Page 1

ON TOUR 8 AV VÄRLDENS BÄSTA STRÄNDER

”Att jag har fått segla över Atlanten är helt ofattbart”

24 TIMMA R I OS LO


LEDARE Välkommen till månades nummer av ON TOUR! Tidningen är en perfekt tidning för dig som gillar att resa. Vår målgrupp är reseintresserade människor i åldrarna 35-50 årsom kanske söker det lilla extra på sin resa. Genom våra tips och ideér hjälper vi dig att få en minnesvärd resa.

Chefredaktör - Linn Westerdahl

I månades nummer kommer du som läsare få ta del av många bra tips och ideér för att göra din resa minnesvärd. Allt från varför du borde besöka Miami till hur det är att segla över Atlanten. I vårt reportage om Miami berättar våra skribenter Isabelle och Anja om varför just du borde besöka Miami. De berättar vad man absolut inte får missa under sitt besök och intervjuar en tjej som bott där hela sitt liv. Längre bak i tidningen finner du ett reportage om

Isabelle Ryden - Skribent

Caroline Ramstedt, som berättar hur otroligt det är att segla över Atlanten. Hon berättar även om varför fler borde våga upptäcka andra delar av världen. Delar man inte vanligtvis bruakr åka till. Vi i redaktionen på ON TOUR hoppas att vi hjälper dig som läsare på vägen till en minnesvärd resa.

Anja Björklund - Skribent


INNEHÅLSSFÖRTECKNING 4

24 timmar i Oslo

Tips och ideér på vad du kan göra under ditt besök i Oslo

6

En stad alla borde besöka

Ett reportage om varför man borde besöka Miami. 9 saker du absolut inte får missa när du är i staden

8

8 av världens bästa stränder

En lista på några av världens bästa stränder, samt en beskrivning på stranden

10

Att upptäcka världen

Hur är det egentligen att segla över Atlanten? I detta reportage berättar Caroline om sin upplevelse. Samt att hon berättar varför fler borde upptäcka världen.

14

Att resa är livet

Varför älskar Felicia att resa? vad är det som gör hennes reso till de bästa? Ett personporträtt där Felicia berättar allt.


24 TIMMAR I OSLO På bara några år har Oslo utvecklats från en sömnig huvudstad till sprudlande liten stoestad. Här är din snabbguide till Norges huvudstad

10:00

19:00

När du är i Oslo ska du absolut börja dagen med frukost på Kaffebrenneriet. Ett café med en trevlig atmosfär och mycket fint kaffe.

Middagen ska absolut ätas på Vulkan Mathall, en saluhall som har något för varje smak och prisklass.

11:00

Något du absolut inte får missa när du är på besök i Oslo, är det kungliga operahuset. En enastående byggnad belägen vid Oslofjorden, dessutom är den byggd så att du kan gå upp på taket.

15:30

Hoppar du ombord på spårvagn nummer 12 kan du passa på att göra lite sightseeing. Ta dig en titt på 12:30 alla de vackra husen när du passeLängst ned i det lyxiga varu- rar Frogner bostadsområde. När du huset Steen & Strøm finns en kommit fram till Frogner park är det dags att stiga av för kulturell sightsefood court perfekt ställe att äta en snabb lunch på. Där eing i Vigeland Park. Världens största skulpturpark byggd av en man. både stora och små rätter

21:30

Avsluta din underbara dag i Oslo med en drink på Himkok, en av de allra bästa cocktailbarerna i Oslo.

finns.

4


5


Reportage

EN STAD ALLA BORDE BESÖKA

Miami är en stad som ligger i Florida, USA. Den lig-

ger nära andra ställen såsom, Bahamas, Fort Lauderdale och Orlando, vilket är perfekt om man vill ta sig en snabb utflykt till ett annat händelserikt ställe. Staden är ett populärt semesterställe som massa turister besöker varje år. Miami har också en hög kändisfaktor, vilket kan vara kul. Eftersom Miami ligger väldigt nära den tropiska zonen är det också ett varmt klimat perfekt att semestra i.

