3 minute read

Voorwoord Joachim Driessen

Mooiste speeltuin

De vorige editie van Hoogtelijn ging over risico. In de aankondiging van het thema werd de vergelijking gemaakt dat over de A27 rijden ook gevaarlijk is. Ik kreeg daar een reactie op van Judith ter Schure, die onderzoek deed naar verschillende risico’s. In Hoogtelijn 1/2020 vergeleek zij het risico van toerskiën met het dagelijks verkeer. Ze gebruikt daar een eenheid voor risico, de micromort, o ewel de kans dat je overlijdt aan een activiteit. Die is voor een toerskitocht in Zwitserland 9 en een ritje met de auto 0,03. Daarmee prikte zij de fabel dat de rit naar de Alpen net zo gevaarlijk is als een stevige bergtocht, al door.

Bergsport blij een risicosport, ook al is er stevig onderscheid te maken tussen een wandeling naar de Lötschenpas en het beklimmen van de daar tegenoverliggende Bietschhorn. Het is wel opvallend dat bergsporters zich zo bewust zijn van risico. Berggids en bestsellerauteur Werner Munter vond jaren geleden het begrip ‘restrisico’ voor lawines uit en niet voor niets is veiligheid een van de kernwaarden van de NKBV. Als mens lopen we immers altijd risico. Bij alles wat we doen. Zelfs niets doen levert gezondheidsrisico op. Is het wielrengroepje zich bewust van het risico op een losse steen in de weg als ze met 40 kilometer per uur door een dorpje razen? En weet de mountainbiker hoe groot het risico is als hij door het bos crost? De wielersport is in ons land onbetwist koploper in ziekenhuisopnames per 1.000 uur sportbeoefening. Risicobewustzijn en afwegen wat te doen om deze risico’s te reduceren, is volgens mij typisch iets voor bergsporters.

Nu het einde van de coronacrisis in zicht is, hoop ik dat we deze zomer weer kunnen genieten van onze sporten. We zullen natuurlijk wel met z’n allen hard moeten trainen om er weer helemaal klaar voor te zijn. Ik denk dat velen eraan toe zijn hun coronakilo’s kwijt te raken en waar kun je dat beter doen dan in de klimhal, in de Ardennen, of in de mooiste speeltuin van de wereld, de Alpen. Onze Belgische collega’s hebben de tijd goed gebruikt om nieuwe rotsmassieven te openen en oude, zoals Sy, uit te breiden. Je leest hier meer over op pagina 80 en een overzicht van de Belgische massieven vind je in het NKBV Kenniscentrum.

Ook de berghutten willen ons graag weer ontvangen, de Nederlandse gidsen staan te popelen mensen mee te nemen en Bergsportreizen hee een mooi aanbod voor als je, zodra het weer mag, een cursus wilt volgen, met een groep op reis wilt, of wilt genieten van de bergen in een basiskamp. Neem maar eens een kijkje op bergsportreizen.nl.

Ik wens je een mooie bergsportzomer!

Joachim Driessen,

voorzitter NKBV mail: voorzitter@nkbv.nl twitter: @jdriessen06

Joachim

Duurzaamheid

De NKBV stree naar een duurzame relatie met haar leden en alle partijen in het veld. Duurzaamheid is ook een kernwaarde als het gaat om natuur, milieu en sociale waarden. We brengen dit zo goed mogelijk tot uitdrukking in een duurzame inkoop en bedrijfsvoering. Hoogtelijn wordt verpakt in composteerbare biofolie en drukken we op FSC-papier: papier uit duurzaam beheerde bossen (een keurmerk met goedkeuring van het Wereld Natuur Fonds). Voor onze correspondentie gebruiken we 100% gerecycled papier. We schenken duurzame ko e van Brandmeester en hebben een CO2-neutrale postbezorging en dataopslag. We promoten het reizen per openbaar vervoer naar bergsportbestemmingen. Als je toch met de auto of het vliegtuig reist, kun je overwegen om je CO2-uitstoot te compenseren. Dit kan eenvoudig via greenseat.nl.

Beter de bergen in met de NKBV

NKBV-leden pro teren van voordelen en kortingen en ontvangen vijf keer per jaar Hoogtelijn. Met je lidmaatschap draag je bij aan het onderhoud van hutten en paden in de Alpen en het behoud van klimgebieden. Tip je vrienden om ook NKBV-lid te worden. Ze kunnen zich aanmelden op nkbv.nl en zien daar welke voordelen het lidmaatschap hen nog meer biedt.

Opzeggen lidmaatschap

Het NKBV-lidmaatschap loopt per kalenderjaar. Wil je je lidmaatschap voor volgend jaar beëindigen? Doe dat dan vóór 1 november op MijnNKBV.nl. Je ontvangt dan per e-mail een bevestiging van je opzegging. Na 1 november wordt je lidmaatschap automatisch verlengd voor het volgende kalenderjaar. Kijk voor meer informatie over het lidmaatschap op nkbv.nl.

Partners van de NKBV

This article is from: