Mönsterås vid Smålandskusten 2023

Page 1

MÖNSTERÅS vid Smålandskusten

monsteras.se BLOMSTERMÅLA • FLISERYD • MÖNSTERÅS • TIMMERNABBEN • ÅLEM

LOKALT och DAGSFÄRSKT

från egen odling

Välkommen!

Koverhultsv., Elgerum, Mönsterås. Tel. 0499-105 04

iHamncaféet Påskallavik

Öppet hela sommaren

Tisdag-Söndag

12:00-19:00

Midsommarhelgen stängt

Hamnen Påskallavik

Tel. 073-537 02 67

Hamncaféet Påskallavik hamncafeet_pvik

Fiske & Bete

Sport & Fritid

Cyklar

Träningskläder

Skor

Profilkläder

Kemtvätt

monsterassport.se

Öppet: Må-fr 10-18, lö 10-14

Storgatan 47, MÖNSTERÅS Tel. 0499-100 70

• Sommarbuffé alla dagar

• à la Carte meny • Fika & Glass

• Öl & Vin • 18-håls bangolfbana

Musikunderhållning

Torsdag kl 19-21. Musikavgift 125:-. Välkommen!

29 juni Mönsterås Bluesband

13 juli Thunderbay Bluesband

27 juli Bluesettes

Nynäs café och restaurang 0499-104 45 www.nynascafe.se

Öppettider:

(26 juni - 5 augusti 2023)

Mån-fre 10.00-17.00

Lördag 10.00-14.00

Ord. öppettider:

Mån-fre 10-16, lör 10-13

Timmernabben 0499-230 08 www.karamellan.se

VARDAGAR 07:00-17:30

LÖRDAGAR 09:00-14:00

När du ska bygga bra, ja då är BOLIST att föredra. Här finns alla tillbehör och material till dina projekt. Förutom ett brett sortiment av bra produkter erbjuder vi också kunskap, service och goda råd. Kom till din lokala bygg- och järnhandel, Byggvaruhuset i Mönsterås.

Västra Oknebäcksvägen 5, Mönsterås | Tel. 0499-448 25 info@byggvaruhusetab.se

2

Projektledare Mönsterås kommun: Thomas Björklund

Ansvarig utgivare: Kerstin Ericsson

Tryck: V-TAB. Upplaga: 8.000 ex

Välkommen till Mönsterås vid Smålandskusten!

Sverige är som vackrast på sommaren, och det finns många guldkorn att upptäcka i vårt avlånga land. Vi vill hävda att Mönsterås vid Smålandskusten är ett av dem. Här väntar lugn och ro, en förtrollande natur med havet som en självklar och nära plats – och en personlig service utöver det vanliga. Välkommen att avgöra själv!

I Mönsterås finns gott om plats för avkoppling, lugn och avskildhet för att kunna varva ner från vardagens stress. Men lika självklart som att naturens lugn finns här, väntar gott om aktiva äventyr som passar de flesta – för vad vore en semester utan en dos spännande aktiviteter och kul utflyktsmål?

Mönsterås erbjuder en rik flora av fiskrika åar, sjöar – och så havet såklart. Här kan du uppleva Emåns berömda havsöringfiske, försöka kroka Kalmarsunds stora abborrar eller ge gammelgäddorna i de grunda havsvikarna en match. Den otroligt vackra miljön längs Alsterån från sittbrunnen på en kajak eller kanot är ett annat äventyr i det lilla som bör upplevas.

Missa för all del inte våra vackra leder att vandra eller cykla på. Bland annat hittar du ett av sydöstra Sveriges största områden för mountainbike i Långehäll utanför Blomstermåla, som passar både stora och små.

Under sommaren har du ett stort utbud av småskaliga evenemang att välja bland, kanske till en kuliss av havet eller en medeltida klosterruin, eller till tonerna av ljuv musik. Gå in på monsteras.se/evenemang för att ha koll på allt som händer!

I tidningen du håller i din hand har vi samlat ett axplock av alla roliga upplevelser som finns att utforska i kommunen. Oavsett om du semestrar här, är en dagsutflykt bort (eller nära) från Öland, glasriket och resten av länet – eller söker nya upplevelser hemikring – tror vi att du kan hitta just ditt guldkorn här.

Vill du veta mer är du varmt välkommen in på turistbyrån för att få fler tips på besöksmål, aktiviteter, sevärdheter och mycket annat.

Tel 0491-134 20

info@oskarshamnsannonsblad.se

3
f O t O : a ngeliqa D al DO rph
OmslagsfOtO: angeliqa DalDOrph
MÖNSTERÅS KOMMUN monsteras.se
4-12 Fartfyllt friluftsliv 15-19 Historiska Mönsterås 20-21 Sköna toner 22-27 Charmiga köpingar 28-37 Härligt vid havet 35 Sommarkryss 38-39 Bo och äta
Innehåll
Mönsterås vid Smålandskusten 2023 är producerad av Mönsteråsbladet i samarbete med turistbyrån i Mönsterås.

Klättring

i skog och park

I Mönsterås kommun finns det bra möjligheter till klättring, både för dig som är nybörjare och för dig som är mer erfaren. Klättringen varierar från friklättring och klättring på stora stenar, så kallad bouldering, till klätterväggar utomhus.

Innan du klättrar måste du tänka på säkerheten! Klättra inte ensam och använd alltid säkerhetsutrustning. Känner du dig osäker eller behöver mer information ska du kontakta någon av de klättringsklubbar som finns i närheten. All klättring sker på egen risk. Om du klättrar i det fria behöver du också tänka på att följa och respektera allemansrätten.

Klättra i det fria

Q Kevershäll (berg)

Q Kråkerumsvägen (sten), i Mönsterås

Q Predikstolen och Prästberget (berg), Långehäll

Q Strandvägen i Mölstad (sten), i Mönsterås

Q Tranehäll (berg), i Finsjö

Q Klätterstenen vid aktivitetsparken i Mönsterås

Klättra på vägg

Q Aktivitetsparken i Mönsterås hamn, klättersten

Q Klättervägg på Ramsö

Du hittar mer information på monsteras.se/klattring

Mountainbike för stora och små

I Långehäll utanför Blomstermåla finns en av södra Sveriges mest unika anläggningar för cykling – perfekt för dig som vill göra en fysisk aktivitet på din semester! Ett större spårutbud är svårt att hitta i Småland, och i Kalmar län är området det absolut största för mountainbike.

Totalt finns fyra spår uppmärkta för mountainbikecyklister i Långehäll: 4 km, 6 km, 14 km och 20 km. Spåren är uppdelade efter svårighetsgrad och utmärkta med färgade pilar märkta MTB, och de många små tekniska stigarna och härliga slingrande grusvägarna lämpar sig utmärkt för så väl nybörjare som avancerade åkare.

Förutom mountainbikelederna finns en stor bikepark med maskin­ och handbyggda leder för cykel i Långehäll, och en 150 meter lång asfalterad rundbana där du kan cykla, åka kickbike, skateboard och inlines.

Långehäll bjuder dessutom in till fler friluftsaktiviteter. Du kan klättra på klippor och stenar, och vid den så kallade predikstolen vid elljusspåret finns fästen för repklättring. I området hittar du även motionsspår, skidspår vid snö, utomhusgym, vindskydd och grillplatser.

4 FARTFYLLT FRILUFTSLIV
f O t O : a lexan D er h all f O t O : O scar e kstam

Vi gör din vardag vackrare!

Öppet måndag-fredag 9-18

Butiken du inte vill missa! Det bästa inom Mode & Inredning

Zane Audere

Jenny Carp Sandra Idberg

Salongen är handikappanpassad med hiss på baksidan. Pensionärsrabatt 10% kl 9-12

Boka tid hos oss på

0499-445 46

Sommarmode!

Välkommen till en lite trevligare butik

Hos oss hittar du välkända varumärken som Lee, Erla of Sweden, Fransa, Meyer, Björn Borg, Lindbergh, Soyaconcept och Jack & Jones.

Välsorterad jeansavdelning med något för alla!

Följ oss:

Missa inte vår webbshop: byxshop.se

Storgatan 39, Mönsterås Tel. 0499-108 89 Öppet: mån-fre 10-18, lör 10-14

Vardagar 05:30-24:00

Helger 06:00-24:00

MÖNSTERÅS 0499-105 76

Storgatan 55, (mittemot Sparbanken) Mönsterås tel. 0499-101 19

Hos oss hittar ni godsakerna som förgyller sommarkvällarna!

NYTT FÖR SÄSONGEN: Kulglass

Öppet hela

sommaren:

Mån-Fre 10-18

Lör 10-14

Storgatan 45, Mönsterås Tel 076-00 66 717

Dagsfärska frallor och smörgåsar gjorda i butik. Kombinera din egen meny med korv eller hamburgare. Många bra erbjudanden på glass, bullar, godis och dryck. Välkommen in till oss på Circle K i Mönsterås!

”Livets Goda Ting” @livetsgodatingdelikatessbutik

2 45 :FÖR + pant

5 HÄRADSHÖVDINGEG.
MÖNSTERÅS ☎
9,

Vi behöver dig!

I Mönsterås kommun arbetar cirka 1 400 personer som bland annat ger barn och elever utbildning, ser till att äldre får vård och omsorg, att badplatserna är fina, soporna tas omhand, att företagare får bra service, att du som besöker oss trivs och mycket mer. Behovet av service finns hela tiden. Varje dag. Dygnet runt. Året om.

Vi behöver ständigt rekrytera engagerad och utbildad personal för att fortsätta utveckla kommunen och leverera bra service. Vill du vara med och göra skillnad för Mönsterås kommuns invånare?

monsteras.se/ledigajobb

6

Vandringsleder

Forsa - Elmhult natur- och kulturstig, 4,2 km. Led i skog och hagmark i lantlig miljö, nordost om Mönsterås

Hammarglo - Källarholmen natur- och kulturstig, 2 km. Led i skog och hagmark, vid fågelrika strandängar och fornlämningar

Jungnerholmarna strövområde. Vandringsstigar med natur­ och kulturinformation längs vägen

Till fots i naturskönt naturreservat på Lövö

I Mönsterås kommun finns gott om vandringsmöjligheter i varierad miljö – från branta klipphällar till fågelrika sjömarker och artrik lövskog. I Lövö naturreservat hittar du vandring som passar de flesta.

