimaan ja vaalien jälkeen on luvassa vaalien iltakoulu aamukahveilla.

Nähdään taas tapahtumissa ja nostetaan rimaa yhdessä Porissa!

Mikko Sundell

Porin Yrittäjät puheenjohtaja

Pyry 1/2023 – 3

Vehmasputken toimitusjohtaja Jyrki Vehmaskangas katselee tulevaisuuteen rauhallisesti. – Kyllä alalta kuuluu kaikenlaista. Suhdanteet ovat silti aina sellaiset, ettei helmikuussa tiedetä marraskuun tilannetta. Toistaiseksi kaikki näyttää olevan mallillaan.

1/2023

Porin Yrittäjien jäsentiedotuslehti 39. vuosikerta

Päätoimittaja

Mikko Sundell

puh. 0400 592 898 mikko@sundell.fi

Julkaisija

Oy BM&M Ab, Pori

Kustantaja Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@ pyrylehti.fi

Toimitus Oy BM&M Ab Itsenäisyydenkatu 50 B, Pori toimitus@pyrylehti.fi www.pyrylehti.fi

Mediamyynti

Merja HietarantaMäkinen 040 416 3184

merja.hietaranta@ pyrylehti.fi

Painopaikka Plusprint

Reklamaatiot Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Kannen kuva

Anssi Valkama

Seuraava lehti ilmestyy

26.4.2023

Postiosoite Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 Pori

Käyntiosoite Isolinnankatu 24, Herttuantori, 4. krs.

Sihteeri Nita Vallimäki

Puh. 044 3497 111

nita.vallimaki@yrittajat.fi

Lue tuoreimmat yrittäjäuutiset ja tiedot tapahtumista: porinyrittajat.fi

Sosiaalisessa mediassa PorinYrittajat @porinyrittajat

4 – Pyry 1/2023

Urakkalaskenta vetää

TULEVAISUUTTA EI PELÄTÄ

Vehmasputki on pitkän linjan porilainen LVI- ja putkialan yritys. Tällä hetkellä isoimmat urakat ovat Porin Postitalossa sekä Raumalla Karin kampuksella. Näkymät vaihtelevat, sillä korjausvelka ei katoa. Vaikka jatkuvasti ei rakenneta uutta, saneeraustyötkin tulee hoitaa.

JYRKI VEHMASKANGAS on ollut Vehmasputken toimitusjohtajana nyt useamman vuoden ja näkee aitiopaikalta paikallisen tilanteen.

– Tällä hetkellä me teemme koko yrityshistoriamme suurinta urakkaa Karin kampuksella. Se ja Porin Postitalo työllistää yhteensä noin 30 ammattilaista, Vehmaskangas kertoo.

Vuodet vaihtelevat, työt eivät lopu Vehmaskangas on ollut alalla pitkään ja osaa katsoa isoa kuvaa.

– Yleisellä tasolla voi sanoa, että isoissa kaupungeissa nousukaudella rakennetaan paljon ja töitä on valtavasti. Kun sitten taantuma tekee tuloaan, lasku voi olla hyvin jyrkkä. Meillä Porissa ollaan kaiketi sen verran pienempi kaupunkina, että vaihtelu ei ole niin isoa. Täällä selvitään myös taantumista helpommin kuin isoissa keskuksissa.

Tällä hetkellä ollaan murrosvaiheessa. Haastattelua tehdään hiihtolomaviikolla ja juuri niinä päivinä Vehmaskankaan korviin on kantautunut ensimmäisiä lomautusuutisia Satakunnasta ja konkurssiuutisia muualta maasta.

– Myös meille on tullut muutamia loistavia ammattimiehiä töitä kysymään, kun on saatu lomautuslappu toisaalla käteen. Ja kyllä meille hyvät tyypit pääsääntöisesti on pyritty palkkaamaan työtilanteitten mukaan.

Jos ei rakenneta, sitten saneerataan

Porissa on viime vuosina ollut LVI-alan töitä paljon. – Täällä on rakennettu valtavasti. Siihen melkein on päässyt tottumaan. Meidän alalla on se iso etu, että tätä ei voi mitenkään tehdä etänä eikä ulkoistaa muualle. Ja toisaalta aina on saneeraustarvetta jossain.

Vehmaskangas kertoo, että tällä hetkellä sanee -

rausurakoiden laskentaa on paljon.

– Urakkalaskentaa tehdään nyt paljon. Ne ovat pääasiassa saneerauskohteita. Joskus voi käydä niin, että laskennan jälkeen tilaaja ilmoittaakin, että urakka siirtyy. Näissä on aina kuitenkin se varmuus, että itse työn tarve ei katoa ennen kuin se on tehty.

Ennen pandemiaa puhuttiin paljon korjausvelasta taloyhtiöissä, eikä se suma ole vielä poistunut. Hankintamenettelyistä käyty keskustelua

Viime kuukausina parran pärinää on aiheuttanut niin kahvipöydissä kuin lehtien palstoillakin Porin kaupungin peruuntuneet rakennushankkeet palloiluhalli sekä Kirjurinluodon ”lippakioski”.

– Kyllä se viesti, mitä kaupungin ulkopuolelta kollegoilta on kuullut, on suurta hämmästystä. On äärimmäisen harmillista, että maine epävarmaan päätöksentekoon pääsee syntymään, Vehmaskangas pohtii.

– Siitä syystä Porin Yrittäjät ja kaupunki piti yhteisen keskustelutilaisuuden tässä taannoin, jossa olin itsekin mukana. Itselleni jäi sellainen olo, että ajatuksia on kuultu ja toimintaa muutetaan niiden mukaan. Jatkopalavereistakin on jo sovittu.

Vehmaskangas muistuttaa, että kaupungin kanssa tehdään silti koko ajan hyvää yhteistyötä, eikä julkisen rakentamisen tarve sekään lähitulevaisuudessa lopu. Listassa on muun muassa Pohjois-Porin monitoimitalon toinen vaihe, Ahlaisten koulu, Yyterin inforakennus ja niin edelleen.

Hintojen nousu epävakauttaa tilannetta

Vehmasputkessa on raavittu partoja varsinkin viime vuoden aikana, jolloin hintojen korotukset lähtivät voimakkaasti ja ennakoimattomasti liikkeelle.

– Jos ajatellaan, että yksittäisten LVI-tuotteiden hinnat nousivat viime vuonna yhden kerran sijaan kolmesti ja joka kerta 5–9 prosenttia, se tekee lopputulokseen melkoista heittoa.

– Tällaista ei voitu mitenkään ennakoida. Joten erilaisin järjestelyin niistäkin on pitänyt selvitä.

Myös tavaran saannissa on ollut haasteita.

– Voisi sanoa, että kaikki, missä on elektroniikkaa, on ollut toimitusvaikeuksissa. Esimerkiksi erään kohteen maalämpöpumpputoimitus kesti tilauksesta saapumiseen 10 kuukautta usean toimituspäivämäärän siirron jälkeen.

– Se jarruttaa tietysti koko urakkaa tai ainakin kohteen valmistumista, jos vaikka ilmastointilaitteita ei saada asennettua ajallaan.

– Näiden kanssa on kuitenkin onneksi pärjätty ja nyt näyttäisi siltä, että tilanne alkaa normalisoitua.

Iso paikallinen työllistäjä

Oman haasteensa varsinkin viime vuonna toi hurjat piikit sairauspoissaoloissa.

– Kyllä sen huomasi selvästi, että koronaa sairastettiin viime vuonna paljon.

Vehmasputki työllistää noin 60 henkilöä. – Välillä havahdun itsekin siihen, ettei me olla enää kovin pieni yritys, Vehmaskangas hymähtää. Hän luonnehtii myös Satakunnan koulutustilannetta hyväksi ja siten ammattilaisten päätymistä alalle.

– Meillä koko alalla on oikein hyvää oppilaitosyhteistyötä Niin Saskyn kuin Winnovankin kanssa. Saamme laajasti Satakunnasta uusia ammattilaisia. Vehmasputkessakin olemme palkanneet ihan nuoriakin töihin. Silloin, kun nähdään hyvää potentiaalia, sellaista ei parane päästää talosta pois, Vehmaskangas kannustaa.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
Pyry 1/2023 – 5
Teksti Elina Wallin | Kuva Altti Papinsaari

Palveleva Servio

suunnittelee toimivat ratkaisut

Osaamisen ohella tämä Ulasoorissa sijaitseva yritys panostaa painokkaasti palveluun. Tästä kertoo jo nimikin, Servio Oy. Servio on latinaa ja tarkoittaa ”palvelen”. Yritys tarjoaa asiantuntijapalveluita, joiden kohteina ovat hissit, ovilaitteet ja liukuportaat sekä leikki- ja lähiliikuntapaikat.

