Page 1

2017-06-07

09:57

Sida 1

Den ultimata guiden till

2017

2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2/8

12/7

5/7

19/7

26/7

INNEHÅLL: KALENDARIUM • KORSORD • ARTIKLAR KARTA ÖVER FESTIVALOMRÅDET MATTIPS • TÅGTIDTABELL • M M.


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

09:58

Sida 2

INNEHÅLL

04

YR

NU som år m räk i go En fysi inte att

ORSAYRAN + JÄRNVÄGEN = SANT ÄT, DRICK & YRA Orsa hade blivit rikt över en natt. Rika kommuner satsade på framtiden. Framtiden var järnvägen. Men vart skulle järnvägen gå?

Ät och drick i somrig och musikalisk miljö. Här hittar du några tips på matställen som är med och samarbetar för en bra yraupplevelse!

14

VÅ ang vik Det

EN inte dom själ för und

TUFFA PÅ MED ORSA JERNVÄGSFÖRENING Åk tåg under Orsayrorna! Tidtabell på sidan 11.

30

..

11 22

ÅRETS MUSIKVARDAR Läs om yranvärdarna Putte Ollars, Anders Strandberg, Anders Olsson, Slars Lisa Jönberg och samordnare Sparr Krister Insulander.

SEMESTERKRYSSA EN FULLMATAD ORSASOMMAR Lös krysset och var med i utlottningen av finfina priser.

YR

Håll koll på allt som händer i Orsa i sommar. Bike Weekend, dragracing, nykter cruising, siljansrodd och mycket mer.

34

den ultimata guiden till ORSAYRAN CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE: Bosse Hermansson • 070-649 06 07 • info@orsayran.se DESIGN & PRODUKTION: Pathos Reklam, Orsa TRYCKERI: Strålins Grafiska AB. Upplaga: 12 000 ex. OMSLAGSFOTO: Kola Productions 2

orsaYRan2017

orsaY


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

09:58

Sida 3

Y RAN VÄNNER! NU ÄR VI på gång igen med storstövlarna på mot sommarens fem nya yror! Det har varit ett intressant år med omarbetning av föreningens stadgar och nytt räkenskapsår. Nu kan den nya styrelsen väljas på hösten i god tid för nästa års yror, vilket ger större arbetsro. En annan nyhet är att föreningen nu är öppen för alla fysiska personer att bli medlemmar i! Alla intresserade, inte enbart musikanter, kan således bli medlemmar för att stödja och påverka föreningen.

4

VÅRT MÅL i styrelsen är att OrsaYran skall bli en angelägenhet för hela Orsa och bidra till att vi blir en viktig del av sommarmusiken i Sverige. Vi är unika! Det ska vi vara rädda om, förvalta och bevara. EN SAK SOM slår mig när jag talar med människor som inte känner till OrsaYran: ”Ännu en musikfestival” säger dom, men vad fel dom har. Yran är unik, det finns en själ i yran som är svår att förklara, men som är självklar för alla oss som haft förmånen att få vandra våra gator under onsdagskvällar i juli i alla dessa år.

DAR

Y RAN STYRELSEN:

ders berg nder.

4

n2017

I ÅR BLIR det en nyhet för våra musikanter: Incheckningen kommer att bli på Buffalo Bill ovanpå Frelins! Det ska bli spännande och vi hoppas att det blir en riktigt bra lösning. Vi tackar Dalgatan 118 för deras fina arbete i fjol. Jag vill även tacka alla medarrangörer och sponsorer för ert stöd, ni som är med och gör detta möjligt. Sist men inte minst; välkomna alla gamla och nya musikanter! Utan er vore vi bara en ensam, sorglig elegi i natten.

Lars Lindström, ordförande OrsaYrans ekonomiska förening.

Lars Lindström, Bosse Hermansson, Anki Norrbom, Carola Näs, Katarina Gisslander, Ola Brunius och Lena Myrlund.

Låtskrivarläger i Orsa Dalapop, Orsa kommun och Studiefrämjandet ordnar under sommaren tre låtskrivarworkshops, ledda av Michael Blair och Janne Bäckman och med fler inspiratörer på gästlistan. De tre workshoparna har något olika inriktningar, men metodiken är densamma och var och en som är intresserad av låtskriveri har utbyte av alla tre. Sommarens workshops är tredagars, förlagda i Orsa vecka 27, 28 och 31. Låtskrivarläger 1: Vecka 27 (3–5 juli). Vi riktar oss till dig som just börjat skriva, eller som drabbats av skrivkramp och behöver komma igång igen. Vi avslutar på Orsayran. Låtskrivarläger 2: Vecka 28 (10–12 juli). Vi riktar oss till dig som skrivit ett tag på amatör- eller proffsnivå och som vill ta nästa kliv, tillsammans med andra likasinnade – eller komma igång igen efter att ha kört fast. Alla behöver inspiration, var vi än står i skapandet. Vi avslutar på Orsayran. Låtskrivarläger 3: Vecka 31 (3–5 augusti). Vi riktar oss till nybörjare och unga låtskrivare som vill komma igång och lära sig konsten att skriva låtar. Frågor och anmälan görs till Janne Bäckman, Orsa kommun. tel 0250-55 21 29 eller e-post janne.backman@orsa.se. Önskemål om boende och andra frågor framför ni vid anmälan.

ORSA KOMMUN

orsaYRan2017

3


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

09:58

Sida 4

+ JÄRNVÄGEN

= SANT

4


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

09:58

Sida 5

”Känn hur den vibrerar och skakar spåret fram, när den klättrar över kullar genom skogsbevuxet land. Och folket uti Bäcka får i ögat ej en blund, när dom hör på Oslobanan Rälsbussen mot Elverum.”

5


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

TJA, DET HADE kanske funkat. Och hade saker och ting gått som ursprungligen planerat hade det kanske låtit så när Orsayremusikanterna intagit gatorna.

09:59

Sida 6

”... Orsa är ingen vanlig dalaby”

CENTRALA ORSA är ingen vanlig dalaby. Det är en järnvägsknut. Den gamla dalabyn brann upp i juli 1901. (Vi är vana vid att det går hett till i juli…) När den byggdes upp igen var det vid den nydragna järnvägen. 1892 invigdes bandelen Mora-Noret – Orsa med pompa och ståt. Självaste kung Oscar invigde. Han kom med ångbåt och åkte härifrån i tåg – ett sätt att illustrera övergången mellan den gamla och nya tiden. I det som är centrala Orsa idag fanns i stort sett bara stationen och hotellet.

ORSA HADE blivit rikt över en natt. Rika kommuner satsade på framtiden. Framtiden var järnvägen. Men vart skulle järnvägen gå? Norrut genom skogarna i inlandet, eller mellan öst och västkusten? Västkusten på 1890-talet innebar norska kusten! Diskussionerna gick ganska heta om vilken del som Orsas jordägare skulle engagera sig i.

