Det Norske Bransjemagasinet Sep/Okt 2022

Page 1

M4 ELEKTRO / FREDRIKSTAD AUTOCENTER / DØR & VINDU SANDEFJORD / IPC / METACON / BILPLEIEKONGEN / SMARTSTONE ANDÅS BEGRAVELSESBYRÅ / SULLAND SARPSBORG / WILHELMSEN HOUSE / VINDU BUTIKKEN / SVENSKA BAD / NORSK OMBRUK PORSCHE CENTER ASKER & BÆRUM / FARNESE EIENDOMSFORVANDLING / VENTILASJONSFILTER / WEST SYSTEM NORGE September/Oktober 2022 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... ... pluss mange andre HAR LØSNINGEN PÅ HØYE STRØMREGNINGER 40 SIDER Bygg, oppussing, interiør, eiendom 92 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Minel Drøbak Elektriske:
Fredrikstad AutoCenter AS www.fredrikstadautocenter.no Stabburveien 1, 1617 Fredrikstad Tlf. 69 70 03 33 | E-post: post@freac.no
Litt som hjemme når du bor borte LEILIGHETSHOTELL Hos Wilhelmsen House kan du bo så lenge du vil! Vi har gode priser på kort- og langtidsleie for deg som trenger ett 2. hjem på farta. Er du mye på jobb-reiser tilbyr vi også gode bedriftsavtaler. Wilhelmsen House ligger sentralt i Tønsberg med kun 5 min til buss og togstasjonen. HOS OSS FÅR DU TILGANG TIL: • Café (åpent 7 dager) • Helse & velvære • Treningsrom • Vaskerom • Møterom • Gratis Wi-Fi • m.m. Book på wh.no | Halfdan Wilhelsems Allé 22, 3116 Tønsberg | post@wh.no

8

SEPTEMBER/OKTOBER – 2022

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Eive 8

M4 Elektro 10

Ventilasjonsfilter 12

Scandic Byggservice 14

Dør & Vindu Sandefjord 16

Telemark Spas 18 Minel Drøbak Elektriske 20

Fargerike Kvinesdal 22

Moi Rør 23

Viken Pro 24 Murerfirma Kjell Syversen / Ildstedet Brummundal 26

Areal Tak 28

Pipeeksperten 30

Vindu Butikken 32

Solar Technologies Scandinavia 35 Farnese Eiendomsforvandling 36 Smartstone 38 Svenska Bad 40 Metacon 42 Norsk Ombruk 44

MOTOR & TRANSPORT

Antec Norge

Bobilhotell

Monsen Maskin 60 Sulland Sarpsborg 62 Zentrum Autocar 64

JAKT & FRITID

Brunst.no 67 West System Norge 68

HANDEL

Billigmarkedet.no 70 Importpris.no 71

HELSE & OMSORG

Amajo 72

BÅT

Son Marina 74 Son Plast 75 Båtformidling 76

MAT, REISE, OPPLEVELSER Plateful 78 Wilhelmsen House 80

TJENESTER Andås Begravelsesbyrå 82

HAGE Thujakongen

INDUSTRI IPC

Land Trykkeri

INNHOLD
46 Skien
47 Mobile Gjøvik 48 Bodahl-Johansen 50 Porsche Center Asker og Bærum 52 Sykkelguttane 54 Fredrikstad AutoCenter 56 Bilpleiekongen 58
DET NORSKE MAGASINET
84
86
88 42 80 82 84 20 INNHOLD ● 5 6750 54
metacon.no Våre leveranser; PROSJEKTERING / PRODUKSJON / MONTASJE Ta kontakt for en innledende samtale om ditt forestående lagerbygg, kontor-/næringsbygg eller råbygg. Telefon: +47 69 22 44 11 / E-post firmapost@metacon.no 25 år som landsdekkende leverandør av komplette stålbygg og stålkonstruksjoner! METACON - EN DEL AV FRIGAARD GRUPPEN Tildelt METACON AS Leverandørregister for bygg, anlegg, forvaltning, forsikring og eiendom Registreringsbevis Sentralt godkjent foretak for ansvarsrett etter plan- og bygningsloven Sentral godkjenning for: METACON AS Foretaket, med organisasjonsnummer 994925954, er gi tt følgende sentrale godkjenning medhold av plan- og bygningsloven av

ANSVARLIG UTGIVER OG REDAKTØR

Magnus Jansson magnus@norskebransjemagasinet.no

DIGITAL MANAGER/INNHOLDSRÅDGIVER

Silje Dahl Osnes silje@norskebransjemagasinet.no

ØKONOMI okonomi@norskebransjemagasinet.no

MEDIESELGERE

AVD. VESTFOLD OG VIKEN Henrik Gimle Holm henrik.gimleholm @norskebransjemagasinet.no

AVD. VIKEN / NORDLAND

Ailinn Kolibri ailinn@norskebransjemagasinet.no

AVD. TELEMARK Ingvild Solvang Foss i.solvang@norskebransjemagasinet.no

AVD. AGDER & ROGALAND Kjell Øyvind Hansen kjell@norskebransjemagasinet.no

AVD. INNLANDET Arve Westby arve@norskebransjemagasinet.no

OMSLAGSFOTO Shutterstock.com

GRAFISK FORM

Raven Media AS

TRYKK Printall AS, Estland

Bestilt innhold trenger ikke å speile meningene til redaksjonen. Med reservasjon for eventuelle trykkfeil.

Etter regn kommer sol

Etter to år med korona, og med begrensninger i våre liv, var vi på vei ut av pandemi en. Vi var ferdig med restriksjoner på hvordan vi kunne bevege oss, hvilke vi kunne møte, hvor vi kunne reise, krav på hjemmejobbing, hjemmeundervisning etc. Tiden med pandemi hadde definitivt satt sine spor – hos mange.

Da vi så noe slags lys i tunnelen, så ble det plutselig bekmørkt –krigen i Ukraina brøt ut. En hel ver den fordømte krigen, og svarte med omfattende økonomiske sanksjoner mot Russland. De skulle få så store problemer internt i landet at folket snart skulle snu Putin ryggen. Det skulle skape politisk krise. Styrtrike oligarker skulle også få gjennomgå, for å på den måten skape misnøye og sette press på Kreml.

at vi går mot en meget stram vinter.

Samtidig som strømmen har blitt ekstremdyr, så har vi også blitt klar over at vi trenger å tenke nytt når det gjelder bruken av strøm. Vi trenger å investere i ny og sikker kraftpro duksjon, og vi trenger å se over vårt eget forbruk. Hva kan vi gjøre for å redusere og effektivisere strømbruken hjemme?

I høstutgaven av Bransjemagasinet møter du noen bedrifter som jobber med løsninger som bidrar til å kon trollere og minske strømbruken, eller til og med produsere egen strøm. Det er alt fra smartløsninger til solcelle paneler, og det kan fort spare deg for mange tusenlapper i måneden.

Vinteren kan bli ekstra kald i år, men selv om det er tøffe tider, så overvinner vi det meste. Etter regn kommer alltid sol.

UTGIS

DAGLIG LEDER

Magnus Jansson magnus@norskebransjemagasinet.no

SALGSSJEF

Henrik Gimle Holm

henrik.gimleholm @norskebransjemagasinet.no

ØKONOMI okonomi@norskebransjemagasinet.no

Adresse: Otto Valstads vei 33, 1395 Hvalstad post@norskebransjemagasinet.no

Strategisk suksess eller ikke?, det lar jeg politiske og økonomiske eksperter uttale seg om. Men det vi vet i dag er at krigen, og resultatet av sanksjonene, også har skapt store utfordringer for resten av Europa, og større delen av verden. Strømprisene har fullstendig tatt av, mange land har stor mangel på gass, bensin- og dieselprisene er skyhøye og inflasjo nen har økt i rakettfart. Alt tyder på

Vi i Bransjemagasinet heier på dere, og ønsker alle en fin høst! FØLG OSS PÅ: Magnus Jansson Redaktør og ansvarlig utgiver Foto: Shutterstock.com
DET NORSKE MAGASINET
AV RAVEN MEDIA AS Org. nr. 925 337 234 MVA
www.norskebransjemagasinet.no MEDIA AS
LEDER ● 7

Blir

8 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM
som nytt Visste du at man kan forlenge takets levetid med 20 år uten å bytte taket? – Takfornying er et grønt tiltak, og du sparer ekstremt mye penger, forteller Fred Johannesen, daglig leder i Eive AS.

Eive AS startet opp i Sarpsborg i 2019 med takfornying, fasade vask- og maling, og består i dag av seks ansatte med en mangeårig erfaring innen takfornying. Daglig leder Fred Johannesen kan fortelle at det miljøvennlige og kostnadsbesparende alternativet har tatt helt av de siste årene ettersom bevisstheten rundt takfornying, som et fullgodt alternativ til å bytte ut hele taket, har økt betraktelig.

– Dette er den fjerde sommersesongen vår, så nå begynner det å ta av litt. Vi har bygget oss opp og hatt en suksessiv økning for hvert år, og takfornying er noe som kommer til å bli mer og mer viktig i tiden fremover, understre ker Fred.

I arbeidet som daglig leder i bedriften styrer Fred det administrative, drar på befaring og tilrettelegger for de ansatte, slik at de kan bruke tiden ute på oppdrag så effektivt som mulig. Og med to team på maling og ett team som vasker, blir jobben utført både raskt og i henhold til planen.

Det var ikke mer enn tre år siden Fred ofte måtte overtale kundene til å velge takfornying fremfor takbytte, men nå har bevisstheten rundt takfornying økt såpass mye at kundene ofte har lest om det på forhånd, før de henvender seg til Eive Takfornying.

– Det begynner å spre seg, og cirka 50 prosent av jobbene vi får er anbefalinger fra

andre som har vært fornøyde med jobben vi har gjort, og anbefaler oss videre til familier og naboer, smiler Fred, som håper at prosent andelen på anbefalinger etter hvert lander på 100 prosent.

I utgangspunktet er levetiden til et tak rundt 30 til 35 år. Dersom man isteden velger takfor nying, slipper man rett og slett den slitsomme prosessen med å rive taket og legge nytt, for med takfornying stoppes takets aldringspro sess – i alle fall for en god stund.

– Vi gir en garanti på ti år, men vi er ganske sikre på at du ikke trenger å tenke på taket på 20 år – forhåpentligvis enda lengre! Man får i hvert fall utsatt den store kostnaden det er å bytte tak med en del år. Som regel er det ikke noe vits å bytte tak om taket er fint og tørt under, og når vi vasker taket sjekker vi hver enkelt takstein om det er noen sprekker, forklarer Fred.

Skulle de oppdage skader, kan Eive Tak fornying som oftest fikse skadene, men ved større skader får kunden valget om å stoppe takfornyingsprosessen og heller bytte hele taket. Eive Takfornying utfører selv ikke takbytte, men har kjennskap til flere dyktige snekkere som kan utføre jobben.

Eive Takfornying ser mange mosegrodde tak og forurensninger som setter seg på taksteinene når de er ute på takfornyingsopp drag. Fred forteller at det av naturlige årsaker

ikke er mange som selv våger seg opp på taket for å sjekke takets tilstand, og at et dårlig tak iblant ikke oppdages før det er for sent og taksteinene faller ned.

– Vi vasker taket med høytrykk og varmt vann, maler det med impregnert selvrensende maling. Det gjør at man slipper groing.

Sparer både miljøet og lommeboka

Men det aller fremste argumentet til å velge takfornying istedenfor å bytte hele taket, er nok den store kostnads- og miljøbesparingen. Faktisk kan man spare mer enn 200 000 kroner på å fornye taket med vask og maling, som ikke minst er et svært miljøvennlig tiltak.

– Man slipper den belastningen på naturen på i hvert fall 20 år, og mange ganger ser man ikke forskjell på om du har byttet tak eller tatt takfornying! Takfornying er et grønt tiltak, og du sparer ekstremt mye penger som du heller kan bruke på noe annet morsomt, avslutter Fred med et smil.

EIVE TAKFORNYING

Adresse: Jellestadveien 1, 1739 BORGENHAUGEN

Telefon: 406 07 199

Epost: kontakt@eive.no

Hjemmeside: https://eive.no/ Facebook: https://www.facebook.com/eive.no

KONTAKT FørEtter
BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 9

Størst på små oppdrag

M4 Elektro i Flekkefjord, er store på de mindre oppdragene i Flekkfjord og omegn.

– Vi er aller best på service og små oppdrag, konstaterer daglig leder Tomas M. Osen.

Da elkraftingeniøren Tomas M. Osen hadde lyst til å prøve noe nytt etter å ha jobbet mer eller mindre med det samme i 16 år, etablerte han M4 Elektro i 2020 sammen med fire andre. Siden oppstarten har det gått svært bra for det Flekkefjord-forankrede elektrofirmaet, som fant ut at de var ekstra gode på de mindre oppdragene.

– Vi er aller best på service og små opp drag, men vi er også en del på nybygg av hus og hytter. Det er mange bekker små som ut gjør de fulle dagene, smiler Tomas muntert.

M4 Elektro er med i elektrikerkjeden Elkonor, som er en landsdekkende kjede for små og mellomstore installatører. Her får elektrofirmaet god støtte med alt fra innkjøpsavtaler til support.

I tillegg samarbeider de med rørleggerfir maet Modalsli Rør på bad, der de to fagene går sammen på felles befaring. Samarbeidet gjør at kunden kun får én person å forholde seg til – for en trygg og smidig prosess fra planlegging til utførelse.

– Hvis kunden skal pusse opp badet, får man løst alle utfordringene med koordine ring mellom tekniske fag som rør, elektro, maling og flislegging. Da får kunden til slutt bare én å forholde seg til, det går fort og resultatet blir som avtalt! Det fungerer veldig bra, skryter Tomas om det gode samarbeidet som gagner kunden.

Ien tid der strømmen er urimelig dyr, er det stadig flere som velger å installere smarthus-løsninger for å kunne styre strøm men. Tomas forteller at M4 Elektro har utført svært mange smarthus-installasjoner

siden oppstarten, blant annet for hytteeiere som ønsker å styre varmen og lyset på hytta via en app.

– Vi kan også installere solcelleanlegg og har faktisk akkurat bestilt et stort anlegg til et fjøs! Solceller passer veldig godt til jordbruk siden man bruker en god del strøm på dagtid. Det som er litt av utfordringen med solceller på et hus, er at man produserer mer på dagen når man er på jobb, forklarer Tomas.

Selv om en vanlig forbruker kan velge å selge strømmen man ikke bruker fra solcel lesystemet sitt, er det ifølge Tomas ganske ulønnsomt. Han mener isteden at bønder kan ha en del å spare på å installere solcel ler, og man kan til og med søke om ENO VA-støtte for solcelleanlegg.

– Det er mest lønnsomt å bruke den effekten du lager selv, for eksempel for bønder da, som har et ganske stort forbruk på dagtid. Vi kan hjelpe deg med støtteord ninger, løsninger og å finne ut hvor fort det vil tilbakebetale seg, understreker han og oppfordrer alle som er interessert i solcelle anlegg til å ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Noe annet det har vært mye av for elektrofirmaet på Flekkefjord, er in stallasjon av elbilladere, som fikk et stort oppsving etter at de nye forskriftene kom mer nå til sommeren. Ifølge loven må man nå installere en elbillader dersom man skal lade elbilen hjemme, og lading i en vanlig stikkontakt er derfor snart et minne blott.

– Vi har montert en del elbilladere, men det er nok flere elbiler enn det er ladere rundt omkring. Det er fortsatt mange som lader bilen sin i en vanlig kontakt, og det er

det en viss brannfare med, advarer Tomas.

Av elbilladere benytter M4 Elektro seg av Easee når de er ute og installerer. Ifølge Tomas er det den beste laderen på marke det, som i tillegg både er rimelig og enkel å montere.

– Og så er den veldig fleksibel for kunden. Den er lett å styre, og opp mot noen strøma bonnement kan man justere den mot strøm prisen slik at den ikke lader seg over en viss pris, sier Tomas.

Når elbiler nå står for opptil 80 prosent av nybilsalget, tipper Tomas at det blir stadig flere monteringsoppdrag av elbilladere i tiden som kommer.

M4 Elektro er også en sertifisert el-kon trollør for bolig, næring og fjøs ved hjelp av termografering, og de dekker områdene Flekkefjord, Lund kommune, Sirdal og Kvinesdal.

– El-kontroll vil bare bli viktigere i fram tiden i forhold til avhendingsloven for å kunne si hvor godt et anlegg er, for det er ikke takstmenn utdannet til å utføre. Der som det ikke foreligger dokumentasjon på det som er blitt gjort i huset i nyere tid, kan takstmannen nå sette dårligst score i tak strapporten, opplyser Tomas og understreker viktigheten av å utføre en el-kontroll på anlegget i forbindelse med boligsalg.

M4 Elektro har fått mange gode tilbake meldinger på godt utført arbeid i Flekkefjord og omegn, og har i løpet av sine to år i drift rukket å få et rykte på seg som et elektro firma som snur seg raskt for å hjelpe sine kunder.

– Vi vil levere kvalitet, og hvis det haster, så klarer vi som regel å få det til, fastslår Tomas med et smil.

10 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM
KONTAKT M4 ELEKTRO AS Adresse: Sundegaten 5A 4405 FLEKKEFJORD Telefon: 900 80 060 E-post: post@m4elektro.no Hjemmeside: https://www.m4elektro.no Facebook: https://www.facebook.com/M4Elektro BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 11

Et friskt pust i ventilasjonsbransjen

Med lang erfaring i ventilasjonsbransjen, produserer Ventilasjonsfilter AS filter av topp kvalitet, ved sin helt egne fabrikk i Skien. – Vi har mulighet til å levere raskt og effektivt, enten det er til bolig, næring eller industri, forsikrer daglig leder Bård Bratsberg.

Bård Bratsberg kommer fra en familie med ventilasjonsinstal latører, der både far og bestefar var yrkesaktive innen monte ring og installasjon av ventilasjonsanlegg.

Veien inn i samme bransje ble derfor kort for Bård, som omsider begynte å jobbe i familiebedriften.

Ventilasjonsfilter AS startet etter hvert også med boligventilasjon, der fa miliebedriften installerte ventilasjon hos tusenvis av husstander – helt til det plutse lig en dag dukket opp et nytt behov.

– Det gikk bare noen måneder, og så skulle hvert av disse anleggene ha filter.

Det som skjedde da var at folk begynte å ringe oss, men vi var jo en installasjonsbe drift som ikke var rustet til å levere filter!

Til syvende og sist sa jeg at vi skulle se på det, så vi begynte å kjøpe inn filter av norske leverandører, forteller Bård innled ningsvis.

Filtrene ble kjøpt inn, og ble deretter videresolgt til kundene for å dekke behovet der og da, men Bård var snart på leting etter en smidigere løsning med høyere fortjeneste.

– Dette var i 2008-2009, og plutselig kom jeg til å tenke på at jeg hadde erfaring med nettbutikk etter at jeg drev et gresk reisesel skap for flere år tilbake, forteller Bård.

Han bestemte seg deretter for å lage en nettside der kundene selv kunne gå inn og bestille filter. Bård valgte ut et knippe av de beste modellene, men fikk likevel ikke helt dreisen på nettsiden. Det ble fort tyde lig at her trengtes det hjelp av en ekspert.

– Jeg møtte Stig Arild Andengaard på hans 40-årslag, og helt tilfeldig satt vi ved samme bord og ble sittende og prate om dette, forteller Bård.

Det viste seg at Stig hadde en impone rende bakgrunn innen Google-optima lisering, synlighet på nett og oppsett av nettbutikker, og Bård bad eksperten Stig om hjelp til å gjøre Ventilasjonsfilter AS’ nettbutikk mer synlig.

12 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Som betaling for oppdraget, ble Stig tilbudt en prosentandel i selskapet. Og resten er en suksesshistorie.

– Da han satte i gang nettsiden var det som å vri om en nøkkel, og ordrene begyn te å pøse inn! Jeg husker veldig godt at vi snakket om at vi skal være fornøyde om vi når 5 000 kroner om dagen, og nå er vi vel oppe i over 100 000 om dagen, smiler han.

I dag er Bård blitt en kjent person i ven tilasjonsbransjen, og kjenner så godt som alle ventilasjonsfabrikker verden over. Det tok riktignok lang tid å opparbeide seg kjennskapen i det store nettverket, og til å begynne med begikk han den kanskje stør ste og vanligste nybegynnerfeilen man kan gjøre: å reise til Kina for å kjøpe billige varer.

– Jeg satte meg på et fly og fikk tak i en container med filter som vi solgte i Norge. Men det viste seg at filtrene var av mindre bra kvalitet, så Kina ble skrinlagt veldig tidlig, sier Bård, som understreker at de ikke har solgt filter fra Kina siden den uheldige opplevelsen.

Mens ordrene tikket inn i høy hastighet, reiste Bård videre rundt i verden på leting etter kvalitetsfiltre, og stiftet omsider be kjentskap med en fabrikkeier i Polen som hadde en svær filterfabrikk.

– Filtrene var av helt topp kvalitet og vi handlet fra dem i årevis. Nå produserer vi alt selv, og det har ingenting med penger å gjøre, men at det er lettere å få tak i pro duktene. Vi blir rett og slett mer leveringsdyktige siden vi slipper transportleddet og forsinkelser, forteller Bård.

Pilen fortsatte å peke oppover for den solide og trygge Skien-bedriften etter at de begynte med egenproduksjon av ventila sjonsfiltre, omtrent samtidig som forskriften Tek10 ble iverksatt.

– I 2010 ble det påbudt med ventilasjons system i alle nye og renoverte bygg, og det var det var det som utløste dette med filtre, opplyser Bård.

Ventilasjonsfilter AS har hjemmesider i Sverige, Danmark, Tyskland og USA, og flertallet ordre fra hele verden sendes ut fra fabrikken i Skien hver eneste dag.

Den ryddige ventilasjonsfilterprodusen ten med 11 ansatte og en omsetning på over 18 millioner kroner i 2021, har dessuten blitt Gaselle-bedrift flere år på rad som følge av den store veksten.

– Vi lager svært gode filter. Det er topp kvalitet på det vi selger, og alt er sertifisert, testet og dokumentert. Det er mye rart i

ventilasjonsbransjen, men vi styrer unna dårlige ting og leverer kun bra produkter slik at ingen har noe dårlig å si om oss, fastslår Bård.

Siden de produserer alle filter selv i egne produksjonslokaler, er Ventilasjonsfilter AS også leveringsdyktige på alle mulige filtre – til og med spesialfilter eller skreddersøm til en kunde som trenger noe litt utenom det vanlige.

– Vi har mulighet til å levere raskt og effektivt, enten det er til bolig, næring eller industri, avslutter Bård med et smil.

KONTAKT

VENTILASJONSFILTER AS

Besøksadresse: Bedriftsveien 27, 3735 SKIEN

Telefon: 35 10 24 40

Mail: support@ventilasjonsfilter.no

Hjemmeside: www.ventilasjonsfilter.no

Facebook: https://www.facebook.com/ventilasjonsfilter.no

You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=wPhFvOlv-yQ

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 13
norges norges

– Det har bare gått oppover!

Den polske tømreren Pawel Piotrowski, kom til Norge i 2014 og gikk rett inn i byggebransjen. Her tok han svenneprøven som et komplement til tømrerutdanningen fra Polen, for å styrke sin seriøsitet og få lov til å være med på prosjekter. Han jobbet noen år som snek ker i et stort firma her i Sarpsborg, før han valgte å starte for seg selv som enkeltper sonforetak i 2019.

– Etter et år begynte det å bli så mange oppdrag at jeg ikke klarte det alene, så da tenkte jeg at det var på tide å gjøre om firmaet til aksjeselskap. Det var jo midt i pandemien, så venner og kjente var litt skeptiske til tidspunktet. Alt var så usikkert,

og man visste ikke om hele landet skulle stenge ned dagen etter, forteller Pawel innledningsvis.

Scandic Byggservice AS, skulle vise seg å få en skikkelig pangstart – i en tid da alle ville pusse opp hjemme og mange hadde en del penger til overs.

– Det var mange som så at det kanskje måtte gjøres noe hjemme, så jeg hadde ganske mange oppussingsprosjekter av boliger fra 70- og 80-tallet for privatpersoner. Det var egentlig en veldig bra tid, og nå er vi plutselig fire! Det har bare gått oppover, smiler Pawel om oppstartsfasen som skulle vise seg å gå skikkelig bra.

Pawels gode arbeidsmoral, gav Scandic

Byggservice dessuten en lukrativ kontrakt med den lokale entreprenøren Østfoldhus, som gir Pawel og hans tømrerteam mange spennende oppdrag. Samarbeidet med entreprenøren går veldig bra, og planen er å utføre oppdrag på vegne av Østfoldhus gjennom hele 2022.

– Akkurat nå bygger vi en seksmanns bolig for dem, som vi snart er ferdige med. Og i slutten av juni begynner vi med neste seksmannsbolig, opplyser Pawel om det gode samarbeidet.

Pawel har dessuten sikret seg en trygg medeier i firmaet; Rail Solutions AS, som også skaffer dem mange oppdrag - for en enda sikrere fremtid i byggebransjen.

Scandic Byggservice i Sarpsborg, drives av en tømrer som er opptatt av kvalitet og nøyaktighet. – Å være nøye og gjøre kunden fornøyd, er nøkkelen til å skaffe seg flere jobber, forteller daglig leder Pawel Piotrowski.
14 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Likevel er Pawel klar på at det største fo kuset til det lille tømrerfirmaet vil være privatmarkedet.

– Privatjobbene er viktige, de også, og vi skal fortsett være fokusert på private kun der, for nå har vi fått inn en god gjeng med kunder som vil at vi utfører flere jobber for dem. Vi blir hele tiden anbefalt videre, så vi har i tillegg mange små jobber for priva te kunder, forteller Pawel.

De fire tømrerne deler seg ofte opp i to lag, der det ene laget jobber med større prosjekter fra samarbeidspartneren Øst foldhus, og det andre laget utfører mindre oppdrag fra privatpersoner. Slik favner de effektivt både privat- og proffmarkedet, og det hjelper mye at Pawel har flere kontak ter i området.

Det er ikke bare gode kontakter som har sikret Pawel og Scandic Byggservice mange oppdrag. Pawel har også et godt rykte på seg for å være en ryddig, seriøs og kvalitetsbevisst tømrer.

– Etter at jeg begynte å jobbe her som snekker, ble jeg kjent med folk og fikk flere kontakter som kjente meg og visste

hvordan jeg jobbet. På den måten fikk jeg jobber, selv om jeg jobbet i et nystartet firma, forklarer Pawel, som også har jobbet for Mesterbygg-kjeden i Sarpsborg.

God kvalitet og nøyaktighet er nøkkel ord for Pawel og hans tømrerteam, og de er også flinke på å kommunisere med sine kunder.

– Jeg er opptatt av god kvalitet på det vi gjør. Å være nøye og gjøre kunden fornøyd, er nøkkelen til å skaffe seg flere jobber. Ikke minst på oppussingsprosjekter da det er viktig å komme med gode råd til en kunde som ofte ikke har så stor peiling på hvordan det skal løses. Det er vi flinke på, fastslår han.

Scandic Byggservice opplever så stor vekst at de nå trenger flere dyktige tømrere med på laget for å møte etterspør selen etter håndverkstjenester her i Sarps borg. Og med store planer for fremtiden, ligger forholdene godt til rette for en vide re vekst med enda flere bein å stå på.

– Målet er å skaffe to snekkere til slik at vi er seks snekkere. I fremtiden håper vi at

Scandic Byggservice kan bygge boliger selv for å selge videre, eller bygge boliger for kunder. Planen er å være en totalentrepre nør på bolig. Det er kanskje store planer på så kort tid, men jeg tror det er mulig siden det har gått så bra frem til nå. Jeg krysser fingrene for at det skal fortsette, for jeg er en optimist, smiler han.

KONTAKT

SCANDIC BYGGSERVICE AS

Adresse: Melandveien 33, 1738 BORGENHAUGEN

Telefon: +47 97 74 28 40

Epost: scandicbyggservice@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/ scandicbyggservice

Hjemmeside: scandicbyggservice.no Instagram: https://www.instagram.com/ scandicbyggserviceas/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 15
16 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Et vindu mot Sandefjord

Dør & Vindu Sandefjord, har et stort lager med de fleste typer vinduer og dører, som du kan ta med deg allerede samme dag.

– Vi har alle vinduer du kan få tak i – fra kjeller til loft, fastslår daglig leder Ari Larsen.

Dør & Vindu-kjeden ble startet i Fredrikstad i 2002, og etablerte seg raskt med flere utsalgsste der på Østlandet. Dør & Vindu Sandefjord, er derimot en relativt fersk loka sjon som åpnet i februar i år, frontet av en dreven og blid daglig leder som kom rett fra en varesjef-stilling på Maxbo.

– Dette er Dør & Vindu-kjedens syvende butikk, og de så potensialet her i Sandefjord siden nærmeste butikk er i Drammen. De vil prøve seg på Vestfold og utvide, og så vil de gå videre nedover, siden vi har forespørsler fra resten av landet også, forteller Ari Larsen, daglig leder ved Dør & Vindu Sandefjord.

Ari søkte seg til Dør & Vindu fordi han syntes konseptet virket spennende, og ble svært glad da han ble tilbudt stillingen som daglig leder.