Lövö naturreservat ligger cirka 15 kilometer från centrala Mönsterås i en genuin skärgårdsmiljö med en välbevarad by, fiskelägen, åkrar, hagar, strandängar och hav. Här växer grova hamlade lindar i de vackra hagmarkerna och de många välskötta gärdesgårdarna för tankarna till Bullerbyn!

I dag finns fortfarande en välbevarad by på Lövö med många kulturhistoriskt intressanta och vackra byggnader. Namn som Vaktegrundet, Vaktlinden och Kasen på Lövös östra sida skvallrar om gamla tiders hårda bevakning mot Kalmarsund.

I de södra delarna av naturreservatet finns tre vandringsleder att välja mellan: Jösholmsstigen, Applenabben och Lövögrenar. Vandringslederna är väl uppmärkta och du hittar lätt på grusvägar och stigar. På delar av Lövö betar djur så var beredd på att möta får och kor längs din vandring, och ibland behöva klättra över gärdesgårdar på stättor.

Om du åker till Lövö när det är fint väder, ta med badkläder! Längs vandringslederna finns två badplatser – den ena på en ö du får vada ut till. Dessutom finns tältplatser, grillplatser och toaletter. Tänk på att särskilda ordningsregler gäller för naturreservat.

Från Mönsterås centrum kör du mot Oknö, och efter cirka två kilometer svänger du av åt höger mot Lövö. Därifrån är det cirka sju kilometer till naturreservatets parkering söder om byn.

Kevershäll, 2,5 km. Omtyckt vandring för små i familjen i skog och berg med vissa branta partier. Och troll!

Kronobäcksleden, 2,4 km. Vandringsled, delvis på spänger, i Kronobäcks våtmark med gäddfabrik och fornlämningar

Långnäs natur- och kulturstig, 11 km. Vandringsled i odlingslandskap förbi bland annat klosterruin och gravfält, mellan Mönsterås och Timmernabben

Mönsteråsleden, 80 km. Går genom hela Mönsterås kommun och ansluter till Ostkustleden i norr och Högsbyleden i sydväst

Svartö naturstig, 2,3 km eller 5 km. Havsnära vandringsled med vacker utsikt över Kalmarsund

Oknöleden, 8 km. Vandringsspår längs strandlinjen på Oknö

7 FARTFYLLT FRILUFTSLIV
fOtOn: alexanDer hall fOtO: mOstphOtOs Läs mer om våra naturreservat i naturguiden

Ostkustens bästa spinnfiske hittar du här

Letar du efter den perfekta fiskeplatsen? Kanske vill du ha en lugn stund vid en stillsam insjö eller ett mer fartfyllt fiskeäventyr och fånga havsöring?

Oavsett vilket finns fisket hos oss! Här är ostkustens bästa spinnfiske helt enkelt.

Här finns ett fantastiskt kustfiske både med och utan båt för mängder av fisksorter. Hur låter havsöring, gädda, abborre, brax, sutare, id, björkna och sarv? Förutom ett oslagbart gäddf iske vid kustbandet, hittar du Sveriges kanske bästa abborrefiske och havsöringsfiske här i krokarna.

Tips för bättre fiskelycka! För fiske på brax, sutare, id, björkna och sarv tipsar vi om flötmete. Och för ännu bättre lycka väljer du ett så känsligt flöte som möjligt. Lycka till!

Förresten, visste du att vattnet i Emån räknas till ett av Europas absolut renaste fiskevatten? Varje år kommer flugfiskare hit från hela Sverige för att fiska i våra vatten, och Emån har flera gånger hamnat på fiskekartan för sin storvuxna havsöring som visat sig på styva linan med internationella rekordvikter.

Nya fiskeregler i Kalmarsund – har du koll?

Det råder fiskeförbud mot gädda och abborre i hela Kalmarsund mellan 1 mars och 31 april. I inre delen av Timmernabbsviken, Mönsteråsviken och Lervik i Mönsterås gäller utvidgat fiskeförbud för allt fiske mellan 1 januari och 31 maj. Vid Alsteråns mynning är allt fiske förbjudet mellan 1 oktober och 31 maj. Vid Emåns mynning är allt fiske förbjudet året runt.

Tänk även på att du behöver köpa fiskekort för att fiska i åar och sjöar. Det kan du bland annat göra på turistbyrån (maj­augusti) och Mönsterås Sport, ICA Nära Fliseryd samt Coop i Blomstermåla.

FARTFYLLT FRILUFTSLIV
f O t O : m O stph O t O s
8
Surfa in på svenskafiskeregler.se för att läsa om vad som gäller.

Sommar i

HEMBYGDSGÅRDEN

Vår vackra hembygdspark är fin att vistas i. Du kanske vill ta med en fikakorg!

Örtagården är som vackrast under sommaren.

Husen i parken är försedda med QR-koder.

Fordonsträffar tisdagar kl 18.00, 13/6 – 15/8

En av våra byggnader är öppen för visning.

Det finns kaffeservering, varmkorv och musik.

Hembygdsdagen 5/8 klockan 13.00

Sång och musik, uppträdanden, skattjakt för barn, kaffe, korv…

Se vår hemsida för mer information.

Vi visar gärna våra byggnader och samlingar.

Kontakta oss och boka en tid. En visning pågår c:a 2 timmar.

Stranda Hembygdsförening

E-post: strandahem@telia.com

Kvarngatan 26, Mönsterås, 0499-100 01 www.hembygdsmuseum-monsteras.se

Kontakta oss för rådgivning och ett smidigt, kostnadsfritt hembesök för att hitta en anpassad lösning till ditt hem.

Sun O Mönsterås, Sandgatan 9, 383 33 Mönsterås 0499-75 30 30, 070-600 77 05, par.ragnarsson@suno .se www.suno .se

SHOWROOM på Sandgatan 9 i Mönsterås Öppet tors 16-18, lörd 10-14 eller efter ök.

ALGOTS MÖNSTERÅS TEL 0499-4 41 40

ICA Algots på Södra vägen i Mönsterås – Vi vi vara Di enda alternativ!

ÖPPET ALLA DAGAR 8-22

Välkommen

Välkommen till vår Förbutik, där du kan spela både ATG & Svenska spel.

Följ oss på Facebook för fler erbjudanden.

Från no ,söder,öst e er väst,hos o är du a tid en välko en gäst.Här hi ar du maten ti vardag och fest,a t för a du ska ha det bäst.Mer och det mesta utöver det här,hi ar du a tid i vår affär!

till oss! Lo a och Sofie med personal

9
Är du ute efter nya markiser, gardiner, Zip-screens, persienner, pergolas m.m.?

Det

Fliseryds kyrkor i sommar!

Välkommen till våra kyrkor i sommar. Sommarens program hittar du på vår hemsida.

Läs mer på vår webb www.svenskakyrkan.se/monsteras-fliseryd

Välkommen till Hojbiten i Ålem!

Specialister på mopeder, ATV, promenadscooter och elfordon

Möbler - Inredning - Tyger

Här hittar du allt till hemmet:

W Möbler WSängar

W Mattor W Lampor

Jutevägen

Allmogevägen

Vi finns i f.d. Ålems Möblers lokaler, granne med Preem. Vi kan erbjuda både inredningshjälp och gardinsömnad. E22

Pataholmsvägen

10 KOM OCH BADA HOS OSS I SOMMAR!
Alsteråvägen 3, Ålem 0499-238 53 073-829 44 70 strandamobleroinredning.se
DU HITTAR VÅRA AKTUELLA ÖPPETTIDER PÅ VÅR HEMSIDA. vat tenpalats e t.mon ster as.s e
Mot Mönsterås Mot Kalmar Alsterå
vä gen Här nns vi!
2, 38493
E-post: info@hojbiten.se Tel:
W Inredning WTyger m.m. Rössmåla
Ålem
0499-100 52
händer i Mönsterås och

Tips på cykeltur för hela familjen

Ge dig ut på en trevlig cykeltur längs med både landsbygd och hav. Starta i centrala Mönsterås, fortsätt genom Boslät, Torp och Forsa och därefter tillbaka igen. Det ger en runda på cirka 16 kilometer. Längs vägen passeras ett flertal ställen där det är perfekt att göra stopp för fika eller kika på djur.

Cykelturen är inte skyltad men är enkel att följa med kommunkartan. Cykel kan du hyra på turistbyrån.

Börja cykelturen längs vattnet i Mönsterås centrum, och sväng av ut mot Kråkerum och Boslät. Här cyklar du längs slingrande vägar kantade av stenmurar och gärdsgårdar.

Sväng av mot Torp och korsa E22 försiktigt, för att cykla vidare genom Älmhult och Forsa. I augusti-september planerar du in ett stopp vid de blommande solrosfälten som är ett mycket populärt uflyktsmål. Fyll cykelkorgen med blommor, packa upp den medhavda fikakorgen. Och glöm inte kameran, du vill garanterat ta en bild i det gula havet av blommor.

Fortsätt turen tillbaka till Mönsterås centrum, över E22 och längs den tidigare landsvägen som numera går genom bostadsområdet gamla Mölstad. I höjd med kyrkogården kan du vika av ner mot en grusväg och cykla en kort sträcka längs våtmarken Sylten. Här finns ett fågeltorn värt ett stopp.

Därefter går turen mot Mönsterås centrum och hamnen igen, med möjlighet till stopp vid den båtinspirerade lekplatsen där barnen kan leka medan du kopplar av i den lilla trädgården med pergola precis intill. Hamnen är en populär plats i Mönsterås och under sommaren hålls flera aktiviteter i hamnen, så ta en koll i vår evenemangskalender när du planerar din cykeltur – kanske kan ni börja eller sluta turen med en festival?

Vill du cykla längre? Fortsätt då turen vidare längs med havet och njut av vyn ut mot Mönsteråsviken medan du cyklar de fem kilometrarna till Oknö. Avsluta cykelturen vid någon av badplatserna på ön (kanske vågar du hoppa från tornet?) eller en glass från någon av öns glasskiosker.

