Page 1

C APITAL

optima magazine belgië eerste jaargang jULI 2009

4

#

guy Verhofstadt, europa

“SCHRiJVen bRengt me RUSt”

&

RonDetaFel CRISIS IN DE VASTGOEDSECTOR OF TOCH NIET? boating KLASSIEKERS OP HET WATER. Het goeDe leVen TIPS VOOR DE ZOMER. moDe WILD AND WINDING ROMANCE THROUGH THE HEART OF FRANCE.


Ontdek dé nieuwe manier van shoppen via Piustyle.com Piustyle, is een zeer exclusieve online boetiek met een ruime keuze topmerken aan zeer aantrekkelijke prijzen. Maar Piustyle is meer dan zomaar een online shop. Het is een uitzonderlijke club waar passie voor mode en levensstijl samensmelten.

Met één druk op de knop kunt u op een aangename en vlotte manier uit winkelen gaan. makkelijk u bestelt uw product online prijsbewust topmerken - zoals Dior, Burberry en Gucci koopt u bij ons aan sterk verlaagde prijzen snel na 4 werkdagen wordt uw bestelling veilig bij u thuis geleverd exclusief enkel voor Piustyle leden

Wilt u graag bij de Piustyle.com club horen ? Dat kan ... Speciaal voor de lezers van Capital hebben wij een uniek aanbod. Log in op piustyle.com [username : capital - paswoord : capital1] en wordt gratis lid. Dit is alvast een cadeau t.w.v. 15 euro en u zult beslist nog vele andere voordelen ontdekken wanneer u shopt op onze site.

Wees er snel bij. Wij heten u graag welkom in onze boetiek. www.piustyle.com


editO

H

et stof van de verkiezingsstrijd is gaan liggen. De stemhokjes zijn opgeruimd, een nieuw beleid wordt uitgetekend. Wat alvast zeker is, is dat een nieuw beleid onvermijdelijk ook zal zorgen voor fi scale veranderingen. Voeg daarbij de aanhoudende impact van de economische crisis, waarbij we op Europees niveau de grootste recessie sinds de jaren 30 beleven. Steeds meer analisten gaan er bovendien van uit dat de crisis in een L-curve zal verlopen, en niet in een u-curve. Werk aan de winkel dus voor de fi nancial planner, die van zijn klanten een cocktail aan uitdagingen krijgt voorgeschoteld. Denken we niet alleen aan de groeiende impact van de Europese Spaarrichtlijn, maar ook en vooral aan de stijgende overheidsschuld en de impact ervan op onze toekomstige pensioenen. Steeds meer wordt duidelijk dat burgers zelf voor hun pensioen zullen moeten zorgen. Als Belgen doen we dat gelukkig ook. Al van bij het begin van de crisis merken wij bij klanten een grote vraag naar meer bescherming, naar meer veiligheid, naar meer zekerheid in onzekere tijden. De vraag naar advies over bijvoorbeeld levensverzekeringen met gegarandeerde rendementen, of over stabiele vastgoedinvesteringen blijft meer dan ooit overeind. Samen met de gezonde aangroei van nieuwe klanten, zorgt dit ervoor dat we deze zomer al kunnen zeggen dat 2009 zich voor Optima opnieuw als een zeer sterk jaar aandient. JEROEN PIQUEUR, CEO OPtIMA

De toekomst – fi scaal en budgettair – wordt er niet eenvoudiger op. meer dan ooit gaan onze teams van fi scalisten, juristen en fi nanciële specialisten dan ook aan de slag. met 275 mensen doen we ons uiterste best om voor u en uw familie de gevraagde stabiliteit in de praktijk om te zetten. Verkiezingen of geen verkiezingen. Veel leesplezier en een welverdiende zomervakantie toegewenst. met achtingsvolle groet,

Jeroen Piqueur cEO Optima

colofon verantwoordelijke voor uitgave: Jeroen Piqueur, keizer karelstraat 75, 9000 Gent verantwoordelijke magazine en advertentieregie: Soetkin Borryn. soetkin.borryn@optima.be, tel. 09 225 25 71 format: Duval Guillaume Publishing/Jan Pieter mateusen hoofdredactie en realisatie: optima Financial Planners – art director: veerle verbrugge. veerle@eastvillage.be – redactiecoördinatie: Soetkin Borryn – redactie consultancy:  Duval Guillaume/Jan Pieter mateusen. redactie-adres: Capital p/a optima nv keizer karelstraat 75, 9000 Gent. Werkten verder mee aan dit nummer: Soetkin Borryn, Jeroen lissens, luk Coupé, Ann vanderheyden, Jan De Paepe, Guy kokken, Guy van laere, lies De mol, The living room,  Jan  verstraete,  veerle  Symoens,  Bart  lenaerts,  Sven  Hubrecht,  lieven  Dirckx.  copyrights: Alle  rechten  voorbehouden.  niets  uit  dit  magazine  mag  op  welke  wijze  dan  ook  worden  overgenomen,  noch  vermenigvuldigd,  zonder  uitdrukkelijke  toestemming  van  hoofdredactie  en  uitgever.  druk: Stevens Print nv. Dit magazine werd gedrukt op Arctic Paper met FSC-certifi cering.

Capital

“SteedS meer wOrdt duideliJk dAt BurGerS zelF VOOr Hun PenSiOen zullen mOeten zOrGen.”

En in feite is dat logisch: al achttien jaar is het onze specialiteit om voor onze klanten op zoek te gaan naar stabiliteit, met als basis een gedegen fi nancieel plan met welomlijnde en realistische doelstellingen en verwachtingen. maatschappelijke evoluties zorgen ervoor dat het besef van de nood aan zo’n plan bij een steeds groter deel van de bevolking doordringt.

3


in dit nummer

54. BUGATTI GRAND SPORT REPORTAGE

Beleggen aan 407 km/u

Bugatti waagde zich aan een oefening die niemand voor mogelijk hield: uit de fabelachtige Veyron een fraaie cabriolet destilleren.


INHOUD

72.

REPORTAGE Het opmerkelijke verhaal van de mannen achter ‘Les Hommes’.

22.

12.

VAN KAPITAAL BELANG

RONDETAFELGESPREK

3 professionals over wat hen drijft.

Crisis in de vastgoedsector, of toch niet?

78.

Koffiedame Eveline Hoorens, Galeriehouder Guy Pieters, Therapeute Annemieken Van Reepingen.

events

5

Eccentric, luxe aan zee.

Capital

60.

Cover : GUY VERHOFSTADT Foto : lieven dirckx

06. 11. 28. 32. 39. 40. 50. 66. 90.

reportage Kunst & Clash rond het Canal Grande.

80.

MODE Wild and winding romance through the heart of France.

nice to know ... and to have: lifestyle hebbedingen. 7 VRAGEN AAN ... Anja Stas, commercieel directeur van de Antwerpse Zoo. stand van zaken Optimaal schenken aan minderjarige kinderen. reportage Klassiekers op het water. music hall Franco Dragone brengt Kdo! SPRAAKMAKER Guy Verhofstadt over zijn ideeën. nieuws O.m. Optima zet recordgroei verder en Daskalidès. VRIJE TIJD Experts selecteren de betere dingen des levens. opinie De zoektocht naar talent.


Nice to know, nice to have

De zomer lonkt. Iedereen wil zoveel mogelijk de tijd nemen om er volop van te genieten. Zelfs beroemde artiesten verlaten het museum en komen buiten met hun werk. Ontdek hier enkele originele ontwerpen en tips van kenners voor een stijlvolle zomer. Veerle Symoens

Artiest op de koffie Het koffiemerk ILLY heeft een stevige boon voor kunst. Voor zijn exclusieve collecties werkt illy dan ook samen met kleppers uit de kunstwereld, zoals Rauschenberg, Koons en Rosenquist. Deze nieuwe illy Art Collection doos is een beperkte oplage, ontworpen door Fondazione Pistoletto. Hij bevat een unieke melange van 9 arabica’s.

zomerse belofte

6

Persoonlijke toets Le Cabas is de nieuwste collectie van LONGCHAMP. Het gamma in soepel, gekorreld kalfsleder omvat vier verschillende modellen en gaat resoluut voor de persoonlijke toets. U kiest uw favoriete model en gaat daarna zelf aan de slag. U kunt tien verschillende kleuren van het leder combineren met tien verschillende binnenvoeringen. Het handvat is verkrijgbaar in twee lengtes. Als kers op de taart kunt u uw initialen in het leder laten perforeren. Ook de mythische Le Pilage kunt u via de website volledig naar uw hand zetten.

Wine Wand / Philip Stein Onverwacht bezoek? PHILIP STEIN, de grote   vernieuwer van luxegoederen, lanceert de Wine Wand. Dit revolutionaire accessoire maakt het mogelijk om wijn perfect te decanteren in enkele minuten, in plaats van uren. Wanneer u de Wine Wand in een fles of een glas rode wijn plaatst, wordt de beluchting versneld.   Zo komt het aroma bijna meteen tot zijn recht. De Wine Wand is het perfecte accessoire voor wijnliefhebbers   en sommeliers.


LIFESTYLE

Wereldprimeur / Loewe Op zoek naar een stijlvolle thuisbioscoop met een gigantische flatscreen en een perfecte surround sound? Bezoek dan zeker de nieuwe LOEWE Gallery in Brussel. In het middelpunt van de belangstelling staat de productlijn Loewe Individual. Bij die lijn kunt u zowel het design als de technologie van de lcd-tv’s naar wens aanpassen. Een wereldprimeur is de Loewe Individual Compose   met geïntegreerde ontvanger én opname-apparatuur voor   hdtv-programma’s. Home is bij Loewe the place to be!

Op stap met Miró / Camper CAMPER beschouwt zijn bekende ‘tweelingschoenen’ als een

7

ideaal canvas voor beroemde kunstenaars. Deze zomer mag

Capital

Joan Miró zijn liefde voor het Middellandse Zeegebied betuigen op de schoenen van het merk. De Twins Miró zijn afgewerkt in het fijnste leder. Bij deze serie in beperkte oplage ligt het accent op design en vakmanschap. Elk genummerd paar schoenen is dan ook een verzamelobject.

Avontuurlijke horloges

Luieren in een kunstwerk

/ Anonimo

/ Royal Botania

ANONIMO stelt een nieuw horlogemodel

De Wave van ROYAL BOTANIA kreeg een speciale ruimte op  

voor, geïnspireerd op Il Corsaro Nero. Het

Maison & Object, de grootste designbeurs van Europa. Daar

personage van ‘De Zwarte Piraat’ komt uit het

oogstte de elegante combinatie van een comfortabele hangmat,

oeuvre van de Italiaanse schrijver Emilio Salgari,

een ligstoel en een parasol veel bijval. Het functionele en elegante

beter bekend als de Italiaanse Jules Verne.

kunstwerk sleepte ook heel wat designprijzen in de wacht. Volgens

Het avontuurlijke horloge is uitgewerkt in drie

toonaangevende magazines is de Wave het favoriete product om  

versies: Polluce Corsaro Nero, Verde en Rosso.

in stijl te genieten van een luie zomerdag.


Fire under the ice / Lamborghini Achter de cool van de LAMBORGHINI man bruisen krachtige emoties en vurige passie, net als in Esplosivo, de ideale geur voor deze man. Esplosivo barst los met aromatische citrus- en houtnoten en opent daarna met jeneverbes, kaneel en intense citroen. De heerlijke hartnoten,

Hugo Boss bij u thuis / Boss Wereldwijd zijn er slechts 5 landen met een exclusieve BOSS

Thaise basilicum, watermunt en milde patchoeli vormen de basis

Dalí design / Scabal

voor de subtiele sensuele geuren. Esplosivo combineert kracht en mannelijkheid met verfijning en intensiteit.

Black Store. In deze speciaalzaken start Hugo Boss met

8

zijn Tailored Line by Appointment. De beste specialisten

Voor zijn nieuwe stoffenlijn

adviseren u bij de keuze van de fijnste luxestoffen en het

baseerde SCABAL zich

maken van uw pak op maat. Op aanvraag kunt u hier ook

op schetsen van Salvador

buiten de gewone werkuren terecht. Als u dat echt wilt, komt

Dalí. In 1971 maakte de

Hugo Boss zelfs tot bij u thuis. De dichtstbijzijnde BOSS Black

Spaanse schilder die in

Store vindt u in de PC Hooftstraat in Amsterdam.

opdracht van het modemerk. Tweedejaarsstudenten van het prestigieuze London College of Fashion herinterpreteerden Dalí’s tekeningen. Scabal

Vrouwelijkheid troef / Ugo Zaldi

pakt ook uit met een Dalí kostuumlijn. Die bestaat uit 3 silhouetten, die pas na de zomer te koop zijn.

Als luxeontwerper spitst UGO ZALDI zich toe op de avondjurk. Met edele stoffen, volumes en ragfijne borduursels creëert Zaldi een droomuniversum. Zaldi blijft verbazen met zijn jurken uit luchtige zijde, crêpe de Chine, zilveren of kristallen stras. Prachtige pasvormen en kleuren zijn extra aandachtstrekkers.

Allure van haute couture / Simone Pérèle Dit subtiele huwelijk tussen classicisme en durf roept de glamour van de Hollywoodcinema uit de jaren ’50 op. SIMONE PERELE combineert glanzend satijn en delicate kant. Zo krijgt deze voluptueuze lijn de allure van haute couture.


Faculty Club Faculty Club

Faculty Club, de toplocatie voor uw event!

n

Modern vergadercomfort in historisch kader

n

16 karaktervolle vergaderzalen (airco, draadloos internet)

n

Imposante feestzaal voor 200 personen

n

PrivĂŠ salons voor speciale gelegenheden

n

A la carte restaurant

n

Culinaire menu’s door Arenberg@FacultyClub

n

Binnentuin met prachtig zomerterras

n

Ideale ligging langs de Leuvense stadsring

DESIGN : www.megaluna.be

(E40/E314), gratis parking voor 200 wagens

Wenst u meer informatie, contacteer dan het Sales team: Faculty Club vzw, Groot Begijnhof 14, B-3000 Leuven T +32 (0)16 32 95 00 F +32 (0)16 32 95 02 E info@facultyclub.be W www.facultyclub.be

nulputem


BMW Z4 Roadster

BMW EfficientDynamics Minder uitstoot. Meer rijplezier.

Echt rijplezier

De nieuwe BMW Z4 Roadster. Ongekende sensaties.

De terugkeer van de klassieke roadster, zuiniger, krachtiger en stijlvoller dan ooit: dat is de nieuwe BMW Z4. Bewonder zijn moderne design, zijn sprekend lijnenspel. Neem plaats in de ver naar achter geschoven cockpit, tuur over de langgerekte motorkap. Kijk omhoog en zie hoe de nieuwe, volledig wegklapbare hardtop zich boven u sluit in amper 20 seconden. Plots zit u in een weergaloze coupĂŠ. En dan moet de rit nog beginnen. De nieuwe BMW Z4 Roadster, opwinding gegarandeerd. BMW Financial Services biedt u innovatieve financiĂŤle formules aan, zowel voor particulieren als professionals. Uw BMW geniet gedurende 5 jaar de BMW Mobile Care mobiliteitsservice. Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

Gemiddeld verbruik (l/100km)/CO2-uitstoot (g/km): 9,4-8,2/219-192 Verstraeten nv Antwerpsesteenweg 81 9080 Lochristi Tel. 09 345 06 88 info@verstraeten.net.bmw.be www.verstraeten.bmw.be

Monserez nv Meensesteenweg 86 8500 Kortrijk Tel. 056 37 43 86 info@monserezkortrijk.net.bmw.be www.monserez.bmw.be

Monserez nv Moeskroensesteenweg 212 8511 Aalbeke (Kortrijk) Tel. 056 43 91 91 info@monserezaalbeke.net.bmw.be www.monserez.bmw.be


7 vragen aan ...

portret

Sinds de geboorte van babyolifantje Kai-Mook kent het hele land Anja Stas, commercieel directeur van de Antwerpse Zoo. Na een opleiding als juriste bracht ze het grootste deel van haar carrière in het buitenland door. Ze werkte onder andere in Polen voor Janssen Pharmaceutica en was in Atlanta brand manager van het merk Fanta. Terug in België schreef ze als eerste een gericht communicatieplan voor de Zoo. tekst / foto: veerle symoens

“Authenticiteit

11

1

crisistijd overeind te blijven.”

Wie of wat inspireert u?

“Mensen met passie, visie en bovendien een grote portie originaliteit. Dat kan gaan van muzikanten over chef-koks en buurtwerkers tot succesvolle business­ mensen. Zolang ze maar die pure gedre­­­venheid uitstralen.”

2

Capital

is de enige manier om in

Die was voorzien van alle moderne comfort, inclusief zwembad met palm­ bomen aan de rand. Die villa was een exotische oase van rust.”

4

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een

marketeer? “Een droom hebben, Wat betekent geld voor u? “Geld

schenkt me een comfortabeler leven. Het is ook een middel tot persoonlijke ontwikkeling en creatie. Door geld kan ik luxueus reizen, vrienden extra verwennen tijdens een etentje, mentale tijd voor mezelf kopen om te schilderen, een leuke uitstap met de kinderen maken, of mezelf – als echte shopaholic – een extraatje gunnen.” Wat was uw meest luxueuze

3

aankoop? “Mijn grote villa in Atlanta.

een specifieke visie, verbeeldingskracht, proactief denken, blijven doorzetten, in jezelf geloven en positief ingesteld zijn. Daarnaast is authen­t iciteit zeer belangrijk. Het is de enige manier om in crisistijd overeind te blijven. Anders doe je aan paniekvoetbal en dan val je vroeg of laat toch door de mand.”

5

Tot welke zonde laat u zich wel eens verleiden? “Ik ben te ongeduldig,

te perfectionistisch en ik zou mezelf beter wat minder ernstig nemen.” Wat is uw grootste ergernis?

6

“Onverschilligheid in al haar vormen; mensen die het hebben opgegeven en een volledige desinteresse tonen voor de kansen die het leven biedt.” Wat is uw grootste kracht?

“Mijn enorme drive. Die heb ik steeds gehad. Binnen mijn functie als com­mercieel directeur komt daar ook mijn eigen sterke visie bij. Voor het eerst in mijn carrière ervaar ik op dat vlak zo veel vrijheid. Door die combinatie boek ik nog meer succes en dat schenkt me enorme voldoening.”

7


Veilige haven in tijden van crisis

12

van links naar rechts: ruben piQueur, laurette Wauters, benedicte panis, koen nevens, eric erkelens, stijn paredis, kurt reviers.


rOndetAFelGeSPrek

VAStGOed,

een VASte wAArde? Jeroen liSSenS / FoTo’S: GUY vAn lAere

13

Capital

Al bijna een jaar horen we berichten dat de vastgoedsector voor een crisis zou staan. Voor de ene is die crisis gisteren al begonnen, voor de andere begint ze morgen. maar hoe zit het nu eigenlijk? Externe experts en vastgoedspecialisten van Optima laten hun licht schijnen op de sector.


“BelGen inVeSteren minder SPeculAtieF. dAArdOOr OntStOnd er OP Onze mArkt Geen VAStGOedzeePBel die PlOtS in elkAAr klAPt.”

kurt reviers, hoofdredacteur en uitgever expertise immo media. 14

E

en zonnige zomerdag in Sint-martens-Latem. In een oase van groen en water, omarmd door de kabbelende Leie, ligt hier het prachtige terras van Auberge du Pêcheur. Goed verscholen voor de drukte, maar op gastronomisch vlak sinds jaar en dag een vaste waarde. De plek bij uitstek dus om rond de tafel te gaan zitten over die andere vaste waarde: de baksteen in de maag van elke Belg. Daar is een goede reden voor. De vastgoedsector was de voorbije maanden niet weg te branden uit het nieuws. We verzamelden dan ook de vastgoedspecialisten van Optima Financial Planners, dat aan een deel van zijn klanten vastgoedinvesteringen adviseert in het kader van een globaal fi nancieel plan. Ruben Piqueur, manager van de Optima-vastgoedafdeling, heeft zijn sectorspecialisten Eric Erkelens en Stijn Paredis uitgenodigd. Ze worden gefl ankeerd door Bénédicte Panis, die de juridische aspecten van het vastgoedverhaal binnen Optima voor haar rekening neemt. Voor een onafhankelijke helicopter view op de sector nodigden we Kurt Reviers uit. Als uitgever en boegbeeld van het vakblad ‘Expertise Immo media’ is hij één van de best geplaatste vastgoedwatchers van België. Schuiven verder mee aan tafel: manager Laurette Wauters van de vastgoedbeheerder Estia, en Koen Nevens van de professionele vastgoedmakelaar cushman & Wakefield. Ze praten vrijuit over de vastgoedsector van vandaag. En die van morgen. geen zeepbel Ons verhaal begint in de geplaagde Verenigde Staten. Daar lag de ineenstorting van de vastgoedmarkt in het najaar van 2008 mee

aan de basis van een fi nanciële schokgolf die in de hele wereld voelbaar was, niet in het minst op de fi nanciële markten die in sommige sectoren een ware kaalslag beleefden. Vaste waarden, de goede huisvaderaandelen op kop, sneuvelden massaal. En schijnbaar blijven de lijken maar uit de kast vallen. Ook de Europese vastgoedsector deelde in de klappen. Doemverhalen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, met beelden van massa’s leegstaande appartementen en stilgelegde bouwwerven, deden waarnemers het ergste vrezen voor België. Investeerders huiverden bij de idee dat de vastgoedcrash die sommigen al zeven jaar voorspellen, er nu toch komt. Vreemd genoeg is er geen enkel officieel cijfer – noch van de bouwvergunningen, noch van het aantal notariële akten – dat wijst op een crash in België. Blijven we dan buiten schot? Aan Kurt Reviers om de spits af te bijten. KuRT REVIERS: “We voelen de gevolgen van de wereldwijde crisis wel, maar die zijn in elk geval een stuk beperkter dan in andere landen. De verklaring is eenvoudig: Belgen zijn conservatieve beleggers. Ze investeren minder speculatief, waardoor er op onze markt geen vastgoedzeepbel is ontstaan die dan plots in elkaar klapt.” ERIc ERKELENS: “Het verhaal van de Belg die een baksteen in zijn maag heeft, klopt ergens wel. In de eerste plaats kopen Belgen vastgoed nog steeds om er zelf in te wonen. Bovendien verhuizen ze relatief weinig, zodat de schommelingen van de vastgoedmarkt sowieso beperkt blijven. Als het dan eens een jaar net iets minder gaat, zie je direct een aantal partijen verkondigen dat de


rOndetAFelGeSPrek

grote crash die zijzelf al jaren voorspellen, er dan toch eindelijk komt. maar dat gebeurt dus niet. In tegendeel, als je de Belgische prijzen met de prijzen in het buitenland vergelijkt, blijft België voor vastgoed nog steeds een spotgoedkoop land.” saaiheid=zekerheid toch zijn er ook minder positieve geluiden te horen. Wat met grote vastgoedinvesteerders die hun beurskoers hebben zien kelderen? KOEN NEVENS: “Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen twee verschillende markten. Enerzijds heb je de >>

“AlS Je de BelGiScHe PriJzen met die in Het BuitenlAnd VerGeliJkt, BliJFt BelGië VOOr VAStGOed nOG SteedS een SPOtGOedkOOP lAnd.”