IDAG TAR VI Inlandsbanan för given. Och det är ju den vi sjunger om i Rälsbussen till Östersund som blivit yrans ledmotiv. Den var inte det från början. Första åren brukade vi avsluta yran med Give peace a chance. Men så en dag när vi var ute och yrde råkade ett gäng musikanter se rälsbussen komma. Vi sprang ombord och gjorde ett regelrätt tågöverfall – och på den vägen är det. Sen den dagen är yran och järnvägen ett par.

FAKTUM ÄR att det blev båda. De gick in med ganska mycket pengar i projektet som skulle bli en förbindelse mellan Söderhamn och Kongsvinger, över Älvdalen, Transtrand, Sälen och Elverum. Vi fick också en del av sträckan Söderhamn – Orsa. Eller Bollnäs – Orsa som blivit odödlig genom Aston Reymers Rivaler. Det officiella namnet på projektet är Dala- Hälsinglands järnvägs AB. Anledningen för Orsaborna att satsa på den delen var att banan skulle gå förbi slipstensgruvorna i Mässbacken.

Men åter till det där om Elverum.

Ångmans Per Persson står med sin häst på Smidsåkern utanför det nybyggda järnvägshotellet 1895. I bakgrunden syns järnvägsstationen. Foto: Orsa bildarkiv.

6

ME sats ligt me var dom järn sko

orsaYRan2017

orsaY


e

v

ds

n2017

2017-06-07

09:59

Sida 7

Järnvägsbygget Orsa-Härjeådalens järnväg. 1907. Foto: Orsa bildarkiv.

ai på k

2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

MEN SEN blev det stopp. Opinionen svängde över till en satsning på Inlandsbanan. För jordägarna var det naturligtvis möjligheten att få ett kostnadseffektivt transportmedel rakt igenom sina skogar som lockade. Så starkt var jordägarnas inflytande i kraft av sin nyvunna rikedom att man fick sträckningen av Orsa – Herjeådalens järnväg ändrad så att den gick rakt igenom besparingsskogen istället för i utkanten.

”... ett begrepp i vårt lands kommunikationshistoria” VID DESSA järnvägens pionjärdagar drevs de olika järnvägsprojekten av små privata företag. Det som vi idag känner som Inlandsbanan knöts ihop av att Statens järnvägar (SJ) köpte upp småbanorna mellan Kristinehamn och Sveg och byggde klart resten till Gällivare. Hela sträckan – Sveriges största byggprojekt – skulle ha varit klar 1924, men krig, arbetskraftsbrist och lågkonjunktur sinkade projektet och först 6 augusti 1937 kunde SJ:s generaldirektör Axel Granholm slå i sista spiken i projektet vid Kåbdalis. Det skulle – förutom något enstaka försenat projekt – bli den sista spiken i järnvägsprojektet fram till 1990-talet. AXEL GRANHOLMS tal vid invigningen är anmärkningsvärt. Han sa nämligen: ”Inlandsbanan såsom sådan framstår för oss järnvägsmän icke såsom någon trafikteknisk verklighet; den är ett begrepp i vårt lands kommunikationshistioria, men dess betydelse för vårt lands samfärdsel är att finna blott i en rad mer lokalt avgränsade transportuppgifter …”. SJ:s blivande generaldirektör Axel Granholm med två kamrater när de var i Orsa på dikningsförättning för Inlandsbanan. Foto: Hedvig Aulin/Orsa bildarkiv.

orsaYRan2017

7


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

INLANDSBANANS betydelse blev alltså ifrågasatt av SJ:s generaldirektör vid invigningen. Men han var noga med att hylla de som byggde banan. Rallarna. Axel Granholm var känd som ”rallarnas vän” så generaldirektör han var. Han hade nämligen som järnvägsbyggare levt bland dem. Inte minst tillbringade han mycket tid i Orsa. Han kunde tala rallarnas språk och han respekterade dem. Han tillskrivs ibland orden: ”Ge mig snus, whiskey och svenska rallare och jag skall bygga järnväg till helvetet”. Fast de tillskrivs också en amerikansk järnvägsingenjör. Ett dokumenterat omdöme om Axel Granholm från en rallare finns dock bevarat: ”Det är en jävul – men det är allt en fan i alla fall ...”. AXEL GRANHOLM var mån om rallarnas rykte och välbefinnande. Han försvarade dem mot den svans som ofta följde i deras spår och han ordnade underhållning genom att ge resande teatersällskap och akrobattrupper fria resor till rallarnas läger. Och han var en stor tillskyndare till fackföreningsrörelsen – så generaldirektör han var. Han förärades också den största ära en järnvägare kan få när hans liv ändade. En gravplats på Rallarkyrkogården i Tornehamn.

09:59

Sida 8

”Ge mig snus, whiskey och svenska rallare och jag skall bygga järnväg till helvetet” DET FINNS EN annan koppling mellan Orsayran och järnvägsbyggandet och det är förstås musiken. Rallarvisorna var funktionsmusik. Den var till för att hålla takten i de olika arbetsmomenten. Den var också till för att göra arbetet lite lättare. En tredje funktion var att faktiskt berätta om de förhållanden man levde under arbetet och på fritiden. Inte sällan dröms det om vackra möer. Många av rallarvisorna finns bevarande tack vare en annan profil som bodde i Orsa under byggandet av Orsa Svegbanan. Han tillhörde också ingenjörsskaran men var också trubadur. Manne Briandt var namnet och han har själv skrivit om sin tid i Orsa i flera böcker. Hans lilla koja på Orsaskogen döptes givetvis till Chateau Briandt …

Manne Briandt t.v. i sitt Chateau Briandt. Foto: Orsa bildarkiv.

Y

JÄ an Or mi Eri Ha för me iL

8

orsaYRan2017

orsaY


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

09:59

Sida 9

å var der kra are v n och

n2017

Yran anfaller. Många oförberedda inlandsbaneresenärer har satt matsäcken i vrångstrupen när de passerat Orsa en onsdag i juli.

JÄRNVÄGEN KOM att sätta sina spår i kulturen på andra sätt. I ett av rallarlagen som var stationerade i Orsaskogarna hittar vi – för övrigt tillsammans med min farfar Johan Arvid Bäckman – Gustav Hedenvind Eriksson, betraktad som Sveriges första arbetarförfattare. Han var också agitator och kooperatör i konsumentföreningen Skogsproviant i Orsa. Han blev god vän med fotografen Anders Lind och än i dag har många i Lind-familjen namnet Hedenvind som andranamn.

ANDRA PROFILER som genom järnvägen har anknytning till Orsa är nobelpristagaren Gunnar Myrdal som är född i Skattungbyn. Hans far åkte nämligen efter järnvägen och byggde stationsbyggnader. Så det var snarast en tillfällighet att lille Gunnar föddes när pappa byggde Skattunge station. Järnvägens betydelse för Orsa är odiskutabel. Den har format hela bygden. Och den har gett Orsayran en signaturmelodi.