FARTFYLLT FRILUFTSLIV
Foto: Alex Ander HAll Foto: AngeliqA dAldorpH Foto: AnnA B roette Foto: AnnA B roette Vid hamnen i Mönsterås finns det mycket att göra. Missa inte Barnfestivalen den 17 augusti!

Träning

på semestern

Nu är det slut på lata dagar på semestern – åtminstone för dig som vill! I Mönsterås finns det flera motionsspår, ett unikt område för mountainbikecykling och flera ställen där du kan styrketräna ute i friska luften…

Beachvolleyboll

Vid Nynäs idrottsplats och badplatsen vid färjeläget på Oknö hittar du beachvolleybollplaner med sand.

Golf och discgolf

Mönsterås golfklubb, Högemåla, är en 9-håls fullängdsbana i typisk småländsk lövskogsnatur. Här finns en stor drivingrange, golfsimulator och discgolf – oavsett vad du föredrar så hittar du det här.

Q monsterasgk.se

Q indoorgolfmonsteras.se

Padel

I Mönsterås och Timmernabben finns ett tiotal padelbanor för både dubbel- och singelspel, inomhus och utomhus.

Q matchi.se

Q playtomic.io

Motionsspår

I Mönsterås kommun finns ett motionsområde i varje tätort där du kan promenera eller springa. Vintertid spåras motionsspåren för längdskidåkning när vädret tillåter.

Blomstermåla: elljusspår 1,25 km och 2,5 km, sju motionsspår med längd mellan 3,6-12,2 km

Fliseryd: elljusspår 2,5 km och motionsspår 6,3 km

Mönsterås: elljusspår 2,6 km och motionsspår 5,4 km och 11,3 km

Timmernabben: elljusspår 2,5 km

Ålem: elljusspår 1,1 km och 1,9 km

Utomhusgym

Utomhusgymmen är byggda i trä eller stål och såklart gratis att använda. Du kan till exempel välta traktordäck, göra sit-ups eller göra övningar med din egen kroppsvikt som motstånd – ute i det fria.

Långehäll friluftsområde, Duveströmsvägen, Blomstermåla

Idrottsplatsen, Sportvägen, Fliseryd

Hamnparken, Hamngatan 29, Mönsterås

Elljusspåret , Smittegårdsvägen, Timmernabben

Elljusspåret , Kaggetorpsvägen 18, Ålem

12 FARTFYLLT FRILUFTSLIV
F oto : A nn A B roette F oto : A nn A B roette F oto : A ngeliq A d A ldorp H
Gamla färjeläget , Oknö

Vi har produkterna för skog

Hos oss på Duab hittar du produkter för skog, hem & trädgård. Dessutom det mesta för garage & verkstad. Är det dags att investera i en ny gräsklippare? Kanske en kraftfull högtryckstvätt eller en ny grill? Du kanske ska bygga trädäck i sommar? Hos oss hittar du verktygen, maskinerna & tillbehören!

Vi tillhandahåller ett stort utbud av maskiner och verktyg på nätet, och i butik, till rätt pris!

13 Ett tryggt hem Nära till allt I regionens mitt 0499-491 00 monsterasbostader.se Alsteråvägen 56, Ålem Tel. 0499-220 53, ica.se/alem ICA Nära Ålem Ålem Apoteksombud Frimärkesombud Daniel Persson med personal Välkommen till din ICA Nära butik i Ålem! HANDLA FRÅN VÅR BUTIK PÅ ICA.SE/NARA/ALEM Vi erbjuder hemleverans! ÖPPET ALLA DAGAR 8-21
Välkommen
duab.se! Duab Södra vägen 3 Mönsterås duab.se 0499-143
kontakt@duab.se Öppettider: Vardagar
Lör-Sön Stängt
& trädgård!
till
19
8-17

Storgatan 26-28 Mönsterås 0499-103 80 www.nelssons-cafe-konditori.com

Antikt • Retro Design • Vävmateriel

Antikt • Retro Design • Vävmateriel

Antikt • Retro Design • Vävmateriel

Välkommen till en mysig butik i centrum!

Välkommen till en mysig butik i centrum!

Välkommen till en mysig butik i centrum!

HANDTVÄTT fr. 179:REKOND/POLERING

ÖPPET: mån-fre 10-17, lör 11-17

Kvarng. 38, Mönsterås • 070-041 50 06 monsterasbilvard@gmail.com monsterasbilvard.se • @monsterasbilvard

Sommartider

hos Rör-Karlsson AB i Mönsterås

Butik juli: tis-fre 13.00-16.00

Storgatan 52, Mönsterås 0499-108 10 • 070-7664145

Storgatan 52, Mönsterås 0499-108 10 • 070-7664145

Storgatan 52, Mönsterås 0499-108 10 • 070-7664145

Kontor juli-augusti: mån-fre 13.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

Butik augusti: mån-fre 13.00-16.00

OBS! Lördagsstängt under juli och augusti!

MÖNSTERÅS 0499-430 32 • OSKARSHAMN 0491-189 91

För tolfte gången bjuder vi på

Allsång på Torget

i Mönsterås onsdag 19 juli

kl.

19:00

Allsångsledare är den alltid populäre Peje Johansson.

Fritt inträde!

John Lundvik

Allsång för barn kl. 15:30-16:10

Gästartist: Mojje

Renaida

Anna Bergendal Atron

Sommarmarknad 20 juli

Delar av knallarna är på plats vid Allsångskvällen Medarrangörer:

•Godisregn •Ballonger •GB gubben bjuder på glass

Mediapartner:

OBS! Begränsat antal sittplatser. Medtag gärna egen ”Brassestol”.

14 SÄTTEN GULDKANTPÅ VARDAGEN–ANLITA NELSSONSCAFÉ!
LUNCH
CATERING
| CAFÉ
ÖPPETTIDER Mån - Fre 08:00-18:00 Lördag 08:00-15:00
Auktoriserad VVS-installatör
MÖNSTERÅS • OSKARSHAMN

Upplev mer med appar som sällskap

Visste du att du kan få veta mer om våra kulturhistoriska platser, offentlig konst, friluftsområden och andra sevärdheter i en app?

Runt om i kommunen hittar du QR-koder, som du skannar och kan läsa eller få texter upplästa för dig direkt i mobilen som handlar om platsen. Appen heter InfoJee och finns att ladda ned där du hittar andra appar.

Några intressanta besöksmål där du ska ha mobilen redo är:

• Fliseryds kyrka

• Hembygdsgården i Fliseryd

• Hembygdsgården i Mönsterås

• Kronobäcks klosterruin

• Modéerska huset i Mönsterås

• Mönsterås kyrka

• Nyebo hembygdsgård

• Pataholms köping

• Skytteanska skolan i Ålem

• Walk of fame vid hamnen i Mönsterås

• Ålems kyrka

I appen Storyspot hittar du spökhistorier om gamla läskigheter och övernaturliga myter från Mönsterås. Du kan lyssna hemifrån eller samtidigt som du utforskar platserna där det hände.

Ladda ner appen där du hittar andra appar. I appen söker du på ”Spökvandring Mönsterås”.

Det finns också QR-koder vid våra friluftsområden och idrottsanläggningar, vid skateparken i hamnen i Mönsterås och vid kommunal konst inomhus och på allmänna platser.

Nostalgi från då och nu

Mönsterås hembygdsmuseum är ett besöksmål som passar hela familjen. Här kan du ta del av hantverk och traditioner från förr och delta i en rad aktiviteter såsom veteranfordonsträffar, konserter och kulturvandringar.

Området består av en vacker herrgårdsbyggnad från 1800-talet och två ladugårdslängor ombyggda till utställningshallar. Den grönskande hembygdsparken rymmer ytterligare ett tiotal byggnader, var och en med sin historia. Här finns bland annat Sveriges största kompletta 1800-talsapotek, brandstation, skolsal, sjömanshem, läkarklinik, musikrum och mycket annat.

Du kan gå på en guidad visning, se utställningarna på egen hand eller bara slå dig ner i hembygdsparken för att avnjuta en mysig picknick. Ett besök ger en lärorik upplevelse för både gammal och ung i en rofylld miljö!

Varje tisdagskväll under sommaren ordnas veteranfordonsträffar i hembygdsparken. Här visas allt från bilar till traktorer, mopeder och motorcyklar. Intresset för evenemanget har blivit stort och besöksantalet ökar från år till år – ett måste i sommarkvällen helt klart!

15 HISTORISKA MÖNSTERÅS
Foton: erik o loFsson Foto: str AndA HemBygdsFörening

Tips!

Upplev medeltiden för en dag på Kronobäcksdagen, den 18 juni.

Spännande ruin med lång historia

Söker du upplevelser i en historisk miljö ska du bege dig till Kronobäcks klosterruin strax söder om Mönsterås. Här hittar du spännande historia, ett vackert kulturlandskap och kanske en och annan Johannitermunk om du har tur.

Du får förflytta dig tillbaka till 1400-talet för att placera klosterruinen i rätt tid. Ruinen är i själva verket resterna av en stor klosterkyrka som Johanniterna grundade. På medeltiden var Kronobäck ett landmärke som resenärerna kände igen och stannade till vid för att vila. Än idag är klosterruinen en rofylld upplevelse och ett populärt besöksmål.

Du kan välja att upptäcka ruinen på egen hand genom att ta en promenad genom de spännande miljöerna. Utställningen är öppen dygnet runt, året om, och förnyas varje år. Sommartid erbjuds guidade turer – varje torsdag klockan 18 i juli och augusti, samt varje söndag klockan 14 i juli. Starten är vid besökshuset vid klosterruinen.

Klosterruinen är plats för flera arrangemang, såsom utomhusbio, konserter och Kronobäcksdagen som är en populär familjedag med medeltidstema där både barn och vuxna kan delta i medeltida lekar, prova medeltida kläder eller måla sköldar. På senhösten bjuds det vanligtvis in till stämningsfull skymningskväll med eldshow och marschaller i ruinen.

Du hittar Kronobäcks klosterruin strax söder om Mönsterås utmed den gamla kustvägen mot Timmernabben – och inte ens fem minuter från E22.

