Page 1

vårn

Du är

r

t y n t

m me

vack e r 5 tips

Vad är ens skö nhe t?

på hur du kan krydda den trista vardagen

HEJDÅ TILL DÅLIG

SJÄLVKÄNSLA

Framhäv dina ögon med rätt skuggor


NUMMER 5/2018

VA C K E R Innehåll ..............................

Livsstil Sid 18; Tips på

SMINK

hur du kryddar den trista vardagen

Sid 8; Framhäv dina ögon med de rätta färger

Sid 5; Chefredaköterens favort huvudstäder

Personporträtt Sid 11; Alva meijers väg till en bra självkänsla

Självkänsla Sid 4; Chefredaktören ger inslag av hennes tankar och funderinar kring självkänsla och hur VACKER speglar det

pa omslaget Tuva Dahlgren

2

Sid 6; krönika skriven av Sara Gnarowska om vad begrepper skönhet verkligen innebär


” Jag känner mig nu trygg i mig själv, men så har det inte alltid varit ”

SID NR

11.

ALVA MEIJER VÄGEN TILL BRA SJÄLVKÄNSLA

Alva Meijer Hennes väg till bra självkänsla

”NU ANVÄNDER JAG INTE SMINK FÖR ATT DÖLJA”

3


VACKER

Det är dags att du tar tag i din självkänsla Du har med stor förmodan valt denna tidning i hopp om att bli vacker. Du har redan provat alla hudkrämer men du känner dig fortfarande inte tillräcklig fin eller har lagt pengar du inte vågar räkna på frisörbesök i hopp om att älska det du ser i spegelbilden. Kanske har du fällt tårar när mjölksyran tärt för att du tvingat dig själv till gymmet, “jag vill ju bara vara vacker”, men vi på Vacker har kommit till insikt. Det är inte den bra hyn som gör dig vacker, inte heller den platta magen för vacker är du oavsett och det är dags att DU tycker det. Självkänsla, ett begrepp som definierar vad en person tycker om och uppfattar sig själv som. Alla har en självkänsla, men en BRA självkänsla är dock mer sällsynt, främst hos unga kvinnor idag. Det kanske inte kommer som en chock för dig, du är med stor sannolikhet en av dem. En av dem som vardagligen skrollar igenom sociala medier och ser alla dessa perfekta personerna och bara “wow, om man ändå såg ut så där”. En av dem som utav slumpen fastnar vid en viktminskningsannons eller en av dem som när du sitter på spårvagnen, utan val matas med reklam om plastikoperation. Vi lever i en värld där det är oundvikligt att påminnas om att man alltid kan se bättre ut, vara finare. När tar dessa kraven slut? Att vilja vara vacker ligger i vår natur och strävan efter att vara det har alltid funnits, lika länge som skönhetsideal. Men att den ideala kvinnan ser tvärtom nu som den gjort en gång i tiden sänder ett viktigt budskap. Det finns ingen Chefredaktör: definition av vad som innebär att vara vacker och du kommer aldrig, oavsettLinnéa Magnusson hur mycket tid och kraft du lägger på ditt utseende, känna dig fin om du inte låter ditt inre tillåta att känna dig, vara vacker. Vacker är en tidning som betonar det, om hur din inre skönhet är det som har någon betydelse. I detta nummer får du läsa om Alva Meijer, hennes resa till bra självkänsla. Vill du läsa om tips på hur du framhäver dina ögon på bästa sätt eller hur slappnar av mitt i vardagsstressen fortsätt läsa.

Och kom ihåg DU är bra, DU är tillräcklig, DU är VACKER.