Optima expertise uw VAStGOed en de FiScuS. Dat vastgoed in woelige beurstijden een stabiele houvast is, maakt de fi nanciële crisis nog maar eens duidelijk. maar hoe zit het nu met uw vastgoedinvestering en de fi scus? We zetten een aantal aandachtspunten op een rijtje. uw VAStGOed AlS PriVéBeleGGinG. Beleggingsvastgoed, privé aangekocht en verhuurd  aan een particulier, wordt fi scaalgunstig belast in  vergelijking met vastgoed dat verhuurd wordt aan  vennootschappen of aan een particulier die het gebruikt  voor beroeps doeleinden. men wordt belast op het  geïndexeerd kadastraal inkomen (ki), verhoogd met 40%. met als doel de Belgen te stimuleren om te sparen voor  hun eigen pensioen, laat de wetgever sinds jaar en dag  toe intresten, kapitaalafl ossingen en verzekeringspremies 

15

fi scaal in rekening te brengen. Dat maakt lenen voor de  interessant. Bovendien zijn de meerwaarden bij een  verkoop van het vastgoed in principe onbelast als de  verkoop meer dan vijf jaar na de aankoop gebeurt. intresten mogen in mindering worden gebracht van de  onroerende inkomsten. Het gaat om een aftrek en niet om  een belastingvermindering. eén euro aftrek betekent dus  dat de grondslag vermindert met één euro. Wanneer de  belastingdruk 50 % bedraagt, betekent die euro aftrek een  fi scaal voordeel van 50 eurocent. met andere woorden: hoe  hoger het inkomen, hoe hoger het fi scale voordeel.  in principe kan u door de intrestaftrek uw onroerend  inkomen volledig neutraliseren. onder bepaalde voorwaarden komen de betaalde kapitaalafl ossingen en premies in aanmerking voor een beperkte  belastingvermindering van het sparen op lange termijn.  Hoe werkt dit nu precies? men heeft een ‘fi scale korf’ die  kan worden opgevuld met kapitaalafl ossingen en premies.  Afhankelijk van het beroepsinkomen, bedraagt deze korf  voor het aanslagjaar 2010 maximaal € 2 080. Hierop wordt  de eff ectieve belastingvermindering berekend. Concreet zal  men tussen 30% en 40% van de aangegeven kapitaalafl ossing  ‘terugkrijgen’ via de belastingberekening. in tegenstelling  tot de intresten gaat het hier om een belastingvermindering  en niet om een aftrek. eén euro belastingvermindering  betekent dus eff ectief één euro minder te betalen belasting.  eric erkelens, manager onroerende Waarden.

>> (vervolg op pagina 17)

Capital

fi nanciering van een belegging in vastgoed fi scaal 


“zO’n 16 PrOcent VAn de OPtimA­klAnten kieSt erVOOr Om in Het kAder VAn ziJn FinAncieel PlAn in VAStGOed te inVeSteren. VAndAAG GrOeit dAt SeGment zeer Sterk, Gezien Het VeiliGe HAVen­eFFect.”

stijn paredis, manager onroerende Waarden.

professionele vastgoedmarkt, dat is de markt van vastgoed voor winkels en industrie. Anderzijds is er de residentiële markt, de markt voor vastgoed om in te wonen. Het spreekt voor zich dat de grote, internationale investeerders op de professionele markt de crisis duidelijk voelen. Lenen is minder gemakkelijk geworden omdat de bankiers tijdelijk niet kunnen volgen, er overheerst een zekere vrees in het investeringsklimaat, enzovoort. Toch zou het verkeerd zijn om te zeggen dat heel de professionele markt fors in de klappen deelt. Bij kleinere investeerders, zeg maar de familiale bedrijven die willen investeren in vastgoed, blijft er ondanks de doemberichten een grote vraag naar goede projecten in België bestaan.” RuBEN PIQuEuR: “Ook de grote investeerders uit het buitenland hebben die stabiele Belgische markt nu ontdekt. Op het moment dat de vastgoedzeepbel in de VS, Spanje en Ierland barstte, kon je heel duidelijk zien dat een reeks grote buitenlandse vastgoedfondsen massaal in Brussel begon te investeren. Ik zeg altijd dat België voor vastgoed het saaiste land ter wereld is. Als alles goed gaat, stijgen de prijzen gestaag zonder dat de markt zich vergaloppeert. Daartegenover staat dat in tijden van crisis de prijzen relatief stabiel blijven. Saaiheid wordt dan

16

“de SPreidinG tuSSen rOerend en OnrOerend GOed iS de eSSentie VAn VermOGenSSPreidinG. AFHAnkeliJk VAn de SituAtie, mOet ze inGeBed ziJn in elk GOed FinAncieel PlAn.” bÉnÉdicte panis, legal advisor real estate.


rOndetAFelGeSPrek

een veilige haven, een gewaardeerd stuk stabiliteit waar mensen naar op zoek gaan.” STIJN PAREDIS: “Dat is precies wat we vandaag op de markt zien gebeuren. Heel wat mensen die we ontmoeten, hebben verliezen geïncasseerd door de slechte prestaties van de beurzen. Dat kan je niet onder stoelen of banken steken. Die ‘verliezers’ zijn vandaag vragende partij voor een investering in ‘saai’ vastgoed: ze willen die veiligheid. Ze willen de zekerheid van huurinkomsten en de bescherming tegen infl atie door huurprijzen die jaarlijks geïndexeerd worden. Vastgoed kan voor hen een mooie aanvulling op hun pensioen zijn. Bovendien kunnen ze uitkijken naar een realistische meerwaarde bij de verkoop van hun investering over een aantal jaren.” LAuRETTE WAuTERS: “Een verstandige vastgoedinvestering moet inderdaad een beetje saai zijn. Ik bedoel dan dat er geen valse verwachtingen gecreëerd mogen worden. Iemand die eraan begint, krijgt een veilige maar correcte verwachtingshorizon gepresenteerd. De Belg die vastgoed koopt, is sowieso al een conservatieve investeerder die een deel van zijn geld belegt in de basisbehoefte die wonen tenslotte is.” ERIc ERKELENS: “Ach, er zijn natuurlijk altijd mensen die een rendement van 30 procent willen halen. Hoe meer men belooft, hoe liever sommige mensen dat blijkbaar hebben. Dat is absoluut niet het publiek dat wij voor ogen hebben. Voor ons is vastgoed veiligheid en stabiliteit.”

Bij een opgevulde fi scale korf van € 2 080 is het fi scale  voor deel tussen € 624 en € 832, exclusief gemeentebelasting. Wanneer de fi scale korf al gevuld is met levensverzekeringspremies, of wanneer men nog maximaal geniet van de fi scale  voordelen (woonbonus) op de gezinswoning, spreekt het voor  zich dat de belastingvermindering op kapitaalafl ossingen nihil is.

VAStGOed in de VennOOtScHAP OF PriVé? Het kan om verschillende redenen interessant zijn om in  vastgoed te beleggen via een vennootschap. Zo mag de  vennootschap jaarlijks tot 3% van de waarde van het gebouw  afschrijven (niet de grond). De aanschafprijs omvat naast de  aankoopprijs ook de zogenaamde ‘bijkomende kosten’: de  niet-aftrekbare btw, de registratierechten, de notariskosten  en de eventuele bankkosten van een investeringskrediet. kosten met betrekking tot onroerende goederen, bijvoorbeeld  intrestkosten, onderhoudskosten, brandverzekering, of onroerende voorheffi   ng kunnen door een vennootschap volledig in >> (vervolg op pagina 19)

17

langer huren voor wie kan zo’n vastgoedinvestering dan interessant zijn? en waarom? STIJN PAREDIS: “Zo’n 16 procent van de Optima-klanten kiest ervoor om in het kader van zijn fi nancieel plan in vastgoed te >>

Capital

Wat met de bordjes ‘te koop’ die je ziet opduiken aan de gevels van nieuwe woningen en appartementen, tot in kleine dorpen toe? cijfers zeggen dat vastgoed gemiddeld iets langer te koop staat dan enkele maanden geleden. BENEDIcTE PANIS: “Die vaststelling klopt, en daar is een goede verklaring voor. Als er al een vastgoedcrisis op komst is, dan is het de crisis van de kleine vastgoedinvesteerders die – jammer genoeg – niet verstandig geweest zijn. Vaak gaat het dan om zelfstandigen met de beste bedoelingen. Ze investeerden een deel van hun geld in appartementen, bij wijze van spreken in hun eigen straat, in hun eigen dorp. In de hoop op een ongebreidelde groei van die markt, vroegen ze onrealistische prijzen op liggingen die absoluut niet zo ‘top’ waren als ze zelf dachten. Die investeerders stellen nu helaas vast dat de markt niet zit te wachten op een middelmatig aanbod tegen gelijk welke prijs. Die mensen stoppen er vandaag mee. Als dat de veelbesproken vastgoedcrisis is, dan is dat voor de gezondheid van de markt misschien wel een goede zaak. In de plaats van die doe-het-zelf-investeringen met wisselend succes, komt er vandaag een consolidatie van de markt op gang. Grotere, gespecialiseerde ontwikkelaars met oog voor de juiste locatie en het goede beheer nemen een groter deel van de koek.”

laurette Wauters, manager estia.


“BelGië iS VOOr VAStGOed Het SAAiSte lAnd ter wereld. AlS AlleS GOed GAAt, StiJGen de PriJzen zOnder dAt de mArkt zicH VerGAlOPPeert. in tiJden VAn criSiS BliJVen ze relAtieF StABiel.”

ruben piQueur, manager vastgoedafdeling optima. 18

investeren. Vandaag groeit dat segment zeer sterk, gezien het veilige haven-effect. Een deel van het publiek dat voor vastgoed kiest, beslist om voor dat vastgoed te lenen om het rendement te vergroten: de meeropbrengsten zijn immers veel hoger dan de kost van de lening. En bovendien kan een vermogend iemand die leent voor een tweede verblijf of voor een extra vastgoedproject, veel gemakkelijker een lening krijgen dan iemand die vandaag gaat lenen voor zijn eerste woning. Voor ons publiek zijn de banken niet zo streng als ze intussen geworden zijn voor de groep die wil lenen voor zijn eerste woning.” RuBEN PIQuEuR: “We moeten erbij zeggen dat vastgoed niet voor iedereen de juiste keuze is. In hun zucht naar veiligheid willen mensen soms heel hun investeringsstrategie in één keer veranderen, en al hun eieren in één mand leggen. Zoiets is nooit goed. Het komt erop aan om verstandig te spreiden.” De afgelopen jaren zijn de vastgoedprijzen sterk gestegen, ook al blijven we goedkoop in vergelijking met het buitenland. kan de kopersmarkt die prijzen nog wel volgen? en wat met de huurders? KuRT REVIERS: “Je ziet inderdaad dat de aankoop van een eigen woning voor een koppel tweeverdieners niet meer evident is van bij het begin. Het gevolg is dat die mensen langer gaan huren, en dat de markt voor huurappartementen groeit. Er is nu al een stijgende vraag naar huurwoningen. Vaak is men zelfs bereid om meer huur te betalen voor een kwaliteitsvolle woning.”

ERIc ERKELENS: “Niet alleen de gestegen prijzen, ook een reeks maatschappelijke tendensen speelt die ontwikkeling in de kaart. Een jong stel anno 2009 zal niet onmiddellijk trouwen en samen een huis kopen. Die mensen, meestal tweeverdieners, wonen vaak eerst een aantal jaren samen, veelal in een huurwoning. En dan heb ik het nog niet over de bom van de vergrijzing die langzaam ontploft, en die de vraag naar huurappartementen verder zal doen stijgen.” KuRT REVIERS: “Daar komt nog het stijgend aantal alleenstaanden, nieuw samengestelde gezinnen en eenoudergezinnen bij. Het gaat dus niet alleen om bejaarden. Op amper tien jaar tijd zijn er in België door die trend liefst een half miljoen gezinnen bijgekomen. Die kopen niet allemaal een eigen woning, hé. Een steeds groter deel van de bevolking zal blijven huren. Dat is een zekerheid die losstaat van de crisis. Alleen al daardoor zal de vraag naar huurwoningen groeien.” groeipolen toch is het niet enkel rozengeur en maneschijn in vastgoedland. Met name aan de kust wordt geklaagd over een instorting. klopt dat? KuRT REVIERS: “Aan de kust is er een speculatief overaanbod aan nieuwe investeringen ontstaan. men heeft gemikt op een ongebreidelde groei van de vraag, en men heeft steeds maar bijgebouwd. combineer dat met de crisis die veel mensen plots armer gemaakt heeft, en je krijgt het bekende gevolg. Vastgoed aan de kust is bovendien iets totaal anders dan investeringsvastgoed op een toplocatie in een stad. Een appartement aan de kust is een emotioneel iets, een luxe-uitgave. En op luxe-uitgaven wordt nu eenmaal bespaard als men de broekriem aanhaalt. Toch houden ook aan de kust de echte toplocaties vrij goed stand. Alleen is men door de jaren heen steeds verder en verder weg van het strand beginnen bouwen. Die locaties komen nu in de problemen.” KOEN NEVENS: “Hetzelfde geldt voor de professionele vastgoedmarkt. Als het gaat om winkelruimte bijvoorbeeld, zijn het inderdaad de minder goede locaties die in de problemen komen. Op topliggingen voelt men geen enkel probleem. Die blijven overeind.” RuBEN PIQuEuR: “Het spreekt voor zich dat de factor ligging op de woningmarkt het allerbelangrijkste is. Het is dan ook essentieel dat een goed investeringsproject in een buurt ligt met veel tewerkstelling en in een sociale omgeving, met openbaar vervoer,


RONDETAFELGESPREK

goede wegverbindingen en winkels in de buurt. De cijfers bevestigen dat: de stad oefent nog steeds een grote aantrek­ kingskracht uit op veel mensen.” KURT REVIERS: “Er zijn inderdaad 13 centrumsteden die het zeer goed doen qua bevolkingsaangroei. Sommige steden worden echte groeipolen, vaak omdat er belangrijke politici wonen die de heropleving trekken.”

aftrek worden gebracht. Indien u het beleggingsvastgoed privé aankoopt, zijn interesten en kapitaalaflossingen slechts beperkt aftrekbaar. Het grote voordeel van een vennootschap is dat de overgang van het onroerend goed in het kader van de successie op een fiscaal meer vriendelijke manier kan gebeuren, dan indien het deel zou uitmaken van het privépatrimonium. De vennoot­

Dreigt er dan geen overaanbod? KURT REVIERS: “Opnieuw is de factor locatie belangrijk: je moet het gemeente per gemeente bekijken, en nauwkeurig de cijfers tegen elkaar afwegen. Brussel bijvoorbeeld, is een lappendeken van 19 baronieën met vaak totaal tegengestelde woonbehoeftes. Het hoeft geen betoog dat de keuze voor de juiste gemeente in het Brusselse cruciaal is voor het succes van een vastgoedinvestering.” RUBEN PIQUEUR: “In Gent is er momenteel een tekort van maar liefst 30 000 kwaliteitswoningen. De reden? Een stad als Gent telt in de historische kern veel woningen met gebrekkig comfort. Die woningen zijn vandaag niet meer gegeerd. Mensen – ook jonge huurders – gaan op zoek naar meer kwaliteit.” LAURETTE WAUTERS: “Het is duidelijk dat de grotere steden de absolute voorkeurslocaties zijn. En daar praat je nu eenmaal niet over de bouw van grote villa’s. Dan kom je haast automatisch bij appartementen terecht.”

schap biedt de mogelijkheid een onroerend patrimonium om

De markt volgen Wat als de vastgoedmarkt volgend jaar minder goed presteert dan vorig jaar? BENEDICTE PANIS: “Vastgoed is sowieso geen korte­ter­mijn­belegging. De lange termijn toont aan dat de waarde van vastgoed in België blijft stijgen.” KURT REVIERS: “Als investeerder komt het erop aan om de markt te volgen. En wie die markt volgt, heeft gezien dat 2008 bijvoorbeeld een schitterend jaar was om je vastgoed met een mooie meerwaarde te verkopen. In 2009 zal dat misschien iets minder zijn, maar daarmee is niet gezegd dat vastgoed op de lange termijn geen uiterst stabiele investering is. Je mag ook niet alleen aan de meerwaarde op de latere verkoop denken: ik ken mensen die rijk worden door de hoge huurinkomsten die ze innen op een aantal panden.” STIJN PAREDIS: “Wij raden heel wat mensen aan om hun nieuwbouwappartement niet te snel te verkopen. Het is beter om pas tussen de negen en de dertien jaar na de aankoop te beginnen denken aan verkopen. Daar zijn twee redenen voor: ze kunnen dan veelal een meerwaarde meepikken, en ze kunnen uitstappen voordat de eerste kosten aan het pand opduiken.” ERIC ERKELENS: “Het belang van een verkoop op het juiste moment kun je moeilijk overschatten. Veel mensen houden hun vastgoedinvestering nog te lang. ‘Verkopen is verarmen’, is een stelling die – volkomen onterecht – nog bij veel Belgen leeft. Je moet vastgoed als een investering zien. Vergelijk het met een aandeel op de beurs: daar moet je op een bepaald moment verkopen en je winst nemen.” >>

De gevolgen van een gesplitste aankoop voor de blote eigenaar en de vruchtgebruiker.

te zetten in aandelen. Het schenken van aan­delen (roerende goederen) gebeurt immers in de drie gewesten veel voordeliger dan het schenken van onroerende goederen. Ondanks de voordelen van een vastgoedinvestering via de vennootschap, is het altijd raadzaam om goed de afweging te maken tussen een privé-aankoop en een investering via de vennootschap. Als men privé aankoopt zijn de meerwaarden bij een latere verkoop immers onbelast.   Bij een aankoop door de vennootschap zal die meerwaarde, net als het netto huur­inkomen, belast worden als winst;   in principe aan 33,99%. De verkoopprijs herinvesteren   kan fiscaal een oplossing zijn, om deze meerwaarde gespreid te belasten. Informeer u dus over de piste die voor uw specifieke situatie de meest interessante is.

interessante optie zijn in het kader van de successieplanning. In de praktijk kopen de ouders dan het vruchtgebruik, en verwerven de kinderen de blote eigendom. Via deze techniek behouden de ouders het genot en de inkomsten, bijvoorbeeld de huurgelden, en kan men tegelijkertijd successierechten besparen. Bij overlijden van de langstlevende ouder dooft immers het vruchtgebruik uit. De kinderen verwerven dan automatisch en van rechtswege de volle eigendom zonder   dat er in principe successierechten verschuldigd zijn. De gesplitste aankoop heeft uiteraard gevolgen op het vlak van de woningfiscaliteit, zowel in hoofde van de ouders (vrucht­­ gebruikers) als in hoofde van de kinderen (blote eigenaars). In hoofde van de vruchtgebruikers (ouders) zijn de intresten van leningen aftrekbaar van de belastbare onroerende inkomsten. In feite kan men het onroerend inkomen volledig neutraliseren, indien het bedrag van de betaalde intresten voldoende hoog is. Binnen het kader van de belastingvermindering voor het langetermijnsparen komen de kapitaalaflossingen en premies slechts in aanmerking indien men de volle eigenaar is van de woning. Noch de vruchtgebruiker, noch de blote eigenaar komen in aanmerking voor de belastingvermindering. >> (vervolg op pagina 21)

Capital

De gesplitste aankoop van een beleggingsvastgoed kan een

19


RUBEN PIQUEUR: “Die vergelijking met de beurs is interessant. Vaak vertellen klanten aan onze mensen dat ze tevreden zijn dat ze hun geld niet in de beurs geïnvesteerd hebben. Die commentaren zijn terecht. Niet alleen omdat vastgoed de financiële crisis goed doorstaat, maar ook omdat het rendement van heel wat ­v astgoedinvesteringen die we adviseerden uiteindelijk boven alle projecties uitstijgt.”

