Digitalisering af Erhvervslivet

Page 1

ANNONCETILLÆG JUNI 2020

Digitalisering af Erhvervslivet

ET HYPER-FORBUNDET DATACENTER ER AFGØRENDE I DET DIGITALE KAPLØB Peder Bank, Nordic Managing Director i Interxion

SIDE 10

HOLD FAST I DE DIGITALE GEVINSTER EFTER CORONA

Søren Rinnov Østergaard, Managing Director at Fujitsu Denmark, Greenland, Iceland & Faroe Islands

SIDE 26

FREMTIDENS VINDERVIRKSOMHED ER INTELLIGENT Jesper Schleimann, Chief Innovation Officer, EMEA North i SAP

SIDE 8


2

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Konsolidator® er et cloudbaseret konsolideringsværktøj målrettet små og mellemstore koncerner. Softwaret er lavet af CFOer til CFOer. Konsolidator A/S blev stiftet i 2014 og blev noteret på Københavns Fondsbørs i 2019. • Konsolidator A/S blev stiftet i 2014 af Claus Finderup Grove og Jack Skov, der har en fortid som hhv. CFO og revisor, samt softwarearkitekt Lars Højer Paaske.. Produktet blev lanceret i 2016. • Konsolidator A/S er noteret på Københavns Fondsbørs. Se mere på www.konsolidator.com

Billige cloudbaserede værktøjer giver nu også mindre virksomheder adgang til at udnytte de muligheder, som den nye teknologi giver, især i forhold til behandling af data,” mener Claus Finderup Grove, Co-founder og CEO i Konsolidator A/S.

Datadrevet forretning skal på den strategiske dagsorden – også i små virksomheder

Let tilgængelige og prisvenlige cloudbaserede værktøjer på tværs af driftsområder sikrer, at selv små virksomheder kan arbejde struktureret og professionelt med store mængder data. Det betyder, at dem, der ikke adapterer de nye teknologier hurtigt, vil miste deres konkurrenceevne, mener stifter af økonomiværktøjet Konsolidator®.

D

en største konkurrencemæssige fordel er at have styr på sine data og kunne få forretningsmæssig værdi ud af dem. Det har store virksomheder og konsulenter vidst længe – men nu er døren også blevet åbnet for mindre virksomheder via let tilgængelige og prisvenlige cloudløsninger. ”Det er kendetegnende for den aktuelle fase i digitaliseringen, at de mindre virksomheder, som tidligere var afventende, nu også begynder at arbejde med deres data. De har måske haft svært ved at overskue det tidligere, hvor det var forbundet med tunge og dyre løsninger, som krævede mandskab og en større investering. Men med alle de nye og billigere cloudbaserede værktøjer, der kommer på markedet inden for alle områder, har de mindre virksomheder også fået adgang til at udnytte de muligheder, som den nye teknologi giver, især i forhold til behandling af data,” siger Claus Finderup Grove, stifter af økonomiværktøjet Konsolidator®. Data er din vigtigste konkurrencefordel Han sammenligner virksomheders brug af data med medarbejderes engelsk-kundskaber. ”For 20 år siden var det en kvalifikation at kunne engelsk. I dag er det en diskvalifikation, hvis ikke du kan engelsk. På samme måde har jeg det med data. Lige nu er det en konkurrencemæssig fordel at have styr på sine data, men tingene går så hurtigt, at om to til fire år kan man ikke nøjes med at kalde det en konkurrencemæssig fordel. Snart diskvalificerer du dig selv i konkurrencen, hvis ikke du forstår at arbejde strategisk med dine data.” Mens nogle virksomheder indser vigtigheden og værdien af data, frygter Claus Finderup Grove, at resten hurtigt vil miste deres konkurrenceevne, fordi de fastholder deres gamle måde at arbejde på, fordi den tidligere var succesrig. ”Det er især kritisk, hvis du som virksomhed ikke formår at tiltrække unge medarbejdere. Hvis du fortsat skal være agil, modig og på forkant med de nyeste teknologier, er du simpelthen nødt til at få nogle unge mennesker ind i organisationen, som ser på det hele med andre øjne. Det mærker jeg også selv i vores organisation. Jeg har passeret 50 år og er dybt

afhængig af de dygtige unge mennesker, som sørger for vores digitale markedsføring.” Udnyt mulighederne i digitaliseringen Ifølge Claus Finderup Grove betyder alle de nye cloudbaserede data-værktøjer inden for marketing, økonomi og HR m.v., at små virksomheder står stærkere i konkurrencen med større spillere. ”Det er ikke usædvanligt, at en virksomhed kun tæller fem-syv mennesker, men fremstår langt større, fordi den udfylder sin niche superskarpt ved at have en professionel hjemmeside, bruge den nyeste teknologi til at automatisere processer og svare lynhurtigt på henvendelser fra kunder.”

Dem, der virkelig formår at navigere i forskellen mellem strategiske og operationelle data, kommer til at performe godt ”De store virksomheder har heller ikke længere en reservation over for at samarbejde med mindre virksomheder, der udnytter mulighederne i digitaliseringen og bliver i stand til at slås med større konkurrenter, når der for eksempel skal leveres software-løsninger.” ”Det giver også den lille virksomhed en fordel at investere i en HR-løsning, der gør kontrakter og rekruttering mere professionel, så det bliver muligt at tiltrække endnu bedre medarbejdere.”

Bryd det ned og tag de første skridt Men hvor skal man begynde, når man som virksomhed er nybegynder i at bruge data? ”Først og fremmest er det nødvendigt at anerkende behovet for digitalisering og erkende, at der ikke er nogen vej tilbage. Dernæst skal man danne sig et billede af, hvor man gerne vil hen. Hvad vil man opnå – hvilke data ønsker man, og hvad skal de bruges til? Dette er et kritisk punkt, nogle desværre aldrig kommer videre fra. Det er ikke nok at hyre en konsulent, der laver et fint strategioplæg på en PowerPoint, man bare har liggende. Den tredje fase er derfor at fokusere på de små og helt nødvendige første skridt, der sikrer, at man overhovedet kommer i gang, uanset hvor små de skridt er. Du kan ikke implementere alle systemer på én gang. Du er nødt til at bryde det ned og starte et sted.” ”Til gengæld bliver du hjulpet af teknologien. Det er nemt og billigt at implementere og drive cloud-baserede løsninger, og når du mestrer den ene, kan du hakke den af og gå i gang med den næste.” Data frem for mavefornemmelse Når flere beslutninger skal træffes på baggrund af data frem for mavefornemmelse, stiger risikoen for at drukne i alle de data, du genererer. ”Du skal finde ud af, hvilke data du kan drive en forretning efter, og dem, der virkelig formår at navigere i forskellen mellem strategiske og operationelle data, kommer til at performe godt,” siger Claus Finderup Grove og peger med henvisning til sin egen sektor på, at brug af data på nogle områder i en virksomhed øger betydningen af de medarbejdere, der skal arbejde med de nye data. ”Det er helt vanvittigt, hvad machine learning kan se i økonomiske tal, som selv den dygtigste universitetsuddannede økonom ikke kan se. Når du får hjælp til at oversætte data til noget, du kan drive din forretning efter, bliver det et vendepunkt for din virksomhed. I min finansielle verden bliver evnen til at forudsige cash flow ved hjælp af machine learning for eksempel mere og mere vigtig. Hvor folk i finansafdelingen tidligere blot producerede tallene og sendte dem videre, lader de i dag maskinerne producere tallene, hvorefter de selv analyserer og responderer på tallene. Deres arbejde har fået en meget større strategisk betydning for virksomheden.”


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

3

Teams styrker holdånden i TDC Erhverv Samarbejdsplatformen Microsoft Teams er blevet en gamechanger i virksomheders kommunikation. Også hos TDC Erhverv, der i forvejen er eksperter i Teams. Her fortæller cloud-direktør Casper Bøyesen (CB) og salgsdirektør Adam Vieth (AV) om succesoplevelser, øjenåbnere og fremtidspotentiale på Microsoft Teams.

C

B: ”Fordi vi selv sælger produktet, har Teams været integreret i vores hverdag længe. Men før corona blev det for mit vedkommende primært brugt til møder med leverandører og kunder samt møder på tværs af lokationer. Og til møder under transport. Det er i øvrigt en af de store udfordringer nu, hvor vi arbejder hjemme. Der er ingen transport, så Teams-møderne ligger helt tæt, hvilket kan gøre arbejdsdagen ret intens på grund af de mange skift i kontekst uden pauser. Hvad siger du, Adam?” AV: ”Jeg er jo lidt ældre end dig, Casper, og er ikke født ind i disse UC-løsninger. Jeg er mere skolet i salg, hvor man tager ud og ser kunderne i øjnene. Teams har virkelig ændret min måde at arbejde på. Jeg bruger Teams på min mobil som et arbejdsværktøj i langt højere grad end før, hvor jeg var meget til fysiske møder eller sad bænket i et videorum.” Vidste I med det samme, at I skulle bruge Teams, da Danmark lukkede ned, og I sendte folk hjem? AV: ”Nej. Da vi forhandler mange forskellige løsninger, har vi da også tidligere diskuteret i ledelsen, hvorfor vi ikke bare havde ét værktøj, vi benyttede alle sammen. Vi brugte Teams, Skype for Business, WebEx osv. Men allerede i løbet af den første uge af corona-nedlukningen stod det lysende klart for mig, at Teams var det bedst egnede værktøj i de her tider.”

CB: ”Det var bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt organisationen vænnede sig til den her meget rige, kollaborative, chatbaserede løsning. Før corona havde jeg en del gammeldags telefonmøder. Den slags er helt forsvundet nu. Folk har hurtigt vænnet sig til Teams og synes, det er smart. Det virker mange gange bedre.”

Casper Bøyesen Cloud-direktør

Det var bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt organisationen vænnede sig til den her meget rige, kollaborative, chatbaserede løsning Allerede i løbet af den første uge af corona-nedlukningen stod det lysende klart for mig, at Teams var det bedst egnede værktøj i de her tider

Hvad siger andre TDC-medarbejdere om Teams: "Jeg sparer to timers kørsel, har mere tid med familien, og min effektivitet er steget, da det er nemmere at koncentrere sig." "It's really incredible the effect of having an active chat in meetings. The chat has the ability to bring the informality and banter of a real life meeting into the virtual space." "Arbejde hjemmefra giver bedre anledning til perioder med fordybelse, fordi der er færre distraktioner, og man kan lukke ned for kommunikation i (korte) perioder." "Mine kolleger er vigtige for min trivsel = 100% hjemme er en motivationsdræber." "Nothing has changed for me personally. I have been working from home (50-100%) for the last 12 years, but I can feel the frustration in some of my colleagues." "Jeg har lært, at onlinemøder fungerer bedre, når alle er på distance. Der er en form for etikette, som ikke fungerer, når kun dele af mødet sidder i lokale sammen." "Mange funktioner kunne nærmest altid arbejde hjemme uden produktivitetstab, men det kræver klare idéer om erfa-udveksling."

Forventer I så nu, at I har ansigt på, når I bruger Teams? CB: ”Ja, det føler jeg. Men det er stadig fair nok at slukke kameraet, særligt på dagens ydertidspunkter, hvor jeg oplever, at mange slår det fra. De kan være på vej for at hente børn i institution og bruger Teams-appen på telefonen. Det er bøvlet at gå på fortovet med telefonen oppe foran hovedet.” AV: ”Det har jo været en rejse ind i medarbejdernes hjem, og for nogle har det nok overtrådt deres intimsfære. Flere kom med på video, da de fandt ud af ændre baggrunden. Ikke alle var komfortable med at dele deres hjem med kolleger. I starten gik der tid med at kommentere hinandens indretning og kunst på væggene. ’Hold da op en mørk grim sofa, du har stående!’ har jeg hørt nogen udbryde. Ikke alle er heldige at have et hjemmekontor.” Er I så blevet mere effektive, skarpe og konkrete på Teams, eller går der snik-snak i den? CB: ”I forhold til effektivitet kommer et værktøj som Teams virkelig til sin ret, fordi det kan så meget mere end audio og video. Der er også beskeder, dokumenter, mødenoter, integration i kalenderen, apps osv. Når først man udforsker mulighederne, er det et meget effektivt værktøj, selv til meget store møder med et par hundrede deltagere. Folk bruger chatten undervejs og er engagerede på en helt anden måde.” AV: ”Jeg vil give Casper ret et langt stykke ad vejen. Vi er blevet mere effektive. Men det afhænger også af, hvilke typer møder du har. Det er svært at opbygge nærhed og relationer på Teams, når man er vant til at bruge sig selv som et værktøj for at få folk med. På Teams har folk sværere ved at se din mimik. Du skal virkelig tænke dig om, når 200 medarbejdere sidder og kigger på dig. Jokes og glimt i øjet fungerer bare ikke lige så godt på Teams.” Hvad tager I med jer? Hvordan vil I arbejde, når hverdagen er normal igen? CB: ”Jeg tror, at det her er en game changer, som vil ændre måden, vi arbejder på fremover. Jeg tror, det bliver normalt at inkludere Teams som option, selv om du måske booker et fysisk mødelokale.

Adam Vieth Salgsdirektør

Adam og Casper i den virtuelle sofa Hør og se Adam Vieth og Casper Bøyesen diskutere Teams, og hvordan de tror fremtiden kommer til at se ud. Det sker i TDC Erhvervs live-webinar ’Adam og Casper i den virtuelle sofa’, hvor du kan stille spørgsmål undervejs. Det sker tirsdag den 23. juni kl. 13.00. Link til tilmelding: www.tdc.dk/event/Microsoft-Teams-for-under-og-efter

Du behøver ikke at møde op fysisk. Vi arbejder på tværs af kontorer i Aarhus, Odense og København, og jeg er sikker på, at samarbejde over Teams vil erstatte en stor del af den rejseaktivitet, der før har været frem og tilbage.” AV: ”Jeg er helt enig, og jeg tror, at længden på den her coronakrise har hjulpet til. Havde den kun varet tre uger, var mange faldet tilbage i gamle mødevaner. Der har været mange gode oplevelser på Teams, både med kolleger og kunder. Ens fordomme er blevet gjort til skamme. Kontraktforhandlinger til millioner af kroner kan sagtens foregå og afsluttes på Teams. Kunderne synes også, at det har været meget mere effektivt. Jeg er helt sikker på, at det er kommet for at blive.” CB: ”Vi er gået fra en verden præget af mange fysiske møder, meget transport og mange emails, som jo i sin grundform er et meget asynkront medie, hvor man ofte ikke ved, om modtageren har læst en mail. Nu får jeg færre mails, og meget af min kommunikation er rykket ind i Teams og er blevet mere real-time, hvor vi meget hurtigt kan gå fra en chat-besked til et møde med flere deltagere som kan udvides med tale, video, filer og noter. Det hele gemmes samlet, og vi kan genfinde det og bygge videre på det efter behov. Det er vitterlig banebrydende og mere effektivt, hvis man lærer at mestre det.”


4

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

INTRO

Den digitale forskel er vigtigere end nogensinde før

Natasha Friis Saxberg Direktør hos IT-Branchen Foto: Jonas Pryner

Coronakrisen har om noget tydeliggjort, at digitalisering, agilitet og teknologi er afgørende for ens evne til at håndtere udfordringer og modgang.

U

nder krisen har vi set hæderkronede restauranter, der lykkedes med at omstille sig til succesfulde takeaways og klassiske butikker, der er blevet omdannet til dygtige onlinebutikker. Men vi har også set kendte boghandlere og tøjbutikker bukke under på alt for kort tid. Dem, der havde evnen til at ændre deres forretningsmodel, gå online og håndtere deres kunder digitalt, blev vinderne, mens de analoge forretningsmodeller mange steder stadig kæmper for deres overlevelse. Et digitalt A- og B-hold Allerede inden coronakrisen ramte, var der en klar opdeling i det danske erhvervsliv. Hele 55% af virksomhederne har ifølge Danmarks Statistik en lille eller meget lille digitaliseringsgrad. Og det er især de små og mellemstore virksomheder, der halter bagefter. Samtidig viser tal fra Erhvervsministeriet, at de mest digitale virksomheder i Danmark i gennemsnit har over 20 pct. højere arbejdsproduktivitet end de mindst digitale virksomheder. Det svarer til, at hver medarbejder i virksomheder med høj

digitalisering bidrager med 135.000 kr. mere i værditilvækst end medarbejdere i lavt digitaliserede virksomheder. Kan vi bare få flyttet det digitale niveau bare et skridt op, kan vi skabe en varig værdiskabelse på godt 8 mia. kr. om året. Så det er vigtigt, at vi får givet de digitale virksomheder det rette skub fremad. Så den manglende digitalisering har ikke kun betydning for den enkelte virksomhed, men også for samfundet som helhed. Mind the gap Netop fordi teknologier om noget er med til at accelerere udviklingen, kan den også være med til at øge afstanden mellem de fremtidssikre virksomheder og de ikke-digitale, som blev efterladt på perronen. Men sådan behøver det ikke være. Investerer man rigtigt i sin digitalisering, kan man ikke blot spare penge og effektivisere sin forretning på både kort og lang sigt. Man åbner også op for øget salg, mere loyale kunder og måske også helt nye forretningsområder. Digitalisering handler derfor ikke bare om, at forbedre sine eksisterende processer, selvom det ofte er en kæmpe gevinst i sig selv. At digitalisere sin forretning er også en mulighed for at

grundlæggende at kigge på de økosystemer, man indgår i. Måske der ligger en værdi i gå fra just-in-time leverancer, til justin-case, hvor man indretter hele økosystemet til at producere så agilt som muligt – og uden at det koster arbejdspladser, hvis krisen kommer. Digitale forretningsmodeller er også en åbenlys ny salgsmulighed for mange virksomheder. Mens konkurrenterne led under krisen, fandt Matas f.eks. ud af, at en satsning på deres online shop og digital håndtering af kunderne, gav dem en online omsætningsvækst på 300 procent. Så mulighederne findes. Det kræver blot, at man beslutter at finde dem, så man kommer sikkert over det digitale gap, der findes i dansk erhvervsliv. For netop det skridt, kan betyde forskellen mellem liv og død for ens virksomhed. Forhåbentligt vil denne udgivelse være med til at give inspiration til, hvor man med fordel kan digitalisere sin egen forretning, så man både bliver bedre til at stå igennem modgang og kriser. Coronakrisen har i hvert fald vist, hvor farligt det er ikke at investere i at fremtidssikre sin forretning.

