OZ Hotels & Leisure

Page 1

HOTELS & LEISURE



The art of good hosting is the ability to allow guests to fully enjoy the interesting and relaxing possibilities offered in the area of the accommodation. Guests are no longer only looking for the best price, quality and service, but also for a stay that strikes a good balance with the environment. Entrepreneurs also discover the value of social responsibility. Fortunately, an environmentally friendly surrounding, sustainably designed buildings and comfort go very well together. In many cases it even adds value, because what is good for the environment can also be an exciting design. OZ aims to create spaces that achieve a synergy between the commercial sector of tourism and enhancement of the environment in the long term. We would like to talk to you about your requirements for good hosting. We are here to assist.

www.OZarchitect.nl



The first WELL certified™ hotel in the world will be built in Leidsche Rijn Center

ALOFT LEIDSCHE RIJN UTRECHT Client: Being Development Amsterdam Rooms: 224 Completion: 2020 Leidsche Rijn Center is the new city center of Utrecht. In 2025, more than 100,000 people will live there and an additional 40,000 people will work in this area. Aloft Utrecht, a 224-room hotel, will rise in the heart of this new center, right next to the train station. It will be the first WELL Certified™ hotel in the world. WELL is a certification that focuses on both sustainability, health and well-being. In addition, the building will receive a LEED certificate. Therefore, Utrecht will add an extremely sustainable hotel to the city. The plot has a triangular shape, which makes it a unique location in the corner of the new Brussels square. By distributing the program fully across it, we used the shape of the plot to make a sharp and all-round building. A carefully balanced combination of vertical ribs and horizontal bands reinforce the verticality of the building. Communicating a timeless architecture. The relationship between in- and exterior is accentuated on the Brussels square by continuing the outside steps inside the building. The lobby, reception and fitness room can all be found on the ground floor. The first floor houses commercial space, a meeting area and a restaurant with a terrace on the Parijsboulevard. The 224 hotel rooms are located on the upper floors. Aloft Utrecht will open its doors in 2020, construction will start in the summer of this year. Being Development is developing hotel Aloft Utrecht by Marriott together with Lakenvelder Investment Group. The hotel has a long-term lease with Odyssey Hotel Group, an internationally active hotel management company, that will operate Aloft Utrecht.

© OZ


ALOFT LEIDSCHE RIJN UTRECHT

© OZ




HOTEL BREEZE IJBURG AMSTERDAM Client: Dutch Green Company Amsterdam Rooms: 198 “Zero Energy Rooms”, 6 suites Completion: 2019 Spending a night in the world’s first virtually zero-energy, high-tech hotel, will soon become a reality at the harbor of IJburg, Amsterdam. Hotel Breeze was designed as a unique and innovative concept, resulting in the first (n) Zero Energy Hotel, with a BREEAM ‘Excellent’ certification. Hotel Breeze was designed in such a way that it harnesses sunlight and wind to heat and cool the living spaces. This smart combination of solar heating with specialised air circulation provides naturally heated water as well as ventilation to the rooms. In a way, the Breeze building can be seen as one large and natural air-conditioning system. The Earth, Wind & Fire (EWF) concept was developed throughout the building design and installations. The façade, rooftop and canopies at each side are fully coated with photovoltaic cells, creating a modern look. The inside of the building expresses the unique nature-driven narrative of the sun, wind and falling water droplets, as the important ingredients in order to cool, ventilate and heat the hotel rooms of this 11 storey building. The “solar chimney” on the south side offers sun driven ventilation and heating that can reach temperatures of 60°C. The climate cascade, besides cooling, provides air cleaning. The building with its height of 36 meters, consists of the following main elements; a solar chimney, a climate cascade and a power façade. The 198 “Zero Energy” rooms are situated from the first to the ninth floor. The tenth floor includes a fitness room and a club with skybar. The huge balcony of the skybar has a grand view over the water of the IJmeer. Hotel Breeze is located at the head of the harbor on a public square, which together form a strong urban ensemble. In 2008 Dr. Ing. Ben Bronsema introduced the Earth, Wind & Fire concept and successfully promoted it five years later at the Technical University of Delft.

