Det Norske Bransjemagasinet Juni-24

Page 1

CERTIOR / SYMPA / THE SHIP / LØVAAS MASKIN / RØHNESELMER ASKER OG BÆRUM

Juni 2024 Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre iSnitt tar boligfotografering til nye høyder www.norskebransjemagasinet.no DET NORSKE MAGASINET 2008 – 2024 år 16
HAGE
MOTOR
OPTICE
ABC
GLASSPAPER SOLUTIONS
GLÅMDAL
FLYT
HAGE
ABC
SOLUTIONS
GLÅMDAL
FLYT
PREFTEK / T&T BYGG / STED ARKITEKTUR / APLIA / JEMO ENTREPRENØR / SHYER / ILDER
&
/
/
KONTOR /
/
BILCO /
ENTREPRENØR CERTIOR / SYMPA / THE SHIP / LØVAAS MASKIN / RØHNESELMER ASKER OG BÆRUM PREFTEK / T&T BYGG / STED ARKITEKTUR / APLIA / JEMO ENTREPRENØR / SHYER / ILDER
& MOTOR / OPTICE /
KONTOR / GLASSPAPER
/
BILCO /
ENTREPRENØR

Vi er din totalentreprenør innen rehabilitering av fasader og tak for borettslag, sameier og næringsbygg. Ta kontakt for gratis befaring!

30 ÅR
MED GODT HÅNDVERK
Fasade | Mur og puss | Malerarbeid | Betong | Tak og blikkenslager | Nye vinduer | Balkong | Antikvariske bygg Front Entreprenør AS | Smalvollveien 26 0667 Oslo | 23 03 94 80 | frontent.no

Helt nye helelektriske

Ford Explorer

En elektrisk SUV med rask lading, avansert teknologi og overlegen komfort. Nye Ford Explorer. Alt du trenger, og mer.

Du får Ford Explorer med rekkevidde opptil 602 km fra kr 449 000,-

Ta kontakt med oss i dag for mer info eller bestilling. – klar for bestilling hos RøhneSelmer Asker og Bærum

RøhneSelmer Asker og Bærum Stasjonsveien 20, 1396 Asker og Bærum

Telefon: 67 57 37 00 kundepost.aogb@rohneselmer.no

www.rohneselmer.no

JEMO Entreprenør

Nøkkelen til de beste tekniske, økonomiske og fremtidsrettede løsningene.

l Totalentreprise l Nybygg l Næringsbygg

l Rehabilitering og alle typer ombygninger

l Tilbygg l Restaurering l

Besøksadresse: Langbrygga 10, 3724 Skien Telefon: 90 20 98 89 Mail: knut.t@jemo.no Hjemmeside: https://www.jemo.no/ Facebook: https://www.facebook.com/jemoentreprenor/

INNHOLD JUNI – 2024 DET NORSKE MAGASINET HANDEL ProffTools 47 RENHOLD Optice 48 HELSE & VELVÆRE Float sauna 50 MASKIN & MOTOR Glåmdal Bilco 52 Hage & Motor 54 RøhneSelmer Asker og Bærum 56 Automegler1 Service 58 HAGE Frodig Hagedesign 60 INDUSTRI Spetals verk 62 Preftek 64 REKRUTTERING People Bergen 66 56 62 26 28 50 16 12 40 8 BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM Sted Arkitektur 8 Front Entreprenør 10 JEMO Entreprenør 12 ABC Kontor 14 Wimpel 16 Suno Installasjon 18 iSnitt 20 T&T Bygg 22 Glassbjerget 24 Løvaas Maskin 26 Flyt Entreprenør 28 Certior 30 IT & TEKNOLOGI The Ship 32 Glasspaper Solutions 34 Aplia 36 Ilder 38 Adept Concept 40 Sympa 42 Shyer 44 Aquabyte 46 INNHOLD l 5

• Vil du slippe å legge inn alt dere trenger av lover, forskrifter, standarder etc.?

• Vil du slippe å bekymre deg for oppdateringer i lovverket?

• Vil du ha dokumentert etterlevelse ved å koble krav mot dokumentasjon?

• Vildu at kunstigintelligensskal hjelpedeg med å gjørejobben?

• Alt du trenger av regelverksøkbartidittegetkravbibliotek.

• Vi varslerdeg såsnartennye versjonerer tilgjengelig.

• Enkeloversikt over endringerne, slikat du kanta stilling tildisse.

• Knyttkravmot dokumentasjon for å dokumenteresamsvar.

• VårAI-Engine hjelperdeg med å finnerettprosedyreogdokumentasjon.

Gjørdet enkelt! Finn utmerom vårbanebrytendeløsning ogbook engratis demo på www.adeptconcept.com

Compliance trenger ikke å være tungvindtog kjedelig
-In
gjør compliance enkelt!
compliance

ANSVARLIG UTGIVER OG REDAKTØR

Magnus Jansson magnus@norskebransjemagasinet.no

DIGITAL MANAGER/INNHOLDSRÅDGIVER

Silje Dahl Osnes silje@norskebransjemagasinet.no

ØKONOMI okonomi@norskebransjemagasinet.no

REGIONSANSVARLIGE REPORTERE

Avd. Vestfold og Viken

Henrik Gimle Holm henrik.gimleholm @norskebransjemagasinet.no

Avd. Vestland Martin Fotland martin@norskebransjemagasinet.no

Avd. Innlandet Jens Zachariades jens@norskebransjemagasinet.no

Avd. Viken

Ailinn Kolibri ailinn@norskebransjemagasinet.no

Avd. Agder Kjell Øyvind Hansen kjell@norskebransjemagasinet.no

OMSLAGSFOTO iSnitt AS

GRAFISK FORM Raven Media AS TRYKK

AS Printall, Estland

Bestilt innhold trenger ikke å speile meningene til redaksjonen. Med reservasjon for eventuelle trykkfeil.

Godt forberedt for salg

Eiendomsbransjen er én av de bransjer som veldig fort kjenner av konjunktursvingninger. I dag ser bransjen tegn på at vi går mot lysere tider. Alt fler begynner nemlig å gi seg inn på boligmarkedet, selv om boligrentene fortsatt ligger på et høyt nivå. Rentetoppen er mest sannsynlig nådd.

Etterspørselen på brukte og nye boliger øker, og prisene stiger, godt hjulpet av minimal produksjon av nye boliger. Eiendomsbransjen advarer mot at vi kan få en prisgalopp, spesielt i de største byene. I mai steg boligprisene med 0,9 prosent, og så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 8,2 prosent. Den utviklingen ser ut til å fortsette i høst.

pe et ekstra positivt inntrykk hos kjøperne. Det er ikke lengre nok med statiske bilder på ett og ett av rommene. I dag bruker man gjerne dronefoto, film og utendørs stemningsbilder kveldstid for å få maks ut av presentasjonen og salget.

I denne utgaven møter du iSnitt AS som har spesialisert seg på å fotografere boliger. De jobber gjerne tett med både eiendomsmeglere og stylister, og ønsker helst å være med allerede i planleggingsstadiet. iSnitt gjør sitt ytterste for at en bolig skal se helt unik og spesiell ut, og her kombineres boligstyling med fotografi på en elegant og nyskapende måte. Du kan lese hele reportasjen om iSnitt på side 20.

UTGIS AV RAVEN MEDIA AS Org. nr. 925 337 234 MVA

ADRESSE: Otto Valstads vei 33, 1395 Hvalstad post@norskebransjemagasinet.no www.norskebransjemagasinet.no

ØKONOMI: okonomi@norskebransjemagasinet.no

For de som velger å selge eller kjøpe, så er markedet tøft. Skal man selge sin bolig i dag krever det mye større forberedelser enn for noen år siden. Det holder ikke lengre med å legge over hele ansvaret på en eiendomsmegler. Mange velger å bruke store summer til å pusse opp før boligen blir lagt ut for salg, og veldig mange bruker stylister og fotografer med spesialkunnskap innen boligfotografering, for å ska-

Vi ønsker alle god lesing og en riktig fin sommer!

DET NORSKE MAGASINET
FØLG OSS PÅ: Magnus Jansson Redaktør
MEDIA AS LEDER l 7
DET NORSKE MAGASINET 2008 – 2024 år 16
Foto: iSnitt

Stedet for mulighetenes arkitektur

STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte.

– Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder Hilde Førstøyl Futtrup.

Arkitektkontoret STED Arkitektur AS i hjertet av Skien sentrum, ble startet av arkitektene Hilde Førstøyl Futtrup og Ida Næss i 2018. Både Hilde og Ida hadde jobbet i mange år ved store arkitektkontorer i hovedstaden, men da arkitektene flyttet hjem til Grenland åpnet det seg etter hvert en mulighet for å starte et arkitektkontor sentralt i Skien.

I en periode delte STED Arkitektur sin flotte lokasjon på gateplan med næringslivsorganisasjonen Skien By, men det lille arkitektkontoret vokste raskt og kunne etter hvert overta hele lokalet.

– Her er det kanskje enklere å starte et lite firma enn i Oslo, for det er ikke så mange arkitektfirmaer i Grenland. Det var også et bevisst valg å ha et lokale på ga -

teplan, for vi ville være synlige og tilgjengelige, og allerede den første uken fikk vi besøk av en kunde som ville ha hjelp med å tegne et hus, forteller daglig leder Hilde Førstøyl Futtrup.

Kort tid etter oppstarten, fikk STED Arkitektur kontrakt på et stort prosjekt som skulle gi dem nok inntekt til å drive arkitektkontoret det kommende året. Prosjektet gav ringvirkninger som fulgte de kommende årene, og i dag består STED av hele seks arkitekter.

– Vi fikk god kontakt med større utviklere i området, og vi har fått flere pro -

8 l BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

sjekter og samarbeid med store utbyggere i Skien og Grenland. Det er en kundegruppe som gjerne kommer tilbake, og det synes vi er veldig hyggelig, konstaterer Hilde med et smil.

STED Arkitektur jobber med veldig mye forskjellig; helt fra små hytter og bymøbler, til store bygg og massive byutviklingsprosjekter der det største prosjektet er Meierikvartalet i Skien sentrum, som skal bygges om på nytt.

– Det er et vanvittig spennende og stort prosjekt, utbryter Hilde. Vi har lang erfaring med store og komplekse bygg som skoler og kulturhus, og vi har satt sammen en gruppe med arkitekter som har variert erfaring i arkitektfaget, understreker hun.

Skien er en by i stadig vekst. Her bygges det mye nytt, samtidig som man tar vare på eksisterende bygningsmasser. Den store satsningen på industri og tech, gjør det dessuten til en attraktiv plass å bosette seg på, og i dagens dyrtid er det mange som velger bort Oslo til fordel for de mindre byene.

– Det har vært en voldsom boligutvikling i Skien og Porsgrunn, og det er dessuten et økende fokus på at ta tak i eksisterende bygningsmasser, noe vi synes er spesielt spennende! Skien er en region i vekst og utvikling, fastslår arkitektpartner Ida Næss.

Arkitektkontoret midt i Skien sentrum, jobber målrettet med problemløsning og kreativitet når de skal løse en utfordring eller tegne en helt ny løsning for en kunde. Ifølge Ida og Hilde er kreativitet en viktig fellesnevner i alle deres prosjekter.

– Kreativitet er en stor del av faget vårt, og det handler veldig mye om å finne nye måter å bruke arealer på eller utnytte det man har, samtidig som det skal være estetisk vakkert og noe som hever kvaliteten både miljømessig og estetisk. Det er rett og slett kjempegivende å få jobbe kreativt med alle prosjekter, synes Hilde.

En stor del av arbeidshverdagen til arkitektene ved STED Arkitektur, er til -

pasninger til eksisterende bygningsmasser. De jobber mye med å få ny arkitektur til å passe inn, og tegner løsninger som ikke bare tilfører noe nytt, men som også hever kvaliteten.

– Det kan være veldig utfordrende, men det å få inn kvalitet og arkitektur i alle våre prosjekter er en målsetning vi har. I tillegg har vi evnen til å se noe spennende i alle prosjekter, medgir Ida.

Åha en god dialog og et godt samspill med kundene sine, er noe STED setter høyt. Uten et godt samarbeid blir ikke sluttresultatet like bra, og arkitektkontoret er nøye med å involvere kundene i hele prosessen.

– Kundene skal føle at de blir ivaretatt, og det er kjempeviktig å få til det samarbeidet. Vi vil gjerne tegne noe som er fint og som er tilpasset kundens behov, samtidig som vi ønsker å flette inn deres ønsker og behov i noe som vi også kan stå for. De aller beste prosjektene vi har levert, er prosjekter der vi har hatt et godt samarbeid med kundene, fastslår Hilde.

Etter flere år med vekst, fikk STED Arkitektur Gaselleprisen i 2022, noe som både

var helt uventet og veldig gøy. Nå venter et litt mer usikkert år for det drevne arkitektkontoret i Skien sentrum, som likevel forholder seg positive til fremtiden i en by som er preget av vekst og forandring. – Vi har ikke tenkt å vokse noe mer akkurat nå, men fokuserer heller på å få dette til å rulle og gå. Vi gleder oss til å komme i gang med de store prosjektene, og vi merker en viss positiv endring etter en stille tid på utbyggerfronten. Vi skal jobbe på, og har store forhåpninger om at dette skal bli et bra år, avslutter Hilde Førstøyl Futtrup.

KONTAKT

STED ARKITEKTUR AS Besøksadresse: Rådhusgata 1, 3724 SKIEN

Telefon: 90204835

Mail: post@stedarkitektur.no

Hjemmeside: https://www.stedarkitektur.no/

Facebook: https://www.facebook.com/stedarkitektur

Instagram: https://www.instagram.com/stedarkitektur/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM l 9

Front er helt i front

Front Entreprenør har i over 30 år imponert med godt håndverk rundt rehabilitering av antikvariske bygg og gamle bygårder. Front er blant de ledende aktørene for rehabilitering av fasader og tak i Oslo og omegn.

Front Entreprenør AS ble startet av Nils Berg i 1998 – da under navnet Murmester Nils Berg AS.

Til å begynne med bestod entreprenørselskapet kun av Nils, men med årene vokste selskapet seg stadig større og kunne gradvis utøke arbeidsstokken.

– Inn på 2000-tallet ble vi stadig flere, og i 2018 ønsket vi å endre firmanavnet, siden vi da hadde mange totalentrepriser på fasader og dermed gikk bredere enn navnet tilsa, forteller Nils Berg, som har vært daglig leder siden oppstarten i 1998.

Fra 2018 var navnet Front Entreprenør. Da satset man tungt og bredt med egne malermestere, tømmermestere, murmestere og prosjektledere, i tillegg til

salgssjef Tore Møll og etter hvert også en dedikert sivilingeniør for å betjene nye kundegrupper.

– I dag har vi 45 ansatte, og omsetningen har siden 2018 ligget på mellom 90 til 120 millioner. Selv i pandemien fløt det ganske greit, siden vi hadde store ordrereserver, forteller Nils.

Med oppdrag som inkluderer større prosjekter, boligkomplekser og sameier for aktører på næringssiden, tar Front Entreprenør seg av hele spekteret med alt fra gamle og antikvariske fasadearbeider til nye blokker.

– Vi har jobbet med noen fine gårder de siste årene, og nylig fikk vi kontrakt på en gammel bygård på Grünerløkka. Tvers over gaten her er vi også i gang med

vindusutskifting, fasadearbeid og rehabilitering av en trappeoppgang. For bare to år siden renoverte vi også nabogården her, og det synes vi er artig, forteller salgssjef Tore Møll.

I løpet av årene har Front Entreprenør gjennomført flere komplekse og utfordrende fasaderehabiliteringsprosjekter for borettslag og sameier – prosjekter som også har fått fortjent anerkjennelse. For syv år siden ble OBOS’ prestisjefulle rehabiliteringspris tildelt Voldsløkka borettslag, etter at Front Entreprenør hadde utført en meget vellykket rehabilitering av blokkene.

– Det var en «totaljobb», og det er det vi går for, konstaterer Tore.

- Det gikk utelukkende på form, farge

10 l BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

og utførelse. Hver balkong fikk sin egen farge på glassene, noe det var litt delte meninger om, men som ble veldig godt mottatt til slutt, sier han med et smil.

Form og farge er viktige elementer for Front Entreprenør. De hører på arkitektene og har gjennom årene opparbeidet seg et godt øye for hva som fungerer og ser fint ut.

– Det er ofte det som folk husker og mener noe om. Det koster så lite å velge de riktige fargene, men det gir så mye, uttrykker Nils.

Front Entreprenør har en solid bakgrunn som fasadeentreprenør, men deres ekspertise strekker seg over langt flere fagområder og omfatter også piperehabilitering, tak- og blikkenslagertjenester, malerarbeid, utskiftning av vinduer, rehabilitering av gamle og oppføring av nye balkonger, samt betongarbeider.

Med en omfattende erfaring etter å ha gjennomført mange vellykkede prosjekter i Oslo-området i en årrekke, satser nå Front Entreprenør i nye geografiske områder, blant annet på Romerike. Det er et område

som i dag er preget av nyskapende boligbygging i stor skala.

– Vi har blitt veldig godt mottatt, og det er tydelig at kundene trenger nye aktører i det området. Vi har også sett på et prosjekt i Moss nylig, i tillegg til at vi har jobbet en del med ABBL på Bærumssiden. Selv om vi er Oslofolk, skøyer Tore.

– Vi har lenge hatt nok henvendelser fra aktører i Oslo, men nå er alle i bransjen i samme båt, og vi ser at vi med stor fordel kan utvide vårt geografiske område, utdyper han.

Både Tore og Nils erfarer at det har blitt flere mindre prosjekter og færre av de store, tunge prosjektene. Dyrtiden har satt sine spor, og mange av de store byggeprosjektene har blitt satt på vent. Likevel er Front Entreprenør positive til fremtiden. – Etter sommeren tror jeg det blir full gass og mer å gjøre. Vi har kapasitet til å omsette for minst 250 millioner i året. Vi kommer blant annet til å satse mer på god administrasjon og er rigget for å ha minst én person til med på laget, påpeker Nils. Med gode prosjektledere som er dyktige

på gjennomføring, har Front Entreprenør et godt rykte på seg for at de står for det de sier og gjennomfører jobbene som avtalt.

De to tunge referansene på Front Entreprenør sin hjemmeside taler tydelig for seg: den Oslobaserte fasadeentreprenøren briljerer på fasaderehabilitering!

– Det er veldig lite tull med oss. Vi står alltid for det vi sier, og blir sett på som veldig ærlige av kundene våre, avslutter Nils Berg.

KONTAKT

FRONT ENTREPRENØR AS Besøksadresse: Smalvollveien 26, 0667 OSLO

Telefon: 23039480

Mail: tore@frontent.no

Hjemmeside: https://www.frontent.no

Facebook: https://www.facebook.com/frontentreprenoras

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/front-entreprenor-as/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM l 11

JEMO Entreprenør AS:

Bygger for fremtiden med ekspertise og lidenskap

JEMO Entreprenør AS fra Skien, består av et dedikert team med dyktige fagarbeidere/medarbeidere som brenner for å levere godt håndverksmessig arbeid. Med lang erfaring, god kvalitet og en umiskjennelig nøyaktighet i høysetet, utfører entreprenøren varierte oppdrag innen alt fra nybygg til rehabilitering og ombygging av lokaler.

I2018 ble JEMO Entreprenør AS etablert med Jørn Egil Heidenreich-Riis som daglig leder. 2020 kom Knut Tverråen inn i selskapet som innleid prosjektleder for et stort prosjekt, og i fjor ble han tildelt rollen som daglig leder. – Knut og jeg kjenner hverandre godt og har jobbet sammen i rundt 20 år, sier Jørn Egil Heidenreich-Riis, som legger

til at de alltid har hatt et godt samarbeid.

Siden oppstarten for seks år siden, har den kvalitetsbevisste entreprenøren med base i Skien, vært gjennom en spennende og ekspansiv reise. De fikk sin første store entreprise

allerede i 2018 hvor de utførte en rehabilitering/ombygging av Hollenderiet på Klosterøya for Petter Øygardens Bratsberg Gruppen samt en tre års avtale for Betanien sykehus, med utskiftning av alle vinduer og renovering av fasaden.

12 l BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM
Landbrygga hotell Kantina ENRX

– Det gav oss en god start og et solid grunnlag, forteller Jørn om den ekspansive oppstarten.

Da firmaet tok på seg de store oppdragene i 2018, var de kun to ansatte i bedriften. Men med økt kapital etter sine første prosjekt, kunne de raskt ekspandere, og ansatte tre håndverkere det samme året.

– Siden den gang har det gått slag i slag for oss, og vi består i dag av 15 ansatte. For tiden har vi mye å gjøre og får i tillegg hjelp av 9 innleide i en periode fremover.

JEMO Entreprenør spesialiserer seg på rehab/ombygginger og nybygg for å ha flere muligheter i et tøft marked. De tar gjerne på seg totalentrepriser for byggeprosjekter av ulik størrelse og kompleksitet – hele veien fra planlegging til ferdigstillelse.

Etter mange år i bransjen, har både Knut og Jørn opparbeidet seg en lang erfaring innen rehabilitering. På referanselisten til JEMO Entreprenør finner man store prosjekter som Diplom-Is’ gamle bygg i Brevik som ble bygget om og totalrenovert i 2023 som samspillsentreprise, og Nybygg Pindsle veien AS, som var en totalentreprise med oppbygging av flere butikker (totalt areal ca 8500 m2 inkl store utenomhusområder) som ble ferdigstilt i april 2023.

– Per i dag har vi en del borettslag og kontorlokaler som vi ominnreder, og akkurat nå holder vi på med et kontorbygg på tusen kvadratmeter i Porsgrunn, og holder samtidig på med krematoriet i Vestfold. Vi skal også for Statsbygg, i gang med siste del av vinduskifte på Sem fengsel. Dette er en kontrakt som har gått over fire år. Vi er også i oppstarten av å bytte ut 900 vinduer og dører i et borettslag, og har dessuten rammeavtaler med flere borettslag og Statsbygg, utdyper Knut, som understreker at de utfører det aller meste innen nybygg og rehabilitering.

JEMO Entreprenør har fått mange gode tilbakemeldinger etter alle vellykkede prosjekter, og ble i fjor tildelt Gaselleprisen på bakgrunn av en svært positiv vekst de siste årene.

– Vi leverer god kvalitet og har en solid prosess og en god gjennomføringsplan

sammen med byggherren, og da sitter de igjen med ett bra produkt konstaterer Jørn og smiler. Vi tar også miljø på alvor og ble i fjor sertifisert som en miljøfyrtårnbedrift.

– Vi er serviceinnstilte og er aldri negative til utfordringer. Vi ordner alltid opp. Vi pleier aldri å si at vi har et problem, men en utfordring, poengterer Knut.

Eierne i JEMO Entreprenør er medeiere i boligbyggerselskapet TVB Bolig AS og HRL. De tre selskapene både samarbeider og hjelper hverandre på tvers av bedriftene. Og selv om boligsalget anno 2024 går litt tregere, har Jørn stor tro på at etterspørselen etter nye boliger og leiligheter vil øke så fort renten går ned.

– Rentetoppen håper vi nå er nådd, og da blir usikkerheten borte for de fleste. Eiendomsmeglere som vi har snakket med, merker allerede at aktiviteten er blitt litt høyere, sier Jørn.

Til tross for en formidabel vekst, har JEMO Entreprenør ingen ambisjoner

om å bli veldig store. Isteden ønsker de å ligge på et stabilt nivå og en arbeidsstokk som de kan trives med.

– Vi er fornøyde med å ha en omsetning på rundt 100 millioner, 17 ansatte og en trygg arbeidsplass –det er det som er målet vårt. Samtidig er vi bestandig på jakt etter flinke snekkere, gjerne med god erfaring, utdannelse og fagbrev, avslutter Jørn, og oppfordrer til å ta kontakt.

Se gjerne hjemmesiden: www.jemo.no

KONTAKT

JEMO ENTREPRENØR AS

Besøksadresse: Langbrygga 10, 3724 SKIEN

Telefon: 90 20 98 89

Mail: knut.t@jemo.no

Hjemmeside: https://www.jemo.no/ Facebook: https://www.facebook.com/jemoentreprenor/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM l 13
Diplom is
Pindsleveien

Bedre brukt enn mindre bra nytt

ABC Kontor, er Vestlandets største gjenbruksbedrift innenfor brukte kontormøbler. Med sitt nye designkonsept og egen interiørdesigner, kan gjenbruksbutikken i Fyllingsdalen nå både designe og levere ferdige konsepter til bedrifter.

