Page 1

guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:09

Sida 1

den ultimata guiden till

orsayran 2015

30

ÅR AV MUSIKHISTORIA

27

09

ANEKDOTER

JUNI ORSA SPORTBILSFESTIVAL

..

KALENDARIUM • TAVLING • ANEKDOTER • KULTYRHÖRNA • KORSORD • ARTIKLAR • M M.


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:09

Sida 2

C

innehåll

16

SCENER UR ETT ARTISTSKAP ”Det var bra spelat av dig” säger radiolegendaren Farbror Sven Jerring till en 11 årig fiolspelman, i en av scenerna i Kalle Moraeus liv.

DE FÖRSTA TRETTIO ÅREN Yrans unika koncept har gjort att gatumusikantfestivalen är svår att ta kål på. Janne Bäckman berättar om yran - de första trettio åren.

26

TA

£ SMÅTT OCH GOTT FRÅN FÖRR Saker du inte visste om betalande musikanter, signaturmelodier, dasslockskastning och mindre lyckade ölsatsningar.

36

..

07 22

EN INVENTARIES BETRAKTELSE Yra-veteranen Bengt Ericson från Kungsbacka delar med sig av sina erfarenheter.

ÅRETS MUSIKVARDAR Läs om yranvärdarna Sabri Liljeblad, Billy Opel, Åsa Sundstedt, Lina Wollter och Kalle Moraeus.

EN FULLMATAD ORSASOMMAR Håll koll på allt som händer i Orsa i sommar. Barnfestival, sillafton, nykter cruising, siljansrodd och mycket mer.

39 den ultimata guiden till

orsayran 2015

den ultimata guiden till

orsayran

CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE: Stefan Källbäck 070-389 39 68 • stefan.orsayran@outlook.com DESIGN & PRODUKTION: Pathos Reklam, Orsa TRYCKERI: Strålins Grafiska AB. Upplaga: 20 000 ex OMSLAGSFOTO: Kola Productions 2

30

ÅR AV MUSIKHISTORIA

27

09

ANEKDOTER

JUNI ORSA SPORTBILSFESTIVAL

TRE fakti med och möjl kraft kunn sta o

ATT få d Men land bygd ändr natu intäk fått stäm vi ka om a att r skal Orsa Orsa

ATT sam med besö extr som ”Ors Björ

KALENDARIUM • TÄVLING • ANEKDOTER • KULTYRHÖRNA • KORSORD • ARTIKLAR • M M.

orsaYRan2015

orsaY


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:09

Sida 3

Chefredaktyren har ordet

Skidor, riviera och björnar är något man får på köpet.

6

TANKAR FRÅN REDAKTIONSSTOLEN

DAR blad, ollter aeus.

9

guiden till

an 2015

09

EKDOTER

TRETTIO ÅR med härliga Orsayror där dom flesta faktiskt har varit i solsken och uppehållsväder. Vi har haft tur med vädret, med fantastiska musiker, en underbar publik och inte minst fantastiska sponsorer som gjort Orsayran möjlig. Jag måste också ta tillfället i akt att tacka alla andra krafter, (ingen nämnd och ingen glömd) som gjort att vi har kunnat genomföra alla dessa Orsayror. Det är landets äldsta och största gatumusikfestival. Faktiskt och fantastiskt. ATT PUBLIKEN GÅR IN GRATIS och musikerna betalar för att få delta är ännu mer fantastiskt och unikt i hela världen. Men så är det då också en YRA. Nu bedrivs ju Orsayran i landsbygden. I en bygd som har alla de egenskaper landsbygden har. Folk och företag flyttar och infrastrukturen förändras. Så även i Orsa. Sponsorerna blir färre och färre av naturliga samhällsekonomiska skäl och vi måste säkerställa intäkterna för Orsayrans överlevnad. Så i år då vi också har fått ett helt nytt och fantastiskt vackert centrum så bestämde Orsayrans styrelse – Vi måste ge ut en tidning, där vi kan tacka ALLA som hjälper oss och där vi kan berätta om att VI, VI tror på vår framtid. Orsayran skall fortsätta att roa och underhålla sin publik och alla som deltar. Vi skall berätta och beskriva ALLT som är bra för Orsa och Orsas framtid. Vi har ju så oerhört mycket som är bra här i Orsa. Till och med saker som är bäst i landet. ATT VI OCKSÅ FICK Orsa Sportbilsfestival i år som en ny samarbetspartner är en lycka att vara stolt över. Dessutom med publik och deltagare som annars kanske inte alls besökt bygden är en gåva som vi skall vara både stolta och extra glada för. Kanske Orsa håller på att etablera sig som en både stark musikbygd och ett Mecka. ”Orsa För Fritid, Musik och Festival”. Skidor, Riviera och Björnar är något man får på köpet som upplevelse. Stefan Källbäck, chefredaktör.

ARTIKLAR • M M.

2015

orsaYRan2015

GRILLA?

FRÅN VI HAR KÖTT I DALARNA M O T N U R R A D GÅR En annorlunda och helt unik butik med en upplevelse för alla sinnen! Att komma in i Saluhallen i Orsa är lite som att komma in i en handelsbod förr i tiden. Lokalproducerad mat och Deli från hela Dalarna & Sverige. På heminredningsavdelningen blandas lokala hantverk och nytt från kända märken.

E EN UPPLEVELS FÖR ALLA SINNEN! Vi finns på Kaplansgatan 13 (mittemot Orsa Kaffestuga)

Tel: 073–819 17 91 Mån-fre 10–18 Lördag 10–16 Söndag 11–16 Se hemsidan för eventuella ändringar av öppettider.

www.saluhallenorsa.se 3


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:09

Res exklusivt med

Siljan Buss

Sida 4

Orsa Taxi – 0250-409 00 Mån–tor................. kl. 08.00–22.00 Fredag ................... kl. 08.00–03.00 Lördag ................... kl. 09.00–03.00 Söndag .................. kl. 09.00–22.00 Under Orsayrorna gäller fredagstiderna

Spara in tid – låt oss göra jobbet! Anpassa resan till egna önskemål - res när och som det passar er bäst. Vi hjälper er med reseplanering och lämnar färdiga pris- och paketförslag efter era önskemål.

Miljöprojekt – personalutbildning. Vi investerar i fordon anpassade till de höga miljökrav som ställs i dag. Vi deltar även aktivt i olika miljöprojekt samt undersökningar för att kunna möta morgondagens miljökrav. Utbildning av personalen sker kontinuerligt.

Tel 020-21 00 30

– agent för Birka Cruises

Siljan Buss AB • Stormyrgatan 5, Orsa • Tel. 020–21 00orsaYRan2015 30

4

F

orsaY


2015

guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:10

Sida 5

Lång erfarenhet av service, omtanke, kvalité & säkerhet! Bussa med oss till Kroatien! 27 augusti – 9 september 2015 Pris: 11.500:– /person

Se hemsidan för mer info och program.

Vi arrangerar även resor till teater, kryssningar, sport, konferens och andra evenemang, se mer på siljanbuss.se.

Fax. 0250–435 76 • info@siljanbuss.se • www.siljanbuss.se 5

orsaYRan2015


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

3

2015-06-02

09:10

Sida 6

GENERATIONER

a

DROSKFÖRARE

M

Inte många trafikanter har missat de stora vita VDL-bussarna samt de mindre taxifordonen med Siljan och Orsasjön vackert stripad på sidan med texten Siljan Buss Dalarna.

O är frå br

"Y m sa ga ni til "G

UNDER VINTERNS STORA FOLKFEST skid-VM var SAMBUS/Siljan Buss den givna samarbetspartnern för att få all transportlogistik att fungera. Ett uppdrag som sköttes helt klanderfritt med 16 nya bussar. Ulf Hansson, regionchef på Siljan Buss med säte i Orsa har vuxit upp med Orsayran. Arbetet som regionchef för Siljan Buss är ett stort och krävande arbete med 220 anställda och 140 fordon stationerade i Orsa, Mora, Rättvik och Leksand. Ulf var fram till 2014 delägare i företaget och Ulf är tredje generationens droskägare. Ulfs farfar, Tur Anders Hansson var en av de drivande krafterna i Orsa Droskägareförening som inledde banan 1945 till vad företaget är idag. 1980 ombildades föreningen till Orsa Trafik AB av Ulfs far, Tur Ingemar Hansson. 2007 ändrades namnet till Siljan Buss AB och idag ägs företaget till 100% av Björks & Byberg-koncernen. 6

SILJAN BUSS OCH ULF har alltid varit en mycket viktig samarbetspartner för Orsayran. Alltid välvillig att bistå och stödja föreningen för att vi skall kunna transportera både gäster och musiker. Men företaget har också alltid varit en mycket viktig bidragsgivare till Orsayran. Vi är mycket glada för att Ulf och företaget envist kämpar för att stanna som en av bygdens viktigaste och största privata arbetsgivare i Orsa. Orsayran gör därför också allt för att stödja och supporta företaget som tack för all den hjälp vi får av Ulf Hansson och Siljan Buss Dalarna. Ulf var en av de första att lovorda etableringen av tidningen för Orsayran.

Text: Stefan Källbäck orsaYRan2015

199 få oc Sto oc de nin

orsaY


2015

guiden_till_orsayran_1-19_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

10:41

Sida 7

anekdoter och trivia MUSIKANTERNA BETALAR Orsayran är den enda festivalen i Sverige där de enda besökare som betalar är musikanterna. Yran försökte ta bort det ett år, men det kom protester från - musikanterna! T o m speciellt inbjudna eller bokade musikanter brukar propsa på att få betala "entréavgiften" vid inskrivningen. ..

SIMTAVLING En lyckligtvis avstannad tradition är simtävlingen i Jonkesdammen (i Moraeusparken som det heter idag.) Den kom också till av en slump. Ett par av oss skulle göra ett effektfullt hopp ner i dammen (som är ca 2 dm djup) och tänkte inte på alglagret på botten... Det slutade med att vi hade både domare och körde två längder med voltvändning sista yran varje år.

OS I DASSLOCKSKASTNING

YRANS FÖRSTA SIGNATURMELODI "Yrans första signaturmelodi" som musikanterna samlades och avslutade gatuspelandet med klockan nio var inte alls Rälsbussen till Östersund utan Beatles "Give Peace a Chance".

