Det Norske Bransjemagasinet Mars-24

Page 1

CUBOID / RAFT SUPPRESSION / AIWELL / PREMANI / P7 PROSJEKT / PROSESSPILOTENE / NEWTRACKS E2 SOLUTIONS / BILSKADE KVINESDAL / DYNAMIC ENGINEERING / SAFELINE / SØR BETONG / GULVENTREPRENØREN SKILTPRODUSENTEN / STRATUM3D / ANLEGGSGARTNER ØST / NDI NORGE / SKALA ROBOTECH Mars 2024 Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 72 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Dypdykk i norsk tech-industri www.norskebransjemagasinet.no MAGASINET 2008 – 2024 år 16

WaterBlock™ – svært raskt og enkelt å montere

WaterBlock™ systemet gir deg et unikt sett med produkter som enkelt og raskt kan tilpasses enhver flomsituasjon. Systemene kan brukes hver for seg, men også med fordel i kombinasjon. Felles for alle er at de er svært raske og enkle å montere samt krever

minimalt med opplæring, logistikk, lagring og vedlikehold. Glem lastebiler med sandsekker og store mannskapsstyrker. Våre systemer kan raskt monteres av 1-2 personer. Hvorfor ta med sand, når du kan benytte vannet på plassen som flomvern?

Ta kontakt for å få en befaring og et konkret tilbud

En del av PKS
eiendom – vær
Les mer på www.flomsikring.com Telefon: 04321 | E-post: salg@flomsikring.com Adresse: Kniveveien 29, 3036 Drammen
Beskytt din
forberedt
INNHOLD MARS – 2024 DET NORSKE MAGASINET ProsessPilotene 46 Element Logic 48 Flomsikring 50 MASKIN & MOTOR Viken og Oslo Anlegg 52 Akershus Auto 54 MarcusBil 56 Bilskade Kvinesdal 58 Norsk Biltransport 60 NDI Norge 62 SKJØNNHET & MOTE Nora Norway 64 FRITID Mageli Camping 66 PR & KOMMUNIKASJON Skiltprodusenten 68 RENHOLD Evident Skadedyrkontroll 70 62 68 24 28 58 16 12 42 8 BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM Gulventreprenøren AS 8 Gran Consult 10 Forhandler HA Ferdighus 12 Mestertak 14 P7 Prosjekt 16 Anleggsgartner Øst 18 Sør Betong 20 SafeLine 22 IT & TEKNOLOGI Cuboid 24 Adio 26 Dynamic Engineering 28 NewTracks 30 Skala Robotech 32 Elit 34 RAFT Suppression 36 Aiwell 38 Stratum3D 40 Premani 42 E2 Solutions 44 INNHOLD ● 5

NORDENS LEDENDE LEVERANDØR AV DEKK, FELG, OLJE OG BATTERI

• 6 sentralt plasserte lager som gir rask levering i hele Norge

• Bredt spekter av dekk og felg

En av Norges største distributører på olje og batteri

Norges beste på dekk og felger til landbruk

HOLDER VÅRE KUNDERS FORRETNING RULLENDE

Kjernen i NDI er å holde våre kunders forretning rullende, og det gjør vi gjennom både produkter og service. Med 300.000 dekk og felger på lager i Norge og opptil en million i Norden, er vi alltid klare til å hjelpe deg raskt videre. Vi er godt utstyrt med spesialister og over 50 års erfaring. Vi hjelper deg med å løse dine utfordringer. Bestill online 24/7, ring oss eller få besøk av en selger. Du bestemmer – vi leverer i en fart.

NDI Norge AS Toveien 50 Telefon: 69 83 34 10 post@ndi-no.com ndi.no Kristiansand Tromsø Vestby Bergen Trondheim Kopervik

ANSVARLIG UTGIVER OG REDAKTØR Magnus Jansson magnus@norskebransjemagasinet.no

DIGITAL MANAGER/INNHOLDSRÅDGIVER Silje Dahl Osnes silje@norskebransjemagasinet.no

ØKONOMI okonomi@norskebransjemagasinet.no

MEDIESELGERE

AVD. VESTFOLD OG VIKEN Henrik Gimle Holm henrik.gimleholm @norskebransjemagasinet.no

AVD. VIKEN

Ailinn Kolibri ailinn@norskebransjemagasinet.no

AVD. AGDER

Kjell Øyvind Hansen kjell@norskebransjemagasinet.no

AVD. VIKEN/INNLANDET

Tanja Larsson tanja@norskebransjemagasinet.no

OMSLAGSFOTO Shutterstock.com

GRAFISK FORM

Raven Media AS

TRYKK

Printall AS, Estland Bestilt innhold trenger ikke å speile meningene til redaksjonen. Med reservasjon for eventuelle trykkfeil.

Nytt år og innovative tider

Nå holder du årets aller første Bransjemagasinet i hånden. Når vi nå skriver 2024, legger vi bak oss et begivenhetsrikt år, både på godt og vondt. Økonomi og inflasjon var hyppige samtaleemner gjennom hele 2023 – der både privatpersoner og bedrifter fikk merke den lave kronekursen, høye renter og et allment høyt prisnivå.

Men nye tider krever også nye løsninger. I fjor fikk vi i Bransjemagasinet gleden av å møte mange spennende bedrifter som våget å tenke i nye baner – eller rett og slett var nødt til det.

svært oppløftende lesning, for innovasjon er viktig. Uten innovasjon stopper utviklingen av Norge.

I år fortsetter trenden med innovative bedrifter som har utviklet nyskapende produkter og tjenester. I denne utgaven kan du lese om temaer som energieffektivisering, automasjon og teknologi.

Her møter du selskapet NewTracks, som hjelper bedrifter og personer med å realisere gründerdrømmen. Et spennende selskap som sikrer fremtiden til mange norske gründere.

MEDIA AS

UTGIS AV RAVEN MEDIA AS Org. nr. 925 337 234 MVA

ADRESSE:

Otto Valstads vei 33, 1395 Hvalstad post@norskebransjemagasinet.no www.norskebransjemagasinet.no

ØKONOMI: okonomi@norskebransjemagasinet.no

I en undersøkelse fra ifjor, utført av FN-organisasjonen WIPO (World Intellectual Property Organization), bekrefter det vi i Bransjemagasinet har vært vitne til i flere år nå: Norsk næringsliv skårer høyt på innovasjon. Vi utmerker oss spesielt i kategoriene institusjoner, infrastruktur, humankapital og forskning. Det er

Med disse ordene ser vi frem til hva 2024 har å by på – og jeg er temmelig sikker på at Norge vil seire med flagget til topps i kategorien innovasjon når året er omme.

FØLG OSS PÅ:
Dahl Osnes
Silje
Digital manager/ innholdsrådgiver
DET NORSKE
MAGASINET
LEDER ● 7
AKUSTIKK-KONSULT SOWIN-POWER SOLGUTTA HALLMAKER EVERLITE ODINVEDLIKEHOLD HERSTUAGRUS MILJØMATTER AIONBYGG AMPISOLERING KJØKKENSENTERETJESSHEIM SIGANORGE JAKTIAJESSHEIM 2050TRAFIKKSKOLE/PROXLL PELLYBUTIKKINNREDNING ABRAKULELAGERSENTERET VESTFOLDBETONG November / Desember 2023 Møtdissespennendebedriftene... BYGG,INTERIØR, www.norskebransjemagasinet.no 2008 2023 år 15 OXE PROSJEKT TOYOTA SØRVEST / BERG AUTO ARCTIC PETS VESTFOLD ANTIRUST TELTKONGEN ENGER HEDLUND / MOBILE ASKER CEMENTO VOLT ENERGI ISOBYGG MODERN ACTIVITY CENTER EMAP MESTERKONSULT ADSERØ BIL ENERGIMA SANDNES SOLSKJÆRMING BUBBLEDECK Møtdissespennendebedriftene... ...plussmangeandre 96 SIDER NORSK NÆRINGSLIV SATSING SOLENERGIPÅ–lønnsomt både for klimaet forbrukerneog www.norskebransjemagasinet.no CUBOID RAFT SUPPRESSION / AIWELL PREMANI P7 PROSJEKT PROSESSPILOTENE / NEWTRACKS E2 SOLUTIONS / BILSKADE KVINESDAL DYNAMIC ENGINEERING SAFELINE / SØR BETONG GULVENTREPRENØREN Mars 2024 Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 72 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Dypdykk i norsk tech-industri www.norskebransjemagasinet.no 2008 2024 år 16 MAGASINET 2008 – 2024 år 16

Gulventreprenøren AS, leverer alle elementer i gulvoppbygging – både til privat- og bedriftsmarkedet. Med økt fokus på kundens opplevelse, lønnsomhet og effektivitet, har Lillestrømbedriften tatt profesjonell gulvavretting til nye høyder.

– Det er lettere å spare én krone enn å tjene fem!

Gulventreprenøren AS, har levert løsninger for oppbygging av gulv; skumbetong, trinnlydsgulv, flytavretting, gulvsparkling, epoxy og gulv- og gatevarme siden 1986. Da daglig leder Morten Brusnes startet her i august 2023, bestod selskapet av 130 ansatte fordelt på flere avdelinger, og tiden var inne for å gjøre flere grep for å sikre at hovedfokuset ligger på kunden.

– Da jeg startet her, slo vi sammen to avdelinger slik at vi fikk én driftsavdeling. Nå er vi dessuten rundt hundre ansatte, og har etablert et eget salgsteam i tillegg til administrasjon og lager. I dag har vi

mer fokus ute på bygge plassen – det er tross alt der vi tjener våre penger, forteller Morten, og legger til at Gulventreprenøren i mange år har lidd av voksesmerter til tross for en sunn og god vekst.

Morten har drevet i en treprenørbransjen i 35 år, og har med seg verdifull erfaring fra tidligere jobber hos store entreprenører. Morten

var selv kunde av Gulventreprenøren i flere år før han begynte å jobbe her, og vet derfor akkurat hva kunden trenger.

– Det er en stor fordel! Jeg ønsker å snu dette til å bli en bedrift som leverer det kunden forventer seg – og gjerne litt til. Mange aktører ser altfor ofte ting fra sitt perspektiv, og har litt feil fokus på det som faktisk betyr noe for kunden. Jeg, som ser det fra et annet per-

8 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

spektiv, tenker at det vi leverer skal være uproblematisk for kundene våre ved at vi kommer til rett tid og leverer det vi skal, understreker Morten.

Gulventreprenøren tilbyr et stort tjenestespekter med hovedfokus på gulvavretting både mot privatmarkedet for selvbyggere eller husbyggere, og til bedriftsmarkedet. For private kunder som bygger hus med kjeller der betonggulvet ofte ikke er glatt nok for parkettlegging, kan Gulventreprenøren levere underlag for parkett i form av gulvsparkling.

– Vi har faktisk også mange rørleggere som kunder, som ofte har gulvvarmerør i sin kontrakt på de samme prosjektene som vi utfører sparkling. Da kan vi gjøre rørjobben for rørleggeren – både bedre og raskere, konstaterer Morten og smiler.

Ifølge Morten, er vannbåren varme et behagelig, økonomisk, miljøvennlig og fleksibelt alternativ, som gir et sunt og godt inneklima. Gulventreprenøren installerer vannbåren varme i ulike bygninger og gulvflater, utført av sertifiserte fagfolk med lang erfaring i å velge den optimale løsningen for ulike gulvtyper som tregulv, parkett, fliser og betong. Vannbåren varme er dessuten et like godt alternativ til rehabilitering av bolig, som nybygg.

« Vi har faktisk også mange rørleggere som kunder, som ofte har gulvvarmerør i sin kontrakt på de samme prosjektene som vi utfører sparkling. Da kan vi gjøre rørjobben for rørleggeren – både bedre og raskere. »

Med åtte pumpebiler, en egen vannvogn, ti siloer for gulvavretting og det geniale materialet skumbetong, er Gulventreprenøren en svært attraktiv aktør på rehabiliteringsprosjekter og loft, der treverk dominerer som det bærende elementet.

– Skumbetong bruker vi for å avrette skakke gulv som ikke har den samme bæreevnen som nybygg har. Skumbetongen er ikke så tung og kompakt som vanlig betong, den er lettere og går an å flytte i slangene vi har i bilene, forklarer Morten. Tidligere var Gulventreprenørens primære nedslagsfelt Oslo og omegn, men de

siste årene har den erfarne gulvaktøren levert prosjekter fra Lofoten til Kristiansand, selv om de kun er lokalisert i Lillestrøm. Neste år har Morten et mål om å omsette for 220 millioner kroner, og til tross for en utbredt nedgang i byggebransjen tror han at målet er nådd i løpet av 2024 –mye takket være hans store engasjement for å øke lønnsomheten i firmaet.

– Jeg har alltid hatt et motto: Det er lettere å spare én krone enn å tjene fem, humrer han.

Morten drev nemlig et firma med tolv ansatte en gang i tiden. Alle de ansatte hadde sin egen firmabil og sparte ikke en eneste krone på drivstoff. Det var tross alt «firmaet som betalte».

– Da bestemte jeg meg for at den som kjøper billigst drivstoff i snitt hver måned, skulle få en premie. Da måneden var omme hadde bedriften spart 30 000 kroner på alle bilene, forteller Morten, som mener at slike enkle grep er ekstra viktig i dag.

– Alle må være med på å dra lasset for å ha en sikker jobb i morgen. Heldigvis liker jeg utfordringer, og det gir en god mestringsfølelse hver gang man gjør noe som funker, avslutter Morten Brusnes.

KONTAKT

GULVENTREPRENØREN AS

Besøksadresse: Tuenveien 77, 2000 LILLESTRØM

Telefon: 46 51 22 22

Mail: post@gulventreprenoren.no

Hjemmeside:

https://gulventreprenoren.no

Facebook:

https://www.facebook.com/gulventreprenoren

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/ gulventreprenøren-as/about/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 9

Store nok til å ta komplekse oppdrag

Gran Consult AS på Nannestad, har spesialisert seg på oppføring av stålbygg, men utfører alt innen blikkenslagertjenester, rehabiliteringsoppdrag og taktekking.

– Vi er store nok til å ta store og komplekse oppdrag, fastslår byggmester Kenneth Gran.

Byggefirmaet Gran Consult AS på Nannestad, utfører blikkenslagertjenester, rehabiliteringsoppdrag, taktekking og oppføring av stålbygg i Oslo og omegn. Firmaet har spesialisert seg på oppføring av stålbygg – helt fra søknadsprosess til fullført bygg, og alt som ligger mellom. Man disponerer også et dedikert blikkenslagerverksted, utstyrt med toppmoderne knekkemaskiner, og har dessuten kompetanse til å levere skreddersydde beslag og blikkenslagertjenester til boligprodusenter.

Eier og daglig leder Ronny Gran, overtok Gran Consult i 2001 etter sin far; Tormod Gran, og har drevet det siden den gang

– etter hvert med sine to sønner ved sin side. – Siden faren min drev med regnskap og jeg var håndverker, tok jeg over hans AS og gjorde det om til en håndverksbedrift. Jeg overtok og valgte å beholde navnet Gran Consult, forteller Ronny innledningsvis. Ronny jobbet mer eller mindre alene i rundt fire år. Etter hvert ble Ronny nødt til å ansette flere folk, og i dag består Gran Consult av en god gjeng på elleve ansatte.

– Vi har mange bein å stå på, konstaterer Ronny muntert. Vi er tre tømrere, én byggmester og et par blikkenslagere, og begge sønnene mine har 25 prosent hver av aksjene og er med på å styre selskapet, forteller han videre.

Per i dag jobber Gran Consult hovedsakelig med stålbygg, hvor de er en erfaren aktør innen oppføring av alle mulige stålbygg. Ifølge Ronny kan de montere et tusen kvadratmeter stort bygg på intet mindre enn seks uker – noe hverken snekkere eller andre håndverkere er i nærheten av å matche.

– Kostnaden er omtrent lik, men byggetiden er mye kortere på stål kontra treverk. Siden håndverkere koster penger, så er det derfor mye å spare på å velge stål, konstaterer Ronny, som utdyper at de er konkurransedyktige på bygg ned til 150 kvadratmeter.

Oppdragene på stålbygg varierer, og inkluderer alt fra gårdbrukere som tren-

10 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

ger både uisolerte og isolerte bygg til fjøsdrift, verksted eller skjul, til større næringsbygg og til og med kulturhus.

– Vi monterer også stålbygg for AN Bygg på Maura, og alt de selger setter vi opp. Vi har blant annet satt opp kulturhuset i Nannestad i samarbeid med AN Bygg, som egentlig er et stålbygg som er kledd med treverk og skifer på taket, forteller Ronny.

Per i dag har Gran Consult tre stålbygg under oppføring, men nedgangen i bransjen har heldigvis ikke nådd firmaet helt enda. Ronny merker at ordreinngangen går litt trått, spesielt på de store jobbene – en naturlig konsekvens av at det er stille og rolig også hos deres underleverandører.

– Etter henvendelse har vi innredet minilager for kunde, blant annet på Sand og i Lillehammer. Det er boder på rundt åtte til ti kvadratmeter, bestående av blikkvegger- og dører. Vi tar gjerne slike mindre oppdrag innimellom, og vi kan bevege oss ganske langt geografisk; vi reiser til Oppland, Hedmark, Viken og Oslo, sier Ronny.

Sønnen Kenneth, er faglig leder og byggmester i Gran Consult, mens sønnen Morten, som har jobbet her i over ti år, er ansvarlig for det meste i bedriften og tar mest sannsynlig over som daglig leder fra neste år.

– Jeg tror jeg og Kenneth har samme frem-

tidsplaner, og det er å få han ut, sier Morten og titter spøkefullt på faren.

–Vi ønsker å bli førstevalget i markedet slik at kunder kan ringe oss når de trenger hjelp, utdyper Morten om byggefirmaets fremtidsplaner.

Familien Gran ser tross alt lyst på tilværelsen da de befinner seg på «riktig» side av markedet. Bedrifter har ofte en helt annen investeringshorisont enn privatkunder, siden det ofte kan være en god investering å sette opp et nytt produksjonsbygg for å øke omsetningen på sikt.

Kenneth presiserer at Gran Consult til tross for sin størrelse, er mer enn store nok til å ta på seg de mer komplekse oppdragene.

– Det har vi vist at vi kan. Vi er ikke så

store i størrelse, men vi er små nok til å være personlige, samtidig som vi er store nok til å ta store og komplekse oppdrag, fastslår Kenneth Gran med et smil.

KONTAKT GRAN CONSULT AS

Besøksadresse: Majorvegen 30, 2030 NANNESTAD

Telefon: 41 57 62 71

Mail: post@granconsult.no

Hjemmeside: https://granconsult.no

Facebook: https://www.facebook.com/granconsult

Instagram: https://www.instagram.com/granconsultas/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 11

UNGE OG ERFARNE

Forhandler HA Ferdighus AS, er et selvstendig forhandlerkontor av Hedalm Anebyhus, som leverer spesialhus til ferdighuspriser, som tilpasses og tegnes opp fra bunn. Med en omsetning som øker for hvert år og fornøyde kunder som sprer ordet videre, går forhandlerkontoret mot rekordhøye resultater for 2023.

Da Forhandler HA Ferdighus AS startet opp for fire år siden, bestod forhandlerkontoret kun av to ansatte; deriblant eier og daglig leder Kenneth Utgårdsløkken. I dag teller boligbedriften fra Asker hele 28 ansatte, og har opplevd en helt utrolig vekst siden oppstarten høsten 2019.

lenter/prosjektselgere, én operasjonell leder, tre byggeledere, én konstruktør-ingeniør, fem tegnere og tretten tømrere som er ute og jobber, utdyper Kenneth, og legger til at de ofte har behov for mellom 30-40 tømrere som de har tilgang til gjennom samarbeid med faste foretak.

Forhandler HA Ferdighus, har en fordeling på 50/50 av private kunder og bedriftskunder. Når det gjelder bedriftsmarkedet har de ingen begrensninger, mens de i privatmarkedet dekker et stort område som inkluderer Oslo, Buskerud, Asker og Bærum, Hurumlandet og Røyken. Nå ønsker Kenneth å bevege seg ned mot Kragerø-området, med fokus på Horten.

– Nå oppbemanner vi med flere selgere, og på sikt skal vi også etablere et kontor i Vestfold. I staben vår har vi fem boligkonsu-

– Vi har flere hundre års erfaring til sammen, og vi sluttet å telle da vi bikket 300 år, for da følte vi oss veldig gamle, konkluderer Kenneth med en god latter.

– Det er et veldig stort satsningsområde for oss med tanke på alt som skjer der, og vi ønsker å vise at vi er til stede med skilter hvor vi presenterer oss. Det er veldig viktig, og vi ønsker også å satse mer i

12 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM
Melbos 2M Fagervik Utsikten Aksess

Vestfold-området, konstaterer Kenneth. Kenneth fremhever at de har med seg god erfaring fra andre ferdighusleverandører som ABC Hus og Hedalm Anebyhus sentralt, og at de har valgt å investere i styringsverktøy- og hjelpemidler som gir dem full kontroll på alt fra ordreinngang til regnskap.

– Det er utrolig viktig å ha kontroll på hva man driver med, spesielt siden det vi driver med er ganske komplekst, understreker han. Vi bruker CRM-systemet Landax, som er utviklet i samarbeid med oss. Alt finnes i det systemet; prosjektoppfølging, tegning, byggesaker, og alle andre jobber. Vi har også investert i et ERP-regnskapssystem som heter Unit 4, som er spisset mot vår bransje og som gjør at vi får liveoppdatering på alle prosjektene, opplyser Kenneth.

Forhandler HA Ferdighus tilbyr fire forskjellige ferdighuskategorier, som til sammen utgjør rundt 28 forskjellige husmodeller som man kan bruke som utgangspunkt på deres hjemmeside. Standardhuset har de tilpasset selv, mens de andre tre huskategoriene er «Moderne», «Klassisk», og «Funkis». Den moderne husserien består av elegante trehus med smart utnyttelse av plass og funksjonelle planløsninger, mens den klassiske husserien har fokus på tidsriktige og majestetiske trehus i en landlig og tradisjonsrik stil. Funkishusene er moderne trehus med en innovativ fasade, perfekt for det urbane miljøet.

Med faste, norske underleverandører, har Forhandler HA Ferdighus dessuten full kontroll på at alt blir utført korrekt og i henhold til tidsplanen.

– Vi bruker de samme leverandørene innen betong, flis, rørlegger og elektro – i alle prosjekter. Det er en stabilitet, og er også én av grunnpilarene til at vi lykkes. Det er mange av våre konkurrenter som setter ut alt på anbud og velger etter pris, og da går man fort på en smell, understreker Kenneth.

Siden oppstarten, har Forhandler HA Ferdighus hatt gleden av å ferdigstille 79 enheter til en samlet verdi av rundt 300 millioner kroner. Per i dag har de 27 pågående prosjekter, og har signerte kontrakter for 653 millioner kroner – tilsvarende 206 enheter.

– Omsetningen vår i fjor var på 129 millioner kroner, og i år lander vi nok på 150 millioner. Vi er veldig optimistiske for boligbransjen i fremtiden, med en høy målsetning og god ordrereserve for 2024. Vi slår alle rekorder i år, og omsetter for mer enn vi har gjort noen gang, sier Kenneth og smiler.

Selskapet opererer i et segment som de nærmest er alene om. De leverer nemlig spesialhus til ferdighuspriser; en sjelden vare i dag hvor det ofte kun tilbys standardiserte hus. Kenneth og resten av teamet i Forhandler HA Ferdighus, er stolte av sitt produkt, og tar dessuten ofte med seg kundene ut på prosjektene for å vise frem den gode kvaliteten.

– Dette er kanskje den aller største investeringen kunden gjør i livet sitt, og det viktigste for oss er å bygge det som kunden ønsker og levere et kvalitetsprodukt som kunden liker å bo i, fastslår Kenneth.

Med gode kundeforhold og fornøyde kunder, får forhandlerkontoret stadig vekk nye henvendelser – selv i en bransje som i dag er preget av nedgang og konkurser.

– Med tanke på at mange av våre konkurrenter sliter i disse dager, føler vi oss veldig

heldige, poengterer Kenneth. Vi er en ung, men erfaren bedrift, som er interesserte i å nå gode tall og samtidig lære å bli bedre ved å være både læringsvillige og endringsvillige, så jeg ser svært lyst på fremtiden, avslutter Kenneth Utgårdsløkken.

