Page 1

Personporträtt

Träna inte för andra - Bara för dig själv

Hur håller man motivationen till träningen vid liv och hur ska man tänka för att inte påverkas av smalhetsidealtet som finns i vår värld? I denna artikel möter vi Moa Wilund som berättar om hennes satsning för styrketräning och hur hon tänker när det gäller kost och fysisk aktivitet.

D

et är den 4 November och man märker att sommaren har passerat och det börjar gå mot vintertid. Vinden är så kall att det biter till i kinderna när jag är påväg längst Odinsgatan mot portarna till Nordic Wellness. En bit längre bort står Moa Wilund med svarta träningstights och en bag med Adidas logan. Hon är roslätt om kinderna vilket hon förklarar beror på det svettiga benpasset som precis genomförts. Gym-besöken brukar ske mellan tre till fem gånger i veckan där framförallt styrkeövningar är den främsta träningsformen hon utför. Hon berättar att anledningen till det, är att på så sätt når hon snabbast sina önskade resultat på ett vis som är nöjsamt. Nu på senare tid har hon även börjat boxas hemma i hennes villa ungefär 3 gånger i veckan. -Jag känner att det är ett roligt komplement när jag inte är på gymmet, där jag får chans att ta ut min ilska och energi på ett bra sätt. För det andra vill jag kunna försvara mig ifall något skulle hända, förklarar Moa.

Att röra på sig och träna är något som alltid varit naturligt i Moas vardag. Redan som liten höll hon på med en mängd olika sporter som dans, ridning och innebandy. Den aktivitet som lockade Moas intresse mest var dock fotbollen. Det var vid 9 års ålder hon började i Bergums if i Olofstorp där hon bor. Där spelade Moa enda fram till första året på gymnasiet, tills hon bestämde sig för att sluta på grund av att plugget inte matchade med träningstiderna. Trots att hon gick till gymmet ett par gånger i veckan efter det, var det inget hon prioriterade. Den stora satsningen för styrketräning startade istället ett tag senare. Under slutet av sommaren började hon ta det mer seriöst och förstå att detta var något hon verkligen ville utvecklas i. -Jag ville förändra mig själv, bygga en starkare kropp och orka mer i vardagen, förklarar Moa. Motivationen kommer från bland annat instagram där flera profiler lägger upp bilder på deras träning.


Det är speciellt en tjej hon inspireras mycket av och ser upp till. “Hon har drömkroppen som man själv strävar efter”, lyfter Moa fram. Hon visar mig hennes konto och vi bläddrar igenom bilderna tillsammans. Hon heter Amanda Finnie och har 328 tusen följare på Instagram där hon delar med sig av sin vardag, sin vältränade kropp och kostråd. Förutom detta har Amanda även ett separat konto där hon lägger upp videos och bilder med tips på övningar. För ett tag sedan startade Moa själv en träningsinstagram där hon publicerar liknande foton.

brukar ta med sig, men även kompisar tränar hon tillsammans med ibland - De peppar mig när jag är som tröttast och får mig att vilja fortsätta, förklarar Moa och tar en tugga av sin proteinbar.

Vad har du för mål med din träningsinstagram? -Såklart vill jag också bli lika stor som Amanda och inspirera många människor, men det är en stor utmaning eftersom det kryllar av sådana typer av konton på Instagram. Största anledningen att jag har den är för att det är kul, berättar Moa. Förutom att ha förebilder som motivationskälla tror Moa det är viktigt att man har mål. För henne handlar det främst om kroppsliga mål, där hon vill känna sig nöjd och bekväm med sin egna kropp. Hon förklarar att det finns skillnader på mål och mål. Ett Hemmagjorda proteinpannkakor Moa har för stort mål kan leda till att man tappar motivationen. Det kommer troligen ta jättelång tid innan man publicerat på sin träningsinstagram. ser resultat, då det finns chans att man istället känner sig misslyckad. Därför är det istället viktigt att man Vi sitter nu på Espresso House vid Järntorget. En sätter upp små delmål som man har möjlighet att mysig miljö med gröna växter och dova färger. Runt bearbeta. På det viset kommer man snabbare att se oss sitter ett flertal olika människor som antingen resultat med egna ögon, vilket gör att motivationen äter eller dricker något gott. Det får mig att påbörja kommer bestå, säger Moa och tar en tugga av sin nästa ämne, kost. En period i sitt liv tänkte Moa välproteinbar som legat på bordet ett tag. digt mycket på vad hon stoppade i munnen. Hon var väldigt fast i att räkna kalorier i varje måltid, vilket hon sedan ansåg inte var bra.