Ansvarshavende redaktør Henning Andersen · henning@partnermedier.dk

Grafisk produktion Nordpaa Media · info@nordpaa.media

Kære læser.

Projektledelse August Heinisch Schou · august@partnermedier.dk

Indholdet i denne udgivelser er bl.a. blevet til i samarbejde med vores mange sponsorer og annoncører.

Journalister Peter Klar · august@partnermedier.dk

Vores tekstforfatterer og journalister har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil give dig god information og inspiration.

Udgiver

God læselyst!

Distribueret i samarbejde med Berlingske Media

C132484

Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.

KOLOFON


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

5

Læg frygten på hylden og del dine data Mange steder i udlandet – og i særdeleshed i Kina – deler virksomhederne flittigt data med hinanden. Det kunne vi lære rigtig meget af i Danmark, lyder det fra automationsgiganten Beckhoff.

A

dministrerende direktør i Beckhoff Automation ApS, Michael Nielsen, kender ikke den helt præcise årsag til, at kinesiske virksomheder er rigtig gode til at dele deres data med hinanden. -Måske har det med tradition og erfaring at gøre, eller måske skal forklaringen findes i den kollektivisme, som kineserne har været underlagt i årtier. Jeg er ikke antropolog, og jeg ved det ikke med sikkerhed, smiler han. Det, der derimod er åbenlyst for Beckhoff-direktøren, er de fordele og synergieffekter, som det giver virksomhederne, når de slipper det krampagtige greb om egne data. -Kineserne er rigtig gode til at spørge sig selv om, hvem der mon kunne have en interesse i de forskellige typer af data, som en given virksomhed ligger inde med. Og det er i hvert fald én af forklaringerne på, at det går så vanvittigt stærkt i Kina. De er simpelthen bedre til at læne sig op ad hinanden og udvikle ting sammen. Alt for forsigtige Og står det til Michael Nielsen, bør danske virksomheder – og i særdeleshed SMV-segmentet – så hurtigt som muligt tage ved lære af kineserne: -Uden at det skal lyde helt forkert, så er vi herhjemme langt mere selvcentrerede og forsigtige i vores måde at drive virksomhed på. Vi køber ind til os selv, vi udvikler for os selv, og vi beholder data for os selv. Men på den måde går vi glip af store synergieffekter, for ingen kan alting selv, siger han og peger på de lyspunkter, der trods alt er: -Ud over at lære af kineserne, tror jeg også de etablerede virksomheder bør kaste et blik på de unge iværksættere. Når de laver startups, sidder de i klynger i fælles huse og byder ind - og pludselig er der noget, der virker. Frugtbar ud-af-boksen-tænkning Som yderligere inspiration nævner Michael Nielsen skoleeksempel på, hvordan frygtløshed og ud-af-boksen-tænkning kan give gevinst for alle involverede. Og eksemplet er til og med af dansk oprindelse. Det handler om en mand, der servicerede og leverede elektroniske styringer til den slags malerkabiner, som autolakererne benytter sig af. -Han fik ideen til, at han med autolakererens tilladelse kunne sælge de data, som styringen generede, videre til malingsproducenten. Producenten var fyr og flamme fordi han ikke bare fik indblik i, hvornår malingslageret var ved at være i bund, men også kunne se præcist hvor meget, der blev brugt af de enkelte produkter og hvornår. Det var guld værd for ham, siger Michael Nielsen og fortsætter: -Og autolakereren var også glad, for han slap for selv at skulle ordre nye leverancer. Det var altså en klassisk win-win, siger Michael Nielsen og tilføjer, at idemanden senere udvidede konceptet ved også at sælge de aktuelle data til bilproducenterne: -Tanken var, at de sikkert ville være interesserede i at vide, hvilken lak deres biler blev malet med ti år efter at de havde forladt fabrikken. Og selvfølgelig var de det, så det blev igen til en win-win for alle parter, lyder det. Hvad med sikkerheden? Nu vil skeptikerne måske indvende, at der i eksemplet ovenfor er tale om relativt simple og ufarlige data, som det er svært at misbruge. Og netop der er vi inde ved noget af sagens kerne – spørgsmålet om sikkerhed. For gør man ikke sig selv meget sårbar i det øjeblik, man lader andre støvsuge ens maskiner for data? -Til det plejer jeg at sige, at man selvfølgelig altid skal have fokus på sin datasikkerhed. Men min pointe er, at sikkerheden ikke bliver ringere af, at du f.eks. lægger dine data op i skyen. Vi har de systemer, der kan kontrollere, hvem der får adgang, og hvad de får adgang til. Hvis ikke det var sikkert, ville det offentlige jo heller ikke turde lægge personfølsomme oplysninger ud på diverse sundhedsplatforme, og Microsoft ville heller ikke benytte cloud-løsninger i det omfang, de gør, siger Michael Nielsen.

Er vi kompetente nok? Et andet forhold, der afholder mange fra at tage skridtet fuldt ud i forhold til IoT, Cloud-computing og Big Data, er spørgsmålet om tekniske kompetencer. Er de overhovedet til stede i virksomhederne? -Det er naturligvis noget, man selv skal vurdere, siger Michael Nielsen. Men min fornemmelse er, at fænomener der har med deling af data at gøre, ofte bliver gjort til noget mere kompliceret, end de i virkeligheden er. De data, vi taler om, er jo langt hen ad vejen allerede

til rådighed i maskinerne, og derfra skal de egentlig bare op i skyen. Det kan være, at der er behov for at modne dem lidt under vejs med et lille stykke kode, men det er altså ikke kæmpestore projekter, vi taler om, siger han og fortsætter. -Når det er sagt, så er det klart, at det kræver en indsats. Min pointe er bare, at der måske ikke rigtig er nogen vej udenom, og at potentialet ved at komme med på vognen er stort – f.eks. i forhold til nye forretningsmodeller og i det hele taget nye måder at gøre tingene på, lyder det.


6

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Fremtidens ERP-system er her allerede

Vi kommer ikke til at ligge i hængekøjen, selv om maskinen nu kan overtage meget af vores trivielle ERP-arbejde. Det moderne ERP-system er vores nye intelligente assistent, som vil skabe overblik og hjælpe os med at træffe fornuftige strategiske beslutninger.

V

i sidder ikke og venter på nye ERP-systemer, der skal gøre vores virksomheder mere effektive. De er her allerede, og på grund af deres indbyggede intelligens, vil de blot blive endnu klogere og vigtigere for os, jo mere vi bruger dem.” Ordene kommer fra Flemming Frost, director i IT-huset 2BM, som fra kontorer i København og Aarhus bl.a. leverer ERP-løsninger fra SAP til virksomheder i hele landet. ERP-systemer udgør den digitale livsnerve i virksomheder og tager i disse år et teknologisk og strategisk kvantespring i kraft af den digitale dagsorden og ikke mindst AI og maskinlæring. Potentialet og perspektiverne i moderne ERP-systemer er derfor godt sted at søge svar, hvis man som virksomhed er usikker på, hvordan man gør sin organisation mere effektiv og får hurtigere beslutningsprocesser, mener Flemming Frost. ”Ikke underligt har Coronakrisen fået mange virksomheder til at stoppe op og tænke over, hvordan de kommer videre herfra. Digitalisering er fremtiden, og der er al mulig grund til at se nærmere på de nye ERP-systemer og lade sig inspirere af de forandringer og forbedringer, de vil medføre for os.”

forsinkelsen kommer til at påvirke, og om virksomheden risikerer at miste kunder på den baggrund. Alle de informationer om kunde-, ordre-, leverings- og betalingshistorik, som er vigtige for vores forretningsmæssige beslutninger, har længe ligget i ERP-systemet, men er sjældent blevet brugt i sammenhæng, fordi de var for besværlige at trække ud og sætte sammen på en struktureret måde. Nu får vi automatisk alle de oplysninger, vi skal bruge, og systemet hjælper os med at fokusere på vigtigste. Og så er vi endda kun ved den spæde start af ERP-systemer med indbygget intelligens.”

Fra pull til push af information Udover en enklere og mere intuitiv brugergrænseflade handler den største og mest afgørende forskel på gamle og nye ERP-systemer om indbygget intelligens og deres evne at sammensætte og præsentere information overskueligt. ”Hvor gårsdagens ERP-system var bygget meget op omkring forretningsprocesser, som skulle udføres i sekventielle steps, er det moderne ERP-system i stand til at koordinere alle de steps, så de sker parallelt, samtidigt og i realtid. Tidligere skulle beslutningstagere bede om udtræk af lister for at få informationer, de så skulle prøve at finde essensen af. Fremover vil ERP-systemet i stedet selv skubbe de informationer ud, som vi skal agere på. Systemet tænker og gør selv opmærksom på, om der er kunder, der ikke har betalt deres regninger, hvor vi samtidig er ved at sende flere varer, eller om leverancer er ved at blive forsinket til en af vores vigtigste kunder, og vi burde overveje at omprioritere. Vi går fra en pull-situation, hvor lederen skal trække ustruktureret information ud, til en pushsituation, hvor systemet automatisk skubber selektiv og relevant information ud, som har betydning for vigtige beslutninger, der skal tages,” siger Flemming Frost.

Smartere arbejde sparer ressourcer De to største pejlemærker for vores fremtid er acceleration af digitaliseringen og grøn omstilling, og ikke mindst i kraft af moderne ERPsystemer vil erhvervslivet få stor betydning for den grønne omstilling. ”Teknologien giver os mulighed for at bruge færrest mulige

Insight to action Nøgleordet er indsigt. Mange ERP-systemer bruger på den ene alle måde ’Insight’ som betegnelsen for det strategiske udbytte af løsningens intelligens. I SAP’s nye S/4HANA system hedder det ’Insight to action’. ”Vi kommer ikke til at ligge i hængekøjen, selv om maskinen nu overtager meget af vores trivielle arbejde. ERP-systemet bliver et assistentsystem, der vil hjælpe os med at træffe fornuftige beslutninger på et oplyst grundlag og gennemføre vores forretninger. Det bliver nemmere at få overblik over forretningen og den nære fremtid, når systemets intelligens konstant hjælper os med at forstå konsekvenserne af den ene eller den anden beslutning”. Standardhandlingerne – som placering af en ordre til velkendte priser og vilkår – vil ske automatisk. Til gengæld vil systemet sørge for at konfrontere os med alle de undtagelser, der kan påvirke virksomhedens fremtid og kræver stillingtagen. ”Tidligere blev det bare registreret, hvis en leverandør ikke kunne levere en komponent til virksomhedens produktion til tiden. Fremover vil ERP-systemet klart fortælle, hvilke kundeordrer

Vigtigt for at tiltrække talenter Flemming Frost tror også, at moderne ERP-løsninger vil gøre det nemmere at tiltrække dygtige nye medarbejdere, end hvis de i stedet bliver præsenteret for gamle, transaktionsbaserede systemer. ”Vi er alle sammen blevet forvænte med smartphones, internet og intuitive brugergrænseflader, hvor tingene hænger sammen og er smarte. Det appellerer ikke til nye generationer at komme ud i virksomheder, hvor teknologien er sakket bagud, og den digitale transformation er glemt.”

SAP S/4HANA er et intelligent, integreret ERP-system, som hjælper virksomheder med at: • Imødekomme branchespecifikke krav med dokumenteret bedste praksis for 26 vertikale markeder og muliggøre nye forretningsmodeller, når marked udvikler sig. • Revolutionere forretningsprocesser med intelligent automatisering understøttet af kunstig intelligens og robotprocesser. • Træffe bedre beslutninger hurtigere med integrerede analyser, en interaktiv grænseflade og digitale assistenter. • Opnå dine IT-mål med hybride, cloudbaserede og lokale scenarier, der deler en ensartet datamodel, kodelinje og brugeroplevelse. Se mere på www.2bm.dk

”Nu får vi automatisk alle de oplysninger, vi skal bruge, og systemet hjælper os med at fokusere på vigtigste. Og så er vi endda kun ved den spæde start af ERP-systemer med indbygget intelligens,” siger Flemming Frost, 2BM.

ressourcer. Vi kan bedre vedligeholde vores udstyr og forlænge dets levetid, når en maskine i kraft af sine sensorer selv kan fortælle os i god tid, at den er ved at gå i stykker. I SAP-verdenen har vi også en løsning til håndtering af mobilt arbejde, som når servicemontører kører rundt i felten til opgaver. Løsningen hjælper med at planlægge den mest ressourcesparende indsats både i distance og tid. Ikke alle virksomheder vil producere grønne produkter selv, men vi kan alle bidrage til den grønne omstilling ved at bruge færrest mulige ressourcer. Vi skal accelerere den digitale transformation og være villige til at forandre os ved hjælp af moderne ERP-systemer, så vi alle bliver mere effektive for vores alle sammen skyld,” siger Flemming Frost.

Digitalisering er fremtiden, og der er al mulig grund til at se nærmere på de nye ERP-systemer…


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

7

Coronakrisen har lært os meget om digitalisering Coronakrisen har tydeliggjort mange trends, der viser, hvor vigtig digitaliseringen er, og hvorfor den ikke kan vente til i morgen, mener Lars Bork Dylander fra SAP-konsulenthuset 2BM.

I

løbet af blot et par måneder har coronakrisen vist os alle – butikker, industrivirksomheder, medarbejdere, ledere og softwareproducenter – hvad digitaliseringen har af konsekvenser både for dem, der omfavner den, og for dem, der venter for længe. Det mener Lars Bork Dylander, CEO i 2BM, der leverer SAPløsninger og beslægtede teknologier. ”Coronakrisen har tydeliggjort mange trends, der viser, hvor afgørende digitaliseringen er, og hvorfor den ikke kan vente til i morgen. Det udskilningsløb, der naturligt følger af digitaliseringen, sker for fuld udblæsning, når en krise som corona rammer vores samfund. Biografer, fysiske boghandlere og tøjbutikken uden egen webshop er hårdt ramt af samfundets nedlukning, social afstand og forsamlingsforbud, mens digitale platforme på en række områder fra streaming og mødeafholdelse til shopping og dagligvareindkøb har oplevet et kæmpe boom. De digitale platforme udfordrede i forvejen de analoge brancher, og på grund af corona har de nu taget

2BM er et førende SAP it-, konsulent- og udviklingshus, der har som mål at bringe morgendagens effektive teknologi ind i nutidens forretningsprocesser. 2BM rådgiver kunder i hele landet fra kontorer i København og Aarhus. Se mere på www.2bm.dk

en ordentlig bid af markedet – og de giver ikke det hele tilbage igen, når krisen er ovre. Nu ser vi, hvor kraftfulde digitale løsninger er, når der opstår problemer, fordi de er fleksible og tilpasningsdygtige. Det er digital Darwinisme vi oplever,” siger Lars Bork Dylander. Indsigt til handling Han mener også, at styrken i digitaliseringen viser sig i den måde, verdens regeringer og sundhedsmyndigheder har håndteret coronakrisen på – nemlig som var de datadrevne virksomheder. ”Vi har taget hul på industri 4.0, hvor information er det nye råstof i vores forretningsprocesser. Dem, der er i stand til at digitalisere og bruge information, er alt andet lige dem, der har den bedste overlevelsesevne. I store ERP-systemer som SAP kalder vi information og beslutningsstøtte for ’insight to action’. På lignende vis har verden i virkeligheden afværget en meget større krise gennem insight to action. Det informationssamfund, vi alle er en del af, har betydet, at hele verden på rekordtid har forstået situationens alvor og været klar over, hvilke tiltag der skulle til for at afværge krisen,” siger Lars Bork Dylander. Medarbejdere med potentiale Coronakrisen har introduceret mange mennesker til modellering, grafer over smittespredning og brug af data som beslutningsgrundlag. Samtidig har mange mennesker uden at kny kastet sig over virtuelt arbejde. På den baggrund mener Lars Bork Dylander, at mange virksomhedsledere godt kan revurdere deres billede af, hvor stort et potentiale moderne medarbejdere egentlig besidder, når det gælder om at konsumere data, skaffe sig indsigt og bruge nye værktøjer med kort eller ingen introduktion.

Nu ser vi, hvor kraftfulde digitale løsninger er, når der opstår problemer, fordi de er fleksible og tilpasningsdygtige. Det er digital Darwinisme vi oplever,” siger Lars Bork Dylander, CEO i 2BM.

”Det viser også, hvilket potentiale, der ligger i at lave intuitivt og nemt forståeligt forretningssoftware efter devisen ’information first’. Jeg tror, at krisen har fået endnu flere virksomheder til at reflektere over, hvad digitaliseringen betyder, og hvor vigtigt det er, at du tager den til dig og bruger den. Og dine medarbejdere er helt klar! Ikke mindst de unge generationer, der fylder mere og mere i organisationerne.” Hyperscale muskler Ifølge Lars Bork Dylander har den eksplosive brug af virtuelle arbejdsværktøjer under corona også demonstreret, hvor kraftfulde såkaldte hyperscale cloud-løsninger er i praksis, når der med ultrakort varsel skal skrues op og ned for kapaciteten. ”Det er interessant, hvor hurtigt vi med platformes hjælp var i stand til fuldstændig at ændre den måde, vi arbejder på. Stort set over night gik vi alle over til at arbejde på virtuelle arbejdsplatforme. I vores firma holder vi nu virtuelle møder med 70 deltagere på Teams uden problemer. Det samme er mere eller mindre sket over hele verden på bare to måneder. Det er kun muligt, fordi infrastrukturen var helt klar til så kæmpemæssig en opgave. Det bør give stof til eftertanke, hvis man er en af de tøvende virksomheder, der hidtil har vaklet i valget mellem den gode gamle on premise-løsning med en server i kælderen hjemme i virksomheden eller en hyperscaleløsning i cloud.”

