Page 1

Marina Johansson

Sommar

w

w

w

w

w

w

w

w

Din guide till sommaren i Säffle

Sol, sommar och fri värdering. Luta dig tillbaka i solstolen medan du får din bostad värderad, helt utan förpliktelser. En god anledning att kontakta Sveriges största mäklare.

FASTIGHETSBYRÅN I SÄFFLE / 0533-12435 / SAFFLE@FASTIGHETSBYRAN.SE / FASTIGHETSBYRAN.SE

En tidnin att sparag !


2

Sommar

SOMMAR 2018. Redaktören har ordet

DET HÄR KAN DU LÄSA OM I SOMMAR.

Marina Johansson

w

Njut av sommaren i Säffle!

w

H

w

Innehåll

w

Foto – tips och tävling 

Sid 3

w

Elfri avkoppling i Naturbyn 

Sid 8–9

Barnpanelen sommarsnackar Sid 14 Sommaren i Säffle dag för dag 

Sid 16

En tur till grannkommunen Sid 18–19

Sid 10–11

Sommar 2018

w

Museer för alla smaker 

Redaktör: Marina Johansson Ansvarig utgivare: Claes Österman Tryckt hos: NWT, Karlstad. Fotografer förstasidans bildcollage: Helena Bengtsson, Nathalie Forsström och Marina Johansson.

w

TEST: Vilken är godaste grillkorven?  Sid 4–5

Gösfiske – nappa på en Säffletradition  Sid 13

w

emester – alltså en semester spenderad hemma – var ett av de ord som tog sig in på Språkrådets lista över nya ord 2009. Som med de flesta nyord var det ingen slump att det togs upp just då. I en pågående finanskris var det många som valde bort dyra utlandsresor med charterflyg för att njuta av solen och vattnet på hemmaplan. Något som naturligtvis uppskattades även av den miljömedvetne – för även klimatkrisen var tyvärr ett av det årets stora samtalsämnen, och har så förblivit. Men själva företeelsen bakom ordet är så mycket större och mer positiv än att det förtjänar att dras med negativa stämplar. Det finns alldeles för mycket roligt, vackert, spännande och intressant i närheten för att låta hemestrandet stanna vid ett alternativ för en stram budget eller ett gnagande miljösamvete. I synnerhet om du bor i Säffle kommun – en sommarpärla på så många sätt! Jag bor i Karlstad men spenderar så mycket tid i Säffle att jag tycker att jag numera kan kalla det för ett andra hem. Och vilket andra hem det är så här års! Hur många andra kommuner kan skryta med en så lång kuststräcka och en skärgård med över 800 öar? Och hur många andra kommuner av samma storlek erbjuder lika många folkfester, som duggar tätt såväl i centrum som på landsbygden och oavsett om det gäller musik, konst eller idrott? Ett rikt föreningsliv och många passionerade invånares påhittighet gör att bygden blommar i takt med ängarna under juni, juli och augusti. Och på bara 15 minuters bilfärd kan du förflytta dig från sus och dus i centrum till absolut stillhet någonstans vid en sjö. Det är lätt bli hemmablind och säkert lurar något häftigt besöksmål runt hörnet och bara väntar på att du ska upptäcka det. Ambitionen med den här sommartidningen är att den ska vara en guide och inspirationskälla till sommarnöjen i Säffle 2018 – oavsett om du besöker kommunen för första gången eller bott här i hela ditt liv. Själv kommer jag att satsa på både när och fjär�ran i sommar. När tidningen ges ut befinner jag mig på mitt livs drömresa till Färöarna för att fira min 30-årsdag. Midsommar firas med vandring i Nordnorge. Den 25 juni är jag på kontoret igen, redo att njuta av alla smultronställen och evenemang som gör sommaren i Säffle till en njutbar upplevelse. Kanske ses vi på något av dem? Jag önskar dig underbara sommardagar i Säffle – oavsett om du semestrar eller hemestrar!

Bokslukartiden är här 

Aktiva sommardagar 

Sid 21

Musik på landsbygden 

Sid 22

Konst och kultur i centrum  Upptäck Säffles skärgård 

Sid 12

Sid 20

Sommarens soundtrack 

Sid 23 Sid 24


Sommar TÄVLING. Vinn fina priser

FOTO. Våga experimentera och tänka nytt

w

w

w

w

w

w

Sju saker att tänka på för en bra bild Carola Lundqvist vann Sommarbilden 2017. 

FOTO: CLAES ÖSTERMAN

Sommarens bästa foto Ett lika säkert sommartecken som syréndoft, myggbett och jordgubbar är att ST drar igång fototävlingen Sommarbilden! Skolavslutningar, dans kring midsommarstången, båtturer, grillkalas, blommande ängar, ljusa kvällar och naturligtvis sol och bad. På sommaren är det lätt att ta fram kameran för att fånga årstidens skönhet och njutningar! Under hela sommaren tar vi gärna emot läsar-

nas bästa ögonblicksbilder av sommaren i Säffle. Varje vecka publicerar vi ett urval och utser en veckans vinnare. Den bästa bilden från varje vecka går sedan vidare till finalen där årets vinnare utses. Maila era bidrag till sommarbilden@saffletidningen. se. Berätta gärna något om bilden och glöm inte att ange fotografens namn. Lycka till!

Marina Johansson 0533-46443 marina.johansson@ saffletidningen.se

Kikare Focus Extreme

I dag går varje människa ständigt runt med kamera i handen tack vare fotofunktionen i mobilen. Men alla är inte fotografer för det. Här följer några grundläggande tips om hur du tar snygga(re) sommarbilder.

1. Kom närmare

En av de vanligaste missarna är att stå för långt ifrån det du vill visa. Kliv framåt – det blir bättre kvalité än att zooma.

2. Nya vinklar

Få saker är tråkigare än en bildserie där alla foton är tagna rakt framifrån och i samma höjd. Ligg på mage eller stå på en stege – det blir en helt annan bild. Att våga experimentera med kameran är överlag det bästa sättet att lära sig.

3. Använd makro

Makrofunktionen –ofta med en blomma som symbol – är

2399:-

Kompakt kikare med låg vikt och bra synfält. Bra balans i kikare som gör den lätta att använda och med den stora fokuseringsratten går justeringen av skärpan enkelt. Vattentät, Focus Extreme är fylld med torr nitrogengas och kikaren klarar snabb temperaturväxlingar. Väska och nackrem ingår.

w

w

3

Tubkikare Focus Vision

extra tacksam för att få skärpa på insekter, daggdroppar och annat som man vill få en riktigt nära bild av.

folk kan solka ner det finaste av motiv.

4. Låt det hända något

Ja, Eiffeltornet i solnedgången är en mäktig syn – men den har förevigats miljoner gånger förut. Glöm inte att även ta bilder som visar att det är just din resa det handlar om. Varför inte fota när sambon plockar upp väskan på rullbandet, eller ta en närbild på jordens godaste café au lait du drack på hotellfrukosten

När du fotar vill du oftast inte ha ett stelt iordningsställt skolfoto. Tre barn som sitter på en bänk och tittar rakt fram säger inte lika mycket som tre barn som rullar i gräset och skrattar. Testa att inte arrangera för mycket – se bara till att vara redo när det händer och fånga det naturliga ögonblicket.

5. Tänk komposition

Helheten gör bilden och det är inte alltid som det jämna, raka och fyrkantiga är bäst. Motivet måste inte vara i mitten – kanske blir det snyggare med brudparet i vänstra hörnet och man ser vidden av den blommande ängen de är i färd med att springa ut på, än om de hade

Ladda ner Manne Foto appen så kan du beställa riktiga bilder direkt ifrån din mobil.

Bilder på direkten från din mobil, dela med dig av sommarbilderna.

FOTO: MARINA JOHANSSON

upptagit hela utrymmet i fotot och potentialen i den vackra miljön hade gått förlorad. Var också medveten om förgrund och bakgrund – till exempel lyktstolpar som går genom huvudet på

Panasonic GX9 12-32mm

9999:-

Kamera 3999:Panasonic TZ90 24-720mm

Vi erbjuder ett 30x zoomobjektiv och 20 megapixel upplösning i ett kompakt och användarvänligt kamerahus, fullpackat med smarta finesser för både fotografering och filmning.

Möblera med dina foton!

Kamera

3799:-

Panasonic FZ82

Framförhållning med alla detaljer. Vidvinkeln på 20mm ger dig möjlighet att fotografera fantastiska landskapsbilder med brett panorama. För att få med mer detaljer kan du använda den kraftfulla 60x zoomen för att fånga ögonblick du inte kan skönja med blotta ögat.

Transcend SDXC/SDHC 300S Silver card 2 st

Nu 299:-

Ord 299:-/st

999:-Kombinerar otroligt hög bildkvalietet med enastående kompakt konstruktion, 20.3 megapixlar, bildstabiliseringssystem, 4K-videofunktion.

Prisvärd 80 mm tubkikare med en lätthanterlig fokuseringskonstruktion. En in-stegsmodell som har finesser som man normalt bara hittar på exklusivare tubkikare.

Kodak photo-printer mini 2

Raka linjer och symmetri är inte alltid nödvändigtvis snyggast eller det du vill få ut av bilden. Den här bilden hade blivit en annan om det hade varit lika mycket vatten som klippa i den.

Kamera

3499:-

Har en god skärpa och konstrast. Vridbart stativfäste. Exklusiv allvädersväska. Utmärkt tubkikare för alla olika ändamål: astronomi, utsikt, fågelskådning, naturupplevelser och målkikare.

6. Fånga egna minnen

Sätt ett högre värde på dina foton, gör en inramning med en fin fotoram.

7. Solen från sidan

Undvik att ta bilder direkt mot solen, eller att ha solen i ryggen så att de du tar bilder av får solen rakt i ansiktet. Dåliga ljusförhållanden – för mycket eller för lite – dödar bilden. Om solen är stark åt alla håll – använd blixt för att personen inte ska bli en siluett.

Marina Johansson


Sommar

4

TEST. Säffle-Tidningen utser den bästa grillkorven

Vilken korv förtjänar TEST Maxpoäng 25. Kötthalt – i de fall korven innehåller kött – angiven i procent. Rybergs bohusgrillare, 80% Betyg: 16

Lithells wienergrill, 80% Betyg: 21

Grillkorv med tunt skinn, Scan. 57% Betyg: 11

Claes: Snyggaste korven i testet men saknaden av kött är tydlig och bristen kompenseras inte av kryddningen. Det finns roligare saker att grilla för veganer. Jenni: Den märks på smaken att den här korven är vegetarisk. Jag saknar rökigheten som finns i en korv med kött och den känns lite för mjuk i konsistensen. Men om man inte vill äta kött så är det ett okej alternativ. Katrin: Den här smakar inte korv. Vi gör ett blindtest men

Wienerkorv av kalkon, Ingelsta kalkon. 70% Betyg: 10

Hemgårdens grillkorv med tunt skinn. 66% Betyg: 22 - VINNARE! Jenni: Klassisk grillkorvsmak med lagom sälta och lite knackigt skinn. Nathalie: Smakrik korv med lite rökig smak. Den har ett lite hårdare skinn som spricker.