16
Foton: AngeliqA DAlDorph
MÖNSTERÅS
HISTORISKA

AFTER BEACH FÖR HELA FAMILJEN

Kl. 16.00 lördagen den 22 juli vid hamnen i Timmernabben

Kl. 18.00

Megatrack, ansiktsmålning, käpphästhoppning, laserskytte och andra roliga aktiviteter!

Sånger med Pippi

GODISREGN!

Kl. 16.30

Kl. 19.30

Scotts

ROBIN BENGTSSON

Evenemanget är kostnadsfritt!

Läs mer på www.alemssparbank.se

En heldag i Nabben

TRÄFFA SPURRE!

NABBEDAGEN

Välkomna till En familjedag arrangerad av Timmernabbens Samhällsförening

22 juli 2023 kl 10-14

#nabbedagen

17

Fredag 30 juni

KAFFETORPET lilla scenen

18:30-20:00 Allsång med Astri & Evert Taubes vänner

Lördag 1 juli kl. 10:00-01:00

FÄRJELÄGET och intilliggande område:

10:00-11:00

Melodikrysset

11:30-13:00 Clownen Mike och skattjakt för barnen

13:15-15:15 Cirkusskola vid lekplatsen

14:00-15:00 Uppvisning av Sjöräddningen

15:30-16:30 Lionfly Secrets

18:30-19:30 Electric Boys

20:00-21:00 Sator

KAFFETORPET lilla scenen och logen:

13:00-14:00 Christina Lindberg/Lasse Sigfridsson

12:00-16:00

Motionsbingo, Sommarcafé

FIRST CAMP SCEN och intilliggande område: 12:00-15:00 Oknöfestivalens Boule-turnering

18
17:00-18:00 Atron
Besväret
Evelyne 00:15-01:00 Neptune
21:30-22:15
22:45-23:45
Välkommen till Oknöfestivalen
Huvudsponsor:Guldsponsorer: Sponsorer: Triumfglass | Ica Supermarket Algots | XL Bygg Oskarshamn | M Fritid | Ankarbloms Tandvård | ABC Karossen | Mönsterås Handel | Länsförsäkringar fastighetsförmedling | Rekordfabriken | Coop Mönsterås | Alvinssons | Mönsterås kommun | Nostalgia af Oknö | Colorama Oskarshamn | Oknö Stugförening | MTL Powersport | Mursleven | Magnussons Däckservice | NXTEP | Oknö Stugförening | Kingpin | Clarion Collection Hotel Post | Nettotaxi | Ivarssons Begravningsbyrå Frientré! Familjefest medaktiviteterför helafamiljen! Funderar du på att fixa där hemma? Vänd dig till oss! Tel: 0499-10057 Info@harryssons.com Kostnadsfri offert! Görans Mc-shop Varmt välkommen in och provcykla din nya cykel! Hos oss hittar du herr- och damcyklar med tre till sju växlar, el-cyklar och givetvis även kvalitetscyklar för barn och ungdom. Storgatan 65 Mönsterås • 0499-103 90 Stort sortiment cykeltillbehör, bl a: Däck Slang Reservdelar Hjälmar Cykelkorgar Vi har egen verkstad! Boka tid för service – cykla tryggt i sommar. Vi har märken från:
Storgatan 75, Mönsterås Tel. 0499- 100 33 Öppet varje dag hela sommaren Lunch à la Carte
GladaKOCKEN

Carl Boberg på Mönsterås bibliotek

På biblioteket kan du exempelvis lyssna på Carls Bobergs sånger i en musikdusch. O Store Gud-sällskapet ordnar ibland guidningar.

Q bibliotek.monsteras.se

Jungnerholmarna i Fliseryd Här har du en oupptäckt juvel, där Emåns kvillar bäddar för högklassiga naturupplevelser kantade av spännande industrihistoria.

Kronobäcks klosterruin guidning

Förflytta dig till 1400-talet med ruinen efter en stor klosterkyrka som på sin tid var ett landmärke där resenärer kunde stanna till vid och vila på sina resor.

Q kronoback.org

Lanthandel och Esso ­mack i Ödebo Mitt inne i den lilla byn Ödebo i Ålem finner du en lanthandel och konstutställning tillsammans med en Esso-mack från 1950- och 60-talet.

Q ingbrittlundqvist.se

Modéerska huset

I detta kulturmärkta köpmannahus från 1700-talets Mönsterås finns slöjd- och hantverksföreningen Månsken som visar upp traditionsenligt slöjdhantverk.

Q maansken.se

Pataholms hembygdsgårdar

guidning

I Pataholm finns flera hembygdsgårdar du kan besöka för att uppleva

1800-talets blomstrande handel, sjöfart och varvsindustri.

Q alemshembygdsforening.se

Sjöhistoriska rummet i Timmernabben guidning

I korsvirkeshuset vid hamnen i Timmernabben finner du Sjöhistoriska rummet. Här kan du se en utställning över samhällets varvs- och sjöfartshistoria.

Q alemshembygdsforening.se

Stranda hembygdsmuseum guidning

Är du nyfiken på 1800- och tidiga 1900-talet? Här kan du bland annat se hur ett apotek såg ut och hur det var att gå till frisören förr i tiden.

För de minsta finns en brandstation och skolsal. Erbjuder även kulturvandringar i olika miljöer.

Q hembygdsmuseum-monsteras.se

Visningar på Södra guidning

Sommarvisning på Södra Cell och Södra Wood där du får se hur ett modernt massabruk eller sågverk fungerar.

Q sodra.se

Museum och guidningar

Runt om i Mönsterås finns gott om intressanta platser och utställningar som väntar på att berätta sin historia för dig, oavsett om du föredrar att strosa runt på egen hand eller föredrar en guidad tur.

Fordonsträff varje tisdag!

Är du intresserad av nya och gamla bilar? Kom till hembygdsgården i Mönsterås, här är det träffar varje tisdagskväll mellan 13 juni och 15 augusti.

Foto: Alex AnDer hAll Foto: AnnA B roette Foto: Angelic A BollDén
HISTORISKA MÖNSTERÅS 19

Blues & Roots

En av Sveriges största bluesfestivaler! Under ett par dagar i maj fylls Mönsterås köping med bluesentusiaster från hela Sverige och gatorna fylls med musik. Här blandas internationella stjärnor med lokala husband.

O Store Gud

Känner du igen lovsången av Carl Boberg? Inte så konstigt, den mest kända inspelningen kommer från Elvis Presley. Den 3 juli kan du lyssna på konsert med musikalartisten Peter Johansson och pianisten Nils-Petter Ankarblom i Mönsterås kyrka.

Oknöfestivalen

Gillar du musik, sol och bad i en skön miljö? Då är det senaste tillskottet av festivaler något för dig! Denna festival har något för alla - från aktiviteter för yngre till melodikryss för äldre. Så boka in den 30 juni i din kalender!

Mönsterås kommun har en lång musikhistoria och det märks särskilt väl på sommaren. Då ordnas flera musikevenemang - både små och stora. Startskottet går i maj, sedan hittar du musikstunder nästan varje vecka under sommaren. Allt från visor och psalmer till rock och allsång! Här tipsar vi om några av musikevenemangen, du hittar fler på monsteras.se/evenemangskalender

SKÖNA TONER
20

Allsång på torget

Det här är något du inte vill missa!

Allsång på torget är fenomenet som drar man ur huse och fyller torget med allsång och musik.

Musikkvällar

Under sommaren bjuder caféer, Svenska kyrkan och andra in till musikkvällar. Håll koll i evenemangskalendern efter en musikkväll nära dig!

Musiklada

Ute vid Nynäs kan du vid flera tillfällen i sommar lyssna på klassiskt sköna toner av Camerata Nordica Chamber Orchestra och cellosenater med Sabina Sandra Olsson.

Strandbanken

En heldag fylld med aktiviteter, loppis, mat och dryck och som avslutas i musikens tecken. Ta med en picknickkorg, en filt och ett glatt humör till Timmernabben och njut av underhållning och musik.

SKÖNA TONER
21

Gå på slagauktion i Torp i sommar!

Upplev spänningen

på en äkta auktionden 25 juni, 16 juli och 6 augusti.

Kör på skattjakt och fynda från förr

Är du en av alla dem som gillar att åka runt bland loppisar, gårdsauktioner och second handbutiker och leta potentiella fynd? Det finns flera butiker med ett spännande och unikt utbud av second hand, retro och prylar från förr i kommunen. Turistbyrån håller koll på var du kan göra fina fynd!

Att ge sig ut på en loppis- eller auktionsrunda är att förena nytta med nöje. Det är ett miljövänligt sätt att handla på, och dessutom kan du spara mycket pengar genom att köpa begagnat. Men det kanske allra roligaste med att handla återbrukade saker är att du kan hitta unika, vackra prylar – som kanske ingen annan har en likadan av. Dessutom får du ofta se roliga och udda saker och besöka platser du annars inte skulle ha åkt till.

Kombinera gärna din skattjakt på loppis, auktion eller second hand med ett besök på ett charmigt café för en mysig dagsutflykt.

Under sommaren drar säsongen för loppisar och gårdsauktioner igång på allvar. Hör av dig till turistbyrån för att få tips om tillfälliga loppisar och auktioner som dyker upp i sommar!

Nära till personligt och varierat handelsutbud

När du besöker Mönsterås går du inte på stan för att shoppa – här går du på köpingen. Här hittar du små butiker i en vacker miljö och med personlig service utöver det vanliga.

I Mönsterås hittar du unika, personliga butiker som drivs av butiksägare som alltid sätter kvalitet och service i första hand. Här handlar du i ditt eget tempo och kan strosa längs Storgatan och botanisera i de välsorterade småbutikerna utan trängsel – i “en galleria med himlen som tak”, som handelsföreningen själva gärna beskriver det. Blir du sugen på något gott att äta eller dricka gör du ett stopp på ett café. Hela utbudet hittar du på monsterashandel.se

Köping är en gammal nordisk beteckning för handelsplatser som var viktiga förr. I kommunen var både Mönsterås och Pataholms köpingar stora, och än idag är den gamla tidens charm bevarad med kullerstensgator, träkåkar och lugn atmosfär.