Vi har taget hul på industri 4.0 hvor information er det nye råstof i vores forretningsprocesser. Det er digital Darwinisme vi oplever…

Mange vindere Alt i alt mener Lars Bork Dylander, at de mange lektier, vi kan lære af coronakrisen, giver os mulighed for at skabe en god fremtid. ”Vi kan alle blive bange for fremtiden. Vi er i tvivl om, hvad der mon sker om fire måneder eller det næste år. Men bare de coronahjælpepakker, der allerede er besluttet, rummer altså halvanden gang flere penge end den marshallhjælp, Europa fik efter 2. Verdenskrig. Og i modsætning til dengang, hvor Europa var sønderbombet, så var Europa altså i fin økonomisk form inden corona. Jeg tror, at vi efter corona får alle muligheder for at skabe et nyt flot Europa med vækst og velstand. De virksomheder, der forstå at tappe ind i den nye virkelighed – ikke mindst ved at omfavne digitaliseringen – bliver morgendagens vindere. Og dem bliver der mange af.”


8

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

”Det definerer de intelligente virksomheder, at de lykkes med at skabe et positivt feedback-loop mellem kunde-interaktionen på den ene side og kvaliteten af deres produkt eller service på den anden side,” siger Jesper Schleimann, Chief Innovation Officer for EMEA North i SAP.

Fremtidens vinder-virksomhed er intelligent Med maskinlæring og AI sørger den ny tids forretningssoftware for intelligente forretningsprocesser, der kontinuerligt gør arbejdet smartere og produktet bedre. Og i den intelligente virksomhed udelukker modstandsevne, profit og bæredygtighed ikke nødvendigvis hinanden, mener SAP. Af Peter Klar

S

pørger man to af SAP’s topfolk i Danmark, tilhører fremtiden de digitaliserede, intelligente virksomheder, hvis produkter, services og arbejdsprocesser automatisk forbedrer sig over tid alene ved at blive brugt. ”Det definerer de intelligente virksomheder, at de lykkes med at skabe et positivt feedback-loop mellem kunde-interaktionen på den ene side og kvaliteten af deres produkt eller service på den anden side. Og for hver interaktion bliver produktet eller servicen bedre,” siger Jesper Schleimann, Chief Innovation Officer for EMEA North i SAP. SAP er verdens førende leverandør af forretningssoftware og SAP’s løsninger er i dag i berøring med 77 procent af verdens transaktionsdata. SAP er mest kendt for sine løsninger til alle slags forretningsprocesser, ikke mindst finans, HR, kunde, produktion, supply chain og indkøb, men beskæftiger sig også bredt og dybt med industriprocesser og har en tredje stor traction inden for innovation og nye digitale forretningsmodeller. S/4HANA: virksomhedens nye digitale kerne Med sin nye S/4HANA platform har Europas største software virksomhed SAP givet sine kunder en første prøve på, hvad fremtidens ERP-software byder på af intuitive, intelligente løsninger, der med brug af indbygget maskinlæring og AI sørger for, at forretningsprocesserne optimerer sig selv, og at virksomheden er forbundet ud i alle hjørner via en digital kerne. Et andet nybrud består i, at det intelligente ERP-system anno 2020 muliggør strategisk arbejde med bæredygtighed og purpose, uden at økonomien glemmes. ”- Den intelligente virksomhed er mere modstandsdygtig, fordi den både er profitabel og bæredygtig. De to ting udelukker ikke hinanden, men forstærker hinanden. Et eksempel er den store dagligvarekoncern, der tracker og reducerer madspild med intelligent

software. Man fjerner spild i forsyningskæden, og man tjener flere penge, men man sætter også ind med et konkret meningsfuldt tiltag, der bidrager til at motivere medarbejderne og gøre arbejdspladsen mere attraktiv.” Styr på forsyningskæden Maskinlæring og AI vil med tiden lave om på alle funktionelle områder i intelligente virksomheder. Men allerede under coronakrisen har det ifølge SAP været tydeligt, at virksomheder med intelligente processer i forsyningskæden står stærkere end andre, når vilkårene for at drive forretning med ét bliver radikalt anderledes. ”Covid-19 situationen har udfordret mange virksomhedernes forsyningskæde og vist, hvor afgørende det er på stående fod at have indsigt og kunne analysere på tværs af egne værdikæder i forhold til produktion og logistik. Selve logistikken har fungeret rimelig godt globalt, men det har haltet lidt, hvis man har sin produktion placeret meget langt væk eller i et land, som har været hårdt ramt af Covid-19,” siger SAP Danmarks administrerende direktør Jørn Jacobsen. Ved at have større indsigt i sine forsyningskæder kan den intelligente virksomhed hurtigere omstille sin produktion rent fysisk, når pandemien eller en anden krise rammer. ”De virksomheder, der har klaret sig bedst under corona, er dem, der har haft en sammenhængende digital kerne, så de hurtigere har kunnet agere i en helt ny situation. Samtidig tror vi, at der i den kommende tid vil ske en gentænkning af forsyningskæderne. For eksempel vil flere virksomheder overveje at få mere produktion i Europa igen. Større indsigt og et tættere samarbejde med underleverandører letter også arbejdet med bæredygtighed og vil hos mange blive vægtet højere end de lavere produktionsomkostninger i Asien.” Ny rolle til CFO’en På finansområdet vil der ifølge SAP vente mange CFO’er en helt ny rolle. ”Vi har allerede set en stor bølge, hvor virksomheder i stigende grad klarer finans i shared service centers eller på anden måde gør tingene mere remote for at spare penge og flytte medarbejdere med

Vil du høre mere om SAP’s vision for intelligente virksomheder og for hvordan vi overvinder denne tids udfordringer og opnår succes, så har du muligheden på SAPPHIRE NOW Vision, der finder sted online mandag den 15. juni. Her fortæller SAP CEO Christian Klein og inspirerende virksomheder, hvordan man kan lede sin organisation gennem krisetider. I denne 60-minutters live broadcast vil der være fokus på, hvordan virksomheder med en digitaliseringsstrategi kan: •

• •

Sikre modstandsevne i forsyningskæden og sikre forretningskontinuitet. Muliggøre nye forretningsmodeller og frigøre vækstpotentiale. Øge produktivitet og automatisering. Fokusere på at drive forretning med bæredygtighed i fokus.

Læs mere og tilmeld dig på www. sap.com/denmark til SAPPHIRE NOW Vision Broadcast den 15. juni. Se mere på www.sap.com/denmark


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

repetitive opgaver til mere værdiskabende aktiviteter. Vi tror, at denne udvikling vil accelerere yderligere gennem hyperautomatisering, der gør arbejdet smartere og smartere og generer større indsigter,” siger Jørn Jacobsen. Hvis bevægelsen mod en integration af profit og purpose fortsætter, bliver dobbelte regnskaber mere udbredte, og det vil i mange virksomheder blive CFO’ens opgave at sikre transparens, tror SAP. ”Virksomheder indrapporterer i stigende grad, hvordan de performer på bæredygtighed baseret på tal og fakta frem for de klassiske CSR-rapporter med lange beskrivelser af projekter, hvis effekt måske er knapt så dokumenteret. Der kan efterhånden måles på mange områder inden for bæredygtighed. Hvor meget CO2 er totalt set blevet indlejret i dit produkt lige fra den første underleverandør? Hvad er dokumentationen for, at du undgår børnearbejde, og hvad siger målinger om din håndtering af spildevand? Alle de ting vil mange flere virksomheder snart måle på som en selvfølge, lige som de måler på omsætning og varelager. Stadig flere kunder og investorer kræver dokumenteret indsats for bæredygtighed, så det er aktiviteter, der bliver omsat til en værdi, og samtidig efterspørger de nye unge medarbejdere jo, at virksomheder både har et stærkt purpose og tjener penge,” siger Jesper Schleimann.

vigtigere at være in touch med kunderne og forstå, hvad der betyder noget for dem. Det at kunne lytte til og forstå brugeren handler ikke bare om at have en hjemmeside, men om at kunne interagere med brugeren på tværs af alle mulige kanaler og hurtigt kunne anvende sin nye viden, når man designer sit produkt og sin service eller lader kunden konfigurere sit nye produkt selv,” siger Jesper Schleimann. Det intelligente Danmark Det er god kriseledelse, at vi bruger krisens nulstilling til at tage livtag med nye store udfordringer. Men genåbningen bør ikke handle om at vende tilbage til det, vi kom fra. Genåbningen skal bruges til at tage modige beslutninger om fremtiden. Virksomheder kan dog aldrig blive mere intelligente og innovative end den grad af digitalisering, samfundet omkring dem giver mulighed for. I deres vilje til at puste nyt liv i dansk økonomi efter Covid-19 bør politikerne derfor lægge større vægt på det digitale, mener de to SAP-folk. ”Politikerne tænker lidt traditionelt, når de vil anlægge nye

9

broer og veje for at få økonomien i gang. De bør tale mere om at lave nye digitale motorveje, der én gang for alle fremtidssikrer vores digitalisering. Det vil være investeringer, samfundet vil få afkast af i meget længere tid, fordi de styrker vores muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser,” siger Jesper Schleimann. I lyset af den fremtid, som uundgåeligt kommer, bør såvel vækstplaner som grønne ambitioner være født med en indbygget sympati og forståelse for det digitale, mener SAP. ”Det er hævet over enhver tvivl, at verden om tre-fire år er domineret af intelligente virksomheder. I SAP bidrager vi selv til en fremtid, hvor software ikke længere bare er noget, der hjælper os, men snarere udgør selve måden, vi agerer på. Hvis ikke vi kobler vores ambitiøse klimaplan sammen med teknologi og digitalisering, kan vi ikke nå vores grønne mål. Det digitale muliggør, at vores processer bliver intelligente, og det er intelligente beslutninger truffet på et oplyst, datadrevet grundlag, som for alvor vil skabe effektive løsninger til glæde for både økonomi og klima,” siger Jørn Jacobsen.

Den intelligente virksomhed er mere modstandsdygtig, fordi den både er profitabel og bæredygtig. De to ting udelukker ikke hinanden, men forstærker hinanden

Helt tæt på kunden En tredje trend i den nye generation af forretningssoftware bringer virksomheden helt tæt på kunden og gør virksomheden i stand til at lytte og reagere mere intelligent. SAP kalder det experience management. Det er evnen til at styre hele den oplevelse, kunder har, når de interagerer med en virksomhed – også B2B. ”Det er helt evident, at de digitale berøringspunkter med kunder er vigtigere end nogensinde. Covid-19 afskar på et øjeblik virksomheder uden en digital kanal fra deres kunder. Det har aldrig været

”De virksomheder, der har klaret sig bedst under corona, er dem, der har haft en sammenhængende digital kerne, så de hurtigere har kunnet agere i en helt ny situation," siger SAP Danmarks administrerende direktør Jørn Jacobsen.

Den intelligente virksomhed De bedst drevne virksomheder er intelligente virksomheder, der kontinuerligt forvandler indsigt til handling. De indsamler data fra kunder, ansatte, produkter og brands ved hvert berøringspunkt. De anvender nye teknologier til at opfange og forstå muligheder, risici og tendenser. Og de forvandler denne viden til handling på tværs af hele virksomheden. Dette gør dem i stand til at forbedre kunde- og medarbejderoplevelser og levere de produkter og tjenester, kunderne har brug for – samtidig med at de kontrollerer deres forbrug, øger effektiviteten, tilpasser sig udfordringer, træffer velfunderede beslutninger og driver innovation. At blive en intelligent virksomhed hjælper dig med at levere de bedst mulige resultater, få adgang til nye vækstmuligheder og blive førende indenfor din branche.


10

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Peder Bank, Nordic Managing Director i Interxion, der driver mere end 13.000 m2 datacenter i Norden og er til stede i 11 europæiske lande.

Et hyper-forbundet datacenter er afgørende i det digitale kapløb Flere virksomheder opdager at i takt med, de sætter fart på deres digitale transformation og brug af digitale services, er der også grund til at se nærmere på, hvilket datacenter-fundament de bygger deres digitale forretning på.

C

ovid-19 pandemien har om noget accelereret den digitale transformation, og det er blevet tydeligt, hvor store mængder af data der dagligt skal transporteres mellem virksomhed, medarbejdere og kunder. For at sikre en god brugeroplevelse er en vigtig faktor det underliggende fundament. Det skal sikre nem adgang til de mange netværk og clouds, der er brug for, når man skal forbinde medarbejdere og kunder med virksomhedens it-infrastruktur. Her udgør et moderne colocation datacenter et fundament, hvor virksomheden nemt kan nå netværk, internet exchanges, on-off ramps til globale cloud-platforme samt lokale cloud-services. ”Udover at vi passer godt på kundernes servere på en sikker og bæredygtig måde med 100 procent grøn strøm, så ligger den helt store værdi i et colocation datacenter som vores i, at vi kan understøtte virksomhedernes digitalisering og udvikling ved at give dem nem adgang til netværk og cloud,” siger Peder Bank, Nordic Managing Director i Interxion, der driver mere end 13.000 m2 datacenter i Norden og er til stede i 11 europæiske lande. Digitaliseringen har mange konsekvenser for virksomheders ITinfrastruktur. En af dem er, at virksomheders workloads nu ligger spredt i forskellige clouds. ”Alle disse forskellige clouds har en virksomhed behov for at kunne få fat i nemt og uden ventetid, og det bliver nemmere, når virksomheden flytter sin servere til os, der har det hele samlet og kan

tilbyde direkte adgang, frem for at virksomheden skal sende store mængder data frem og tilbage over det almindelige internet til sin egen server i kælderen,” siger Peder Bank.

Vi udgør både i dag og i fremtiden backbone-infrastrukturen for den digitale udvikling, der finder sted Eneste danske datacenter med local ExpressRoute PoP Interxion tilbyder i Danmark direkte adgang til stort set alle internationale og nationale netværk og serviceudbydere samt alle public clouds. Som det eneste colocation datacenter i Danmark kan Interxion blandt andet tilbyde direkte forbindelse via privat fiber til nogle af de største public cloud-udbydere som Amazon Web Services og Microsoft Azure direkte i datacenteret.

Det betyder, at Interxions kunder kan forbinde sig direkte til de adgange, Azure og AWS har installeret hos Interxion. På den måde kan Interxions danske kunder nemt transmittere data frem og tilbage mellem de store cloud-platforme og deres eget on premise-miljø uden brug af internettet, hvilket giver højere sikkerhed og en bedre performance. Backbone-infrastruktur for cloud Digitaliseringen skaber mulighed for nye markeder og funktioner, men stiller også helt andre krav til virksomhedernes it-infrastruktur og løsninger, hvis brugeroplevelsen skal være i top. ”Virksomhederne skal gøre brug af flere forskellige services for at kunne følge med i det digitale kapløb, og i det lys holder den traditionelle server i kælderen ikke længere, og den almindelige internetforbindelse er heller ikke hurtig og sikker nok.” Mange mennesker forbinder efterhånden begreber som digitalisering og internet med et diffust billede af noget, der ligger ”oppe i skyen”, men følger man de fysiske kabler, der sørger for den globale kommunikation, passerer man undervejs ikke bare tech-giganternes egne enorme datacentre, men også ”connectivity hubs” som Interxion, der samler op og kobler til. ”For mig er colocation ikke en modsætning til cloud – tværtimod går de hånd i hånd. Colocation er en meget fremtidssikret model, der netop kan huse


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

såvel dedikerede servere som en lang række private clouds for virksomheder og samtidig give nem adgang til public cloud platforme, der ofte har placeret adgangsnoder i samme datacenter. Derfor er ideen om, at cloud-teknologi har overflødiggjort servere og colocation datacentre, helt forkert. Tværtimod udgør vi i dag og i fremtiden backbone-infrastrukturen for den digitale udvikling, der finder sted.”

miljø, hvor der udover netværk og adgang til cloud-løsninger er taget hånd om certificeringer, compliance og bæredygtighed. Det er ganske få virksomheder i verden, der har datacenterdrift som deres kerneforretning, men Interxion er en af dem. ”Vores kernekompetence er at etablere, udvikle og drifte colocation centre over hele Europa. Derfor er vi eksperter, når det kommer til

11

sikkerhed, compliance, konnektivitet og ikke mindst bæredygtighed. I forhold til bæredygtighed er det ikke ét element, der gør forskellen, men kombinationen af flere elementer såsom bæredygtigt design, optimeret infrastruktur, miljøvenlig drift, grøn strøm og genbrug af varme, der tilsammen betyder, at de virksomheder, der står hos os, kan drifte deres IT med et grønt aftryk og god samvittighed” slutter Peder Bank.

5G sparker til digitaliseringen Peder Bank vurderer, at det kommende 5G-netværk vil accelerere digitaliseringen med en hidtil uset hastighed. ”Jeg har været med i IT i 40 år. Der bliver talt om eksponentiel udvikling og Moores lov, men min erfaring er, at det er selve netværket, som er den kritiske komponent. Netværket er både enabler’en og flaskehalsen. Hver gang vi har taget et stort eller lille skridt, har det været, fordi netværket har givet os nogle nye muligheder. 5G vil sparke alvorligt til digitaliseringen, fordi det bliver muligt at transportere meget større mængder data fra devices, sensorer og kameraer. Det er ufattelige datamængder, der skal til for at få en selvkørende bil til at bevæge sig 200 meter, og jeg tror, at vi i fremtiden vil se en deling af data i tre lag. Store dele af de nye datamængder vil blive ude i den enkelte enhed (edgen), og af de stadig store mængder, der sendes videre, vil en del aldrig komme i skyen, eksempelvis grundet krav om tilgængelighed, men blive ’on premise’ og endelig skal en sidste del i skyen til brug for eksempelvis fakturering og statistik. Generelt vil AI og machine learning generere nogle vilde krav til kapacitet, strøm og køl i datacentre, som vi er blandt de få, der er rustede til at håndtere,” siger Peder Bank. Compliance og bæredygtighed Hos Interxion står virksomhedens servere og data i et SOC 2-auditeret

Interxion fusionerede i marts 2020 med Digital Realty og hedder nu officielt ’Interxion: A Digital Realty Company’ i EMEA, hvor virksomheden har mere end 50 datacentre i 11 europæiske lande. På globalt plan har Digital Realty 267 datacentre og er en af verdens absolut største udbydere af colocation datacentre. Alle Interxions datacentre er digitale knudepunkter, som giver adgang til flere end 700 netværksudbydere, 21 europæiske Internet Exchanges og ledende clouds som Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure, IBM Cloud, Oracle Cloud og CityCloud. Se mere på www.interxion.com/dk


12

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

"Ledelse og it-folk har ikke afstemt deres forventninger omkring opgaven og ansvaret for data. Virksomhederne er nødt til at finde ud af, hvem der har ansvaret, og hvad der skal gøres," siger Victor Engelbrecht Dohlmann, Regional Manager i Norden for Veeam Software.