6 ställen att besöka i Miami Bayside

Bayside har allting, från shopping, till goda restauranger, och roliga attraktioner, såsom sightseeing och jetski åkning. Perfekt för dig som vill ha en dags, eller kvällsaktivitet som är lagom.

Downtown Miami

Här finns mer eller mindre hjärtat av Miami. Downtown Miami är fylld med restauranger, affärer och konst. Ifall det finns intresse för Miami’s historia kan man kolla in de historiska, vackra byggnaderna som till exempel The Freedom Tower eller besöka ett museum. Man kan avnjuta god mat och drinkar vid vattnet, shoppa eller kulturera sig i all den konst i omgivningen. Downtown är ett måste för riktiga turister!

6

FAKTA

Antal invånare: 323 miljoner Språk: Engelska och Spanska Valuta: Dollar (USD) Tidszon: 5-6 timmar skillnad från Sverige, beror på årstid. Area: 143,1 km² Bästa tid för resande: December - Maj

American Airlines Arena

American airlines arena är en arena där det konstant spelas konserter eller någon typ av sportsmatch. Arenan ligger dessutom nära centrum, precis vid Bayside, så den är inte svår att missa. Rekommenderas starkt för den som vill ha bra underhållning en kväll.

Miami beach

Är man i Miami så är det obligatoriskt att bevista Miami beach. Det är det perfekta stället att svalka av sig en varm dag. Om man vill så kan man också hyra en båt för att komma ut längre på havet och bada. Perfekt ställe ifall man vill slappna av en dag. Det är dessutom hög kändisfaktor där. Vem vet, du kanske träffar din favoritkändis ;)


Lincoln Road

Lincoln road är en gata i Miami som har det mesta. Man kan till exempel kolla på film under stjärnorna gratis på en gigantisk vägg, eller shoppa bland de trendigaste butikerna. Det finns dessutom gott om restauranger och matställen ifall man blir hungrig.

Aventura mall

Har man en fri dag och vill handla något under sin vistelse så rekommenderas Aventura mall. Den har både billiga och lite dyrare affärer för alla. Det finns också gott om goda restauranger och caféer, och till och med några mataffärer. Dessutom har de en bio på översta våningen som visar alla de senaste filmerna.

Mikaela Rönnkvist, 20 år Bott i Miami i hela sitt liv.

What do you think is the most appealing about Miami?

The most appealing aspect of Miami is how diverse and intense the culture is. There is a heavy presence of Cuban and Haitian culture that can be felt throughout the whole city. When I went to high school, our school lunches were creole or Cuban dishes- that’s how much of an impact those cultures have had on the city.

What would you recommend doing during your visit to Miami?

I would recommend going to the beach, visiting Wynwood, and driving up to Orlando for the best theme parks in the world. I would also make sure to get some Cuban coffee while you’re in Miami!

What do you think of constantly living in such humid and warm climate?

At first I hated the humidity, especially during the summer. You shower and then walk outside to start sweating again. Now, I am very used to it and don’t even notice it. On some days it’s pretty bad, but everywhere has AC so it’s not always so hot. I think it’s worse for visitors who haven’t experienced it before. I personally like that it’s warm when it rains.

Do you think Miami is a good place to travel to?

I think it’s an amazing place to travel to! If you go three hours north- you can visit theme parks. If you go three hours south, you can be in the keys, which is the best American beach experience. Miami is so diverse and different to other cities in the US that it’s a must visit location.

7


8 AV DE BÄSTA STRÄNDERNA I VÄRLDEN

Grace Bay, Providenciales, Turks- och Caicosöarna. Världens bästa strand! Med strålande väder året runt, turkost vatten och vit sand. Problemet är att det inte är det allra enklaste att ta sig till Turks- och Caicosöarna i Västindien. Plus i kanten är att engelska är huvudspråket.

Baia do Sancho, Fernando de Noronha, Brasilien Förra årets etta, men har i år tappat en placering. En fantastisk strand med kristallklart vatten, perfekt ställe för att dyka och bada med delfiner. Denna strand är helt fantastiskt! Vid vissa tillfällen har man hela stranden för sig själv.