ABC Gjenbruk AS, er selskapet bak den hurtigvoksende gjenbruksbedriften ABC Kontor. Butikken i Fyllingsdalen rommer hele 1 500 kvadratmeter gjenbruk med fokus på kontormøbler, og grunnet en svært rask vekst, flyttet butikken fra Nesttun til større lokaler i Fyllingsdalen.

– Vi startet ABC Kontor i 2015, men ble nødt til å flytte til et større lokale etter bare noen få måneder. Vi traff tydeligvis en bransje det virkelig var behov for, og vi har bare vokst og vokst, forteller daglig leder Leif Jårvik innledningsvis.

ABC Kontor er i dag en rendyrket kontormøbelbutikk med fokus på brukte

kontormøbler, men startet som en generell gjenbruksbutikk med alt fra møbler til pyntegjenstander. I 2017 endret man fokus til brukte kontormøbler – og syv år etter kan Leif konstatere at de har truffet riktig i et marked som lenge har etterspurt brukte kontormøbler i det offentlige rom.

– I dag har vi store kunder vi aldri kunne drømt om å få på vår kundeliste; det er staten, kommuner, fylker og NAV. Vi har truffet noe med vår nisje, og det er ingen tvil om at bærekraft og gjenbruk er rett i tiden.

ABC Kontor er derimot mye mer enn bare en gjenbruksbutikk. Nylig lanserte de en helt ny designtjeneste; et helhetlig konsept frontet av butikksjef og designer Lizzie Brandt, som har jobbet i bedriften siden 2016.

Vi kan designe og levere ferdige konsepter til bedrifter, og vi tegner blant annet kontorløsninger visuelt i 3D – der vi viser frem farger og møbler, forklarer Lizzie.

Lizzie er selv svært opptatt av gjenbruk og design, og føler hun både får utfordret og utfoldet seg i ABC Kontor, ved å omvandle gamle møbler til nye. Ideen til konseptet ble født når flere kunder trengte hjelp med å vurdere hvor mange kontormøbler som fikk plass i ett rom.

– Vi trengte den kompetansen, og investerte i en god PC med avansert tegneprogram og ansatte montører og designere. Vi bygde oss opp og lærte oss samtidig mer og mer om stoler, merker og kvaliteter, og ble stadig mer proffe, utdyper Leif om ABC Kontors reise.

14 l BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

Med disse grepene selger ikke ABC Kontor et produkt til en kunde, men en løsning. Stadig flere kunder overlater derfor design og planlegging av hele kontoret til gjenbruksaktøren, slik at farge- og interiørvalget passer inn på kontoret.

– Selv om en kunde har brukt 80 prosent av sine egne møbler, så ser det helt nytt ut! Kundene etterspør våre designtjenester. De trenger å se helheten, og de ønsker å se om de brukte møblene de har valgt passer inn på kontoret. Slike elementer gjør at man får en helt ny måte å tenke på, konstaterer Lizzie. På brukte kontormøbler er ABC Kontor en aktør med et stort utvalg av ergonomiske kontorstoler, hev- og senkbare bord, møtebord, lyddemping og mye mer. En stor del av bedriftens virksomhet går ut på å kjøpe partier i større skala fra firmaer som enten skal legges ned, flytte eller som skal nedskalere. De brukte møblene kommer ofte fra profesjonelle, velkjente merker, som for eksempel Kinnarps. De blir deretter nøye rengjort og fornyet, før de til slutt selges til nye kunder i butikken på Spelhaugen i Fyllingsdalen.

– Kinnarps er en veldig stor og anerkjent leverandør av kontormøbler, og vi er uten tvil på det profesjonelle markedet; vi selger ikke møbler fra lavpriskjeder, og vi tester møblene nøye før vi trekker de om og selger de videre, presiserer Leif om forretningsideen til ABC Kontor.

Det er ikke bare gjenbruk som lokker kundene til å kjøpe brukt. En helt ny kontorstol med ergonomisk profil kan fort koste rundt 10 000 kroner, men hos ABC Kontor sparer man opptil 70 prosent av denne prisen ved å velge gjenbruk.

– Da er stolen i tillegg renset og stelt før den går ut herfra, og har i hvert fall mellom fem til ti gode leveår igjen, sier Leif.

– Økonomien har veldig mye å si for mange av våre kunder. Mange mindre firmaer vil gjerne bruke mindre penger i en oppstartsfase, og da er brukte møbler et bedre alternativ for lommeboka, tillegger Lizzie.

Det meste kan dessuten tilpasses, noe ABC Kontor er helt unike på. Ønsker man for eksempel en annen farge på bordplaten, går det aller meste å ordnes, ifølge Leif.

– Vi bruker ofte det samme understellet på møblene, som vi kompletterer med nye plater. Da får kunden et nytt produkt, selv om 75 prosent av produktet fortsatt er brukt, poengterer han.

ABC Kontor har mottatt Gaselleprisen fire år på rad, noe de er storfornøyde med. Samtidig er de både en Miljøfyrtårnbedrift som gjør sitt ytterste for å minimere sin miljøpåvirkning, og har Grønt Punkt-merke. Til sommeren kommer ABC Kontor dessuten med en ny tjeneste for sine kunder; et grønt regnskap.

– Vi kan regne ut hvor mange kilo Co2 en kunde har spart på å velge brukt istedenfor nytt, og vi ser at mange av våre kunder etterspør dette for å kunne vise til sitt eget miljøregnskap. Vi er én av de første aktørene i vårt marked som tilbyr denne tjenesten, så det er veldig gøy, sier Leif.

ABC Kontor flyter godt på sitt gode rykte, og Leif og Lizzie røper at de ikke har trengt å bruke en krone på markedsføring, rett og slett fordi kundene blir så fornøyde med møblene sine at de forteller det videre til andre.

– Vi får ofte høre at det vi leverer ser ut som nytt! Jeg synes det er veldig morsomt med store prosjekter der vi får være med helt fra starten og tegne opp eksempler – og ekstra gøy er det når kunden vil ha så mye gjenbruk som mulig og minst mulig nytt, sier Lizzie engasjert.

– Den største utfordringen ligger i å finne nok like stoler, spesielt om en kunde skal ha 60 stoler, avslutter Leif, med en god latter.

KONTAKT

ABC KONTOR AS Besøksadresser: Spelhaugen 22A, 5147 FYLLINGSDALEN

Telefon: 48 84 04 00

Mail: post@abckontor.no

Hjemmeside: http://www.abckontor.no

Instagram: https://www.instagram.com/abckontor/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM l 15

Kraftfullt produkt tar kaldras fra vinduer

Wimpel er forhandler for Eltra AS – en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger.

– Varmelistene stopper kaldraset og minimerer også strømforbruket til totaloppvarmingen i rom og lokaler, presiserer daglig leder Pål Wimpel.

Åhåndtere trekk og kaldras fra store vindusflater, samtidig som man ønsker å opprettholde både komfort og estetikk, er en kjent utfordring for mange huseiere. Wimpel er en anerkjent norsk forhandler av varmeprodukter, deriblant varmelistene fra varmelistprodusenten Eltra AS.

Som salgsansvarlig for Eltras varmelister

i Norge, tilbyr Wimpel profesjonell

veiledning for å sikre riktig produktvalg og installasjon.

– Et av våre primære varmeprodukter er Eltras smale varmelister som stopper kaldtrekk fra alle typer vinduer i næringsbygg og i private boliger. Varmelistene er beregnet til å ligge i vindusnisjer eller på gulv langs vinduer. De kan brukes enten liggende i vinduskarm, rett på gulv og som en fotlist eller nedfelt i vinduskarm og nedfelt i gulv. Eltra varmelistene stopper

kaldraset og minimerer strømforbruket til totaloppvarmingen i rom og lokaler, forklarer Pål Wimpel.

Varmelistene passer ypperlig for private boliger og næringsbygg, og fås kjøpt gjennom elektrikere og el-grossistene. Den skreddersydde kaldrassikringen fra Eltra produseres på kundens centimeter-mål i lengder fra 50 centimeter til 500 centimeter og kan skjøtes i det uendelige.

– Stadig flere velger dessuten å få var-

16 l BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

melistene lakkert i sin egen farge, som den siste prikken over i’en, forteller Pål Wimpel.

Eltra varmelistene har flere fordelaktige egenskaper: Varmelistene fra Eltra er konstruert for å gi en imponerende effekt på 100 watt, 200 watt eller 400 watt per meter. Dette gir optimal kaldraseliminering uten å overskride 60 grader overflatetemperatur. Varmelistene regulerer seg automatisk ned ved tildekking, de er vanntette og vandalsikre.

Pål kan fortelle at varmelistene tåler stor vektbelastning og man kan problemfritt tråkke og gå på dem. De er ideelle for steder der det er begrenset plass for annen type oppvarming, og de kan brukes like godt i næringsbygg som i private boliger og andre områder med store vindusflater.

Varmelistene er vedlikeholdsfrie og dessuten vanntette, og kan rengjøres på samme måte som gulv og vinduskarmer.

Produsenten Eltra har designet varmelistene med tanke på enkel montering. Listene kan legges rett på alle typer underlag. I tillegg kan de felles ned i underlaget for å

sikre et sømløst utseende og gå i ett med gulv og vinduskarmer.

– Eltra varmelister har etter hvert tatt seg opp til å bli et populært produkt hos elektrikere, men vi håper at enda flere privatpersoner skal få øynene opp for det energieffektive produktet, konstaterer Pål. Disse selges nemlig ikke på kjedene som Elkjøp og Power.

Wimpel ser lyst på fremtiden til Eltras varmelister i Norge. Salget av varmelistene er oppadgående som følge av en kald vinter og stadig flere bygg med store glassflater. Wimpel har dessuten en stor produktportefølje med øvrige produkter, først og fremst varmeprodukter for inne- og utebruk.

Wimpel har hatt gleden av å ha flere store prosjekter som Pål er stolt over.

– Ett av våre siste referansebygg er Kjell

Inge Røkkes Aker Tech-bygg på Fornebu. Der er det lagt inn over to kilometer med varmelister, kan Pål fortelle.

Eltras varmelister er uten tvil et produkt for fremtiden, og et toppvalg for dem som

søker optimal varmebalanse og elegante, skreddersydde kaldrasstoppere som gjør lite ut av seg. Med tanke på varmelistenes mange fordeler, er det ingen tvil om at det ligger et stort potensial i Norge og resten av Norden for den effektive og estetisk tiltalende løsningen som bekjemper kaldtrekk fra store vindusflater.

KONTAKT

WIMPEL AS

Adresse: Grini Næringspark 1, 1361 Østerås

Telefon: 67 15 75 70

Mail: wimpel@wimpel.no

Hjemmeside: https://www.wimpel.no/

Facebook: https://www.facebook.com/wimpel.no/

Instagram: https://www.instagram.com/wimpel.no/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/wimpel-no/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM l 17

Solskinnsbedriften fra Vestlandet

Suno Installasjon i Bergen møter fremtidens energibehov, og har lykkes i å tilpasse seg et svingende marked. Dette med et utvidet tjenestespekter som inkluderer solcelleinstallasjoner, energirådgivning og renoveringstjenester.

Suno Installasjon AS, ble startet av William Thomas Wilson i 2016. Wilson, som opprinnelig kommer fra Skottland, hadde tidligere drevet et solcellefirma i Skottland og stod parat da solcelleleverandøren Otovo trengte et installasjonsselskap til å utføre solcelleinstallasjonene sine her i Norge. Det resulterte i etableringen av Suno Installasjon, og etter noen år tok Wilsons svoger over den daglige driften. – Jeg kom fra en karriere innen olje, service og logistikk, og hadde lenge tenkt at solceller måtte være noe. Da oljebransjen opplevde en nedgang, hoppet jeg i det, forteller Simen Heggholmen, daglig leder i Suno Installasjon AS.

Siden oppstarten i 2016, har Suno Installasjon pendlet mellom oppturer og ned-

turer. Fra den spede begynnelsen i en liten garasje, til tre avdelinger med flere ansatte.

– Det har vært en vanvittig utvikling; ikke bare i solcellebransjen generelt, men også for Suno Installasjon. Det er rart å tenke på at jeg først satt helt alene med det administrative, til at vi i dag har flere avdelinger og en egen ansatt som tar seg av administrasjonen, konstaterer Simen med et smil.

Den største milepælen i Suno Installasjons historie, var da de installerte et solcelleanlegg til BKK sitt kontorbygg på Kokstad – den gang var denne installasjonen én av de største av sitt slag.

– Vi jobbet lenge for å få inn det prosjektet, og det ble en veldig fin referansekunde, forteller Simen.

Det neste prosjektet til Suno Installasjon var monteringen av hele 959 kvadratmeter

soltakstein på BaneNor sitt bygg på en togstasjon på Voss. Også dette var det største av sitt slag da det ble montert.

– I tillegg installerte vi Norges første leilighetsbygg med vegginstallerte solceller i samarbeid med Heldal Eiendom og BKK. Vi har hatt flere slike prosjekter som vi er stolte av, og som er de første – og største –av sitt slag, poengterer Simen.

Solcellebransjen har de tre siste årene gått i store bølger, og oppdragsmengden har deretter vært varierende. Historisk sett har Suno Installasjon levert mest til bedrifter og entreprenører, men i 20222023 var privatmarkedet i full blomstring. Nå er privatmarkedet derimot preget av en nedgang, noe som fikk Simen til å tenke i nye baner.

18 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

– Vi så at markedet var på vei til å bremse, og da valgte vi å være en mer helhetlig aktør og tilby noe annet enn bare solceller. Vi visste at det var mange boliger i landet som ikke var optimale i forhold til energieffektivisering, og ønsket derfor å satse på energirådgivning, forteller han om Suno Installasjons nye og populære tjeneste.

Etter at Suno Installasjon la til energirenoveringstjenester til sitt repertoar, er de nå en helhetlig aktør som både kan montere solcelleproduksjon på taket òg etterisolere huset, eller bytte ut vinduene for ideell energioptimalisering.

– Vi tilbyr hele pakka, og har flere prosjekter der vi kan gi energirådgivning på hele huset til private boliger. Når vi ser at andre tiltak bør gjøres, så handler det om å være en god rådgiver for kunden. Vi finner de tiltakene som er best, og i riktig rekkefølge, utdyper Simen, og presiserer at det iblant handler om å bytte et tak før solcellene monteres.

Simen Heggholmen forteller at solcellebransjen er en bransje som er under rask utvikling, med et regelverk som kontinuerlig er i endring. Det er også en bransje som har vokst voldsomt på kort tid.

– Akkurat nå har solenergimarkedet i Norge noen utfordringer, men jeg tror den

vil få en jevn og god vekst fremover. Det er selvsagt også opp til regjeringen i forhold til insentivordninger, men markedet kommer til å vokse naturlig ettersom prisene faller på solceller og det blir mer lønnsomt, anser Simen.

Prisnivået på solceller er nærmest halvert siden starten av 2023, og etterspørselen etter solcelleanlegg er forholdsvis stor. Derfor tror Simen at solcellemarkedet vil få en ekstra stor «boost» neste år.

– Går man litt lengre frem i tid, tror jeg de fleste tak vil ha solceller og at det vil bli integrert i takene og planlagt i byggeprosessen. Dette er allerede blitt standard på mange næringsbygg, påpeker Simen.

Per i dag er det ingen andre solcelleselskaper i Bergen som har eksistert like lenge som solskinnsbedriften fra Vestlandet. Ved å ha fokus på kundetilfredshet og holde seg oppdatert på det nyeste i solenergimarkedet, har Suno Installasjon klart å beholde sine kunder gjennom mange år – samtidig som de også har generert mange nye kundeforhold.

– Vi har alltid klart å holde fokus på å levere gode produkter, god service og kvalitet til kundene våre. Det har gjort at vi har beholdt kunder over lengre tid, og har

kunder som kommer igjen. Vi legger også stor stolthet i å levere fra oss et produkt av god kvalitet, selv om det innebærer at vi kanskje må bruke en ekstra dag for at det blir akkurat slik kunden ønsker, sier Simen og understreker:

– Når vi drar fra en jobb, så skal kunden være fornøyd. Det skal gå knirkefritt. Vi kan så klart gjøre feil, men da skal vi rydde opp i det raskt og effektivt.

KONTAKT

SUNO INSTALLASJON AS

Besøksadresser: Kokstadflaten 19B, 5257 KOKSTAD

Avdeling Voss: Evangervegen 3, 5704 VOSS

Avdeling Sogndal: Ylvisåker 44, 6858 FARDAL

Telefon: +47 90 88 04 00

Mail: post@suno.no

Hjemmeside: http://www.suno.no

Facebook: https://www.facebook.com/sunosolcellersystemer/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sunoinstallasjon/ YouTube: https://www.youtube.com/@SunoInstallasjon

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 19

iSnitt AS i Oslo, tilbyr boligfotograferingstjenester av høy kvalitet. I løpet av årene har selskapet ikke bare revolusjonert bransjen, men har også blitt en foretrukken leverandør av boligfotografering på Østlandet – på en annerledes og nyskapende måte.

iSnitt tar boligfotografering til nye høyder

Boligfotografering er et komplekst område som krever fotografer med et godt trent øye for detaljer, og en god evne til å kommunisere. Samtidig er det et yrke som ofte er preget av høyt tidspress, og mangel på tid for å lage kreative løsninger. Dette var noe gründer Bjørnar Solberg hadde sett, og i 2018 bestemte han seg for å starte et boligfotograferingsfirma der fokuset skulle ligge på fotografene og deres arbeidsvilkår.

– Jeg jobbet hos en konkurrent i to år, og det var der jeg fikk ideen om å starte iSnitt. Jeg ønsket rett og slett å snu det fra at firmaet tjente penger på fotografene, til å gi fotografene bedre tid på fotograferingsoppdrag – og en større bit av kaken, for-

teller Bjørnar Solberg, fagansvarlig i iSnitt AS.

Han startet det hele i løpet av en helg i 2018, og fikk med seg 48 meglere. I tiden som fulgte rekrutterte han flere dyktige fotografer – som ikke bare var flinke til å fotografere, men som også «snakket språket» til meglerne.

– Vi ønsket å ta boligfotografering tilbake til slik det var før, noe som blant annet innebærer mer tid på oppdragene. Vi møtte masse konkurranse i bransjen, men vårt konsept fungerte så bra, konstaterer Bjørnar. Morten Eriksen, som har en bakgrunn fra byggebransjen, hadde jobbet som fotograf i mange år før han i 2023 takket ja til rollen som daglig leder i iSnitt. Han vitner

om en synergieffekt av at de fikk med seg mange dyktige boligfotografer ved et tidlig tidspunkt.

– Vi fikk med gode fotografer, som igjen knyttet gode kontakter. Samtidig leverte de et bra produkt, som ellers er vanskelig å få til i bransjen, men som går lettere hos oss siden de får bruke ekstra lang tid, forklarer Morten.

Ved å bruke god tid, bry seg om kunden, ha et godt samarbeid med megleren og sørge for en god styling i forkant av boligfotograferingen, har iSnitt klart å posisjonere seg som en foretrukken og annerledes leverandør av boligfotograferingstjenester på Østlandet.

– Boligfotografering går ofte på volum, og

20 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

det skal gå fort. Vi ønsker heller å gå for kvaliteten på produktet, sier Bjørnar. Vi får også mange tilbakemeldinger fra meglerne på at vi har hyggelige og dyktige fotografer som er flinke til å forklare hvorfor bildene blir gjort på den og den måten, utdyper han.

Meglerkontorene er som regel veldig bevisste på kvalitet, og vet hva de vil ha. I samarbeidet med iSnitt, vet de også hva de får.

Bjørnar og Morten forteller at setningen som går igjen mest når kundene får se bildene av boligen sin, er «wow!»

– Det går igjen veldig ofte, og det tror jeg er fordi vi leverer konsist hele tiden, og at meglerne også får det artigere på jobb. Vi er ikke bare en faktura, vi er veldig løsningsorienterte. Når vi kommer ut på oppdrag, fikser vi det uansett hva som er utfordringen, fastslår Bjørnar.

I dag er det blitt slik at meglerne ofte ønsker å ha med iSnitts boligfotografer ved et tidlig tidspunkt, slik at de kan planlegge sammen med stylistene hvordan bildene blir best.

– Vi har sett så mye at vi vet hva som går igjen i boligfotografier. Av og til ser vi saker som stylistene ikke ser. Alt kan fort bli litt for likt, og dette er noe stylistene sliter litt med, poengterer Morten.

iSnitt gjør sitt ytterste for at en bolig skal se helt unik og spesiell ut, og her kombineres boligstyling med fotografi på en elegant og nyskapende måte.

– Om vi for eksempel fotograferer en stue, så velger vi kanskje å henge opp et iøynefallende bilde eller maleri over sofaen. Når man senere tenker tilbake på bildet man har sett, husker man det knallrøde bildet eller maleriet over sofaen. Hukommelsen lagres best i forhold til hva man ser på, og man husker ikke en bolig like godt hvis interiøret er hvitt og pregløst, utdyper Bjørnar entusiastisk.

Åsørge for at man har det gøy på jobb samtidig som jobben blir gjort, er enda en suksessfaktor for det Oslo-baserte boligfotograferingsfirmaet med 24 ansatte. De legger stor vekt på personligheten til sine fotografer, og det er et stort pluss om man er et sosialt vesen.

– Det beste som kan skje er at boligfotografen tar seg en øl sammen med megleren etterpå. Da har vi oppnådd målet vårt, skøyer Bjørnar.

De imøtekomne fotografene ønsker samtidig å bidra til et lavere stressnivå også hos den som skal selge boligen sin. Det kan være

mange grunner og livssituasjoner som ligger til grunn for et boligsalg, og iSnitt legger stor vekt på å formidle positive følelser i en stressende situasjon.

– Vi ønsker å vise selgerne hvor fint de har det med bildene vi tar. Det er faktisk en del som angrer på at de vil selge fordi de får nye perspektiv når de ser bildene vi har tatt. Kontakten som fotografene våre knytter med selgeren er utrolig viktig, og uten den menneskelige kontakten er jobben vår fryktelig kjedelig, uttrykker Morten.

I løpet av sine åtte år i drift, har jungeltelegrafen vært deres aller beste markedsføring. iSnitt har et stort nedslagsfelt, og kan tilby boligfotografering i Oslo, Lillestrøm, Eidsvoll, Hamar, Fredrikstad, Sarpsborg, Telemark og Drammen. Med droner kan de dessuten filme både innendørs og utendørs, og iSnitt kan også tilby fotograferingstjenester mot næringsbygg og hoteller.

– Min visjon er å ha to fotografer i hver eneste storby. Men vi skal ikke bli for store, for da blir det fort en samlebåndtendens, poengterer Bjørnar.

iSnitt har hatt en rivende god utvikling med sitt ukonvensjonelle syn på boligfotografering, som blant annet resulterte i Gaselleprisen for 2023. Nå sikter de på utlandet, hvor de har kontakter både i USA og Spania.

– Det blir vårt neste mål. Det er mye kommunikasjon i meglerbransjen, og derfor har vi også lyst til å lage et IT-system for meglere, som dekker kommunikasjonsdelen for boligfotografering. Det blir veldig spennende, men vi ønsker å ta det gradvis, avslutter Bjørnar Solberg.

KONTAKT

ISNITT AS Besøksadresse: Sandakerveien 22, 0473 OSLO

Telefon: 97 30 07 77

Mail: post@isnitt.no

Hjemmeside: www.isnitt.no

Facebook: https://www.facebook.com/isnitt

Instagram: https://www.instagram.com/isnitt.no/

LinkedIn: https://www.instagram.com/isnitt.no/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 21

Unn deg en snekker!

Totalentreprenøren T&T Bygg AS, tilbyr et bredt spekter av oppussingstjenester for bolig og næring i Vestfold.

T&T Bygg AS ble stiftet i 2001 av Tore og Trond Nauf. Siden den gang har den Horten-baserte totalentreprenøren flyttet til egeneide lokaler sentralt i Horten med en positiv utvikling. I 2023 mottok man Gaselleprisen for sin gode vekst, og man har nå også blitt sertifisert miljøfyrtårn. I tillegg er Jotan Markiser, som tilbyr alt av solskjerming, nå en del av T&T-bygg AS.

– Vi har vokst med både ansettelser og oppdrag, og omsetningen vår har vokst deretter. Det er sammensetningen av flinke folk som klarer å få prosjektene til å gå rundt, og en rammeavtale med kommunen, som har bidratt til den økte omsetningen, poengterer daglig leder Tore Nauf.

Idag er de 15 ansatte i T&T Bygg, hvorav brorparten har fagbrev og to er lærlinger.

Som en totalentreprenør, samarbeider T&T Bygg med fire dyktige aktører i andre fag, slik at de kan ta seg av hele byggeprosessen for en kunde – fra a til å.

– Vi jobber hovedsakelig med private boliger og kommunale bygg, i tillegg til at vi har rammeavtaler med Statsbygg med blant annet fengsler, universitet og alt de besitter

av eiendom i Vestfold, forteller Tore. Av tjenester kan T&T Bygg lokke med tjenester som fornyelse av fasader – fra overflatebehandling til fullstendig rehabilitering, vannskaderehabilitering der man jobber på tvers av fagene for å renovere vannskadede områder, og ordinære snekkertjenester som også inkluderer bygging

22 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

av utendørsområder som terrasser, utekjøkken og lignende. I tillegg kan totalentreprenøren bygge spesialtilpassede, funksjonelle tilbygg som er tilpasset kundens behov og stil.

Tore påpeker at de også har lang erfaring med å restaurere historiske/vernede bygninger.

– Våre fagfolk har den nødvendige kunnskapen og erfaringen for å sikre at en bygning blir restaurert på en måte som ivaretar dens unike historiske verdi, utdyper han.

For T&T Bygg er det dessuten viktig å holde seg oppdatert på det nyeste. Derfor kan de nå tilby solcelle-takstein, også kjent som soltakstein eller solenergitakstein. Disse taksteinene er utformet for å se ut som vanlige takstein, men de har integrerte solcelleceller som kan konvertere sollys til elektrisitet, og er et holdbart og integrert alternativ til solcellepaneler.

– Jeg og en kollega var på et kurs hos Skarpnes i Grimstad for en tid tilbake, sammen med elektropartneren vår. Der gjennomførte vi en teoretisk og praktisk prøve for å bli sertifiserte tilbydere av produktet, da det stilles store krav til at bedrif-

tene som tilbyr solcelle-takstein må være godkjente, sier Tore.

– Solcelle-takstein er en stor satsning for oss, selv om det ikke har tatt helt av enda. Det er litt dyrere enn solcellepaneler, men fordelen er at når man skal bytte taket, er undertaket strøkent. Vi synes prinsippet er genialt, og har tro på at når energikravene til EU trer i kraft for fullt, så vill det ta av. Vi er veldig positivt overrasket over produktet, og ser at når først én i nabolaget velger det, så blir naboene nysgjerrige på det, så vi håper å få flere jobber på den måten, fortsetter en håpefull Tore.

T&T Bygg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra fornøyde kunder oppgjennom årene.

– Vi er kanskje litt for ærlige iblant, spøker Tore og forklarer: Er man ærlig er det ikke alltid man får en jobb på det, men det er bedre å være ærlig for å skape en tillit slik at kunden heller tar kontakt med oss når de trenger hjelp.

Han forteller at de iblant råder kunder som skal selge bolig til å vente med å pusse opp badet om de gjør det bare for å øke salgsmuligheten.

– Dersom badet er i teknisk god stand, men med feil mote farge er det en dårlig investering, og vi råder dem heller til å la være. Vi mister et oppdrag på det, men da ringer de oss kanskje heller når de har kjøpt en ny bolig, poengterer Tore, som setter ærlighet høyt.

Etter 23 år i drift, ser T&T Bygg fortsatt lyst på fremtiden, med en ordrebok full av spennende oppdrag frem til høsten. – Vi ser positivt på fremtiden og satser kun på det beste. Vi har nettopp ansatt en ny snekker, og det kan hende at vi tar inn én eller to mann til. Vi får ukentlig henvendelser fra kunder, og vi ser at det finnes mange jobber der ute, så vi ser ingen grunn å nedskalere, avslutter Tore Nauf.

KONTAKT

T&T BYGG AS

Besøksadresse: Bekkajordet 11, HORTEN

Telefon: 91733960

Mail: tore@ttbygg.no

Hjemmeside: https://ttbygg.no/ Facebook: https://www.facebook.com/TTByggAs

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 23

Tette og fine

løsninger i glass!

Glassbjerget AS, har levert skreddersydde glassløsninger, utført glassreparasjoner og montert vinduer og dører

i over 40 år. Glassmesterbedriften på Bønes i Bergen satser stort på interiørglass og fått stor suksess med blant annet spesialtilpassede dusjløsninger.

Glassbjerget AS er en glassmesterbedrift som baserer seg på glassmestertjenester til private, næring og kommune. Gründer Tore Eriksen og hans kone etablerte firmaet i 1980, som en liten glassmesterbedrift, som de første årene ble driftet fra boligen på Bønes. Etter noen år kjøpte de opp en ramme og gavebutikk på Minde. Etter noen år fikk de seg et større lokale, og det lille glassmesterverkstedet ble etter hvert en rendyrket glassmesterbedrift.

I løpet av årene som fulgte flyttet familiebedriften til stadig større lokaler og satset

på tømrertjenester som en bigeskjeft, med innleide tømrere.

– Jeg kom inn i Glassbjerget i 2006, og deretter har det bare eskalert. På det meste har vi vært ti ansatte, men det var da vi begynte med dusj- og kjøkkenløsninger i 2006 som det tok av for fullt, forteller glassfagarbeider og daglig leder Frode Løvfall, som har jobbet i glassmesterfaget i 38 år.

Frode understreker at de har vært flinke til å utvikle seg og følge med i markedet. Mye av grunnen til at bedriften har hatt

livets rett i 44 år er først og fremst flinke og kompetente medarbeidere og økende satsing på interiørglass, dusjløsninger og backsplash til kjøkken. Med en såkalt backsplash-vegg over kjøkkenbenken, beskytter man enkelt veggen mot fettflekker og vannsøl under oppvask og matlaging – i tillegg til at det er et dekorativt element.

– Vi har klart å omstille oss hele veien og har levert gode produkter til kundene våre. Det har vært en interessant reise, og målet vårt er å opprettholde driften vi har med tanke på våre ansatte. Vi ønsker også å videreutvikle vårt dusj- og interiørkon-

24 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

sept, som har blitt en stor suksess, utdyper Frode.

Glassbjergets dusjkonsept går ut på at de dyktige glassfagarbeiderne spesialtilpasser dusjløsninger, der et vanlig standard dusjkabinett ikke passer inn på badet. Dersom man ønsker en fast vegg, glassvegg eller en total løsning med dører og faste vegger, går det meste å ordne for det drevne glassmesterfirmaet på Bønes.

– Vi kan tilby både klart og farget glass; vi leverer det kunden ønsker, og vi tilpasser til skråtak og nedsenkede dusjnisjer. Det er rett og slett skreddersøm når det gjelder tilpasning av dusjløsninger, og det er tette, fine og flotte løsninger, understeker Frode muntert.

Iskrivende stund holder Glassbjerget på med et prosjekt der de skal levere totalt 14 dusjer til én enebolig, og selv om de tar på seg store og utfordrende prosjekt påpeker Frode at alle kunder er like viktige.

– Vi har også de små kundene som bare skal ha en dusjvegg eller en enkel dusjløsning, disse kundene er minst like spennende. Vi skiller ikke mellom kundene våre. Alle skal få den samme, gode kvaliteten, og det er det vi ønsker å tilby, sier Frode.

Hovedvirksomheten til Glassbjerget består derimot av helt ordinære glassmestertjenester som flikking av vinduer og utskifting samt reparasjon av knuste og punkterte glassruter. I tillegg monterer man vinduer og dører, og leverer speil; alt fra hele speilvegger på treningsstudioer, til enkeltspeil på bad.

– Vi leverer også glasstak, og monterer glass på båter. Vi kan også levere pleksiglass til både private og bedrifter. Vi tilbyr egentlig alt som har med glass å gjøre, forteller han videre.

De seks ansatte i Glassbjerget har enten fagbrev eller kompetansebevis innen glass, og samtlige har jobbet i glassmesterbedriften eller innen glassmesterfaget i mange år. Frode forteller at de er en fin gjeng som samarbeider godt, og hvor sosiale tilstelninger er en selvfølgelig del av den varme bedriftskulturen.

– Vi jobber ofte i lag på to og to eller tre og tre. Det er aldri en dag som er lik, og selv om man planlegger mye i forkant er

« Vi leverer også glasstak, og monterer glass på båter. Vi kan også levere pleksiglass til både private og bedrifter. Vi tilbyr egentlig alt som har med glass å gjøre. »

det alltid noen overraskelser! Glassmesterfaget er et spennende fag, for det er alltid noen utfordringer med å bytte ut et glass.

Frode oppfordrer alle til å ta kontakt med en glassmester så fort som mulig om man får en punktert rute. Da unngår man at ruten fylles med fukt og mister sin isolasjonsevne.

– Oppvarmingen man bruker til å varme opp huset, suser fort ut av det punkterte vinduet. Jeg hadde også ønsket at flere tok kontakt med oss når de planlegger et bad eller kjøkken. Da kan vi komme inn i forkant og gi råd og veiledning, diskutere løsninger i forhold til nedsenkning av dusj og valg av fliser, siden det er mange faktorer som påvirker. Det beste produktet er et godt

planlagt produkt, der vi får komme inn og si hva vi mener på forhånd, fastslår Frode.

Glassbjerget har gratis befaring både på dagtid og kveldstid, og har opparbeidet seg en stor kundeportefølje med flere faste kunder som setter pris på glassmesterfirmaets lange erfaring og gode løsninger. – Vi jobber hardt hver dag for å innfri våre kunders ønsker. Det hjelper selvfølgelig mye at vi som jobber med dette er fagfolk og vet hva vi holder på med. Så lenge vi har gode produkter og flinke folk, så kvalitetssikrer vi oss selv underveis, avslutter Frode Løvfall.

KONTAKT

GLASSBJERGET AS

Besøksadresse: Øvre Kråkenes 51, 5152 BØNES

Telefon: 55 29 81 91

Mail: post@glassbjerget.no

Hjemmeside: https://glassbjerget.no/ Facebook: https://www.facebook.com/glassbjergetas/ Instagram: https://www.instagram.com/glassbjergetbergen/

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 25

Bærekraftig entreprenørskap

Med et nyskapende syn på miljø og bærekraft, har entreprenøren Løvaas Maskin AS farget anleggsbransjen grønn og blitt en foretrukken entreprenør på Vestlandet.

Løvaas Maskin AS ble etablert i 1999 av Magne Løvaas. Magnes sønn; Eirik Løvaas, har gått gradene i farens bedrift og har vært daglig leder siden 2013. Løvaas Maskin kombinerer anleggsgartnertjenester med entreprenørtjenester, og den store bredden i tjenestespekteret har bidratt til at Løvaas Maskin i dag er en foretrukken entreprenør på Vestlandet. – Vi har en haug med kompetanse både innen anleggsgartnertjenester og entreprenørtjenester, poengterer Eirik Løvaas, daglig leder i Løvaas Maskin AS.

Løvaas Maskins innholdsrike tjenesteportefølje, strekker seg fra ordinære entreprenøroppdrag som håndverkertjenester, gravetjenester, vei- og vintervedlikehold, til anlegg og pleie av plener og gressareal, natursteinstjenester, trepleie og jordsortering.

– Vi er vant med å se ting fra en annen side siden vi er en litt en annerledes maskinentreprenør med en annen tankegang enn en typisk maskinentreprenør, forklarer Eirik Løvaas og utdyper:

– Jeg har vokst opp i en bransje som har blitt sett på som en «verstingbransje», og jeg hadde veldig lyst til å jobbe mot at det ikke

trenger å være slik. Som en entreprenør har vi et ansvar for å gjøre noe med miljøsituasjonen, og vi bestemte oss ganske tidlig for å ta Miljøfyrtårnsertifikatet, forteller Løvaas videre. Å bli en Miljøfyrtårnbedrift kan være både tid- og ressurskrevende – spesielt for en entreprenør. Derfor valgte Løvaas Maskin å ansette en dedikert ansatt i en 100 prosent stilling for å få på plass Miljøfyrtårnsertifiseringen. Da de ble en Miljøfyrtårnbedrift i [årstall], fantes det ingen krav om dette fra det offentlige, og man kan på mange måter si at Løvaas Maskin gikk i bresjen for et grønt skifte i entreprenørbransjen.

– Deretter jobbet vi videre med vårt miljøfokus, og har valgt å tenke lengre enn å bare redusere våre Co2-utslipp. Vi utviklet et

26 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM

konsept hvor vi tilpasset egne kurs i forhold til hvordan man håndterer farlig avfall, og videreutviklet det til å bli en ganske komplett kurspakke der vi kunne styre kompetansen som vi mente det var viktig at våre medarbeidere fikk. Dette gjorde vi både for at våre ansatte skulle få en bedre hverdag, og for at kundene våre skulle være trygge på at vi vet hva vi holder på med, understreker Løvaas.

Da Løvaas Maskin for noen år siden inngikk en renholdkontrakt med kommunen hvor de skulle utføre generelle renholdstjenester i Bergen sentrum, satte de seg ned med oppdragsgiveren og utarbeidet en liste over konkrete miljøtiltak i forbindelse med renholdet i sentrum. Tilsynelatende enkle tiltak som å bytte ut søppelposer mot en nedbrytbar posetype, velge rengjøringsmidler uten miljøskadelige kjemikalier og skifte til mikroplastfrie børster.

– I det prosjektet utviklet vi et system som ingen andre har gjort: Vi renset kosteavfallet og fikk etter hvert løyve for å gjenbruke kostemassene. Vi klarte å utvinne strøsingelen, som gikk ut på veien igjen, mens vi komposterte resten. Det var en artig prosess, og det er et godt eksempel på en god dialog med en oppdragsgiver som gjerne ville være med på dette, forteller Løvaas.

Den iherdige miljøsatsingen til den store

entreprenøren fra Vestlandet, har resultert i ringvirkninger både i og utenfor Løvaas Maskins lokaler. Hver dag jobber man med å nå nye bærekraftmål, som for Eirik Løvaas er synonymt med et bærekraftig arbeidsmiljø.

– For meg er bærekraft et stort felt, og jeg tenker at vi må bruke alt vi har av ressurser og mennesker, påpeker Løvaas.

Med flere store rammeavtaler under sine vinger, ønsker Løvaas Maskin å ha et fokus på å levere premissløs kvalitet blant annet ved å bevise overfor sine oppdragsgivere at de har et godt arbeidsmiljø.

– Vi skal være en inkluderende bedrift, og derfor fokuserer vi på tiltak, opplæring av lærlinger og ansettelser av folk i alle aldre. Vårt største ønske er at folk har en jobb å gå til, der de blir sett. Trivsel er veldig viktig og vi gjør vårt beste for at våre ansatte skal trives, poengterer Løvaas.

HR-leder Siv Merete Horne Bjorøy, har jobbet i Løvaas Maskin siden 2012. Hun stortrives i bedriften, og kan bekrefte at trivselen blant de ansatte er svært høy.

– Jeg opplever kulturen i Løvaas Maskin som trygg og inkluderende, konstaterer hun. Vi har dessuten tatt inn flere lærlinger som av ulike årsaker har slitt med å fullføre læretiden sin, men som har klart å fullføre den her, forteller Siv Merete videre.

Løvaas Maskin har en flat struktur som inkluderer alle ansatte - også de som jobber helt ytterst i produksjonen.

– Å ha åpne kanaler slik at våre produksjonsmedarbeidere kan varsle inn til oss hva vi kan gjøre for å forbedre helse, miljø og sikkerhet, er nøkkelen til suksess. En annen hovednøkkel er at vi stadig jobber med kompetansen til de ansatte, opplyser Løvaas. Løvaas Maskin er alltid ute etter de rette menneskene med de riktige verdiene, og ifølge Eirik Løvaas kan mye av kompetansen tilegnes her.

– Det har vi veldig gode systemer for her, og jeg har erfart at det ikke alltid er like viktig med kompetanse, men holdningene til en person. Det har gjort at vi sitter på masse forskjellig fagkompetanse, og vi får stort sett til det meste, fastslår Løvaas.

KONTAKT

LØVAAS MASKIN AS Besøksadresse: Espehaugen 54, 5258 BLOMSTERDALEN

Telefon: 55 17 60 70

Mail: post@lovaas-maskin.no

Hjemmeside: https://lovaas-maskin.no

Facebook: https://www.facebook.com/Lovaas.maskin

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 27

Flyt i prosessen

Flyt Entreprenør er totalentreprenøren som vektlegger trivsel og kompetanseutvikling blant sine ansatte. Med en sterk bedriftskultur, er entreprenøren godt rustet for videre vekst med sine to avdelinger i Oslo og Bergen.

Entreprenørselskapet Flyt Entreprenør, spesialiserer seg på å levere tjenester innen nybygg, rehabilitering, oppussing og tilbygg til profesjonelle kunder. Flyt

Entreprenør ble startet av gründer Christan Kloster i 2015, som ønsket å tenke nyskapende i entreprenørbransjen.

– Jeg ville gjøre ting på en litt annen måte; være mer innovativ og bruke nye systemer. Jeg startet i det små i 2015 – helt alene i et leid kontor på Hasle. Flyt Entreprenør ble deretter bygd stein for stein, og i dag er vi 58 ansatte, forteller Christian Kloster innledningsvis.

Istarten drev Flyt Entreprenør hovedsakelig med kontorombygninger og rehabilitering av bygg – mens de i dag er en anselig totalentreprenør i Stor-Oslo, med hovedtyngde på større prosjekter, nybygg og næringsbygg.

– Vi har hatt en god flyt siden oppstarten ved at vi gjør en tilfredsstillende jobb helt fra prosjektering til gjennomføring og etterarbeid. Vi skal ta vare på kunden, leietakerne og den innleide konsulenten, og det skal være flyt i alle ledd, konstaterer Kloster. Flyt Entreprenør er Miljøfyrtårnsertifiserte, og er langt fremme når det gjelder bærekraft og det grønne skiftet. Ved å gjenbruke og ta vare på ressurser så langt det er mulig, håper den ekspansive totalentreprenøren å vinne enda flere offentlige prosjekter.

– Vi jobber veldig mye med miljø, bærekraft og seriøsitet. I fjor hadde vi en ledersamling hvor vi lanserte de fornyede verdiene våre, og presenterte for våre medarbeidere at vi skal ha mer fokus på seriøsitet, noe som tydelig gjenspeiles i våre nye verdier. Nå jobber vi aktivt med å inkludere hele organisasjonen i seriøsitetsarbeidet

vårt. Dette fordi vi møter stadig større krav fra kunder – men minst like viktig – for å tiltrekke oss de riktige medarbeiderne, og bidra til fellesskapet i næringen, forklarer daglig leder Daniel Olafsen.

Olafsen forteller at de per dags dato regner på flere offentlige anbud, og at de i dag holder på med å ferdigstille to større jobber; riving og oppbygging av nye leiligheter fordelt på fem bygg i Væringkleiva, og oppføring av åtte moderne eneboliger med felles underjordisk garasjeanlegg.

Selv om hovednedslagsfeltet er Stor-Oslo, har Flyt Entreprenør også en avdeling i Bergen hvor man har gjennomført prosjekter i Trondheim, Bergen, Kristiansand og Stavanger.

– Vi har noen store kunder som befinner seg utenfor vårt nedslagsfelt, og for de

28 ● BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM
Wesselkvartalet

riktige prosjektene og kundene ser vi absolutt mulighet for å ekspandere geografisk, poengterer Kloster.

I 2022 startet Flyt Entreprenør selskapet Flyt Service, som tar seg av mindre oppdrag i Østlandsområdet – med fokus på effektivitet og kundeservice.

– Vi så at kundene etterspurte mindre oppdrag som var for små for å sette en prosjektleder på, og vi valgte å starte Flyt Service av to grunner; for å kunne gi noe tilbake til våre nøkkelmedarbeidere ved at de fikk være med på eiersiden i selskapet, og for at vi med et adskilt og litt mindre selskap kunne ta på oss små serviceoppdrag, utdyper Kloster.

Fire år tidligere, bestemte en prosjektleder fra Flyt Entreprenør seg for å gjøre noe med den konservative arbeidsmåten som møtte arbeiderne ved byggeplassen. Resultatet ble selskapet Certior AS, som har utfordret den tradisjonelle HMS-tavlen med en digitalisert tavleløsning.

– Når det gjelder HMS, er byggbransjen fryktelig konservativ. Det går mye i flytting av papirer frem og tilbake. Vi ønsket å forenkle HMS-tavlen ved å digitalisere alle papirer ved at arbeiderne isteden kunne logge inn digitalt på byggeplassen og signere alle dokumenter direkte på en skjerm, forklarer Kloster om den nyskapende arbeidsmetoden.

Med innovasjon i årene og et hjerte som banker for høy kompetanse og kvalitet, mottok Flyt Entreprenør Gaselleprisen i 2023 - for tredje gang siden oppstarten i 2015.

– Det synes vi er utrolig stas, og det viser at vi gjør noe riktig, uttrykker Kloster.

Verdiene fremoverlent, langsiktighet, yrkesetikk og teamwork, sikrer kundene en entreprenør som kan å tenke utenfor boksen; at alle myndighetskrav, lover og regler blir oppfylt i prosjektene, hvor det stabile arbeidsmiljøet er en viktig bidragsyter til å skape lønnsomme prosjekter. Det gir grobunn for videre stabil vekst og forutsigbarhet. Med en god og transparent bedriftskultur som legger vekt på trivselen til de ansatte, har Flyt Entreprenør store ambisjoner om å vokse med sine ansatte.

– Det at Flyt vokser med god økonomi, skaper stabilitet og trygghet for kunder da vi har planer om å være her lenge og ta større markedsandeler. Samtidig gir det en trygghet for våre ansatte, og det åpner seg opp muligheter for den som ønsker internt i bedriften. Å gi våre ansatte nye muligheter syntes jeg er spesielt givende, sier Daniel Olafsen

– Jeg er veldig opptatt av at alle skal føle seg velkomne og at vi skal ha en god

kultur der alle skal kjenne alle, presiserer Kloster. Jeg må innrømme at det ikke er like lett når vi er over 50 stykker, men alle blir likevel gratulert med dagen. Det har vi fått mange koselige tilbakemeldinger på, uttrykker den ydmyke gründeren.

Flyt Entreprenør har en tydelig ambisjon om å fortsette å vokse. Og med en daglig leder og prosjektsjef som kommer fra større organisasjoner med ansvar for store prosjekter – har Flyt Entreprenør erfaringen som kreves for å gjennomføre komplekse prosjekter med en særdeles god flyt.

– Vi har utvilsomt kunnskapen «in house». Det gjelder bare at kundene gir oss sjansen til å vise hva vi kan, avslutter Christian Kloster.

FLYT ENTREPRENØR AS

Besøksadresse: Lørenveien 37, 0585 OSLO

Telefon: 24 02 25 25

Mail: post@flytas.no

Hjemmeside: www.flytas.no

Facebook: https://www.facebook.com/Flytas.no

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/flyt-entreprenør-as

Instagram: https://www.instagram.com/flytentreprenoras/ KONTAKT

BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM ● 29
Sult Kantina, Finn.no NIO House Bergen og Stavanger Hegdehaugsveien 26

Briljant brukeropplevelse på byggeplassen

Certior AS tar et betydelig skritt fremover i retning av effektivisering og modernisering av byggebransjens HMS-praksis, med sin digitale HMS-tavle.

Markedets første digitale

HMS-tavle så dagens lys i 2018. Konseptet ble satt i liv hos Flyt Entreprenør i forbindelse med Flyts digitaliserings- og effektiviseringsarbeid. De så at det var et stort potensial for effektivisering av de fysiske HMS-tavlene ute på byggeplassene, og ideen ble deretter videreført i selskapet Certior AS for å også kunne hjelpe andre entreprenører og byggherrer.