20

Als een vastgoedinvesteerder niet op de korte termijn mag denken, wanneer moet hij er dan aan beginnen? STIJN PAREDIS: “Dat is de grote paradox van de vastgoedinvestering: wie nog jong is, heeft vaak te weinig geld om in vastgoed te investeren, maar hij heeft wel de tijd om zijn opbrengsteigendom ten volle te laten renderen. Wie ouder is, heeft vaak wel het geld maar misschien niet de tijd om het te laten renderen. Daarom bevelen we soms aan om er zo snel mogelijk aan te beginnen.” Stel dat het vertrouwen in de beurs weer opveert. Zal iemand die zwaar in vastgoed heeft geïnvesteerd er dan geen spijt van krijgen dat hij niet meeprofiteert van de heropleving? BENEDICTE PANIS: “We kunnen niet genoeg benadrukken dat vastgoed voor ons een manier is om je vermogen te spreiden. De spreiding tussen roerend en onroerend goed is volgens ons de essentie van vermogensspreiding. Die spreiding moet – ­a fhankelijk van iedere afzonderlijke situatie – ingebed zijn in elk goed financieel plan. Het is nooit oké om alles in één van die twee te investeren. De kunst bestaat erin om de stabiliteit van vastgoed te combineren met een investeringsstrategie die toelaat om toch te profiteren van een heropleving op de beurzen. Die heropleving komt er vroeg of laat zeker.” RUBEN PIQUEUR: “Het eerste wat wij als financiële planners bij iedere nieuwe klant doen, is het opstellen van een zeer ­u itgebreide audit van zijn financiële situatie, inclusief een projectie naar de toekomst toe. Een financiële röntgenfoto door financiële en fiscale specialisten, zeg maar. Op basis van dat ­fi nanciële totaalplaatje stellen we een plan op met concrete adviezen. Dat kan in de richting van vastgoed zijn, maar evengoed in een andere richting. Naar ons komen om appartementen te kopen, kan dus niet. Wie het ‘mooiste’ appartement uit een project wil, moet naar een makelaar stappen. Wij verkopen in de eerste plaats een financieel plan. Als financiële planner zul-

len we mensen dus eerst door een rationeel auditproces leiden, ­w aardoor ze hun eigen investeerdersprofiel beter leren kennen. Pas in tweede instantie, en in functie van een plan op basis van die audit, wordt er over concrete adviezen gesproken.” Goede beheerder Met andere woorden: vastgoed als louter financiële investering? STIJN PAREDIS: “Inderdaad. Ruim 95 procent van onze klanten gaat niet eens op voorhand kijken naar het vastgoed dat ze kopen. Wij adviseren dan ook geen pand aan die ­mensen, wij adviseren een filosofie van spreiding en van stabiele ­vermogensopbouw. De klant is wel eigenaar van het vastgoed, maar hij hoeft er zich verder niet mee bezig te houden. Het beheer wordt volledig ­u itbesteed. Het vastgoed op zich is inderdaad louter een investering. Dat is een heel ander verhaal dan dat van de gefrustreerde eigenaar die zich problemen op de hals gehaald heeft met zijn eigen vastgoed. Het is spijtig om vast te stellen dat heel wat van onze huidige klanten in het verleden dergelijke negatieve ­vastgoedervaringen gehad hebben.” LAURETTE WAUTERS: “De emotionele verhuurder die ­verhuurt in zijn eigen dorp, aan mensen die hij liefst nog kent, vraagt om problemen. Daarom is een goede beheerder het beste wapen voor de emotionele verhuurder.” KURT REVIERS: “Het belang van een goede beheerder, een asset manager in vaktaal, stijgt. Niet alleen als buffer tussen klant en verhuurder, maar ook als beheerder met kennis van zaken. Daar zien we toch een trend naar meer professionalisme.” KOEN NEVENS: “In de sector van het professioneel vastgoed is die trend ook aan de gang. Vroeger werd een asset manager gezien als een noodzakelijk kwaad. Vandaag is een goede ­beheerder een echte meerwaarde voor de investeerder.” LAURETTE WAUTERS: “Veel particulieren overtillen zich aan de veelheid van taken die goed beheer met zich meebrengt, van het zoeken van een goede huurder tot de verhuring en later de herverkoop. Dat is een pak werk en veel stress voor heel wat mensen.” ERIC ERKELENS: “Mensen kopen nog veel te graag vastgoed in hun achtertuin, in de illusie dat ze de zaak dan beter onder controle hebben. Dat is een droombeeld. Het is zoals iedere dag voorbij het bedrijf rijden waarvan je op de beurs aandelen gekocht hebt, en denken dat je zo dat bedrijf door en door kent.”


rOndetAFelGeSPrek

Slotvraagje: kijk eens in jullie glazen bol. Wat brengt de nabije toekomst voor de vastgoedmarkt? ERIc ERKELENS: “We merken vandaag toch dat het vertrouwen in de beurs en de banken net ietsje lager is dan bij de vorige dip op de fi nanciële markten. Heel wat mensen met geld op de bank hebben echt schrik, vooral nu de lijken in de fi nanciële sector maar uit de kast blijven vallen. Voor mensen met geld op de bank blijft vastgoed tot nader order aantrekkelijk.” KOEN NEVENS: “We hebben de indruk dat de beurzen misschien wel hun dieptepunt bereikt hebben, maar dat er inderdaad nog heel wat onaangename verrassingen zullen komen vanuit de hoek van de bedrijven, in de vorm van herstructureringen enzovoort. Dat zal opnieuw zijn impact hebben, om dan langzaamaan weer te stabiliseren. Wat de vastgoedsector betreft, hebben we 15 sterke jaren gehad, waarvan de laatste 10 jaar echte toppers waren. We maken nu een dip mee, die in België meevalt. maar internationaal zie je dat het herstel groeit. Op langere termijn keren we zeker terug naar een stabiele groei. Ik schat dat we vanaf medio 2010 de markt weer zien opveren.” <<

We benadrukken dat men dit fi scale voordeel verliest, enkel  en alleen indien er nog ruimte was binnen de fi scale korf van  het langetermijnsparen. De blote eigenaars (kinderen) kunnen  uiteraard niet genieten van de ‘woonbonus’ voor hun blote  eigendom van het beleggingsvastgoed. De woonbonus is immers een aftrek die specifi ek bedoeld  is voor de ‘enige en eigen’ woning. men kan zowel intresten,  kapitaalafl ossingen als premies aangeven, en de aftrek  bedraagt maximaal € 2 080 (voor het aanslagjaar 2010).  Dit basisbedrag wordt de eerste 10 jaar verhoogd met € 690  en met nog eens € 70 indien men meer dan 3 kinderen ten  laste heeft. Deze aftrek vermindert het belastbaar inkomen.  Het eigenlijke fi scale voordeel hangt dus af van het marginaal  tarief (dit is het tarief van de hoogste schijf). ook de aftrek van intresten op zich resulteert niet in een fi scaal voordeel, omdat de blote eigendom geen belast bare  onroerende inkomsten oplevert. Tenzij het kind over andere  onroerende inkomsten zou beschikken, kan het wel genieten  van het fi scale voordeel. men neutraliseert op die manier de 

“wAt de VAStGOedSectOr BetreFt, HeBBen we 15 Sterke JAren GeHAd, wAArVAn de lAAtSte 10 JAAr ecHte tOPPerS wAren. we mAken nu een

indien het kind nu al geniet van de woonbonus voor de gezinswoning, doet de aankoop of verkrijging door schenking van  een blote eigendom geen afbreuk aan de toepassing hiervan. 21 omgekeerd, indien men eerst ingevolge aankoop of schenking  blote eigenaar is geworden van een andere woning, zal men  nadien niet meer kunnen genieten van de woonbonus voor 

Capital

diP mee, die in BelGië meeVAlt.”

belastbare onroerende inkomsten.

de ‘toekomstige’ gezinswoning. Toch zal de toekomstige ‘eigen’  woning wel kunnen genieten van de belastingvermindering  voor het langetermijnsparen en de intrestaftrek. Daarenboven  is sedert 2006 het ki van de ‘eigen’ woning vrijgesteld. 

SAmenGeVAt. vruchtgebruikers (ouders) kunnen de intresten aftrekken.  Blote eigenaars (kinderen) kunnen successierechten vermijden. gesplitste aankoop

kind

kind

(geniet reeds de woonbonus)

(geniet nog niet de woonbonus)

Ja

Ja * nee

Ja * Ja

nee

nee nee

nee Ja

nee

nee Ja

nee nee

ouders

intrestaftrek ­ m.b.t. beleg. vastg. ­ m.b.t. eigen woning

langetermijnsparen ­ m.b.t. beleg. vastg. ­ m.b.t. eigen woning

woonbonus ­ m.b.t. beleg. vastg. ­ m.b.t. eigen woning

* indien men nog andere onroerende inkomsten heeft, naast de vrijgestelde        gezinswoning en de onbelaste blote eigendom.

xAvier PiQUeUr 

koen nevens, specialist in vastgoed voor de retailsector.

Junior Fiscalist Auditcenter


3 professionals over hun drive Eveline Hoorens, Guy Pieters en Annemieken Van Reepingen over wat hen drijft. Wat voor hen van kapitaal belang is en waaraan ze hun succes toeschrijven. Tenslotte is geld niet alles. Veerle SymoEns / Foto’s: Guy Kokken

Koffiedame

Eveline Hoorens 22

Mijn grootvader was een avonturier. Toen hij met zijn motor in de buurt rondreed, zag hij deze koffie­ branderij. Impulsief besloot hij dat die branderij in Sint-Maria-Oudenhove zijn nieuwe roeping zou worden. Hij was één van de eersten om met Zuid-Amerikaanse arabicabonen te werken. Die geven een veel fijnere smaak aan de koffie dan de robusta’s die men toen volop uit Congo invoerde. Met zijn motor deed hij een ronde door het dorp om de bewoners van Hoorens koffie te voorzien. Toen hij stierf, nam mijn grootmoeder de branderij van hem over. Nu staan mijn vader en ik aan de machines. Wij branden de koffiebonen nog steeds op ‘grootvaders wijze’. Die kleinschaligheid en dat artisanale zijn de kracht van onze familiebranderij. Bij grote merken moet het vooruit gaan, daarom branden ze hun bonen massaal en snel. Wij nemen de tijd om enkel de allerbeste bonen te selecteren. We maken er een geheime en strenge mix van, waarna we ze langzaam branden. Een secuur proces van ingewijden, maar het loont en het schenkt ons de voldoening waarnaar we streven.

— Creatie. Als kind hielp ik regelmatig mee met het vullen van koffiepakjes. Ik hield van de gemoedelijke sfeer, maar op een bepaald moment lonkte de wereld. Ik wou geen kneuterig dorpsmeisje worden en dus pakte ik mijn valiezen. Ik ging mode studeren en verhuisde naar Londen. Zolang het maar creatief, groots en werelds was, leek het leven me goed. Toch vond ik er niet helemaal mijn draai op modevlak. Pas toen ik al die Starbucks en illy-zaken ontdekte, ging mijn hart sneller kloppen. In London was koffiedrinken hip en trendy. Het baadde in een kunstzinnige sfeer. Fantastisch vond ik dat. Ik voelde mijn roots door mijn lichaam gieren. Ik kreeg honderden ideeën die allemaal met koffie te maken hadden. Gretig telefoneerde ik mijn ideeën door naar mijn ouders. Ik voelde dat ik terug moest. Niet veel later stond ik weer in Sint-MariaOudenhove om onze Hoorens koffie creatief aan te pakken. Toen ik na een vakantie Panamarenko ontmoette op de luchthaven van Barcelona, was dat het begin van een

nog veel groter avontuur. Ik liep naar hem toe in de vlieghal en sprak hem aan over zijn laatste tentoonstelling. Toen ik na een tijdje niet meer wist wat zeggen, vroeg ik hem of hij van koffie hield. “Euh... ja, zo af en toe een kopje”, zei hij verbaasd. Terug thuis deed ik mijn best om een prachtig pakket voor hem samen te stellen. Een week later stond de postbode aan mijn deur met een groot boek van hem, dat hij mij opgestuurd had. Nu zijn we getrouwd en woont Pana intussen bij mij in het dorp vlakbij de branderij. Hij is op pensioen, maar zijn hulp en steun zijn immens. Hij ontwierp al schoteltjes, speciale koffiekopjes en ondertasjes met zijn tekeningen van vliegende schotels erop. Ik geniet ook van zijn rust en van de eenvoud om terug op den buiten te wonen. In steden kom ik nog genoeg voor de verkoop van onze koffie en ik reis ook regelmatig. Ik bezocht koffieplantages in Java, Brazilië en Mexico. Ik weet niet veel, maar wel dit: het leven neemt soms rare wendingen maar uiteindelijk kom je toch uit waar je moet zijn.” <<


VAN KAPITAAL BELANG

23

Capital

“Een mix van familie, kunst en koffie.” Eveline Hoorens (34) groeide op in Sint-Maria-Oudenhove. Op haar achttiende ruilde ze haar leven in de familiekoffiebranderij voor een carrière in de  buitenlandse modewereld. Uiteindelijk keerde ze vanuit Londen terug naar haar roots, vol nieuwe en creatieve ideeën rond koffie. Eveline verzorgt nu de PR   en de klantenrelaties van het familiekoffiemerk Hoorens. Daarnaast bedenkt ze  ook de creatieve invalshoeken en de ontwerpen van de labels en de accessoires,  meestal in samenwerking met haar man, de bekende kunstenaar Panamarenko.


— Vertrouwen.

Galeriehouder

Guy Pieters “Crisis? De kunstmarkt floreert als nooit tevoren.”

24

Ik heb veel te danken aan mijn geboortedorp Sint-Martens-Latem. Mijn vader was er huisschilder en mijn moeder had een drogisterij waarin ik meehielp. Alle kunstschilders van de bekende Latemse school kwamen bij ons over de vloer. Uit grote bewondering voor hun werk richtte ik de krantenwinkel die ik begon tegelijkertijd in als expositieruimte. Al snel werd de expositieruimte zo’n groot succes dat ik de kranten voor bekeken hield. In 1973 was mijn eerste galerie in Sint-Martens-Latem een feit. Ik focuste me hoofdzakelijk op Latemse kunstwerken. Dat veranderde toen ik mijn vrouw Linda leerde kennen. Aan haar heb ik heel veel te danken. Zij hield net zoals ik van kunst, maar was vooral uit op vernieuwing. Sindsdien ging het hard. Reizen is immers een tweede passie die mijn vrouw en ik delen. Op reis in ZuidFrankrijk ontmoetten we toevallig de kunstenaar Arman. Dit was het begin van één groot internationaal avontuur. Via Arman leerden Linda en ik Niki de Saint Phalle, Robert Rauschenberg, Christo en zoveel anderen kennen. Begin jaren ’80 openden we een tweede galerie, ditmaal in Knokke. In 2000 volgde een galerie in het Zuid-Franse Saint-Paul de

Vence. Onze focus lag vooral op Pop Art en hedendaagse kunst. En dan krijg je dit als commentaar: “De hele kunstwereld wordt internationaler en toch kiezen jullie voor galerieën die zo goed als in een dorp liggen.” Dat kregen we meermaals verontwaardigd te horen. Maar dat we in een dorp liggen, is nu net onze sterkte! Zeker in een kunstmarkt die onder andere door het internet steeds meer geglobaliseerd wordt. Ik kan je verzekeren dat het merendeel van onze kunstenaars maar al te graag naar Sint-Martens-Latem komt. Onze galerie en kantoren liggen er midden in het groen. Ook Saint-Paul de Vence is een plaats met ontzettend veel charme, waar nog een echte artistieke sfeer hangt. Uiteindelijk tellen afstanden niet meer. In geen tijd sta je aan de andere kant van de wereld. De sleutel van ons succes? Onze samen­ werking met kunstenaars is gebaseerd op langdurige vriendschaps- en vertrouwens­ banden. We kiezen voor kunstenaars die door de jaren heen een sterk oeuvre blijven aanbieden. Dit blijkt een goede zaak, want wij ondervinden helemaal geen last van de crisis. Integendeel, de kunstmarkt waarin wij actief zijn, floreert als nooit tevoren. Mensen grijpen terug naar klassiekers

zoals Picasso, Miró, Wim Delvoye en Jan Fabre. (Denkt) Akkoord: door de mondialisering en het internet is de concurrentie wel enorm toegenomen. Er wordt enorm tegen elkaar op geboden. Om een hallucinant voorbeeld te geven: het beeld Buster Keaton van Jeff Koons werd in 1999 verkocht voor ongeveer 400 000 $. Nu werd het geveild voor een dikke 4 miljoen $ bij Christie’s in New York. Wie gelijk heeft, zullen we nooit weten. Daarom adviseer ik zelf het liefst mensen met een passie of een ontluikende interesse voor kunst. Beleggers met een budget tot 10 000 à 15 000 euro raad ik aan om hun intuïtie en hun hart te volgen. Ze kiezen beter een werk waar ze echt van houden. Mensen met een budget van 50 000 à 250 000 euro adviseer ik om zich zeer goed te informeren op tentoonstellingen, in musea en in galerieën. Voor hen is een goede kunsthandelaar ook een must. En mensen die absoluut niet in kunst geïnteresseerd zijn, kunnen veel beter in vastgoed investeren. Dat is nog steeds een bijzonder goede vorm van beleggen. Maar kunst – ook al heeft het ook te maken met vorm en esthetiek – dat blijft toch nog net iets anders.” <<


VAN KAPITAAL nulputem BELANG

25

Capital

Guy Pieters (56) is galeriehouder, kunsthandelaar en uitgever van kunstboeken. Hij publiceerde monografieën van onder andere Jan Fabre,   Roger Raveel en Robert Combas. Guy Pieters   heeft galerieën in Sint-Martens-Latem, Knokke   en Saint-Paul de Vence. Guy Pieters investeert niet alleen in kunst, maar ook veel in onroerend goed.


— Coaching.

Therapeute

Annemieken Van Reepingen 26

Paarden confronteren ons onmiddellijk met wat we doen en hoe we het doen. Daarom is coachen met de hulp van paarden zo geschikt voor iedereen die een impasse ervaart, zowel in zijn of haar persoonlijke leven als op carrièrevlak. Klinkt dat zweverig? Van opleiding ben ik klinisch psychologe en arts. Jaren hielp ik mensen door middel van lange en veelvuldige praatsessies. Toch voelde ik dat er iets ontbrak. Voor mij is ervaring de beste leerschool. Fietsen leer je toch niet uit een boek? Je moet het gewoon doén. Daarom wou ik ervaringsgerichte actie koppelen aan al dat praten. Naast mijn job was alles wat te maken had met paardrijden mijn grote passie en uitlaatklep. Bij de paarden leefde ik op en voelde ik me als herboren. Op een beurs zag ik een stand over paardencoaching. Dat was toen nog compleet nieuw in Europa. Maar voor mij vielen alle puzzelstukjes van mijn leven toen in elkaar. Paarden zijn schitterende dieren. Ze zijn erg intelligent en hypergevoelig. Daarnaast zijn ze zich constant bewust van wat er zich in hun omgeving afspeelt.

“ Paarden geven aanvaardbare kritiek.” Paarden reageren daar meteen op. Onmiddellijk laten ze ons zien hoe ze zich voelen en op die manier geven ze constant feedback. Voor een paard bestaan er geen negatieve of positieve dingen. Alles wat op hen afkomt, registreren ze puur als informatie. En dat is precies het mooie eraan. Mensen vellen wel een oordeel. Ze koppelen hun persoonlijke angsten, wensen en verlangens aan objectieve feiten. Dat maakt het moeilijker om duidelijk te communiceren en te begrijpen wat er echt gaande is. Het is dus een misvatting dat paardencoaching enkel voor mensen met psychologische problemen zou zijn. Natuurlijk helpt paardentherapie bij depressies en angststoornissen. Er worden goede resultaten geboekt bij kinderen met gedragsproblemen of eetstoornissen. Maar toch schuilt er in paardencoaching ook een enorm potentieel voor managers en al wie wil groeien in een bedrijf of team. Dat kan via individuele sessies maar ook via dagen voor teambuilding. Managers of bedrijfsteams staan soms weigerachtig tegenover deze sessies. Begrijpelijk, want het is ook allemaal zo nieuw. Toch blijkt paardencoaching elke keer opnieuw zeer

krachtig en leerzaam. Hier in de wei maakt een mooi kostuum met stropdas geen enkele indruk. Alleen wat je uitstraalt is van tel en dat pikken de paarden meteen op. Onlangs nog begeleidde ik een manager die moeilijkheden met zijn team had. Bij elke vraag en elk voorstel botste hij op weerstand. Bovendien had hij het gevoel dat hij steeds moest trekken en sleuren aan zijn mensen omdat ze niet gemotiveerd leken. Tijdens de paardencoaching moest hij een paard van punt A naar punt B leiden. Meteen wou die manager heel duidelijk laten zien wie de baas was. Bijzonder autoritair sleurde hij het dier mee. Het paard blokkeerde helemaal. Het toonde geen enkele interesse om vooruit te gaan en trok zelfs tegen. Hoe simpel dit voorbeeld ook lijkt, voor die manager was de ervaring een revelatie. In één sessie ondervond hij meteen glashelder wat zijn probleem was. Het grote voordeel van deze aanpak? Voor de meeste mensen is het gemakke­ lijker om ‘kritiek’ te krijgen van een paard dan van andere mensen. Maar met die kritiek kunnen ze later heel wat.” <<


VAN KAPITAAL BELANG

27

Capital

Annemieken Van Reepingen (43) heeft haar eigen praktijkâ&#x20AC;&#x2030; als klinisch psychologe en huisarts. Ze beschikt overâ&#x20AC;&#x2030; 20 jaar ervaring op het vlak van counseling, coaching en psychotherapie. In Stone Ridge, de Meta System Consulting Group in New York leerde ze haar liefde voor paarden inzetten om mensen te helpen. In 2009 startte Annemieken haar paardencoaching onder de naam KIVIK. U kunt bij haar terecht voor individuele en meer businessgerichte sessies.


Heel wat ouders kiezen ervoor om toekomstige successierechten te vermijden via een schenking aan hun kinderen. Als dat gebeurt op een moment dat de kinderen nog minderjarig zijn, komen daar toch enkele aandachtspunten bij kijken. Sven Hubrecht (fiscaal jurist Optima Financial Planners) houdt die punten tegen het licht. 28

Hoe optimaal schenken aan minderjarige kinderen?


STAND VAN ZAKEN

V

eel ouders wachten met schenken tot de kinderen wettelijk meerderjarig zijn, of zelfs iets ouder. Ze doen dat vanuit de verwachting dat zoon- en/ of dochterlief dan al enige maturiteit aan de dag leggen, en op een verstandige wijze met de schenking zullen omgaan. Het juridisch statuut van minderjarige kinderen is een andere reden om te wachten tot de grens van 18 jaar bereikt is.