Veeam er førende inden for backup-løsninger, der leverer cloud data management. Veeam Availability Platform er den mest komplette backup-løsning til at hjælpe virksomheder med at opnå succes inden for cloud data management. Veeam har mere end 375.000 kunder over hele verden, hvoraf 82 procent er blandt Fortune 500 og 67 procent i Forbes Global 2000. Veeam har en kundetilfredshedsscore på 3,5 gange branchens gennemsnit, hvilket er den højeste i branchen. Veeams globale økosystem omfatter mere end 70.000 partnere: Herunder Cisco, HPE, NetApp og Lenovo som eksklusive forhandlere, og hvor 22.500 er cloud- og serviceudbydere. Se mere på www.veeam.com


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

13

Databeskyttelse er måske den mest oversete faktor i digitaliseringen Mangelfuld datastyring kan have fatale konsekvenser. Mange virksomheder fokuserer kraftigt på udvikling af produkter og digitale kontaktflader med kunderne, men undervurderer den reelle risiko for nedbrud med store datatab til følge, ikke mindst som følge af ransomware, når deres data ligger spredt på flere platforme og ikke er sikret optimalt, advarer Veeam Software.

D

atabeskyttelse er vigtigere end nogensinde, hvis virksomheder skal nå deres mål om digital transformation og it-modernisering. ”Teknologi er i konstant udvikling, forandrer sig og transformerer den måde, vi driver forretning på – især i disse tider, hvor vi alle arbejder på nye måder. På grund af digital transformation er det vigtigt altid at have et øje på det konstant varierende it-landskab for at følge med i, hvor virksomheder står i forhold til deres løsninger, udfordringer og mål,” siger Danny Allan, CTO og SVP for produktstrategi hos Veeam Software, som tilbyder løsninger til backup, gendannelse og intelligent datastyring til virtuel, fysisk og multi-cloud infrastruktur. Vi stirrer os blinde på digitaliseringen Men for mange virksomheder kan det være en stor udfordring at sikre og styre deres data og dermed kunne beskytte eller genskabe, hvis uheldet er ude. Ifølge en helt ny undersøgelse, som Veeam har gennemført og netop udgivet i ’Veeam Data Protection Report 2020’, befinder en tredjedel af vores data sig globalt set på traditionelle fysiske platforme, en tredjedel ligger virtuelt, og en tredjedel er cloudbaseret. ”Det betyder, at it-infrastruktur er blevet væsentligt mere komplekst at arbejde med, fordi vi nu skal have det alt sammen til at balancere,” siger Victor Engelbrecht Dohlmann, Regional Manager i Norden for Veeam Software. Infrastrukturens betydning for digitaliseringen må derfor ikke glemmes eller undervurderes, påpeger Victor Engelbrecht Dohlmann, for selv det smukkeste hus har brug for at stå på et solidt fundament. ”Vi stirrer os lidt blinde på, hvor vi skal hen i digitaliseringens navn og begynder at traske derhen, men vi glemmer at tage vores kuffert med. Vi kaster vores forretning ind i fremtiden, men vi glemmer at tilsikre, at vi har et fundament at stå på. Vi har kraftig fokus på udvikling af produkter og digitale kontaktflader med kunderne, men opdaterer ikke den basis og drift, der skal supportere os fremadrettet.” Ansvaret er det samme Ifølge Victor Engelbrecht Dohlmann har alt for mange virksomheder data i virtuelle og cloud-baserede løsninger uden at have styr på ansvar og sikkerhed for denne data og uden at have et klart billede af, hvad man gør, hvis uheldet er ude, eller uden at have et internt succeskriterie for genskabelse af evt. tabt data. ”Virksomheden har præcis samme ansvar for sine data som før, selvom den vælger at placere dem hos andre. Desværre møder vi ofte misforståelser omkring dette og virksomheder, som ikke har læst alle detaljerne i kontrakten med service-providerne. Adskillige store danske virksomheder har ikke haft en intern dialog om, hvem der har ansvar for data i skyen, og hvad der skal og kan gøres i tilfælde af nedbrud. De lægger deres data ud i skyen og har en formodning om, at de køber det hele som en service.” Reality gap mellem ledere og it 'Veeam Data Protection Report 2020' viser også, at der i udpræget grad er et ”reality gap” mellem på den ene side ledelsens ønsker til omfang og hastighed i gendannelse af data og på den anden side, hvad der er realistisk set fra it-afdelingens stol. ”Først spørger vi ledelsen, hvor hurtigt virksomhedens applikationer skal kunne genskabes, og bagefter spørger vi it, hvor hurtigt de reelt kan genskabe systemerne. I 73 procent af virksomhederne kan ledelsen og it-afdeling ikke mødes på det punkt. Det samme sker, når vi først spørger ledelsen, hvor mange data virksomheden kan tillade sig at

tabe, og bagefter spørger it, hvor ofte der tages backup, og hvor mange data, der vil blive mistet. Her er der uoverensstemmelse i 69 procent af virksomhederne,” siger Victor Engelbrecht Dohlmann. Forventninger er ikke afstemt Det er globale tal, understreger Victor Engelbrecht Dohlmann, og i Norden er tallene lidt lavere, men det overordnede billede er det samme: ”Ledelse og it-folk har ikke afstemt deres forventninger omkring opgaven og ansvaret for data. Virksomhederne er nødt til at finde ud af, hvem der har ansvaret, og hvad der skal gøres. Er det ledelsens ansvar at søge ned i organisationen og gøre mere for selv at forstå den her verden af it, eller er det it-afdelingens ansvar at række op og uddanne ledelsen? Vores it ændrer sig så drastisk, at det næsten er umuligt for folk uden it-baggrund at forstå, hvad det betyder, når man flytter en applikation fra sin egen platform til en cloud-tjeneste.” Tab på flere fronter Ledelsen må påtage sig ansvaret for at sætte rammerne for, hvor hurtigt data skal genskabes, og hvor meget data, der må tabes, og så er det it-afdelingens opgave at skaffe overblik over, hvad genskabelse vil koste alt efter varighed og datamængde. ”Skal det genskabes på 15 minutter eller to timer? Det afhænger af virksomhedstypen, men formuleringen skal være klokkeklar fra ledelsen. En times nedbrud er meget dyr for en stor webshop med konstant salg døgnet rundt. Den taber ikke kun omsætning. Der er også omkostninger ved at genskabe data. Dertil kommer prisen for forringet brand value, lige som employer brandingen får et knæk. Hvis ikke virksomheden kan levere en it-platform, der gør medarbejderne trygge og stolte, søger de andre steder hen. Virksomhederne kæmper om de bedste hoveder, og værdien af sikker infrastruktur er en overset faktor i den konkurrence,” siger Victor Engelbrecht Dohlmann. Cloud er vigtig for databeskyttelse Ifølge ’Veeam Data Protection Report 2020' er virksomhederne bevidste om, at de skal fortsætte med at gøre fremskridt med deres it-modernisering og DT-initiativer for at imødekomme udfordringerne i branchen. Ifølge rapporten er de tre mest definerende aspekter af en moderne databeskyttelsesstrategi afhængig af brugen af forskellige cloudbaserede funktioner: Det er organisationers evne til at udføre en disaster recovery via en cloudtjeneste (54 procent), organisationers mulighed for at flytte arbejdsmængder fra lokalt til cloud (50 procent) og organisationers evne til at flytte arbejdsbelastning fra en cloud til en anden (48 procent).

Halvdelen af virksomhederne anerkender, at skyen spiller en vigtig rolle i dagens databeskyttelsesstrategi, ikke mindst i forhold til ransomware, og det vil sandsynligvis blive endnu vigtigere i fremtiden. For at opnå en fuldt moderniseret databeskyttelse har virksomheder brug for en omfattende løsning, der understøtter cloud-, virtuel- og fysisk-datastyring til enhver applikation og alle data på tværs af enhver sky.

Det er en fejl kun at se backup som selve genskabelsesmomentet. Det bør betragtes som en del af virksomhedens løbende proces mod at blive mere fleksibel, skalerbar og uafhængig af bestemte hardware vendors Proces mod større fleksibilitet Veeam Software samarbejder i Danmark med en bred vifte af lokale danske service-providere, forhandlere og implementeringspartnere og globalt med store service-providere som Microsoft og Amazon. ”Vores tilgang er, at det skal være så nemt og enkelt som muligt at overskue, administrere, sikre og genskabe sine data. Stresstest, validering og dokumentation er i dag automatiserede standardprodukter. Man skal vide, præcis hvor lang tid en genskabelse vil vare. Vi lagrer i et filformat, der strategisk kan flyttes mellem platforme og genskabes til lige præcis den platform, kunden ønsker. Det er en fejl kun at se backup som selve genskabelsesmomentet. Det bør betragtes som en del af virksomhedens løbende proces mod at blive mere fleksibel, skalerbar og uafhængig af bestemte hardware vendors,” siger Victor Engelbrecht Dohlmann.

Læs mere i Veeam 2020 Data Protection Report, hvor flere end 1.500 globale virksomheder er blevet adspurgt om deres tilgang til databeskyttelse og -management i dag, og om hvordan de er forberedt på de it-udfordringer, de står over for – herunder nye krav til service og nedbrud – samt deres ambitiøse mål til it-modernisering og digital transformation. Se mere på https://go.veeam.com/wp-data-protection-trends-2020


14

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Cofeeshops på Manhattan

Få overblik over hele din ejendomsportefølje og se hvordan enkelte ejendomme eller områder performer

Markedsanalyse for restaurationsbranchen

See What Others Can’t

Hvor nogle ser kaos, opdager andre nye mønstre og sammenhænge. Det gælder også i erhvervslivet, hvor flere og flere virksomheder inden for bl.a. detail, transport og real estate anvender Location Intelligence som strategisk beslutningsværktøj. Location Intelligence handler om meget mere end at plotte adresser ind i et kort. Det handler om at se det, andre ikke kan se og anskue forretningen i en helt ny, dynamisk optik.

H

ar du kigget i et kalejdoskop? Oplevet de mange forskellige mønstre, der opstår ved blot små justeringer? Forestil dig, du kan gøre det samme med data. At du frem for at kigge på tørre talkolonner og endimensionelle lagkagediagrammer og regneark kan få adgang til et visuelt, dynamisk univers, der automatisk giver dig nye indsigter ved selv små justeringer af parametrene. Det er essensen i Location Intelligence. Location Intelligence udspringer af GIS (geografiske informationssystemer). Det har i årevis været en vigtig og uundværlig del af hverdagen i både Forsvaret, i statslige styrelser og i kommuner. I de senere år har også erhvervslivet set mulighederne i teknologien. Store detailkæder, transport- og logistikvirksomheder, rådgivende ingeniører, real estate og forsikringsselskaber er blandt de flittigste brugere. Udvid horisonten -Location Intelligence tilfører en helt ny dimension til forretningsanalyse. Mange virksomheder anvender business intelligence og data analytics, men oplever at støde mod loftet i systemerne. Location Intelligence inddrager eksterne data i analyserne. Ikke kun geografiske data, men demografiske, socioøkonomiske, byplanlægnings- og andre typer data, som har relevans for virksomheden. Man kan se nye og flere mønstre, som løsningen beregner på baggrund af de udvidede datagrundlag. Det er et ekstra gear, som udvider horisonten betragteligt siger Peter Hedberg, Sales & Marketing Director i Geoinfo og giver et eksempel fra detailsektoren. -Når en supermarkedskæde skal vurdere den optimale placering af en ny butik, vil det ud over afstand til egne butikker og konkurrenter være relevant at inddrage data om afstand til fx uddannelsesinstitutioner, store arbejdspladser, kulturinstitutioner, p-pladser, togstationer og buslinjer, som skaber trafik i butikken, samt demografiske data om alder, forbrug, indkomst og boligsammensætning. Når man kombinerer de eksterne data med virksomhedens egne kunde-, salgs-, betalings- og markedsføringsdata, får man et meget fintmasket og

sikkert beslutningsgrundlag, visualiseret med grafer og interaktive kort, forklarer Peter Hedberg. Verdens førende Location Intelligence-værktøj Geoinfo er Danmarks største konsulenthus med fokus på GIS og Location Intelligence. Virksomheden har eksisteret i 25 år og beskæftiger knap 50 medarbejdere. Geoinfo er desuden dansk eneforhandler af verdens førende Location Intelligence-platform, ArcGIS fra Esri, som anvendes af bl.a. NATO, EU, FN, lufthavne og havne verden over, samt en lang række virksomheder som fx FedEx, UPS og Wallgrens. -Det unikke ved ArcGIS er, at alle data samles og visualiseres ét sted. Ofte når virksomheder indkøber eksterne data, foregår det manuelt eller i separate systemer. ArcGIS er født med de mest anvendte danske og internationale geodata og demografiske data, og vi opdaterer løbende med nye datakilder. Løsningen har desuden integration til alle de store ERP- og business intelligencesystemer, så du har én platform til al analyse, siger Peter Hedberg. Visual information at your fingertips For virksomheden der skal finde en ny lokation eller vil benchmarke sine filialer, optimere sit distributionsnet eller noget helt fjerde, giver ArcGIS en lang række fordele. I det øjeblik man har defineret de relevante datasæt med egne og eksterne data, tager det kun få minutter at gennemføre en sammenlignende analyse. Ud over den markante tidsbesparelse - ofte kan det tage to til tre dage at sammenstille eksterne data - præsenteres resultaterne visuelt, og beslutningsgrundlaget kan finjusteres med what-if scenarier. -Alene det, at analyserne præsenteres på et kort frem for i kolonner eller diagrammer, er en stor gevinst. Vi orienterer os mere intuitivt og hurtigere i det visuelle, så præsentationen på kort er med til at forenkle beslutningsprocessen til trods for, at den hviler på et meget større og mere detaljeret datagrundlag, siger Peter Hedberg. What-if-scenarier -Men endnu vigtigere er det, at man i ArcGIS-platformen kan skrue på

de forskellige parametre og se, hvilken effekt det har. I tilfældet med supermarkedet kan man fx inddrage byplanlægningsdata i analyserne og se, hvad det betyder. Måske skal der i et af områderne etableres nye boliger og erhvervsklynger, som kan trække mange flere kunder til butikken end først antaget. Denne type data tilfører et yderligere lag af indsigt, som kan have stor værdi for beslutningsprocessen. Peter Hedberg understreger, at det ikke kun er detailsektoren, der har gavn af Location Intelligence. Logistikvirksomheder anvender Location Intelligence til at optimere ruteplanlægningen for alle deres chauffører. Hver enkelt chauffør vises på det dynamiske kort og kan hurtigt aflastes, hvis han mister tid på ruten, så virksomheden kan overholde leveringstiden. Produktionsvirksomheder bruger ArcGIS til at sikre, at kørende teknikere tildeles de rette, akutte serviceopgaver baseret på deres kompetencer og nærhed til kunden. -Med Location Intelligence vender vi informationskuben om og kigger på den i en helt ny optik. Ligesom kalejdoskopet afdækker vi nye sammenhænge og mønstre, som er tilgængelige i et visuelt, dynamisk univers. Det tilfører værdi til beslutningsprocessen i alle typer virksomheder, siger Peter Hedberg.


Brug ‘Location Intelligence’ til at opnå konkurrencemæssige fordele og skabe forretning Med geografiske data og analyser kan du se komplekse sammenhænge, mønstre og tendenser i data. Du kan visualisere med smarte og interaktive kort og dele informationen med medarbejdere i organisationen. www.geoinfo.dk/location-intelligence

Om Geoinfo A/S Geoinfo leverer markedets bedste løsninger til geografisk analyse, visualisering og optimering. Geoinfo er den danske distributør af ArcGIS, verdens førende lokationssoftware fra Esri. Virksomheden tilbyder software, projekter, systemudvikling, konsulentydelser, service og support, GIS-og datastrategiudvikling, kurser og kompetenceudvikling.

Geoinfo samarbejder med 40% af de danske kommuner. Virksomheden hjælper med digital transformation, effektivisering og digital samskabelse mellem kommuner, virksomheder og borgere, ved hjælp af data og geografiske analyser.


16

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Anders Linde, Chefkonsulent i Dansk Standard

Cyberangreb er en af de største trusler mod danske virksomheder – har du styr på informationssikkerheden? I takt med øget digitalisering stiger risikoen for hackerangreb og anden IT-kriminalitet. Derfor er det afgørende at have effektive værktøjer og processer for informationssikkerhed.