– Fysiske HMS-tavler er et område som blir ansett som en typisk tidstyv. De analoge

HMS-tavlene er utdaterte, med masse papirer hvor man fysisk må ut på byggeplassen for å oppdatere dokumentene. Det er et viktig arbeid, som samtidig har unødvendig tunge prosesser og derfor ofte ender opp med å ikke bli holdt ved like, poengterer Jo Andre Fredriksen, daglig leder i Certior AS.

Certiors digitale HMS-tavle, gjør det mulig med direkte integrasjon mellom byggekort og informasjon. Her kan arbeiderne logge seg på via tavlens integrerte byggekortleser – som dermed erstatter to prosesser:

– Den digitale HMS-tavlen erstatter den gamle papirtavlen, hvor det tidligere var opp til hver enkelt byggearbeider å finne relevant informasjon og riktige dokumenter. Mange av dokumentene som henger på en slik analog tavle har i tillegg liten tekst. Når man ankommer en byggeplass, kan det ta betydelig tid å lese gjennom alle papirer for å finne relevant informasjon, noe som ofte fører til at arbeiderne ikke stopper ved papir-tavlene og tar seg tid til å få med seg den viktige informasjonen som henger der, utdyper Jo Andre. Måten Certior løste det på, var å integrere kortleseren i en stasjon. Kort forklart består HMS-tavlen av en skjerm, kortleser, eget 4G

nett og datamaskin, hvor byggeplassarbeiderne enkelt skanner kortet sitt på byggekortleseren. Deretter logges man automatisk inn på sin egen brukerside, hvor man finner akkurat det man trenger for å utføre jobben på byggeplassen. De utførende blir da loggført i mannskapslisten, og får den informasjonen som prosjektledelsen har valgt at de skal få, enklere blir det ikke.

– På «brukersiden» ligger alle dokumentene som prosjektledelsen har valgt at du skal gjennomgå, signere eller godkjenne, og istedenfor at du selv står ansvarlig for å lete etter relevant informasjon på en fysisk tavle, blir den viktigste informasjonen formidlet til deg ved innlogging, forklarer Jo Andre.

På «hjem-skjermen» har de utførende alltid tilgang til dokumentene som ellers ville vært hengt opp på en papirtavle. Disse organiseres enkelt i ryddige mappestrukturer og

30 ● IT & TEKNOLOGI

med muligheten for å vise informasjonen på riktig språk. Dette er svært relevant på byggeplasser med mange utenlandske arbeidere som ikke nødvendigvis kan lese og forstå norsk

For prosjektlederen er den moderne HMS-løsningen svært kostnadsbesparende, og entreprenøren/byggherren sparer dyre timer ved at informasjonen effektivt blir gjort lett tilgjengelig for de involverte på byggeplassen. Certior jobber i disse tider med å oppsøke byggeplasser over hele Norge, for å gjøre entreprenører og byggherrer oppmerksomme på den revolusjonerende løsningen.

– Vi møter veldig mange entreprenører som har tenkt samme tanke, rett og slett fordi konseptet er så smart og for at fysiske HMS-tavler er en såpass stor tidstyv. Mange blir glade over at det endelig var noen som tok det skrittet og investerte pengene som krevdes for å utvikle et slikt produkt, sier Jo Andre.

Certiors HMS-tavle har siden oppstarten for syv år siden høstet flotte tilbakemeldinger og gode erfaringer på byggeplasser rundt om i Norge. Både prosjektledere og byggherrer som har tatt den fremoverlente løsningen i bruk, kan konstatere at den digitale HMS-tavlen ikke bare sparer dem for mange arbeidstimer og forbedrer oversikten, men at den også setter dem i et bedre lys.

– Når man tar i bruk en digital HMS-tavle på byggeplassen, viser entreprenøren at de tar HMS seriøst; det blir noe helt annet enn en ramse papirer som ikke blir korrekt fulgt opp, eller brukt av de utførende. Med en digital løsning viser entreprenøren en betydelig seriøsitet overfor byggherren og forbedrer opplevelsen for de utførende, konstaterer Jo Andre.

En digital HMS-tavle kan benyttes til både små og store prosjekter, og investeringen for løsningen betaler seg fort tilbake i bespart arbeidstid.

– I tillegg er brukeropplevelsen veldig viktig. Man kan stole på at informasjonen når ut, og det er utrolig tidsbesparende å kunne laste opp dokumenter som for eksempel HMS informasjon, tegninger og

arbeidsbeskrivelser via datamaskinen uten å måtte reise ut til prosjektet med papirer, poengterer Jo Andre entusiastisk.

For å tilpasse seg markedet, har Certior utviklet flere løsninger, deriblant byggekortlesere som kan kobles til et nettbrett. Denne løsningen er perfekt for mindre prosjekter hvor det gjerne ikke er like stor plass og det er ønskelig med en rimeligere løsning for å fortsatt ha god kontroll og oversikt.

– Man får de samme funksjonene som en vanlig tavle, til en mindre pris og en mindre fysisk størrelse. Dette har økt produktets appell, og vi har kunder som bruker det for å forbedre informasjonsflyten ikke bare i byggeprosjekter, men også på andre på andre arbeidssteder, fastslår Jo Andre.

For de mindre prosjektene, hvor kun mannskapsregistrering ifølge Byggherreforskriften § 15 er nødvendig, kan enhetene brukes alene uten nettbrett. Vi har fått svært mange tilbakemeldinger fra kunder som er positivt overrasket over prisen og hvor enkle de er å ta dem i bruk, forteller Jo Andre. Certior jobber i skrivende stund med nye produkter rettet mer mot de større prosjektene.

– Sammen med våre kunder har vi sett flere muligheter for å gi prosjektledelsen bedre kontroll over de større byggeplassene

og effektivisere arbeidsdagene enda mer. Vi håper på å lansere de nye produktene nå i løpet av sommeren, og det gleder vi oss veldig til, sier Jo Andre.

Certiors digitaliserte HMS-tavler og byggekortlesere er i bruk på byggeplasser over hele Norge; fra nord til sør. Tilbakemeldingene vi har mottatt er svært positive, og vi ser at de digitale HMS-tavlene forbedrer informasjonsflyten ut til de utførende markant, forteller Jo Andre.

– Siden løsningen er basert på moduler der man enten kan fjerne det man ikke har bruk for eller legge til flere funksjoner, får vi ofte tilbakemeldinger på at løsningen vår er svært rimelig og fleksibel. Dette er en av grunnene for at mange av våre kunder anbefaler oss videre, avslutter Jo Andre Fredriksen.

KONTAKT

CERTIOR AS Besøksadresse: Lørenveien 37, 0585 OSLO

Telefon: 21 51 92 92

Mail: post@certior.no

Hjemmeside: https://www.certior.no

Facebook: https://www.facebook.com/certioras/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/certioras/ Instagram: https://www.instagram.com/certioras/

IT & TEKNOLOGI ● 31

Verdifull sanntidsinnsikt

med The Ship

Med fokus på effektivisering og sanntidsdata i shippingbransjen, har det norske techselskapet The Ship AS, utviklet en app som automatiserer dataene mellom skip og land.

Historien om The Ship starter med gründer og CEO, Fredrik Lerøy. Fredrik har en variert CV som blant annet inkluderer IT-, olje- og shippingbransjen, der årene i shippingbransjen skulle forme og legge grunnlaget for løsningen og selskapet The Ship AS. – Vi var leid inn som konsulenter for rederiet Seatrans Chemical Tankers i Bergen, for å modernisere systemene de hadde. Vi fant fort ut at det var flere enn Seatrans Chemical Tankers som hadde behov for slike systemer, og sammen med dem bestemte vi oss for å ta disse løsningene ut i et eget selskap og kommersialisere det slik at vi kunne selge det til andre kunder, forteller Fredrik Lerøy innledningsvis.

The Ship AS ble startet i 2020 og var på mange måter et utspring fra erfaringen om at rederienes kjernevirksomhet ikke består av å drifte og videreutvikle systemer. Shippingbransjen, som de siste årene har

vært gjennom en stor IT-revolusjon, har i dag et større fokus på effektivisering og innsamling av data, og The Ship visste at de satt på effektive løsninger som kunne gi store besparelser for aktører innen shipping.

– Shippingbransjen har lenge hengt litt etter på verdensbasis, men Norge er ett av landene som er ganske langt fremme og som mange land ser opp til i forhold til shipping, poengterer Lerøy.

Lerøy forklarer hvordan The Ships appløsning fungerer:

– Vi har utviklet en app, som blir benyttet av mannskapet om bord på skipene. Appløsningen baserer seg primært på hendelsesregistrering; alt som foregår med tanke på håndtering av last, registreres i vår app.

Hendelsene som registreres i The Ships løsning, inkluderer alt fra når skipet ankommer havnen, til når losen kommer om bord, slangene blir koblet på og lasten blir løftet ut av lasterommene. Hendelsene blir deretter lagret i en strukturert database og

32 ● IT & TEKNOLOGI

dermed synliggjort for operasjon på land og andre samarbeidspartnere som agenter og befraktere.

– Det gjør at personell på land har mulighet til å se hva som skjer under de forskjellige lasteoperasjonene i ettertid, og får dermed mye mer kontroll ved at de kan følge med på at ting går som det skal, sier Lerøy.

Denne informasjonen er svært verdifull for en shippingaktør, og kan blant annet brukes til å identifisere hva de egentlig bruker tid på, hvor de eventuelt kan gjøre besparelser, og hva som kan gjøres annerledes.

Skipene kan også registrere sitt drivstofforbruk i appen når de ankommer havnen og underveis, noe som er viktig i forhold til Co2-utslipp og det obligatoriske innkjøpet av kvoter.

– Vi gir dem et verktøy om bord som registrerer dataene én gang, og så blir dataene automatisk automatisert og sendt videre til alle involverte parter. Vi prøver å gjøre jobben lettere for mannskapet om bord som har mange andre arbeidsoppgaver, presiserer Lerøy.

De største økonomiske fordelene som kommer med The Ships automatiserte løsning, er muligheten til å basere sine beslutninger på faktiske data. Alt som registreres kan rapporteres på, og man kan enklere avdekke operasjoner som tar lang tid ved at man helt konkret ser hva skipene bruker mest tid på.

– Vi sitter etter hvert på veldig store datamengder, og kan gi kundene innblikk i hva som faktisk tar tid. Vi har eksempler på kunder som iverksetter konkrete tiltak på forskjellige terminaler for å gjøre ting på en bedre og mer effektiv måte, sier Lerøy og utdyper: Kan man laste og losse mer cargo på kortere tid, tjener man mer penger og kan transportere mer last ved å bruke mindre drivstoff. Det handler også veldig mye om miljø, fastslår han.

The Ship får mange tilbakemeldinger på at de med sitt fremsynte system, løser mange av utfordringene og oppgavene til shippingbransjen. Med et brennende ønske om å levere effektive løsninger til mannskapet om bord og de som driver operasjoner på land, opple-

ver The Ship at mye av fokuset har endret seg siden de startet for snart fire år siden.

– Vi hadde flere konkrete systemer som vi utviklet for Seatrans Chemical Tankers i starten, men når man begynner å snakke med et bredere publikum får man stadig mer feedback fra alle mulige kanter. Vi så blant annet at dataene fra havnen; enten man er et kjemikalieskip, eller driver bulklast, så er det likt for alle skip uansett hvor i verden man befinner seg, forklarer Lerøy.

Løsningen ble derfor et universelt system som kan tas i bruk på skip over hele verden – med «just-in-time-shipping» hvor man får opp data med en gang noe skjer. Slik holder alle involverte parter seg oppdaterte i sanntid.

– Tidligere kunne det gå dagevis før de fikk denne informasjonen. Derfor ser kundene våre nytten i å knytte alle aktørene tettere sammen, for å få dataene idet de skjer, understreker Lerøy.

Lerøy opplyser at kundene som har vært med helt fra starten, fortsetter å bruke The Ships løsning – som blant annet kan vise til store kutt i utgiftene i forhold til liggetid i havn.

– Vi har skip som tilbringer opptil 50

prosent av tiden sin i havn, og kan man spare noen prosent hver gang, er det store besparelser i drivstofforbruket på sikt, forklarer han.

The Ship, med base i Bergen, består i dag av et lite og svært kompetent team med tre utviklere og to ansatte innen salg og markedsføring. Fredrik Lerøy forteller at det har vært en utrolig spennende reise å få være med på å bygge opp selskapet til stadig nye høyder.

– Det er til tider mye jobb, men vi ser at vi tiltrekker oss nye kunder, noe som bekrefter at vi faktisk har et godt produkt. Jeg tror vi har lansert et svært riktig produkt, på akkurat riktig tidspunkt, konkluderer Lerøy avslutningsvis.

THE SHIP AS Besøksadresser: Kokstaddalen 27, 5257 KOKSTAD

Telefon: +47 950 35 232

Mail: post@theship.no

Hjemmeside: https://www.theship.io

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/the-ship-as

IT & TEKNOLOGI ● 33
KONTAKT

Fullspekket system med stort potensial

Den norske teknologileverandøren Glasspaper Solutions AS, har utviklet en skybasert løsning for ambisjonsrike selskaper som forenkler det daglige arbeidet. Plattformen Kamude, gir en samlet oversikt over informasjonssikkerhet, risikostyring, compliance, HMS, IT-sikkerhet og revisjon.

Glasspaper er et norsk konsern som består av 11 selskaper innen en rekke virksomhetsområder – deriblant teknologibedriften Glasspaper Solutions AS. Forgjengeren til Glasspaper Solutions ble startet av IT-konsulenten Lasse Rolstad sammen med flere gode kollegaer i 2017, og det Oslo-baserte selskapet ble offisielt en del av Glasspaper i november 2020. – Vi hadde tidligere jobbet tett med Glasspaper, før vi gikk i dialog med dem for å bli en del av konsernet. Vi var også i dialog med andre potensielle aktører, men vi følte at vår visjon og tankegang matchet veldig godt med Glasspaper, forteller Lasse Rolstad, daglig leder i Glasspaper Solutions AS.

Glasspaper Solutions er på mange måter et ganske tradisjonelt konsulentselskap, med hovedfokus på Microsoft teknologier. Forskjellen er selskapets kontinuerlige arbeid med egenutviklede programvareløsninger, som stadig blir forbedret for å imøtekomme kundens behov. – Vi har også produkter som fortsatt er i utviklingsfasen, hvor konsulentvirksomheten bidrar til å finansiere produktinvesteringene våre, opplyser Rolstad.

Glasspaper Solutions jobber aktivt med to løsninger, som per i dag befinner seg i en tidlig startfase; Glacir og Kamude. – Ideen til Glacir kom fra isbergfilosofien, hvor det er lite helt øverst og veldig mye under. Hovedformålet med denne løsningen

er at den skal være en skalerbar back-end for små og mellomstore bedrifter, som ikke nødvendigvis har råd til å kjøpe seg et svært utviklerteam. Dersom man vokser med tiden, må man ofte bytte ut de enkle løsningene man allerede har. Det slipper man med denne løsningen, utdyper Rolstad.

Glacir er isteden en modulbasert backend, som er fullspekket med masse standardmoduler som CMS, medlemsregister, autentisering og epostvarslinger. I tillegg kan man enkelt supplere med skreddersydde moduler ved behov.

– Jeg pleier å si at denne løsningen er en fin plattform for små bedrifter med vekstambisjoner. Har man derimot ingen ambisjoner om å bli noe særlig større, kan man heller

34 ● IT & TEKNOLOGI

bruke Shopify – i de tilfellene fungerer den løsningen bra, poengterer Rolstad.

– Vi prøver å gjøre alt mye enklere, og man får mye «gratis» siden vi har utviklet en ferdig løsning. Dersom man vokser litt og finner ut at man trenger integrasjon med CRM-systemet, så kan vi lage en helt egen modul for kunden med det formålet, forklarer Rolstad videre.

Prosjektleder Emil Sjursen, forteller at de per i dag har ti kunder som bruker Glacir. Tilbakemeldingene de mottok fra disse kundene i startfasen, har deretter blitt benyttet til å finpusse systemet.

– Akkurat nå er fokuset til teamet å forbedre brukervennligheten ytterligere. Blant annet har en dedikert designer kjørt brukerintervjuer- og tester, for å kartlegge forbedringspotensialer i systemet. Det jobbes også kontinuerlig med vurdering av andre moduler som vi tror kan være til nytte for flere kunder, forteller Sjursen.

– Kundene som er med på plattformen, nå i en tidlig fase, er med på å forme produktet vi bygger, konkluderer Rolstad.

Den andre løsningen det jobbes iherdig med, er GRC-plattformen Kamude. GRC er kort fortalt et fagfelt som omhandler krav og regler for å dokumentere at man er i samsvar med forskjellige lover og krav. Da

Glasspaper Solutions ble gjort oppmerksomme på at mange bedrifter fortsatt benytter seg av Excel til dette formålet, ønsket de å tilby en skybasert plattform for bedre styring av virksomheter.

Kamude gir virksomheter friheten til å utforme sine egne kravsett. Når kravboken er komplett, gir plattformen de som arbeider strategisk, muligheten til å definere hvordan disse kravene blir oppfylt gjennom tydelige indikatorer for samsvar.

– På driftsnivået tar de utførende over ansvaret rundt implementering for å sikre at virksomheten er compliant. Kamude effektiviserer denne prosessen ved å tilby verktøy for både innsikt, forvaltning og dokumentasjon av samsvarsprosesser, noe som gir virksomheten trygghet og oversikt over samsvar i henhold til de krav og tiltak som er satt, fremholder Rolstad.

Kamude har vært et stort investeringsobjekt for Glasspaper Solutions, og de har allerede inngått avtaler med flere kunder. – Vi ser et stort potensial i dette markedet, og vi mener vi har en riktig god løsning som vi tror verden vil ha stor nytte av, konstaterer Rolstad.

Med en definert målsetning om å bygge imponerende og samfunnsnyttige produkter, har Glasspaper Solutions hatt en eventyrlig vekst i løpet av sine fire år i drift. I dag består teknologileverandøren av 18 ansatte, og

de er stadig på leting etter nye talenter.

– Vi har en god kultur i selskapet, noe som er en stor og viktig del av vår identitet. Når vi nå ser etter de riktige menneskene, må både personligheten og kompetansen matche, understreker Rolstad.

Avslutningsvis legger Lasse Rolstad til at de også har mye å tilby innen prosjektbasert utvikling, hvor de har utviklere med mange års erfaring innen mange forskjellige bransjer og områder.

– På sikt ønsker vi å levere skreddersydde løsninger dersom en kunde ønsker noe helt spesielt, for eksempel innen det offentlige. Vi har utvilsomt erfaringen som trengs, med ansatte som har veldig gode CV-er.

GLASSPAPER SOLUTIONS AS Besøksadresse: Brynsveien 12, 0667 OSLO Telefon: 97 61 15 97

Mail: solutions@glasspaper.no

Hjemmeside:

https://www.glasspaper-solutions.no

Facebook:

https://www.facebook.com/glasspaper.solutions

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/glasspapersolutions/ KONTAKT

IT & TEKNOLOGI ● 35

Aplia AS, har levert helhetlige IT-tjenester for kunder i ulike bransjer og sektorer siden 2008, og var tidlig ute med å levere brukervennlige apper og nyskapende webapplikasjoner. Nå ønsker den digitale spesialisten å vokse ved hjelp av kunstig intelligens.

Digital innovasjon forenkler hverdagen

IT-aktøren Aplia AS, ble startet i Skien i 2008 og har allerede rukket å fylle 16 år. Aplia ble født etter en idé av fire webutviklere som hadde jobbet i bransjen i mange år og som ønsket å skape en bedrift med gode verdier og et godt arbeidsmiljø.

– Det var tilfeldigheter som gjorde at vi gikk sammen om å starte noe. Det var en klassisk gründerhistorie hvor vi satt på en kafé og skrev ned ideer på en serviett, forteller daglig leder Benjamin Selmer, som har vært med siden oppstarten.

IT-firkløveren hadde ikke sett for seg at de skulle komme i gang så raskt som de

gjorde, men kundene nær mest strømmet til Aplia for å få hjelp med webapplikasjoner, nettsider og netthandelsløsninger. Flere av Aplias første kunder er fortsatt trofaste kunder den dag i dag.

– For 16-20 år siden hadde vi en idé om at we bapplikasjoner og applikasjoner i nettskyen var fremtiden, og det har det jo blitt! Målet vårt med Aplia var å bidra til å

knytte sammen og forbedre kundens prosesser, og å gjøre det mer effektivt og økonomisk, sier Benjamin.

Aplia var tidlig ute med å utvikle apper, og bistår ofte med det tekniske hvis en bedrift har en god idé til en appløsning. Selv om apputvikling er en forholdsvis liten del av Aplias mange ytelser, har den digitale spesialisten flere gode apper under beltet. – Den mest utbredte appen vi har ut-

36 ● IT & TEKNOLOGI

viklet, er nok appen til Norges Lastebileier-Forbund. Appen benyttes av sjåfører og lastebilbedrifter, og inneholder flåtestyring, sjekklister og HMS – ting som sjåfører trenger og bruker daglig. Den er vi veldig stolte av, konstaterer Benjamin.

Aplia har dessuten en ideologi om at alt de leverer skal ha en samfunnsnyttig funksjon og bidra med noe til verden. Det er kunden og aktivitetstilbudet IOGT Enestående familier, et godt eksempel på: IOGT Enestående familier har hatt stor suksess med sin utvikling av nye nettsider gjennom et tett samarbeid med Aplia; spesielt anført av seniorutvikler Rune Langseid. Fra første versjon i 2017 har Aplia levert tilpassede publiseringsløsninger som har imøtekommet behovene til både frivillige ledere og deltakere. Da den nye versjonen ble lansert i januar 2024, fikk den massiv respons for sin brukervennlighet, og Benjamin trekker frem denne kunden som en svært hjertevarm referanse og et eksempel på hvordan ny teknologi kan brukes til å skape noe nyttebringende.

– Aller helst skal vi skjønne kundens prosesser bedre enn de skjønner de selv, og hjelpe dem så godt de kan med å systematisere tankene. Jeg tror at kundene våre

er fornøyde, og at de føler vi bidrar på en ærlig og redelig måte ved å finne gode løsninger. Det er noe vi er veldig opptatte av, og mange ganger føler vi at vi blir en del av bedriften vi hjelper, uttrykker den ydmyke daglige lederen.

Når veien går videre mot en stadig mer teknologisk verden, ønsker Aplia å komme enda tettere inn på kjerneprosessen til kundene. Derfor har man nå tatt i bruk kunstig intelligens, som allerede har blitt en viktig sparringspartner for IT-aktøren.

– Vi, som alle andre i bransjen, drømmer om å komme godt i gang med kunstig intelligens. Vi ønsker å vokse, og derfor har vi satt oss grundig inn i kunstig intelligens. Vi tror det kan utgjøre en stor forskjell for bedrifter. Jo vanskeligere det er for mennesker å se mønster, jo bedre kandidat er det for maskinlæring, utdyper Benjamin. Vi må derimot fortsatt forstå kunden og deres prosesser og behov, og tenke ut en løsning, men vi kan forbedre kvaliteten ved å sjekke vår egen kode opp mot kunstig intelligens, poengterer han.

Aplia har både små og store kunder over hele landet, og i 2021 startet de en avdeling i Bergen som i dag har seks ansatte, for å stille enda sterkere på rekruttering. – Rekruttering har alltid vært en ut-

fordring i vår bransje, men i dag har vi 22 ansatte bestående av veldig dyktige utviklere; alt fra supre lærlinger til en professor som jobber her på deltid, kan Benjamin fortelle.

Nylig fikk Aplia utmerkelsen «great place to work», hvor de havnet på syvende plass i Norge innen små bedrifter. Dette er ifølge Benjamin et resultat av bedriftens urokkelige verdier.

– Verdiene våre ble utarbeidet av de ansatte, og består av ordene «kompetanse», «kvalitet», «pragmatisk», «trygg», og «vaffel». Vaffel står for samhold; det er mykt, sprøtt, rutete og strukturert – og kan deles. Og så er vi i tillegg veldig glade i vafler, ler Benjamin, som tilføyer at de har faste vaffelfredager der de inviterer naboer eller potensielle kunder til kontoret i hjertet av Skien sentrum for en uforpliktet og hyggelig prat.

