Page 1

ΠΑΙΔΙ

Πρώτη φορά στον ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Η ΔΥΝΑΜΗ του χαμόγελου Ψυχολογία Διατροφή Ομορφιά

Take me HOME!


ΕΝΕΣΙΜΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ APRILINE... Ελβετική διασφάλιση ποιότητας! Τα προϊόντα APRILINE είναι σχεδιασμένα να μιμούνται τις φυσικές ιδιότητες του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα μας

Κουντουριώτου 153, Πειραιά | Τ: 2105229911| E: info@dentalcon.gr | www.dentalcon.grΕΚΔΟΤΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ιωάννης Γ. Ρούσσης ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Χρήστος Κρασαδάκης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Κωνσταντίνος Δ.Βαλαβάνης CREATIVE ART DIRECTOR Εύη Μίνη ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ Έφη Δεμερτζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Μαρία Αβραμίδου ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Γεράσιμος Μαυρομμάτης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Σοφία Ατσάλη, Γιώργιος Καραντζάς, Νίκη Μαρκογιάννη, Νικόλαος Νιώτης, Κατερίνα Στρατουδάκη, Νίκη Χάγια, Μαρία Κάντια Χαρδαλιά EDITORIAL ON BOARD Σωτήρης Βρεττός, Αφροδίτη Κακάμπουρα, Παναγιώτα Καρκαβέλια, Χρήστος Κρασαδάκης, Λίλα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Πυροβολάκης ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ Μαρία Παγωμένου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ Δημήτρης Γ. Ρούσσης droussis@omnipress.gr ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Παναγιώτα Καρκαβέλια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ιωάννης Ζαφείρης Γιασεμιών 10, Γαλάτσι Λογιστήριο Ελευθερία Κοτσίνα eleftheria@omnipress.gr ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΥΙΟΙ Θ. ΒΓΟΝΤΖΑ ΑΕ - ΛΥΧΝΙΑ ΒΓΟΝΤΖΑΣ ΚΩΝ. Ανδραβίδας 7, Τ.Κ 13671 Χαμόμυλος Αχαρνών τηλ. 210 3410436 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΑΦΟΙ ΡΟΥΣΣΗ & ΣΙΑ ΟΕ Ανδριτσαίνης 48, ΤΚ 11146 Γαλάτσι Τηλ. 2102222637 | www.omnipress.gr WHITE Tales Τριμηνιαία έκδοση της Αφοί Ρούσση & Σία ΟΕ Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους του περιοδικού, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Υπεύθυνος απέναντι στον νόμο: Ιωάννης Γ. ΡούσσηςΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

08

EDITORIAL

10

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ

14

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ!

16

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

18

Η ΝΙΚΗΤΡΙΑ

20

ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

22

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΝ!

24

ΚΑΝΤΕ ΑΑΑ

28

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

30

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

10

[

20

Σημείωμα του εκδότη. Πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε με τη βοήθεια του οδοντίατρου. Χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσουμε εγκαί- ρως το παιδί για την πρώτη του επίσκεψη στο οδοντιατρείο. Λύστε τις απορίες σας σχετικά με τη στοματική υγιεινή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Διαβάστε μία αληθινή μαρτυρία για το πώς μια επίσκεψη ρουτίνας στον οδοντίατρο έσωσε τη ζωή μιας γυναίκας. Ο εμβολιασμός είναι η πλέον ενδεδειγμένη ενέργεια, προκειμένου να μην να νοσήσουμε από ασθένειες όπως η ιλαρά. Τα αίτια της κεφαλαλγίας συνήθως δεν είναι παθολογικής φύσεως.

Πώς γίνεται να ξεπεράσουμε τη φοβία μας για τον οδοντίατρο; Το να γίνουμε πιο υγιείς και χαρούμενοι κατακτάται. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Βotox.

CREDITS ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Photo: Gerassimos Mavrommatis Hair: George Xikis Make-up: Eleana Zampara

ΠΑΙΔΙ

Πρώτη φορά στον ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Styling: Sofia Atsali Φόρεμα «Τα Δάκρυα της Καρυάτιδας» από τη συλλογή “Athena by Tranoulis”.

14

06 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Η ΔΥΝΑΜΗ του χαμόγελου Ψυχολογία Διατροφή Ομορφιά

Take me HOME!


32

32

ΟΜΟΡΦΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

34

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

36

ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΖΩΙΑΣ

38

Η ΜΟΔΑ... ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

Οι τάσεις της νέας σεζόν σε μακιγιάζ και μαλλιά. Πόσο εφικτό είναι να αποκτήσουμε personal trainer; Βελτιώστε την υγεία σας με μικρές καθημερινές κινήσεις διατροφής. Ο οίκος Τρανούλη επιδιώκει να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με το κίνημα “Take me home”.

44

ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ

46

Η ΚΡΥΦΗ ΕΔΕΜ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

50

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

36

Μία συζήτηση με τον ψυχίατρο και ποιητή, Δημήτριο Δημητριάδη. Ταξιδέψαμε στην πανέμορφη Παύλιανη. Η διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου είναι ό,τι πιο trendy!

46

38

16

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

07


editorial ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αγαπητοί Συνδρομητές, Ύστερα από 20 χρόνια που το περιοδικό «Εμείς και ο οδοντίατρος» συντρόφεψε τόσο εσάς όσο και τους ασθενείς σας την ώρα της αναμονής τους στο ιατρείο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ανανέωσή του -για την ακρίβεια σε μια ριζική ανανέωσή του. Έτσι, στα χέρια σας κρατάτε το πρώτο τεύχος του διαδόχου του, το περιοδικό “WhiteTales”. Ο τίτλος του δεν επιλέχτηκε τυχαία. Αν ανοίξουμε ένα λεξικό στη λέξη «Λευκός», βρίσκουμε τις ακόλουθες σημασίες: φωτεινός, λαμπρός, καθαρός, άσπρος. Και, μεταφορικά, απλός, σαφής, ευκρινής, αντιληπτός. Οι οκτώ αυτές έννοιες παραπέμπουν, η κάθε μία με τη δική της πτυχή, σε μία ξεκάθαρη υγιή εικόνα και οπτική, ανεξάρτητα από το ουσιαστικό που τυχόν συνοδεύουν. Ακτινοβολούν ευεξία και υγεία, αγνότητα και πηγαία εκπομπή ενέργειας. Όπως το λευκό χαρτί, που εμπεριέχει τα πάντα και τίποτα και είναι το θεμέλιο βήμα της δημιουργίας. Πάνω του σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, οραματιζόμαστε και ισορροπούμε την ενέργειά μας. Το “WhiteTales”, η επόμενη μέρα του «Εμείς και ο οδοντίατρος», είναι μια πολυτελής, ελκυστική νέα έκδοση που κάνει τους ασθενείς να σκάσουν χαμόγελο, πιο λαμπερό από ποτέ! Με τίτλο που κλείνει το μάτι στους αναγνώστες ως προς τη θεματολογία του, το “WhiteTales” είναι μια ευχάριστη έκπληξη για όλους αυτούς που το ξεφυλλίζουν. Αιτία, η ύλη του, που πλέον ξεφεύγει από τα αυστηρά επιστημονικά άρθρα. Στήλες Blissful Living, healthy lifestyle, ταξιδιωτικά άρθρα και fitness συμβουλές συνυπάρχουν, πλέον, με επίκαιρα ιατρικά θέματα, σε αυτό το νέο εγχείρημα της OmniPress που έρχεται να συναρπάσει ακόμη περισσότερο το κοινό που έχει τιμήσει με την εμπιστοσύνη του τις εκδόσεις της. Η μετάβαση από μια αυστηρά οδοντιατρική έκδοση σε ένα τριμηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης, έγινε με μοναδικό στόχο την εξέλιξη μιας ήδη επιτυχημένης έκδοσης σε μια ακόμη καλύτερη. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να δείξουμε τον σεβασμό μας στους 6.000 συνδρομητές μας. Ελπίζουμε να απολαύσετε το “WhiteTales” όσο και εμείς!

Ιωάννης Γ. Ρούσσης Εκδότης

08 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018


Η χαρά του ΒΟΥΡΤΣΊΣΜΑΤΟΣ

0-2 ΕΤΏΝ

Η στοματική υγιεινή ξεκινά μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στους 6 πρώτους μήνες. Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με πολύ μαλακές ίνες, απαλές για δόντια και ούλα. Η λαβή θα πρέπει να ταιριάζει τόσο σε ενήλικα όσο και σε παιδικά χέρια. Για να εξοικειωθεί το παιδί με την οδοντόβουρτσα και για να τονωθούν τα τρυφερά του ούλα, αφήστε το να την κρατήσει και να δαγκώσει στον ελαστικό κρίκο. Ο λαιμός της οδοντόβουρτσας είναι κοντός, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.

3-5 ΕΤΏΝ

Στην ηλικία των 3 ετών το παιδί έχει συνήθως και τα 20 νεογιλά του δόντια. Προσπαθήστε να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια για τουλάχιστον δύο λεπτά. Η λαβή της οδοντόβουρτσας παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, σε αυτή την ηλικία. Ο καλός σχεδιασμός της οδοντόβουρτσας, εξασφαλίζει ότι όλες οι επιφάνειες των δοντιών είναι εύκολα προσβάσιμες. Δώστε επιπλέον κίνητρα στο παιδί, αφήνοντάς το να επιλέξει τη δική του αγαπημένη οδοντόβουρτσα!

6-9 ΕΤΏΝ

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, αρχίζουν να αλλάζουν τα δόντια τους. Στο στόμα τώρα υπάρχουν και νεογιλά και μόνιμα δόντια, με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και ύψη. Η κεφαλή και ο συνδυασμός των ινών στην οδοντόβουρτσα Step 3, έχουν ειδικά σχεδιαστεί για να καθαρίζουν αποτελεσματικά όλες αυτές τις ιδιομορφίες των δοντιών και να φτάνουν μέχρι και τους πιο δύσκολους πίσω γομφίους, όπου αρχίζουν συνήθως να εμφανίζονται οι πρώτες τερηδόνες.

Μετατρέψτε το βούρτσισμα των δοντιών σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι! Δείκτης ποσότητας οδοντόκρεμας

Πολύ μαλακές ίνες, απαλές για δόντια και ούλα

Μικρή κεφαλή & κοντός λαιμός, για μικρά στόματα

Μοναδική λαβή για μικρά και μεγάλα χέρια

Ειδικά σχεδιασμένη κεφαλή, για αποτελεσματικό καθαρισμό των νεογιλών και μόνιμων δοντιών

Ειδική λαβή για μικρά και μεγάλα χέρια

Κλεψύδρα, που βοηθά το παιδί να βουρτσίζει για δύο λεπτά

Μαλακός, ελαστικός κρίκος για τα δόντια

211 1821 550

www.abckinitron.gr φροντίδα για τα δόντια από το 1927


υγεια

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ | ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Η δύναμη του χαμόγελου Είναι αυτή που μας κάνει ακόμη πιο ελκυστικούς. Πώς την κατακτάμε;

Η

ομορφιά, διαχρονικά και σε κάθε πολιτισμό, παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, ακολουθώντας ενίοτε άλλα πρότυπα. Ωστόσο, πάντοτε το πρόσωπο είναι το μέρος εκείνο του σώματoς που πρώτο διαμορφώνει την άποψη των άλλων για το πόσο «όμορφοι» δείχνουμε. Και μπορεί μεν ο καθένας από εμάς να διατηρεί μια ξεχωριστή αντίληψη του «όμορφου», αλλά ουδείς αμφισβητεί ότι ένα χαμογελαστό πρόσωπο είναι αυτό που θα τραβήξει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον. Το χαμόγελο είναι μια έκφραση του προσώπου μέσα από την οποία εξωτερικεύουμε αισθήματα όπως ευχαρίστηση, ευτυχία, φιλικότητα, αποδοχή. Πολλές φορές, το χαμόγελο είναι πιο δυνατό και από τις λέξεις κι είναι ένα «σήμα» αναγνωρίσιμο σε κάθε χώρα και πολιτισμό. Ο εγκέφαλός μας, όταν αντιληφθεί ένα χαμόγελο λειτουργεί ως «καθρέφτης», αντιγράφοντας τις εκφράσεις του προσώπου που βλέπει. Δηλαδή, αν χαμογελάσουμε σε κάποιον, το συνηθέστερο είναι ότι αυτός θα μας ανταποδώσει το χαμόγελο. Έτσι εξηγείται πως όσο περισσότερο χαμογε-

10 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

λάμε, τόσο πιο θετικές αντιδράσεις δεχόμαστε από τους γύρω μας. Ίσως γι’ αυτό και πάνω από το 50% των ανθρώπων πιστεύουν ότι το χαμόγελο είναι το πιο κρίσιμο και δυνατό «σήμα» που μπορούμε να εκπέμψουμε για να σχηματίσει ο άλλος μια καλή πρώτη εντύπωση για εμάς. Χαμογελώντας, ακτινοβολούμε ζεστασιά, ευγένεια, γινόμαστε πιο ελκυστικοί –κι αυτό κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα μαζί μας. Επίσης, φαινόμαστε άτομα δυνατά, αξιόπιστα, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, στοιχεία που βοηθούν ιδιαίτερα τόσο στις κοινωνικές όσο και στις επαγγελματικές μας σχέσεις. Κι ενώ όλα τα προηγούμενα μάς είναι μάλλον οικεία, αυτό που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως το χαμόγελο λειτουργεί θετικά και στην ψυχολογία του ανθρώπου που χαμογελά και, μέσω αυτής, έμμεσα, και στην υγεία του. Κι αυτό δεν αποτελεί απλή παρατήρηση, αλλά τεκμηριώνεται από τη νευροφυσιολογία. Το χαμόγελο σχηματίζεται με την ενεργοποίηση κάποιων ομάδων μυών του προσώπου. Η δραστηριότητα αυτή στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που οδηγούν στην απελευθέρωση ουσιών όπως οι ντοπαμίνη, ενδορφίνη και σερετονίνη, οι οποίες επιδρούν θετικά στη μείωση των επιπέδων του άγχους,


Ο οδοντίατρος, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη των τεχνολογικών εξελίξεων σε συνδυασμό με την εμπειρία του, μπορεί να δημιουργήσει το ιδανικό χαμόγελο για το κάθε προσωπο. Μιλήστε μαζί του για το πώς φαντάζεστε τη νέα εικόνα σας.