KONTAKT

FORHANDLER HA FERDIGHUS AS

Besøksadresse: Solbråveien 23, 1383 ASKER

Telefon: +47 464 41 321

Mail: post@forhandlerHAferdighus.no

Hjemmeside:

https://www.forhandlerhaferdighus.no

Facebook:

https://www.facebook.com/profile.

php?id=61550953645728

Instagram:

https://www.instagram.com/forhandler_ha_ferdighus/

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/forhandler-ha-ferdighusas/about/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 13
Frankis Alpha

GÅR I TAKET FOR GOD KVALITET

Mestertak AS er stolt av å være ditt foretrukne taktekkerfirma som betjener både bedrifter og private.

Lars Petter Kallåk, Stian Edvardsen og Mats Erik Forsberg Samuelsen, har alle lang erfaring som taktekkere, og startet Mestertak AS i august 2023. Selv om det råder tøffere tider i byggbransjen, fikk Mestertak god drahjelp fra daglig leder i Agripa; Knut Martin Hegg, som er med på eiersiden.

– Våre ansatte utgjør hjertet av Mestertak AS. Vi står bak et team av dyktige fagfolk, hver med flere år med verdifull erfaring i bransjen. Vår dedikasjon til faget og vår evne til å levere skreddersydde løsninger har gjort at vi skiller oss ut i et konkurransepreget marked. Uansett om det er snakk om små reparasjoner eller omfattende takprosjekter, kan du stole på at Mestertak AS leverer kvalitetstjenester du kan være trygg på, sier daglig leder og kalkulatør Stian Edvardsen.

Tett tak er tross alt den viktigste delen av et bygg, og med gode taktekkere og høy fremdrift, kan en kunde spare verdifull byggetid.

– Vi har en bra drift, god planlegging og bra gutter som gjør en helt fantastisk jobb! Det er helt unikt, legger Stian til. Mestertak har et stort geografisk nedslagsfelt som omfavner hele Sør-Norge, og reising er som regel ingen problem for den store taktekkerentreprenøren som snart teller 24 ansatte.

Vi er stolte medlemmer av Takringen som er Norges største fagkjede. Det har vi veldig tro på, og som medlem får man enda mer å spille på. Samtidig ønsker

vi i fremtiden å knytte til oss flere samarbeidspartnere på næringsbygg, der vi ønsker å være svært konkurransedyktige på pris, med et høyt tempo og god kvalitet, sier Stian.

Det er mange kunder som har latt seg imponere av effektiviteten til de dyktige taktekkerne i Mestertak, som uten tvil mestrer kunsten å balansere et høyt tempo med en stor nøyaktighet. Hos Mestertak er god service dessuten utrolig viktig, og med en tilgjengelighet døgnet rundt, kan kundene føle seg trygge, selv om det skulle være noe sent på en fredag.

– Tilgjengelighet er viktig for oss, og det får vi også mye prosjekter på. Vi er veldig fleksible på alt som skjer, sier prosjektleder Mats Erik Forsberg Samuelsen.

Mestertak er mest på nye næringsbygg, men har også hatt noen rehabiliteringsjobber. Stian forteller videre at de gjerne ønsker å komme seg mer inn på rehabiliteringsmarkedet – spesielt i forhold til montering av punkter og skinner til solceller.

– Vi er overbevist om at et «komplett tak» i fremtiden også innbefatter solceller, og har derfor inngått en samarbeidsavtale med Terra Solar, slik at vi kan tilby en løsning med full garanti på både tak og solcelleanlegg til våre kunder. Gjennom Terra Solar har vi også tilgang til et nettverk av installatører, som sørger for den elektriske installasjonen av anleggene. – Vi har bistått en del med montering av solceller sammen med andre solcelleleverandører; blant annet Skagerak Solutions, som vi monterte 2000 paneler for, til Skienshallen. Nå skal vi også bistå med solcellemontering for firmaet Mestertaket AS, avslutter Stian Edvardsen.

KONTAKT

MESTERTAK AS

Adresse: Borgeskogen 5, 3160 STOKKE

Telefon: +47 47 75 20 00

Epost: se@mestertak.as

Hjemmeside: https://www.mestertak.as

14 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM
BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 15

Oksenøya senter - BBS sansehage

Fornebubanen - Flytårnet stasjon

Fornebubanen - Fornebu stasjon

Suksessbygging på Østlandet med P7 Prosjekt

OSom en pålitelig og ettertraktet leverandør av tjenester som prosjektutvikling, prosjekt- prosjekterings- og byggeledelse, briljerer P7 Prosjekt AS med sin overlegne kompetanse. – Vi har lykkes godt, konstaterer daglig leder Ole Martin Anmarkrud.

le Martin Anmarkrud, Erik Eskild og Siv Margrethe Skordal, jobbet alle tre i firmaet EH Consult, som var eid av Erik Eskild og ytterligere én person. I 2015 valgte eierne av EH Consult å gå hver til sitt.

– Det var flere i nettverket til Erik, Ole Martin og Siv som var knyttet til Askerområdet og som ønsket et samarbeid. Jeg ville egentlig ta det litt med ro etter jeg gikk av som eier, men så begynte jeg, Ole Martin og Siv Margrethe å snakke litt sammen. Vi ønsket å få til noe sammen, og det var flere av våre tidligere kunder som ville ha oss med videre på ett eller annet vis. Så ble det til at vi tre startet P7

Prosjekt AS i 2015, forteller Erik Eskild, prosjektleder og styreleder i P7 Prosjekt.

Siden daglig leder Ole Martin Anmarkrud liker seg godt på fjellet, ville han egentlig navngi firmaet K2 – men da det var opptatt fikk det bli P7 isteden.

– Vi ville ha et kort og enkelt navn, men det aller meste av domener var opptatt bortsett fra P7. Så da fikk det bli P7 Prosjekt, røper Ole Martin med et smil.

Erik og Ole Martin tok med seg sine pågående prosjekter inn i P7 Prosjekt, og startet forsiktig som en totalleverandør av prosjektadministrative tjenester innen bygg, anlegg,

eiendomsutvikling, kommunalteknikk og samferdsel, hvor det Asker-baserte selskapet kan tilby tjenester i alle prosjektfaser.

I 2017 kjøpte P7 Prosjekt aksjene til selskapet BruCon, som tre år senere ble fusjonert inn i P7 Prosjekt.

– BruCon drev med en annen nisje enn vi; de holdt på med vei og samferdsel, mens vi hadde bygg. Da vi kjøpte aksjene i 2017, fikk vi med oss en rammeavtale med Statens Vegvesen, som gjorde at vi fikk flere infrastrukturprosjekter, forklarer Erik.

– Vi hadde snakket om at vi ville ha flere bein å stå på, men det er utrolig vanskelig å vinne anbud uten en god firma CV og person

16 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

CV’er. Da vi kjøpte BruCon, var det snarveien inn på det markedet –siden vi fikk med oss attraktiv arbeidskraft med en svært erfaren stab fra BruCon, legger Ole Martin til.

Tilgangen på arbeidskraft med spesialisering innen infrastruktur, samferdsel og bygg, gjorde at P7 Prosjekt fikk flere store prosjekter; blant annet Fornebubanen, Equinor-bygget på Fornebu, Hartvig Nissens videregående skole på Frogner og rehabilitering av Fosskolltunnelen på E18 m.fl. I løpet av årene har man videreutviklet samferdselssatsingen i tillegg til bygg, og fått rammeavtaler bl.a. med Oslobygg, Asker, Ringerike og Drammen kommune.

– Vi har lykkes godt med å vinne mange rammeavtaler, spesielt siden vi har dyktige folk med lange og gode CV-er. Uten rammeavtaler, er veien til jobber litt tyngre og litt lengre, konstaterer Ole Martin.

P7 Prosjekt er opptatte av å bygge en god merkevare og få et godt omdømme, samtidig som de vil bli en foretrukken aktør med sin håndplukkede arbeidskraft.

– Vi består av 14 ansatte pluss ca. like mange innleide, og vi er nok ganske kresne på hvem vi ansetter.

Arbeidsmiljøet ved P7 Prosjekt beskrives

som godt, og det er en selvfølge at de innleide blir behandlet på lik linje som de fast ansatte.

– Vi ivaretar våre ansatte og alle innleide, og jeg tror de ansatte føler seg sett og godt ivaretatt her hos oss, sier Ole Martin, som legger til at det er korte beslutningsveier i selskapet.

Administrasjonsleder Siv Margrethe Skordal, omtales av Ole Martin og Erik som «poteten» i P7 Prosjekt. Hun holder styringen på regnskapet og alle medarbeiderne, i tillegg til at hun også tar seg av de fleste administrative oppgavene i selskapet samt anbudsregning, slik at Ole Martin og Erik kan konsentrere seg om kunder og prosjekter.

P7 Prosjekt har blitt tildelt Gaselleprisen hele fem år på rad, noe de er utrolig stolte av.

– Vi klarer nok ikke å bli gaselle de kommende fem årene, ler Ole Martin. Men vi har en plan om videre vekst, selv om det akkurat nå er litt stille på samferdselsfronten. Vi har også fått en del henvendelser fra private aktører innen næringsbygg, og vi har fått flere telefoner fra store, spennende aktører som trenger hjelp med noe, og som vil at vi tar jobben, opplyser han.

Det geografiske nedslagsfeltet er så godt

som hele Østlandet, og når det gjelder oppdrag har de enn så lenge ikke hatt behov for å reise lengre enn utenfor Oslo og omegn. – Ringerike er også viktig for oss, der har vi fått mange oppdrag, og vi ser at det er store muligheter for veksten vi planlegger for –innenfor området vi opererer i. Vi ser også at vår strategi og målsetning bærer frukter, og vi lever jo av et godt omdømme. Så enkelt er det, og det er nettopp derfor vi er så forsiktige når vi ansetter folk, sier Ole Martin avslutningsvis.

KONTAKT

P7 PROSJEKT AS

Besøksadresse hovedkontor: Torvveien 4, ASKER

Besøksadresse avd. Hønefoss: Hønengata 71, HØNEFOSS

Telefon: 64808166

Mail: post@psju.no

Hjemmeside: https://www.psju.no

Facebook: https://www.facebook.com/P7Prosjekt

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ p7-prosjekt-as/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 17
Thune Eureka Asker Velodrom bane HOV Ungdomsskole Ringerike Equinor

Det naturlige i fokus

Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.

Anleggsgartnermesteren

Pål Lund, har jobbet som anleggsgartner i over 30 år. Oppgjennom årene har den engasjerte og positive anleggsgartneren tatt både fagbrev og mesterbrev i anleggsgartneryrket, og har bygget opp flere suksessfulle gartnerfirmaer.

– Jeg har alltid vektlagt flinke folk og god vekst, innleder Pål. Jeg var så heldig å komme tidlig inn i et selskap, som ble solgt i 2017. Da forsvant alle gartnerselskapene mine, og etter en karantene på 30 måneder, startet jeg på nytt, med både nye og gamle kollegaer, forteller han videre.

Pål ønsket å flytte tilbake til hjemtraktene, og havnet derfor på en gård i Sandefjord. Etter hvert fikk han kontakt

med et entreprenørselskap som het Bjørn & Øyvind Tveter AS, som han valgte å kjøpe opp. Samtidig byttet entreprenørselskapet navn til Tveter & Lund, og Pål Lund fungerer i dag som styreleder ved entreprenørselskapet og daglig leder ved Anleggsgartner Øst AS. Han forteller at det aller beste med oppkjøpet er den åpenbare synergieffekten ved å kombinere anleggsgartnertjenester med entreprenørtjenester.

– I 2020, startet jeg Anleggsgartner Øst, der Tveter & Lund eier 60% og de ansatte 40% av selskapet. Vi har hatt en helt formidabel vekst, hvor vi i 2023 hadde tidenes beste omsetning. Det har vært et eventyr, smiler den entusiastiske anleggsgartneren. Anleggsgartner Øst har også lokasjoner i Østfold og Drammen, og i 2022 etablerte man Anleggsgartner Øst Geilo AS; et sel-

skap som er basert lokalt i Geilo og har rundt ti ansatte.

– Her i Anleggsgartner Øst er vi cirka 25 ansatte, og i løpet av året blir vi sikkert ti ansatte til. Konkurransen i anleggsgartnerbransjen er hard, men vi klarer oss bra siden vi har fått tak i flinke folk som har utført jobber som har gått veldig bra, konkluderer Pål.

Anleggsgartner Øst er spesialister innenfor private hager, offentlige områder og grunnarbeid, og designer utemiljøer som ikke bare er vakre, men også funksjonelle og i tråd med kundens personlige smak og livsstil. Noen kunder setter pris på en enkel hage som er lett å vedlikeholde, og noen ønsker et fyldig og blomstrende paradis –Anleggsgartner Øst tar seg av alt med like stort engasjement.

18 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Siden oppstarten har Anleggsgartner Øst hatt flere totalentrepriser. Pål nevner en park i Asker hvor de utviklet en lekepark og skulpturpark for barn, med stein og trær fra Larvik. I fjor ble de dessuten ferdige med et stort oppdrag i Sandefjord; et prestisjeprosjekt som gikk over ti måneder.

– Vi er også veldig mye i privatmarkedet og tar oss av smått og stort. Alle fortjener en god fagmann, og vi opplyser alltid kunden om varige løsninger. Vi råder ofte kundene til å ikke gå for det billigste alternativet dersom man ønsker et levende uterom, understreker Pål.

Det erfarne anleggsgartnerteamet har fått stor suksess ved å kombinere estetikk og funksjonalitet, og som en Miljøfyrtårnbedrift, jobber de dessuten alltid med det naturlige i fokus.

– Nå har vi merket et stort fokus på miljøet også blant helt vanlige privatpersoner. Før var det kun for de spesielt interesserte, men nå vil mange ha naturlige elementer som regnbedd og gress på taket, forteller Pål.

Pål er en anleggsgartner med mye kunnskap, som han aller best liker å tilegne seg utendørs. Han trives ute blant kundene, hvor han blir godt kjent med mennesker og kan knytte kontakter.

– Jeg er ingen kontorperson, og jobbene får vi ofte gjennom mitt nettverk. Derfor er vi heller ikke på anbudsmarkedet. Fremover drømmer jeg om å utvide ytterligere, og ønsker å knytte kontakter med et større selskap. Slik kan man generere inntekter og bli mer slagkraftige jo større vi blir, påpeker han.

En stor del av suksessfaktoren til Anleggsgartner Øst, er å ha et stort fokus på å bygge en god kultur og et bra samhold, der de ansatte bryr seg om hverandre og trives på jobb.

– Det tror jeg er det aller viktigste. Et godt arbeidsmiljø trumfer alt, og gir oss et godt rykte i bransjen. Her møter de ansatte ofte opp på jobb en halvtime før de begynner, bare for å drikke kaffe og snakke sammen. Flere av de ansatte kommer også inn selv om de har fri, og det er veldig gøy, forteller Pål.

Med stor fremtidstro til tross for utfordringer i markedet, går Anleggsgartner Øst og deres avdelinger nå en lys vår og blomstrende år i møte.

– Til våren tror jeg det blir fullt trykk! Vi har merket en stor økning i forespørslene de siste to ukene, og jeg merker at folk er

veldig positive. Jeg velger i hvert fall å tro at 2024 blir et bra år, med et godt trykk i markedet og jobb til alle, smiler Pål Lund.

KONTAKT

ANLEGGSGARTNER ØST AS

Hjemmeside: https://www. anleggsgartnerost.no

Facebook:

https://www.facebook.com/AnleggsgartnerOst

Instagram:

https://www.instagram.com/anleggsgartnerost/

Anleggsgartner Øst Vestfold

Besøksadresse: Furustadveien 125, 3232 SANDEFJORD

Telefon: 95291000

Mail: pal@agost.no

Anleggsgartner Øst Drammen

Telefon: 92338811

Mail: bror@agost.no

Anleggsgartner Øst Geilo

Telefon: 90656329

Mail: jostein@agost.no

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 19

Tillit og samarbeid i fokus for nystartet betongfirma på Sørlandet

Sør Betong AS, er et nyetablert betongfirma som er lokalisert i Farsund og drives av to pålitelige håndverkere som setter kvalitet foran kvantitet.

Det Farsund-baserte betongfirmaet Sør Betong, leverer pålitelige betong- og murertjenester til prosjekter av varierende størrelse på Sørlandet. Sør Betong ble etablert i desember 2023, av de erfarne betongfagarbeiderne Henning Tjelta Ellingsen og Egil Vatne, som eier 40 prosent hver.

– Det begynte med at jeg jobbet på lageret hos Byggfag, og så ringte jeg Egil

og fortalte at jeg ønsket å starte et betongfirma – i samarbeid med Byggfag, som også er med på eiersiden med 20 prosent, forteller daglig leder Henning Tjelta Ellingsen.

Egil kommer fra Farsund, og er en dyktig snekker som tok fagbrevet i 2015 og jobbet ved Lista Bygg i 2021 sammen med Henning, frem til oppstarten av Sør Betong i 2023.

– Gjennom tidligere arbeidsforhold, har jeg og Henning fått en bred erfaring i alt fra gulvstøping til tradisjonell forskaling og systemforskaling. Denne erfaringen har vært en veldig god hjelp for oss nå som vi skal drive selv, sier styreleder Egil Vatne.

Egil innrømmer at han var skeptisk til å starte noe selv i et marked som er preget av usikkerhet, spesielt siden han allerede hadde en trygg og god jobb.

20 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

– Men Henning overtalte meg og klarte å få meg med til slutt, og det er jeg glad for, sier Egil og smiler.

– Man går noen runder med seg selv, og det er en ny erfaring – men forhåpentligvis en god erfaring. Det blir spennende, og nå ser vi frem til vår, fint vær og folk som har masse de skal fikse opp eller lage nytt, fortsetter den positive snekkeren.

Sør Betongs tjenestespekter omfatter betongarbeid, der de tar ansvar for hele prosessen; fra grunnarbeid til ferdigstillelse. De håndterer også støpearbeid og forskaling for ulike typer prosjekter, og er dessuten dyktige på rehabilitering og skreddersydde betong- og murverk.

– Vi driver med alt mulig innen forskaling og betong, men vi er helst i privatmarkedet siden vi tross alt bare er to mann, understreker Henning. Vi tar oss av garasjer, tak, plattinger, vegger, tilbygg og nybygg i privatmarkedet, og har flere lokale samarbeidspartnere på de andre fagene.

Filosofien til Henning og Egil er at samarbeid skaper gode kontakter og gjør dem sterkere i markedet. Med et godt forhold til både tidligere arbeidsgivere og konkurrenter, samarbeider Sør Betong godt med alle.

– Vi er lette å samarbeide med, og nå som markedet er så presset med stigende priser og høye renter, er det blitt et mye tøffere marked hvor man er helt avhengig av å gi og ta litt for å lykkes, poengterer Henning.

Selv om Sør Betong er relativt nystartet, er det mange som er nysgjerrige på den unge, nystartede betongfirmaet i Farsund. Det har resultert i prising på langt flere jobber enn de hadde sett for seg, og stadig vekk kommer det henvendelser på mail og telefon.

– Det gjør litt med selvtilliten, for jeg må innrømme at jeg var litt bekymret over konkurransen da vi startet. Det er mange flinke fagfolk her i området, men det virker som at folk er positive til oss –og da gjør vi noe rett, smiler Egil.

Sør Betong tar på seg oppdrag over hele

Sørlandet, men det geografiske nedslagsfeltet er primært Farsund, Lyngdal, Kvinesdal og Lister – alt mellom Flekkefjord og Mandal.

Med grundig kvalitetssikring, god kompetanse og en høy pålitelighet, kan kundene stole på at Sør Betong kommer når de skal, utfører arbeidet til avtalt tid og avtalt pris – og ikke minst leverer et godt arbeid.

– Vi ønsker å være konkurransedyktige, og vi er veldig opptatt av kvalitet fremfor kvantitet. Vi skal gi en god kvalitet i henhold til alle lover og regler – til en konkurransedyktig pris der vi som oftest gir kunden et prisforslag på forhånd. På vegger og gulv opererer vi med kvadratmeterpris, mens vi regner ut time- og materiellpris på de mindre jobbene, opplyser Egil og Henning.

Ved at de kun er to i bedriften, er Egil og Henning svært serviceinnstilte og har god kontroll på alt. Slik blir de to godt kjente med sine kunder, og har alltid en god dialog med både byggherrer og pri -

vatkunder som skaper en gjensidig tillit. – Jeg har veldig tro på at god tillit smitter over. Vi gjør så godt vi kan, og jeg føler vi gjør noe riktig. Jeg tror det vil gå bra for Sør Betong i tiden fremover, men målet vårt er ikke å bli rike – men jeg tror og håper vi kan leve av dette, avslutter Henning.

SØR BETONG AS

Besøksadresse: Vatneveien 10, 4560 VANSE

Telefon: 476 25 890

Mail: sorbetongas@gmail.com

Hjemmeside: https://www.sorbetong.no

Facebook: https://www.facebook.com/sorbetong

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 21
KONTAKT

Til topps med framtidens heis

SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold og øker sikkerheten.

Det svenske firmaet SafeLine, har sitt hovedkontor i Tyresö i Sverige, der all produksjon og produktutvikling foregår. SafeLine ble etablert i 1995, og lanserte sin første heisalarm, i 1998-1999. I dag distribuerer man heisalarmer til heisfirmaer over hele Europa, og er i skrivende stund i ferd med å gå over til fjerde generasjon SL6 alarm med IP-protokoll.

Lars Ove Aurdal, CEO for SafeLine Norge AS.

Lars Ove har jobbet i SafeLine Norge helt siden den svenske alarmaktøren valgte å åpne et kontor i Norge i oktober 2014. I dag er SafeLine Norge en landsdekkende aktør med 3 ansatte – og som har sin base i Asker, der alle alarmsystemer blir sendt ut til heisfirmaer rundt omkring i landet.

uavhengig av heisstyring- og type, siden det kan leve sitt eget liv via GSM-nettet, forklarer Lars Ove.

SafeLines heisalarmsystemer, utmerker seg med sin gode kvalitet og overlegne support – frontet av Einar Raudeberg og Jan Helge Olsen som tar seg av all teknisk support og kundekontakt i Norge.

– Vi er store i Europa, med 350 000 installerte alarmer fra SafeLine montert. Vi har kontorer i Sverige, Danmark, England, Tyskland, Belgia og Frankrike, og her i Norge, der vi feirer ti års-jubileum i år, forteller

– Alle heiser må ha en heisalarm, som skal være tilknyttet et alarmmottak. Vi selger til alle heisfirmaene, og fordelen med SafeLine er at det er et helt frittstående alarmsystem; det vil si at vi monterer det

– Vi har daglig kontakt med heismontører som står ute i heissjakta og skal montere, og vi har dessuten mulighet til å programmere systemet herfra ved å ringe opp alarmen, poengterer Lars Ove. I tillegg har vi fått en egen app slik at det blir mye lettere for montøren å programmere på egenhånd, sier han videre.

Nå som 3G er nedlagt og 2G står for

22 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

tur, har SafeLine gått over til 4G. Lars Ove forteller at det er smart å oppgradere til 4G allerede nå, og understreker at de aller fleste SafeLine-alarmene kan oppgraderes til 4G for en mer fremtidsrettet alarm.

Og med SafeLines aller nyeste enhet; LYRA, tar heisalarmaktøren ett skritt nærmere framtiden. LYRA er nemlig en del av skyløsningen ORION; det første skrittet mot framtidens heissikkerhet.

– LYRA er en liten boks som blir festet på heistaket og koblet mot dørsensoren. Det første man gjør etter at LYRA er tilkoblet heisen, er å kjøre en «læretur» med heisen slik at boksen har lært seg alle etasjene. Den detekterer deretter heistrafikken, og sender en varsling til vaktmester og alarmselskap dersom heisen stopper eller noe unormalt skulle oppstå med heisen, utdyper Lars Ove.

Med LYRA blir sikkerheten ivaretatt, i tillegg til at heistrafikken kan kartlegges og et heisfirma kan ligge i forkant i forhold til service, ettersom den fremtidsrettede teknologien forutser service- og vedlikeholdsbehov.

– Med LYRA kan en heiseier spare mye i servicekostnader, understreker Lars Ove, som i disse dager er travelt opptatt med å presentere det innovative produktet for heis-

firmaer både på messer og lokalt i Norge.

Ved å bli involvert i et byggeprosjekt på et tidlig tidspunkt, kan man prosjektere inn både LYRA og heisalarm samtidig, noe som er svært fordelaktig både for et kontorbygg eller en boligblokk. Med LYRA blir heistrafikken digitalisert og modernisert, og tilfører dessuten verdifull statistikk for gårdeier eller borettslag over aktuell temperatur i heisen og hvor mange ganger heisdørene har åpnet seg i løpet av en dag.