De principiële handelingsonbekwaamheid van minderjarige kinderen impliceert een aantal knelpunten wanneer men hen wil betrekken in een successieplanning. Eerst en vooral is er de aanvaarding van de schenking. Omdat ook een schenking een overeenkomst is en een minderjarige als ‘handelingsonbekwame’ geen overeenkomsten mag sluiten, kan de minderjarige dus zelf geen schenking aanvaarden. De wet laat echter uitdrukkelijk toe dat (één van) de ouders of grootouders de schenking aanvaarden voor de minderjarige, zonder

“Wanneer men een beleggings­ portefeuille schenkt aan een minder­jarig kind rijst het probleem dat de vrederechter eerst zijn akkoord moet geven bij iedere verkoop van aandelen.”

grootouder bijvoorbeeld aanvaarden. Indien de beide ouders overleden zijn, kan een schenking aan de minderjarige worden aanvaard door de voogd. Die zal daarvoor wel een bijzondere machtiging van de vrederechter moeten hebben. De schenker en de vertegenwoordiger van de minderjarige zijn niet verplicht

om de minderjarige op de hoogte te brengen van de schenking. Het voordeel? Desgewenst kan men de schenking geheim houden voor de minderjarige in kwestie. Dat kan een opvoedkundige keuze zijn: zoon- of dochterlief zouden anders bijvoorbeeld de motivatie kunnen verliezen om nog veel te studeren. Deze discretie zal op zichzelf echter onvoldoende zijn voor de schenker, die meestal nog een beroep doet op andere technieken en/of beheersstructuren om de schenking in goede banen te leiden. Na de schenking is het beheer van het vermogen een tweede mogelijke knelpunt. Zodra de schenking voltrokken is, behoort het geschonken vermogen juridisch tot het patrimonium van de minderjarige. De ouders, of de langstlevende ouder, hebben wel het recht om het vermogen van hun minderjarig kind te beheren. Voor zwaarwichtige handelingen is opnieuw een machtiging van de vrederechter vereist. De ouders mogen bijvoorbeeld geen roerende goederen van de minderjarige verkopen. Wanneer men een beleggingsportefeuille schenkt aan een minderjarig kind rijst dan ook het probleem dat de vrederechter eerst zijn akkoord moet geven bij iedere verkoop van aandelen. Een efficiënt beheer van de beleggingsportefeuille is zo onmogelijk! De wetgever heeft echter een uitzondering voorzien: een erkende financiële instelling heeft geen rechterlijke machtiging nodig voor het beheer van de effecten van een minderjarige. Het beheer van de effectenrekening van de minderjarige aan een erkende financiële instelling toevertrouwen, biedt dus een oplossing. Ook over de verzekeringspolis moet goed nagedacht worden bij de successie­ planning. Een vermogensoverdracht naar de volgende generatie gebeurt vaak via een beleggingsverzekering. Zo is het perfect mogelijk om als ouder een verzekeringspolis te onderschrijven op naam van uw minderjarig kind. Het verzekeringsvoorstel, de medische >>

29

Capital

Minderjarige kinderen, dat zijn kinderen die nog geen 18 jaar oud zijn. Ze staan juridisch niet alleen onder het gezag van hun ouders, ook de wetgever acht hen ‘handelingsonbekwaam’. Dit betekent dat ze niet zelfstandig hun (rechts)belangen kunnen uitoefenen: ze kunnen bijvoorbeeld geen onroerend goed kopen of verkopen. Ze moeten voor het stellen van die rechtshandelingen door hun ouders vertegenwoordigd worden. Indien beide ouders overleden zijn, vervult hun voogd die rol. Op de handelingsonbekwaamheid bestaan wel uitzonderingen, zoals ‘dagelijkse’ handelingen. Denk daarbij aan het kopen van kledij, voeding, tickets voor het openbaar vervoer, enzovoort. De ouders zullen hun minderjarig kind voor een reeks handelingen bovendien slechts kunnen vertegenwoordigen wanneer de vrederechter de ouders hiertoe machtiging heeft gegeven.

dat een machtiging van de vrederechter vereist is. Men vermijdt echter beter dat de schenker en de (groot)ouder die de schenking aanvaardt voor de minderjarige één en dezelfde persoon zijn. Men zou daarin anders een ongeoorloofde belangenvermenging kunnen zien waardoor de schenking nietig zou kunnen zijn. Indien de ouders schenken, kan een


STAND VAN ZAKEN

vragenlijst en de bijzondere polisvoor­ waarden moeten dan door de ouders ondertekend worden. De ouders moeten zich wel verantwoorden voor het beheer van de goederen van de minderjarige, wat problemen kan opleveren indien een te hoog risicoprofiel werd gekozen.

30

“De schenker en de vertegen­ woordiger van de minderjarige zijn niet ver­ plicht om de minderjarige op de hoogte te brengen van de schenking.”

Indien het minderjarig kind de verzekerde is, is het wettelijk verboden om een polis af te sluiten die voorziet in een uitkering bij het overlijden van een kind dat de volle leeftijd van vijf jaar nog niet heeft bereikt. Wanneer een levensverzekering wordt afgesloten door een minderjarige, via zijn vertegenwoordigers, kan enkel de minderjarige zelf, of zijn nalatenschap bij overlijden, worden aangeduid als begunstigde. Vastgoed is nog een aandachtspunt. Ook als de ouders geld schenken aan een minderjarige in het kader van een zogenaamde ‘gesplitste aankoop’ van

een onroerend goed (in vruchtgebruik door de ouders en in blote eigendom door de kinderen), zal de toestemming van de vrederechter nodig zijn. Een mogelijke denkpiste bestaat erin om eerst het onroerend goed in volle eigendom te kopen en de blote eigendom een paar jaar later te schenken, nadat de kinderen meerderjarig geworden zijn. De vrederechter moet dan immers geen toestemming meer geven. In dat geval moeten de ouders wel schenkingsrechten betalen op de waarde van de volle eigendom van het onroerend goed dat ondertussen wellicht (sterk) in waarde is gestegen. In sommige landen, zoals Frankrijk, gelden er geen schenkings­ rechten meer in de rechte lijn. Indien u bijvoorbeeld een tweede verblijf zou kopen aan de Côte d’Azur, kunt u wel eerst de aankoop doen in volle eigendom en het onroerend goed achteraf schenken in blote eigendom zonder bijkomende schenkingsrechten te moeten betalen.

Ten slotte is ouderlijk vruchtgenot een mogelijk knelpunt dat u kunt vermijden. Het is goed om te weten dat de ouders, of de langstlevende ouder, het vrucht­ genot hebben van de goederen van hun kinderen tot aan de meerderjarigheid of ontvoogding van die kinderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de interesten op een bankrekening, afgesloten door of namens hun minderjarig kind. Als grootvader bijvoorbeeld een schenking doet aan een minderjarig kleinkind, zullen de inkomsten van het geschonken kapitaal toekomen aan de ouders van het kleinkind. Maar ook hier zijn alternatieve oplossingen mogelijk. Grootvader kan het kleinkind maximaal begunstigen door in de schenkingsakte of begeleidende brief van hand- of bankgift te vermelden dat ook de inkomsten aan het kleinkind moeten toekomen.

Een ‘beding van conventionele terugkeer’ dient u eveneens te overwegen. Niet alleen ouders met jonge kinderen moeten zich daarom informeren als ze willen schenken. Ook als (jonge) grootouder wint u best het juiste advies in. De kans bestaat immers dat een begiftigd kind voortijdig overlijdt. Stel dat u bijvoorbeeld een beleggingsportefeuille schenkt aan uw zoon die gehuwd is en één minderjarig kind heeft. Bij het vooroverlijden van uw zoon zal zijn nalatenschap dan in blote eigendom toekomen aan zijn kind en in vruchtgebruik aan zijn echtgenote. Het beheer van de portefeuille komt met andere woorden in handen van uw schoondochter. Dit is niet altijd gewenst. Door in de schenking een ‘beding van conventionele terugkeer’ op te nemen kunt u dit vermijden. Bovendien zal al hetgeen geschonken is, of hetgeen daarvoor in de plaats gekomen is, op die manier successievrij kunnen terugkeren naar het patrimonium van de schenker.

“In sommige landen, zoals Frankrijk, gelden er geen schenkings­ rechten meer in de rechte lijn.”

Of u nu ouder of grootouder bent, het is perfect mogelijk om ook voor uw minderjarige (klein)kinderen een successieregeling op maat uit te werken. In het belang van alle partijen is het raadzaam om daarbij oog te hebben voor de specifieke situatie van de minderjarige begunstigde(n). <<


De specialist in climatisatie en warmtepompen!

Kortrijksesteenweg 1238 9051 Sint-Denijs-Westrem Tel. 09 385 55 30 â&#x20AC;˘ www.geeroms.be


3 x is scheepsrecht:

Klassiekers op het 32

water

Zomer en watersport, het is de perfecte vakantiemix. Wie op zoek is naar inspiratie vindt hier alvast enkele tips voor stijlvol watervertier, met motor of puur op windkracht. Jan verstraete / fotoâ&#x20AC;&#x2122;s: Jonas roosenS


reportage

De grote

routes 1 — Zeilersdromen

St. Maarten Yacht Classic Wie de beste zeilroutes wil leren kennen, kan niet missen door de routes van zeilklassiekers te volgen. De St. Maarten Yacht Classic geeft elk jaar het goede voorbeeld door extra vroeg het startschot te geven voor een zomerse zeilervaring. Met de volgende St.Maarten Classic Yacht Regatta vergeet u zelfs helemaal de winter. De race met klassieke zeilschepen vindt in 2010 plaats van 21 tot 24 januari in de zomerse Caraïben. Het party-aspect op exotische stranden is bij deze classic een even grote troef als de activiteit op het water. Panerai Classic Yachts Challenge Ook de Panerai mikt op klassieke zeiljachten. De challenge bestaat uit verschillende zeilwedstrijden. Die vinden vanaf het voorjaar tot het najaar plaats. In het voorjaar vindt bijvoorbeeld de Antigua Classic Yacht Regatta plaats. In juni strijkt de Panerai neer aan de Côte d’ Azur met de Voiles d’ Antibes. In het najaar volgt Cannes met de Régates Royales. Zeilersdromen De meeste zeilfanaten krijgen inderdaad het virus te pakken door tochten in de Caraïben. Bestemmingen zoals Antigua en St. Maarten zijn dan ook heel aantrekkelijk. Daarna lokt vooral de Middel-

landse Zee. “Voor de afwisseling”, klinkt het unaniem bij veel zeilers, die er vaak jaren over doen om de Middellandse Zee helemaal rond te varen. Ze zijn vooral te spreken over de verschillende culturen en landen die ze tijdens hun tocht kunnen aandoen. Een ander voordeel: de Middellandse Zee is heel bereikbaar. U kunt er perfect schepen huren, of uw schip op een bepaalde bestemming laten liggen om bij uw volgende vakantie uw tocht van daaruit verder te zetten. De oversteek De Atlantische Oceaan oversteken, dat is een andere droom van veel zeilers. Vanuit Las Palmas in Gran Canaria gaat het naar Saint Lucia in de Caraïben. De oversteek is tevens het traject van de Atlantic Rally for Cruisers (ARC), die op het einde van het jaar plaatsvindt. Het traject is goed voor 2 850 zeemijl. Thomas Siffer nam tijdens zijn wereldreis deel aan de ARC. Na de aankomst schrijft hij: “Ik ben zo melancholisch als een puber die vindt dat hij Rimbaud moet lezen, terwijl hij er de ballen van snapt. Ik denk dat het is omdat ik over de Atlantische Oceaan gezeild ben en dat ik bang ben dat ik steeds vreemdere dingen zal moeten doen om zo intens te kunnen blijven leven.” Men weze gewaarschuwd. <<


Een monument van een boot

2

— Zeewaardig ouder worden “Riva? Dat is puur vakmanschap”, zegt José F. Hij is de trotse bezitter van een Aquarama, een van de ‘vlaggenschepen’ van Riva. Er zijn maar 388 Aquarama’s en die van José is nu zo’n 450 000 euro waard. Een belegging? “Neen. Samen met mijn vrouw gebruik ik mijn motorboot waarvoor hij gemaakt is: om te varen.” Jan verstraete / foto’s: riva

34

type: 33 Aquariva Super

Zeewaardig? Het verhaal van Riva begon in 1842. Pietro Riva trok toen naar Lago Iseo om boten met stormschade te herstellen. Hij kreeg de smaak te pakken en wou boten bouwen zoals niemand ze ooit gebouwd had. Het lukte hem, en de volgende Riva-generaties namen de scheepswerf over. In de jaren 50 groeide de mythe: al wie naam en faam had, stapte maar al te graag aan boord van een Riva.

Precies door zijn mythische status ontstonden ook enkele hardnekkige misverstanden over de Riva. José: “Zo zou een Riva niet zeewaardig zijn. Het verhaal van Riva begon namelijk op een meer. Toen de ‘Zoom’, als enige houten boot deelnam aan de offshore wedstrijd van London naar Monte Carlo, was men ervan overtuigd dat hij het einde van de Thames niet zou halen. Daarom mocht de ‘Zoom’ bijna niet deelnemen. Wel, de Riva won en liet alle polyesterboten achter zich.”


reportage nulputem

interieur: 92 Duchessa

D

at de houten motorboten van het Italiaanse Riva zo’n prijzen halen, is niet verwonderlijk. De houten Riva’s zijn schaars en een echte mythe die luxe, vakmanschap en sex appeal weet te verenigen. Brigitte Bardot, Anita Ekberg of Sophia Loren, ze hadden allemaal een Riva. Maar wie vindt Carlo Riva, de man die Riva groot maakte, de ideale vrouw om met zijn motorboten te varen? “Marleen F.”, antwoordde Carlo Riva tot grote verbazing van de journalist die de vraag stelde. Voor de journalist was Marleen een nobele onbekende. “Dat is mijn vrouw”, glundert José trots. Het is duidelijk: Riva vormt een wereldwijde club, waar de passie voor stijlvol varen primeert.

type: 92 Duchessa

Carlo Riva, die intussen het roer uit handen gaf aan de volgende generatie, was genadeloos als het op de kwaliteit van zijn boten aankwam. Alles werd bij Riva zelf gemaakt. Alleen voor instrumenten zoals de snelheidsmeter en het kompas werkte Riva samen met een Duitse firma. José: “De Duitsers kenden Carlo Riva als de man met het hamertje. Wanneer ze prototypes van instrumenten kwamen voorstellen, gaf hij ze een welgemikte tik met een hamertje. Als ze braken, moest de fabrikant opnieuw beginnen.” Paganini werkte voor Riva Carlo Riva was even streng op wat er in zijn eigen ateliers geproduceerd werd. Het design van alle modellen werd tot in de puntjes verzorgd, van achterspiegel tot kikker. Bij de zoektocht naar een hoorn met twee tonen kon uiteindelijk alleen een ingenieur met de naam Paganini, zoals de bekende Italiaanse componist, de juiste muzikaliteit voor de hoorn leveren… Het houtwerk, van de allerbeste houtsoorten, kreeg tot twintig vernislagen of stoppani. Het interieur kon niet achterblijven en is van perfect leder. De inspiratie voor het stuur haalde Riva bij oude modellen van Cadillac.

interieur: 92 Duchessa

Kortom: Riva’s zijn de raspaarden van de motorboten. Er zijn dan ook boeken met een stamboom van Riva-eigenaars. Daarin wordt nauwgezet opgevolgd wie welke boot heeft en wanneer die doorverkocht werd en aan wie. Aga Khan Riva-eigenaars zijn vaak niet van de minste. Zo heeft de Aga Khan een Riva. Rivameetings vinden plaats op de meest fantastische locaties, zoals de Canal Grande in Venetië, of in Monte Carlo. Is de Rivaclub dan heel exclusief? “Helemaal niet”, weerlegt José. “Op meetings zijn we gewoon allemaal bootliefhebbers onder elkaar. We varen, drinken samen een glas en geven tips door van leuke havens en restaurantjes. Natuurlijk zitten er topindustriëlen bij, maar ik ken evengoed een schrijnwerker die met veel liefde en geduld zelf een wrak gerestaureerd heeft.” Intussen zijn vaklui schaars geworden en is hout van topkwaliteit verschrikkelijk duur. Daarom zijn hedendaagse Riva’s in polyester. Vloekt dat? “Neen”, zegt José. “Ook met polyester gaat Riva voor topkwaliteit en er steekt nog heel veel hout in de afwerking. Sommige nieuwe Riva’s zijn rondvarende luxelofts.” <<

type: 52 Rivale

35

Capital

De man met het hamertje Evenals Carlo Riva gaat José steeds met zijn Riva op reis. “Maar ik ben niet zo fanatiek als Carlo”, relativeert José. “Wanneer Carlo met zijn boot op reis gaat, dan ligt hij urenlang plat op zijn buik op het voordek. Hij bestudeert dan hoe zijn boot door het water glijdt en maakt daar tekeningen van, steeds op zoek naar manieren om zijn Riva’s te verbeteren.”

interieur: 92 Duchessa


Lengers Yachts BV is official distributor for the Ferretti Group. www.lengersyachts.nl

Lengers Yachts. Preferred supplier of a wonderful time.

+31 (0)294 256 156


Join the club

3

— Het groepsgevoel van bootlief hebbers Ferretti Yachts, Pershing, Mochi Craft Apreamare en Itama … In de oren van boot­liefhebbers zijn dat klinkende namen. Al die merken maken – samen met onder meer Riva – deel uit van de Italiaanse Ferretti Group. Ook in onze contreien zijn boten van die groep een begrip. Het Nederlandse Lengers Yachts voert ze in de Benelux in en heeft intussen 30 jaar ervaring in de sector. Capital polste naar de leukste bootervaringen van zaakvoerder Bas Lengers.

“In tegenstelling tot wat u misschien zou verwachten, vaar ik niet continu de wereld rond met al die prachtige boten. Daar heb ik simpelweg de tijd niet voor”, bekent Bas Lengers meteen. “Eén van mijn favoriete uitjes met de boot is dan ook een bestemming die vlakbij ligt: Amsterdam.

“Zelfs de stuurse kapiteins van de Amsterdamse toeristenboten steken hun duim op als ik met de Aquariva voorbijkom.”

Voor mij is er niets heerlijker dan rustig over de Amsterdamse grachten te glijden, bij voorkeur in een Riva 33 Aquariva. Die moderne boot is qua beleving en uitstraling een verlengstuk van de klassieke Riva’s. De Aquariva heeft een retrodesign en het dek is nog steeds van mahoniehout. De andere materialen en de technologie

zijn echter hedendaags. Iedereen vindt het gewoon een unieke boot. Zelfs de stuurse kapiteins van de Amsterdamse toeristenboten steken hun duim op als ik met de Aquariva voorbijkom.” Bij de Belgen is Amsterdam voorlopig nog een onderschatte vaarbestemming. Toch is het er heerlijk toeven op het water, tussen al die unieke oude panden. Er is wel één belangrijke voorwaarde: uw boot moet laag genoeg zijn om onder alle bruggen door te varen. Kwaliteit en uitstraling Nederland is het botenland bij uitstek, maar Belgen zijn volgens Bas Lengers wel bezig met een inhaalbeweging. “Het percentage Belgen onder onze klanten groeit elk jaar. Wel zijn de Belgische klanten selectiever dan de Nederlandse. Ze letten heel sterk op kwaliteit en uitstraling.” Door de crisis reageerden bootfanaten begin dit jaar wel wat afwachtend. Dat duurde tot rond februari. Bas Lengers: “Sindsdien merken we dat men toch

weer durft te investeren. U mag ook niet vergeten dat heel wat van onze klanten al het één en ander gerealiseerd hebben in hun loopbaan. Op een gegeven moment zijn ze echt klaar voor een jacht. De leeftijd van onze klanten varieert van 35 tot 65 jaar, maar de laatste jaren merken we dat ze steeds jonger worden.” Rendez-vous Maar wat doet het hart van booteigenaars nu sneller kloppen? “Het clubgevoel vind ik heel belangrijk”, zegt Bas Lengers. “Ieder jaar gaan we met een tiental Riva-eigenaars op reis. Dat zijn unieke trips, meestal naar een mooie haven in het zuiden van Europa.” Ook de ‘Rendez-vous’ van de Riva Society op het Lago di Garda, het Lago Maggiore en idyllische Nederlandse plekjes zijn niet te missen. Bas Lengers: “Zelf organiseren we de Lengers Medtour voor onze cliënten die in het Middellandse Zeegebied varen. Tijdens dat gezellige jaarlijkse treffen varen we van locatie naar locatie. Dat is drie dagen lang volop genieten.” <<


music nulputem hall

FRANCO DRAGONE

Een cadeau van de verbeelding

Voor het eerst in zijn carrière tovert Franco Dragone een groots spektakel speciaal voor België uit zijn hoed. De ex-regisseur van Cirque du Soleil uit La Louvière brengt sinds 2000 met zijn eigen bedrijf shows van Las Vegas tot China. Met KDO! wil hij een traditie van kerstspektakels opstarten in eigen land. Jeroen lissens  39

Een feestelijk einde van een moeilijk jaar “KDO! zal aan het einde komen van een moeilijk jaar. Maar als de wereld het moeilijk heeft, komen de kunstenmakers op de proppen,” stelt Dragone. “Bovendien vond ik het ergerlijk dat onze artiesten met oudjaar naar steden als Londen, Parijs en New York trokken. Daar gaan ze in mooie gelegenheidsshows spelen, terwijl Brussel niets had. Het is onze bedoeling om op termijn een echte traditie van kerstspektakels uit de grond te stampen.” Op zich is het een klein wonder dat een man als Dragone nog de tijd vond om een spektakel voor België uit te tekenen. De artiest/ ondernemer die met Cirque du Soleil zowat heel de wereld afreisde, is sowieso maar zelden op zijn hoofdkwartier in La Louvière. Als hij niet in Lint bij Antwerpen zijn nieuwe show City Of Dreams voor het Chinese gokparadijs Macau voorbereidt, zit hij ofwel in Montreal of in Las Vegas. Franco Dragone relativeert: “KDO! wordt weliswaar niet zo groots van opzet als onze megashows voor Celine Dion of Le Rêve in het Wynnhotel in Vegas. Toch zal het familiepubliek in Vorst Nationaal kunnen genieten van zestig topacrobaten,

dansers en zangers uit twintig landen. Zoals de titel aangeeft, wilde ik met KDO! de mensen een hart onder de riem steken in deze tijden van crisis.” Echte potsenmakers Franco Dragone heeft zo zijn eigen visie op de onrust die de financiële markten de voorbije maanden teisterde: “Heel wat mensen hebben zich laten beetnemen door luchtverkopers. Niet door artiesten, maar door financiële partijen op de beurs. Met KDO! willen we opnieuw het woord geven aan de échte potsenmakers.” Potsenmakers of niet, nog nooit eerder creëerde Dragone een spektakel alleen voor België, en al helemaal niet een spektakel van deze omvang. Er zullen niet alleen acrobaten en andere circuskunstenmakers in KDO! te zien zijn. Ook studenten uit de hedendaagse dansopleiding Parts en zelfs leerlingen uit de voetbalscholen van Standard en Anderlecht spelen mee. Jong talent dus, met de meest uiteenlopende achtergronden. Als het van coproducent Geert Allaert van Music Hall Group afhangt, is KDO! niet alleen de start van een hernieuwde samenwerking met Franco Dragone. Volgens Allaert kan het spektakel ook de heropleving van Vorst Nationaal betekenen. “Een mythische zaal”, vindt hij. “Niet alleen vanwege zijn specifieke ronde vorm en zijn ligging in het hartje van België, maar zeker ook vanwege zijn historische betekenis. Alle grote namen zijn hier gepasseerd. KDO! moet een nieuw begin worden voor Vorst. Het evenement moet van de zaal meer maken dan een plek voor alleen maar rock ‘n roll.” << www.musichallgroup.be

www.kdoshow.be

Capital

“Ik heb al mijn circusvrienden en acrobaten opgetrommeld om weer een glimlach op de gezichten van het publiek te toveren. Ik wil de mensen eraan herinneren dat niets onmogelijk is als we blijven geloven in het geluk en in de eenvoudige dingen van het leven.” Met die woorden vat Franco Dragone samen wat we van het nieuwe spektakel KDO! (spreek uit als ‘cadeau’) kunnen verwachten. Dragone stelde het nieuwe spektakel voor aan de pers in de gebouwen van de Brusselse beurs. Niet toevallig de beurs, zo blijkt.