Teksti Jorma Vesterholm

Kuva Altti Papinsaari

SERVIO OY on aloittanut juuri neljännen toimintavuotensa. Töitä paiskii ritirinnan dynaaminen duo Tomi Kaukonen ja Aki Aaltonen. Molemmilla porilaisilla miehillä on takanaan pitkä ura hissialalta, Tomilla 20 ja Akillakin 17 vuotta. Molemmat ovat toimineet suurimman osan ajasta myyntipäällikköinä ison suomalaisen hissiyhtiön palveluksessa. Tomilla on hissi- ja rakennusalan koulutus, ja Aki on aikoinaan suorittanut kaupallisen koulutuksen lisäksi yrittäjäopintoja. Tarkan ja pitkällisen harkinnan jälkeen miehet toteuttivat unelmansa omasta firmasta. Ajankohta ei vain ollut paras mahdollinen.

– Kun tammikuussa starttasimme, niin ei kulunut aikaakaan, kun luin lehdestä jostain oudosta flunssapöpöstä. Koronahan se sieltä tuli. Ensimmäinen toimintavuosi olikin kova koulu, ja liikeideaa pääsi testaamaan oikein kunnolla. Onneksi aiemmin luomamme verkostot auttoivat pahimman yli, ja sen jälkeen olemme kulkeneet tasaisesti eteen- ja ylöspäin, Tomi valottaa.

Kaiken perustana on palvelu

Asiantuntijan rooli on palvella asiakkaita, ihmisiä. Tämä on Serviossa kaiken lähtökohta. Parhaan energian ja kiitoksen miehet saavat toimiessaan tilaajan edunvalvojina. Isoin työllistäjä ovat erilaiset hissiratkaisut. Uusissa kohteissa suunnitelmat laaditaan arkkitehtien valmistamiin piirroksiin nojaten. Uudisrakentamista riittää tällä hetkellä tosi paljon. Peruskorjaushankkeissa Tomi ja Aki käyvät mielellään paikan päällä tekemässä kartoitusta ja selvityksiä. Molemmissa päämääränä on löytää parhaimmat, tehokkaimmat ja kustannustehokkaimmat

ratkaisut. Oikea laite oikeaan paikkaan.

– On tärkeää selvittää kaikki, mitä tilaaja haluaa. Kun samalla prosessia ohjaavat lait, säännöt, määräykset ja standardit, tulee meidän tuoda näiden vaikutukset esille. Näin toteutuu jatkuva kehittyminen ja oppiminen molempiin suuntiin. Tulevaisuuden kannalta tärkeitä ovat laadittavat kunnossapitosopimukset, joiden pohjalta sovitaan huolto- ja tarkastuskäynneistä. Näitä suorittavat tarkastusyhtiöt, ja me täällä Serviossa seuraamme, että ne tehdään ajallaan, hissien kohdalla kahden vuoden välein. Valmiiden suunnitelmien jälkeen tulevat vuoroon tietysti varsinaiset rakentajat. Vanha viisaushan on, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Näin vältytään yllätyksiltä itse rakentamisen ja myös valvonnan osalta. Kun asiakas tilaa, me suunnittelemme, urakoitsijat rakentavat ja valvojat seuraavat, niin kaikki voivat keskittyä omiin, vahvoihin osaamisalueisiinsa, yrittäjät selventävät prosessia.

Kaikki on harkittava todella tarkkaan Servion asiakkaita ovat asunto- ja kiinteistöyhtiöt, kunnat ja kaupungit, rakennusliikkeet ja rakennuttajat, teollisuus sekä sairaalat. Kaikissa asiantuntijatehtävissä pitää huomioida useita tekijöitä kuten käyttöystävällisyys ja -varmuus sekä tehokkuus ja turvallisuus. Erittäin vaativia ovat hyvinvointialueiden kanssa tehtävät suunnitelmat.

– Kun ollaan miettimässä ratkaisuja, jotka vaikuttavat ihmisen terveyteen ja henkeen, pitää ottaa huomioon kaikki ja vielä vähän enemmän. Hissit samoin kuin liukuportaat ja oviratkaisut on harkittava niin varmasti, että

– Kun ollaan miettimässä ratkaisuja, jotka vaikuttavat ihmisen terveyteen ja henkeen, pitää ottaa huomioon kaikki ja vielä vähän enemmän.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
6 – Pyry 1/2023
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tietävät Servion Aki Aaltonen (vas.) ja Tomi Kaukonen.

jossitteluille ei jää sijaa. Oikeat paikat, oikeat koot, esteettömyys, toimintavarmuus, huoltotöiden nopea saatavuus – mietittävää on paljon. Potilas ja henkilökunta on saatava mahdollisimman nopeasti sinne, minne on tarkoitus. Näissä asioissa ei voi koskaan olla liian harkitsevainen tai tarkka, Tomi Kaukonen ja Aki Aaltonen vakuuttavat yhdestä suusta.

Hisseissäkin tekniikka kehittyy koko ajan. Rakennukset ovat eri-ikäisiä ja tietysti myös niiden hissit. Mitä vanhempi hissi, sitä vaikeampi saada varaosia. Tämä näkyy jo 1950–1990-luvun hisseissä. Uuden hissin rakentaminen tulee väkisinkin ajankohtaiseksi.

Sama tarkkuus pitää säilyttää muissakin kohteissa

Erilaisia ovia kuten esimerkiksi liukuovia on paljon vaikka marketeissa. Näidenkin suunnittelu vaatii

tarkkaa harkintaa. Sama koskee totta kai liukuportaita.

– Voi vain kuvitella, kuinka monia tuhansia ja taas

tuhansia kertoa kaupan liukuovet aukeavat päivän mittaan. Ei siis ole yhdentekevää missä ne sijaitsevat ja miten ne toimivat. Tarkkojen lähtötietojen ja kartoitusten pohjalta Servio kyllä löytää sopivimman vaihtoehdon. Täälläkin yhtä tärkeitä ovat hyvät sopimukset toteuttamisvaiheessa kuin kunnossapidonkin osalta, Aki tähdentää.

Samat lainalaisuudet pätevät myös leikki- ja lähiliikuntapalveluiden asiantuntijapalveluihin. Näissä huomioon kohoaa erityisestä käyttäjäturvallisuus, sillä varsinkin leikkikentillä temmeltävät lapset.

– Ei lapsi huomaa, että laitteessa voisi olla jokin vika, joka voi aiheuttaa vaaratilanteen. Keinusta tai karusellista kuuluu korkeintaan vänkä ääni. Täällä katselmoinnit ja vuositarkastukset ovat todella tärkeitä, Tomi muistuttaa.

Usko tulevaan on vahva

Projektien kesto vaihtelee suuresti. Lyhyemmät voivat olla muutamia kuukausia. Pidemmissä pelkät asiantuntijatehtävät saattavat olla helposti puolikin

vuotta. Tälläkin hetkellä Serviossa tehdään suunnitelmia, joiden pohjalta rakentaminen on valmiina vasta kolmen–neljän vuoden kuluttua. Tämä ei onnistuisi, ellei erityyppisille hankkeille olisi tehty omia seurantajärjestelmiä. Tietotekniikkaa hyödyntämällä laatua pystytään edelleen parantamaan, mutta se ei ainakaan vielä poista yhtä tosiasiaa. – Ihmistä ei vielä korvaa mikään. Me opimme koko ajan tekemisen kautta. Tämä on omalta osaltaan mahdollistanut sen, että meillä on kymmeniä asiakkaita Porissa, Raumalla, Turussa, Seinäjoella, Vaasassa ja oikeastaan ympäri Suomea. Suunniteltavia ja seurattavia kohteita vielä todella paljon enemmän. Toteutamme jonkin verran some-markkinointia, mutta tärkein kanava on se tuttu ”puskaradio”. Kun onnistumme työssämme, sana kiirii, ja pystymme pitämään nykyiset asiakkaat ja saamaan myös uusia. Tulevaisuus näyttää hyvältä ja Servio Oy:n oma hissi jatkaa kulkuaan kohti yhä korkeampia kerroksia, päämääränä vaikka se kattoterassi, Tomi Kaukonen ja Aki Aaltonen nauraen unelmoivat.

Pyry 1/2023 – 7

OnniTV syntyi

hyvinvoinnin edistämiseen ja yksinäisyyden ehkäisyyn

Sami Hautaniemi on työskennellyt pitkään hyvinvointialan yrittäjänä. Vuosien varrella asiakkaina oli usein yrityksiä ja kuntia. Tuotettu materiaali tavoitti hyvin työikäisiä. Vaje alkoi näkyä ikääntyneiden parissa. Miten saada heille hyvinvointia edistävää tekemistä etänä koteihin? Mitä kanavaa pitkin se tulisi tuottaa?