”Små delmål är viktigt för att ha kvar motivationen.

Ett annat knep hon gärna vill tipsa om för att man ska orka ta sig till gymmet är att hitta en träningskompis. Det gör att man kan få varndra att följa med och motivera varandra att kämpa lite extra när man väl är på plats. Moas syster och pappa är dem hon

Varför slutade du räkna kalorier? -Det blev inte hälsosamt att hela tiden gå runt och tänka på vad man får lov att äta. Att man får i sig tillräckligt med mat, främst protein så att man kan bygga muskler, är det som spelar roll och är viktigt, påpekar Moa.

N

är ordet träning kommer på tal i dagens samhälle finns det en mängd olika känslor som bubblar upp beroende på vem man pratar med. Smalthetsidealtet i vår värld är ett faktum och är något man kan känna en press över att behöva uppnå. Eftersom

träning är en viktig del i mångas livsstil, tror Moa att man påverkas mycket av andra. -Man vill passa in och inte ha en emotion att vara det svarta fåret. Därför ligger troligen mycket av pressen i att man jämför sig med andra, vilket jag själv kan göra ibland, säger Moa. Hon belyser att det är viktigt att man inte blir sänkt och får sämre självkänsla av att kolla på personer runt omkring. Man ska bli motiverad och känna att om hen kan lyckas kan jag också det, så som Moa känner när hon följer Amanda Finnie på Instagram. Hon säger också att det är viktigt att komma ihåg att allas kroppar är olika uppbyggda där generna spelar stor roll. Därför tycker Moa man ska påminna sig om att något resultat en annan får är kanske ett resultat man själv inte kan uppnå. Man ska alltså inte jämföra sig med andra om det inte leder till något positivt, förklara hon. “Jag är unik och bra som jag är”, betonar Moa är viktigt att komma ihåg.

eftersom hon verkligen insett att träning och kost är ämnen hon tycker är enormt kul. För det andra berättar Moa att hon gillar att styra, planera och pusha på andra, vilket från hennes kompisar verkar vara något hon är duktig på. Samtidigt är gymmet en trygg plats där man får chans att slappna och stressa av från omvärlden, säger Moa. - Jag tycker det är härligt att det finns en plats där man kan koppla bort sig så att man inte ständigt måste vara social med allt runt omkring, säger Moa.

”Att ens inre hälsa också blir bättre anser jag är ett plus i kanten.

Avslutningvis vill hon förmedla att träningen handlar inte endast om fysisk hälsa utan även psykisk. Man blir piggare, sover bättre och orkar mer i vardagen när man rör på sig. “Att ens inre hälsa också blir bättre anser jag är ett plus i kanten”, konstaterar Moa. Hon avslutar vårt samtal med att säga att det inte bara handlar om träning för att man ska må bra i sitt yttre och inre. Sova och äta är minst lika viktigt och är något hon tänker på själv.

I framtiden skulle Moa vilja plugga till personlig tränare. Det är något som har väckt ett stort intresse hos henne under senaste halvåret,

Namn: Moa Wilund Ålder: 18 år Familj: Mamma, pappa, syster, bror, två hundar, två katter och två ankor Intressen: Gymma, vara med kompisar, kolla serier och sova Favorit träningsstil: Styrketräning Favorit övning: Höftlyft

@moaw_fitness

Skribent: Tuva Dahlgren

Träna inte för andra bara för dig själv  

Ett personporträtt av Moa Wiklund, skrivet av Tuva Dahlgren Sa15.

Träna inte för andra bara för dig själv  

Ett personporträtt av Moa Wiklund, skrivet av Tuva Dahlgren Sa15.

Advertisement