με τελικό αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμη κι ένα «ψεύτικο» χαμόγελο να σχηματιστεί στο πρόσωπό μας, στον εγκέφαλο ενεργοποιείται ο ίδιος μηχανισμός. Χαριτολογώντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το χαμόγελο είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για να ενισχύσει κανείς τη διάθεση και την υγεία του! Όσο κι αν όλα αυτά ακούγονται όμορφα, εύλογα αναρωτιέται κάποιος αν το οποιοδήποτε χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει τα τόσα καλά. Ακόμη κι αν το «ψεύτικο» χαμόγελο δρα ευεργετικά σε εμάς, το γνήσιο και ειλικρινές είναι εκείνο που εκπέμπει στους τρίτους όσα θετικά προαναφέρθηκαν. Ας δούμε. λοιπόν, τί συμβαίνει στο πρόσωπό μας όταν χαμογελαμε. Μικρές ρυτίδες σχηματίζονται ακτινωτά στις άκρες των ματιών, οι γωνίες του στόματος τραβιούνται προς τα πλάγια και πάνω, τα χείλη ανοίγουν και αποκαλύπτονται, συνήθως, τα έξι άνω πρόσθια δόντια και τα ούλα τους, κάποιες δε φορές κι ένα μικρό μέρος από τα κάτω δόντια. Κατά συνέπεια, αυτό που συνθέτει την εικόνα του χαμόγελού μας είναι το πώς φαίνο-

νται τα δόντια, τα ούλα, τα χείλη και οι μεταξύ τους σχέσεις, ειδικά της πρόσθιας περιοχής του στόματος.Αν φέρουμε στο μυαλό μας εικόνες από την περιοχή του στόματος, θα διαπιστώσουμε ότι δόντια που λείπουν, κενά διαστήματα μεταξύ των δοντιών, δόντια που εφιππεύουν το ένα στο άλλο, δόντια στρεβλά που δεν είναι διατεταγμένα ομαλά στο οδοντικό τόξο, δόντια με μη φυσιολογικό σχήμα ή μέγεθος, δυσχρωμικά, κιτρινισμένα, με στίγματα, με ρωγμές, με τερηδόνα ή σπασμένα, δόντια με «χαλασμένα» σφραγίσματα, δόντια που έχουν τρυγία (πλάκα), διογκωμένα ή και ερυθρά ούλα, γραμμή των ούλων που δεν είναι ομαλή και αρμονική ή ακόμη που κατεβαίνει χαμηλά, ώστε να καλύπτει μεγάλο μέρος του δοντιού, είναι καταστάσεις που, από μόνες τους ή σε συνδυασμούς, δημιουργούν ένα σύνολο το οποίο διαμορφώνει ένα χαμόγελο που δεν θα το χαρακτηρίζαμε ως ελκυστικό. Κάποιοι καταλαβαίνουμε αν το χαμόγελό μας επηρεάζεται αρνητικά από την κατάσταση των δοντιών και των ούλων μας, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τι ακριβώς φταίει, ενώ άλλοι δεν αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

11


υγεια

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ | ΧΑΜΟΓΕΛΟ

τους. Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, ο οδοντίατρος μπορεί να παίξει το ρόλο του «γιατρού» του χαμόγελου. Ας δούμε το πώς μπορεί να μας βοηθήσει ώστε είτε να διατηρηθεί το όμορφο χαμόγελο μας είτε να βελτιωθεί. Για να διατηρήσουμε το χαμόγελό μας θα πρέπει να ακολουθούμε καθημερινά και συστηματικά τις συμβουλές του οδοντίατρου για την περιποίηση των δοντιών και των ούλων μας και να τον επισκεπτόμαστε τόσο συχνά όσο ο ίδιος θα μας ορίσει, ώστε αυτά να παραμένουν υγιή. Επίσης, είναι σημαντικό να τηρούμε τις συμβουλές διατροφής που μας δίνει, γιατί οι τροφές δεν έχουν επίδραση μόνο στη γενική μας υγεία αλλά και στην υγεία των δοντιών μας, στο σχήμα και στο χρώμα τους. Δόντια με μικρά προβλήματα μπορούν να αποκατασταθούν με σφραγίσματα που μοιάζουν αόρατα, αφού δεν ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο δόντι επειδή γίνονται από υλικά που έχουν τη δυνατότητα να μιμηθούν άψογα την αισθητική των οδοντικών ιστών. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα, υπάρχει η λύση της κάλυψης όλου του δοντιού με ένα τεχνητό κέλυφος, την ονομαζόμενη στεφάνη, ή ακόμα της κάλυψης μόνο της πρόσθιας επιφάνειας των δοντιών με

12 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Το χαμόγελο λειτουργεί θετικά τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία των ανθρώπων, καθώς μειώνει το άγχος.

μια φλοίδα, τη λεγόμενη όψη. Σε ακόμα πιο επιβαρυμένες καταστάσεις, που λείπουν δόντια, τα διαστήματα μπορούν να αποκτήσουν τη φυσική μορφολογία του οδοντικού φραγμού με την τοποθέτηση τεχνητών δοντιών μέσα σε ένα σύνολο, που ονομάζεται γέφυρα. Ίδιες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με εμφυτεύματα είτε με συνδυασμό εμφυτευμάτων και γεφυρών. Αυτό που σήμερα εξασφαλίζουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι ότι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των υλικών, μπορούμε να μιμηθούμε, στον μέγιστο απαιτούμενο βαθμό, το σχήμα, το χρώμα, τον όγκο, την υφή ακόμα και τις σχετικές ατέλειες των φυσικών δοντιών, σε πιστή αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού που γίνεται αρχικά. Ο οδοντίατρος, πριν προβεί στην οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη κλινική πράξη στο στόμα μας, μπορεί να εφαρμόσει μια αλληλουχία σταδίων και τεχνολογικών εργαλείων, ώστε να μας δείξει το πώς θα είναι τα δόντια και το χαμόγελό μας, με βάση διάφορα προσαρμοσμένα σε εμάς εναλλακτικά σχέδια. Δηλαδή, μπορεί να σχεδιάσει και να δημιουργήσει «δοκιμαστικά» χαμόγελα, ψηφιακά ή σε γύψινα εκμαγεία, τροποποιώντας πλάτος, ύψος, όγκο, σχήμα δοντιών, τη θέση τους στο οδοντικό τόξο, σχήμα και θέση


ΦΩΤΟ: Shutterstock

των ούλων και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε, κι όχι απλά να φανταστούμε, την εικόνα του χαμόγελου ή και του προσώπου μας και να συζητήσουμε τις όποιες αλλαγές θα θέλαμε, ώστε το αποτέλεσμα να πλησιάζει στις επιθυμίες μας. Είναι άραγε εφικτό να μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα τα «θέλω» μας; Η αλήθεια είναι πως όχι πάντα. Κι εδώ ακριβώς έγκειται και ο αναντικατάστατος ρόλος του οδοντίατρου, ο οποίος μπορεί να εξηγήσει στον ασθενή τι είναι αυτό που βρίσκεται σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την αισθητική του προσώπου του (π.χ. το σχήμα του προσώπου, τη μέση γραμμή, την ηλικία, το χρώμα του δέρματος). Και, το σημαντικότερο όλων: ο οδοντίατρος γνωρίζει αν η λύση που θα θέλαμε είναι και βιολογικά σωστή, δηλαδή ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στον τρόπο που κλείνουν τα δόντια μας μεταξύ τους, στο πώς μασάμε, στο πώς μιλάμε, στο αν κινδυνεύουν τα ούλα, καθώς και τα υπόλοιπα δόντια του φραγμού. Γιατί η θεμελιώδης αρχή της εκπαίδευσης που λαμβάνει, συνίσταται στο ότι οι κλινικές πράξεις που πραγματοποιεί θα πρέπει να συνδυάζουν το καλύτερο λειτουργικό, βιολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Μπορεί ο κάθε οδοντίατρος να δημιουργήσει συνθέσεις τέτοιες που να οδηγούν σε ένα ελκυστικό και αρμονικό για εμάς χαμόγελο; Οι περισσότεροι μπορούν να ανταποκριθούν στην πλειονότητα των περιστατικών τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που είναι απόλυτα απαραίτητο να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο οδοντίατρο. Στρεβλότητες των δοντιών αντιμετωπίζονται, συνήθως, από ορθοδοντικούς, επεμβάσεις στα ούλα από περιοδοντολόγους, ιδιαίτερα περίπλοκα περαστικά με προσθήκες δοντιών από προσθετολόγους. Ο οδοντίατρός μας, όμως, είναι εκείνος που θα μελετήσει, αρχικά, την περίπτωσή μας και θα συνεργαστεί με όποιον εξειδικευμένο γιατρό απαιτείται, στον οποίο και θα μας παραπέμψει. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας θυμηθείτε να κουβεντιάσετε μαζί του για το χαμόγελό σας, ακόμη κι αν είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν σας έχει απασχολήσει. Μπορεί να γίνει η απαρχή για να αποκτήσετε ένα γνήσιο, πλατύ, όμορφο χαμόγελο ή να ξανακερδίσετε εκείνο το χαμόγελο που είχατε χάσει. Αφροδίτη Κακάμπουρα, Καθηγήτρια Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

13


ΦΩΤΟ: Shutterstock.

Πρώτη φορά στον οδοντίατρο!

Πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη και πώς θα προετοιμάσουμε το παιδί;


Υγeiα

Ο

ι περισσότεροι γονείς σκέφτονται με τρόμο την πρώτη επίσκεψη του παιδιού τους στον οδοντίατρο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι έχουν βιώσει μία πολύ τραυματική εμπείρια. Με τη σωστή προετοιμασία όμως, το παιδί όχι μόνο θα αποφύγει το τραύμα αλλά θα αποκτήσει πολύ καλή σχέση με τον οδοντίατρο για όλη την υπόλοιπη ζωή του, έτσι ώστε να έχει άψογη στοματική υγεία. Το πιο σημαντικό είναι η επιλογή του κατάλληλου ιατρού. Η παιδοδοντία είναι μια νέα ειδικότητα της οδοντιατρικής που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών, καθώς και σε ασθενείς με ειδικές ανάγκες. Ο ειδικός παιδοδοντίατρος, όχι μόνο ξέρει να αντιμετωπίσει σωστά τα στοματικά προβλήματα των παιδιών, αλλά θα συμπεριφερθεί και με τον τρόπο που αρμόζει σε κάθε ηλικία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του παιδιού διαπλάθονται ακόμη και προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ο τρόπος επικοινωνίας είναι ιδιαίτερος και σε κάθε περίπτωση διαφορετικός. Για παράδειγμα, ένα παιδί που κλαίει, δεν κλαίει πάντα για τους ίδιους λόγους. Επιπλέον, σε ένα παιδοδοντιατρείο τα παιδιά μπαίνουν σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο γι’ αυτά, έτσι αισθάνονται οικεία και πιο ασφαλή. Ο εξειδικευμένος, λοιπόν, ιατρός, ο παιδοδοντίατρος, θα θεραπεύσει αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα με όμορφο και φιλικό τρόπο και θα μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να προφυλάξουμε τη στοματική υγεία του κάθε παιδιού. Βασικός παράγοντας για την καλή στοματική υγεία αποτελεί πάντα και η πρόληψη. Η τερηδόνα πλέον έχει καταγραφεί ως σημαντική και καλπάζουσα παιδική νόσος. Η ελληνική πολιτεία μάλιστα έχει θεσπίσει την υποχρεωτική οδοντιατρική εξέταση για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα του οδοντιατρικού ελέγχου σε μικρή ηλικία. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντίας, ο πρώτος οδοντικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών, συνήθως με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Με τον τρόπο αυτό οι γονείς λαμβάνουν τις πρώτες σημαντικές οδηγίες τόσο για τη στοματική υγειινή του παιδιού, όσο και για τις επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες. Επίσης, γίνεται ένας μικρός καθαρισμός και τοποθετείται φθόριο, που θωρακίζει τα δόντια του παιδιού έναντι στην τερηδόνα. Έτσι η επίσκεψη στον οδοντίατρο γίνεται μία εύκολη και απλή διαδικασία ρουτίνας. Σε αυτή την πρώτη επίσκεψη είναι σημαντικό να προετοιμάσουν οι γονείς το παιδί κατάλληλα. Οι περισσότεροι από εμάς, δυστυχώς, έχουμε τραυματικές εμπειρίες από

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ | ΓΝΩΡΙΜΙΑ

τον οδοντίατρο και μεταδίδουμε το άγχος μας αυτό στο παιδί μας. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε θετικοί και να μιλήσουμε στα παιδιά ήρεμα και με καλή διάθεση. Μπορούμε –ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά με τη μορφή κάποιου παραμυθιού– να εξηγήσουμε τί θα συμβεί και γιατί είναι φίλος μας ο οδοντίατρος. Επίσης, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον οδοντίατρο από όλες τις υπόλοιπες ιατρικές επισκέψεις που έχουν προηγηθεί. Τα μικρά παιδιά σκέφτονται φοβισμένα τα εμβόλια του παιδιάτρου και τις αιματολογικές εξετάσεις και είναι εντελώς αρνητικά απέναντι σε έναν καινούριο ιατρό. Εμείς θα τους εξηγήσουμε τη σημασία που έχει η οδοντιατρική φροντίδα και θα τους πείσουμε ότι ο οδοντίατρος είναι φίλος μας και σύμμαχός μας για να έχουμε πάντα λαμπερό χαμόγελο. Ακόμη κι όταν πρόκειται να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο για κάποια πιο επίπονη διαδικασία, αν είμαστε εμείς θετικοί και μη αγχωμένοι, τότε και ο μικρός ασθενής θα αντιδράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η υγεία των νεογιλών δοντιών αποτελεί βασική προϋπόθεση και για τη μετέπειτα υγεία των δοντιών. Στο παρελθόν, είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν πρέπει να θεραπεύονται αφού αλλάζουν. Σήμερα οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν τερηδόνα που δεν έχει θεραπευτεί στα νεογιλά δόντια, είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσουν και στα μόνιμα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθούμε με το παιδί μας τον οδοντίατρο όσο πιο νωρίς γίνεται. Είναι πολύ πιο επώδυνο και δύσκολο να θεραπεύσεις ένα δόντι που πάσχει από το να κάνεις έναν προληπτικό οδοντικό έλεγχο. Έτσι, και θωρακίζουμε τη στοματική υγεία του παιδιού μας και το βοηθάμε να έχει μια ευχάριστη εμπειρία και σωστή σχέση με τον οδοντίατρο για όλη την υπόλοιπη ζωή του! Λίλα Παπαδοπούλου, DDS, MSc, Παιδοδοντίατρος

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

15


υγεια

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ | ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Απαραίτητη φροντίδα

Η

εγκυμοσύνη σηματοδοτεί μια περίοδο μεταβολών για το σώμα της γυναίκας, τόσο σωματικών όσο και ορμονικών. Η μέλλουσα μητέρα έρχεται σε συνεχή επαφή με αρκετούς γιατρούς και βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με το γυναικολόγο της. Δεν θα πρέπει όμως να αμελεί και τη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας. Στη συνέχεια, θα απαντήσουμε τις συνηθέστερες ερωτήσεις σχετικά με την οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι ασφαλές να κάνετε οδοντιατρικό καθαρισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος και ο καθαρισμός των δοντιών όχι μόνο επιτρέπονται αλλά συστήνονται για τις εγκύους. Οι ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση των ιστών στους τοπικούς αιτιολογικούς παράγοντες των νόσων των ούλων και του περιοδοντίου. Έτσι, είναι πιθανό να υπάρξει έξαρση των συμπτωμάτων της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας. Κατά συνέπεια, τα ούλα έχουν την τάση να αιμορραγούν και να πρήζονται πιο εύκολα. Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί και η λεγόμενη επουλίδα της κύησης, η οποία είναι μια μαλακή διόγκωση που εμφανίζεται ανάμεσα σε δύο δόντια και αιμορραγεί εύκολα. Η αντιμετώπιση της είναι η χειρουργική αφαίρεση και δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Για τους παραπάνω λόγους έχει ιδιαίτερη σημασία να διατηρείται πολύ καλή στοματική υγιεινή και είναι απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος, ούτως ώστε να απομακρύνεται αποτελεσματικά η μικροβιακή πλάκα και να διατηρηθούν τα ούλα και το περιοδόντιο σε καλή κατάσταση.