Näihin kysymyksiin löytyi vastaus KotiTV:stä, joka nykyisin tunnetaan OnniTV:nä.

KUN KORONAPANDEMIA iski keväällä 2020, Hautaniemi tiedosti, että nyt nimenomaan on oikea hetki tarttua ikääntyvien hyvinvointiin. KotiTV:n Hautaniemi perusti loppuvuodesta 2020.

– Nopeasti saatiin Digitan kanssa levityssopimus televisiokanavalle. Ymmärsimme, että nimenomaan televisio on oikea valinta. Se on yksinkertainen ja sitä osataan käyttää paremmin kuin nettipohjaisia ohjelmia, Hautaniemi kertoo.

KotiTV työllisti alkuunsa Hautaniemen lisäksi kolme muuta osaajaa. Kanavapaikoiksi valikoitui antenniverkossa 33, kaapeliverkossa 66 ja Ålcom -partnerioperaattoreiden kaapeliverkossa 99.

– Sisällöksi tuotettiin geriatrista etäkuntoutusta, istuma- ja seisomafysiota sekä muistijumppaa. Näiden lisäksi valikoima laajeni muun muassa kulttuuriin ja laajenee yhä.

– Vuorovaikutteisesta ohjelmastakin tykätään kovasti. Tällaista on esimerkiksi yhteislaulu, jolloin kotona tai laitoishoidossa voi lauluun yhtyä. Oman äänen käyttö on ikäihmisille erittäin tärkeää.

Käytännössä ohjelma on katsojille maksuton. Koko maassa sairaanhoitopiirit ja tulevaisuudessa hyvinvointialueet ovat asiakkaita ja niiden kanssa tehdään aluesopimuksia.

– Yksinkertaisesti sillä alueella kanava näkyy, jonka sairaanhoitopiiri, jatkossa hyvinvointialue, on tehnyt meidän kanssamme sopimuksen, Hautaniemi sanoo.

Heti kasvuun

KotiTV on nykyään OnniTV ja osoittautui heti hyvin suosituksi.

– Kyllä olen ymmärtänyt yksinäisyyden isoksi ongelmaksi, mutta tämän kanavan myötä ymmärrys on kasvanut entisestään.

Toiminta kehittyi ja osaamista kaivattiin lisää. Hautaniemi pyysi pitkän linjan ohjelmatuottajaa, porilaista Jarmo Lehteä sparraamaan OnniTV:n väkeä.

– Näistä keskusteluista syntyi ajatus yhtiökumppanuudesta, Hautaniemi aloittaa.

– Meillä on vankkaa osaamista hyvinvoinnin puolella kaiken ikäisille. Tekninen osaaminen puolestaan kaipasi vahvempaa otetta ja sitä Jarmolta löytyy.

Oma kuntoutuskokemus herätti

Jarmo Lehti tunnetaan televisiomainostuotannostaan sekä ohjelmatuotannosta. Hänen yrityksensä Filmo Oy on tuottanut monenlaista ohjelmasisältöä valtakunnallisesti yli 15 vuotta.

Monesti yksi asia johtaa toiseen. Lehti puhui onniTV:n konseptista toisen yrityksensä yhtikumppanille, porilaistaustaiselle Jouni Salmenjaakolle Salmenjaakko joutui liikenneonnettomuuteen vuosia sitten, vammautui vakavasti ja kuin ihmeen kaupalla selvisi ensin hengissä ja oppi sittemmin puhumaan, kävelemään ja kuntoutui lähes entiselleen. Ymmärrys ja arvostus kuntoutuksen tärkeyteen herätti kiinnostuksen OnniTV:n toimintaan.

– Oman onnettomuuteni jälkeen olin ensin puolitoista vuotta sairaalahoidossa, ja sen jälkeen seitsemän vuoden kuntoutuksessa. Arvostan todella paljon suomalaista terveydenhuoltoa sekä kuntoutusosaamista, Salmenjaakko kuvailee.

– Lähdin mielelläni mukaan tähän bisnekseen, hän toteaa.

Uusi yhtiöjärjestely tehtiin tänä syksynä. Nyt Hautaniemi, Lehti ja Salmenjaakko omistavat OnniTV:n taustayhtiön kolmestaan.

Ohjelmaa tuotetaan valtakunnallisesti ja näytetään niillä alueilla, jotka ovat OnniTV:n sopimusasiakkaita.

– Tärkeää on nimenomaan se, että myös syrjäseutujen asukkaat tavoitetaan. Lapissa netti- ja kännykkäverkko ei yllä kaikkialle. Televisio yltää, Salmenjaakko kuvailee.

– Jatkossa pyrimme laajenemaan myös tiedotuskanavana. Esimerkkinä voisi olla vaikka influenssarokotusten alkamisajankohta ja toimintaohjeet. Se on melko helppo kanava hyvinvointialueelle saada levitettyä informaatiota kohderyhmälle.

Ikäihmisten kohderyhmä on suuri. Hautaniemen mukaan noin 1,2 miljoona suomalaista.

– Jos ajatellaan, että henkilö ei pääse enää metsään, meillä on Metsähallituksen kanssa käynnistymässä hanke, jolla tuodaan television välityksellä metsä kotiin, Salmenjaakko jatkaa.

– Tulevaisuudessa haluamme laajentua erityisryhmiin. Olemme käynnistämässä yhteistyötä Amia Muistikeskuksen kanssa, Lehti kertoo.

Nykyinen OnniTV sai valtakunnallisen vanhustyön palkinnon viime vuonna.

– Se osoittaa, miten tärkeästä asiasta on kyse. Pohdimme parhaillaan Digitan kanssa myös teknologian hyödyntämistä laajemmin. Voisiko televisio lähettää signaalin kotisairaanhoitoon tai omaiselle, jos televisiota ei käynnistetäkään tietyssä aikaikkunassa, Hautaniemi pohtii.

– Ikäihmiset toimivat kuitenkin melko rutiininomaisesti. Tässä on iso potentiaali.

Yritys neuvottelee parhaillaan kaikkien 21 hyvinvointialueen kanssa.

Televisio tavoittaa kaikki
JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
8 – Pyry 1/2023
Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama
Pyry 1/2023 – 9
Sami Hautaniemi (vas.), Jouni Salmenjaakko ja Jarmo Lehti ovat miehet OnniTV:n takana. Yritys toimii Porista käsin koko maassa.

Vuosikymmeniä

IHMISTEN KESKELLÄ

Aila Korkeaoja perusti Keskikaupungin Suoramyynnin toukokuussa

1993. Kymmenen vuotta sitten nimi vaihtui Ailaviksi ja tänä vuonna juhlitaan yrityksen kolmea vuosikymmentä. Ailav on tänä päivänä kolmen kahvila-leipomon kokonaisuus, vaiheita on vuosien varrella ollut monia.

Teksti Elina Wallin

Kuva Altti Papinsaari

AILA KORKEAOJASTA tuli yrittäjä äitiysloman jälkimainingeissa.

– Niin minähän olen koulutukseltani lastenohjaaja, Korkeaoja nauraa ja viittaa ammattiinsa ennen yrittäjyyttä.

– Äitiyslomalla meidän Emilian synnyttyä pohdiskelin, että voisi sitä jotain muutakin työtä kokeilla. Niistä pohdinnoista yhdessä naapurin rouvan kanssa laitettiin Mikonkadulle joulumyyjäiset. Se oli hienoa. Ilmeisesti, sillä jo seuraavana keväänä, toukokuussa 1993 Korkeaoja ei palannut palkkatöihin, vaan perusti Keskikaupungin Suoramyynnin Herttuantorille.

Keskikaupungin Suoramyynnistä kirppikseen ja Kalaholman kioskiin

Korkeaoja luonnehtii suoramyynnin aikaa erityisen hienoksi.

– Meillä oli silloin toistasataa tuottajaa niin elintarvike- kuin käsityöpuolellakin. Se oli suoramyynnin buumia silloin 2000-luvun vaihteen molemmin puolin. Tehtiin tuottajien kanssa retkiä eri paikkoihin ja voi että, se oli kyllä hienoa aikaa.

Korkeaoja sanoo itse olevansa helposti innostuvaa sorttia. Monenlaiset asiat ovat myös loksahtaneet paikoilleen kuin tarkoitettuna.

– Kun Keskikaupungin Suoramyynti muutti Herttuantorilta ensin lyhyeksi ajaksi kävelykadulle

torin kupeeseen ja sitten nykyisen Ninon paikalle Teljäntoriin, repertuaariin tuli lounaat ja ensimmäiset kokeilut pitopalvelusta.

– Olen kaikissa uudistuksissa sitä mieltä, että paikoilleen ei voi jäädä ja kokeilla pitää. Aina voi palata vanhaan, eikö vaan?

