Terveydeksi 1/2023

Page 1

ASTMAN EHDOILLA

TAINA: ”Astman hoidossa myös liikunnasta on apua”

PARODONTIITTI

Suun salakavala aikapommi

5

KEVÄTKÄRSIMYS?

Apua siitepölyallergikoille

Ex-huippu-urheilija Kaisa Mäkäräinen:

Osallistu lukijakilpailuun ja voita risteilylahjakortti!

Aikaa uudelle

ja itsensa haastamiselle

VYÖRUUSU Kenelle rokote?

SUOJAAN AURINGOLTA Ehkäise maksaläiskien syntyminen

OMAISHOITAJA Anna apteekin auttaa!

{ APTEEKIN ASIAKASLEHTI 1 | 2023 }
TAPAA SELVIYTYÄ SURUSTA
TERVEYDEKSI.FI

Vahva B12-vitamiinitabletti

MUISTISI TUEKSI*

Nieltävä

tabletti

Mustikkakarpalon makuinen purutabletti

*B12-vitamiini, foolihappo ja B6-vitamiini ylläpitävät normaaleja psykologisia toimintoja. Lisäksi ne edistävät immuunijärjestelmän toimintaa sekä vähentävät väsymystä ja uupumusta. Vegaaninen. RAVINTOLISÄ.

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 439 8250 ark. klo 9–17. 1/2023

38 apteekit

Apteekit tarjoavat apua omaishoitajille. Kysy rohkeasti palveluista!

40 ihonhoito

Auringolta suojautuminen on paras keino välttää maksaläiskät.

42 itsehoito

Siitepölykausi on taas täällä! Oireita voi helpottaa itsehoitolääkkeillä.

12 { APTEEKIN ASIAKASLEHTI 1 | 2023

JOKA NUMEROSSA

10

henkilö

Huippu-urheilemisen jättäneellä

Kaisa Mäkäräisellä on nyt halu oppia uutta.

12

terveys

10

20 mielessä

Miten pärjätä mieltä painavan surun kanssa? Surututkijan neuvoista voi olla apua tunteiden ymmärtämisessä.

28 terveys

Vyöruusu on viheliäinen vaiva. Olisiko rokotteesta hyötyä?

30 kausituotteet

Hoitavat nenäsuihkeet hellivät katupölyn ja siitepölyn kuivattamia limakalvoja.

32 hoidossa

Astma rajoitti alkuunsa Taina Erkkilän elämää, mutta oikea lääkitys ja uudet lajit palauttivat liikunnan ilon.

27 40 vuotta

45–52 för din hälsa

Den lömska parodontiten Kaisa Mäkäräinen: ”Jag vill lärä mig nya färdigheter” Bli du med sorgen

TERVEYDEKSI! 3
05 Pääkirjoitus 07 Lukijoilta & lukijakilpailu 17 Kalenteri 19 Resepti 54 Ristikko & sudokut 57 Apteekkari vastaa 66 Kolumni
Hampaiden ja ikenien terveys jää usein huomiotta. Pitkälle kehittynyt parodontiitti voi aiheuttaa myös muita terveysvaivoja. 32
Terveydeksi!

Lupa nauttia luonnosta

Kotimainen apu allergiaan!

setiritsiini Aikuisille ja yli 12-vuotiaille: 1 tabletti vuorokaudessa. 6–12-vuotiaille: ½ tabletti 2 kertaa vuorokaudessa.
Vaikuttava-aine: setiritsiini. Kausiluonteiseen ja ympärivuotiseen allergiseen nuhaan liittyviin nenä- ja silmäoireisiin sekä pitkäaikaisen nokkosihottuman hoitoon. Aikuisille ja vähintään 6-vuotiaille lapsille. Varmista tuotteen soveltuvuus itsellesi apteekista, etenkin, jos sinulla on munuaissairaus tai olet raskaana tai imetät. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. 10 tabl.,30 tabl. ja 100 tabl. (01/2023)
mg
10

pääkirjoitus

Vastauksia apteekin hyllyltä

Työskentelin aiemmin apteekissa, joka sijaitsi vilkkaassa liikenteen risteyspaikassa. Normaalin asiakaskunnan lisäksi päiviä piristi reissun päällä olevat ohikulkijat.

Muistan kun kerran käytävältä kaikui iäkkään savolaispariskunnan keskustelu. Topakka rouva raahasi perässään matkalaukkua ja hieman vastaanhangoittelevaa isäntää. ”Kysytään apteekista, kyllä ne tietää!”, hän totesi päättäväisenä.

Kuten ehkä saatatte arvata, sillä kertaa kyseessä ei ollut akuutti terveysvaiva. Kuitenkin se, että he kaikista liikekeskuksen yrityksistä valitsivat apteekin, kertoo paljon. Apteekkiin ja apteekkilaisiin luotetaan. Erilaisissa kyselyissä luotetuimpien ammattiryhmien joukkoon yhdessä palomiesten kanssa toistuvasti nimetään apteekin henkilökunta.

Tämä luottamus ei ole tullut ilmaiseksi. Suomalaisten apteekkien toimintaa ohjaavat eettiset peruspilarit: Lääkettä ei suositella, jos sitä ei tarvita. Asiakkaan etu ja oikeudet ovat aina etusijalla.

Apteekin tehtävä on auttaa asiakasta, ei myydä lääkkeitä. Tästä periaatteesta ei tingitä. Valitettavasti vaalikeväänä tämä unohtuu monilta. Somekeskusteluissa apteekeista puhutaan pelkkänä lo gistisena pisteenä. Harmittavan moni ei näe, että apteekit ovat osa terveydenhuoltoa ja vieläpä erittäin tärkeä osa.

Laskelmien mukaan apteekkien neuvontatyö säästää muusta terveydenhuollosta vuosittain satoja miljoonia eu roja. Se on paljon, etenkin juuri nyt kun käsillä on terveydenhuollon kriisi. Lääkäriin ei saa aikaa välttämättä sa malle päivälle eikä edes viikolle, mutta apteekkiin voi tulla milloin vain ilman ajanvarausta.

Yksin ei kannata jäädä vaivoja murehtimaan. Apua kannattaa rohkeasti kysyä apteekin ammattilaisilta. Neuvot ovat ilmaisia, eikä ostopakkoa ole.

Mikä savolaisilla sitten oli mielen päällä? No, et sivät lentokenttäbussin pysäkkiä ja saivat luonnolli sesti vastauksen apteekin hyllyltä.

”Minähän sanoin, kyllä ne apteekissa aina tie tää”, rouva näpäytti miestään, kun parivaljakko jatkoi matkaansa eteenpäin.

Apteekin asiakaslehti Julkaisija ja kustantaja Apteekkariliiton viestintäyhtiö PharmaPress Oy

Elimäenkatu 5 00510 Helsinki

Päätoimittaja Taru Vanhala taru.vanhala@apteekkariliitto.fi

Farmaseuttinen asiantuntija, proviisori Elina Aaltonen elina.aaltonen@apteekkariliitto.fi

Toimitus ja ulkoasu Otavamedia OMA

Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia

Tuottaja Maria Öfverström

AD Marjo Thomas

Tämän numeron tekijät Virpi Ekholm, Vilja Harala, Jaana Kalliokoski, Essi Kähkönen, Tiina Laaninen, Jaana Tapio, Anni Turpeinen, Eija Vehviläinen, Anne Ventelä.

Ilmoitusmyynti Saarsalo Oy Riku Suuriniemi, Jari Nummikoski, Sanna Mäkinen etunimi.sukunimi@saarsalo.fi

Paino UPC Print, Vaasa

Painos noin 300 000 kpl

ISSN 0781-5867

40. vuosikerta ilmestyy 4 kertaa vuodessa

Kansi Kuva Vilja Harala

terveydeksi.fi

TERVEYDEKSI! 5
Kesän Terveydeksi! ilmestyy 5.6.
”APTEEKIN TEHTÄVÄ ON AUTTAA ASIAKASTA, EI MYYDÄ LÄÄKKEITÄ.”

Paracetamol Accord poretabletit 1000 mg ja 500 mg

Nyt 1000 mg parasetamolia ensimmäistä kertaa poretablettina.

• Auttaa kipuun ja kuumeeseen.

• Kaksi eri vahvuutta, 1000 mg ja 500 mg.

• Sitruksen makuinen, veteen liuotettava poretabletti nautitaan juotuna.

• Sopii myös raskaana oleville ja imettäville äideille.

• Vahva Paracetamol Accord 1000 mg poretabletti mahdollistaa suuremman kertaannoksen yhdellä tabletilla.

www.paracetamolaccord.fi

SITRUKSEN MAKUINEN

Paracetamol Accord 500 mg ja 1000 mg poretabletit ovat suun kautta otettavia lievän tai kohtalaisen kivun ja/tai kuumeen hoitoon käytettäviä lääkkeitä. Vaikuttava-aine on parasetamoli. 1000 mg:n vahvuus on tarkoitettu vain aikuisten ja yli 50 kg:n painoisten ja vähintään 16-vuotiaiden nuorten käytettäväksi. Annostus 1 tabletti (1000 mg) 4-6 tunnin välein, enintään 3 tablettia (3000 mg) 24 tunnin kuluessa. 500 mg:n vahvuus on tarkoitettu vain aikuisille ja vähintään 12 vuotiaille nuorille. Tavanomainen aikuisten kerta- annos on 1–2 x 500 mg tabletti. Parasetamolin enimmäisvuorokausiannosta 3 g (3 x 1000 mg tai 6 x 500 mg) ei saa ylittää. Parasetamolin suurin kerta-annos on 1000 mg. Käytettäessä 500 mg:n vahvuutta, annoksen suuruus riippuu iästä ja kehon painosta. Antoväli riippuu potilaan oireista ja enimmäisvuorokausiannoksesta. Jos kipu tai kuume jatkuu yli 3 vuorokauden ajan, oireet pahenevat, tai ilmenee muita oireita, lääkehoito on lopetettava ja hakeuduttava lääkäriin. Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia, mutta lääkettä oikein käytettynä ne ovat harvinaisia. Neuvottele käytöstä lääkärin kanssa, mikäli olet yliherkkä parasetamolille tai mille tahansa valmisteen apuaineelle tai noudatat niukkanatriumista ruokavaliota. Varovaisuutta suositellaan, mikäli sinulla on kohtalainen tai vaikea munuaisten vajaatoiminta, lievä tai kohtalainen maksan vajaatoiminta, vaikea akuutti hepatiitti, tai käytät samanaikaisesti maksan toimintaan vaikuttavia lääkevalmisteita. Hoidon aikana ei saa käyttää alkoholia. Parasetamoli sopii lyhytaikaiseen käyttöön raskauden ja imetyksen aikana. Muita parasetamolia sisältäviä valmisteita ei suositella samanaikaisesti. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pakkauskoot: 1000 mg 12 poretablettia ja 500 mg 24 poretablettia. Markkinoija: Accord Healthcare Oy

10/2022 FI-01582
k i p u u n ja k uu m eeseen

terveiset

verkossa!

VUODEN VIIMEISESSÄ LEHDESSÄ oli monta mielenkiintoista ja ajankohtaista artikkelia. Oli vaikea valita parasta juttua. Pidin Maaret Kallion arjen läheisistä, toivoa tuovista vihjeistä hyvään oloon ja jaksamiseen.

Laura

JATKAKAA SAMAAN MALLIIN. Mielenkiintoista ja faktallista, lempeää, ei pelottelevaa terveyden ja hyvinvoinnin asiaa. Kiitos!

Piitsu

EKSTROVERTTI VAI INTROVERTTI? ­juttu oli mielenkiintoinen. Pidän itseäni melkoisen ekstroverttina, enkä ole koskaan ajatellut, mitä introvertti ajattelee. En ole osannut astua hänen saappaisiinsa. Artikkeli pani miettimään enemmän suhtautumistani introverttihenkilöön. Kiitos.

Make

Vastaa osoitteessa terveydeksi.fi.

Arvomme vastanneiden kesken risteilylahjakortin.

LIIKUTUIN KOVIN BABA Lybeckin kolumnista ja samalla sain vertaistukea. Tuo piirissä istuminen, itsensä esittely joukolle ja kuvaus oman vuoron lähestymisen aiheuttamasta ahdistuksesta olivat niin omakohtaisia. Lämmin kiitos Baballe! siipirikko Helena

MINULLA ON OLLUT vaikeita migreenikohtauksia teini­iästä lähtien. Iän myötä ne ovat onneksi harventuneet, mutta samalla oireet ovat muuttuneet. Esimerkiksi huimaus on lisääntynyt. Migreenijutussa oli hyvin tuotu esiin erilaisia oireita ja hoitokeinoja. Hanucca

KIITOS ”INTROVERTTI VAI EKSTROVERTTI ” ­jutusta. Kun on 40 vuotta ollut naimisissa ekstrovertin kanssa, on lohduttavaa kuulla, että kohtalotovereita on. Emäntä pohjanmaalta

» LUKIJOIDEN MIELESTÄ viime numeron ylivoimaisesti paras juttu oli Ekstrovertti vai introvertti?. Juttu on luettavissa osoitteessa terveydeksi.fi.

» ONNITTELUT VOITTAJALLE! Lukijakilpailuun vastanneiden kesken arvottiin Apteq Q5 ­verenpainemittari. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Tykkää lehdestä Facebookissa facebook.com/terveydeksi

Vastaa ja voita

Mikä oli lehden paras juttu, ja mistä aiheesta haluaisit lukea seuraavaksi?

Vastaa osoitteessa terveydeksi.fi > Osallistu

Voit lähettää vastauksesi myös postikortilla osoitteeseen:

Terveydeksi!­lehti

PharmaPress Oy

Elimäenkatu 5 00510 Helsinki

• Kirjoitathan korttiin osoitteesi ja puhelinnumerosi.

• Lähetä vastauksesi netissä tai postitse viimeistään 23.4.2023.

Vastaajien kesken arvomme Viking Linen risteilylahjakortin.

• Risteilylahjakortilla on mahdollisuus valita 2–4 henkilölle joko Päivä­ tai Piknik­risteily Tallinnaan (Viking XPRS); Helsinki–Tukholmaristeily (Gabriella) tai vuorokaudenristeily Turusta iltalähdöllä (Viking Grace).

• Matkustuspäivät ja valittavat hytit on määritelty tarkemmin lahjakortissa.

• Lahjakortti on voimassa kuusi kuukautta 6.3.2023 alkaen.

TERVEYDEKSI! 7
Kiitos palautteesta ja juttuideoista! Lähetättehän niitä jatkossakin osoitteessa terveydeksi.fi.
Lue
Kuva Viking Line

Jari, 56, vaihtoi auton sähköpyörään:

”Paino putosi 20 kg ja verenpaine on kuin rippikouluikäisellä”

Pari vuotta sitten seinäjokelainen Jari Katajisto, 56, painoi 106 kiloa. Liikunta oli vähäistä kipeän nilkan takia, ja lääkärin mukaan sitä ei voitu leikata ylipainon ja muiden terveysongelmien vuoksi. Silloin Jari päätti tehdä elämäntaparemontin.

Kun syöminen oli saatu kuntoon, myös liikkumiseen tarvittiin muutos. Jari päätti aloittaa kuntoilun ja vaihtoi auton sähköpyörään, jolloin paino alkoi pudota.

- Korvaamalla automatkat sähköpyöräilyllä saa helposti päiväänsä liikuntaa. Työmatkoista ja kauppareissuista tulee kuntoilua ja vastatuulessakin ajaminenkin vain virkistää.

Liikunnan ja ruokavalioremontin myötä Jari laihtui

reilussa vuodessa yli 20 kiloa ja verenpaine laski merkittävästi.

- Kuntoni on nyt parempi kuin vuosiin eikä kipeä nilkkakaan enää vaivaa. Lääkärin mukaan verenpaine ja veriarvot ovat kuin rippikouluikäisellä!

Helppous ja rahansäästö yllättivät

Sähköpyörä tekee liikkumisesta niin mukavaa, että arkiliikunta lisääntyy kuin huomaamatta. Terveysvaikutusten lisäksi Jari huomasi myös sähköpyöräilyn muut hyödyt.

Kun auton vaihtaa sähköpyörään, säästää huomattavasti rahaa, eikä kaupungissa tarvitse tuhlata aikaa parkkipaikan etsimiseen.

Sähköpyörät ovat nyt suositumpia kuin koskaan. Jari ajaa Suomessa suunnitellulla FitNord Venture 300 -sähköpyörällä, jolla pääsee yhdellä latauksella jopa 150 kilometriä.

- Tämä pyörä on kevyt ajaa, mutta rakenteeltaan tukeva, eli sopii isommallekin miehelle. Tässä on tuplasti akkutehoa vanhaan sähköpyörääni verrattuna, joten akkua ei tarvitse ladata joka päivä. Jarilla on toimiva neuvo kaikille elämäntapamuutoksesta haaveileville:

- Suosittelen sähköpyörää kaikille, jotka tavoittelevat terveellisempää elämää. Jos tuntuu että on vaikea saada itsensä liikkumaan, niin siitä vaan sähköpyörä alle ja liikkeelle!

KUNTOKAUPPA TAMMISTO Sähkötie 1, Vantaa KUNTOKAUPPA TAMPERE Kohmankaari 3, Tampere Tutustu Suomessa suunniteltuihin FitNord-sähköpyöriin! Nyt ilmainen toimitus kotipihaan koodilla TE233 www.kuntokauppa.fi FitNord Venture 300 Sähköpyörä FitNord Ava 300 Sähköpyörä 4,5 4,8
MAINOS

hyvinvointialuetta + Helsingin kaupunki, joka muodostaa oman kokonaisuutensa.

Apteekit osaksi sote-palveluita

APTEEKKARILIITTO TOIVOO, ETTÄ tuleva hallitus haluaa ohjelmassaan kehittää apteekkeja osana terveydenhuoltoa ja turvata maankattavan apteekkiverkoston jatkossakin.

– Hallitusohjelma on hallituksen muodostavien puolueiden yhteinen sopimus siitä, mitä vaalikauden aikana tehdään. Eli käytännössä siinä päätetään, mitä seuraavan neljän vuoden aikana Suomessa apteekkiala mukaan lukien tapahtuu, kertoo

Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Touko

Aalto

Apteekkariliitolle on tärkeää, että apteekit ovat itsenäisiä lääketeollisuudesta ja lääketukuista riippumattomia toimijoita. Apteekkimalli, jossa proviisorin tutkinnon suorittaneet yrittäjät vastaavat apteekin toiminnasta henkilökohtaisesti, varmistaa riippumattomuuden parhaiten.

– Järkevän lääkehoidon edistäminen on meille tärkein asia. Se tarkoittaa, että apteekissa neuvotaan aina asiakkaan tarve edellä, eikä suosita minkään tietyn yrityksen tuotteita. Joskus se tarkoittaa myös edullisempaa lääkettä, lääkkeetöntä hoitoa tai asiakkaan ohjaamista lääkäriin, sanoo liiton lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio

Apteekkariliitto haluaa kytkeä apteekit vahvasti osaksi sote-palvelujärjestelmää ja mahdollistaa matalan kynnyksen terveydenhuollon palvelujen tarjoamisen apteekeissa, sillä apteekki on useimmille suomalaisille kotia lähimpänä sijaitseva terveyspalvelu.

– Tavoitteenamme on, että apteekin palvelut olisivat osa hyvinvointialueen palvelujärjestelmää. Hyvinvointialue voisi esimerkiksi järjestää influenssarokotuksia tai tarjota muita sote-palveluita apteekin tiloissa, jolloin asukkaiden olisi helpompi tulla niihin, Kallio sanoo.

Apteekkeja kannattaisi hyödyntää myös lääkehoidon kokonaisuuden hallinnassa tarjoamalla säännölliset lääkehoidon arvioinnit iäkkäille ja paljon lääkkeitä käyttäville esimerkiksi palvelusetelien avulla.

Apteekit voisivat tukea myös omaishoitajien työtä ja jaksamista nykyistä enemmän hyvinvointialueen myöntämällä palvelusetelillä.

– Omaishoidossa olevat asiakkaat hyötyisivät lääkkeiden annosjakelupalvelusta ja kotiinkuljetuksesta. Osa voisi jopa hyötyä apteekin kotikäynnistä, jonka yhteydessä lääkitys tarkistettaisiin ja lääkehoidon oikea toteutuminen varmistettaisiin, Kallio arvioi.