Varadero beach, Kuba En av Kubas mest kända stränder, med vit sand och klarblått vatten. Sedan 1920-talet har turister tagit sig hit. Perfekt plats för en hel dag med sol och bad. Underbara sandstränder, varmt och kristall klart vatten.

Eagle beach, Aruba Fin vit strand, blått vatten och palmer. Dessutom kommer havssköldpaddorna hit under parningstiden för att lägga sina ägg En fantastisk strand! Gott om plats och rent och vackert. Sanden är mjuk och långa sträckor av stranden är fri så man kan känna naturen nära

8


Seven Mile beach, Caymanöarna Nästan en mil lång strand, väldigt uppskattad av främst barnfamiljer. Du kan ta promenader längs husen och hotellen eller dyk ner bland korallrevet. En riktigt bra strand som överträffar det mesta. Lika klart vatten som i en pool. Dess storlek gör att du enkelt kan hitta en plats för dig själv

Clearwater beach, Florida, USA USA:s finaste strand, vid Floridas västkust. Clearwater beach är som man hör på namnet, en strand med klart vatten. Stranden uppskattas av resenärerna, då den håller sitt löfte med klart vatten och fin sandstrand

Bavaro beach, Dominikanska republiken Resenärerna är överraskade av hur rent det är på stranden och hur stillsamt vågorna sveper mot stranden. Många hyllar stranden för att vara mycket romantisk

Playa Norte, Isla Mujeres, Mexiko Stranden Playa Norte ligger på ön Isla Mujeres utanför Yucatánhalvöns nordöstligaste spets i Mexiko. Fin vit sand och klarblått vatten

9


Reportage

Att upptäcka världen De flesta väljer att resa till de vanligare semesterorterna, men Caroline Ramstedt tycker att man borde testa nya ställen. Sådana ställen som inte alls tillhör de vanliga semesterorterna. Tillsammans med hennes gymnasieklass seglade hon över Atlanten och upptäckte flera nya spännande platser.

Caroline

gick på Öckerö seglande gymnasieskola och tillsammans hann de göra två resor innan Caroline valde att byta skola. Deras första resa var över Atlanten. Tillsammans flög de ner till Marrakech i Marocko, för att sedan ta sig vidare till segelbåten som låg i den lilla fiskestaden Safi. Staden är en rätt så fattig stad, till skillnad från Marrakech. Enda gången befolkningen i Safi ser vita människor är när Öckerö seglande gymnasieskola är där. En stor del av befolkningen här lever i stor fattigdom. Klassen spenderade en vecka i varje ny stad och upptäckte nya delar av världen. I Safi fick man chansen att komma hem till en marockansk familj på middag, innan det var dags att bege sig vidare till Las Palmas, Mallorca. Besöket i Las Palmas blev kort, då de bara var här för att samla på sig mat inför resan över Atlanten. Nästa stopp på resan var de två öarna Sao Vicente och Santo Antao, Kap verde. -Här fick vi en total summa pengar som vi tillsammans gruppvis skulle klara oss på i ett och ett halvt dygn. Under dessa dygn skulle vi även hinna med två vandringar, eller som det så fint heter Hajkar.

Väl över Atlanten seglade T/S Gunilla in i Grenada, Karibien. Här besökte de regnskogen samt en chockladfabrik och kakaoplantage. Grenadas stora exportörer är choklad och kakaoplantagen, utan dessa hade landet inte klarat sig.

“Det luktade verkligen som det gör i regnskogen på universeum” - Landet har den lägsta kriminalitets procenten i hela Karibien, men bara några dagar efter att vi åkt därifrån blev en kvinnlig turist halshuggen. Efter Grenada seglade båten vidare till Santo Domingo, dominikanska republiken. En storstad som inte alls är som Miami, uten helt tvärtom. Här fick klassen enbart röra sig inom den äldsta delen av staden, Zona Colonial. - Att vi var med om TVÅ skottlossningar bara en bit ifrån vår båt, det var väldigt läskigt. I den ena skjutningen var det en 17 åring som sköt en 32 åringen.