Benjamin røper at Aplia har mange spennende prosjekter på gang, blant annet innen løsninger og applikasjoner som forenkler hverdagen for servicebransjen.

– Hvis det er noen servicebedrifter som styrer og steller med arbeidsordre på papir, så kan de ringe oss for en god løsning, avslutter Benjamin Selmer.

KONTAKT

APLIA AS

Besøksadresser: Centrumsgården, Torggata 8, SKIEN Conrad Morhs Veg 29, BERGEN

Telefon: +47 928 47 444

Mail: post@aplia.no

Hjemmeside: https://www.aplia.no/

LinkedIn

https://www.linkedin.com/company/aplia-as/ Facebook: https://www.facebook.com/aplia.no/

IT & TEKNOLOGI ● 37

Teknologisk bedrift biter fra seg på brukervennlige løsninger

TIlder AS i Bergen er en teknologibedrift som utvikler digitale løsninger for nasjonale og internasjonale selskaper. Med et åpent sinn for ukonvensjonelle løsninger og nye bruksområder, jobber Ilder tett sammen med kundene for å finne den beste løsningen.

eknologibedriften Ilder AS, som hadde sitt utspring fra en forskningsbedrift, jobbet i starten med flere spennende startups. En av disse var Grasp AS, som jobber med å forbedre kommunikasjonen mellom pasient og behandler. Ilder fikk i 2019 i oppgave av Grasp å utvikle en applikasjon som fungerte som en digital stressball ved å registrere og digitalisere et fysisk håndtrykk. Dette ble starten på en reise som fortsetter å imponere.

Daglig leder Jon Arild Jacobsen har jobbet i Ilder siden 2019, og forteller om en dyp interesse for teknologi.

– Jeg vokste opp med en teknologiinteressert far som jobbet i Telenor, og hadde huset fullt av diverse elektroniske dingser. På jobb hadde han en datamaskin som tok et helt

rom, og som jeg kunne gå inni! Jeg fikk min første egne datamaskin av min far da jeg var seks år gammel, og da var jeg solgt, erindrer Jon Arild.

Hans store forkjærlighet for teknologi og elektro ble en trofast følgesvenn gjennom hele barndommen og videre ut i voksenlivet. Jon Arild startet IT selskap som 18 åring, og utdannet seg senere til elektriker og automasjonsingeniør, og jobbet mange år i energibransjen før han startet i Ilder.

– I Ilder har vi mange ansatte med faglig bakgrunn og erfaring innen industri- og energibransjen. Ilder består av folk som er interesserte og svært engasjert i faget, og det merker kunden. Vi gir kunden et team som virkelig løser problemet, og som er energisk

og sulten på å faktisk skape noe som gir verdi, understreker han.

Ilder jobber hovedsakelig «in house», og legger stor vekt på å være et sammensveiset team som løser problemer sammen med kunden. Den varme og humoristiske bedriftskulturen Ilder har skapt – som tydelig manifesteres allerede ved inngangspartiet til Ilders kontor, i form av et stort, rosa neonskilt, har dessuten vært en viktig suksessfaktor for teknologibedriften fra Vestlandet.

– Vi har prøvd å dyrke denne kulturen ved å være litt spesielle, og bruke mye tid på branding og fargevalget på våre kontorer. Vår gründer Tor Gjøsæter var på en konferanse der han la merke til at nesten alle IT- og teknologiselskaper hadde en blå eller grå logo med rette linjer. Da tenkte han at vi å skille

38 ● IT & TEKNOLOGI

oss ut i Ilder, med en rosa logo i løkkeskrift, forteller Jon Arild muntert.

Selskapets navn, Ilder, skiller seg også ut. Jon Arild forteller at navnet kommer av at gründer Tor Gjøsæter var så glad i dyr at han ønsket et dyrenavn som navnevalg. Han kom frem til ilder, som fungerte godt også på engelsk – og som hadde de samme egenskapene som dem selv.

– Ilderdyret er raskt, agilt og fleksibelt, og det passet oss godt. Jeg tror de ansatte føler seg veldig hjemme i det også; vi er ildere, og vi er annerledes, konkluderer Jon Arild.

Ilder AS er 100 prosent eid av sine ansatte, og har kontorer i Bergen, Stord, Fauske og Polen. For å finne faglig dyktige folk, jobber Ilder mye med rekruttering. På jobbintervjuet vektlegges koding, og det drøftes hvordan jobbsøkeren ville ha løst ulike problem. Men for å passe inn i bedriftskulturen legges det også stor vekt på personlige egenskaper.

– Det er ikke tilfeldig hvem vi ansetter.

Siden vi jobber i et team, må man trives med å jobbe med andre. I tillegg bør man også like sosiale tilstelninger, som er en stor del av Ilder, poengterer Jon Arild, som legger til at uformelle arrangementer utenfor arbeidstid er en viktig bidragsyter til det trivelige arbeidsmiljøet.

Ilder har levert mange store og små prosjekter til selskaper både i Norge og utenlands. Jon Arild Jacobsen trekker frem et spesielt vellykket prosjekt der de hjalp en

servicestasjon med å fornye sitt eldgamle tankmålesystem.

– Vi erstattet en utdatert gammel PC og elektronikk med ny skyteknologi og apper. Dermed slapp servicestasjonen å grave opp igjen tanker og erstatte tankmålere, men kunne i stedet fortsette å bruke det gamle i mange år til. Det er bærekraft i praksis! Det er et av mange prosjekt jeg er veldig stolt av, og det gløder i øynene på våre ansatte når de får jobbe med oppdrag som er litt sære og kompliserte.

Som et morsomt komplement i et annet prosjekt, bestemte utviklerne i Ilder seg for å kode inn kommandoer som overrasker kunden. For eksempel kunne man skrive «hello kitty» i søkefeltet og forvandle applikasjonen rosa. Det gjorde at kunden selv gjorde jobben med å gjennomteste applikasjonen. – Det er såkalte «easter eggs», som fungerer som små hint til kundene. Vi er ildere og overrasker gjerne kundene våre med slike sprell, sier Jon Arild med et lurt smil.

Allerede fra 2025 skal byggeplasser i de store byene være helt utslippsfrie, med elektriske gravemaskiner og lastebiler. Denne store omstillingen krever løsninger som fungerer optimalt for å unngå nedetid på byggeplassen grunnet ladekapasitet.

– I mange tilfeller vil nettet være for svakt for å lade alle maskinene samtidig, og da kom kunden Eviny i samarbeid med Mobil Energi på banen, med ønsket om å utvikle en

bedre løsning, forteller Jon Arild og utdyper: – Vi utviklet en effektkalkulator og applikasjon på vegne av Eviny der effektbehovet til de ulike elektriske kjøretøyene blir planlagt over tid, for å gjøre overgangen til en utslippsfri byggeplass så enkel som mulig, forklarer han.

Som daglig leder for en teknologibedrift der ingenting er umulig, synes Jon Arild det er motiverende og spennende å få jobbe med menneskene bak teknologien. 3D-utviklere, frontend-utviklere, UX-designere, backend-utviklere og plattform-utviklere – for å nevne noen. «Ilderne» i Ilder, kan ta enhver idé til nye høyder.

– I flere applikasjoner er vi verdensledende, og våre systemer er helt i spissen. Vi har høy kompetanse, og jeg blir daglig imponert over hva vi får til, avslutter Jon Arild Jacobsen.

KONTAKT

ILDER AS

Besøksadresser: Chr. Michelsens Gate 6b, 5012 BERGEN

Sæ 132, 5417 STORD

Sjøgata 74, 8200 FAUSKE

Telefon: 90 11 20 12

Mail: kontakt@ilder.no

Hjemmeside: https://ilder.no

Facebook: https://www.facebook.com/ilder.no

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ilder

IT & TEKNOLOGI ● 39

Adept Concept AS forenkler regelverksoppfølging med hjelp av KI

KI, Kunstig intelligens, revolusjonerer styringssystem og compliance. Adept Concept AS benytter seg av fremtidens teknologi til å holde seg oppdatert på reviderte regelverk gjennom den skybaserte applikasjonen Adept™.

– KI leverer en enorm besparelse for våre kunder, konstaterer gründer og daglig leder Haakon Meitzner, her sammen med forretningsutvikler Arild Havnen.

Adept Concept AS har en historie som strekker seg tilbake til 1993. Da var de en beskjeden aktør som var virksomme innen støysystemer og regelverk. I 2011 ble det daværende selskapet fisjonert og navnet Adept Concept AS ble registrert – med en videreføring av tjenester innen compliance; samsvar, oppfølging av regelverk og implementering av regelverk.

Igjennom. Siden den gang har det gått slag i slag, med ny teknologi og nye kundebehov, og vi fikk et gjennombrudd rundt 2010-2012 med åtte store kontrakter innenfor bygging av borerigger for norsk sokkel, forteller Haakon Meitzner, gründer og daglig leder i Adept Concept AS.

et kravbibliotek med relevant regelverk tilpasset virksomheten, samsvarsmåling, fritekstsøk hvor man finner spesifikke krav i eget kravbibliotek eller Adepts sentrale kravbibliotek, og ikke minst den unike muligheten til å holde seg oppdatert på regelverksendringer.

Med en kundeportefølje på rundt 60 kunder, har Adept Concept økt jevnt og trutt. I dag består selskapet av ni ansatte, og har fem samarbeidspartnere som Meitzner betegner som svært viktige.

dag er Adept Concept en betydelig leverandør av regelverksoppfølgingstjenester for bedrifter. De benytter seg av vår tids banebrytende teknologi, i tett samarbeid med ledende aktører, for å tilby en løsning som ikke bare er tidsbesparende og økonomisk – den sikrer også at bedrifter holder seg oppdaterte på gjeldende regelverk til enhver tid.

– Den første utgaven av denne løsningen, ble laget i 2002 i samarbeid med kunder som har vært veldig sentrale for oss opp-

I 2010 fikk Adept Concept kontrakt med 4 riggselskaper der de ble involvert i byggingen av ti nye rigger. Det var i denne sammenhengen de ble gjort oppmerksomme på at løsningene og teknologiene som fantes var relativt umodne i forhold til behovene, og at Adept Concept kunne mette et sultent marked med sin løsning.

– Det som er spesielt med vår løsning er at vi digitaliserer alt regelverk som kundene våre har behov for, og tilgjengeliggjør det i applikasjonen, forklarer Meitzner.

Med Adept™ får man som kunde tilgang til følgende funksjoner;

Med Adept™ har man lykkes med å tiltrekke seg kunder i flere forskjellige bransjer, deriblant energi, bygg og anlegg, datasentre, industriell produksjon m.fl. og opplever for tiden en betydelig økning i henvendelser.

– På innsatssiden har vi en avtale med Lovdata, som gir oss tilgang til deres database slik at regelverket blir tilgjengelig for oss. Vi har også en distribusjonsavtale med Standard Norge gjennom deres distribusjonsselskap Standard Online og en avtale med DNV for de standardene som de lisensierer ut. I tillegg har vi dokumenter fra en rekke utgivere som ikke krever egne distribusjonsavtaler, utdyper Meitzner, som påpeker at de per i dag har over 3000

40 ● IT & TEKNOLOGI

unike regelverk tilgjengelige, noe som øker hver dag.

Alle løsninger utvikles på huset, mens den eksterne samarbeidspartneren Webstep tilfører fordypende IT-kompetanse når behovet melder seg. Konsulentfirmaet Proactima står dessuten klare til å bistå Adept Concept og deres kunder, med alt innenfor HMS, risiko og barrierestyring.

Adept Concepts løsning anses som ganske unik i verdenssammenheng, og både Meitzner og Havnen, er svært stolte av at de har utviklet løsningen uten behov for ekstern finansiering.

– Mange av Adept Concepts kunder har søkt internasjonalt etter programvare med denne funksjonaliteten. Det finnes mange compliance management systemer ute i verden, men de har ikke funnet noen som kan matche funksjonaliteten i Adept™. Med en unik funksjon som sikrer at endringer i regelverket blir automatisk identifisert og synliggjort i løsningen, tilbyr Adept™ noe som de er alene om.

I Adept Concept har de gjennom mange år lagt inn regelverk fra en rekke forskjellige utgivere, men de har fremdeles ikke støtt på regelverk som de ikke har

klart å digitalisere på en effektiv måte. – Vi har bygd verktøyet stein for stein oppgjennom mange år, og vi har utviklet gode verktøy for å legge inn regelverk, med algoritmer som tolker strukturen i dokumentet. Men den største jobben har nok vært på importløsninger, der vi nå kan importere strukturerte data rett fra utgiverne, opplyser forretningsutvikler Arild Havnen.

For å kunne dokumentere at man er i samsvar med regelverket, knyttes løsningen Adept™ opp mot kundenes interne dokumentasjon, som prosedyrer, prosesser og arkivdokumenter. Denne dokumentasjonsprosessen har hittil fungert ved at Adept Concept har importert kundens mappestruktur, men nå har systemet fått en skikkelig oppgradering med den seneste KI-teknologien.

AI Engine er i dag integrert i Adept™systemet, og er et resultat av et tett samarbeid med Webstep. I tillegg har man opprettet API-løsninger som muliggjør innhenting av data fra flere store styringssystem, bl.a. Landax og SharePoint. Det gjør det mulig å legge inn all informasjon i dokumentene i en slags motor som analyserer innholdet, som deretter blir kategorisert og

klassifisert slik at de blir søkbare ved hjelp av kunstig intelligens (KI).

– Man kan for eksempel spørre Adept™ AI Engine om krav til avfallshåndtering og be den om å finne prosedyrene som dekker det kravet. Den vil da finne alt av dokumentasjon som omhandler dette. KI har rett og slett vært en perfekt match for oss. Vi var tidlig ute med å ta i bruk KI i løsningen vår, og vi ser mange fremtidige muligheter til hvor KI kan hjelpe våre kunder ytterligere, sier Havnen.

– KI leverer en enorm besparelse for våre kunder, avslutter Haakon Meitzner.

KONTAKT ADEPT CONCEPT AS Besøksadresse: Strømgaten 4, 5015 BERGEN

Telefon: 55 70 63 23

Mail: post@adeptconcept.com

Hjemmeside: https://www.adeptconcept.com/website/ Facebook: https://www.facebook.com/AdeptConceptAS

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/adeptconcept/

IT & TEKNOLOGI ● 41

Tar vare på de ansatte

Med en samlet oversikt over sine ansatte, får både bedriftsledelse og HR en helt ny arbeidshverdag med det digitale HR-systemet til Sympa. – Det hjelper hele bedriften til å ta avgjørelser basert på ekte personaldata, fastslår Thomas Skagen, Country Director i Sympa AS.

Det finske selskapet Sympa, har vært en leverandør av nytenkende HR-system siden 2005, og har i løpet av sine 19 år hatt en ekspansiv vekst på det nordiske markedet. Det som startet som en familiebedrift i hjemlandet Finland, ble fort en dominerende tilbyder av helhetlige HR-løsninger for bedrifter i Europa, og i 2017 startet man en egen avdeling i Norge – frontet av Country Director Thomas Skagen.

T– Jeg har hovedsakelig jobbet med salg og salgsledelse helt siden jeg startet min

første salgsjobb i 2006, forteller han. I 2017 fikk jeg derimot muligheten til å starte Sympa Norge gjennom hovedkontoret i Finland, da det begynte å bli en del aktivitet i Norge gjennom andre Sympa-avdelinger, forteller Thomas innledningsvis.

il tross for at Thomas kom rett fra e-handelsbransjen og manglet erfaring innen HR, hadde han kvaliteter som bidro til at Sympa tok Norge med storm med sitt nyskapende HR-system.

– Jeg er en person som motiveres veldig

av vekst og vekstbedrifter, og trives med å få jobbe med digitale produkter, poengterer Thomas.

I 2018 stod HR-bransjen på mange måter ved et veiskille. Den tradisjonelle HR-rapporteringen måtte digitaliseres og forbedres i takt med vår stadig mer digitaliserte hverdag, blant annet for å oppfylle GDPR-krav. Thomas forteller at den digitale transformasjonen gjorde stadig flere bedriftsledere og HRavdelinger oppmerksomme på Sympas løsning – som ikke bare tok vare på de ansatte, men også samlet all informasjon på ett sted.

– Sympa er en HR-løsning som leverer skydreven masterdata og HCM. Vi jobber i et stort økosystem med samarbeidspartnere som fyller en totalleveranse, og vi har et sys-

42 ● IT & TEKNOLOGI

tem som leverer alle prosesser fra rekruttering til pensjonering, slik at man får kontroll på hver enkelt ansatt, forklarer Thomas.

ISympas HR-løsning kan en bedrift få full oversikt over alle sine ansatte; hvor de hører hjemme i bedriften og hvem de rapporterer til, i tillegg til prosesser som medarbeidersamtaler, lønnssystem og on- og offboarding. Med andre ord blir den ansattes reise i bedriften gjort digital, og post-it-lapper er et minne blott for HR-avdelingen.

– Vårt system hjelper bedriftene med å digitalisere disse prosessene automatisk, og delegerer påminnelser til mellomledere slik at HR får frigjort tid til å jobbe med det de skal – nemlig menneskene i bedriftene, understreker Thomas.

Sympas løsning er strategisk utformet for ledelse og HR, og inneholder informasjon om de ansatte, som kontrakter, sykemeldinger, rapporter og annen relevant informasjon. Alle rapporter oppdaterer seg automatisk og kontinuerlig i systemet, og gir verdifull informasjon til ledelsen om alt fra sykefravær til mangfoldet blant de ansatte.

– Denne strategiske informasjonen kan en bedrift bruke for å jobbe proaktivt med å forbedre personalsituasjonen, og det hjelper hele bedriften til å ta avgjørelser basert på ekte personaldata, fastslår Thomas.

Tilbakemeldingene Sympa får fra bedrifter som benytter seg av systemet, går ofte på kontroll. De fleste løsninger i systemet kan nemlig enkelt skrus av eller på, samtidig som man kan deaktivere og reaktivere prosesser i forhold til deres behov. Dette er noe de fleste bedrifter setter stor pris på – i tillegg til tryggheten det gir at sensitive opplysninger slettes automatisk etter et avsluttet arbeidsforhold.

– Mange synes det er godt å vite at man har et system i bakhånd som automatisk sletter dataen til de tidligere ansatte slik at man ikke får problemer med GDPR, og at prosessene alltid er i tråd med norsk arbeidsmiljølov. Vi har også NAV-integrasjon på plass for å følge opp langtidssykemeldte, der man får beskjed av systemet når man skal gjøre noe – og til riktig tid, fremholder Thomas.

Sympa består av 150 ansatte fordelt på fire land. Sympas norske avdeling i Oslo har fem ansatte, men jobber ellers tverrfaglig over landegrensene med et kjernesystem som er lokalisert i landene de opererer i.

– Sympas system er tilpasset Norge i forhold til NAV, mens for eksempel Sverige har andre prosesser ved sykefravær. Fremdeles er det den samme løsningen i bunn, sier Thomas.

Allerede i juni i år lanserer Sympa en ny og spennende nyhet, som ifølge Thomas blir en game changer i HR-bransjen; Sympas Col-

laborative HR funksjonalitet som tillater HR og bedriftens ledere å jobbe i samme system både med dagligdagse oppgaver, i tillegg til strategiske personalavgjørelser. Denne nye funksjonaliteten sammen med den allerede kraftige kjernefunksjonaliteten, og utvidet økosystem innen HR verktøy vil være sentrale brikker for å vokse og ta enda større markedsandeler både i Norge og Europa.

– Det sier seg selv at når man har et system der man kan samle flere land i ett HR-system, og rapportere på lokale språk med lokale prosesser, så er det relativt unikt – uten at man trenger å bruke flere millioner på det, avslutter Thomas Skagen med et smil.

KONTAKT

SYMPA AS

Besøksadresse: Olaf Helsets vei 5, 0694 OSLO

Telefon: 48 24 13 23

Mail: thomas.skagen@sympa.com

Hjemmeside: https://www.sympa.com/no/ Facebook: https://www.facebook.com/SympaHR/ Instagram: https://www.instagram.com/sympahr/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sympa-hr/

IT & TEKNOLOGI ● 43

Unik brukeropplevelse i shyen

Med en personlig vri på tradisjonelle IT-tjenester, skiller IT-leverandøren

Shyer seg ut ved å tilby en effektiv brukeropplevelse – med IT-løsninger

som ikke bare løser umiddelbare utfordringer for sine kunder, men også fremmer en sikrere, teknologisk fremtid.

IT-leverandøren Shyer AS, tilbyr konsulent-, sikkerhets- og nettverkstjenester med en personlig vri – for bedrifter som er lei av dyre og tungvinte IT-tjenester. Shyer AS ble startet av seniorrådgiverne Thomas Rolland-Herskedal, Jørgen Wasmuth og Ørjan Telle i 2021, som et motstykke til en bransje som er preget av automatikk, endeløse serviceoppdrag og en upersonlig kundetilnærming.

Ifølge daglig leder Thomas, har oppstarten gått over all forventning for den Bergensbaserte IT-leverandøren, som har spesialisert seg på trygge «shyløsninger».

– Det har gått fryktelig bra siden vi startet for tre år siden, og vi har gått i pluss i alle år. Det er vi veldig fornøyde med, konstaterer Thomas.

– Vi er et IT-driftsselskap, poengterer han

og utdyper: Det spiller ingen rolle hvor god app du har eller hvor bra PC-en din er, hvis ting ikke fungerer og applikasjonen din ikke kan snakke med sluttproduktet eller kundene dine. Det er der vi kommer inn; vi sikrer at kommunikasjonen går fra serveren og skyløsningen, til klienter og brukere - og sikrer at kommunikasjonen er trygg og at brukeropplevelsen er best mulig.

De fem ansatte i Shyer AS, sitter på en lang og imponerende erfaring, og består av IT-sjefer, tekniske ledere og salgs- og serviceledere som hadde jobbet sammen i et større IT-selskap. Shyers brede kompetanse innen IT og sikkerhet, utmerker seg spesielt innen service, sikre nettverk basert på HPE Aruba, sikkerhetsog brannmurkompetanse med Fortinet. Ellers har de spesialisert seg på produkter fra Microsoft som; Microsoft Azure, Entra

ID, Microsoft Defender, Intune og 365 – for å nevne noen få kvalifikasjoner. – Vi har utmerket oss på å sikre nettverksdriften til bedrifter, ved å sørge for at nettet er så sikkert og brukervennlig som mulig i forhold til at mange i dag sitter på hjemmekontor eller jobber utenfor kontoret, forklarer Thomas.

Alt skal og bør være helt sikkert når man er tilkoblet bedriftsdata – spesielt i dag hvor phishing- og hackerangrep er et stadig økende fenomen. Konsekvensene av at sensitive opplysninger lekkes, kan få fatale konsekvenser selv for en liten bedrift som ikke har et godt nok IT-sikkerhetsnivå. Shyers mål er å hjelpe bedrifter til å nå et høyere sikkerhetsnivå, som gjør at man ikke lengre er et mål for IT-angrep.

– Møter angriperen på en skikkelig

44 ● IT & TEKNOLOGI

brannvegg, kan det være nok til at angriperen avstår. Vi lærer samtidig opp kundene til å gjenkjenne phishingangrep, understreker Thomas.

Phishingangrep utføres ofte av noen som utgir seg for å være noen de ikke er, med den hensikt å få tak i opplysninger som man normalt ikke ville ha oppgitt. Phishingangrep brukes også for å stjele informasjon, som benyttes for å få tilgang til personlig informasjon. Dette kan være svært ødeleggende for en bedrift og deres kunder.

– Om en daglig leder, CTO eller CFO begår en slik feil, der alt ser ekte ut og man trykker på en lenke, risikerer man at all bedriftsdata blir blåst vekk, opplyser Thomas til skrekk og advarsel.

Og så tilbake til hvorfor de tre ITkollegaene valgte å starte et eget selskap: Shyer ønsket å yte mer og bedre service enn andre IT-aktører kunne tilby. Mange IT-aktører har distansert seg mer og mer fra sine klienter, og som tidligere ansatt i et stort IT-selskap forteller Thomas at mye av tiden gikk bort til å diskutere klientens problem istedenfor å faktisk løse problemene.

– Det er nedfelt i våre bedriftsverdier her i Shyer; så fremt det er teknisk mulig og lar seg gjøre, skal vi bli på kundens lokasjon helt til kundens problemer er løst. Det er noe som hver eneste kunde

har satt enormt stor pris på. De vet at når de ringer, så havner de ikke i en lang telefonkø, men de får snakke med ekte mennesker som kan hjelpe dem, forsikrer Thomas.

