a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Verkkovalmentaja 2/ 2016

Kuva: Jussi Eskola


Naisten liiga

Naisten liiga pyörähti käyntiin aprillipäivänä FC Honka – ÅU Ilves-PK-35 ONS-NiceF Pallokissat-HJK TPS-TiPS

0-1 1-3 1-1 2-2 1-0

Tulossa tasainen ja jännittävä sarja, selvää mesterisuosikkia ei nyt ole viimevuoden tapaan. Viime kaudella PK-35 oli ylivoimainen mestari, Ilves otti hopeiset mitalit ja Åland United pronssia.

PK-35 lähtee kauteen nuorentuneella ryhmällä

kärkiryhmiin

"Liigaryhmään nousseet pelaajat pelasivat viime kauden Ykköstä. Mutta harjoittelivat jo edellisen talven meidän kanssamme," päävalmentaja Jari Väisänen kertoi. A-maajoukkuepelaaja Sanna Saarinen tuo joukkueeseen kaivattua kokemusta. Penkiltä PK-35 ei kuitenkaan saa samanlaisia apuja mitä joukkueesta löytyi viimekaudella. Mestaruus on tullut seuralle viimeisen 6 kauden aikana viidesti. Tulevalla kaudella mestaruuden uusiminen vaatii liki täydellistä kautta.

ÅU valmentaja vaihtui kauden kynnyksellä ja uusi päävalmentaja Giovanni Costantino aloitti muutama viikko ennen sarjan alkua. Pelaajarintamalla joukkueessa on tapahtunut muutoksia, ulkomaalaisvahvistuksia on lähtenyt ja uusia tullut tilalle. Ryhmään ovat tulleet japanilainen Ayaki Shinada, Meksikon nuorten maajoukkuepelaaja Bri Cambos, Kamerunin maajoukkuepelaaja Raissa Feudjio Tchuanyolla sekä kotimaan kentiltä kokkolalainen Viktoria Byskata. Cynthia Uwak ja Julia Tunturi tulevat jälleen olemaan tärkeässä roolissa.

Tampereen Ilves nosti itsensä liigaan viime kaudella ja otti heti hopeiset mitalit Kauden 2015 neljäs sija ei riitä Pallokissoille Päävalmentaja Maiju Ruotsalaisen mukaan joukkue lähtee mestaruusjahtiin tulevana kautena. Joukkueen viime kauden ryhmästä on lähtenyt sata A-maaottelua pelannut ja Ilveksen viime kauden kapteeni Katri Mattsson. Katri oli eittämättä joukkueen avainpelaajia kentällä ja treeneissä. Kokemusta ja nuoruutta joukkueessa kuitenkin riittää. Kaisa Björn oli jo viime kaudella Ipan keskikentän kantavia voimia. Ilveksen juniorimyllystä tulee kaikenaikaa kovia pelaajia joukkueeseen, kirkkaimpina tähtinä viimekauden maalipörssin voittaja Heidi Kollanen. Ilves tulee olemaan kolmen parhaan joukossa syksyllä.

Viime kaudella Pallokissat hävisi pronssin kahdella pisteellä. Tämä ei joukkueelle riitä ja sijoitusta lähdetään parantamaan, päävalmentaja Ollipekka Ojala totesi. Viime kauden rungosta vain Heini Mäkelä ei jatka joukkuessa. Puolustuslinja joukkueessa kaipaa johtajuutta. Joukkueessa useita nuorten maju-pelaajia, mm keskikentän Olga Ahtinen ja Tiia Savolainen. Viron maajoukkuepelaaja Signy Aarna on myös joukkueelle tärkeä pelaaja.

FC Honka vahvistunut Ykkösen maalipörssin voittajalla

Åland United on kuulunut viime vuosina liigan Toiseen kauteensa Hongan päävalmentajana valmistautuva 2

Verkkovalmentaja 2/2016


Luciano Posillipo kertoo joukkueen rungon pysyneen aika hyvin kasassa. Jenny Danielsson ja Tia Hälinen ovat kuitenkin joukkueen suurimmat menetykset viime kaudesta. Honka on saanut kuitenkin tilalle viime kauden Ykkösen parhaita pelaajia ONS:sta. Maalipörssin voittaja Jenni Leinonen sekä Katriina Kuoksa ovat siirtyneet Hongan vahvuuteen. Mahdollisesti kesällä jenkeistä on tulossa vielä Emma Koivisto ja Veera Varis. Yllätys voi muhia Espoossa, jos ja kun ameriikan avut liittyvät joukkueeseen – mahdollisuudet on silloin vaikka mihin.

