MEDIFEM NEWSLETTER #3

Page 1

O čemu se priča Razgovor s dr. sc. Slavenom Abdovićem, pedijatrom nefrologom iz Klinike za dječje bolesti Zagreb Predstavljamo naše doktore Dr. Tino Klancir, anesteziolog Iz Medifema ukratko Dr. Milan Pavlović u Italiji, dr. Oliver Vasilj u Londonu Trudnički tečajevi by Ana Zovko Najbolji s najboljima 1: Poliklinika Breyer Najbolji s najboljima 2: Ljekarna Štit Dr. Vasilj na međunarodnom kongresu u Zagrebu Naši Najdoktori 2022.: Čak 4 Medifemova doktora

Novi trendovi u ginekologiji Dr. Milan Pavlović: Labioplastika nije tabu-tema

Medifemova gošća broja Josipa Maras - supruga, majka, uspješna dizajnerica i poduzetnica

Coffee break

Kamo za vikend? U Samobor! Preporučujemo: Filharmonijski bal

Nocno mokrenje moze se uspjesno lijeciti

Razgovor s dr. sc. Slavenom Abdovićem, pedijatrom nefrologom iz Klinike za dječje bolesti Zagreb

Nocno mokrenje moze se uspjesno lijeciti

Edukacija o uzrocima i načinima liječenja prvi je korak. Često su roditelji u uvjerenju kako je noćno mokrenje psihičke prirode i to je razlog srama i izbjegavanja te teme što može dovesti do kašnjenja u liječenju uz nepotrebno prolongiranje tegoba

U ovom newsletteru razgovarali smo s dr. sc. Slavenom Abdovićem, pedijatrom nefrologom iz Klinike za dječje bolesti Zagreb s kojim imamo odličnu suradnju u pogledu zdravlja bubrega i mokraćnog sustava u djece.

Dugogodišnje iskustvo liječenja djece s prirođenim anomalijama, infekcijama i smetnjama od strane mokraćnog sustava, ali i njegova pristupačnost i toplina razlozi su zašto volimo upravo njemu povjeriti na skrb djecu naših pacijentica.

Pored svog redovitog posla u Klaićevoj, autor si bloga o noćnom mokrenju, kako si se odlučio na taj angažman?

Portal budisuh.eu je nastao iz želje da problem noćnog mokrenja približim pacijentu i roditeljima, jer slične stranice na hrvatskom jeziku nisu postojale ili su bile prestručne. Nastojao sam razumljivo objasniti razloge noćnog mokrenja i dati čitatelju do znanja da se noćno mokrenje može uspješno liječiti. A upravo

je edukacija o uzrocima i načinima liječenja prvi korak na tom putu. Često su roditelji u uvjerenju kako je noćno mokrenje psihičke prirode i to razlog srama i izbjegavanja te teme što može dovesti do kašnjenja u liječenju uz nepotrebno prolongiranje tegoba. S druge strane, stranica je također namijenjena liječnicima jer kroz praktične savjete objašnjava kako dijagnosticirati uzrok noćnog mokrenja i koji je lijek najbolji tj. s kojim ćemo postići najbrže izlječenje.

Za roditelje djece s noćnim mokrenjem koji nisu bili na tvojoj stranici, kako bi u tri rečenice istaknuo osnove noćnog mokrenja?

Noćno mokrenje je posljedica nesrazmjera veličine mjehura i noćne proizvodnje mokraće. Ako je mjehur mali ili noćna proizvodnja mokraće povećana doći će do noćnog mokrenja, jer to što je mjehur pun nije dovoljno jaki podražaj za buđenjem. Konačno, ukoliko dijete ima pet godina i dalje ima noćno mokrenje potrebno se javiti liječniku, jer je mala šansa spontanog oporavka.

5
O CEMU SE PRICA

Vidio sam da si ove godine objavio i aplikaciju za noćno mokrenje. Obzirom da je izrada aplikacija dugotrajan proces, koji je bio povod za to?

Za sada je aplikacija u obliku web aplikacije što znači da joj se može pristupiti preko internet preglednika odlaskom na stranicu bedry.eu. Riječ je o online dnevniku mokrenja i pijenja koji je prvi i osnovni dijagnostički alat kad želimo saznati što uzrokuje noćno mokrenje. Bilježenjem volumena mokrenja i pijenja kroz period od minimalno dva dana možemo saznati je li uzrok noćnog mokrenja mali kapacitet mjehura ili noćna poliurija, tj. povećana noćna proizvodnja mokraće. Za tumačenje dnevnika potrebno je znanje i iskustvo te je upravo to razlog zašto se dnevnik rijetko propisuje prije uvođenja terapije. BeDry aplikacija nudi automatsku interpretaciju i izvješće koje korisnik može podijeliti sa svojim liječnikom. To pridonosi racionalnoj farmakoterapiji tj. ciljanom liječenju uzroka s većom stopom uspjeha i bržeg izlječenja. Zaključno, aplikacija pomaže roditeljima i pacijentima da lakše vode dnevnik, a liječnicima automatskom interpretacijom i savjetima prema objavljenim smjernicama liječenja. S obzirom da se noćno mokrenje liječi tek od navršene pete godine života, možda bi naše čitatelje zanimalo koje smetnje najčešće susrećemo u mokraćnom sustavu dojenčeta i novorođenčeta.