Tidligere kunne Thomas sitte i kundemøter i flere timer om gangen, uten at man nødvendigvis ble noe klokere på hvordan problemet skulle løses. I Shyer, gikk Thomas fra flere hundre timer kundesupport i måneden, til kun én time.

– Jeg syntes det var trist at kundene ikke fikk hjelp. Er det noe med produktet vi har levert som ikke virker, så er det vårt problem. Når vi leverer fra oss et produkt, er det med garantien at alt vi leverer fra oss, skal virke. Det er hovedforskjellen mellom oss og andre IT-selskaper, fastslår han.

Siden oppstarten har Shyer hjulpet mangfoldige bedrifter med enklere, sikrere og rimeligere løsninger. De har blant annet modernisert internettløsninger for en resort-kunde i Geilo, som fikk splittet opp én internettlinje i 100 private nettfrekvenser – én for hvert rom.

– Det er helt unikt, og det skal egentlig ikke gå! Men vi utviklet en serverløsning med en tjeneste slik at det er mulig - selv om utstyret egentlig ikke støtter det, poengterer Thomas.

Ved å fjerne unødvendige funksjoner for en stor kunde med over 300 ansatte,

bidro Shyer til at kunden reduserte sine ITkostnader med hele 70 prosent.

– Vi er utrolig stolte over at et lite selskap som oss, overtok IT- og nettverksdriften fra et stort IT-selskap, uttrykker Ørjan.

Thomas og Ørjan understreker at kundene er det viktigste for Shyer. Selv om de fleste av tjenestene deres kan kjøpes av andre IT-selskaper, er det nettopp servicen og den personlige tilnærmingen som lokker kunder fra hele Norge hit til det lille ITselskapet i Bergen.

– Her får kundene servicen de fortjener. Enhver kunde skal få tipptopp service til enhver tid, understreker han. Vi er ikke nødvendigvis en one-stop-shop, men prater du med oss får du gode og ærlige råd, avslutter Thomas med et smil.

KONTAKT

SHYER AS Besøksadresse: Vetrlidsallmenningen 5, 5014 BERGEN

Telefon: 40 001103

Mail: info@shyer.no

Hjemmeside: https://www.shyer.no

Facebook: https://www.facebook.com/shyerbergen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/shyer-as/

Instagram: https://www.instagram.com/shyeras_bergen/?hl=nb

IT & TEKNOLOGI ● 45

Smart fiskevelferd med AI

Fra Silicon Valley til Norge: Tech-bedriften Aquabyte AS, har revolusjonert fiskeoppdrettsnæringen med et avansert system basert på maskinlæring og AI, som gjør fiskeoppdrett både enklere og billigere.

Aquabyte ble startet i 2017 av en gründer ved navn Bryton Shang i San Francisco. Shang hadde en idé om at man kunne måle vekten til en fisk ved å ta bilde av den under vann, og testet ut sin teori i et badekar i Silicon Valley.

– Bryton Shang dro deretter til Norge og besøkte fiskeoppdrettsmessen Aqua Nor, hvor han fikk høre at lakselus var veldig interessant i forhold til hans idé om å ta bilder av fisken under vann, forteller Gunnar Berg, produktog kvalitetsmanager i Aquabyte AS.

Derfra gikk det fort, og Shang rekrutterte flere ansatte – blant annet Gunnar Berg, som har jobbet i Aquabyte siden oppstarten i 2018. De fikk stor oppmerksomhet i oppdrettsnæringen her til lands med hovedproduktet Aquabyte Lice, som overvåker og teller lusenivåene ved hjelp av AI og maskinlæring. Etter hvert utviklet man flere smarte og innovative produkter for fiskeoppdrettere.

– Vi utviklet biomassekontroll, der fisken veies kun ved å ta bilde av fisken under vann. I 2022 lanserte vi vårt velferdsprodukt, der man kan overvåke fiskens velvære, og se på sår, deformiteter og liknende, med samme fremgangsmåte, forklarer markeds- og kommunikasjonsansvarlig Ole-Vidar Andersland.

Ifølge Aquabyte kan en fiskeoppdrettsbedrift spare flere millioner kroner på dyre lakselusbehandlinger ved å benytte seg av deres smarte systemer.

– En lakselusbehandling koster 1,8 milli-

oner per merd, opplyser Kamilla Svindseth, senior salgsmanager i Aquabyte. Vi opplever at det er et økt fokus på fiskevelferd i næringen siden det er store utfordringer med fiskehelse, og vi har et system som fanger opp disse utfordringene på et tidlig tidspunkt slik at en fiskeoppdretter kan iverksette tidlige tiltak. Med snart 70 ansatte fordelt på USA og Norge, er Aquabyte en svært dynamisk bedrift som kjennetegnes av utvikling og innovasjon. Aquabyte ble tildelt Gaselleprisen i 2022 og 2023, og på kort tid har techbedriften gått fra å være en liten bedrift med få ansatte, til en stor bedrift som opererer i flere markeder over hele verden.

– Vi er et etablert selskap, og med våre løsninger og vår teknologi, leverer vi til kunder som også er etablerte i markedet, fastslår Gunnar Berg.

Med Aquabytes AI-teknologi, blir det tatt 1,3 millioner bilder i døgnet som deretter blir sortert ut ved hjelp av AI og benyttet videre til å finne fisk med god kvalitet. Denne informasjonen blir deretter brukt videre for prosessering, der maskinlæring tas i bruk for å telle lus, veie og måle fisken samt se på velferdsindikatorene for å gå i dybden på fiskehelsen.

Aquabytes banebrytende produkt, var ifølge innsiktsmanager Reinhard Fellner, et sårt tiltrengt produkt for oppdrettsnæringen i Norge. – Oppdrettsindustrien har lidd i mange år, og en digital transformasjon var helt nødvendig og etterlengtet i markedet. Vi er én av

leverandørene som kan levere dette produktet, og kundene har vært klare for dette lenge. Vi har ridd på denne bølgen med våre løsninger, noe som også er én av forklaringene til vår suksess, forteller Reinhard.

Bransjen har utvilsomt sett nytten og behovet av å digitalisere slik informasjon, spesielt siden feilavgjørelser kan få enorme konsekvenser økonomisk for en fiskeoppdretter. Med Aquabytes smarte løsninger blir det enklere å ta gode avgjørelser basert på innsikten som løsningene gir. Nå går Aquabyte en spennende fremtid i møte, med nye, avanserte løsninger som revolusjonerer oppdrettsnæringen.

– Det siste vi har kommet med er et overvåkingssystem som måler hvor fort fisken svømmer, noe som er en indikasjon på om de har nok luft i svømmeblæren sin. Dette er spesielt viktig ved nedsenkbare merder der man er nødt til å overvåke fisken på andre måter enn man gjør på overflaten, utdyper Kamilla Svindseth.

I dag måles fiskens hastighet i merdene manuelt ved hjelp av stoppeklokke, men med Aquabytes fremtidsrettede og langt mer presise løsning, kan man erstatte denne praksisen.

– Dette er et godt eksempel på hvordan bransjen endrer seg og det oppstår et problem som vi kan løse med vår teknologi, avslutter Ole-Vidar Andersland.

KONTAKT

AQUABYTE AS

Adresse: Damsgårdsveien 163B, 5160 LAKSEVÅG

Telefon: 55 91 10 10

46 ● IT & TEKNOLOGI

Helt proff i Kongsvinger

ProffTools i Kongsvinger, er en faghandel med fokus på verktøy, arbeidsklær og sveisemateriell, for proffkunder og privatkunder som setter pris på god service og riktig utstyr til jobben.

Faghandelen ProffTools AS, har lange aner som strekker seg helt tilbake til 60-tallet, da familien Digerud ble oljeforhandler i Kongsvinger. Noen år senere startet man Digerud Varmeservice, og deretter butikken ProffTools i Kongevegen 5, som drives av tredje generasjon Digerud.

– Ole Gunnar Digerud drev en liten butikk med hydraulikk gjennom franchiseleverandøren Hydroscan, i tillegg til salg av verktøy og klær, men da de skulle bygge den nye brua måtte han flytte derfra. Han fant dette stedet i 2012, og utvidet samtidig sortimentet, forteller butikksjef Annica Pedersen.

I2014 ble butikken selvstående, og salget av arbeidstøy, verktøy og merket Hydroscan, ble skilt ut i selskapet ProffTools AS. Med en varelinje på over 14 500 produkter, har ProffTools det aller meste til bedrifter, entreprenører, skogsmaskineiere, tømmerbilsjåfører og private kunder.

– Vi har mange proffkunder og flere faste kunder fra Digerud Varmeservice som har handlet hos oss siden vi var oljeforhandler på 60-tallet. Men vi har også mange nye kunder, og vi har en stor fordel ved at vi har åpent på lørdager - det er det ingen andre butikker i denne bransjen som har, opplyser Annica.

Vareutvalget til den lille butikken i Kongevegen er langt større enn man skulle tro. Her finner man merker som Kärcher, Gardena, Hydroscan, 3M, Chemtech, Luna og mye mer.

– Vi selger også hageredskap for anleggsbransjen, med glassfiberskaft istedenfor treskaft, som er mer holdbare, opplyser Annica. Vi har virkelig alt mulig; alt fra lommelykter til ledlys og do- og tørkepapir fra Katrin. I tillegg selger vi muttere, skruer og skiver i løsvekt istedenfor kartongvis, så her blir det nesten litt som smågodt, tilføyer hun muntert.

Annica presiserer at de hører på hva kundene deres trenger, og tar gjerne inn varer ved forespørsler. Nå har ProffTools nettopp fått inn den populære verktøyserien Harden, som mange kunder har ønsket seg.

– Det er billigere enn Biltema sitt, og det passer utmerket til privat bruk når man trenger en fastnøkkel. Det er gode og rimelige verktøy, som vi tok inn slik at «mannen i gata» kan handle verktøyet sitt her hos oss, poengterer Annica og smiler.

ProffTools har også et serviceverksted, hvor de er et servicepunkt for Kärcher. Annica understreker at de også tar på seg serviceoppdrag på steamere som ikke er kjøpt hos dem.

– Vi prøver å være 100 prosent behjelpelige på service, og hjelpe alle våre kunder fra a til å, understreker den blide butikksjefen.

Alle som kommer inn til den hyggelige faghandelen med et spørsmål, skal alltid få et svar på det de lurer på. Og har de ikke svaret med en gang, ringer de alltid tilbake til kunden.

– Vi følger opp kunden helt til kunden er

fornøyd og vi er fornøyde! Personlig service er svært viktig for oss, fastslår Annica.

ProffTools dekker dessuten et stort geografisk område, med ukentlige vareleveranser til kunder som bor på Soler, Skarnes, Eidskog og Flisa.

– Vi blir en budbil når det er noe som haster, og vi har i tillegg en døgnåpen vakttelefon, presiserer Annica.

Planen videre er å utvide butikken både med tanke på areal og utvalg. Per i dag fører

ProffTools merket Husqvarna, og ønsker å satse større på crossykler og deler på grunn av det store crossmiljøet i Kongsvinger.

Når vi nå snakker med Annica, er det derimot arrangering av den årlige åpne dagen som er i anmarsj. Det er en stor og sosial aktivitet for den høyt verdsatte faghandelen i Kongsvinger, som ser den festlige dagen som en mulighet til å gi noe tilbake til sine kunder.

– Det gleder vi oss veldig til! Da kommer leverandørene våre hit med biler og telt, og viser frem nyheter og hva de har som kanskje ikke vi har i butikken. I år griller vi og serverer pølser, burgere og vafler. Jeg synes det er den viktigste dagen i året, for da kan vi i ProffTools gi noe tilbake til våre trofaste kunder som bruker oss hver dag, avslutter Annica med et varmt smil.

KONTAKT

PROFFTOOLS AS

Adresse: Kongevegen 5, 2211 KONGSVINGER

Telefon: 62 81 93 34

HANDEL ● 47

Hemmeligheten bak et godt ventilasjonssystem

Optice AS utfører ventilasjonsrens over hele Norge, med fokus på kommunale bygg, hoteller og restaurantkjøkken samt borettslag/sameier.

– Mange branner i storbyene har startet på kjøkkenet, forteller salgs- og markedssjef Fredrik Hammarsten, som opplyser om hvor ofte man bør rense ventilasjonssystemet.

Historien til Optice AS startet i 2012. Den gangen med tre ansatte som da utførte oppdrag innenfor et avgrenset område av landet. Siden den gang har selskapet gradvis vokst, og utfører oppdrag over hele landet.

Idag er Optice AS en stor aktør innen vedlikehold av ventilasjonsanlegg på landsbasis, og betjener hovedsakelig tre markeder; kommuner, hoteller og restaurantkjøkken samt borettslag/sameier. Optice har også flere store rammeavtaler – blant annet med Thon Gruppen og Scala Eiendom i tillegg til

et utstrakt samarbeid med Norrein Gruppen – Vi er veldig stolte av avtalene vi signerte med OTG (Olav Thon Gruppen) og Scala Eiendom. Nå tilbyr vi våre tjenester mot alle Thon hoteller og restaurantene i deres eiendommer, samt alle restauranter i eiendommene til Scala Eiendom forteller salgs- og markedssjef Fredrik Hammarsten innledningsvis.

Optice starter som regel nye kundeforhold med en innledende inspeksjon for å evaluere nåværende tilstand av ventilasjonsanlegget. Deretter presenterer de et forslag for å sikre at ventilasjonssystemet oppfyller dagens standarder.

Et optimalt ventilasjonssystem bør nemlig renses jevnlig for å redusere brannfare og forbedre inneklimaet. Dette er ifølge Fredrik, en problemstilling som ikke alltid tas på alvor. Ventilasjonsteknikerne i Optice ser altfor ofte tette og brannfarlige ventilasjonsanlegg, hvor restaurantkjøkken er spesielt utsatt. – Ventilasjonsanlegg på restaurantkjøkken bør sjekkes og renses minst én gang i året. Ved høye temperaturer og hyppig bruk, bør anlegget kontrolleres enda oftere enn det, presiserer Fredrik. Mange branner i storbyene har startet på kjøkkenet, og forårsakes av overoppheting grunnet masse fett i kanalene. Tar det først fyr, tar det bare noen minutter

48 ● RENHOLD
ETTER
FØR FOTO: NEMITEK

før det er overtent, sier han til skrekk og advarsel.

Fettet som samles i ventilasjonsanlegget er nærmest rent brensel, og Fredrik forteller at det ikke er uvanlig for et restaurantkjøkken å ha flere meter seigt fett i ventilasjonskanalene sine. Her har restaurant- og gårdeiere et stort ansvar for brannsikkerheten – noe mange ikke kjenner til på grunn av et litt utydelig lovverk i Norge.

– Vi holder oss jevnlig oppdaterte på forskrifter, understreker daglig leder Jan T. Sandvik. Men vi vet at det skjer mange flere branntilløp i restaurant-Norge kontra våre naboland. Per i dag står det ingenting i loven om at restaurantnæringen må gjøre sitt for å unngå branntilløp i sitt ventilasjonsanlegg, men konsekvensene av et tett ventilasjonsanlegg er meget store, presiserer han.

I forhold til tekniske krav, er det ifølge Jan og Fredrik, en glipp mellom varmen som faktisk dannes i et ventilasjonsrør og de tekniske kravene som stilles til røret når det bygges en ny restaurant. Ventilasjonsrørene tåler rett og slett varmen for dårlig. Samtidig jobbes det iherdig med et tydeligere regelverk, hvor flere av Optice’ samarbeidspartnere er med på å påvirke instanser.

– Det skjer små endringer, men vi skulle ønske det skjedde litt raskere, medgir Jan. Optice driver hovedsakelig med rens og vedlikehold, og bytter derfor ikke ut anlegg. De har derimot et samarbeid med flere ventilasjonsfirmaer som de gjerne anbefaler dersom ventilasjonsanlegg må byttes ut. – Siden vi renser og de installerer, så blir det naturlig at vi samarbeider, konstaterer Fredrik med et smil.

Et komfortventilasjonsanlegg til et bygg, er bygget ut ifra en viss kapasitet, hvor rørdimensjonen som er valgt baserer seg på luftgjennomstrømningen. Dersom det gror og røret blir mindre, kan lufttilførselen i bygget minske, slik at utskiftningen av luften blir lavere. For å unngå at det skjer, bør ventilasjon renses hvert tredje til femte år. Det mange ikke er klare over er at 1. juli 2023 kom Helsedirektoratet med en ny forskrift, §6, i skoler og barnehager som krever et godt inneklima, og der er rensing av ventilasjonen en stor bidragsyter.

– Når årene går, setter støvet seg i avtrekkene. Og når det først har festet seg, så akselererer det. I tillegg virker ikke lufttilstrømningen optimalt, og aggregatet må jobbe hardere. Fukt og støv på bad er også ille, poengterer Fredrik, som anbefaler befaring hvert tredje år.

Optice er en bedrift med et stort miljøfokus, og tar det grønne skiftet på alvor. Faktum er at eksisterende ventilasjonsanlegg med tilhørende kanaler, aggregat og vifter, kan gjenbrukes. Likevel er det ennå en lang vei å gå før gjenbruk blir iverksatt i ventilasjonsbransjen.

– Jeg opplever ikke at motivasjonen for gjenbruk har kommet dit den bør. Fortsatt er det energisparing som har kommet lengst, men gjenbruksbiten og driftsoptimalisering som sådan, har ikke kommet helt enda, sier Jan.

– Det stemmer godt, istemmer Fredrik, som legger til at energisparing til syvende og sist handler om lommeboka.

– Gjenvinning går litt tregt, men det er også opp til oss å ta stilling: hvordan kan vi bidra til at det blir et grønt skifte og en økonomisk besparing for kunden?

Thon Gruppen og andre større aktører i restaurantbransjen, ligger langt framme på

dette området. Dette er aktører som tydelig ser korrelasjonen mellom den miljømessige gevinsten og den økonomiske fordelen ved gjenvinning.

Optice består i dag av 18 ansatte, og det landsdekkende ventilasjonsfirmaet som ønsker å vokse, søker stadig etter flere medarbeidere. Målet er å bli store på ventilasjonsrens mot private og eiendom.

– Nå er vi ganske offensive, og ønsker å satse stort på privat og eiendom – samtidig som vi også jobber intenst mot kommuner. Der synes jeg det er et uutnyttet potensial; for vi har kompetansen og utstyret. Vi vil bli vesentlig større enn vi er i dag, og det tror jeg er realistisk, avslutter Jan T. Sandvik.

OPTICE AS Besøksadresse: Ildervegen 10, 2211 KONGSVINGER

Telefon: +47 919 03 757

Mail: post@optice.no

Hjemmeside: https://optice.no

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/optice-as/ KONTAKT

RENHOLD ● 49
ETTER
FØR

Opplev Sandefjord – i badstua:

Unik badstueopplevelse i vakre omgivelser

FLOAT sauna AS tilbyr en velværeopplevelse utenom det vanlige. Både turister og innbyggere valfarter til den populære utendørsbadstuen som ligger ved gjestebrygga på Granholmen i Sandefjord.

– Det er en sosial og fin aktivitet, som har mange helsefordeler, konstaterer gründer og daglig leder Vilde Kristina Vik.

Ivakre, sjønære omgivelser på Granholmen, ligger den flytende badstuen FLOAT sauna. Det populære konseptet ble bragt til Sandefjord av helsefagarbeideren Vilde Kristina Vik og hennes samboer i 2023, som forelsket seg i den helsebringende opplevelsen.

Vilde visste at det fantes flytende badstuer i Oslofjorden, men i hjembyen Sandefjord glimtet de med sitt fravær. Da bestemte samboerparet seg for å ordne det selv.

– Vi kontaktet kommunen som var veldig positive til det, og etter det gikk det

– Vi prøvde det selv på Sunnmøre og elsket det! Vi ville dra tilbake igjen dagen etter for å oppleve det én gang til – det var nydelig, smiler den muntre gründeren Vilde Kristina Vik.

slag i slag. Vi startet FLOAT sauna i mars i fjor, og begynte markedsføringen allerede før badstuen kom på plass. Det var mange som kontaktet oss og var veldig spente på når det skulle komme i gang, forteller Vilde.

FLOAT sauna tilbyr fellesbadstue, men den kan også bookes til private grupper. For private grupper er det plass til 10-12 personer, mens fellesbadstue, med plass

50 ● HELSE & VELVÆRE

til 9 personer, samler kjente og ukjente for en hyggelig, sosial og avslappende stund.

– Å tilbringe tid i en badstue gir en stor velværefølelse, og det forskes mer og mer på helsefordelene ved sauna, sier Vilde.

Det er et avbrekk i hverdagen, der man legger fra seg mobilen – samtidig som det er en veldig sosial og fin aktivitet. Det tror jeg også er med på å bidra til den gode helseeffekten badstuen gir, forteller hun videre.

FLOAT sauna jobber mot den sårt tiltrengte pausen i hverdagen. Ved å kombinere badstuebesøket med et hopp i havet fra brygga enten det er 20 minusgrader eller midt på sommeren, treffer velværefølelsen til den flytende badstuen svært bredt.

– Folk i alle aldre synes det er deilig og fint å bruke den, og vi synes det er veldig kult at den treffer en så stor kundegruppe, sier Vilde.

Siden oppstarten i fjor har badstuekonseptet ved sjøen hatt en stor pågang med både nye og gamle besøkende. Målet med badstuen er at den skal være enkel å bruke; fra bookingsystemet på FLOAT saunas nettside, til det automatiserte varmesystemet.

– Alt er enkelt å forholde seg til, slik at kundene skal slippe å fyre opp og vente på at det blir varmt. Badstuen er alltid varm når kunden kommer, og den har dessuten et ganske stort omkledningsrom. I tillegg har den også et musikkanlegg, der man kan spille sin favorittmusikk via Bluetooth. Og så er det sjøen, da – med sin nydelige utsikt og natur, fremholder Vilde og smiler.

Neste skritt for Vilde og samboeren er å starte flere saunaer i og utenfor fylket. De ønsker å dukke opp der det finnes folk og interesse for konseptet, og er derfor i dialog med lokalbefolkningen ved flere steder.

– Fremover ser vi et stort potensial for FLOAT sauna – spesielt i jobbsammenhenger som julebord og lignende. Vi får

mange fine tilbakemeldinger, og det viser seg at dette er et konsept som mange setter pris på, avslutter Vilde Kristina Vik.

KONTAKT

FLOAT SAUNA AS Besøksadresse: Granholmveien 75, 3230 SANDEFJORD

Telefon: 46703788

Mail: support@floatsauna.no

Hjemmeside: https://www.floatsauna.no

Facebook: https://www.facebook.com/profile. php?id=61551274643694

Instagram: https://www.instagram.com/floatsauna.no/

HELSE & VELVÆRE ● 51

Rimeligere enn konkurrentene

Glåmdal Bilco AS i Kongsvinger, utfører rimelige og

profesjonelle reparasjoner og service på lastebiler og tunge kjøretøy –med en personlig vri. Slik har de blitt en foretrukken leverandør av mekanikertjenester i Glåmdalsdistriktet.

Glåmdal Bilco AS, utfører service og reparasjoner på tyngre kjøretøy; fra lastebiler til kraner og hjullastere. I tillegg er de et merkeverksted for MAN, hvor de tar både garanti- reparasjons- og serviceavtalejobber. Glåmdal Bilco ble startet av Ole Magnus Flaen i 2022, som opprinnelig kommer fra personbilbransjen.

– Jeg har jobbet i Møller Bil i over 20 år, så lastebiler var litt nytt for meg da jeg startet Glåmdal Bilco, medgir daglig leder Ole Magnus. Men jeg så at det var behov for et mer frittstående verksted her i Kongsvinger, for å konkurrere med de store, forklarer han.

Ole Magnus og de fem mekanikerne ved lastebilverkstedet i Lerkevegen 50, tar

på seg EU-kontroller av alle merker og biler – alt fra lastebiler til hengere og personbiler. Og selv om Glåmdal Bilco er lokalisert i nærheten av to store og sterke konkurrenter, har de mange fornøyde kunder som gjerne kommer tilbake på grunn av den hyggelige og personlige servicen de opplever ved det lille verkstedet i Glåmdal.

