Page 1

ОШ „Бранислав Нушић“ Доња Трнава

Школске новине ученика ОШ „Бранислав Нушић“ 75.број 1


Искрице, 75. број Школске новине „Искрице“ Лист за децу Број 75. , јануар 2018.год. Издавач ОСНОВНА ШКОЛА „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“ Доња Трнава Редакција Ученици ОШ „Бранислав Нушић“, наши учитељи, наставници Уредник Милица Станковић

Поздравна реч редакције Драги Нушићевци, Примите велике поздраве од Искрице. Драго ми је што се и ове године дружимо. Заједно стварамо лепе тренутке којих ћете се радо сећати са осмехом, срећом, а помало и са носталгијом. Ја смо овде због вас и ви мене стварате. Ја волим вас, и ви волите мене. Поздрав, и срећна вам школска слава Свети Сава!

Школска слава Свети Сава Драги моји, Данас сви славимо нашег великог просветитеља Светога Саву. Сви знамо пуно о животу Светога Саве, па пошто Ја нисам још једна лекција из историје коју треба научити и прочитати, Ја ћу вам испричати једну причу о Светоме Сави, која се зове Свети Сава срећу не дели. Донели отац и мати мало, новорођено дете у цркву, Светом Сави, и замолили га, да дете благослови, и да му да срећу: „Ја ћу га благословити, као што је и Исус децу благословио, али му срећу не могу дати, само ви, његови родитељи, ако га зарана научите: да ради, да штеди, да не лаже, да не краде, да слуша, да поштује старије, да је у свему умерено..“ Родитељи су учинили, све што им је светац казао, па је од њиховог малог детета постао добар, радан, поштен човек. То се после чуло на далеко, па је са свију страна долазио силан свет и доводио малу децу Светом Сави, те да их благослови и да им да срећу. А Свети Сава свима је одговарао исто и давао им исте савете.

Нацртала Ната 4/1 Доња Трнава

Драги моји, будите понос својих родитеља и понос наше школе.

Срећна слава!

2


Искрице, 75. број Вести из школске 2017/2018 године

Прослава Дана школе Као и сваке године, Осмог октобра прославили смо 132.рођендан наше школе и рођендан Бранислава Нушића. Прославу је увеличао школски хор и приредба наших другара из млађих и старијих разреда. Посебно хвала наставници српског језика Невени Петровић, наставници Сањи Цветковић, наставнику Ненаду и учитељицама Биљани Миловановић и Славици Радосављевић. Дружили смо се, смејали, играли, а неки су и пустили сузу радосницу. Наша школа је увек вољена, и због тога ћемо овај дан увек волети и славити.

Поводом Дана школе, литерарна секција, на челу са наставницом српског језика Оливером, организовала је ликовнолитерарни конкурс на тему љубави. Сви ђаци су се потрудили, неки су победили, али као и увек „важно је учествовати и показати свој допринос“. Прво место деле Страхиња Видојковић, ученик 6.разреда, и Огњен Коцић, ученик 5.разреда. Друго место деле ученице Катарина Симоновић и Сара Стаменковић, а треће дело Јована Миленов и Андрија Јовановић.

3


Искрице, 75. број

Европски Дан језика Сада већ традиционално у нашој школи смо обележили Европски Дан језика. Целог дана ученици су обилазили штандове на којима су биле различите језичке игрице, загонетке, брзалице, слагалице, анаграми, пословице на 4 језика која се уче у нашој школи: француски, руски, енглески и српски. Било је веома весело, живо, сви ученици су били расположени, не зна се да ли су се више играли наставници или ђаци. Ученици наше школе својим залагањем ентузијазмом и талентом чине ове активности посебним. Посебно хвала свим наставницима који су допринели овом догађају и показали да се језици најбоље уче кроз игру.

Најмлађи да вас не заборавимо „Добродошли“ Као и сваке године дочекујемо наше најмлађе другаре. Другари, добродошли. Желимо вам пуно среће, пуно нових другара и другарица, петица. Деца су цвеће овога света, ви сте наши мали цветови! Поводом вашег доласка старији другари спремили су представу.

4


Искрице, 75. број Излет до Липовца Као што наш наставник физичког Бојан увек говори „у здравом телу, здрав дух“ тако ми слушамо његове савете, па смо тако једне суботе отишли до Липовца. Манастир Липовац, налази се у подножју планине Озрен и споменик је од великог културног значаја. Сви заједно провели смо једно дивно поподне, пешачили, планинарили, играли разне спортске игре, дружили се и учврстили наше другарство. Школа није само учење, школа је дружење, место где нађеш другаре за сва времена, школа је место које те научи многим вредностима. Чувајте та времена и нека буде још много оваквих сусрета и дана, јер уз игру и смех све је лакше.

Спортске игре Сваке године славимо спортске игре. Спортом против насиља, против разлика, и спортом до пријатељства, забаве, рекреације и добре атмосфере. Придружили су се сви наставници и учитељи па смо заједно играли фудбал, одбојку, кошарку, и многе друге игре. Јединствена прилика када су наставници и ученици у истом тиму. Победника није било, али смо сви заиста уживали.