Katrin: Segt skinn med ljus korvmassa. Jag tycker inte att det smakar som hög kötthalt i den här, dålig smak och känslan över att det är billig korv. Nathalie: Gillade inte alls smaken. Jag fick reda på efteråt att det var en kalkonkorv och korven kan ha fått sämre betyg för att jag egentligen förväntade mig något annat. Dock föredrar jag den vanliga grillkorven.

w

Claes: Fin sälta och knaprigt skinn men konsistensen är flottig och ger ingen behaglig eftersmak. Katrin: Lite större, vilket i sig kan vara bra, men fet i konsistensen och väldigt salt. Jenni: God smak, men känns lite fet. Upplevde denna korv som väldigt salt. Nathalie: Inte min smak. Det blir för mycket korv. Om jag

Anammas vegokorv (vegetarisk) Betyg: 8

Riktigt bra grillkorv som jag nog kommer att äta fler gånger. Claes: Den rökiga smaken och goda sältan ger mermak. Fin konsistens på köttet och knaprigt skinn. En präktig och god korv. Marina: Mycket god smak. Känns fyllig, rökig och köttig. Konsistensen är lite mesig, men skinnet är knaprigt och bra. Katrin: Lite rödare och rökig smak, lite lös men absolut den godaste i testet. Den här korven vill jag grilla i sommar.

w

Nathalie: Jättegod! Den här har mer smak än den första. Jag tycker att det här är en riktigt bra grillkorv. Katrin: Lite skrynklig men det är nog ett ”bättre” skinn. God smak men lite lös i konsistens. Jenni: Lagom segt skinn och lite grynigt kött. Mycket smak, lite smörigt på ett positivt sätt. Marina: Lite rökig smak, det gillar jag. God smak och fin

färg. Dock är konsistensen något lös och det ”slirar” mellan korv och skinn. Claes: Smakfull, rökig smak, spänstigt och kompakt skinn och bra kötthalt. En riktigt god grillkorv.

jag kan säga med en gång att den här är vegetarisk. Grynig på gränsen till lite större bitar i. Marina: För mjuk, jag tror att denna hade tjänat mycket på att stekas hårt i stället och få en krispigare yta. Smaken är dock bra, även om den skiljer sig från vanlig korv. Konsistensen är något kornig. Nathalie: Grynig konsistens och ingen god smak. Det är bra att det finns vegetariska alternativ men den här gillade jag inte.

w

Claes: En klassisk grillkorv med hygglig kötthalt i skaplig konsistens och angenäm smak. Klart godkänd. Marina: En rätt klassisk hotdog till formen, men smakar avsevärt köttigare än många andra i den kategorin. Nathalie: Ingen smak som sticker ut men en grillkorv som håller i alla lägen. Jenni: En god korv med en

klassisk lite rökig smak. Känns matig. Något salt. Katrin: Ganska salt. Smakar basic grillkorv.

ska äta en tjock grillkorv så vill jag gärna att den ska vara smaksatt. Marina: Jag håller med Nathalie, det känns som att en så bastant korv ska smaka chili, vitlök eller något annat utöver korvsmaken. För salt och fet i smaken. Dock höll den ihop väldigt bra! Känns ”välpackad” och fast.

w

SOMMARMAT. Över öppen eld på en skogstur, som del av en grillbuffé, nattamat på festen – på sommaren finns många tillfällen för grillkorv. Men vilken ska man välja? Säffle-Tidningen har testat några av de vanligaste sorterna ihop med några alternativ till den traditionella korven och korat en vinnare och en nästan lika bra silvermedaljör.

w

w

Tid för sommarens projekt! Erbjudandena gäller t.o.m 180831

Kom in för kostnadsfri rådgivning och få en offert! / Grön trall IMP NTR / Organowood / Optimaltrall

Benders Betongpannor

från 59:–/kvm

Gräsklippare M51-140WR

Vi bryter i den kulör du önskar! Träolja V

w

Ny altan i sommar?

5 liter Ord. pris: 263:-

Nu: 216:-

/ Kärnfurutrall kupad / Royaltrall Ord. pris: 3999:–

Nyhet! Benders Marksten i lager!

Nu: 3499:– Grästrimmer Trimmac Ord. pris: 1299:–

Nu: 1149:–

SÄFFLE Norrlandsvägen 24 / 0533-76 12 00 / ord.öppettider: Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 www.optimera.se

30% rabatt på hela sortimentet! Gäller SP och Elitfönster.

Laddare + 2 st batterier. Ord. pris: 2398:-

Nu 1795:-

Fasadfärg Plus 10 liter. Vit. Ord. pris: 1973:-

Nu: 1299:Falu rödfärg – Röd

5 liter 10 liter Ord. pris: 365:- Ord. pris: 595:-

289:- 469:Falu rödfärg – Svart

5 liter 10 liter Ord. pris: 498:- Ord. pris: 808:-

399:- 669:-

w

OBS! ÄNDRADE ÖPPETTIDER VECKA 28-31: MÅND – FRED 8 – 17. LÖRDAGAR ÖPPET SOM VANLIGT 10-13.

Skruvdragare Dewalt 18V DCD777S2T

Riktigt smart:


Sommar

5

w

platsen på din grill? Deltagare i testet Claes Österman Katrin Bruce Holm Jenni Jansson Marina Johansson Nathalie Forsström

Smak, konsistens, storlek – mycket spelar in när man ska utse den bästa grillkorven. Claes: Trist och intetsägande med fadd smak. Fin konsistens på korven men den kräver smakliga tillbehör. Marina: Helt okej antar jag, men väldigt neutral. Alla tillbehör tar över. Hade man varit

inställd på att det var fågel och inte jämfört med fläsk- och/ eller nötkött skulle man kanske bedömt den annorlunda. Jenni: Underlig, lite unken smak. Vill inte ens äta upp provbiten.

Hotdogs original, Scan 34% Betyg: 6 Marina: Oerhört tråkig. Mosig och smaklös. Jenni: Väldigt mjuk i konsis-

w

w

w

w

w

Hälsans köks sojakorv (lakto-ovovegetarisk) Betyg: 7

FOTO: MARINA JOHANSSON

tensen och jolmig smak. Det märks att det inte är så mycket kött i den här korven. Nathalie: Grynig konsistens och ingen god smak. Den smakar billigt och konstgjort. Katrin: Slemmig i skinnet eller

Claes: Ytterligare en orsak för vegetarianer att grilla annat än korv. Dålig sälta, mjukt skinn och grynig konsistens. Katrin: En viss parfymerad smak, den är torr och att den är vegetarisk både syns och känns i smak. Marina: Snarlik den föregående. Trist och gummiaktig. Nathalie: Ett klart bättre vegetariskt alternativ än den första. Helt okej smak. Jenni: Det är svårt att beskriva vad den här korven smakar, men det är då inte gott. För den som vill äta vegetarisk på grillen finns det godare alternativ.

Deli grillkorv, Scan. 80% Betyg: 10 Katrin: Smakar sött, vilket känns konstigt. Nästan lite vaniljsmak och är väldigt lös. Skinnet går inte att tugga vilket gör att det är kvar i munnen till sist och man får välja att pressa ner det eller spotta ut. Nathalie: För mycket korv igen. Den här är för fet och mäktig! En tjockare korv behöver mer smak för att man inte ska tröttna. Claes: Smakar flottigt och ger en obehaglig mättnadskänsla redan efter några tuggor. Lämnar också ett svårtuggat skinn efter sig. Jenni: Tjock och saftig korv med mild smak. Skinnet var lite svårtuggat, men tillsammans med bröd, ketchup och senap var det inget som märktes. Marina: Skinnet är väldigt svårtuggat. Känns något ”slibbig”, och är aningen för stor att ha i bröd. Dock är den köttig och smakar välkryddat. Är det kryddpeppar?

RESTAURANG FYREN SOMMAR 2018 Under sommaren 2018 kommer vi dagligen erbjuda en vällagad och smakfull meny till lunch och middag. Vi hoppas naturligtvis på bra väder så man kan både laga och äta mat ute i solen, på våra altaner.

w

w

ja, det är väl inget skinn direkt, är inte god i köttsmaken och den här vill jag absolut inte äta igen. Claes: Testets stora förlorare. Grötig och oaptitlig konsistens, har ingen smak över huvud taget. Här hjälper varken stark senap eller potatissallad. Menlös var ordet.

Vår meny består av:

Säffles sport-, fiskeoch friluftsbutik

"

Du får 15% rabatt på ett helt köp! ej kombineras Gäller ej cyklar och service samt kan r med andra erbjudanden eller rabatte . Gäller t.o.m 19/8 mot kupong

Var mt välkomna !

KÖPCENTRUM 45, SÄFFLE Tel. 0533-160 30 Öppet: Mån-fre 10-19 Lör 10-15 Sön 11-15

"

Fiskrätter såsom lax, torsk, röding, sill, skaldjur Kötträtter på oxfilé, entrecote, schnitzel, korv, köttbullar och några varianter på hamburgare. Menyn innehåller så klart även pasta, sallad, barnmat och vegetariska rätter. Vi öppnar kl.11.30 och stänger köket runt 21-tiden, lite tidigare stängning på söndagar. Underhållning startar vi veckan efter midsommar och slutar i mitten av augusti. Robban Magnusson som spelar, sjunger, quizar, kör karaoke med söta finstämda sånglärkor men även hesa ostämda skrattmåsar får plats i programmet. Robban premiärkör torsdag 28+fredag 29 juni kl 20-24. Lördagkvällar är det skaldjur och grillafton med musiktävling som nöjesalternativ. Har du frågor eller vill boka bord går det bra på 070 – 201 74 61, gärna sms // Mats

Välkomna!


6

Sommar

e t r ä du i r ä H

olfba g i n Mi

Lunchrätter

inkl. kaffe

fr. 79:-

Vi har även öl och vinrättigheter.

na Hamburgare Kebab Korv

w

Mysig fika eller lunch?

w

Säffle !

e rbjudand Sommare

inkl. kaffe

gäller t.o.m 19/8 (kan ej kombineras med andra erbjudanden)

0533-105 55 Kanalvillan 1 Säffle

valfri topping

w

Kanalcafét

Våffla med

w

Stor räksmörgås

Milkshake Kulglass Mjukglass

w

99:-

GLASS

Furuskogsparken, Säffle Tel. 0533-414 07

w

Konditori med servering ute och inne

Uteservering i solläge mitt i ”stan”

w

Se meny på www.dilans.se

Restaurang med a´la carte och fullständiga rättigheter.

Öppet alla dagar kl. 11-22 Lunch kl. 11-14

Perssons Gränd 4, Säffle www.dilans.se

För arrangemang och öppettider se facebook Golden restaurang/nattklubb

0533-175 30

Bageri, café, kulglass, mackor m.m. Öppet: måndag - fredag 9-18 lördagar 9-14

För bordsbokning ring 072-518 83 29 (Filippa)

Stortorget tel. 105 65

Östra Storgatan 3 • Säffle

Vi finns vid Billeruds Golfbana Välkomna! Öppet alla dagar från kl. 9.00 Tel. 0555-913 44, 070-215 02 13 www.ankansgolfkrog.se

w

Kom och smaka vår goda mat!


? n e g u s k Picknic Sommar

w

Vi vet hur en sommar i Säffle ska smaka!

TESTVINNAREN!

w

GRILLKORV

Storhandla på 5 minuter! Handla i vår butik på nätet. Säffle Vi plockar varorna åt dig! Säffle

Tips, spel, lotter

3990 3990

Ombud för

Säffle Säffle

/st /st

/st /st

Klipp ut och ta med till butiken! Klipp ut och ta med till butiken! Klipp ut och ta med till butiken!

HANDLA ONLINE!

Klipp ut och ta med till butiken! Klipp ut och ta med till butiken!

w

w

w

w

w

w

Hemgården. Tunnt skinn. Finns i vårt sortimentet hela sommaren!

GRILLAD GRILLADKYCKLING KYCKLING Ord pris 45:90/st. GRILLAD GRILLAD KYCKLING KYCKLING Ord pris 45:90/st.

Ord Ordpris pris45:90/st. 45:90/st. Max 1 erbjudande per kund och kupong. Gäller t o m 2018-08-12. Max 1 erbjudande per kund och kupong. Gäller t o m 2018-08-12. Kan ej kombineras med andra rabatter erbjudanden. Max Max1 1erbjudande erbjudande per perkund kund och ochkupong. kupong. Gäller Gällert och o t omm 2018-08-12. Kan ej kombineras med andra rabatter och2018-08-12. erbjudanden. Kan Kanejejkombineras kombinerasmed medandra andrarabatter rabatteroch ocherbjudanden. erbjudanden. Säffle Säffle

3990 Vi tar tar Säffle  8-22  8–22 8–22 matglädje 10k matglädje 10k Säffl Öppet es alla dagar personligt! Vi tar personligt!  8–22 matglädje 10k äffffffllees SSSäSääff lleess s

Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet alladagar dagar alla alla dagar alla alla dagar dagar

Karlavagnsvägen 2,2,661 94 e Karlavagnsvägen 661 94eSäffl Karlavagnsvägen Karlavagnsvägen 2,2,661 661 94 94 Säffl Säffl eSäffle Butiken 0533-68 44 40 Butiken 0533-68 Butiken Butiken 0533-68 0533-68 44 4440 4044 40 Chark 0533-68 44 50 Chark 0533-68 Chark Chark 0533-68 0533-68 44 4450 5044 50

ica.se/kvantumsaffl ica.se/kvantumsaffl ica.se/kvantumsaffl ee ee ica.se/kvantumsaffl

/st

ekt till Perfrf tillllekictkti! ll eerfrfeekktPpteti PP n kic k!k!knick! pic ppicickknnicic

GRILLAD KYCKLING Ord pris 45:90/st.

Max 1 erbjudande per kund och kupong. Gäller t o m /st 2018-08-12. /st /st Kan ej kombineras med andra rabatter och /st erbjudanden.

BAGUETTE BAGUETTE BAGUETTE BAGUETTE Ord pris 14:90/st. Ord Ord pris pris 14:90/st. 14:90/st. Ord pris 14:90/st. ll ti t k e rf e P Max 2 baguetter per kund och Gäller kupong. Gäller t o m 2018-08-12. Max Max2 2baguetter baguetter per perkund kund och och kupong. kupong. Gäller t o t o m m 2018-08-12. 2018-08-12. ! k Max 2 baguetter per kund och kupong. Gäller t o m 2018-08-12. ic n pick Kan ej kombineras med andra och rabatter och erbjudanden. Kan Kanejejkombineras kombineras med medandra andra rabatter rabatter erbjudanden. erbjudanden. Kan ej kombineras med andra och rabatter och erbjudanden.