– En av våre kunder hadde et boligkompleks med legekontor i andre etasje, der borettslaget mente at legekontoret brukte heisen mer enn de andre beboerne. Da brukte kunden vårt system for å avlese trafikken til de ulike etasjene, og kunne deretter fordele kostnadene basert på hvem som brukte heisen mest, konstaterer Lars Ove.

Sikkerhet er alltid i høysetet når SafeLine utvikler sine produkter. Evakuering er et viktig sikkerhetspunkt, der man enkelt kan installere en alarmboks med talestasjoner ved en eventuell evakueringssituasjon. Boksen ringer automatisk et forhåndsprogrammert nummer, noe som ifølge Lars Ove, dobler sikkerheten til eiendommen.

Av sikkerhetsgrunner må man være utdannet heismontør for å få lov til å montere

SafeLines produkter, noe som betyr at SafeLines heisalarmsystemer kun kan kjøpes via heisfirmaer. I løpet av SafeLine Norges ti år lange reise i Norge, har man fått et godt fotfeste både hos små og store heisfirmaer –noe som også resulterte i Gaselleprisen for 2023.

– Vi har et veldig godt rykte på oss i heisbransjen, mye på grunn av kvaliteten til produktene, den gode supporten og servicen, men selvfølgelig også fordi alle heiser må ha en opererende heisalarm, smiler han.

– Vi håper på en stabil vekst i forbindelse med oppgraderingen til 4G, for vi ser en vekst i dette produktet som vil bestå de kommende årene med 4G og IP-protokoll, avslutter Lars Ove Aurdal.

KONTAKT

SAFELINE NORWAY AS Besøksadresse: Solbråveien 49, 1383 ASKER

Telefon: 94141449

Mail: post@safeline.no

Hjemmeside: https://www.safeline-group.com/no/ LinkedIn: https://se.linkedin.com/showcase/safelinenordic/ Facebook: https://www.facebook.com/SafeLineNordic/ Instagram: https://www.instagram.com/safelinenordic/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 23

– Det handler om kvalitet

Tech-bedriften Cuboid AS, har utviklet et ubemannet kantinesystem

som

utfordrer den tradisjonelle kantinen. Med dagsfersk, lokal mat laget fra bunnen av, server FRIGG Kantine arbeidsplasser, sykehus, flyplasser og skoler med næringsrike og varme måltider.

Cuboid AS, er tech-bedriften som har kommet seg opp og frem med sine tekniske løsninger som ikke bare gjør hverdagen lettere, men som sparer tid og penger. Det hele startet med eier og gründer Joachim B. Hansens visjon om å gjøre enkelte produkter mer tilgjengelig for skoler og bedrifter. En visjon som ganske fort utviklet seg til å bli større enn han hadde sett for seg.

– I 2015 begynte vi med industriell vending, som er tilgjengeliggjøring av forbruksmateriell til industrien. Der er vi i dag muligens Norges største, med mange hundre systemer ute i felt, forteller CCO Patrick Strauss.

Cuboid har i hovedsak to produksjonssegmenter; skap- og pickup-systemet Henther, og kantineløsningen FRIGG Kantine.

– Henther er en slags vendingmaskin som baserer seg på utlån av verktøy og utstyr hos bedrifter. Vi har kunder i flere segmenter, og på utlån har vi blant annet Equinor som kunde. Da handler det om gassmålere, som er et dyrt instrument som ofte forsvinner siden de er ganske små. For en bedrift kan man med våre maskiner holde orden på det – i tillegg til at verktøyene også blir ladet opp i det samme systemet, utdyper Patrick entusiastisk.

Han forteller videre at etter at Equinor fikk dette systemet, har det så langt ikke

havnet en eneste gassmåler på avveie.

– Det er fort gjort at det plutselig går en haug med kollegaer rundt og leter etter et verktøy, og det er jo bortkastet tid for en bedrift, konkluderer Patrick.

Cuboids vendingmaskiner benyttes også til uttak av forbruksmateriell som hansker og verneutstyr. For en arbeidsplass gir en slik maskinløsning en forbruksreduksjon på opptil 40 prosent, og er et smart tiltak for å få ned forbruket av utstyr som en ansatt normalt sett ikke har eierskap til.

– Man må man registrere seg for å ta ut utstyret i maskinen, og det gjør at man automatisk passer bedre på det. Det er en klar fordel, og det er ikke for å holde kontroll på de ansatte, men for at de ansatte skal få en

24 ● IT & TEKNOLOGI

lettere arbeidshverdag, poengterer Patrick.

Systemet kan også brukes som et pickuppunkt, på lik linje med Postens hentebokser. Ifølge Patrick kan det med fordel benyttes på skoler, banker, flyplasser og mange typer bedrifter, der blant annet utlevering av låne-PCer og datautstyr til nye ansatte, blir gjort tilgjengelig og mer effektivt med Henther.

– Det er utrolig smart for å levere IT-utstyr inn og ut, ettersom det håndterer internlogistikken i selskapet istedenfor at IT-ansatte skal gå og lete etter rett person for å levere ut en telefon eller PC, betoner Patrick.

Segmentet som derimot har vokst aller mest den siste tiden, er kantinesatsingen FRIGG Kantine. Da Patrick begynte som salgssjef i Cuboid for rundt fire år siden, hadde de kun to kunder på kantineløsninger – i dag er de oppe i over 100 kunder.

– Det begynte med små bedrifter som ikke hadde kantine fra før, til at vi i dag i større grad tar over tradisjonelle kantiner. I dag har vi kunder som Felleskjøpet, SAS og Sykehusbygg HF, og det er veldig hyggelig, konstaterer den blide salgssjefen.

Kantineløsningen FRIGG Kantine, er et ubemannet kantinesystem med dagsfersk mat som lages fra bunnen av, helt uten tilsetningsstoffer. Som bedrift kan man få en svært rimelig kantineløsning, som fungerer helt som en «vanlig» kantine – bortsett fra at den ikke har noen ansatte.

– Det er viktig å påpeke at det er en fullverdig kantine, understreker Patrick. Mange har kanskje en annen oppfatning siden det er en maskin, og mange har kanskje ikke fått like god mat i en automat tidligere. Men da er det ikke automaten sin feil, legger han til med et smil.

Cuboid leverer både mat og den tekniske løsningen bak kantinesystemet FRIGG Kantine, og alt av software er dessuten utviklet her på huset. Med brukervennlighet i fokus og et avansert system som er utviklet av ingeniører og produsert i Europa, skal de tekniske løsningene bak kantinesystemet rett og slett bare fungere.

– Det er høykvalitetsmaskiner som veier 350 kilo per modul, men løsningene er flek-

sible og sparer stor plass, konstaterer Patrick.

FRIGG Kantine har både innebygd kjøl som holder maten frisk, og mikrobølgeovnsystem som varmer varmretter. Ved hjelp av en webapplikasjon, kan kantinekundene skanne en QR-kode og bestille hva de ønsker, før man havner i et digitalt køsystem og til sist kan hente sin bestilling. I dag har FRIGG Kantine en nedre grense på 50-60 ansatte eller brukere, men det finnes ingen maksgrense.

– Vi bidrar også med gratis skolemat i Oslo – deriblant på Oslo Handelsgym.

De har en vanlig FRIGG Kantine, òg en skolematkantine med 700 uttak om dagen til sammen. Ellers har kantineløsningen subsidiering som en vanlig kantine, enten prosentvis eller at man er med i en kantineordning, forklarer Patrick.

– Maten må lages med kjærlighet

De holder prisene så langt nede de kan, uten at det går på bekostning av matens kvalitet.

– Vi bruker bare førsteklasses matvarer, og vi produserer til og med vår egen yoghurt hvor vi blant annet bruker norske bær og frukter. Vi har flere samarbeidspartnere på mat, og vi er nøye på å bruke lokale leveran-

dører som leverer på «vår» måte; der maten lages fra bunnen av og pakkes med miljøvennlig emballasje. Det viktigste er at maten må lages med kjærlighet, presiserer Patrick. Cuboid har vunnet flere Gasellepriser siden oppstarten, og Patrick tror at mye av grunnen til den store suksessen er en blanding av god hardware- og softwarekvalitet, et bra supportteam og en optimal brukervennlighet.

– Også tør vi å tenke nytt, og slutter aldri å utvikle oss! Det er et ordtak som heter «den som ikke utvikles, avvikles», og det ligger noe i det, humrer Patrick Strauss avslutningsvis.

KONTAKT CUBOID AS

Besøksadresse: Øvre Eikervei 177, 3048 DRAMMEN

Telefon: 32 83 33 32

Mail: post@cuboid.no

Hjemmeside: https://www.cuboid.no

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/cuboid-as/about/

IT & TEKNOLOGI ● 25

Vel møtt til en digital arbeidshverdag

Med konseptet Adiorom, hjelper Adio AS virksomheter mot en sømløs digital arbeidshverdag. Adiorom er et konsept for møterom hvor det i pakkene inkluderes møteromsskjermer og videokonferanseutstyr.

– Vi tilbyr komplette Adiorom slik at alle brukere og innkjøpere ikke skal trenge å fokusere på ulike produsenter, tekniske spesifikasjoner, og hvordan det hele settes sammen opplyser daglig leder Svein Arnsen.

Med løftet om å bli best på det de leverer, tilbyr Adio møteromsløsninger som er brukervennlige og med et nytenkende og proaktivt servicekonsept. Selskapet ble etablert i 2020, men fikk en trang start på grunn av koronapandemien, og startet på nytt med blanke ark i fjor sommer. Samtidig kom salgssjef Carl-Magnus Forssell og daglig leder Svein Arnsen inn i selskapet –to herrer med mye god kunnskap og erfaring fra bransjen.

– Da vi kom inn i bedriften, etablerte vi begrepet Adiorom, som er standardiserte

løsninger med utstyr for møterom, i størrelsene small, medium og large. Disse pakkene er vårt konsept, og komponentene som er valgt, testet og vurdert opp mot det totale tilbudet i markedet, forteller Svein.

Skjermer og kameraløsninger med tilhørende mikrofoner og høyttalere, er valgt og testet av Adio for å kunne levere optimal kompatibilitet med de plattformene som norske virksomheter benytter for videokonferanse. Målet er å gjøre arbeidshverdagen lettere for brukerne av utstyret og møterommet, samt for de som administrerer og anskaffer utstyret.

– Vi tilbyr møteromsløsninger fra a til å, og rådgir kundene med å velge hva de bør ha i de ulike rommene på kontoret sitt. Vi drar ofte ut på befaring for å se på møterommene, og hjelper også kundene med den bakenforliggende teknikken som strøm og nettverkspunkter, slik at det blir estetisk pent og riktig installert og konfigurert, forklarer Carl-Magnus om Adios konsept; Adiorom.

Etter omfattende testing har Adio i sine Adiorom pakker valgt å standardisere på videkonferanseteknologi fra den norske produsenten Neat, som faktisk sitter i samme bygg som Adio og utvikler produkter. Neats

26 ● IT & TEKNOLOGI

norskutviklede teknologi, samsvarer godt med Adios tanker. De har fokus på å utvikle smarte og brukervennlige produkter, hvor nødvendige komponenter pakketeres inn i en og samme enhet!

– Utstyret blir mer avansert jo større rom det er. Én av grunnene til at vi har valgt Neat i pakkene våre er at det er en innovativ gjeng som står bak teknologien. De tenker alltid fremover, og produktets funksjonalitet er noe helt annet i år enn den var for eksempel i september i fjor, sier Svein.

Porom for kunden, og legger stor vekt på at installasjonen blir utført korrekt og ordentlig. Her har man knyttet til seg faste partnere som utfører installasjon på møterom over hele Norge, slik at kundene slipper tilkoblingsproblemer og irritasjon.

– Mange bedrifter har blitt veldig avhengig av videokonferanse – ikke minst under pandemien. Da så vi at det var mange som dessverre kjøpte mye kjapt og på egenhånd, og da blir løsningen ofte halvveis med svært rimelige løsninger med mye løse kabler og ting som fungerer dårlig, opplyser Carl-Magnus.

raskt vi kan og får det fikset, fastslår han.

Adio har en veldig bred kundegruppe på landsbasis, som inkluderer alle bedrifter som har møter. Kundene har som regel ganske like behov da så godt som 90 prosent av alle norske bedrifter bruker Microsoft Teams og trenger løsninger for å gjennomføre møtene sine.

– Da jeg begynte i videokonferansebransjen brukte jeg mye tid på å forklare hvorfor man trenger utstyret for å ha videomøter. Det trenger jeg ikke lenger, for det har de fleste nå skjønt, konstaterer Carl-Magnus med et smil.

Ifølge Svein og Carl-Magnus, handler det i dag heller om hva slags møterom man skal ha. Adio vurderer alltid størrelsen og utforming på rommene, samtidig som de setter lys på behov og ønsker fra kunden, og guider de deretter til passende Adiorom pakker.

– I dag er det i vinden med doble skjermer i et møterom med videokonferanse. Har man møter der det ofte deles innhold, ser man deltagerne man snakker med på den ene skjermen, og det som deles på den andre skjermen. Det er veldig smart, og gir den beste opplevelsen av et videomøte, påpeker Svein.

Svein forteller videre at Adio har fått et solid fotfeste på Adiorom rundt omkring i Norge. Ved å tilby et avansert produkt på en ukomplisert måte, der brukerne slipper å fokusere på teknikken, tar Adio stadig flere markedsandeler med sitt innovative møteromutstyr og dyktige supportteam.

– Andre AV-selskaper er ikke så interesserte i å gjøre det på samme måte som vi gjør.

roduktene er utviklet med tanke på mulig kommende funksjonalitet og behov. I produktene ligger det elementer som venter på å bli tatt i bruk og som kan tas i bruk i fremtiden. Alt fra produktets design er nøye gjennomtenkt, og det er tydelig at Neat har tenkt på bærekraft, funksjonalitet og estetikk når de har utviklet det innovative møteromutstyret.

– Neat er en helt annen verden! Det er kvalitet fra ende til annen, konstaterer Svein og poengterer at Neats produkter har lang levetid.

Adio utfører også installasjonen av Adi-

Med serviceavtaler på Adirommene, blir dessuten eventuelle problem fikset raskt. Adio kan enkelt kontaktes dersom noe ikke fungerer, blant annet ved at de setter igjen et skilt med en QR-kode som kan skannes og som gir kunden tilgang til en supportside.

– Vi bruker også mye tid på å lære opp de ansatte i hvordan systemet fungerer, blant annet ved å lære opp en «superbruker» i bedriften, sier Carl-Magnus. «Superbrukere» får i oppgave å kunne så mye som mulig om utstyret, og kan opprette et supportærende i vårt system om det er noe vi ikke kan fikse over telefon. Da rykker vi ut til kunden så

Vi gjør det enkelt for kundene og yter god service – vi lever tross alt av fornøyde kunder, konkluderer Svein Arnsen med et smil.

KONTAKT

ADIO AS

Adresse: Martin Linges vei 25, 1364 FORNEBU

Telefon: 67 58 10 00

Epost: post@adio.no

Hjemmeside: https://adio.no

Facebook: https://www.facebook.com/adioav

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/adioas/

IT & TEKNOLOGI ● 27

Dynamic Engineering AS: Revolusjonerer oppdrettsnæringen med sitt

Dynamic FishEye kontrollsystem

Ihjertet av Drammen finner man hovedkontoret til Dynamic Engineering AS, et automasjonsselskap kjent for sin dype ekspertise innen kontrollsystem og EPCI-prosjekter (Engineering, Procurement, Construction, and Installation). Siden starten i 2017, har selskapet, ledet av CEO Ole Alexander Bakke, utviklet seg til å bli en ledende leverandør av kontrollsystemer for industri og offshore sektoren.

På kundelisten til Dynamic, finner man store, tunge aktører som verdens største olje service selskap, SLB (Schlumberger Limited). Her har man vært tett inne på deres kontrollsystem og samarbeidet siden dag

én. Ole Alexander Bakke nevner også aktører som Subsea7 og Aibel.

– Vi har samarbeidet tett med Aibel på et vindmølleprosjekt som de leverte til «Statkraft» i Tyskland. Der har vi vært Aibels representant hvor vi har fulgt opp leveransen og sørget for at kontrollsystemene ble bygget riktig, opplyser han.

Dynamic Engineering er dessuten en betydelig leverandør for flere store aktører i industrien hvor de har en omfattende delaktighet, og har utviklet toppsystemene til Aass Bryggeris fabrikk der «alle» nye maskiner blir implementert i deres system.

– Vi har også vært inne på Synnøve Findens i Alvdal og Namsos – det største

meieriet deres i Alvdal hvor vi har levert et CIP-anlegg. CIP står for «cleaning in place», og er næringsmiddelindustriens vaskemaskin. Den ble designet hos oss, men produsert ved et mekanisk verksted.

Nordisk Vannteknikk og Brynhild Gruppen er ytterligere eksempler på suksesshistorier der Dynamic Engineering har prosjektert og ferdigstilt kontrollsystemer, loggapplikasjoner og implementert IIOT- og OEE-tjenester inn i systemene.

– OEE, Overall Equipment Effiency, gjør det mulig for oss å analysere driften til en industribedrift. Vi kan følge med på omstillingen til deres maskiner, med formålet å redusere og bli bedre. Med dette systemet

28 ● IT & TEKNOLOGI

har Brynhild Gruppen økt effektiviteten sin med 13 prosent, forteller han.

Men det er innen oppdrettsnæringen, med deres innovative FishEye-system, Dynamic nå sikter mot å sette en ny global standard.

– Målet vårt er å lage verdens beste kontrollsystem for oppdrettsnæringen. Vi er gode på å lage software, spesielt siden vi kommer fra mange forskjellige bransjer og har de gode standardene fra petroleumindustrien i bunn. Det gjør at vi har en unik evne til å se korrelasjoner og forbedringer, utdyper Bakke.

FishEye ble unnfanget fra et møte med oppdrettsnæringen på Aqua Nor, den mest betydningsfulle messen for oppdrettsesktoren. På messen var det mange som snakket om oppdrett på land, og at slam hadde et ubrukt potensial. Bakke kom deretter i kontakt med en rådvill fiskerioppdrettsaktør som ikke hadde et fungerende fôringssystem, og han lovet aktøren at Dynamic Engineering skulle komme med forslag til løsning i løpet av tre måneder.

– Ved å kombinere banebrytende styringsteknologi med robuste mekaniske løsninger, leverte vi et pilotprosjekt som ikke bare fungerte feilfritt fra dag én, men også demonstrerte selskapets evne til å

innovere uten nedetid. Dette resulterte i umiddelbare bestillinger og etablerte Dynamic FishEye som en foretrukket løsning innen bransjen.

– Det skal være høy kvalitet i alle ledd. Vi bygger mye av styreskapene våre lokalt, i bygget rett ved siden av. Vi kunne ha produsert Fisheye-skapene i lavkostland, men for oss er det ekstremt viktig at kvaliteten er på topp, fastslår han.

Vi utnytter etablert teknologi for å gi oppdrettere et uovertruffen kontroll og oversikt over produksjonen. Denne tilnærmingen inkluderer banebrytende funksjoner som muliggjør sanntidsdatainnsamling og analyse, optimalisering av fôringsprosesser, og forbedring av fiskehelsen. Ved å integrere smarttelefoner og nettbrett, kan brukerne skanne QR-koder for å få tilgang til viktig informasjon og rapportere hendelser direkte inn i systemet, forteller Bakke.

Siden lanseringen av FishEye har Dynamic vekket interesse globalt, med henvendelser fra hele verden. Dette viser tydelig selskapets evne til å levere innovative løsninger som adresserer reelle utfordringer i oppdrettsnæringen. Med en fortid preget av suksess og en fremtid rettet mot kontinu-

erlig forbedring, står Dynamic Engineering stolt som mottaker av Gaselleprisen for fjerde året på rad.

Med slagordet “Alt er mulig” arbeider teamet utrettelig for å ikke bare møte, men overgå bransjestandardene.

– Vi ønsker å bli det selskapet som alle vil kopiere, og vi setter en ny standard. Vårt ultimate mål er å lage verdens beste kontrollsystem, og vi er fast bestemt på å realisere visjonen om å revolusjonere oppdrettsnæringen både nasjonalt og globalt, avslutter Ole Alexander Bakke.

KONTAKT

DYNAMIC ENGINEERING AS

Besøksadresse: Støperigata 7, DRAMMEN.

Telefon: 90258045

Mail: post@d-eng.no

Hjemmeside: www.d-eng.no

Facebook:

https://www.facebook.com/DynamicEngNo

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/dynamicengineering-as/

IT & TEKNOLOGI ● 29

«Bare kule kunder»

NewTracks AS, hjelper bedrifter og personer med å realisere et produkt –fra idé til serieproduksjon, og kan levere et presentabelt produkt med strøken emballasje.

Julius Espedal, er sivilingeniør med lang erfaring innen produktutvikling. Han jobbet i ti år ved Norges tekniske høgskole, før han i 2001 startet produksjonsselskapet Frontec AS, som jobbet med produksjon i Malaysia, Taiwan og Kina. I 2008 ble Frontec solgt til Bredengen AS, og Espedal startet deretter et nytt firma som drev med bølgekraftverk. I 2015 ble NewTracks AS en realitet.

– Grunntanken med NewTracks var å hjelpe bedrifter og personer med å realisere gründerdrømmen, og i 2015 tok jeg kontakt med noen av mine gamle kunder, og bygget opp firmaet litt etter litt. Etter hvert reiste jeg over til Kina – både fordi jeg syntes det var et spennende reisemål,

og for å finne produsenter, forteller Julius Espedal, CEO i NewTracks AS.

I2018 ansatte han en ingeniør som skulle jobbe fra Shenzhen i Kina; et velkjent distrikt innen produksjon av teknologi. Snart ballet det på seg med eget kontor i Shenzhen og etablering av NewTracks China Co. Ltd med ansettelse av flere kinesiske ingeniører.

– Shenzhen-området er så spennende, og det er et område med utrolig mye industri og teknologi! Det kryr av høyteknologiske leverandører der, som produserer alt fra spesialprodukter til småkomponenter – til og med iPhone er produsert i Shenzhen. Derfor tenkte jeg at jeg ville tilby dette for alle som har en produktidé, utdyper Julius.

Selv om pandemien satte kjepper i hjulene for produksjon og distribusjon av produkter fra Kina, fikk NewTracks et stort oppsving, og doblet omsetningen sin i 2021. I 2021, 2022 og 2023, mottok de Gaselleprisen, og siden den gang har Julius og hans kinesiske team hjulpet alt fra gründere til store, etablerte firmaer med å oppfylle sin produktidé.

– Vi kan levere både bedre kvalitet òg bedre pris – og da blir det jo fort Gasellepris, sier Julius med glimt i øyet. Vi realiserer produkter fra idé til serieproduksjon. Noen har allerede en ferdig tegning og vil ha hjelp til å produsere det til en lavere pris, og det kan vi hjelpe dem med. I Kina jobber vi med fabrikker som har veldig høy presisjon og finish, og som leverer til

30 ● IT & TEKNOLOGI

selskaper med veldig høye krav til presisjon, forteller Julius Espedal videre.

Enten idéen bak produktet er laget av en ukjent gründer som venter på å bli oppdaget, eller et firma med flere hundre ansatte, stilles det like høye krav til produksjonen. Det skal være strøkne og bra produkter, som er produsert ved fabrikker som har alt på stell.

– For meg er det viktig at kvaliteten er på topp, og derfor ville jeg ha egne ansatte som kvalitetssikrer alle forsendelser i Kina. Jalor Yang, er ansatt som Quality Manager ved Shenzhen-kontoret, og er sertifisert for å drive med revisjon av fabrikker. Han undersøker arbeidsmiljøet til de ansatte ved fabrikkene for å sikre at de ikke har mindreårige arbeidere og slike ting, presiserer Julius.

Julius Espedal brenner også for at produktene som produseres skal leveres i en fin, profesjonell emballasje og strøken forpakning – selvsagt med logo og «hele pakka».

– Jeg er veldig opptatt av at når en kunde er i en gründerfase og vil lage en prototype for å teste ut produktet på markedet eller

presentere det for en investor, så skal de få presentere det i en strøken forpakning, understreker Julius, som utdyper at det er fullt mulig å kun bestille et par-tre eksemplarer.

Julius, som har en mangeårig erfaring innen produktutvikling og elsker å utvikle produkter, kan også være behjelpelig med produktutvikling dersom en kunde vil ha hjelp til å gjøre et produkt bedre, billigere eller mer miljøvennlig.