5


Такмичење „Пробој Солунског фронта“ Удружење бораца „САБОР НИШ“ је дана 12. октобра 2017. године, поводом 99 година ослобођења Ниша у Великом рату, организовало такмичење ученика основних и средњих школа у друштвеној игри стратегије „ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА“. Наша школа је узела учешће. Ученици осмог разреда: Данијел Јаковљевић, Михајло Стевановић, Мартин Илић и Александар Стојановић такмичили су се против ученика ОШ“ Десанка Максимовић“ из Чокота, подељени у две екипе. После дуге партије, резултат је био нерешен. Сви учесници су награђени индивидуално, пузлама „ Битка на Дрини“ и „ Пробој солунског фронта“, блокчићима и оловкама, а свака школа учесница је добила свој комплет ове друштвене игре „Пробој солунског фронта“ и један комплет пузли. Игра се налази у школској библиотеци, где свако заинтересован може да дође и опроба се у њој. Све у свему, овакав начин такмичења представља новину и ученицима се веома свидео, јер пружа могућности дружења, забаве, тимског рада, примене и стицања нових знања.

Светски дан здраве хране У времену када више волимо брзу храну, која је нездрава и пуна хемије, морамо што више да се едукујемо о здравој исхрани и о здравој храни. Поводом Светског дана здраве хране наставник Бојан Пешић, заједно са учитељицама организовали су занимљиве активности. Ученици су правили храну, цртали и едуковали се о правилној исхрани. Имали смо пуно лепих и корисних активности. У наредном полугодишту следе нам такмичења и још пуно лепих активности, а ми смо увек ту да све то пропратимо и забележимо.

6


Доња

Песма о Светом Сави

Трнава Растко Немањић, Свети Сава је наша српска , паметна глава. Владавину земљом оставио је по страни, али је мудрошћу, учењем и знањем наставио да је брани. Сава је учити волео и знању посветио живот цео. Андрија Јовановић1.разред

Свети Сава нашем народу

пуно значи. Он је као звезда која на нас љубављу и знањем зрачи. Андреа Стефановић, ученица 3. разреда

Свети Сава – први српски просветитељ и учитељ

Свети Сава био је први српски просветитељ и учитељ. Путовао је , учио људе да читају, пишу, буду поштени, вредни, праведни и добри, да верују у бога. Отварао је прве школе и болнице. Бринуо је о болесним и сиромашним људима.Тако је много учинио за Србију и српски народ. Заслужио је наше дивљење, захвалност, љубав. Са великим поштовањем обележавамо 27.јануар- Савиндан. Александра Јанковић, ученица 3. разреда

7


Свети Сава - школска слава

Осмех на лицу децу обасјава чим се помене Свети Сава. Свети Саво, мудра главо, Свети Саво,

Ђорђе Николић 4/1

школска славо! С' поносом ти се радујемо и весело те

Свети Сава

дочекујемо. Приредба се спрема,

Свети Сава

колач се сече,

подсећа нас,

свећа гори,

да је његов

а Свети Сава

родни град Рас.

с' нама збори.

Вукан и Стефан

Свети Сава , учитељ наш

Савина су браћа

штити нас сваки час!

помирио их је

Димитрије Арсић, 3.разред

и саветовао да им није потребна свађа.

Свети Сава мудра глава, сваки час, учи нас , да поштовање и знање наш су раст, зато, певајмо му сви у част! Елена Николић 1.разред Сара Ђорђевић, ученица 3. разреда

8


Зима

Горња Топоница

Зима је стигла, пао је снег,

Шта је коме најмилије

прекрио поља, шуме

Неком лето и пролеће,

и брег.

Кад свуд нови живот креће, Неком јесен с плодовима,

Са неба падају

Неком снег и љута зима,

пахуљице снежне

А шта вама,ђачићима?

дрвећа су добила

*Нама јесен јер нам школа

хаљинице снежне.

Започиње у то доба: Мили као соколови

Небом светлуцају

Ту су опет сви другови-

сребрне искрице

И прваци, ђаци нови.

гране су добиле

И зима је доба наше:

беле рукавице.

Кад се врапци ње не плаше, Каква је тек радост нама

Деца се радују

С пахуљама и грудвама,

док праве Снешка,

Санкама и клизаљкама

он их поздравља,

А пролеће ко не воли?

и смешка се са њима.

И кроз прозоре у школи

Андрија Јанковић, 4.разред

Завирује цветна грана Трешње или јоргованаРадост,песма са свих страна. Мило нам је,мило све то, Ал од свега више лето Распуст,ђачка радост права: Сунце, море, шума, траваКада сваки ђак мирно спава. Тара Миленковић , 4.разред

9

Нацртала Ана


Зима Седим у соби и посматрам окићену јелку,коју сам са одушевљењем богатила прелепим украсима. Лампице светлуцају и дају јој чаробан изглед. До јуче сам била јако срећна и усхићена док сам са мамом и сестром украшавала нашу кућу због предстојећих празника.Сада сам некако тужна. Питам се, зашто? Не волим растанке, а врло брзо растаћемо се од старе године. Мени је ова година била јако лепа, па ми некако жао штоодлази. Тада схватим да не тзреба да ми буде жао, и да н е треба да будем тужна. Све што је ново мора да се дочека радосно да би било лепо. И онда обећах себи да ћу се радовати сваком новом дану што долази. Тада угледах пахуљице како плешу у ваздуху и осетих како ме преплављује талас среће. Волим зиму, волим снег, волим када напада пуно па све изгледа бескрајно чисто, бело и светлуцаво. Деца се највише радују снегу због санкања и грудвања. Очекујем да ће сутра довољно нападати да можемо сви да изађемо напоље и дружимо се. Није важно што нам носићи поцрвене, важно да можемо да уживамо у тим зимским данима. Једва чекам да направим анђела у снегу. То радим сваке године и сваки буде већи од претходног, јер ја растем... Децембар бели капутић има Његово друго име је зима И без пуно снега деца га воле Да изађу напољу родитеље моле. Марика Георгијев, 4.разред