I

nformationssikkerhed og databeskyttelse bliver et fortsat vigtigere indsatsområde for danske virksomheder. I PWC’s ”CEO Survey 2019” svarer 85 pct. af de danske topledere således, at deres største bekymring er cybertrusler. ”I takt med at digitaliseringen øges, er de kriminelle fulgt med over i cyberspace, og det giver nye og andre risici end tidligere. Det er virksomhederne klar over, og det fylder langt mere på direktionsgangen end tidligere, fordi det er afgørende for forretningen, at der er styr på cyber- og informationssikkerheden,” siger Anders Linde, chefkonsulent i Dansk Standard. Ingen kan gøre alt - gør det klogeste Cyberangreb kan ramme alle, store som små, og kan have voldsomme konsekvenser for forretningen. Men det kan virke som en uoverskuelig opgave for at få styr på cyber- og informationssikkerheden - især for mindre virksomheder med begrænsede ressourcer. Standarder kan hjælpe virksomheder med at strukturere, prioritere og dokumentere arbejdet med risikostyring, it-sikkerhed og databeskyttelse. ”Risici vil der altid være og derfor handler det om at få klarlagt, hvor det for organisationen giver bedst mening at sætte ind. Det er vigtigt at få kvalificeret, hvad der kan ramme virksomheden – og som kunne medføre, at informationer kompromitteres, ødelægges eller går tabt,” siger Anders Linde, der anbefaler virksomheder at spørge sig selv: Hvad er vi sat i verden for at lave? Hvordan ser vores kerneprocesser ud, hvilke informationer er nødvendige for at lykkes og hvad bekymrer os mest? Og det kan standarder hjælpe med. Standarder strukturerer og prioriterer indsatsen ”Det er især standarden ISO/IEC 27001 om informationssikkerhed, der kan hjælpe virksomheder med at strukturere og dokumentere deres indsats. Hele den offentlige sektor er underlagt denne standard,

men den er relevant for både små og store, offentlige og private organisationer. Og man behøver ikke lade sig certificere, men kan nøjes med at følge principperne i standarden og bruge den som værktøj til at beskytte sine data og prioritere sin indsats,” forklarer Anders Linde og fortsætter: ”En stor del af opgaven handler om at lære sine medarbejdere god adfærd, f.eks. at man ikke må klikke på alle links eller have fortrolige data stående frit tilgængeligt. Derfor handler ISO/IEC 27001 heller ikke kun om it, men også om noget så lavpraktisk som lås på arkivskabe og retningslinjer for medarbejdere,” siger Anders Linde. Hvilke data der er vitale for forretningen, og dermed hvilken håndtering af risici der er behov for, er vidt forskelligt fra virksomhed til virksomhed. For tøjbutikker og boghandlere er det måske kunders og leverandørers kontakt- og betalingsinformation, der er vigtigst at beskytte. Mens virksomheder, der sælger udstyr, som er koblet til internettet, skal have endnu større fokus på produktets it-sikkerhed, så eksempelvis følsomme persondata ikke bliver tilgængelige for uvedkommende. Skab sammenhæng mellem GDPR og informationssikkerhed Og netop beskyttelse af persondata er en vigtig del af virksomhedens indsats. Digitalisering, globalisering og personalisering af tjenester - fra booking af lægeaftaler til adgang til netbanken - har ført til, at mængden af data, som danske virksomheder genererer, håndterer og opbevarer, vokser med lynets hast. Dermed bliver behovet for en systematisk og sikker behandling af persondata også større. "De mange forskellige applikationer og platforme er blevet en del af folks daglige rutine, hvor personoplysninger indsamles. Det betyder, at vi jævnligt overleverer vores data uden at tænke over det. Som en konsekvens af den digitale udvikling har vi bl.a. fået GDPR, hvor et større ansvar placeres hos virksomheder og offentlige myndigheder, når de behandler persondata. Men GDPR giver ikke konkrete værktøjer til,

hvordan man beskytter disse data. Her kan den nye ledelsesstandard ISO/IEC 27701 sætte scenen med krav og vejledning til processer og foranstaltninger", forklarer Anders Linde. Standarden ISO/IEC 27701 bygger ovenpå organisationens eksisterende informationssikkerhedsindsats med krav og retningslinjer til håndtering af personoplysninger. Standarden giver desuden en indføring i de forskellige ansvarsområder, som ligger hos henholdsvis den dataansvarlige og databehandleren og indeholder også et anneks, der mapper standardens krav og anbefalinger op mod de forskellige artikler i GDPR-lovgivningen. Dermed giver standarden en velegnet ramme til at beskytte data og leve op til de gældende databeskyttelseskrav. Vil du vide mere om informationssikkerhed og hvordan standarder kan hjælpe med at strukturere og dokumentere indsatsen? Læs mere her: ds.dk/informationssikkerhed


Inviterer du hackeren med hjem? DET ER EN LØBENDE OG VIGTIG OPGAVE AT STYRKE VIRKSOMHEDENS CYBERSIKKERHED. Kontakt os eller besøg www.bdo.dk/cyber og læs mere om, hvordan vi kan hjælpe med at holde hackeren ude af dine systemer.

Mikkel Jon Larssen Partner, chef for Risk Assurance +45 30 70 43 34, mla@bdo.dk

Henrik Falkenthros Senior Manager +45 28 75 51 11, hfa@bdo.dk

RÅDGIVNING, REVISION OG REGNSKAB BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab, danskejet rådgivnings- og revisionsvirksomhed, er medlem af BDO International Limited - et UK-baseret selskab med begrænset hæftelse og del af det internationale BDO netværk bestående af uafhængige medlemsfirmaer.


18

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

IT-huset Consular er specialiseret i løsninger til datacentre. Consular’s fire ejere har tilsammen mere end 85 års erfaring fra IT-industrien.

85% af kunderne hjemtager data fra skyen Ikke alle data, applikationer og workloads trives bedst i cloud-baserede løsninger. Mange virksomheder vælger at trække nogle af deres data hjem, og generelt er der kommet større fokus på værdien af onpremise storage og sikker infrastruktur, mener IT-huset Consular.

E

fter en årrække, hvor ’cloud’, ’skyen’ og ’outsourcing’ har været blandt de hyppigste ord i artikler og tale om IT-trends, kunne man tro, at trafikken af data til lagring kun gik én vej – til cloud-løsninger af den ene eller anden slags. Men sådan forholder det sig ikke helt. Skyen er ikke en ideel løsning i alle situationer, og mange virksomheder har slet ikke mistet troen på lokale servere, datacentre og on-premise løsninger til storage af alle eller nogle af deres data. Det mærker man i IT-konsulenthuset Consular ApS, som er specialiseret i løsninger til datacentre. Her nikker partner Knud Ottosen genkendende til en analyse fra IDC om virksomhedernes hjemtagelse af data. Tilbage fra skyen ”85 procent af de kunder, som har løsninger i skyen, har trukket nogle af deres applikationer eller workloads tilbage i 2019. Det kan skyldes flere ting, først og fremmest ønsket om at reducere omkostninger. Men det kan for eksempel også være, at du har fundet den nødvendige erfaring og viden inhouse til f.eks at drifte den Citrix-applikation, du har lagt ud for at blive driftet af andre,” siger Knud Ottosen. Denne type hjemtagelse af data, også kaldet lift and shift, er den mest udbredte, når det gælder applikationer. Næstflest hjemtagelser skyldes, at en ny applikation skal i produktion efter en testperiode, hvor den har ligget i skyen. ”Det kan være, at driften af en ny applikation kræver indkøb af ny infrastruktur, og den beslutning kan du udsætte, indtil du ved, om applikationen realiseres, hvordan den performer, og hvor meget den fylder.”

De væsentligste generelle drivere bag hjemtagning af data er sikkerhed, omkostninger, performance, compliance og ønsket om at reducere kompleksiteten i virksomhedens systemer.

Mange siger, at de er gået all cloud, men i praksis benytter de fleste hybride cloud-løsninger Flest benytter hybride cloud-løsninger Consular leverer storage- og backup-løsninger til både cloud og lokale datacentre. Ifølge Knud Ottosen afhænger det af virksomhed, behov og datatype, om cloud eller en lokal placering er det bedste. Det finder man ud af gennem en analyse af virksomhedens behov og aktuelle server- og storage-profil. ”På mange dataområder er der stadig en kostbesparelse ved at gøre det on-premise. Mange siger, at de er gået all cloud, men i praksis benytter de fleste hybride cloud-løsninger. Det kan f.eks være meget

Consular ApS er en IT partner- & konsulentvirksomhed, som leverer services og løsninger til datacentre, baseret på software, servere, storage og backup. Consular’s fire ejere har tilsammen mere end 85 års erfaring fra IT-industrien og har bl.a. haft ansættelse i NetApp, Nutanix, IBM, Veritas, Microsoft, HP, m.fl. Se mere på: www.consular.dk

nemmere at benytte Office 365 i skyen. Derimod kan det være dyrt at have gamle og tunge filer, du ikke længere bruger – fx billeder og materialer fra marketing – liggende i skyen frem for at have det lokalt.” Trivielle opgaver skal stadig udføres Blandt Consulars kunder er flere verdensomspændende danske virksomheder. Deres kontorer rundt om på kloden har ikke nødvendigvis samme behov. ”På nogle kontorer med en halv snes medarbejdere kan det være smartere at bruge Cloud og trække det hele online frem for at skulle etablere et lokalt set-up med servere og storage. For et større kontor kan det give god mening at have en lokal løsning med bedre mulighed for at rydde op i data.” Ifølge Knud Ottosen kommer det bag på en del virksomhedsledere, at data, der er lagt i skyen, stadig kræver administration. ”Måske var motivet bag valget af en cloud-løsning, at man ønskede at spare tid på IT-drift, men alt bliver ikke pludselig automatisk, fordi du sender mange applikationer i skyen. Der er stadig opgaver, der kræver oprettelse, ændringer og løbende skal administreres. IT’s opgaver foregår jo sjældent på selve infrastrukturen, men på en laptop, underordnet hvor udstyret er placeret.” Øget fokus på sikkerhed Coronakrisen har gjort mange virksomheder mere bevidste om vigtigheden af digitalisering og betydningen af en sikker infrastruktur. ”I de seneste år har der lidt været en ubekymret tendens til at tilsidesætte de kvalitative løsninger og blot lade infrastrukturen køre billigst muligt, for det gik jo godt alt sammen. Men ingen ønsker at blive en af de uheldige virksomheder, der kører med single point of failure eller oplever følgerne af, at én person har haft adgang til alt i datacentret og uforsætligt har begået en fejl med enorme konsekvenser for virksomheden.” Consular kommer ofte virksomheder til hjælp, når revision eller management har rejst krav om funktionsadskillelse for at undgå katastrofen. ”Det er et kæmpe problem, der skal løses med det samme, når en virksomhed opdager, at én medarbejder kan lægge hele systemet ned. Medarbejderen har ikke bedt om at sidde med så skæbnesvanger en magt i sine hænder. Problemet er blot opstået over tid, hvor fokus har været mere på skalerbar vækst og oppetid.” Backup og en kopi af backup placeret forskellige steder er som regel en god gardering mod følgerne af nedbrud, men det kan også være en falsk tryghed, hvis infrastrukturen har fatale mangler. ”Backup et andet sted og kopi et tredje sted hjælper ikke så meget, hvis en enkelt medarbejder kan sætte sig til tastaturet og lave en fejl, så hele løsningen går ned,” siger Knud Ottosen.


| EK11-16DK |

ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

System-integreret overstrømsbeskyttelse med EtherCAT interface Ekstrem pladsbesparende og let anvendelig

www.beckhoff.dk/overcurrent-protection I EtherCAT-terminalerne fra EL922x-serien integrerer Beckhoff overstrømsbeskyttelsen til sikring af 24 V DC systemer – inklusiv EtherCAT interface – i en kompakt 12 mm enhed. En overskuelig overvågning af installationen er dermed integreret direkte. EL922x kan benytte både interne klemmer og eksterne forbruger. Næsten alle typiske krav kan opfyldes gennem de individuelle indstillinger. Sortimentet består af i alt 19 forskellige standard og high-line terminaler med et særdeles stort antal analysemuligheder.

Direkte integration af overstrømsbeskyttelse i I/O-systemet

19


20

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Digital Transformation kræver mod af SMV’erne Talrige forsøg på at kickstarte digitaliseringen i danske SMV’er har spillet fallit og efterladt segmentet i en sårbar situation. Hos digitaliseringsvirksomheden Zispa har man dog fundet en model, der skaber tryghed og ser ud til at virke.

D

anske SMV’er sakker bagud på digitaliseringsfronten, og gør dermed sig selv ekstremt sårbare. Det er et budskab, der gennem de sidste år er fremført igen og igen, og som også er fulgt op med velmente initiativer som f.eks. SMV:Digital, hvor SMV’erne har kunnet ansøge om økonomisk støtte til rådgivning indenfor digital omstilling og udvikling af e-handel. Men selvom mange virksomheder har benyttet sig af tilbuddet, er der stadig et stort og faretruende efterslæb, som bl.a. Dansk Erhverv, ofte har sat ord på. Her peger man bl.a. på, at ny teknologi kræver ressourcer og tid til implementering - og at det ofte en mangelvare i SMV-segmentet. Forkerte forestillinger stopper gode initiativer Den pointe er man helt enig i hos it-virksomheden Zispa, der bl.a. hjælper virksomheder med at få øjnene op for de digitale muligheder de har og potentialet i at skabe en bedre forretning. -Det er fuldstændigt korrekt, at ressourcer, tid og overblik er en mangelvare ude hos SMV’erne, men så er det heller ikke værre, siger digital forretningsudvikler, Vinni Lyhne Bjerg og uddyber: -Igennem de sidste mange år har vi igen og igen mødt SMV’erne med forkerte forestillinger om, hvor stort og omfattende det er at få startet op på den digitale omstilling. Rigtig mange går f.eks. rundt og tror, at det handler om at investere X antal millioner i et kæmpe system, som vil vende op og ned på hele virksomheden. Og den forestilling bremser dem i at gå i gang. - I stedet bør man se digital omstilling som en proces og vælge en fleksibel tilgang til det. Dermed handler det ikke om at revolutionere hele virksomheden på en gang, men om flere mindre skridt i den ønskede retning. Selv det kræver i sagens natur mod, for der skal bruges penge på at tage et skridt imod noget, der kan være helt ukendt. Starter med den magiske fremtidsvision Hos Zispa starter man et digitaliseringsprojekter op med, at man i samarbejde med kunden afdækker kunderejser, analysere reelle behov, kigger på trends i branchen og i samfundet, hvorefter man kan formulere den såkaldte ”magiske fremtidsvision”. Derefter handler det om at kortlægge de digitale forbedringsmuligheder, og prioriterer dem i forhold til forretningsmæssig værditilvækst. -Det drejer sig om at finde ud af, hvor der nu og her kan skabes den største forretningsmæssige værdi. Det er det første lille skridt på den digitale rejse, siger Vinni Lyhne Bjerg og fortæller, at det følges op med konkrete løsningsforslag samt omkostningsestimater, dog kun på de første to versioner, som hver skal kunne gennemføres på tre måneder: -Det er meget svært at forudsige den fremtidige udvikling samt de helt reelle behov hos brugerne, og derfor ser vi ofte, at version tre bliver til en helt anden løsning, end først antaget. Men det er der plads til – netop fordi vi har valgt en gradvis og fleksibel tilgang, siger hun og fortæller, at kunderne kun betaler for den version, som de har sat i søen og selv kan påvirke udgiften hertil afhængig af involveringsgrad. -På den måde kan virksomheden gennemgå en digital transformation af alt fra arbejdsgange til kunderejser i et tempo, der passer til den enkelte kultur og til det aktuelle budget, lyder det med en tilføjelse: Du skal betragte en digital transformation som digitale hænder, som skal have ’løn’ hvert år. Dermed køber man

ikke et stykke it-software som en investering. Det er dermed en organisk løsning, der skal matche virksomheden, også selvom denne forandrer sig over tid. Trygge rammer Og den gradvise og trygge tilgang ser ud til at passe mange SMV’er rigtig godt. Én af dem er HR-virksomheden BLUME Support, der ejes af Lone Blume: -Zispa har hjulpet mig godt på vej i processen på en behagelig og respektfuld måde, siger hun og tilføjer, at Zispa kommunikerer på et niveau, hvor personer der ikke er it-superbruger, også kan være med: -Udvikling af digitale produkter er et komplekst område, og det tager tid at forstå. Det er der fuld forståelse for hele processen igennem, siger hun og henviser til, at Zispa hjælper med alt fra implementering af digital transformation i virksomhedens strategi, til løsningsforslag, udvikling og projektstyring. Og netop fordi der er tale om et komplekst område, vil Vinni Lyhne Bjerg gerne videregive et par gode råd til de ledere, der gerne vil, men ikke rigtig ved hvordan, de skal komme i gang: - Det kræver ledelsesopbakning og involvering fra CEX og mellemledere for at projekterne skal lykkedes, siger vores erfaring. Vi har kunder hvor dette ikke er tilfældet og projekterne synes at falde til jorden hver gang.

Ser mere om hvordan vi arbejder -Derudover vil jeg anbefale, at man vælger software, der kan vokse med virksomheden – igen fordi det er svært at spå om fremtiden. Husk software skal passe til virksomheden – og ikke omvendt. Det nok det bedste råd, jeg kan give, lyder det fra Vinni Lyhne Bjerg.


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

21

Corona har understreget behovet for centralt styret dokumenthåndtering Hvis man kan sige noget som helst positivt om den igangværende pandemi er det måske, at den har åbnet virksomhedernes øjne for fordelene ved en centralt styret dokumenthåndtering.

M

an skulle ikke tro, det var tilfældet i 2020, hvor der tales meget om digitalisering og om optimerede arbejdsgange. Men faktum er, at rigtig mange virksomheder lagrer deres data i talrige excel-ark og kommunikerer dem frem og tilbage – både internt og eksternt – via e-mail. Og det er mildt sagt ikke nogen god ide, hvis man spørger Lars Obbekjær Christensen, der er CEO i it-virksomheden, ELO Digital Nordic ApS: -Nej, det er bestemt ikke heldigt, fordi det leder til alt for mange misforståelser og fejl. Avisoverskrifter om fejlbehæftede byggerier, læk af fortrolige oplysninger og i det hele taget bekostelige misforståelser, taler deres eget tydelige sprog, siger han og peger på den egentlige årsag: -Problemet med eksempelvis excel-ark, der rundsendes via mail, er, at de hurtigt findes i flere versioner. Og alt for ofte er det ikke den seneste version, man ender med bruge. Det er i sig selv en væsentlig årsag til, at f.eks. mange bygninger ikke kommer til at se ud, som det var planlagt – eller at man må starte helt forfra, når fejlen opdages. Versions-forvirring er udbredt Ifølge Lars Obbekjær Christensen er problematikken langt mere udbredt, end de fleste forestiller sig. Faktisk vurderer han, at op mod 60 procent af de mellemstore og store virksomheder i Danmark lider under det, man kan kalde ”versions-forvirring”: -De bruger enormt meget tid på at lede efter den rette version af et bestemt dokument, og samtidig løber de alligevel risikoen for at de i sidste ende kommer til at bruge en forkert, siger han og nævner et konkret eksempel på en mellemstor virksomhed. Her fandt ikke færre end 64 procent af medarbejderne deres informationer i Outlook. -Det er simpelthen ikke operationelt forsvarligt, og derfor endte vi også med at implementere et egentligt ECM-system (Enterprise Content Management system, red), der på tværs af eksisterende datastrukturer og softwareløsninger kobler dokumenthåndtering og arbejdsgange

sammen, og sørger for at alt er søgbart. Det gav virksomheden en helt anden sikkerhed både internt og eksternt, lyder det. Corona banede vej for standarder Men selvom tallene kan lyde voldsomme, og selvom virksomhederne normalt skal tage tilløb, før de supplerer deres gammelkendte excel-ark med moderne ECM-systemer, er der alligevel sket en del i løbet af de seneste måneder. Her har Corona krisen nemlig tvunget mange virksomheder til at tænke ud af boksen – og dermed åbne øjnene for nye løsninger for digitalt samarbejde. -Det med at flyve en mand ud for at instruere i, hvordan en maskine startes op, var pludselig ikke længere en mulighed. Det betød, at der med et blev produceret en masse instruktionsvideoer rundt omkring i virksomhederne, som man ovenikøbet har haft rigtig stor succes med, siger Lars Obbekjær Christensen og fortæller hvorfor: -Når du har én instruktionsvideo, som alle benytter, bliver resultatet stort set det samme. Det er en meget anderledes situation end tidligere, hvor forskellige instruktører gjorde tingene på hver deres måde og dermed endte med forskellige resultater. Med videoerne er det derimod som med ECM-systemerne - det subjektive element pilles ud, og man får i stedet én objektiv standard for hvordan tingene skal gøres. Det giver langt bedre slutresultater, lyder det. Det afgørende skub mod større effektivitet Lars Obbekjær Christensen har masser af andre eksempler på, hvordan Corona krisen har tvunget virksomheder til at introducere arbejdsgange og systemer, som de for længst burde have taget til sig. -Udskiftning af it-systemer og opgradering af arbejdsgange er mange steder noget, man skubber foran sig. Derfor kan en krise som den aktuelle være med til at gøre de svage led i kæden endnu mere synlige, og dermed skubbe en positiv udvikling i gang. For langt de

fleste virksomheders vedkommende vil det også være en udvikling, der både gør dem mere effektive og mere succesfulde, lyder det fra Lars Obbekjær Christensen.