”Järnvägens betydelse för Orsa är odiskutabel” Johan Arvid Bäckman tillsammans med frun Olga. Arvid arbetade som rallare, bland annat på Inlandsbanan i Orsa 1902. Återkom till Gråtbäck på 20-talet. Blev sedermera arrendator på Bolet efter Fryksåsvägen. Han dog i en hjärtattack på perrongen vid Orsa station 1962. Foto: Privat.

Text: Janne Bäckman.

orsaYRan2017

9


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:00

Sida 10

SJUNG MED VETJA Många resenärer har blivit chockade när rälsbussen från Östersund till Mora plötsligt invaderats av horder av musikanter sjungande "Rälsbussen till Östersund". Tågöverfallet tillkom av en slump som så mycket annat här i världen. VI VAR ETT GÄNG MUSIKANTER som helt enkelt råkade vara i närheten när tåget kom och beslutade oss för att gå till attack. Det tyckte folk var så kul så vi fortsatte varje onsdag. Till slut blev den gamla Hellzephyrslåten Yrans signaturmelodi och tågöverfallet ett måste som drog flera hundra åskådare. Seden var så svårstoppad att vi fortsatte även det år det inte gick något tåg. Då gick vi själva längs rälsen. ORIGINALET ÄR EN TRADITIONELL LÅT som ofta tillskrivs The Carter Family (som gjorde den första kända inspelningen redan 1929). Den handlade om ett fiktivt tåg, ett s. k. spöktåg, som ofta dök upp i amerikansk folklore. 1949 döpte man om tåget mellan Detroit och St Louis till Wabash Cannonball efter låten! Text & musik: Janne Bäckman

P re

RÄLSBUSSEN TILL ÖSTERSUND Carter/Bäckman

Den startar visst i Mora men i Orsa blir den känd. När den klättrar över kullar, mot den plats dit den är sänd. Passerar strax Storstupet och Älvho om en stund. På väg uppför Inlandsbanan, rälsbussen mot Östersund. 10

Känn hur den vibrerar och skakar spåret fram, när den klättrar över kullar genom skogsbevuxet land. Och folket uti Tallhed får i ögat ej en blund, när dom ser på Inlandsbanan. Rälsbussen mot Östersund. Hon kom ner från Östersund, det var en vacker decemberdag när hon klev av på stationen slog mitt hjärta ett extra slag. Hon var lång och hon var vacker

och hennes barm var rund, när hon kom på Inlandsbanan, med rälsbussen mot Östersund. Känn ... Innan jag går hädan, o herre, hör min bön, låt mig smita före när jag står här uti kön, för att få en enkel biljett. För den går ju om en stund, på väg uppför Inlandsbanan rälsbussen mot Östersund. orsaYRan2017

O l O s

O f m B S

orsaY


n2017

2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:00

Sida 11

På grund av plattformsarbete vid Mora station kan tågen med avgång kl. 22.40 från Orsa mot Mora resp. kl. 23.20 från Morastrand mot Orsa avgå en halvtimme efter angivna tider.

PASSA PÅ OCH ÅK MED ORSA JERNVÄGSFÖRENINGS TÅG UNDER ORSAYRORNA (se tidtabell ovan) Orsa Jernvägsförening bildades i samband med att SJ inte längre hade intresse av att bevara den unika järnvägsmiljön i Orsa. Föreningen övertog lokstallet och efter mycket hårt arbete så har vi idag väl fungerande utrymmen för vår verksamhet. OJF bildades på 1990-talet och är idag en stark och uthållig förening. Vi har våra viktigaste intäkter under Orsayrorna men vi ser att charter blir en växande del i våra affärer. Bli medlem genom att sätta in 150 kr på pg 184073-5. Se vad som är på gång på Orsajf.se.

orsaYRan2017

11


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:31

Sida 12

HU för och sam and

DALAPOP SKA OPP I TOPP

Orsa är känt som musikkommun. Orsayran är bara ett av uttrycken för det. Därför är det helt naturligt att Orsa kommun är en av de hittills sju kommuner som stöttar projektet Dalapop.

GR bra pop tala ock Dal art och bes att

DA på me utg ling nät och mu

fin

LÅT me i bi och hop

- Vi vi d sam jan igå skr Mic så ä

JAN och job kom pro Tom Ha bla flit fest nin Michael Blair och Janne Bäckman leder Orsas låtskrivarworkshops inom ramen för Dalapop. Foto: Kola Productions.

12

orsaYRan2017

orsaY


t.

n2017

2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:32

Sida 13

HUVUDMAN FÖR PROJEKTET är Musik i Dalarna och förutom kommunerna stöttas projektet av Region Dalarna och Landstinget Dalarna samt Leksands sparbank. Dalapop samarbetar också med arrangörer, jurister, distributörer och andra som kan stödja seriöst satsande artister.

SOMMARENS WORKSHOPS är tredagarsworkshops. Varje tillfälle börjar med speed-writingövningar där man skriver en låt tillsammans på så kort tid som möjligt (30-45 minuter har fungerat!). Detta för att lösa upp skrivkramp och nojjor som vi alla bär på.

GRUNDTANKEN ÄR att Dalapop efter Dalarnas och branschens behov skapar en plattform för framtidens populärmusik i Dalarna. Att bygga från grunden och stödja talanger är viktigt för musiklivets fortsatta utveckling, men också för bilden av Dalarna och dess attraktionsvärde. Dalarna ska bli en region där det är enkelt att verka som artist, låtskrivare, producent eller annan aktör inom musik och närliggande branscher. Dessutom är det en viktig beståndsdel i ett annat länsomfattande projekt, nämligen att Dalarna ska bli Sveriges bästa ungdomsregion.

- Efter detta har vi en rad övningar för att närma oss låtskrivandet från olika aspekter. Vid varje seminarium har vi också ett fullblodsproffs med som deltar på samma villkor som de övriga, men som också delar med sig av sina branscherfarenheter. Fokus ligger på co-writing. Att jobba fram låtarna tillsammans.

DALAPOP KAN hjälpa till med allt från att få ut sin musik på rätt plattformar till att skriva avtal på rätt sätt. De kommer att kunna vara samarbetspartner vid inspelningar och utgivningar och vad som än behövs för artisternas utveckling. Framförallt kommer man att skapa ett ovärderligt nätverk. Eldsjälar och anställda på Dalapop är Daniel Olsson och Pelle Andersson, med bred erfarenhet från såväl musik- som festivalscenen.

”Det handlar främst om att kicka igång skaparnerven och räta ut fingrarna när man fått skrivkramp” LÅTSKRIVARLÄGER är en av de saker som Dalapop kommer att erbjuda Dalaartisterna och där kommer Orsa med i bilden ännu mer. Under sommaren genomför kommunen och Dalapop, i samverkan med andra, tre låtskrivarworkshops. - Vi har redan ett färdigt koncept som vi jobbade med när vi drev projektet Orsamusik.nu och som vi tagit vidare i samarbete med organisationer som SKAP och Studiefrämjandet m. fl. under åren. Det handlar främst om att kicka igång skaparnerven och räta ut fingrarna när man fått skrivkramp, säger Janne Bäckman som tillsammans med Michael Blair lett tidigare workshops och kommer att göra så även fortsättningsvis.