У земљи снова Снови су дивна ствар, али некада знају да буду страшни. Мој сан почиње овако. Мама ме је водила у једну лабораторију на изложбу. Стајао сам поред једне машине и она ме је одједном прогутала. Био је то портал Земље снова. Ту је приказан свачији сан. Лопте су биле гумене бомбоне. Људи нису били људи, већ чудна створења, али дружељубива. Када сам хтео да изађем, рекли су ми да је тамо царство ноћних мора. Упутио сам се ка том царству. Тамо су били вампири, зомбији, мумије и остала чудовишта. Узео сам кристал за напајање портала и чуо овај глас: „Сине, устај, време је за школу.“ Био сам љут зато што ми се прекинуо сан. Димитрије Кузмановић, 3. разред

10


Зимске чаролије После сиве и тмурне слике позне јесени, у белом крзненом капуту госпођа Зима је дошла у сребрној кочији. Иако је хладно зима свакако пружа праве радости како за децу тако и за старије. Где год да се окренете само можете уживати у лепоти којој ствара снег и мраз. Нежне беле пахуљице као блиставе звездице лепршају у ваздуху. Када се уморе застану и задрже се на кровове кућа да се одморе. Под црепове кућа мраз је окачио стаклене лепезе. На прозоре је насликао слике од кристала да би деца ујутру кад се пробуде, радосна и срећна залепила своје носиће на њима. Уморне и промрзле гране дрвећа нису више голе већ су добиле беле шалове и беле рукавице. Борови и јеле добиле су беле шешире и беле шубаре. Њиве су покривене белим, топлим прекривачем. Паркове је обукла у беле хаљине са дугим, чипкастим рукавима и украсила светлуцавим бисерима. Речице су претвореме у лепа клизалишта где снежне пахуље балерине са својим партнером ветром играју свој зимски концерт. Преко ноћи жури да постави беле тепихе који светлуцају од месечине. Онда баци једну белу огромну бунду. Дечаци и девојчице обучени у топлу одећу са руменим образима и осмехом на лицу ваљају се и трче по њој, а она пршти под њиховим ногама. Волим када стигне зима. Све око мене постаје лепо и чисто. Зато уживам у зимским чаролијама. Матеја Јанковић, 4.разред Снови Сањам дивне снове, Па летим у васиону, Носе ме комете И због тога сам срећно дете. Небом плови месец жут, А звездице сјајне ми обасјавају пут. Снови су дивни моји, Кад ја у њима пловим, Диван је то лет, Док не сване мој свет. Сара Миљковић, 3 разред

Зима Зима је сада у нашем крају, све се бели као у рају. Куцнуо је и тај час, сви су срећни око нас. Пахуљице ледене и беле падале су ноћи целе. Прекриле су градове и села сва деца су весела. Снег се као прашина диже Деда Мраз ускоро стиже. Возе се скије и Топао чај пије. Јован Гојковић, 3. разред

11


Математика Математика је права ствар, Свој деци је леп дар. У њој се сабирање и одузимање учи, Али се свако мало помучи. У школи добијамо домаће задатке, Тешке и лаке, дуге и кратке. Из математике добијамо петице, А од родитеља поклоне као наградице.

Књиге

На математици се доста рачуна и пише, Али смо паметнији све више и више.

Књиге су леп дар и од њих свако је радостан-

Новак Радовановић, 3. Разред

Читаш шта све у њима пише и волиш их све више и више. Када добијем књигу на дар, осећам се као цар.

Пахуљица Пахуљица једна мала, није знала где би пала. У лету се замислила, на нос ми се наслонила и одмах истопила.

Филип Радовановић, 3.разред

Дарија Радовановић, 3. разред

Урош Николић

12


Мој кућни љубимац Многи људи чувају кућне љубимце. Често је то пас, мачка или можда папагај...Мој кућни љубимац је мачак Мицко. Мачак Мицко је црнобеле боје. Има дивне топле очи. Воли да лови мишеве. Мицко обожава да се игра са мном. Кад год изађем у двориште, он одмах дотрчи до мојих ногу и сав радостан почне да скаче. Радо проводи време са мном, а посебно воли кад га чешкам. Много воли да једе, па га ја стално храним. Уживамо заједно. Мицко је мени више од кућног љубимца, он је и мој пријатељ. Јако сам срећна што га имам. Теодора Миловановић, 2.разр.

Зашто се радујем Новој години У Новој години има увек много радости и весеља, а мени су најдраже оне породичне. Не волим Нову годину само због тога, волим је и због заборава на све лоше што ми се догодило у прошлој години. У Новој години ћу постати ученик 3.разреда, јелке ће сијати, поклони ће стизати, али моја највећа новогодишња радост је у ствари сама Нова година. Сви, ама баш сви су срећни, чак и одрасли, како због дечице тако и због породичних дружења. А Нова година ради све што није стара. Зато ја волим Нову годину. Лука Божидар Антић, 2.разред

Препоручила бих другарици да прочита Препоручила бих другарици да прочита „Девојчица са шибицама“. Написао је Андерсен. То је тужна прича о девојчици са баком. Када је бака умрла, девојчица је остала на улици. Пошто је била зима, девојчица је плакала. Палила је шибице како би се угрејала. Када су јој нестале шибице, њен живот се угасио. Мени је ова бајка много драга. Јања Николић, 3. разред 13


ЗИМА

Зима полако стиже, Нова година је све ближе. Снег је прекрио све стазе, деца по њему весело газе. Димњаци се на крову диме, сви воле магију зиме. Од мраза се кровови леде хладни ветрови нас не штеде. Дечја срца пуна су среће и санкање ускоро креће. Окићена јелка трепери стиже нам Деда Мраз весели. Донеће шарене пакете за децу широм планете. Марта Гојковић, 2.разред Лана Миљковић

