Page 1

C APITAL

optima magazine belgië  eerste jaargang januari 2009

2

#

Tom Lenaerts, een bankierszoon met een brilletje:

“Geld moet zekerheid geven”

&

RONDETAFEL Uw vermogen in 2009: zo stelt u het veilig. OP BEZOEK BIJ Christine Jamar de vrouw die sjeiks hun volbloeden levert. HET GOEDE LEVEN Inside-tips voor het voorjaar. MODE Uitwaaien aan zee.


outrĂŠ Industriepark Klein Frankrijk 48 - B-9600 Ronse T. +32 (0)55 20 65 90 - F. +32 (0)55 49 55 91 - info@outre.be - www.outre.be


edito

W

at schuilt er toch achter het succes van vermogende ondernemers en vrije beroepers die ondanks de crisis hun vermogen kunnen behouden? Meer nog, die het ook nog eens op een fiscaal optimale manier kunnen overlaten aan de volgende generatie? Juist. Ze hebben strategische denkers mee aan boord genomen, die samen met hen de juiste koers bepaald hebben. Denkers die bovendien de risico’s die een beurscrash onherroepelijk met zich meebrengt – afhankelijk van het risicoprofiel van hun klant – tot een minimum beperkt hebben.

Jeroen Piqueur, CEO Optima

bewijst de nood aan onafhankelijk advies.

Wij zijn blij dat we voor u die rol van veilige haven kunnen spelen. Zo maken we het mogelijk dat uw financiële dromen niet in rook opgaan. Want een financiële droom heeft iedereen of u nu één van de 9,5 miljoen dollarmiljonairs in de wereld bent of als ondernemer van bij ons iets hebt opgebouwd door er keihard voor te werken.

Bij Optima hebben we er ons werk van gemaakt om die dromen van onze klanten te helpen realiseren. We staan met zijn allen klaar om dat ook in het nieuwe jaar meer dan ooit voor u te doen. Crisis of geen crisis. Het jaar is nog jong. Ik wens u een gezond en financieel veilig 2009 toe. Met achtingsvolle groet,

Jeroen Piqueur CEO Optima

colofon verantwoordelijke voor uitgave: Jeroen Piqueur, Keizer Karelstraat 75, 9000 Gent verantwoordelijke magazine en advertentieregie: Soetkin Borryn. Soetkin.borryn@optima.be, tel. 09 225 25 71 format, hoofdredactie en realisatie: Duval Guillaume Publishing/Jan-Pieter Mateusen – art director: Marieke Bueters – redactiecoördinatie: Veerle Symoens. redactie-adres: Capital p/a Duval Guillaume Publishing Uitbreidingstraat 2-8, 2600 Berchem. werkten verder mee aan dit nummer: Soetkin Borryn, Jeroen Lissens, Luk Coupé, Ann Vanderheyden, Jan De Paepe, Guy Kokken, Ellen Goovaerts, Diego Franssens, Elisabeth Broekaert, Hilde Ghequière, Jan Verstraete. copyrights: Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit magazine mag op welke wijze dan ook worden overgenomen, noch vermenigvuldigd, zonder uitdrukkelijke toestemming van hoofdredactie en uitgever. Dit magazine werd gedrukt op Arctic Paper met FSC-certificering.

3

Capital

De huidige “ financiële crisis

Jammer genoeg toont de huidige financiële crisis aan dat lang niet iedereen de juiste denkers mee aan boord genomen heeft. Recent onderzoek wijst uit dat vier op de tien klanten al eens ontevreden geweest zijn over de relatie met hun bankier. Dat de bank niet altijd producten op maat van de klant maar voor eigen belang verkoopt, ligt het zwaarst op de maag van de Belgen. De nood aan onafhankelijk advies, zoals we dat al 17 jaar geven, wordt nog maar eens bewezen: Optima blijft verder groeien, ondanks de financiële wervelstorm.


in dit nummer

De pracht en kracht van Arabische volbloeden

28 REPORTAGE Paardenkracht is big business in BelgiĂŤ. Achter de schermen met Christine Jamar en haar stoeterij.


inhoud

20 van kapitaal belang 3 professionals over wat hen drijft

Designer Simone van Trojen, Sommelier Stijn Van der Beken, Componist Dirk Brossé

12

Rondetafelgesprek Waarom financiële planning in 2009 belangrijker wordt dan ooit. 7 wijzen aan het woord.

11

Events De andere wereld van Optima

5

Capital

64

Cover : Tom Lenaerts Foto : Diego Franssens

6 nice to know ... and to have: lifestyle hebbedingen 27 stand van zaken Waarom de ene meerwaarde de andere niet is 38 nieuws met o.a. Optima in Wallonië 42 SPRAAKMAKER Tom Lenaerts over zijn creatief kapitaal 54 VRIJE TIJD Experts selecteren de betere dingen des levens 60 analyse Bestaat financiële veiligheid nog? 74 opinie De (ir)rationele belegger

mode Uitwaaien in het tussenseizoen


Nice to know, nice to have

voorjaarskriebels De lente is hét moment om uzelf eens van een heel andere kant te laten zien. Wie origineel uit de hoek wil komen, vindt alvast inspirerende cadeaus voor zichzelf, vrienden en geliefden.

6

Swarovski memory

Crystal Eyewear

Gedaan met saaie USB-sticks. Voortaan bewaart u al uw kostbare documenten op dit pareltje. Een geslaagde samenwerking van Swarovski en Philips.

Swarovski viert de liefde! Rozen, 800 kristallen en een omranding van wit goud maken de limited edition bril met ‘Love’-inscriptie tot het ultieme valentijnsgeschenk en bovendien een uniek collector’s item.

Michael Kors

In bad met Brad

Unieke designelementen, luxe materialen en minutieus vakmanschap. Zo kunt u de brillen en horloges van Michael Kors beknopt samenvatten. De gestroomlijnde en verfijnde ontwerpen ogen modern en kunstzinnig. Zo ziet u maar, aantrekkingskracht kent geen tijd.

Kiehl’s introduceert de ‘Aloe vera’ biologisch afbreekbare lichaamsreiniger. Heerlijk ruiken hoeft dus niet onder te doen voor milieuvriendelijkheid. 100 procent van de nettowinst gaat naar JPF Eco Systems, een liefdadigheidsinstelling opgericht door Brad Pitt die milieu-initiatieven steunt over de hele wereld. Liefdadigheid en innovatief eco-design gaan bij Kiehl’s hand in hand.


lifestyle

Lotus Papers

Retinology

Lisy Purse Spray

Met de slogan ‘een 15 jaar jongere huidstructuur’ introduceert Lancaster een nieuwe revolutie in huidverzorging: Retinology. Een anti-aging product geïnspireerd op gentherapie zorgt dat beschadigde cellen sneller herstellen. Het resultaat is een soepelere huid, een mooiere uitstraling en minder rimpels.

In dit zachtroze lederen etui vindt u een fris en vrouwelijk parfum met gelimiteerde oplage. Lisy Purse Spray is een subtiele bewerking van het originele Chloé eau de parfum: mooi, speels en vol verlangen. Het bevat een mix van rozen, sandelhout en tonkabonen. Dit parfum is door haar 15 ml klein en handig voor onderweg.

Capital

Het lotusbloembehang, gemaakt aan de hand van een ontwerp gevonden in 19de eeuwse Franse archieven, is verkrijgbaar in 30 betoverende kleuren. Door middel van een speciale blokdruktechniek worden kleur en patroon hier tot leven gebracht. Met deze behangcollectie zorgt Farrow & Ball beslist voor een opvallende en unieke accentwand. De Lotus Papers worden enkel op persoonlijke bestelling gemaakt bij Farrow & Ball in Engeland.

7


Handige (s)tool De Stool is een comfortabele en stijlvolle kruk die Nedda El-Asmar speciaal voor Obumex tekende. Onder het gebogen zitvlak is bovendien een opbergvak voorzien. Eik is het basismateriaal. De tinten bepaalt u helemaal zelf.

Strak gepakt en gehakt

8

Met HUGO BOSS reist u licht en in stijl. In deze klassieke lederen tas past alles voor een korte business- of weekendtrip. Ook deze damesschoen staat goed onder een zakelijke outfit zodat u overal gezwind en sexy binnenstapt. Met BOSS onderstreept u uw persoonlijkheid. Subtiel maar nooit onopgemerkt.

Marie Jo Sobere lijnen met speelse details. Zwierige panty’s, sexy slipjes en uitdagende bh’s in vurig rood, chocolade bruin en pikant zwart. Deze lingerie van MARIE JO stoomt u helemaal klaar voor de aankomende lente.

C’est Chic Te veel meetings, deadlines en dress codes in een bedrijfscultuur vol cijfers en regeltjes doen u wellicht verlangen naar feesten en exotiek. Dyrberg/Kern ontwierp hiervoor enkele toepasselijk gesofisticeerde juwelen.


nulputem

9

Capital

Feng Shui Collection - Info + 32(0)9 2800 666 - www.hulchibelluni.com


-

nulputem EVENTS

Dr. Vanermen en Jeroen Piqueur, CEO Optima.

Philippe Vlerick (Manager van het Jaar

Philippe De Craene (Carrera Motors) en Dr. Hugo

2006) klinkt met corporate speaker

Vanermen: Porsche-adepten onder elkaar.

Bob Delbecque.

gingen financiële informatie en topsport hand in hand.

Topchirurgie, maatjes en champagne

Mijn koninkrijk voor een paard!

Elk jaar organiseren Optima Financial Planners NV, Carrera Motors Porsche en het gastronomisch restaurant Auberge du Pêcheur de ‘Openhartige Praatjes met Maatjes’. Aan de oevers van de Leie in het schilderachtige Sint-Martens-Latem, voelde bedrijfsnar Bob Delbecque de wereldvermaarde hartchirurg Hugo Vanermen aan de tand over diens drijfveren en passies. Vanermen

Sinds eind vorig jaar is Optima de exclusieve partner uit de financiële sector voor de Audi Equestrian Masters. Organisatoren Nelson en Rodrigo Pessoa bouwden deze indoorjumping uit tot zowat de meest prestigieuze ter wereld. Duizenden paardenliefhebbers kwamen naar de Brusselse Heizel, en zagen dat het heel erg goed was. Optima zorgde er ook voor dat financiële informatie en topsport hand in hand gingen. Geniet alleszins van

pareerde met glans de kwinkslagen van Bob Delbecque. ‘Innoveer en probeer het onmogelijke’, was de wijze raad van de dokter-baron die koning Albert II opereerde aan een zaal vol aandachtig luisterende gasten. Een glas champagne en de allereerste Hollandse nieuwe maatjes - per luxejacht aangevoerd vanop de Leie - maakten er opnieuw een avond van die zeker voor herhaling vatbaar is in 2009!

bovenstaande snapshots, en van de verrassende reportage op pag. 28.

11

Capital

Op de Audi Equestrian Masters

Wat is een optimale financiële planning waard zonder dat men daarvan kan genieten en van gedachten wisselen met gelijkgestemden? Daarom organiseert Optima regelmatig evenementen voor haar relaties, om te netwerken, en vrijuit over financiële en andere kwesties te praten. Enkele sfeerbeelden geven u inzicht in de wereld van Optima.


Na de klap: het succes van stabiele investeringen

2009, het jaar van de financiĂŤle planning

12

Rik Donckels Marc De Clercq

Nick Vermoere

Geoffroy de Pierpont


rondetafelgesprek

13

Capital

Jeroen Piqueur Jo Viaene

Luc Van den Bossche

Turbulentie op de financiële markten tastte het vertrouwen van heel wat klanten in de sector aan. Werk aan de winkel dus voor de financial planner, die hen door het woelige water naar veiliger oorden moet loodsen. Wat kunnen we verwachten voor 2009? Topexperts van Optima laten hun licht schijnen op de toestand. Door jeroen lissens foto’s: Elisabeth Broekaert


bewustzijn “Het van de nood aan financiële planning groeit.

Nick vermoere, Specialist beursanalyse Studies: licentiaat TEW, bijkomende licenties Internationale Politiek en Media & Communicatie. Werkt voor Optima sinds 1995. 14

W

e kunnen er niet omheen: de voorbije maanden ogen allerminst fraai als het gaat om financieel en economisch nieuws. Astronomische hoeveelheden aan beurswaarde gingen in rook op en ook sommige meer voorzichtige investeerders deelden in de klappen. Maar welke les moeten we daar nu uit trekken voor de toekomst? En waar liggen de nieuwe kansen voor ondernemers, uitoefenaars van vrije beroepen en andere vermogende burgers? Directeur Operations Jo Viaene van Optima geeft de voorzet: “Als er één zaak duidelijk geworden is, dan is het wel dat mensen door de crisis – hoe vreselijk ze ook is – gaan beseffen dat ze een duidelijk en vastomlijnd financieel plan moeten volgen om succes te boeken op lange termijn”, zegt hij. “Een goed financieel plan gaat altijd uit van een duidelijk omschreven risicoprofiel. Zomaar lukraak op iedere opportuniteit inspelen, met alle risico’s vandien, kan voor een fikse kater zorgen. Ik geef een voorbeeld: wij zeggen al zeventien jaar tegen mensen: neem risico’s met het geld dat u kan missen maar speel in godsnaam niet met uw pensioen. Ruim een jaar geleden, toen alles nog goed ging, werd je met dat soort waarschuwingen nog wat meewarig bekeken. Vandaag, nu de klappen gevallen zijn, dringt de noodzaak van een doorgedreven financieel plan zich op. Daarom denk ik dat 2009 het jaar van de financiële planning wordt.” Helikopterzicht Tijd voor de andere gasten om hierop te reageren. Dat kan geen probleem zijn, want we verzamelden een reeks aanwezigen met een heuse helicopter view op de situatie. Naast Jo Viaene zit oudminister Luc Van den Bossche, voorzitter van Brussels Airport en onlangs benoemd tot onafhankelijk bestuurder en voorzitter van

marc de clercq , decaan economie en bedrijfskunde ugent Hoogleraar UGent en Université de Lille II, expert OESO en EU-commissie.

Optima. Jeroen Piqueur, de oprichter en CEO van Optima, komt er ook bijzitten. Verder vinden we professor emeritus Rik Donckels terug, ook een onafhankelijk bestuurder bij Optima en dé Belgische expert inzake KMO’s en familiebedrijven. De schare specialisten wordt vervolledigd door professor Marc De Clercq, decaan van de economiefaculteit aan de Gentse universiteit, en door Nick Vermoere­, specialist beursanalyse binnen Optima. Financial planner ­Geoffroy de Pierpont vervolledigt het panel als vertegenwoordiger van het pas opgerichte Optima-kantoor in Wallonië. Om aan die helicopter view ook een letterlijke invulling te geven, trokken we naar de bovenste verdieping van de UCO-building, een toonbeeld van modernistische architectuur uit 1959 dat aan de invalswegen naar de stad uittorent boven de Gentse skyline. Vanuit het prachtig gerenoveerde appartement waar destijds baron Gaston Braun (1903-1990) aan het roer stond van zijn textielbedrijf, ­kijken onze gasten terug en vooruit. “Als ik vandaag terugkijk, heeft de crisis me in feite niet verrast”, steekt economieprofessor De Clercq van wal. “Het feit dat banken van vertrouwen moeten leven, staat in elke cursus economie. Als dat vertrouwen wegvalt, kom je in grote problemen en kan de hele economie stilvallen. Vroeger was dat vertrouwen een automatisme, vandaag is dat jammer genoeg niet meer zo. Misschien moet ik dat in drukletters zetten in de volgende editie van mijn cursus.” Luc Van den Bossche: “Een crisis in het vertrouwen tussen de banken betekent niet dat het systeem op zich nu ook afgeschreven is. Elk systeem op zich heeft natuurlijk zijn vicieuze elementen. Maar die hebben in dit geval ook veel met cultuur te maken. In Amerika leende je op een bepaald moment de toekomstige verwachte waarde van je huis. Er ontstond als het ware een virtueel circuit. Dit moest vroeg of laat instorten.”


rondetafelgesprek

Geoffroy de pierpont, financial planner pionier van de cel wallonië Studies: licentiaat Economische Wetenschappen. Werkt voor Optima sinds 2005.

Rik Donckels, Prof. em. KU Brussel Voormalig gedelegeerd bestuurder van Cera en KBC Ancora. Sinds meer dan 25 jaar actief betrokken bij KMO’s en familiebedrijven als onderzoeker, consultant en bestuurder. Sinds 2008 onafhankelijk bestuurder van Optima. 15

Het blijft anderzijds toch een logische reflex dat mensen bij hun financiële dienstverlener op zoek gaan naar rendement? Luc Van den Bossche: “Natuurlijk maar die financiële ­dienstverlener moet op een bepaald moment ‘neen’ zeggen tegen zijn klant. Iedereen wil een zo hoog mogelijk rendement, liefst op zo kort mogelijke termijn en liefst zonder enig risico. Die combinatie bestaat gewoonweg niet en dat moet de sector toch durven zeggen.” Rik Donckels: “Ook de mensen moeten veranderen. De consument stapte in een product. Hij wilde geen risico maar toch moest het veel opbrengen. Dit gaat ook over een waardenpatroon dat veel mensen hebben en dat men in vraag moet stellen.” Luc Van den Bossche: “Het kopen van een aandeel geeft je vandaag de dag blijkbaar het recht om iemand de huid vol te gaan schelden. Maar men moet beseffen dat ook een goede huisvader een zeker risico aangaat als hij een aandeel koopt. Dat is nu pijnlijk duidelijk geworden.”

