Page 1

Med utsikt över Göteborg sitter

Rebecca Nyström Hon har vetat att hon skulle bli journalist sedan hon var liten. Idag sitter hon på SVT västnytt framför kameran. Jag fick chansen att följa med en vanlig dag på jobbet.


Vart började det? Hur visste du att det var SVT som var vägen att gå?

Till och att börja med så visste jag ganska tidigt att jag ville bli journalist. Men Oskarshamn där jag kommer ifrån fanns det inget mediagymnasium, utan jag gick musik. Så direkt efter gymnasiet gick jag en folkhögskola till journalist. Efter de två åren har jag jobbat först med tidning, sen TV4 och sen då har jag landat här då, där jag fick ett fast jobb. På TV4 var det lärorikt men man hörde ju att SVT fanns det möjligheter och då ville jag gärna söka mig hit.

men det gäller ju att få folk att vilja delta, för att det är viktigt att ens röst hörs.

Vart Just nu jobbar jag som programledare och som videojour- tror du att nalist, kallar vi det, så det är en delad tjänst. Så har det du hade jobbar om nästan alla det, alltså jobbar multikompetent så att man du inte hade jobbat inom SVT ska både kunna filma och hantera sajten. Dels sitter jag i eller ens som journalist? Vad gör du just nu på SVT?

studion och hanterar nyheterna. Tjänsten är rätt blandad, det är olika vad man gör varje dag. Visa dagar sitter man på webben och skriver artiklar. Det har blivit ett krav som har vuxit fram senaste åren, förut var det bara fotografer som bara va fotografer.

Är arbetet någon gång svårt? Eller är någon gång så att man stöter in i problem?

Det är ju utmaningar varje dag. Ibland tar det ju fast, som att när man vill skriva eller rapportera om en sak inte riktigt håller eller att det inte blir som man tänkt sig och så får man börja om och hitta en ny vinkel. Eller till och med ibland att hitta en ny nyhet, det är ju hela tiden jaga nyheter. Ibland kör man huvudet att man inte hittar någonting, men att det inte finns något att skriva om. Det svåra kan ju vara den dagliga frustrationen att få tag i människor och hela tiden sitta ringa och ringa, det kanske man inte tänker på hur mycker vi sitter med att bara jaga personer genom telefon. Det riktigt härliga är när allt bara lossnar då man får träffa personerna. Det kan ju också vara mycket att få personer vara med och få de att berätta, en del är ju rädda att vara med i TV av olika anledningar. Så det kanske finns en jättebra berättelse

Rebecca Nyström

Ålder: 29 Bor: Utby, Göteborg Familj: Gift och två barn, 5 år och 2 år Fritid: Just nu är det mycket med att ta hand om barnen.

För mig har det alltid varit mitt fokus så lång tid tillbaka, men jag tänkte ju länge att jag var en skrivande journalist, alltså tidning då. Men jag kände under utbildningen att jag är bättre på att uttrycka mig verbalt och när jag får använda mig av min kropp och mitt kroppsspråk. Tycker att jag blir mer levande då.

Det är ju speciellt att stå framför kameror och även att stå framför många människor. Har detta någon gång varit svårt?

I början var det jättelätt. Då var jag när jag började 20 år med att sända på TV4 och jag tror att desto yngre man är desto mindre scenskräck, så reflekterade inte över det. Men det kom ikapp mig senare. Under en period då jag hade det väldigt stressigt och jag mådde inte så bra privat, jag va både stressad och gravid samt en liten flicka hemma, sov dåligt. Då var det jättejobbigt att sätta mig i studion, och kunde inte sätta mig och ba “skärp dig, det är så många som tittar”. Så då när man börjar tänka de tankarna “va händer om jag inte klarar det idag?”, det är då det blir så. Jag fick ett sånt stresspåslag. Så jag fick sjukskriva mig för att jag klarade inte av det i studion. Hade då haft ett annat jobb då man inte ska synas eller prata inför så mycker människor då hade jag nog knegat på lite, men då klarade jag inte var offentlig under den tiden. Det varade under en kort period men nu känner jag mig mer och mer avslappnad och jobbat med detta i så många år, så att jag känner mig jätte trygg med att bara läsa nyheterna.

Har du tips till andra som kan tycka att det är jobbigt? Ha så mycket inlevelse i det man ska berätta så komme det bara att flyta på. Så fokusera på historien, i samband med ett mord och vi ska gå upp live och prata, då gäller det ju att prata från hjärtat och tänka “hur påverkar


detta mig? Hur känner jag?” och då förmedla det och gå in i känslan väldigt mycket. Då släpper allt det andra med att vara nervös i och med att man är engagerad i det man pratar om. För mig gäller det bara att gå in i texten och veta vad det är egentligen vad jag ska säga och fokusera på ämnet. Det måste låta som att du tror på det du säger, dels är det viktigt att man bearbetar texten och gör den till sin egen. Så man försöker så mycket som möjligt att gå in texten så man kan leverera den med trovärdighet.

rernas uppgift såklart. Vi reportrar bidrar också men visa nyheter lämpas ju inte alls i TV utan då får man göra de val så att det ska bli intressant att titta på.

Hur väljer ni ut nyheterna?

Har ni klädkoder?

”vi försöker hela tiden hitta något eget”

Det är ju ett arbete hela dagen med att ta ur flödet, inget som bara ta det som dimper ner i vår mejl eller sånt som kommer utifrån som söker sig in till oss genom telefonsamtal, vi försöker hela tiden hitta något eget och det kan ju vara att man har olika kontakter inom olika branscher, snappa upp saker som händer på sociala medier, gräva i arkiven, vad sägs inom olika kommuner och myndigheter. Det är ju ofta dem som reportagen som folk gillar bäst också, som de inte hör någon annanstans som gör att vi blir unika här på SVT nyheter väst. Det är varje redaktions mål att ha något eget att berätta i det dagliga så väljer man ju av allt som kommer till sig, utifrån det välja ut de historierna som passar i vår sändning och det gör vi ju främst redaktö-

Kan man vara allmän reporter, det finns ju de som har sporten och politiken?

Då skulle det vara en lokalredaktion som denna bra för att här får man göra mycket brett. Jobbar man på Rapport i Stockholm då är det mer specificerat med en ekonomireporter, politisk reporter eller skolfrågorna. Så visst, då är det ju bra med ett specialområde är duktig. Men man måste också vara beredd. Men som allmän så kan svaga sidor som sport, men fortfarande kunna åka ut till tillställningar och kunna rapportera därifrån. Så man måste vara intresserad av allt för att kunna jobba så brett på en lokal redaktion. Vi har en manual för det. Vi har två stycken duktiga kostymörer som jobbar med att köpa in garderob till oss som syns i rutan, även de som jobbar på underhållnings TV här, till exempel På Spåret, Doobidoo med Kroné. Så de köper in kläder till oss, så de väljer ju ut vad som passar. Hade ju kunnat välja själv, men som mönster som inte fungerar i bild som kan bli jobbigt att titta på. Men det gäller just att bara se välvårdad ut. Det ska va lite neutralt och stilrent. Jag tycker inte att man ska sticka ut för mycket för det är ju ändå nyheten som ska levereras, inte en modeupplevelse.

Med utsikt över Göteborg  

Ett personporträtt av Rebecca Nyström, skrivet av Johanna Elmqvist Sa15.

Med utsikt över Göteborg  

Ett personporträtt av Rebecca Nyström, skrivet av Johanna Elmqvist Sa15.

Advertisement