Bland de mer udda inslagen var OS i dasslockskastning på Lillåvallen, med medverkan av bl a diskussmästarna Ricky Bruch och Lars Sundin, samt Hasaloppet i asfaltsskidåkning med Vasaloppssegrarna bröderna Hassis som favoriter och Py Bäckman som kranskulla.

ORSAPLATTAN Två CD-skivor har producerats till förmån för Yran. Den första spelades in 94 och bestod delvis av liveinspelningar från Nåbelfesten och Pöbelfesten. Den andra kom 2004 och bestod av inspelningar som olika artister skänkt till Yran.

..

NAR DONOVAN INTE KOM

£

Den gamle 60-talsikonen Donovan var en av önskeartisterna på Yran. Han borde vara som klippt och skuren som gatumusikant tyckte vi. Stefan Nordin fick kontakt med Donovans management och kom överens om en summa i gage. En summa. 20 000. Vi var dock inte överens om valutan. Stefan menade kronor och Donovan pund, så han kom aldrig.

IF THIS AIN´T COUNTRY... De första yråren arrangerades fortfarande Trivselträffar på tisdagar på Ångbåtsudden. Till en av tisdagarna hade den amerikanska countrysångaren Wendel Adkins engagerats. Bandet hade onsdagen fri, men ägnade den åt fiske istället för Orsayra. När de ystra gatumusikanterna – dussinet fullt – kom ner från Fryksås på småtimmarna satt bandet på uteserveringen på hotellet. Vi bjöd med dem på efterfest och de följde glatt med. Hr countrystjärnan själv dock lite motvilligt. Hemma hos krukmakare Billander blev det snabbt buskspelande och Perra Moraeus och Pelle Lindström blev så där spelgalna som annars bara tjädertuppar blir. Bandet var imponerade. Inte Wendel Adkins som – möjligen lite sur för att Perra envisades med att kalla honom Waylon – plötsligt utbrast: Play some country music! Pelle Lindström vände sig förvånat mot honom och svarade: Du – det här är countrymusik det, men det kanske du inte begriper. Wendel Adkins spelade in sin nästa skiva i Stockholm. Titel: ”If that ain´t country”.

NÅBELFESTEN

YRÖL

1994 hölls Nåbelfesten i Yrans regi. Det var ett jippo för att få in mer pengar. Den riktiga Nobelfesten kopierades. Raul och Anna-Britta Carlsson på Carlssons stekhus var t o m till Stockholm och provlagade i den riktiga Nobelfestmiljön och det var glassbomb och hela baletten och givetvis utdelades Nåbelpriser. Dagen efter hölls en fest med inspelning av CD för vanligt folk - kallad pöbelfesten ...

2001 lanserade Orsayran ett eget öl som såldes i serveringstälten. Det var inte så gott.

orsaYRan2015

7


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:11

Sida 8

Orsa Besparingsskog UPPLEV NATUREN I ORSA FINNMARK – SOMMAR SOM VINTER

D m

Fina fiskevatten inom eget fiskevårdsområde. Stuguthyrning året om, vintertid finns övernattningsmöjligheter nära skoterled.

OAV kultu ro k försö

BRA 1889 Sund uppt Idag enba utsik

www.orsabesparingsskog.se

orsaY


e

guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:11

Sida 9

EN RESA VÄL VÄRD ATT GÖRA Det finns många olika anledningar till att göra ett besök på Orsa Besparingsskogs marker. Fortsätter man E45 norrut från Orsa så kommer man efter ca 50 km till byn Noppikoski, av namnet kan man tro att man färdats betydligt längre.

..

OAVSETT OM MAN AR FISKARE, jägare, bär/svampplockare, kulturintresserad eller bara vill uppleva naturen i lugn och ro kan resan vara väl värd att göra. Orsa Besparingsskog försöker att bevara spår efter svunna tider och epoker. BRANDTORNET UPPE PÅ PILKALAMPINOPPI uppfördes år 1889, året efter det stora brandåret då bland annat Sundsvall brann ner. Placeringen var perfekt för att kunna upptäcka eventuella skogsbränder i ett tidigt skede. Idag kan du besöka platsen och det välbevarade tornet enbart för ditt höga nöjes skull och uppleva den fantastiska utsikten. ..

ATT STÅ UPPE PÅ TAKTEN VID FINNBERGET, där utsikten är milsvid, ger en speciell känsla. Området koloniserades av skogsfinnar för drygt 350 år sedan. Här ligger troligen även Sveriges högst belägna gravplats, 638 m.ö.h Ingemar Gustavsson (numer pensionär med 45 års tjänstgöring hos Orsa Besparingsskog) i färd med att iordningställa en av de många stigarna inom området. Vissa av dessa användes av prästerna när de skulle ta sig mellan finnmarksbyarna – dessa kallas för ”Prästvägar”. Text: Lars Karlsson.

orsaYRan2015

9


guiden_till_orsayran_1-19_finalB:orsayranmall_NY

10

2015-06-02

11:09

Sida 10

orsaYRan2015

orsaY


2015

guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:11

Sida 11

K VA L I T E T H E L A VÄ G E N : T R YG G T, P E R S O N L I G T, F L E X I B E LT

Hur vill du bo? Att bygga hus är för många den största affär man gör i livet. Då måste det kännas tryggt. Bra Hus erbjuder kundanpassade gedigna kvalitetshus som över tiden ger ett bestående värde. Vår hundraåriga familjetradition ger dig den trygghet ditt husval förtjänar. Kontakta gärna vårt huvudkontor i Furudal eller besök www.brahus.se för mer information.

sedan 1903

Ur traditionen bygger vi framtiden

S P L I T Z

Beställ katalog · www.brahus.se · 0258-312 00

Hembyggt. För din hembygd. Visste du att Dala Energi stödjer kulturen i regionen? Vi är en lokal leverantör av el, värme och fiberteknik. När du väljer oss bidrar du till utvecklingen av musik, hantverk och teater i Rättvik, Leksand, Gagnef och Säter. Dala Energi värnar om bygdens framtid.

dalaenergi.se

orsaYRan2015

11


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:12

Sida 12

..

PREMIAR FÖR ORSA SPORTBILSFESTIVAL – EN FOLKFEST I DALARNA Helgen efter midsommar, den 27 och 28 juni, besöker Sveriges sportbilar Orsa. Hundratals anmälda bilar från bilklubbar och sportbilar från regionen blir tillsammans en härlig blandning. Även unika bilar kommer. Ett smakprov på detta är en svenskbyggd Ferrari Formel 1 från 1960, en upplevelse både att se och höra!

.. DAGEN ERBJUDER BILTRAFF, mässområde, provkörning av nya bilar och medåkning. Du kan provköra en Tesla, åka med i en extrem sportbil, äta god mat och ta del av andra bilrelaterade upplevelser. Kvällen fortsätter med underhållning i världsklass, allsång med Kalle Moraeus på Udden som övergår i en rockkväll på samma plats. Välkommen till en "helt vanlig helg" i sportbilens tecken i Orsa! .. SVERIGE AR UNIKT i många aspekter men när det gäller bilar så finns det två saker som gör att vi står ut från mängden – det här landet är ett ”rullande museum” för amerikanska 50- och 60-tals bilar samt att Sverige är en av de sportbilstätaste länderna i världen. Det står praktiskt taget en eller flera sportbilar i varje kvarter eller undangömda i garage runt om i hela landet. Kulturen kring sportbilsklubbar är otroligt stark, med stora klubbar för exempelvis Porsche, Corvette, Lotus, Ferrari och Mustang med tusentals medlemmar. Med kunskap och ett nätverk i sportbilsvärlden flyttade företaget Driver Academy till Dalarna från Stockholm. Konceptet kring sportbilsfestivalen har provats några år i och med Arlanda Bilfestival som blivit en stor succé, förra året besökte cirka 1400 sportbilar festivalen. 12

- ALLA MÅSTE DELA MED SIG OCH BIDRA med den kunskap och de kontakter som finns, allt för att lyfta regionen, säger Jojje Svensson, en av arrangörerna av Sportbilsfestivalen. Vi möttes av mycket positiva reaktioner när vi började prata med Orsa kommun, Grönklittsgruppen och företagare i regionen om idén att skapa en sportbilsfestival i Orsa. Detta var vid årsskiftet och sedan dess har många entreprenörer och eldsjälar anslutit sig. Det är en förutsättning att de lokala krafterna känner ett engagemang och tillhörighet då alla har att vinna på att vi i Siljansbygden utvecklar vårt varumärke. Den här festivalen kombinerar det bästa inom sportbils- och musikvärlden med den vackraste årstiden i Dalarna. Där har vi grundbultarna till Orsa Sportbilsfestival, säger Jojje. Kalle Moraeus har verkligen satt Orsa och Dalarna på kartan och han är en av initiativtagarna till att festivalen nu även kommer till Dalarna. - Jag bidrar med underhållning och musik på kvällen och självklart ska jag vara med på festivalen med min sportbil. Återigen har Dalarna visat att vi kan om vi vill. Bara på några månader har många människor samarbetat och bidragit till att vi har premiär i år, säger Kalle engagerat. orsaYRan2015

FÖR ett å tänk exem som Stat och kom leve invo En f arra VIPsom bran Min

F

L P Ö E M

H A

orsaY


L

rlig l1

och rtbil. a på och at.

2015

2015-06-02

09:12

Sida 13

självklart ska jag vara med på festivalen med min sportbil.

FÖR ATT FESTIVALEN SKA BLI LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR och ett återkommande event är det viktigt att förbereda sig och tänka till redan från början. Festivalen kommer exempelvis att klimatkompenseras utifrån antal sportbilar som anländer. Detta sker genom ett samarbete mellan Statoil, arrangörerna och kommunen i form av grönska och träd i nya Orsa centrum. Att besökaren känner sig välkommen och positivt bemött är en annan viktig del av upplevelsen, säger Jojje, därför är Orsas ungdomsgård involverad och kommer att agera som värd för Orsa. En folkfest är till för att alla ska njuta, därför tjuvstartar arrangemanget redan på fredagen på Mora Flygplats, där VIP-gästerna är inbjudna familjer med svårt sjuka barn som får möjlighet att njuta av sportbilar, flyg, polis, och brandkår. Aktiviteten sker i samarbete med organisationen Min Stora Dag.