PERINTEISTÄ LÄÄKEHOIDON

PÄIVÄÄ vietetään jo kymmenettä kertaa. Päivän tavoitteena on rohkaista ihmisiä kysymään ja keskustelemaan lääkkeistään ja omasta lääkehoidostaan. Tänä vuonna päivän teemana on Lääkehoidon avaimet – sujuvuutta lääkehoitopolullesi

Päivän päätapahtumana järjestetään kaikille avoin webinaari Lääkehoidon onnistumisen avaimet. Pari tuntisessa webinaarissa tarjotaan ratkaisuja lääkkeiden käyttöön liittyviin ongelmiin, tutustutaan Kelakorvausjärjestelmään ja kuullaan, missä vaiheessa kansallinen lääkityslista on.

Linkki webinaariin löytyy osoitteesta apteekki.fi/ terveydeksi/laaketietoa

TERVEYDEKSI! 9 pulssi
äänestää
21
Muista
2.4.
Lääkehoidon päivää vietetään 16.3.
Suomessa on Tekstit ja kuva Apteekkariliitto/Vuokko Salo

”Haluan oppia uusia taitoja”

Kaisa Mäkäräinen treenaa nykyään fiilispohjalta.

Hyvä kunto mahdollistaa kaikenlaisia kivoja projekteja, joihin entinen kilpaurheilija haastaa itsensä.

10 TERVEYDEKSI! henkilö
Läs på svenska på sidan 48.
Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Vilja Harala

Viimeinen vuosi on ollut vaihteleva, ja se on ollut edelleen itseni etsimistä urheiluurani jälkeen. Huomaan vieläkin kaipaavani ajoittain huippu-urheiluelämää, vaikka en edes mieti sitä vaihtoehtona. Työni ovat vaihdelleet, ja urheilun tilalle on tullut paljon uutta. Olen iloinen, kun olen päässyt tekemään paljon uusia asioita.

Jokaisen päiväni aloitan kahvilla ja aamupalalla, niistä en tingi. Vaikka urheilen edelleen paljon, en urheile joka päivä. Urheilun rytmittäminen tulee minulle luonnostaan kilpaurheiluajoilta, silloinkin oli selkeitä lepopäiviä. Nykyään olen fiilisurheilija: jos sataa vettä, en välttämättä lähde lenkille.

Uudenlaista tekemistä minulle on Ylen kisakommentaattorina toimiminen. Halusin haastaa itseäni, vaikka kommentaattorin työ jännitti tosi paljon. Siinä joutuu laittamaan itsensä likoon vähän samalla lailla kuin urheilijanakin. Kommentointi ei ole helppoa kisassa, jossa koko ajan tapahtuu jotain. Arvostan kommentaattoreita ihan uudella tavalla nykyään.

Tavoitteenani on oppia uusia taitoja, jotka eivät liity hiihtämiseen tai ampumahiihtoon, vaikka esimerkiksi valmentamisessa olisi oppimista. Minua kiehtovat nyt kaikki muut jutut, uudet lajit, taidot ja paikat maailmassa, joissa voin haastaa itseäni. Oli esimerkiksi tosi kiva kokeilla Petra Ollin kanssa Ylen Jatkoerä-sarjassa uusia urheilulajeja, kuten taitoluistelua, seiväshyppyä ja alppihiihtoa.

Teen mielelläni käsitöitä ja askartelen kaikenlaista. Neulominen on minulle ykkösjuttu. Olen neulonut villapaitoja, muutamia tyynynpäällisiä kotiin, pipoja ja kaula- sekä tuubihuiveja. Lapasia ja sukkia en neulo, niitä kun pitää tehdä aina kaksi samanlaista. Sitä paitsi minulla on loppuelämäksi lahjaksi saatuja villasukkia.

Lautaselle valitsen yleensä paljon ruokaa. Syön tosi paljon ja hyvin sekalaisesti, välillä terveellisesti ja toisinaan epäterveellisesti. Ruoan määrä on jäänyt urheiluajoilta, jolloin piti syödä paljon. Miniannokset eivät riitä tyydyttämään nälkääni, vaikka pystynkin olemaan pitkiä aikoja syömättä mitään. Ajattelen, että kun urheilen edelleen paljon, saan myös syödä.

jutulla. Jos henkilökohtainen tavoitteeni täyttyi ja pääsin esimerkiksi podiumille, saatoin hankkia jonkin huonekalun kotiin. Nykyään tuntuu, että ei ole oikein mistä palkita, ja hankin asioita vain tarpeeseen. Olen ylipäätään huono shoppailemaan.

Karistan stressin eristäytymällä kotiin ja välttelemällä ihmismassoja. Jos esimerkiksi olen töiden takia ollut viikon ajan ihmisten parissa aamusta iltaan, pariin päivään en liiku kotoani muualle kuin metsään lenkille. Vaikka tykkäänkin sosiaalisuudesta, tarvitsen vastapainoksi paljon kotona oleilua itsekseni.

Tiedän, että pitäisi vähän skarpata ruoan terveellisyyden suhteen. Minulla on taipumus korkeaan kolesteroliin, joten pitäisi tarkkailla, mistä ruoan rasva tulee.

Tällä hetkellä minun on vielä liian helppo tukeutua siihen, että liikun aktiivisesti. Lähisuvussani on useilla korkea kolesteroli, ja itselleni oli sokki, kun kaksi vuotta sitten kävin ensimmäistä kertaa mittauttamassa kolesterolin ja arvot olivat koholla.

Salainen paheeni ovatkin juustot. Vaikka en lisää leivän päälle juustoa, laitan pehmeitä juustoja salaattiin. Ajattelen, että juustossa on pienessä määrässä paljon energiaa ja tällä jaksan. Lisäksi syön liian usein pizzaa ja suklaata.

Palkitsin itseni urheilu-urani aikana jollain pitkään haaveilemalla arvokkaalla

Liikunta on minulle edelleen tärkeää. Nautin treenaamisesta ja siitä, että pysyn kunnossa, vaikka en koekaan olevani samalla tavoin kunnossa kuin aktiiviurani aikana. Liikunta ja hyvä kunto mahdollistavat sen, että voin lähteä viikoksi Alpeille vaeltamaan tai Jordaniaan juoksemaan 100 kilometrin aavikkokisan kolmen päivän aikana. Koska peruskuntoni on hyvä, niihin minun ei ole tarvinnut erikseen treenata. En treenaa enää minkään harjoitusohjelman mukaan vaan hetken mielijohteesta. Suunnitelma lenkin pituudestakin voi muuttua kesken lenkin! Jos olin ajatellut tehdä kolmen tunnin lenkin, saatankin palata kotiin jo tunnin jälkeen, varsinkin huonolla kelillä.

Olen päättänyt mennä kukkasidontakurssille viimeistään ensi kesänä. Rakastan kukkia, erityisesti leikkokukkia, ja haluaisin oppia tekemään kimppuja itse. Olen harjoitellut luonnonkukilla, mutta lopputulos ei ole toivotunlainen. Nautin siitä, että joku opettaa konkreettisesti vieressä sen sijaan, että katsoisin jotain opasvideota YouTubesta. t

Kaisa Mäkäräinen oli mukana muun muassa kevättalven uutuussarjassa Arktinen retkikunta.

TERVEYDEKSI! 11
”NAUTIN TREENAAMISESTA JA SIITÄ, ETTÄ PYSYN KUNNOSSA.”

terveys

Teksti Virpi Ekholm Kuvitus Eija Vehviläinen Asiantuntijana hammaslääkäri, dosentti Aino Salminen, Helsingin yliopisto

Läs på svenska

på sidan 46.

Salakavala parodontiitti

Hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti voi kehittyä, jos ientulehdus jatkuu pitkään ilman hoitoa. Tärkeintä on harjata hampaat ja puhdistaa hammasvälit säännöllisesti, jotta plakki ei pääse aiheuttamaan tulehdusta ikenissä.

Hampaita harjatessa suuhun tulee tippa verta. Ikenet voivat myös näyttää punoittavilta ja turvonneilta. Kertooko tämä ientulehduksesta?

– Kyllä verenvuoto on yleensä merkki ientulehduksesta. Silloin kannattaa tehostaa hampaiden harjaamista ja hammasvälien puhdistusta, sanoo hammaslääkäri, dosentti Aino Salminen Helsingin yliopistosta.

Joskus ihmiset säikähtävät verenvuotoa ja alkavat varoa hampaiden harjaamista. Silloin hampaisiin kertyy entistä enemmän bakteeripeitettä eli plakkia, ja tulehdus ikenissä pahenee.

Jos ientulehdus jatkuu hoitamattomana pitkään, se voi kehittyä hampaiden kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi. Tulehdus etenee silloin syvemmälle ikeneen ja alkaa tuhota hammasta ympäröivää luuta sekä säikeitä, joilla hammas kiinnittyy luuhun. – Ientulehdus voi parantua täysin, kun hampaita hoidetaan hyvin. Sen sijaan parodontiitti ei enää yleensä palaudu, vaan muutokset ovat pysyviä, Salminen kertoo.

APTEEKKARI VINKKAA

Valitse väline, joka sinulle parhaiten sopii

» APTEEKISTA LÖYTYY laaja valikoima välineitä hampaiden ja hammasvälien puhdistamiseen. Tavallisten hammasharjojen lisäksi on tarjolla erikoisharjoja esimerkiksi proteesien ja oikomiskojeiden hoitoon.

Hammasvälien puhdistamiseen löytyy erilaisia hammasväliharjoja, silikonisia harjatikkuja, hammaslankaa ja -lankaimia.

– Hammaslääkärit ja suuhygienistit suosittelevat erityisesti hammasväliharjojen käyttöä. Niitäkin on tarjolla erilaisia malleja ja kokoja. Oikean tuotteen löytää kokeilemalla, apteekkari Mikko Käenmäki Etelä-Haagan apteekista kertoo.

Monissa apteekeissa on myynnissä kokeilupakkauksia, joissa on useita eri kokoisia hammasväliharjoja. Niiden avulla pääsee kokeilemaan, mikä on sopiva koko omille hammasväleille. Tarvittaessa etuhampaissa voi käyttää paksumpaa ja takahampaissa ohuempaa harjaa.

– Harjat on värikoodattu, mikä helpottaa ostamista. Kun tulet apteekkiin, sinun ei tarvitse muistaa oikeaa millin kymmenystä, kunhan muistat värin, Käenmäki vinkkaa.

Jos hammasvälit ovat kovin ahtaat, kapeinkaan harja ei välttämättä mahdu niihin. Silloin ne voi puhdistaa hammaslangalla tai -lankaimella.

– Oli väline mikä tahansa, tärkeintä on, että sitä käytetään. Ei riitä, että paketti on siellä vessan kaapissa, Käenmäki kiteyttää.

Apteekista saa ilman reseptiä myös desinfioivia suuvesiä ja geeliä, joita voi käyttää kuuriluonteisesti parodontiitin ehkäisyssä ja hoidossa. Yleensä niitä käytetään hammaslääkärin tai suuhygienistin suosituksesta, kun halutaan tehostaa hampaiden puhdistusta.

Älä odota oireita

Parodontiitti on salakavala sairaus, sillä se aiheuttaa alkuvaiheessa vain vähän oireita.

Aluksi oireet ovat samanlaisia kuin ientulehduksessa, eli lievää verenvuotoa ikenistä. Kun parodontiitti etenee pitemmälle, hampaat voivat alkaa heilua, siirtyä tai irrota lopulta kokonaan. – Silloin parodontiitti on jo kehittynyt suussa useita vuosia. Mitenkään yhtäkkiä kenenkään hampaat eivät ala irrota, Salminen rauhoittaa.

Hammaslääkärin tarkastuksissa on tärkeää käydä säännöllisesti, vaikka mitään oireita ei olisikaan. Näin havaitaan mahdollisesti alkavan parodontiitin merkit, kuten syventyneet ientaskut.

Hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle on syytä hakeutua myös, jos verenvuoto ikenistä ei rauhoitu parin viikon tehostetulla puhdistuksella. Silloin hampaisiin on ehkä kertynyt hammaskiveä, jonka poistamiseen tarvitaan ammattilaisen apua. Myös syventyneiden ientaskujen puhdistukseen tarvitaan aina ammattilaista.

Muista myös hammasvälit

Jokainen meistä tietää, että hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä, aamuin ja illoin. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä eivätkä muista, että myös hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin. Muuten hampaiden ja ikenien rajaan voi jäädä plakkia, joka ruokkii haitallista ientulehdusta ja aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

14 TERVEYDEKSI!
”SAIRAUKSIA,
LÖYTYNYT JOPA 50.”
JOIHIN PARODONTIITTI YHDISTYY, ON

Tutkimusten mukaan sähköhammasharja on hampaiden puhdistuksessa tehokkaampi kuin käsiharja.

– Käsiharjallakin on silti mahdollista saada hampaat puhtaiksi. Silloin vain joutuu ehkä harjaamaan vähän pidempään, Salminen huomauttaa.

Hammasvälit voi puhdistaa esimerkiksi hammasväliharjalla, -tikulla tai -langalla. Sopivan välineen valinta riippuu siitä, kuinka väljät tai ahtaat hammasvälit ovat. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi neuvoa, mikä on paras väline juuri kyseisen asiakkaan hammasväleille, ja myös apteekista saa opastusta oikean tuotteen valintaan.

Markkinoilla on myös hammastahnoja, jotka on tarkoitettu erityisesti parodontiitin hoitoon. Salmisen mukaan ne saattavat olla hieman tavallista tahnaa tehokkaampia, mutta muitakin fluorihammastahnoja voi hyvin käyttää.

– Parodontiitin kannalta on tärkeintä, että plakki eli bakteeripeite harjataan pois hampaiden pinnalta. Lisäksi hammastahnassa tulisi olla riittävästi fluoria, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä.

Koko kehon sairaus Parodontiitti on pitkäaikainen tulehdussairaus, joka aiheuttaa elimistössä jatkuvan, matala-asteisen tulehdustilan. Tämä voi puolestaan lisätä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Jos ien on hyvin tulehtunut, bakteerit tai niiden osat voivat siirtyä ikenestä verenkiertoon ja levitä muualle elimistöön.

– Tästä voi seurata esimerkiksi sydämen keinoläpän tulehduksia. Lisäksi joissain tutki-

muksissa on todettu, että hammasperäiset bakteerit tai niiden osat voivat vahingoittaa verisuonten seinämiä, jolloin sinne syntyy helpommin kalkkeumia, Salminen kuvailee.

Jos potilaalla on diabetes, hän on tavallista alttiimpi sairastumaan parodontiittiin. Toisaalta, jos diabeetikolla on parodontiitti, se voi huonontaa diabeteksen hoitotasapainoa.

– Eri sairauksia, joihin parodontiitti yhdistyy, on löytynyt jopa 50. Ei ole kuitenkaan selvää, onko juuri parodontiitti aiheuttamassa näitä sairauksia. Monet sairaudet kasaantuvat muista syistä iäkkäille tai ihmisille, jotka eivät huolehdi kovin hyvin terveydestään, Salminen pohtii.

Somno it lämpömuotoiltava uniapneakisko

Somno it-S lämpömuotoiltava uniapneakisko - uudistettu, pienempi versio!

TERVEYDEKSI! 15
Roll Easy voiteenlevitin/pesuapu
Somnolis kuorsauskisko
”MYÖS HAMMASVÄLIT TULISI PUHDISTAA PÄIVITTÄIN.”
ClipAir sieraintenlaajentajat
Kuorsauksen estovyö Pakuriravintolisäjuoma LabTex Care Nordic Jakelija Oy Medifon Ab / LabTex Oy Maahantuoja / markkinoija: LabTex Oy | www.labtex. i Demicso korvanpuhdistaja U U T U U S ! UUTUUS! U U T U U S! UUTUUS!
UNIAPNEA, HYGIENIA, VASTUSTUSKYKY U U T U U S ! UUTUUS!
Posiform kuorsaajan tyyny
LAADUKKAITA TUOTTEITA HYVINVOINNIN TUEKSI: KUORSAUS,

Korona aiheutti hoitovelkaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että suun terveydenhuollossa jäi korona-aikana väliin noin 1,6 miljoonaa käyntiä.

Erityisesti väliin jäi suuhygienistin tekemiä aikuisten suun terveystarkastuksia, suuhygienistin hoitoja sekä hammaslääkärin kiireettömän hoidon tutkimuksia – toisin sanoen käyntejä, jotka olisivat tärkeitä juuri parodontiitin ehkäisyn ja hoidon kannalta.

Korona-aikana hoidettiin pääasiassa akuutteja tilanteita, jotka ihmiset itse huomasivat.

– Jos hammas vaikkapa lohkeaa, ihminen huomaa sen ja hakeutuu hoitoon. Oireettomat ja lieväoireiset ongelmat ovat jääneet tavallistakin enemmän paitsioon koronan takia, Salminen harmittelee. t

Yleinen suun sairaus

» IENTULEHDUSTA ESIINTYY noin kolmella neljästä yli 30-vuotiaasta suomalaisesta.

» LIEVÄSTI SYVENTYNEITÄ ientaskuja löytyy yli 60 prosentilta ja syviä ientaskuja noin 20 prosentilta yli 30-vuotiaista aikuisista. Ientaskujen syventyminen kertoo parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudossairauden kehittymisestä.

» RISKI SAIRASTUA parodontiittiin on yksilöllistä. Taudille altistavat erityisesti huono suuhygienia ja tupakointi sekä diabetes ja metabolinen oireyhtymä. Myös stressi ja perinnölliset tekijät voivat lisätä alttiutta sairastua.

Lähde: Käypä hoito -suositus, Parodontiitti

16 TERVEYDEKSI!

kalenteri

maaliskuu

13.–19.3. Aivoviikko

Aivoviikolla haastetaan tekemään tekoja oman aivoterveyden eteen. Muistiliiton teemana Ajattele aivojasi, mieti muistiasi. muistiliitto.fi

9.3. Maailman munuaispäivä

Teemoina muun muassa munuaissairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen. muma.fi

20.–26.3. Allergiaviikko

Allergiaviikon teemana siitepölyn siedätyshoito: Älä siedä - siedäty. allergia.fi

20.–26.3. Endometrioosiviikko

Kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa. korento.fi

27.3.–2.4. Autismitietoisuuden viikko

Viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä autismikirjosta teemalla #EiRiitä. autismiliitto.fi

huhtikuu

3.–9.4. Psoriviikko

Lue verkosta!

Tunnistatko migreenin oireet? terveydeksi.fi > Terveys> Olisiko se sittenkin migreeniä?

Psoriviikko tuo esiin vertaistuen hyötyjä ja kannustaa myös vaikuttamaan vertaistuen puolesta. psori.fi

17.–23.4. Nivelterveysviikko

Viikon teemana on vertaisuudesta voimaa. nivel.fi, nivelposti.fi

toukokuu

1.–7.5. Astmatietoviikko

Astmaviikon teemana on ikääntyneen astma: Kun happi kulkee, niin jalka nousee. allergia.fi

7.–14.5.

Sydänviikko

Sydänviikon teemana on liikunta ja yhdessä liikkuminen. sydan.fi

30.5. Maailman MS-päivä

MS-tauti on neurologinen sairaus, jonka eteneminen on hyvin yksilöllistä. Teemapäivänä Neuroliitto järjestää verkkotapahtuman. neuroliitto.fi

TERVEYDEKSI! 17

IHOTAUTILÄÄKÄRIN VINKIT ATOOPPISEN IHON HOITOON

Atooppinen iho näkyy ja tuntuu monella ikävänä kuivumisena ja kutinana, mikä oireilee herkästi Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Atooppisen ihon taustalla ovat vahvasti geenit ja se on perinnöllinen ominaisuus, mutta helpotusta oireisiin saa oikeaoppisella ihonhoidolla sekä atooppiselle iholle sopivilla perusvoiteilla.

– Atooppinen iho sietää ulkoisia ärsykkeitä huonommin kuin täysin terve iho, joka tekee ihon herkäksi ja taipuvaiseksi kuivumiseen ja kutinaan. Kuiva talvi-ilma ja toisaalta myös hyvin kosteat, trooppiset olosuhteet ja ihon pysyminen jatkuvasti hikisenä voivat pahentaa oireilua, selittää ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski Lääkärikeskus Aavasta.