Lars Obbekjær Christensen CEO, ELO Digital Nordic ApS


22

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Kom i gang med fjernsupport via Augmented Reality (AR) Til fjernsupport via AR anbefaler Virsabi enten HoloLens 2 fra Microsoft eller HMT-1 fra Realwear. HoloLens 2 koster cirka kr. 25.000 og HMT-1 ca. kr. 19.000 eksklusive moms. Begge fungerer sammen med Microsoft Teams på computeren, hvilket kræver en almindelig Teams-licens. Derudover kræver HoloLens 2 en særlig licens til Microsoft Remote Assist, som dog er gratis de første 90 dage.

Med få håndbevægelser logger Jens Lauritsen, Chief Product Officer i Virsabi, ind i et Teams-møde og er klart til fjernsupport via HoloLens.

Augmented Reality sikrer kritiske forretningsfunktioner Corona sætter fart på fjernsupport via Augmented Reality hos flere danske produktionsvirksomheder. Fjernsupport med brug af AR-briller er lige så nemt som at deltage i et Teams-møde og er et effektfuldt skridt i digitaliseringen af virksomhederne.

D

igitaliseringen har hængt som et tveægget sværd over mange danske virksomheder de seneste år. For lige så oplagt det er, at fordelene venter lige rundt om hjørnet, lige så svært er det at vide, hvor de første penge skal investeres for at sikre fremtidige fordele samtidig med, at den økonomiske balance bevares her og nu. Ikke-kritiske projekter bliver derfor ofte udskudt. Men under coronakrisen er fjernsupport via AR hurtigt gået fra at være nice-tohave til at være need-to-have for en række produktionsvirksomheder. Det mærker de hos Virsabi, der arbejder med Virtual og Augmented Reality til virksomheder. ”Igangværende pilotforløb med industrikunder blev lynhurtigt skaleret op, og samtidig fik vi henvendelser fra en række virksomheder, som havde brug for hardware og en hurtig introduktion for at komme i gang. Teknologien er moden, og fordelene ved at kunne yde fjernsupport ved hjælp af AR er så oplagte, at den relativt beskedne investering hurtigt tjener sig hjem, alene i besparelser på tid og rejseomkostninger. Set med de briller mener jeg, at coronakrisen har givet et tiltrængt skub til digitaliseringen i flere virksomheder,” siger Michael Harboe, adm. direktør i Virsabi og formand for DI’s udvalg for digital forretningsudvikling.

Teams-møde, som nu er blevet en integreret del af hverdagen i mange virksomheder. ”Hvis du kan finde ud af at deltage i et Teams-møde, kan du også nyde godt af fordelen ved fjernsupport via AR. Med HoloLens 2 fra Microsoft kan du deltage i et Teams-møde, og så kan de øvrige deltagere i mødet se, hvad du ser, tale med dig, og tegne pile, cirkler og andre anmærkninger i dit synsfelt, mens de guider dig til at løse opgaven. Vel at mærke mens du hele tiden har hænderne fri til at løse opgaven,” siger Michael Harboe. For produktionsvirksomheder kan det betyde store summer i besparelser, at virksomhedens egne teknikere kan løse opgaver, som ellers kræver, at en ekspert bliver fløjet ind fra en anden del af verden. Især når det gælder ikke-planlagte produktionsstop, kan der være millioner af kroner på spil. ”Det er dyrt, når produktionsapparatet holder stille, og vi kender alle sammen historier om teknikere, der har fløjet den halve verden rundt for så at løse problemet på fem minutter. Vi kan ikke undgå alle

rejser, men de mest oplagte problemer kan løses på den her måde,” siger Michael Harboe. Godt kamera og nem stemmestyring Foruden HoloLens 1 og 2 benytter Virsabi også brillerne HMT-1 fra Realwear. Med dem er det ikke muligt at lægge et synligt lag hen over virkeligheden, men brugeren har et lille display ud for det ene øje, hvor det for eksempel er muligt at se brugsanvisninger. ”Både kamera og stemmestyringen i Realwear er ekstremt god, så selv i et hårdt, industrielt miljø, er det nemt at kommunikere online med eksperter andre steder i verden. Og selv om du ikke kan tegne oven på virkeligheden med Realwear, så kan du med stemmen tage et billede og sende til eksperterne, som de så kan tegne på og sende tilbage til dit synsfelt. HoloLens 2 er en anelse mere avanceret, men for rigtig mange virksomheder løser Realwear HMT-1 behovet. Og så har det også den fordel, at det kan leveres på få dage, mens der lige nu er meget lang ventetid på HoloLens 2,” siger Jens Lauritsen, Chief Product Officer i Virsabi.

Styrker konkurrenceevnen En af de virksomheder er Nærenergi fra Søborg ved København. Midt i april skulle Nærenergi klargøre flere biogasanlæg til tankning af busser i Nordjylland, og det fik virksomheden til at fremskynde processen med at udstyre montørerne med AR-briller. ”Vi ønsker at tredoble vores omsætning, og det kræver innovation. Som en lille dansk virksomhed er vi nødt til at være helt med fremme på den teknologiske udvikling, ellers mister vi vores konkurrenceevne. Vi var godt i gang med planlægningen af det her forløb, men det er jo typisk sådan noget som corona, der skal til, før vi sætter turbo på, og på den måde får vi forhåbentlig vendt situationen til en konkurrencefordel,” siger Jacob Himmelstrup, adm. direktør i Nærenergi. Så nemt som at deltage i et Teams-møde Når virksomhederne har haft nemt ved at tage fjernsupport via AR til sig, skyldes det, at det hele foregår i et helt almindeligt Microsoft

Montøren fra Nærenergi har begge hænder fri, mens eksperter fra hovedkontoret taler med ham og tegner pile i hans synsfelt.


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

23

Hold fast i de digitale gevinster efter corona Corona-pandemien har givet den digitale transformation af Danmark et gevaldigt skub. Kunsten er nu at udnytte det momentum til at holde fast i gevinsterne, mener man hos Fujitsu, der hjælper en lang række danske virksomheder og organisationer på deres digitale rejse.

D

e seneste måneder, hvor flertallet har været tvunget til at arbejde fra distancen, handle mere over nettet og holde digitale møder, har taget danske virksomheder og organisationer mange skridt videre ad den digitale rejse, de allerede havde begivet sig ud på. Nu er opgaven at udnytte det digitale momentum som et springbræt til at sætte fart på digitaliseringen, mener Søren Rinnov Østergaard, der er administrerende direktør i Fujitsu i Danmark. ”Rigtig mange, både virksomheder og privatpersoner, har for alvor fået øjnene op for, hvordan digitalisering kan hjælpe i det daglige arbejde – ved at øge effektiviteten, produktiviteten og i mange tilfælde også arbejdsglæden. Kunsten er nu at tænke sig om og bygge videre på, hvad vi har lært under corona-pandemien, hvor langt de fleste har været tvunget til at omstille sig meget hurtigt. Tiden er til at sætte det lange lys på og sikre en varig, velfungerende og sikker digital transformation af forretningen og arbejdspladsen, og den rejse vil vi meget gerne være strategisk rejseleder på,” siger Søren Rinnov Østergaard fra Fujitsu. Løsninger tjener sig hurtigt ind Fujitsu, der har hovedsæde i Japan, har gennem en lang årrække bidraget til digital udvikling i mange dele af det danske samfund. Fokus har især været på de nyeste teknologier, der kan digitalisere og automatisere mange opgaver, som stadig løses manuelt, og dermed transformere kundernes forretning. Fujitsu er blandt de absolut førende i verden, når det kommer til kunstig intelligens, machine learning og automatisering, og de teknologier bliver løbende integreret i Fujitsus løsninger, hvor det giver mening. ”Vi sætter en stor ære i at sætte os grundigt ind i vores kunders forretning og hjælpe dem med at udnytte de nyeste og mest effektive muligheder for at transformere deres forretning digitalt. Fra sikkerhed og lovgivning til brugervenlighed og infrastruktur. Der er kæmpestore

gevinster ved at være på forkant med teknologien, og det behøver ikke at være dyrt. Tværtimod tjener vores konkrete, digitale løsninger, der er udviklet i tæt samspil med kunderne, sig ofte hurtigt ind,” siger Søren Rinnov Østergaard fra Fujitsu. Ud over virksomheder, hjælper Fujitsu mange offentlige instanser som kommuner, regioner og styrelser med at udvikle og implementere digitale løsninger, herunder drift af it-infrastruktur, håndtering af sikkerhed og systemer til økonomistyring, sags- og dokumenthåndtering og analyse- og ledelsesinformation. Arbejder for et større formål Fujitsu er også meget engageret i at skabe løsninger, der bidrager med reel værdi til samfundet. I Japan er Fujitsu involveret i at udvikle bæredygtige byer, hvor intelligente løsninger kan optimere for eksempel trafikken og energiforbruget. Og i Danmark har Fujitsu for nylig skabt en banebrydende løsning til vindmøllegiganten Siemens Gamesa, hvor man ved hjælp af kunstig intelligens kan kontrollere de op til 75 meter lange turbineblade for ujævnheder og fejl – vel at mærke langt hurtigere og mere præcist, end hvad et menneske kan gøre.

Søren Rinnov Østergaard, Managing Director at Fujitsu Denmark, Greenland, Iceland & Faroe Islands

”Vi har den tilgang, at samfundet giver meget til os, og derfor skal vi også give noget tilbage. Megatrenden er, at samfundsansvar hænger tæt sammen med forretning, hvilket corona-pandemien kun har understreget. Vi ønsker at tage et ansvar for klima og miljø og for det samfund, vi er en del af. Det handler om at have et formål, der er større end én selv, og det er noget, der betyder meget for både vores medarbejdere og vores kunder,” siger Søren Rinnov Østergaard fra Fujitsu. Mange af Fujitsus kunderelationer går mange år tilbage. Det er ikke tilfældigt og går fint i tråd med værdierne hos den japanske it-gigant og med japansk kultur. Ifølge Søren Rinnov Østergaard er der en del at lære ved at kigge i retning af Solens Rige – også i forhold til IT. ”Verden snurrer hurtigere og hurtigere rundt, og man kan have en tendens til at tænke lidt for kortsigtet. Vi ønsker i stedet at opbygge langvarige, robuste og tillidsfulde relationer til vores kunder, hvor der ikke ligger noget og knirker, allerede fra du indgår kontrakten. Det betyder rent praktisk, at vi vil levere digitale løsninger, som vores kunder er tilfredse med – også på den lange bane. Vi vil gerne være en succes og tjene penge, men det skal ske på en ansvarlig og bæredygtig måde i bred forstand,” siger Søren Rinnov Østergaard.


24

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

”Med DTUs fokus på livslang læring er det ambitionen at skabe innovative rammer for løbende kompetencetilvækst i erhvervslivets aktører. Målet er at øge kendskabet til modeller, metoder og nyeste forskning indenfor teknologi for mennesker og bæredygtighed, ” siger Karina Rothoff Brix, direktør for DTU Learn for Life.

Ny DTU satsning hjælper erhvervslivet med digitalisering og bæredygtig innovation DTU Learn for Life er DTUs satsning på livslang læring. Allerede nu, knapt et år efter etableringen, viser centret, hvordan nye teknologier og digitalisering kan bruges optimalt i målsætningen om mere livslanglæring hos virksomheder og organisationer.

Af Karina Rothoff Brix & Karsten Uldal

D

TUs evige ambition er at komme tæt på kunderne, tæt på virksomheder og interessenter, der ønsker at sætte fokus på læring. Det er et ønske om at være der, hvor virksomhederne ser de tydelige fordele i at koble et lærende mindset ind som en essentiel del af arbejdet med at nå de mål, der er fastsat i deres forretningsstrategi. Den tætte kobling er vigtigere nu, end den nogensinde har været. Dels fordi viden bliver hurtigere forældet og anvendelsen af viden får nye muligheder gennem digitaliseringen. Men også fordi vi står overfor et paradigmeskifte, hvor aktørerne sammen skal sikre, at den viden, der skabes på universiteterne, hurtigere og mere kontinuerligt kommer både virksomheder og medarbejdere til gode. Fra leverandør af viden til sparringspartner Når livslang læring skal leveres fra universitets side, kræver det, at DTU Learn for Life er tilstede på særligt to parametre, hvis de skal være relevante sparringspartnere for virksomheder, der ønsker fokus på deres medarbejders kompetenceløft. Det kræver, at universiteterne ikke længere ser sig selv, udelukkende som leverandører af viden. Forskerne bør også indse, at de ikke altid ved præcist hvilke viden, virksomhederne har brug for. Universiteterne

skal i højere grad kende og erkende, at de udfordringer, som organisationerne står overfor, ikke altid er tydelige for hverken universiteterne eller for virksomhederne selv. Kun ved at indtage rollen som en tæt sparringspartner på netop afdækning og behovsanalyse, kan DTU Learn for Life understøtte virksomhederne på bedst mulig måde. Og det er netop det, de gør. Det betyder, at DTU Learn for Life skal i stigende grad agere virksomheders ”trusted advisor”, både på det strategiske niveau, men også på den individuelle plan. Netop fordi de kompetencer, DTU Learn for Life har i dag, har rødder i DTUs forskning og mere end 20 års erfaring med at bistå virksomheder med at understøtte deres strategi. Dermed skaber de unik værdi for erhvervslivet. Særlige digitale netværk DTUs hovedfokus er teknologi for mennesker og bæredygtighed i den brede forstand. Det gør at DTU Learn for Life kan spille ind som sparringspartner i erhvervslives digitaliseringsfokus. Det gøres på flere forskellige stadier af samarbejdet med virksomhederne. Gennem workshops, paneldebatter, særligt tilrettelagte undervisnings og innovationsforløb understøtter DTU Learn for Life virksomhedens egen strategiske fokus på digitalisering og innovation. De samler viden og ideer til fremtidens livslang læring i særlige digitale netværk, som spiller ind i erhvervslivets behov for kontinuerlig opfølgning på kompetencebehovet. Test af nye teknologier I 2019 søsatte DTU Learn for Life blandt andet et nyt netværksplatform, hvor de sammen med grupper, der har erfaring, viden og interesse, drøfter emner, der kunne være relevante at få omsat til nye læringsforløb og -formater. Alt foregår online, og på denne måde har DTU Learn for Life digitaliseringen helt tæt på kroppen. Det og andre tiltag er med til, at centret selv tester nye teknologier først, så de bedre kan bistå kunder og deltagere i overvejelserne omkring enge digitaliseringsudfordringer. Innovationsprogrammer DTU har gennem mere end 15 år kørt innovationsprogrammer for teams i virksomheder, og netop her sikres det, at digitaliseringens rolle

DTU Learn for Life er DTU nye kraftcenter for livslang læring og efteruddannelse Centeret er etableret i 2019 og er indgangen til alt efteruddannelse på DTU. Faciliteterne ligger i Lyngby på DTU Campus og er indrettet som et moderne kursushus med det nyeste udstyr til test af nye teknologier og adgang til DTUs forskningsmiljø og unikke laboratoriefaciliteter.

bliver sat i fokus, når der udvikles innovative produkter til intern brug i etablerede virksomheder. Programmet Corporate Entrepreneurial Leadership (CEL) har gennem årene sikret, at DTUs viden indenfor teknologisk innovation kommer direkte til deltagerne, og at fremtidens løsninger testes i et sikkert læringsrum. Optimalt udbytte af digitalisering Den omfattende digitaliseringsbølge og en fremtid, præget af krav til teknologisk innovation og bæredygtig omstilling, kræver ledere, der er godt klædte på til forandringerne på alle niveauer i virksomheden. Det sikrer, at organisationen får optimal udbytte af deres digitale indsats. Derfor er det essentielt for DTU Learn for Life at sikre, at der er ledelsesforløb fra Diplom til Executive MBA, som understøtter lederne og deres fokus på innovation, bæredygtighed og digitalisering. DTU Learn for Life er en vigtig brik i den måde vores økosystem af livslang læring fungerer på. Ambitionen er at rykke centret, interessenterne og samfundet endnu mere i retning af brugen af digitale løsninger dér, hvor det giver mening på en bæredygtig måde.


The significant focus on leading innovation and technology is one of the unique qualities of DTU Executive MBA.