Samaan aikaan Korkeaoja innostui kokeilemaan lastenkirppiksen pyörittämistä Herttuantorilla.

– Lapselta lapselle -kirpputori oli ensimmäinen lastenkirppis Porissa. Sitten erään kerran yksi asiakas ehdotti, että myy kirppis hänelle. Hän saisi työllistettyä sillä itsensä. Niin sitten kävikin ja teimme kaupat.

Ennen kirppiskauppoja Korkeaojan yritykseen kuului Kalaholman kioski monen vuoden ajan.

– Voi se oli kyllä kultaista aikaa. Lapsista ja nuorista sillä alueella tuli kaikista kuin omia. Sanoinkin sittemmin kioskin seuraavalle omistajalle, että muistaa leivän tulevan nuorten kukkaroista. Heitä pitää kuunnella, elää mukana ja kunnioittaa.

Täysinäisiä ja antoisia vuosia

Yrittäjänä Korkeaoja on jopa hämmästyttävän optimistinen. Asiassa kuin asiassa tuntuu kirkkaampi puoli vievän voiton. Kaikki vuodet eivät ole olleet helppoja.

– Silloin Kalahoman kioskin aikaan meidän Emmi-Lotta syntyi erään pitkän työpäivän päätteeksi. Yhdeksältä illalla kotiin ja siitä sitten aamuyön

PYRYLÄINEN
JUHLIVA
10 – Pyry 1/2023
– Olen kaikissa uudistuksissa sitä mieltä, että paikoilleen ei voi jäädä ja kokeilla pitää.

Kun Aila Korkeaojalle on vuosien saatossa juolahtanut mieleen tarttua erilaisiin töihin, hän on nopeasti ollut jo tarttumassa hommaan. Siksi tänä vuonna 30-vuotias yritys on mukautunut erilaisiin ja eri vuosikymmenten tarpeisiin. Nykyään Ailav toimii laajasti talousalueellamme.

puolella synnärille.

Kun Suoramyynti muutti Teljäntorilla entisen Kulmagrillin paikalle Liisankadun ja Antinkadun kulmaukseen, tilat pienenivät, mutta työt eivät vähentyneet.

– Siinä vaiheessa olimme mieheni Kimmon kanssa ostaneet Teljäntorin yläkerran juhlatilan, 7th floorin. Olin jo aiemmin siivonnut sitä sekä Veteraanitoimistoa.

Vaikuttaa siltä kuin Korkeaojalla olisi vähintään yhdet kädet normaalia enemmän ja pari tuntia vuorokaudessakin. Naista naurattaa itseäänkin töidensä luetteleminen.

– Siinä ne sitten tuntuivat menevän ikään kuin samalla. Juhlatilan myötä aloin tehdä sinne myös kaikki tarjoilut, se jatkuu edelleen.

Kenties se, ettei Korkeaoja tee juurikaan numeroa tekemisistään, antaa tilaa itse työlle.

Ailav – laaja-alaista palvelua ja itsestään huolehtimista

Nykyisellään Ailav koostuu Viikkarin Valkaman, Kaupunginsairaalan ja Herralahden lounaskahviloista sekä ateria- ja pitopalvelusta. Herralahdessa toimii myös gluteenittomien leivonnaisten leipomo. Nykyisellään Ailav työllistää 23 vakituista ja tarvittaessa lisäkäsiä. Tuoreeltaan takana oleva pandemiaaika yrityksessä elettiin veitsenterällä, mutta selvittiin.

– Meidät pelasti ateriapalvelu. Se on yksi tärkeä osa toimintaamme ollut jo pitkään. Tällä hetkellä meillä on noin 300 asiakasta.

– Meillä ruokien kuljettajat perehdytetään tehtä-

väänsä ja matalla kynnyksellä otetaan yhteyttä omaisiin tai kotihoitoon, mikäli vanhuksella ei kaikki ole niin kuin pitää. Tiedossa on, että yksi ihmishenki on säästynyt meidän valppaan kuljettajan ilmoituksen johdosta. Se lämmittää todella.

Korkeaoja kehuu vuolaasti henkilökuntaansa. Jo ennen korona-aikaa Korkeaoja tunnisti kantavansa liikaa muiden taakkoja. Hän hakeutui työnohjaaja Marika Raitaniemen pakeille ja sai apuja.

– Nyt ohjaan meidän työntekijöitä aina tilanteen tullen myös Marikan luo. Olen ymmärtänyt nyt täysin sen, miten itse ja henkilökuntani saadaan jaksamaan paremmin.

Omia akkujaan Aila Korkeaoja lataa harrastustensa parissa, kuten Teatteri Ulpun lavalla ja kiertämällä ahkerasti kesäteattereita katsojana.

30
Pyry 1/2023 – 11

VEIKKO HAAPA-AHO 040 723 7841

www.rakennushaapa-aho.fi

Autohuolto RAHTU

Karjasillantie 12, Pori 0400 530118 rahtu@autohuolto.eu

Laituritie 14 B, 28240 Pori Puh. 0400 645314 jarmo.rantamaki@hotmail.com www.jarmorantamaki.fi

Satakunnankatu 44, Pori puh. 0400 468 801

Korjuuntie 17-19, Herralahti, Pori puh. 02 641 1960

MYÖS RENGASHOTELLI

Verhoomo Nupi ja Nappi Minna Nordlund-Koivula

Vanhakoivistontie 14, Pori

Myynti/huolto 045 1951 788

www.kylmäkarhut.com

puh. 044 589 4940

Herralahdenraitti 1, Pori Puh. 040 583 8644 www.verhoomonupijanappi.fi

Puh. 050 3586533, 050 3663843 www.evesaneeraus.fi

Porin Eko-Rakennus Oy

Varpushaukantie 3, Pori • puh. 050 433 7227

www.ekorakennus.fi

A vo inna : Ma - P e 1 0- 1 7 S ata ku nnan k at u 3 2 P. 040- 1 6 279 0 4 T YÖS U H DEP YÖR ÄT A L AN S A AMM ATT I L A ISE LTA . OTA YHTEYTTÄ!
• VAHINKOSANEERAUKSET • UUDISRAKENTAMINEN • KORJAUSRAKENTAMINEN • LINJASANEERAUKSET

Porin Vesibussiristeilyt • risteilypori.fi • P. 044 5879 900

FRIITALA TALO - YRITYSTEN KOTIlansirannikonremontointi.fi

Varaa aikasi toimitilaesittelyyn Ari Grahn puh. 044 356 5865 friitalatalo.fi

Porin Hitsauslaite Oy

Eteläväylä 20, Pori

Puh. 02 635 9002 www.phloy.fi

PUHDASTA PINTAA YLI 25 VUOTTA 02 649 8010 0400 592 922

Ojantie 8, Pori

Hannu Knuutila asianajaja, varatuomari 0400 530 835, hannu.knuutila@kvi.fi www.kvi.fi

Mäntysalontie 39, 28800 Pori

Puh. 040 7589 668 www.ikkunamies.com

Luvian Uusioteräs - Kierrätyspalvelu Oy LOJUUKO NURKISSASI ROMUA?
metalliromua,
akkuja
noudamme romuautoja
muuta metalliromua. Teemme romujen purkutyöt. Jan Hirvonen | 0400 722 773 info@luvianuusioteras.fi | Tehdastie 20, 29100 Luvia Ota yhteyttä, niin noudamme romut nurkista!
Ostamme
kaapeleita,
sekä
ja
IKKUNAMIES OY
ASIANAJOTOIMISTO HANNU KNUUTILA KY
Esa Elo
(EXC 1-4)
Varaa aikasi Vesillä on ihan kuin maissa, paitsi mukavampaa!

Ekologinen painotalo

PYRY-LEHDEN PAINAJAKSI

Tämän vuoden alusta Plusprint on Pyryn yhteistyökumppani, joka painaa yrittäjäjärjestön jäsenlehden. Painoteknisistä syistä Pyryn ulkomuoto hieman muuttuu. Nyt Pyryä tehdään nykyaikaisesti digipainettuna, tuulivoimaa hyödyntäen ja väritkin ovat täysin myrkyttömiä. Plusprintin toimitusjohtaja Jari Kuivalainen on tuttu monelle porilaiselle yrittäjälle ja nyt tutuksi tulee myös Plusprint yrityksenä ja sen tapa toimia.

KURVATESSANI HAASTATTELUUN

lumisena maanantaiaamuna, Plusprintin piha on täynnä autoja. Kuorma-auto on lastauslaiturilla.

Vaikuttaa siltä, että täällä ei tarvitse pyöritellä peukalojaan. Olettamukseni osoittautuu oikeaksi.