Kent de klant in alle gevallen de risico’s van zijn investering? En wat is de taak van de adviseur hierin? Marc De Clercq: “De klant is de jongste jaren steeds mobieler geworden met zijn geld. Zoals veel bedrijfsleiders verandert hij vandaag van financieel adviseur tot hij een adviseur vindt die zegt wat hij graag hoort. Dan is het inderdaad niet erg dankbaar om een defensieve strategie aan te raden of te moeten zeggen dat de klant ook met zo’n defensieve strategie tijdelijk in het rood gaat. Door het shoppen van de klant tussen de adviseurs, staat er altijd wel iemand klaar die meer en beter belooft. Er is een heus opbod aan beloftes ontstaan. De vraag is alleen: maakt men dat waar? De recente praktijk heeft uitgewezen dat zoiets allerminst altijd het geval is.” Rik Donckels: “Er is een verschil tussen beloftes doen en eerlijk communiceren. Ik denk dat vooral dat laatste de jongste tijd aan belang gewonnen heeft. We moeten durven zeggen dat ook sommige conservatieve investeerders erop achteruitgegaan zijn, ook al is de schade zo veel mogelijk beperkt gebleven.” Nick Vermoere: “Ik verhul niet dat communiceren met de klant in moeilijke tijden niet gemakkelijk is. Maar het laatste dat we bij Optima doen is ons nu wegstoppen. De klant wil vandaag uitleg. Hij wil een eerlijke, onafhankelijke kijk op wat er aan de hand is. Hij wil weten wat de gevolgen en ook de nieuwe opportuniteiten zijn voor zijn situatie op het gebied van inkomen, vermogen, pensioen en nalatenschap. En hij apprecieert het ook als je op zo’n moment als adviseur naar hem toe durft te stappen om eerlijk te communiceren. Daarom dat we ook volop blijven investeren in persoonlijke communicatie met de klant.” >

Capital

Risico vs. zekerheid Zijn we dan met zijn allen te onvoorzichtig geworden? Jeroen Piqueur: “Mensen beseften op een bepaald moment inderdaad niet meer welke risico’s ze namen. Als iemand me vertelde over de nieuwste hype rond een bepaald aandeel, moest ik die persoon in de eerste plaats waarschuwen voor de risico’s die een dergelijke hype met zich meebrengt, ondanks het feit dat deze hype mogelijkheden bood om een winstverwachting te bereiken. Maar vanuit mijn achtergrond vertelde ik hem er ook bij dat hij tegelijk een zeer groot risico liep. Ik kan je vertellen dat een adviseur zich niet populair maakte als hij pakweg een jaar geleden met die waarschuwing bij een succesvolle belegger aan kwam.”


Jeroen Piqueur, CHIEF EXECUTIVE OFFICER Stichtte Optima in 1991.

Jo Viaene, CHIEF OPERATING OFFICER Studies: handelsingenieur en postgraduaat Fiscale Wetenschappen. Werkt voor Optima sinds 1992.

16

Investeren in informatie Wat met de communicatie rond de steeds complexere afgeleide producten die op de financiële markten te koop zijn? Hoe leg je dit nog uit aan de klant? Rik Donckels: “Die investering in informatie over het product moet van de twee kanten komen. Sommige spelers in de financiële sector hadden meer informatie moeten geven. Een klant die de kleine lettertjes in de voetnoten niet leest, weet vaak hoegenaamd niets over het risico van een product. De vertaalslag naar de menselijke taal is belangrijk. Dat moet voor iedere organisatie duidelijk zijn. Aan de andere kant is het ook de taak van de klant om zich beter te informeren.” Jeroen Piqueur: “Het wordt steeds complexer. Ik vraag me soms af hoeveel procent van de laatstejaarsstudenten economie sommige financiële producten nog snapt.” Marc De Clercq: “Het gaat niet alleen om de studenten. De jongste tijd zijn we overstelpt met dermate complexe financiële producten, dat ik er als decaan van de faculteit economie zelf hoegenaamd niks meer van snapte. Dan ga je je toch vragen stellen. Er is een enorme vertechnisering opgetreden. In plaats van economen zaten er financiële ingenieurs achter de knoppen. Het zuiver economische verhaal achter heel wat van die producten was me niet altijd meer duidelijk.” Jo Viaene: “Daar komt nog het zeer hoge percentage van automatische beurshandel bij. Computers beheren vermogens door de automatische koop- en verkoopopdrachten zodra beurskoersen een bepaalde grens bereiken. Dat puur wiskundige model bevat een aantal aberraties. Het model beslist te vaak in plaats van het gezond boerenverstand.”

Jeroen Piqueur: “Op die manier schakel je twee parameters uit: aan de ene kant de emotie en de verwachtingen van de klant en aan de andere kant de onderliggende waarde van de investering op zich. Door die twee uit te schakelen, zit je op gevaarlijk gebied.” Luc Van den Bossche: “We mogen in deze discussie toch de consument niet vrijpleiten. We moeten vaststellen dat een aantal mensen gewoon niet begrijpt wat er gebeurt. Er is een limiet aan het begripsvermogen van de mensen. Daar tegenover staat de bank die als commercieel bedrijf doet wat ze moet doen: haar producten verkopen. Dat is nu eenmaal zo. Een bank haalt haar winst niet uit de verhuur van brandkasten.” Marc De Clercq: “De investeerder moet toch goed vooraf weten wat zijn eisen en zijn noden zijn. En dat kan hij natuurlijk niet weten als hij het product niet eens goed kent.” Bescherming als hot item Moeten we dan niet terug naar een nieuwe vorm van ­eenvoud, naar zekerheid? Geoffroy De Pierpont: “Dat klopt. Dat is ook de grote vraag van onze Optima-klanten op dit ogenblik. Ze willen nu veiligheid boven alles, terwijl vroeger winst de prioriteit was. Bescherming was vroeger geen issue, terwijl we die toch aanboden.” Jeroen Piqueur: “Het is logisch dat klanten veiligheid willen. Iedereen stelt zich vragen bij ons pensioensysteem, zeker nu klanten vaststellen dat hun pensioenspaarpotje bij de bank of in een goedehuisvaderaandeel ook niet meer veilig is.” Jo Viaene: “Rekenen op de overheid wordt eveneens steeds moeilijker. Door de inspanningen die ze doet om de economie uit het slop te halen, zal er geen ruimte meer zijn om dit jaar het


rondetafelgesprek

klant moet “De opnieuw de autoriteit van zijn financieel adviseur leren aanvaarden.

17

Luc van den bossche, voorzitter raad van bestuur optima 15 jaar minister, parlementair, advocaat, bestuurder van vennootschappen, specialisatie crisismanagement. Fungeert sinds 2008 samen met Rik Donckels als onafhankelijk bestuurder in het kader van een correct corporate governance-beleid.

Wat brengt de toekomst en in welke richting moeten we als vermogende klant de nieuwe opportuniteiten zoeken? Jo Viaene: “Na de eerste fase van het immobilisme belanden we volgens mij in een tweede fase waarin we vaststellen dat niemand nog wakker ligt van een paar procenten meer of minder beurswaarde. De schokken die achter ons liggen, zijn daarvoor te groot geweest. Wij stellen vast dat vermogende klanten nu terug naar opportuniteiten kijken waarbij zoals gezegd, zekerheid centraal staat. Wij spelen daarop in: we moduleren het aanbod zo dat we hen die zekerheid nog meer dan anders kunnen bieden. Tachtig procent van de zeer vermogende klanten is vandaag tevreden met een rendement van een paar procenten.” Nick Vermoere: “Het besef dat de bomen niet tot in de hemel groeien, is wel degelijk doorgedrongen.” Luc Van den Bossche: “Zekerheid is vandaag inderdaad een hot item. Een hele generatie van mensen heeft de impact van de huidige >

Capital

vergrijzingsprobleem aan te pakken. Pensioen wordt de komende jaren meer dan ooit een hot item. Net als successie trouwens. Heel wat mensen stellen vandaag vast dat ze niet nog eens 27 procent successierechten willen betalen op hun reeds gedaalde vermogen.” Luc Van den Bossche: “Wij hebben in de periode 1988 tot 1998 tien jaar gesaneerd in de overheidsuitgaven maar daarna is men niet zo slim geweest. Let op, het is goed dat men vandaag akkoord gaat met een begrotingstekort omdat men de economie wil doen aantrekken. Maar op zich noem ik dat geen moedige beslissing. Echt moedig was het geweest om de voorbije jaren een reserve aan te leggen en dat is helaas niet gebeurd. Naar de vergrijzing en de toekomstige pensioenen toe is dat inderdaad dramatisch.”


investeerder moet “De vooraf goed weten wat zijn eisen en zijn noden zijn. ”

18

crisis gevoeld en voor hen blijft zekerheid een prioriteit. Maar op langere termijn zal er hoe dan ook een nieuwe generatie opstaan die weer op zoek gaat naar meer risico. De geschiedenis leert ons dat.” Geoffroy de Pierpont: “We stellen ook vast dat mensen nu op zoek gaan naar spreiding van hun vermogen. Dan is de spreiding tussen roerend en onroerend goed de eerste vermogens­ spreiding die je moet doorvoeren. Veel mensen vinden dat verrassend omdat de bank dit niet aanbiedt tenzij dan in de vorm van een woning­krediet. Maar we merken toch dat veel klanten ­vandaag de stap zetten naar vastgoed als stabiel vermogensbestanddeel om het evenwicht in hun portefeuille te verzekeren.” Vertrouwen verdienen En de financiële sector zelf? Welke lessen moeten we ­trekken en in welke richting moeten we kijken? Jo Viaene: “Ik denk dat de financiële sector in de toekomst naar twee uitersten evolueert. Aan de ene kant heb je de lowcostspelers. Ze werken aan zeer lage kosten en met lage marges, vaak enkel via het internet. Aan de andere kant heb je de spelers waar het persoonlijk contact meer dan vroeger centraal zal staan. Waar je een contactpersoon hebt die de kleine lettertjes kent en uitlegt, en die jou als klant echt gaat begeleiden op elk fiscaal en financieel deelgebied. Wat ook je vraag als klant is. Met een computer praat je immers niet over je successie.” Rik Donckels: “Daar komt nog bij dat iemand die zich met het totale plaatje bezighoudt ook meer krediet heeft bij de klant. Dat vertrouwen moet hij wel verdienen: niet iedereen is bereid om alles te vertellen tegen zijn financieel adviseur.”

Luc Van den Bossche: “Die bereidheid om informatie te geven is een taak die de klant ter harte moet nemen. Hij moet opnieuw de autoriteit van zijn financieel adviseur leren aanvaarden­, hoe moeilijk dat voor sommigen ook kan lijken.” Nick Vermoere: “Toch zien we dat klanten vandaag in onze audits veel gemakkelijker informatie geven over hun toestand dan vroeger. Steeds meer mensen zien het belang in van onze overkoepelende kijk naar hun financieel en fiscaal totaalplaatje. Inkomen, vermogen, pensioen en nalatenschap hangen immers aan elkaar vast: veranderingen in het ene domein hebben onherroepelijk hun gevolgen voor de andere. Wie zijn vermogen goed beveiligt, zit ook veilig voor zijn pensioen.” Jeroen Piqueur: “De misnoegde klant die bij een bank veel geld verloren heeft, gaat natuurlijk ook kijken naar het andere aanbod op de markt. De crisis heeft toch de autoriteit van de bankiers in vraag gesteld. Zeventien jaar geleden, toen wij als eerste financieel en fiscaal planningsbureau van start gingen, was de bankier een soort god. Vandaag zie je in veel gevallen toch dat een deel van dat ontzag verdwenen is. Men ziet in dat men als vermogende klant bij een bank bijna niet meer zonder onafhankelijke financiële planner kan.” Wat met Optima? Hoe reageert een marktleider in de ­financiële en fiscale planning op zo’n tornado? Jeroen Piqueur: “Zoals gezegd, deed men vroeger al eens meewarig over onze visie op stabiele investeringen. V ­ andaag blijkt dat we met diezelfde visie elke maand ruim honderd nieuwe klanten maken. De laatste maanden van 2008 waren voor ons op dat vlak echte recordmaanden. We zitten vandaag ruim boven de 11.000


rondetafelgesprek

Optima expertise

Hoe maakt Optima het verschil?

1

Eerst en vooral voert de financial planner (het aanspreekpunt voor de klant gedurende de hele samenwerking) een doorgedreven audit uit. Zowel het inkomen, vermogen, pensioen als de nalatenschap van de klant komen daarbij aan bod. Die krijgt zo een heel precies overzicht van zijn huidige financiële en fiscale situatie ten opzichte van zijn doelstellingen en verwachtingen qua levensstandaard.

Financiële toppers rond één tafel. Eén conclusie: “We moeten terug naar de basics.”

2

Wordt de concurrentie niet heviger dan vroeger, nu steeds meer mensen te rade gaan bij een financial planner? Jeroen Piqueur: “Aan de ene kant zie je dat de banken zich terugplooien op hun kernactiviteit, het retailbankieren. Wat men daar financiële planning noemt, raakt dus een beetje in de verdrukking. Dat schept inderdaad ruimte voor onafhankelijke spelers, al is het maar omdat er bij de banken wel wat mensen zullen weglopen om in dat gat te springen. Op zich is het goed dat het bewustzijn van een nood aan planning groeit. Wij zijn jaren geleden als allereerste speler in die markt gestapt. We zijn de marktleider en we hebben natuurlijk een zekere ervaring opgebouwd. Maar hoe meer concurrentie, hoe beter. Wij hebben 255 mensen voorsprong en we zijn nog nooit slechter geworden van concurrentie.” <

Bloemen: met dank aan Ruth De Cooman, tel 0476 45 51 18

Planning is maatwerk Vanuit het gedetailleerde auditrapport ontwikkelen de specialisten van Optima een concreet en evenwichtig actieplan, dat de leidraad vormt doorheen de verdere samenwerking. Het gaat om een geïntegreerd plan dat een klaar en duidelijk antwoord biedt op de volgende vragen: hoe optimaliseer ik mijn inkomen? Hoe bescherm ik mijn vermogen? Hoe bouw ik best mijn pensioen­ op? Hoe organiseer ik mijn nalatenschap? Daarbij zoekt Optima steeds naar de meest ideale oplossingen voor de specifieke situatie en doelstellingen van iedere afzonderlijke klant.

3

Persoonlijke begeleiding Nadien kan Optima de klant ook begeleiden bij de feitelijke realisatie van die planning, in samenwerking met zijn eigen partners of deze van Optima. De doorgedreven kennis van de financiële en fiscale omgeving is een garantie voor een optimale dienstverlening. De persoonlijke financial planner, in samenwerking met de specialisten uit het auditcenter, volgt op vaste tijdstippen of permanent mee op. www.optima.be

>

19

Capital

klanten die voor onze dienstverlening gekozen hebben. Onze resultaten bevestigen die groeitrend. De brutomarge van Optima steeg van 36,2 naar 50 miljoen euro. Weinig spelers in de financiële dienstensector kunnen vandaag die resultaten voorleggen.” Jo Viaene: “Onze job is fundamenteel nochtans niet veranderd. Ons advies vertrekt nog steeds van dezelfde basis. We moeten alleen nog enthousiaster dan vroeger naar de klanten stappen, omdat heel wat mensen inderdaad met een kater zitten. Ik zeg er wel bij dat onze aanpak in die zin veranderd is dat we de strategie die we aan de klant voorstellen, zeer rigide en bijna militair gaan opvolgen. De klant doet met zijn geld wat hij wil maar in ons advies zal een zeer duidelijk omlijnd doel zitten. Alleen dan kan je een goed financieel plan afleveren. De tijd van de flexibiliteit in de marge is voorbij.”

Doorgedreven audit


3 professionals over hun drive

Simone van Trojen, Dirk Brossé en Stijn Van der Beken over wat hen drijft. Wat voor hen van kapitaal belang is en waaraan ze hun succes toeschrijven. Tenslotte is geld niet alles. DOOR: Veerle SymoEns  Foto’s: Guy Kokken

designer Simone van Trojen Passie is mijn manier “LaDress van in het leven staan. ”

20

Zakelijke broekpakken, daar zag je me meestal in. Jarenlang werkte ik voor verschillende grote bedrijven. Ik had managementfuncties, zat vaak in meeting, klopte lange dagen en stelde businessplannen op. Op een gegeven moment was ik niet alleen zakenvrouw maar ook mama van twee kindjes. Er moesten dingen in mijn leven veranderen. Ik wou meer tijd met mijn kinderen doorbrengen, leuke dingen doen maar tegelijkertijd ook mijn ambities verder uitbouwen. Niet niks dus. Op vakantie in Griekenland ontstond het idee om met LaDress te beginnen. Mijn man en ik lagen te ontspannen op het strand van Mykonos en ik vertelde hem dat ik hét perfecte kleedje wou maken; tijdloos, stijlvol en met een snit die elke vrouw mooi staat. Een kleedje dat je bovendien voor verschillende gelegenheden kan aantrekken­, zodat je met een LaDress perfect naar een

businessafspraak kan maar er evengoed je kinderen mee naar school kan brengen en ’s avonds in datzelfde kleedje naar een receptie kan. Dat waren toen noden die ik zelf erg aanvoelde als vrouw en LaDress zou daarvoor de oplossing bieden. Ik had het kleedje helemaal in mijn hoofd. Er was geen weg meer terug. Hierin wou ik investeren en het voelde erg natuurlijk. Hoewel ik steeds de vrouw van de zakelijke pakken en de businessplannen was, begon ik puur intuïtief aan LaDress. De passie en gedrevenheid waren zo groot dat ik geen twijfels had. Die kwamen pas later. Het moment dat ik online ging, kreeg ik het plots erg benauwd. Ik kreeg ineens ontzettend schrik dat enkel mijn familie en vrienden een kleedje zouden bestellen om mij een plezier te doen. Maar gelukkig verliep het anders en stroomden de bestellingen algauw binnen. Ik noem mezelf geen ontwerpster, wel een conceptbedenkster. Ik heb de LaDress-jurk

en haar wereld volledig in mijn hoofd en die breng ik tot uitvoer door begeesterd­ samen te werken met een geweldige ­patronenmaakster, een kwalitatief hoogstaand atelier, een fantastische fotograaf, illustrator, webdesigner enzovoort. Het moet helemaal perfect zijn. Vind ik het mooi? Is het tijdloos? Is het leeftijdloos? Dat zijn de basisvragen die ik me stel als ik aan een nieuw kleedje begin. Alles start vanuit mezelf, vanuit de noden van een werkende vrouw die er graag goed wil uitzien, die ook nog eens een liefdevolle moeder wil zijn, een geweldige­echtgenote en een toffe vriendin. Vrouwen die ondanks al hun gevoeligheden er toch volledig voor gaan en hun hoogstpersoonlijke leven leiden, al is het met vallen en opstaan, inspireren me. Uiterlijk inspireren klassieke schoonheden me, zoals Catherine Deneuve en Sophia Loren. Die klasse verwerk ik ook in mijn kleedjes.”


van kapitaal belang

Simone van Trojen (39) studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie ontving zij onder meer een prijs voor haar scriptie over hybride financieringsinstrumenten. Van Trojen startte haar carrière aanvankelijk als fiscaal jurist bij het gerenommeerde advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke, waarna zij een overstap maakte naar de entertainmentindustrie. Na enkele jaren als manager Programma Sponsoring voor Joop van den Ende TV-Producties gewerkt te hebben, vervolgde ze haar loopbaan bij een softwarebedrijf. In 2006 maakte ze haar grote droom waar met de start van een eigen modemerk: LaDress.


wil evenwicht tussen “Ikfinesse en complexiteit.