ATOOPPISEN IHON HOITO

Säännöllisellä perusvoiteen käytöllä sekä hellävaraisella pesulla voidaan helpottaa atooppisen ihottuman oireita.

– Atooppisesta ihosta kärsivän kannattaisi välttää ylipitkiä kuumia suihkuja ja suosia ihoa kuivattamattomia pesuaineita, esimerkiksi pesuvoiteita tai -öljyjä. Vaahtokylvyt eivät nekään ole hyväksi, sillä kylpyvaahto on voimakkaasti ihoa kuivattavaa. Liikunnan jälkeen kannattaa pestä hiki heti pois iholta ärsyttämästä. Ihoa vasten tulevien vaatteiden tulisi olla ihoa ärsyttämättömiä – esimerkiksi useimmat villakuidut voivat ärsyttää atooppista ihoa, Ville Kiiski kertoo.

PERUSVOITEEN VALINTA ATOOPPISELLE IHOLLE Koska perusvoiteet ovat ihoa kosteuttavia, pehmentäviä ja kosteuden haihtumista iholta estäviä tuoksuttomia voiteita, sopivat ne loistavasti ihon kuivumisen hoitoon ja estoon.

– Suosittelen atooppiselle iholle ensisijaisesti karbamidiperusvoiteita, sillä niistä on paras tutkimusnäyttö ihottuman uusiutumisen estossa ja ihon läpäisyesteen parantamisessa. Perusvoiteen rasvaprosenttia ei

kuitenkaan tulisi tuijottaa liikaa. Rasvaiset voiteet toki usein estävät tehokkaasti kosteuden haihtumista, mutta toisaalta saattavat sisältää vähemmän kosteutta sitovia humektantteja ja niiden käyttömukavuus on yleensä selvästi alhaisempi. Perusvoide on atooppisella iholla tärkeä osa päivittäistä hoitoa, joten voiteen koostumuksen tulisi olla miellyttävä ja sopiva, jotta sitä tulee käytettyä, Ville Kiiski selventää.

PERUSVOIDE LAPSILLE JA AIKUISILLE

– Aikuisille ja lapsille sopivat sinänsä samat perusvoiteet. Pienten lasten iho on aikuisten ihoa ohuempi ja siksi sietää erilaisia ulkoisia ärsykkeitä huonommin. – Lasten iholle tulisi aina käyttää hajustamattomia perusvoiteita, mutta lapset usein kuitenkin sietävät käytössä hieman aikuisia rasvaisempia voiteita ja tätä voidaan hyödyntää hoidossa. 5 % karbamidivoiteita suosittelen vasta yli vuoden ikäisille. Vauvoilla voi käyttää miedompia karbamidivahvuuksia, Ville Kiiski vinkkaa lopuksi.

Kysy apteekin henkilökunnalta vinkit sinulle parhaiten sopivaan perusvoiteeseen.

KOLME VINKKIÄ ATOOPPISEN IHON HOITOON

1. Käytä perusvoidetta säännöllisesti. Levitä voide pyyhekuivalle iholle suihkun jälkeen.

2. Suosi hellävaraisia sulfaatittomia pesuaineita ja pesuvoiteita/-öljyjä.

3. Vältä pitkiä, kuumia suihkuja ja vaahtokylpyjä.

Kosteuttavat

Canoderm-,

Miniderm Duo-,

Miniderm- ja

Minicare-perusvoiteet koko perheelle

Ville Kiiski, Lääkärikeskus Aavasta
MAINOS 5 % karbamidia KESKIRASVAISET RASVAINEN 2 % karbamidia 20 % glyserolia 20 % glyserolia 5 % glyserolia CANOMINI221221FI1

resepti

51 kcal

HIILIHYDRAATTEJA 1,6 G

RASVAA 3 G

PROTEIINIA 4 G

KUITUA 0,7 G

SUOLAA 0,04 G

Korealaiset katkarapu-salaattikupit

10 ANNOSTA, ALLE 30 MIN

180 G ISOJA PAKASTE­

KATKARAPUJA

1 ISO PORKKANA

1 DL CASHEW­

PÄHKINÖITÄ

2 RKL HIENONNETTUA KORIANTERIA

200 G SYDÄNSALAATIN

LEHTIÄ

MAUSTEKASTIKE:

1 LIMETIN MEHU

2 RKL MAKEAA SOIJA­

KASTIKETTA

2 RKL HUNAJAA

1 RKL KOREALAISTA

SSAMJANG ­ SOIJAPAPU ­

TAHNAA

1 RKL KOREALAISTA

GOCHUJANG ­ CHILITAHNAA

2 TL KALAKASTIKETTA

1 ½ TL SEESAMIÖLJYÄ

Osta vain vastuullisesti pyydettyjä, MSCmerkittyjä katkarapuja.

SULATA 180 G isoja katkarapuja pakkauksen ohjeen mukaan jääkaapissa. Valuta ravut huolella.

KUORI JA SUIKALOI porkkana julienneraastimella. Hienonna 1 dl cashewpähkinöitä. Sekoita kulhossa maustekastikkeen

ainekset. Lisää kulhoon katkaravut, porkkanasuikaleet, pähkinät ja hienonnettu korianteri. Sekoita ainekset huolella.

OTA 200 G sydänsalaattia ja irrota niistä suurimmat lehdet, huuhtele ja kuivaa puhtaan pyyhkeen sisällä varovasti lehtiä rikkomatta. Nostele katkarapuseosta salaatinlehtikuppeihin ja tarjoa heti.

Kevyttä herkkua

KATKARAVUT OVAT KEVYTTÄ ja herkullista syötävää, ja ne sopivat niin arkeen kuin juhlaan.

Käsittele katkarapuja huolella. Sulata hitaasti jääkaapissa ja kypsennä nopeasti. Katkaravut ovat vähärasvaisia ja hyvä proteiinin lähde. Katkaravuista saa myös seleeniä.

TERVEYDEKSI! 19
ANNOS
Kuva Pekka Holmström / Otavamedia
Tarjoa alkupalana tai rennosti sormisyotavana!

Sinuiksi surun kanssa

mielessä

Lukijan toive

Suru voi vyöryä päälle kuin hyökyaalto, kun läheinen kuolee. Miten menetyksen herättämien tunteiden kanssa oppii elämään niin, etteivät ne nielaise mennessään?

SSuru kuuluu elämään, eikä siltä voi useinkaan välttyä, kun läheinen kuolee. Puolison, oman lapsen tai vanhemman poismeno voi surun lisäksi muuttaa arkea monella tavalla. On ehkä mietittävä taloudellisia asioita, asumisjärjestelyjä tai omaa pärjäämistä uudessa elämäntilanteessa.

– Ensimmäinen askel tiellä eteenpäin on menetyksen ymmärtäminen, sanoo surututkija ja dosentti Anna Liisa Aho Tampereen yliopistosta.

Suru päättyy harvoin hautajaisiin tai ensimmäiseen vuosipäivään, mutta ne voivat olla etappeja, jotka auttavat jaksamaan surun keskellä.

– Suru ei ole sairaus, mutta jotta surusta ei sairastu, sen kanssa on tärkeä oppia elämään, toteaa Aho.

1.

Sureva tarvitsee tukea

» TOISTEN IHMISTEN tuki on tärkeää surun keskellä. Moni voi kuitenkin kokea, että läheisensä menettänyt on vaikea kohdata, koska ei tiedä, mitä toiselle sanoisi. On ehkä helpompi olla sanomatta mitään, vaihtaa kadun puolta tai vältellä suremisen kohtaamista. Mitä pidempi aika kuluu, sitä vaikeammalta toisen tapaaminen voi tuntua.

– Surun hetkellä sanat ovat usein toissijaisia. Välttämättä ei tarvitse sanoa mitään. Riittää, että on läsnä tai esimerkiksi halaa, Aho sanoo.

Monessa tilanteessa toimii myös yksinkertainen ja neutraali ”otan osaa”. Pidättyväisyys on usein hyväksi, sillä lohdutukseksi tarkoitetut möläytykset, kuten ”voithan mennä uudelleen naimisiin” tai ”tiedän erään, jolta on kuollut kaksi lasta” voivat jättää surevaan syviä haavoja ja pahentaa tilannetta.

Tärkeintä on osoittaa välittävänsä. Sen voi tehdä halutessaan hyvin konkreettisesti, kuten tuomalla makaronilaatikon ovelle, tarjoutua viemään roskapussit tai esimerkiksi pyytämällä kävelylle.

– Surevaa ei kannata silti pakottaa puhumaan eikä udella pakonomaisesti, miltä minäkin päivänä tuntuu. Hän tarvitsee usein tilaa olla itsekseen ja puhuu omaaloitteisesti, jos niin haluaa.

TERVEYDEKSI! 21
Teksti Tiina Laaninen Kuvat iStockphoto Asiantuntijana surututkija, dosentti Anna Liisa Aho Tampereen yliopistosta

Konkretia auttaa eteenpäin

» KUN LÄHEINEN kuolee, ensimmäiset päivät ja viikot menetyksen jälkeen täyttyvät usein hautajaisiin liittyvistä käytännön järjestelyistä. Näillä on Ahon mukaan tärkeä merkitys, sillä ne konkretisoivat menetystä ja auttavat surevia pysymään liikkeellä. Kun hautajaiset ovat ohi, tuttavat tai esimerkiksi kaukaiset sukulaiset saattavat jatkaa elämäänsä samaan tapaan kuin ennenkin. Läheiselle surun henkinen käsittely voi olla vasta alussa.

– Tällöinkin on tärkeää pitää kiinni rutiineista. Nousta aamulla sängystä ylös, pukeutua ja syödä esimerkiksi aamupala, Aho sanoo.

Päivä päivältä uudenlainen arki alkaa löytää uomaansa. Siinä voivat

kannatella muistot, kuten valokuvat tai haudalla käyminen. Osaa saa lohtua uskonnosta. Myös kiitollisuuden tunteminen yhdessä koetusta voi helpottaa.

Ahon mukaan hiljalleen on hyvä miettiä ja ratkaista myös esimerkiksi uudessa tilanteessa käyttämättömiksi jääneiden tavaroiden kohtaloa. Jäikö jäljelle esimerkiksi auto, joka kannattaa myydä? Mitä tehdään kuolleen ihmisen kengille tai vaatteille?

– On tärkeää, ettei jää kiinni menneeseen. Jotakin voi toki säästää muistona, mutta kaiken ennallaan säilyttäminen ei tuo toista takaisin, Aho muistuttaa.

2.
”Mulla menee välillä nukahtamisessa turhan pitkään. Kuormittavat ajatukset jäävät rullaamaan päähän pitkän päivän päätteeksi Näinä iltoina otan avuksi MELZENin.”

3.

Suru muuttaa muotoaan

» SURUA EI voi asettaa kaavioon, josta voisi katsoa, milloin se helpottaa tai päättyy. Ahon mukaan on kuitenkin totta, että ensimmäinen vuosi läheisen kuoleman jälkeen on usein hankalin, koska silloin esimerkiksi merkkipäivät on koettava ensimmäistä kertaa ilman läheistä. Ensimmäinen joulu, pyhäinpäivä tai kuolleen syntymäpäivä voivat olla erityisen raskaita päiviä surevalle.

– On opeteltava uusia toimintatapoja, miten päiviä jatkossa viettää tai huomioi. Toisaalta suru voi tuntua myös fyysisenä lamautumisena, jolloin ei jaksaisi mitään.

Aho painottaa, ettei läheisten kannata yrittää lohduttaa surua pois, eikä sitä pidä vähätellä. Surusta on kuitenkin hyvä voida puhua. Surevalle voi esimerkiksi soittaa ja kysyä, kuinka hän voi, tai suku voi yhdessä miettiä etukäteen, miten kukakin haluaa viettää esimerkiksi pyhäinpäivää.

Kun aikaa kuluu, surevasta voi tuntua hyvältä muistella edesmennyttä yhdessä toisten kanssa tai häntä voi lohduttaa, kun huomaa, että joku toinenkin on käynyt haudalla ja sytyttänyt kynttilän.

Ahon mukaan suruun ei kannata suhtautua projektina, josta olisi päästävä yli. Siitä voi jäädä elämänmittainen seuralainen, joka ei kuitenkaan hallitse elämää. Hyvä merkki elämässä eteenpäin pääsemisessä on myös se, että tunnistaa surun muuttaneen muotoaan.

– Siinä missä suru saattaa aluksi tuntua puristavalta ja viiltävältä, muuttuu se yleensä ajan myötä pehmeämmäksi ja kivun sijaan synnyttää esimerkiksi kaihoa tai ikävää.

4.

Huolestu näistä merkeistä

» JOS SURU vie yöunet tai hallitsee elämää niin, ettei pysty syömään, on tärkeä hakeutua lääkäriin. Hälytysmerkki on myös itsetuhoisuus tai esimerkiksi turvautuminen päihteisiin.

– On tärkeää, että tarvittaessa läheiset ohjaavat surevan avun piiriin, jos hän ei tunnista tilannettaan itse, Aho sanoo.

Toisinaan vaaran merkit voivat ilmaantua heti läheisen kuoleman jälkeen, toisinaan vasta kuukausien päästä. Läheiset voivat olla apuna myös silloin, jos sureva ei pysty suremaan eli esimerkiksi muistelemaan rakastaan, vaan jää kiinni mahdollisiin kuolemaan liittyviin traumaattisiin

tapahtumiin. Näin voi käydä, jos on nähnyt esimerkiksi läheistään elvytettävän tai menehtymiseen johtavan onnettomuustilanteen.

– Jotta pystyy suremaan, trauma on tärkeä purkaa ja käsitellä. Tähän tarvitaan usein ammattiapua.

Ahon mukaan surun alkuvaiheeseen liittyy usein alakuloa ja masentuneisuutta, mutta jos ne ovat erittäin hallitsevia tunteita vielä kuukausien päästä, on vaara sairastua surun aiheuttamasta olosta.

– Näköalattomuus tai se, ettei pysty tuntemaan elämän iloa tai miettimään tulevaisuutta, kun menetyksestä on jo aikaa, ovat merkkejä avun tarpeesta.

5.

Laita asiat paperille etukäteen

» AHON MUKAAN jokainen voi helpottaa läheistensä surua, kun oma lähdön aika tulee. Tämä onnistuu toimimalla ennakoiden. Aho suosittelee tekemään oman hoitotahdon, testamentin ja hautaustestamentin. Ja puhumaan avoimesti kuolemasta omien läheisten kanssa.

– Kun asiat ovat paperilla ja keskusteltu etukäteen perheen kesken, vältetään monta mahdollista riitaa ja epätietoisuuden tilannetta.

Ahon mukaan kuoleman kulttuuri on Suomessa muuttunut, sillä kuoleminen tapahtuu entistä use-

ammin sairaalassa tai laitoksessa. Juuri siksi kuolemasta olisi hänen mukaansa tärkeä puhua esimerkiksi koulussa yhteiskuntaopin tunneilla. Ennemmin tai myöhemmin jokainen joutuu tilanteeseen, että menettää jonkun läheisistään. Eteenpäin on helpompi päästä, kun kuoleman mieltää elämänkulkuun kuuluvaksi luonnolliseksi asiaksi.

– Tieto vainajan tahdosta tuo levollisuutta surun keskelle. Toisaalta taas tietämys siitä, mitä asioita läheisen kuollessa tulee hoitaa, voi tuoda varmuutta ja turvaa.

HYVÄSTÄ YÖSTÄ ALKAA PAREMPI PÄIVÄ

NUKAHDA NOPEAMMIN, NUKU PAREMMIN

melatoniini + kasvisuutteet

-15% Kaikki Novanight

Ravintolisä. Suositeltava vuorokausiannos on 1 tabletti. Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Aikuisille. Lääkärin valvonnassa olevien henkilöiden sekä raskaana olevien tai imettävien naisten on kysyttävä neuvoa lääkäriltä ennen ravintolisän käyttöä. Ei lasten ulottuville. Markkinoija STADA Nordic. 09-2022
®tuotteet
Saatavana
kampanjaan osallistuvista apteekeista. Tarkista saatavuus omasta apteekistasi. Tarjous voimassa 31.3.2023 asti.

Kesä

SAA TULLA, MUTTA TUKKOISUUS EI.

HELPOTUSTA ALLERGIAN OIREISIIN

1 tabletti vaikuttaa 24 h

Annostelu kerran päivässä

Väsyttämätön antihistamiini DESLORATADINE SANDOZ®

Allergisen nuhan ja nokkosihottuman oireiden lievittämiseen.

Nenäsumute MOMMOX®

Kausiluonteisen allergisen nuhan hoitoon.

Mommox® 50 mikrog/annos, nenäsumute. Vaikuttava aine: mometasonifuroaatti. Käyttöaihe: Aikuisille (yli 18-vuotiaat) kausiluonteisen allergisen nuhan hoitoon. Annostus: kaksi suihketta molempiin sieraimiin kerran päivässä. Älä käytä, jos olet allerginen vaikuttavalle aineelle tai apuaineille tai jos nenässäsi on infektio, nenä on viime aikoina leikattu tai vahingoittunut. Älä käytä raskauden tai imetyksen aikana, ellei lääkäri ole niin määrännyt. Varoitukset ja varotoimet: Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä. Jotkin lääkkeet (kuten HIV-lääkkeet) saattavat voimistaa Mommox-valmisteen tehoa. Jos käytät muita kortikosteroidilääkkeitä, sinulla on jokin muu infektio, kystinen fibroosi tai on tai on aiemmin ollut tuberkuloosi, keskustele aina lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen käyttöä. Jos oireet eivät lievity 7 päivän kuluessa, käänny lääkärin puoleen. Yleiset haittavaikutukset: Päänsärky, aivastelu, nenäverenvuoto, nenä- ja kurkkukipu, nenän haavaumat ja hengitystieinfektio. Muut ks. valmisteyhteenveto. Itsehoitolääke. NR2211040223 11/2022. Perustuu 11.02.2021 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Desloratadine Sandoz® 5 mg kalvopäällysteinen tabletti. Vaikuttava aine: desloratadiini. Käyttöaihe: Allergisen nuhan ja nokkosihottuman oireiden lievittämiseen aikuisille ja vähintään 12-vuotiaille. Annostus: yksi tabletti kerran päivässä. Älä käytä tätä lääkettä, jos olet allerginen vaikuttavalle aineelle tai apuaineille. Varoitukset ja varotoimet: Varmista tuotteen sopivuus itsellesi apteekista. Mikäli sinulla on munuaisten vajaatoiminta, sinulla tai suvussasi on aiemmin ollut kouristuskohtauksia, olet raskaana tai imetät tai suunnittelet lapsen hankkimista, kysy valmisteen käytöstä lääkäriltäsi. Ei suositella raskauden ja imetyksen aikana. Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä. Jos oireet eivät helpotu viiden päivän kuluessa lääkityksen aloittamisesta, ota yhteyttä lääkäriin. Yleiset haittavaikutukset: Päänsärky, suun kuivuminen ja väsymys. Muut ks. pakkausseloste. Itsehoitolääke. NR2211176620 11/2022. Perustuu 03.06.2022 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Tutustu huolellisesti pakkausselosteisiin. Lisätietoja: Sandoz lääkeneuvonta arkisin 8-16 puh. 010 613 3415. Markkinoija: Sandoz A/S, c/o Sandoz, Metsänneidonkuja 10, 02130 Espoo.

NR2301096058, 01/2023

Terveydeksi!-lehti 40 vuotta

LApteekkariliiton jäsenapteekkien asiakaslehti Terveydeksi! täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Lehden ensimmäinen numero ilmestyi toukokuussa 1983. Sanomalehtimuotoon painettu kolmivärinen asiakaslehti tarjosi uutta tietoa kivennäisaineista, tutustutti lukijat lääkkeiden sairasvakuutuskorvauksiin ja avasi lääkkeen tietä tehtaasta apteekkiin. Ensimmäisessä numerossa ihasteltiin myös Turussa Aurajoen rannalla sijaitsevaa Apteekkimuseota ja kerrottiin uudesta MPR-rokotteesta, joka hävittää Suomesta tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon.