Guy Verhofstadt

40


spraakmaker

“Ik spreek en schrijf over mijn ideeën

Een ex-premier die zich ontpopt tot één van de meest productieve schrijvers, het gebeurt niet elke dag. “Schrijven brengt me rust”, verklaart Guy Verhofstadt. In een exclusief gesprek met Capital blijkt de rust van de man die acht jaar het land leidde relatief. Hij vertelt over wat hem drijft, over de crisis en haar gevolgen voor de belastingbetaler. Kwaad wordt hij over het scepticisme tegenover zijn grote droom Europa, die hij tot in China gaat verdedigen. Jeroen Lissens / foto’s: lieven dirckx

41

Capital

om anderen ervan te overtuigen.”


M

uurvast zit de agenda van Guy Verhofstadt. Tot er dan toch een gaatje opduikt. Die ochtend bij Guy Verhofstadt mochten we onze vragen afvuren op de man die het land leidde van 1999 tot 2008, maar die vandaag op het eerste zicht vooral boeken schrijft. Op amper een half jaar tijd verschenen twee titels van zijn hand: na ‘A new Age of Empires’ ligt nu ook ‘De Weg uit de Crisis’ in de rekken. Zopas is ook de Chinese vertaling van dat laatste boek verschenen. De auteur is het werk net persoonlijk gaan voorstellen in China, en komt quasi rechtstreeks van de nachtvlucht uit Beijing. De ex-premier is zichtbaar vermoeid. Toch zal de vermoeid­ heid hem niet beletten om ons snedig en soms oprecht verontwaardigd van repliek te dienen. Guy Verhofstadt (56) zit voor deze ontmoeting niet strak in het pak. Past dat bij het eerder vroege uur op de dag en de luttele uren slaap? Of eerder bij de nieuwe en meer nonchalante look die de ex-premier zich de jongste tijd aanmeet. Sommigen spreken over zijn imago van de artiest-intellectueel. Het antwoord komen we niet te weten. Verhofstadt is er de man niet naar om zijn privéleven op straat te gooien.

42

Heilig vuur Visionair of utopist, de meningen over de publieke figuur Guy Verhofstadt zijn verdeeld. Iedereen is het er wel over eens dat Verhofstadt gedreven is. En een raspoliticus. “Of ik nu fiets, een boek schrijf of aan politiek doe, iets half doen kan ik niet”, zegt hij daar zelf over. Verhofstadt heeft de voorbije maanden dan ook elke nacht tot twee, drie uur zitten schrijven. Waar komt het heilig vuur vandaan dat hem drijft? GUY VERHOFSTADT: “Of het een heilig vuur is, weet ik niet. Maar ik kan nu eenmaal niet stilzitten. Ik heb de neiging om te spreken en te schrijven over mijn ideeën om anderen ervan te overtuigen. Noem het mijn natuurlijke staat van zijn. Schrijven doe ik enorm graag en het is voor mij een manier om aan politiek te doen. Het is een bijzonder intense en intensieve bezigheid, maar ze brengt me tegelijkertijd rust. Een boek biedt trouwens de nodige ruimte om een complexe materie als de financiële crisis te behandelen.” U bent net terug uit China, waar de vertaling van uw boek ‘De Verenigde Staten van Europa’ in primeur ging. Waarom zijn de Chinezen in godsnaam geïnteresseerd in uw boek? GUY VERHOFSTADT: “Ik heb over mijn boek ­gedebatteerd met een groep Chinese studenten die een management­opleiding volgen. Ik heb ook de eer gehad een lezing te mogen geven aan de Bei Da Universiteit. Dat is de meest prestigieuze onderwijs­ instelling van het land. In het buitenland heeft ze op het vlak van Europees Recht een uitstekende reputatie.” “Het was interessant om vast te stellen dat die Chinese studenten de Europese eenmaking en de steeds sterker wordende Unie toejuichen. Zij zien daar een voordeel in voor heel de wereld.

Door de snel stijgende welvaart in China is Europa letterlijk meer bereikbaar geworden voor hen. De Chinezen kenden al langer de bonte mengeling van Europese landen en de rijke Europese cultuur. Maar de constructie van de Europese Unie zet ons ook als economische grootmacht op de kaart. En dat fascineert hen duidelijk.” Die economische grootmacht zit nu wel in de hoek waar de klappen vallen. Of biedt de crisis ook kansen? GUY VERHOFSTADT: “We mogen de crisis niet zien als een manier om ons economisch weefstel te ‘zuiveren’. Dat zou een fatale vergissing zijn. Die vergissing heeft men al in de jaren ’30 gemaakt en we mogen ze niet herhalen. Kansen? Deze crisis is wel een kans om de omslag te maken naar de niet-fossiele economie. Zo kunnen we de CO2-uitstoot terugdringen en ­energie-onafhankelijk worden van Rusland en het MiddenOosten. We zitten nog zwaar onder ons potentieel wat wind- en zonne-energie betreft en deze crisis kan inderdaad de impuls zijn om versneld onze achterstand in te halen.”


SPrAAkmAker

Optima expertise eurOPA en uw Geld: wAt dOet de FiScuS?

“De invoering vAn een eigen europeSe beleiDSAutonoMie geven en europA ook Meer tAStbAAr MAken voor De burger.”

HOe GAAt de FiScuS OP zOek nAAr BuitenlAndSe SPAArrekeninGen? THomAS WeYTS: “Het probleem van de  belastingontduiking via buitenlandse spaarrekeningen  werd opgelost door de inwerkingtreding van de 

concurrentie tussen belastingsYstemen De crisis komt wel erg ongelegen, net nu de eerste gevolgen van de vergrijzing zich aandienen. onderschatten we dat probleem? en moeten we dit op europees niveau aanpakken? Guy VERHOFSTADT: “Ik hoop dat vandaag niemand nog de uitdaging van de vergrijzing onderschat. uiteraard draagt elke lidstaat met zijn eigen systeem van sociale zekerheid een belangrijke verantwoordelijkheid. Een overheveling van de sociale zekerheid naar het Europese niveau is momenteel echter niet aan de orde. Toch is het een interessante vraag of het concept van nationale pensioenen nog wel past in een Europa waar iemand tijdens zijn loopbaan in verschillende landen werkt. Wat de private pensioenpeiler betreft: daar hebben zich alvast pan-Europese structuren zoals pensioenfondsen ontwikkeld. Europa zou dit beter kunnen omkaderen en stimuleren.”

‘europese Spaarrichtlijn’ op 1 juli 2005. Het doel  van die richtlijn was het eff ectief belasten van de  inkomsten uit spaargelden. Het ging niet alleen om  de inkomsten die eU-burgers innen in een ander  land van de europese Unie, maar ook in een aantal  ‘derde landen’ zoals monaco, Zwitserland of  liechtenstein. De rente-inkomsten worden hierbij  belast overeenkomstig de fi scale wetgeving van de  woonstaat. De lidstaten wisselen daarvoor automatisch  informatie uit over de rentebetalingen en de  gerechtigden.”

GeeFt BelGië OOk zelF inFOrmAtie dOOr? THomAS WeYTS: “België, luxemburg en oostenrijk  geven voorlopig geen informatie door. Hoewel zij  zelf informatie krijgen van de andere lidstaten, zijn 

u pleit in uw recente boek ‘De Weg uit de crisis’ onder meer voor een eengemaakte fi nanciële toezichthouder. Ziet u op termijn ook een eengemaakte europese fiscaliteit, als gevolg van die steeds verdere internationalisering? >>

zij gerechtigd om een systeem van bronheffi   ng toe  te passen. Daarbij houden zij bij rentebetalingen  een zogenaamde ‘woonstaatheffi   ng’ in.” >> (vervolg op pagina 45)

43

Capital

heffing Zou De europeSe coMMiSSie Meer

Door het vrij verkeer van kapitaal kunnen Europeanen hun geld op een legale manier beleggen in andere Europese lidstaten. Belgen kunnen in een andere lidstaat een rekening hebben of er een verzekeringspolis onderschrijven. Belgen die titularis zijn van een buitenlandse rekening moeten dit wel aangeven via hun belastingaangifte. Zij moeten in België ook belasting betalen op de rente die zij in het buitenland ontvangen. “Dat vele Belgen dat in het verleden ‘vergaten’ te doen, heeft ertoe geleid dat beleggen in het buitenland door sommigen ten onrechte wordt geassocieerd met illegaliteit”, zegt Thomas Weyts, manager Audit center van Optima Financial Planners.


“De overheid banken laten besturen, zou de crisis nog wel eens kunnen verergeren in plaats van ze op te lossen.”

44

GUY VERHOFSTADT: “Een zuiver eengemaakte fiscaliteit van vandaag op morgen is onhaalbaar en niet wenselijk. Belastingen zijn een complex en subtiel kluwen dat in elk land een eigen evenwicht heeft: btw, vennootschapsbelasting, inkomsten­belasting, eventueel vermogensbelasting… Een belastingshervorming doorvoeren op lidstatenniveau is al een huzarenstuk op zich. Zo’n hervorming raakt aan historisch gegroeide tarieven en aftrekken. Wat zou op Europees niveau de ideale verhouding zijn tussen al deze belastingsvormen? Niemand heeft daar een antwoord op.” “Wat wel duidelijk moet gebeuren is een convergentie van de Europese belastingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de btw, waar men de verschillende fiscale regimes naar elkaar toe laat groeien. Ook de invoering van een eigen Europese heffing, die dan in ­mindering gebracht wordt bij de nationale heffingen, zou de Europese Commissie meer beleidsautonomie geven en Europa meer tastbaar maken voor de burger.” De Amerikaanse belastingspecialist Daniel J. Mitchell stelt dat een gezonde concurrentie tussen belastingssystemen ervoor kan zorgen dat overheden automatisch de eigen belastingdruk milderen om kapitaalvlucht tegen te gaan. Daardoor gaan ze efficiënter werken met het geïnde geld. Hoe staat u tegenover die stelling? GUY VERHOFSTADT: “Dat is de juiste analyse, vandaar dat ik zeker niet pleit voor een Europese fiscale harmonisatie, maar voor een convergentie. Bij een harmonisatie zou men de ­lidstaten inderdaad in een keurslijf dwingen waardoor een

gezonde concurrentie niet meer mogelijk is. Een convergentie, zoals men gedaan heeft bij de Europese muntunie, laat toe dat de nationale overheden hun fiscale autonomie behouden, maar zich wel ­engageren om binnen een bepaalde bandbreedte te blijven. Zo heeft men het voordeel van een gezonde concurrentie tussen belastingsystemen. Lidstaten kunnen dan ook inspelen op erg specifieke fiscale uitdagingen in hun land. Tegelijk zorgt men ervoor dat de concurrentie tussen de lidstaten eerlijk blijft en dat de inwoners van de Europese Unie ook fiscaal gelijker behandeld worden.”

“Zolang er nog in één bank vergiftigde producten zitten, blijft de schrik dat die producten zich verspreiden. Zo keert het vertrouwen allerminst terug.”

Reddingsoperaties Vandaag probeert ieder land met nationale reddingsoperaties de eigen financiële problemen door de kredietcrisis op te lossen. Hoe staat u, als politicus die zich een aanhanger verklaarde van een ‘minimal state’ die zo weinig mogelijk intervenieert, daar tegenover? GUY VERHOFSTADT: “De term ‘minimal state’ is wat besmet


SPrAAkmAker

geraakt, maar ik denk inderdaad niet dat de overheid moet participeren in banken of dat er opnieuw staatsbanken moeten komen. De fi nanciële crisis is er gekomen door verkeerde regels en slecht - want verbrokkeld - toezicht op de banken. We moeten dus zorgen voor betere regels en krachtdadiger toezicht. De overheid banken laten besturen, zou de crisis nog wel eens kunnen verergeren in plaats van ze op te lossen.” kunnen we ons dat wel veroorloven met een overheidsschuld die elke seconde met 800 euro aandikt? Guy VERHOFSTADT: “Ik wil niet zeggen dat de overheid haar verantwoordelijkheid niet moet nemen. Er moet op Europees niveau een coherent plan komen. Zo moet er in eerste instantie volledige transparantie over de veertig grootste Europese banken komen. Welke verliezen zouden ze boeken indien de diepe recessie aanhoudt? met deze informatie moet men de banken ‘stresstesten’ en ze onderverdelen in drie groepen: zij die sterk genoeg zijn en geen behoefte hebben aan overheidshulp. >>

Optima expertise (vervolg) HOe eVOlueert de eurOPeSe SPAArricHtliJn Verder? THomAS WeYTS: “De europese Commissie stelt dat  de spaarrichtlijn heeft bewezen doeltreff end te zijn,  maar verder moet worden verfi jnd. in september 2008  heeft de Commissie daarom een aantal voorstellen  gedaan. We merken evenwel op dat men richtlijnen  betreff ende fi scaliteit moet goedkeuren met eenparigheid  van stemmen. een wijziging kan dus maar worden  doorgevoerd mits unanimiteit binnen de zevenentwintig  eU-lidstaten.”

en wAt met Structuren die Buiten die eu­lidStAten liGGen? THomAS WeYTS: “men stelde vast dat sommige  natuurlijke personen die in de eU wonen de richtlijn  omzeilen. Daarom wordt voorgesteld om het  toepassingsgebied van de richtlijn uit te breiden tot  intrestbetalingen aan bepaalde juridische entiteiten  of structuren wereldwijd. Concreet denkt men aan  rentebetalingen aan bijvoorbeeld een Angelsaksische 

45

trust, een Zwitserse trust, een liechtensteinse Stiftung  dergelijke structuren worden geacht aan de natuurlijke  personen te zijn gedaan die erachter schuilgaan.  Deze uiteindelijke gerechtigden zou men identifi ceren  op basis van de informatie waarover de uitbetalende  instanties beschikken in het kader van hun  antiwitwasverplichtingen.”

GAAt Het enkel Om SPAArrekeninGen? THomAS WeYTS: “een ander voorstel is om het  toepassingsgebied uit te breiden. komen ook in  aanmerking: de eff ecten van gelijk welke aard die  de belegger een rendement bieden waarvan de  voorwaarden vastgesteld zijn op de datum van de  uitgifte en die hem een terugbetaling garanderen  van minstens 95% van het geïnvesteerde kapitaal.  naast deze gestructureerde producten zou men  ook sommige verzekeringsproducten toevoegen.  in de plannen van de europese Commissie zou de  uitbreiding slechts gelden voor zover ze  onderschreven zijn vanaf 1 december 2008.” THomAS WeYTS Manager Auditcenter meer info: www.optima.be

Capital

of een Antilliaanse stichting. rentebetalingen aan


Zij die overheidshulp nodig hebben om mogelijke verliezen te dekken. En zij voor wie overheidshulp niet meer kan baten.” “Vervolgens moeten we ons concentreren op de tweede groep en die banken herkapitaliseren. Tegelijk met deze herkapitalisatie moeten we werk maken van het opruimen van de toxische producten. In alle banken. Want zolang er nog in één bank vergiftigde producten zitten, blijft de schrik dat die producten zich verspreiden aanwezig en zo keert het vertrouwen allerminst terug. Ik denk dat we een zogenaamde Europese bad bank moeten oprichten waarin men alle toxische producten samenbrengt. Op die manier worden alle andere banken in één klap gezuiverd. Ze krijgen zo de kans een nieuwe start te nemen en zich opnieuw toe te leggen op hun kernactiviteiten, namelijk de kredietverlening aan particulieren en bedrijven. De opdracht van de bad bank is dan om vooralsnog zoveel mogelijk waarde te realiseren uit die toxische producten.”

“Ons economisch herstelplan moet op Europees niveau gebeuren. Pas dan zal het écht effect hebben.”

46

Blijft de vraag: wie moet dit allemaal betalen? GUY VERHOFSTADT: “Ik vind niet dat de belastingbetaler voor dit alles moet opdraaien. Dat zou volstrekt onaanvaardbaar zijn. Daarom het voorstel om die operatie te bekostigen met een deel van de winst van de banken die op die manier opnieuw gezond werden gemaakt.” “Nogmaals, het is mijn overtuiging dat de oprichting van een Europese financiële regulator, de herkapitalisatie van de banken en de oprichting van een bad bank, drie noodzakelijke voorwaarden zijn om Europa op korte termijn uit het moeras te halen. Het is de enige manier om een Japans doemscenario te vermijden.” Moeten we ons gelukkig prijzen dat we vandaag de euro hebben? GUY VERHOFSTADT: “Wat er zonder euro gebeurd zou zijn, weten we door naar Oost-Europa te kijken. Daar zijn de nationale munten één voor één onderuit gegaan. Dat was een ramp voor deze landen die veel van hun schulden in euro of dollar hadden gefinancierd. De euro heeft ons echt wel overeind gehouden. Je mag je niet inbeelden wat er zou gebeurd zijn als we de Belgische frank nog hadden. Een IJslands scenario zou niet veraf geweest zijn.” “Zonder Europa, haar open economische grenzen en haar mededingingsbeleid zouden de Europese landen nog veel meer dan vandaag teruggevallen zijn op protectionistische maatregelen op nationaal niveau. De internationale handel zou stilgevallen zijn zoals in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Europa heeft gelukkig toezicht gehouden op de nationale steunmaatregelen aan banken en bedrijven, en heeft de lidstaten ook op tijd en stond teruggefloten. Het afschermen van de

grenzen via douaneheffingen en quota kan gelukkig niet meer in een eengemaakte markt. Toch sluipen er hier en daar bepaalde protectionistische maatregelen door de mazen van het net. Je kan trouwens ook niet naast de protectionistische retoriek kijken: de term ‘soevereine’ fondsen in Frankrijk en de slogan ‘British jobs for British workers’ liegen er niet om.” Is de rol van Europa op de financiële markten hiermee uitgespeeld? GUY VERHOFSTADT: “Europa heeft zeker nog een rol te spelen op de financiële markten. Omdat er één Europees financieel kader moet komen, en dus ook één toezichthouder die deze regels kan uitvoeren. Maar laten we de analyse waar we vandaag zonder Europa zouden gestaan hebben eens doortrekken. Dan is de logische consequentie dat Europa niet alleen de financiële markten moet reguleren. Ook ons economisch herstelplan moet op Europees niveau gebeuren. Pas dan zal het écht effect hebben. In elk geval meer dan de 27 nationale plannetjes die we vandaag zien.” Het vertrouwen in het financieel systeem heeft een flinke deuk gekregen. Wat moeten we doen, en wat kan de taak van financieel adviseurs zijn? GUY VERHOFSTADT: “Ik denk dat we eerst het vertrouwen in de banken onderling moeten versterken. Dat kunnen we enkel door de oprichting van een bad bank. Zolang er ook maar de minste twijfel blijft bestaan over de aard van bepaalde financiële producten, is er de kans dat we opnieuw afglijden naar een stress moment. Enkel als het vertrouwen tussen de banken hersteld is,

“Financiële adviseurs moeten de woordvoerders zijn van het herwonnen vertrouwen.”

keert het vertrouwen van de klant in zijn bankier ook terug. Dit gebeurt uiteraard niet automatisch en hier spelen financiële adviseurs inderdaad een erg belangrijke rol. Zij moeten de woordvoerders zijn van het herwonnen vertrouwen.” “Waarschijnlijk zal dat vertrouwen op korte termijn niet tot het niveau van voor de crisis stijgen, maar wel voldoende hoog zijn om systeemstabiliteit te creëren. Ook de overheid moet daarom haar taak ter harte nemen en het vertrouwen schragen door krachtdadig financieel toezicht te installeren, waarbij de toezichthouder niet alleen op de vingers tikt, maar ook kan ingrijpen wanneer het fout dreigt te gaan.” Geen kluizenaar Waarom kiest een politicus vandaag (nog) voor Europa? Mist u soms niet de actie en het resultaat van de politicus die dichterbij de mensen staat? GUY VERHOFSTADT: “Europa betekent ook actie hoor. >>


SPRAAKMAKER

47

Capital


“In Europa liggen de krachtverhoudingen in het parlement vast, maar de coalitie niet. Er zijn dus veel meer mogelijkheden om als parlementslid aan politiek te doen.”