Sommelier Stijn Van Finesse Beken der 22

Industriële wetenschappen en elektromechanica waren mijn eerste studies maar ik bakte er niks van. Het enige dat ik wel kon en graag deed was koken, dus schreef ik me in bij de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. In het Hof van Cleve werken was toen mijn droom maar mijn ouders vonden dat ik niet te hard van stapel moest lopen. Stiekem schreef ik een brief naar Peter Goossens en toen ging het snel. ’s Maandags deed ik die brief op de bus, woensdag kreeg ik antwoord en op vrijdag was ik er al aan het werken. ’s Avonds laat, toen alle klanten weg waren, liet Peter Goossens me verschillende wijnen ruiken en proeven. Het was een soort privéles die ik kreeg. Ik vond het fantastisch. Het is daar dat mijn passie voor wijn ontstond. Van elektromechanica kon ik amper iets onthouden terwijl ik voor wijnen en hun geuren en smaken wel een fantastisch geheugen leek te hebben. Al die verschillende indrukken en precieze informatie sloeg ik moeiteloos op. Ik besloot om nog een extra jaar wijn- en drankenkennis te volgen waarna ik stage liep op een wijndomein in Frankrijk. Zo maakte ik het hele proces mee.

Toch spreekt het me niet aan om zelf wijnboer te worden. Die investeringen zijn bijzonder groot en ik zou me te veel gebonden voelen aan mijn eigen stuk land. Mijn grote droom is om ooit onder een eigen label te werken en daarvoor overal ter wereld naar de beste wijnen te zoeken. Ik hou zelf enorm van de smaak en geur van de Bobal druif uit Spanje, de Touriga Nacional­uit Portugal en de Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Dat zijn typische regiodruiven­. Zelfs al mijn reizen plan ik in functie van de druiven en de wijn. Dan verblijf ik enkele dagen op een wijndomein. Een lievelingswijn heb ik niet, da’s zoals met muziek, dat hangt allemaal af van mijn gemoedstoestand. Al zal ik wel steeds naar een Europese grijpen. Die zijn verfijnder. Een wijn uit Frankrijk, Portugal, Spanje, Oostenrijk of Italië. Ook wijnen uit de voormalige Oostbloklanden zijn er enorm op vooruit gegaan. Geef mij maar een Châteauneuf-du-Pape van Domaine Bois de Boursan met donkere ondertoon voor een melancholische stemming en een frisse sprankelende Cava Gramona voor een feeststemming. Maar eerlijk gezegd, als ik ’s avonds thuiskom, kan je mij nog altijd het meeste plezier doen met een pintje of

een cola. (Lacht) Als er vrienden of familie op bezoek komen, trek ik wel graag een fles open. Dan is het feest. Advies geven en mensen nieuwe wijnen leren kennen, doe ik het allerliefste. Ook op het vlak van beleggingen in wijnen adviseer ik mensen. Da’s een wereld op zich. Rusland, Azië en sinds kort ook Angola zijn momenteel de sterkste wereldspelers als het op wijnaankopen aankomt. Bij al dat adviseren komen psychologie en mensenkennis kijken, er zijn immers zo veel verschillende wijnen en zo veel verschillende mensen. Ik waardeer het enorm als mensen eerlijk zijn en me exact kunnen vertellen waarom ze ergens wel of net niet van houden. Daar leer ik veel van en daar hou ik rekening mee op volgende degustaties. Je moet ergens een aangeboren feeling en passie hebben om een goede sommelier te worden maar ruiken en proeven kan je ook leren. Dat vraagt veel training, oefening en geduld. Een goed geheugen is ook belangrijk, net als je eigen mening durven verkondigen. Sommelier zijn, is tenslotte een heel persoonlijk vak en het is net voor jouw eigenheid dat mensen een beroep op je doen.”


van kapitaal belang

Stijn Van der Beken (30) is wijnsommelier en organiseert degustaties voor bedrijven, adviseert restaurants over hun wijnkaart, helpt wijnkelders van particulieren te optimaliseren en organiseert daarnaast ook cursussen. Hij werkte voor OutrĂŠ maar is nu zelfstandig. Stijn is constant op zoek naar een evenwicht tussen finesse en complexiteit; naar elegante maar lekker doorsmakende wijnen met een boeket rijk aan fruit, kruidigheid en bloemen.


is een “Muziek allesomvattende levensbehoefte. ”

Componist Dirk Brossé Ontroering 24

Muziek is voor mij even noodzakelijk als ademhalen. Het is de taal waarin ik me het beste uitdruk en die het meest natuurlijk voor me aanvoelt. Muziek helpt me mijn eigen gedachten en emoties te uiten. Muzikaliteit gaat over alle grenzen en culturen heen en heeft de kracht alles met elkaar te verbinden. Het is mijn compagnon die me nooit in de steek laat en waarin ik ware schoonheid vind. Toen ik 13 was moesten we een opstel schrijven over wat we graag wilden worden­. Ik vond dat raar, het was bij mij geen kwestie van willen of kiezen. Ik voelde toen al zeer duidelijk aan dat ik gewoon een componist was. Toen ik later pianist en componist François Glorieux ontmoette, werd het kleine vlammetje in mijn hart een groot en warm muzikaal vuur.

chaos aan klanken en emoties probeer ik mijn gedachten te ordenen door te goochelen met flarden melodieën, originele akkoorden, verrassende klankkleuren en afwisselende ritmes om uiteindelijk tot een harmonieus geheel te komen. Ik voel me een verhalenverteller en ik hoop mensen met mijn muzikale verhalen te raken. Daar waar woorden ophouden, begint immers voor mij de muziek. Muziek is abstracter maar gaat sneller tot de kern. Ze kan je in een minimum van tijd tot in je ziel raken. Dat is tevens ook het mooiste compliment dat mensen me kunnen geven; dat ze geraakt worden door wat ik maak. Zelf ben ik ook steeds op zoek naar ontroering, naar de volgende huilbui. Van inborst ben ik een neoromanticus. Ik wil mijn hart sneller voelen kloppen, de controle kwijtraken en gepakt worden.

Componeren is voor mij de ultieme creativiteitsbeleving. Als componist vang je de tijd en orden je geluid net zoals een architect dat met een ruimte doet. Helemaal vanuit het niets kan ik iets creëren, ook al is het vaak een eeuwig durend gevecht tussen fantasie en realiteit. Vanuit een

Dirigeren is analytischer. Dan probeer ik de mens achter de noten te ontdekken. Ik probeer heel dicht bij die – meestal ­overleden – componisten hun ziel te komen. Want pas als je daar bent, kan je hun muziek echt begrijpen en uitvoeren. ­Empathie is een aangeboren instrument

en door het dirigeren heb ik dat nog beter kunnen ontwikkelen. Ik heb voortdurend te maken met heterogene groepen met soms behoorlijk wat ego’s. Daar consistentie in brengen, is al een uitdaging op zich. Misschien was ik wel een goede diplomaat geworden, mocht ik die muzikale drive niet hebben? Ik blijf zoekende en maar goed ook, want degene die nu al gevonden heeft, heeft volgens mij slecht gezocht. Toch heb ik me nooit zorgen gemaakt ook al ben ik van nul af aan begonnen en had ik in het begin niet veel geld. Er was steeds dat blinde geloof dat het goed zou komen. G ­ elukkig zit ondernemen in mijn bloed. Ik ken genoeg mensen die met hun fantastische talenten niet verder dan de zolderkamer geraken. Succesvolle kunstenaars hebben altijd een ondernemerskant of hebben een vertrouwens­persoon die ervoor zorgt dat de wereld weet dat ze hier rondlopen en wat ze doen. Mozart is bekend geworden net omdat zijn vader Leopold, ook musicus, met hem van stad naar stad trok. Ik ben nu 48 en heb het gevoel dat het nog allemaal moet b ­ eginnen.”


van kapitaal belang

Dirk Brossé (48) is één van Europa’s meest veelzijdige componisten en is tevens een gerespecteerd dirigent in de internationale muziekscène, van Canada over Amerika en Azië tot in Afrika. In 1994 werd hij aangesteld als cultureel ambassadeur van Vlaanderen. Sinds 1999 is hij muziekdirecteur van het Tokyo International Music Festival en huisdirigent bij het prestigieuze Internationaal Filmfestival van Vlaanderen – Gent. Dit jaar kreeg hij de Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement.


Steevast een wow-gevoel ! BEVAS Events

U haalt met dit event-bureau alvast gedreven creatievelingen in huis die steevast de touwtjes in handen nemen met maar één doel: u een wow-gevoel geven. Samen met u gaat Bevas voor één groot, gemeenschappelijk streefdoel: van elk event een onvergetelijke gebeurtenis maken. Mensen kunnen bij Bevas dan ook terecht voor de organisatie van elk bedrijfs en- privéfeest: een personeelsevent, een opening van een nieuw gebouw, een onvergetelijk huwelijksfeest, een knallende verjaardagsparty, ... Met een glasheldere afstemming zowel op het vlak van concept als budget en duidelijk omlijnde objectieven wordt elk event een onvergetelijk succes! De persoonlijke opvolging die wij hierbij steevast garanderen, krijgt u er natuurlijk bij. Het enige waar u zelf voor dient te zorgen is dat u grenzeloos geniet.

BEVAS Events Patrick Vermaerke | Dekenijstraat 50 | 9080 Lochristi Tel. 09 356 05 60 | www.bevas.be


Meerwaarden op aandelen: De puntjes op de i

STAND VAN ZAKEN

“In sommige gevallen is het goed een ‘ruling’ aan te vragen.”

M

eerwaarden op aandelen die door een particulier worden gerealiseerd, zijn vrijgesteld van personenbelasting. Tenminste wanneer de aandelen worden verkocht aan een derde, hetzij aan een natuurlijke persoon, hetzij aan een vennootschap waarvan de verkoper rechtstreeks of onrechtstreeks geen meerderheidsaandeelhouder is of waarover de

verkoper niet de controle heeft. Ook bij een verkoop aan een vennootschap van de kinderen van de verkoper, wordt de meerwaarde op de aandelen in principe niet belast. In dat geval moet de betaling wel over minimum vijf jaar worden gespreid. In de praktijk is het echter niet ongebruikelijk dat aandelen van één of meer werkmaatschappijen die privé worden gehouden, niet aan derden worden overgedragen maar aan een door de verkoper zelf opgerichte holdingvennootschap of aan een vennootschap waarover hij de controle heeft. Zo een overdracht kan bijvoorbeeld aangewezen zijn in het kader van een herstructurering van de activiteiten. Wanneer een persoon aandelen verkoopt aan of inbrengt in een zelf opgerichte holdingvennootschap, vindt economisch gezien geen overdracht van vermogen plaats, vermits de overdracht niet gebeurt tussen onafhankelijke partijen. Bij een dergelijke verrichting wordt een zogenaamde ‘interne meerwaarde’ gerealiseerd die onbelast is wanneer de overdracht kadert binnen het normaal beheer van een privévermogen. Wie zekerheid wil hebben dat de overdracht belastingvrij kan gebeuren, vraagt best een zgn. ruling aan bij de Dienst voor Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken. Het is van belang dat ook niet-fiscale motieven kunnen worden aangevoerd zoals het opzet om eenheid in het beleid te realiseren, een rationalisering van de activiteiten of andere zakelijke belangen. Wie geen ruling aanvraagt, riskeert een taxatie van 33 % (+ aanvullende gemeen-

tebelasting + een belastingvermeerdering van in principe 10 % op de verschuldigde belasting) op het verschil tussen de prijs waartegen de aandelen werden overgedragen en de prijs waartegen ze vroeger werden verkregen. Door een wetswijziging van eind vorig jaar kan men zich niet langer beroepen op een arrest van het Hof van Cassatie van 30/11/2006 dat bij een verkoop niet de volledige interne meerwaarde belastbaar is maar alleen het deel van de winst dat de grenzen van het normale beheer van een privévermogen overschrijdt. De meerwaarde die men realiseert bij een inbreng in een holding die men zelf controleert, is belastingvrij indien deze overdracht kadert binnen het normaal beheer van een privévermogen. Indien dat niet het geval is, dan geldt een tijdelijke vrijstelling, op voorwaarde dat men voor deze inbreng een zakelijk belang kan aantonen. De vrijstelling geldt zolang men de verkregen aandelen behoudt. De nabije toekomst zal uitwijzen onder welke voorwaarden een gunstige ruling kan worden bekomen. Tot voor de wetswijziging stelde de rulingcommissie een ‘stand-still’ periode van minstens drie jaar voorop. Dit maakte het bijvoorbeeld niet mogelijk om een kapitaalvermindering door te voeren in een tijdspanne van drie jaar.

27

Capital

Aandelen en de verwachting voor meerwaarde gaan hand in hand, dat is een open deur. Toch is de ene meerwaarde de andere niet. Thomas Weyts (jurist-fiscalist en manager Audit Centrum bij Optima) legt uit waarom.


Vol van Arabische volbloeden

“Mijn mooiste paarden doe ik cadeau aan mijn man.”

28

De kast in haar kantoor bulkt van de prestigieuze nationale en internationale schoonheidsprijzen. Die won Christine Jamar met haar Arabische volbloeden of met volbloeden die ze trainde. Maak kennis met de vrouw die paardenfokkerij op het hoogst mogelijke internationale niveau tilde. Door Jan verstraete  foto’s: Ellen goovaerts en jadem arabians


reportage


30

piste toont paradepaard QR Marc wat hij in zijn mars heeft. “InMetdeopgeheven hoofd en staart straalt hij pure elegantie uit. “

minuten onder de lampen. Massage hoort erbij: lekker ontspannend en goed voor de vacht. Oliebaden en zelfs babyshampoo of mayonaise zijn bijkomende hulpmiddeltjes voor een stralende verschijning.” Andere trucs voor een glanzende vacht blijven geheim. “Het is vooral een kwestie van een optimale doorbloeding”, wil Christine nog kwijt. “Als oppepper gaven we onze paarden op wedstrijden zelfs een halve fles champagne net voor ze aan de beurt waren. Maar dat mag niet meer: champagne valt nu onder doping en daar wordt streng op gecontroleerd.” In ruil voor een luxeleventje moeten de vol­bloeden hard werken. Ze krijgen een training die vergelijkbaar is met het regime van een bodybuilder. “Onze piste kunnen we geleidelijk onder water zetten. In het begin van het seizoen trainen de paarden op hard en vochtig zand. Als de pezen en spieren sterk genoeg zijn, zorgen we ervoor dat het zand losser is, zodat het paard er iets dieper inzakt en dus harder moet werken. De paarden moeten ook zoveel mogelijk zweten. Welness voor paarden Daarvoor dragen ze bij hun oefeningen soms Voor prijspaarden zoals QR Marc spaart Eén van de stallen is zelfs zweetbanden en zweetkappen gemaakt uit Christine Jamar kosten noch moeite. Eén de stof van een duikerpak.” van de stallen is uitgerust met een solauitgerust met een solarium. Fysieke training en welness zijn één ding. rium. “Het was oorspronkelijk de bedoeling Anderzijds moeten de paarden zich ook om daar te vroeg geboren veulens warm te gewoon goed voelen. Daarom speelt trainer houden maar we hebben gemerkt dat onze Filip ermee. Als hij en QR Marc dollen met een plastic zak, lijkt hij paarden er een mooi glimmende vacht van krijgen. Daarom gaan ze een baasje dat in de weer is met zijn hond. als voorbereiding op de wedstrijden ‘s morgens en ’s avonds twintig > PARADEPAARD Haar huidige topper luistert naar de naam QR Marc. Deze hengst kocht ze voor een klant aan het duurste bedrag ooit. Voor de foto’s mag QR Marc eventjes van stal. Trainer Filip schudt een jerrycan met stenen. Met het lawaai hitst hij de volbloed op. Meteen ontwaakt het showpaard in de driejarige hengst. In de piste toont het dier wat het aan elegantie in huis heeft. “Zie hem showen”, roept Christine enthousiast. “Zie hoe hij rondkijkt met opgeheven hoofd. Kijk hoe hij zijn neus openspert.” Na pakweg dertig jaar in de business met haar stoeterij Jadem Arabians in Balen is Christine Jamar nog altijd even enthousiast. Toch klinkt er ook kritiek: het paard staat te dik. Het moet dringend wat vermageren. Na de fotosessie moet QR Marc vlug weer op stal. Anders begint het dier een ruwere wintervacht te kweken tegen de kou. Om dat te verhinderen, wordt QR Marc zorgvuldig ingepakt met dekens.


reportage REPORTAGE

31

Capital

mijn eigen paarden maar stippel ook het fokbeleid â&#x20AC;&#x153;Ikuitheb voor zakenmensen die daar geen tijd voor hebben. â&#x20AC;? >


investeren in “Belgen mooie paarden en in een goede dekking. Toppers halen prijzen van 25 000 euro en meer.

32

© eventattitude

paarden: een schoonheidsindustrie als geen ander

• Jadem Arabians werd 29 jaar geleden gesticht door Guy en Christine Jamar. • De naam van de stoeterij is een samentrekking van hun beider achternaam: Jamar en Demeersseman. • Christine Jamar runt de stoeterij, die ongeveer 45 volbloeden telt. • Twee jaar geleden bouwde Christine Jamar een lab voor kunstmatige inseminatie. Het sperma van tophengsten wordt wereldwijd geëxporteerd. • In de lente komen jaarlijks gemiddeld 16 veulens ter wereld. Sinds twee jaar voert een veearts op de stoeterij embryotransplantaties uit. • 70 procent van Jamars klanten komt uit het Midden-Oosten.


REPORTAGE

zijn ondanks “Volboeden hun vurige temperament erg vertrouwd met de mens. Ze hebben allemaal een vriendelijk karakter.