Men – den lugna atmosfären till trots är köpingen plats för gott om aktiviteter under året. Söker du liv och rörelse ska du komma hit en marknad, bluesfestival, cruising, julskyltning eller vid någon av alla flertalet populära evenemang som ordnas under året.

22
F oto : A lex A nder H A ll F oto : t om A s J onsson CHARMIGA KÖPINGAR

Susanne på Stranda Möbler & Inredning Hallå

Vad tycker du är styrkan med Mönsterås handel?

– Jag tycker att gemenskapen bland alla handlare inom Mönsterås handel gör oss starka. Dessutom finns många både mindre och större butiker med unikt utbud av varor som bara finns i Mönsterås kommun.

Vilket är ditt bästa besöksmål här omkring?

– Ett alltid lika uppskattat besöksmål är Pataholms gamla köping. Kommer man dit under högsäsong är dessutom caféet i köpingen öppet vilket innebär ett trevligt stopp!

Hallå där Tanja på Byxshop

Vad är unikt med handeln i Mönsterås?

– Att vi har en väldig bredd på utbudet. Här finns också ett bra samarbete mellan butikerna i handelsföreningen. Vi genomför dessutom många aktiviteter som vi samlas kring.

Vilket är ditt bästa besöksmålstips här omkring?

– Ett besöksmål jag vill framhålla är Gamla färjeläget ute på Oknö. Vid havsbadet finns mycket att roa sig med. Där finns bland annat badbryggor, grillplats, beachvolleybollplan, utegym, dusch och boulebana.

Du nämnde aktiviteter tidigare, är det något särskilt man inte ska missa?

– Jag vill framhålla Bluesfestivalen som genomförs utmed Storgatan. Då sjuder hela gatan av livemusik och mängder med besökare är på plats. Jag tycker att man kan njuta av bluesmusiken under de två dagar festivalen pågår, oavsett den egna musikstilen!

Vad gör du själv en ledig sommardag?

– Under sommaren sticker jag gärna ut mot Mönsteråsviken för att simma. Jag lärde mig crawla på “äldre” dagar och sommartid kan det bli en simtur på några kilometer.

Vilket evenemang eller aktivitet tycker du sticker ut lite extra?

– Ålems marknad tycker jag är en trevlig tillställning där det händer mycket. Sedan vill jag slå ett slag för julmarknaden i Timmernabben som blivit en väldigt uppskattad aktivitet.

Vad gör du själv en ledig sommardag?

– En ledig sommardag med fint väder innebär oftast en båttur i Timmernabbens skärgård för min del.

Hallå där Linus på Råsnäs Konfektyr

Vad är det bästa med att handla i Mönsterås?

– Inom Mönsterås handel får kunderna alltid ett personligt bemötande. Det är något som vi ska fortsätta att värna om och det bygger upp en positiv kontakt mellan oss handlare och kunderna.

Vad är ditt bästa besöksmålstips här omkring?

– Här i Timmernabben brukar jag alltid rekommendera en tur till Nabbens Rökeri och Fisk. Där kan man både äta gott och även köpa hem något gott från rökeriet.

Har du något särskilt evenemang eller aktivitet som du vill puffa för? – Bluesfestivalen är en riktigt rolig tillställning med massor av folk och levande musik längs Storgatan. Givetvis måste man också “puffa” för vårmarken och höstmarken utmed Storgatan vilket alltid är lika uppskattat och lockar folk från både när och fjärran.

Vad gör du själv en ledig sommardag?

– Jag går gärna och fiskar i närområdet tillsammans med mina barn när tillfälle ges!

23
CHARMIGA KÖPINGAR
Foton: Cl Aus K empe
där
24 Vi erbjuder finansiering genom Wasa Kredit. BUTIK mån-fre 10-17 (lunch 12-13), lör 10-13 • VERKSTAD mån-fre 8-17 (lunch 12-13) MTL Powersport AB • V. Oknebäcksv. 1 • Mönsterås, tel. 0499-131 70 • www.mtlpowersport.se • www.mtlcustom.se • E-post: info@mtlpowersport.se Vill du ha hjälp med att sälja din hoj? Vi ordnar det genom vår förmedlingsverksamhet! Peugeot Kisbee Black Edition 31 490:ATV Suzuki Kingquad LT-A500 XP grön 115 900:Suzuki V-Strom DE 1050 grå/svart 164 900:Nyhet! Sherco 50 SM Red One R svart/gul/röd 43 500:Rieju Drac SM Nightrider svart 45 490:Rieju Drac SM Pro Le vit/guld 47 490:Suzuki V-Strom 800 DE - 23 blå 124 900:Suzuki GSX S1000 GT -23 svart 162 900:Raba erad med 14.000:-! Nyhet! Suzuki GSX1300R Hayabusa -22 20 mil 185 000:Suzuki GSX-R125 -23 (ord. 51 900:-) Nu 49 900:Nedsatt pris!
25 Vi erbjuder finansiering genom Wasa Kredit. BUTIK mån-fre 10-17 (lunch 12-13), lör 10-13 • VERKSTAD mån-fre 8-17 (lunch 12-13) MTL Powersport AB • V. Oknebäcksv. 1 • Mönsterås, tel. 0499-131 70 • www.mtlpowersport.se • www.mtlcustom.se • E-post: info@mtlpowersport.se Arronet 18 SPO med Suzuki DF 115 434 525:DF2,5 (9 200:-) ............ 8 300:DF4A (13 500:-) 12 300:DF5A (15 700:-) 14 300:DF6A (17 200:-) .......... 15 500:DF30ATL (61 800:-) 56 900:DF50ATL (83 900:-) .. 75 500:DF115BTL (146 900:-) 134 900:Nyhet! Arronet 18 C med Suzuki DF 115 601 325:Nyhet! Linder 460 med Suzuki DF 50 233 439:Linder 445 Sportsman Max med Suzuki DF 30 168 900:- Linder 440 Fishing 39 900:HR 442 SC med Suzuki DF 50 155 900:HR 392 med Suzuki DF 6 32 400:utan motor 17 800:Kanot Linder Inkas 525 23 500:BÅTMOTORER Gäller t.o.m. 31/5 KAMPANJ

Välkommen till Be-Ge koncernen - med verksamhet i sex europeiska länder

Be-Ge Seating Division

Inom Be-Ge Seating Division utvecklas, tillverkas och marknadsförs fjädrande och fasta förarstolar, passagerarstolar, bevaknings- och kontorsstolar, support- och sadelstolar samt ljudabsorbenter och tillbehör för stolsprodukterna.

Våra företag i Mönsterås

Be-Ge Stece AB

Be-Ge Frapett AB

Be-Ge Component Division

Be-Ge omponent Division är koncernens legotillverkande enheter med produktion av plåtkomponenter, pressdetaljer och verktyg. Härutöver utförs sömnads- och monteringsarbeten samt lackeringstjänster.

Be-Ge Vehicle Division

Be-Ge Vehicle Division marknadsför och säljer lastoch personbilar. Divisionen representerar Scania lastbilar och bussar, Volkswagen personbilar, Volkswagen lätta lastbilar och Skoda samt tillhandahåller service, reparation och tjänster inom respektive segment.

26
Huvudpartner för IK Oskarshamn www.be-ge.se

Tips!

Mellan 26 juni och 2 juli kan du titta på en konstutställning med akvareller och oljemålningar av systrarna Carin och Anki från Ramsås i slottet vid torget i Pataholm.

Liten köping med storslagen historia

Pataholm är Sveriges minsta köping och en charmig kullerstensidyll som du inte får missa! Här möts du av små prydliga trähus runt ett stenlagt torg på en egen udde mot Kalmarsund. Bakom husen möter du havet med bryggor och fritidsbåtar, och runtom kantar lantbrukslandskap och skog.

I den stilla köpingen bor ett tjugotal året-runt-boende. Desto fler är besökarna sommartid när caféet i den gamla handelsboden i ett av husen slår upp portarna, med servering i den vackra trädgården bakom husen. Vissa kvällar bjuds det dessutom på musikunderhållning – och om du är i krokarna vid midsommar kan vi tipsa om midsommarfirandet på Hullgrensgårdens innergård.

I Pataholm kan du besöka hembygdsgårdarna Hullgrensgården och Harbergska gården som ger dig en

närmare inblick i livet i Pataholm på 1800-talet, när köpingen myllrade av liv. På den tiden var Pataholm Smålandskustens största marknadsplats med egen varvsindustri och en utskeppningsplats för småländskt timmer. Runt om kullerstenstorget finns än idag flera välbevarade byggnader från storhetstiden.

När julen nalkas ordnar hembygdsföreningen en härligt gammaldags julmarknad i hembygdsgårdarna och utomhus i den gamla köpingen – en garanterad stämningshöjare i juletid!

Pataholm ligger längs kustvägen, som till stor del följer den gamla landsvägen längs gamla alléer, stenmurar och stundtals havsutsikt över Kalmarsund. En brun vägskylt med en vit blomma markerar ut kustvägen, oavsett om du kommer från norr eller söder.

27
Foton: Alex Ander HAll CHARMIGA
KÖPINGAR

Gästhamnar

För dig som kommer till Mönsterås med båt är gästhamnarna både en viloplats för natten och en bra startpunkt för upptäcktsfärder på land.

Inre hamnen, Mönsterås Populär gästhamn vid södra kajen i hamnen, bara 100 meter från Mönsterås köping (centrum). Nära caféer, restauranger, butiker och sommaröppen turistbyrå. Cykeluthyrning. Toalett och pentry. Hamndjup: 3 m. Antal gästplatser: 5. Förtöjning: Bom/långsides. Nytt för i år är att du kan förboka plats via dockspot.com

Varvet, Nynäs, Mönsterås Gästhamnsplatser vid Mönsterås segelklubbs båtvarv på södra sidan av Mönsteråsviken. Cirka 4 kilometer till övrig service i Mönsterås centrum. Sjösättningsramp i betong och lyftkran. Toalett och dusch. Hamndjup: 2-4 m. Antal gästplatser: 20. Förtöjning: Bom/ ankare/långsides.