Karlavagnsvägen 2, 661 94 Säffle Butiken 0533-68 44 40

Säffle Säffle

Säffle Säffle

/st

Säffle

Säffle Säffle

7


8

Sommar

LÅNGSERUD. Upptäck naturens stillhet, skönhet och nöjen i en absolut wifi-fri zon

w

Alla stugor har handtillverkad inredning från Thomas egna marker.

w

w

En gryningshimmel som slår det mesta i utsikt.

w

w

w

w

Efter mörkrets inbrott är det fotogenlampor och värmeljus som gäller.

En elektronikfri oas I ett barrskogsparti invid sjön Eldan i Långserud finns en stugby där tiden står still. Sex handsnickrade stugor, varav två belägna uppe bland trädkronorna och en på en flotte mitt ute i sjön. Utan el och vatten, men med

en enkhelhet, avskildhet och frisk luft som får hyresgästerna att skärma av sig från allt vad uppkoppling, deadlines och vardagsstress heter. I år har Naturbyn funnits i 19 år. En man med bakgrund

inom turism och med snickrande som sin stora passion fick en oemotståndlig idé om att försöka omvandla hobbyn till levebröd.

En genuin plats – Jag hade en vision om att bygga ett ställe som jag själv skulle vilja åka till och som jag tyckte saknades. Något genuint dit man kan fly från stressiga vardagsmoment, säger grundaren Thomas Peterson. Den platsen fanns i hans egen hembygd Långserud. Han har själv snickrat alla stugorna med dess inredning, samt de gemensamma bekvämlighetsinrättningar som finns i byn. Dass, vedel-

dad bastu, badtunna och ett utomhuskök med bakugn. Gästerna lagar sin egen mat, hugger egen ved och njuter av naturen på det sätt de vill. Här är det solen och elden som ger ljus och värme. Fiska, bada, paddla kanot, plocka bär och bara umgås runt en brasa är några aktiviteter som kan ersätta tvtittandet, nätsurfandet och datorspelandet.

Vardagsflykt Till en början var det inte många som trodde på idén. Att folk vill betala för lyx när de åker på semester – inte för en betydligt enklare standard än i en vanlig sommarstuga. Men Thomas

skulle visa sig få rätt. Runt 500 personer övernattar i Naturbyn mellan april och oktober. Det är också en populär plats för konferenser och bröllop. Gästerna kommer från hela världen och förra året slogs nytt besöksrekord. Tydligen är det många som liksom Thomas själv längtar efter att ibland få lägga ifrån sig mobilen, glömma vad klockan är och avskärma sig från den digitala världen. – Det är fantastiskt att se hur mycket andra uppskattar mina byggen. Tur att det finns andra idioter än en själv, säger Thomas med ett skratt. Så värst mycket större

blir nog inte Naturbyn, trots den stora efterfrågan. Thomas vill behålla den isolerade känslan och att det inte blir trångt mellan stugorna Sehr Scjhönn, Dass Bååt och Cucko’s Nest. Det är stillheten som är det exklusiva. Men ett litet tillskott har kommit inför årets säsong. – Jag har precis byggt färdigt ett förråd för årorna och flytvästarna. Jag kallar det Århus, säger Thomas.

Marina Johansson 0533-46443 marina.johansson@ saffletidningen.se

w

ANDNINGSHÅL. Redan när man kliver ur bilen på parkeringen utanför Naturbyn slås man av tystnaden, som enbart bryts av fågelkvitter. Ett ljud så ovanligt för stadsmänniskan att man reagerar på det. Vid entrén möts man av en skylt med ordet ”slow”, och den ljuger inte. Här ska man ladda sina egna batterier medan mobilens tar slut.


9

w

Sommar

w

I något av trädhusen kan man känna sig som en fågel – eller kanske som att man bor i ewokernas by i Star Wars.

w

w

w

w

På flotten saknas el, men det finns ändå både spartansk spis och toalett – därav namnet Dass Bååt.

BALSAM FÖR SJÄLEN.

w

w

Vakna med ett morgondopp och bara höra fågelkvitter, trädens sus och knastrandet från elden som morgonkaffet kokas över. En högst sällsynt stund för de flesta, men som kan vara den energikick man behöver. 

FOTO: RICKARD HANSSON

Flotten snurrar sakta runt på sjön och man vaknar därför till en ny utsikt varje dag.

I Naturbyn övernattar ett 500-tal gäster årligen. Trädhuset Sehr Scjhönn heter så av två anledningar – liksom den tyska betydelsen är det mycket fint, och man ser mycket riktigt sjön därifrån.

Till flotthuset tar man sig enbart med kanot.

En bukett vilda blommor väntade på hyresgästerna på flotten.

”Tur att det finns andra idioter än en själv”, säger Thomas Peterson om framgången med Naturbyn.


10

Sommar

MUSEIGUIDE. 60 000 kaktusar, svävande glas och Värmlands vackraste utedass

Det sägs att man lär sig något nytt varje dag, men vissa dagar är mer lärorika än andra. I Säffle kommun är chansen stor att du finner ett museum eller en utställning som tilltalar dina intressen. Här kommer ett axplock av dem.

Besöksmål i kultu

JÅÅJ – Järnvägssällskapet Åmål-Årjäng – är en förening dedikerad till den gammaldagsa tågtrafiken. Alla med intresse för tåg kan få sitt lystmäte på någon av föreningens utställningar och evenemang. I sommar håller de i en stor utställning i Åmål som en del av kommunens 375-årsfirande. För att besöka museet i Svanskog, ring kansliet på 053230550. FOTO: JENNI JANSSON

Säffles gamla vattentorn i centrum är sedan två år tillbaka utställningslokal för glaskonstnären Ingalena Klenells installation Forest of Säffle. Öppet onsdag till lördag mellan 27 juni till 18 augusti. FOTO: ALBIN NORÉN

Minns du julkalendern Trolltider? I Trollhagen i Svanskog visar Eva Anna Schützer – mer känd som Troll-Eva – upp karaktärernas förebilder och många fler av de troll hon tillverkat i sitt sagomuseum. Besök bokas via hemsidan www.trolleva.se. 

FOTO: SVEN-ERIK DAHLSTRÖM

I Kulturladan i Ölserud visas redskap och maskiner från jordbruk och landsbygdsindustri genom tiderna. I bagarstugan kan man baka traditionellt vedugnsbröd på lokalproducerade spannmål från den intilliggande kvarnen. Här är det Centerpartiets ledare Annie Lööf som provbakar tunnbröd. 

FOTO: NATHALIE FORSSTRÖM

Gillberga hembygdsmuseum i Värmlands Nysäter visar över 8000 föremål från 1500-talet till i dag och som speglar Gillbergadalens utveckling. Därutöver finns utställning av blad annat brandkårsoch polisutrustning, och i sommar festkläder genom tiderna.

Hon har kallats Näktergalen från Svanskog – operasångerskan Gunnel Eklund. I hembygden Svanskog finns museet som skildrar både livet på scenen och uppväxten på 50-talet. Under tre fredagar i juni och juli håller Gunnel Eklund i berättarcafé på museet. För mer information, se hemsidan www.gunneleklund.se.

FOTO: CLAES ÖSTERMANFOTO: MARINA JOHANSSON


Sommar

11

urens tecken

Von Echstedtska gården i Västra Smedbyn är en av Värmlands bäst bevarade och mest annorlunda gårdar med spännande historia, konst och estetik. Där sägs bland annat landets vackraste utedass finnas, och en trädgård med 25 värmländska äppelsorter. I årets utställning När andan väcker gömda minnen gestaltar kläddesignern Ove Harder Finseth många skrönor och nyckelpersoner i gårdens historia. Flera andra evenemang äger rum på gården under sommaren. FOTO: MARINA JOHANSSON

En privat samling av det ovanligare slaget finner man i Svanskog. Svante Lennartsson är en kaktusentusiast som sedan 1976 vårdar cirka 60 000 exemplar av 1000 olika arter. För att boka en visning ringer man Svante på 0532-30473. FOTO: ÅKE JANSSON

Vid Säffles gamla vattenverk ligger Marinmotormuseet – ett Mecka för alla som är intresserade av båtliv! Där visas bland annat gamla båtmotorer, fotografier av sjöfarten på Byälven och Vänern samt lite sjöfartskuriosa. Öppet efter överenskommelse, 070-5292780. 

FOTO: PRIVAT

I Värmlands Nysäter lever man ännu på vikingatiden – åtminstone på Värmlands Vikingacenter och i byn Gladhem. Här kan besökarna prova på livet som viking, bland annat genom att ro med skeppet Glad. 

FOTO: NATHALIE FORSSTRÖM


12

Sommar

SÄFFLE. Smultronställen och strandhugg – njut av innanhavet på ditt sätt

Upptäck Vänerns pärlor

w

Vänern är Sveriges största insjö och även Europas tredje största sjö – alltså finns det en hel del att upptäcka. Varför inte en öluff genom Säffles vackra skärgård? Få kommuner i Sverige har så lång kuststräcka som Säffle och det handlar naturligtvis främst om Vänern. Vandra, bada i en Vänervik eller i bastu, ät gott, gå på museum och njut av miljön – här finner du både stillhet och aktivitet.

Gästhamnarna

w

w

w

w

På Vithall kan du besöka museet som en gång var syskonen Gustav och Matildas gamla hem. 

FOTO: MIKAEL LINDBLOM

w

w

I Säffle finns fyra gästhamnar belägna i Vänern: Säffle gästhamn, Duse Udde gästhamn, Ekenäs gästhamn samnt Lurö gästhamn. Säffle gästhamn är centralt belägen med gångavstånd till centrum. I hamnen finner du sjömack, café, minigolf, cykeluthyrning, miljöstation och fina grillmöjligheter. Vid Duse Udde erbjuder campingen massor med aktiviteter för stora och små. Det finns även lokaler som spelhall, grillar, butik och café, restaurang, wc och dusch. I Ekenäs gästhamn finns reception, kiosk, café, liten restaurang, servicehus samt uthyrning av cyklar och kajaker. På Akershus badstrand är det upplagt för en härlig stranddag, och på Ulfudden kan man ta del av våra förfäders berättelser genom välbevarade hällristningar. Lurös natursköna gästhamn ligger nära restaurang, vandrarhem och många fina utflyktsmål.

Etta i landet

Ta båten till Lurö eller Millesviks skärgård från Ekenäs hamn. 

Syskonen Gustav och Matilda bodde på ön fram till 1959 – nu är deras lilla stuga ett museum. Deras mamma, ”Vackra Anna”, gav ön smeknamnet Lycksalighetens ö. Nyligen har man restaurerat odlingslandskapet på ön, så nu betas ängarna av Highland Cattle-kor. På Norra hökön kan du gå in med båt antingen i Lillebohamn, där det finns ringar i berget för förtöjning, eller på norra sidan av ön, där det finns flera fina vikar där man gå intill även med segelbåt. Utefter östsidan av ön finns många fina vikar att bada i, och glöm inte heller att snorkla på vraket som ligger här. 300 meter från Lillebohamn hittar du Körsbärsträdgården med sina läm-

FOTO: THERESE HÅKANSSON

ningar efter bland annat ett gammalt torp och en krog.

Historiens vingslag Millesviks skärgård är inte lika besökt som Lurös, men även här finns massor att se. Ett besök på Bärön är nästan ett måste om man är i trakten. På öns norrsida ligger en vacker långgrund sandstrand. Österut finns klippor som är perfekta för bad, eller till förankring mot land både för motor- och segelbåt. Mellan stranden och klipporna finner du en skyddad vik som passar mycket bra för dig som kommer med kajak. På Bärön kan du, förutom att njuta av den fina utsikten från Björnberget, kolla in de gamla gravarna från brons- och järnåldern

Genom slussen i Säffle kan man fortsätta med båt från Vänern och längs Vikingaleden norrut. FOTO: CAROLINA SCHÜTZER

eller promenera i en av Värmlands största hasselskogar. På Lilla Kräcklingen byggdes för länge sedan en övernattningsstuga avsedd för sjöfarande och fiskare. Idag har både taket och en av väggarna rasat men man kan fortfarande se de inristade namnen på de som bott i stugan. På ön finns två mycket vackra laguner. Prästön ligger längst ute i skärgården och ger därmed en fantastisk utsikt över Vänern. Den har goda förankringsplatser och är en bra natthamn vid sydostliga till nordvästliga vindar, men bör besökas när väderutsikterna är goda. Oavsett om du väljer Lurö eller Millesvik för ditt

skärgårdsbesök finner du fantastiska paddelvatten i varierande miljöer.