”Vid varje seminarium har vi också ett fullblodsproffs med ...” - Vi kommer också att förse deltagarna med ”songwriters toolbox”, en mängd tips och trix för att inte köra fast i sitt låtskrivande och för att få tillbaka den inspiration som vi alla tappar med jämna mellanrum. Vi kommer också att ge deltagarna information om vilka rättigheter upphovsmännen har, vilka juridiska fallgropar som finns osv. WORKSHOP 1: Vecka 27, 3-5 juli riktar vi oss till dig som just börjat skriva, eller som drabbats av skrivkramp och behöver komma igång igen. Vi avslutar på Orsayran! WORKSHOP 2: Vecka 28, 10-12 juli riktar vi oss till dig som skrivit ett tag på amatör- eller proffsnivå och som vill ta nästa kliv, tillsammans med andra likasinnade – eller komma igång igen efter att ha kört fast! Alla behöver vi inspiration, var vi än står i skapandet. Vi avslutar på Orsayran. WORKSHOP 3: Vecka 31, 3 – 5 augusti. Workshop för yngre låtskrivare och nybörjare. VILL DU VETA MER OM DALAPOP, gå in på www.dalapop.se, epost: info@dalapop.se. För mer information om låtskrivarseminarierna, kontakta Janne Bäckman, epost: janne.backman@orsa.se.

JANNE ÄR EN AV GRUNDARNA av Orsayran, är musiker och var inblandad i Orsamusik.nu-projektet. Till vardags jobbar han på Service- och utvecklingsavdelningen på kommunen. Michael Blairs CV skulle kunna ta upp hela programmet. Som musiker har han spelat med Lou Reed, Tom Waits och Elvis Costello bara för att nämna några. Han har samarbetat som producent och låtskrivare med bland andra Weeping Willows och the Rasmus och är flitig paneldeltagare och talare på musikkonferenser och festivaler. Ni har kanske sett honom i samband med utdelningen av Polarpriset också.

orsaYRan2017

13


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:01

Sida 14

ÄT DRICK & YRA hos Orsayrans samarbetspartners Under Orsayran fylls Orsa av musik och sång i de mest varierande genres. Till det ett rikt folkliv, mängder med aktiviteter och möjligheter att äta och dricka i somrig och musikalisk miljö. Här kommer några tips på matställen som är med och samarbetar för en bra yraupplevelse!

DALGATAN118

ORSA MUSIKKOMPANI

PIZZERIA AMORE

Serveringstält med festivalmat och dryck. Öl- och vinrättigheter.

Musikernas egen servering med Kupriks Wok. Öl- och vinrättigheter.

Pizzeria/Restaurang Fullständiga rättigheter.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN: Kl. 18–00.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

KOCKENS TIPS:

Kl. 18–00 .

Något från vår grillmeny!

KOCKENS TIPS:

TELEFON: 0251–109 80

Från vår stora panna serverar vi våra goda wokrätter.

TELEFON: 070–675 13 67

ÖPPETTIDER UNDER YRAN: Från kl. 11.00

KOCKENS TIPS: Våra grillrätter, pizza och våra veganalternativ.

Nå v

TELEFON: 0250–415 55

Pizzeria

AMORE Öl- & vinrättigheter!

0250-415 55

14

re Centralgatan 3, Orsa

orsaYRan2017

orsaY


a

n2017

2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:01

Sida 15

DAISY´S 0250-421 50

Hamburgerrestaurang och glassbar.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN: Från kl. 10.00

KOCKENS TIPS: Våra kvalitetsburgare med 90 % kött.

TELEFON: 0250-421 50

AKROPOLIS

BYRACKARN

FRELINS RESTAURANG & CAFÉ

Restaurang med uteservering. Fullständiga rättigheter.

Restaurang/krog med uteservering. Fullständiga rättigheter.

Restaurang & café. Öl- och vinrättigheter .

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

Kl. 10–01.

Kl. 11–01.

Kl. 11–22.

KOCKENS TIPS:

KOCKENS TIPS:

KOCKENS TIPS:

Någon av våra goda grillrätter eller varför inte en grekisk varmrätt?

TELEFON: 0250–410 60

Akropolis restaurang, pizzeria & pub

0250–410 60

orsaYRan2017

Allt från vår grill!

TELEFON: 070–323 77 86

Vår regnbågsfilé med kall dillsås eller fläskfilé Oscar.

TELEFON: 0250–410 60

restaurang

Byrackarn 15


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

S

2017-06-07

10:01

Sida 16

Orsa församlings

ommarprogram

F

2017

Sö K N

Sommarmusik i Orsa församling med fri entré, kollekt till musikverksamheten.

Söndag 18 juni

Torsdag 27 juli

Pr K M Sa

Orsa kyrka kl. 18.00 ”Hej Sommar!” Välkommen till musikalisk knytis på picknickfilten!

Orsa kyrka kl. 19.00 ”Sångfåglar i Segerstedts släktträd”

Fr H

Vi bjuder på snyftisar och gladare toner i olika genrer. Anna-Karin Bengtar sång, ukulele. Jenny Halvarsson sång, piano. Jörgen Nohrin sång, gitarr. Pelle Klockar sång, bas, lapsteel.

Härlig musik i sommarkvällen! Från visa till pop med Nina Segerstedt, sång, Niklas Kihlberg, gitarr/bas, med musikaliska släktingar och vänner.

L T

Fä Pr M M M

Torsdag 17 augusti Onsdag 28 juni Orsa kyrka kl. 19.00 Agnes och Olle Lindberg, A & O A & O rör sig smidigt mellan genrerna. Musik av bland andra Bach, Händel och Mozart varvas med kända jazzlåtar, folkmusik och eget material. Fantasin får flöda när musikens essens plockas ut i arrangemangen för två sångstämmor, fiol och gitarr. Duon lägger stor vikt vid kontakten med publiken; varje nummer presenteras muntligen vilket bidrar till en upplevelse fylld av överraskningar!

Sö K

Skattunge kyrka kl. 19.00 Vanja Modigh Tre unika röster som smälter samman till en ny röst - denna röst är Vanja Modigh. Här blandas starka nordiska folksånger med sköna irländska tongångar och kärnfull amerikansk old time. Arrangemangen utmärks av svängiga beats, sagolika klanger, humor och innerlighet. Med dessa ingredienser rör Vanja Modigh om i den vokala sånggrytan och skapar ett unikt sound som inte lämnar någon oberörd! Vilja-Louise Skough Åborn, Katarina Söderlund och Anna Larsson är alla utbildade vid folkmusikinstitutionen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Sö Li

Fä Pr

Sö H

Fä Pr M

Fr Pr K

Orsa kyrka kl. 20.00 Besök från Kungliga Filharmonikerna!