Carl Holde-Jensen DTU Executive MBA, Class 21

DTU Executive MBA

Master in Management of Technology

Next class starts August 20, 2020 Join us at executive.dtu.dk


26

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Christian Hannibal, Branchedirektør (konst.)., Dansk Industri

Corona har sat lyntempo på digitaliseringen Af Christian Hannibal, branchedirektør (konst.)., Dansk Industri

U

nder corona har mange virksomheder været tvunget til at sætte turbo på deres digitale omstilling. Mange var godt i gang i forvejen, men med den delvise nedlukning af samfundet har der været ekstra stort behov for at tænke i nye, digitale baner. I DI håber vi, at dansk erhvervsliv kan bygge videre på alle de erfaringer, vi har fået under corona. Hvad gjorde vi, som viste sig at fungere bedre end før? Hvad har vi lært? Og hvordan kan vi nu arbejde videre på at sikre, at de mange gode erfaringer bliver brugt som løftestang til et yderligere ryk fremad på den digitale spilleplade? Krisen har for mange virksomheder betydet en pludselig og massiv udrulning af online kommunikation med især videomøder som den helt store forandring i manges hverdag. Det har i dén grad været en øjenåbner og betyder, at en del arbejdsgange er blevet langt mere effektive. Salgsmøder er et godt eksempel, for når sælgerne ikke skal køre fra den ene ende af landet til den anden, men i stedet kan komme i kontakt med potentielle kunder fra hjemmekontoret, sparer vi både tid og ressourcer. Samtidig er samarbejdet med internationale aktører blevet lettere at planlægge og afvikle, hvilket også på længere sigt er rigtig positivt – både for ens kalender og for klimaet.

Nye digitale forretningsmuligheder er ligeledes blevet opdyrket under krisen, hvor bl.a. e-handel i dén grad er på fremmarch. Virksomheden SimpleSite, der udbyder hjemmeside- og webshopløsninger har oplevet et stort boom i kunder under corona. Flere og flere virksomheder har kastet sig ud i e-handel, hvilket også afspejler sig i Post Nords aktivitet. Under krisen har de nemlig leveret 30 procent flere pakker end vanligt. Det er samtidig fuldstændig klart, at alt ikke kan erstattes af det digitale. Det menneskelige møde vil fortsat i fremtiden være essentielt for vores måde af samarbejde på, og den uformelle snak over kaffemaskinen har svært ved at blive overført til de virtuelle rum. Dog er mange af de barrierer, mange af os havde over for videomøder før, blevet nedbrudt under corona, og de erfaringer kan vi i høj grad tage med os, når samfundet i stigende grad åbner. Det er heller ikke kun mødeaktiviteter og handelsplatforme, der i stigende grad rykker ind på det digitale landkort. Også konferencer og messer begynder at indtage de online rum. Under corona har vi primært set det gennem en stigning af webinarer fra organisationer på tværs af erhvervslivet. Men fremtidens online konferencer kommer ikke bare til at være live streaming af foredrag. Derimod vil vi fremover se messer og konferencer i et gennemført virtuelt univers, som er skræddersyet til det digitale space. Det er virksomheden Cadpeople et godt eksempel på. De ønsker at skabe

fremtidens virtuelle messer og konferencer med showrooms, produktpræsentationer i 3D og interaktive skærme. På den måde kan den virtuelle konference skabe nye, interaktive oplevelser, som ikke 1:1 forsøger at efterligne det fysiske rum, men derimod spiller på alle de tangenter, som de digitale teknologier tillader os at benytte. Hvem ved? Måske vil du i fremtiden kunne tage VRbriller på og deltage i en produktpræsentation i New York, hvorefter du hører et oplæg fra en CEO streamet direkte fra et professionelt studie i Nairobi. Der er mange nye muligheder i digitaliseringen, som vi endnu ikke har opdaget, udforsket eller udviklet. Under corona har de fleste været igennem en turbo-digitalisering, hvor vi har set, at langt flere arbejdsgange kan foregå smidigt i det digitale univers. Nu skal vi bruge erfaringerne som løftestang for at tænke endnu mere digitalt, så vi også fremover kan udvikle og implementere digitale løsninger, som fx nedbringer mængden af ensformigt rutinearbejde og sikrer bedre og mere effektive møder. Tiden er inde til, at hver enkelt virksomhed kigger på, hvad der har virket, og hvad der ikke har. Vi kan måske godt længes efter business as usual, men det er egentlig ikke et mål. Nogle ting vil blive som før, men andre processer havde behov for forandring. Derfor skal vi huske alt det, vi har lært og bygge oven på erfaringerne. Hvis du forestiller dig, at der kommer en runde to af corona-nedlukningen, hvad vil du så gøre?


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

27

Jeg ville gerne hen i en ny hypotesekultur med udgangspunkt i kundeværdi, hvor vi ikke bare tunede vores operationelle model og blev mere effektive gennem automatisering.

NorSeas nye digitale operations room overvåger alle strategiske og operationelle processer i virksomheden

Ny digital kultur i offshore-industrien

”Vi har fået større fokus på, hvordan vi kan skabe værdi for kunden, og hvilke nye produkter vi kan udvikle. Det er vigtigt i vores branche, hvor der er et stort prispres,” siger Jesper HøjHansen, NorSea Denmark.

Med hjælp fra Nexus Interim Management har NorSea Denmark i Esbjerg gennemgået en digital transformation, hvor gamle vaner og processer i offshoreindustrien er afløst af transparens, rapporter i realtid og løbende udvikling af nye logistik-produkter og serviceydelser.

D

igital transformation har mange ansigter. Tag for eksempel virksomheden NorSea Denmark i Esbjerg, som leverer baseoperationer og integrerede logistikløsninger til offshore-industrien. I 2016-2017 lagde NorSea fundamentet for en gennemgribende digitalisering af sine strategiske og operationelle processer. Før virksomhedens digitale transformation kunne medarbejderne på basen stå med print af excelark med dagens opgaver. Nu arbejder de med mobilapplikationer og data i realtid, mens hovedkontoret på havnen i Esbjerg har indrettet et fysisk operations-room med 20 skærme, der giver totalt overblik over drift, leverancer, mandskab, KPI’er og alle de andre informationer i realtid, NorSea bruger til at tilrettelægge en effektiv drift og skabe nye produkter og serviceydelser på et svært marked. Digitaliseringen er gennemført i samarbejde med Nexus Interim Management og deres projektleder Jakob Søholt, der var en fast del af NorSea i ni måneder under opstarten af transformationsprojektet. Vi ville være nemmere at handle med Under navnet Danbor var virksomheden ejet af Maersk Oil i 45 år, hvorefter den blev købt af norske NorSea Group i 2014. ”Vi gik fra at have få kunder til at have mange kunder og udviklede et nyt ben til servicering af vindenergi. Alle de vaner og gode operationsprincipper, vi havde udviklet gennem årene med Maersk, var funderet på, hvordan man plejede at gøre tingene i olie- og gasbranchen, men det var ikke nødvendigvis de ydelser, andre kunder ville købe af os, så vi så en mulighed for at effektivisere driften og samtidigt udvide vores produkt-palette,” fortæller CEO i NorSea Denmark, Jesper Høj-Hansen. Omstillingen begyndte med et leanforløb, der gled naturligt over i en digitaliseringsproces. ”Visionen var, at vi ville være nemmere at handle med for vores kunder. Vi ville have flere produkter på hylden til en bredere skare af kunder, og vi ville forankre vores stærke operationelle know-how digitalt.” Det var vigtigt for NorSea, at hjælpen ikke kom fra et traditionelt konsulenthus. ”De ville måske også komme med gode løsninger, men ville ikke medføre den samme forankring i virksomheden, skønnede jeg. Målet var at skabe en helt ny kultur og arbejdsform i virksomheden. Jeg vidste, at en interim-løsning ville høre op, og at der ville ske en overlevering, så vi selv skulle tage over på et tidspunkt. Derfor vidste medarbejderne, at de skulle involvere sig og gøre sig i stand til at tage over, når Jakob forlod os igen.” Nyt operations-room i løbende udvikling Inden for de første tre måneder havde NorSea i samarbejde med Jakob

Søholt etableret første version af sit nye operations-room og præsenteret de nye muligheder for kernekunderne. ”NorSea Group har en business solutions afdeling i Norge, som har stået for udviklingen af den nye ERP-platform og en række operationelle digitale applikationer samt integration af lokale forretningssystemer til NorSea Denmark. Min opgave var at være bindeled mellem projektets styregruppe, det norske business solutions team, IT og fem interne projektledere i Esbjerg. Efter tre måneder var de første arbejdsstationer i drift i det nye digitale operations room. Det var en omvæltning for virksomheden og medarbejderne at skulle arbejde på tværs efter at have være en mere traditionel og siloopdelt virksomhed. Vi kom hurtigt op på version 4 af det nye digitale operations-room i indkøringsperioden. Det skete parallelt med den normale drift. I det nye univers kunne vi se, hvordan økonomien udviklede sig, når vi drejede på de forskellige knapper, digitaliseringen gav mulighed for at udnytte,” fortæller Jakob Søholt. Digitalisering som kulturel driver Ifølge Jesper Høj-Hansen har digitaliseringen været en kulturel driver. ”Jeg ville gerne hen i en ny hypotesekultur med udgangspunkt i kundeværdi, hvor vi ikke bare tunede vores operationelle model og blev mere effektive gennem automatisering. Nu er der også et stort pull fra organisationen for at få automatiseret endnu flere processer, og medarbejderne er opmærksomme på, om applikationer fra andre industrier kan bruges i vores. Det er ægte innovation. Vi har fået større fokus på, hvordan vi kan skabe værdi for kunden, og hvilke nye produkter vi kan udvikle. Det er vigtigt i vores branche, hvor der er et stort prispres.” Derudover har NorSea Denmarks mere effektive processer i supply chain’en medført, at kundernes – den danske olie- og gasproduktion – CO2-footprint pr. produceret tønde olie er reduceret væsentligt. ”Digitaliseringen er derfor med til at fastholde, at det er en god idé fortsat at hente olien og naturgassen fra danske felter i stedet for andre steder i verden med mindre eller ingen fokus på bæredygtighed i supply chain’en. Teknologien kommer naturligvis også alle NorSea Denmarks øvrige kunder til gode, for eksempel vores arbejde for Offshore Wind industrien.” Payback efter kort tid I kraft af nye værktøjer og en ny kultur vendte NorSea Denmark i 2018 sit hidtil største underskud i 2017 til et overskud, der blev gentaget i 2019. Virksomheden har oplevet mersalg til eksisterende kunder, fået nye kunder, etableret nyt transportcenter i Frederikshavn og ansat 40 nye

medarbejdere som resultat af den øgede aktivitet. Flere initiativer er på vej. Ifølge Jakob Søholt er det Nexus’ erfaring, at digitaliseringsprojekter sjældent er lige så omfattende som i NorSea, hvor målet og resultatet nærmest var en ny virksomhed – til gengæld er det ikke usædvanligt, at digitaliseringen udløser payback efter kort tid. ”Det typiske er mindre nedslag, hvor vi ser på, om applikationer kan hjælpe på en proces i en afdeling. Robotics eller såkaldte RPAløsninger er fx meget populære løsninger for tiden, fordi de gør det nemt at automatisere dataflow. I NorSeas tilfælde gik vi derimod ind i hele værdikæden og økosystemet, inklusive kunder, partnere og hele industrien. Det kræver, at der er en topledelse, der har visionen og tør gøre det. Generelt er virksomheder måske lidt tilbageholdne, hvis ikke de synes, at de kan gennemskue hele projektet. Derfor gør man det i mindre bidder, og det kan også være fint med payback helt ned til tre måneder. Det gøder jorden for de næste projekter. Det handler om at beskrive det store billede og så udarbejde et roadmap og gå mere agilt i gang.” ”Udfordringen for mange virksomheder på tværs af brancher er, at de typisk ikke har de nødvendige projektkompetencer til at gennemføre forløbet. De er fokuseret på driften og løbende aktiviteter, og så bliver optimering og udvikling af virksomheden knapt så målrettet som eksemplet fra NorSea Denmark. Det er her, hvor en professional interim projektleder med erfaring fra tilsvarende projekter kan gøre en forskel ved at holde fokus på programmer og projekter, beskrive opgaverne, planlægge og ikke mindst eksekvere.”

”Udfordringen for mange virksomheder på tværs af brancher er, at de typisk ikke har de nødvendige projektkompetencer til at gennemføre forløbet,” siger Jakob Søholt, Nexus Interim Management.


28

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Fem ting som coronakrisen har lært os

15 % af Dansk Erhvervs medlemmer har i én eller anden grad haft hjemmearbejdende medarbejdere under krisen. Det har været en stor omvæltning for mange af os. Men også en læring med stor værdi for fremtiden, fortæller Janus Sandsgaard, digitaliseringspolitisk fagchef i Dansk Erhverv Af Trine Riis, Dansk Erhverv

M

ange af os på hjemmekontorerne har hungret efter at få skiftet rugbrødsmadderne ud med buffeten, erstatte spisebordet med hæve-sænke-bordet og den ergonomisk korrekte kontorstol, og at få skiftet hjemmeundervisningen af den 8-årige ud med smalltalk over kaffemaskinen med kollegaerne. Kort sagt, vi har glædet os til at komme tilbage på arbejdspladsen igen. Men midt i euforien peger Janus Sandsgaard, digitaliseringspolitisk fagchef i Dansk Erhverv på fem ting, som corona-krisen har lært os, for han er overbevist om, at der også er kommet noget værdifuldt ud af det.

deres tal viser, at 93 % af landets husstande og virksomheder har mulighed for at få hurtige forbindelser på mindst 100 Mbit/s i download og 30 Mbit/s i upload, men at kun 29 % benytter muligheden. ”Vi ved at udbredelsen er stigende, og jeg tror, at corona-krisen har givet danskerne endnu mere appetit på de højere hastigheder, fordi hjemmet bliver arbejdsplads, skole, biograf og meget andet.” ”Og lad os sende en varm tanke til it-afdelingerne,” fortsætter han. ”Det har været en kæmpe opgave også at få sikkerheden med på hjemmekontorerne.”

5. Digitale teknologier gør fremtiden til et bedre sted at være Hos Twitter luftede Jack Dorsey forleden, at hjemmearbejdet kunne blive en permanent ordning. Til det siger Sandsgaard: ”Det er at sætte tingene på spidsen, og de færreste af os har nok lyst til at tilbringe alle vågne arbejdstimer ved spisebordet. Men jeg håber, at vi husker på de seneste uger, når corona-krisen lægger sig, og tømmermændene fordamper fra den analoge fredagsbar. Vi får brug for erfaringerne til at udvikle samfundet i en mere fleksibel, bæredygtig og robust retning, og digitalisering er nøglen til at gøre fremtiden til et bedre sted at være.”

1. Vi har opdaget, hvor digitale vi er Digitalisering er ikke længere et fremmedord for danske virksomheder, og de fleste udskifter ”hvorfor digitalisering?” med ”hvordan?”, hvilket også blev tydeligt, da en pulje på 30 mio. kr. under regeringens SMV:Digital-initiativ, hvor Janus Sandsgaard sidder i bestyrelsen, blev flået væk på få timer. Alligevel havde Sandsgaard en vis uro i maven d. 11. marts, da han fulgte pressemødet, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned. Det var den ultimative prøve for årtiers indsats i opbygningen af Danmarks digitale infrastruktur og danskernes digitale kompetencer og gåpåmod. ”Mange blev kastet ud på dybt vand, og det viser sig, at vi faktisk godt kan svømme. Det er vaskeægte imponerende - både teknisk og menneskeligt - når man tænker på, at det er sket fra den ene dag til den anden. Jeg håber, vi en gang for alle kan aflive fordommen om, at distancearbejde er en lusket omskrivning af en halv pjækkedag,” fortæller han. 2. Vi kan ikke løbe fra krop og sjæl ”De seneste uger har også lært os om bagsiden af skærmen, og det er mindst lige så vigtigt. Vi har opdaget, at det rene skærmliv hverken er ren idyl eller rationelt. For vi er også sociale væsener med krop og sjæl og behov for mere end de todimensionelle møder, som foregår på skærmen. Det gælder f.eks. når vi skal indgå i nye relationer eller komplicerede forhandlinger og skal have alle antenner ude. Det, tror jeg, flere folketingspolitikere kan tale med om, og det gælder i hvert fald min ældste datter, som forsømmer foråret i 1.g. på Zoom. Distancearbejde stiller nye krav til den enkelte medarbejder og til ledelse og mødekultur. Også de erfaringerne er guld værd for fremtiden.” 3. Vi får meget for hånden fra kælderen En stor del af vores arbejdstid bruges på møder. En undersøgelse fra TDC Erhverv viser, at 66 % af landets kontoransatte mener, at online møder vil kunne erstatte nogle af de fysiske møder, og 62 % vil gerne have, at arbejdspladsen gør det mere fleksibelt og valgfrit at arbejde hjemmefra også fremover. ”Det er værd at bide mærke i – navnlig i en tid som ellers meget vel kunne være præget af skærmkvalme og trang til digital detox. Det siger mig, at videomøderne ikke bare har virket rent teknisk, men også fungerer for de mennesker, der skal bruge dem. Jeg håber, vi holder fast i videomøderne, hvor det er rationelt, og at vi bliver mere effektive og sparer en masse kedelig transportog tomgangstid. Det vil samtidigt også bidrage til Danmarks ambitiøse klimamålsætning." 4. It-afdelingen er hverdagens helte Det er imponerende, hvordan teknologileverandørerne – f.eks. bredbånd og løsninger til videokonferencer – har kunne følge med den eksplosive brug af digitale løsninger på hjemmekontorerne. ”Vi er velsignede med en telesektor, der investerer 7 mia. kr. om året i digitale motorveje med god fremkommelighed,” fortæller Janus Sandsgaard. Energistyrelsen følger bredbåndsdækningen i Danmark, og

Janus Sandsgaard, Digitaliseringspolitisk fagchef i Dansk Erhverv


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

ERP - fra produkt til service

29

”Der er altid noget nyt på vej, og vi skal mere end nogensinde før være der for vores kunder med fleksible løsninger,” siger Kasper Schmidt, Daxiomatic.

Produkter med en livscyklus er fortid. Nu sker forandringen kontinuerligt, og vitale software-løsninger er cloudbaserede services, der udvikles og opdateres i en flydende proces. ERP-systemerne har været hele turen igennem.