4


Linneas top 3 huvudstader

NEW YORK, United states

Berlin, germany

BARcelona, spain

5


KRÖNIKA

DEN INRE SKONHETEN DEN RIKTIGA SKONHETEN

Vad är skönhet? Är skönhet det vi har på oss, hur

på samma sätt som de görs nu. Vi går helt enkelt från att leka med dem till att vilja bli dem. Det har ju gått från att jämföra betyg till att man jämför hur många likes man har på bilderna på instagram. Enligt mig så finns det två olika sätt att tolka skönhet. Man kan tolka det som den yttre fasaden alltså så som vi ser ut, hur vårt flöde på instagram ser ut och liknande. Eller som skönhet från insidan ut som man brukar säga, alltså den riktiga skönheten. För vad spelar det egentligen för roll om du är vacker om du inte vet hur man älskar, är lycklig och är nöjd med livet, det är ju trotts allt så att det inte finns ett skönhetsmedel som går upp mot lycka.

vi sminkar oss och hur vi ser ut? Eller är det kanske hur vi mår och känner oss inombords? Jag anser att samhället fokuserar för mycket på yttre skönhet detta med hjälp av sociala medier som Facebook, instagram eller till och med dejtingsidor som Tinder där man “swipar” höger på människor man anser är vackra. Denna skönhetsnorm säger i princip att så länge du är vacker utåt så är duW vacker inombords och det är inte alltid det som är fallet. För hur skall man bli vacker inombords om det enda man gör under dagen är att fokusera på hur man skall bli vacker utanpå, all sin tid lägger man på att läsa skönhetstips istället för att uppnå målen man har i sitt liv eller i alla fall utveckla sig själv. Jag väljer att gå efter citatet “En vacker fasad kan dölja ett tomt inre”. Då jag anser att Inre skönhet har tappat sitt värde och ordet vacker har tappat betydelse.

”EN VACKER FASAD KAN DÖLJA ETT TOMT INRE”

Men hur blir man lycklig och vad är lycka egentligen? Enligt wikipedia är det en känsla av välbehag alltså att må bra i den man är. Så det känns nästan som att vi har fått svar på frågan om sociala medier får oss att må bättre eller sämre. Svaret är nej, för hur skall du känna dig tillfredsställd och nöjd med sig själv om skönhetsidealet hela tiden förändras. Man styr inte längre över sig själv utan man styrs istället av sociala medier och dess ideal. Det har uppstått kampanjer som #misslyckad som har försökt främja dessa tankar men även dem har #misslyckats då de egentligen visar motsatsen genom att använda sig av modeller som i princip är en del av skönhetsnormer.

Dagens samhälle med alla sociala medier, press, stress och skönhetsideal och tanken på hur man vill bli sedd av andra har gjort att vi nedvärderar vår inre skönhet. Man vill ständigt förbättra sitt utseende och det kan man också se på dagens statististiska ökning av skönhetsoperationer och antalet diettips i Facebookflödet. Men mår vi verkligen bra av detta? Gör alla dessa artiklar att vi mår bättre eller sämre? Mår vi verkligen bra av att hela tiden se saker som får oss att känna oss misslyckade och annorlunda eller till och med icke perfekta. Jag anser inte längre att det är konstigt att andelen unga med depression har stigit med 12 % sedan 90-talet. Att se kroppsidealet sedan man är liten genom att leka med barbiedockor och senare i livet på träningssidor är ingenting som är naturligt och är verkligen inte någonting som bör tolereras och uppmuntras. På samma sätt som bilder som är redigerade för att få oss att se ut som barbiedockor inte bör uppmuntras

Så min fråga är; skall vi låta likes på bilder bestämma över våra liv eller skall vi ta ödet i våra egna händer och göra det bästa vi kan? Svaret är ja, jag är redo för förändring.

Skriven av: Sara Gnarowska

6


What if you simply devoted this year To love ?yourself more???


Få din ögon att skina extra med de rätta färgerna

shine bright Du har säkerligen redan tagit del av att vissa färger kompletterar andra färger och detta kan man ta hänsyn till gällande smink. Genom att sminka dina vackra ögon med dess kontrast-ton och färg kan dessa kompletterings färgerna få dina ögon att få extra mycket uppmärksamhet. Självklart ska dessa tips inte hindra dig från att använda andra färger. Så experimentera på med alla färger och känn dig inte fängslad att använda de “rätta” kulörerna, detta är bara riktlinjer för dig som känner att du vill ha dina ögon ska glittra utöver det vanliga.