Sö N

Amus Kerstin Andersson, violin. Stefan Lindgren, piano.

Fr Pr K

Sö T

ORSA FÖRSAMLING Tel: 0250-55 24 80, www.svenskakyrkan.se/orsa

Arrangeras i samarbete med 16

Fä Pr M

Sö O

Onsdag 12 juli

Amus Kerstin Andersson och Stefan Lindgren bjuder på klassiska pärlor. Musik av bl a Schubert, Kreisler och kända filmmelodier.

M Pr

orsaYRan2017

Fr Pr Sk M V orsaY


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

10:02

Sida 17

Fäbod- och friluftsgudstjänster sommaren 2017 Söndag 18 juni Kl. 11.00 Blomstervandring med Naturandakt Präst: Per-Olof Lif. Inga-Lill Sörlin, flöjt. Kl. 10.30 samling vid Orsa kyrkas parkering Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på. Sam.arr. Orsa Naturskyddsförening.

Fredag 23 juni Hornberga kapell kl. 23.30

Fäbodgudstjänst Predikan: Håkan Tapper. Mötesledare: Göran Sundquist. Musik: Jenny Halvarsson, Olle Lindvall. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

Söndag 2 juli Kväksels fäbod kl. 11.00 Fäbodgudstjänst Präst: Per-Olof Lif. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

Söndag 9 juli Lindornas fäbod kl. 11.00 Fäbodgudstjänst Präst: Per-Olof Lif. Kaffeservering.

och tu-

Fäbodgudstjänst Präst: Per-Olof Lif. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

Söndag 9 juli Högståsens fäbod kl. 14.00

Söndag 23 juli Orsa Hembygdsgård kl. 11.00 Friluftsgudstjänst Präst: Per-Olof Lif. Kaffeservering.

Söndag 23 juli Näsgårdarna i Orsa kl. 14.00 Friluftsgudstjänst Präster: Anna Björk och Per-Olof Lif. Kyrkkaffe. Medtag gärna något att sitta på.

Söndag 13 augusti Torsmo kl. 15.00 Friluftsgudstjänst Präst: Per-Olof Lif. Sammanlyst med Ore. Skvaltkvarnen är igång. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på. Vid regn samlas vi i ”rödladi” (bystugan). orsaYRan2017

Ê

Lördag 24 juni Tallhed Liljas fäbod kl. 11.00

Klipp ut och spara annonsen inför sommaren!

Midsommarafton. Mässa i midsommarnatten Präst: Håkan Tapper.

ika ienn n

n2017

2017-06-07

Dålig eller bra sommar spelar ingen roll! Vare sig du vill fly från landet ett tag, eller bara njuta av att vara i Orsa så kan vi hjälpa dig på Frelins Gränd 8 (ingång från Järnvägsgatan.

Köp en resa till Beatles´ England eller njut av vinyl, dvd:er, musikböcker - eller nå´t annat du inte ens visste att du behövde - på ett och samma ställe! Öppet säkrast fredag 15-18 och lördag 1114 och så på yran förstås. Och när öppet-flaggan är uppe på Järnvägsgatan!

17


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

Ã…TERBLICK

ORSAYRAN 2 0 1 6

FOTOGRAFIER: KOLA PRODUKTIONS & ORSAYRAN

2017-06-07

10:03

Sida 18


2017_yranmagasinet_1-19AAFinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:04

Sida 19


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

BID

2017-06-07

10:08

Sida 2

MÅ De me för ka liv

ska få fart på centrum

– och det är inte bara kommunen som ska göra´t

Orsa är en av fem svenska kommuner som deltagit i ett pilotprojekt för att skapa en svensk modell för BID. BID står för Business Improvement District och är en internationellt beprövad metod för platsutveckling.

DE ha ak nin

JO läm ko

-B oc som me Jo

-E up an utv

Under arbetet ordnade Scandinavian Heartland ett studiebesök till Merseyside i England där man jobbat framgångsrikt med BID-metoden. Northwich söder om Liverpool har nästan byggt en ny stadskärna tack vare samverkan mellan fastighetsägare, handlare och kommunen. I mitten Joakim Larsson som lett förarbetet och bredvid honom Klaus Csucs som ska se till att arbetsplanen blir verklighet.

I PILOTPROJEKTET ingår också fem norska kommuner. Projektet genomförs inom Interregprojektet Scandinavian Heartland som drivs av länsstyrelsen i Dalarna och Fjellregionen i Norge och processen har letts av Svenska Stadskärnor.

CENTRALA ORSAS historia är inte den gamla dalatraditionens. Det är en järnvägsknut som byggdes 1901, efter branden. Det är också det första målet ni kommer att se insatser för att uppnå i Storytelling-projektet som ni kan läsa om här intill.

BID-METODEN går kort ut på att alla aktörer inom ett avgränsat område jobbar tillsammans för att göra platsen mer attraktiv. I Orsa är det centrum som är aktuellt som BID-område. I Orsa samlades ett 30-tal aktörer, kommunen, handlare, fastighetsägare och andra näringsidkare, för att göra en nulägesanalys och utifrån den en affärssplan på vad som behöver göras. Och nu är det dags för verkstad.

DET ANDRA MÅLET är vackrare centrum – och minskad upplevelse av förfall. Det första steget där är att implementera ett skyltprogram som gör att vi får en enhetligare skyltning, gällande såväl gatupratare som andra skyltar och vi kommer att få en ny affisheringsyta.

VERKSTADEN ska sträva efter tre mål. Att ge Orsa centrum en förstärkt och tydligare identitet är det första. Idag är vi lite ”luddiga i kanten” och vi berättar inte riktigt om Orsas historia och profil i gatubilden.

20

HÄR KAN DOCK kommunen inte göra allt ensam utan den viktigaste insatsen är kommunikationen med fastighetsägarna i centrum för att få alla med på tåget.

orsaYRan2017

orsaY


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:08

Sida 3

MÅL TRE är att göra centrum mer attraktivt att verka i. Det ska också göras i samverkan. Därför pågår nu arbetet med att organisera verksamhetsinnehavarna i en ekonomisk förening. Den föreningen ska samordna och driva samverkan mellan kommun och näringsliv – och inom näringslivet. DET FINNS EN rad konkreta åtgärder i arbetsplanen som handlar om att öka de gröna inslagen i centrum, samordna aktiviteter, förbättra företagsklimat med mera. Förhoppningsvis får vi snart se resultaten av de åtgärderna. JOAKIM LARSSON har varit projektledare för BID och lämnar nu över arbetsplanen till Klaus Csucs på Näringslivskontoret som ska jobba praktiskt med förverkligandet. - BID har gett Orsa nya insikter och idéer för sitt centrum och projektet har gett oss metoder för näringslivsutveckling, som kan tillämpas för hela Orsa. Inom BID arbetar man med ett mycket brett urval av intressenter, konstaterar Joakim Larsson.