Resan avslutades sedan i Miami, USA. Att segelbåten Gunilla helt plötsligt dök upp i en stad som Miami var en stor kontrast. Tidigare under resan hade klassen bara besökt länder som klassas som u-länder. I Miami städades T/S Gunilla och sedan flög klassen hem till Öckerö igen.

10


11


Under resan över Atlanten skulle eleverna välja en artikel från de mänskliga rättigheterna, för att sedan utgå från det och skriva en rapport. Caroline och hennes kompisar valde att skriva en rapport om Ungdomars syn på homosexualitet i Marocko, Kap Verde, Grenada och Dominikanska republiken.I Marocko var det totalt förbjudet att vara homosexuell, att ens tänka tanken eller uppmuntra till det är förbjudet. Medan det i Grenada enbart är förbjudet för män att vara det. - Det är otroligt stora kontraster i de olika länderna. Att man i ett land inte ens får tänka tanken att vara homosexuell medan man i ett annat land får vara det men bara om man är kvinna. Att segla över Atlanten är det inte många som får chansen att göra, men om man får det tycker Caroline att man verkligen borde ta den chansen. - Att få upptäcka nya ställen på vår jord är helt fantastiskt, att inte bara resa utan även få veta saker om stället innan man besöker det. Bara genom att få prata med lokalbefolkningen ger en större inblick i hur de har det i sitt land. För att sedan inse hur bra man faktiskt har det. Innan Caroline bytte skola seglade hon även runt Europa med sin klass. Under den resan var tanken att eleverna skulle ta reda på hur ungdomar ställde sig i frågan kring flyktingkrisen. hur de tror att det kommer att bi och vad de vet om det i nuläget.

12

Klassen samlades ute i Öckerö hamn för att bege sig mot Tyskland. Seglingens första stopp blev hamnstaden Lubeck, strax utanför Hamburg. I Tyskland besökte de ett gammalt koncentrationsläger, Neuengamme, som ligger en bit utanför Lubeck. Utöver det besökte de även Hamburg och upptäckte Lubeck. Efter 1 vecka i Tyskland var det dags att bege sig till England, portsmouth. - Vi gjorde egentligen inget speciellt i England, utan vi upptäckte mer bara staden var i. Så jag tycker att vi åker vidare på resan. Nästa stopp på Europaresan blev Frankrike, Cherbourg. Här blev det lite mer historia då klassen besökte amerikas och tysklands krigskyrkogårdar. - Det märktes verkligen hur mycket mer omtyckta Amerika var jämfört med Tyskland. Dessutom tog vi oss även till Normandie, där det stora slaget från andra världskriget utspelade sig.

”Besöker du Frankrike måste du äta moule frite!”


Efter stoppet i Frankrike seglade T/S Gunilla vidare mot Spanien, la Coruña. I Spanien besökte klassen Santiago de compostela, vilket är final destinationen på pilgrimsfärden. - Absolut värt att besöka om man är i närheten! När vi var där valde vi att vi avsläppta 5 km ifrån den stora katedralen, för att sedan gå den sista biten av pilgrimsfärden. La Coruña är en väldigt gammal stad där flera av invånarna precis avslutat sin flera veckor långa vandring.

Efter Spanien blev det inte en jättelång segling då nästa stopp var Portugal, Lissabon.En bit utanför Lissabon ligger staden Sintra, där kan du besöka den moriska borgen Castelo dos Mouros. - För att ta sig till fortet behöver man åka med små bilar upp på väldigt små grusvägar. Riktigt coolt och det är värt det eftersom att utsikten på toppen är magisk. I Lissabon besökte klassen LX Factory, där affärer och restauranger ligger i ett inhägnat affärsområde utomhus. Dessutom åt de även glass på ett centralt glass ställe, Amorino, där de formar glassen som blommor.

Vad var det som gjorde resan minnesvärd? - Att få utforska Europa, man tänker inte på att det finns så fina ställen så nära och billigt. De flesta väljer att åka till de vanliga semesterorterna, men då går de miste om de fina ställen som faktiskt finns.