Od svih organskih sustava u našem tijelu, mokraćni sustav je onaj s najčešće kongenitalnih anomalija. To je vjerojatno razlog zašto postoje dva bubrega. Većina anomalija vidi se na fetalnom ultrazvučnom pregledu i zato su oni važni. Neke od anomalija, poput ageneze bubrega, vide se već pri ultrazvučnom pregledu trudnice u 16. tjednu gestacije. S druge strane, hidronefrozu, proširenje kanalnog sustava bubrega je, ukoliko se prikaže, potrebno pratiti kroz nekoliko pregleda i evidentirati eventualni trend proširenja. Kad se dijete rodi važno je napraviti u rodilištu kontrolni pregled. Ako je tada

Kod odvikavanja od pelena najvažnije je strpljenje. Potrebno je razumjeti da je to proces koji može potrajati. Dijete koje mokri u pelene treba naučiti prepoznati signale. Za to je potrebno vrijeme.

ultrazvučni nalaz normalan potrebno je ponoviti isti nakon mjesec dana. Pedijatri iz rodilišta mi redovito upućuju djecu kada primijete neka odstupanja na ultrazvučnom pregledu i u kontaktu smo ako je potreban hitni pregled u nefrološkoj ambulanti neposredno nakon poroda.

Koja od prirođenih anomalija može dovesti do trajnog oštećenja bubrežne funkcije, a pravodobnom dijagnostikom se može na vrijeme i uspješno liječiti? Istaknuo bih valvulu stražnje uretre u muške dojenčadi. Radi se o prirođenoj prepreci prolasku mokraće kroz mokraćnu cijev, to je kanalić kroz koji se mokraćni mjehur prazni. Ako postoji suženje mokraćne cijevi, mjehur će se otežano prazniti što, ovisno o stupnju suženja, može dovesti do oštećenja bubrega zbog zastoja mokraće i ponavljanih infekcija mokraćnih putova. Problem je što oštećenje bubrega može biti tako veliko da završi kroničnom bubrežnom bolesti i zatajenjem. Međutim, u današnje vrijeme, kako se trudnice redovito i rutinski ultrazvučno prate, poboljšana je rana dijagnostika tog stanja. Iskusni ultrasoničar može vidjeti obostranu hidronefrozu i, ono što je za istaknuti, slabije razvijen jedan ili oba bubrega s narušenom ultrazvučnom građom. Muško novorođenče s takvim nalazom zahtijeva pregled u nefrološkoj ambulanti u sljedećih nekoliko dana od poroda zbog visoke sumnje na valvulu stražnje uretre.

MEDIFEM NEWS 6

Je li u djece s visokom sumnjom na valvulu stražnje uretre indiciran raniji porod?

Jedino ako postoje znakovi smanjene količine plodne vode koja može dovesti do pritiska na prsni koš i dovesti do slabijeg razvoja pluća. To je vrlo rijetko. Većina djece ima urednu količinu plodne vode i tada je bolje planirati porod na termin jer, ako i slabije rade bubrezi, majčina cirkulacija će uspješno ukloniti sve štetne tvari nego što bi to moglo prijevremeno rođeno dijete. Kako se valvula liječi?

Važno je rano postaviti trajni kateter u mjehur i u dogovoru s kirurgom planirati vizualizaciju mokraćne cijevi u općoj anesteziji uz eventualnu operaciju valvule ako se ista nađe. Praćenjem površine bubrega, testova bubrežne funkcije i uz liječenje poremećene funkcije mokraćnog mjehura imamo dobru šansu da prođe sve bez pogoršanja bubrežne funkcije.

Ako se valvula ne prepozna tijekom trudnoće ili neposredno nakon poroda, koji su simptomi koji se mogu javiti kod djeteta?

Najčešći problem su ponavljane febrilne infekcije mokraćnih putova. Ako muško dojenče ima obostrano proširenje kanalića, displastične bubrege ili obostrani vezikouretralni refluks uz izolaciju bakterija koje se uobičajeno ne izoliraju, onda je vjerojatnost valvule veća.

Spomenuo si vezikouretralni refluks, možeš li pojasniti detaljnije o čemu je riječ?