Staart als schild Bij Arabische volbloeden gaat de bloedlijn boven alles. Dat was al zo bij de nomaden in de Hendjiwoestijn, die begonnen met het fokken van de ‘woestijnarabier’. De Bedoeïenen gingen zelfs nog een stap verder: als de goede afstamming van de paarden niet bewezen kon worden, dan waren alle andere goede eigenschappen van het paard niet van belang. De volbloeden uit de Hendjiwoestijn stonden dan ook het hoogst aangeschreven. Een tiental paarden uit de Arabische woestijnen zouden de stamvaders- en moeders zijn van de meer dan 200 000 Arabische volbloedpaarden van nu. De afkortingen D.B. voor Desert Bred en Or.Ar. voor Original Arabe geven die nobele afkomst aan in de stamboeken. >

33

Capital

Maandagziekte “Voor mij begon het dertig jaar geleden allemaal als hobby. Arabische volbloeden kweken en trainen, beschouw ik trouwens nog steeds als mijn hobby. Mijn passie voor paarden zit in mijn genen. Mijn overgrootvader was boer en gek van Brabantse trekpaarden. Hij zette zijn paarden al op de trein om deel te nemen aan wedstrijden in Parijs. Mijn grootvader is na de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk getrokken. Hij kweekte er paarden met Arabisch bloed voor het leger. Van hem heb ik heel veel geleerd over beenstanden en over de verzorging van paarden. Een van zijn remedies doet het nog altijd: Elixir d’Anvers blijkt heel efficiënt tegen kolieken. Ik leerde ook dat je paarden op hun rustdag, de zondag, niet te veel eten mag geven, anders hebben ze de maandagziekte. Dat is heel gevaarlijk: ze krijgen dan verzuring van de spieren en ze kunnen daar aan sterven. Toen ik begon, was ik net getrouwd en gepassioneerd door jumping. Elk weekend was ik weg voor wedstrijden. Mijn man zag dat niet zitten. Daarom ging ik op zoek naar iets anders. Te ver moest ik het niet zoeken. Altijd al was ik gefascineerd door Arabische volbloeden. Hun geschiedenis en hun stijl spraken me aan. Ik wou ze kweken en had geluk: op dat moment zaten de bekendste paarden in Nederland. Ik moest dus niet ver reizen om mijn eerste twee fokmerries te kopen. Zo ben ik beginnen kweken.” Christines eigen Arabische volbloeden werden onmiddellijk een succes. Bij de eerste grote internationale wedstrijd ging haar eerste zelfgekweekte veulen lopen met de eerste prijs in zijn reeks. Een ander veulen en een merrie van de prille stoeterij werden eveneens kampioen. “Daarna kon ik niet meer stoppen. Ik was dag en nacht bezig met mijn volbloeden en dat is nog altijd zo. Ik heb mijn eigen paarden maar stippel ook het fokbeleid uit voor zakenmensen, sjeiks en prinsen uit het Oosten. Ik ga voor hen bijvoorbeeld op zoek naar de hengsten die bij hun merrie passen. Daarvoor bestudeer ik de stamboeken van paarden om hun afkomst te bepalen. Door mijn jarenlange ervaring weet ik intussen welke bloedlijnen goede showpaarden leveren. Ik vis ook uit hoe de ouders en de grootouders presteerden op schoonheidswedstrijden.”


Nu komen heel veel goede paarden uit Polen. Arabische volbloeden uit Polen? “In het Midden-Oosten is men de eigen traditie uit het oog verloren. Oliedollars gingen naar luxewagens, vastgoed en luxejachten. Pas sinds veertig jaar sluit men weer aan bij de traditie. De kentering in de Arabische wereld kwam er doordat men er de Koran begon op na te lezen. Arabische volbloeden moest men eren. De Koran vermeldt zelfs dat heel veel zonden je vergeven worden, als je graankorrels aan je paarden geeft. De sjeiks en koninklijke families in onder andere de Emiraten en Saudi-Arabië doen er dan ook alles aan om hun stoeterijen te bevolken met de beste volbloeden. Intussen komt zo’n 70 procent van mijn klanten uit het Midden-Oosten. Polen heeft een traditie van 400 jaar opgebouwd. Daar kweekte men Arabische volbloeden voor het leger. Daarbij werd altijd strikt wetenschappelijk gewerkt en heel streng gewaakt over de genetische afstamming en de raszuiverheid van de paarden. De directeur van de stoeterij waar ik nu zaken mee doe, is een dokter in de genetica.” Dat Arabische volbloeden oorlogspaarden zijn, speelt nog steeds mee in de score op schoonheidswedstrijden. Ze worden onder andere beoordeeld op de manier waarop ze hun staart omhoog houden. In oorlogstijd moest die staart de ruiter beschermen tegen de pijlen van de vijand die hem in de rug wou schieten. Volbloeden zijn ondanks hun vurige temperament erg vertrouwd met de mens. “Ze hebben allemaal een goed karakter. Dat moest wel. Vroeger leefden ze samen met de mens in de tent. De nachtelijke temperaturen in de woestijn waren te bar voor de dieren. Als ik door de stallen loop, leggen ze hun kop op mijn schouder omdat ze willen dat ik hen aai of onder hun kin krab. Je mag ze ook nooit slaan. Je moet er tegen praten en ze verstaan het wel als ze iets verkeerds doen.”

veroorzaakt abortus. Vaccineren mocht niet in België maar ik heb dat altijd wel gedaan, met vaccins die ik uit Amerika haalde. Op een keer liep het toch mis. In geen tijd stierven er zeven veulens. Ik ben ermee naar de Diergeneeskunde van de Universiteit Gent gereden om de wetenschappers daar wakker te schudden. Daarna is de wetgeving snel veranderd. Vaccineren mocht.” Ondanks alle vaccins blijft safe sex een must voor de hengsten. Voor zijn eigen gezondheid wordt de hengst enkel verleid door een hengstige merrie. Die merrie hitst hem op, tot het moment aangebroken is. Dan bestijgt de hengst de bok, die eruitziet als het turntoestel maar dan wel eentje waarbij de achterste poten lager staan. Een kunstvagina, die bestaat uit een pvc-buis van respectabele doorsnede, moet soelaas brengen voor de hengst. Met warm water wordt de buis op de juiste temperatuur gebracht. “Ik ben specialist geworden om moeilijke hengsten te laten dekken”, zegt Christine trots. “Ik voel wat ze willen; hoeveel druk en hoe warm de kunstvagina moet zijn.”

“Dit leven zit in mijn genen.

Vers of diepvries Het opgevangen sperma gaat naar het labo dat Christine twee jaar geleden bouwde. Daarna wordt het sperma verkocht, meestal aan iemand in het buitenland. De prijzen? Tot 10 000 euro voor een dekbeurt. Voor verre bestemmingen zoals het Midden-Oosten en Brazilië wordt het sperma diep gevroren in vloeibare stikstof. Spaanse, Deense of Duitse klanten kopen vers sperma, dat ze met het vliegtuig komen ophalen. “We verdelen elke ‘sprong’ in verschillende dosissen, die zeker 300 tot 400 miljoen gezonde zaadcellen moeten bevatten. Dat analyseren is een stresserende klus maar jaarlijks behandelen we wel meer dan 2 000 dosissen.” Op de stoeterij worden ook merries geïnsemineerd. “Sinds twee jaar voeren we zelfs embryotransplantaties uit. Die laat ik aan een veearts over want het is echt precisiewerk. Die techniek zijn we bovendien Safe sex nog aan het verfijnen want we willen dieren die overtuigend show Volgens de Koran werd de volbloed geschapen uit een handvol wind. geven. Sommige veulens die te veel moedermelk kregen, werden Vandaag is er echter meer nodig. Handenvol geld met name. Een jong te groot en het verfijnde ging eruit. Daarom gebruiken we nu alleen toppaard haalt al snel prijzen van rond de 250 000 euro. QR Marc is Arabische volbloedmerries als draagmoeder. Momenteel is onze techmomenteel de allerduurste. Hij werd gekocht voor een bedrag met niek heel succesvol, bijvoorbeeld om merries die altijd hun vrucht zes nullen. Het sperma van de tophengst is erg gegeerd. De volverliezen toch nakomelingen te geven.” bloed had er begin november al zo’n 300 dekkingen opzitten. In het voorjaar mocht hij tot twee keer per dag... op de bok. “We doen alleen Christine is actief betrokken bij het complete proces van zaadlozing tot bevalling. Ze doet niks liever dan een veulen ter wereld helpen kunstmatige inseminatie. Anders loopt de hengst veel te veel risico brengen. “En dat voor iemand die geen opleiding als veearts heeft op infecties. Daarom worden de hengsten trouwens strikt gescheigehad! Mijn ouders vonden dat beroep ongepast voor een meisje. den van de merries. Ze verblijven steeds in aparte stallen en spelen Zoals bijna alles in mijn business heb ik vooral geleerd uit ervaring en ook niet samen. Een besmette hengst kan het virus EVA of Equine zelfstudie. Een goeie vriend die professor is in de veeartsenij wijdde Viral Artrithis doorgeven via zijn zaadcellen. Als je een merrie ermee me bijvoorbeeld in in de genetica en gynaecologie bij paarden.” bevrucht, veroorzaakt het virus een spontane abortus. Vroeger werToch schiet de wetenschap soms te kort. Zo verloor de stoeterij in den besmette hengsten zelfs gecastreerd. Dergelijke ziektes zijn de reden waarom ik echt geknokt heb voor mijn bouwvergunningen om 1993 het toppaard Prizrak. Er hangt nog steeds een ingelijste foto van de hengst op het kantoor van Christine. “Prizrak stierf aan een in dit station een aparte stal voor mijn hengsten te bouwen.” gebarsten maag veroorzaakt door een bacterie die het eten deed gisStrijdvaardig is Christine in elk geval. In andere landen mag men ten. De kans dat dit gebeurt, is 1 op 1 000 000. Het dier kreeg lucht vaccineren tegen EVA, in België niet. “Nog niet”, vult Christine in zijn maag en omdat een paard niet kan boeren of overgeven en hij aan. “Maar ik hoop dat daar verandering in komt. Vroeger had je bovendien geen juiste behandeling kreeg, is Prizrak gestorven.” de spierziekte rhinopneumonie. Die ziekte tast de spieren aan en >

Mijn grootvader kweekte al paarden met Arabisch bloed.“

34


De paardenbusiness gaat high tech Jadem Arabians spaart kosten noch moeite voor zijn raspaarden. De piste bovenaan kan bijvoorbeeld onder water gezet worden om de benen van de paarden extra te trainen. Op de foto rechts een detail van het lab voor Kunstmatige Inseminatie. Daar garanderen genetische en technologische knowhow de kwaliteit van de spermastalen voor wereldwijde export. De ‘sprong’ van de hengst wordt eerst opgevangen met een kunstvagina en in dosissen verdeeld. “Elke verkochte dosis moet zeker 300 tot 400 miljoen gezonde zaadcellen bevatten. Jaarlijks behandelen we meer dan 2 000 dosissen. Voor het buitenland vriezen we het sperma vaak in met vloeibare stikstof.”

INVESTEREN IN volbloeden België heeft een stevige reputatie op het vlak van Arabische volbloeden. Daar hebben de inspanningen van Christine Jamar veel toe bij gedragen. “In België werd de allereerste show op het Europese vasteland georganiseerd en ik heb die traditie van shows organiseren verder gezet. Door die promotie krijgen de mensen goesting. Belgen investeren ook in mooie paarden en in een goede dekking.”

Maar zijn Arabische volbloeden betaalbaar voor mensen die geen sjeik zijn? “Toppers halen prijzen van 250 000 euro en meer. Daardoor vertrekt goed bloed vaak naar het buitenland. De Waalse kampioen werd een poos geleden voor 3 miljoen dollar verkocht aan een sjeik. Volbloeden die geschikt zijn voor lange afstand maar die nog getraind moeten worden, zijn wel goedkoper. Een goed hengstveulen heb je al voor 2 000 euro. Een paard dat al wat gepresteerd heeft, zal al snel 4 tot 5 000 euro kosten. Er zijn bovendien heel wat competities voor volbloeden die afstanden lopen. Zo zijn er wedstrijden waarop de paarden 160 kilometer afleggen. Nog maar eens het bewijs dat Arabische volbloeden heel veel uithoudingsvermogen hebben.”

alles in mijn business “Bijna heb ik geleerd uit ervaring en zelfstudie. “


36

Hassan II belde me. â&#x20AC;&#x153;Koning Plots was ik een vaste waarde in de paardenwereld van het Midden Oosten.

â&#x20AC;&#x153;


Reportage

Puzzel Wat is schoonheid? Filosofen kunnen ongetwijfeld een stevig boompje opzetten over die vraag. Maar als Christine een volbloed ziet, kan ze die schoonheid in een oogopslag beoordelen. “Het is als een puzzel waarbij alle stukjes netjes in elkaar vallen. Ik let op de uitdrukking van het hoofd, de deuk in de neus, de mooie ogen die goed aan de zijkant staan, de lange hals, de oren die naar binnen krullen, de evenwichtige bouw... En eigenlijk is charisma het belangrijkst. Vergelijk het met dansen. Je hebt koppels die alle bewegingen juist uitvoeren maar het laat je koud. En daarnaast heb je koppels die het charisma wel hebben: die geven je een wow-gevoel. De echte prijspaarden hebben dat ook. Ze stralen iets uit van ‘heb je mij gezien?’. Trouwens, ik moet een volbloed snel kunnen beoordelen. Ik ben ook jurylid bij grote internationale wedstrijden. Dan heb ik hoogstens twee minuten om een paard te beoordelen.” <

enkele inside kwesties De prijzen voor Arabische volbloeden bereikten met de verkoop van QR Marc een nieuw hoogtepunt. “Maar toch vind ik het een spannende belegging”, zegt Christine Jamar. “De meeste eigenaars doen het niet alleen voor de opbrengst maar ook voor de eer. De prijzenpot bij sommige schoonheidswedstrijden is de laatste tijd wel enorm gestegen. In Dubai wordt 8 miljoen dollar verdeeld onder vier kampioenen. Er komt echter heel wat bij kijken voor je een prijspaard hebt. Je hebt een persoonlijke trainer nodig voor je kampioen en de voorbereiding op een wedstrijd is heel arbeidsintensief.”

Heb jij als coach van wedstrijdpaarden en als jurylid bij internationale wedstrijden tips om te winnen? “Diplomatie is heel belangrijk in de paardenwereld. Je moet ervan op de hoogte zijn als een bepaald jurylid last heeft met een bepaalde trainer. Je moet er ook van uitgaan dat het om een schoonheidswedstrijd gaat. Het is dus een spel tussen trainer en jurylid. Daarom moet een trainer proberen om de fouten van zijn paard te verdoezelen. De benen van het paard zijn niet helemaal recht? Dan kan de trainer zijn paard wat zenuwachtig maken waardoor het niet recht op de jury afstapt. De kromme benen zijn dan niet zichtbaar. Natuurlijk ben ik als jurylid op mijn hoede voor die trucs. Sommige trainers gaan heel ver in dat verdoezelen. Ze maken hun paard zo zenuwachtig dat het de juryleden bijna omver loopt. (Lacht) Als je moet wegspringen, krijg je inderdaad weinig kans om naar de stand van de benen te kijken.”

Een stoeterij, is dat een investering met meer zekerheid? “Mijn stoeterij Jadem Arabians boekte in 2005 voor het eerst winst, en dat na 27 jaar. Ik heb steeds mijn break-even cijfers gehaald maar intussen zag ik wel mijn aantal paarden groeien. Intussen heb ik ongeveer 45 paarden. Die paarden zijn mijn activa. Ik zeg altijd: het was lang zaaien om nu te kunnen oogsten.”

37

Capital

oogcontact Het mag duidelijk zijn: de stoeterij bestieren is hard werken. Dag en nacht. Christine heeft er net een zakenreis naar de States op zitten: 11 vluchten in 6 dagen. Klagen doet ze niet want voor haar is de klant koning. Ook letterlijk. “13 jaar geleden kreeg ik een telefoontje van de Marokkaanse koning Hassan II. Hij had mijn handel en wandel in de paardenwereld al enkele jaren nauwgezet gevolgd. Hij wou dat ik voor zijn koninklijke stoeterij werkte. Ik moest paarden voor hem zoeken en zijn kweekprogramma begeleiden. Van het een kwam het ander en in geen tijd was ik een vaste waarde in de paardenwereld van het Midden-Oosten. Als blanke vrouw zaken doen met moslims was in het begin wel even wennen. Een vrouw mag mannen bijvoorbeeld niet in de ogen kijken. Dat betekent dat je hen wilt verleiden. Bij onderhandelingen droeg ik daarom eerst een zonnebril maar dat vond ik geen manier van werken. Ik legde uit dat mensen die hun gesprekspartner niet in de ogen kijken in onze cultuur onbetrouwbaar overkomen. Mijn zakenpartners hadden daar alle begrip voor. Sindsdien draag ik geen zonnebril meer. Ik maakte ook hilarische toestanden mee. Een daarvan tijdens een banket in Jordanië nadat de paarden van de kroonprins bij twee grote wedstrijden 8 keer kampioen werden. Ik kreeg de kaart en de manager van de stoeterij vroeg me wat ik lustte. Ik antwoordde: ‘Alles’. Ik kreeg alles wat op het menu stond voorgeschoteld. Uit beleefdheid heb ik van alle voorgerechten, waaronder testikels, alle hoofdschotels en alle desserts moeten proeven.” Meteen had Christine Jamar geleerd dat je in de Arabische wereld op je tellen moet passen als je zegt dat je iets mooi of lekker vindt. Want dan moet die persoon tegen wie je dat zegt dat aan jou geven. “Dat geldt ook in zaken. Ik heb al veel paarden verkocht die ik niet wilde verkopen omdat een moslim tegen me zei dat hij het een mooi dier vond. Of ik daar spijt van heb? Nee, want voor mij zijn relaties met mensen heel belangrijk. In de Arabische wereld beschouwen veel mensen me als hun familie. En niks kan op tegen de warmte en de vriendschap die je dan van hen krijgt. Intussen heb ik wel mijn lesje geleerd. Als ik een paard heb dat ik voor mezelf wil houden, dan schenk ik het aan mijn man. Dat cadeau zal een moslim nooit claimen.”


