Page 1

Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 08:49 Sida 1

2018

Den ultimata guiden till

INNEHÅLL: MUSIKEN • ARTIKLAR KORSORD • MATTIPS TÅGTIDTABELL • YRVÄRDAR BARNPROGRAM • M. M.

1/8

11/7

4/7

18/7

25/7


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 08:50 Sida 2

INNEHÅLL 1/8

11/7

18/7

4/7

04

14

25

VAD ÄR ORSAYRAN? Vad är det som är så speciellt med Orsayran? Musikvärden och samordnaren Sparr Krister Insulander reder ut vissa frågetecken.

ÄT, DRICK & YRA Ät och drick i somrig och musikalisk miljö. Här hittar du några tips på matställen som är med och samarbetar för en bra yraupplevelse!

BARNPROGRAMMET Clowner, trollkarl, sagor och teckningstävling med fina priser, med mera.

25/7

ÅRETS YRVÄRDAR Årets musikvärdar guidar dig genom alla yrorna. Åsa, Sigge, Nina, Bengt, Janne och Krister. Läs mer på sidan 8.

SEMESTERKRYSSA Lös krysset och var med i utlottningen av finfina priser från Orsa Grönklitt och Slottgården.

ÅK TÅG TILL YRORNA Passa på att åka tåg med Orsa Jernvägsförening under Orsayrorna. Sjung med på sidan 28.

8

24

29

den ultimata guiden till ORSAYRAN

CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE: Katarina Gisslander • 070-608 17 60 • info@orsayran.se. DESIGN & PRODUKTION: Pathos Reklam, Orsa. TRYCKERI: BrandFactory Falun AB. Upplaga: 12 000 ex. OMSLAGSFOTO: Kola Productions. 2

orsaYRan2018


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 08:50 Sida 3

VÄLKOMMEN TILL

FRI ENTRÉ YRANOMRÅDET

4/7

11/7

Sveriges äldsta och största gatumusikfestival! 18/7 25/7

INCHECKNIN

1/8

G

hos Byrac k ar n för musike r kl. 16–18.

”TREMENDUM ET FASCINOSUM” FRÅN KYRKOHERDE till ordförande i Orsayrans ekonomiska förening! Kopplingen mellan de bägge ”uppdragen” är starkare än man först kan tänka sig. Bägge fyller mig med samma känsla ”Tremendum et fascinosum” – något skrämmande och något fascinerande. Samtidigt ser jag med förundran något mycket glädjerikt!

MED TACKSAMHET tänker jag på alla er som sedan starten 1984 varit med och fortfarande är med och bidrar till att göra Orsayran till sommarens höjdpunkt. En viktig insats för vår kommun: för besöksnäringen, våra turister, våra företag och för oss som bor här. ORSAYRAN STRÄVAR efter att ha sin utgångspunkt i kommunens näringslivsstrategi och söker samverkan med Visit Dalarna och naturligtvis också med Visit Orsa – vilket ger stöd och ökad delaktighet inför framtiden! UTAN ATT VI kanske tänker på det så står våra Yror för en människosyn som vänder sig till hela människan – kropp, själ och ande!

KROPPEN står alla våra samarbetspartners och sponsorer för. SJÄLEN får sin näring av alla positiva möten med nya och gamla vänner. ANDEN berörs av all vacker sång och musik. YRAN HAR i stora delar blivit en traditionsbärare där vi år efter år kan känna igen oss men ibland sker en del förändringar, oftast av praktiska skäl. Men det viktigaste är att behålla Yrans innersta väsen i fokus – musiken och våra musikanter! VÄLKOMMEN till årets Yror! Incheckningen är hos Byrackarn. SÅ VILL JAG rikta ett varmt tack till vår tidigare ordförande Lars Lindström. Bra jobbat! Ett tack som också går till vår arbetande styrelse – utan er skulle inget fungera. Jan Segerstedt, ordförande Orsayran.

Y RAN STYRELSEN: orsaYRan2018

Jan Segerstedt, Anki Norrbom, Carola Näs, Katarina Gisslander, Lena Myrlund, Lennart Eriksson, Pelle Klockar och Ola Brunius.

3


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 08:50 Sida 4

I HUVUDET PÅ EN MUSIKVÄRD

SKRIVET AV: SPARR KRISTER INSULANDER Samordnare och musikvärd, Orsayran.

Vad är det som är så speciellt med Orsayran? Den frågan får jag då och då. Och jag brukar svara att det inte kan förklaras med ord. Yran måste upplevas. Men OK. Det finns trots allt några nyckelord som sammanfattar Orsayran.

4


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 08:50 Sida 5

NÄRHETEN Ett är närheten. Det finns inga som helst avstånd varken mellan musikanterna eller till publiken. Allt och alla är integrerat i en stor musikalisk röra där gränserna suddas ut. Det är nog därför som en av de många kända artister som besökt Yran – jag tror att det var Staffan Hellstrand – spontant sade: ”Det är ju det här som gör att jag vill hålla på med musik. Inte att stå i en ishall med publiken långt nedanför.” Varje musikvärd har en liten, liten budget för att locka hit några kända artister som grädde på moset. Men oftast behöver vi bara ta av de pengarna första gången de besöker Yran. Sedan återkommer de nämligen år efter år utan att få mer än en sängplats. Yran är ju den enda festivalen där artisterna betalar medan det är gratis för publiken. Och basen för Orsayran utgörs varken av kändisar, öltält eller marknadsstånd. Hela Yran bygger på alla musikanter som dyker upp onsdag efter onsdag, år efter år. Ni Är Yran.