Riječ je o patološkom povratu mokraće iz mjehura nazad u bubreg. Refluks je problem jer za posljedicu ima bakterijske upale bubrega koje mogu oštetiti bubreg, osobito ako se antibiotik uvede kasno (nakon više od dva dana od početka febriliteta) ili ako su ponavljane. Refluks je stanje koje se najčešće javlja prirođeno, a može se javiti u kombinaciji i neovisno o drugim

anomalijama. Na njega treba posumnjati kad dojenče ima ponavljane infekcije mokraćnih putova s temperaturom, osobito ukoliko u urinokulturi nije izolirana E. coli (već neka druga bakterija), a na ultrazvučnom pregledu nađemo proširenje kanalnog sustava bubrega ili mokraćovoda. Također, ukoliko novorođenče ili dojenče ima vidljivo proširenje bubrežnih kanala (tj. hidronefrozu) tada isto treba posumnjati na postojanje vezikouretralnog refluksa. Kako se refluks liječi?

Kako dijete raste postoji velika šansa spontanog oporavka, a vjerojatnost spontanog izlječenja ovisi o tome je li refluks obostrani i kojeg je stupnja. Prvi stupanj znači da vidimo refluks u mokraćovodu, tj. na putu prema bubregu, dok se peti stupanj vidi kao izvijugan i proširen mokraćovod, jako proširen kanalni sustav bubrega s pritiskom na funkcionalno tkivo bubrega. Naravno, vjerojatnost spontanog oporavka je veća ako je refluks jednostrani i prvog ili drugog stupnja, nego obostrani i petog stupnja. Većina djece ima refluks nižeg stupnja i veliku šansu da će nakon godinu dana praćenja isti refluks nestati. Tijekom tog perioda, dok čekamo eventualni spontani oporavak, važno je da dijete uzima antibiotsku profilaksu, to je mala doza antibiotika koja se redovito uzima u večernjim satima, a koju propisuje najčešće pedijatar nefrolog. Blagi stupnjevi refluksa, I. i II. u određenim okolnostima i ne trebaju uroprofilaksu, ali to ovisi o individualnoj procjeni liječnika. Nakon utvrđivanja da refluks postoji, u pravilu se uroprofilaksa uzima kroz godinu dana i zatim se ponavlja pretraga.

Kako se dijagnosticira vezikouretralni refluks?

Danas je standard kontrastna mikcijska urosonografija, to je ultrazvučna pretraga tijekom koje se postavi tanki kateter u mokraćni mjehur koji se zatim ispuni ultrazvuk-specifičnim kontrastom. Tijekom faze punjenja i mokrenja prati se u realnom vremenu hoće li doći do

poliklinika medifem

7 O CEMU SE PRICA

povrata kontrasta prema bubregu što je dokaz refluksa. Ranije se koristila mikcijska cistouretrografija, ali zbog zračenja ta se pretraga sve manja upotrebljava, tj. rabi se samo u specifičnim slučajevima. Klaićeva je prva bolnica u kojoj se ta pretraga počela izvoditi i imamo najviše iskustva u tom pogledu. Dosta nam pomaže što imamo veliku kiruršku službu pa možemo brzo dogovoriti kirurške zahvate ako je potrebno.

Za kraj, reci nam nešto o odvikavanju djece od pelena. Kako roditelj može prepoznati je li dijete spremno odviknuti se od pelena?

Kod odvikavanja od pelena najvažnije je strpljenje. Potrebno je razumjeti da je to proces koji može potrajati. Dijete koje mokri u pelene treba naučiti prepoznati signale punoće mjehura i potrebe za velikom nuždom, otići na vrijeme

na toalet, skinuti hlačice i gaćice te u cijelom postupku ostati suh. Za to je potrebno vrijeme. Djeca najčešće nauče kontrolirati mokrenje i veliku nuždu između 1,5 i 3 godine. Međutim, nije bitna dob, već ima li dijete usvojene motoričke i komunikacijske vještine, poput hodanja, sjedenja, možda samostalnog skidanja hlačica, mogućnost razumijevanja uputa roditelja i komunikacije koju roditelji razumiju. Neki od znakova spremnosti za odvikavanje od pelena su imitiranje odlaska na toalet, iskazivanje želje za samostalnim mokrenjem, suha pelena ujutro i tijekom dana dulje od 2 sata. Važno je dijete naučiti kako prepoznati osjećaj punog mjehura ili potrebu za odlaskom na veliku nuždu. Ako vidite da cupka na mjesti, križa noge, drži se za prepone ili sjeda negdje u kut, potrebno je odmah reagirati i odvesti ga na toalet. Vremenom, dijete će povezati te osjete s potrebom hitnog odlaska na wc.

MEDIFEM NEWS 8
Tijekom dojenja i nakon poroda Prije začeća i u 1. tromjesečju trudnoće Za 2. i 3. tromjesečje trudnoće Obitelj proizvoda za svako pojedino razdoblje: od planiranja trudnoće, za vrijeme trudnoće i za razdoblje dojenja. 1. Calendar year 2020 sales based on value at manufacturer’s selling price from Nicholas Hall’s global CHC database, DB. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučujemo uzimanje dodatka prehrani u okviru raznolike i uravnotežene prehrane te zdravog načina života. Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, Zagreb, tel. 01/6599 900 Br. 1usvijetu meduprenatalni m multivitaminima1 LMR-CH-20210803-49 S vama na svakom koraku NOVOG ŽIVOTA
Bal PETAK 30.12.2022. Lisinski / 20:30 ZAGREBAČKA FILHARMONIJA DAWID RU NTZ dirigent Grad Zagreb zgf.hr / ulaznice.hr

Predstavljamo naše doktore

Dr. Tino Klancir, anesteziolog Anestezija u Medifemu sigurno i bezbolno

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu

2011. godine. Od 2014. radi na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Kliničke bolnice Sveti Duh.