– Ollaan oltu nyt tässä Peltotiellä neljä vuotta ja seinät täälläkin ovat tulossa vastaan, Kuivalainen kertoo naurahtaen.

Plusprintissä kasvua on ollut vuosien aikana koko ajan.

– Viime vuodelle budjetoitiin kasvua puoli miljoonaa euroa, mutta lopulta kasvua tuli lähes miljoona. Kasvamme nyt kuudetta vuotta putkeen ja kasvu on vuosittain kymmeniä prosentteja, joten hulinaa riittää kyllä.

Kuivalainen ei kerro yrityksensä kasvusta kuola valuen vaan asiallisesti unohtamatta alkuvuosien vaikeita aikoja.

– Ei tämä kyllä helpolla ole tullut. Onneksi olin silloin 11 vuotta sitten yritystä perustaessa nuorempi. Enää en ehkä uskaltaisi hypätä tuntemattomaan, hän kuvailee.

Plusprintissä on kolme omistajaa. Jari Kuivalainen on enemmistöosakas, Tommi Laaksonen sekä Harri Hakala omistavat pienempiä osuuksia. Laaksonen myös työskentelee Plusprintissä.

Pyryä paikallisesti

Porin Yrittäjille on tärkeää, että oman yhdistyksen lehti tuotetaan ja valmistetaan mahdollisimman pai-

kallisesti. Aiemmin lehti on painettu perinteisin menetelmin. Nyt siirrytään digipainoon.

– Perinteisiä offset-painotaloja seudullamme ei enää ole. Eikä niitä itseasiassa ole kovin montaa muuallakaan Suomessa, Kuivalainen kertoo.

– Silloin reilu 10 vuotta sitten, kun aloitimme, digipainoa piti perustella asiakkaille todella paljon. Nyt digipainon ketteryys, laatu ja monipuolisuus ovat myyntivaltteja.

– Olemme panostaneet valtavasti laitteiden laatuun ja jälkikäsittelyn monipuolisuuteen. Monella mittarilla olemme Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen painotalo, sillä olemme investoineet, kun muut ovat painaneet jarrua.

Perinteisen painamisen ja digipainamisen ero on, että digipainatus on nopeampaa, ekologisempaa ja monen mielestä nykyään myös laadultaan parempaa. Perinteisen painotavan etuna ovat vielä todella isot painokset, jotka tulevat hinnaltaan edullisemmiksi. Tällöin puhutaan yleensä kymmenistä tuhansista kappaleista.

– Ja se on tullut selväksi, että jäsenistö haluaa edelleen lehtensä paperisena. Se on hyvä, onhan Pyry erittäin luettu ja tyylikäs lehti.

Pyryä ekologisesti

Plusprint on koko olemassaolonsa ajan nojannut vahvasti ekologisuuteen.

– Ekologisuus ja ympäristöarvot ovat olleet alusta saakka meillä yksi tärkeä toimintaa ohjaava asia.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
14 – Pyry 1/2023
Teksti Elina Wallin | Kuva Janina Merisalo

Toimitusjohtaja Jari Kuivalainen on iloinen yrityksensä kasvusta ja kehityksestä. Nyt Plusprint Oy on myös Pyry-lehden painotalo.

Kaikki yrityksen kuluttama sähkö on tuulivoimalla tuotettua ja pihassa on latauspistokkeita sähköautoille. Yritys hyvittää hiilijalanjälkeään vastuullisesti ja kierrättää kaiken syntyvän jätteen.

Viime vuoden puolella Jari Kuivalainen vastaanotti mielenkiintoisen sähköpostin Elinkeinoelämän keskusliitosta.

– Meiltä kysyttiin, haluaisimmeko mukaan EK:n vastuullisuustyöryhmään ainoana painotalona. Herranen aika, sehän on valtava kunnia ja todella mielenkiintoinen paikka, Kuivalainen kertoo.

Vastuullisuus Plusprintissä on laaja käsite. Se tarkoittaa vastuullisuutta henkilökunnasta, kattavaa ekologisuutta kaikessa toiminnassa, suomalaisten raaka-aineiden suosimista, energiaystävällisiä tuotantolaitteita ja voisipa listaa jatkaa vielä pidemmällekin. Plusprintillä on myös Ekokompassi-sertifikaatti sekä Avainlippu, jotka ovat tärkeitä varsinkin isompien brändien kanssa toimittaessa.

– Tärkeintä meille on käyttää suomalaista työtä ja ympärillämme olevaa infraa. Vain tällä tavalla pystytään takaamaan alueen elinkeinoelämän ja yhdistystoiminnan virkeys, avaa Kuivalainen.

Huipputuloksia Porin ja Ulvilan rajamailta

Plusprint sijaitsee Peltotiellä Ulvilan puolella, mutta kuuluu sekä Porin että Ulvilan Yrittäjien laajaan jäsenkuntaan.

– Uusi tekniikka ja monipuolinen tuotanto takaavat meille hyvän asiakaskunnan. Olemme kyllä tosi ylpeitä siitä, että saadaan tehdä töitä Suomen johtavien brändien kanssa.

Alkuvuonna Plusprint on lisännyt henkilöstöään jo kolmella uudella tekijällä ja kokonaisuudessaan yrityksessä työskentelee 22 henkilöä. – Tavoitteemme on laajentaa tuotantotoimintaamme myös muihin maakuntiin, mutta satakuntalaisuus on aina yrityksemme sydän ja siitä emme tingi.

Plusprintin tiloissa tehdään parhaillaan laajennusta ylöspäin, sillä halliin tehdään toista kerrosta. Samalta kadulta on vuokrattu myös toinen halli ja lisää tilaa tarvitaan jatkossakin.

– Siitä piti tulla lisää tuotantotilaa, mutta taitaakin käydä niin, että siitä tulee varasto, joten lisätilan tarve tulee eteen hyvinkin pian.

Plusprintin tuotanto jakautuu karkeasti kahteen: suurkuvatulosteisiin sekä arkkipainatukseen. Tämä tarkoittaa, että yritys valmistaa lähes kaikkia paitsi vaateprinttejä. Kyltit, autoteippaukset ja teollisuustarrat ovat kovassa kasvussa. Tärkeimpinä kärkinä Kuivalainen nostaa reilun parinkymmenen hengen työporukan lisäksi modernin tekniikan sekä isot satsaukset myyntiin ja markkinointiin.

– Haluamme olla esillä ja tehdä töitä mahdollisimman laajasti, monenlaisiin tarpeisiin, Kuivalainen kiteyttää.

Pyry 1/2023 – 15

MERI-PORIN MUURAUS

Jari Kesäläinen

puh. 0401626796

Koneistus- ja metallirakennetyöt teräksisen kovalla osaamisella

TERÄSMIES OJALA OY

puh. 040 724 1141 www.teräsmies.com

ILMASTOINTI SALMINEN OY www.ilmastointisalminen.fi

KYMPPI LA VA OY

Puh. 050 367 1363 www.kymppilava.fi

Juhlat kuin juhlat

Satakunnan

Pitopalvelu Oy

www.ahlaistenkievari.fi

PAIKALLINEN LVI-PALVELU

Topi Marjakoski & Antti Toro 044 338 1819 • lvi@mator.fi www.mator.fi

050 324 9868

Kissanmäentie 21, Noormarkku kaikki rakennusalan työt

Rakennusliike Luvi-Por Oy

Itäkeskuksenkaari 7, Pori • 0400 630 424 • www.luvipor.fi

jäähdytyslaitteiden ja lämpöpumppujen myynti • asennus • huolto

p. 02 6332 707

p. 02 6332 707

Itäpuisto 12, 28100 Pori www.rantasenhautaustoimisto.fi

Itäpuisto 12, 28100 Pori www.rantasenhautaustoimisto.fi

Maalaiskunnantie 14, 28760 Pori • P. 050 303 3247, 0400 654 222 www.porinkylmaasennus.fi

Korkealla tasolla jo neljällä vuosikymmenellä.

AJANVARAUKSET

puh. 02 641 3890

Itsenäisyydenkatu 33, Pori

www.satakuulo.fi

Ammattipätevyyskoulutukset. Henkilö- ja kappaletavarakuljetukset.

RANTOJEN RUOPPAUKSET JA VESISTÖKULJETUKSET AMMATTITAIDOLLA

0400 591023 / Hannu 0500 223400 / Seppo h.tervamaki@gmail.com lr.saaristopalvelu.fi

Katso Facebookista, kuinka työt sujuvat myös talvella.