Till gröna ögon är det varma toner som gäller. Rött, orangeat och kanske blanda i lite gult till det? Rött är

den gröna färgens kontrast färg och därav genom att utgå ifrån en röd skugga kommer den gröna färgen att förstärkas och sticka mer ut. På exemplet här ovan har vi gjort en lite mer dramatisk sminkning men röd skugga går väldigt lätt att tillämpa till vardags ochså genom att inte göra den lika mörk, men det är en smaksak!

8


Till blåa ögon är det bruna skuggor som får dem att poppa. Den bruna färgen får dem blåa ögonen att komma fram väldigt fint och dem bruna skuggorna är lätta att använda vardagligen. På bilden ovan har vi använt en del

skimriga färger för att festa till sminkningen lite!

Till bruna ögon passar mer kalla färger. Blått är den bruna färgens kontrastfärg och därför kompletetar

dem varandra väldigt fint. Blått kan uppfattas som en svår färg att anpassa till vardagen. Denna sminkning ovan är inte så naturell men genom att ta bort eyelinern och använda sig av mer matta skuggor så kommer den kännas mer som en everyday look!

9


PERsonporträtt

AlVA MEIJER

Alva

Meijer är en av dem som under sina unga tonår hade låg självkänsla. Det grundade sig i som för många andra en osäkerhet i vem man var, hur man såg ut och vilka

man skulle vara med. När Alva var 12 år gammal började hon sminka sig för att må bättre över sig

själv och känna sig fin, men nu har hennes anledning ändrats. Idag använder hon smink för att få ut-

lopp för hennes konstnärliga sida eller vill få en annan look. Vägen har inte varit kort men nu är Alva Meijer 18 år och har bättre självkänsla än någonsin.

Det är molnigt och jag möter Alva på kungsportsplatsen, ett centralt torg i Göteborg. Hon bemöter mig med ett stort leende och vi går gemensamt till Espresso House, ett café på drottninggatan. När vi går in på cafét möts vi av en värmande pust och ett brett utbud av alla sorters delikatesser. Vi beställer varsina islatte och två citron-cheesecakemuffins. Cafét är någorlunda tomt så vi sätter oss i en soffgrupp och dyker direkt in i ämnet “självkänsla”

Alva berättar att när hon gick i sjätte klass på högstadiet fick hon en del problem med sin hy. - Jag kände att min acne var det enda som syntes och blev osäker i mig själv på grund av det. Hon förklarar att det var anledningen till varför hon började sminka sig. Hon ville täcka sina finnar och ville få bort fokuset från hennes hy eftersom hon kände att det var det enda folk såg när dem tittade på henne. Sen när hon började få ännu mer finnar började hon använda sig av andra sminkprodukter som färgstarka läppstift eller sminka sig mer markerat runt ögonen så att det skulle distrahera. - Nu i efterhand gjorde jag det bara värre med att täcka mina finnar eftersom jag använde mig av en orange kräm, sa Alva och skrattade till. Hon förklarar hur det var en gång i klassen någon som påpekade att hon hade orangea prickar i ansiktet

Har du bra självkänsla? frågar jag och hon besvarar mig med ett litet skratt. Hon förvanar mig att hon inte vill framstå som nonchalant men besvarar med “ja”. - Min självkänsla har jag jobbat länge på. Idag känner jag bekväm i vem jag är, men så har det inte alltid varit.

11


och undrade var det var. Hon tar fram en bild på sin telefon och visar en bild på sig själv med det orangea täckstiftet i ansiktet och vi båda utbrister tyvärr i skratt. - Den concealern har jag slängt nu tack och lov säger Alva samtidigt som hon försöker hålla skratten inom sig.

Vi går djupare in i ämnet smink eftersom det är ett intresse jag själv har och vill veta hur hennes syn är på det nu. - Jag gillar att sminka mig, och kan ibland gå helt bananas. Jag utesluter inte någon sminkprodukt och målar mina ögon i alla olika färger men anledningen till skillnad från när jag gick i högstadiet är annorlunda. Jag sminkar mig inte för att jag känner att jag behöver det för att gömma något utan för att uttrycka mig och min stil. Jag är en väldigt kreativ person som älskar det konstnärliga. Jag känner mig lika bekväm att ett ton smink som att ha inget alls.