– Dør & Vindu er et veldig spennende konsept som jeg har stor tro på! Det er klart det er dyrt og krever et stort kapital å starte en slik butikk, så derfor var vi forsiktige med budsjettet til å begynne med. Nå ser vi at det trengte vi ikke å være, for det har gått kjem pebra, sier Ari entusiastisk.

Dør & Vindu Sandefjord har i løpet av sine drøye fire måneder i drift, allerede rukket å få mange hyggelige tilbakemeldinger fra kunder som føler seg godt ivaretatte av Ari og salgskonsulent Sindre From.

– Mange liker servicen de får her, at vi hjelper kundene og at de kan se produktene. Og så er vi to blide, halvgamle karer som synes at salg er moro! Vi tuller og ler, og slår gjerne av en prat med kundene. Kaffe og sjokolade skal vi alltid ha, og proffkundene kan bare komme inn og ta en prat over en kopp kaffe. Det skal ikke være nødvendig å

bestille noe hver gang man er innom, det er bare å komme, oppfordrer Ari, som alltid har et godt smil på lur.

Med et stort lagersortiment innen alle mulige dører og vinduer; fra balkong dører til ytterdører og rømningsvei-vinduer, er det veiledning som står i fokus når en kunde kommer inn og gjerne vil ha med seg varene samme dag.

– Vi skal hjelpe kunden gjennom hele prosessen. Ytterdøra er jo som et smykke for hele huset, og det er du som skal like det - ikke naboen. Der hjelper vi kunden litt på vei, for kommer man med en sjokkrosa dør, er det ikke helt sikkert at det passer inn, ler han.

Innen dører har Dør & Vindu Sandefjord flere hundre varianter gjennom kjedens egne varemerke Lurs, i tillegg til Harmonie, som er et kjent og populært merke her i Vestfold. Det meste innen dører og vinduer finnes allerede på lager, mens sprosser, lufteventiler og andre tilleggsprodukter ofte er bestil lingsvarer som enkelt kan etterinstalleres av kunden selv.

– Av vinduer har vi 24 størrelser med

fastkarmer og 33 størrelser med toppsving på lager. Vi har alle vinduer du kan få tak i – fra kjeller til loft, og vi har godkjente rømnings vei-vinduer på lager slik at man skal slippe å bestille, utdyper Ari.

Han forteller videre at de også kan mat che de store konkurrentene på pris –spesielt på proffmarkedet.

– Vi er gode på pris, og det er moro at vi kan være med å slåss. Vi sammenligner oss litt med Obs Bygg, for de kjører noen vanvit tige priser, sier Ari og smiler.

I dag er de to ansatte ved Dør & Vindu-fi lialen i Sandefjord, som strekker seg langt for å imøtekomme kundenes behov. På sikt ønsker Ari å ansette en tredje person, i en kombinert salgs- og snekkerstilling, men inntil videre holder Ari og Sindre stand i en liten og hyggelig butikk med et stort lager – og et hjerte som banker for gode kunde opplevelser.

– Vi skal være gode på dører og vinduer, og så kan du heller gå til Maxbo og kjøpe det andre. Vi har kommet for å bli, konstaterer Ari med et smil, og oppfordrer kundene til å stikke innom – om enn bare for en kopp kaffe og en hyggelig prat.

KONTAKT

DØR & VINDU SANDEFJORD

Besøksadresse: Gneisveien 11, 3221 SANDEFJORD

Telefon: 33 45 95 00

Mail: sandefjord@dorogvindu.no

Hjemmeside: https://dorogvindu.no

Facebook: https://www.facebook.com/dorogvindu

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 17

Bobler over av glede

Historien til Telemark Spas startet i 2019, da Jostein Gundersen og Ole Jakob Eriksrød kom i kontakt med hverandre gjennom et felles ønske om å jobbe med å formidle massasjebad til for nøyde kunder.

– Jeg har kjøpt massasjebad både til meg selv og for kamerater, og jeg har hatt veldig stor glede av å ha massasjebad. Man tenker at det er godt å drive med noe man liker selv – for man vil jo at andre også skal ha det bra, smiler Ole Jakob.

Ole Jakob hadde god kjennskap til massasjebad-leverandøren, og følte at han kunne gå god for å selge badene gjennom eget firma. Jostein, på sin side, var også blitt bitt av massasjebad-basillen og

fikk nyss om at Ole Jakob – som han hadde kjennskap til siden barndommen, var inter essert i å ta inn massasjebad.

– Jeg hadde både massasjebad og bas seng, og har alltid vært fascinert av slike produkter, så vi tok en prat og ble enige i at vi gjør noe mer ut av dette, forteller Jostein entusiastisk.

Og før de to boblebad-glade herrene vis ste ordet av det, fant de et egnet lokale med et fint showroom i Skien. Men når den aller første containeren med massasjebad had de kommet, og alt lå til rette for en grand opening av Telemark Spas, stengte Norge ned som følge av Koronapandemien.

– Da tenkte vi at av alle dumme ting vi har gjort i livene våre, så var dette det dum meste! Den timingen var langt fra optimal, medgir Jostein spøkefullt.

Men Jostein og Ole Jakob gav seg ikke, og markedsførte massasjebadene sine i lokalpressen og i ulike kanalen på nett. Det tok ikke lang tid før de første kundene dukket opp på døra, og ryktet spredde seg: Telemark Spas var stedet man burde gå til for å sikre seg massasjebad av høy kvalitet, og der man som kunde føler seg verdsatt.

– Vi skal være best på kundeservice, og vi skal ha kundene i fremsetet. Vi elsker mennesker og å prate med folk, og vi vil være på fornavn med alle kundene våre. Det har vært veldig viktig for oss; at vi har tid til kundene og yter den servicen, fastslår Jostein og Ole Jakob.

De fremholder at kundene er deres beste ambassadører, og med ute lukkende fem stjerners-anmeldelser både

Boblebadentusiastene Jostein Gundersen og Ole Jakob Eriksrød i Telemark Spas, har en visjon om å være best på kundeservice.
18 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

på Facebook og Google, er det tydelig at Telemark Spas leverer en svært god kunde opplevelse.

– Vi skal levere en service som rett og slett er veldig bra, og over det som mange forventer å få. Når vi overrekker en trekasse med en flaske vin der det står «gratulerer med ditt nye massasjebad fra Telemark Spas», da står voksne folk nesten med tårer i øynene. Da føler vi oss litt som julenisser midt i juni, sier Ole Jakob og smiler stort.

Telemark Spas strekker seg svært langt for å gjøre massasjebad-kjøpet til ett av de beste kjøpene kundene har gjort, og tilbyr blant annet gratis levering i Telemark og montering samt ferdigstillelse av badet mot en liten sum.

– Det har ofte hendt at vi har vært ute hos kunden og montert bad på en torsdag, og så kommer de på hytta på fredag, og kan bare sette seg oppi et 40 grader varmt mas sasjebad – det eneste de trenger å gjøre er å kjøle vinen, smiler Jostein.

Jostein og Ole Jakob setter sammen mas sasjebadene personlig, med tilbehør og spesifikasjoner som gjør at de har enerett i Norge på å selge massasjebad-modellene. I

« Det har ofte hendt at vi har vært ute hos kunden

og montert bad på en torsdag, og så kommer de på hytta på fredag, og kan bare sette seg oppi et 40 grader varmt massasjebad – det eneste de trenger å gjøre er å kjøle vinen.»

dag har Telemark Spas et bredt spekter av ti ulike massasjebad-modeller i forskjellige størrelser og prisklasser.

– Leverandøren vår har et stort utvalg, så derfor kan vi skreddersy det meste for kun dene. Siden vi setter sammen badene selv, føler vi oss trygge på hva vi selger siden vi vet hva som er på innsiden av gluggene, understreker Jostein.

Jostein og Ole Jakob har importert disse badene privat og til venner siden 2014, og har derfor svært god kjennskap til badene og produsenten - selv om de ikke startet for melt før i 2019. Og nå har den store eksper tisen innen massasjebad ført til et helt nytt samarbeid med roeren Olaf Tufte gjennom Tufte Management, og med samarbeidet håper de to at Telemark Spas nå skal bli et anerkjent navn som er forbundet med trygg het og en eksepsjonelt god kundeservice.

– Vi har kanskje ikke en fartstid på ti år, men hvis Olaf kan gå god for våre bad og vil samarbeide med oss, så er jo det et kvalitetstegn, avslutter Ole Jakob.

KONTAKT

TELEMARK SPAS AS

Besøksadresse: Rødmyrsvingen 82, 3735 SKIEN

Telefon: 40011707 – 90021144

Mail: post@telemarkspas.no

Hjemmeside: www.telemarkspas.no

Facebook: https://www.facebook.com/telemarkspas

Instagram: https://www.instagram.com/telemark_spas/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 19

HAR LØSNINGEN PÅ HØYE

STRØMREGNINGER

Elektroinstallatøren Minel Drøbak Elektriske, forteller at smartstyring kan bli redningen for høye strømregninger – spesielt når effekttariffen snart iverksettes. – Det er som en liten lastvakt som sitter og overvåker, og sørger for å skru av tin gene den kan skru av. Den hjelper deg, rett og slett, fastslår Stian Ekhougen, daglig leder i Minel Drøbak Elektriske.

Drøbak Elektriske er et kjent og pålitelig elektrofirma i Drøbak og omegn, startet av Kjell Evensen på midten av 80-tallet. I 2007 kjøpte Jørn Beldring opp firmaet, og fungerte som daglig leder frem til i år, da Stian Ekhougen tok over plassen hans.

– Jeg jobbet for ham i et søsterfirma i Oslo, og så dro jeg fra det firmaet over hit i 2009. Siden den gang har vi hatt fokus på service, rehab, eneboliger, smarthusstyring og prosjekter, og nå har vi akkurat slått oss sammen med Minel Ledende Elektro, så nå blir vi Minel Drøbak Elektriske, fortel ler Stian Ekhougen.

Ifølge Stian er smarthusløsninger blitt en stadig viktigere del av arbeidshverdagen til elektrikerne ved Minel Drøbak Elektriske. Men hva ligger egentlig i begrepet smarthus?

– Hva smarthus er, kommer helt an på hva kunden anser som smarthus. Et smarthus for ei eldre dame kan være noe så enkelt som at lyset skrur seg av og på når man

20 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

kommer inn i rommet, mens andre vil ha full kontroll med programmering som følger strømprisene, og at ting skrur seg av og på etter kostnader. Smarthus er ofte å ha et møte med kunden og finne ut av hva som er deres behov, for man kan ikke levere hva som helst til hvem som helst, da kan det fort bli for vanskelig, forklarer Stian.

Mange er dessuten berettiget til Enova-støt te for sine smarthus-installasjoner, og for å gjøre det hele litt enklere for kundene, har Minel Drøbak Elektriske utarbeidet smarte pakkeløsninger der du for eksempel får installasjon av en smart varmtvannsbereder med termostat, i tillegg til en steg-for-stegguide for hvordan du kan søke om Eno va-støtte.

– Vi kan ikke søke på vegne av kundene, men vi kan si hvordan de skal gjøre. Jeg synes det er helt innenfor at vi som aktør hjelper dem på vei slik at det er gjennom førbart, understreker Stian.

Minel Drøbak Elektriske installerer mange forskjellige smarte løsninger for folk, ut ifra ulike ønsker og behov. Felles for de fleste smarthusløsningene er at man enkelt kan styre lys, varme, eller hva det måtte være, med mobiltelefonen.

– Hvis du har ringeklokke med kamera på, kan du til og med få varsel på telefo nen om noen står utenfor døra! Du kan også ha full kontroll på dørlåsen, og slippe inn håndverkere om det trengs, opplyser prosjektleder og saksbehandler Martin Kihlstrøm.

Det er også mulig å legge til tillegg stjenester som brannvarslings- og innbruddsystemer som dukker opp som en pop-up på telefonen din, dersom en alarm har blitt utløst. Det er et helt kostnadsfritt alternativ til de vanlige utrykningstjenestene.

Men smarthusinstallasjonen som virkelig er i vinden nå og som kommer til å bli mer og mer aktuelt i tiden fremover, er smart styring. Med den planlagte effekttariffen vil strømmen mest sannsynlig bli enda dyrere, og folk flest vil da oppleve å få ukontroller te og høye strømregninger.

– Det er der smartstyringen kommer inn: den ligger og overvåker varmtvannsberede ren og termostaten, og vet at de ikke skal

over 6 000 watt. Og når man begynner å lage mat og sette på vaskemaskinen, tenker den at vi fint kan skru av varmtvannsbere deren og varmekablene en time. Det er som en liten lastvakt som sitter og overvåker, og sørger for å skru av tingene den kan skru av. Den hjelper deg, rett og slett, fastslår Stian.

Smartstyringen passer altså på at du unngår de store toppene, og sørger for en billigere og jevnere strømpris.

– Det er også dette som nettleverandøre ne ønsker, for hvis alle sammen kommer hjem klokka 17 og bruker mye strøm, så må nettselskapene sørge for at det finnes så mye strøm tilgjengelig. Og det gjør det ikke, for det utbygde nettet i Norge er ikke så stort. Så enten må de bygge ut nettet i Norge, eller tvinge oss forbrukere til å spre strømmen utover, forklarer Stian.

Stian er svært positiv til laststyring for en billigere strømkostnad for folk flest, ikke minst med tanke på miljøet. Han oppfordrer

derfor alle til å vurdere smarthusinstalla sjoner som en sømløs overgang til å spare penger.

– Smarthusløsninger er helt klart noe for alle, det er ikke noe å lure på. Det er enormt med muligheter, forsikrer han med et smil.

KONTAKT

MINEL DRØBAK ELEKTRISKE AS

Adresse: Holterveien 4D, 1448 DRØBAK

Telefon: 64 93 11 64

Epost: post@drobak-elektriske.no

Hjemmeside:

https://minel.no/minel-drobak-elektriske

Facebook: https://www.facebook.com/drobakelelektriske

Instagram: https://www.instagram.com/ explore/locations/593762840681104/ drbak-elektriske/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 21

Fargerike Kvinesdal er faghandelen som sikrer kundene gode råd, kvalitetsprodukter og fargevalg som står i stil med innredningen. – Folk kan kjenne seg trygge på at vi kan farger, understreker daglig leder Evy Hamre Eftestøl.

Fargelegger Kvinesdal

Evy Hamre Eftestøl har god er faring med farger og interiør, både gjennom faglig utdannelse i interiøryrket, og en lang yrkeser faring i stillingen som daglig leder hos Far gerike Kvinesdal, der hun har jobbet i store deler av livet.

Fargerike Kvinesdal ble startet av Evys foreldre for nesten 30 år siden, og for 13 år siden overtok Evy driften av fargehandelen på Åmot industriområde i Kvinesdal. Fargerike Kvinesdal har helt siden starten vært medlem i Fargerike, og Evy har bare gode ting å si om medlemskapet i Fargerike-kjeden.

– Det er veldig greit å være med i en lands dekkende kjede. Fargerike er Norges største fargehandel, noe som er en stor trygghet for kundene. Samtidig står man sammen i en kjede, fastslår Evy.

Slik som hos en ekte fargehandler, får man kvalitetssikrede produkter og gode råd om bruken av produktene hos Fargeri ke Kvinesdal.

– Vi har de samme tingene som de andre fargerike-butikkene, og så har vi litt sesong baserte produkter og nisje ting som senge tøy, dyner, puter og tresko. Småmøbler og tilbehør som pledd og pynt er også noe vi har satset en del på, i tillegg til det vanlige som finnes i en malebutikk, forteller Evy.

Fargerike Kvinesdal selger selvsagt ma ling fra den store malingsaktøren Jotun, men de har også egne merkevarer, både på innvendig og utvendig maling, i tillegg til helt egne serier på tepper og laminat- og parkettgulv.

– Tepper er fortsatt inn, spesielt på tanke på lyddemping, men de siste årene har vi fokusert mer på gulv som parkett, laminat og klikkvinyl. Dette er noe som Fargerike

har jobbet mye med får å ta mer mar kedsandeler, forklarer Evy.

Evy forteller videre at Fargerike Norge også har en flott og oversiktlig nettbutikk, der kundene kan orientere seg på priser og varenes tilgjengelighet, før de kommer inn til butikken.

De siste årene har det blitt mer og mer populært med solskjerming, og vi har økt salget betraktelig fra vi begynte med Luxaflex. Vi er opptatt av å vise kundene hva vi kan tilby av gode løsninger.

– Folk bruker kanskje ikke like mye gardi ner som før, og det er ofte derfor de trenger solskjerming. Vi selger mye av plisségardiner og lameller, men også motoriserte gardiner og løsninger til smarthjem, forteller Evy.

Som en ekstra tjeneste i forbindelse med solskjerming, reiser Evy gjerne ut på befaring og tar mål, og hun kan også være behjelpelig med råd og veiledning i forhold til interiør og innredning i hjemmet.

– Mange ganger er det bra å komme på be faring, for da kan vi selv se hva som passer til vinduene. Og så unngår vi reklamasjoner fordi

kundene måler på feil plass, legger hun til.

Evy synes at det aller beste med å jobbe i fargebransjen, er at man aldri blir utlært. Fargerike-kjeden er nemlig flinke til å sørge for faglig påfyll, blant annet ved å tilby e-læ ringskurs der de ansatte får oppdatert seg med ny fagkunnskap.

– Vi går hele tiden på kurs og oppdaterer oss, så folk kan kjenne seg trygge på at vi kan farger. Vi kan det vi driver med, rett og slett, understreker Evy med et smil.

KONTAKT

FARGERIKE KVINESDAL

Adresse: Industrigata 2, 4480 KVINESDAL

Telefon: 415 01 526

Epost: kvinesdal@fargerike.no

Hjemmeside:

https://www.fargerike.no/fargehandel/kvinesdal

Facebook: https://www.facebook.com/FargerikeKvinesdal-284330354935463

Instagram: https://www.instagram.com/fargerikekvinesdal/

22 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Store visjoner

Moi Rør har store visjoner for fremtiden, med en ordrebok full av spennende VVS-oppdrag i næringsmarkedet.

– Vi tar store oppdrag, og kan ta det meste i Agderfylkene, understreker daglig leder Kåre Henning Åsly.

Moi Rør holder til i Kristi ansand, og har blitt drevet av den erfarne rørleggermeste ren Kåre Henning Åsly siden 2005.

– Vi er et selskap som fokuserer på proffmarked, der våre kunder er totalentreprenører og eiendomsutviklere. Vi tar store oppdrag, og kan ta det meste i Agderfylkene, understreker Kåre Henning.

VVS-entreprenøren jobber en god del i det som kalles anbudsmarkedet, der Moi Rør har totalentrepriser og leverer alt som har med rør å gjøre.

– Visjonen og målet har helt fra starten av vært å jobbe innenfor næringsbygg og proffmarkedet. Vi tenkte at vi måtte ta vår egen vei, og i dag er vi 38 ansatte og har faste samarbeid med mange aktører, smiler Kåre Henning.

Moi Rør gjør veldig mye forskjellig. De tar alt fra tradisjonelle sanitæranlegg med toalett, dusj og vask, til varme- og kjøleanlegg, sprinkelanlegg og store energibrønnparker.

– Fornybare energikilder og det grønne skiftet er veldig i tiden, og dette har blitt en veldig stor del av det en rørlegger gjør på et bygg. Vi leverer alt som er i den tilknytningen – ikke minst brannsikring, for de fleste større

bygg vil ha sprinkelanlegg. Dette gir en stor trygghet både i boliger og næringsbygg, forteller Kåre Henning.

Den erfarne rørleggeren forteller at det alltid er mye nytt som kommer i VVSbransjen, og det er stadig nye og oppdaterte forskrifter å forholde seg til.

– I dag kan man få avanserte varmtvannsberedere med smarte løsninger, der man kan kjøre oppvarming på natten. Fokuset på dette har for alvor kommet på slike løsninger nå som energiprisene føyk i været, forklarer han.

Kåre Henning fastslår at det er viktig for Moi Rør å være en fremtidsrettet VVS-entreprenør, som tilrettelegger for fremti dige miljøkrav i forhold til energibesparende løsninger allerede nå.

– Vi ser at både nærings- og privatkunder er meget opptatt av alternative energikilder, spesielt i forhold til hva som skjer om 20 år, og hvordan byggene ser ut da og hvilke krav som stilles.

Med tre dyktige prosjektledere, deriblant Kåre Henning, og en serviceleder som styrer ettermarkedet og de viktige servicearbeidene, er Moi Rør godt rustet for fremtidige oppdrag med en arbeidsstokk som utfyller hverandre godt.

– Vi utfyller hverandre veldig bra, selv om vi er ganske så forskjellige. Men vi vet alltid hvor vi er best, sier han med glimt i øyet.

I år har Moi Rør hatt gleden av å ferdigstille et større oppdrag på Grimstad Fagskole, som skal tas i bruk nå til høsten. Fremover vil Moi Rør holde koken med flere spennende oppdrag, som står skrevet ned i en allerede full ordrebok.

– Akkurat nå holder vi på med å ferdigstille siste en del av prosjektet Kanalbyen, som nå teller 300 leiligheter. Vi må ha litt «lange briller» siden vi jobber mye i næringsmarkedet, og dette med planlegging er veldig viktig siden vi ønsker langsiktige avtaler. Vi har også en veldig flink servicegjeng, så vi prøver å strekke oss så langt vi kan, fremholder Kåre Henning med et smil.

KONTAKT

MOI RØR AS

Adresse: Ægirsvei 10, 4632 KRISTIANSAND

Telefon: 97 10 13 30

Epost: kh@moi-ror.no

Hjemmeside: https://moi-ror.no

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 23

Viken Pro, spesialproduserer og monterer alt av rekkverk og trapper

i glass og stål, men de er også raske til å snu seg dersom en entreprenør trenger noe utenom det vanlige.

– Vi har ikke noe standardsortiment, fastslår daglig leder Petter Arnesen.

Ikke helt standard

Familiebedriften Viken Pro i Sarpsborg, er en liten bedrift med fire ansatte, hvorav tre be står av en far og to sønner. De startet i 2019, hovedsakelig med levering av rekkverk og trapper i stål, som skulle vise seg å bli en stor suksess. Det første halvåret omsatte den lille bedriften nem lig for 2,5 millioner kroner, og året etter hadde de en omsetning på 4,5 millioner. I 2021 landet omsetningen på hele 10,8 mil lioner, noe som vitner om en utrolig vekst. Med en vekst som dette, er det også naturlig at den store oppdragsmengden krever flere fagfolk, noe som ikke er helt lett å finne i dag når det råder stor mangel

på folk i bygg- og anleggsbransjen. – Akkurat nå har vi bare to montører, så vi ser etter folk som alle andre, men det er ikke lett, medgir Petter Arnesen, daglig leder i Viken Pro.

Viken Pro produserer ståltrapper og glassrekkverk både med eller uten stolper, til proffkunder innen bygg og industri. De er også ekstra gode på frostet glass og mindre stålkonstruksjoner, og med eget verksted har de dessuten mu lighet til å snu seg raskt dersom en entre prenør trenger konsoller, braketter eller spesialting som haster. Viken Pro har nem lig et ess i ermet; Familiebedriftens store

styrke er at Petter har lang erfaring innen konstruksjon og 3D-tegning, og derfor kan tegne og spesialprodusere hva det måtte være for kunder som trenger noe som ikke er helt standard.

– Vi har ikke noe standardsortiment, men vi prøver å bruke kompetansen vi har. Nisjen vår er at vi skal montere det, det er merverdien vi legger til. Min kom petanse på tegning har resultert i at vi har gått inn på spesialglassrekkverk i plast støpte betongtrapper. Da måler vi opp, tegner og monterer det, forklarer Petter.

Et prakteksempel på at Viken Pro har kapasitet til å tenke litt utenfor boksen, er da de designet og bygde et minihus med

24 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

alle fasiliteter og solcel ler på taket.

– Da moren til broren min ville flytte ut til skogen, klinket vi til og bygde et minihus på hjul, som vi bygget uti verkstedet her. Det er kanskje ikke noe vi skal satse på, men det var en morsom greie som vi hadde lyst til å prøve, sier Petter med et smil.

Andre ting de har produsert er blant annet spiraltrapper for rømning, om rådesikring og porter, og Petter innrømmer at de iblant gaper over litt for mye.

– Vi har prøvd oss på veldig mye, men vi prøver å spisse det litt siden vi ikke kan gape over alt, sier han.

Kompetansen på huset er det i hvert fall ingenting å si på. Petters bror, Olav Arnesen, er egentlig utdannet skipsmeka niker og har ansvaret for montasjedelen i bedriften. Selv er Petter utdannet som

platearbeider med teknisk fagskole, og har jobbet i stålbransjen som prosjekt leder innen konstruksjon i 20 år. Petter og Olavs far, Per Arnesen, har opparbeidet seg et stort nettverk gjennom alle årene han har jobbet i byggebransjen, noe som sikret familiefirmaet i Sarpsborg mange gode leverandøravtaler.

– Vi er veldig praktisk anlagte, men selv sitter jeg en del med fakturering og admi nistrasjon, som ikke egentlig er noe moro, innrømmer han med en latter.

Selv om Viken Pro holder til i Sarps borg, prøver de likevel å jobbe inn mot Oslo, og en time kjøring er helt innenfor. Etter sommeren er de derimot i gang med et større prosjekt på hjemmeba ne, der de skal bytte ut balkongrekkverke ne på rundt 40 leiligheter, og sette opp nye

glassrekkverk med aluminiumsprofiler.

Når det gjelder fremtidsplaner, er det av hengig av hva som skjer i byggebransjen i forhold til materialpriser og tilgang. Petter forholder seg likevel positiv ved at Viken Pro har så mange strenger å spille på og kan omstille seg fort.

– Vi skal prøve å tilføre en merverdi i entreprenørbransjen ved at vi har kontroll, og at det vi driver med er gjennomtenkt. Jeg tror vi er såpass allsidige at vi skal klare å omstille oss en nedgang, avslutter han med et smil.

KONTAKT

VIKEN PRO AS

Adresse: Bredmyra 1, 1739 BORGENHAUGEN

Telefon: 930 87 632 / 957 54 171

Hjemmeside: https://vikenproas.no

Facebook: https://www.facebook.com/Viken-ProAs-318882095682364/

Instagram: https://www.instagram.com/ vikenproas/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 25

I fyr og flamme

Murerfirma Kjell Syversen er et eget firma, som driver peisbutikken Ild stedet Brumunddal. Og murerfirmaet og peisbutikken kompletterer hverandre godt: murerfirmaet driver med rehabilitering av piper samt muring og puss av vegger, mens butikken selger både frittstående ildsteder og peisinnsatser fra de kjente merkene Jøtul, Scan og ILD. Fra høsten selger man også ildsteder fra Norsk Kleber.

Butikksjef Jannicke Walle, forteller at de økte strømprisene har gjort folk enda mer peislystne, og stadig flere ser på ildste der som et dekorativt element i hjemmet.

– Folk er blitt veldig opptatt av å skaffe seg ildsted på grunn av de høye strømpri sene. Både her og hos Jøtul har det vært en stor etterspørsel av ildsteder. Noen typer modeller selges det mer av, og kunden er ikke alltid så opptatt av pris. Vi selger man ge av de dyreste ildstedene også, så det er egentlig utseende og design som er viktigst

for folk, nå siden det blir et slags møbel i stua, forteller Jannicke om trenden.

Hun legger til at det også er stadig flere som ser verdien i å bytte ut den gamle ov nen eller innsatsen med et nytt ildsted, for å spare ved og øke varmekapasiteten. Nå går det også mot lansering av helt nye og revo lusjonerende ildsteder i Ildstedet-kjeden; såkalte biopeiser.

– Biopeisene fra Planika, er fra et polsk firma som har spesialisert seg på biopeiser. Det er altså peiser som bruker biobrensel,

Murerfirma Kjell Syversen i Brumunddal, er med i Ildstedet-kjeden, og tar seg av salg og montering av ildsteder – og piperehabilitering dersom det trengs. Nå presenterer Ildstedet Brumunddal helt nye peiser, som man faktisk kan styre med en app!
– Det blir veldig spennende, og jeg ble veldig imponert over disse peisene, sier butikksjef Jannicke Walle.
26 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

og som hverken bruker parafin eller ben sin. Da kan man enten lage en innsats, eller ha en frittstående ovn som man på noen modeller kan fyre opp ved hjelp av en app, der man blant annet kan justere flammene, opplyser Jannicke.

Produsenten av biopeisene har fokusert mye på at det skal være et lekkert, trygt og sikkert alternativ til vanlige ildsteder. Det er ingen brannfare involvert dersom uhellet skulle være ute og den frittstående peisen velter, siden den ikke lekker ut noe brensel.

– Det blir veldig spennende, og jeg ble veldig imponert over disse peisene. De er ikke bare til pynt, men varmer faktisk vel dig bra! Dette er et godt alternativ til hus og leiligheter som ikke har pipe, understreker Jannicke.

For Murerfirma Kjell Syversen, går det derimot mest i piperehabiliteringsopp drag – enten på vegne av Brann og feieve sen som har gjort tilsyn, eller i forbindelse med montering av nytt ildsted. I snitt blir det ofte to piperehabiliteringsoppdrag i uka for det lille firmaet i Brumunddal.

– Det hender ofte at montørene våre ser at

det er feil inni pipa, og det ser man ikke før man har tatt ut det gamle ildstedet og skal montere et nytt. Da ender det ofte opp med rehabilitering, forteller Jannicke.

Daglig leder Kjell Syversen, bekrefter Jan nickes uttalelse, og utdyper at det er svært brannfarlig å installere et nytt ildsted dersom pipas tilstand er dårlig.