Misschien nog meer dan op het nationale niveau. Europa is geen steriele bedoening: er wordt daar ook aan politiek gedaan, alleen op internationaal niveau. De krachtsverhoudingen in het parlement liggen vast, maar de coalitie niet. Er zijn dus veel meer mogelijkheden om als parlementslid aan politiek te doen. Bovendien is een internationale context bijzonder uitdagend: het verplicht je om uit je eigen Belgische referentiekader te treden en je eigen uitgangspunten in vraag te stellen.” Hoe houdt u nog voeling met de leefwereld van gewone burgers in de diverse lidstaten? GUY VERHOFSTADT: “Een politicus is geen kluizenaar,

hé (lacht). Bovendien is het contact met wat u ‘de gewone burger’ noemt, een uitdaging voor elke politicus. Dat is zo vanaf het moment dat je het niveau van een kleine gemeenteraad overstijgt. Of dat nu op nationaal of Europees niveau is.” En hoe staat u, als één van de meest pro-Europese politici in één van de meest pro-Europese landen, tegenover het toenemende euroscepticisme? Wat met het risico dat bepaalde staten zich in tijden van crisis eerder op zichzelf terugplooien? GUY VERHOFSTADT: “Daar heb ik het altijd bijzonder moeilijk mee. Uiteraard hebben de Europese instellingen tekortkomingen: ze zijn soms wat bureaucratisch van aanpak en soms wat detaillistisch in de regelgevingen. Maar dat verzinkt toch in het niets bij de grootse realisaties van de Europese eenmaking: meer dan 60 jaar vrede, economische vooruitgang en de bloei van mensenrechten. Euroscepticisme is dan ook dom. Ik kan me daar nog altijd kwaad over maken, ja.” <<

48

“Meer dan 60 jaar vrede, economische vooruitgang en de bloei van mensenrechten. Dat zijn de grootse realisaties van de Europese eenmaking. Euroscepticisme is dan ook dom.”


Polar station “Princess Elizabeth” - Antarctica.

Onze expertise ten dienste van de Planeet

www.besix.com The Belgian Construction Group BESIX Group - Gemeenschappenlaan 100 - 1200 Brussel - België BESIX Vlaanderen - Kortrijksesteenweg 1144 bus F - 9051 Sint-Denijs-Westrem - België - mbeyst@besix.com


nieuws

Residentie Jean Daskalidès

Kwaliteitsvol wonen in centrum Gent

E

en deel van de klanten van Optima wil in het kader van zijn financieel plan investeren in vastgoed. Voor die groep koopt Optima wooneenheden van projectontwikkelaars, of ontwikkelt het bedrijf zelf projecten. Er zijn in opdracht van Optima-klanten 1 480 wooneenheden in ontwikkeling of in opbouw, nog eens 1 580 andere zijn al opgeleverd, vooral in Brussel en Gent. “De vraag naar verstandige vastgoedinvesteringen stijgt”, zegt Jeroen Piqueur. “Veel vermogende mensen stellen vandaag vast dat vastgoed in een onzeker beursklimaat meer dan ooit overeind blijft als stabiel vermogensbestanddeel.”

van LINKS naar rechts: Guy Smol, Jeroen Piqueur, John Bontinck, Daniël Termont, Karl Vermeersch, Johan Beerlandt, Alexandre Daskalidès

50

In het centrum van Gent stijgt de vraag naar goede woongelegenheid. Residentie Jean Daskalidès biedt daar met 100 kwaliteitsvolle appartementen een antwoord op. Het project ligt op de site van de gelijknamige historische chocoladefabriek. De Gentse burgemeester Daniël Termont, Johan Beerlandt, CEO van de bouwgroep Besix en Jeroen Piqueur, CEO van Optima Financial Planners legden op 13 mei de eerste steen. Jeroen Lissens / foto: lieven dirckx

Homo universalis De naam van Jean Daskalidès is niet toevallig gekozen. Jean Daskalidès (1922-1992) was een monument in de Gentse geschiedenis. De Belg van Griekse afkomst verwierf niet alleen wereldfaam met zijn pralines. Hij was daarnaast ook nog gynaecoloog, filmmaker, jazzmuzikant en ingenieur. Een ware homo universalis dus, die een stukje kleur gaf aan de stad. Op de eerstesteenlegging van de residentie die genoemd werd naar deze opmerkelijke artiest-zakenman, verraste zijn zoon Alexandre Daskalidès de aanwezigen met een reeks pittige anekdotes.

“ In een onzeker beursklimaat blijft vastgoed meer dan ooit overeind als stabiel vermogens­bestanddeel.”

Senioren en jonge volwassenen De nieuwe residentie speelt in op de stijgende vraag naar comfortabel wonen in de stad. De vraag naar goed gelegen appartementen wordt namelijk opgedreven, enerzijds door de vergrijzing en anderzijds door de aantrekkingskracht van de stad op jonge volwassenen. Cijfers over de snelle gezins­verdunning illustreren dit: in 2007 telde een gemiddeld Belgisch gezin 2,31 leden tegenover 2,95 in 1970. Van de 115 417 huishoudens in Gent bestond op 1 januari 2007 liefst 43,49 procent uit alleenstaanden. Voor de concrete realisatie van de Residentie Jean Daskalidès ging Optima in zee met Bontinck Architecture and Engineering (architect) en met Besix (aannemer). <<


nulputem

Bontinck Architecture And engineering cvbA | Kortrijksesteenweg 1092 | 9051 gent - Sint-denijs-Westrem t +32 9 225 01 74 | f +32 9 225 64 14 | m studiegroep@bontinck.biz | www.bontinck.biz


Optima gaat in zee met de

Vlaamse Yachting Federatie

E

en lentedag in de jachthaven van Nieuwpoort. Sierlijke boten glijden de haven in en uit, onder het gekrijs van zilvermeeuwen die rond de tientallen hoge masten cirkelen. Af en toe priemt de zon door de wolken. Ze doet het water en de honderden witte, dobberende boten oplichten. Her en der zit een eigenaar op zijn boot, er wordt gesleuteld, gepraat of verzamelen geblazen voor een drankje onder vrienden in de jachtclub. Er staat een stevig windje.

52

LINKS: Alain Lescrauwaet RECHTS: Hans Verbaanderd

De zomer is in het land. Het ideale moment voor Optima om als ondersteunende partner in zee te gaan met de Vlaamse Yachting Federatie (VYF). We gingen aan boord bij de voor­ zitter en de algemeen directeur van deze overkoepelende vereniging van clubs voor recreatieve en competitieve watersport. Jeroen Lissens / foto: lieven dirckx

Water wist verschillen “Zeilweer”, lacht Hans Verbaanderd, voorzitter van de Vlaamse Yachting Federatie (VYF). We ontmoeten hem aan boord van de Waterding, zijn zeiljacht dat aangemeerd ligt in de haven. Zijn federatie telt liefst 15 000 aangesloten leden en is daarmee één van de grootste verenigingen voor zeilen, surfen, competitieen recreatievaart. Verbaanderd is een gepensioneerde advocaat. Vandaag gaat al zijn tijd naar die andere passie: varen, de federatie en al wat daarbij komt kijken. Verbaanderd: “Als kind was ik al gefascineerd door boten. Kapitein worden was een droom van mij. Het werd uiteindelijk de advocatuur, maar de drang naar het varen bleef kriebelen. Op een bepaald moment kon ik mijn droom financieel realiseren, en kocht ik mijn eerste boot.” Algemeen directeur Alain Lescrauwaet bevestigt: “De gemiddelde leeftijd van de eigenaars van een zeiljacht ligt ergens in de veertig. Maar de VYF staat open voor iedereen. Via onze ­werking trainen we zowel jongeren die pas kennismaken met zeilen, als competitiesporters. Die laatste vertrouwen we toe aan onze nationale trainer Sebbe Godefroid. Er is dus voor elk wat wils.” “Dat is ook het mooie van de watersport’”, vindt Hans Verbaanderd: “Op het water verdwijnen alle verschillen tussen mensen. De academicus, de industrieel, de vrije beroeper en hun families, noem maar op: eens in de haven trekken ze hun zeilkleren aan en zijn ze één van ons.” Hoe dat komt? “Zeilen is niet eventjes gaan tennissen”, vindt de voorzitter. “Je bent met die boot afhankelijk van de elementen, en van de wind. Je weet dus altijd wel wanneer je vertrekt, maar nooit wanneer je aankomt. Je logeert ook vaak op die boot, wat betekent dat je in veel gevallen een heel weekend weg bent. Dat schept natuurlijk een band met de andere zeilers.” Merken de booteigenaars de economische crisis ook op het water? Voorzitter Verbaanderd moet lachen. “Integendeel! Het lijkt wel of de boten elk jaar groter worden. 12 jaar geleden was een zeilboot van 12 meter een serieus schip. Vandaag is die lengte echt het minimum. Iemand die van boot verandert, koopt toch graag een grotere dan de vorige, niet?” << meer info: www.vyf.be


nieuws

Optima zet recordgroei verder

bedrijfswinst stijgt tot 10 procent Als Belgische marktleider in persoonlijke financiële en fiscale planning, zet Optima zijn groei van de voorbije jaren onverminderd voort. De groep zag haar brutomarge in het voorbije boekjaar met ruim 30 procent groeien tot 47,8 miljoen euro. De bedrijfswinst klom met liefst 40 procent tot 11,9 miljoen euro. Logisch dat Optima niet mocht ontbreken op de lijst met de snelst groeiende ondernemingen, samengesteld door het zakenmagazine Trends-Tendances. “2008, een jaar vol onrust op de financiële markten, heeft de vraag naar een goed financieel plan niet doen dalen. Integendeel: meer dan duizend nieuwe klanten vonden de weg naar Optima. Daardoor piekt het totale aantal klantendossiers vandaag op 12 000”, zegt Jeroen Piqueur.

75 vacatures Maar wat is de grootste uitdaging voor de groei van Optima? “Dat is vandaag het vinden van geschikt personeel”, zegt Jeroen Piqueur. “We hebben 75 openstaande vacatures voor fiscalisten en universitair opgeleide financiële profielen.” Het bedrijf stelt vandaag 275 mensen te werk, waaronder een reeks zelfstandige handelsagenten. De jongste groeipolen van Optima zijn de hoofdstad en het Franstalige landsgedeelte. Via een kantoor in Braine-l’Alleud biedt het bedrijf sinds eind 2008 zijn diensten aan aan klanten in Waals-Brabant, Namen en Luik. Intussen

steeg ook de vraag van klanten in en rond de hoofdstad. Daarom staat de opening van een kantoor in Brussel (Sint-AgathaBerchem) nog dit jaar op het programma. Uitbreiding van de Belgische succesformule naar het buitenland wordt onderzocht. Trends Gazellen De sterke cijfers van Optima bleven ook voor de buitenwereld niet onopgemerkt. Voor de zesde keer op rij werd Optima genomineerd als één van de toppers op de lijst van de ‘Trends Gazellen’. Die rangschikking van de snelst groeiende bedrijven wordt jaarlijks gepubliceerd door het zakenmagazine TrendsTendances. Voor het eerst werd Optima genomineerd in de categorie van ‘grote bedrijven.’ <<

Optima nieuwe co-sponsor van KAA Gent Optima wordt de nieuwe co-sponsor en shirtsponsor (rugzijde) van de eersteklasse­ voetbalclub KAA Gent. Na acht jaar aanwezigheid op en rond het voetbalveld van deze club, bevestigt Optima het vertrouwen met een extra engagement. “Wij zijn tevreden met de getoonde ambities en met de prestaties die KAA Gent het voorbije seizoen heeft neergezet”, zegt Optima-CEO Jeroen Piqueur. “Omdat wij bij voorkeur investeren in clubs die qua ambitie op dezelfde golflengte zitten als wijzelf, kiezen wij ervoor om ons bestaand engagement te versterken.” Optima is al acht jaar sponsor van KAA Gent. Daarnaast is CEO Jeroen Piqueur al jaren aan de slag als gangmaker achter het nieuwe Arteveldestadion. Bij de ondertekening van het sponsorcontract kreeg Jeroen Piqueur van KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte en persverantwoordelijke Patrick Lips het ­a llereerste voetbalshirt in Optima-stijl overhandigd. <<

53

Capital

Palmares De brutomarge van Optima steeg van 36,6 miljoen euro in 2007 naar 47,78 miljoen euro in het boekjaar 2008 (+30,55%). De bedrijfswinst van 11,88 miljoen euro (+40,81%), de winst voor belastingen van 10,67 miljoen euro (+37,5%) en het nettoresultaat van 6,77 miljoen euro (+37,88%) vervolledigen het palmares. Ondanks die indrukwekkende cijfers ziet Jeroen Piqueur nog ruimte voor verdere groei: “Ik schat dat er in België 200 000 mensen zijn

die in aanmerking komen voor financiële planning. Gezien de zeer complexe fiscale achtergrond is België een gouden land voor financiële en fiscale adviseurs.”


Beleggen aan 407 km/u

Bugatti presenteerde vorige zomer de kraakverse Grand Sport op het chique gras van Pebble Beach in Californië. De timing voor een spraakmakende cabriolet leek perfect. Maar dat was buiten de kredietcrisis gerekend … Alhoewel! BART LENAERTS / foto’s: Lies De Mol

54

“ U vergeet dat u met de jaaromzet van een volwassen KMO door linke bergpassen scheurt.”


REPORTAGE

A

mper 50 stuks van de 300 Veyrons die initieel in de planning stonden, moest Bugatti halfweg vorig jaar verkocht krijgen. Het ideale moment om Bugatti extra in de kijker te zetten, vonden de commerciële jongens. Bovendien leek het klimaat gunstig voor de overtreffende trap van ’s werelds meest spraakmakende auto. Dus waagde Bugatti zich aan een oefening die niemand voor mogelijk hield: uit de fabelachtige Veyron een fraaie cabriolet destilleren.

Aan de schoolpoort met een F1-bolide De eerste Grand Sports zijn intussen klaar en Capital mocht er een volle dag mee op pad. Het is nooit evident om het dak van een coupé weg te zagen. Het wordt pas echt ondoenbaar als er achterin een geweldenaar met 1 001 pk huist en als de snelheidsmeter pas stopt bij 407 km/u. Een dak draagt niet alleen voor de helft bij aan een stevig koetswerk, het heeft eveneens een weldadige invloed op de aerodynamica. Bij 200 km/u wordt die al zwaar op de proef gesteld, maar als je die snelheid verdubbelt, flirt je haast met ruimtevaarttechnologie. Toen de Bugatti-bollebozen bij Formule 1-teams raad gingen inwinnen, kwamen ze van een koude kermis thuis. Bleek dat alles boven 360 km/u zelfs voor die teams er teveel aan was. En toch is de kans minimaal dat de gemiddelde klant ooit aan de opwindende kant van 400 km/u gaat racen. Het is de idee dat telt. Niettemin is de Bugatti allerminst een koele opsomming van harde cijfers om zware jongens en lichte meisjes te imponeren in de herenclub of loungebar. De Grand Sport is heel dominant en toch geen rauw, onversneden racebeest waar toevallig een nummerplaat op hangt. De Bugatti is integendeel een verfijnde wagen die prestaties neerzet die andere vierwielers het nakijken geven. Toch is hij evengoed thuis op de parking van de supermarkt, voor de schoolpoort of aan de mondaine Côte d’Azur. Wij kiezen voor de uitdagende Route Napoléon die van Cannes richting Castellane en de Gorges du Verdon slingert. >>

55

Capital

Roadster Eerlijk is eerlijk. De Grand Sport is eerder een roadster: een tweezits sport­­­ wagen waar het dak van af kan om zijn sensationele karakter nog te verster­ken. De eerste 50 exemplaren van de Grand Sport zijn voorbehouden aan trouwe klanten die al minstens één Veyron van 1,31 miljoen euro in de garage hebben. En na 150 stuks gaat de stekker er onverbiddelijk uit. Want in deze topklasse is exclusiviteit minstens even belangrijk als de pk’s of de topsnelheid. De nieuweling leek onder een geweldig gesternte geboren, want een milde filantroop betaalde op een veiling voor het goede doel ruim 700 000 euro extra om de allereerste Grand Sport in zijn garage te mogen parkeren. Enkele weken na dit spraakmakende debuut had Bugatti reeds 20 bestellingen op zak. Maar toen brak de financiële hel los.


Onder moeders paraplu De uiterlijke verschillen met de Veyron coupé zijn klein. Enerzijds om de trouwe klanten niet te schofferen, anderzijds omdat de aerodynamica nauwelijks speling laat. De dakloze Bug heeft wel andere wielen – met ingewerkt Bugatti-hoefijzer –, LED-koplampen, iets hogere luchtinlaten en een dak uit polycarbonaat dat het interieur in zomers licht laat baden. Binnenin blijft het onderscheid tussen de Veyron en de Grand Sport beperkt tot iets andere stoelen, een stuurwiel dat vlotter in de hand ligt, een audio-installatie Puccini waardig én een aansluiting voor de iPod. Het siert Bugatti dat men deze superauto niet vol foefjes en glitter stak. Het meubilair is stijlvol en elegant. De fraaie afwerking en het bedieningscomfort zijn opvallend. Hier geen comfortelektronica met complexe menu’s waarin u compleet verdrinkt. Er is niet eens een ingebouwd navigatiesysteem. Omdat er niks heerlijker is dan met deze auto compleet verloren te rijden. Toch kunt u niet helemaal zorgeloos rijden, want het afneembare dak past niet in de auto. Voor de rit moet u dus kiezen of u mét of zonder dak vertrekt. Voor noodgevallen zit er in de minuscule kofferbak een rechthoekige paraplu uit koolstofvezel. De meningen over die paraplu zijn verdeeld. Sommigen vinden hem vreselijk pover voor een auto die bol staat van de hightech. Anderen vinden hem geniaal.

56

Een sprookje van 1 001 pk Ademstokkend mooi is de Bugatti niet. Alhoewel. Het ontwerp is alleszins tijdloos, gezien het lijnenspel bijna een decennium oud is. De Grand Sport is niet eens patserig. Elke voorbijganger heeft wel meteen begrepen dat hij erg bijzonder is. Ook zijn dominante karakter straalt er van af, maar wel op een goede manier. Met 1 001 pk en 1 250 Nm koppel onder het gas en de allerbeste zeventraps DSG-versnellingsbak onder de vingers, accelereert de Grand Sport zoveel sneller dan eender welke andere auto. In 2,5 seconden explodeert hij van 0 tot 100 km/u en in 7,3 seconden van 0 tot 200 km/u. Alleen de Veyron coupé is nog een zweempje sneller omdat hij iets minder kilo’s meezeult. Aan topsnelheid moet u evenmin inboeten. Mét dak topt hij nog steeds boven 400 km/u terwijl u tot 360 km/u kan genieten van de wind die door uw haren raast. Met de paraplu in positie moet het gas los bij 160 km/u, anders dreigt het ding aan flarden te scheuren.

“Een filantroop betaalde op een veiling voor het goede doel ruim 700 000 euro extra voor de allereerste Grand Sport.”

Schizofreen Zijn snelheidspotentieel is nauwelijks te bevatten, maar op de uitdagende Route Napoléon worden we vooral van de sokken geblazen door het gemak waarmee deze auto zijn prestaties neerzet. En van zijn schizofrene karakter. De Grand Sport laat zich even gemoedelijk door het drukke stadsverkeer van Nice of Grasse laveren als een doorsnee VW Golf. Minuten later jaagt hij dan weer verbluffend hard over het weidse asfalt. In kabbelend verkeer is hij even comfortabel en toegankelijk als een Audi TT, om een tel later sneller uit de startblokken te katapulteren dan een F1. De Grand Sport weegt bijna twee ton, maar dat gewicht voelt u niet. U vergeet zelfs dat u met de jaaromzet van een volwassen KMO over linke bergpassen scheurt. En dat is een enorm compliment.

“Zelfs Formule 1-teams konden geen raad geven over de technologie van de Grand Sport.” Een klasse apart Dit is een Bugatti pur sang. Qua prestaties, raffinement en prijs torent hij zo ver boven andere auto’s uit, dat hij in een klasse apart speelt. We hebben vroeger al ervaren dat de Veyron coupé zelfs zo verfijnd en perfectionistisch is dat hij bijna klinisch aanvoelt. Daarom is de Grand Sport de Bugatti die de ware autoliefhebber écht wil hebben. Zonder dak wordt de beleving zoveel sensa­tioneler. U zit zoveel dichter op de techniek, op de elementen en op het landschap waar u doorheen klieft. Wel doodjammer dat de Grand Sport niet bepaald melodieus zingt. De W16 met vier turbo’s en


REPORTAGE

57

Voor de volgende generaties Inclusief BTW en taksen kost de Grand Sport 1,694 miljoen euro. Dat is een heel erg rijkelijk behangen Bentley Brooklands meer dan de Veyron coupé die evenmin in de koopjeshoek zit. En het is verschrikkelijk veel geld voor amper 50 kilo extra toptechnologie, zelfs als zij van een gerenommeerd huis als Bugatti komt. Toch durven we beweren dat de Grand Sport die meerprijs dubbel en dik waard is. Want nergens anders koopt u zo’n uniek pakket met zoveel sensatie en zoveel technologisch vernuft. Bovendien levert een echte Bugatti op lange termijn altijd een mooi rendement op. Een erfstuk van ’s werelds meest tot de verbeelding sprekende automerk kan na drie generaties binnen dezelfde familie zo’n gigan­t ische som opleveren, dat de komende drie generaties er rijkelijk van kunnen leven. In die optiek is de Grand Sport een unieke propositie, want er is weinig kans dat er ooit nog een vervolg aan wordt gebreid. Bugatti zal immers nooit of te nimmer de gigan­t ische ontwikkelingskost van deze kanjer terugverdienen. Bovendien hakt de recessie er in het luxesegment op dit moment stevig in. Slotstom: kopen dus, die Grand Sport. Natuurlijk: het duurt enige decennia vooraleer u langs de kassa mag passeren, maar in afwachting hoeft u zich allerminst te vervelen. Nooit eerder was een belegging zo mooi, zo snel en zo spannend. En dat is heel wat waard in deze lastige tijden. >>

Capital

massa’s koelende radiatoren puft en sist als een enorme stofzuiger. Pas wanneer de toerenteller boven 6 000 omwentelingen danst, bulderen de 16 cilinders alsof er onweer door de bergen jaagt. Maar dan gaat de Grand Sport reeds zo bloedstollend hard, dat u dat zelden langer dan enkele seconden kan volhouden.