Modernin aikakauslehtimäisen ulkonäön Terveydeksi!-lehti sai vuonna 1989. Aluksi

Terveydeksi!-lehti ilmestyi kaksi kertaa vuodessa, vuodesta 2002 lähtien lehti on ilmestynyt neljä kertaa vuodessa.

Terveydeksi!-lehti on nykyään Suomen luetuin terveysaiheinen lehti. Viimeisimmän Kansallisen mediatutkimuksen (2022) mukaan Digilehti mukaan luettuna lehden keskimääräinen lukijamäärä on 845 000. Tuoreen lukijatutkimuksen (IRO Research) 2022) mukaan kokonaistyytyväisyys Terveydeksi!-lehteen on erittäin korkealla tasolla. Valtaosa lukijoista (88 %) kokee, että lehti tarjoaa ajankohtaista ja luotettavaa terveystietoa. t

TERVEYDEKSI! 27
Terveydeksi!
40 vuotta

terveys

Vyöruusu kiusaa iäkkäintä väestöä – kuka hyötyy rokotteesta?

28 TERVEYDEKSI!
Teksti Essi Kähkönen Asiantuntijana professori Mika Rämet, FVR Suomen rokotetutkimus

Vyöruusu on

Millainen tauti on vyöruusu ja mikä taudille altistaa?

Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, varicella zoster (VZ). VZ:tä kantaa valtaosa suomalaisista, sillä virus on väestössä hyvin yleinen.

Vyöruusu voi puhjeta, jos elimistössä piilevä vesirokkovirus aktivoituu uudelleen. Yleensä elimistön puolustusmekanismit pitävät vesirokkoviruksen kurissa, mutta jos puolustuskyky heikkenee, VZ-virus voi laukaista vyöruusun.

Vyöruusulle altistaa esimerkiksi elimistöä voimakkaasti kuormittava fyysinen tai psyykkinen stressi. Fyysisiä stressitekijöitä ovat esimerkiksi immuniteettia heikentävät sairaudet ja niiden hoidot, leikkaukset tai vaikkapa influenssa- tai koronainfektio.

Iso osa sairastuneista on ikäihmisiä – vyöruusu on tavallisinta yli 75-vuotiailla.

Onko koronarokotteella vaikutusta vyöruusun puhkeamisessa?

Tätä ei tiedetä. Tutkimusten perusteella koronarokote voi lisätä hieman vyöruusun puhkeamisen riskiä, mutta myös sellaisia tutkimuksia on julkaistu, joissa lisääntynyttä riskiä ei ole havaittu. Asiasta tarvittaisiin tarkempia tutkimuksia.

Kuinka moni saa vyöruusun?

Vuonna 2021 vyöruusutapauksia diagnosoitiin perusterveydenhuollossa noin 15 000 henkilöllä. Tautitapauksia on todennäköisesti enemmänkin, sillä luvussa ei ole mukana työterveyshuollossa eikä yksityisessä terveydenhuollossa diagnosoituja sairastumisia. Osa myös sairastaa taudin ilman kontaktia terveydenhuoltoon.

Miten vyöruusu oireilee?

Vyöruusu nostattaa iholle vesirakkuloita sekä kehittää kivun, joka voi vaihdella lievästä voimakkaaseen. Oireina voi olla myös kuumetta ja päänsärkyä.

Kivun sekä rakkuloiden tyypillisin ilmaantumispaikka on jommankumman kehonpuoliskon kylki tai raaja, joskus myös kasvojen toinen puolisko tai toinen silmä. Nimensä mukaisesti rakkulat ilmaantuvat iholle vyömäisinä kohoumina.

Millainen on vyöruusun taudinkuva?

Vyöruusu kukkii iholla keskimäärin muutaman viikon tai enimmillään kuukauden. Ensiksi vyöruusuinfektiossa ilmaantuu kipu, ja muutaman päivän kuluttua nousevat vesirakkulat. Sitten rakkulat muuttuvat märkäisiksi ja ne puhkeavat. Kun ne lopulta rupeutuvat ja kipu on hävinnyt, tauti katsotaan parantuneeksi.

Vyöruusun pelätty jälkioire on voimakas ja pitkittynyt hermosärky. Saavatko kaikki sairastuneet sen vaivoikseen?

Vyöruusu voi tosiaan jättää jälkeensä vaikean, polttavaksi tai pistäväksi kuvatun hermosäryn. Tällaisen hermokivun nimi on postherpeettinen neuralgia, ja hermokivut voivat jäädä pitkäaikaiseksi riesaksi, vaikka varsinainen vyöruusuinfektio olisi aikaa sitten parantunut. Kuinka moni sitten saa postherpeettisen neuralgian vyöruusun jälkitautina – tarkkoja lukuja ei tiedetä. Arviolta jopa neljännes vyöruusun sairastaneista voi potea pitkäaikaista hermokipua vyöruusun jälkitautina, ikäihmisistä vieläkin useampi.

Miten vyöruusua hoidetaan?

Vyöruusuun on reseptillä saatavia suun kautta otettavia viruslääkkeitä, joita ovat asikloviiri, famsikloviiri sekä valasikloviiri. Suurella osalla potilaista vyöruusu paranisi itsestäänkin ilman lääkitystä, mutta yleensä lääkityksen aloittaminen kannattaa. Ajoissa aloitettu viruslääkitys voi lyhentää taudin kestoa ja ehkäistä pitkäaikaista hermosärkyä.

Jos potilas saa postherpeettisen neuralgian, voi vaikeaa hermokipua lievittää eri-

laisin lääkkein. Lääkkeitä ovat muun muassa neuropaattisen kivun hoitoon käytettävät lääkkeet, trisykliset masennuslääkkeet sekä vahvat opioidit.

Vyöruusuun on saatavana rokote. Kuka siitä hyötyy?

Rokotteissa on kahdenlaisia valmisteita, joista toista otetaan yksi rokoteannos ja toista kaksi annosta. Vyöruusurokotteet on tarkoitettu yli 50-vuotiaille sekä niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vyöruusulle altistava, immuunipuolustusta heikentävä perussairaus tai lääkitys. Nämä kaksi ryhmää hyötyvät rokotteista eniten.

Vyöruusurokotteet eivät kuulu kansalliseen rokoteohjelmaan. Potilas tarvitsee niihin lääkärin reseptin ja hankkii rokotevalmisteen itse apteekista. Rokote käydään pistättämässä esimerkiksi oman terveysaseman sairaanhoitajalla tai työterveyshuollossa.

Kumpikin vyöruusurokote on melko hintava, eikä kummastakaan rokotteesta saa Kela-korvausta. On kuitenkin hyvä muistaa, että rokottautuminen on ainoa tutkitusti tehokas tapa ehkäistä vyöruusua ennalta. Esimerkiksi elintavoilla ei ole tutkittua vaikutusta vyöruusun ehkäisyssä.

Onko vyöruusurokote tulossa kansalliseen rokoteohjelmaan?

Tätä mahdollisuutta tutkitaan parhaillaan. Ennen kuin mikään rokote päätyy kansalliseen rokoteohjelmaan, tarvitaan tietoa esimerkiksi siitä, miten hyvin rokote tehoaa – eli ketkä ja kuinka moni pitää rokottaa, jotta tautitapauksilta vältyttäisiin. Myös rokotteen hyötyjä on arvioitava. Vyöruusurokotteen osalta täytyy muun muassa selvittää, kauanko rokotteen antama suoja kestää eri ikäryhmissä, jotta voidaan varmistaa rokotteen suotuisa vaikutus sen kustannuksiin nähden. t

TERVEYDEKSI! 29
ikävä tauti, joka voi jättää jälkeensä voimakkaan hermokivun. Tautiin on rokote – mutta kuka siitä hyötyy?
”ELINTAVOILLA EI OLE VAIKUTUSTA VYÖRUUSUN EHKÄISYSSÄ.”

kausituotteet

Koonnut Jaana Tapio Kuva Vilja Harala

Luonnollista hoitoa nenälle

» TUOTTEEN ISOTONINEN merisuolaliuos sisältää aloe veraa, joka puhdistaa ja rauhoittaa nenän limakalvoja. Liuos ohentaa ja irrottaa nenän eritteitä ja puhdistaa hellästi tukkoista nenää. Tuote on säilytysaineeton.

Otrivin Natural Aloe Vera nenäsumute 50 tai 100 ml, GSK

Öljysumute kuiville limakalvoille

» TUOTE SISÄLTÄÄ kylmäpuristettua seesamiöljyä, joka pehmentää nenän kuivia limakalvoja. Suihke ulottuu syvälle nenäonteloon asti, joten tuotetta ei valu nieluun. Mauton ja tuoksuton suihke on riittoisa, sillä yhdestä pakkauksesta riittää 350–400 suihkausta.

Nasolin Nozoil öljy 10 ml, Orion Oyj

Ennakoivasti ennen flunssaa

» KUIVAT JA rikkinäiset nenän limakalvot voivat lisätä tulehdusriskiä ja altistaa nenäverenvuodoille. Suomalainen tuote kosteuttaa ja hoitaa kuivaa nenää ja edistää nenän pintakerroksen uusiutumista ja tervehtymistä. Suihke sisältää A- ja E-vitamiinia, seesamiöljyä ja piidioksidia.

Nasolin A-vitamin sitruuna-mentoli nenäsuihke 10 ml, Orion Oyj

Nenän normaalin toiminnan tukemiseen

» HYALURONIHAPPO KOSTEUTTAA nenän limakalvoja luonnollisesti. Tuote myös rauhoittaa flunssan aiheuttamaa limakalvojen ärsytystä. A- ja E-vitamiini, dekspantenoli ja biotiini edesauttavat limakalvojen aineenvaihduntaa.

A-Vita Hydra+ 20 ml, Orifarm Oy

30 TERVEYDEKSI!

Hoitaa vaurioituneita limakalvoja

» ÖLJYTTÖMÄN NENÄSUIHKEEN vaikuttavana aineena on dekspantenoli, joka uudistaa ärtynyttä limakalvoa ja vähentää kuivan nenän oireita. Suomessa valmistettu tuote sopii myös lapsille ja raskaana oleville sekä pitkäaikaiseen käyttöön.

APTEEKKI Hoitava nenäsumute Dekspantenoli 25 ml, Medifon Oy Ab

Katupölyn kuivattamille limakalvoille

”NENÄN LIMAKALVOT VOIVAT olla talven pakkasten jälkeen kuivat, ja kevään katupöly pahentaa tilannetta. Kuiva nenä oireilee verenvuotoina, karstaisuutena, aristuksena ja tukkoisuutena.

Auvoin hoitavan nenäsuihkeen seesamiöljy muodostaa nenän limakalvoille kerroksen, joka estää veden haihtumista. A-vitamiini puolestaan edistää nenän pintakerroksen uusiutumista. Tuote sisältää myös aloe veraa.

Auvoin hoitava nenäsuihke kerran päivässä käytettynä pitää nenän limakalvot kunnossa ennaltaehkäisevästi. Tarvittaessa tuotetta voi käyttää kolmekin kertaa vuorokaudessa.

Tuote toimii myös tukihoitona flunssaa tai allergiaa lievittävien suihkeiden käytön yhteydessä. Kevään pölyissä on hyvä käyttää lisäksi esimerkiksi nenäkannua.

Plussaa tuo tuotteen kotimaisuus ja lisäaineettomuus. Suihke sopii aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille.”

Auvoin hoitava nenäsuihke 20 ml, Oy Verman Ab

TERVEYDEKSI! 31
suosikki
Kosteat limakalvot pitävät nenän terveenä.
Camilla Lindberg farmaseutti, Kauniaisten Apteekki
Suihketta sieraimeen

terveys

Keuhkojen ehdoilla

Kun 60-vuotias Taina Erkkilä viitisen vuotta sitten sairastui astmaan, tarkoitti se hetkellistä stoppia liikunnalliselle elämäntavalle. Nykyään lääkitys on kohdillaan ja urheilukin taas onnistuu

kuitenkin keuhkojen ehdoilla.

Olenko tosiaan näin huonossa kunnossa? Miksei kuntoni nouse, vaikka juoksen säännöllisesti?

Tällaisia kysymyksiä Taina Erkkilä pyöritti mielessään viitisen vuotta sitten.

Erkkilä oli ikänsä ollut urheilullinen. Hän oli aikaisemmin toiminut työnsä ohella aerobic-ohjaajana ja vetänyt viikossa 10 tuntia erilaisia jumppia. Myöhemmin hän oli harrastanut muun muassa polkujuoksua.

Syksy 2018 kuitenkin kului hyvin toisenlaisissa tunnelmissa. Erkkilä oli jatkuvasti väsynyt ja hengästyi nopeasti. Suorituskyky oli laskenut huomaamatta, ja sen syyksi Erkkilä epäili työkiireitä.

Sitten, marraskuussa, tuli aamu, jona Erkkilä heräsi siihen, ettei pystynyt hengittämään.

– Yritin vetää henkeä sisään, ja tuntui siltä, että joku pistää vastaan, Erkkilä muistelee nyt.

Työterveysasemalla hänen keuhkonsa kuvattiin. Lisäksi tehtiin keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta mittaava spirometria sekä uloshengityksen huippuvirtauksen kertova PEF-

mittaus. Diagnoosi oli pian selvä: Erkkilällä oli puhjennut astma.

Perintötekijät altistavat astmalle Astma on hengitysteiden pitkäaikaisesta tulehduksesta johtuva keuhkosairaus, jota sairastaa noin joka kymmenes suomalainen.

Astman tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus, hengityksen vinkuminen etenkin uloshengittäessä, lisääntynyt limaneritys ja pitkittynyt yskä etenkin aamuyöstä tai rasituksen yhteydessä. Keuhkojen tulehdustila myös herkistää keuhkoja pakkaselle, siitepölylle ja muulle rasitukselle.

Astmalle altistavat erityisesti perintötekijät.

– Tyypillisesti astmaan sairastuu atooppinen, allerginen ihminen, jolla on allerginen nuha, kertoo ylilääkäri, linjajohtaja Paula Kauppi HUS Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Myös esimerkiksi tupakointi, merkittävä ylipaino sekä tietyt ammatit voivat lisätä astman puhkeamisen riskiä. Esimerkiksi leipurin työssä jauhopölylle altistuminen voi johtaa astman kehittymiseen.

32 TERVEYDEKSI!
Asiantuntijana ylilääkäri, linjajohtaja Paula Kauppi, HUS Sydän- ja keuhkokeskus, keuhkosairaudet
O >>

Astman myötä Taina Erkkilä on vaihtanut polkujuoksun metsäkävelyyn ja murtomaahiihdon uintiin ja kuntosalitreeniin. ”Liikunta pitää mieleni virkeänä. Haluan pysyä terveenä ja olla hyväkuntoinen vanhus.”

TERVEYDEKSI! 33

Astma on kuitenkin monitekijäinen sairaus, ja on vaikea osoittaa yhtä yksittäistä syytä sen puhkeamisen taustalla, Kauppi sanoo.

Sisäilmaongelmat voivat lisätä oireita Erkkilä tiesi kyllä, mitä astma tarkoittaa. Hänen isoisänsä sairasti sitä. Erkkilä muistaa edelleen vinkuvan äänen isoisän hengityksessä.

Erkkilällä oli itselläänkin lapsuudessaan ollut niin voimakas siitepölyallergia, että se oli aiheuttanut välillä hengenahdistusta. Astmaa hänellä ei kuitenkaan ollut diagnosoitu.

Kun keuhkot sitten viisikymppisenä menivät huonoon kuntoon, liittyivät asiaan työpaikan sisäilmaongelmat, Erkkilä kertoo.

Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan sisäilmaongelmat voivat lisätä hengitystie- ja astmaoireita, kertoo Kauppi.

Sopivaa lääkitystä piti etsiä Astmadiagnoosi ei välittömästi tuonut apua Erkkilän tilanteeseen. Sopivan lääkityksen löytämiseen kului lähes vuosi. Tuona aikana Erk-

”YRITIN VETÄÄ

SISÄÄN,

– Olen aina pystynyt urheilemaan ja ollut omasta mielestäni tosi terve. Koin, että olen aina puoliksi sairas, kun joudun varomaan infektioita ja kuljettamaan lääkkeitä mukanani.

Ei lääkityskään heti parantanut Erkkilän vointia. Monen kokeilun jälkeen vasta kesällä 2019 löytyi lääke, joka poisti kaikki oireet. – Siitä lähtien astma onkin ollut niin hyvässä hoidossa, että sen voi melkein unohtaa, Erkkilä sanoo.

kilä ei juuri kestänyt fyysistä rasitusta. – Hengästyin helposti, ja rasitus sattui rintaan ja keuhkoihin. Liikuntaa ei tehnyt mieli harrastaa etenkään ulkona, koska mitä aktiivisemmin kylmää ilmaa piti yrittää hengittää sisään, sitä pahemmalta keuhkoissa tuntui.

Sairauden käsittely oli myös henkisesti hankalaa. Se, että joutuisi elämään astman kanssa lopun ikänsä, tuntui pelottavalta ja harmittavalta, Erkkilä muistelee.

Tämä kuitenkin edellyttää, että hän ottaa päivittäin hoitavan ja avaavan lääkkeensä. Jos astmaoireet esimerkiksi flunssan myötä pahenevat, tarvitsee Erkkilä myös kortisonitabletteja keuhkojen rauhoittamiseen.

Liikunta auttaa astman hoidossa Astman hoidossa myös liikunnasta on apua. Se parantaa keuhkojen toimintakykyä ja vähentää rasitusperäisiä hengitystieoireita. Hyvän lääkehoidon rinnalla liikunta myös estää astman etenemistä. >>

HENKEÄ
JA TUNTUI SILTÄ, ETTÄ JOKU PISTÄÄ VASTAAN.”
Emulsiovoiteen ostajalle KÄSIVOIDE
PÄÄLLE! Tarjous koskee 200 ml Dermalog Emulsiovoidetta. Kaupanpäällinen Dermalog Hand Cream 50 ml. Tarjous voimassa 31.3.2023 asti. Ei koske reseptillä toimitettuja tuotteita. Saatavilla kampanja-apteekeista. Tarkista saatavuus omasta apteekistasi. HELLÄÄ HOIVAA IHOLLESI DERMALOG® huolehtii ihosta ja ympäristöstä Apteekista. DERMALOG® Emulsiovoide Ehkäisee kutinaa ja kuivumista. Sisältää keramideja. Hajusteeton.
KAUPAN

”Alkuun astmadiagnoosia oli vaikea hyväksyä. Hyvällä lääkityksellä keuhkot kuitenkin pysyvät niin hyvässä kunnossa, että sairauden voi melkein unohtaa”, Erkkilä kertoo.

Näistä saan voimaa

MEDITOINTI. ”Voin meditoida lyhyesti työpäivän aikana tai kuunnella valmiita harjoituksia, kun kävelen työmatkoja. Tämä auttaa nollaamaan mielen.”

KÄSITYÖT. ”Silmukkojen laskeminen ja kuvioiden miettiminen on hyvää vastapainoa vastuulliselle työlle.”

UNELMAT. ”Haaveilu on hirveän tehokas tapa irrottautua arjesta. Ihminen ei ole koskaan liian vanha unelmoimaan.”

TERVEYDEKSI! 35

Erkkilälle astma tarkoitti monista tutuista liikuntalajeista luopumista. Lääkityksenkään kanssa juokseminen ei tuntunut enää mukavalta. Astman myötä myös talvilajit, kuten murtomaahiihto ja laskettelu, ovat jääneet vähemmälle, sillä kylmä ilma rasittaa hänen keuhkojaan helposti.

Tilalle on löytynyt uusia vaihtoehtoja. Kun sopiva astmalääkitys löytyi, alkoi Erkkilä käydä kuntosalilla ja kävelylenkeillä. Näissä hän pystyi säätelemään omaa hengästymistään. Erityisesti Erkkilä nauttii nykyään uimisesta ja vesijuoksusta, koska uimahallin kosteaa ilmaa on helppo hengittää. Lisäksi Erkkilä harrastaa säännöllisesti joogaa ja golfia.

Erkkilälle on tärkeää, että hän pystyy astmankin kanssa liikkumaan aktiivisesti.