HJK palaamassa huipulle ja tavoittelee mitalia HJK:n jätti viime kauden jälkeen 12 pelaajaa, mutta joukkueeseen on tullut runsaasti myös uusia hyviä pelaajia. Maajoukkuepelurit Linda Ruutu ja Tia Hälinen ovat tuoneet mukanaan harjoittelukultturia ja hyvää asennetta, toteaa toista kautta joukkuetta luotsaava päävalmentaja Pasi Pihamaa. Maajoukkuemaalivahti Minna Meriluoto on myös sarjan parhaita maalivahteja. HJK on joukkueista ehkä vahvistunut eniten viime kaudesta. HJK saa myös kovan vahvistuksen -Katariina Naumanen palaa myös jenkeistä Suomeen ja liittyy HJK:n riveihin. Viime kauden 6 sijaa joukkue lähtee kirkastamaan ja nappisuorituksella klubilla on mahdollisuus ottaa jopa mestaruus kauden päätteeksi.

TPS hamuaa yläloppusarjaan Viime kaudella TPS sijoittui liigassa kauden 2015 runkosarjassa seitsemänneksi. Yläloppusarjapaikka on selkeä tavoite, päävalmentaja Sami Haltia toteaa. Joukkue on viime kaudesta pysynyt lähes ennallaan. Porista TPS sai nuorten maju-pelaajan Jutta Rantalan joka murtautunee aloituskokoonpanoon. Tärkeä lenkki on myös viime kauden paras pelaaja Ria Öling. Joukkueen nuoruus on haaste pitkässä sarjassa.

NiceFutis kauteen maltillisin tavoittein Porilainen NiceFutis vältti viime kaudella liigakarsinnat täpärästi ja sijoittui lopulta kahdeksanneksi. Porista on viime kauden jälkeen lähtenyt tärkeitä pelaajia, toteaa päävalmen-

taja Kari Latvanen. Talvikausi on ollut haastava harjoittelun suhteen. Jo viime kaudella joukkueessa olleet amerikkalaiset Brooke Barbuto ja Amanda Collins ovat saaneet seurakseen ainakin 3 venäläistä pelaajaa. Maalivahtiosasto Anna Tammisen myötä on kunnossa. Kova saavutus, jos joukkue ottaa yläloppusarjan paikan.

ONS palasi liigaan nuorella ryhmällä vuoden tauon jälkeen ONS lähtee liigaan nuorella ryhmällä, runko tulee vuonna 1999 syntyneistä pelaajista, päävalmentaja Ilkka Marttila kertoi. Joukkue vilisee nuorten maajoukkueiden pelaajia. Joukkueeseen hankittiin täsmähankintana kokemusta, kaksi amerikkalaista. Kimberly Kern on maalivahti ja Denali Murnan keskikenttäpelaaja. Tavoitteena seuralla on kuitenkin tulevaisuudessa olla omavarainen. ONS on kasvattajaseurana tehnyt jo useamman vuoden hyvää juniorityötä ja sen hedelmiä on nytkin seuran edustustuksessa. Tavoitteena pysyvä paikka liigassa on realistinen.

TiPS kauden 2015 Ykkösen voittaja Joukkueen runko pysyi aika hyvin kasassa , päävalmentaja Timo Pärnänen toteaa. Liigakokemuksen lisäksi joukkueen pelaajilla on tileillään tukku tyttöjen ja naisten maaotteluita. Kokemusta joukkueessa edustavat mm Jannica Tjeder ja Taija Savolainen. Muutamaa viikkoa ennen sarjan alkua TiPS pudotti Suomen Cupista ÅU:n selvin 3-0 numeroin. Kuuden parhaan loppusarja voi olla haastava paikka joukkueelle, mutta ei mahdoton, jos runkopelaajat pysyvät terveinä. Pääkaupunkiseudun keskinäiset koitokset tuovat oman mausteensa, pelaajat ja joukkueet sekä valmentajat tuntevat kuitenkin vastustajat hyvin. Teksti: Heikki Altonen, kuvat SJV arkisto

Verkkovalmentaja 2/2016

3


Haastattelussa Kimmo Lipponen

Suomi järjestää vuonna 2018 futiksen poikien U19 (-99) lopputurnauksen. Tiedossa on varmasti jännittävä tapahtuma, missä tullaan näkemään lukuisia tulevaisuuden huippupelaajia. Suomi valmistautuu kotiturnaukseen erityisellä huolella päävalmentajansa Kimmo Lipposen johdolla. Työtä on tehty jo aiempinakin vuosina mutta esim tänä vuonna joukkue pelaa ainakin 12 kansainvälistä peliä. Kimmo on luvannut valaista joukkueen tämän hetkistä tilannetta sekä suunnitelmia kahdelle seuraavalle vuodelle.