Lakhamn, Oknö, Mönsterås Välordnad och skyddad gästhamn på Oknö på södra sidan av Mönsteråsviken. Nära till camping, restaurang och minigolfbana. Fina promenadstråk och badplatser i närheten. Cirka 4 kilometer till övrig service i Mönsterås centrum. Sjösättningsramp. Toalett och dusch. Hamndjup: 1,5-2,3 m. Antal gästplatser: 18-20. Förtöjning: Bom/boj.

Timmernabben

Båthamn intill gamla färjeläget i Timmernabben. Rökeri, restauranger och butiker i närheten, bland annat lokalproducerade karameller. Sjösättningsramp. Toalett och dusch. Hamndjup: 2,5 m. Antal gästplatser: 5 samt anvisade, tillfälligt lediga platser. Förtöjning: Bom/boj.

HÄRLIGT VID HAVET F oto : A ngeliq A d A ldorp H

Krutkvarnsvägen 8, Fliseryd • Robin 072-212 76 74

Vi renoverar fönster och dörrar från förr och nytillverkar när det behövs.

Välkommen till fönsterverkstan i Fliseryds gamla mejeri, Krutkvarnsvägen 10. Här nns fönsterbeslag, linoljefärg, penslar, munblåst glas och svar på frågor kring fönsterrenovering.

Mer information nns på www.fonsterhantverk.com

Tel. 0733-96 08 76

Sommarcafé & ateljé

i Sibbetorp, Fliseryd

Avnjut vår egen ostkaka och våfflor i lantlig och trivsam gårdsmiljö

2929
I år driver vi även Café 3 århundraden i Berga. Följ oss på Öppet lördagar o. söndagar 20/5 - 27/8 kl. 11-16 Caféet öppet även onsdagar 28/6-9/8 kl. 17-19:30 Allsång med gästartist från kl. 18 Hälsa på våra djur
FLISERYD Mobil 070-68 920 66, 070-68 920 67, 070-68 920 68 LASTMASKINER • GRÄVMASKINER • LASTBILAR GRUS - MATJORD BERG & GRUSKROSSNING SORTERING SCHAKT & PLANERING Örnebäck 401, Fliseryd. Tel. 0491-767 100

Välkommen

till Mönsterås – gemytligt och personligt

I Mönsterås kommun finns fem orter, och på alla dessa orter finns en levande bygd med butiker och personlig service. Tillsammans finns det ett stort antal företagare som jobbar med handel och service. Detta gör Mönsterås kommun till en stark handelsplats där utbudet och närheten är det unika!

MÖNSTERÅS

Vi finns på Storgatan med omnejd:

VI FINNS OCKSÅ I MÖNSTERÅS:

Byggvaruhuset

A. Mönsterås kyrka

B. Torget

C. Systembolaget

D. Hamnen/Turistbyrå

30 1. Ankarstens eftr. 2. Apoteksgruppen 3. Blommor Bland Annat 4. Butik Cillas Hem/CE Massage & Stresshantering 5. Butik Drömhem 6. Byxshop 7. Circle K 8. COOP 9. Direkt Optik 10. El-Center/Electrolux Home 11. Emida-Fridas Fönster 12. Fastighetsbyrån 13. Frasses 14. Fothälsan NY! 15. Glada Kocken 16. Harryssons Golv & Måleri 17. Harryssons Konfektion 18. Hela Kroppen 19. Häradssparbanken 20. Intermezzo 21. Karlbergs Måleri 22. Klänningshop 23. Leksakspalatset 24. Lilla Bageriet 25. Livets Goda Ting Delikatessbutik 26. LR-Installation 27. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling 28. Malkars Träningscenter 29. Mekonomen Bilverkstad 30. M Fritid 31. Moppes Bildelar 32. Mönsterås Bostäder 33. Mönsterås Elman/Elon 34. Mönsterås Sport 35. Nelssons Café 36. Nick Sushi 37. Pizzeria Hamnen 38. Praktik & Butik Kropp & Själ 39. Rör-Karlsson 40. Lundins skor Mönsterås NY! 41. Studio 1 42. Swedish Agro 43. Vävboden i Backspegeln 44. Åsens Blommor Storgatan Storgatan Häradshövdingeg. Trädgårdsgatan Apoteksgatan Sjögatan Polisgränd Kyrkogatan Åsevadsgatan Repslagareg. Pråmgränd Torggatan
Västgötagatan Sjötorgsvägen Torget Torget
Blanka
Västra Oknebäcksvägen 5 Champex Animal
ängars väg 1
Långåsen
Sound
Munken Hotell Timmernabbsvägen 2 Mönsterås Bio Sandgatan 1
Holistic Performance Mileksvägen 5 ICA Supermarket Algots Södra vägen 17 Nynäs Café & Restaurang
8
& Yoga NY! Södra Tingsgatan 1 A
E22 Ljungnäsvägen Industrig. Lagmansgatan Allégatan Kvarngatan Älgerumsvägen 3 13 31 21 30 26 39 1 17 16 9 28 10 38 35 37 23 6 40 12 8 19 24 25 2 20 14 34 5 4 41 18 33 22 32 43 15 A D B C 27 36 11 44 Sjögatan Hamngatan 42 29 7

För att enkelt hitta bland utbudet finns mer information på Mönsterås Handels hemsida; WWW.MONSTERASHANDEL.SE där du kan läsa mer om varje butik samt hitta adresser och kontaktuppgifter.

FRI PARKERING

I Mönsterås kommun är det gratis att parkera!

I Mönsterås centrum gäller P-skiva kl. 10-17 (10-13) på anvisade parkeringplatser, P-skiva hämtar du kostnadsfritt i butikerna.

Välkommen till Mönsterås kommun! BLOMSTERMÅLA

7/10

3131 HUS & HEM/ELEKTRONIK/VITVAROR HEMINREDNING/BLOMMOR SKÖNHET/HÄLSA/FRISKVÅRD KLÄDER/SKOR/OPTIK RESTAURANG/CAFÉ/NÖJE LIVSMEDEL/DELIKATESSER FORDON/SERVICE BANK/ÖVRIGT Strandvägen Tillingev. Nabbevägen Sjövägen Varvsvägen 46 47
48. Blomstermåla Folkets Hus Storgatan Skolgatan Algatan Promenaden Mönsteråsvägen 48 ÅLEM 49. Hojbiten 50. Stranda Möbler och Inredning 51. Ålems Järnhandel 52. Ålems Sparbank Alsteråvägen Allmogev. Rössmålav. Järnv.g. 52 49 50 E22 Vardagar
Lördagar ................ 10:00-14:00
avvikelser kan förekomma.
45. Kebab-House 46. Nabbens Rökeri & Fisk 47. Råsnäs Konfektyrer 45 51
Bluesfestivalen
Ålems marknad
Oknöfestivalen
Allsång på Torget
Sommarmarknad i Mönsterås
Nabbedagen & Strandbanken
Hälsoevent
Cruising
Tjejkväll
.................10:00-18:00
Lokala
TIMMERNABBEN
26-27/5
10/6
1/7
19/7
20/7
22/7
25-26/8
23/9
27/9
Höstmarknad
Mönsterås kommun
Evenemang i

Ölandsfärjan

Turlista 2023 17 juni – 20 augusti

Oskarshamn - Byxelkrok Byxelkrok - Oskarshamn avgång 08:00 och 14:00 avgång 11:00 och 18:00

Guidade visningar på Södra i Mönsterås

Ta chansen att besöka både massabruk och sågverk i sommar

Massabruket

Tisdagar 13/6, 27/6, 4/7 och 15/8 kl. 17.00-19.00

Sågen

Torsdagar 15/6, 29/6, 17/8 kl. 17.00-19.00

www.olandsfarjan.se

PRISLISTA Bokningsavgift tillkommer enligt Billettos villkor. Priser inom parentes inkl. bokn.avg.

Enkel Dagstur

Vuxen 150:- (166:-) 200:- (218:-)

Barn 7-16 år 100:- (113:-) 150:- (166:-)

Husdjur Gratis Gratis

Cykel Gratis Gratis

Barn under 7 år i målsmans sällskap åker gratis.

Enkel

Bil inkl. 5 pers 590:- (627:-)

Bil (över 5 m) inkl. 5 pers 650:- (690:-)

Husbil (max 7 m)

inkl. förare+passagerare 850:- (899:-)

Husvagn (max 7 m)

inkl. bil, förare, passagerare 1 500:- (1 581:-)

MC inkl. förare 300:- (323:-)

Moped inkl. förare 200:- (218:-)

Bokning: www.olandsfarjan.se eller billetto.se/users/olandsfarjan . Biljetter säljes även direkt på kajen i mån av plats. Överfartstid: 1 timme och 55 minuter. Vid hög sjögång kan trafiken ställas in. Cafeteria/öl & vin finns till försäljning ombord. @mfsolsund

Anmälan: Ring 0499-152 77, senast dagen innan visning.

Åldersgräns: 10 år

Begränsat antal besökare Samling utanför respektive anläggning.

Vi bjuder på fika!

Vid besök gäller heltäckande klädsel - långärmat, långbyxor samt heltäckande skor.

Välkommen att besöka oss i sommar!

sodra.com

Öppet hela sommaren: Måndag-fredag 10-18 Lördag 10-14

Din kompletta blomsterbutik!

• Blommor till bröllop, begravning och fest

• Snittblommor • Krukväxter • Krukor • Uteblommor

• Inredning m.m.

Storgatan 21 , Mönsterås tel. 0499-100 40

måndag - fredag 10:00-18:00, lördag 10:00-14:00

Vi förmedlar blommor till hela Sverige och resten av världen genom Euroflorist!

Älgerumsv. 24 B, Mönsterås Tel. 0499-441 00 e-post: blommorblandannat@telia.com

Följ oss för inspiration:

32

Bästa badplatserna

Inget slår en dag på stranden en härlig sommardag. I Mönsterås är det aldrig långt till en badplats och här finns platser som passar alla: lugnare badvatten för dig som badar med barn, hopptorn för den äventyrliga och badplatser där brygga och stege ligger i året om för den som gillar ett uppiggande vinterbad.