Fina badstränder Vänern har också en rad fina badstränder – dels på båda sidorna av Värmlandsnäs och dels från Duse udde vid Byälvens utlopp och västerut. Här kan många hitta en personlig favorit. För den som är intresserad av fåglar kan också Ladholmen längst ut på Värmlandsnäs vara något att tänka på – ett litet paradis för ornitologer. Säffle har också en vattenväg norrut mot Arvika - den så kallade Vikingaleden. Från Vänern kan man med båt ta sig upp genom Byälven mot Säffle centrum, där slussen

i Säffle Kanal gör det möjligt att fortsätta färden norrut. Innan man slussar och fortsätter norrut kan man stanna en natt eller flera i Säffles gästhamn. Färden går sedan genom Harefjorden, Gillbergasjön och Björnöflagan innan den fortsätter in i Arvika kommun och Glafsfjorden. Längs den här vattenvägen finns många lämningar från gamla tider och man kan exempelvis besöka vikingabyn i Värmlands Nysäter.

Carolina Schützer Marina Johansson 0533-46443 marina.johansson@ saffletidningen.se

w

Sveriges största sötvattensarkipelag finns i Säffle kommun. Söder om Värmlandsnäs delar Lurö skärgård Vänern i två delar – Värmlandssjön och Dalbosjön – och i denna skärgård har det bott människor sedan urminnes tider. Här gick pilgrimsvägen till Nidaros och här passerade vikingarna på väg utefter Vikingaleden upp genom Byälven mot Arvika och Norge. Lurö skärgård är rik på smultronställen och centrum är själva huvudön Lurö. Hit tar man sig enklast med båt från Ekenäs hamn. Här fanns en gång en klosterkyrka, vars ruin är utmärkt med ett träkors. Här finns i dag en vandringsled, vandrarhem, Stånguddens gamla fyr med mera och här kan man, om man har tur, få se en havsörn sväva i skyn. Här finns också Örnvalds Luröbrygga med fiskrökeri, restaurang och gårdsmuseum. Ett måste om man är i Lurös skärgård är ön Vithall.


w

w

w

w

w

w

w

w

Sommar

13

GÖSFISKE. Ett unikt Säfflenöje med gamla anor

Nya regler ska säkra gösfisket även i framtiden Mitt inne i centrum kan man i Säffle ägna sig åt ett sportfiske utöver det vanliga. Det är gösen som lockar. Till och med så mycket att länsstyrelsen inför sommaren 2017 såg sig tvingad att ändra reglerna. Det fångades alldeles för många gösar och det attraktiva fisket hade också lett till ett omfattande tjuvfiske. Rovfisket hade blivit ett hot mot beståndet eftersom det i hög grad var gösar på väg mot lekplatser längre upp i älven som fångades. Tidigare var gösen fredad fram till mitten av juni. Nu är den förbudsperioden utsträckt till och med första lördagen i juli. I år råkar det bli först 7 juli. Rekordsen gösfiskepremiär med andra ord.

Unikt som gösdistrikt Gösfisket i Säffle har så långt tillbaka man kan minnas varit ett uppskattat nöje för Säffleborna. Många fiskade för nöjet, andra för att kunna få gös till middag. Sedan fanns det förstås också många som fiskade och sålde fångsten. Tillgången på gös har oftast varit god, speciellt den första tiden efter gösfiskepremiären. Det var inte ovanligt att gösfiskare stod på rad på stranden när fisket blev tillåtet. Då var det främst under ljusa sommarnätter som gösfisket pågick. Nu är det annorlunda.

Wilma Melitshenko var en fena på att fånga gös under fjolårets fiske – efter bara några minuter fick hon napp på ett riktigt fint exemplar. 

FOTO: MARINA JOHANSSON

Tre fiskezoner Att stora mängder gös fångades i strid med gällande regler har lett till helt andra bestämmelser. Speciellt inom det mest attraktiva området. Från gränsen 100 meter söder om Strömbron till gångbron har det skapats tjugo fiskeplatser. Och tjugo sportfiskare per dygn blir maxgräns inom fiskezon 1. Tillsammans får de som mest dra upp 40 gösar per dygn – två per fiskare. Priset för en fiskeplats blir här 200 kronor per dygn. Och ingen annan kan köpa den fiskeplatsen det dygnet. I fiskezon 2 från gångbron till sjösättningsrampen vid Flå är det visserligen ingen begränsning i antal fiskare och inga fasta fiskeplatser, men gränsen två gösar per fiskare gäller även här och fisket kostar 100 kr per dygn. Det finns även en fiskezon 3 som sträcker sig från småbåtshamnen vid Flå och

Några av de bästa platserna hittar man nu som förr mitt i centrum. Så här såg det ut på gösfiskepremiären 1993.

Förr var det populärt att ge sig ut med spöt nattetid eller i gryningen.

ut till Låka fyr, alltså vid inloppet till Byälven. Fiske tillåts bara från klockan tolv på dagen till midnatt. Inget nattfiske eller morgonfiske är tillåtet.

Detaljerade regler Gösfisket i Säffle regleras numera med detaljerade regler. Det är naturligtvis viktigt att sätta sig in i dessa

FOTO: SVEN-ERIK DAHLSTRÖM

innan man börjar fiska. Inte alla uppskattar de nya och striktare bestämmelserna, men de gör att fisketillsynen får bättre möjligheter att kontrollera fisket. Att Säffle har ett av landets bästa gösfiske innebar att många såg chansen att tjäna pengar. Det blev ett organiserat tjuvfiske, som i ett längre perspektiv hade

Göspremiären, som i år kommer att äga rum den 7 juli, är en folkfest i Säffle centrum. FOTO: MARINA JOHANSSON

FOTO: SVEN-ERIK DAHLSTRÖM

inneburit ett hot mot beståndet av gös.

Exklusiv attraktion – Det går inte att ha särskilda regler för vanliga sportfiskare som följer reglerna och andra regler för tjuvfiskare. Ytterst handlar detta om att se till att vi även i framtiden kommer att kunna fiska gös i Byälven, fastslog länsfiske-

konsulent Jonas Andersson när de nya reglerna en gång presenterades. Första gången som de nya bestämmelserna gällde var förra sommaren. Bortsett från att flera hundra gösar sågs flyta omkring döda till följd av en sprängning med åtföljande tryckvåg kunde man ge fler gösar än vanligt chansen att

leka och fortplanta sig. Ambitionen är att gösfisket i Säffle ska fortsätta att vara en exklusiv attraktion, inte minst i samband med gösfiskepremiären. När startskottet i fjol gick för gösfisket dröjde det mindre än en minut innan första fångsten var ett faktum.

Sven-Erik Dahlström


Sommar

14

Vi tar inte sommarlov

BARNPANELEN. ”Jag brukar göra en koja till mina katter och så sitter vi där

Vi har öppet för dig som vill gå på z z z z z

w

z

Gudstjänst Musik i sommarkväll Vägkyrka HelgCafé Musikalisk Helgmålsbön Friluftsgudstjänst på Lurö

....och mycket mer här: Sommarprogrammet i KyrkLiv Veckoannonsen i SäffleTidningen www.svenskakyrkan.se/safflepastorat

Välkommen! Trevlig sommar önskar vi er alla

w

w

LOVPRISAR.

w

VI SÖKER FOLK!

w

Maya Bengtsson, Ludwig Arnell, Matilda Häger och Svante Nyström har många åsikter om den skolfria årstiden.  FOTO: MARINA JOHANSSON

w

25 år i småföretagarnas Vallgatan 25, Säffle | Tel. 0533-69tjänst 10 40 Vallgatan 25, Säffle • 0533-69 10 40

w

Vi söker en positiv och effektiv www.saffleekonomerna.se redovisningsekonom. Läs mer och ansök direkt: www.saffleekonomerna.se/jobbahososs Säffle Ekonomerna är en mindre, personligare redovisningsbyrå som startade 1993. Idag är vi åtta anställda och huserar i vår egen villa på Vallgatan i Säffle. Vi lägger stor vikt vid att alla skall trivas på jobbet och vi tycker att det ska vara riktigt kul att jobba. Välkommen in i gänget! Lasse & Stefan med personal

BYGDESPELET AMERIKABREVET Säffle Ekonomerna älskar ekonomi! Vi hjälper små och medelstora företag med administration, redovisning, bokslut, deklarationer och rådgivning.

30 år 1988 - 2018

Blomskogs Hembygdsförenings populära bygdedagar

LÖRDAG 7 JULI • SÖNDAG 8 JULI Spelet invigs av Landshövdingen på lördagen kl 13

kl 12.00 Hembygdsdagarna öppnar kl 15.00 Amerikabrevet Blomskog, väg 172, 13 km söder om Årjäng Välkommen hälsar Blomskogs Hembygdsförening

www.blomskog.org

SOMMARPRAT. Om man inte går i skolan hinner man förstås med mycket annat. Säffle-Tidningens barnpanel har massor av planer för sitt sommarlov. De diskuterar den godaste glassen, funderar över varför man är ledig, berättar om sina smultronställen – och avslöjar en otippad sommarhit. Vad är det bästa med sommaren? Svante: Att man slipper skolan! Maya: Att man får glass. Ludwig: Att bada och hoppa studsmatta. Matilda: Att sola.

Varför går man inte i

skolan på sommaren? Maya: För att man ska få något att göra, inte bara räkna matte och ha idrott och sånt. Ludwig: Man kan ta ledigt några dagar eller veckor och inte behöva göra sånt man inte vill i skolan. Svante: Lärarna måste ju få

möjlighet att planera nästa år, då hinner de inte ta hand om eleverna samtidigt. Matilda: Jag vet inte.

Vad tänker ni göra på sommarlovet? Svante: Bara chilla. Maya: Jag tänker åka till Kolmården och se delfinshowen. Ludwig: Åh, det är den bästa show man kan se! Matilda: Jag ska till min gammelmoster i Göteborg en hel vecka utan mamma, pappa och lillasyster. Vi ska åka spårvagn och gå i affärer. Ludwig: Jag ska bada och äta glass och hoppa studsmatta.

Har ni någon favoritplats att vara på när det är sommar?

Svante: Utomhus, eller i båten. Ludwig: Att vara på semester eller på studsmattan. Maya: Jag är helst hos min morfar som har en egen sjö. Matilda: Jag brukar göra en koja till mina katter och så sitter vi där och myser. Ludwig: Min lillasyster brukar vara i sin lekstuga när det är varmt men det blir så himla många döda myggor där under vintern som man måste städa bort innan sommaren.

På sommaren brukar det bli mycket grill, picknick och äta utomhus. Vad äter ni helst på sommaren? Maya: Glass och grillkorv.

w

Källtegens by, Årjäng

Det bästa med


Sommar

r och myser” Värmlands Nysäter Söndagen den 29 juli kl. 10.00-16.00 i Säffle

w

Servering • Lotteri • Parkering 20:-

Stadsvandring Stadsvandring om arkitektur, konst och design ur ett 50- och 60-tals perspektiv Torsdagar kl. 17.00-18.30 28/6, 19/7, 2/8 och 16/8 Samling vid Näcken framför Stadshuset Guide: Arno Saarnak.

w

Anmälan och köp av biljetter (40 kr) sker via Säffle Turistbyrå, Tel: 0533-68 10 10, Epost: tourist@saffle.se Obs! begränsat antal platser.

Välkommen!

w

w

Allt för trädgården! Buskar l Sommarblommor l Fruktträd l Barrväxter l Krukor l Jordar m.m.

w

w

l

w

Pomonadalens Handelsträdgård i Säffle Sommarro 4 (vid OK) 661 40 Säffle. Tel. 0533-139 58 www.pomonadalen.com

sommarlovet så vet jag verkligen inte varför men vi brukar äta väldigt mycket grönsaker.

w

Vilken glass är egentligen godast? Ludwig: Svårt att välja, men jag tror att det är päronsplit. Maya: Jag gillar chokladglass i skål, och vanilj också. Det får gärna vara med chokladsås. Matilda: Daim. Svante: Jag gillar faktiskt inte glass.

Barnpanelen hoppas på en sommar med mycket sol, bad och studsmatta. Matilda: Glass, hamburgare och ibland korv stroganoff. Ludwig: Jag brukar äta glass och min favorit – fiskpinnar med mos. En gång hoppade

min storebror på studsmattan och åt en smörgås samtidigt som han gjorde en backflip! Svante: Revbensspjäll, och

Vet ni någon bra låt som handlar om sommaren? Svante: Ja! Sommaren är kort. Matilda: Sommarshuffle. Maya: Sommar och sol. Ludwig: Du måste panta mera.

Finns det någonting som är dåligt med sommaren? Svante: Ja, jättemycket! Framför allt att den är för kort, den kunde gott vara längre. Och så börjar skolan innan sommaren är slut. Maya: Ibland blir det för varmt och så får man solen i ögonen. Matilda: Jag gillar inte om det åskar. Ludwig: Jag hatade förra sommaren, för det bara regnade. Och så är det inte kul när man går upp ur vattnet och får sand under fötterna.