– Da varsler vi kunden om at her kan vi ikke montere. Skaden på pipa blir jo oppda get når vi bytter ildstedet og går inn i pipa. Da ser vi veldig ofte at hele pipa er krasjet med mye sprekker, og da kan vi ikke montere en ny ovn på den pipa. Det har vi ikke lov til heller siden det er brannfarlig, understreker Kjell.

Il dstedet Brumunddal har et stort fokus på miljø, og streber etter å være så miljøvenn lig som en peisbutikk kan være. De tilbyr seg nemlig å ta med kundens gamle ildsted når de monterer nytt, og leverer det på riktig avfallssted.

– Vi er veldig gode på avfallshåndtering! Det må vi være, for vi jobber stort sett for bo rettslag, og da tvinges det på en måte frem. Per dags dato er det gode rutiner på det, sier Kjell.

Ildstedet Brumunddal har gleden av å ha mange tilreisende kunder fra Oslo-området, og det er mange som setter pris på å handle hos et lokalt firma med et godt rykte.

Selv stortrives Jannicke i jobben og elsker den daglige kontakten med kundene.

– Det aller viktigste er kundeoppfølging. Og hvis en kunde har en dårlig dag, så for søker vi å gjøre det vi kan for at kunden skal få en litt bedre dag, smiler den blide butikk sjefen.

KONTAKT

Murerfirma

MURERFIRMA KJELL SYVERSEN AS –

ILDSTEDET BRUMUNDDAL

Adresse: Furnesvegen 16 2380 BRUMUNDDAL

Telefon: 90 23 28 14

Epost: mur@ildstedet-brumunddal.no

Hjemmeside: https://ildstedet.no/forhandler/ ildstedet-brummunddal

Facebook: https://www.facebook.com/ildstedet.no/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 27
Kjell Syversen AS

Ærlighet varer lengst

ArealTak i Sarpsborg, er tuftet på gode, gammeldagse verdier.

– Mange er veldig omsetningsfikserte, men der har jeg aldri vært, fastslår daglig leder Are Benjamin Fjeldberg, som ikke bryr seg om å være størst.

Blikkenslageren Are Benjamin Fjeldberg, tar seg av alt innen tak og membran, og startet ArealTak som et enkeltmanns foretak i 2009 – midt i finanskrisen. Han gikk rett og slett mot strømmen og startet for seg selv med blanke ark, selv om han visste at det kunne bli utfordrende å få inn oppdrag.

– Jeg tenkte at det måtte jo være suve rent å starte da, for da får jeg den dårlige tiden med en gang! Og klarer jeg meg gjennom de dårlige tidene, så vil det gå bra i gode tider, smiler den positive blik kenslageren.

Det gikk utrolig nok veldig bra allere de fra første stund, og Are fikk fort et godt rykte på seg for å være både ryddig og seriøs.

– Jeg har aldri tilleggsfakturert noen ting, og jeg er hverken den dyreste eller den billigste – for jeg synes at om man utfører et godt arbeid, så skal man ta betalt for det. Jeg har heller aldri gått på akkord med utførelsen og kvaliteten, og det er godt å vite at jeg har levert et produkt som jeg kan sove godt om natta for, understre ker han.

Det har faktisk skjedd at Are har tapt penger fordi han heller tar ekstra kost nader på sin egen regning slik at kunden slipper å betale; en uvanlig praksis da mange taktekkere heller fakturerer ekstra for noe som er blitt oppdaget i ettertid.

– Jeg har vært veldig tro på at når jeg blir ringt etter for å komme på befaring på et tak, så er det fordi det mennesket ikke kan tak. Derfor er det jeg ikke oppdager på en befaring, på mitt eget ansvar. Når jeg gir en pris på et tak, så er det den prisen som gjelder. Jeg føler på et ansvar siden folk ringer etter en profesjonell taktekker, og da må jo jeg vite hva de trenger for å fikse taket sitt, fastslår Are.

I dag består ArealTak av totalt fire an satte, og Are trives med å være en mindre aktør, selv om han gjerne ønsker å ansette en til i tiden fremover. Han er derimot ekstremt nøye på hvem han ansetter, for at ArealTak alltid skal leve opp til sitt gode navn og rykte.

Det er vanskelig å få tak i gode folk som har den moralen jeg er ute etter. Det har gått mange inn og ut av dørene her fordi jeg ikke vil gå på akkord med det jeg vil levere fra meg, og jeg er avhengig av at jeg kan stole på dem som jobber for meg, sier Are.

– Kontroll er viktig, og jeg klarer meg fint med fem, for da får jeg vært litt ute og snekret selv også. Da har jeg full kontroll og blir ikke for sårbar på ordrereserven, fortsetter han.

Are vil derfor heller være liten og trygg på det de driver med – noe som også gag ner de ansatte i ArealTak.

– Mange er veldig omsetningsfikserte, men der har jeg aldri vært. Jeg skal ha

ansatte som trives bra på jobb, som har gode levevilkår og får bra betalt - og gjerne også får en bonus. For hvis de har det bra, vil firmaet også ha det bra, konkluderer han med et smil.

I2018 kom Are over et bygg i Sarpsborg med fin beliggenhet og en perfekt stør relse. Han slo til og kjøpte det, og i dag holder ArealTak til i nyoppussede lokaler i Grålum. Are kan fortelle at de utfører opp drag både for privatpersoner og entrepre nører, og at de får en god miks av jobber.

Som en mindre aktør slipper ArealTak unna konsekvensene av de høye material prisene og den store uvissheten som råder i byggebransjen i dag, og Are tror neppe at byggebransjen går tom for jobber med det første.

– Vi har fått høre fra de større entrepre nørene at de føler at de store pengene er litt på gjerdet. Men de små jobbene vil alltid være der, for folk dropper kanskje å gå ut og spise, men de dropper ikke å fikse taket som lekker, fastslår Are med glimt i øyet.

KONTAKT

AREAL TAK AS

Adresse: Tutegata 2, 1739 BORGENHAUGEN

Telefon: 959 11 351

Mail: are@arealtak.no

Facebook: https://www.facebook.com/profile. php?id=100057526986651

Hjemmeside: http://www.arealtak.no/

28 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM
BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 29

Stålkontroll på piper

Pipeeksperten AS, har en fartstid på mer enn 30 år, og en lys fremtid som aktør med ekspertkompetanse på piper og piperehabilitering.

Det familieeide firmaet Pi peeksperten AS i Halden, har drevet med piper siden 1991, og er i dag blitt en av de fremste aktørene på piperehabilitering og nye stålpiper. I 1999 tok Frode Kielland over rollen som daglig leder etter sin far, og siden den gang har veksten vær veldig positiv for det mellomstore pipefirmaet i Halden – som overraskende nok har få oppdrag i hjembyen.

– Vi leverer ganske lite i Halden, for ho vedmarkedet vårt er i Oslo. Der er vi gan ske store på borettslag og sameie; spesielt til gamle bygårder der folk har flyttet inn og ut siden slutten av 1800-tallet. Det har blitt gjort en del jobber oppgjennom årene som ikke burde ha blitt gjort, så det er en del skader på skorsteinene, forteller Frode, som ofte har sine fagfolk ute på oppdrag i de gamle bygårdene.

30 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Over halvparten av Pipeekspertens to tale omsetning kommer fra oppdrag i Stor-Oslo området, mens resten fordeles mellom oppdrag i gamle Østfold fylke, og salg av egne produkter til andre hånd verksfirma rundt omkring i Norge.

– Vi har dekket nesten hele Norge av forhandlere som selger piper og rehabili teringsprodukter til piper, og siden vi har drevet i veldig mange år vet vi godt hva som fungerer på det norske markedet, fastslår Frode.

Produksjonen av piper foregår for det meste i Europa, og Pipeeksperten er importør av et polsk kvalitetsmerke med produkter som er spesielt tilpasset det norske markedet.

– Markedet i Norge er ganske spesielt, og ikke som resten av Europa. Vi fyrer mye med ved, mens nedover i Europa benyttes det mye gass eller kull. Men vi vet hva som funker her, og vi har veldig fornuftige priser og gode garantiordninger, forsikrer Frode.

Idag består Pipeeksperten av åtte ansatte pluss innleide, og nå i august som er starten på høysesongen, er de 17 mann på det meste. Frode forteller at det akkurat nå går mye i rehabilitering og oppsett av stålpiper for utbyggere, og med et fullt

lager trenger ikke det fremtidsrettede pipefirmaet i Halden å bekymre seg for varetilgangen med det første.

– Vi har fullt lager for å ikke risikere å gå tomme, men stålproduksjonen påvirkes jo av krigen i Ukraina. Materialene er mer enn 50 prosent dyrere enn normalt, og vi vet ikke hva som skjer fremover. Foreløpig har det gått greit, og vi har som sagt et godt lager, sier Frode.

Det som derimot har påvirket Pipeek sperten i en noe negativ grad, var korona pandemien, som førte til avlyste prosjekter, permitterte ansatte og noen måneder med lite å gjøre. Heldigvis var den midlertidige nedgangen kortvarig, og i 2021 kunne Pipeeksperten kunngjøre en rekordom setning. Samtidig får de stadig flere fore spørsler på nye prosjekter – spesielt på stålpiper i nybyggmarkedet.

– Der har vi en spesiell egenutviklet løsning som er veldig bra, og som både ser pen ut for dem som flytter inn, og som er kostnadsbesparende for utbyggeren. Det er en veldig smart og pen løsning som har slått bra an og som vi har fått mye jobb på, smiler Frode.

Frode ser stadig på nye muligheter, og har ansatt tre nye bare i år. Og selv

om han medgir at det er vanskelig å spå hvordan framtiden vil se ut, ser han for seg at Pipeeksperten kommer til å ta større markedsandeler på stålpipemarkedet i årene som kommer.

– Det er nok vår store fremtid. Rehabi litering kommer til å være der bestandig, men vi har ambisjoner om å bli store på stålpiper til nye bygg. Vi har flinke folk og er vant til å arbeide med store prosjekter, noe som betyr at vi kan levere ganske kjapt og til en rimeligere pris enn det kanskje mange andre kan. Det tror jeg har mye å si fremover, for jeg tror markedet bare kommer til å bli stadig mer prisbevisst fremover, avslutter Frode.

KONTAKT

PIPEEKSPERTEN AS

Adresse: B R A Veien 55, 1782 HALDEN

Telefon: 69 18 56 00

Epost: post@pipeeksperten.no

Hjemmeside: http://www.pipeeksperten.no/

Facebook: https://www.facebook.com/pipeeksperten/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 31

Til kundens fordel

Vindu Butikken i Drammen, har spesialisert seg på vinduer og dører, og tar seg god tid til en veiledningssamtale med kundene i forkant. – Vi har drevet med dette i 15 år, og har en veldig stor kunnskap om det vi driver med, understreker daglig leder Thomas Messel.

Thomas Messel har jobbet med butikksalg av dører og vinduer siden 2007, og var blant annet med på å bygge opp en avdeling på Rud i Bærum der han jobbet frem til 2014. Deretter fikk han i oppgave å etablere en helt ny avdeling i Drammen, og før han visste ordet av det, var neste utfordring allerede rett rundt hjørnet.

– Etter seks år ved avdelingen i Drammen, begynte jeg og kollegaen min; Rafal Janusz Dyduch, å prate om at vi hadde lyst til å starte for oss selv. Men det var veldig vanskelig å finne lokaler som jeg mente var bra nok, så jeg slo det egentlig fra meg, forteller Thomas innledningsvis.

En dag fant Thomas plutselig en annonse på et lokale som i utgangspunktet var kontorbygg, men som de fikk tegnet akkurat slik han og Rafal ønsket det. Og etter ett og et halvt år, kan de to nå endelig ønske velkom men inn til store, flotte lokaler i Kobber vikdalen 155 sentralt i Drammen, med god beliggenhet og kort reisevei til flere byer.

– Vindu Butikken AS ble registrert i juni i fjor, og det ble en god start - men vi er stadig under utvikling, sier daglig leder Thomas.

Av produkter har Vindu Butikken et im ponerende stort utvalg av vinduer og dører, som de primært selger til privatkunder, hånd verkere, prosjekter og borettslag. Ett av Vindu Butikkens største fortrinn er den høye graden

av varetilgjengelighet, siden de har et stort lager med god lagringsplass. Thomas er også svært nøye med produktene de selger, og har opparbeidet seg et godt øye for hvilke leve randører og fabrikker som er best på vinduer.

– Vi har vært borti mange forskjellige leverandører i løpet av tiden vi har holdt på, og vi har gjort oss en del erfaringer med hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Vi prøver også å påvirke leverandørene i for hold til hva bransjen og markedet etterspør av visuelle og funksjonelle ting, noe som er til fordel for både oss, fabrikken og kunde ne, fastslår Thomas med et smil.

Thomas kan fortelle at Vindu Butikken fører vinduer fra en polsk kvalitetsleveran

32 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

dør som har god kjennskap til det norske markedet og som har levert vinduer til store aktører som Obos og Block Watne i over 20 år.

Vindu Butikken ønsker å skille seg ekstra ut ved å gi sine kunder en god veiledning i forkant av kjøpet, og har fått mange hyggelige tilbakemeldinger på at de tar seg tid til å lytte til kundens ønsker og visjoner.

– Vi har drevet med dette i 15 år, og har en veldig stor kunnskap om det vi driver med – noe som jo er til kundens fordel. Da sitter vi sammen og kommer med ideer og prater om løsninger. Det er mange som tenker at «da må dere være dyre», men det er snarere tvert imot - vi er veldig bra på pris, understreker Thomas.

Thomas har alltid hatt med seg kunde service-genet som en tro følgesvenn gjen nom hele sin karriere, og han har en klar ambisjon om at Vindu Butikken skal være best på kundeservice.

– Vi jobber på den samme måten vi jobbet på da vi var vanlige ansatte i våre tidligere jobber, men nå blir det enda litt

mer spesielt siden man driver det selv, smiler han.

Foreløpig består Vindu Butikken kun av han selv og Rafal, men de ser for seg flere ansatte i tiden som kommer – og er heller ikke redde for litt konkurranse.

– Vi er glade i konkurranse, for der det er konkurranse, er det muligheter! Vi har store ambisjoner, men vi skynder oss lang somt siden det er ganske pengekrevende det vi driver med. Men vår ambisjon er å få et betydelig varelager her, og så kan det hende at vi får flere avdelinger som denne, røper Thomas.

Thomas medgir at det var skummelt å starte opp midt i koronapandemien, men med gode kontakter og kunder som kjente til dem fra før, har oppstarten til Vindu Butikken gått bedre enn forventet.

– Vi gikk fra å jobbe på et sted der man har jobbet seg inn i et marked i mange år,

til å ikke ha et lokale eller egen nettside.

Men vi tok med oss kunder vi hadde fra før, og det er derfor vi har gjort det såpass bra som vi har gjort, smiler han.

Og selv om det i skrivende stund råder nedgangstider i en urolig verden, er ikke Thomas redd for at folk vil nedprioritere nye vinduer.

– Med de økende strømprisene blir det dyrt om man har gamle, dårlige vinduer.

Og så er det noe med at man får oppgra dert huset sitt både innvendig og utvendig, noe som gir en økt verdi, avslutter han.

KONTAKT

VINDU BUTIKKEN AS

Besøksadresse: Kobbervikdalen 155, 3036 DRAMMEN

Telefon: 32 88 10 00

Mail: post@vibu.no

Hjemmeside: www.vindubutikken.no Facebook: https://www.facebook.com/vindubutikken

« Vi er glade i konkurranse, for der det er konkurranse, er det muligheter! »
BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 33
Nede ved vannkanten, ikke mer enn 10 minutter fra Tønsberg sentrum, kan du finne Farnese Eiendomsforvandling. Her kan du se og prøve våre flotte møbler, og ikke minst drømme deg bort i spennende interiør. Hos oss får du møbler levert på dagen, skreddersydde løsninger og interiør tilpasset din boligdrøm. “ VESTFOLDS MEST PERSONLIGE MØBELBUTIKK” Farnese.noFarnese Eiendomsforvandling Åpningstider Mandag: 08:00-16:00 Tirsdag: 08:00-16:00 Onsdag: 08:00-16:00 Torsdag: 08:00-20:00 Fredag: Etter avtale Lørdag: 10:00-15:00 Søndag: Etter avtale Besøk oss gjerne! Elverhøiveien 8 3113 Tønsberg Vi er fleksible på tidspunkt også utover åpningstider! Ring oss på 40 48 90 90

Kongene på den nye haugen

STS Solar Technologies Scandinavia, er Norges eneste rendyrkede grossist på solcelleutstyr, og ligger langt foran i utviklingen av solcelleinstallasjoner. – Vi er med på å forme hva som skal tilbys i markedet, forteller daglig leder Jan Erik Johansen.

Historien til STS Solar Techno logies Scandinavia AS er litt av en suksesshistorie. De har vært aktive i solcellemarkedet siden 2016. Jan Erik Johansen jobbet da innen tradisjonell installasjon opplevde under denne tiden å få stadig flere forespørsler på opsjonspriser på solceller innen offentlige an bud, og prøvde forgjeves å innhente priser fra leverandører. Da de så at ingen leverte denne tjenesten, bestemte de seg for å stifte STS og ta saken i egne hender og tilby solcelleutstyr.

– Sammen med STS’ hovedaksjonær Abmas Elektro AS bestemte vi, at vi ville begynne å tilby dette på markedet fordi det var et hull der som ingen hadde tettet enda. Vi brukte et halvt års tid på å planlegge, og i 2016 lanserte vi det og begynte å selge med egne selgere i eget selskap. Deretter har det gått suksessivt oppover, og nå er vi den eneste rendyrkede grossisten i Norge som selger solcelleutstyr, forteller Jan Erik Johansen, daglig leder i STS Solar Technologies Scandinavia.

Iløpet av det siste året har STS opplevd en eksplosiv vekst – også globalt, og de forven ter i år en omsetning på 100 millioner kroner mot fjorårets omsetning på 42 millioner. – Det er mange selskaper som har begynt å

installere nå fordi etterspørselen er så stor. Og de kan gjerne skru så mye de vil, for utstyret kan de kjøpe av oss, sier Jan Erik med glimt i øyet.

Jan Erik forklarer at Norge har det som kalles for et IT-nett. Som ett av kun tre land i hele verden med denne nettløsningen, var solcelleteknologien opprinnelig ikke tilret telagt for det norske nettsystemet, og kvasi løsninger måtte til for at det skulle fungere optimalt.

– Vi møtte noen leverandører som ville utvikle seg, og som passet med det norske nettsystemet. Siden vi var den eneste leveran døren som hadde utstyr som fungerte i Norge så tok det helt av! Selskapet vårt har en unik markedssituasjon, og vi ligger egentlig ganske langt foran på hva som kommer de neste årene, fordi vi er med på å forme hva som skal tilbys i markedet. Vi kurser jo e-verkene, de som fører tilsyn og installatørene, og følger også opp sluttkunden gjennom support og råd underveis, forklarer han.

STS’ solcelleprodukter kunne ikke vært mer rett i tiden enn nå i 2022 med

strømpriser som er ekstreme. Realiteten var derimot en helt annen da de startet med salg av solceller i 2016.

– Da var det en nedbetalingstid på kanskje 22 år, og det eneste vi kunne spille på da var miljøaspektet. Det var litt vanskelig for folk å betale 200 000 kroner bare fordi man skal støtte miljøet. Men nå har man en nedbeta lingstid på mellom fire og sju år, og hvilken investering kan man gjøre med en sånn avkastning? Det finnes ikke, konstaterer Jan Erik med et smil.

KONTAKT

SOLAR TECHNOLOGIES SCANDINAVIA AS

Adresse: Stanseveien 18, 0975 OSLO

Telefon: 21 51 00 40 Mail: post@solarts.no

Hjemmeside: https://www.solarts.no Facebook: https://www.facebook.com/solarts.no

Foto: Ingar Sørensen
BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 35
36 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Vestfolds mest personlige møbelbutikk

Farnese Eiendomsforvandling, er ikke en vanlig møbelbutikk. Med et møblert showroom og galleri, er det lett å bli inspirert blant den nøye utvalgte innredningen.

– Det skal være en helt annen opplevelse å komme til det som vi kaller for Vestfolds mest personlige møbelbutikk, understreker eiendomsforvandler Kjartan Farnes.

Den tidligere eiendomsinvesto ren Kjartan Farnes, har en lang fartstid innen eiendom. Han har gjennom 20 år opparbeidet seg erfaring på hvordan man kan pusse opp raskere, finere, billigere og mer praktisk.

Farnese Eiendomsforvandlings 850 kva dratmeter store showroom i Tønsberg, er mer som et visuelt konsept enn en ordinær møbelbutikk. Her kan kunden føle seg som hjemme, samtidig som man får en skikkelig dose inspirasjon.

Kommer man inn i en tradisjonell mø belbutikk, står det ofte sofagrupper midt på gulvet. Men når du får kunst i bakgrunnen som du kan matche med puter og interiør, får du den rette atmosfæren. Vi dropper å ha prisplakater, fordi folk rett og slett skal føle at de er hjemme når de kommer på besøk. Om vinteren ber vi til og med folk om å ta av seg jakka og sette fra seg veska si, sånn at de kan sette seg ned og hive beina opp i sofaen og føle at de er hjemme i sin egen stue, forklarer Kjartan om Farnese Eiendomsforvandlings personlige konsept.

Farnese Eiendomsforvandling har også et kompetent møbelsnekkerverksted på huset, og kan skreddersy mange løsninger på vegne av kunden – deriblant bokhyller og TV-løs ninger. I tillegg har de et godt samarbeid med en fabrikk i Tyskland, som kan produsere kjøkken, garderober, innredning og resep sjonsdisker, som baner vei for en helt ny målgruppe.

– Det gjør at vi i fremtiden kommer til å ret

te oss mer mot kontorer og bedrifter, for i dag er det mange som ønsker å ha det litt mer hjemmekoselig på jobben, forteller Kjartan.

Farnese Eiendomsutvikling benytter seg ofte av lokale kunstnere som har kunstverkene sine utstilt her, blant annet den mye omtalte, og svært kreative graffiti kunstneren Steinar Caspari. Kjartan håper og ønsker at Farnese Eiendomsforvandlig blir sett på som en litt annerledes aktør med sitt unike konsept og sitt store fokus på lokal kunst.

– Det er utrolig morsomt å støtte lokale kunstnere og aktører. Konseptet vårt er bygget på at vi liker å støtte, bruke og frem snakke lokale bedrifter, opplyser Kjartan.

I motsetning til en vanlig møbelbutikk, får kundene til Farnese Eiendomsforvand ling hjelp og veiledning av en og samme person gjennom hele prosessen; fra kun den kommer inn døra til møblene er levert. Hovedfokuset er alltid at de skal hjelpe folk til å designe deres eget drømmehjem.

– Vi ønsker å bli kjent for å være det helt unike stedet å komme innom! Vi vil selvføl gelig alltid ønske oss nye og mange kunder, men jeg vil gjøre det jeg kan for å beholde konseptet der vi kan ha personlige relasjo ner med kundene våre. Vi har også store forhåpninger om at enda flere vil begynne å bruke oss, og at de ikke bare skal bruke de store møbelgigantene. Det skal være en helt annen opplevelse å komme til det som vi kaller for «Vestfolds mest personlige møbelbutikk», smiler han.

Vestfold er per i dag primærområdet til Farnese Eiendomsforvandling, men Kjartan presiserer at de jobber så langt ut som kunden ønsker å reise for å komme til dem. Spesielt gøy synes Kjartan det er når kundene kommer tilbake – eller når tidligere kunder tipser videre til ven ner, familie og naboer.

– Det er naturlig for kundene våre å komme tilbake etter at de har fått en så god oppfølging, for det er de antageligvis ikke vant til. Mange er også flinke til å ta med et vennepar eller naboen sin ned til oss, og da sender de dem bare ikke ned, men de blir med dem fordi de ønsker å komme tilbake! Det er utrolig tilfredsstil lende når det er sånn, avslutter Kjartan med et stort smil.

KONTAKT FARNESE EIENDOMSFORVANDLING

Besøksadresse: Elverhøiveien 8, 3113 TØNSBERG

Telefon: 40 48 90 90

Mail: post@farnese.no

Hjemmeside: www.farnese.no

Facebook: https://www.facebook.com farneseeiendomsforvandling

Instagram: https://www.instagram.com/farnese.no/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/farnesen/ about/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 37

Smartstone AS, har spesialisert seg på å tilby naturstein som takskifer og steinpanel på nett, til gode priser og med svært høy tilgjengelighet.

Bygger stein for stein

Den tidligere økonomen Kristoffer Thorrud Skolem, startet Smartstone i 2018 med et ønske om å tilby let tilgjengelige natursteinprodukter på nett – til en god pris. Han har bokstavelig talt bygget bedriften stein for stein i løpet av de fire årene Smartstone har vært i drift, og har opplevd en økende vekst for hvert år takket være sitt unike konsept.

– Konseptet vårt – og det som er viktig for Smartstone, er dette med pris og til gjengelighet for alle. Jeg ser at mange ste inforhandlere har små butikker rundt om i hele landet, der alle sitter på hvert sitt lille varelager som sendes ut til butikkene ved bestilling. Det er litt tungvint, og siden flere og flere handler på nett i dag, så ser

vi en mulighet der. Det er det som var tanken vår, og det har fungert bra så langt.

Vi har hatt vekst hvert år, så hvis vi vokser litt for hvert år så kommer vi i mål til slutt. Poenget er at det skal vokse litt hele tiden, poengterer Kristoffer med et smil.

Kundene til Smartstone kan med et lite tastetrykk klikke seg inn på hjemmesiden og se det store utvalget av alt fra skifertak til steinpanel og granitt fliser. Kristoffer er også svært nøye med å legge inn så mye prisinformasjon som mulig, for å gjøre det enklere for sine kunder.

– Jeg prøver å få lagt inn så mange priser som mulig, for det føler jeg veldig mange lurer på. Av og til kan det være veldig van

skelig å finne priser på ting, og det prøver jeg å få fram så tidlig som mulig. Da tror jeg at veien frem til å bestemme seg blir kortere, forteller han.

Smartstone har naturstein til både gulv, tak og vegger, og Kristoffer trekker spe sielt frem bestselgerproduktet takskifer, som både er et vedlikeholdsfritt og tidløst produkt.

– Takskifer er et supert produkt! Jeg har akkurat lagt takskifer selv, og håper jeg aldri skal bytte tak igjen. Det er jo fordelen med det; det er så flott, og jeg tror nesten alle som har det synes det er et veldig fint tak. Selv om det er litt dyrere enn takstein og tradisjonelle tak, så er det ikke dyrere om man tenker langsiktig – det er en investering, understreker han.

38 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Av steinprodukter til vegg, tilbyr

Smartstone steinpanel. Steinpane lene til Smartstone blir produsert i Kina, og har av mange murere blitt stemplet som det beste steinpanelet som går å få tak i! Noe av hemmeligheten bak stein panelenes popularitet ligger, ifølge Kris toffer, i måten steinpanelene legges.

– Mange bruker støp i bakkant, men jeg har valgt armeringsjern. Det gjør at stein panelet blir lettere å jobbe med, og at de sitter litt tettere sammen. Alternativet er å mure opp stein for stein, men det blir fort fryktelig dyrt og koster mange tusen kroner per kvadrat. Dette er et billigere produkt som også ser veldig bra ut, kon staterer Kristoffer.

Kristoffer forteller videre at de også tilbyr en hel del produkter til gulv, deriblant granitt- og skiferflis samt bruddheller og bruddskifer som både kan limes og støpes.

– Det som er veldig fint med bruddheller er at man slipper dette med tilpasning,

som man ellers gjør med bruddskifer. Mange er opptatt av pris, og da er det et billigere alternativ siden det er mye en klere å legge selv – det er bare å legge det rett utover og tilpasse mot enden, opplyser han.

Smartstone leverer natursteinpro dukter over hele landet, og selv om Kristoffer har en fremtidsvisjon om å starte et fysisk varehus for stein, ligger hovedfokuset i dag på nettbutikken, og å få butikken på nett enda mer synlig. Å handle varer på nett, har ifølge Kristoffer sine klare fordeler iblant.

– Jeg tror at flere kommende generasjo ner blir flinkere til å bruke nettet. Her får vi varer rett inn på lageret og sender di rekte rett ut til kunden. Mens mange som velger å importere, kanskje går gjennom et forhandlernett, kan jeg tilby samme varer eller bedre varer – til en billigere penge, avslutter Kristoffer.

KONTAKT SMARTSTONE AS

Besøksadresse: Kanalgata 60, 3283 LARVIK

Telefon: 90757748

Mail: post@smart-stone.no

Hjemmeside: www.smart-stone.no

Facebook: https://www.facebook.com/smartstonenorge

«Takskifer er et supert produkt! Jeg har akkurat lagt takskifer selv, og håper jeg aldri skal bytte tak igjen.»
BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 39

Svenska Bad i særklasse!

Filosofien til Svenska Bad, er at folk skal få seg et utrolig bra massasjebad, som er driftssikkert og holder høy kvalitet – til en konkurransedyktig pris. Badene blir alltid levert med en god garantiordning og en stor porsjon raushet.

Det var Per Arne Ødegård som for noen få år tilbake, sørget for å få massasjebadprodusenten Svenska Bad til Norge. Den muntre og positivt innstilte tidligere laste bilmekanikeren, hadde før den tid rukket å jobbe i massasjebadbransjen i fem år, som selger ved Hotspring Massasjebad på Høvik. Mot slutten av sin ansettelse klarte han å få agenturet og rettighetene i Norge på Villeroy & Boch sine utendørs-massasjebad. Deretter startet han og en bekjent med salg av massasjebadene gjennom selskapet Wellness Norge i 2017.