När arbetsplanen togs fram gjordes bl a ett antal stadsvandringar för att få en bättre bild och samsyn på vad som behöver göras.

- En annan del i metodiken är noggranna mätningar och uppföljningar av flöden, besökare, utbud, vakanser och andra nyckeltal. Syftet med det är att objektivt följa utvecklingen för att se vad som ger resultat.

”BID har gett Orsa nya insikter...”

Northwich är ungefär lika stort som Mora. Genom samverkan i BID-metoden har man bland annat fått till denna nya biograf med fem salonger!

-

n

n2017

Ged Gibbons har framgångsrikt manövrerat och samordnat flera samverkansprojekt i enlighet med BID modellen kring Liverpool. Mer verkstad och mindre funderingar på vad saker och ting ska kallas är hans recept.

orsaYRan2017

21


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:08

Sida 4

MUSIKVÄRDAR2017 ? ?

?

?

Foto: Kola Productions

5 JULI – YRANS YRA Surprise surprise!

12 JULI – PUTTE OLLARS Jag flyttade till fantastiska Orsa 1994. Musik-, fiske- och naturälskarens Mecka. Strax efter inflytten föddes mina älskade barn, Emil och Tilda. Om allt vill sig väl landar storken snart i Orsa ännu en gång. Jag har många strängar på min lyra. Driver egen firma som Orsa Murar'n, jobbar med boendestöd och spelar bas i flera konstellationer; Putte and The Pikes, WoodPikes och Downhill Cowboys. Andra band som jag varit verksam i kan nämnas; WoodPjucks, Jollyband, Kongo Allstars, Glädjebåten, Py Bäckman. Dansare i ett mellanaktsnummer i Melodifestivalen tillhör en av de märkligaste handlingarna på mitt CV. Ett starkt Yranminne för mig kan nämnas då jag som nybörjare stod sida vid sida med Evert Ljusberg och spelade. Han hade jag ju bara sett på TV!!! Jag har nära till skratt och tokerier. Det avslöjas i mitt val av gäster på "min Yra". Väl mött på Orsas gator den 12 juli! PIKE ON!

19 JULI – ANDERS STRANDBERG

Foto: Maria Nilsson

Anders Strandberg, glad speleman, född och uppvuxen i Orsa, Västeråkern.

22

Bor i Transtrand , nära fjällens afterskiscener. Drar Sverige runt med glittrande dragspel tillsammans med bandet Hälsingefyr och vid lediga helger spelar jag gärna med mina vänner i Bucket list Sälen. Till vardags spelar jag för/med mina tre barn. Jag tackar för förtroendet att vara musikvärd i år igen.

orsaYRan2017

orsaY


Foto: Kola Productions

2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:08

Sida 5

26 JULI – ANDERS OLSSON Jag är en basist, musiker och lärare ursprungligen från Sveg. Jag besökte mina första yror 1993, och fullkomligt knockades av alla trevliga och härliga galningar och musikanter som spelade på Orsas gator i alla former och format. Lätt förklarat så är jag nu bofast i Orsa sedan 2006. Fast gatorna ser väl raka ut, så svänger allting ovanför, boka in den 26/7 och en tur till Orsayran! Välkomna!

2 AUGUSTI – SLARS LISA JÖNEBERG

mil ng.

Fiolspelman från Rättvik med djupa rötter i Dalarnas rika folkmusikmylla.

r;

Spelar gärna en polska från Östbjörka eller Orsa, men lyssnar lika gärna på bluegrass, soul eller härligt 60-talssväng. Riksspelman 1991.

o ri CV. d ett

Driver en inredningsbutik i Rättvik och spelar däremellan på bröllop, kalas & butiksinvigningar, och målet varje sommar är förstås att medverka på ALLA OrsaYror :-)

å

n2017

SAMORDNARE – SPARR KRISTER INSULANDER Rötter i Orsa med släktgård i gamla Berget. Bor i Stockholm men tillbringar säkert ett par månader varje år i Ovansiljan. Var med redan på den allra första Orsayran och har hängt kvar sedan dess, släpandes på mandolin eller gitarr – ibland både och. Har även varit musikvärd ett par gånger. Jobbar som kommunikationskonsult och är bland annat chefredaktör för Stims medlemstidning. Hobbymusiker som tycker det är roligt att spela med så många som möjligt, i så många genrer som möjligt.

orsaYRan2017

23


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:09

Sida 6

Antikrundan kommer till Skeer!

Söndagen den tredje september kommer ett av avsnitten av populära Antikrundan att spelas in på Folkets Park Skeer i Orsa.

N –

Från kommunen är det Utredning och Utveckling som är projektledare för Antikrundan. Här är chefen Linda Haglund och projektledaren Joakim Larsson i vederbörlig folkparksmässig utstyrsel.

Foto: Kola Productions

INFÖR INSPELNINGEN fejas det och donas i området. Bland annat röjs det för att den enastående utsikten ska komma riktigt till sin rätt. Inte för inte skryter vi med att det är Sveriges vackrast belägna folkpark. Vi kan också räkna med att miljön blir riktigt folkparksaktig inför inspelningarna. HAR DU NÅGOT intressant att visa upp och få värderat så är det här din chans. Redan nu kan du mejla bilder på stora tunga föremål som du önskar få hjälp med att frakta till sommarens inspelningar. Mejla till antikrundan@svt.se I mejlet måste man uppge var man bor (Antikrundan kan bara frakta möbler i närheten av inspelningsplatsen) och berätta om föremålet och bifoga bilder. Senast den 30 juli behöver Antikrundan ha mejlet. Därefter väljer programmets experter ut vilka stora föremål som hämtas till inspelning. Musikinstrument, mynt och frimärken kommer man inte att värdera.

Mö Mö mat m at gen g en påå u p elle e lle

T

P S Inspelningen kommer att få en riktigt folkparksmässig inramning. Foto: Kola Productions

24

Up Upp pp SSilja ilja end e nd du

orsaYRan2017

Gra G ra Ors O rs

LLäs äs


ns

g.

ns

n2017

2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:09

Sommardagar på Orsa Camping På Orsa Camping kommer det till sommaren finnas alla möjligheter att hålla igång sin träning över semestern! En nyhet för i år är att vi under högsommaren kommer erbjuda yogapass. Utöver det finns gång- och cykelleder med fantastisk utsikt, morgonsimning, intensivkurs i crawl och vattengympa. I närhet till campingen finns även tillgång till gym! Läs mer på www.orsacamping.se

Nära djurmöten djurmööten – varje varje dag, dag, året året runt Up Upplev pplev m mäktiga äk tiga djur djjur i vildmarksmiljö vildmark smiljö på på toppen toppen av av Med och SSiljansbyden! iljansbyden! M ed ssibiriska ibiriska ttigrar, igrar, lleoparder e o p ard e r o ch SSveriges veriges enda e nda isbjörnar isb björnar samt samt som som Europas Europas största största rovdjurspark rovdjurspark får f år du h är n ågot utöver utöver det det vvanliga. anlil ga. här något M öt d Möt djuren juren p påå n nära är a h håll, åll, var var med me d p påå d dagliga agliga matningar m atningar och och lär lär dig dig mer mer om om rovdjuren rovdjuren genom parken, g enom att att lleka eka vvid id stationer stationer i p arken, påå u utställningar p tställningar i Rovdjurscentrum Rovdjurscentrum eller e ller genom guidningar. guidningar.