Marina Johansson 0533-46443 marina.johansson@ saffletidningen.se

Prylar till fyndpriser

● Kläder ● Porslin ● Möbler ● Textil ● Böcker ● Husgeråd och mycket mer

Öppet hela sommaren

Öppettider Kaffeservering Onsdagar 12-18 lördagar 9-13 Besök gärna vår Facebooksida Erikshjälpen Second Hand Kvarnhjulet

Välkommen att FYNDA!

15


16

Sommar

EVENEMANGSKALENDER. Nöjen och aktiviteter dag för dag

Vad ska vi hitta på i dag?

w

Det är mycket på gång i Säffle i sommar. I denna evenemangskalender hittar du vad som händer i kommunen från Sommartidningens utgivningsdag till och med sista augusti. JUNI 1-30 Skulpturutställning av totempålar När du vill. Krokstad herrgårdspark.

22 Midsommarfirande på von Echstedtska Traditionellt firande. Smedbyn Kila 14:00 23 Midsommargudstjänst på tunet

30 Serielagstävling - Säffle Motocrossklubb Kocklanda, Värmlandsbro 09:00 . 30 SK Sifhälla - Yxhults IK Sporthälla Idrottsplats 14:00. Entré 30 Hantverksmässa på Kulturhuset Silvénska 30/6-11/8 Kulturhuset Silvénska vard, 11-17, lör 10-13

JULI 1 -7 Lönnskogs Hantverkshantverksvecka 30/6- 7/7. Lönnskog Folkets hus. Öppet alla dagar 14:00 - 17:00 1-14 Otto Hesselbom - En tid, en plats, en stor målare Konstutställning. 18/6-4/7. Kulturhuset Silvénska 1- 29 Pilgrim - årets sommarutställning 16/6-29/7 V Vikingacenter, V Nysäter. tis-sön 11 - 17

1- 31 Säffle gamla vattentorn ”Forest of Säffle” Glasskonst. Ons-lör tom. 18/8. Kungsgatan. 11:00 - 15:00 1-31 ”När andan väcker gömda minnen” av Ove Harder Finseth Konstutställning. von Echstedtska, Smedbyn Kila tis-sön11:00 - 18:00. Entré 1-31 Hantverksmässa på Kulturhuset Silvénska 30/6-11/8 Kulturhuset Silvénska vard, 11-17, lör 10-13 1-31 Skulpturutställning av totempålar När du vill. Krokstad herrgårdspark. 1 Säffle FF - Skyllbergs IK. Dam Sporthälla Idrottsplats 13:00. Entré 1 Workshop- Självhushållning Njordtorps Permakultur gård Anmälan, avgift. Gillberga, Njordstorp 12:30 - 16:30 1 Metartävling i Staviken Efter tävling tänds grillarna.

Ta med grillknyte. Södra Ny, Staviken 18:00 20:00. Avgift

grillknyte. Huggenäs Bygdegård 18:00. Avgift

3 Sommargympa på Duse Udde Tis & tors. tom 26 juli. Duse Udde 19:00 - 20:00 4 -8 Diamond Detox Retreat Vitaliserande yoga. Mariagården, Häljebol. Anmälan, avgift 4 Kilanappet - Fisketävling med båt. Ta med grillknyte. Anmälan kl 17, avgift. Kärrholmen 18:00 - 20:00

7 Sista dagen för Lönnskogs Hantverksmässa Lönnskog Folkets hus 14:00 - 17:00 10 Sommargympa på Duse Udde Tis & tors. Duse Udde 19:00 - 20:00 12 Sommargympa på Duse Udde Tis & tors. Duse Udde 19:00 - 20:00 12 – 15 Flytta berg! Mariagården, Häljebol Retreat med yoga. Mariagården, Häljebol Anmälan, avgift

4 -31 Säffle gamla vattentorn ”Forest of Säffle” Glasskonst. Ons-lör tom. 18/8. Kungsgatan. 11:00 - 15:00 5 Sommargympa på Duse Udde Tis & tors. Duse Udde 19:00 - 20:00 6 Kubb- och grillkväll i östra Kila. Tävla i kubb. Ta med grillknyte. Kärrholmens Bygdegård 18:00 6 Cykeltipspromenad för barn och vuxna Cykeltur med frågor. Ta med

14 Inofficiella VM på Sporthälla Fotbollsturneringen för hemvändare, kompisgäng, unga som gamla. Sporthälla Idrottsplats 08:00 - 17:00. Entré 14 Duo Jag! Rockshow på Medborgarhuset Västsveriges häftigaste band. 22:00. Förköp. Entré

14 Hantverksförsäljning i Långserud Långserud Hembygdsgård 10:00 - 17:00 14 Pärlor och bild - von Echstedtska gården Skaparlördag. Smedbyn Kila, von Echstedtska 11:00 - 18:00 14 Poetisk odyssé på Byälven Ombord på vikingaskeppet Glad av Gillberga Anmälan före 6/7! Avgift inkl. fika. Värmlands Vikingacenter, V Nysäter 15:00 15 Tegnérslingan - Citatvandring Vandring längs kanal & älv med citat av Esaias Tegnér. Kanaltorget 15:00 17 Visklubbens Grålleturné Kulturladan i Ölserud. 19:00. Entré 17 Sommargympa på Duse Udde Duse Udde 19:00 - 20:00 18 Buskspel och Folkmusikkonsert på von Echstedtska

w

22 Midsommarfirande i Svanskog Traditionellt firande. Svanskog Hembygdsgård 15:00

30 Lönnskogs Hantverkshantverksvecka 30/6- 7/7. Lönnskog Folkets hus. Öppet alla dagar 14:00 - 17:00

w

18 Måndagskafé och Mc-Kafé i Kila Missionshuset, Lövenborg v Kila 18:00 - 21:00 20 Bingo på Medborgarhuset Rotundan/ parkering 19:00 21 Säffle FF - IFK Ölme Sporthälla Idrottsplats 19:30. Entré 22 Midsommarfirande i Långserud Traditionellt firande. Långserud Hembygdsgård 10:30 22 Midsommarfirande i Kanalparken Traditionellt firande. Säffle centrum 15:00

29-30 LCHF - Event i Säffle. Ät dig till ett friskare liv Föreläsningar på Medborgarhuset 09:00 - 16:00. Anmälan entré.

w

18-30 Otto Hesselbom - En tid, en plats, en stor målare Konstutställning. 18/6-4/7. Vernissage. Kulturhuset Silvénska 18:00 18 Föredrag om Otto Hesselbom med Arno Saarnak. Kulturhuset Silvénska 19:00

w

17 Säffle FF - IFK Hallsberg Dam Sporthälla Idrottsplats 16:00. Entré

29 Berättarcafé - ”Från rokoko till nutid” Anmälan. Gunnel Eklund berättar. Entré Svanskog Järnvägsstation 17:00

w

16 Naturnatt på Husdalsbergen. Naturskyddsföreningen En kväll/natt ute i det fria. Samling Medborgarhuset 18:00

Säffle Pride går av stapeln den 21 juli.

w

16 SK Sifhälla - IFK Eskilstuna. Sporthälla Idrottsplats 14:00. Entré 16 -30 Pilgrim - årets sommarutställning 16/6-29/7 Värmlands Vikingacenter, Värmlands Nysäter. tis-sön 11:00 – 17:00

25 Måndagskafé och Mc-Kafé i Kila Missionshuset, Lövenborg v Kila 18:00 - 21:00 26 – 30 Sommargympa på Duse Udde Tisdagar & torsdagar t.o.m. 26 juli. Duse Udde 19:00 20:00 27 – 30 Säffle gamla vattentorn - ”Forest of Säffle” Glasskonst. Ons-lör tom. 18/8. Kungsgatan. 11:00 - 15:00 28 Sommargympa på Duse Udde Tis & tors. Duse Udde 19:00 - 20:00

w

1-30 ”När andan väcker gömda minnen” av Ove Harder Finseth Konstutställning. von Echstedtska, Smedbyn Kila tis-sön 11 - 18. Entré

von Echstedtska gården, Smedbyn Kila 11:00


17

w

w

w

w

w

w

Sommar

SJÖNÄRA. För den som njuter av

w

w

att vara på eller vid vattnet erbjuder Säffle mängder av möjligheter.

Västra Smedbyn Kila 15:00 18 -22 Silent Reset Retreat Mariagården, Häljebol Mariagården, Häljebol. Anmälan, avgift 19 Sommargympa på Duse Udde Duse Udde 19:00 - 20:00 20 Berättarcafé - ”Från rokoko till nutid” Anmälan. Gunnel Eklund berättar. Entré Svanskog Järnvägsstation 17:00 20 Visklubbens Grålleturné Långserud bygdegård. 19:00. Entré 21 Svanskogs Westernfest dag & kväll Aktiviteter för alla! Dag kl 1116, kväll 20-02 Hudson Bay, Svaneholm 21 Workshop - Baka med lerugn Gillberga Permakultur gård. Anmälan, avgift Gillberga Njordstorp 15:30 19:00 21 Säffle Pride Paraden börjar klockan 13 i Furuskogsparken och evenemanget fortsätter sedan vid

Medborgarhuset. 24 Sommargympa på Duse Udde Duse Udde 19:00 - 20:00 25 Bingo på Medborgarhuset Rotunda / parkering 19:00 26 Sommargympa på Duse Udde Duse Udde 19:00 - 20:00 27 Berättarcafé - ”Från rokoko till nutid” Anmälan. Gunnel Eklund berättar. Entré Svanskog Järnvägsstation 17:00 28 Loppis och hantverksförsäljning - tema camping Huggenäs Bygdegård 11:00 - 14:00 28-29 Värmlands Vikingating Aktiviteter, marknad mm. Parkeringsavgift Värmlands Nysäter 11:00 17:00 28 Pärlor och bild - von Echstedtska gården Skaparlördag. Smedbyn Kila, 11:00 - 18:00 29 Bellmankonsert på Smedbyn

Martin Bagge mfl. Entré Smedbyn Kila, von Echstedtska 14:00 29 Samlarmässa i Värmlands Nysäter Marknadsbodarna, V. Nysäter 09:00 - 17:00 Parkeringsavgift.

AUGUSTI 1-11 Hantverksmässa på Kulturhuset Silvénska 30/6-11/8 Kulturhuset Silvénska vard, 11-17, lör 10-13 1-18 Säffle gamla vattentorn ”Forest of Säffle” Glasskonst. Ons-lör tom. 18/8. Kungsgatan.11:00 - 15:00 1 - 19 ”När andan väcker gömda minnen” av Ove Harder Finseth Konstutställning. von Echstedtska, Smedbyn Kila tis-sön 11:00 - 18:00. Entré 1- 31 Skulpturutställning av totempålar När du vill. Krokstad herrgårdspark.

1 Bingo på Medborgarhuset Rotunda / parkering 19:00 3 Grillkväll med underhållning Ta med grillknyte. Svanskog Hembygdsgård 18:00 3 Derby! Säffle FF - SK Sifhälla Sporthälla Idrottsplats 19:00. Ev entré 4 Veteranbilsrally i Säffle Start och mål Medborgarhuset. 08:00 - 15:00 4 Hembygdsdag i Långserud Aktiviteter för alla. Servering. Långserud Hembygdsgård 5 Öppen gård Njordstorp Permakultur Se vår gård. Gillberga Njordstorp 12:00 - 16:00 6 Måndagskafé och Mc-Kafé i Kila Missionshuset, Lövenborg v Kila 18:00 - 21:00 8 -12 Diamond Detox Retreat Anmälan, avgift. Mariagården, Häljebol Se 4/7 8 Bingo på Medborgarhuset Rotunda / parkering 19:00 11 Loppis och bakluckeloppis Södra Ny bygdegård 10:00 - 14:00

12 Litteratur- och musikalisk salong Om Sara Maria Seidelia- Prostdottern, Esaias Tegnérs mor Smedbyn, Kila. Entré von Echstedtska. 15:00 12 Säffle FF - IFK Åmål Sporthälla Idrottsplats 17:00 Ev entré 13 Måndagskafé och Mc-Kafé i Kila Missionshuset, Lövenborg v Kila 18:00 - 21:00 14 Bingo på Medborgarhuset Rotunda / parkering 19:00 18 SK Sifhälla - Adolfsbergs IK Sporthälla Idrottsplats 13:00. Entré 19 Tegnérslingan - Citatvandring Kanaltorget 15:00 Se 15/7 19 Sommaravslutning på von Echstedtska gården Sommaren går mot höst. Vi visar filmen ”Äppelkriget”! Smedbyn Kila, von Echstedtska 20:00. 20 Måndagskafé och Mc-Kafé i Kila Missionshuset, Lövenborg v Kila 18:00 - 21:00 22 Bingo på Medborgarhuset

Rotunda / parkering 19:00 25 Nysäter marknad Marknadsbodarna, V. Nysäter 09:00 - 16:30 Parkeringsavgift 25 Säffle FF - Smedjebackens FK. dam Sporthälla Idrottsplats 13:00. Entré 25 Säffle FF - IFK Eskilstuna Sporthälla Idrottsplats 16:00. Entré 25 Cykeltrampen - i Södra Ny Kom och cykla med oss! Södra Ny bygdegård 16:00. Avgift 27 Besök på Njordstorp Permakultur gård Naturskyddsf. Samling Medborgarhuset 18:00 29 Bingo på Medborgarhuset Rotunda / parkering 19:00 31 Kulturnatt i Säffle Kommun Aktiviteter, musik mm i kanalområdet och centrum. se bl.a. glasskonst i Säffle gamla vattentorn - ”Forest of Säffle”.