PRESTIGELÖSHETEN Ett annat nyckelord är prestigelösheten. Jag undrar om det finns någon annan plats i Sverige där vem som helst kan ställa sig på gatan och musicera tillsammans med en Abba-medlem, ett gäng riksspelmän eller fjolårets

orsaYRan2018

Idolvinnare – och alla tycker det är lika kul. För att spela på Orsayran behöver du inte vara ekvilibrist, det räcker att du har med dig ett instrument eller din röst, kan lira några låtar, tycker det är kul att gå på gatorna och är beredd att bjuda på dig själv. Framför allt det sistnämnda. En följd av detta är att det ibland uppstår magi på Orsas gator. Och att det – om vi ska vara riktigt ärliga – i korta stunder låter alldeles för jävligt. Men det bjuder vi på. För det är aldrig tråkigt. Och gillar du inte musiken är det bara att förflytta dig femton-tjugo meter så har du ett nytt gäng att spela med. Eller att lyssna på.

SPONTANITETEN Ett tredje nyckelord är spontaniteten. Eller kanske jag ska säga anarkin. Orsayran har aldrig varit varken organiserad eller välplanerad, all utveckling har skett spontant och organiskt. En gång för många år sedan gick vi på gatorna och spelade som vanligt när någon noterade att tåget var på väg in. ”Vi överfaller tåget!”, skrek hen. Och idag sisådär trettio år senare gör vi det fortfarande. Etcetera.

5


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 08:50 Sida 6

GRANNKOMMUNERNA har ofta sneglat avundsjukt på Orsayran och försökt kopiera konceptet men de har inte lyckats, helt enkelt för att de varit alldeles för välorganiserade och genomtänkta. En dalakommun försökte dra igång sin egen variant genom att avlöna musiker för att stå på en fast plats och spela en fast repertoar mellan fasta klockslag. Det var förstås dömt att misslyckas. Orsayran är ett barn av sin stad, om man får säga så. ”Orsa – helt enkelt” är kommunens paroll. Och den bottnar i den närhet och enkelhet som präglar Orsa. Jag känner i alla fall inte till någon annan kommun där Yran hade kunnat födas och växa. Åtminstone inte på det här sättet. Jag har varit med och spelat ute på gatorna sedan de allra första Yrorna, är musikansvarig för andra året i följd och musikvärd för tredje gången. Sedan några år har nämligen varje Yra en värd som är kontaktperson för de musikanter som vill spela, hjälper dem tillrätta och – inte minst – förklarar vad Orsayran går ut på.

Yran passar nämligen inte för alla. Det händer då och då att det dyker upp artister eller band som har en färdig repertoar och som förväntar sig att kliva upp på en fullriggad scen, köra sin show, packa ihop och åka hem. När de upptäcker Yrankonceptet blir de livrädda. Nåja, inte alla. Men det har hänt. Att spela ute på gatorna – vad som helst, hur som helst och med vem som helst – är nämligen något helt annat än att stå på en scen. Närheten, prestigelösheten och anarkin skiljer sig radikalt från de flesta andra musikaliska evenemang. Och antingen gillar du det eller så tycker du bara det är läskigt. Själv älskar jag det. Det är därför jag återkommer år efter år, greppar det instrument som står närmast och blir lika överraskad varje gång av hur många generösa, roliga och spontana musikanter som söker sig till Orsa för att spela på gator och torg. Så vi ses nästa år igen! Foton: Kola Productions

6

orsaYRan2018


Yranmagasinet_2018FinalB_orsayranmall_NY 2018-06-14 14:49 Sida 7

Babyboom i Orsa Grönklitt Det senaste året har det föds rekordmånga djurungar i Orsa Rovdjurspark. Totalt finns det tio olika rovdjursarter från norra halvklotet i parken. Parken är en del av Orsa Grönklitt. Här får du en semester helt i ditt eget tempo. Upplev den storslagna naturen med skog, berg och sjöar. Välj aktiviteter för hela familjen, bada i poolen eller utmana konditionen uppför berget.

Läs mer på orsagronklitt.se 7


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 08:50 Sida 8

YRVÄRDAR 2018 Årets musikvärdar 2018 guidar dig genom alla Yror.

4 JULI – ÅSA SUNDSTEDT UPPVUXEN I och hemflyttad till Orsa, där jag idag är kantor. Jag är utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med accordeon som huvudinstrument. Jag har frilansat som musiker runt om i Sverige och jobbat mycket med teater, opera och kammarmusik. Min repertoar är bred – argentinsk tango, barocksonater, smäktande valser och orsapolskor samsas väl i min rymliga bälg. TILL ÅRETS första Yra har jag bjudit in några av mina absoluta favoritmusikanter som alla ser fram emot en riktigt kul jamkväll!

11 JULI – SIGGE HILL SÅNGARE och artist härrörande från Hudiksvall och Gnarp i Hälsingland, men med hjärtat djupt planterat i Orsa. Erfaren grammofonartist och uppskattad underhållare känd från radio, TV och liveframträdanden. Firar mitt 26:e år som gatumusikant under Yrans beskydd. Numera driver jag min egen restaurang i Hudiksvall, som enligt många räknas till Hälsinglands bästa och som bär det passande namnet Sigges. ”Nu lämnar jag kusten och hälsingeluften, jag styr kosan västerut. Som korpral Gifting lovar jag inte nånting, där borta vid resans slut…”

18 JULI – NINA SEGERSTEDT SÅNGERSKAN från Orsa som fått äran att vara musikvärd för andra gången. Jag älskar hålligång och då är Orsayran ett självklart val under sommaren. Yran är något som alla musiker borde uppleva – det som är så fantastiskt är spontaniteten och att så många människor kan mötas genom musiken. Det känns otroligt roligt att få vara en av sommarens musikvärdar och jag kan garantera att du ser och hör en och annan mello-stjärna, internationell artist och idol. Vi ses på gatorna, let s YR again!