Vi fortsätter prata om varför osäkerheten nådde henne så som den gjorde och hon tar upp att hennes personlighet spelat en betydande roll. - Jag har alltid varit den som vill bli älskad av alla och till en början kan man nästan bli lite falsk eftersom man håller med alla för att fånga andras tycke, vilket jag senare insåg var ett problem. Förutom att det inte kändes helt bra för mig själv att inte stå upp för mina åsikter så kunde det ge en motsatt effekt, att folk tyckte jag blev falsk istället.

”Jag sminkar mig Vi börjar prata mer generellt om varför dålig självkänsla är inte för att förekommande, speciellt på högstadiet. Vi kommer fram till att det är den perioden man går gömma från barn till tonåring. Detta medför nya tankar. Duger jag? hur ser jag ut? varför pratar jag något så här? och andra tankegångar förminskar en själv. Vi utan för att som har idoler som vi mer än något annat vill vara som och när man uttrycka kommer till underfund att man inte är som sin största inspiration kommer osäkerheten fram. miG” Och istället för att se de skillna-

Från att ha en dålig självkänsla har Alva byggt upp en ny uppfattning om sig själv som hon idag älskar. När Alvas hy blev bättre efter hon fick hjälp genom användning av krämer gick hon ett steg mot att gilla sig själv mer och började därifrån förstå att dålig självkänsla är inget hållbart. Hon började gå utan smink så hon lärde sig att bli bekväm med sig själv. Men även om eftersträvan efter att vara den ideella personen är så inpräntat och pressen att man alltid kunde se bättre ut eller vara bättre på något annat sätt kommer med störst sannolikhet alltid finnas kvar. Idag har stressen över detta minskat drastiskt vilket Alva berättar är en otrolig lättnad. - Jag påminner inte mig själv ständigt av att jag kunde varit bättre och jagar inte ett ouppnåeligt ideal, jag känner mig bekväm i den jag är och i vad jag gör.

der man har med sin idol som något unikt och vackert börjar man se det som brister.

ALVA Meijer ÅLDER : 18 år INTRESSEN : Musik, träning, mode & smink FAMILJ : Pappa, mamma & storebror FAVORITRÄTT : Allt som innehåller räkor! ÖNSKERESEMÅL : Japan

12


ALVAS

FEm råd till att lyckas älska siG ................................................................... själv ................................................................

1

Det kanske låter klyschigt men att man omringar sig med rätt människor. Man ska inte omge sig av personer som har destruktiva beteenden, som är manipulativa och får en göra saker som man inte vill. I slutändan kommer man ha förlorat sig själv och glömt bort vem man är. Det är viktigt att man känner sig bekväm med dem man umgås med för då kommer man växas tillsammans till bättre människor.

2

Om du precis som mig inte kände sig bekväm utan smink, börja ta bort lite produkter i taget. Det dröjde relativt länge tills jag kände mig bekvwäm med mitt nakna ansikte i offentligen, tills en dag jag kom till insikt att ingen annan bryr sig hur jag ser ut eller hur mycket eller lite smink jag har.

16


3

Nämn en sak varje dag som du gillar med dig själv. Tanken av att göra det kan kännas lite onödigt men det kommer stärka din självkänsla. Du kommer att fokuserar på rätt saker och inte bara det som du inte gillar med dig själv.

4

Om du har problem med dina självkänsla och tvånget av att du alltid behöver att vara bättre aldrig försvinner, tveka inte att ta kontakt med en psykolog. Det är viktigt att inte förminska dig själv och tänka att alla har dålig självkänsla eftersom det kan leda till så mycket mer sså om ätstörningar

5

Försök att inte söka bekräftelse hos andra. Detta steget kommer antagligen vara väldigt svårt för dig som söker mycket bekräftelse men du behöver komma till insikt att det är bara din uppfattning om dig själv som har någon betydelse.