Optima for Life

Optima Consult

38

Optima breidt zijn dienstverlening niet alleen geografisch uit met een vestiging in Wallonië, ook inhoudelijk wordt het aanbod aan diensten er alleen maar breder op. Zo werd onlangs Optima Consult boven de doopvont gehouden, een dienstenaanbod voor zogenaamde Ultra High Net Worth-klanten. Concreet gaat het om een dienstverlening voor aanzienlijke vermogens, waarbij vaak complexe constructies aan bod komen. Speciaal voor deze specifieke doelgroep, zette Optima een internationaal netwerk op van financiële en fiscale specialisten, stuk voor stuk de toppers in hun vakgebied. Het is de bedoeling om de komende maanden nog verder te investeren in de uitbreiding van dit netwerk van internationale partners. Omdat we weten dat de vragen van heel wat vermogende burgers niet ophouden bij de eigen landsgrenzen.

Van 19 tot 24 december 2008 stond het intussen beroemde Glazen Huis van de VRT-radiozender Studio Brussel op ‘Het Zuid’ in Gent. Tijdens die periode konden de luisteraars continu geld bieden en verzoekplaatjes aanvragen. Doel van deze actie: bewustwording en geldinzameling voor een zogenaamde ‘stille ramp’ die vaak vergeten wordt in de media. Dit jaar ging de opbrengst – op initiatief van het Rode Kruis – naar moeders die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Optima, met zijn hoofdkantoren op een boogscheut van het Glazen Huis, kon deze actie

natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Het personeel richtte daarom een heus ­Optima For Life-comité op, dat tal van initiatieven opstartte. Zo was er niet alleen een Optima For Life-party, maar ook een glühweinavond, een bewustmakings­ actie en zelfs een veiling van kunstwerken van het personeel, alles natuurlijk ten voordele van Music For Life. Het personeel van Optima bracht op die manier liefst 7 446,17 euro bij elkaar, een bedrag dat door de directie­afgerond werd tot de ronde som van liefst 10 000 euro!

Optima is niet alleen één van de hoofdsponsors van de eersteklassevoetbalclub KAA Gent, de marktleider in financiële en fiscale planning is ook als financiële partner betrokken bij de bouw van het nieuwe Arteveldestadion. Over het stadion werd jarenlang gepraat en geschreven, zonder dat er concreet iets van te zien viel. Eind september was het dan toch zover, en werd de eerste steen van het nieuwe stadion gelegd. Jeroen Piqueur, CEO van Optima, vergeleek het stadion in

zijn toespraak met het monster van Loch Ness: ‘een project waar veel over gepraat werd maar dat maar niet aan de oppervlakte kwam.’ Intussen zijn de funderingswerken van het enorme project (budget: 76 miljoen euro) volop aan de gang. Het is de bedoeling dat KAA Gent als eerste Belgische club tegen de zomer van 2010 kan voetballen in een nagelnieuw stadion.

www.rodekruis.be

www.optima.be

Arteveldestadion

www.kaagent.be


nieuws

Nieuwe vestiging moet Optima-aanpak nog dichter bij Franstalige klanten brengen

Gemoedsrust aan twee kanten van de taalgrens

O

Voor het eerst in zijn zeventienjarige geschiedenis opent Optima een nieuwe vestiging. Naast de hoofdkantoren in de Gentse thuisbasis, werkt de groep voortaan ook vanuit Braine-l’Alleud in Waals-Brabant. CEO Jeroen Piqueur geeft tekst en uitleg bij zijn bedrijfsstrategie. ‘Ondernemers, vrije beroepers en vermogende particulieren zitten aan beide kanten van de taalgrens met dezelfde soort vragen. ’ door Jeroen lissens foto’s: Jo De rammelaere

Economisch hebben we al betere tijden beleefd. Waarom precies vandaag de stap zetten naar een nieuw kantoor? Jeroen Piqueur: “De tijd is nu rijp voor een stap naar Franstalig België. Al 17 jaar werken wij aan een onafhankelijk adviesmodel, dat we in al die tijd verder verfijnd en geperfectioneerd hebben. Dat we midden in de crisis toch een recordaantal nieuwe klanten verwelkomen die op zoek gaan naar financiële gemoedsrust, is voor ons het beste bewijs dat we met die keuze op het juiste spoor zaten en zitten. Samen met de grote vraag naar onze diensten die we vaststellen vanuit het Franstalig landsgedeelte, sterkte dit ons in de overtuiging dat het moment aangebroken was om er een vestiging te openen.” Hoe groot zijn de verschillen tussen Nederlandstalige en Franstalige Optima-klanten? Jeroen Piqueur: “Om te beginnen heb je natuurlijk het taalverschil. Dat is voor ons alvast geen probleem, omdat we in het nieuwe kantoor in Braine met specialisten >

39

Capital

ptima heeft vandaag ruim 11 000 klanten, voor het grootste deel komen die uit Vlaanderen. Uit het jongste World Wealth Report van Merrill Lynch en Capgemini blijkt nu dat er in heel België liefst 72 000 euromiljonairs wonen. “Er is dus nog veel ruimte voor groei. Wij vonden dit al langer, en we zagen bovendien die ruimte niet alleen in Vlaanderen. Daarom zijn we vier jaar geleden al voorzichtig beginnen kijken of we niet in het Franstalig landsgedeelte actief zouden worden”, gaat Jeroen Piqueur van start.


Is er een specifieke regio binnen Franstalig België waar de instroom van nieuwe klanten opvallend sterk is? Jeroen Piqueur: “Ik denk dan toch vooral aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Waals-Brabant en de regio’s rond Namen en Luik. Daarom is de keuze van onze nieuwe vestiging ook gevallen op Braine-l’Alleud. In het hart van Waals­Brabant zitten we nooit veraf van die regio’s, en dus altijd dicht bij onze klanten.”

40

uit de regio zelf werken. Bovendien mag je niet vergeten dat we al een tijdlang vanuit Gent met een dertigtal Franstalige medewerkers op de specifieke Franstalige dossiers werkten.” “Verder is het verschil in de behoeften van de Nederlandstalige en de Franstalige klanten echt niet zo groot: de ondernemers, vrije beroepers en vermogende particulieren zitten aan beide kanten van de taalgrens met dezelfde soort vragen. Bovendien is de gemiddelde rijkdom van de klanten in Wallonië en Brussel minstens gelijk aan die van de klanten uit Vlaanderen.” groei Hoe zit het met de specifieke verschillen in de wetgeving? Jeroen Piqueur: “Er zijn natuurlijk een aantal juridische en fiscale verschillen in de diverse regio’s. Ik denk dan niet alleen aan de registratierechten of de successietarieven, maar ook aan de verschillen in de milieuwetgeving. Die laatste zijn niet onbelangrijk voor wie bijvoorbeeld in vastgoed wenst te investeren. We hebben in ons hoofdkantoor in Gent een reeks Franstalige juristen en fiscalisten, die de specifieke verschillen tussen de regio’s zeer goed kennen.” “In feite zijn de overeenkomsten voor wat betreft onze manier van werken echter groter dan de verschillen, en dus was de stap naar Franstalig België niet meer dan logisch: net als in Vlaanderen betalen mensen er veel belastingen. En net als in Vlaanderen biedt de overheid kansen om de situatie van klanten fiscaal te optimaliseren. Het gaat dan zowel over het inkomen, het vermogen, het pensioen en de nalatenschap. Al die mogelijkheden zijn er dus wel, alleen moet de klant precies weten hoe hij die optimalisatie in de praktijk moet aanpakken. Juist daar komen wij met onze expertise in the picture.”

Verschuift het zwaartepunt van Optima nu naar Wallonië? Jeroen Piqueur: “Ons centraal auditcenter, zeg maar het hoofdkwartier voor al onze juridische en fiscale specialisten, blijft in Gent, net als onze centrale administratie. Maar al het contact met onze Franstalige klanten gebeurt voortaan vanuit Braine. De Franstalige klant die ons wil zien, zal daar dus ook terecht kunnen bij zijn gesprekspartners binnen het bedrijf. Het spreekt verder voor zich dat de twee kantoren permanent in verbinding staan met elkaar. Zo fungeert de verantwoordelijke voor het kantoor in Braine tegelijk ook als een go-between met onze Gentse hoofdzetel.” Zijn er al signalen dat het Optimaconcept­van onafhankelijke financiële en fiscale planning daadwerkelijk aanslaat op de Franstalige markt? Jeroen Piqueur: “Ik beantwoord dat soort vragen het liefst met de cijfers in de hand. Die tonen inderdaad aan dat de Franstalige markt de kwaliteit van onze dienstverlening naar waarde weet te schatten: in de eerste 11 maanden van 2008, dus vóór de opening van ons nieuwe kantoor, groeide ons aantal klanten uit het Franstalig landsgedeelte met liefst 38,2 procent vergeleken bij dezelfde periode een jaar eerder. Toen al kwam 15 tot 20 procent van onze nieuwe klanten uit Wallonië. En dat dus zonder dat we een eigen kantoor in de regio hadden.” “Ik denk dat die cijfers voor zich spreken. Wij wisten wel dat er potentieel zat in deze regio, maar deze resultaten hebben ons toch nog positief verrast. We hebben misschien te lang gewacht om deze stap te zetten.” <


wil nieuwe obstakels “Ikcreëren voor mezelf. Maar aan een nieuw programma kan ik me nog altijd fameus mispakken­.


Tom Lenaerts

spraakmaker

“Je moet het soms moeilijk maken voor jezelf” 43

Capital

Twaalf jaar geleden schreef de piepjonge televisiemaker Tom Lenaerts met Schalkse Ruiters voor het eerst televisiegeschiedenis. Sindsdien volgen de successen uit de Woestijnvisstal elkaar op. Lenaerts, net 40 geworden, blijft daar zeer nuchter bij. “Als televisie­maker heb je een verpletterende verantwoordelijkheid.” Tom Lenaerts heeft het exclusief over geld en creativiteit, de boer die zijn kippen bevredigt en de financiële markt als een spannende film. Door Jeroen Lissens  foto’s: Diego Franssens


Het ergste “ wat geld met mensen kan doen, is hun zorgen groter maken. Geld moet je meer rust geven.

44

D

e gebouwen van Woestijnvis liggen in een wat grauwe woonbuurt in de schaduw van het viaduct van Vilvoorde. Grijze huizen en groezelige fabriekspanden wisselen elkaar af in de smalle straat waar de succesvolle televisieproducent huist. Het contrast tussen de deprimerende omgeving en de hippe binneninrichting van het productiehuis kan moeilijk groter zijn. Woestijnvis heeft veel weg van een bijenkorf: jongens en meisjes lopen af en aan doorheen het gebouw of sjezen op steps voorbij onze neus. Na het gesprek zal Lenaerts zelf op zo’n glimmend ding wegrijden in de drukte. Om de gestresseerde programmabedenkers een uitlaatklep te bieden, staat aan de receptie een pingpongtafel waarop aanstormend televisietalent heroïsche tornooien beslecht. Woestijnvis, een kweekvijver van jong talent. Zelf trekt Tom Lenaerts (40) de gemiddelde leeftijd in het bedrijf naar omhoog. Voor veel mensen is hun veertigste verjaardag een kantelmoment. Hebt u toen zelf nagedacht over wat u nog wilt bereiken? Tom Lenaerts: “Mijn echte midlife­crisis had ik al toen ik veertien was. Heel vroeg dus. Daarvoor was de wereld fantastisch, alles ging goed. Maar op je veertiende begin je dan toch voor het eerst te twijfelen. Dat kwam omdat ik toen inzag dat er een aantal dingen waren die ik nooit zou kunnen in mijn leven. Wimbledon winnen, bijvoorbeeld. Dat was toen een heel raar besef.” “Gelukkig blijft zo’n periode niet duren. In de jaren daarna vind je een relatie, je zoekt een mooie job, je denkt aan kinderen. Algemeen ben ik overtuigd dat de periode van je dertigste tot je vijftigste een tijd van geweldige rust is. (lacht) Voor mij dan toch.” “Veertig worden deed me op zich dus niet zo heel veel qua midlifecrisis. Ik heb geen vriendin genomen of een motorfiets gekocht, als je dat bedoelt. Het waren vooral anderen die me daarop aanspraken. Je wordt bijna gedwongen om na te denken over je toekomst. Als ik dan aan mijn verre toekomst, bijvoorbeeld mijn pensioen denk, dan stel ik vast dat ik een groot probleem heb. Ik doe namelijk al 20 jaar wat heel veel gepensioneerden doen: mijn goesting. Ik kan me totaal uitleven in mijn werk, het is het fijnste dat ik ken. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ik daar ooit mee zal moeten stoppen.” Zelfs niet als u kijkt naar de huidige reality-tv? Tom Lenaerts: “Het hangt allemaal af van hoe je de realiteit inkadert. Het Woestijnvis-programma Man Bijt Hond is de echte wereld. Maar een eenzame Duitse boer die voor de camera zijn kippen bevredigt, is ook de echte wereld. Alleen moet je als televisiemaker goed beseffen dat de mensen die je in beeld brengt de volgende ochtend nog buiten moeten durven komen. Dat kan moralistisch klinken maar daarom zou ik bepaalde dingen nooit uitzenden.” >


spraakmaker 45

vader was geen typische kantoor­ “Mijn directeur. Hij speelde veel meer een sociale rol voor zijn klanten dan dat hij een echte bankier was.

Waaraan geeft Tom Lenaerts geld uit?

Waaraan geeft Tom Lenaerts geen geld uit? “Kleding. Ik heb een sponsor voor mijn televisie­ kledij en daar ga ik twee keer per jaar kleren halen. Ik hou niet van shoppen. Verder ben ik ook geen gadgetman. Mijn gsm die hier op tafel ligt, is zeker niet het nieuwste model omdat ik met al die nieuwe elektronica niet overweg kan. En de ­computer die ik net vervangen heb, was zes jaar oud.”

45

Capital

“Als er één ding is waar ik geld aan kan uitgeven, dan zijn het boeken en cd’s. En wijn, Franse wijn vooral. Zowel Bordeaux als Bourgogne. Ik schat dat ik toch zo’n 1 000 flessen in de kelder heb liggen. Daarmee is niet gezegd dat ik daar fortuinen aan besteed: samen met een paar vrienden maak ik er een kunst van om de markt af te schuimen en goede wijn op de kop te tikken aan een interessante prijs. Degene die dan zo’n ‘ontdekking’ doet, plaatst meteen een bestelling voor de hele vriendengroep.”


De Parelvissers

De Pappenheimers

Wat is Woestijnvis?

46

De naam Woestijnvis is een lapsus uit het Rad Van Fortuin. Een kandidaat zag de medeklinkers van het woord ‘woestijnvos’ staan en riep de gevleugelde woorden: ‘Ik ga het zeggen Walter, woestijnvis!’ Woestijnvis werd 12 jaar geleden opgericht door Wouter Vandenhaute, Erik Watté en Jan Huyse. Ze creëerden een eiland waar de creatiefste tvmakers van Vlaanderen hun ding kunnen doen. De bekendste tv-gezichten uit de Woestijnvisstal naast Tom Lenaerts zijn Mark Uytterhoeven, Bart De Pauw en Erik Van Looy. Het exclusiviteitscontract dat Woestijnvis tot 2011 met de Vlaamse openbare omroep VRT heeft afgesloten, zorgt ervoor dat het bedrijf de programma’s kan maken die het zelf wil maken. Bekende Woestijnvisklassiekers zijn programma’s als De Mol, Mannen op de Rand van een Zenuwinzinking, Man Bijt Hond, De Laatste Show, De Pappenheimers, Het Geslacht De Pauw, de Parelvissers en vele anderen. Woestijnvis maakte in 2008 met de kaskraker Loft ook zijn eerste langspeelfilm. In 2000 nam de toenmalige Vlaamse Uitgeversmaatschappij (nu Corelio, uitgever van De Standaard) een belang van 20 procent in Woestijnvis, dat later tot 40 procent opgetrokken werd. Op 26 januari 2008 werd bekendgemaakt dat Woestijnvis op zijn beurt een participatie van 40 procent nam in concurrent De Mensen. Sinds de beginjaren van Woestijnvis is het aantal werknemers zowat vertwintigvoudigd tot ruim 150.

Het geslacht De Pauw

De XII Werken

Goede televisieprogramma’s “ maken is mijn drijfveer. En daar werk ik keihard voor. “


spraakmaker

Ik ga liever drie keer op mijn bek dan niets te doen.

Omdat de impact van tv zo groot is? Tom Lenaerts: “In een populair programma hoeft maar iets te gebeuren of het staat de volgende ochtend op de voorpagina van alle kranten. De grootste excessen staan vaak onder de rubriek ‘meest aangeklikt’ op de nieuwswebsites. Ik heb al zeer vroeg geleerd dat televisie een enorm machtig medium is. Het is niet voor niets dat bij een staatsgreep eerst de president wordt afgezet en daarna de nationale televisiezender wordt overgenomen. Je hebt een verpletterende verantwoordelijkheid als televisiemaker.”

Hoe ontstaat een televisieprogramma? Tom Lenaerts: “Een nieuw televisieprogramma kan in een paar minuten ontstaan. Dan heb je het idee waarmee je het verschil denkt te maken. Maar dan begint het pas. Een idee hebben op zich is niets, iets uitwerken is hard nadenken en nog harder werken. Televisie maken is proberen en missen en opnieuw proberen. Alleen de platvloerse excessen in beeld brengen, is een gemakkelijkheidsoplossing. Als je daarmee tevreden bent, dan heb je als televisiemaker niet hard genoeg gewerkt, vind ik.” Daar komt bij dat u nog eens om de haverklap aan een nieuw soort programma begint. Tom Lenaerts: “Dat komt omdat ik nood heb aan afwisseling. Ik wil niet de hele tijd hetzelfde maken. Om de zoveel tijd moet je het jezelf eens moeilijk maken. Laat me een vergelijking maken: als je een tijdlang hetzelfde doet, weet je dat er aan het einde van het donkere bos een kapelletje is waar je naartoe moet. Je kent op de duur perfect de weg om dat kapelletje te bereiken.” “Op dat moment komt het er voor mij op aan om onderweg nieuwe obstakels te creëren voor mezelf. Ik dwing mezelf om een totaal andere weg te nemen en toch datzelfde doel te bereiken. Met alle uitdagingen vandien. Aan een nieuw programma kan ik mij vandaag nog altijd fameus mispakken maar ik ga liever drie keer op mijn bek dan niets te doen. Of altijd hetzelfde.”