1. Mikä on tämän hetken analyysisi joukkueesta aiemmin pelattujen otteluiden perusteella? Viimeisen vuoden aikana on joukkue on pärjännyt kohtalaisesti eri turnauksissa Euroopan keskikastin joukkueiden kanssa. EM-jatkokarsinnat maaliskuussa kuitenkin osoittivat, että ero huippujoukkueisiin (kuten Englanti) on vielä selvä. Samoin meidän pitäisi pystyä pelaamaan jatkuvasti oman osaamisemme ylärajoilla saavuttaaksemme menestystä. Vaikka hyvän tason pelaajia 99-syntyneissä riittää, kaikille pelipaikoille ei aina riitä vaihtoehtoja.

2. Mitkä asiat kaipaavat mielestäsi eniten kehittämistä? Eniten kehitettävää pelaajilla teknisesti on pallonkäsittelyn nopeudessa ja syöttövarmuudessa. Kun aika ja tila vähenee pitää ”peruspelaamisen” olla nopeampaa ja sujuvampaa.


Tähän liittyy oleellisesti taktiselta puolelta nopea pelinluku sekä negatiivisissa että positiivisissa tilanteenvaihdoissa. Fyysisellä puolella tulee eniten parantaa liikenopeutta tilanteissa (1 v.1, käännökset, taklaukset, lyhyet spurtit,…).

3. Mitkä ovat avainasioita, mitä seuroissa on tehtävä näiden pelaajien kehittämiseksi? Ainoastaan laadukas arki eli pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen seuraharjoittelu vie pelaajia eteenpäin. Eri pelaajat tarvitsevat eri asioita noustakseen seuraavalle tasolle.

nuutteja vaativissa otteluissa, mutta myös pelaajan profiiliin sopiva rooli joukkueessa.

Uskotko että meidänkin joukkueessa on potentiaalisia ammattilaisia ja A-maajoukkueehdokkaita lopputurnauksen aikoihin? Joukkueessa on ehdottomasti pelaajia, joilla on potentiaalia siirtyä pelaamaan ammatikseen Euroopan eri sarjoihin. Uskon, että joukkueesta löytyy myös useampikin tuleva Amaajoukkuepelaaja.

4. Millä tasolla näiden pelaajien tulisi pelata jotta valmistautuminen palvelisi maajoukkuetta? 99-syntyneet pelaajat ovat peliurallaan siinä vaiheessa, että alkavat lyödä läpi itseään seurojensa edustusjoukkueisiin. Tällöin tulee varmistaa pelaajille toisaalta riittävästi pelimi-

Verkkovalmentaja 2/2016

Kysymykset: Jukka Vakkila Kuvat: Jussi Eskola

5


HARJOITUS 1

Maitohapoton nopeuskestävyys 3 v 2 ylivoimahyökkäys Maalivahti avaa heittämällä pelaajalle nro (4) kk / kärki, laitapelaajat nrot (2 ja 5) lähtevät heti max. vauhdilla kiertämään kepit kulmissa. Sen jälkeen 3v2 hyökkäys loppuun asti. Puolustajat nrot (1 ja 3) liikkeelle kun nro (4) koskee palloon ensimmäisen kerran. Jos puolustajat katkaisevat, maalintekoyritys vastakkaiseen maaliin. Organisointi: kiertoharjoitteluna tai pelipaikkakohtaisena koko ajan. Suoritus 3 -5 sek. Teho 100 %. Alueen koko 32 x 20 m. Lähtö / kierrettävät kepit toisistaan 9 m. Palautus vähintään 30 sek. Toistoja 3 - 4 x 5. Sarjan välissä 2 min.