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Λύστε τις απορίες σας! 16 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Ποιες άλλες οδοντιατρικές εργασίες μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Γενικώς, καλό είναι να μην υπάρχουν εστίες μόλυνσης στη στοματική κοιλότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, είναι προτιμότερο να αναβάλλονται για μετά το πέρας της εγκυμοσύνης όποιες οδοντιατρικές επεμβάσεις δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητες. Αισθητικές επεμβάσεις όπως η λεύκανση, καλό είναι να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και οι κίνδυνοι αρνητικών επιπτώσεων στο έμβρυο δεν φαίνεται να είναι μεγάλοι. Η λεύκανση συγκεκριμένα θα πρέπει να αναβάλλεται για μετά την περίοδο του θηλασμού. Από την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητο να γίνει κάποια επείγουσα εξαγωγή ή ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), ιδιαίτερα αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα. Σε περίπτωση που κάποια οδοντιατρική εργασία πρέπει


να πραγματοποιηθεί πιο άμεσα, τότε το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θεωρείται το ιδανικό. Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου είναι αρκετά πιο κουραστικό για την έγκυο να παραμείνει ξαπλωμένη στην οδοντιατρική καρέκλα για αρκετή ώρα, ενώ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο κάποιου πρόωρου τοκετού. Το 1ο τρίμηνο της κύησης θεωρείται το πιο κρίσιμο για τη διάπλαση του εμβρύου και για τον λόγο αυτό συνήθως αποφεύγονται οι οδοντιατρικές επεμβάσεις, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο, όπως αναφέρει και η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εγκυμοσύνης (APA). Σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου και αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο. Όσον αφορά στην τοπική αναισθησία, η λιδοκαΐνη, που είναι το πιο κοινώς χρησιμοποιούμενο τοπικό αναισθητικό, ανήκει στα φάρμακα Κατηγορίας Β που σημαίνει ότι είναι ασφαλής για το έμβρυο, καθώς δεν περνά από τον πλακούντα. Γενικώς, καλό είναι να χρησιμοποιείται η μικρότερη δυνατή ποσότητα αναισθητικού, η οποία όμως θα πρέπει να προσφέρει επαρκή αναισθησία, ούτως ώστε η έγκυος να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής επίσκεψης. Όσον αφορά στα αντιβιωτικά που χορηγούνται από τον οδοντίατρο, τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην Κατηγορία Β και θεωρούνται ασφαλή. Τέτοια είναι οι πενικιλίνη, αμοξυκιλίνη (Amoxil) και η κλινδαμυκίνη (Dalacin C). Προσοχή: οι τετρακυκλίνες ανήκουν στην Κατηγορία D και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από εγκύους. Προσοχή χρειάζεται επίσης στη χρήση παυσίπονων χαπιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ενδεδειγμένο παυσίπονο φαίνεται να είναι η ακεταμινοφαίνη (Depon, Panadol), αλλά θα πρέπει να χρησιμοπείται σε μικρές δόσεις και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Επιφυλάξεις υπάρχουν για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη (Algofren, Advil, Brufen, Nurofen) και καλό είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για την ασπιρίνη. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι η χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον γυναικολόγο σχετικά με τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου. Σχετικά με τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες στις εγκύους Όπως είναι αυτονόητο, η λήψη ακτινογραφιών θα πρέπει να αναβάλλεται για μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ενημερώνετε τον οδοντίατρό σας σε περίπτωση που είστε έγκυος ή και για το ενδεχόμενο να είστε, αν δεν το γνωρίζετε με βεβαιότητα ακόμη. Σε περίπτωση που κάποια επείγουσα οδοντιατρική ανάγκη απαιτεί τη λήψη οδοντιατρικής ακτινογραφίας, τότε αυτό μπορεί να γίνει κατά περίπτωση και με τη χρήση προστατευτικής ποδιάς μολύβδου. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολέγιο Ραδιολογίας, οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες δεν έχουν δόση ακτινοβολίας ικανή να προκαλέ-

σει ανεπιθύμητες συνέπειες στην ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, σύμφωνα και με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA) και τo Αμερικάνικo Κονγκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες με τις κατάλληλες προφυλάξεις θεωρούνται ασφαλείς. Φυσικά, αν ο ακτινογραφικός έλεγχος δεν θεωρείται απαραίτητος τότε καλό είναι να αναβάλλεται, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Συμβουλές σχετικά με την οδοντιατρική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη - Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή, βουρτσίστε επιμελώς τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα και μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα καθημερινά. - Κανονίστε ραντεβού για οδοντιατρικό έλεγχο. Καλές περίοδοι για επίσκεψη στον οδοντίατρο θεωρούνται η αρχή του 2ου και του 3ου τριμήνου της κύησης. - Ενημερώστε τον οδοντίατρο για την εγκυμοσύνη σας. - Αναβάλλετε όποια οδοντιατρική επέμβαση δεν θεωρείται επείγουσα μέχρι την αρχή του 2ου τριμήνου της κύησης ή, αν αυτό είναι δυνατόν, για μετά το πέρας της κύησης. - Φροντίστε να κάθεστε άνετα στην οδοντιατρική καρέκλα. Χρησιμοποιείστε ένα μαξιλάρι, αν χρειάζεται, και βρείτε μία στάση που είναι άνετη για εσάς και το έμβρυο. Μην σταυρώνετε τα πόδια σας για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος. - Ζητείστε την αγαπημένη σας μουσική ή χρησιμοποιείστε ακουστικά. Γενικώς φροντίστε να κρατάτε τα επίπεδα στρες στο χαμηλότερο δυνατόν. Σωτήρης Βρεττός, Προσθετολόγος - Χειρουργός Οδοντίατρος Email: info@prostho.gr

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

17


υγεια

ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

*Το Dear Doctor ευχαριστεί

τ

τη Brooke που μας επέτρεψε

ην άνοιξη του 2014 ήμουν 26 ετών και το πρόγραμμά μου ήταν γεμάτο: σπούδαζα Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και προσπαθούσα να πάρω το πτυχίο μου, είχα μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, και ετοίμαζα και τον γάμο μου. Περιττό να πω ότι ήμουν ένας άνθρωπος απίστευτα πολυάσχολος με ένα μέλλον γεμάτο θετικά και συναρπαστικά πράγματα. Μια μέρα, καθώς βούρτσιζα τα δόντια μου, παρατήρησα ότι είχαν δημιουργηθεί κάποια λευκά στίγματα κάτω από τη γλώσσα μου αριστερά. Δεν ανησύχησα πολύ, γιατί δεν με πονούσαν και, άλλωστε, ήμουν πάντοτε πολύ υγιές άτομο. Εννοώ, πραγματικά υγιής: μια φορά θυμάμαι μόνο να αρρώστησα με γρίπη μετά από την παιδική μου ηλικία. Ήξερα ότι είχα το τακτικό μου εξαμηνιαίο ραντεβού με τον οδοντίατρο μου τον Μάιο, και είπα ότι, εάν δεν είχαν φύγει τα στίγματα μέχρι τότε, θα του έλεγα να τα κοιτάξει. Δεν υπήρχε περίπτωση, όπως σκεφτόμουν άλλωστε, να είναι κάτι σοβαρό. Όταν ήρθε η ώρα του ραντεβού, τα στίγματα δεν φαίνονταν να έχουν μεγαλώσει καθόλου, επομένως και πάλι δεν ανησύχησα. Ο οδοντίατρός μου πρότεινε να κάνουμε βιοψία, απλά για να είμαστε σίγουροι. Είχα και έναν φρονιμίτη που έπρεπε να εξαχθεί, άρα δεν μου ήταν πρόβλημα να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Με παρέπεμψε σε έναν οδοντίατρο που έκανε τέτοιου είδους επεμβάσεις και έκλεισα ραντεβού για μία μέρα στις αρχές Ιουνίου. Είχα αγωνία για τη βιοψία, όχι μόνο επειδή ο καρκίνος είναι τρομακτική λέξη, αλλά και επειδή ποτέ δεν είχε χρειαστεί να κάνω χειρουργείο με γενική αναισθησία. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά. Έφυγα από το ιατρείο σε λιγότερο από δύο ώρες και ένιωθα σχετικά καλά. Τις σκέψεις που με βασάνιζαν τις έσπρωξα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Μαλακές τροφές για λίγες ημέρες και μερικά Tylenol και όλα θα ξαναγίνονταν όπως πριν —ή έτσι νόμιζα…

να μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας την εμπειρία της ως ασθενούς που επέζησε από στοματικό καρκίνο. Μία εκδοχή αυτής της ιστορίας εμφανίστηκε πρώτη φορά στον ιστότοπο mindbodygreen (www.mindbodygreen.com).

της παθολογοανατομικής γνωμάτευσης: ήταν προκαρκινικού σταδίου. Με διαβεβαίωσε ότι ήταν αντιμετωπίσιμο και ότι, ευτυχώς, το προλάβαμε πριν γίνει πραγματικός καρκίνος. Με παρέπεμψε σε χειρουργό και έκλεισα αμέσως ραντεβού για να τον επισκεφθώ. Το χειρουργείο μου προγραμματίστηκε για τις 28 Αυγούστου 2014, στις 7 το πρωί. Η μητέρα μου, ο αρραβωνιαστικός μου και εγώ έπρεπε να είμαστε στο νοσοκομείο στις 6 π.μ. για να κάνουμε την εισαγωγή και να με ετοιμάσουν για την επέμβαση. Είχα αρκετό άγχος, για να πω την αλήθεια, αφού η τελευταία φορά που έμεινα στο νοσοκομείο ως ασθενής ήταν όταν γεννήθηκα! Ξύπνησα από το χειρουργείο λίγες ώρες αργότερα, και με είχαν πάει σε θάλαμο ανάνηψης, όπου μου έδωσαν παυσίπονα και μου έβαλαν μία παγοκύστη στο πρόσωπο. Αφού έμεινα κάποια ώρα στην ανάνηψη, το νοσηλευτικό προσωπικό επιβεβαίωσε ότι όλες μου οι εξετάσεις ήταν φυσιολογικές, και μου έδωσαν εξιτήριο. Οι πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση δεν ήταν και τόσο δυσάρεστες. Κοιμήθηκα πολύ, έφαγα λίγη σούπα και παγωτό, και πονούσα ελάχιστα (αφού ήμουν ακόμη μουδιασμένη από το χειρουργείο). Το Σαββατοκύριακο, όμως, όταν άρχισε να φεύγει η επίδραση του φαρμάκου, ο πόνος έγινε πολύ πιο έντονος. Μετά το χειρουργείο, το σημείο στο οποίο αφαιρέθηκε ένα κομμάτι της γλώσσας μου, είχε μείνει ανοιχτή πληγή, άρα πονούσα απίστευτα όταν προσπαθούσα να φάω ή να πιώ οτιδήποτε. Κυριολεκτικά, το μόνο που μπορούσα να βάλω στο στόμα μου χωρίς να πονάω ήταν νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Σε συνδυασμό με τον πόνο, είχα και στομαχικές διαταρα-

Η νικήτρια

Η Brooke μοιράζεται μαζί μας τη μαρτυρία της για το πώς μία οδοντιατρική επίσκεψη ρουτίνας της έσωσε τη ζωή.

Ένα μοιραίο τηλεφώνημα... Πόσο λάθος έκανα! Δύο εβδομάδες μετά, έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον οδοντίατρο. Μου είπε ότι είχαν πάρει τα αποτελέσματα

18 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018


χές, αφού έπαιρνα παυσίπονα χωρίς να μπορώ να φάω τίποτα. Έτσι, κατέληξα να πάρω αναρρωτική άδεια περίπου για μία εβδομάδα, δηλαδή περισσότερο από όσο περίμενα ότι θα χρειαζόμουν. Έλεγα διαρκώς στον εαυτό μου ότι πρέπει να σταθώ δυνατή, ότι τα δύσκολα σχεδόν πέρασαν, και ότι θα γύριζα στη δουλειά χωρίς να ξαναχρειαστεί ποτέ πια να ανησυχήσω γι’ αυτό που συνέβη. Σύντομα θα τελείωνε όλο αυτό… Κι άλλες Προκλήσεις Πάλι έκανα λάθος. Δύο εβδομάδες μετά από την επέμβαση, με πήρε τηλέφωνο ο χειρουργός μου. Ήθελε να πάω για να δούμε την παθολογοανατομική γνωμάτευση από το χειρουργείο μου, και πρότεινε να φέρω μαζί τη μητέρα και τον αρραβωνιαστικό μου. Πάγωσε το αίμα μου. Δεν σου ζητούν να πας όταν όλα φαίνονται μια χαρά, και δεν σου λένε να φέρεις μαζί και την οικογένειά σου. Όταν καθίσαμε στο ιατρείο, μας ανακοίνωσε την είδηση: Η παθολογοανατομική έκθεση έδειξε όγκο στο κομμάτι που είχαν αφαιρέσει. Αυτό σήμαινε θετικά αποτελέσματα για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα πρώτου σταδίου, ή πιο απλά: στοματικός καρκίνος. Έμεινα άναυδη. Πώς ήταν δυνατόν να έχω στοματικό καρκίνο; Ποτέ δεν είχα καπνίσει –δεν είχα καν μασήσει καπνό. Βούρτσιζα τα δόντια μου δύο, καμιά φορά και τρεις φορές την ημέρα! Μας είπε ότι πιθανότατα το είχαν αφαιρέσει όλο στο πρώτο χειρουργείο, αλλά δεν ήταν δυνατόν να είμαστε σίγουροι, αν δεν κάναμε δεύτερο χειρουργείο για να διευρύνουμε το όριο γύρω από το σημείο στο οποίο βρέθηκε ο όγκος. Η σκέψη και μόνο ότι θα έκανα κι άλλο χειρουργείο με διέλυσε εντελώς. Δεν μπορούσα πλέον να συγκρατηθώ και κατέρρευσα. Είχα μόλις αρχίσει να τρώω ξανά κανονικό φαγητό λίγες ημέρες πριν, και ο πόνος είχε αρχίσει να με αφήνει κάποιες στιγμές. Και τώρα έπρεπε να ξαναπεράσω τα ίδια; Εκπαίδευση επιβίωσης Έμαθα ότι, αναλόγως του πού βρίσκεται ο καρκίνος και πόσο αποτελεσματικά αφαιρείται (ή δεν αφαιρείται), μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή. Ακόμη και αν επιβιώσει κανείς, είναι τρομερός ο αντίκτυπος στη ζωή του: Σε κάποιους από αυτούς που επέζησαν, αφαιρέθηκε τόσο μεγάλο μέρος της γλώσσας τους, που δεν μπορούν πλέον να φάνε στερεά τροφή και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν προφορικά. Αφού τα έμαθα όλα αυτά, καθώς και πόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες να μην ξαναεμφανιστεί ο καρκίνος εάν έκανα το δεύτερο χειρουργείο, ήξερα πως στην πραγματικότητα αυτή ήταν η μόνη μου επιλογή. Αυτή τη φορά, όχι μόνο θα αφαιρούσαν κι άλλο κομμάτι της γλώσσας μου, αλλά, προκειμένου να προλάβουν τυχόν εξάπλωση σε περίπτωση επανεμφάνισης του καρκίνου, θα αφαιρούσαν και λεμφαδένες από τον αυχένα μου. Το χειρουργείο αυτό θα ήταν πολύ πιο επεμβατικό, και θα έπρεπε να μείνω στο νοσοκομείο λίγες ημέρες. Το δεύτερο χειρουργείο μου προγραμματίστηκε για τις 25 Σεπτεμβρίου 2014, στις 7 το πρωί. Αυτή τη φορά θα έπρεπε να πάρω έναν μήνα αναρρωτική άδεια. Είχα ακόμη περισσότερη αγωνία αυτή τη φορά –δεν είχα ποτέ διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Αλλά το χειρουργείο πήγε

καλά, και η τομή στον αυχένα μου σχεδιάστηκε επιδέξια έτσι ώστε να μην φαίνεται ανάμεσα στις φυσικές πτυχές που υπάρχουν εκεί. Έμεινα στο νοσοκομείο τέσσερις ημέρες και γύρισα σπίτι με το σωληνάκι της παροχέτευσης ακόμη στον λαιμό μου. Ανάρρωση Ήμουν ευγνώμων που αυτή τη φορά είχαν κάνει ράμματα στη γλώσσα μου, κι έτσι μπορούσα να φάω και να πιώ, όχι μόνο νερό όπως την πρώτη φορά. Την εβδομάδα μετά το χειρουργείο ξαναπήγα για να μου βγάλουν το σωληνάκι και τα ράμματα από τον αυχένα. Τις επόμενες τέσσερεις εβδομάδες έπινα πολλά πρωτεϊνούχα ροφήματα και παχύρρευστα ποτά για να χορταίνω, αλλά και για να παίρνω τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμουν για να αναρρώσω και να είμαι υγιής. Μετά από έναν μήνα στο σπίτι, μου επέτρεψαν τελικά να γυρίσω στη δουλειά. Ήμουν τόσο χαρούμενη που άρχισα να επανέρχομαι στο φυσιολογικό! Αλλά έπρεπε να περιορίζω την ομιλία μου, γιατί ακόμη πονούσα, και μετά από τα δύο χειρουργεία μου έλειπε σχεδόν το 1/3 της γλώσσας μου. Χρειάστηκε να κάνω και φυσιοθεραπεία και λογοθεραπεία για να με βοηθήσουν να αποκατασταθώ. Τώρα, σκέφτομαι όλα όσα έχουν αλλάξει. Τελείωσα τη σχολή και άρχισα να εργάζομαι σε μία θέση πολύ ικανοποιητική, που αξιοποιεί το πτυχίο μου, και ανυπομονώ να δω πού θα με οδηγήσει. Τα σχέδια του γάμου δεν ευοδώθηκαν, αλλά αυτή είναι απλώς ακόμη μία δυσκολία που ξεπέρασα… και είμαι πλέον καλύτερη και πιο δυνατή στα δύσκολα. Η ομιλία μου έχει βελτιωθεί τόσο πολύ ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν με γνώριζαν πριν, δεν παρατηρούν το ελαφρό ψεύδισμα που ακούω εγώ όταν μιλάω. Έχω πλήρη κινητικότητα στον αυχένα μου και η ουλή δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου. ΑΠΟΔΟΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ

Η ζωή συνεχίζεται! Ακόμη κάνω εξετάσεις τακτικά, και συνεχίζουν να είναι εντελώς καθαρές. Θα είμαι αιωνίως ευγνώμων στον χειρουργό μου και την ομάδα του, γιατί όλοι τους μου συμπεριφέρονταν πάντοτε με ευγένεια, σεβασμό, και γνήσιο ενδιαφέρον. Είμαι επίσης πολύ ευγνώμων που έδειξα τα στίγματα στον οδοντίατρό μου την πρώτη φορά. Ευτυχώς, μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε και να το αφαιρέσουμε όλο χειρουργικώς, και δεν χρειάστηκε να κάνω χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες. Ο έγκαιρος εντοπισμός με γλίτωσε από αυτά, και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που έχω το πάθος να μοιραστώ την ιστορία μου με άλλους —και να διαδώσω ότι ο στοματικός καρκίνος είναι πλέον κάτι που οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν. Ποτέ δεν φεύγει από το μυαλό μου η σκέψη ότι, αφού είχα κάποτε καρκίνο, η πιθανότητα να ξαναέχω είναι ίσως μεγαλύτερη. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να φροντίζω πάντοτε επιμελώς τον εαυτό μου.