Skiren, Finsjö

Barnvänlig, långgrund och tillgänglighetsanpassad badplats vid insjön Skiren utanför Fliseryd med sandstrand. Här finns badbrygga, lekplats och stora gräsytor. Omklädningsrum, utomhustoalett, campingmöjligheter.

Jungnerholmarna, Fliseryd

Badplats i fridfullt och naturskönt läge med brygga vid Emån. Ingen strand. Grillplats och toalett i närheten. Kan vara strömt vid höga flöden. Ta en tur i området kring den gamla batterifabriken.

Gamla färjeläget, Oknö

Havsbad med badbrygga på djupt vatten, och bad från dykdalber till havs. Grillplats och beachvolleybollplan, sandbunkrar. Toaletter, utomhusdusch. Utegym. B oulebana. Möjligt att vinterbada. Nära till lekplatsen Friskefloe. Promenadavstånd till kiosk och restaurang.

Kaffetorpet, Oknö

Populär badplats med sandstrand och brygga längst ut på Oknö. Grillplats och toalett i närheten.

Lillöbadet, Oknö

Barnvänlig och tillgänglighetsanpassad badplats med två bryggor. Sandstrand, lekplats och stora gräsytor. Toalett, dusch. Grillplats. Promenadavstånd till kiosk och restaurang.

Oknöström (hopptornet), Oknö

Populär badplats med brygga, soldäck och hopptorn precis intill Oknöström. Toalett. Grillplats i närheten. Möjligt att vinterbada. Promenadavstånd till kiosk och restaurang.

Rotholmsudden, Oknö Badplats med brygga och avskilt läge. Ingen strand. Möjligt att vinterbada.

Stenskärsbadet, Oknö Barnvänlig badplats med brygga och mindre strand. Lekplats. Toalett i närheten. Promenadavstånd till kiosk och restaurang.

Nynäsbadet, Mönsterås Brygga och enkel strand nära centrum. Hundbad. Promenadavstånd till kiosk och restaurang.

Skällerydsbadet, Blomstermåla

Barnvänlig badplats vid lugnt läge vid Alsterån, med brygga. Mindre strand. Grillplats.

Danska varvet, Timmernabben

Barnvänlig och tillgänglighetsanpassad badplats med sandstrand, beachvolleybollplan, badbrygga och ramp ner till vattnet. Lekplats, grillplats. Omklädningsrum med toaletter, utomhusdusch. Sommarcafé. Möjligt att vinterbada.

Gamla stugbyn, Timmernabben

Badplats vid lugnt läge med brygga. Mindre strand.

Skansenbadet, Ålem Badplats i Alsterån med brygga. Stenigt. Omklädningsrum. Kan vara strömt vid höga flöden.

F oto : A lex A nder H A ll HÄRLIGT VID HAVET

Inomskärsleder som välkomnar till unik skärgård

Mönsterås kommun har en 15 mil lång kuststräcka som väntar på dig med fina badplatser och trevliga gästhamnar. Längs farlederna kan du hitta naturhamnar här och var. I skärgården finns 300 öar och många mindre kobbar och skär.

För dig som vill upptäcka den vackra kusten på din färd genom Kalmarsund finns tre inomskärsleder som de lokala båtklubbarna märkt ut: den södra leden från Törneskär, Ljungnäs, till Väderöbåden, Timmernabben, den mellersta leden från Timmernabben till Oknö, Mönsterås, och den norra leden från Oknö till Svartö strax norr om Mönsterås.

Skärgården i kommunen är helt uppbyggd av morän (sand, grus och sten) som inlandsisen lämnat efter sig. Ren moränskärgård är sällsynt i Sverige. Det finns faktiskt bara här och i Haparanda skärgård! Därför skyddas ett 80-tal öar, holmar och skär i Vållö naturreservat i norra skärgården. Har du båt och är på jakt efter badplatser är de långa härliga sandstränderna på Vållöromp och Sandö värda ett stopp.

Att köpa de lokala båtklubbarnas sjökort kan vara en bra idé för dig som vill upptäcka den vackra kusten på din färd genom Kalmarsund. Det finns bland annat på Mönsterås sport och båtklubben.

Oknö – Sommarpärlan som lockar året om

Bara några kilometer utanför Mönsterås centrum hittar du skärgårdsön Oknö. Vandring, löpning, bad, lekplatshäng, fiske, fågelskådning eller en bit mat i sommarsolen – oavsett om du föredrar avkoppling, lugn och ro eller en aktiv semester nära naturen kan du hitta det här.

Oknö ligger i skärgården utanför Mönsterås, precis vid vattnet, omgivet av små vikar, skogsstigar och ängar, och med Öland i horisonten. Oknö och Oknöskär är de y ttersta utlöparna av Mönsteråsåsen mot Kalmarsund, med broförbindelse från fastlandet. Här blandas åretruntbostäder med sommarstugor och campingar, många vackert belägna med utsikt över havet.

Letar du badplatser så har du hittat rätt. Oknö erbjuder barnvänliga stränder, hopptorn, trampolin, bryggor, soldäck och sandstränder, perfekt för dig som är badsugen! Ett tips på en ovanlig badplats är det gamla färjeläget, som förr var hamn för bland annat färjor till Öland, där du kan bada från de gamla dykdalberna en bit ut till havs.

Ön är ett populärt utflyktsmål året om. Den karakteristiska furuskogen är bevarad och skapar skyddande ridåer ner till stränderna, och skydd mot vinden. Skogen är också trevlig att motionera i – och längs vattnet finns över åtta kilometer vandringsled att upptäcka för den som vill promenera eller springa en tur.

34
Foto: Alex Ander HAll Foto: l Ars Aronsson
HÄRLIGT VID HAVET
Foto: l Ars Aronsson

DEKONTAMINERA

BLOMSTÄLLNINGEN MAGASIN

Fem vinner Mönsterås Handels presentkort à 100 kr.

FOTO: Anna Broette

KRONOBÄCKS KLOSTER I?

SYSTEM HYGGLIG

NING

BARN SALIV BETALA

FÖRDÄRVAD TÄRNING BOLAGSFORM SKYNDSAM MER TRYGG

SKRANGLIG

SPELARGAY

FORTUNA EJ

BOLAG SOM KAN BRYTA?

ELASTISK MASSA REGENT BAD MED HOPPTORN RÅ

STÖRRE SAMHÄLLE PUR

LOTT UTAN AVANS

VILLOSPÅRTYGEL

MYCKET LITET DJUR

HADE HOSPITAL PÅ

SERVERAS OFTAST VÄL KYLD HUVUDKLÄDE FÖR NUNNAN

MÄSTERSKAP FILMBOLAG

INFANN SIG

ERBIUM BRYTER ATLE TILLIKA A L L

GRUNDÄMNET W

1200-TAL CITERA SUPER I ALPIN BACKE 60-TALSDANS

KORT OFTA FÖRE SIFFROR

F

I

VITAMIN

Skicka lösningen till: Oskarshamns Annonsblad, Döderhultsvägen 6, 572 31 Oskarshamn. Oss tillhanda senast den 31 augusti. Märk kuvertet ”Sommarkryss MvSmk-23”.

Namn: Postnr/Ort

35
Adress
Tel
SPRICKFRI FINNS FIN KANOTLED I MÖNSTERÅS OXUDDE 37-23 TRAKT TON SHOWBIZ INDOOR GOLF APPARAT HÖLJE
KORT I LEKEN INBILLAR NÅGON NÅGOT SOM SEX OCH SOM TIO KASK & PÅ BIL I ZAGREB GODLYNT BILMÄRKE MED CLIO SKAPAR FYRKANTER TORDE SATT PÅ VALACK SKÄRVA OMFATTANDE KALS KVINNA SKRIVA UNDER I ORKANMITTEN MÅRDDJUR GÄDDSJÖ I MÖNSTERÅS MESAR MULEN OCH KULEN BENKIRURG HAR REDAKTION I ÖREBRO HAR VÄLDIGT LÅNGA BEN DÅLIG VANA DE ÄR ÅTERSKAPANDE TILL ORIGINALET TRANSISTOR MELLAN S OCH U SYRE SOM TVENNE PREFIX OCH SUFFIX ASAGUD STÄLLNING PÅ VEDBACKEN TRAMPAS PÅ LÅNGEHÄLL FRID NEANDERTHALARE TRÄD PAPPA TILL KID FÖRLIKA B R U K
GJORTS
KORT ELVA
LIGGER
BROMS-
GÄR-
SMÅ-
SKÅDE-
SÖNDER
VATTRAT TYG EN EDGAR ALLAN
SPORTAS PÅ KRYP I STILTON
FOTO: Alexander Hall Sommarkryss

DJURTILLBEHÖR • FODER • HUNDCAFÉ

Stor sortering av tillbehör för ditt husdjur

Vi har även rasthage till hund i anslutning till butiken.

ÖPPET: MÅNDAGFREDAG 1018 • LÖRDAG 1014

Blanka ängars väg 1 i Mönsterås, tel. 0499-447 70, champex.se

LEKSAKER FÖR ALLA ÅLDRAR: Trädgårdsspel

Glad sommar!

önskar Ditt byggföretag i Mönsterås

Byggentreprenad i Mönsterås AB | 0499-126 70 | bim.bygg@gmail.com | bim-ab.se

BIM AB är ett av Mönsterås största byggföretag med stor erfarenhet och ett brett kunnande. Vi arbetar såväl mot industri, den o entliga sektorn som mot privatpersoner. Vi utför villabyggnation, industrilokaler, om- och tillbyggnader, reparationsarbeten, fastighetsservice, murning, kakel och klinkerarbeten, kakelugnar, öppna spisar, våtrumsarbeten etc.

Reparation, omoch tillbyggnad (ROT-arbeten)

Mån-tors 7-17

Fredag 7-16

Lunchstängt 11:45-12:30

Semesterstängt v. 28-29

av bostäder, industri och i den o entliga sektorn.

Mur och puts

Vi murar såväl grunder som fasader och utför även putsarbeten på fasader. Kakelugn och öppna spisar. Montering av kakelugn såväl nya som gamla. Vi utför även arbeten med köksspisar, murspisar och insatser.