FESTIVALINFORMATION:

FESTIVALEN HAR POTENTIAL att attrahera besökare från hela Sverige i och med att det inte finns så många liknande sportbilsträffar. Det innebär att evenemanget involverar hela Siljansregionen. - När vi väl har besökare på plats ska vi erbjuda dem det bästa av Dalarna och hjälpas åt att sätta samman attraktiva paket inom hela regionen. Det är med samarbete som vi blir starka och har möjlighet till en positiv utveckling för bygden, poängterar Jojje. Ett exempel på detta redan i år är samarbetet med Leksands Sommarland som erbjuder ett lunchstopp på söndagens sportbilsklubbscruisning runt Siljan.

Text: Veronica Moraeus

/6 27

skap äger alen. jade öreval i ånga sättoch ansalen lden undojje. a på alen

guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

Lördag 27 juni - Den stora festivaldagen Plats: Tallheds Flygfält, Orsa Öppettider: 10-16 Entré: 100 kr per person, barn upp till 12 år gratis Mer information www.orsasportbilsfestival.se

Huvudpartners: Orsa Kommun och Grönklittsgruppen Arrangörer: Driver Academy och auto motor & sport orsaYRan2015

13


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:13

Sida 14

St

Bo vid

–h

Våra vi ha gälld

Orsasjön

Efte från och boe Nu k

Styv läge (6 km natu vilke soln

Kom tom drift disk föru Tom för s hand

Styversbacken – Dalarnas finaste tomtområde Mycket rogivande läge mellan Mora–Noret och Orsa. Stora byggklara tomter nära naturen och Orsasjön, sluttning mot väster och hänförande solnedgångar över de ”blå bergen”.

På to max Dess max Utöv max (max

Mer och

ORSA KOMMUN www.orsa.se

Frågor och försäljning Emma Tysk Direktnr: 023–974 05 Mobilnr: 073–097 50 20 Telefon: 0250–57 11 00 Mail: emma.tysk@dalarnas.se

14

orsaYRan2015

orsaY


de

2015

2015-06-02

09:13

Sida 15

Styversbacken – historiskt boende med livskvalitet! Våra förfäder saknade säkert en hel del av det vi har. Men en sak hade de. God smak när det gällde val av boplatser. Efter Orsasjöns strand finns flera lämningar från järnåldern. Sjön var en naturlig transportled och borgade också för en bra och bördig boendemiljö. Här bodde de helt enkelt bra! Nu kan du göra detsamma. Styversbacken ligger i ett mycket rogivande läge mellan Mora–Noret (6 km) och Orsa (6 km). Här finns stora byggklara tomter nära naturen och Orsasjön i sluttning mot väster vilket ger förutsättningar för hänförande solnedgångar över de ”blå bergen”. Kommunens VA finns framdraget till tomtgräns, liksom el och stadsnät. Kommunen driftar och underhåller områdesvägar och den diskret designade gatubelysningen vilket ger förutsättningar för ett bekymmersfritt boende. Tomterna omfattas av detaljplan vilket borgar för snabb bygglovshantering om kompletta handlingar lämnas in och följer detaljplanen. På tomten får ni bygga en huvudbyggnad på max 175 m2, max 8 m till taknock från marken. Dessutom får ni uppföra en gårdsbyggnad på max 100 m2, max 5 m till taknock. Utöver det finns plats för ett 25 m2 Attefallshus, max 4 m till taknock samt max 15 m2 friggebod (max 3 m till taknock).

grafisk produktion från Orsa i Dalarna annonser, skyltar, broschyrer, banderoller, visitkort, bildekor, logotyper, fönsterdekor med mera.

Mer detaljer kring regler för Attefallshus och friggebodar, se www.boverket.se.

pathosreklambyra.se + psexpo.se

n

guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

orsaYRan2015

15


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:13

Sida 16

KALL E MORAEUS

SCENER UR ETT ARTISTSKAP .. SCEN 1

EN TV-APPARAT NARA DIG Kalle sträcker armarna i luften och ropar: Tack så mycket för i kväll! BAO har just tonat ut Thank you for the music, sångarna tar ett steg åt sidan och saluterar Benny Andersson varpå kameran zoomar ut över Orsasjön. Program tre i första säsongen av Moraeus med mera är slut. - Det är en fantastisk resa att få vara med på. Jag är 50 och flintis och får plötsligt göra allt det här! Kalle har tagit steget in i Sveriges vardagsrum på riktigt. Trots en lång karriär tog TV-delen av det inte fart förrän i samband med Melodifestivalen 2010. Det blev en överraskande andraplats för Kalle och Orsa spelmän. Det ledde i sin tur till en plats som julvärd i TV samt erbjudandet om att bli körledare i fjärde säsongen av Körslaget. Grannbyn Mora vann första året. Älvdalen kom tvåa tredje säsongen. Klart att Team Moraeus från Orsa fick lov att ta hem det hela. Meter Television gillade Kalles naturliga framtoning och arbetade fram programidén Moraeus med mera. Ett riktigt musikprogram där riktiga artister träffas och spelar på riktigt. Ja, ni förstår grejen. Dessutom blandas stilarna hejvilt på ett orsigt sätt – fast kanske lite ovant för andra delar av landet. Kalle får också ta över flaggskeppet Så ska det låta. Hans enda krav: Att han får spela själv också. Och att han slipper dansa. Fast just det sprack i senaste säsongen. - Det är kul att göra TV, fast mycket speciellt och mer intensivt än man kan tro. Kalle har några filmroller i bakfickan också. T ex som Evas bror i Adam och Eva men också som The Ice-cream truck-driver i Kenny Starfighterfilmen Kenny Begins.

” 16

Jag hade musiken med mig från den dan jag föddes.

Kalles band, Hej Kalle, har blivit hans extrafamilj.

SCEN 2 EN DUBBELSCEN SOM UTSPELAR SIG VID EN RADIOAPPARAT HEMMA HOS DIG OCH PÅ SLÖJDSTUGAN PÅ ORSA HEMBYGDSGÅRD ”Det var bra spelat av dig” säger radiolegendaren Farbror Sven Jerring till en 11–årig fiolspelman i nån slags pagefrisyr. Kalle Moraeus. - Jag hade musiken med mig från den dan jag föddes. Pappa Erik var ledare för spelmanslaget och dessutom en traditionsbärare av de riktigt gamla orsapolskorna. orsaYRan2015

Bro mig ma den mu

Jag gav lan Ben han

orsaY


A

ror ags

es. om na.

2015

guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:13

Sida 17

SCEN 3 EN KONSERTHUSSCEN NÅGONSTANS I EUROPA

Foto: Christoffer Bendixen.

Brorsorna Perra och Olle pluggade musik och proppade mig full med allt från Beethoven till Zappa. De stack en mandolin i händerna på mig när jag var fyra år. Och på den vägen är det. Jag hade turen att få bra lärare på musikskolan som Putte Snitt och Leif Göras. Jag är dyslektiker och skolan var jobbig, men musiken gav mig ett uttryckssätt. Efter grundskolan blev det landstingets högre musikskola och via violinstudier hos Bengt Björk kom han till högskolan i Göteborg. Där blev han kvar i fem år. Varpå följer nästa scen:

orsaYRan2015

Män i frack och kvinnor i svarta långklänningar ackompanjerar en stor man i ordets alla aspekter. Fyra meter framför violinisten i Stockholmsfilharmonikerna står en av tidernas främsta tenorer – Luciano Pavarotti. - Det var mäktigt. Helt otroliga föreställningar! Efter skolan frilansade jag ett år innan jag fick ett vikariat i Stockholmsfilharmonikerna. Efter två år fick jag fast anställning och blev kvar i elva år. Filharmonin tog mig ut över hela världen. Det är det bästa jag gjort, men det var det också att sluta. Annars hade jag blivit fast och förmodligen lite slö och för avslappnad i den rollen. Åren i Stockholm hade gett Kalle kontakter. Han hamnade i studiosvängen och hade hur mycket jobb som helst. Det blev inte mindre efter ett telefonsamtal från Benny Andersson som sett honom på ett födelsedagskalas. Benny hade en idé om en folkmusikplatta. Resten är historia. Orsa spelmän och Benny Andersson blev ett begrepp. - När ABBA vann Eurovisionsschlagern i Brighton sa jag till pappa att ”Han med skägget ska jag spela med när jag blir stor”. Vissa profetior slår in … Kalles mångsidighet, musikalitet och naturliga scennärvaro har gjort att man sett honom i de mest fantastiska sammanhang. Utan instrument, blev hans alter ego Slowhand Bengtsson svensk mästare i luftgitarr redan 1984. Han showade med Ainbusk singers. Han och spelmännen blev en del av Benny Anderssons orkester (en av de senaste årens dominanter vad gäller – dansbandsgrammis!) julshower, gigs med vapenbrodern Bengan Jansson och otaliga spelningar med egna bandet Hej Kalle, husbandet i Moraeus med mera. Senast i egna showen Kalle Moraeus – en dalmas i storstan. Man har helt enkelt inte Kalle där man sätter honom.

Han med skägget ska jag spela med när jag blir stor.

Första soloplattan kom 1991 och det har kommit fem till efter den, Orsa spelmän och BAO-plattorna oräknade. 2006 fick han ett av de finaste priser en svensk artist kan få, Karamelodiktstipendiet. Kalle var den sista som fick ta emot det direkt ur stiftaren Povel Ramels hand. Motiveringen löd: ”För ymnig musikalisk mångsidighet, total strängkontroll och imponerande stråkkunskaper men även för hans showmanskap, där han med karismatisk frodighet sätter kick i kadenserna och, inte minst, för hans riksomfattande spridning av en nära nog pandemisk musikantglädje.” 17


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:13

Sida 18

SCEN.. 4 DET AR DEN 6 JUNI Flaggorna smattrar för vinden och smattrar gör också Kåbäck Mosquitos, Orsas veteranmopedklubb som är ett ständigt inslag i nationaldagsfirandet. På en av mopparna sitter – Kalle Moraeus. - Jag är mycket intresserad av motorer och bilar. Förutom moppen har jag en Triumph MC och nu senast skaffade jag en Chevrolet Corvette. Förutom den vanliga bruksbilen (nåt så Svenssonaktigt som en Volvo kombi!). - Jag är med och arrangerar Sportbilsfestivalen i Orsa helgen

efter midsommar, även om jag är mest involverad i musikdelen där. Jag har som så många andra drömt om sportbilar sen jag var liten. Och nu får jag hålla på med det. Jag är medlem i Driver Academy som håller på med förarutveckling och olika sportbilsevent som festivalen i Orsa. Faktum är att Kalle är fascinerad av allt med motorer. Från åkgräsklippare till flygplan. Jodå. Han har både flygcertifikat och snöskoter …

SC SK . SA

Hö kan Ha tv-t -D me som Kal år. -O bru Oc Åtm fak

” Två legendarer, en 11-årig Kalle Moraeus och ”Farbror Sven” Jerring i slöjdstugan på Orsa hembygdgård 1974. Foto: Orsa bildarkiv.