– Liikunta palauttaa työstä ja pitää mielen virkeänä. Haluan pysyä terveenä ja olla hyväkuntoinen vielä vanhanakin. Se, että liike on lääke, pitää paikkansa. Minun pitää vain ottaa vähän lääkettä, että saan liikettä. t

Astman hoito kehittyy

» ASTMASTA ON USEAMP I erilainen alatyyppi. Hoidon suunnitteluun vaikuttaa se, onko astma esimerkiksi allergista aiheutuvaa, ylipainoon tai tupakointiin liittyvää tai aikuisiän eosinofiilistä astmaa. Astmaa hoidetaan pääsääntöisesti hengitettävillä lääkkeillä, jotka vaimentavat keuhkoputkien tulehdusta. Nykyään suositaan aerosoli-inhalaattoreiden sijaan jauheinhalaattoreita.

Astmaan voi kuulua pitkiäkin oireettomia kausia, mutta myös pahenemisvaiheita. Näiden omahoitoa ohjeistetaan yksilöllisesti.

Vaikean astman pitkäaikaiseen hoitoon voidaan käyttää kortisonia tabletteina. Hankalasti oireilevaan allergiseen tai eosinofiiliseen astmaan on nykyään tarjolla myös pistettäviä biologisia lääkehoitoja.

Mies,virtsaamisvaivoja?

Voit kärsiä eturauhasen liikakasvusta.

Jos vessareissulla suihku pätkii ja on heikko, voit kärsiä eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Prostaforce lievittää oireita ja antaa mahdollisuuden elää täysipainoista elämää. Tee testi: prostaforce.fi

Vain yksi kapseli päivässä!

Prostaforce sisältää

vajaatoimintaa, älä käytä tuotetta. Ei suositella käytettäväksi samanaikaisesti muun eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvuun tarkoitetun lääkityksen tai antikoagulanttien kanssa. Varmista lääkärin tutkimuksella, että virtsaamisvaivat johtuvat hyvänlaatuisesta eturauhasen suurenemisesta eikä taustalla ole muu vakava sairaus. Tutustu pakkausselosteeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel Oy.

sahapalmu-uutetta. Jos olet allerginen sahapalmulle, olet menossa leikkaukseen, sinulla on maksan tai munuaisten

Allergiaa?

Lievittää nenäoireita jo

minuutissa

Apteekista ilman reseptiä.

*Dymista valmisteyhteenveto, 22.6.2022

allergisen nuhan nenä- ja silmäoireiden hoitoon*

Nopea vaikutus, lievittää nenäoireita jo 5 minuutissa*

Dymista 125 mikrogrammaa + 50 mikrogrammaa / annos nenäsumute, suspensio on tarkoitettu aikuisille keskivaikean tai vaikean kausiluonteisen allergisen nuhan oireiden lievittämiseen, kun hoito nenän kautta otettavalla antihistamiinilla tai glukokortikoidilla ei riitä. Vaikuttavat aineet: atselastiinihydrokloridi + flutikasonipropionaatti. Yksi suihke kumpaankin sieraimeen aamuin illoin. Otettava yhteyttä lääkäriin, jollei olo parane kahden viikon jälkeen tai se huononee. Varmista nenäsumutteen oikea käyttötapa pakkausselosteesta. Dymista-valmistetta saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana vain lääkärin määräyksellä. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Saatavana vain apteekista. Markkinoija Viatris Oy. (22.6.2022)

DTC-2023-0007-1/2023

sitehoinen in

apteekit

Teksti Anni Turpeinen Kuva Suomen Apteekkariliitto/Petri Jauhiainen

Asiantuntijana lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio, Apteekkariliitto

Apteekista apua omaishoitajille

Omaishoitajat kantavat suurta vastuuta hoitaessaan sairaita läheisiään. Apteekit auttavat omaishoitajaa tarvittaessa potilaan lääkityslistan kokoamisessa, palvelevat lääkkeiden annosjakelussa ja tarjoavat lääkkeiden annosjakelupalvelua.

Omaishoitajaliiton mukaan yli mil joona suomalaista auttaa sään nöllisesti läheistään, ja varsi naisia omaishoitosuhteita on Suomessa jo 350 000.

Väestön ikääntyessä kotona hoidettavien monisairaiden ihmisten määrä kasvaa, ja yhä useampi läheinen ryhtyy omaishoitajaksi.

Fyysisen hoivan lisäksi moni omaishoidettava tarvitsee useita erilaisia lääkkeitä, joiden hankkiminen, oikea annostelu ja turvallinen käyttö ovat omaishoitajan harteilla.

– Omaishoitajat vastaavat usein suhteellisen vaativan potilaan lääkehoidosta il man alan koulutusta. Mitä enemmän erilaisia lääkkeitä on käytössä, sitä enemmän lääkityk seen voi liittyä riskejä. Apteekki lääkeasioiden asiantuntijana on omaishoitajan tukena turvallisen lääkehoidon toteuttamisessa, sanoo Sonja Kallio, lääkepoliittinen asiantuntija Apteekkariliitosta.

Lääkehoidon kokonaisuus haltuun apteekin tuella

Omaishoitajien tyypillisimpiä kysymyksiä apteekeissa ovat Kela-korvauksiin ja lääkkei-

den haitta- ja yhteisvaikutuksiin liittyvät asiat. Asiantunteva apu tuo koteihin turvallisuuden tunnetta.

Apteekit tarjoavat omaishoitajien arjen helpottamiseksi ja lääkitysturvallisuuden varmistamiseksi lääkityksen tarkistuspalvelua, jossa

yhdessä potilaan ja/tai omaishoitajan kanssa kootaan yhteen potilaan käyttämät lääkkeet eli laaditaan ajantasainen lääkityslista. – Keskustelemme yhdessä lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutuksista sekä arvioimme muita lääkkeiden käyttöön liittyviä asioita. Apteekki voi esimerkiksi tarkistaa, mitkä ovat lääkkeiden sopivat ottoajankohdat, otetaanko lääke tyhjään mahaan vai ruokailun yhteydessä tai saako tabletteja puolittaa tai murskata nielemisen helpottamiseksi, Kallio luettelee.

Apteekin ammattilaiset osaavat auttaa omaishoitajaa myös silloin, kun lääkitys muuttuu. Ajantasainen lääkityslista kannattaa pitää mukana aina apkissa ja muualla terveydenhuollossa asioidessa.

Lääkkeiden annosjakelu tuo turvallisuutta

Apteekin toteuttama koneellinen annosjakelu sopii erityisesti monilääkityille asiakkaille.

Palvelussa apteekki toimittaa lääkkeet kahdeksi viikoksi kerrallaan valmiisiin pusseihin, jossa jokaisen pussin päälle merkitään kellonaika, jolloin lääkkeet tulee ottaa.

38 TERVEYDEKSI!

Apteekin annosjakelun myötä omaisen ei tarvitse jäädä yksin lukuisten lääkepurkkien kanssa miettimään, ovatko lääkkeet varmasti annosteltu oikein. Apteekkien osaamista saa ja kannattaa käyttää hyödyksi, Kallio rohkaisee.

Valtuudet apteekkiasiointiin omaisen puolesta jopa 25 vuodeksi

Toisen ihmisen lääkkeet voi hakea apteekista tulostamalla reseptin potilasohjeen tai ottamalla hoidettavan ihmisen Kela-kortin mukaan ja kertomalla apteekissa, mitä lääkkeitä tuli hakemaan. Omaishoitajien kannattaa kuitenkin tehdä valtuutusasiakirja, joka helpottaa apteekissa asioimista toisen puolesta. – Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, pyytää reseptin uusimista, tarkistaa Kelaja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä sekä pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta, Kallio kertoo.

Valtuutuksen voi tehdä joko sähköisesti suomi.fi-verkkopalvelussa tai paperivaltuutuksena apteekissa. Paperinen valtuutus on apteekkikohtainen ja se on voimassa enintään kolme vuotta kerrallaan. Lomakkeen voi pyytää omasta lähiapteekista. Sähköisen valtuuden apteekkiasiointiin läheiselle voi antaa jopa 25 vuodeksi.

Kysy rohkeasti apua apteekista

Lääkityksen tarkistuspalvelu ja lääkkeiden koneellinen annosjakelu ovat maksullisia lisäpalveluita, mutta apteekkien antamat neuvot eivät maksa mitään.

Kallio kannustaakin omaishoitajia kysymään kaikissa mieltä askarruttavissa lääkitykseen ja lääkkeisiin liittyvissä asioissa apua apteekista. Apteekissa työskentelevät lääkealan ammattilaiset, farmaseutit ja proviisorit, jotka osaavat neuvoa ja ratkaista lääkkeiden käyttöön liittyviä haasteita. Myös lääkkeiden kotiinkuljetusta ja muita arkea helpottavia palveluita kannattaa kysyä omasta lähiapteekista.

– Jos lääkkeisiin liittyy ongelmia tai jokin mietityttää, apteekki on luonnollinen tuki. Apteekissa autamme mielellämme ja arvioimme, millaisilla palveluilla voimme tukea yksilöllisesti asiakkaan tilannetta. t

ELÄ TÄYSILLÄ - kun allergiaoireet eivät sinua pysäytä

ANTIHISTAMIINI, JOKA EI VÄSYTÄ

Tehoa tunnissa

Vaikuttaa 24 tuntia

TELFAST® 120 mg tabletit kausiluonteisen allergisen nuhan oireisiin. Vaikuttava aine feksofenadiini. Aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille. 1 tabletti kerran vuorokaudessa ennen ateriaa. Ei raskauden tai imetyksen aikana. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Markkinoija STADA Nordic. 12/2022

ihonhoito

30

Aurinkovoiteen suojakertoimen

on oltava korkea, vähintään 30.

Ducray Melascreen Depigmenting Intensive Care, 30 ml, Pierre Fabre

”PAIKALLISESTI KÄYTETTÄVÄ

VOIDE sisältää pigmenttimuutoksia vaalentavaa atselaiinihappoa ja glykolihappoa. Ranskassa valmistettu voide on hajusteeton ja hypoallergeninen eikä se tuki ihohuokosia. Hellävarainen tuote sopii myös raskaana oleville.

Maksaläiskien vaalennus kannattaa ajoittaa talviaikaan, jolloin aurinko ei ärsytä ihoa. Jos maksaläiskät kuitenkin huomaa jo kesällä, voi hoidon aloittaa heti. Silloin on hyvä totuttaa ihoa tuotteeseen pikkuhiljaa.

Samalta valmistajalta löytyy myös erityisesti käsien maksaläiskille suunnattu voi-

MAJD

AL-SAGHEER, farmaseutti, proviisoriopiskelija, Apteekki Primavera, Helsinki

Huolellinen aurinkosuojaus ennaltaehkäisee maksaläiskiä

MAKSALÄISKÄT OVAT EPÄSÄÄNNÖLLISEN muotoisia ruskeita laikkuja iholla. Maksaläiskät ovat yksi tyyppi ihon liikapigmentaatiosta, jossa ihon melanosyyttisolut alkavat tuottaa liikaa melaniinia. Pisamista ja kesakoista maksaläiskät eroavat siten, että pisamat ovat pienempiä ja niiden väri vaihtelee punaisesta ruskeaan, kun taas maksaläiskät eivät yleensä ole punaisia.

MAKSALÄISKIÄ ESIINTYY ENITEN naisilla ja vasta 40–50 ikävuoden jälkeen. Kuitenkin niitä syntyy tyypillisesti myös raskausaikana ja niillä naisilla, jotka käyttävät hormonaalista ehkäisyä. Myös miehillä on maksaläiskiä, mutta vasta vanhemmiten.

TÄRKEIN SYY MAKSALÄISKILLE on vuosia jatkunut liiallinen altistuminen auringon UV-säteilylle. Tyypillisesti maksaläiskiä esiintyykin kasvoissa, käsissä,

rintakehällä ja kaulassa eli niillä alueilla, jotka ovat eniten auringolle alttiina. Jotkut lääkkeetkin voivat altistaa maksaläiskille.

MAKSALÄISKIÄ ON HELPOMPI ehkäistä kuin poistaa. Ulkona kannattaakin aina käyttää aurinkosuojavoidetta, kesällä myös pilvisinä päivinä. Ihoa on hyvä suojata myös vaatetuksella. Jos jo syntyneistä maksaläiskistä haluaa yrittää päästä eroon, on hoito syytä aloittaa mahdollisimman pian, koska auringossa oleilun myötä läiskät tummuvat entisestään.

LÄISKIEN VAALENTAMISESSA KÄYTETTYJEN tuotteiden yleisiä vaikuttavia aineita ovat C-vitamiini ja atselaiinihappo, jotka estävät melaniinin tuotantoa, sekä A-vitamiini retinoli, joka tehostaa ihon solujen uusiutumista. Myös entsymaattiset eli kemialliset kuorinta-aineet voivat tehota maksaläiskiin.

ASIANTUNTIJAN SUOSIKKI

JOS ONGELMA ON paikallinen, hoitavat tuotteet kannattaa valita seerumimuodossa, koska niissä vaikuttavan aineen pitoisuudet ovat yleensä vahvoja. Jos maksaläiskät ovat todella tummia, tuotetta on hyvä ensin levittää vain pigmenttialueelle.

KUIVA IHOTYYPPI ON muita alttiimpi maksaläiskille, koska kuivuus herkistää auringon säteilylle. Ihon päivittäisestä puhdistuksesta ja kosteutuksesta kannattaakin pitää hyvää huolta. Monet maksaläiskiä vaalentavat tuotteetkin saattavat kuivattaa ihoa, joten niitä käyttäessä on hyvä lisätä ihon kosteutusta. Myös rasvaiselle iholle voi kehittyä maksaläiskiä, jos aurinkosuojaus ei ole kunnossa.

MAKSALÄISKÄT OVAT ONNEKSI vaarattomia, ja jos ne eivät häiritse itseä, ei niitä tarvitse hoitaa mitenkään. Mikäli kuitenkin huomaa läiskien koossa tai värissä muutoksia, on syytä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. t

Tehokas ja pitkäkestoinen apu kuiville silmille kotimaisesta PuroSilmille®-tuotesarjasta!

Puro™ suoja

silmien kestokosteuttaja

Pitkävaikutteinen kestokosteuttaja keskivaikean ja vaikean kuivasilmäisyyden oireiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

▪ Lipidimikroemulsio-silmätippa

▪ Säilöntäaineeton allergiatunnustuote

▪ Hoitaa ja ennaltaehkäisee tehokkaasti kuivasilmäisyyttä

▪ Kliinisesti tutkittu: vaikeat kuivasilmäisyyden oireet vähenevät merkittävästi 10-30 päivässä

▪ Tehoaineet: Ω-öljy | Trehaloosi | Hyaluronaani | Glyseroli

▪ Riittoisa: n. 300 tippaa | 10ml

▪ Sopii myös piilolinssien käyttäjille

▪ Säilyvyys 6 kk

▪ Kehitetty ja valmistettu Suomessa

Neljä tuotetta kuivien silmien hyvinvointiin: Puro™ vire, Puro™ teho, Puro™ suoja ja Puro™ tyrni Kotimainen. Säilöntäaineeton. Säilyy avattuna 6 kk. Sopii piilolinssien käyttäjille. Apteekeista ja verkkoapteekeista.

purosilmille.fi
CE-merkitty lääkinnällinen laite.

itsehoito

Teksti Tiina Laaninen Kuva iStockphoto

Asiantuntijana farmaseutti Mia Luomanpää Kauniaisten Apteekista. Lähteenä myös terveyskirjasto.fi ja allergia.fi

Voi ei, taas kevät...

Aivastuttaa, nenä vuotaa ja silmiä kutittaa. Jos kevät tuo tullessaan nenästä vuotavan kirkkaan eritteen ja silmäoireita, kyse voi olla siitepölyallergiasta. Oireita voi helpottaa apteekkituotteilla.

Istockphoto 42 TERVEYDEKSI!
Kuva

Jatkuvaa niistämistä?

» TYYPILLISIN SIITEPÖLYALLERGIAN OIRE on usein nuha: nenästä vuotaa kirkasta eritettä, joka ei ota loppuakseen, vaikka kuinka niistäisi. Lisäksi silmiä voi kutittaa, kirvellä ja ne voivat vuotaa ja punoittaa. Olo saattaa tuntua tukkoiselta, nielu limaiselta ja kurkussa tuntua ärsytystä. Siitepölyallergikolla on usein atooppinen iho, ja myös se saattaa oireilla.

Siitepölyallergian oireet ilmaantuvat toistuvasti tiettyyn aikaan vuodesta, esimerkiksi koivulle allerginen saa oireita koivun kukinnan aikana. Suomessa on yli miljoona siitepölyallergikkoa eli oireet ovat varsin yleisiä.

Kevät tuo oireet

» SIITEPÖLYKAUSI KESTÄÄ KEVÄÄSTÄ loppukesään. Ensimmäiset siitepölyallergikot saavat oireita, kun lepän ja pähkinäpensaan kukinta alkaa maalis–huhtikuussa. Jo tätä ennen siitepölyjä voi kulkeutua Suomeen kaukokulkeumina. Joillekin siitepölyallergian kaltaisia oireita aiheuttaa keväisin jo ennen siitepölykautta katupöly.

Eniten siitepölyallergian oireita suomalaisille aiheuttaa koivu. Keskikesällä oireita aiheuttavat heinät ja pujon kukinta, joka voi jatkua pitkälle syksyyn saakka. Ajantasaista siitepölytilannetta eri puolilla Suomea voi seurata esimerkiksi Turun yliopiston norkko.fi-palvelussa.

Nenäsumute helpottaa

» KORTISONIA SISÄLTÄVÄ NENÄSUMUTE tuo yleensä tehokkaan avun siitepölyoireisiin, sillä se vähentää nenän limakalvojen turvotusta ja ärsytystä. Tehokkainta hoito on silloin, kun sumutteen käyttö aloitetaan ajoissa eli heti oireiden ilmaantuessa ja sumutetta käytetään koko allergisoivan ajan säännöllisesti. Vain säännöllisellä käytöllä saadaan aikaan riittävä hoitoteho.

Nykyään apteekista saa ilman reseptiä esimerkiksi kortikosteroidisumutteita. Ne vaikuttavat allergian aiheuttamaan tulehdusreaktioon lievittämällä turvotusta. Ne eivät supista limakalvon verisuonia, kuten flunssan tukkoisuutta lievittämään käytettävät nenäsumutteet.

Uudet antihistamiinit eivät väsytä

» SILMÄOIREISIIN SAA APUA allergian hoitoon tarkoitetuista silmätipoista. Ennen silmätippojen laittamista on tärkeä muistaa pestä kädet. Allergiasilmätipat säilyvät avattunakin huoneenlämmössä. Etenkin herkkäsilmäisille hyvä vaihtoehto voivat olla kerta-annospipetit, joista riittää kerta-annos molempiin silmiin.

Mikäli paikallisesti käytettävät tipat ja nenäsumute eivät tuo tarvittavaa apua, oireiden lievittämiseen voidaan lisäksi käyttää antihistamiinitabletteja. Toisin kuin yleisesti luullaan, kaikki antihistamiinit eivät väsytä.

Kotikonsteja

» SIITEPÖLYALLERGIAN OIREITA VOI helpottaa myös kotikonsteilla. Esimerkiksi vaatteet ja liinavaatteet kannattaa kuivata sisällä, jotta niihin ei tartu siitepölyä. Koska siitepöly kulkeutuu helposti ulkoa sisälle, kannattaa ennen nukkumaan menoa käydä suihkussa ja pestä hiukset. Myös ulkovaatteet on hyvä pestä tavallista useammin, samoin esimerkiksi lemmikkien turkki.

Osa allergiaoireista kärsivistä saa apua nenäkannusta tai höyryhengityksestä, jotka voivat vähentää nenän limaisuutta ja tukkoisuutta. Hyvä hetki huuhdella nenä on ennen nenäsumutteen käyttämistä. Tämä saattaa myös ehkäistä kortikosteroidisumutteiden mahdolliselta limakalvoa kuivattavalta vaikutukselta.

Koska lääkäriin?

» JOS ILMAN RESEPTIÄ myytävät lääkkeet eivät helpota oireita tai oireet ovat hankalia, on hyvä varata aika lääkärille. Tämä on aiheellista myös silloin, jos oireiden syystä ei ole varmuutta. Esimerkiksi yskä tai hengenahdistus voivat olla merkkejä astmasta. Lapsen allergiaoireissa on hyvä käydä aina lääkärissä.