Ponosni je dio tima Medifema od 2019. godine, zadužen za anesteziju i periproceduralnu analgeziju (čitaj ugodni i duboki snovi, a da nakon buđenja ništa ne boli) pacijentica koje se u Medifemu odluče za operacijski zahvat.

Poseban interes su mu ginekološka i opstetrička anestezija, analgezija kod poroda te zbrinjavanje teško traumatiziranih bolesnika.

Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim stručnim skupovima i tečajevima kao predavač i edukator te ima desetak objavljenih publikacija, tekstova i poglavlja u knjigama i priručnicima.

U slobodno vrijeme najčešće ga se može vidjeti dok trči ili vozi bicikl po zagrebačkom nasipu.

MEDIFEM NEWS 10

Iz Medifema ukratko

Dr. Pavlović u Italiji

Naš doktor Milan Pavlović gostovao je u prestižnoj klinici Malzoni u mjestu Avellino u Italiji. Tamo se usavršavao kod doktora Maria Malzonija koji ulazi u top 5 doktora na svijetu u liječenju duboke zdjelične endometrioze. Endometrioza je često nedovoljno prepoznata i “loše” operirana, jer je vrlo zahtjevna za operativno liječenje. Čestitamo dr. Pavloviću na uspješno provedenoj edukaciji i veselimo se što će nova znanja nastaviti prenositi u Medifemu.

Dr. Vasilj u Londonu

Naš dr. Oliver Vasilj boravio je u Londonu, gdje je sudjelovao na Kongresu iz fetomaternalne medicine. “Sve što se znalo, što je novo i što se očekuje u budućnosti. Malo ponavljamo ono što smo već znali, a ponešto novo smo i naučili”. A sve naučeno i potvrđeno dr. Vasilj nastavit će prenositi u našoj poliklinici.

Dr. Vasilj na međunarodnom kongresu u Zagrebu

Ponosni smo na našeg doktora Olivera Vasilja koji je 17. i 18. prosinca sudjelovao na 2. međunarodnom kongresu “Prenatalna i postnatalna podrška obiteljima - podrška razvoju od začeća”.

11 NOVO IZ MEDIFEMA

Trudnički tečajevi by Ana Zovko

Trudnički tečajevi by Ana Zovko krenuli su punom parom. Mala grupa od max. 5 žena, intimna i povjerljiva atmosfera i odgovori na sva pitanja koja vam mogu pasti na pamet. Za sve zainteresirane prijaviti se mogu na tecajevi@medifem.hr.

Najbolji s najboljima: Poliklinika Breyer

Svakim danom u Medifemu trudimo se pružiti zdravstvenu uslugu na najvišoj razini. U tom cilju, želimo svojim pacijenticama osigurati najbolju uslugu i u drugim područjima medicine. Zato s veseljem objavljujemo kako smo se povezali s našim kolegama iz Poliklinike Breyer, u kojoj odsad možete obaviti brojne laboratorijske pretrage uz posebne popuste. Popusti se ostvaruju isključivo uz pisanu uputnicu koju će pacijentice dobiti tijekom pregleda u Poliklinici Medifem.

Najbolji s najboljima: Ljekarna Štit

Ljekarna Štit osnovana je 2021. s jednim ciljemzaštiti zdravlje kroz potpunu ljekarničku skrbi na stručan i human način. Pacijenticama Medifema osiguravaju popust od 10% na dodatke prehrani poput prenatalnih kapsula, magnezija, željeza i ostalih pripravaka. U ugodnom ambijentu Ljekarne Štit posebnu pozornost pridaju pedijatrijskoj populaciji, kao i zdravlju žena i trudnica, a njihova vrata uvijek su otvorena za informaciju ili savjet o uzimanju lijekova, dodataka prehrani i ostalih pripravaka prije, za vrijeme ili nakon trudnoće.

MEDIFEM NEWS 12

Izrađuju i personalizirane magistralne i galenske pripravke sukladno individualnim potrebama. Popust se ostvaruje u Ljekarni Štit na zagrebačkom Laništu 13D uz predočenje zadnjeg nalaza iz Poliklinike Medifem ne starijeg od 6 mjeseci.