Ligt daar voor u het verschil t­ ussen Woestijnvis en andere ­programmamakers? Tom Lenaerts: “Het fijne aan werken bij Woestijnvis is dat het creatieve aspect er niet ten dienste staat van het management maar net omgekeerd. Natuurlijk weet ik als programmamaker wel dat er bepaalde beperkingen zijn aan wat mogelijk is. Maar bij Woestijnvis is die financiële censuur­er niet a priori. Op goede ideeën staat geen rem.” Hoe belangrijk is geld voor iemand die creatief bezig is? Tom Lenaerts: “Geld verdienen is voor mij nooit een doel op zich geweest. Ik vind het wel belangrijk om met geld bezig te zijn maar ik ben er liever om de zoveel jaar twee maanden intensief mee bezig dan dat het heel mijn leven bepaalt. De rest van de tijd wil ik vooral op mijn gemak kunnen werken.” “Goede televisieprogramma’s maken is mijn drijfveer. En daar werk ik ook keihard voor: van 9 tot 18 uur. Tussen 18 en 21 uur probeer ik thuis te zijn bij mijn kinderen. Als die in bed liggen rond 21 uur begin ik opnieuw. Ik werk met ideeën. En dan ben je eigenlijk 24 uur op 24 bezig. Die motor staat nooit stil. Gelukkig heb ik een vrouw die dat begrijpt: ze werkt als producer bij Woestijnvis (lacht).” Keuzes Goed zeven jaar geleden verkocht u uw belang van 24 procent in Woestijnvis. Deed u dat ook om minder met geld bezig te moeten zijn? Tom Lenaerts: “Ach, al die praktische beslommeringen, ik werd er niet gelukkiger door. Ik heb een tijdje in twee werelden geleefd: ’s morgens vergaderen, ’s namiddags brainstormen over nieuwe programma’s. Maar de wereld waar ik in thuishoor, is programma’s bedenken.’ (denkt na) ‘­Woestijnvis werd groter en groter. Er drong zich voor mij op een bepaald moment een definitieve keuze op tussen het creatieve en het managementaspect. Ik heb toen de keuze gemaakt voor mijn job, voor het creatieve.” >

47

Capital

Wat betekent die verantwoordelijkheid voor u? Tom Lenaerts: “Het betekent dat je geen programma’s maakt tussen de soep en de patatten. Je hebt niet alleen een verantwoordelijkheid ten opzichte van de mensen die je in beeld brengt maar ook ten opzichte van de kijker en jezelf. Je bent een stielman en dan wil je toch trots zijn op je werk?”

Het lijkt een luxe: weinig mensen kunnen het zich veroorloven de tijd te nemen om fouten te maken. Tom Lenaerts: “Het is inderdaad een luxe dat we de tijd durven nemen om iets goeds te ontwikkelen. Ik ben niet bang om te zeggen dat wij met minder mensen en minder tijd programma’s zouden kunnen maken die toch 70 procent van onze kijkers zouden aantrekken. Maar de vraag is of je dat wil. Wil je zo goedkoop mogelijk verder draaien op automatische piloot en daar goed je geld mee verdienen? Of wil je met veel meer werk en tijd een programma maken waar je echt trots op bent? In de hoop dat je op lange termijn misschien evenveel verdient.”


financiële wereld is vandaag “De het meest interessante verhaal. Ik volg dat nieuws als een ongelooflijk spannende film.

48

Was het een mentale klik om het mede-eigenaarschap van een bedrijf dat u zelf mee uitbouwde, op te geven? Tom Lenaerts: “Die verkoop was voor mij in de praktijk bijzaak. Weggegeven heb ik die aandelen natuurlijk niet (lacht). Al wou ik dat ik er zoveel voor gekregen had als het bedrag dat toen in de media verschenen is. (Een blad suggereerde toen dat Lenaerts 192 miljoen Belgische frank/bijna 5 miljoen euro ving voor zijn aandelen, red.) Je kan duizend keer zeggen dat zoiets niet waar is en toch blijven er mensen die­ roddels geloven. Ik liet het niet aan mijn hart komen, behalve misschien toen ik de volgende ochtend­de kinderen naar de crèche bracht.” Waarom stapte u bij het begin dan überhaupt in het kapitaal? Geen evidentie voor een jonge creatieveling. Tom Lenaerts: “Ik ben destijds aandeelhouder geworden vanuit de filosofie dat ik er geen probleem mee heb dat er geld verdiend wordt met mijn werk maar dat ik daar dan wel proportioneel beter van wil worden. Omgekeerd was het ook een enorm risico op dat moment. Jij kan nu wel zeggen dat het slim was om destijds aandelen te vragen maar dat was in die jaren lang niet zo evident. Stel dat de zaak na korte tijd op de fles was gegaan, dan was ik alles kwijt geweest. Dan hadden de media me nu misschien als een grote dommerik afgeschilderd. Het is gelukkig anders uitgedraaid.” Geeft financiële onafhankelijkheid u rust? Tom Lenaerts: “De financiële wereld gaat door turbulente tijden, dus vind ik het belangrijk om te weten dat mijn spaargeld in goede handen is. Geld is voor mij iets dat zekerheid moet geven. Je moet het zo plaatsen dat je je er later niet teveel van moet aantrekken. Die zekerheid is belangrijk voor mij, vandaag meer dan ooit. Het ergste wat geld met mensen kan doen, is hun zorgen groter maken. Want eigenlijk moet geld net je zorgen verminderen en meer rust geven. Jammer genoeg stel ik vast dat dat in veel gevallen niet opgaat. Kijk naar de beurs nu, die ik met plezier volg. Zonder dat ik er actief op speel als belegger of zo.”

Uw vader was kantoordirecteur van een bank. Kreeg u uw interesse voor de financiële wereld van hem mee? Tom Lenaerts: “Misschien wel. Maar mijn vader was wel geen typische kantoordirecteur. Hij speelde veel meer een sociale rol voor zijn klanten dan dat hij een echte bankier was. Mezelf zie ik als een observator op afstand. De financiële wereld is vandaag de dag het meest interessante verhaal dat zich afspeelt. Ik volg dat nieuws als een ongelooflijk spannende film.” “Wat vandaag gebeurt, kan gevolgen hebben die we nu misschien nog niet goed inschatten. Volgens mij zullen de gebeurtenissen van de laatste zes maanden op de lange termijn meer veranderen dan de val van de Berlijnse Muur in 1989. Ik geef een voorbeeld: een jaar geleden was je een communist als je gezegd had dat de overheden in actie zouden moeten komen om een aantal banken en een reeks autobouwers te redden. Vandaag zie je dat dat nodig was om het systeem te redden. Dat is toch een zeer abrupte mentaliteitsverandering? Ik neem in dat verhaal geen ideologische positie in. Het is alleen mateloos boeiend wat we vandaag meemaken.” Headhunter Bijna 20 jaar geleden, voor u in de televisiesector stapte, werkte u een tijdlang als headhunter. Was dat een even grote roeping als die van de televisie? Tom Lenaerts: “Dat was puur toeval. T ­ ijdens mijn laatste jaar aan de VUB werkte ik in de vakantie bij een selectiekantoor in Gent. Na de vakantie vroegen ze me om te blijven. Het was de tijd van de geheime afspraken met kandidaten in de lobby van grote hotels. Vaak zag je die mensen toch even schrikken als er een jong broekje van 20 in een pak binnenkwam.” “Dat was echter niet mijn leven. Elke avond speelde ik improvisatietheater. Daar klopte mijn hart. Mijn dag begon pas als ik thuiskwam van het werk. Dat stoorde me toen ook helemaal niet. Ik ben iemand die overal zijn plezier in kan vinden.” U bent een eeuwige optimist. Tom Lenaerts: “Ik zal me inderdaad op het goede concentreren, simpelweg omdat er geen andere keuze is. Het enige alternatief is cynisme. Maar dat vind ik een beetje doodgaan. Als je cynisch geworden bent, dan is het voorbij. Het is nochtans veel gemakkelijker om overal het slechte in te zien. Pas op, dat ik overal het goede in zie, wil niet zeggen dat ik niet kritisch ben. Dat is voor mij iets helemaal anders. Integendeel zelfs. Ik geloof dat ik zeer kritisch ben.” <


spraakmaker nulputem

Optima expertise

De verkoop van uw aandelen

Aandelen en de overname ervan zijn voor slechts bijzonder weinig lezers van dit blad fictie. Op vraag van klanten werd binnen Optima de cel Opvolging & Overname (O&O) opgericht. Een reeks juridische en fiscale specialisten buigt zich er over de meest complexe overnamedossiers. Meer dan 250 bedrijfsleiders lieten zich intussen met succes door Optima begeleiden. Zowel in de zoektocht naar een overnemer van hun aandelen in hun bedrijf als in het uitwerken van een compleet scenario met aandacht voor alle partijen.

Wie is Tom Lenaerts? • 25 oktober 1968

Opleiding • Lagere school: Xaverius College, Borgerhout • Humaniora: OLV-college Antwerpen, • Communicatiewetenschappen, VUB

Loopbaan • Morgen Maandag (1993), redacteur • Wereldbeker voetbal (1994), redacteur • Onvoorziene Omstandigheden (reeks 1&2) (1994-1995), redacteur/speler • Schalkse Ruiters (reeks 1&2) (1995-1997), programmamaker/presentator • Tien voor Taal (1997), presentator

Woestijnvis • De Mol (reeks 1, 2 en 3) (1998-2003) • Mannen op de Rand van een Zenuwinzinking (2001) • De Pappenheimers (reeks 1, 2, 3, 5 & 6) (2003-2005) • De Parelvissers (2006), scenarist en regisseur

Wat is de meerwaarde van een financial planner bij een aandelentransactie? Koen Petit: “Hier komt de Optima-filosofie naar boven: als financial planners kijken wij veel verder dan de pure overdracht van aandelen op zich. We denken naast het inkomen en het vermogen meteen ook aan de successie en het pensioen, en hoe we die allemaal kunnen optimaliseren.”

Hoe gaan jullie concreet te werk? Koen Petit: “We werken de regeling uit met de boekhouder­ des huizes, die het dossier als vertrouwenspersoon mee behartigt. We zorgen ook voor een sluitend juridisch kader. We stellen namelijk vast dat veel doe-het-zelfconstructies op dat vlak rammelen langs alle kanten. In de praktijk beginnen­ we met het stellen van een aantal zeer eenvoudige maar pertinente vragen aan de persoon die de aandelen verkoopt. Die gaan onder meer over zijn levensstandaard, die hij natuurlijk wil behouden. Het is verrassend om dan te zien hoeveel ondernemers geen idee hebben hoeveel ze nodig hebben per maand om dat te realiseren.”

49

Capital

“Sommige ondernemers beseffen niet tijdig dat het raadzaam is om aan een opvolger te denken. Emotioneel is dat vaak een probleem: ondernemers die zelf hun bedrijf van bij het begin uit de grond gestampt hebben, nemen er niet altijd graag afstand van. Toch is het raadzaam om tijdig aan het opvolgingsproces te denken. Het is zelfs een voorwaarde voor een vlotte afhandeling”, zegt Koen Petit, manager van de cel O&O bij Optima.


De 7-sprong

50

Compromisloosheid was altijd al het succes van iedere BMW. Behalve dan bij de BMW 7-reeks: die leefde een beetje tussen wal en schip. Als toplimousine moet hij ultiem comfort bieden, als geboren en getogen BMW moet hij veel rijplezier garanderen. Dat ideaal probeert BMW nu in te kleuren met de kraakverse 7-reeks: de vijfde generatie alweer. Met een wereldprimeur aan boord mikt de 7-reeks meteen op de poleposition die andere limousines zo lang inpalmden. Een impressie.

D

at het fameuze Freude am Fahren geen loze reclamekreet is, bewijst BMW al jaren. Van de compacte 1-reeks tot de volumineuze 7-reeks en alles wat daartussen zit: een BMW draagt rijplezier hoog in het vaandel. Daar zorgt de motor voor. Die is niet alleen beresterk maar klinkt ook inspirerend en hangt lekker aan het gas. Het koetswerk oogt niet alleen mooi maar ook dynamisch. De stevige ophanging zorgt dat het koetswerk bij al dat geweld onder de motorkap altijd strak blijft. De remmen

happen heftig. De stuurinrichting voelt alsof de voorwielen rechtstreeks tegen uw handen zitten en de automatische versnellingsbak doet precies wat u verlangt­maar dan een fractie sneller dan u het zelf kan. strak Mooi en sportief zijn BMW’s altijd geweest. Ontwerper Chris Bangle introduceert nu ook geraffineerd design. De Amerikaan dokterde een heel nieuwe vormtaal uit met oppervlakken die met elkaar vechten en messcherpe lijnen die spanning creëren


publireportage

ik plaats neem achter het “Als stuur, ben ik verbluft door de uitrusting van de grote BMW. Duizend genieën kunnen het niet bedenken of het zit op deze wagen.

Zoveel meer Als ik plaats neem achter het stuur, ben ik verbluft door de uitrusting van de grote BMW. Duizend genieën kunnen het niet bedenken of het zit op deze wagen. Opties zat dus. Ik heb het dan ondermeer over 8 inch beeldschermen achterin waarop de achterpassagiers niet alleen films of tv kunnen kijken maar ook kunnen surfen op het internet. Een heuse wereldprimeur is dat. Met de blackpanel-klokken waan ik mij in een vliegtuigcockpit. Ze geven ’s nachts enkel de broodnodige info om de ogen rust te gunnen. Het sfeerlicht dat het interieur ’s avonds zo stemmig kleurt, krijgt u er sowieso gratis bovenop. Cruise Control is standaard. De actieve variant die uw snelheid aanpast aan de auto voor u, staat op de optielijst. Natuurlijk is de nieuwe 7-reeks

leverbaar met Head Up Display dat belangrijke info in de voorruit projecteert, net zoals hij opnieuw Night Vision heeft. Met die infraroodkijker ziet u ’s nachts verder dan eender wie. Vermoeid? Lane ­Departure Warning waarschuwt indommelende chauffeurs via lichte trillingen in het stuur dat de auto zijn rijvak verlaat, terwijl Lane Change Warning bij inhaalmanoeuvres wijst op auto’s die in de dode hoek schuilen. Side View scant dan weer de flanken van de auto op hindernissen die achter het stuur niet zichtbaar zijn. Het systeem waarschuwt me netjes voor een fietser die plots opduikt maar ook voor kleine paaltjes die venijnige deuken in het koetswerk kunnen drukken. Zelf was ik het meest onder de indruk van de Speed Limit-aanduiding: de camera’s van het Lane Departure Warning-systeem speuren voortdurend de omgeving af naar snelheidsbeperkingen en brengen de verkeersborden duidelijk in beeld op het dashboard. Andere snelheidslimieten omdat het regent? Ook daarmee weet de slimme Beemer raad. De regensensors die de automatische ruitenwissers besturen, weten wanneer het water uit de hemel valt. Ook al vergen de meeste van deze speeltjes een extra investering, het blijft een ­indrukwekkende uitrusting. Ik was haast vergeten dat zo’n auto ook moet rijden. >

51

Capital

met opvallende krommingen. Daarmee kan BMW ieder model een moderne jas geven die herkenbaar is als BMW maar toch een eigen gezicht heeft. En de nieuwe 7-reeks? Die valt op door een uitgepuurde soberheid met een strakke rechttoe-rechtaan lijnvoering. In de showroom torent hij met zijn stoere formaat boven zijn broers uit. Ondanks zijn afmetingen en fabuleuze uitrusting is hij wel 50 kilo lichter dankzij veel aluminium in koetswerk, chassis en motor.


Simpeler Het dashboard is erg BMW, met een goed gevormd en prima in de hand liggend stuur, klassieke ronde klokken, een groot beeldscherm voor navi en audio, mooie materialen en een uitstekende afwerking. De breed uitgevallen middenconsole herbergt veel knopjes. Zowel voor- als achteraan is ruimte zat. Net als vroeger is er bovendien een L-versie met 14 extra centimeters. Die komen volledig ten goede aan de passagiers op de achterbank. De ietwat vreemde pook op de middenconsole verraadt dat de 7 uitsluitend met automatische zesbak leverbaar is. En dan is er nog de I-drive om de comfortuitrusting aan te sturen. Vroeger was de bediening niet simpel maar nu maken zes bijkomende­ knopjes de comfortuitrusting veel hanteer­baarder. BMW was zo slim om de gebruiksaanwijzing simpelweg op de harde schijf van de auto te uploaden. Daarop kunt u tevens uw favoriete muziek voor eens en altijd digitaal parkeren.

52

auto­ “De matische versnellingsbak doet precies wat u verlangt maar dan een fractie sneller dan u het zelf kan.

10 % zuiniger Dat het in deze tijd allemaal ook wat minder mag, valt te merken onder de kap. Vroeger had de 750 nog een twaalfpitter in de neus maar nu komt de 7-reeks maximaal met een achtcilinder. Voorlopig toch. Niet dat het voor de prestaties veel uitmaakt. Dankzij het gretig gebruik van turbo’s zit de 7-reeks nooit om kracht verlegen. Voorlopig blijft het leveringsprogramma beperkt tot een 3 liter-zescilinder die 326 pk levert, een 4,3 liter V8 die 407 pk ophoest – beide op benzine – en een 3-liter diesel met 245 pk die in ons land ongetwijfeld het populairst zal zijn. Met de 211 pk-sterke variant halveert u het BIV-tarief. De V8-topmotor is iets minder krachtig dan de afscheidnemende V12 maar de lichtere varianten doen het allemaal beter. Bovendien is de 7-reeks flink zuiniger geworden dankzij het EfficientDynamicspakket. Ook de grootste Beemer kreeg het pakket mee. Dat bestaat uit een serie relatief simpele maatregelen die iedere BMW minstens 10 procent zuiniger maakt

zonder daarom meteen met complexe hybride-technologieën te beginnen. En of het werkt. In praktijk raakt de 730d met ongeveer 8 liter diesel 100 comfortabele kilometers ver. Een actieradius van 1 000 kilometer is dus allerminst een utopie. King of the road Toch zit het echte vernuft van deze auto niet in zijn motoren. Onder het behoudsgezinde koetswerk schuilen immers een chassis en een ophanging die een nieuwe maatstaf neerzetten met veel doorwrochte hardware en nog meer vernuftige software. De multilink-achteras in aluminium, gecombineerd met de dubbele draagarmen vooraan leveren een schitterend compromis tussen sportiviteit en comfort maar de elektronica maakt het geheel af zoals slagroom op een taart. De actieve dempers zoeken sowieso altijd naar de afstelling die het best past bij het soort wegdek dat onder de wielen doorrolt maar met de Dynamic Drive-knop voel ik me pas echt de koning van de weg. Met de knop kan ik de auto verder regelen naar mijn eigen smaak. In de gewone stand stuurt de 7-reeks reeds bovenmatig goed en sportief maar als ik Sport of Sport+ selecteer, voelt hij helemaal messcherp. Bovendien hangt de motor dan wat nijdiger aan het gas en kiest de versnellingsbak zijn schakelmomenten wat genereuzer. Nog niet voldoende? Kies dan voor het optionele Integral Drive Steering: dan laat de achteras zich over een hoek van 3° meesturen voor een leniger weggedrag in krappe bochten en meer stabiliteit bij hoge snelheid. Het verbluffende comfort, dat is er echter altijd. Dankzij zijn innovatieve technologie heeft BMW een fikse inhaalbeweging gemaakt. Met een auto die minstens zo vooruitstrevend is, er evenmin slecht uitziet en rijdt alsof hij op rails staat, zijn andere limousinechauffeurs op de achtervolging aangewezen. En als je voor de diesel kiest, is hij nog eens heerlijk zuinig ook. Dit is een BMW waar limousinechauffeurs van dromen en waar de concurrentie van ­wakker ligt. <


BMW 7 Reeks

BMW EfficientDynamics Minder uitstoot. Meer rijplezier.