Школа У школи сваког дана Стичемо нека нова знања. По табли учитељица кредом пише, Биће тестова све више и више. Када се заврши час, Звоно нас зове као спас. На клупи књиге стоје, А ђаци вредно броје. Урош Николић, 3 разред Лана Савић

14


Први снег Вечерас је пао први снег И покрио брег. Све је бело, бело, И град и село. Петра Јовановић, 3. Разред Новак Радовановић

Снег Снег је ту и све се бели, то децу сву јако весели. То је права ствар, јер га сва деца доживљавају као дар. Спремили смосанке своје, да изађемо у цик зоре. и Снешка ћемо направити, па му бундеву ставити, да се важан прави и другаре да набави. Лука Миљковић, 3 разред

Петра Јовановић

Петра Вулић, 4.разред 15


Сечаница Усрећите несрећно дете

Некоме је довољан широк осмех, загрљај или пољубац да буде срећан, док је некоме потребно много више. Срећу чине мале ствари, које често и не примећујемо. Свако дете је срећно ако је здраво и ако одраста уз родитеље који му пружају нежност и сигурност. Да бисмо усрећили једно несрећно дете, није довољно купити му неку играчку или неку другу, материјалну ствар. Потребно је, пре свега, пружити детету много љубави, охрабрити га и заштитити. Дете треба засмејавати, играти се са њим, изаћи са њим у шетњу, учити га да вози бицикл... Срећа је видети свет око себе, пружити прве кораке, научити прве речи. Срећа је имати оба родитеља, одрастати у здравој породици, имати пријатеље. Ја бих свако несрећно дете најпре загрлила, а затим бих му рекла да не треба да буде тужно јер има мене за пријатеља. Рекла бих му да живот чине мале ствари и да се у њима крије наша срећа. Петра Коцић, 3. разред

Децембар

Деда Мраз

Децембар воли

Зимски, зимски дедице

свако дете,

кад упрегнеш своје саонице

због Нове године

оствари моје мале, скромне жељице.

и због зиме лепе.

Само не дозволи, дедице, Децембар деца воле

да се мојој куци смрзну

због Деда Мраза,

њене мале шапице.

којег за поклоне моле.

Драги, зимски дедице, Деца воле децембар и снег

кад упрегнеш своје саонице

због пахуља белих,

оствари моје жељице

што прекрише брег. Николија Јовић, 3.разред

Само дај дечици украшене јелкице да им светле целе Нове годинице.

16

Леона Тасић,3.р.


Снешко

Коцкица

У улици нашој

Коцка је коцка коцкица,

направили Снешка,

Прозор, кућа , капија...

уместо метле у руци

Зелена, плава, жута...

транзистор му свира,

Има их баш, баш свуда.

многи га поздравлјају скидањем шешира.

Коцка, коцка, коцка две Има их баш, баш све

Јана Здравковић 4. разред

Коцка има шест страна И све су, све су једнаке. Наталија Димитријевић 4. разред

Маша Денић, 4.разред

Андреј Младеновић 1.разред

Дуња Ранђеловић 1.разред

Јана Здравковић 4.разред

Огњен Стојановић 1.разред 17

Софија Рашић 1.разред


Суповац Деда Мраз ми је поклонио...

Сва деца воле Нову годину јер добијајау пуно поклона ,па тако и ја . Од Деда Мраза сам пожелеа понија Шаренлота, лопту и дрес Црвене звезде. Своје жеље сам записала на папиру који сам украсила и ставила га испод јелке. Једног дана сам устала ујутру и погледала испод јелке. Видела сам три пакетића који су били за мене, моју сестру Милицу и брата Лазара. Много сам се обрадовала и отворила сам га. Унутра је било пуно слаткиша и мој омиљени пони Шренлота. Била сам пресрећна што ми се испунила жеља. Одмах сам је узела и играла се са њом. Нисам се одвајала од ње, чак сам и спавала са њом. Ја зато волим Нову годину и Деда Мраза јер ми он испуњава жеље, а ја се трудим да целе године будем добра, јер Деда Мраз испуњава жеље само доброј деци. Николина Живковић, 2. разред

Моје дрангулије Дрангулије су неке небитне ствари које би нам одрасли најрадије бацили. Моје Новогодишње жеље

Имамчетири робота и чувам их испод кревета. Један је жут, други је црвен, а остала два

За Нову годину желим да

су бела. Један се претвара у кола, прича када му

добијем сет за

притиснем дугме. Они су велики и са њима се

косу,одбојкашку лопту,једног

играм када имама времена. Понекад се и моје

великог Снешка,мали лап-топ

сестре играју са њима. Имам и жута кола са

и огромног меду.

управљачем и џип. Играм се и с њима. Џип је

Ива Савић,4.разред Суповац

црвено-бели, имам још пуно играчака, али су ми већ досадиле, више волим да се играм на телефону. Вељковић Пвле 3.разред

18


Када бих имао чаробну моћ Када бих имао чаробну моћ испунио бих себи жеље, али би и другима испуњавао жеље. Не бих правио проблеме и био бих добар. Помагао бих другима и био бих добар према свима. Када бих имао чаробну моћ учинио бих да је сваки дан Нова година. Људи би тада били бољи, не би било свађе, ратова, несреће. Сви би били здрави. Чаробна моћ би ми испунила жељу да полетим и да обиђем све што ме занима, а и да не идем пешке јер ме мрзи. Волео бих и да будем џин јер би био најјачи и највиши и све бих видео. Волео бих да са нама у кући живи робот са којим бих се играо, који би радио домаћи са мном и помагао нам у свему. Када бих имао чаробну моћ оживео бих предмете и мислим да би било много забавно. Ја бих моју чаробну моћ овако користио и било би добро и забавно свима.