– Jeg utviklet blant annet et produkt sammen med en gründer som hadde en produktidé som skulle være innebygd i touchscreenteknologien til Tesla. Og da Goldfish Boat ønsket en spesiallader med magnet til båtene sine, så lagde vi det og leverte laderen ferdig med logo og emballasje, forteller Julius om noen av sine referansekunder.

I tillegg har Julius designet og produsert bagasjelapp-printeren FLYTAG til Flytoget; et spennende og krevende prosjekt som den dyktige sivilingeniøren er stolt over.

– Vi får masse forespørsler om vi kan lage det ene og det andre – og selvfølgelig kan vi det, fastslår Julius med et stort smil.

Vi har et slagord som heter; «bare kule kunder», som vi bruker som hashtag på alt vi legger ut. Det betyr at vi ønsker å ha et godt samarbeid med våre kunder, og det er noe jeg ønsker å formidle.

Avslutningsvis ønsker Julius å avkrefte myten om at alt som er laget i Kina er av dårlig kvalitet. Det er NewTracks nemlig et levende bevis på.

– Vi har merket alt vi leverer med et «Quality Made in China»-stempel, slik at alle skal vite at Kina kan levere svært god kvalitet, avslutter Julius Espedal.

KONTAKT

NEWTRACKS AS

Besøksadresse: Hagaløkkveien 13, 1383 ASKER

Telefon: 90044104

Mail: post@newtracks.no

Hjemmeside:

https://www.newtracks.no

Facebook:

https://www.facebook.com/NewTracksDevelopment

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/newtracksdevelopment/

IT & TEKNOLOGI ● 31

Ingenting er umulig i robotikkens verden

Skala Robotech løser kundens utfordringer i forhold til produksjon, effektivitet og kostnad, med avansert robotteknologi som gir en bedre arbeidsflyt og enklere hverdag i den industrielle produksjonen.

– Vi ønsker ikke å være et firma som leverer standardløsninger, påpeker daglig leder Atle Bergill.

Techselskapet Skala Robotech, gjennomsyres av en svært høy kompetanse blant de ansatte. I Skala Robotech jobber det nøkkelpersoner innen robotautomatikk, som har jobbet i forskjellige maskinbyggefirmaer siden 90-tallet – deriblant senioringeniører og robotinteraktører. De har sett på roboter som en naturlig løsning i bortimot 30 år.

– Vi har for eksempel jobbet med Tetra Pak, hvor vi har laget hurtiggående maskiner for matindustrien. Kort fortalt er det hurtigvirkende, litt komplekse maskiner som står i produksjonslinjen, hvor det er krav til ren-

het, nøyaktighet og hurtighet, forteller Atle Bergill, daglig leder i Skala Robotech.

Selv om robotautomatikken har vært gjennom en rivende utvikling de siste 30 årene, har prisen derimot holdt seg stabil de siste 20 årene, noe som betyr at en industribedrift i dag vil få mye avansert teknologi for investeringen.

En stor del av jobben til Skala Robotech går ut på å velge riktig robot til riktig kunde, og utvikle utstyr som legger til rette for robotens automasjonsoppgaver. Atle forklarer at de både konstruerer det

mekaniske og det elektriske, i tillegg til at de benytter seg av samarbeidende leverandører som leverer de mer komplekse komponentene.

– Vi lager ofte bare én maskin til en bedrift; en prototype som vi lager helt fra bunnen av. Da må vi på forhånd ha komponent- og materialkunnskap, samt kunnskap om hva bedriften trenger, poengterer Atle.

En fabrikk som ønsker å løse en automasjonsoppgave, trenger ofte en teknisk løsning som fungerer på alle mulige måter, både i forhold til hvordan maskinen

32 ● IT & TEKNOLOGI

skal håndtere det den er programmert til å håndtere, og i tråd med operatørens krav og hvilke miljøer den står i.

– Det kan virke ganske enkelt når man ser en robot som står og jobber, men man må ha en god del kunnskap. Det er mye avansert teknologi bak roboten, understreker Atle. Vi kan ha en kunde som ikke helt vet hvordan ting skal gjøres og hvordan det kan løses. Da bruker vi erfaringen fra «gamle dager», i kombinasjon med ny erfaring med avansert sensorikk og nye muligheter til å utvikle løsningen, forteller han videre.

Formålet til Skala Robotech har hele veien har vært å løse automasjonsoppgaver, og Atle understreker at de ikke har et ønske om å være et firma som leverer standardløsninger.

– Når vi vel har funnet standardløsningen, vil vi selvfølgelig bruke standardkomponenter, og vi må innom områder som radar, røntgen eller scanning, for å finne den beste løsningen. Vår drivkraft er å utvikle oss hele tiden, og vi får mange nye kunder ved at markedet hele tiden utvikler seg på grunn av de stadig økende kravene til hva man skal få til, sier Atle.

I år feirer Skala Robotech 15 år, men historien til techselskapet går lengre tilbake enn som så. De er en del av konsernet Skala, som tidligere het Landteknikk; et ærverdig norsk selskap som ble stiftet for 80 år siden og som har Tine og Nortura på eiersiden. Skala var til å begynne med en automasjonsog teknikkleverandør til landbruksindustrien, hvor de var en viktig leverandør av produksjonsutstyr.

Samtidig med navneendringen, kjøpte Skala flere samarbeidende firmaer for å bli mer komplette og dekke enda flere områder – deriblant Skala Fast, som er spesialister på maskiner og automasjon i matindustrien.

– Det fungerer veldig bra, konstaterer Atle om de ulike datterselskapene i Skala. Om man tar utgangspunkt i et prosjekt hos Nortura der man putter kjøttdeig i en ny pakning, eller veier og doserer, så er man innom mange ulike fagområder – som vi nå dekker, sier han videre.

De siste 20 årene har Skala utviklet seg til å favne andre bransjer enn matindustri-

en, og henvender seg i dag til industriproduksjon og alle som fysisk håndterer produkter.

– Vi har frem til nå markedsført oss som en løsningsleverandør. Trenger man en løsning, så går det som regel å automatisere! Automasjon kommer ofte inn som en løsning på grunn av HMS, kostnadsbesparelse eller nøyaktighets- og hurtighetskrav. Da automatiserer man i forskjellig grad på tvers av bransjer som helse, sveising, landbruk og produksjon, utdyper Atle.

Stadig flere bransjer sliter i dag med bemanning, spesielt fiskerinæringen som er preget av mye sesongdrift. Det har også vist seg at det for mange store bedrifter i Norge er vanskelig å få tak i nok operatører. Men der bemanningen kommer til kort, kan automatisering være redningen.

– Alt kan automatiseres, men det er opp til bedriftene og Norge hvor mye som skal automatiseres, og når, sier Atle, og legger til at Norge ligger etter i forhold til andre land, når det kommer til automatisering.

Skala Robotech ligger langt framme når det gjelder løsningsorienterte roboter. Med den nye autonome robotteknologien, kan roboten komme enda nærmere operatøren, og Atle mener at kollaborative roboter

er fremtidens løsning på avanserte prosesser som iblant overbelaster robotene.

– Man må lage en løsning som gir operatøren god fleksibilitet, slik at operatøren ikke trenger å vente på en kollaborativ robot, eller risikerer å overbelaste den. Når vi tilbyr kollaborative roboter som en løsning, gjør vi det på samme måte som en industrirobot – bortsett fra at det er et menneske der i tillegg.

Skala Robotech får ofte tilbakemeldinger fra kunder som er imponerte over deres høye kompetanse og ryddighet, og som setter stor pris på at robotløsningene virker akkurat slik de skal.

– Vi har per dags dato aldri levert en løsning som ikke virker. Vi løser det alltid på én eller annen måte, avslutter Atle Bergill.

SKALA ROBOTECH AS

Adresse: Industrigata 6, 3414 LIERSTRANDA

Telefon: 32 24 06 00

Epost: service.robotech@skala.no

Hjemmeside:

https://www.skalarobotech.no

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/skala-gruppen/

IT & TEKNOLOGI ● 33
KONTAKT

Eliten av Skandinavias mest innovative elektroløsninger

ELIT AS, produserer og leverer måleinstrumenter, jordings- og lynvernsmateriell for elektrikere, og utvikler fremtidens løsninger for en enklere og mer effektiv arbeidshverdag i elektrofaget.

Elektroselskapet ELIT AS, ble startet i 1997 av to gründere, Magne Barli og Dag Rune Øverdal, som ønsket å utvikle smartere måleinstrumenter og jordingsmateriell med sine spesialkompetanser innen området. Frem til 2021 holdt selskapet til på Gjerdrum, og i dag er ELIT et børsnotert selskap med 17 ansatte, som holder til på Nannestad – frontet av administrerende direktør Daniel Sørensen. Daniel har jobbet som elektriker i over ti år, og har blant annet tatt etterutdanning på ingeniørskole og handelshøgskolen.

Selv om Daniel er forholdsvis ung, var det hans mangeårige erfaring fra elektrobransjen i inn- og utland, i tillegg til hans

innovative tankegang, som gjorde at han danket ut eldre kandidater da han for tre år siden ble tilbudt stillingen som administrerende direktør i ELIT.

– Etter at jeg startet her, har ELIT vært gjennom en ganske omfattende reise. Vi har blant annet blitt dobbelt så mange som vi var for tre år siden, og vi har startet selskaper i Sverige og Danmark – som jeg også drifter, forteller Daniel innledningsvis. Med de nye avdelingene i Sverige og Danmark, har ELIT utvidet sitt nedslagsfelt og dekker hele Skandinavia. Daniels ambisjoner er at selskapet skal doble sin omsetning og totale resultat, og med en økning på 50 prosent ligger det innovative elektroselskapet godt i rute.

– Vi anser oss som litt uortodokse på

mange måter, med innovative og nytenkende løsninger som utfordrer det tradisjonelle. Det er ikke så mange som driver med måleinstrumenter, jording og lynvern, men vi har ytterligere en stor fordel ved at vi har mye kompetanse. Forskjellen mellom oss og andre aktører er også at vi utvikler og produserer instrumentene våre selv her på huset, forklarer Daniel.

ELITs kanskje aller største suksessfaktor, er at de bruker sin spesialkompetanse til å utvikle instrumenter og produkter som elektrikerne i Norge faktisk trenger.

– Da vi gikk inn i Sverige og Danmark, merket vi at vi kanskje hadde fokusert litt for mye på Norge, for produktene vi hadde passet ikke like godt til de andre nordiske

34 ● IT & TEKNOLOGI

landene, røper Daniel, som raskt bestemte seg for å utvikle produkter spesielt for Danmark og Sverige.

ELIT kjennetegnes enten for sin nisje innen måleinstrumenter, eller jordings- og lynvernsmateriell. Da de startet i 1997, var det måleinstrumenter som var hovedproduktet, mens jordings- og lynvernsmateriell etter hvert ble til som en konsekvens av det.

– Samtidig var det en rød tråd: Alle hus, bygninger og infrastruktur må jo ha en jordingsforbindelse, så det var et smart produkt å ha siden «alle» må ha det, smiler Daniel.

Etter hvert har man også fått en del andre segmenter, som gjennomføring, verktøy, varmekabler og norskprodusert festemateriell til solceller, som ELIT er unike på i Norge.

– Vi har også en serviceavdeling med eget serviceverksted der vi tar imot alt av utstyr som enten er defekt eller kan repareres, så resirkulerer vi det. Neste år skal vi lansere et miljøutsalg, hvor det er mulig å kjøpe andrehåndsprodukter som er kalibrerte og vasket, utdyper Daniel.

ELIT ønsker å forbedre seg kontinuerlig med flere tjenester og nye områder, samtidig som de er tro mot produktene som har vært fundamentet i bedriften i en årrekke.

Daniel forteller at de nå ser på en utlånsløsning for elektrobedrifter, som kan kjøpe

et abonnement for en liten sum i måneden og låne instrumenter istedenfor å bruke masse penger på å kjøpe inn instrumenter til alle elektrikerne.

– Da slipper man den store investeringen slike instrument innebærer. Noen av instrumentene koster opptil 25 000 kroner per stykk, og det blir fort mye penger når alle ansatte skal ha hvert sitt instrument, poengterer Daniel.

Samtidig som elektroselskapet fra Nannestad er langt foran når det kommer til nyskapende teknologi og smarte løsninger, har ELIT – med Ida Finngården i bresjen som markedsansvarlig - valgt å tenke litt ukonvensjonelt når det kommer til markedsføring. ELIT er nemlig å finne på sosiale medier-plattformer som TikTok, der administrerende direktør Daniel og salgsleder Martin Ranum har fått i oppgave å være ELITs ansikt utad og vise frem produktene.

– TikTok har vært kjempeeffektivt, og jeg er veldig glad for at vi fikk inn Ida som «holder oss litt i øra», og følger opp effekten av annonseringene. Vi er nødt til å følge med i tiden, selv om det innebærer at jeg må være med på noen videoer, smiler Daniel.

I 2024 kommer ELIT til å lansere en ny helt produktserie, som Daniel mener vil bli

helt revolusjonerende. Kanskje havner også denne nyheten på TikTok etter hvert – men én ting er i hvert fall sikkert: når produktene blir lansert vil alle i elektrobransjen få vite om det.

– Vi jobber med Silicon Valley på utviklingen av en del produkter, og vi kommer nok til å være først ute med vår teknologi. Det er mange ting som elektrobransjen ikke vet om oss, hinter Daniel hemmelighetsfullt.

KONTAKT

ELIT AS

Besøksadresse: Ulvedalsvegen 2, 2030 NANNESTAD

Telefon: 63 93 88 80

Mail: firmapost@elit.no

Hjemmeside: https://elit.no

Facebook:

https://www.facebook.com/elitas.no/

Instagram:

https://www.instagram.com/elit_norge_as/

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/elit-as/

YouTube:

https://www.youtube.com/channel/ UCmq1rN4HSWgyLGqWkn5oogw

TikTok: https://www.tiktok.com/@elit.no

IT & TEKNOLOGI ● 35

SLUKKER BRANNER PÅ DET ÅPNE HAV

RAFT Suppression AS, leverer kostnadsbesparende og miljøvennlige slokkesystemer, til alt fra ferger, fiskebåter, cruiseskip og luksusyachter –både i nasjonalt og internasjonalt farvann.

RAFT Suppression er et norsk, maritimt firma som leverer brannslukningssystemer for små og store båter. Med et helhjertet fokus på løsninger som er kostnadseffektive og har et lavt strømforbruk, kan RAFT levere den beste ytelsen for alle brannfarer på det åpne hav.

Selskapet ble startet i 2018 av Fred Andre Bjerke og Ann Kristin Erlandsen Sjåvik, som har mange års erfaring fra bransjen. De kom fra et firma som la ned, og dette skapte et hull i markedet.

–Tilbud og etterspørsel var rett og slett starten på RAFT Suppression AS; kunder som ønsket produktene, og vi som satt på kunnskapen, forteller daglig leder Fred Andre Bjerke.

I august 2019 flyttet det lille selskapet inn i et kontor på Barkåker. Kort tid før dette, fikk RAFT imidlertid sitt aller første prosjekt, der et slokkeanlegg som skulle installeres i et batterirom på en supplybåt og slokkeanlegg til en luksusyacht. Ifølge Fred Andre, krevde prosjektet inngående kunnskap, teknisk tegning og nøyaktig beregning – i tillegg til deler som var kostbare for et nystartet firma. – Vi hadde kjennskap til hele systemet, og etter at vi fikk den forespørselen ble det mer og mer av batterirom. I tillegg ble vår første kunde etter hvert en fast kunde, opplyser Ann Kristin Erlandsen Sjåvik, teknisk prosjektleder i RAFT.

Ann Kristin begynte å jobbe med brannslukking i 2013, og var helt fersk i bransjen da hun regelrett ble kastet ut i det med et titalls prosjekt i fanget det første året. Fred

Andre har også en lang fartstid innen brannslukking, og begynte som prosjektingeniør, før han etter hvert ble produktsjef for slukking før han startet RAFT.

Da pandemien var et faktum i mars 2020, hadde RAFT flere pågående prosjekter og allerede en omsetning på tre millioner kroner dette året.

– Fredag den 13. mars, haglet det inn mailer med avbestillinger – så den smalt greit, kan Fred Andre konstatere.

– Da brettet vi opp ermene og brukte tid og penger på å bli kvalitetssertifiserte og skaffet oss sertifikater som gav oss nye muligheter under pandemien og videre når den var over. Vi begynte med service, og ansatte erfarne teknikere. Oppdragene tikket inn. Det holdt oss flytende, sier Ann Kristin.

36 ● IT & TEKNOLOGI

RAFT henvender seg til rederier, skipsdesignere og verft på verdensbasis, med sine konkurransedyktige brannslokkesystemer, service og reservedeler. RAFT har vært i land som England, Spania, Australia, Singapore og Monte Negro, og har de siste årene åpnet for en endring i markedet med sitt kompakte brannslokkesystem.

– Vi har tilbakevendende kunder, noe som tyder på at kundene er fornøyde. Vi har for eksempel utviklet et slokkeanlegg med spesiell tanke på batterirom. Vi får forespørsel om denne løsningen verden rundt, og har mange leveranser av dette systemet.

Vi kan levere hele brannslukkesystemer til alt fra små fiskebåter og oppover, og vi har flere store luksusyachter. Alle systemer krever beregninger, dimensjonering av kompakte pumpepakker, utstyrspakker, engineering og bygging av kontrollsystem. Vi utfører også service og ombygging av båter, og nå holder vi faktisk på med vår fjerde Hurtigruten-båt, utdyper Ann Kristin.

For alle båter som skal ha brannslokking er vanntåke det beste alternativet. Siden vannet blir forstøvet, får man en bedre slukkeeffekt av hver eneste liter vann, og det tar bare noen få sekunder før temperaturen synker og rommet blir fylt med tåke.

– Enkelt forklart er det som om varmeenergien trekkes ut av luften, og det tar fra 20 sekunder til åtte minutter å slukke en brann.

Det er utrolig effektivt, fastslår Ann Kristin.

Med sitt utviklede brannslukkingssystem, jobber RAFT for å selge inn sin løsning, som skiller seg ut i forhold til høytrykk, NOVEC og Co2-baserte slukkesystemet.

– Mange kan ikke så mye om det, og mange kunder tror at lavtrykk vanntåke med ”bare” 16 bar er mindre effektivt enn anlegg som bruker trykk opp mot 160 bar. Men 16 bar tilsvarer faktisk 160 meter vannsøyle (rett opp), så det er absolutt ikke for lavt for en stor cruicebåt, understreker Ann Kristin.

Heldigvis mener Ann Kristin og Fred Andre at feilinformasjonen om lavtrykk vanntåke snart er et minne blott med dagens økende fokus på et lavere energiforbruk.

Dessuten er systemet hverken skadelig for helse, ozonlag eller global oppvarming. Det sparer også rederi og verft for store kostnader, da et brannslukningssystem basert på lavtrykkvanntåke hverken veier mer eller krever like mye energi satt av til nødgenerator. Myter og rykter om store rør og mye vann, er vi på vei til å få bukt med.

– Hvis vi kan holde oss på 18 kilowatt istedenfor 75, er det et stort kostnads og bærekraftelement. Det er også et viktig miljø-

aspekt, at størrelsen på båtens nødgenerator i mindre grad påvirkes av energiforbruket til slokkeanlegget, poengterer Ann Kristin.

RAFT mottok nylig Gaselleprisen for 2023, og har opplevd en stor økning siden oppstarten for fem år siden, med kunder som gjerne kommer tilbake takket være RAFTs ekspertise på maritim brannsikkerhet.

– Kunnskap er vår styrke, og folk som bruker oss kommer ofte tilbake. Vi får også mange kunder på at skipsdesignere anbefaler oss – og det er veldig hyggelig, sier Fred Andre avslutningsvis.

KONTAKT

RAFT SUPPRESSION AS

Besøksadresse: Wirgenes Vei 8, 3157 BARKÅKER

Telefon: 40 40 46 49

Mail: info@raftsuppression

Hjemmeside:

https://www.raftsuppression.com

Facebook:

https://www.facebook.com/RAFTsuppression

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/raft-suppression-as/

Instagram:

https://www.instagram.com/raftsuppression/

IT & TEKNOLOGI ● 37

AIWELL ER DEN STORE STJERNEN

Aiwell AS, skaper innovative og energieffektive produkter som reduserer is- og snøproblemer for byggherrer.

– Vi har gode, teknologiske løsninger som kundene våre vil ha, konstaterer daglig leder Tore Johnsen.

Aiwell AS ble startet av Asle Ingmar Johnsen i 1992, og det hele begynte med en genial idé. Asle, som den gang jobbet i fylkeskommunen, var daværende vedlikeholdsansvarlig for alle videregående skoler i Vestfold, og reiste rundt for å følge opp at alt var som det skulle. Etter hvert begynte Asle å legge merke til et utbredt problem, som ofte gjentok seg ved flere av skolene – taklekkasjer.

– Skolene hadde taklekkasjer på vinteren –det var alltid da problemer oppstod, forteller Tore Johnsen, daglig leder i Aiwell AS.

– Ved et tidspunkt var jeg oppe på ett av takene sammen med vaktmesteren, og oppdaget at det var en stor iskant rundt slukene.

Denne is-kanten demmet opp for smeltevann og forårsaket stående vanntrykk utover takflaten. Da skjønte jeg hvordan vannlekkasjene oppstod, og skjønte at om man får bukt med iskantproblematikken, fjernes også vann-

trykket på takene og man unngår dermed at skader oppstår, utdyper Tore.

Asle lagde deretter en prototype av Aiwell-stjernen; den smarte og formidable oppfinnelsen som bidro til å løse is- og snøproblematikk på bygg, og som lever i beste velgående selv den dag i dag.

32 år senere, er det derimot en modernisert og litt mer avansert utgave av Aiwell-stjernen som monteres på takene til større industribygg og offentlige bygg.

– Vi har ikke fokusert så mye på det private markedet, men vi har satset på litt tyngre teknologi som egner seg for større bygg, poengterer Tore. Aiwell-stjernen kan nå overvåkes via en trådløs kommunikasjon med nettverket, som kan gi informasjon om status på driftsforhold, og den har også en vannvarslingsmulighet, opplyser han om Aiwell-stjerna 2.0.

Taksluk som tettes igjen av løv og smuss, fører ikke sjelden til at vannstanden øker. Varslingssystemet til Aiwell-stjernen, varsler byggherren når vannstanden på taket når et kritisk nivå, og kan også bli sendt som et varsel på telefonen om at taksluket må renses. Ifølge Tore, har folk blitt mer bevisste på å ivareta bygningsmassene, i takt med klimaendringer og ustabile værforhold.

Aiwell ser en tilsvarende interesse økning også blant utleiere, som er blitt mer bevisste på energikostnader og miljø. Ifølge Tore har man i mange år «glemt» utsiden av bygget, til fordel for lysstyring og automasjon som tiltak for å få ned energikostnadene. – I dag er det heldigvis mer fokus på utsiden av bygget, og man tar med seg hele bygget i betraktningen. Snøsmelteanlegg er et godt eksempel hvor det kan spares mye penger på god styring. Vi har nå lansert 5

38 ● IT & TEKNOLOGI

generasjon styresystem som i tillegg til lokale sensorer også bruker værprognoser til å bestemme når anlegg skal slå seg på og av. Aiwell er markedsledende innen slik styring, forteller Tore

Hos søsterselskapet Aiwell Water AS, tar man tak i problematikken med økningen i antall skybrudd. Med vår tids klimaendringer, kommer mye nedbør på kort tid, det fører til enda større press på VA-anlegg, og kan føre til at kjellere fylles med vann. Aiwell Water har funnet gode løsninger som øker kapasiteten i eksisterende anlegget. I dag renner alt vann som selvfall (Gravity), ved å bygge om til Aiwell Water`s patenterte fullstrøms system, Siphonic drainage, så kan kapasiteten mer enn dobles. (Se filmen om forskingsprosjektet som er gjennomført sammen med Drammen kommune, USN (Universitetet i Sørøst-Norge) og støttet av det regionale forskningsfond: Research project City of Drammen - Aiwell Water)

Asle forteller at det er to store ulemper ved dagens løsning som er å grave opp bygatene å legge nye større rør: 1. Det er svært kostbart, tidkrevende og lite miljøvennlig. 2. Det er svært irriterende for beboere i området som får veien steng i måneder. Med Aiwell Water`s løsning reduseres kostnaden med 60-70%, samtidig som veien kun stenges i en kort tid i forbindelsen med montering av fullstrøms ventilene – normalt mindre enn 24 timer.