Tyvenentie 1, Pori • Puh. 02 634 6100 • www.prm.fi

ADR-KOULUTUS JA

KULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYS -JATKOKOULUTUS

AJOKORTTILUOKAN C:STÄ CE:HEN KOULUTUS yhteistyössä Ulvilan Ajo-Opiston kanssa

Ilmoittautumiset ja tiedustelut

040 592 4455 tai timo.kallionpaa@adrkoulutus.com tai adrkoulutus.com

Timanttiporaukset ja sahaukset betonirakenteisiin Pienkuormaajapalvelu Purkutyöt

Puh. 0400 747 004 www.tpnoy.fi

Porin Kotijoukkue Oy

Ainontie 3 C, Pori Puh. (02) 6315 300 www.kotijoukkue.fi

Maa- ja kiviainesmyynti, kuljetukset: 0400 721974 kuljetusmakivaara.fi

puh. 0400 593940 Anne Heilimä
LV-MYYNTI • ASENNUS • HUOLTO Tukesin hyväksymä toiminnanharjoittaja Putkityöt, ilmalämpöpumput, ilmavesilämpöpumput luotettavasti paikalliselta
Puh. (02) 631 3900 Kielokatu 108, Pori www.vk lampo.fi

JUHLATALO

Ruosniemen Koitto

vuokrattavana

häihin, syntymäpäiviin, ym. tilaisuuksiin

Toimi nopeasti ja kysy heti vapaita paikkoja!

Puh. 0440 563 9319

Tasoite- ja maalaustyöt

P. 044 3432131

www.maalausrantamaki.com

Porin Linjuriauto Oy / Satabus

puh. 0400 591 243 • tilausajot@satabus.fi

www.satabus.fi

Remontille tarvetta?

Tarjoamme ammattitaidolla

• kylpyhuoneet ja saunat • lattiatyöt • pinnoitustyöt • keittiöt ja muut kalusteet myös julkisivujen ja kattojen pinnoitukset

MIKA LEHTONEN

puh. 040 512 0134 mikahjlehtonen@gmail.com

Tyvenentie 2 B 1, Pori

www.leworks.fi

JUHLATALO VARRELLA VIRRAN

Vielä vapaita päiviä kesän juhliin ja tilaisuuksiin. Ota yhteyttä ja tiedustele!

Isojoenrannantie 58, Pori puh. 02 6393900 rantakartano.net

Kaupungin keskustassa

Tutustu pml.fi tai

HYVINVOINTICENTER

Yrjönkatu 8, Pori • p. 02 637 6061 hyvinvointicenter.fi

Kaikki kehon ja mielen hyvinvointiin

Teollisuuden koneasennukset, laiteasennukset ja huoltotyöt ammattitaidolla

JUHLAPAIKAKSI  PORIN MIES-LAULUN TALO Porin Mies-Laulu ry. puh. 0400 421653
sovi esittely
Länsi-Suomen Teollisuuspalvelu Oy
www.lstoy.fi

Yhteistyösopimus poiki

UUDEN ASIANTUNTIJAPALSTAN

Porin Yrittäjät on solminut yhteistyösopimuksen Lääkärikeskus

Karhulinnan kanssa. Yksi näkyvä asia on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä asiantuntijapalsta Pyry-lehdessä. Ensimmäisessä

artikkelissa tutustutaan talon palveluihin yleisesti sekä urologian erikoislääkäri Teemu Joutsiin, joka on myös yksi Lääkärikeskus

Karhulinnan perustajista.

Teksti

TEEMU JOUTSI on juuri päättänyt päivystysyönsä ja valmistautunut uuteen päivään, kun tapaamme Asiantuntijakeskus BePopissa, jossa Lääkärikeskus Karhulinnakin sijaitsee.

– Avasimme ovet kesällä 2021 ja olemme jo tähän mennessä ehtineet tehdä muutaman tilalaajennuksenkin. Parhaillaan pohdimme, mihin suuntaan seiniä seuraavaksi siirretään, hän kertoo iloisena paikallisen lääkärikeskuksen saavuttamasta suosiosta.

Läpi koko haastattelun Joutsin puheessa on paljon puhetta paikallisuudesta, sen mukanaan tuomasta joustavuudesta ja asiakkaiden tarpeiden kuuntelusta.

Laaja

palvelutarjonta

Lääkärikeskus Karhulinna tarjoaa laajasti kaikkia lääkäripalveluja työterveyshuollosta kuvantamiseen. Käytännössä vain nukutusta tai laajaa puudutusta vaativia leikkauksia talossa ei tehdä.

– Silloinkaan emme tietysti jätä potilasta oman onnensa nojaan, vaan ohjaamme eteenpäin.

– Arvoihimme kuuluu nimenomaan asiakkaan kohtaaminen ja kuuleminen.

Tästä todisteena Teemu Joutsi kertoo, että hän varaa potilailleen aina 20 minuutin aikoja, mikä ei

nykyään ole ollenkaan tavanomaista.

– Kyllä haluan keskittyä potilaaseen. Siksi suosin aina kohtaamista etäilyn sijaan, hän täsmentää. Yrittäjäjärjestön ja lääkärikeskuksen sopimukseen kuuluu nimenomaan erilaisia työterveyshuoltoon liittyviä etuja.

– Sanoisin, että yrityksenä meillä on ollut oikein hyvää kasvua. Tämä koskee niin asiakasmääriä kuin meitä tekijöitäkin. Aivan tuossa tuokiossa meillä aloittaa lisäkseni toinen urologi, Kaisa Erkkilä.

Urologi vastaanottaa myös naisia

Omasta segmentistään, virtsa- ja sukupuolielinten sairauksista Teemu Joutsi muistuttaa, että vastaanotolla käy myös naisia.

– Monesti ajatellaan, että urologi hoitaa vain miehiä. Arvioisin, että kymmenestä potilaasta yksi on nainen. Käytännössä virtsaamisvaivat ja munuaisongelmat ovat usein urologin heiniä. Ja se ei katso sukupuolta.

Teemu Joutsi on porilaislähtöinen lääkäri, joka teki pitkän opiskelureissun Helsinkiin ja palasi sieltä kotikaupunkiinsa perheineen 2000-luvun alussa. Pitkä ura takaa ymmärryksen asiakaskentässä.

ASIANTUNTIJAPALSTA
18 – Pyry 1/2023
– Kohtaaminen on hyvin tärkeää. Ja tärkeitä ovat modernit laitteet ja nykyaikainen ympäristö.

Urologian erikoislääkäri Teemu Joutsi on yksi Lääkärikeskus Karhulinnan perustajista. Hän on iloinen, että kaupungissa toimii nyt paikallinen lääkärikeskus laajalla palveluvalikoimalla.

– Kyllä aina, kun jotain virtsaamisvaivoja ilmenee, on syytä hakeutua vastaanotolle.

Joutsi muistuttaa myös, että yksityislääkärin vastaanotolla virtsavaivojen selvittelyyn kuuluu muun muassa eturauhassyövän poissulkudiagnostiikkaa.

– Pahimmillaan virtsavaiva voi johtaa myös terveydellisiin ongelmiin, jolloin seurauksena voi olla munuaisten vajaatoiminta tai infektiokierre.

Niin ikään Joutsi muistuttaa, että eturauhasen liikakasvu aiheuttaa usein virtsaamisvaivoja. Oireet voivat olla samankaltaisia eturauhassyövän kanssa, mutta oireista ei voi suoraan päätellä syövän kehittymistä.

– Ja mikäli vaivat vaativat kirurgiaa, meillä pystytään tekemään pienet toimenpiteet, kuten vesikives-

ten hoidot ja sterilisaatiot.

Paikallisuus takaa joustavuuden

Teemu Joutsi kehuu laajasti Karhulinnan palveluja, eikä suotta. Porilaiset ja satakuntalaiset ovat vuosien varrella tykänneet toimivasta, paikallisesta palvelusta, jossa tekijät ovat tuttuja ja asiat tehdään paikan päällä.

– Kohtaaminen on hyvin tärkeää. Ja tärkeitä ovat modernit laitteet ja nykyaikainen ympäristö. Se lisää myös asiantuntijoiden luotettavuutta, kun laitteet toimivat ja ovat tätä päivää.

– Lääkärikeskus Karhulinnassa on erinomaiset diagnostiikkavälineet, laboratorio, kuvantaminen, röntgen ja tähystysmahdollisuudet. Ja kun tullaan

omalle aihealueelleni, meillä on ajanmukaiset tutkimusvälineet, kuten virtsan virtausmittari sekä jäännösvirtsan mittausmahdollisuus.

Haastattelun yhteydessä piipahdimme myös henkilökunnan keittiössä. Välitön ja iloinen tunnelma luo vaikutelman ystävällisestä työskentelyilmapiiristä ja hyvästä hengestä henkilöstön kesken.

– Kyllä, voin yhtyä tuohon. Se taitaa välittyä asiakkaillekin. Tänne on mukavaa tulla, Joutsi tuumaa.