18

Sommar ÅMÅL. Det bästa hos grannen

GALLERI KONSTHALL BUTIK CAFÉ & BISTRO

B R U K E T

F E N G E R S F O R S

www.not qu it e . s e 0 5 3 2 - 2 3 3 8 8 a b o u t n o t q u i t e . b l o g sp o t . c o m

7.7: Festival & 3 Vernissage: ANJA CALLIUS

NOT QUITE FOSTERLAND SPACE BECOMES PLACE

Konferensfestival LANDSKAP & EXISTENS

OPERA PÅ BRUKET 29-30 juni, 1 juli

DEN SKÖRA VALSEN

Not Quiet Vokalensemble, piano & cello BILJETTER: www.operapabruket.blogspot.se

se www.notquite.se för öppettider under sommaren

SOMMARAUKTIONER 24/6, 22/7, 26/8 kl 12.00

Bondegatan 1, 0730-66 01 08 Info och bilder www.auktion. se Varmt välkomna till våra trevliga slagauktioner!

Total utförsäljning BUTIKEN UPPHÖR

Allt i butiken

50%

rabatt!

Välkomna!

Vi har stora storlekar

Mån-fre 10-18, Lör 10-14

En härlig som PÅ GÅNG. Hur ofta tar man sig tid att upptäcka det som finns precis bortom kommungränsen? Varför inte spendera en ledig dag i Säffles grannkommun Åmål! I år firas det stort att det gått 375 år sedan Åmål tilldelades sina stadsprivilegier, och sommaren bjuder på mängder av arrangemang. Nedan följer några tips på vad som finns att uppleva. I Åmål är det aldrig långt till vatten, vilket gör det till en mysig småstad inte minst på sommaren. Det är en hamnstad med gamla anor och med Vänern nästan ända in i centrum. Särskilt gästhamnen och den välbevarade gamla stadskärnan,

med parken Plantaget och pampiga gamla sekelskiftshus, är uppskattade av besökarna.

Musiksommar En värmländsk långkörare på sommaren är Packmopedsturnén. Trubaduren

Göran Samuelsson från Västra Ämtervik, Sunne, samlar ihop ett gäng artister som åker packmoped mellan turnéstoppen. I år gästar Anna Stadling och Stefan Sundström samt det ständiga husbandet Tvåtakt & Ton. I Åmål spelar de på Kulturmagasinet den 5 juli En självklarhet när man pratar om Åmål på sommaren är Åmåls bluesfest, som pågår 12–15 juli. Festivalen genomförs för 27:e året och hela stan får bluesfeber när såväl internationella stjärnor som stora svenska profiler och lokala förmågor inom genren stämmer upp till musikfest.

Folkfester Sommaren är för många en tid att läsa böcker. Bokdagar

VÄSTERLÅNGGATAN 7, ÅMÅL

Båtturer på Vänern! Sunnanå hamn via Limskärsleden 7 & 28 juli kl. 9- ca 18

Värmlandsnäs via Aspholmen

För cha rt övrig b er och www.va okning nervag.s e

8 juli kl. 9- ca 18

Bluescruise med räkor

13 & 14 juli kl. 18-21 Ring för bokning! Fullständiga rättigheter • Sten 070-607 36 22, Välkomna! K R A L L E N T E R TA I N M E N T P R E S E N T E R A R

S V E R IG E S S T Ö R S T A SOMM ARTUR NÉ Åmål är en pittoresk småstad – inte minst i parken Plantaget i de gamla kvarteren i centrum. 

FOTO: ANDREAS DAGSTRÖM

Hungrig, törstig eller trött? Vi har det du behöver! • Stor uteservering med terrass, lunchbuffé, grillkvällar och sommarbar • Taubekvällar, trubadurunderhållning m.m. • 29 fina hotellrum OLA SALO | KAMFERDROPS | MENDEZ | CHRISTER BJÖRKMAN IDA REDIG | MARIKA CARLSSON | CHARLOTTE PERRELLI DAVID LINDGREN | TOMMY NILSSON | MARIETTE

i Dalsland pågår 27-28 juli och på programmet finns många föreläsningar och workshops. Medverkande författare är bland andra Håkan Nesser, Mats Strandberg, Martina Haag och Mikael Niemi. Samtalsledare är radioprofilen och bokkritikern Mona Masri. För den schlagerfrälste är årets Diggiloo-turné ett givet val, som stannar till i Djuphamnen Åmål den 27 juli. Medverkar gör bland andra Ola Salo, Tommy Nilsson, Charlotte Perelli och Mariette.

Historiehyllningar Den 2–5 augusti pågår Hamnkalaset med Old Ships Race. Man firar Åmåls historia som betydelsefull knytpunkt för sjöhandeln genom att återskapa den gamla marina trafikmiljön med tjusiga segelfartyg och historiska skepp. Under hamnkalaset uppträder många artister, bland andra Samir & Viktor, Björn A Ling och Johan Östling samt det kultförklarade Åmålsbandet Saints. Något som kan locka både den vandringssugne och den konstintresserade är Otto Hesselbom-leden, som är en nyhet för i år. Den är en två kilometer lång vandringsled, integrerad med leden genom Sörknattens naturreservat i Ånimskog, drygt två mil söder om Åmål. Otto Hesselbom-leden är Åmåls kommuns gåva till Dalslands kanal som i år fyller 150 år. Längs leden finns information om konstnären från Ånimskog och hans konstnärsskap.

Marina Johansson 0533-46443 marina.johansson@ saffletidningen.se

DET ÄR INTE KONSTIGT. VÅRA BARN VILL VARA MED. PG 90 00 71 - 2 www.rbu.se

ÅMÅL, DJUPHAMNEN 27 JULI KL. 19.00

BILJETTER: DIGGILOO.COM, NORTIC 0455-61 97 00

www.amalsstadshotell.se Kungsgatan 9 0532-61610

Följ oss på

Rörelsehindrade Barn och Ungdomar


Sommar

19

mmarstad firar 375 år Packmopedsturnén under ett tidigare besök i Åmål. 

FOTO: ANDERS CALDERON

Åmpls bluesfest är starkt förknippad med sommaren. Här Nisse Hellberg från Wilmer X i upplagan år 2016. Diggiloo gör ett stopp i Djuphamnen den 27 juli.

FOTO: KRISTOFER SANDBERG

EUM

UBIL J S R -Å

20

Fucking Åmål

23-27 OKTOBER VECKAN

OBER

Den 23 oktober 1998 hade filmen ”Fucking Åmål” premiär! Detta uppmärksammas med en rad olika aktiviteter. Mer information kommer att presenteras på kommunens hemsida www.amal.se

Hamnkalaset Djuphamnen • Kulturmagasinet • Gästhamnen

2-5 augusti 2018 OLD SHIPS RACE

FOTO: ELINOR THURESSON

100:- rabatt

vid köp av skor över 500:(Gäller på ord pris)

SAMIR OCH VIKTOR

BJÖRN A LING & JOHAN ÖSTLING SAINTS VARITÉ VAGANT 15 HISTORISKA FARTYG DANS

PIRATPARAD FÖRELÄSNINGAR

ILJEN 25 OKT

i ÅmålMATMARKNAD

TIVOLI

UTSTÄLLNINGAR

Mjuka ergonomiska tofflor med utbytbara fotbäddar.

Sommaröppet 18/6-28/7

Mån-fre 10-17 (lunch 13-14), lör 10-13

Ann-Sofie hälsar er välkomna!

VATTENAKTIVITETER

Torggatan 3, Åmål

AUGUSTIFAM

...och mycket mer.

Boka in i kalendern!

För mer info: www.amal.se och facebook.com/amalskommun

28–29juli juliKulturmagasinet, Kulturmagasinet,Åmål Åmål 27-28

Fri entré! SIMON LJUN

VECK BIOFILMEN

A 43

GMAN

Foto: Magnus Liam Karlsson

)«( 375 1643 - 2018

Foto: Louise Billgert

Inte bara Baris Inte bara Viveca Lärn Kayhan och Författarframträdanden, Författarsamtal, och Majgull Axelsson Marie Göranzon Barnens Bokdagar, på årets årets Bokdagar! Bokdagar! Utdelning Dalslands Sparbanks Litteraturpris, Bokrelease Nya Rösters antologi Biljettförsäljning startar v 24 Biljettförsäljning startar v 25 www.bokdagaridalsland.se


20

Sommar

SOMMARLÄSNING. Vidga dina litterära vyer på semestern

Äventyr mellan pärmar

Testa nytt

Välkommen att kontakta oss. El: Johnny Jacobsson, 010-472 44 54 VS: Peter Westlind, 010-475 24 97 Industrigatan 16, Säffle www.assemblin.com

I fjol monterade biblioteket upp ett bokhus i Säffle gästhamn, där förbipasserande spontant kunde låna en bok. I år finns ytterligare två – ett vid Duse camping och ett i Ekenäs gästhamn. Samtliga hus är byggda av elever på Herrgårdsgymnasiet.

Marina Johansson 0533-46443 marina.johansson@ saffletidningen.se

Bokhus finns på flera ställen i kommunen för spontanlån. 

FOTO: CAROLINA SCHÜTZER

w

Vi installerar trygga och smarta lösningar inom elteknik, tele, data och säkerhet samt värme & sanitet. Vad kan vi hjälpa dig med?

Bokhus

– Sommaren är ju en underbar tid att njuta av böcker. Vi vill inspirera till läsning i alla åldrar och att det ska vara lätt att få tag på en inbjudande bok, avslutar Maria Persson.

w

Hej, vi heter Assemblin och installerar allt inom el och VS.

des läsometern med 509 kulor, och vårt mål är förstås att antalet blir högre i år, säger Maria Persson.

w

– Poesi. Det är något som jag tycker väldigt mycket om men sällan tar mig tid till att läsa.

För de minsta barnen arrangeras högläsningsbingo. När man får bingo lämnar man in lappen och får en bok i gåva. – Högläsningen är så viktig för de små barnen, och förutom språk och kunskap om

omvärlden är det en lysande väg in i böckernas fantastiska värld. Inte minst är det också en stund av samhörighet mellan barn och vuxen, säger Maria Persson. Bibliotekets Läsometer, i form av en slingrande orm, har varit mycket populär de senaste två åren och gör en comeback även i sommar. Barnen får lägga en kula i läsometern för varje bok de läst eller lyssnat på. – Sommaren 2017 mata-

w

Vad skulle du själv vilja upptäcka mer av?

Viktiga högläsning

Bibliotekschefen Maria Persson (mitten) och bibliotekarierna Marléne Sandlund och Stefan Crona hoppas att många låntagare hittar positiva överraskningar i någon av bibliotekens bokkassar. FOTO: MARINA JOHANSSON

w

Det blir alltså en överraskning vad man får med sig hem, och förhoppningsvis finner man nya guldkorn som man aldrig annars hade valt. – Ofta väljer vi det vi är vana vid för att det bekvämt och vi vet vad vi får. Men det finns ju så oerhört mycket bra litteratur, och det är synd om vi missar det bara för att vi är lite lata, säger Maria Persson, bibliotekschef.

För barnen finns flera läsutmaningar. Sommarboken startar efter att skolan har slutat och pågår till sista augusti. Vill man vara med hämtar man ett läshäfte på sitt bibliotek. Då får man ett sommarbokenarmband, och en sommarbokenpåse (så långt lagret räcker). – Vi vill att sommarläsningen för barn ska vara inspirerande och lustfylld utan krav. När man känner att man är färdig lämnar man in sitt sommarbokenhäfte till biblioteket och får en bok i gåva, säger Maria Persson. Under sommaren kommer biblioteket ha tre träffar med olika aktiviteter kring sommarboksprojektet.

w

Det är lätt hänt även för den inbitne bokslukaren att fastna i gamla hjulspår. Biblioteket vill gärna uppmuntra låntagarna att välja sånt de inte brukar läsa och vidga sina litterära vyer. Därför kan man låna en färdigpackad kasse över sommaren, med ett urval böcker ur en mängd olika genrer.

w

LÄSTID. En ledig dag i hängmattan, båten eller solstolen är som gjort för att plöja de böcker man annars inte hinner med att läsa. För många är just läsning en stor del av semesterns nöjen. Säffle bibliotek har tagit fasta på detta och erbjuder låntagaren flera utmaningar som sätter extra spinn på läslusten.