”Att jag har fått segla över Atlanten är helt ofattbart”

Varför borde man besöka fler städer som inte är “vanliga” turistorter? - Framförallt tycker jag att man borde besöka andra städer för att förstå hur bra man själv har det. Det är väldigt lätt att glömma av hur andra faktiskt lever. Jag tror inte många vet att det finns städer i Europa där folk lever i total fattigdom. Sedan tycker jag att man inte ska skita i att åka till de länder där allt inte är helt perfekt, utan istället borde man besöka länderna för att få en inblick i hur folket lever.

13


Personporträtt

ATT RESA ÄR LIVET Felicia Johansson, 18 år från Nol älskar att resa. Att få upptäcka nya platser och njuta av solen är magiskt. Felicia har under sitt liv varit på väldigt många platser, men drömmen är att någon gång få åka till Maldiverna.

“Jag älskar att resa och upptäcka nytt, speciellt tillsammans med min familj” Vad brukar du göra under dina resor?

- Det beror lite på vart jag är och vad det är för semester vi har planerat. Vi har vissa semestrar bokat ett bra hotell med kanske all inklusive och valt att bara stanna där och sola, bada och äta! Eller så har vi varit på semestrar där vi mer upptäcker stället, till exempel när vi va i Thailand där vi åkte runt väldigt mycket och kollade på olika ställen. Vi va bland annat på en ö som fick elektricitet 2009 och vi var där 2013. Vi har även varit på semester i Barcelona där vi åkte turistbuss runt staden, upptäckte staden och tittade på fotboll. Felicia har sedan hon var liten rest väldigt mycket. Nästan alla resor gör hon tillsammans med sin familj och det är något hon uppskattar väldigt mycket. Resorna är inte bara vanliga solsemestrar, utan det är allt från sol och bad till att upptäcka städerna. Inte bara att hon har rest utomlands hon har även bott utomlands. 2007 flyttade Felicia och hennes familj till USA för första gången, men kom hem igen 2008. Andra gången de flyttade till USA var 2015 men vlade att komma hem igen 2016.

”Att jag får chansen att upptäcka så mycket nytt är jag glad över” Vad är det bästa med att resa? - Det bästa med att resa skulle jag säga är att få se alla olika och framförallt coola platser som finns i världen samt deras kulturer. Sen så är det såklart kul för en matälskare som mig att testa olika länders maträtter!

14

Men så finns det semestrar som vi har gjort lite både och som när vi va på kryssning, då är dagarna som man är på båten ganska lugna då blir det mest sol och lite bad i poolerna, men sen när man går i land (oftast) öar så brukar det vara coola ställen som man inte har varit på förut som man vill utforska lite.


Drömresemål?

- Mitt drömresmål är lätt Maldiverna! En oerhört fin del av vår värld. Skulle det inte gå så funkar ju självklart Bora Bora funkar också ganska bra!

Lista dina topp 5 städer Mina topp 5 städer utan någon speciell rakning är: • New york • Los angeles • Charlotte Amalie, St thomas • Nassau, Bahamas • Montego bay, Jamaica

Favoritstad du besökt? och varför?

- Hmm favoritstad var svårt. Jag kan inte bara säga en favoritstad, för när vi var i montego bay på Jamaica var det verkligen jättefint vid havet och stranden, det kändes nästan som att det var på film men när man kom utanför stranden till själva gatorna var det inte lika mysigt. Då var de lite mer fattigt och väldigt många obehagliga människor som rökte på. Sen skulle jag säga att Los Angeles eller Miami är väldigt fina platser! Där trivdes jag riktigt bra! Det fanns fina stränder, coolt uppbyggt, bra mat, bra väder med sol osv, så det rekommenderar jag verkligen!

New york

Los angeles

Charlotte Amalie, St thomas

Nassau, Bahamas

Montego bay, Jamaica

15


2018

75 KR

On tour  

En tidning om resor av Linn Westerdahl i Sa15. I samarbete med elever i årskurs 2.

On tour  

En tidning om resor av Linn Westerdahl i Sa15. I samarbete med elever i årskurs 2.

Advertisement