Naši Najdoktori

Devetu godinu zaredom internetska platforma najdoktor.com proglasila je doktorice i doktore godine. Nagrada je posebna zato što je komentarima i ocjenama biraju sami korisnici. Ove godine ponovno čak 4 Medifemova doktora zaslužila su ovo priznanje: prof.dr.sc. Berivoj Mišković, prim.dr.med., doc. dr.sc. Oliver Vasilj, dr.med., Milan Pavlović, dr.med. i Boris Franulović, dr.med. Čak i statistički gledano, u odnosu na ukupno 67 doktora iz Zagreba u kategoriji ginekologije, moramo priznati da na brojku od naša četiri “Najdoktora” moramo gledati s ponosom! Ali zapravo je najbitnije povjerenje koje nam na taj način pružate i potvrđujete. Zato smo ustalom tu - zbog Vas i Vašeg zdravlja!

Labioplastika trendovi

Osjećate li nelagodu kod fizičkih aktivnosti poput vožnje bicikla, tjelovježbe, ali i spolnih odnosa, moguće je da je razlog veličina malih usana. U nekim slučajevima, čak i nošenje uske odjeće postaje nepodnošljivo. Tu su, dakako, i ništa manje važni estetski razlozi. Tema o kojoj se ne govori? U Medifemu definitivno - ne!

Piše: dr. med. Milan Pavlović

Labioplastika je kirurški zahvat kojim se smanjuje veličina malih usana – nabora kože koji se nalaze s unutarnje strane velikih usana i omeđuju otvor rodnice. Uvećane male usne mogu biti posljedica genetike, porođaja, spolnih odnosa ili starenja.

Uvećane male usne mogu uzrokovati nelagodu prilikom određenih fizičkih aktivnosti poput vožnje bicikla, tjelovježbe, ali i spolnih odnosa. Ponekad i samo nošenje uske odjeće postaje neizdržljivo. Žene s uvećanim malim usnama nerijetko trpe jake bolove, česte iritacije i upale, zbog čega počinju izbjegavati fizičku aktivnost, kao i spolne odnose.

Labioplastika – Novi trendovi u ginekologiji

S druge, ali ne i manje važne strane, žene se za labioplastiku odlučuju iz estetskih razloga. Žele smanjiti asimetriju (nejednolik izgled) između malih usana ili smanjiti njihovu veličinu, odnosno prilagoditi je veličini velikih usana. Zahvatom se može povratiti i mladoliki izgled intimnog područja nakon porođaja ili uslijed starenja. Nezadovoljstvo izgledom intimnog područja narušava samopouzdanje žene, osobito za vrijeme intimnih odnosa.

Važno je naglasiti da zahvat nije prikladan za djevojke mlađe od 18 godina, jer su male usne u toj dobi i dalje u procesu razvoja. Labioplastika je ambulantni zahvat koji se izvodi uz sedaciju i lokalnu anesteziju ili pod općom anestezijom. Trajanje zahvata je u prosjeku sat vremena, a žene se isti dan otpuštaju doma.

Postoji više načina za izvođenje zahvata, od kojih su najpoznatiji takozvani “trim” i “wedge” postupak.

“Trim” tehnika je najčešće korištena tehnika među kirurzima kod koje se suvišni dio malih usana odstranjuje kako bi se postigla simetrija i odgovarajuća veličina u odnosu na velike usne. Rubovi se potom zašiju tankim, razgradivim koncem.

“Wedge” tehnika podrazumijeva odstranjivanje suvišnog dijela malih usana u obliku klina, također u svrhu postizanja simetrije i odgovarajuće veličine. Ovom tehnikom postiže se nešto prirodniji izgled malih usana nakon zahvata.

Svaki postupak nosi svoje prednosti i nedostatke, a odabir postupka je individualan, u dogovoru s ginekologom, ovisno o tegobama i željama pacijentice.

Oporavak traje oko 6 tjedana, s time da se većina žena svakodnevnim i poslovnim obavezama može vratiti već kroz nekoliko dana. Inicijalna oteklina, osjetljivost, bolnost i promjena boje kože (hematom) smanjuju se kroz prvih nekoliko tjedana od zahvata. Međutim, konačni rezultat zahvata vidljiv je tek nakon 4 do 6 mjeseci. Tijekom faze oporavka važno je područje držati čistim i suhim, izbjegavati usko donje rublje i odjeću, spolne odnose i intenzivnu fizičku aktivnost.

Komplikacije zahvata su rijetke, ali mogu uključivati: krvarenje, infekciju, raspadanje šavova, stvaranje ožiljaka, bolnost i gubitak osjeta. Odabirom iskusnog ginekologa, koji poznaje ispravnu tehniku zahvata te postavlja realne ciljeve, rizik komplikacija smanjuje se na minimum, uz optimalan estetski i funkcionalni rezultat.

Unatoč velikoj popularnosti estetske kirurgije/ ginekologije, labioplastika je i dalje tabu-tema. Žene teškoj priznaju nezadovoljstvo estetskim izgledom intimnog područja misleći da će biti stigmatizirane ili iz straha da ne postoji rješenje za njihov problem. Labioplastika je siguran i učinkovit zahvat kojim je moguće riješiti funkcionalne i estetske tegobe uzrokovane uvećanim malim usnama te time povećati zadovoljstvo žene, njezino samopouzdanje i kvalitetu spolnog, ali i života općenito.

