Page 1

18

kanapé helye a lakásban

Modern villa Mid-Century stílusban Design&Beauty

695F t

OCTOGON Deco 2018/1. SZÁM / Ár: 695 Ft

9 772498 549002

18001

Férfidivat és szépségszalon a belvárosban

Tapétatrendek A legújabb színek és minták közül válogattunk


Szöveg: Molnár Ágnes | Portré: Török Rita

fókusz

2


fókusz

Sokoldalú és kreatív, született tervező Látszólag minden nagyon tervszerűen alakult a karrierjében, pedig igazából sosem építkezett tudatosan. Népszerű blogger, akinek saját lakberendező iskolája van, közben két év alatt egy kimondottan városi személyiségből, saját lovait nevelő vidéki háztulajdonossá vált. A kezdetekről, szakmai kihívásokról és kedvenc projektjeiről beszélgettünk Nikoletti Petrával.

Nikoletti Petra közgazdász végzettséggel lett lakberendező és blogger, de Térkultúra nevű blogja mellett lakberendezőiskolát is működtet, a Tértanodát. Lakásokat, villákat, illetve irodabelsőket és vendéglátóhelyeket is tervez.

Eredetileg nem lakberendezőnek készültél, hogyan lettél mégis az? Egyetem után egy multinál kezdtem dolgozni. Eleinte, az ügyvezető igazgató asszisztense voltam – már neki is segítettem berendezni az irodáját. Aztán átkerültem a marketingosztályra, és amikor kifutott az egyik nagy projektem, a cégnek lett egy új call-centere, ahol el kellett helyezni adott számú telefonos ügyfélszolgálatost. Megkértek, hogy rendezzem be a helyiséget, mert tudták rólam, hogy érdekel a dolog, mivel időközben megjelent a saját lakásomról egy anyag az egyik magazinban. Ez a projekt persze nem volt nagyléptékű, de már akkor elgondolkodtam rajta, hogy valójában ezzel szeretnék foglalkozni. Aztán amikor veszélyeztetett terhes lettem, és otthon kellett maradnom, arra gondoltam, kihasználom az alkalmat és elkezdek egy lakberendező iskolát. Igazából – és ez nem egy marketing szöveg –, azt hiszem, egész életemben lakberendező voltam. Onnantól datálható ez, amikor körülbelül tizenkét évesen új házba költöztünk, fogtam magam, és elmentem az Ecseri piacra lámpát és tükröt venni. Az a tükör, amit akkor, tizenkét évesen vettem, még mindig megvan, és szerintem most került a végállomására, a fürdőszobánkba. De akkor miért nem lettél egyből lakberendező? Édesanyám építész végzettségű, és ő az akkori szemléletnek megfelelően úgy gondolta, hogy a lakberendezés nem egy szakma. Felvételiztem építész karra, de a hozott pontok miatt nem vettek fel, ellenben bejutottam a közgázra. Ma már egyáltalán nem bánom, hogy

nem lettem építész, mert a közgázon megszerzett tudásból sokkal inkább tudok a mai napig profitálni. Nagyon sokan a Térkultúra nevű blogod kapcsán ismertek meg. Ebben az a vicces, hogy egyáltalán nem azért kezdtem el blogot írni, hogy népszerű legyek, vagy, hogy megismerjék a munkáimat. Amikor elkezdtem a blogot, még a lakberendező suliba jártam, és a karrierem elején tartottam. Egyszer megkért az egyik gyerekem bölcsődés társának az anyukája, hogy csináljam meg a lakását, amihez szeretett volna valamilyen referenciát látni. Mivel nem akartam egyenként átküldeni a képeket, elkezdtem keresgélni, hova tudnám felpakolni őket. Rátaláltam a blogspotra, és azt gondoltam, hogy ha már felteszem őket, akkor írok a képekhez egy kis szöveget is. Végül ez nőtte ki magát egy bloggá, ami valóban rengeteg megkeresést hozott. Ma már lovas blogod is van. A lovaglás is véletlenül jött? Gyerekkoromban jártam egy pár hónapot lovagolni, de valójában két és fél éve ültem először lóra, ami gyökerestől megváltoztatta az életem. Kimentem Fótra lovagolni, megismertem ezt a gyönyörű természetvédelmi övezetet, és nagyon megszerettem. Ma pedig van egy saját lovam, és elkezdtem a Testnevelési Egyetem lovaskultúra oktató szakára járni. Lovaskultúra oktató szeretnél lenni? Amikor elkezdtem a lakberendező iskolát, többen megkér-