Porin Yrittäjien ja Lääkärikeskus Karhulinnan yhteistyön tarkoituksena on tukea porilaisten yrittäjien ja yritysten työkykyä muuttuvassa maailmassa. Lisätietoa asiasta Porin Yrittäjiltä tai Lääkärikeskus Karhulinnasta.

Pyry 1/2023 – 19

Hyvinvoiva työyhteisö on yritykselle arvokas voimavara.

Lääkärikeskus Karhulinna tarjoaa työterveyspalveluita satakuntalaisille työnantajille ja yksinyrittäjille. Meillä pääset nopeasti tutun lääkärin vastaanotolle. Työterveyden asiantuntijamme auttavat yrityksiä huolehtimaan terveellisestä ja turvallisesta työympäristöstä sekä ylläpitämään työntekijöiden työ- ja toimintakykyä.

Pyydä tarjous työterveyshuollon palveluista: myynti@laakarikeskuskarhulinna.fi

Lääkärikeskus Karhulinna on satakuntalaisten lääkäreiden omistama yksityinen lääkäriasema, joka tarjoaa kattavat palvelut yksityis- ja yritysasiakkaille. Löydät meidät Porin keskustasta asiantuntijakeskus BEPOPista.

Lääkärikeskus Karhulinna Yrjönkatu 22, 28100 Pori

Yrittäjä, oletko varautunut lainanottajan riskeihin?

Turvaa lainan takaisinmaksu helposti ja edullisesti.

Lue lisää: op.fi/yritykset/talouden-turva

Haluatko paikallista palvelua?

OP Länsi-Suomen asiantuntijoiden suorat numerot löydät osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan

Ajanvaraus 02 724 8000 tai laakarikeskuskarhulinna.fi

Palvelut tarjoaa OP Yrityspankki Oyj, OP-Henkivakuutus Oy ja Pohjola Vakuutus Oy

Juhlivat yritykset

Isojoenrannantie 95, Pori • (02) 632 6800 satapaine.fi

Yrittäjä ja henkilökunta – hyödynnä verovapaa TYÖSUHDEPYÖRÄETUSI

Saimme erän Cannondale sähköavusteisia maastopyöriä!

Cannondale Trail Neo runkokoko L (sopii 175-185 cm kuskille) Shimano 9-v Alivio

3199,-

Cannondale Trail Neo 3 (sopii 170-180 cm kuskille) Shimano 10-v Deore

3999,-

– 40 vuotta pyöräkauppaa –

Eteläväylä 8, Pori • puh. 02 6370 818 • www.pyora-pori.fi

suomen

suomen ALANSA AMMATTILAINEN VUODESTA 1993

KRIISISTÄ TOISEEN Viime vuodet

Länsi-Suomen Osuuspankin yrityspankinjohtaja Vesa Rosendahl kertoo tunnelmia yrityspankin näkökulmasta korona-ajan ja Ukrainan sodan aiheuttamista seurauksista satakuntalaisiin yrityksiin.

Yrittäjien tilanne on toimialasta riippuen hyvin vaihtelevaa. Miltä yritysten yleinen tilanne pankin silmin näyttää?

– ITSE AJATTELIN aikaisemmin, että selkeä taantuma olisi jo nyt päällä, mutta sellaista näkymää ei kuitenkaan vielä tällä hetkellä ole, pohtii Vesa Rosendahl.

– Sanoisin jopa niin, että monella yrityksellä on kohtuullisen hyvä tilanne ja tilauskannat ovat vahvoja koko vuodelle.

On selvää, että paksu tilauskirja viitoittaa monella tietä vähintään loppuvuoteen, osalle jopa ensi vuoden puolellekin.

Paljon yrityskauppoja ja sopeutuneita yrittäjiä

Rosendahlin mukaan nousukauden loppumetreille on tyypillistä yrityskauppojen lisääntyminen. Niin oli nytkin.

– Viime vuonna Satakunnassa tehtiin poikkeuksellisen paljon yrityskauppoja. Useampi tosin oli pitkän valmistelun tulos ja toteutui juuri viime vuonna, hän pohtii.

Yritysten konkursseja tai yritystoiminnan päättymisiä ei ollut normaalia enempää pankin näkökulmasta katsottuna.

Rosendahl pohtii yritysten kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin.

– Jos ajatellaan pitkän linjan yrittäjiä, jotka ovat kokeneet finanssikriisin ja sen jälkeiset muutokset esimerkiksi korkotasossa, ovat he usein paremmin varautuneita korkotason muutoksiin kuin nollakorkomaailmassa yritystoiminnan aloittaneet. Korkojen nousu on vaikuttanut etenkin velkavetoisiin yrityksiin, jos yrityksen lainoja ei ole suojattu koronnousua vastaan.

Kriisit ovat kuitenkin opettaneet yrityksiä sopeutumaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja myös miettimään varautumista aiempaa enemmän. Nykyisessäkin korkoympäristössä korkotason kiinnittäminen on edelleenkin ajankohtaista, Rosendahl muistuttaa.

Yritystoiminnassa on aina riskejä. Riskit voidaan jakaa kahteen ryhmään, ennakoitaviin ja ennakoimattomiin.

– Jos ennakoitaviin riskeihin, kuten esimerkiksi koron nousuun huolehtii riittävät suojaukset, mahdolliset ennakoimattomat riskit ovat helpompia kohdata.

Kulunut vuosi on ollut korkomarkkinassa yllättävä

Rosendahl kertoo, että vuosi sitten markkina hinnoitteli 12 kuukauden euriborkoron tähän hetkeen noin puoleen prosenttiin. Kuitenkin nyt toteutunut 12 kuukauden euriborkorko on yli 3,5 prosenttia.

– Pitää silti muistaa, että markkinakorko ei historian valossa ole vielä kovin korkea. Viime aikoina viiden vuoden kiinteä korko on ollut edullisempi kuin 12 kuukauden euriborkorko. Lisäksi päiväkohtaiset vaihtelut pitkissä koroissa ovat olleet suuria, jopa lähes 0,50 prosenttia.

Lopuksi Vesa Rosendahl nostaa esiin koko OP Ryhmän yrityksille suunnatun uuden rahoitustuotteen, joka lanseerataan tämän vuoden aikana.

– Varainhoidossa vastuullisuusasiat huomioon ottavia sijoitustuotteita on ollut tarjolla jo jonkin aikaa. Yritysrahoitukseen OP Ryhmä tuo markkinoille kevään aikana vastuullisen vihreän lainan. Rahoitustuote on tarkoitettu yritysten kestävien investointien rahoittamiseksi.

– Tästä kuullaan lisää myöhemmin tämän kevään aikana.

ASIANTUNTIJAPALSTA
22 – Pyry 1/2023
Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama
Pyry 1/2023 – 23
Länsi-Suomen Osuuspankin yrityspankinjohtaja Vesa Rosendahl suosittelee yrityksiä varautumaan ennakoitaviin riskeihin.

Äänestä porilainen yrittäjä eduskuntaan!

Tiina Huhtala

Kristillisdemokraatit

Olen 59-vuotias ja ollut työnantajayrittäjänä reilut seitsemän vuotta. Norcall toimii puhelinpalvelukeskuksena Porin Etelärannassa. Haluan nostaa yrittäjien hyvinvoinnin ja jaksamisen esiin. Yrittäjät kantavat suuria vastuita vähäisillä lomilla ja vapailla. Tarvitsemme verohelpotuksia kevyttyrittäjien, piententyönantajayritys ten sekä maatalousyrittäjien kohdalla. Työntekijöiden sairauslomissa pitäisi olla lyhyempi omavastuuosuus. Vaaliteemani ”Luodaan turvallinen tulevaisuus” perustuu siihen, että jokainen tarvitsee uskoa, toivoa ja luottamusta tulevaisuuteen, myös me yrittäjät.

Henrika Palenius

Kokoomus

Minulle tärkeitä asioita ovat yrittäjyyden ohessa eläintenoikeudet ja ympäristöasiat. Pyrin politiikassani vähentämään yrittäjyyden ja ympäristön vastakkainasettelua.

Kuluttajat valitsevat yhä herkemmin ekologisiin innovaatioihin tukeutuvia yrityksiä, joten yrityksiä tulee tukea –ei pakottaa – ympäristöystävällisiin valintoihin. Hyvinvoivan talouden ja ympäristön kannalta avainasemassa ovat yrittäjät ja yritykset.

Maria Rautanen

Satakunta on Suomen energisin maakunta, joka tarvitsee edustajakseen vahvan ja energisen moniosaajan. Minulla on tutkinnot kemiasta ja sähkötekniikasta, hortonomin tutkinto sekä maa- ja kotitalousyrittäjän ammattitutkinto. Yritykseni Pramell kehittää ja markkinoi käytännöllisiä mobiilisovelluksia. Päätyökseni teen ydinvoimalaitoksella ilmastointijärjestelmien asiantuntijatehtäviä. Lähellä sydäntä ovat maaseudun elinkeinoelämän vahvistaminen, sekä huoltovarmuuden säilyttäminen niin ruoan ja energiatuotannon osalta. Tärkeitä asioita ovat myös työllisyyden ja talouden parantaminen sekä nuorten ja vanhusten syrjäytymisen estäminen.