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

19


Ο έγκαιρος και σωστός εμβολιασμός, πάντοτε σε συνεννόηση με τον παιδίατρό μας, αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας.

Ζήτημα... προστασίας

Μ

ε αφορμή την επιδημία ιλαράς που απασχολεί δυστυχώς και τη χώρα μας (έως την ημερομηνία συγγραφής του άρθρου είχαν δηλωθεί 1.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2 θάνατοι, ενός βρέφους από σηψαιμία και ενός εφήβου από εγκεφαλίτιδα, αμφότερες οφειλόμενες στον ιό της ιλαράς), θα ήταν καλό να αναφερθούμε στον εμβολιασμό εν γένει αλλά και στην έννοια της ανοσίας της κοινότητας (herd immunity). Και αυτό, προκειμένου να κατανοήσουμε πώς και γιατί ο εμβολιασμός δεν αποτελεί «προσωπική υπόθεση» αλλά υποχρέωση και να αποδομήσουμε οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας θα μπορούσε να αποτρέψει κάποιον από το να εμβολιαστεί ή, ακόμα χειρότερα, από το να εμβολιάσει τα παιδιά του. Ξεκινώντας με την ιλαρά, ο κίνδυνος είχε διαφανεί εδώ και κάποια έτη, καθώς επιδημίες της συγκεκριμένης ασθένειας ξεσπούσαν σε διάφορα κράτη –όπως σε περιοχές των Βαλκανίων ή τη γειτονική Ιταλία— και ουσιαστικά ήταν θέμα χρόνου η εμφάνιση επιδημίας και στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο 2016-2017, και μόνο στην Ευρώπη, κατεγράφησαν επίσημα 19.000 περιστατικά ιλαράς και 48 θάνατοι από τη νόσο. Η ιδιαιτερότητα της ιλαράς έγκειται στο γεγονός της πολύ μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού, μέσω της αναπνευστικής οδού, με τα σταγονίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού που απαιτείται για την εξάλειψη του κινδύνου για την εκδήλωση επιδημίας ιλαράς, αγγίζει το 95%, είναι δηλαδή δύσκολη η επίτευξη της «ανοσίας της κοινότητας».

20 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Τί είναι όμως η «ανοσία της κοινότητας»; Αν μια μεταδοτική νόσος (π.χ. ιλαρά), εμφανιστεί σε ένα άτομο της κοινότητας που περιβάλλεται από μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού, δεν θα μπορέσει να εξαπλωθεί και θα εξαφανιστεί και πάλι. Η ανοσία της κοινότητας, λοιπόν, θα προστατέψει όχι μόνο τους ίδιους τους εμβολιασμένους, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες που στηρίζονται για την προστασία τους αποκλειστικά και μόνο σε αυτή. Οι πλέον ευπαθείς ομάδες είναι: 1| Νεογνά και βρέφη που δεν βρίσκονται ακόμα σε ηλικία εμβολιασμού 2| Άτομα με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού / με λειτουργική ασπληνία 3| Ασθενείς με HIV 4| Ηλικιωμένοι 5| Άνθρωποι που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία


Υγeiα

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ | ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Διαβάζοντας την παραπάνω λίστα, ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί ο εμβολιασμός δεν αποτελεί δικαίωμα αλλά υποχρέωση. Γιατί οι χώρες καταρτίζουν εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, ανάλογα με την επιδημιολογία της κάθε νόσου στην εκάστοτε χώρα και , τέλος, γιατί σε κάποιες χώρες θεσμοθετείται ως αδίκημα η άρνηση εμβολιασμού. Το νεογνό που θα αποβιώσει από κοκκύτη, το βρέφος που θα νοσήσει από εγκεφαλίτιδα προερχόμενη από τον ιό της ιλαράς, η έγκυος που θα έχει μια επιπλεγμένη εγκυμοσύνη εξαιτίας κάποιας μεταδοτικής νόσου, είναι αποτυχία μας. Αποτυχία της κοινότητάς μας να προστατέψει τα μέλη της αυτά, προσφέροντας την ανοσία της. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών περιλαμβάνει υποχρεωτικό εμβολιασμό ενάντια στη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, τον αιμόφιλο τύπου b, την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα τύπου Α και Β, την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα, την ανεμευλογιά, τον πνευμονιόκοκκο, τους μηνιγγιτιδόκοκκους τύπου C, A, W135,Y, καθώς και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Προαιρετικά, παρέχεται επίσης εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης, του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β και του ιού rota. Πολλά από τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν, είναι πια ξεχασμένα. τόσο σε ό,τι αφορά την ιατρική κοινότητα, όσο και για τον γενικό πληθυσμό. Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια νίκη του εμβολιασμού ως ιατρικής πράξης. Αυτή όμως η «αμνησία» είναι, δυστυχώς, η αιτία γέννησης παράξενων θεωριών, η αιτία ύπαρξης

Μετά από χρόνια, η ιλαρά κάνει ξανά την εμφάνισή της. Ο εμβολιασμός είναι η πλέον ενδεδειγμένη ενέργεια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ασθενήσουμε. αρνητών του εμβολιασμού, η αιτία σχηματισμού κινημάτων έναντι των «κακών εμβολίων». Νοσήματα όπως η πολιομυελίτιδα ή η ερυθρά τείνουν να αποτελέσουν παρελθόν, ακόμα και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είχε αποτέλεσμα την τόσο εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας, κυρίως, σε χώρες όπως η Αυστραλία όπου εφαρμόζεται για περισσότερο από μια δεκαετία. Τέλος, να σημειωθεί πως καμία απολύτως επιστημονικά ορθή και τεκμηριωμένη έρευνα παγκοσμίως, δεν έχει συσχετίσει τα εμβόλια με κάποια πα-

θολογική κατάσταση ή νόσημα, όπως αυτισμό, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως η ύπαρξη «εμβολιαστικής συνείδησης» είναι πολύ σημαντική. Η κατανόηση δηλαδή του ότι δεν εμβολιάζομαι μόνο για τον εαυτό μου. Δεν εμβολιάζω το παιδί μου για να προστατέψω μόνο εκείνο. Προστατεύω μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που στηρίζεται σε εμένα, τον «υγιή». Στηρίζεται στο παιδί μου, το οποίο είναι σε θέση να δημιουργήσει αντισώματα μετά τον εμβολιασμό. Και δεν είναι ανάγκη θλιβερές καταστάσεις, όπως η τρέχουσα επιδημία ιλαράς, να μας υπενθυμίζει το καθήκον μας με τον πλέον άσχημο τρόπο… Ανδρέας Γ. Πυροβολάκης, Παιδίατρος Συνεργάτης Μαιευτηρίου «ΓΑΙΑ» - Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ιατρείο: Πελοπίδα 196, Περιστέρι

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

21


ΥΓΕΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

ΦΩΤΟ: Shutterstock

Πονοκέφαλος: Αντιμετωπίστε τον!


Ο

ι πονοκέφαλοι αποτελούν συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει κάποια εμφανής ιατρική αιτία, με αποτέλεσμα είτε να χαλά η διάθεση των ασθενών, είτε να μην μπορούν να εργαστούν. Όταν ο πονοκέφαλος επιμένει, ο ιατρικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, δεν εντοπίζεται κάποια πάθηση που να τον προκαλεί. Αυτό είναι ευχάριστο, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν καθιστά τον πονοκέφαλο λιγότερο βασανιστικό.

Τί μπορούμε να κάνουμε στις περιπτώσεις που υποφέρουμε από πονοκεφάλους, εκτός από το να παίρνουμε κοινά παυσίπονα και αναλγητικά; 1) Πολλοί παράγοντες της καθημερινής μας ζωής μπορεί να αποτελούν αιτία πονοκεφάλου. Το άγχος, κατ’ αρχήν, είναι από τις πλέον συνηθισμένες. Μια λύση θα ήταν να αφιερώσετε μισή ώρα την ημέρα στη ονειροπόληση, στον στοχασμό και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας χαλαρώσει. 2) Ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, όπως για παράδειγμα η καφείνη, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, το τυρί, τα εσπεριδοειδή, οι φακές και άλλα. Εάν διαπιστώσετε ότι ο πονοκέφαλός σας συνδυάζεται με την κατανάλωση κάποιων από τα τρόφιμα αυτά, περιορίστε τα. 3) Η συγκέντρωση του βλέμματος για μεγάλο διάστημα σε ένα αντικείμενο, όπως είναι η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει προσωρινό πονοκέφαλο. Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε περιστασιακά ένα διάλειμμα, κοιτάζοντας έξω από κάποιο παράθυρο ή απομακρύνετε το βλέμμα σας από την οθόνη, στρέφοντάς το σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται μακριά. 4) Η καθιστική ζωή: Παραμένοντας καθιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά σε κυρτή στάση, μπορεί να δημιουργηθεί ένταση των μυών και να προκληθεί πονοκέφαλος. Αλλάξτε θέση, σηκωθείτε και τεντωθείτε ή ακόμη περπατήστε λίγα βήματα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από την εργασία σας. 5) Τόσο ο λίγος, όσο και ο πολύς ύπνος μπορεί να γίνουν αιτία πονοκεφάλου. Περιορίστε τον με το να ξαπλώνετε και να σηκώνεστε κάθε ημέρα σχεδόν την ίδια ώρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές.

Όταν ο πονοκέφαλος επιμένει, ο ιατρικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος. Όμως, η αίτια του, συνήθως, δεν εντοπίζεται σε παθολογικά αίτια.


ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ | ΦΟΒΙΑ

«Κάντε ααα!» Γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ τον οδοντίατρο; Πώς θα νικήσουμε αυτόν τον φόβο;

Ο

φόβος για τους οδοντιάτρους είναι από τους πιο συνηθισμένους, καθώς 75 % των ενηλίκων παρουσιάζει φόβο διαφορετικής διαβάθμισης, ενώ 5% με 10% παρουσιάζει φοβία. Πώς γίνεται, όμως αυτός ο κλάδος της ιατρικής να είναι τόσο συνυφασμένος με τον φόβο; Η στοματική κοιλότητα βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος, είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση του ατόμου (είσοδος φαγητού, αέρα ) και καλύπτεται από αυτόματα αντανακλαστικά επιβίωσης. Η είσοδος των

24 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

χεριών κάποιου –και ακόμη περισσότερο ψυχρών εργαλείων που κάνουν θορύβους, έχουν δονήσεις και προκαλούν πόνο– σε αυτή την «ιερή» κοιλότητα, είναι φυσικό να προκαλεί άγχος. Η απώλεια του ελέγχου, όταν το άτομο κάθεται στην καρέκλα με το στόμα ανοιχτό και τα εργαλεία μέσα στο στόμα του, είναι ο δεύτερος παράγοντας πρόκλησης άγχους και φόβου, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την απώλεια έλεγχου. Η ντροπή που πηγάζει από το γεγονός ότι κάποιος άλλος έχει πρόσβαση και βλέπει σημεία «εσωτερικά», σε συνδυασμό με προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, είναι


Χαμόγελο αυτοπεποίθησης γεμάτο δύναμη και υγεία!

ICAL ΕΜΦΥΤΕ ΥΜ CON Α ΤΑ

ΤΑ

ΓΙΑ

Όταν η φύση χρειάζεται βοήθεια, τα οδοντικά εμφυτεύματα PALTOP - Advanced Dental Solutions είναι η ασφαλής, αναγνωρισμένη και σίγουρη επιλογή. Αποτελούν το σημείο συνάντησης ολόκληρης της εξέλιξης της τεχνολογίας των εμφυτευμάτων, με την πλατιά γνώση της βιολογίας και των βέλτιστων λύσεων για κάθε κλινική περίπτωση.

ΕΓΓΥΗΣΗ

ΕΦ’ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΕΜ

CE

D

ΓΙ Α

ΤΑ

Εξελιγμένες ψηφιακές υπηρεσίες προς τον κλινικό σας, επιτρέπουν την αποκατάσταση του στόματος και του χαμόγελού σας σε ελάχιστο χρόνο, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και τη μία μόνο ημέρα. Στα ικανά χέρια του γιατρού σας, το καταξιωμένο και διακεκριμένο σύστημα εμφυτευμάτων της PALTOP κάνει θαύματα!

ΦΥΤΕ

Υ Μ ΑΤΑ A

AN DV

Ομορφιά, υγεία, λειτουργία με εγγύηση εφ’ όρου ζωής!

Για τη διάθεση του συστήματος και την υποστήριξη των κλινικών στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, φροντίζει η εταιρεία Ariston Dental.


ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ | ΦΟΒΙΑ

στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στο να ολοκληρωθει η φοβική εικόνα. Οι προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες μπορεί να προέρχονται από πόνο που έχει βιώσει το άτομο σε οδοντιατρικές επεμβάσεις ή από συμπεριφορές οδοντιάτρων. Έχει βρεθεί από έρευνες ότι τυχόν απαθής, αποστασιοποιημένη, ψυχρή ή αδιάφορη συμπεριφορά εκ μέρους του οδοντιάτρου, μπορεί να γίνει αίτια φοβίας. Εμπειρίες που μοιράζονται άλλοι, ιστορίες που διαδίδουν το γεγονός ότι παλιά οι οδοντιατρικές θεραπείες ήταν επώδυνες, η στάση της οικογενείας και οι φόβοι των γονιών, επίσης συντελούν στη διαμόρφωση μιας εικόνας απωθητικής για τον οδοντίατρο. Στην αύξηση του φόβου συμβάλλουν ακόμη προσωπικές τραυματικές εμπειρίες του ατόμου, καθώς και εμπειρίες φυσικής ή ψυχικής κακοποίησης από άλλους. Πολλές φορές, παρατηρείται να εμφανίσουν ξαφνικά φοβία άτομα που δεν είχαν πρόβλημα με τον οδοντίατρο, λόγω συνθηκών της ζωής που τους ταλαιπωρούν ή κάποιας σχέσης με ανθρώπους που τους χειραγωγούν μέσα από την απαξίωση και την κριτική. Ο φόβος προς τον οδοντίατρο, οδηγεί σε αποφυγή οδοντιατρικού έλεγχου με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της κατάστασης της στοματικής κοιλότητας, η οποία οδηγεί σε ανάγκη πιο πολύπλοκων και πιθανόν επίπονων επεμβάσεων, οπότε δικαιώνεται η φοβία και αναπτύσσεται έτσι περαιτέρω ο φαύλος κύκλος του φόβου. Νίκη Μαρκογιάννη, ψυχίατρος, Ιππόλυση (λύση για το άλογο που, ενώ δεν έχει ελπίδα ζωής, διασώζεται και εκπαιδεύεται να δίνει λύση στα προβλήματα των ανθρώπων)

26 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο του οδοντιάτρου: Ασθενείς Α|Αποδοχή και επικοινωνία του φόβου με το περιβάλλον και τον-την οδοντίατρο. Β|Δημιουργία ενός κώδικα επικοινωνίας με τα χέρια, ώστε να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να σταματήσει η διαδικασία, δίνοντας στον ασθενή την αίσθηση του ελέγχου. Γ|Αργή προσέγγιση και εξήγηση του κάθε βήματος της διαδικασίας με απλά λόγια και επίδειξη των εργαλείων και φαρμάκων, ούτως ώστε να επιτευχθεί εξοικείωση και αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας. Δ|Να έχουν μαζί τους ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση έντονης φοβίας, να ζητηθεί ιατρική βοήθεια. Αν ο ιατρός κρίνει ότι χρειάζεται φαρμακευτική βοήθεια, τότε μπορεί να ληφθεί αγχολυτική θεραπεία. Οδοντίατροι Α|Καλό είναι να δημιουργούν ευχάριστο περιβάλλον (π.χ. να υπάρχει μουσική που να βοηθά τον ασθενή να ηρεμεί). Β|Να είναι ζεστοί, φιλικοί, με κατανόηση για το άγχος των ασθενών τους. Γ|Να σταματούν κάθε φορά που τους ζητείται. Δ|Να γνωρίζουν τεχνικές χαλάρωσης, ώστε να μπορούν να βοηθούν με ασκήσεις τους ασθενείς να ηρεμούν.