58

â&#x20AC;&#x153;De Grand Sport heeft geen ingebouwd navigatiesysteem, want niks is heerlijker dan er compleet verloren mee te rijden.â&#x20AC;?


REPORTAGE


De Biënnale van Venetië

60


reportage nulputem

Kunst &clash rond het

Canal Grande — de biennale van venetie —

Internationaal gerenommeerde kunstenaars lopen er naast kunst­liefhebbers, mecenassen, galeriehouders, verzamelaars en handelaars. Nog tot eind november is de 53ste Biënnale van Venetië dé plaats van afspraak voor iedereen die kunst op internationaal niveau hoog in het vaandel draagt. Met boten varen we van opening naar opening en we stellen vast dat de Belgen sterk vertegenwoordigd zijn. Op het Canal Grande viert de business­ zijde van de kunstwereld dan weer hoogtij. Hier vechten galeriehouders openlijk een kunstclash uit, terwijl de jetset vanop hun privéjachten meekijkt. Welkom in de wondere kunstwereld. Veerle symoens / Foto’s: Guy kokken 

www.vectorway.com


“ik kan mijn assistenten niet meer tellen.”

‘The belly’ van Jan Fabre

62

THE REAL THING In de achtertuin van het Peggy Guggenheim-huis pakt Wim Delvoye uit met zijn gotische toren, vlak aan de oevers van het Canal Grande. Wim Delvoye: “Elke dag varen hier zo’n 175 000 mensen langs. Qua bekijks kan dat tellen want ook wie geen kaartje voor de tentoonstelling heeft, kan vanaf het kanaal mijn ‘Torre’ bewonderen. Samen met architecten en ingenieurs tekende ik twee jaar aan dit kunstwerk. Het moest namelijk perfect zijn, zowel op het vlak van elegantie als op het vlak van constructie.” Volgend jaar verhuist de toren naar het dak van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Er komen nog drie of vier extra verdiepingen bij, en daarna verkast hij richting Louvre. Wim Delvoye: “Twintig jaar geleden stond ik voor het eerst op de Biënnale. Ik sliep toen in een ouderwets kamertje in de stad. Geld had ik nauwelijks en ik voelde me erg nerveus en alleen. Nu kan ik mijn assistenten niet meer tellen en zou ik eerlijk gezegd liever in mijn atelier staan dan hier aan het kanaal. Toch voel ik nog steeds een enorme dankbaarheid tegenover de Biënnale. Die eerste keer heeft ooit vele deuren geopend.” Arne Quinze: “Perfecte locatie” We ontmoeten kunst- en designtalent Arne Quinze vlakbij de toren van Wim Delvoye. De volgende Biënnale zal hij hier enkele werken tentoonstellen. Arne Quinze: “Ik ben ooit als graffitispuiter op straat begonnen. Die open geest heb ik nog steeds. Ik hou van mensen en kunst is er voor iedereen. Daarom wil ik werken maken

Wim Delvoye en zijn ‘Torre’

die het daglicht zien en die mensen beroeren. Ik zou het erg vinden om ergens in een privécollectie terecht te komen en zo uit het zicht te verdwijnen. De Biënnale is dan ook perfect om mijn werk te tonen; hier heb je ontzettend veel passage.” De ‘Arcs’ van Bernar Venet zijn prachtige voorbeelden van ordeloze en niet interpreteerbare kunst. Op zijn kunstwerken vermeldt Venet overduidelijk dat er 13 ‘Arcs’ zijn die buigen in een precieze hoek van 216,5°. Niets meer of niets minder. Hier hoef je niet om een speciale uitleg te vragen. Verder commentaar is overbodig; dit is kunst zonder interpretatie en zonder pretentie. Of net wel?

Bernar Venet wijst aan dat hij zijn stalen ontwerpen opzettelijk omver duwt. Daardoor vallen ze in een natuurlijke en willekeurige vorm: “pushing the limits of art”, zoals hij het zelf zegt. Jan Fabre holt van afspraak naar afspraak. Fabre staat voor de zevende keer op de Biënnale van Venetië, deze keer met zijn imposante tentoonstelling ‘From the Feet to the Brain’, die het menselijk lichaam in kaart brengt. Zo imponerend, dat de tentoonstelling over twee loodsen werd verspreid. Op de tentoonstelling ‘Unconditional Love’ geniet vooral het Russische ­ collectief AES+F veel bijval met een prachtig ­gestileerde video-installatie.


reportage

63

Capital

Jan Fabre, Guy Pieters, Linda Pieters

KUNSTCLASH OP HET CANAL GRANDE Dat kunst ook big business is, merk je op en rond het Canal Grande. Privéboten varen af en aan. Banners sieren gevels van huizen en de flanken van boten. Zo botsen we bijna letterlijk op een grote beschilderde boot van Jan Fabre. Iedereen wil het meeste aandacht op zijn of haar kunstenaars vestigen. Voor dat zien en gezien worden, telt men zeer veel geld neer. Maanden op voorhand boekt men taxiboten en koopt men alle plaatsen aan restauranttafeltjes op. Geen genade: wie te laat is, heeft pech. Dit is het businesscentrum van de Biënnale, de andere kant van de kunstwereld. Hoezo, crisis? Daarvan is ook in de landenpaviljoenen nauwelijks wat te merken.

Naomi Campbell

JETSET Waar geld en exclusiviteit om de hoek liggen, kom je uiteraard ook de jetset tegen. Naomi Campbell dobbert met haar jacht net achter het Guggenheim Museum, waar ze als een van de velen Wim Delvoyes toren – een hot topic in Venetië – even komt bewonderen. De Franse minister van Cultuur, Christine Albanel is een enorme fan van Bernar Venet, net zoals Delphine Boël. Ze wonen beiden de opening bij. Guy Pieters en zijn vrouw Linda sponsoren tentoonstellingen en organiseren een grote lunch waar we de tafel delen met kunstcurator Ziva Kraus. >>


Ziva Kraus en Marc Pauwels

Baron Guy Ullens, voormalig directeur van de suikerfabriek van Tienen, is nu een grote naam in de Aziatische kunstwereld. Hij ligt met zijn imposante zeiljacht op het Canal Grande en biedt er verblijf aan veel Aziatische kunstenaars en hun entourage. Guy Ullens: “Kunst is een passie voor me. Toen ik stopte met de suikerfabriek begon ik met het tentoonstellen van mijn privécollectie. Al gauw groeide het project. Vooral Aziatische kunst draagt mijn belangstelling weg en in 2007 opende ik in Peking het Ucca, een museum gewijd aan hedendaagse Chinese kunst. Daarnaast zet ik me samen met mijn vrouw in voor een groot edu­catieproject in Nepal en voor een dag­kliniek voor kankerpatiënten. Het klopt dat ik rijk ben, maar ik volg mijn passie en probeer tegelijk ook te ge­ven aan de mensen die het moeilijker hebben. De Biënnale is voor mij dé plaats om iedereen te ontmoeten en interessante contacten te leggen.” Het motto van de 53ste Biënnale luidt ‘werelden creëren’. Daarin is dit evenement nu al letterlijk en figuurlijk geslaagd. <<

‘The heart’ van Jan Fabre

Guy Ullens


Video-installatie ‘Unconditional Love’ van AES+F

65

Capital

‘Arcs’ van Bernar Venet

Arne Quinze


Experts selecteren

De betere dingen

des levens

66

De Belg lijkt op véél te besparen, maar allerminst wanneer het op ontspanning aankomt. Vandaar vroeg Capital drie experts van het goede leven naar hun ultieme zomertips. Ontdek welke wonderen er klaar liggen om door u ontdekt te worden. Tenslotte is een goed gevoel – en laat het over gastronomie, cultuur of reizen gaan – ook geld waard!


VRIJE TIJD

gastronomie TIPS VAN PETER GOOSSENS, HOF VAN CLEVE

Hong Kong

Ghyvelde

Restaurant Bo Innovation in Hong Kong heeft zijn naam niet gestolen

Net over de Franse grens, in Ghyvelde

en gaat resoluut voor vernieuwing. Chef Alvin Leung prijst zichzelf

kweekt Marc Deswarte zijn duinasperges.

dan weer aan als de ‘Demon Chef’. Hij straalt rock- ‘n-roll uit. Met

Die iets zachtere asperge prijkt in het

Duinasperges

BO Innovation

zijn cool katapulteert hij eeuwenoude Chinese gerechten regelrecht

seizoen steeds vaker op de menukaarten

de 21ste eeuw in dankzij technieken uit de moleculaire keuken. Ook

van toprestaurants. In Koksijde is er zelfs

Michelin valt voor zijn ‘X-treme Chinese cuisine’ en gaf Bo Innovation

een jaarlijks festival van duinasperges.

twee sterren. Wie oog in oog wil staan met de keukendemoon kan de

De naam duinasperge is eigenlijk wat

tafel van de chef boeken. www.boinnovation.com

misleidend. ’t Renthof, de boerderij van Marc Deswarte, ligt niet in de duinen,   maar verder landinwaarts aan de voet   van fossiele duinen.

© Hans Speekenbrink

Mauritius

Hotel 20° SUD Hotel 20° Sud is één van de best bewaarde

67

Kopenhagen

Restaurant Noma

Het charmante hotel ligt

Een culinaire ontdekkingsreis? Daarvoor

aan de monding van de

moet u bij Noma zijn. Het restaurant voor

Grand Baie, zeg maar het plaatselijke Saint-Tropez. De 27 kamers

fijnproevers vindt u in een gerestaureerd

en de 2 suites kijken allemaal uit op de zee. Antieke meubels

pakhuis in het havengebied van Kopenhagen.

en exclusieve ontwerpen maken van elke kamer iets apart. Het

Eigenaar Rene Redzepi is een topkok die de

restaurant ligt op 15 meter van de zee. De chef-kok verdiende

stiel leerde in driester­renrestaurants zoals

zijn sporen in de beste luxehotels en zweert bij plaatselijke

elBulli. Hij is bovendien de ambassadeur  

ingrediënten. Romantiek? 20° Sud heeft een eigen gerestaureerde

van het New Nordic Food Program.  

teakhouten boot uit 1930, de Ms Lady Lisbeth. Dineren op het

Op het menu staan dan ook niet alledaagse

schip van 17 meter behoort tot de mogelijkheden. Het hotel is een

Noord-Europese gerechten. Langpootkreeft

paradijs voor zeilers, surfers en duikers. In het kuuroord kunt u zich lekker laten verwennen. Of luiert u liever aan de rand van   het zwembad of op het privéstrand? www.20degresSud.com

uit de Færøer Eilanden, Groenlandse diep­ zee­krabben, schelvissoep of rendier en in hooi gebraden eend… Het zijn slechts enkele avontuurlijke culinaire toppers. www.noma.dk

Barcelona

Koy Shunka

In de Calle Copons, in het hart van Barcelona, ontdekt u dit Japanse restaurant van topkwaliteit.  De sushi van makreel en Palamós garnalen of kabeljauw gemarineerd in soyadeeg  zijn niet te versmaden. Koy Shunka kan uitpakken met meer dan 50 wijnsoorten.  De sfeer is er heel bijzonder, dankzij de inrichting met zwart en licht hout.  De bar die uitgeeft op de keuken is de ideale plaats om de koks aan het werk te zien  bij het bereiden van de sushi. ©Pedro Cortacans / Cortacans Arquitectos

Capital

geheimen van Mauritius.


REIZEN TIPS VAN FRIEDA RYCKAERT, styliste en wereldreiziger

Spa’s van wereldniveau

Cinq Mondes

Als styliste heb ik intussen bijna 20 jaar de wereld rondgereisd in het gezelschap van topfotografen -en modellen. Zo kwam ik meer dan 10 jaar geleden Jean-Louis Poiroux tegen, die de groten van de aarde van de beste verzorgingen en massages voorziet. Zijn schat aan kennis ligt aan de oorsprong van Cinq Mondes en is nu in het bereik van iedereen gekomen. Vandaag is Cinq Mondes immers aanwezig in 20 landen met zijn prestigieuze spa’s en een verbluffende waaier aan verzorgingen en wellnessformules zoals ayurvedische massage of een Japans bad met aroma’s en bloemen. Cinq Mondes kiest steeds voor unieke en prestigieuze locaties en verdiende als één van de eerste het label 68

‘Leading Spas of the World’. Cinq Mondes opende onlangs een spa in hotel Dolce La Hulpe Brussels, midden in de natuurpracht van het Zoniënwoud. www.dolce-la-hulpe-brussels-hotel.com ©Bert Anton

Nostalgische romantiek bij het Gardameer

Villa Fiordaliso

Villa Fiordaliso is geen prestigehotel, maar een elegant klein palazzo van onbetwiste charme. Zeldzame verfijning, goede smaak en aandacht voor details garanderen er een luxueus verblijf. De familie Tosetti transformeerde dit imposante gebouw uit 1903 in een prachtige Venetiaanse renaissancestijl, in harmonie met het weelderige landschap van het Gardameer. Veronese marmers, kolommen, fresco’s, mozaïekvloeren en smeedijzeren balustrades zorgen voor een nostalgische romantiek. De geraffineerde Italiaanse keuken en het prachtige uitzicht over het Gardameer zijn extra hoogtepunten. Dit is ‘Il lago di Garda’ op zijn best!   www.villafiordaliso.it

©Frieda Ryckaert


VRIJE TIJD

Langs de koninklijke snelweg

Bijbels Jordanie

Een reis in Jordanie is een onvergetelijke tocht doorheen de eeuwenoude geschiedenis. Zo is Jerash één van de best onderhouden en indrukwekkendste Romeinse steden van het Midden-Oosten. Op de King’s Highway volgt u een oude karavaanroute, die door een adembenemend bijbels landschap slingert. Mount Nebo biedt een indrukwekkende kijk op de Jordaanvallei, de Dode Zee en 4 000 jaar geschiedenis. Het is dan ook de plek waar Mozes uitkeek op het Beloofde Land. In Karak, boven op een strategische bergketen, troont de belangrijkste burcht van de kruisvaarders. Hét hoogtepunt is echter de bijna bovennatuurlijke architectuur van Petra. Dit UNESCO-werelderfgoed was in de  4e eeuw voor Christus de hoofdstad van het rijk der Nabateeërs. Naast de rijke cultuur, kunt u de  Wadi-Rum woestijn ontdekken of diepzeeduiken in de Rode Zee bij Akaba. Wie verwend wil worden, vindt zijn gading in de luxueuze kuuroorden aan de Dode Zee. www.visitjordan.com ©Frieda Ryckaert

Fantasie en klasse

Le Meurice

Le Meurice is bijna 200 jaar oud en één van de eerste luxehotels van Parijs. Het hotel behield zijn gratie en stijl door smaak en klassieke schoonheid te combineren met een extreem gevoel voor pracht en fantasie. In december 2008 werd Charles Jouffre, de bekende stoffeerder van topklasse, gevraagd om de kamers sfeervoller in te richten en het huidige meubilair te herontwerpen. Geïnspireerd door de 18de eeuw, creëerde Jouffre een ‘Home Sweet Home’ à la

69

Française met klassiek en zuiver meubilair, een harmonie van heldere kleuren,

©Frieda Ryckaert

Luxe tussen de Masaï

Shompole lodge

In 2000 werd de ‘Art of Ventures’ opgericht om exclusieve toeristische ondernemingen te creëren. Daarbij staat het respect voor de leefomgeving van plaatselijke gemeenschappen centraal.  Zo ontstond de Shompole Group Ranch in het zuiden van Kenia, aan de grens met Tanzania. Het gebied is de thuis van 3 500 Masaï en de Shompole Lodge werd opgericht in samenwerking met die gemeenschap. Elke kamer van dit luxueuze verblijf heeft een unieke hedendaagse stijl, die de kleuren en materialen uit de natuurlijke omgeving versterkt. Water speelt een hoofdrol: het vloeit door elke kamer en wordt opgevangen in verfrissende coolpools. Het uitzicht op de Great Riff Valley, dat is pas écht onbetaalbaar.  www.shompole.com

©Frieda Ryckaert

Capital

bijzondere traditionele materialen en een hedendaagse couturebehandeling. www.lemeurice.com


cultuur TIPS VAN CLAUDE BLONDEEL, MEDEWERKER KLARA

Graffiti wordt kunst

Keith Haring in Mons

We kennen Keith Haring allemaal van zijn grappige graffiti op koffiemokken, badhanddoeken en T-shirts. Maar de kunstenaar Keith Haring? Die leert u kennen dankzij een fraaie tentoonstelling in het BAM (Mons/Bergen). Daar zijn ongeveer 150 werken te bewonderen. Schilderijen, tekeningen, werk op papier en grote sculpturen geven een mooi overzicht van het oeuvre van de kunstenaar, die tussen 1980  en 1985 de metro van New York  70

onveilig maakte. De expo maakt  het duidelijk: Keith Haring is de  ‘missing link’ tussen de straat  en het museum. Beaux – Arts, Mons tot 13 september www.mons.be ©de ‘Keith Haring Foundation.

Een Brusselaar verovert Parijs

Retrospectieve Alfred Stevens Voor het eerst wordt er in Brussel een retrospectieve tentoonstelling gewijd   aan Alfred Stevens (1823 – 1906).   Na zijn studies aan de Academie van   Brussel reisde Stevens naar Parijs.   Hij wordt er de gevierde schilder van de   glitter en de glans. Stevens vereeuwigde   de chique salons waar de frivole Parisiennes hun gasten ontvingen. Er zijn ook doeken te zien van het ‘Panorama van de Eeuw’. Deze reusachtige muurschildering maakte hij voor de Wereldtentoonstelling in 1889. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België tot 23 augustus. www.expo-stevens.be


VRIJE TIJD

Omtrent Dee Dee

Jazz Middelheim Jazz Middelheim is het gezelligste jazzfestival van Europa. Deze achtentwintigste editie

brengt een gebalanceerde mix van Belgisch talent en grote namen. Op de affiche prijken Flat Earth Society en Toots Thielemans. Toots is de peter van het festival en treedt dit jaar aan met het trio van Danilo Perez. Deze Panamese pianist verdiende zijn sporen in het kwartet van Wayne Shorter. Van de buitenlandse groten kon Jazz Middelheim diva Dee Dee Bridgewater en John Zorn strikken. Zelfs de legendarische Lou Reed komt met echtgenote Laurie Anderson naar Park den Brandt afgezakt! Wie er niet genoeg kan van krijgen, laat zich inviteren op de (vaak nachtelijke) jamsessions in de bar van het Crowne Plaza Hotel of in één van Antwerpense trendy clubs. Jazz Middelheim, Park den Brandt Antwerpen 13-16 augustus, jazzmiddelheim.klara.be

Leonard Cohen verovert uw huiskamer

Dvd ‘Live in London’

Pure klasse, diepe ontroering en een superieure muzikaliteit, dat is wat Leonard Cohen live brengt. Op de dvd ‘Leonard Cohen live in London’ speelt de bard met zijn band zijn mooiste songs met heel veel liefde en generositeit. Enkele klassiekers? ‘Dance me to the end of love’, ‘Suzanne’, ‘Hallelujah’… Onder het motto

71

‘First we take Manhattan, then we take Berlin’ zal Cohen nu ook DVD bij Sony Music/Colom, www.leonardcohen.com

Sappige rondleiding

Achter de schermen van de kunstwereld

Overal ter wereld worden astronomische bedragen betaald voor kunst. Het kunstwereldje baadt dan ook in dezelfde glamour als de filmwereld en de showbizz. Toch is de kunstwereld voor velen nog onbekend terrein. Hoe werkt een kunstveiling nu eigenlijk? Waarom zijn sommige kunstenaars succesvol, maar de meesten helemaal niet? Kunsthistorica Sarah Thornton neemt ons in haar boek ‘Achter de schermen van de kunstwereld’ bij de hand. Samen met haar bezoeken we een adembenemende veiling bij Christie’s, een prestigieuze kunstacademie in Californië, de kunstbeurs van Art Basel en de Biënnale van Venetië. Het boek is een unieke en vrolijke rondleiding in de meest exclusieve kringen van het kunstwereldje. Uitgegeven bij De Bezige Bij

Capital

uw huiskamer veroveren.


Het opmerkelijke verhaal van de mannen achter ‘LES HOmmES’

72

de Andere SucceSVOlle BelGiScHe OntwerPerS?