Drammen kommune bygget sitt første

Aiwell Water anlegg i Maria Feghts gate for syv år siden. I tillegg til å spare penger ble det også et meget godt miljøtiltak, ved at man stengte et spillvanns overløp til byfjorden samt unngikk å bygge en pumpestasjon.

Her i Solveien i Asker økte kapasiteten i den nye 200 mm-ledningen med 450% fra 7,5 l/s som selvfall til 42 l/s som fullstrøm. Anlegget har fungert i mer enn to år og hatt tre skybrudd uten vann i kjellere, blant annet uværet Hans, som var meget kraftig, – Utfordringen med dagens løsninger er at selvfallsystemene har begrenset kapasitet når det kommer store nedbørsmengder. Det å øke kapasiteten har vært et problem for mange kommuner, og løsningen har for mange kommuner vært å grave opp og legge nye rør, noe som koster mye. I urbane strøk og tettbygde byer, er det dessuten en ekstra utfordring å få regnvannet ned i et sluk og filtrert i et rørsystem, forteller en tydelig engasjert Tore.

Med Aiwell Waters løsning, kan man benytte en fullstrømløsning for å fjerne luft i rørsystemet, og dermed øke kapasiteten med flere titalls prosent – helt uten å sette en eneste spade i jorda.

– Man bruker kun de eksisterende rørsystemene, og setter inn ventiler som vi har utviklet. Det samme prinsippet vil etter hvert brukes også på kloakk og avløp, opplyser Tore.

Flere kommuner har vist interesse for Aiwell Waters løsning, og både Drammen

kommune og Asker kommune, har benyttet seg av Aiwell Waters teknologi, med svært tilfredsstillende resultater.

– Problemet til disse kommunene har faktisk blitt løst ved hjelp av våre løsninger, og det er utrolig gøy, sier Tore med et smil. Det er veldig samfunnsnyttig for kommunene å ha slike raske løsninger og kunne øke kapasiteten i løpet av kort tid, konkluderer han.

Ambisjonen til Aiwell er å øke sin synlighet i tiden fremover, samtidig som man hele tiden jakter på nye, energibesparende og rimelige løsninger på vanlige problemer knyttet til vann, avløp, frost og varme.

AIWELL AS

Besøksadresse: Borgeskogen 6, 3160 STOKKE

Telefon: 33018180

Hjemmeside: https://www.aiwell.no

Mail: aiwell@aiwell.no

Facebook: https://www.facebook.com/Aiwellas

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/aiwell-as/

AIWELL WATER:

Telefon: 95015410

Mail: asle@aiwellwater.no

Hjemmeside: https://www.aiwellwater.no/

IT & TEKNOLOGI ● 39 KONTAKT

Uendelige muligheter med avansert teknologi

STRATUM3D, er en profesjonell leverandør av 3D-printere og 3D-scannere til prosessindustrien, bilindustrien, automasjon, offshore, prototyping og mange flere type industrier.

– En bedrift kan spare mye penger på å 3D printe ut deler, understreker John Henrik Bergene, gründer og daglig leder.

Selskapet STRATUM3D AS, ble startet i 2021 av John Henrik Bergene. Hans mål var å tilby 3D-printere, 3D-scannere og andre relaterte produkter i høy kvalitet, men også overkommelig pris. Han var nøye i oppstarten, og brukte lang tid til å velge ut hvilke produkter han skulle satse på, og hvordan nettsiden med nettbutikken skulle se ut for å være mest brukervennlig.

– Jeg drev med 3D-printing i mange år, også der jeg jobbet før jeg startet STRATUM3D, og syntes ikke kundeservicen og hjelpen vi fikk fra leverandørene vi brukte var tilstrekkelig. I tillegg finnes det mange nettbutikker som selger et stort spekter med produkter, hvor det er kunden selv som velger, uten å vite om produktet er bra eller dårlig, sier John Henrik, som har valgt ut svært gode løsninger så kunden kan være trygg på kvalitet.

Folk ønsker kvalitet, selv om det koster litt mer, er John Henriks oppfatning. Han forklarer at markedet er oppdelt på samme måte som bilmerker er hos en bilforretning. I dette markedet var det ingen som solgte det han valgte å satse på; nemlig utstyr til proff bruk men også til en overkommelig pris.

– Vi har maskiner for alle formål som er priset godt og fornuftig ift konkurransen, men som man fortsatt kan lage bra deler med og få gode resultater. Samtidig ønsker vi å gi en mye bedre service, og det har vi absolutt klart! Vi får gode tilbakemeldinger og skryt, og på Google har vi 100 prosent

40 ● IT & TEKNOLOGI

femstjerners anmeldelser, forteller en tydelig stolt John Henrik.

STRATUM3D strekker seg langt for å få fornøyde kunder, blant annet ved å alltid tilby gratis support og hjelpe kunder som har kjøpt 3D-utstyr – til og med om maskinene ikke er kjøpt hos dem.

– Mange kjøper dyrt utstyr som ikke blir brukt, rett og slett fordi de ikke har kompetanse til det. Noen av de større leverandørene tilbyr kurs som koster flere titalls tusen kroner, og det blir litt dumt. Derfor har vi en policy som sier at: «vi hjelper dere uendelig, frem til dere er oppe og går», og det koster ingenting ekstra, presiserer han.

STRATUM3D har satset på maskinmodeller som er letthåndterlige og som nesten hvem som helst kan bruke – blant annet de populære 3D-printerne fra Bambu Lab, som koster rundt 20 000 kroner og som også egner seg godt til privatpersoner. For selv om man kan få kjøpt 3D-printere til rundt tusenlappen, mangler slike printere både kvaliteten og teknologien som sikrer et godt sluttresultat. Hovedkundene til STRATUM3D er bedrifter innen alt fra offshore, bilindustri, automasjon, maskinering, prosessindustri og bedrifter som trenger en 3D-printer for å lage prototyper eller deler til maskiner.

– Mange bedrifter kjøper relativt billige 3D-printere for å teste ut teknologien, før de investerer en million i en metallprinter eller «superprinter». Man kan lage mange enkle, fine deler med greie materialer med en billig maskin, og så kan man heller bruke en dyrere maskin for å lage bedre deler, sier John Henrik og utdyper:

– Man kan lage to like deler, men den billige maskinen printer noe som heter PLA; en plasttype som er litt som Lego. Deretter kan man teste ut om den delen passer på en maskin man har, forklarer han.

PLA-plasten tåler derimot ikke kjemikalier eller kraftige rengjøringsmidler, og kan med fordel produseres videre i en dyrere maskin som printer ut et mer robust og riktig materiale for bruken. Som for eksempel Nylon, Polykarbonat eller kanskje rustfritt stål.

– Da må man ha en mer industriell printer til 100 000 kroner og oppover. Selv om delene som blir produsert i den billige og

den dyre maskinen er helt like, tåler den kraftige delen høye temperaturer, sterke påkjenninger og andre egenskaper, mens den plast-baserte delen ikke tåler noe særlig, poengterer han.

Ifølge John Henrik kan en bedrift spare store summer på å 3D printe ut egne maskindeler fremfor å bestille delene fra en ekstern produsent. 3D-printing av riktige maskindeler er rett og slett både enkelt, og sparer bedriften for mye penger!

– Det er mange som har kjøpt en maskin til 100 000 kroner og spart inn hele printeren etter fire relativt små prosjekter. Det er spesielt lønnsomt for industrien, som av og til trenger å lage deler, erstatninger eller prototyper, presiserer han.

En stor fordel med STRATUM3Ds

3D-printere, er at maskinene dessuten er lette å mestre for de aller fleste bedrifter – og krever vanligvis ikke mer enn en gjennomsnittlig (forholdsvis) ung persons datamaskinkunnskap.

– Man trenger i hvert fall ikke å være ingeniør, bortsett fra på sertifiserte deler der man må ha litt ekspertise. Men det er lett å komme i gang om man vil, og så kan man selvfølgelig

utvikle seg, fastslår John Henrik og smiler.

På nyåret har John Henrik Bergene store planer for firmaets fremtid. Han skal nemlig opprette to firmaer – ett nå i januar, og det andre i juni. Planen er å bygge egne 3D-printemaskiner med en kapasitet til å printe én meter både diagonalt og vertikalt.

– Fastform AS skal vi i gang med allerede på nyåret, hvor vi skal selge egne materialer og store maskiner. Det er et firma som jeg tror kan bli stort i EU. Mot sommeren skal jeg også starte et firma hvor man kan kjøpe 3D print-tjenester på bestilling, og totalt skal det bli tre selskaper. Det skal bli veldig gøy, avslutter John Henrik, som håper at stadig flere vil se 3D-printing som et effektivt verktøy i fremtiden.

KONTAKT

STRATUM3D AS

Besøksadresse: Gråtrostvegen 2g, 2032 MAURA

Telefon: 48 48 24 76

Mail: post@stratum3d.no

Hjemmeside: https://stratum3d.no

Facebook: https://www.facebook.com/stratum3dAS

IT & TEKNOLOGI ● 41

Duo i 3D

Med slagordet «effektivitet skaper kreativitet», skaper den kreative duoen i Premani AS en komplett visualisering i 3D. Den forenkler salgsprosessen for en utbygger – enten målet er å søke om byggetillatelse, selge bolig på prospekt eller vise frem en idé.

Mens Marthe Nes Svendsen kan skilte med en solid bakgrunn som interiørdesigner, med utdanning fra Norges Kreative Fagskole, har Lars Andreas Iversen en bakgrunn som landmåler og en bachelor i medieproduksjon. Til sammen har Marthe og Lars Andreas bred erfaring som gjør at de kan forstå designaspekter og tekniske elementer knyttet til ulike byggeprosjekter – og de kombinerer sine ferdigheter i 3D-visualiseringsbyrået Premani AS.

Marthe er en sprudlende og kreativ interiørdesigner som alltid går inn i

et nytt prosjekt med et stort engasjement og en oppriktig entusiasme for faget. Premani utmerkes av Lars Andreas og Marthes unike evne til å balansere det estetiske og det tekniske, noe som skaper et realistisk og troverdig sluttresultat.

– Marthe er «estetikeren», og jeg er «teknikeren», sier Lars Andreas med et smil.

– Vi komplementerer hverandre veldig bra og ønsket å starte og drive noe sammen. Sammen blir vi to en veldig god kombinasjon, sier Marthe om partnerskapet med samboeren Lars Andreas; et partnerskap som både er faglig og privat.

Det var flere beslutninger som lå til grunn

for at Marthe og Lars Andreas startet Premani i 2021. I 2010 tok Lars Andreas en bachelor i 3D-produksjon, og jobbet deretter med 3D-modelering . Ved den tiden var visualisering av arkitektur relativt nytt, og Lars Andreas ble gjort oppmerksom på at det var et tydelig behov for denne tjenesten blant utbyggere – selv om det skulle ta noen år før han satset for fullt på 3D.

– I 2018 var jeg med på å starte Imago, som var et datterselskap av Ingeniørservice, der jeg jobbet som oppmålingsingeniør i to år. Jeg fant ut at dette var veien å gå, og satset på nøyaktig visualisering siden ingen andre kunne tilby dette. Poenget var at vi som land-

42 ● IT & TEKNOLOGI

målere skulle klare å gjengi en eksakt utsikt fra alle leilighetene i et leilighetskompleks. Det var helt nytt og ganske unikt, forteller Lars Andreas.

Etter et par år, fant vi ut at Ingeniørservice og Marthe og jeg skulle skille lag, hvor de fortsatte med skanning og dronefoto, og vi fortsatte med 3D-visualisering av bygg og produkter. Vi startet Premani AS høsten 2021, opplyser Lars Andreas.

De to fikk med seg flere gode kundeforhold fra Imago, og kunne nå tilby tjenester som boligvisualisering, 3D-visualisering, fotomontasje, animasjon og virtuell visning i sitt nye selskap.

I Premani befinner vi oss mellom planleggingsfasen og presentasjonsfasen. Premani betyr på en måte «før galskap», utdyper Marthe om det morsomme navnevalget.

– Vi brukte bare et kvarter på å finne på navnet til firmaet, avslører Lars Andreas med en latter.

– I tider hvor byggebransjen har virket usikker, har vi heldigvis hatt flere ben å stå

på. Det er perioder hvor vi har jobbet mer med produktvisualisering.

– Jeg har blant annet visualisert bilinnredning, og det er mye enklere og dessuten mye billigere for en kunde å lage visualisering i 3D istedenfor å bruke en fotograf for å lage scenene i virkeligheten. Det er veldig morsomt å jobbe med slike prosjekter, poengterer Marthe.

Premani kan med sitt brede tjenestespekter visualisere det aller meste og serve alle kunder som har noe å vise frem.

– Vi bruker også animasjon i kombinasjon med musikk – det blir veldig kult!

Premani sine hovedkunder er utbyggere over hele landet, og Lars Andreas og Marthe har kapasitet til å ta seg av både små og store prosjekter; fra eneboliger til leilighetskomplekser og næringsbygg.

– Vi har dessuten fastpris, noe som er en stor fordel for kundene våre. Vi utfører jobben nøye, og holder oss til den avtalte prisen , understreker Lars Andreas.

At Premani kun består av Marthe og Lars Andreas, er alt annet enn en ulempe – noe

som blant annet gjenspeiles i duoens kommunikasjon med sine kunder.

– Vi får ofte høre at vi er lette å prate med. Det er bare oss to, og vi kjøper ingen tjenester av andre. Vi har full styring på alt i bedriften, og det har vi fått mange positive tilbakemeldinger på, påpeker Marthe. Om du ringer etter klokka 16 gjør det ingenting – det er like mye kundens prosjekt som vårt, og det er kjempeviktig at kundene våre blir hørt og at de vet hva de får, avslutter Lars Andreas.

PREMANI AS

Adresse: Sålen 6, 3185 SKOPPUM

Telefon: 40 07 99 42/41 51 47 13

Hjemmeside: https://www.premani.no

Mail: post@premani.no

Facebook: https://www.facebook.com/PremaniAS

Instagram: https://www.instagram.com/premani.no/

IT & TEKNOLOGI ● 43
KONTAKT

Smarte løsninger til smarte kunder

IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke med nettbutikk, app og alle funksjoner kunden trenger.

Robin Helgesen og Marius Eriksrud, var to unge gutter som visste hva de ville, da de i 2005 stiftet selskapet Konsept-IT. Da hadde de unge gründerne akkurat blitt myndige, og var nødt til å spare opp kapital til å investere i Konsept-IT ved å jobbe i andre IT-bedrifter ved siden av.

– Vi sa opp jobbene da vi hadde spart opp nok, og derfra har det egentlig bare gått oppover, innleder Robin Helgesen, daglig leder i Konsept-IT.

For et par år siden, kjøpte Konsept-IT opp e-handelskonsulentselskapet og Shopify-partneren E2 Solutions.

– Historien bak samarbeidet mellom Konsept-IT og E2 Solutions, var at E2 Solutions ønsket bistand til å videreutvikle

sin app i Shopify, CargonizE2. Vi ble enige om å skrive om hele appen på nytt for å legge til rette for mer funksjonalitet, og enklere kunne imøtekomme ønsker fra kunder om videreutvikling. På et senere tidspunkt fikk vi muligheten til å overta driften av både appen og selskapet.

Oppkjøpet av E2 Solutions banet vei for en utrolig synergi, ved å kombinere Konsept-ITs IT-tjenester med e-handelsløsningene til E2. Konsept-IT fungerer i dag som IT-avdelingen til E2 Solutions’ kunder, og tar seg av alt fra domener, epost, Microsoft Office-pakker, software, servere, og nettverk. Det Konsept-IT ikke gjør, har de underleverandører som leverer, slik at kunden kun får dem å forholde seg til.

– I Konsept-IT har vi også drevet med

nettsider, utvikling og nettbutikker, ved siden av de vanlige IT-tjenestene. Siden E2 driver med nettbutikker og hosting, og vi driver serverne deres, så rendyrker vi Konsept-IT og E2 Solutions enda mer, og får webbutvikling inn i E2, utdyper Robin.

– Når du velger E2 som leverandør, får du all erfaringen til Konsept-IT med på kjøpet. I mange tilfeller velger kundene samtidig å samle hele sitt IT-miljø hos Konsept-IT. Dette gjør alt mye enklere for kunden når de har èn leverandør å forholde seg til, sier han videre.

CargonizE2-appen blir i dag flittig brukt av alt fra enkeltmannsforetak til store aktører, og til sammen er det rundt 300 nettbutikker i Norge som be -

44 ● IT & TEKNOLOGI

nytter seg av appen – som for øvrig finnes i to varianter. Appen integrerer Shopify med ulike frakttilbydere, som gjør det mulig å oppnå stortdriftsfordeler fra første pakke. Med CargonizE2 kan kundene benytte seg av stordriftsavtaler hos Bring, PostNord, DHL med flere, for å kunne tilby de laveste og beste fraktalternativene for sine sluttkunder.

– Det er veldig mye rimeligere for kundene å benytte seg av en slik avtale. E-handelaktører kan spare 30-40 prosent frakt, og det utgjør fort mange kroner i lengden, poengterer Robin.

Konsept-IT/E2 Solutions, har standardiserte systemer som gjør dem til et effektivt og pålitelig valg for en nettbutikk. E-handelskundene er som oftest opptatt av design, brukeropplevelse av sin nettbutikk og bruk av riktige integrasjoner og apper. Det er der E2 kommer inn med sin ekspertise på Shopify.

– De er veldig bevandret i Shopify, og vet hva som fungerer og ikke. De har en svært bred erfaring, og Einar Styrmoe som startet E2 Solutions, er kjent for å være én av de beste i Norge på Shopify, opplyser Robin.

Med en skreddersydd totalpakke som inneholder nettbutikk, CargonizE2-appen og alle funksjoner som den enkelte kunden har bruk for, kan kundene med

andre ord dra nytte av mange fordeler.

– Med in-house utviklere, designere og Shopify-eksperter, gir vi våre kunder et konkurransefortrinn og en mulighet til å skille seg ut mot sine konkurrenter. Med et stort utvalg apper og integrasjoner også fra norske leverandører, kan Shopify knyttes opp mot norske kassesystemer, lagersystemer, fraktleverandører og mye mer – så norske butikkeiere kan nyte godt av Shopifys ryddige, oversiktlige og enkle brukergrensesnitt.

Appen til E2 passer til både business-to-business-kunder og business-to-consumer-kunder. På kundelisten finner man alt fra motebutikker til vinforhandlere, og butikker som selger svømmebassenger.

– Som kunde hos E2, får våre kunder jevnlige gjennomganger av butikken, der vi kommer med konkrete forslag til forbedring av våre designere og rådgivere med lang erfaring, fremholder Robin.

Sikkerhet er også et viktig aspekt for IT-selskapet, noe som kundene har satt stor pris på. Innlogging med tofaktorautentisering og et krav om at leverandørene til E2 Solutions følger de samme sikkerhetsprinsippene, har gjort at flere kunder har valgt deres løsninger fremfor konkurrentenes.

Konsept-IT har hatt en årlig vekst på 20 prosent, og nå røper Robin at de ønsker å vokse mer. Den personlige kontakten de har med sine kunder, bidrar også til et langt og godt samarbeid, som skaper fornøyde kunder.

– Vi liker å bli godt kjent med kundene våre. Vi er opptatte av det personlige forholdet og kunne anbefale de riktige løsningene som vi vet kundene blir fornøyde med. Og skulle det være noe, så er vi flinke til å snappe det opp og få rettet opp i det, avslutter Robin Helgesen.

KONTAKT

E2 SOLUTIONS AS

Besøksadresse: Eternitveien 30 3470 SLEMMESTAD

Telefon: 67 17 28 88

Mail: support@e2solutions.no

Hjemmeside:

https://www.e2solutions.no

Facebook:

https://www.facebook.com/e2solutionsast

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/e2solutionsas/

Instagram:

https://www.instagram.com/e2_solutions_as/

IT & TEKNOLOGI ● 45

ProsessPilotene AS, har fokusert på skreddersydde CRM-system som skaper en gevinst for bedrifter. – Plattformen vår passer til alle, konstaterer salgs- og markedssjef Tor Kristoffersen.

– Med gode systemer, kan man skape gode prosjekter

ProsessPilotene AS ble startet av de to gründerne Morten Skau og Frode Stenstrøm, som mer eller mindre jobbet med det samme – ved hvert sitt sted. Ifølge Tor Kristoffersen, går historien slik at Morten og Frode prøvde å leie hverandre inn for jobber, før de fikk et engasjement sammen for Schibsted. Deretter slo de sine kloke hoder sammen og startet CRM-selskapet ProsessPilotene.

– De bygde firmaet sakte men sikkert, og fikk med seg flere andre. Etter tre år var de fem-seks ansatte, men skulle de klare å vide-

reutvikle seg kunne de ikke holde på med alt selv, så i 2015 ble Per Kveim ansatt som daglig leder. Da skjøt det fart for alvor, forteller salgsog markedssjef Tor Kristoffersen.

Selv startet Tors reise i ProsessPilotene i 2016. Siden den gang har selskapet vokst ytterligere, og består i dag av 98 ansatte fordelt på hovedkontoret i Asker og kontorene på Hamar, i Moss og Stavanger.

Ved å tilby digitale systemer innen salg, markedsføring, service, prosjektstyring, samhandling, innsikt og analyse på én plattform

– har ProsessPilotenes CRM-system tiltrukket seg store kunder som Bertel O. Steen, Garda Sikring og Econa med flere.

– Vi i ProsessPilotene har fokusert kun på forretningsapplikasjoner, og har for eksempel ikke økonomi. Plattformen vår passer til alle, selv om den brukes litt forskjellig hos forskjellige kunder, presiserer Tor. Vi har mest business-til-business-kunder, men de siste årene har vi fått mange medlemsorganisasjoner som ofte har et mer omfattende bruk for systemer. Vi har også fått noen business-til-consumer-kunder, noe som ikke

46 ● IT & TEKNOLOGI

var like vanlig før, men siden plattformen har utviklet seg veldig de siste årene har den blitt mer egnet til flere kundegrupper, poengterer han.

For å komme fram til hvilke løsninger kunden har bruk for, kartlegger ProsessPilotene kundenes behov. Ved større, kompliserte prosjekter blir alt nøye spesifisert slik at kunden får være delaktig i å velge.

Før ble ProsessPilotenes systemer kalt for CRM, og var et klassisk salgs-, service-, og marketingverktøy. Tor trekker fram at de benytter seg av Microsoft Dynamics og deres Power Platform. Uansett behov og kunde, så kan ProsessPilotene levere en totalpakke, med alt en kunde trenger for å komme i gang.

– De fleste bedrifter har allerede et system i dag, og det vi ønsker er ikke bare å erstatte – men skape en gevinst. Det er filosofien vår. Med gode systemer, kan man skape gode prosjekter, og det er det som er vår forretningsidé, understreker Tor.

For ett og et halvt år siden, ansatte ProsessPilotene en egen sikkerhetsansvarlig,

Gaselleprisen – hele syv år på rad! Og selv om Tor skøyer om at de ikke driver business for å vinne Gasellepriser, så setter de utrolig stor pris på den gjeve utmerkelsen.

– Vi har gjort flere grep for å komme dit vi er i dag, forteller Tor og utdyper: For det første er selskapet eid av de ansatte, noe som betyr at vi kan tiltrekke oss og beholde de gode menneskene, som får et eierskap til det vi gjør. For det andre har vi valgt å lære opp våre ansatte selv, og siden vi har et syv ukers intensivt opplæringskurs, kan man kan godt komme rett fra skolen, poengterer han.

Tor skryter godt av alle ansatte i ProsessPilotene, og mener samtidig at de flyter godt på sin organiske vekst, samtidig som de aldri slutter å videreutvikle seg.

– Vi har også hatt flaks med å velge riktig teknologi fra start, og det er kundene som har styrt veksten hele veien. Når vi gjør noe, så skal vi være best på det. Vi videreutvikler oss hele tiden, og vi er ikke opptatte av vekst for å tjene mer, men vi vokser for å bli best, understreker Tor og smiler.

KONTAKT

og i skrivende jobber de med å bli isosertifiserte innen sikkerhet.

– Nå har vi fått veldig mye på plass, og vi blir hele tiden testet av vår sikkerhetsansvarlig, som kan sende oss nettfiske-epost og la døren stå åpen, for å gjøre oss bevisste på dette. Sikkerhet er utrolig viktig, og man blir veldig bevisst på hvor enkelt det er å komme inn i systemet til en bedrift og stjele, forteller Tor.

ProsessPilotene har også fokusert på markedsføring, og er én av få aktører med flest marketinginstallasjoner på Microsoft Customer Insight (tidl. Marketing).