TEME O KOJIMA SUTIMO 15

Josipa Maras

Prevencija je kljuc svega i nadam se da ce mlade generacije sto ranije dolaziti do te bitne spoznaje

Josipa Maras vlasnica je najveće hrvatske tvornice tapeta i brenda Studijo Wallart. Slikarstvo, grafički dizajn i interijeri njezine su životne i profesionalne strasti. Obiteljski biznis razvija sa suprugom Goranom, a obitelj s dvoje djece drugi je Josipin, jednako velik životni projekt.

Danas njezine tapete krase mnoge hotele, ugostiteljske i turističke objekte, kao i privatne prostore. Za svoje kreacije primila je i prestižne međunarodne nagrade. Kako je ujedinila kreativno i poslovno, kako se nosi sa svakodnevnim obvezama, uspijeva li održati ravnotežu između posla i obitelji te kako se u sve to uklapa briga o osobnom zdravlju, samo su neka pitanja na koja smo od Josipe zatražili odgovore...

17 MEDIFEMOVA GOSCA BROJA

Počelo je još u doba kad si bila djevojčica, kao san o crtanju. Je li današnji poduzetnički projekt s tapetama u biti ostvarenje djevojačkog sna? Možeš li nam ukratko opisati taj svoj put od slikanja, preko interijera pa sve do danas?

Kao što to uvijek biva, uspjeh preko noći dolazi samo kada godinama ne spavaš kako treba. 20-ak godina bavljenja slikarstvom, 7 godina plivanja u poduzetničkim vodama i 4 godine od pokretanja Studijo tapeta. I kao što moj omiljeni kantautor iz Novog Sada kaže “od tog ugla brojim korake”. Tapete su mi sudbina. One ujedinjuju sve moje strasti. Slikarstvo, grafički dizajn i interijere. Otkad znam za sebe, uvijek sam maštala o par stvari koje danas imam i živim.

O dobrom braku i djeci, o tome da crtam i od toga živim, da u restoranima ne čitam jelovnik s desna na lijevo i da imam lijep ured. I evo me, tu sam!

MEDIFEM NEWS 18

Kako nešto što na početku prepoznajemo kao osobnu strast, prema slikanju, kreativnosti općenito, postane poslovni pothvat i možeš li to dvoje danas uopće međusobno odijeliti?

Kada se strast i hobi pretvore u posao tu zaista ne postoji način raščlambe dok ne dođete do trenutka kada se u to sve uplete birokracija, logistika te učenje pojmova kao što su amortizacija, pretporez i solventnost. Meni zaista to nije dio te strasti i tu je granica vrlo jasna. No, njihovo postojanje nikad nije stavilo pod upitnik sve što ja želim stvarati i živjeti. Slikarstvo i dizajn sada su prerasli u ozbiljni poslovni pothvat. On zahtijeva svoje vrijeme, i to ne malo vremena. U životu jedne žene, sa svim njenim pisanim i nepisanim obvezama, može li se uopće napraviti ravnoteža između posla i privatnog života, a prije svega između posla, obitelji i djece, koji također zahtijevaju svoje vrijeme?

Na puno stvari sam ponosna, ali postoji jedna faza života koja mi je bila jako teška, emocionalno i fizički, a sada je iza nas. U fazi kada sam pokrenula priču s tapetama, moj muž je radio u smjenama po 4 tjedna u Ukrajini i Kazahstanu, a ja sam bila sama s dvoje male djece i poslom koji se razbuktao. U toj fazi smo saznali da nam je sin u spektru autizma, pored toga što smo redovito sjedili po bolničkim hodnicima radi alergija, tada smo dobili još jedan pozamašan popis institucija i pretraga koje moramo proći. Sve te dijagnoze sam sama slušala, držeći Tomu u jednoj ruci i gledajući u drugu na sat da ne zakasnim po Pavlu u vrtić. U toj fazi života rijetki su dani bili kad se kava nije kuhala u 10 navečer. Noćni rad od cca 2-3 sata u noći bio je sasvim normalan i jedini način da opstanemo. Koliko

god mi je bilo teško i naporno, meni je posao bio terapija i znala sam da se toga odreći ne mogu, bez obzira što je suprug bio spreman preuzeti svu brigu o egzistenciji. Kako se život voli poigrati da opstane na glasu da je divan i nepredvidljiv, sjećam se kad su mi isti dan u ruci bili nalazi od Ados testa (test pomoću kojeg se ustanovi autizam), otpusno pismo iz bolnice radi Tomine anafilaksije i nagrada za najuspješniju firmu u srednjoj i jugoistočnoj Europi za rast i razvoj ideja i inovacija.

Danas je Toma puno bolje, Pavla je konstantno genijalna, a mi kao obitelj i firma smo konačno kompletni. Sada konačno mogu reći da zadovoljno balansiram između svega što si izaberem. Nekad čak nema ni balasna nego se redovito radi lista prioriteta i tako guramo dan po dan.

Opiši nam malo kako izgleda proces rada s klijentom, od interijera do konačnog proizvoda s kojim moraju biti zadovoljne sve strane?

Proces zvan “Privatizacija Studijo tapeta” je vrlo jednostavan. Klijenti nam se jave s konkretnim željama ili sa željom da im pomognemo. Proces se uglavnom odvija online gdje putem našeg weba nađu što im se sviđa. Javljaju nam se s mjerama zida i željama, a dalje mi preuzimamo kormilo i vodimo cijeli proces. S novim proizvodnim pogonom naši rokovi su za izradu tapeta poprilično kratki, ovisno o veličini projekta. Uglavnom se radi o izradi tapeta u periodu 7 do 10 radnih dana ili nešto više za veće kvadrature. Ono na što se trenutačno dugo čeka je u potpunosti custom made tapeta koju prema želji klijenata crtam isključivo za neki projekt. To su projekti koje pomno razrađujemo s arhitektima i dizajnerima diljem svijeta. Budući da je to proces koji traje i oduzima jako puno vremena,

poliklinika medifem

19
MEDIFEMOVA GOSCA BROJA

postoji lista čekanja, jer usprkos velikoj želji, moji vremenski kapaciteti su ograničeni. Naši klijenti su raznoliki, od velikih hotelskih lanaca, turističkih i ugostiteljskih objekata, banaka, zlatarnica, ureda za poznate kompanije, do privatnih kuća, vila, apartmana i stanova. Jako me veseli što u ovom poslu radim i stvaram s predivnim i profesionalnim ljudima i što naš rad nađe dom u najprivlačnijim mjestima svijeta. Kako izgleda jedan radni dan poduzetnice, a istodobno mame dvoje djece?

Da sam na ovo pitanja odgovarala prije dvije godine, dok sam imala jako naporan tempo na poslu i muža na terenu, vjerojatno bi čitatelji samo preskočili 10-ak centimetara teksta u kojem samo kukam. Danas je situacija znatno bolja i svim majkama kojima je trenutačno jako naporno mogu samo poručiti da sve prođe. Sve obaveze oko obitelji i kućanstva podjednako preuzima i moj muž, izuzev kuhanja. To nikom ne dam, jer jednostavno uživam u tome. Dok za kućanske poslove imam pomoć. Meni logistika i organizacija nisu urođene kao super moći, ali sam ponosna na sebe, jer sam ih snagom volje dovela u dosta dobro stanje koje poprilično dobro služe meni i ljudima oko mene.

Kako izgleda kad ne radiš? Gdje pronalaziš inspiraciju? Događa li se inspiracija npr. u nekim svakodnevnim situacijama poput prometa, šetnje ili ciljano sjediš i radiš skice?

Zadnjih nekoliko vikenda sam zaista provela kako sam oduvijek sanjala. Puno stvari je sjelo na svoje mjesto i posao puno bolje funkcionira što znači da više ne moramo vikende provoditi u uredu, već su to sada dani rezervirani za duga izležavanja, kuhanja, šetnje i puno druženja s dragim ljudima. Inspiraciju uglavnom nalazim svukuda, a samostalni boravci u prirodi mi pomažu da iskristaliziram misli i dođem s malo jasnijom vizijom pred prazan papir. To je najbolja opcija, ali ja često pred prazan papir dođem nakrcane glave kao moj stomak vikendom, pa to često ne završi ni s čim spektakularnim. No, i to su faze koje su bitne za proces stvaranja i ne bježim od njih. Gdje crpiš energiju? U vlastitim vizijama, u obitelji, prirodi, aktivnostima, dragim ljudima...

Ja se punim dobrom energijom u svakodnevnim sitnicama. Poseban osjećaj zahvalnosti imam čim se probudim pa pogledam svoju obitelj zdravu i na okupu. Odlasci u prirodu, dobra druženja, maženja s djecom i mužem su ljekoviti trenuci za mene. I mislim da su to univerzalni izvori radosti za sve homo sapiense.

MEDIFEM NEWS 20

Gdje u svemu tome vidiš zdravlje? Koliko smatraš da ti briga o zdravlju pomaže da budeš produktivnija u svom poslu i općenito zadovoljnija?

To je ono čemu se najviše molim i na čemu najviše radim kao zdravstveni manager svoje obitelji. Ja sam veliki fan prevencije na svim frontovima pa tako zaista puno truda i vremena ulažem da svom tijelu osiguram što bolje uvjete. Od pravilne prehrane, brige o mentalnom i tjelesnom zdravlju, čistom zraku te tjelesnoj aktivnosti. To kako ja živim se prelijeva i na moju djecu te muža. Iako Slavonac teško oprašta suhomesnatim darovima Slavonije. Naravno da nisam uvijek idealna i da se i meni zalomi koji tjedan lošije brige o svemu, no važno je ne odustajati od tih namjera, kad pogriješimo ne kriviti se nego osvijestiti da je i to ok te pokušati to minimalizirati u budućnosti.