Öppet: Måndag 14–18, tisdag-fredag 10–18

Ingalena Klenell ”Forest of Säffle”

Sommartider

Kvarnbacken. Tel. 073-801 49 04 www.gladigarn.se

27 juni - 18 augusti onsd-lörd 11 -15

Kulturnatten 31 augusti

www.saffle.se/vattentornet

En tid, en plats, en stor målare Kulturhuset Silvénska 18 juni – 4 juli Vernissage 18/6 kl. 18. Kl. 19. I samband med vernissagen håller Arno Saarnak ett föredrag om konstnären Otto Hesselbom och hans liv. Välkommen!

Må bra eller bättre!

• Presentkort,

kan även köpas på nätet • Förebyggande och behandlande massage • Även laserbehandling Nu kan du boka din tid på nätet! massageofriskvard.bokadirekt.se (Semester v. 29-32) Medlem i

Margitha Eng Certifierad Massör

Info om öppettider: www.saffle.se/sv/kultur-fritid/

Billerudsgatan 18, Säffle.Tel. 0533-144 11

w

Konstutställning Otto Hesselbom


w

w

w

En sommar på språng Hängmattehäng i all ära – Säffle erbjuder många alternativ för den som även vill njuta av en aktiv sommar med motion och friluftsliv. Här är några av dem. Ända fram till den 16 september kan man tävla i Naturpasset 2018. Säffle OK har satt upp 20 kontroller (stolpar) av varierande svårighetsgrad i Sundstorps skogsområde nära centrum. Det är ett enkelt sätt att få frisk luft, bra motion och njuta av vackra skogsvyer medan man promenerar eller joggar i jakt på att samla alla 20 kontrollkoder. Kartan finns att hämta via föreningens hemsida samt i många butiker och turistställen i Säffle.

Motion i vattnet För den som vill ge armarna en rejäl utmaning och samti-

SMYCKEN

Säffles landsbygd och dess sevärdheter, oavsett om man väljer att cykla bara en bit eller ger sig på hela leden.

Fina vandringar

Unionsleden är en upplevelse för den som gillar att cykla i naturen. FOTO: MARINA JOHANSSON

Att paddla kajak är för många en härlig träningsform på sommaren.

digt njuta av skärgårdsmiljön, finns det flera uthyrare av kanoter och kajaker i kommunen. Både för fritt bruk och arrangerade guidade turer att följa med på. På turistbyrån och i kommunens gästhamnar finns mer information. Under tisdags- och tors-

pisgänget, familjen eller kollegorna. Här kan man bland annat testa klättring/rapellering och trekking samt gå en överlevnadsutbildning – från nybörjar- till extremnivå. I bygden finns också Svanskogs Paintball. Unionsleden är en 280

GLAS & PORSLIN

dagskvällar mellan den 26 juni och den 26 juli bjuder Friskis & Svettis på en timmes kombinerad träning med jympa på Duse udde. Survival center i Svaneholm utmanar såväl kroppen som psyket och ger samarbetsövningar för kom-

Visor & Hästjazz

LEKSAKER

w

Kulturladan, Ölserud

w

w

21

MOTION. Orientering, paddling, jogging, jympa och mycket, mycket mer

w

w

Sommar

Tisdag 17 juli kl 19.00

Liljenäs skola, Värmskog Onsdag 18 juli kl 19.00

kilometer lång cykelsträcka mellan norska Moss och Karlstad – ett projekt som pågår till 2019. Runt 35–40 kilometer av den passerar Säffle kommun genom bland annat Långserud och Värmlands Nysäter. En härlig tur på två hjul genom

Torsdag 19 juli kl 19.00

Fredag 20 juli kl 19.00 Kulturmagasinet, Åmål Söndag 22 juli kl 19.00

LEK & BOSÄTTNING Säffle 0533-103 45 • Bengtsfors 0531-100 12

15% på valfri vara t.o.m 18/8 med kupong (gäller ej foder och strö, kan ej kombineras med andra erbjudanden)

Vi har både röfärj å brär å möe mer!

Entré: 150 kr

Kom te en litte mer personligare bygghandel där ni känner er som hemma.

Öppettider Mån.-fre.9-18 Lör. 9-15 Sön. 10-13

Lundells ATG TIPS LOTTER ●

Sundsgatan 26 661 42 Säffle 0533-104 51

Martin Bagge Tommy Edström Trio Anders Falk • Per Nilsson Valthornskvartett von Echstedtska gården Västra Smedbyn, Kila Söndag 29 juli kl 14.00 Entré 200 kr • T.o.m. 25 år fri entré

Arrangör: Visklubb -67 i samarbete med Värmlands museum

Det självklara städvalet i VÄRMLAND & DALSLAND! VI HJÄLPER ER MED ALL TYP AV STÄDNING!

HULTFELDT STÄD & FÖNSTERPUTS AB

O 0533 - 108 10 m mail@hultfeldt.se Q www.hultfeldt.se

Välkommen till sommarens stora

Slöjd- och Hantverksförsäljning För våra öppettider i sommar ring 0533 -169 16

info@jlb.se • www.jlb.se Avelsäter 4, 661 94 SÄFFLE • 0533 - 601 50

Marina Johansson 0533-46443 marina.johansson@ saffletidningen.se

Bellman på Smedbyn

Billingsudde, Stavnäs Långseruds bygdegård

Naturreservatet Glaskogen tillhör delvis Säffle kommun och är perfekt för den vandringssugne. Utöver dessa aktiviteter som pågår under längre tid, sker också mängder av olika idrotts- och friluftsevenemang under hela sommaren och i hela kommunen. Det finns något för både hobbymotionären och atleten, och för den som vill utöva såväl som den som vill titta på. Se evenemangskalendern, sidorna 16–17, för mer information om vad som kan passa dina intressen.

Sundsgatan 15, Säffle Tel. 0533 -169 16 www.jyckebozoo.se

30 juni - 11 augusti Vi har öppet Vardagar kl. 11.00-17.00 Lördagar kl. 10.00-13.00

Säffle Slöjd & Hantverksgrupp Kulturhuset Silvénska Vid Stortorget i Säffle

Välkomna! Fri entré Vi tar Swish


22

Sommar

Storslagen final för Bellman på Smedbyn

MUSIK. Hästjazz i 25 kilometer i timmen

Grållegänget tuffar fram i juliPer Göran, Pär Burman och Lena Wihlborg.

valthornskvartett bestående av Stefan Gustavsson,

• VVS-service • Värmepumpar • Badrum • Golvvärme • Entreprenad

FOTO: PRIVAT

Turnén besöker följande platser i sommar: 17 juli: Kulturladan i Ölserud 18 juli: Liljenäs skola i Värmskog 19 juli: Billingsudde i Stavnäs 20 juli: Bygdegården i Långserud 22 juli: Kulturmagasinet i Åmål.

Din lokala VVS-installatör

w

serverar en låtmix som blivit mycket uppskattad hos publiken i många år. Liksom färdmedlets låga hastighet är turnén inget evenemang man ska skynda sig igenom – lika viktig som kärleken till musiken är att vara närvarande, ta det lugnt och vara öppen för spontanitet. Semesterkänsla, helt enkelt! – Ordet brådska kan ingen stava till, utan här gäller det mer att ta vara på stunden, njuta av kamratskapen och ta emot alla nya kontakter och intryck, säger Anders Falk.

Martin Bagge är en av artisterna i årets Bellman på Smedbyn.

w

Göstakrog 4

Marina Johansson 0533-46443 marina.johansson@ saffletidningen.se

www.hagbysror.se PN1805

öppen eller täckt

• Flyttskåp

• Minibussar • Flyttbussar

S:a Höglundavägen 1, tel. 0533-106 27 www.gcsaffle.se

Upptäck Lantmännen Maskin!

Fritidsbatteri Tudor TR350 Dual 80Ah, 12V

1.008:-

inkl moms (806:- exkl moms) Ord pris 1.186:- inkl moms Erbjudandet gäller t o m 14/9-2018 Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

Kängor från Blundstone

w

Vi har även badtunna för weekenduthyrning, när du vill ha lite guldkant på tillvaron!

Hela sortimentet från Tudor

w

• Släpkärra

0533-103 38 0532-150 10 054-69 07 70

w

Vänd dig till oss när du behöver:

Säffle Åmål Karlstad

w

Grållegänget består av Anders Falk, Pelle Jonsson, Per Nilsson, Henrik Olsson och Svante Olsson. Ingvar Anderssons grålletraktor från 1956 kör runt på ensemblen, som i sommar spelar på fem platser under sin turné. I gänget ingår också allti-allon Rune Bryngel, som bland annat har den viktiga rollen som ljudtekniker. Ensemblen är ett gäng äldre herrar som blandar svenska visklassiker med amerikansk country och folkmusik – något de kallar för hästjazz. Programmet heter följaktligen Visor & Hästjazz och

w

Packmopedsturnén må vara mer omtalad, men Säffle har sitt eget trubadurgäng som också gör sommarturné med långsamtgående fordon – närmare bestämt grålle­traktor med prärievagn. Under fem dagar i juli rullar Grållegänget fram och sprider glädje med sin musik.

MUSIK. Konserten Bellman på Smedbyn har ägt rum på von Echstedtska gården sedan 1971. Årets upplaga den 29 juli slår på extra stort för att hylla värdparet Käthy Nilsson och Anders Kadhammar som gör sin sista sommar före pensionen. Inte mindre än tio sångare och instrumentalister har engagerats, med de renommerade Bellman-tolkarna Martin Bagge och Tommy Edström i främsta ledet. Medverkar gör också bland andra Anders Falk och Per Nilsson på sång, Marika Erlandsson på cello och Kenneth Wihlborg på flöjt.Till höjdpunkterna hör också en

I vår butik hittar du inte bara artiklar för lantbruket utan även mycket som du kan ha nytta av som privatperson. Välkommen in! SÄFFLE, Tingvallastrand 14 Tel 010 - 556 13 20 www.lantmannenmaskin.se

vet vilka däck du behöver

SERUD M S RA

Vi har allt för din trädgård

w

Vi levererar grus, singel, sand och makadam till privatpersoner och företag

Välkomna in till oss!

www.ramserudsgrus.se

GRUS o. ÅKERI AB

Värmlands Nysäter 0533-300 06 Per-Åke 070-693 00 02 Håkan 070-565 06 73 ●

Norrlandsvägen 37, SÄFFLE 0533-123 85

www.qctradgardsexperten.se


Hesselbom på Kulturhuset Silvénska

KULTUR. En av Säffles absolut största

des i Dalsland men bodde mot slutet av sitt liv i Säffle. Han är känd inte minst för sina nationalromantiska tavlor och skildringar av hembygdens landskap. Bland hans verk finns målningarna Utsikt i Dalsland vid solnedgången, Allé i månsken och Vårt land, vårt fosterland. Mellan den 18 juni och 4 juli, med uppehåll midsommarhelgen, visas några av hans verk på Kulturhuset Silvénska i Säffles centrum. Arrangörer är Kulturförvaltningen, Säffle bibliotek, Säffle konstförening och Studieförbundet Vuxenskolan. I samband med vernissagen den 18

profiler är skalden och kulturpersonligheten Esaias Tegnér. Tegnérslingan kombinerar sightseeing och kultur med en fin promenad. Det är en citat- och stadsvandring som börjar på Kanaltorget utanför biblioteket, där en informationstavla om stadens store skald finns uppsatt. Längs slingan kan du på bänkar längs vägen läsa olika kända och mindre kända Tegnércitat och under vandringen ser man också flera av Säffles karaktärsbyggnader av stort historiskt intresse.FOTO: SÄFFLE KOMMUN

Vi har kontorsmaterial till företag och privatpersoner Papper, kuvert, block, register, pärmar m.m. Korsordspennor, Panduropyssel m.m.

Skapa din egen almanacka 79:-

Otto Hesselbom är ett stort namn inom nationalromantiskt måleri.

Vi håller öppet för :an dig i sommar! Månd-lörd 8-21 Sönd 10-21

Lottringar 39:Slimelim från 39:-

Måndag-fredag 10-19 lördag 10-15

Sundsgatan 15, 0533-145 22 ServiceScore Logotype

Svart/ vit

Måndag-fredag 10-19 lördag 10-15 söndag 11-15

N GE

IN DN I T E-

ServiceScore Logotype

ServiceScore Logotype

Svart/ vit

w

ServiceScore Logotype

Som prenumerant har du alltid tillgång till e-tidningen. Ladda ner din app för att läsa tidningen var och när du vill. Hör av dig till prenumeration@saffletidningen.se eller ring 0533-464 40 om du vill ha hjälp med att komma igång!