Mikäli oireet häiritsevät arkea lääkkeistä huolimatta merkittävästi, lääkärin kanssa voi keskustella siedätyshoidon mahdollisuudesta. Siinä elimistö opetetaan sietämään allergisoivaa ainetta. Hoito kestää vuosia ja se voidaan toteuttaa joko pistoksina tai tabletteina. Hoito on tehokas ja joissakin tapauksissa se voi estää jopa astman kehittymisen. t

TERVEYDEKSI! 43
oloa

VATSAYSTÄVÄLLISET RAUTAVALMISTEET

Tarvitsevatko rautavarastosi täydennystä?

Ferrodan sisältää 100 mg tai 50 mg rautaa. Raudan muotona on rautabisglysinaatti, joka imey tyy hyvin ja on elimistön helposti hyödynnettävissä. Pitkävaikutteinen tabletti vapauttaa rautaa suolistossa kuuden tunnin ajan. Ferrodan ei ärsytä vatsaa eikä suolistoa.

PYSY ASKELEEN EDELLÄ

Varmista magnesiumin saantisi - Valitse Magnex.

www.vitabalans.fi
Kotimaiset, laadukkaat ravintolisät suoraan Hämeenlinnasta Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

Fråga på apoteket

» JAG JOBBADE förut på ett apotek som låg vid en livlig knutpunkt för trafiken. Utöver de vanliga kunderna kom det ibland in förbipasserande som piggade upp dagen.

En gång hördes en ljudlig diskussion från ett äldre par från Savolax. Den hurtiga frun släpade på en resväska och sin aningen motsträviga man. ”Vi frågar på apoteket, de vet nog!”, sa hon bestämt.

Som ni kanske gissar gällde frågan den gången inte något akut hälsoproblem. Men det säger en hel del att de av alla företag i affärscentrumet valde just apoteket. Människor litar på apotek och apotekspersonal. I enkäter om vilka yrkesgrupper man litar mest på nämns gång på gång brandmän och apotekspersonal.

Det förtroendet har vi inte fått gratis. De finländska apotekens verksamhet styrs av etiska principer: läkemedel rekommenderas inte om det inte behövs. Kundens intresse och rättigheter kommer alltid på första plats.

Apotekets uppgift är att hjälpa kunden, inte att sälja läkemedel. Den principen ger vi inte avkall på. Tyvärr är det många som glömmer det så här i valtider. I diskussioner i sociala medier talas det om apotek ur enbart logistisk synvinkel. Beklagansvärt många inser inte att apoteken är en del av hälsovården och rentav en mycket viktig del.

Enligt beräkningar leder apotekens rådgivning årligen till hundratals miljoner euros inbesparingar i den övriga hälsovården. Det är mycket, särskilt nu när vi är mitt i en hälsovårdskris. Man får kanske inte tid till läkaren samma dag eller ens samma vecka, men till apoteket kan man komma när som helst utan tidsbokning.

46 hälsa

Parodontit, som också kallas tandlossningssjukdom, kan uppkomma om en inflammation i tandköttet får fortsätta länge utan behandling.

48 person

Nuförtiden tränar Kaisa Mäkäräinen hur hon har lust. En god kondition gör att denna före detta tävlingsidrottare kan ta sig an alla möjliga trevliga utmaningar.

51 sinne

Sorgen kan komma vällande som en störtflod när en närstående dör. Hur kan man lära sig att leva med känslorna, så att man inte drunknar i dem?

Apotekets kundtidning

1/2023

Tillförlitlig information om hälsa, behandling och förebyggande av sjukdomar, om läkemedel och om hur man använder dem rätt samt om apotekstjänster.

Det är ingen idé att grubbla på sina besvär ensam. Det lönar sig att fråga frimodigt på apoteket; råden är gratis och det är inget köptvång.

Vad var det då som savolaxborna ville veta? De letade efter flygfältsbussens hållplats och fick som vanligt svaret på apoteket.

”Jag sa ju att de alltid vet på apoteket”, sa frun triumferande till sin man när paret fortsatte på sin väg.

48 46
45–52 svenska sidorna
51

TANDMELLANRUMMEN BORDE RENGÖRAS DAGLIGEN.”

Den lömska parodontiten

Parodontit, som också kallas tandlossningssjukdom, kan uppkomma om en inflammation i tandköttet får fortsätta länge utan behandling. Viktigast är att borsta tänderna och rengöra tandmellanrummen regelbundet, så att inte placken kan orsaka inflammation i tandköttet.

Det blöder lite när du borstar tänderna. Och tandköttet kanske ser rött och svullet ut. Betyder det tandköttsinflammation?

– Blödning är nog vanligen ett tecken på tandköttsinflammation. Då gäller det att borsta tänderna bättre och putsa tandmellanrummen, säger tandläkare och docent Aino Salminen vid Helsingfors universitet.

Ibland blir folk skrämda när det blöder och börjar undvika tandborstningen. Då samlas det ännu mer plack, alltså bakteriebeläggning, på tänderna och tandköttsinflammationen förvärras.

Om inflammationen i tandköttet får fortsätta länge utan behandling kan den utvecklas till tandlossningssjukdom, det vill säga paro-

dontit. Då går inflammationen djupare i tandköttet och börjar förstöra benet kring tanden och vävnaden som tanden sitter fast i benet

– Tandköttsinflammation kan gå över om man sköter tänderna väl. Förändringarna som orsakas av parodontit är däremot vanligen bestående, berättar Salminen.

Vänta inte på symtom

Parodontit är en lömsk sjukdom eftersom den först orsakar så lite symtom.

Till en början är symtomen likadana som vid tandköttsinflammation, alltså lindrig blödning i tandköttet. När parodontiten framskrider kan tänderna bli lösa, flytta sig och till slut lossna helt.

– Då har parodontiten pågått i flera år. Tänderna börjar inte lossna så där bara, säger Salminen lugnande.

Det är viktigt att gå på kontroll hos tandläkare regelbundet, också om man inte har några symtom. Då kan man upptäcka tidiga tecken på parodontit, till exempel att tandköttsfickorna blivit djupare.

Om tandköttet blöder och det inte blir bättre efter ett par veckors effektiverad tandborstning är det också bäst att gå till tandläkare eller munhygienist. Då kan det ha samlats tandsten på tänderna och den behöver tas bort av ett tandvårdsproffs. Det behövs också ett proffs för att putsa djupa tandköttsfickor.

Kom ihåg tandmellanrummen

Vi vet väl alla att tänderna ska borstas två gånger om dagen, morgon och kväll.

HÄLSA 46 TERVEYDEKSI! D
”OCKSÅ

Men alla vet inte eller kommer inte ihåg att också tandmellanrummen borde rengöras dagligen. Annars kan det bli plack kvar som kan orsaka tandköttsinflammation och hål i tänderna.

Enligt undersökningar är eltandborstar effektivare än handtandborstar.

– Men man kan också borsta tänderna rena med en handtandborste. Man kanske bara behöver borsta lite längre, säger Salminen.

Tandmellanrummen kan putsas med mellanrumsborste, tandpetare eller tandtråd. Vilket redskap som är bäst beror på mellanrummens storlek. Tandläkare och munhygienister kan ge råd om vad som passar bäst för respektive kund och på apoteken får man också hjälp med att välja lämpliga redskap.

Det finns också särskilda tandkrämer som är avsedda för behandling av parodontit. Salminen säger att de kan vara lite effektivare än vanlig tandkräm, men att man också kan använda annan fluortandkräm.

– Med tanke på parodontiten är det viktigast att placken, alltså bakteriebeläggningen, borstas bort från tänderna. Dessutom borde tandkrämen innehålla tillräckligt med fluor för att förebygga hål i tänderna.

Sjukdom som påverkar hela kroppen

Parodontit är en långvarig inflammationssjukdom som orsakar en ständig låggradig inflammation i kroppen. Det här kan öka risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes.

Om tandköttet är väldigt inflammerat kan bakterier eller delar av dem ta sig från tandköttet till blodomloppet och sprida sig i kroppen.

– Det kan leda till exempel till inflammation i klaffproteser. I vissa undersökningar har man också sett att bakterier från tänderna eller delar av dem kan skada blodkärlens väggar så att det lättare uppstår förkalkningar, förklarar Salminen.

Diabetiker löper en förhöjd risk att drabbas av parodontit. Och om en diabetiker har parodontit kan detta försämra sockerbalansen.

– Man har hittat så många som 50 sjukdomar som har samband med parodontit. Men det är inte helt klart om parodontiten orsakar sjukdomarna. Många sjukdomar ansamlas av andra orsaker hos äldre eller personer som inte sköter sin hälsa så bra, funderar Salminen.

Coronan orsakade vårdskuld

Institutet för hälsa och välfärd uppskattar att cirka 1,6 miljoner besök sköts upp i munhälsovården under coronatiden.

Särskilt vuxnas kontrollbesök och vårdbesök hos munhygienister samt icke-brådskande kontroller hos tandläkare sköts upp – alltså just besök som är viktiga med tanke på förebyggande och behandling av parodontit.

Under coronatiden sköttes i huvudsak akuta problem som människor själva upptäckte.

– Om en tand spricker märker man det och söker sig till tandläkare. Problem som orsakar lindriga eller inga symtom har blivit ännu sämre skötta än vanligt, säger Salminen. t

Lopeta tupakointi Zonnic suusuihkeen avulla

Vaikuttaa minuutissa!

Zonnic®-annospussi ja suusuihke ovat reseptivapaita nikotiinivalmisteita tupakanhimon ja tupakasta johtuvien vieroitusoireiden lieventämiseen. Ei alle 18-vuotiaille. Ei lasten ulottuville tai näkyville. Raskauden tai imetyksen aikana vain lääkärin ohjeiden mukaan. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. www.niconovum.se

zonnic.fi

”Jag vill lära mig nya

färdigheter”

Nuförtiden tränar Kaisa Mäkäräinen hur hon har lust.

En god kondition gör att denna före detta tävlingsidrottare kan ta sig an alla möjliga trevliga utmaningar.

Det senaste året har varit omväxlande och jag har fortfarande sökt mig själv efter min idrottskarriär. Jag märker att jag ännu tidvis saknar livet som toppidrottare, trots att jag inte tänker på det som ett alternativ. Mina arbeten har varierat och jag har hittat mycket annat i stället för idrotten. Jag är glad att jag fått göra mycket nytt.

Varje dag börjar med kaffe och frukost. Det ger jag inte avkall på. Jag idrottar fortfarande mycket, men inte varje dag. Att ha en viss rytm i idrotten sitter i från tävlingstiderna; jag hade vilodagar då också. Nuförtiden idrottar jag på känsla: om det regnar behöver jag inte gå ut och springa.

En ny syssla för mig är att vara sportkommentator för Yle. Jag ville anta utmaningen fast kommentatorjobbet kändes jättespännande. Man är tvungen att ge ut av sig själv, lite som en idrottare. Det är inte lätt att kommentera en tävling där det hela tiden händer något. Jag uppskattar kommentatorer på ett helt nytt sätt nu.

Mitt mål är att lära mig nya färdigheter som inte har att göra med skidåkning eller skidskytte, även om jag kunde bli till exempel tränare. Nu är jag fascinerad av annat; nya grenar, färdigheter och platser i världen där jag kan utmana mig själv. Det var till exempel jättetrevligt att tillsammans med Petra Olli prova

nya sportgrenar som konståkning, stavhopp och alpin skidåkning i Yles serie Förlängning.

Jag tycker om att handarbeta och pyssla. Att sticka är bäst. Jag har stickat tröjor, några kuddöverdrag, mössor, halsdukar och tubscarfar. Vantar och sockor stickar jag inte eftersom man alltid måste göra två likadana. Dessutom har jag fått sockor i present så att det räcker för hela livet.

På min tallrik finns vanligen mycket mat. Jag äter jättemycket och varierande, ibland hälsosamt och ibland ohälsosamt. Matmängden sitter i sedan idrottstiden då jag måste äta mycket. Miniportioner räcker inte för att stilla

PERSON 48 TERVEYDEKSI!

Suojaa silmiä kuivuudelta

”JAG NJUTER AV ATT TRÄNA OCH AV ATT HÅLLAS I FORM.”

min hunger, fast jag kan vara långa tider utan att äta. Jag anser att jag får äta eftersom jag fortfarande sportar mycket.

Jag vet att jag borde skärpa mig lite när det gäller matens hälsosamhet. Jag har en tendens till högt kolesterol, så jag borde hålla koll på varifrån fettet i maten kommer. För tillfället är det ännu alltför lätt att åsidosätta det för att jag rör mig så aktivt. Många av mina nära släktingar har högt kolesterol och det var en chock för mig när jag för två år sedan första gången lät mäta mitt kolesterol och det var förhöjt.

Min hemliga last är ostar. Jag sätter inte ost på brödet, men jag sätter mjuk ost i sallad. Jag tänker att ost har mycket energi i förhållande till mängden och det hjälper mig att orka. Dessutom äter jag ofta pizza och choklad.

Under idrottskarriären belönade jag mig med värdefulla saker som jag drömt om länge. Om jag nådde mitt personliga mål, till exempel att nå prispallen, kunde jag skaffa exempelvis en möbel. I dag känns det inte som att jag har något att belöna mig för och jag köper bara vid behov. Jag är överhuvudtaget dålig på att shoppa.

Jag stressar av genom att isolera mig hemma och undvika människomassor. Om jag till exempel på grund av jobbet varit bland människor från morgon till kväll i en vecka går jag ingenstans hemifrån på ett par dagar utom på löprunda i skogen. Fast jag är social behöver jag också mycket ensamtid hemma som motvikt.

Motion är fortfarande viktigt för mig. Jag njuter av att träna och av att hållas i form, fast jag inte upplever mig vara i form på samma sätt som under idrottskarriären. Motion och god kondition gör det möjligt att vandra i alperna en vecka eller springa ett 100 kilometers ökenlopp på tre dagar i Jordanien. Eftersom grundkonditionen är god behövde jag inte träna separat för dem. Jag tränar inte längre enligt ett schema utan enligt hur det känns för stunden. Planen på hur lång en löprunda ska bli kan ändras under rundan! Fast jag tänkt göra en tre timmars runda kan jag återvända hem redan efter en timme, särskilt vid dåligt väder.

Jag har beslutat att gå en kurs i blombinderi senast nästa sommar. Jag älskar blommor, särskilt snittblommor, och vill lära mig att göra buketter själv. Jag har övat med vildblommor, men resultatet blev inte det bästa. Jag tycker om att någon står bredvid och lär mig i stället för att jag skulle titta på en video på YouTube. t

• Hypotoninen

• Säilytysaineeton

• Fosfaatiton

• Sopii piilolinssien käyttäjille

• Ei sumenna näköä

• Säilyy avattuna 6 kk

SILMÄLÄÄKÄRIEN ENITEN SUOSITTELEMA

Thealoz® Duo kostuttaa silmiä jopa kuusi kertaa pitempään Ainutlaatuinen hypotoninen yhdistelmä sisältää kostuttavaa hyaluronihappoa sekä trehaloosia, joka suojaa silmiä kuivuudelta ja korjaa kuivasilmäisyyden aiheuttamia silmän pinnan vaurioita.

THEALOZ® DUO 10 ml: CE-merkitty lääkinnällinen valmiste kohtalaisen tai vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon. Trehaloosi 3 g, natriumhyaluronaatti 0,15 g natriumkloridi, trometamoli, kloorivetyhappo, injektionesteisiin käytetty vesi ad 100 ml. Fosfaatiton. Hypotoninen. Säilytysaineeton. Yksi tippa kumpaankin silmään tasaisesti pitkin päivää aina tarvittaessa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Oireiden pahentuessa käänny lääkärin puoleen. Saatavana apteekeista. Säilyy 6 kk avaamisesta.

AINOA LUONNOLLISISTA LIPIDEISTÄ

KOOSTUVA LIPIDITIPPA UUTUUS

Suojaa silmän pintaa ja säätelee

kyynelten haihtumista. Pitkäkestoinen apu kuivasilmäisyyden hoitoon. Säilytysaineeton ja fosfaatiton.

KYSY LISÄÄ APTEEKISTA!

THEALIPID 10 ml: fosfolipidejä sisältävä mikroemulsio oftalmologiseen käyttöön. Soijapavun fosfolipidit, keskipitkäketjuiset triglyseridit (MCT), soijapapuöljy, glyseriini, dinatriumedetaatti, α-tokoferoli ja puhdistettu vesi.

THÉA NORDIC SUOMI • RANTAKATU 3 LH 10 • 04400 JÄRVENPÄÄ • THEA-NORDIC.FI
KUIVIENSILMIENHOITO.FI

SOVUSSA LUONTOSI KANSSA

Maailma ei ole mustavalkoinen. Se Ainoa kotimainen ja lisäaineeton vitamiini on. Vain apteekista.

INHOATKO AURINKOVOITEIDEN LEVITTÄMISTÄ?

Niin mekin!

Siksi kehitimme SVR-aurinkosuojatuotteet.

Ainutlaatuiset koostumukset – helppo levittää Tahmaamaton

Erittäin veden-, hikoilun- ja hankauksen kestävä

Testattu hormonihäiritsijöiden varalta

Koko perheelle (3 kk alkaen)

Biohajoava

Vauvoille – lapsille – aikuisille Ei nano-filttereitä Ei oktokryleeniä UUSI AURINKOSARJA VAIN APTEEKEISSA A i n o a b y A pt e q / www.apteekinainoa.fi Fossiiliton pakkaus! KOTI M A INENV E G A ANINEN - LISÄAINE E T O N -

Bli du med sorgen

Sorgen kan komma

vällande som en störtflod när en närstående dör.

SHur kan man lära sig att leva med känslorna, så att man inte drunknar i dem? org är en del av livet och går sällan att undvika när en närstående dör. Att ens äkta hälft, barn eller förälder går bort kan dessutom förändra vardagen på många sätt. Man kanske måste tänka på ekonomi, boende och hur man ska klara sig i den nya situationen.

– Det första steget på vägen framåt är att förstå förlusten, säger sorgforskare och docent Anna Liisa Aho på Tammerfors universitet. Sorgen slutar sällan vid begravningen eller den första årsdagen, men de kan vara etapper som hjälper en att orka med sorgen.

– Sorgen är ingen sjukdom, men för att inte bli sjuk av den är det viktigt att lära sig leva med den, säger Aho.

1. Den sörjande behöver stöd

Andra människors stöd är viktigt i sorgen. Men många kan tycka att det är svårt att möta en som förlorat en närstående för att de inte vet vad de ska säga. Det kanske är lättare att inte säga något alls utan gå till andra sidan gatan och undvika sorgen. Ju längre tiden går, desto svårare kan det kännas att träffa den sörjande.

– I stunder av sorg är orden ofta inte det viktigaste. Man behöver inte nödvändigtvis säga något alls. Det räcker att finnas där och kanske ge en kram, säger Aho.

I många situationer fungerar också det

enkla och neutrala ”jag beklagar sorgen”. Återhållsamhet är ofta bra, eftersom välmenta uttalanden som ”du kan ju gifta om dig” eller ”jag vet en som förlorat två barn” kan kännas väldigt sårande och förvärra situationen.

Det viktigaste är att visa att man bryr sig. Det kan man göra väldigt konkret om man vill, genom att till exempel komma med makaronilåda, erbjuda sig att ta ut skräppåsarna eller be den andra på promenad.

– Men tvinga inte den sörjande att tala och fråga inte tvångsmässigt varje dag hur det känns just då. Ofta behöver den sörjande också eget utrymme och kan tala på eget initiativ om hen vill.

2. Konkretisering hjälper

När en närstående dör fylls de första dagarna och veckorna efter förlusten vanligen av praktiska arrangemang kring begravningen. De fyller en viktig funktion enligt Aho, eftersom de konkretiserar förlusten och hjälper de sörjande att hålla igång. När begravningen är förbi kan bekanta och avlägsna släktingar fortsätta sitt liv som förut. Men för den närstående har den mentala bearbetningen av sorgen kanske bara börjat.

– Också då är det viktigt att bevara sina rutiner; stiga upp på morgonen, klä på sig, äta frukost och så vidare, säger Aho.