SCEN 5.. .. JARNVAGSGATAN, ORSA Det hörs ett svischande ljud på den nylagda gatan. Det är en cyklist som närmar sig. Denna betraktare kläcker ur sig ett – Men va f-n! Cyklisten är Kalle Moraeus i full cykelmundering. Alternativ scen. Det hörs ett svischande ljud i skogen i Grönklitt. Med stadiga stavrörelser kommer en gestalt farande i ansenlig fart. Folk stannar upp och säger - Men var inte det där … Och det var det. Kalle Moraeus. - Jo, jag motionerar en hel del och har rätt bra kondition. Jag är tvungen, dels för att orka med jobbet men också för att hålla vikten i schack. Vi är ju några som är och förblir runda …(säger han och tittar på artikelförfattaren som får dåligt samvete). Till Expressen sa han i en intervju: 18

- Jag bryr mig inte om vikten, utan vill må bra. Vikt är alltid en fråga i västvärlden. Vi dör av överflöd medan resten av världen svälter. Man kan förbättra sin hälsa med små medel, men man behöver inte dra ett likhetsstreck mellan att må dåligt och vara tjock. Det är viktigare att hålla reda på sina värden, än att stirra sig blind på att man ska bli smal. Men det är klart om man får bort en massa kilon så mår man bättre, säger han.

Nä vik Ell spe -M en Oc övr var rak kok gra -D Ka Ha un en det på

- Det är jävligt svårt att veta hur jag skulle se ut om jag inte tränade. Men jag kan inte säga "jävlar vad smal jag blivit", säger Kalle Moraeus.” orsaYRan2015

orsaY


guiden_till_orsayran_1-19_BG:orsayranmall_NY

usikportdet. örarOrsa. Från flyg-

09:13

Sida 19

SCEN 6 SKOGEN NÅGONSTANS I .. SARNATRAKTEN Höst. Älgjakt. Plötsligt står den där. Älgen. Hela Sverige kan höra Kalles puls öka och se svetten i pannan. Han höjer sitt gevär och skjuter sin första älg. Framför ett tv-teams kameror! - Det var nästan absurdt. Ett team höll på med en dokumentär och kamerorna rullade när älgen kom. Inte många som till och med skjutit älg offentligt … Kalle flyttade hem från Stockholm efter en herrans massa år. Fast mentalt hade han aldrig riktigt flyttat från Orsa. - Orsa har alltid varit hemma. När jag bodde i Stockholm brukade jag säga ”I Stockholm bor jag – i Orsa lever jag.” Och så är älgjakten bättre i Dalarna än i Kungsan. Åtminstone nuförtiden. Jakten och naturen hänger faktiskt ihop med nästa intresse. Maten.

kt är edan med reck e att man assa

2015-06-02

I Stockholm bor jag – i Orsa lever jag.

När Kalle flyttade hem och skaffade kåk var en av de viktigaste sakerna han tog itu med att bygga om köket. Eller snarare – låta bygga om köket. Orsa spelmäns dragspelare Peter Olsson skapade ett drömkök. - Man ska kunna spela in matlagningsprogram här, säger en nöjd Kalle. Och han har lagat mat i TV. Fläskgädda t ex. (Kalle är för övrigt en av de få som krockat med en gädda. Förmodligen var det en rovfågel som tagit fisken och råkade tappa den rakt framför hans bil! Han har också gett ut en egen kokbok, liksom så där i förbifarten. Och så gör han och grannen lådor för att frakta och förvara instrument. - Det går fortare när jag inte är i verkstan själv … Kalle engagerar sig mer och mer i saker hemma i Orsa. Han älskar stället och vill ge tillbaka det han kan. När ungdomskören kör sin show ställer han naturligtvis upp i en filmad sekvens och är självironisk över sin roll i Så ska det låta. Och när Kåbäck mosqitos kallar kliver han upp på sin moppe. Idag både bor och lever han i Orsa.

Ung gitarrhjälte. Kalle med brylcreme ca 1980. Foto: Orsa bildarkiv.

SCEN 7 EFTERTEXTERNA RULLAR Tacklistan är lång. Sista raden lyder som så ofta i tv-seriesammanhang: To be continued.

Text: Janne Bäckman.

inte vit",

2015

Foto: Orsa bildarkiv

orsaYRan2015

Foto: Janne Bäckman

19


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 2

SJUNG MED VETJA Många resenärer har blivit chockade när rälsbussen från Östersund till Mora plötsligt invaderats av horder av musikanter sjungande "Rälsbussen till Östersund". Tågöverfallet tillkom av en slump som så mycket annat här i världen. ..

VI VAR ETT GANG MUSIKANTER som helt enkelt råkade vara i närheten när tåget kom och beslutade oss för att gå till attack. Det tyckte folk var så kul så vi fortsatte varje onsdag. Till slut blev den gamla Hellzephyrslåten Yrans signaturmelodi och tågöverfallet ett måste som drog flera hundra åskådare. Seden var så svårstoppad att vi fortsatte även det år det inte gick något tåg. Då gick vi själva längs rälsen. ..

ORIGINALET AR EN TRADITIONELL LÅT som ofta tillskrivs The Carter Family (som gjorde den första kända inspelningen redan 1929) Den handlade om ett fiktivt tåg, ett s k spöktåg, som ofta dök upp i amerikansk folklore. 1949 döpte man om tåget mellan Detroit och St Louis till Wabash Cannonball efter låten! Text & musik: Janne Bäckman

..

RALSBUSSEN TILL ÖSTERSUND Carter/Bäckman Den startar visst i Mora men i Orsa blir den känd. När den klättrar över kullar, mot den plats dit den är sänd. Passerar strax Storstupet och Älvho om en stund. På väg uppför Inlandsbanan, rälsbussen mot Östersund. 20

Känn hur den vibrerar och skakar spåret fram, när den klättrar över kullar genom skogsbevuxet land. Och folket uti Tallhed får i ögat ej en blund, när dom ser på Inlandsbanan. Rälsbussen mot Östersund Hon kom ner från Östersund, det var en vacker decemberdag när hon klev av på stationen slog mitt ett extra slag. Hon var lång och hon var vacker

och hennes barm var rund, när hon kom på Inlandsbanan, med rälsbussen mot Östersund. Känn ... Innan jag går hädan, o herre, hör min bön, låt mig smita före när jag står här uti kön, för att få en enkel biljett. För den går ju om en stund, på väg uppför Inlandsbanan rälsbussen mot Östersund. orsaYRan2015


2015

guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 3


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 4

musikvärdar 8 JULI – SABRI LILJEBLAD JAG KOM I KONTAKT MED ORSAYRAN första gången 1989 på Orsa hotell. Jag och en kompis gick dit för att vi hade hört talas om att det skulle spelas musik där. 16 år gammal blev jag helt tagen av den spelglädje som fyllde lokalen. Efter den gången har jag varit på minst en Yra varje år. Det är framför allt möten med andra musiker som tilltalar mig. Att med gitarren på ryggen cykla från Mora till Orsa med kära vänner och med OrsaYran som slutmål är en tradition som för mig är viktigare än midsommar. SEDAN 6 ÅR TILLBAKA har jag helt och hållet försörjt mig som musiker och artist. På vinterhalvåret har jag jobbat på Wallmans salonger i Åre och sommartid är det frilanslivet som gäller. Det blir en hel del flackande runt om i landet men jag försöker så gott det går att hålla mig kring Siljan och Orsasjön eftersom det är hemma.

ätt t-

ATT FÅ VARA en av årets musikvärdar är en stor ära.

15 JULI – BILLY OPEL ..

KART BARN HAR MÅNGA NAMN sägs det och uttrycket stämmer väl in på Håll Karl Erik Morell som för de flesta är mera bekant som Billy Opel. En artist som gärna slingrar sig fram längs landets grusvägar. EGENTLIGEN VAR DET ALDRIG något snack om att Håll Karl Erik Morell skulle låta höra talas om sig. Han skrev tidigt dikter och på ”Roliga timmen” i skolan var han ofta den som höll låda. I fjärde klass började han vid musikskolan i Mora och därmed kan artistkarriären sägas ha spikats. Snart började Erik göra egna bandinspelningar hemma i källaren, inte minst inspirerad av Eddie Meduza. – Även om jag egentligen var mer inspirerad av Elvis rent musikaliskt så var inspelningarna helt klart en effekt av det Meduza gjorde. Fast det jag gör numera är något helt annat och dessutom rumsrent, betonar Erik. Det var också i den vevan som källarplinkandet ersattes med en regelrätt artistkarriär och Billy Opel, som numera är hans riksbekanta artistnamn, såg dagens ljus.

Foton

t 22 JULI – ÅSA SUNDSTEDT JAG HAR FRILANSAT som musiker runtom i Sverige. Har jobbat mycket med teater och opera, med tidigare arbetsplatser som Norrbottensteatern, Uppsala stadsteater, Kungliga Operan mfl. Jag spelar i tango/kammarmusiktrion ”Three for Tango” tillsammans med Anders Jakobsson, violin och Jogga Ernlund, bas.

V C

..

MIN REPERTOAR AR BRED; argentinsk tango, operaarior och orsapolskor samsas väl i min rymliga accordeonbälg! Jag tog min Masterexamen från Kungliga Musikhögskolan 1995 med accordeon som huvudinstrument. ..

..