Π

ακ έτ ο tr πα ia l p ρο ac υσ k! ίασ * η

Ένα βήμα μπροστά

ς

Nano-hybrid ORMOCER®

Nano-hybrid X

NO RS E M O MON

ORMOCER®

L

C

B

I

Micro-hybrid

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΡΑΜΙΚΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ

S

S

I

C

I T Y

Compomer

A

L

1993

L E NT EL

E

1999

C

O

I

2003

I B C O M P A T

Admira Fusion

• Καθαρή τεχνολογία πυριτίου: ενισχυτικά συστατικά και μήτρα βασισμένα αμιγώς στο οξείδιο του πυριτίου • Με την χαμηλότερη συστολή πολυμερισμού (1,25 % κ.ο.) και ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό δυνάμεων συστολής* • Αδρανές, με πολύ υψηλή βιοσυμβατότητα και εξαιρετική αντίσταση στη δυσχρωμία • Εξαιρετικός χειρισμός, απλή αλλά και ιδιαίτερης λάμψης διαδικασία στίλβωσης που σε συνδυασμό με την υψηλή επιφανειακή σκληρότητα εγγυώνται διαρκή και πρώτης τάξεως αποτελέσματα • Συμβατό με όλους τους συμβατικούς συγκολλητικούς παράγοντες • Διαθέσιμο σε flow και bulk * Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον τοπικό οδοντιατρικό σας σύμβουλο για τις τρέχουσες προσφορές ** Σε σύγκριση με όλες τις συμβατικές σύνθετες ρητίνες αποκατάστασης Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε: +30 6974840529 · info@voco.com

VOCO GmbH · Anton-Flettner-Straße 1-3 · 27472 Cuxhaven · Γερμανíα · Τηλ. +49 4721 719-0 · www.voco.dental


ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΛΗ | COACH IN COUCH

Ασκήσεις ευεξίας Μπορούμε να μάθουμε πώς να είμαστε πιο χαρούμενοι και υγιείς; Ναι, αρκεί να καταφέρουμε να δούμε τη συνολική εικόνα του εαυτού μας.

Α

ν ανοίξουμε ένα λεξικό στη λέξη «Λευκός», βρίσκουμε τις ακόλουθες σημασίες: φωτεινός, λαμπρός, καθαρός, άσπρος. Και, μεταφορικά, απλός, σαφής, ευκρινής, αντιληπτός. Οι οκτώ αυτές έννοιες παραπέμπουν σε μία ξεκάθαρη υγιή εικόνα και οπτική, ανεξάρτητα από το ουσιαστικό που τυχόν συνοδεύουν. Ακτινοβολούν ευεξία και υγεία, αγνότητα και πηγαία εκπομπή ενέργειας. Όπως το λευκό χαρτί, που εμπεριέχει τα πάντα και τίποτα και είναι το θεμέλιο βήμα της δημιουργίας. Πάνω του σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, οραματιζόμαστε και ισορροπούμε την ενέργειά μας. Το λευκό φως ενσωματώνει τις 7 αποχρώσεις του ουράνιου τόξου και συνθέτει σε μία ενεργειακή δόνηση τις ιδιότητες και το εύρος των χρωμάτων αυτών. Κατά παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευεξία είναι μία κατάσταση φυσικής, ψυχικής, νοητικής και κοινωνικής ισορροπίας και υγείας, και όχι μόνο η απουσία ασθένειας. Για να αισθανθούμε όσο καλύτερα μπορούμε, χρειάζεται να εστιάσουμε σε όλες τις πλευρές της ζωής μας: Συναισθηματική, Διανοητική, Πνευματική, Κοινωνική, Περιβαλλοντική και Φυσική, η οποία αποτελεί πολλές φορές καθρέφτη των υπολοίπων. Μέχρι πρότινος, θεωρούσαμε τη Φυσική πλευρά της ζωής την πιο σημαντική και αμελούσαμε να εξετάσουμε τις υπόλοιπες.

28 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Η συνολική αυτή οπτική της ζωής, μας ανοίγει τον δρόμο προς μία κατεύθυνση ισορροπίας και πληρότητας. Μέσα από αυτόν τον «λευκό και άνετο καναπέ» που θα τα λέμε στο εξής, θα ξεφύγουμε από τη συνήθη ερμηνεία του (ως αδράνεια και απραξία) και θα ενδυναμώσουμε την ασφάλεια, αξία, γνώση και επίγνωση της υγείας και της ευεξίας μας. Σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις της ιατρικής και τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των ιατρών, μας δίνεται πλέον η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε ως υπεύθυνη επιλογή την υγεία μας –σε πρόληψη και θεραπεία– και όχι μόνο ως ανάγκη και αναπόφευκτη λύση. Όπως διαβάζουμε στον «Τίμαιο» του Πλάτωνα, «Για να είναι σε καλή κατάσταση ένα έμβιο ον, πρέπει το σώμα του να έχει τις αρετές του –υγεία, ευαισθησία, δύναμη και ομορφιά. Οι αρχές της ομορφιάς είναι η συμμετρία προς τα μέρη του και προς την ψυχή του… Οι αρχές αυτών των πραγμάτων είναι από τη φύση, αλλά τα μέσα και τα τέλη τους γίνονται με την επιμέλεια του σώματος με τη γυμναστική και με την ιατρική, της ψυχής με την παιδεία και με τη φιλοσοφία». Αυτές οι αρχές της πλατωνικής φιλοσοφίας αποτελούν εξαιρετικό οδηγό, στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε την προσωπική μας υγεία και ευεξία, σε όλα τα επίπεδα. Νικόλαος Νιώτης, Life & Business Coach


Fill Different

www.zartaux.com

Top Quality Hyalouronic Filler

DDSA PHARMA E.E. | Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος | Τηλ.: 210 590 11 17 | Email: info@ddsa.gr


oμορφια

ΦΩΤΟ: Shutterstock

ΘΕΜΑ | ΒΟΤΟΧ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία Botox. Τι είναι το Botox; Η λέξη Botox αποτελεί brand name και όχι τη δραστική ουσία. Η Βοτουλινική Τοξίνη Α, λοιπόν, είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που παράγεται από το βακτήριο c. Botulinum και εξασθενεί τον σπασμό των μυών. Η δράση της είναι να εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλχολίνης, μιας ο Botox συνιστά την πιο δημοφιλή ιατρική αισθητι- ουσίας που απελευθερώνεται στη νευρομυϊκή κή θεραπεία ελάχιστης παρέμβασης σε γυναίκες και σύναψη και «μετατρέπει» ένα νευρικό ερέθισμα άνδρες, καθώς ετησίως πραγματοποιούνται δεκάδες σε μυϊκή σύσπαση. εκατομμύρια εφαρμογές σε παγκόσμια κλίμακα. Ταυτόχρονα με την τεράστια διάδοση και καθολική, Γιατί ονομάστηκε όμως Botox; πλέον, αποδοχή του Botox από την ιατρική κοινότη- Στην ελληνική αγορά υπάρχουν μόλις 2 σκευάτα, είναι σύνηθες φαινόμενο η διάδοση μη επιστημονικά τεκμη- σματα, τα οποία είναι εγκεκριμένα από τον FDA ριωμένων απόψεων και φημών περί της αποτελεσματικότητας (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων) και από και της ασφάλειάς του. Ας δούμε τα κύρια ερωτήματα: την ΕΕ (CE Certified). Αυτά είναι τα Botox Allergan

Η άλλη όψη

t

30 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018


και Dysport Ιpsen. Το όνομα Botox, λοιπόν, καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου, καθώς ήταν το πρώτο σκεύασμα που έλαβε την έγκριση αυτή. Είναι ανώτερο το Botox (Allergan) από το Dysport (Ιpsen); Όχι. Τα 2 αυτά σκευάσματα έχουν μικρές διαφορές που αφορούν στην καλυπτόμενη επιφάνεια (διάχυση φαρμάκου) και την έναρξη δράσης. Κατά τα άλλα, είναι εξίσου αποτελεσματικά. Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή σε θεραπείες με πολύ χαμηλό κόστος γιατί, τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούνται φθηνά μη εγκεκριμένα, γενόσημα σκευάσματα (προερχόμενα συνήθως από την Κίνα και τη Ρωσία). Όλοι μπορούν να κάνουν θεραπεία με Botox; Ναι, εκτός από γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή γαλουχίας, άτομα με νευρομυικές διαταραχές (myasthenia gravis), ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένα αντιβιοτικά (π.χ. αμινογλυκοσίδες), άτομα που έχουν υπερευαισθησία ή έχουν εμφανίσει αλλεργία σε προηγούμενη θεραπεία με Βοτουλινική Τοξίνη ή που παρουσιάζουν ενεργή φλεγμονή στην περιοχή της εφαρμογής. Κατά τα άλλα, η μέθοδος εφαρμόζεται επί δεκαετίες με μεγάλη ασφάλεια.

* Σχήμα ή ασυμμετρία φρυδιών * Ρυτίδες κάτω βλεφάρων (jelly roll) * Ρυτίδες ρινός (γραμμές λαγού) * Ουλικό χαμόγελο * Ρυτίδες καπνιστή * Γραμμές μαριονέτας (Λυπημένο χαμόγελο) * Λακκάκια στο πηγούνι (peau d’orange) * Υπερτροφικοί μασητήρες (περίγραμμα κάτω γνάθου) * Ταινίες του μυώδους πλατύσματος (λαιμός) Μετά το Botox θα μείνω ανέκφραστος; Το Botox μειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές αυτού να απαλύνουν. Όταν η ουσία εγχέεται στα σωστά ανατομικά σημεία και στη σωστή δόση, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται, αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο. Τί διάρκεια έχει; Το αποτέλεσμα αρχίζει να είναι εμφανές 3-4 ήμερες μετά την έγχυση. Το μέγιστο αποτέλεσμα φαίνεται σε ένα διάστημα από 2 έως 4 εβδομάδες. Η διάρκεια του είναι από 3 έως 6 μήνες και μπορεί να επαναληφθεί. Δεν έχει αθροιστικό αποτέλεσμα.

Χρειάζεται τοπική αναισθησία στις ενέσεις; Όχι. Οι ενέσεις γίνονται με πολύ λεπτές βελόνες (μικρότερες και από της ινσουλίνης). Η διάρκεια της θεραπείας εξάλλου είναι πολύ μικρή (2-10 λεπτά αναλόγως τις περιοχές ενδιαφέροντος).

Ποια είναι τα όρια ηλικίας; Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια. Προτιμητέες είναι οι ηλικίες από 30-35 ετών και ύστερα. Η έναρξη σε ηλικία όπου το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο, εξασφαλίζει μικρότερη δοσολογία και καλύτερα αποτελέσματα.

Τι προσέχουμε μετά τη θεραπεία; Δεν πρέπει να κάνουμε μασάζ στην περιοχή που κάναμε το Botox και αποφεύγουμε να ξαπλώσουμε, να σκύψουμε έντονα ή να σηκώσουμε πολλά βάρη για τις πρώτες 6 ώρες.

Εάν κάτι δεν μας αρέσει, μπορούμε να το διορθώσουμε; Βεβαίως. Μετά από τη 15η ημέρα από την πρώτη έγχυση, όπου γίνεται και το follow up (επανεξέταση).

Υπάρχουν παρενέργειες; Οι παρενέργειες είναι ασυνήθεις. Εντούτοις μικρό οίδημα (πρήξιμο) ή ερύθημα (κοκκινίλα) μπορεί να εμφανιστούν, αλλά γρήγορα εξαφανίζονται. Πιο σπάνια, κάποια εκχύμωση (μελανιά) ή κεφαλαλγία, η οποία αποδράμει σε 24-48 ώρες. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να έχουμε σοβαρότερες επιπλοκές (π.χ. παροδική βλεφαρόπτωση), που οφείλονται σε λανθασμένη εφαρμογή, συνήθως από μη ειδικούς ανθρώπους. Ποιες περιοχές θεραπεύουμε; Η κύρια και αποτελεσματική αισθητική χρήση είναι για το άνω τριτημόριο του προσώπου (μέτωπο, πόδι χήνας και μεσόφρυο). Εντούτοις, οι αισθητικές εφαρμογές δεν περιορίζονται εκεί. Λοιπές ενδείξεις Botox στην περιοχή του προσώπου και του τραχήλου: * Ρυτίδες μετώπου * Ρυτίδες στο μεσόφρυο * Πόδι της χήνας

Είναι επικίνδυνο το Botox; Εάν ο ιατρός γνωρίζει καλά την ανατομία και τις ιδιότητες του φαρμάκου και το εφαρμόζει σωστά, ουδεμία πιθανότητα σοβαρής επιπλοκής υπάρχει. Σε ασθενείς με άλλα νευρολογικά προβλήματα μη αισθητικής φύσεως, χορηγούνται εξάλλου 5-10 φορές περισσότερες μονάδες. Αν κάποιος αποφασίσει για κάποιον λόγο να διακόψει τη θεραπεία με Botox θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης; Αυτό είναι αστικός μύθος. Μετά την πάροδο της δράσης του, οι μύες επανέρχονται στη φυσιολογική τους λειτουργία. Έτσι το πρόσωπο θα δείχνει καλύτερα απ’ ό,τι θα έδειχνε, αν δεν είχε προηγηθεί κάποια θεραπεία. Άλλωστε, οι καλύτερες ρυτίδες είναι αυτές που δεν είχαμε ποτέ.

Χρήστος Κρασαδάκης MD, DDS Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Αισθητικής και Ανάπλασης Προσώπου


oμορφια

ΦΩΤΟ: Shutterstock

ΜΑΚΙΓΙΑΖ | ΜΑΛΛΙΑ


Κ

άθε καινούργια σεζόν, οι γυναίκες έχουν την ανάγκη να ανανεωθούν, πόσω μάλλον την Άνοιξη που και η ίδια η φύση αναγεννιέται! Ένα καινούργιο κραγιόν, μια σκιά που λάμπει στο φως, μια μάσκαρα που κάνει τις βλεφαρίδες μας πιο πυκνές ή ένα φον ντε τεν που φωτίζει την επιδερμίδα μας, μπορούν σε δευτερόλεπτα να μας κάνουν πιο όμορφες, να μας αλλάξουν την διάθεση και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση μας. Γι’ αυτήν την Άνοιξη, οι τάσεις στο μακιγιάζ και στα μαλλιά όπως παρουσιάστηκαν στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων κατά τη διάρκεια των Εβδομάδων Μόδας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προτείνουν λαμπερές, φωτεινές επιδερμίδες, σαν αλαβάστρινες, glitter και μεταλλικές σκιές στα μάτια, έντονα neon χρώματα στα κραγιόν, σε αποχρώσεις του φούξια και του πορτοκαλί, πολύ έντονα μάτια με μαύρο eye liner πάνω και κάτω από το μάτι, μοβ ή μπλε σκιές στο πάνω βλέφαρο, ρουζ σε τόνους του ροζ στα μήλα αλλά και στην άκρη των ματιών, για να χαρίσει φρεσκάδα και νεανικότητα. Κάθε γυναίκα, επιλέγοντας την τάση που θα την αναδείξει, «συγχρονίζεται» με τις γυναίκες όλου του πλανήτη, και περισσότερο με εκείνες που είναι έτοιμες πρώτες να υιοθετήσουν, να παρουσιάσουν και –γιατί όχι;– και να δημιουργήσουν τα νέα trends. Celebrities, ηθοποιοί, μοντέλα και fashion bloggers, μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media, μας γεμίζουν εικόνες που μας εμπνέουν. Είναι εκείνες που μαζί με τις εταιρείες μόδας και ομορφιάς θα παρουσιάσουν πρώτες τις νέες τάσεις και, όσες από εμάς το επιθυμούν, υιοθετούν αυτές που τους ταιριάζουν. Ο «συγχρονισμός» αυτός μας κάνει να νοιώθουμε “in”, ενημερωμένες και, πολλές φορές, μας δίνει τη δυνατότητα να «υπερηφανευθούμε» στις φίλες μας για τις αγοραστικές επιλογές μας, όπως όταν, για παράδειγμα, φοράμε το ίδιο κραγιόν με κάποια διάσημη. Ώς εδώ καλά. Αδιαμφισβήτητα δεν υπάρχει κάτι κακό στο να είσαι trendy. Το ερώτημα είναι αν όλη αυτή η δύναμη της εικόνας και των τάσεων απλά μας επηρεάζει, ή μας κάνει να είμαστε όλες πανομοιότυπες. Θα έχετε παρατηρήσει τελευταία πως τα σαρκώδη χείλη είναι τάση και ότι γράφουν καλύτερα στις selfie φωτογραφίες. Επίσης, συνεχίζεται η τάση του περσινού χειμώνα με τα πολύ σκούρα καφέ κραγιόν. Μήπως όμως έτσι χάνεται η δυνατότητα αυτοέκφρασης και η γοητεία του να είσαι διαφορετικός; Αυτό που αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση είναι να μπορούμε να παίζουμε το παιχνίδι των τάσεων και να βγαίνουμε κερδισμένες, εντάσσοντας την τάση στο δικό μας στυλ. Να πετύχουμε, δηλαδή, να δείχνουμε σύγχρονες, διατηρώντας παράλληλα το δικό μας μοναδικό ύφος. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ομορφιά δεν αποτυπωνεται στο τέλειο μακιγιάζ. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Έχει να κάνει με την ψυχολογία μας, τη διατροφή μας, τις σχέσεις μας, την αυτογνωσία, την ευγένεια, το χαμόγελο μας –ναι, αυτό που λάμπει ανεξάρτητα από το τι χρώμα κραγιόν φοράμε! Έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό, ας δούμε, λοιπόν, τις νέες τάσεις που μας άρεσαν περισσότερο για την εαρινή σεζόν, πώς τις εφαρμόζουμε και ποιοι σχεδιαστές επέλεξαν να τις υιοθετήσουν.

