Page 1

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

Zwarte kaaiman

Klasse : Reptielen

Identiteitskaart

INDE

CHINE

Latijnse naam: Grootte: Gewicht: Verspreiding:

Melanosuchus niger tot 6 m tot 1100 kg Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Frans-Guyana, Peru, Venezuela Levenswijze: 's nachts Voeding: vissen, schildpadden, capibara en zelfs jaguars Levensduur: ongeveer 80 jaar Aantal: ongekend Status: weinig risico - afhankelijk van natuurbehoud


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ Zwarte kaaiman LEVEN

In december maken de vrouwtjes een nest uit aarde en planten. Ze leggen elk 50 tot 60 eieren. De eieren komen uit na ongeveer 6 weken. De kleintjes maken piepende geleuiden in het ei, zo weet de moeder dat ze haar kleintjes kan gaan halen. Ze brengt hen in haar mond naar een vijver waar ze over hen kan waken. De moeder houdt zich enkele maanden bezig met de jongen. De vrouwelijk zwarte kaaiman legt slechts om de 2 tot 3 jaar eieren. MENU

De zwarte kaaiman eet vissen (ook piranha's), schildpadden, capibara's en zelfs jaguars. Hij slikt zijn prooi in nadat hij deze heeft verdronken, en dit zonder te slikken. WEETJE

De donkere kleur van de huid van de kaaiman helpt hem zich te camoufleren. BEDREIGINGEN

De mens jaagt op de kaaiman voor zijn vlees en zijn huid (lederindustrie). Hij wordt ook bedreigd door het verdwijnen van zijn leefgebied.

WAT DOET WWF?

● Wij beschermen de gebieden waar de kaaiman leeft. ● Samen met onze partners strijden we tegen de handel in wilde soorten.

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ www.wwf.be/kids


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

De harpij

Klasse : Vogels

Identiteitskaart

INDE

CHINE

Latijnse naam: Grootte: Gewicht: Verspreiding:

Harpia harpyja 2 m spanwijdte ongeveer 9 kg Guyana's, Venezuela, Colombia, Brazilië, Bolivia, het Noord-Westen van Argentinië, Centraal-Amerika Levenswijze: leven als koppel Voeding: luiaards, papegaaien, wasberen, apen, slangen Levensduur: ongeveer 40 jaar Aantal: minder dan 50 000 exemplaren Status: bijna bedreigd


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ De harpij LEVEN

Harpijen vormen een koppel en blijven hun leven lang samen. Ze maken hun nest in erg hoge bomen, tussen 30 en 50 m hoogte. Het vrouwtje legt 1 of 2 eieren, elke 2 tot 3 jaar. Ze broedt ze gedurende 30 dagen uit. Een jong probeert voor het eerst te vliegen vanaf 6 maanden na de geboorte. De ouders zorgen een jaar lang hun jong. MENU

De harpij eet luiaards, papegaaien, wasberen, apen en slangen. WEETJE

De harpij staat afgebeeld op biljetten van 10 Venezolaanse bolivar. BEDREIGINGEN

Deze enorme arend wordt erg bedreigd door het verlies van zijn leefgebied. Hij wordt ook bedreigd door het vernietigen van zijn nest en de jacht.

WAT DOET WWF?

● Wij beschermen de gebieden waar de harpij leeft. ● Wij strijden tegen de vernietiging van bossen.

www.wwf.be/kids

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

Orinocodolfijn

Klasse : Zoogdieren

Identiteitskaart

INDE

CHINE

Latijnse naam: Grootte: Gewicht: Verspreiding: Levenswijze: Voeding: Levensduur: Aantal: Status:

Inia geoffrensis geoffrensis 2 tot 2,5 m tot 150 kg van de Orinoco tot de Amazonerivier leeft in een groep van 2 tot 4 dieren vissen en andere waterorganismen zoals schildpadden en krabben ongeveer 15 jaar minstens 100 000 exemplaren kwetsbaar


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ Orinocodolfijn LEVEN

De Orinocodolfijn - ook wel boto genoemd - leeft in een groep van 2 tot 4 dieren. Het vrouwtje draagt haar jong ongeveer 11 maanden. Ze geeft haar jong nog ongeveer een jaar lang voeding. De vrouwtjes hebben 1 jong per keer, met ongeveer 2 tot 3 jaar tussen geboortes. MENU

De boto eet vissen en andere waterorganismen zoals schildpadden en krabben. WEETJE

Om onder water te duiken en voedsel te vinden, gebruikt de boto echolokalisatie want de dolfijnen zien erg slecht. BEDREIGINGEN

Het leefgebied van de Orinocodolfijn wordt bedreigd want de mens wilt er dammen bouwen om elektriciteit te produceren. De Orinocodolfijn kan ook verstrikt raken in visnetten of gewond raken tijdens een aanvaring met een boot. De dolfijn wordt ook bedreigd door de vervuiling van de rivieren met kwik, cyanide en arsenicum. Deze vervuilende stoffen zijn afkomstig uit de mijnen.