8

orsaYRan2018


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 08:53 Sida 9

” STOFIL Y RA ”

” LET’S Y R AGAIN! ”

25 JULI – BENGT ERICSON

FÖDD OCH UPPVÄXT i Kungsbacka i norra Halland. Hamnade på Yran av en händelse redan -85 och har varit frälst sedan dess även om jag missat ett par år här och där. Efter att i ungdomen ha underhållit kompisarna på fester med tolvsträngad gitarr blev det dansband på heltid i tidigt 90-tal och därefter jobb som kryssningsvärd, främst på "Englandsbåten" mellan Göteborg och Harwich. Idag jobbar jag med handikapptransporter och all semester kretsar runt Yran, som för mig är långt viktigare än självaste älgjakten! Älskar Yran och Orsaborna som stöttar oss musikanter i alla lägen!

1 AUGUSTI – JANNE BÄCKMAN

PÅ DEN FÖRSTA Yran i slutet av 1500-talet nångång samlades vi i min lägenhet innan vi gick ut på gatorna. (Vi gick hem och lade oss klockan 21, alla femton). Sedan dess har jag skaffat villa, men vi får ändå inte plats att samlas hos mig längre. Med andra ord har jag sett Yran födas och växa. Jag har sett dess tonårsproblem och fått se den mogna till en vuxen Yra. Har hoppat av flera gånger, men på nåt sätt alltid kommit tillbaka. Jag lovar dock att ni bara får se mig som musikvärd på sista Yran, inte som musikant. Har ju en butik att sköta. Kika in där förresten. Jag säljer vinyl. Spelar fortfarande ibland. Kom nyss ut med en coverskiva på våra egna låtar. Kommer att ha lite låtskrivarworkshop i samband med några Yror. Lovar att sista Yran blir en riktig StofilYra.

1 AUGUSTI – SPARR KRISTER INSULANDER

RÖTTER I ORSA med släktgård på gamla Berget. Bor i Stockholm men tillbringar säkert ett par månader varje år i Ovansiljan. Var med redan på den allra första Orsayran och har hängt kvar sedan dess, släpandes på mandolin eller gitarr – ibland både och. Jobbar som skribent och kommunikationskonsult, bland annat för Stim. Låtskrivare och hobbymusiker som tycker det är roligt att spela med så många som möjligt, så ofta som möjligt, i så många genrer som möjligt.

orsaYRan2018

9


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:02 Sida 10

Välkommen till Orsa

10

Foto: Hilla Aspman


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:02 Sida 11

11


Yranmagasinet_2018FinalB_orsayranmall_NY 2018-06-14 14:49 Sida 12

Foto: Orsa Grรถnklitt

12

Foto: Pathos reklam


Yranmagasinet_2018FinalB_orsayranmall_NY 2018-06-14 14:49 Sida 13

Foto: Kola Productions

Foto: Anders Bjรถrklund

Foto: Pathos reklam

Foto: Pathos reklam Foto: Pathos reklam

13


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:03 Sida 14

ÄT DRICK & YRA hos Orsayrans samarbetspartners DALGATAN118

ORSA MUSIKKOMPANI

PIZZERIA AMORE

Serveringstält med festivalmat och dryck. Öl- och vinrättigheter.

Musikernas egen servering med Kupriks Wok. Öl- och vinrättigheter.

Pizzeria/restaurang, uteservering. Fullständiga rättigheter.

Kl. 18–00.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

Från kl. 11.00.

KOCKENS TIPS:

Kl. 18–00.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

Något från vår grillmeny!

KOCKENS TIPS:

TELEFON: 0251–109 80

Från vår stora panna serverar vi våra goda wokrätter.

TELEFON: 070–675 13 67

ÖPPETTIDER UNDER YRAN: KOCKENS TIPS: Våra grillrätter, pizza och våra veganalternativ.

TELEFON: 0250–415 55

0250–415 55 pizzeriaamoreorsa.se

KUNG GUSTAFS VÄG 14

KYRKOGATAN

CENTRALGATAN orsaYRan2018


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:03 Sida 15

Under Orsayran fylls Orsa av musik och sång i de mest varierande genres. Till det ett rikt folkliv, mängder med aktiviteter och möjligheter att äta och dricka i somrig och musikalisk miljö. Här kommer några tips på matställen som är med och samarbetar för en bra yraupplevelse!

AKROPOLIS

BYRACKARN

Restaurang med uteservering. Fullständiga rättigheter.

Restaurang/krog med uteservering. Fullständiga rättigheter.

Café/restaurang med uteservering. Öl- och vinrättigheter.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

INCHECKNING MUSIKER:

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

Kl. 11–01.

KOCKENS TIPS: Någon av våra goda grillrätter eller varför inte en grekisk varmrätt?

Kl. 16–18.

Kl. 12–01.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

KOCKENS TIPS:

Kl. 12–01.

TELEFON: 0250–410 60

KOCKENS TIPS: Allt från vår grill! TELEFON: 070–323 77 86

Akropolis

restaurang

0250–410 60

orsaYRan2018

Kaffe med räksmörgås eller våra grillrätter!