6

Verkkovalmentaja 2/2016


HARJOITUS 2

Nopeuskestävyys 1 v 1 Hyökkääjä lähtee 1 m ennen puolustajaa – spurtti keskiympyrän kaarelle – syöttö – pudotus laitaan syöttö pystyyn kohti 16 m rajaa. Hyökkääjä laidan kautta perään. Puolustaja kääntyy ja kiertää kepit / tötsät ja yrittää saada kiinni ja estää hyökkääjää tekemästä maalia. 16 rajan tuntumassa 1 v 1 loppuun asti. Organisointi: pelipaikkakohtaisesti tai kaikille kiertona 2 – 3 x 5. 1 min palautus / sarjan välissä 3 min.

Verkkovalmentaja 2/2016

7


HARJOITUS 3

Nopeus 1 v 1 maalinteko Organisointi: Valmentaja syöttää pallon alueen puoliväliin parien välistä. Spurtit perään. Ensiksi pallon saanut yrittää maalintekoa ja toinen puolustaa. Alueen koko 40 x 20 m. Jatkuvana molempiin päihin. Vaihtele pareja/ tasaiset parit. Teho 100 %. Juoksuja / pelaaja 2-3 x 5 Sarjapalautus 2 min.


HARJOITUS 4

Nopeuskestävyys keskikenttä / hyökkääjät Hyökkääjä (sin) juoksu kohti 16 kulmaa, pudotus laitaan, kaarijuoksu portista läpi ja viimeistely laidasta tulevasta syötöstä / keskityksestä 1 kosketuksella. Organisointi: Juoksut teho 90 – 100 %. Lähtö noin 40 m maalista. Käytä korkeita tötsiä tai keppejä ”esteinä” juoksujen suuntaamiseen. 3 x 4 x suoritus. Palautus: suorituksen välissä kävellen rauhallisesti. Sarjan välissä 2 min.

Verkkovalmentaja 2/2016

9


Hans Backe esiintyy syksyn Valmentajapäivillä!

Pekka Ohtonen 75v. SJV onnittelee

Pekka Ohtosen 55-vuotinen valmentajaura päättyi vuoden 2015 lopulla. Hän aloitti valmentajakoulutuksen jo vuonna 1962 Olavi Haaskiven opetuksessa. Valmentajaopinnot jatkuivat 70-luvun lopulla päätyen JVK- tutkintoon Jukka Vakkilan ollessa puikoissa.

Meksikossa hän ehti valmentaa vielä 11 vuotta voittaen mm. lukuisa alueellisia mestaruuksia. Meksikon ajalta saimme lukea monia mielenkiintoisia juttuja myös Valmentajalehdestä.

Valmennuksen lisäksi Pekka on toiminut Palloliiton piirikouluttajana, erotuomarina ja Pekan valmennusura oli järjestänyt mm.Meksikon pitkä ja vaikuttava. Hän San Felipessä aloitti valmentamisen kaupungin ensimmäisen Kajaanin Palloilijoissa valmentajakurssin. Lisäksi 1960, josta valmennustyöt hän on ehtinyt toimia jatkuivat Kempeleen 35 vuotta koululaisten kautta Ouluun. jalkapallokerhojen parissa. Oulussa hän teki näyttävän uran OPS:n, OLS:n ja Maaliskuussa Pekka hetken myös FC Oulun tuli kunnioitettavaan riveissä. 75-vuoden ikään. Sen jälkeen Pekka siirtyi Suomen Haukiputaan Pallon Jalkapallovalmentajat valmentajaksi ja sieltä onnittelee lämpimästi Meksikoon. pesunkestävää futismiestä ja toivottaa pitkää ikää ja terveitä päiviä jalkapallon parissa!

Valmentajapäivät 19.-20.11.2016, Sanomatalo Helsinki Ohjelmassa mm. Suomen karsintojen analysointi, EURO 2016 analysointi Ruotsin näkökulmasta, Suomen naisten ja nuorten maajoukkueiden tilannepäivitys. Paikalla päävalmentajat sekä huippuesiintyjä kansainvälisiltä kentiltä. Valmentajapäiville on vain 100 paikkaa, ilmoittaudu heti osoitteessa http://www.jalkapallovalmentajat.fi/ valmentajapaivat/


Uuden sukupolven valmennusta Valtakunnallinen Fortum Tutor -ohjelma kehittää lasten jalkapallon ja lentopallon harrastajien valmennusta. Ohjelma on tavoittanut jo kymmeniä tuhansia lapsia ympäri Suomen. Tavoitteemme on taata lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. fortumtutor.fi facebook.com/FortumTutor


Profile for Suomen Jalkapallovalmentajat

Verkkolehti 022016  

Verkkolehti 022016  

Advertisement