När dagarna går börjar den nya vardagen gå sin gilla gång. Man kan få stöd i processen av minnen, fotografier eller att besöka graven. En del finner tröst i sin religion. Att känna tacksamhet för det man upplevde tillsammans kan också hjälpa.

Aho säger att det också är bra att så småningom fundera på och avgöra vad man ska göra med saker som inte behövs längre. Hade den avlidna till exempel en bil som kunde säljas? Vad gör man med personens skor och kläder?

– Det är viktigt att inte fastna i det förflutna. Vissa saker kan man förstås spara som minnen, men att bevara allt som det var gör inte att den döda kommer tillbaka, påpekar Aho.

3. Sorgen byter form

Sorgen kan inte placeras i en tabell där man kan se när den kommer att lätta eller ta slut. Men Aho säger att det första året efter att en närstående dött ofta är svårast, eftersom man då för första gången måste uppleva exempelvis märkesdagar utan den andra. Den första julen, allhelgonadagen eller den dödas födelsedag kan vara särskilt jobbiga för den sörjande. – Man är tvungen att lära sig nya sätt att fira eller uppmärksamma dagarna. Sorgen kan också ta sig uttryck i handlingsförlamning; det känns som om man inte skulle orka göra någonting alls.

Aho poängterar att andra inte ska försöka trösta bort sorgen och sorgen ska inte heller ringaktas. Men det är bra att kunna prata om sorgen. Man kan ringa till den sörjande och

SINNE TERVEYDEKSI! 51
text Tiina Laaninen, foto iStockphoto Sakkunnig docent och sorgforskare Anna Liisa Aho på Tammerfors universitet

Diclospray

40 mg/g

sumute iholle, liuos

Kipusuihke*

Lääke kivun paikalliseen

lievitykseen

o Vaikuttava aine diklofenaakki on Suomen suosituin ilman reseptiä saatava iholle annosteltava kipulääke**

o Helppokäyttöinen: sumuta kipualueelle

o Kätevä ottaa mukaan

o Lievittää myös tulehdusta

Tarkka annostelu

Annostus: 4–5 suihketta iholle kipukohtaan

3 kertaa vuorokaudessa. Viisi suihkausta sisältää 40 mg diklofenaakkia.

• Sumute muuttuu iholla geelimäiseksi. Hiero iholle hellävaraisesti.

Diclospray 40 mg/g sumute iholle, liuos. *Pieniin ja keskikokoisiin niveliin ja nivelten viereisiin kudoksiin kohdistuneen akuutin tylpän trauman aiheuttaman lievän tai keskivaikean kivun ja tulehduksen oireiden lyhytaikaiseen, paikalliseen hoitoon yli 14-vuotiaille. Vaikuttava aine diklofenaakki. Annostele hoidettavalle ihoalueelle 4–5 painallusta 3 kertaa vuorokaudessa säännöllisin välein. Jos paranemista ei ilmene 3 päivän kuluessa käytön aloituksesta, kysy neuvoa lääkäriltä. Ehjälle, terveelle iholle, ei avohaavoihin. Vältä valmisteen joutumista silmiin ja limakalvoille, ei saa ottaa suun kautta. Älä käytä, jos olet allerginen diklofenaakille, muille tulehduskipulääkkeille, maapähkinälle, soijalle tai valmisteen apuaineille. Vältä liiallista altistumista auringonvalolle käytön aikana. Ei saa käyttää raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Käyttö kahden ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sekä imetysaikana vain lääkärin määräyksestä. Mahdollisina haittavaikutuksina on yleisimmin raportoitu ihoreaktioita. Haittavaikutuksia voidaan vähentää käyttämällä pienintä tehokasta annosta mahdollisimman lyhyen ajan. Pakkauskoko 25 g.

Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Myyntiluvan haltija Sanavita Pharmaceuticals GmbH, Spaldingstr. 110B, 20097 Hamburg, Saksa. Perustuu 19.4.2022 päivättyyn valmisteyhteenvetoon.

fråga hur hen mår, eller släkten kan tillsammans på förhand fundera hur var och en vill fira exempelvis allhelgona.

När tiden går kan det kännas bra för den sörjande att minnas den bortgångna tillsammans med andra. Det kan också kännas tröstande om den sörjande märker att någon annan också tänt ett ljus på graven.

Aho säger att man inte borde ta sorgen som ett projekt som ska avklaras. Den kan bli en livslång följeslagare, men den behöver inte dominera livet. Ett bra tecken på att man går vidare i livet är att sorgen byter form.

– Om sorgen i början känns tryckande och skärande, så ändras den vanligen med tiden och mjuknar så att den i stället för smärta framkallar till exempel vemod eller saknad.

4. Tecken att uppmärksamma

Om sorgen hindrar sovandet eller ätandet är det viktigt att gå till en läkare. Andra larmsignaler är självdestruktivt beteende och rusmedelsmissbruk.

– Det är viktigt att de närstående hjälper den sörjande till vård om hen inte inser sin situation själv, säger Aho.

Ibland kan larmsignalerna märkas genast efter den närståendes död, ibland först efter flera månader. Andra kan också behöva gripa in om den drabbade inte kan sörja, alltså till exempel tänka på sin älskade, utan fastnar i traumatiska upplevelser i samband med dödsfallet. Så kan det bli till exempel om man sett återupplivningsförsök på den närstående eller sett en olycka som ledde till döden. – För att man ska kunna sörja måste traumat bearbetas. Till det behövs ofta professionell hjälp.

Aho säger att nedstämdhet och depression är vanliga i sorgens första fas, men om de är väldigt dominerande ännu efter flera månader finns det en risk att de leder till sjukdom.

– Att inte kunna känna livsglädje eller tänka på framtiden när det gått en tid sedan förlusten är tecken på att man behöver hjälp.

5. Skriv upp dina önskningar på förhand

Aho säger att vi alla kan underlätta våra närmastes sorg med avseende på vår egen bortgång. Det kan vi göra genom att vara förutseende. Aho rekommenderar att man gör upp ett vårdtestamente, ett testamente och ett begravningstestamente. Och att man talar öppet om döden med sina närmaste.

– När saker och ting finns på papper och har diskuterats på förhand med familjen kan man undvika många fall av gräl och ovisshet.

Aho säger att dödskulturen i Finland har förändrats såtillvida att dödsfallen allt oftare sker på sjukhus eller anstalter. Just därför skulle det enligt henne vara viktigt att tala om döden till exempel på lektionerna i samhällslära i skolan. Förr eller senare råkar vi alla ut för att förlora någon närstående. Det är lättare att gå vidare om man ser döden som en naturlig del av livet.

– Kunskap om den dödas önskan ger ro i sorgen. Och kunskap om vilka ärenden som ska skötas när en närstående dör kan ge en viss säkerhet och trygghet. t

** Pharmarket markkinadata 11/22 CLP-SV-DICLO-FI-00 01.2023

Yhdellä testillä neljä tulosta

Testaa kerralla kauden tyypillisimmät hengitystieinfektioiden aiheuttajat: Koronavirus, Influenssa A ja B sekä RS-virus. Näyte nenästä – tulos 15 minuutissa.

Testaa onko nieluinfektiosi A-ryhmän streptokokin aiheuttama. Näyte nielusta – tulos 10 minuutissa. CE-merkitty (0123)

Nämä testit ovat saatavana apteekeista. www.healthwing.fi. Tuotteet ovat CE-merkittyjä IVD-lääkinnällisiä laitteita.

Concquer®-suihke suun limakalvoillevaativaan kuivan suun hoitoon.

Concquer®-suihke suun limakalvoille auttaa kosteuttamaan, suojaamaan ja uudistamaan suunielun kuivia, kirveleviä ja ärtyneitä limakalvoja.

Käyttöaiheet:

Suusuihke ehkäisee ja hoitaa suunielun limakalvojen ärtyneisyyttä seuraavissa tapauksissa:

• suun kuivuus tai kirvely

• kemoterapian tai sädehoidon aikana

• ärsyttävä tai bakteeri- tai virusinfektion jälkeinen yskä

• vilustumisen tai influenssan oireet

• suukirurgian jälkeen

30 ml suihkepullo, jossa tarkka suutin. Alkoholiton, gluteeniton, ei sisällä bentsalkoniumkloridia. Avattu valmiste säilyy 12 kk. CE1370-merkitty lääkinnällinen laite. Saatavilla apteekeista ja verkkoapteekeista.

08/2022 FI-01571
6,
Valmistaja: Ekuberg Pharma surl, Via Tito Schipa, 6- 73020 Carpignano Salentino (LE), Italia Jakelija yksinoikeudella: ACCORD Healthcare Oy, Oksasenkatu
10 A
00100 Helsinki, Suomi, www.accord-healthcare.fi

RI S T I K K O

SUDOKUT Laatija Sami Hämäläinen/Aurifera Oy. Ristikon ja sudokujen ratkaisut sivulla 65. 54 TERVEYDEKSI! 2 5 1 9 3 1 2 5 6 5 4 2 6 1 8 5 1 1 8 4 9 8 3 4 2 1 3 5 4 8 7 9 8 2 5 3 1 4 9 7 6 7 4 9 2 6 3 1 5 8 5 8 7 6 9 2 4 3 1 Vaikeusaste: AI32587 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 1 9 7 8 4 1 8 5 2 9 7 9 6 1 2 9 3 5 6 7 6 9 5 8 2 1 6 9 3 1 5 6 9 3 7 8 4 2 5 7 4 3 6 1 2 8 9 7 1 3 6 9 5 4 2 8 Vaikeusaste: AI32588 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 8 2 1 6 1 3 7 1 3 1 5 7 8 1 9 7 5 2 8 7 2 4 8 5 6 3 9 8 3 5 8 6 9 1 7 2 4 4 6 3 8 1 2 9 7 5 5 8 7 1 4 9 2 3 6 Vaikeusaste: AI32589 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com

silmäsuihke

Helpottaa silmien

ärsytystä ja punoitusta

Kosteuttaa ja suojaa

silmiä

Arviolta kolmasosa maailman ihmisistä kärsii jostakin allergisesta sairaudesta ja 40-80 prosentilla heistä on silmäoireita. Kausiluontoinen silmän sidekalvontulehdus eli siitepölyaikaan ilmenevät silmien oireet heikentävät monen allergikon elämänlaatua keväällä ja kesällä.

Allerginen sidekalvotulehdus johtuu IgE- välitteisistä allergeeneista, kuten puiden ja heinien siitepölystä, pölypunkeista tai eläinpölystä. Allergisessa reaktiossa syöttösoluista vapautuu monia välittäjäaineita, kuten histamiinia ja tulehdusvälittäjäaineita. Välittäjäaineet ovat silmien kutinan ja punoituksen pääasiallinen syy.

Perilla lievittää allergiaoireita, liposomit ja hyaluronihappo kosteuttavat

Allervex® silmäsuihke sisältää PERLIP®liposomeja ja hyaluronihappoa. Liposomit kuljettavat histamiinin eritystä vähentävää perillaa (perilla frutescens) silmän pinnalle.

Allervex® silmäsuihke lievittää allergisia silmäoireita, kosteuttaa ja virkistää silmiä.

silmäsuihke allergiaoireisiin

AllerVEX®

Nopeasti silmän allergiaoireita lievittävä ja rauhoittava AllerVEX® silmäsuihke voidaan annostella suljetuille silmäluomille. Suihke

vaikuttaa paitsi silmäluomella, myös silmän sidekalvolla, jonne hoitavat ainesosat levittyvät luomenreunalta räpyttelyn aikana.

AllerVEX® silmäsuihke sopii myös katupölyn aiheuttamiin silmäoireisiin.

Silmäsuihke on helppo annostella. Unohda siis hankalat silmätipat!

Allergisiin silmäoireisiin
0426 Lääkinnällinen laite Valmistaja NTC Srl APTEEKISTA silmäsiSuljeja
suihkauta
• • MAINOS
UUTUUS! SALMIAKKIL AKRITSI APTEEKISTA.
VAHVA JA MONIPUOLINEN MAITOHAPPOBAKTEERI 2 X 3 MILJARDIA BAKTEERIA PÄIVÄANNOKSESSA KAKSI BAKTEERIKANTAA VASTUSTUSKYVYN TUEKSI*
*RELA Salmiakki-lakritsi sisältää C-vitamiinia, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Kysy apteekkarilta

Lukijoiden kysymyksiin lääkkeistä, itsehoidosta ja apteekkitoiminnasta vastaavat vuorotellen apteekkarit Petteri Henriksson Karjaan apteekista ja Mika Wallin Kauhavan Ykkösapteekista.

Vastausvuorossa Petteri Henriksson

Miksi koiran lääkettä ei voi vaihtaa?

?Eläinlääkäri oli määrännyt koiralleni lääkettä, jota ei löytynyt apteekista. Jouduin käymään apteekissa kaksi kertaa, koska lääke tilattiin apteekkiin. Eikö olisi ollut helpompaa vaihtaa lääke johonkin halvempaan ihmislääkkeeseen, niistä kun usein tuntuu löytyvän halvempia rinnakkaisvalmisteita?

* Apteekin tekemän lääkevaihdon avulla voidaan usein ratkoa saatavuusongelmia ja pienentää lääkekustannuksia, mutta valitettavasti lääkevaihto on käytössä vain ihmisille tarkoitetuissa lääkkeissä.

Lääkealaa valvova viranomainen Fimea vahvistaa neljännesvuosittain keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelon, ja apteekki saa suorittaa lääkevaihdon vain tämän luettelon mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että eläimille määrätyiltä resepteiltä on toimitettava täsmälleen reseptissä määrättyä valmistetta, eikä sitä voi koskaan vaihtaa toiseksi lääkkeeksi.

Eläimiä hoidetaan vain eläimille tarkoitetuilla lääkevalmisteilla, joiden on lisäksi oltava kyseiselle eläinlajille

Fosfatidylseriinikapseli

“Vireyttä aivoille Fosfoser® Memory -kapseleilla.”

SUOSITTELEN

Fosfoser® Memory sisältää vaikuttavana aineena soijaperäistä fosfatidylseriiniä. Iän myötä sen määrä vähenee aivoissa. Fosfoser Memory ­ravintolisällä täydennetään elimistön fosfatidylseriinitasoa. Suositellaan erityisesti ikääntyville, opiskelijoille ja keskittymistä vaativan työn tekijöille.

Fosfoser® Memory ­kapseli sisältää 480 mg soijafosfolipidejä, joista 100 mg fosfatidylseriiniä ja 100 mg fosfatidihappoa. Lisää vireyttä Ikääntyville Opiskelijoille

Apteekeista sekä terveystuotekaupoista ja -osastoilta

40 Suomalaisen lääketehtaan laatua www.hankintatukku.fi

APTEEKKARI VASTAA
Aira Samulin Kuva: Mikko Mäntyniemi

LÄÄKÄRIN NEUVO: KÄYTÄ KYLMÄ-LÄMPÖGEELIÄ LIHASKIPUUN

Suosittelen ensisijaiseksi hoidoksi lihaskipuun 2-4 päivän ajan lääkeaineetonta kylmä-lämpögeeliä.

Se tukee paranemisprosessia.

Lääkeaineeton kylmä-lämpögeeli sopii kivunhoidoksi niin akuuttiin kuin pitkittyneeseen lihaskipuun; nyrjähdykset, revähdykset, mustelmat ja rasituskivut.

Lääkärille kannattaa hakeutua, mikäli itsehoito ei tehoa.

Ainutlaatuinen kylmä-lämpögeeli

Perskindol Active Gel viilentää sekä rauhoittaa välittömästi, helpottaa lihaskipua tehokkaasti ja tukee paranemista. Sopii käytettäväksi useita kertoja päivässä sekä pitkäaikaisesti. CE-merkitty lääkinnällinen laite (CE 1250).

tarkoitettuja. Ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä käytetään eläinlääkinnässä vain, jos eläimille tarkoitettua lääkevalmistetta ei ole olemassa.

Pahoittelen, että jouduitte tekemään kaksi apteekkikäyntiä. Apteekeilla on lääkkeiden varastointivelvoite. Valitettavasti toisinaan tulee tilanteita, jolloin apteekki joutuu tilaamaan asiakkaalle lääkkeen, jolle ei ole säännöllistä kysyntää.

Lääkehaku.fi-palvelu auttaa löytämään apteekin, jossa tarvittava lääke on varastossa juuri sillä hetkellä. Jos tämä kätevä verkkopalvelu ei ole tuttu, autamme apteekissa mielellämme myös sen käytössä.

Miksi muovikassi

maksaa apteekissa?

? Eikö apteekista pitäisi saada muovikassi ilmaiseksi lääkkeiden kuljetusta varten? En halua, että muut ihmiset näkevät julkisella paikalla liikkuessani, mitä lääkkeitä käytän. Isot lääkepaketit on myös helpompi kuljettaa muovikassissa.

* Päivittäistavarakaupoissa ostoskassit ovat olleet maksullisia pitkään, mutta erikoisliikkeissä ja tavarataloissa kassien maksullisuus on yleistynyt vasta viime vuosina. Muistan ajan, jolloin asiakkaan päästäminen pienenkin ostoksen kanssa ulos apteekista ilman kassia tai muuta pakkaamista oli huonoa palvelua. Nykyään yhä useampi asiakas nimenomaan kieltäytyy kassista. Ajat muuttuvat, ja meidän täytyy muuttua mukana. Apteekki ei voi olla vähittäiskaupan alalla poikkeus, joka ei välitä kestävästä kehityksestä.

EU:n pakkausjätedirektiivin mukaan muovijätteen syntymistä on vähennettävä, esimerkiksi juuri muovikassien kulutusta vähentämällä. Yksi tapa lähestyä tätä tärkeää tavoitetta on se, että asiakas saa muovikassin vain sitä pyytäessään. Toinen tapa on maksun periminen muovikassista. Jokainen on varmasti huomannut, että nämä keinot vähentävät tehokkaasti muovikassien kulutusta ja kannustavat käyttämään kestokasseja.

Kasseja on siis apteekissa edelleen saatavana, ja jokainen asiakas saa sellaisen halutessaan lääkkeidensä kuljettamiseksi. Sitä ei ehkä saa pyytämättä, eikä välttämättä maksutta. Useassa apteekissa kassit ovat yhä maksuttomia, mutta kehitys todennäköisesti vie lähivuosina siihen, että ne muuttuvat maksullisiksi. Ympäristösyiden lisäksi myös yleinen kustannusten kohoaminen ei voi olla vaikuttamatta asiaan.

Omasta puolestani apteekkarina pahoittelen tilanteen mahdollisesti aiheuttamaa mielipahaa, mutta tässä on kyse yhteisestä asiasta, johon meidän kaikkien täytyy sopeutua.

Olettehan huomannut, että monessa apteekissa on tarjolla myös paperikasseja muovikassien sijaan?

APTEEKKARI VASTAA

MIKÄ HELPOTUS –VATSA TOIMII!

Laxoberon aktivoi suolen luonnollista liikettä ja pehmentää kovan vatsan.

TEHOAA 6-12 TUNNISSA

Tilapäiseen ummetukseen

Valitse Laxoberon-tipat tai -kapselit ja annostele yksilöllisesti: juuri sen verran, kun vatsasi tarvitsee.

LAXOBERON® ummetukseen. Vaikuttava aine natriumpikosulfaatti. Yli viikon jatkuvassa käytössä, alle 12-vuotiaille ja raskauden aikana vain lääkärin ohjeen mukaan. Älä käytä lääkettä, jos sinulla on samanaikaisesti vaikeita kivuliaita ja/tai kuumeisia vatsanalueen vaivoja (esim. umpilisäkkeen tulehdus), joihin voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua tai jos sinulla on suolistotulehdus, suolitukos tai vaikea nestetasapainon häiriö. Ummetuksen pitkittyessä tulee sen syyt selvittää. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Markkinoija STADA Nordic. 04/2022.

Näkeekö farmaseutti potilastietoni?

? Kanta-palvelussa on minusta tosi paljon tietoa. Näkeekö farmaseutti apteekissa kaikki vanhatkin potilastietoni, kun tulen hakemaan reseptilääkettä apteekista?

*Reseptiä apteekissa toimittava farmaseutti ei näe Kan ta-arkistoon tallennettuja potilastietoja, vaan ainoastaan Reseptikeskuksen tiedot. Reseptikeskuksesta löytyy tiedot lääkemääräyksistä ja niiden toimituksista.