– Det er veldig spennende at så mange bedrifter har fått øynene opp for det vi gjør på marketing! Det er veldig verdifullt for resten av selskapet. Kundeserviceavdelingen må vite hva kundene deres har fått av informasjon, og salgsavdelingen må i hvert fall vite hvordan kundene har reagert på interaksjonene med selskapet, utdyper Tor.

ProsessPilotenes rivende utvikling siden oppstarten i 2011, har belønnet dem med

PROSESSPILOTENE AS

Mail: support@prosesspilotene.no

Hjemmeside: https://www.prosesspilotene.no

Facebook: https://www.facebook.com/prosesspilotene

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/prosesspilotene-as/

Hovedkontor Asker:

Besøksadresse: Skysstasjon 11B, 1383 ASKER

Telefon: 66901900

Avdeling Moss:

Besøksadresse: Henrich Gerners gate 14, 1530 MOSS

Telefon: 48108900

Avdeling Hamar:

Besøksadresse: Grønnegata 41, 2317 HAMAR

Telefon: 93045670

Avdeling Stavanger:

Besøksadresse: Professor Olav Hanssens vei, Ullandhaug 7A, 4021 STAVANGER

Telefon: 98016611

IT & TEKNOLOGI ● 47

Helt logisk og elementært med smart lagerautomasjon

Lageroptimaliseringsspesialisten Element Logic AS, har hatt en eventyrlig vekst siden oppstarten i 1985 – godt hjulpet av AutoStores unike robotteknologi, som revolusjonerer og effektiviserer lagerprosesser.

Selskapet Element Logic AS, ble stiftet på Økern i 1985, og deretter strategisk plassert i forhold til lageroptimalisering, på Kløfta, mellom Oslo og Gardermoen.

– Til å begynne med het selskapet Arkiv & Lager – for da kom man først i telefonkatalogen på «a». Så det var noen veldig smarte karer bak dette, humrer Mats Bjerkaas, Managing director i Element Logic.

Og de smarte karene som startet selskapet, var de to brødrene Kjell Blakseth og Dag-Adler Blakseth. Begge to er fortsatt aktive i selskapet den dag i dag, hvorav Dag-Adler er bedriftssjef og Kjell har en «bestefarrolle», som inkluderer kontakt med et stort nettverk i Norge.

Det hele begynte med enkle reoler og hyllesystemer på slutten av 80-tallet, og man ekspanderte etter hvert til Sverige og Finland etter stor suksess med lagerinnredning på hjemmebane. Men så kom

finanskrisen, og selskapet gikk nesten dukken i 2008. I kjølvannet av finanskrisen, valgte man å selge ut den mest profitable delen av selskapet til et annet selskap – og resten er en suksesshistorie uten like. – Vi fikk heldigvis flere store kunder i etterkant av 2008, som gjorde at Element Logic har vært en solskinnshistorie siden da, konstaterer Mats og smiler. Da jeg kom inn i selskapet for tre år siden, omsatte vi for én milliard, og i fjor omsatte vi for fem og en halv milliard. Vi fikk en tydelig boost gjennom Covid, da det var et behov for å få varene hjem til kundene så fort som overhodet mulig, og våre kunder igjen så behovet for å gjøre en automatisering, forklarer han nærmere.

Element Logic ble for alvor kjent på det norske markedet da man i 2003 valgte å inngå et samarbeid med det norske techselskapet AutoStore. AutoStore hadde lenge prøvd å komme inn på markedet med sin

teknologi, og fant den perfekte samarbeidspartneren i Element Logic. Seks måneder etter at de to selskapene inngikk et samarbeid, ble det aller første lageranlegget solgt, som den dag i dag fortsetter å levere på høyt nivå. – Vi liker å si at vi har kommersialisert AutoStore. På mange måter kjenner vi systemet veldig godt og har også vært med på utviklingen av systemet. I dag er vi én av markedslederne internasjonalt, og reisen har mildt sagt vært kjempespennende, forteller Mats entusiastisk.

Da Element Logic og AutoStore leverte anlegget til den store netthandelleverandøren Komplett i 2005, var suksessen et faktum. Slik fikk man en stor referansekunde, som oppgav at lagerdriften nærmest ble revolusjonert med AutoStores smarte teknologi.

– AutoStore er en ny type teknologi, understreker Mats og forklarer: Tidligere gikk man rundt på lageret og plukket én og én vare fra reolene, mens AutoStore-systemet

48 ● IT & TEKNOLOGI

er et robotbasert kubesystem som er basert på «goods to man», som betyr at produktene kommer til deg.

Da man utviklet AutoStore-systemet, hadde systemutviklerne fokus på plassbesparelse og tidseffektivitet. Ved hjelp av kubelagring på høyden, med roboter som kjører helt øverst og leverer varer til en operatørport, og der en operatør tar imot og plukker varene, fikk lagermedarbeiderne plutselig en lettere hverdag.

– Element Logic har hele veien vært gode på prosessforståelse og å knytte det mot software. Tidligere var lagerautomatene en enhet som stod for seg selv, med en annen lagerautomat ved siden av. Ved hjelp av software kunne man koble dem sammen og plukke ordrene raskere, forklarer Mats.

Ifølge Mats, vil et lager som i dag bruker 20 ansatte til å plukke varer, bare trenge maks fem personer til den samme jobben dersom man benytter seg av AutoStores innovative løsning. Men et robotdrevet lagerautomasjonsanlegg er naturligvis en kapitalkrevende investering for et selskap. Derfor ønsker Element Logic nå å utfordre de tradisjonelle kjøpsmodellene ved å tilby månedsleie eller pris per plukk.

– Vi har allerede en pilotkunde, så nå er vi godt i gang! Vi mener at dette er en løsning som kan passe ekstra godt for kunder som kanskje ikke har kapital, og som ønsker å flagge ut denne biten for å fokusere på sine kjerneprosesser, fastslår Mats.

Fordelen med Element Logic, er alle

prosessene fra varene kommer til lageret og forlater lageret. Element Logic har gjennom mange år opparbeidet seg en gedigen kunnskap om hvordan man kan knytte sammen alle sonene og skape en verdiskapende prosess som optimaliserer vareflyten gjennom lageret.

– Det er vi i Element Logic gode på, poengterer Mats. I tillegg har vi software på toppen av AutoStore; man kan si at AutoStore er verdens beste automatiserte bibliotek. Men hvis man ikke har en bibliotekar som vet hvor mange bøker man har, eller hvor boka er til enhver tid, så hjelper det ikke å automatisere biblioteket. Det er der den avanserte programvaren eManager kommer inn. Den er bibliotekaren som vet hvor mange bøker som er i biblioteket, og hvor boka er til enhver tid, belyser han med sin metafor.

Med 150 ansatte i Norge og 850 ansatte globalt, er Element Logic et innovativt og ekspansivt selskap som tar stadig flere

markedsandeler med sitt utrolig spennende, robotbaserte lagerautomasjonssystem. Ifølge Mats har mange nå sett verdien av å investere i et slikt system – noe som på sikt vil komme lønnsomheten til gode. – Vi har mange store kunder, og vi er spredd i alle industrier og flere land. Vi har nok enda ikke sett det siste stedet hvor AutoStore passer inn, avslutter Mats Bjerkaas.

ELEMENT LOGIC AS

Adresse: Dyrskuevegen 26, 2040 KLØFTA

Telefon: 63 94 73 50

Epost: info@elementlogic.no

Hjemmeside: https://www.elementlogic.no/

Facebook:

https://www.facebook.com/ElementLogic

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/element-logic/

IT & TEKNOLOGI ● 49
KONTAKT

FEvig optimist med genialt produkt

Når været blir stadig mer ekstremt, er det ekstra viktig med raske og effektive løsninger for å unngå flommer og store ødeleggelser. Flomsikring er først ute i Norge med å tilby den patenterte løsningen WaterBlock – en produktserie som enkelt kan tilpasses enhver flomsituasjon.

lomsikring er en avdeling i Bolig Engros AS –som er en del av PKS Group; et selskap som har jobbet med sikring av bygg og husstander siden 1993. Svein Henriksen, som har en variert og utrolig spennende bakgrunn innen Forsvaret, humanitære organisasjoner, utenriksdepartementet og reiseliv, har vært daglig leder for PKS Group og Bolig Engros siden 2012. Han eier PKS Group sammen med en kollega, som grunnla selskapet i 1993.

– Jeg har jobbet i det private næringslivet

siden 2001, og vært innom litt forskjellig. Jeg begynte i PKS Group i 2011, som er virksomme innen byggevare. Jeg er stadig på utkikk etter gode ideer, og er veldig internasjonalt orientert. Det er ikke mange land jeg ikke har vært i, og verden er arbeidsplassen min, utdyper Svein med et smil.

Da Svein var i Kina på en forretningsreise i forbindelse med innkjøp av byggevareprodukter for rundt fem år siden, kom han tilfeldigvis over en produsent som drev med flomsikring. Svein tenkte umiddelbart at et slikt produkt burde være

tilgjengelig også i Norge, hvor vi opplever stadig mer ekstremvær.

– Jeg inngikk en avtale med produsenten og fikk lov til å selge de patenterte flomsikringsproduktene i Norden. Da jeg reiste hjem fra Kina tenkte jeg at nå har jeg noe bra å tilby noen, for dette er et mobilt produkt man kan bruke om og om igjen, og som effektivt beskytter eiendommene mot store vannmasser, forklarer Svein engasjert.

Hjemme i Norge startet han avdelingen Flomsikring, og kunne stolt vise frem produktserien WaterBlock for den norske befolkning – en unik serie med produkter som raskt og enkelt kan tilpasses ulike flomsituasjoner og ekstremvær-scenarioer.

50 ● IT & TEKNOLOGI
Beskytt din eiendom – vær forberedt

Produktserien består av produktene WaterBlock Absorbe; robuste tøysekker med en absorberingsevne på 20 liter i løpet av to til fire minutter, WaterBlock Solid, som er solide vegger som kobles sammen og leder vannmassene i ønsket retning, WaterBlock Soft; en oppblåsbar tube som kan kobles sammen og danner en barriere mot vannet, og WaterBlock Hybrid - en kombinasjonsløsning bestående av duk og ABS-spiler, med vaiere for ekstra motstandsdyktighet.

Svein forteller at han også har vært i kontakt med brannvesenet, som faktisk gjorde Svein oppmerksom på et helt nytt bruksområde, nemlig ved skogbrann.

– Når det er skogbrann, er det ofte vanskelig å få vannet frem, og det er en enorm og tung logistikkoperasjon. Vi fant ut at WaterBlock-systemet som hindrer at vann kommer frem, også kan hindre at vann kommer ut. Derfor kan man med WaterBlock, bygge et stort basseng midt i skogen - raskt og meget enkelt. Med et helikopter som mater et svært basseng med vann kontinuerlig, blir skogbrannbekjempelsen mye lettere, poengterer han.

Selv om WaterBlock har en rekke fordeler og flere bruksområder, lot salget her til lands derimot vente på seg. Svein opplevde at det var vanskelig å bli hørt og få innpass

kelig hadde hatt god nytte av flomsikringsproduktene. Etter mye slit og altfor mange varer på lager, var Svein nære på å gi opp hele flomsikringsprosjektet, men bestemte seg for å gi det et siste forsøk.

– Parallelt med disse fem årene hvor jeg har forsøkt å selge inn produktet, har jeg også bygget opp en nettside som har fått en god del treff. Og i forbindelse med uværet Hans, fikk jeg plutselig masse henvendelser fra folk i panikk. Googler man «flomvern» eller «flomsikring» får man nemlig opp vår nettside med en gang, forteller Svein.

Etter uværet Hans, begynte det endelig å løsne. Sveins telefon gikk seg varm av alle samtalene, og han kjørte land og strand rundt med personlig levering av flomsikringsprodukter – og i løpet av bare et par dager var lageret helt tomt.

– Alle de selvoppblåsbare sandsekkene forsvant rett ut, og det var enkelte privatpersoner som kjøpte opp til 500 stykker! Alle var kjempefornøyde med produktene, og jeg har ikke fått én eneste reklamasjon – dette er et produkt virker, og som nesten er for godt til å være sant, proklamerer Svein muntert.

måte, opplever Svein at det merkelig nok er vanskelig å få innpass i kommuner, eiendomsselskaper og bystyrer. Han forholder seg likevel positiv for fremtiden til Flomsikring, og avslører at han reiser til Kina om to uker for å fylle på lageret.

– Produktene er vedlikeholdsfrie, og varer i minst 30 år. Lavere forsikringspremie vil betale for investeringen i løpet av 5-10 år. De neste 20 årene er det penger tjent, men likevel sitter det langt inne å investere i dette. Den eneste kommunen vi har hatt som kunde er Kvinesdal kommune, som kjøpte produkter av oss for tre år siden, sier Svein og rister på hodet.

Han utdyper at det finnes useriøse kopier på markedet, som ikke må forveksles med WaterBlock-systemet, og Svein spekulerer om det kan være derfor mange er så forsiktige med å ta kontakt med Flomsikring. Han kan uten tvil gå god for produktenes solide utførelse og utrolige evne til å lede ekstreme vannmasser bort, og mener at WaterBlock er den perfekte løsningen for å unngå katastrofale flommer i fremtiden.

Beskytt din eiendom – vær forberedt

MBeskytt din eiendom – vær forberedt

en selv om privatpersoner er i ekstase over å kunne beskytte eiendommen sin på en rimelig, rask og effektiv

WaterBlock™

– Jeg var selv veldig skeptisk til produktene når jeg først ble presentert for de, men ble raskt overbevist gjennom tester vi selv utførte, og ved testing sammen med brannvesenet.

– Vårt system er helt rått, og jeg har ikke fått en eneste klage. Jeg føler jeg har noe godt å tilby verden, og for meg handler det ikke om penger lenger, men å få ut det gode budskapet, fastslår Svein avslutningsvis.

FLOMSIKRING

Adresse: Kniveveien 29, 3036 DRAMMEN

Telefon: 04321

Epost:

Salg: svein@flomsikring.com

WaterBlock™ – svært raskt og enkelt å montere

produkter som

WaterBlock™ systemet gir deg et unikt sett med produkter som enkelt og raskt kan tilpasses enhver flomsituasjon. Systemene kan brukes hver for seg, men også med fordel i kombinasjon. Felles for alle er at de er svært raske og enkle å montere samt krever

raskt kan tilpasses enhver flomsituasjon. Systemene kan brukes hver for seg, men også med fordel i kombinasjon. Felles for alle er at de er svært raske og enkle å montere samt krever

Andre henvendelser: kai@flomsikring.com

Hjemmeside: https://flomsikring.com

Facebook:

https://www.facebook.com/profile. php?id=100063581108971

minimalt med opplæring, logistikk, lagring og vedlikehold. Glem lastebiler med sandsekker og store mannskapsstyrker. Våre systemer kan raskt monteres av 1-2 personer. Hvorfor ta med sand, når du kan benytte vannet på plassen som flomvern?

minimalt med opplæring, logistikk, lagring og vedlikehold. Glem lastebiler med sandsekker og store mannskapsstyrker. Våre systemer kan raskt monteres av 1-2 personer. Hvorfor ta med sand, når du kan benytte vannet på plassen som flomvern?

Instagram: https://www.instagram.com/flomsikring/

Beskytt din eiendom – vær forberedt

IT & TEKNOLOGI ● 51
å montere
vær forberedt
KONTAKT
– svært raskt og enkelt å montere
kontakt for å få en befaring og et konkret tilbud
WaterBlock™
Ta
deg
unikt
systemet gir
et
sett med
enkelt og

Evig optimist med rett innstilling

Maskinentreprenøren Viken og Oslo Anlegg AS, disponerer en dyktig og kompetent arbeidsstyrke med omfattende erfaring i ulike typer oppdrag innen graving, parker og hager – frontet av en daglig leder med et stort hjerte for sitt yrke og sine medmennesker.

Viken og Oslo Anlegg AS er en maskinentreprenør med hovedsete i Lillestrøm, som tar seg av små og store graveoppdrag innen drenering, minirenseanlegg, forstøtningsmur, belegningsstein, sprengning, transport, hagearbeid, kabelinstallasjon, rivningsarbeid, samt vei-, vann- og avløpsarbeid. Innen områdene hage og park, kan Viken og Oslo Anlegg tilby tjenester som terrengoppbygging, utvikling av utendørsprosjekter, levering av steinprodukter og anleggsarbeid. Kundene er alt fra enkeltpersoner til kommunale organisasjoner og store entreprenører.

Selskapet ble startet av anleggsarbeideren

Ronald Skolsegg Lindstad og hans kolle-

gaer i 2019. Det hele startet med en spennende melding en sommerdag i 2019, da Ronald var på ferie sammen med familien sin. – Jeg var på Legoland da en melding tikket inn på telefonen fra min daværende sjef i BK Anlegg, som fortalte at han skulle selge seg ut av selskapet! Da ringte jeg rundt til tre kollegaer, som alle hadde fått samme sms, jeg spurte om de hadde lyst til å starte noe sammen – og alle hadde lyst til å bli med! Da spratt jeg en champagne, forteller Ronald med et stort smil.

Familieidyllen ble deretter avbrutt for å komme seg til Norge for å si opp jobben og starte Viken og Oslo Anlegg sammen med kollegaene.

– Det var veldig skummelt å gå fra en fast, fin og trygg jobb med god lønn –til null. Men jeg hadde en plan og hadde lenge følt meg klar for å drive eget firma, sier daglig leder Ronald, som på mange måter kan beskrives som en evig optimist.

Med lånte penger, startet gjengen fra BK Anlegg med blanke ark – i ny drakt. Det ble fort bekreftet at gravemaskiner ikke genererte noe særlig jobb, og det krevdes en lastebil før det hele løsnet for den nystartede maskinentreprenøren.

– I august 2020 måtte vi ha en ansatt til. Da hadde jeg jobbet altfor mye og gått i veggen, sier Ronald åpenhjertig.

52 ● MASKIN & MOTOR

Etter hvert fikk Viken og Oslo Anlegg to grunnarbeidere til, i tillegg til en traktor. Nå var de plutselig syv ansatte, med en stadig voksende ordreinngang.

– Vi i styret hadde en «deal» om at vi skulle ha maks ti ansatte de første fem årene slik at vi ikke får voksesmerter eller går på noen smeller. Vi har heller ikke tatt ut noen penger, men investert alt vi har tjent inn i selskapet, presiserer Ronald.

I dag har Viken og Oslo Anlegg tre lastebiler, en traktor og syv gravemaskiner i sin maskinpark, og har leid inn seks mann i tillegg til den faste staben på ti.

Ronald har et overordnet mål om å vokse sakte, og til tross for en generell nedgang i bransjen tror den joviale daglige lederen at de landet på den samme omsetningen i år som i fjor – en omsetning som ligger på mellom 30-40 millioner kroner.

– Nå er det like vanskelig overalt og i alle bransjer, men heldigvis trenger vi ikke å jage kunder – kundene jager heller meg, sier han spøkefullt.

Ronald har tatt til seg verdifull erfaring fra tidligere jobber i anleggsbransjen, og styrer bedriften slik han selv hadde satt pris på.

– Det handler mye om å åpne munnen til riktig tidspunkt, å være seriøs når man må være seriøs, å hele tiden ha en stå-på-vilje, forståelse og empati, og å alltid være på tilbudssiden, sier Ronald og utdyper:

– Jeg tar alltid telefonen, og hvis det er noen som trenger hjelp prøver jeg alltid å hjelpe dem. Jeg har fått mye kjeft av André som jobber her, som synes jeg må roe ned og ikke sitte her til klokka 22 på en fredag kveld, ler Ronald. Men man kommer langt ved å ha en slik innstilling, konkluderer han.

For to år siden flyttet Viken og Oslo Anlegg inn i sitt nåværende lokale i Nordahl Bruns gate 5 i Lillestrøm. Det gigantiske bygget huser hele 13 kontorer i overetasjen og har verksted, vaskehall og flere lager på henholdsvis 260 kvadratmeter og ett mål, i tillegg til en uteplass på tre mål.

– Det er altfor stort for bare oss, så vi bestemte oss for å leie ut plassen her til rørlegger- og håndverkerbedrifter, og nå er vi en stor kompisgjeng på rundt 30 stykker her, smiler han.

Ronald skryter stort av sin egen arbeidsstyrke, som han mener er en fin gjeng med stor arbeidsmoral. Selv har han en enestående evne til å følge opp sine ansatte, og legger stor vekt på at alle skal trives og ha det godt

på jobben – blant annet gjennom en fast avtale med kiropraktor der Viken og Oslo Anleggs ansatte får komme så ofte de vil, på deres regning. Ronald dukker heller ikke unna for å ta de vanskelige samtalene om en ansatt skulle ha det tungt psykisk.

– Det har heldigvis blitt et stort fokus i anleggsbransjen på psykisk helse, og det er mange fagorganisasjoner som jobber med det siden det er så mange som sliter uten at det blir fanget opp. Mine ansatte skal alltid vite at de kan komme til meg og prate om det skulle være noe, avslutter Ronald Skolsegg Lindstad.

KONTAKT

VIKEN OG OSLO ANLEGG AS Besøksadresse: Nordahl Bruns gate 5, 2004 LILLESTRØM

Telefon: 90 78 20 25

Mail: hei@vikenoslo.no

Hjemmeside: https://vikenoslo.no

Facebook: https://www.facebook.com/vikenoslo

Instagram: https://www.instagram.com/vikenogosloanlegg/

MASKIN & MOTOR ● 53
54 ● MASKIN & MOTOR

FULL SERVICE PÅ KLØFTA

Det landsdekkende bilfirmaet Akershus Auto på Kløfta, har spesialisert seg på skreddersydde varebiler, kjølebiler og frysebiler til bedrifter og kommuner – med umiddelbar levering, og en serviceordning som sikrer kunden trygghet i mange år fremover.

Akershus Auto AS, ble startet i 2005 av Paul Bjørnevåg og hans kone, Tove Bjørnevåg, som er daglig leder. Den gang lå bedriften på Olavsgaard, før de flyttet til Lørenskog seks år senere. Siden 2017 har man hatt lokasjoner på Kløfta, med verksted og produksjon i samme bygg. Siden oppstarten har Akershus Auto hatt fokus på salg og import av varebiler, kjøle- og frysebiler, og leverer skreddersydde varebilløsninger til bedriftskunder og kommuner.

– Vi bygger biler som holder akkurat riktig temperatur, og som er godkjente for å frakte mat og medisiner. Vi selger våre egenbygde biler på opptil 3,5 tonn, og vi kan bygge alt selv her ved verkstedet. Det er vi ganske unike på i Norge, forteller Paul innledningsvis.

Mens selve chassiset kommer fra bilfabrikken, blir innredningen skreddersydd ved verkstedet på Kløfta. Ofte er det varebiler og skapbiler som blir tilpasset med kjøl og frys, for å imøtekomme kundens behov og spesifikke ønsker. Alle bilene leveres med kjøl, frys og varme, og Paul kan røpe at de nå har fått agenturet på Mitsubishi kjøleanlegg, som de dessuten kan levere raskt.

– Vi bruker ikke mer enn to dager på installasjon av kjøleaggregat, så kunden får den ganske raskt, konstaterer Paul, og legger til at de bruker rundt en uke på biler med spesialbestilt innredning.

Med service på både kjøleanlegg, bil, skap og løftelemmer, kan alle serviceoppdrag utføres ved verkstedet på Kløfta, og kunden slipper å gå noen andre steder. De fleste biler Akershus Auto selger har gode ordninger for service og vedlikehold for kun-

der som har bilveien som sin arbeidsplass.

– Servicekunder har muligheten til å leie en bil, mens bilen deres er her på service. Det er tross alt utrolig viktig for et firma å ha biler ute på veien hele tiden for å ikke tape penger, poengterer Paul

Akershus Auto selger merkene MAN, Mercedes, Ford, i tillegg til tungbiler fra Iveco. De har også et stort utvalg i hengere – og alt kan selvsagt skreddersys for å passe kundens behov. Ifølge Paul går det aller mest av grommerket Mercedes – som «alle» vil ha, selv om merket befinner seg i den øvre prisklassen.

– Mercedes Sprinter er én av de mest populære Mercedesmodellene. Den er utrolig holdbar! Vi har hatt en Sprinter som har gått 900 000 kilometer og som går fint enda. Den går utrolig langt, og er like fin å kjøre uansett hvor langt den har gått, så lenge den blir godt vedlikeholdt. Og det blir den her, understreker Paul med et smil.