Όμορφη την Άνοιξη! Η Σοφία Ατσάλη εντοπίζει τις τάσεις της νέας σεζόν σε μακιγιάζ και μαλλιά. Αλαβάστρινη επιδερμίδα Η καθαρή φωτεινή επιδερμίδα, χωρίς πολύ μακιγιάζ και έντονα χρώματα Τρόπος εφαρμογής: Βάλτε μια βάση από το αγαπημένο σας make-up, το concealer σας, λίγη πούδρα και πολύ απαλές σκιές σε φυσικά γήινα χρώματα. Ένα διάφανο lip-gloss ή ένα κραγιόν σε απόχρωση απαλού ροζ / σάπιου μήλου, συνοδεύει τέλεια την εικόνα. Λίγο ρουζ και μαύρη μάσκαρα ολοκληρώνουν τη σύγχρονη εικόνα. Την προτίμησαν οι σχεδιαστές / οίκοι: Isabel Marant, Bottega Veneta, Altuzarra. Λαμπερά μάτια, με glitter και μεταλλικές σκιές Το glitter το αγαπάμε γιατί μας φέρνει στον νου κάτι από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που είτε σε κάποιο παιχνίδι είτε σε κάποια εργασία χρειάστηκε να πιάσουμε αυτή την λαμπερή χρυσόσκονη (ή αστερόσκονη!), που μας κάνει να ονειρευόμαστε. Αν είστε από εκείνες που χαζεύετε στο φως του καθρέφτη όταν μια σκιά με χρυσόσκονη έχει πέσει λίγο παραπάνω στο πρόσωπό σας, κάνοντας το να γυαλίζει, τότε σίγουρα αυτή η τάση θα σας συναρπάσει. Τρόπος εφαρμογής: Αφού έχετε ολοκληρώσει το μακιγιάζ σας και πριν βάλετε μάσκαρα, εφαρμόστε τη σκιά με glitter ή το glitter σας στο κόκκαλο του ματιού. Αν προτιμήσετε έντονο χρώμα glitter για το μακιγιάζ των ματιών σας, είναι καλύτερα το κραγιόν σας να είναι σε φυσικούς τόνους. Αν επιμένετε να φορέσετε κόκκινο κραγιόν, καλό θα είναι να μην επιλέξετε μπλε glitter αλλά χρυσό, ώστε να εξισορροπείται η ένταση και να υπάρχει αρμονία στο πρόσωπο. Πάντα στην τελική εικόνα παίζουν ρόλο και τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου μας αλλά και το χρώμα των μαλλιών μας. Οι πιο τολμηρές μπορούν να κολλήσουν μικρούς λαμπερούς λίθους κάτω από τα μάτια. Ισορροπία είναι η μαγική λέξη! Την προτίμησαν οι σχεδιαστές: Stella Jean, Jeremy Scott. Kοντά μαλλιά Σκεφτόσουν να κόψεις τα μαλλιά σου κοντά αλλά δίσταζες; Αυτή η Άνοιξη ίσως σε βοηθήσει να το αποφασίσεις, αφού θα σε εμπνεύσει με εικόνες από κοπέλες με κοντές κουπ στα μαλλιά. Στην πασαρέλα των fashion shows των Moschino, Τom Ford και Giorgio Armani όλα τα μοντέλα είχαν κοντά μαλλιά! Φαίνεται πως οι κομμωτές δεν αρκέστηκαν στο καρέ που τόσο αγάπησαν οι Ελληνίδες –ήθελαν περισσότερα!

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

33


FITNESS PERSONAL TRAINER

Προσωπική υπόθεση

Α

ν πάμε λίγα χρόνια πίσω, και μόνο στο άκουσμα της φράσης “personal training”, το μυαλό πήγαινε σε κάτι το άπιαστο, λόγω της εξειδίκευσης του ατόμου που το παρέχει αλλά και του κόστους του. Πλέον, από εκεί που θεωρείτο είδος πολυτελείας για την πλειονότητα, το personal training καθημερινά κερδίζει έδαφος στην αγορά του fitness. Ας δούμε γιατί πέρασε στην πρώτη γραμμή αλλά και τί μπορεί να περιμένει κάποιος που το επιλέγει.Πολλοί ξεκινούν και

34 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

κάνουν προσπάθειες να πάνε γυμναστήριο και, στη μέση της πορείας, το εγκαταλείπουν γιατί βαριούνται εύκολα τα κλασικά προγράμματα που παρέχει, σε αντίθεση με άλλους που γυμνάζονται στα προγράμματα αυτά συστηματικά. Με τη χαμηλή συνδρομή που οι ίδιοι έχουν ζητήσει θέλουν πιο προσεγμένη αντιμετώπιση. Όταν όμως έχεις χαμηλή συνδρομή, λαμβάνεις και ανάλογη, συνήθως όχι τόσο υψηλή κσι προσεγμένη παροχή υπηρεσιών. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας λόγος για τον οποίο «εύκολα» μπορεί κάποιος να τα παρατήσει. Επίσης, άτομα σε ομαδικά


προγράμματα μπορεί να νιώθουν μειονεκτικά για την εμφάνισή τους γι’ αυτό και, πολλές φορές, τα σταματούν. Η επιλογή ενός personal trainer είναι δύσκολη, καθώς αυτός θα πρέπει να έχει μία σειρά από προσόντα, όπως η επιστημονική κατάρτιση, καθώς και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που συνοδεύουν την ιδιότητά του αυτή. Θα πρέπει να διαθέτει θετική προσωπικότητα για να μπορέσει να στηρίξει τον αθλούμενο και να του δώσει κίνητρα στην προσπάθειά του. Να τον χαρακτηρίζει επαγγελματική νοοτροπία και να καταγράφει την προπόνηση αλλά και την εξέλιξη του εκάστοτε ασκούμενου. Να είναι πρόθυμος να εξηγήσει γιατί επιλέγει την κάθε προπόνηση, γιατί αλλάζει τη μέθοδο αλλά και το στυλ της προπόνησης, προκειμένου να το προσαρμόσει στις δικές σου προσωπικές ανάγκες. Να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις της ειδικότητάς του. Με την επιλογή του κατάλληλου trainer κερδίζεις αναμφίβολα σε χρόνο, σε θέματα ασφά-

λειας, δεν πειραματίζεσαι με προγράμματα, ενώ η προσωπική παρακολούθηση εγγυάται αρτιότερο αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα προτεραιοτήτων. Ο καθένας πρέπει να αξιολογήσει πόσο πραγματικά έχει ανάγκη μίας τέτοιας παροχής και, εφόσον την επιλέξει, να εξασφαλίσει την «επένδυση» των χρημάτων του. Γιώργος Καραντζάς, Personal Trainer

Το personal training καθημερινά κερδίζει έδαφος στην αγορά του fitness, παρά το γεγονός ότι, πιο παλιά, οι περισσότεροι το θεωροούσαν είδος πολυτελείας.

Το personal training γίνεται ολοένα και πιο προσιτό. Μπορούμε όντως να το βάλουμε στη ζωή μας;

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

35


ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οδηγός ευζωίας Η προσωπική μας υγεία μπορεί να βελτιωθεί με μικρές καθημερινές κινήσεις διατροφής.


Ε

χοντας μπει πλέον στην άνοιξη και με το Πάσχα εν όψει, βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στη γνώριμη «απειλή» των εορταστικών εδεσμάτων… Η έλευση των διακοπών, κάπως μαγικά, μας κάνει να ξεχνιόμαστε, να χαλαρώνουμε, να απομακρυνόμαστε από την καθημερινότητα και τις υγιεινές μας συνήθειες. Συχνά όμως, μετά το πέρας της κατάνυξης και τελειώνοντας το φαγοπότι, έχουμε την εντύπωση ότι χρειαζόμαστε μία μεταμόρφωση, για να αλλάξουμε το σώμα μας και να νιώσουμε λίγο καλύτερα, προσδοκώντας τον ερχομό του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι πως, εάν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε πραγματικά με τον εαυτό μας, έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, είτε με μικρές κινήσεις, είτε τολμώντας να κάνουμε μία μεγάλη διατροφική στροφή στη ζωή μας. Ο πιο σημαντικός τομέας από τον οποίο και θα πρέπει να ξεκινήσουμε, διότι επηρεάζει όλους τους άλλους, είναι αυτός της υγείας, κυρίως λόγω της ισορροπίας που υπάρχει ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική ισορροπία. Πολλές φορές όμως, απλά βαριόμαστε. Έχουμε φάει τόσο πολύ, έχουμε λουφάξει άλλο τόσο, που απλά λέμε «Δεν βαριέσαι…» και τα παρατάμε, πέφτοντας πάλι στο ίδιο «τριπάκι»… Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ψάξουμε μέσα μας προκειμένου να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μη χαιρόμαστε τη ζωή μας, με αποτέλεσμα αυτό να αντικατοπτρίζεται στην εικόνα και το σώμα μας. Μπορεί να νιώθουμε εγκλωβισμένοι στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας, κάπου ανάμεσα στον καναπέ και την καρέκλα του γραφείου. Μπορεί να αναπολούμε τα παλιότερα χρόνια που κάναμε αθλητισμό, ενώ τώρα δεν πάμε πλέον ούτε στο περίπτερο με τα πόδια… Ίσως πάλι να θυμόμαστε πως παλιά η διασκέδαση μας ήταν να βρεθούμε για μπάλα με την παρέα, ενώ πλέον συνατιόμαστε μόνο στην καφετέρια ή σε κάποιο μπαράκι το βράδυ. Σας θυμίζει κάτι; Σκεπτόμενοι τη ζωή μας, έχουμε τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε κάποιες συνήθειες της καθημερινότητάς μας ή να φροντίσουμε να εντάξουμε και νέες δραστηριότητες σε αυτή, με στόχο να βρούμε καινούργιες ισορροπίες. Κάνοντας μία τέτοια προσπάθεια, μπορεί να έρθουμε σε επαφή με κρυφά συναισθήματα, καινούργια ξεκινήματα, ακόμη και αποκαλύψεις για πτυχές του χαρακτήρα ή των ενδιαφερόντων μας που δεν γνωρίζαμε πως υπήρχαν. Το θέμα είναι να κατανοήσουμε ότι έχουμε άπειρες επιλογές και πως η δύναμη της αλλαγής και της βελτίωσης είναι στα χέρια μας. Ούτε να παραιτηθούμε από τη δουλειά χρειάζεται, ούτε να απαρνηθούμε το αγαπημένο μας μπαράκι! Αυτό που μπορούμε να κάνουμε πράξη είναι να πάμε στο περίπτερο με τα πόδια, να κανονίσουμε μια έξοδο για χορό με τους φίλους μας ή να κλείσουμε ένα γηπεδάκι 5 επί 5 και να θυμηθούμε τα παλιά! Μπορούμε να παίξουμε beach volley ή να πάμε για έναν περίπατο στη φύση πριν την κυριακάτικη ταβέρνα. Μπορούμε να πάμε με το παιδί μας για κολύμπι μια φορά την εβδομάδα ή να αντικαταστήσουμε έναν καφέ με τον κολλητό μας με μια επίσκεψη μαζί του στο γυμναστήριο –ναι, αυτό που πληρώσαμε και δεν πήγαμε ποτέ! Έτσι, και θα βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και θα παρακινήσει ο ένας τον άλλο να ασκηθεί. Μπορούμε επίσης να παραγγείλουμε το αγαπη-

μένο μας σουβλάκι χωρίς πατάτες ή να πιούμε ένα ποτό αντί για τρία. Αυτές είναι μικρές καθημερινές αλλαγές, οι οποίες όμως, συλλογικά, επιφέρουν σημαντική βελτίωση στη ζωή μας. Όπως και να έχει, ο στόχος είναι να μην φορτώνουμε το μυαλό και το σώμα μας με περιττά βάρη, ενώ παράλληλα κάνουμε προσπάθεια να εμπλουτίζουμε την καθημερινότητα με δραστηριότητες και συνήθειες που θα μας αποφορτίζουν ψυχολογικά, θα μας ενισχύουν σωματικά και θα μας κάνουν πιο υγιείς, ευτυχισμένους και παραγωγικούς σε όλους τους τομείς. Εσείς είστε αυτοί που θα διαλέξετε ό,τι πιο κατάλληλο για τη δική σας καθημερινότητα. Οι ειδικοί βρίσκονται δίπλα σας για να σας καθοδηγήσουν, να σας δώσουν ιδέες και να σας στηρίξουν σε αυτή σας την προσπάθεια. Η συνεργασία με έναν ειδικό θα βάλει τις τελευταίες «πινελιές» στη νέα εικόνα που δημιουργείτε, πρωτίστως για τον ίδιο σας τον εαυτό, αλλά και για να εμφανιστείτε ανανεωμένοι στους γύρω σας. Κάτια Στρατουδάκη, Personal Trainer - Wellness Coach


Mοδα ΘΕΜΑ

Photo: Konstantinos Profis Hair: George Xikis Make-up: Eleana Zampara


PHOTO RETOUCHE: Natalia Akhudova. models: giorgio karantzas, aimilia malandraki

Take me HOME!

“Αthena by Tranoulis”


ΑΘΗΝΑ

Ο Αναστάσιος Τρανούλης (φωτό δεξιά), μαζί με την αδελφή του, Αθηνά, είναι οι δημιουργοί του “Athena by Tranoulis”.

O

H μόδα... διαμαρτύρεται

ι Καρυάτιδες βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι πέντε από τις έξι. Μία λείπει. Η δεύτερη από αριστερά. Αυτή βρίσκεται σε άλλη χώρα, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου μεταφέρθηκε το 1806, μετά την υφαρπαγή της, μαζί με άλλα γλυπτά, από την Ακρόπολη των Αθηνών. Υπεύθυνος της «απαγωγής», ο λόρδος Tόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν. Ο λόρδος ‘Ελγιν, πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 έως το 1803, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν υπό την ηγεμονία των Οθωμανών και, με διάταγμα από τον Σουλτάνο, προχώρησε στην «αποκαθήλωση» των Μαρμάρων από τον Παρθενώνα, με πρόφαση ότι ήθελε να τα μετρήσει και να τα αποτυπώσει σε σχέδια. Εν συνεχεία, τα μετέφερε στην Αγγλία το 1806, γι’ αυτό και αρκετοί τα αποκαλούν ακόμη και σήμερα «Ελγίνεια Μάρμαρα». Το 1816, τα Γλυπτά αυ-

40 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Ο οίκος Τρανούλη προωθεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Σοφία Ατσάλη μάς ενημερώνει για την πρωτοβουλία.