”allt borjar och slutar med dig”

17


vardagslyx Vi lever idag i ett samhälle som är fixerat vid att allt ska hålla ett högt tempo. Vi strävar efter en livsstil som i själva verket inte är så sund. Vi följer rutiner som förhåller sig till tidsramar vilket i sin tur bidrar till stress. Utöver våra vardagliga rutiner får många stress av att dem inte hinner med att ge tid till att bland annat resa. Men för att göra dessa rutiner mer avvikande och varierande krävs det inte två veckor ledigt för Bali utan något som kan förgylla dessa grå dagar är vardagslyx.

18


5 tips

på hur man kan krydda den trista vardagen 1.

Gå upp en halvtimme tidigare och käka en go frulle!

Vi hör hört tjatet om att frukosten är den viktigaste måltiden och det ligger en sanning i det. men utöver vikten i att fylla på kroppens tomma energiförråd med god och näringsrik mat så har lite extra tid på morgonen en betydande roll för hur din resterande dag kommer att vara. Gör smoothies, brygg kaffe, stek pannkakor, skär upp frukt och ät med din sambo eller framför en bra serie.. Eller kanske du ska avnjuta din frulle utomhus?

2.

Ge en timme eller två till att ta en kaffe med en polare

Du har ett fullspäckat schema med jobb eller studier och bryter all social kontakt med vänner. Gör om och gör rätt, det är vid dessa stunder i livet då att tänka på annat en timma eller två är som viktigast. Inte bara hjälper det dig att hålla kvar kontakten med dina vänner och du får en rolig och avslappnad stund, det kommer dessutom hjälpa dig att orka längre och orka mer. Att hela tiden stressa och jobba till sitt yttersta kommer leda till psykiska påfrestningar i längden det är därför viktigt att slappa så att det håller i långa loppet. Även att omringas med människor man gillar kommer att ge dig motivation och ork för att fortsätta mer.

3.

Ta ett varmt och långt bad

4.

Bjud över vänner till middagen du annars skulle ätit själv!

Att efter en lång och stressig dag så rekommenderas ett varmt bad. Fyll badkaret med badbomber, badsalt eller om inte något av ovanstående finns, häll i några droppar olivolja för att göra din hud extra mjuk. Tänk inte på tid utan bada så länge tills att fingrarna ser ut som russin. För att slappna av extra; sätt på havsljud i högtalaren, kolla på din favorit serie eller lyssna på din favorit artist. Utöver att badet gör dig avslappnad, ren och mjuk har den varma temperaturen som vattnet hålls i flera positiva hälsoeffekter. Det förbättrar blodcirkulationen, det kan till och med gör så att du somnar lättare och ta bort din huvudvärk.

Att bo ensam kan nog många intyga är härligt, men det kan bli lite ensamt. Därför föreslår vi att middagsmaten du skulle lagat till dig själv, laga mer och låt dina vänner käka med dig. Det tar inte så mycket extra till att göra ngr portioner mer och väldans vad mycket trevligare du kommer att ha det. Ett tips är att lära känna grannar som du kan bjuda hem, på så sätt kan ni göra det till en regelbunden tradition. En supertrevlig rekommendation och gången efter ditt välkomnande kanske du blir bjuden tillbaka och då sparar du tid och ork till att göra middag någon annan dag.

5.

Ta en weekend resa med tjejerna

Att försöka stressa ner kan vara svårt trots att man har planerat in en ledig helg. Därför föreslår vi att du tar med dig dina väninnor och reser bort över helgen. Det kan vara i en närliggande stad eller en huvudstad i europa, du bestämmer men det blir då enklare att släppa och lämna stressen hemma.

19


Vacker  

En tidning om inre skönhet av Linnéa Magnusson Sa15. I samarbete med elever i årskurs 2.

Vacker  

En tidning om inre skönhet av Linnéa Magnusson Sa15. I samarbete med elever i årskurs 2.

Advertisement