© OZ


HOTEL BREEZE IJBURG AMSTERDAM

© OZ


EARTH, WIND & FIRE CONCEPT

8

Warm air transports to the thermal energy storage through the use of a heat recovery system. Excessive air leaves the system

Wind pressure pushes warm air into the climate cascade

2

7

At the top of the solar chimney the air reaches a heat exchanger

The air is sprinkled with water of 13 oC

3

6

The air heats up and ascends in the solar chimney

Cold air is blown into the building, providing cooling and ventilation

4

5

Warm air from the building is being extracted by the solar chimney

SOLAR CHIMNEY

1

CLIMATE CASCADE

Warm air blows inside the turbines on the rooftop

Surplus of cold/warmth is being collected in the underground thermal energy storage


© OZ


THE STUDENT HOTEL EINDHOVEN Client: AM / BAM Gross floor area: 13.500 m2 Completion: 2017 Eindhoven’s Station Square, including the former post office, had been left derelict and somewhat battered for many years. Eindhoven and the square, deserve better: a new and vibrant city entrance. The Student Hotel, with its eyecatching height, by Oresti Sarafopoulos, has become a new icon for the student’s city — Eindhoven’s “Brain Port”. It’s hip, professional organization, and young population will once again infuse the station square with energy and life. The tower is designed with a natural brick façade grid: a light, sandy texture with warm dark tones. The grid size which gives the tower a measurable scale and orients the tower to the city on three levels. At ground level a public plinth relates to street life; the student rooms above have excellent views of the neighborhood; while the top-level suites form a city landmark. The design is the result of a compact construction process in an equally compact city center location. The robustly designed tower has “cradle to cradle” certified brickwork, natural stone, concrete with recycled granulate, and high insulation glass. A load-bearing frame with an adjustable interior allows for future adaptation, which adds to the building’s sustainability. A reduction in energy use is achieved through high insulation and measured window openings. Ample natural daylight, in conjunction with presence detection, reduces electricity consumption. The building is connected to an aquifer for renewable energy. Underground bicycle parking is available for the student residents. Car consumption is thus reduced to a minimum.

© OZ


THE STUDENT HOTEL EINDHOVEN

© OZ




THE STUDENT HOTEL MAASTRICHT Client: TSH management BV Gross floor area: 16.400 m2 Completion: 2017 The Eiffel Building is one of the rough diamonds of Maastricht. It has an unprecedented potential to evolve as a catalyst for the upgrading of the industrial Sphinx grounds. We are confident that The Student Hotel has the character traits that support the Eiffel building’s new identity, targeting young, creative and dynamic people to form the heart of the building. Giving them a sturdy site, central to the city! Through our design we merge the industrial character with an inviting, reserved but distinctive design in a timeless architecture. Zoning, circulation and logistics form the rational basics of the efficient and economic design. Within this framework, we try to find the common ground between decommissioning, maintaining and adding. We respect the character of the building while integrating The Student Hotel program carefully. This responsibility we like to pass on to the new young users. In the Eiffel building innovation, respect and relaxation are always present. Repurposing is the challenge of the 21st century. The current Eifel Building originated in different phases. Our goal as design team is to enrich the generics of this building with a flexible interior concept. Themes such as transparency and reversibility ensure that the building can adapt to the current and future needs.