TTvåparksentré våparksentr å k tré Prisexempel: Entré Prisexempel: Entré för för 2 v vuxna u xna o och ch 2 barn barn till t ill Sagolandet S agolandet Tomteland Tomteland och och Orsa Orsa Rovdjurspark. Rovdjurspark.

1 2295 95 kkrr Granne G ranne med med ett ett komplett komplett utbud utbud av av boende boende och och aktiviteter ak tiviteter i Orsa O rsa Grönklitt Grönklitt får får du här här en en aktiv ak tiv och och spännande spännande semester! semester!

LLäs äs mer mer på på orsarovdjurspark.se orsarovdjurspark.se o och ch or orsagronklitt.se sagronklitt.se

Sida 7


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:09

Sida 8

Det BIDde ett

storytelling -projekt Storytelling är ett modeord inom reklambranschen. Egentligen är det i det här sammanhanget bara en engelsk omskrivning för det gamla skolämnet hembygdskunskap. Det är en viktig del av en orts identitet och i den nulägesrapport som gjordes inom BID-projektet var det en av de delar som efterlystes.

VI de att De

-E ett bo 13

De ma

-F sät pla sta ma pla

De är ho sta so Va

Hi

I Orsa kallas det August Larsson-huset. Men varför står det CS på väggen? Och vem var August Larsson? Det är några av de saker som det ska berättas om i Storytellingprojektet. (CS står det för att Carl Strandell byggde huset. Resten får ni läsa er till.)

26

orsaYRan2017

orsaY


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

t

g t .

n2017

2017-06-07

10:10

VI MÅSTE berätta Orsas historia och visa på varför centrum ser ut som det gör. Så det blir det första projektet som dras igång och som kommer att märkas. Det första som skett är en uppdatering av boken Orsa – ett sekel i centrum. - Eftersom den blev så mycket mer omfattande kallar vi den Orsa – ett sekel i centrum och lite till, säger Janne Bäckman som sammanställt boken. Den är faktiskt nästan dubbelt så tjock som den bok som kom för 13 år sedan.

Sida 9

Uppdateringen av boken Orsa - ett sekel i centrum blir nästan dubbelt så tjock som sin föregångare!

Den nya boken är dessutom annorlunda upplagd. Med boken i hand kan man gå en regelrätt historievandring genom centrum. - För att man ska slippa gå med en bok i hand kommer vi dessutom att sätta upp informationsskyltar på historiskt intressanta platser, eller platser som har en story. Vi tar fram skyltarna i samverkan med Grafikverkstaden och vi håller dessutom på att titta på om vi kan tillföra mer digitalt material som man kan ladda ner med mobiltelefon eller läsplatta från varje plats. Den gamla dalabyn Orsa brann ner 1901. Det nya Orsa som byggdes upp är präglat av järnvägen. Vi ser visserligen både Järnvägsgatan, stationen, hotellet och banområdet, men vi berättar egentligen inte historien någonstans. Det står en vanlig gatskylt i Moraeusparken, men det finns inget som förklarar varför den heter så. Och varför heter Titanic som det gör? Varför står det CS på August Larssons huset?

En prototyp till de skyltar som under sommaren kommer att dyka upp på Orsas gator.

Historierna är hur många som helst. Och nu ska de berättas.

” ... platser som har en story ”

En tidig flanörbild från Järnvägsgatan. Den var inte i bättre skick förr ...

orsaYRan2017

27


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:10

Sida 10

Att leva och bo i Orsa

B

V v

A

I w F

m

m Att leva här och nu. Med tanke på framtiden.

M

www. orsabostader.se • växel 0250–55 21 76 • direkt 0250–55 21 74 Agneta 28

orsaYRan2017

orsaY


2017-06-07

10:10

Sida 11

Börja Orsayran med lunch hos oss Välkomna till oss på Fryksås Hotell & Gestgifveri. En god lunch eller våffla i vacker fäbodmiljö, bra start på Orsayran!

A la carte lunch

195:-

Inklusive, sallad, smör, bröd och lättdryck www.fryksashotell.se info@fryksashotell.se För bokning ring 0250 – 460 00, 460 20 26/6-31/8 har vi extra bra pris på shopping-resor till Stockholm.

Restaurang Lissäng på Smidgården i Fryksås

Från Mora, Rättvik och Leksand 299 kr t/r. Från övriga orter 249 kr t/r. Påstigning: Mora, Rättvik, Leksand, Insjön, Djurås, Borlänge, och Avesta.

På fredagar kl. 6.45 från Mora går bussen via Falun.

Restaurang - Café Stugor - Fäbodrelax

0771-135135 • masexpressen.se LÄTT 4

8

3

4 9

5

6

8

9

SÅ HÄR LÖSER DU SUDOKU: Fyll i de tomma rutorna så att siffrorna 1–9 finns i varje region (en region består av nio rutor). Ingen siffra får finnas mer än en gång i varje rad och kolumn.

2

6

4

3 5

1

9

8

7

SUDOKU – medel 4 2 9 1 3 5 8 6 7

orsaYRan2017

6

2

1 3 6 8 2 7 9 4 5

6

4 7

6

5 7 8 6 4 9 1 2 3

4

3

4

8 5 3 4 6 2 7 1 9

1

4

2

7 1 2 9 8 3 6 5 4

8

1

6 9 4 7 5 1 2 3 8

6 9

8 4

9

5

3 6 5 2 9 8 4 7 1

5

3

1

2 8 1 5 7 4 3 9 6

2

9

7

SUDOKU – lätt 9 4 7 3 1 6 5 8 2

7

4

2 4 1 7 5 9 3 8 6

5

8

6 7 9 1 8 3 5 4 2

8

2

5 3 8 6 2 4 1 9 7

1

5

3

9 5 2 4 1 6 8 7 3

6

3

5

6

7 8 4 9 3 2 6 1 5

8

2

8

7

MEDEL 4

1

5

1 6 3 5 7 8 4 2 9

9

9

4 1 5 3 9 7 2 6 8

SUDOKU

Tel: 070–586 91 51 www.lissang.se

3 2 7 8 6 1 9 5 4

Dagliga turer mellan Dalarna och Stockholm med 10% rabatt på returresan!