Kanta-palvelun verkkosivuilta löytyy Reseptikeskuksen tietosuojaseloste, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä tietoja keskukseen tallennetaan ja kuinka kauan niitä säi lytetään.

Apteekissa näkyvät myös lääkekorvauksiin liittyvät tie tonne ja luonnollisesti se, oletteko antanut jollekulle säh köisen valtuuden asioida puolestanne.

Asioidessanne apteekissa toimitettavat reseptit nou detaan Reseptikeskuksesta apteekkijärjestelmään käsi teltäviksi, ja tämän käsittelyn jälkeen tiedot toimituksesta tallentuvat myös Reseptikeskukseen. Apteekilla on velvollisuus tallentaa myös itselleen tiedot reseptitoimituksista. Nämä tiedot muodostavat apteekin reseptirekisterin, jonka tietosuojaselosteen saa pyydettäessä apteekista.

Reseptiä toimittava farmaseutti kirjautuu Reseptikeskukseen terveydenhuollon ammattikortilla. Apteekin henkilökunta käsittelee asiakkaiden reseptitietoja vain siinä määrin kuin lääkkeiden toimittaminen ja muu asiointi, esimerkiksi reseptin uusimispyynnön lähettäminen vaatii. Kuten kaikissa terveydenhuollon toimipisteissä, myös apteekissa suoritetaan lokitietojen valvontaa.

Peräpuikko vai oraaliliuos kuumeeseen?

? Kumpi on parempi tapa antaa kuumelääkettä pienelle lapselle: nestemäinen lääke vai peräpuikko?

*Perinteisesti pienten lasten kuumetta on lääkitty peräpuikoilla, koska neuvoloissa on niitä suositeltu. Peräpuikko eli suppo työnnetään syvälle peräsuoleen, josta lääkeaine imeytyy verenkiertoon.

Peräpuikoista lääkeaineiden imeytyminen on kuitenkin epävarmempaa ja hitaampaa kuin suun kautta otettavista valmisteista. Suositeltavampaa olisikin käyttää suun kautta otettavia nestemäisiä valmisteita eli oraalinesteitä. Ne annostellaan mittaruiskulla, mittalusikalla tai mittamukilla lapsen suuhun. Koska oraalineste annostellaan tilavuuden mukaan, annos voidaan säätää tarkkaan lapsen painon mukaisesti.

Valintani virkistäviin uniin. Nopea ja pitkäkestoinen

Apteq Melatoniini Comp 1,9 mgAinutlaatuinen yhdistelmävalmiste

Auttaa nukahtamaan Vahva ja nopeavaikutteinen melatoniini 1,9 mg

Vaikuttaa aamuyöhön asti Pitkävaikutteinen L-teaniini 50 mg

APTEEKKARI VASTAA Va l m i st e t t u S u o m e s s a
vaikutus.
- Kaisa Mäkäräinen

PITKÄVAIKUTTEINEN PUNKKISUOJA

Useimmat lääkkeet otetaan suun kautta, joten lapsen olisi hyvä tottua tähän tapaan mahdollisimman pienestä pitäen. Jos lapsi oksentelee runsaasti, peräpuikko on siinä tilanteessa hyvä lääkkeen antotapa.

On myös lääkkeitä, joita on saatavana nimenomaan lapsille suunniteltuina suussa hajoavina tabletteina tai pehmeinä purukapseleina. Isommalta lapselta saattaa myös onnistua pienen tabletin nielaiseminen kokonaisena. Tablettia ei kuitenkaan pidä itse ryhtyä murskaamaan lapsen nieltäväksi ilman, että apteekista on varmistettu, että se ei vaaranna lääkkeen vaikutusta.

Haittaako, jos lääke unohtuu?

? Kuinka tärkeää on ottaa säännöllisesti verenpaineja kolesterolilääkkeet? Onko väliä, jos lääkkeiden ottoaika vaihtelee tai muutama päivä jää välistä?

* On ymmärrettävää, että lääkkeen ottaminen välillä unohtuu. Verenpaine- ja kolesterolilääkkeiden tarpeellisuus saattaa myös mietityttää niiden käyttäjää. Sekä kohonnut verenpaine että korkea kolesteroli ovat sairauksia, jotka eivät aiheuta akuutteja oireita. Vuosien saatossa kuitenkin näiden sairauksien laiminlyönti lisää riskiä sydän- ja verensuonitapahtumiin, eli käytännössä lyhentää elinikää. Uskon, että haluatte lisätä terveiden elinvuosienne määrää ottamalla lääkkeenne säännöllisesti lääkärin ohjeistamalla tavalla. Lääkkeiden teho ja turvallisuus on tutkittu ja osoitettu hoidollisilla käyttöannoksilla, ei satunnaisilla annoksilla.

Seresto vet. punkkipanta koirille ja kissoille

• Karkottaa ja tappaa puutiaisia

• Helppo laittaa

• Käytössä miellyttävä ja pannassa turvamekanismi

• Vedenkestävä

Seresto vet. 1,25 g + 0,56 g panta kissoille ja koirille enintään 8 kg Seresto vet. 4,50 g + 2,03 g panta koirille yli 8 kg Vaikuttavat aineet: Imidaklopridi ja flumetriini. Kohde-eläinlaji: Koira ja kissa. Käyttöaiheet: Kissa ja koira: Kirpputartuntojen hoito ja ennaltaehkäisy 7–8 kuukauden ajan. Valmistetta voidaan käyttää osana kirppujen aiheuttaman allergisen ihotulehduksen hoitoa. Valmisteella on 8 kuukautta kestävä tappava ja karkottava (puremista ehkäisevä) vaikutus puutiaisia vastaan. Eläimessä jo olevat puutiaiset on suositeltavaa poistaa hoitoa aloitettaessa. Koira: Hietasääsken välityksellä leviävän Leishmania infantum -tartunnan riskin pienentäminen enintään 8 kuukauden ajan. Väivetartuntojen hoito. Ks. tarkemmat tiedot pakkausselosteesta. Annostus ja antotapa: Kissoille ja pienille, korkeintaan 8 kg:n painoisille koirille käytetään 38 cm:n pituista pantaa. Yli 8 kg:n painoisille koirille käytetään 70 cm:n pituista pantaa. Iholle. Yksi panta eläintä kohti. Kiinnitetään kaulan ympärille. Vain ulkoiseen käyttöön. Vasta-aiheet: Ei saa käyttää alle kymmenen viikon ikäisille kissanpennuille eikä alle seitsemän viikon ikäisille koiranpennuille. Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttaville aineille tai apuaineille. Käyttöön liittyvät erityiset varotoimet: Pantaa käyttävät eläimet eivät saa nukkua omistajien vuoteissa, etenkään lasten vuoteissa. Pienten lasten ei pidä antaa leikkiä pannalla tai panna sitä suuhunsa. Kun panta on käytössä, siitä vapautuu jatkuvasti imidaklopridia ja flumetriinia eläimen iholle ja turkkiin. Pannan asettamisen jälkeen kädet on pestävä kylmällä vedellä. Ei suositella tiineyden eikä imetyksen aikana. Haittavaikutukset: Iho-oireita, kuten kutinaa, ihon epänormaalia punoitusta ja karvanlähtöä, voi esiintyä pannan kosketuskohdassa. Oireet häviävät yleensä 1–2 viikossa ilman että pantaa täytyy poistaa. Harvinaisissa tapauksissa hoidon alussa esiintyä apeutta, ruokahalun muutoksia, kuolaamista, oksennuksia tai ripulia. Muut haittavaikutukset, ks. pakkausseloste. Pakkaukset: 1,25 g + 0,56 g panta kissoille ja koirille alle 8 kg, 4,50 g + 2,03 g panta koirille yli 8 kg. Markkinoija: Elanco Denmark Aps, Tanska. Tekninen tuki puh. +4545266060, sähköposti nordic@elanco.com Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. FImiSER0922u

vet., Elanco ja vino palkkilogo ovat Elancon tai sen tytäryhtiöiden omistamia tavaramerkkejä. © 2022 Elanco tai sen tytäryhtiöt.

Lääkkeiden ottoajan olisi hyvä olla sama muutaman tunnin tarkkuudella. Ei myöskään ole suositeltavaa jättää päiviä välistä. Jos näin kuitenkin käy, lääke otetaan seuraavaan ottoaikaan, mutta ylimääräisiä annoksia ei oteta välistä jääneiden korvaamiseksi.

Toisinaan apteekissakin kuulemme kommentteja, että olisi hienompaa sinnitellä ilman lääkkeitä. Tämä ei todellakaan pidä paikkansa! On ymmärrettävä ja hyväksyttävä, että esimerkiksi korkea kolesteroli ja verenpaine ovat sairauksia, jotka vaativat hoitoa – sekä lääkehoitoa että elämäntapahoitoa. Tärkein asia näiden sairauksien hoidossa on oikea asenne.

Voinko noutaa

äitini lääkkeet?

? Mitä minulla pitää olla mukana apteekissa, jos haen äitini reseptilääkkeitä? Riittääkö äidin Kela-kortti?

* Reseptitiedot ovat salassa pidettäviä terveystietoja, joista ei apteekissa voida ulkopuolisten kanssa keskustella

APTEEKKARI VASTAA
SERESTO.FI ELANCO.FI PM-FI-23-0027 / 01-2023
Seresto
JOPA #8KUUKAUDEN SUOJA

Vitaali - hyvinvointisi tueksi

Vitaali-tuotteet pohjautuvat lääketehdas Hankintatukku Oy:n omaan tuotekehitykseen ja valmistukseen sekä vahvaan kokemukseen suomalaisena ravintolisien valmistajana ja markkinoijana jo 40 vuoden ajan.

FERRITIINIARVON TUEKSI UUTUUS HORMONITOIMINNALLE

LAKTOFERRIINI + C

Laktoferriini – C-vitamiinikapseli

• Raudan imeytymistä edistämään

• Ihon hyvinvoinnille

• Vastustuskykyä ja antioksidanttisuojaa

VAHVAT JA VATSAYSTÄVÄLLISET RAUTAVALMISTEET

RAUTA 50 mg ja 100 mg

Orgaaninen rautabisglysinaatti Fe2+

nestemäinen ja hyvin imeytyvä

RAUTA 50 mg

• Alkoholiton

Päiväannos 15 ml sisältää rautaa 50 mg

RAUTA 100 mg

• Alkoholiton

• Päiväannos 15 ml sisältää rautaa 100 mg

• B6-vitamiini edistää hormonitoiminnan säätelyä

• Monipuolinen yhdistelmä siveydenpuu-uutetta, kärsimyskukkauutetta, helokkiöljyä, magnesiumia ja B 6- ja E-vitamiineja.

• Sopii kaiken ikäisille naisille

Lisätietoja: www.vitaalituotteet.fi

Vitaali VAIN APTEEKISTA
lääketehtaan laatua
Suomalaisen
NAINEN

MINNEA MINNEA

C-vitamiini ja Ubikinoni Q10

– Vastustuskykyä ja energiaa päiviin

VAIN APTEEKEISTA

* C-vitamiini happoneutraalia natriumaskorbaattia

Vatsaystävällinen* Minnea C-vitamiini 500 mg pitää huolta vastustuskyvystäsi ja vahva Minnea Ubikinoni 150 mg + C-vitamiini, joka vähentää väsymystä ja tuo energiaa elämääsi.

Pieni teko. Parempi päivä. – minnea.fi

ilman asiakkaan lupaa. Reseptilääkkeen ostajan tulee aina osoittaa oikeutensa vastaanottaa lääke, ja apteekilla on velvollisuus todeta tämä oikeus.

Vähimmäisvaatimus on puolesta asioitavan, tässä tapauksessa äidin, Kela-kortin esittäminen ja hänen halu amansa lääkkeen nimeäminen. Tällaisessa tilanteessa apteekki voi kuitenkin ainoastaan toimittaa kyseisen lääk keen. Tietoja muista resepteistä ja esimerkiksi reseptin uusimispyyntöä ei voida lähettää pelkällä puolesta asioi tavan Kela-kortin esittämisellä.

Jos asioitte äitinne puolesta usein, hänen kannattaisi antaa suomi.fi-palvelussa sähköinen valtuutus apteek kiasioiden hoitoon teille ja muille haluamilleen henki löille. Sähköisellä valtuutuksella äitinne puolesta asioiva henkilö saa tietoa kaikista resepteistä ja voi myös esit tää reseptin uusimispyynnön. Tällöin puolesta asioija ei myöskään tarvitse äitinne Kela-korttia tai muita asiakirjo ja, ainoastaan oman henkilöllisyystodistuksensa. Valtuu tus toimii kaikissa Suomen apteekeissa.

Valtuutus apteekkiasiointiin on mahdollista tehdä myös kirjallisesti, mutta se on tehtävä erityiselle lomak keelle, jonka saa pyydettäessä apteekista tai muusta ter veydenhuollon toimipisteestä. Toisin kuin sähköinen val tuutus, kirjallinen valtuutus on aina apteekkikohtainen.

Ihanteellista olisi, että kaikki täysi-ikäiset hakisivat itse reseptilääkkeensä, jolloin lääkeneuvonta parhaiten tavoittaa lääkkeen käyttäjän ja voimme vapaasti keskustella kaikista lääkkeisiin liittyvistä asioista.

Varaudu ennakkoon!

Kolmen päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

-15%

Saatavana kampanjaan osallistuvista apteekeista. Varmista saatavuus omasta apteekistasi. Tarjous voimassa 31.3.2023 asti.

Fluzinc imeskelytabletit ovat saatavilla salmiakin, mustaherukan ja hunajan makuisina. Fluzinc suusuihketta on saatavilla salmiakin makuisena.

RISTIKON JA SUDOKUJEN RATKAISUT
VASTAA 2 5 1 9 3 1 2 5 6 5 4 2 6 1 8 5 1 1 8 4 9 8 3 4 2 1 3 5 4 8 7 9 8 2 5 1 7 4 3 6 9 3 1 4 9 2 6 5 8 7 9 7 6 8 3 5 2 4 1 7 4 9 2 6 3 1 5 8 2 6 3 5 8 1 9 7 4 1 5 8 7 4 9 6 2 3 5 8 7 3 9 2 4 1 6 6 9 2 4 1 7 8 3 5 4 3 1 6 5 8 7 9 2 Vaikeusaste: AI32587 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 1 9 7 8 4 1 8 5 2 9 7 9 6 1 2 9 3 5 6 7 6 9 5 8 2 1 6 9 3 1 5 6 9 7 8 3 4 2 9 3 7 2 1 4 8 5 6 8 4 2 6 3 5 7 1 9 5 7 4 8 9 6 2 3 1 3 6 1 4 2 7 9 8 5 2 8 9 3 5 1 4 6 7 7 1 3 5 4 2 6 9 8 6 9 5 7 8 3 1 2 4 4 2 8 1 6 9 5 7 3 Vaikeusaste: AI32588 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 8 2 1 6 1 3 7 1 3 1 5 7 8 1 9 7 5 2 8 7 2 4 8 5 6 3 9 8 3 5 8 7 6 2 4 1 9 6 9 1 8 3 4 2 5 7 7 2 4 5 9 1 3 6 8 4 6 3 1 5 9 7 8 2 8 1 2 4 7 3 6 9 5 9 7 5 6 2 8 1 4 3 5 8 7 2 1 6 9 3 4 1 4 9 3 8 7 5 2 6 2 3 6 9 4 5 8 7 1 Vaikeusaste: AI32589 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com Va l m i st e t t u S u o m e s s a
APTEEKKARI
CE-merkit t y lääkinnällinen laite. Valmistaja Galena Pharma Oy.
SUOMEN SINKKIASETSUOSITUIN AATTIIMESKELYTABLETTI

kolumni

Mikä tuosta lennähti?

MMikä tekee ihmisen onnelliseksi? Harva se päivä näkee lehdessä jutun, jossa tätä on tutkittu. Hyvät ihmissuhteet; merkityksellisyys; tunne siitä, että on osa sukupolvien ketjua; hyvät yöunet. En yhtään vähättele näitä onnentekijöitä, mutta olen ihmetellyt, miksi koskaan ei mainita sitä yhtä, jonka opin lapsena, ja jonka tiesivät kaikki mökin mummot.

Kun kerron lapsuudestani, kerron usein samat asiat. Ensin kerron elämästäni alkoholistiperheessä ja sitten kerron koulukiusaamisesta. Sitten kerron, kuinka koulupäivän päätteeksi menin metsään, ja murheeni alkoivat helpottaa.

Olen vasta hiljattain tajunnut, että ihmiset ymmärtävät tarinani usein väärin. He ajattelevat, että metsässä saatoin hiljentyä ja tuntea olevani osa luontoa ja että se lohdutti minua. Mutta enhän minä metsässä siksi ollut. En istunut siellä lootusasennossa kuin jokin pieni guru. En meditoinut enkä tuntenut olevani osa jotakin itseäni suurempaa. Sen sijaan minulla oli kiikarit ja minä etsin lintuja. Kas, tuolla latvustossa, siellä liikkuu jotain. Mikä tuosta lennähti? Mikä on tuollainen viserrys?

Jos istuin paikallani, ne ilmestyivät arasti ympärilleni kuin ystävät. Hömötiaiset, töyhtötiaiset, puukiipijät – kaikki harvinaisuuksia nykyään, silloin yleisiä tavallisessa lähiömetsässä. Linnut ne olivat, jotka tekivät minut onnelliseksi.

YSTÄVÄT.”

Niinpä en voinut olla ilahtumatta, kun vihdoin näin lehdessä otsikon: Linnut tekevät ihmisen onnelliseksi. Siinä kerrottiin brittiläisestä tutkimuksesta, jossa ihmisille lähetettiin kolme kertaa viikossa samat kysymykset. Ihmisiltä kysyttiin, mikä oli mieliala kyseisellä hetkellä ja mitä he näkivät juuri nyt. Näkivätkö he järven, puron, metsän, kaupungin, lintuja – ja kuulivatko he lintuja?

Kun tulokset tulivat, ne kertoivat – odotetusti – että ihmisten mieliala oli onnellisempi, jos he olivat luonnossa. Mutta kaikista eniten onnen tunnetta kohottivat linnut. Linnut tekivät ihmisistä onnellisia, vaikka he eivät olisi olleet edes luonnossa.

Eikö tässä olekin järkeä! Miksi ruokimme lintuja talvella? Miksi laitamme niille pihapönttöjä? Miksi undulaatit ja kanarialinnut ovat universaalisti rakastettuja lemmikkejä? Miten kevään ensimmäiset muuttolinnut elähdyttävätkään mieltä ja miten lintujen katoaminen syksyllä tuntuu niin haikealta?

Eikö tässä ole riittävästi syytä suojella lintuja ja niiden elinympäristöjä? Jos hömötiainen tekee meidät onnelliseksi, mitä meille koituukaan sen katoamisesta? Kun linnut katoavat, pahoin pelkään, että kadotamme myös niiden tuoman sielua elähdyttävän ilon. t

66 TERVEYDEKSI!
”JOS ISTUIN PAIKALLANI, NE ILMESTYIVÄT ARASTI YMPÄRILLENI KUIN
Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
AI VO I LLE SY DÄ M ELLE NÄ KÖ K YVYLLE
KOKO KEHOLLE. L ÄPI EL ÄMÄN. KOKO KEHOLLE. L ÄPI EL ÄMÄN. EPA ja DHA (250 mg/vrk) edistävät sydämen normaalia toimintaa. DHA (250 mg/vrk) edistää aivotoiminnan ja näön pysymistä normaaleina.
VAIN APTEEKISTA

Pysähdy, hengitä

KUIVAN NENÄN HOITOON

• Nasolin kosteuttava nenäsuihke

• Nasolin A-vitamin nenäsuihkeet

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 439 8250 ark. klo 9–17 1/2023
CE-merkitty lääkinnällinen laite, Valmistaja: Pharmia Oy
Så klarar du dig med sorgen Tid för nya Extoppidrottare Kaisa Mäkäräinen PARODONTIT En lömsk tidsinställd bomb i munnen utmaningar SIFFERGYMNASTIK: Lös sudokuna TERVEYDEKSI.FI APOTEKETS KUNDTIDNING 1 | 2023 Svenska sidor 45–52
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.