– Vi solgte bra med bad, men til slutt måtte vi avvikle det, fordi vi ikke klarte alle andre kostnader som fulgte med. Da tok jeg kontakt med Svenska Bad i Sverige. Jeg dro

dit og besøkte dem, og spurte om de ikke ville starte opp i Norge, for det kunne jeg hjelpe dem med, forteller Per Arne, i dag daglig leder i Svenska Bad AS.

Svenska Bad leide sitt første lokale i april 2018, men kom etter hvert over et feien de flott lokale her på Billingstad i Asker. Og med tidenes beste selger fra Hotspring Mas sasjebad og et knippe dyktige medarbeidere, fikk Svenska Bad en god start i Norge.

– Med denne staben har vi mange års erfaring, og selv om vi bare hadde vært i drift i ett år sa jeg at en husleie på over millionen i året pluss moms, det går fint! Jeg er så takknemlig for dem som ville være med på dette, for jeg ser på dette som et lite eventyr. Vi kjørte bare på, og så har det jo gått bra,

smiler en optimistisk Per Arne.

Per Arne så positivt på fremtiden, selv helt i starten av koronapandemien, og hadde helt rett i at spabad ville få et skikkelig oppsving under pandemien.

– Det var helt vilt! Vi solgte bad som aldri før, og folk var helt gærne. Lageret vårt gikk plutselig fra å være fullt, til at vi nesten ikke kunne levere, sier Per Arne.

Mange var svært nysgjerrige på massa sjebadene til Svenska Bad; et merke som hadde en filosofi om at folk skal få seg et utrolig bra massasjebad, som er driftssikkert og holder høy kvalitet – til en konkurranse dyktig pris.

– Utførelsen av badene er utrolig gjennom ført og av god kvalitet, samtidig som det ser stilig ut. Alt fra materialer til oppbygning av

40 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

badet i motorrommet er gjennomtenkt, fast slår Per Arne.

Han forteller videre at kundene som kjø per et massasjebad fra Svenska Bad, har en garanti på hele fem år, og er sikret dersom noe skulle skje med badet under garantitiden. – Er det noe som går i stykker, så koster det deg ikke en krone at vi kommer! For noen år siden var jeg oppe i Nesbyen på julaften for å hjelpe en kunde av en forhandler av oss. Han ringte lille julaften fordi det nye badet hans ikke virket. Da dro jeg opp halv syv på morgenen, byttet hele kontrollboksen og kjørte ned igjen. Kunden var superhappy, og det solgte jeg mye bad på i ettertid. Ikke bare er vi hyggelige, men vi er også rause. Det får vi masse igjen for, siden vi selger sinnssykt masse bad på referanser, forteller Per Arne.

Svenska Bad har et stort og variert pro duktutvalg der fullisolerte bad dominerer utvalget. Her finner kunden som regel det perfekte badet for sitt behov, enten man er ute etter et fullisolert eller termoisolert bad, et bad med UV-rensing eller ozonrensing, eller om man heller foretrekker et saltvannsauto matisert rensesystem. Ifølge Per Arne, trenger man faktisk ikke besøke en annen massasje badforhandler – med mindre man vil ha et helt annet bad.

– Men hvis kunden ikke kjøper bad av oss kan jeg i hvert fall fortelle kunden hvor han bør kjøpe det, sier Per Arne med glimt i øyet.

Badene kan leveres i hele Norge, og mens noen kunder ønsker å få det levert og instal lert av Svenska Bad, kan kundene som heller vil fikse det selv få låne en spesialhenger av dem. Per Arne og hans stab har fått et godt rykte på seg for å være både serviceinnstilte og svært løsningsorienterte, og han gir et eksempel:

– En gang kom det en kunde hit som ville ha en matt svart farge på utsiden av badet, noe som egentlig var umulig å fikse fra pro duksjonen. Men da kom jeg på ideen om å ta kontakt med en billakkerer, som lakkerte frontene! Det ble sinnssykt stilig, og kunden

var så fornøyd, avslutter Per Arne og smiler stort.

KONTAKT

SVENSKA BAD AS

Besøksadresse: Billingstadsletta 11, 1396 BILLINGSTAD

Telefon: 67 56 60 00

Mail: post@svenskabad.no

Hjemmeside: www.svenskabad.no

Facebook: https://www.facebook.com/svenskabad.no

Instagram: https://www.instagram.com/svenskabad.no/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 41

25 år med stålkontroll

Metacon AS, vokser seg stadig større med leveranser av stålentrepriser over hele Norge, takket være sin mangeårige kompetanse på stålbygg.

Selskapet Metacon AS, består av to varemerker; Metacon og Frigaard Entreprenør. Metacon er varemer ket man bruker for stålentrepriser og Frigaard Entreprenør er varemerket man bruker for totalentrepriser. Frem til 20152016, drev Metacon AS utelukkende med stålentrepriser, før Frigaard Gruppen kom inn på eiersiden og startet opp også med totalentrepriser.

– Det har vært litt forvirrende for markedet, så derfor valgte vi å etablere to varemerker slik at det går an å forstå hvem som jobber med totalentrepriser og hvem som jobber med stå lentrepriser, forklarer Tony Øvrevik, som sitter på hovedansvaret for begge varemerkene.

Stålentreprenøren Metacon ble eta blert i 1997, og feirer 25 år i år som kvalitetsleverandør av større stålkonstruk sjoner til bygg. Som en solid underen treprenør med en stor kundekrets som strekker seg over hele landet, produserer Metacon stålkonstruksjoner ved sin egen fabrikk i Rakkestad.

– Det vi gjør, er at vi først prosjekterer konstruksjonene her på huset, så kjøper vi inn profiler fra stålverk eller ståldistri butører, og så sveiser vi sammen søyler og andre stålkonstruksjoner ved fabrikken vår i Rakkestad. Vi har også egne monta sjeteam som reiser til byggeplasser over hele landet og monterer det vi har produ

sert ved fabrikken, forteller Tony.

Metacon har i overkant av 50 ansat te fordelt på salg- og prosjektutvikling, prosjektering og konstruksjon, teknisk tegning, montører, sveisere, lakkerere og ulike administrasjons- og ledelsesfunksjo ner, som HMS, kvalitet og økonomi.

– Vi har vokst veldig på å håndtere store og komplekse prosjekter, både geografisk, finansielt og i kompetanse. Det største prosjektet vi har stålentreprisen på i dag, er IKEA sitt nye hovedlager på Vestby, på over 47 000 kvadratmeter. Den høyeste delen av bygget er over 30 meter, så det er et ganske stort prosjekt, fastslår Tony med et smil. Vi har også nylig levert tilsvarende

– Vi har vokst veldig, sier Tony Øvrevik, daglig leder og ansvarlig for varemerkene Metacon og Frigaard Entreprenør.
42 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

M etacon leverer stålentrepriser til totalentreprenører over hele landet, og for tiden gjør man en ekstra satsing på markedene i Nord-Norge og på Vestlan det. Dette er markeder man har be-tjent i lang tid, og der man nå ønsker å gjøre seg enda mer tilgjengelig for selskapets eksis teren-de og nye kunder.

– Den landsdekkende stålentreprenøren Metacon har kapasitet til både å frakte og montere stål fra fabrikken i Rakkestad og til lengst nord i landet. Dette er noe vi har lang erfaring med, forkla-rer Tony.

– Vi har regelmessig jobber i Bodø, og akkurat nå bygger vi ved Sjøkanten senter i Harstad. Vi ser mange utviklingsmulig heter for Metacon i Bodø, Harstad, Narvik, Tromsø og Lofoten, og har fått klare signa ler fra våre kunder om at det er ønskelig med en Metacon-representant på bakken i landsdelen – og da blir det sånn. Derfor er vi nå i ferd med å rekruttere en person som skal ha det markedet som sitt mar kedsområde, noe vi også gjør på Vestlan det, røper Tony.

Til og med i dag, når det råder høye materialpriser som følge av krigen, velger Metacon å trappe opp og satse enda større. Heldigvis føler Tony at de stiller sterkt selv i usikre tider.

– Vi merket at da den første korona bølgen dukket opp, var det få som var forberedt på hvordan det skulle håndteres. Da den andre bølgen kom, visste vi på en måte hva dette ville medføre, og alle inter essenter gikk rett inn i en løsningsmodus for å finne den beste løsningen for alle parter. Da kommer man som regel i mål på en god måte, fastslår han med et smil.

Med nevnte erfaringer fra koronabøl gene var veien kort til gode løsninger på den nye vanskelige situasjonen som fulgte med krigen i Ukraina, i forhold til frakt og høye materialpriser. I tillegg hadde Meta con flaks som hadde en rekke pågående prosjekter som sikret dem en normaldrift i en noe underlig tid. Likevel er det kompe tansen som først og fremst har skaffet dem mange gode kundeforhold.

– Vi har en stor fordel i næringsbygg markedet da vi har en veldig god kompe tanse på dette med stålbygg. Jeg opplever at vi er en leverandør som totalentrepre

nørene har tillit til, og som har en bra evne til å finne løsninger som ivaretar funksjonalitetskravene og som får ned byggekostnadene. Ikke minst tror jeg våre kunder opplever det som en ekstra garanti for gjennomføringsevne i vanskelige tider, at vi i eget hus kontrollerer en stor del av verdikjeden – fra eget prosjekteringsteam, via produksjon av stålkonstruksjoner i egen fabrikk, til egne montasjeteam på byggeplass. Vi har reaksjonsevne og hiver oss gjerne rundt når kundene har behov for det, avslutter Tony.

KONTAKT

METACON AS

Besøksadresse: Bredmyra 4, 1739 BORGENHAUGEN

Telefon: 69 22 44 11

Mail: firmapost@metacon.no

Hjemmeside: https://metacon.no/#

Facebook: https://www.facebook.com/MetaconAS

Instagram: https://www.instagram.com/metacon_as/

entrepri-ser på BAMA sitt nye hovedlager på Lier og Motek sitt nye bygg på Alnabru.
BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 43

Norsk Ombruk AS, gir forbrukeren mulighet til å velge brukte hvitevarer fremfor nytt, og på den måten spare både miljøet og lommeboka.

Pioneren innen sirkulærøkonomi

Det store miljøfokuset vi har i dag, står i sterk kontrast til hvordan folk flest tenkte for bare noen få år tilbake.

I 2022 er sirkulærøkonomi og bærekraft to viktige og velkjente begrep, og bevisst heten rundt gjenbruk er stadig økende.

For Jean René Skjelbreds del, startet be visstheten rundt miljø og gjenbruk med at hans far Tommy Paulsen skulle kaste avfall på et deponi for rundt 14 år siden. Den gang var kulturen for avfallshåndtering en helt annen, og Tommy ble forferdet over å se den store mengden av tilsynelatende nye hvitevarer på avfallsdeponiet.

– De som jobbet der sa at det var en daglig rutine å få inn «gode» varer, som havnet der bare fordi de var i feil farge. Det var da pappa så mulighetene. Jeg gikk fortsatt på videregående, men da jeg var ferdig på videregående gikk det et halvt år før vi kjørte på med Norsk Ombruk, fortel ler Jean René om hvordan det hele startet.

Norsk Ombruks aller første samar beidspartner ble Elkjøp, og som en liten bedrift med kun tre ansatte, ble det mye hard jobbing og lange dager i opp startsfasen.

– I starten jobbet vi alt fra 12 til 16 timer om dagen. Det var en opplevelse som det er gøy å tenke tilbake på. Vi fikk det jo til, men det vanskeligste var å forstå hele prosessen; hvordan skal vi hente varer, hvordan skal vi reparere varer og hvordan skal vi vaske de? Men vi fant rutiner på det med en gang, og vi begynte ganske tidlig å tenke ut hvordan vi kunne kontrollere det. Siden vi startet i 2013 og frem til 2017, fan tes det ingen krav på hvordan hvitevarer skulle bli kontrollert, og hvor mye som ble

44 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

tatt ut av systemet, forklarer Jean René. Derfor satte de i gang med å lage sitt helt egne datasystem med en oversikt over alle produkter. De satte et eget serienummer på alle produktene de hentet, og tastet inn type, merke og produktets serienummer for å ha full kontroll – ikke minst for kun dens del dersom de trengte en reservedel etter et års tid.

– Folk syntes vi kastet penger ut av vin duet istedenfor å fokusere på produksjo nen og alt annet, men vi gjorde det fordi vi ønsket å dokumentere til Elkjøp at vi faktisk hentet så og så mange varer. Og den første rapporten vi sendte kunne vi ikke fått nok ros for, smiler Jean René.

Det tok fort helt av for nystartede Norsk Ombruk, og de kunne snart åpne sin egen butikk i Sandefjord – i en liten, men svært velbesøkt garasje. Etter hvert ble de flere medarbeidere, og flyt tet til Horten. Der stiftet de bekjentskap med flere nye samarbeidspartnere, solgte produkter til andre butikker som solgte brukte hvitevarer, og inngikk samarbeid med b2b-kunder.

– Og så ble vi enda større og flyttet til Hoff. De første årene gikk det veldig fort oppover og vi fikk flere og flere samarbeid med Elkjøp. Plutselig begynte folk endelig å se viktigheten av datasystemet vårt, og hvordan vi registrerer. Vi var også med på å lage rutiner for hvordan andre bedrifter skulle reparere produktene sine. Vi mener at vi i dag står sterke på erfaring, siden vi har gode systemer og god kommunikasjon i alle ledd, fastslår Jean René.

I 2017 flyttet de på seg igjen, denne gan gen til Stokke. Med mange produkter på lager, var tanken at Norsk Ombruk skulle åpne en outlet-butikk i Sandefjord som skulle holde åpent i tre måneder, men den endte opp med å være der i fire år!

– Vi fikk så mye positiv feedback fra kunder, og folk så nytte av å handle i butikken vår. Vi merket at folk syntes det var gøy å handle brukt; det var i tiden, det var miljøvennlig og man gjorde noe for samfunnet ved å kjøpe det produktet. Men vi valgte etter hvert å gå over til nettbutikk, da vi så at vi ikke traff alle kundene som

vi ville treffe med butikken vår. Det har vi løst nå med nettbutikken, og vi har et samarbeid med Bring som har funket utrolig bra!

Å

kjøpe brukte hvitevarer gjennom nettet kan virke litt skummelt for de fleste. Derfor tilbyr Norsk Ombruk en garantitid på to år. De har dessuten valgt å bruke god tid på hvert enkelt produkt i nettbutikken, ved å legge ut en detaljert beskrivelse og bilder av produktet. De oppgir selvsagt alltid om produktet har en skade.

– Vi ønsker ikke at kunden skal få produktet hjem og plutselig oppdager en skade de ikke visste var der. Derfor ønsker vi å informere kunden så godt som mu lig, for vi merker at når kunden handler brukt, så handler det om å få tilliten til kunden, understreker Jean René.

Som en fremoverlent ombruksbedrift, har Norsk Ombruk vært en stor inspira sjonskilde innen sirkulærøkonomi-miljøet i Europa. De fortsetter også å inspirere stadig flere ungdommer som ønsker å jobbe innen sirkulærøkonomi, og Norsk Ombruk er spådd en lysende fremtid med mange spennende planer i tiden som kommer. Inntil videre fortsetter de i samme, gode spor – og har ikke tenkt til å sakte farten med det første.

– Vi reparerer 8 000-10 000 hvitevarer i året, så det har jo blitt en del varer, smiler Jean René avslutningsvis.

KONTAKT

NORSK OMBRUK AS

Besøksadresse: Gryteveien 339, 3160 STOKKE

Telefon: 45 66 47 26

Mail: salg@norskombruk.no

Hjemmeside: www.norskombruk.no

Facebook: https://www.facebook.com/Norskombrukas

Instagram: https://www.instagram.com/norskombruk/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ norsk-ombruk-as/

Twitter: https://www.twitter.com/norskombruk

Finn.no: https://www.finn.no/bap/webstore/ ad.html?finnkode=144849168

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 45

Antec Norge, har importert kvalitetsutstyr til biler siden 2007, og jobber nå mot å bli en totalleverandør av ekstrautstyr til bilbransjen. Komplette lyspakker, kufangere og takracks er noe av de produktene de leverer til bilforhandlere over hele landet. – Vi jobber hele tiden med å få relaterte produkter inn i katalogen for å bli enda mer komplett, fastslår daglig leder Aasmund Fjeldseth-Klausen.

Helt lysende!

Antec Norge er importør og grossist av bilutstyr, og ble født og videreutviklet gjennom Mer cedes Geländewagen-forhand leren Autocenteret Fjeldstad, som importerte stigtrinn og kufangere fra det tyske kvali tetsmerket Antec på 80-tallet, til eget bruk.

– Antec produserte mye tilbehør til mange bilmerker, og det som var spesielt med Antec var at alt var EU-krasjtestet og typegodkjent – og alt var laget av syrefast stål, så kvaliteten var kjempebra, skryter Aasmund Fjeld seth-Klausen, daglig leder i Antec Norge AS.

I2007 ble Autocenteret Fjeldstad med på Automessa i Lillestrøm for å promotere Antec-produktene til andre bilmerker, og det var da Aasmund tok på seg oppgaven med å presentere og videreformidle Antecs bilpro dukter til bilforhandlere i Norge.

– Da ble Antec en egen avdeling i Auto centeret Fjeldstad, som på den tiden hadde bilsalg, bilverksted og Antec-avdelingen, forklarer Aasmund.

Etter hvert tok Antec Norge inn lamper, siden det tross alt var veldig nært beslektet med montering av frontbøyler.

– Lampene vi begynte å ta inn var fra Hella og Maxtel, hvor vi tilbød oss da å lage komplette pakker som inkluderte kufanger, lamper med festebraketter og ledningsnett, og

så har det egentlig bare ballet på seg, smiler Aasmund.

I 2014 kom Antec Norge i kontakt med den britiske produsenten Lazer Lamps på en messe i Tyskland, og fikk lov til å bli importør av lampene som én av tre importører i Norge.

– Det har blitt et vanvittig populært merke, og jeg vil tørre å påstå at det er det mest po pulære lysmerket i Norge akkurat nå, fastslår Aasmund. I tillegg til disse, har Antec Norge i dag en rekke andre merker på lysutstyr til biler og maskiner.

Idag er Antec Norge AS et eget selskap med fem ansatte, som ganske nylig ble skilt fra Autocenteret Fjeldstad. Produktutvalget er stort og variert, og omfatter blant annet flere merker innen lys, deriblant ekstralys, arbeids lyd, varsellys og komplette lyspakker – såkalte «grillkits», der man feller lampene inn i grillen for en mer diskret montering.

Ellers bugner grossistbutikken over av utstyr som en rekke merker Arbeidslys, ekstralys, varsellys, kufangere, kanalrør, vel tebøyler, interiørlys, lommelykter, hodelykter, panserbeskyttelse, lasteholdere og takracks, for å nevne noe.

– Tanken er at vi vil utvide og tilby flere produkter til bilforhandlere, og målet er å bli en totalleverandør. Vi jobber hele tiden med å få relaterte produkter inn i katalogen for å

bli enda mer komplett, og så jobber vi veldig personlig og tett opp mot forhandlere; vi er fleksible, og kan snu oss rundt på dagen.

Et tilbud Antec Norge tilbyr er å lage spe sialtilpassede brosjyrer til forhandlerne, for å gjøre salgsjobben enda enklere. Helt uten ekstra kostnad.

Og dersom en forhandler leter etter et produkt, prøver Antec Norge å løse det så kjapt de kan.

– Det resulterer også i at en del forhand lere ringer oss og spør om ting, for de vet at vi gjør et realt forsøk på å prøve å få tak i det. Det er en service vi har siden vi ønsker å ha det gode kundeforholdet, for det er jo det vi brenner for; å ha den personlige kontakten, avslutter Aasmund med et varmt smil.

KONTAKT

ANTEC NORGE AS

Besøksadresse: Gulliveien 28, 3157 BARKÅKER

Telefon: 33 50 80 00

Mail: post@antec-norge.no

Hjemmeside: www.antec-norge.no

Facebook: https://www.facebook.com/ antecnorge

Instagram: https://www.instagram.com/antec_norge/

46 ● MOTOR & TRANSPORT

Det hyggelige bobilhotellet i Skien

Bobilhotell er blitt stadig mer utbredt, og hos Skien Bobilhotell, tar man seg like godt av bobileierne som bobilene!

– Vi tar oss god tid til hver enkelt kunde, og det skal være hyggelig for kundene å komme hit, understreker daglig leder Nicoline Wahlstrøm.

Skien Bobilhotell startet opp midt i koronapandemien, og hadde sitt første hele driftsår i 2021. Ole An dre Risnes, som er administrerende direktør i Pancom Management, kan fortelle at Bobilhotellet ble startet etter et initiativ fra Pancom Management; et selskap som investe rer i små og mellomstore bedrifter.

– Bakgrunnen til Skien Bobilhotell var at vi fikk mulighet til å kjøpe dette bygget, som da var et lager med noe bobilvirksomhet og an nen utleie. Dette var midt i korona-tiden, og vi så at det var et behov for lagring av bobiler, så da tenkte vi at vi har jo bygget – og vi har sannsynligvis også markedet, smiler Ole-An dre Risnes, styreleder i Skien Bobilhotell.

Det var slik bobilhotellet midt i Skien sentrum ble født. Men før bobilhotellet kunne ta imot bobiler og deres eiere, var det en del tilpasninger og investeringer som måtte til for å optimalisere bygget for bobil lagring. Rollen som «serviceperson» og daglig leder, gikk til Nicoline Wahlstrøm, som fra tidligere jobbet sammen med Ole-Andre i Pancom Management. Hun forteller at til bakemeldingene fra bobilhotellets gjester så langt har vært svært positive, og hun legger

stor vekt på å imøtekomme kundenes ønsker og lytte til deres behov.

– Dette bygget er stort – nesten 4 000 kvadratmeter, og det er mange kunder som synes det grå gulvet, med en god høyde un der taket, gjør lokalene fine. Men det vi har solgt mye på er nok tilgjengeligheten; at det ligger så sentralt. Vi har til og med kunder fra Tønsberg og Sandefjord! Vi er veldig åpne for tilbakemeldinger, og det meste kan vi som regel fikse – både små og store utbedringer. Vi har vært veldig åpne og nysgjerrige, og satt oss inn i markedet, forteller Nicoline.

Ole-Andre forteller at de har fått drahjelp av den generelle veksten i bobilmar kedet. Flere er nødt til å lagre bobilen sin et sted, på grunn av få parkerings- og lagrings muligheter, spesielt siden mange godt voksne ofte flytter fra større hus til mindre leiligheter.

– I den sammenhengen er det mange som flytter fra store hjem, til mindre bosted, som derfor har mer kapital til å kjøpe finere bobi ler, og som da er enda viktigere å oppbevare inne i oppvarmede lokaler, forklarer Nicoline.

Nicoline stortrives med å være Skien Bobil hotells ansikt utad. Hun møter masse hygge lige bobilkunder hver eneste dag, og mener

det er viktig å være serviceinnstilt. Ofte møter hun kundene i døra med en kaffekopp, et stort smil og med god tid til en rundtur i bobilhotellets lokaler før bobilen parkeres.

– Vi tar oss god tid til hver enkelt kunde, og det skal være hyggelig for kundene å komme hit. Det er viktig at hver kunde blir hørt, for de velger og leie plass hos oss, og da skal de også få god service. Og så er jo bobilkundene utrolig hyggelige mennesker, så det er bare hyggelig å servere kaffe og yte god service! Jeg gleder meg til å gå på jobb og møte kundene mine hver eneste dag, avslut ter en sprudlende glad Nicoline.

KONTAKT

SKIEN BOBILHOTELL AS

Besøksadresse: Mælagata 58, 3716 SKIEN

Telefon: 466 28 185

Mail: salg@skienbobilhotell.no

Hjemmeside: www.skienbobilhotell.no

Facebook: https://www.facebook.com/skienbobilhotell

MOTOR & TRANSPORT ● 47

Mobile Gjøvik:

Ekstra store forventninger til BYD og Nissan Ariya

Entusiasmen er nærmest til å ta og føle på hos Mobile Gjø vik, som tidligere gikk under navnet Øyhus Motor. De er én av 35 bilforhandlere i Norge under Mobile-navnet, og fører merkene Nissan, Fiat, Alfa Romeo, Jeep – og den innovative nykommeren BYD.

– Vi begynner nå med et helt nytt merke. BYD er en ren elbilprodusent som er kine sisk, og det er faktisk verdens største elbil produsent! Den populære syv-seteren BYD Tang er en modell som allerede har vært i Norge en stund og som vi snart får noen flere biler av, forteller Sjur Hermanrud, daglig leder ved Mobile Gjøvik.

Sjur forteller med stort engasjement om BYDs to flunkende nye modeller som er leveringsklare om kort tid, og som Mo bile Gjøvik gleder seg til å presentere.

– Den ene modellen heter BYD Han, og er en sedan med firehjulstrekk og en voldsom maskin med 516 hester! Den går fra 0-100 på 3,9 sekunder og har en rekkevidde på 52 mil. BYDs andre modell er en SUV som heter Atto 3, og det blir en fin familiebil til en veldig gunstig pris. Vi har store forventninger til begge bilene, smiler Sjur.

Den kinesiske elbilprodusenten BYD har lenge hatt elbil-landet Norge som et mål, og med de nye modellene håper de å innta

en fordelaktig posisjon på elbilmarkedet i Norge – som fortsatt er et marked på fremmarsj. Flere enn noensinne vurderer å kjøpe elbil i dag enn for bare et par år si den. Snittalderen på den gjennomsnittlige elbilkjøperen øker, og til og med de mest innbitte fossilbil-tilhengerne velger nå å kaste inn håndkleet og gå over til el.

– Det er rart og litt interessant, for i frem tiden vet vi at det blir mye elbiler. Det er jo dit vi skal. Samtidig så er det meste av det vi selger per dags dato bruktbiler, og da er det nesten bare bensin og diesel vi har i bruktbilporteføljen – i tillegg til en del hybrid og elbiler fra Nissan. Nissan Leaf er jo en kjempeslager, understreker Sjur.

– Vi har ekstra store forventninger til våre to nylanseringer, BYD
og Ariya, og interessen blant våre kunder er upåklagelig, sier en oppglødd daglig leder Sjur Hermanrud ved Mobile Gjøvik.
48 ● MOTOR & TRANSPORT

Nissan Ariya – den nye, elektriske familiebilen

Sjur er også glad for at Innlandet ikke lenger ser ut til å henge etter resten av landet når det gjelder elbilrepresentasjonen, for når det gjelder nybil er det stort sett elektrisk det går i her hos Mobile Gjøvik. Han forteller at den nye og svært etterleng tede Nissan Ariya, vil bli en viktig bil for både Gjøvik og Vestopplands innbyggere, samt resten av landet. Den vil bli leve ringsklar mot slutten av 2022.

– Den har folk ventet på i to år nå! Den ble presentert med brask og bram fra Nissan for flere år siden og nå kom den endelig. Den er kjempeviktig for oss, og det er en helt fantastisk bil som kommer både som tohjulstrekk og firehjulstrekk, sier Sjur.

Nissan Ariya har en høy sittestilling, mulighet for firehjulstrekk og ikke minst lang rekkevidde. Den kan også trekke en tilhenger på opptil 1500 kilo, og ha taklast på 75 kilo, noe som gir mulighet for ski boks på taket og turer til fjells. Bilen er dessuten svært konkurransedyktig på pris i sitt segment, da innstegsmodellen av Nissan Ariya vil ligge på 425 000 kroner. Bilen leveres med to forskjellige batteripakker, 63 kWh og 87 kWh, og kommer i forskjellige varianter. Både firehjulstrekk og performan ce-varianter er tilgjengelig, som gjør det

enkelt å finne den versjonen som passer dine behov best.

Nissan har lang fartstid med elektriske biler og er nok også forbundet av mange med nettopp elbiler. Så å velge Nis san Ariya som din neste bil, er et trygt og godt valg om du er på jakt etter en elbil i dette prissegmentet, sier Sjur.

Nissan var faktisk først ute med masse produksjon av en elbil allerede tilbake i 2010, med bestselgeren Nissan Leaf. Elbilen selger fortsatt godt i Norge og i 2021 var Nissan Leaf den mest populære brukt-el bilen som ble omregistrert, i henhold til Opplysningsrådet for veitrafikk (OFV). Sjur tror at Nissan Ariya har potensialet til å bli en tilsvarende salgssuksess som sin «lille

bror», til tross for at det er flere konkurren ter i markedet nå enn tidligere.

– Nissan Ariya er rett og slett den kom plette familiebilen og oppfyller de fleste behov, konkluderer Sjur avslutningsvis.

KONTAKT

MOBILE GJØVIK AS

Besøksadresse: Damsletta 1, 2827 HUNNDALEN

Telefon: 61 13 36 00

Mail: gjovik@mobile.no

Hjemmeside: https://mobile.no/forhandlere/ mobile-gjovik

Facebook: https://www.facebook.com/mobilegjovik

MOTOR & TRANSPORT ● 49

Så godt som nytt!

Lange tradisjoner: Hundreåringen Bodahl-Johansen AS har drevet med dekk siden 1922, og fortsetter sin tradisjonsrike reise i 2022 med å gi nytt liv til gamle og slitte dekk.