Вељковић Павле 3.разред

Дан кога се радо сећам Један леп летњи дан провела сам са другарима на базену и много сам се лепо провела. Често се сетим тога па ћу вам испричати како сам провела тај дан. На базену сам била са мојом другарицом Азром, са њеним братом Дамиром и њиховом мамом Азром, са друговима Петром и Марком, њиховим татом Бојаном и мојим татом, мамом и братом. Били смо у Дољевцу у Аква парку. Када смо стигли Азра, петра и ја смо биле нестрпљиве да уђемо у воду. Одмах смо ушли у базен где је била печурка . Када су и родитељи ушли у воду, ми смо отишли у базен са таласима. У базену су били таласи, а велика лопта их је правила . После смо се сушили и сунчали на пешкирима и јели грицке. Прошетале смо и купиле сладолед, а после поново отишле да се спуштамо на тобоган и да скачемо у највећи базен. Пред крај дана смо сели у ресторан и јели пљескавице и помфрит. Тога дана ми је било све лепо и интересантно и волела бих да чешће проводим време на оваквим местима и са својим друговима. Ива Савић,4.разред

19


У оквиру Дечје недеље гостовали смо код наших другара у Мезграји и уз лепо дружење реализовали смо ликовну радионицу под називом „Јесење дрво“ ,где су сви ученици показали изузетну креативност и умеће.Координатор радионице је била учитељица Весна Вукадиновић а у реализацији су јој помагале учитељице Сунчица Петровић и Ана Павловић.На крају смо правили изложбу радова и гласали за најбоњи рад за сваки од четири разреда .Ученицима је ово било једно лепо искуство а на опште задовољство свих нас.

Наш првак Лука Митић освојио је 1.место на кросу у Липовцу ,а Николина Живковић 2.место у категорији девојчица за други разред.Поносни смо на њих!

20


Суповац

Од почетка школске године, наши најмлађи су имали низ активности и били јако вредни. Обележили смо Дан борбе против сиромаштва, Дан здраве хране, посетили Народни музеј, Дане јапанске културе, Сајам књига, дружили се са родитељима, имали доста различитих активности у оквиру Дечје недеље.. Деа са одушевљењем прихватају различите активности, уживају у њима Ово је само делић онога што ми иначе радимо,више о томе можете видети на нашој страници на школском блогу.

Новогодишња приредба

Дан отворених врата у Народном позоришту

Дани јапанске културе

Сајам књига

Посета Народном музеју

21


НАШИ КРЕАТИВЦИ

Рад непознатог аутора, ипак фантастична слика. Свака част аутору!

Ана Мијатовић 5/2

Даница Митровић 6/1

Теодора М.

22


Данијела Јаковљевић 7/1

Дуња Радовановић 5/2

Дело непознатог аутора. Свака част!

Сандра 8/1

23


Шта ми то не да мира

Претпоставка ,,Деца немају проблема и безбрижна су" толико je снажна да готово сваки одрастао човек верује у њу. Но, ми деца, не бисмо се сложили са тим. Свако живо биће поседује то нешто, то нешто што му не да мира. Мишу ће сметати мачка, мачки ће сметати пас, псу ће сметати веверица...и тако све у круг. У том зачараном кругу смо и ми људи, увек нам нешто не да мира, нервира нас и руши мир у нама. Живимо у таквом свету, у коме влада неправда, никада се од ње не можемо сакрити или је избећи. Али има нешто горе од неправде, нешто са чиме се сусрећемо свакодневно-љубомора. Љубомора буди оно најгоре у нама, изазива сав бес и тера нас да присегнемо лошим одлукама и поступцима. Због љубоморе се посвађају два другара, партнера, сестре... Некад љубомора потпуно уништи другарство или љубав, појаве се неискреност и неповерње. А без поверења, без искрености, без пријатељства и љубави сви смо ми исти, празни. Празни смо без особе да нам верује, да нас воли и да нам буде пријатељ. Не дају ми мира све те негативне мисли особа из окружења, не да ми мира њихово незнање шта је заправо важно. Већина људи размишља површно, не схвата шта све човека може чинити срећним,захвалним и задовољним, не схвата да човек само срцем добро види и да се суштина очима не може сагледати. Митра Георгијев 7/1

Верујем у себе Сваки човек има лепе и лоше особине. Ако негујемо лепе особине постајемо бољи људи. Бољи себи,бољи и другима. Верујем да сваки човек који живи на овој планети има неки задатак . Нешто што треба да ради сваког дана ,како би био добар. Лепо је када је неко пристојан. Када се лепо понаша према ближњима , када чува и воли све око себе. Верујем да сви људи имају лепе особине које треба да негују. Мислим да имам неколико добрих особина . Умем да слушам људе .Волим да их разумем. Када ме неко замоли да нешто урадим , волим да му помогнем. Умем да чувам тајну. Волим када видим да више људи раде заједно и решавају заједно неки проблем. Желим да негујем своје добре особине и да некада када порастем остварим своје снове. Дуња Радовановић 5/2