Š OZ


THE STUDENT HOTEL MAASTRICHT


Photography: Kasia Gatkowska

© OZ Photography: Kasia Gatkowska


WALDORF ASTORIA AMSTERDAM Client: DvM BV Amsterdam Gross Floor Area: 11.794 m2 (93 rooms) Completion: 2014 Situated on Amsterdam’s Herengracht (a protected UNESCO heritage site) 6 monumental 17th-century canal houses were connected, restored, renovated, and then transformed into the new Waldorf Astoria. We were responsible for the architectural supervision and project management. The interior was designed by GA Design from London. The authentic structure of the houses brings a timeless Dutch history to the Waldorf Astoria brand. Prime period pieces, such as the staircase — rising through gleaming marble and stucco, Rococo licks and curls, and 17th-century ceiling paintings, have all been carefully restored. On top of this, we introduced an elegant, classic contemporary-styled layer with strong references to location and maritime history. Modern facilities are seamlessly integrated into the setting of period luxury. The transformation of the interior space references those famous Dutch paintings with views inside of views and carefully framed distant spaces.

© OZ



Photography: James Balston (commissioned by Hilton Worldwide)

WALDORF ASTORIA AMSTERDAM

1000MAHLER © OZ / © OZ 22


23

1000MAHLER / © OZ


© OZ


HOTEL ‘T KLOOSTER CURAÇAO Client: Curaliving N.V. Curaçao Completion: 2008 ‘t Klooster is a hotel located in Willemstad Curaçao. The Dutch word for monastery is ´Klooster´, which explains the name of the hotel. In the restoration process of this former monk home the objective was to preserve the monumental qualities and giving the additions a clear contemporary (modern) appearance, but always in keeping with the monument. When defining the new floor plans for the rooms of the hotel, the existing window and door openings were the guiding factor. Bringing back daylight in the building was another objective since it had become a dark “dungeon” over time. On the south and east side a deep “cavity wall” is introduced to serve as a buffer between the school and the rooms and it houses the bathrooms of the small rooms.

© OZ


HOTEL ‘T KLOOSTER CURAÇAO

© OZ



Casa has received the golden green key certificate and acquired the highest green key status

Š OZ


CASA 400 AMSTERDAM Client: BPF Bouwinvest Amsterdam Rooms: 520 Gross floor area: 22.000 m2 Completion: 2010 Everyone in Amsterdam is familiar with Casa 400: a hotel in the summer for tourists and rooms for students in the off season. A unique formula still booking success after fifty years. But Casa 400 refuses to stay put: in 2010, it took possession of an impressive, brand-new building. More luxurious rooms, more modern facilities, a conference centre and a hotel now operating year round. The glass and aluminium of the crisp, clean, rhythmic façade sparkle in the sun. The new Casa 400 hotel-student complex is truly striking. Located on Ringdijk, just behind Wibautstraat, it towers 35 metres above its surrounding buildings. Its more than five hundred rooms make it one of the largest hotels in Amsterdam, but what really makes Casa 400 so unique is its special concept: from October to June, most of the hotel rooms serve as student housing. The new hotelstudent complex is sited just a few blocks away from the original building that received its first guests back in 1962. But the idea for a seasonal hotel plus student housing first developed in 1957. In the 1950s, during the post-war reconstruction period, there was a severe shortage of housing – and no affordable student housing whatsoever. At the same time, Amsterdam was attracting more and more tourists but lacked the necessary hotel accommodations.

© OZ


CASA 400 AMSTERDAM


© OZ


© OZ


JAZ HOTEL AMSTERDAM Client: BPF Bouwinvest Amsterdam Rooms: 164 Gross floor area: approx. 11.050 m2 Completion: 2015 With the construction of the Jaz Hotel, the square of the Ziggo Dome in Amsterdam-Zuidoost is completed. Visitors to the concerts are welcomed invitingly on the square in front of the Dome. The U-shaped building around the square includes the hotel, banqueting rooms, and offices. Every building around the square has its own character, but in order to maintain unity, the same sand-coloured concrete is used in the facades and the first two floors are a continuous whole. Looking at the surrounding buildings, the Amsterdam ArenA and Ziggo Dome, the building at this plot had to be anything but fragile. A sturdy architecture with good reference to the human scale. A continuous plinth of two floors with a fourmeter high canopy on three sides of the square, in which as many public programs are included, creates an atmosphere where people feel good. The lighting of the square is included in the canopy. Like the San Marco square, the Ziggo Dome square is illuminated from the sides. And also like the famous Venetian square, it will be filled with people at times and offer relaxation to workers in neighbouring offices at other moments.