Säffle-Tidningen e-tidning nwt.se/saffle

Säffle-Tidningen

Säffle-Tidningen

Svart/ vit

ServiceScore Logotype

Svart/ vit

© BVD

ServiceScore Logotype

Svart/ vit

© BVD

Bäst på service Bäst på Bäst på enligt våra service service kunder. enligt våra enligt våra kunder. kunder.

Ett stort tack till alla kunder. Ni gav oss högsta betyg och gjorde oss till vinnare av ServiceScore® 2018 i klassen fastighetsmäklare. Med oss kan du göra en lyckad bostadsaffär och få bäst betalt. Ett stort tack till alla kunder. Ni gav oss högsta betyg Välkommen in i butiken eller läs mer på svenskfast.se och gjorde oss till vinnare av ServiceScore® 2018 i klassen fastighetsmäklare. oss kunder. kan du göra enoss lyckad bostadsEtt stort tackMed till alla Ni gav högsta betyg affär och få bäst betalt. ® och gjorde oss till vinnare av ServiceScore 2018 i klassen fastighetsmäklare. Med eller oss kan göra en lyckad bostadsVälkommen in i butiken läs du mer på svenskfast.se affär och få bäst betalt. Välkommen in i butiken eller läs mer på svenskfast.se

Koll på läget sedan 1937

DÄCK TILL ALLA FORDON I ALLA PRISKLASSER!

Koll på läget sedan 1937 Koll på läget sedan 1937

Som vanligt ingår montering och balansering

DÄCKHOTELL

www.apdack.se

© BVD

Svart/ vit

Mån-fre 10-19 Lör 10-15 Sön 11-15

w

w

KONST. Konstnären Otto Hesselbom föd-

w

w

w

23

I Esaisas Tegnérs fotspår

w

w

Sommar

Brovägen 1, Värmlandsbro, Säffle 0533-400 88 Hovslagaregatan 1, (f.d. Däckcenter) Åmål 0532-139 00


24

Sommar

Säffle-Tidningens sommartoner MUSIK. Skolavslutningar, midsommarfester, dans i folkets park, strandhäng, ljusa nätter och den långa bilturen till semestermålet. Det finns musik för alla delar av sommaren, vilket märks på den gränslösa mängd låtar tillägnade den varma årstiden. Alla har sina egna låtar som framkallar känslor och minnen av sommaren – så också vi på Säffle-Tid-

ningen! Delar av redaktionen har satt ihop några av sina personliga favoriter till tidningens eget sommarsoundtrack, redo att förhoppningsvis förgylla även dina sommardagar! Och kanske även få dig att drömma dig tillbaka när nordanvinden blåser igen. Sommar med Säffle-Tidningen finns att lyssna på via Spotify.

Vi försäkrar i Säffle och Grums kommuner Ditt kompletta skydd inom • Villa • Fritidshus • Gård/Lantbruk • Skogsfastigheter

Lös vårt

annonspussel

Uno Svenningsson är en av artisterna på spellistan Sommar med Säffle-Tidningen.FOTO: CLAES ÖSTERMAN

Till vilken annonsör passar pusselbiten?

SÄFFLE BIBLIOTEK

w

Försäkringsbolaget med hjärtat i Värmland!

G NG LLIN I V TÄ V AARRTÄ S LLÄÄS

Varje pusselbit visar en del av en annons som återfinns i den här tidningen. Fyll i namnet på de annonsörer som finns med i pusselbitarna i nedanstående tävlingskupong som skickas till ST senast söndag 19 augusti.

Sommartider

18/6-30/6, 1/8-20/8

9 personer vinner, varav 3 vinner powerbank till mobilen, 3 vinner ST-mössa och 3 vinner ST solglasögon. Vinnarna meddelas personligen och kommer att publiceras i Säffle-Tidningen torsdag 23 augusti.

Måndag 10.00-19.00 Tisdag - torsdag 10.00-18.00 Fredag 10.00-17.00 Tidningsrummet öppnar måndag till fredag 09.00

Tid för sommarens projekt! / Grön trall IMP NTR / Organowood / Optimaltrall

Bellman på2Smedbyn 1

Benders Betongpannor

Gräsklippare M51-140WR

från 59:–/kvm

Vi bryter i den kulör du önskar! Träolja V

5 liter Ord. pris: 263:-

w

För mer information ring 0533-123 67, maila kontakt@langseruds.se eller besök vår hemsida www.langseruds.se

gäller t.o.m ObserveraErbjudandena att vi under juli180831 månad stänger en timme tidigare varje dag Ny altanär istängt sommar? och att biblioteket lördagar Kom in för kostnadsfri råd18/6 - 20/8givning och få en offert!

Nu: 216:-

Vi har kontorsmaterial till företag och privatpersone

/ Kärnfurutrall kupad / Royaltrall

Ord. pris: 3999:–

Papper, m.m Riktigt smart: Nu:kuvert, 3499:–block, register, pärmar Korsordspennor, Säffle Simhall

Skapa egen almanacka 79

Stängt 16 juli – 17 augusti, V 29 – 33. Med reservation för eventuella ändringar

din Kontakt Säffle simhall: Ord. pris: 1973:-

Vi har öppet för dig som vill gåNu: på1299:z GudstjänstNu: 1149:– Falu rödfärg – Röd Ord. pris: 1299:–

Kassa 0533-68 18 28. Badvakt 0533-68 18 26 www.saffle.se

Sommarsimskola Säffle 2018 Datum: veckorna 25, 26, 27 (Start 18/6) Dag: Måndag till fredag under samtliga tre veckor (OBS! Ej midsommarafton) Tid: 08.30-9.00, 9.15-9.45, 10.00-10.30, 10.45 -11.15 Pris: GRATIS Anmälan: Anmälan ålder 5-6 år upp till 8 år om plats finns. Anmälan är öppen från och med den 22 maj till och mad 13 juni och görs under simhallens öppettider på Tel. 0533-68 18 28

5 liter 10 liter Ord. pris: 365:- Ord. pris: 595

Musik i sommarkväll Lottringar 39:Skruvdragare 289:- 469:Dewalt 18V z Vägkyrka Slimelim frånDCD777S2T 39:Sundsgatan 0533Falu rödfärg15, – Svart 30% rabatt på z sortimentet! HelgCafé hela 6 5 Martin RESTAURANG FYREN SOMMAR 2 Bagge 399:- 669:Nu 1795:z Musikalisk Helgmålsbön z Friluftsgudstjänst på Lurö Tommy Edström Trio z

25 juni – 13 juli, V 26 – 28 Måndagar .................................................. 15.00-19.00 Tisdagar .....................................................11.00-15.00 Fredagar .....................................................11.00-15.00 20 augusti – 31 augusti, V 34 – 35 Måndagar .................................................. 15.00-19.00

Laddare + 2 st batterier. Tisdagar .....................................................11.00-15.00 Fredagar .....................................................11.00-15.00

Ord. pris: 2398:-

Gäller SP och Elitfönster.

5 liter 10 liter Ord. pris: 498:- Ord. pris: 808

www.saffle.se

Under sommaren 2018 kommer vi dagligen erbju en vällagad och smakfull meny till lunch och mid Vi hoppas naturligtvis på bra väder så man kan laga och äta mat ute i solen, på våra altaner.

w

Andersbåde Falk • Perröfärj Nilsson Vi har Valthornskvartett å brär å möe mer! 7von Echstedtska 8 gården

....och mycket mer Vår här: meny består av: Sommarprogrammet i KyrkLiv Fiskrätter såsom lax, torsk, röding, sill, skaldjur Kötträtter på oxfilé, entrecote, schnitzel, korv, Veckoannonsen i SäffleTidningen köttbullar och några varianter på hamburgare. www.svenskakyrkan.se/safflepastorat Menyn innehåller så klart även pasta, sallad, bar

Välkommen!

och vegetariska rätter.

w

20 augusti – 31 augusti, V 34 – 35 Måndagar .................................................. 15.00-19.00 Tisdagar .....................................................11.00-15.00 Fredagar .....................................................11.00-15.00

Fasadfärg Plus Panduropyssel 10 liter. Vit. m.m.

Öppettider 2 maj – 20 juni 2018 Måndagar ..................................................12.00-19.00 Tisdagar (Morgonbad 6.15-9.00) ............. 12.00-19.00 Onsdagar. ................................................ 12.00-19.00 Torsdagar (Morgonbad 6.15-9.00) .......... 12.00-19.00 Fredagar .................................................. 12.00-19.00 (18.30-19.30 endast motionssim två banor och undervisningsbassäng) OBS! Stängt följande datum: Onsdag 6 juni, torsdag 21 juni, fredag 22 juni

w

25 juni – 13 juli, V 26 – 28 Måndagar .................................................. 15.00-19.00 Tisdagar .....................................................11.00-15.00 Fredagar .....................................................11.00-15.00

OBS! ÄNDRADE Sommarsimskola Säffle 2018 ÖPPETTIDER VECKA 28-31: MÅND – FRED 8 – 17. Datum: veckorna 25, 26, 27 (Start 18/6) LÖRDAGAR ÖPPET SOM VANLIGT 10-13. Dag: Måndag till fredag under samtliga tre veckor (OBS! Ej midsommarafton) SÄFFLE Norrlandsvägen 24 / 0533-76 12 00 Tid: 08.30-9.00, 9.15-9.45, 10.00-10.30, 10.45 -11.15 / ord.öppettider: Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 Pris: GRATIS www.optimera.se Anmälan: Anmälan ålder 5-6 år upp till 8 år om plats finns. Anmälan är öppen från och med den 22 maj till och mad 13 juni och görs under simhallens öppettider på Tel. 0533-68 18 28

Benders Marksten i lager!

w

Öppettider 2 maj – 20 juni 2018 Måndagar ..................................................12.00-19.00 Tisdagar (Morgonbad 6.15-9.00) ............. 12.00-19.00 Onsdagar. ................................................ 12.00-19.00 Torsdagar (Morgonbad 6.15-9.00) .......... 12.00-19.00 Fredagar .................................................. 12.00-19.00 (18.30-19.30 endast motionssim två banor och undervisningsbassäng) OBS! Stängt följande datum: Onsdag 6 juni, torsdag 21 juni, fredag 22 juni

Stängt 16 juli – 17 augusti, V 29 – 33. Med reservation för eventuella ändringar Kontakt Säffle simhall: Kassa 0533-68 18 28. Badvakt 0533-68 18 26 www.saffle.se

Grästrimmer Trimmac

w

4 ViNyhet!tar3inte sommarlov

Säffle Simhall

Vi öppnar kl.11.30 och stänger köket runt 21-tid lite tidigare stängning på söndagar.

Västra Smedbyn, Kilaen Kom te litte mer Söndag 29 juli kl 14.00

Underhållning startar vi veckan efter midsomma och slutar i mitten av augusti.

www.saffle.se

Robban Magnusson som spelar, sjunger, quizar, k karaoke med söta finstämda sånglärkor men äve ostämda skrattmåsar får plats i programmet. Robban premiärkör torsdag 28+fredag 29 juni kl 2

Entré 200 kr • personligare T.o.m. 25 år fri entré

Arrangör: bygghandel Visklubb -67 i samarbete med Värmlands museum där ni känner

Lördagkvällar är det skaldjur och grillafton med musiktävling som nöjesalternativ.

Kom och prova vår biltvätt! Klipp ut kupongen nedan så tvättar du för halva priset t o m 2018-08-31. Välkommen till OKQ8 Säffle, Sommarrovägen 2!

Har du frågor eller vill boka bord

går det bra på 070 – 201 74 61, Säffle-Tidningens gärna sms // Mats annonspussel er som

Välkom

1. ..............................................................

hemma.

2. .............................................................. 3. .............................................................. 4. ..............................................................

Kupongen gäller halva priset på ett tvättprogram i Biltvätten eller Tvätta själv för halva priset. Giltig t o m 2018-08-31 hos OKQ8 Säffle.

OKQ8 Säffle

Sommarrovägen 2. Tel 0533-132 10. Mån – fre 5:30 – 22. Lör – sön 7 – 22.

6. ..............................................................

info@jlb.se • www.jlb.se 7. .............................................................. Avelsäter 4, 661 94 SÄFFLE • 0533 - 601 50

8. .............................................................. Namn:..................................................... Adress: . ................................................ Tel.: . .......................................................

Nya

Svar till Säffle-Tidningen Box 33 661 21 Säffle

w

Biltvätt ½ priset

5. ..............................................................

St sommar  
St sommar  
Advertisement