Поглед са прозора моје собе Сваког јутра, сваке вечери, сваког дана слика која се крије под хладним стакленим прозором је иста. Иста кућа, дрво, пут, али сваки пут све више јединственија. Када погледаш, видиш стакло оковано чврстим дрветом, а тек онда видиш слику која се крије иза тог крхког рама. Кроз прозор се види кућа оронулих зидова и старог промрзлог крова; трава кратка, зелена, прекривена белим покривачем. Високо смрзнуто дрво стоји док ветар криви његове голе гране. Иза старе куће, иза дрвета простире се мутна тамна завеса која покрива сва бела поља, све промрзле воћњаке спуштених глава. Између тмурних облака простире се по два-три сунчева зрака које зимске виле топе. Хладна ограда простире се све до краја дворишта 24


покривена мразом са свих страна.Улица пуста, клизава и залеђена. Ниједно дете, ниједан човек, нико... Стоји сама у хладноћи зимске краљице. Сви ми мислимо да је прозор само стакло оковано дрветом, али није тако, то је пролаз у сасвим други свет који ми посматрамо сваког дана док не схватимо шта је прозор у ствари. Николина Баралић 6/1 Поглед са прозора моје собе Моја соба је мала, али поглед са њеног прозора је чаробан. Кроз мој прозор гледам у дрво. То дрво је шљива. Она је висока, разграната, са три листића на врху која још нису отпала. Покривена су снегом, а то шљиву чини још чаробнијом. Гране су уоквирене снежним первазом. Од сунчевих зрака шљива потпуно засветли као да има новогодишње лампице. Око ње је све бело исветлуцаво док са неба падају велике беле пахуље. Зар није чаробно? Иза ње је велики Снешко Белић, а испод Снешка трава која покушава да угледа светлост дана. Одједном чујем да ме неко дозива. Замишљено се окренем и угледам децу како се играју у снегу срећно и безбрижно. Тај поглед остаће ми у срцу, тако ћу памтити лепу и чаробну слику са мог прозора. Емилија Ковачевић 6/1

Мислити на неког, то је већ љубав Љубав је нешто прелепо, али компликовано.Уз љубав стижу прелепи тренуци који се вероватно памте цео живот, али опет ту су и компликације и неки дани када нас можда љубав и разочара и заборавимо на све лепе тренутке. По мом мишљењу, треба доста времена да се стигне до љубави. Све почиње са првим школским симпатијама, очијукањем и гуркањем. То је нешто кроз шта сам и ја прошла и што је био један од најлепших периода у мојој основној школи.То се обично дешава у првом, другом, трећем разреду и мислим да је то много лепше него љубавне муке. Други степеник до љубави је када смо већ мало старији. Тада се јављају познати лептирићи у стомаку који су мене највише нервирали, али ми, морам да признам, некад мало и недостају. Са лептирићима долази и смешкање и причање са другарицама о тој особи због које се све то и дешава. Е, сада долазимо до оног трећег степеника, то је већ љубав. Ја кроз ту чувену прву љубав нисам прошла, али ми није толико тешко да пишем о њој због свега што је љубав урадила писцима и песницима. Они су најбољи показатељ свега што љубав може да уради. Шта је љубав? Колико сам ја разумела, то је нешто најлепше што може да нам се деси. Када једну особу не можете да избаците из главе, када вам окупира мисли толико да не знате која реч је довољно лепа, која реч је достојна да опише ту особу, ви већ волите. Баш зато што је та љубав толико јака, ако се нешто деси или ако та особа воли неког другог, то може да буде лоше за нас. Тада долази 25


лавина осећања коју не можемо да разумемо и зауставимо.Зато љубав може некад да буде и компликована, па чак и тешка. Знам да су песници и писци много боље објаснили и дочарали љубав од мене, али за мене је то још увек чак и непознат појам. Прелеп, али компликован да бих га до краја разумела. Ивана Нешић 8-2 Фантастична бића у мом свету Фантастична бића у мом свету су веома моћна и интелигентна. Та фантастична бића имају оклопе од челика. На њиховим леђима су им ласери тако да их нико не може изненада ударити у леђа. За борбу користе оштре шурикене. На глави им је посебна маска са посебним црвеним зрацима којима виде и ноћу. Моја фантастична бића имају и специјалне штапове из којих, по потреби, излазе бодље. У мом свету се они боре против разних звери и увек су на страни добра. Лете својим возилима свуда по свемиру. Много волим да маштам и никад нећу престати. Ђурађ Гојковић 5/2

Петар: ,,Кожни органи су огреботине и топлота.“ Бранко: ,,Рак коже добијају људи са светлом кожом,косом и очима.“ Богдан: ,,И ваздух је опипљив.“ Мина: ,,Угљени хидратати (хидрати)“ Бранко: ,,Лилозоми(лизозоми)“ Петар: ,,Учили смо компарацију глагола(придева)“ Иван: ,,Наставнице, ко је чито?Ја малопре чуо Даницу,а сад Каћа прица.“ Наставница Марија: ,,Наведи ми неку Афричку земљу. Иван: ,,Афричка шљива.“ Наставница Оливера: ,,Кажи ми присвојни придев речи Јанко.“ Иван: ,,Јанковски.“ Наставница Мира: ,,Децо,испред сам, у ормару.“ Ђорђе: ,,Митра,ти у глави имаш компјутер.“ Петар: ,,Сигурно треба првоовенчани.“ Наст.Јелена: ,,Каже се првовенчани.“ Петар: ,,Ма то је нека грешка.“ Наставница Оливера: ,,Особа која издаје нешто,нпр.стан је...“ Милош: ,,Издајица.“ Наставница Оливера: ,,Становник Пирота је...“ Петар: ,,Пироћан.“ Бранко: ,,Наставнице,извините,али Митић дише,смета ми.“ 26