Mοδα ΘΕΜΑ

Το κίνημα “Take me home” υποστηρίζουν πολλές διεθνείς προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών, οι Ολυμπιονίκες μας Δημήτρης Μούγιος, Βούλα Κουζομπόλη, Βιργινία Κραβαριώτη και Νίκος Συρανίδης (φωτό επάνω, από αριστερά προς τα δεξιά). Εδώ, φωτογραφίζονται έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης, με δημιουργίες από τη συλλογή “Athena by Tranoulis”. Σκοπός του κινήματος, η συμβολή στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης ως προς την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

τά αποκτήθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Σήμερα, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, στο Ερέχθειο, τον αρχαίο ναό που είναι αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα μπορεί κάποιος να δει τα αντίγραφα και τον έξι Καρυάτιδων. Όμως, η αληθινή έκτη Καρυάτιδα είναι εδώ και δύο αιώνες μακριά, για να συναρπάζει με την ομορφιά της τους επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου. Σε αυτήν την όμορφη απούσα Καρυάτιδα και την επιστρο-

φή της στην πατρίδα της, την Ελλάδα, είναι αφιερωμένη η συλλογή ρούχων του brand “Athena by Tranoulis”. Δημιουργοί του, η Αθηνά και ο Αναστάσιος Τρανούλης, τα παιδιά του σχεδιαστή Θοδωρή Τρανούλη και συνεχιστές του γνωστού για τα νυφικά και βραδινά φορέματα οίκου του. Η συλλογή “Αthena by Tranoulis” απαρτίζεται από αέρινα λευκά φορέματα με αρχαιοελληνικές επιρροές, αναπαραστάσεις αγαλμάτων, και μεταφέρει το μήνυμα “Take me home”. Ανάμεσα στα λευκά ρούχα της συλλογής ξεχωρίζει και ένα μαύρο. Αυτό ονομάζεται «Τα Δάκρυα της Καρυάτιδας» και συμβολίζει την απούσα έκτη Καρυάτιδα. Το μαύρο χρώμα εκφράζει το πένθος της, διότι βρίσκεται μακριά από τις αδελφές της και ζητά να γυρίσει κοντά τους, στην πατρίδα της.

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

41


Mοδα ΘΕΜΑ

Στιγμιότυπα από τη Balkan Fashion Week στη Σόφια. Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας έγινε η πρώτη παρουσίαση της συλλογής “Athena by Tranoulis”.

ΣΟΦΙΑ

Take me HOME! Αυτό είναι το σύνθημα στην καμπάνια του οίκου για την επανένωση των Γλυπτών. Το φόρεμα «Τα Δάκρυα της Καρυάτιδας» συμβολίζει αυτήν την απούσα έκτη Κόρη, ενώ το μαύρο χρώμα του εκφράζει το πένθος της.

Μ

ε πρώτο σταθμό τη Σόφια το κίνημα “Take me home” και η συλλογή των ρούχων παρουσιάστηκαν στη διοργάνωση Balkan Fashion Week. Η παρουσία τους εκεί στέφθηκε με επιτυχία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον από τον κόσμο της παγκόσμιας μόδας. Επόμενος σταθμός ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, όπου έλληνες Ολυμπιονίκες φόρεσαν ρούχα από την κολεξιόν “Athena by Tranoulis”.Η μόδα γίνεται, λοιπόν, το μέσον για να διαδοθεί ξανά η θέση της χώρας μας και να εγερθεί η προσοχή του διεθνούς κοινού στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα. Του ζητήματος αυτού είχε επιληφθεί προσωπικά, ήδη από το 1982, μια γυναίκα - ορισμός του στυλ, η Μελίνα Μερκούρη, όταν ως Υπουργός Πολιτισμού της χώρας μας, έθεσε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της Unesco, στο Μεξικό. Ποια ήταν η αφορμή για να γίνει σκοπός της ζωής της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Είκοσι χρόνια νωρίτερα, το 1960, στα γυρίσματα της ταινίας «Φαίδρα», οι Βρετανοί ζήτησαν από το ελληνικό συνεργείο να πληρώσει προκειμένου να κινηματογραφήσει τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο…

42 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018


Η ίδια «απαγόρευε» να τα αποκαλούμε «Ελγίνεια», καθώς δεν ανήκαν ποτέ στον Έλγιν. Επίσης δήλωνε: «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…» Το νέο brand “Athena by Tranoulis” επιθυμεί να συνεχίσει να υπηρετεί αυτήν τη σημαντική ιδέα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα μας. Ο ιδρυτής του οίκου, Θοδωρής Τρανούλης, δηλώνει πώς, ως φίλος της Μελίνας Μερκούρη, νιώθει χρέος του να υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό, γι’ αυτό και έχει εμπνεύσει τα παιδιά του υπέρ αυτής της ιδέας. Για τον οίκο θα αποτελούσε επιτυχία το “Take me home” να ξεπεράσει το στενό πλαίσιο των συνόρων και να αποτελέσει έμπνευση για νέες πρωτοποριακές ιδέες παγκοσμίως, όπου η μόδα και το στυλ θα «υπηρετήσουν» ανάλογους υπέρτατους σκοπούς. Όπως σχολιάζουν σχετικά η Αθηνά και ο Aναστάσιος Τρανούλης, «Το “Take me home” αποτελεί συγκίνηση και πρόκληση. Οι στόχοι είναι μεγαλεπήβολοι, γιατί αυτό το κίνημα είναι ένα όνειρο ζωής του πατέρα μας, το οποίο γεννήθηκε από τη συναναστροφή του με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιάννη Διαμαντόπουλο. Είναι πολύ περήφανος που η προσπάθεια αυτή για το ταξίδι της επιστροφής έχει ήδη ξεκινήσει». Είναι επίσης αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι η συλλογή “Take me home” με τις αρχαιοελληνικές δημιουργίες του brand “Αthena by Tranoulis” δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα. Δημιουργήθηκε με σκοπό να μεταφέρει το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών: “Take me home”. Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής, τo “Αthena by Tranoulis” έχει δημιουργήσει, ωστόσο, και ορισμένα γυναικεία ρούχα, ανδρικά T-shirts, καθώς και αξεσουάρ, τα οποία μπορούν να αγοράσουν όσοι επιθυμούν να διαδώσουν το μήνυμα της καμπάνιας. Εμείς ευχόμαστε η προσπάθεια του οίκου Τρανούλη να έχει όντως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε και τις επόμενες συλλογές που θα μας χαρίσει το νέο brand “Athena by Tranoulis”.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Πρόεδρος των Ολυμπιονικών, Βούλα Κουζομπόλη και η αντιπρόεδρος, Εύη Μωραιτίδου, φωτογραφίζονται έξω από το Βρετανικό Μουσείο. Στο κέντρο, η Αθηνά Τρανούλη.

“Take me home” To αγγλικό κείμενο της καμπάνιας / διαμαρτυρίας “I stand alone so far away from my home for more than 200 years. Far away from my people, from those who made me, those who love and understand my origin. So many years, millions stand in front of me and admire my beauty, learn my story and touch my skin. I love them too and I thank them for their kindness. But no matter how much they love me, only my people can feel my heartbeat and keep my soul warm. And even if I did the mistake to allow people to kidnap me, now it’s time to go home. Please, take me home!” The voice of the stolen Parthenon marbles, Athens, Greece

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

43


πολιτισμοσ ΒΙΒΛΙΟ | ΠΟΙΗΣΗ

Χρόνος ποιητικός Ο ψυχίατρος και ποιητής Δημήτριος Δημητριάδης συζητά για την ποίηση και τις θεραπευτικές της ιδιότητες με την Π. Καρκαβέλια.

Από ποια ηλικία αρχίσατε να γράφετε και τί είναι αυτό που σας έσπρωξε στην ποίηση; Ξεκίνησα να γράφω σε ηλικία 16 ετών, με αφορμή ένα κορίτσι. Λίγο αργότερα, με παρακίνησε η ενθουσιώδης επιθυμία να κατανοήσω τον κόσμο. Έφηβος, πολύ ρομαντικός τότε και με το γονίδιο της αντίδρασης να εκδηλώνεται, έγραφα για τον έρωτα και τις ενστάσεις που είχα σχετικά με τα όσα αναγνώριζα γύρω μου για πρώτη φορά. Ποιους ποιητές ξεχωρίζετε; Έξι έλληνες ποιητές με συντρόφεψαν στο ξεκίνημα του ταξιδιού προς την Ποίηση: ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Λειβαδίτης, ο Σεφέρης, ο Καβάφης και ο Λαπαθιώτης. Ο καθένας τους με επηρέασε με τον δικό του τρόπο –όλοι τους μέγιστοι σε αυτό που υπηρέτησαν ως ποιητές. Όσο ωρίμαζε η γραφή μου, γνώρισα μέσα από το διάβασμα και πολλούς ξένους ποιητές, εκείνοι που στέκονται, όμως, στην κορυφή της προσωπικής μου εκτίμησης είναι ο Βαλερύ, ο Ρεμπώ, ο Μποντλέρ, ο Σαίξπηρ, ο Έλιοτ και ο Νερούδα. Τα ποιήματα σας είναι αποτυπώματα βιωμάτων ή βασίζονται στη δημιουργική φαντασία;

44 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Είναι συνδυασμός των δύο. Στην αρχή σίγουρα με παρακινεί κάποιο συνειδητό ή ασυνείδητο βίωμα με τη συναισθηματική χροιά που το συνοδεύει, από ένα σημείο κι έπειτα όμως μπαίνει σε λειτουργία η δημιουργική φαντασία και η ανάγκη να αποτυπώσω στο χαρτί τις εικόνες, τους ήχους, τη δόνηση του συναισθήματος που επιθυμώ να μεταφέρω στον δέκτη του ποιήματος, δηλαδή τον αναγνώστη. Δεν αφήνω το ποίημα σε ησυχία μέχρι να το φέρω εκεί που θέλω, να το διαβάσω στο τέλος και να αισθανθώ ότι μπορεί να αποδώσει αβίαστα το αρχικό μου ερέθισμα. Τί έναυσμα παίρνετε για να γράψετε; Τί είναι εκείνο που σας εμπνέει περισσότερο; Το έναυσμα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τη μελαγχολία μιας δύσκολης ημέρας ή νύχτας, μέχρι την εικόνα που βλέπω έξω από το παράθυρο εκείνη την στιγμή. Ψάχνω είτε μέσα μου είτε στο περιβάλλον για εκείνη την πρώτη λέξη ή τον πρώτο στίχο που θα με οδηγήσει να γράψω και να μετουσιώσω κάτι αόριστο, όπως είναι η έμπνευση, σε κάτι επικοινωνιακό, όπως είναι το ποίημα πάνω στο χαρτί. Εμπνέομαι επίσης σε με-

γάλο βαθμό από την κοινωνία γύρω μου –τους ανθρώπους, τις εκφράσεις στο πρόσωπό τους, τα δικά τους βιώματα, την ανάγκη να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που τους μαστιγώνει με κάθε δυνατό τρόπο– και από τη ζωή την ίδια όπως είναι, χωρίς περιτύλιγμα. Τέλος, έναυσμα μπορεί να αποτελέσει κάποιο ποίημα ενός από τους μεγάλους ποιητές που έκαναν το ταξίδι αυτό πριν από όλους εμάς και τοποθέτησαν φάρους, όχι απαραίτητα για να τους ακολουθήσουμε αλλά για να μας δείξουν ότι θα υπάρχει πάντα η ανάγκη μέσα μας για ομορφιά και τέχνη, ιδιαίτερα σήμερα με την καθολική ασχήμια μιας κοινωνίας που καταρρέει και αγνοεί το βασικό συστατικό της, δηλαδή τον άνθρωπο. «Χρόνος αυτόχειρας». Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για την ποιητική συλλογή σας; Γιατί το νήμα που δένει όλα τα ποιήματα της συλλογής είναι η αυτοκαταστροφική μας σχέση με τον χρόνο. Επιλέγουμε συνειδητά ή υποσυνείδητα να αγνοήσουμε την πραγματική διάσταση του χρόνου, δηλαδή ότι κυλά ανεξάρτητα από –και παρά τα– δικά μας προβλήματα, επιλογές, ανάγκες, ενοχές, προτεραιότητες. Ενώ


μας δείχνει συνεχώς σημάδια για επιτακτική αναθεώρηση και αναδόμηση μιας ζωής που προφανώς μας ξεγλιστρά, εμείς κοιτάζουμε την κλεψύδρα να αδειάζει χωρίς να επεμβαίνουμε ουσιαστικά. Γινόμαστε λοιπόν σταδιακοί αυτόχειρες μέσω της εξάντλησης του χρόνου και του φαύλου κύκλου όπου επιστρέφουμε κάθε φορά στην αρχή, για να βιώσουμε τον ίδιο πόνο και την ίδια ματαίωση.

ανήφορος και ο άνθρωπος δεν γίνεται υποκείμενο σεβασμού από τα κοινωνικά συστήματα που ορίζουν σχεδόν καταναγκαστικά το πώς θα ζήσει, δεν θα μπορέσει να τιθασεύσει τον χρόνο και να απαλλαγεί από τον φόβο της φθοράς και του θανάτου που τον ακολουθεί από την στιγμή που γεννιέται.

Τί είναι λοιπόν ο χρόνος; Μήπως ο χρόνος είναι μια υποκειμενική ψευδαίσθηση; Μήπως ο χρόνος είμαστε εμείς;

Θα ξεχώριζα την «Κλεψύδρα» και την «Απώλεια» για τον συναισθηματικό τους χτύπο, τα «Άνθη του χειμώνα», το «Ασάλευτα», το «Παραμύθι» και τον «Κύκλο» γιατί πραγματεύονται σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η μετανάστευση, η αρρώστια, η εκμετάλλευση των γυναικών και η χρήση ναρκωτικών, την «Εμμονή» και την «Αποσύνθεση» γιατί είναι τα αγαπημένα μου. Ειδική μνεία θέλω να κάνω για το «Νυφικό», ποίημα που έγραψα για μία αγαπημένη φίλη που έφυγε στα 19 της, πρόωρα και άδικα.