Familiebedriften Bodahl-Johan sen AS har noe som veldig få norske bedrifter har; de har en historie som strekker seg hele 100 år tilbake i tid. De har også en framtid som fortsatt er like lys og lovende som i 1929. Da kjøpte nemlig bestefaren til daglig leder Erik Bodahl-Johansen en regummieringsmaskin, for å starte med reparasjon og regummiering av dekk i stor skala.

– I 1922 fantes det ikke så mange biler, og det var nesten utenkelig at man kunne leve av dekk! Bodahl-Johansen reparerte derfor mer enn de solgte, noe som man etter hvert utviklet. Vi startet med regum miering i 1932, og det er egentlig veldig tidlig, forteller Erik om hvordan familiebe driften formet seg.

Historien sier at det var få biler på veiene i Norge, og at de bilene som

fantes stort sett kjørte på sommeren fordi dekkene ikke egnet seg til vinterkjøring.

I tillegg var det tøffe tider på 30-tallet og under andre verdenskrig. Det lille dekkfir maet ble nødt til å reparere gummistøvler og annet, men de solgte også biler og re parerte dekk. Etter hvert som tidene for andret seg, kunne Bodahl-Johansen igjen satse på det de opprinnelig startet med; nemlig regummiering og forsterkning av slitte og ødelagte dekk.

– Bestefaren min var stor på å lage innlegg og reparasjonsmateriell, og når dekkene ble kjørt i stykker eller fikk punktering, så la man en forsterkning inni dekkene som skulle holde på dekke ne. Dette laget han i stort monn og solgte både i Norge og eksporterte til utlandet, forteller Erik.

Eriks far overtok tidlig driften av fir maet, og selv ble Erik nærmest født og oppvokst i familiebedriften, som han

ble en del av på heltid i 1990. Siden den gang har Bodahl-Johansen vokst seg enda større, og i dag har de syv dekkverksted: i Fredrikstad, Mysen, Ski, Rakkestad, Hal den og Svinesund, pluss fabrikken her i Fredrikstad.

B

odahl-Johansen tilbyr per i dag re gummiering av dekk til busser og lastebiler, i tillegg til salg av nye dekk til personbiler lastebiler og nær sagt alt som går på hjul, i egne butikker.

– Vi har blitt en betydelig aktør i Østfold, og ikke minst har Dekkhotell utviklet seg til å bli et viktig tilbud på alle våre avdelinger.

– Per i dag regummieres det ikke dekk til personbiler, siden det har blitt billigere å produsere helt nye dekk i Kina. Men vi er ikke fremmede for at det kanskje kan komme tilbake igjen. Nå er dekkene på personbiler og SUVer blitt mye større, slik

50 ● MOTOR & TRANSPORT

at det igjen kan bli lønnsomt både økono misk og miljømessig, forklarer Erik.

Han forteller videre at miljøgevinsten er stor ved at man tar vare på stammen til dekkene, og at man også kan spare mye penger på å regummiere dekkene fremfor å bytte dem ut mot nye.

– Det er morsomt å tenke på det grønne skiftet og det miljøfokuset vi har nå, når vi allerede for nesten 100 år siden tok gamle dekk og regummierte dem for at de skulle kjøre enda et liv, smiler Erik stolt.

På 90-tallet bygget Bodahl-Johansen en ny fabrikk for regummiering. De gikk fra å være en mindre produksjonsbedrift til å bli en storindustri. Det gjorde bedriften bedre rustet til å produsere flottere dekk

av enda bedre kvalitet med en mer moder ne produksjonslinje.

– I dag er kvaliteten på regummierte dekk blitt kjempegod, og helt på samme nivå med nye dekk. Bra kvalitet er en forutsetning, men det viktigste er at vi alle har blitt veldig opptatt av å ta vare på ressursene våre, og bruke innsatsfaktorene mye mer. Når man lager et nytt dekk, lages det av stål og gummikomponenter – ikke minst olje og sot. Mens når vi regummi erer, legger vi «bare» en ny slitebane på toppen, slik at vi kan bruke hele stammen igjen og igjen, forklarer Erik.

Erik fremhever videre hvor viktig og bra miljøperspektivet ved regum

miering av dekk er for samfunnet. Man slipper rett og slett å kaste dekket før man har brukt det to til tre ganger. Et dekk kan nemlig resirkuleres flere ganger, og Erik spår at regummiering bare vil bli mer og mer aktuelt i tiden som kommer. – For å fremstille et nytt lastebildekk trengs det cirka 83 liter olje, men for å lage et tilsvarende dekk som er regummi ert, så trenger man 27 liter! Det gjør at det er bærekraftig å drive med det, noe som vi har vært klar over og promotert i mange år. Forskjellen er at nå har kvaliteten blitt enda bedre, slik at man kan likestille det med nye dekk. Det er veldig viktig, for vi kan ikke være miljøvennlige om produktet ikke fungerer, fastslår Erik avslutningsvis.

KONTAKT

BODAHL-JOHANSEN AS

Telefon: 40 00 23 09

Mail: post@bodahl.com

Hjemmeside: https://www.bodahl.com

Facebook: https://www.facebook.com/

BODAHLJOHANSENBILGUMMIVERKSTED

Instagram: https://www.instagram.com/bodahljohansenas/

MOTOR & TRANSPORT ● 51

Porsche er i full gang med å elektrifisere mange av sine legendariske modeller, og har store ambisjoner for fremtiden. – Porsche vil være helt i spydspissen på utvikling og teknologi, avslører daglig leder Ivar Brath Lien ved Porsche Center Asker og Bærum.

Stort bilmerke

– enda større ambisjoner

Det har nærmest gått i ett for Porsche Center Asker og Bærum, siden de lanserte den etterlengtede Cross Turismo i starten av mars 2021. Til tross for leve ringsutfordringer, og den store pågangen av Cross Turismo-lystne Porsche-entusiaster som gjerne ville sikre seg en elbil før den eventuelle momsinnføringen i 2022, står Porsche nå sterkere enn noensinne.

– Vi var jo midt i pandemien, noe som gjorde at det var leveringsutfordringer på mikrobrikker og på logistikk. Det var en trøblete situasjon i hele verden, men vi

prøvde selvfølgelig å gjøre så godt vi kunne. Samtidig hang «momsspøkelset» over oss. Det var jo stor tro på at det kom en innfø ring av moms over et visst beløp på elbiler fra nyttår 2022. Det skjedde ikke, men det førte til at vi var veldig fokuserte på å levere biler før nyttår, forteller Ivar Brath Lien, daglig leder ved Porsche Center Asker og Bærum.

Den plutselig store pågangen, gjorde at Porsche Centers avdeling i Asker og Bærum, ikke levde helt opp til sine egne høye forventninger, i forhold til å levere

den berømte «Porscheopplevelsen» til hver eneste kunde.

– Heldigvis er det et bra produkt, så folk er jo fornøyde. Det eneste skåret i gleden er at vi måtte levere ut mange biler på veldig kort tid, og dermed fikk ikke hver og en den opplevelsen vi ønsker å gi, medgir Ivar.

Ironisk nok befinner Porsche Center As ker og Bærum seg nå i omtrent den samme situasjonen som de befant seg i før nyttår.

Regjeringen har på nytt kunngjort at det sannsynligvis kommer moms på elbiler, fra 2023. Likevel har det dedikerte teamet ved Porsche Center et mye bedre utgangs

Bilde: Porsche
52 ●MOTOR & TRANSPORT
AG Press

punkt enn fjoråret, selv uten en rykende fersk Cross Turismo. Nå har de nemlig en langt større kontroll på situasjonen, noe som gjør at de klarer å gi «Porscheopple velsen» til alle sine kunder.

Til tross for at Cross Turismo ikke er like fersk lenger, så selger den rålekre elektriske sportsbilen likevel svært godt i hele landet – ikke minst her i Asker og Bærum. Her er elbil-andelen høyere enn i resten av Norge.

– Cross Turismo er «spot on!» Den har alt! Den er skreddersydd etter norske for hold, og ser ut som en drøm. Firehjulstrekk, nivåjustering og god plass – alt er på plass.

I Porsche sier man at det skal se ut som en Porsche, føles som en Porsche og kjøre som en Porsche, og det gjør den, gliser Ivar.

Selv om det er en kjent sak at en bil fra Porsche koster en del penger, er Cross Tu rismo likevel en langt rimeligere inngangs billett enn Porsches tradisjonelle modeller. Ivar synes det er kjempegøy at den elektris ke sportsbilen har banet vei for en helt ny kundegruppe. Sammen med en helt unik kundeopplevelse, har Cross Turismo derfor bidratt til at Porsche Center Asker og Bæ

rum har gjort det bra omsetningsmessig. – Gjengen som jobber her er sterkt medvirkende til suksessen. Hele mantraet vårt er at vi lever for å overlevere, og når du kommer til en Porscheforhandler har du ofte høyere forventninger enn det du har andre steder. Det er ikke alltid lett å levere på allerede høye forventninger, men det handler om engasjement, interesse for kunden og pasjon for produktet og merket. Vi sier at vi selger et produkt som ingen trenger, men som alle vil ha. Vi ønsker å selge en opplevelse – ikke bare en bil, understreker Ivar med et smil.

Selv om Porsche fortsatt lever godt på fjorårets nyhet, så stopper det ikke premiumbilmerket fra å ha store ambi sjoner for fremtiden. I tiden fremover har Porsche satt seg et mål om å elektrifisere store deler av modellrepertoaret sitt, der modellen Macan trolig er først ut. – Porsche vil være helt i spydspissen på utvikling og teknologi. De har en holdning om at elektrifisering ikke nødvendigvis er den endelige løsningen på verdensbasis. De jobber også med å utvikle syntetisk bensin, som er langt mer miljøvennlig enn

PORSCHE CENTER ASKER OG BÆRUM AS

Besøksadresse: Billingstadsletta 13, 1396 BILLINGSTAD

Telefon: 66 91 19 11

Mail: post@porsche-asker.no

Hjemmeside: www.porsche-asker.no

Facebook: https://www.facebook.com/ porschecenteraskerbaerum

Instagram: https://www.instagram.com/ porschecenteraskerbaerum/

Porsche
MOTOR & TRANSPORT ● 53
Center Asker & Bærum Psssst... Du får den fortsatt helt uten MVA og engangsavgift. Drømmen har aldri vært mer innen rekkevidde. Porsche Taycan Cross Turismo, helt elektrisk. Porsche Center Asker & Bærum • Billingstadsletta 13 • 1396 Billingstad • Telefon: 66 911 911 • www.porsche-asker.no

Sykkelguttanes hemmelighet

Sykkelbutikken Sykkelguttane vekker oppsikt med sin unike kundeservice og livstidsservice på sykler.

– Hvis du kjøper en sykkel hos oss skal vi vaske den, smøre den, justere gir og bremser, oppgradere software og gjøre alt med sykkelen uten at det koster noe, fastslår daglig leder og medeier Børge Hoem.

Sykkelbutikken Sykkelguttane, er lett å finne med sin sentrale be liggenhet i Kristiansand – vegg i vegg med biblioteket og overfor Peppes Pizza. Her møter du sykkelguttene Børge Hoem og Sali Rama, som sammen med et dyktig salgs- og verkstedteam, ska per ekte sykkelglede blant Kristiansands innbyggere, ved å yte en kundeservice som er helt utenom det vanlige.

Vi startet Sykkelguttane i slutten av 2017 fordi vi hadde lyst til å skape noe unikt som Kristiansand ikke hadde. Jeg har jobbet i sportsbransjen i hele mitt liv og var lei av det vanlige. Derfor fikk jeg med meg Sali på å bygge opp noe litt annerledes. Når man kommer inn her ser man hvordan vi jobber og hva vi driver med, for vi sitter midt i butikken og repa rerer sykler! Det liker kundene, og vi blir

som en stor familie, for vi kjenner alle, forteller daglig leder og medeier Børge Hoem innledningsvis.

Selv er Børge godt bevandret i sports bransjen. Allerede da han var 18 år begynte han å jobbe i Intersport-kjeden, og tok fagbrev i butikkdrift, salg og service. I 1998 flyttet Børge fra Stryn til Kristiansand, og fikk jobb på Intersport her i byen, der han jobbet frem til 2007.

54 ● MOTOR & TRANSPORT

– Etter det begynte jeg å jobbe i en sykkelbutikk der jeg møtte min gode venn, kollega og medeier Sali Rama. Sali hadde jobbet som mekaniker i 25 år mens jeg elsket å selge, og vi snakket sammen om at nå hadde vi vært lenge på én plass, og vi var litt lei av motorbytte og sure kunder, forteller Børge om hvordan ideen til Syk kelguttane ble født.

Sykkelguttane ble raskt kjente for sin høye servicegrad og unike evne til å strekke seg langt for å gjøre kunden stor fornøyd, og ikke minst fordi de kunne tilby sine kunder en utrolig bra serviceavtale som mange ikke hadde sett maken til før.

– Hos oss får du livstidsservice! Hvis du kjøper en sykkel hos oss skal vi vaske den, smøre den, justere gir og bremser, oppgradere software og gjøre alt med syk kelen uten at det koster noe. Og skal du skifte deler en gang i fremtiden så betaler du bare for delene, understreker Børge.

Livstidsservice-avtalen til Sykkelguttane skapte stor oppstandelse blant sykkelfor handlerne i området, og Børge innrøm mer spøkefullt at de antagelig ikke var så godt likt blant konkurrentene i byen, som ikke kunne matche det utrolige tilbudet.

– Det ble en voldsom snakkis! Folk var jo vant med å bruke 2 000 kroner i året på dette, og så fikk du det helt gratis når du handlet hos oss, humrer Børge.

Egentlig skulle livstidsservicen bare gjelde det første året, som en gimmick, for å skape seg et kjent navn i Kristi ansand, men det tok helt av med sykkel salget. Omsetningen bare økte og økte, så de bestemte seg for å fortsette med livstidsservicen.

For dem som derimot ikke er syk kelkunder hos Sykkelguttane, koster en service 699 kroner. Men ifølge Børge får man mye for pengene dersom man over later sykkelservicen til de dyktige sykkel gutta i Kristiansand.

– Her har vi fagfolk som gjør jobben ordentlig, og så ser sykkelen ut som en million dollar når den er ferdig, sier Børge med glimt i øyet.

Nå som Norge befinner seg i det grøn ne skiftet, forteller Børge at det er

mange som velger bort husstandens andre bil til fordel for elsykler.

– Det kom en familie her som solgte bil nummer to og kjøpte fem elsykler til sam menlagt 120 000 kroner. Når bensinen koster 24 kroner literen, begynner det å bli veldig dyrt, så hvorfor ikke investere i en elsykkel som du kan ha lenge, og der du får løst logistikken på en veldig smidig måte? Elsykler er kommet for å bli, spesi elt i storbyene, konstaterer han.

Hele 95 prosent av sykkelsalget til Syk kelguttane består i dag av elsykler, og de fører kun de beste merkene på markedet – deriblant bestselgeren Giant.

Men dersom elsykkel-fenomenet er helt nytt og uvant for deg, råder Børge til å velge en sykkel med en rekkevidde på 1520 mil, der du sitter litt oppreist og med avslappede skuldre. Sykkelguttane har sykler i alle modeller og prisklasser, og man er alltid velkommen inn i butikken for en hyggelig sykkelprat – og få hjelp til å velge rett sykkel for akkurat deg og dine behov.

– Hemmeligheten vår er at vi er veldig serviceinnstilte. Du skal få et smil når du kommer inn og et smil når du går, det er vi veldig bevisste på. Det ligger i vår natur, og vi ser at når vi er glade, så er kundene også glade, avslutter Børge.

KONTAKT

SYKKELGUTTANE AS

Adresse: Gyldenløves Gate 10, 4611 KRISTIANSAND

Telefon: 480 41 483

E-post: post@sykkelguttane.no

Hjemmeside: https://nettbutikk.sykkelguttane.no

Facebook: https://www.facebook.com/sykkelguttane/

Instagram: https://www.instagram.com/sykkelguttane/

MOTOR & TRANSPORT ● 55

Daglig leder Rune Hegstad har mistet tellingen for lenge siden på hvor mange som har kommet inn til Fredrikstad AutoCenter AS og spurt om ikke Subaru har tenkt til å komme med elbil de også. Hel digvis er den etterlengtede Subaru Solterra endelig rett rundt hjørnet, til stor glede for både Rune og Subaru-miljøet i Norge.

– Vi har sagt til folk i tre år nå at elbilen kommer snart, men nå kommer den, og det blir utrolig bra, smiler Rune muntert.

Her på Østlandet er det per i dag ni av ti som kjøper elbil, og som elbileier selv, synes Rune at det er en flott opplevelse å

kjøre en stillegående bil som både er billig i drift og snill mot miljøet.

Solterra er allerede spådd en svært lys fremtid i elbil-landet Norge, og det er mange som har satt seg på venteliste for å få kjøpe den. Mange har dessuten ikke nølt med å kjøpe den usett på grunn av elbilens fantastiske egenskaper, med firehjulstrekk og de finurlige sikkerhetssystemene som holder bilen stødig på veien – selv under krevende værforhold.

– Vi har et DNA på Subaru, og det er «ustoppelig». Solterra er en kjempefin og romslig firehjulstrekker som har like gode vinter- og kjøreegenskaper som en Forester. Den er helt rå! Det er mange som bare skal

ha Subaru, de skal ikke ha noe annet, og det er gjerne folk som liker å kjøre litt offroad og der det ikke alltid er nymåket, forteller Rune.

En bil som trekker på alle fire kommer seg som regel alltid frem, selv på isete underlag og vinterføre med mye nysnø på veien. Det er derfor ikke helt uten grunn at Subarus biler alltid kommer med firehjulstrekk.

– Det er så stabilt å kjøre med, og de som syns det er gøy å kjøre bil og få bruke håndbrekket litt og sladde, synes ikke Subaru er noe morsomt å kjøre, for den er så sikker at det nesten er en prestasjon å få den bilen av veien. Den har antiskrens og

Subarus første og etterlengtede elbil, gjør snart sin store entré på det norske markedet. Solterra bygger på Subarus legendariske firehjulstrekk-prinsipp, og er som skapt for norske forhold.
USTOPPELIG 56 ● MOTOR & TRANSPORT

antispinn, pluss at du kjører firehjulstrekk. Det er bra altså, konstaterer Rune og smiler stort.

Subaru Solterra får en rekkevidde fra 466 kilometer (wltp), og er utviklet i samarbeid med Toyota. Den kommende elbilen er også utstyrt med Subarus unike cruisecontrol, der veien foran deg blir filmet av kameraer som sitter oppe ved speilet. Det kompliserte systemet gjør det mulig for bilen å bremse automa tisk, for eksempel hvis du kjører mot en vegg.

– Subaru har også X-mode-systemet, som gjør at bilen bremser seg sakte ned en glatt bakke, mens du holder rattet og styrer. Det er helt fantastisk å kjøre med, også grepet i oppoverbakker er helt fantastisk! Det hjelper ikke å ha store støtfangere og svære greier hvis du raser av veien, men denne bilen hjelper deg med å holde deg på veien og kjøre fornuftig, forklarer Rune entusiastisk.

Itillegg til Subaru, er Fredrikstad AutoCenter

AS også forhandler for det britiske merket MG, som skulle vise seg å bli en skikkelig storselger. Året før de fikk agenturet på MG, omsatte de for 41 millio ner kroner, mens det samme året de begynte med MG, hadde de en om setning på hele 98 millioner kroner – noe som er en svært imponerende omsetning for en relativt liten bilforretning med kun syv årsverk.

– Da vi skrev kontrakt på MG i januar 2020, tenkte vi at vi får se hvor det bærer hen, men det ble en kjempesuksess! Salget går veldig bra, og vi har over 60 solgte biler i ordrereserve på MG og Subaru, som vi ikke har levert til kunder enda, røper Rune.

Rune er en gammel traver i bilbransjen, og startet sin karriere i Bertel O. Steen allerede i 1986. Han har jobbet som bilselger, salgssjef og regionsjef hos Citroën Norge før han ble medeier i en

Citroënbutikk i Oslo. Denne drev han i ca. 10 år, før han solgte seg ut i 2014 etter å ha gått lei av den daglige pendlingen mellom Moss og Oslo.

Et nytt kapittel startet deretter i 2016, da Rune kjøpte ut importørens eierandel i Subaru Fredrikstad. Nå eier han butikken sammen med sin bror Harald Hegstad. Siden den gang har den muntre daglige lederen stortrivdes med å selge kvalitetsbiler fra Subaru og MG til kunder fra Sarpsborg, Fredrikstad og Halden.

FREDRIKSTAD

Adresse: Stabburveien 1, 1617 FREDRIKSTAD

Stabburveien 1, 1617 Fredrikstad

Telefon: 69 70 03 33

Epost: post@freac.no

Hjemmeside: https://fredrikstadautocenter.no/ Facebook: https://www.facebook.com/ FredrikstadAutoCenter

AUTOCENTER AS
KONTAKT Fredrikstad AutoCenter AS www.fredrikstadautocenter.no
Tlf. 69 70 03 33 | E-post: post@freac.no MOTOR & TRANSPORT ● 57

Helt konge

Bilpleiekongens unike konsept, får kundene til å føle seg som konger! – De riktige kongene er kundene våre, fastslår Frank Wirum, daglig leder i Bilpleiekongen AS.

Bilpleiekongen AS ble etablert i 2013, og har hele tiden hatt et bevisst fokus på å lære folk til å ta vare på bilen sin, i form av instruksjonsvideoer og informative te makurs. Etter at Frank Wirum overtok drif ten av bilpleiebedriften i 2020, fikk både logoen og markedsføringskonseptet en stor overhaling, og nå har kundene fått lov til å være de riktige kongene hos Bilpleiekon gen på Borgeskogen i Stokke.

Det tidligere markedsføringskonseptet gikk ut på at vi selv markedsførte oss som en konge, men det finnes ikke bare én konge, men mange konger – for de riktige kongene er kundene våre, understreker Frank med et stort smil. Markedsstrategien til Bilpleiekongen

skiller seg tydelig ut fra andre aktører i bransjen. Med kunden i kongestolen, har de utformet en helhetlig strategi som går ut på å inspirere kundene sine til å ta vare på bilen sin, ved å ikke bare tilby salg av gode og effektive bilpleieprodukter, men også sosiale arrangementer og opplæringskurs. Til Borgeskogen samles det nå folk for å prate bil og drikke kaffe, gjennom konsep tet «Cars & Coffee», som de anordner en gang i måneden. Og nylig holdt Bilpleie Norge et kurs for en fullsatt bilpark med over 150 biler.

– Vi pleier å si at vi er eksperter på nor ske og nordiske forhold, for det er jo litt spesielle forhold her oppe kontra nedover i Europa. Derfor har vi laget en strategi, der garasjen som vi sitter i nå brukes til å utar beide presentasjoner, videoer og innhold til

livesendinger og kurs, forklarer Frank.

På Borgeskogen har Bilpleiekongen både kontorlokale, lager og garasje, og i 2021 lanserte de en helt ny netthandel sløsning som en stor og viktig del av den nye markedsstrategien.

– Nettbutikken underbygger konseptet vårt, og er veldig bransjespesifikk. Vi har utviklet netthandelsløsningen selv, og den videreutvikles hele veien i forhold til hva vi synes er fornuftig med tanke på strategi.

Nettsideløsningen til Bilpleiekongen er både enkel og oversiktlig, og nå er det dessuten blitt enda enklere å navigere seg frem til akkurat hva man er ute etter.

– Vi mener vi har Norges beste nettre laterte salgs- og innholdskanal for de som er interesserte i å ta vare på bilen sin, og vi

58 ● MOTOR & TRANSPORT

har b2b og løsninger som er utviklet spesi elt for bilpleiebransjen, fremholder Frank.

Bilpleiekongens mange varemerker er nøye utvalgt og kvalitetssikret, og det store utvalget blir hele tiden evaluert slik at kun den alltid har det beste å velge mellom.

– Vi har Norges største og bredeste sor timent, det er det ingen tvil om! Vi prøver alltid å finne de rette produktene i forhold til vårt konsept og hva vi mener er attraktivt for kunden, og vi er ikke redde for å prøve nye ting for å sette kunden i fokus, fastslår Frank.

Med sine helt egne produkter under merkenavnene WashKing, PadKing og King, skiller Bilpleiekongen seg ytter ligere ut i forhold til konkurrentene, med en omfattende produktutvikling og nøye testing før produktene slippes på markedet.

– Vi ønsker at et produkt skal gjøre at bilen skinner litt mer, og da sier vi ifra hva vi vil ha, får på plass en base og så vide reutvikler vi produktet via testing her. Vi bruker mye tid på produktutvikling på våre egne varemerker, for vi ser ingen grunn til å bare ta et eksisterende produkt og putte vår logo på, forteller Frank.

Bilpleiekongen har dessuten forhandler avtaler, og er grossist for en del varemerker. Slik kan de også tilby direktesalg mot for handlere.

I forhold til det grønne skiftet, ønsker Bilpleiekongen å stille sterkt med et stort fokus på miljø og bærekraft rundt sine produkter - noe som er en utfordring med tanke på de mange kjemikaliene som ofte benyttes i bilpleieproduktene.

– Vårt fokus er å prøve å sikre det bæ rekraftige rundt produksjon, transport, og lagring, og sørge for at de elementene er på plass. Vi har også grønne og svanemer kede produkter, og vi skal jobbe på best mulig måte når det kommer til det grønne regimet, understreker Frank. Ser positivt på fremtiden

I 2018 mottok Bilpleiekongen en velfor tjent Gasellepris, og siden den gang har de ekspandert til Sverige og snudd et par vanskelige år til en estimert økning på 40 prosent fra 2021 til 2022.

– I 2013 var det store planer og høye mål, som til slutt ble for utfordrende. I 2021 dro vi med oss bunnlinja, og nå går det bare oppover! Det har vært en tøff og slitsom jobb, men heldigvis er det 11 veldig kompe

tente og flinke medarbeidere her, som har vært med på å dra lasset og bidratt til å ta oss dit vi er i dag, avslutter Frank Robert.

KONTAKT

BILPLEIEKONGEN AS Besøksadresse: Borgeskogen 26, 3160 STOKKE

Telefon: 46 53 78 88

Mail: info@bilpleiekongen.no

Hjemmeside: https://www.bilpleiekongen.no

Facebook:

https://www.facebook.com/bilpleiekongen

Instagram: https://www.instagram.com/bilpleiekongen/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/ UC_heXI7QkOlCWyimIjBOFLA

TikTok: https://www.tiktok.com/@ bilpleiekongen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ bilpleiekongen/

MOTOR & TRANSPORT ● 59

FARTSGLEDE

I FREDRIKSTAD

Motorentusiasten Andreas Auberg, er ikke redd for å jobbe og ta i et tak, og har aldri sagt nei til et oppdrag som innebærer ATV-er eller UTV-er, enten det er senkveld eller frihelg. Det er kanskje sånn det er når man jobber med sin store hobby. Men på fritiden finner Andreas aller helst roen i snøscooter-løypa, der han får være helt alene.

– Det blir mye jobb, men det er jo mor somt også! Man jobber så lenge man har noe å gjøre, og så tar man heller fri når det er mulig. Hobbyen min er firehjulinger, men jeg har en scooter også, som jeg kjører på friti

den. Det er egentlig veldig fint siden jeg ikke selger snøscootere, for da er det ingen som kjenner meg igjen og spør meg om hjelp, ler Andreas, daglig leder og eier av Monsen Maskin.

Monsen Maskin selger ATV-er og UTV-er fra toppmerket Polaris, og har opp gjennom årene kontinuerlig utvidet og bygget ut med større plass. På grunn av et solid opp sving i ATV-salget under Koronapandemien, er tiden igjen inne for en utvidelse – denne gang i et nytt og større bygg.

– Vi jobber oss sakte, men sikkert mot at vi må flytte herfra. Drømmen min er å bygge

nytt om tre år, om det fortsetter å gå så bra som det gjør nå. Da blir det 400 kvadratmeter med ATV og UTV i egen avdeling, og så blir klargjøringsavdelingen en del av utstillingen, slik at man kan se når det skrus på nye mas kiner, forteller en entusiastisk Andreas om de spennende fremtidsplanene.

Monsen Maskin ble startet i 1970, og var egentlig en familiebedrift som ble startet av en far, og etter hvert drevet av farens to sønner. De gav seg i 2007, da den ene sønnen ble dårlig og ikke kunne jobbe. I 2009-2010 bestemte de seg derfor med tungt hjerte å selge bedriften, etter at faren hadde gått bort.

Andreas kom inn i bildet i 2010, og jobbet

Med en stor pasjon for fart, spenning og gromme terrengmotorsykler, satset Andreas Auberg alt han hadde på ATV-drømmen, og er i dag godt kjent i ATV-miljøet i Norge gjennom motorbutikken Monsen Maskin i Fredrikstad.
60 ● MOTOR & TRANSPORT

da for en tilsvarende bedrift med å skru på gressklippere. Han ble nødt til å selge leilig heten sin for å få råd til å kjøpe bedriften, og resten gikk faren hans inn med. Faren til Andreas var med på eiersiden i 3-4 år, før Andreas en dag kjøpte han ut.

– Det er som pappa sa, at når det først vir kelig begynte å gå bra, så kjøpte jeg han ut! Så jeg får det jo på en måte til, smiler Andreas.

For Monsen Maskin var Koronapandemi en alt annet enn en nedgangstid. De gikk fort fra å selge 60-70 ATV-er i året, til å doble salget.