I skrivende stund holder Paul og teamet på seks ansatte med å bygge en bil til en kommune i Nord-Norge, som trenger en spesialtilpasset bil til å kjøre lysstolper med. Akershus Auto har gleden av å ha flere store kunder på kundelisten, og har blant annet solgt flere biler til Veidekke og Vaktmesterkompaniet, mye på grunn av deres unike evne til å etterkomme kundenes ønsker og behov.

– Noen kunder tegner stort sett på et ark hva de vil ha, og så tar vi en samtale hvor vi går litt nærmere inn på hva de tenker seg, sier Paul.

Akershus Auto omsetter for rundt 100 millioner i året, og for noen år tilbake

ble de en Gasellebedrift som et resultat av den store lønnsomheten. Nå er de på utkikk etter ytterligere en mekaniker.

– Det er vanskelig å finne en flink mekaniker. Her må man også være litt kreativ siden mye må tilpasses, sier Paul.

Siden oppstarten for 18 år siden, har de gode kundeforholdene blitt mange. Ifølge Paul, er en varebil som blir hyppig brukt innen transport ofte moden for utskiftning etter bare tre-fire år, og da kommer de aller fleste kundene tilbake for en ny spesialbestilling.

– Så lenge kundene får det akkurat slik de vil ha det, er stort sett alle fornøyde. Skulle det være noen reklamasjoner, så fikser vi det – selv om bilen befinner seg i Nord-Norge. Vi har veldig få klager, og skulle vi få en klage så fikser vi det med en gang, fastslår han. Kunden får det han skal ha, og vi legger stor vekt på å levere et feilfritt produkt. Når vi har ti forskjellige punkter på bilen som skal være riktige, er det viktig at bilen leveres akkurat slik den skal være – til punkt og prikke, avslutter Paul Bjørnevåg.

KONTAKT

AKERSHUS AUTO AS

Adresse: Myrvangvegen 1, 2040 KLØFTA

Telefon: 67 90 50 50

Epost: salg@akershusauto.no

Hjemmeside: https://akershusauto.no

Facebook:

https://www.facebook.com/AkershusAutoAs

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/akershus-autoas/about/

MASKIN & MOTOR ● 55

2 200 Teslakunder på fem år

Marcusbil AS er en rendyrket elbil-forhandler som har spesialisert seg på brukte Teslaer og andre elbilmerker. I dag har Marcusbil lokasjoner i Asker & Bærum, Arendal og på Gardermoen, og øker i rask takt med en ny avdeling i Møre og Romsdal.

Hos Marcusbil møter man uten tvil noen av de aller mest genuine og engasjerte elbilselgerne som finnes her til lands. Fra den muntre og karismatiske gründeren og elbilentusiasten Marcus Inberg, til den kompetente salgseksperten Morten Algøy, som lever og ånder for både salg og mennesker.

– Jeg har holdt på med salg i 30 år, og har vært lidenskapelig opptatt av mennesker og salg hele livet. Jeg ble teamleder i en alder av 22 år, og har hatt flere lederroller oppgjennom; salgssjef, salgsdirektør, styreleder og daglig leder. Så man kan vel si at jeg er en engasjert type med mange jern i ilden, sier daglig leder Morten Algøy med et stort smil.

Morten kom inn i Marcusbil i fjor høst, og ble daglig leder 1. november 2022. Han kom egentlig inn som konsulent, men fikk god kjemi med Marcus Inberg og valgte å bli værende.

– Marcus spurte meg om jeg kunne tenke meg å bli daglig leder, og siden jeg hadde blitt så godt kjent med alle her i Marcusbil, og syntes at arbeidsplassen var både inspirerende og spennende – i tillegg til at bilmarkedet var brennhett, takket jeg så klart ja, forklarer Morten.

– Jeg pleier å fleipe og si at når det gjelder bilkunnskap, så er jeg den i Marcusbil som har minst kunnskap, avslører han og ler. Men forhåpentligvis har jeg noen andre egenskaper i form av organisering, personalhåndtering og salgskompetanse, som

gjør at vi kompletterer hverandre, konkluderer Morten.

Mortens tidligere konsulentkarriere, har lært ham masse om hvor mye det har å si for en bedrift at man har flinke og engasjerte ansatte, og fornuftige systemer og rutiner som bidrar til effektivitet og produktivitet. Slikt blir det nemlig også gode kundeforhold av.

– Vi lever av å ha en høy kundetilfredshet. Bilbransjen har mange flinke aktører, og siden konkurransen er sterk må man ha flinke folk med på laget, konstaterer Morten.

Marcus Inberg startet Marcusbil i 2008 og drev først med salg av Skoda. I 2015 kom elbiler for fullt i Norge, og Marcus heiv seg på «elbiltoget» og har siden den gang kun

56 ● MASKIN & MOTOR

fokusert på salg av brukte elbiler – med Tesla i hovedfokus.

– Det er mange som tenker på Marcusbil som en norsk fetter av Tesla, for jeg tror ikke det er mange i Norge som har solgt så mange brukte Teslaer som Marcus, sier Morten.

På fem år har Marcusbil solgt 2 200 brukte Teslaer, og Morten anslår at seks av ti biler som blir solgt er en Tesla.

– Vi synes at Tesla er et godt produkt, og vi opplever at spesielt Model 3 har lite feil og reklamasjoner. Det føles rett og slett som et trygt produkt, i tillegg til at det er et produkt vi kan mye om, forsikrer Morten.

Marcusbil har siden oppstarten fått flere avdelinger i Norge. Per i dag finnes Marcusbil på Gardermoen, i Asker & Bærum og Arendal i sør, og nå skal de snart åpne en ny avdeling på Vestnes i Møre og Romsdal.

Ifølge Morten er bilsalg av brukte elbiler en viktig del av det grønne skiftet, og han peker på de mange fordelene kunden får ved å kjøpe en brukt elbil av en bilforhandler som virkelig kan elektriske biler.

– Vi har selgere som ikke bare er flinke til å selge selve bilen, men som også

bruker god tid med kunden for å forklare alt rundt elbiler og lading. Det er spesielt viktig for en førstegangskjøper, understreker Morten.

Han tror også at bilselgere som selger både elbiler og fossile biler, mangler den fordypende kunnskapen rundt elbiler.

– Vi på Marcusbil kan alt om elbiler! Det tror vi er en stor trygghet for kjøperen, for her treffer man ingen generalist, men en spesialist på elbiler, fastslår Morten med et smil.

Med det splitter nye konseptet og selskapet Mcar AS, kan Marcusbil nå ta elbilkundens gamle fossilbil i innbytte. Ved å starte et nytt selskap, beholder man også det rendyrkede fokuset på elbiler i Marcusbil, og tar seg av kjøp og salg av fossile biler i det nye selskapet Mcar.

– Vi tror at gjennom å kjøpe kundens fossile bil og selge den igjen, så kan vi forlenge levetiden til den fossile bilen. Vi ønsker samtidig å være konkurransedyktige ved å tilby kunden at vi kan kjøpe den gamle bilen i innbytte, og vi håper det vil hjelpe flere kunder til å gå over til elbil, avslutter Morten Algøy.

MARCUSBIL AS

Hovedkontor:

Besøksadresse: Billingstadsletta 83, HVALSTAD

Telefon: 24 02 29 00

Mail: post@marcusbil.no

Hjemmeside: https://www.marcusbil.no

Facebook: https://www.facebook.com/marcusbil

Instagram: https://www.instagram.com/marcusbilnorge/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/marcusbil-oslo/

Avdeling Asker og Bærum

Hjemmeside: https://marcusbil.no/asker-baerum/

Facebook: https://www.facebook.com/marcusbilaskerbaerum

Avdeling Gardermoen:

Besøksadresse: Valhallavegen 10, JESSHEIM

Telefon: 63 93 60 00

Mail: gardermoen@marcusbil.no

Facebook:

https://www.facebook.com/marcusbilgardermoen

Instagram:

https://www.instagram.com/marcusbilgardermoen/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ marcusbil-gardermoen/about/

Avdeling Arendal:

Besøksadresse: Industritoppen 20 A, ARENDAL

Telefon: 91 22 29 12

Hjemmeside: www.marcusbil.no/sorlandet

Mail: kai@marcusbil.no

Facebook:

https://www.facebook.com/marcusbilarendal

Avdeling Møre og Romsdal:

Facebook:

https://www.facebook.com/marcusbilmoreogromsdal

MASKIN & MOTOR ● 57
KONTAKT

Når skaden er skjedd

Bilskade Kvinesdal er utstyrt med moderne teknologi for å håndtere alle typer karosseri- og chassis-skader. For forsikringsselskaper utfører bilskadeverkstedet ulike reparasjoner og utskiftninger av bilglass, inkludert kostnadsfri reparasjon av steinsprut på frontruten.

– Vi har avtale med de fleste forsikringsselskapene, fastslår daglig leder og kundemottaker Morgan Nilsen.

Bilskade Kvinesdal ble etablert for ti år siden; et samarbeid mellom Kverneland Bil Kvinesdal og Toyota Flekkefjord, som er med på eiersiden. Bilskade Kvinesdal er eksperter på lakkering – fra heldekkende lakkeringer til mindre reparasjoner. Daglig leder og kundemottaker, Morgan Nilsen, har jobbet ved bilskadeverkstedet fra dag én, og startet sin karriere for nesten 30 år siden som lærling i billakkering hos Flekkefjord Bil.

– Jeg har gått gradene og startet etter hvert Bilskadesenteret Flekkefjord hvor jeg jobbet frem til for ti år siden, forteller Morgan, som er innom Toyota Flekkefjord

daglig for å hente deler og taksere biler for dem som bor i Flekkefjord.

Han forteller videre at Bilskade Kvinesdal er et skadeverksted for personbiler og varebiler, med karosseri, oppretting, bilglass og lakkering.

– Omtrent 90 prosent er forsikringsskader, men vi gjør private jobber også. Vi har avtale med de fleste forsikringsselskapene, og disse må vi prioritere. Men vi tar mer enn gjerne imot private kunder, og gjør så godt vi kan, konstaterer Morgan muntert.

Bilskade Kvinesdal utfører «smart repair» på småskader der det er mulig,

og tilbyr også polering eller lakkering av frontlykter med matt glass, samt justering av hovedlys på de fleste bilmodeller. Bilskadesenterets spesialister kan også reparere alle typer plastskader på bilen, inkludert sveising og liming av de fleste plasttyper som brukes i bilindustrien.

Det frittstående bilskadeverkstedet med totalt ti ansatte, fikser alle merker og fungerer som et merkeverksted for Toyota, Volvo, Ford, Polestar og MG med alt av data og tilgang på de forskjellige bilmerkene. Det geografiske nedslagsfeltet for forsikringskunder er hele Listeregionen i tillegg til Moi, Flekkefjord og Mandal.

– Vi har kunder fra Stavanger til Kristi-

58 ● MASKIN & MOTOR

ansand, og siden mange har hytter i området velger de ofte å fikse bilen sin når de først er på hytta, poengterer Morgan.

Dersom uhellet er ute og bilen må inn på reparasjon, har Bilskade Kvinesdal tolv biler til utlån. De fleste kundene har nemlig rett på leiebil, som er inkludert i forsikringen, men Bilskade

Kvinesdal kan også leie ut biler så lenge de har biler ledig.

– Det er faktisk en del turister som kommer fast på sommeren, og som ringer til oss og spør om de kan leie bil. Det gjør vi gjerne hvis vi har biler ledig, understreker Morgan med et smil.

Etter flere år i bilskadebransjen kan Morgan konstatere at bilene har blitt mye sikrere og at det er langt færre av personskadene. Morgan og hans dyktige team bestående av billakkerere, bilskadereparatører og lærlinger, retter opp i det meste av de kosmetiske skadene, men Morgan understreker at de ikke tar seg av rene mekaniske jobber, det gjør de kun om det er i forbindelse med skade.

Morgan opplyser at det første man skal gjøre som bileier om man har vært uheldig på veien, er å melde skaden til forsikringsselskapet.

– Det gjør kunden selv på nettet, og det er nokså enkelt. Da får man et skadenummer, og det trenger vi for å lage en takst. Forsikringsselskapet sender oss deretter en mail med alle opplysninger, før bilen kommer til oss og vi kan starte takseringsprosessen, utdyper Morgan.

Taksering er en enkel sak for Morgan, som har taksert biler i over 20 år og

har vært borti det meste av skader.

– Når jeg takserer tar jeg bilder og sender det inn til forsikringsselskapet sammen med taksten, før de til sist godkjenner taksten.

Det tusen kvadratmeter store lokalet til Bilskade Kvinesdal, er synlig rent og ryddig. Morgan kan nemlig fortelle at de har et stort fokus på miljø og HMS, og at det profesjonelle bilskadeverkstedet i Kvinesdal jobber mot å bli en Miljøfyrtårnsertifisert bedrift.

– Miljøfyrtårn er rett og slett et kvalitetsstempel som settes pris på hos forsikringsselskapene. Det er en veldig positiv ting – som også bidrar til et godt arbeidsmiljø, avslutter Morgan.

KONTAKT

BILSKADE KVINESDAL

Adresse : Industrigaten 27, 4480 KVINESDAL

Telefon : 91 00 61 00

Epost : morgan@bilskadekvinesdal.no

Hjemmeside : http://www.bilskadekvinesdal.no

Facebook: https://www.facebook.com/Bildkadekvinesdal/

MASKIN & MOTOR ● 59

– Vi har blitt veldig store på bruktbiltransport i Norge

Norsk Biltransport AS, har et stort kundenettverk med bruktbilkjøpere og bilimportører, og frakter nye og brukte biler over hele Norge. Nå har transportselskapet nylig åpnet et stort klargjøringssenter for bilimportørene, med lagring, antirustbehandling, lading og bilpleietjenester i samme bygg.

Norsk Biltransport så dagens lys i 2014, og ble startet av brødrene Philip og Patrick van der Werve. Forhistorien til oppstarten av transportselskapet, fant sted ett år tidligere, da brødrene drev en anbudsportal med hovedfokus på transport.

– Etter hvert fikk vi utrolig mange henvendelser i portalen om biltransport, og på den tiden sendte vi transportoppdragene videre til transportselskaper, som i dag er våre konkurrenter. Da transportselskapene aldri svarte på disse henvendelsene, tok vi faktisk en avgjørelse i lunsjpausen om å

kjøpe en egen lastebil og kjøre disse oppdragene selv, forteller Philip van der Werve, daglig leder i Norsk Biltransport AS.

Til å begynne med, hentet Philip og Patrick transportoppdragene fra anbudsportalen, og startet samtidig selskapet Norsk Biltransport. De fant fort ut at det ble altfor tidkrevende å være tre ansatte med ansvaret for to bedrifter, og bestemte seg i 2014 for å legge ned anbudsportalen og satse for fullt på biltransport.

– Etter det har det gått slag i slag, og vi fokuserte hovedsakelig på bruktbil. De siste årene har vi også begynt med nybil-

transport, og nylig åpnet vi et klargjøringssenter i Drammen der vi nå tilbyr en unik tjeneste mot importørene, sier Philip og utdyper:

– Vi har veldig mange nybilkunder, som trenger antirustbehandling på bilene som kommer til Norge. Derfor åpnet vi et nytt tjenestesenter i juli 2023, der vi driver med antirustbehandling, vask og bilpleietjenester, forteller han.

Hovedkontoret til Norsk Biltransport ligger på Minnesund i Eidsvoll. Her foregår det per i dag kun verksteddrift og noe lastebillagring, men tanken er å utøke verksteddelen på Minnesund ved å ta over

60 ● MASKIN & MOTOR

flere bygg i nærheten. Slik skal man bli bedre rustet til å tilby etterbehandling –også for privatpersoner.

– De fleste nybilkunder er ikke klare over at garantien til antirustbehandlingen går ut etter tre år, og spesielt nå i dag som folk kanskje ikke har samme bilbudsjettet, tror vi at nordmenn vil ha bilen sin lengst mulig. Derfor kaller vi tilbake de kundene som vil, for å følge opp antirustbehandlingene sine, informerer Philip.

Philip, Patrick og deres far Poul van der Werve, som også jobber i Norsk Biltransport, har alle god erfaring med IT, og utviklet Norsk Biltransports logistikkportal helt fra bunnen av.

– I vår logistikkportal får kundene tilgang til sporing og informasjon, og vi er veldig opptatt av å informere kundene om prosessen. Portalen er skreddersydd og spesialtilpasset i forhold til hva markedet ønsker og trenger, og vi har hatt gode utviklere i ryggen som har hjulpet oss med å lage den, konstaterer Philip med et smil.

Kundene til Norsk Biltransport er både bilforhandlere og bilimportører i Norge, som selv ikke har kapasitet til å hente bilene de kjøper og selger. Philip under-

streker at de kjører over hele Norge, og store deler av Europa.

– En stor andel av bruktbiler selges usett, så vi har blitt veldig store på bruktbiltransport i Norge.

Kundenettverket til Norsk Biltransport har økt for hvert eneste år, og i dag er de Norges nest største biltransportselskap, med nesten 140 ansatte og en årlig omsetning på drøyt 200 millioner kroner. Philip legger derimot ikke skjul på at selskapet har hatt noen voksesmerter siden oppstarten for ni år siden.

– Det har blitt mange kunder i løpet av de siste åtte årene, og vi har hatt en helt utrolig vekst! Men det har vært ganske slitsomt å vokse så mye som vi har gjort, medgir Philip. Jeg synes det er viktig å skape en god opplevelse for kunden, for i dag har det blitt tøffere i mange bransjer –og jeg er veldig glad for at vi har klart oss så bra selv i disse tider, fortsetter han.

Med store kunder som Gill Gruppen, Mazda, Lotus, Nio, Fisker og det nye, superspennende luksuselbilmerket HiPhi, ligger fremtiden godt til rette for videre vekst for det ekspansive transportfirmaet fra Eidsvoll.

– Vi har også all bruktbiltransport for Bertel O. Steen, i tillegg til at andre uavhengige forhandlere i Norge liker vårt produkt. De aller største importørene har vi ikke fått enda, men vi liker å ta det i et tempo vi klarer. De nærmeste årene skal vi dessuten få minst tre isosertifiseringer, slik at vi kan bygge en sterk organisasjonsstruktur som vi kan være stolte av og presentere for de store aktørene, sier Philip avslutningsvis.

KONTAKT

NORSK BILTRANSPORT AS

Adresse: Minnesund Industrifelt 6, 2020 MINNESUND

Telefon: 648 08 558

Epost: post@norskbiltransport.no

Hjemmeside: https://norskbiltransport.no

Facebook:

https://www.facebook.com/bilfrakt/?locale=nb_NO

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/norsk-biltransport/

Instagram: https://www.instagram.com/norskbiltransport/

MASKIN & MOTOR ● 61

DEKKER ALT

Den danskeide dekkleverandøren NDI Norge, er ledende i Norden på dekk og felger til personbiler, varebiler, lastebiler, anleggsmaskiner og landbruksmaskiner, samt olje, smøremidler og batterier.

– Våre selgere er utrolig kompetente, og flinke til å selge riktig produkt til riktig kunde, fastslår markedssjef Laila Vang-Johansen.

Med seks lagre i Norge med plassering i Kristiansand, Kopervik, Bergen, Trondheim, Tromsø og det splitter nye hovedlageret på 23 000 kvadratmeter i Vestby, har NDI Norge fått et solid fotfeste med sine dekk, felger og smøremidler mot forhandlermarkedet.

Laila Vang-Johansen, som er markedssjef for NDI Norge, kan fortelle at konsernet i fjor fylte hele 50 år, men at NDI fortsatt er en familiebedrift i aller høyeste grad.

– NDI ble grunnlagt i Holstebro i Danmark av dekkmontøren Benny Kristensen. Benny jobber faktisk fortsatt ved hovedkontoret i Danmark, i en alder av 76 år, men det

er sønnen René Kristensen som har tatt over som administrerende direktør, forteller Laila innledningsvis.

Hele NDI-konsernet består av 850 ansatte fordelt på Danmark, Sverige, Finland og Norge. I «hjemlandet» Danmark har NDI dessuten Nord-Europas største dekklager. – Vi selger omtrent 2,4 millioner dekk i året, og vi har en egen forhandlerkjede som heter Super Dekk. I Danmark er Super Dekk eid av NDI, mens i Norge er det franchisebasert. I Norge er Super Dekk en stor kjede med 165 forhandlere av totalt 350 i Skandinavia, utdyper Laila, og påpeker at Super Dekk utgjør en stor del av deres omsetning.

I tillegg til Super Dekk, eier NDI-Group

dekkhotellet TyreTrust, Flex1One som leverer utstyr til verksteder, og et arbeidstøyfirma i Danmark. Her i Norge har NDI Norge hatt en jevn og organisk vekst i alle år, mye takket være et velfylt dekklager og evnen til å levere raskt.

– Med unntak av de nordligste områdene, kan vi levere fra dag til dag. Vi har én av bransjens beste leveringstider og kan levere raskt. I vårt store sortiment har vi alt av dekk – bortsett fra dekk til sykler og motorsykler, poengterer Laila.

I NDIs gigantiske lager i Vestby, rommes alt fra små trillebårdekk til store og robuste landbruksdekk. Flere av dekkene blir importerte, deriblant hovedmerkene Toyo, Hankook, Nexen, Alliance og BKT.

62 ● MASKIN & MOTOR

NDI samarbeider også med flere felgprodusenter, men har sitt egne, populære felgmerke ved navn Mega Wheels, som nylig har kommet med en ny serie spesielt for elbiler, med tre felger som er bygget for å tåle mye.

– Vi er veldig stolte av vår nye felgserie, for det er ikke alle felger som tåler like mye, presiserer Laila. På landbruk har vi en egen felgfabrikk i Danmark som lager felger på bestilling, og våre samarbeidspartnere på alu-felger er Spath, Nitro og Zito, forteller hun videre.

På dekk er det Hankook som er hovedmerket til person- og lastebil, mens BKT og Alliance er hovedmerkene på landbruk og industri. Alle tre merkene er markedsledende i Norge, og kan levere både standardmål og spesialmål.

NDI har dessuten et stort sortiment av smøremidler til alle industrier, der merkene Eni Oil og North Sea Lubricants utmerker seg på olje og smøremidler til bilindustrien, små kjøretøy, landbruk, industri, jernbane og marin sektor.

– Alt som kan smøres, bør smøres – og alt som går på drivstoff trenger jo olje, konstaterer Laila med et smil. Vi har også en fin serie

fra Eni til veteranbiler, som er veldig godt likt, legger hun til.

For et års tid siden ble NDI Norge Miljøfyrtårnsertifisert, hvor alle deres seks lagre fikk hver sin sertifisering. Med solcellepaneler på taket til hovedkvarteret i Danmark og en solcelleinstallasjon i full gang her i Vestby, har NDI et stort fokus på miljø og bærekraft i alle ledd.

– Vi har byttet ut gamle lys ved alle våre lagre, og har et stort fokus på kildesortering og gjenbruk av pappemballasje. Vi er også medlem av Grønt Punkt, som vi synes er viktig å være med på, sier Laila.

NDI Norge, utmerker seg også stort når det gjelder den unike kompetansen hos de ansatte, og ikke minst evnen til å veilede kundene til riktig produkt.

– Landbruksgjengen her, består av utrolig kompetente folk. Vi har veldig liten gjennomtrekk, og mange av de ansatte har jobbet her i over 20 år, så det er mange års kompetanse på huset! Dessuten er våre selgere ute etter å selge riktig produkt for kundens bruk, sier Laila og utdyper: En kunde kan ha vært godt fornøyd med sine traktordekk, men så ser selgeren at dimen-

sjonene er feil i forhold til forspinnet på for- og bakhjulene. Selgerne våre har en helt enorm kompetanse på slike ting og anbefaler kunden riktig produkt.

Fremtidsambisjonene til NDI er å holde på sin posisjon i markedet, og å vokse; noe de er godt rustet til i sitt store og moderne lager her i Vestby.

– Vi ser også at det er potensiale for vekst i alle våre forretningsområder, og vi har et veldig stort fokus på hva vi kan gjøre bedre. Man kan ikke hvile på laurbærene, for det aller viktigste for oss er å serve kundene på best mulig måte, avslutter Laila Vang-Johansen.