WAT DOET WWF?

● Wij beschermen de gebieden waar deze dolfijnen leven. ● Wij strijden tegen de vervuiling met chemische producten.

www.wwf.be/kids

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

Paranotenboom

Klasse : Planten

Identiteitskaart

INDE

CHINE

Latijnse naam: Bertholletia excelsa Grootte: 40 m hoog Verspreiding: Brazilië, Bolivia, Peru, Colombia en Venezuela, in het Amazonebekken Status: kwetsbaar


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ Paranotenboom BESCHRIJVING

De paranotenboom is gigantisch. De boom is meer dan 30 meter hoog. Hij is gemakkelijk te herkennen want hij heeft een stevige stam, helemaal kaal, en eindigt in een grote kroon (afgerond). Zijn bladeren kunnen tot 60 cm lang zijn en zijn ovaal van vorm. Boven in de boom groeien crèmekleurige bloemen en groeien er ook vruchten: de paranoot. WEETJE

Een enkele graan van de boom bevat tussen 12 en 18 paranoten.

BEDREIGINGEN

De bomen worden gekapt voor hun hout en, meer nog, het Amazonewoud wordt vernietigd om plaats te maken voor veeteelt of landbouw.

WAT DOET WWF?

● Wij proberen een steeds groter deel van de bossen waar paranotenbomen groeien te laten beschermen. ● Wij strijden tegen de illegale houtkap.

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ www.wwf.be/kids


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

Arapaima

Klasse : Vissen

Identiteitskaart

INDE

CHINE

Latijnse naam: Grootte: Gewicht: Verspreiding:

Arapaima gigas tot 3 m tussen 250 en 300 kg Zuid-Amerika, Peru, Colombia, Venezuela, Brazilië en de Guyana's Levenswijze: jaagt 's nachts Voeding: vissen, schaaldieren en andere kleine waterdieren Levensduur: 10 tot 15 jaar Aantal: ongekend Status: onvoldoende gegevens


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ Arapaima LEVEN

De arapaima zijn ook bekend onder de naam pirarucus. Ze bouwen een nest in het zand op de bodem van de rivier om er hun eieren te leggen. De vissen komen uit de eieren na ongeveer 24u. De kleintjes ontwikkelen zich tijdens het vloedseizoen, van de maand mei tot augustus. De eerste dagen zwemmen de ouders voortdurend bij hen om hen te beschermen. Deze bewaking duurt ongeveer een maand. MENU

Arapaima eten vissen, schaaldieren en andere kleine waterdieren. WEETJE

Tijdens de eerste dagen van hun jonge leven, vluchten de kleine arapaima in de mond van hun vader als er gevaar dreigt. BEDREIGINGEN

De mens overbevist de arapaima, er blijven steeds minder vissen over. Ze worden ook bedreigd door watervervuiling.

WAT DOET WWF?

● We moedigen de vissers aan om hun visbestanden beter te beheren. ● Wij strijden tegen de watervervuiling.

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ www.wwf.be/kids


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼

De reuzenotter

Klasse : Zoogdieren

Identiteitskaart

INDE

CHINE

Latijnse naam: Grootte: Gewicht: Verspreiding:

Pteronura brasiliensis 1,5 m en 1 m voor de staart 35 tot 40 kg het bekken van de Amazone, Orinoco en Paraná Levenswijze: leeft in groepen van 3 tot 9 dieren Voeding: vissen, zoogdieren, vogels en andere gewervelden Levensduur: ongeveer 12 jaar Aantal: tussen 1000 en 5000 exemplaren Status: bedreigd


▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ De reuzenotter LEVEN

De reuzenotters leven in familieverband, tot 8 dieren per groep. De groepen zijn samengesteld uit een koppel met kinderen, en zelfs kleinkinderen. Oudere broers waken over de jongere tot ze oud genoeg zijn om hun eigen clan te vormen. De otter krijgt 2 tot 5 jongen naa 65 tot 70 dagen draagtijd. MENU

De otters eten vissen, zoogdieren, vogels en andere gewervelden. WEETJE

Otters hebben 8 verschillende 'kreten'. Sommigen kunnen tot erg ver gehoord worden. BEDREIGINGEN

De otters wordt voornamelijk bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied en watervervuiling.

WAT DOET WWF?

● Wij beschermen het Amazonewoud, waar de reuzenotters leven. ● Wij strijden tegen de vervuiling.

▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼ www.wwf.be/kids

Fich NL 06-05-13version élec