AR EN HEMVANDARE, bosatt i Orsa och jobbar numera som kantor i Orsa församling. Jag är sedan länge en flitig yranmusikant och nu också en av årets musikvärdar. Jag gläds över samarbetet mellan Orsayran och Svenska kyrkan. 22

orsaYRan2015

m

M

orsaY


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 5

29 JULI – LINA WOLLTER ..

las

JAG AR EN SKÖNSJUNGANDE projektledare inom tv-produktion som fann kärleken i Orsa. Mitt arbete med den första säsongen av Körslaget 2008 gav mig många nya vänner och jag fick vara med om fantastiska musikaliska möten. Dessa möten förde mig till Orsa där jag fann min baförst (basist), Putte Ollars. Jag pendlar nu mellan barn och arbete i Stockholm och fantastiska Orsa.

h

MIN FÖRSTA YRA upplevde jag sommaren 2009. Det var helt fantastiskt! Vilket underbart sätt att träffa musiker från Sveriges långa land och vilket fantastiskt sätt att möta publiken, helt magiskt! Jag är helt enkelt kär i yran! FÖR ETT PAR ÅR SEDAN gick äntligen en livslång dröm i uppfyllelse, jag fick möjlighet att sjunga med i ett band. Vi heter Kongo Allstars och är ett coverband med kanske inte de mest vanliga coverlåtarna på repertoaren. INVALD I STYRELSEN för Orsayran 2015 och ansvarig för årets musikvärdar.

5 AUGUSTI – KALLE MORAEUS EN PRESENTATION är egentligen onödig men här kommer ett smakprov ... Född in i en musikalisk familj var det aldrig några tvivel om vad Kalle Moraeus skulle sysselsätta sig med. Efter att som fyraåring fått en mandolin av sina bröder väcktes musikaliteten och passionen. Fiol och gitarr blev senare huvudinstrumenten och valet att studera vidare och ytterligare förkovra sig inom musik var självklart.

Håll st

EFTER ÅR AV STUDERANDE i Falun och musikhögskolan Göteborg bland annat, hamnade Kalle till slut i Stockholm där ett vikariat i Kungliga Filharmoniska Orkestern väntade. Efter ett par år som vikarie kom så erbjudandet om en permanent plats – Kalle Moraeus var nu en filharmoniker.

en”

minst

I SAMBAND MED DETTA rullade studioarbetet på och Kalle blev en flitigt anlitad studiomusiker. En dag hörde en viss Benny Andersson av sig och efterfrågade Kalles tjänster. Tillsammans med sina bröder Olle och Perra och med Leif Göras och Nicke Göthe kallade de sig Orsa Spelmän.

var r

t ,

n,

v

2015

Foton: Kola Productions.

..

tävling

VINN EN CYKELVASA EXEMPEL YRA 1: Yranvärden Sabri bär en knapp..på sig med ordet ”KARA ...”

..

KARA ...

VAD AR MENINGEN EGENTLIGEN? Varje yranvärd bär på ett ord som finns med i yranvärdpresentationen ovan. Besök yran, närma dig och undersök värden. När du upptäckt ordet så använd tidningen och yranvärdpresentationen för att fylla i meningen. Se exempel nedan. Leta i den sparade tidningen upp yranvärdtexten om Sabri och leta efter .. ordet ”KARA ...”

Meningen är .. .. vi söker alltså ”KARA VANNER”. Skicka in ditt svar till Orsayran och vips är du med i utlottningen av en start i Cykelvasan, öppet spår!

Mejla rätt mening, namn, adress och telefonnummer till INFO@ORSAYRAN.SE eller posta ett brev till ORSAYRAN, BOX 7, 794 21 ORSA så är du med i dragningen av en start i Cykelvasan! Du kan som mest få ihop fem lotter (en per yra). Efter sista yran dras vinnaren som publiceras på orsayran.se och i Orsakompassen 18/8. orsaYRan2015

23


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 6

Hotell & Gestgifveri

Fr

Vårt hotell finns i en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer. Hos oss kan du under alla årstider uppleva spännande aktiviteter och njuta av en gourmetmeny med viltråvaror som grund. Sedan 2013 är vi upptagna i White Guide, Sveriges bästa restauranger.

Fry Vå fäb Or ”ah ko hä

Ho ko en

”välkomnande, inspirerande och äkta”

Oa på tar ins som spe

Spännande vinter Vinterns nyhet är ett samarbete med Polaris. Vi arrangerar olika typer av skoterturer, från 2 timmars till heldag med lunch ute i det fria.

Sommaraktiviteter

I Fryksås omgivningar kan du uppleva spännande kulturevenemang och aktiviteter under hela året.

Fry 025 ww info

Zornmuseet och Orsa Rovdjurspark är bara några exempel. Kontakta oss för mer information. 24

orsaYRan2015

orsaY


2015

guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 7

Fryksås Hotell & Gestgifveri Fryksås Hotell – en upplevelse utöver det vanliga. Vårt hotell finns i en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer, en historisk plats 10 km utanför Orsa i Dalarna. Vi lovar att du kommer att få en ”aha–upplevelse” när du efter 10 km i uppförsbacke kommer fram till fäbodområdet med den hänförande utsikten över Orsasjön och Siljan. Hos oss på Fryksås Hotell kan du både äta, bo och konferera och vi lovar att göra allt för att du skall få en minnesvärd upplevelse. Oavsett om det gäller en konferens, en weekend på tu man hand eller en lunch på Fryksås Hotell tar vi hand om våra gäster med ledorden njutning, inspiration och omtanke. Här finner du lugn både sommar som vinter, vårt unika läge har alltid något speciellt att dela med er.

Välkommen till oss! Fryksås Hotell & Gestgifveri 0250–460 00 www.fryksashotell.se info@fryksashotell.se orsaYRan2015

25


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 8

At ha o

Det invi ann Mus orsa Foto

”YR Ors ping pop ville bara Invi scen mar Strö lyck ons

DEN Alla and i kö som säke seen väg där Åke Strömmer höll i invigningsprogrammet. Här tillsammans med Helge Soling. Foto: Orsa bildarkiv.

orsaY


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 9

jannes kultyrhörna

DE FÖRSTA TRETTIO ÅREN Att en festival passerar trettioårsstrecket hör inte till vanligheterna. Orsayrans unika koncept har gjort att gatumusikantfestivalen är svår att ta kål på. Janne Bäckman var med från början och har varit yrgeneral i flera omgångar. Här berättar han om yran - de första trettio åren.

Det allra första invigningståget såg lite annorlunda ut än dagens. Musikkår, drillflickor, fanor och orsadräkter är inte lika vanligt som förr… Foto: Orsayran. ”YRAN SKULLE BARA VARA EN ENGÅNGSFÖRETEELSE”. Orsa hade byggt om sitt centrum som skulle invigas pingsthelgen 1984. Vi spelade som mest med Hellzephyrs pop-orkester vid den här tiden och blev tillfrågade om vi ville vara med. En turnétrött Pelle Klockar sa "kan vi inte bara gå ut och spela på gatorna." Och på den vägen är det. Invigningsdagen var det också ett vanligt program från scenen, med showgruppen Tre Mas, näverlursfanfar, marschorkester och drillflickor, allt under ledning av Åke Strömmer. Konceptet med musiker i gathörnen blev så lyckat att vi beslutade fortsätta med det under sommaronsdagarna. DEN FÖRSTA ONSDAGEN kom en kör från Pingstkyrkan! Alla andra var på spelmansstämman i Bingsjö. Redan andra onsdagen stod enligt lokaltidningen ”musikanterna i kö” för att gå ut på gatorna. Vi var ett 15-tal musikanter som träffades i min tvåa för uppsjungning! Jag hade säkert ringt 40 telefonsamtal för att jaga ut folk. Mest uppseendeväckande var dragracinguppvisningen på Järnvägsgatan. Kommunchefen Enar Jäderbrink fick dan därpå ett allvarligt samtal från sheriffen i Mora. Vi hade orsaYRan2015

ännu inte fullt kläm på det där med tillstånd och sånt. Kommunsekreteraren Margareta Kusén hade fullt jobb med att hålla reda på knäppa kreatörers infall och bädda för att eventuella fall skulle bli mjuka. ..

REDAN ONSDAGEN DARPÅ fördubblades musikerskaran. Vi hade lagt beslag på dagen för Fryksås hotells dalaaftnar men beslutade att fortsätta kvällarna hos dom. På gatan slutade vi kl 21. Hotellet var litet. Där fanns kanske 50 sittplatser. Eftersom musikanter och publik förökade sig likt amöbor fick vi lov att slå back för de populära nachspielen redan år två. Då hade 500 personer betalat in sig och - kanske för första gången i Sverige - käkat tacos och låtit sig underhållas. VI VAR NOGA MED ATT SPRIDA GRACERNA vad gäller stilar på yran från början. Dalasextetten kunde spela kammarmusik på Frelins uteservering, endast avbrutna av säckpiporna från Caledonian pipes eller arméns musikkår. Basen var dock de mer oorganiserade gatumusikanterna som efter ett par år stigit till ett antal av – ca 25 stycken! Först 1989 sprängdes 100-strecket för första gången. 27


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:26

Sida 10

CLAE andr och a häls Vi b därp baka vän. som från

YRAN UTÖKADES med sockenonsdag och långbord, där Orsas krögare dukade upp sina specialiteter. När Orsa kommuns kulturpris delades ut 1988 i samband med yran hette pristagarna Orsa spelmän med Benny Andersson på dragspel! Enligt pressen kom minst 5000 människor för att se prisutdelningen. Yr-yra musikanter äntrade naturligtvis scenen och framförde Bennys första inspelade komposition No Response i en högst personlig tolkning, innan Bror Fredberg högtidligen kunde överräcka priset. I BÖRJAN AV NITTIOTALET hade yran fått växtvärk. Det blev svårt för kommunen att stå för evenemanget till fullo – även om man hade gott stöd av handlarna. Yran togs över av en stiftelse, ägd av musikanterna. Ny yrgeneral blev Stefan Nordin, med en adressbok värd sin vikt i guld. Stefan hade varit artistbokare och nu började det dyka upp fler kända ansikten på byn. Det var ibland svårt att fånga vissa musikanter första gången. Stefan var dock övertygande. Hep Stars fick veta att det skulle finnas både PA och scen på plats. Det gjorde det också. Scenen var gatan och ljudanläggningen bestod av en mikrofon och en gammal högtalare på en cykelkärra och en skylt "Hep Stars on tour". Men dom älskade det och kom tillbaka. ..