Š OZ


JAZ HOTEL AMSTERDAM


© OZ



VAN DER VALK HOTEL AMSTERDAM Client: Burginvest B.V. Rooms: 206 Gross floor area: approx. 14.400 m2 Completion: 2018 Overamstel is rapidly transforming developing into a mixed neighbourhood. What was, until recently, a predominantly industrial site has evolved into the new Amstelkwartier through development of the dock, the surrounding area, and the addition of a new hotel. The building’s architecture is characterized by a homogeneity to all façades, including overhang ceilings. The choice of materials for the hotel is timeless and honest. Light masonry processed in various ways with dark anodized frames set into the reveals. The large windows create an open and transparent building, with a fluid interaction with its surroundings. The public hotel program is located on the first three floors. The ground floor contains a restaurant and bar, with terraced extensions. The reception area is found in the lobby / foyer, which extends over three levels. On the first floor is The breakfast room and several meeting facilities are on the first and second floors. The second floor contains an additional large room with balcony overlooking the entrance area. The third floor, also connected to the lobby, has a bar, wellness and fitness rooms, and swimming pool. Hotel rooms are located from the third floor up to the top level in the tower, which includes a number of suites. The entire hotel organization is controlled from the zone along the north facade of the plan. The compact design of the service area allows public program to be placed on all sides. This creates an omnidirectional building. Parking and storage are located below ground level and out of sight.

© OZ


VAN DER VALK HOTEL AMSTERDAM


© OZ



HOLLAND CASINO UTRECHT Client: Holland Casino Utrecht, Onis Vastgoed Zwolle Gross floor area: approx.11.208 m2 Completion: 2020 The new Holland Casino design consists of a diamondshaped building including an entertainment floor with accompanying catering facilities and a spacious parking garage. The design opens over the entire entrance tapering to a point, which creates an inviting gesture to enter. The building reinforces the desired urban developments of this area in the near future. In addition, the concept stimulates interaction between visitors indoors and the crowd in the public space. This is tangible in the layering of the striking glass façade, emphasizing the essential aspect of the design; ‘to attract and connect different kinds of visitors’. Holland Casino is a strong and prominent building, which stands out and is easy accessible due to its location along the A12 in the south of Utrecht. A sculptural design with a spatial appearance, because of its triangular shape and its reflections in the water of the adjacent canal. The eye-catching façade of the building was designed as one gesture and opens out towards the public area. The bold, gold-colored panels express ‘A celebration of its function and size’. Holland Casino is situated at a prominent corner with on one side the entrance for Casino visitors and on the other side a public square including greenery, terrace and recreation facilities. The design of the public area reinforces the ambition to create a green ‘running’ path around Kanaleneiland in the near future. On the rooftop of the building, a space for office purposes

© OZ


HOLLAND CASINO UTRECHT


was designed, including a garden for personnel of the Holland Casino. From the very first beginning of the design phase, installation of solar panels was taken into account. A sustainable approach is very important for a Casino program, where heavy ventilation and lighting requirements occur throughout the whole programming of the entertainment floor. In this case, attainment of a BREEAM

Excellent label was one of the leading aims for the design. In the expressive façade, careful attention has been paid to various forms of natural and artificial lighting. This becomes visible through a lively play of shadows on the aluminum façade panels. Also, natural air ventilation is integrated through varying perforation pattern in the panels. This new Holland Casino has its own and unique character. Its appearance and the location will ensure that the design does not quickly escape people’s attention. Holland Casino will move to their new location around fall of 2020.

© OZ


www.OZarchitect.com