TELEFON: 070–323 77 86

Byrackarn

restaurang, pizzeria & pub

JÄRNVÄGSGATAN

CAFÉ MORINGA

DALAGATAN

KYRKOGATAN 15


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:03 Sida 16

Ã…TERBLICK

ORSAYRAN 2 0 1 7

FOTOGRAFIER: KOLA PRODUCTIONS & ORSAYRAN

16


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:04 Sida 17

17


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:04 Sida 18

S

Orsa församlings

ommarprogram 2018

Sommarmusik i Orsa församling med fri entré, kollekt till musikverksamheten.

Lördag 16 juni Orsa kyrka kl. 18.00 Bach Collegium Småland Kyrkomusik från 15-, 16- och 1700-talet. 2011 bildade organisten Kalle Engquist ensemblen Bach Collegium Småland ur en längtan att musicera på hög nivå, både solistiskt och i ensemble och främst i den tidiga musiken. Ensemblen består av åtta sångare och en cembalist. Alla har musiken mer eller mindre som yrke; operasångare, pedagoger, lärare och kyrkomusiker, huvudsakligen boende i Växjötrakten. Tillsammans med Orsas egen kantor Åsa Sundstedt blir det musik av Purcell, Bach, Mozart och Händel. Yvonne Tuvesson Rosenqvist, sopran. Cecilia Alrikson, sopran. Elisabeth Ernstig, sopran. Cecilia Nordquist, alt. Maria Brisvall, alt. Magnus Åberg, tenor. Hans Linden, bas. Kalle Engquist, bas. Lars Hallgren, cembalo. Åsa Sundstedt, accordeon.

Torsdag 28 juni Orsa kyrka kl. 20.00 Pre-Piazzolla Musiken smyckas av de element Piazzolla inspirerats av. I denna konsert utforskas Astor Piazzollas konstmusikaliska influenser. Musik av Piazzolla, Bach, Bartók, Stravinskij, Ravel m.fl. Mikael Augustsson, bandoneón. Per Texas Johansson, klarinett, basklarinett. Johan Graden, piano. 18

Lördag 7 juli Skattunge kyrka kl. 15.00 Extra insatt konsert med anledning av Skattungekursens 40-årsjubileum

Sången i skogen Lena Severin, orgel. Lena gick Skattungekursen i början av 80-talet. Hon tog starkt intryck av Foto: Gustav Tell Märta Bergfeldt som då drev jordbruk öst om Lindorna. Märta uppmanade henne att musicera fram sången i skogen – trädens olika karaktär när det blåser, granens tunga sus och myrens stillhet. Orgelimprovisation, dikter samt några kända orgelstycken. Konserten är en hyllning till Märta. Lena är kantor i Näs församling, Brunflo pastorat. Medverkar gör även Jubileumskören under ledning av Stefan Larsson.

Fredag 13 juli Orsa kyrka kl. 20.00 En sprudlande presentation av Orsa kyrkas båda fina orglar! Daniel Larsson, orgel. Daniel är född i Gustafs socken i Dalarna. Han studerar nu sitt fjärde år på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är organist i Gustafs kyrka. Daniel är flitigt anlitad som solist och ackompanjatör runt om i Sverige.

ORSA FÖRSAMLING Tel: 0250-55 24 80, www.svenskakyrkan.se/orsa

Arrangeras i samarbete med


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:04 Sida 19

Fäbod- och friluftsgudstjänster sommaren 2018 17 juni Blomstervandring med Naturandakt kl. 14.00 Kl. 13.30 samling vid Orsa kyrka för samåkning. Roland Öjeskog - Håkan Tapper Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på. Sam.arr. Orsa Naturskyddsförening.

Karolina är den frilansande sångerskan från Orsa som numera bor i Sigtuna. Hennes musikaliska influenser är lika starkt påverkade av hennes dalska rötter som av åren som sångstudent i Los Angeles. I Karolina Karner Trio bjuder hon tillsammans med Jens Elford, gitarr och Jens Ståbis, bas, på en själfull konsert med råa stämmor och väl utvalda låtar från pop-, jazz- och soulgenrerna.

Midsommarafton. Midsommarnattsmässa. Präst: Håkan Tapper. Kantor: Åsa Sundstedt.

23 juni Liljas fäbod, Tallhed kl. 11.00 Ekumenisk gudstjänst Präst: Håkan Tapper. Kantor: Åsa Sundstedt. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

1 juli Kväksels fäbod kl. 11.00 Fäbodgudstjänst. (Filsöndag). Präst: Per-Olof Lif. Kantor: Åsa Sundstedt. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

1 juli Skräddardjurberga fäbod kl. 14.00

Torsdag 26 juli Skattunge kyrka kl. 20.00 Sommarmusik med Familjen Brodin Melker, musikledare på Rättviks Musikskola, älskar att spela trumpet. Katarina, gitarrlärare på Kulturskolan Miranda, med kantorsambitioner. Jonas, 21 år, har gått jazzlinjen på Musikkonservatoriet i Falun och studerar nu klassisk trombon på Kungliga Musikhögskolan. Gillar också att spela trummor och elbas. Anton, 19 år, studerar gitarr på Foto: Krister Larssson Södra Latins Musikgymnasium i Stockholm. Kompar gärna sig själv och andra på piano. De spelar och sjunger musik som de tycker om i olika genrer och stilar, såsom jazz, klassiskt, folkmusik, pop och visa.

Fäbodgudstjänst. Präst: Per-Olof Lif. Kantor: Åsa Sundstedt. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

8 juli Lindornas fäbod kl. 11.00 Fäbodgudstjänst. Präst: Per-Olof Lif. Kaffeservering. Medtag gärna något att sitta på.

Ê

Karolina Karner Trio

22 juni Hornberga kapell kl. 23.30 Klipp ut och spara annonsen inför sommaren!