Наставница Оливера: ,,Митићу,молим те немој да дишеш да би се Бранко концетрисао.“ Бранко: ,,Али,наставнице,он стварно иритантно дише.“ Наставница Оливера: ,,Зашто му ускраћујеш право на живот?Он мора да дише.“ Петар: ,,Милош купио мотор и одма почео да га џара.“ Бранко: „Наставнице,не свиђа ми се овај задатак.“ Наставница математике Ивана: „Вељко, зашто ниси био у школи две недеље?“ Вељко: „Имао сам температуру 30 са 7.“ Наставница Невена: „Комуникативна реченица почиње великом словом, а завршава се? Огњен: „Малим.“ Даница из 8-1 на писменом задатку: У дилеми сам да ли да учим, да помажем родитељима или да будем мало на телефон. Данијел из 8-1 на писменом задатку: Љубав се дели на две подврсте: кад волиш чланове породице и када таква осећања гајиш према неком кога волиш. Александар из 8-1 чита писмени задатак: „Хтео бих да летим у свемир, да видим има ли живота у свемиру. Био бих први човек из Србије који је био у свемиру. Хтео бих да се направи нека школа која би носила моје име“. Данијел додаје: Школа би се звала „Александар Мума Јовановић“. Матеја из 8-1 на писменом задатку: „Волео бих да имам луксузна кола, да кад прођем селом, сви гледају каква кола имам“. Михајло Стевановић додаје: „Стојадинку“. Анђела Лазаревић из 8-1 на писменом задатку: Мислити на вољену особу то је љубав на први поглед. Михајло Стевновић из 8-1 на писменом задатку: Моја породица садржи пет чланова: моје родитеље, сестру и баку. Немања Стојановић из 8-1 на писменом задатку: Кад се заљубимо у некога, тај неко има врелине.Дејан Живадиновић из 8-2 на писменом задатку: Не знам ништа о љубави, али ми треба оцена. Наст. Невена у 8-2: „Александре, шта тражиш испод клупе?“ Немања одговара: „Тражи татка“. Наст. Невена пита Немању из 8-2 који се врцка: „Немања, шта то радиш?“ Немања одговара: „Разгибавам се , наставнице, али са мало више емоција“. Наст. Милан у 8-2: „Које су највеће притоке Саве?“ Младен одговара: „Дрина, Сава, Колубара...“ Младен из 8-2: „Немања је човек капацитетан“. Александар додаје: „Али ређе...“ Наст. Милан у 8-2: „Где извире Ибар“? Младен одговара: „На ибарску магистралу“. Марија из 8-2 на часу географије: „Која следећа будала одговара“? Наст. Милан прозива: „Марија Бојковић“. На часу српског језика у 8-2 Александар песму, која почиње са: „Буди мајка свог Ивана сина“, чита овако: „Буди мајка свог Чукита сина“.

27


Наши новинари су истраживали Чланови новинарске секције као ученици старијих разреда знају колика је промена доћи у пети разред, прилагодити се новим наставницима, новим пријатељима и деци. Због тога смо спровели анкету међу петенцима и ево њиховим одговара. П.С- Сви одговори су анонимни и нису одговори само једног ученика Новинар: Какав вам је био први дан у новој школи? Ученик: Први дан у школи био је прелеп, добили смо нове другаре и наставнике. Новинар: Какав вам је први утисак о школи? Ученик: Интересантан...Прелеп...Чудан...Свакако леп, јер нам се пружила могућност да упознамо нове другаре. Новинар: Каква је разлика између старе и нове школе? Ученик: Разлика између старе и нове школе је то што је нова већа, лепша и има пуно деце и наставника....Ова је већа и боља...Овде су учионице лепше. Новинар: Шта мислите о свом одељењу? Ученик: Сви мисле да су паметни...Наше одељење је сјајно, сви смо се уклопили и дружимо се. Новинар: Какви су наставници? Који наставник вам је омиљен? Ученик: Мислим да су сјајни и да лепо предају. Некима је омиљена разредна, наставница српског Оливера, зато што нам пружа другу прилику и зато што нам је разредна...Наставник руског Небојша, зато што је занимљив и забаван. Новинар: Да ли сте се навикли на своју нову школу? Ученик: Да...Не бисмо волели да се вратимо у стару, јер овде имамо више пријатеља.

Питали смо педагога Педагог је увек ту да помогне и да нас посаветује. Пошто смо ми имамо толика питања, отишли смо код педагога да видимо да ли он може да нас посаветује и да нам реши неке недоумице. Новинар: Добар дан, педагоже. Замолили бисмо вас за пар минута вашег времена како бисмо мало попричали са вама и поставили неколико питања. Како се уклопити у друштво? Педагог: Најбољи начин је поштовати правила у том друштву. Новинар: На који начин наћи нове другаре у новој средини? Педагог: Путем разговора, уколико имамо нешто заједничко. Новинар: Како решити проблем са другарима? Педагог: Путем разговора, са разрдним старешинама или педагогом. Новинар: Како прићи симпатији? Педагог: Да би пришао/пришла мораш знати шта твоја симпатија воли. Новинар: Како спречити насиље? Педагог: Тако што га, за почетак, нећеш чинити и тако што ћеш да се едукујеш о томе. Новинар: Како се понашати уколико будемо сведок насиља? Педагог: Пријавите то насиље. Новинар: Хвала Вам пуно, и очекујте нас ускоро, имамо још пуно питања.

28


Српски кутак Занимљивости о српским писцима

o

Јован Јовановић Змај је имао још 398 псеудонима, од којих су многи били ликови из његових дела, али и имена часописа које је објављивао.

o

Бранислав Нушић је рођен као Алкибијад Нуша, а име је променио када је напунио 18 година

и

за

то

стекао

законско

право.