– Jeg føler vi har gjort det bra så langt, med kunder som kommer tilbake og flere nye kunder innimellom. Vi skal absolutt være på høyde med våre to konkurrenter her i distriktet, og det krever mer av oss enn andre, sier Ole Magnus og utdyper: Vi må yte mer for at kunden skal ha lyst til å komme tilbake, og vi gjør vårt beste for at kundene våre skal føle det er en fordel å velge oss. Kundene er nesten utelukkende bedrifts-

kunder, og det geografiske nedslagsfeltet er hovedsakelig Glåmdalsdistriktet, med unntak av lastebileiere som stikker innom verkstedet på veien.

– Lastebiler kjører ofte mye og langt, og det hender vi får kunder som kommer langveisfra. Vi har blant annet en kunde fra Alta, og jeg vil si vi har et stort nedslagsfelt med kunder fra både Oslo og Romerike, forteller Ole Magnus.

Verkstedet har en jevn oppdragsmengde gjennom hele året, med jobber som ofte følger årstiden. På vinteren mekker man biler som fryser på grunn av kulde, mens på sommeren går det mye i reparasjon av aircondition som ikke virker som det skal. Og selv om det er usikre tider i mange bransjer

52 ● MASKIN & MOTOR

« Glåmdal Bilco er utrolig serviceinnstilt. De skjønner virkelig at bedrifter trenger bilene sine. Jeg leverte bilen på service i slutten av april; hadde jeg hatt den et annet sted hadde jeg ikke fått den tilbake før etter 17. mai. »

Kent Litsheim

Asfalt og Anlegg AS

nå om dagen, fremholder Ole Magnus at de på ingen måte har mindre å gjøre.

– Mange av våre kunder har følt at de

har litt mindre å gjøre, og det kan jo føre til at vi også får litt mindre å gjøre. Men det virker faktisk som det holder seg noenlunde stabilt. Vi håper at vi er over kneika og at det blir bedre tider fremover, sier han.

Glåmdal Bilco er et allsidig verksted som fikser det meste. Nå om dagen skrus det iherdig på bobiler og campingvogner; sesongbetonede oppdrag som de gjerne tar på seg så lenge de har tid.

– Lastebiler vil alltid være hovedfokuset vårt, poengterer Ole Magnus. I lastebilverdenen er det vanlig med serviceavtaler, som blir tegnet i forskjellig omfang og lengde. De som har en serviceavtale med Scania, går jo ofte dit siden det er inkludert i prisen, men vi skrur like gjerne på nye biler og andre kjøretøy, påpeker han.

Med en munter, positiv og kompetent mekanikergjeng med høy kompetanse, smitter det gode arbeidsmiljøet ofte over på kundene. Mange som jobber her ved verkstedet kan mye om mye: Her finnes det folk som er ekstra gode på Scania, Volvo og MAN, og som kan det meste om lastebiler.

– Jeg føler vi stiller oss sterke på kompetansegraden, og vi får til det aller meste, smiler Ole Magnus.

For å stille seg enda sterkere i kampen mot konkurrentene, vil det fremtidige fokuset til Glåmdal Bilco ligge på service og

pris. Ved å være litt rimeligere enn konkurrentene, følge med på indikatorer i markedet og tilby rask hjelp når behovet melder seg, tror Ole Magnus at Glåmdal Bilco er godt rustet til å ta markedsandeler i tiden som kommer.

– Samtidig som pris er en viktig faktor, tror jeg en lastebileier verdsetter rask service mer enn lavere pris. Hovedsaken for oss er at vi klarer å hjelpe kunden så fort og så smidig som mulig. Det føler jeg vi klarer, og at vi stiller ganske sterkt på. Vi snur oss raskt for å hjelpe kunden – en lastebil er tross alt verktøyet til kunden, og kundene våre er helt avhengig av å ha en fungerende lastebil, avslutter Ole Magnus Flaen.

KONTAKT

GLÅMDAL BILCO AS Besøksadresse: Lerkevegen 50, 2209 KONGSVINGER

Telefon: 91 87 32 00

Mail: post@glomdalbilco.no

Hjemmeside: https://glomdalbilco.no

Facebook: https://www.facebook.com/glamdalbilco

Instagram: https://www.instagram.com/glomdalbilcoas

MASKIN & MOTOR ● 53

Kvalitetsprodukter og ekspertservice i Kongsvinger

Hage & Motor AS, er en faghandel for ATV, UTV, snøscootere, skog og hageutstyr til privatpersoner, bedrifter og kommuner. Med et kompetent verksted som tilbyr reparasjoner og service, er faghandelen i Kongsvinger blitt en institusjon for kvalitative fritidsprodukter i Kongsvinger og omegn.

TB’s Skogsutstyr ble startet av Tore Bråthen i 1999. Tore hadde nærmest vokst opp i skogen og var en ivrig skogsmaskin-fører i mange år. Da han fikk muligheten til å ta over en gammel Husqvarna-forretning kom det ikke som en overraskelse at han ønsket å satse helhjertet på sin store interesse.

I dag er det derimot Tores datter; Ulrikke Bråthen, som sitter ved roret som daglig leder og butikkinnehaver. Hun tok over butikken i 2021, og endret samtidig navnet til Hage & Motor AS.

– Jeg syntes Hage & Motor var et navn som dekket mer av alle produktene vi har, siden vi selger så mye mer enn bare skogsutstyr. Jeg har nærmest vokst opp i denne butikken, og har alltid likt å være her. Derfor ville jeg veldig gjerne ta over, sier Ulrikke. Og så synes jeg det er veldig gøy med snøscootere og ATV, og kjører mye scooter selv, så dette er noe jeg liker godt å drive med, legger hun til og smiler.

Hage & Motor er en skikkelig familiebedrift, med både Ulrikkes søster og

pappa i bedriften. Det tilhørende verkstedet har én mekaniker, og skal snart ansette ytterligere en mekaniker for å møte behovet for service og reparasjoner.

– Verkstedet vårt tilbyr service og reparasjoner for alle våre solgte produkter, og er en viktig del av Hage & Motor. Når kundene trenger hjelp med et produkt de har kjøpt hos oss, så hjelper vi de her på verkstedet, påpeker Ulrikke.

Hage & Motor har mer enn 20 års erfaring med ATV og UTV fra merket Polaris, og veileder kundene i valg av riktig modell

54 ● MASKIN & MOTOR

for kundens individuelle behov. Kjøretøyene kan tilpasses med ønsket tilleggsutstyr, som blant annet bagasjestativ, oppbevaring, kjetting, ekstralys, dekk og mye annet.

Ulrikke røper at de snart får inn splitter nye UTV-er; en helt elektrisk variant.

– Det vil også komme elektriske ATV-er etter hvert, men først ut er elektriske UTVer. Det vil komme en «side-by-side»-UTV i en ny, elektrisk utgave – det blir veldig spennende! En «side-by-side» vil si et terrengkjøretøy der man sitter ved siden av hverandre som i en bil, med et veltebur, forklarer Ulrikke, som legger til at de skal ha en demodag 25. mai, med mulighet for prøvekjøring og demonstrasjon av den nye UTV-en.

Og for dem som kanskje forholder seg skeptiske til elektrifiseringen av de tøffe kjøretøyene, kan Ulrikke forsikre at en elektrisk UTV på ingen måte er dårligere enn en fossildreven UTV.

– Det er testede og ekstremt sterke maskiner, som fungerer godt. Det er dit vi må med tanke på fremtiden, og for proffmarkedet er det et stort pluss i vårt sortiment, konstaterer Ulrikke om det elektriske skiftet.

Hage & Motor henvender seg både til private og bedrifter. De har flere

store proffkunder innenfor skogbruk; deriblant Viken Skog og Nortømmer, i tillegg til skogbrukere som ofte handler motorsager og ATV-er av den kyndige faghandelen i Kongsvinger.

– Vi leverer mye varer til bedriftsmarkedet, og Bane Nor er en viktig kunde for oss. Vi har også kommuner på vår kundeliste, og proffkunder som driver med trefelling og trenger klatreutstyr, forteller hun.

Det geografiske området til butikken er hovedsakelig Kongsvinger-regionen, men egentlig dekker de hele østlandsområdet. Hage & Motor har i tillegg en flott og innholdsrik nettbutikk, og dekker dermed hele landet.

– I dag er vi størst på privatmarkedet, hvor vi leverer over 200 robotgressklippere i løpet av et år. Nå vil vi satse enda større, og ønsker å bli enda bedre på proffmarkedet. Derfor arrangerer vi åpen dag, der vi inviterer proffkunder hit til oss slik at de får se hva vi har, og får muligheten til å teste de ulike produktene. Vi kan også komme ut til kundene og demonstrere, utdyper Ulrikke.

Til tross for at det råder tøffere tider når vi befinner oss midt i lavkonjunk-

turen, er det meste som vanlig for Hage & Motor. Ulrikke sier at de leverer like mye varer som de gjorde før nedgangstidene, og hun ser derfor svært positivt på fremtiden til Hage & Motor.

– Vi har hatt en stabil økning i mange år, og jeg tror mye av grunnen til det er at vi har god kompetanse på det vi driver med, og at vi også kan hjelpe kundene i ettertid siden vi har eget verksted. Service har vært vårt fokus hele veien, for vi ønsker å kunne leve av fornøyde kunder, og det beste jeg vet er når fornøyde kunder kommer tilbake igjen, avslutter Ulrikke Bråthen.

KONTAKT

HAGE & MOTOR AS

Besøksadresse: Eidskogvegen 46b, 2211 KONGSVINGER

Telefon: 62 81 87 88

Mail: post@hagemotor.no

Hjemmeside: https://hagemotor.no/

Facebook: https://www.facebook.com/hagemotor

Instagram: https://www.instagram.com/hage_motor/?hl=nb

MASKIN & MOTOR ● 55

Størst

og best

på sterke næringsbiler

RøhneSelmer Asker og Bærum troner som Norges ledende Fordforhandler, og ved RøhneSelmer Asker og Bærum, rulles rykende ferske nyheter fra Ford ut én etter én. Med nye lanseringer og gamle klassikere, bryter det amerikanske bilmerket med bilbransjens nedgangstider.

RøhneSelmer er Norges største Ford-forhandler, og ved RøhneSelmers avdeling i Asker og Bærum, har det amerikanske bilmerket hatt en god posisjon gjennom en årrekke – selv i nedgangstider.

– Man leser mye om at det har vært et tungt år for bilbransjen, men der har vi vært veldig bortskjemte. Vi har solgt mye bil i 2023, og fastrente-kampanjen på 0,25% på Mach-E som vi kjørte i fjor, gav oss en veldig boost. Vi følte nesten at vi solgte en nylansering, selv fire år etter den ble lansert, konstaterer personbilselger Thomas Larsen ved RøhneSelmer Asker og Bærum.

Mach-E har uten tvil vært et drømmescenario for RøhneSelmer Asker

og Bærum. Den snertne bilen som er ekstremt god på rekkevidde og har et utstyrsnivå som få elbiler kan matche – viste seg å selge til den store gullmedaljen da den ble lansert i 2020.

– Så fort vi får inn en Mach-e på lageret her, så blir den solgt. Det er fortsatt en veldig populær bil; den oppfyller alle kriteriene og er en bil som nordmenn trenger. Den har firehjulstrekk, lang rekkevidde og god plass til hele familien, men det er også en superfin og sporty bil som passer like godt når barna har flyttet ut, poengterer plassjef Fredrik Simensen. Det var mange ihuga Ford-entusiaster som måtte smøre seg med en god porsjon tålmodighet i vente på den elektriske pickupen F150 Lightning. Den massive

bilen som kommer med fem seter og hvite skilt, er viden kjent for sin gode kjøreopplevelse. Ikke overraskende at den etter kort tid har blitt en bestselger hos Røhne og Selmers avdeling i Asker og Bærum. – Den har mye av det samme man får i en vanlig F150-pickup i USA, bortsett fra at denne er helt elektrisk. Nå har den dessuten en fin pris etter at Ford satte ned prisen med 126 000 kroner siden ombyggingen ble billigere enn først antatt, forteller Thomas.

Pickupen står dessuten på tampen til å lanseres som varebil, og nybilgjengen ved RøhneSelmer Asker og Bærum spår at salget av varebilvarianten vil ta helt av med tanke på momsen. Det hjelper også

56 ● MASKIN & MOTOR

at den maksimale hengervekten ligger på hele 3,5 tonn – selv for den elektriske utgaven.

– Når vi lanserer en ny, elektrisk varebil, er det alltid noen som spør om den kan trekke 3,5 tonn og det kan den absolutt!

Det er en sterk bil hvor man ikke merker noe til hengervekten, fastslår Thomas.

Ifølge Thomas Larsen er det like mange privatpersoner som bedrifter som går til innkjøp av den elektriske pickupen, og mange ønsker dessuten å bytte ut Teslaen sin til fordel for en romslig pickup.

En annen bestselger ved RøhneSelmers avdeling i Asker og Bærum, er firehjulstrekkeren Transit Custom, som rulles ut nesten daglig. Det er en bil som har solgt spesielt bra blant håndverkere, og som trolig vil selge enda bedre når den elektriske varianten snart kommer ut for salg.

Fredrik passer også på å nevne Ford Explorer som man har stor tro på. Etter at lanseringen av Ford Explorer fikk en utsettelse på et halvt år, har den ene bestillingen etter den andre tikket inn. Explorer inngir en SUV-følelse med en bakkeklaring på 20 centimeter – noe som er fem centimeter høyere enn på Mach-E.

– Jeg er 100 prosent sikker på at det blir én av de mest solgte bilene i 2024. Den har en kjempegod rekkevidde på 566 kilometer og en ekstremt god pris med

en start på 469 000 for en firehjulstrekker, kan Fredrik fortelle.

– Den har dessuten premiumseter, noe mange har savnet på andre biler. Man får til og med massasje i setene, gliser Thomas. Det er slike små ting som folk har savnet litt, som de nå får til en sinnssykt god pris; bakhjultrekkeren starter på 439 000, opplyser han og legger til at den plasserer seg rett under momsgrensen.

– Når vi får demobilen og folk får prøvd og sett den, så tror jeg det blir en stor bestselger, tillegger Fredrik.

RøhneSelmer Asker og Bærum har både nybilsalg, bruktbilsalg, verksted og delelager på huset, og selv om mye av fokuset nå om dagen ligger på nye biler, satser man stort på brukte biler.

– Det gir en stabil inntjening, og vi skal være best på innbytte. Vi har nesten doblet salgstallene på bruktbil, og nå ligger vi på rundt 350 solgte bruktbiler i året – men vi skal opp i 500, presiserer Fredrik

Og det er ikke bare RøhneSelmer som satser stort. Ford har ambisjoner om å bli størst og best – spesielt på næring. Den nye Courier er et levende resultat på denne satsingen, hvor man har laget en romslig og fullspekket varebil til under 400 000 kroner.

– Det vil bli en volummodell, konstaterer Fredrik. Ford skal også lansere e-Courier,

Bilde: Ford/RøhneSelmer

men den har vi ikke så mye informasjon om enda. Snart kommer også E-Transit Custom, og så fort demobilen kommer hit slik at folk får prøve den, så tror jeg det også vil bli en populær bil, sier han videre. Ford fortsetter sin spennende reise mot å bli størst på næring, og hviler ikke på laurbærene. Mye nytt og spennende står på tapeten – og det er bare å glede seg til de kommende lanseringene av personbiler og næringsbiler.

– Ford har store ambisjoner, og det både er og vil bli et utrolig spennende merke fremover. Ser man litt frem i kula tror jeg Ford vil øke en god del på solgte biler, avslutter Fredrik Simensen.

KONTAKT

RØHNESELMER ASKER OG BÆRUM

Besøksadresse: Stasjonsveien 20, 1396 HVALSTAD

Telefon: 67 57 37 00

Mail: nybil.aogb@rohneselmer.no

Hjemmeside: https://www.rohneselmer.no/utsalgssted/1100

Facebook: https://www.facebook.com/rohneselmerab

Instagram: https://www.instagram.com/rohneselmerab/

MASKIN & MOTOR ● 57

Enkel og effektiv service for elbiler og alle bilmerker

Automegler1 går i bresjen for en ukomplisert, rask og trygg bruktbilhandel på nett. Med tilhørende verksted basert på samme smidige konsept, blir bilen hentet og levert når og hvor kunden ønsker!

– Vi prøver å tilrettelegge våre prosesser slik at våre kunder skal bruke minst mulig tid på å oppsøke oss, poengterer eier og daglig leder Inge Skogesal.

Bilbutikken Automegler1 ble startet av Inge Skogesal i 2002. Allerede da hadde man en egen nettbutikk, noe som på den tiden var svært uvanlig. Automegler1 har siden oppstarten for 22 år siden fokusert på å selge brukte og rimelige biler som ikke er eldre enn 1-2 år, men i 2011 startet man verkstedet Automegler1 Service.

– Det var en stor avgjørelse den gangen, men det har heldigvis vært en suksess, smiler Inge Skogesal, eier og daglig leder i Automegler1.

Verksmester og teknisk leder; JanErik Flesland, startet i Automegler1 Service i 2011 og kan opplyse at de nå også har åpnet et eget elbilverksted som utfører reparasjoner, service og feilsøking på elbiler.

– Vi ser at det skjer en stor utvikling på elbiler, og Norge er høyt oppe på lista over antall solgte nye elbiler med en elbilandel på over 90 prosent. Det er ingen tvil om at det er den veien det går, og på ett eller annet tidspunkt blir nok begge våre verksteder gjort om til elbilverksted, forteller Inge og Jan-Erik.

Selv om de ikke har software tilgjengelig for alle elbiler in-house, så har Automegler1 tilgang til originalsoftware til alle elbiler og kan derfor finne feil på absolutt alle elbilmerker.

– Bosch er i første rekke på slike løsninger, påpeker Inge.

Og med Bosch i ryggen på verkstedsiden, dokumenteres og kvalitetssikres alle serviceoppdrag, i henhold til fabrikkens spesifikasjoner. Automegler1 Service ASBosch Car Service holder til ved Flesland Flyplass, og er et moderne verksted som kan reparere alle bilmerker, samtidig som

58 ● MASKIN & MOTOR

man beholder den originale garantien.

– Hos oss kan du levere og hente bilen hele døgnet via vår nøkkelautomat, og vi tilbyr også spesielle tjenester på Flesland som 24/7 Travel Service. Det betyr rett og slett at når du skal ha service på bilen din, kan du bestille det på nettet og overlate det til oss mens du er på ferie; vi kan plukke opp bilen din på Flesland, og når du kommer tilbake står den der ferdig reparert. Da har man spart flere turer til verkstedet, opplyser Inge med et smil.

Via Bosch Car Service’ nettside, kan kunden dessuten registrere sin egen bilmodell, oppgi hvor mange kilometer den har gått og få et eksakt prisoverslag på bilens serviceutførelser.

– Da kan du se akkurat hva vi skal utføre, og få en fiks ferdig pris når du bestiller! Dette servicesystemet er en unik ting som ingen andre er i nærheten av å ha, poengterer Inge.

Jan-Erik understreker at servicereparasjonskvaliteten er utrolig bra, spesielt med tanke på Bosch’ umiskjennelige kvalitet.

– Vi bruker for det meste deler fra Bosch, og Bosch’ bremsedeler gir en bremsegaranti på tre år inntil 60 000 kilometer - det er verdens beste garanti, sier Jan-Erik muntert.

Bilbutikken Automegler1, tilbyr like gode garantiordninger som verkstedet. Her får bilkundene en garanti på 5 år – uansett alder på bilen.

– Det innførte vi i 2011, og ved det tidspunktet var det bare Mitsubishi som hadde den garantien. Noen dager etterpå begynte også Møller med det – men kun på nybiler, sier Inge. Siden vi leverer 5 års garanti på bruktbiler, betyr det at kunden får 5 års garanti på to år gamle biler, og denne garantien er nok bedre enn hos de fleste bilforhandlere, poengterer Inge.

Det er ingen tvil om at Automegler1 har hatt en god og fremtidsrettet utvikling. Selv etter 22 år holder bilbutikken og bilverkstedet koken, godt hjulpet av ærligheten mot sine kunder og digitaliserte prosesser som gjør det trygt og godt å være kunde hos dem.

– Vi prøver å tilrettelegge våre prosesser slik at våre kunder skal bruke minst mulig tid på å oppsøke oss og finne det de trenger. De kan bestille alt de trenger på nett, og kjøper man en bil hos oss kan vi levere den på døra, understreker Inge.

Den fremoverlente bedriften fra Bergen strekker seg langt både for privatkunder og bedriftskunder, og legger vekt på trygghet gjennom sine gode garantier, og en lynrask levering.

– Når vi sier noe, står vi for det. For litt siden ringte det en mann fra Stavanger som ville bestille en bil samme dag. Han ringte på formiddagen og allerede klokka 18 hentet han den nye bilen sin fra kaia i Stavanger – registrert og fiks ferdig, humrer Jan-Erik.

AUTOMEGLER 1 SERVICE AS Besøksadresse: PB 34 Blomsterdalen, 5868 BERGEN

Telefon: 40 00 47 75

Mail: service@automegler1.no

Hjemmeside: https://automegler1.no

Facebook: https://www.facebook.com/Automegler1/

MASKIN & MOTOR ● 59
KONTAKT

Får hagegleden til å blomstre

Få hjelp med å forvandle hagen din til en prangende oase! Frodig

Hagedesign AS består av et dedikert design- og landskapsarkitektteam, som tar utgangspunkt i lys- og vindforhold, personlig stil og husets omgivelser når de skal skape kundens drømmehage.

Frodig Hagedesign AS har holdt på med hagedesign for private boliger i Oslo og Bergen i åtte sesonger. Daglig leder, hagedesigner og eier Yvonne Breen, kan fortelle at hagedesign er et relativt nytt yrke i Norge, men at det kreative yrket og interessen for hage fikk god drahjelp av TV2-programmet «Tid for Hage», hvor Frodig Hagedesign har bidratt med sin ekspertise i tre sesonger.

– Der har man fått vise at en designer

kan hjelpe til med mye mer enn bare interiør, konstaterer Yvonne med et stort smil.

Hun møter derimot stadig folk som ikke har hørt om hagedesign før, og som tidligere ikke har visst hvor de skal få hjelp med å tilrettelegge hagen sin.

– Hver hage har alltid sine utfordringer, og det er derfor folk kommer til oss. Enkelte hager er mer utfordrende enn andre; med skråninger, berg og fjell. Slike ting er

det mange som sliter med og vil at vi skal finne gode løsninger på, utdyper Yvonne. En vanlig problemstilling er at man har en vakker utsikt, men masse vind. Ifølge Yvonne går det meste å ordne med noen få praktiske løsninger.

– Vi ser blant annet på plassering i forhold til vinden, og skaper soner i hagen med utgangspunkt i ulike vindretninger. Vi jobber mye med å finne gode plasser i hagen, og vi ser på lys- og vindforhold for

60 ● HAGE

å føle på atmosfæren i ulike deler av hagen, forteller den drevne hagedesigneren.

Yvonne jobber sammen med en landskapsarkitekt i Oslo og én i Bergen. Sammen utgjør designerne et sammensveiset team, som jobber mye digitalt og treffes på møter over nettet for å drøfte og planlegge pågående prosjekter.

Den stor bredde, og siden vi er et team med flere designere, skaper vi gode løsninger sammen – det stiller oss sterkere på ulike stiler, presiserer hun.

– Vi har kaffepauser på nett hver dag, og har møter hvor vi diskuterer alt fra ferieplaner og egen hage til prosjekter. Alle er veldig åpne for innspill, og vi fungerer utrolig godt sammen kreativt, konstaterer Yvonne.

Frodig Hagedesign er ett av få selskaper som driver med hagedesign i Norge, og Yvonne kan fortelle at hagedesign er mye større i England der hun utdannet seg til hagedesigner for noen år siden.

– Det finnes mange hagedesignere her i landet, men de jobber hovedsakelig som enkeltmannsforetak. Vår styrke er at vi har

esignteamet tar alltid utgangspunkt i huset og omgivelsen for å finne en stil som passer kunden. Aller først skaper de sitteplassene i hagen, før de tar for seg andre detaljer. Funksjonelt og brukervennlig er viktige nøkkelord når kundens drømmehage skal skapes.

