Page 1

”Jag har ett drömjobb, men det är jag allergisk mot” -Jeanette Ahlberg


Från lantbruk till krematorium Att gå frå lantbrukare till krematorietekniker är kanske inte det vanligaste, men för Jeanette Ahönerg är det verkligheten. Som 24-åring flyttade hon till Göteborg för att läsa upp ett betyg, och nu 18 år senare jobbar hon med ett av de märkligaste yrkena som finns; kremera människor.

Så när ja gick in till kossorna i ladugården så svullnade armarna upp. Jag har ju ett drömjobb, men det är jag alllergisk mot, och det är ju veterinär. När hon förklarar detta för mig verkar hon inte allt för nedslagen, hon tar det med en nypa salt.

Men hur gick du från att vara lantbrukare till att börja jobba på ett krematorium Göteborg?

”En dag så åkte jag förbi en skylt där det stod ”tänk på de döda” och tänkte ”det här låter som ett partyställe”.”

Frågar jag eftersom jag inte riktigt förstår hur hon kom hit.

- Jag började fundera på vad jag ville bli när jag blir stor, och Jeanette är en livsglad 42 åring behövde läsa upp besom har nära till skratt och som intetygen. Då hittade jag viker sig i första taget. Hennes rejäla en dylexikurs med örebrodialekt i kombination med naturkunskap här i hennes hastighet att prata gör henne Göteborg som jag till en människa man inte glömmer i tyckte kändes bra. Ja, första taget. Hon skrattar när jag högt jag har dyslexi också, för mig själv försöker reda ut hennes tillägger hon.Sedan -Jeanette Ahlberg sykonskara eftersom det inte är det ville jag att stället jag lättaste. skulle på skulle ligga - Jag har två helsyskon, två halvsyskon och fyra nära en flygplats eftersom mamma bor i Storbritanadoptivssykon. Ålderspannet är mellan 12 år och 49 nien. Så ja, jag flyttade hit 2000 och började pugga. år, tolvåringarna är de yngsta adoptivbarnen som är Efter att jag var klar med min utbildning sökte jag tvillingar. Hon skrattar igen när hon ser min chocka- sommarjobb, och när jag åkte spårvagn en dag åkte de min. jag förbi en skylt där det stod ”tänk på de döda”, då tänkte jag ”det här låter som ett partyställe”. Vi fortsätter prata om hennes familj, och hon berättar att hon är uppvuxen i Glanshammar utanför Vi skrattar åt kommentaren och hon berättar att Örebro och har gått landsbruksgymnasium där. Vi hon sökte jobbet som sommarjobbare på östra kyrgår in i det nybyggda krematoriet som ska ha invigkogården i Götebrog, fick det, och ja, nu är hon här. ning några dagar därpå, och Jeanette berättar om de Efter att ha både sommarjobbat där och sedan även olika platserna i byggnaden som vi passerar. En liten som säsongare fick hon problem med hälsan. Jeanette soffgrupp som vi går förbi ser inbjudande ut och vi ville inte bli sjukskriven eller förtidspensionär, därför slår oss ner. sökte hon till praktik på kvibergs krematorium istället eftersom det inte är lika krävande ergonomiskt. Så, du är alltså lantbrukare i grunden? - Jag är utbildad lantbrukare och har jobbat som det, men jag är pälsallergiker. Och dammallergiker.


- Jag tycker inte om att bara sitta på arslet, jag vill att allt ska tuffa på. År 2012 började hon sin praktik på krematoriet och blev 2015 anställd. Du är ganska ny alltså? Undrar jag - Ja, det är jag, och jag har varit yngst väldigt länge. För första gången i världshistorien är det nu en som är yngre än mig, berättar Jeanette nöjt. Han är 37 år.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Det krävs alltså ingen erfarenhet alls? Frågar jag förvånat eftersom min föreställning om kremering är att det är en ganska komplicerad process och därmed kräver erfarenhet.

- Nej, svarar Jeanette och skakar på huvudet. Men -Det beror på. Vi roterar ju hela tiden, man är en jag har gått kursen, och då lär man sig grunder inom vecka vid kistkylen och sedan två kremering, arbetsmiljö, veckor vid ugnarna. Vi kistkylen religion och lagstiftning till tar man emot kistorna, stämmer av Namn: Jeanette Ahlberg exemepel. Sen så åker man med papper och dubbelkollar allt runt och tittar på andra hela tiden. När man står vud ugnarÅlder: 42 år krematorium också. na så kremerar man ju, man rakar Familj: Mamma, Pappa, ur ugnarna, mal askan, och ställer Vad tänker du själv om in askan ett skåp. Sedan plockar styvmamma, styvpappa man ut urnorna. Det administrativa kremering? och 8 syskon. tar andra i personalen hand om, - Jag vill blir kremerad. Det men jag ogillar ju att ha långtråYrke: krematorietekniker är platsbrist på kyrkogårkigt, så jag snokar runt och ser om darna. Min önskan är att det finns något att göra där om jag på krematoriet i Kviberg få bli utspridd hemma på redan är klar med det jag ska göra. åkern, i havet eller i skogen. Bor: I Göteborg Jag tänker för mig själv hur olika vi Jag vill känna att jag komär på den punkten, jag älskar att bli mer till nytta och så kan jag klar med en uppgift på jobbet, då bli ihopsmusslad med mina slipper jag ju jobba mer. husdjur som jag redan har kremerat, säger hon och fnissar. Min senaste katt står exemplevis hemma i bokhyllan. Vad är det bästa med ditt jobb? - Det är roligt att man träffar folk, till exempel entreprenörerna som kommer med kistora och lite sådant. Hon berättar att hennes pappa har kvar sin Även när man lämnar unorna så träffar man ju folk. kremerade hund i en urna som dog 1993, alltså 24 Sedan ser jag allt det här som en del att hjälpa folk i år sedan. Min sista fråga till Jeanette är vad hennes sorgen, detta är sista steget innan gravsättning. Det framtidsdrömmar, om man bortser från jobbet. sämsta är när precis allting krånglar. Datorer, ungnar; - Skaffa hus på landet och köpa en get, förmedlar hon inget vill fungera. När det blir så känner jag att det bestämt. Jag vill kunna springa runt i underkläder hakar upp sig, det blir stopp på vägen och det tycker utan att någon ser mig och sedan dåna med opera på jag inte om. Något mer som kan vara jobbigt är när högsta volym. Jag ler åt hennes beskrivning och hon folk som är ledsna blir sura eftersom de inte vet hur frågar om jag vill ha en rundtur på det nya krematodet ska hantera sorgen. Då kan de bli väldigt otrevli- riet. ga, menar Jeanette. - Absolut! Svarar jag. Vem tackar nej till det?

Finns det några krav på att få börja jobba på krematoriet?

- Nej! Eller jo, B-körkort behöver man. Annars kan vem som helst söka. Dock så är det ju såklart en fördel om man har erfarenhet inom branschen. När man väl är anställd så får man välja om man vill gå en kurs där man utbildar sig krematorietekniker eller inte.

Text och bild: Alice Laiho Matts-

Jag har ett drömjobb, men det är jag allergisk mot.  

Ett personporträtt av Jeanette Ahlberg, skrivet av Alice Laiho Mattsson.

Jag har ett drömjobb, men det är jag allergisk mot.  

Ett personporträtt av Jeanette Ahlberg, skrivet av Alice Laiho Mattsson.

Advertisement