1994 KANDE SIG YRAN REDO att expandera. En barnfestival planerades. Inte minst Stefan lade ner ett jättejobb för att den skulle bli den största i landet. Det bokades Carolor och Joe Laberos och turbohundar och det var sagostigar och indianer och bilbanor och allt man kunde begära. Det enda som fattades var publiken. Sommaren var extremt varm. Folk rörde sig inte ur fläcken. En stor sponsor hoppade av. Festivalen gick back med 450 000. Stiftelsen Orsayran gick i konkurs. Revisorer och andra konstaterade att inga oegentligheter låg bakom och att de ordinarie yrorna gick ihop, så beslutet att rekonstruera var inte svårt. Yran återuppstod, nu som ekonomisk förening.

Micke ”Svullo” Dubois chockade tågresenärer på yran. Foto: Claes Norrbom.

28

Bland det galnaste på yran är Johnny B Goode–stafetten då musikanter i ädel språngmarsch i stafettform framför just Johnny B Goode … Foto: Kola Productions.

JAG BLEV NÅGON SLAGS YRGENERAL igen med uppdrag att återupprätta ur-yr-idén. Det visade sig inte alls vara svårt, men det innebar mycket mer ideellt arbete än föregående år. Bl a fick vi tömma Baja-Majorna själva, vilket var lagom roligt en torsdagsmorgon. Men musikanterna kom som om ingenting hade hänt! EFTER TVÅ ÅR kom Ola Klockar in som programmakare. Det började dyka upp dokusåpstjärnor på gatorna – många visade upp sidor som vi inte anat alls. Man kunde se en Gert Fylking stå på huvudet och spela trumpet. En Svullo deltog i tågöverfallet. Lili och Sussi tog pappa med sig och kom! SÅ SMÅNINGOM FICK VI ETT KANSLI IGEN och Claes Norrbom äntrade scenen. Claes var en man med i stort sett ohämmad kreativitet. Men han fick också tampas med en del svårigheter. Många ville snylta på yrans goda rykte. STIM hade synpunkter på hur vi skulle rapportera. På Claes och yrans initiativ utökades området där alkoholförtäring var förbjudet för att stävja vissa individers dåliga omdöme. Ju mer yran växte, desto mer att hålla reda på. Och merparten av arbetet gjordes då som nu ideellt.

orsaYRan2015

Char Valth

CLAE Ett s idée tydli bety Anki

I BÖ Billy mass – Fö på et vald

BILLY kont Spot trod hårig band Tom

orsaY


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

..

CLAES LAMNADE OSS ALLDELES FÖR TIDIGT. Dagen innan andra yran 2002 stannade hans stora hjärta när han satt och arbetade med planerna för yran. Vi visste att han hade hälsoproblem, men det kom ändå som en chock. Vi beslutade att vi skulle yra som vanlig redan dagen därpå. Hade vi gjort något annat hade Claes kommit tillbaka och spökat för oss. Hela yran blev en hyllning till vår vän. Py Bäckman och Kalle Moraeus tillhörde artisterna som hyllade honom med Py´s vackra "Borta med vinden" från yrscenen.

2015-06-02

09:26

Sida 11

VI FICK OCKSÅ EN DANSBANA i centrum under några år, vi fick ett alkholfritt yrtält under ett år, samarbetet med Ungdomens hus ledde till det lyckade projektet Blås Grönt som hjälpte till att hålla ungdomsfylleriet på i sammanhanget rekordlåg nivå. Vi fick en ungdomsscen, Orsayran open i golf, tack vare Olle Nyberg som också var artistbokare i några år och trots att allt det här tycks vara väldigt organiserade satsningar så fanns galenskapen kvar i grunden. Dess förnämsta uttryck är förmodligen Johnny B Goode-stafetten som än idag kan återupplivas med

n

att årt, nde om om

are. a – nde En med

aes sett en kte. På holers ålla nu

2015

Charader var länge ett måste på Yran. Här gestaltar Krister Insulander, Janne Bäckman, Simon Simonsson och Roine Nilsson Valthorn. Hur får ni fundera på… Foto: Orsayran. ..

CLAES ANDA KOM ATT PRAGLA YRAN även fortsättningsvis. Ett stipendium inrättades till hans minne och flera av hans idéer lever kvar än idag. Under hans tid fick vi också ett tydligare avtal med kommunen - vilket bland annat betydde att vi slapp tömma baja-majorna själv ... Claes fru Anki tog också över ordförandeklubban i yran. I BÖRJAN AV 2000–TALET flyttade Billy Gezon till Orsa. Billy hade ett förflutet i Violents, Moonlighters och i en massa showsammanhang. – Förut bodde jag i Säter och lärde känna två människor på ett och ett halvt år. När jag flyttade till Orsa blev jag invald i Orsayrans styrelse efter en kvart ... konstaterade Billy. BILLYS ADRESSBOK var också den ovärderlig. Genom hans kontakter kunde vi plötsligt se Bosse Winbergh från Spotnicks kompa Tommy Blom. Något som Bosse inte trodde var möjligt. Dom där Tages var ju sådana där långhåriga popmusiker som stal jobben från taggtrådsgitarrbanden som Spotnicks ... Tyvärr lämnade även Billy - och Tommy - oss under fjolåret.

oregelbunden verksamhet. Den går kort ut på att gitarrister, basister, slagverkare, dragspelare/keyboardister och sångare springer en stafett sjungandes Chuck Berrys dänga. CARINA BERTSDOTTER TOG ÖVER RODRET för yran och styrde in skutan på organisatoriskt säkrare vatten, något som förvaltats av Ann-Sofie Hedberg och från och med i år Tord Näktergal. De senaste åren har yran haft speciella musikantvärdar med ansvar för varsin yra. ..

YRAN AR OCH FÖRBLIR MUSIKANTERNAS YRA. Det är en tummelplats för möten och ibland uppstår magiska stunder - som när hiphopbandet står på scenen på Teaterbaren och jammar med cajun-orkestern, när Perra Moraeus magiska klarinett plötsligt kör ett solo med Creedencecoverbandet eller Åsa Sundstedt spelar med - ja vem som helst. Mår musikanterna bra - ja då får publiken en upplevelse. Det är det som gjort att den överlevt i över 30 år." Text: Janne Bäckman

orsaYRan2015

29


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:27

Sida 12

ta

VINN HISTORISK YRANTRÖJA Kryssa om en yrantröja fylld med yr-knappar. Vi lottar ut tre vinnare! Krysset skickas senast den 10 aug till Orsayran, Box 7, 794 21 Orsa. Vinnarna presenteras på orsayran.se och i Orsakompassen den 18 aug.

K at sp

O

in

VI IO

Hela som I år

FÖR

MUS

VI SE /Yra

Bo H

30

orsaYRan2015

orsaY


2015

guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:27

Sida 13

tack alla yransponsorer Kika in på hemsidan för att se alla dessa underbara sponsorer som är med och gör yrandet möjligt!

ORSAYRAN.SE Foto: Kola Productions

infyrmation ..

VI ÖNSKAR ER VARMT VALKOMMEN TILL ETT NYTT CENTRUM I ORSA DENNA SOMMAR Hela Orsas Centrum är nu ombyggt och vackert, mycket inbjudande och välkomnande till både er försäljare som alla besökare och inte minst Orsayrandeltagare och musiker. I år har vi att erbjuda en helt ny sträckning av marknadsstånden. Mycket bättre för er och kunderna. ..

FÖRSALJARE. Bokningsblankett, regler och annan matnyttig information finns på hemsidan, www.orsayran.se. MUSIKER. Är du intresserad av att komma och spela på Orsayran 2015 hör gärna av dig via mail till info@orsayran.se. VI SES PÅ YRAN! /Yranstyrelsen. Tord Näktergal, Ann-Sofie Hedberg, Carola Näs, Stefan Källbäck, Katarina Gisslander, Lars Lindström, Bo Hermansson, Anki Norrbom, Lina Wollter, Lennart Nedby och Ola Brunius.

Konstruktionsskivor i sandwichteknik

Tel: 0250–412 00 orsaYRan2015

Dala Laminat AB, Industrivägen 4, 794 32 ORSA fax: 0250–412 15 e-post: info@dalalaminat.se

www.dalalaminat.se 31


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:27

Sida 14

O

Orsa kommun Vad tänker du på när du hör talas om Orsa? Spelmän och musik? Skidåkning och friluftsliv? Eller tänker du på björnar och vildmark? Faktum är att allt det här är en viktig del av Orsa och vår identitet. Orsa är en liten kommun vackert belägen vid Orsasjön, i hjärtat av Dalarna. Orsa är platsen där ett anrikt kulturliv möter svensk vildmark och det är faktiskt inte ovanligt att möta en björn i de djupa skogarna. Men vi är mer än så!

Fot

Ors

Fund Här kultu enke enke

Orsa och bidr mins fam från dröm avstå Orsa och lång

Ö

orsaY


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:27

Sida 15

Orsa Camping

h en d sk

Foto: Kola Productions

Orsa – en plats att stanna på

Orsa – i hjärtat av Dalarna

Funderar du på att bosätta dig här permanent? Här finns tillgång till både bra bostäder, jobb och ett rikt kultur- och friluftsliv. Orsa kommuns slogan är Orsa – helt enkelt, eftersom vi tycker att livet i Orsa ska vara just det, enkelt.

Allt började egentligen med ett meteoritnedslag för 365 miljoner år sedan. Då bildades den krater som idag utgör den så kallade Siljansringen, en samling av vattendrag där Orsasjön och Siljan är de två största. Längs sluttningarna började sedan samhällen växa fram.

Orsas styrka ligger i dess litenhet. Här är det nära till allt, och lätt att uträtta ärenden. Att bosätta sig på en liten ort bidrar till livskvalitet, då du får tid över när avstånden minskar. Att bosätta sig i Orsa passar de flesta, oavsett ålder, familjesituation eller önskemål om boende. Här finns allt från hyresbostäder och bostadsrätter till tomter för dig som drömmer om att bygga ditt eget hus. Vad du än väljer är avstånden korta till både service och friluftsliv. Orsa centrum lockar med bekväm och tillgänglig handel och service, gratis parkering och udda butiker som lockar långväga besökare.