Tiina Stenman

Perussuomalaiset

Olen fysioterapeutti, yritykseni Porin keskustassa on Fysio Stenman. Toimin yksinyrittäjänä. Porin Yrittäjien hallitukseen minut valittiin 2021. Olen Porin kaupunginvaltuutettu ja elinvoima- ja ympäristölautakunnan sekä sivistyslautakunnan jäsen, Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston varajäsen ja Turvallisuus ja varautuminen lautakunnan jäsen (alkamassa 2023). Tärkeä vaaliteemana on Suomi kasvuun; yritykset ja menestyvä teollisuuskunniaan. Menestyvien yritysten kautta luodaan työpaikkoja ja vahvistetaan hyvinvointia.

Jenni Weber

Vihreät

Olen 41-vuotias, Vihreä kulttuuri- ja tapahtumaalan yrittäjä, kolmen pienen lapsen äiti ja porilainen varavaltuutettu. Syntyperäinen saksalainen, henkinen porilainen.

Minulle tärkeitä arvoja ovat ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja kestävä elämä.

Haen eduskuntaan koska haluan edistää kulttuurialan ja sen tekijöiden asemaa, lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia sekä toimia luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Christa Lahto

1.YRITTÄJYYS JA TYÖPAIKAT: Satakuntaan ihmisiä ja yrityksiä. Tavoitettavuus maalta, mereltä ja ilmasta. Yritysmyönteisyys mm. kaava- ja lupa-asioissa, teolliset investoinnit. 2. SOTE-PALVELUT: Painopisteen siirto korjaavasta hoidosta ja tuesta hyvinvoinnin aktiiviseen edistämiseen. Ongelmien ennaltaehkäisy kaikissa ikäryhmissä. Avointa kilpailutusta. Kolmannen sektorin ja yritysten mukaan ottaminen. 3. PIDETÄÄN HUOLTA KAIKISTA: Talous ja velkaantuminen. Ikäihmiset. Työllisyys. Koulutus. Elinkeinojen kehittäminen. Lapset ja nuoret. Väestönkehitys. Turvallisuus. Omavaraisuus. Ympäristö. Satakunnan edunvalvonta.

Laura Pullinen

Vihreät

Olen porilainen alue- ja kaupunginvaltuutettu sekä viestintäalan yrittäjä. Yksinyrittäjänä tunnen yrittäjyyden haasteet ja hienoudet. Vahvistamalla yksinja pienyrittäjien asemaa luodaan työtä sekä lisätään hyvinvointia ja alueen vetovoimaa. Työnteon eri muotojen yhdistämistä on yhä helpotettava ja yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä madallettava. YEL on uudistettava todellisiin ansioihin perustuvaksi, kohtuullinen sosiaaliturva kuuluu myös yrittäjille. Etenkin pieni- ja keskituloisten ansioverotusta tulee keventää. Yrittäjyys on tekijöiden vaihtoehto. Yhteiskunnan tehtävä on luoda mahdollisuuksia, ei esteitä.

Mikael Ropo

Olen 30-vuotias yrittäjä Ropo Garden Oy:ssä, joka harjoittaa koti- ja puutarhatuotteiden maahantuontia ja vientiä. Olen toiminut yrittäjänä koko aikuisikäni ja kouluttautunut yrittäjyystradenomiksi. Hiljattain suoritin myös HHJ-tutkinnon. Uskon voivani edistää kansanedustajana tasapainoista markkinataloutta ja yritysten toimintaedellytyksiä. Yrittäjyyden tukeminen,verotuksen oikeudenmukaisuus investointeja edistävästi ja sääntelyn vähentäminen ovat tärkeitä teemojani. Tarvitsemme myös yrittäjyyttä tukevan ilmapiirin ja tätä tukevan koulutuksen, jotta tulevaisuuden yrittäjät menestyvät.

Olen 44-vuotias yrittäjä ja toimin yritysten omistajanvaihdosten parissa sekä yksityispankkiirina. Takana on yli 23 vuoden yrittäjäura. Tulevaisuuden menestys perustuu suomalaiseen yrittäjyyteen. Meidän on pystyttävä takaamaan yrityksille ja yrittäjille toimintaedellytykset, millä yrittäjä pystyy vastaamaan alati kasva vaan kilpailuun. Vihreä siirtymä ja kestävä kehitys ovat globaalit markkina-ajurit. Yritykset on tuettava mukaan tähän muutokseen. Valtakunnan politiikassa ei voida enää jättää huomioimatta yritysten potentiaalia. Menestyvien yritysten avulla Suomen talous saadaan nousemaan!

Nostetaan rimaa!

Kokoomus Kokoomus
Kari Varis Liike Nyt

Tässä on Juhani. Hän on yritysjohtaja, jolla on tarve saavuttaa yrityksen hiilineutraaliustavoite. Hän kaipaa yhteistyökumppania, joka pystyy vastaamaan yrityksen arvoihin.

Kumppanin pitää olla suomalainen vastuullinen yritys, jolta saa kaikki suuren yrityksen tarvitsemat huippulaadukkaat painotuotteet katalogeista ajoneuvoteippauksiin ja messuosastoihin.

Juhani löytää Plusprintin. Hän huomaa, että yrityksellä on sekä Avainlippu että Ekokompassi-sertifikaatti. Näiden lisäksi Plusprint kuuluu yhtenä harvoista yrityksistä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n vastuullisuustyöryhmään. Juhani on vakuuttunut. Juhani valitsee Plusprintin.

OLE KUIN JUHANI. VALITSE PLUSPRINT.

Asiakastyytyväisyys 4.9/5

brändikumppanin valinta oli lapsellisen helppoa; oli vain yksi todellinen vaihtoehto!

HIILIJALANJÄLKI
HYVITETTY

Talouden ja kirjanpidon

palveluksessasi

Pori | Kokemäki | Tampere | Helsinki www.festumaccounting.fi

"Arvostan sitä, että saan Festum Accountingilta monipuolista apua arjen haasteisiin"

Mikael Lehtinen, HC Ässät Pori Oy

ValtaSata Oy | Suurteollisuuspuisto Teollisuuskatu 1, 29200 Harjavalta info@valtasata.fi / valtasata.fi

KESKITY SIIHEN, MITÄ OSAAT PARHAITEN
ammattitaitoisen taloushallinnon palvelupaketit Myymälässä paljon kevään uutuuksia Myymälässä paljon kevään uutuuksia Ma-pe klo 9.30-17.30, la klo 10-15 Teljäntori, Pori • Puh. 02 6338 225 26 – Pyry 1/2023
Kun talous ja raha-asiat ovat hoidossa, voi yrityksen henkilöstö paremmin keskittyä tuottavaan työhönsä.
Meiltä
ammattilaiset

isännöintipalvelua www.balanssi.name

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

www. balanssi. name

Valtakatu 6, 3. krs. Pori puh. (02) 630 8500 www.balanssi.name

Valtakatu 6, 3. krs. PORI puh. (02) 630 8500

ÄTYKSILÖLLIS tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

Valtakatu 6, 3. krs. oriP .puh (02) 630 0850 www.balanssi.name | |

Isolinnankatu 21 E, 4.krs 28100 PORI

puh. 0500 320677

kaarina.pyydonniemi@idmanvilen.fi

PORI & NOORMARKKU

 Kirjanpito ja tilinpäätöspalvelu

• • HT –

toimisto@tilikuukkari fi

Lue uusin Pyry-lehti osoitteessa

PYRYLEHTI.FI

050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi

PORI & NOORMARKKU

050 3129 306 www.satakunnanyritystili.fi

TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN

Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin

Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi (02) 6336 511 www.lukkotalo.fi

Pyry 1/2023 – 27

OP Koti tuntee Satakunnan

Kiinteistönvälitys, arviointi, vuokravälitys ja isännöintipalvelut - kaikki luotettavasti lähelläsi.

Yhtiömme palkittiin koko Suomen OP Kotien joukosta vuoden 2022

kiinteistönvälityksen menestyjänä sekä parhaasta isännöinnin asiakastyytyväisyydestä.

Tällä porukalla on hyvä jatkaa luotettavaa ja asiakaslähtöistä tekemistä myös tänä vuonna.

Kiitos teille asiakkaamme!

Yhteystietomme: op-koti.fi

KOTI
OP
LÄNSI-SUOMI OY

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.