– Når folk ikke kan reise på ferie lenger, begynner pengene å brenne i lomma. Man kjeder seg og vil finne på et eller annet moro, så da kjører man firehjuling!

Monsen Maskin kjøper alltid inn store partier. Slik kan de ha det meste på lager til enhver tid, og har derfor fått et rykte på seg for å være den største ATV-butikken, som også har mest.

– Det er bare å komme hit og peke på hva du vil ha, og så hente det, forsikrer Andreas med et smil.

Han oppfordrer likevel til å være tidlig ute med å bestille, slik at han kan planlegge

og tilrettelegge for en kortere ventetid. I dag råder det nemlig litt lengre leveringstid på ATV-er, noe som ifølge Andreas ikke har vært en hindring for salget.

– Folk har blitt mer og mer vant til at ting må bestilles og at man må regne med litt ventetid. Folk har også blitt mye flinkere til å vente, smiler han.

Andreas forteller at de også selger hengere fra den norske produsenten TYSSE, og gress klippere fra Husqvarna og Honda; merker som motorentusiasten Andreas, selv kan gå god for.

– Honda er den desidert beste gressklippe ren, den beste snøfreseren, og det beste strø maggregatet. Honda er best i klassen! Det er en premiumleverandør som det er godt å ha med seg, mens Huskvarna er gode på ergono mi og design, og er først ute med det meste, skryter han om merkene de fører.

Monsen Maskin huser også et verksted med svært kompetente mekanikere, som har god kompetanse på både gressklip pere og terrengmotorsykler av alle slag.

– Vi reparerer alt av ATV, og vi utfører alle reparasjonene selv. Jeg har tre mekanikere som skrur hver dag, og én på delelageret

som står for kundehåndtering, maskiner og litt forskjellig. I tillegg har jeg en som jobber kontinuerlig med å bygge ATV-er til kunder, forteller Andreas.

Selv om Andreas ikke har like mye tid til å skru selv lenger, hender det fortsatt at han tar på seg enkelte oppdrag, som den gangen han samarbeidet med den verdenskjente DJ-en Alan Walker.

– I tre eller fire musikkvideoer har han brukt en av maskinene mine. Det er utrolig kult, og noe av det største jeg har vært med på, avslutter en tydelig stolt Andreas.

KONTAKT

MONSEN MASKIN

Adresse: Ilaveien 97, 1605 FREDRIKSTAD

Telefon: 69 30 15 00 Mail: butikk@monsen-maskin.no

Facebook: https://www.facebook.com/monsenmaskin

Hjemmeside: https://www.monsen-maskin. no/ Instagram: https://www.instagram.com/ monsenmaskin/?hl=en

MOTOR & TRANSPORT ● 61

Godt rigget for fremtiden

Med et stort fokus på miljø, kommende bilmodeller og et ettermarked som tar godt vare på kundene, er Sulland Sarpsborg en bilforhandler som er godt rigget for fremtiden.

Sulland Sarpsborg selger merkene BMW og Ford; to merker som er godt kjente for å være helt rå på elektrifisering. Og ifølge daglig leder Lasse Orring, kommer det stadig nye bilmodeller som folk inderlig har lyst på, til tross for at man må belage seg på å vente en god stund før man kan sette seg bak rattet.

– BMW i4 er det nesten ett års ventetid på nå, men folk står likevel i kø for å bestille den. Vi selger enormt med bil, selv om vi har lang ventetid! Men enkelte elektriske BMW-modeller kan vi levere samme uke, opplyser Lasse.

Han legger til at Fords bestselger;

Mustang Mach-e, som har vært en svært viktig modell for Sulland Sarps borg, kan leveres på forholdsvis kort tid. Men selv om elektriske biler dominerer nybilutvalget, selger Sulland-avdelingen i Sarpsborg fortsatt vanlige fossilbiler til

dem som ikke er helt klare for elektrifise ringen enda.

– Det er ofte de eldre som er skeptiske over elbil, men det er faktisk litt morsomt, for den eldste kunden vår på 84 år kom inn hit for litt siden og ville ha seg elbil! Han ville kjøpe seg en helt ny, elektrisk ix3, og ville ha demobilen vår fordi han ikke klarte å vente, forteller Lasse om det uventede salget.

Selv om elbil-kunder i 80-årsalderen er en sjelden vare, er den typiske BMW-kjøperen ofte en kunde som vet hva han vil ha. Den

bevisste BMW-kunden er faktisk et fenomen som Sulland opplever daglig.

Det er pasjon for produktet, og vi ser at de som lenge har vært skeptiske til elbil, nå kommer og bestiller seg elbiler. Nå som BMW har kommet med SUV-er med en rekkevidde på inntil 60 mil og firehjulstrekk, så dekker man alle behovene, konstaterer Lasse.

Nå kommer også Ford med flere elektris ke varebiler som man har stor tro på. Ford E-transit er på plass nå og nye E-Transit Custom kommer på nyåret. Dette er biler

62 ● MOTOR & TRANSPORT

med god rekkevidde og lastekapasitet som vil bli volum biler i nyttesegmentet.

BMW har hatt en fantastisk reise med de umåtelig populære modellene IX, ix3 og i4, og ganske snart kommer den lille, men kraftige SUV-en ix1.

– Den er bestillingsklar nå i juni, med produksjonsstart allerede på høsten, og leve ring i begynnelsen av 2023. ix1 er en bil som vi gleder oss stort til, og som vi allerede nå kaller for en folkebil. Det er en firehjulstrek ker, og den er stor nok for en familie. Vi vet at den starter på 479 000 kroner, men da får du en bil med lang rekkevidde! Det blir en volummodell, som tikker av veldig mange bokser, fastslår han.

– Det har endret seg veldig mye i forhold til hva folk er villige til å betale for en bil. Skal man ha en ny elektrisk bil med lang rekkevidde og stor størrelse, får man nesten ingenting for under 500 000 kroner. Mus tangen begynner på 480 000, og da får du en rekkevidde på 44 mil og bra med utstyr, forteller han.

Bransjen har også endret seg til det bed re med tanke på miljø; en tankegang som gjennomføres i hele Sulland-konsernet når alle deres 37 avdelinger nå skal bli Miljø fyrtårn-sertifiserte.

– Vi skal være ledende innen miljø i vår

bransje, det er noe vi har et stort fokus på, understreker Lasse, som selv sitter og setter opp klimaregnestykke for Sulland-avdelingen i Sarpsborg.

Hos Sulland Sarpsborg er fokuset på kundeservice stort.

– Det starter med fornøyde ansatte. For å få fornøyde kunder, så må du ha fornøyde ansatte. Det er ekstremt viktig at folk trives på jobb, og vi har lagt mye energi på å få folk til å trives, understreker Lasse.

Sulland Sarpsborg har nå hele fem de dikerte medarbeidere i kundemottaket; en bevisst taktikk fra Lasses side for å stille enda sterkere på fremtidige bilsalg.

– Det er en kostnad for oss, men jeg mener at vi må investere i det for å få bedre kunde lojalitet og vekst. Det er som en av våre selge re her sa: du har ikke solgt en bil til en kunde før du har solgt bil nummer to, sier han med et glimt i øyet.

Med et stort merkeverksted og egen bilut leie er det mulig med leiebil mens bilen er på service, da er det enkelt å være kunde hos Sulland Sarpsborg.

Avslutningsvis er Lasse forventningsfull over alt fremtiden har å by på, og han kan love at Sulland Sarpsborg er godt rigget for fremtiden og alt nytt som kommer i tiden fremover.

– Det kommer masse spennende, og man ge nye bilmodeller som folk vil ha, og her er vi godt rigget med nok folk som har god kompetanse på det de holder på med, for sikrer Lasse med et smil.

KONTAKT

SULLAND SARPSBORG

Adresse: Johan Gundersens vei 2 1711 SARPSBORG

Tlf: 69 13 87 00

Epost: post.fsa@sulland.no

Hjemmeside: https://www.sulland.no/sarpsborg

Facebook: https://www.facebook.com/SullandSarpsborg

Instagram: https://www.instagram.com/explore/ locations/761375429/sulland-sarpsborg/

MOTOR & TRANSPORT ● 63

Ærlighet varer lengst

Hos bruktbilforhandleren

Zentrum Autocar på Dal, går alt ryddig for seg. Her selger man kun bruktbiler med alle garantier – og selvsagt en til standsrapport man kan stole på. Bruktbil selgeren Badar Zaidi ved Zentrum Autocar, har nemlig et brennende engasjement for å verne om de mindre bruktbilforhandler nes rykte. Han mener det foregår en stille

krig mellom store merkeforhandlere som vil tjene store penger, og små bruktbilfor handlere som prøver å overleve i en bran sje der mange mindre aktører opplever å bli overkjørt av de store.

– De såkalte bruktbilsjappene har fått et ufortjent dårlig rykte, på grunn av at noen få har gjort mye gærent. Men så har de store «haiene» fått et godt rykte siden mannen i gata ikke tør å gå i krig med

dem, for det har de ikke penger til, fortel ler Badar.

Det Badar forteller om, er at flere store merkeforhandlere selger bruktbiler som er langt dyrere enn de burde være, og at de fraskriver seg alt ansvar dersom noe skulle oppstå med bilen. Ansvarsfraskri velsen skjer i form av manglende garanti og tilstandsrapport, noe som går ut over

Zentrum Autocar på Dal, er en ryddig og seriøs bruktbilforhandler i et marked der mange mindre aktører har fått et ufortjent rykte.
– Alle bilene vi selger kommer med tilstandsrapport og garantier, fastslår daglig leder Badar Zaidi.
64 ● MOTOR & TRANSPORT

bruktbilkunden som kjøper en dyrere bruktbil helt uten sikring.

– Hvis denne såkalte «outleten» fort setter i fremtiden, så ender det med at vi som driver med bruktbiler fra før blir de seriøse aktørene, og de store kommer til å bli de useriøse aktørene med omdøm metap. En bruktbil skal jo komme med en tilstandsrapport. Det nytter ikke å si at de har mindre kunnskap om bilen, for de har jo eget verksted og kan fikse egen tilstandsrapport. Det er ansvarsfraskrivelse i høyeste grad, mener Badar.

Han synes også det er urettferdig at merkeforhandlerne slipper unna med mye, mens de små bruktbilforhandlerne blir sett ned på om de gjør én liten feil. Badar understreker at det heldigvis ikke er alle store merkeforhandlere som utnytter kundene, og at det finnes mange seriøse aktører som informerer tydelig om even tuelle mangler og feil, og som dessuten

leverer bruktbilene med tilstandsrapport og garanti.

Zentrum Autocar har i hvert fall alt på det tørre, og deres gode rykte manifesterer seg i en gjennomsnittlig kundetilfredshet på fem av fem stjerner. De bruker nemlig den bransjeledende bruktbilgarantien Carprotect, som er kjente for sine gode vilkår.

– Og selvsagt kjøper vi alltid det beste! Alle bilene vi selger har tilstandsrapport, og alle bilene har vært på teknisk kontroll. Selv om bilene kommer til oss med NAF-tester, sen der vi dem til verkstedet her for ny teknisk kontroll der alle avvik skal fikses. Vi bruker mye penger på riktige garantier for at det skal være god kvalitet, for vi selger ikke en bil, vi selger en opplevelse, fastslår Badar med et smil.

For å ha flere bein å stå på, samarbeider Zentrum Autocar med Cary Bilglass, som er et artig konsept som Badar har stor tro på. El

lers flyter Zentrum Autocar på sitt gode rykte som en liten, men seriøs bruktbilforhandler.

– Her skal du bli møtt av hyggelige folk som aldri presser på kunden noe. Nå ser vi også at folk begynner å komme igjen og igjen, så nå har vi kommet dit at vi begynner å leve av navnet vårt, sier en stolt Badar avslutnings vis.

KONTAKT

ZENTRUM AUTOCAR

Besøksadresse: Industriveien 37, 2072 DAL

Telefon: 24 20 05 02

Mail: post@zentrumautocar.no

Facebook: https://www.facebook.com/zentrumautocar

Hjemmeside: https://zentrumautocar.no/index.php

MOTOR & TRANSPORT ● 65
VINTERVASK Ta vare på bilen i vinter * Rabattkoden er gyldig til 10. november. Gjelder ikke allerede nedsatte varer. Rabattkode: HØST 22 * -10% EKSPERT PÅ NORSKE FORHOLD!

Helt på jordet!

Jaktentusiasten og jegeren Pierre Aker har skrevet hundrevis av artikler og flere bøker om jakt og fiske, men ble for alvor en kjent karakter i jaktverdenen da han for rundt 15 år tilbake laget en film om hvordan man lokker til seg rådyr. Den suksessfulle DVD-en som forklarer hvordan jegeren kan lokke til seg rådyr i tiden som bukkene er i brunst, ble starten på et stort eventyr som fikk det pas sende navnet Brunst AS.

– Det startet med at jeg var på fisketur med en kompis, som hadde med et videokamera han nettopp hadde kjøpt. Han lagde en rask film av turen vår, brant den på en plate og gav meg den. Da kom jeg på ideen om å lage en film om det jeg har skrevet så mange artikler om: hvordan man lokker til seg rådyr, fortel ler Pierre, daglig leder og eier av Brunst AS.

Sagt og gjort, så ble filmen produsert –med Pierre bak kameraet. Filmen ble distribuert til flertallet butikker og ble en kjempesuksess. Etter hvert ville den erfarne jegeren starte egen nettbutikk og selge filmen gjennom Brunst.no.

– Jeg begynte å selge filmen i nettbutikken, men så syntes jeg det var så teit å bare selge ett produkt i nettbutikken, så jeg begynte å selge lokkefløyter til å lokke rådyrene. Og så har det rett og slett ballet på seg, forklarer Pierre.

Helt siden oppstarten har de spesialisert seg på å kjøpe inn store restpartier av fjorår ets kolleksjoner av jaktutstyr, deriblant jakker og støvler, som de selger svært billig.

– Vi har fantastiske priser basert på de innkjøpene, og de jakkene og støvlene var ikke noe dårlige i fjor. Det er stort sett brunt og grønt alt sammen, så det gjør jo ingenting, sier Pierre med et smil.

Reisen til Brunst.no fra en liten nisjenett butikk til en stor aktør med et bredt utvalg av jaktutstyr, har mildt sagt vært formi dabel, og firmaet til Pierre har blitt gasellebe drift to ganger. Brunst.no har til og med hatt en butikkplassering på Jessheim Storsenter i noen år, men etter at de flyttet butikken fra storsenteret og ut på landet da korona-pan demien startet, er slagordet i dag: «Helt på jordet, gøy på landet».

– Vi er i utgangspunktet mye mer fornøyde med å være her. Vi styrer dagene våre selv og er fornøyde med det, medgir han.

De merker likevel godt at utflyttingen fra storsenteret resulterte i mindre impulskjøp og færre kundebesøk. Likevel klarer den fysiske butikken på Holter i Nannestad seg godt fordi de yter en service som man ikke opple ver alle steder.

– Vi er opptatt av at kundene skal få en oppfølging. Her møter de likesinnede som er

gode i faget og som er jegere alle sammen.

Jeg har merket meg et par ting med andre konkurrenter, og det ene er at de aldri tar telefonen, og det andre er at varene man ser i nettbutikken ikke finnes på lager. Når kunde ne ringer til oss skal de få snakke med noen og få hjelp, og det du ser i nettbutikken vår har vi alltid på lager, understreker Pierre.

Nå har Pierre akkurat kjøpt en stor gård i nærheten av butikken, og er klar for å trekke seg tilbake etter et langt yrkesliv i salgsbran sjen. Det vil si om den rette personen dukker opp og vil ta over butikken…

– Hvis det er noen der ute som vil kjøpe butikken min, så er det bare å ta kontakt. Det er store muligheter for nye krefter, for denne butikken har livets rett, det er det ingen tvil om, fastslår Pierre avslutningsvis.

KONTAKT

BRUNST AS / BRUNST.NO

Adresse: Holtervegen 221A, 2034 HOLTER

Telefon: 63 79 27 22

Epost: post@brunst.no

Hjemmeside: https://www.brunst.no/

Facebook: https://www.facebook.com/profile. php?id=100063808832895

Brunst.no, har spesialisert seg på å kjøpe inn store restpartier av jaktutstyr. De selger fjorårets kolleksjoner av jakker og støvler til en kraftig rabattert pris – gjennom sin egen nettbutikk og fysiske butikk i Nannestad.
JAKT & FRITID ● 67

Et hav av produkter!

West System Norge AS, har et imponerende stort og variert utvalg av maritime produkter – presentert av et team med engasjerte fagfolk som brenner for livet på sjøen. – Vi legger stor tyngde på fagkunnskapen, fastslår daglig leder Håvard Tidemand-Johannessen.

Håvard Tidemand-Johannes sen har en bakgrunn som seiler, og har jobbet i West System Norge siden 2016. Han fikk sin debut i båtfirmaet som selger i butikken etter at han dukket opp på jobbintervju rett fra seilas i Karibia!

– Jeg kom på intervjuet rett etter at jeg hadde krysset Atlanteren og hadde levd det gode seillivet i Karibia – solbrun, med langt hår og langt skjegg, gjenforteller Håvard muntert.

I noen år kombinerte han jobben som selger med studier, og i 2019 ble han an

satt på fulltid. I år tok Håvard over roret som daglig leder, og han har i dag ansvaret for en stor butikk på 1 500 kvadratme ter og en velutstyrt nettbutikk med over 20.000 produkter, sammen med et sam mensveiset lederteam og ansatte som har lang fartstid i firmaet.

epoxy-lim til reparasjon og bygging av båter og mye mer, og det er et kjent merke som er regnet for å være noe av det beste på markedet, forteller Håvard.

W

est System Norge ble grunnlagt i 1996, og startet sin reise blant annet med det amerikanske merket West System Epoxy – som den dag i dag fortsatt er én av grunnsteinene i firmaet.

– West System Epoxy er et maritimt

Til å begynne med drev selskapet med import av epoxy-lim, lakk, maling, trevir ke, natemasser etc. mot forhandlere og båtbyggere, og startet i tillegg med salg av båter, kajakker, kanoer, padle- og båtut styr med mer i 2003. I mange år var West System Norge kjent som «Båtbutikken på Bryn», men i 2013 flyttet de til Alnabru, der de fikk større plass å boltre seg på. Siden dette har selskapet ekspandert stort,

68 ● JAKT & FRITID

og de er i dag en av de ledene virksomhe tene innen båtbransjen i Norge.

– Vi har et stort vareutvalg og har alt man trenger til båtlivet! Den røde tråden er jo hav og vann og ting som hører til det maritime, og vi har alt fra båter og moto rer til kanoer og fiskeutstyr! I tillegg er vi et kunnskapssenter for våre forhandlere og kunder, noe som vi setter stor stolthet i, forklarer Håvard.

Kundene som besøker den store båt butikken på Alnabru, deler ofte en felles interesse og en kjærlighet for livet på «bøljan blå» med butikkens ansatte. Dette er noe som skaper en trivelig atmosfære med blide og fornøyde kunder.

– Vi selger jo virkelig bare positivitet og glede, og man ser smilet og gleden i øy nene til kunden! Det er få sure miner her, og de fleste som kommer inn smiler og er glade, konstaterer Håvard med et smil.

Alle de 35 ansatte som jobber i West System Norge AS, har en eller annen bak grunn innen båtlivet, og mange av dem har dessuten en stor fagkunnskap som sikrer kundene god veiledning og infor masjon om produktene de skal kjøpe.

– Vi er et kjempedyktig team med flinke fagfolk som legger stor tyngde på fagkunn skapen. Serviceinnstilte medarbeidere er kjempeviktig, og det er noe vi scorer veldig høyt på, fastslår Håvard.

Det er lenge siden Håvard for alvor ble bitt av båtbasillen. Han har nemlig selv vokst opp med båt, og var kun fire dager gammel da han var med på sin første båttur.

– Jeg fikk min første båt da jeg var 12 år, og jeg har sittet og sett i West System-kata logen i hele oppveksten, gliser han.

For West System Norge, er det svært viktig å få vist frem hele spekteret i vareut valget, og butikken på Alnabru kan blant annet skilte med å ha et utvalg av årer og padleutstyr som sies å være verdens største.

– Når vi får besøk av leverandørene våre fra hele verden, og de ser det store utvalget vi har av padleutstyr, så sier de at dette er det største og bredeste utvalget de noen gang har sett, smiler Håvard.

Selv med over 20.000 ulike produkter i sortimentet, så er butikken overras kende oversiktlig og lett å manøvrere i.

Håvard forteller at de skal satse enda mer på nettbutikken i tiden fremover, og at de ellers skal fortsette i samme gode spor som i dag - nemlig med hovedfokus på kvalitetsprodukter til rimelige priser.

- Vi driver en stor virksomhet innen vår nisje, og vi selger et stort volum av varer. De fleste varene kommer direkte til oss i contai nere, direkte fra produsenter i hele verden. Dette gjør at vi kan selge kvalitetsvarer til så lave priser som vi faktisk gjør, sier Håvard.

- Du finner ikke billigere og bedre ka noer, kajakker og ulikt utstyr enn hos oss i hele i Europa, fortsetter Håvard og legger til at mange kommer langveisfra til oss for å kjøpe båter, kajakker, kanoer og utstyr av alle slag.

West System Norge har dessu ten alltid masse varer på lager til enhver tid. Dette betyr at kunder, uansett hvor i Norge de bor slipper å vente lenge på det de har bestilt.

– Her skal du få produktene med en gang du ønsker, og om du har lyst til å dra på, enten det er med kajakk, kano eller båt, finner du alt du ønsker deg her, avslutter Håvard.

KONTAKT

WEST SYSTEM NORGE AS

Besøksadresse: Strømsveien 230, 0668 OSLO

Telefon: 22 23 35 00

Mail: firmapost@westsystem.no

Hjemmeside: www.westsystem.no

Facebook:

https://www.facebook.com/WestSystemNorge/

Instagram:

https://www.instagram.com/westsystemnorgeas/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ westsystemnorgeas/

JAKT & FRITID ● 69

Billigmarkedet.no, er en helt norsk nettbutikk med et stort utvalg i rimelig turutstyr og alle mulige produkter i en rekke kategorier.

– Skal man selge på nett, må man være billigst, fastslår daglig leder og gründer, Stian Høydahl.

BILLIG OG BRA!

Stian Høydahl har alltid vært in teressert i friluft og sport, og gikk lenge med en drøm i magen om å starte noe eget. Han fikk ideen til Billigmarkedet.no for syv år siden da han jobbet i XXL, og så at det fantes et forbe dringspotensial i hvordan varene ble kjøpt inn og distribuert til de ulike avdelingene.

– Jeg syntes også det var mer spennende å plukke ut varer selv, så det begynte med at jeg tok inn ting som solbriller og friluft sting fra utlandet og solgte på Finn.no. Og det jeg solgte, kjøpte jeg nytt - for det var sånn jeg fikk det til å gå, smiler Stian, som til å begynne med holdt til i garasjen til foreldrene sine.

Butikkgeskjeften startet egentlig som en hobby ved siden av lærerstudiet, men på kort tid vokste hobbyen seg større og større.

– Etter tre års tid fikk jeg en del av lage ret til butikken til onkelen min, og etter ett år ble hovedbutikkens lager ledig, forteller Stian.

Stian valgte likevel å utdanne seg til lærer, og jobbet som kontaktlærer i tre og et halvt år med butikkdrift på deltid, før han for et år siden sluttet som lærer for å satse helhjertet på butikkdrift på heltid. Han an satte raskt sin første medarbeider, og i dag består Billigmarkedet av syv ansatte.

– Salgsmulighetene har alltid vært der, men det har handlet om hvor mye tid man har til å markedsføre det. Man må hele tiden pushe grensene for hva man klarer og orker, sier Stian, som er glad for at han fulgte drømmen sin.

I fjor klarte Billigmarkedet å tredoble inntektene ved å satse mer på turproduk ter og bestselgerproduktet hengekøyer, og

nettbutikken bugner over av alt fra spiselige produkter til alt du trenger for å legge ut på en langtur i villmarka.

– Hengekøyer er spesielt populært, og det har vi hatt helt fra starten av. Vi satser egentlig mest mulig bredt for å finne alle mulige ting, og vi har alt fra godteri, leker, kjøkkenutstyr og turutstyr – for å ikke være for nisje mot en ting. Vi skal treffe hele året for å ha et jevnt trykk, men volummessig er det kategorien friluftsutstyr som vi selger mest av, forteller Stian.

Istarten baserte Stian innkjøpene på egenimport fra Asia, rett fra fabrikk. Mange av produktene man finner i nettbu tikken er såkalte «no brand»-produkter, og Stian røper at mange kjeder selger de akku rat samme produktene, men dyrere, siden de selges under et merke.

– Skal man selge på nett, må man være billigst i forhold til tilsvarende produkter innen de vi konkurrerer med, fastslår han. Selv om prisene er lave, holder pro

duktene alltid en god kvalitet. De fleste produktene kvalitetssikres og prøves ut av Billigmarkedet før de kommer ut for salg i nettbutikken, og de selger aldri noe som ikke holder mål kvalitetsmessig.

– Noen er kanskje fortsatt litt skeptiske til å handle på nettet, men vi har alt på lager og sender kun fra Norge. Vi har kort leveringstid og fine muligheter til retur, og det er faktisk ganske lite som kommer i re tur, så det virker som folk er fornøyde med det de får, avslutter Stian med et smil.

KONTAKT

BILLIGMARKEDET.NO

Adresse: Isefossveien 2, 1730 ISE

Telefon: 993 69 489

Mail: billigmarkedet.no@gmail.com

Hjemmeside: www.billigmarkedet.no

Facebook: https://www.facebook.com/Billigmarkedet

70 ● HANDEL

Elsykler og deler til pangpris finner du hos Importpris

Nettbutikken Importpris.no er store på elsykler og går imot bruk-og-kast-mentaliteten i bransjen ved å oppfordre til å kjøpe nye deler fremfor et nytt produkt. – Man skal slippe å kaste sykkelen og kjøpe en ny, men isteden få tak i nye deler, forteller Andreas Cielicki, gründer og daglig leder i Importpris.no.

Nettbutikken Importpris.no er Norges svar på Amazon, med hele 22 000 produkter innen en rekke kategorier. Importpris ble startet i 2009 av læreren Andreas Cielicki, som egentlig startet med import av småvarer for moro skyld, men som i dag sitter med en gigantisk nettbutikk med alt fra elsykler til møbler og bilutstyr, i tillegg til en rekke nisjeprodukter.

– Målet vårt er å samle det vi mener er overprisede nisjebransjer i én butikk, men samtidig beholde den kvaliteten og servicen du får når du handler i en nisjebutikk. Vi har et veldig stort sortiment, og jeg pleier å si til kundene at vi har alt bortsett fra mat, ler Andreas Cielicki, gründer av Importpris.no.

Mange av Importpris.nos kunder kjøper gjerne mer enn ett produkt når de først handler, for her finnes det store mulig heter til å finne alt man trenger på ett sted. Importpris er derimot aller størst på høykvali tativt sportsutstyr, massasjestoler og kostymer – og sist, men ikke minst elsykler, som siden oppstarten har vært et stort satsingsområde for nettbutikken.

– Det har gått jevnt og trutt med elsykler, og vi var tidlig ute allerede i 2013. Da var det ganske mye furore rundt elsykler og folk mente at: «skal vi bli enda latere nå?» Men i bunn og grunn har ikke elsykkelen erstattet den vanlige sykkelen, men den har erstattet

bilen! Med en elsykkel kan man sykle til job ben uten å bli svett – det er jo ikke alle som har en dusj på jobben, konstaterer Andreas med et smil.

Importpris.no har elsykler i alle prisklasser og av god kvalitet. Til å begynne med satset de på elsykler som ikke fantes på det norske markedet, men nå har de gått mer over til å selge de vanlige, mer tradisjonelle sykkelmo dellene.

Som sykkelleverandør skiller Importpris seg ut på flere områder, spesielt ved at de oppfordrer kundene til å heller kjøpe nye deler istedenfor en ny sykkel.

– Vi satser stort på deler. Har du kjøpt en sykkel som er fire år gammel og trenger nytt batteri, så har vi stort sett det. Og skjer det noe med elsykkelen som ikke omfatter garantien, så skal man slippe å kaste sykkelen og kjøpe en ny, men isteden få tak i nye deler, forklarer Andreas.

Andreas forteller at de får mange bestil linger på sykkeldeler fra kunder som ikke har kjøpt sin sykkel hos dem, men som ønsker å få delene sine raskt. Leveringstiden er nemlig kun 1-3 dager, mens deler som må bestilles fra leverandøren har 14 dagers leveringstid.

Hos Importpris står bærekraft sterkt, og i forhold til netthandel ligger de langt frem me i forhold til gjenbruk av emballasje og andre miljøtiltak. Importpris.no er også noe

så uvanlig som en lavprisbutikk med både verksted og delelager, og Andreas har ansatt to dedikerte serviceteknikere som utfører reparasjoner av produkter.

– Vi ligger i snitt 30-40 prosent under på pris i forhold til konkurrentene, så vi er på en måte på samme prisnivå som en billigkjede, samtidig som vi har kunnskap, service, verk sted og delelager som om vi skulle vært en spesialistbutikk, fastslår Andreas med et smil.