Die Mogen MeeSpelen. De beSte ZAl Winnen.


rePOrtAGe

Strijdlustig zijn de prille dertigers Bart Vandebosch en Tom Notte van Les Hommes in elk geval. Het authentieke samoeraipak staat dan ook helemaal op zijn plaats naast de ontwerptafel. met hun mannencollectie wisten de jonge Antwerpse modeontwerpers alvast Karl Lagerfeld, Rod Stewart, Jack Nicholson en Justin Timberlake voor zich te winnen. JAn verSTrAeTe / FoTo’S: leS HommeS

Optima expertise dOOrGelicHt: de BVBA VOOr StArtende OndernemerS

u bent ondernemer en wil ondanks de crisis een zaak uit de grond stampen? Dan kunt u sinds kort kiezen voor een formule met een zeer lage instapdrempel: de Starters-bvba. Daarbij is slechts een kapitaalinbreng van 1 euro verschuldigd. maar is de Starters-bvba ook écht het wondermiddel dat de crisis zal oplossen?

een reeks kandidaat-ondernemers, die door 

H

et gaat snel voor Les Hommes. In 2000 studeerden Bart Vandebosch en Tom Notte af aan de Antwerpse modeacademie. Twee jaar later zaten ze met hun mannencollectie in Parijs. Tot in Japan bouwden ze naam en faam op. Nu hebben ze een showroom in milaan en sinds 2005 ook een vrouwencollectie. “Beslissingen nemen en ervoor gaan. Dat is ons recept”, lacht Tom Notte. “Zo verhuisden we na twee jaar Parijs richting milaan. In Parijs beginnen alle jonge ontwerpers. maar als je er te lang blijft, groei je niet. Want aankopers spenderen 90 % van hun budget in milaan.” In milaan maken gevestigde huizen zoals Prada, Gucci, Dolce & Gabbana grote sier met hun showrooms. Tom Notte: “Dat zijn paleizen! En wij wilden dat ook. Daarom namen we toparchitect Glenn Sestig onder de arm voor onze showroom in de Via Bergamo.”

de crisis maar moeilijk aan het nodige start kapitaal geraken, over de streep trekken.  Het minimumkapitaal van een bvba is  18 500 euro, waarvan bij een meerhoofdige  bvba in principe minstens 6 200 euro moet  volstort zijn. Bij de oprichting van een  een persoons-bvba moet minstens 12 400 euro  volstort zijn. De bedoeling van de maatregel is het terug  dringen van de recente, sterke daling in het  aantal oprichtingen van nieuwe vennoot schappen.  Traditioneel is het aantal oprichtingen van  nieuwe vennootschappen een belangrijke  barometer voor de gezondheid van onze  economie. De huidige daling staat bovendien  in schril contrast met een sterke groei van het  aantal faillissementen. er zijn evenwel een aantal voorwaarden 

creatief met kurkdroge cijfers Het succesverhaal van Les Hommes begon in de Antwerpse modeacademie. “Ik was de artiest”, zegt Bart Vandebosch. “Tom schreef in het derde jaar al ons eerste businessplan uit. Les Hommes, dat zijn twee tegenpolen die elkaar aantrekken.” >>

verbonden aan de Starters-bvba. Zo moet  een boekhouder of fi nancieel expert helpen  bij het opstellen van een fi nancieel plan.  om misbruiken te vermijden, zijn de rechten  van de schuldeisers bij een faling gevrijwaard.  >> (vervolg op pagina 75)

Capital

De kapitaalinbreng van amper 1 euro moet 

73


â&#x20AC;&#x153;Crisis? Wij geloven alleen in de renaissance, en dat in de meest


rePOrtAGe nulPutem

Optima expertise (vervolg)

na maximum 5 jaar moet de starterondernemer bovendien zijn Starters-bvba  verplicht omschakelen naar een andere  ondernemingsvorm met een minimumkapitaal van 18 550 euro. 

kAnttekeninGen experts en zelfstandigenorganisaties juichen  de Starters-bvba toe, maar plaatsen ook  kanttekeningen bij een aantal randvoorwaarden.  Zo genieten ondernemers met een Startersbvba amper van het verlaagd tarief (24,98%)  in de vennootschapsbelasting. De voorwaarde  hiervoor is immers dat men niet meer dan 13  procent van zijn gestorte kapitaal – in dit geval 

ruime zin VAn Het wOOrd.”

vanaf 1 euro – als dividend uitkeert. keert 

75

men meer uit, dan valt men automatisch  vennootschapsbelasting. verder moet een kwart van de winst van  de Starters-bvba opzijgezet worden in de  vennootschap. Bij een gewone bvba is dat niet  meer dan 5 procent. Daar komt nog eens bij  dat die in de vennootschap opgebouwde  winstreserves fi scaal niet gelden als gestort  kapitaal bij de verplichte verhoging van het  kapitaal na 5 jaar. De enige oplossing is dan dat  men werkelijk geld inbrengt in de vennootschap  en zo het fi scaal gestort kapitaal verhoogt.

VOOrdelen VAn een BVBA Toch hoopt de federale regering dat  startende ondernemers met de nieuwe  mogelijkheid gemakkelijker gebruik kunnen  maken van het grote voordeel van een bvba:  de afscherming van privé- en familiebezit  tegen ondernemingsrisico’s. let wel: iedere  onderneming is uniek. voor de juiste fi nanciële  (en fi scale!) keuze tussen een éénmanszaak,  een vennootschap (bvba) of een Starters-bvba  blijft het hoe dan ook belangrijk om advies in te  winnen op maat van uw eigen situatie.

Capital

onder het gewone tarief van 33,99% in de 


Toch zijn de twee partners even creatief. Tom Notte: “Met economie kun je heel creatief zijn. Een businessplan schrijven is inventief zijn met geld en met ideeën. Wat je bedenkt, wordt op die manier werkelijkheid. Dat neemt niet weg dat we het belangrijk vonden advies in te winnen bij financiële experts en gingen te rade bij Jeroen Piqueur, de CEO van Optima.” Ook in hun ontwerpen werken Bart en Tom met tegenpolen. Ze combineren punk met invloeden uit de tussenoorlogse periode in Berlijn, etnische invloeden met de allernieuwste mode. “Modern nostalgics, dat is onze baseline”, zegt Bart. “We spelen in op de nostalgie naar een roemrijk verleden. Iedereen kent dat gevoel, wij geven er een hedendaagse vorm aan.” Eerst Antwerpen, dan de wereld. Het lijstje van succesvolle Antwerpse modeontwerpers is ­intussen lang. Hebben Antwerpse modeontwerpers misschien een streepje voor om de wereld te veroveren? Tom Notte: “Vernoem de Antwerpse Modeacademie en men spitst de oren. Daarna moet je bewijzen dat je collectie goed is. Daarom zijn we heel streng. We vragen ons altijd af: ‘Wil ik dit ontwerp dragen?’. Als we daar te lang moeten over nadenken, belandt het ontwerp in de prullenmand. En voor de rest: de andere succesvolle Belgisch modeontwerpers mogen meespelen met ons. De beste zal winnen.” 76

“ Met economie kun je ook heel creatief zijn. Een businessplan schrijven is inventief zijn met geld en met ideeën.” Crisis? Volgend jaar viert Les Hommes zijn tiende verjaardag. “Met een flagshipstore in Milaan”, klinkt het enthousiast. Maar is het geen crisis? Tom Notte: “Bij ons draait het nooit om crisis. We geloven alleen in de renaissance, in de ruimste zin van het woord.” Voor alle duidelijkheid: met crisissen zijn ze bij Les Hommes intussen wel vertrouwd. Toen ze naar Parijs trokken, kregen ze af te rekenen met de malaise na 9/11. Later viel de export naar Azië compleet stil door de SARS-epidemie. “Dus deze crisis komen we zeker te boven”, besluit Tom Notte. “Bijvoorbeeld met een wereldwijde advertentiecampagne. Zo willen we nog meer vertrouwen creëren bij onze klanten. Ze moeten trots kunnen zijn op wat we realiseren. Klanten die van bij het begin in ons geloofden, namen echt een risico. Ze hadden evengoed bij de grote namen kunnen blijven.” <<


bulthaup

De tijd is rijp – voor uw eerste bulthaup! U accepteert geen compromissen. U wilt een hoogwaardig product waar esthetische vorm, materiaalgebruik en ambachtelijke kwaliteit kloppen – en u zoekt een aantrekkelijk geprijsde oplossing om uw keuken in te richten. Dan heeft u nu gevonden wat u zocht. bulthaup introduceert bulthaup b1, een internationaal baanbrekend keukensysteem. Kernpunten: »tijdloos goede vorm, onberispelijke afwerking en hoogwaardig materiaal.« Inderdaad, dat is een uitnodiging: Maak kennis met de nieuwe vrijheid van keukens plannen. Breng een bezoek aan de specialist voor keukenarchitectuur. L’heure est venue de votre première cuisine bulthaup ! Tous ceux qui ne tolèrent aucun compromis quand il est question d’esthétique, de fonctionnalité des formes, d’authenticité des matériaux et de qualité artisanale, et qui sont en quête d’une solution optimisée pour aménager leur cuisine n’ont pas besoin de chercher plus loin. Avec son système de cuisine bulthaup b1, bulthaup a posé un nouveau jalon à l’échelle internationale. Fidèle à son principe : « dimension intemporelle de la forme, rigueur du travail et qualité supérieure des matériaux ». Suivez notre invitation : découvrez une liberté nouvelle pour planifier votre cuisine. Rendez-nous visite – chez les spécialistes de l’architecture de la cuisine. bulthaup ligna recta bvba Mechelsesteenweg 184. 2018 Antwerpen. Tel. 03-290 33 44. charlybulhaup@lignarecta.be


Luxury Culture Kwaliteit, echtheid, liefde en traditie. Dat waren zowat de kernwoorden van het exclusieve event ‘Luxury Culture’, dat plaatsvond op 10 mei (Moederdag) in La Butte Aux Bois te Lanaken. Niet meer dan 1 250 bezoekers, exclusief op uitnodiging, kwamen er samen om te genieten, te praten en te netwerken tussen een schare aan exclusieve staaltjes van ‘het goede leven’ in zijn ruimste zin. Organisator en exclusief juweelontwerper Jochen Leen verwelkomde distributeurs van knappe sportwagens, bouwers van riante villa’s, leveranciers van topwijnen … en natuurlijk ‘Optimale’ financiële planners  presenteerden er hun aanbod.

78

Wat is een optimale financiële planning waard zonder dat men daarvan kan genieten en van gedachten wisselen met gelijkgestemden? Daarom organiseert Optima regelmatig evenementen voor haar relaties, om te netwerken, en vrijuit over financiële en andere kwesties te praten. Enkele sfeerbeelden geven u inzicht in de wereld van Optima.

Jumping Antwerpen Wereldkampioen Jos Lansink en Ludo Philippaerts, winnaar van de laatste Wereldbekerwedstrijd in Mechelen, de Europese kampioenen per team, enkele ex-Olympische kampioenen per team en individueel, de winnaar van de IJRC Top Ten finale 2008, de winnares van de GP van Brussel en de WB van Londen,… De lijst van absolute jumpingtoppers die van 23 tot 26 april afzakten naar Jumping Antwerpen, is lang. Logisch dus dat er ook financiële toppers aanwezig waren in de Scheldestad. Met zijn hoofdsponsorship van Jumping Antwerpen trekt Optima resoluut de kaart van de paardensport op zeer hoog niveau. ©Thierry Billet


nulputem EVENTS

Luxe aan zee Van 20 tot 24 mei vond in Knokke-Heist het luxueuze lifestyle-evenement Eccentric plaats. Op het strand werd een tentendorp opgezet dat een heus walhalla van luxe bevatte. De zevende editie van de beurs ging van start met een galaopeningsavond. Net zoals bij Exquise verzorgden Disi Food en Vitis Vin opnieuw een opmerkelijke degustatieavond. Onder de standhouders waren de meest toonaangevende namen in de wereld van antiek, juwelen, haute couture en andere exclusieve luxeproducten. Exposanten met internationale faam – van Mercedes tot Swarovski – ontvingen vier dagen lang de (invloed)rijkste Belgen. Logisch dus dat ook hier de Optima-stand niet kon ontbreken!

©Penfo fotografie en Ruben Vandemaele 79

du Pêcheur. Ieder voorjaar voelt de bedrijfsnar Bob Delbecque een bekende gast aan de tand over diens drijfveren en passies. Dit jaar was het de beurt aan de Gentse burgemeester Daniël Termont, die door Delbecque stevig op de rooster gelegd werd. Het selecte gezelschap dat de avond bijwoonde,  zette de praatjes verder op een receptie met champagne. Een exclusief en waardig voorsmaakje  van de Gentse Feesten!

©Lieven Dirckx

Capital

Maatjes met de burgemeester Het is een vaste traditie geworden, de Praatjes met Maatjes in het gastronomisch restaurant Auberge


80

Laurence Vrouwelijk

aansluitend jurkje met drappage op de heup en bloemenprint maison Vandenvos.  

Doorstikte lederen blouson Patrizia Pépé. Dagmar Wollen polo met lange mouw Lacoste.   Geruite pantalon Boss by Hugo Boss. Sportieve retro-zonnebril Ray Ban.


mode

Productie

Soetkin Borryn Frieda Ryckaert Fotografie

Lieven Dirckx Fotografie assistentie

Alexander Popelier Styling

Frieda Ryckaert Haar & make-up

Steven Raes by Dominique Haar: Bumble & Bumble Make-up: Guerlain 81

Modellen

Met dank aan

Lofthotel La Manufacture in Antraigues sur Volane – bij Vals les Bains – in de franse Ardèchestreek. www.ardechemanufacture.com

wild&winding ROMANCE

Through the Deepest Heart of France

Capital

Laurence Desbisschop en Dagmar Jans bij Dominique Models


5A 4A

5A 4A Laurence Voile

3A

3A

2A

2A

82

bloesje met korte mouw en kantdessin Gant. Geruit wollen overhemd met korte mouw See by Chloe.  

Jeansrok met mooie ‘sport habillé’ details en riem van lakleder Trussardi Jeans. Laklederen ballerina’s Paule Ka.   Dagmar

Tussenseizoens rolkraagtrui met fijne streep Trussardi Jeans. Jeansbroek Ice by Iceberg.  

Polshorloge Officina del Tempo. Sneakers Boss by Hugo Boss.


mode MODE

83

Capital

Laurence

Fade roze mantelpakje met fifties details Paule Ka. Retro hoed eigendom styliste.  

Zonnebril Versace Eyewear. Handtas en schoenen Fratelli Rossetti.   Dagmar Katoenen

overhemd met pastelkleurige ruitjes Lacoste. Witte katoenen pantalon Gant.  

Vest van kort fluweel Stijn Helsen. Schoenen van ribfluweel Lacoste Shoes.


84

Laurence

Fade roze mantelpakje met fifties details Paule Ka. Retro hoed eigendom styliste.  

Zonnebril Versace Eyewear. Handtas en schoenen Fratelli Rossetti.   Dagmar Katoenen

overhemd met pastelkleurige ruitjes Lacoste. Witte katoenen pantalon Gant.  

Vest van kort fluweel Stijn Helsen. Schoenen van ribfluweel Lacoste Shoes.


11A

11A

09A

09A

11A

11A

12A

12A

13A

13A

14A

14A

mode MODE


86

Laurence Voile

jurk met florale print en bijhorende sjaal in haar

Designers Remix Collection. Zonnebril Fendi Eyewear. Zilveren ‘Stalle MM’ schakelarmband Hermès. Riem van slangenleder Patrizia Pépé. Zomersandalen op kurkzool Pedro Garcia.


mode MODE

17A

18A

19A

87

Capital

20A

Laurence Vrouwelijk

21A

22A

jurkje op fijne schouderbandjes Roccobarocco. Kort elegant jasje van flinterdun leder

Lamon-Nuytens. Polshorloge Chaumet. Laklederen ballerina’s Paule Ka. Dagmar Katoenen overhemd   Boss by Hugo Boss. Gilet Stijn Helsen. Pantalon Hackett. Sneakers Lacoste Shoes.   Watermolen / gîte www.ardechemanufacture.com


29A

29A

VERKOOPSINFO Alle getoonde kledingstukken en accessoires zijn reeds uit de herfst-wintercollectie 2009-2010 en verkrijgbaar in de winkels vanaf augustus (uitgezonderd de zomersandalen van Pedro Garcia) Boss by Hugo Boss > 02/711.06.00 www.hugoboss.com Chaumet > 02/347.28.85 www.chaumet.com Designers Remix Collection > 03/248.84.16 www.designersremix.com

28A

Floris Van Bommel > 02/479.15.60 www.vanbommel.com

28A

Fendi Eyewear > +31 20/581.50.00 www.marchon.com

Fratelli Rossetti > 09/282.21.57 www.fratellirossetti.com Gant > 02/538.17.10 www.gant.com Hackett > 050/34.52.09  www.hackett.com

27A

Ice by Iceberg > 02/347.28.85 www.iceberg.com

27A

Hermès > 02/511.20.62  www.hermes.com

Just in Case > 053/66.72.05 www.justincase.be Lacoste > 02/478.18.40 www.lacoste.com Lamon-Nuytens > 055/31.29.16  www.lamon-nuytens.be

26A

Napapijri > 02/543.70.24  www.lamon-nuytens.be

26A

Maison Vandenvos > 03/202.24.60  www.vandenvos.com

Officina del Tempo > 03/213.00.08  www.officinadeltempo.com Paule Ka > 02/347.28.85  www.pauleka.com Patrizia Pépé > 02/217.35.22  www.patriziapepe.com

25A 24A

Ray Ban > 03/286.80.00  www.luxottica.com

25A

Pedro Garcia > 03/226.77.50 www.pedrogarcia.com

24A

88

Roccobarocco > 03/866.33.69 www.roccobarocco.it Scapa > 03/201.11.40 See by Chloe > 03/242.07.90 www.seebychloe.com Stijn Helsen > 011/26.26.94  www.stijnhelsen.com Trussardi Jeans > 016/46.39.70 www.trussardi.com Versace Eyewear > 03/286.80.00  www.luxottica.com


nulputem MODE

89

Capital

Laurence

Satijnen cache coeur blouse met fiftiesprint Just in Case. Katoenen doorknooprok  

met vloeite See by Chloe. Strohoed met korenpluimen eigendom styliste. Dagmar Katoenen   overhemd Napapijri. Stevige katoenen pantalon Scapa. Gebreide cardigan met kap van   chinégaren Ice by Iceberg. Polshorloge Officina del Tempo.


OPINIE

De zoektocht naar talent

“ 90

Het kan sommigen verbazen maar financiële planners leven niet bij cijfers alleen. Daarom in dit magazine: één pagina voor de opinie van een Optima-medewerker. Over wat zij/hij zoal meemaakt in de wereld van de haute finance. Of daarover denkt. Anne-Sophie Vlaeminck aan het woord over de war for talent in tijden van laagconjunctuur.

Ook in tijden van laagconjunctuur blijft the war for talent bestaan’ kopte de Tijd onlangs. Het is een waarheid als een koe, ook al is het intussen twaalf jaar geleden dat de managementadviseur McKinsey in een artikel voor het eerst de term war for talent gebruikte. Want de zoektocht naar talent is een oorlog, niet in het minst voor groeibedrijven die ondanks de zwakke economie nog steeds op zoek zijn naar de geschikte mensen. Kijken we maar even naar onszelf: ons personeelsbestand is in de laatste twee jaar met zo’n honderd mensen aangedikt. En nog steeds zijn we op zoek naar goede profielen. Je zou kunnen zeggen dat die zoektocht nu makkelijker is: bij heel wat bedrijven werd immers een aanwervingsstop ingevoerd, of voelen mensen de saneringsbui al hangen. Toch blijft het een uitdaging om juist die profielen te vinden waar wij naar op zoek zijn: notarieel juristen, topfiscalisten, financieel experts met goede communicatievaardigheden blijven op de arbeidsmarkt een kleine niche. Daarbij komt nog dat we enerzijds wel op zoek zijn naar specialisten, maar tegelijk een generalistische approach hebben. We behandelen immers het financiële totaalplaatje van onze klanten. Dan hebben we het dus niet enkel over inkomen, maar ook over pensioen, vermogen en nalatenschap. Dit maakt dat we een zeer brede kennis vereisen van onze medewerkers. Die combinatie van generalisten en specialisten is voor sommigen dé uitdaging om bij Optima te werken, voor andere kandidaten is het jammer genoeg een lat die net dat

ietsje te hoog ligt. Want we blijven die bewust hoog leggen. Ondanks het feit dat de crisis ons een stuk meer spontane sollicitaties oplevert dan voorheen, zijn de kandidaten die we zelf verkiezen, niet dik gezaaid. Ja, de war for talent blijft dus doorgaan. Tegenover het slagveld van de war for talent staat ook iets positiefs: een uitdagende en aangename werkomgeving voor die kandidaten die boven het gemiddelde willen uitsteken. Wie de selectie ‘overleeft’, kan immers rekenen op veel vertrouwen en mooie doorgroeimogelijkheden.

“ Tegenover het slagveld van de war for talent staat ook iets positiefs.”

Aan het HR-front gaat de war for talent intussen onverminderd voort. Voor een bedrijf is het immers cruciaal om goed gewapend aan dat oorlogsfront te verschijnen. Zeker wie als pionier een nieuw concept zoals financiële en fiscale planning in de markt heeft gezet, moet zich blijven onderscheiden. Daarom is het van essentieel belang te blijven zoeken naar die ene witte raaf. Want het is de kwaliteit van onze 275 medewerkers die voor de klant het verschil maakt. Hun persoonlijke kwaliteiten en engagement zijn onze grootste troef.” Anne-Sophie Vlaeminck HR Coordinator


ComfortabEL wonEn krijgt EEn naam Residentie Media GaRdens Vlakbij het centrum van brussel, in een groene omgeving, wordt binnenkort de residentie media gardens opgetrokken. Het project ontleent zijn naam aan de nabijgelegen gebouwen van de openbare omroep. media gardens ligt in een rustige omgeving en tegelijk vlakbij het meiserplein, de draaischijf tussen het stadscentrum van brussel en de voornaamste invalswegen naar de hoofdstad. om de toekomstige bewoners een aangename en afgeschermde woonruimte te bieden, zal het geheel door een grote groene zone omgeven worden, die bestemd is voor tuinplezier en ontspanning. Vanop de tekentafel tot bij de realisatie wordt media gardens een toekomstgericht project met oog voor topkwaliteit, duurzaamheid en zuinig energiegebruik.

kantoor gent

estia nv · Wilderoosstraat 2-4 · 9000 Gent · t 09 244 66 99 · f 09 245 54 50 kantoor brussel

estia nv · Keizer Karellaan 483/f0 · 1082 Sint-Agatha-Berchem · t 02 476 00 76 · f 02 464 05 09

BIV 204626

|

www.estia.be

|

estia@online.be


U kunt niet alles plannen in het leven. Uw financiĂŤle toekomst gelukkig wel. Your future is capital

www.optima.be

Capital Nr4 NL  

“SCHRiJVen bRengt me RUSt” RonDetaFel CRISIS IN DE VASTGOEDSECTOR OF TOCH NIET? boating KLASSIEKERS OP HET WATER. # guy Verhofstadt, europa...