Sjöar, friluftsliv och semester i Orsa

Östra Grunubergs fäbod

Foto: Anders Björklund

orsaYRan2015

Här möts flera klimatzoner, och alla fyra årstiderna är utpräglade med sin specifika charm. Det gör att naturen och omgivningarna lämpar sig för utomhusaktiviteter och friluftsliv året runt. Till Orsa kommer man antingen med bil via E45:an, med buss, tåg eller med flyg till Mora - Siljans flygplats. På fyra timmar kan du ta dig till Stockholm och Mälardalen, längre än så är det inte mellan vildmark och huvudstad.

Precis intill Orsasjön finns Orsa camping, som varje sommar lockar många semesterfirare. Längs hela campingen sträcker sig en långgrund och badvänlig sandstrand som ibland kallas för Dalarnas Riviera. På Orsa camping finns flera pooler och ett stort utbud av aktiviteter och evenemang hela sommaren. Inom området finns en sportbar med bowlingbanor och en strandnära restaurang med utomhusservering. Besökare i Orsa kan också välja bland små mysiga hotell, pensionat och vandrarhem. Orsa är en perfekt utgångspunkt för utflykter i Dalarna. I grannkommunen lockar Mora med Vasalopp och Zornsamlingarna. Att besöka en fäbod är nästan ett måste när man är i Orsa. Fäbodarna anlades för att få tillräckligt med bete till djuren. Ta gärna en utflykt till Skräddar-Djurberga eller Östra Grunuberg och njut av hembakat till sällskap av fritt betande djur. Fryksås fäbodar lockar med sitt gastronomiska utbud och bekvämt, romantiskt boende med fäbodspa och mäktig utsikt över Siljansbygden. 33


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

Midsommarfirande

2015-06-02

09:28

Sida 16

Musiklivet – en viktig del av Orsas identitet

Ors

För många är Orsa synonymt med musik. Vi har Orsa spelmän med den folkkäre Kalle Moraeus, och vi har Orsayran som lockar tusentals besökare. Musiken är en stor del av livet och vardagen för Orsas invånare, året runt. Musikåret börjar redan i februari med kammarmusik– festivalen Vinterfest, som lockar stora musiker från väldens alla hörn. Under sommarmånaderna avlöser musikfesterna varandra, och under Orsayran får de tusentals besökarna njuta av allt från folkmusik till rock.

Intil På 3 rovd kom lamu

En annan årlig höjdpunkt där musiken står i centrum är det traditionella midsommarfirandet. Det pågår överallt i trakterna under ett par veckor, och firandet lockar både ortsbor och turister. Under firandet samlas musiker i alla åldrar, och folkmusik och folkdräkter är viktiga inslag.

En tusenårig historia

Här fung har o rovd

R

Orsa Kyrka

Trakterna kring Orsa var befolkade redan på stenåldern. I början av 1200-talet byggdes de första delarna av vår kyrka, och orten nämns också i ett brev till påven, daterat samma århundrade. En av ortens första och största industrier var slipstenstillverkning. Den röda sandstenen från gruvorna vid Kallmora var den bästa sortens sten för ändamålet och Orsas sockenvapen föreställer tre röda slipstenar. I slutet av 1800-talet kom järnvägen till byn och bidrog till att förvandla Orsa till ett industrisamhälle.

Lusbostupet

Orsa – en del av den svenska vildmarken I trakterna kring Orsa sträcker sig vild och vacker natur som skiftar i karaktär i takt med årstiderna. Norr om Orsa finns dalgångar med strömmande och delvis dramatiska vattendrag. Helvetesfallet är ett populärt utflyktsmål. Här dånar Ämån fram i en djup kanjon med trettio meter höga bergväggar. Storstupet ligger några kilometer nerströms. Där kan man imponeras av Sveriges högsta järnvägsbro, ett vackert byggnadsverk från 1902. Här brukar tågen på Inlandsbanan göra stopp för fotografering. Ett annat berömt utflyktsmål är Koppångens naturreservat, ett av Sveriges mest värdefulla myrlandskap, tre mil norr om Orsa efter E45. Koppången är mest populärt under vårvintern då snötäcket inbjuder till oslagbar längdåkning på skarsnö. Området gav Orsaspelmannen Perra Moraeus inspiration till den välkända melodin som bär namnet Koppången. Norr om Koppången leder E45 in i Orsa finnmark, ett vildmarksområde med rik historia. Här finns många spännande utflyktsmål, fina fiskevatten och god chans att möta vilda björnar.

34

orsaYRan2015

Foto

Ors

Blan som Före sort är Fo som Tank uthy dig s

Väl

N B T n w

orsaY


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

stor

ens erna na

ti e a

2015-06-02

09:28

Sida 17

Orsa Rovdjurspark

Grönklitt – ett paradis för skidåkaren

Intill Fryksås, i Grönklitt ligger Orsa Rovdjurspark. På 325 000 kvadratmeter hittar ni världens största rovdjur så nära sin naturliga miljö man kan komma, från kodiakbjörnar till snöleoparder och lamurtigrar, som också kallas sibirisk tiger.

Granne med den populära rovdjursparken ligger Siljansbygdens Skidcentrum. I Grönklitt finns det gott om snö, från november till april, och hit kommer skidåkare för att åka både alpint och på längden. Utförsåkningen är varierad och passar hela familjen. Här finns 23 nerfarter, från gröna till svarta, och dessutom finns här tävlingsbackar. Den omväxlande naturen med fina längdspår är utmärkt för den som satsar på Vasaloppet eller för den som helt enkelt föredrar en skön skidtur i perfekt preparerade spår.

Här finns Sveriges fyra stora rovdjur. Parken fungerar inte bara som en turistattraktion, utan har också ett bevarandeuppdrag för flera rovdjursarter.

Grönklitt

Rovdjursparken

ka

a a r öga

an

nan

vat, r

ng us

ns

2015

Foto: Orsa Grönklitt

Foto: Orsa Grönklitt

Orsa kommun vill främja företagarandan Bland Orsas 7 000 invånare finns många småföretagare. Det är främst inom tjänstenäringen och turismen som nyetableringar sker, men nya företag startar också inom mer traditionella näringar. Företagsklimatet är en högt prioriterad fråga för kommunen. På Näringslivskontoret får du hjälp med alla sorters näringslivsrelaterade frågor, oavsett inom vilken bransch du verkar. En tjänst vi är särskilt stolta över är Forum Orsa. Här samlar vi, vid ett och samma tillfälle, alla personer och representanter från myndigheter som en företagare kan behöva komma i kontakt med under uppstartsfasen eller vid verksamhetsförändringar. Tanken är att underlätta för företagaren och göra processen smidigare. I Orsa finns det gott om lokaler för uthyrning, allt från industri till kontor. På Näringslivskontoret hjälper vi dig som funderar på att starta eget, dig som precis ska komma igång och dig som vill få ditt företag att växa och utvecklas.

Välkommen till oss! Näringslivskontoret, Box 23, 794 21 Orsa Telefon: 0250-55 21 18 naringsliv@orsa.se www.orsa.se orsaYRan2015

Läs mer om Orsa och Dalarna som besöksmål på www.orsagronklitt.se www.destinationorsa.se www.visitorsa.se

Besök eller kontakta Turistbyrån i Orsa: Dalagatan 1, 794 30 Orsa Telefon:0250-55 25 50 www.siljan.se


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:28

Sida 18

EN YRA-VETERANS BETRAKTELSE Varje år vecka 28 bodde vi på Orsa Camping. Ett gäng glada och snälla Underbergpimplande Kungsbackabor. En låtomskriven Stockholmstjej i närstående husvagn tipsade om Onsdagsyran som den först kallades. I en lägenhet i centrala Orsa blev jag bjuden på en flaska öl ur en drickaback i hallen av värden Janne Bäckman. Fler musikanter var vi inte utan att vi fick plats i en lägenhet.

Yran var inte bättre förr! – Men sannerligen inte sämre heller!

..

PÅ DEN HAR TIDEN FANNS DET ”VATTENHÅL” i stället för serveringstält. Detta betydde att man som törstig musikant kunde bli trakterad med olika vätskor hos en del av stadens näringsidkare. Jag vill inte påstå att det var alkohol eller så, men jag tyckte nog kaffet ibland smakade misstänkt likt kaffegök. Jag hade ett paket Underberg tejpat på gitarren. Detta blev tidigt lite av en ”gimmick” och ett kännetecken, kopplat till mig. Nuförtiden sitter det några små flaskor i mitt gitarrband. Min kärlek till Onsdagsyran var omedelbar och total! Jag blev genast såld och fortsatte därför att dyka upp vecka 28 flera år framöver. Ganska snart blev jag taktisk (ursäkta vitsen) och fick snart klart för mig vem man skulle ”ta rygg” på, för att få bästa musikupplevelsen. Pelle Klockar med sin stå-bas såg alltid till att det svängde, men inte nog med det, han hade också en fingertoppskänsla på vilka musikanter som hade rätt ”kemi” och det var många gånger som han lyckades få ihop ett gäng främlingar till att bli samspelta och stortrivas tillsammans.

36

ETT SPECIELLT MINNE har jag från första gången jag var med på gatorna. Vi stod ett helt gäng obekanta och spelade och när jag föreslog en låt, har glömt vilken, med frågan: Kan ni den? Blev svaret på klingande dalmål: ”Nää, män spela du, vi hänger på vi!” Och så blev det, jag spelade och gänget hängde på. Det satt direkt! Även om min repertoar sällan var komplicerad, var det förvånansvärt hur snabbt alla fattade galoppen. Det finns en herrans massa kunnande i dessa trakter! ..

IB fra inc erh väl bilj skä Or Ma Ibl ant vilk ma att

OR gat mu Jag sem Oc stå vac un Spo var sam öm

JAG (20 mil vet har mu i Y ta

..