Onsdag 18 juli Orsa kyrka kl. 20.00

8 juli Högståsens fäbod kl. 14.00 Fäbodgudstjänst. Präst: Per-Olof Lif. Kaffeservering. Medtag gärna något att sitta på.

15 juli Torsmo kl. 15.00 Friluftsgudstjänst. Sammanlyst med Ore. Präst: Per-Olof Lif. Kantor: Åsa Sundstedt. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

22 juli Orsa Hembygdsgård kl. 11.00 Friluftsgudstjänst. Präst: Per-Olof Lif. Orsa kyrkokör under ledning av Åsa Sundstedt. Kaffeservering.

29 juli Näsgårdarna kl. 11.00 Friluftsgudstjänst. Präst: Anna Björk och Per-Olof Lif. Kyrkkaffe. Medtag gärna något att sitta på. 19


Yranmagasinet_2018FinalB_orsayranmall_NY 2018-06-14 14:49 Sida 20

Orsa Slipstensförening Mässbacken, Orsa, 2018

Historievandringar

1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 aug och 8 sep.

NÄR DU VILL FLY EN STUND - BÖRJA PÅ FRELINS GRÄND 18 INGET DU BEHÖVER - MASSOR DU VILL HA.

Möt personer från tidsepoker då gruvdriften var i full gång. Vår kunniga guide tar dig med på en äventyrlig vandring med flera rollspel av våra duktiga aktörer. Vuxen 100:-, under 16 år 50:- under 8 år gratis

Barntemadagar: 17 juli och 24 juli kl. 14.30. Barnen får prova på att vara ”gruvarbetarungar” för en dag. Mycket skratt och massor med nya kunskaper gör temadagen till en fantastisk upplevelse. För barn 6–10 år. Gratis! Obs endast förbokningar! Anmälan senast 3 dagar före aktuellt datum. För bokningar och information: Ann-Marie Engström 070-689 14 65 Or s a S l i ps t e n s f ör e n i n g

www.orsaslipsten.se

ORSA

Dagliga turer mellan Dalarna och Stockholm med 10% rabatt på returresan!

HÄNG MED TILL LIVERPOOL - ENGLANDS VÄNLIGASTE STAD. 23-28 aug Best Fest & Best of Beatleweek m bl a Pete Best Band! 5-10 sept Totally Liverpool ”All in” i vänligaste staden i Liverpool 1-5 november I Beatles fotspår. London-Liverpool Vi följer Beatles bakåt i historien.

WWW.BEATLESRESOR.SE

Påstigning: Mora, Rättvik, Leksand, Insjön, Djurås, Borlänge och Hedemora.

Chartra Masbussen till er förening eller klubb. Helturistbuss för uthyrning till föreningar som har egen chaufför. Alltid till rätt pris!

ORSAS NÖRDIGASTE BUTIK med nyttigheter som:

Mer info: 070-440 23 27, thomie@masexpressen.se

Gratis wifi och uttag 220V!

0771-135135 • masexpressen.se 20

orsaYRan2018


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:13 Sida 21

ÖPPET HUS i

ORSA MISSIONSKYRKA

Öppet under OrsaYrorna kl. 18–21 med servering och loppmarknad! Onsdag 4 juli kl. 20.00 Elvis sakrala låtar med Sollerö Kyrkokör och Curt Andréas.

Res med oss! Siljan runt Följ med oss på en tur runt Siljan! Vi besöker några utvalda hantverksbutiker med både egen tillverkning och försäljning av produkterna. Tisdagarna 26 juni, 3, 10, 17, 24 och 31 juli. 7 och 14 augusti. Läs mer på hemsidan.

Onsdag 11 juli

Sång & musik med Martin Neonherz.

Räk-kryssning på Siljan

VILL DU BLI MEDLEM OCH STÖDJA ORSAYRAN?

I samarbete med M/S Gustav Wasa kan vi erbjuda en utflykt som är en fantastisk upplevelse. Vi utgår med buss från Orsa (Grönklitt, Fryksås) via Mora till Rättvik där vi kliver ombord och avnjuter en god räkfrossa. Torsdagar 13 juni—19 augusti.

GÅ IN PÅ YRANS hemsida eller swisha 100 kr (eller valfritt belopp). Glöm inte att skriva din mailadress i meddelandet när du swishar. Tack på förhand!

123 55 28 328

Y RAN STYRELSEN

Vi är återförsäljare för Masexpressen, Viking Line och Birka!

www.lottbokonsult.se • 070-649 06 07

Låtskrivarläger i Orsa Dalapop, Orsa kommun och Studiefrämjandet m.fl. ordnar under sommaren tre låtskrivarworkshops, ledda av Michael Blair och Janne Bäckman och med fler inspiratörer på gästlistan. De tre workshoparna är öppna för alla – enskilda låtskrivare och band, proffs och amatörer, gamla och unga. Vi tror på att vi är bäst tillsammans, inte var för sig. Lite folkbildningstanke med andra ord. Sommarens workshops är förlagda i Orsa under följande datum: Låtskrivarläger 1: 14-16 juli • Låtskrivarläger 2: 17-19 juli (Med en Orsayra i mitten) Låtskrivarläger 3: 30 juli -1 aug (avslutas med Orsayran) Upplägg Varje tillfälle börjar med ”speed-writingövningar” där vi skriver en låt tillsammans på så kort tid som möjligt. Detta för att lösa upp skrivkramp och nojjor som vi alla bär på. Efter detta har vi en rad övningar för att närma oss låtskrivandet från olika aspekter. Vid varje seminarium har vi också ett fullblodsproffs med som deltar på samma villkor som de övriga, men som också delar med sig av sina branscherfarenheter. Fokus ligger på co-writing. Att jobba fram låtarna tillsammans. Vi kommer också att förse deltagarna med ”songwriters toolbox”, en mängd tips och trix för att inte köra fast i sitt låtskrivande och för att få tillbaka den inspiration som vi alla tappar med jämna mellanrum. Vi kommer också att ge deltagarna information om vilka rättigheter upphovsmännen har, vilka juridiska fallgropar som finns, m.m. Frågor och anmälan görs till Janne Bäckman, Orsa kommun, tel 0250 552129 eller e-post janne.backman@orsa.se.