K t

8 9 6 2 4 5 7 3 1

n2017

2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

29


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:11

Sida 12

- KRYSSET VINN FINA PRISER FRÅN ORSA GRÖNKLITT OCH SMIDGÅRDEN Kryssa om Rovdjuspaketet (övernattning i stuga i Grönklitt och entré till rovdjursparken), familjeentré till rovdjursparken och en Fäbodrelax på Smidgården i Fryksås.

Å i

K s g r b

Krysset skickas senast den 31 juli till Orsayran, c/o Carola Näs Norra Bergvägen 75, 794 32 Orsa. Vinnare dras på scenen kl. 21.00 sista yran den 2 augusti. Vinnarna presenteras på orsayran.se och i Orsakompassen den 22 aug.

30

Namn: .................................................................................. Adress: .................................................................................

* 1 u

w b 0

Tel: ....................................................................................... orsaYRan2017

orsaY


...

...

2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

10:11

Sida 13

PEELING

BOTOX

FILLERS

HUDVÅRD

BOKA DIREKT eller för mer info: www.estellemedical.com

073-626 55 20 Vasagatan 32, Mora

#mittiäventyret

Prisvärt och mysigt boende i lugn miljö.

Res 4 at i 1 räns st obeg ör enda f r * daga

Beläget mellan Orsa och Grönklitt. Familjevänligt • 1‒24 bäddar • Tvättstuga m. m.

5 :1.9d IIn9nlalands-!

Åk Inlandsbanan i sommar! Köp Inlandsbanekortet och upplev Sverige från sin bästa sida. Under 14 dagar reser du obegränsat på Inlandsbanan, gör g ör sspännande pä n n a nd e a avstickare vstickare till till närliggande närliggande äventyr äventyr – och och fortsätter for tsätter rresan esan n när är d du u ssjälv jälv vvill. ill. D Du u kkan an g givetvis i ve t v i s ä även ven köpa köpa vvanliga anliga ttågågbiljetter på enklare äventyr. bi ljet ter p å IInlandsbanan nlandsbanan – fför ör e nkla a re ä vent yr. *Två barn upp t.o.m. 15 år reser gratis med me ed vuxens sällskap. Ungdomar 16–25 år får 25% rabatt och pensionärer 10%. 1 Kortet gäller 2 valfria veckor under perioden 12/6–20/8 med dagliga turer turrer både norrut och söderut.

www www.inlandsbanan.se w.inlandsbanan.se . boka@inlandsbanan.se 0771- 53 53 53

orsaYRan2017

nestorville.se

et me ko r t bane

...

n2017

2017-06-07

www.hansjostugby.se • Mikael 070-692 22 26

En genuin

Bes

wwwök vår h .ors ems akva ida! rn.s e

gårdsbutik

med personlig och engagerad service! Mjöl • Foder • Bränsle & Oljor • Pellets • Redskap Trädgårdsmaskiner • Med mera ... Borns industriområde • 0250-413 30 31


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:11

Sida 14

YRAST SPONSOR Orsa

Restaurang LISSÄNG

0250-414 69 070-586 91 51 ❄ www.smidgarden.se

per@psexpo.se 0250-410 50 • Hagag. 1 • 794 30 Orsa

YR SPONSOR

w

BENGT ERICSON

- Din frisör! 070-692 23 10

070-255 04 18

NoBe konsult 0250-427 78 Blåmesv. 12, 794 32 ORSA

Dalagatan 11, 794 30 Orsa

0250-442 60

0250-434 08 kontakt@djurlakarn.se

32

orsaYRan2017

orsaY


n2017

2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:11

Sida 15

YRANPARTNERS OCH SPONSORER ORSA KOMMUN

0250-41 000 • monalistaxi.se

070-216 55 46/47

restaurang

Byrackarn 0251-109 80

0251-109 80

Pizzeria www.kolaproductions.se | info@kolaproductions.se | +46 (0)250 405 90

AMORE Öl- & vinrättigheter!

pathos reklam

0250-415 55

Centralgatan 3, Orsa

0250-406 00 pathosreklambyra.se www.pathosreklambyra.se 0250- 406 00

orsakompassen.se

Akropolis restaurang, pizzeria & pub

0250-421 50

0250–410 60

orsaYRan2017

33


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:13

Sida 16

KALENDARIUM – Ett axplock av sommarens händelser i Orsa.

JUNI, JUNE 16, 30 Torgloppis Orsa Centrum Flea market 17–24 Midsommarfirande Midsummer festival 18 Öppet hus på Orsa Camping Open house 23 Orsa Kajt´n Running race

23

JULI, JULY

12

1, 2 1, 2 5, 12, 19, 26 7, 14, 21, 28 11–12

Orsa Sportbilsfestival, Tallhed Orsa Sportscar Festival Loppisweekend, Orsa Camping Flea market Orsayran, Street Music Festival Torgloppis, Orsa Centrum Flea market Dragracing, Tallhed

23–25 28 30

21–23 26 27

30 31

Orsa Bajk´n Biking race Dragracing EDRS, Junior SM, Tallhed Midsummer festival Orsa Kyrka, Agnes och Olle Lindberg Church Concert Orsa Sportbilsfestival, Tallhed Orsa Sportscar Festival

Orsa Kyrka, violin och piano, ”klassiska pärlor” Church Concert Barnfestival Orsa Camping Childrens festival Tjej-cruising under Orsayran Orsa Kyrka, ”Sångfåglar i Segerstedts släktträd” Church Concert Muscle car day, Tallhed Mopars at the Strip, Tallhed

AUGUSTI, AUGUST 2 4 4–6

5–6

34

Orsayran Street Music Festival Torgloppis, Orsa centrum Flea market Orsa Hembygdsgård, Polskemärkesuppdansning Polka dance medal testing Bike Weekend, Tallhed

19–20 Sommarfesten, Orsa Camping Summer party 26 Gammaldags marknad, Orsa centrum Old fashioned market

orsaYRan2017

orsaY


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:14

Sida 17

BARNPROGRAMMET YRAN 2017 – i Församlingshemmet

Sagan om den lilla röda hönan och vetekornet

d

Klassiska sagan om en liten röd höna.

Gott och blandat med Bengt Kyllinge En spontan och rolig föreställning för hela familjen.

Sax å Fån Var med när clownerna Sax å Fån skojar, leker, sjunger och spelar med barnen upp till 9 år!

Napplösa Barnteatern Napplösa - en föreställning för de allra minsta, upp till ca 6 år.

m

n2017

Zornska teatern Vännerna i skogen.

Se även: destinationorsa.se och siljan.se. Vi reserverar oss mot eventuella ändringar, fel eller om något saknas i kalendariet.

orsaYRan2017

35


2017_yranmagasinet_20-36FinalC:orsayranmall_NY

2017-06-07

10:15

Sida 18

ORSAYRAN FESTIVALOMRÅDE

Scen

D

Marknadsstånd

Orsayran 2017  

Den ultimata guiden till Orsayran 2017.

Orsayran 2017  

Den ultimata guiden till Orsayran 2017.

Advertisement