D

igitaliseringen er mulighedernes land, men det er også en nådesløs udvikling, der straffer de virksomheder, der tøver for længe. Og tidligere meritter i digitaliseringens navn er ingen garanti for succes i det lange løb. Det er ERP-systemerne et godt eksempel på, mener solution architect hos Dynamics 365-eksperten Daxiomatic, Kasper Schmidt. ”Den digitale transformation kommer efter en udvikling, hvor vi er gået fra product economy, til IT economy og nu experience economy. Det var i høj grad ERP-systemerne, der drev IT-økonomien frem. Men i en digital experience economy er ERP-løsningen ikke længere et produkt, vi køber og stiller nede i kælderen, men en service, vi abonnerer på og løbende tilpasser vores præcise behov.”

bremset af bureaukrati. Det kan være meget tungt at flytte de helt store virksomheder.” De mindre og mere agile virksomheder kan udnytte, at de tidligere monolitiske ERP-systemer i dag er afløst af fleksible modulopbyggede platforme som Microsoft Power Platform og Microsoft Dynamics 365. ”I Daxiomatic tilbyder vi vores kunder løsninger, der er bygget over Microsoft Power Platform, som tilbyder en ”low code”/”no code”løsning, hvor vi med standard byggeklodser hurtigt kan lave små apps. der udnytter virksomhedens data, uden at der skal en større tilpasning til af ERP-systemet. På den måde kan mindre virksomheder med det rette mindset hurtigt gennemføre procesforandringer.”

En flydende proces ”Vi kan ikke længere implementere ERP ved vores kunder og forvente, at det kan understøttes med nogle få opdateringer over produktets livscyklus. Med den digitale transformation bliver forandringen kontinuerlig. Nye produkter og services udvikles og opdateres i en flydende proces, hvor forretningsprojekter på tværs af alle afdelinger i en virksomhed forudsætter et højt niveau af samarbejde. Vi har bevæget os fra, at tingene godt kunne stå stille i perioder, til at der er altid er noget nyt på vej, og vi skal mere end nogensinde før være der for vores kunder med fleksible løsninger. Derfor er vi også i Daxiomatic ved at omlægge vores egen leverancemodel, hvor vi bevæger os fra at levere et ERP-system, til reelt at levere forretningsprojekter, der indgår i kundernes overordnede digitale strategi” siger Kasper Schmidt.

Vi kan ikke længere implementere ERP ved vores kunder og forvente, at det kan understøttes med nogle få opdateringer over produktets livscyklus

Agilitet belønnes Den digitale transformation belønner agilitet, og det kan give mindre virksomheder en fordel. ”Det er kendetegnende for den digitale transformation, at den ofte medfører en stor change management proces i større virksomheder med mange medarbejdere. De store virksomheder har muligvis flere midler til at undersøge og teste de nye teknologiske muligheder, men deres udfordring er, at den kontinuerlige forandringsproces bliver

For få data kan bruges Digitaliseringen har gjort data til en altafgørende faktor i virksomheders drift og udvikling. ”Uden data har du næsten ingenting,” som Kasper Schmidt formulerer det. Det skorter ikke på datamængder i danske virksomheder. Problemet er, at for få data ligger i en brugbar form.

”Mange virksomheder har kun optimeret en lille del af deres data, så det rent faktisk kan bruges i dataanalyser. Værktøjerne, der kan arbejde med løst struktureret data, er så småt ved at se dagens lys, men indtil videre har vi ikke set mange succesfulde projekter, der tog udgangspunkt i ustrukturerede data. Hvis du vil køre machine learning eller BI (Business Intelligence), skal du stadig have data, der er struktureret. Vi ser udfordringen ved kunder med typisk ældre ERP-systemer. Systemet er stadig funktionelt, men nærmer sig en udløbsdato, hvor det ikke længere er supporteret. Samtidig har mange af virksomhederne en digital strategi, der fordrer data af høj kvalitet, som kan understøtte deres forretningsudvikling.” ERP-løft med data-optimering ”De har akkumuleret mange data gennem årene, men med tiden er data forandret eller forvansket som følge af ændrede processer og strukturer. Og dataene kan ikke bruges i de projekter, de ønsker at gennemføre. Når vi foretager en ERP-implementering af en kunde, med denne udfordring, har vi ofte et samtidigt dataprojekt, hvor vi flytter historiske data op i skyen og laver en opdatering af data, der sikrer, at data matcher den forretningslogik, som er en afgørende del af BI-projekter. Resultatet er, at virksomheden får sine data ”tilbage” i en struktureret og tilgængelig form, der passer bedre med, hvor virksomheden står i dag.”

Daxiomatic er ekspert i Microsoft Dynamics 365 (tidl. Microsoft Dynamics AX), som giver virksomheden kontrol og indsigt til at optimere den daglige drift, engagere kunderne, styrke medarbejderne og udbuddet af produkter og tjenester. Fra kontorer i Odense, Skanderborg og Roskilde hjælper Daxiomatic kunder i hele landet. Da Daxiomatic blev oprettet i 2010 med det erklærede mål, at forretningen og profitten aldrig må være vigtigere end formål og mennesker. Således har Daxiomatic ikke mellemledere, og alle ansatte har fuld frihed til at bestemme over deres egen tid. I 2016 blev Daxiomatic kåret til Danmarks bedste mindre arbejdsplads af Great Place To Work.


30

I ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Ændret fokus og nye arbejdssituationer øger risikoen for cyberangreb H

verdagen blev vendt på hovedet for mange virksomheder og medarbejdere, da Coronavirussen lukkede store dele af landet ned. Økonomien blev sat under pres og i mange danske hjem blev arbejdscomputeren en fast bestanddel af indretningen. Mange danskere arbejde fortsat hjemmefra i større eller mindre omfang. Center for Cybersikkerhed advarer dog om, at hjemmekontorerne øger truslen fra de cyberkriminelle. ”Virksomheder er ekstra sårbare, når deres medarbejdere arbejder hjemme, da de måske ikke på vanligvis udfører interne kontroller,” forklarer Mikkel Jon Larssen, Partner og chef for BDO’s Risk Assurance og cyberteam. ”Virksomhederne bør være ekstra opmærksomme på cyberangreb, der sker i ly af Coronakrisen, den nye arbejdssituation og det ændrede fokus. De cyberkriminelle ved, at ejere og medarbejdere primært har fokus på likviditetsmangel og andre økonomiske udfordringer, og derfor er mere på hælene, når det kommer til sikring af virksomhedens it-systemer,” siger Mikkel Jon Larssen. Den etiske hackers tre gode råd Cyberkriminelle har i dag adgang til et stort arsenal af forskellige former for angreb og våben. Det kan være alt fra malware til phishing. Hver eneste dag sender hackere fx 6,4 milliarder phishingmails til intetanende modtagere. Det resulterer hvert år i mere end

to milliarder stjålne id-informationer og 20 milliarder kroner i skadesomkostninger. BDO’s etiske hacker og cyberspecialist Martin Thirup giver tre gode råd til, hvordan virksomheder kan reducere risikoen for angreb, eller at angrebene resulterer i tab af data, troværdighed, forretningshemmeligheder eller direkte finansielle tab: 1.

Anvend altid to-faktor autentificering ved adgang til virksomhedens netværk: Alt for tit hackes virksomheder ved hjælp af phishing-teknikker. Det er ikke så svært, som man skulle tro, at skaffe et brugernavn og password. Derfor er det en god idé at implementere en ekstra faktor i form af en token, et certifikat eller lignende i virksomhedens adgangskontroller.

2.

Skab overblik over virksomhedens it-aktiver og hold disse opdateret. Hackere udnytter ofte sårbarheder i hardware og software. Et komplet overblik over virksomhedens it-aktiver og løbende sikkerhedsopdateringer af disse gør hackerens liv væsentligt mere besværligt.

3.

Sikkerhedskopiér og kryptér dine data. Kryptering kan gøre dine data ubrugelige og uforståelige for enhver, der stjæler eller forsøger at læse dem uden din tilladelse.

Dynamisk IT-marked kræver fleksibilitet

Coronakrisen har forstærket virksomheders bevidsthed om, at fleksibel arbejdskraft kan spare omkostninger, mener konsulenthuset Convision.

I

T-markedet har altid været kendetegnet ved høj dynamik og et stort behov for specialkompetencer. Kritiske projekter og platforme kræver IT-specialister med særlige kompetencer her og nu, og de kan være svære at finde. Coronakrisen har på flere måder eksponeret dette behov for fleksibilitet yderligere, vurderer Peter Funch, adm. dir. i konsulenthuset Convision. ”Corona har understreget, at skalering er vigtig, og at det kan reducere omkostninger på længere sigt. Mange virksomheder har haft et behov for at skalere hurtigt ned og op igen. De ser i højere grad end før en besparelse over tid i at have en fleksibel arbejdskraft i en periode. Tendensen har været der i et stykke tid, men er meget udtrykt lige nu: fleksibel arbejdskraft giver både leverancesikkerhed og en omkostningsbesparelse i det lange løb.”

Corona har understreget, at skalering er vigtig, og at det kan reducere omkostninger på længere sigt Det daglige arbejde og hele visionen Når Convision sælger IT-specialister, sker det som del af en bred vifte af ydelser, fordi virksomheders behov er forskellige. ”Vi forsøger at løse kundens behov på den bedste måde, både i forhold til det daglige arbejde og på længere sigt for at hjælpe kunden med at

realisere sin IT-vision. For at forstå kundens behov og rådgive kunden bedst muligt er vi nødt til at have en høj faglighed, så vi kan finde den bedste kompetence. Det gør vi dels gennem vores egen database med IT-specialister og gennem vores store netværk af IT-specialister.” Convision understøtter ofte kunderne med andre løsninger. ”Hvis kunden har et on-going behov for ressourcer, er det faste medarbejdere, vi skal hjælpe med at finde. Vi kan også lave remote udviklingsteams, når vi skønner, at det er den optimale løsning. Så sammensætter vi et lille udviklingsteam af freelancere, som styret af os løser konkrete udviklingsopgaver.” Med konceptet Young Developers hjælper Convision virksomheder med at finde nye IT-talenter, som kan være svære at tiltrække eller at finde i en travl hverdag. Tunge freelance-profiler Hvis den bedste løsning kræver samarbejde med kolleger i branchen, gør Convision også det. ”På flere offentlige aftaler har vi indgået strategiske samarbejdsaftaler. Vi går ind i udbud sammen, fordi vi synes, at vi kan hjælpe kunden bedre i fællesskab. Vi bruger også vores globale netværk, når vi kan se, at det er nødvendigt for at finde de meget specialiserede kompetencer uden for Danmark.” Generelt mener Peter Funch, at vi i Danmark har et meget etableret freelancemarked med tunge og dygtige profiler. ”Mange har i dag en mere fleksibel indgang til IT-arbejdsmarkedet. Der kommer også nyuddannede ind på markedet, som gerne vil arbejde mere fleksibelt. Det forsøger vi at tage højde for i vores koncept, så vi kan hjælpe både kunderne og de nyuddannede med gode match mellem opgave og IT-specialist.”

Convision blev etableret i 2010 på et fundament af stærke relationer med kunder og konsulenter af et team af kompetente medarbejdere med stor erfaring fra konsulentbranchen. Convision tilbyder bl.a. Konsulenter, Rekruttering, Young Developers, Kurser og Nearshoring fra Ungarn. Se mere på www.convision.dk

”Vi forsøger at løse kundens behov på den bedste måde, både i forhold til det daglige arbejde og på længere sigt for at hjælpe kunden med at realisere sin IT-vision,” siger Peter Funch, Convision


ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD I

31

Dencrypt A/S

Med Dencrypts app kan organisationer kommunikere forretningskritiske og følsomme oplysninger mobilt på en tryg og sikker måde overalt i verden.

Vil du undgå at nogen lytter med?

Dencrypt A/S udvikler og sælger sikre kommunikationsløsninger baseret på princippet om dynamisk kryptering, en særligt sikker og patenteret krypteringsmetode. Blandt Dencrypts kunder er Forsvaret og Nato, der har akkrediteret Dencrypts løsninger til klassificeret kommunikation. Dencrypt har kontorer i København og Aalborg. Se mere på: www.dencrypt.dk

Aflytning af smartphones og hacking af beskeder og filer sendt mobilt er nemmere og mere udbredt, end mange virksomheder tror. Men med den danske opfindelse dynamisk kryptering er det blevet nærmest umuligt for kriminelle og overvågende stater at lytte med og stjæle data. Af Peter Klar

S

ikkerheden på smartphones er stadig et overset område i mange virksomheder. Ofte erkender virksomheder først behovet for sikring af deres telefoni, når skaden er sket, og de er blevet ramt af en aflytning. Hvis de altså opdager det. ”Problemet er, at der er et kæmpe mørketal. Du ved ikke nødvendigvis, om og hvornår du er blevet aflyttet, fordi de data, en angriber har opsnappet, bliver brugt diskret, så du måske aldrig finder ud af det eller først får mistanke om det længe efter. Det kan være, at din opfindelse pludselig dukker op i et produkt fra en konkurrent, eller at en virksomhedshandel går i vasken, og du finder aldrig ud af hvorfor,” siger Hans Hasselby-Andersen. Han er direktør i Dencrypt, der leverer sikkerhedsløsninger, så danske og udenlandske virksomheder og offentlige organisationer kan kommunikere forretningskritiske og følsomme oplysninger mobilt på en tryg og sikker måde. Truslen er høj Ifølge trusselsvurderingerne fra Center for Cybersikkerhed er truslen om cyber-spionage mod myndigheder og store virksomheder i samfundsvigtige sektorer meget høj i disse år. Det gælder blandt andet indenfor transport, energi, tele, finans og sundhed. I det private erhvervsliv er der ifølge Hans Hasselby-Andersen en lang række virksomheder, der er udsatte. ”Større virksomheder, der enten er forskningstunge eller har produktion i dele af verden, hvor man er mere udsat for statslig overvågning, bør tænke på, hvordan de kommunikerer mobilt og udveksler og lagrer filer. Med tilstrækkelige midler og teknisk indsigt er det ikke specielt svært at hacke og aflytte telefonsamtaler på det almindelige mobilnet rundt omkring i verden.” Dynamisk kryptering Dencrypts kommunikationsløsninger bygger på et særligt krypteringsprincip, dynamisk kryptering. Det er udviklet af professor ved DTU, Lars Ramkilde Knudsen, som var med til at stifte virksomheden for seks år siden. Dynamisk kryptering er nu en patenteret teknologi, som Dencrypt har eneret til at bruge. Teknologien benytter forskellige krypteringer, hver gang to brugere udveksler en besked eller taler sammen.

”Dynamisk kryptering er et ekstra krypteringslag uden på en eksisterende krypteringsmetode. Det er ikke statisk som andre krypteringssystemer, og det gør det i praksis umuligt at hacke og dermed aflytte. Selv hvis en angriber opsnapper en stor mængde data, vil de enkelte bidder være krypteret forskelligt og kan ikke dekrypteres.”

Med tilstrækkelige midler og teknisk indsigt er det ikke specielt svært at hacke og aflytte telefonsamtaler på det almindelige mobilnet rundt omkring i verden Tale digitaliseres og krypteres Når to brugere taler sammen gennem Dencrypts app, sker det på en dataforbindelse og ikke en telefonforbindelse. Samtaler bliver digitaliseret og krypteret ligesom tekstbeskeder, video, billeder og andre vedhæftede filer. ”I vores løsning er der tale om end-to-end kryptering. Det betyder, at indholdet er krypteret hele vejen og først bliver dekrypteret på modtagerens telefon,” siger Hans Hasselby-Andersen. Klassificeret kommunikation Han advarer virksomheder mod uden videre at betragte de videokonference-løsninger, som mange bruger under coronakrisen, som sikre. ”Generelt siger de ikke meget om deres sikkerhed, og når de påstår, at de benytter end-to-end kryptering, er det ofte enten decideret forkert eller ikke beskrevet præcist nok. Når man kigger en udbyder efter i sømmene, bliver data ofte dekrypteret på udbyderens server og ikke først hos modtageren. Som virksomhed med følsomme data skal du have tillid til, at din udbyder behandler dine data korrekt, når

du lægger din sikkerhed i udbyderens hænder.” Dencrypts løsning er certificeret efter den internationale standard for IT-sikkerhed Common Criteria. På den baggrund har både det danske forsvar og NATO givet Dencrypt akkreditering til klassificeret information og dermed sagt god for, at brugere i militæret kan kommunikere på klassificeret niveau gennem Dencrypts produkter. Dencrypts smartphone-løsning er et lukket kommunikationssystem, der kan bruges både på iPhones og Android smartphones og i både cloud-udgave og en enterprise-version, hvor serveren står lokalt hos kunden. App’en kan kun anvendes af registrerede brugere, der typisk er medarbejdere eller faste samarbejdspartnere. IoT og forskning Dynamisk kryptering kan anvendes i andre end Dencrypts egne produkter. Dencrypt samarbejder med andre virksomheder om at lave applikationer, hvor dynamisk kryptering er bygget ind i. Det er for eksempel udstyr til sikring af datakommunikationslinjer, men princippet kan også bruges i mange IoT-devices, som er et område i kraftig vækst. Derudover har Dencrypt forskningsaktiviteter, der rækker længere ud i fremtiden. For nyligt påbegyndte Dencrypt i samarbejde med DTU og Forsvaret et forskningsprojekt med to PhD-studerende inden for såkaldt kvantesikker kryptering. ”Når og hvis kommende kvantecomputere kan løse de matematiske udfordringer, kryptering er baseret på i dag, vil det påvirke vores IT-sikkerhed. Derfor skal forskningsprojektet søge at finde robuste kryptografiske algoritmer, der kan implementeres i fremtidens krypteringsløsninger.”

”Selv hvis en angriber opsnapper en stor mængde data, vil de enkelte bidder være krypteret forskelligt og kan ikke dekrypteres,” siger Hans Hasselby-Andersen.


Let Us Build a Trusted Future Together

Your transformation partner for enabling trusted business In these challenging times, it is more important than ever, that organizations exploit the potential of digital technologies. You need a trusted partner. Our aim is to be that trusted partner to help you transform your business. This goes well beyond providing technology solutions. Instead, we aim to understand your challenges, purpose and strategy so that we can help you strengthen your business. In essence, we believe that the following actions are key to transforming a business and winning the trust of customers and other stakeholders: • • •

Architect a purpose driven business Build a human centric organization Drive the business with digital

At Fujitsu, we contribute to making the world more sustainable by building trust in society through innovation. We create partnerships with our customers to help them achieve digital transformation successfully. Let us work together with you to drive a trusted future together.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.