ORSA KOMMUN

orsaYRan2018

Michael

Janne

21


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:14 Sida 22

Sugen att flytta till Orsa?

Orsabostäder 0250–55 21 76 • orsabostader.se

22

lottbokonsult.se • info@lottbokonsult.se • 070–649 06 07

orsaYRan2018


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:14 Sida 23

YRVETERANEN – STIG NILSSON HUR MÅNGA KNAPPAR TILL KAN DU HA INNAN DU FÅR ONT I RYGGEN AV SLIPSEN? – Det fungerar än, men jag vet inte om jag ska byta slips eller gå på färre Yror framöver… Lite plats finns det kvar.

DU HAR JU VARIT MED SEDAN YRORNAS BEGYNNELSE – OCH ÄR EN AV DE TROGNASTE MUSIKANTERNA. VARFÖR? – Dels för att det är kul att spela! Att underhålla människor. Jag försöker gå runt och spela med så många olika människor som möjligt och då får man ju dessutom lära känna nya musiker! Det blir kanske inte så mycket orsapolskor på en Yra, men det är jättekul att spela sånt som folk önskar – oavsett vad det är! – Sedan träffar man ju så många människor man inte ser varje dag. Återvändare, skolkamrater, lumparkompisar. Ett av de roligaste mötena var med Sture Elgstig. Vi hade inte setts sen vi spelade tillsammans i The Saints på 60-talet (Stig började sin musikkarriär i ”taggtrådsbandet” The Saints). – Bingsjöonsdagen är jag i Bingsjö – sen kommer jag att vara med. Yran är tillsammans med spelmansstämmorna årets höjdpunkt. Att Yran är speciell visar ju att de enda som betalar för att komma är musikerna. Och dom kommer ändå! Text: Janne Bäckman.

Foto: Kola Productions.

VÄLKOMMEN TILL ORSAYRANS TJEJCRUISING ONSDAG 25 JULI Samling vid Orsa hembygdsgård kl. 10.00. Årets rutt blir en tur genom Orsas byar.

Tidsenlig klädsel efter bil. Medtag picknickorg. Cruisingen avslutas med uppställning av bilarna på Orsayran. Lunchuppehåll i Fredshammar kl. 12.00–14.00.

orsaYRan2018

23


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:14 Sida 24

- KRYSSET VINN FINA PRISER FRÅN ORSA GRÖNKLITT OCH SLOTTGÅRDEN

© JENNY BERGMAN

Kryssa om Rovdjurspaketet (övernattning i stuga i Grönklitt och entré till rovdjursparken), familjeentré till rovdjursparken och två vinster från Slottgården.

SVAR SENAST 15 AUGUSTI! Krysset skickas till Orsayran, c/o Carola Näs Norra Bergvägen 75, 794 32 Orsa. Vinnarna kontaktas via telefon. Presenteras på orsayran.se och i Orsakompassen den 21 aug.

24

Namn: .................................................................................. Adress: ................................................................................. Tel: ....................................................................................... orsaYRan2018


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:14 Sida 25

BARNPROGRAMMET

Under varje Yra finns Räddningstjänsten på plats och visar sina bilar. Vi har också en teckningstävling med fina priser.

Napplösa

Folkbus YRA 1 • 4 JULI 17.00 17.30 18.30

Folkbus uppträder i Församlingshemmet. Uppträdande av ungdomar i Moraeusparken. Folkbus uppträder i Församlingshemmet.

YRA 2 • 11 JULI 17.00

Clownerna Sax och Fån uppträder i Församlingshemmet.

17.30

Trollkarlen Daniel trollar i Moraeusparken.

18.30

Clownerna Sax och Fån uppträder i Församlingshemmet.

YRA 3 • 18 JULI 17.00 17.30 18.30

Bengt Kylling

Teater Napplösa uppträder på Församlingshemmet. Uppträdande av ungdomar i Moraeusparken. Teater Napplösa uppträder på Församlingshemmet.

YRA 4 • 25 JULI 17.00

Sagan om den lilla röda hönan spelas i Församlingshemmet.

18.30

Sagan om den lilla röda hönan spelas i Församlingshemmet.

© JENNY BERGMAN

YRA 5 • 1 AUGUSTI 17.00

Bengt Kyllinge sjunger, spelar och spexar i Församlingshemmet.

17.30

Uppträdande av ungdomar i Moraeusparken.

18.30

Bengt Kyllinge sjunger, spelar och spexar i Församlingshemmet.

Sax och Fån orsaYRan2018

Sagan om hönan 25


Yranmagasinet_2018FinalB_orsayranmall_NY 2018-06-14 15:02 Sida 26

YRKOCKEN – KUPRIK När Yran startade visade det sig att evenemanget krockade med Fryksås Hotells dalaaftnar. Och det var ju inte bra. Men det blev det. För snabbt arrangerade vi så att vi bussade upp folk och musikanter till Fryksås för att ha Nachspiel där. Idén var inte svår att sälja in hos hotellägarna. Bosse Gathu var gammal musiker, Tord Hansson pigg på det mesta som inte var klokt och dessutom hade man anlitat sin gamla kompis som kock. Hans namn: Lars ”Kuprik” Bäckman.