KONTAKT

IMPORTPRIS.NO

Adresse: Tomteveien 53, 1618 FREDRIKSTAD

Tlf: 69 34 46 46

Epost: kundeservice@importpris.no Hjemmeside: https://www.importpris.no/ Facebook: https://www.facebook.com/importpris.no

HANDEL ● 71

Amajo AS selger hjelpemidler og sansestimulerende produkter til personer med spesielle behov, institusjoner og sykehus. De opplever i dag en stadig økende interesse for stimulerende og avkoblende produkter også blant personer uten diagnoser.

Ikke helt som alle andre

Amajo ble etablert i 1983 av en svensk ergoterapeut som så behovet for en ekstra tilrettelegging i hverdagen gjennom sansestimu lerende produkter og motoriske hjelpemidler. I 2018 overtok Shahram Ariafar driften av den veletablerte hjelpemiddelbutikken, da den tidligere eieren gikk i pensjon.

– Vi har fortsatt med å videreutvikle det, og sitter her nå med åtte ansatte, så vi sikter på å øke salget betraktelig i år, smiler Shahram.

Amajo er eid av et svensk, børsnotert konsern som heter AdderaCare AB. De kjøpte selskapet i 2017, og har gjort store investeringer i Amajo slik at de har fått muligheten til å ansette flere og flytte inn i nye, større lokaler.

Shahram har selv en datter på 11 år med autisme i tillegg til andre diagnoser, og valgte å si opp jobben sin i Forsvaret for å kunne utgjøre en forskjell for andre i samme situasjon. Det at Shahram selv vet hva san sestimulering innebærer og vet hvilke behov de ulike hjelpemidlene i nettbutikken av dekker, gir Amajo en ekstra styrke som ikke minst gagner personene som hjelpemidlene skal hjelpe.

– Jeg har sett alle resultatene og hva det har betydd for datteren min. Jeg er ikke bare en selger som selger noe, men jeg ser selv verdien i det jeg selger, og det føler kundene, forteller Shahram åpenhjertig.

Han har noen ganger tatt direkte kontakt med kunder som har bestilt noe, for å gi konkrete tips, forslag og informasjon om produktet i forhold til individuelle behov.

72 ● HELSE

Fagansvarlig sykepleier ved Amajo, Liv Beate Stenberg, bekrefter Shahrams påstand om at det ligger en stor verdi i å selv befinne seg i samme situasjon som sine kunder.

– Stort sett alle vi som er her, har personlige erfaringer med spesielle behov på en eller annen måte. Det er nok også en av grunnene til at vi blir så engasjerte! Alle har vi prøvd og feilet mange ganger med våre nære, og fått tips på ting som ikke fungerer eller bare fungerer en kort stund. Det er vi veldig flinke til å ta med oss når vi snakker med kundene, understreker Liv Beate.

Ivår tids stressende hverdag er det flere og flere personer uten diagnoser eller medisinske behov, som nå har oppdaget hvordan noe så enkelt som en kuledyne, sittesekk eller hengekøye, kan roe ned sansene og forbedre livskvaliteten.

– Folk er blitt mer bevisste på at tiden endrer seg. Hvorfor skal man gjøre ting på akkurat samme måte i dag som man alltid har gjort? En bedre tilrettelegging spesielt på kontorer og arbeidsplasser, kan utgjøre en stor forskjell på sykemelding og ikke sykemelding, mener Shahram.

Shahram forteller at gjengen i Amajo har det gøy på jobb og brenner for det de driver med. Slikt blir det også ekstra god kundeservice av.

– Vi er en stor familie som har det gøy, noe som også påvirker våre kunder. I tillegg er kundene veldig fornøyde med kundeservicen vår, og det er det aller viktigste for oss. Og vi er alltid tilgjengelige; vi har kunder som sender melding på Messenger klokka 23 på kvelden og får svar, avslutter han med et varmt smil.

KONTAKT

AMAJO AS Adresse: Industriveien 24, 1481 NITTEDAL

Telefon: 67 07 43 40

Epost: firmapost@amajo.no

Hjemmeside: https://www.amajo.no/ https://www.hengekoyeshopen.no/

Facebook: https://www.facebook.com/amajoas

Instagram: https://www.instagram.com/amajoas/ ?fbclid=IwAR34YQL6s1tUtHXMhD9-N_ tEEYHhtFmvJZfe8nkHVC4exiVWa1Wbt6e1eoE

Blogg: https://amajo.net/

HELSE ● 73

Alt i ett, rett og slett!

Som kunde hos Son Marina får du innendørs båtopplag inkludert henting og levering, i tillegg til at båten din får en solid runde med vasking, polering, bunnstoffing, vinterkonservering/motorservice og vedlikehold av batterier.

– Alle båter som kommer til oss får denne pakken, utdyper daglig leder Veso Nikolov.

Son er et koselig lite sted som har vært kjent for sitt båtliv i mange år, og her finner man én av de mest attraktive småbåthavnene i Oslofjorden. Det er med andre ord ikke helt uten grunn at Son Marina og det samarbeidende båtreparasjonsfirmaet Son Plast, ligger plassert i nærheten av Oslofjor den og Sonskilen Båthavn.

Son Marina AS ble etablert i 2018 etter mange års partnerskap i Son Marina Båtopplag. I dag er det fortsatt båtopplag som opptar det serviceinnstilte båtopp lagsfirmaet i Son, som har over 250 båter i opplag.

– Målet er å ha 300 båter på lager, men det er viktigere for oss at alle kundene er fornøyde. Vi har bygget opp alle disse kun deforholdene gjennom mange år, og vi må fortsette å holde dem tilfredsstilte, for det er ikke noe vits i å øke båt mengden for mye som igjen vil gi misfornøyde kunder, fastslår Veso.

– Vi stiller opp og leverer en god jobb, for det er veldig viktig for oss at kunden blir fornøyd og kommer tilbake år etter år, konstaterer Veso med et smil.

De mange gode kundeforholdene opp gjennom årene har ikke bare blitt vunnet på grunn av tillit, men også på grunn av det unike konseptet til båtopplagsfirmaet i Son. Hos Son Marina får opplagskundene nemlig full pakke.

– Alle båter som kommer til oss får denne pakken. Da inngår henting og levering fra vår brygge her i Son, til vasking og polering opp til fenderlisten og vinterkonservering av motor med oljeskift, batterilading samt innendørslager. Alt er inkludert i denne pakken, forsikrer Veso.

Alt som Son Marina foretar seg på båtene blir nøye dokumentert, og kunden har også mulighet til å legge til ekstra tjenester som blir utført av Son Marina – eller båtrepara sjonsfirmaet Son Plast dersom det gjelder skader, mens båten oppbevares under vin teren.

– Da har vi hele vinteren på oss på å gjøre jobben, og kundene får en veldig hyggelig vin terpris. Da har vi nok å gjøre om vinteren og så blir det ikke like mye stress på våren da båten skal være klar for sjøsetting, forteller Veso.

Etter at båten er sjøsatt og klar, går Son Marina gjennom alt som er blitt utført på båten sammen med kunden, som også har

en egen sjekkliste der de krysser av punkt for punkt.

– Da blir det ingen misforståelser eller sure kunder. Vi har veldig god kontakt med kun den hele veien, så vi slipper å ha diskusjoner om ting som: mangler det tau, fender?, er kalesjen med eller ikke? – vi har full kontroll! Det er kjempeviktig, for man ser kunden bare to ganger i året og da har man lyst til at alt skal gå fint, smiler Veso.

– Vi i Son Marina har flere spennende fremtidsplaner og vi ønsker også å øke ef fektiviteten og ta vare på våre gode kunder, avslutter Veso.

KONTAKT

SON MARINA AS

Adresse: Gjølstadveien 48, 1550 HØLEN

Telefon: 464 86 647

Mail: post@sonmarina.com

Hjemmeside: www.sonmarina.com

Facebook: https://www.facebook.com/sonmarinaas

Instagram: https://www.instagram.com/sonmarinaas/?hl=en

74 ● BÅT

Ingen skjær i sjøen for Son Plast

Den driftige båtbyggeren Veso Nikolov, har mange jern i ilden. Han overtok plastverkstedet her i Son for tre år siden og er daglig leder ved både båtopplagsfirmaet Son Marina og båtre parasjonsfirmaet Son Plast.

– Det er viktig for oss å stå på to bein, så derfor har vi Son Marina og Son Plast i separerte avdelinger. Vi samarbeider likevel, og vi reparerer også båtskader som kommer fra Son Marina, forklarer Veso.

Veso har sammenlagt over 20 års erfa ring med båtbygging fra hjemlandet Bulgaria, der han har bygget motorbåter på opptil 22 fot, fiskebåter og joller, sam tidig som han opparbeidet seg en bred kompetanse innen glassfiberbygging og reparasjoner.

– Her i Norge er det veldig mange båter, mye mer enn i Bulgaria! Og her er det mye skjær i sjøen, så det er veldig ofte skader på båter. I Bulgaria er det bare sand, ler han.

90 % av båtreparasjonskundene til Son Plast er forsikringsselskaper, og Veso for teller at forsikringsselskapene er fornøyde med reparasjonsarbeidene som Son Plast utfører.

– Vi har høye krav på kompetanse og oppdaterer oss stadig på nye verktøy, kurs og materialer, og vi er åpne for å oppdage nye ting som kan gjøre jobben lettere for oss. Båtsesongen her i Norge er jo veldig kort, så vi må prøve å hjelpe så mange vi kan på veldig kort tid, understreker Veso.

Ifølge Veso er det viktig å ha lang og riktig erfaring i forhold til å bruke

riktig materiale ved reparasjonene. Minst like viktig er det å finne ut av hvilke ma terialer som er blitt brukt ved båtproduk sjonen for at reparasjonsarbeidet skal bli så trygt og korrekt utført.

– Når vi utfører en reparasjon ved dette verkstedet, er det viktig for oss at båten er helt trygg. Det skal tross alt være folk ombord i båten og da må den være helt i orden. Dette stiller vi store krav til, for om det skjer noe med båten ute på sjøen kan det sette mennesker liv i fare. Derfor sjekker vi nøye etter hver reparasjon, og lar båten stå på vannet for å se om det er noen lekkasjer og følger opp med kunden de neste ukene, sier Veso.

Båtreparasjonsfirmaets plan for frem tiden er å fortsette å yte god service, samtidig som de jobber mot å utvikle seg videre for å bli enda mer effektive.

– Vi er veldig opptatt av at våre kunder skal fortsette å være fornøyde med vår service, og vi jobber knallhardt for å opp rettholde vårt gode rykte, avslutter Veso.

KONTAKT

SON PLAST AS

Adresse: Kolåsveien 38, 1555 SON

Telefon: 464 86 647

Mail: post@sonplast.no

Hjemmeside: www.sonplast.no

Facebook: https://www.facebook.com/ Son-PlastAs-102594894815623

Instagram: https://www.instagram.com/sonplastas/?hl=en

Båtreparasjonsfirmaet Son Plast, eies og drives av båtbyggeren Veso Nikolov, som har over 20 års erfaring med båtreparasjon og plast- og glassfiberbygging.
Slikt blir det trygge og sjøsikre båter av!
BÅT ● 75

Båtformidler’n i Moss

Da båtentusiasten Lars Huse fikk sin første båt som 14-åring, ble han forelsket i båter og livet ute på sjøen. Det lå nesten litt i kortene at båtinteres sen skulle prege hans karrierevalg, selv om det kom noen år senere. – Jeg vokste opp med hytte ved sjøen i Oslofjorden, som gjorde at båtinteressen fikk et kraftig oppsving. Vi hadde en 14 fots landstedsbåt fra 1977, orange i fargen - med seks hesters motor, som aldri gikk i plan. Jeg stod ofte på brygga og drømte om de store båtene man så ute på fjorden, mimrer Lars nostalgisk.

Helt i starten av arbeidslivet, begynte Lars med kjøp og salg – av nettopp båter.

Men siden båtsalg er såpass sesongbetont, ble det foreløpig lagt til side til fordel for bilsalg.

– I 2004, da jeg var 22 år, startet jeg et enkeltmannsforetak med kjøp og salg av tidligere leasingbiler, og litt båt innimellom. Jeg drev selskapet i 14 år, men gikk lei av bilsalg. Bilforhandlere er det jo overalt, og det er mange om beinet, forteller Lars.

Han stilte seg deretter spørsmålet: hvor mange bruktbåtforhandlere finnes det? Lars kom fort fram til at det var sjelden vare, og relativt upløyd mark i Norge. Han leide seg inn i et næringslokale i Moss i 2017, og startet aktivt med bruktbåtsalg - i tett samarbeid

med selskapet Marinepartner AS og kolle gaene Terje og Steen, som driver med både teknisk- og kosmetisk klargjøring av båter. Aksjeselskapet Båtformidling AS ble etablert i 2018, og siden har pilene bare pekt oppover for båtformidlingsfirmaet i Moss.

– Det som er veldig fint med å drive med brukte båter generelt, er at det selger ofte vel så bra i dårlige tider som i gode tider. Ny båtsalg er ganske konjunktursensitivt, mens bruktbåt er langt mer stabilt, forklarer Lars.

Lars bruker mye tid på å oppdatere seg på båtmarkedet og pløyer gjennom «verk tøykassa» Finn.no daglig. Metoden sikrer kundene et raskt og nøyaktig svar i forhold til prisforespørsler.

– Jeg har et system der jeg overvåker de ulike båtsegmentene for å se prisutviklingen.

Enten du skal kjøpe din første båt, eller er en erfaren båteier som ønsker å oppgradere til en større cabincruiser, kan Båtformidling AS gi deg råd på veien til den perfekte båten!
76 ● BÅT

Når det ringer en kunde til meg, som f.eks skal selge en Nidelv 690 Sport fra 2008 med dieselmotor, og spør hva han kan få igjen for båten, så må jeg ha et ganske tydelig svar på det. Da har jeg statistikken og kan gå inn og søke opp det aktuelle prisbildet, utdyper han.

Båtformidling ønsker å guide kunden til å finne den optimale båten til et tiltenkt bruks område, og har noen konkrete råd å komme med i den forbindelse.

– Om det kommer en kunde hit, som er helt fersk i båtlivet, så råder jeg til å ikke kjøpe for stort, men heller ikke for lite. En fin inngangsport er båtstørrelsen fra 18 til 22 fot. Det er også viktig å kjøpe en driftssikker motor, gjerne en utenbordsmotor av nyere dato. Servicehistorikk er også vesentlig å sjek ke opp. Om dette er på plass, og man går for en kjent merkevare, så er det mindre sann synlig at man får noe særlig trøbbel, fastslår den dyktige båtmegleren i Moss.

Båtformidling tilbyr kommisjonssalg av brukte båter - også kjent som båtmegling. For båter opp til 28 fot, stiller Båtformidling med gratis lagring innendørs i utstilling - frem til båten er solgt og overlevert ny eier.

Lars innrømmer at båtmekanikk ikke er hans sterke side, og at han fungerer bedre som et båtleksikon. Her utfyller Båtformid

ling og båtmekanikerne Steen og Terje i Marinepartner AS hverandre godt - og gutta i Marinepartner har alltid gode svar på de mer tekniske spørsmålene.

I tillegg til salg av brukte båter i størrelse fra 16 til 28 fot - som foregår i egne lokalerså ønsker Båtformidling å bli større på salg av cabincruisere fra 30 fot og oppover, som ikke befinner seg fysisk hos dem, men som ligger fortøyd på kundens bryggeplass, i distriktet fra Halden til Oslo.

Ijuni skal Båtformidling flytte inn i splitter nye lokaler like utenfor Moss, som mulig gjør en enda bedre kundeopplevelse, med langt bedre logistikk enn dagens fasiliteter.

– Det blir veldig spennende - og vi har store forventninger. Det som ikke har vært så ideelt i de gamle lokalene, er logistikken. Det har vært upraktisk, fordi vi har hatt både verksted og salgshall i samme lokale, og kun én kjøreport. På det nye utsalgsstedet har vi flere porter, og da blir vareflyten langt enklere. Med et adskilt lokale til båtsalg, blir det også ryddigere og mer profesjonelt, siden båtene står klargjort og nypolert på rekke og rad, mens verkstedet ligger ved siden av, forteller Lars entusiastisk.

Båtformidling får stadig gode tilbakemel

dinger fra kunder som mener de har fått det de har betalt for – og vel så det.

– Man får båten levert på sjøen til avtalt tid, båten er profesjonelt klargjort, både teknisk og kosmetisk. Og hvis det er noen småting som ikke fungerer, så skal det tas tak i umid delbart og ordnes opp i. Det er viktig!

Fremtidsambisjonene til Lars og Båtfor midling er å fortsette i samme, gode spor.

– Vi har en ambisjon om å fortsette i samme takt, men samtidig øke volumet, og bli enda mer kjent og profesjonalisert på kommisjonssalg, avslutter båtmegleren i Moss med et smil.

KONTAKT

BÅTFORMIDLING AS

Besøksadresse: Bjørnåsveien 6,

MOSS

Telefon: 91 63 27 95

Mail: post@batformidling.no

Hjemmeside: www.batformidling.no

Facebook: https://www.facebook.com/batformidling.no

BÅT ● 77
1596
78 ● MAT, REISER OG OPPLEVELSER

VINN-SVINN!

Det har allerede gått tre år siden sist vi pratet med Lars-Kristian Leiro. I 2019 var han daglig leder i Verdimat AS – et firma som gjorde det mulig for alle å redde mat samtidig som man sparte pen ger på det. I dag har Verdimat blitt Plateful AS etter et strategiskifte for å tydeliggjøre deres satsning, samt gjøre seg klare for internasjonal vekst.

– Før lå vi kanskje litt lavt i terrenget, men nå har vi fått mer selvtillit i alt vi gjør. Vi har bevist oss gjennom Verdimat, men med Plateful har vi fått spisset budskapet på en bedre måte, forklarer Lars-Kristian Leiro, daglig leder og grunnlegger av Pla teful AS.

Siden sist har det kommet en tilvekst av medeiere, og da de nye eierne ble med på laget, ble Lars-Kristians fremtidsvisjon samtidig en virkelighet: å bygge opp en elektronisk varestrøm der innkjøp og salg skjer elektronisk.

– Vi er ferdig med første fase av inn kjøpsportalen, og har akkurat startet med salgsportalen. Det er veldig spennende, og vi går nesten over til å bli et tech-selskap mer enn bare en grossist. Vi ønsker etter hvert også å internasjonaliseres, og da ble det jo tydelig at en navneendring måtte til, forteller Lars-Kristian om den store end ringen.

Da Norge ble lamslått av Koronapan demien i mars 2020, som stakk kjepper i hjulene for svært mange bedrifter, valgte Plateful å snu seg om for å hjelpe andre bedrifter samtidig som de sikret sine egne inntekter.

– Vi hadde budsjettert 100 millioner i 2020, og i januar og februar var vi i rute og alt så veldig bra ut. Men så smalt det i mars,

og vi mistet 84 prosent av kundene våre. Da måtte vi tenke ut nye alternativer, så vi snudde oss og jobbet med de kanalene som fortsatt var åpne, og benyttet mulig heten til å hjelpe de som hadde stengte dører og som ikke nådde sine kanaler, sier Lars-Kristian.

Til tross for pandemien, klarte Plateful til og med å vokse, og økte samtidig omset ningen.

– Vi var veldig fornøyde med den snuope rasjonen vi klarte der, og vi vedlikeholdte veksten også i 2021. Det var en god og iher dig innsats av alle kollegaene, skryter han.

De valgte også å jobbe mer mot dag ligvarehandelen, og hadde en enda tettere dialog med sine leverandører, som slet med utfordringer knyttet til råvareover skudd. Plateful avdekket nemlig at mange produsenter sitter med et stort overskudd av råvarer, noe som gav Lars-Kristian ideen om å produsere egne merkevarer basert på produsentenes råvareoverskudd.

– Nå har Plateful kommet med en egen produktserie som vi sakte men sikkert har lansert for storhusholdningsmarkedet, og som vi til å begynne med prøvde ut i dagligvarehandelen. Nå som markedet har åpnet igjen, jobber vi med å bygge platt formen tilbake igjen til storhusholdnings markedet, og det har vi klart veldig bra, forteller han.

I dag kommer cirka 80 prosent av om setningen til Plateful fra storhusholdning, mens resten er fra dagligvarehandelen. Plateful har også en fysisk butikk i nabo lokalene her i Moss, som de deler med en importør av Østeuropeiske og Søreuropeis ke varer.

– Jeg spurte dem om de kunne tenke seg å åpne en butikk sammen med oss fordi vi

trengte en ventil for å tømme lageret vårt, så vi ble enige om å åpne en liten butikk på 200 kvadratmeter. Det var full fart fra dag én, og butikken har en årlig omsetning på 18-19 millioner kroner i året, smiler Lars-Kristian.

Fremtiden ser alt annet enn mørk ut for den fremoverlente aktøren i Moss som har et soleklart mål om å redde mest mulig mat fra å havne i søppelbøtta. Plateful har mange spennende planer for fremtiden, og er nylig blitt sponsor for Matprisen, samti dig som de er i dialog med en av de større hotellkjedene om et langsiktig samarbeid.

– Vi får veldig mange positive tilbake meldinger fra leverandører som er fornøyd med kundeservicen og hvordan de blir håndtert av sjåførene, og kunder som liker å finne disse «skattene» hos oss. Det er vi veldig glade for! Det er viktig å ta vare på de ressursene vi har, så på godt og vondt er det hyggelig at vi kan være her og jobbe med det, avslutter Lars-Kristian med et smil.

(I 2021 reddet Plateful 2 600 tonn mat gjennom sine kanaler).

KONTAKT

PLATEFUL AS

Besøksadresse: Solgaard 60, 1599 MOSS

Telefon: 48073985

Mail: kundeservice@plateful.no

Hjemmeside: www.plateful.no

Facebook: https://www.facebook.com/plateful.no

Instagram: https://www.instagram.com/plateful.no/

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/plateful-no/

Den nytenkende aktøren Plateful AS, setter matsvinn på agendaen og ønsker å utgjøre en forskjell i et land som på et år kaster hele 84,7 kilo spiselig mat per innbygger.
MAT, REISER OG OPPLEVELSER ● 79

Et hjem nummer to

Når du trenger å bo på hotell, er leilighetshotellet Wilhelmsen House i Tønsberg, som et hjem nummer to!

D et automatiserte overnattings konseptet til leilighetsho tellet Wilhelmsen House i Tønsberg, kunne ikke passet bedre enn under koronatiden, og man kan på en måte si at de var forut for sin tid. For Wilhelmsen House har pandemien gjort underverker for besøkstal lene, og i perioder har det koselige hotellet i Tønsberg sentrum vært helt fullbooket.

– Entreprenørene sluttet jo ikke å jobbe selv om koronaen kom – de fikk heller mer å gjøre, og da var det viktig for de som eide disse entreprenørselskapene å innlosjere sine ansatte på et trygt sted. Hos oss har du

personlig kode inn til rommet, og du har eget bad og kjøk ken på rommet slik at du kan lage egen frokost, middag og kveldsmat. Man kan faktisk være lukket inne på rommet fra du kommer hjem fra jobb til du drar på jobb igjen, forteller Anette Aale, daglig leder i Wilhelm sen House.

Den store etterspørselen etter rommene med kjøkken, gjorde at Wilhelmsen House nå har oppgradert flere rom med kjøkken, for å kunne tilby rom til enda flere.

– Det er veldig høy etterspørsel, og vi er også et attraktivt alternativ for de som skal

selge hus og trenger en mellomstasjon før overtakelse av nytt. Det er ikke så mange andre som har dette tilbudet, smiler Anette.

Å leie rom på Wilhelmsen House går både raskt og enkelt for seg, og er ikke minst svært koronavennlig. Bestilling og betaling foregår nemlig på nett, du møter ingen i resepsjonen og kan gå rett til rom met ditt når bookingen er fullført. Slik har Wilhelmsen House’ konsept vært helt siden oppstarten, men kom helt til sin rett først i 2020.

– Vi startet i 2015, og har siden den gang utviklet et konsept som har vist seg å være veldig koronatilpasset. Det er vi veldig glade for.

Mange vil nok si at det er ganske unikt med et slikt konsept, men Wilhelmsen Ho

– Vi er en foretrukken leverandør av overnattingstjenester for mange bedrifter og private siden vi har kjøkken på rommene, sier daglig leder Anette Aale.
80 ● MAT, REISER OG OPPLEVELSER

use har nå gått enda lengre for å imponere sine gjester:

– Vi har satset på hage, og jeg vil påstå at vi har Vestfolds fineste hotellhage! I år fikk vi også skjenkebevilling, og baren er åpen hver dag fra lunsj til klokken 18 på kvelden. Det er veldig populært med after work, som skal være et rolig og hyggelig sted for folk å mø tes etter jobb, der man kan sitte i hagen eller peisestua med tapastallerken eller rekesmør brød, og noe godt i glasset, frister Anette.

Med storskjerm, høyttaler og egen café, kan Wilhelmsen House også stille hele hagen til disposisjon for dem som ønsker å ha en sommerfest.

– Vi har også topp muligheter for konfe ranse; det er helt genialt, for her kan man sitte og ha styremøte og få lunsj, kaffe og alt man ønsker levert inn, forteller Anette.

Wilhelmsen House’ grønne oase i bak gården, blir for mange et godt tiltrengt pusterom fra det støyende bylivet. Anette kan fortelle at hagen og caféen er åpen for alle – uansett om man er gjest ved hotellet eller ikke. Det er det mange av Tønsbergs innbyg gere som setter stor pris på.

– I fjor fikk vi en telefonsamtale fra en eldre mann som ringte og sa: «For et fantas

tisk sted dere har! Endelig kan vi i Tønsberg gjøre noe om sommeren. Hos dere kan vi sitte i fred og ro, nyte et glass vin og slippe støyet fra brygga.» Det er jo ikke plass til hele Tønsbergs befolkning på brygga om sommeren, og da kan de komme inn hit til nabolagshagen, fastslår Anette med et stort smil.

Caféen til Wilhelmsen House har et godt og variert utvalg av lunsjretter, kaker og drikker, og er kjent for sin gode kaffe som til beredes av baristaer med en utrolig lidenskap for god kaffe. Her kan gjestene også møte på konditoren Aleksander Boutenko, som lager kaféens spesialitetskaker, og et team med serviceinnstilte og hyggelige ansatte.

– Hos et automatisert overnattingskon sept uten resepsjon, er det de i kaféen som gjestene våre møter. Vi får ofte en høy rating på betjening selv om vi egentlig er ubetjent, men kaféen vår gjør at vi får en høy rating siden de som står der er så serviceinnstilte. De kjenner konseptet godt og kan også hjel pe overnattingsgjestene, utdyper Anette.

I underetasjen har hotellets gjester dessu ten tilgang til eget vaskeri, der beboerne kan vaske klærne sine, i tillegg til andre fasiliteter som treningsrom og frisørsalong.

– Wilhelmsen House er som et hjem nummer to. Litt som hjemme når du bor borte. Fantastisk hage, nydelig lobby som kan brukes på kveldstid, samt en undereta sje der man kan vaske klær og trene. Her er det mange tilbakevendende gjester og svært gode tilbakemeldinger på at vi har bygget et utrolig bra konsept, avslutter Anette med et fornøyd smil.

KONTAKT

WILHELMSEN HOUSE AS Besøksadresse: Halfdan Wilhelmsen Alle 22, 3116 TØNSBERG

Telefon: 97 13 50 00 Mail: post@wh.no

Hjemmeside: www.wilhelmsenhouse.no

Facebook:

https://www.facebook.com/Wilhelmsenhouse

Instagram: https://www.instagram.com/wilhelmsenhouse/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/ company/wilhelmsen-house-apartments/

MAT, REISER OG OPPLEVELSER ● 81

Andås Begravelsesbyrå i Kris tiansand, eies og drives av Svein Arild Andås, som er tredje generasjon i fami liebedriften. Men nå har også en fjerde generasjon Andås begynt sin reise i det tradisjonsrike begravelsesbyrået; Svein Arilds datter, Ingrid Andås Kolstad er yngst av de totalt åtte ansatte, og jobber som administrasjonsleder med å koordi nere alle møter.

En behagelig og rolig atmosfære ligger i luften hos Andås Begravelsesbyrå, når vi i dag snakker med Svein Arild om den spennende historien til begravelsesbyrået som ble startet av hans bestefar for 89 år siden.

– Vi er veldig stolte av vår historie, for det er ikke så mange begravelsesbyråer som har en så lang historie som oss, sier Svein Arild innledningsvis og smiler.

– Min bestefar Anton Andås, startet An

ton Andås Begravelsesbyrå i 1933, i et lite snekkerverksted i lokalene til Kristiansand Trevarefabrikk. Der startet Anton, og han fikk mye å gjøre. Siden ble broren hans Torvald med som kompanjong i 1943, forteller Svein Arild.

Den drevne kistemakeren Anton, valgte å skille ut kisteproduksjonen fra fabrikken og startet for seg selv fordi han ønsket å levere fle re tjenester rundt gjennomføring av begravel ser. Mot slutten av 30-tallet ble den aller første

82 ● TJENESTER
Det kan føles tungt å planlegge en begravelse rett etter at et nært familiemedlem har gått bort. Da er det godt å vite at Andås Begrav elsesbyrå i Kristiansand, trøster pårørende som er i sorg, og tar seg av alt både før, under og etter bisettelsen. Slik de har gjort siden 1933. En verdig avskjed

begravelsesbilen kjøpt inn; en spesialbygget

Ford som var importert fra USA, og som gjorde at de slapp å bestille transport med eksterne begravelsesbiler.