– Vi vil også gjerne vite hva de bruker hagen til, hvilke måltider de eventuelt skal spise i hagen, og om de har barn. Vi kikker gjerne på hva de har i huset og hvilke farger de liker, utdyper Yvonne om hvordan de jobber.

Yvonne forteller om et flott prosjekt de leverte for en kunde i 2020. Den kalles «Alliumshagen», oppkalt etter planten som ble brukt mye i hagen.

– Hagen ble eid av et par som ikke brukte hagen sin spesielt mye, og som ønsket seg en lettstelt hage. Det samme året som hagen ble etablert, fortalte kvinnen i huset at hun hadde flyttet hjemmekontoret sitt til første etasje bare for å kunne se ut på den. Det syntes vi var veldig fint, sier Yvonne og smiler.

Felles for flere av Frodig Hagedesigns prosjekter er at kundene har fått en ny glede og økt interesse for hage etter at de har fått hjelp til å oppgradere hagen sin. Mange opplever også at de har fått en økt livskvalitet av å tilbringe mer tid i hagen sin etter at de har fått hjelp.

– Å skape hageglede hos hageeiere er noe jeg synes er veldig inspirerende. Jeg elsker å få jobbe kreativt med hage, velvære, planter og natur, og å skape hager som folk føler seg vel i, avslutter Yvonne Breen.

KONTAKT

FRODIG HAGEDESIGN AS

Adresse: Øvre Fyllingsveien 52, 5161 LAKSEVÅG

Telefon: 57 99 90 99

HAGE ● 61

Fra teglverk til avansert turbinteknologi

Med egenproduserte turbiner og in-house-kompetanse på produkter og tjenester for vannkraftverkbransjen, er Spetals Verk på Kongsvinger en solid leverandør på landsbasis.

Spetals Verk på Kongsvinger, er viden kjent for sin omfattende industriproduksjon, som har foregått siden 1800-tallet. Familien Jonassen tok over teglverksdriften på 50-tallet, siden den gang har Spetals Verk beholdt sin posisjon som en betydelig leverandør av maskiner og løsninger for norske vannkraftverk – blant annet ved å videreutvikle flere in-house produkter.

– På slutten av 90-tallet, så min far på muligheten til å levere vannkraftsutstyr til småkraftbransjen i Norge. Han arbeidet

da på Sørumsandverksted og fikk en samarbeidsavtale med sin dæværende arbeidsgiver vedrørende leveranser av mindre småkraftmaskiner til det norske markedet. Det hele startet med idéen han hadde, forteller Magnus Jonassen, daglig leder i Spetals Verk AS.

Jonassen kom selv fra en jobb i Kværner/ GE Energy da han begynte i Spetals Verk i 2008. I den tiden han arbeidet der lærte han mye omkring turbiner og hvor sammensatt disse maskinene er. Han arbeidet i ingeniøravdelingen med utvikling av turbiner, og reiste verden rundt på flere ulike prosjekter. – Vannkraftmaskiner er et spennende og komplisert fagområde med mye mekanikk, og når man snakker om turbinteknologi, teller ti-delene. Det er detaljene på innsiden

som er avgjørende, selv om maskinene ser svært like ut på utsiden, utdyper han videre. – Fra og med 2008 har Spetals Verk vokst videre, blant annet igjennom et viktig utviklingsprosjekt i samarbeid med Innovasjon Norge, hvor det samtidig ble ansatt ny og viktig kompetanse inn i bedriften. Den nye teknologien som ble utviklet fikk navnet Common Blade og befatter både Francis- og Pelton maskiner. Dette er begge turbintyper som passer godt til norske forhold, hvor vannfall på flere hundremeter utnyttes. Slik markedet har vært for oss, er det disse to turbintypene vi har fokusert på, forklarer Jonassen.

De 25 ansatte ved Spetals Verk består av ingeniører, prosjektingeniører, mekanikere og elektro- tavlebyggere. Spetals Verk kjen-

62 ● INDUSTRI
Foto: Spetals verk/Nye Suvdøla Foto: Spetals verk/ Magnus Jonassen

netegnes av sitt sterkt fremtidsrettede fokus på teknologi og kunnskap, med en utpreget in-house-kompetanse på løsningene de tilbyr.

– Vi har flere underleverandører på komponenter som produserer våre turbiner etter våre metoder og prinsipper, med den kvaliteten vi ønsker på våre produkter. Samtidig vil vår kompetanse alltid kunne assistere våre kunder dersom tekniske utfordringer skulle oppstå, poengterer Jonassen.

Itillegg til å utvikle og produsere turbinsystemer, tilbyr Spetals Verk også garantier og servicetjenester på systemene i ettertid. Det aller første anlegget som ble utviklet ved hjelp av Spetals Verks egen teknologi, ble idriftsatt i 2009-2010, og siden den gang har prosjektene blitt mange flere. Nå nærmer det seg etter hvert 250 prosjekter av ulik art.

– Vi ser at kvaliteten på utstyret vi har levert, gjør det mulig for oss å delta i større kraftverk. Nå deltar vi med leveranse av turbinteknisk utstyr til en av de største nye kraftverkene som utvikles i Norge per i dag. Feios kraftverk i Vik kommune. Dette er et kraftverk med to aggregater à 15,3 megawatt. Vi leverer turbinene, opplyser Jonassen. Dette er et prosjekt med flere involverte leverandører, hvor det er en stor tillitserklæ-

ring å få å delta med vår turbinteknologi, utdyper han.

Spetals Verk har en stor markedsandel på sine løsninger ved at de har levert god kvalitet i mange år, med fornøyde kunder som gjerne kommer tilbake. Nedslagsfeltet er hele Norge, med en noe høyere tilstedeværelse på Sør for Midt- Norge

Med kvaliteten Spetals Verk leverer, har man klart å effektivisere fremstillingen av flere maskiner samtidig, og Jonassen forteller at automatisering av konstruksjonsprosesser har vært en viktig nøkkel i effektiv fremstilling.

Det er flere selskaper her i Norge som selger Francis og Pelton-turbiner, men med egne tilpasningsdyktige løsninger, har bedriften fra Kongsvinger et stort fortrinn i konkurransen om prosjekter, som alltid består av skreddersøm.

– Vi har utviklet maskinene med 3D-modellering og automatiserte prosesser, der våre metoder har vært relativt nye og moderne innenfor vannkraftturbiner, antyder Jonassen.

Nylig signerte Spetals Verk en stor kontrakt med Hywer, som er totalleverandør til Gravdalen kraftverk. Kraftverket bygges i Lærdal. Spetals Verk sin leveranse består av et Francis aggregat med en effekt på 18.5

MVA. Eier av kraftverket er Østfold Energi. – Vi har med oss en god ordrereserve i fra 2023. Akkurat nå er vi i en posisjon hvor flere av disse er i installasjon- og idriftsettelsefasen. Det arbeides også med flere nye anlegg med planlagte idriftsettelser i 2025 og 2026.

I tillegg til å levere komplette elektromekaniske løsninger til kraftverk-bransjen prosjekterer og produserer også Spetals Verk elektrotavler til den mer generelle industrien, typisk som underleverandør til elektroinstallatører. Disse produktene og tjenestene leveres selvsagt med den samme gode kvaliteten, utført av de samme dyktige menneskene her hos oss, fastslår Magnus Jonassen avslutningsvis.

KONTAKT

SPETALS VERK AS Besøksadresse: Galterudvegen 701, 2212 KONGSVINGER

Telefon: 62 81 67 66

Mail: post@spetalsverk.no

Hjemmeside: https://spetalsverk.no

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/spetals-verk/

INDUSTRI ● 63
Foto: Spetals verk/3D Foto: Spetals verk Foto: Spetals verk

Prefabrikkerte rørsystemer for alle behov

Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte

løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er et kjempepotensial for våre tjenester, uttrykker daglig leder Mads A. Kjærås.

Prefabrikkerte rørsystemer bidrar til å effektivisere installasjonsprosessen, redusere kostnader og forbedre kvaliteten på installasjonene. Preftek AS, som er leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtek niske rom, ble startet av Mads A. Kjærås i 2021 og har i løpet av årene opparbeidet seg et godt rykte innen prefab.

Mads er utdannet prosessingeniør med spesialisering innen optimalisering av gassprosesseringsanlegg, men da han skulle ut i arbeidslivet etter endt utdannelse, rådet det fullstendig jobbstopp. Han valgte derfor å søke seg til alternativ fornybar energi hvor han begynte å jobbe med biofyringsanlegg og varmepumpeanlegg i SGP Varmeteknikk (nå SGP Armatec). Derfra gikk veien til AF Energi, der han først ble kjent med prefab. – Da jeg jobbet som prosjektleder i AF Energi fra 2012 til 2016, ble prefab et aktuelt tema for første gang. AF Energi skulle være størst i sin klasse på store rørinstallasjoner, og et av ansvarsområdene mine var å utvikle et godt konsept. Normalt sett ble det benyttet lokale underentreprenører ved utførelse av prosjekter, men det var ofte vanskelig å få fornuftige priser, forteller han.

Mads kom deretter i kontakt med en aktør i Baltikum som han brukte som leverandør av prefabrikkerte varme- og kjøleanlegg, og bygget opp avdelingen med stor suksess. Han forteller at det første prosjektet man gjorde i stor skala med prefab, var et prefabrikkert varmeog kjøleanlegg til Flesland Lufthavns nye terminal; et stort prosjekt som pågikk fra 2015 til 2017.

– Etter hvert flyttet jeg fra Oslo hjem til Sandefjord, der jeg fikk et jobbtilbud i Enwa PMI AS. Der var jeg et par år, og brukte mine litauiske prefab-partnere som leverandør av rør, varme- og kjøleanlegg. Etter hvert dukket det opp en mulighet, og jeg bestemte meg for å stifte Preftek AS i 2021, forklarer Mads om den inspirerende starten på gründereventyret.

Preftek, består av to samarbeidende selskaper; Preftek AS i Norge og UAB Preftek i Litauen. I tillegg har man lokasjoner i Sverige og Danmark.

– Jeg drifter selskapet i Norge, hvor jeg har håndterer alt av salg, og administrasjon og økonomi, mens Preftek i Litauen håndterer produksjonen, poengterer Mads.

Siden VVS markedet i Norge er relativt smalt har Mads opparbeidet seg et betydelig kontaktnettverk i løpet av årene, gjennom

arbeid som både importør, entreprenør og rådgiver.

– Vi fikk virkelig kjenne på utfordringen med å starte et nytt selskap med et nytt konsept, sier Mads.

– Men litt etter litt fikk vi innpass hos et par av de store VVS aktørene i Norge, og vi fikk etter hvert store prosjekter og langsiktige rammeavtaler.

Vi har hatt mange prosjekter i Nord-Norge og levert til sykehus over hele Norge – blant annet Radiumhospitalet. Vi merker ikke så mye av nedgangen innen boligbygg, men har isteden hatt flere større, offentlige prosjekter, kan Mads fortelle.

– Fordelen med rentetopp og nybyggstopp er at det offentlige tar ansvar og kjører i gang en del prosjekter som lenge har ligget på is, påpeker han.

De store prosjektene har gitt uttelling. 2023 var Prefteks beste år noensinne, med en omsetning på nesten 40 millioner. Det tilsvarer en dobling fra året før.

– Prismessig, er vi veldig konkurransedyktige. Det er også målet vårt. Vi har gode innkjøpspriser og sitter nærmere produsenten, og jo større prosjekt, jo mer lønnsomt blir det – både for oss og kunden, fastslår Mads.

Preftek tar seg i hovedsak av prefabrikkering av tekniske rom; energisentraler, varmeog kjølesentraler, og utstyr i bygg – fra en liten blandesløyfe til komplette, prefabrikkerte energisentraler.

64 ● INDUSTRI

– Nå har vi akkurat bygget to 40 fots prefabrikkerte moduler som vi skal sette opp for en kunde på Gardermoen. Det er der det store potensialet ligger: å flytte energisentralene som blir avspist med et lite bøttekott, og få løftet de opp med en komplett prefabrikkering. Det er et kjempepotensial for våre tjenester, og vi jobber mye mot konsulenter i Norge for å få med byggherrer, utdyper Mads.

Preftek blir nøye målt på kvalitet, og scorer høyt på effektivitet og bærekraft med prefab - som genererer mindre plastavfall og forbruksmateriell.

Drammen sykehus, hadde et tydelig spesifisert krav om at leverandøren skulle prise fordelene av prefab – spesielt siden det var et LEAN-prosjekt med fokus på effektivitet.

– Logistikken var utfordrende på plassen, og det var første gang jeg har sett at konsulenten i stor grad beskrev prefab som et eget punkt i beskrivelsen. Vi ser at det går den veien i dag og at kundene vil ha det. Det viser at vi har gjort noe riktig, smiler Mads. Å overbevise en kunde om at prefab er veien å gå, er derimot ikke alltid en lett oppgave. Derfor bruker Preftek mye tid på å vise fram sine løsninger og invitere potensielle kunder til fabrikken. Nå om dagen er det mye fokus rettet mot datasentre og batterifabrikker, og det levnes ingen tvil om at det er et stort potensial for prefabrikkerte rørsystemer og energisentraler i fremtidens Norge.

– Vi ønsker å standardisere mer og finne nye, smartere og enklere måter å produsere på slik at vi får ned kostnadene. Det gjør at distributørene våre har lettere for å selge modulene. Vi bruker også mye tid på å forstå kundenes behov, og vi er mye ute og besøker messer for å fortelle om vårt produkt. Så langt er jeg overbevist om at dette blir et bra år for oss, konkluderer Mads A. Kjærås avslutningsvis.

PREFTEK AS

Telefon: 41247400

Mail: mads@preftek.com

Hjemmeside: https://www.preftek.com

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/preftek-uab/

INDUSTRI ● 65
KONTAKT

Illustrasjonsfoto

Det menneskelige rekrutteringsbyrået

Med markedets beste system og en grundig ansettelsesprosess som sikrer en langsiktig medarbeider, reduseres risikoen for feilansettelser med opptil 95 prosent.

– Vi er flinke til å finne de riktige personene, understreker Rolf M. Breistein, daglig leder i People Bergen.

Det franchisedrevne bemannings- og rekrutteringsbyrået People, har eksistert i over 22 år. People har flere avdelinger på landsbasis, deriblant People Bergen som frontes av Rolf M. Breistein. Han har en mangeårig lederbakgrunn, har vært ansatt i flere store konsern og har derfor en lang erfaring med rekruttering.

– Jeg var akkurat ferdig i en jobb som

salgssjef ved Optimera, og ønsket å finne på noe helt nytt. People var noe som virkelig traff meg, og jeg endte opp med å starte en avdeling her i Bergen i 2019, forteller Rolf innledningsvis. People Bergen er under en paraply som gjør at vi har store driftsfordeler, blant annet har vi det beste systemet på markedet med 75 000 kandidater tilgjengelig i våre databaser, forklarer han videre.

People Bergen rekrutterer i mange forskjellige yrker, og har kjennskap til en rekke ulike bransjer. I det siste har man rekruttert mest innenfor ingeniører, avdelingsledere, arkitekter, regnskapsførere og revisorer, og de fem ansatte ved People Bergen har med sine forskjellige bakgrunner god erfaring med å finne riktig arbeidskraft til sine kunder.

– Vi er flinke til å finne de riktige persone-

66 ● REKRUTTERING

Illustrasjonsfoto

ne. Det man øver på, blir man god på, og når vi har 500 intervjuer i løpet av et år, blir man skikkelig god på å finne de riktige personene, konstaterer Rolf med et smil.

People er både et rekrutterings- og bemanningsbyrå, og ansettelsesprosessen innledes alltid med en kort telefonsamtale, før rekrutteringsprosessen starter. Personlighets- og evnetester bidrar til å begrense antallet aktuelle kandidater ytterligere, og ifølge Rolf kan det ta hele 80-100 timer å velge riktig person.

– Da kan man regne ut hva det vil koste i arbeidstimer for en bedrift som ikke benytter seg av et rekrutteringsbyrå. For å ikke snakke om hva det vil koste dersom man velger feil, poengterer Rolf.

People Bergen hadde nemlig en kunde som tapte over to millioner kroner i en feilansettelse. Da kom People Bergen på banen og fullførte rekrutteringsprosessen. Hos dem kan kundene føle seg helt trygge på at riktig kandidat blir rekruttert, blant annet ved at kandidaten blir innleid i ett år før en eventuell ansettelse.

– Det reduserer muligheten for feilanset-

« Det man øver på, blir man god på, og når vi har 500 intervjuer i løpet av et år, blir man skikkelig god på å finne de riktige personene.»

telse med 95 prosent, understreker Rolf. De fleste selskaper har vært borti slike feilansettelser, og for å unngå å ansette feil person, er det bedre å benytte seg av et rekrutteringsbyrå som gjør en grundig prosess. Ved å prøve ut kandidaten i ett år kan man nesten være sikker på at man får en kandidat man vil ha, sier Rolf videre.

Som et bemanningsbyrå med korttidsansettelser og utleid personell, har People Bergen stor trivsel blant sine bemannede, som blir fulgt opp jevnlig.

– Vi er samtidig veldig nøye på å sjekke opp hvilken kultur det er på arbeidsplassen før vi ansetter noen. Arbeidsmiljø og trivsel er veldig viktig, og vi undersøker alltid om kandidatene passer til arbeidskulturen. Det er én av våre kjerneverdier, påpeker Rolf.

Siden avdelingens oppstart i 2019, har

People Bergen hatt en god og fin vekst. Ved å være en lokaleid og engasjert aktør som strekker seg langt for å lykkes med oppdragene, satser man på å bli en foretrukken leverandør av bemannings- og rekrutteringstjenester i Bergen.

– Det viktigste for oss er å være engasjerte, og vi strekker oss langt for å gjøre kundene fornøyde. Med en systematisk vekst og systematisk jobbing, satser vi på å levere en omsetning på 100 millioner i 2026, og så øker vi derfra, avslutter Rolf M. Breistein.

KONTAKT

PEOPLE BERGEN AS Adresse: Eidsvågbakken 1, 5105 BERGEN

Telefon: 47 93 13 93

REKRUTTERING ● 67

ØNSKER DU AT VI SKRIVER EN ARTIKKEL OM DIN BEDRIFT?

MED EN ARTIKKEL I DET NORSKE BRANSJEMAGASINET FÅR DU:

Publisering på trykk i magasinet ● Publisering på vår hjemmeside ● Publisering i vårt digitale magasin med en garanti på 500 000 visninger på Facebook og LinkedIn ● Et garantert antall visninger av den sponsede artikkelen deres på Facebook og LinkedIn ● Retten til fritt å bruke materialet deres i andre sammenhenger

Kontakt oss så forteller vi om hvilke muligheter vi kan tilby: Henrik Gimle Holm, salgssjef, mobil: 406 41 256. E-post: henrik.gimleholm@norskebransjemagasinet.no

68 ● PR & KOMMUNIKASJON
MEDIA AS www.norskebransjemagasinet.no MØBELRINGEN KRISTIANSAND VABA BASSENG OG SPA MESTERLYS KRISTIANSAND INTERVINDU.NO AUTOVISION BOBILMEGLERN MØBELRINGEN EGERSUND UTSYN BOLIG HAMAR VIKESÅ BYGG HELLVIK HUS FLEKKEFJORD 100 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Mai/Juni 2021 www.norskebransjemagasinet.no Les om disse spennende bedriftene... 46 SIDER Bygg, oppussing, interiør og eiendom 42 SIDER MOTOR OG TRANSPORT Klart for Norges-ferie! ... pluss mange andre MØLLER BIL GRORUD SAFEY / BAVARIA ROMERIKE MOBILE KJELLER PORSCHE CENTER OSLO DRØMMEKJØKKENET ALNABRU 42 SIDER HØSTENS STORE BILSPESIAL September/Oktober 2021 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... 30 SIDER BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM Fremtiden er elektrisk! ... pluss mange andre THORSLAND ELEKTRO AS DESIGNA KRISTIANSAND MAL SØR AS SPESIAL TEKNIKK AS NILS KLOSTER AS MOBILE FOLLO AS 80 SIDER NORSK NÆRINGSLIV Februar/Mars 2022 www.norskebransjemagasinet.no Møt disse spennende bedriftene... BEDRE FLYT HVERDAGEN ... pluss mange andre 38 SIDER Bygg, oppussing, interiør, eiendom 47 SIDER BYGG, INTERIØR, EIENDOM November/Desember 2021 www.norskebransjemagasinet.no Du møter disse spennende bedriftene... STUDIO SIGDAL TØNSBERG: DET TRYGGE KJØKKENVALGET 26 SIDER Motor & transport påFørjulskoskjøkkenet! ... pluss mange andre AKUSTIKK-KONSULT SOWIN-POWER SOLGUTTA HALLMAKER EVERLITE ODIN VEDLIKEHOLD HERSTUA GRUS Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 80 SIDER Tema: BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM www.norskebransjemagasinet.no år 15 Til-Huset AS: TIPP TOPP MED TØMMER! OXE PROSJEKT TOYOTA SØRVEST BERG AUTO ARCTIC PETS VESTFOLD ANTIRUST TELTKONGEN September Oktober 2023 Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 96 SIDER NORSK NÆRINGSLIV SATSING PÅ SOLENERGI lønnsomt både for klimaet og forbrukerne www.norskebransjemagasinet.no år 15 MAGASINET 2008 – 2024 år 16

Bærekraft i fokus

Vi kjøper og selger pent brukte kontormøbler til en hyggelig pris

kontor Spelhaugen 22 a, 5174 FYLLINGSDALEN 488 40 400 salg@abckontor.no
Vi
alle lesere en deilig sommer! MEDIA AS OXE PROSJEKT / TOYOTA SØRVEST BERG AUTO / ARCTIC PETS / VESTFOLD ANTIRUST / TELTKONGEN ENGER & HEDLUND / MOBILE ASKER / CEMENTO / VOLT ENERGI / ISOBYGG MODERN ACTIVITY CENTER EMAP MESTERKONSULT / ADSERØ BIL ENERGIMA / SANDNES SOLSKJÆRMING / BUBBLEDECK September Oktober 2023 Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 96 SIDER NORSK NÆRINGSLIV SATSING PÅ SOLENERGI – lønnsomt både for klimaet forbrukerneog www.norskebransjemagasinet.no 2023 år 15 AKUSTIKK-KONSULT / SOWIN-POWER / SOLGUTTA HALLMAKER / EVERLITE / ODIN VEDLIKEHOLD HERSTUA GRUS MILJØMATTER / AION BYGG / AMP ISOLERING / KJØKKENSENTERET JESSHEIM / SIGA NORGE JAKTIA JESSHEIM 2050 TRAFIKKSKOLE / PROXLL PELLY BUTIKKINNREDNING ABRA KULELAGERSENTERET / VESTFOLD BETONG Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 80 SIDER Tema: BYGG, INTERIØR, OPPUSSING, EIENDOM www.norskebransjemagasinet.no Til-Huset AS: TIPP TOPP MED TØMMER! Juni 2024 Møt disse spennende bedriftene ... ... pluss mange andre 72 SIDER NORSK NÆRINGSLIV iSnitt tar boligfotografering til nye høyder www.norskebransjemagasinet.no 2008 2024 år 16 PREFTEK / T&T BYGG / STED ARKITEKTUR / APLIA / JEMO ENTREPRENØR / SHYER / ILDER HAGE & MOTOR / OPTICE ABC GJENBRUK GLASSPAPER SOLUTIONS GLÅMDAL BILCO / FLYT ENTREPRENØR CERTIOR SYMPA / THE SHIP LØVAAS MASKIN / RØHNESELMER ASKER OG BÆRUM T&T STED ARKITEKTUR APLIA JEMO SHYER ILDER HAGE & OPTICE / ABC / GLASSPAPER SOLUTIONS / GLÅMDAL BILCO FLYT ENTREPRENØR CERTIOR / SYMPA THE SHIP / MASKIN RØHNESELMER OG BÆRUM Foto: Shutterstock
ønsker

Et omfattende HR-system med samarbeidsfunksjonalitet

Håndter hele arbeidsforholdet til medarbeiderne sømløst med Sympa, det beste multi-geo HR-systemet, som er fleksibelt og enkelt å bruke.

Avsender: Raven Media AS Otto Valstads vei 33 1395 Hvalstad

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.