Осим под својим именом, дела је објављивао под псеудонимом „Бен Акиба“. o

Бранислав Нушић назвао је неку госпођу кравом и због тога доспeо на суд. Судија

му

Пре

је

одредио

него

се

новчану

казну

коју

разиђоше

је

он,

он

наравно,

платио.

упита

судију:

„Господине судијо, а када бих ја крави рекао да је госпођа, да ли бих и онда био кажњен?“ „Наравно да не бисте били кажњени у том случају“, одговори му судија. o

o

o

o

„Довиђења, госпођо“ , одговори Бранислав Нушић и напусти просторију. У једној скадарлиској кафани хвали се „новопечени” газда Стевану Сремцу: - Кад сам почео послове, нисам имао ни динар капитала, само своју интелигенцију. - Онда сте заиста почели са малим капиталом - примети Сремац. Јован Дучић је, као дипломата, често долазио у Београд и одседао у хотелу. Једном га пријатељ упита: „Дука, што стално одседаш по хотелима, кад можеш у Београду себи да купиш кућу?” А песник одговори: „Шта ће ми кућа? У Београду ћу добити улицу”. Док је трајао књижевни караван по Херцеговини, Густав Крклец сазна да је Десанка Максимовић опет сломила ногу и да се налази у Игалу на лечењу. Предложи књижевној братији да Десанки пошаљу телеграм: „Драга Десанка, мораш, коначно, схватити, да ниси стонога.”

o Био

Љуба

„Колико Ненадовић

Ненадовић

у

Београду.

Сретне

га

поштовалац

ћеш

још

седети

у

извади

новчаник,

преброја

новац

и

пита:

Београду?” и

рече:

„Само још за седам динара”.

o

Меша Селимовић је у гимназији у Тузли седeо у клупи заједно са патријархом Павлом. o Kада је просио Даринку Ђорђевић, конзулову ћерку, Нушић јој је поставио услов. Жениће се, али да му дозволи да задржи макар један свој порок – коцку, пиће или жене. Па нек бира. Мудра је тада била млада Даринка. Ако би изабрала коцку, отишла би кућа. Да изабере пиће, уз кућу оде и здравље. Најбоље је, мислила је она, да га пусти да јури жене. Чим је потписала да је сагласна с тим, венчали су се у манастиру код Битоља. Ипак, своју Аутобиографију Нушић је завршио речима да после женидбе човек и нема аутобиографије.

29


Енглески кутак

30


У организацији Америчког културног центра у Нишу а под покровитељством Америчке амбасаде, 18.и 19.10.наставнице енглеског језика наше школе, Александра Стевић и Данијела Јокић, ишле су у Београд на студијско путовање под називом MEET THE ЕMBASSY 2017.Програм је садржао посету музеју Никола Тесла, посету Америчком културном центру у Београду и посету Америчкој амбасади где су нас дочекали Kurt Donnelly, заменик амбасадора, Bill Henderson, саветник за културу и медије и Јасна Кунић испред канцеларије за медије и културу.

Happy Halloween Данас смо у Горњој Топоници обележили популарни празник уз костиме, бомбоне и игрице, ђаци су и овога пута показали маштовитост и креативност и уживала у данашњем дану. Trick or treat!

31


Историјски кутак

Занимљивости из историје

o

o

o o o o

На краљевској свадби југословенског краља Александра I Карађорђевића и румунске принцезе Марије 8. јуна 1922. након свадбеног ручка нестала половина кашика, виљушака и ножева тако да је после тога на двору решено да се свечани обеди са толиким бројем званица у будућности избегавају. Краљ Србије, Милан Обреновић,по својој жељи сахрањен је у фрушкогорском манастиру Крушедол на територији тадашње Аустроугарске, а да је трошкове спровода платио цар Франц Јозеф. Од аилурофобије (страха од мачака) патили су Јулије Цезар, Хенри II, Наполеон Бонапарта. Стари Египћани бријали су обрве у знак жалости за угинулим мачкама. Црногорски владика и песник Петар II Петровић Његош био је висок 191,49 центиметара, а његов наследник књаз Данило 161,1 центиметар. У средњем веку многи људи су веровали да особи која кија ђаво лако може да ускочи у уста, па су зато ономе ко кија говорили „Бог те благословио” и „Наздравље”.

МАЛИ ГЕНИЈАЛЦИ Генијалци, да вас видимо сад. За вас смо припремили један Ајнштанов тест интелигенције. Хајде да проверимо наше „вијуге“. П.С. направите табелу ... препоручујемо рад у групама ;) Има укупно пет бродова који се разликују по боји димњака. Сваки од бродова долази из једне земље и превози различит терет на различите дестинације и крећу у различито време. Значи, немају ништа заједничког. Ваш задатак је да откријете одакле сваки брод долази, шта превози, где и када креће и које му је боје димњаka. Срећно! Подаци: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 32

Грчки брод полази у шест и превози кафу. Брод у средини има црн димњак. Енглески брод полази у девет. Француски брод је лево од брода који превози кафу. Десно од брода који превози какао је брод који иде у Марсеј. Бразилски брод плови ка Манили. Десно од брода који превози пиринач је брод са зеленим димњаком. Брод који иде у Ђенову креће у пет. Шпански брод полази у седам и десно је од брода који иде у Марсеј. Брод са црвеним димњаком плови за Хамбург. Лево од брода који полази у седам је брод са белим димњаком. Последњи брод превози кукуруз. Брод са црним димњаком полази у осам. Брод који превози кукуруз је усидрен поред брода којипревози пиринач. Брод који иде за Хамбург полази у шест.

Искрице 2018  
Искрице 2018  
Advertisement