3


4 Szöveg: Molnár Ágnes | Fotó: Bujnovszky Tamás, Kövesdi Réka | Tervező: Bényei István, Ivonyi Balázs építészek Belsőépítészet: Koczoh Judit interior design | Belsőépítész munkatárs: Ferth Tímea, Németh Zsófi | Világítástervezés: Szily Sarolta

villa


villa

A Mid-Century ModernsĂŠge

5


otthonok

Polgรกri hangulat modernizรกlva

6


7

Szöveg: Ujlaky István | Fotó: Bíró Dávid | Tervező: Udvarnoki Dániel, PopARCH Stúdió


otthonok

8


Szöveg: Kovács Péter | Fotó: Jaksa Bálint | Tervező: GASPARBONTA

Karakteres ellenpontozás

9


Kanapéválasztásnál érdemes figyelembe venni a tér adottságait, az ablakok, ajtók radiátorok elhelyezkedését, de a már meglévő bútorainkat és a fal színét is - nem is beszélve a kanapé típusáról. Fontos, hogy tisztában legyünk a kényelmi szempontokkal és tudjuk, hogy milyen funkciót szánunk a kanapénak.

10

Nyitókép: Liam kanapé MAXCity/IDdesign | Szöveg: Szász Katalin

Kanapék igény szerint


térszervezés

Riviéra Maison, Crescent Avenue Sofa Bambuszmánia

Dorian kanapé MAXCity/Natuzzi Italia

Philo kanapé MAX City/Natuzzi Italia BOX Hyperactive sofa system Model No.15 Hannabi

alapmodellek A legkisebb helyiségekben is helytáll, termetétől és választott stílusától függően lehet szerény vagy éppen domináns darab. A kanapék klasszikusa fal mellé állítva a védettség érzetét nyújtja, de akár a szoba közepén is megállja a helyét - ilyenkor érdemes betartani a minumum egy-másfél métert minden oldalon, hogy kényelmesen körbe lehessen járni. A kevésbé masszív, inkább légiesebb, könnyedebb darabok akár a szoba közepén, vagy az ajtónak háttal is jól mutatnak. Ha háttámlájuk nem túl magas, a kanapé látványa nem akasztja meg a szemet, így nem terheli meg a teret túlságosan.

11


otthonok

NorvĂŠg-magyar koprodukciĂł

12


13

Szรถveg: Borsos Klรกra | Fotรณ: Kerekes Kata | Tervezล‘: Hรกbenczius Manna


Bár a tapéták divatja töretlen – akár egész helyiségeket is képesek beborítani, vagy csak egy-egy falat öltöztetnek át, amivel az egész szoba hangulata megváltozik – mégis időről időre új, , vagy megújult színek és minták tűnnek föl a kínálatban, amelyek között bárki megtalálhatja a stílusának és ízlésésének megfelelő darabokat. 14

Nyitókép: Sandberg, Signatur, Särö dark blue Paisley Home

Tapétatrendek


újdonságok

Burjánzó virágminták Jean Paul Gaultier, Voyages festival Paisley Home

Farrow & Ball Atacama BP 5806 FAB Color Hungary Kft.

Sandberg, Oas Lo brown Paisley Home

Farrow & Ball Hegemone BP5707 FAB Color Hungary Kft.

15


Szรถveg: Molnรกr Szilvia | Fotรณ: Jaksa Bรกlint

showroom

16


showroom

Stílus a szabadban

Különböző mikrovilágok sokaságába pillanthatunk be két helyszínen, amelyek közös nevezője a külső tér kialakítása és berendezése. Szabad térre szánt bútorok, kiegészítők és konyhai berendezések, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak. A Tectona Grandis bázisain jártunk.

17


18


Szöveg: Torma Tamás | Fotó: Gosztom Gergő | Tervező: Fejes Gergő, Plusdesign Studio

design & beauty

Ave Cezar

A sportos a laza szabadidőssel keverve, a laza szabadidős a munkahelyi dresszkóddal keverve és persze a dresszkód sportos kijátszása. Az biztos, a fekete kúl, sőt a szürke ötven árnyalata is kúl. Főleg ha ezt a belső környezet is képes kiemelni visszafogottságával.

19


Szöveg: Torma Tamás | Fotó: Gosztom Gergő | Tervező: Lengyel Márton, URBA

vendéglátás

20


vendéglátás

Gyöngytyúk magassarkúban Bisztrókonyha és grand café, étterem és gyarmatárukereskedés, reggeliző és delikátesz – Párizs, Bécs, Budapest. Sokat és nagyot merít az új, belvárosi Börze, ráadásul egyszerre az előző és a mostani századelőből.

21

Octogon Deco 2018/1  
Octogon Deco 2018/1  
Advertisement