Echt rijplezier

Het gaat niet om conjunctuur.

Het gaat om visie.

De nieuwe BMW 7 Reeks. Een statement. In een wisselvallige en vaak onvoorspelbare wereld springen de fundamentele waarden van de nieuwe BMW 7 Reeks des te meer in het oog. Vernieuwende technologieĂŤn en geraffineerd interieur. Hoogwaardige materialen en elegante lijnen. Opwindende rijdynamiek en opmerkelijke zuinigheid, dankzij BMW EfficientDynamics. Bovendien is BMW Serenity All Inclusive bij deze wagen inbegrepen, zodat u zich over onderhoud en herstellingen geen zorgen hoeft te maken gedurende 5 jaar of 100.000 km. Daardoor sluit uw visie zich ongetwijfeld bij de onze aan, met rijplezier als prioriteit. BMW Financial Services biedt u innovatieve financiĂŤle formules aan, zowel voor particulieren als professionals. Uw BMW geniet gedurende 5 jaar de BMW Mobile Care mobiliteitsservice.

Gemiddeld verbruik (l/100km)/CO2-uitstoot (g/km): 11,4-7,2/266-192 Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

Verstraeten nv Antwerpsesteenweg 81 9080 Lochristi Tel. 09 345 06 88 info@verstraeten.net.bmw.be www.verstraeten.bmw.be

Monserez nv Meensesteenweg 86 8500 Kortrijk Tel. 056 37 43 86 info@monserezkortrijk.net.bmw.be www.monserez.bmw.be

Monserez nv Moeskroensesteenweg 212 8511 Aalbeke (Kortrijk) Tel. 056 43 91 91 info@monserezaalbeke.net.bmw.be www.monserez.bmw.be


Experts selecteren

De betere dingen des levens

Met een op maat gesneden financiële planning komt er – zelfs in tijden van crisis – meer tijd en geld vrij om te genieten en uzelf al eens te trakteren op een buitengewone ervaring. Daarom vroegen we onze drie experts van het goede leven naar hun ultieme voorjaarstips. Ontdek welke wonderen er klaar liggen om door u ontdekt te worden.


vrije tijd

cultuur Tips van Claude Blondeel, medewerker klara

Dubbelzinnig Cosi fan Tutte

Wolfgang Amadeus Mozart Van de drie opera’s van het duo Mozart – Da Ponte, is Cosi Fan Tutte de meest dubbelzinnige. Wat begint als een lichtvoetige komedie is in feite een nuchtere analyse van menselijke beperkingen en leugenachtigheid. In een meedogenloze concurrentiestrijd worden twee jongemannen het slachtoffer van hun eigen verleidingskunsten. Uiteindelijk begeren ze allebei de verloofde van de ander. Toch doen de koppels een poging om opnieuw te beginnen, met gemengde gevoelens maar een ervaring rijker. Deze productie is de herneming van een sublieme regie van de internationaal gevierde Guy Joosten. De muzikale leiding is in de handen van de Italiaanse barokspecialist Attilio Cremonesi. Vlos, Gent en Antwerpen van 15 maart 2009 tot 9 april 2009

Tentoonstelling

Het Spel van de Waanzin. Over Gekte in Film en Theater

Bernard Pivot Bernard Pivot was jarenlang de gevierde presentator van het populaire boekenprogramma Apostrophes. Hij zorgde voor literaire hoogtepunten met Bernard – Henri Lévy, Alexander Soljenitsyne en Georges Simenon. Onvergetelijk was het optreden van een ladderzatte Charles Bukowski die zijn reputatie van dirty old man alle eer aan deed. Naast de literatuur heeft Pivot een andere grote liefde: de wijn. ‘Mijn wijn’ is een alfabetische liefdesverklaring aan deze godendrank. Grote cru’s, karaktervolle landwijntjes, culturele verhalen en prachtige anekdotes passeren de revue. Mijn Wijn: verschenen bij Atlas

Museum Dr. Guislain, J. Guislainstraat 43, Gent, nog tot 12 april 2009

Televisiecinema

Chez Maupassant De dvd box Chez Maupassant bestaat uit de verfilmingen van de werken van Guy de Maupassant, de grootmeester van het Franse kortverhaal. De beste Franse cineasten, scenaristen en acteurs leveren hier meesterwerkjes van televisiecinema. Schitterende decors en prachtige kostuums geven het feuilleton de allure van een impressionistisch schilderij. Dvd-box uit bij Just Entertainment

55

Capital

Het Museum Dr. Guislain organiseert eens te meer een aangrijpende tentoonstelling. Deze expo toont de fascinatie van film en theater voor de waanzin. Aan de hand van historische en recente speelfilms en theatervoorstellingen wordt de waanzin ten tonele gevoerd. Hysterische vrouwen, neurotische mannen, gestoorde vorsten, gevaarlijke gekken en zotte psychiaters passeren de revue. Naast de gespeelde fragmenten zijn er ook klassieke schilderijen en hedendaagse artefacten te zien. Shakespeare wist het al: “Iedereen is gek en af en toe sluit men iemand op om de anderen te doen geloven dat ze normaal zijn.”

Mijn Wijn

Muzikale bedevaart

Gainsbourg

Hij zou nu 80 zijn. Serge Gainsbourg. Het enfant – en later de pépé – terrible van het Franse chanson. Een provocateur en een dronkaard maar bovenal een geniale liedjesschrijver. Hij begon als schuchtere chansonnier maar werd spoedig de gegeerde liedjesleverancier voor beautés als Catherine Deneuve, Brigitte Bardot, Isabelle Adjani, Jane Birkin en dochter Charlotte. Het prestigieuze Cité de la Musique evoceert het leven en het werk van deze geniale chansonnier. Een bedevaart voor de gainsbardiens. Cité de la Musique, Avenue Jean Jaurès, Parijs, tot 1 maart 2009


reizen Tips van Annick Desmet, Asteria Expeditions

Ontdek één van de oudste wereldsteden

Armenië

De Armeense hoofdstad Jerevan is met Rome en Carthago één van de oudste steden ter wereld maar werd in het begin van de 20ste eeuw volledig herbouwd in Sovjetstijl. U vindt er musea en de bibliotheek van Jerevan met talloze oude geschriften. In heel het land zijn ook veel zeer oude kerken en kloosters te vinden die het bezoeken meer dan waard zijn. U ontdekt tevens de grootste UNESCO-monumenten van het land. www.armeniainfo.am

56

Indrukwekkende mozaïek

Ethiopië

Ethiopië is wellicht het meest veelzijdige land van Afrika. Soms waant u zich hier nog in de middeleeuwen of zelfs de ijzertijd. Zo bewondert u in het noorden obelisken, kastelen, kloosters en een doolhof van eeuwenoude rotskerken. Het koptisch geloof bloeit er volop in afgelegen gebieden en rijkelijk versierde priesters beleven er religieuze hoogdagen. In de zuidelijke savannes leven animistische stammen als Mursi, Hamar en Konso. Hier vindt u bovendien het prachtige Bale-gebergte. U ontdekt er de verrassend mooie natuur van Abessinië, met zijn groene steppevlakten, indruk­ wekkende bergketens en de vele riviertjes die de Blauwe Nijl voeden tot een machtige rivier. Ethiopië is een mozaïek van culturen en landschappen en wordt door velen als het mooiste land van Afrika beschouwd. www.tourismethiopia.org

3 Baltische staten

Vilnus -Riga-Tallinn De Baltische landen hebben elk hun eigen geschiedenis. De Esten oriënteerden zich op Finland en Zweden, de Letten op Duitsland en de Litouwers op Polen en dat is zowel aan het stedenschoon als op culinair gebied goed te merken. Tallinn, de hoofdstad van Estland, was in de Sovjettijd geliefd als schilderachtige vakantiebestemming. De stadsmuren en torens vormen het best bewaard gebleven middeleeuwse verdedigingsstelsel van Europa. Ook van Riga en Vilnus zal u gegarandeerd houden vanwege de romantische inspiratie die deze steden losmaken. www.tourism.lt/en/


vrije tijd

Eindeloze steppen en woestijn

Mongolië

© Frieda Ryckaert

www.mongoliatourism.gov.mn

Het beste van de Zijderoute

Oezbekistan

Tijdens een rondreis door Oezbekistan ontdekt u de meest fascinerende steden van Centraal-Azië: Tashkent, Khiva, Boekhara en Samarkand. Oezbekistan dankt zijn uitzonderlijk rijke verleden aan zijn ligging in midden Centraal-Azië. Hierdoor was het een internationale draaischijf voor de handel langs de karavaanroutes tussen China en Europa; veroverd door Alexander de Grote, Djenghis Khan en de Arabieren. U kunt kennis maken met het nomadenleven en proeven van de lokale leefgewoontes tijdens diverse diners in Tchaïkana’s (typische Oezbeekse huizen) en per 4x4 naar de woestijn Kyzyl-Koum crossen, met logies in een yourt. Een unieke ervaring! www.uzbektourism.uz

57

Capital

Welkom in een ongerept deel van Azië, tussen Rusland en China. Hier bevolken kamelen, wilde paarden, antilopen en gieren de eindeloze natuurvlaktes. Nomaden trekken rond op zoek naar rivieren en goede gronden om hun vee te laten grazen. Deze reis brengt u eveneens naar de steppen van Eurazië en de Gobiwoestijn waar stoere ruiters op paarden door de woestijn galopperen. Het authentieke Mongolië ervaart u ook in het natuurreservaat Terelj, dat ten noorden van Ulaanbaatar ligt en vooral bekend is vanwege de grillige rotsformaties die het unieke landschapsbeeld bepalen. U verblijft in een traditionele tent (een yourt) en tijdens uw verblijf in de steppe, hebt u de mogelijkheid om Mongolische sporten te beoefenen zoals paardrijden, worstelen en boogschieten. U bezoekt tevens enkele boeddhistische kloosters. Hier begint het echte avontuur waar de verharde wegen eindigen.


gastronomie Tips van Peter Goossens, hof van cleve

58

Boek

de Chocoladeroute van Dominique Persoone De Brugse chocolatier Dominique Persoone trok op expeditie naar Mexico, de bakermat van de chocolade. In zijn boek neemt hij u mee op ontdekkingsreis met bereidingen, ingrediënten en verschillende recepten voor originele pralines met chili, cuba libre, knoflook, tequila en gin tonic. Dingen die u doorgaans niet in één adem met chocolade vernoemt. Toch smelten ze bij Persoone samen in een heel eigen verhaal en smakenpallet. Cacao, Expeditie in Mexico, de Chocoladeroute van Dominique Persoone, Uitgeverij Françoise Blouard


vrije tijd

Belgische!

Kaviaar Gold Deze in Turnhout gekweekte kaviaar leunt sterk aan bij de felbegeerde wilde Ascietra van Iran. De kwaliteit is uitstekend. Na een korte rijpingstijd van twee tot drie maanden wordt hij deskundig verpakt zodat er niets verloren gaat van de heerlijke smaak: een beetje nootachtig, zilt en heel fris op de tong.

Parijs

Restaurant Le Pré Catelan (Le Nôtre) Dit prachtige restaurant – vorm gegeven door architect Pierre Yves Rochon – ligt middenin het Parijse Bois de Boulogne. In dit vroegere paviljoen van Napoleon III streeft chef Frédéric Anton naar de perfectie. Hij is een ware expert in het experimenteren met de zuivere en natuurlijke smaak van producten. www.precatelanparis.com

Monaco – Monte Carlo

Hotel Métropole

In het restaurant van hotel Métropole proeft u de zeer pure keuken van Joël Robuchon en Christophe Cussac. Chefs met een sterke culinaire reputatie en verschillende restaurants over de hele wereld. Sinds kort werd hier ook een Japans restaurant geopend onder leiding van Takeo Yamazaki. Het unieke en elegante interieur is van de hand van Jacques Garcia. Dankzij de open keuken ontstaat er een speciale band tussen de chef en zijn gasten. In de gezellige bar kunt u terecht voor een eerste koffie of een laatste cocktail.

Saint Barth

Hotels Eden-Rock, Guanahani en La Banane Dit kleine Franse eiland op de Antillen telt 3 tophotels die bovendien gerund worden door Belgen. Het charmehotel La Banane ligt op een boogscheut van het witte strand en is ingericht met lokaal en modern design. In Hotel Guanahani kan je genieten van een heerlijke gourmet aan de zeekant. In hun andere restaurant kunt u proeven van Frans mediterrane specialiteiten en zachte jazzy melodieën. Eden Rock hotel maakt deel uit van de Relais & Chateaux groep van ultra-luxe hotels. Hier dineert en ontbijt u in stijl met panoramische zeezichten en het geluid van de golven. www.edenrockhotel.com  www.leguanahani.com www.labanane.com

www.metropole.com


Crisis of kans?

Veiligheid, ze bestaat nog


analyse

De implosie van een Belgische grootbank, de blokkering van spaar­ geld in het buitenland en het slechtste Bel20-jaar uit de geschiedenis. Het financieel jaaroverzicht van 2008 laat uitschijnen dat ons geld het voorbije jaar echt nergens meer in goede handen was. En toch bestaat er nog veiligheid. Meer nog, u kunt ze koppelen aan een mooi rendement. Alleen maakt de huidige crisis pijnlijk duidelijk dat u hier zelf het initiatief voor moet nemen. We nemen u even mee langs enkele mogelijke scenario’s. Door: jeroen lissens  Foto: gettyimages

“In Luxemburg geniet u dubbele bescherming.”

de verzekeraars in het G ­ roothertogdom. Zo specialiseerden de Luxemburgse verzekeraars zich in het aanbieden van ­vermogensverzekeringen. Dat zijn beleggingen die juridisch in de vorm van een verzekering aangeboden worden. Ze zijn niet alleen geschikt voor de vermogens­ opbouw maar ook ideaal om veilig te stellen en fiscaalvriendelijk over te dragen naar de volgende generatie. Ze bestaan onder de vorm van tak 21-verzekeringen (met gewaarborgd rendement) en tak 23-verzekeringen (afhankelijk van de prestaties van de onderliggende beleggingsstrategieën).

Expertise van specialisten Toch is het pleidooi van de economen niet overal in dovemansoren gevallen. Er zijn wel degelijk manieren om uw vermogen te vergrendelen voor de storm op de financiële markten. Zo heeft Luxemburg, na Londen het grootste financiële centrum van Europa, al jaar en dag een systeem dat zo’n afscherming van uw vermogen perfect mogelijk maakt. Het Luxemburgse veiligheidssysteem dat we vandaag bespreken, geldt alleen voor

Garanties die verder gaan Hoe ziet zo’n Luxemburgse vermogensbescherming met veiligheidsschotten er nu concreet uit? Onderschrijvers van een levensverzekeringscontract genieten in Luxemburg van een dubbele bescherming. Ten eerste zijn de verzekeringsmaatschappijen eraan gehouden de activa die de tegoeden van de levensverzekeringscontracten vertegenwoordigen in bewaring te geven bij een depotbank die erkend is door het Commissariat aux Assurances >

huidige systeem worden de depositohouders nog gegijzeld door het stelsel: op zoek naar een hoog eigen rendement en gedreven door bonussen, hebben banken inefficiënt veel risico genomen met het geld van hun klanten. Het pleidooi voor die scheiding is voorlopig helaas alleen maar theorie. Op de markten is het leed geleden en klinkt het requiem voor de goede huisvader.

Capital

A

l in 1776 maakte Adam Smith de vergelijking tussen de regulering van de bankensector en het inbouwen van brandvrije deuren in een woonhuis. Branddeuren vergen dan wel enige moeite om ze te installeren maar ze zorgen er tenminste voor dat de brand in één kamer niet het hele huis in lichterlaaie zet. Vandaag, 233 jaar nadat Adam Smith zijn wijze woorden neerschreef, staat in de financiële sector niet één huis maar een hele stad in lichterlaaie. De beschermingsmechanismen, als ze er al waren, hebben niet gewerkt. Astronomische bedragen aan beurswaarde gingen in rook op. Heel wat spaarders zijn nog lang niet zeker of en hoeveel geld ze nog terugzien van hun bank die in financiële problemen verzeild geraakte. En de vroegere goede huisvaders onder de aandeelhouders stelden veel te laat vast dat er Russische roulette gespeeld werd met hun geld. Met alle gevolgen vandien. Logisch dus dat economen nu pleiten voor een opsplitsing van het financieel stelsel in financiële huizen en depositobanken, waarbij enkel de laatste zich mogen financieren met spaargeld van de klanten. In het

61


kiezen “Investeerders weer massaal voor de veiligheid van vastgoed.

62

inschrijft op een “Wie Luxemburgs contract is een bevoorrechte schuldeiser in eerste rang.