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα και θα συμφωνήσω. Ο χρόνος είμαστε εμείς. Για όλους κυλά το ίδιο αλλά δεν βιώνεται από όλους με τον ίδιο τρόπο. Ο Αϊνστάιν το είπε πολύ εύστοχα, ο χρόνος είναι σχετικός και μία ώρα πλάι σε μια όμορφη γυναίκα μοιάζει να κρατά ένα λεπτό. Είναι έτσι δομημένος ο τρόπος ζωής, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, όπου αναπόφευκτα και χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε κυνηγάμε τον χρόνο, κάτι τόσο αδύνατο όσο το να θέλουμε να κρατήσουμε νερό στην χούφτα μας χωρίς να πέσει κάτω. Σε αυτό συνέβαλλαν βέβαια η οικονομική κρίση, η ανεργία, η φτώχεια, η ακραία επαγγελματική εκμετάλλευση και η ανάγκη για επιβίωση χωρίς μέσα επιβίωσης. Παρότι, λοιπόν, δεν είναι η ποσότητα του χρόνου που θα έπρεπε να ορίζει την ζωή μας, αλλά η ποιότητα, η διαχείρισή του καθίσταται δύσκολη όταν εμπλέκονται η απελπισία και η απόγνωση. Όσο συνεχίζεται ο καταφανής, πλέον, πνευματικός κατήφορος, υπερέχει ο δουλικός υλιστικός

Ποιο από τα ποιήματά σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Μπορούν να συνταιριάξουν η ψυχανάλυση με τη δημιουργία; Γενικά η ατομική ψυχοθεραπεία (αν και υπάρχουν πολλά είδη, εφαρμογές και σχολές), πιστεύω ότι συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη για δημιουργία. Κοινό τους στοιχείο είναι ότι και οι δύο ως στόχο έχουν την ανακούφιση, την εύρεση λύσεων και απαντήσεων σε βαθιά προσωπικά ερωτήματα και αδιέξοδα. Ο ιστός που τις ενώνει είναι η μαγική λέξη κίνητρο. Στην ψυχοθεραπεία αναζητούμε τρόπο να το επαναφέρουμε στην ζωή μας, στη δημιουργία το ικανοποιούμε και το ταΐζουμε. Επίσης, αλληλεπιδρούν. Η

ΒΙΟΦΡΑΦΙΚΟ Ο Δημήτριος Δημητριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έλαβε το πτυχίο του από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Λιέγης στο Βέλγιο και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά έντυπα «Νέα Αριάδνη», «Θράκα», «Διάστιχο», «Φρέαρ» και “Fractal”. Συμμετείχε στην ετήσια ανθολογία της «Νέας Αριάδνης» το 2011. Το 2016, εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του «Χρόνος αυτόχειρας», από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

ψυχοθεραπεία τονώνει σταδιακά τη δημιουργία και η κατεύθυνση προς τη δημιουργία είναι ένα από τα δομικά συστατικά της σωστής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, όποια κι αν είναι αυτή. Ως ψυχίατρος πιστεύετε ότι η ποίηση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για τους αναγνώστες; Ισχύει ότι η ανάγνωση έργων ποίησης μπορεί να τονώσει σημαντικά τη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με τη λεγόμενη «αυτοβιογραφική μνήμη», βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να κάνει αναδρομές στο παρελθόν και να αναστοχαστεί τις δικές του εμπειρίες υπό το φως των όσων διαβάζει; Αναφέρεστε σε μία μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, όπου οι εθελοντές κλήθηκαν να διαβάσουν αποσπάσματα από Σαίξπηρ, Έλιοτ και άλλους, την ίδια ώρα που γινόταν λεπτομερής καταγραφή των εγκεφαλικών τους λειτουργιών. Το δεξί ημισφαίριο είναι εκείνο που ελέγχει τα συναισθήματα και το ένστικτο, το αριστερό είναι εκείνο της λογικής. Στους δεξιόχειρες επικρατεί το αριστερό, στους αριστερόχειρες το δεξί, γι’ αυτό οι τελευταίοι έχουν συνήθως καλλιτεχνική φλέβα. Η ποίηση βοηθά στην ανάπτυξη της δραστηριότητας του εγκεφάλου χάρη στις συνήθως πρωτόγνωρες και δύσκολες λέξεις που συναντά ο αναγνώστης (ειδικά στα έργα του Σαίξπηρ στην συγκεκριμένη μελέτη), καθώς και στην ηθελημένη ασάφεια και αμφισημία που διέπουν τα ποιήματα. Το νόημά τους δεν έχει μια λογική σειρά, οπότε ωθεί τον αναγνώστη να θέσει σε λειτουργία κέντρα του εγκεφάλου που συνήθως έχει σε αδράνεια με στόχο να «κατανοήσει» ή να προσεγγίσει το ποίημα. Επίσης, η ποίηση, με όλο το βαθύ συναισθηματικό και πνευματικό της στίγμα, βοηθά σε βάθος χρόνου τον πάσχοντα και ψυχοθεραπευτικά. Ας διαβάζουμε όσο περισσότερη ποίηση γίνεται λοιπόν, ας γράφουμε, ας μοιραζόμαστε ιδέες, εμπειρίες, συναισθήματα μέσω αυτής. Κάτι πολύ καλό θα βγαίνει κάθε φορά και κυρίως θα ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, ξορκίζοντας την μοναξιά και δαμάζοντας το σκοτάδι!

WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 |

45


ταξιδι ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

ε

κ φύσεως προικισμένη και εκ θέσεως κεντρική, η Παύλιανη αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια ανοιξιάτικη απόδραση με φίλους ή την οικογένεια. Σκαρφαλωμένη στα 1.040 μέτρα υψόμετρο στο όρος Οίτη, ακριβώς στην είσοδο του εθνικού δρυμού, η Παύλιανη με τους δύο οικισμούς, Άνω και Κάτω, και το Αισθητικό πάρκο, καλωσορίζει τους ταξιδιώτες, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, αλλά και μια θέση στην καρδιά τους. Μόλις φτάσετε στην Κάτω Παύλιανη, τον πρώτο οικισμό που συναντάτε μετά το χωριό της Οίτης, θα βρεθείτε στην πλατεία του χωριού και στην πρώτη του ταβέρνα. Εκεί, αξίζει να κάνετε μια στάση και να δοκιμάσετε παραδοσιακά ρουμελιώτικα πιάτα. Στη στροφή του δρόμου είθισται –καιρού επιτρέποντος– να στήνεται μια υπαίθρια αγορά, η οποία αποτελεί ιδανική επιλογή για αγορά τοπικών εδεσμάτων και αγροτικών προϊόντων. Μήλα, φασόλια και πατάτες είναι τα καλύτερα σουβενίρ που μπορείτε να πάρετε μαζί σας, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο για λίγο περισσότερο την εικόνα και τη… γεύση του χωριού μετά την επιστροφή σας. Στη συνέχεια, καθίστε στα παγκάκια της πλατείας και απολαύστε την εξαιρετική θέα προς τον Μαλιακό Κόλπο. Μόλις «χορτάσετε» ουρανό και οξυγόνο, περπατήστε προς την Άνω Παύλιανη, καθώς η απόσταση είναι μικρότερη του ενός χιλιομέτρου και επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το περίφημο αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αιώνα. Έλατα, καρυδιές και καστανιές εναλλάσσονται διαρκώς σε αυτό το «αλπικό» τοπίο. Γι’ αυτό, οι κάτοικοι της Παύλιανης υποστηρίζουν με υπερηφάνεια ότι ο τόπος τους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την διάσημη Ελβετία! Περιηγούμενοι στους δυο οικισμούς, θα παρατηρήσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών όπου το ξύλο και η πέτρα βρίσκο-

46 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Η κρυφή Εδέμ της Φθιώτιδας Στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, βρίσκεται η Παύλιανη, ένας τόπος πλημμυρισμένος χρώματα και αρώματα. Από τη Μαρία Κάντια Χαρδαλιά. νται σε πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, ενώ χαρακτηριστικό γνώρισμα των κτισμάτων είναι η μεγάλη κλίση των σκεπών τους προς αποφυγήν συσσώρευσης του χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικιστική ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην ευτυχή συγκυρία ένταξης της Παύλιανης στο Ηabitat Αgenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και την εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.


∆ίπλα σας 40 χρόνια! Αεροπορικά | Ακτοπλοίκα Εισιτήρια Ατομικά & Επαγγελματικά ταξίδια

Business N’ Leisure Travel Address: 9 Solomou St, N. Psychiko 154 51, Athens – Greece Tel: +30 210 6753 008 Fax: +30 210 6753 009 Email: booking@bnltravel.gr, info@bnltravel.gr www.facebook.com/bnltravel1


ταξιδι ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Εξερευνώντας το πιο σουρεάλ Αισθητικό Δάσος της ΕλλάδαςΗ είσοδος του Αισθητικού Δάσους βρίσκεται στον κατηφορικό δρόμο που συνδέει την Κάτω Παύλιανη με το χωριό της Οίτης. Εκεί αφήνετε το μηχανοκίνητο όχημα του πολιτισμού σας και ακολουθείτε το… κάλεσμα της φύσης. Πανύψηλα έλατα, αλλόκοτοι σχηματισμοί δένδρων, σπάνια είδη μανιταριών και ο απόκοσμος ήχος των πηγών του Ασωπού παρασύρουν κάθε επισκέπτη σε μια μοναδική εμπειρία ζωής. Η περιήγηση ξεκινά, πλάι στους μαιάνδρους του Ασωπού ποταμού και, ύστερα από 20 λεπτά πεζοπορίας, στην καρδιά του επιβλητικού ελατοδάσους, συναντάτε το περίφημο Πάρκο Αναψυχής. Η ευφάνταστη ονοματοδοσία διαδρομών, σημείων και αθλημάτων φανερώνει το πηγαίο χιούμορ των κατοίκων της περιοχής: η οργανωμένη παραλία «μπλατσανήθρα», the path of joy and taleporias, τεμπελοποδόσφαιρο, το παγκάκι των τσακωμένων, le café το γούπατον, ο θρόνος του Δία / η φωλιά των πουλιών (για τα πιτσουνάκια) και άλλα πολλά που προστίθενται κάθε χρόνο. Εσείς, ακολουθήστε την ελικοειδή πορεία των νερών, περπατήστε πάνω στα ξύλινα γεφυράκια και αφεθείτε στην ενέργεια των καταρρακτών. Το μονοπάτι του αγνώστου καλλιτέχνη, τα πολύχρωμα πουφ, οι υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα πιο απίθανα μέρη του πάρκου, οι γκλίτσες, το τραμπολίνο, το γήπεδο βόλεϊ (river volley) πάνω σε ροκανίδι με ξύλινες κερκίδες που φιλοξενούν το εκάστοτε ενθουσιώδες φιλοθεάμον κοινό, είναι οι ευχάριστες εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψετε κατά μήκος της διαδρομής. Επίσης, έχετε στα πόδια σας την καλύτερη «κατάψυξη» για τα αναψυκτικά σας, τα παγωμένα νερά του Ασωπού. Από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες είναι η «μουσική που γεφυρώνει»: μία γέφυρα-πιάνο όπου ο πρωτομάστορας φρόντισε σε κάθε πέρασμα να ακούγεται μουσική (Michael Nyman – “The heart asks pleasure first”). Επίσης, το πέρασμα με τροχαλία πάνω από τον ποταμό, καθώς και οι κούνιες, οι οποίες ξεπερνούν τις κορυφές των δένδρων.Η Παύλιανη είναι στη φύση σας… Ανακαλύψτε την!

48 | WHITE TALES ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Η Παύλιανη είναι το φυσικό περιβάλλον των παιδιών και η παιδική χαρά των ενηλίκων. ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ | Το Μουσείο Υδροκίνησης με το Νεροπρίονο, τον Νερόμυλο, το Μαντάνι και την Νεροτριβή.Τα Δενδρόσπιτα. Τους φούρνους μικροκυμάτων και τα ψυγεία που βρίσκονται μέσα στο δάσος. Μέσα τους κρύβουν επιτραπέζια, τάβλι και βιβλίο εντυπώσεων, όταν τα ανοίξετε! Τη Σβανίστρα: την πιο μεγάλη κατηφόρα, ευγενική χορηγία του Χρήστου Σακάτη, χειρουργού ορθοπεδικού. Το παραδοσιακό οικολογικό τζακούζι: «η τραπεζονιά» για «καλό μπλατσάνισμα». ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ | Από Αθήνα (230 χλμ.) μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, απόσταση που οδικώς μεταφράζεται σε 2 ½ ώρες οδήγηση. Στον κόμβο των Θερμοπυλών θα στρίψετε αριστερά στην ταμπέλα που δείχνει την κατεύθυνση προς Άμφισσα. Από Θεσσαλονίκη (340 χλμ.) μέσω της νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Λαμίας. Από Πάτρα (160 χλμ.) μέσω Ναυπάκτου - Ερατεινής - Ιτέας - Άμφισσας - Μπράλου. ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ | «Η Βασιλικιά» (τηλ. 22310 82992, vasilikia.gr) «Ο Ξενώνας της Κατερίνας» (τηλ. 22310 83009 και 6977829162, hotelkaterina.gr) «Πέτρινο» (τηλ. 22310 83111, petrinohotel.gr) ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ | Για κυνήγι, στην «Ψησταριά Παπαμανώλης» (τηλ. 22310 83194). Για τσίπουρο και γαλακτομπούρεκο, στο καφενείο - παντοπωλείο «Αθαν. & Γιώτα Κατσίμπα» (τηλ. 22310 83004). Για παραδοσιακές ρουμελιώτικες λιχουδιές, στην κυρία Καλλιρόη της «Ταβέρνας Έλατος» (τηλ. 22310 81850). Για γίδα βραστή και γουρουνόπουλο, στην «Ταβέρνα Μαρία Αναστασίου» (τηλ. 22310 83111) Για σπιτικό φαγητό, στην «Ταβέρνα Λίτσα». Σημειώστε ότι λειτουργεί μόνο Σαββατοκύριακα. (κιν. 6946220273). Για κόκορα κρασάτο και ζυγούρι στο φούρνο, στον «Ξενώνα της Κατερίνας» (τηλ. 22310 83009). Για χορτόπιτα και παϊδάκια στα κάρβουνα, στην «Ψησταριά Γιώργος Ρηγάκης» (τηλ. 22310 83099).


VivaStyle®

VivaStyle 10% & 16%

Εξελιγμένο σύστημα λεύκανσης με υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10% & 16% 1)

Άνετη εφαρμογή.

Patient Kit

2)

Μειωμένη ευαισθησία.

3)

Άριστη διατήρηση αποτελέσματος.

4)

Παρατεταμένη δράση στο σωστό σημείο.

4 σύριγγες Vivastyle (3ml/σύριγγα) 2 φύλλα για νάρθηκες 1 θήκη για νάρθηκες τσαντάκι

5)

1 ώρα / Εφαρμογή.

6)

Απελευθέρωση οξυγόνου ώστε να επιτυγχάνεται λεύκανση των δυσχρωμιών.

7)

Βαθμονομημένη επανακλεινόμενη σύριγγα

Touch Up Kit 2 σύριγγες VivaStyle (3ml/σύριγγα)

Φύλλα για νάρθηκες (12τεμ.)

με περισσότερο υλικό (3ml/σύριγγα).

VivaStyle Paint on Plus

Αποτελεσματική Λεύκανση χωρίς δισκάριο 1)

Ορατό αποτέλεσμα μόνο σε 7 ημέρες.

2)

6% υπεροξείδιο του υδρογόνου.

3)

10’ / Εφαρμογή.

4)

Περιέχει προβιταμίνη D-Panthenol,

1 σωληνάριο 20ml 14 βουρτσάκια 14 θήκες διανομής

η οποία έχει καταπραϋντική δράση στα ούλα.

τσαντάκι

5)

Λεύκανση ολόκληρου χαμόγελου, μεμονωμένων

VivaStyle Paint on Plus

δοντιών, όμορων περιοχών. 6)

Δεν διαλύεται από το σάλιο.

7)

Ήπια εφαρμογή.

8)

Εύκολη καθημερινή χρήση.

9)

Οικονομικότερο, χωρίς την χρήση δισκαρίου.

10) Ικανοποιημένοι ασθενείς.

Αθήνα: Μάγερ 13, Πλ. Βάθης, τηλ.: 210 7755900 Θεσσαλονίκη: Τσιμισκή 34, τηλ.: 2310 253 800


BLISSFUL LIVING LAST PAGE

Πράσινος Κόσμος

δ

εν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει trend forecasting για να καταλάβεις την όλη τάση με τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ένα scroll down σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, και κυρίως στο instagram, είναι αρκετό για να σας πείσει πως η χλωροφύλλη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας! Ο φίκος λυράτα και η μονστέρα γίνονται ΤΑ items σε νεοχιπστερικά σπίτια, φωτεινά και μίνιμαλ, ενώ κισσοί που κρέμονται από ταβάνια κερδίζουν περισσότερα likes και από τις αδερφές Kardashian (ή τουλάχιστον τις συναγωνίζονται). Αν θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, ακούστε τη συμβουλή της Jane Perrone, συγγραφέα βιβλίων κηπουρικής και παρουσιάστρια του podcast “On the Ledge” και βάλ-

τε στο χώρο σας φυτά με ποικιλόχρωμα φύλλα –είναι το επόμενο μεγάλο trend. Ένα από τα διασημότερα hashtags αυτή τη στιγμή είναι το #plantsmakepeoplehappy. Και δεν είναι διόλου τυχαίο, αφού όντως μας κάνουν να νιώθουμε ευφορία. Το λέει και η NASA. Σύμφωνα με έρευνα, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να απομακρύνουν μέχρι και κατά 87% τις τοξίνες του αέρα μέσα σε ένα 24ώρο. Διότι τα φυτά –αντίθετα με εμάς– απελευθερώνουν οξυγόνο και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Μαγικό; Επίσης, συμβάλλουν στη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα, μειώνουν τα επίπεδα άγχους και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Τι θα λέγατε λοιπόν για λίγο πράσινο μέσα στο σπίτι; Νίκη Χάγια (www.ladypapaya.com)


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΑΣ Δώσε τους ένα λευκότερο και φωτεινότερο χαμόγελο!

ENA WHITE Ένα ιατρικό σκεύασμα για τη θεραπεία των ιατρογενών και παθογενών δυσχρωματισμών

35% H2O2 (Dir,93/42/CE)

Τζωρτζ 12 (πλατεία Κάνιγγος), Αθήνα 106-77 Τ: 210-3847735, 3803707 F: 210-3831604 E: info@mavraidopoulos.gr, URL: www.mavraidopoulos.gr