KUPRIK KOM DIREKT från USA där han varit sedan 1968 då han fick anställning på den skandinaviskinspirerade krogen The Viking Horn i Los Angeles. Matlagningen fick Kuprik med modersmjölken. Mamma drev Rättviks turisthotell. Att han kom hem först 1983 får ses som en liten försening av ursprungsplanerna. Han skulle ha varit borta i sex månader… – Efter fem år ringde mamma och frågade om jag hade varma sockor och rena underkläder… KUPRIKS TALANG upptäcktes och han fick jobb på Holiday Inn. Det var i samband med jobbet där som han var med i det numer famösa matlagningsprogrammet som visade sig vara en direktsändning och när kameran gick på kunde Kuprik varken svenska eller engelska. NÅGRA ÅR senare – när Kuprik börjat på 20th Century Fox kom två män fram till honom och sa att man hade sett programmet och frågade om det var ok att använda inspelningen. Kuprik fick 80 dollar för besväret och – förtäljer vissa – den svenske kocken i mupparna var född. Det finns olika uppgifter om det, men den som 26

sett bilder på Kuprik från den tiden anar att det ligger något i det…

HANS TID PÅ 20th Century Fox klår nästan svenska kockenstoryn ändå. Hur många känner ni som har bränt vid hamburgare till tv-serien MASH (för att det stod att dom skulle vara vidbrända i manus), lagat lyxmat till Dynastin eller till filmen 9 to 5 med Jane Fonda, Dolly Parton och Lily Tomlin. – Jag var också med och lagade maten till avskedsfesten vid inspelningen av The Rose med bl.a. Bette Midler. Överhuvudtaget var det speciellt att jobba på 20th Century Fox. Det var nya utmaningar varje dag. MEN SEDAN 1983 ÄR HAN tillbaka i Sverige. Och nu är det Nachspiel på Fryksås Hotell, Orsayrans första stapplande år. Fryksås Hotell tar maximalt 50 sittande vid den här tiden. Och första Yran är jättelyckad. Vi är säkert tio musikanter och 40 i publiken som letar oss upp. Alla är överlyckliga. Ryktet går. Nästa gång är vi tjugo musikanter och 80 i publiken. Det är trångt, men det är sommar. Det går att vara ute. orsaYRan2018


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:16 Sida 27

NÄR NACHSPIELEN år två (Ja – det är sant. Totalt var det inte mer än 6-7 Nachspiel efter Yran i Fryksås, men vilken legendstatus dom fått!) når 500 besökare och en ditrest barbershopkör råkar sitta sönder en gärdesgård fann hotellet och Yran för gott att sätta stopp. (Musikkvällarna skulle dock fortsätta, men det är en annan historia.) EN AV DE SAKER som Kuprik hade med sig från Kalifornien var en mexikansk rätt som då ännu inte intagit svenska fredagsvardagsrum. – Jag hade med mig en gammal kokbok som vi plöjde igenom för att få inspiration och jag och Tord bestämde oss för att tacos inte var så dumt. Så vi började med det. Det fanns inga tillbehör att köpa men vi hittade en som kunde importera tortillas och så gjorde vi tacosskal av dom själva. Det visade sig bli en succé! Bosse bokade artister och vi krängde tacos. Inte minst på Nachspielen. Men det hade ju sina sidor det här med den ännu okända maträtten. Mer än en musikant insåg den hårda vägen att skålen med boston-

Foto: Kola Productions.

gurka inte var bostongurka. Det var jalapeños. Det sved både här och där, beroende på hur man kom i kontakt med dom. – Det är faktiskt möjligt att vi var först i Sverige med Tacos 1983. Åtminstone bland de första. Fryksåstacosarna är samtida med ett av de första kända tacosmärkena i Sverige – som dock gjorde sin storlansering först 1988 – och äldre än det andra stora märket! Det stora genomslaget kom inte förrän i mitten av 90-talet. Då var det redan vardagsmat hos oss häruppe. – Vi gjorde fler grejor däruppe. Vi ordnade sunday brunch med Orsa spelmän bland annat. Vi fick påbackning för att vi hade ett champagneglas i annonsen…

KUPRIK HAR ALLTSÅ varit med på Yran sedan dag 1, eller åtminstone kväll 1. Han har varit ett viktigt inslag – inte minst vid de populära långborden som förr hölls i Frelins gränd. Och än idag är det wok n roll med sång och mat på Yran. Så även i år. Räkna med C'est magnifique… Text: Janne Bäckman.


Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:16 Sida 28

SJUNG MED VETJA Många resenärer har blivit chockade när rälsbussen från Östersund till Mora plötsligt invaderats av horder av musikanter sjungande "Rälsbussen till Östersund". Tågöverfallet tillkom av en slump som så mycket annat här i världen. VI VAR ETT GÄNG MUSIKANTER som helt enkelt råkade vara i närheten när tåget kom och beslutade oss för att gå till attack. Det tyckte folk var så kul så vi fortsatte varje onsdag. Till slut blev den gamla Hellzephyrslåten Yrans signaturmelodi och tågöverfallet ett måste som drog flera hundra åskådare. Seden var så svårstoppad att vi fortsatte även det år det inte gick något tåg. Då gick vi själva längs rälsen. ORIGINALET ÄR EN TRADITIONELL LÅT som ofta tillskrivs The Carter Family (som gjorde den första kända inspelningen redan 1929). Den handlade om ett fiktivt tåg, ett s. k. spöktåg, som ofta dök upp i amerikansk folklore. 1949 döpte man om tåget mellan Detroit och St Louis till Wabash Cannonball efter låten! Text & musik: Janne Bäckman

RÄLSBUSSEN TILL ÖSTERSUND Carter/Bäckman

Den startar visst i Mora men i Orsa blir den känd. När den klättrar över kullar, mot den plats dit den är sänd. Passerar strax Storstupet och Älvho om en stund. På väg uppför Inlandsbanan, rälsbussen mot Östersund. 28

Känn hur den vibrerar och skakar spåret fram, när den klättrar över kullar genom skogsbevuxet land. Och folket uti Tallhed får i ögat ej en blund, när dom ser på Inlandsbanan. Rälsbussen mot Östersund. Hon kom ner från Östersund, det var en vacker decemberdag när hon klev av på stationen slog mitt hjärta ett extra slag. Hon var lång och hon var vacker

och hennes barm var rund, när hon kom på Inlandsbanan, med rälsbussen mot Östersund. Känn ... Innan jag går hädan, o herre, hör min bön, låt mig smita före när jag står här uti kön, för att få en enkel biljett. För den går ju om en stund, på väg uppför Inlandsbanan rälsbussen mot Östersund. orsaYRan2018


, d.

Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:16 Sida 29

Tidtabell över OJF tågtrafik under Orsayran 2018 Onsdagar från den 4/7 t.o.m 1/8 Y 2 kl. Onsdag

17.15 x x x 17.35 17.45

1 1, 2 kl Onsdag 17.30 x x x x x 19.00

Y 2 kl Onsdag

21.10 x x x 21.32 21.40

Y 2 kl Onsdag

22.40 x x x 23.02 23.10

Km

0 7 9 16 22 26 33 36 41 45 46 47

fr. Furudal Skattungsjön Fiskvik Skattungbyn Mässbacken Kallholsfors Orsa Lisselhed Vattnäs Mora lasarett Mora t. Morastrand

Y 2 kl Onsdag

Y 2 kl Onsdag

18.50 x x x 18.10 18.00

22.22 x x x 22.00 21.55

t.

fr.

2 1, 2 kl Onsdag 23.55 x x x x x 22.30

Y 2 kl Onsdag

23.47 x x x 23.25 23.20

Y = Rälsbusståg

PASSA PÅ ATT ÅKA MED ORSA JERNVÄGSFÖRENINGS TÅG UNDER ORSAYRORNA (se tidtabell ovan) Orsa Jernvägsförening (OJF) bildades i samband med att SJ inte längre hade intresse av att bevara den unika järnvägsmiljön i Orsa. Föreningen övertog lokstallet och efter mycket hårt arbete så har vi idag väl fungerande utrymmen för vår verksamhet. OJF bildades på 1990-talet och är idag en stark och uthållig förening. Vi har våra viktigaste intäkter under Orsayrorna men vi ser att charter blir en växande del i våra affärer. Bli medlem genom att sätta in 150 kr på PG 184073-5. Se vad som är på gång på orsajf.se.

orsaYRan2018

29


Yranmagasinet_2018FinalB_orsayranmall_NY 2018-06-14 14:49 Sida 30

ETT STORT TACK

TILL SAMARBETSPARTNERS, YRANPARTNERS OCH SPONSORER SOM GÖR ORSAYRAN MÖJLIG!

YRAST SPONSOR

per@psexpo.se 0250-410 50 • Hagag. 1 • 794 30 Orsa

Produ ction s

YR SPONSOR Orsa Lokaler

NoBe konsult

Foto: Kola

0250-427 78 Blåmesv. 12, 794 32 ORSA

BENGT ERICSON

Orsa Kaffestuga Orsa Grafikstation

Dalagatan 11, 794 30 Orsa

30

- Din frisör! 070-692 23 10

0250-421 50

KONDITORI

0250-442 60

0250-434 08 kontakt@djurlakarn.se

Restaurang - Pizzeria - Grill

Tel:0250-433 30

orsaYRan2018


Orsa

Yranmagasinet_2018FinalB_orsayranmall_NY 2018-06-14 14:50 Sida 31

675$1'9,//$1 EHGDQGEUHDNIDVW

0250-414 69

070-586 91 51 ❄ www.smidgarden.se

Centralgatan 2, Orsa Tel: 0250-401 55 www.happyhomes.se

070-255 04 18

YRANPARTNERS OCH SPONSORER 0250-41 000 • monalistaxi.se ORSA KOMMUN

Akropolis

070-216 55 46/47

restaurang, pizzeria & pub

0250–410 60 0250–415 55 Centralgatan 3, Orsa pizzeriaamoreorsa.se 070-323 77 86

reklam

restaurang

0251-109 80

pathos

Byrackarn

0250-406 00 • orsakompassen.se

070-323 77 86

www.kolaproductions.se | info@kolaproductions.se | +46 (0)250 405 90

orsaYRan2018

31


INCHECKNING MUSIKER

Järnvägsgatan

BARNTIVOLI

Ky at og rk

Dalagatan

Kaplansgatan

YRINFO

ORSAYRANS FESTIVALOMRÅDE

Yranmagasinet_2018AK_orsayranmall_NY 2018-06-14 09:17 Sida 32

an

v. afs ust G g Kun

Orsayran 2018  

Den ultimata guiden till Orsayran 2018.

Orsayran 2018  

Den ultimata guiden till Orsayran 2018.

Advertisement