DET AR DETTA SOM DÅ OCH NU AR ESSENSEN i hela OrsaYran. Äkta spelglädje utan fördomar och utan prestige. Med full respekt för varandras genrer. Själv kom jag från dansband, en musik som ofta sågs över axeln, men inte här! Ett par gånger fick jag med mig någon mer musikant från Västsverige som blev lika begeistrad som jag själv. Sådant här fanns och finns helt enkelt inte på mina breddgrader, dessvärre.

orsaYRan2015

orsaY


var och med nde blev satt var Det ter!

guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

I BÖRJAN AV 90-TALET gick utvecklingen av OrsaYran framåt. I stället för Bäckmans lägenhet blev det nu i stället incheckning i hotellets källare. Mot en blygsam kostnad erhölls medlemskap i Orsa gatumusikantförening, ett mål välsmakande och stärkande mat samt ett antal biljetter som berättigade öl eller läsk hos stadens utskänkningsställen. Sedan dess har utvecklingen av Orsayran fortsatt på ett synnerligen hälsosamt sätt. Man värnar fortfarande om känslan och spelglädjen. Ibland smygs en och annan ”kändis” in bland musikanterna, något som man inte gör alltför stor affär av, vilket jag tror är förnuftigt. För även om Orsayran också marknadsförs i turistbroschyrerna, så glömmer man inte att det är på Orsaborna själva som hela Yran vilar!

2015-06-02

09:28

Sida 19

Hammarbäck, Anders Olsson med flera, och dom bidrar i lika hög grad till att det svänger ordentligt! Mina favoritlåtar av Sven-Ingvars, Owe Thörnqvist, Elvis Presley m. fl. hängs fortfarande på av begåvade musikanter. ..

IBLAND KAN DET HANDA att man får upplevelser man sent skall glömma. För några år sedan stod vi på hotellets terrass och spelade ihop oss som vi brukar, när plötsligt Tommy Blom, Lennart Grahn och Peter Lundblad äntrade terrassen. Tommy, i tacksamt minne bevarad, fick mig att tänka på hur jag som liten 5-åring av storebrorsan fick lära mig Tages-låten ”Sleep little girl”, en fullständig monsterhit på 60-talet. Många med mig har börjat lära sig gitarrspelet med hjälp av just denna melodi.

Nu är jag en Yra-veteran, ja rentav en ”inventarie”! ..

ORSABORNA HAR I ALLA ÅR STALLT UPP och kantat gatorna. Man har gått ”man ur huse” för att åse och uppmuntra glada, entusiastiska musikutövare av alla de slag. Jag har hört från Orsabor att man skjuter på semestern och stannar i stan i juli för Yrornas skull. Och det finns nånting för alla på Orsayran. I ett gathörn står ett helt gäng med snälla tanter och spelar cittra så vackert och om man rundar hörnet kan man skåda ungdomar i hemmagjorda rymddräkter, spelande Spotnickslåtar som skrevs långt innan dessa utövare ens var födda, fantastiskt! Dragspelsklubbar och hårdrockare samsas broderligt om utrymmet på trottoarerna i ömsesidig respekt och beundran. JAG FÖRSÖKER NUMERA DELTA MINST 2 GÅNGER PER ÅR (2012 lyckades jag pricka in alla fem!) även om jag har 50 mils resa enkel väg, men det är det värt! Nu är jag en Yraveteran, ja rentav en ”inventarie”! Rutinerad som jag är, har jag i Pelle Klockars relativa frånvaro (han är ju numera musikhandlare med hög servicenivå och hinner inte delta i Yrandet på samma sätt) hittat andra bra basister att ta rygg på. Nu heter dom Micke Näs, Bo Sigra, Lotta

JAG BÖRJADE SPELA LÅTEN och fick naturligtvis hela terrassen med mig. Efter några takter sjöng Tommy Blom snällt texten som han antagligen var ganska trött på vid det laget, men för mig var detta fantastiskt stort! 46 år efter att jag plinkat gitarr i mitt pojkrum står jag och spelar låten på en Orsayra ihop med en av upphovsmännen själv! Tänka sig! JAG VILL SOM AVSLUTNING nämna alla andra arrangemang som ingår i Yran. Aktiviteter för de minsta i form av tivoli med mera. ”Blås Grönt”, en synnerligen förnuftig aktivitet där ungdomen kan visa sig från sin bästa sida och faktiskt vinna sitt körkort, genialiskt! Ursäkta att detta fick så lite utrymme, men dessa betraktelser är sedda genom mina musikantögon, därför är det spelandet som fått ta mest plats. Tack för dessa härliga Yror! Må det bli många, många fler!

Bengt Ericson, Yra-veteran. Foto: Kola Productions.

ela tan om eln, mer om på

2015

orsaYRan2015

37


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:30

Sida 20

Kvarteret Måsen - strandnära boende!

k

–E

FR

37:E

Löp

FR

TAL

Del

FR

MID

Avm mo Ors

HIS

Kl. mä i ha ent

ON .

"VA

Se n Kam sina

Funderar du på att flytta till lägenhet i Orsa? Kontakta oss för visning av våra konceptlägenheter!

ON

LAM

Gui kul Van dag

TO ..

BJA

Se p leva Info

TO

SIL Kl.

ORS

www.orsabostader.se • 38

Växel

0250-55 21 76 •

Hel Sve Direkt

0250-55 21 74 Agneta

Se ä

orsaYRan2015

ors


2015

guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:32

Sida 21

kalendarium – Ett axplock av sommarens händelser i Orsa. FREDAG 19 JUNI

LÖRDAG 27 JUNI ..

Löpning, cykel. Motionslopp i Orsa. Olika distanser.

I samband med Orsa Sportbilsfestival.

FREDAG–SÖNDAG 19–21 JUNI

LÖRDAG 27 JUNI

TALLHED DRAGWAY - MIDSUMMER FESTIVAL

SLIPSTENSHUGGNING

Deltävling i EDRS och JSM. För info: www.ncfmf.se.

Kl. 10. Unikt Orsahantverk vid Lindågruvan i Mässbacken. Lär dig hugga slipsten. Ingår även smide av egna verktyg. För info: Leif Berg tel 070-552 90 09. Lördagar t.o.m. 29 augusti.

37:E ORSAKAJT´N & 6:E ORSABAJK`N

FREDAG 19 JUNI

MIDSOMMARFIRANDE – ÅNGBÅTSUDDEN Avmarsch med rankan från Coop i Orsa Centrum kl 17.15 mot Ångbåtsudden. Spelmän underhåller på vägen till Orsa Camping. Majstångsresning m.m.

SÖNDAG 21 JUNI

HISTORIEVANDRING I SLIPSTENSGRUVORNA Kl. 15–17. Vandra med kunniga guider och möt människorna år 1850 som arbetade i gruvbackarna och i hackstugan. Naturskön och udda upplevelse, med entusiastiska rollspelare. Söndagar 21 juni–9 augusti.

ROCKKVALL PÅ UDDEN

LÖRDAG 27 JUNI

ALLSÅNG MED KALLE MORAEUS Kl. 19.30–22. Udden i Orsa. Allsång med Kalle och Willy Björkman. Även 20 och 27 juli.

TISDAG 7 JULI

EVENING OF FOOLS – TEATERBAREN Revynummer, stand-up, musik, skratt och gäster! Info: www.keling.nu. Även 14, 21 och 28 juli.

ONSDAG 24 JUNI ..

TISDAG 7 JULI

Se några av världens största björnar, Kodiakbjörn, Kamtjatkabjörn och Isbjörn fånga levande öringar i sina dammar. Info: www.orsarovdjurspark.se.

Kl. 11–14. Barnen får prova på att vara "gruvarbetarungar" för en dag. Info: www.orsaslipsten.se.

ONSDAG 24 JUNI ..

ORSAYRAN

LAMM, ANGSBLOMMOR OCH ULLHANTVERK

5 onsdagar i rad med början den 8 juli.

Guidad vandring genom vacker skog och gammalt kulturlandskap i Orsa. Samling vid Orsa Vandrarhem. Vandringsskor. Guidning och fika ingår. Anmälan senast dagen före, tel 070-305 05 24. Även 1, 8 och 9 juli.

FREDAG–SÖNDAG 17–19 JULI

"VARLDENS STORFISKARE"

TORSDAG 25 JUNI ..

TEMADAG FÖR BARN I SLIPSTENSGRUVORNA

ONSDAG 8 JULI

ORSA BARNFESTIVAL

Hela Udden på Orsa Camping fylls av tivoli och underhållning för barnen. Fri entré för alla.

BJARVFISKE

LÖRDAG 18 JULI

Se på när skandinaviska brunbjörnar och järvar fångar levande fisk i sina dammar. Info: www.orsarovdjurspark.se.

Kl. 14–22. Spola stänkarn – vinn jänkarn! Bilutställning, cruising, musik och prisutdelning.

NYKTER CRUISING

TORSDAG 25 JUNI

FREDAG 24 JULI

Kl. 19. Kapprodd från Ångbåtsudden med kyrkbåtar.

Kl. 19. Glödstekt sill med underhållning av lokala musiker. Fredagar t.o.m 28 aug. Info: www.grunuberg.se.

SILJANSRODDEN ORSA

LÖRDAG–SÖNDAG 27–28 JUNI ORSA SPORTBILSFESTIVAL

Helgen efter midsommar, den 27-28 juni, besöker Sveriges sportbilar Orsa. www.orsasportbilsfestival.se.

..

SILLAFTON PÅ LEVANDE FABOD

FREDAG 7 AUGUSTI .. ..

POPULARMUSIK FRÅN FABODEN Konsert med Stiko Per Larsson, Billy Opel, Karolina Karner, Orsa Gospel m.fl. www.karolinakarner.se.

Se även: destinationorsa.se och siljan.se. Vi reserverar oss mot eventuella ändringar, fel eller om något saknas i kalendariet.

orsaYRan2015

39


guiden_till_orsayran_20-40_final:orsayranmall_NY

2015-06-02

09:32

Sida 22

Orsa Sportbilsfestival – en folkfest i sportbilens tecken Lördag 27 juni kl. 10–16 • Tallheds Flygfält, Orsa Entré: 100:–/person • Barn upp till 12 år, gratis För mer info kring program och kvällsaktiviteter www.driveracademy.se

Foto: Kola Productions

Välkommen till Sveriges äldsta och största gatumusikfestival! Som vanligt på onsdagar!

8, 15, 22, 29 juli och 5 augusti. www.orsayran.se

Orsayran 2015  

Den ultimata guiden till Orsayran 2015.

Orsayran 2015  

Den ultimata guiden till Orsayran 2015.

Advertisement