(CAA, het officiële Luxemburgse controleorgaan voor de verzekeringssector). Als de verzekeraar dan in woelig water terecht komt of failliet gaat, kan het CAA die rekeningen blokkeren om zo de rechten van de onderschrijvers voor honderd procent­te vrijwaren.1 Ten tweede: wie inschrijft op een ­Luxemburgs contract is een bevoorrechte schuldeiser van eerste rang in geval van het faillissement van de verzekeraar.2 De klant is dus te allen tijde zeker dat hij al zijn geld terugziet. Dit voorrecht weegt zwaarder dan alle andere voorrechten. Leest u even mee met artikel 40 van de wet van 6 december 1991: “Indien, in geval van ontoereikendheid van het afzonderlijk vermogen bedoeld onder artikel 39, de liquidatie slechts kan

plaatsvinden mits het deel van de verzekeringnemers, verzekerden of begunstigden in dit vermogen verminderd wordt, dan behouden die een bevoorrechte schuldvordering voor het overschot tegen de verzekeringsmaatschappij. [...]” Met andere woorden: bij het faillissement van een verzekeringsmaatschappij worden de activa gereserveerd om in de eerste plaats de aangegane verzekeringsverbintenissen te dekken. Zelfs een voorrecht van de staat komt op de tweede plaats! Het spreekt natuurlijk voor zich dat de belegger die – binnen deze veilige structuur – via een tak 23-verzekering volgens een vooraf afgesproken risicoprofiel in risicovolle producten heeft geïnvesteerd, wel onderhevig blijft aan positieve of negatieve beursfluctuaties. Om negatieve verrassingen te vermijden, houdt de Luxemburgse overheid natuurlijk ook de vinger aan de pols en moeten de verzekeraars de permanente inventaris van de representatieve waardepapieren van elk afzonderlijk beheer bijhouden. Om de drie maanden moeten ze een stand van zaken overmaken aan het CAA en dat in de door het CAA vastgelegde vormen en termijnen.

Wat met de vastgoedmarkt? Wie toch de stap naar Luxemburg niet ziet zitten of wil diversifiëren zonder aan zekerheid in te boeten, kan de stap zetten naar de vastgoedmarkt. Net als een samenwerking met specialisten in Luxemburg, kan ook vastgoed op het eerste zicht klinken als een ietwat vreemde suggestie. Wordt er dan niet al jaren op een ‘komende crisis’ van die markt gezinspeeld? De praktijk laat echter andere cijfers zien: zo is de toonaangevende MSCI World Real Estate Index de voorbije vijf jaar gemiddeld met 10 procent gestegen. Ook de B ­ elgische vastgoedbelegger mocht niet klagen: van 1953 tot 2006 steeg de huizenprijs in ­België jaarlijks gemiddeld met 6,8 procent. In 2007 bedroeg deze stijging 5,7 procent. Met andere woorden: heel wat aandelenbeleggers zullen zich vandaag voor het hoofd slaan dat hun portefeuille de voorbije jaren geen of te weinig stabiele vastgoedwaarden bevatte! De financiële crisis heeft de aantrekkings­ kracht van deze beleggingsvorm niet verminderd, wel integendeel. Na de implosie van een grootbank uit eigen land, de blokkering van spaargeld bij buitenlandse


analyse

Waarom Luxemburg? • Het groothertogdom Luxemburg heeft van het aanbieden van financiële diensten zijn specialiteit gemaakt, en met succes: de financiële sector is er goed voor een kwart van het bbp en het gemiddeld i­ nkomen per inwoner is er het hoogste van de hele EU. • Toch zijn er ook tegenstanders van zo’n Luxemburgse piste. Ze argumenteren al eens dat de Belgische overheid de staats­garantie tijdens de financiële crisis heeft opgetrokken naar 100 000 euro. Maar wat als u meer geld hebt? Of een vermogensverzekering in België? Voor de verzeke­raars is de toetreding tot de Belgische­ depositogarantieregeling louter vrijwillig.

Er kondigde dan ook nog maar één verzekeraar zijn toetreding aan! • Bovendien garandeert de Belgische deposito­ garantieregeling alles behalve een permanente beschikbaarheid van het spaargeld. Het waar­ borgfonds betaalt gedupeerde spaarders enkel uit binnen een bepaalde termijn. Wie zijn centen op korte termijn ter beschikking wil hebben, is dus de klos. • Verder is het belangrijk om aan te stippen dat de Luxemburgse vermogensverzekering niets te maken heeft met de bevriezing van spaartegoeden door noodlijdende buitenlandse banken met een Luxemburgse l­ icentie. Zij moeten immers niet voldoen aan de

strenge Luxemburgse­normen van de CAA voor ­verzekeraars. • Tot slot wordt de Luxemburgse vermogensverzekering – in het kader van het vrij verkeer van diensten – perfect legaal aangeboden in ons land. Alleen is ze nog niet zo goed gekend. Ook dat is logisch: in België wordt een (levens)verzekering typisch door de grootbanken aangeboden als een bankproduct. De bank zal dan ook liever een verzekering uit eigen huis promoten dan een product van een Luxemburgse verzekeraar die onafhankelijk werkt van de grote financiële groepen, en die gespecialiseerd is in het beheer van grotere vermogens.

63

Stabiele opbrengst Vastgoed is niet alleen onafhankelijk van de beursschommelingen, het genereert ook nog eens een stabiele opbrengst. De inkomsten zijn immers afkomstig van onderhandelde huurprijzen in het kader van meerjarige huurcontracten. Bovendien biedt de vastgoedmarkt ook nog een uitstekende bescherming tegen de inflatie, omdat de huurprijzen gekoppeld zijn aan de index. Specialisten wijzen er regelmatig op dat de Belgen vandaag 13 procent van hun vermogen op een spaarboekje zetten. Nu de appetijt voor de aandelenmarkten afneemt, kan dat bedrag alleen maar toenemen. De banken, zelf voorzichtiger geworden met hun beleggingen, zullen dat geld ergens moeten plaatsen. En waar anders kan een bank dat spaargeld vandaag beter plaatsen dan in de woning van een voorzichtige Belg? Dat de Belgen voorzichtig zijn, blijkt ook uit het feit dat er in België totaal geen sprake is van een overaanbod aan vastgoed. Daarmee

zijn vastgoedbubbels en instortingen van de prijzen zoals in Spanje, totaal uitgesloten. Integendeel zelfs: in vergelijking met onze buurlanden blijft België voor vastgoed een spotgoedkoop land. Daar komt nog eens bij dat ook het lenen voor vastgoed de jongste maanden weer goedkoper geworden is. Niet alleen omdat de rente lager is maar ook omdat de banken lagere marges nemen. Van een risicopremie als gevolg van de problemen in de banksector is geen sprake, noch van een gewijzigde risico-acceptatie. Bovendien is het niet uitgesloten dat de rentevoeten de komende maanden verder zakken, naar Amerikaans voorbeeld. Dan wordt een investering in vastgoed er nog aantrekkelijker op. Zelf initiatief nemen is de boodschap Vastgoed en de Luxemburgse veiligheidsdriehoek zijn slechts twee voorbeelden die aantonen dat veiligheid van vermogen wel degelijk nog bestaat. Alleen is die veiligheid niet weggelegd voor wie lijdzaam toekijkt aan de zijlijn. Want wat doet de overheid? In plaats van de regelgeving aan te passen en te zorgen voor meer zekerheid in het

systeem, is ze in eerste instantie (als grootaandeelhouder) noodgedwongen deel geworden van het huidige systeem. Om te vermijden dat de brand voortwoekert, is de staat immers moeten overgaan tot een ­massale reddingsoperatie. De gevolgen daarvan zijn nog niet allemaal duidelijk maar zeker is alvast dat er een effect is op de begroting en dat de schuldgraad van de overheid hierdoor nog verder zal stijgen. Dat dit op zijn beurt gevolgen zal hebben in de toekomst, ligt voor de hand. Dan denken we niet alleen aan hogere belastingen om de put te dempen maar ook aan manieren om de langzaam ontploffende atoombom van de vergrijzing financieel te compenseren. Het zal duidelijk zijn dat het nog even duurt eer de branddeuren van Adam Smith ook bij ons geïnstalleerd zullen zijn. Tot het zover is, is het aan de slimme investeerder om – mits gedegen advies – zelf het initiatief te nemen. Wie zich goed informeert, ziet daarbij dat veiligheid van vermogen en een hoog rendement elkaar zeker niet uitsluiten. < 1 2

Art. 37 van de wet van 6 december 1991 Art. 39 van de wet van 6 december 1991

Capital

spelers en het slechtste Bel20-jaar uit de geschiedenis, kiezen investeerders weer massaal voor de veiligheid van vastgoed.


Uit waa ien aan zee


mode

Fotografie

Wim Van de Genachte Fotografie assistentie

Veerle Van Look Styling

Frieda Ryckaert Haar & make-up

Steven Raes @Touch met L’Oréal Pro en Guerlain Modellen

Femke Lakenman en Mark Walschot bij New Models Agency 65

femke Waterdichte parka met embleem SCAPA SPORTS. mark Overhemd met multicolore ruiten ADIDAS ORIGINALS. Katoenen v-halstrui met dégradé effect LACOSTE. Vest van techno-fiber materiaal met rode stikselaccenten BOSS BY HUGO BOSS.

Capital

Met speciale dank aan: Hotel Thermae Palace Oostende


Februari. Hoog tijd voor frisse lucht en horizon. Kort na de middag ligt het strand er nog verlaten bij. Tijdens een fikse wandeling is er eindelijk weer eens tijd voor elkaar, en ook voor het spel van de zee.


mode

femke Gestreept hemd met ¾ mouwen GANT. Waterdichte parka met embleem SCAPA SPORTS. Handtas van rood lakleder met monogram LOUIS VUITTON. mark Overhemd met multicolore ruiten ADIDAS ORIGINALS. Katoenen v-halstrui met dégradé effect LACOSTE. Vest van techno-fiber materiaal met rode stikselaccenten BOSS BY HUGO BOSS.


68

femke Blauw truitje met ronde hals SCAPA. Donkerblauw safari-jasje met korte mouw en helderblauwe mantel met retro-snit SEE BY CHLOE. Rok van flinterdun ledermateriaal GANT. Sjaal JUST IN CASE. Legging FALKE.

mark Overhemd met fijn blauw lijntje SCAPA SPORTS. Sportieve blazer van stevige katoenjersey ADIDAS ORIGINALS. Kobaltblauwe lederen parka met kap en katoenen sjaal BOSS BY HUGO BOSS.


mode

69

Capital

We praten, denken en begeren. Als onze wangen gloeien, zoeken we de bescherming van de Oostendse Thermen op.


70


mode

Voor we het weten, valt de avond. De ondergaande zon boven zee wakkert het verlangen aan.

71

Capital

femke Jas van ecrukleurig linnen, afgewerkt met diepblauw fluweel SONIA RYKIEL. Zeemanspet IN DE ZEILWINKEL. Kousen FALKE. Suede haksandalen PEDRO GARCIA. mark Trui met fijne streepjes en sjaal met ikatmotief BOSS ORANGE. Blazer van ivoorkleurige moltonjersey GANT. Rechte pantalon van zachtglanzend katoen SCAPA. Sportpantoffels ROSSETTI ONE.


Nacht en ochtend

72

zijn te snel voorbij. femke Goudkleurige zijden lingerieset en onderjurk met subtiele kantafwerking LA PERLA. Haksandalen SONIA RYKIEL. Geraffineerde ivoorkleurige lingerieset met tule en kant SIMONE PERELE. Witâ&#x20AC;Żkatoenen overhemd LACOSTE.


VERKOOPSINFO

mode

ADIDAS ORIGINALS > 02/475.37.00 BELL & ROSS > 02/347.28.85 BOSS BY HUGO BOSS > 02/711.06.00 BOSS ORANGE > 02/711.06.00 FALKE > 02/478.42.75 FENDI EYEWEAR > +31 20 581.40.20 FRATELLI ROSSETTI > 09/282.21.57 GANT > 02/538.17.10 HILFIGER FOOTWEAR > 02/456.17.40 JUST IN CASE > 053/66.72.05 LACOSTE > 02/478.18.40 LACOSTE SHOES > 0478/56.14.65 LA PERLA > 02/649.99.80 LEE COOPER > 02/520.59.80 LEVI’S STRAUSS > 02/641.60.07 LOUIS VUITTON > 02/289.28.28 PEDRO GARCIA > 03/226.77.50 INKO > 02/221.10.10 PRADA EYEWEAR > 03/286.80.00 PUMA BLACK STATION RIMOWA ROSSETTI ONE > 09/282.21.57 SCAPA > 03/201.11.40 SCAPA SPORTS > 03/201.11.40 SEE BY CHLOE > 03/242.07.90 SEIKO > 02/468.13.23 SIMONE PERELE > 02/465.45.20 SONIA RYKIEL > 02/502.08.13

73

Capital

femke Zwart stretchsatijnen jurkje op ketting-schouderbandjes GANT. Kort glanzend avondjasje PINKO. Avondtasje aan ketting met monogram LOUIS VUITTON. Suede haksandaal PEDRO GARCIA. mark Overhemd met nopjes en grijze das SCAPA. Rechte katoenen broek SCAPA SPORTS. Parelgrijze suède vest en zwarte ceintuur BOSS BY HUGO BOSS. Fluwelen loafers FRATELLI ROSSETTI.


De rationele belegger

de ene belegger “Wat emotioneel noemt, is voor een andere puur boerenverstand.

74

Het kan sommigen verbazen maar financiële planners leven niet bij cijfers alleen. Daarom in dit magazine: één pagina voor de opinie van een Optima-medewerker. Over wat zij/hij zoal meemaakt in de wereld van de haute finance. Of daarover denkt.

Jeroen Lissens aan het woord over een pertinente kwestie. Wat heeft geld met emotie te maken?

I

n de vorige editie van deze column toonden we aan dat emoties nooit ver weg zijn als het om geldzaken gaat. Collega Katrien Dhondt kon niet profetischer zijn: de kredietcrisis en de storm op de financiële markten hebben de voorbije maanden nog maar eens aangetoond hoe mensen zich – schijnbaar emotioneel – volledig afgekeerd hebben van de goede huisvaderaandelen van weleer. Sommigen gingen zelfs zover om hun geld van de rekeningen te halen omdat ze de financiële instelling die dat beheerde niet meer vertrouwden. De dagelijkse slechtnieuwsshow in de media, foto’s van wanhopig gebaren­de beurshandelaars incluis, maakten het negatieve sentiment compleet. Sommigen spraken zelfs van een massapsychose. Toch is die diagnose niet volledig juist. Zo’n 75 jaar geleden liet de Amerikaanse socioloog Robert K. Merton al zien dat ook mensen die hun vertrouwen in een bank opzeggen als die in crisis zit, dat niet emotioneel maar wel volledig rationeel doen. Hoe gaat dit? De investeerder, die vaak jarenlang gewerkt heeft om zijn vermogen op te bouwen, hoort dat zijn bank in de ­problemen geraakt en ziet de aandelenkoersen kelderen. Zelfs als hij weet dat de geruchten misschien niet eens allemaal kloppen, weet hij ook dat er anderen zijn die ze wel geloven en dat hij dus beter ook zijn geld of aandelen kan weghalen. Puur vertrouwend op zijn gezond boerenverstand, gaat hij dus naar de bank.

OPINIE

Wat anderen emotioneel noemen, doet hij zuiver rationeel, met een duidelijk plan en nog liever vandaag dan morgen. De verhalen die even later opdoken, gaven hem gelijk: wie zo “rationeel” was om zijn geld of aandelen te laten staan bij een bank die in de problemen geraakte, was de klos. Hij kon enkel nog in betogingen op straat met lotgenoten zijn onvrede gaan uitschreeuwen. Merton gaf aan dit fenomeen lang geleden een naam die iedereen kent en gebruikt maar waarvan weinigen nog de bedenker kennen: de self-fulfilling prophecy. Klanten die massaal hun vertrouwen opzeggen, zorgen ervoor dat heel het systeem aan het wankelen gaat, ook al is dit niet hun bedoeling. Want wat is de kredietcrisis anders dan een massaal gebrek aan onderling vertrouwen? Niet enkel het vertrouwen tussen de financiële instellingen onderling is zoek maar ook het vertrouwen van de eindklanten, die vrezen dat er nog meer lijken uit de kast zullen vallen. In dit soort scenario’s kijken we met zijn allen graag naar vadertje staat, die dan – weliswaar met ons eigen belastingsgeld maar daar ligt nu even niemand wakker van – de brand moet blussen. Maar wat blijkt nu? De garanties zijn – op zijn zachtst gezegd – beperkt. Het is lang niet zo zeker wanneer, of en hoeveel van het verloren geld de gedupeerde spaarders en aandeelhouders ooit nog terugzien. Onze rationele spaarder heeft dus gelijk gekregen. Hij heeft zich ingedekt tegen het verlies van zijn geld en hij heeft zich verzekerd van gegarandeerde rendementen. Hij weet dat dat perfect kan, tenminste­toch voor wie zich goed informeert. Gemoedsrust­is zijn deel in een markt die het noorden kwijt is. Hoezo massapsychose­? Jeroen Lissens


ComfortabEL wonEn krijgt EEn naam Residentie Jean daskalides aan de Henri Dunantlaan, in het centrum van gent, wordt binnenkort de residentie jean Daskalides opgetrokken. Dit unieke project, gelegen op de site van een voormalige chocoladefabriek, combineert hedendaagse architectuur met subtiele verwijzingen naar de historische industriële achtergrond. De hoogwaardige afwerking van de appartementen en de ruime binnenpatio’s gebeurt met duurzame materialen. ook op ecologisch vlak is dit gebouw een koploper. met groene daken, hoogrendementbeglazing en -centrale verwarming is een hoge energie-efficiency gegarandeerd.

kantoor gent

estia nv · Wilderoosstraat 2-4 · 9000 Gent · t 09 244 66 99 · f 09 245 54 50 kantoor brussel

estia nv · Keizer Karellaan 483/f0 · 1082 Sint-Agatha-Berchem · t 02 476 00 76 · f 02 464 05 09

BIV 204626

|

www.estia.be

|

estia@online.be


U kunt niet alles plannen in het leven. Uw financiĂŤle toekomst gelukkig wel. Your future is capital

www.optima.be

Capital Nr.2 NL  

“geld moet zekerheid geven” rondetafel Uw vermogen in 2009: zo stelt U het veilig. op bezoek bij Christine Jamar de vroUw die sjeiks # tom L...

Capital Nr.2 NL  

“geld moet zekerheid geven” rondetafel Uw vermogen in 2009: zo stelt U het veilig. op bezoek bij Christine Jamar de vroUw die sjeiks # tom L...

Advertisement