Vizija Medifema je skrb o zdravlju i preventiva kao ključni dio brige o zdravlju. Slažeš li se kako je preventiva ključna kad govorimo o zdravlju?

Apsolutno. Prevencija je ključ svega i nadam se da će mlađe generacije što ranije dolaziti do te bitne spoznaje.

Što bi poručila mladim djevojkama koje sanjaju sličan san, da žive i rade ono što vole? Koji je ključni savjet ili karakteristika koju moraju imati da bi ostvarili svoje ciljeve?

Prvo, morate se brinuti za sebe i svoje zdravlje. To da uvijek bude prioritet. I fizičko i mentalno, podjednako je bitno. Nakon toga mislim da snovi i ciljevi ne smiju čekati. Ne postoji savršen trenutak, ne postoje bolja vremena i nema savršenog proizvoda. Ukoliko će tome težiti, ostat će uvijek na ideji. Treba dati sve od sebe, stisnuti zube, završiti posao i pokazati svijetu što imamo. Kako već spomenuti kantautor kaže “Neke se pobjede dobivaju na juriš”.

21 MEDIFEMOVA GOSCA BROJA

Kamo za vikend

Samobor - destinacija za sva godišnja doba

Samobor nisu samo kremšnite i kava na pitoresknom gradskom trgu, iako ni to nije za odbaciti. Puno je toga što možete vidjeti i doživjeti u Samoboru i samoborskom kraju, a mi vam predlažemo nekoliko zanimljivih tema za isprobavanje.

MEDIFEM NEWS 22

vikend

Uživanje na dva kotača

Sam položaj grada stvoren je za obilazak i upoznavanje njegovih atrakcija na dva kotača. Samobor ima sedam obilježenih biciklističkih ruta, a bicikliste će dočekati i otisnuta biciklistička karta s visinskim profilima i opisima staza.

Priroda svuda oko nas

Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje jedan je od glavnih samoborskih aduta. Idealan način za obići barem dio tog prirodnog bisera je e-biciklom. Jeste li znali da ih možete iznajmiti na Budinjaku ili u Sošicama?

Noga mi sama hodi...

Vrhovi Oštrc, Japetić, Plešivica i Okić u Samoborskom gorju, odnosno Tuščak i Sveta Gera na Žumberku, od 499 metara do 1178 metara nadmorske visine, uz sedam planinarskih domova i nebrojene kilometre planinarskih staza kroz pitomu prirodu mamac su za zaljubljenike u planinarenje. Uostalom, prvi društveni izlet u povijesti Hrvatskog planinarskog društva organiziran je u svibnju 1875. godine s ciljem na Oštrcu.

23 COFFEE BREAK

Čuda prirode na dlanu

Slap Cerinski vir najslikovitiji je slap Samoborskog gorja. Ako ga još niste vidjeli, ne smijete ga propustiti. Nalazi se u kanjonu Javoračkog potoka i bio je skriven od pogleda lokalnih planinara koji su na njega slučajno nabasali 1927. godine. Osobito je lijep u proljeće i jesen, kad je potok bogat vodom.

I nešto fino za kraj

Rudarska greblica ogledni je primjer kako od nečeg jednostavnog, što se nekad vezalo uz siromašne rudare, stvoriti nešto ukusno i kompleksno. Priprema ovoga “tenkog kolača” veže se uz povijest rudarstva u Rudama, jer je to bio uobičajeni obrok za rudare, a s vremenom je prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici. Najpoznatija priprema je ona sa sirom i orasima te sirom i zelenjem, kao što su špinat, blitva ili kopriva. Idealno ju je probati na manifestaciji koja joj je posvećena, Danima Rudarske greblice, a treba znati i to da je Ministarstvo kulture 2007. proglasilo pripremu Rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom. Kušati je možete svakodnevno u pekarnici Nikl u centru grada.

MEDIFEM NEWS 24

Mi pomažemo savladati kolike, a vi prvo kupanje.

Oralne kapi protiv kolika sa simetikonom koje smanjuju površinsku napetost mjehurića plina prisutnih u tankom crijevu i tako pomažu smiriti dojenačke grčeve, nadutost i vjetrove.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu.

Izdavač: Medifem - Poliklinika za ginekologiju i porodništvo, Horvaćanska 53, Zagreb, T +385 1 7771 986 / info@medifem.hr

Produkcija, dizajn i marketing: G.A.D. PRODUKCIJA / www.gad.hr

Foto: Arhiva Medifem, privatne arhive, Vjekoslav Šunjić, arhiva Poliklinika Breyer, arhiva Ljekarna Štit, Biljana Blivajs (Cropix), arhiva Josipa Maras, TZ Samobor (autor Ivan Tibor Grujić), freepik.com

Medifem Newsletter broj 3 (jesen), Zagreb, prosinac 2022.

* Izdanje nije na prodaju.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.