KONTAKT

NDI NORGE AS

Besøksadresse: Toveien 50, 1540 VESTBY

Telefon: 69 83 34 10

Mail: post@ndi-no.com

Hjemmeside:

https://www.ndi.no

Facebook:

https://www.facebook.com/ndinorgeas

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/ndi-norge/

MASKIN & MOTOR ● 63

Smykker seg med kvalitet

ENora Norway er et gründereventyr som savner sidestykke i norsk motebransje. Med sine egendesignede og håndlagde smykkekolleksjoner har Lars Steen Bjerkeengen og Kathrine K. Jensen, stein for stein, bygget opp et smykkefirma som har opplevd stor suksess og internasjonal anerkjennelse.

ventyret Nora Norway, startet i 2006/07 da daglig leder Lars Steen Bjerkeengen var agent for et annet varemerke som han og samboer Kathrine K. Jensen hadde bygget opp. Etter hvert ble de klare over at kvaliteten på det de solgte ikke levde opp til forventningene, og de bestemte seg for å produsere noe på egen hånd – med stort fokus på kvalitet og pris. I 2008 hadde man oppstart av det nye firmaet under det velklingende navnet Nora Norway, og kunne begynne produktutviklingen i et lite kjellerlokale. I dag holder man til på ærverdige Hotvedt gård i Drammen.

Deres tidligere erfaringer med å bygge opp et varemerke fra grunnen av kom godt med siden de allerede kjente produsenter i Asia. Disse ble kontaktet, og et halvt år senere var den første kolleksjonen smykker et faktum. Produksjonen i Asia blir i dag fulgt med argusøyne, for å unngå at noe blir overlatt til tilfeldighetene.

– Vi reiser til Asia fire til fem ganger i året og håndplukker alt – ned til den minste sten eller perle som brukes, og vi er nøye med å kvalitetssikre alt, utdyper Lars.

Kathrine er ansvarlig for selve designet av smykkene og tegner alt digitalt. Med et

skarpt øye for detaljer, gir hun Nora Norways smykker sitt unike og distinkte preg. Deretter blir tegningene sendt til fabrikken. Det er nettopp dette momentet som gjør Nora Norway så unikt. De kjøper ingen produkter og «re-brander» dem, her er alt egendesignet og eksklusivt.

I tillegg sørger de engasjerte medarbeiderne for at produktene er prisgunstige, noe som tillater at et bredt lag av befolkningen har mulighet til å kjøpe dem. Nora Norway har heller ikke valgt å heve prisene en eneste gang til tross for både inflasjon og ustabilitet i kronekursen.

64 ● SKJØNNHET & MOTE

– Vi skal ha en ærlig pris, vi skal være «value for money» for alle, og du skal ha råd til å handle Nora Norway i alle segmenter, forsikrer Lars.

Gjennom årenes løp har Nora Norway fått en imponerende bredde i sitt velassorterte sortiment. Dette, kombinert med overnevnte faktorer, gjorde at Nora Norway tidlig fikk avtaler med flere av de største aktørene innen norske fergerederier, og flyplasser i inn-, og utland. Lars sin personlige dedikasjon har resultert i at han selv reiser ut til sine kunder for å besørge kundeservice av ypperste klasse.

– Vi arbeider hele tiden for våre kunder, og vi er overbevist om at den gode dialogen er en stor del av suksessoppskriften. Vi jobber nemlig på en litt annen måte; vi bestreber oss for at forhandlerne skal selge varene, og så er det opp til oss å levere produkter som selger – ofte dagen etter, da det meste finnes her på lageret, konkretiserer han.

Med stilrent, nordisk design og vågale farger, tør smykkekolleksjonene til Nora Norway å utfordre trendbildet med

sine nyskapende smykkekreasjoner og innovative utforminger.

– Vi skal skille oss ut ved å ha masse farger, samtidig som vi skal ha det mer tradisjonelle. Vi blir lagt merke til og vi følger nøye med på hva som skjer i motebransjen utenfor Norge, poengterer Lars.

I tillegg til smykker som halsbånd, ringer, smykkeanheng, øredobber og armbånd, fikk Nora Norway stor suksess med sine håraccessoarer i 2023. Dette er en trend som, ifølge Lars, vil holde seg like aktuell også i 2024.

– Vi har satset tungt på hårbøyler og hårklyper, og vi skal utvide denne biten. Vi har også produsert noen fantastiske små smykkeskrin av meget høy kvalitet, hvor vi også er best på pris. Sammen med toalettmapper og sminkepunger, utgjør denne kolleksjonen et helt nytt konsept, forteller Lars entusiastisk.

Med smykkene som grunnstammen i sortimentet, er Nora Norways overordnede ambisjon å bli et «lifestyle brand», med fokus på overkommelige priser og produkter med høy kvalitet som tåler å bli anvendt til hverdagslig bruk.

Kulminasjonen av å ha bygget opp et firma stein for stein, som har vært bærebjelken i Nora Norways historie, skjedde i fjor. Da mottok de prisen «The Travel Retail Award» i Cannes under reiselivets største messe hvor de kom på en annenplass. Den gjeve prisen henger høyt siden det er reisende kunder som har stemt frem vinnerne, og suksessen ble ikke mindre av at dette var i kategorien klokker og smykker der Nora Norway ble best av alle smykkeleverandørene.

Her hjemme mottok Nora Norway også Gaselleprisen for 2023; en tydelig stadfesting av deres eventyrlige vekst og utvikling i løpet av året vi nå har lagt bak oss. Men den hyggelige gjengen i Drammen hviler ikke på laurbærene av den grunn:

– I juni skal vi delta som utstillere på DFNI Cruise Conference 2024 i Istanbul, for å nå frem til hele verdens cruiseindustri. Her skal vi presentere et helt nytt spennende konsept, avslutter Lars Steen Bjerkeengen.

KONTAKT

NORA NORWAY AS

Besøksadresse: Hotvetveien 41B, 3018 DRAMMEN

Telefon: +47 31 90 05 60

Mail: post@noranorway.com

Hjemmeside: https://noranorway.com

Facebook: https://www.facebook.com/noranorway/

Instagram:

https://www.instagram.com/noranorway_/

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/nora-norway-as/

SKJØNNHET & MOTE ● 65

Campingopplevelser av høy kvalitet

Med oppvarmet basseng, 35 hytter og 200 bobil- og campingvognplasser, er Mageli Camping og Hytter et sikkert ferievalg for barnefamilier – enten det er sommer eller vinter.

Mageli Camping og Hytter AS ligger på Tretten, cirka 30 minutter nord for Lillehammer. På Kongsvegen 2220, blir den norske campingidyllen på sommeren etterfulgt av fantastiske skimuligheter på vinteren, med campingens flotte utleiehytter. Mageli Camping og Hytter er derfor et suverent valg for familier gjennom hele året.

– Vi er en familiecamping, og har stort sett småbarnsfamilier her i høysesongen fra mai til og med august. På vinteren er det rolig her, men siden vi ligger i nærheten av Hafjell og Kvitfjell, så er det fullt mulig å bo i én av våre hytter om man vil oppleve Hafjell, Kvitfjell eller Skei, forteller daglig leder Tove Mageli.

Mageli Camping og Hytter ble startet av Toves besteforeldre; Kristian og Kari Mageli, for hele 90 år siden. I 2003 tok Tove og Geir over driften av campingplassen, og det ligger en stor stolthet i å få lov til å forvalte en familiebedrift med så lange aner.

– For rundt 90 år siden, gikk Kongsvegen – nå E6, rett nedenfor der resepsjonen ligger nå. Det var her trafikken gikk fra sør til nord, og på et stort jorde ved gården, satte besteforeldrene mine opp en liten utedo der folk hadde mulighet til å stoppe for å telte. Etter hvert utviklet det seg videre med hytter og campingplasser, utdyper Tove om campingplassens historie.

Beliggenheten ved E6, gjør at det er enkelt å komme seg hit. Tove forteller at de blir hyppig besøkt av gjester fra både

66 ● FRITID

Trøndelag og Vestlandet, som tar seg en tur til Mageli Camping og Hytter.

– Vi har også mange faste gjester som kommer fra Gjøvik- og Totendistriktet, Hedmark, nedover mot Oslo, og oppover mot Oppdal. Vi har hytter i forskjellige prisklasser, og har god plass til vogner, bobiler og telt – så her er alle velkomne, selv om fokuset vårt er på småbarnsfamilier og voksne folk. Dette er en stille og rolig camping, konstaterer Tove, som røper at det kanskje dukker opp et par «glamping»-telt på campingplassen etter hvert.

Campingferie har med «glamping»trenden fått et stort oppsving, ikke minst blant turister. I sommer var det ifølge Tove flere utenlandske gjester ved campingplassen enn tidligere år, og Tove er glad for at å feriere på camping har gått fra å være harry til å ha blitt trendy.

– Det er kjempeartig! For oss er det også veldig viktig å henge med i tiden. Vår kundegruppe krever stadig mer, og det å ha oppgraderte toalettanlegg, fine hytter, lekeplass, båtutleie og aktiviteter for barn, er viktig. I 2013 investerte vi i et oppvarmet basseng, og nå skal vi i gang med et nytt toalettanlegg, sier Tove, og legger til at de oppgraderer kontinuerlig på campingplassen.

Mageli Camping og Hytter har to heltidsansatte nå på vinteren, mens de har cirka 35 sommeransatte på sommeren. Selv om camping er et væravhengig marked, har bookingene for sommeren allerede tikket inn. Og med nummerte campingplasser som en nyhet for 2024, i tillegg til et fresht og oppgradert toalettanlegg, ønsker Tove å øke omsetningen for hvert år.

– Alle ønsker å komme til en plass der det er hyggelig å være, og der man blir tatt godt imot. Jeg ser at gjester ofte ikke trenger det nyeste og fineste, så lenge renholdet er bra og plassen er hyggelig. Det er veldig viktig. På våren skal vi også nummerere en del plasser, for det er det mange som spør etter – spesielt småbarnsfamilier som ønsker mer forutsigbarhet, poengterer Tove.

Mageli Camping og Hytter er med i PlusCamp-kjeden, som er en norsk

campingkjede med campingplasser som tilbyr campingopplevelser av høy kvalitet. De har dessuten samarbeid med flere andre campingplasser, og er også med i Norsk turistutvikling og Visit Lillehammer – alt for å sikre at gjestene til Mageli Camping og Hytter får en fin og uforglemmelig campingopplevelse med det beste campinglivet har å by på.

– Jeg liker godt å reise rundt og besøke andre campingplasser, blant annet for å hente inspirasjon. Men så er jeg jo generelt veldig interessert i camping og campinglivet, smiler Tove Mageli avslutningsvis.

MAGELI CAMPING AS

Besøksadresse: Kongsvegen 2220, 2635 TRETTEN

Telefon: +47 61 27 63 22

Mail: hei@vikenoslo.no

Hjemmeside:

https://www.magelicamping.no

Facebook:

https://www.facebook.com/magelicamping

Instagram:

https://www.instagram.com/mageli.camping/

YouTube:

https://www.youtube.com/@magelicamping8398

FRITID ● 67
KONTAKT

Skiltmakere på godt og vondt

Skiltprodusenten AS, er totalleverandør av skilt og dekor. Med et bredt tjenestespekter og en 37 år lang erfaring med produksjon av reklamemateriell, kan Skiltprodusenten produsere det meste innen profilering, ved egne produksjonslokaler i Stokke.

Skiltprodusenten AS ble etablert i 1986 av mekanikeren Lars Gundersen. Den gang var Skiltprodusenten en mekanisk bedrift som hovedsakelig bygde stativer for reklamebransjen, og mange av deres første kunder var store reklamebyråer og andre bransjeselskaper.

– I 1993 ble vi dataorienterte, og da var vi tre personer med folie og dekorasjon som sin oppgave, som jobbet rundt én maskin! I dag har vi åtte maskiner, og en person som jobber ved hver sin maskin. Det har vært en voldsom utvikling, konstaterer Lars, som har vært vitne til digitalise-

ringens rivende utvikling gjennom alle 37 årene han har jobbet i Skiltprodusenten.

Iløpet av årene har Skiltprodusenten utviklet seg til å bli en foretrukken totalleverandør av skilt, reklame og markedsmateriell. Ifølge Lars, beskrives Skiltprodusentens store tjenestespekter av alt man kan sette logoen sin på.

– Skiltprodusenten spenner over syv fagfelt; vi skal være gode mekanikere, montører, blikkenslagere, grafiske designere, og vi må ha litt peiling på elektro. Vi er skiltmakere på godt og vondt, og vi spenner over et veldig stort spekter, understreker Lars.

I dag består Skiltprodusenten av ti ansatte, og fra august 2023, kom Karoline Pettersen inn som daglig leder. Hun hadde jobbet i retailbransjen i hele sin yrkeskarriere, og ville prøve noe helt nytt. Lederrollen var derimot ikke ny for Karoline, som har hatt flere lederroller oppgjennom.

– Det har vært veldig spennende å komme inn i Skiltprodusenten og lære seg en helt ny bransje. Vi har et imponerende bredt spekter og en kompetanse som er veldig sterk, og man kan ringe oss og spørre om vi kan lage nesten hva som helst. Har vi ikke gjort det før, svarer vi som Pippi: det har vi aldri gjort

68 ● PR & KOMMUNIKASJON

før, men det fikser vi, sier Karoline muntert.

Skiltprodusenten lager alt selv, og kjøper ikke tjenester eller skilter fra andre aktører. Karoline uttrykker at hun er stolt av å jobbe i en bedrift som produserer omtrent alt selv ved egne lokaler. Selv om bedriften holder til i Stokke i Vestfold, kan Skiltprodusenten levere hva det måtte være – på landsbasis. I skrivende stund regner Lars på et stort prosjekt i Tromsø, og man leverer også skilter av teknisk art til veisektoren.

– Vi er der kundene vil ha oss, understreker Lars med et smil. Historisk sett har vi spredd oss over et stort segment, og så har vi tatt vare på det. Selv om jeg har jobbet her i over 35 år, så lærer jeg noe nytt hver dag, og det er nok ingen som jobber her som kan si de er utlærte – for det er nesten umulig, sier han videre.

Den brede kunnskapen må utvilsomt være på plass når man skal levere store LED-tavler som krever inngående kunnskap om LED og lys. At Skiltprodusentens ansatte har god og bred kunnskap om ulike produkter og materialer, gjør også at de er i stand til å levere «full pakke» til sine kunder.

– Plantehallen er en stor kunde som vi har levert innvendige skilter og materiell

til, i tillegg til uniformer, parkeringsskilt og veivisere. Vi ønsker at kundene skal velge oss fordi vi har alt, og det er en stor fordel å kunne bestille og få alt fra én leverandør, poengterer Karoline.

Nå kan Skiltprodusenten dessuten tilby et bredt spekter av skilter og bildemateriell som fototapet og veggbilder til privatkunder, gjennom nettsiden C-YouHome. no. Med avansert teknologi blir filene generert fra digitale filer til produksjonsfiler. Det er både raskt og enkelt å bestille et egenvalgt motiv på hva det måtte være, og få det tilsendt etter bare tre til fem virkedager.

– Vi produserer blant annet bilder, husnummer, tapet, dørskilter og postkasseskilt mot privatpersoner. C-You Home fikk en stor opptur under koronapandemien, og konseptet har vært et viktig bein å stå på også i tiden etter pandemien, forteller Lars.

Lars har vært svært opptatt av å automatisere produksjonen for optimal lønnsomhet og effektivitet, og har investert store summer på maskiner og utstyr – deriblant en stor 3D-printer.

– Den er nok den største som står her i området, og vi er nok ganske unike på å ha en slik 3D-printer i vår bransje, sier Lars, som

tror at 3D-printere snart vil komme for fullt.

Skiltprodusenten AS opererer utvilsomt i en svært spennende bransje, som er preget av en ekspansiv teknologiutvikling. Nå ønsker Lars å stabilisere driften på et høyere nivå, og ta Skiltprodusenten til nye høyder når tiden er inne.

– Vi skal ansette en ny person på markedssiden neste år, og vi skal opp og fram! Vi ønsker å ha en god organisk vekst, men akkurat nå er det viktigst for oss å stabilisere oss og få inn rutinene i en ny hverdag etter at vi flyttet inn i et nytt lokale – og da tror jeg vi vil få en sunn og god drift, avslutter Lars Gundersen.

SKILTPRODUSENTEN AS

Besøksadresse: Borgeskogsvingen 5, 3160 STOKKE

Telefon: 33 32 80 70

Mail: hei@skiltprodusenten.no

Hjemmeside: www.skiltprodusenten.no

Facebook:

https://www.facebook.com/Skiltprodusenten

Instagram:

https://www.instagram.com/skiltprodusenten/

PR & KOMMUNIKASJON ● 69
KONTAKT

Evident skadedyrbekjempelse i Vestfold

Evident Skadedyrkontroll, sikrer sine kunder en vellykket skadedyrbekjempelse – enten man har uvelkomment besøk av rotter, mus, maur, kakerlakker eller veggdyr.

– Vi vet at løsningene våre hjelper, forsikrer daglig leder Atle Olsen.

Atle Olsen jobbet i Nokas i 18 år, hvor han i løpet av årene jobbet seg oppover fra lærling til bedriftsleder. I 2020 stod Atle overfor en stor karriereendring da han gikk fra å jobbe med sikkerhet til å bekjempe skadedyr.

– Jeg måtte jo lære meg noe helt nytt, men det var utrolig spennende, konstaterer Atle og smiler.

Atle fikk raskt mange vellykkede skadedyrbekjempelser, og har vært med på å bekjempe skadedyr av de ymse slag; mus, rotter, kakerlakker, maur, veggdyr og vånd, for å nevne noen.

– En tidlig bekjempelse jeg husker godt var da vi var hos en kunde som hadde en åpning i veggene inn til et blindrom som hadde blitt lukket av huseieren. Der krydde det av rotter! Det var en større, vellykket bekjempelse, og det ble en veldig fin start, forteller han. Da en nær venn spurte Atle i 2023 om han hadde lyst til å starte et skadedyrselskap sammen, gikk det fort unna. I juni 2023 startet prosessen, og allerede i september var alt på plass for en formell oppstart av Evident Skadedyrkontroll AS.

– Siden vi konkurrerer mot landsdekkende aktører som har avtaler med forsikringsselskaper og dagligvarebutikker, så merket vi fort at det fantes noen begrensninger i forhold til kunder – selv om vi henvender oss til både private kunder og næringskunder,

sier Atle. Vi brukte mye tid på å være ute hos kundene og gjøre merkevaren vår kjent, og vi har fått en god mottakelse her i Vestfold, fortsetter han.

Evident Skadedyrkontroll ønsker å være en transparent bedrift, som anstrenger seg for at kundene skal føle tillit til dem og deres metoder. Atle understreker at man hele tiden fokuserer på å informere kundene om hva de gjør og hvorfor de gjør det, samtidig som kunden skal få god informasjon om hva de selv kan gjøre for å holde skadedyrene borte.

– Det vi gjør hos kunden skal komme godt frem; de skal få en god reise og få være med på skadedyrbekjempelsen. Når man involverer kundene, skaper det en god dynamikk og tillit, og hos oss får kunden én person å forholde seg til, slik at kunden kan stole på at jobben blir utført akkurat slik vi avtalte på forhånd, understreker Atle.

Skadedyr er blitt et stadig økende problem her til lands. Ekstremvær og nordmenns reisevaner kan fort føre til at skadedyrproblematikken øker, og Atle ser daglig at veggdyr, stokkmaur, geitehams, mus og rotter stadig oftere finner seg til rette som uvelkomne gjester i hjem og næringsbygg. – I dag er det mye snakk om termitter, som man kan få med seg fra sydligere strøk. Det er noe vi følger sterkt med på, blant annet for å vite hvordan vi kan angripe det når termittene kommer til Norge.

Evident Skadedyrkontroll har valgt å ta avstand fra all bruk av gift, og eliminerer heller forekomsten av skadedyrene ved å ha kontroll på dyrene, fjerne eventuell tilgang på mat, og sikre bygningen godt – blant annet med spesialtilpassede stålplater.

– Gift er blitt prøvd over en lav sko i flere tiår, og man har tydelig sett at det ikke hjelper. Det er fort gjort å tilføre et problem når rotte- og musegift kan føre til sekundærforgiftning hos fugler og katter. Stålplatene vi bruker er veldig anvendelige, og vi kan skreddersy platene til 100 prosent ved vårt eget verksted, der vi har bøye- og kappemaskiner, utdyper Atle. Evident Skadedyrkontroll er en fremoverlent bedrift som følger med på ny teknologi i kampen mot skadedyrene. Nå tilbyr man også kameraovervåkning med deteksjonskamera, som viser når mus og rotter tar seg inn i boliger og bygninger.

– Dette er et system vi nå kan tilby kundene. Vi har mye å tilby, og vi er ikke redde for å tenke nytt og annerledes hvis det kan være med på å løse et problem. Vi vet at de løsningene vi har i dag, er velfungerende og varige, og sikrer kunden godt mot skadedyr, fastslår Atle avslutningsvis.

KONTAKT

EVIDENT SKADEDYRKONTROLL AS

Besøksadresse: Syrinveien 21, 3152 TOLVSRØD

Telefon: 45 60 12 30

70 ● RENHOLD

MED EN ARTIKKEL I DET NORSKE BRANSJEMAGASINET FÅR DU:

Publisering på trykk i magasinet ● Publisering på vår hjemmeside ● Publisering i vårt digitale magasin med en garanti på 500 000 visninger på Facebook og LinkedIn ● Et garantert antall visninger av den sponsede artikkelen deres på Facebook og LinkedIn ● Retten til fritt å bruke materialet deres i andre sammenhenger

Kontakt oss så forteller vi om hvilke muligheter vi kan tilby: Henrik Gimle Holm, salgssjef, mobil: 406 41 256. E-post: henrik.gimleholm@norskebransjemagasinet.no

EIE EIENDOM LARVIK SVANE KJØKKENET TØNSBERG OG DRAMMEN / KVAVIK AUTO SJØLINGSTAD SNEKKERVERKSTED KJØRAAS BIL 45 SIDER INTERIØR, BYGG & EIENDOM Mars 2021 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... TID FOR OPPUSSING 26 SIDER Motor & transport Hyggekrok på kjøkkenet? ... pluss mange andre TUSENVIS BEDRIFTER HAR GJORT DET! BESTILL EN ARTIKKEL I DET NORSKE BRANSJEMAGASINET! MEDIA AS www.norskebransjemagasinet.no BOBILMEGLERN MØBELRINGEN EGERSUND UTSYN BOLIG HAMAR & VIKESÅ BYGG HELLVIK HUS FLEKKEFJORD 100 SIDER NORSK NÆRINGSLIV www.norskebransjemagasinet.no Les om disse spennende bedriftene... 46 SIDER Bygg, oppussing, interiør og eiendom 42 SIDER MOTOR OG TRANSPORT Klart for Norges-ferie! ... pluss mange andre MØLLER BIL GRORUD SAFEY BAVARIA ROMERIKE MOBILE KJELLER PORSCHE CENTER OSLO DRØMMEKJØKKENET ALNABRU 42 SIDER HØSTENS STORE BILSPESIAL September/Oktober 2021 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... 30 SIDER BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM Fremtiden er elektrisk! ... pluss mange andre BADEMILJØ SØGNE AGDERHUS AS FLEKKEFJORD RØR & VARME AS LANDES BEGRAVELSESBYRÅ AS FH BYGG OG EIENDOM AS BYGGMESTER ODD KJELL SKJØRLI AS MUR FLIS SILSETH AS DRAG ARKITEKTUR & BYGGTEKNIKK AS 80 SIDER NORSK NÆRINGSLIV www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... BEDRE FLYT I HVERDAGEN ... pluss mange andre 38 SIDER Bygg, oppussing, interiør, eiendom FAGMØBLER LYNGDAL FUGLEHUSET INTERIØR AAS HØILAND PORSCHE CENTER KRISTIANSAND SCANDIC MARKISER BIRKELAND BRUK/BYGGVELL TRIPPEL MOTOR NAGLESTAD BRUK STUDIO SIGDAL TØNSBERG 47 SIDER BYGG, INTERIØR, EIENDOM www.norskebransjemagasinet.no Du møter disse spennende bedriftene... DET TRYGGE KJØKKENVALGET 26 SIDER Motor & transport påFørjulskoskjøkkenet! ... pluss mange andre Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 100 SIDER NORSK NÆRINGSLIV RøhneSelmer Røa: Gleder seg til nye Ford Explorer www.norskebransjemagasinet.no år 15 RøhneSelmer Asker og Bærum: Full trøkk med Mach-e DET NORSKE MAGASINET 2008 – 2024 år 16 November Desember 2023 Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 80 SIDER Tema: BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM www.norskebransjemagasinet.no år 15 Til-Huset AS: TIPP TOPP MED TØMMER! September Oktober 2023 Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 96 SIDER NORSK NÆRINGSLIV SATSING PÅ SOLENERGI lønnsomt både for klimaet og forbrukerne www.norskebransjemagasinet.no år 15

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.