Anton og Torvald fikk mer å gjøre, og de kjøpte eiendommen her i Elvegata 15 i 1956, og i 1958 flyttet de to kvartaler opp, i et lokale som huset både snekkerverksted og systue. Jeg kan tydelig se for meg de store bordene der sydamene sydde puter, tepper, likskjorter og beheng til kistene, mimrer Svein Arild.

Kistene som Andås Begravelsesbyrå pro duserte var ekte, flott håndverk med plater, listverk og furubord. Rett og slett utrolig forseggjorte kister som hadde et så godt rykte i traktene at det lille verkstedet produserte opp til 500 kister i året!

– Da faren min overtok driften av byrået i 1975, så han at det var en del modernisering som måtte til, og etter hvert kom det større kistefabrikker på banen, som kunne produ sere pene kister veldig rimelig, forteller Svein Arild.

Den dag i dag har Andås Begravelsesbyrå fortsatt kistemodeller som minner om kistene som Svein Arilds bestefar lagde, samtidig som de i dag har et langt større utvalg enn for 80 år siden.

– I dag er utvalget av kister er blitt mye stør re, og folk kan i større grad velge hva de vil ha. Nesten alt er mulig! Før var det hovedsakelig hvite tradisjonelle kister, med sølv eller gull beslag, mens i dag kan man få lakkerte kister i alle farger, opplyser han.

En stor og viktig del av jobben til Svein Arild, er å hente de avdøde, stelle dem og legge de i kisten.

Å jobbe som gravferdskonsulent er en givende og tung jobb på samme tid, og Svein Arild forteller at man fort venner seg til å se de døde, men at det er ting ved jobben som man aldri venner seg til.

- Noe som berører oss er når det er ting som ikke er helt etter planen. Man blir aldri helt forberedt, og når det er barn eller ungdom som dør føles det urettferdig at livet skulle bli så kort. Spesielt ved ulykker er det mye vond sorg, og det som berører mest når det gjelder barn, er at man tenker på sine egne, forteller Svein Arild åpenhjertig.

Andås Begravelsesbyrå er tilgjengelige hele døgnet og har 24 timers vakttelefon. Når en pårørende tar kontakt, blir det avtalt en planleggingssamtale, som enten kan foregå, i hjemmet eller i Andås Begravelsesbyrås egne lokaler. Noen ønsker informasjon i forkant og noe kan man bestille over nett.

– Da går vi gjennom alle ting, og selv om de pårørende er midt i en stor sorg, kan vi holde hodet kaldt og stille de rette spørsmålene, understreker Svein Arild.

Her er alt på ett sted for en rolig planleg ging, og i lokalene finnes det blant annet et samtalerom, kisteutstilling, seremonirom, forværelse og synerom for dem som ønsker å ta et siste farvel med den avdøde. Ikke altfor sjeldent er det også barn til stede på en sy ning, noe gravferdskonsulenten bare synes er positivt.

– Jeg synes det er veldig fint at barn er med på syning, men man skal snakke om det på forhånd og prøve å forberede dem på det. Det

betyr mye for barn å få ta med en tegning eller en ting de kan gi til bestefar eller oldefar. Er det foreldre, kommer de gjerne med et bilde eller en bamse. Ingenting er unormalt, og her kan de få all den tid de trenger for å ta farvel, forsikrer Svein Arild.

ANDÅS BEGRAVELSESBYRÅ

Besøksadresse: Elvegata 15, 4614 KRISTIANSAND

Telefon: 38 17 74 50

Mail: post@andas.no

Hjemmeside:

https://www.andas-begravelsesbyra.no

Facebook:

https://www.facebook.com/kristiansandbegravelse Instagram: https://www.instagram.com/andas_ begravelsesbyra/

TJENESTER ● 83

Kongen av vakre thujaer

Daglig leder og thujakonge, Kåre Sandholt, startet med salg av thujaer for litt over 20 år siden, og har gjennom årene opparbeidet seg en stor kunnskap om våre staselige og kanskje aller mest van lige hageplanter. Han vet også godt hva folk flest gjør feil, og hvordan man med enkle grep kan sikre seg en vakker thujahekk med friske og frodige thujaer.

– Vi sitter på mest kunnskap om thujaer når det gjelder jordsmonn, hva røttene

trenger av oksygen, hvilken næring du tren ger for å få den rette fargen på plantene, og hvordan du klipper dem. Det er nesten et eget område, for hvis du klipper toppen på en thuja på årets skudd, så fortsetter den å vokse oppover, og klipper du den på fjorårets skudd, så deler den seg og får flere topper. Det er slike ting folk ofte ikke får med seg, forteller Kåre.

En vanlig feil som mange gjør når de skal kjøpe thujaer, er å velge de høye,

slanke thujaene fremfor de mindre, men mer robuste thujaene.

– Selv om man sier at det lønner seg å ta de mindre thujaene, så hjelper det ikke. Det er centimeterne som teller for folk, sier Kåre oppgitt.

De vanligste thujasortene i Norge er Brabant og Smaragd. Brabanten vokser som et villnis og må trimmes ofte for å få den rette formen, mens Smaragd er en slankere variant som vokser mer kompakt og i et langsommere tempo. Felles for begge sor

Visste du at thujaplanter trives best i barkmull og at de skal vannes ut ifra individuelle behov? Hos Thujakongen på Råholt, får du friske og flotte thujaer, og ikke minst den profesjonelle veiledningen som sikrer en thujahekk som gjør naboen misunnelig!
84 ● HAGE

tene er at man, ifølge Kåre, nærmest bør bruke en neglesaks å klippe dem med for å få den fineste hekken.

Kåre tipser alltid Thujakongens kunder om å bruke barkmull istedenfor sand ved planting, siden barkmull holder bedre på vannet og gir røttene lettere tilgang på luft.

– Det er som med planter, som med mennesker og dyr: man trenger mat, vann og luft. Det tenker ikke folk på. Folk kjøper den fineste planten og den billigste jorda, og får den dårligste planten, istedenfor å kjøpe den beste jorda og en mindre plante, og få den fineste planten! Folk sparer seg til fant, på helt feil område, og det er ofte uvitenhet og for lite kunnskap som ligger bak avgjørelsene, forklarer Kåre.

Han forteller videre at det er mange som har vært uheldig med bruk av feil jord, og som har blitt nødt til å plante om igjen fordi det ikke er blitt gjort riktig.

– Planter du 100 thujaer og du bruker nok barkmull, er det sjeldent det ramler ut en plante. Men planter du i sand, kan du risikere at 100 planter dør ut fordi plantene ikke rekker å ta opp nok vann, opplyser Kåre og råder folk til å gjøre det ordentlig helt fra begynnelsen av.

– Gjør det ordentlig, rett og slett. Lag en renne, fyll opp med barkmull og sett plan ten rett oppå – da kan det ikke gå så mye feil, forsikrer han med et smil.

Barkmull holder ypperlig på vannet, og tilbyr plantene vann når de vil drikke, istedenfor at plantene får for mye vann og drukner. Kåre ser nemlig spesielt mange

ulykkelige thujaer hos dem som bruker et vanningsanlegg for å slukke tørsten hos thujaene sine.

– Man skal tilby plantene vann når de vil drikke. Kjøper du 30 planter, blir det litt som 30 forskjellige personer – ingen drik ker jo likt, konstaterer han med et smil.

Sol, vind og nedbør er likevel variabler som man hele tiden må forholde seg til. Og selv om man er flink nok til å stelle thuja ene sine, er det lite man kan gjøre om våren kommer for tidlig.

– Sist vinter var et skrekkeksempel. Da kom våren i februar, og da begynner plan tene å trekke vann. Men så kom frosten, og da fryser plantene i hjel. Det er noe man ikke kan få gjort noe med, opplyser Kåre.

Likevel handler en vakker og sunn thujahekk som oftest om å gjøre de riktige tingene for at plantene skal trives og få et langt liv.

– Det er vanlig at folk roter det til, men de som gjør det ordentlig, er de som er mest fornøyde, understreker han.

Thujakongen på Råholt er godt kjent for sine mengderabatter og rimelige priser. Men de er kanskje aller mest kjent for sin rikholdige thujakunnskap, og for å gi de beste rådene for å lykkes med thujahek ken.

– Kunnskapsmessig ligger vi ganske høyt på skalaen når det gjelder thujaer. Men du må ta vare på plantene dine. Det er lett å være flink om du gjør det riktig, det er det som er hele greia, smiler «thuja kongen» Kåre avslutningsvis.

KONTAKT

THUJAKONGEN AS

Adresse: Trondheimsveien 139, 2070 RÅHOLT

Telefon: 905 52 687

Epost: ordre@thujakongen.no

Hjemmeside: https://www.thujakongen.no/ Facebook: https://www.facebook.com/thujakongen

HAGE ● 85

En fantastisk reise

IPC AS er en komplett, landsdekkende leverandør av industrirør til industrien, spesielt oppdrettsnæringen. Trygge og lojale kundeforhold i kombinasjon med lang bransjeerfaring, har gjort IPC til en foretrukken leverandør som stadig vekk ekspanderer.

IPC AS ble etablert i 2010 og holder til i Flekkefjord. Firmaet ble startet av industrirørleggeren Jan Rune Åsly, som har en lang bransjeerfaring innen rør produksjon til industri og oppdrettsnæringen. Han var nemlig ansatt i et tilsvarende firma i 16 år, før han valgte å si opp den trygge job ben sin til fordel for en egen bedrift.

Da var tiden inne for å stå på egne bein, og hvis jeg skulle gjøre det måtte jeg gjøre det før jeg ble for gammel. Så da gikk jeg til banken og lånte penger, men jeg satset ikke så mye siden vi startet veldig i det små, forteller Jan Rune innledningsvis.

Sammen med kompanjongen Frode Bøck

man, bygget han IPC stein for stein, og innen tre år hadde de allerede rukket å bli en mel lomstor aktør med 25 ansatte. Godt hjulpet av lojale kunder og langvarige kundeforhold, har IPC bare blitt større og større, og i dag teller den Flekkefjord-baserte industrirør-le verandøren hele 40 årsverk.

– Vi har hatt veldig mange gode og lojale kunder fra dag én og de kommer igjen, gang etter gang. Vi er veldig stolte over at vi har klart å beholde kundene våre over så mange år, sier Jan Rune.

IPC begynte først i en liten garasje, men har flyttet to ganger på grunn av den hurtige veksten. I 2015 kjøpte de dette bygget i

Svegeskogen 17 i Flekkefjord, og har bodd seg fint inn i de nye lokasjonene, som i utgangspunktet var litt for stort. Men med en stor kundekrets som strekker seg over hele Norge, er det ikke rart å forstå at rør produsenten trenger stor plass.

– Vi utfører sveising av rør og produk sjon for mange landbaserte oppdrettsan legg i Norge. Vi prefabrikkerer kanskje 50-60 prosent av rørene her, og så sender vi opp lastebiler med rør som blir ferdig bygd hos kunden. Samtidig har vi en hel del produkter som vi lager her på verkstedet: vi reparer alt fra pionerbåter til private, vi lager tanker, og mye produkter mot oppdretts næringen både på land og sjø. Vi bygger

86 ● INDUSTRI

alt mulig, fastslår Jan Rune og smiler.

IPC har også mange kunder i Nord-Nor ge, og i det siste har de fått flere forespørs ler fra kunder som skal bygge kraftverk – et marked som Jan Rune synes er svært spennende. Men når det gjelder landbaser te anlegg, krever de store anleggene mer av den utførende bedriften. Derfor er Jan Rune glad for at IPC i dag er en stor aktør som kan klare det aller meste.

– Det er både gøy og skummelt på sam me gang! Det er utfordrende i den forstand at man må ha flere folk, noe som krever mer administrasjon, i tillegg til at man må være i forkant av neste prosjekt. Samtidig er man helt avhengig av å ha store prosjekt for å klare å sysselsette folk - bransjen har jo blitt slik at man er nødt til å være stor for å få bli med på prosjektene, forklarer Jan Rune.

For en tid tilbake, kom IPC litt tilfeldig inn på båtproduksjonsmarkedet da aktøren FishGLOBE plutselig trengte en ny leverandør av en arbeidsbåt. Da så Jan Rune igjen en mulighet for å på sikt få enda flere bein å stå på, så han takket ja til samarbeidet.

– Kjemien var god, og vi følte at dette skal vi prøve på! Da sa vi at vi bygger en prototype av en arbeidsbåt mot oppdretts næringen, som passer dere midt i blinken. Prosjektet pågikk i nesten to år, og båten ble satt på vannet tidligere i år. Det er en båt som tåler veldig mye; oppdrettsbransjen bruker den jo hardt og herjer mye med den, så vi håper og tror at dette er en ting som markedet vil ha fremover, forteller Jan Rune entusiastisk.

Til tross for hard konkurranse i marke det, er Jan Rune klar på at IPC skal være best på pris og kvalitet, og at de skal levere innen bestemt tid. Han tror derimot at industrirørprodusentens aller største for trinn er den lange erfaringen han selv har opparbeidet seg gjennom årene.

– Da jeg fikk sjansen til å bli daglig leder i 1996 i et tilsvarende firma, så hadde ikke den type plast som vi bruker i dag kommet enda. Så jeg har vært så heldig å få lov til å bli med på den utviklingen veldig tidlig, og har klart å opparbeide meg et kontaktnett mot leverandører som man har jobbet sammen med i 25 år. Det handler om å opptre ryddig og fint, både mot kunder og

leverandører, for til syvende og sist er vi veldig avhengig av hverandre, framholder den erfarne industrirørleggeren.

IPCs framtidsvisjon er å fortsette den framgangsrike reisen, med en stabil ek spansjon og produksjon mot stadig nye markeder.

– Det har vært en fantastisk reise, men det er et blodslit med mye jobb, så derfor har vi nå ansatt en bedriftsleder. Det blir en veldig tilvekst, og da tror jeg vi skal få ka pasitet til å ta dette firmaet et hakk lenger, avslutter en optimistisk daglig leder.

KONTAKT

IPC AS

Adresse: Svegeskogen 17, 4400 FLEKKEFJORD

Telefon: 48 11 11 00

Mail: post@ipc.as

Hjemmeside: http://www.ipc.as Facebook: https://www.facebook.com/IPCAs-178860085573295/

INDUSTRI ● 87

Trykt i Land på Dokka

Land Trykkeri på Dokka, trykker medlemsblader og fysiske trykksaker som aldri før – selv i en tid som er sterkt preget av digitalisering.

– Det er lenge før det blir slutt på papir – det blir ikke under min tid, fastslår Trond Narten Svendsen, daglig leder i Land Trykkeri.

Hvordan er det egentlig å være et lokalt trykkeri på et lite tett sted i en verden der digitalise ringen sakte men sikkert tar over de fysiske papirutgavene? Land Trykke ri på Dokka, er ett av de gjenlevende mindre trykkeriene i Norge som tviholder på tradi sjonene og fortsetter å trykke på papir.

– Det er ikke helt slutt på papirutgaver av ting enda, selv om det så klart har blitt mindre opplag i forhold til det man trykte før, men vi ser at det stadig er klubber, lag og foreninger som fortsatt vil ha hefter å gi til medlemmene sine. Å lese på en nettside er ofte ikke like populært som å ha store, fine oppslag på en fargekatalog, forteller daglig leder i Land Trykkeri, Trond Narten Svendsen.

– Det er lenge før det blir slutt på papir –det blir ikke under min tid, proklamerer han med et smil.

Trykkeribransjen har derimot gjort en helomvending de siste 30 årene, og gått fra den mer tradisjonelle trykkemetoden offset, til digitaltrykk. Med digitaltrykk åpner det seg mange nye muligheter for en rime ligere og langt mer effektiv produksjon av trykksaker i mindre opplag.

– Derfor har lag og foreninger fremdeles muligheten til å trykke medlemsblader.

Før måtte man trykke noen tusen blader før man i det hele tatt skulle ha råd til det, men nå kan du trykke 50 medlemsblader og likevel være innenfor en grei pris. Klub bmedlemmer vil jo gjerne sitte å bla i klub bavisen sin og se på sine egne katter, hunder og biler, humrer Trond om det udødelige fenomenet medlemsavisen.

I tillegg gir mindre opplag muligheter for individuell tilpasning, der det faktisk er mu lig å sette et personlig preg på hvert eneste blad dersom man ønsker det.

– Man kan skrive «til Per» utenpå, og da får man et veldig personlig blad i posten spesielt til deg. Det er kanskje med på å gjøre at folk vil ha det, mener Trond.

Noe de trykker mye av ved Land Trykkeri, foruten medlemsblader, er menighetsblad. Både fra Valdres, Gjøvik, Land og Toten, men også flere i Nord-Norge.

– Det er ikke noe som går ut på dato tror jeg, for folk vil gjerne bla i et menighetsblad og lese om alt fra døpte til døde, og følge med på hva som skjer i bygda istedenfor å lese det på nettet, sier Trond.

Selv om Land Trykkeri kan sine (trykk) saker, er det ikke bare blader som blir produsert ved det lille trykkeriet på Dokka. De kan også tilby bildekor, skilter og vindus foliering – for å nevne noe.

– Det blir mer og mer av bildekor, som vi startet med for to år siden for å ha flere bein å stå på. Nå har vi en lærling i det faget som skal opp til fagprøve i høst, forteller Trond og smiler.

Vindusreklame for restauranter, butikker og frosting av vinduer på kontorer, er også en populær trykksak-variant i tillegg til skilting.

Land Trykkeri er kjente for å svare raskt på kundehenvendelser, og yter alltid det lille ekstra – som å levere varene personlig.

– Vi leverer varene og produktene innen rimelig tid, og vi kjører ofte ut og leverer på døra. Da får vi en mer direkte kontakt med kunden istedenfor å bare sitte og maile frem og tilbake. Vi har et slagord som heter «få det trykt i Land»; som en oppfordring til folk flest, sier Trond med glimt i øyet.

KONTAKT

LAND TRYKKERI AS

Adresse: Heimskogen 24, 2870 DOKKA

Telefon: 61 11 00 70

E-post: lt@landtrykkeri.no

Hjemmeside: https://www.landtrykkeri.no

Facebook: facebook.com/landtrykkeri.no

88 ● INDUSTRI
BERTELSEN & GARPESTAD BEGOOD.NO KRISTIANSAND TAK OG MEMBRAN NEW NORDIC BILIA HØNEFOSS VOLVO MOBILE ENSJØ KROKEN OSLO KVERNELAND BIL OSLO www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... ... pluss mange andre EIE Sandefjord og Stokke: HELT PREMIUM I SANDEFJORD 20 SIDER Bygg, oppussing, interiør, eiendom45 SIDER MOTOR & TRANSPORT MED EN ARTIKKEL I DET NORSKE BRANSJEMAGASINET FÅR DU: Publisering på trykk i magasinet ● Publisering på vår hjemmeside ● Publisering i vårt digitale magasin med en garanti på 500 000 visninger på Facebook og LinkedIn ● Et garantert antall visninger av den sponsede artikkelen deres på Facebook og LinkedIn ● Retten til fritt å bruke materialet deres i andre sammenhenger Kontakt oss så forteller vi om hvilke muligheter vi kan tilby: Henrik Gimle Holm, salgssjef, mobil: 406 41 256. E-post: henrik.gimleholm@norskebransjemagasinet.no OLYMPIA SPORT FRYDENBØ BILSENTER TRAINOR ELSIKKERHET AS TRATEC TEKNIKKEN TJØRVES TEKNISKE AUTOR AS 32 SIDER MOTOR & TRANSPORT November/Desember 2020 www.norskebransjemagasinet.no Les om disse spennende bedriftene... DET GRØNNE SKIFTET I BILBRANSJEN 26 SIDER Bygg, oppussing, interiør og eiendom Elbilene ruller inn! ... pluss mange andre TUSENVIS BEDRIFTER HAR GJORT DET! BESTILL EN ARTIKKEL I DET NORSKE BRANSJEMAGASINET! SIDEN 2008! MEDIA AS www.norskebransjemagasinet.no EIE EIENDOM LARVIK SVANE KJØKKENET TØNSBERG OG DRAMMEN KVAVIK AUTO SJØLINGSTAD SNEKKERVERKSTED KJØRAAS BIL NØSTED XPRESS VEI- OG FØLGEBILTJENESTER MANDAL KJØLESERVICE AUTOCO BÆRUM 45 SIDER INTERIØR, BYGG & EIENDOM Mars 2021 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... TID FOR OPPUSSING 26 SIDER Motor & transport Hyggekrok på kjøkkenet? ... pluss mange andre MØBELRINGEN KRISTIANSAND VABA BASSENG OG SPA MESTERLYS KRISTIANSAND INTERVINDU.NO AUTOVISION BOBILMEGLERN MØBELRINGEN EGERSUND UTSYN BOLIG HAMAR & VIKESÅ BYGG HELLVIK HUS FLEKKEFJORD 100 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Mai/Juni 2021 www.norskebransjemagasinet.no Les om disse spennende bedriftene... 46 SIDER Bygg, oppussing, interiør og eiendom 42 SIDER MOTOR OG TRANSPORT Klart for Norges ferie! ... pluss mange andre REN DUNK MØLLER BIL RYEN MOBILE ENSJØ BILIA ØKERN TOYOTA OSLO LEXUS OSLO GASTROMAT XL-BYGG KRISTIANSAND MITEK ARENDAL AUTO RØHNESELMER LILLESTRØM BYGG OG HAGE MARINA MIRACLE 42 SIDER HØSTENS STORE BILSPESIAL September/Oktober 2021 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... 30 SIDER BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM Fremtiden er elektrisk! ... pluss mange andre FAGMØBLER LYNGDAL FUGLEHUSET INTERIØR AAS HØILAND PORSCHE CENTER KRISTIANSAND SCANDIC MARKISER BIRKELAND BRUK/BYGGVELL TRIPPEL MOTOR NAGLESTAD BRUK STUDIO SIGDAL TØNSBERG 47 SIDER BYGG, INTERIØR, EIENDOM www.norskebransjemagasinet.no Du møter disse spennende bedriftene... DET TRYGGE KJØKKENVALGET 26 SIDER Motor & transport påFørjulskoskjøkkenet! ... pluss mange andre BADEMILJØ SØGNE AGDERHUS AS FLEKKEFJORD RØR & VARME AS LANDES BEGRAVELSESBYRÅ AS FH BYGG OG EIENDOM AS BYGGMESTER ODD KJELL SKJØRLI AS MUR FLIS SILSETH AS DRAG ARKITEKTUR & BYGGTEKNIKK AS 80 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Februar/Mars 2022 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... BEDRE FLYT I HVERDAGEN ... pluss mange andre 38 SIDER Bygg, oppussing, interiør, eiendom
E-POST: SANDEFJORD@DOROGVINDU.NO GNEISVEIEN 11, PINDSLE 3221 SANDEFJORD MANDAG - FREDAG: 08.30 - 16.30 Tlf.: 3345 9500 33 STØRRELSER TOPPSVING 24 STØRRELSER TOPPHENGSLET 3.215,-1.595,TOPPHENGSLET PRISER FRA: PÅ LAGERFØRT STØRRELSE TOPPSVING FRA: PÅ LAGERFØRT STØRRELSE HØY KVALITET OG FINISH, 2-LAGS SUPERENERGIGLASS MED ARGONGASS OG VARMKANT. 115MM KARMBREDDE. 1.492,PÅ LAGERFØRT STØRRELSE FAST KARM FRA: 24 STØRRELSER FASTKARM 26 TYPER/STR BALKONGDØR 7.790,BALKONGDØRER FRA: PÅ LAGERFØRT STØRRELSE 12 STØRRELSER 2-FL. BALKONGDØR 13.990,-FLØYET BALKONGDØR FRA: PÅ LAGERFØRT STØRRELSE VI TAR FORBEHOLD OM SLUTTSOLGTE LAGERFØRTE STØRRELSER I VÅRE BUTIKKER. DET VIL DA EVENTUELT KUNNE MEDFØRE LEVERINGSTID. SKYVE- OG FOLDEDØRER LA OSS REGNEPÅ DITT PROSJEKT BESTILLINGSVARE FINESTRA SIDEHENGSLEDE VINDUER 2-LAGS ENERGI GLASS MED ARGONGASS OG VARMKANT. VEDLIKEHOLDS FRIE GLASSLISTER OG SPROSSER. 115MM KARMBREDDE. PROFILERT KARM OG RAMME. BLANKE HASPER OG INNVENDIG STORMKROK. MEGET FIN FINISH. 3.792,PRISEKSEMPEL: 1-RAMS VINDU 60X120 PRISEKSEMPEL: 2-RAMS VINDU 100X120 INKL. VEDLIKEHOLDSFRIE AVTAGBARE SPROSSER 7.029,12.046,PRISEKSEMPEL: 3-RAMS VINDU 140X120 INKL. VEDLIKEHOLDSFRIE AVTAGBARE SPROSSER 10.319,PRISEKSEMPEL: 4-RAMS VINDU 100X140 6.637,PRISEKSEMPEL: 2-RAMS VINDU 100X120 SIDEHENGSLEDE VINDUER EKSEMPEL PÅ LAGERFØRTE VINDUER OG BALKONGDØRER VI PRESSER PRISENE! BESTILLINGSVARE PRISEKSEMPEL 16 TOPPSVINGVINDUER MED GJENNOM GÅENDE STOLPER I SVEITSERSTIL. 1 BALKONGDØR + 2 FASTKARMER MED LOSHOLT I 2. ETG FASTKARMER MED AVTAGBARE SPROSSER. 161.806,SAMTLIGE VINDUER TIL AVBILDET HUS STRØMSPARING: VINDUER FRA 70-TALLET ELLER TIDLIGERE STÅR FOR CA 40% AV VARMETAPET INFO HENTET FRA ENOVA.
TLF. 38 17 74 50 • WWW.ANDÅS.NO • Vi er her når du trenger oss. Neste utgave kommer ut i uke 48 (november) BESTILL EN ARTIKKEL OM DIN BEDRIFT! EGERSUND HURTIGRUTA EGERSUNDGARPESTAD BEGOOD.NO KRISTIANSAND MEMBRANBÅTFORMIDLING EIENDOMSMEGLING SANDEFJORD OG STOKKEBILIA MOBILE OSLO OSLO 2022 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... ...pluss mange andre EIE Sandefjord og Stokke:HELT PREMIUM SANDEFJORD 20 SIDERBygg, interiør,oppussing, eiendom 45 SIDER MOTOR & TRANSPORT FAGMØBLER FUGLEHUSET INTERIØR HØILAND KRISTIANSANDLRE ELEKTRO FOLLO YDSE FLISKONSEPT FLEKKEFJORD HKS BYGG VESTFOLD SCANDIC BIRKELAND BRUK/BYGGVELL TRIPPEL MOTOR BRUK STUDIO TØNSBERGFJELLBORG LANDSKAPSENTREPRENØRENE HAGEBYGGER´N 47 SIDER BYGG, INTERIØR, EIENDOM November/Desember 2021 www.norskebransjemagasinet.no Du møter disse spennende bedriftene... STUDIO SIGDAL TØNSBERG:DET TRYGGE KJØKKENVALGET 26 SIDER Motor & transport påFørjulskoskjøkkenet! ...pluss mange andre BADEMILJØ SØGNE FLEKKEFJORD VARME AS BEGRAVELSESBYRÅ AS OG EIENDOM ELEKTRO KRISTIANSAND SPESIAL KLOSTER FOLLO AS BYGGMESTER SKJØRLI AS AS DRAG BYGGTEKNIKK 80 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Februar/Mars 2022 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... BEDRE FLYT HVERDAGEN ...pluss mange andre 38 SIDER Bygg, oppussing, interiør, eiendom ELEKTRO AUTOCENTER SANDEFJORD METACON BILPLEIEKONGEN SMARTSTONE BEGRAVELSESBYRÅ SARPSBORG WILHELMSEN HOUSE VINDU SVENSKA BAD OMBRUK PORSCHE BÆRUM EIENDOMSFORVANDLING VENTILASJONSFILTER NORGE Oktober 2022 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... ...pluss mange andre HAR LØSNINGEN PÅ HØYE STRØMREGNINGER 40 SIDER Bygg, oppussing, interiør, eiendom 92 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Minel Drøbak Elektriske: Siste frist for bestilling av artikkel: 28/10 www.norskebransjemagasinet.no Kontakt oss, så forteller vi om hvilke muligheter vi kan tilby: Henrik Gimle Holm, salgssjef, mobil: 406 41 256. E-post: henrik.gimleholm@norskebransjemagasinet.no DIN BOLIGSTYLIST DYRETANNKLINIKKEN BYGG EIE TØNSBERG KUNDETELLING.NO OLYMPIA SPORT BILSENTER ELSIKKERHET AS TJØRVES AUTOR AS REPARASJON OG KEO DRAMMEN SØR AS LYNGDAL KVINESDAL 32 SIDER MOTOR & TRANSPORT November/Desember www.norskebransjemagasinet.no Les om disse spennende bedriftene... DET GRØNNE SKIFTET I BILBRANSJEN 26 SIDER Bygg, oppussing, interiør og eiendom Elbilene ruller inn! ...pluss mange andre
Porsche Center Asker & Bærum
Avsender: Raven Media AS Otto Valstads vei 33 1395 Hvalstad
Psssst... Du får den fortsatt helt uten MVA og engangsavgift. Drømmen har aldri vært mer innen rekkevidde. Porsche Taycan Cross Turismo, helt elektrisk. Porsche Center Asker & Bærum • Billingstadsletta 13 • 1396 Billingstad • Telefon: 66 911 911 • www.porsche-asker.no
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.