Kakel och klinker

Vi har behörighet för våtrumsarbeten och alla arbeten utförs av egna murare och plattsättare med stor erfarenhet. Vi lägger mycket stor vikt vid underarbeten (under tätskiktet).

Villa

Uppför enfamiljshus i lösvirke. Trä, mur eller putsad fasad kan erbjudas. Alla arbeten utförs i egen regi förutom VVS och elarbeten där etablerade underentreprenörer anlitas.

Industri

Nybyggnation, till- och ombyggnad.

Plattsättning

Vi på Byggentreprenad i Mönsterås AB har plattsättare som är erfarna, kompetenta och noggranna och vi utför arbeten i Kalmar, Mönsterås och Oskarshamn.

Byggentreprenad i Mönsterås AB - ett företag i byggbranschen med lokal anknytning

36 Välkomna till en riktig LEKSAKSAFFÄR! Öppet hela sommaren: Måndag-fredag 10-18, lördag 10-14 Häradshövdingegatan 7 i Mönsterås Tel: 0793-33 51 50 Följ oss på Facebook, Instagram
TikTok @leksakspalatset
och
Pussel Uteleksaker Badleksaker Sällskapsspel Pyssel- & målarböcker m.m.
SPA-avdelning
Hundcafé &
S ödra Infartens Bilservice AB Ä lgerum sv. 3 3 MÖNST ERÅS TERÅS Tel: 0499-100 10 Hos oss är alla bilar välkomna
av alla bilmärken Även husbilar och lätta transportbilar
ig inal de la r me d 3- år s ga ra nt i
Service och reparation
Or

Paddla säkert

Paddling innebär, precis som egentligen vilken aktivitet som helst, vissa risker. Var medveten och planera för att undvika dem!

Planera en rimlig färdväg

Se till att du kan ta dig fram till lä vid starka vindar. Undvik helt öppna vatten. Håll dig så nära land att du kan orka simma i land om något händer.

Ha stenkoll på vädret

Kolla aktuellt hav- och kustväder på smhi.se

Populär paddling bland piratskrönor

Två åar, flera mindre sjöar och vattendrag samt den fantastiskt örika skärgården gör att Mönsterås kommun är en spännande plats att utforska från vattnet. Varför inte ge dig ut i kajak eller kanot för en härlig upplevelse tillsammans med vänner och familj?

Upplev enkelheten och närheten till åarna, skärgården, tältplatser och stränder – kommunen från vattnet helt enkelt. Här finns flera mindre företag som hyr ut kanoter och kajaker. Tack vare allemansrätten har du rätt att paddla praktiskt taget överallt i svenska vatten. Fråga gärna om tips på fler paddelturer där du hyr!

Ett stenkast från Pataholm mynnar Alsterån ut i Kalmarsund. Här går ett populärt paddlingsstråk längs orörd natur i ett lummigt grönskande landskap. Och miljön runt ån är kantad av spännande, men inte lika idyllisk, historia. Delar av året kan du paddla uppströms längs ån från

Pataholm, medan andra delar av året passar det bättre att paddla medströms.

Längs ån passerar du bland annat Strömsrums träslott från mitten av 1700-talet, som idag är i privat ägo. Det räknas som landet största träslott, men är kanske mest känt för sina sjörövarhistorier. Gustav Adolf Skytte använde slottet som bas för sina sjörövareskapader på Östersjön under 1600-talet. Enligt myterna är det hans nedgrävda skatt som gett namnet till Skyttes kulle, vid ruinerna av ett medeltida bevakningstorn. Undvik att stiga i land där det är privat mark.

Var uppmärksam på kollisionsrisken

Som kanotist är du liten och svår att upptäcka för både större och snabbare båtar. Paddla närmare land och på andra ställen där större båtar inte får plats. Paddla gärna i grupp för att synas bättre. Det råder högertrafik till sjöss.

Lär dig navigera

För att hitta och navigera på vattnet är det viktigt att ha tillgång till sjökort, och kanske kompass, så att du vet var du är.

Ha alltid flytväst på dig!

På turistbyrån kan du låna flytväst gratis mot en depositionsavgift, denna betalas tillbaka vid återlämning av flytvästen.

Meddela gärna någon på land vart du tänkt bege dig och när du kommer tillbaka. Se till att ha din mobilt elefon packad i ett vattentätt fodral för att höra av dig vid en olycka eller eventuell försening.

37 HÄRLIGT VID HAVET
F oto : A lex A nder H A ll

Tips!

I vackra Lövö naturreservat finns utmärkta tält- och campingplatser för dig som reser lätt.

Boende

Här får du en överblick över de boenden som finns runtom i kommunen. Bland alla hotell, bed & breakfast och campingar hittar du enkelt något som passar just din smak.

Bed & breakfast

Nygårds herrgård

Nygård 106, Mönsterås 0499-400 31

Q nygardsherrgard.com

Villa Löfström

Strandavägen 38, Timmernabben 072-378 75 66

Q villalofstrom.se

Camping

Caravan Club Camp

Varvsvägen 29, Timmernabben 070-602 38 61

Q caravanclub.se

First camp

Oknövägen 12, Mönsterås 0499-449 02

Q firstcamp.se

Kaffetorpets camping

Oknövägen 86, Mönsterås 070-965 13 00

Qkaffetorpetscamping.com

Hotell

Hotell Munken

Timmernabbsvägen 2, Mönsterås 0499-483 90

Q munkenhotell.se

Höjdens lågprishotell

Storgatan 61, Mönsterås 0499-120 80

Q hojdenslagprishotell.se

Stugor och lägenheter

First camp

Oknövägen 12, Mönsterås 0499-449 02

Q firstcamp.se

Fliseryds SFK:s fiskecamp

Troilius väg 2, Fliseryd 070-588 11 16

Q fliserydsfk.se

Ramshults gård

Ramshult 301, Ruda 0499-310 75

Q ramshult.se

Ställplatser

Blomstermåla ridklubb

Norbavägen 30, Blomstermåla 070-556 00 07

Hamnparken i Mönsterås Hamnen, Mönsterås 0499-178 00

Högemåla golf

Högemålavägen, Mönsterås 070-521 46 49

Jungnerholmarna

Jungnerholmarna, Fliseryd 0491-920 03

Kaffetorpets Camping

Oknövägen 86, Mönsterås 070-965 13 00

Mönsterås Segelklubb

Nynäsvägen 46, Mönsterås 076-832 96 47

Timmernabbens festplats

Båtmansvägen, Timmernabben 070-303 14 30

38
Foto: Alex Ander HAll

Mat & café

Sugen på något gott efter maten? Besök våra två karamellfabriker, Råsnäs Konfektyr i Timmernabben ochkaramellfabrikTimmernabbens i Mönsterås.

Runt om i kommunen finns små mysiga caféer och restauranger, alla med sin speciella charm. Här hittar du gott fika och härliga uteserveringar, perfekt för att njuta av både mat och sköna sommarkvällar.

Caféer

Bagarstugan

sommarcafé

Patron Gustavs väg, Fliseryd Q fliseryd.nu

Folkets hus café

Storgatan 116, Blomstermåla

Förlig Wind

sommarcafé

Pataholm 402, Ålem Q forligwind.com

Granelunds café och ateljé

sommarcafé

Sibbetorp 110, Fliseryd

Lilla bageriet

uteservering

Kyrkogatan 14, Mönsterås

Nelssons café

uteservering

Storgatan 26-28, Mönsterås Q nelssonscafe.se

Strandfiket

sommarcafé havsutsikt

Varvsvägen, Timmernabben

Restauranger

Carinas Kök

Verkstadsgatan 2, Mönsterås Q carinas-kok.se

Cook Art

Storgatan 75, Blomstermåla

Fliseryds pizzeria Åbyvägen 6, Mönsterås Q fliserydspizzeria.se

Folkets pizzeria & restaurang Storgatan 83, Blomstermåla

Frasses Hamburgare Älgerumsvägen 24, Mönsterås

Glada kocken uteservering Storgatan 75, Mönsterås Q gladakocken.org

Munken Hotell

Timmernabbsvägen 2, Mönsterås Q munkenhotell.se

Nabbens pizzeria Strandavägen 28, Mönsterås

Nabbens rökeri och fisk uteservering havsutsikt Fiskarevägen 2, Timmernabben Q nabbensrokeri.se

Nick Sushi Storgatan 53, Mönsterås

Nynässerveringen uteservering havsutsikt Nynäs, Mönsterås Q nynascafe.se

Oknö restaurangen uteservering havsutsikt Oknövägen 14, Mönsterås Q firstcamp.se

PG Pizzeria

Torggatan 19, Mönsterås Q parkgrillen.se

Pizza Molto Bene

Boslät 108, Mönsterås

Pizzeria Cleopatra

Storgatan 59, Mönsterås

Pizzeria Estelle

Sjögatan 27, Mönsterås Q estellepizzeria.se

Pizzeria Hamnen

havsutsikt

Sjögatan 23, Mönsterås Q pizzeriahamnen.se

Pizzeria Rhodos

uteservering

Storgatan 12, Mönsterås

Shwan Grill & Bar

Strandavägen 71, Timmernabben

Thai chili AB

Storgatan 30, Mönsterås

Vass Oknö Krog

uteservering havsutsikt

Nynäsvägen 88, Mönsterås

Ålems pizzeria

Alsteråvägen 53, Mönsterås

Älgerums pizzeria

Älgerumsvägen 24, Mönsterås

39
Foto: Alex Ander HAll

0499-178 00

turism@monsteras.se

Turistbyrån hittar du i det gula stationshuset på Sjögatan 29 i Mönsterås, ett stenkast från hamnen och mitt i centrum.

Juni och augusti

Vardagar 10-17

Helger 10-14

Juli

Vardagar 10-19

Helger 10-17

Turistbyrån ger dig personlig service och information om evenemang, sevärdheter och var du kan bo och äta gott. Här kan du hyra cykel och köpa fiskekort. monsteras.se/turistbyra

Mönsterås turistbyrå Mönsterås kommun

40 Söker du turistinformation, broschyrer och kartor till ditt besök? Kontakta Mönsterås turistbyrå!
»